Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:46

Többször megírtam már itt a blogon is, hogy mennyire értelmetlennek gondolom a politikusi beszédek megszokott értelmezését. Unalomig ismételt kérdések (kiket szólított meg? sikeresen tematizált? tudott-e mobilizálni?), amelyekre tapasztalataim szerint csak azok tudnak magabiztosan válaszolni, akiknek akkor is ugyanez lenne a véleményük, ha a szónok amúgy el sem mondta volna a beszédét. Valahogy soha nincs meglepetés: az egyik oldal véleményvezéreinek mindig tetszik, a másik oldal mindig fanyalog.

506ov-beszel.jpg

Sajnos nincs igazán jó elemzői módszerünk a politikusi beszédek értelmezéséhez. Ami van, az vagy nem elemzői, vagy szinte teljesen érdektelen. Nehezen tarthatjuk elemzésnek azt, ha magukat elemzőknek nevező beszélő fejek az adott párt politikai érdekeinek megfelelően próbálják meg keretezni a szónoklatot – ez nem elemzés, hanem politika, még akkor is, ha az elemzés nyelvét használja. Más a probléma a tisztán értékmentes megközelítésekkel: magam is próbálkoztam korábban ilyenekkel, mondjuk a szóhasználat vizsgálatával, de be kellett látnom, hogy ennek nagyon csekély az értelme és még kevesebb a haszna.

De akkor mi marad? Talán meglepő lesz, hogy ezt mondom, de az egyik lehetséges út a szubjektív értelmezés. Mindazok, akik nincsenek rajta – sem közvetlenül, sem közvetetten – egyik vagy másik párt fizetési listáján, vagy ha rajta is vannak, képesek önállóan gondolkodni és nyilvánosan megszólalni, számomra hitelesen nyilatkozhatnak arról, hogy nekik tetszett vagy nem tetszett a szónoklat. Ilyenkor akár az is érdekes lehet, hogy az adott szereplő korábbi beszédeivel összehasonlítva mit gondolnak arról, amit hallottak. Még olyasmit is lehet mondani, amit az elkötelezett elemzők - akik számára az egyik oldalon csak jó és jobb, a másikon csak rossz és rosszabb létezik - szinte soha nem szoktak: ez volt a politikus legjobb/legrosszabb/legérdekesebb/legunalmasabb beszéde.

A másik út közelebb áll már ahhoz, amit az elemzésről gondolok, de sajnos ez is elég rögös. Miután egy beszédtől nehezen várható direkt hatás (megszólította, mobilizált), az ilyen típusú íróasztal melletti okoskodás – kutatás nélkül – nem csupán ködszurkálás, hanem egyenesen kontárság. Jobb ötlet a beszélő feltételezett szándékának a vizsgálata, mert bár sajnos hasonlít a kremlinológiára, ebben lehet némi reveláció: arról szólni, hogy mi lehetett a szónok elképzelése, s vajon ez illeszkedik-e a párt stratégiájába.

Bocsánat, hogy ilyen hosszan vezettem be azt a rövid értékelést, amelyet Orbán Viktor mai évértékelő beszédéről írok, de talán így valamivel érthetőbb lesz annak, aki szeretné megérteni a mondandómat. A szubjektív véleményem ugyanis az, hogy Orbán Viktor mai beszéde a korábbi évértékelői közül a leggyengébb volt. Kiüresedett, gondolatszegény, meglepően rövid felolvasás volt, amelyben az erőtlen politikai tartalom szinte csak összekötő elemet jelentett a feltűnően sok anekdota és közmondás között. S bár az évértékelők nem mindegyike volt remekmű korábban sem – néhány viszont kifejezetten az volt -, de azt bizton állíthatom, hogy minden korábbi előadása érdekesebb, meggyőzőbb, tartalmasabb és leginkább emlékezetesebb, idézhetőbb volt.

A lényeg azonban nem a beszéd minősége, hanem a politikai haszna. Botcsinálta kremlinológusként nem tartom lehetetlennek, hogy abban a helyzetben, amelyben a Fidesz van, ez egy kifejezetten adekvát szónoklat volt. Mi is a kormánypárt első számú érdeke 50 nappal a választás előtt, ha valóban olyan jelentős előnnyel vezet, ahogy a közvélemény-kutatások ezt mutatják? Egyrészt a saját szavazóinak mobilizálása, másrészt a kampányhangulat hűtése, minimalizálása. A mobilizáció alapvetően nem egy beszéd feladata, sokkal inkább szervezés és erőforrás kérdése. Orbán Viktor persze mondhatott volna sokkal ütősebb, nagyobb figyelmet keltő beszédet, de – miként ez látható – ez a mai performance is meglehetősen tetszett azoknak, akik eleve szimpatizálnak a kormányfővel: ha nem is járult hozzá a saját szavazói mobilizációjához, azt biztosan nem veszélyeztette. Ugyanakkor egy igazán emlékezetes, sok vitát kiváltó, napokig a címlapokon szereplő, sokakat bevonó, megérintő (akár így, akár úgy) beszéd egyértelműen segíthette volna a kampányhangulat erősödését, esetleg lehetőséget adott volna az ellenzéknek arra, hogy belekapaszkodjon, érdemben támadja, széles körben vitassa. Ahogy a Fidesz számára az egyes lépéseiből kirajzolódó kampánystratégia alapján az lenne a legjobb, ha szinte észrevétlenül múlna el a kampány, könnyen lehet, hogy ugyanezt gondolták a szöveg írói a mai szónoklatról is.

Természetesen fogalmam sincs, hogy Orbán Viktor miért mondott ma ilyen beszédet. Lehet, hogy nem jutott elég idő az előkészítésre, lehet, hogy csak így sikerült, de az is lehet, hogy szándékosan akart - a kormánypárt kampánystratégiájába illeszkedően – biztonsági játékot játszani. Azt sem tudom, hogy helyes-e ez a stratégia, ez majd április 6-án kiderül, de amit ma tudunk a politikai helyzetről és a Fidesz által eddig követett stratégiáról, azok alapján egy alapvetően rossz beszéd nem tűnik annyira rossz választásnak.

x x x

Utóirat: Nagy szeretettel várom azokat a hozzászólásokat, amelyekben úgy fordítják le ezt a bejegyzést, hogy szerintem Orbán Viktor még akkor is jó, amikor rossz... Ajánlom figyelmükbe a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitát, ahol a mostani kormányfő – akár stratégiai megfontolásból, akár más okból – puhán, gyengén, konfliktuskerülően lépett fel. A vita utáni kutatások és később maga a választás is azt bizonyították, hogy rosszul szerepelt. Vagy azért, mert alapvetően tévedés volt a stratégia, amihez amúgy jól alkalmazkodott, vagy azért, mert egyszerűen hibázott. A politika bonyolult játék, de persze ezt nem kell tudniuk azoknak, akik csak ítélkezni és címkézni szeretnének.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr745817522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új rend 2014.02.16. 21:50:10

Új rendszer épül. Köszönjük, Schmitt Pál! A Miniszterelnök Úr évértékelője egy negyed évszázadot értékelő szózattá jegecesedett. Elmondta, mennyi tétova és ostoba lépés vezetett el a rendszeréig – és itt-ott akadt megalapozott szava is. Ahogy a más...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevergone 2014.02.16. 20:53:35

Az utóbbi idők egyik legjobb bejegyzése! :)

e_r 2014.02.16. 21:01:33

Egy sz@r ember sz@r beszéde volt.

Hóember 2014.02.16. 21:03:49

Pláne, hogy az utóbbi időben nem volt más bejegyzés. ;)

freehckr 2014.02.16. 21:15:56

„fogalmam sincs, hogy Orbán Viktor miért mondott ma ilyen beszédet”

Összefoglalta volna a 2010-es ígéreteit a négy év alatt elért eredményeik tükrében? Az tuti bukó lett volna, mivel egyetlen ígéretüket sem teljesítették. Újabb ígéreteket vonultatott volna fel? Mégis miket, mikor már egy éve dübörgünk, és nagy a jólét... izé, akarom mondani jobban teljesít?! Össze kellett volna foglalnia egy hosszabb beszédben a tavalyi évet? Miért, az ostoba rezsicsökkentésen és a tranzakciós-bankadók emelésén kívül mi mást mit csináltak a tavalyi évben? Idén?

Bár én nem láttam a beszédet, nem olvastam a beszédet, és nem is tervezem hogy megteszem bármelyiket is, mert nagyjából erre lehetett számítani. A posztkommunista Fidesznek a „partizán rezsiharcon” kívül nincs más mondanivalója az országnak, nem is óhajtanak a polgárok és a hazai vállalkozások egyéb problémáival foglalkozni, köztük több olyannal is amit már ők maguk okoztak a régieken felül... egyszerűen csak újabb antikampánnyal, újabb antiprogrammal választást akarnak nyerni. Nem tudom minek... maradt-e még bármi is amit nem loptak el, amit nem játszottak át fideszes haveroknak?!

A Fidesz nem hogy újabb négy évet nem érdemelne, de arra sem méltó, hogy a közélet mainstream politikai szervezete legyen. Bár, a suttyó prolinak az MSZP-SZDSZ is jó volt egy újrázásra, most ugyanezek miért ne szavazhatnák meg újra a másik posztkommunista MSZMP utódpártot? A lényeg a rezsiharc... a fiatalok meg kalandvágyból húzzanak el... oszt jó napot!

2014.02.16. 21:25:50

Az utolsó bekezdést kár volt leírni, még tanulnak belőle! :(

A többi stimmel! :)

Morfcake 2014.02.16. 21:39:08

"de persze ezt nem kell tudniuk azoknak, akik csak ítélkezni és címkézni szeretnének"

Ha jól látom akkor hosszú, fáradhatatlan munkával a szerzőt is ki tudták akasztani a csőlátás, és ignorancia bajnokai.

Én a beszédre nem is nagyon tudtam figyelni, mindenféle idézetek, meg sztorik egymás hegyén hátán. Mindent anekdotákkal kell megindokolni, és nem lehet kultúráltan érvelni... Sokszor nem is értettem, hogy mi a francról beszél.

agent_x 2014.02.16. 21:39:31

Örkény István: Csupa közhely

Zsuzsának

Két test, egy lélek
Nem tudok nélküled élni
Ha távol vagy, veled idõznek gondolataim
Pedig ki hitte volna
Mi rejtõzik az idõ méhében
Nem lehet azt kiszámítani
Mert csak a vak szerencse mûve
Rég volt, talán igaz se volt
Hogy egymást kézen fogva
Egymásnak vállat vetve
Nekivágtunk a meredeknek
Szembenézve az élet viharaival

Pedig csak most jön a neheze
Mert nincs pardon
A természet törvényei ellen
Télen mindent belep a hó
Tavasszal kirügyeznek a fák
Õsszel elhullatják lombjukat
És akkor nincs tovább

Múlik az idõ
Rövid az élet
Minden perc drága

Egyszer értünk is eljön a halál
Ahonnan még nem tért meg utazó
És nincs ellene orvosság a kertben

De ha majd becsapja utánunk az ajtót
Akkor sem áll meg a világ
Jönnek majd utánunk mások
Ahány csöpp van a tengerben, annyi
Élik a maguk életét

Míg csak rajtuk is át nem fut a hideg
Földbe nem gyökerezik a lábuk
S tanácstalanul néznek vissza ránk
Mintha elvesztettek volna valamit.

tölgyes 2014.02.16. 21:40:27

Kedves Török Gábor!

Kedvemre való ez a fene tudja, hogy lesz és milyen hatása lesz hozzáállás.
A legvalószínűbb a kockázatminimálás és az indulatok felszításának elkerülésére való törekvés. Feltehetően az is szerepet játszik, hogy az erők bevetését minél később re tervezik. Megpróbálják kihasznáni a Simon ügy kínálta lehetőségeket. Azt nem célszerű most egy lendületes beszéddel felülírni. Hagyni kell, hogy hasson, hogy amiatt mentegetőzzön minden szocialista vezető. Az sem árt, ha Gyurcsány rabiátus szónoklatával ellentétben mérséklet hangot üt meg. Végül is szólni később is tud. A százezres kampánystáb számára is az a kedvezőbb, ha nyugoodt lágkörben tudják megkeresni a választót.
A békés feszültségmentes hangulat a választások megítélésére is kedvezően hat. A nagy tüntetések, felvonulások, erődemonstrációk erősíthetnék a választás legitimációjának csökkentését.
A többit majd ápr. 6-án meglátjuk. Persze addig még lesz néhány esemény. Előttünk van márc. 15 is. Van tehát lehetőség arra, hogy szenvedélyes mozgosítási beszédek szülessenek, ha a helyzet úgy kívánja.

6.Lenin 2014.02.16. 21:46:16

Mostanság elég sok olyan poszt volt, ahol 500 alatt maradt a hozzászólások száma.

Ez végre 1 olyan, ahol garantálni lehet(ne) az 1000 fölötti értelmetlen hozzászólások számát.

A poszt ahhoz kiváló, hogy a 2 tábor 1másnak essen.

Hajrá magyarok, hajrá Mo!

aszekelyek 2014.02.16. 22:12:38

@tölgyes: @Morfcake: reméljük , hogy a tegnapiban mindezeket értetted és követni is tudtad...
Mandin pl méltatták az este Szabó timikét, aki szintén nem érti... mer kicsit korlátolt neki az értelme. Pl térképet akart adatni Orbánnak., mert Kolozsvártól, Szabadkáig , Budapesten át, jó oktatást kíván mindenkinek... Egy szellemes hozzászóló meg is kérdezte, hogy ez ugye a 23 millió románozás updatetelve.... Őszintén sajnáljuk, hogy vannak , akik nem is értik. De tényleg. azért mi megérthetjük, remélem, hogy azt azért szabad. Aki követni is tudja, az még szavazhat is rá....

aszekelyek 2014.02.16. 22:17:53

@tölgyes: igen, a józan önmérséklet és a fegyelmezettség egyébként jellemezte mindvégig a ballibbanték minden kirohanásának kezelését. nekem úgy tűnt. kezdve a z EP-beliekével és előtte a mi ferink fenyegetőzésével, hogy majd ezérazér mit fog kapni... Ezeket jól kezelte , kezelték és meneteltek szépen előre. ez nekem illeszkedni látszik abba a staratégiába. nem volt rá igényem, hogy felkorbácsolja a kedélyeimet. Itt és modt a hideg észre van szükség. feri csak üljön a gázrezsóra..., hátha megpörköli a se..., zsebét....:) HAdonásszon és kajabáljon.

aszekelyek 2014.02.16. 22:23:03

@tölgyes: Valami plusz reklámot is csinálnak, a tegnapinak.. A mi bloggazdánk kollégája, Somogyi úr, ne nevessen, komolyan ezt nyilatkozta, addig nem hajlandó szidni a kormányt, amíg a dk nem kér bocsánatot az atv-től, akik annnyira de annyira sokat dolgotak a hét végén is. valami viselkedési problémák merültek fel, az adáshiba miatt, vagy miért... :9 Kétszer köllött nekifutni.... :) Tudja, amindegy mit, csak beszéljenek róla :D - marketing fogás.. -nyafogás.

szbi 2014.02.16. 22:27:47

T. TG!
Elemzésével, vagy inkább az elemzés helyett kiadott mondataival teljes mértékben egyetértek. Orbán(ék)nak nem állt érdekében többet és mást mondani. Egy hozzászóló megpendítette már a Gyurcsány-ária - ez nem gúnyolódás, hanem annak beismerése: nem tudom retorikailag besorolni tegnapi előadását -, mint háttérzene, másféle szövegmondásának másféle harmóniáját adta volna. Igen jellemző, hogy Magyar Kornélia - egy a jobb elemzők közül, valamint kutyája is gyönyörű - bevallotta meglepődöttségét, másra számított, mást várt. Pl. a rezsicsökkentés tovább sulykolását. A "kommunistázáson" akadt fenn, s bevallom, magam is. A televíziós látvány központi eleme a rendszerváltás után született, jól látható helyre kitett ifisták halmazát mutatta, s mintegy kiválasztott egy lehetséges célcsoportot. ahogyan elnéztem őket, a számukra a komenistázás a krampusz emlegetésével lehetett/volt egyenértékű. Ifj. Lánczi kollégája hiteltelenül próbálta sulykolni a posztkommunistázást: a szó elszáll, az emlék megmarad. Mert maga sem hitte el, amit hallott. Azt hiszem (és remélem) a szakma alapszabályai szerint volt több más Orbán-szöveg is előkészítve, s az utolsó pillanatban húzták ezt elő. Mint talán az ifistákat is, látván a tévésített GyF-fanok korátlagát. O. ezen beszéde a peremre ültetett itteni vénecskéknek szólt. Botrányról, Kornélia és ifj. is megállapították, a simongáborozás egyetlen - meg kell adni, mélyütéses - mondatban jelent meg - és kész. S ez érthető. SD esetében szerintem baloldali belharcról van szó, nem a Fidesz kampányának a része. Oda pl. Józsa ügye illik, meg a pénteki GyF leleplezés. SG sztorija elnyomta Józsa igen durva történetét, a balpárt nem is nagyon reagált rá, mint ahogyan GyF ügyben sem fognak ráerősíteni és a Sós Tamás botlást sem nagyon fúják. Végül is az a gyanúm, hogy van még töltény a coltban, s azokra az ütemterv szerint kattan rá a gyúszeg. Nos, erre vagyok igazán kíváncsi: milyen is lesz a már megírt partitúra levezénylése, a mű előadása. Sokat el fog árulni arról, mire számíthatunk a 3. Orbán-kormány alatt.
Többeknek: OV nem sokat anekdotázott, a tantörténetek egy jó része bibliai idézet volt. Az én keresztyén felfogásomnak túl sok is. A Szentírás szavai ne legyenek pártharcok patronjai!

aszekelyek 2014.02.16. 22:28:30

@freehckr: feltétlenül tájékoztatnom kell téged , hogy a Progresszív intézet remek elemzője , hölgy , megdöbbent , mert arra számított , hogy majd ez lesz a fő téma , hogy erről fél mondat volt. Nem hagyjuk elvenni ezt is... Ennyi. :) Magyar Kornélia vezető a Republikonnál. Lassan mondom. Más fórumokon van szó arról. Mondjam még lassabban ? Ez közvetlenül a beszéd után volt, hírtv-ben. Lánczi Tamással ketten voltak a stúdióban és erről társalogtak. Az nagyon élvezetes is volt. :)

aszekelyek 2014.02.16. 22:42:40

@szbi: sáfárkodásról már itt mi beszélgettünk... előzőekben. Valaki nem pontosan ezt a szót használta arra , ahogyan az ország javait kezeli ez a kormány de megegyeztünk , hogy ez a helyes kifejezés.

A fiataloknak sem árt meg , ha ezt is megtanulják , mi az , jól sáfárkodni. Bár az szokatlan is a t. ellenzék mögött állóknak is .

Nem is veszi be a gyomruk... Mert unortodox ,- sziszegik a fogaik közt... Ez esetben a szokás a rossz. Mondom én.

freehckr 2014.02.16. 22:45:10

@aszekelyek: Nem hiszem, hogy bennem lenne a hiba, bár megeshet, de nem értem amit írsz... kicsit mintha törnéd a magyart, mindamellett, hogy a fogalmazási készséged azt tükrözi, hogy ha szerencséd van jövőre kerülsz felső tagozatba. Mert pár éve már valószínűleg nincs szerencséd ezzel, mi?! :)

Az meg hogy a HírTV-n kinek-mi élvezetes, hát... mondjuk aki szereti a kommunista filmhíradókat, annak a fideszes elvtársak által megszállt média műsorai is tetszeni fognak, de én azért kicsit jobban ügyelek arra, milyen minőségű műsorokkal töltsem az időmet... a tévézés általában úgyis az utolsó helyen szokott lenni. :)

Treuga Mei 2014.02.16. 22:48:07

Alighanem igaza van a szerzőnek abban, hogy kockázatminimalizálásról lehet szó. A Fidesznek érdeke a minél kisebb részvétel, a minél érdektelenebb kampány. Fontos az is, hogy a bizonytalanokat minél távolabb tartsa az urnáktól. Ezt a "baloldali" pártok balféksége, a botrányok és a "közmédia" alaposan támogatja. Amint a saját tábor fanatizálását is.
Ugyanakkor úgy vélem, abban téved, hogy nem volt jelentős állítása az évértékelő bewszédnek. Az "új rendszerváltás" kérdéskörének körüljárása egyrészt a hívek felé tett gesztus, másrészt jelentős muníció az ellenzék számára.

aszekelyek 2014.02.16. 22:48:08

@szbi: Az székely ember története is eléggé tanulságos. Sokan mondogatják , hogy a piac , meg az Uncsi , és az az út , amit az IMF mellett kormányzás előrajzol..., ide visz meg oda. Nem visz az sehova. Mi magunkmegyünk rajta. Vagy egy másikon.

tölgyes 2014.02.16. 22:48:22

@szbi: Fogja fel ismeretterjesztésnek. Azok is hallottak bibliai szöveget, akiket ez nem érdekel.. Egyébként a szentírás mindig is szerves része volt a politikai kűzdelmeknek. Vagy így, vagy úgy, hogy harcoltak érte/ellene.

tölgyes 2014.02.16. 22:51:09

@freehckr: Örvendeznék, ha lennének jó, jobb Tv csatornák mint a minta. Nincsenek. Ez nem érv és ellenérv, csak a józan szemlélődésre való buzdítás.:)

aszekelyek 2014.02.16. 22:53:36

@freehckr: ezt a gyermeteg személyeskedést akkor ott sajátítottad el valószínűleg. Ehhez külön gratulálok.

Nemértemkedni jobban esik ? Sebaj.
Sok ilyenen vagyok már túl , itt és másutt is.

Alulról sem súrolja már az ingerküszöbömet , a többi sértésnek szánt sem. Ne is fáradj vele.

aszekelyek 2014.02.16. 22:56:02

@tölgyes: Már írtam is róla, hogy a törvényhozók konkrétan szerepelnek is benne. No nem éppen pozitív kontextusban... Pál levele a rómaiakhoz.

freehckr 2014.02.16. 22:57:46

@tölgyes: Így a 21. század hajnalán az ilyesféle internetes felületek a legjobb információ- és hírforrások. :) Én személy szerint igazán sajnálom azokat, akik csak az ilyen-olyan televíziók híradóiból tudnak/akarnak értesülni a „hírekről”. Mondjuk ki: ők teljes mértékben tájékozatlanok. Sok esetben félretájékoztatottak. :)

aszekelyek 2014.02.16. 23:05:18

@tölgyes: Aztán megemlíthetjük még azt , amilyen mértékű figyelmen kívül hagyása történt meg sokadszorra a mi ferink gyalázkodásának. Helyesen. Mintha az nem is történt volna meg tegnap. Foglalkozzunk inkább Magyarország jövőjével.

Ezzel szemben valamely internetes oldal ma azt írta , hogy az nem évértékelő volt tegnap , hanem egy nagyon hosszú videoüzenet. A műfaját tekintve. A gyorselemzésük ez volt róla. Másutt is olvastam, hogy a legbizarrabb a jelen nem lévő jelen leg miniszterelnökhöz intézett monológ volt...

freehckr 2014.02.16. 23:05:27

@aszekelyek:
„Nemértemkedni jobban esik?”

Említettem, hogy lehet bennem van a hiba, amiért nem igazán értem több fenti hozzászólásodat sem... bár másokét megértem, a tiéd valahogy speciális. Zavarban is voltam, amikor válaszoltál a véleményemre, mert nem tudtam mire vélni... azt hittem ez valami vicc... vagy valaki tesztel... :)

„Sok ilyenen vagyok már túl , itt és másutt is.”

Ez kicsit megnyugtat, ezek szerint mégsem az én készülékemben van a hiba... :)

laji 2014.02.16. 23:44:57

Kár, hogy nem olvastam (olvashattam) mélyebb kutatási eredményeket a 2006-os GYF-OV vitáról, mert az volt kommunikációs szempontból az eddigi legérdekesebb. Környezetemben lévő idősebb bizonytalanok felháborodtak GyF arroganciáján, így aztán az érdekelne, hogy az a célcsoport, akiket OV ott megcélozhatott, hogy értékelte a vitát. (Az, hogy a választásnak mi lett a végeredménye, azt gondolom sokkal több minden befolyásolhatta, nem hiszem, hogy a vita valós hatását erre meg lehetett volna állapítani).

A mostani kampánynál pedig érdekes, hogy amikor csökkent a bizonytalanok száma, akkor mindig a Fidesz erősödött... Nem ismerek ilyen irányú kutatási eredményeket sem, de el tudom képzelni, hogy nagyjából GyF-ékkel alapvetően tele van a többségnek a valamije, kivéve egy alapvető bázist, akiknek ebből valamilyen közvetlen jövedelmük/ érvényesülési lehetőségük származhat. A többiek meg vagy bizonytalanok, mert egy-két tényleg balfék intézkedés, bénázás, és főleg az itt is fellelhető zsebre játszás kissé megdöbbentette őket, nem úgy a nemzetközi maszlag (azt már szerintem csak kevesen veszik be, ha Paul Lendvai és trsai óbégatnak). Ennek eredőjeként, ha mégis látnak némi visszapörgetést a jólétbe, akkor esetleg elmennek, és adnak még 4 évet.
Szóval, ha ez igaz, akkor kérdés, hogy kell-e ennyire passzívnak kell-e lenni.
Ugyanakkor, ha igaz, amit ismerősöm mond, hogy annyira nincs hit a győzelemben a baloldalon, hogy már most bomlásnak indulnak alapszervezetek, mert +4 évet már nem tudnak a hatalom nélkül finanszírozni, másért meg ők nem nagyon maradnának, akkor lehet, hogy tényleg jobb, ha nem kell nagy ügyet csinálni ebből a választásból, nehogy visszaforduljanak, mert elhangzik valami, ami tüskeként hat...

tölgyes 2014.02.17. 00:01:55

@freehckr: Amit írt, annak semmi köze ahhoz, amit én írtam Önnek.

Persze a sokoldalú tájékozódás a jó. Egyik a net.. és még ezer más módja van..de akkor sem ártana, ha lenne néhány jó minőségű TV.

gonda1979 2014.02.17. 00:20:54

Nekem egy dolog jött át: Nincs ellenfél!
Így nem is olyan érdekes...
Ez még okozhat gondot a Fidesznek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.17. 01:19:44

Kockázatminimalizálás... ugyan már... szét van esve a pacák...
Persze, ez is 1 kockázat.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.02.17. 06:28:29

hát az igaz, h volt már jobb beszéde....de a higgadtság és nyugalom, az ellenfél nevének ki sem mondása azért nagypan ellenpontozta a pojácát és az orbánozók hadát, akik CSAK orbán szidalmazására építik a kampányukat immár Xedik éve.

Kedves Gábor
kiváncsian olvasnék tőled egy nejegyzést a választási programokról.
vannak - milyenek - nincsenek - miért nincsenek .. ilyesmi.
érdekelne te találtál-e már bármilyen programot amit az összefogás képviselni kíván.

amergin 2014.02.17. 06:59:58

@aszekelyek: A székelyek nevében kikérem magamnak ezt a nick nevet. Sokan vagyunk székelyek, akik sugárban okádunk ettől a politikától - amelyet Orbán űz -, és a teljes nemzet nevében szívből kívánjuk a bukását.
A "ballibanték" ellenség-megnevezés pedig méltó ehhez a mentalitáshoz, valamint a hozzá illő értelmi színvonalhoz.
Ja! és mi, nem Orbán-hívő székelyek is szavazni fogunk. Nem Orbánra.

hoplita 2014.02.17. 07:06:29

@tölgyes:
".... A nagy tüntetések, felvonulások, erődemonstrációk erősíthetnék a választás legitimációjának csökkentését. ..."

Jézusom....:DDDD

@6.Lenin:
A te ostoba proli agyadban csak két tábor létezik, mi....?

Na, az ilyen félnótás nyuggergeciknek hablatyol a kis csutitöpegecigány.

hoplita 2014.02.17. 07:11:22

@freehckr:
Ugyan cimbi, ez ilyenkor mán be van baszva, nem tudja merre van arccal....túl azon, hogy agyilag is zokni.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.02.17. 07:32:13

Az aktivistáknak biztos kellett egy beszéd megerősítésként, érvkészletként, hadd pörögjenek fel mára. Meg kell néhány mondat, hogy e napon reggel a pártelnök médiafelületet kapjon. Egyszer végig kellene nézni, milyen ritmusban tűnnek fel "jó mondatok", hány naponta kell kihozni egyet.

hoplita 2014.02.17. 07:32:30

Orbán álruhás országjárása kudarcot vallott

kuruc.info/j/480/2012/orban_borton140214.jpg

toportyánzsóti 2014.02.17. 07:44:40

Ép elme nem csinál magából választás előtt 2 hónappal putyinpincsikutyát Moszkva teret is átnevező russzofób rajongótáborral!Vereség biztos tudata kell ilyen seggszájkodáshoz,négyötödös győzelem után is simán ráért volna így leamortizálni magát.

nyünyüge 2014.02.17. 08:03:54

"....Orbán Viktor tehát nem évértékelő beszédet tartott, hanem kampánynyitót, s ehhez vonultatott fel minden kelléket, székely emberes mondással, rosszízű viccel és jó barátjával, Winstonnal, aki a beszédet hallgató fiatalok kedvéért nem egy kutya, hanem sir Winston Churchill volna, de a fenébe a részletekkel.

A fenébe a részletekkel, gondolhatta Orbán is, így nem is bíbelődött velük, mindössze egyetlen kérdést emelt a megvitatandók sorába: volt-e joguk megtenni mindazt, amit új rendszerváltásként hirdet. Azt a kételyt, hogy jogilag megtehették-e (úgy alakították a jogot kétharmaddal, hogy megtehessék), hamar el is oszlatta, de azt lebegtette, hogy erkölcsileg volt-e hozzá joguk..."

nol.hu/lap/allaspont/20140217-orban_erkolcse

ssi 2014.02.17. 08:58:29

TG "Fidesz számára az egyes lépéseiből kirajzolódó kampánystratégia alapján az lenne a legjobb, ha szinte észrevétlenül múlna el a kampány"
- közvélemény-kutatások számai és a választási szabályok alapján vélhetően igen

szerintem tudatos az OB-beszéd, egy kidolgozott munkamegosztás része

kampányban mi lesz majd az "erős": vezérszavak, CÖF, márc. 15., lejáratás stb.?

hogy ez jó koncepció-e? valóban ápr. 6-án dől el, de a cél ismert: újra 2/3

"beszélő feltételezett szándékának a vizsgálata"- mindig jó szakmai szempont

mióta olvastam, hogy TG milyen pártot alapítana, minden írásában ennek keresem a részleteit .. s a valóságot ebből a szemszögből is nézem már - szívesen elkalandoznék néha konkrétabban is, hogy mi lenne ha vmi másképpen történhetne .. azt hiszem ez is egyfajta tanulás lenne ..

Bajnaira TG leírta, pl. hogy "megbukott" szándék ... tartalmilag oké, viszont a szóválasztásoknak jelentősége van. 506. Amikor a politikus beszél
"2006-os miniszterelnök-jelölti vitát, ahol a mostani kormányfő – akár stratégiai megfontolásból, akár más okból – puhán, gyengén, konfliktuskerülően lépett fel. A vita utáni kutatások és később maga a választás is azt bizonyították, hogy rosszul szerepelt. Vagy azért, mert alapvetően tévedés volt a stratégia, amihez amúgy jól alkalmazkodott, vagy azért, mert egyszerűen hibázott."

aszekelyek 2014.02.17. 09:11:09

@freehckr: önkényes a következtetésed. Attól még lehet a te készülékedben a hiba. :) Ez itt nem egy magyar nyelvi vetélkedő és a többiekkel el tudok társalogni.
Felvenni a ritmust nem biztos , hogy könnyű.

Elmondom , hogy részemről nem mindig tudok más fejével gondolkodni. Orbánéval meg különösen nem. Ennek ellenére , sosem gondoltam , hogy a hiba az ő készülékében van.

Nyitottan vártam , hogyan fogja kibontani majd a teljes igazságot.

Mindazokról a dolgokról , melyek gyakran egy ideig államtitkok is , amiknek megértéséhez átlag magyarnak sok ismerete hiányzik. Amihez viszont kormányfőként ő hozzáfér. Ellenzéki politikusként is majdnem mindenhez.
Javaslom ezt a hozzáállást másoknak is.

Pl el se tudtuk képzelni , hogyan és miből fognak teremteni pénzt a 2010-es választás után arra , hogy a víz felett tartsák az országot. Mert se jogászok nem vagyunk , se olyan tájékozottak , mint voltak ők. Abban , hogy áll az ország pénzügyileg és mit lehet egyáltalán elméletben csinálni majd a gyakorlatban.

Ahhoz , hogy ne a görög úton találjuk magunkat. Mi azon nem akartunk menni. A 3.8 % -os hiánycél felé.

Minél jobban erőltették a balliben az azonnali IMF kölcsönt , annál biztosabbak voltunk abban , hogy azt , ha csak egy mód van rá , el kell kerülni. Annak áldásait már ismertük , hazai és szomszédos országok példáiból. De a világ többi országából is.

megértem, és családom, barátaink is, hogy a " ravaszdi paraszt"-nak aposztrofált jelenlegi kormányfő nem kedves azoknak az érdekköröknek, melyek a görög utat szánták Magyarországnak. Abból gondolták a jussukat szépen megkapni. Óva intenék mindenkit , hogy azt képzelje ,érdekek nélkül bármelyik megoldás támogatói lehetnének ebben a történetben. részemről csak azt gondolom át, én, a családom és a hazám, miben is vagyunk érdekeltek. Abban-e hogy ezer felé széthordhassák a nehezen megkeresett pénzünket , vagy abban, hogy az bizony a lehető legnagyobb arányban a hazai zsebekben maradjon és ennek ellenére is prosperáljon legalább olyan jól az ország , ahogyan működött de inkább jobban. Mindig az elérhető legjobban. IMF és egyéb külső beavatkozások nélkül.

Mindig elcsodálkozom, hogy olyan országok, melyek magától értetődőnek vélik a saját szuverenitásukat, hogyan gondolnak olyat, hogy ehhez MAgyarországnak ne lenne meg ugyanúgy a teljes joga. Hogyan gondolják kétségbe vonni egyáltalán, hogy fontos érték a szuverenitás egy demokráciában.

tölgyes 2014.02.17. 09:15:00

@hoplita: Miért? Ha az MSZP, LMP stb. a választási küzdelemben tszázezres tömegekkel tiltakozna a választási rendszer ellen, az nem csökkentené a választás legitimációját? Mit gondol mire fel a sok sikertelen kisérlet?

aszekelyek 2014.02.17. 09:16:40

@nyünyüge: hogy oda ne rohanjunk... nahát, nem évértékelő, ha egyben kampánnyitó is, hinnye de nagy ész van a nol-nál...

@amergin: nyugodtan szavazzon mindenki , akire akar. :) Családnevünket kikérni , szimpla ostobaság. Talán először vizsgálja meg saját értelmi színvonalát.. Minden esetre javaslom. :)

Ellensége lehet , hogy van önnek , nekünk politikai ellenfeleink vannak. Óhajt még valamit ?

aszekelyek 2014.02.17. 09:23:40

@toportyánzsóti: Valahogy nagyon erőlködik sok politikai ellenfele orbánnak azon, hogy ezt a nagy tévedést implikálja a nagyközönség fejébe, hogy egy felmondható szerződés, épp e gy év múlva már felmondható, pincsikutyává tenné Magyarországot , a kormányfőt , minket.

A medve nem játék , - minden esetre - ahogy a székelyek tartják.
Azoknak lehet az , kiknek hatalmuk semmi és olcsó nekik ezeket a badarságokat ordibálni Orbánra.

amergin 2014.02.17. 09:25:47

@aszekelyek: Orbán eddig politikai ellenfeleit ellenségekként kezelte. "Ha valamit megtanultam a politikában, az az, hogy ha alkalmad adódik megölni az ellenfeledet, akkor nem szabad habozni".
Ismerős valahonnan?

A másik értelmi színvonalát nem én kezdtem el minősítgetni. Csupán annyit mondtam, hogy ha valaki "ballibant" megnevezéssel szereti gyalázni a vele egyet nem értőket, az nem túl értelmes hozzáállás. Vagy többet mondtam volna ennél?

Mindenki úgy szavaz, ahogy akar. - Tény. Én például székely barátaimat biztatom rá, hogy eszükbe ne jusson Orbánra és a vele társult bűnszervezetre szavazni, mert ami az elmúlt négy évben történt, az maga volt a vegytiszta hazaárulás.

aszekelyek 2014.02.17. 09:29:57

@freehckr: rázárni az országot a fiatalokra is , az bizony virtigli kommunista tempó volt. Csak szólok.

gondolom nem hallgatod , olvasod, Orbánt, parlamentben sem, így tájékoztatlak, nemrégen közölt egy irdatlan összeget, kétmilliárd euróban, amit a csak köszönetet érdemlő magyarok küldenek a hazájuknak, nyilván a családjuknak, amit odakint tudnak előteremteni. Itt senki, a legvéresebb szájú orbángyűlölők se tudnak és nem is ígérenk olyan jövedelmet, amiből pl a devizahiteleiket tudják törleszteni, mondjuk eurovan. Vagy keresnek annyit , euroban , hogy ideküldve azt , forintban tudjanak törleszteni. ez a fiatalság nem kádár népe, aki mindent az államtól vár , ha az nyakig is adósodik el tőle. Ezek a fiatalok mennek és maguknak kikaparják a gesztenyét. meg az országnak. persze lehetséges, hogy ez sem tetszik bizonyos köröknek, akiknek ez sem érdekük. Egészen más végét szántak a devizahiteles történetnek.

aszekelyek 2014.02.17. 09:36:06

@amergin: ugye nem képzeled, hogy Orbán politikai ellenfelei nem pontosan ugyanazt tették vele? Abból tanulta meg..., ha nem lenne világos.
kapsz egy eklatáns példát. 2006, tv vita, feritől megkérdezte, , m be akarja -e vezetni a vizitdíjat, kórházy ápolásit, dobozdíjat. Abban a percben,. előbb hízelgett, ahogy kinyírási technika diktálta, miniszterelnök úr, ön úriember,... és akkor bevitte a hátbaszúrást, az ölelés befejezéseként. nem akarhat hazugsággal nyerni.. Ő se igent, se nemet nem mondott, de kinyírta orbánt ilyen aljasul.
Most milyen alapon bánna egy hajszállal is másképpen Orbán a politikai ellenfeleivel, elvárható lenne ez? nem úriemberekkel úgy is bánunk, mint a nem úriemberekkel.

Azt nem ő állítja magáról, hanem lendavi naccsasszony elszólása, napkeltében, hogy ellenség..., ellenfél helyett.
erre még gyúrjál kicsit.

@gonda1979: van ellenfél de külhonban. Itthonika mankóit ők tartják... fizetik..., koordinálják, vezénylik. ahogy tetszik...

aszekelyek 2014.02.17. 09:39:24

@amergin: Te kezdted, ez itt visszaolvasható , szerintem ne magyarázkodj , mert égő.
Inkább fejezd be.

BeeZee 2014.02.17. 09:53:32

Én, a racionális (nem volt idő, az volt a szándéka...stb.) okok mellett egy emócionális okot is elképzelhetőnek tartok, nevezetesen azt, hogy "szarok bele, úgyis mi nyerünk".

ceterum censeo, Orbán tevékenységében sokkal több az érzelmi-, mint az értelmi ok.

aszekelyek 2014.02.17. 09:59:56

@amergin: azért azt el kéne mondani, mi a gyalázás a ballib-bant becenévben. Összenyafogást is szoktam írni. :) De v vannak újságírók, akik összegfogásnak becézik a nem túl kreatív saját elnevezését a ballib jelen felállását. Szemantikailag nincs értelme annak, amit a ballib-bant becenévről állítasz. gyalázat lenne ballib-nek lenni ? Vagy mi ?

toportyánzsóti 2014.02.17. 10:00:21

@aszekelyek: Mely mondat ugorta meg az intellektusod?Hátha segíthetek.

aszekelyek 2014.02.17. 10:06:16

@amergin: többet mondott, visszaolvastam. Elnevezte ellenség megnevezésnek , ad 1. , ad 2 , metalitásomat ezzel jellemezte .. Mondjam tovább ? Itt bajos letagadni valamit. Nálam meg kidumálni...

aszekelyek 2014.02.17. 10:08:24

@toportyánzsóti: ez is nagyon gyönge. Vitakultúra az adott témáról ? Nincs. Személyeskedés van.
Ez minden ? Ezért tart itt talán a mai ellenzék.

aszekelyek 2014.02.17. 10:11:54

@hoplita: mindjárt gondoltam, hogy a te cimbid, gyalogos...

aszekelyek 2014.02.17. 10:15:05

Kedves Gábor!
Olvastam a facebookon amit közzétettél.
A veled sokat foglalkozó képsorozatát is megnéztem. Részletesen:)
Igazad van , pár napon belül már nem lesz aktuális a fent írt szöveg :) de azért nem javaslom arra kicserélni , amit az " ajándékozó " javasolt.

aszekelyek 2014.02.17. 10:30:31

@toportyánzsóti: Van ez a freehckr nicken író illető. Nem tudni , miért hiányol 4 évet átfogó értékelést , amikor egy évértékelő , egy évet értékel.
Ha ezt az intellektuális gubancot ki tudnád bogozni , az hasznos lenne.:) Szerintem erről az évről volt szó a beszédben. Elég sok dolog történt, a rezsicsökkentésen kívül is. Pl a legjobb hiánycél eredményt év elején tették közzé. :) soakak bánatára. meggyőzték az UNcsit, hogy de bizony, hogy tartják azt 2013-ban is és igen. Plusz elindult a növekedés. ezeket elég kevés európai állam tudja magáról elmondani. ezek tények. bárha ütötték és rúgták is eközben orbánt, EP-ben is és a világsajtóban is és MAtolcsíyt nem különben. Nagyon nagy kamatcsökkentés történt és a világvége jóslatok falsnak bizonyultak.
A magyar gazdaság összességében mért állapita miatt , kifizetett IMF hitel, veszik apapírjainkat, így is. Bár vannak törekvések a kikényszerítésére a kamatemelésnek. Meg sok mindenre még... :)

Itt van mindjárt az akácos út , melyen most kell végigmennie Magyarországnak...Mert az sem visz sehova , mi megyünk azon is.

Ha valaki nem tudná , az Uncsi ki akarná vágatni az akácmézet termelő , rengeteg család megélhetését jelentő , kiváló mézet , exportcikket , vilkágpiaci nagy áron eladhatót , adó akácerdőinket.

Eddig egy olyan nevetséges indokkal , hogy az nem őshonos itt.
300 éve már betelepítették , komoly okkal. Az fogja az alföldi homokot. pl. de sok más ellenérvünk is van.
Valkiknek meg itt sír a szája, hogy a fiatalok a zorbán mijatt mennek el külföldre... Ha kihúzzák ezt a megélhetést is alólunk, majd biztos ittmaradnak., persze szocikáim... olyan ostobaságot kérnek pl a facebookon, a kevéssé gondolkodóktól, hogy nyomjanak egy lájkot, mesterházynak, ha nekik is van külhonban dolgozó ismerősük, családtagjuk. miért, az érdeme mesterházynak? míg ők voltak kormányon, 250 ezer munkahely szűnt meg. Kifejezetten ordenáré módon üldözték el az orvosokat, rezidenseket.
Erre lájkot nyomni ? Van persze a nagy számú ismerősöm között 4 , nem gondolkodó.
Ez eléggé körmönfont , és becstelen trükk. Az ellenzék láthatóan rájuk utazik. A megvezethetőkre.

freehckr 2014.02.17. 10:42:43

@aszekelyek: Nektek, megszállott kádárista szerencsétleneknek lövésetek sincs az egészről. Egy narancssárga burokban éltek ami rezsiharccal, nyugdíjemeléssel és szocialista segélyezéssel van tele, úgy hogy kis sem láttok belőle. Mindeközben a valóság, ami milliók életét nehezíti meg, be sem szűrődik hozzátok:

www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv_velemeny/megfojtja-a-vallalkozasokat-az-adminisztracio/

www.piacesprofit.hu/gazdasag/egyre-romlik-a-versenykepessegunk/

www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/fulladoznak-az-adminisztracios-terhektol-a-cegek/

Ezért mennek el ma Magyarországról a fiatalok, nem pedig „kalandvágyból”, ahogyan azt az Új Kádárotok magyarázza.

nyünyüge 2014.02.17. 10:58:20

Tömören és velősen, Tóta W.-től

Szar lesz itt nemfideszesnek lenni – ez Orbán választási ígérete.

hvg.hu/w/20140217_Magyarorszag_en_garde

Vitéz.László 2014.02.17. 11:17:40

3 billiós (3 ezermilliárdos) egységekben ofsórozzák ki a nemzeti vagyont....

nem fognak közben gazsulálni a dakoták !

Vitéz.László 2014.02.17. 11:19:44

O. Viktor (ejcsd: nulladik viktor) megmonta !

a dakoták nem gazsulálnak !

Főgebra 2014.02.17. 11:27:28

Gondoltátok volna?

"Magyarország jobban teljesít - a 2004-es szintnél"
"A múlt hét egyik meglepetése az volt, hogy a GDP 2,7 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben az előző év hasonló időszakához képest, ami kétségtelenül pozitív fejlemény. Az egész évet tekintve viszont csak 1,1 százalékos volt a növekedés, amit kirobbanónak nem nevezhetünk, főleg, hogy az előző évben meg 1,6 százalékos visszaesés volt."

privatbankar.hu/makro/magyarorszag-jobban-teljesit-de-csak-a-2004-es-szintnel-266048

Naná, hogy jobban teljesítünk!!

tölgyes 2014.02.17. 11:29:24

@freehckr: Én értem azt amit ír. Sok és nagy szamárság van benne. Ön is érti?

freehckr 2014.02.17. 12:11:17

@tölgyes: Alapjaiban azt nem értem, hogyan lehet valaki ennyire kritikátlan Fidesz-szimpatizáns, ilyen négy év után. Vagyis értem, megszállottak, de nem tudok a fejükkel gondolkodni, nekem tökéletesen idegen ez a hozzáállás. :) Kísértetiesen emlékeztetnek ezek az emberek a 2006-os Gyurcsány-szimpatizánsokhoz, akkor sem volt semmi alapja a kormányzati sikerpropagandának a választási kampányban, akkor sem volt semmi alapja az MSZP-SZDSZ kormányzat újraválasztásának... mint ez a 2006-os választások után ugye nagyon hamar ki is derült (minden bizonnyal idén is hamar el fog érkezni az igazság pillanata).

Persze némileg meg lehet érteni, hogy komoly problémák voltak az országban a 2010-es kormányváltáskor, nem kis feladat várt a Fidesz-KDNP-re, de kommunikációjukkal ellentétben nem „gyurcsányahibás”, hanem az (akkor) elmúlt 20 év kormányzatai, politikai elitje és állítólagos értelmiségi holdudvaruk. Ebben bizony benne van az 1998-2002 közti Fidesz-MDF-FKGP kormányzat is, mondhatni „együtt tették tönkre”... vagyis jobban mondva semmit nem tettek a rendszerváltásnak hazudott homályos átmenet óta az egymást váltó posztkommunista kormányzatok, hogy Magyarország a szocializmusból végre az európai kapitalizmushoz csatlakozzon. Mindeközben a vezető politikai elitünk tagjainak nagy része a többszörös milliomosok, milliárdosok maroknyi táborát gyarapítja, úgy, hogy sokuknak egy valamiféle rendszerváltás után semmi keresnivalójuk nem is lehetne egy demokratikusnak nevezhető közéletben. Miközben az ország ma már nem a velünk, hanem az utánunk csatlakozott EU tagállamoktól is leszakadóban van...

Most megint eltelt négy év, egy újabb kormányzati ciklus, és bár tényleg történelmi esélye és nem utolsó sorban _lehetősége_ volt a 2010-es Fidesz-KDNP kétharmadnak, hogy az országot a 80-as évek óta tartó zuhanó pályájáról végre az európai felzárkózás felé vezető pályára állítsák, ezt mind egy szálig elszalasztották. Nem csináltak semmit, csak úgy tettek, mintha kormányoznának.

A bosszantó ebben pedig az, hogy nem őszinték. Nem ismerik be, hogy igazság szerint nem sikerült túl fényesen ez a négy év, ami 2010-ben is problémát jelentett arra máig nem tudtak válaszokat adni, ráadásul _tervben sincs_, hogy mindezekre a problémákra valaha is válaszokat adnának majd, ehelyett primitív rezsicsökkentéssel tudnak csak kampányolni, megvezetve, szavazataikat ilyen formában megvásárolva az arra fogékony, az ennek kiszolgáltatott egyébként nagy számú társadalmi csoportokat.

Ez így ebben a formában, mondjuk végre ki, nettó hazaárulás, kezitcsókolom...

pad78 2014.02.17. 12:19:26

Kedves Gábor!

Szerintem is több helyütt elég összefüggéstelen és lapos beszéd volt. Egyetértek, hogy egy nagyon megmozgató, éles hangú vagy új víziókkal operáló beszéd feltüzelhette volna az ellenoldalt, ami most nem lehet OV célja. Ugyanakkor két szempont szerintem mindenképpen hozzáadható ehhez: 1. Ahogy előzőleg többen is írták, jelenleg a közbeszédet a baloldal balhéi uralják. Ezek egy része egészen biztosan Fidesz-stratégiaként került napvilágra, vagy legalábbis meglátta benne a Fidesz a fantáziát (ld. az aktualitások fényében folyamatosan változó-terebélyesedő CÖF-bohócplakátkampányt). Ezeket nem érdemes lemosniuk, mert ezek éppen hogy elbizonytalanítják az ellenoldal potenciális szavazóit. 2. Én úgy látom, hogy nem annyira a mozgósítás volt a beszéd célja, mint az értelmezés: nem a nagyközönség felé, hanem az aktivisták számára tette világossá, hogy mire kell a következő hetekben súlyt helyezni, mit hogyan lehet elmagyarázni. OV hosszasan sorolta, hogy mi minden jót tettek a magyarságért - ezeket fogják majd a kampányban az embereik a helyzetnek megfelelően elővenni. Az egyik legérdekesebb pont szerintem az "új rendszerváltás" volt: keretet adott annak a feszültségnek, hogy azon a politikai rendszeren változtattak radikálisan, amelynek részben létrehozói, részben évtizedes szereplői voltak. Az meg egyszerűen zseniális húzás volt, hogy ebben a keretben elhelyezte még Schmitt Pált is - a kampányban fontos lehet az aktivistáknak, hogy valamit oda tudjanak tenni a botrányokkal (részben persze műbotrányokkal) kísért köztársasági elnöki működés sötét képének egyensúlyozására. (Mivel Schmitt személyében nem sokat tett az új alkotmányért, csak annyit, hogy aláírta, az ő említése elsősorban a megítélése átértelmezését szolgálhatta.)

Szindbad 2014.02.17. 12:20:40

Ez rossz beszéd? Nem lehet inkább, hogy a posztíró szimpátiája nem a régi már?

tölgyes 2014.02.17. 12:34:39

@freehckr: Én ennél sokkal egyszerűbb dolgot nem értek: "Nektek, megszállott kádárista szerencsétleneknek lövésetek sincs az egészről..."
1./ Ez az állítás a legutóbbi Gyurcsány beszédet hallva azonos azzal, amit Gyurcsány Kádár népéről mondott. Azon annyiban megy túl, hogy Gyurcsány azt azért nem állította, hogy a fidesz népe azonos Kádár népével. Ennél még neki is több esze volt.

2./ " Egy narancssárga burokban éltek ami rezsiharccal, nyugdíjemeléssel és szocialista segélyezéssel van tele, úgy hogy kis sem láttok belőle."
Ezen állítás szerint tehát a narancssárga burok nem más
- mint a nyugdíjak értékállóságának biztosítása
- a monopolhelyzetben energiacégek monopolárainak piaci árhoz való közelítése (mellesleg Szanyi ma megint fordult egyet rezsi ügyben és azt állította, hogy Ők már 2010 előtt elkezdték azt amit a fidesz most csinál..bizonyára ezért is támadják most oly lelkesen)
- Én egyre azt hallom, hogy a szociális segély helyett legalább közmunkát törekvés épp a szociális rendszert ássa alá, mert így kevesebb jut azoknak akik nem hajlandóak dolgozni.

Miután a fenti problémák kezelése épp a milliók életkörülményeinek javítását szolgálja - kiegészülve a minimálbér emelésével - úgy látom Önhöz szűrődik be nehezen a valóság.:)

Azt azonban szívesen elismerem, hogy a dolgok koránt sincsenek rendben.

6.Lenin 2014.02.17. 12:56:35

@Szindbad:

" Nem lehet inkább, hogy a posztíró szimpátiája nem a régi már?"

A posztíró már régóta küzd 2 problémával, amit eddig nem sikerült feloldania.

) nem jön össze sehogy sem a független elemző figurája.

) A jelenlegi politika nem úgy működik, ahogy ő azt a könyvekben olvasta, és ahogy szerinte is működnie kellene.
Ráadásul eddig sikeresen. Ezek 1re inkább a kedvét szegik, és most ezt nagyon kiérezni.

Természetesen mindez, szerintem.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.02.17. 13:00:43

Egy beszéd hatásfokát alapvetően az dönti el, hogy milyen környezetben hangzik el, illetve eljut-e a célközönséghez.

A környezet, amiben Orbán beszéde elhangzott, teljes és totális mindent lefedő médiajelenlét.

A célközönség pedig a nyugdíjasok, ill a nyugdíj felé igyekvők. A Kossuth rádió ezért közvetítette a beszédet.

egy átlagos fideszrendezvény közönsége ("rezsifórum")

www.vantara.hu/gallery/2014_rezsiforum/2014_rezsiforum_03.jpg

www.vantara.hu/gallery/2014_rezsiforum/2014_rezsiforum_08.jpg

Ezért volt amit TG fölemleget: hogy szürke, lapos volt stb. A nyugdíjasok nem vágynak újra, elég nekik az x-szer elmondott dumát x+1-edszerre is elnyomni.

A másik meg hogy a rendszerváltás óta sikerült kitapogatni, mit akarnak hallani az emberek. Legyen benne egy kis anekdota, legyen benne egy kis honvédő háború, folyamatos közhelyek ismételgetése amelyek tkp értelmetlenek,de mégis mintha mondott volna valamit.

Egy konkrét részlet:

"Ne hagyjuk, hogy elvegyék a rezsicsökkentést, a gyermekek után járó adókedvezményt, a bérek növekedését, a gyed extrát, az időskor biztonságát”."

A bérek egyáltalán nem növekedtek, kivéve a tehetőseké (200 valahány ezer forint felett), a családi adókedvezménnyel együtt is csak úgy tudja sok ember kihúzni, mint 2010 előtt (hónapról-hónapra, számláról-számlára táncolva), az egykulcsos pedig félmilliárdos lyukat ütött a költségvetésen. Az időskor biztonsága pedig gusztustalan aljas propaganda, a legbecsaphatóbb rétegre, az öregekre célozva.

Ehhez jön amit mások is említette, az ellenzék balhéi, konkrétan a Simon-ügy.

Minden választás előtt van ilyen, 2010 előtt a Hagyó-ügy meg a nokiás doboz volt, most ez a Simon van, egyetlen egy esetet kiemelnek, körültupíroznak, földíszítenek, rajta szörnyülködnek, közben a rabló, csaló oligarcha-elit többi része büntetlenül élvezheti tovább vagyonát. Történtek konkrét lépések, hogy a Simon-féle esetek többé ne ismétlődhessenek meg? Nem. Mégis, minden média ezzel van elfoglalva, de hogy lényeges kérdéseket senki se vessen fel, ezért a legprimitívebb módon kell írni, csakis a fickóra koncentrálva, esetleg annyit megengedve hogy "ez rossz fényt vet a szocialistákra", de magával a jelenséggel, hogy százmilliárdok tűnnek el évente az offshore-számlákon, SZIGORÚAN TILOS FOGLALKOZNI.

És nem is foglakozik vele senki, mert sem a fidesznek, sem az mszp-nek nem érdeke.

A lényegi pontokat illetve: hogy nyugdíjasok döntik el a választást, és a média teljes alkalmatlanságát látva ki lehet jelenteni hogy ez a demokrácia csődje. Mindkét tényező önmagában elég hogy teljesen kiüresítse, értelmetlenné tegye a választást, és nagyon káros irányba sodorja az országot.

6.Lenin 2014.02.17. 13:03:39

@hoplita:

"A te ostoba proli agyadban csak két tábor létezik, mi....?"

2 drb

Kormánypárt(ok), és ellenzék. Orbánt támogatók, és ellenzők.

A bizonytalanok bármelyik oldalhoz csatlakozhatnak.
Akik közömbösek, a választás szempontjából érdektelenek.

Az ellenzék/ellenzők miként oszlanak meg, ebből a szempontból szintén érdektelen, 1 tábort jelentenek.

Köcsög, nyugodtan főzzél pálinkát, csak kevesebbet igyál belőle.

6.Lenin 2014.02.17. 13:06:44

@Nemzetstratégia:

Nem láttad a beszédet.

Szinte csak huszonéveseket lehetett látni.
A többit a "megfelelő" oldalakon szedted össze.

6.Lenin 2014.02.17. 13:09:19

Hmm...

Tévedtem volna? Most sem lesz meg az 1000 hsz?

freehckr 2014.02.17. 13:12:17

„Gyurcsány azt azért nem állította, hogy a fidesz népe azonos Kádár népével”

Én meg azt állítom, hogy mind az MSZP (és mellékhajtásai, mint a DK), mind a Fidesz szavazótábora nagyjából maga Kádár népe. Magyarországon úgy változik a választói aktivitás, hogy minél idősebb valaki, annál biztosabb szavazó... sajnos. A Fidesz és az MSZP (de kiváltképp az MSZP) leginkább az 50+ korosztályban népszerű, ha ezeket leválasztanánk, a Fidesznek bár még így is lenne némi előnye 40%-os támogatottsággal, de mögötte kb. 30%-kal a Jobbik jönne, végül tizenakárhány százalékkal az MSZP-LMP, így a Fidesz csak LMP-MSZP, vagy csak Jobbik támogatással kerülhetne újra kormányra. Az 50+ korosztályban a Fidesz közel 50% az MSZP közel 40%. Viszont azáltal, hogy az 50+ korosztály aktívabb választópolgár, a választásokat még ma is ez a korosztály dönti el. A két utódpárt pedig rendesen meg is akar felelni ennek a korosztálynak. Azt nem is említve, hogy fiatalok százezrei dolgoznak külföldön, akinek szavazati jogával éppen most trükközik a kormányzat... persze, őket nem a rezsiharc fogja érdekelni, nem a nyugdíjemelés, hanem az, hogy mikor teremt versenyképes gazdaságot a kormányzat Magyarországon, hogy itthon is boldogulhassanak.

„a nyugdíjak értékállóságának biztosítása”

Sajnos mindegyik posztkommunista kormányzat túltolja a bicajt ebben a kérdésben, ma az átlagnyugdíjak alig maradnak el az átlagfizetésektől (tavaly átlagnyugdíj kb. 115 ezer volt, ami ugye nettó, az átlagfizetések kb. 230 ezer bruttó, ami kb. 140 ezer nettó). Nem véletlen ez a hozzáállás, lásd a szavazótábor korosztályonkénti alakulását. Ráadásul ma a legstabilabb, legkiszámíthatóbb jövedelem a nyugdíj. Persze, hiszen Kádár népe a jövünk reménysége, nem igaz?! :) Lassan észre kellene venni, hogy míg a nyugdíjasok esetében erőn felül költekezik a kormányzat, addig az aktív adófizetőket rekord adóterhelésekkel sarcolják. Vagy most, ultrarövidtávon kezdi el a kormányzat átalakítani a nyugdíjrendszert, és igen, súlyozva adóztatni a nyugdíjakat, vagy nagyjából egy évtized múlva kényszerül ebbe a helyzetbe, de akkor már igen radikális megoldásokkal kell majd operálnia. Persze, Orbánnak és a kétharmados Fidesz-frakciónak biztosan meglesz a nyugdíja...

„monopolhelyzetben energiacégek monopolárainak piaci árhoz való közelítése”

...majd így keletkező veszteség esetén adófizetői pénzekből való támogatásuk. Lenne ennek más módja is, amikor is a leves nem kerül többe mint a hús.

„a szociális segély helyett legalább közmunkát törekvés”

Ami támogatandó, de nem abban a formában ahogyan a kormányzat teszi, nevezetesen hogy a közmunkások foglalkoztatottsági adataival kozmetikázzák a valós foglalkoztatottsági adatokat. Így járatva le egy egyébként hasznos kezdeményezést.

Hazug sikerpropaganda azt állítani, hogy nőtt a foglalkoztatottság 2010 óta, mert bár papíron állítólag 250 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, valójában ebben legalább 300 ezer közmunkás adata is benne van (akiket 2010 előtt még munkanélkülieknek hívtunk), valamint a külföldön dolgozók becsült száma. Ténylegesen minden valószínűség szerint csökkent 2010 óta a foglalkoztatottak száma, ennyit az egymillió új munkahely ígéretéről is.

„úgy látom Önhöz szűrődik be nehezen a valóság”

A fentiek tükrében szívesen vitázom tovább azon, melyikünk látja át jobban a jelenlegi folyamatokat. Azt hiszem a fenti véleményemmel utcahosszal vezethetek mostanában... :)

„szívesen elismerem, hogy a dolgok koránt sincsenek rendben”

Finoman fogalmazva. A legnagyobb probléma viszont nem ez, hanem az, hogy az a kormányzat, amely újabb négy éves ciklusára készül, nem is hajlandó tudomást sem venni ezekről a problémákról, és válaszaik ezekre egyáltalán nincsenek.

freehckr 2014.02.17. 13:14:54

@6.Lenin: „Szinte csak huszonéveseket lehetett látni.”

A _meghívott_ közönség. A partizán rezsifórumok pedig a _valós támogatók_.

tölgyes 2014.02.17. 14:06:23

@freehckr: Üdvözlöm Önt, mint a Kádár népének oszlopos tagját.:)

freehckr 2014.02.17. 14:23:27

@tölgyes: Látom volt értelme bepötyögnöm ezt a közel négyezer karakter... :)

inreallife 2014.02.17. 14:38:58

@aszekelyek: "A fiataloknak sem árt meg , ha ezt is megtanulják , mi az , jól sáfárkodni. Bár az szokatlan is a t. ellenzék mögött állóknak is ."

a fiatalság köszöni szépen nem kér tanácsot azoktól a kommunista múltú emberektől, vagy az abban hívő lásd önmagad, emberektől, akiktől csak annyi telik, hogy "nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy!"

a 21. század, ha nem vetted még észre, nem arról szól, hogy mindenki szorítja a fogát és megpróbál nem szarabbul élni, mint az ősei, és nem is arról, hogy nekem is szar volt fiam, neked is az lesz. az ilyenek mennek az evolúció süllyesztőjébe, az oligarchák gyűjtik őket, rajtuk élősködnek...

ezeket a tanácsokat a kedves családtagjaidnak osztogasd, a fiataloknak meg csak javasolni tudom, hogyha valamire vinni is szeretnék az életben, akkor ne a közmunkában meg a minimálbérben higgyenek, hanem azon dolgozzanak, hogyan tudják a leghamarabb elhagyni azt az országot, ahol szájba sem hugyozzák őket, csak adókkal károsítják az érvényesülésüket...

meglátjuk milyen lesz egy csak fideszhívőkből álló ország, ahol mindenki mindenkit ismer és ez alapján kéne működtetni a gazdaságpolitikát... amikor majd egymást nyúzzák, na az lesz majd a szép. messziről fogom nézni a kártyaváromlást... :)

inreallife 2014.02.17. 14:49:14

@aszekelyek: tehát a nyugati polgárosodás az nem magyarországnak való út? biztos, hogy a olasz maffiaállam és a putyini "demokrácia" közötti útvesztő az igazi? remélem az idézőjelet észreveszed...

az a baj, hogy magyarországon azok az emberek vannak többségében, akinek az értelmi szintjük ennek a kérdésnek a megfogalmazására sem elégséges. magyarországon tombol a hülyék a hülyék demokráciája, és a fidesz igyexik is az átlag IQ-t jó alacsonyan tartani. mert nekik az a jó... kilóra megvehető kriptaszökevény nyuggerek, élősködő cigányok, meg újabb kárpótlásra számító zsidók. ezek szavaznak a fideszre. mindegy hány ember hal éhhalált a munka mellett az érte kapott fizetésért, hány gyerek nem születik meg az adóelvonások következményeként, csak a nyugdíj, a "drágaszág" emelkedjen. nemzetrontó, nemzetromboló hatású ez, bár handabandával azt hiszed gyógyítható...

apropó, hol vannak a matolcsy bébik? a múltkor nagy ünneplés volt, hogy nőtt a születések száma, mostmeg alulról veri a történelmi rekordot. mégse jó gyereknek lenni mostanában magyarországon?

tölgyes 2014.02.17. 14:52:04

@freehckr: Most kezdjek el egy értelmetlen vitát arról, hogy a nyugdíjak esetében, vagy a közfoglakoztatottak esetében, vagy a munkanélküliségi adatok feltételezéseivel kapcsolatban milyen lázálmai vannak önnek és mondjuk nekem??

Erre való lenne egy szakértőkkel dolgozó ellenzék, aki elvégzi ezt a munkát, de handabanda folyik és Ön a handabanda egyik irányzatát képviseli. Ezt látom. Én meg már nagyon unom a felvilágosítást. Nem is az én dolgom.:)

freehckr 2014.02.17. 15:00:04

@tölgyes: „kezdjek el egy értelmetlen vitát”

Értelmetlent semmiképp, arra ott van a kormányzati kommunikáció és @aszekelyek típusú hívők agit. prop. kampányszövege... :)

tölgyes 2014.02.17. 15:17:58

@freehckr: Nézze! Feltehetően maga már előadta ezt a típúsú szöveget itten más álnéven. Időnként felbukkan egy valaki, akiről aztán kiderül, hogy mindig az az egy.

Nem bánom vegyük a nyugdíjat, mert az érinti a legtöbb embert és egyértelműnek tűnnek a viszonyok.

Tehát aíkkor Ön mit is tenne? Tolja vissza azt a kerékpárt és árulja el mit és hogyan tenné. Érdeklődve várom remek okfejtését.

inreallife 2014.02.17. 15:40:28

@nyünyüge: ez sajnos baklövés. nem egész 2 hónap múlva legitimálják a barmok, akiknek szavazati joguk van, de eszük nincs, azt az ámokfutást, amit elkövettek ebben a 4 évben. nyertek a hülyék, tudomásul kell venni... nekik nemelég, hogy nemcsak a lóláb, hanem a lófasz is kilóg, még nem vették észre, hogy szar íze van a szarnak, még a langymeleg akolban jól érzik magukat, a tudat, hogy ott vannak egyelőre übereli a érzékeik által közvetített képet. fel fognak ébredni, csak azt nehéz megjósolni, hogy mikor süllyed olyan mélyre az ország, hogy észrevegyék...

amíg az egy fokmérő lehet, hogy ki utálja a "komcsikat" és ki nem, addig értelemről kár beszélni. amíg ilyen szintű a kampány, addig a kár reménykedni bármilyen megoldásban. az egyetlen akire számíthatsz az magad és jobb esetben a családod. 4év alatt le lehet tenni egy diplomát, meglehet tanulni egy nyelvet, és lehet kezdeni új életet egy másik országban. csak fel kell nőni hozzá, hogy az eu-ban egy eus állampolgárként akarsz tanulni, dolgozni, adózni, élni. sokaknál ez hiányzik, pedig 40 éves kor alatt azért az ember ereje teljében van, mikor ha nem akkor?

nyünyüge 2014.02.17. 15:53:32

@inreallife:
Hát erről már lekéstem, bár diplomám is van, nyelveket is tudok, de a negyvenen túl vagyok, több mint hússzal:).

freehckr 2014.02.17. 15:59:05

@tölgyes: „nem bánom vegyük a nyugdíjat”

Ha biztosan tudnám, hogyan lehet hosszútávon is fenntartható nyugdíjrendszert létrehozni, akkor már jó pár európai tagállam kancellárja vagy miniszterelnöke is folyamatosan hívogatna. :) Ez egy óriási kihívás főleg az elöregedő európai társadalomban, de nekünk egyelőre már az is elég lenne, ha pár működő mintát átvennénk nyugatról... ne mindig csak a turbóliberális bullshit gyűrűzzön be az országba. :) Amíg a jelenlegi nem túl rózsás helyzetében van az ország, talán pár dolgot meg lehetne ejteni: a kommunista nyugdíjpótlékokat eltörölni, a nyugdíjak sávos adóztatásából előteremteni az évenkénti nyugdíjemelés egy részét az alacsonyabb nyugdíjakat tekintve. Amíg nem éri el az államadósság a maastrichti kritériumokat, addig nyugdíjemelés nagyon alaphangon, tekintsük luxusnak. Persze lehetővé kellene tenni, hogy egyenes ági leszármazottak a jövedelemadóikból vagy járulékaikból egy részt szüleik nyugdíj-kiegészítésére fordíthassanak. A távolabbi célokhoz pedig mindenképp meg kell teremteni a stabil és kiszámítható öngondoskodás lehetőségét.

Nagy vonalakban tulajdonképpen minden ott kezdődik, hogy az állami újraelosztás mértékét kellene strukturális átalakításokkal radikálisan csökkenteni, a munkabérekről és a vállalkozásokról le kell venni a rekord adóterhelést és rekord adminisztrációs terhet, mert ez az ami gúzsba köti az országot (az OECD szerint is). A bürokráciáról és a korrupcióról nem is beszélve... főleg az állami korrupcióról... A hőn áhított egymillió új munkahely egy nagy része azonnal kifehéredne, láthatóvá válna, amint versenyképes adórendszert és feltételeket bevezetnének az országban.

Bizonyára nem lenne túl népszerű Kádár népe közt az a kormányzat, amely ilyen intézkedéseket bejelentene, bár egyszer talán megérjük, hogy végre az aktív adófizetők és munkaadók akarata érvényesüljön a választásokon. :)

inreallife 2014.02.17. 16:30:49

@tölgyes: már eleve az hülyeség, hogy a minimálbér emelés az életkörülmény javító intézkedés lenne. egyrészt a múltkor még úgy érveltél, hogy adófehérítés miatt jó, mostmeg ez. egyszerűen ugyanazt játszod, mint az orbán, mikor mire akarsz felhasználni egy adott témát, épp elkezded kidomborítani arra, hogy végülis milyen jó.

hát ki kell ábrándítsalak, a minimálbér emelés a dilettantizmus olyan fokát üti meg az adófehérítés szempontjából, hogy az fideszes ésszel felfoghatatlan. mondjuk akinek egy anekdota felér egy választási beszéddel, attól az ember nem vár sokat... az adóelkerülés az büntetőjogi kategória, nem adózási.

az is egy érdekes kérdést vet fel, hogy mitől van ennyi adókerülő magyarországon. mitől virágzik, mit virágzik, soha nem látott módon virágba borult az adóelkerülés magyarországon? talán nincs rend az országban 2 hét alatt? vagy az emberek nagyobb nyomorban élnek, mint 4 éve? csak akkor divat az adóelkerülés, ha "megéri". 2 esetben éri meg, ha kicsi a lebukás veszélye, vagy mindegy mindegy alapon. na vajon melyik az igaz? szerintem mindkettő, egyértelműen kormányzati hiba, egyértelműen egy jól beazonosított, de rosszul kezelt probléma, tüneti kezelés, fideszfingba csomagolva...

másrészt, ettől lehet, hogy van akinek emelkedik a bére, de sokkal több veszteség (akár adózási szempontból is), hogy egyesek elveszítik a munkájukat és végérvényesen kiszorulnak a munkaerőpiacról. ezután se bevételük, se adójuk nem lesz, és tarthatja majd el a többi még munkája van, de bevétele az nincs, az adóterhek miatt nyögő dolgozó ember.

vagy ha ennyi ésszel vagy megáldva, miért nem 1 millió forint a minimálbér? az nem járna, vagy mi? egyből lenne 99%-os foglalkoztatottság, persze közmunkából... a minimálbérrel jelenleg azt tudod megszabni a munkaerőpiacon, hogy hány ember tud munkához jutni a tudása révén. 8 általános végzettségért senki nem fog fizetni 100.000 forint bért, plusz ugye a túlméretezett adók. mivel magyarországon az oktatási rendszer egy telibeszart ventillátor eredményével vetekszik, ezért milliós nagyságrendben vannak azok, akiknek a 8 általános a legmagasabb végezettségük. na ezeket zárod ki a munkaerőpiacról, és csinálsz belőlük szociális és rendvédelmi bombát. te fasz...

inreallife 2014.02.17. 16:45:17

@6.Lenin: szerintem azt nem bírja feldolgozni, hogy a magát jobboldalinak antikommunistának valló párt, miért kommunista időkre emlékeztető eszközkészlettel garázdálkodik, lásd államosítás, árbefagyasztás, nyugdíjlopás, médiakontroll, alkotmányfércelés és a hatalommegosztási ágak felszámolása.

egy magát jobboldalinak tartó elemzőnek igenis gondja lehet azzal, hogy ez nem egy jobboldali párt, hanem egy kommunista csökevény. amolyan neoruszki újkommunista putyini oligarcha.

márpedig akkor valaki a kettő közül valaki jobboldalinak hazudja magát. és az elemzőnek azért vannak ambivalens érzései, mert a jelentős többség a fideszt, jobboldali pártként azonosítja. ez sajnos a tudatlanság és a tanulatlanság érdekes keveréke, rányomja a bélyegét magyarország minden egyes jellemzőjére. tökmindegy, hogy gdp-ről, öngyilkosságról, alkoholfogyasztásról várható életkorról vagy gyógyszerzabálásról beszélünk, az élet minden területén megnyilvánul.

a fidesz a népbutítás útját választotta. akinek van esze az eltűnik az országból, a többi pedig albánia értelmi színvonalához fog csatlakozni. olyan fogalmak, hogy haza, meg nemzet, már csak az intézmények nevében tűnnek fel, a cselekedetekben nem látszanak. a fidesz nem érdekelt egy sikeres, gondolkodó, fejlődő nemzetben, mert az a lopásra szakosodott maffiahálózatának a végét jelentené...

érdekes mellékszál, hogy a múltkor azt a zuchlag vagy hogy hívjákot tépték 4 felé, mert 70 milliót elcsalt, mostmeg ezt a simont 240 milliért. közben a közgép a tendereken 1000* ekkora összegekkel pávázik, de az mindig rendben van. az én értékrendem szerint aki kicsit lop az kis büntetést kapna, aki nagyot, az nagy büntetést. fideszeséknél ez másképp van...

inreallife 2014.02.17. 16:53:25

@nyünyüge: akkor sok tennivalód nincs, hamarosan jöhet a "jól megérdemelt" pihenés... csak legyen, aki az adót befizeti...

tölgyes 2014.02.17. 17:01:46

@freehckr:
Tehát a javaslatok:
1./adóztassuk meg a nyugdíjat. (llene-e olyan nyugdíj, amit nem adóztat és ha igen akkor annak hol lenne a határa?);
2./ a gyerekek járuljanak hozzá szüleik nyugdíjához;
3./ Mindeközben csökkentsünk az állami ellátást;
4./ Csökkentsünk adót (ami épp most a nyugdíjasok esetében felemeltünk és felemeltük a gyerekek esetében is - tekintsük a járulékot egyféle adónak -, mert ha ezt nem tennénk, akkor az ő jövőre szóló felhalmozásuk egy része elúszna a szüleikre);
Jól értettem a lényeget? Vagy kiegészítésre szorul?

menőmano 2014.02.17. 17:04:40

Hát! Ja!
Mondjuk! kit érdekel a "beszéd"? A lényeg, hogy totálisan "jobban teljesit".
osztjónapot!
kész ennnnnyi.
:))))

inreallife 2014.02.17. 17:08:04

@freehckr: értelmes ember vagy, most leírom, melyik 3 ember fog veled kötözködni meg a kommentjeiddel... :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.17. 17:26:13

Korábban azt gondoltam, hogy Török Gábor a választásokra fel fog peregni, de ez eddig nem történt meg.
Kevés téma éri el mostanában az íráshoz az ingerküszöbét.

De arra fogadtam volna, hogy a fidesz elnök beszéde az ilyen lesz. Ezt szereti a szerző csócsálni. Bár akad sok politikusi beszéd, de a szerzőnek a fidesz elnök beszédei a kedvencei.

"(kiket szólított meg?"

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához MINDIG elegendő megnézni a hallgatóságot. Egy sikeres politikus ugyanis MINDIG a hallgatóságához igazítja a beszédét. Gy. k. azaz mindenkinek azt mondja, amit hallani szeretnének tőle.

Ez a fidesz elnök beszéde volt a fidesz párttagokhoz aktivistákhoz, azaz a saját táborának beszélt. Őket szólította fel lónyergelésre,

"Valahogy soha nincs meglepetés: az egyik oldal véleményvezéreinek mindig tetszik, a másik oldal mindig fanyalog."

Ez magától értetődően természetesen. Ugyanis soha nem csak az számít, hogy mit mond valaki, hanem az is, hogy ki mondja.

Ha a mi kutyánk kölyke, akkor egy zseni, aki kivétel képességével tökéletesen látta meg és nyilatkoztatta ki a világegyetem, nagy kérdéseinek a kvintesszenciáját.
Ha pedig az ellenfél táborába tartozik, akkor egy szenilis hülye, aki csalárd módon meg akarja téveszteni a buta és a befolyásolható választópolgárokat.

"miként ez látható – ez a mai performance is meglehetősen tetszett azoknak, akik eleve szimpatizálnak a kormányfővel:"

Mert akármit is mondott volna a saját táborának az így is és úgy is tetszett volna, hiszen a főnök mondja meg az irányt, s hogy miről mit gondoljanak.

Ezen a beszéden a pár filmes újságírón kívül csak fideszesek voltak jelen. Az egy fajta pártjutalom is volt, ha valaki meghívót kapott erre a beszédre.

Volt már olyan, hogy egy katolikusnak a Vatikán fő terén ne tetszett volna a pápa beszéde? Aligha. Már attól boldog, hogy egyáltalán a helyszínen hallhatja. Ez ugyanígy van a fidesz táborban is.

A beszédről. Természetesen nem hallottam, de sajnos tele van vele az internet.

Állítólag nem szenved megfelelési kényszerben a miniszterelnök.

Ehhez képest még inkább megfelelési kényszerben szenvednek a cionisták fele, mint a vörösök.

500 éve volt a Dózsa féle felkelés - erről eddig egyetlen hatalmon lévő sem ejtett egyetlen szót sem - 100 éve tört ki a nagy világháború, de milyen évet is csinált a fidesz idénre? Hát persze, hogy zsidósat! Véletlenül sem magyarosat.
Azt pedig meg is érdemlik, hogy bármennyire is pedálozik a fidesz a zsidóknál a magyarországiak azért elhajtják őket, s kitartanak a liberálvörös oldal mellett.

Rendszerváltásból pedig egy sem történt, nemhogy kettő.

A rendszerváltó posztkommunista rendszeren a fidesz semmi lényegeset nem változtatott.
Csináltak egy új alkotmányt ugyan, ami helyes, de a világon semmi nem változott ettől a rendszeren.

Szóval csak a duma megy, de ezek szerint már a saját 2010-es fülkeforradalmukat is leszólják. Már csak újabb rendszerváltás volt, és nem forradalom. Holott egyik sem, csak egy sima 4 évenként szokásos országgyűlési választás, amitől a hatalmon lévők cserélődtek, de a rendszer az nem, az maradt ugyanaz.

"Magyarország pedig egy nagy, felívelő korszak küszöbén áll."

Hát ez az, hogy csak áll az ország azon a küszöbön, de az istennek sem bírja átlépni 24 év alatt sem!

Szóval az a helyzet, hogy ez a beszéd is csak parasztvakítás és nem áll összhangban a fidesz kormányzás tetteivel, márpedig a tetteket célszerű figyelni, nem pedig az üres frázisokat. Mintha a szónok erre maga kérte volna a hallgatóit egyszer korábban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.17. 17:31:34

@FILTOL:

Ezt így kell csinálni.

Egy jó politikus a saját pártjával foglalkozik, azt építi, s csak minimálisan, azt is csak közvetve foglalkozik más pártokkal.

Gyurcsány Magyarország miniszterelnökeként sem kormányzott, hanem Orbán Viktorozott, fideszezett naphosszat. Ez mindig kevés a sikerhez, sőt nem is szükséges hozzá alapvetően.

toportyánzsóti 2014.02.17. 18:35:34

@Akitlosz: Kezeltesd a zsidrákfóbiádat,az az idő már elmúlt amikor lehetett rendszeresen zsidrákot verni,vagyonát állami segédlettel lenyúlni,ma már dádá jár érte.

freehckr 2014.02.17. 18:43:52

@tölgyes: „Jól értettem a lényeget?”

Nem igazán... Itt most tulajdonképpen nem arról lenne szó, hogy egy koherens programot hirdessek, mert egyedül erre semmiképp nem vállalkoznék, másrészről egyáltalán nem is vállalkoznék ilyesmire. :) Csupán csak próbálom a jelenlegi információim alapján leírni, hogy még hány irányba indulhatott volna el a kormányzat (nálam tapasztaltabb és képzettebb, főleg ilyen irányú szakemberek javaslatai alapján), ha valóban pozitív változásokat akartak volna az országban, és nem utolsó sorban az ország égető gondjait is meg akarták volna oldani... de legalábbis elindulni a problémák megoldásának útján.

„adóztassuk meg a nyugdíjat. (llene-e olyan nyugdíj, amit nem adóztat és ha igen akkor annak hol lenne a határa?)”

Igen, amíg az államadósság nem csökken a maastrichti szint alá, addig nincs jólét és nem dübörgünk, addig kifejezetten rosszul teljesítünk. De ezt ne csak a lakosság aktív, dolgozó, adófizetői rétegén verjék el, hanem az ország összes polgára részesüljön a megszorításokból. A nyugdíjasok is. Most abba nem is mennék bele, hogy két évtizede főként ők szavazzák nyakunkra a posztkommunista dilettáns kormányzatokat, tehát főleg nekik illene végre a kasszához fáradniuk, ahol a kedvenc kormányaik károkozásainak következményei után fizetendő tartozásukat kellene kiegyenlíteniük.

Valamint mivel óriásiak a nyugdíjak közti különbségek, mindenképp sávos adóztatásra lenne szükség, az alacsonyabb nyugdíjak természetesen nem, vagy akár negatív kulcsokkal adózhatnának, a magasabb nyugdíjakból levont adókkal lehetne a válság éveiben évről-évre valamilyen szinten az alacsonyabb nyugdíjak értékét szinten tartani.

Továbbá említettem a kommunista nyugdíj privilégiumok megszüntetését, itt szerény becslésem szerint tízmilliárdokról van szó. Az öreg fideszes/szocialista MSZMP káderek és besúgók természetesen rosszabbul járnának, de ha volt itt egy rendszerváltás, akkor mire várunk még ezzel kapcsolatban? :)

„a gyerekek járuljanak hozzá szüleik nyugdíjához”

Szabadon választott kategória, de a gyermekek járulhassanak hozzá szüleik nyugdíjához, mint ahogyan 1%-ot is fel lehet ajánlani akár buziszervezeteknek is. Így egyebek mellett érdekeltté téve a szülőket is, hogy valamire azért vigye az a kölök, ne munkanélküliként vagy „megélhetési bűnözőként” tengesse mindennapjait... :)

„mindeközben csökkentsünk az állami ellátást”

Ezt nem tudom mire írtuk, mert ilyesmit még nem említettem, de ha már itt tartunk, igen, a jelenlegi szociális ellátórendszert az egyéb ilyen-olyan és családtámogatásokkal együtt fel kellene szántani és helyét sóval behinteni. Véget kell vetni a per főre járó, jövedelmi/vagyoni helyzetet nem figyelmen kívül hagyó, vagyonosodást, munkaügyi helyzetet nem ellenőrző támogatásoknak. Extra/ultragyed, gyes, plusz családi adókedvezmény... a f*szom, maguknak szüljék a polgárok a gyermekeket, ne az államnak vagy más adófizetőknek, és kizárólag csak annyit, amennyit fel is tudnak nevelni. Százmilliárdok mennek el ezekre a baromságokra, az óvszerosztás jóval olcsóbb lenne. :)

Mielőtt még a népesedési problémákat hozná fel valaki: ezek a bőkezű osztogatások eddig sem segítettek rajta, sőt. A családtervezés nem ott kezdődik, hogy egy gyerek után mennyit ad az állam (legfeljebb a cigányoknál), hanem ott, hogy biztos egzisztencia, lakás, esetleg autó... na aztán ha minderre már van kilátás, biztosan potyognának a csecsemők is az égből.

„Csökkentsünk adót”

De óriási mértékben, és ne csak adót, de mindenféle adózással kapcsolatos adminisztrációt is. Ahogyan ígérve lett 2010-ben, majd ki tudja miért, de elmaradt... :) A jelenlegi adórendszerünkkel úgy kellene elbánni mint a szociális ellátórendszerrel: szántás, só. Majd a helyén egy újat felhúzni.

A régió legkedvezőbb adózási feltételeit kell megteremteni a régió legegyszerűbb adminisztrációjával.

„ami épp most a nyugdíjasok esetében felemeltünk és felemeltük a gyerekek esetében is - tekintsük a járulékot egyféle adónak”

A nyugdíjasok esetében „vezettük be”, a gyermekek által felajánlható összeg más kérdés, az az adórendszer átalakítása után jelenhetne meg a személyi jövedelemadózásban.

Mindent összevetve végre egy jobboldali, kőkemény kapitalista gazdaságpolitikára lenne szükség az ország rendbetétele érdekében. Az egymást váltó posztkommunista kormányzatok baloldali politikája miatt jelenleg már az utánunk csatlakozott EU tagállamoktól is leszakadóban vagyunk, ennek a szocializmusnak sürgősen véget kell vetni.

freehckr 2014.02.17. 18:46:58

@freehckr:
„jövedelmi/vagyoni helyzetet nem figyelmen kívül hagyó” helyett „jövedelmi/vagyoni helyzetet figyelmen kívül hagyó”

tölgyes 2014.02.17. 19:44:52

@freehckr: Én csak abba tudtam "belekapaszkodni", amit leírt.Én nem akarnék önön számonkérni egy konzisztens rendszert, de amit ide leírt az enyhén szólva sem koheres, még ezen állapotában is hemzseg az ellentmondásoktól.

1./ Vegyük a politika vetületet. A fidesz két alkalommal bukott el a választáson a nyugdíjügy miatt.
a.1993-ben azt találták írni, hogy a rendszerváltás vesztesei nem a nyugdíjasok, hanem a fiatal házasok. (Ez egyébként igaz). Az lett a következménye, hogy fél év alatt vezető pozícióból a kiesés határára jutottal.
b. 1998 után nem fizették ki azt a nyugdíjemelést, amit Horn a két választás között beígért a nyugdíjasoknak, majd differenciáltan emelték a nyugdíjat.
Az akkori ellenzék jól felfogott politikai érrdekből támadta és heccelte a nyugdíjasokat. (Mellesleg Horn is nagyot veszített a talán fél százalékos 97-es nyugdíjemelésen.)
c. A gyereke szülők számára történő megadóztatása már maga az abszurdum és sötétség. Ha már: akkor a szinglik és gyermektelenek adójából kéne kiegészíteni ezt a kasszát, de méginkább a gyereknevelés költségeinek csökkentését. Ebben legalább volna elemi logika és némi társadalmi igazságosság.

Vagyis lehet álmodozni, de nem lehet figyelmen kívül hagyni a politikai realitásokat. Amit leírt, az a politikai realitások közegében nyugodta tekinthető egyszerű szamárságnak.

2./Az állami ellátást nem a nyugdíjra, hanem az ön szövegéhez kapcsolódva az Ön által körülírt "olcsó államra" utalva írtam. Az állam sohol sem olcsó, legfeljebb más-más célokra költik el az adózók pénzét. Az állam csak drágán működhet, ha - ahogy írja - elkezdi méricskékni a gyerekek után járó kedvezményeket. Ha ezt tette még sehol se lett olcsóbb az állam.

3./A népesedést fel lehet és kell hozni, mert csökkenő népesség mellett nem lehet biztosítani se a munkaerőt, se a nyugdíjat, se az ország, se az európai kulturális tradíciók védelmét. Aki ezt nem látja nagyon rövidlátó.

4./ 2010-ben érthető, hogy elmaradt a nagymérvű adócsökkentés. Nem lehetett szükülő gazdasággal megnövekedett adósságszolgálat mellett adót csökkenteni.

5. Végül a kőkemény jobboldaliság: a szocializmus leomlása után megkezdődött a jóléti állam lebontása is. Ennek jelei ma már jól láthatóak, következményei pedig beláthatatlanul károsak. A világ lakosságának az 1%-a birtokolja a birtokolható vagyon 39%-át. A vagyonnövekedés az 5 millió dollárnál gazdagabbak esetében évi 8%, a 100 millió dollásnál gazdagabbak esetében 9,2%-kal.. mindez recesszió idején.

6.Lenin 2014.02.17. 19:44:56

@inreallife:

"egy magát jobboldalinak tartó elemzőnek..."

nemzeti liberális a bácsi, 1x legalább is ide sorolta önmagát.

a többi magánvélemény (eléggé elfogult), nincs szándékom meggyőzni téged az ellenkezőjéről, vagy téves voltáról.

tölgyes 2014.02.17. 19:52:10

@freehckr: és még valami:
"Majdnem minden szenátor, és a legtöbb képviselő a felső egy százalékból érkezik, a felső egy százalék tartja a helyén, és tudja, ha hivatali ideje alatt a felső egy százalék érdekét szolgálja, a felső egy százalék akkor is megjutalmazza, ha esetleg az alsó 99 százalék nem választja újra."

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.17. 20:09:04

@toportyánzsóti:

De erős vagy így az interneten keresztül fotelból! :-)

freehckr 2014.02.17. 20:18:13

@tölgyes: „Vegyük a politika vetületet.”

Igen, ezzel kapcsolatban visszakanyarodhatunk oda, amivel fent már nyitottam: Kádár népe „nyugdíjbarát” nem pedig „piacbarát” pártokat fog megszavazni, ezért is nyer folyamatosan választásokat a Fidesz-MSZP. :) Ezzel viszont csak egy probléma van: a költségvetés strukturális átalakítását nem lehet megspórolni, nem kezdték el az elmúlt két évtizedben hosszabb távú programokkal, kisebb lépésekkel. Nem kezdik el most sem, pedig egyre sürgetőbb, és most már komolyabb lépésekre lenne szükség. Még egy elvesztegetett évtized, és nagyon kemény intézkedéseket kell majd hozni, még két évtized és akkor már nekünk annyi...

„gyereke szülők számára történő megadóztatása”

A gyereket amúgy is adóztatják, ha dolgozik, abból leírhat egy bizonyos részt, ha szülei nyugdíját kívánja kiegészíteni ezzel. De mint említettem, a teljes adórendszer radikális átalakításra szorulna.

„nem lehet figyelmen kívül hagyni a politikai realitásokat”

Sajnos, mint említettem Kádár népe folyamatosan keresztbe fog tenni nekünk... ezt a problémát legfeljebb az idő oldhatja meg, de időnk meg nincs túl sok, mert már most igen nagy a hátrányunk, nem csak a velünk csatlakozott EU tagállamokkal szemben.

„Az állam sohol sem olcsó, legfeljebb más-más célokra költik el az adózók pénzét.”

Egyrészt azért óriási különbség van aközött, hogy például az államigazgatásban hány főre van szüksége egy államnak (az osztrákoknak és cseheknek fele annyira mint nekünk, annak ellenére hogy a lakosság száma nagyjából megegyezik), másrészt nem mindegy, hogy mire és milyen hatékonysággal költ az állam. Magyarországon a bürokrácia és a korrupció megkockáztatom több ezer milliárdos pluszterhet jelent, nem beszélve a piaci ár többszörösén futó közbeszerzésekről, de ez is a korrupció kategória...

Ráadásul nem említettem még a járóbeteg ellátás, a tömegközlekedés, a vasúti személyszállítás privatizációját, például... ezek is a kis kedvenceim lennének. :) Óriási gondokat, óriási terheket lehetne levenni az államról. Van kisebb, van hatékonyabb állam a miénknél, nem kell a meleg vizet vagy a kereket feltalálni, elég csak átvenni működő mintákat olyan EU tagállamoktól, ahol ezek a dolgok ha kisebb gondokkal is, de mennek...

„aki ezt nem látja nagyon rövidlátó”

Azzal kapcsolatban hoztam fel, hogy radikálisan át kellene alakítani az ez irányú családtámogatást, be kell fejezni a felelőtlen osztogatást, mivel ez a gyes/gyed/csp, plusz a rekord családi adókedvezmények nem hozták eddig sem, és most sem a kívánt eredményeket. Nincs baby boom... Azért, mert a koncepció a hibás: mint említettem, a családtervezést, egy vagy több gyermek vállalását nem attól teszi függővé a polgárok többsége, hogy „mennyit ad az állam”... ezt legfeljebb a suttyó prolik és a cigányok méricskélik. Gyermekvállaláshoz biztos, stabil munkahely, egzisztencia, megélhetés, lakás és esetleg autó kell. Tudod, három szoba, négy kerék... satöbbi. :) Magyarországon jelenleg pont ezek hiányoznak, önerőből szinte lehetetlen lakáshoz jutni, és a foglalkoztatottsági helyzet sem túl rózsás. Ha ezen javítunk, nem kell „segélyezni” a gyermekvállalást, megy az magától, ösztönszerűen... emberek vagyunk... :)

„2010-ben érthető, hogy elmaradt a nagymérvű adócsökkentés”

Nem érthető, mert folyamatosan ezzel kampányoltak fideszék, nem csak 2010-ben (jövedéki adó csökkentés, élelmiszerek kedvezményes áfája, radikális adócsökkentés, satöbbi).

„Nem lehetett ... adót csökkenteni.”

Tehát akkor ezek szerint csak azért kampányoltak ilyesféle ígéretekkel, amelyekről tudták, hogy hazugság, mert választást akartak nyerni? Erősítsd meg kérlek, aztán szeretném, ha ezt minden fórumon párszor majd elmondanád a választásokig... :)

Egyébként fenét nem lehet csökkenteni az adót, sőt, szinte muszáj lesz csökkenteni előbb-utóbb mert gúzsba köti a gazdaságot (még egyszer, OECD). Meg kell teremteni a feltételeit, fel kell számolni a szocialista államot, kirúgni a rendszerből az élősködőket, a naplopókat, és végre versenyképes adórendszert, versenyképes gazdasági helyzetet kell teremteni, a sikert, a szorgalmat, a tanulást, a hozzáértést kell támogatni a naplopás és élősködés helyett.

Ha jön az „éhségmenet”, akkor jöhetnek a gumilövedékek, de be kell fejezni, hogy több százezer ember az állam csöcsein való csüngést tekinti egyetlen bevételi forrásnak a munka és a tanulás helyett.

„a szocializmus leomlása után megkezdődött a jóléti állam lebontása is”

Maradjunk Magyarországnál, itt biztosan nem kezdődött el még hasonló sem. :) Annak lennének jelei...

toportyánzsóti 2014.02.17. 20:57:53

@Akitlosz: Gondolod mindenki felmentett volt tornából?Lesz meglepi akkor.

aszekelyek 2014.02.17. 21:39:59

@freehckr:

azt úgy írta heim Péter, hogy az állam emlőin csüngők és nagyon nem a nyugdíjasokról írta, az öregségi nyugdíjasokról, hanem azokról, akiket a szoc-lib mindenféle ürüggyel és indokkal az állam emlőire csatlakoztatott. A piacbarátság megvan , csak nem azoknak a piaci szereplőknek a kénye -kedvére , igényei szerint , akik itt konfliktust gerjesztően nagyot akartak szakítani. Ők kurjongatnak rólunk össze minden marhaságot , ez tény.

freehckr 2014.02.17. 21:43:35

@aszekelyek: „nagyon nem a nyugdíjasokról írta”

Én sem...

„akiket a szoc-lib mindenféle ürüggyel és indokkal az állam emlőire csatlakoztatott”

Nincs szoclib, Fidesz-MSZP posztkommunista utódpártok vannak és bűnszervezetként működő holdudvaruk. Látszólag egymás ellen vannak, gyakorlatilag egyik sem lenne a másik nélkül.

„piacbarátság megvan”

Ez ellentmond minden, a nagy- és kkv-ok közt végzett felmérésnek.

tölgyes 2014.02.17. 21:56:27

@freehckr:
1./politikai vetület: a minősítés felelsleges is értelmetlen is. Minden politikai erő igazodik valamennyire a választói elvárásokhoz. Ha nem ezt teszi, akkor megbukik és győz az aki igazodik az elvárásokhoz. A választó olyan amilyen, de nem cserélhető le. Annyira érzékeny a kisebb lépésekre, hogy beszopta a Lendvai féle ajánlatot a 19.500 forintról, amit a fidesz elvett.

Ha kétségei vannak indítson pártot és álljon elő egy ilyen programmal. Ráadásul amivel előállt nem ad semmilyen megoldást a jövőre nézve. A probléma az ön által felvetett öngoskodással nem oldható meg.
2. közigazgatás leépítése. Lassan és nehéz feltételek árán lehetséges némi csökkentés, de sajnos ez sem kezelhető úgy ahogy azt itt leírta. 90-ben volt néhány bátortalan lépés, de 94 után mindet szétdúltak. 98 után megint volt néhány bátortalan lépés, de azt meg 2002 után dúlták szét. Válság idején megőrizni a társadalmi békét, nem növelni a munkanélküliséget és még leépíteni is.. szeretném nézni ahogy csinálja és ahogy kitekeedik a nyaka:)
3. Volt nagy adócsökkentés 2010-ben, csak nem úgy ahogy azt sokan szerették volna ráadásul korrigálni kellett a 90 utáni legnagyobb adópolitikai hibát: vissza kellett állítani a minimálbér adóját. Ez nagyon behatárolta a lehetőségeket.
4. A felsorolt privatizációk nem jöttek be sehol se. Amolyan vadliberális terméketlen lázálmok.
5. Nem lehet Magyarországnál maradni, mert ami itt történik és tzörténni tud egy világfolymat része. Itt ugyanazok az ideák dolgoznak. Pl abban, ahogy privatizálna ezt-azt..:(
Egy bizonyos a magyar liberalizmus ön által megidézett csoportja működő államot nem tudott létrerhozni, csak egy romhalmazt 2010-re.
2./

aszekelyek 2014.02.17. 21:58:06

@tölgyes:mindig mondtam, hogy nem volt lakosságcsere...Némelyeknek meg most esett le, hogy Kádár népét nem cseréltük ki egy jobbra ..., nekik jobbra.
Vagy nem lőttük bele a tömegsírokba.., vagy mittudomén mit akarnak ezek a Kádár népe bajnokok , hogy mi legyen velük... Minél idősebbek, annál biztosabb szavazók. Második feltalált spanyol viasz... sztem ez egy manyup lobbysta.

@freehckr: ellentmond, ahhaaa...

freehckr 2014.02.17. 22:20:49

@tölgyes: „Minden politikai erő igazodik valamennyire a választói elvárásokhoz”

Csakhogy lassan kellene valamiféle konszenzus is a mainstream politikai szervezetek közt, előbb a problémákkal kapcsolatban egyfajta megegyezés (érdekes módon ellenzékben sokkal tisztábban látják a problémákat mint kormányon... ráadásul közel egyformán), majd a megoldáshoz vezető intézkedésekben kellene minimális egyetértés. Pontosan az lenne a választópolgárok feladata, hogy a jövőnk érdekében az együttműködő szervezeteket támogassák, a gyűlöletkeltést, széthúzást, acsarkodást pedig tüntessék el. Ez nem működik, két évtizede áskálódik egymás ellen a két utódpárt, a választóik sajnos élvezik...

„kétségei vannak indítson pártot és álljon elő egy ilyen programmal”

Épp a barcelonai munkahelyemet szervezem, ha nagyon megunom ezt a posztkommunista dagonyát ami folyik ebben az országban, már pakolok is és húztam... viszlát! :) Egyébként lesz*rom, ha ennyire pöcs a magyar, dögöljön meg a saját hányásában...

„lassan és nehéz feltételek árán lehetséges némi csökkentés”

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Utcára kell tenni közel 200 ezer aktakukacot (természetesen nem a képzettebbeket, a szorgalmasabbakat és a fiatalabbakat), olyan feltételekkel, hogy mondjuk fél évig még kapják a teljes fizetésüket, majd még fél évig a felét, utána oldják meg. Közben fel kell venni 20 ezer jól képzett informatikust, és Európa legmodernebb közigazgatását lehetne létrehozni egy ciklus alatt. Ha ez megvan, tovább leépíteni a feleslegessé vált bürokratahadat.

„volt nagy adócsökkentés 2010-ben”

Fenébe, ezt akkor jól benéztük, mert nem vettük észre. :) Ja, az egykulcsos szja? Az csak tavaly óta egykulcsos, ráadásul az szja csak egy része a munkabérnek, amelyet összességében közel 50%-os adó- és járulékteherrel sarcol az állam. Az adózással kapcsolatos adminisztrációról nem is beszélve, amely a többszöröse az EU átlagának, egyelőre csak fotók vannak a söralátét adóbevallásról, pedig nagyon belekezdtek... de maradt csak egy szokásos, eredménytelen kampány. :)

„vissza kellett állítani a minimálbér adóját”

Ezzel nincs is gondom, mindenkinek adóznia kell. De a jelenlegi kormányzat minden egyes pozitív intézkedésére jut egy tucat negatív, a tökölésről és a meg nem hozott intézkedésekről nem is beszélve. :)

„felsorolt privatizációk nem jöttek be sehol se”

Mást olvastam erről (kivéve a vasút, mert a személyszállítás nagy mértékben állami kézben van az EU-ban), de nálunk egyébként azok a privatizációk sem jöttek be, amelyek máshol meg igen. :) De a gond itt nem a privatizáció, hanem a rendszerváltás hiánya. Érdemes lenne az eü.-be ilyen formában beengedni a magántőkét, a színvonalon csak javíthat, és az államnak is több pénze maradna megelőzésre, tájékoztatásra és a fekvőbeteg ellátásra.

„ami itt történik és tzörténni tud egy világfolymat része”

Fenébe, akkor nem tudnak begyűrűzni a világfolyamat részei, amikor Szlovákia 10, Lengyelország és Csehország 5-6%-os GDP növekedéssel hasít... :)

„csak egy romhalmazt 2010-re”

Ez egy folyamat volt, ahogy említettem, és nem a 2002-es kormányváltáskor kezdődött, hanem a gazdasági folyamatok nagyjából a 80-as években, a politikai folyamatok pedig a rendszerváltásnak nevezett homályos átmenet során. Ráadásul nincs megállás, a Fidesz tovább rontott a helyzeten, ma már a demokráciába és független intézményekbe vetett hitünket amortizálják... mert az országot már lassan nincs hova...

aszekelyek 2014.02.17. 22:39:49

@nyünyüge: Tóta W.-nek volt pár éve , amikor nem volt szar itt nem fideszesnek lenni... @freehckr: nincs szoc-lib,, ez a legjobb,,még annál is jobb, hogy a vállalkozási lehetőségek jobbak , icike, picike magyarikáknak , odakünn... és ezért mennének a fiatalok külföldre...

Azt értem, hogy kéne a hatalom ... :)

Ehhez meg útban van a Kádár népe , meg a szocik , meg a FIDESZ...
. Kezdem érteni , mitől ijedhetett meg a neves elemző , Gábor kollégája , Somogyi úr. Kik akarják itt a hatalmat megszerezni...

inreallife 2014.02.17. 22:50:04

@Akitlosz: hoppá, eljött az az idő is, amikor egyetértek a teljes hozzászólásoddal...

aszekelyek 2014.02.17. 22:52:25

@freehckr: nem , nem gyurcsányahibás... áhh. 2002-től egy elég jó állapotú országot hazudtak maguknak össze , attól a perctől bizony gyurcsány ott volt a topon , ahol elqrtak mindent , amit el lehetett.
Most ezt ide leírni , hogy nem gyurcsány a hibás..., elég bizarr. E gyszemélybeAnnyi valóban igaz ebből. Gyurcsány és az ő körei mind azok. Elég széles kör , ma is ott vannak a közvetlen közelében. A köz vélekedésében nem évült el semmi , ami gyurcsányt terheli.
Ebbe bele is kéne nyugodnia.
Molnár Csabikának is. Engem rá emlékeztet a modorod. Ő a kivont karddal védője és főimitátora ferenc testvérenk. Szenvedélyesen. Talán többször is bérmálkoztak már együtt.:)

Szintén nem újdonság ez a kiterjesztés , a huszonsok évre..., nagyon nem újdonság.

Csak gyurcsány nem hibás , ő nem lehet, ugye , mert az az egyes pont...
Komolyan , szánalmas ez.

aszekelyek 2014.02.17. 22:59:46

@Akitlosz: egyszer már kifejthetnéd , kik azok a cionisták , akikről írsz és hogyan is valósul meg a kormány nekik való megfelelése jobban , mint a szociké ? Hátha tanulunk valamit tőled , vagy megértjük , mi fáj.... :) Sokat lehet erről hallani , olvasni de még nem tudtam eldönteni , melyiknek van igaza , azok közül , akik ezzel mást vádolnak. " TE e felelsz meg a cionistáknak ! -Nem is igaz , mert te... ! "

Szerintem pedig a jobbik felel meg nekik a legjobban.
Na erről akkor lehet egy kis vitát kezdeni.

aszekelyek 2014.02.17. 23:05:08

@freehckr: Az biztos, hogy lesz adócsökkentés, csak nem úgy, ahogyan orbánt kiátkozók érdekeinek a legjobb lenne. :) randa magyariaknak, a kádár népének fognak azzal is kedvezni. Na eléggé rémes a jövő?
Ezzel szimultán pedig tovább fogják fehéríteni a szürkét, feketét. egyre nehezebb lesz itt bagóért megszerezni értékes dolgokat.
Fujj a zorbánra , ugye ?

tölgyes 2014.02.17. 23:22:07

@freehckr:
1./Talán kezdetben tanulmányoznia kéne a Arrow féle lehetetlenségi tételt.
2. Jó helyre megy. Majd kijózanítják.
3. Értenie kellene a Pareto elvet.
4. A magántőke természetesen nem javítána mást mint a fizetni képes betegek ellátását. Annyiora most is bent van a tőke. Van egy millió forintja, akkor azonnal kicserélik az izületét. Ha nincs, akkor sorban áll és vár. Ha sok pénze van, akkor naponta felvarrják a mellét, arcát, ha mimcs,akkor ráncos marad és a lóg a melle. srb.
5. Volt az régen amikor úgy hasított. Az akkor volt éppen amikor elvbarátai nálunk elkúrták.:) 2013-ban sokkal jobb feltételekről indulva a válságból 0,6% os növekedést mutatott. (HVG)Ráadásul ők nem úgy privatizáltak ahogy mi.: rendszerváltóan.:)
6.A helyzet természetesen jobb mint 2010-ben volt, legfeljebb Önnek ez nem tetszik.
6.

inreallife 2014.02.17. 23:42:21

@tölgyes: épp ezért lenne itt az idő ennek a nyugdíjasok vezérelte kommunista ideáknak az elvetése mondjuk összpártilag. már 2014-ben sem tud a "kiegyenlített meg egyensúlyba hozott" nyugdíjkassza működni. nem lehet már annyi adót beszedni, ami a nyugdíjasok ellátására kell. mindegy, hogy megérdemelték vagy sem, meg jár nekik, ha nem jut. ki kell mondani, hogy a mai világban mindenkinek dolgoznia kell, aki tud, nincs pihenés, meg eltartás. a nyugdíjakat jelentősen csökkenteni kell. ha a románok az elképzeléseim szerint nem túl acélos nyugdíjból simán tudtak vágni 25%-ot, akkor a magyar nyugdíjakban is van bőven tartalék. tetszik nem tetszik, aki több pénzt akar, az visszamegy dolgozni, ez most egy ilyen világ. mármint annak kell lennie. csak szólok a nyugdíjkorhatár emelés ugyanezt jelenti, csak túl lassan emelik, már most 70 évnél kéne járjon...

az, hogy a realitásokkal nem vagy hajlandó szembe nézni, az több dologból fakad. azt hiszed a főcigány maga a megváltó. másrészt neked elég a langyosvíz, a minden maradjon ugyanúgy, ahogy tegnap volt. harmadrészt, mert te az élősködők vonalán túl vagy, a dolgozók meg tökmindegy mennyit adóznak. negyedrészt nem vagy képes felfogni a vonzataid, amik biztosítják a nyugdíjas jólétedet. mert ezek bizony, az oktatás, a rendvédelem, az egészségügy, k+f és még sorolhatnám minek a rovására megy. téged nem érdekel, mert 10 év múlva elkaparnak a földbe és leszarod mi marad utánad. leginkább romok, meg oldják meg akik akkor élnek. szép nemzettudat ez részedről, még egy dögevő is különbül gondoskodik az utódairól...

korábban ulrike 2014.02.17. 23:51:22

OV olyan beszédet mondott, hogy azt aszekelyek, atölgyes, esetleg még alenin is könnyen el tudják magyarázni itten a blogon. Nem volt nehéz ilyet írni, ők mindent el tudnak magyarázni, nekifutás nélkül és azonnal. Atölgyes bonyolult ívű magyarázatainak annyi hátránya azért van, hogy a végleges megértéshez Arrow féle lehetetlenségi tételeket meg egyebeket kéne tanulmányozni atölgyes szerint. De szerintem ilyen előtanulmányok nélkül is lehet érteni, hogy mit mondani. Nekik szólt OV beszéde, most magyarázhatják. Boldogok a magyarázók, mert övék a blogok országa.

korábban ulrike 2014.02.17. 23:53:27

+akart (atölgyeshez az előbbiekben)

concret 2014.02.18. 00:33:57

Mert én magyar vagyok, sőt magyar állampolgár is, ezért - hatáskörénél fogva - OV a jelenlegi miniszterelnököm. Ezért hát meghallgattam az úgynevezett "évértékelő" beszédét, hiszen az nekem is szólt. És nem is hiába hallgattam meg, mert fontos dolgokban erősített meg engem.
Különösen azzal, ahogyan köszönetet mondott az úgynevezett "Békemenetnek" és Dr Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úrnak. Azt gondolom, fölösleges ragozni, milyen elveket és értékeket tartott fontosnak a Miniszterelnök Úr a megkülönböztetett figyelemre. Azt gondolom, aki ezen értékekkel szívesen azonosul, nosza, fújja meg a kürtöket és nyergeljen, de legfőképp szavazzon is a Fideszre.

De aki másképpen látja, és más Magyarországot, más magyar társadalmat tartana kívánatosnak, mint a békemenetelők és a doktorschmittpálokét, annak számára - kürtökfúvások és nyergelések mellőzése mellett is - elemi polgári kötelessége szavazni, és hát persze valami másra szavazni. Mert ahogyan a Miniszterelnök Úr üzenete egyértelmű volt, olyan egyértelmű a más üzenetet preferálók kötelessége. Szinte mindegy, milyen értékek alapján. Lényeg, hogy váljon el egymástól a békemenetelők-doktorschmittpálok világa a Más Magyarországot Kívánókétól.
Egyszer végre.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.18. 03:43:24

@aszekelyek:

Cionisták, akik Izraelért és a zsidó érdekekért munkálkodnak.

Vitéz.László 2014.02.18. 07:24:27

a dakoták nem gazsulálnak :)

nyünyüge 2014.02.18. 07:47:29

Amikor a politikus beszél....

Éjszaka az info ? híreiben hallottam egy bejátszást a miniszterelnöknek a török elnökről szóló dícsérő mondataival --- hát meglepne, ha ez nem egy áhított igazi elnöki berendezkedésről szólt volna.
(Sajnos nem sikerült linket találni hozzá).

aszekelyek 2014.02.18. 09:51:57

@inreallife: helyes. Nincs sok szükség rád itt. Marad itt elég adót fizetni nem akaró, aki pont le..arja, hogy a többieknek itthon annál többet kell fizetniük, miután elqróék piszk nagy adósságterhet hagytak a hátukon.
1414 Ha esik, ha fúj.Akiben ennyi empátia nincs a hazájában lakók iránt, hogy ezt átlássa, hanem előre kárörvend, arra itt annyi szükség van, mint bajnaira, aki Ausztria gyeremeke és neki ott a hazája, üzlete, iskolái..., minden. Ő egy garast le nem tesz magyaroknak. De akarna itrt lenni irányító. A szégyenletes üzleti tevékenysége után. Amihez szintén valami azbeszt arcbőr kell. Csak zörögjél , mákgubó..., ugyanolyan üres vagy , mint akiról ezt anno mondta orbán. Kiiratkoztál, így nincs semmi ráhatásod.
It is not your business...

aszekelyek 2014.02.18. 10:11:27

@concret: ez a szinte mindegy milyen értékek alapján , azért nem feltétlenül van jól így....elég sok támadást kap ezért Magyarország , külhonból.

Engem ugyan kevéssé zavar, de pl ellenzéki sajtó egy része szünet nélkül ezt tolja az orrunk alá és az EP-ben is akadtak erre vállalkozók , sokan.HA nem is voltak kellően tájékozottak és felkészültek , objektívek.

Csak szólok, hogy az az elválás a különféle elképzelések tekintetében a kívánatos Magyarországról , már elég régen megtörtént. Mindenki aszerint is szavazott.
Aztán amikor kisült, hogy A mese szép volt de a megvalósítás egészen más célok mentén történt, akkor megint úgy szavazott mindenki, ahogy az elképzelése adta. :)
Demokratikusan.

ssi 2014.02.18. 10:18:06

TG (tegnapi infórádiós adás) kb. :)
EGYET ÉRTEK :)
- úgy tűnik, hogy az ellenzékben nincs meg a politikai tehetség
- OV. a sajátjaihoz szól és nagyon hatásosan, eredményesen
NEM BIZTOS
- az ellenzék talán azért "gyenge", mert későn alakult meg az összefogás, a közös tér

Tovább gondolva: ki mit gondol a választókról s meghatározza-e ez a stílust? Pl. lehet, hogy így gondolkodnak a politikusok? Igaz, az ellenzéknél nincs egy agytröszt (se aktív, se passzív) és annak alárendelve minden és mindenki:
- OV: munka alapú társadalom kell, sok szakmunkással, az ország pl. termelési központ is legyen, mert ez a felemelkedés egyik alapja
- Összefogás: tudás alapú társadalom kell, sok diplomással, mert csak a tanulás emelhet ki a szegénységből

aszekelyek 2014.02.18. 10:20:51

@freehckr: ez komolytalan, kijelentés, hogy a kinn dolgozó fiatalokat nem érdekli az, hogy az 50 3-os családjuk itthon biztonságban él-e , avagy a nagyszüleik. Abban a nagyságrendben, biztos, hogy tökéletes tévedés. Hazugság.
A keresetükből hazautalt eddig kétezer milliárd euro nem ezt mutatja.

@Akitlosz: nem ezt kértem. Ezt tudom. A pontos kifejtését annak , hogyan akar nekik jobban megfelelni a FIDESZ. Mivel ? mert ez szerintem nincs így.

aszekelyek 2014.02.18. 10:27:16

@inreallife: nem az az egyetlen módja a polgárosodásnak, amit követesz és amiről bizonyos illetők kizárólagosan állítják, hogy csak úgy, csak az és semmi és senki más... Na az nekem nem jó út. Nem csípem , amikor diktálják nekünk, hogy polgárosodjunk mi. Mert az diktátum. kizár minden szabadságot. Az a mi érdekeinknek nem szolgálója.
egyébként is ez a fedősztori. A pénzünkről van szó. Amit most nem lehet úgy megkapni, mint orbán előtt. A polgáriasodott nyugatnak..., javára.

tölgyes 2014.02.18. 10:28:37

@inreallife: Vagyis összpártilag egyezzen meg a politikai elit, hogy kiiktatja a demokráciát? Mert ezek a javasélatok erről szólnak. Az eszébesem jut Önnek sem, hogy talán abban kéne megállapodni miként szabályozzák érjék el a vagyonkoncetráció megállítását.:)

tölgyes 2014.02.18. 10:31:31

@manyike: Ezért aztán beígérték, hogy folytatják a munkanélküli bölcsészek képzését.

aszekelyek 2014.02.18. 10:33:45

@freehckr: kiknek az agit.prop szövegét nyomod itt okostojás ? :D mellesleg ennyire gyöngén... nem, nem erősíti a hatását, normális emberekre, ha minden mondatodban lehülyézed az ország zömét , válogatott módon sértegeted, aki nem veled fúj egy követ.
?

hoplita 2014.02.18. 10:35:38

@aszekelyek:

Mert rád ám kibaszott nagy szükség van itt, rokinyugger alkesz vénkurva.

Legalább kussolnál ilyen dolgokban, te faszszopó gecimaradvány.

nyünyüge 2014.02.18. 11:31:50

OFF

"Ami a miniszterelnökségre korlátozott titkos előkészítésből, az elegendő információ nélkül az országgyűlésre hárított döntésből, az alig néhány képviselő jelenlétében lefolyt ún. vitából, s végül az érdemi adatok tíz évre való titkosításából kibontakozik, az nem más, mint a hatalomgyakorlás hitelességi válsága" – mondta a paksi bővítéssel kapcsolatban egy konferencián Sólyom László volt államfő."

a paksi döntés "nélkülözte a nagy horderejű, több generáció sorsát meghatározó ügy normális szakmai és demokratikus menetét is".

hvg.hu/gazdasag/20140218_Solyom_kemenyen_kikelt_a_hatalom_ellen

ssi 2014.02.18. 11:43:04

@tölgyes:

OV markáns. aránytalanságokban is, de tudja mit és hogyan akar (TG: "OV abban is jó, amiben rossz" :)

Összefogás többszólamú, minden tekintetben, s bizonytalanabb, mint akikhez szólni akar

freehckr 2014.02.18. 12:04:07

@aszekelyek: „minden mondatodban lehülyézed az ország zömét”

A „rendszerváltás hajnalán” végignézték, ahogy a Patkány „becenevű” 56-os besúgót megteszik köztársasági elnöknek a kommunisták; majd hagyták, hogy az MSZMP hálózat egy c*onista bűnszervezet segítségével elszabotálja a rendszerváltást, kiárusítsa az ország vagyonának felét (amit nem loptak el a kommunisták); utána megválasztották az egyik MSZMP utódpártot, kormányfőnek egy 56-os tömeggyilkos pufajkást, akik eladták az ország másik felét is; majd megválasztották a másik utódpártot, amely tétlenül nézte az ország kifosztását és a rendszerváltás elszabotálását; majd csodák csodájára megint megválasztották az egyik utódpártot, kormányfőnek egy D209-es fedőnevű egykori szt. tisztet; majd újraválasztották az egyik MSZMP utódpártot élén egy egykori KISZ főtitkárral aki a bolgár zs*dó kommunista titkosszolgálatba házasodott be (ez az a titkosszolgálat amely merényletet követett el a pápa ellen a 80-as évek elején); utána antikampánnyal és antiprogrammal megválasztották a másik MSZMP utódpártot, ráadásul felelőtlenül kétharmados többséget adtak a kezükbe... most pedig nulla eredmények mellett ennek az utódpártnak is az újraválasztására készülnek. Miközben az elmúlt legkevesebb egy évtizedben jelentősen leszakadtunk szinte minden értelemben a velünk csatlakozott EU tagállamoktól is: index.hu/chart/2014/01/15/igy_ment_el_mellettunk_mindenki

Na most az, hogy „lehülyézem” az ország zömét, még elég visszafogott jellemzése ennek a koszos proli söpredéknek. :)

A demokrácia a csőcselék uralma... mondotta volt egy szakállas, mezítlábas fazon kicsivel több mint kétezer éve. :) Milyen igaza volt...

tölgyes 2014.02.18. 12:22:10

@freehckr:

" Na most az, hogy „lehülyézem” az ország zömét, még elég visszafogott jellemzése ennek a koszos proli söpredéknek. :)

A demokrácia a csőcselék uralma... mondotta volt egy szakállas, mezítlábas fazon kicsivel több mint kétezer éve. :) Milyen igaza volt... "

Egy kalsszikust idézve: EZ OLYAN SZÉP, MINT A NEMI ELTÉVELYEDÉS A PANOPTIKUMBAN.:::)))))

"Az elmúlt legkevesebb egy évtizedben jelentősen leszakadtunk szinte minden értelemben a velünk csatlakozott EU tagállamoktól is: "

LEGYÜNK PONTOSAK!!!!!!! - 2002-2010 KÖZÖTT SZAKADTUNK LE!!! 2002-ben a kormány átadásakor még ott voltunk az 1-2 hekyen. Aztán jöttek a maga féle liberálbolsevikok.:) és leszakadtunk, Ezt a leszakadást egy válsággal a nyakunkban nem tudtuk még megfordítni.. Ez igaz..

tölgyes 2014.02.18. 12:30:08

@manyike: A szólamok között van összhang, ez a többszólamúság lényege.. Ez a társaság egyszerűen csak hamisan szól, mint a repedt fazék.:)

ssi 2014.02.18. 13:09:29

@tölgyes:
1. igen, van összhang :) a cél: kormányváltás
2. DE! nemcsak ők hamiskásak, mert nemcsak fekete-fehér létezik :(

menőmano 2014.02.18. 13:23:19

„Ami a miniszterelnökségre korlátozott titkos előkészítésből, az elegendő információ nélkül az országgyűlésre hárított döntésből, az alig néhány képviselő jelenlétében lefolyt úgynevezett vitából s végül az érdemi adatok tíz évre való titkosításából kibontakozik, az nem más, mint a hatalomgyakorlás hitelességi válsága” – mondta a paksi bővítéssel kapcsolatban egy konferencián Sólyom László volt államfő.

„Az emberek látóköre messzebb ér a jövő havi villanyszámlánál, joguk van ismerni a döntés komplexitását és következményeit” – mondta Sólyom László volt köztársasági elnök a Magyar Tudományos Akadémián kedd reggel megkezdett energiakonferencia nyitóbeszédében. Az Index tudósítása szerint a volt államfő hozzátette: az a mód, ahogyan a kormány és a parlament meghozta a paksi döntést, az „nélkülözte a nagy horderejű, több generáció sorsát meghatározó ügy normális szakmai és demokratikus menetét is”. "

Hát! Ja! Letisztult, világos a népek számára érthető egyenes beszéd.
:)
www.168ora.hu/itthon/solyom-hatalomgyakorlas-hitelessegi-valsagarol-123821.html

tölgyes 2014.02.18. 15:14:31

@manyike: Talán maga az egyetlen, aki az összhangot hallja ebben a többszólamúságban. Ennek két oka lehet:
a. Nem hall csak lát.
b. Nem tanult összhangzattant így nem tudja mi az.:)

nyünyüge 2014.02.18. 16:00:21

Amikor a politikus beszél (egy munkareggelin):

"Kibontott előző nap késő este egy üveg bort, amikor látta, hogy nincs otthon a felesége – mesélte el Orbán Viktor a General Electric szolgáltatóközpontjának az átadása előtti munkareggelin, ezzel indokolva, hogy gyorsan szeretne egy kávét. Lévai Anikó – mesélte tovább a sztorit a Facebookra feltöltött videón – azért nem volt otthon, mert jelöltjük, Fónagy János számára gyűjtött aláírásokat."
hvg.hu/itthon/20140218_Orban_kisse_masnaposan_ment_a_GEhez

ssi 2014.02.18. 16:52:29

@tölgyes:
Talán maga az egyetlen, aki az összhangot nem hallja ebben a többszólamúságban. Ennek két oka lehet:
a. Nem hall, nem lát, csak beállt egy oldalra
b. Nem lép ki a zene világából :)

tölgyes 2014.02.18. 17:33:38

@manyike: Értem! Tehát se nemm hall, se nem lát. Mint a süket disznó az árpában.:)

Mivel nem lát, újságot sem olvas. TG szövegeit is csak felolvassák magána.:)

ssi 2014.02.18. 17:42:43

@tölgyes: Oké! Én nem látok, nem hallok (kivéve, ha felolvassák TG-t), nem olvasok, s én vagyok az egyetlen, aki az Összefogásról azt gondolom, hogy a közös bennük, hogy kormányváltást akarnak (vmikor). Még a süket disznó az árpában is úgy gondolkodik erről, mint maga, vagyis MIT is?

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.18. 17:54:44

@aszekelyek:

A Fidesz Izrael 8-ik szomszédja.
A Likud testvérpártja.
Bár állandóan a holokamu a téma ebben az országban a Fidesz rátett még egy lapáttal, s az egész idei évet nekik szentelte, s pénzt is oszt erre, bár nem magyar téma, nem kerek évforduló, s fontosabb, magyarabb évfordulók is vannak idén.
Szóval elegendő figyelni a fideszes politikusok nyilatkozatait és tetteit.
Máig sincsen kinyomozva az izraeli kémrepülőgépek "rutin" :-) Budapest feletti kémrepülése idején történt gyilkosság.
Talán csak nem azért, mert a Moszad a gyilkos?

Pedig ha valamikor hát gyilkossági ügyekben legalább szokott nyomozni a rendőrség. Ebben érdekes módon nem teszik.

tölgyes 2014.02.18. 18:09:22

@manyike: Így jó! Gondolni azt gondol ami épp eszébe jut.:) Abban reménykedik, abban hisz amiben akar.:) Ettől függetlenül azonban épp az összhang hiányzik. Ezt még a nagyon testvéri sajtó is keserűen ismeri el.

ssi 2014.02.18. 18:24:36

@tölgyes: Kérek szépen linket, hogy melyik "nagyon testvéri sajtó is keserűen ismeri el. ", hogy a kormányváltás céljában se értenek egyet az Összefogásban.

Többszólamúság, összhang - hétköznapi beszédünkben is jól érthető szavak ezek - bármilyen kontextusban. Hogy még sem voltam érthető? Akkor ma így jártam :)

tölgyes 2014.02.18. 18:26:54

@manyike: olvasson Indexet, Népszabadságot. HVG-t, Origo-t, hogy csak néhányat említsek.:)

nyünyüge 2014.02.18. 19:18:48

@tölgyes:

Szakmai érvelés:
"Aszódi szerint fontos szempont, hogy most volt meg a csillagok együttállása, most jöhetett létre a konstrukció, kár lett volna évekig várni még. Áram úgyis kell.
444.hu/2014/02/18/orbant-gyurcsanyt-vonat-is-megvettek-az-oroszok/

6.Lenin 2014.02.18. 19:46:46

@korábban ulrike:

"esetleg még alenin is könnyen el tudják magyarázni "

A kedves 6. lenin nem szokott magyarázni, esetleg csak kérdéseket tesz fel néha. mikor látja, hogy a ballib pacák még azt sem érti, amit leír.
Minek magyaráznék bármit is nekik?

Akik itt magyarázták a beszédet azok-saját bevallásuk szerint is -nem látták, és nem is olvasták. Nekik mit kellene magyarázni, és minek?

aszekelyek 2014.02.18. 21:49:28

@hoplita: látom kampány van.

Nem is tudtam, hogy a saját pálinkát főzők és fogasztók egyébként a többi fogyasztót valami "alkesz vén...nak " tekintik. Mi a korhatár ? :))
Gyalogos, gyalogos , nagy kupi van a te fejedben is...

aszekelyek 2014.02.18. 21:51:50

@korábban ulrike: nemértemkedőknek minek magyarázni? nekem feltűnt, hogy orbán milyen elegánsan nem ejti ki az őt gyalázók egyikének sem a nevét.... de ez sem szorul különösebb magyarázatra. úriember olyat nem csinál, ugyanis. Olyat sem. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.18. 21:59:51

@korábban ulrike:
Homogén masszának látod őket, tehát 3 db fideszmagyarázó seggszájnak (fideszfing-harsona), vagy jelentősnek véled a köztük levő finom különbségeket (fenntartásoknélkülfideszmindenkarakterszámíthamárnekemolyannincs vs. afideszizmusmintalegkisebbközöstudományostöbbszörös vs. szóljonafideszésablues?
:D

cellimega 2014.02.18. 22:07:02

@freehckr: a közmunkát nem a fidesz, hanem az mszp vezette be 2008-ban. A Bajnai idején 100.000-150.000 volt a számuk (a választási kampányban ugrott erre az értékre, ha jól emlékszem). Bajnai alatt egy közmunkás annyit keresett, mint egy gyárban, szalagon dolgozó ember. Engem ez teljesen megdöbbentett (az utcán szemmel látható volt, hogyan "dolgoznak" a közmunkások).

aszekelyek 2014.02.18. 22:07:55

@tölgyes:

az jutott ma eszembe, hogy a nyugdíjak mennyire el voltak értéktelenedve, amikor orbán első kormánya hivatalba lépett. Azzal akkor is ő foglalkozott, mert a probléma tényleg nagy volt. Akkoriban mentek nyugdíjba azok, akiket a 89-es b.öszmeség után 19 ezer fizetés utáni nyugdíjakkal küldtek nyugdíjba. Akkor történt, hogy a legalacsonyabb, valóban rémesen kicsi nyugdíjakat emelték fel először. nem edig a biszku elvtársékét, az akkor még nagyon is nagy számban élőkét, a pártállamból, akik maguknak nagy nyugdíjakat szépen össze tudtak gründolni. meg elmenni rokkantnyugdíjba, nagy pénzzel és utána vállalkozóként egy huncut garast se adózni... etc...

Akkor szégyentelenék ugye ezt kezelendő? kitalálták a manyuot... de ez csak véletlen lehetett.... még rontani azon, amit egyáltalán ki lehetett fizetni akkoriban nyugdíjként. Hogy acsarogtak..., hogy tépték a randa szájukat akkor is, hogy elvettejazorbán a 19 ezer forintjukat..., fujjj.. Sztem ez ugyanaz a csapat, újratöltve és érdekszféra.
Ön jól látja, hogy ugyanaz , aki más néven.. hallotta, hogy bokros is beállt a z összenyafogásba és ma már le is tárgyalhatták de ezt még nem tudom biztosra. Csak a tényt.
bokros ról jutott eszembe az első orbán kormány és a nyugdíjak siralmassá tétele ... nem habozna ma sem az az átkozott, aki nek aneve sem volt kiejthető sokáig... de most odaállt ő is a nyafogók mellé...., a külhoni biztosítók vélt jussáért nyafogni. Ma láttam facebookon, hogy bajnai azt ígéri, először is a jogbiztonságot állítja vissza. lefordítottam és úgy látom, megint csak ki akarja tépni a jogos tulajdonosok kezéből, a magyar nyugdíjkasszából, azoknak amanyupoknak a zsebe számára azt a 3 ezer milliárdot. Aztán sanyargatná amagyar nyugdíjasokat. Is.

Valami békés gyarapodásról mer makogni. Ők gyarapodnának , senki más. Mindenkinek fájna , rajtuk kívül , megint. Ki az a hülye aki erre szavazna ? Már ha nem az ő emberük. Vagy nem debil a szerencsétlen....

@nyünyüge: a 444-et is megvették és nyünyügét is. HA lúd, legyen kövér... :) marhaságokat én is tudok írni...

aszekelyek 2014.02.18. 22:10:19

@cellimega: vadai ezzel dicsekedett, hogy valami 65 ezer, meg 71 ezer volt a bérük.
Amikor komoly munkahelyeken szakember nem kapott ennyit.

cellimega 2014.02.18. 22:26:16

@aszekelyek: én úgy emlékszem, hogy 2010 előtt a minimálbér volt 70 nettó körül, a közmunkások meg 70-80 körül kerestek. Ez tök igazságtalan.

tölgyes 2014.02.18. 22:42:10

@nyünyüge: Bethlen Gábor végrendeletében van egy megszívlelendő mondat, gondolat: "és akkor az idő alkalmatosságához szabtam magamat.." Ez a politika lényege. Politikai értelemben jó-e, rossz-e a döntés, azt az idő fogja eldönteni. Én nem gondolom, hogy pl. az Eu le fogja állítani. Vacakolni fog, de le nem állítja. Az energia nekik is kell, az orosz kapcsolat szintén. Ők csak a szokásos álszent táncukat járják, mint lepkék a fény körül.

A cíkk írja: Dánia átáll a megújulóra. Lehet, de ott állandó erős és egyenletes szél fúj... Ön ha jól emlékszem, akkor Sopronban lakik. Ott Széchenyi akart szélmalmot építtetni. Az volt a baj, hogy hol szélcsend volt, hol olyan erős, ami elvitte a malmot.... pedig Sopronban - ahogy a szólás mondja - vagy a szél fúj, vagy harangoznak:).

A mostani ingerkedés ellenére érdemi ellenzője se a politikai se a tudományos elitben nincsen az erőműnek. Ez a realitás.

tölgyes 2014.02.18. 22:44:34

@aszekelyek: Olyan alacsony volt, a minimálnyugdíj, hogy differenciáltan kellett emelni.

hoplita 2014.02.19. 07:38:43

@6.Lenin:
"...Köcsög, nyugodtan főzzél pálinkát, csak kevesebbet igyál belőle...."

Nemigen tudok annyit inni, hogy nálad hülyébb legyek, nyuggergeci...

hoplita 2014.02.19. 07:45:29

@tölgyes:

Mint süket disznó a búzában, nyuggergeci.

Úgy látom frazeológiában is olyan járatos vagy, mint a második világháborús varsói eseményekben, faszfej.

Mi van, elfelejtettél előtte guglizni, szarfaszú?:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.19. 08:54:00

@hoplita:
Aki árpa közé keveredik, megeszik a diszkók. :)

graycivil 2014.02.19. 09:00:48

"Kőrös: néhány hónap múlva Gyurcsány lesz az MSZP elnöke

Az MSZP tönkre akarja tenni, félelemben akarja tartani a bajai videóügyben érintett személyeket – jelentette ki Kőrös Gusztáv, a botrány miatt a Demokratikus Koalícióból kizárt politikus az M1 Ma reggel című műsorában."

www.hirado.hu/2014/02/19/koros-nehany-honap-mulva-gyurcsany-lesz-az-mszp-elnoke/?source=hirkereso

Lehidalok! Kőrös most már egyértelműen a FYDESZ eléje tett szövegét mondja fel. Egy ilyen, állami szinten korrupt kormány a legvadabb módszerekkel próbál meg lejáratást végezni.

De fogja ezért az utókor utálni El Curo rendszerét. Méltó helye lesz Horthy mellett a történelemkönyvekben. Kádár a maga diktatúrájával legalább létbiztonságot adott szabadság helyett. El Curo még azt sem.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

graycivil 2014.02.19. 09:41:36

"Orbán nem elég zsugori

– Zsugori alak vagyok, ha az ország pénzéről van szó: rossz üzleteket nem kötök – nyilatkozta Orbán Viktor a paksi bővítés finanszírozásáról, ám ezt a magabiztos állítást a lapunk által megismert dokumentumok és a paksi erőművet tulajdonló MVM-ből származó információk határozottan cáfolják: a régi és a megépülő blokkok egyidejű üzemeltetése például ezermilliárd forintos pluszberuházást igényel."

nol.hu/belfold/20140219-orban_nem_eleg_zsugori?ref=sso

"Az építkezés időszakában tízezer új munkahelyről beszélnek, miközben a jelenleg épülő finnországi reaktorblokknál csúcsidőben 3500, a franciánál 2300 embert foglalkoztatnak, és a magyar szakmai tanulmányok is legfeljebb 3000-4000 fő átmeneti, illetve 700-1000 ember tartós munkához juttatásával számolnak a projekt kapcsán."

Gyermekeinktől és unokáinktól már most bocsánatot kell kérni, hogy hatalomban tartjuk azt, aki durván megnehezíti az ő jövőjüket. El kell felejteniük minden megújuló energiát, mert nem lesz rá pénzük!

Állítsátok meg...! F.Y!DESZ

Főgebra 2014.02.19. 11:00:05

"Áfacsalók barlangjával üzletel a NAV-elnökhelyettes családja "

"Kovácsics Iván NAV-elnökhelyettes fia és felesége a China Mart tulajdonosával üzemeltet közös kereskedőcéget. A China Mart pincéjében tavaly nagybani feketekereskedelemre derült fény."

Szeretném tudni, hogy is kellene helyesen értelmeznem?

atlatszo.hu/2014/02/19/afacsalok-barlangjaval-uzletel-a-nav-elnokhelyettes-csaladja/

nyünyüge 2014.02.19. 11:14:29

@Pinokkio:
Nyilván úgy, hogy megint megint hosszú lesz az orrod.
Merthogy hazugságokat terjesztesz az átlátszóval együtt :).

tölgyes 2014.02.19. 11:24:37

@Hepci: Ó Nagy könyve a búza mellett más változatot is használ. Nálunk, a Kemenes alján az árpával mondták.

tölgyes 2014.02.19. 14:44:29

@nyünyüge: Az már nem kacsa, mert Mesterházy is elismerni kényszerült, hogy egy francia céggel folytatott tárgyalásokat a paksi beruházással kapcsolatban. A tátgyalásokon jelen volt a korábban Paksban utazó Józsa is. Mesteházy úgy látszik egykori mentora Medgyessy nyomdokain jár.:)

sanity 2014.02.19. 18:22:40

@graycivil:

"Méltó helye lesz Horthy mellett a történelemkönyvekben. Kádár a maga diktatúrájával legalább létbiztonságot adott szabadság helyett. El Curo még azt sem."

Édes Istenem, még egy Kádár romantikában szenvedő alak... Ti sose fogtok kihalni? Csermanek elvtárs egyébként Horthy körméig nem ér fel.

hoplita 2014.02.19. 19:04:43

@tölgyes:
Tán még a búzát sem ismertétek, cselédfajzat. labancgeci nyuggermajom?

Arrafelé a taknyotokat nyaltátok és évszázados a faszszopás hagyománya.
Saját anyátokat árultátok rühesek, hogy ne dögöljetek éhen.

hoplita 2014.02.19. 19:08:06

Ja...és rend is van.

Három kan- és egy nőstény cigány verte agyon a 82 éves ózdi asszonyt januárban
Egy borsodbótai nő sérelmére elkövetett rablási kísérlet vezetett az ózdi emberölés gyanúsítottjainak nyomára - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány szerdán Miskolcon, évértékelő beszámolója után. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.

További részletek: kuruc.info/r/2/124092/#ixzz2tnCnhIwm

tölgyes 2014.02.19. 19:27:50

@hoplita: ÁÁÁÁÁ...Ott nem ismerték a gabonaféléket se csak az olyan tahókat ismerték fel messziről mint maga.:)

Balt 2014.02.19. 21:13:07

"Utóirat: Nagy szeretettel várom azokat a hozzászólásokat, amelyekben úgy fordítják le ezt a bejegyzést, hogy szerintem Orbán Viktor még akkor is jó, amikor rossz..."

:))) Ez közönségdíjas!

Balt 2014.02.19. 21:16:08

De csak azért néztem be, hátha van infója vkinek:
Ki ez az e-urológus nevű seggfej, aki pár hete a zindexen "publikál"?

Balt 2014.02.19. 21:36:40

www.knoe.hu/eu_petition.php
"EU Parlament ebédlőjében Tabajdi Csaba és Tóth-Czifra András"

Mo. vezető(?) hírportálján ilyen kis seggdugók osztják az észt címsorokban?!?% Hová tart ez a világ?!

Balt 2014.02.19. 21:42:21

Tehát némi goglizással kiderül, hogy a kölök Tabajdi táskahordozója, fizetett maszopos alkalmazott. Ennyit a zorbánista index fantazmagóriáról...

nyünyüge 2014.02.19. 22:00:54

Megszállás emlékmű a Győzelem napjára?!?!

aszekelyek 2014.02.19. 22:23:34

@freehckr: semmi ilyesmit nem mondott. de akiket sértegetsz, azok nem is tudtak se Recskről, se arról, hogy hívták a későbbi közt. elnököt. Részemről inkább haragszom azokra, akik megvezették a népeket ,... nem pedig fordítva. Ők ugyanis semmit el nem követtek azon kívül, hogy gazemberek sunyi szándékainak áldozatává váltak.
Még csak nem is tudták, hogy kecskére bízták a káposztát. mert a kecske be volt öltözve növényvédőnek...

aszekelyek 2014.02.19. 22:31:19

@Balt: @graycivil: gréczykém, a gazdid úgy csörtet előre az mszpbe , mint egy rinocérosz...Inkább ne vegyük észre ?
Teljesen függetlenül ettől a kőrös nevezetűtől , ezt csak a vak nem látja.

aszekelyek 2014.02.19. 22:33:57

@tölgyes: az nem érdeke. hogy jutna már eszébe?
Hallotta , hogy bokros foltra lelt az összegfogás zsák ?

tölgyes 2014.02.20. 07:53:55

@aszekelyek: Azt hiszem, hogy MA így harcol a túlélésért. Gyurcsány szebben énekel, de Attila a végén elmondhatja: csak én tudom egy akolba gyűjteni a szétszéledt juhokat. Ez az Ő túlélésének záloga.

Tegnap Bozóki amiatt sajnálkozott, hogy gyurcsány úgy viselkedik, mint egy kis párt vezetője: komolytalanul. Ő még nem jött rá, hogy Feri a házba kerüléséert hajt és nem az összefogás győzelméért. Azt ő már régen feladta. Még nelülről is üti az MSZP-t, pl Simon ügyben. Amit mond az nagyjából igaz is: Simon megmagyarázhatatlan. Ez azonban az ő lépéseire is igaz. Most épp a paksi szerződésére.

hoplita 2014.02.20. 07:57:14

@Balt:
Gugli nélkül még levegőt sem tucc venni, seggfej.

tölgyes 2014.02.20. 08:03:57

@hoplita: Nicsak-nicsak megintt megjelent az agresszív kismalac. Na mi újság nyuszifül? Még nem talákozott a tigrissel?

hoplita 2014.02.20. 08:08:20

@tölgyes:
Anyáddal találkoztam, ott furulyázik a sarkon és pénzt ad annak, aki kötélnek áll, olyan ocsmány.

hoplita 2014.02.20. 08:10:30

@tölgyes:
3 mondatban 2 helyesírási hiba, te segglyuk, te magyar nyelv szégyene.

tölgyes 2014.02.20. 08:31:52

@hoplita: Nem baj csak számolgassa az elütéseimet, ha nincs más dolga nyüszifül Addig se anyázik, trágárkodik ocsmánykodik. Maga a füvek réme.:)

szoja122 2014.02.20. 08:41:39

@hoplita: Mondja az, aki szinte kizárólag csak káromkodni tud.

A magyar nyelv meggyalázója vagy, nagy nemzeti birka, aki csak akkor érzi jól magát, érvek hiányában és rendkívüli kisebbségi érzése miatt, amikor másokat gyaláz, káromkodik.

Többek között ilyenek miatt tart itt az ország ahol most.

aszekelyek 2014.02.20. 09:35:39

@tölgyes: ezért arról csak hülyeségeket fpuffog... , már PAksról. Ma reggel, atv-ben, Bognár nevezetű, ex jegybankos, előadja, hogy de az azért is nem lesz jó, ha mondjuk tényleg olcsón lehet eladni azt az áramot, amit esetleg termelnénk, exporta is, mert abba nincs beleszámolva a beruházás költsége -ezt honnan szedheti? - és egyébként is a magyar adófizetők terhére épülne az meg. Ez mit kereshetett a magyar jegybankba Ön szerint ? MIT FOGNAK ÉPÍTENI ? ami nem a ADÓFIZETŐK , magyarok zsebére fog megvalósulni ? Annak terhére. ezen mindig felhúzom magam, amikor a baloldali szavazókat ennyire hülyének nézik és ilyen ocsmány dolgokkal etetik be őket. Erkölcstelenség és visszaélés a tudatlanságukkal.ki volt glancolva apasas, baromira, nem győzött fényleni a méregdrága ruha rajta... és van ehhez is képe. persze tirádákat hallottunk a magas kamat áldásáról is...

aszekelyek 2014.02.20. 10:04:09

@tölgyes: olvasom, hogy MA a francia gigacéggel tárgyalgatott tavaly, éppen az erőmű építéséről... Információkat akartak szerezni ugyanis... Őt ki dobhatta fel Ön szerint ? :)
Bokros szintén ma reggel. mert a gazdagokat fölösleges támogatni. ezzel egyetértek , ezért nem támogatom őt , ferinket , bajnait és a szocikat és apolitikájukat. A bajuszos állati nagyképű, ahogy szokta. Aszongya a marhája, amikor felolvasta neki Antónia, hogy mit is hánynak a szemére , a viselt dolgait, d és azt mondja, ez azért elég erős vád..., hogy eszébe sincs a szegényeket támogatni... hogy, -kapaszkodjon! - " többen elmondták már erről , hogy az az összeg, 15 évvel ezelőtti árakkal, nem maiakkal számolva, alatta maradt annak, amit ebben a ciklusban csináltak ésnem is mongyák, ki hogy megszorítás." ezért lenne az hazugság , amit felolvasott Antónia.
Ami tények sora. különösen a teljes energiaszektor IMF tanácsára történt privatizációja, bagóért. Valamint a kiszervezése a magyar nyugdíjbefizetéseknek, annak akevésnek is, a magánbiztosítók zsebeibe.

Komoly ember , hogyne , a lajcsika...

aszekelyek 2014.02.20. 10:14:58

@tölgyes:lehet. lajcsika határozottan kijelentette, hogy az Ep-választásra már külön indulnak. Láttam egy fotót, melyen a következők láthatóak:) Hivatalos, kampányfotó. bauerúr, exszdsz, kerék-bárczy, exmdf, valamilyen lajos, olajos, oláh,.. ex mdf? és bokroslajcsika

aszekelyek 2014.02.20. 10:24:39

@inreallife: továbbra sincs eltérés az idősbántalmazó, nyugdíjukat elrabló bűnözők és közted. Szerintem.
Talán csak annyi , hogy ők büntethetőek érte.

tölgyes 2014.02.20. 11:00:47

@szoja122: Remek hozzászólás! Az "elvhű és következetes" politikai gondolkodás mintapéldája az Öné..:) A radikális szélsőjobb enyhe (vagy időnként nem is enyhe) náci beütéssel és a felvilágosult nemzetközi liberalizmus így helyezkedik egy platformra:). Volt már történelmi példa az egymásra találásukra.:)

Szeretném, ha ideidézné állandó káromkodásaimat.

tölgyes 2014.02.20. 11:11:35

@aszekelyek: Ezek amolyan kényszerű utóvédharcok. A sok rizsa után kiderült, hogy az elit minden csoportja meg akarja építeni a Paks/2 erőművet. Kezdetben ment az össze-vissza duma, de mára a kezdeti tiltakozás tarthatatlanná vált.

Az meg végképp kínos, hogy a z MSZP már a franciákkal alkudozott, méghozzá egy olyan céggel, amelyik másutt már többször rosszul teljesített.

Most marad a nem kis kell energia, és az a se jó ha nem drága szöveg. Miközben az USA gazdasági előnye ma nem egyszer épp az olcsó energiából fakad. Nem mindegy, hogy mennyiért kell venni a traktorba a benzint szántáskor, aratáskor.

nyünyüge 2014.02.20. 11:56:52

Ha harc, legyen harc :)

"Partnerségi együttműködési megállapodást köt a kormány a Magyar Telekom Nyrt.-vel, az erről szóló határozat a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg.
A kormány felhatalmazza Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a céggel a partnerségi együttműködési megállapodást a kormány nevében aláírja. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett cég fő tulajdonosa a német Deutsche Telekom"

fvipera 2014.02.20. 12:19:11

@Akitlosz: a kommentelés foteles műfaj. ülj le te is nyugodtan ilyenkor

fvipera 2014.02.20. 12:27:44

@sanity: kádár-romantika nélkül nem szerzett volna a törpe 2/3-ot. rezsifórum népe

tölgyes 2014.02.20. 13:29:50

@fvipera: Kádár-romantika nélkül nem nyert volna 2/3-dal Horn-Kuncze, majd nem nyertek volna még ezen felül kétszer választást.

Egyébként azért nyert Orbán 2/3-dal, mert 2002-2010 között a jelenlegi Összefogás néven futók nagyon elkúrták. Ha a fidesz nagyon nyer, akkor ennek még mindig ez az oka: a népek nem hiszik el, hogy ezek tudnak valamit kezdeni az országgal. Én se hiszem el. Ön elhiszi, hogy az elkúrós megtanult kormányozni, Mesterházy megokosodott, Fodor-Kuncze-Bokros megvátozott, Vitányi megfiatalodott és előjött a jobbik énje stb.? Mert én nem hiszem el.

fvipera 2014.02.20. 13:40:01

@tölgyes: vizitdíjat a kádár romantika söpörte el. 2008-as népszavazáskor az ország sokat lépett hátra. 2010-től még többet. orbánnál kb. mindenki jobban kormányoz, akár úgy is, hogy mindig pénzfeldobással dönt. orbán kormányzása habony fókuszcsoportos vizsgálatain alapul (időhorizontja az aktuális közvéleménykutatás). + szeret lopni. jó sokat. ezért kell paks, nem másért

jjulie 2014.02.20. 14:24:03

@tölgyes:

téged még nem tapostoak agyhelyen te felcsuttetve?

tölgyes 2014.02.20. 14:54:25

@fvipera: A vizitdíj ostoba és rossz kezdeményezés volt, amit bután akartak bevezetni. Ezt még a vizitdíj egyik atyja is többször leírta.
Amit pedig a 2010 utáni kormányzásról ír, az arra utal, hogy nem látja a fától nem az erdőt, de még a fát sem.. Mégse a fidesz alatt nőtt 30%-kal a GDP arányos hiány, nem a fidesz alatt duplázódott meg a külső adósság, duplázódott meg a munkanélküliség.

Paks és a lopás: úgy látom a mai ellenzék - ön is - már odaadta a 2018-as, 2022-es választást is a fidesznek. A beruházás előbb nem fog kezdődni, így a lopásra se lesz módja a fidesznek.. ha csak meg nem nyeri a mostani és még két ezután választást is.:)

nyünyüge 2014.02.20. 15:28:53

@tölgyes:
nem akarnám megtapasztalni, hogy milyen volna az, amikor Matolcsy-féle 19-re lapot húzó jegybankkal vagy pénzügyminisztériummal futunk bele világgazdasági válságba....

concret 2014.02.20. 15:50:06

@fvipera: Az a Te bajod: nem tudsz elég hálás lenni a szociális népszavazás vívmányainak.

Azóta pl nem kell a felsőoktatásban tandíjat fizetni. Vagyis ingyenes a felsőoktatás, ez világos mindenkinek, aki látja a fától az erdőt (könnyű annak, akit megérintett az erdészképzés szele).

Nem lehet a Tefajtád számára elég jól kormányozni, ez az ország fő baja. Szerencsére van elég derék híve a rezsiharcnak, ezért nem száll sírba a nemzet.

tölgyes 2014.02.20. 17:15:34

@nyünyüge: A kérdés jó lenne, ha nem ülne fordítva a lovon.

A valódi kérdés ugyanis ez:
1./vajon kiaknázatlanul hagyta volna-e a fidesz a 2002-2007 közötti nagy fellendülést.

1998-2002 alapján úgy tűnik, hogy nem.

Vagyis az országot nem válságban éri a 2008-as válság, ahogy ez az MSZP elhibázott politikája miatt történt.

2./ Vajon megnövelte volna-e a fidesz a GDP arányos hiány 30%-kal, a külső adósságot megduplázta volna-e?
stb.

concret 2014.02.20. 19:50:31

@tölgyes: A "mi lett volna, ha" ugye spekuláció, ámde tét nélkül akár űzni is lehet:

1./ ha az 1. Orbán(-Torgyán) kormány folytatta volna a Járai-Chikán féle liberális (bezonyám!) gazdaságpolitikát, akkor biztosan jobban jár a nemzetgazdaság és az ország. Sajna 2001-től a Matolcsy-féle keynesiánus tévelygés (ezzel nem J.M.K.-t akartam alábecsülni) negatív költségvetési és államháztartási folyamatokat indított el, de:
meg kell engednem, a nemzetgazdaság még így is jobban járt volna a Medgyessy-Gyurcsány-féle ámokfutáshoz képest.

2./Nem, Orbán egyetlen dologban tényleg konzervatív, és ez a ktg-vetési politika (javára írom, bár az álmait képtelen megvalósítani).

Viszont a 2. Orbán-kormány nem is említhető egy napon az elsővel. Most nem a jó és a rossz, hanem a rossz és a rosszabb között kell választanunk. A 2. Orbán-kormány bizonyos dolgokban alulmúlt minden magyar demokratikus kormányt (szerintem), ezért a rossz alternatívánál is rosszabb.
Ezzel együtt megérdemelnék, és hasznos is lenne, hogy rákényszerüljenek ámokfutásuk termésének betakarítására. Ezért én Önnel együtt a fidesz győzelmének drukkolok, persze megalázóan csekély mértékben (mondjuk: birtokolják a mandátumok relatív többségét, mondjuk 40-42%-át), és váljon a nemzet többsége számára nyilvánvalóvá zsákutcás politikájuk kudarca.

6.Lenin 2014.02.20. 20:13:11

@concret:

" bár az álmait képtelen megvalósítani)."

Vagyis szerinted minden külső-, és belső körülmény adott, hogy a jelenleginél hatékonyabb kormányzással jobb eredményt mutathatna fel bárki is a jelenlegi kormánynál.

(természetesen most hagyjuk figyelmen kívül az elmúlt húszvalahány év kormányainak teljesítményét, és a belső-, külső körülményeket)

A fentiek szerint 1 kormányváltással (vagy Orbán eltávolításával) minden nehézség nélkül, gyökeres-pozitív irányú-változást képes elérni bármelyik következő kormány.

tölgyes 2014.02.20. 20:38:11

@concret: Sok mindenben egyetértek Önnel. Többek között abban, hogy
1./ az első O. kormány munkájának jobb volt a színvonala. Én ezt nem a Chikán- nem Chikán kérdésben látom, hanem abban, hogy odafigyeltek egy szélesebb kiegyensúlyozottabb szellemi háttér fenntartására és működtetésére. Ez meglátszót a napi döntések előkészítettségében és színvonalában.

2./ Az bizonyos, hogy a hagyományos liberális gazdaságpolitikának feltehetően lejárt az ideje. Az állam fokozottabb jelenléte nem csak magyar jelenség. Az állami jelenlét a túlzásba vitt privatizáció visszacsinálása sok konfliktussal járt, amit felesleges és elnagyolt kijelentésekkel kár volt még tovább élezni.

3./ A 2/3-os hatalomhoz nem volt meg bennük a kellő alázat. Ezen az sem változtat, hogy Gy. és csapata az alig többségükkel nem kevésbé voltak arrogánsak.

4. Nem igazán szurkolok. Ez nem jó szó rá. Egyszerűen nem látok jobbat, de még csak megközelítően jó kormányzati feladatok ellátására alkalmas erőt sem. Az LMP-ben az kedves, hogy legalább nem vágyik kormányzati szerepre. Önmérsékletre és önkritikára vall. A többiek se tudnak jobbat ígérni és még el is mérik a lehetőségeiket.

5. Nem tudom, hogy mit várjak. Várni nem várok semmilyen eredményt. A dolgok mai állása szerint a fidesz nyerni fog. A kormányzáshoz rendelkeznek minden feltétellel. Azt remélem javul a teljesítményük, mert az itt élőknek az az érdekük, engem az ő nehézségeik árán nem vigasztalna a fidesz lelepleződése. Egyébként sem csak a teljesítményen múlik. Megítélésem szerint 90 után a fidesz első kormányának volt a legjobb a teljesítménye. Mit kaptak érte? Kikaptak.-

tölgyes 2014.02.20. 20:40:59

folytJavítás: 1./ nem meglátszót, hanem meglátszott.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.20. 22:14:44

@tölgyes:
Matócsnybucit miniszterelnöknek, üstöllést!

tölgyes 2014.02.20. 23:03:54

@Hepci: Ilyet írtam volna?:) Ne álmodozzon! Már Stiglitz is leírta: amit az IMF stb művel az nem műlödik..:) Ő mégse Matolcsy

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.21. 00:58:46

@tölgyes:
Ő abban különbözik Stirlitztől, hogy zsidó?
:)

szoja122 2014.02.21. 05:47:12

@tölgyes: Járt iskolában? Ismeri az ABC-t? Tud olvasni?

Ha majd megtanul, akkor egy kis szövegértést is meg kell tanulnia.
Ha esetleg nem lát menjen szemorvoshoz. A bejegyzés hoplitának hoplitáról szólt NEM önnek.

Azonban a válaszaiban ez ne zavarja, továbbra is firkáljon nyugodtan mindenféle hülyeségeket, ha ez megnyugtatja magát.

concret 2014.02.21. 06:48:19

@tölgyes: Ha két embernek van egy közös tagadása, attól még nem lesznek az egyéb állításaik hasonlóan érvényesek.
Hogy a liberális gazdaságpolitika megbukott volna? Egy helyen csinálták igazán komolyan: Lettországban. Látszik, hogy bukik (mint ahogy a múlt század közepén hanyatlott a kapitalizmus).

concret 2014.02.21. 07:01:34

@6.Lenin: Nem, én sem látok senkit sem, aki egy kormányváltással jó irányba fordítaná a dolgokat.

Éppen azt írtam @tölgyes-nek is, hogy fontos lenne a kormányzat meghosszabbítása, hiszen a társadalom rászorul további tanulásra: látnia kell az embereknek, hogy milyen kormányzásnak mi a következménye. Nem tanultunk a kádárizmus bukásából eleget, és nem tanultunk az elmúltnyócból sem. Ha most veszít Orbán, a "jobboldalí" újra mártírnak tartja majd. Ha 3 év múlva nem 88 ezer, hanem mondjuk 79 ezer csecsemő születik majd (nem kívánom, de ez a trend, a babáknak egyre kevésbé van kedve megszületni), talán rájöttök: hamis próféta, nem messiás.

Ezzel együtt továbbra is úgy vélem: mindenki menjen el Orbán ellen szavazni, aki nem doktorschmittpált tekinti a magyar elnökök mintaképének (mert Orbán igen). Kevesen leszünk, de kell, hogy megmutatkozzunk.

nyünyüge 2014.02.21. 09:34:05

OFF

Ha beszakadt volna alatta a föld - az lett volna az igazi szimbolikus válasz erre a förmedvényre :(.

index.hu/belfold/2014/02/21/oszlopokkal_20_tonnas_lesz_a_birodalmi_sas_raszakadhat_a_szabadsag_teri_melygarazsra/

tölgyes 2014.02.21. 09:51:45

@szoja122:
"Járt iskolában?" - így nem helyes. Legközelebb kérdezze így: "Járt iskolába?".. bár nyelvünk változása lassan eltüntetni látszik ezt az apró különbséget.

tölgyes 2014.02.21. 09:54:34

@concret: Nagyon rosszul érezném magamat, ha nagyobb volna közöttünk az egyetértés.:)@Hepci: Jól rátapintott a különbségre:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.21. 12:39:03

@tölgyes:
Roppant érzékem van a finom distinkciókhoz. :D

tölgyes 2014.02.21. 14:05:57

@Hepci: Látom, hogy erre specializálta magát.:) Azért is értékelendő ez az árnyalásvaló képesség, mert egyszer itt valaki a szememre vetette, hogy hiba volt a nagy orosz kémre hivatkoznom.:) Az egy kicsit sem zavarta az illetőt, hogy ez a kém a fantázia szülötte.:)

Ma a Duna TV-én 21.15-kor lesz Az én kis falum (Menzel).

nyünyüge 2014.02.21. 15:15:55

Na mi van, mégsem egy sértődött/megszállott/politikai karrierre vágyó/s Horváth András hazudozott össze-vissza?

A legfőbb ügyész tájékoztatása szerint hivatali visszaélés, adócsalás és csalás bűntettének gyanúját keltik azok az adatok, amelyek a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András által tett feljelentés nyomozása során eddig felmerültek.

hvg.hu/gazdasag/20140221_NAVbotrany_Polt_szerint_hivatali_visszae

graycivil 2014.02.21. 15:31:56

""A jó durva anyjukat ezeknek" - botrányt kavart a közmédia hírblokkja

A hírben ezért a rendőri brutalitásokról például egyáltalán nem ejtettek szót, a civil tüntetőket viszont egyenesen terroristának titulálták, akiket ártalmatlanná kell tenni minél előbb."

www.hir24.hu/belfold/2014/02/21/a-jo-durva-anyjukat-ezeknek-botranyos-hirblokk-a-kozmediaban/

Azt hiszem, a FYDESZ most pontosan érezheti az érzést, amit az állami alkalmazottak és közszolgák megélnek: Kötelező a "kenyéradó gazda iránti lojális seggnyalás". Pakssal és az orosz kölcsönnel pontosan ezt kaptuk. F.Y!DESZ

nyünyüge 2014.02.21. 15:32:17

@nyünyüge:
"A Telekom az elmúlt húsz évben 1800 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre Magyarországon, ahol 12 ezer embert foglalkoztat – a beszállítóinál pedig további százezer munkavállaló dolgozik –, és évente 140 milliárd forint adót fizet, amivel az ország egyik legnagyobb adófizetője."

Talicskával hordta ? Már csak az a kérdés, hogy ma éppen ki vagy be?

tölgyes 2014.02.21. 15:42:09

@graycivil: A vilgon mindenütt kötelező a lojalitás a közszolgálatban. Ezt kétféleképpen érvényesítik a demokráciák.
1. zsákmány elv. (pl. USA). Ez azt jelenti, hogy a győztes teljes közigazgatási apparátust lecserélik párthű katonákra. Az a ritka kivétel, ha valakit nem
2. semleges közigazgatás. (pl. Anglia) Itt a közszolga annak az elvárásait teljesíti, aki kormányoz. Fenntartás nélkül. Ha nem akarja teljesíteni nem lesz közszoilga.

Van azonban mindenütt egy nagy különbség: elég nagy a vállalkozói szféra ahhoz, hogy a kilépő, de jól teljesítő közszolgát alkamazza. Ráadásul a közszolgának nagyobbak a tartalékai is mint itt. Ez azonban a 3-400 év előnyből táplálkozik.

@nyünyüge: a netfejlesztést azonban így is elhanyagolta. Jó példa erre a mostani digitalizálás. Nem elég stabil a gerincvezeték:(.. és ahhoz képest túl drága a szolgáltatás.

graycivil 2014.02.21. 16:24:28

@tölgyes: Teljesen igazad van. A világon mindenhol SZAKMAILAG lojálisnak kell lenni a munkáltató állammal.

De ha POLITIKAILAG is lojális lenne minden közszolga a világon, akkor minden kormányváltáskor mindig el kellene bocsátani mindenkit (a hivatali WC-s néniig), hiszen (érvelésed szerint) lojális volt az előző kormányhoz, tehát nem lehet lojális az új kormányhoz. Kivéve azokat a kis-El Curókat, akik a nácizmustól a kommunizmusig minden kormánnyal szívból lojálisak". Ezt nevezik körkörös seggnyalóknak.

Nálnk pedig teljes poltikai lojalitást várnak el még az udvari munkástól is.

Lehet adni pofont tenyérrel is, késsel is. Nem ugyanaz a pofon.

tölgyes 2014.02.21. 17:16:55

@graycivil: Nem szakmailag kell lojálisnak lenni, hanem politikailag. Ez nem azt jelenti, hogy arra a pártra kell szavazni, aki éppen kormányoz, de azt jelenti, hogy annak a pártnak a szakpolitikáját kell támogatni, és megvalósítani, aki kormányoz.

Pl. Idejön az USA új nagykövete, akiről még a saját bizottsága is megállapította, hogy tájékozatlan, az országról, a diplomáciáról nincsenek érdemi ismeretei.. Ő ugyan milyen "szakmai" szempontot tud érvényesíteni? figyelembe venni. Nála csak a párthűség számít.

Korábban ügyeltek arra, hogy a nagy országokba ne ilyenek képviseljék az USA-t.. Most azért bírálják az elnököt, mert máshová is ilyeneket, vagyis hű pártkatonákat küld, akik pénzelték a kampányát!

szoja122 2014.02.21. 18:45:15

@tölgyes: Ez aztán válasz volt a javából!

Sokáig gondolkozhatott rajta. Menjen orvoshoz, de lehet, hogy az már az sem tud segíteni.

Máskor lehetőleg akkor válaszoljon, ha önt szólítom meg. Ha pedig nem tudja eldönteni, akkor fogadjon konzulenseket.

Amúgy fogjon kezet hoplita elvtársával: egyik kutya, másik eb.

tölgyes 2014.02.21. 20:15:20

@szoja122:

Már megint eltévedt saját erdejében.

1.Akkor szólítom meg, amikor akarom.
2. Akkor válaszol, amikor akar.
3.Ha ez nem tetszik. harapja meg a térdét.

Kiegészítés: Tanulja meg a különbséget a -ban, -ben, -ba. -be használata között mielőtt elkezd okoskodni.

szoja122 2014.02.21. 20:48:08

@tölgyes: Tudálékos "barátom"!

Akkor oktasson helyesírást, ha legalább annak minimumát ismeri. Nem akarom az elvtársát (hoplitát) idézni, amiben hibáit ecseteli, hisz szinte mindig elrontja.

Gondolom hiányzott akkor, amikor az összetett mondatokat tanították, vagy meghaladja az értelmi szintjét. Idézem, mert visszakeresni már nincs tudása: "Ha ez nem tetszik. harapja meg a térdét."
Tudja a pont az nem vessző!

Olyat pedig még elképzelni sem tud, hogy valaki elgépeli. Magánál ez biztosan nem fordul elő, mert profi módon gépel, így a hibái a tényleges (nulla) tudását tükrözi.

aszekelyek 2014.02.21. 20:57:02

@tölgyes: ettől függetlenül tele van az index pl azzal, hogy a rohattorbán miket kiárusított a ruszkiknak egy KGB-snek aladta az országot és az államadósságot is úghgy ábrázolják, ahogy asszem ferink száján bukott az ki, minap. Mintha az olyan lennem nint egy 4 év alatt mindenáron visszafizetendő hitel, az IMF-től. mely szükségképpen szociális megszorításokat is jelent, mivel azért van rá szükség, mert előtte elszórták a pénzt, mondjuk arra,... de sokat másra is .. és nagyon, nagyon drága beruházásokra, mint a 4-es metró. de sorolhatnánk. Ehhez képest hergelik a nem túl okosakat, facebookon látom, elég kevés ismerősöm lájkolja azért, hogy nem stadionokra jkell elszórni a pénzt.... igen cifrát mondtam ekkor magamban...., magára bízum, a kurafiak előtt és után lévőket, kb hozzá tudja gondolni. Csak úgy Petőfi után , szabadon...
Az ostobákra kevésbé tudok haragudni , mint a számítóan alajasokra. egyik ilyen témákat és MA marhaságait lájkoló,idősebb hölgy ismerősöm, közel 60, már ott megakadt, hogy GDP-nk nagy részét , amit megtermelünk, miért kéne inkább külhoniaknak adnunk.... de el is mondta, hogy nem érti de nem is érdekli, amit írok. Viszont ő a tévedhetetlen , MA ügyben és mindenben , szerinte. Írtam neki , hogy ez esetben minden pusztába kiáltott szó , ha el is zárkózik a megismerése elől a valóságnak. De teljesen kibontva ám ! Ezt tapasztalom akár a jobbik , akár az mszp támogatóknál. Jobbik szép programját is olvassák. megvalósítási tanulmányokba nem igen mélyednek el...
Mi a realitása és mi kerül sokkal többe, .., mint azt ők elképzelnék...

tölgyes 2014.02.21. 20:59:17

@tölgyes: Én nem szoktam helyesírásra mást oktatni, mert gyorsan, figyelmetlenül és rosszul gépelek, DE HA MÁR VALAKI OKTATÁSBA KEZD - AHOGY EZT MAGA TETTE -, AKKOR ELŐBB TANULJA MEG A LECKÉT.:)

aszekelyek 2014.02.21. 21:00:22

@manyike: hű, az aztán a nagy felvirágzás biztos záloga! Főleg a szegényeknek!, hogyafenébene... veszel rezet is aranynak? mert tudok azt is, ...pont ilyen vevőknek való az... Akik a gagyira vannak rákattanva.

aszekelyek 2014.02.21. 21:04:24

@concret: matematikában láttam olyat, hogy negatív-szorozva negatívval, az pozitív.. nemtom, nem írtak el egy algoritmust a ronigyerekék erre. aszerint adják elő a feltételezőknek, hogy az bizony pozitív.., összeg lesz. Amikor majd kiveszik a zsebeikből ezt is, azt is, amazt is, akkor majd a végösszeg pluszos lesz.
Sokan az elején elvesztik a fonalat és nem merik elmondani, hogy követni se tudták... Veres előadott egy ilyen kis mutatványt, amikor a kormányzati negyedre elköltött milliárdok, tízensok, került szóba. De a stadionra nem, arra egy árva grandot se költsenek... IRGUM burgum!

tölgyes 2014.02.21. 21:04:30

@szoja122: Én nem szoktam helyesírásra mást oktatni, mert gyorsan, figyelmetlenül és rosszul gépelek, DE HA MÁR VALAKI OKTATÁSBA KEZD - AHOGY EZT MAGA TETTE -, AKKOR ELŐBB TANULJA MEG A LECKÉT.:)

@aszekelyek: Ez így természetes. Kampány van. Ezek nem komoly dolgok. Arra jó, hogy a hívek borzongjanak. Ha lenne valami amivel elő tudnak állni, akkor az nagyot szólna. Ilyen nincs, ezért nyomatják, amit tudnak.

aszekelyek 2014.02.21. 21:14:46

@graycivil: gréczykém , téged a ló rúghatott meg , hogy ilyeneket írsz.... El kéneee ? Mindenkit elzavartak 2002-ben is , de nagyon csúnyán.... Hadd emlékeztesselek !

@tölgyes: Azt hiszi , az a harmónia , ha mindenki azt ordítja egyszerre , le kell váltani Orbánt.:) botfülű is élvezheti a zajt, azt hívén , az zene..

aszekelyek 2014.02.21. 21:17:18

@menőmano: na és milyen letisztultat mondott egynes beszédben? . oppardon, 2009-ben még nem az volt... Szóval akkor mit is mondott erről? Az ötpárti döntéskor, tudod... Az kéne, ide szépen, hogy lássuk, honnan tisztult le idáig.....

aszekelyek 2014.02.21. 21:29:34

@graycivil: ha összefutsz ferinkkel, feltétlen köszön d meg neki!

Állandóan Putyin seggében volt, 2006 - tól szorosan. Előtte is nyilván..
Véletlenül a TV székház csetepaté másnapján hozzá szaladt...

szoja122 2014.02.22. 04:36:06

@tölgyes: Én tettem?!?

Maga egy nagy marha! Stílusosan a Nemzet Nagy Marhája!

Még egyszer utoljára.

Az első írásom ez ügyben hoplitának(!) és NEM magának szólt, pontosan azért, mert másokat -akkor épp magát- oktatta ki a helyesírásra, akkor amikor Ő (hoplita) a stílusával a magyar nyelv szégyene.

Próbálja ezt a konzulenseivel értelmezni. Talán a Fidesz hívők, úgy együttesen, értik a magyar nyelv alapelemeit, habár ez nem jellemző rájuk, mint ahogy ezt az ön példa is mutatja.

hoplita 2014.02.22. 07:18:14

Az egyik faszfej összeugrott a másik faszfejjel és én vagyok a hivatkozási alap.

Muhahahahahaha...!

hoplita 2014.02.22. 07:26:18

@aszekelyek:
"....de el is mondta, hogy nem érti de nem is érdekli, amit írok...."

Hát légy erős libafos, sokan, kibaszott sokan vagyunk ezzel így.:)))

Ezt a kommentedet sem olvastam el, csak gyors átfutás közben ezen megakadt a szemem.:D

László56 2014.02.22. 08:05:55

Nagyon szép hétvégét kívánunk Mindenkinek

Amikor a politikus beszél....., írja az elemzőnk és szerinte nincs jó módszer a beszédek értelmezéséhez. Talán igaza van, de az is lehet, hogy nem módszer kérdése a beszédek elemzése, hanem ami igazán fontos, azok beillesztése az adott társadalmi, politikai és gazdasági környezetbe.

Így éppen Orbán Viktor évértékelőjénél figyelembe kellett volna vennie, a közelgő választások tényét. Ezáltal, ebbe a környezetbe helyezve kell értékelni az említett beszédet is. És máris van értelme és haszna. Teljesen természetes, hogy választási évben más az évértékelő mint különben.

Elemzőnk ugyanakkor látványosan bemutatja a saját fejlődését is, hiszen hogy is írja: „...az egyik lehetséges út a szubjektív értelmezés“. Cseppet sem meglepő az, amit ír. Sőt, idővel rá fog jönni, hogy politikai elemzés és értelmezés csak szubjektív módon történhet. Minden más próbálkozás szemfényvesztés és önbecsapás. Így aztán nem az elemzőknek kell semlegesnek lenniük, hanem az olvasóiknak kell felismerni azt a tényt, hogy a politikában minden értelmezés és elemzés csak szubjektív lehet. Ennek a tudatában kell olvasni is, és máris nem probléma az elemzés értelmezése sem.

Az elemzőnktől valahogy elvártam volna, hogy egy évértékelőnél elmagyarázza nekünk, mit is tart kulcsmondatoknak vagy kulcsszavaknak a beszédben. Ez az ami megmutatta volna nekünk azt is, hogy ő maga hol is tart a gondolataival a beszéd értelmezésénél. Olyan kulcsmondatoknak mint például, „...2010 a második rendszerváltás éve...“ roppant jelentősége van, hiszen ilyen formában ezt még a Miniszterelnöktől nem lehetett hallani. Szerintünk ilyen és hasonló kifejezésekre kellett volna felfigyelni az elemzőnknek. Annál inkább, mert ez az a mondat, ami az ország a – Fidesz által elképzelt – jövőjére is céloz.

Azt azért tudni kell, hogy egy évértékelés, - mindegy hogy kitől – csak szubjektív lehet, mint ahogy a beszéd értékelése is. Ezért, ilyen esetben nincs olyan, hogy jó vagy rossz beszéd. Csak olyasmi van, hogy megfelel e célnak vagy sem. Ezt megállapítani azonban, ismerni kellene a beszéd célját. Ami viszont, szintén egy politikai beszédnél, nem is olyan könnyű. Azt hiszem ebben az elemzőnk is egyetérthetne velünk.

concret 2014.02.22. 08:21:43

@tölgyes: Még ebben sem értünk egyet. Szerintem hasznos, ha alapelvekben minél nagyobb az egyetértés. Legalább a közelmúlt globális megítélése kezd formálódni. Én nem szégyellem, ha bármiben is egyetértek Önnel. Ugyanis nem a személy az érdekes.

concret 2014.02.22. 08:25:16

@aszekelyek: Ez így nagyon szép, bár nekem kicsit érthetetlen. Nyilván hiányzik számomra valami továbbképzés.

szoja122 2014.02.22. 08:30:55

@hoplita: Azért véd téged, mert készül a koalicióra.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.22. 10:14:57

@concret:
Ha kijárod a fidesztrollnok-egyetemet, még lehet eséJed.

tölgyes 2014.02.22. 11:29:11

@szoja122:
Ön azt méltóztatott írni, hogy én gyakorta használok illetlen szavakat. Kértem, hogy másoljon már ide néhányat. Nem tette, de most elkezdett marházni.:)

Megismétlem azt, amit láthatóan még nem sikerült megértenie. A net már csak ilyen. Mindenki beleszólhat mindenbe. Még illetlen szavakat is használhat, ha a blog gazdája eltűri. TG pedig eltűri.

tölgyes 2014.02.22. 11:33:05

@concret: Milyen érdekes: a nagyobb egyetértés kevesebb egyetértést jelent, mint a nagy egyetértés.

Bizonyára van közöttünk néhány dologban véleményazonosság, de az nagy szerencse, hogy ez a meglévőnél nem nagyobb.:)

nyünyüge 2014.02.22. 12:13:22

Amikor egy főpolgármester beszél.
Mint egy óvodás.

"Demszky Gábor nem érdemli meg, hogy sütkérezzen a metró befejezésének fényében."

index.hu/belfold/budapest/2014/02/22/nem_hivjak_meg_demszkyt_a_4-es_metro_atadasara/

sanity 2014.02.22. 12:38:12

kuruc.info/r/53/124211/

"Nyilvánosságra hozta az Alkotmányvédelmi Hivatal elődszervezete, a Nemzetbiztonsági Hivatal őszödi jelentéseit. Ezekben az áll: egy Guevara nevű célszemély szerint Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtattak, hogy eltereljék a figyelmet a megszorításokról."

Mi lesz itt április 6-ig, hajjaj....

szoja122 2014.02.22. 16:07:29

@tölgyes: Ilyet NEM méltóztattam írni. Az amit félreértett, az teljesen egyértelműen nem önnek szólt, hanem hoplita elvtársának.

A történet időrendben a következő volt (lehet ellenőrizni):
---------------------------------------------------
1.Hoplita írta ezt önnek:
hoplita 2014.02.20. 08:10:30
@tölgyes:
3 mondatban 2 helyesírási hiba, te segglyuk, te magyar nyelv szégyene.
-----------------------------------------------------------
Erre én válaszoltam, hoplitának. Figyelje a ragozást!!!
--------------------------------------------------------
2. szoja122 2014.02.20. 08:41:39
@hoplita: Mondja az, aki szinte kizárólag csak káromkodni tud.

A magyar nyelv meggyalázója vagy, nagy nemzeti birka, aki csak akkor érzi jól magát, érvek hiányában és rendkívüli kisebbségi érzése miatt, amikor másokat gyaláz, káromkodik.

Többek között ilyenek miatt tart itt az ország ahol most.
-----------------------------------------------------------
Ha önnek címeztem volna, akkor önnek írom, nem hoplitán keresztül, ha pedig mégis, akkor 3. személyben kellett volna írni. A „vagy” helyett vagy az ön nevét említem, vagy 3. személyben írom (Ő) . Így már világos, vagy kezdjük az ABC-nél?

Ezt félreérteni, az már művészet.

Amire ön:
----------------------------------------------------------
3. tölgyes 2014.02.20. 11:00:47
@szoja122: Remek hozzászólás! Az "elvhű és következetes" politikai gondolkodás mintapéldája az Öné..:) A radikális szélsőjobb enyhe (vagy időnként nem is enyhe) náci beütéssel és a felvilágosult nemzetközi liberalizmus így helyezkedik egy platformra:). Volt már történelmi példa az egymásra találásukra.:)

Szeretném, ha ideidézné állandó káromkodásaimat.
-----------------------------------------------------------
A többi már ezek folyamodványa.

szoja122 2014.02.22. 16:20:43

@tölgyes: Ilyet NEM méltóztattam írni. Az amit félreértett, az teljesen egyértelműen nem önnek szólt, hanem hoplita elvtársának.

A történet időrendben a következő volt (lehet ellenőrizni):
---------------------------------------------------
1.Hoplita írta ezt önnek:
hoplita 2014.02.20. 08:10:30
@tölgyes:
3 mondatban 2 helyesírási hiba, te segglyuk, te magyar nyelv szégyene.
-----------------------------------------------------------
Erre én válaszoltam, hoplitának. Figyelje a ragozást!!!
--------------------------------------------------------
2. szoja122 2014.02.20. 08:41:39
@hoplita: Mondja az, aki szinte kizárólag csak káromkodni tud.

A magyar nyelv meggyalázója vagy, nagy nemzeti birka, aki csak akkor érzi jól magát, érvek hiányában és rendkívüli kisebbségi érzése miatt, amikor másokat gyaláz, káromkodik.

Többek között ilyenek miatt tart itt az ország ahol most.
-----------------------------------------------------------
Ha önnek címeztem volna, akkor önnek írom, nem hoplitán keresztül, ha pedig mégis, akkor 3. személyben kellett volna írni. A „vagy” helyett vagy az ön nevét említem, vagy 3. személyben írom (Ő) . Így már világos, vagy kezdjük az ABC-nél?

Ezt félreérteni, az már művészet.

Amire ön:
----------------------------------------------------------
3. tölgyes 2014.02.20. 11:00:47
@szoja122: Remek hozzászólás! Az "elvhű és következetes" politikai gondolkodás mintapéldája az Öné..:) A radikális szélsőjobb enyhe (vagy időnként nem is enyhe) náci beütéssel és a felvilágosult nemzetközi liberalizmus így helyezkedik egy platformra:). Volt már történelmi példa az egymásra találásukra.:)

Szeretném, ha ideidézné állandó káromkodásaimat.
-----------------------------------------------------------
A többi már ezek folyamodványa.

Mégegyszer leírom, hogyészrevegye, az ismétlés a tudás anyja.

tölgyes 2014.02.22. 16:58:59

@szoja122
Akkor kezdjük el újból:

A neten alapszabály az, hogy mindenki ahhoz szól hozzá, amihez kedve van, arra reagál, amire akar.:) Azt senki nem írhatja meg a másiknak, hogy írjon, ne írjon, reagáljon, ne reagáljon.. illetve írhatja, de semmi értelme.:) Ha valaki kilép a netes térbe, annak ezzel számolnia kell. Egyet megtehet: NEM OLVASSA EL AZT, AMIT A MÁSIK(jelen esetben én) ÍR!Én ugyanis nem állok a háta mögött csőre töltött fegyverrel és nem kényszerítem magát semmire.:)

Trágárságokat pedig többszöri kérésemre se tudott idézni tőlem. Olyat tud, amivel nem ért egyet, de a más véleményt is meg kellene szoknia annak, aki fennen hirdeti szabadelvűnek hitt "nézeteit."

szoja122 2014.02.22. 18:35:18

@tölgyes: Miért szidja az anyámat?!?

Ez undorító és aljas öhntől foglalkozon a sajátjával. Ez internet, ahol NEM anyázunk.

Ha nem érti miért írtam ezt, kérdezzen bátran.

szoja122 2014.02.22. 18:41:40

@tölgyes: Maga szánalmasan pitiáner és hülyébb, mint ahogy azt a fegyveres bandita állítja.

Khal Drogo 2014.02.22. 19:03:57

@tölgyes: Jelenleg mindkettő lojalitást elvárják. Az olyan erkölcsi piedesztáról szavaló kormányzatok mint a Fidesz, ez alapvető elvárás. Nyilván nem látnak bele az emberek fejébe, plusz meg is lehet játszani azt hogy valaki egy adott párttal szimpatizál holott nem szavaz az adott pártra semmilyen körülmények között sem.
De elvárás szinten igenis elvárás hogy jelenleg a kormányzati gépezetben dolgozók Fidesz-szavazók legyenek, mindent megtesznek annak érdekében a maguk tökéletlen eszközeikkel hogy ezt tudják is kontrollálni. Egy adott pozícióra beadott Fideszhez nem köthető és egy Fideszhez vagy Fidelitashoz köthető ember ( pl. tag, pl. rokoni kapcsolat egy befolyásosabb taghoz ) közül egyértelmű hogy a Fideszhez köthető nyeri el a közszolgálati állást, akkor is ha a képességek terén elmaradásban van, sőt láttunk példát arra is hogy a képességek iratszerű hiánya befolyásosabb embereknél az adott jogszabály módosítását vonta maga után.
Tehát a lojalitás primátus egyértelmű, a döntéshozók úgy vannak ezzel hogy a szakmai részt majd menetközben megtanulja, az kevésbé fontos mint az hogy meglegyen a bizalom.

Ezért is van az, hogy a kormányzatban kevés nagy tekintélyű szakember dolgozna. A szakmai sikeresség nagyon ritkán párosul egyfajta erős politikai elköteleződéssel, pedig nagyon komoly karrier építhető így ki. Csak ez általában kikezdi a szakmai integrációját az adott személynek, ugyanis mindenki tisztában van azzal, hogy az adott szakmai véleménye helyett mindenképpen a kormányzat a saját álláspontjának a képviseletét várja el.

Az hogy ez az agenda mennyire sikeres, Ön is meg tudja ítélni, elég csak végigfutnia a kormányzat által levezényelt úgynevezett nagy átalakításokat.

Nagykövetek - Magyarországon is a nagykövetek kiválasztása ezen úton történik. Magyarország londoni nagykövete egy volt MOL felsővezető, aki nem volt előtte diplomata. A francia nagykövet a miniszterelnök rokona és bizalmasa, ő sem volt előtte diplomata. Sorolhatnák még tovább, nagyon kevés karrierdiplomata van a magyar külügyben, egyrészt a zsákmánypolitika egyik gyöngyszeme egy külügyi állás, ezért az emberek többsége 4 évente lecserélésre kerül, másrészt pedig az van amit írtam, kevés valóban használható ember van a lojalitás és a szakmaiság metszéspontjában.
Csak egy példa : Egy igazolt Futsalos aktív focista ma a külügyben államtitkár, mindenféle diplomata vagy külügyes előképzettség nélkül. Nyilván azt a koncepció hogy majd beletanul.

Zárásként csak annyit, hogy a magyar közszoglálati jog zárt, érdemeken alapuló közszolgálati karriert rögzít. A zsákmányszerzést csak a legfelsőbb politikai szintekre terjeszti ki, pl. államtitkárok és miniszterek. A valóságban Magyarországon zsákmányelvű közszolgálat működik. Ezt mindenki tudja aki nem egy álomvilágban létezik. Persze az országban nem ez az egyetlen olyan terület ahol a törvényalkotói leírt szándék és a valóság kevés átfedést mutat.

Az egészet csak azért írtam le, hogy semmivel sem vagyunk jobbak mint az USA zsákmányelvű közszolgálata, se nagyköveti sem más szinteken.

Khal Drogo 2014.02.22. 19:33:43

@concret: A kormányzat realív teljesítménye elfogadható, hiszen elkerülték a belpolitikai válságot, a kormányzat mindösszesen egyetlen egy képviselőt veszített el a 4 év alatt, Ángyán Józsefet, míg ezen felül akadt két képviselője aki a törvények ezrelékét nem szavazta meg ( Bencsik és Pokorni ). Az Orbán által vizonált nagy politikai viták a nyilvánosság előtt, ha egyátalán voltak ilyenek, rejtve maradtak, a frakció szilárdan kézben tartotta a folyamatokat. A költségvetési hiányt hozták, az államadósságot így vagy úgy de egyenlőre a kívánt napra kihozták hogy csökkenő pályán van stb-stb.

Ezek a viszonylagos eredményeiket úgy érték el, hogy az egyértelműen vesztes társadalmi csoportok nem tudtak megszerveződni komoly ellenállás irányában. A gazdasági hátországuk jelentősen megerősödött, a médiabefolyásuk meghatározóvá vált. Szinte az összes küzdelmüket megnyerték, talán csak a köztársasági elnök bukása és a tandíjjal egyenlő újfajta diákhitel ügyében szenvedtek el vereséget. Ami meglepő, hogy a korábbi kormányzati kiigazításokkal ellentétben még az adóemelések és a kiadáscsökkentések sem roppantották meg a Fidesz támogatottságát, bár az valamelyest csökkent de továbbra is fölényes előnyt mutat.

Ugyanakkor kérdéses hogy ez a konfrontatív politika, a győzelmek mennyire fognak tartós eredményeket elérni. Azok az emberek, akik a társadalom különféle csoportjaiban a kormányzati erőpolitika áldozatául estek, nyilván nem fognak felejteni. Minden győzelem újabb veszteseket szül, miközben kevesen nyernek.

A labda az ellenzéki pártok térfelén pattog, ki fogja tudni csatornázni ezeket a veszteseket saját maga mögé. Ezt a négy évet a jelenlegi ellenzék nem tudta kihasználni. Ha ez megváltozik, a kormányzat politikai ellenfelei akkor fognak megerősödni.

Khal Drogo 2014.02.22. 19:36:02

@hoplita: Azt lehet tudni hogy mi a véleményed arról hogy a Jobbik teljes frakciója - mínusz Gaudi, aki nem lesz majd képviselő - megszavazta a Paks II-őt?

concret 2014.02.22. 19:57:01

@tölgyes: legyen igaza. A mi vitáink sehová sem vezetnek. Pozsgay vs. Tölgyessy - kibékíthetetlen alapálláspontok.
És mindketten büszkén vállaljuk is.

concret 2014.02.22. 20:35:24

@Khal Drogo: Amit ír, az helytálló, csak éppen tőlem teljesen távol álló megközelítés. Napi politikai-hatalomtechnikai elemzés, aminek persze megvan a maga létjogosultsága (rövud távon).
Miután én közvetlenül egzisztenciálisan nem - csak nagyon közvetve, a magyar gazdaság, azon belül, de azzal erős összefüggésben az építőipari konjunktúra révén - vagyok a hatalmi kérdésekben érdekelt, azzal hitegetem magam, hogy viszonylag érdeksemlegesen ítélem meg ezeket a dolgokat. Persze, szubjektíve, saját ízlésem alapján.

Számomra ezek a választási-kormányzati szempontok csakis a "közjó" hosszabb távú szempontjai alapján értékelhetőek (néha Hepci citálgatja, nem túl divatos szempont). Biztosan generációs eltérés is okozza (én 52 éves vagyok, Ön valószínűleg a fiam lehetne). Pl 2006-ban pusztán hatalomtechnikai szempontból teljesen logikus volt bizalmi szavazást kérnie Gyurcsánynak a saját többségű országgyűléstől - hiszen meg is kapta tőlük a bizalmat, ugye? Ki láthatta akkor a 2010-es földcsuszamlást?

Hosszabb távon viszont a pragmatikus, de elvtelen döntéseknél sikeresebbnek bizonyul(ná)nak az elvi alapú politikai döntések. Kár, hogy nálunk ezek a szempontok csak az adott politikus büntetéseként (és sosem a jutalmazásaként) érvényesülnek. Merthogy nincsenek ilyen (döntési helyzetben lévő) politikusaink.

inreallife 2014.02.22. 20:39:31

@aszekelyek: te valamit nagyon benéztél. én két dolgot utáltam magyarországon. indokolatlanul magasak az adók, ráadásul ész nélkül szórják az eltartottak közé. mindegy, hogy az nyugdíj, szociális segély, vagy a franc tudja kinek és minek a kárpótlása. azért felesleges adózni, hogy pármillió embernek nehogy dolgoznia kelljen. 70 éves nyugdíjkorhatárt, a szociális segély megszüntetését, mindenféle kárpótlás azonnali eltörlését, az egyházaknak juttatott transzfereket megszüntetni, tartsák el a hívek papjaikat. itt kezdődne egy normális állam, ami nem szórja a pénzt...

tölgyes 2014.02.22. 20:53:56

@Khal Drogo:ta. Ez önmagában még nem volna baj. Vannak jól működő demokráciák ahol ezt követik. (USA)
Ugyanakkor az is látható, hogy a stabil közigazgatási modell is tele van feloldhatatlan ellentmondással. Ezt jól mutatta az Igenes miniszter úr sorozat. Ha nem látta, akkor tanácsolom, hogy nézze meg.

Én a bajt a mintha-elv érvényesülésében látom. Úgy teszünk mintha nem az volna, aztán mégis az van. Ez a hazugság folyik 94 óta.

A KM államtitkárok közül egyik sem focista. Bába Iván kiváló szakember Németh Zsolt mindig is a külügyi vonalon dolgozott A helyettes államtitkárok közül Győri Enikő, Prőhle Gergely jó szakemberek.. a többieket nem ismerem.

A francia nagykövet Dr. Trócsányi László nem rokona Orbánnak, szerintem nem is bizalmasa. Persze minden állítását nem tudom kontrollálni.

tölgyes 2014.02.22. 20:57:03

@concret: Én minden különösebb büszkeség nélkül vállalom azt amit gondolok. Abban egyetértünk, hogy a szakadék nagy.:)

inreallife 2014.02.22. 21:27:39

@aszekelyek: na mesélj még, milyen polgárosodási utakat ismersz még? valami fogalomzavarban vagy, az oligarchák, akik a fidesz irányítói és a "fülkeforradalom" nyertesei azok biztosan nem a polgárok. rajtuk kívül mindenki csak szívott az országban, csak annyira hülyék, hogy észre sem veszik, hogy megemelkedtek a bankszámla költségek, a telefondíjak, de akár az élelmiszerárak, nem beszélve az adókról, benzin és a dízel fronton is ott őrjöngtek az első sorban, amikor átlépte a 300-at, mostmeg a 400 feletti ár is simán elfogadható. ja bocs, a szegények adóját az áfát ki is felejtetettem. szóval azoknak, akiknek ez jó volt, azok választják újra a fideszt. megérdemlitek, el fog jönni azaz idő, amikor mindenki utálni fogja a fideszt, mert ez a szabadrablás, amit a 2/3-dal műveltek az valami botrányos. csak hülyék vagytok, mert nem értitek, hogy nem a 200-as villanyár csökkentés lófasz a 2%-os áfához képest. analfabéta nemzet a magyar, tele retardált cigányokkal és elhülyült nyuggerekkel...

inreallife 2014.02.22. 21:40:17

@tölgyes: hát a fasz tudja, demokrácia? az a demokrácia, hogy a nyuggerek mindig megszavazzák maguknak a nyugdíjemelést, a többiek meg viseljék el? csatlakoznak hozzájuk a cigányok, akik megszavazzák, hogy tovább élősködhessenek, évente százmilliárdokat költsön rájuk az állam, miközben tanulni meg dolgozni nekik az büdös. az a demokrácia, hogy a dolgozó emberek kisebbségben vannak, és a többség meg megszavazza, hogy dolgozzanak többet, adózzanak többet, ők meg nyeljék le? hát sajnálom, hogy ki kell ábrándítsalak, én nem veszek részt a "nyugdíjas és cigányparadicsom" fenntartásában. és igen, nem az ingyensör a nép érdeke, még akkor sem, ha sokan szeretik a sört. ingyen kenyér nem kéne, alanyi jogon?

de továbbra is mondom, ha a nem túl acélos román nyugdíjakból simán lehetett 25%-ot vágni, akkor magyarországon, ahol jóval nagyobb a válság, akkor ezt miért nem lépi meg? miért a 2%-os áfaemelés, a bankadó, meg a mradék 40 fajta adó emelés volt a járható út. nyugdíjat kellett volna csökkenteni kb 1000 milliárd forint összértékben, aztán máris meglenne a versenyképesség is, meg azok sem halnának éhen, akik dolgoznak. de akkor jaj, a cegény nyuggerek jajde jajgatnának, hogy ők nem akarnak 70 éves korukig dolgozni, őket tartsák el és az utódaik dögöljenek bele a munkába és ők dolgozzanak 70 éves korukig, mert nekik az nem jár... undorító nyugger lehúzós viselkedés...

inreallife 2014.02.22. 21:56:49

@aszekelyek: "marhaságokat én is tudok írni... "
akkor szólj, ha nem azt írsz...

concret 2014.02.22. 22:04:36

@inreallife: Én azt gondolom, hogy a nyugdíjügyhöz történő viszonyulás nem korosztályi kérdés, hanem elvi-személyiségi állásfoglalás dolga.
A mai szabályozás szerint nekem 13 évem van a nyugdíjba vonulásig. Ha közben változtatnak - ami elég sanszos - mondjuk 67-68 évre, akkor 15-16 évem van még. De a személyes álláspontom nem ez határozza meg: függetlenül a jogi szabályozástól addig fogok dolgozni, amíg egészségi állapotom és a piaci kereslet lehetővé teszi. Persze: 20 éve önfoglalkoztató és aktív munkaadó vagyok, ha a munkám el tudom adni, az elégedetté tesz. No és 8 és 5 éves gyermekeim vannak :)
És persze nem spekulálok a mindent megoldó állami fölosztó-kirovóra... Minden fölmenőm dolgozott amíg tudott, öregedő gazdálkodó földművesként pedig számíthatott a család természetes szolidaritására. Szimplán viszolyogtató a mai nyugdíjasok (jelentős részének) gátlástalan és aránytalan társadalmi terhet megvalósító egoizmusa.

concret 2014.02.22. 22:07:14

@inreallife: legalább marhaságokat írna. Az is jobb, mint a csapkodó, értelmezhetetlen káosz.

inreallife 2014.02.22. 22:10:23

@Hepci: 3 nyugger vállvetve agitál, hogy hatalomba tartsa a megváltójukat, megugye akinél nem változna az eltartott státuszuk. az egyik egy vén komcsi, a másik egy részeges öreglány, a harmadik meg egy tudálékos öreg, aki néha magázódásra vált, mintha attól várná a tiszteletet, nem pedig a mondanivalójával szeretné ez elérni. szóval elég komoly a felhozatal itt a blogon a "fanokból"...

tölgyes 2014.02.22. 22:13:58

@inreallife
Kedves infernális!

Ez amit itt elővezet egy nagyon szélsőséges ultrajobboldali, már-már álláspont, aminek semmi köze sincs az európai tradíciókhoz - még akkor sem, ha ennek a nézetnek is vannak európai tradíciói.:)
A vágyai akkor fognak teljesülni, ha az ország feladja a demokratikus politikát és egyféle diktatúrát vezetnek be.:(

Minden esetre: ilyen álláspontot én nem tudnék szégyenkezés nékül képviselni.

Khal Drogo 2014.02.22. 22:20:08

@tölgyes: Szíjjártó Péter most nézem úgy külügyi államtitkár hogy nem a Külügyminisztérium állományában dolgozik. LOL. Ezt azért nem gondoltam volna hogy Magyarországon a külügyi államtitkár a Miniszterelnökségen dolgozik nem a Külügyminisztériumban.

A másik állításom meg, nem frissítettem, Kékessy Dezső az első Orbán-kabinet alatt volt párizsi nagykövet. Trócsányi alkotmánybíróból lett nemrég nagykövet, szintén semmi köze nincs a diplomáciához.

Minden bizonnyal Trócsányi megfelelő ember a nagykövetséghez, csak nem karrierdiplomata. Előtte sosem volt diplomata, se többet, se kevesebbet nem ért hozzá mint az a hollywoodi producer akit Obama ideküld.

Khal Drogo 2014.02.22. 22:23:33

@inreallife: Nem tudom olvastad-e a Jobbik programját. Benne van a férfiak 40 év munkaviszonya után járó nyugdíj igérete. Magyarországon a 60 éves férfiaknak legalább felének van 40 év szolgálati ideje, az 54-60 éves között is több tízezernek, akkor is ha nem számít bele az ipari tanulóidő.

Amiről a Jobbik beszél, az 1 év alatt legalább 100 ezer új nyugdíjas. Ha már a Jobbikra szavazol, legalább ne nyuggerezz mert a Jobbik kibontotta a nyugdíjzászlót. Lemaradtál egy prospektussal.

aszekelyek 2014.02.22. 22:35:47

@hoplita: én is éppen ugyanezt írtam..., gyalogos.felületes egybitesekkel való találkozásomról..Akiket tudás nem zavar meg a megkérdőjelezhetetlen igazságuk erőszakos nyomatásában... , ha nem igaz , akkor is.

@nyünyüge: A szélessáv elérhetővé tétele kölcsönösen előnyös üzlet.
Nem vezeti ki az adót de ilyen üzletet érdemes kötni.

aszekelyek 2014.02.22. 22:38:31

@tölgyes: no, épp olvasom, hogy az EU foglalkoztatásért felelőse, bizottságból azt találta mondani, hogy semmirevaló volt a magyar és lengyel manyup rendszer, egyáltalán nem kár érte és abból egy hang nem igaz, amiket itt összehordtak a kedves ellenzékiek, hogy elloptajazorbánördög.
Mindjárt lájkoltam is. :)

aszekelyek 2014.02.22. 22:41:41

@tölgyes: ezen túlmenően pedig mindenki úgy ítél, ahogyan él... Vizitdíjéknak akkor jó volt kádár népe, amikor meg kellett őket venni a 13 -haviui nyugdíjjal... És mernek egy hangot is mukkanni...

aszekelyek 2014.02.22. 22:45:32

@Khal Drogo: és nem mind a 1000 ezer éri meg a hatvanat , egyáltalán...

Khal Drogo 2014.02.22. 22:46:05

@concret: Gyurcsány bizalmi szavazása komédia volt nekem. Még csak nem is volt szoros az eredmény, egyhangúlag megszavazták, vagyis előre leegyeztetett eredmény volt. De természetesen nem ez volt az első és nem is az utolsó ilyen szavazás, a magyar pártok vezetői jobbára a tisztújításokon egyedül indulnak, aki indul ellenük azt előbb-utóbb kizárják vagy kilúgózódik a pártból, látható a mentalitás majdnem mindegyik pártban. A széttagozódott, nem teljesen hieralhizált MSZP-n kívül és az egykori szintén tagolt SZDSZ-en kívül itt valódi hatalmi vetélkedések nincsenek a pártokban, a pártok gyűlései leginkább valamelyik SZKP Kongresszus modern változatai, ahol az aktuális elnököt újra és újra megszavazzák. Az egész jól mutatja a politikacsináló magyarok hozzáállását a demokráciához. Tekintélyelvűség, hűbéresi mentalitás.

Ami Orbánt illeti, nagyon érdekes hogy azzal a fogással, ahogyan minden hallgatóságnak azt mondja amit hallani akar, milyen sikeres. 2011-2013 között rendszeresen bírálta a kommunikációs szektorban tevékenykedő cégeket, mert azok kilapátolták a pénzt úgymond az országból. Majd különadóval sújtja őket, amit átalakít, végül több tízmilliárdos támogatással eléri hogy idehozzanak egy 1300 fős szolgáltatóközpontot.
De ez igaz minden térfelén a politikájának. Brüsszelben Europér, amikor ő elnökölt erősített a közös politikákat és több jogosítványt adott Brüsszelnek, majd eközben a féltudású hallgatóságának eladja hogy ő szkeptikus, sőt egyesek azt hiszik hogy ki akar lépni az Eu-ból. Ha valami miatt úgy gondolja, hát az oroszokat kiszorítja a MOL-ból majd azután egy megállapodást köt velük 3000 milliárd forintról Pakssal kapcsolatban.

A nyugdíjasokat minden kommunikációs szinten támogatja, eközben megszünteti a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét, vagyis kvázi megemeli a korhatárt kb. 6 millió embernek.

Lehetne sorolni a végtelenségig. Nagyon ügyesen lavírozva őrzi meg viszonylagos támogatottságát.

aszekelyek 2014.02.22. 22:49:33

@inreallife: az európai polgárosodás idején nem is volt nyugdíjrendszer. legfeljebb elvétve. Az biztos, hogy nem az idősebb generációk hátán történt meg az a z európai polgárosodás. Amire olyan nagyon hivatkoznak. A románoknál semmiféle polgárosodást nem hozott a nyugdíjak 25 %-kal visszavágása. Magyarországon sem hozott , amikor 30 %-kal esett az értéke bokros lajcsika idejében.
Mint említettem , marhaságokat írsz. Most itt veled újra megszakítom a diskurzust.

concret 2014.02.22. 22:50:42

@aszekelyek: És mert nem éri meg, adjuk meg differenciálatlanul mindenkinek fiatalon a nyugdíjat, nyilván.

Vannak fizikai dolgozók, akiknek 60 évesen pár év életkilátásuk van. És vagyunk sokan, akik 80 év fölött élhetünk simán. A világ számos normális országában okos szakértők rugalmas konstrukciókat találtak ki: csak a mi hazánk a primitív populizmus földje (na jó, vannak még hasonló szánalmas helyek s Földön).

aszekelyek 2014.02.22. 22:57:00

@concret: még az is lehet:)
@Khal Drogo: ugyanakkor ezzel, hogy nem teszi lehetővé, csak úgy a korhatár előttit, teljesíti azt is, hogy " minden úgy lesz, mint az EU-ban". Ugyanis ott még csak fel sem merül, hogy 5 évnél több korkedvezményt bárki is élvezhetne. ennek is utánanéztem de megteheti bárki. Azon felül még hozzátartozik a teljesen kibontott igazsághoz, hogy bajnai már elrendelte a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatát, csak nem kezték meg komolyan,... választás előtt. Most tudjuk azt is, indirekt, hogyan tették volna, ha ők maradtak volna. a kompániája, a nem rokkantak, mind élveznék fiatalon a teljes állás és nagy összegű rokkantnyugdíjukat is. Ezt meg is ígérte nekik. Kónya és tsai szervnek. nem hallottam, hogy akik annyira ágálnak az öregségi nyugdíjak ellen, ezt kifogásolták volna....

aszekelyek 2014.02.22. 23:03:06

@concret: ezt hol olvasta, mert én sem, más sem írt ilyesmit. A ledolgozott 40 év , ne is haragudjon, mióta feltétel nélküli? Akik egyetemre is jártak, nyilván nem esnek ebbe a kategóriába. Ahogyan nem estek bele a hölgyek esetében sem. A szövőnők meg igen. Nagyon fel is voltak ezen zúdulva a diplomákat eközben összegyüjtő hölgyek, hogy ők meg mérnem.. Azért, kedves hölgyek, urak, mert nem nyűvődtetek akkor úgy és nem is fizettétek a nyugdíjat azokban az években. Úgy, mint akik nem tanulhattak de dolgozniuk muszáj volt. :) Kádár érában , komoly, fizikai munkán.
Három műszakban. Ezt pedig el kellett magyarázni a kádár éra kiválasztottjainak , képzeld el... mert megint rákezdték, amit a 19 ezer forintjuknál csináltak...

Khal Drogo 2014.02.22. 23:05:53

@aszekelyek: Magyarországon a férfiak nulla évvel mehetnek el a korhatár előtt köszönhetően Orbánnak. Én ezzel egyetértek egyébként, bár én eltörölném a nők kedvezményes nyugdíját is amit Orbánék hoztak létre.

Az EU-nak nincs semmiféle nyugdíjpolitikája. Így semmi sem lesz úgy mint az EU-ban. Ahány ország annyiféle nyugdíjrendszer. Eltérő korhatárok, eltérő korhatár alatti rendszerek.

A rokkantnyugdíjak területén nem a felülvizsgálatok rendszerén újított a kormányzat, igaz azt is átalakította. Hanem abban, hogy megszüntette a rokkantsági nyugdíjat. Magyarroszágon nincs rokkantsági nyugdíj.

Nem fogom elmagyarázni mi a kettő közötti különbség, hogy miben más a rokkantsági ellátás és a rokkantsági nyugdíj, felesleges. Annyira nem hiszem hogy érdekli. A lényege hogy egy aktív dolgozó ma alacsonyabb ellátásra jogosult az új rendszerben ha megrokkan és a szolgáltatás tartalma is szűkült, a rokkantsági ellátás sokkal kevesebb jogosultságot ad mint a rokkantsági nyugdíj. Mindezt úgy sikerült megcsinálni, hogy megemelték a nyugdíjjárulékot 0,5%al.
Vagyis a járulék emelés fejébe egy szűkebb szolgáltatást adnak.

Az egész ügy nem a felülvizsgálatokról szól alapvetően.

aszekelyek 2014.02.22. 23:05:56

@concret: bizonyosan vannak jobb konstrukciók. Csak amai 60 éveseknek, most megváltoztatni a jogosultságukat, nem diplomáséknak, enyhén szólva is ki...ás lenne.
:) A jövőre nézvést pedig sok okos konstrukciót lehet csinálni.

tölgyes 2014.02.22. 23:12:10

@Khal Drogo: Trócsányi esetében nem igaz az állítása. Ő egyetemi évei alatt kitűnt átlagon felüli nyelvérzékével. Már hallgató korában bekapcsolódott az Országgyűlési Könyvtár nemzetközi dokumentációs munkájába, majd a tudományos tevékenységén keresztül a nemzetközi kapcsolatok szervezésébe. Sikeres ügyvéd volt, egyetemi tanár lett és így alkotmánybíró.

Ez a diplomatává válás természetes útja. Jobb út, mintha valaki végigseggeli a küllügyi ranglétrát.

Khal Drogo 2014.02.22. 23:14:16

@concret: A rugalmas korhatári rendszerek differenciálatlanok. Én a diplomamunkámhoz több nyugati rendszert tanulmányoztam, olyan rendszer nincs szerintem ahol a fizikai munkásokat a nagyobb igénybevétel miatt előbb elengedik nyugdíjba.

Alapvetően erre ugyanis a rokkantsági nyugdíjat találták ki. Ha valaki a munkájában tönkremegy egészségügyileg,arra szolgál a rokkantsági nyugdíj intézménye. Magyarországon ezt szüntették meg. Magyarországon egy táppénzszerű ellátást kreáltak helyette. ami szakmai körökben mondjuk úgy hogy vitatott.

Khal Drogo 2014.02.22. 23:16:25

@tölgyes: Én követtem úgy az életpályáját mint Ön. Elhiszem hogy rátermett. De akadnak más példák is, ő akkor az üdítő kivétel.

aszekelyek 2014.02.22. 23:17:45

@Khal Drogo: van sok ország , még a bundesnyugatiak is,:) ahol így van , ahogy írtam.... Egységes nincs de az sok mindenből nincs nekik. :) Emlékeztetnék pl arra, hogy a szocik azzal kampányoltak a FIDESz ellen, hogy a svéd modellt akarják bevezetni a nyugdíjrendszerben... persze senki nem tudta, eszik-e azt, vagy isszák.... :) No akkor , ki tudjamegmondani , hogy azt , vagy nem azt csinálták meg ?:)) VAgy az jobb vagy rosszabb lett volna:)
De vannak itt hangok, akik szerint pedig pusztuljon a sok vénség de addig is legalább a 25 %-át vegyék el a nyugdíjuknak. Mire, azt nem részletezi....
Ami kár, ugye... mert nem mindegy, hogy abból IMF kölcsönt akarnának törleszteni, vagy mit akarnak a fennmaradó pénzzel. bankadót kivezetni? Vannak ilyen gyanúim...

Lehidaltam , amikor ma elküldte a kint élő barátnőm a der spiegel cikkét arról , hogy szorosabbra fűzik , elmélyítik szó szerinti idézetben , németek és izrael állam együttműködését , oly módon , hogy a jövőben a német állam képviseli az izraelieket azokban az országokban , ahol nincs önálló konzulátusuk. Pl ebben sem lesz egységes ugye a dolog minden európai országban... :) de nem lehet tudni. lehet, hogy itt is majd német állampolgároknak számítanak, quasi.... Cifra dolgok vannak a készülő európai egyesült államok tervben , az látszik... Még azt is mondta, nagyon megváltozott a közhangulat arrafelé , ahol ők élnek , az euroszkeptikusok száma megugrott.

Khal Drogo 2014.02.22. 23:20:01

@aszekelyek: A román nyugdíjakat tudtommal időközben visszaemelték a korábbi szintekre. Régen azért nem volt nyugdíj,mert egyrészt meghaltak az emberek sokkal korábban, éhenhaltak vagy megfagytak vagy megölte őket a rengeteg háború vagy betegség, másrészt aki ezeket túlélte, az a gyerekeivel lakott együtt, azok tartották el.

aszekelyek 2014.02.22. 23:23:28

@Khal Drogo: másutt nem is ennyire riasztó adatok vannak arról , hogy mennyien nem is érik meg a korhatárt. Igen pocsék az egészségi állapota az olyan korú magyar férfiak zömének.
Gondolom ez indukálja is ezt a dolgot. A férfiak átlagéletkora jóval alacsonyabb nálunk , mint európa más területein. A biztosítási matematika szerint nekik magasabb a megállapított manyup juttatás is. Ebből az okból.
Míg a nőké alacsonyabb , mert statisztikailag tovább élnek.

aszekelyek 2014.02.22. 23:26:07

@Khal Drogo: igen de a polgárosodás akkoriban és ettől teljesen függetlenül ment végbe. A romániairól én is így tudom:) Infernális kaffogta, hogy mermérnem itt is jól megvágták volna inkább azt a keveset is.
A szakrális társadalomnak azt az írmagját is igyekeztek később kiirtani, hogy az időseket csak úgy nem lökjük az útfélre...

Khal Drogo 2014.02.22. 23:26:21

@aszekelyek: A svéd nyugdíjrendszer gyökeresen eltér a magyartól. Alapvetően ismerik a helybenlakási időt, ami nálunk ismeretlen fogalom.

Amit a Fidesz tanulmányozott az a svédországban használt szimulált tőkefedezeti rendszer, amit a sajtó egyéni számlás rendszernek hív. Ennek megvalósítása jelenlegi formában a magyar közigazgatás erejét meghaladja. Óriási erőforrásokat kéne bevetni hozzá. Ezekre pedig nincs pénz. Ezért hát Magyarországon nincs szimulált tőkefedezeti rendszer.

Khal Drogo 2014.02.22. 23:28:39

@aszekelyek: Magyarországon a nyugdíjbiztosítás unisex. Nem veszi figyelembe hogy férfi vagy nő kap nyugdíjat,se a magánnyugdíjpénztárak se az állami részről. Amire utal,hogy a kötelező manyupnál ezt figyelembe vették volna, nos ez a jogszabály sohasem született meg.

aszekelyek 2014.02.22. 23:30:34

@Khal Drogo: nem tudom, mikor diplomáztál de a jelen állapotok európai nyugdíjrendszerekben ugyanezt a tendenciát mutatják. Mert ha hiszed, ha nem, üresek a nyugdíjalapok másutt is.

Khal Drogo 2014.02.22. 23:33:55

Tudtommal a Fidesz szerette volna pénz nélkül, komoly ráfordítás nélkül megcsinálni az egyéni számlás rendszert. Nos, pár hónappal a választások előtt már kijelenthetjük, nem sikerült nekik. Ma nincs egyéni számlás nyugdíjrendszer. Megsúgom hétfőn sem lesz és évekig nem lesz még ilyesmi. Egy nyugdíjrendszer ilyen szintű átalakítása igen hosszadalmas folyamat. Ha van rá pénz. Ha nincs, akkor még hosszadalmasabb tekintve hogy nem történik semmi sem.

aszekelyek 2014.02.22. 23:34:32

@Khal Drogo: ha ez a nőkre vonatkozó él , és él, mert 100 ezren mentek így el már nyugdíjba..., akkor nem lehet igaz az unisex. Ez ellentmondás:)

inreallife 2014.02.22. 23:35:24

@concret: hát ezaz. magad akarsz érvényesülni és az eszed is megvan hozzá, így sose lesz belőled jó komcsi... nézd meg a többi "dolgoztam ELEGET, átadom a stafétát" élősködőt. lenin meg tölgyes is ezt nyomatja, őket nem érdekli mi marad utánuk, csak a hátralévő 5-10 évükben ne kelljen dolgozniuk meg megélni a "tudásukból", hanem tartsák el őket. ők ezt a status quo-t éltetik, ami jelenleg a langyos víz és az akol melege...

bezzeg a marhák azt nem veszik észre a nagy rezsicsökkentés közben, hogy a gyógyszerek tb támogatása változott, azért a kurva gyógyszerészek meg a gyógyszercégek a felelősek, mert ők fosztogatják őket, nem a drágalátos kormány. és mindenre van válaszuk, csak előkapják a kifogások.txt állományt és beollóznak belőle valamit, ezt aszekelyek űzi magas fokon. néha nem is az adott kérdéshez tartozó választ ollózza be, de ez végtelen boldogságában (lelki szegénységében) nem zavarja... mindig találnak ellenségképet, aki éppen őket akarja kifosztani, ez valami komcsi poszttraumás stress lehet, annak is valami súlyosabb formája...

Khal Drogo 2014.02.22. 23:39:01

@aszekelyek: A kiszámításkor unisex. Nincs figyelembe véve hogy egy nő tovább él várhatóan míg egy férfi rövidebb ideig. Annyira nincs így,hogy a nők most jóval előbb mennek nyugdíjba,mint a férfiak holott tovább élnek. Ennek semmi köze nincs a biztosításmatematikához, ebből is látszik.

aszekelyek 2014.02.22. 23:40:00

@Khal Drogo: ezért aztán az ellenzékben , akiknek ez semmibe sem kerül , sőt hoz , egy időben állandóan azt követelte rajtuk... Amivel előzőekben megvádolták őket.

Nem mintha sok más dologban is nem így tennének .

inreallife 2014.02.22. 23:41:37

@Khal Drogo: hoppá, és arról nem olvastál, hogy alapnyugdíjat vezetnének be, és az aktív gyerekeik adójából kapnának magasabb nyugdíjat azok, akik iskoláztatták és nevelték a gyermekeiket ellentétben azokkal, akiknek egy sincs, de a felesleges pénzüket délamerikai hajókázásra költik, persze a nyugdíjukat termelje már meg az utókor, mégha ők nem is gondoskodtak volna arról...

ha 30.000 forint lenne az alapnyugdíj, és a gyerekek szja-ájának egy része egészítené ki, máris más lenne a leányzó fekvése. nincs gyereked? akkor gyerünk dolgozz tovább, többet kell beletenni a társadalomba.

több ráció van benne, mint gondolnád...

aszekelyek 2014.02.22. 23:43:30

@Khal Drogo: életbiztosításkor csak van... :) ? Vannak kombinált piaci termékek is.. Befektetés meg életbiztosítás , meg mifenét akartak rámsózni , mikor is eszembe jutott , hogy ja , nekem van is manyupom , mi lehet azzal..., meg kéne nézni... :)Nem csak banki ügyekben de biztosításiakban is igen kevés a tudása , ismerete a nagy magyar átlagnak. Sztem én még a középmezőny vagyok...

aszekelyek 2014.02.22. 23:46:32

@inreallife: tudnád mennyire zokon veszik a gyermektelenek ! Meg akik nem iskoláztatták a gyerekeiket...

inreallife 2014.02.22. 23:47:27

@aszekelyek: szép sokat írtál, csak éppen arra nem válaszoltál, hogy milyen polgárosodási utakat ismersz még, amit olyan nagyon követni kéne az országnak? mert oké, a nyugati nem pálya, de megtudhatnánk, hogy akkor most melyik úton és hova megy magyarország ezzel a vezetéssel? milyen polgárosodási szisztéma van még, ami nagyképűen bedobtál ide a blogra?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.22. 23:54:07

@Khal Drogo:
A felülvizsgálat remek dolog, a szakemberrel nem túlzottan (khmmm) ellátott állami egészségügyben leköt egy csomó értelmesebb célra is fordítható energiát.
Egyik ismerősöm autista gyerekét pl. félévente vizsgálják valamilyen támogatás jogossága szemszögéből, ez olyankor valamelyik szülője egész napját leköti.
Kb. olyan gyakran szoktak az autisták kigyógyulni az autizmusból, mint ahogy a féllábúnak kinő a hiányzó lába...

Khal Drogo 2014.02.23. 00:04:26

@Hepci: Ezeket a túlbürokratizált eljárásokat kéne egyszerűsíteni. Azonban a jogalkotó részéről ez nem szokott felmerülni.

Khal Drogo 2014.02.23. 00:12:58

@inreallife: A Jobbik választási programja egyszerű -A korábbi nyugdíjszabályok visszaállítása megfejelve a férfiak 40 évével. Továbbá ez a gyerekkedvezmény. Az alapnyugdíj szó benne sincs a programban, a 30 ezer forint depláne nincs benne.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.23. 04:41:52

Van itt munka kérem, aki akar tud dolgozni, nő a foglalkoztatottság.

"Egy jászapáti férfi videóra vette, hogy közmunkások gyűjtenek aláírásokat Pócs János fideszes képviselőjelöltnek, jászapáti polgármesternek. Méghozzá egyenruhában, szolgálati autóval. Munkahelyet teremtettek..."

szoja122 2014.02.23. 04:46:20

@Khal Drogo: A jobbikosokat az ilyen tények nem érdeklik, őket a gyűlölet irányítja, a bűnbak keresés, amelyet mindig másban találják meg.

Ez a döntő szempont számukra, a többi mellékes. A gazdaságpolitikájukkal, külpolitikájukkal, szociálpolitikájukkal (és sorolhatnám) pedig romba döntenék az országot.

Aki pedig nyuggerezik, az kezdje a szüleivel, vagy a nagy szüleivel. Ez mérhetetlen primitívségüket mutatja, mert minden valamire való társadalomban tisztelték az öregeket.

Nem mellékesen lehet hogy egyszer ők is el érik ezt a kort.

szoja122 2014.02.23. 04:49:58

@Hepci: A féllábuakat, egy veséjüeket, stb. is felülvizsgálják...

Egy diktatorikus társadalomban ez egy fontos szempont. Érzékeltetni kell az emberekkel, hogy a mi kegyünktől függsz.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.02.23. 05:02:49

@Hepci:

Ez így van, sőt még ígyebb.

Akár 25-ször megyek egy évben orvoshoz csak azért, mert egy terméket, amire szükségem van - gyógyszernek nem mondanám, hiszen nem gyógyít semmit - csak receptre lehet kapni.

Havonta kell felíratni, de a háziorvos csak szakorvosi javaslatra írhatja fel, de a szakorvos persze nem írja fel, csak javaslatot ad.

Ha recept nélkül lehetne kapni, akkor orvos nem látna, így meg a fél életemet az egészségügyben való mászkálással tölthetem. Egyszerűen elrabolják az emberek idejét.

De legalább a sok orvosnak van munkája, mert hát ugye "sok a beteg".

Akiknek a többsége csak receptet íratni kénytelen menni.

Tömény agyvérzés a magyar egészségügy.

Khal Drogo 2014.02.23. 09:16:52

@szoja122: Miközben itt két jobbikos szimpatizáns szidalmazza a nyugdíjasokat, addig a párt, amit nem tudom miért támogatnak, teljes gőzzel elindult begyűjteni a nyugdíjas szavazatokat.
A Jobbiknak semmiféle olyan deklarált célja nincs hogy a nyugdíjakat csökkentsék ( kivéve az általuk kommunista luxusnyugdíjakat, ami igen kis megtakarítást eredményezne ) sőt, a mostani nyugellátásban részesülők számát jelentősen meg akarják növelni.
Utoljára az MSZP 13 havi nyugdíjterve volt olyan nagyvonalú intézkedés, mint amivel a Jobbik most kampányol.

Az pedig külön is említsük meg, hogy a Jobbik plakátjai már megjelentek az idős emberek, mosolyogva ülnek az asztalnál.
A Jobbik semmiben sem nyugdíjellenes, hiába acsarognak itt a szimpatizánsaik.

Egyetlen olyan párt sincs ma Magyarországon, aki csökkenteni akarja a nyugdíjakat, mindegyik inkább növelné az ellátások összegét. Mivel eközben a tb kasszát egyensúlyba kell valamelyest tartani, ezért van az, hogy a nyugdíjba vonulási szabályokat szigorítják 1998 óta, így érintetlenül tudják hagyni a már nyugellátásban részesülő 3,2 millió embert.
Mivel a legtöbb embernek fogalma sincs a nyugdíjazási szabályok változtatásairól, ezért ez a "rejtett megszorítás" nagyon hatékonyan működik. Kevés politikai áldozattal jár a mindenkori kormányzó pártoknak és komoly megtakarításokat eredményez.

Egyébként az egész Jobbik program egy szociális igérethalmaz, gyakorlatilag a 2002-es MSZP kormányprogram modernizált változata ( Több pénzt az embereknek ) leöntve radikális jobboldali szimbolikus intézkedésekkel és ideológai intézkedésekkel.

nyünyüge 2014.02.23. 09:46:27

@Khal Drogo:
A Jobbiknak egy célja lehet, minél nagyobb frakcióval jelen lenni a következő országgyűlésben.
A kormányzati pozícióba kerülésre esélytelenek nyugalmával ígér ezért bármit, amit a választói hallani akarnak, minden felelősség nélkül.
Plakátjai meg mint a közszolgálat hétvégi műsorának "családbarát" idilljeit idéznék, olcsókönyvtári kiadásban.

aszekelyek 2014.02.23. 10:06:02

@inreallife: nem néztem én be semmit nyikhaj... Ez egy abszolút utooooopia. De mondjuk a kádár éra kötelező munkavállalása idején pl ez volt a munkaügyi helyzet. Adózni pl akkor nem adóztunk. Közvetlenül... :) Személyi jövedelmünk után... de a munkaadók annál többet adóztak, főképpen a nyereségből. Mire költenéd, azt mondd el, a beszedett adókat? Még soka nem írtál erről semmi értékelhetőt. Azt tudjuk , mi mindenre nem költenél. Ki dögöljön éhen. Most valami pozitívat kéne. Mi lenne akkor jobb ? Kecsegtessél minket a szuper elképzeléseddel...

aszekelyek 2014.02.23. 10:10:27

@nyünyüge: nem ők az egyetlen párt , mely a falvédőről jöttek igényei szerint kampányol... Minden pártnak az a élja, hogy a lehető legnagyobb frakcióval legyenek jelen majd de inkább kormányon... Horváthot elküldték az ügyészségre, tegyen feljelentést , annak rendje és módja szerint , ne a kormányt ekézze.Olyat , hogy hazudik, én sem írtam. Csak azt, hogy egy másik hatalmi ág az illetékes és ne a kormányt gyalázza, ha tud valamit és megteszi a feljelentést. Cukor - olaj biznisz 2 milliárd már meg is van csípve...Előzetesben az illető...

nyünyüge 2014.02.23. 10:26:45

@aszekelyek:
Ja bocsánat, nem hazugságot írtál, hanem "kampányokokból idelökött semmit" "meg szánalmas vinnyogást", úgy melegében az erről szóló posztban. Én kérek elnézést:(.

"Érdekes az időpont , hogy a kis cukipofa , a 60 ezer fénymásolt oldalával , meg a lobogtatott CD-jével ,( pardon az ebola volt de azon se volt a világon semmi, csak a vád volt mantrázva. :) -jé, még egy ilyen ügy!- idegurult:) , szóval miért pont most a kampány elején borította be a médiába ezt a semmit. Időzítés"
torokgaborelemez.blog.hu/2013/12/05/hv_bolha_vagy_elefant/fullcommentlist/1#c21185185

"Ehhez meg elég egy elküldött NAv munkatárs médiában vinnyogása semmiről és egy zöld dosszié lobogtatása. Ami szerintem kétséges, hogy tartalmaz valami relevánsat. mert azt meg nem hozhatta ki..."

torokgaborelemez.blog.hu/2013/12/05/hv_bolha_vagy_elefant/fullcommentlist/1#c21198631

tölgyes 2014.02.23. 10:40:37

@Khal Drogo: Az az üdítő kivétel, ha magas intellektusú ember kerül a közszolgálatba, diplomáciai karba. Ők sokkal jobb közszolgák, diplomaták lesznek, mint azok akik ezt mindenféle iskolában próbálják megtanulni. Történelmi példákat is tudnék Önnek írni ennek megerősítésére.

Példaként említem Balogh Andrást. Történészként India történetével foglalkozott, beszél 7-9 nyelvet és így került "külsősként" a diplomácia karba. Nagykövet lett átugorva minden lépcsőt. (hasonlóan Trócsányihoz). Nem gondolom, hogy bárki képes lett volna olyan hatékonyan képviselni a magyar érdekeket mint ő.

Kell közigazgatási ismeret, ethosz magába a karba, de kellenek Bibó Istvánok, Magyary Zoltánok is és született politikusok is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.23. 11:59:05

@nyünyüge:
Feleslegesen fáradsz: az nem ő volt, hanem a macskája.
CSAKAFIDESZ!

szoja122 2014.02.23. 12:57:56

@Khal Drogo: "Egyetlen olyan párt sincs ma Magyarországon, aki csökkenteni akarja a nyugdíjakat"

Igen, mert számuk nagyon nagy és így jelentősen befolyásolhatja a választás eredményét. Politikai szempontokból egyik párt sem hagyhatja figyelmen kívül az érdekeiket.

Másrészt ez is bizonyítja azt, hogy Magyarországon teljes, totális politikai katyvasz van. A jobb oldalon jelentősen dominálnak bal oldali, bal oldalon pedig a konzervatív elemek.

Amíg legalább egy kicsit nem tisztul a kép nincs reménye az országnak hogy bármilyen fejlődést érjen el. Stagnálás pedig macro szinten nincs, legfeljebb rövid távon, mert az az ország amely nem fejlődik, az piacot veszít. Hepcivel volt régebben ezzel kapcsolatban egy kis vitám. Ő kis vállalkozásokkal példálódzott, de az nem tükrözi azt, ami az országok szintjén megvan.

6.Lenin 2014.02.23. 13:42:02

@concret:

"talán rájöttök: hamis próféta, nem messiás."

Szerintem ki, mire jön rá, azt bízzuk arra, akinek vmire rá kéne jönnie.
Nem biztos, hogy azonos szempontokat veszünk figyelembe a nagy rájövésakaráskor.
Az sem biztos, hogy pl. én rá szeretnék jönni vmire.

Szerintem a világ legegyszerűbb dolga az lenne, ha elsőként mindenki a saját gondolatait rendezné magában , és nem azzal kísérletezne, hogy más fejével próbál gondolkodni.
Az úgysem fog menni.
A mások megértésével már érdemes kísérletezni, sőt, az akár hasznos is lehet, a saját vélemény csiszolásához.
Írd le a véleményedet, a többit bízd másokra.

sanity 2014.02.23. 15:41:03

mandiner.hu/cikk/20140223_a_jeloles_felidejeben_vezet_a_fidesz_kullog_az_lmp

Az oké, hogy a közmunkások jobban teljesítenek aláírásgyűjtésben, de még így is brutálisnak mondható a Fidesz előnye.

A "korszakváltókra" meg úgy néz ki nincs akkora igény, mint ahogy azt ők el szeretnék hitetni a világgal.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.23. 16:18:26

@6.Lenin:
Te már rég rájöttél, lenin: Fidesz és blues.
:)
[1 balliberális]

inreallife 2014.02.23. 16:20:32

@Khal Drogo: az alapnyugdíj szerepelt az előzőben, most más a megfogalmazás, konkrét érték sosem volt. az mindenki számára egyértelmű, hogy az adóterhek túlméretezettek, és az ország nem bír évente 3.000 milliárdot nyugdíjra elszórni. ergó minden egyes adóforint csökkentést a nyugdíjak lefaragásából kell állni. amíg odáig nem jutnak el gondolatban, hogy adókat kell csökkenteni, addig sose lép egyről a kettőre magyarország.

másrészt a jobbik hajlamosnak tűnik felrúgni bármilyen beidegződést, ami valljuk meg az esetek nagy részében pozitív lenne magyarország szempontjából. azt nem hiszem, hogy az eu-ból való kilépést meg tudnák játszani, elég csak ukrajnára ránézni, de az összes többi kérdésben igenis szétvernék a jelenlegi rendszert. és ez bizony igencsak kívánatos már...

és igen, biztosan sokan megszavaznák a börtön helyett a munkatábort, a csendőrséget, a halálbüntetést, de akár a nyugdíjakba való beletaposás se lenne a szavazói ellenére, pláne, hogy ők azok az aktívak, akik eltartják az országot és fizetik az adókat. a sok nyugger és cigány szavazgat a fideszre meg a mszp-re, ha mindenhol 5-6 gyerek lett volna, ma a jobbik 2/3-dal nyerne. mivel dupla annyi nyugdíjas van, ezért a gyerekek és unokák torkán le akarják nyomni, hogy gebedjenek bele a munkába és tartsák el a sok naplopót. jelzem egyre kevésbé fog ez menni, az '56-os kivándorlást megduplázta a fidesz kormányzása, 4 év múlva a triplája is meglesz...

inreallife 2014.02.23. 16:29:28

@aszekelyek: kurva egyszerű, bármilyen megtakarításból adókat csökkentenék és német mintára csak 0,5%-os államháztartási plusszal engednék költségvetést tervezni. tehát a hiány és az adósság növekedésének az írmagját is kiirtanám a költségvetésből. van bőven terület, ahol vágni lehetne, a 16.000 milliárdos éves költségvetést is felezni kéne. egyszerűen az állam sok és felesleges feladatokat lát el, ezért bürokratikus, kapzsi és korrupt is egyben. a központosítást el kéne felejteni és a közösségek kezébe kell adni az irányítást, had döntsön a mondjuk a közép magyarországi régió, hogy nekik egy új repülőtérre van szükségük, esetleg egy új hídra a tiszán, vagy átállnak napenergiára. tökmindegy, ne budapesten vétózgassák meg ezeket a terveket.

panelburzsuj 2014.02.23. 16:48:47

@inreallife:
Komolyan kérem: te látod bármiféle jelét annak, hogy Magyarországon a kisebb választott politika közösségek - jelen állás szerint a települési önkormányzatok - a kozponti igazgatásnál tendenciaszerűen, "természettől fogva" kevésbé "bürokratikus, kapzsi és korrupt" képződmények?

(Ne feledd: a kormányzati és települési szint közötti szerveződéseket - társulások, megyék, régiók - nem közvetlenül választjuk, azok alulról-felülről "delegált" szintek.)

aszekelyek 2014.02.23. 17:02:34

@inreallife: :) ez nem Németország, ahol tartományi parlamentek vannak de náluk is óriási az adósság.... és az adók nem kisebbek ott, mint itt... de a szociális kiadásokat azokat irgalmatlanul lefaragták,... a sok HARTZ IV-es , jövedelempótlóból tengődőn akarnak még mindig megspórolni mindent.

aszekelyek 2014.02.23. 17:05:27

@inreallife: a központi kiadás központja épp feleződik. A kiadásával együtt. Most. A parlament és az ott bejutók csak sokkal kevesebbet költhetnek ezután. nincs olyan, hogy polgármester és képviselő is. ezekről esetleg tudsz?
Még elég sok minden, ami valóban felesleges pénzkidobás volt, mára sokat csökkent. Pl a fiatal és nem rokkant kónya féle rendvédelmisek kitömése állami pénzből...

aszekelyek 2014.02.23. 17:09:10

@tölgyes: itt egy plurális szelepben vagyunk kérem:)
bloggazdánk, T. G. facebookos oldalán kiszerkesztette G Fodor Gábort , a századvégtől , miért is az letutyimutyizta MA-t és méltatott még néhány illetőt. Komolyan nem tudnék vitatkozni ezen sem G.Fodorral.

6.Lenin 2014.02.23. 17:10:42

@Hepci:

A Bluesra valóban.

A Fidesz az 1 más kérdés.

Bizonyos mértékig függ az életem a kormányoktól, tehát érdemes erre részletre is odafigyelni.
gondolom mindenkinek van némi elképzelése arról, hogy milyen körülményeket tartana ideálisnak/elfogadhatónak a saját életével összefüggésben. Ez nem olyan különös, remélem.
Én Mo-on átéltem néhány dolgot, ehhez viszonyítok néhány eseményt.
Mutass jobbat.

(ez nem azt jelenti, hogy ők a legjobbak)
Ennyi az egész.

aszekelyek 2014.02.23. 17:11:55

@Khal Drogo: értem ,nominális értelemben kell érteni azt, hogy unisex. nem a korhatár és ledolgozott évek , per jogosultság értelemben.

aszekelyek 2014.02.23. 17:14:01

@inreallife: ennél sokkal nehezebb a 2002 után felszedett államadósságot csökkenteni. ha esetleg érdekel , mi is az , ami ilyen magasra tolta fel az adók mértékét...

tölgyes 2014.02.23. 17:17:04

@aszekelyek: Abban lehetnek személyes okok is. Ő más utat és stratégiát választott.

aszekelyek 2014.02.23. 17:19:30

@concret: :) na azt a dumát is a baloldal nyomta... hadd emlékeztessem rá...
A rothadó kapitalizmus , ugyebár, meg az imprilalisták... Akikről egyébként az igazat mondták, mint a mi ferink őszödiben....

aszekelyek 2014.02.23. 17:26:25

@tölgyes: lehetséges. Még azt is írta, hogy G. Fodor által nem kedvelt MA....ról írta... Ez ugyebár egy vélemény. Ha csak olyan szolídakat mondanának, írnának nem kedveltekről mások is , egész tűrhető hangú kampányunk lehetene.
hírtv-n láttam pl a mi ferinket, akitől kérdezi a riporter, mióta is nem kapott a család már megrendelést a Paksi üggyel kapcsolatban erre az a z alak azt válaszolja neki, ahelyett ,hogy 2001, vagy mittudomén, hogy "milyen vacak maga...."

Nem vacakabb persze , mint agresszolga , vagy bármelyik , aki kérdez , mert az a dolga. Gondolom tutyimutyinál is alkalmazza ezt a technikát...

aszekelyek 2014.02.23. 17:32:35

@szoja122: A nyugdíjcsükkentés pl a fogyasztást is negatívan befolyásolná és a növekedést is.
Na de ilyesmikre ugye nem kell adni... meg a szociális színvonalára az idősek életének. Meg a sok ismerősöm , akinek a munkanélküli gyereke a nyugdíjas szülő támogatása miatt tud még létezni enni, lakni.
olyan kormányt ezelőtt se kért ez a nép, mely ezt figyelmen kívül hagyta. de az is lehet, hogy a devizaadóüsságuk csak úgy elviselhető , hogy a nyugdíjas szülő besegít... ehhez persze kéne a közösségi tudat, és a szolidarítás értelmének felfogása és sok minden, ami azokból hiányzik, akik követelik a nyugdíjak lefaragását.
A többi mellett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.23. 17:59:31

@panelburzsuj:
Itt már a gasztrobloggerek is korruptak. :)
Mi lehet feljebb?

Idézem az egyik nagy mezőgazdasági áruház vezetőjét:
"Tisztelt **** úr, ide egy szög se jöhet be úgy, hogy nem kapok utána 10%-ot."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.23. 18:06:49

@Hepci:
Hogy megnyugtassam Aszekelyeket, hozzáteszem, hogy erről is kizárólag a feriazibolyaalibatolvajalajcsimegamesterkedőházy tehet.

panelburzsuj 2014.02.23. 18:15:52

@Hepci:
Mégiscsak volt rendszerváltás?

Pát évvel korábban a vevő fizetett azért, hogy legyen szög a boltban - most meg a gyártó fizet érte...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.02.23. 18:22:11

@panelburzsuj:
Kádárék már feltalálták az unortodox piacgazdaságot.
Nem minden területen volt működőképes (pl. az örömfokozó pre-vállalkozónők már akkor se mind fizettek, hogy sz*phassanak), de a mostani se az.

inreallife 2014.02.23. 20:06:44

@aszekelyek: na ne viccelj, itt angliában cirka 20% az összelvonás a nemkevés fizetésemből. nehogymár egyenlőségjelet tegyél a magyar viszonyokkal. igenis bőven van tér az adócsökkentésre, csak arra van. a németek is kevesebb adót fizetnek, kár az ellenkezőjét állítani...

inreallife 2014.02.23. 20:09:50

@aszekelyek: nem a 200 ember fizetése a sok, hanem a 100.000 közszolgáért, akik ellenőrzik a taurintartalom meg egyéb 0 forint bevételt termelő adók befizetését. többe kerül az adminisztráció, mint amennyit a konyhára hoz. a baj leginkább az, hogy 64 különböző adónem van, jelzem több, mint az előző nem adócsökkentéssel kampányoló kormánynak, és 20 fajta is bőven elég lenne, fele ennyi közalkalmazottal. akkor lehetne adót csökkenteni, mind a munkavállalóknak, mind a cégeknek, és akkor a kirugdalt emberek is szép lassan munkához jutnának. helyette egy szociális állam van kiépítve a versenyszféra meg szűkül az adók meg a korrupció miatt...

inreallife 2014.02.23. 20:11:51

@panelburzsuj: hát az biztos, hogy a tartományi rendszert is választani kéne. a megyei rendszert elfelejteni, helyette a regionálist bevezetni. ráadásul regionális szinten még külön pénzeket is lehetne igényelni az eu-tól, pl az egyik leginkább támogatott részen a mezőgazdaságnak. az mszp megcsinálta volna, ha lett volna 2/3-a, az orbánéknak eszük ágába sem jutott. cirka évente 100 milliárdos nagyságrendről van szó...

inreallife 2014.02.23. 20:19:07

@aszekelyek: mi az, hogy nehezebb? egyszerűen kevesebbet kell költeni. nem hiszem, hogy magyxarországnak nagyobb költségvetéssel kell rendelkezni mondjuk pl a cseheknél, akik 10,5 millió lakossággal rendelkezik. egyszerűen nonszensz, hogy a dolgozó embereket gúzsbakötik ezzel a kurva sok adóval. ennél már az is jobb lenne, ha visszalépne magyarország párszáz évet a városállamok korába, egyáltalán nincs szükség ilyen drága államra, pláne egy válság után. menjenek a fenébe, élősködjenek a románokon meg zsidókon...

az az igazság, hogy jobb emberek hagyták el magyarországot, mint a parlament jeles képviselői. azokért senki nem ejtene egy könnyet se. és a hülye dumájukat is megtarthatnák, kurvára nem világot látni jöttem ide és eszem ágában nincs visszamenni. még egy kifőzdében pincérként is megkapnék 15 fontot óránként és tényleg vadászni lehet, hogy mi drágább itt az albérleten az utazáson és a fogorvosnál ebben az országban. cserében jó hosszú listát tudnék írni, hogy mi olcsóbb...

inreallife 2014.02.23. 20:21:39

@aszekelyek: tényleg bazdmeg, emeljük meg a nyugdíjakat duplájára és akkor minden probléma megoldódik. ennyire hülye nem lehetsz, hogy azt hiszed nyugdíjra költött pénz növeli a gazdaságot... beszarás...

Khal Drogo 2014.02.23. 21:40:44

@inreallife: Nem lesz hová menni a magyaroknak. Egyrészt a befogadó országokban képzett munkaerőre van szükség, az a munkavállalók kis része. Másrészt egész Kelet-, Dél-Európa, Balkán, Észak-Afrika és Ázsia egy része szintén Nyugat-Európa vándorol ki ma is és fog is kivándorolni.

Programozóra lehet hogy lesz szükség a továbbiakban is, de krumplisütő magyarra és wc-takarító érettségizettre már lehet hogy annyira nem lesz nagy szükség egy idő után.

inreallife 2014.02.23. 22:03:24

@Khal Drogo: ergó most hasznosság alapján gyorsan le is osztottad a kártyákat. az mennyire lesz szívderítőbb, ha magyarország 8 millió krumplisütő országa lesz informatikai analfabétákkal? én azt látom, hogy a 21. század sem különb a többitől, itt is az erőforrásokért "harcolnak" az országok. csakhogy a humán erőforrás meglehetősen felértékelődött teszem azt egy szénbányához képest. és ebben a "harcban" egyre nagyobb veszteséget szenved magyarország.

külön rátesz a lapáttal, hogy az átlag feletti tudással rendelkezőket szinte megvetik, irigyek rájuk és simán szó nélkül hagyják, amikor túladóztatják őket. most mond meg, miért bűn 500-600.000-et keresni magyarországon egy programozónak, építésznek, anyagmérnöknek stb? csak azért, mert a sok 1 bites user a 8 általánost alig bírta kijárni? és ez a csőcselék tapsol a komcsi egyenlőségesdi kormányainak, amik váltogatják egymást?

sürgősen le kéne cserélni ezt a tömegdemokráciát valami elitistább rendszerre, mert így ha nem hagyják érvényesülni azokat, akik képesek lennének rá, azok szép lassan elballagnak, ahogy teszik is tömegével. és akkor tudod mi marad magyarországból? kb megnézheted, egy zsákfalu csak nagyban. tele nyuggerrel meg cigánnyal egy lepusztult környezetben. sokkal hamarabb el fog jönni ez, mint gondolnád. ha azt hiszed a fiatalság nagyrésze kalandozni indul egy viszonylag biztos nyelvtudással, akkor ugyanabban a ködben tapogatózol, mint a részeges banya.

ja, és az sem állja meg a helyét, hogy "betellik" nyugat európa, mert amíg ott annyi a minimálbér, mint magyarországon az átlagfizetés duplája, és a nyugatiak nem akarnak krumplit pucolni, addig bőven van hely...

az előrejelzések szerint egyedül anglia lakossága növekszik 2050-re. magas a születések száma, és állandó a bevándorlás. a németek buknak 10 millió usert, közben az 5 milliós török bevándorlók száma tovább emelkedik. elnémetesednek cirka 2 generáció alatt, de még oda is kell munkaerő dögivel. legfeljebb a migráció desztinációja változik majd meg, de az biztos, hogy továbbra is pörögni fog, és egyelőre lassulni sem látszik...

Khal Drogo 2014.02.23. 22:09:35

@inreallife: "külön rátesz a lapáttal, hogy az átlag feletti tudással rendelkezőket szinte megvetik, irigyek rájuk és simán szó nélkül hagyják, amikor túladóztatják őket. most mond meg, miért bűn 500-600.000-et keresni magyarországon egy programozónak, építésznek, anyagmérnöknek stb? csak azért, mert a sok 1 bites user a 8 általánost alig bírta kijárni? és ez a csőcselék tapsol a komcsi egyenlőségesdi kormányainak, amik váltogatják egymást? "

A Jobbik el akarja törölni az egykulcsos adót, amit bizony a programozók fognak megfizetni. Nem pedig a melósok.

Anglia érdekes lesz, a demográfusok nem számolnak a politikai következményekkel. 9 millió török-magyar-minden más népek pontosan nulla szavazót jelentenek, szemben John Marshallal aki egymaga többet ér mint három raklapnyi magyar, aki nem szavaz ergó le is van tojva magasról a politika szintjén.
Az angolok ki fognak ugrani a közös munkaerőpiacról, meglássa a világ.

Khal Drogo 2014.02.23. 22:14:41

@inreallife: A Brit Függetlenségi Párt, vagy mi a neve, már most is 20% felett áll. Gyengülni nem fognak az biztos, minél több bevándorló megy ki, annál több szavazójuk lesz majd. David Cameron kamu intézkedései semmit sem fognak érni.

inreallife 2014.02.23. 22:34:08

@Khal Drogo: hát nemtom. egyelőre 4 év után már be lehet az állampolgársági kérvényt. tehát a bevándorlók nem sokáig minősülnek annak. több olyan magyart is ismerek, akik már meg is kapták. szóval a függetlenség párt az egy dolog. az meg egy másik, hogy anglia is sokat veszítene a kilépéssel. nem anyagilag, mert visszakapják, amit befizetnek, tehát a kassza ugyanúgy 0-ás lesz, de megint más egy 500 milliós "kváziország" integrációjában benne lenni, mint kimaradni. egyszerűen nem tudnak kívül maradni, az eu-nak, vagy ha jobban tetszik európának fel kell nőni az amerika-oroszország-japán-kína-india nagyhatalmakhoz. sok kellemetlenséggel jár, de ha az itteniek kimaradnának belle, azért lenne nyüszítés. elég csak a cityre gondolni, ha ugrik az u tagság, egészen biztos vagyok benne, hogy pár központ arrébb költözne...

hoplita 2014.02.24. 07:38:26

@Khal Drogo:
Hogyne lehetne.
Nem vagyok atomenergetikai szakértő, de olyan idióta sem, hogy ne tudnám, a paksi bővítés körül kavart vihar politikai és nem gazdasági hátterű.
Igaz, én jót röhögök azokon, akik most kibaszott nagy oroszellenes kirohanásokat rendeznek, meg azokon is, akik oroszbarátsággal meg keleti nyitással kampányolnak.
Mindkét banda képmutató szaralakok gyülekezete.
Emlékeztetnélek ugyanakkor, hogy a Jobbik álláspontja ebben évek óta változatlan és konzekvens, így nem meglepő a szerződésre történő rábólintás.

Szóval én ezt meghagynám a szakértőknek....még akkor is, ha tisztában vagyok egy atomerőmű működési elvével konyhaszinten, mert ez nem jogosít arra, hogy belepofázzak.

hoplita 2014.02.24. 07:42:29

@Khal Drogo:
"...A Jobbik el akarja törölni az egykulcsos adót, amit bizony a programozók fognak megfizetni. Nem pedig a melósok...."

Ez így nem igaz, még az ellenkezője sem...de szerintem te ezt tudod.

@inreallife:

Ezt olvasd el, épül a tudásalapú társadalom fityisz-maszop cigánytenyésztéssel egybekötve.

Negyvenezres ösztöndíj cigányoknak a 2,5-ös átlagért
Egy hódmezővásárhelyi, háromgyermekes édesanya levele Lézer Jani városának képviselő-testületéhez:

További részletek: kuruc.info/r/20/124277/#ixzz2uDeo8MTz

szoja122 2014.02.24. 08:43:21

@inreallife: A jobbik ebben a kérdésben is pont az ellenkezőjét vallja Magyarországra vonatkozóan. (EU ellenes).

Gazdasági és politikai kérdésben sem értesz egyet velük. Mégis a híve vagy.

A közös gyűlölködés összetartó...

concret 2014.02.24. 08:48:43

@6.Lenin: "... más fejével próbál gondolkodni.
Az úgysem fog menni."

Isten őrizz. Sőt gondolkodni sem muszáj akár kinek-kinek a saját fejével sem.

Biztosan vannak sokan igaz hazafiak, akik bármilyen kudarcot diadalként tudnának ünnepelni sok-sok év nemzeti kormányzása után is, mert egyrészről ott az átkos örökség, másrészt a kedvezőtlen körülmények csak harmadannyit tettek lehetővé, mint a lengyeleknek vagy az észteknek sikerült elérni.
No meg kellően fogékonynak kell lenni évtizedek múltán is a kormányos szavára, pláne, hogy a nyugdíjak reálértékét akkor is megőrzi, ha a munkajövedelmek a béka segge alá növekednek.

inreallife 2014.02.24. 10:37:57

@szoja122: a fidesz sem egy olyan barátságos pofa, amikor az euról van szó. mégis kibírt az eu 4 évet, a jobbikkal is ki fog, ahogy jörg haiderrel is kibírt. nagy kaland...

ellenben a jobbik kész felrúgni számtalan olyan ügyet, amit a két nagypárt lemutyizott egymás között. kész előrángatni az összes csontvázat, ami a szekrényekben lapul. bár visszaélések mindenhol vannak, nagyságrendekkel kisebb korrupcióra számíthatnánk a kormányzásuk alatt. az az ezt szét kell választani, mérték meg mennyiségre. az mszp-nek meg a fidesznek nincsenek elvei, a jobbiknál vannak. pl ott lefekedni egy multinak nagyságrendekkel többe fog kerülni, egész egyszerűen mert nem fér bele. tehát a kőkemény határozott elvek megdrágítják a korrupciót.

és igen, várom azt a napot, amikor a jobbik kormányra kerül. egészen biztos, hogy jelentős változásokat fog elhozni magyarország életébe, és az sem kétséges, hogy jelentős időzített társadalmi bombákat fog hatástalanítani. nem a gyűlölködés áll emögött, tévedsz. olyan dolgokat képviselnek, amik elsikkadtak az utóbbi nem is tudom hány évet írjak ide.

1. magántulajdon védelme. (mint minden nyugati demokráciában)
2. rendvédelem, büntetési tételek (csőcselék bebörtönzése, dolgoztatása)
3. elszámoltatás (aszem abban megegyezhetünk, hogy ez kínosan szőnyeg alá söpört téma)
4. hagyományok tisztelete (szerinted normális, hogy egy rovásírásos helységnévtábla miatt médiahisztit kell csapni a magyarok hazájában?)

a jobbik egy hiánypótló párt. amíg acsarkodó náciknak titulálod őket, (hozzáteszem a szavazói a legmagasabb végzettséggel rendelkeznek a többi párthoz viszonyítva) addig nem fogod megérteni a sikerük titkát. akit irritálnak a komcsi utódpártok, lásd most ezt a cigánytámogatási ügyet, 2,5-es átlagra 40.000 forint, miközben az egyetemen a köztársasági ösztöndíj a 3 évfolyam után csak színtiszta kitűnőknek 30.000 forint. de ide tartozik a zsidó állam felé való szervilis magatartás is. a közgépes, bkv-s korrupciós ügyek és az egész magyarság semmibevétele.

jut eszembe, nemrég olvastam, a cigányok kártérítést kapnak az államtól, azért mert lelőtték pár tagjukat. érdekes módon szögi lajos családja nem kap kártérítést, pedig az nyilvános lincselés, vagy fogalmazzunk úgy össznépi kivégzés volt a saját gyerekei szeme láttára. téged gondolom az ilyen kettős mérce nem borít ki, az én igazságérzetembe meg nem fér bele.

és ezek az esetek minden nap megtörténnek, megismétlődnek és a gyerekek is azt látják, hogy nem kell tanulni, elég a 2,5-es átlag, és anyuci máris megy bevásárolni a csemetének eztazt, amivel felvághat az osztályban a többi gyerek előtt. más aki meg rendesen neveli a gyerekét, akinek természetes az, hogy tanulni kell meg iskolába járni megkérdezi, hogy ő miért nem kap olyan szép tolltartót a sokkal jobb teljesítményéért? és valóban, nem éppen az egyedülálló 3 gyereket tisztességesen nevelő embert kéne támogatni ezek helyett a patkányok helyett? ez vérforraló kedves szoja?

ésakkor mégegy nekifutás, légyszíves sorold fel 10 pontban azokat a sikereket, amiket elértek a felzárkóztatási programok, amikre évente többszázmilliárdokat költöttek különböző címeken. mondjuk az utolsó 1 évtized áttöréseit. nem vagyok benne biztos, hogy a társadalom többsége hajlandó lenne rá ennyi pénzt áldozni. tudod a demokrácia, amit velejéig támogatsz, amikor érdeked úgy kívánja. de a halálbüntetés az csúnya gonosz dolog, pedig több demokratikus államban is működik, mégse dönthet róla a többség.

összegezve az eddigieket óriási csalódás ami az elmúlt 25 évben magyarországon történt. teljesen nemnormális irányba kanyarodtak a folyamatok, ahol a jól dolgozó emberek újabb adókat kapnak a nyakukba, a nem dolgozók pluszpénzeket, ahol ha valamid van, akkor irigyek rád és levadásznak, ahol a társadalmi igazságtalanság (pozitív diszkrimináció) elképesztő méreteket öltött. aki erre azt mondja, hogy minden a legnagyobb rendben, azoknak az erkölcsi érzékük igencsak kibillent állapotban van...

hoplita 2014.02.24. 17:16:58

@nyünyüge:
Ki az a kis jános..?
Aki ki akarta enni a vén Sarudyt a vagyonából?
Hát ez megmurgyelt, nem?

6.Lenin 2014.02.24. 19:20:24

@concret:

Amit idéztél, az csak a második lépés lenne...

"Szerintem a világ legegyszerűbb dolga az lenne, ha elsőként mindenki a saját gondolatait rendezné magában , és nem azzal kísérletezne, hogy más fejével próbál gondolkodni.
Az úgysem fog menni."

Ennek így együtt van értelme, szerintem.

(sőt igazoltad is, hiszen nem értetted meg még a sorrend lényegét sem)

6.Lenin 2014.02.24. 19:26:31

@nyünyüge:

"Az 1990. évi választások működésbe hozták a harmadik köztársaság alkotmányos gépezetét. A 2010. évi választások szabad kezet adtak a gépezet szétveréséhez."

Eddig jutottam, és szerintem tovább már nem is érdemes, hiszen az már az első mondat is 1 jó nagy marhaság.

(90-ben beindult 1 alkotmányos gépezet, hát persze, ha a politikai mutyikat alkotmányos rendnek kereszteljük el)

szoja122 2014.02.24. 19:43:01

Nagyon haragszok az összefogásra a bénaságuk miatt. Gyakorlatilag NEM kampányolnak. A Fidesz rendkívül sok labdát adott nekik, de egyiket sem tudták lecsapni, sőt nagyon soknál még meg sem próbálták.

Ebben a helyzetben az esélyükön már csak egy miniszterelnök jelölti vita javíthat, de arra Orbán hülye lenne kiállni, mert szinte semmit sem nyerhet ha győzne, de nagyon sokat veszíthet ha elbukná.

Azonban 2-3 hét alatt ki tudná hívni Mesterházy Orbánt. A recept pofon egyszerű. Egyetlen dologra kellene koncentrálnia:

Orbán gyáva, nem mer kiállni vitázni, gyáva miniszterelnök nem kell Magyarországnak.
Ez lenne a plakátok fő üzenete. Ez mindegyik plakáton rajta lenne, kiemelve. Kisebb betűvel pedig a gyávaságának okai (ebben különböznének a plakátok).

Például egy a sok közül:

Orbán Viktor gyáva, mert nem mer kiállni egy miniszterelnök-jelölti vitára. (ez mindegyik plakáton kiemelve rajta lenne)

Orbán Viktor gyáva, mert a földeket saját hívei között osztotta szét. (ebben különböznének, más-más okokat felsorolva).

Gyáva miniszterelnök nem kell az Magyarországnak! (ez mindegyik plakáton kiemelve rajta lenne)

6.Lenin 2014.02.24. 19:58:27

@szoja122:

Álmodik a nyomor.

szerintem nálunk nem sok értelme van az ilyen vitának, nem arról szólna,lásd Gyurcsány-Orbán vita.

Megkérdezték Orbánt a vita után, és a következőket válaszolta:

Az volt az egészben a legborzasztóbb, tisztában volt azzal, tudom, hogy hazudik, mégis arcátlanul tovább hazudott. Ilyen esetben semmiképpen nem alakulhat ki normális vita két ember közt.

Most is ez lenne a "vita" lényege. Teljesen értelmetlen ilyen körülmények közt ilyesmit megrendezni.

Ez nem gyávaság kérdése.

Vagy érdekes volt a Megyó-Orbán vita is. Megyó eljátszotta a tök szerencsétlen kis hülyét, szánalmat keltve maga mellett, mert az bejön a sok köcsög nézőnél.

Mindkét "vita" következménye is megmutatta az ilyen cirkuszok értelmetlenségét.

concret 2014.02.24. 20:17:06

@6.Lenin: Valójában megijedtél a víziótól: a rádöbbenéstől, hogy részeg a kormányos. Mert ha a gondolatmeneted igaz, neked sem azzal kellene foglalkoznod, ki hogyan rak rendet a gondolataiban - már akinél egyáltalán káosz van.

concret 2014.02.24. 20:20:08

@6.Lenin: Na hallod, lehet vitázni Kis Jánossal, de hogy marhaságot írna: vakmerő következtetés :).
Vakmerő, mint a cigány lova.

inreallife 2014.02.24. 20:30:12

@6.Lenin: mert hülyeség a vita. többet érne, ha mindegyik elmondaná az elképzelését leginkább számokkal alátámasztva, amit 24 órával a fellépés előtt beadnának a riportereknek, hogy utána tudjanak nézni, le tudják csekkolni. a "vita" közben meg a légből kapott és beböfögött számokra meg a moderátor közbevágna, hogy kedves nézők, ez a szám nem szerepelt az előzetes leadott listán, így valóságtartalma nincs ellenőrizve. szerintem a 2. ilyen bemondás után már csak a papírhoz ragaszkodnának...

a másik, hogy én kihagynám orbánt a vitából, amire persze jól felkérném. menjen mesterházy előadni magát az shifferrel meg a vonával, aztán győzzön a jobbik! :)
de tényleg, ezzel azért médiafelülethez lehet jutni, nem hiszem, hogy sok újdonságot mondanának, de legalább nem csak a fideszmédia csöpögne a tv-ből. leginkább mindenki tudná mozgósítani a saját táborát, azt lesz annyi szavazat, amennyi lesz...

6.Lenin 2014.02.24. 20:34:37

@concret:

Látom nem sokat értettél meg az egészből, de mindegy.

más..

"Az 1990. évi választások működésbe hozták a harmadik köztársaság alkotmányos gépezetét."

bárki is írta le ezeket, marhaságnak tartom. Vagy 1 nagyon torz látásmódnak, aki ilyenek látta (vagy szeretné láttatni az akkori eseményeket)

1 "liberális" gondolkodó miként is ítélkezhetne másként, számára
csak az a demokratikus/alkotmányos, amit ők irányítanak.

Mi ebben a vakmerő?

6.Lenin 2014.02.24. 20:41:08

@inreallife:

4 évig tart 1 ciklus (normális esetben).
Amennyiben a választások előtt szeretné bármelyik párt is meggyőzni a választókat, azt én nagyon cikinek tartom.

2-3 hónappal a választások előtt már csak hazudozni lehet, amit úgysem tartanának be. Ez csak cirkusz.

Amerikában erre vevők a választók, mert ott minden a reklámokon múlik. ami tegnap még a csúcs volt, ma már rákkeltő, stb. Idiótáknak való játék.

concret 2014.02.24. 20:42:35

@6.Lenin: "... a politikai mutyikat alkotmányos rendnek kereszteljük el"

Egyszerű megközelítés: egy "mutyihoz" minimum két fél, két (vagy több) politikai tábor kell. Ab ovo demokratikusabb, mint az egy oldal (valójában egy személy) kreálta alkotmányosság (alaptörvényesség).

Azért szívesen kihívnálak egy IQ-teszt párbajra Iljics! Persze, a net inkognitója megvéd... Így csak elnézően mosolygok, ha azt írod: nem értettelek meg :) Ahhoz jelentős koponyára lenne szükség.

concret 2014.02.24. 20:46:39

@6.Lenin: No ez a csúcsok csúcsa: ahogyan egy magyar "jobboldali" szánakozik az amerikaiakon idiótaságuk miatt.

Gondolom, hazai demokráciánkat is a jenkik demokráciája fölé helyezed... Az adótudatosságunkat, a közéletünk tisztaságát, a választópolgár-politikus viszonyt is - szegény, idióta Amerika...

concret 2014.02.24. 20:57:58

@6.Lenin: Hogy mi benne a vakmerő?

Tudod, az emberek jogilag egyenlőnek születnek, ám ez nem jelent egyenlő képességeket-adottságokat is. Ezen túlmenően pedig eleve eltérő képességeiket nem is egyforma hatékonysággal hasznosítják a gondolkodás fejlesztése, ismeretek szerzése, a tudás-műveltség megszerzése terén.

De ugyanígy igaz ez a testi-fizikai adottságokra is. Ahogyan te Kis János írását könnyedén "lemarhaságozod", az kb olyasmi, mintha egy élvonalbeli atlétát "lelajhároznál", vagy egy bokszbajnokot "lenyápicoznál".

Hát csak ennyi benne a vakmerőség. Igyekeztem alaposan megmagyarázni.

6.Lenin 2014.02.24. 21:05:38

@concret:

Már megint nem gondoltad át rendesen.

Csak annyit jegyeztem meg, hogy az USA-ban általában minden ÁRÚ, még a politika is, sőt a politikusok is.

Mindent el kell adni a vevőknek. Erre való a reklám. Ott nem látok semmi különbséget, amikor 1 fogpasztát, vagy 1 politikust reklámoznak. A technika ugyanaz. A kampány, viták, miden reklám, lehetőleg jó nagy felhajtással.

Aztán jönnek a hétköznapok, amik teljesen másként működnek, mint nálunk. Azt már nem a politika irányítja olyan mértékben, mint itt.

ezért ajánlottam, hogy először mindig rendezd a saját gondolataidat, és azt írd le.
Ne tulajdoníts olyasmiket nekem, amit nem írtam, vagy nem arra gondoltam.
amennyiben meg szeretnéd érteni, mire is gondoltam, kérdezd meg, és én szívesen elmagyarázom, de ne kísérletezz olyasmiket belemagyarázni, amik eszembe sem jutnak.

aszekelyek 2014.02.24. 21:13:13

@Khal Drogo: gondolod, hogy ha már ilyen állásba kerültek, maradtak is olyan tájékozatlanok azzal kapcsolatban, ahová őket diplomataként küldték? mert ezzel a nővel ez a legnagyobb probléma..., amit a meghallgatásán is a szemére vetettek. Nem itthon. nekem pl nem tetszik az ádámcsutkája sem:) de ez ízlés dolga.. :) Azt azért én nem mondanám , hogy az alkotmánybírói karrier áll olyan messze , főleg ezen a kontinensen ,.. mint egy hollywooodi producerség a diplomáciai karriertől .

aszekelyek 2014.02.24. 21:16:55

@6.Lenin: nem csak nem látod, ugyanis nincs is eltérés.
nálunk kevésbé van kultúrája és akoztudatban is kevéssé van még benne, hogy a politikai marketing a mindennapjaink része, ha nem is tudunk róla.., , pl.hogy media útján gyakorolt műfaj...Pedig az volt kádár idejében is.

6.Lenin 2014.02.24. 21:18:22

@concret:

Én nem azt írtam, hogy Kis János csak marhaságokat írt.

Én arra az 1 mondatra írtam, hogy marhaságnak tartom, indokolva is, miért.

Az, hogy ő miként ítéli meg az akkori eseményeket, az 1 vélemény, az pedig lehet marhaság is. Nem kőbevésett igazság.

Mi a toszért keversz bele olyasmiket, amiről eddig szó sem volt?

Természetesen az általam írtak is csak 1 véleményt jelentenek, ami szintén lehet marhaság is, ha megfelelően indokolják is.

Nem csak az demokratikus/alkotmányos, amit 1 "liberális" gondolkodó annak tart, szerintem, és ha ez marhaság, akkor ezt próbáld megcáfolni.