Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2014
jan 06
22:53

Bajnai Gordon ma – némileg váratlanul - újra elővette a közös lista – közös jelöltek – közös miniszterelnök-jelölt kérdését. Egy évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, de tény: a baloldali pártok közötti sajátos előválasztási küzdelem közel három hónappal a választás előtt még mindig tart, márpedig pontosan ez az, ami a leginkább akadályozza az ellenzéket abban, hogy hatékonyan politizáljon – és így esélye legyen a választás megnyerésére.  A bejelentés akár új helyzetet is teremthet, de azért akad itt pár kérdés.

503Mesterhazy-Attila_1.jpg 

Miért és miért most állt elő ezzel Bajnai Gordon?

Kétségtelen, van egy kis kapuzárási pánik jellege a bejelentésnek, amire Mesterházy Attila volt olyan kedves rögtön fel is hívni a figyelmet („ha valamelyik lista mégsem éri el az öt százalékot...”). Bajnai a pártja stagnáló támogatottsága miatt valóban gondolhatta akár azt is, hogy veszélybe került az önállóan induló Együtt-PM parlamentbe kerülése, de ennél én is erősebbnek érzem azokat az érveket, amelyeket Lánczi Tamás már elmondott: részben a külső támogatói nyomást, részben pedig a korábbi konstrukció kudarcát. Világossá vált, hogy a tavaly őszi MSZP-Együtt megállapodás elégtelen, nem kecsegtet a siker reményével. A szövetségből kimaradt DK azóta az Együtt szintjére erősödött, miközben sem az MSZP, sem az Együtt-PM nem tudta növelni a támogatottságát. Ezt átgondolva teljesen racionálisnak látszik, hogy valamit lépni, változtatni kellett.

Van-e értelme a közös listaállításnak, javíthatja-e ez a baloldali ellenzék esélyeit?

Ezen a ponton már mást gondolok, mint Lánczi kolléga: szerintem többről van itt szó, mint pusztán a felelősség elkenéséről. Ha ez lenne a helyzet, akkor a főszereplők már régen lovagiasan hátrébb léptek volna, de ragaszkodásuk a fővezéri poszthoz nekem nem azt üzeni, hogy a biztos vereségre készülnek. Lehet, hogy nincs igazuk, de nekem úgy tűnik, hogy a baloldal vezetői még mindig komolyan hisznek abban (s nem csak mondják), hogy a Fidesz legyőzhető. A közös lista ebben a küzdelemben kétségtelenül újrarendezhetné a dolgokat, de messze nem állítható, hogy pusztán előnyei lennének. Könnyen lehet, hogy a három párti külön listaállítás összességében több listás szavazatot hozna a baloldalnak, ugyanakkor van legalább két nagyon fontos érv a közös lista mellett: egyrészt így biztosan kizárható, hogy a küszöb miatt elvesszenek szavazatok, másrészt – és ez a sokkal fontosabb – a közös indulás lényegesen egyszerűbb helyzetet teremtene, és az egyéni választókerületekben – ahol végső soron eldől majd a választás – a koordinált induláshoz képest is (amikor csak egyetlen párt neve szerepelhetne a jelölt neve mellett a szavazólapon) átláthatóbbá tenné az ellenzéki választók számára a helyzetet. Ugyanakkor a közös lista ma már semmiképpen nem csodafegyver: valami erőt bizonyára mutathatna a választók felé, de azt nem lehet tőle várni, hogy ennek következtében tömegesen induljanak meg a bizonytalan szavazók az ellenzék felé. Ha a baloldal végül mégis nyerne, annak fő okát én biztosan nem a közös indulásban látnám, hanem abban, hogy a választók nem alternatívák között választottak, hanem a Fideszről mondtak véleményt (lásd népszavazás-jelleg).

Van-e esély arra, hogy megvalósuljon, azaz lesz-e közös baloldali lista és miniszterelnök-jelölt?

Azt már megtanultuk, hogy attól, mert valami papíron racionális, még nem biztos, hogy létre is jön: a szereplőket sok minden más is mozgathatja, lehetnek más megfontolások, érdekek. Most is ez a helyzet, és – az elemzők számára szerencsére – egyre világosabban látszik, hogy mekkora szerepük van ebben a küzdelemben a személyi ambícióknak. Bajnai Gordonnak ma talán nem volt annyira nehéz lemondani valamiről, amiről valójában már a tavalyi megállapodáskor lemondott, ugyanakkor Mesterházy Attila politikai céljai szempontjából kétségtelenül életveszélyes a kezdeményezés.  A ma esti első televíziós interjújában próbált ugyan kompromisszumkésznek mutatkozni („Én minden opciót hajlandó vagyok átgondolni.”), de egészen világos volt, hogy számára csak olyan közös lista elfogadható, amit ő vezet. Innentől kezdve pedig radikálisan csökken az esélye (és talán az értelme is?) a közös indulásnak: ehhez ugyanis vagy az kell, hogy az Együtt-PM és a DK is elfogadja Mesterházy első helyét, vagy pedig az, hogy valami rávegye Mesterházyt arra, hogy mégis hátrébb lépjen. Nekem úgy tűnik, hogy a két forgatókönyv közül az első talán esélyesebb: bár Mesterházy számára sem lenne teljesen irreális egy látványos gesztus (különösen, ha biztos lenne abban, hogy a választás - vele - nem megnyerhető), ennek azonban semmi jelét nem adta az elmúlt időszakban. Az Együtt-PM és a DK számára sem lenne egyszerű elfogadni Mesterházy listavezetését (különösen, hogy feltehetően azt gondolnák: a konstrukció így nem lenne annyira vonzó a szavazók számára, mintha egy új jelölt állna az élére), de erre talán mégis több az esély: itt ugyanis nem személyi ambíciók ütköznek, hanem érvek, megfontolások, márpedig talán egyszerűbb engedni egy ilyen helyzetben, ha a szisztéma előnyében amúgy biztosak.

Összességében tehát úgy látszik, hogy valamilyen új megállapodás nagy valószínűséggel lesz, ami az egyéni választókerületekben szorosabb versenyhez vihet, de önmagában nem fogja a győzelemhez vezetni az ellenzéket. Erre szerintem ma már csak a Fidesz lehet képes: 2014-ben győzni és veszíteni is csak a kormányoldal tud. S hogy mit jelent ez? Azt, hogy bár a politika persze mindig sokszereplős játék, a hátralévő pár hónapban igazán a Fidesz politikájára adott választói reakció számít.  A kormánypárt tud már csak olyan helyzetet előidézni, ami jelentősen változtathat a választók viselkedésén (kapitális hibákkal vagy éppen túlzásba vitt propagandával), az ellenzék szerepe legfeljebb annyi lehet, hogy összefogással és mondjuk némi politizálással (aminek eddig a jeleit sem mutatta) megteremi annak az esélyét, hogy számíthasson a kormányváltást kívánók szavazataira.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr35740884

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyílt levél minden magyarok krónikásához, Kerényi Imréhez 2014.01.07. 00:19:36

Csicsó Ferenc, szerkesztőségünk egyetlen még ki nem ábrándult, hithű FIDESZ-es tagja, nyílt levélben köszönti ártunk és kormányunk legújabb kezdeményezését, a Magyar Krónikát. Drága reménybeli barátom! Először is engedd meg, hogy boldog újévet kívá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.06. 22:58:38

Első! :)

Azzal, hogy Bajnaiék lemenni látszódnak a süllyesztőbe, már kell Fletó a hozományával...Nincs új a nap alatt, haszon leső banda...Kár volt hisztizni Atici!

nevergone 2014.01.06. 23:05:55

Sajnos ott tartunk, hogy 2014-ben megint nem lesz kire szavaznom. A kormánypárt… hagyjuk, az ellenzék pedig erőtlen és töketlen. Egyszerűen nincs olyan pár ma hazai politikai életben, amelyik még többé-kevésbé makulátlan lenne. Valami nagyon új és nagyon tiszta kellene már ide.

2014.01.06. 23:11:10

Most komolyan, azonkívül, hogy Fletó szimpatizánsok verheti k a mellüket, hogy láml-ám, kell mégis a mi Fletónk, és csak ő a csúcsok csúcsa a mszp karácsonyfáján, az mszp komplett hülyét is csinált magából! Bajnai a máléságával, és a köznép aljával való nyitásával, s szolidaritás orbán fejfocizós bulijával az intelligens és jóérzésű embereknél kiverte a biztosítékot. Merthogy primitívebb, mint OV.

Szóval ha én jobboldali bizonytalan szavazó lennék, tuti nem szavaznék rájuk, mert az ősördög, Fletó belekerült a trojkába! Baloldaliként meg azt mondanám, hogy elmennek a fenébe, mert ezt a hisztit amit levertek, mexikói vagy brazil szappanoperákban tanítják! Nem komoly ember egyik se, készülhet OV teljes nyugalommal III. királyságára/császárságára.

Herbert Norman Schwarzkopf, Jr. 2014.01.06. 23:13:42

Szóval tulajdonképpen arról van szó, hogy ugyanaz a csapat állt össze, amelynek tagjai 2009-ben az MSZP kongresszuson együtt elénekelték az internacionálét. Akkor ott tátogott a színpadon Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy és Lendvai Ildikó. Most megint ezek akarnak visszajönni.

Ne hagyjuk!

etwas kultur muss sein 2014.01.06. 23:23:00

Sokszor olvasom azt, hogy a mai ellenzék nem alternatíva, mert erőtlen és töketlen. Emberek, kapjunk már egy kicsit a fejünkhöz!!! Biztosan ezért nem jók? Nem inkább azért, mert velejéig romlott, magyarellenes politikát folytattak/folytatnak? Gondolkodni már megint csak én fogok?

Link elek 2014.01.06. 23:24:31

Kolosszalisan kibasztak magukkal, hogy nem csinaltak formalizalt, normalis elovalasztast minden korzetben.
Akkor a jeloltjeiket legalabb a baloldali valasztok ismernek, es az is kiderult volna, hogy melyik jelolt kepes megmozgatni az embereket. Jol jonne az a nehany szazalek plussz egy-egy szoros korzetben.

etwas kultur muss sein 2014.01.06. 23:25:28

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:

Tökre függetlenül attól, hogy milyen a fidesz, maximálisan egyetértek! Nehogy már újra a vöröskomcsik jöjjenek!

laji 2014.01.06. 23:45:40

@Link elek: "Kolosszalisan kibasztak magukkal, hogy nem csinaltak formalizalt, normalis elovalasztast minden korzetben.
Akkor a jeloltjeiket legalabb a baloldali valasztok ismernek, es az is kiderult volna, hogy melyik jelolt kepes megmozgatni az embereket. Jol jonne az a nehany szazalek plussz egy-egy szoros korzetben."
Na, de nem lett volna ellentmondásos, hogy ugyanarról a tüzépről hárman is megjelentek volna ugyanabban a brazil háztartásban a tüzifával...

timea knausz 2014.01.07. 00:17:08

"Kétségtelen, van egy kis kapuzárási pánik jellege a bejelentésnek,"

Kedves Török Gábor!

Még mindig nagyon szeretem az írásait és remélem, ez nem a kapuzárási pánik, de szeretném megköszönni Önnek, hogy kommentálhattam a Facebook-oldalán is.

Köszönöm a türelmét és mindazt, amit Öntől tanulhattam. Rengeteget tanultam Öntől!

Szeretettel és tisztelettel:
Timea
www.youtube.com/watch?v=btrEGCqnkvs

timea knausz 2014.01.07. 00:35:11

/Nincs-e rossz szájíz? - kérdezhetné tőlem. Valami olyasmit érzek, amit Tóta W. Árpád lapján. Most ugyanazt a hangulatot és népszerűséget hagyom magam után. De van vigasz, hiszen az ember mindig és mindenből - tanul./

Jester 2014.01.07. 00:37:40

Nem mellesleg a közös listával nem esnek el vagy 150 milla állami apanázstól (külön meg igen, hiszen a maximum támogatás csak akkor jár ha egy jelölő szervezet az egyéni helyek min. 80%-ára jelöl képviselőt és csak közös listával számítanak egy szervezetnek, mint a fidesz-kdnp)

Ennek ellenére ez Együtt2006, sok szenvedés, könnyes szakítások újra csomagolták ugyanazt a ...-t.

Vulpes Inculta 2014.01.07. 00:52:44

@Letícia:

Én jelentem "jobboldali bizonytalannak" számítok, és környezetem nagy része is jobboldali.
2 párt közül vacilálok/unk,úgy mértem fel :
- LMP , azonban Schifferéknek még a gondolatát is el kell kerüljék hogy a népfornttal koalícióra lépjenek.
-Jobbik, ha az LMP beégetné valamivel magát.

Ja és természetesen egyéni VK-ban a Fidesz, minden jobboldalinál alap hogy még az elvi esélyét se adjuk meg a visszarendeződésnek. :)))

+Arról nem is beszélve, hogy ha most gyökér társaság közös listát állít, és azon Gyurcsány Ferenc rajta lesz, tömegével fognak az amúgy otthol maradást fontolgató jobboldaliak elmenni szavazni.

Gabbesz 2014.01.07. 01:18:21

Látom a magukat jobboldalinak tartó kommunista nagyon szorgalmas volt ma este is.

Balt 2014.01.07. 01:47:29

@Letícia: Érdekes lesz elővenni akár csak hetekkel ezelőtti idézeteket Gyurcsány-MSZP-Baynau szentháromság viszonylatban. Na meg a múltkori Gyurcsány+Bajnai plakátokat. :)

Balt 2014.01.07. 01:50:46

@Link elek: Egyálralán, látta valaki a DK 106-os jelöltlistáját, vagy az is csak blöff? (Az e14-éről tudjuk, hogy az, hiszen a 31 jelöltet is úgy vadászták össze részben ős-maszoposokból.)

Balt 2014.01.07. 01:56:31

@Jester: Kíváncsi leszek az ex-lehetmásokra. Szerintem egyéniben felesleges is elindulniuk ezek után :) - tehát egy újabb szempont TG közös listás érveihez. :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.07. 06:07:55

ez az egész előre látható volt.
az is hogy bénázni fognak, az is hogy bajnai nem a messiás, és az is, hogy fletóval összeborulnak a végén...
én csak egy kávét kérek.

graycivil 2014.01.07. 07:57:01

Teljesen igaz, hogy a "baloldal" ott inog a lejtő szélén. Rémálom! Ezek vitatkoznak! Tisztára, mint egy hülye demokráciában!

Mennyivel jobb látni, hogy a Kedves Vezető nem hezitál, hanem bátran, nyílegyenesen nekiindult a lejtőnek! Hamarosan lekörözzük Kínát versenyképességben (versenyképesen alacsony bérek), és irány É-Korea pártpropagandában és elhallgattatásban.

Láttam én már karón varjút!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.07. 08:02:31

Az történt, aminek történnie kellett.

A harc arról szólt ki lesz az új SZDSZ. A balek Bajnai elbukta a csatát, a profi Gyurcsány meg megnyerte.

Jóslatom: Bajnaiék nem érik el a parlamenti küszöböt se a választásokon. Egyszerűen elfogytak mind a támogatók, mind a mondanivalók.

A "ballib" oldalon a mérsékeltebb hagyományos szavazóknak és a balosabb eszmeiségűeknek ott az MSZP, a liberálisabbaknak meg ott a DK. Bajnai meg két szék között a földre esett.

sztd 2014.01.07. 09:17:00

Szerintem több tévedés is van a posztban (vagy a hozzászólásomban :) )

- A közös lista ugyanis erősíti a népszavazás-jelleget, gyöngíti az alternatíva jelleget, hiszen egy népszavazás-jellegben elég macerás egy gondolkodáshoz lusta emberrel elmagyaráztatni, hogy háromféleképpen is mondhat nemet az Orbán-kormányra. Ilyen értelemben egyértelműen erősíti a baloldal esélyeit.

- Másrészt itt ezen a blogon olvastam a ki miatt vesztettünk típusú értelmezési versenyről. Ez alapján egy ilyen ajánlat elől Gyurcsány már nem térhet ki, meg kell állapodnia. Bajnai nyilván most már egyeztetve állt elő az ötlettel, szóval Mesterházynak megint áll a zászló. Ki más vezethetné a listát? Hónapok óta nem jött elő senki értelmes ötlettel. Persze még elő jöhet, de az illetőnek ugyanúgy meg kell győznie az MSZP-t, mint ahogy Bajnainak kellett volna.

Ne legyenek félreértések, összeállt a 2010-es MSZP(-SZDSZ) lista egy két frissítéssel. Ha a baloldal nem süllyed el (amire azért még van esélye), akkor ezzel lényegében a kétpártrendszer másik pártja is megjelent a színen. Tegyük hozzá, hosszú idő után.
Mi lesz a programja? Szerintem is a DK elég markáns programot visz, a megvalósítás a szokásos, szóval még nem nyerték meg az eljelentéktelenedés elleni versenyt.

A másik nyertes szerintem az LMP lesz. Ezt a manővert egy PM-politikát valamennyire is komolyan vevő szavazó nem támogathatja. Ha az LMP-re való szavazás 2010-ben az illetékesek részéről nem egy félreértés volt egy gyenge pillanatban, akkor értékelhető mennyiségű szavazó fog ott is megjelenni.

doktor.dikhed 2014.01.07. 09:26:32

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: ez így van. Ez az "ellenzék" már bizonyított és nem kérek belőle. A FIDESZ szintén megmutatta, hogy alkalmatlanok az ország vezetésére. A Jobbik gyakorlatilag ugyanaz, mint a FIDESZ csak nyíltan cigányoznak, zsidóznak.

Ennek ellenére el fogok menni szavazni és a fent említetteken kívül keresek alternatívát.

Kandeláber 2014.01.07. 10:41:13

Kell oda ez a populista, a balos csürhe szája íze szerint visítozó mocskos szájú elmebeteg.

concret 2014.01.07. 11:41:02

@doktor.dikhed: Szinte teljesen jó, amit írsz, bár a Jobbik=Fidesz szerintem nem csak formailag, tartalmilag sem igaz. A szavazótábor persze összeér, számos OV-hívőt ismerek, aki csak tévedésből nem Jobbik szavazó.

Szerintem is nagyon fontos: menjünk szavazni, és keressük az alternatívákat. Be kell tudni bizonyítanunk, hogy az ország nem csak a két nagy, ám káros és kormányzásra alkalmatlan politikai tömb kiszolgáltatottja. Merjünk vesztesekre szavazni, a demokrácia nem a győztes párt kereséséről szól.

concret 2014.01.07. 11:50:19

Kedves Török Gábor, egykori alapos politikai elemzései után miért csak az abszolút győzelmek opcióiról gondolkodik?

Legkevésbé sem izgat a baloldal szereplése, de egy érdemi elemzésnek vizsgálnia kellene: közelebb visz-e egy bővülő baloldali összefogás egy esetlegesen csökkenő mandátumszámú Fidesz-győzelemhez? Olyanhoz, amikor nem lesz 100 parlamenti képviselőjük?

Hat választásból eddig 4 relatív győzelmet hozott. Miért nem foglalkozik senki ezzel az opcióval? Mert kormányoznia akkor is kell majd valakinek.

török gábor 2014.01.07. 12:19:24

@concret: ha ez esetleg megtörténne (senkinek nincs abszolút többsége), abban az esetben szinte biztosra vehető az újabb voksolás. ugyanakkor a választási rendszer miatt kicsi az esélye annak, hogy valaki ne érje el a 100 mandátumot.

Balt 2014.01.07. 12:34:10

@sztd: "elég macerás egy gondolkodáshoz lusta emberrel elmagyaráztatni, hogy háromféleképpen is mondhat nemet az Orbán-kormányra. Ilyen értelemben egyértelműen erősíti a baloldal esélyeit."

Viszont az is nyilvánvaló, hogy immár garantáltan Gyurcsányra fog szavazni. Ami azért nem ugyanaz, lássuk be. :)

"Ki más vezethetné a listát? Hónapok óta nem jött elő senki értelmes ötlettel. Persze még elő jöhet, de az illetőnek ugyanúgy meg kell győznie az MSZP-t, mint ahogy Bajnainak kellett volna."

Ha nem Mesterházy (de baleknak jó lesz, 1x már bevált), akkor 2 eset lehet: vagy karácsony/fenyőünnep/hanuka/stb. - hogy polkorrekt legyen :) - alatt megállapodtak suttyomban a jelöltről/-tel, vagy megint monstre szórakoztatóipari előadásra készülhetünk. :)) Hűtőgépszerelők, felkészülni!

"akkor ezzel lényegében a kétpártrendszer másik pártja is megjelent a színen."

Magyarul: visszakanyarodtunk (-tak) pont oda, ahol 2010-ben abbahagytuk (-ták). :) Annyi különbséggel, hogy most sok ellentétes érdek/"érték"/viszony/"elv"/"programpont" alkotja a "kohéziót" a Baynau alatti "csak a választásig húzzuk ki valahogy" attitűddel szemben. :)

"A másik nyertes szerintem az LMP lesz. Ezt a manővert egy PM-politikát valamennyire is komolyan vevő szavazó nem támogathatja."

Őszintén szurkolok neki, és most páratlan lehetőség hullt volna az ölükbe, de úgy látszik, elbalfaszkodják.

Balt 2014.01.07. 12:37:50

@doktor.dikhed: Tedd úgy!
(Bizony, akárhogy is, nőnek az LMP esélyei! Ezzel együtt láthatóan nem lesz fenékig tejfel az összefogósdi... A protestszavazás még bejöhet, esetleg fordítva, mint a poszt tudni véli.) :)

concret 2014.01.07. 12:47:21

@török gábor: A relatív győzelem esélye tényleg kicsi, de a csökkenő baloldali egyéni jelöltek száma elvileg a kiegyenlítődés felé dolgozik.

Ha egy relatíve győztes párt koalícióképtelen, az azért rontja a renoméját a kevéssé elkötelezett szavazók körében. Egy megismételt voksolás is szerintem a nagy pártok szavazatcsökkenését hozhatja (na jó, ez nem csak vélemény, kicsit vágyálom is :DD).

concret 2014.01.07. 12:51:53

@Balt: A helyzet tisztulása (induljon a baloldal egy csapattal) hozhat olyasféle polarizálódást, ami a kisebbeket is helyzetbe hozhatja, fölértékeli.

concret 2014.01.07. 13:12:12

@concret: Már csak játék a gondolattal:

- azért nem ugyanolyan relatív győzelem a 98 mandátum, mint a 89 - mert megismételt voksolást is csak úgy érdemes tartani, ha másodszorra van esély az abszolút győzelemre, no és

- mi van, ha a második voksolás is csak relatív győzelmet hoz?

Amúgy pedig: egy választás "éles" eredményt hoz, nem kvk "reprezentatív". A valódi sanszok tudatában változhat a részvételi hajlandóság, sőt, nem kevesen akár a szavazatukat is megváltoztathatják - ha nem kell félniük attól, hogy a szavazatuk elvész.

Balt 2014.01.07. 13:57:35

index.hu/belfold/2014/01/07/kihivoja_lehet_orbannak

Jó elemzés. :) Itt szöges ellentétben van a poszttal:
"Szeptember óta érdemben egyedül a DK erősödött a baloldalon. Gyurcsányék egy pillanatig sem titkolják, hogy nem a bizonytalanokat sikerült megnyerniük, hanem az elkötelezett balos tábort rendezték át. Varju László pártigazgató az Indexnek korábban arról beszélt, hogy az új gyurcsányisták valójában a régi gyurcsányisták: Bajnai Gordon 2012. őszi zászlóbontása után a Demokratikus Koalíció a bejutási küszöb körüli szintről 1-2 százalékra esett vissza a teljes népességben, hogy aztán 2013 őszén az Együtt kárára erősödjenek vissza."

laji 2014.01.07. 14:02:29

Belgiumban mióta is nincs kormány? :)

Amúgy a választási rendszernek ezt a tömbösítési hatását én mindenképpen pozitívumként fogom fel. Két választás között lehet kilépni, összeolvadni, átre34ndeződni, stb., de a választáson legyen két db. olyan erő, ami kormányképes, aki, ha nyer, megvalósíthatja a programját. Nem fair az, hogy szavazok szavazok az SZDSZ programjára, mert szimpatikus az egykulcsos adója, de az soha nem valósul meg, mert az MSZP nem engedi, nélküle meg nincs kormányzás. A sok kis párt "kamu" programja soha a büdös életben nem lesz kormányprogram, mert utóbbi a választások után, a koalíciós egyeztetéseken alakul ki (ezt neked demokrácia...). Ha a választási rendszerből fakadóan még a választási rendszer előtt kialakul a két pólus a két programmal, emberekkel, stb., akkor lehet tudni igazán, kire is szavazok.

"Viszont az is nyilvánvaló, hogy immár garantáltan Gyurcsányra fog szavazni. Ami azért nem ugyanaz, lássuk be. :)"

Igen, és ez korrektebb. Eddig is Gyurcsányra szavazott, csak az az apró betűs részben volt feltüntetve...

2014.01.07. 14:14:54

Orbánt már most le lehetne győzni, de ahhoz radikálisan át kéne alakítani az ellenzéket. Ez sok résztvevőnek az egzisztenciáját veszélyeztetné, tehát erre nincs esély. Majd a történelem elrendezi a helyzetet azáltal, hogy a hatalmas bukás szétzilálja és új emberek megjelenésére kényszeríteni az ellenzéket. Addig marad Orbán, amíg ezek az elkúrásban masszívan résztvevő arcok el nem tűnnek az ellenzéki oldalról.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.07. 14:16:04

"a baloldali pártok közötti sajátos előválasztási küzdelem közel három hónappal a választás előtt még mindig tart"
Sokkal egyszerűbb leírni, hogy óvodás színvonalú egymásra mutogatás.
Nem mintha kérnék bármelyikükből, és a Fityiszből sem... De attól még szánalmasak... És valószínűleg az OGY tagjai lesznek :(

Balt 2014.01.07. 14:16:42

@laji: Épp azon gondolkodtam, hogy a Fidesz helyében megbundáznám: nyerjen az "újra együtt". Ha valamilyen véletlen folytán kormányt is tudnának alakítani, minek menték kormányoznának, és mennyi időn belül buknának bele? (És utána mennyi ideig nem térnének vissza...?) De ez csak játszadozás az elméleti lehetőségekkel, amiről egyébként Fegyenc pontosan megfogalmazta a véleményét nem is olyan rég. Mindjárt megkeresem. :)

czjanos 2014.01.07. 14:19:13

Bár lehetne cizelláltabban fogalmazni, de ahhoz, hogy az együttműködők eljutottak erre a "vízkereszti" pontra, kellett Gyurcsány zsarolási manővere. Ami szerintem itt még nem ért véget. Gyurcsány a kezdet kezdetén kijelentette, hogy szívesebben támogatná Bajnai Gordont, mint Mesterházy, nem zárva ki persze ezt az opciót sem. Gyurcsány azonban van annyira okos, hogy jól tudja: Mesterházy nem alkalmas egy ilyen lecsúszott jogi- és gazdasági helyzetben lévő ország vezetésére (szerintem sem az!). Az ő fejében (és persze, Bajnai Gordonéban is) ott lehet már jó ideje azoknak a neve, akiket alkalmasnak találnának listavezetőnek és miniszterelnök-jelöltnek. Gyurcsány zsarolási pozíciója tovább élhet (és kell is, hogy tovább éljen) Mesterházy hátra lépéséig és az új, közös jelölt pajzsra emeléséig. Ha Mesterházy nem akar bemenni ebbe a számára zsákutcai helyzetbe, akkor Gyurcsány mondhatja: te vagy az oka a teljes összefogás elmaradásának, a baloldal újabb vereségének, ami bizony Mesterházy teljes további politikusi karrierjét aláaknázná. Röviden: vagy hátra lép Mesterházy és jön az új, közös jelölt vagy bukjon az összefogásra képtelen baloldal, de Gyurcsány és a DK helyet biztosít magának az új országgyűlésben, ami a túlélést eredményezheti.

concret 2014.01.07. 14:24:14

@laji: Javaslom, nézz utána a frissen megalakult német nagykoalíció összetételének és kormányprogramjának:

a szociáldemokraták mandátumarányukhoz képest alaposan túlreprezentáltak a Merkel-kabinetben, és (számos más régi vágyuk mellett) le tudták nyeletni a minimálbért is.

Nem gondolom, hogy ez így van jól, de a kisebb partner néha a választásokon vesztes pozíciójából nagyon sokat is elérhet, ha csak vele lehet kormányozni - márpedig a győztesnek MUSZÁJ kormányt alakítania, ez szerintem politikai kényszerűség.

Németországot megalakulásától koalíciók kormányozták, és nem eredménytelenül. Nem ördögtől való az.

Balt 2014.01.07. 14:26:36

@Balt: Asszem ez az. Sajnos eredetiben most nem tudom élvezni, de link van rá: :)

mandiner.hu/cikk/20120120_gyurcsany_ferenc_valasz_a_nepszava_foszerkesztojenek

Teljesen más konstellációban fogalmazódott, de az alapvetés ma is igaz. :) Fletó, a nagy igazmondó, nomen est omen. :))

barli 2014.01.07. 14:31:59

ga a Fletó is rajta lesz azon a listán, a Fidesz milliárdokat fog spórolni a kampányon..

laji 2014.01.07. 14:32:47

Folytatván a fenti gondolatsort:
egy másik megoldás lehetne, ha alapjaiban írnák át a parlament működését (amiről kb. egy egyetemi előadás jut eszembe, ahol alig ténfereg pár ember, és csak a "szokásjogok" alapján éli tovább magát ez az intézmény).
Szóval indulhatna annyi párt, amennyi akar, és a 10 legtöbb szavazatot begyűjtő küldhetne 3-3 embert a formális szavazásra, de a legtöbb szavazatot gyűjtő párt által delegáltak szavazata annyit érne, mint a többieké összesen +1 (vagy még drasztikusabban: csak a legtöbb szavazatot kapott párt tagjai szavazhatnának, hogy lássuk, megvan-e az kormányzati egység a döntés mögött, a többiek meg csak a 2/3-os törvényeknél nyomhatnának gombot).
Ez azt jelentené, hogy a győztes párt egyedül alakíthatna kormányt, azaz, gyakorlatilag a parlament mesterségesen fenntartott funkciója megszűnne. 4 év múlva az emberek szavaznának újra, hogy mit alkotott a győztes párt.

Balt 2014.01.07. 14:34:11

@czjanos: Szó se róla, Mesterházyt ezúttal rendesen behúzták a csőbe, és nem is nagyon látom, hol lennének a kitörési pontjai. Én a helyében eljátszanám a hirtelen kompromisszumkész "legnagyobb ellenzéki pártvezetőt" :) március végéig, aztán valami szokásos mondvacsinált kifogással mondanám mindegyiknek: hess a 'csába! Ha már így se, úgy se lesz minelnök, a dolog úgy fordítható esetleg a javára egyedül, hogy ő bent van, a többi meg esetleg kint. Ez persze kétesélyes, de ha bent van, akkor is a maszopé a legnagyobb ellenzéki frakció, amiből még akármi is lehet. (Win-win Gyurcsányéknak is, ha bejutnak: hátha lehet még belőle szalámizni...) :))

room_101 2014.01.07. 14:37:09

Bár ellene fogok szavazni (nehogy kétharmada legyen), remélem, marad még Orbán, és akkor további négy évig fogom az egykulcsosból jövő pluszt megduplázni a forint shortolásán.
Ezzel fogok személy szerint jobban teljesíteni.

Balt 2014.01.07. 14:37:49

@Balt: Ja, és ide a bökőt, hogy se a DK, se Baynauék elindulni se tudnának minden körzetben. Persze egymással akár szövetkezhetnek is - hátha együtt nem lesz meg a 10%. :)) Az mindenesetre elég bizonyosnak látszik, hogy ugyanazokra vetették ki a hálót, legfeljebb az egyikben benne van a rothasztott máj, a másikban csak az illata. :))

bkkzol 2014.01.07. 14:42:16

Gordon egy futtatott f.sz. Mesterházy meg a mamutok gyámsága alatt van. Ha párton belül nem tud leszámolni az őskövületekkel akkor mit akarna bonyolultabb helyzetben. Az Eggyütt annyira béna, hogy időben és normális papírokkal még a regisztrációt se tudja beadni. Akkor most melyktől mit várjunk?!

Balt 2014.01.07. 14:42:28

@Balt: Apropó, abból kiindulva, hogy ápr. 6-án választunk (kevesebb, mint 90 nap!), mikorra kell prezentálni az ajánlásokat és nyomtatni a szavazólapokat? Két héttel a dátumot megelőzően? (Lusta vagyok utánaolvasni.) Akkor márc. 15-én ráér elhajtani a kullancsokat. Mondjuk egy okt. 23-ihoz hasonló "emelkedett ünnepi beszédben". :))

♔batyu♔ 2014.01.07. 14:47:46

Az a 'sajátos elnökválasztási küzdelem" valójában marakodás a kondér körül úgy, hogy mindegyik nagyobbat akar mutatni mint amilyen.

Az MSZP csinálja rosszul, mert az egész csapatból őket lehet valóban komolyan venni. Bajnait, Gyurcsányt és a többit elhajtanám a fenébe, a liberálisokat megszólítanám fiatalokkal, az idősebbeket pedig a régi munkásőrökkel Lendvai és a többiek.

Nyerni így sem fognak, de legalább nem kell Bajnai félékkel osztozniuk.

Balt 2014.01.07. 14:53:44

Ertsey a Gyurcsánnyal egy ágyban fekvő volt barátokról

... "Beszélt az ellenzéki összefogás tervezett kiterjesztéséről is. Mint fogalmazott, jól döntött, hogy nem indul. Egykori barátait látni egy ágyban feküdni Gyurcsány Ferenccel pedig sokaknak elveszi a kedvét. Mint fogalmazott, ha valakinek van gyomra arra, hogy egyik oldalról a másikra átálljon a véleményével, tegye. Szerinte ez kínos, és ő magát erre alkalmatlannak tartja."

Balt 2014.01.07. 14:56:05

"Továbbra sem értenek egyet a DK programjának több pontjával, de kényszerűségből összefognak velük – mondta a Hír TV-ben az Együtt-PM társelnöke.

Nem engedhetik meg, hogy bármennyi kormányváltó szavazat elvesszen, és mivel a Fidesz „tömbösítve” indul, az ellenzéknek is így kell tennie – fogalmazott Kónya Péter a Hír TV műsorában. Az Együtt-PM társelnöke szerint mindenkinek áldozatokat kell hoznia az ellenzéki összefogás érdekében.

Kónya szerint a pártoknak először a programról kell megegyeznie, és utána lehet egyezkedni a jelölti helyekről. Sejtelmesen beszélt az esetleges miniszterelnök-jelöltről is, de hangsúlyozta, hogy először mindenről egymás között kell megegyezniük."

tobeor 2014.01.07. 15:05:01

Tök mindegy, úgyis Simicska strómankormánya folytatja.
Remélem a következő ciklusban is lesz pár nagy rablás a trafikügyek, földügyek, manyuprablás, stb. mintájára. Mert ez a nép megérdemli hogy kirabolják :)

vazallus 2014.01.07. 15:07:53

nekem nagyon olyan érzésem van, hogy kintről rászóltak a srácokra, hogy elég volt a bohóckodásból. Simán elképzelhető, hogy küldenek inkább egy "szakértői" miniszterelnököt (Andor?, Simor?) Aztán lehet beállni mindekinek mögé. Valahogy nekem ez a forgatókönyv áll most össze.

fvipera 2014.01.07. 15:11:08

orbánt orbán győzi le. mert nem bír leállni. és nem bírnak leállni a csatlósai sem. flinkenstein kitalálta a nyertes stratégiát, de túltolják/rátolják. 2018-ra nem lesz fidesz. addig pedig kerényi gondoskodik a hangulatról

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.07. 15:11:42

Kedves Gábor,

Mesterházy nem teheti meg a gesztust, hogy hátralép. Azonnal kitörnék a nyakát az elvtársai. Neki tulajdonképp csak a listavezetői helyen elért vállalható eredmény (nincs fidesz 2/3) jelent bizonyos időre túlélést, minden más kimenetel a közeli eltávolítását fogja jelenteni.

Gyurcsány pedig a lendületes őszi entée-val kiérdemelte a Torgyán József érdemérem arany fokozatát, kell ő a magyar politikának, nélküle unalmas ez a borzalom.

fvipera 2014.01.07. 15:14:52

@vazallus: vagy a DK/gyurcsány beillesztését az együttműködésbe úgy lehetett megoldani, hogy az a közvélemény nyomására történjen. ha 1 évvel ezelőtt az mszp-együtt-PM-DK megállapodott volna, akkor a jobbos sajtó ledarálta volna a formációt. most beteljesítették, amit mindenki elvárt tőlük (kivéve az idealista/tiszrességes Ertsey).

de a legvalószínűbb persze az, hogy utólag sokkal több előrelátást, tervezést rendelünk a szereplőkhöz a valósághoz képest

CSENDES 2014.01.07. 15:17:09

@tobeor: Azt hiszem, igazad van. Bár ez igazából fáj nekem. Nem érdemlünk mást, amíg ilyen idióták befolyásolják a közvéleményt, s mindenki hurrá-optimizmussal várja, mit vehet még el tőle a FIDESZ rezsicsökkentési álca alatt.

Mit a LOREAL. Mert megérdemeljük.

fvipera 2014.01.07. 15:17:48

@Letícia: ha jobbos, bizonytalan szavazó lennél, akkor okádnál orbán paternalista, piacellenes, antidemokratikus politikájától. ugye?

laji 2014.01.07. 15:18:05

@vazallus: én inkább úgy fogalmaznék, hogy azok, akik finanszíroznák a kampányokat hirtelen rádöbbentek, hogy ablakon kidobott pénzt adnának, és elkezdtek berezelni... De sok mindent nem tudnak majd csinálni. Bajnai olyan, mint Németh Miklós, aki körül valamiféle mítosz alakult ki és élt addig, amíg meg nem szólalt. Mesterházy szintén erőtlennek tűnik, míg Gyurcsányra alapozni... Elég riszki, de még belőle lehet kinézni, hogy képes valamire. Sok hatalomvágyó be is szavazná, de egy réteg inkább nem menne el, és biztos a bukás...

Amúgy mi a helyzet pl. Szily-féle pártról? Ő sunyiban szervezkedett, tehetségtelensége vonzó lehet bizonyos típusú embereknek (lásd Medgyessy).

Balt 2014.01.07. 15:18:09

@vazallus: Sztem ez a hajó elment, mindenki tudja. (Andor is, Simor is, meg a hűtőgépszerelők többsége is.) Ha Baynau építgetése helyett rögtön ezzel próbálkoznak, talán lett volna sansz, de alig 3 hónappal a választások előtt...?

Balt 2014.01.07. 15:20:31

@milliliteratura: :) Van benne valami.

Egyszerűen nem értem én sem, hogy mi ebben a priznic Mesterházy(ék)nak. Csalódnék, ha most hagyná magát simán kerékbe törni. Pedig már kezdett egész jól menni a moonwalking. :))

Kivlov 2014.01.07. 15:24:41

szerintem ez olyasmi, mint amikor háború után a győztesen újraosztják a lapokat, az érdekszférát.
csak itt a ballerek előre osztják újra a várható vereség miatti maradékot...

vazallus 2014.01.07. 15:26:30

@laji: Szily-re nem is gondoltam, de bármennyire abszurd is (támogatottságuk alapján) lehet, hogy nem lenne rossz ötlet nekik őt tolni előre, szerintem a baloldali blokkból az egyetlen akit a választani nem tudó, biztos szavazó jobboldaliak, nem ásnának el kapásból a kert végében. De szerintem őt nem biztos, hogy ismerik odakint. Ráadásul kérdés, hogy ezt vállalná-e. Mondjuk ha igen, azzal azért darálná is egyúttal kicsit magát.
Sok a bizonytalan viszont, akiket egy nem karcos jelölttel, meg lehetne szólítani (lásd: Medgyessy annó)

CSENDES 2014.01.07. 15:28:12

@fvipera: Ezzel is csak egyet tudok érteni. Az I. Orbán kormány is túltolta. Hurcolta a koronát a Dunán, s még sok marhaságot csinált a kis nemzeti homokozóban, ezzel elérve a zemberek ingerküszöbét.

Most is ezt teszik, bár meg vannak győződve, hogy most sikeresebbek lesznek, mert vannak nekik Századvéges cimborák, akik majd elleplezik, megtévesztenek, ideológiailag megvezetnek. Kár, hogy egy olyan kis patkány, mint a főideológusuk csak hányingert vált ki.

"Van itt egy megértésre váró jelenség: a barátokból álló kormány nem éppen eltorzult fajtája a kormányzásnak.

Hogy megértsük ennek a felháborító gondolatnak az igazságát, anélkül, hogy a mutyiország védelmében írt pamfletként olvasnánk a következő sorokat, a politika legmélyéig kell hatolnunk.

Akinek barátai vannak, az hatalommal rendelkezik.

Ha a barátok összeadják erejüket, akkor olyan hatalom keletkezik, amelyet még több hatalom elérésére lehet felhasználni. Ahogy egy régi elvetemült politikai gondolkodó mondja, a barátok ereje olyan mint Isten – jószerencsének nevezett – titkos keze műve. Mert a politikai dolgoknak csak a konkrét emberek és a közöttben létrejövő kreativitás adja meg a realitását. Az intézmények, a választási rendszer vagy egy közbeszerzési törvény csak a politika műtárgya, de a politika tényeit az emberek hordozzák. A politika emberei pedig képesek összeadni erejüket és egy olyan közösséget alkotni, amely a közös célokat szem előtt tartó hatalom forrása lehet. Az őket összetartó motívumok nagyon is emberiek, és ezek között előkelő helyet foglal el az önérdek, amely a politikai barátság biztos támasza.

Ezek a barátok azáltal teszik még erősebbé a hatalmukat, hogy erejüket egyetlen barátra összpontosítják, aki meg kell hogy értse a politika ősrégi szabályát, hogy akik szövetkeznek, azokkal jól kell bánni, hogy szívükön viseljék az ügyet. Neki kell ugyanis a széttartó emberi motívumokból olyan biztos egységet létrehozni, amely nélkül nem lehet hatékonyan és sikerrel érvényre juttatni a közjót és ennek megfelelő törvényeket hozni."

Ízlelgessék csak a rezsim barátai!

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.01.07. 15:36:27

Nekem is az az érzésem, mint sok kommentelő kollégának, hogy az MSZP-Együtt (megint) komplett hülyét csinál magából. Már csak a miniszterelnök-casting 3.0 hiányzik ide. Mesterházy nem hülye, valószínűleg ő is érzi ezt, de tenni nem igazán tud ellene, hiszen az elkötelezett baloldali választók többsége teljes (de legalábbis három szereplős) összefogást akar, és a támogatottsági adatok sem épp kedvezőek. Ugyanakkor ezzel újabb szívességet tesznek a Fidesznek, gőzerővel be fog indulni az "emúltnyócév" meg az "együtttettéktönkre". A korábbi kormányzó arcok és politikai erők ismét egy táborba gyűlnek, könnyebben támadhatók.

Gyingizik 2014.01.07. 15:36:37

Micsoda nemzeti ajándék ez a ballib összefogás a fidesznek! Gyurcsánnyal nem lehet nyerni, hiszen éppen miatta buktak el 2010-ben. Gyurcsány "miatt" a bizonytalan fidesz (és egyéb kiábrándult jobber) szavazók is elmennek leszavazni a fideszre. Ha meg véletlen mégis nyerne a ballib ellenzék, az első megszorításkor (de lehet h. már a beiktatáskor) hatalmas jobber tüntető tömeg tűnne fel az utcán, állandó utca jelenléttel tartaná nyomás alatt a ballib kormányt, akárcsak 2006-2010 között.

CSENDES 2014.01.07. 15:39:24

@CSENDES: Ó! És hogy örökbecsű másik politológusunkat, kormányszóvivőnket Girosz-t idézzem: " Mi ezzel a probléma?"

surken 2014.01.07. 15:40:57

Mindenki megnyugodhat a jobboldalon, nem lesz közös ellenzéki lista.
Az MSZP-EgyüttPM-nek továbbra is büdös Gyurcsány, nem akarják egy közös listán látni. A DK-sok pedig nem fogják beáldozni Ferit. Amúgy is jobban járnak, ha külön indulnak; feljövőben vannak, 6-7%-kal egyedül is bejutnak.

3 kérdésről folynak majd az egyeztetések:

1. Hogyan lehet megmenteni Bajnaiékat (5% elérése)?
megoldás: közös MSZP-Együtt PM lista

2. Az egyéni körzetekben csak egy ellenzéki jelölt induljon.
megoldás: megegyezés a DK-val, kölcsönös visszaléptetés
egymás javára

3. Hogyan lehet az első kettőt "összefogásként"eladni az
ellenzéki választóknak?
megoldás: erre én is kíváncsi leszek...

E.Csaba 2014.01.07. 15:43:08

@Balt:Láttam a műsort....sajnos. Akkor már "túl voltam" a többin és próbáltam feldolgozni azt a tehetségtelenséget (a reggeli ATV-START-os Nils Hoorgerson interjú,Mesházy és Szigetvári főstratéga Olgánál), amit ezek az egyének mutatnak, majd gyanútlanul átkapcsoltam a HírTV-re, ahová bemerészkedett Kónya és feltette az egész napos teljesítményükre a koronát.Szerintem már Adrienn is megsajnálta, mert alig ba*zogatta őt, de még így is idegrángást okozott Kónyának.

laji 2014.01.07. 15:44:50

@surken: "Mindenki megnyugodhat a jobboldalon, nem lesz közös ellenzéki lista."

Mert ez melyik jobboldalit is izgatta fel? :)

martineden 2014.01.07. 15:46:48

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.: Most megint ezek akarnak visszajönni.

Ne hagyjuk.....Hat ne hagyd budos fidesz-jobbik csicska.Ha tetszik hogy mar lassan az egesz orszagot ellopja a csuti cigany bandaja szavazz rajuk.Lelked rajta.Ja ,hogy az neked nincs?

surken 2014.01.07. 15:54:05

@laji: A kormánypárti sajtót böngészve, sokakat.
Persze tudják jól, aki nem teljesít, 25 évvel jön Orbánnak :-)

martineden 2014.01.07. 15:54:28

@Letícia: Nincs új a nap alatt, haszon leső banda.....Ha ezek haszon lesok akkor a fidesz micsoda?A kdnp-rol nem is beszelek muhahaha.Mond inkabb ,hogy felted a trafikot amiert kemenyen megdolgoztal.Tagadni ugyse tudod,meg most is szaros a nyelved,budos fidesz csicska

barli 2014.01.07. 15:54:57

Most kéne a zorbánéknak bevezetni, hogy egy lista = egy frakció :)

Balt 2014.01.07. 15:58:14

@Gyingizik: Ahogy ezt maga Fletó is elmondta. (Fentebb már hoztam: @Balt: ) :)

martineden 2014.01.07. 15:58:43

@laji: Na, de nem lett volna ellentmondásos, hogy ugyanarról a tüzépről hárman is megjelentek volna ugyanabban a brazil háztartásban a tüzifával...Marmint a fidesz ,kdnp,jobbik?Tudtommal bizonyitek is van ,hogy a fidesz evvel kampanyolt Bajan.

martineden 2014.01.07. 16:01:05

@Letícia: @etwas kultur muss sein: Nehogy már újra a vöröskomcsik jöjjenek...Ja ,igazad van .A narancs komcsik tehetsegesebbek.Lopasban

Balt 2014.01.07. 16:01:35

@surken: Ez is egy lehetséges (nem is esélytelen) forgatókönyv. Bár meg lennék lepve, ha ez most nem spontán rögtönzés (ohh, micsoda művészi tautológia!), hanem "átgondolt kármentés" volna... :)

@E.Csaba: Sajna nem láttam, de olvasva is jó. :)

CSENDES 2014.01.07. 16:03:01

@barli: Most kéne hozni hogy egy idióta fidesz-birka, egyenlő egy ellenzékivel. És még len e ötletem.

martineden 2014.01.07. 16:03:17

@Letícia: Igaz ,ciganybaro mar volt,mert ne lehetne kiraly is?

concret 2014.01.07. 16:04:40

@martineden: Röhej, ahogyan komcsiztok.

Kellene már valami aktuálisabb szitokszó.

Sosem szerettem a kommunistákat, de ezekhez semmi közük: se a fidesz-kormányhoz, se az ellenzékéhez.

Balt 2014.01.07. 16:05:11

@barli: :)) Nem rossz ötlet, like! Így 1 az 1-be' meglenne 1 frakcióban a komplett bukott 2010-es maszopszadesz kormány + pártvezetés (már akik beférnek), néhány jó gyomrú ex-lehetmással kiegészítve. :))

Balt 2014.01.07. 16:07:11

@martineden: :))) Kösz, a bajai cigánydominós videót már majdnem el is felejtettük, pedig alighanem az első szalmaszál volt keresztben a gödör aljára vezető úton (amin most jelentős lépcsőfok következik, akárki meglássa). :))

Balt 2014.01.07. 16:09:10

@concret: De, ez az írás elég jól megsejti a dolog mibenlétét...:
velemenyvezer.444.hu/2013/10/24/kik-is-azok-a-kommunistak

surken 2014.01.07. 16:11:44

@Balt: Az "átgondolt kármentés" nagyon találó, valóban itt tart most az ellenzék. Hogy mennyire tudatos? Talán még emlékeznek Lendvai Ildikó felvetésére, a fő kérdés: kit tesznek meg bűnbaknak az ellenzéki szavazók egy újabb Fidesz győzelem esetén.

martineden 2014.01.07. 16:12:45

@Balt: Bizony lassan elfelejtik,a tuzifat igero reklamot a furgonon.Csak szeretned fidesz csicska

concret 2014.01.07. 16:14:16

@Balt: Olvastam annak idején én is: ez egy gyakorlatias magyarázat egy marhaságra.

De attól, ha a Kékes-tetőt holnaptól Lomnici-csúcsnak hívjuk, az még nem lesz a Magas-Tátrában.

Balt 2014.01.07. 16:15:28

@Balt: Ja, és ez nagyon is posztba vág, úgy vélem...

@surken: "a fő kérdés: kit tesznek meg bűnbaknak az ellenzéki szavazók egy újabb Fidesz győzelem esetén."

Igen, én is úgy sejtem, ez a pozíció van kinézve (megint) Mesterházy számára, de korábbi gyurcsánybajnaival szembeni részsikerei alapján már-már reméltem/reméltem, ennél több esze van. Na nem mintha telesírnám a zsebkendőmet miatta, csak így látszott. :)

Nomad_ 2014.01.07. 16:17:14

Ha az egyik nyeri meg a választást, fokozódni fog a lenyúlósdi, hiszen semmi következménye, + az ország még jobban elcsesződik.
Ha a másik akkor ők cseszik el, töketlenkedés, habosítva egy kis permanens utcai protesttel.
Ha a harmadik akkor ők használják ki a lehetőségeket a nyúlásra,
némi ideológiai habosítással + eu elszigetelődés.

nem igazán vagyok boldog. Mi a jó hír? Mehetek?

Kedves Bloggazda! Nem írnál egy bejegyzést bizakodásra okot adó dolgokról, amiért nem süllyed el a hajó témakörben?

A nem lesz sokkal rosszabb már megnyugtatna. :)

Balt 2014.01.07. 16:19:04

@martineden: :)) Ja, te vagy az? (Aki a Szar-vas-féle fotósop-hekket valóságnak szerette volna látni?) :)))

@concret: Hmm, nem is rossz ötlet, bár ezzel feladnánk egy darab identitásunkat. :) (A kommunistázás tényleg anakronizmus, de a probléma annál mélyre hatóbb, márpedig Gyurcsány plafonja épp itt lesz valahol, hiába hallgatja szivarzsebre tett kézzel a himnuszt...)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.07. 16:31:35

@martineden:
Melléfogtál, majompofa. Először olvass, aztán has, alkoss, gyarapodj.

nyünyüge 2014.01.07. 16:47:01

@Balt:
Ha Balt aktivizálja magát, akkor a tapasztalat szerint "helyzet" van.
Azaz van új alkalom és téma az ellenzéken való kajánkodásra.

Balt 2014.01.07. 16:54:21

@nyünyüge: :) Ez így igaz. Mindamellett frissiben kaptam el a posztot (és Letit), pechemre. :) Na meg év eleji, friss erő stb. Ja, neked is b.ú.é.k.!

J.László 2014.01.07. 17:11:40

Nyilvánvaló volt, hogy vagy beveszik Gyurcsányt az utolsó pillanatban, vagy Gyurcsány megfúrja az "ellenzéki összefogást". Az ellenzék valójában Gyurcsány túsza. Most, hogy nem miniszterelnök. Amikor az volt, az országot ejtette túszul.

kamerasmobil 2014.01.07. 17:20:02

Magyarorszagon majdnem minden valasztas protest szavazas volt. Nem az ellenzeket valasztottak meg hanem a kormanyt buntettek a szavazok.
Az MSZP ujrazasa sem teljesen kivetel mert a Fideszt elsosorban a "rosszabbul elunk..." kampanyuk ostobasaga miatt buntettek meg 2006-ban. Meg persze Gyurcsany el tudta hitetni veluk hogy meg fogja ujitani az MSZP-t.

Ennek tudataban kellene a kialakult uj helyzetet ertekelni.

A jelenlegi hangulat az egyensulyi helyzethez kepest jol kimutathatoan a kormanyvaltas fele mutat. A gazdasagi eredmenyek nemhogy elmaradtak de a lakossag tobbsege a sajat boren erzi a recessziot. Negymillio szegennyel nem nagyon lehet vitatkozni. Raadasul a kormany egyes intezkedeseivel nagyon sok kisebb tarsadalmi reteget kozvetlenul is magara haragitott (tanarok gazdalkodok stb).

A baloldali valasztasi szovetseg letrejotte ad egy konkret alternativat a kormany levaltasahoz. Rengeteg negativumot lehetne felsorolni: az elozo rendszert hozhatja vele vissza a valaszto Gyurcsanyostul es MSZP-stul. Ok is korruptak es a hozzaertesuk sem megkerdojelezhetetlen. Az o ismetelt hatalomra kerulesuk az igy bekovetkezo valasztasi vereseg ellenere lehetoseget teremtene Orban politikai tulelesehez.

De megis az a helyzet hogy ez most mar egy biztos alternativa a Fidesz levaltasara. Eddig csak rengeteg ertekelhetetlen kispart jelentkezett amelyre senki nem mert volna igazan szavazni (kulonosen ha ismeri az uj valasztasi rendszer sajatossagait). Es ugye eddig az utolso pillanatig lehetett meg abban is remenykedni hogy talan eloall meg valahonnan egy uj es igeretes ellenzeki part.

Ennek most vege. Matol ujra a ket ismert rossz kozul lehet valasztani es mindenki el tudja donteni hogy a sajat boren tapasztalva melyik volt a kisebbik rossz az elmult 20 evben. Es egyertelmu az is hogy ha valaki nem a baloldali osszefogasra szavaz akkor az Orban kormanyon maradasat valasztja (beleertve a Jobbikra es LMP-re adott szavazatot is). Ez is a ket polus fele tereli foleg a bizonytalan valasztokat.

A kerdes tehat most mar csak az hogy lesz-e elegendo protest szavazo a valasztasokon.

hoplita 2014.01.07. 18:15:02

@Gyingizik:
"....meg véletlen mégis nyerne a ballib ellenzék, az első megszorításkor (de lehet h. már a beiktatáskor) hatalmas jobber tüntető tömeg tűnne fel az utcán, állandó utca jelenléttel tartaná nyomás alatt a ballib kormányt, akárcsak 2006-2010 között..."

Nagyot tévedsz, öreg.
Egy valamit jól megtanultunk abból az időből. A kisujjunk körmét sem mozdítjuk a "jobbernek" csúfolt komcsi fityiszért.
A radikálisok nélkül ti csak addig vagytok az utcán, amíg fel nem áll a rendőrsorfal
Utána beszarás-hugyozás és futás haza.:)

hoplita 2014.01.07. 18:22:14

@martineden:
Leti a fideszcsicska..????

Ó, te Isten emeletes barma, kibaszott faszfeje...!:DDDD

Khal Drogo 2014.01.07. 18:29:40

@Balt: Az LMP elveszített a médiában forgó képviselőinek a 90%-át. Így nagyon nehéz lesz bármit is elérni, ez a Vágó Gábor kilépés nagy öngólnak tűnik. Noname emberekből álló pártokból annyi fog "elindulni" mint égen a csillag.

hoplita 2014.01.07. 18:37:43

@kamerasmobil:
"...Es egyertelmu az is hogy ha valaki nem a baloldali osszefogasra szavaz akkor az Orban kormanyon maradasat valasztja (beleertve a Jobbikra es LMP-re adott szavazatot is).."

Na, ezt hogy sikerült kiókumlálnod, kedves ékezet nélküli barátom?:P

Khal Drogo 2014.01.07. 18:37:50

Ha az baloldali galaxis nem tud előrántani egy viszonylag ismert, eladható embert, akire fel lehet építeni valamiféle hozzáértő vagy esetlegesen ő túl jó ember ahhoz hogy korrupt legyen imázst, akkor szorosabb lehet a vége.
Mesterházy vezetésével szerintem nincs esélye, akárkik is fognak össze. Ha lenne esélye, sokkal közelebb lenne az MSZP a Fideszhez, mert ennyi kormányzati baklövéssel a háta mögött az MSZP-nek erősödnie kellett volna. Miért erősödne most? Nem fog.

Vagy lesz egy új ember, lehetőleg valami friss, eddig nem pártpolitikus ember, aki sikeres volt az élet valamelyik területén, vagy a választás a baloldalnak elúszott és lehet készülni 2018-ra.

hoplita 2014.01.07. 18:42:33

@török gábor:

Arra azért fogadni merek, hogy ez a nagy összeborulás elég lesz ahhoz, hogy budipestet visszafoglalják a narancskomcsiktól és jó pár vidéki egyéni mandátumot is szerezzenek.
Plusz a cigányfertőzött területeken meg a Jobbik fog alaposat falatozni a fityiszből....úgyhogy lehet eső, lehet hó, de kétharmad csak a mesében. A kisebb településeken nemigen bomlanak ám már a fideszért, ez majd meg is fog látszani. Itt keleten szinte csak vesztesei vannak az egykulcsosnak, meg a rezsiharc sem úgy csapódik le, mint a szutyok panelprolinál.:)

kamerasmobil 2014.01.07. 18:46:17

@hoplita: Sima matek. A Fidesz szavazotabora kb. fix meretu. Aki az LMP-re vagy a Jobbikra szavaz az nekik nem erdemi veszteseg.
A "baloldali" ellenzeki osszefogasnak viszont minden hianyzo szavazat csokkenti az eselyet az abszolut tobbseg megszerzesere. Ha valaki kormanyvaltast akar de az LMP-re szavaz az osszefogas helyett akkor az valojaban a Fideszt tamogatja. Bar igazabol nem ertem ezen mit kell magyarazni.

Nyilvan az LMP es a Jobbik sem fog egy kormanyvalto koalicioba belemenni a baloldaliakkal. Valoszinuleg egymassal sem kotnenek koaliciot es persze onalloan is kevesek egy kormanyvaltashoz.

kamerasmobil 2014.01.07. 18:49:13

@hoplita: A korrupt foldugyletekrol nem is beszelve.

Persze ezekre a szavazokra Angyan is utazhat meg de egyelore nem latni hogy hogyan. Es meg ha alapit is valamifele uj gazdapartot az akkor se lesz eleg kormanyvaltashoz es ugyanugy koaliciokeptelen a legnagyobbnak varhato ellenzeki erovel (baloldal) mint az LMP vagy a Jobbik.
Hogy ezzel a kettovel tarsulhatna-e az erdekes kerdes. De meg igy is kevesek lennenek a Fidesz levaltasahoz es ezt a megkarositott gazdak is jol lathatjak.

kamerasmobil 2014.01.07. 18:53:38

@Khal Drogo: Szerintem ez sokadlagos kerdes es max par szavazatot valtoztathat az eredmenyen.
Mar benne van az MSZP es benne van Gyurcsany is az osszefogasban szoval tok mindegy kit raknak a kirakatba. Akinek a fentiek miatt vallalhatatlan a baloldali osszefogas az aligha adja be a derekat csak azert mert hirtelen Szily vagy Rona vagy Bokros lesz a listavezeto.

Persze par szavazatot jelenthet egy ujabb szinglihorda vagy trafikugy vagy akarmi mas is. Es sok kicsi sokra megy...

etwas kultur muss sein 2014.01.07. 19:22:31

@martineden: Nem, azokat sem akarom. De ne legyen már az, hogy ez a két posztkommunista brigád váltogatja egymást a világ végéig! Mindkettő rohadjon már meg!

etwas kultur muss sein 2014.01.07. 19:28:12

@martineden: A jobbik? Miből, ha szabadna kérdezni?

Balt 2014.01.07. 19:42:03

Azt hiszem időszerű az örökzöld kérdés: ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet? :) Erről vajon beszélgetnek?

Khal Drogo 2014.01.07. 19:59:00

@Balt: Róna ezt nem fogja elvállalni szerintem. Én más, eddig ismeretlen emberre gondolok. Vannak sikeres emberek az országban.
Ha a régi garnitúrához kapcsolódó embert bányásznak elő, akkor nincs értelme váltani, akkor jó Mesterházy is.

A nagy kérdés, hogy ki lenne alkalmas. Én nem mozgok a felvilági körökben, nem tudok listát adni. Nyilván lehetne találni embert a pozícióra, a gondot az okozza hogy egy komoly ember hozná a stábját is, ami a mostani csapat részbeni háttérbe szorulását hozná.

Egy új emberrel lehetne lendületet hozni. Ugyanis új párt már nem lesz. De valószínűbb hogy nem lesz új ember, ezért hát marad Mesterházy és a biztos vereség.

laji 2014.01.07. 19:59:57

@Nomad_: "Ha az egyik nyeri meg a választást, fokozódni fog a lenyúlósdi, hiszen semmi következménye, + az ország még jobban elcsesződik.
Ha a másik akkor ők cseszik el, töketlenkedés, habosítva egy kis permanens utcai protesttel."
Már bocsánat, de ekkora csúsztatást; mintha nem Gyurcsány-Kónya páros vezetné a magyarországi nyúlás rekordját... Kicsit felpozicionáltad őket, mintha becsületes bénák lennének és nem minden hájjal megkent kaszagépek...

Balt 2014.01.07. 20:02:43

@Khal Drogo: Elég diplomatikusan tért ki Róna, engem is meglepett volna, ha vállalja.

Újabb név (újra, mert 2009-ben is bedobták): Surányi.

Ezek a marhák megint mindenkit lejáratnak. :))

Khal Drogo 2014.01.07. 20:02:51

@kamerasmobil: Szily, Bokros és más leépült, kiérdemesült emberek alkalmatlanok a népszerűtlenség változtatásra. A környező országokban 3-6 hónap alatt a semmiből bukkantak fel politikusok, jobbára vagyonos emberek és szép, 5-10%-os pártot futtattak fel.
Nálunk eddig úgy néz ki, hogy a vagyonos embereknek jó a Fidesz is.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:06:45

@Balt: Dehogy vállalja el Surányi. Ne legyünk komolytalanok. Egyébként semmi ennek semmi alapja nincs, mert az mno-n jelent meg. Az mno most abban érdekelt, hogy lejárassa az egészet, ezért mibe kerül hazudni egyet? Semmibe. Ügyesen csinálják. Kétlem hogy Surányi valaha is felmerült volna.
Állítólag a szocik kormányválsága idején mint szakértői kormányfő a Fidesz is bedobta a nevét, mint akit tudnának támogatni. Szerintem az a hír is kamu volt.

laji 2014.01.07. 20:09:32

Azt nem tartjátok komolytalannak, hogy a legnagyobb ellenzéki párt választott miniszterelnök-jelöltje odamegy a bázisához és azt mondja nekik: "sziasztok, visszaléptem a miniszterelnök-jelöltségtől, mert két másik párt, akiknek az együttes támogatottsága nem éri el a miénket, azt mondta, hogy nem vagyok alkalmas, és nem tudtam erre mit mondani..."!?

tölgyes 2014.01.07. 20:11:24

Kedves Török Gábor!

Most megin lehet választani 2002-2010 és 2010-2014 között.

Gyurcsány-Bajnai-Mesterházy-Kuncze- Magyar és Orbán között.

Surányi mint adu ász is csak a régi időket idézi. (Elakótyavetyélt arany készlet, vad és mégvadabb privatizáció)

A megújulás nem sikerült a bal oldalon se.

nyünyüge 2014.01.07. 20:12:34

@Khal Drogo:
"Az mno most abban érdekelt, hogy lejárassa az egészet, ezért mibe kerül hazudni egyet? Semmibe. Ügyesen csinálják. "

Pontosítsunk. Ügyesen és gátlástalanul csinálják. Mármint a hazudozást. Semmi és senki nem drága.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:14:58

A baloldal 2014 utáni jövője sokkal érdekesebb. Szerintem eleve nehezebb kormányzásra készülhet a Fidesz, mivel tilalomfákat vert le újra és újra.
Innen óriási szavazatvesztés nélkül a pedagógus-bérezéshez nehéz lesz hozzányúlni, nem tudni ez a rezsicsökkentés meddig fog tartani, mennyi lehet ez tartós, egy nagyobb emelés szintén aláássa a FIdesz szavahihetőségét, az egykulcsos adó v. adókedvezmények visszavonása, szűkítése szintén és így tovább.

Szóval még ha 2/3-al is nyerne a Fidesz, is egyre nagyobb lesz majd a nyomás a kormányzaton. A korrupcióval láthatóan nem tudnak mit kezdeni, ez a folyamat is egyre erősebb, egyre nagyobb hatalomra tesznek szert egyesek, egyre nagyobb tisztázatlan eredetű profitokra szert téve.

A Fidesz látványos fölénye ellenére egy klasszikus, nagy volumenű megszorításnyira áll a komoly megzuhanástól.
Nem mondom hogy ez biztosan be fog következni, de hogy nagyon nehéz lesz ezt elkerülnie a Fidesznek, az gyanús.

6.Lenin 2014.01.07. 20:16:54

1 választás végeredményéhez vannak érdekeik a választáson indulóknak, és az őket megválasztani szándékozóknak.
Nem újdonság eddig.

A választáson indulóknak szerepelniük kell 1 listán, amit 1 határidőig le kell adni. Aki nem szerepel a listán, kiesett.

Erre a listára felkerülni, ezeket a listákat előkészíteni az előző választás befejezése után majdnem teljes 4 év áll rendelkezésre.

ebbél több, mint 3 -at az ellenzék elég tisztességesen elbaltázott.
Jelenleg már csak néhány hét áll rendelkezésre.

Nyilvánvalóan léteztek kiváló álmok, elképzelések, ami sikerült a gyakorlatban a tehetségnek/alkalmasságnak megfelelően rendkívül nagy erőfeszítések árán szertefoszlatni.

Az idő nagy kényszerítő, most is előhozta azt, ami már 2010-ben is logikus lett volna, ha lenne 1 csekély valódi önismeret az ellenzéki pártokban. Nincs.

Listák nyilván voltak/vannak/lesznek, a kérdés, hogy a hátralévő kevés idő kényszere mennyire mennyire fog felülemelkedni a tehetségtelenségen, politikai impotencián.

Mókás hetek lesznek.
Akiknek nem lesznek valamilyen listán rövid időn belül, csókolom, irány a leves, vagy Brüsszel.

A pártokkal kapcsolatban, főleg az ellenzékiekkel, ritkán (sőt nagyon szemérmesen ritkán) tesszük fel a valódi kérdést, ami tulajdonképpen a választók igazi kérdése:
Mi lesz 2014 .......után?

' kampánygyűlésen ezt megkérdezték már Bajnaitól, hogy mitől fogunk mosolyogni a választás követően, de nem tudott rá válaszolni.

Pedig sokat segíthetne 1 "jó" válasz, nemcsak a választópolgároknak, de a túlélésért küzdő pártoknak, pártocskáknak is.

Valahogy erről mélyen hallgatnak, vagy szórják a rizsát, szinte hetente mást, és mást.

A legszomorúbb, hogy az ellenzéki oldalon a Prímás 1 többszörösen bukott politikai szélhámos. A többiek gyenge kontrázása mellett.

Szebb jövőt! (?)
(ez aztán végképpen nem hiányozna)

Balt 2014.01.07. 20:19:11

@Khal Drogo: Lehet. Egyelőre más forrást én sem találtam. Róna az imént beszélt.

Újabb ellentét: :)
hirsumma.info/forum/1010557/Gyurcsanyek+akar+ot+befuto+helyet+is+kaphatnak

"a szocialisták nem engednének a 75 egyéni jelöltjükből, a fennmaradó 31-en szerintük a Bajnai szövetségnek kell osztoznia a DK-val."

Mondjuk Gyurcsány ősszel mintha elégedetlen lett volna 5 hellyel, de az életszerű, hogy a maszop szerint boltolják le Baynauval. :)

@laji: De. :)

Balt 2014.01.07. 20:22:40

@Khal Drogo: De hát ezt szajkózzák ballerék 2010 óta, hogy "soxoros bokrosnyi mexorítás". Oszt mégse ment át a züzenet. Na persze ehhez képest "fájni fog"-gal kampányolni tényleg monty pythonba illő. :))

Khal Drogo 2014.01.07. 20:23:55

Matolcsy 2010 szeptemberében 7%-os növekedést jósolt, konzervatív szemléletben 3-5%-ot. Egyik sem jött be.
Kérdéses, hogy mi lesz ha marad a vegetálás. Akkor baj lesz, szerintem. Nagy baj. Főleg politikai értelemben. Előbb-utóbb artikulálódni fog az elégedetlenség. Főleg ha a béremelésekre egyszer csak nem lesz pénz.

etwas kultur muss sein 2014.01.07. 20:24:03

@Khal Drogo: "ezért hát marad Mesterházy és a biztos vereség"

Talán ez lesz az a végső döfés, ami felgyorsítja az mszp rothadását, ami igencsak jó lenne, egyrészt önmagáért, másrészt ezzel kiveszne a fideszt ellenségképe és ezáltal talán idővel a fidesz is a szemétdombra kerülne.

tölgyes 2014.01.07. 20:24:09

@nyünyüge: A másik fél céljai a lejáratást illetően semmiben sem különböznek, az egyik féltől. Ebben nincs új elem. Nálunk is a világban is ez így szokás. A történelem folyamán mindig ez volt az ami szétrágta a demokráciákat.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:30:03

@Balt: Én nyugdíjcsökkentésre, 20-50 ezer állami alkalmazott egyszeri elbocsájtásra, MÁV-os dolgozók harmadának kirúgására, SZJA adóemelésre, ingatlanadóra és ilyesmikre gondolok. Ilyen nem volt. A legnagyobb adóemelések idején, a Széll Kálmán I és II idején volt mélyponton a FIdesz a ciklusban. Amióta béremelések vannak napirenden azóta megy a szekér.

Meglátjuk. Én nem hiszem hogy a végtelenségig a versenyszféra szektoraira rakni különadókat. Ha pl, az állam beszáll a bankszektorba vagy jön tényleg keletről tőke egy-egy megadóztatott szektorba, ott vége lesz a különadóknak. Máskülönben nem jön ide senki sem. Akkor pedig máshonnan kell a forrás.

tölgyes 2014.01.07. 20:30:38

@Khal Drogo: A kérdés az: hozna-e változást a kormánycsere. Vagyis nőne-e a növekedés. Ez a garnitúra - akik most összeálltak, akkor se tudott a térséggel azonos mértékű növekedést produkálni, amikor erre minde feltételük adott volt.

Le kell bontani Orbán tolvaj államát és vissza kell építeni Gyurcsány már megbukott tolvaj államát.

A politikai erőknek ma ez a kérdésfeltevése. A választóknak ezek küzül lehet választani.:(

sezlony 2014.01.07. 20:30:54

@Khal Drogo: "a pedagógus-bérezéshez nehéz lesz hozzányúlni, nem tudni ez a rezsicsökkentés meddig fog tartani, mennyi lehet ez tartós, egy nagyobb emelés szintén aláássa a FIdesz szavahihetőségét, az egykulcsos adó v. adókedvezmények visszavonása, szűkítése szintén és így tovább. "
Alábecsülöd őket. Majd kitalálnak valami megkerülő adót, amivel visszaveszik duplán, amit engedtek (eddig is így csinálták), miközben tovább harsogják, hogy ők mennyit engedtek.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:32:41

@nyünyüge: Welcome to the real world. Ez így megy mindenhol. Ha nem lenne ennyi kérdőjel, nem tudnák megcsinálni egyébként. Nem tudom minek szivárogtatnak, azokon az egyeztetéseken pár tucat ember vesz részt. Nem igaz, hogy nem lehet ez úgy csinálni hogy ne menjen ki információ. Ez szándékos szivárogtatás. Nyomásgyakorlás. Tesztelés.

tölgyes 2014.01.07. 20:33:17

@Khal Drogo: A fenti javaslatok megvalósulását nem érné túl egyetlen politikai erő sem. Ráadásul nem ígér semmivel jobb helyzetet, mint ami jelenleg van. Ezektől nem nőne se a hatékonyság, se az eredményesség.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:35:22

@tölgyes: Dehogy hozna változást ha az MSZP nyerne. Hiszem ők már voltak kormányzati pozícióban, még rosszabb eredményekkel.
A harmadik legerősebb párt pedig, nos az a másik kettőnél még rosszabb alternatíva. Más párt pedig nincs. A negyedik párt, az LMP most mállik szét végképp.

Nem lennék meglepődve egy alacsony választási részvételen.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:37:49

@tölgyes: Kérdés hogy ki tudja ezt kerülni a kormányzat. Ha a különadók terhelése csökken, akkor forrást kell találni a kiesésére. Vagy nagyobb hiány és még jobban növekvő államadósság.

Amíg a FED nyomtatja a dollárt és eszközt vásárol, addig nem lesz gond. De ez végtelenségig nem fog így menni.

Balt 2014.01.07. 20:40:00

Nyihihi, Szakonyi kapitány (tudjuk, jóoldali) más "szövetségbe forrva" szóösszetétellel mutatja be a "céget". (Szép Freud-i elszólás. Amúgy elég szkeptikus.)

Khal Drogo 2014.01.07. 20:40:03

@tölgyes: Szerintem lesz kiigazítás. Az hogy ki fogja ezt viselni, fogalmam sincs. Illetve van egy tippem, lesz létszámleépítés az adminisztrációban. Ez azonban a szükséges eszközök 10%-át sem fogja hozni. Ez édeskevés lesz.

Balt 2014.01.07. 20:42:33

@Khal Drogo: Ez nyilván így van, csakhogy a kérdés úgy merül fel: "mi lesz ha" (a körülmények a legkedvezőtlenebbül alakulnak) ... az újra együtt esetén meg: "ez lesz" (ha nyernek).

Balt 2014.01.07. 20:45:01

@Khal Drogo: Valószínűleg. Már ismerjük az őszödi gyakorlatot, ha elsőre elég megdöbbentőnek is látszott. :) (Ezért mondom: azzal kellett volna kezdeniük, hogy tisztázzák, hogyan szivárgott ki.)

Khal Drogo 2014.01.07. 20:45:02

Az mindenesetre elég jellemző a baloldali káosz, hogy a 2011-ben alakult nem politikai Milla vezetője annó élesen bírálta Gyurcsányt, majd az Együtt deklarálta hogy szembenézés a múlttal és most mindenki egy zászló alatt fog vonulni.
A nagy tervek, hogy majd jobbról hoznak szavazatokat, a ködbe veszett. Pedig biztos jól mutatott a tervezőasztalon.

Khal Drogo 2014.01.07. 20:49:42

@Balt: A múlt azt mondatja velem hogy igazad van.

Balt 2014.01.07. 20:49:55

@Khal Drogo: Mondjuk a kendermagos Juhásszal és a nyugger poltiszttekkel elég illuzórikusnak tűnt már a legelején is. Emlékszem, még a zindex is harsányan röhögött az első millás tüntetésen (KHJ: "Feri, gyere vissza!" - és milyen igaza lett, bammm! :))), a második volt a szalámitolvajos, aztán kezdték egyre komolyabban venni. Kár volt. :))

Khal Drogo 2014.01.07. 21:01:41

@Balt: Az MSZP és holdudvara valóban tele van olyan idős "polihiszter" emberekkel akik egyre öregebbek és egyre jobban félnek és közben egyre kevesebb embert érdekel hogy mit is gondolnak bármiről. Filózófus beszél gazdaságról, politilógus filózófiáról, volt miniszter lélektanról és így tovább. Elég csak bekapcsolni az ATV háttérműsorait. Legtöbbje lehetne Nyugdíjasklub este, szombaton stb.

6.Lenin 2014.01.07. 21:02:56

@Balt:

Szerintem az ősződivel nem az a baj, hogy még ma sem tudjuk, ki szivárogtatott, lényegtelen.

A baj, szerintem, hogy olyan, mint a fing, valaki óvatosan eleresztette, csinált 1 kis kavarodást, bűzt árasztott, aztán szertefoszlott, minden következmény nélkül (a beszéd tartalmát illetően).Már a szándéka is aljas volt, nem 1 valódi szándék.

Gyurcsány 1 igazi politikai szélhámos, ismeri a politika minden trükkjét, alkalmazza is, a következményeire meg nagy ívben tesz.
Játszik, és élvezi is (ezt 1 interjúban nyíltan ki is mondja.)

Az ellenzéknek 2006 ősze után segíteni kellett volna, hogy Gyurcsányt elítéljék, no nem börtönre, az mártírt csinálna belőle.

Pénzbüntetésre, vagy felfüggesztettre és a KÖZÜGYEKTŐL legalább 10 évre való eltiltással.

Most ennek isszák a levét, hülyét csinál az egész táborból.

1etlen "tehetséges" pacák az egész ballib oldalon (a többiekhez mérve mindenképpen)

A küldetését "sikeresen" teljesíteni is fogja. Akár nyer, akár veszít a jelenlegi ballib tábor, mindenképpen meg kell(ene) szabadulni a mostani gárdától.
Isten óvjon 1 szélsőjobb átmenettől 2015-16 tájékán.

Balt 2014.01.07. 21:05:52

@Balt: 4:35-től. :)

index.hu/video/2011/01/28/jozsi_bacsi_vagy_orban_viktor_veszelyesebb_a_sajtoszabadsagra

Hah, most látom a tévében Karácsonyt fülig érő szájjal. Mintha hájjal kenegetnék. :)

6.Lenin 2014.01.07. 21:06:14

Szia Leti!

Milyen fideszesnek lenni?

2014.01.07. 21:08:01

@Balt: Hát ez az! Fletó erőszakos messiás tudata Orbánt erősíti. Lehet, hogy ők alapból nagyon jó barátok, egymás karrierjét építgetik! Mit is mondott Dávid Ibolya? Hogy ezek háttérben összehajolnak, mert a pénzen közösen osztoznak? :D

ssi 2014.01.07. 21:10:13

T.G.
2013. okt 25. 501. Apokalipszis holnap
"Értem én, hogy nem elhanyagolható a különbség abban, hogy ki kinek akar megfelelni, kinek ad és kitől vesz el, de a lényeg ugyanaz: ebben az országban a politikai logika fog uralkodni, bárki is lesz hatalmon – vagy éppen ellenzékben. "

" Sajnálom, de az a helyzet, hogy mi vagyunk a probléma. Miattunk lesz minden rosszabb .. minden hivatásos politikus tudja, hogy miről szól a hatalomgyakorlás .. Vannak persze tehetségesebbek és ügyetlenebbek, de aki választást nyer, ugyanezt a játékot szeretné majd játszani .. ami igazán nagy gond: mi leválthatatlanok vagyunk. Csak egy reményünk van, ugyanaz, amit 16 éve is gondoltam, akkor még kicsit más formában: a tanulás."

2013. szept. 09. HV - Unalmas arcok
" megújulás a politikában nem úgy megy végbe, hogy ma még nem voltak újak, de holnap már lesznek. Hanem úgy, hogy mire egyáltalán észrevesszük az újakat, lassan már réginek gondoljuk őket."

2013. jún. 05. HV - A kérdés a kérdés
"a kisebbik rossz ... azoknál a szavazóknál (nem kevesen vannak ilyenek), akik egyaránt elégedetlenek a kormányoldal és az ellenzék teljesítményével is ... inkább a kormányról vagy az ellenzékről mondanának majd véleményt"

2013. okt 25. 501. Apokalipszis holnap
" Professzionálissá vált a politika – tudja ... Hogyan kell megosztani, félelmet kelteni és reményt adni, hogyan kell üzeneteket megfogalmazni és minden csatornán szajkózni, leegyszerűsíteni és adagolni, terelni és beállítani – ismernek minket, tudják, hogy mi lesz sikeres és mi nem működik ... A politika csak akkor lehet más, bárki is a kormányfő és bármilyen nevű pártok ülnek is a parlamentben, ha észrevesszük, hogyan használnak ki minket saját céljaikra a munkájukat amúgy kétségtelenül egyre ügyesebben végző politikusok. Akkor valami megváltozik, megváltozhat. Addig viszont egyre rosszabb lesz, ebben biztos vagyok."

Egészen-egészen konkrétan mitől lenne jobb a helyzet nálunk, és utána is mindig egyre jobb, kedves T.G.? .. és kik legyenek a példakép? .. bevallom, én hónapok óta nem tudtam a sorok között is olvasni, érteni ...

Balt 2014.01.07. 21:17:32

@6.Lenin: Pont azért érdekes most, amiért korábban: az nyomozatilag igazolt (maga a párt is kinyomozta), hogy csak belső embertől jöhetett. Elég biztos vagyok abban, hogy ez Fletó (ill. szűk körének) saját ötlete volt, csak a mai napig próbálja a "gyenge minőségű emberanyagra" kenegetni. (Akikkel most éppen összefog, ill. fordítva. Na, hát ezért érdekes ez most.)

"Az ellenzéknek 2006 ősze után segíteni kellett volna, hogy Gyurcsányt elítéljék, no nem börtönre, az mártírt csinálna belőle."

Itt nyilván a kormánypártokról lehet szó. Mint utóbb igazolódott - bár meglehet, az se volt tudatos előre tervezés - a Fidesz (esetleg Orbán maga?) azzal húzott zseniálisat, hogy rávarrta az MSZP-re Fletót a továbbiakra, ez eredményezte a 2/3-ot. (Más kérdés, hogy ez mennyire volt szerencsés vagy sem, ill. hogy tkp. ezzel vált a Jobbik szélsőségessé. Anno még a HírTV-n rendszeres vendég volt az Inconnu-s Molnár Tamás, innen kevesellte a Fidesz (re)akcióit, és vsz. ez erősítette meg hosszabb távon a Jobbikot. Egyébként simán elmiépesedett volna, sőt, soha nem tudtak (nem tudnak ma sem) semmilyen komolyan vehető "véleményformáló értelmiségit" felmutatni - szemben a MIÉP-pel. (Nem mintha azt komolyan vettem volna.)

Balt 2014.01.07. 21:19:47

@Letícia: Fletóval biztos nem, de - magunk közt szólva - Puch-Simicska vonalon simán el tudom képzelni. (Nem mintha ez nem így működne bárhol a világon...)

2014.01.07. 21:22:08

@fvipera: így is, úgyis "okádok" miatta...De egyedül kevés vagyok, ami meg itt lesz, no, passzív ellenállásban vagyok már rég, lassan "nyóc" éve! :)

2014.01.07. 21:25:58

@Balt: ezt Mesterházy mondta...jól meg tematizálta a csurgói Charles Bronsont! :) Ha áprlis 6-án le, magyarázhatja, hogy neki maszop nem diktál! :D

@6.Lenin: Szia Lenin! :)

Hogy milyen fideszesnek lenni? Én honnan tudnám? Miből vetted le, hogy én azzá váltam? :)

Balt 2014.01.07. 21:28:32

@Letícia: Jut eszembe: épp most akadt a kezembe egy korabeli imprint VG melléklet, az akciós Postabank hitelekről. (Ez a Horn-bokrosi évek egy nagy botránya volt ugye. De emlékszem, pl. Herényi a K&H priznicben is heréig benne volt. No, ennyit a "tiszta kéz kezet mos" c. Dávid-i önveszélyes parittyáról.) :)

2014.01.07. 21:31:20

@martineden: adjon isten teisbüdöscsicska, szép jó estét! De ha már ilyen szépen megszólítottál, megosztom veled, nem vagyok fideszes, és nincs trafikom sem. Én középen állok, illetve mindent messziről nézek, és nem adtam magam el senkinek sem, szóval nem kell attól tartanom, hogy a te csicska pozíciódban legyek. Egyébként hogy vagy? És a kedves nejed? Miért nem vele foglalkozol?

6.Lenin 2014.01.07. 21:32:44

@Balt:

A politikában azok "versenyképesek", aki meglátják/felismerik az adott időszakban rejlő lehetőségeket.

Gyurcsány észrevette (vagy az anyós), hogy "árva" a baloldal (már nincs, aki hátulról irányít). szemet vetettek a pártra.
elmondta az ősződit, hogy jól betojjanak a régi mókusok, de nem rúgott ki valójában senkit, csupán megpróbálta maga alá gyűrni őket.
(az őszi bizalmatlanságin jól be is nyaltak neki)

Megpróbáltak tőle megszabadulni, 1 tehetségtelen Bajnaival.
Nem jött össze, most sem.

Most már 1értelműen ő irányít. tudta, hogy tehetségtelenek, alá is játszott. Talán még most sem lenne késő megszabadulni tőle, de nincs, aki ezt le tudná vezényelni.

Természetesen az ilyen időknek vannak "melléktermékei is" (Miép, jobbik, + a többi kis pártocskák minden oldalon)

Le fog tisztulni, mint az újbor (minden szemetet kiforr)

Balt 2014.01.07. 21:33:15

@Letícia: Az ápr. 6. elég biztosnak látszik. Áder mondta kb.: "mielőbbi időpontot fog választani". (A pártok egyöntetű óhajára ugye, hogy "minél előbb vége legyen a zorbánizmusnak". :) Ill., hogy jöhessen a zúj. :))

6.Lenin 2014.01.07. 21:37:50

@Letícia:

Elnyerted itt a mocskos fideszes jelzőt, de már látom helyretetted az illetőt.

Izé... már középen vagy?
Ott nincs semmi,csak 1 nagy O.
Állítólag ott sokan vannak, de hogy jut ott mindenkinek hely?
Igaz, jó emberek kis helyen is elférnek.

Balt 2014.01.07. 21:39:33

@Letícia: "Én középen állok, illetve mindent messziről nézek"

Ajjajajjaj! Mióta? :) Hát ennyire elbánt veled az élet? :))

@6.Lenin: Remélem, Mesterházy(ék) nem adják könnyen a vereséget. :) Eddig elég ügyesen kezelte a gyurcsánybajnait...

2014.01.07. 21:50:41

@Balt: a pártoknak, és orbánbátyónak is? :) Hát nem a pártok diktálnak itten szerintem...

6.Lenin 2014.01.07. 21:54:37

@Balt:

Fletó okt. 23-án megmutatta neki, hogy a vereségért (győzelemért) mindenképpen ő lesz a felelős.

A vereségért azért mert nem vette észre időben a lehetőséget, esetleges győzelmük esetén mindenképpen Gyurcsány lesz a nyertes, hiszen "időben" vette át az irányítást. MA semmiképpen nem irányítója az eseményeknek.

Nos, ha veszítenek, mindenképpen MA a bukás okozója lesz.
(érthető, hogy ebben a játszmában nem "adja" könnyen a bőrét , de sok jóra se számíthat)

2014.01.07. 21:57:29

@6.Lenin: :D Én tényleg objektíven igyekszem szemlélni a világot. Nulla az egyik legjobb szám, abszolút semleges...:)

2014.01.07. 22:00:45

@Balt: nem, csak a tapasztalat ezt hozza ki, meg a hiábavalóság. Sok tao-t olvasok mostanság, leszelídít..:)

Balt 2014.01.07. 22:01:31

@6.Lenin: Neki már (vagyis továbbra is) arra kell játszania, hogy lehetőleg ne jussanak be. Nem tudom, látott valaki 106-os DK-s jelölőlistát? Sztem csak blöff, nem tudnak még jelölni se ennyi helyen. Bajnaiék dettó, az ősmöszöpös Göndört, vagy ki a bánatot kell indítaniuk Kaposváron, mert még 31 jelöltet se tudtak lesszóval se befogni. Emlékezzünk, Gyurcsányék frakcióján is csak nagy nehezen jött össze a 10 kicsi néger, az is minek. :))) (Mesterházy, like! :)))

Tehát: a feladat, márc. 15-én mindenkit elzavarni a 'csába. :) Meg tudja csinálni?

Balt 2014.01.07. 22:05:35

Szanyi szerint a közös lista most olyan, mint rántottából tojást csinálni. :)

6.Lenin 2014.01.07. 22:05:52

Néhány szót még 1 jelentéktelen figuráról...

Bajnai kormányfőként kimondta a Parlamentben...
Nem akarok (vagy szeretnék) politizálni. Ilyet nem is csinált akkor.

Most állítólag szeretne, de az istennek se megy neki.

Nos, hogy meddig birkózik még ezekkel a kihívásokkal, ki tudja?

(Oszkó legalább jól szájherflizik, Bajnai is megpróbálkozhatna valamilyen kisebb méretű, könnyen kezelhető hangszerrel)

www.youtube.com/watch?v=rLx4EchICBg

Jó éjt!
Mindenkinek.

2014.01.07. 22:10:47

@Balt: no, szanyi kapitány legalább következetes...vagy nagyon jó anyagot tol, hogy megint kibeszél :)

6.Lenin 2014.01.07. 22:18:46

@Balt:

Amennyiben komolyan vesszük a politikát, szerintem az egész 1 nagy színjáték.
Az amcsik nem lehetnek ilyen debilek, hogy átengedték ezeknek az irányítást.

Itt mindenről lehet beszélni, amivel el lehet terelni az emberek figyelmét az igazi kérdésről, nem is beszélnek róla.

Mi lesz 2014 .....után, hétfőtől?

Listát állítani kell, mert aki azon nem lesz rajta, az kiesett
(Békéscsaba, Vágo)

szerintem minden megvan már, készen.
Utána majd lesz megint téma, de nem a lényeges.

Mire a polgár esetleg észbekap, késő bánat kisöreg.

Szerintem a háttérben más erők manipulálnak. Nagy lóvékról szól ez a játék, miért pont pöcsökre bíznák a kimenetelét?

hoplita 2014.01.07. 22:20:44

@Khal Drogo:
Tudod, az 5-10%-os pártok csak viszik a pénzt, a kétharmadosok meg hozzák.

Gyingizik 2014.01.07. 22:32:18

@hoplita: Még szerencse, hogy Magyarországon olyanok is vannak.

hoplita 2014.01.07. 22:35:05

@Balt:
Mit jelent nálad az az elmiépesedés?
Vagy csak hallottad valamelyik tekutyád kölyke "véleményformáló értelmiseggitől", más szóval kilóra vásárolható faszszopótól?
Gondolom igen, mert önálló gondolatot még nem böfögtél ide, kopikirály.
Nem veszed észre, hogy ez már egy egészen más generáció, és már nem ott szorít a cipő, mint 15 éve?

2014.01.07. 22:35:23

@Hepci: egyetértek...:) Már sokat nem tudnak vinni, mert már mind ott van valakinél...

Lehet az ellenzék is azért ilyen töketlen, mert nem akarnak ezek a hatalomra kerülnek, mert ha hatalomra kerülnek, jól tudják, a kincstár üres, nincs lóvé, és még dolgozni kellene nekik!

hoplita 2014.01.07. 22:41:06

@Hepci:
Igen, de az arányok, barátom, arányok..:))
Az a pár száz milla fika a két nagy posztkomcsi siserahad rablásához képest, boldogok lehetnénk, ha annyival megúszhatnánk a pártokráciát.

@Gyingizik:
Mármint milyenek?
Beszarva hazafutók?

Tudod én ott voltam a Károly körúton, amikor először csapódtak az úkágék a fityiszes tömegbe. Egymást is taposta a sok birka, még olyan pánikot a kibaszott életben nem láttam...sok gyáva viktorozó nyurnyó, úgy szaladtak széjjel, mint amikor héja vág a baromfiudvarra.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 22:50:03

Nincsen ebben váratlan.

Az Együtt süllyed, önálló parlamentbe jutása erősen kérdésessé vált, miközben a DK feltört.

Ha az Együtt mondjuk 4,5%-nyi szavazattal nem jut be, miközben a DK jelöltjei 6%-ot elvisznek az Mszp-Együtt jelöltek elöl, akkor végképpen esélytelenek a győzelemre.

Nahát ezért akarnak közös listát. Az Együttnek és a DK-nak van némi támogatottsága, szükség van azokra a százalékpontokra is.

De például a rendkívül tehetségtelen politikus fodor Gábor LP-je a világon semmi, szánalmas, ahogyan erőlködik az egyszemélyes pártjával.

A paradoxon az, hogy a DK erősödése is meg fog állni, amint betagozódik a közös vörös listába.

Mert akkor már nem lesz tovább motivált a DK, hogy a saját szavazótáborát növelje, s a szavazók számára is teljesen egykutya párttá válik az MSZP-vel és az Együttel.

A DK erősödése éppen azzal magyarázható, hogy eddig őket az MSZP és az Együtt kihagyta a közös buliból, így rá voltak szorulva, hogy önállóan érjék el a legalább 5%-ot.

Ugyanennek fordítva van szerepe az Együtt süllyedésében. Ha úgyis az MSZP-vel indulnak, akkor aki kormányváltást és újra vörös uralmat akar, akkor ő úgy szavaz a leghatékonyabban,. ha az MSZP-re szavaz. Nincsen már miért az Együttre szavazni, kivéve persze, ha valaki kifejezetten Bajnai Gordonba szerelmes.

"az ellenzéki választók számára"

Attól még, hogy valaki ellenzéki szavazó egyáltalán nem biztos, hogy egyben vörös szavazói is. Mintha ennél jelentősen szélesebb lenne az ellenzéki tábor.
Mintha létezne a Jobbik és az LMP is.

Ezt egy ilyen híres politológus már igazán tudhatná.

Az ellenzék messze nem egyenlő a vörösökkel.

"Azt már megtanultuk, hogy attól, mert valami papíron racionális, még nem biztos, hogy létre is jön."

Mivel az ember nem robot, nem racionális lény, hanem érzelmi.

"mintha egy új jelölt állna az élére"

Már hosszú évek óta megy a szereplőválogatás a vörösöknél a miniszterelnök-jelölt személyére, de mindezidáig nem találtak senkit. Ez pedig pár hónappal a választások előtt már meglehetősen ciki. Egy ismeretlen embert a lista elejére tenni rossz ötlet lenne, mert oda úgynevezett húzónév kell. Egy ismeretlen új embert ennyi idő alatt már megismertetni sem lehet. Mindenki által ismert világsztár miniszterelnök-jelöltjük pedig nagyon látványosan nincsen.

Így marad Mesterházy mint a legkevésbé esélytelen és legkevésbé rossz választás.

Bajnai és Gyurcsány már voltak miniszterelnökök, sokkal nagyobb támadási felületet nyújtanak a Fidesznek, mint Mesterházy.

"éppen túlzásba vitt propagandával)"

Lehetne még túlzóbbá tenni, fokozni a propagandát?

Ha pedig az országot nézzük, akkor a kormányzásokkal elégedetlen emberek azzal semmit nem nyernek, ha folytatják a 20 éve tartó Mszp/Fidesz cserégetést.

Valódi esélyt másmilyen minőségű kormányzásra csak másmilyen párt győzelme jelenthetne.

6.Lenin 2014.01.07. 22:51:06

@Letícia:

A pénznek van 1 nagyon rossz tulajdonsága, és aztán ennek 1 másik rossz következménye...

A pénz legtöbbször nagyon rossz helyen van, másoknál.
Ergo, valamilyen módon el kell tőlük venni.

Ez mozgat mindent, mióta kitalálták.

Sok pacák meg abból él, hogy ezekre a folyamatokra magyarázatokat talál ki, hogy így jusson pénzhez.
(kitalálnak furfangos elnevezéseket: munka, politika, adakozz, hogy üdvözülj, + hasonlókat)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 22:57:19

@nevergone:

Van kettő viszonylag új, a parlamentben első ciklusát töltő párt is, amelyek még nem voltak hatalmon.

Teljesen új komoly párt már nem fog kinőni a választásokig.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:00:50

@Herbert Norman Schwarzkopf, Jr.:

Innentől válik érthetetlenné és értelmetlenné ez a szétválunk három pártba, aztán jól összefogunk színjáték.

Ha maradtak volna tovább egy pártban, akkor ezt az egész évek óta tartó cirkuszt megspórolhatták volna, s az egymással szembeni "előválasztások" helyett koncentrálhattak volna a Fidesz legyőzésére.

Így viszont az új megállapodástól függően erre csupán legfeljebb néhány hónapjuk marad.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:03:50

@etwas kultur muss sein:

Ugyanabba a hibába esel, mint a szerző.

Az ellenzék messze nem egyenlő a vörös ellenzékkel.

A nem vörös ellenzéki pártoknak nincsen semmi saruk az ország helyzetébe, mivel ők még soha nem voltak kormányon.

6.Lenin 2014.01.07. 23:08:55

@Akitlosz:

" s az egymással szembeni "előválasztások" helyett koncentrálhattak volna a Fidesz legyőzésére."

Becs' szóra soha többet nem fogunk lopni, ha ránk szavaztok.

A listák leadása után már csak hetek maradnak, azt meg már fél lábon is át lehet vészelni, ha csak a másikat mocskoljuk.

A listák leadásáig sincs már sok idő, de addig lehet (itt is) mindenféle marhaságról beszélni a lényeg helyett.

etwas kultur muss sein 2014.01.07. 23:08:56

@Akitlosz: nem esek abba a hibába, csak rosszul fogalmaztam, mert felment a pumpa...

2014.01.07. 23:23:20

@6.Lenin: ezt eddig nem is tudtam! ;) Hiába, Lenin, tanítasz, tanulok és tanulni fogok! ! :D

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:27:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Ezért lesz közös lista.

Az nagy csapás lenne, ha az Együtt külön listán indulna a választáson és mondjuk 4,5%-ot kapna.

Mikor volt már, amikor azon ment a polémia, hogy az Együtt-PM pártszövetség vajon eléri-e a 10%-ot? Csak pár hónapja.
ehhez képest már az 5% is egyre valószínűtlenebb.

A DK azért tört fel, mert nem vették be a buliba, így muszáj volt csipkedniük magukat, s egyben valami valós alternatívát mutattak a vörös szavazók számára.

Ez a közös listával elveszik. Mi értelme 3 pártnak, ha úgyis egyek?

Persze, a Fidesznél is van KDNP, meg Lungodrom. de ezek sem valódi, önálló pártok, hanem csupán a Fidesz alsegédszervezetei.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:33:22

@doktor.dikhed:

"A Jobbik gyakorlatilag ugyanaz, mint a FIDESZ"

Ezt kevés Jobbik/Fidesz szavazó gondolhatja.

Persze távolról minden zebra csíkos. Közelről is, de még sincsen kettő egyforma.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:42:27

@török gábor:

Még sohasem volt előrehozott választás.

A képviselőknek ugyanis egyszerűen nem érdekük feladni a 4 évnyi biztos, jól fizetett állást bizonytalanságért. Ilyesmit csak akkor erőltetnek pártok, ha a közvélemény-kutatási adatok szerint durván megnőtt a támogatottságuk. De akkor csak is a népszerűbbé váló pártok, tehát ez sem biztos, hogy elegendő az előrehozott választáshoz.

Úgyhogy mindig valószínűbb egy akármilyen koalíció egy előrehozott választásnál.

Volt már MDF-SZDSZ paktum, volt már Horn Gyulával soha MSZP-SZDSZ kormány és Torgyán Józseffel soha Orbán Torgyán Polgár kormány is.

Németországban is minden szívbaj nélkül lepaktáltak a "konzervatívok" a vörösökkel.

Szóval én arra sem fogadnék, hogy 20 éven belül lesz előrehozott választás, ha addig nem változik a rendszer.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:48:05

@concret:

Ha a relatívan győztes párt nem tud koalíciót alkotni, akkor az még mindig nem feltétlenül jelent kormányzásképtelenséget, mert például alakíthat kormányt az összes többi párt is a győztessel szemben.

Magyarországon egyhamar nem lesz Olaszországhoz, Belgiumhoz, Weimarhoz hasonló tökölődés.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.07. 23:51:08

@Balt:

"a bejutási küszöb körüli szintről 1-2 százalékra esett vissza a teljes népességben,"

A bejutási küszöb nem a teljes népesség körében értendő, hanem a szavazók körében.

Kevered Gizikét a gőzekével.

Observator 2014.01.08. 00:02:40

@kamerasmobil:

" Sima matek. A Fidesz szavazotabora kb. fix meretu. Aki az LMP-re vagy a Jobbikra szavaz az nekik nem erdemi veszteseg.
A "baloldali" ellenzeki osszefogasnak viszont minden hianyzo szavazat csokkenti az eselyet az abszolut tobbseg megszerzesere. Ha valaki kormanyvaltast akar de az LMP-re szavaz az osszefogas helyett akkor az valojaban a Fideszt tamogatja."

Ha valaki kormányváltást akar, de az LMP-re (vagy bárki másra) szavaz, annak a szavazata nem 'hiányzik' a Mesterházy-Bajnai-Gyurcsány trió mögül, ugyanis nyilván azért szavaza az LMP-re (vagy bárki másra), mert nem Mesterházyra, Bajnaira meg Gyurcsányra akarja (vissza)cserélni Orbánt.

Ez az 'aki nem a ballib olajfára szavaz, Orbánra szavaz' tényleg a legkorlátoltabb szoci lumpenprolikra szabott blődli.

Aki Orbánra akar szavazni, az a fideszre fog szavazni. Aki Mesterházyra/Gyurcsányra/Bajnaira, az majd szavaz az MSZP-vezette listára. Aki másra, szavaz másra. Aki meg nem talál jó szívvel támogatható alternatívát, az otthon marad. Ennyi.

Observator 2014.01.08. 00:16:25

@Khal Drogo:

"Ha a régi garnitúrához kapcsolódó embert bányásznak elő, akkor nincs értelme váltani, akkor jó Mesterházy is. "

Nem a régi garnitúrához tartozó ember meg nem fogja elvállalni. Főleg nem azután, hogy az MSZP gyakorlatilag az utolsó, kormányon töltött ciklusának arcai vezetése alatt de facto újraegyesül.

Lehet tanulni a Bajnai-project bukásából. Azt képzelték, hogy Bajnait pompásan felépítették, mint az alantas pártküzdelmek fölött álló, független szakértő válságkezelőt, aki majd előbukkan, és mögötte felsorakoznak a 'Fideszben csalódott' bizonytalanok.

Mi lett a vége? Amit előre is lehetett tudni: Bajnairól a 2010-es szociszavazókon kívül senki nem hitte el, hogy " alantas pártküzdelmek fölött álló, független szakértő válságkezelő", sőt, magán a kísérleten is csak harsogva tudtunk röhögni.

Ez a 'külső miniszterelnök' téma is csak az utódpárti törzsbázis ábrándozása, attól, hogy előrángatnának egy ilyen politikailag súlytalan, valamennyire vállalhatónak tűnő arcot, attól az egész együttműködésben továbbra is mindenki nagyon pontosan látná, hogy ez nem Róna vagy Surányi listája, hanem Mesterházyé, Gyurcsányé meg Bajnaié.

Ezek legfeljebb a már meglevő törzsbázis megvezetésére lenne jó, de arra meg minek, a meglévő törzsbázis akkor is leszavaz bármiféle együttműködésre, ha Dopeman a miniszterelnök-jelölt, de az meg (mármint a törzsbázis) a választási győzelemhez kevés.

A 2014-es választás gyakorlatilag a szisztéma megváltoztatásával eldőlt, balról nem lehet összerakni egy olyan kombinációt, ami egy-az-egyben megverné a Fideszt.

Azóta az elemzők - beleértve Török urat is - nagyjából annyit tudtak leírni, hogy á, nem is dőlt el, akármi is történhet, nem látunka jövőbe, a trendek változhatnak, stb.

Nem történt semmi, nem változott semmi, ráfordultunk a választási kampány célegyenesére, és most vasárnap nagyjából hasonló arányban nyerne a Fidesz, mint 2010 tavaszán.

Ennyi, meg egy bambi, a ballib ellenzék egyszerűen töketlen volt, a hajó elment, költhetik a pénzüket a kampányra, amivel megszerezhetik az ellenzéki mandátumokat, amelyekben ülve majd folytathatják a baloldal újrafelosztásáról szóló magánküzdelmeiket.

Bal-fék-ek!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 00:31:00

@laji:

1. A kétpártrendszer csak színjáték. Semmi lényeges nem változik attól, ha a választók cserélgetik a republikánusokat a demokratákkal, a szociáldemokratákat a kereszténydemokratákkal, az Mszp-t, a Fidesszel.

Ettől még a népnek továbbra sem lesz semmi beleszólása ország dolgába.

2. Minden párt programja kamu. A nagy pártoké is.

A pártprogramok egyetlen célja a választások megnyerése.
Aztán ha ez sikerül, akkor utána úgyis azt csinálhatnak, amit akarnak, a saját programjuktól teljesen függetlenül. Az az égvilágon semmire sem kötelezi őket.

Mondtam már, hogy ez a politikai rendszer csak színjáték?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:11:28

@Balt:

Ezzel az a gond, hogy az újabb szocialista kormányzás után újra visszatérő Fidesznek még nehezebb dolga lenne, még sokkal rosszabb helyzetbe kerülne a kormány.

Ha maradt volna a szocialista kormányzás 2010-ben, akkor is ennyi lenne az államadósság, mint amekkora ma? hát nem valószínű, hanem sokkal több. Ugyanez igaz a költségvetési hiányra és a pénzrontásra is.

Szóval azért sem mindegy, hogy az új kormány egy putrit vesz-e át, vagy a csodák palotáját.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:24:39

@czjanos:

Nem hiszem, hogy Gyurcsány zsarolásának lenne ehhez köze.

Fodor Gábor is szívesen zsarolna, de mégsem megy semmire sem, mert nincsen mögötte semmilyen erő.

Szóval inkább az a magyarázat, hogy a DK feltört, miközben az Együtt lesüllyedt. A puszta számok.

Azért szövetkezett az MSZP az Együttel, mert ők tűntek a legerősebbnek a vörös térfélen utánuk, sőt az egyetlen erős másik pártnak.

A helyzet azonban mára jelentősen megváltozott.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:28:38

@concret:

A kisebbik kormánypárt sokat elérhet, amíg kormányon van, de utána azt fogják jobban büntetni a szavazók, ha nem tetszik nekik a kormányzás.

A német szociáldemokratáknak ez belefér, megéri, de egy kicsi, éppen csak parlamentbe jutott pártnak nem szabad kormánykoalícióznia. Mert ha bukik néhány százalékpontot, akkor kiesik a parlamentből, míg egy nagy pártnál ez nem sokat számít.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:38:25

@vazallus:

Szily nincsen a bal oldali blokkban.

Az a Köti szerepe, hogy szavazókat vegyen el a bal oldaltól, így biztosabb legyen a Fidesz győzelem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:47:06

@J.László:

Nem az ellenzék az, hanem csupán a vörös ellenzék.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:51:59

@hoplita:

A fidesz pitiánerségének egyik jellegzetes és emlékezetes példája, hogy a Margit-szigetet elvették a XIII. kerülettől csak azért, mert ott szocialista a polgármester.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:55:15

@kamerasmobil:

Pedig egy Jobbik LMP összefogással inkább nyerhetne mindkét párt, mivel együtt sokkal inkább néznék ki belőlük a kormányzásra képes erőt, mint külön-külön akármelyikből.

Azaz együtt sokkal inkább tudnának meggyőzőbb harmadik utat mutatni, mint külön külön.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 01:58:29

@Khal Drogo:

Ha valaki beletol pár milliárd forintot, akkor Magyarországon is fel lehet futtatni egy parlamentbe jutásra képes új pártot.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 02:12:04

@tölgyes:

Egy dolog, hogy Surányi elkótyavetyélte az aranykészletet, de azóta sem vásárolta vissza senki.

Magyarországnak a jelenlegi helyzetében olyan 60-80 tonna aranykészlet lenne az optimális.

Nem pedig 3.

Az arany mozgása egyértelműen jelzi mutatja a világban az erőviszonyok változását.

Ahonnan elvándorol az arany ők a múlt, az a leszállóág, ahova pedig megy az arany, ők a jövő, a felszállóág.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 02:18:01

@Khal Drogo:

Matolcsy 2025-re megduplázza a GDP-t. Az még bejöhet.

Évi átlag 6,5%-os gazdasági növekedés esetén.

Ehhez nem kell más, csak hinni Matolcsyban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 02:26:48

@Khal Drogo:

Éppen abból van a gond, hogy fordított világban élünk.

Nem a pénz képezi le a gazdaságot, hanem a pénz manipulálja a gazdaságot.

A FED pénzgyártása egyben azt is jelenti, hogy Amerika eltartatja magát a világgal. a semmiből teremtett pénzükkel ugyanis tudnak vásárolni, bármiféle munka, vagy teljesítmény nélkül is.

A konvertibilis valutájú országok ezt csak úgy tudják némileg kivédeni, ha maguk is követik a példát és tönkre teszik a saját valutájukat, hogy az ne értékelődjön fel a dollárhoz képest.

Mesterséges pénzbőségből fedezni a kiadásokat, ezzel manipulálni a gazdaságot, hát nagyon nem jött össze Magyarországon 1946-ban. Mindenképpen több kárt okoz hosszútávon, mint amennyi hasznot rövidtávon.

Már a 2008-as szintet sem lesz képes többet elérni a pénzvilág soha.

És? Mi haszna? Lett belőle hihetetlen gazdasági növekedés, vagy bármi, amiért megérte?

Hát nem igazán.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 02:35:31

@6.Lenin:

Csak nem Te beszélsz itt a lényegről? :-)

szoja122 2014.01.08. 06:24:01

Gondolom már mindenki tudja, de azért érdemes elgondolkozni.

Igazi demokrácia az ilyen?

Ez is bizonyíték a hitetlen nem Fideszesek felé. A Fideszesek menthetetlenek:
Diktatúrákra és diktatórikus országokra jellemző az ilyen típusú újságok.

"Nevettél már ma? Máris kiszivárgott Orbán és Kerényi újságjának címlapja"

cink.hu/nevettel-mar-ma-maris-kiszivargott-orban-es-kerenyi-uj-1495400542

szoja122 2014.01.08. 06:34:29

Még az előbbiekhez idézet a Kerényi Imre Meghívójából:

"A Magyar Krónika nem harcol, hanem örömet mond."

"Itt ne legyen bozótharc."

"A hasábírás célja a szellemes és rövid forma megalkotása. E műfajban a balliberális oldal jelenleg verhetetlen. Tehát: saját műfajában kell legyőznünk az ellenfelet."

Akkor most harc vagy nem harc? Ez itt a kérdés!

Az eredeti teljes szöveggel itt elolvasható:

cink.hu/a-cink-az-elet-csucsain-lepihentagyuzott-kerenyi-imre-1496294852/@szilylaszlo

szoja122 2014.01.08. 06:41:15

Néhány mém a Magyar Krónikáról:

https://www.google.hu/search?q=mém+magyar+krónika&client=firefox-a&hs=7mS&rls=org.mozilla:hu:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=FuTMUurqA-jjywP6kYH4Bw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1056&bih=514

:)))

szoja122 2014.01.08. 06:53:12

A fentiekhez kapcsolódik:

"Érettségizett, mégis írni, olvasni tanítják"

www.hir24.hu/belfold/2013/12/10/erettsegizett-megis-irni-olvasni-tanitjak/~~toplist

Cirkuszi játékokat a népnek! Hadd szórakozzanak az emberek.

Pénz az van az ilyenekre, no meg stadionokra, de az oktatás, az egészségügy az már nem kell.

kamerasmobil 2014.01.08. 06:55:39

@Khal Drogo: Ezek veletlenszeruen bedobalt nevek voltak es nem konkret javaslatok. A lenyeg az hogy egy jo nev se hozhat tobbet par szazaleknal. Vagy te egybol elfogadnad Gyurcsanyt ha valaki mas allna az elso sorban?

A magyar vagyonos emberbol meg amennyire latom ketfele van. Az egyik nagyon jelentos reszben a Fidesznek koszonheti a vagyona megszerzeset es ezert nem fog uj partot csinalni.
A masik meg nagyon jelentos reszben a Fidesznek koszonheti a vagyona megtartasat es ezert nem fog ugralni.

Lasd a pornomilliardost aki egyik nap kapott egy hivast hogy ugye akkor o most el szeretne adni a cegbirodalmat. Akkor kezdte Luxemburgba koltoztetni amikor nemet mondott es megjelent nala a NAV.

kamerasmobil 2014.01.08. 07:00:57

@Khal Drogo: Errol Zsiday Viktor irt egy eleg jot:
http://zsiday.hu/blog/soha-sincs-jó-idő-mindég-esik-az-eső

Roviden az a lenyeg hogy mostanaig kulso es belso tenyezok egyarant akadalyoztak a novekedest. De ezek kozul legalabb nehany eleg biztosan el fog harulni es valamennyi novekedes par evig szinte szuksegszeruen lesz.

A nagy rendszerek atalakitasanak hianya es az infrastruktura lerohadasa pedig a kovetkezo ciklusban meg nem feltetlenul fogja kivaltani azokat a sulyos kovetkezmenyeket amiket pl. most Argentinaban vagy Venezuelaban lathatunk. Raadasul mindket orszagban ugy tunik hogy mindezek ellenere stabil a kormanyhatalom!

kamerasmobil 2014.01.08. 07:03:06

@Khal Drogo: Ennek szerintem olvass utana az MSZP kapcsan. Ajanlom a Zsiday-jellegu (gyakorlatban remekul teljesito) penzugyi szakemberek irasait a mindenfele partpropaganda helyett. Pl. az elozo iras is kicsit mas kepet mutat mint amirol te beszelsz.

kamerasmobil 2014.01.08. 07:10:59

@Observator: Tovabbra sem ertem hogy ezt miert kell magyarazni de azert teszek egy probat.

Az LMP egy picit is racionalisan nezve belathato hogy keptelen a kormany levaltasara. Azt is tudjuk hogy nem fog egy ellenzeki koalicioba betarsulni ami a kormanyt levalthatna. Az uj parlamentben mindenkeppen ellenzeki LMP frakcio lesz (ha lesz).

Tehat az LMP-re adott szavazat lenyegeben elvesz.

Es talan nem egyertelmu ezert azt is hozzateszem hogy gyulolom az MSZP-t es irtozom Gyurcsanytol. Es mar 2010-11 korul megmondtam azt is hogy a Fidesz egyik legnagyobb bune az lesz hogy ujra a nyakunkra hozza oket. Mert masra egyszeruen nem lehet levaltani Orbant. Pedig voltak jelentkezok de a kozvelemenykutatasok megmutattak hogy az mind nem kell a magyar valasztopolgarnak.

kamerasmobil 2014.01.08. 07:15:13

@Akitlosz: Bocsanat de ez igy nem igaz. Az MSZP elkezdte a kiigazitast csak aztan beutott egy tortenelmi merteku gazdasagi vilagvalsag. Az elso sokk elharitasa utan pedig Bajnai kormanya folytatta a kiigazitast.

Strukturalisan a Fidesz semmit nem tett az allamhaztartas egyenlegenek javitasara. Egyik oldalon a rengeteg kulonadoval es illetekkel foltozzak a lyukakat. A masik oldalon meg a korabban a MNYP-akba aramlo komoly milliardokat csatornaztak vissza a koltsegvetes beveteli oldalara. Ez igy kb. a 3% tartasara eleg de megoli a novekedest.

Szerkezeti atalakitassal most mashol lehetnenk. Meg legrosszabb esetben is maradt volna az allamadossag de legalabb novekedesi palyan lennenk. Az EU penzek nelkul is.

nyünyüge 2014.01.08. 08:00:45

@manyike:
"Egészen-egészen konkrétan mitől lenne jobb a helyzet nálunk, és utána is mindig egyre jobb, kedves T.G.? .. és kik legyenek a példakép? .. bevallom, én hónapok óta nem tudtam a sorok között is olvasni, érteni ..."

Majd hülye volna kiadni magát :)!

Más. Most hallom a hírekben, hogy Pintér Sándor nyilvánosságra hozná az őszödi beszéd kiszivárgásáról szóló jelentést.
Nocsak. Ennyire aggódik a Fidesz ettől a nyögvenyelős összefogástól?

Balt 2014.01.08. 08:08:33

@6.Lenin: Hogy vannak pontosan a határidők (ápr. 6.-át feltételezve)?

Balt 2014.01.08. 08:14:31

@Letícia: Az egy másik ige, tanulni mindig csak a "mának" :) (jelen időben).

@Akitlosz: "Az nagy csapás lenne, ha az Együtt külön listán indulna a választáson és mondjuk 4,5%-ot kapna."

Nekik. De azt hiszem messze nem egy a cél és közös az érdek (pláne nem közérdek :), mert különben tényleg maradhattak volna 1 pártban. Ahogy a választások közeledtével minél távolabbinak látszik a kormányváltás, Mesterházyéknak nyilvánvaló érdekük, hogy a másik kettő lehetőleg ne, vagy minél kisebb erővel legyen a következő ogy része.

Balt 2014.01.08. 08:18:58

@Akitlosz: "mert például alakíthat kormányt az összes többi párt is a győztessel szemben."

Ahogy Radicováék esetében láthattuk. (Eredmény: borítékolható előre hozott választás.) De amúgy elméletben nyilván így van, egy megismételt választásnak kiegyensúlyozott (billegő) vagy krízishelyzetekben van létjogosultsága. (Hmm, nem is tudom, Görögo. jó példa-e...)

Balt 2014.01.08. 08:25:50

@Akitlosz: idéztem. Panyi Szabolcs, Spirk József

@Observator: Jogos. Viszont minden szavazó emeli a bejutási küszöbértéket, tehát - már csak demokratikus alapvetésként is :) - én arra buzdítok mindenkit, hogy igenis vegyen részt a választáson. Még akkor is, ha a "szavazzfasszal" párt tetszik neki. (Remélem jól sejtem, hogy a részvétel arányából következik az 5%, nem az érvényes szavazatok arányából. Ez végül is minden párt érdeke, mert papíron növeli a legitimitást, tehát nyilván így szól a tv.) :))

Khal Drogo 2014.01.08. 08:29:05

@kamerasmobil: Nekem azzal van a gondom, hogy az államháztartási hiány fenntarthatatlan, illetve csak további intézkedésekkel fenntartható a továbbiakban jó eséllyel.
Az államháztartásban a ki nem fizetett számlák 100 milliárdos nagyságrendet tesznek ki, a közszféra nagy részében ( ide nem értve a pedagógusokat és az orvosokat ) 2008 óta nem volt bérfejlesztés, ez a végtelenségig nem fenntartható.
A bankok kivonulása is új helyzetet teremthet, mert nem hiszem hogy az új befektetők ilyen szabályozási környezetbe beszállnak.

Ezek nyomás alatt fogják tartani a jövőben is az államháztartást. Még 2013-ban is volt két, jelentősnek mondható új adónem, a tranzakciós adó ( amit jelentősen meg is emeltek 2013-ban ) és az útdíj-rendszer.

Mivel szerkezeti átalakítás csak a nyugdíjrendszerben történt ezért további komoly nyomás alatt van az államháztartás.

Szóval én nem vagyok abban biztos, hogy nem lesz kormányzati kiigazítás újra és újra.

Khal Drogo 2014.01.08. 08:34:35

@kamerasmobil: Politikai ambíciót mondjuk én nem sem látok befolyásos, vagyonos emberek körében. Minek is vesződnének vele, ez is igaz. Közvetlen bejárásuk lehet a kormányhoz. Vagy rosszabb esetben döntő befolyásuk is lehet.

Balt 2014.01.08. 08:35:16

Jaj, ilyenkor mindig eszembe jut, olyan szép is az, hogy a zalkotmányt mindig tiszteletben tartó legendás 2/3-os maszopszadesz parlament módosította 5%-ra a küszöböt! :)) (Amit kétségen felül nagyon pontosan belőttek: kétszer is paraszthajszállal - és külső segítséggel - jutottak be, a MIÉP pont ennyivel esett ki. Most visszanyalhat a fagyi, mert ugye 2010-ben ez fel sem merült: az SZDSZ+MDF Bokrossal súlyosbítva hozott 2,67%-ot.)

@Observator: "Ez a 'külső miniszterelnök' téma is csak az utódpárti törzsbázis ábrándozása, attól, hogy előrángatnának egy ilyen politikailag súlytalan, valamennyire vállalhatónak tűnő arcot"

Ne ródd fel nekik: a Medgyessy-projekt "sikere" (megpuccsolásostul) lebeg a szemük előtt. :)

Amúgy sztem ez a poszt eddigi legjobb kommentje, sőt, a posztot is übereli.

Balt 2014.01.08. 08:39:26

@Akitlosz: "Mondtam már, hogy ez a politikai rendszer csak színjáték?"

Vö. Tölgyessy (amúgy elég rezignált) véleményével:

"A korábbi kormányok általában az elitek igazáról kívánták meggyőzni a közvéleményt. Valamilyen távoli, a közemberek számára bajosan megfogható célok kedvéért: a piacgazdaság, az európai uniós csatlakozás, az államháztartási egyensúly érdekében többnyire újabb terheket és fájdalmas alkalmazkodási kényszert próbáltak elfogadtatni választóikkal. Orbán Viktor viszont inkább az "emberek" reményeit vágja oda az eliteknek.19 A Fidesz régóta sulykolja: a hétköznapi világlátásnak van igaza, végre "az emberek akarata" határozza meg a kormányzást. A magyarok érdemesek a jóra, ám állítása szerint: idáig a baloldali hatalom és a külföldiek túlereje akadályozta boldogulásukat. Az előrehaladáshoz az ügyesen mozgékony feltörekvő csoportok és a hagyományos magyar jobboldal meglátásai alapján szükséges berendezni az országot. Orbán Viktor retorikájában a választók igényeinek megfelelően ajánlja átalakítani a társadalmat. Ebben az értelemben a miniszterelnök a leginkább demokrata vezető a hazai politikában. Csak az a kérdés: eredményessé lehet-e tenni a magyarok jelenlegi értékvilága és vágyai alapján a gazdaságot?"

Balt 2014.01.08. 08:46:45

@Akitlosz: OK, igaz, ezt nem vettem figyelembe.

Következő kommentedhez:
"Fodor Gábor is szívesen zsarolna, de mégsem megy semmire sem, mert nincsen mögötte semmilyen erő."

Zsarol is, legalábbis azt mondja, mind a 106 körzetben állít jelölteket. (ehhehhe) Ettől függetlenül valami azt súgja, hogy be fogják venni, sőt, listán is bejutásesélyes helyet kap... De Bokros is, Kuncze is, Ungár is a "szövetségbe forrt" része lesz, persze túl sok a zeszkimóka - mondja a rasszista-állatvédős vicc. :))

Balt 2014.01.08. 08:49:49

@Akitlosz: Valszeg így van, de nem hinném, hogy ez valami ármánykodás eredménye: egyszerűen annyira megcsömörlött Gyurcsánytól, hogy ha teheti, árt neki(k). (És persze viszont, sőt, a konfliktus innen eredeztethető.)

Balt 2014.01.08. 08:53:33

@Akitlosz: Nyilván így van, de most őszintén: a Margitsziget olyan a XIII. kerületnek (anélkül, hogy degradálnám, mert amúgy viszonylag élhető városrésznek látszik, elég jól ismerem), mint tyúkólban a kristálycsillár.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 09:00:15

@Akitlosz:
Hamarosan Matolcsy lesz az Univerzum Fura Gazdasági Ura (UFGU), azt a finn seggfejet lenyakaztatja, Angela Merkelnek pedig máris eltörte a medencéjét.
Jobban teszed, ha nem gúnyolódsz rajta...

kamerasmobil 2014.01.08. 09:01:03

@Khal Drogo: Ha beindul egy 1-2% koruli novekedes es lassan befejezi a lakossag is a hitelvisszafizetest akkor azert erdemben javulhat a helyzet. A komolyabb kockazatokat en tovabbra is csak hosszabb tavra varom. 2018 elott drasztikus osszeomlas nem lesz es a kis megszoritasokat eddig is gond nelkul benyelte a lakossag.

kamerasmobil 2014.01.08. 09:03:02

@Khal Drogo: Hat meg ugye tudod hogy ki az aki a maganvagyonabol komolyabb osszeget aldozott az elmult 4-5 evben politikai celokra. Segitek: tobbszor is szerepel a neve a blogbejegyzesben.

Sokra ment vele...

nyünyüge 2014.01.08. 09:12:29

@Balt:
Azért kezd már nagyon nevetséges lenni a maszopszadesz kétharmadjával és az 5%-os választási küszöbbel meg visszanyaló fagyival példálódzni!
Nem tűnt fel, hogy a mostani kormány kicsit bátrabban használta a kétharmadját? Az sem tűnt fel, hogy az ezzel a kétharmaddal teljesen átfaragott választási rendszer erősen megkönnyítette az új pártok indulását? Az sem tűnt fel, hogy valamiért (és bizonyára nem hagyománytiszteletből) az 5%-os küszöböt békén hagyta?

ssi 2014.01.08. 09:17:27

@nyünyüge:
vagyis butulás/butítás a társadalom minden szintjén? ha én hajnaltól késő estig nagyon igyekvő anya, feleség, dolgozó, idős szülőket ápoló-támogató, járdát is rendben tartó, egészségügy helyett önmagamért tevő, a világ és hazám eseményeire figyelő, a kultúra termékeit is néha élvező, a hajléktalanoknak pénzt adó, szürke állampolgár vagyok, akiben a legerősebb erő, hogy nincsenek benne szélsőséges indulatok, csak a megértés, hogy mindennek oka van, s ott is van a fő teendő - akkor ki fog nekem segíteni, hogy jobban értsem/átlássam a helyzetet, a feladatokat? vagy mindent magunktól/egyedül csak, mert ami segítségnek látszik, az csak manipuláció?
2014-ben bárki győz az 51% kevés lenne neki, nagyon kevés

nyünyüge 2014.01.08. 09:22:04

@manyike:
Attól félek, jórészt az. Jobb esetben szondázás.

Balt 2014.01.08. 09:29:56

@nyünyüge: Vigasztaljon a tudat, hogy a módosított vt. szerint sokkal könnyebb lesz 2/3-ot szerezni, mint eddig. :)

Amúgy:
jobbegyenes.blog.hu/2014/01/07/r_i_p_lmp

szoja122 2014.01.08. 09:34:18

"Kormányégető Kerényi Úr"

"Előrebocsátom: rühellem, amikor a kommerekből lett vadkapitalisták, meg a maoistákból, polpotistákból, anarchistákból lett liberálisok kommunistázzák a Fideszt. De mi a francot tud tenni az egyszeri jobbos, ha a kormánypárt időnként tényleg egy az egyben úgy viselkedik, mint az 1964-es MSZMP?"

http://jobbegyenes.blog.hu/2014/01/06/kormanyegeto_kerenyi_ur?fb_action_ids=691807200852291&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=[1374313839495399]&action_type_map=["og.likes"]&action_ref_map=[]

Ami sok az sok(k)?

Balt 2014.01.08. 09:59:28

@szoja122: 'Mielőtt csatlakoznánk a ballibsi halálsikolyokhoz, hogy „ilyet még sosem…”, szögezzük le gyorsan: a 2010 előtti kabinetnek nem is egy, de legalább öt folyóirata volt. (Csak így ex has: 168 Óra, Magyar Narancs, Beszélő, Élet és Irodalom, Hócipő... ) Mindegyiket állami támogatásból tartották (sőt, sok esetben tartják ma is) életben, mindegyikbe csak és kizárólag a szocik és/vagy a Szadesz elkötelezett médiawarriorjai írhattak.'

Egyébként jó cikk. Sajnos. Bár kicsit túldimenzionált.

jjulie 2014.01.08. 10:19:46

@Balt:

na de akkor mijafasz a nagyfelhatalmazásból eredő nagyváltozás?

aranyos a kádárvakaréknarancskomcsi érvelésnek látszó elektronikus jelszemetelés, amikoris a magyarázkodó habonyszijjártóhugyfertőzött elme bebizonyítja hogy a felcsutiak ugyan olyan gennyek mint az általuk leváltottak

és miután alaposan levezeti az egyenlősdit, miszerint a felcsutigonoszok semmivel sem különbek, megnyertnek érzi a szópárbajt

hajrá közgéporbánia, hajrá felcsut!!!!!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 10:20:45

@Balt:
Érdekes módon az sose volt kínos, amikor mondjuk a Mancsban sz*pták a nyurga pápai idióta f*szát, bár ott legalább áttétellel finanszírozta a kormány a bérenceket, míg Kerényi projectjére - ha jól értem - direktben lesz hatalmi finanszírozás.
Nem is csoda, hogy a hírbe hozott potenciális jobber szerzők sorban határolódtak el, talán majd maga Kerényi ír mindent.
Bár ahol pénz akad elég, ott szoponc is kerül hamarost...

laji 2014.01.08. 10:20:46

@Akitlosz: Azzal egyetértek, hogy a demokráciába többet gondolnak bele az emberek, mint ami, és azzal is, hogy a pártprogramok és a kormányprogramok eléggé divergensek. De ennek oka az is, hogy talán most van először olyan helyzet, hogy egy párt kormányoz (bár még most is vannak problémák a KDNP-vel, mint pártszerű formációval), és emlékezhetünk, hogy a Fidesz első kormányzása idején mennyit szenvedett Torgyánnal, ill. az MSZP-SZDSZ vitákról ne is beszéljünk. Pl. az egészségbiztosítása rendszeren, ha jól emlékszem, csak nem tudtak megegyezni. Ennél már jobb, ha a legtöbb szavazatot kapó párt megkapja a lehetőséget, hogy ne kelljen már energiáit arra fordítania, hogy összeszintetizálja azt, amit nem nagyon kellene, és kapjon torz programokat. Ehhez persze az kellene, hogy annak ellenére, hogy esetleg nincs meg az 50%-a, be tudjon szavazni törvényeket.

nyünyüge 2014.01.08. 10:23:13

@Balt:
Mikor olvastál utoljára ÉS-t, Beszélőt, Magyar Narancsot?
(Hócipőt én is rég láttam, így annak szerzői gárdájáról nincs ismeretem).
Milyen állami támogatást kaptak-kapnak szerinted a felsoroltak?

jjulie 2014.01.08. 10:28:35

@nyünyüge:

nem gondolta komolyan ezt a @Balt: kolléga, csak úgy rutinból írt egy újabb szöveget egy közismert felcsutidallamhoz......

Balt 2014.01.08. 10:31:21

Hmm, érdekes szempontok egy (legalábbis pszeudo)bajnaista portálról: :)
444.hu/2014/01/07/bajnai-gordon-feladta

De(Di) :) Magyari cikkei amúgy elég összeszedettek.

Balt 2014.01.08. 10:35:18

@nyünyüge: Idéztem a cikkből, ha nem tűnt volna fel. Mancsot olvastam valaha hébe-hóba, végül innen jött ez a nyegle gonzó-típusú újságírás, amit az Index (és származékai, Tóta W.-ig bezárólag) képvisel.

jjulie 2014.01.08. 10:37:43

@Hepci:

a felcsutnemzetiállameszme szerint minden intézkedés jó ami erőből fakad, mélyen sértő annak aki kényszerül elviselni, és méltatlanul előnybe helyez alkalmatlanokat

vegyél teniszleckét, és megtapasztalhatod milyen amikor ugyan a rossz kezedlábad ellenére felsejlik az út amelynek végén győztesnek érezheted magad végre

nyünyüge 2014.01.08. 10:39:59

@Hepci:
Ja. Nyalták.
Ez egy 2005-ös írás kezdete:

"A hazai új baloldal vátesze. Vadprivatizációban nyerészkedő KISZ-káder. Az új tőkésosztály sikeres képviselője. Sokak szerint a baloldal következő miniszterelnöke. "
magyarnarancs.hu/belpol/gyurcsany_ferenc_videken_ember_a_marsrol-62268

Ez meg egy 2007-es interjú
magyarnarancs.hu/belpol/ki_kell_torni_gyurcsany_ferenc_a_het_pontrol_es_a_zuschlag-ugyrol-67737

jjulie 2014.01.08. 10:41:13

@Balt:

hahaha nyegle, hahaha

a határozott kártétel viszont király, hát persze, meg a kérlekalássan bokacsattogtatva

nyegle, ami ötször gyorsabb, mint a magát a hatalom jogos örökösének nevező lekakiltfarkú másodvonalbeliség

hahaha, nyegle, hahaha

nyünyüge 2014.01.08. 10:43:25

@Balt:
Nem tűnt fel. De az ember olyasmit szokott idézni kommentár nélkül, amivel egyetért, nem?

Balt 2014.01.08. 10:44:42

Ez inkább az előző poszthoz kapcsolódik, de anno nagyon pontos elemzés (khm) tőle. :)

444.hu/2013/10/28/az-elveszett-millio

jjulie 2014.01.08. 10:46:05

@nyünyüge:

a @Hepci: igazi, sajátmagaválasztotta ellenfelei a sütik

a fideszikszelőhajlam nem válik vízzé, jó ellenfél ami nem ellenfél, pl. a sütik, nem szólnak vissza, nem harapnak vissza

vagy a gumihalak, azok is engedelmeskednek

(lehet hogy van a fideszikszelői háttérben egykét guminő is)

jjulie 2014.01.08. 10:52:08

@Balt:

ez nem valami nyegle felületről szedett link?

hogy is van ez habonyfertőzöttelme, hogyisvanez?

jjulie 2014.01.08. 11:08:25

@Balt:

ajaj, habonyhugyáztatta fideszikszelő, aztán munkásőrkijelölő vizsgabizonyítványod és működési engedélyed aztán van e érvényes, vagy csak felcsutifertőzött seggszád?

már az argentínnak is megvan a véleménye rólad

www.youtube.com/watch?v=B_4rQCuZUMA

jjulie 2014.01.08. 11:12:04

@Balt:

namost akkor te mint kontár munkásőrkijelölő mijafaszért bújod a nyegle felületeket?

mondd csak, hogy jobb a habonyhugy fülön át vagy szájon át, tisztán, vagy szijjártóhuggyal vegyítve, cukorral, vagy tisztán?

Balt 2014.01.08. 11:14:03

Ez a fenti DeDi infó szerint már kicsit meghaladott, de elég pontos tegnspi LMzés (most tették ketrecbe):
morgasjoga.blog.hu/2014/01/07/vajon_sikerul_uj_megallapodast_kotni_a_baloldalon

Balt 2014.01.08. 11:16:45

Egy lényeglátó komment onnan:

"""""nem értem én ezt. miből gondolja bárki ( pl. a poszter), hogy aki ingadozó választó, és orbánt elküldené, az most végre örömmel fog valami gyurcsány haverra szavazni.

én elküldeném orbánt, de mszp-re vagy gyurcsányra csak akkor szavaznék, ha a lapon nem lenne csak a fidesz és az mszp. pedig lesz ( a jobbikon kívül is)

eddig volt az együtt ami legalább formálisan távolságot tartott a volt mszp-től. most nem lesz ...

lehet bajnai feladta. látszott rajta, hogy púp a hátán az egész, de három hónapot még kibírhatott volna. a közv. kut. szerint nem volt meggyőző az ingadozóknak, akkor inkább megy sielni.""""""

Nagy kár ezért a Vágó vagdalkozásért most...

kamerasmobil 2014.01.08. 11:17:43

Az ellenzeki partok donteseinek a josagat szerintem akkor lehet realisan ertekelni ha lesz valamilyen felmeres a hatasukrol. Meg tudnak-e pl. szolitani a bizonytalanokbol jelentos mennyisegu szavazot meg ilyenek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:18:36

@Balt:

"Nekik"

Igen. Én is így értettem. Csak kimaradt a nekik a mondatomból.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 11:22:54

@nyünyüge:
Ne fáradj, olvasom a Narancsot, következésképp tudom, miről beszélek. Írtak ezt, azt és amazt, de a lényeg: vezércikkben szólították fel a kedves olvasókat, hogy szavazzon Gyurcsányra, mer' ugye Orbán a rém.
Ez tartalmilag semmivel se jobb vagy korrektebb, mint az ellenkezőjét művelő jobber szoponcok ténykedése.

kamerasmobil 2014.01.08. 11:23:06

@Balt: Pedig nem nehez belatni hogy LMP-re meg Jobbikra meg ilyenekre szavazva sajnos nem nagyon fogja tudni elkuldeni Orbant. Utalatos helyzet de ebbol kell dolgozni.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:24:14

@Balt:

Ez az előrehozott választás jó duma, még a bloggazda is szereti, de hiszem, ha látom.

Eddig sem volt soha előrehozott választás az elmúlt 24 évben, ma meg a másmilyen választási törvény miatt is kevesebb ennek az esélye, mint volt valaha is.

Leírtam feljebb, a képviselők nagy többsége soha nem érdekelt előrehozott választásban, még az ellenzékiek sem.

Előrehozott választásban csak azok a pártok érdekeltek igazán, amelynek az utolsó választások óta jelentősen megnőtt a támogatottságuk. Ezek pedig ritkán vannak többségben a parlamentben.

Ha meg mégis, akkor már megint nem annyira érdekeltek előrehozott választásban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:26:17

@Khal Drogo:

Ez így van. Pár cégnek van döntő befolyása a magyar kormányra, anélkül, hogy egyetlen képviselőjük ülne a parlamentben.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:29:25

@Balt:

Nem érdekel az SZDSZ-es pártelnökök véleménye.

Elképesztő, hogy még ma is megmondóembereknek hiszik magukat.

Balt 2014.01.08. 11:32:59

@kamerasmobil: Ez nyilván így van egy kiegyenlített helyzetben. Ez most nem ez. Ajánlom a fentebbi DeDi cikket októberről, pontos és aktuális.

jjulie 2014.01.08. 11:34:15

@Akitlosz:

az szdsz az amelyik szerint nem különös érték a mucsai létforma?

ezzel szemben a felcsitigondolat szerint érték vagy, mégha nem értesz sem a bankrendszerhez, sem a pénzhez, csupán a fideszikszrajzoláshoz

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.01.08. 11:36:24

@kamerasmobil:

"Az ellenzeki partok donteseinek a josagat szerintem akkor lehet realisan ertekelni ha lesz valamilyen felmeres a hatasukrol. Meg tudnak-e pl. szolitani a bizonytalanokbol jelentos mennyisegu szavazot meg ilyenek."

Nem látom be, hogy miután három és fél éven át nem tudtak, akkor most varázsütésre mitől tudnának.

Egy éve startolt Bajnai azzal, hogy ő majd detényleg begyűjti a centrumot, és az MSZP és az LMP fölött lebegő messiásként egyesíti a vörös hadsereget.

Nem jött be, a küszöbön pofára esett, már az LMP elhajtotta, azóta annyit ért el, hogy őket kettétépte, és a saját sleppjével Együtt tart úgy bejutási küszön körül. Jár Mesterházyhoz közös listán alkudozni.

Gyurcsány megpróbálta visszavenni az MSZP-t a crash test dummy-nak szánt Mesterházytól, nem sikerült, kiszakadt, hogy akkor majd ő, egyedül, és majd kívülről kényszeríti együttműködésre az MSZP-t. Talán ez sikerült egyedül a jelenlegi ciklusban bárkinek a baloldalon, de az sem azért, mert Gyurcsány comeback-je olyan sikeres lett volna, hanem mert elvette Bajnai bázisából a libást mára vállalhatatlanul töketlennek tartókat.

Mesterházy közben meg ül a szoci törzsbázison, és mérgesen sziszeg és csattog minden nyúlkáló kézre, mint a tyúk, amelyik alól ki akarják venni a tojást.

Ez a szitu a baloldalon, ebből nyilvánvalóan nem lesz kormányváltás.

jjulie 2014.01.08. 11:36:29

@Balt:

nade a nyegle cikket egyetértőként, vagy undorral ajánlod, te mint kontár munkásőrkijelölő habonyfertőzött fideszikszelő kádárvakarék?

Balt 2014.01.08. 11:37:23

@Balt: Ez most nem ilyen. Nem elenyésző számú választó szeretne kilépni a kétpárti logikából (de nem szavazna a Jobbikra): rájuk jó eséllyel tudna bazírozni egy majdani alternatívát felmutató erő, amely független az "elmútthúszévtől" (de a 8-tól biztosan). Hihetetlen lehetőség a lehetmások előtt, de úgy látszik, nem tudnak/akarnak élni vele...

Balt 2014.01.08. 11:39:37

@Akitlosz: Igen, előrehozottban kb. egyetértünk - ha eddig nem derült volna ki. :) De Radicová a legjobb példa, max. hova tud kifutni egy "vesztesek koalíciója".

jjulie 2014.01.08. 11:39:42

@Balt:

namost akkor ugyanolyan a felcsutigonoszgoldolat és tett, mint az elmúúúttnyóóócév vagy seggszád van-e habonyhugyaggyal, fideszikszelő?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:41:59

@Balt:

Ennyi biztos listás hely nincsen.

Bokros Brüsszelbe akar menni, Ungár lemondott a parlamentről Bajnainak, - nem mintha bármi esélye is lenen a pártjának -.

Olyanokkal érdemes megállapodniuk a vörösöknek, akik több szavazatot hoznak.
Fodorra, Kunczéra viszont nem szavaz senki a pártjukon és a családtagjaikon kívül, s akkor még sokat is mondtam.

Egyszerűen Fodorék egyetlen parlamenti helyet sem szolgálnak meg sehogyan sem.

Egy Mszp-stől venné el a helyet, aki lehet, hogy csak a sokadik hegedűs a pártjában, az Mszp-ben, de azért mégiscsak sokkal többet ér az Mszp-ben sokadik hegedűsnek lenni, mint egy gyakorlatilag egy személyes, semmilyen támogatottsággal nem bíró pártban pártelnöknek.

Mi a fene haszna lenne ebből az MSZP-nek? Csak megutálják a pártvezetést a káderei, amiért a saját embereik helyett kívülállókat tolnak be a parlamentbe.

Aki egy adott párt listáján akar szerepelni ő lépjen be abba az adott pártba, s érdemelje ki a pártban végzett munkájával!

Szerintem. Ez így korrekt.

Nem pedig az, hogy pl. a "független" főpolgármester jelölt Schmitt Pált rögtön elnökhelyettesnek veszik fel a Fideszbe, aztán elnököt csinálnak belőle, bár nem sokat tett a pártért, csak rátelepedett.

Balt 2014.01.08. 11:43:46

@Akitlosz: Szíved joga. Nekem Tölgyessy ma is mértékadó. Még objektíven mérve is szerény és szenvedélyesen kimért. :) Emellett elég jól lát a "pályán".

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:45:12

@Balt:

Hát valószínű, hogy nem a politikai realitás érzéke miatt pártoskodik.

Valójában semmi másra nem jó a KÖTI, mint a vörösök gyengítésére.

Érdekelne, hogy melyik az a 27 civil szervezet, amelyik mellé állt, s hány tagja van ezeknek a civil szervezeteknek.

Balt 2014.01.08. 11:47:11

@Attitude Adjuster: :))) Ez remek megfogalmazás!

Tényleg olyan nagy lehet az öröm azon a térfélen, hogy a 2010-ben orbitálisat bukó gárdával sikerül végre nekifutni 2014-nek...? :) Ki érti ezt?

kamerasmobil 2014.01.08. 11:48:28

@Attitude Adjuster: Igy latod te a szitut. De lehet hogy a valasztok meg valojaban azt akartak hogy legyen egy konkret alternativa es ennek hianya miadt maradtak mostanaig olyan sokan a bizonytalanok.

Ezert tartom korainak az elemzest mert nincs semmilyen adat. A feltetelezesek mar sokszor bizonyultak vakvaganynak. Jozan esszel kalkulalva mostanra mar ki kellett volna hulnie a Parlament felperzselt romjainak.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:49:05

@Balt:

Akkor tették volna másik kerülethez.

De az a főváros saját birtoka lépés igencsak különös módszer.

Mintha a főváros és a kerületek nem ugyanaz az egy város lenne.

Eleve felesleges egy településre sok önkormányzat.
Mert mint látszik a fővároson csak veszekednek egymással.

Ahelyett, hogy az ötös metrót építenék, hogy lenne végre a Margit-Szigetnek is saját metrómegállója!

kamerasmobil 2014.01.08. 11:51:57

@Balt: Ez a mostani helyzetben is igy van. Magyarazd mar meg hogy megis hogyan vezethet kormanyvaltashoz egy LMP-re adott szavazat?

Akkor lehetne valami minimalis esely erre ha az LMP tabora elsosorban kiabrandult Fidesz szavazokbol epitkezne. De hat ez meg nagyon nem igy van es az LMP az ellenzeki szavazokbol gyujthet tamogatast - ami tehat a baloldali osszefogas rovasara tortenne.

Balt 2014.01.08. 11:53:24

@Akitlosz: Hmm, jogos, de - amennyiben még reménykednének valami értékelhető szereplésben - még szeretnének kisgömböc (értsd: törpegömböc) formájú, minél szélesebb választói akaratot képviselni. Abban egész biztos vagyok, hogy Bokrossal számolnak legalább a kampányban, függetlenül attól, hogy saját maga szerint a legjobb helyen az EP euroszkeptikus frakciójában van. :)) És az is biztos, hogy a kampányban fel akarnak mutatni egy "élő SZDSZ"-est. :) Ja, igaz, ez megvan rejtve a DK-ban, és (kender)magjaiban Bajnai mögött. :))

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 11:54:09

@Hepci:

A számok nem hazudnak.

@kamerasmobil:

Érdemi javulás csak 3% feletti növekedés esetén érezhető.

Ezek az apró növekedések még a piaci alapú foglalkoztatás szinten tartásához sem elegendőek.

De mesterségesen, az adófizetők pénzéből semmiképpen nem érdemes erőltetni a gazdasági növekedést, mert annak hosszú távon mindig több kára van, mint amennyi haszna rövid távon.

kamerasmobil 2014.01.08. 11:54:27

@Balt: Barmilyen szomoru is de az eddigiekhez kepest ez mar elorelepesnek szamit.

kamerasmobil 2014.01.08. 11:57:53

@Akitlosz: Drogo arrol beszelt hogy ujra elszallhat az AHT hiany. Erre irtam hogy szerintem kicsi az esely a kovetkezo 4 evben. Azok az idozitett bombak amit az MNYP vagyon felelese vagy a beruhazasok drasztikus visszaesese jelent azok ennyi ido alatt meg nem nagyon ernek be.
A kovetkezo ciklusra van meg mit elrabolni is meg adoztatni is ha nagyon muszaj valahogy kiigazitani.

A kozerzettel kapcsolatban egyetertek... Sot szerintem a tarsadalmi egyenlotlenseg csak novekedni fog es szeles tomegek helyzete fog tovabb romlani. De ok eddig sem dontottek meg a kormanyt es ezutan sem fogjak.

Balt 2014.01.08. 11:58:08

@kamerasmobil: Sehogy. Vannak realisták (már inkluzíve Bajnai), akik nem remélnek kormányváltást. :)

Ezt kb. az LMP (és szavazói, de ugyanez áll a Jobbikosokra) is tudomásul vették.

@Akitlosz: A fentebb hozott poszt (még külön listával!, ami ebből a szempontból jobb lehet) 42 listás helyet kalkulál, de nyilván csak optimisa példának okádék. ("pl. Együtt 8, DK 9, MSZP 25") :)

Balt 2014.01.08. 12:01:00

@Akitlosz: Ez igaz, de - ha jól emlékszem, felületesen olvasva - épp napirenden van a főváros státuszának rendezése. Ha áprilisban bukónak látszik Bp., akkor egész biztosan meg is fogják lépni. :) (Végre...)

nyünyüge 2014.01.08. 12:01:48

@Hepci:
Hát pedig leírtad a különbséget! "Írtak azok ezt azt, amazt".
Ez az, ami egy Heti Válaszban nem fordulhat elő.
Mert ott már az is meglepő, ha egy Szörényi Levente némely, saját önképét érintő kérdésben a vezető kormánypárti publicistákénál halványan árnyaltabban fogalmaz.

Szerinted a Magyar Narancs olvasó a vezércikk sugallata alapján választ? Volt valaha is a Magyar Narancs államilag preferált, "kötelezően előfizetett" újság? Vagy az ÉS-ről elmondható ez?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 12:13:17

@laji:

Azért van így, mert a pártoknak így a jó.
A közérdek meg nem fontos. A köznek úgy sincsen semmi beleszólása.

A korrekt rendszer az lenne, ha hoznának egy törvényt, amely pontosan előírná a választási pártprogramok tartalmi és formai követelményeit. Egészen konkrétan. S csak olyan párt indulhatna el a választáson, amelyiknek a programja a törvényi feltételeknek megfelel. Így ráadásul könnyedén összehasonlíthatóak lennének a programok, amelyeket, ha a választók nem is, de az újságírók egészen biztosan megtennének.
Aztán a választáson nyertes pártnak kutya kötelessége lenne a programját megvalósítani kormányon. Mert arra, és csak arra kapott felhatalmazást, véletlenül sem az ellenkezőjére.
Ha pedig nem tenné, akkor az államfő először figyelmeztetné, aztán feloszlatná a parlamentet, s új választásokat írna ki, a korábbi feltételekkel, s úgy, hogy az új parlament három hónapon belül összeülhessen. Az, hogy eleget tesz-e a kormány a vállalásainak könnyen eldönthető, a konkrét programok miatt.

Így lenne értelme a parlamentarizmusnak, s tétje a választási programoknak.

Ráadásul a pártok rá lennének kényszerítve nem csak arra, hogy süketelés helyett egészen konkrét programokat írjanak, de arra is, hogy azok reálisak legyenek.
Mert irreális programmal ugyan esetleg lehetne választást nyerni, de azt úgysem tudnák végrehajtani, így a viszonylag gyors bukás garantált lenne.

Az egész ott bukik meg, hogy a parlamentről, a választásról maga a parlament, maguk a pártok döntenek, s nem fognak olyan törvényt elfogadni, ami a közérdeket szolgálná a pártérdekek helyett.

További előny, hogy növelné az államfő hatáskörét, és mozgásterét. Sokat szoktak szövegelni az ellensúlyokról. Nos egyik ilyennek az államfőnek célszerű lennie, de ha az államfő csak egy túl jól fizetett integető paprikajancsi, aki elmondja az újévi köszöntőt, akkor az egész államfői intézménynek nem sok haszna van, csaknem a kidobott pénz kategória.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 12:14:48

@nyünyüge:
Úgy véled, a Mancs, az ÉS vagy éppen a 168 Óra sajtóetikai példaként állítható - mondjuk - a Heti Válasz elé?
Hahaha.
Nem tudom, a Mancs-olvasó mi alapján választ, de egy szabad ország elvileg szabad lapjában meglepő és mulatságos, amikor konkrétan felszólítanak az aktuális - elmeroggyant - miniszterelnök támogatására.

Balt 2014.01.08. 12:21:04

Nyihihi:

"""""Most már tényleg lehet hazamenni, csak Hagyó Miklós nem került fel a baloldali ellenzék listájára.

A 444 robbantotta a hírt, hogy mindjárt bejelentik hivatalosan is a végleges baloldali megállapodást. Úgy tudják, Mesterházy lesz a listavezető. Így logikusan miniszterelnök-jelölt. Gyucsányt is rátették, bár miután a pártját bevették a buliba, semmi értelme se lett volna kihagyni. De a bombaigazolás Fodor "Tömegeket Mozgató" Gábor. Még nincs meg az összes név persze, annyira szorítok a Kuncze-Magyar-Retkes tengelyért, hogy egészen kivörösödött a kezem."""""

cink.hu/mesterhazy-a-listavezeto-gyurcsany-es-fodor-is-rajta-1496947997

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 12:23:56

@kamerasmobil:

Az lehet, valószínű, hogy az LMP-re, Jobbikra szavazva nem küldik el Orbánt 2014-ben, de
1. a vörösökre szavazva sem.
2. Az első hely megszerzéséhez előbb nem árt(ana) feltörni a másodikra, hogy komolyabb kihívó lehessen egy párt.
3. Talán könnyebb lenne a Fideszt is leváltani, ha lenne egy olyan párt, amelyikre nyugodtabb lelkiismerettel mernének, tudnának szavazni a Fideszt leváltani akarók.
A vörös pártok ezt a szerepet nem tudják betölteni, mert már sokat voltak kormányon, s pontosan lehet tudni, hogy mire (nem) képesek.

Szóval az érthető, ha valaki le akarja, le akarná váltani Orbánt.
Na de kire? Mert azért az sem mindegy.

No nem mintha bármi köze lenne a miniszterelnök választáshoz a szavazóknak. A miniszterelnököt a parlament nevezi ki, tetszése szerint. Abba a szavazóknak semmiféle beleszólása nincsen.

A miniszterelnök jelöltesdi csupán komolytalan színjáték. Semmire sem kötelezi a parlamentet.

Balt 2014.01.08. 12:27:15

@Balt: Kva jók a kommentek! :))

Kár, hogy idegenkedek ettől a webkettes világtól, mert odaszoknék. :)

Balt 2014.01.08. 12:30:58

Na, ez már tényleg rotfl:
cink.hu/animalt-hirmagyarazat-bajnai-probalja-megragadni-a-to-1496923833

@Akitlosz: "A miniszterelnök jelöltesdi csupán komolytalan színjáték. Semmire sem kötelezi a parlamentet."

Végül is a 2/3-os maszopszadesz a legjobb igazolás ehhez - hogy megint felemlegessem. :)

Balt 2014.01.08. 12:34:31

@Balt: Kommentek:

""""Fogadjuk meg Vámházkrt zseniális megoldását,válasszon közölük a mopsz!""""

ˇˇMajd a focis polip választ közülük, vagy az már megmurdelt?ˇˇ

:))) Hát ez kolosszális. A könnyeim potyognak a röhögéstől.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 12:45:09

@Balt:

Tölgyessy bűnlajstroma hosszú.
Nem is sorolom fel. Vastagon sáros a posztkommunista rendszer megalkotásában, a rendszerváltás kisiklatásában, a szabad elnökválasztás megakadályozásában stb. stb. stb.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 12:56:39

@Balt:

Az egykori SZDSZ-esek szétszóródtak száz felé. Jutott belőlük bőven a vörös pértoknak is. Az egy személyes SZDSZ pártorka tehát valójában nincsen szükség.
Ott van Bauel a DK-ban például.

Ha az SZDSZ-esek, akármelyik akkora ász politikusok lennének, akkor miért tűnt el az egykor az ország második legnagyobb pártja volt pártjuk?

Kuncze, Fodor, Tölgyessy miért nem az SZDSZ-t tették naggyá, ha ekkora nagy tudorok?

Van egy mondás amely szerint a csúcson kell abbahagyni.

A Fodor, Kuncze, Bajnai, Gyurcsány, Bokros, Szili stb. emberek erre képtelenek.

Meglepődnék, ha bármelyikük vinné még többre is a magyar politikában, mint amennyire eddig vitte.

kamerasmobil 2014.01.08. 12:58:12

@Balt: Tehat aki kormanyvaltast akar az ne akarjon kormanyvaltast. Koszonjuk.

kamerasmobil 2014.01.08. 13:00:34

@Akitlosz:
1 - ezt nem tudhatod
2 es 3 - ez meg scifi es semmi koze a jelenleg kinezo dontesi helyzethez

Balt 2014.01.08. 13:02:44

@kamerasmobil: Tegyük fel úgy a kérdést, hogy ki akar kormány-visszaváltást? Mindjárt értelmet nyernek (ill. vesztenek) a kérdéseid.

Balt 2014.01.08. 13:06:23

@Akitlosz: Tölgyessy jóindulatában sosem kételkedtem. Kunczéében annál inkább, de látható, hogy "sikerrel menedzselte" a pártot, és pontosan tudta, mikor kell kiszállni.

Fodor ezek szerint bent lesz. (Ha az első 40 helyek valamelyikére listázzák.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 13:09:19

@kamerasmobil:

Nem feltétlenül lenne baj a társadalmi egyenlőtlenség növekedése. Mert ez eleve kicsi Magyarországon nemzetközi összehasonlításban, de főleg azért, mert az egyetlen reális esély Magyarország belátható időn belüli felvirágoztatására az erős, versenyképes magyar tulajdonú gazdaság megteremtése lenne.

A multik soha az életben nem fognak Magyarországon jólétet varázsolni. Nem azért vannak itt.

A nagyobb magyarországi cégek több mint 90%-a külföldi tulajdonban van.

Sokkal több gazdag magyar ember kellene ebbe az országba.

De persze nem úgy, hogy a csóró magyaroktól csoportosítunk át a gazdag magyarok fele, hanem úgy, hogy a külföldiektől a magyarok fele.

Természetesen nem hiszem, hogy a közeljövőben lesz bármi ilyesmi.

A külföldnek mindig olyan magyar kormány felel meg, amelyik kiszolgálja az érdekeiket. Az anyagi érdekeiket.

Ezen változtatni akaró magyar kormány nagy nemzetközi ellenállásra számíthat.

Nem a "demokráciáért", sajtószabadságért, alkotmánybíróságért, s egyéb hasonlóságokért aggódnak külföldön, hanem a magyarországi érdekeltségeik, a cégeik profitja miatt.

Így az a magyar kormány zsebelheti be a nemzetközi vállveregetést és a becsületrendet, amelyik minél inkább kiszolgáltatja Magyarországot a külföldi érdekeknek. De ilyen politikából csak nyomor születhet Magyarországon.

Ma nagyobb Magyarország lemaradása Ausztriától, mint volt 1989-ben, a kommunizmus végén.
Ma többen disszidálnak nyugatra, mint akkor.

Akkor mi a fenének is váltottunk majdnem rendszert, ha a szabadság, meg a demokrácia, és a kapitalizmus sem képes semmi többre, jobbra itt Magyarországon?

Laikus Érdeklődő 2014.01.08. 13:15:52

Új poszt, 290 hozzászólás és Zászló65 még nem nyilatkozott. Síbaleset?

kamerasmobil 2014.01.08. 13:17:49

@Balt: Tok mindegy hogy tesszuk fel a kerdest mert az eredoje akkor is az hogy maradjon a Fidesz vagy sem. Es sokszor leirtam itt is mar hogy mindenki maga eldontheti hogy a ket rossz kozul szerinte melyik a kisebb.

nyünyüge 2014.01.08. 13:22:55

@Hepci:
A 168 órát nem említettem, nem olvasom rendszeresen, és vannak fenntartásaim.
A másik kettő: bizony, a HV-hez képest egyértelműen.

Balt 2014.01.08. 13:29:13

@kamerasmobil: Pontosan. Ez fog eldőlni tavasszal, de talán nem kellene olyan meglepettnek lenned a várakozások tükrében...

@Akitlosz: Ez sajnos így van: a rendszerváltás voltaképpen sok szempontból csalódássá vált a társadalomnak (lásd: Tölgyessynél :)), pláne, hogy már "menet közben" sem érezte magát a részesének. (Nyilván akkor is "játéka voltunk mindenféle szélnek".) Ezzel együtt ez a társadalom az indokoltnál pesszimistább és deprimáltabb, de ez nyilván valahol a történelmi tapasztalatokban gyökeredzik.

graycivil 2014.01.08. 13:33:47

"Élénkültek a magyar-azeri gazdasági kapcsolatok

Szijjártó Péter ismertette: 2013 első tíz hónapjában a kétoldalú áruforgalom, amely továbbra is szinte kizárólag magyar exportból állt, 54,2 millió amerikai dollárt (12 milliárd forint) tett ki. Ez az előző év hasonló időszakához képest mintegy 26,2 százalékos emelkedést jelent. Ezen belül a magyar export bővülése magas dinamikájú, 28,5 százalékos volt - mondta az államtitkár."

www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/elenkultek-a-magyar-azeri-gazdasagi-kapcsolatok

Tehát, ha jól számolom, akkor egy baltás gyilkos kiadásáért, egy diktatúradicsőítő bélyegért, és limbózásos seggnyalásért egy fél felcsúti stadionnyi bővülést produkáltunk. Olcsó kurvák vagyunk. Ez aztán a tündérmese!

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Balt 2014.01.08. 14:20:31

:))) Íme, az együttmaszop PR:
cink.hu/esett-le-ma-mar-az-allad-itt-van-bajnai-bogart-bizarr-1496973175

(Nem mondom, hogy Kerényin nem lehet röhögni, na de Szigetvári profizmusa is tapintható, és még el sem kezdődött a kampány. 3 hónap felhőtlen nevetés, hurrá!) :))

Balt 2014.01.08. 14:26:57

@Akitlosz: Mondom én, hogy nekapkoggyunk! :))

444.hu/2014/01/08/bokros-lajos-interju

"""Bokros Lajos a Modern Magyarország Mozgalom nevű, 2013-ban alakult, magát jobbközép, kapitalista pártként definiáló kis szervezet élén vesz részt az ellenzéki tárgyalásokon."""

Balt 2014.01.08. 14:29:50

@Balt: "Ezért kell valóban teljes körű összefogás. A társadalom minél nagyobb részét kell magunk mellé állítani, kétharmados többséget kell szerezni."

Lali, ezt elvitte a csúszóleértékelés. :))

Balt 2014.01.08. 14:37:16

@Balt: Bokros teljesen mellébeszél. De ez gyöngyszem:

"A MOMA nem indul a hazai választásokon, ha nem lesz teljeskörű demokratikus összefogás."

Hű b+, ezzel a bojkottal aztán jól befenyített mindenkit! :) A 2,67% nem volt elég tanulság?

Lali, az van, hogy ha most nem kapaszkodsz erősen, akkor muszáj lesz valami polgári foglalkozás után nézned, lehetőleg külföldön. Ha van még, ahol szívesen látnak. A horvátok biztosan szívesen veszik, ha segítesz nekik visszaszerezni az INA-t. :))

Balt 2014.01.08. 14:40:37

"Addig, amíg a politikai válság nem csap át gazdasági és politikai válságba. A történelmi tapasztalatok szerint ez előbb-utóbb megvalósul. Az iskolázatlanabb rétegeket nem lehet, és nem is szabad elmarasztalni azért, hogy az alkotmányos finomságok nem érdeklik őket, miközben a betevő falatért kell küzdeniük."

Ebben amúgy teljesen igaza van. Nem is értem, miért tűrtük '95-ben...?

Balt 2014.01.08. 14:56:01

Na, itt gyanúsan óvatos:

"Egyik előadásában arról beszélt, hogy aki nem fizeti be az adót, az valójában a szomszédjától lop. Mihez kezdene a NAV-üggyel?

Ezt a kérdést információ hiányában nem szeretném kommentálni. A tényeket nem ismerjük. Nehéz eldönteni, hogy a szóban forgó sípfújó embernek igaza van, vagy sem.

Mármint az ezermilliárdos összegben, vagy az egész témában?

Az egészben. Fogalmam sincs, mi van mögötte, csak a sötétben tapogatózunk."

Na, ez volt a mai tallózó.

szoja122 2014.01.08. 15:40:02

@Balt: Ez egy végtelenül primitív érvelés!
Utoljára az óvodában érveltem így.

Milyen indok ez?
Ha az egyik hülye akkor a másiknak is annak kell lennie?

Mássz vissza a fára, hisz az őseid is ott voltak.

Bocs, a logikádból ez következik...

Balt 2014.01.08. 16:20:41

@szoja122: Milyen érvelés? Hoztam az általad hivatkozott cikk beléből.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.01.08. 17:18:52

@Balt:

Lássa ám Tölgyessyt az, akinek furcsa ízlése van!

szoja122 2014.01.08. 17:24:08

@Balt: Rendben, igaz.

A cikk szerzőjének szólt.

Másrészről a Fideszesek, itt is szoktak hasonlóan érvelni.

Ilyen típusú érvek nagyon gyerekesek.

szoja122 2014.01.08. 17:27:10

@Balt: Azonban a cikk elég hosszú, valószínűleg nem véletlenül pont ezt ragadtad ki.

Most meg mentegeted magad...

6.Lenin 2014.01.08. 17:45:02

@Akitlosz:

"A nagyobb magyarországi cégek több mint 90%-a külföldi tulajdonban van.

Sokkal több gazdag magyar ember kellene ebbe az országba."

Mi történt Zsoltika?
Kezded érteni Orbánt?

Szerintem véletlenül írtad. Először írsz, aztán később se érted, mit.

Balt 2014.01.08. 17:51:59

@szoja122: Odaírtam a véleményemet is röviden:

Egyébként jó cikk. Sajnos. Bár kicsit túldimenzionált.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 18:34:50

Jó lesz így. Kell még egy pofára esés ennek a retek bandának! :D

Balt 2014.01.08. 19:32:03

A neheze még hátra van: :)

"A mostani egyeztetésen annyit tudott elérni a régi szerződését megújítását indítványozó Bajnai-párt, hogy az MSZP is hajlandó lehet beáldozni néhány helyet Gyurcsányék javára.

(...) Az alku heves lesz, amit az is jelez, hogy a három párt már most elkezdte kiszivárogtatni, szerintük milyen megállapodás születik majd.

(...) Bajnaiék számára az lehet a legrosszabb verzió, ha nekik kell odaadni a saját keretük felét a DK-nak, azaz Bajnaiék és Gyurcsányék is 16-16 helyet kapnak, és egyet szabadít fel az MSZP."

+ Szigetvári siráma. Ezek a marhák tényleg az hitték, hogy a döglött mammutból kedvükre falatozhatnak?

index.hu/belfold/2014/01/08/bajnaiek_veszthetik_a_legtobb_helyet

menőmano 2014.01.08. 19:47:22

Totális döbbenet. mármint részemről, hogy a Bajnai Gordon visszalépett.

**

www.origo.hu/itthon/20140108-bajnai-gordon-kemeny-feltetelekkel-tudja-elfogadni-mesterhazy-attilat-miniszter

Mondjuk kérdés, hogy némely népek, kik eltávolodtak a szocialistáktól, s elfogadták (mégis) a "szövetséget" támogatják e a Mesterházy-t mint miniszterelnök-jelöltet.
??

Totális helyzet ! szerintem.

Balt 2014.01.08. 19:51:52

Egy komment a 666.hu-n: :)))

"Most kaptam a hírt a neten, az IMF Bajnai és Feri mögött teljes mellszélességgel kiáll.
És eredményekben gazdag új esztendőt kíván a magyar devizahiteleseknek !"

6.Lenin 2014.01.08. 20:01:34

@menőmano:

Kedves manócska!

Nem kell ilyen hamar feladni. Eddig is tök felesleges volt bíznod Bajnaiban (nem vagy egyedül), igaz, ezután még annyi értelme se lesz, akkor meg minek feladni?

Nem mindegy?
azért tudasd vele, hogy kitartasz mellette, hátha rajta segít.

Balt 2014.01.08. 20:01:44

Másik komment, de végül is passzol: :))

"Valamint az egymillióan Gyurcsány Ferencért mozgalomnak is... :)"

tölgyes 2014.01.08. 20:13:48

@Khal Drogo: Én a jövőt illetően és a részletekbe menően nem mernék jósolni. Nagy változtatásokra nem látok esélyt, lehetőséget se. Nem gondolom, hogy a kiigazításokkal bármilyen eredményt el lehet érni. Erre, akkor lesz lehetőség, ha kicsit beindul a gazdaság mert az lesz valamennyire képes felszívni az igazgatásból stb kikerülő viszonylag képzett munkaerőt.

Számomra az a nagy kérdés, hogy megindul-e az iskolázatlan és alig képezhető rétegek számára olyan beruházási program, amelyik képes lesz őket érdemben foglalkoztatni.

A megszorítások épp úgy tüneti kezelést adnak mint a speciális adónemek azzal a különbséggel, hogy talán egyenletesebb lesz a terhelés.

tölgyes 2014.01.08. 20:16:20

@Akitlosz: Ma már nem lehet visszavásárolni azt, ami fillérekért eladtak. Jó lenne, ha lenne aranykészlet, de az arany pénzrendszerre való visszatérésnek nincsen se értelme.

tölgyes 2014.01.08. 20:20:52

Én csak egy dolgot nem értek. Miért nem vállalt szerepet Bajnai 2010-ben. Akkor volt az MSZP-én belül némi renéja. Azt se értem Gyurcsány miért lépett ki, ha most visszakéretőzik.

Ezekből a lépésekből azt látom, hogy ezek az orrukig sem képesek ellátni. Ha Mesterházy alkalmas lenne, akkor az elmúlt fél évben megette volna őket reggelire. Így azonban csak az agonia húzódik el és távolabbra kerül az érdemi megújulás lehetősége.

6.Lenin 2014.01.08. 20:21:48

van 1 nagyon szomorú(nak tűnő) következtetése is a jelenlegi helyzetnek.

Valamelyik este írtam, hogy az igazán versenyképes politikust a helyzetekre való ráérzés jellemezheti.

Izé... nagyon gyenge a felhozatal.

ez a helyzet várható volt, ha csak októbertől próbáljuk sorba rendezni ezt a csúcs töketlenkedést.

Régen világos, hogy előbb -utóbb 1re nagyobb lesz az űr baloldalon. Ugrásra készen kellett volna várni néhány formációnak ezt a szitut.

Már csak 3 hónap a választásokig!!

Sehol, a meglévők is alszanak még.

Gyerekek, ez a játék nem nektek való, majd 22 környékére talán.
Balfácánokból már így is túlkínálat van.
Mindegy is.
(izé.. ilyen köcsögöket legyőzni nem 1 nagy élmény lehet Orbánnak)

Khal Drogo 2014.01.08. 20:23:25

@tölgyes: A költségvetési fegyelmet tartani kell idén is. A kormányzat ha elengedi a hiányt, akkor az egyetlen, a piacok által jónak tartott tulajdonság is odaveszne és Brüsszel megindítana egy új eljárást.
Semmi nem utal arra, hogy a kormány ne kívánná fenntartani egyszerre a költségvetési fegyelmet.

Azonban a béremelésekre a fedezet szerintem kétséges. Tavaly jó termés mellett sikerült a tanári béremelést végrehajtani, de ez csak 4 havi emelésnyi bértömeg volt, idén már egész évre kell az emelt bért adni, amit tovább is emeltek januártól. Plusz a GYES, GYED extra és az új adókedvezmények a gyerekeseknek is együttesen jelentős összegeket emésztenek fel.

Számolni kell a dohánypiac összeomlásával, a traffikok bevezetése jelentősen levágta az ebből befolyó bevételeket, amik most egész évben fogják érvényesíteni a hatásukat.

Van kifizetetlen 100 milliárd lejárt adóssága a hivataloknak, állami intézményeknek, a rezsicsökkentés miatt a legtöbb állami v. önkormányzati tulajdonú szolgálatató eredménye veszteségbe fog fordulni.

Plusz még biztosan vannak kockázatok emellett is.
Nem mondom hogy biztosan elszáll az egyenleg, mert szerintem ha kell közbeavatkoznak. A tavalyi, jól kézben tartott egyenleg is csak évközi beavatkozások árán volt megvalósítható.

Khal Drogo 2014.01.08. 20:27:10

@menőmano: Már a választási szövetség is teljesen értelmetlen volt, a korábbi formában. A baloldal ma nem esélyese a választásnak, ha összefognak, ha nem. Viszont ha Bajnai konfrontálódott volna a szocialistákkal, mint ahogyan erre nem volt képes, megjelenhetett volna egy se nem Fidesz, se nem MSZP tábor előtt, mint alternatíva. Azonban így lefőtt a kávé neki.
Szerintem legalábbis. Ennek a választási szövetségnek szerintem nem sok értelme van.

Khal Drogo 2014.01.08. 20:33:10

@tölgyes: Itt valami nagyon téves stratégiát követtek egyesek, teljesen rosszul mérték fel az erőviszonyokat. Bajnai a Fidesz mélypontján éledezett újra, amikor a forint az euróval szemben 320 fölé ment, a CHF pedig 285 fölé, akkor volt a Fidesz és az ellenzék között a legkisebb különbség, akkor biztosan azt hitték hogy trendforduló lesz.
Aztán Orbánék bedobták a Széll Kálmán I és II.-őt és elkezdődött végtelen tárgyalás az IMF-el, közben javult a nemzetközi piaci helyzet és hát a Fidesz megszilárdult, ahogy kinyitott óvatosan a pénzcsapokat.

Ahogy elmúlt a közvetlen összeomlásba vetett hit ( emlékezhetünk cikkek garmadájára hogyan menekített a magyar felsőközép osztály a pénz osztrák bankszámlákra, látván a mélyrepülését a forintnak és már olyan hírek kaptak szárnyra hogy Orbán lefoglalja a betéteket ), úgy múlt el az igény a legsikeresebb MSZP-kabinet legendájára.

Abban az időben Bajnait sokkal magasabbra mérték, mint amire most mérik be.

Khal Drogo 2014.01.08. 20:37:34

Eltelt 4 év és ma is ugyanazok állnak tehát a rajtvonalnál mint korábban :

Orbán Viktor és csatolmányai
Mesterházy-Gyurcsány-Bajnai-(Fodor?) galaxis
Vona és a hopliták
Lehet Más a Politika - Schiffert leszámítva kiüresedve

Meg egy csomó noname törmelékpártocska.

Nagy dolgok nem történtek tehát 4 év alatt.

Balt 2014.01.08. 20:41:49

@tölgyes: @6.Lenin: Így valahogy. Ráadásul az LMP is elkúrni látszik a kínálkozó lehetőséget. Vágó meg Ertsey nélkül pedig még vállalhatóbbak. (Vágó: paksi szélmalomharcos, Ertsey: Gyöngyöspatán kékharisnya - velük voltaképpen ezek a méregfogak is kihúzva.) Kár lenne értük. Tessenek rájuk szavazni, akinek nem Fletó a közvetlen vágyálma! :)

menőmano 2014.01.08. 20:42:53

@6.Lenin:

Mondjuk nem egészen világos, hogy mit akart ezzel a kommentel tudatni.
Elnézést! de picikét zavaros.

nyünyüge 2014.01.08. 20:46:32

OFF
Ezért jó, ha a nyammogó szakértőkkel nem vesződnek a politikusok a törvényalkotás során:

444.hu/2014/01/08/tomeges-csalasi-lehetoseget-talalt-a-valasztasi-rendszerben-a-tasz/ --- Jelenleg ugyanis személyazonosítás nélkül lehet névjegyzékkel kapcsolatos kérelmeket benyújtani a választási irodához a valasztas.hu weboldalon. Azaz, bárki bárkit átjelenthet egy másik választókerületbe, vagy felvetethet a nemzetiségi névjegyzékbe, megfosztva ezzel a pártlistás szavazás lehetőségétől.

menőmano 2014.01.08. 20:48:12

@Khal Drogo:

Önnek totálisan igaza van. (most).

A Bajnai Gordonnak alapítania kellett volna egy pártot, már sokkal korábban. Úgy megmérettetni magát, gyüjteni a párttagokat, támogatókat. S aki nem csatlakozik az lemarad.
Hiba volt totálisan összefogni a szocialistákkal. Szerintem.
Ha valóban igaz, hogy visszalép, az pedig lehet, hogy "végzetes hiba. Most igen.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 20:49:55

@tölgyes: "Számomra az a nagy kérdés, hogy megindul-e az iskolázatlan és alig képezhető rétegek számára olyan beruházási program, amelyik képes lesz őket érdemben foglalkoztatni."

Mondjuk ki nyíltan: a cigányok és a legalja prolik. Nos. Kedves Tölgyes Úr! Tessék nekem mondani pár olyan munkát, aminek elvégzésére ők is alkalmasak lehetnek! Köszönöm.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 20:55:39

@Khal Drogo: "Ennek a választási szövetségnek szerintem nem sok értelme van. "

Van. Az mszp ezáltal jó időre elódázza egy új, kormányváltó baloldali párt létrejöttének lehetőségét. Nagy eséllyel tovább fog zsugorodni a vöröskomcsi szavazótábor, de ne feledjük, hogy reális cél lehet a legnagyobb ellenzéki párt szerepe is. Jobb másodiknak lenni, mint sehányadiknak...

6.Lenin 2014.01.08. 20:55:50

@Balt:

Néhány hete láttam SA-t a Versusban, szerintem feladta (magában). Kifelé még mutat valamilyen érdeklődést, de igen halvány már. Nyilván ismerte jobban a belső helyzetet.

Szerintem már a 10-es vereség után kellett volna komolyabban venni a kialakult helyzetet. Nagy ütés volt a vereség az igaz, min. 1 év után már készülni kellett volna.

Amennyiben lennének ma Mo-on komoly politika iránt érdeklődők, azoknak is már vagy 2 éve készenlétben kellett volna várni a jelenlegi-előre látható(?)-helyzetet.

(csak másolni kellett volna min. Orbánt, ahogy építkezett, készítette elő az alkalmas pillanatot. Mikor 2006 őszén felcsillant a lehetőség, rá is csapott minden erejével.

ehhez kell a tehetség (versenyképesség). Szívós, több éves kemény munkával kiegészítve.

Itt csodákra várni, elég nagy balfácánságra utal.

A 2012-es belépő pedig 1 csúnyán elcseszett, téves feltételezésre volt alapozva. ez lett a vége.
Az lett volna a csoda, ha másként alakul.

etwas kultur muss sein 2014.01.08. 21:00:27

@menőmano: Bajnai az általad emlegetett lehetőséget meglovagolva talán eljuthatott volna egy stabil kis-középpárti szintre, de tovább nem igen. Ha hiszed, ha nem, elég kevés azon választópolgárok száma, aki Bajnait többre tartja, mint egy random mszp kádert. A bajnai-féle szitán könnyű átlátni.

menőmano 2014.01.08. 21:03:32

Nyugi, nyugi! Sok minden fog még történni a választásokig. S majd a népek eldöntik, kit támogatnak jobban, kit kevésbé.
Nem kell elfelejteni, hogy a nagy nyertesek mellett van egy hatalmas társadalmi csoport, mely népek vesztettek, sokan nem keveset, hanem sokat.
???

menőmano 2014.01.08. 21:06:18

@etwas kultur muss sein:

És? Ön honnan tudja, milllyen szintre jutott volna el?

6.Lenin 2014.01.08. 21:10:49

@menőmano:

Ez az!
Nem kell rögtön kétségbe esni, Bajnai még fiatal, igaz, politikusi pályára tök alkalmatlan, de 1x hátha ő is rájön, és keres valamilyen érdekesebb foglalatosságot magának.
Önöcske + csak bízzon benne, + a lecsúszott népekben.
1x csak kisül belőle valami, talán még értelmesnek is mondható.

menőmano 2014.01.08. 21:13:47

"Hiba volt totálisan összefogni a szocialistákkal."

Elnézést! Pontosítok. Némelyek lehet, hogy nem úgy értelmezik, ahogyan gondolom) :)

Bajnai pártjának ki kellett volna alakitania az országos hálót, erősödni" kellett volna, s csak ezek után tárgyalni (esetleg a szocialistákkal.......
Szerintem.

Mondjuk ez csak egy picike, szürke " vélemény.
:)

6.Lenin 2014.01.08. 21:16:51

Izé...

Csak úgy...

Talán az utóbbi 3 évben elkövetett legfeleslegesebb dolognak kezdem érezni, hogy erre az ellenzékre ennyi, értékesebben is felhasználható időt elpocsékoltunk ebben az országban.
szerintem.

menőmano 2014.01.08. 21:17:17

@6.Lenin:

Elnézést! Önnek a zseniálisan megfogalmazott kommentjeitől már csak a gúnyolódása, pontositva) a cinizmusa nagyobb.

Már kértem ön, ha lehet ne írogasson nekem. Ön már több mint három éve illlyen. Unom.
Köszönöm.

Balt 2014.01.08. 21:29:22

@6.Lenin: Schiffer ma is vendég volt, bevallom, nem nagyon figyeltem. Elég meg(gyö)törtnek látszik, szó, mi szó.

De pl. Szilit sem értem. Vagy ha tetszik: Orbánékat. :) Mert Szilit simán fel lehetett volna építeni értelmes alternatívának a 2010-es bukta (és Szili kilépése) után.

menőmano 2014.01.08. 21:33:09

Micsoda öröm! Hát komolyan.

Balt 2014.01.08. 21:33:56

@menőmano: "Nem kell elfelejteni, hogy a nagy nyertesek mellett van egy hatalmas társadalmi csoport, mely népek vesztettek, sokan nem keveset, hanem sokat."

Igen, és gyurcsánybajnai egész biztosan mélyen átérzi a "most egy kicsikét nehezebben élők" bőrében, hogy "fájni fog". :))

@6.Lenin: :)))

menőmano 2014.01.08. 21:38:37

@Balt:

A szegények, az elszegényedés ügye sokkal komolyabb attól, hogy ön folyamatosan szórakozzon nevetgéljen, mások nyomorán".
De csak tegye nyugodtan.

Balt 2014.01.08. 21:42:44

@menőmano: Azon "nevetgélek", hogy vannak, akik gyurcsánybajnaiban látják a Róbert bácsit.

6.Lenin 2014.01.08. 21:46:51

@Balt:

Éppen most néztem a videót. Erről írtam, most kezdik érezni, hogy elfogyott az idő.

mno.hu/magyarorszageloben/szalami-1204305

1et nem értek.
sokan politizálni szeretnének, aztán álmodozni kezdenek.
Ez keményebb móka, ezt jó lenne már sokaknak felfogni.

Balt 2014.01.08. 21:47:10

@Balt: Jajjaj, me culpa, nem ismertem a történetet! Visszavonom, akár láthatja is bennük Róbert bácsit:

hu.wikipedia.org/wiki/Feinsilber_R%C3%B3bert

menőmano 2014.01.08. 22:12:50

@Balt:

Persze, persze. Csak tegye. Mindenki azt értékel- és úgy ahogyan csak akar. S ez jó.
Én is ezt teszem.

hoplita 2014.01.08. 22:18:19

@Laikus Érdeklődő:
Ha van egy kis szerencsénk, akkor megdöglött és már el is kaparták.

márta)) 2014.01.08. 22:25:57

"ilyen elbaszott kommentet én is tudnék írni".

Írtam ezt anno egy másik blogon, s a blogger egyből kimoderált.
Bocsánat! ez csak úgy eszembejutott.
bezony
:(

hoplita 2014.01.08. 22:26:25

@Balt:
"...Tölgyessy jóindulatában sosem kételkedtem..."

Még szadeszelnök korában sem?
Vagy amikor a Zétényi-Takács törvényt fúrta? Meg a jóvátételi kezdeményezéseket?
Persze hogy nem, hiszen a szavazója voltál, te segglyuk.:(

Van egy javaslatom, szopjál matyómintát a blankolt faszára.

hoplita 2014.01.08. 22:31:40

@Akitlosz:
Sokszor elmondtad már ezt és a legnagyobb sajnálatomra kénytelen vagyok konstatálni, hogy a nagy többség képtelen ezt felfogni.

hoplita 2014.01.08. 22:35:11

@6.Lenin:
Olvasd tovább nyuggergeci faszfej....ne mazsolázz, a szövegkörnyezet eléggé meghatározza az információt, te húgyagyú idióta.

márta)) 2014.01.08. 22:37:03

"Inforádió"

Letisztult , mindenki számára világos, érthető gondolatok.

Na.Igen.

hoplita 2014.01.08. 22:38:54

@Khal Drogo:
Hoplitából csak egy van, öcskös.

hoplita 2014.01.08. 22:45:03

@etwas kultur muss sein:
"... Tessék nekem mondani pár olyan munkát, aminek elvégzésére ők is alkalmasak lehetnek! Köszönöm...."

Például az élőmunka igényes mezőgazdaság.
Címerezni kézzel kell és a dinnyearató gépet sem találták még fel.:)
Igaz a fidesz agrárpolitikája pont ez ellen hat, a nagybirtok preferálása az intenzív gabonatermesztés és ipari növénytermesztés irányába hat.

De kurvára nagy szakértők....vagy csak simlis gecik?

6.Lenin 2014.01.08. 22:50:27

@hoplita:

Miért kellene továbbolvasnom?

Néhány mondat után világos, hogy nem érti amit ír.

Te + 1et értesz vele, tehát te sem érted.

Mi a toszért gyötörjem magam miattatok?

Attól, hogy én tovább olvasom, még nem fogjátok érteni, B+.

márta)) 2014.01.08. 22:55:39

Bocsánat! nem tudtam kihagyni)

"A boltosoknak január 10-ig kell válaszolnia arra a kérdőívre, amit a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. küldött nekik. A 444.hu megszerezte a kétoldalas kérdőívet.

Az első oldalon arról érdeklődnek, hogy hol található a trafikos boltja, és hogy milyen biztonsági berendezéseik vannak. A második oldalon viszont arról kérdezik meg a boltosokat, hogy szerintük mit kéne tenni a rablások ellen.

A kérdőív egyik kérdése így szól: "Kérem, jelezze, hogy az elkövetett rablótámadások ellen az Ön véleménye szerint mit kellene tenni". Az első válasz pedig: "kommunikálni kellene, hogy nem átlagon felüli a dohányboltok elleni támadások száma". Itt a trafikos az "inkább igen" és az "inkább nem" opciót ikszelheti be."

hvg.hu/velemeny/20140108_Kerdoiv_trafikosoknak_furcsa_opciokkal#rss

hoplita 2014.01.08. 22:56:08

@6.Lenin:
"...(csak másolni kellett volna min. Orbánt, ahogy építkezett, készítette elő az alkalmas pillanatot. Mikor 2006 őszén felcsillant a lehetőség, rá is csapott minden erejével...."

Na, ez a 3 sor a fényes bizonyíték arra, hogy semmit nem értesz az egészből.
Orbánnak az ölébe hullott potyán a nagy lehetőség, de igazából még így is a maszop baszta el azzal, hogy nem írt ki előrehozott választás olyan 2007 táján.
Nem lett volna kétharmad, a fideszt kapja telibe a válság és a Jobbik sem jutott volna a parlamentbe.
A maszop fasz volt, a fityisznek malaca volt...és most imádkozhat azon, hogy ne legyen Roubininek igaza, mert hiába nyer tavasszal, aha jön a pénzügyi válság második, kissé súlyosabb felvonása.

Ez történt faszfej, csak te hülye vagy felfogni, nyuggergeci.

hoplita 2014.01.08. 22:59:55

@6.Lenin:
Anyád pinája, te hatökör.

laji 2014.01.08. 23:04:07

@6.Lenin: Azért ez a Schiffer is megéri a pénzét. Nekem ugyan nagyon szimpatikus a konzisztens politizálása, de ilyen ziccerhelyzetben, amikor csillogó szemekkel kellene nyomni a "csak mi maradtunk, mint választható alternatíva" szöveget, akkor majdnem elalszik saját magán, és azt ecseteli, hogy a pártja elmaradt újraszerveződést 2014 után pótolni kell....

Mintha ő is beleunt volna az egészbe, és annak szurkol, hogy ne jussanak be, és akkor szép csendben mindenki visszamehet a munkahelyére dolgozni, az LMP meg csatlakozik a mdf-szdsz párttemető szövetségéhez (ha még olyan van).

6.Lenin 2014.01.08. 23:06:20

@hoplita:

Mi hullott az ölébe?

A kis köcsög vezérednek miért nem hullik semmi, pedig most itt lehetett volna az alkalom, szerintetek.

2010 óta köcsögök kormányoznak, és ti még mindig ott tartotok, mint 2010-ben. a hasonló, de más színű köcsögökkel együtt.

Mi a toszról beszélsz?

laji 2014.01.08. 23:06:51

@hoplita: "A maszop fasz volt"

Tudjuk. Ezért nem szavazunk rá!

2014.01.08. 23:13:17

@Balt: hogy Lendvai Ildinek lett igaza...

Most olvasom az indexen, hogy Juhász Péter, a Szolidaritás "esze", kilépéssel fenyegetőzik az Együtt PM-ből, ha Fletó bekerül. Annyit se lát át, hogy az a kb. 50 anarchistájával, az Orbán szobor fejével való focizással politikailag öngyilkolta magát, meg Bajnait is, aki mégis csak üzletember, így menti, ami menthető. Ha akkor ha elhatárolódott volna csőcselékkel és szakít, többre jut, mint így a Fletó-féle kegyelemkenyerét kell egye...

6.Lenin 2014.01.08. 23:14:33

@laji:

"de ilyen ziccerhelyzetben, amikor csillogó szemekkel kellene nyomni a "csak mi maradtunk, mint választható alternatíva" szöveget, akkor majdnem elalszik saját magán,"

erről beszélek. Ő is azt mondja:ez a helyzet már x éve várható volt, igen, igaza van, de akkor mire vártak?

Ugyanez látható minden pártnál, valami csodában bíztak, hogy majd valaki, külföldről, vagy talán a Siriusról.

Pedig nyugaton szinte vért pisiltek az igyekezettől, hogy legyűrjék a patást.
Ezek meg most sajnáltatják magukat.

Mit várhatna tőlük az ország?

hoplita 2014.01.08. 23:16:32

@6.Lenin:
Ereggy a zanyádba, te ostoba nyuggergeci.
Kár vót hozzád szólnom, te paréj.

"...A kis köcsög vezérednek miért nem hullik semmi, pedig most itt lehetett volna az alkalom, szerintetek...."

Csak megjegyezném, te anyabaszó faszfej, hogy a 2010-es 17 százalék elsőre több, mint amit a fityisz a 90-94-esen együttvéve összekapart.

De neked aztán mondhatom, igaz te szadeszszökevény segglyuk, te szaros nyuggergeci...baszd telibe anyádat.

márta)) 2014.01.08. 23:16:52

Érdekes? és furcsa? azok" a szocialisták szabnak feltételeket, annak" a Bajnai Gordonnak, aki anno. a nyolcéves kormányzás utolsó évében, felvállalta, hogy visszarángatja" az országot (honnan is? ) aki stabilizálta az ország gazdasági helyzetét.....

hm??

hoplita 2014.01.08. 23:21:28

@laji:
Neked is csak ennyi esett le az egészből laji?

Az egészet azért írtam le, hogy ha a kibaszott vöröskomcsik nem ragaszkodnak foggal-körömmel, csodára várva a hatalomhoz, hanem előrehozottat írnak ki, akkor most maszopós kormánya lenne az országnak és a fityisz semmisült vóna meg a válság által.
De a józan megfontolásokat felülírja a harácsolás...persze ugyanez igaz az ikertesóra, narancskomcsikra is. A végük is hasonló lesz...vagy ha nem lesz mákjuk, akkor rosszabb.

márta)) 2014.01.08. 23:22:08

Na végre! Most már tudom (újra) mi késztet arra, hogy innen (is) menni kell.

Bocsánat! ott sem volt. de mindegy.

jóccccakát

6.Lenin 2014.01.08. 23:24:16

@hoplita:

Már megint nem értetted, csak árasztod magadból a szart.

Pont ezt akartam jelezni, hogy hol állt a Fidesz, és hová jutott.
Hol volt a jobbik, és hol van most?

Ölébe hullott, hát persze. Abban a nemzetközi környezetben, ahol rajongtak Orbánért. Csak úgy hullott, nem győzték kapkodni.

Néha megpróbálhatnál gondolkodni is, és nem csak szart eregetni magadból, de ez legyen a te gondod.

hoplita 2014.01.08. 23:27:46

Na, mára ennyi.

Búcsúzóul...az összes fidemeszpés paréj bassza szét az anyján magát az éjszaka.:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.01.08. 23:43:26

@Letícia:
Elég sz*r lehet annak a pártnak, aminek 1 ilyen Juhász az esze.

2014.01.08. 23:47:45

@Hepci: így van...de legalább van önérzete! Fletóval bukás, és ezt tudja, így magától megy a süllyesztőbe! ez azért jellemes, nem?

laji 2014.01.09. 00:06:00

@Letícia: Én azt olvasom, hogy nem kilépéssel fenyegetőzik, hanem már el is döntötte, hogy kilép, csak mielőtt bejelenti, előbb személyesen közli Bajnaival (gondolom egy pofás saller kíséretében...).

laji 2014.01.09. 00:12:28

Ja, és Juhász a Milla "esze", nem a Szoliraditásé Kónya Péter.

Balt 2014.01.09. 08:37:55

@laji: Ez nagyon így fest, és ha jól hallottam pár hónapja (talán épp a Versusban) mondott is olyasmit, hogy "nem kötelező bármi áron képviselőnek lenni".

"az LMP meg csatlakozik a mdf-szdsz párttemető szövetségéhez (ha még olyan van)"

Ezt mondjuk nem hinném, már látszik, a "nagy összefogás" mégis inkább a dezintegráció irányába hat:
index.hu/belfold/2014/01/08/juhasz_peter_kilephet_az_egyutt-pm-bol

Balt 2014.01.09. 08:46:24

@6.Lenin: :)) Schiffer nekem akkor is rokonszenves, talán épp azért, mert láthatóan elege van az egészből.

@Letícia: De, végül is. Attól viszont tartok, hogy ezzel nincs vége a politikai performanszainak, majd (megint) beáll dánielpéterkedni.

Balt 2014.01.09. 08:48:43

Nnna, mik derülnek ki: mégis Szárszón osztyák az észt (és a magyart): :))

444.hu/2014/01/08/a-mutans-kommunista-zombik-lazadasa-17-resz

Balt 2014.01.09. 09:02:39

@Balt: Pár komment innen:

"Gyurcsany egy balfasz lenne, ha ezekkel bizniszel, ugyhogy juhasznak nem kell ennyire villognia, hatradolhet nyugiban, a dk mellett nekifuthat a megmeretesnek, biztos kurva nagy sikere lesz."

"A vén szarkeverő tényleg nagyon ravasz, marha jól keveri a lapomat (ezt már az elmútnyócévben is bebizonyította), ezért tényleg megemelem a kalapom, de nincs az a pénz amiért szavaznék rá, vagy akármelyik pártra egyáltalán."

Balt 2014.01.09. 09:53:20

Azért ez olyan édi! Tisztára a "megy a Juhász szamáron" történet. Ha nem fognak össze, az a baj, ha összefognak, az a baj. Ki érti ezt a baloldali individuál-globalista korporatív néplelket? :))

karolyvilaga.blog.hu/2014/01/08/csak_a_szokasos_bajnai_csodben

Ez k. jó 4K-s LMzés, kedvem volna szemezgetni belőle: :)
fotelforradalom.blog.hu/2014/01/08/vezeraldozat

No, legyen!
"Persze, sokan majd biztos azt fogják mondani, hogy teljesen fölösleges volt ez az egész sátántangó, ugyanott tartunk, mint négy évvel ezelőtt. Egy szempontból rá kell, hogy cáfoljak erre: az egész nevetséges szappanopera igazi eredménye, hogy sikerült szinte mindenféle rendszerkritikus próbálkozást bedarálni az ellenzéki térfélen."

"Tehát a jelenleg (a teljes népességen belül mért támogatottság összeadásából számolva) kb. 20-22% támogatottságot felmutató Összefogás [t]kevesebb mint 10%-nyi távolságra van a veszélyzónától[/t] magasabbra tette saját magának a lécet, úgy, hogy két olyan pártot vont be az MSZP a szövetségbe, amelyek önmagukban kevesebbet hoznak, mint amennyivel megnehezítik a saját dolgukat (értsd: +5% kell a küszöbhöz)."

"Röviden tehát: az MSZP (és csatlósai) minden eddiginél közelebb vannak [t]a parlamentből való kieséshez[/t] a történelmi vereséghez, legalábbis matematikai értelemben."

"Még mielőtt megijednénk, hogy úristen, most akkor lehet, hogy eljön az ellenzék nélküli totális diktatúra, gondoljuk végig, hogy mi mindent veszítenénk, ha esetleg Mesterházyék (tehát az Összefogásék) történelmi vereséget szenvednének az áprilisi választásokon: egy teljesen impotens, használhatatlan, fölösleges ellenzéket, már ami az Országgyűlés padsorait illeti."

(Hmm, pardon, TG már olvasta, amint látom.) :)

Balt 2014.01.09. 10:44:35

Még egy:
velemenyvezer.444.hu/2014/01/09/mesterhazy-megcsinalta
Ez szöges ellentétben áll TG inforádiós mondanivalójával, bár szerintem utóbbi közelebb jár a valósághoz. Nem értem, ez most hol lesz "értékalapú" Mesterházyéknak, egyelőre úgy néz ki, ők csak veszíthetnek a bolton. Egyedül az a halvány "hozadéka" lehet számukra az ügynek, hogy - ha mégsem lesz összefogás, amit kisebb valószínűségűnek tartok -, akkor Fletó nem kiabálhatja a következő közös színpadon :), hogy "nem csak beszélni kell róla".

Balt 2014.01.09. 11:43:43

:)))
cink.hu/az-orokos-alairok-gyurtak-meg-bajnait-1497728661

"Egészen hihetetlen, de ugyanaz az SZDSZ-es értelmiségi névsor rombolta most le a balliberális oldalt, amelyik a rendszerváltás óta mindig. És még egy diadalittas új közleményt is aláírtak annak örömére, hogy leválthatatlanná tették Orbán Viktort!"

tölgyes 2014.01.09. 11:44:53

@Khal Drogo: A 320-as ueuro maga is része volt a külföldi politikai spekulációnak. Ezt végül is a kormánypárti szavazók erődemonstrációja törte meg.. Amit írt az lehet hogy így lesz, vagy igyebbül, de lehet, hogy másképpen. Az biztos, hogy a reflektív képességét nem veszítette el a fidesz, ezzel megőrizte támogatottságát is. Ezt láttuk a múlt évben is.
Egyébként a láthatóan külföldről preferált Bajnai bevetése az MSZP ellen politikai hiba volt. Az ő harcias fellépése megtörte az MSZP óvatos, politizálását, ráadásul látványosan csődöt mondott.
Egy szó mint száz: én az ő válságukban hibás politikát is látok. Mint ahogy hibának tartom, hogy Mesterházy nem igazította el Gyurcsányt. Így aztán rajta marad, mint szamáron a fül.
Gyurcsány engem annyira riaszt, hogy kénytelen leszek a fideszre szavazni.:(

tölgyes 2014.01.09. 11:50:39

@etwas kultur muss sein: Én nem minősítenék, mert már ezt a hangot is bunkóságnak tartom.

Csak egyet említek, ami egyben több is.
1. A tározó rendszer kiépítése és üzemeltetése, gazdasági hasznosítása.
2. A tározó rendszerhez kapcsolódó csatorna rendszer kiépítése és karbantartása.
3. A települések karbantartása, a lomtalanítás megoldása a felvak határától az erdőkig.

6.Lenin 2014.01.09. 12:57:12

@Balt:

Igen, ő elhitte, hogy LMP, és egyedül is megcsinálja.

Nem jött össze (mert rosszul mérte fel)

Szerintem így nem is fog menni, senkinek sem.Nagyon hosszú, és szívós munkával járna, még 1 messiásnak is.
1 langyos (nem kimondottan karizmatikus)pacák meg ne szórakozzon ilyesmivel.

Amúgy minden amatőr szimpatikus, nekem is, 1 darabig, aztán már inkább szánalmas, de ez az én véleményem. Tévedhetek is. Bár a valóság inkább engem igazol, de ez nem olyan fontos, még nekem sem.

tölgyes 2014.01.09. 14:23:03

@6.Lenin: Én az LMP-t még mindig nem írnám le. Valakire a mindenkiből kiábrándult aktívaknak is szavaznia kell.:)

nyünyüge 2014.01.09. 14:58:33

@tölgyes:
"A 320-as ueuro maga is része volt a külföldi politikai spekulációnak. Ezt végül is a kormánypárti szavazók erődemonstrációja törte meg.. Amit írt az lehet hogy így lesz, vagy igyebbül, de lehet, hogy másképpen."

Viccelni teccik vagy elhitte, hogy a békemenetelés tényleg a külföldnek szólt, nem a saját szavazótábornak?

6.Lenin 2014.01.09. 17:49:57

@tölgyes:

Én sem írom le őket (majd a választás fogja megtenni)

szerintem olyan menedék, mint hajléktalanoknak a melegedő, ha nincs más, ráfanyalodnak.

etwas kultur muss sein 2014.01.09. 17:59:07

@hoplita: @tölgyes:

Nos, én ismerek példát arra, hogy tök alap, kézzel és ásóval végzendő mezőgazdasági munkát képtelenek voltak ellátni a fent nevezettek. Egyrészt nagyon lassúak voltak, másrészt döbbenetesen szar munkát végeztek. Pontosan nulla értelme volt a foglalkoztatásnak, így hát nem is volt hosszú életű a projekt.

tölgyes 2014.01.09. 20:36:40

@nyünyüge: Viccelni tetszik? Naná, hogy külföldnek is szólt.. sőt inkább nekik. Meg is értették. A belső tábor is megértette.

Ez az amire ma nem képes az un. bal oldal.

@etwas kultur muss sein: Példa mindenre van, meg az ellenkezőjére is. Súlyos hiba őket az elesetteket hibáztatni az elesettségükért. Az Ön szavaiból ezt érzem és rosszul esik nekem.:( Nem szabad ennyire előítélettesnek lenni. Nehézségek pedig voltak és lesznek. Ha ezt a kérdést nem oldja meg az oreszág 15-20 éven belül akkor a helyzete reménytelen lesz.

Az általam leírt munkát is el kell végezni és ahhoz nem kell több diploma. Ráadásul ez a munka még fonts és hasznos is lenne. Talán nem függnénk annyira az időjárástól.

Nomad_ 2014.01.11. 18:17:48

@laji: "Már bocsánat, de ekkora csúsztatást; mintha nem Gyurcsány-Kónya páros vezetné a magyarországi nyúlás rekordját... Kicsit felpozicionáltad őket, mintha becsületes bénák lennének és nem minden hájjal megkent kaszagépek..."

Félreértettél, nem becsületes bénák, hanem béna gazemberek. :)

Viszont nem ők vezetik a lenyúlás rekordját, jöttek utánuk profik is.
süti beállítások módosítása