Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:18

A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden vegyes szisztémában övé lenne az abszolút többség. Olyan demokratikus választási rendszert nem találtak még fel, amelyben a magát demokratikus ellenzéknek nevező baloldal a tegnapi teljesítményével kormányváltó erő lehetett volna.

90blog.jpg

Mindezt azért fontos elmondani, hogy lássuk: a Fidesz győzelme elvitathatatlan. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri.

Ha összehasonlítjuk a mostani választási eredményeket a 2010-es adatokkal, két fontos dolgot látunk: egyrészt azt, hogy a Fidesz közel 600 ezerrel kevesebb szavazatot kapott most, mint négy éve, másrészt pedig, hogy a baloldal (akkor MSZP, most Kormányváltók) négy ellenzékben töltött év után közel 250 ezerrel növelte csak a szavazóinak számát. Mire hívják fel a figyelmet ezek az adatok? Arra, hogy a Fidesz három szempontból is jól kalkulált:

(1) A láthatóan tudatos, megtervezett (permanens) választási kampányával sikerült alacsonyan tartania a részvételt, és – elsősorban a célzott negatív kampányeszközökkel - megakadályozni azt, hogy a kormányban csalódott szavazók tömegesen az ellenzéki pártokat válasszák.

(2) Az új választási rendszerrel biztosította, hogy jelentős szavazatvesztés esetén is esélye legyen a kétharmad megszerzésére, illetve elérte, hogy az összességében nála több szavazatot szerzett ellenzék együttesen is csak a parlamenti mandátumok közel egyharmadát birtokolja. Hiába ért el a baloldal, a Jobbik és az LMP közösen több mint 50 százalékot, a 106 egyéni választókerületből csak körülbelül 10-ben szerezhettek mandátumot.

(3) Az új választási rendszerrel rákényszerítette a baloldali ellenzéket a közös indulásra, amely nélkül amúgy egyetlen egyéni választókerület megnyerésére sem lett volna esélyük. A közös indulással ugyanakkor biztosította, hogy az általa Gyurcsány-koalíciónak nevezett politikai erő képtelen legyen a megújulás látszatát kelteni, s így alkalmatlan legyen új – 2010-ben még ellene szavazó – választók megnyerésére.

A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált. A Fidesz a szavazók relatív többségével is majdnem hozta ugyanazt, mint 2010-ben. Természetesen lehet erre azt mondani, hogy mindezt csak politikai mérnökösködéssel, a választási rendszer egyoldalú átalakításával tudta elérni. Igen, erre is szüksége volt a Fidesznek, ahogy nagyon tudatos és fegyelmezett kommunikációra is. Mindkettővel szemben lehetnek természetesen esztétikai kifogásaink, ám az intézmények átalakítása (ha van szükséges többség) és a leegyszerűsített politikai beszéd egyaránt a demokratikus politika bevett és évtizedek óta alkalmazott eszköze. A Fidesz élt a rendelkezésére álló lehetőségekkel, felállította a maga csapdáját, az ellenzék pedig sem azt nem tudta elkerülni, hogy belesétáljon a csapdába, sem azt nem tudta elérni, hogy a választók elforduljanak a Fidesztől a csapdaállítás miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr975974195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetten ért szavak 2014.05.04. 22:50:52

Kampánytémák dinamikája a médiában   - Nem is oly rég, itt még kampány folyt!- Tényleg? Észre sem vettem.   Mi azért odafigyeltünk. Sőt kutakodtunk. A következőkben ezért többrészes sorozatunk második darabjával folytatjuk annak bemutatását, hogy m...

Trackback: Politikuskapcsolatok a médiában 2014.04.11. 10:19:39

- Kampány van! - Tényleg? Észre sem vettem. Mi azért odafigyeltünk. Sőt kutakodtunk! A következőkben ezért egy többrészes sorozat első darabjával kezdjük el bemutatni, hogy mire is bukkantunk.   Elemzésünkben a Magyar Nemzet és a Népszabadság onli...

Trackback: Országgyűlési választás 2014 2014.04.08. 08:35:53

Azzal foglalkoztak, hogy matekban meglegyen a választás, de azt nem tették rendbe, ami miatt elküldték őket. Piszok nagy hiba volt, mert tegnap kiderült, hogy az emberek még adósnak tartják őket a múltjukkal való szembenézéssel.

Trackback: Választások után 2014.04.08. 07:22:55

Hát nincs mese, meg kell állapítanunk, hogy a nép úgy döntött, hogy Orbán és a pártja folytassa, legalább akkora felhatalmazással, mint eddig tette, azaz kétharmaddal. A választásra jogosultak 61,24%-a vett részt a voksoláson, ami elmarad a 2010-es ere…

Trackback: A Stockholm-szindrómás ország 2014.04.07. 12:40:29

A Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyű...

Trackback: Túlélőkészlet választások utánra 2014.04.07. 09:22:50

Most hogy indul a Második Négyéves Terv, a Vincentblog fontosnak tartja, hogy hasznos életvezetési tanácsokkal lássa el a tegnapi eredmények iránt azért nem annyira lelkes olvasóit. Lássuk be, nem lehettek olyan vérmes reményeid, de ha mégis elmulas...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NGI 2014.04.07. 09:25:08

Kedves Gábor! Gratulálok a cikkhez. Jól összefoglaltad a lényeget. Bajnai Gordon is elismerte, hogy nemcsak arról van szó, hogy a Fidesznek kedveznek a játékszabályok, hanem arról is, hogy az ellenzék programja nem volt elég vonzó.

Gyűrött Papír 2014.04.07. 09:28:58

Én arra lennék kíváncsi, hogy a mostani szavazatokkal hogyan nézne ki az eredmény a 2010-es körzetek esetén.

mikszer 2014.04.07. 09:31:36

"Hiába ért el a baloldal, a Jobbik és az LMP közösen több mint 50 százalékot, a 106 egyéni választókerületből csak körülbelül 10-ben szerezhettek mandátumot."
- Gábor, ennek mi köze a választási rendszerhez, pláne Orbánhoz? Ez egyszerű matematika, a szavazatok eloszlásáról szól. Aki egy szavazattal nyer, az viszi az egyéni mandátumot. Ezért ilyenformán összeadni az ellenzék szavazatait egyéniben értelmetlen.

Arról elfelejtettél írni, hogy az 1 fordulóval vesztett is Viktor. Az egyénik 90%át a 2. fordulóban simán behúzta volna.

Lehet aludni kellett volna előbb a hosszú nap után...

kurgan 2014.04.07. 09:34:17

Szóval, ha a bírót megkenték és az egyik csapatnak fúj, és a pálya is szinte merőlegesen arra lejt, az Török Gábor szerint csak esztétikai kifogás. Mennyit fizetett ezért a cikkért a Fidesz? Vagy maga Kumin Ferenc írta?

dRm 2014.04.07. 09:38:29

Es Gabor, szerinted ez az egesz ami tortenik, vagy tortent az osszessegeben Magyarorszag erdekeit szolgalja? Ez a kerdes talan fontosabb mintsem hogy miert is nyertek.

stargate 2014.04.07. 09:39:04

"Egyrészt" egyetértek, "másrészt" (csak, hogy egy biztosan klasszikussá váló inforádiózást idézzek), miért a 2010-hez képesti fidesz szavazószámot veszi alapul Gábor? 2010-hez képest elmaradó hatszázezer szavazó többsége sosem volt igazán fidesz szavazó szerintem, inkább akkori kormányváltani akaró. Bár 2006-ban is többen szavaztak a fideszre, de szerintem az a szavazatszám közelebb áll a valós fidesz támogatottsághoz és inkább abból veszített. Szerintem.
Amúgy abszolút "ül" az okfejtése.

török gábor 2014.04.07. 09:42:29

@stargate: mert az volt a legutóbbi választás :) de amúgy igaz, 2002-ben és 2006-ban is 2,3 millió szavazójuk volt (két vesztes választásról beszélünk), ahhoz képest a veszteség csak 200 ezer körüli.

best sunday dress 2014.04.07. 09:45:17

aprócska és jelentéktelen komment a 3-as ponthoz: angyalföld mindig és minden szisztémában balos maradt volna, ha egyedül indul az mszp, akkor is. 2010 után ismét ez a körzet, ahol 50% fölötti eredményt kapott a szoci jelölt

egy komolyabb kérdés: tudom, nincs területi lista, csak országos, de lehet valahol látni, h megyénként, budapesten mik a listás arányok? már csak az önkormi miatt. lehet balos főpolgi és testületi többség, vagy bp is elúszott?

Szimba 2014.04.07. 09:45:34

Vegyük a másik oldalt! A Kormányváltók az utolsó pillanatokig is egymással vetélkedtek, nem tudtak sem egy reális, de mégis vonzó programot meghirdetni (tömören, világosan), ráadásul ugyanazok a lejáratott emberek képviselték őket, akiket a szavazók már egyszer elküldtek (Gyurcsány, Bajnai, Fodor...).
Semmiféle megújulás, de még csak a szándéka sem volt meg a baloldalon.
Kész csoda, hogy a protest szavazók ennyien rájuk szavaztak.
Az LMP sem a legjobbkor "osztódott", kész csoda, hogy elérték az 5 %-ot.

Nyert a Fidesz, mert megérdemeljük. :-(

Még mindig tömegek igénylik a "haza atyja" típusú autoriter vezetést. A fentről jövő megoldásokat, a készen kapott érzelmi és szellemi iránymutatást, és persze az anyagi jólétet.

"Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia."

sztd 2014.04.07. 09:46:50

Nekem komolyak a kétségeim afelől, hogy, ha kétfordulós marad a választás, és minden párt külön tud indulni, tehát pl. Bajnai Gordonnak másfél éve van építkezni és Gyurcsány Ferenc sincs a harmadik helyen, akkor ugyanilyen eredményt értek volna el.

Ilyen értelemben a választási rendszer szerintem szavazat szinten is befolyásolta az eredményeket (és szerintem erre a Fidesz is szándékosan rájátszott).

gadaweed (törölt) 2014.04.07. 09:47:44

Tisztel Török Gábor!
Olyan elemzésre számíthatunk ahol az összes parlamenti párt 2014-es és 2010-es eredményét összehasonlítja (grafikon és számszerűsítve) a következőket megjelenítve:
Szavazóképes lakosság száma; Szavazók száma és aránya az szavazóképeshez képest; X pártra szavazók száma és aránya az az szavazóképeshez képest és a szavazóhoz képest;...
illetve meg tudja mondani, ha nem akar ilyet készíteni, hol található meg megbízható adat ehhez?
Köszönöm

Nanemaaaar 2014.04.07. 09:48:19

"az ellenzék pedig nem tudta elkerülni, hogy belesétáljon a csapdába és azt sem tudta ELÉRNI, hogy a választók elforduljanak a Fidesztől a csapdaállítás miatt.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 09:48:39

Azt már tudjuk, hogy a balosok nem mentek el. De hova lett a Fidesz 600 ezer szavazója?
Egyet tudok, aki az LMP-hez ment (jómagam) és a többi?!
Elszivárgott? :))

2014.04.07. 09:48:58

A helyzet az, hogy a választók választása nem teljesítmény kérdése. Szerintem a a demokratikus ellenzék (amely nem csak magát mondja annak, hanem az is, kivéve az LMP-t) teljesítménye, különösen a körülményekhez képest jó volt, az más kérdés, hogy ez nem találkozott a társadalom igényeivel.

2014.04.07. 09:52:48

A leíró jellegű politikai elemzés alapján, amit Török Gábor művel, a Fidesz derekasan végezte a dolgát, kiváló munkát végzett.

Vagyis kiválóan szabta a maga képére a választási rendszert, kiválóan lopta közpénzt és finanszírozta abból az álcivilek és a kormány propagandáját, kiválóan foglalta el a médiát és még hosszan sorolhatnám, mi mindent végzett kiválóan.

Kedves TG, hadd gratuláljak értékmentes, elemző munkájához!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 09:53:02

@iii:

1,8 milliót mért nekik az Ipsos. Ez jó szerinted?! Még ők is néztek mekkorát buktak.

Hozzáteszem, a Fidesz is várt volna egy 2,5 milliót maguktól.

török gábor 2014.04.07. 09:53:16

@Gaál Dávid: a valasztas.hu adatai alapján ilyet bárki készíthet.

Vittore. 2014.04.07. 09:54:07

Most Fidesztől függetlenül az a birka nép, amelynek az jelenti a rendszerváltás után 25 évvel a demokráciát, hogy felvonulnak és azt skandálják, "Viktor, Viktor!", az nem is érdemel mást.

Eszem eldobom, a plebsnek láthatóan nem okozott gondot az "Éljen Rákosi" után áttérni a Viktorozásra. Egy demokráciában nem az lenne a lényeg, hogy nem vonulunk fel és nem éltetjük hangosan a népvezért? Aki amúgy nem is vezér lenne, csak egy bürokrata, aki az ország céljaiért dolgozna?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.07. 09:55:10

@mikszer: Ha jól látom, az egyénik 90%-át 1 fordulóval is behúzta. Nem tudom, mit értelmezzek így "vesztett is"-nek.

@iii: De milyen teljesítmény az, aminek a mércéje nem a választói igényekkel és akarattal való találkozás?

2014.04.07. 09:56:49

A következő 6 hónapban meg figyeljetek, hány új adó és egyéb megszorítás fog mindjárt életbe lépni!
Lehet elkezdeni számlálni!

Oktogon8 2014.04.07. 09:56:55

Gábor, kérem adja vissza a diplomáját.

- a közmédia minden részének propagandacsatornává silányítása ("fegyelmezett kommunikáció")
- MTI-cenzúra
- a gerrymandering
- a külföldi választási regisztráció tudatos akadályozása
- a szavazásról való tájékoztatás szándékos elmulasztása
- a választási bizottság függetlenségének felszámolása (mindent végrehajtottak, ami a FIDESZ érdekében állt)
- az MKKP indulásának megakadályozása
- a kampányszabályozás
- a pártfinanszírozás szándékosan torz és antidemokratikus szabályai
- a médiapiac többségének felvásárlása
- a kamupártok
- a láncszavazás
- egyes közmunkások szavazatának kikényszerítése

mind együtt nem "esztétikai kifogások",

hanem választási csalás!

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 09:56:56

Újpalotán kikapott az Összefogás. Csak nem megvette a Fidesz a szocialista panelprolikat kilóra a rezsicsökivel? :))

2014.04.07. 09:58:11

@Nyekenyóka: @Counter: Ismétlem, a szavazók szavazata nem a teljesítmény értékelése. Például lehet egy termék kiváló minőségű, ha a fogyasztók nem ismerik az előnyeit, nem fog fogyni.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 10:00:16

@török gábor:

Hol láthatóm a listás eredményeket megyénként? Mindenhol csak egyéni körzeteket látok. Mármint interaktív térképet akarok.

CSENDES 2014.04.07. 10:04:51

Most már mindegy. csak egészség legyen és REZSICSÖKKENTÉS.

Mindezen túl pedig, sehol nem találom a választásra jogosultak számát, így a tényleges részvételt sem lehet számba venni.

Sylvester94 2014.04.07. 10:06:04

Ezt a baloldal rontotta el. Az egy dolog, hogy a kerületeket lehet úgy manipulálni, hogy a Fidesznek kedvezzen... de ez nem magyarázat a baloldal antikampányára. Egyszerűen, ami pozitív kampányuk volt, az egyrészt megkésett, másrészt Fidesz-koppintás volt (pl. fenntartható rezsicsökkentés), mintha egy önálló pozitív gondolata nem lett volna senkinek. Ha nem kínálnak semmit, úgy nehéz nyerni...

vak komondor is talál szemet 2014.04.07. 10:08:44

Azért nekem a választási szabályokkal szemben nem csak esztétikai kifogásaim vannak, ha megengeded.

Oktogon8 2014.04.07. 10:08:51

A szavazásról való tájékoztatás szándékos elmulasztása:

- nálunk pl. nem is volt kiírva a szavazókör épületére, hogy ott zajlik a szavazás,
- nem adtak borítékot,
- nem volt függöny, a szavazóstandok egymás mellett voltak
- a FIDESZ-es küldött készségesen felajánlotta, hogy előtte x-eljek

szoja122 2014.04.07. 10:12:35

Török Gábornak!

"Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri."

Ha bevezeti, hogy 1 szavazattal is 100-os győzelem lehet, de csak a Fidesznek, akkor még nagyobb a dicséret?

Ne haragudj, ez NEM elemzés, ez szervilizmus.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.04.07. 10:13:05

A választási rendszer totális aránytalansága ellen komolyan csak _esztétikai_ kifogásaid vannak?!

sporttárs 2014.04.07. 10:14:11

Most ez komoly, hogy a "fegyelmezett kommunikációt" kell dicsérni? Amibe a közmédia ilyen szintű lezüllesztését kell értenünk?

unionista (törölt) 2014.04.07. 10:16:32

@sporttárs:
török gábor elvtelen pragmatikus. ő a maffiát nemzeti érzelmű család barátpolitikusoknak mondja.

Flynn Rider 2014.04.07. 10:17:58

@best sunday dress: Budapesten Fidesz: 38,4%, Komrmányváltás: 36,9%

aszekelyek 2014.04.07. 10:21:31

csapda? Aki másnak vermet ásott, maga esett bele. . ez a csapda mindössze jól átgondolt politikai csapda volt. ennél sokkal súlyosabb volt az, amit felállított az összeállni kényszerült csoport, mely reprezentálta, a képtelenségét együtt és külön is bármire.
Az vesse rájuk az első követ, aki nem ezt tette volna.
Minden lehetőségével élt az ellenzéjk baloldala is, melyet valamiért így neveznek....
A külhoni média összes eszközét és amerikai alpokat és neves személyiséágeket felvonultatva és szünet nélkül ütve az újraválasztott Orbán kormányt. Ők is azt tették, amire volt lehetőségük. Atv-népszava, klubrádió és az rtl cstorna. No ez az, ami szerintük ugye a méédiakisajátítás lenne, most a népszabit, magyar narancsot és online-t nem is említem. Mindenki élt a lehetőségeivel. A baloldalnak mondottakról bajnai mondta legértelmesebbet. nem tudtak olyan ajánlattal szolgálni , mely eléggé megfogta volna a z érzelmileg egyébként balra szavazókat.
VAgy otthon maradtak, vagy otthon maradtak inkább. Amit pedig az mszp , ronwerberi irigység-gyűlölködési stratégiája hozott, az nem pálya, ez is kitűnt . Ezt meg orbán mondta jól.
Az lmp-nek örülhetünk , hogy bekerült. Komolyan. A jobbikot szépen felhozta viszont az, amit a szocik is előadtak és a bajnai-fodor-gyurcsány , merőben és markánsan neoliberális ajánlata, és gazdaságpolitikája.
Arra kíváncsi leszek , mit kap az mszp azért , hogy a hátán bevitte őket a parlamentbe. Ahogy ezt burkoltan de kimondta Fodor Gábor. Tippelni azt tippelem , amit elmondott a hangfelvételen az illető a szociktól... :)- márhogy mindent elvittek a liberálisok és ők már régen nem tudtak semmit a sajátjaiknak adni.
Mert ez élethossziglan tartó séma.
Mától meg is kezdődik ez a tusadokás. Külön indulnak az EP-választáson már.Ami nyilván annak a lehetőségnek a kihasználása, hogy majd onnan támadják a kormányt.

Majd Fodor is arra fog hivatkozni, amire Cohn bendit tette , hogy ők valaha együtt indultak el. Mintha az bárkit is kötelezne bármire is.

Pálka 2014.04.07. 10:21:42

@kurgan: Azért a bíró megkenése nagyonnnnnagyon más dolog.

Gyingizik 2014.04.07. 10:21:43

@Vittore.: A maga világában mindenképpen. A valóságban egy demokráciában is lehet éltetni az állampolgár számára szimpatikus politikust, ahogy szidni is lehet persze.

szoja122 2014.04.07. 10:22:36

Az igazságos" választási rendszert jól mutatja:

1998 óta nem szavaztak ilyen kevesen a Fideszre

1998-ban 1,34 millióan szavaztak Orbánékra.
2002-ben 2,31 millióan.
2006-ban 2,27 millióan.
2010-ben 2,7 millióan.

2014-ben pedig várhatóan körülbelül 2,1 millióan. Ráadásul az adatsorok nem is hasonlíthatók össze egy az egyben, mivel most a honosított magyarok is leadtak 88 ezer szavazatot, márpedig ezek 95 százaléka a Fideszt erősíti.

A szavazati jog kiterjesztése miatt esetleg kieshet (vagy kieshetett volna) az LMP, a Fidesz 2/3-a is múlhat (múlhatott ezen a rendkívüli kis különbség miatt) ezen, ami jól mutatja, hogy az a néhány szavazat is mennyire befolyásolhatja az eredményt.

Felháborító és megalázó a Magyarországon élő magyaroknak, hogy olyanok szólhatnak bele döntően sorsukba, akik nem viselik szavazatuk következményeit.

graycivil 2014.04.07. 10:22:56

TG: "...ám az intézmények átalakítása (ha van szükséges többség) ...a demokratikus politika bevett és évtizedek óta alkalmazott eszköze. "

Na, azt hiszem, ez a "semmitmondóan kitérő elemzés", illetve a demokráciát csak "díszletként" ábrázoló elemzői mentalitás okozza a legtöbb problémát egy valódi "objektivitás" megvalósulásához. Mert miként lehet "megszokott intézményi átalakításnak" nevezni a demokrácia intézményeinek bekebelezését?

Ezek után hogyan lehet elvárni, hogy a választó felismerje El Curo rendszerének totalitarizmusát?

Mészáros Laci 2014.04.07. 10:23:33

"...az ellenzék pedig sem azt nem tudta elkerülni, ... sem azt nem tudta elérni, hogy..."

kiváncsi vagyok, hogy az ellenzékben van-e annyi erő, hogy ne a fideszt hibáztassák.

egyelőre úgy tűnik nincsen.

best sunday dress 2014.04.07. 10:25:06

@Flynn Rider: köszönöm! ezek szerint bp-en valódi küzdelem is lehet ősszel - h csak nem ugranak a balosok egymás torkának, amire van komoly esély

Flynn Rider 2014.04.07. 10:25:21

Ezt a vereséget a baloldal leginkább önmagának köszönheti, tudtommal semmi nem akadályozta a Fidesz kormányzáson felháborodott tömegeket, hogy a választófülkében a Kormányváltáshoz húzzák be az ikszet. Ha ezt tényleg megtették volna, akkor nincs az a rendszer, amiben Orbánnak többsége lenne. Ne beszéljünk már hülyeségeket.

Vittore. 2014.04.07. 10:27:08

@Gyingizik: Éltetni? Ez inkább skandálás, mikor tömegek ordítják pszichózis alatt a vezér nevét.

Gyingizik 2014.04.07. 10:27:21

@Oktogon8: Még lehet fellebbezni, ne tétovázzon, hátha épp a maga szavazókörén múlik a 2014-es választás! Nálunk egyébként semmi ilyesmi nem volt, sehol máshol sem, sztem maga az egészet kitalálta. Ha valóban így történt volna a ballib média már hajnal hatkor ezt csócsálta volna.

Flynn Rider 2014.04.07. 10:27:33

@best sunday dress: Pontosan. Azért Gyurcsány már lazán belengette a "rivalizálást". Sejtem, hogy ez mit jelent...

Balt 2014.04.07. 10:27:35

@mikszer: "Arról elfelejtettél írni, hogy az 1 fordulóval vesztett is Viktor. Az egyénik 90%át a 2. fordulóban simán behúzta volna."

Jó észrevétel. Valszeg Angyalföld maradt volna egyedül a "kormányváltóknak", ami - ebben a felállásban is - pontosan a 2010-es eredményt mutatja egyénikben. Is.

Balt 2014.04.07. 10:30:22

@mikszer: "Arról elfelejtettél írni, hogy az 1 fordulóval vesztett is Viktor. Az egyénik 90%át a 2. fordulóban simán behúzta volna."

Jogos. Valszeg az 1 szem angyalföldi körzet maradt volna a "kormányváltóknak", így - ebben a felállásban is - a 2010-es eredmények születtek volna kétfordulós egyéniben. Is.

aszekelyek 2014.04.07. 10:31:12

@kurgan: ha eltitkolják a valóságot, a közérdekű adatokat hülyeségeket beszélnek be embereknek és a nincsre beigérik a 13.havi nyugdíjat és fizetik is, HITELBŐL!, plusz még azt is hitelből, miután nem csináltak semmit, úgy tettek, mintha kormányoztak volna... az ugye nem a nekik fúj és a pálya lejtése feléjük? Na maradjon kedves magának.... Ilyesmiről szósem volt. Ennél a kormánynál. Éppen az volt a nagy nyivákolás témája, hogy szerintük túl határozottan kormányoztak és szedték rendbe az előszöekben szétbarmolt állami kasszát és vagyonokat.
nem jön be ez az aállamtalanítás ebben az országban. A bármit tehet a tőke veletek, az se jön be. értsd liberalizáció, privatizávió, dereguláció.
Kifejezetten utálják ezt a magyarok . de eeeeeez még abalikok szavazóinál is megvan csak ők ezért azorbánt hibztatják. de ami nem tetszik nekik, az ugyanaz!

fvipera 2014.04.07. 10:31:21

"alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri. "

ezt annyiban árnyalnám, hogy ehhez a tervezéshez nem atomfizikusi képességre, hanem 2/3-os parlamenti többségre volt szükség.

fvipera 2014.04.07. 10:33:41

@best sunday dress: csodálkoznék, ha közvetlen főpolgármester választást engedne a fidesz. csak a gondos tervezés remémyében

Balt 2014.04.07. 10:33:59

@kurgan: Nem kell itt hadoválni, ez a lényeg:

"Olyan demokratikus választási rendszert nem találtak még fel, amelyben a magát demokratikus ellenzéknek nevező baloldal a tegnapi teljesítményével kormányváltó erő lehetett volna."

Gyingizik 2014.04.07. 10:34:24

@Oktogon8: Hát ezen jót nevettem!
- a közmédia minden részének propagandacsatornává silányítása – ezt ugye a szadesz maszop idején is így volt
- MTI-cenzúra - akárcsak a szadesz maszop idején- a választási bizottság függetlenségének felszámolása (mindent végrehajtottak, ami a FIDESZ érdekében állt) – akárcsak a maszop szadesz idejént (rytkó, Tóthzoltán mszp végrehajtók)
- a médiapiac többségének felvásárlása – 2006-ig a média 90%-ában ballib túlsúly
- a kamupártok – azt mind olyan emberek csinálták, akiknek az állami támogatásra fályt a foga – tehát NEM a fidesze emberi voltak, csak le akarták húzni a lóvét
- a láncszavazás – Ron werber találmánya
- egyes közmunkások szavazatának kikényszerítése – kamu hír maszoposoknak, mint a többi tétele is

aszekelyek 2014.04.07. 10:36:08

@Gyűrött Papír: csak számold ki magadnak , nyugodtan.Ez itt nem a három kívánság.

@Balt:
igen, csak az lenne biztosan meg nekik. feltűnően kicsi különbségek voltak nagyon sok helyen. Igen, valószínűleg behúzta volna azok nagy részét is.

Sylvester94 2014.04.07. 10:36:30

@szoja122: mert nyilván szerinted a külhoni magyarok képviselete nem tartozik a magyar kormány és a törvényhozás hatáskörébe... egyébként meg, az hogy nem torzít, az nem igaz, ezt mindenki tudja, akinek egy csöpp esze van. De az, hogy a Fidesznek torzít-e... az már messze nem ennyire egyértelmű.

fvipera 2014.04.07. 10:36:49

@Nyekenyóka: @Flynn Rider: te ezt fair választásnak gondolod?

unionista (törölt) 2014.04.07. 10:37:06

@Gyingizik:
ezzel azt akarod mondani, hogy a fidesz ugyanolyan szar, mint maszop-szadesz?

Balt 2014.04.07. 10:38:16

@dRm: 1 biztos: Hogy a 2010-ben elhajtottak (együtt vagy külön) mind egy szálig visszajöjjenek, az biztosan nem szolgálja Mo. érdekeit.

@stargate: Jogos kérdés. Amúgy a 200e szavazatvesztés 2002-höz képest akár a demográfia számlájára is írható, persze így jóvá kell írnunk "bónuszként" +200e-t a kormányváltóknak is. (Sokra nem mennek vele.)

aszekelyek 2014.04.07. 10:38:33

@kurgan: amíg ebből a " m9indenkim ás hibás és gazember , csak mi nem" alapállásból nem sikerül kijönnie önnek és a most alaulmaradtaknak, addig nincs esélyük sem.

Severus 2014.04.07. 10:38:44

Azért az elgondolkodtat, hogy a közös listát nem kényszerítette a rendszer. Lehetett volna egy olyan baloldali megállapodást kötni, amiben visszalépnek az egyéni jelöltek, de nincs közös lista... így Bajnai biztos többet vihetett volna, és pl. a Simon ügy sem égett volna rá az egész baloldalra... Vagy Gyurcsány-korszak emléke...

Persze tavaly év végén a liberális értelmiség jó része (meg egy rakás troll) monomániásan azt papgájkommandózta, hogy összefogás kell. Valamiért Gyurcsányt szeretik, bármit csinálhat, Mesterházy meg nem partner nekik. Köszönjük meg nekik. (not)

Vagy gyorsan felsorakoznak Botka mögé, vagy mehet a társaság a levesbe.

unionista (törölt) 2014.04.07. 10:40:36

@Sylvester94:
a határon kívüliek feladták a nyugatos képviseletet. ez erről szól. se a szociknak, se a zöldeknek, se a liberálisoknak nem érdemes foglalkozniuk a székelyekkel. a fideszé minden felelősség.

Sylvester94 2014.04.07. 10:41:54

@Severus: a közös lista azért kellett, mert Bajnai és Gyurcsány az 5% határán mozgott - ha valamelyikük véletlen kiesik, az óriási veszteség lett volna a baloldalnak.

Balt 2014.04.07. 10:42:21

@maxval a gondolkodó birca: "Fidesz 60 % lenne."

Ezt számolták valahol, vagy csak tipp? Azért az is szép eredmény, sőt: csak a 2010-es Fideszhez képest "sovány", de Hornékat simán veri, ahogy valszeg (hasonló összetett választási rendszerekben) Európában is ritkaság.

aszekelyek 2014.04.07. 10:42:38

@dRm: mennyiben nem az , ön szerint , inkább az lenne érdekes , ha megtudhatnánk.NYitottak vagyunk rá. mely értékfeltétel az, ami miatt ez nem lenne érdeke az országnak. Mindig hallgattam az ellenzék embereit de erre nem kaptunk semmilyen értékelhető választ.

Severus 2014.04.07. 10:43:34

@Sylvester94: Jogos.

Akkor mégiscsak tartalmi/személyi kérdésekben kellett volna jobbnak lenniük.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.07. 10:43:52

@iii: Ismét kérdezem: a politikai teljesítményt nem szavazattal mérik? Az üzleti teljesítményt nem eladással, megrendeléssel, megkötött szerződéssel?

Milyen alapon tartod elképzelhetőnek úgy a kiváló politikai teljesítményt, hogy szavazatban nem mutatkozik meg? Hogy lehet kiváló teljesítménye annak kereskedőnek, aki termékét nem tudja eladni?

Micsoda hihetetlenül önsorsrontó idealizmus ez, amely végső soron felment a teljesítménykényszer alól, mondván, hogy lehet a teljesítmény anélkül is jó, hogy mérnék?

török gábor 2014.04.07. 10:44:27

@Fedor: rengeteg helyen van ilyen aránytalan választási rendszer. hogy csak két európai példát mondjak, a brit és a francia ennél is aránytalanabb eredményekre képes. lehet jobban kedvelni az arányos rendszereket, de attól még a többségi rendszerek is demokratikusak.

graycivil 2014.04.07. 10:44:59

A demokratikus ellenzék most nagyon nehéz helyzetben van. Ugyanis amíg az ellenzéki választók sajátjaik legkisebb "morális megbicsaklására", nota bene "bizonyítatlan megvádolására" elfordulnak vezetőiktől, addig a FYDESZ nyeregben érezheti magát a legdurvább "morális szardagonyázással" is.

Nem is az a baj, hogy ne lenne az ellenzéknek olyan embere, aki morálisan támadhatatlan. A legnagyobb baj, hogy ha egy ilyen személy színre lép, és mérhető népszerűségre tesz szert, akkor a FYDESZ rögtön beveti ellene "poiltikai elhárító intézményrendszerének" (leánynevén: demokratikus intézményrendszer, pl.: NMHH, Ügyészség, stb...) katonáit (Polt, Karas, Handó, stb...), és reggelire befalja a "kiválasztottat".

Ha ennek elkerülésére kénytelen elfogadni politikai pártok védelmét, akkor pedig rögtön gyurcsányozás és bajnaizás kezdődik.

Magam is örülnék, ha nem a jelenlegi ellenzék arcaival kellene felvenni a harcot a FYDESZ-szel szemben. Ám nem látom, hogy amíg a FYDESZ érdekeit potenciálisan sértő személy meghalhat a "FYDESZ ölelő karjaiban", és ezt még szinte örökre titkosítják is, ki merne "szűzként", minden "kifogásolható testőrséget" elutasítva szembe menni a FYDESZ-szel, és felvállalni egy ellenzéki vezető szerep felépítését.

Tehát amíg a FYDESZ-rezsimet elutasító választók nem szállnak le a földre, addig csak egy módon váltható le El Curo: Egy "maffiascsaládon belüli Keresztapa-cserével".

Balt 2014.04.07. 10:45:33

@Nyekenyóka: Induljunk ki abból, hogy a "kivándorlók" között kb. a 2010-es pártszimpátia-arányok voltak. Ebben az esetben mondjuk egy jelentős részük máris megvan, főleg annak a tükrében, hogy közöttük nagyon szerény volt a szavazási hajlandóság.

aszekelyek 2014.04.07. 10:45:34

@Balt: erről beszélt is Orbán a P8-ban, hogy csak abajoroknál szokott ilyesmi eredmény születni. Annyira ritka , de nagyon jó lenne a bajor gazdasági számokat is behozni. Még véletlenül se trükközött a német bérek ígérgetésével.
Pontosan tudjuk , hol vagyunk ahhoz képest és miért.

sporttárs 2014.04.07. 10:48:14

@unionista: Ha ezt nem is gondolom, az nagyon szomorúnak tartom, hogy a média ilyen használatát tényleg lehet profi, ügyes döntésként kommunikálni.

Balt 2014.04.07. 10:48:31

@iii: "Szerintem a a demokratikus ellenzék (amely nem csak magát mondja annak, hanem az is, kivéve az LMP-t)"

:)))
Nem jött be a "Pártbeszéd a Mandátumért", mi?
index.hu/belfold/2014/04/05/lmpvspm
444.hu/2014/04/07/akkor-ugy-nez-ki-lmp-pm-5-1

unionista (törölt) 2014.04.07. 10:48:33

@török gábor:
tökfej kolléga, a "majoritarian" és a "bolshevik" is többségit jelent.

Sylvester94 2014.04.07. 10:49:06

@unionista: nem, ez arról szól, hogy 2004 decemberében a határon túliakat nagyon súlyosan megsértették a magyar politikai erők a "23 millió bevándorló"-baromsággal és az érvénytelen népszavazással. Ebben a Fidesz is sáros volt, de ők utána évtizedes szisztematikus munkával - és a határon túliak szívét erősen meglágyító könnyített honosítással - sikerült bocsánatot kapnia, míg az MSZP-nek egy kósza kísérlete volt (2012-ben), aztán gyorsan vissza is táncoltak. Aztán meg mindenki fel van háborodva, amiért a határon túliak 95%-a a Fideszre szavaz...

Eztelkúrtuk nemkicsitnagyon 2014.04.07. 10:49:09

Éljen Feri! Végre egy friss erő!
Találkozunk 2018-ban.

aszekelyek 2014.04.07. 10:50:45

@Nanemaaaar: miért fordultak volna el, amikor eggyel kevesebb mód volt a köpönyegforgatásra ezzel ? Nem értem, hogyan is gondolta ezt el a szerző. eggyel kevesebb két forduló közti mutyi lehetőség. 2002-és 2006 megmutatta , mit tud az ránkhozni.

Balt 2014.04.07. 10:51:14

@Diorella Queen: Őőőő, rossz valóságban ébredtem volna és "fájnifog"-ék nyertek mégis...?

2014.04.07. 10:51:18

@Counter:

Nem, nem a teljesítményt mérik, hanem a szavazók véleményét. Ha a szavazók nem ismerik a párt valódi értékét, üzenetét, nem találkoznak a kormány kritikájával, akkor nem képesek a teljesítményt értékelni.

Olyan alapon tartom elképzelhetőnek, hogy ez a választás nem volt szabad, nem volt demokratikus és a nép még nem érzi a bőrén ennek a rendszernek az árnyoldalait, még nem értük el a katasztrófaközeli állapotot. Ez sajnos a szélsőjobbnak is kedvez, nagy a veszély, hogy az emberek oda menekülnek a valódi megoldás helyett.

Balt 2014.04.07. 10:53:14

@Oktogon8: "- az MKKP indulásának megakadályozása"

Ez tényleg sajnálatos, szerintem 100e voksot elvitt volna a 3öszmefogástól. A többi meg handabanda.

dRm 2014.04.07. 10:55:18

@aszekelyek: Amiatt, ahogy 45% bol osszejott a 66%. Ez vicc kategoria nyilvan. Ja a szekelyekkel eddig nem sok kapcsolatom volt, de ez a valasztas megmutatta a HTM ertelmi szinvonalat. Remelem most orulnek es elegedettek, ahogy egy part kicsinyes pitianer celjaira felhasznalja onoket:))

2014.04.07. 10:55:19

@Balt: Mert nem a mandátumért ment, bármily nehéz is ezt felfogni.

CSENDES 2014.04.07. 10:55:26

@török gábor: Tisztelt Török Gábor!
ajánlanám szíves figyelmébe az Örülünk Vincent blogon megjelent, OV. "európai rekordját" elemző írást.
Az megmutatja a hazai rendszerünk aránytalanságát, ha már ily módon is védi ezt a remekbe szabott rendszert.

orulunkvincent.blog.hu/2014/04/07/orban_14_valasztasi_vagy_hazugsag_rekord

graycivil 2014.04.07. 10:56:19

@Severus:

Tévedsz. Nem (csak) azért lett közös a lista, mert "egy a tábor", hanem azért is, mert ha a listán sem az E-PM, sem a DK nem éri el az 5%-ot (pl.: elérnek 2x4%-ot), akkor egyrészt elveszítettek volna 8% listás szavazatot, illetve azon egyéni közös jelöltek, akiknek eredeti jelölő pártja nem érte el az 5%-ot, annak a töredékszavazatait törlik.

Vagyis ha nem kötnek választási szövetséget, legrosszabb esetben az MSZP ért volna csak el 15-16%-ot, a többi szavazat elveszett volna. Tehát az össz szavazószám azonos értéke esetén is akár a jelenlegi mandátumszám 60%-t kapták volna csak. Illetve akkor óhatatlanul egymás ellenében is kellett volna kampányolniuk. Tehát csalóka a "külön lista előnyein" siránkozni.

unionista (törölt) 2014.04.07. 10:56:38

@Sylvester94:
bajnai is megsértette őket? az lmp is? vagy mesterházy megsértette a székelyek érzékenységét azzal, hogy meghívta pontát? mégis kivel kellene tárgyalnia? a pápával? a határon kívüliek lemondtak a nyugatról és a nyugatos képviseletről. egyrészt akkor, amikor az etnikai alapú területi autonómia mellett tették le a voksukat. ez az egyetlen önrendelkezési forma, amit az európai unió NEM támogat. bármit kérhettek volna, csak ezt nem. most pedig elég egyértelműen szembehelyezkedtek a magyarországi nyugatos értelmiséggel. ami nem feltétlen rossz. egyszerűen tény.

Severus 2014.04.07. 10:56:50

@török gábor: " rengeteg helyen van ilyen aránytalan választási rendszer. " Sőt, a választókörzetek átszabására is van példa (szó is van rá, biztos jobban tudod, gerrymongering, ha jól emlékszem), mégsem szeretjük. A brit rendszer amúgyis tartogat visszataszító történeteket, pl poll tax... azzalaz ürüggyel, hogy nincs lakcímnyilvántartás, a 80-as évek végén egy kommunális adót a választói névjegyzék alapján vetették ki. Persze, hogy nem regisztráltak szavazni a csóró munkásosztálybeli választók, és 92-ben ezzel nyertek a konzervatívok megint. Azóta is emlegetik, hogy veszélyes regisztrálni, mert megtalálhat a hatóság...

2 kezű mester 2014.04.07. 10:57:10

Ha még egy vidéki suttyó mer panaszkodni nekem hogy szarul él felpofozom :D Nézzen rá a térképre,vidéken 98% fideszes lett ....és megy a nyafogás, szegénység van meg ilyenek.....lófasz .!

Témához, a baloldal balfasz volt ismét,Nem foglalkoztak a valós fideszes sunyiságokkal, nem emlegették eléggé és folyamatosan az embereknek a valós dolgokat, stadionépités, Simicska féle pályázatok, pénztárgépek bevezetése ,kis ,vállalkozók tönkretétele, 27% áfa ,biztositási adó és a többi sarc .....ezeket folyamatosan csapkodni kellett volna a fejükhöz ,ehhez képest balfaszkodtak ! ,,,vagy lehet egyik 19 a másik 20....háttérben meg elnézik egymás tolvajlását ?

Balt 2014.04.07. 10:57:10

@Flynn Rider: OK, akkor H. Csabára még egy kicsit gyúrni kell. :) Pláne, ha nem áll be mögé Bajnai. Mondjuk ezt talán ellensúlyozza (nem visz annyit), ha azt sikerült elérni, hogy Gyurcsány se támogassa. :))

Sylvester94 2014.04.07. 10:59:05

@iii: teljesen szabad és demokratikus választás volt. Annyi vád érheti esetleg, hogy tisztességtelen, de még ez is csak arra alapoz, hogy a Fidesznek torzított - ami viszont nem egyértelmű.
Ami a Jobbikot illeti: véleményem szerint a párt a túlzott differenciálódása miatt nem nagyon fog tudni soha ennél sokkal nagyobb szavazati arányt elérni - tisztán radikális/szélsőséges (kinek hogy tetszik) pártok csak akkor szoktak 20-25% fölé menni, ha érzékelhetően nyitnak a konzervatívok felé. És mint konzervatív mondom: ez, amennyire a Jobbik nyit, ez ehhez nem elég, legalábbis engem nem fogott meg.

Severus 2014.04.07. 10:59:08

@graycivil: beláttam, ld. fent.

Kishitűek voltak...

dRm 2014.04.07. 10:59:12

@Balt: Es az ami az elmult 4 evben tortent, es ami megint a 2/3 hoz vezetett az igen, igy ebben a formaban?

2014.04.07. 11:00:15

@Szimba: A szavazók soha nem küldték el Bajnait és volt program is, volt megújulás is. A probléma nem elsősorban itt van.

A Fidesz olyan rendszert épített ki, olyannyira csalja el a választásokat (nem magát a lebonyolítást értem ez alatt, bár ki tudja), hogy ezt csak úgy lehet legyőzni, ha az ország padlót fog vagy valamilyen hatalmas botrány tör ki.

Balt 2014.04.07. 11:02:59

@aszekelyek: "és az rtl csatorna."

A tv2 - függetlenül a tulajdonosváltástól - tegnap ugyancsak remek például szolgált: Frizuráktól Pachmann puttóig mindenki mintha citromba harapott volna. Utóbbi be is szólt a - máskülönben normális - zelemző Filipovnak, este, >50%-os feldolgozottságnál, hogy "azé' az még nem biztos, hogy a Fidesz nyert". Mire Filipov ~: "Én kevésszer engedek meg magamnak olyan határozott kijelentést [cc: TG :))], hogy ez vagy az biztos, de most határozottan ki merem jelenteni." :)))

Az RTL meg jószerivel nem is foglalkozott a választásokkal, legalábbis én nem néztem a késő esti műsorukat, többnyire a tv2-t néztem.

Sylvester94 2014.04.07. 11:05:36

@unionista: nem sértette meg őket, egyszerűen csak nem foglalkozott velük - cserébe a határon túliak sem foglalkoztak vele. Ez ennyire egyszerű. Orbán törődött a határon túliakkal, és meghálálták neki... a baloldal meg nem törődött velük, ami szintén visszaköszönt.

Balt 2014.04.07. 11:06:44

@szoja122: Khmm, oszt megen jól elővehetjük a zősi angol demokráciamodellt: ebben az esetben (tisztán egyéni vk-kal) 5%-os parlamenti aránya lenne a zellenzéknek. Jó, jó, ez komoly javítás a korábbi 2(+1)%-hoz képest, belátom! :)))

2014.04.07. 11:06:59

@Sylvester94: Egy nagy büdös lófaszt volt szabad és demokratikus.

Közpénzek százmilliárdjait költötték el propagandára,

akadályozták az ellenzéket a programja megismertetésében,

akadályozták a Fidesznek nem tetsző rétegeket a szavazásban,

kampányeszközzé silányították nem csak a közmédiát, de a teljes helyi sajtót is

az ellenzék követelése ellenére nem vizsgálták ki a nyilvánvalóan csalással országos listát állító pártokat

És még sorolhatnám.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 11:07:46

@Flynn Rider:

Rezsibiztos Szilárd megbukott. Ennek azért örülök. Elképesztően visszataszító az az ember.

2014.04.07. 11:09:26

@iii: A százmilliárd elírás, százmilliót akart lenni, de inkább milliárdok a valós szám.

Balt 2014.04.07. 11:11:57

@fvipera: Kétségtelen, képesség ugyanúgy kellett hozzá, mint 8 év permanens elkúrás Gyurcsánnyal, + őt előszedni újból. Az már egész biztos, hogy Orbánnak arany Fletó mellszobrot kell rendelnie a kandallópárkányra, mert úgy fest, 2x is összehozta neki a 2/3-ot. :)

CSENDES 2014.04.07. 11:16:31

@iii: Mondjuk nem csak az ellenzéket akadályozták a programja megismertetésében, de a kormánypárt sem ismertetett programot.
Így senki nem kapta fel a fejét arra az Orbáni fenyegetésre, amit a 4-es metró átadásakor elprüszkölt. Jelesül, hogy a budapesti lakosok vegyék fontolóra, hogy a mindenkori kormánnyal jó kapcsolatot kell ápolniuk, mindenekelőtt ami az önkormányzatot illeti. És ezt lehetett tekinteni akár fenyegetésnek is.

Érdemes meghallgatni ezt a beszédet.

A másik ilyen volt, mikor a kétharmadot kérte a szavazóktól. Újabb kétharmad esetére merészebb változtatásokat ígért.
A hideg is kirázott tőle. Nem mintha egyébként nem rázna.:-))

Oktogon8 2014.04.07. 11:16:49

@Gyingizik:

Folyamatban van, bár a NVI finoman szólva nem túl ügyfélbarát.

A Jobbik ÉS az Együtt által jelentett esetek száma már meghaladta az 500-at. De mivel Ön nem látott semmi gyanúsat a szavazókörében, ezért ilyen biztos nem is történt ilyen sehol máshol. Sőt minden szavazókörben ott volt hogy tudja nem történt ilyen.

Ha a baloldal is csinálta a láncszavazást vagy mást, akkor már rendben van, a FIDESZ is megteheti, ugye? :)

Hazudok mert ballib vagyok, ballib vagyok mert hazudok.
Ha most azt mondanám, hogy a Jobbikra szavaztam, akkor összedől Önben egy világ? :) (amúgy nem, de érti az érvelés hibáját)

Egyébként gyönyörűen zárt gondolkodása van :)

Az MTI-cenzúra független elemzők (pl. TG) szerint is valós jelenség (pl. a legnagyobb ellenzéki pártok sajtótájékoztatói nem kerülnek be az MTI-be)
Az egyes közmunkások szavazatának kikényszerítése még valóban csak gyanú, de pont nem az MSZP vetette föl.

Balt 2014.04.07. 11:19:37

@Severus: Jó +látás.

"Vagy gyorsan felsorakoznak Botka mögé, vagy mehet a társaság a levesbe."

De hát Botka bürgermeister óhajt lenni. Vagy csak egyelőre...? Az - látszik - meglehet neki, nem tudom, érdemes-e beáldoznia egy merőben bizonytalan "kormányváltás 2018" jelöltségért... (Akkor ugye - ha jól gondolom - 2017 végén le kellene mondania az ötéves önkormi mandátumáról, aztán kérdés, Orbánnak van-e még valami trükk a tarsolyában, teszem azt, 2006-ra hirtelen húz egy előrehozottat.)

2014.04.07. 11:20:18

@Balt: Majd megint az lesz, hogy senki nem szavazott rájuk amúgy, és ott lebeg a kérdőjel , hogy akkor hogy nyertek?:D

Balt 2014.04.07. 11:22:10

@Balt: 2016-ra. Lényeg: mielőtt a maszopszadesz feleszmélne...

@unionista: Az ország mindenkori vezetéséé a felelősség (alkotmányosan is, mindig is). Hogy ez most egy ideig egybe esik, az más kérdés. :)

Oktogon8 2014.04.07. 11:23:39

@Balt:

Köszönöm a hosszú és tartalmas ellenérvet:
"CSAK!"

1. Akkor nyilván teljesen rendben van, hogy adminisztratív eszközzel megakadályozták egy párt indulását és 100ezrek szavazását.

2. AZ MKKP nem az MSZP-től vett volna el kb. 10 000 szavazatot, hanem növelte volna a választási kedvet, ami rossz lett volna a Fidesznek. Meg hátha még valamelyik megtévedt MKKP-s a meggondolja magát és az Összefogásra szavaz.

unionista (törölt) 2014.04.07. 11:25:21

@török gábor:
a magyar választási rendszer nem az arányos, hanem a többségi irányba mozdult el. eddig nincs vita. a kérdés az, hogy ez a majoritarian vagy bolshevik irány. mindkettő többségi. (ezt is jelentik ugyebár).

mindkét rendszer abból indul ki, hogy az egyéni versenyzők magukra valamilyen (munkáspárti, konzervatív, liberális, ultranacionalista, stb.) mezt. az egyéni kerületi győztes a összes választót képviseli (magát a körzetet), vagy csak és kizárólag a pártját. és még hosszasan lehet sorolni a különbségeket. ez nagyjából az első lecke. amit úgy tűnik: nem sikerült megérteni.

Flynn Rider 2014.04.07. 11:26:23

Kik voltak azok, akik nem mehettek el szavazni?
Ezt nem értem.

Sylvester94 2014.04.07. 11:27:49

@iii: áh igen, valóban nem fogalmaztam elég pontosan... úgy értettem, hogy azok alapján, amiket mondtál, teljesen szabad és demokratikus választás volt. Ezek, amiket itt utólag felsoroltál, ezek a szokásos választási simlisségek új rendszerre kódolt változatai - nem ezen múlt, hogy senkinek esélye sem volt megszorongatni a Fideszt.

Severus 2014.04.07. 11:28:15

@Balt: "De hát Botka bürgermeister óhajt lenni. Vagy csak egyelőre...? Az - látszik - meglehet neki, nem tudom, érdemes-e beáldoznia egy merőben bizonytalan "kormányváltás 2018" jelöltségért... (Akkor ugye - ha jól gondolom - 2017 végén le kellene mondania az ötéves önkormi mandátumáról, aztán kérdés, Orbánnak van-e még valami trükk a tarsolyában, teszem azt, 2006-ra hirtelen húz egy előrehozottat.)"

Vannak körülötte már országosan ismert politikusok, pl Ujhelyi István... Ha akarna, belevághatna. De gőzöm sincs, nem elég-e neki, hogy övé Szeged. Ő még nincs elhasználva. Vagy Tétény, Teket... Hamarosan kinéz egy biztos durva vereség az EP választáson, aztán valszeg mégegy az önkományzatin. Nem tudom, meddig bírhatja Maeterházy. És az az igazság, amíg ilyen Simon-féle csontvázak bármikor kieshetnek a szekrényből, szerintem semmi esélyük. Meg amíg Gyurcsányban gondolkoznak....

Flynn Rider 2014.04.07. 11:29:23

Na, most már szögezzük le végérvényesen, ez még kifogásnak is gyenge, nemhogy magyarázatnak.
Először mindenki önmagában keresse talán a hibát...
Amíg a baloldal csak ennyit tud mondani, nem lesz versenyképes.
Inkább médiát kell építeni, hátországot megszervezni, és leginkább megszabadulni Gyurcsánytól.
Nem értem, hogy ez miért nem egyértelmű? :(

Balt 2014.04.07. 11:34:34

@dRm: "Remelem most orulnek es elegedettek, ahogy egy part kicsinyes pitianer celjaira felhasznalja onoket:))"

Ami az igazi botrány: egy (2) párt kicsinyes és pitiáner céljai miatt elutasította őket 2004-ben!

BKV reszelő 2014.04.07. 11:35:07

@Nyekenyóka: Kettőről tudhatsz. A hová mentem nem publikus, mert magánügy, de a fidesztől el. Határozottan. :)

@Oktogon8: Anélkül, hogy a csalásokba mélyebben belemennénk, reagálok erre: "Az egyes közmunkások szavazatának kikényszerítése még valóban csak gyanú..."

Ez tény, tapasztaltam. Bizonyítani nem lehet, mert a szerencsétlen közmunkások féltik a közmunkájukat. Hallgatni arany alapon beszartak szépen.

@CSENDES: Látom figyeled a kommunikációját rendesen! :) Nos, orbán "A zember, aki még sohasem hazudott" tényleg igazat mond mindig. Előre szól, csak nem figyelnek az emberek. Nézzük csak a két kedvenc gyöngyszememet:

"Én nem a rendszer ellen harcoltam 89-ben, hanem azok ellen, akik csinálták." és "Egy dolog a választás és egy másik dolog a kormányzás."

Aki ezek után csodálkozik vagy oda szavazott most, az remélem csendben fog tűrni. Előre szólt.

Hazudtam, ezt is megreflektorozom: "Mondjuk nem csak az ellenzéket akadályozták a programja megismertetésében, de a kormánypárt sem ismertetett programot."

Bizony előadta a programját! "Folytatjuk!" ...és ezt tartani is fogja, nem úgy, mint a 2010-es programját, amiből semmit nem valósított meg, csak minden mást...de arra meg ott fenti idézet a választás vs. kormányzás témában. :)

fvipera 2014.04.07. 11:35:23

Lakner: "Ha a rendszer a hibás a vereségért, akkor az előttünk álló két választást ugyanúgy el fogja veszteni az ellenzék, mint ezt a mostanit. Ha a rendszerkritika csak önfelmentés, akkor a rendszerkritika is súlyát veszti. Máshogy kell ellenzékinek lenni ezután"

kb. ezzel a 3 mondattal lehet pontosan leírni a helyzetet

Balt 2014.04.07. 11:36:49

@iii: Ja, így már értem a fenti fejtegetés (majdnem "Fejti fenyegetés"-t írtam...:)) tükrében: ez voltaképpen egy hobbi. :))

Karigeri merre szaladt? Szerettem volna a tegnapi elégedett mosolyát látni. :))

Sylvester94 2014.04.07. 11:37:41

@unionista: nem azért mondom, de egy politikai elemzés éppen akkor jó, ha nem elvek alapján ítél. Egy politikai elemző is lehet elfogult, de a munkájában ez nem jöhet ki - én például (teljesen szubjektív véleményem) ezért tartom sokkal jobbnak Körösényit Fricz Tamásnál, mert sokkal kevésbé érzem benne, hogy merre húz.

BKV reszelő 2014.04.07. 11:38:33

@Flynn Rider: A baloldalnak nevezett valami soha nem tud megújulni, mert ott is megélhetési politikusok tették magukat hiteltelenné, ahogy a jobboldalnak nevezett szocialista tömörülésben is. Azonban utóbbiak ráéreztek a nép nyelvére, a nép lelkének rezgéseire és ez nekik a sikert okozta. Előbbi a közelében sem jár ennek.

BeeZee 2014.04.07. 11:40:27

Orbán kétharmados hatalmának lehet egy hosszútávú nyeresége az ország számára.
Ha ugyanezt a politikát folytatja tovább - és miért ne tenné -, akkor a demokráciában még nem annyira járatos, magyar választópolgároknak jó esélyük van rá, hogy a saját bőrükön tapasztalják meg, mi értelmük van a fékeknek és az ellensúlyoknak.
Én optimista vagyok és az a véleményem, hogy az ország nagyon jól fog kijönni ebből.
Azt nem mondtam, hogy nem fog fájni...

Balt 2014.04.07. 11:41:06

@Severus: "Sőt, a választókörzetek átszabására is van példa"

Ez egyenesen Uniós ajánlás és AB-határozat volt, ill. így a korábbi kormányok (parlamentek) sorozatos mulasztásos alkotmánysértése.

Sylvester94 2014.04.07. 11:44:27

@Balt: nem az a lényeg, hogy átszabták, hanem hogy hogyan szabták át. Mert erről semmilyen információnk nincsen... hogy kik csinálták, hogy csinálták, miért pont úgy... semmi.

Szimba 2014.04.07. 11:44:39

@iii:

Bocsáss meg, de Gyurcsány Ferenc vállalhatatlan a normálisabb baloldali szavazók számára is. És én nem az öszödi beszédre gondolok. Az csak egy tünet volt.
Mesterházy gyenge, Fodor az SZDSZ miatt is amortizálódott, másrészt ő sem tudott felmutatni sokat, Bajnai pedig a kapitalista nagyvállakozó hátterével nevetséges, mint baloldali vezető.

Program nagy vonalakban volt. Ugyanúgy, mint a Fidesznek.

Megbízhatatlan, korrupt emberek indultak ismét, és roppant csodálkoznak, hogy nem bízik bennük senki. Még a protest szavazók is rühellték őket.

Hihetetlen, hogy Magyarországon ennyire buta, koncepciótlan és a külföldi-belföldi támogatók kezében bábuként mozgó pártok, politikusok vannak.

Ebből államcsőd, polgárháború és Görögország helyzetéhez hasonló állapot várható.

Balt 2014.04.07. 11:46:10

@2 kezű mester: "és megy a nyafogás, szegénység van meg ilyenek.....lófasz .!"

Ja. Pesten.

@dRm: Mondjuk, hogy meglátjuk. Ha 2006-szindróma jön utána, akkor aligha, de ez hamarosan ki fog derülni. (Ne hallgassuk el: annyi különbség azért van, hogy a Fidesz 2010-ben és most is óriási felhatalmazást kapott, az MSZP-SZDSZ 2006-ban, de főleg 2002-ben nagyon soványkát...)

Flynn Rider 2014.04.07. 11:46:39

@BKV reszelő: ez teljesen igaz, de ez a vereség most hatalmas erővel fogja kényszeríteni a baloldalt a változtatásra
szerintem most már lépni fognak

shm 2014.04.07. 11:47:44

@CSENDES:

"Most már mindegy. csak egészség legyen és REZSICSÖKKENTÉS."

Találó megfogalmazás, választás pipa, most négy évig megint csak annyi a dolgunk, hogy befogjuk a pofánkat.

A nemzet versenyautója szárnyalásra készen csikorgatja kerekét a győzedelmes verseny rajtcsíkján, szurkoljunk igazi Magyar Csapatként neki és tegyük félre a rémhírterjesztést.

Mindenki feláll, tapsol, boldog.

BeeZee 2014.04.07. 11:50:13

@Flynn Rider:

Ha tudnának lépni, akkor már megtették volna a választások előtt. Csodák nincsenek. A baloldal ennyire képes.

Sylvester94 2014.04.07. 11:51:34

@Szimba: vagy nem. Nem tudom, feltűnt-e neked, de a Fidesz óriási szellemi és vagyoni tőkét hagyott eltűnni innen csak azért, hogy ne menjen csődbe az ország - és ha valamit tényleg ki lehet emelni náluk, az a költségvetés viszonylagos stabilizálása. És azt a Fidesz is tudja, hogy most kell előhúzni a nyulat a cilinderből, mert a következő választáson már nem fogja tudni beadni senkinek, hogy "ez még kellett, de most már jó lesz".

Balt 2014.04.07. 11:55:22

@iii: "A szavazók soha nem küldték el Bajnait és volt program is...
Fidesz olyan rendszert épített ki, olyannyira csalja el a választásokat"

Csak 1 jó tanács: szerintem ezekre a lapokra ne emeljétek a tétet, mert jön május 25. (Most nézem, egyébként Orbán napja.) :)))
Mi lesz, ha ott elhasal a E14, E18, E22, vagy ami megmarad belőle? :)

CSENDES 2014.04.07. 11:56:25

@Szimba: Van némi igazságod abban amit írsz. Ellenben én azt is tapasztaltam, hogy a TG. által megdicsért fegyelmezett kommunikáció (és média is) jelentős hatással volt a választókra.
Ugyanis a szüleim rendszerváltás óta soha nem szavaztak még, de most megígérték, hogy elmennek. Szombaton pedig összevesztem velük, mert azt mondták nem kell menni, hiszen úgysem lesz változás. Aztán a veszekedést követően mégis arra a következtetésre jutott az anyukám, hogy elmegy. Nagyon büszke voltam rá.:-))

Sylvester94 2014.04.07. 11:57:36

@BeeZee: nem feltétlenül. De most lényegesen nehezebb helyzetben vannak, mint 10 éve, a Medgyessy-tandem leváltásakor, mivel valószínűleg nem úgy képzelték akkor el, hogy az új generációt Orbán Viktor 6 év alatt szétveri... egyszerűen, annyira fiatal - ezen a szinten - a felső vezetés, hogy még nem érett be a következő generáció. És az sem tett jót nekik, hogy pont a legtehetségesebb politikusaikat (Zuschlag, majd Gyurcsány) sikerült korrumpálni.

Szimba 2014.04.07. 12:00:20

@Sylvester94:

Nem értem.
Sok külföldi vállalkozó, befektető távozott, erre gondolsz? Vagy inkább az IMF kölcsönére?
A költségvetés szerintem nem stabil, nőtt az adósságállományunk, és az oroszoknak tartozni sem az a könnyű menet. Ráadásul elköteleződni egy olyan nagyhatalom mellett, amelyik szemben áll Európával, Amerikával, versenytársa a többi nagyhatalomnak - nem tudom, hogy ez hosszú távon szerencsés-e.

A következő választásig a baloldal szépen amortizálja önmagát, megindulnak a belső harcok, mert barmok. Bocsánat. :-)
A Jobbik pedig lehet, hogy akkor tarol majd igazán, mert már a többség inkább vállalja a terrort is, csak szabaduljon a nagy rablóktól, meg a megélhetési gondok miatt kialakult kis rablók, tolvajok csapataitól. Nevetséges, hogy a rengeteg lopás, betörés miatt a rendőrség már tehetetlen, csupán helyszínel, de nyomozni elfogni nincs pénz. És börtön sincs arra, hogy mindenkit becsukjon, aki valamit elkövetett.

BKV reszelő 2014.04.07. 12:00:55

@Flynn Rider: Én ebben nem hiszek. Az erős emberek nem leválthatók és nélkülük lenne esély (talán) egy elfogadható baloldal felépítésére. De! Majdnem a nulláról kell kezdeniük úgy, hogy előtte le kell rombolniuk a régi monstrumot....dupla munka és a lerombolás nagyon nehéz művelet...egyszerűbb lenne a megújuláspárti és még nem hiteltelen arcoknak egy új baloldali pártot alapítani és építkezni, a romokban meg maradjanak a matuzsálemek és bohóckodjanak tovább. Egyébként én szeretnék végre egy középpártot látni, amelyik a józan ész mentén hírdet programot. A bal és jobb oldal ugyanis mindent hírdet csak kapják meg a fizetést és a mutyihoz minél közelebb ülhessenek. Nekem ez a benyomásom és a határozott véleményem a narancs és a piros oldalról. A narancs egyébként kikeverhető a pirosból és a sárgából, ez a szimbolika pedig mutatja, hogy mennyire egyformák igazándiból.

Balt 2014.04.07. 12:04:10

@Oktogon8: A MKKP kampányarca nyíltan "kálomista". :) Na, ehhez mit szósz? Utóbbi a múltkor pl. Molnár Piroskát védte meg a kétaökrös fröcsögéstől. Ilyenek ezek mind: véd- és dacszövetség. A korszakváltásért. :)))

tölgyes 2014.04.07. 12:05:45

Kedves Török Gábor!

Azért olyan nagyon ne higgyen a politika-mérnökösködésben.:) , a fidesz jól kigondolta és megcsinálta magának ideában. A fidesz azért nyert ilyen nagyon, mert az ellenzék megosztott volt és nagyon rosszul, valódi alternatívát fel sem vetve próbálta legyőzni őket hitelüket veszített, sokak szemében utálatos politikusokkal.

Ez a mérnököskösdő megközelítés semmit sem érne, - a fidesz szívhatná a fogát - ha a mai ellenzék ugyanilyen arányban győz. Ennek pedig a lehetősége mindig benne van(volt) a pakliban. Akkor az elemző dörzsölhetné a kezét és mondhatná: hehe, elszámították magukat és visszanyalt a fagyi.:)(Ebből is látszik: az elemző mindig jól jár, és sohase téved.:)!
Ezért aztán ésszel felfogom, de nem igazán értem ezt a nagy baloldali siránkozást. Elszalasztottak egy lehetőséget, de négy év múlva ők is 2/3-hoz jutnak egy ilyen arányú győzelem esetén. Ez a rendszerben benne van. A rendszerben a fidesz ilyen, vagy még nagyobb arányú veresége is benne van. Tenni kell érte, hogy ez bekövetkezzen.

Én a bajt abban látom, hogy az MSZP szidja a füvet, az esőt, a szelet, a labdát. Mindent. Odáig még nem jutottak el, hogy nincsenek jó játékosok, rossz volt a felkészülés, nem volt csapategység, a csapat fele sérült, a másik fele idióta.:). Nekik a szögletzászló és a kapufa is csak ellenség.

Mitzimackó 2014.04.07. 12:06:02

"A láthatóan tudatos, megtervezett (permanens) választási kampányával sikerült alacsonyan tartania a részvételt, és – elsősorban a célzott negatív kampányeszközökkel - megakadályozni azt, hogy a kormányban csalódott szavazók tömegesen az ellenzéki pártokat válasszák."
A " célzott negatív kampányeszközökkel" azt jelenti, hogy rágalmakkal. 20 éve ezt teszik. És az agymosott birkáknál bejön: aki nem fideszhívő, az el se megy szavazni. Akárhol, akármelyik jobboldalit kértem, hogy sorolja a szoclib kormányok lopásait, sumákjait, antidemokratikus tevékenységeit, egyet se tudtak mondani. Mert megy 20 éve a vádaskodás, de arről, hogy sose születik vádiratz vagy elmarasztaló ítélet, mind a média, mind az emberek elfeledkeznek.

Balt 2014.04.07. 12:06:11

@Severus: Ezeket pontosan így látom én is.

fepe 2014.04.07. 12:10:40

@szoja122: Azért a teljes igazsághoz hozzátartozik az is, hogy most kevesebben is mentek el szavazni úgy 400 ezerrel, mint 4 éve. Ezért nem a szavazatokat, inkább a %-okat nézném a helyedben. De persze mindegy...

tölgyes 2014.04.07. 12:10:52

@török gábor: Ebben az egyetértésünk teljes. Így van. Angliában az ellenzéknek lenne 10-11 helye a 200-ból és kész.

Balt 2014.04.07. 12:13:19

@Sylvester94: Az nyilván kötelező peremfeltétel volt, hogy a körzetek közötti választói aránytalanság 15%-on belülre redukálódjon.

A "hogyannal" persze én sem vagyok tisztában, de mit lehet erre mondani a zellenzéknek? Teccettek volna részt venni az alkotmányozásban?

www.origo.hu/itthon/20110214-alkotmanyozas-a-kormanypartok-az-lmp-meggyozesere-torekednek.html

"A szocialisták részvételében nem bíznak, de az LMP-t még meggyőzhetőnek tartják a kormánypártok, amelyek szeretnék visszacsalogatni az alkotmányozásba az ellenzéknek legalább egy részét. A cél érdekében a miniszterelnök személyesen üzent a legkisebb parlamenti pártnak, amely azonban láthatóan nem akarja elsietni a választ." ...

Sylvester94 2014.04.07. 12:13:20

@Szimba: GDP-arányosan nézve 79-80% környékén stagnál az államadósság. Az orosz kölcsön miatt én nem félnék annyira... az Index adatai alapján utánaszámoltam kicsit: a kezdő összegek nagysága körülbelül a tizede annak, amit az IMF-nek kellett törlesztenünk, és ha jól lesz felhasználva, akkor tudni fogjuk törleszteni.
Igazából, mind a GDP, mint az orosz kölcsön sorsa a következő 4 évtől függ, mert ha összességében sikerül jól befektetni a gazdaságba, akkor abból fogjuk tudni fedezni mindkettőt. Ha meg nem sikerül jól... na akkor fog tarolni a Jobbik, de akkor óriásit - ebből a szempontból is érdeke a Fidesznek, hogy most nagyon komolyan vegyék a következő négy évet.

Ami az oroszokkal való elköteleződést illeti... igazából ez nem is elköteleződés, inkább csak hintapolitika. Most mi vagyunk "a hepciáskodó uniós állam", ami kikacsintgat keletre, de csak kacsintgat és nem fordul. Ez nagyon jól van így... a Fidesz ritka kevés hasznos húzásának egyike ez, ha tudják így folytatni.

dRm 2014.04.07. 12:14:17

@Balt: Es az szerinted normalis, hogy most ezek a felkegyelmuek dontenek arrol, hogy legyen Mo-n rezsicsokkentes-e vagy sem?:) Vagy eppen miattuk van megint ennek a maffianak 2/3-a. Ez a szegyen.

dzsaszper 2014.04.07. 12:15:12

Miért nyert ennyire a Fidesz?
Egy lényeges szempont kimaradt a posztból, pedig elég nyilvánvaló. Huszonpárszázalék feldolgozottságnál még 48% fölött is voltak. Bátran kimondhatjuk, hogy a vidék miatt nyertek.

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP is, az LMP is köztudottan nagyvárosokban erős, vidéken gyenge. Ezen még a földmutyi ügyek sem változtattak. Még a Jobbik is Miskolcon került a legközelebb a mandátumszerzéshez. Úgy tűnik, a vidéket a többieknek nem, vagy csak alig sikerült megszólítani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.07. 12:15:50

@iii: S ha nem a szavazók véleménye a politikai teljesítmény mércéje, akkor ugyan mi?

Hogy lehet egy politikai erőnek kétféle értéke, s mi alapján "valódi" az egyik és "hamis" a másik? Miért van kettő? Miért nem fordítva?
Ha a szavazók által adott érték "hamis", akkor miért fogadjuk el egyáltalán irányadónak, miért vannak választások és miért az alapján hirdetünk győztest? Nem inkább a "valódi" értéket kellene tudományosan meghatározni, s legyen ez alapján győztesünk?

dRm 2014.04.07. 12:17:08

@Balt: Az szolgalja az orszag erdekeit, ha a szavazatok realisan tukrozodnek az eredmenyekben. Vagy jo hulyenek lenni, hogy igy ertetlenkedsz? Es majd meglatod hogy szolgalja ez az orszag erdekeit, amikor az elso nemzetkozi szello felboritja ez a bohoctarsulatot. Levaltani belulrol oket nem fogjak oket, ez mar egy ideje teny szamomra.

Sylvester94 2014.04.07. 12:17:46

@Balt: nem az erről szóló vitára gondoltam, hanem magára a körzetek átszabására, mert azt nem a Parlamentben csinálták. Az szakértői munkát igényel, csak épp senki nem tudja, kik voltak ezek a szakértők...

Balt 2014.04.07. 12:18:32

@CSENDES: Ez most akkor a "szavazói befolyásolás" nyílt beismerése? :))

atyef 2014.04.07. 12:18:35

A rendszerváltás óta már jó ideje a választásokon mindig maga a demokrácia a vesztes !

A demokrácia együttgondolkodásról, érvek ütköztetéséről, egymás véleményének érdemi figyelembevételéről, közös életünk közös szervezéséről szólna.

Ehelyett dedós módon két táborba szorított a nemzet, mindkettőnek sugallják a maga kizárólagosságát, keltik a gyűlöletet a másik ellen.
Ez nem más, mint a kisgyermeki jó és rossz, igaz és hazug mesevilága .. ahol neked csak annyi a dolgot, hogy valamelyik oldalra állj.

Sajnos az éppen aktuális hatalom nem akarja tudomásul venni a másik tábor létezését, hogy ők is pont annyira magyarok .. itt élnek velünk, dolgoznak rendesen, a magánéletben ismerőseink, barátaink, rokonaink ..

A politikusoknak pedig pont az lenne a dolga, hogy egységet kovácsoljanak. Ezért küldjük őket oda, hogy ott ezen dolgozzanak .. és nem erőből, hanem észérvek, viták eredményeiből a legjobbat kihozva.

De hát az egyénileg, személyesen választott képviselőknek is később csak a pártfegyelem vezeti a kezét, nem pedig választókörzetének érdeke ..

Nekünk zászló kell, csak hogy mögé állhassunk ?
Mindegy, hogy lobog, csak a színe kedves legyen ?
Vajon miért érdemeljük ezt ?

Miért hitethető el az ellenségkép ?
(szakértők megegyezése, hogy Magyarországon jó ideje mindig valaki ellen szavazunk, nem pedig valaki mellett)

De hát egyesek szerint olyanok a vezetők, amilyet megérdemel a nép.
Tényleg ilyenek lennénk ?

ui:
feltételezem a valamelyik politikai párt irányába elkötelezett olvasónak értelmezhetetlen írásom, mert egy "vallás" mindig magát tekinti egyedülinek, kizárólagosnak ..

Sylvester94 2014.04.07. 12:20:32

@dzsaszper: a listás szavazatokat nem tudom, hogy befolyásolta-e, de azt hiszem, nem. Az egyéniekben volt nagy a torzulás - a jól emlékszem, a miskolci kettes és a szegedi egyes körzetben volt csak olyan jelölt, aki nem fideszesként győzött.

Balt 2014.04.07. 12:23:18

@tölgyes: Egyelőre ott vannak, hogy egy "portással", egy balerinával meg egy punkzenésszel futottak ki a pályára. :)

Balt 2014.04.07. 12:27:34

@Sylvester94: "Most mi vagyunk "a hepciáskodó uniós állam", ami kikacsintgat keletre"

Plusz a németek-osztrákok (stb.) kétpofára szíjják az orosz gázt az új csövön szájkaratétól függetlenül - erről ne feledkezzünk meg!

Balt 2014.04.07. 12:30:40

@dzsaszper: Elég jól kirajzolódik: az egykorvolt (néha szlömös) iparvidékeken (barna övezetekben) tudott gyökeret verni a baloldal.

Sylvester94 2014.04.07. 12:31:46

@Balt: plusz az osztrákok. A németek fizetnek eleget azért, hogy azt csinálják, amit akarnak...

unionista (törölt) 2014.04.07. 12:32:32

@tölgyes:
éppen az a lényeg, hogy nem kell tenniük semmi különöset. azért, mert ez a rendszer magától omlik össze. és egyébként is a külföld fogja beborítani.

unionista (törölt) 2014.04.07. 12:36:00

@Severus:
az ellenzék akkor sem tudott volna alkotmányos többséget szerezni ha meglépi a tutit: három különálló listán indulnak (szoci, zöld, liberó), koordinált jelöltállítás van (balos 1/3-szoci, jobbos 1/3-zöld, billegő 1/3-liberó). és külső miniszterelnököt hoznak. ez lett volna a nyilvánvaló nyerő stratégia. de valószínűleg ezzel is csak egy sima többséget szereztek volna. a vicc az egészben az, hogy racionálisan cselekedtek. leszámítva azt, hogy gyurcsányt nem küldték el (brüsszelbe).

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.07. 12:36:09

Két észrevétel és egy kérdés a bloggerhez:

- A "kormányváltók" szavazatainak számát a 2010-es MSZP+MDF-hez érdemes viszonyítani, mert akkor az MDF már egyértelműen arra a politikai oldalra állt. Ezen kívül 2010-ben az akkori LMP-szavazók közt is lehettek sokan, akik most a kormányváltókra szavaztak (az LMP-ből kivált PM-esek szavazói). Magyarán: a kormányváltók most kb. ugyanannyi szavazót tudtak megszólítani, mint 2010-ben. Ugyanott tartanak, mint 4 éve (miközben a Fidesz bő félmillió szavazót vesztett, de neki volt miből).

- Arányos választási rendszerben most Fidesz-Jobbik koalíciós tárgyalások kezdődhetnének. Az vajon hogy tetszene a baloldalnak?

A "szakmai" kérdés a következő kommentben.

CSENDES 2014.04.07. 12:36:33

@Balt: Nem, mert nem mondtam meg neki, hogy kire szavazzon.
Gondolom, azért a családon belüli erőszak nem áll meg, mert nem fizikai erőszakkal vettem rá, hanem állampolgári felelősségére emlékeztettem.

Sylvester94 2014.04.07. 12:40:39

@Holger Hartland: (még akkor is, ha ez csak elméleti sík...) Fidesz-Jobbik koalíció? Sansztalan lenne... azzal mindkét párt annyi szavazót veszítene, amennyit nem engedhetnek meg maguknak.

tölgyes 2014.04.07. 12:42:38

@unionista: Influenza esetén előfordulhat, hogy majd nekem is lesznek ilyen lázálmaim:)

Ebben maga ne reménykedjen. Ha akar egy olyan világot, amelyikben jól érzi magát, akkor fogjon kapát, kaszát aztán dolgozzon. Ez, amit írt blőd hülyeség.:(

unionista (törölt) 2014.04.07. 12:42:47

@atyef:
magyarországon nem a függetlenek adják a nemzeti elitet. van egy úgynevezett nemzeti oldal. és a választók nagyjából fele nem érti, hogy ez nem jó. a magyar politikai rendszerben egyetlen pozícióért folyik egy őrült hajsza. nincs tartományi miniszterelnök, nincs megyéknek kormányzója, hanem egyetlen személynek alá rendelődik alá a közélet. mivel török gáborhoz hasonló kutyaütő elemzők vannak többségben ezért nem mondja egyöntetűen az értelmiség, hogy ez nem jó. innentől kezdve a kormányt a külföld fogja megbuktatni. ha egyszer érdekében áll, és nem lesz másik dolga. vagy rendszer fog összeomlani. az előző átmenet itt volt a legsimább. a következő lehet, hogy itt lesz a legkeményebb.

Sylvester94 2014.04.07. 12:44:47

@unionista: ami azt illeti, én sem értem... miért is nem jó, hogy van nemzeti oldal?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.07. 12:48:46

Tehát egy "szakmai" kérdés a politológus-bloggerhez: nem lehetséges-e, hogy a tizen-valahány év alatt bekövetkezett változások nagy része nem a választói oldalon történt, hanem a kínálati oldalon?

Elsősorban arra gondolok, nem lehetséges-e, hogy a Jobbik szavazóinak nagy részét olyan, szociális biztonságra és rendre vágyó alsó-középosztálybeliek vagy kisegzisztenciák alkotják, akik tizenéve még az MSZP bázisához tartoztak. S akik már akkor sem a demokráciért vagy a jogállamért szavaztak az MSZP-re, hanem mert tőle várták a kívánságaik teljesítését, és már akkor sem szerették az "úri" Fideszt. Vajon 2002-ben kire szavazhattak a mai jobbikosok? (Oké, egy részük akkor még nyilván senkire, mert fiatal.)

Magyarán, miközben az is fontos, hogy a választók véleménye hogyan változik, talán még fontosabb, hogy mi a kínálat. Ebből a szempontból a Fidesz legsikeresebb húzása, hogy egyben maradt, miközben az ellene leadott szavazatok kétfelé mentek (plusz LMP). Ha a Fidesz helyén is két különböző jobboldali párt osztozna (pl. egy keresztényszociális és egy konzervatív-kapitalista), akkor ugyanazon választói akarat és preferenciák mellett más lenne a politikai felállás.

Persze lehet, hogy ezt politológiából elsőéveseknek tanítják. :) (De én nem tanultam ilyet.)

Gyűrött Papír 2014.04.07. 12:50:55

@aszekelyek: Kemény vagy mint a vídia. Közben válaszoltak rá, láttad? Vagy csak írsz!? :))

atyef 2014.04.07. 12:50:59

Ja .. és hogy érdemben is hozzászóljak !

Az elmúlt ciklus ellenzéki gyengesége okán, nem volt kétséges ki nyeri a választást. De azért az meglepett, hogy a választók alig 29% -át élvező csoport ekkora hatalmi arányban lehet országirányító !

Még ha a ténylegesen választók arányát is nézzük, akkor is többen szavaztak ELLENÜK, mint mellettük (átlag 45% mellettük, 55% ellenük),
mégis úgy néz ki tejhatalom birtokosai lesznek.

És teljesen indifferens ki a nyertes csoport ! A demokráciában megengedhetetlen, hogy ilyen arányú pártoltság ekkora mértékű hatalmat eredményezzen .. bárki is a kedvezményezett !

Balt 2014.04.07. 12:52:31

@dRm: "amikor az elso nemzetkozi szello felboritja ez a bohoctarsulatot"

2008...?

@atyef: "(szakértők megegyezése, hogy Magyarországon jó ideje mindig valaki ellen szavazunk, nem pedig valaki mellett)"

Attól függetlenül, hogy ez most eléggé nem jött be, lehet a (kivételesen jó) példákat átvenni az Újvilágból: az amcsi választók - azt mondják - a véres küzdelem után is beállnak a győztes mögé (csillagos-sávos lobogók garmadája alá) és azonosulnak vele. (Legalábbis kifelé.)

Sylvester94 2014.04.07. 12:54:17

@Holger Hartland: egyrészt, ott messze nem volt ennyire éles szembenállás a két párt között; politikai ellenfelek voltak, de a kötelező mocskolódáson túl megvolt a kölcsönös tisztelet. A Jobbik már egy másik politikai garnitúra, és jóval radikálisabb garnitúra, mint anno a kisgazdák. Ahogy Orbán főtanácsadója mondta: a Fidesznek a baloldal ellenfele, de az igazi ellensége a Jobbik.

dRm 2014.04.07. 13:00:26

@Balt: kit erdekel itt 2008?:) Vagy te igy tudsz ervelni? Ez eleg keves. A fidesz legitimatasa a tema, es a valasztas.

ampelmann 2014.04.07. 13:01:04

a poszt címében lévő kérdésre egyszerű a válasz: mert érdektelenség jellemzi a felsorakoztatott alternatívákat. Összefosás vállalhatatlan arcok, és hangnem, Jobbik olyan amilyen, LMP meg csak "zöld", ami önmagában nem elegendő kormányzásra.

Balt 2014.04.07. 13:02:30

@Holger Hartland: "2010-es MSZP+MDF-hez érdemes viszonyítani"

Ja. Többször hoztam már (a korábbi nemiskétharmadakétharmad sirámokra): vegyük akkor számításba, mennyien is szavaztak 2010-ben a "kormánytartásra"!
MSZP: 990 428 (19,3%)
MDF-SZDSZ: 136 895 (2,67%)
Az annyi, mint: 1 127 323 (22,07%)

Az LMP-t jóindulatúlag nem vettem bele, mert akkor - és a maradék most is - nomen est omen: anti-esteblishment pártként határozta meg magát, tehát nem a "kormánytartást" tűzte zászlajára.

Balt 2014.04.07. 13:04:33

@dRm: Akkor szokjad: 2x2/3. :)

Mit kell arra érvelni, hogy "amikor az elso nemzetkozi szello felboritja ez a bohoctarsulatot"? Pontosan leírtad 2008-at, nem kell ide egyéb magyarázat. :))

unionista (törölt) 2014.04.07. 13:07:35

@Sylvester94:
a civilizált világban a pártok rendszerint szocialisták, konzervatívok, liberálisok, ultranacionalisták. utóbbiak nem azt mondják, hogy ők a nemzet. azért, mert a civilizált világban még a szélsőjobboldal is tisztában van azzal, hogy a nemzet függetlenekből áll. ukrajnában ezt nem értik a népek. de azt nem is szokás civilizáltnak mondani. a magyarok ezt egyelőre. nem értik. se a nyugatot, se a keletet. persze ez egy tanulási folyamat. pozsonytól délre és keletre az emberek többsége nincs ezzel tisztában.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.07. 13:08:45

@Sylvester94: 1998-ban még általában kevesebb volt a mocskolódás, és több a tisztelet. A Fidesz pedig könnyebben egyezne meg a Jobbikkal, mint bárki mással. A Jobbiknak ezzel talán annyi lenne, pártszakadással is végződhetne - szokott így lenni, amikor egy kisebb párt egy nagyobb vonzásába kerül, ld. LMP-ből kiszakított PM. Szvsz a Fidesz tető alá tudná hozni. De tényleg csak elmélet...

Balt 2014.04.07. 13:09:53

@atyef: "55% ellenük"

Megj.: az 55%-ban kisebbségben vannak az ún. "kormányváltók", szűk többség a Jobbik + LMP. Na, akkor tessen megpróbálni kormányozni!

unionista (törölt) 2014.04.07. 13:09:53

@tölgyes:
ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni. ez 2010-ben is nyilvánvaló volt. orbán viktor a magyar közéletből való távozásának külpolitikai oka lesz.

Sylvester94 2014.04.07. 13:10:07

@dRm: a kormány jogi legitimitásához nem férhet kétség. Erkölcsileg megkérdőjelezhető, de mivel nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a Fidesznek kedvez az új szisztéma, ezért talán az erkölcsi legitimitás is kipipálható.

Szimba 2014.04.07. 13:11:35

@CSENDES:

Azt hiszem, hogy a Fideszen kívül szinte senki másnak nem volt sok lehetősége, pénze nagyobb kampányra.
Másrészt azok, akik nem érezték közvetlenül a bőrükön a Fidesz korrupciós ügyeit, hatalomépítését, és ez azért nem jutott el az átlagpolgárokhoz, azok közönyösek maradtak.

Ha a következő 4 évben hozzá kell nyúlnia a Fidesznek a nyugdíjakhoz vagy egyéb kedvezőtlen változásokat vezetnek be, akkor számíthatnak arra, hogy csökken a szavazóik száma.
Sajnos az a gond, hogy velük szemben nincs egy erős kormányzásra alkalmas párt, valamint az intézmények rendbetétele, az egészségügy, oktatás átszervezése nem megy egyik napról a másikra, tehát a következő kormánypárt iszonyatosan nagy bajban lesz.

legyen csak még legalább a 3. négy évben is uralmon a Fidesz. Megérdemlik! :-(

Sylvester94 2014.04.07. 13:14:30

@unionista: és miért is kell nekünk feltétlenül megérteni akár a nyugatot, akár a keletet? Minden egyes erős demokráciának megvannak a sajátos jellegzetességei, szóval a nyugatmásolással nem megyünk semmire. Épp ez a lényeg, hogy nekünk nem a nyugatot vagy a keletet kellene megértenünk, hanem magunknak kellene felépíteni a magyar demokráciát, mert... hogy mondjam ezt érthetően? A bóvli a demokráciában is bóvli.

Balt 2014.04.07. 13:15:29

@Holger Hartland: '98-ban Torgyán habzó szájjal önként léptetett vissza 80 - a 2. fordulóra állva maradt - kisgazda jelöltet, Orbán csak annyit kért a kampányfinisben, hogy önálló kormányzásra adjanak a választók felhatalmazást. (Nem jött be, nem kis részben emiatt ment el 2002.)

Szimba 2014.04.07. 13:15:51

@Sylvester94:

Lehet, hogy ez így van. Ezt a jövő fogja megmutatni.

Viszont a Fidesz által támogatott vállalkozói kör gátlástalansága csak a pártkasszájukat, meg a tagok zsebét duzzasztotta.

Nagyon sok ellenszenves központosító intézkedést léptek meg, amit részemről nem tudok tolerálni, akkor sem, ha anygilag mindez nem érint.

Magyarország nem demokratikus a szó eredeti értelmében, és a nyomor növekedése mellett a gazdaság az egészségügy, oktatás zuhanásszerűen halad a csőd felé.

Sylvester94 2014.04.07. 13:16:51

@Holger Hartland: a Fidesztől a Jobbik felé talán elképzelhető, de ez is nagyon TALÁN. Viszont fordítva elképzelhetetlen - a Jobbik nem lesz hajlandó a Fidesz felé közelíteni soha, mert azzal a létalapját kérdőjelezi meg. Vona Gábor meg annyira nem hülye, hogy felépítsen egy 21%-os pártot, majd leredukálja egy KDNP-vé.

Balt 2014.04.07. 13:17:45

@unionista: Tény, hogy erre vannak bejáratott módszerek (Görögo., Olaszo., legújabban Ukrajna - hogy ne menjünk el Irakis és az "arab tavasz"-okig) ill. szándékok (Ch. Gati), de hogy nem megoldás, arra szinte mind remek példa...

pástétom 2014.04.07. 13:19:41

"Mindkettővel szemben lehetnek természetesen esztétikai kifogásaink, ám az intézmények átalakítása (ha van szükséges többség) és a leegyszerűsített politikai beszéd egyaránt a demokratikus politika bevett és évtizedek óta alkalmazott eszköze."

Mehetsz a Vidi VIP-páholyába szotyihéjjat köpködni.

tölgyes 2014.04.07. 13:19:45

@unionista: Ha hiszi, ha nem: értem azt, amit leírt, de borgőzös lázálomnak tartom.:)

Vigasztalásul. Legyen benne biztos: a fidesz meg fog bukni. Hogy mikor? Majd, ha lesz egy hiteles ellenzéke, akinek elhiszik, hogy jobban fogják csinálni.

Sylvester94 2014.04.07. 13:20:39

@Szimba: eddig. Ez egy átmeneti négy év volt, azok mindig ilyenek - emlékezz csak vissza, mi volt a rendszerváltás utáni 4 évben, csak ott még hatványozottabban ment ez, mert a privatizáció is erősítette.
Azzal viszont nem értek egyet, hogy Magyarország nem demokrácia... Magyarország igenis egy demokratikus állam, amelyben domináns politikai rendszer van. Nem hibátlan, de nem is antidemokratikus.

ex-dr. vuk 2014.04.07. 13:25:07

A szavazatok kevesebb mint 45%-aval 2/3-ad... Tenyleg nem latja senki, hogy svindli van a dologban?

panelburzsuj 2014.04.07. 13:28:24

@Holger Hartland:
A választói piac harmadához senki sem tudott egy ingyenes urnába pottyantást megérő politikai ajánlatot eljuttatni.

A "puszták népe", a "cifra nyomorúság", a "néma forradalom", az "ismeretlen Magyarország", a "boldog ember" fogalmait szállóigévé kitermelő országban.

Az originál "három millió koldus" töredékének volt csak szavazójoga...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.07. 13:29:07

@Balt: A 2010-es LMP-szavazók egy részét pedig nyugodtan oda lehet venni, mert akkor az LMP-re még szavaztak egykori SZDSZ-esek és finnyás MSZP-sek is. Ők a PM kiszakadása után valószínűleg most mentek a kormányváltókra szavazni, a mai LMP-szavazók közt pedig megjelentek a finnyás korábbi fideszesek (de lehet, hogy csak mindenki magából indul ki :)).

Ha a 2010-es LMP-sek harmadát a mai kormányváltókhoz adjuk, akkor szinte darab szavazatra ugyanott állnak egy helyben, mint 2010-ben.

@Sylvester94: Nem tudhatjuk, zárt ajtók mögött milyen ajánlatot tenne a Fidesz a Jobbik vezetőinek. Pénzek, állások, lehetőségek - aztán ha maga Vona személy szerint nem eladó, akkor találnak helyette olyat, aki viszont igen, és kiszakad a Jobbikból egy Fidesz-párti kis-Jobbik pont annyi mandátummal, amennyi a parlamenti többséghez kell.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.07. 13:29:45

@ex-dr. vuk: 2000-ben Al Gore félmillióval több szavazatot szerzett az amerikai elnökválasztáson, mint az ifjabb Bush. Utóbbi lett az elnök.

Volt a dologban svindli?

Sylvester94 2014.04.07. 13:31:14

@ex-dr. vuk: torzít a választási rendszer. Csak az nem egyértelmű, hogy a Fidesz felé... mert például a 2006-os szavazatarányokkal, ugyanebben a felosztásban (értsd: együtt a balosok, külön a Fidesz és a Jobbik) az MSZP-nek torzított volna ugyanennyit.

tölgyes 2014.04.07. 13:32:16

@Balt: És egy olyan mellényben, amelyik láthatóan túlsdágosan is nagy nekik.:)

Sylvester94 2014.04.07. 13:33:26

@Holger Hartland: igen, csak azzal nem sokra mennek... ugyanez volt a PM-mel, és lőn: az LMP alig veszített, a PM meg a fasorban sem volt az E2014-gyel sem. Ha meg akarna alkudni a Fidesz, akkor Vona kellene nekik, de Vona meg nem alkuszik.

shm 2014.04.07. 13:35:07

Azért nyert a Fidesz, mert a baloldal sikoltozását a rút diktatúrától nem vette be más, csak a sajtát törzsbázisuk.

És ugyanott folytatják, csalás, illegitim kormány, médiatúlsúly, stb. észre sem véve, hogy a hátuk mögött összeröhögnek.

A baloldali narratíva bukott meg, a narrátorokkal együtt.

ben2 2014.04.07. 13:35:31

@ex-dr. vuk:

1994-ben az MSZP a szavazatok 31%-ával abszolut többséget szerzett az SZDSZ 18%-ával együtt pedig a mandátumok 73%-át kapta meg. Azaz 31%-ra kapott az MSZP 54% mandátumot, az SZDSZ-el együtt pedig 49%-ra 73%-ot. Akkor mégsem emlegetett senki svindlit.
A Fidesz nem csak magának könnyítette meg a kétharmadot, hanem bárkinek, aki hasonló eredményt ér el. Ha a baloldal visszaszerezte volna a 2006-os szavazótáborát, akkor ma igen erős baloldali kormánytöbbség lenne, jóval erősebb, mint 2006-ban volt. Csak a baloldalon múlt, hogy nem sikerült.
A boxban sem az ellenfél hibája ha kiütnek, hanem a tiéd, amiért nem hajoltál el.

Balt 2014.04.07. 13:36:20

@Szimba: "Ha a következő 4 évben hozzá kell nyúlnia a Fidesznek a nyugdíjakhoz vagy egyéb kedvezőtlen változásokat vezetnek be"

Ebben felesleges bízni: a következő 4 évben emelkedik (gyurcsánybajnaiék módosításával) a nyugdíjkorhatár, 4 évig jóformán alig mennek nyugdíjba a zemberek.

Nils. H 2014.04.07. 13:43:04

@iii: kivéve az lmp-t? Az LMP nem demokratikus, vagy hogyan kell ezt érteni? Ne vicceljünk már....

Balt 2014.04.07. 13:44:38

@Nils. H: Én is így (nem) értettem... :)

unionista (törölt) 2014.04.07. 13:50:02

@Balt:
gyurcsány ferencet is a külföld buktatta meg. nem az mszp kongresszusa. elmagyarázták neki, hogy ültessen be egy ügyvezetőt. gyurcsány azt mondta: oké. orbán nem fogja. orbán bukása ezért lesz rendszerváltás. azt nem lehet megmondani, hogy mikor lesz. leghamrabb 2-3 év múlva, legkésőbb 20-30 év múlva.

most az egész közjogi rendszer úgy van felépítve, hogy egyetlen személy, vagy érdekcsoport akaratának rendelődik alá minden. de ténylegesen minden. ez nem független a többségi akarattól. a népi demokrácia egypárti keretek között tartható fent. ha csak egy nemzeti bolsevik párt (fidesz) ellenzéke egy nemzeti mensevik párt (jobbik) lenne, akkor ezzel kénytelen lenne kiegyezni a külföld. de náluk mindenki jobb ajánlatot fog tenni. most persze te kiálthatsz hazaárulást. de akkor szent istván is hazaáruló volt.

tölgyes 2014.04.07. 13:51:21

@ben2: Akkor az volt az érdekük. Abba pedig nem gondolnak bele, hogy ha ők érik el ugyanezt az eredményt, akkor megvalósulhat Gyurcsány álma és visszavihet bennünket 2006-ba.:) Arról meg Gyurcsány tehet, hogy ez nem valósult meg. Talán azért, mert a többség akart visszamenni 2006-ba.

dzsaszper 2014.04.07. 13:51:55

@Sylvester94: Naná hogy az országos listáról beszélek.

Ha a kis településeken múlt volna, akkor a legjobb közelítés szerint (első részeredmények alacsony feldolgozottsággal) Fidesz 48%-ot kapott volna, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP jelentősen kevesebbetm és az LMP meg be se került volna.

Az, hogy a Fidesz eredménye a feldolgozottság növekedésével romlott, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP és az LMP meg javult, annak köszönhető, hogy utóbbiak a nagyvárosokban erősek, előbbi meg máshol. A nagyvárosokban több ember tartozik egy szavazókörbe (mert a településmérettel nincs gond, nem kell több kisebbet kialakítani), azokat lassabb összeszámolni is. Mondjuk a Nógrádból lassan érkező adatokat én sem értettem -- nem is túl sok szavazó van onnan -- de rajtuk kívül a budapesti és agglomerációs feldolgozás jóval lassabban ment mint mondjuk Zalában...

mi vok én 2014.04.07. 13:52:40

Márc. 30 Finisben a választás, tipp FIDESZ 36-40% JOBBIK 16-20% MSZP
14-18% futottak még LMP 4-6% Összeborulás beleroppant Simon -Zuschlag
-Welsz jól látható a demoralizálódás! meg a többi....
------------
Vasárnap reggel 5-6 óra körüli állás! Ápr. 6 VÁLASZTÁS Hát már nem is tudom Mesterházy katasztrofális
visszaesése? Schiffer 3. lett majdnem, ez sokat sejtet a negatív kampány
a hiteltelenség meghozta az eredményt, újként Rogán rongálását
találták ki piti dolgok a nagyokhoz!
------------
Ápr. 6 FIDESZ 44.36% MSZP+ 26 % JOBBIK 20.46% LMP 5% Egyedüli
közvélemény-kutatóként :-) azt hiszem nincs szégyenkezni valóm. Szívem
szerint tettem második helyre Jobbikot eszem 4% többre prognosztizálta
MSZP a rendkívül gusztustalan kampányuk miatt tettem őket 14-18%-ra

www.poly-mix.hu/_like1/ 2014 04.06 www.poly-mix.hu/_like/#
2012 12.06 Az első ( 2014 ) oszlop 03 hónapnak helyezések és egyenlege.
Pontos számok táblázatban...

Orbán Viktor.....3....+76.226fõ----271.959--286.748-héten 2.
Vona Gábor.......2...+103.545fõ----240.954--256.716-héten 1.
Bajnai Gordon...4....+45.516fő-----132.114--133.584--héten 3.
Mesterházy A.....1...+150.216fõ----221.019--222.114--héten 5.
Schiffer And.....5.....+2.878fõ-----13.689---14.831--héten 4.
Gyöngyösi M... ..6........-26fõ------2.280----2.285--héten 6.
Második oszlop múlt heti, harmadik hányan jelenítik meg a héten
oldalukon a politikust és a heti sorrend"Facén" 04.06 FJ

dzsaszper 2014.04.07. 13:54:13

@Balt: Persze, ez is benne van. Én inkább arra fókuszálnék, hogy vidéken a Fidesz tudott gyökeret verni, meg talán a Jobbik. Nagyközségekben, kisebb városkákban -- nagyváros agglomerációjától eltekintve -- magukhoz képest is béka feneke alatt voltak a többiek.

Balt 2014.04.07. 13:54:54

@Severus:

"Ő azt mondta, a pártelnök pozíciója két esetben inoghatna meg: ha a Fidesz kétharmados vereséget mér a kormányváltókra, vagy ha valaki bejelentkezik a helyére. "Akkor lesz Mesterházy leváltva, ha van kihívója" – mondta név nélkül az Együtt-PM egyik ismert politikusa, a DK egyik prominense pedig a választ is tudni véli: "Nincs, nem lesz kihívó. Botka László jöhetne szóba egyedül, de ő biztosan nem vállalja."

index.hu/belfold/2014/04/07/mi_lesz_most_a_baloldallal_mi_lesz_az_osszefogassal

tölgyes 2014.04.07. 13:56:52

@unionista: Gyurcsányt a népszavazás buktatta meg és az SZDSZ. (Nem azt mondták Feri.. azt mondták, hogy menj a p...-ba - ha még emlékszik)valamint annak a túl kései felismerése, hogy ha marad, akkor megsemmisül az MSZP:

A magyar közjogi rendszert az MDF-SZDSZ paktum hozta létre és nem emlékszem, hogy visítozott volna ellene korábban.

Balt 2014.04.07. 13:58:52

@unionista: "gyurcsány ferencet is a külföld buktatta meg. nem az mszp kongresszusa."

Ez igaz. Mert kénytelenek voltak átengedni a gyeplőt a "külföldnek".

"de náluk mindenki jobb ajánlatot fog tenni."

Tanulság: (kora) tavaszra kell időzíteni a "forradalmat", mert egyébként az ukránok is kockára fagytak volna a "kedvező ajánlattól". Így csak jövő télen fognak. :)

graycivil 2014.04.07. 14:00:55

@Sylvester94: "...az orosz kölcsön sorsa a következő 4 évtől függ, mert ha összességében sikerül jól befektetni a gazdaságba,..."

Álljunk már meg!
-Először is ezt a hitelt csak (lehet, hogy a teljesen szükségtelen) Paksra használhatjuk fel, vagy a FYDESZ hazudott.
- Továbbá ennek a "kedvező" hitelnek az ára a Roszatom ügyfelei közül messze legmagasabb áron számított paksi fajlagos költség, (Bolgárok alig fele, törökök kétharmada. Csak a finneké a jégmezőkön hasonló)
- illetve a Roszatom által diktált (jóváhagyott) áramár lesz.
- És azt se felejtsük el, hogy milyen durva "kötbér-feltételek" vannak benne.
- Illetve vegyük figyelembe, hogy a kamatait akkor is ki kell fizetni, ha a hitelt le sem kérjük.

Hát ez valóban az "évszázad üzlete"!

Gyerekek, könyörgöm,..! F.Y!DESZ

unionista (törölt) 2014.04.07. 14:03:36

@tölgyes:
a magyar lakosság többségének szemében egyetlen politikus sem hiteles. ez a normális. a magyar emberek nem rajonganak a politikusokért. és ha valami normális, akkor ez az. a kérdés ugyanis az, hogy maga az ország hiteles, vagy sem. a szónak közgazdasági, de a közpolitikai értelmében is. és ha nem hiteles, akkor mindig megbukik az, aki éppen ott van. és ez olyan, mint egy természeti törvény. ez nemcsak a nyugatra jellemző, hanem a keletre is.

ha az érdekeivel ellentétes, akkor putin is megbuktathatja orbánt. csak legfeljebb úgy, hogy lázár leszalad az autópályáról. mert mit tudom én: a ruszkik nem lacafacáznak. de egy székelyföldi korrupciós botrány is megbuktathatja. és még számtalan dolgot lehetne mondani ami sokkal valószínűbb annál, hogy mesterházy, bajnai és schiffer maguktól összefognak. az legfeljebb következmény lesz. az, hogy a hátsó szobában előzetesen elmagyarázzák nekik.

persze majd akkor törökgábor elmagyarázza, hogy igen, az ellenzék összeállt, és ezzel nyertek. csakhogy a rendszerváltások nem így zajlanak. annak alapvetően külpolitikai oka. orbán bukása rendszerváltás lesz.

~zoli79 2014.04.07. 14:07:46

"Mindkettővel szemben lehetnek természetesen esztétikai kifogásaink, ám az intézmények átalakítása (ha van szükséges többség) [...] a demokratikus politika bevett és évtizedek óta alkalmazott eszköze."

Nekem semmi bajom azzal, hogy Török Gábor tisztán hatalomtechnikai szempontok szerint elemez, de akkor minek ír le ilyen gyenge mentegetőzéseket?

mi vok én 2014.04.07. 14:08:36

@unionista: Azt hiszem a választási szabályokkal semmit nem lehet megváltoztatni x- kell gyűjteni hitelesen nem mocskolódva hazáját szeretők úgy látszik még eszük ellen is hajlandók szavazni és ez így van jól!

mi vok én 2014.04.07. 14:14:07

@Szimba: van rá esély , de annál azért sokkal jobb a helyzet gondolj 2006-ra

unionista (törölt) 2014.04.07. 14:22:34

@Balt:
ugyan már. ez nem arról szól, hogy gyurcsány és veress védte a magyar érdekeket. utána bajnai-oszkó nem védte. mert őket brüsszel és washington irányította. ez úgy működik, hogy a magyar politikusokat ha hatalmon vannak, akkor a szőnyeg szélére állítják. gondolj arra: te hogyan viszonyulnál egy kisebbségi cigány vezetőhöz. nagyjából ugyanezt csinálják. azt, amit gyurcsány mondott őszödön előtte már hallotta a brüsszeltől. orbán viktor nagyon sok esetben poroszország magyar hangja.

azt nem orbán találta ki, hogy "unortodox" megoldások kellenek. azt mondták neki, hogy nem kell nyugatosnak lennie. csak ne legyen "ortodox" (értsd balkáni ortodox nacionalista). persze ő úgy értette, hogy szabad kezet kap. nem orbán viktor találta ki a közmunkaprogramokat. bevezette a kényszerközmunkát. nem orbán találta ki a mindennapos testnevelést az általános iskolában. csak nem tornatermeket épített hozzá, hanem stadionokat. nem orbán találta ki a természettudományos fordulatot a közép és felsőoktatásban. ezt nem hajtotta végre. azt sem, hogy csökkentse a bölcseleti oktatást. ezt sem hajtotta végre. az egyháznak adta és a határon kívülre tolta a bölcsészektől elvont pénzt. de ez eredendően mind keményvonalas német elképzelés. ahogyan az is, hogy a fritzek kivonulnak ebből a térségből. amit ő úgy ad elő, hogy háborút vív a közműszolgáltatókkal. a paks idő előtti bővítése is német érdekeket szolgál. leállították az atomprogramot. és egy rövid ideig olcsó áramot kell venniük. pont arra időzítették a paksi bővítést. csakhogy egy nagyon béna szerződést írt alá. ami intézményesíti az oroszoktól való függést. kívülről orbán egy lúzer politikus, aki mindent elhibáz. gyurcsány ugyanyilyen volt a reformokkal.

unionista (törölt) 2014.04.07. 14:26:28

@mi vok én:
hagyjuk már ezt a hiteles politikus szöveget. te hiszel gyurcsány ferencnek? hiszel abban, hogy ő egy modern magyarországot épít? hiszel schiffer andrásnak? elhiszed, hogy felváltjuk az atomenergiát megújuló energiával? hiszel vona gábornak hiszel? elhiszed neki, hogy megoldják a cigány-magyar együttélés problémáit? orbán hiteles politikus? elhiszed egy szavát is? mert ha ezekből bármelyikre a válaszod: igen, akkor HÜLYE VAGY.

BKV reszelő 2014.04.07. 14:28:47

@Balt: "...(Ne hallgassuk el: annyi különbség azért van, hogy a Fidesz 2010-ben és most is óriási felhatalmazást kapott,..."

Nos az az óriási felhatalmazás az országban élők negyedét sem teszi ki. Én ezt nem nevezném óriásinak, de még csak felhatalmazásnak sem. Torz választási rendszer következményének, a csalás és az ügyeskedés határán mozgó intézkedések eredményének inkább. De leginkább egy erőszakos, hangoskodó kisebbség által elkövetett erőszaknak.

_most_ 2014.04.07. 14:36:43

@Balt: az igaz, hogy a fidesznek ellenzékben sokkal több lehetősége volt akadályozni a kormány munkáját és éltek is vele rendesen, képzelem mennyire örültek, mikor csődközelbe került az ország :D

hipokrita parazita 2014.04.07. 14:38:51

Török Gábor nagyon pontosan rámutatott a lényegre: a Fidesz "a közös indulással ugyanakkor biztosította, hogy az általa Gyurcsány-koalíciónak nevezett politikai erő képtelen legyen a megújulás látszatát kelteni, s így alkalmatlan legyen új – 2010-ben még ellene szavazó – választók megnyerésére." Persze az is igaz, ahogy az alábbi blogban írják, hogy nehéz lenne annak látszatát kelteni, amire a nevezett politikai erő amúgy is képtelen: az erkölcsi megújulásra. bukottnemzetek.blog.hu/2014/03/27/udvozlunk_a_blog_hu-n_27342

dRm 2014.04.07. 14:39:16

@Balt: igen, azt teszem. Szerencsere ezerkilometerekkel arrebb vagyok, es nem sajnalom, hogy nem vagyok ilyen ostoba szarjankokkal egy kozegben mint te:)

unionista (törölt) 2014.04.07. 14:42:20

@tölgyes:
persze gyurcsány úgy bukott meg, hogy horn gábor elküldte a "p1csába ferit". csakhogy gyurcsány kifejezetten szerette ha ostorozzák. nem az szdsz buktatta meg, és nem is az mszp. a szocik az egyik héten állva tapsoltak gyurcsánynak. aki egy bárszéken pózolt. nem sokkal utána meg már folyt a miniszterelnöki casting. persze az elemzők elmondták: a koalíciós pártok úgy váltották le gyurcsányt, hogy fogalmuk nem volt, hogy ki üljön a helyébe. de miért nem volt erről fogalmuk sem? ennyire azért nem hülyék. a megfejtés: nem ők váltották le.

dRm 2014.04.07. 14:42:35

@Sylvester94: Jogihoz nem, ellenben az nagyon is megkerdojelezheto, hogy eredmenyezhetett 45% 66-t:)
Persze amig Torok Gabor szerint ez rendben van, ki vagyok en hogy szolni mereszeljek. Haha

Balt 2014.04.07. 14:43:49

@unionista: :)
444.hu/2014/04/07/orbannak-lassan-nincs-parja-a-magyar-tortenelemben

Lehet, hogy kivonulnak, de pl. a Daimler most avatott egy hajtóműgyárat Siebenbürgenben. Aztán ide a bökőt, hogy Ukrajna legalább annyira érdekli őket, mint pl. a Balkán. Már a megszerzett piacokon túlmenően.

tölgyes 2014.04.07. 14:46:46

@unionista:
A politikusok hitelességével kapcsolatban van némi igazsága. Ezért úgy pontosítok, hogy a politikusok különböző mértékben hitelesek. Van, aki inkább, és van, aki kevésbé hiteles. A kormánypártokra azért esett a választás, azért kaptak több szavazatot, mert voltak annyira hitelesek az emberek számára hogy az érdekeik érvényesítését rájuk merték bízni.

Ami pedig a külföldet illeti: vagy zagyván fogalmaz, vagy zagyvaságokat ír. A külföldnek vannak lehetőségei a belpolitikai viszonyok átformálására. Ezekkel a lehetőségekkel megpróbáltak élni 2010-2014 között is. Azt is látni célszerű, hogy maga a külföld épp úgy nem homogén, mint a belföld. Ezért van és lesz, aki Orbán távozását akarja. Mások pedig Orbán maradása mellett lesznek. Ettől a pillanattól a demokratikus választás az, ami eldönti, hogy Orbán megy, vagy marad. Most ezt a kérdést a belföld 2018-ig eldöntötte.

Mégis. Lehetséges-e, hogy a világfolyamatok megbuktatják Orbánt. Vagyis jön egy olyan nagy világ-kataklizma, amelyik elsöpri a kormányt. Ilyen kataklizma persze jöhet - nem kívánom ezt sem magunknak sem a világnak -, de még ekkor sem biztos a bukás. Az attól függ, hogy a kormány(Orbán) milyen választ ad a kihívásokra. Ha jó választ ad és ezt a választók elhiszik, akkor maradhat. Ha rosszat ad akkor megbukik. Ilyen kataklizmát azonban senkinek sem érdeke csinálni.

Arról azonban feleslegesen ábrándoznak, hogy néhány a pöcsével a homokban játszadozó eus képviselő, bankár, vállalkozó képes befolyásolni a magyar eseményeket. Ha tehették volna, ezt megteszik a választás előtt. Arra pedig ezeknek az uraknak nincsen hatalma, hogy egy jól végiggondolt szőnyegbombázással vessenek véget a magyar demokráciának.:( Ebben Ön ne reménykedjen.

nyünyüge 2014.04.07. 14:47:46

@iii: "A Fidesz olyan rendszert épített ki, olyannyira csalja el a választásokat (nem magát a lebonyolítást értem ez alatt, bár ki tudja), hogy ezt csak úgy lehet legyőzni, ha az ország padlót fog vagy valamilyen hatalmas botrány tör ki."

Erről van szó, egyértelműen.
Mert ha - feltéve, de nem megengedve, hogy gyengén fog muzsikálni a III. Orbán kormány és egy ütőképes ellenzék is kialakul, az állami intézményekbe, önkormányzatokba, a gazdaságba beépült kormánypárt és a mostani rendszer törzsszavazói (hívei) nem fogják engedni, hogy megbukjon. Az csak gazdasági vagy egyéb földindulás miatt történhet meg.

Így jártunk. Unokáinknak talán még lehet itt valami perspektíva.

Balt 2014.04.07. 14:52:10

@BKV reszelő: OK, nézzük Nagy-Britanniában hogy nézne ki: lenne 10 ellenzéki képviselő, ami 5%. Szó se róla, ez nagyságrendi előrelépés a 2010-eshez képest, ahol 2(+1) képviselő, azaz 0,5(+0,25)% volt az eredmény. :))

Balt 2014.04.07. 14:55:20

@BKV reszelő: Ja, meg:

Aki otthon marad, Orbán Viktorra szavaz”
Mesterházy: Minél többen menjenek el szavazni!
www.168ora.hu/itthon/mesterhazy-minel-tobben-menjenek-el-szavazni-124634.html

Tehát úgy is számolhatjuk "kormányváltós" útmutatás szerint, hogy ez bizony 44,5+38% - és talán még valahol igazunk is lenne... :)

Balt 2014.04.07. 14:57:35

@_most_: Há'télleg, a 300 Ft-os vizitdíjból mi lettünk volna a tejjel és mézzel folyó kánaán. :))

GonoszMostoha 2014.04.07. 14:59:46

A FIDESZ a szavazóbázisának csaknem 20 %-át veszítette el, még úgy is, hogy hozzácsapta a választások sikeréhez a külhoni magyarokat. Nagyon is tisztában voltak a népszerűségük csökkenésével, ezért is kellett a választási szabályjátékot villámgyorsan, a hatalomra kerülésük után azonnal átírni (még az előző ciklusban).
A legsötétebb mohácsi korszak jön el a kiskirályok és holdudvaruk kivételével mindenkire.
Inkább lapátoljunk szart idegenben, mint itthon már megint felmelegítve és repetázva a pofánkba lapátolják.

Balt 2014.04.07. 15:00:26

@dRm: Pöcs. Mekkora egy lúzer lehetsz, hogy számodra idegen polblogokra írogatsz "1000 km"-ről. (Ami köztünk szólva egyébként valóban szerencse.)

nyünyüge 2014.04.07. 15:03:20

@CSENDES:
Amikor 90 éves anyósom a március 15-i, utolsó pillanatban lefújt ellenzéki tüntetés másnapján azzal fogad, hogy "hát ilyenekre tényleg nem lehetne a kormányzást bízni, én egyszerű öregasszonyként is észrevettem már 1 órakor a kiskertben, hogy viharos szél fúj, ezek meg csak tovább készültek a rendezvényre".

Mondja, mert ezt hallotta a m1-en.
Hogy 1-kor már le volt fújva, azt persze nem.
A másik érv, hogy hiszen ott vannak a kereskedelmi médiumok. Hogy azok 90 százaléka az mtva-mti-je által szerkesztett híreket (és csak azokat!) adja, mert az a legolcsóbb és legveszélyesebb, arról nem esik szó.

Mindez persze nem menti az ellenzék töketlenségét, de hogy ez az eredmény tényleg olyan egyértelmű felhatalmazás-e mindarra, hogy folytassuk mindazt, amit eddig tettünk /hallgatom közben OV mondatait/, abban erősen kételkedek.

tölgyes 2014.04.07. 15:05:36

@nyünyüge: No, de ez nagy butaság. Ilyen ostobaságokat csak az ír le, akinek elkeseredett dühében és tanácstalanságában nem jut más az eszibe.

Minden további nélkül leváltható lett volna Orbán, ha többen szavaznak a kormányváltókra.. hisz lám a fidesz elveszített 600.000 szavazót, (HVG)pedig még csak padlót se fogtunk. Vagyis a szavazó ugyancsak ingatag és illékony jószág. Azon kéne elgondolkodni, hogy ez a 600.000 miért nem választotta a kormányváltokat? Mert ennyira azért nem hülye.:)

panelburzsuj 2014.04.07. 15:06:08

@nyünyüge:
"nem fogják engedni, hogy megbukjon"

Mindenki hozzon még egy fideszest is a fülkébe?

Vagy hogyan "nem engedik"?

nyünyüge 2014.04.07. 15:08:21

@dzsaszper:
Szerintem nem véletlenül késlekedett a Fidesz a földtörvény végrehajtási rendeleteinek közzétételében, pedig pár hét múlva már alkalmazni kell.
Lesz abból még felhorgadás bőven, de a választást most már megnyerték.

Henry Chinaski · http://kiabrandito-valosag.blogspot.hu/ 2014.04.07. 15:10:20

Az emberek változást akartak, de nem akarták visszahozni a 2010 előtti kínos arcokat és a belőlük következő működésmódot. Ennek megfelelően a lehető legbölcsebben szavaztak. Minden politikai szereplő megkapta a maga figyelmeztetését, senki sem lehet igazán elégedett! Kérdés, hogy a szereplők értenek-e belőle?
A Fidesz igaz, hogy győzött, de jelentős számú támogatót vesztett. Bőven van mit átgondolniuk.
Az Összefogás szereplői megkapták az utolsó figyelmeztetést! Vagy alapvetően újragondolnak mindent, vagy folytatódik a lecsúszásuk, amivel azt kockáztatják, hogy felnő mellettük egy hiteles ellenzék.
A Jobbik sem lehet elégedett, hiszen nem voltak képesek megverni az MSZP-t. Erősödésük által a teljes politikai osztály kapott komoly figyelmeztetést.
Az LMP sem lehet elégedett. Bejutottak ugyan, de ez csak egy hajszálon múlott. Kaptak még egy esélyt, de kérdés, hogy tudnak-e élni vele?

Kivlov 2014.04.07. 15:12:12

hehehe, az emeszpé meg hisztizés helyettl, gondolkozzon el, hogy miért küldték el őket a q anyjukba másodjára is gyurcsányostül, mindenestül...

nyünyüge 2014.04.07. 15:12:29

@panelburzsuj:
Úgy értem, hogy nehezen fogják "elengedni".
Egy részük szorosan vett érdekből-függőségből, más részük érzelmi ragaszkodásból, a sokat emlegetett kognitív disszonancia okán, ill. ezek kombinációi miatt. Hogy a "bukott baloldal" c. mumustól való félelmet el ne felejtsem.

Bíznak majd benne, hogy a problémák csak átmenetiek, csak éppen nem megfelelő ember van egy poszton, a külső körülmények gátolják, ......

Balt 2014.04.07. 15:13:05

@unionista: "az egyik héten állva tapsoltak gyurcsánynak. aki egy bárszéken pózolt. nem sokkal utána meg már folyt a miniszterelnöki casting."

Ja, csak volt köztük szűk 1 év. A bárszék 2008 áprilisában volt, amikor menesztette Hordágy Ágnest - és ezért az SZDSZ (névleg) kilépett a koalícióból -, a Nagy Bajnailelés meg 2009 áprilisában volt. (Előtte márciusban a lemondás, amit a hírek szerint valóban az IMF kényszerített ki.)

centenárium 2014.04.07. 15:16:23

Ez nem baloldal. Ez nulla. Ezeket az embereket a magyar vidék soha nem fogadja el. Kialakulnak a tulajdonviszonyok.
Elkelnek a földek.Van aki gazdag lesz,a szegény szegény marad.A kőkomcsik kihalnak.A kisebbség be lesz határolva.4 év múlva ilyenfajta pártcsökevény mint ők,be sem jut a parlamentbe.
Amellett még undorítóan is viselkednek. Gyurcsány és az Mházi.
Puccs.....meg az.......hol él ez az ember??

nyünyüge 2014.04.07. 15:16:43

@Counter:
amúgy az, hogy a csóró csepeli paneles körzetben a rezsifőbiztos úr esetében igencsak rezeg a léc, az erősen megmosolyogtató :)

Balt 2014.04.07. 15:18:08

@tölgyes: "de még ekkor sem biztos a bukás. Az attól függ, hogy a kormány(Orbán) milyen választ ad a kihívásokra. Ha jó választ ad és ezt a választók elhiszik, akkor maradhat. Ha rosszat ad akkor megbukik. Ilyen kataklizmát azonban senkinek sem érdeke csinálni."

Annál is inkább, mert egyáltalán nem biztos, hogy még rövid távon is sikerül a külföld számára "oly' kedves" 2010 előtti garnitúrát visszahozni ilyen "demokratikus" módon. (Magunk közt szólva úgy sejtem, hogy nekik - legalábbis Gyurcsány köreinek - örökre reszeltek.)

Balt 2014.04.07. 15:20:55

@GonoszMostoha: "Inkább lapátoljunk szart idegenben"

Maximálisan támogatom!

flort 2014.04.07. 15:23:19

Már régen nem olvasom ezt a blogot, mert elég sekélyesnek tűnik, de azt azért elmesélem, hogy tán pénteken a CNN-re tévedtünk, ami valami oknál fogva éppen francia nyelven szólt és épp' a magyar választásokról volt szó.

Majd megszólaltattak egy elemzőt, igen Török Gábor volt. Ha a francia nem is megy, legalább angolul ... de nem. Magyarul sikerült beszélnie, ami megmagyarázza, miért is ilyen provinciális Magyarország és az ő elitje.

no_successful2 2014.04.07. 15:24:02

@tölgyes:

"Én a bajt abban látom, hogy az MSZP szidja a füvet, az esőt, a szelet, a labdát. Mindent. Odáig még nem jutottak el, hogy nincsenek jó játékosok, rossz volt a felkészülés, nem volt csapategység, a csapat fele sérült, a másik fele idióta.:). Nekik a szögletzászló és a kapufa is csak ellenség. "

Ott a pont.

Az MSZP utoljára Horn idején volt népszerű párt. Még nem nőtt fel a rendszerváltás utáni generáció, elevenen élt még a nosztalgikus MSZMP imédzs. Ha ez akkor előny volt, később ez lett a hátrány. Megkövült betokosodott párt lett, a valódi megújulás reménye nélkül.
Mindig tudtak új arcokat felmutatni, de új politikát valójában soha sem. Süt belőlük a szervilizmus, a nyugat felé bólogatás.
A nemzeti szempontok következetes elutasítása, vagy mellőzése. (Mint a szocialista internacionalizmus idején).
Ennek megfelelően nem is tudott magából épkézláb utód politikusokat kinevelni. Koncepciótlan, a vélt vagy valós baloldali eszméket mantrázva, de a kormányzás során nem, vagy nagyon rosszul alkalmazva (gyors eladósítás). A liberálisokkal való állandó összebútorozásuk sem növelte a tömegbázisukat.
Talán az utolsó villanásuk Gyurcsány 2006-os szereplése volt, de ez is csak afféle kommunikációs trükk volt, valós mögöttes erő, és államfői kvalitások nélkül.
Közben azonban felnőtt a rendszerváltás utáni nemzedék, akikre már nem hatnak a régi zsigeri reflekszek, (az a tévképzet, hogy az egyedüli komoly politikai erő a ballib oldal lenne. És közben maradt a stabil jobboldali preferenciájú réteg, miközben a következetes baloldali szavazói bázis lassan fogyott, vagy egy része inaktivizálódott

A baloldalnak a jelenlegi állapotában semmi esélye.
Az alapokat is érintő személyi változások, és az eddigi nemzeti attitűd teljes elutasítására épülő rosszul értelmezett és alkalmazott kozmopolitizmus felszámolása, és új nemzeti alapokra épülő politizálás segíthet csak. Az embereknek érezniük kellene, hogy a baloldal nem valaki ellen, hanem a Magyarokért politizál.

Balt 2014.04.07. 15:25:23

@Henry Chinaski: Ez egyfajta lehetséges magyarázat, bár valami azt súgja a tegnapot elnézve, hogy nem dekódolta egyik párt sem.

tölgyes 2014.04.07. 15:26:32

@Balt: Ez az unionista demokrataként adja elő magát, de rosszabb mint vona és hoplita együtt:) ki ilyet leír, az nem normális:"ha az érdekeivel ellentétes, akkor putin is megbuktathatja orbánt. csak legfeljebb úgy, hogy lázár leszalad az autópályáról."

Gyurcsány belül bukott meg és miután belül megbukott már a külföld is elengedte a kezét. Most sem áll mellé. Nem olyan hülyék, hogy egy futóbolondtól várják érdekeik érvényesülését. Bajnai jó lett volna - hitték, de nem lett jó, mert tehetségtelen. A belső informátoraik megbízhatatlanok.

Nyilván keresgélnek majd kint is bent is, de az amiről un. álmodozik egyszerre aljasság és képtelenség.:)

Balt 2014.04.07. 15:30:01

@no_successful2: Tökéletesen egyetértek.

Jegyezzük meg: az utolsó listás bejutójuk "friss erőként" Velez Árpád. :)

Balt 2014.04.07. 15:32:59

@tölgyes: Az azért elgondolkodtató, hogy ezt a 3öszmefogást egyébként megint kívülről kényszerítették rájuk. Bitó, Konrád stb. Ha van személyi átfedés a "belső informátoraikkal", akkor elég világos a helyzet. :))

lagarderlovag 2014.04.07. 15:33:31

@iii: elvtárs!!! ha elapad az epeömlésed akkor gondolkozz egy kicsit azon hogy mi is vót 2006 ban...nem arra értetted??:):)
persze most fáj...vegyél nagy levegőt nyugodj meg!!
tudod az a baj a tiféle demokratákkal hogy addig van demokrácia amig a tömeg azt gondolja amit ti....ha nem akkor megtévesztett csöcselék..szánalmas barmok vagytok....ha belehuztok 2018 ban akár 30 százalék is összejöhet....mármint a jobbiknak:):):):)

Trackers 2014.04.07. 15:34:01

@atyef:
"A demokráciában megengedhetetlen, hogy ilyen arányú pártoltság ekkora mértékű hatalmat eredményezzen .. "

Nézzük akkor az 1994-es választást:

Magyar Szocialista Párt (MSZP): 31,27% mandátumok aránya: 54,15%
SZDSZ: 18,62% mandátumok aránya: 17,62%

Összesen: 49,89% mandátumok aránya: 71,77%

Ez mennyiben is volt igazságosabb ?

Kalmár 2014.04.07. 15:35:15

Milyen rendes a Fidesztől, hogy a nehezen megszerzett 2/3 után, olyan választási rendszert vezetett be, hogy NE csak öszödi méretű kormány(le)bukás után alakulhasson ki újból alkotmányozó többség.

Sajnos a balliberális Összekormányváltásfogás nevű pártszövetség nem tudott élni a könnyebb 2/3 esélyével!

Gyűlölködnek, hazudnak, zombikat rángatnak elő a sírból.

Most meg őrjöngenek, mint faltörőkos a fotocellás ajtónál....

Balt 2014.04.07. 15:35:22

@Balt: Jut eszembe: Most tessen kezet csókolni H. Ágicának és Zsorzsi Konradnak meg a többieknek. Én felhőtlenül tudok velük örülni, de ezt mondtam már januárban is. :)))

tobeor 2014.04.07. 15:37:42

Gábor, nagy bátorságra vall olyat bizonygatni, amit senki nem vitatott. Illetve amit vitatnak az nem a sima többség jogossága, hanem a 2/3 jogossága. Arról viszont egy szót sem írsz, pedig az már tényleg érdekes lenne. Vincenték megtették, konkrét példákkal, na annak van is értelme.

panelburzsuj 2014.04.07. 15:38:36

@nyünyüge:
És?

Múlt héten nem ugyanebben a konstellációban álltak a csillagok?

Csimpaszkodnak, naná. Egymásba, székbe, ügyvédekbe, médiákokba - de leginkább a loveszbe.

Ám amíg az "ellenzéki erők" zöme ugyancsak messziről bűzlően pénzsóvárgás-meghajtású figurákat sorakoztat szembe velük, addig "ügydöntő tényező" marad a szimbolikus szarrágás.

unionista (törölt) 2014.04.07. 15:41:10

@tölgyes:
persze. az mszp vezetésében lamperth mónika és gúr nándor is azt mondta, hogy ne támogassuk gyurcsányt. és akkor elengedte a kezét merkel és barroso is.

no_successful2 2014.04.07. 15:42:53

@Balt:
"Jegyezzük meg: az utolsó listás bejutójuk "friss erőként" Velez Árpád. :)"

Tökös csávó :)))

unionista (törölt) 2014.04.07. 15:43:27

@Trackers:
ezzel azt akarod mondani, hogy orbán pont annyira legitim, mint a pufajkás horn?

Trackers 2014.04.07. 15:44:07

@Kalmár:

A jelenlegi választási rendszer leginkább a baloldalnak kedvez.

A Jobbik-Fidesz koalíciónak jóval kisebb az esélye, mint bármilyen baloldali koalíciónak.

Így ha az MSZP megveri kb 5%-al a Fideszt és Jobbikot is, akkor is tud kormányozni.

Teszem azt Ballib Összefogás 35%, Fidesz 30% Jobbik 25% esetén az MSZP és szatelitjei gond nélkül kormányozhatnak, holott 55% jobboldalra szavazott.

Az új választási rendszer nélkül, esélyük se lenne kormányozni több cikluson keresztül se.

Balt 2014.04.07. 15:54:18

444.hu/2014/04/07/a-valasztas-ejszakanak-10-legemlekezetesebb-pillanata

1. Gyurcsány elképesztő beszéde
A DK vezetője két beszédet is tartott vasárnap este. A másodikat az MSZP székházában, a többi baloldali vesztes körében. Ennek sem volt se füle, se farka, azonban Gyurcsány igazán nagyot körülbelül egy órával korábban, saját hívei körében dobott. Hosszú, unalmas beszédében nem hogy az egyes mondatoknak, de sokszor a szavaknak sem volt semmi értelme. Mindezt pedig olyan patetikus pojáca-üzemmódban adta elő, hogy a műsorszámot látva a legelkötelezettebb baloldali szavazókban is felmerült, hogy 2018-ban inkább a Jobbikra szavaznak.

Csak azt mondjátok meg, ki az a bólogató kutya a háta mögött? Tényleg marha szürreális. :)

Kalmár 2014.04.07. 15:55:43

Jó látni, hogy Fletó a régi nótát kezdi.

Kiáll és mosolyog ,mint a macska, aki tudja, hogy eljött az Ő ideje!
Barátságos, mint egy csapatjátékos, de máris úton vannak a7 idomított patkányai a billentyűzetek felé széttépni Mesterházit!

A balfék Mesterházi pedig csipog, mint egy kanári és még be is sózza a szárnya tövét.....

Megérdemlitek, mind a kettőt!

dRm 2014.04.07. 16:07:15

@Balt: Nem vagyunk egy szinten szoval fejezzuk itt be. Sok sikert. Szukseged is lesz ra, mert ahogy latom ver az isten teged elegge :)

Flynn Rider 2014.04.07. 16:09:07

@Balt: most miért bántod? imádom a manírjait, a nap végén igazi bónusz volt az a beszéd, nélküle uncsi lenne a politika :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.07. 16:10:13

A korábbi 4 évenkénti váltásos gyakorlatról átállt az ország a 8 évenkénti váltásos gyakorlatra.

Ha a grafikont 2010-2014 tendenciáját meghosszabbítjuk, és feltételezve, hogy 2018-ig is hasonlóan csökken a Fidesz szavazótábora és hasonlóan növekszik a többieké, akkor szoros eredmény várható, s a Fidesz már valószínűleg nem nyer.

Főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy a magánnyugdíjkassza már nem áll rendelkezésre, s a rezsicsökkentő csodafegyver is kifullad idén, így nehéz lesz a fidesznek 2018-ra megint találnia elszórható pár billió forintot.
Így pedig akár nagyobb szavazótábor csökkenés is előfordulhat a Fidesznél.

No persze egyéb bizonytalansági tényező is van, ugyanis a vörös tábor ma névleg öt pártot jelent, s nekik sokkal nehezebb lesz fenntartani ezt az egységet - ami ugye elve csakis az új választási rendszer miatt jött létre - mint a fidesznek és szatellit pártjainak, szervezeteinek.
Ez jó a fidesznek, de az is, hogy mégis maradtak a vörösök a második helyen, így 2018-ra is megtarthatják a fő ellenzéki, kormányváltó erő arculatot.

Bár a Jobbik jelentősen megerősödött, de ettől nem erősödtek meg a pozíciói. Maradt a harmadik helyen, ráadásul nem is szoros az eredmény a másodikkal és egyéniben sehol nem tudtak nyerni. Így pedig 2018-ban is nehéz lesz a győzelemre pályázni, mert ha esetleg addigra kialakulna egy kormányt váltani akaró közhangulat, akkor is könnyen lehet, hogy megint inkább a vörösöket találják meg a kormányt váltani akarók, mint 2002-ben.

Azon nagyon meglepődnék, ha a Fidesz 2018-ban javítani tudna, úgyhogy akkor mindenképpen nagyobb versenyre számítok. Ez a 2014-es volt talán a legvérszegényebb kampány 1990.ó óta. A két legnagyobb párt még arra sem vette a fáradtságot, hogy egyáltalán valami programot írjon.
Korábban sem volt igazán jelentősége a programoknak, de legalább letett minden párt az asztalra valami programnak nevezett irományt.

A pártok sorrendje nem változott az előző választáshoz képest, ugyanaz a 4 párt fogja alkotni a parlamentet - természetesen nem számolva szatellit pártokat - így változás nem történt. Arra kell még várni 4 évet.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.07. 16:19:03

@Vittore.:

Hát igen.
Furcsa demokráciának nevezni egy olyan rendszert, ahol a miniszterelnök az ország vezetője, sőt vezére,
amikor a miniszterelnök valódi szerepe csupán végrehajtó hatalom vezetése lenne, azaz ország dolgában semmiképpen nem a kormánynak kellene lennie a legfelsőbb döntéshozó hatalomnak, hanem a jelenlegi rendszerben a parlamentnek - nem névleg, hanem ténylegesen - de egy demokráciában valójában a népszavazásnak, lásd Svájc.

A miniszterelnöknek valóban egy bürokrata végrehajtó menedzsernek kellene lennie véletlenül sem az ország politikájának a fő irányítójának.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.04.07. 16:25:43

Miért van az, hogy a politológusok utólag okoskodnak, előre alig találnak el bármit?

Balt 2014.04.07. 16:34:45

@dRm: "Nem vagyunk egy szinten szoval fejezzuk itt be."

Hát tényleg nem, én is érzem. Ha kimegy a vér belőled, elernyedsz.

ampelmann 2014.04.07. 16:34:51

@Balt: 2002-ben Fidesz darabszámra több szavazatot kapott mégsem ő alakított kormányt. Ilyen volt és ilyen most a redszer.

@Akitlosz: hagyjuk már ezt. Ki nem szarja le mi van Svájcban?

@unionista: aha, tehát tavares és a többi gennyláda haverod mi?

nyünyüge 2014.04.07. 16:36:15

@Counter:
sekély e kéj, elismerem.

Balt 2014.04.07. 16:39:26

@dRm: 'kit erdekel itt 2008?:) Vagy te igy tudsz ervelni? Ez eleg keves. A fidesz legitimatasa a tema, es a valasztas.'

"Mit kell arra érvelni, hogy "amikor az elso nemzetkozi szello felboritja ez a bohoctarsulatot"? Pontosan leírtad 2008-at, nem kell ide egyéb magyarázat. :))"

Erre jött az alpári trágárság, csak hogy lássuk a "szintedet". De mindegy, befejeztem, tényleg. Sok sikert knackfussként külföldön!

tölgyes 2014.04.07. 16:40:22

@Balt: Ez a mostani felállás azért tanulságos, mert látványosan csődöt mondott az értelmiséginek nevezett háttér: Bitó,Heller, Konrád, Galamus csoport, Vitányi és az újságírózsenik Bolgár, Mészáros, Avar stb.
Vagyis bekövetkezett az, amit sokan tudnak: más a politika és más a regényírás, filozofálás. Mindkettőhöz tehetség kell és érteni is kell mindkettőhöz, de azért mert valaki tud írni egy jó tanulmányt még nem politikus. Így ven ez még a politikai elemzőkkel is.:)

Balt 2014.04.07. 16:41:52

@ampelmann: Ja. Írtam is Tölgyessy interjújához kommentként:

"Ám képzeljük el azt a lehetséges eredményt, hogy a Fidesz három százalékkal lemarad baloldali kihívója mögött és a választási rendszer következtében mégis többsége lesz a következő parlamentben. Miként lehetne ezután mégis eredményesen tovább kormányozni?"

Nem kell ezt képzelni, 2002-es 2. forduló:
MSZP: 45,77%
Fidesz-MDF: 49,97%
SZDSZ: 2,89%

Hogy eredményesen-e, az vitatható, de még csak vesszőfutás sem volt, Medgyessy megbuk(tat)ása után is kényelmesen kihúzták a ciklust (ami önmagában az alkotmányos szabályozás újragondolásáért kiált, pláne a következő ciklusban mutatkozott meg pregnánsan), sőt, némi választási szemfényvesztés árán újraválasztották a regnáló pártokat.

tölgyes 2014.04.07. 16:46:03

@unionista: Kezdi hozni azt a szellemi szintet ami Öntől várható.

Miért? Ön szerint Merkel felhívta a frakciót és azt mondta: engedjétek el a kezét?:)

unionista (törölt) 2014.04.07. 16:46:25

@Balt:
gyurcsány lemondását brüsszel és berlin (barroso és merkel) kényszerítette ki. nem gúr nándor és lamperth mónika. a bajnai-oszkó tandemet sem lendvai ildikó és szanyi tibor találta ki. hanem washington és az imf. a jenkik helyett most majd a ruszkik fognak belepofázni.

dRm 2014.04.07. 16:47:29

@Balt: Troll vagy? Azert nem erdekes, mert itt nem ez a tema, hanem a 2014 es valasztasok. Mit kell a 08-n magyarazni?

ampelmann 2014.04.07. 16:51:53

@Balt: ezen átsiklottam, bocsi :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.07. 16:52:00

@unionista:
"nincs tartományi miniszterelnök,"

Mivel Magyarországnak nincsen egyetlen tartománya sem.

Tudom, hogy előző életedben föderalista voltál itt, csak váltogatod a nickjeidet, de Magyarország egyrészt túl homogén másrészt túl kicsi ahhoz, hogy föderális legyen.

Akkor lehetne, lenne rételme, ha a Felvidék, Kárpátalja Erdély, Délvidék is az ország része lenne.

Na persze Zala és Baranya megyék déli része is hiányzik, ahogyan Vas és Sopron megyék nyugati része is. De ezek miatt még nem kellene föderalizmus.

Nash vs. Keynes 2014.04.07. 16:54:59

@ex-dr. vuk: nem, angliában 9/10-ed lenne. Mint köztudott..

unionista (törölt) 2014.04.07. 16:55:35

@tölgyes:
merkel azt mondta neki: aus. ezek után az mszp elnökségének nem volt másik választása. de erről nem veress jani és hiller pisti döntöttek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.04.07. 16:58:51

@ampelmann:

Hát például én.
S nem hiszem, hogy egyedül vagyok ezzel.
A jobbtól, sikeresebbtől nem szégyen tanulni.

concret 2014.04.07. 17:07:30

@Akitlosz: Lehet, hasznosabb is a dupla ciklus. Reálisabban bizonyítható az alkalmasság - illetve nálunk sajnos inkább az alkalmatlanság nyer fényesebb igazolást.

Vannak tapintható párhuzamok a két dupla ciklus között: pl hogy a második ciklus elején be kell érni a választást megelőző blöffök termésének (adócsökkentés-rezsicsökkentés, stb). Lényegében egyik kormány sem kormányzott érdemben semmit az első ciklus végén, a látszatkormányzás mulasztásai pedig rövid úton megbosszulják magukat.
Persze, jelentősek a különbségek: a Fidesz jelenleg erősen centralizált a 2006-os gyülevész MSzP-hez képest, ezért most nem lesz 2006-os ámokfutás sem a kormányfő, sem a pártja részéről.
Ám mert messze az újabb választás, "nemmegszorítások" pedig nyilván lesznek, egyéb lehetőségek híján megnő a közterületi politizálás súlya. A pártpolitikába kényszerített korábbi civil mozgalmak (Szolidaritás, Milla) vagy leszakadnak a bukott pártokról, vagy újak szerveződnek helyettük - mindig a ciklus eleje kedvez az ilyesminek. Közéleti pótcselekvésnek tűnik, de ha a kormány nem tud újítani, szerepük lehet az erodálásában.

Ami egyértelmű pozitívum: a szoci dinoszauruszok (Szekeres, Baja, Juhász, Korózs, etc.) vesszőfutás-szerű pusztulása.

A Fidesz nem kerül úgy padlóra 2018-ra, mint annak idején az MSzP. Érdekes jövőt indukálna Orbán esetleges újabb közjogi garázdálkodása, netán önnön politikai túlélésének a társadalomra erőltetése. Nem kívánom, de ez már komolyabb ellenállást szíthatna. Hogy lesz-e aki leváltsa a Fideszt? 8 év alatt csak kitermeli majd az ország.

Magna cum laude Tigeri másztesz digrii 2014.04.07. 17:18:01

@Akitlosz: Ne kínlódjál már. Gondolom, Gyurcsánynál nem volt ezzel semmi bajod.

_most_ 2014.04.07. 17:21:39

én azt nem értem, Orbán miért emelte ki a beszédében, hogy nem lépünk ki az EU-ból, mire akart célozni ezzel?

tölgyes 2014.04.07. 17:22:38

@unionista: Talán bizony maga volt a telefonzsinór.:)!kb annyi esze is van:), mint egy darab zsinórnak:)

Téved. Én mondtam azt, hogy elég.:)

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 17:33:22

Feldolgozás állása: 98,97 %

Azt az alig több mint 1%-ot már lusták voltak megszámolni? :P

unionista (törölt) 2014.04.07. 17:43:40

@Akitlosz:
a föderalizmust kívülről lehet kikényszeríteni. ha az osztrákok és a németek akarnának eurorégiókat, akkor éppenséggel lehetnének ilyenek. a vidéken a járások, a városokban a kerületek és az országgyűlési választókörzetek határait kellene egyeztetni. abból elég könnyen tartományi kormányok szervezhetők. jelzem a székelyek számára is ez lett volna a jó. mert akkor minden "szék " autonóm lett volna a történelmi erdély parlamentjében. onnentól kezdve mindegy, hogy a régióban hányan vannak a románok. mert a kistérségek és a városrészek önrendelkezési jogára épül a rendszer. a székelyek ezt egy népszavazással elvetették. etnikai alapú területi autonómia mellett tették le nagyon egyértelműen a voksaikat.

csakhogy ma már a németek nem közép-európai, hanem nyugati föderációt akarnak. ezért a keleti konföderációt és abban magyarországot kell működőképessé tenni. ahhoz megyerendszer kell. de azt egyik párt sem fogja bevezetni. vagy ha mégis, akkor azt függetlenekkel nagyon könnyű megbuktatni. a kisebb klánoknak mindegy, hogy kitől kapják a megrendelést régebben is azt mondtam, hogy történelmi léptékkel két lehetőség van előre lépésre. az egyik egy kívülről kikényszerített mitteleuropa és az eurorégiók. a másik, hogy uniós megyék szerveződnek. eredetileg ennek az utóbbinak vagyok a híve. eredendően nem föderalista, hanem unionista vagyok. inkább a "közönség" lett a regionalizmusra vevő. az egyébként a fővárosnak és kapitalizmusnak inkább kedvezne. de arra nincs túl sok remény. mert a németek kifelé vonulnak. itt nem lesz német-magyar bundesbahn. osztrák-magyar meg azért kérdéses, mert a sógorok pénze a monarchia visszaállításához kevés. ausztria számára ez túl nagy kockázat. és úgy tűnik, hogy németország számára is. ezért mennek innen kifelé. amit persze orbán hatalmas győzelemnek állít be. és azt is, hogy a helyükre hívja az oroszokat.

2014.04.07. 17:44:45

@Nils. H: Nyilván úgy értem, hogy az LMP is demokratikus, csak nem tartozik ebbe a csoportba.

antisystem 2014.04.07. 17:51:12

Kedves Gábor!

Miért nyert ennyire a Fidesz? Ismered a következő részt a Bibliából?

34. "Jó a só, de ha elveszti az ízét,
hogyan tudják azt visszaadni?
35. Sem a földnek, sem trágyának
nem alkalmas: tehát kidobják.
36. Akinek van füle a hallásra, hallja!"

Ateistaként és valóban baloldaliként mondom, hogy az európai "mainstream bal" Blair-i fordulatát nem lehet ennél precízebben leírni... mi végre van egy ízét veszített só, egy elitista, a rendszerváltás haszonélvezőit tömörítő "baloldal"?
Valószínűleg ugyanez fog történni, mindaddig, amíg az élet ki nem kényszerít egy másik közhelyes igazságot, azt, hogy a megmetszett fa zöldül ki... és el nem tűnnek végleg a bal térfélről azok, akiknek semmi közük a klasszikus baloldali értékekhez... a "Blair-i bal"...

Ennyit az elvekről. A gyakorlatban meg a pálya volt olyan, amilyen - az persze lehetett volna jobb is, de ezen nem igazán lehetett változtatni - a t. "baloldali" tömörülés meg úgy nagyjából minden hibát elkövetett a kampányában, amit egyáltalán el lehet követni... kezdve olyan amatőrségeken mint a finisben való névváltás, folytatva olyannal, hogy az anti-Paks, anti-Putyin kampánytémájukkal sikerült minden gondolkodást nélkülözve a Jobbik udvari voks-szállítójává avanzsálni és biztosítani a teljes Vidék narancs-színét (a vidéki idősebb baloldali szavazónak sem Paks sem Oroszország NEM szitokszó, hanem a saját jobb életperiódusára emlékezteti), el odáig, hogy Gyurcsánnyal kapcsolatban akkora az ellenszenv a szoci törzsszavazók között, hogy a vele való összebútorozás biztosan többet vitt, mint hozott, ahogy az SZDSZ romjainak sem felejti el az idősebb szoci törzsszavazó a "Népszavazás a szocializmusról" affért - amikor egyébként feketén-fehéren kiderült, hogy az átlag szocialista szavazó sokkal inkább elutasítja az SZDSZ mint a Fidesz irányvonalát... de ugye a T. MSZP nem tanult, egy kanyi hangot se... összeállítottak egy olyan szövetséget, és felépítettek egy olyan kampány-tematikát, amiről IQ80 felett bárki meg tudta mondani, hogy max a Fővárosban hatékony, mindenhol máshol taszít... na ÍGY nem lehet választást nyerni, így nem lehet döntetlen-közeli helyzetet elérni, így veszíteni lehet. Ez van.

I have a dream... a következő választásra egy baloldali baloldal, ami anti-elitista, baloldali értékeket képvisel, az egész országot megszólítja, és nem kap vezető helyet benne senki, akinek köze volt a társadalmi tulajdon "baloldali értékek mentén" elmagánosításához... se fehéren, se szürkén, se feketén.

program készítő 2014.04.07. 17:51:44

Amikor megkerestem őket azzal a tervvel amiből Viktor lop,azt mondták ők a saját programjukban bíznak.A 2012-es pályázatom a növekedésről a fejlesztési minisztériumban állt meg jogszerűtlenül.(egy kormánytag földszerzési ügye miatt)A levelezések a blogon olvashatók,az első választási programmal én rendelkeztem.

tölgyes 2014.04.07. 17:56:18

@iii: Remek érvelés. Jók voltunk. A csapat felkészült volt, a taktika remek csak nem találkoztunk a labdával:) Pompás érvelés. A focit gólra, a választós szavazók megnyerésére játsszák.
Ha egy párt politikája nem találkozik a választók (társadalom) elvárásaival, akkor az röviden mondva:sz@r.

Mi a megoldás: nem a szögletzászlót kell szidni, hanem találkozni kell a labdával. Másképpen mondva a választókhoz, a társadalomhoz kell szólni. Ez pedig nem a duda nagyságától függ.

tölgyes 2014.04.07. 18:06:05

@unionista: Uram Istenem! Má megint milyen hülyeségeket hord itt össze. Az erőszakkal kikényszerített föderalizmu! Ó adj uram türelmet.:( Ilyennek az igazi magyar demokraták. Borzalmas.:(

2014.04.07. 18:06:06

@lagarderlovag: ecsém, nincs tiféle meg miféle demokrácia, egyfajta demokrácia van. Tisztességes országban (értem ez alatt Lajtától nyugatra) nem létezik olyan, hogy kitiltják a pártokat a kereskedelmi tévékből, majd állami pénzből felpumpált álcivil szervezetek pártpropagandát nyomatnának ugyanott, ráadásul még bíróság tiltás UTÁN is. És ez csak egyetlen apró momentum a hosszú listából, ami miatt ez a választás nem volt demokratikus.

Igaz, lehet még rosszabb is. Belorussziához még nem jutottunk el, most olyan orosz szinten vagyunk. Ki is volt az a tehetséges fiatalember, aki annak idején el akarta zavarni őket?

2014.04.07. 18:10:02

@tölgyes: Nem beszéltem arról, hogy jó volt-e az ellenzék vagy sem. Valóban, a focit gólra játsszák, csak éppen az ellenfélt nem hagyták edzeni, lejt a pálya és a bíró meg csalt.

unionista (törölt) 2014.04.07. 18:16:28

@panelburzsuj:
talán azért, mert most nem volt nagy buli nyerni. nem erőltették meg magukat a nagy pártok. valamiért a kisebbek sem. azért az furcsa, hogy a parlamenten kívülről senki sem ugrotta meg az 1%-ot.

2014.04.07. 18:19:08

@tölgyes: Pontosítok, azt írtam, hogy a körülményekhez képest jó volt az ellenzék, de nem ez a lényeg, mert ez nem tudott kiderülni. Nyilván követtek el a hibákat és szerintem se ilyen felállásban kellett volna nekimenni a választásnak, de ettől még igaz, hogy a választás nem volt fair. Ugyanúgy nem volt, ahogy az egész 4 év sem volt az, de a kampányban erre még rápakoltak alaposan.

unionista (törölt) 2014.04.07. 18:27:27

@tölgyes:
semmiféle erőszakról nincs itt szó. azt a ruszkik játsszák.

no_successful2 2014.04.07. 18:29:44

@antisystem:

" a következő választásra egy baloldali baloldal, ami anti-elitista, baloldali értékeket képvisel, az egész országot megszólítja, és nem kap vezető helyet benne senki, akinek köze volt a társadalmi tulajdon "baloldali értékek mentén" elmagánosításához... se fehéren, se szürkén, se feketén. "

Arra még sokáig várni kell szerintem.
Úgy két generációt, mire a jelenlegi baloldal (és örökösei) eltűnnek, és esetleg egy új kinő helyette.

tölgyes 2014.04.07. 18:31:56

@iii: Na ne mondja! Nem engedték megcsinálni az MSZP polgári köreit?? Nem engedték, hogy a társadalmat megszólító programot dolgozzanak ki? Ki gátolta őket ebben??

Én azt láttam, hogy egymással marakodtak Elrontották azt amit Mesterházy elkezdett. Miben nem volt fair? Senki sem kényszeríztte, hogy Gyurcsány kilépjen, Bajnai be se lépjen, mejd mind a ketten ráerőszakolják magukat az MSZP-re:) Ugyan édes úr. Elkúrták és kész. Dolgozni és gondolkodni köll!

unionista (törölt) 2014.04.07. 18:34:52

@no_successful2:
valamilyen furcsa oknál fogva mindenkit a baloldaltól várja a "megújulást" (valójában "megváltást"). ez a formáció nagyjából 100 éves. és folyamatosan átalakulnak.
kmp->mkp->mdp->mszmp->mszp->?

tölgyes 2014.04.07. 18:34:52

@unionista: Akkor ez mit jelent?"a föderalizmust kívülről lehet kikényszeríteni"-- a kikényszerítés nem erőszak?? Merkel ideszól, hogy Gy. repüljön - az nem erőszak. (nem hiszem, hogy ideszólt, ez a maga hülyesége.:)

panelburzsuj 2014.04.07. 18:44:14

@unionista:
Neked még mindig az a kényszerképzeted, hogy a politikai pártok valami önmagukon túlmutató célra szerveződnek.

Pedig pont ez a választás iskolapélda minőségben cáfolja ezt a babonát: már a látszatra sem adó, szemérmetlenül nyílt egzisztencia-osztozkodás zajlott. Csak példák:

Orbánnak a létszámszűkítés miatt kiesők előre bepelenkázása volt az egyik legfőbb ttendője; a "baloldali blokk" kofaperlekedését a helyekért épp most koronázza meg Fodor frakcióhozományának méricskélése; a Jobbikat a százezer új szavazó sem vigasztalja a húsz elvesztett álláshelyért; a balról szitává lőtt LMP éppenhogy, de azért csak besuttyant; a kispártok meg köszönettel kihörpintették az együttesen majd mészároslőrincvagyonnyi korteskasszáikat - és nem nagyon látszanak reszketni méltóztatni se az ajánlási csalafintaságaik, se az állami elszámoltatószék előtti bevallásaik miatt.

6.Lenin 2014.04.07. 18:49:54

" Miért nyert (ennyire) a Fidesz?"

Bajnai, Mesterházy,Gyurcsány, Fodor............

Miért?

Elképzelhető, hogy lennének ma Mo-on ezektől tehetségtelenebb politikusok?

Miért is kellett volna rájuk szavazni?

Nem ez az igazi kérdés?

( ne menjünk túlságosan vissza a múltjukba, csak az elmúlt 4 ellenzékben eltöltött évüket nézzük. Létezhet náluk nagyobb lúzer bagázs?)

Akkor miért is kérdés a Fidesz ilyen nagy arányú győzelme?

unionista (törölt) 2014.04.07. 18:50:50

@tölgyes:
ha én magyarországgal foglalkozó osztrák kormánytanácsadó lennék, akkor hosszú ideig azt mondtam volna, hogy csináljunk osztrák-magyar burgenlandot. (89 óta ezt forszíroztam volna). nézzük meg, hogy nyugat-magyarország és kelet-ausztria miként tudna együttműködni. a felső és az alsóőrség egy eurorégióban egyesülne. nézzük meg milyen az, amikor az osztrák-magyar őrvidék (burgenland) viszonylagos önállóságot kap. és annak van tartományi miniszterelnöke. ebben semmiféle erőszak nem lett volna. ma már azt mondanám, hogy erről szó sem lehet. nem ezzel a generációval kell ezt lejátszani. ezt az országot most szépen ki kell tenni a balkánra. de ebben sincs erőszak. amikor a magyarok azt mondják: mi önállóak akarunk lenni. azt kell mondan: oké. szavasztok parasztok. tschüss. persze te ezen is felháborodsz.

Sylvester94 2014.04.07. 18:52:58

@graycivil: egyrészt éppenséggel Paks is a gazdasághoz tartozik... másrészt azt direkt azért írtam új bekezdésbe, mert az már új gondolat; az már nemcsak a paksi kölcsönre vonatkozik, csak úgy en block a gazdaságba.

belvarosi 2014.04.07. 18:54:50

Tetszik a bejegyzés! Az én véleményem az, hogy mindez még rendben is van, valószínűleg mindannyian megtennénk, ha mi lennénk hatalmon. KIVÉVE azt, hogy határon túlról importálunk szavazatokat, és hogy teljesen önkényesen húzogatjuk meg a körzethatárokat, a természetes határokra fittyet hányva.

A körzethúzogatásból ráadásul még rosszul is jött ki a Fidesz!
Budapesten 10-8 vagy 9-9 lesz az eredmény, pedig a kerületeket 14-9-re nyerte a Fidesz! A legnagyobb lúzerség Kőbánya, ami önmagában a Fideszé lett volna, de kettévágták, felét Zuglóhoz, másik felét Kispesthez sorolták, így sikerült mindkét körzetet elveszteni.

Az új választókörzeti rendszer ugyanis szoros választásokra van kitalálva. Az volt a koncepció, hogy a köztudottan balos szavazóköröket egy-egy "rezervátum" körzetbe összpontosítják, hogy így a többi nyerhető legyen. Csakhogy nem számoltak ekkora győzelemmel! A "nyerhetőnek" szánt körzetekben tarolt a Fidesz, az előre feladott balos rezervátumok viszont nyerhetők lettek volna, néhány százalék döntött - általában az ellenzék javára.

Ha meghagyták volna a természetes határokat, és nem tömörítik be a balos szavazókat mesterséges szigetekre, Budapesten még egy-két mandátum meglehetett volna. És ha ezen megy el a kétharmad, kicsit sem fogom sajnálni őket, mert aki másnak vermet ás...

Sylvester94 2014.04.07. 18:59:39

@dRm: mmhm... emlékeztess engem, mert feledékenységben szenvedek: mennyi is volt '94-ben a szavazatok aránya, és utána mennyi is lett a parlamenti mandátumok aránya?

6.Lenin 2014.04.07. 19:01:41

@Gomezke:

Az előző poszthoz írtam...

"A baloldal ismét kapott 1 lehetőséget a "megtisztulásra".
Szerintem ez a gárda nem fog tudni élni ezzel a lehetőséggel.
Teljesen alulról lehetne csak megszervezni 1 újat.

EZ a Jobbik eljutott a csúcsra. Folytatja a "szelídebb" hangot, vagy elindul lefelé.

Az LMP 2018,22,26-ban is a bejutási küszöb környékén fog táncolni, ha addig túléli önmagát.

Most lenne igazán szükség 1 igazi, normális ellenzékre."

Vona?

Nem ártana némi politikusi tehetség nála. Itt volt 1 nagy lehetőség, de szerencsére nem tudott vele élni.

Sylvester94 2014.04.07. 19:02:10

@Gomezke: túl differenciált. Egyszerűen, nincs annyi szavazó a radikális/szélsőséges (ahogy tetszik) táborban, amennyi 20-25%-nál nagyobb sikert eredményezhet.

unionista (törölt) 2014.04.07. 19:05:18

@panelburzsuj:
a párvezetők rendszerint akarnak valamit. 1% elérése még jelentősebb állami támogatással jár. mondjuk seress mária nem hiszem, hogy hülyét akar csinálni magából. van mögötte egy csapat, amelyik olyanokat talált ki, hogy parkoljunk le egy sms fallal a pártszékházak elé. és küldjük el a többieket a p*csába. én azt gondoltam, hogy a kisebb pártok az 1% elérése érdekében ennél többet mozgósítanak.

2014.04.07. 19:07:51

@tölgyes: Látom, nem akarod érteni, miről beszélek. Akkor megismétlem: attól, hogy az ellenzék követett el hibákat, a választás tisztasága és korrektsége nem javul meg.

Gomezke 2014.04.07. 19:08:46

@Sylvester94: Mindenki a jobbik megerősödéséről, sikeres kampányáról írt. Szerintem a szélsőségek akkor erősödnek ha a társadalmi igazságtalanság nő. Meggyőződésem ha most indult volna egy mit tudom én Fiatal baloldal, vagy Munkát Kenyeret párt, az jelentős mértékben kifogta volna a szelet a Jobbik vitorlájából.

Sylvester94 2014.04.07. 19:14:08

@belvarosi: nézted tegnap este Orbán beszédét? Majd' kiugrott a bőréből örömében... ő tényleg félt attól, hogy megismétlődik 2002, és úgy alakították ki a körzeteket, hogy Pesten kívül mindent vigyenek. Ez majdnem be is jött; a szegedi 1-es és a miskolci kettes körzeten kívül meg is lett minden. Kőbányánál meg abban bíztak, hogy a kettévágással meglesz a másik kettő is - ami fordítva sül el, de így is meglesz nekik a kétharmad.

lavór 2014.04.07. 19:20:37

Nem mindegy már? Nyert és kész. Sok oka lehet, magyar módra egyből másra kéne mutogatni...
Korrupt és hiteltelen ellenzékkel mit is lehetne várni?
A szavazók meg megérik a pénzüket. ezt választották és kész. Aki meg nem szavazott, így járt. Lehet elhitte, hogy az a jó, ha nem megy el szavazni. majd ha nem felejti el alkoholmámoros lila gőzben, akkor legközelebb elmegy.

panelburzsuj 2014.04.07. 19:21:23

@unionista:
Többen lettek a kívántnál.

Így aztán szét is szóródtak rendesen az "innovatív erőkre" leadott voksok. Olyannyira, hogy a kacsingató Kádárral házaló veterán apparatcsik Thürmer került legközelebb az 1 százalékhoz.

Sylvester94 2014.04.07. 19:22:47

@Gomezke: azért ez sem ilyen egyszerű. Egyszerre két radikális/szélsőséges párt nem nagyon tud érvényesülni sehol - vagy bal, vagy jobb. Egyébként, ez nem titok, hogy a radikalizmus/szélsőségesség a társadalmi igazságtalanságra adott válasz - a kérdés az, hogy ez most jó válasz-e vagy rossz.

panelburzsuj 2014.04.07. 19:30:30

@Sylvester94:
Azért "komcsi üti nácit" eléggé általánosan elterjedt képlet mindaddig, míg valamelyik tartósan hatalomra kerülve meg nem mutatkozhat teljes pompájában.

panelburzsuj 2014.04.07. 19:32:20

@panelburzsuj:
(és persze "náci veri komcsit" - mielőtt elfogultnak tűnnék... :)

Sylvester94 2014.04.07. 19:40:38

@panelburzsuj: itt megjegyezném, hogy ma Európában már tisztán kommunista vagy náci pártnak nincs esélye kibontakozni. A legtovább a görög Arany Hajnal jutott - ami azért a görög helyzetet nézve nem csoda - de a hatalomig ők sem jutottak. Ezen túl Európában számos szélsőjobb párt van, de ezek már differenciáltabbak, mint régen, és nem annyira durván szélsőségesek - például egy Jobbik semmi ahhoz képest, amit mondjuk az USA-ban a neonáci párt (mert ott van tisztán neonáci párt!) képvisel.

Balt 2014.04.07. 19:47:13

@Nyekenyóka: Minden választókerületben kötelezően visszatartanak 1 urnát, hogy legyen mihez keverni a követségeken leadott szavazatokat, ne legyen azonosítható a külképviselti voks. Ezért áll meg mindig a feldolgozottság a választás estékén 99% körül.

belvarosi 2014.04.07. 19:51:57

@Sylvester94: nem néztem a beszédet, de anélkül is világos, hogy még a legelvakultabb fideszesek sem gondolták, hogy ekkorát nyernek. Szerintem ha Orbánnak szombat este azt mondja valaki, hogy övék Józsefváros, Esztergom, Szigetszentmiklós-Százhalombatta, Dunaújváros, Komló, Pécs, Szeged és Miskolc fele, Salgótarján, Gyöngyös, Kazincbarcika... hát fél Felcsútot odaadta volna érte!

Balt 2014.04.07. 19:52:05

@unionista: Jó, a bő 100 éve létező német egység valóban föderalista. (Ettől még nagyon is etnikai németnek érzik magukat, még tán a bennszülött törökök is, függetlenül attól, hogy befogadják-e őket vagy sem.)

balazskint 2014.04.07. 19:56:19

@Sylvester94: Az USA-ban van mindenféle párt mert szólás és véleményszabadság van. Szavaz rájuk többszáz ember a többszázmilllióból. Ha arányosan nézzuk akkor 5 hülyét itthon is találsz bármilyen eszméhez.

unionista (törölt) 2014.04.07. 19:58:40

@Sylvester94:
magyarországon a legnagyobb kormánypárt tagjai a legnagyobb egyház vezetőivel karöltve az alkotmányosság ünnepén hurcolják körbe az első király jobb öklét. és imádkoznak a nemzetbirodalom feltámadásért. nem egy szélsőséges csoport: a legnagyobb állampárt, a legnagyobb egyház.

képzeld el ugyanezt francia változatnban. az ump a notre dame körül hordja körbe charlmagne hamvait nagy frank birodalom feltámasztásáért fohászkodva. és közben magyarázzák a népeknek, hogy a franciaságunk abból ered, hogy mi mindannyian beleszületünk a kakasba (turul). vagy mondjuk asterix és obelix meséjére építene egy párt. itt a "csaba királyfi csillagösvényen" nem egy mese. hanem a napi politika része. kitalált mesehős bevezette a népet a hegyek közé, és ezért a föld az ősi jussuk. és az számít szélsőségesnek aki azt mondja, hogy hé, emberek ez egy mese. olyan, mintha a pityke őrmesterre építenénk a közbiztonságot. szóval errefelé az a többség ostobább, mint akármilyen nyugati szélsőség.

panelburzsuj 2014.04.07. 20:01:29

@Sylvester94:
Amint arra célozgattam: Hitler,Sztálin, Mao & epigonjaik regnálása alatt kicsit megrogyott a radikáleszmék politúrja.

Azér köll kölyökvizslákkal kimatricázni.

tölgyes 2014.04.07. 20:11:41

@unionista
: Csakhogy ez nem így működik. Egy ilyen lépéshez a tartományi fejlesztési kereteknek legalább a 20%-át át kéne engedni Sopronnak. Erre pedig nem hajlandók.. és már vége is az álomnak.@iii: Már hogyne érteném. Mindenki ugyanazon a pályán játszik, tehát nem lehet a partvonal a hibás azért, ha a csatár nem tudja levenni a labdát.@Sylvester94: kivéve, ha új nevet ad magának és zöldre festi a piros és barna bejáratot.:) (Ha lesz VB, akkor kiváló alkalom kínálkozik az ott fellépő csapatok felkészülési feltételeinek és honorálásának összehasonlítására. Azt fogja tapasztalni, hogy mégse az nyer aki a legtöbb pénzt és a legjobb feltéteket kapja az edzőtáborozáshoz.@Balt: Lett is egy szép új terméke a német egységnek. (Marx elvtárs szerint a délnémeteket felfalták a poroszok, amit meg fognak keserülni). Megkapták ajándékba az egységért Hitlert.:(, akinek egyik első dolga volt túltenni a vaskancelláron és bevonult Ausztriába megteremtve a nagy német egységet:)

Balt 2014.04.07. 20:14:08

@antisystem: Jogos. Paksot amúgy érdemes emiatt külön megvizsgálni:
• Hirt Ferenc (FIDESZ-KDNP) 50,16%
• Bencze János (JOBBIK) 22,55%
• Heringes Anita (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) 20,36%
• Harmat Gabriella (LMP) 3,35%
index.hu/belfold/2014/02/24/valasztas14/tolnaban_nincs_baloldal

(Én szóltam időben. Tolnáról ezzel a paksi hisztivel lemondtak...)

@Sylvester94:

Sylvester94 2014.04.07. 20:15:00

@unionista: ezt szeretem a mai demokratákban... a másság elfogadását hirdetik, és lenézik, ha valaki nem fogadja el - ugyanakkor nem képesek felfogni, hogy egy nemzet hagyományainak (legyenek azok bármilyenek) elfogadása szintén csak a másság tisztelete. Egyszerűen csak tisztelik az emberek a múltjukat, a hagyományaikat, ami nem egy megvetendő dolog.

Te nem tartod ezt fontos dolognak, sőt nagy baromságnak tartod? Nem baj. De ez magyarok azon millióinak fontos, akik tisztelik a történelmüket és a hagyományaikat, így a manapság oly gyakran felemlegetett "másság tisztelete"-szlogent alkalmazhatnád.

tölgyes 2014.04.07. 20:15:38

@unionista: : Csakhogy ez nem így működik. Egy ilyen lépéshez a tartományi fejlesztési kereteknek legalább a 20%-át át kéne engedni Sopronnak. Erre pedig nem hajlandók.. és már vége is az álomnak.
@iii: Már hogyne érteném. Mindenki ugyanazon a pályán játszik, tehát nem lehet a partvonal a hibás azért, ha a csatár nem tudja levenni a labdát.(Ha lesz VB, akkor kiváló alkalom kínálkozik az ott fellépő csapatok felkészülési feltételeinek és honorálásának összehasonlítására. Azt fogja tapasztalni, hogy mégse az nyer aki a legtöbb pénzt és a legjobb feltéteket kapja az edzőtáborozáshoz
@Sylvester94: kivéve, ha új nevet ad magának és zöldre festi a piros és barna bejáratot.:)
.@Balt: Lett is egy szép új terméke a német egységnek. (Marx elvtárs szerint a délnémeteket felfalták a poroszok, amit meg fognak keserülni). Megkapták ajándékba az egységért Hitlert.:(, akinek egyik első dolga volt túltenni a vaskancelláron és bevonult Ausztriába megteremtve a nagy német egységet:)

Balt 2014.04.07. 20:18:11

@belvarosi: "hogy teljesen önkényesen húzogatjuk meg a körzethatárokat, a természetes határokra fittyet hányva."

Nem erre kell figyelemmel lenni, hanem a választók számarányára.
@Balt:

Sylvester94 2014.04.07. 20:19:07

@panelburzsuj: ebben nincs vita, csak a fogalmakat pontosítottam. A (neo)nácizmus ma már csak az igen terebélyes szélsőjobb egy része, és egyáltalán nem lehet egy kalap alá venni mondjuk egy Francia Nemzeti Pártot egy Arany Hajnallal attól, hogy mindkettő szélsőjobb.

Holle anyó 2014.04.07. 20:19:22

@flort: Magyarul beszélt? Hát az tényleg szörnyű! Hallatlan!!!!

tölgyes 2014.04.07. 20:20:20

Lakner azt írja, hogy a magyar választókban nincs már igény a 2006 előtti politikai formációra.:) Ez nem a dudától függ.
Ungár
„a választók számára a 2006-2010- es csapat egy kicsit sem vonzó. Ha Gyurcsány nem érti meg még most sem, hogy csak kárt okoz, súlyos a helyzet. Ha Fodor nem érti meg, hogy a kutyának sem szimpatikus, nagy a baj. Ha Mesterházy nem méri fel a személyes felelősségét, Orbán tényleg 20 évig lesz a hatalomban."
Babarczy
„Ha Mesterházy Attila nem gratulál Orbánnak, akkor a szememben kiírta magát a civilizációból. Ez a többi pártelnökre is érvényes. És aki bűnbakot keres, az szintén.”

Bőhm András:
Fodor a válság közepén menekült el az SZDSZ-ből, most pedig „nulla politikai teljesítménnyel, egy nem létező párt élén, érvényes gondolat nélkül, ajándékba kapott egy mandátumot”. Fodor helyezkedése azonban ezzel még nem ért véget, hiszen „most el is döntheti, melyik párt (DK vagy Együtt 2014) képviselői alkothatnak vele frakciót, és részesülnek azokból a juttatásokból, amik ezzel járnak” – írja az egykori SZDSZ-es, hozzátéve: „Gondolom, minimum egy frakcióvezető-helyettesi tisztség kinézhet ezért. Azért ez a kis történet is jelképez valamit.”

fidesz 6 tagkönyv 2014.04.07. 20:22:20

Végre győzelem.Szarházi embereknek-szarházi kormány.

Holle anyó 2014.04.07. 20:22:25

@Balt: Mi is azt találgattuk, hogy be van-e rúgva a Fletó? Olyan furcsán beszélt....

Sylvester94 2014.04.07. 20:24:12

@balazskint: erről beszéltem... Európában viszonylag szűk terük van azoknak a pártoknak, akik eltérnek a fősodortól; az amerikai példát pont azért hoztam fel, mert ott máshogy fogják fel (és mégis jobban működik...) ezt az egészet.

panelburzsuj 2014.04.07. 20:26:20

@tölgyes:
A pikszisből kimaradás nagymértékben megnöveli az éleslátást.

Balt 2014.04.07. 20:29:34

@unionista: Nem. Ezt úgy hívják, hagyományőrzés. Jártál Franciaországban júli 14-én? Ha nem, érdemes legalább a tv-ben megnézni, mondjuk pl. a Tour de France apropóján. :)

Kalmár 2014.04.07. 20:32:05

Pár dolog eldőlt. Akkor is ha ez nem tetszik valakinek.
Az elmúlt 4 év kormányzati tetteiről is döntöttek a szavazók!
A teljesség igénye nélkül 2/3-os döntéssel megerősítették az alábbiakat:

Az új Alkotmány
A kettős állampolgárság
A családi adózás
Egykulcsos adó
Paks
Manyup
Trafik
Stadionok

stbstb

A hisztériakeltés felesleges! Nincs nézője a színházatoknak!

Balt 2014.04.07. 20:33:48

@Nyekenyóka: Passz, gondolom, amint beérkezik a szavazat az OVB-hez - vagy a franc tuggya hova, mindenesetre fizikailag össze kell mixelni, tehát egyazon helyre. Ez mondjuk érdekes:
index.hu/belfold/2014/04/07/rahegesztettek_a_vasajtot_az_utolso_urnara_a_xv._keruletben

tölgyes 2014.04.07. 20:35:42

@panelburzsuj: Mi tagadás. Van ebben igazság Ezek szerint ezek úgy egyébként nem vakok, csak akkor és addig, amíg nekik úgy jó.:)@fidesz 6 tagkönyv: Miért nem választott jobbat magának szarházikám?@Balt: Fletót sokkolta a hír. Ő tényleg elhitte, hogy győzni fog. A haverok azt mondták neki.

Tegnap éjjel Kálmán Olga így vonta le a tanulságot: ezek szerint mégis csaka közvéleméynkutatóknak volt igazuk - és ezen ő is meg volt lepődve. Mégis: mit hitt?

Balt 2014.04.07. 20:36:57

@Sylvester94: Pontosan. Jut eszembe: most láttam Galló Bélát - akit nehéz szélsőlyobbódali elhajlással vádolni -, épp azt fejtegette, hogy (az első 2/3 okainak feltárása sem történet meg, tehát mondjuk ez az alap szerinte (is)), de: (!) át kell gondolni a nemzethez, a valláshoz, a vidékhez való viszonyt a szocialistáknak.

Balt 2014.04.07. 20:40:24

@tölgyes: :)) De tetszik! Ez az az Ungár, aki okt 23-án "ösz-sze-fo-gást!" trombitált a BMe előtt? :)))

Khal Drogo 2014.04.07. 20:42:17

@Kalmár: Szerintem ezek egy része mérgezőbb mint gondolom. A magyar futball nem lesz sikeresebb, mert a magyar fociban nincs a vezetőségben minőség. Az akadémiák középszerűek, a klubok versenyképtelenek, mert a jól fizető állásokat uram-bátyám rendszer alapján osztják ki, a magyar edzői kar, mely uralja az NB1 nagy részét és a teljes alsóbb osztályukat, negyed-ötödosztályú tudással bír. Nem is kellenek sehová.

Ez azért fontos, mert mementói lesznek a stadionok a kormányzat sportról alkotott elképzeléseiről, ami akár jól is sülhetne el, de sajnos a klub és válogatott óriási vereségek előtt áll.

Minden megalázó vereség után újra és újra meg fog kérdőjeleződni a projekt sikere. Ez hosszútávon mérgezni fog.

A földügyek már lehet hogy el is indították a Jobbikot a megerősödés felé.

Az egykulcsos adó megítélése felemás. Később is jól fog hangzani a választóknak az adómentes minimálbér ígérete.

Lesznek itt tartalékok bőven. A történelem nem ért véget.

Balt 2014.04.07. 20:43:23

@Holle anyó: Mondjuk nála helyből van valami búgatópor, de a tegnapi az tényleg szürreális volt, ahogy egybehangzóan megállapították a tv2-n vendégeskedő LMzők. (Filipov is. Aki kripto(?)balos létére meglepően normális, régebb óta figyelem.)

Khal Drogo 2014.04.07. 20:45:52

Aki diadalt ül azért jobb ha megnézi, darabszámra az összefogás hozott plusz 200 ezer szavazót, miközben itt egyesek arról regéltek hogy kiesnek mert sok lesz a 15%. Hát tévedtek,

A Jobbik is behozott ahogy olvasom 130 ezer új szavazót.

A Fidesz meg bukott 600 ezret.
Ettől még természetesen mandátumok arányában ez egy fölényes és egyértelmű győzelem.

De ha a Fidesz, szavazóihoz hasonlóan elbízza magát, rosszul teszi. Az ellenzék sokat erősödött 2010-hez képest, jobb állapotban van ma az MSZP és a Jobbik is, az LMP sokat gyengült ez igen, de ők nem annyira fontosak per pillanat.

concret 2014.04.07. 20:47:03

@tölgyes: Na azok a volt párttársak még a nagyon szimpi emberek, akik így, utólag kárörvendő kibicet játszanak. Igazi úriemberek, annyit érhet a véleményük is, mint a sportszerűségük.

(egyszer végre annak a reményében köpködhetnek, hogy olvasójuk is lesz)

Balt 2014.04.07. 20:49:33

@Holle anyó: Mondjuk nála alap, hogy úgy beszél, mintha lenne benne némi búgatópor, de tegnap az "átlagos" önnönmagát is felülmúlta. Nekem az a bólogató kutya volt a kedvencem, de csak személyes megfigyelés. Szürreális jelenség voltak ott a színpadon, gyakorlatilag értékelhetetlen hanggal, ahogy a tv2 vendégLMzői egyöntetűen megállapították. Filipov is, aki kripto(?)ballib létére meglepően normális, már régóta figyelem.

Khal Drogo 2014.04.07. 20:50:32

@tölgyes: Babarczy Eszter befolyása a zéróhoz közelít jelenleg. Legalábbis szerintem.

A háborús logika szerint Mesterházy nem mondhatott mást. A politikai hidegháború folytatódni fog.
Tölgyessy szerint az ellenzék soha sem fogja elfogadni a mostani alkotmányos kereteket, ezért nem lesz megnyugvás.

A felek kölcsönösen elfogadhatatlanok egymásnak, a Jobbikot meg mindkét fél mélységesen elutasítja, közben megvádolják egymást hogy titokban a másik kettő koalícióra készül.

A komoly válság akkor jön el, ha a három párt 30%-ra kerül és kormányozhatatlanná válna az ország.

tölgyes 2014.04.07. 20:51:16

@Balt: Képzelheti, hogy ezek mit gondolnak egymásról, ha ezeket ki is mondják:).. egyébként jól teszik, ha kimondják. Bár korábban tették volna meg és folyamatosan, akkor a helyyzet tisztább lenne. Most néztem Mesterházyt az ATV-ben szánalmas volt. Még Kálmán O. is csak így tudott nézni rá.
Érdemes elovasni Mihancsikot a galamuson. Keserű a pirula. Meg vannak sértődve, hogy nem követi őket az ország. Nem is értem. Miért tenné azt az ország?

Balt 2014.04.07. 20:53:25

@Kalmár: E'bbionyígyvan.

@tölgyes: "Fletót sokkolta a hír. Ő tényleg elhitte, hogy győzni fog. A haverok azt mondták neki."

Ááá, kizártnak gondolom. Neki a minimumprogram a saját frakció volt (neccesen, de esetleg meglesz), ő még hosszú távon szeretne pusztítani a baloldalon. :) (Szó se róla, ehhez a Fidesz minden támogatást megad neki.) :))

concret 2014.04.07. 20:54:18

@Khal Drogo: Bocs, ha emlékeztetlek rá: talán tavaly hasonlóakat írtam a stadionok és a magyar foci jövőjéről, ám te erősen védted a stadionépítéseket ("régi tartozásokat pótol be ezzel az állam").

Nem baj, ha változik a véleményed. Egyébként én személy szerint nem vagyok ellenérdekelt: a cégem dolgozik (dolgozott) sokat az Üllői úton. Elvi alapon találtam problémásnak. Nem az infrastruktúra volt a magyar foci szűk keresztmetszete, hanem a játékosállomány, a szakemberek, no és a szervezeti keret.

tölgyes 2014.04.07. 20:56:55

@Khal Drogo: Ez most 2018-ig nem fenyeget, 2018 pedig még messze van. Babarczy nem számított soha sem, de mégis.@concret: Én nem gondolom, hogy az "igazságnak" árt, ha valaki méltatlan mondja ki. Legalább tudjuk, hogy miért kellett az SZDSZ-nek eltűnnie. Ilyen emberek fújták a szelet.

Balt 2014.04.07. 20:59:08

@Khal Drogo: "A Fidesz meg bukott 600 ezret."

Ha 2010-hez méred. Ahol a protestszavazatok nagy részét besöpörte a Fidesz. 2006-hoz képest - ami bukta volt, kétségtelen, de a szoros 2002-nél több szavazatot jelentett összességében - jóval kisebb a különbség.

Fentebb valaki kimutatta, hogy az MSZP(-SZDSZ+MDF) egy centivel sincs előrébb, mint 2010-ben. Szavazatszámban sem.

Khal Drogo 2014.04.07. 21:00:46

@concret: Akkoriban arról volt szó hogy megépítik a Puskást, a Fradi és a Loki pályát. Ez még védhető lenne.
De azóta több tucat stadionépítés és felújítás kezdődött meg, olyan halálra ítélt stadionokban mint Mezőkövesd, Cegléd vagy Székelyudvarhely. Kicsit elkalibrálták a dolgot.

Mert még el tudom képzelni egy jó menedzsmenttel Észak-Magyarországon egyetlen Loki stadiont lehet menedzselni koncertekkel, rendezvényekkel, de hogy ennyi stadiont minek építenek...

Szerintem elvetették a sulykot.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 21:01:58

@Balt:

Amúgy te komolyan elhiszed azt, hogy a Fideszből nem ábrándultak ki tömegek az elmúlt 4 év alatt? Én magamon kívül ismerek jó néhányat, akik 2002 óta mindig Fidesz szavazók voltak, de most másra szavaztak, vagy nem mentek el. Azért ne mentegessük már őket. Nyomós okai voltak, akik ott hagyták őket a francba szerintem.

Kalmár 2014.04.07. 21:02:47

@Khal Drogo: Régi nagy tévhit, hogy a stadionok az élsportnak épülnek.....na neee

Nem(sokat) számít, hogy a foci jobb e. Nem ártana ugyan, de a fontos az, amit itt a mi stadionunkban is látok. Esténként lámpafénynél számtalan korosztály kergeti a labdát. Sok futó is birtokba vette a körpályát.
Egészségesebbek, hosszabb életűek lesznek.

A szoci szlogen, miszerint stadion helyett kórház épüljön, totális kapufa.
Ha több stadion lesz, kevesebb kórház kell!

Az egy kulcsnak a progresszív adózással szemben egy fontos érve. Az, hogy évtizedekig ment a több kulcs, de nem hozott stabil gazdaságot.
Csődbe mentünk mellette.
Adjunk 12 évet ennek is.

Szerintem. Meg ahogy tegnap láttam, a többség szerint is.

Balt 2014.04.07. 21:02:53

@Khal Drogo: "A felek kölcsönösen elfogadhatatlanok egymásnak"

Ahogy kinéz, a "harmadok"/"ötödök" is (nem is tudom, most hány pártnak illik számolni a 3öszmefogást), tehát mégiscsak muszáj lesz lejátszani az elnapolt meccseket. A többi a lelátóról nézheti.

Khal Drogo 2014.04.07. 21:06:56

@concret: Tavaly a Videoton tudatosnak tűnő építésével és a kétszeres BL győztes ex-játékos Paulo Sousa idehozatalával azt is gondoltam hogy van, lehet előrelépés. Azóta Sousa elment, a magyar szinten kiemelkedően sikeres Videoton meg szétrohadt úgy ahogy van ezzel a fogalmatlan GOmes mesterrel. A válogatott is elindult a lejtőn.

Ma már kilátástalanul szar a magyar foci közeljövője.
A holland - magyar 8-1 után nem bízom a magyar foci felemelkedésében. Ott törtem meg egyébként.

unionista (törölt) 2014.04.07. 21:07:23

@Balt:
nézd, én eredendően azt gondolon, hogy magyarországon nagy fokú etatizmus mellett alapvetően egy modern kori feudalizmust lehet csinálni. a megyerendszerbe kellene belecsempészni a piacgazdaságot. a megyei jogú városokon keresztül. túl azon, hogy szabadállamként működik a főváros.

szükség van arra, hogy a kincstár az intézményi normatívát lakosságarányosan elossza. mindenhol jusson pénz az iskolára, kórházra, hivatalra. és az önkormányzati költést a számvevőszék ellenőrizze. de ezen túl jelentős önállóságot kellene adni. a minisztériumok ajánlásokat tegyenek. tehát például a sokat emlegetett intézményi reformokat is megyei önkormányzati keretek között kellene megcsinálni. és akkor az egyik helyen jobb lesz az oktatás, a másik helyen lehet, hogy nem. de ez már kvázi versenyhelyzetet jelentene. 20-30 kormányzó egymástól függetlenül cselekedne. és kiderülne, hogy hol vannak megvalósítható tervek, és ki az, aki csak a levegőbe beszél. eredendően azt gondolom, hogy nem a country, hanem a county szintjén kell keresnünk a megoldást.

de a föderalizmust se ellenzem. szerintem azt kívülről lehet kikényszeríteni. ausztria ha nagyon akarná kitolhatná a határát a rábáig. és szervezhetne a megyénél nagyobb eurorégiót: egy szövetségi államot. és egyébként a dunántúl elnémetesedhetne néhány generáció alatt ha ezt nagyon akarnák. pannónia ugyanolyan önkormányzati egység lehetne mint thüringia. utoljára maria theresia akart ilyesmit. mondjuk az abszolutista projekt elég durva volt. én csak az ország egy részétt foglalnám el így. azért, hogy a többi lássa, hogy enélkül mire mennek. ha a parasztok azt mondják, hogy onnan vasvillával kiverik az idegent, akkor nem kell odamenni. a föderalizmusnak is lehetne teret engedni ha ezt németország és ausztria akarja. ha nem akkor a megyerendszert. az ország egy kevert stratégiával tudna fejlődni. persze az egész fölött egy a tudományos akadémia őrködjön. kellenek törvényes keretek, ellenőrző testületek, kisebbségi biztosok. de ha az egész országnak kell egyszerre lépni, akkor az egyszerűen nem működik. mert lehet, hogy valami jó ötletnek tűnik budán. azt meg lehet csinálni esztergomban, de nem nagyon működik borsodban. vagy fordítva.

Balt 2014.04.07. 21:08:56

@tölgyes: "Meg vannak sértődve, hogy nem követi őket az ország. Nem is értem. Miért tenné azt az ország?"

Ez már csak egy ilyen nép genetikailag. Tényleg, oly' sokan tartották az összecsomagolt bőröndöket kéznél "erre az esetre". Nincs még a kezükben...?

@Nyekenyóka: Ehhez képest messze-messze a legnépszerűbbek egy "ilyen" (I. Orbánhoz képest tényleg kifogásolható) ciklus után is. Tehát vagy valamit nagyon tudnak, vagy valamit maszopszadeszék nagyon nem tudtak... (Meg más sem, mint látszik.)

Balt 2014.04.07. 21:14:18

Francba, már megint lefulladt a fórummotor?

@Nyekenyóka: Válaszoltam, csak nem látszik. :)

@unionista: Azt mindig díjaztam, hogy van önmagában koherens világ(...európa)képed, de az meglehetősen idealista és láthatóan szembe megy a trendekkel.

unionista (törölt) 2014.04.07. 21:15:17

@Balt:
csakhogy ennek semmi köze a hagyományőrzéshez. ezért vagytok ti jobboldaliak seggfejek. a briteknél se hurcolásszák körbe-körbe egyik király tetemét se azért, hogy feltámasszanak valamilyen nemzetbirodalmat. mert erre a nyugati szélsőjobboldali pártok is azt mondanák, hogy ez egy orbitális hülyeség. a nemzeti büszkeség itt valamilyen nagyon rosszul felfogott ősiségben gyökerezik. szóval az oroszoknál sincs ilyen, vagy kínában, koreában, japánban sem. a magyar jobboldal tipikusan benne ragadt a 20. század legnagyobb mocskában. és amíg ez nem bukik el addig itt nem lesz változás.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 21:15:44

@concret:

Szerintem a Fidesz most bebizonyítja, hogy igenis kell elszámoltatás, és minden erejével azon lesz, hogy Gyurcsányt és a többi "nagykutyát" lecsukassa. Már amennyiben tényleg le kell őket...ha ezt nem teszi meg, akkor bukta az elszámoltatás a nagykutyák révén.

2014.04.07. 21:16:20

@tölgyes: Csak annyit mondok, hogy berosálok a szofizmusodon.

Khal Drogo 2014.04.07. 21:16:30

@Kalmár: A stadionokat működtetni kell. Ehhez bevételek kellenek. A klubjaink veszteségesek, a jegybevételek alacsonyak, egyre csökkenek. A klubok eredményessége minden képzeletet alulmúló. A korábban a klubokhoz képest eredményesebb válogatott összezuhant és történelmi léptékű vereségeket szenvedett el.

Soroljuk fel hogy a 2000-es Újpest stadionban milyen rendezvények voltak ami nem foci. Szerintem 12 év alatt semmiféle rendezvény nem volt ott. Az Üllői úton egyszer volt egy KOKO meccs, ahol VB címet nyert KOKO. Kb. ennyi. A profibokszunk még a focinál is jobban lerohadt, úgyhogy ilyen rendezvény sem lesz.

Centerpályákat és töküres lelátókat nem kell építeni az utánpótlásnak. Mint ahogyan a centerpályákon nem is nagyon játszanak utánpótláscsapatok, mert a gyep rohadt drága.
Nemrég Véber György, a Mezőkövesd edzője mondta hogy a centerpályát nem használják edzésre, mert az új gyepet kímélni kell.

Az akadémiai rendszert lehetett volna erősíteni. De nem ezt tették. A stadionok szépek lesznek és megépítésük ad lökést a magyar építőiparnak. Ez igaz.
Ahogyan az is hogy ezek a stadionok utána töküresek lesznek.

A világnak valószínűleg nincs még olyan területe ahol ekkora a lemaradásunk mint a fociban. Mivel az edzőink nem érnek semmit, ezért nem is fog változni ez semmit.

Minap Csertői Aurél, aki Magyaroszágon sem ért el szinte semmit sem edzőként, azt vázolta hogy ő milyen jól edzené a Barcelonát. Ő oda max. takarítónak lenne jó.

korábban ulrike 2014.04.07. 21:18:00

Egyetértek TG-vel. Teljes mértékben.
Ha váltógazdaságot akarunk, akkor ennek a balnak meg kell(ene) újulnia. Erkölcsileg, intellektuálisan és szakmailag is. Teljesen. Nem lesz elég, hogy a masztodonok felmutatnak egy amúgy is gyanús kisdedet, aki elsősorban nyakon felül az.
Demokrácia ide, demokrácia oda, tehetetlen balfékek ne nyerjenek kormányrudat. Bár csak a Fidesz a politikai kormányzás mellett a nem politikai kormányzáshoz (más szóval: szakszerű adminisztráció) is értene. Ne legyünk telhetetlenek?

Balt 2014.04.07. 21:18:52

@Nyekenyóka: Ja, én egyébként nem ismerek személyesen olyat - pedig ismerek párat -, aki úgymond "csalódott és elpártoló Fideszes" lenne. Itt az Index blogokon pl. számoltam, tényleg kevesen állították (hihetően), hogy akár csak 2010-ben a Fideszre szavaztak, de most másra fognak. (Te vagy az egyik. Egy kezemen meg tudom számolni, Gery Greyhounddal az élen.)

Khal Drogo 2014.04.07. 21:20:08

Jó példa a világhírű Puskás Akadémia szereplése. Az első garnitúra feljutott a rendkívül alacsony szintű NB1-be, ahol összevissza verték őket a nagyon gyenge riválisok. Százmilliókért érkezett aztán Tischler, Gallardo, Lencse, Cvitkovics így sikerült stabilizálni a helyzetet. Az erősítéseknek hála az akadémisták nagy része kiszorult a kezdőből.
Az egész projekt megbukott.

Persze lehet hogy majd a következő széria jobb lesz. Meglátjuk.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 21:27:47

@Balt:

Engem ez a túlzott szervilizmus taszít. Főleg TG facebook oldalán az a Kanusz Tímea...elképesztő, először azt hittem trollkodik az a nő. Tuti ott lóg az ágya fölött az orbán portré :)

Balt 2014.04.07. 21:36:01

@unionista: Na most, én "vallását nem gyakorló" (nem hívő) rom.kat. szavazó vagyok, de még életemben nem voltam a körmeneten. (Ettől még tisztelhetem, és eszemben sincs "tetemcafatozni", pedig valaha SZDSZ szavazó is voltam. Csak amíg vállalhatók voltak, a '94-es 1. fordulóig.)

Ugyanígy eszembe se jutna azon röhögni, hogy a svéd törvény pontosan szabályozza a "háztartási" nemzeti lobogók fel- és levonási napi időpontját, feltételeit - amúgy kvázi minden svéd portán ott lobog.

Aztán: még a legelvetemültebb, antiroyalista polgárpukkasztó brit punkok is a brit birodalmi lobogót varratták magukra. Hogy a Monty Pythonon röhögtek, az egy dolog, de valszeg ugyanúgy bevernék az orrod, ha valami dehonesztálót mondanál a "britségükre".

graycivil 2014.04.07. 21:36:52

"Kilencvenöt százalékkal hálálták meg Orbánnak a kettős állampolgárságot

etvenegy százalékos feldolgozottságnál úgy néz ki, hogy a régi-új kormánypárt ezeknek a szavazatoknak a 95 százalékát kapja meg. (Ez 60 059 voksot jelent az eddig megszámolt 63 079-ből.) Mivel pártlistán mandátumot szerezni ötven-hatvanezer szavazattal lehet, a határon túliak egy fideszes politikust biztosan bejuttattak a parlamentbe a már bent lévő 133 mellé."

nol.hu/kulfold/kilencvenot-szazalekkal-halaltak-meg-orbannak-a-kettos-allampolgarsagot-1455177

Köszöntünk benneteket, határon túli szavazók! Ti felvállaltátok, hogy az egységes nemzeti érzésen belül beástátok magatokat az egyik politikai lövészárokba!

Bízom benne, hogy csak törpe minoritásotok gondolja azt, hogy feltétlenül "más partijában kell kibicelnie". És köszönöm a FYÍDESZ-nek, hogy elérte, hogy magyar magyarnak farkasa. F.Y!DESZ

Balt 2014.04.07. 21:38:23

@Nyekenyóka: Sajnos attól tartok, Gyurcsány tényleg főnyeremény lett, tehát őt hagyni fogják "érvényesülni", amíg lehet. Mégiscsak 2x összehozta nekik a 2/3-ot. :)

Balt 2014.04.07. 21:41:29

@tölgyes: Böhm már korábban is beolvasott Gyurcsánynak, tehát őt mondhatjuk következetesnek is. (Persze ettől még együtt kormányzott velük fővárosi képviselőként az uccsó percig.)

hvg.hu/velemeny/20130208_Aki_nem_birja_abbahagyni

"Lenyűgöző személyiség és kiváló szónok; másodszor is nagy szerepe lehet Orbán Viktor választási győzelmében. Bőhm András írása."

Balt 2014.04.07. 21:47:50

@Balt: jav:
ismerek pár Fidesz-szavazót (a környezetemben)
Bőhm nem fővárosi, ogy képviselő volt
@Nyekenyóka: Tímea pl. Jobbikosnak indult itt, úgy rémlik. :) Tehát a "várthoz" képest ellenkező mozgás.

tisztapista 2014.04.07. 21:49:06

Talán akinek ez a szakmája (ha már más normális tevékenység nem jutott eszébe), az már érthet hozzá eléggé, hogy tanuljon a múlt hibájából. A Fidesz 2002 óta elemezgeti a siker és kudarc forgatókönyveit, és rájött, hogy a legegyszerűbb megoldás ha a potenciális kormányváltó erőket külön pártokban tartja.

Erre próbált a baloldal egy "zseniális" húzással összefogni, csak épp figyelmen kívül hagyták a szavazótáborukból hiányzó, Jobbikhoz távozott százezreket. Ez hiba volt.

Így akár minden körzetben többen lehettek a kormány ellenei erők, mégsem tudták a Fideszt megverni. A baloldalnak rá kellene jönnie, hogy a 2002-es és 2006-os sikerének szavazói most a Jobbikban vannak, és a Jobbik ellen kellene kampányolniuk a következő 4 évben.

A Fidesz szavazókat ugyanis nem lehet apátiába taszítva legyőzni: 2002 óta 2 millió feletti a Fidesz szavazó. A Fideszt csak legyőzni lehet, egy ennél is magasabb szűmú ellenzéki szavazattal.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.04.07. 21:49:27

@Balt:

Nem tudom, de elképesztően ostoba. Már röhögni is nehéz rajta :) Szerintem TG se bírja nagyon. :D

graycivil 2014.04.07. 21:51:59

Bár a demoellenzék veresége a számok alapján "meggyőző", azért érdemes egy, addig nem igazán emlegetett tényezőt is figyelembe venni.

Szerintem a FYDESZ-től függő közszolgák és közalkalmazottak közül nagyon sokan a FYDESZ-re szavazásban vagy otthon maradásban oldották fel azt a frusztrációjukat, hogy egyrészt mélységesen elégedetlenek a FYDESZ "önkormányzati intézményi fenyegetésének" (vezető iránti lojalitás, szakmai indoklás nélküli kirúgás, KLIK-féle politikai protekcionizmus az oktatási személyzeti politikában) meglétével, ám ez az egzisztenciális fenyegetettség egyben magában hordozza a "politikai véleménynyilvánítás lebukásának" veszélyét is számukra. Ezt sokak úgy oldották fel, mint a Kádár korszakban: Fogadjuk el a rendszert, mert különben beleőrülünk az állandó "bujdosásba és meghasonlásba"!

Ha ezek az emberek megérzik, hogy van olyan ellenzék, amely jó eséllyel le tudja váltani a FYDESZ-t, akkor tömegestül fognak átállni, illetve bizonytalanból ellenzéki szavazóvá válni. Mert a szabadság számukra is kincs. Ám még gondolatban sem vállalják fel a FYDESZ-ellenességet, míg valaki megbízható védelmet nem tud nekik nyújtani.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.04.07. 21:58:44

végre eljött az igazság órája...
tegnap majdnem annyira örültem, mint amikor az szdsz kiesett...majdnem.
történelmi lehetőség...

6.Lenin 2014.04.07. 21:59:38

@tisztapista:

Pista, ez nem tiszta...

" A Fideszt csak legyőzni lehet, egy ennél is magasabb szűmú ellenzéki szavazattal. "

Eddig azt hittem , hogy a választást az nyeri, akinek több szavazata van.
(igen, ez pont a legmacerásabb része a dolognak, elérni, rám szavazzanak a legtöbben)

ex-dr. vuk 2014.04.07. 22:01:30

@Counter: nem ismerem az ottani valsztasi rendszert.
de azert egy "picit" nagyobb orszagrol beszelunk...

Itt eleg ha ranezel a %-okra. Alig 45%-kal 2/3-ad?.. pffff

aszekelyek 2014.04.07. 22:02:36

@centenárium: itt a szemlőhegyin...
@Balt: igen, úgy volt , de ezzel is sokan voltak úgy. na azt azért mégse,... , amikor a jobbik úgy belehúzott néha... Van neki egy érdkes stílusa, de ártalmataln. Pl sosem gyűlölködik és nem anyáz másokat. Bár lelehetne mondani ezt az ellenfeleikről is ! Timi néhafárasztó de sosem ordenáré.

tisztapista 2014.04.07. 22:04:37

@6.Lenin: Valóban érthetetlen voltam. Szóval - egyetértve veled - csak annyit akartam mondani, hogy a Fidesz szavazók nem lesznek kevesebben.

Az ellenzéknek kell több embert mozgósítani, mert a Fidesz szavazók "altatása" nem fog menni.

6.Lenin 2014.04.07. 22:05:16

@graycivil:

Vili, a szavazás névtelenül zajlik. Senki nem tudja meg soha, kire szavaztál (hacsak nem fecseged ki).

Miért kéne rinyálni?

Amennyiben nagyon sokan szavaztak volna Fidesz ellen, buknak, és soha többet nem kellene rinyálni a Patástól.

Miért nem pihensz néhány napot?
Biztosan nem ártana.

korábban ulrike 2014.04.07. 22:05:24

@graycivil: Gray, válts át blackadderre.

aszekelyek 2014.04.07. 22:05:27

@graycivil: na, mostmeg a cukrosbácsik lendülnek be? Majd mi védelmet nyújtunk nektek?
Gratulálok gréczykém.
Abból ugyan nem kér senki védelmet, amit ferikédék nyújtanak.

6.Lenin 2014.04.07. 22:07:34

@tisztapista:

Értettem, hogy mire szeretnél utalni, de nem tudtam kihagyni.

unionista (törölt) 2014.04.07. 22:10:13

@Balt:
semmilyen tetemcafatozásról nincs szó. ha a magyar mainstrem "tradíciókat" elmeséled egy brit szélsőjobboldalinak, akkor az néz ki a fejéből. mert az nem kompatibilis a nyugattal. de a kelettel se. ugyanez a helyzet ha egy orosznak meséled. a körmenet nyilvánvalóan blaszfémia. a keresztségben nincs olyan, hogy egy nemzetbirodalom "feltámad". egész egyszerűen arról van szó, hogy nem sikerült megérteni egy zsidó népmesét. illetve annak egy nagy sikerű alternatív befejezését.

a jobbikosok karácsonykor kirakják az utcákra keresztet. karácsony jézus születéséhez kötődik, a kereszt a halálához. nem arról van szó, hogy szakrális jelképeket nem lehet használni. hanem arról, hogy a magyarországon a jobboldaliak ez ügyben orbitális seggfejek.

a német megszállási emlékmű is blaszfémia. nincs olyan, hogy a védőszentre rátámad a sas. pláne, hogy legyőzi. nem gábriel arkangyallal van a probléma. a hősök terén a magyar történelem nagyjai fölé emelkedik. mint egy védőszent. ez rendben van, mert a keresztségben nem csak a zsidókat védi, hanem minden nemzetséget, aki ezt választja. szuper. de nem lehet azt mondani, hogy a bibliai főangyal jelképezi a magyarságot. a svédséget ki jelképzeli, vagy a csehséget.

le lehet fordítani a gábrielt gáborra. mert úgy magyarosabb. de monjduk vicces a csíksomlyói szűzanyához imádkozni. mert az legfeljebb egy szobor. és a keresztségben tilos faragott képekhez fohászkodni. nem a szakrális vagy a liturgikus jelleggel van a probléma. hanem azzal, hogy az eredeti történettel nem klappol. a vallás a politika pillanatnyi érdekei alá rendelődik. és ilyen sehol nincs. még az oroszoknál se.

program készítő 2014.04.07. 22:20:21

Miért kell mindig három fele szavazni,keresni kell egy becsületes jelöltet akit ismersz,megbízol benne és arra szavazz.Jelenlegi kormányban becsületest nem ismerek a körzetemből sajnos,és addig változás nem is lesz szerintem,amíg csapatokra kell szavazni.