Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:40

Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez maradt.

ovcikk.jpg

 (Fotó: Facebook)

Most különösen nem azokhoz szólok, akik mindent és mindennek az ellenkezőjét szeretnek vagy gyűlölnek, ha az egy bizonyos politikusról szól. Jobb, ha nem olvassák azok, akiknek szent meggyőződésük, hogy Orbán Viktor istenkirálycsászár, de azok sem, akik szerint a magyar nép legnagyobb ellensége. Csak felidegesítik magukat, annyit pedig nem ér az egész. Azoknak írok, akiknek - hozzám hasonlóan - gondot okoz annak eldöntése, hogy mi is történik ebben az országban, akiknek nincsenek mindenre kész válaszaik, s még az is előfordul velük, hogy jót és rosszat is gondolnak ugyanarról a politikai szereplőről. Velük szeretném megosztani, hogy mire jutottam.

Két fő állításom lesz. Az egyik úgy szól, hogy Orbán Viktor baromi jó politikus. A másik pedig úgy, hogy a mai baloldaliak soha nem fogják megverni. Kifejtem.

Orbán Viktorról rengeteg mindent gondolok – ahogy, feltételezem, még jó sokan ebben az országban. A blogon is eleget írtam már róla, több részben próbáltam megérteni politikai gondolkodását, viselkedését, időnként számba vettem a lehetőségeit, lehetséges politikai jövőjét. Mindeközben igyekeztem függetleníteni magamat attól, amit választóként érzek vele kapcsolatban, attól, hogy mi tetszik vagy mi nem habitusában, politikájában. Mindez persze reménytelen vállalkozás: ha valamivel nagyon nem értettem egyet, mint például a cinikus politikai kommunikáció, akkor az bizony átütött az elemzésen. Általában azonban működött az elemzői fék: egy-egy elsietett értelmezést hamar korrigálta a józan ész, hiszen a „van” mindig sokkal jobban izgatott, mint a „legyen”. Azzal viszont tényleg nem kalkuláltam, hogy Orbán Viktor felülírja a politikai tudást – pontosabban azt, amit én tudtam a politikáról. Pedig ezt tette.

Elmesélek valamit. Nem szoktam háttérbeszélgetésekről nyilvánosan beszélni: nem csupán illetlenség, de önsorsrontás is. Ez azonban 12 éve, nagyon régen volt, ráadásul elsősorban rólam és az akkori tudásomról szól. 2002-ben történt, a parlamenti választások után. Navracsics Tibor politológusokat hívott össze a Fidesz székházában, azzal a céllal, hogy a választási vereség után Orbán Viktorral beszélgessünk. Nem voltunk sokan, emlékeim szerint talán öten-hatan. A többiek persze simogatták a volt kormányfőt, akivel életemben először akkor találkozhattam személyesen. Mellettem ült, és láthatóan nem volt nagyon lelkes, amikor már sokadszorra hallotta, hogy bizony ilyen négy év után neki kellett volna nyernie. Én voltam a társaságban messze a legfiatalabb, hittem a szakmai tudásomban, és nagyon rossz véleményem volt erről a szervilis hozzáállásról. Meggyőződésem volt, hogy a jó politikus értékeli az egyenes beszédet, így aztán amikor hozzám került a szó, kifejtettem, amit akkor gondoltam. Elmondtam, hogy szerintem ő a Fidesz legnagyobb értéke és egyben legnagyobb tehertétele, versenyhátránya. Rengetegen kötődnek hozzá, tisztelik és rajonganak érte, ugyanakkor személye elképesztően megosztó, s ha a Fidesz négy év múlva választást szeretne nyerni, találnia kell valaki mást, aki az ellentáborból is hozhat szavazatokat, és aki így többséget teremthet. Ekkora táborral második mindig lehet, de nyerni feltehetően nem tud – mondtam magabiztosan.

Négy év múlva beigazolva láttam mindezt. Nem egyedül: Schmidt Mária ekkor már arról beszélt, hogy „Jones nem tér vissza”, és az újabb vesztes választás után a Fideszben is elindult a felelősségkeresés. Aztán jött Őszöd, a szerencsétlen gyurcsányi reformpolitika, a válság – és a végén a kétharmad. Majd az újabb kétharmad.

A politikai logika alapján Orbán Viktornak már régen bukott politikusnak kellene lennie. Talán 1994 papíron még túlélhető volt, de 2002 és különösen 2006 nem. S 2010 után is voltak olyan időszakok, amikor nem hittem volna, hogy ebből újra siker, újra kétharmad lesz.

Két általános válasz létezik erre. Az egyik az ellenfélről szól, a másik a módszerről. Az elsőben van némi igazság. Ha nem nyer 2004-ben Gyurcsány, ha nincs Őszöd, ha Gyurcsány lemond 2006 őszén, ha előrehozott választások vannak stb., bizonyára más a történet. De, ugye, nem kell elmondani a közhelyet arról, hogy a politika minek a művészete?

A másikkal komoly vitám van. Azt mondják, hogy Orbán politikai szerencséje a módszerében rejlik: abban, ahogy előbb a pártjában számolt le az ellenfeleivel, épített parancsuralmi rendszert, majd ugyanezt megcsinálta az országban is. Magyarul: Orbán azért uralkodhat, mert mindenhol diktatúrát épít. Ezt a vitát persze nem lehet megnyerni, mert akik ebben hisznek, azokat nem zavarja, hogy szabadon sugárzó tévékben és rádiókban kiáltanak diktatúrát, szabad választásokon indulnak a diktatúrát legyőzni szándékozó pártjaik. Orbán Viktor tényleg szereti a hatalmat. Különösen használni. Sok mindent meg is tesz azért, hogy megszerezze és megtartsa. Szinte mindent, amit demokratikus körülmények között még lehet. Nem szereti a gesztusokat, az önmérsékletet, a nagyvonalúságot. Ahogy maga is mondta: megöli az ellenfelet, ha van rá lehetősége. De aki szerint azért van hatalmon, mert adminisztratív eszközökkel teszi legyőzhetetlenné magát, az nem ért meg semmit a titkából. Mert igazán nincs is titka: egyszerűen csak ő érti itthon a legjobban és ő játssza a legtudatosabban, legprofibban ezt a játékot.

Gondolhatunk bármit a céljairól és az eszközeiről, Orbán Viktor vitathatatlanul a rendszerváltás utáni magyar politika legjelentősebb politikusa. Lehet, hogy soha nem lesz szobra, mert a céljait és az eszközeit finoman szólva sem övezi konszenzus. Ugyanakkor vitathatatlan, hogy az elmúlt huszonnégy évben ő volt az egyetlen szereplő, aki – ismétlem: demokratikus körülmények között - képes volt tartósan megmaradni és valódi hatalmat építeni. Az egyetlen, akinek a politikai pályája nem csupán tervekről szól, de azokat megvalósító gépezetet is teremtett. A kivétel, aki felülírta azt, amit tudtunk, pontosabban tudni véltünk a politika "normál" működéséről.

Ugyanakkor Orbán Viktor egyszer meg fog bukni. Meg, hiszen nincs és miniszterelnöksége idején nem is lesz diktatúra. A népszerűség egyszer elfogy, a hibákból valamikor következmények lesznek, a hangulat változik, az idő kitelik - s akkor már nem véd meg (sőt) semmilyen mai helyzetre kitalált választási szabály, de még a gondosan ápolt média háttér sem, ahogy mást sem tette korábban. Lehet, hogy ezt már nem várja meg, és valamikor maga távozik, de előbb-utóbb vége lesz. Mégis, abban ma már biztos vagyok, amit mondjuk 2012-ben még nem mertem volna kimondani: akiket ma rajta kívül a pályán látunk, azok nem fogják soha megverni. Mai politikai ellenfelei nem fogják tudni kihasználni a politikai inga mozgását. Nem tudják, mert amíg Orbán Viktor az ellenfél, s amíg a baloldal nem érti meg, hogy miről szól az Orbán-jelenség és mire lenne szükség vele szemben, addig a mai táborán kívül csak süket fülekre találnak. A Fideszt a baloldal talán akár meg is verhetné, ha nem Orbán vezetné és nem róla, rendszeréről szólna a küzdelem, de a mostani konstellációban vele szemben egyszerűen nem tudnak felállni a padlóról.

Változás csak akkor lesz, ha valakik valamikor megértik, hogy nem magukat, hanem a választók többségét kell meggyőzniük igazukról. Ha ezt megértik és persze meg is tudják tenni. Ma ilyen szereplő csak egy van a pályán: Orbán Viktor. A holnap egy másik világ. Vagy nem.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr376732753

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Megcsalt újbudaiak 2014.10.08. 01:59:16

Én azt állítom, hogy ha a régi „elitre” szavazol, akkor mindenképp egy csapodár társat választasz. Megint. Szuper dolog, hogy Molnár Kopaszigát Gyulát leváltotta a népakarat, de a helyzet azt, hogy Hoffmann Tamás 4 éve alatt semmit nem csökkent a korru...

Trackback: A párt vagy a város? 2014.10.07. 11:36:49

Újbudát könnyen abban a helyzetben érheti a reggel október 13-án, hogy van egy polgármestere, amelyik nem tudja kormányozni a kerületét, mert nem birtokolja a képviselői mandátumok többségét a frakciója. Ez a helyzet csődközelbe vitte Esztergomot, így ...

Trackback: Más minőségek - Mi a jó politika? 2014.09.27. 17:49:49

A minap Török Gábor látleletet adott a magyar politika állapotáról. Ez tömören annyi, hogy a politikai logika rendben működik, de a társadalom nem telepít mellé más logikákat, ezért kizárólagossá válik. Ez így van, nálunk is volt szó ugyanerről itt, és...

Trackback: Ki a felelős a szexista tankönyvért? 2014.09.26. 15:49:07

(Segítség balliberális értelmiségieknek)Aki nem tudná, mostanában botrányt kavart egy hatodikos általános iskolai tankönyv, amely szerint "a lányok állítólag könnyebben tanulnak meg olvasni, mint a fiúk többsége, de matematikában inkább a fiúk ügyesebb...

Trackback: Mindenki lehet kőműves 2014.09.26. 08:39:03

Gondolhatunk bármit a céljairól és az eszközeiről, Orbán Viktor vitathatatlanul a rendszerváltás utáni magyar politika legjelentősebb politikusa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s.g.l. 2014.09.26. 05:46:30

Nem megverni kell, hanem bebizonytíni, hogy edkűszegő, mert arra esküdött fel az ország érdekében fog dolgozni és nem azt teszi, ezt megszegi, ellenségeket keres és gyárt azzal hogy az országot tudatpsan megosztja, csak a híveinek akar megfelelni.
.
Miből vagyonosdott meg, lett szakértők szerint többszörörs milliárdos, több mint 60 ingatlant birtokol már több nagyértékű lakásingatlannal kiegészítve.
Miből?
Vagyonának bekerülési értéke sokszorosa a 24 év politikusi pályája alatt kapott fizetése, végig politikus volt, más jövedelem egy könyv kiadásán kívűl nem volt. (16 millió)
.
1 komment máshonnan:
" Abban az országban ahol a regnáló miniszterelnök falusi budijának sarkaiba milliárdos közpénzbõl futballstadiont és futball akadémiát lehet építeni az az ország elveszett, ott genetikusan alattvalók élnek, ott a csókos, tolvaj maffiózó állami vezetõ haverok bármit megtehetnek. "
.
OV 2010 Felcsút: "Ha valaki a az emberek vagyonát, azaz a közvagyont saját örömére herdálja el, az saját hazáját árulja el!"
i.imgur.com/osKsPOX.jpg
Miért nem tudja szinte napi jelszóvá tenni az ellenzéki média?
Miért nem dörgölik naponta a fideszfanok orra alá?
Arról nem beszélve azt hazudta 50 évre ingyen adta bérbe az akadémiának az ingatlant, ami biztos hazugság, ingatlan nem dhat ingyen bérbe!!!
Vagy mégis vesz ki évente közpénzt bérleti díjként, és/vagy adót csal de évi legalább több 10 milliós nagyságrendben!!!!!!!
.
2010-ben

s.g.l. 2014.09.26. 05:59:49

"demokratikus körülmények között - képes volt tartósan megmaradni és valódi hatalmat építeni. "

Demokratikus országban a lakáscsalását és székházlopást megbütetik, soha nem lehetett volna politikus, dehamár akkor Kunczénak el kellett volna kapni és bíróságnak elitélni, de hagyták futni.
Impotens tesze-toszák voltak már akkor is.
Normális országban nincs többszörös vereség, mert a vert politikus elvonul, OV volt olyan pofátlan 4x verték meg pártjával parlamenti választáson és maradt.
Két egyéni veresége csak hab a tortán.
Pofátlannak is kell lenni, nem csak szépnek.
Tökélyre vitte a politikusi erényt: lopni, csalni, hazudni ! ez a titka és az, hogy ilyen dbil hülye elleenzék és nédia nincs még a Földön.
OV nem tudásával nyert, hanem a mérhetetlen hülye másik oldal miatt.
A média leigázása az egyedüli fegyverténye, - médán legalább 90%-ban múlik a választási nyereség és hatalom .
Ennyi felkészületlen, beszari, idióta médiamunkás sem találni sehol.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2014.09.26. 06:07:01

Azért ehhez a mértéktelen seggnyaláshoz hozzátartozik az is, hogy Orbán Viktor 2010 előtt nem küzdött valódi ellenzékkel. Látható ez, hiszen ugyanabból a rendszerből nőtt ki, amiből Gyurcsányék, és ugyanúgy Soros Gyuri bátyánk pénzelte, képezte ki...

Orbán Viktor akkor volna olyan nagy politikai géniusz, ha nem nyúlt volna a választási rendszerhez és úgy tartotta volna meg a 2/3-ot. Elnézést, de Viktorunk nem kormányoz, hanem uralkodik. És valódi demokráciáról sem beszélhetünk ebben az országban. Mert nincs.

BKV reszelő 2014.09.26. 06:16:25

@s.g.l.: A cikket sem értetted meg. Nincs ellenzéki média. Megszűnt. Ha úgy tetszik, van az RTL mint közellenség, aki a széllel szemben pisál és kész. Aki nem a központi mantrát fújja, akörül elfogy a levegő. Így vagy úgy.

Orbán kétségkívül jelentős politikus, ahogy Adolf Hitler is az volt, még párhuzamok is vannak ha nagyon erőltetjük a szemünket. Egyvalami nem sikerül neki, mégpedig az álma megvalósítása, miszerint nagyformátumú politikusként bekerülni a történelem könyvekbe. Precíz gépezetet épített, bár mostanság akadozik, de rendbe fogja tenni...talán még egyszer vagy többször, de valóban vége lesz. Túl nagy, túl sok dolgot akar vezérelni. Önmagába van kódolva a bukás. Nagyon jó érez rá azokra az áramlatokra, amik a számára jó irányba viszik, ki is használja ezeket, de ebbe mi beledöglünk. Ő egy elpazarolt tehetség. A híres "emúttnyóccév" legnagyobb kára az, hogy Orbánt ilyenné formálta a két vereség.

s.g.l. 2014.09.26. 06:29:40

@BKV reszelő: Ja. Nem is olvastam. Te már csak tudod!
Te vagy OV maga, aki mindent tud, a fejekbe lát?

serra 2014.09.26. 06:44:28

"Jobb, ha nem olvassák azok, akiknek szent meggyőződésük, hogy Orbán Viktor istenkirálycsászár"

Arthur Bloch 2014.09.26. 07:34:59

Mindenki lehet kőműves...-és blogoló , sőt ú.n. elemző is! - Ha valaki az "Orbán jelenségről" próbál körültekintően valamit írni,akkor: 1/ ne azzal kezdje,hogy "nem azokhoz szólok..."- ugyanis amit leír azt megtiszteli az is akihez nem ír! - Qui s'excuse,s'accuse....Eleve hiteltelenné teszi mindazt amit leír !!!2/Az adott témáról azaz az O.V.jelenségről sokkal komolyabb elemzés már íródott 2002. után: Kopátsy Sándortól.-Ha valaki tárgyilagos akar lenni,akkor érdemes előbb körülnézni a platzon!-Így csak azt tudja igazolni,hogy hithű, másként szólva:Qualis dominus,talis es servus....

graycivil 2014.09.26. 08:02:51

Mindent meg lehet magyarázni...A gátlástalanságot is.

Gordiusz 2014.09.26. 08:44:24

Értem én, hogy politikai szemszögből nézve Orbán sikeres politikus. Kétségtelen. Viszont engem egyszerű állampolgárként az érdekel, hogy az ő politikai tehetségéből profitál-e az ország. Nos, francot se! Sőt! Őt az ország sorsa ugyanis a legkevésbé sem érdekli (még ha rendszerint ilyen szlogenekkel is takarózik) csak és kizárólag a saját hatalma és pozíciója. Ha a mérleget akarunk vonni, lehet, hogy az elmúlt 25 év legsikeresebb politikusa, de - az ország egésze szempontjából - egyben a legkártékonyabb is (nem, ne jöjjön itt senki Gyurcsánnyal, mert az nem egy kategória, másrészt ha levesszük a Gyurcsánnyal szembeni hisztériát, meglepően kevés marad). Egyébként meg szinte senki nem foglalkozik ezzel, pedig meggyőződésem, hogy Orbán viselkedését enélkül megérteni nem lehet: psychekozosseg.hu/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=11&id=274&Itemid=30

Bahama Mama 2014.09.26. 08:45:02

Én ezt a magyarázatot találtam, a hatalom minden áron megratrásáal kapcsolatban... kíváncsi vagyok, egyszer magyarul is megjelenik-e...
www.sott.net/article/148141-The-Trick-of-the-Psychopaths-Trade-Make-Us-Believe-that-Evil-Comes-from-Others

Ruzsa Söndör 2014.09.26. 08:48:54

Akár én is írhattam volna, kedves Gábor. Hasonló dilemmák fogalmazódtak meg már bennem a 2.ciklusa alatt is, de mostanra (a3.ra) már tisztán látható, hogy nem az impotens ellenzéke, hanem az önmaga által elkövetett súlyos hibák fogják megdönteni, ha egy reménysugárnyi alternatíva jelentkezik egyszer. Ez történt a létező szocializmusunkkal is és a látszólagos alternatíva is egy illúzió volt. (Mint utóbb kiderült pancserek jöttek a volt komcsik helyébe). Ettől még Kádár nem lett jobb ember és Orbán Viktor eszközei is elfogadhatatlanok, akármilyen nemes célokat hazudik is mögéjük. Az Orbánon kívüli kormányok esetében a végtelen tökölés volt ami felháborított, most pedig a végtelen arrogancia. Erre biztos Viktor azt mondaná, hogy "ezeknek semmi sem elég jó".
A célokon lehet vitázni, de az eszközei akkor is elfogadhatatlanok, még akkor is, ha mégoly zseniálisan használja is őket. Sőt annál inkább.

Gyingizik 2014.09.26. 08:50:16

Török Úr a Maga politológiai elemzései igazán nagyívűek, és jó olvasni azokat. Viszont amit nem tud megérteni, hogy ki nyeri meg a választást az nem csupán politológián (tehát nem egy egyetemi katedrák elefántcsonttornyában meg értelmiségi nagypolgári körben létező bölcsész-tudomány) alapul, hanem sokkal inkább a hétköznapi realitások (megélhetés) talaján áll. Az egyszeri választó (Bp. IX kerülettől kezdve Zalalövőm és Jászladányon át Borsodnádasdig) nem olvas Törököt, azt se tudja ki az. De hvg-t vagy Magyar Hírlapot (így Fritzet) se. Azt se tudja ki az a SchmidtMari. Sőt a híradót is max. háttérzajként hallgatja vacsora közben. A választás megnyerése Magyarországon végtelenül egyszerű. Aki ad vmit, ami érezhetően javítja a 70%-ban a szegénység különféle fokozatain élő tömegek komfortérzetét, az nyer. Pl. 2002-2004 között medgyesi elvtárs adott pár életszínvonal emelő dolgot. 2004-ben ezzel nyert gyúrcsány, (holott ő buktatta meg megyót). Gyúrcsány megszorított, az egyszeri választót felhergelte a vizitdíjjal, közgyógy igazolvány megszigorításával. Nem a szemkilövetésbe bukott bele! (Azzal a később jobbikra szavazó, rendpárti szoci, vidéki tömegek egyetértettek!) Viktorka ugye hatalomra kerülése után csökkentette a rezsit és 2%-al emelte a nyuggerdíjat. És ezzel nyert, ezzel a fejenként pár ezer forintos tétellel!! (Ill olyan apróságokkal, mint a szab.sértési törvény szigorítása.) Magyarországon ilyenekkel lehet választást nyerni, ez még mindig kádár népe! Semmiféle titok, trükk nincsen, csak annak megértése, hogy az nyer aki ad vmi minimális életszínvonal javító intézkedést. Semmi köze az adott politikus személyiségéhez, mennyire "megosztó" stb. Mert szavazati joga nem csak a művelt polgár értelmiséginek van, hanem a társdadalom többi részének is (ami kb. 95%!!). és ők döntik el a választást nem a SchmidtMarcsik, blogos véleményvezérek.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.09.26. 09:08:50

Gábor, egyetlen kérdésem van: szerinted még demokratikusak a körülmények?

krj 2014.09.26. 09:09:39

A politológusok a maguk szakmai perverziójaként biztos sokat elmélkednek azon, hogy OV mekkora politikus, meg hogy hogyan használja a hatalmat, és hogy mindezt mennyire nem diktatórikusan, meg mennyire a demokrácia szabályai szerint teszi, de ha kicsit is megnéznék pl. a választási rendszert, be kéne vallaniuk, hogy ez minden, csak nem demokratikus. A 2018-as választásra - az egyszerűség kedvéért - úgy fog szólni a törvény, hogy " a FIDESZ listás eredményét egy tetszőleges számmal szorozzuk, hogy meglegyen a parlamenti kétharmad". Mindezt akkor, amikor az ország nagy része utálja őket, csak hát nincs sem alternatíva, sem motiváció. Sok mindent rosszat el lehet (és kell is) mondani a másik oldalról, a korrupt szocialistákkal, a túlagilis és idegesítő Gyurcsánnyal, stb. de két dologban mindenképpen különböztek a FIDESZ-től: nem kormányoztak dühből, rosszindulatúan és nem tették magukat leválthatatlanná. Pedig mindkettőt megtehették volna. A FIDESZ viszont nemcsak, hogy rosszul kormányoz, még a tetejébe rosszindulatú mindenkivel, aki nem a kölke. Arról meg ne is beszéljünk, hogy OV mekkora zseni vagy éppen mennyire elmebeteg. Az ausztriai kezelések, az antipszichotikumok okoz(hat)ta tardív diszkinézia, a dührohamok, miegymás. Orbán bukni fog, mert leválthatatlan, ezzel egyetértek, nyilván. De a saját pártja fogja leváltani, bár ez még - állapotától függően - akár 3-5 évig is eltarthat. Az első (belső) repedések viszont már megvannak, csak ki kell várnunk. És hátradőlve élvezni a show-t, mert bosszankodni az elvesztegetett idő miatt már felesleges.

vizitor 2014.09.26. 09:20:21

@Fedor: abban az értelemben igen, hogy ha pl. a Kétfarkúék több szavazatot kapnának a választáson, akkor azért átadnák a hatalmat, legalábbis a kormányrudat bebetonozott fideszes káderekestüül (még - vö. mi lenne, ha Putyint leszavaznák egyszer).

De ettől lefelé már merném használni a "parancsuralom" szót. Meg az aggaszt, hogy legalább a jog betűjének a tisztelete kopik, ami pl. Horthy alatt megvolt, meg a komcsi idők vége felé is.

s.g.l. 2014.09.26. 09:24:02

OV csapnivaló politikus, ha jó politikus lenne akkor nem közösítenék ki maguk közül más országok politikusai.
.
OV kiváló maffiózó, kiválóan ért ahhoz, hogyan hülyítsen meg embereket, hogyan vezesse félre őket hogyan gazdagodjon és hogyan betonozza be a hatalmát.
Az hogy kiválóan forgatja át a közvagyont magánvagyonná - és ezt sokan látják de nem itéik el, nu ez a szemfényvesztés az igazi sajátja, ebben zseni, a fideszegyházat felépíteni volt a nagy húzás, - és ezen a bázison tartja a hatalmát a csókosaival, az nem politikusi erény.
Az bűntett, az ország elleni gazemberség.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2014.09.26. 09:31:50

@vizitor: Szerintem ez már egy ideje látszatdemokrácia. Papíron az van, nagyjából annyira, mint amennyire papíron szabályos volt a krími népszavazás is...

wowerman 2014.09.26. 09:32:39

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)."

Ezt ismét láthattuk

krj 2014.09.26. 09:57:23

@wowerman: patikamérleg volt a jelez az óvodában :)

CSENDES 2014.09.26. 10:12:32

Azt gondolom erről, hogy az a jó politikus, aki megfelelő ellenfelekkel szemben nyer választást. Most akkor eszembe jut egy nagyon régi vidéki mondás: "kitépdesem kezed, lábad, s...dbe szúrom és világgá zavarlak".No így dolgozik ő.
Egy jó politikus kompromisszum-kész, mutat némi nagyvonalúságot. Ebből az emberből mindez hiányzik.
Valójában PR csapatta teszi naggyá. Ő maga, meglehetősen kisstílű, nagyotmondó, hogy finoman szóljak. Ha nem finoman mondom, kifejezetten hazug.

zorki 2014.09.26. 10:24:14

Ez egy ellentmondásokkal teli írás, amit elég nehéz -lehetetlen- jól értelmezni.:DDD Szokatlan nívó.
"Ugyanakkor Orbán Viktor egyszer meg fog bukni. Meg, hiszen nincs és miniszterelnöksége idején nem is lesz diktatúra."
Ez egy butaság -értelmezhetetlen állítás- hiszen diktátorok is szoktak megbukni. Másrészt vannak politikusok, akik demokráciában sem buknak meg. Ha csak nem igazából azt akarta kimondani, hogy nincs diktatúra, de ezt miért nem egyenesbe?
"Azt mondják, hogy Orbán politikai szerencséje a módszerében rejlik: abban, ahogy előbb a pártjában számolt le az ellenfeleivel, épített parancsuralmi rendszert, majd ugyanezt megcsinálta az országban is."
"De aki szerint azért van hatalmon, mert adminisztratív eszközökkel teszi legyőzhetetlenné magát, az nem ért meg semmit a titkából."
No, de ki állította - a poszton kívül-, hogy módszere csak adminisztratív eszközökön alapul?

Igen, Orbán Viktor jól politizál vetélytársaival szemben, jól politizál, mert a választók nagy -többségi- csoportjának -sokszor téves- vízióit fogalmazza meg.
Azért fog megbukni, mert téves víziók alapján,rosszul kormányoz.
Aki kételkedne benne, próbáljon meg végig csinálni egy általános kivizsgálást a magyar egészségügyben.
Aki kételkedne benne, mélyüljön el a mai közoktatás helyzetében. Gimnázium első osztályában a tankönyvek ára nem haladhatja meg a tizenkétezer forintot. Ezért az unokám a fizikát tankönyv nélkül tanulja, a tanár az órán nem magyaráz, kísérletre sincs idő, diktál, 2014 írunk, vagy álmodok?
Aki kételkedne benne, próbálja meg megértetni az észtekkel, hogy a hetven valahány nagykövetség közül miért pont a tallinit zárták be? Elzárjuk a gázcsapot Ukrajnába, miközben az ottani magyaroknak autonómiát akarunk?
Ezek az ellentmondások feszítik szét Orbán kormányzását.
Az ellenzék teljes legyőzése a következő tényező, ami szétfeszíti a rendszert. Az ellenzéket nem véletlen "találták ki", különben saját táborban fog kicsapni a gőz.

psychocska 2014.09.26. 10:29:43

Viktor kétségtelenül tehetséges politikus, de közel sem géniusz. Ilyen impotens ellenzék mellett is a választási rendszerhez kellett nyúlnia a hatalom megtartásához. Ez pedig szerintem nem dicséret. Vakok közt a féleszemű (ezt elírtam, de így hagyom. rendkívül találó) a király alapon van még mindig hatalmon ez a jóember, ez pedig szerintem annyira nem vall nagy géniuszra.

kispotzak 2014.09.26. 10:44:50

Nagyon szép elemzés, köszönjük. Az igazság viszont ott van Gyingizik-nél. Valószínűleg ennyi, se több, se kevesebb. De persze elemzéseket is szívesen olvasunk.

Gyingizik 2014.09.26. 10:52:56

@Gyingizik: Bocsánat, elírtam vmit: természetesen 2006-ban nyert az a gyúúrcsány a választáson, és 2004-ben buktatta be megyót.

CargoSGR 2014.09.26. 11:01:30

Tetszettek volna jobban csinálni. Az egész rém egyszerű. Kell néhány alapvetés, és abból levezetni a dolgokat, erre jól érzett rá Gábor, de ahogy az egyik kommentben is olvastam, ez kevés, valóban. Egyrészt kell jóléti intézkedés, és ehhez kell pénz. A nagy Fidesz politikai felfedezését sokan még most sem értik. Igenis jövedelemelosztást csinál, és a trükk, hogy jórészt nem az állam pénzéből, és ha megszorít is, ott vesz el, ahol azt az állampolgár a legkevésbé látja. Nő a TB járulék? Ki az aki böngészi bérpapírját, egyáltalán kinek van, amikor már nem is kötelező, csak az éves elszámolás. Kötelező bérkompenzációt a munkáltatókkal, ha pályázatokat akarnak. Plusz adóbevétel, majd a vállalkozások megszorítanak. Szektorokra kivetett adók. Az emberek nagy részének a telefonszámla magyarázat is magas. Több lett 500 Ft-tal a teefonszámla, ki veszi azt észre, amikor minden hónapban más összegről jön? Útdíj? Igazi kaszírozás. Az emberek nagy része azt sem tudja, hogy van. Pedig új adó. Ha meg sok pénz kell, akkor ott a manyup vagyon. Csak kevesen érezték magukénak. Az Úr adta az Úr elvette, áldott legyen az Ő neve! Ilyen a devizatartalék is, sosem látta még senki. Mi lesz, ha egyszer csak hopp-kopp. Közben rezsicsökkentés megy, mert az egyből vágja az ember, miről szól.

A gond csak az, hogy a jövőbe nem ruházunk be, csak várjuk, hogy legyen, és hogy szerencsésen alakuljon. Orbán jó politikus, ha nem a legjobb, de rossz államférfi, ha nem a legrosszabb.

graycivil 2014.09.26. 11:16:51

Putyin profi politikus...Indoklást lásd a posztban.

BB 89 2014.09.26. 11:42:48

@wowerman: A politológus nem pap, hogy hitet vagy reményt adjon. A politológusnak az a feladata, hogy egy objektív folyamatábrát készítsen a politikai történésekről. Az IKEA bútor összeszerelési útmutatójára se vagy mérges, ha nincs leírva benne, hogy: "ez a kanapé csodákat fog művelni a szexuális életével!".
És igen, a jó harmincas évekbeli politológus azt írja le, hogy Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével. Mert ő ezzel járul hozzá ahhoz, hogy megértsük, mi zajlik a Weimari Köztársaságban és még idejében visszafordítsuk a káros folyamatokat.
Ez mindig is érdekes volt számomra. O.V. számos ellenfele, bírálója viselkedik úgy, hogy egybitesre egyszerűsíti a sztorit és az antikrisztusnak kiáltja ki a miniszterelnököt. Ha ezek az emberek annyira gyűlölik őt, nem épp hálásnak kéne lenniük ha valaki "leleplezi az ördögöt"?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.09.26. 11:49:18

OV kiváló politikus, mert nagyon jól tudja, h a magyarokat nem lehet eléggé alábecsülni, és még gyomra is van hozzá.
Csak szar ember, és egy destruktív, kártékony féreg.
Ha TG ettől élvez a gatyájába, szíve joga. Csak jobb lenne, hha ha hasonló zsenik, inkább Szlovákiát v Romániát boldogítanák.

albert90 2014.09.26. 12:15:44

Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért gyűlölik ennyire Orbánt.
Vagy, hogy melik intézkedése volt olyan vállalhatatlan és káros a magyar embereknek. Meg itt előttem is felhozták, hogy a média kvázi milyen egyoldalú amikor ott van az ATV, RTL a legolvasottabb online felületek az index, HVG, 444 stb. Meg például ahogy az unióhoz viszonyulnak a baloldalon, hogy nekünk bekell pucsítanunk mindenkinek mert kicsik vagyunk, a jobbik ki akar lépni ami nevetséges. Orbán meg azt mondja,hogy ott a helyünk, húzzunk belőle hasznot de senki ne szóljon bele, hogy mit s hogyan csináljunk. Az, hogy a saját oligarchái mennyi milliárdot keresnek az a kutyát nem érdekli, amikor még azt is elintézi, hogy bankok visszafizessék az embereknek az ellopott pénzt. Mi egy átlagos vidéki család vagyunk, oriási segítség lesz, hogy többszázezer forintot visszafogunk kapni. Amikot vettük az autót csak apám úgy kérte, hogy kb 25ezret fizessünk egy hónapba. Nem tudtuk, hogy Frank alapú lesz és 2xesére fog nőni a részlet. Orbán az emberek mellé állt bármennyire is fáj ez egyeseknek. Hogy az ellenfeleit eltapossa az is csak az ország érdeke, bár ameddig a hazaáruló Gyurcsány a vezér a másik oldalon olyan nagyon nem is kell neki erőlködni.

s.g.l. 2014.09.26. 12:58:18

" Orbán az emberek mellé állt bármennyire is fáj ez egyeseknek. "

Ezért nőtt soha nem látott mértékben a mélyszegények aránya.

Populista aljas hazug szövegeket nyom, hazudozik és aki akarja elhiszi, ezek szavaznak őmiatta fideszre.

NYJetsTD 2014.09.26. 13:04:13

TG megint hozta a szokásost. Jókora önfényezés, mellébeszélés és a két stabil panel: orbán baromi jó politikus meg demokrácia van.
Persze hogy mindez csak szemfényvesztés és látszat, az nem érdekli. Egyetlen egyben azonban igaza van, ez az ellenzék arra is képtelen hogy hétvégére bevásároljon a közértben. De minden más ordas kamu. Európa nagyobbik része szóba se áll a miniszterelnökkel, a teljes közszolgálat letarolva, ügyészség zsebben, kézi vezérelt MTI, stb.stb. Ami a politikai szerencséjét illeti, az meg abból áll, hogy a választók nagy része funkcionális analfabéta, annyira alulfizetett, hogy minden gazdasági ismeretét beszűkítette, miszerint 3200 forint rezsicsökkentés ujjé, meg milyen jó lesz az állami szolgáltató. Persze ez csak általánosítás, de kb. így működik minden második ember. Konzervcsomagokért is nyertek már itt választást, felesleges túlgondolni a dolgokat.
Ráadásul most belekezdtek ebbe a fura kettős játszmába, felszívjuk az EU pénzeket gőzerővel, de közben dörgölődzünk az oroszokhoz is, csak félő, a végén két szék közé esve fogunk megint hőbörögni. Mert abban tényleg jók vagyunk.

NYJetsTD 2014.09.26. 13:12:28

@albert90:

"Az, hogy a saját oligarchái mennyi milliárdot keresnek az a kutyát nem érdekli, amikor még azt is elintézi, hogy bankok visszafizessék az embereknek az ellopott pénzt."

Az ilyen ostoba emberek miatt nem lesz itt soha fejlődés. Te fizeted meg az oligarchák pénzét is és te fogod a bankokét is, de nem várom el, hogy megértsd.

graycivil 2014.09.26. 13:26:47

A Vezető "politikai profizmusa" abban rejlik, hogy el tudja hitetni, hogy sajtószabadság az, ha a halálraítélt is ordíthat, és el tudja hitetni azt, hogy a kivégzés csak egy unortodox szado-mazo játék.

És a hűbéri rendszeren keresztül ki tudja termelni azokat, akik alsóbb szinten ugyanezt csinálják.

Gyerekek, könyörgöm,...! F.Y!DESZ

Dzsoki Júing 2014.09.26. 13:29:15

@s.g.l.: Uh haver, te olyan egyszerű vagy, hogy hozzád képest a faék két ismeretlenes egyenlet...

El Zorro 2014.09.26. 13:31:18

Magam is hiányoltam a blogos elemzéseket, jó újra látni az aktivitást.

Csak négy megjegyzés, hosszabban.

1. Magyarországon nincs diktatúra, és a belátható jövőben nem is lesz, ez elég egyértelmű.
Azonban a fő kérdés, amelyet oly sokan boncolgatnak irányt és arányt tévesztve, nem az, hogy diktatúra van-e vagy demokrácia. Erre az egyszerű, eldöntendő kérdésre mindig könnyű lesz azt mondani, hogy demokrácia, és valóban nehéz azt, hogy diktatúra.
A fő kérdés sokkal inkább az, hogy milyen az a demokrácia, amelyben élünk. Sérül-e, s ha igen, hol és miben? Teljesül-e maradéktalanul minden olyan feltétel, amely egy rendszert demokráciává tesz? Ha nem, meddig demokrácia a demokrácia? Az itt-ott csorbát szenvedő demokrácia is demokrácia? Hol húzódik az önkény és a demokrácia határa, melyek az alapvető kritériumok? Vagy hol kezdődik egy valódi diktatúra a demokráciához képest?
Minden politikai rendszert gyarló emberek (gyarló pártok) működtetnek, így a demokrácia már csak ezért sem lehet soha tökéletes és makulátlan. Hát még ha mélyebbre is ásunk! Tehát a kérdés sokkal árnyaltabb megközelítést kíván, vagyis az olyan egyszerű kijelentések, hogy "diktatúra van" vagy "demokrácia van", nem adhatnak választ egy sor fontos, megkerülhetetlen kérdésre a mai Magyarországgal kapcsolatban.
Ezért vitatkoznom kell Gáborral, amikor néha ő is ebbe a hamis dichotómiába áll bele, mondván például: "...akik ebben hisznek, azokat nem zavarja, hogy szabadon sugárzó tévékben és rádiókban kiáltanak diktatúrát, szabad választásokon indulnak a diktatúrát legyőzni szándékozó pártjaik."
Mintha amúgy minden más is rendben volna. A diktatúrázók tévedését (és balgaságát) illetően ugyan egyetértünk, ahogy azt fentebb jeleztem is, no de a fő törésvonalak nem itt húzódnak, innen azért tovább kellene lépni. Gábor gyakran meg is teszi, kár, hogy nem mindig sikerül, pedig a kép úgy lenne teljesebb, hitelesebb, még akkor is, ha a bejegyzés nem elsősorban erről szól.

2. "...Orbán Viktor baromi jó politikus."
Valószínűleg nem egyforma szempontok alapján ítéljük meg a politikusokat. Tudom, a politika művészete...
Orbán valóban a legjelentősebb politikus a rendszerváltás óta, semmi kétég. Sőt, ez is igaz: "...egyszerűen csak ő érti itthon a legjobban és ő játssza a legtudatosabban, legprofibban ezt a játékot."
Ha azonban pusztán ilyen kritériumok alapján ítélünk meg egy politikust, és mondjuk rá adott esetben azt, hogy jó (sőt baromi jó), akkor az illető azokra a bizonyos cinikus húzásokra (és a többi tisztességtelen lépésre) is óhatatlanul felmentést és megerősítést kap. Értem én Gábor gondolatmenetét, csak a "jóval", mint jelzővel nem vagyok ennyire megengedő.
A lényeg itt is hasonló, mint az 1-es pontban. A jóság pozitívumként jelenik meg, kategórikusan, árnyalatok nélkül. Egy politikus azonban csak akkor érdemelhet jó minősítést, ha amellett, hogy tudatos, profi, ért a "művészethez", talpon marad, hozza az eredményeket stb., mindezt tisztességes eszközökkel és méltányos körülmények között éri el. Amíg nem így van, lehet az illető eredményes, sikeres, profi stb., de a szó valódi értelmében jó nem. Aki például csak úgy tud kétharmados parlamenti többséget szerezni, ahogy Orbán 2014-ben, az minden, csak nem baromi jó politikus. Akkor lenne az, és akkor volna méltó a valódi elismerésre, ha ezt a szép eredményt tisztességtelen módszerek alkalmazása nélkül, fair körülmények között is el tudta volna érni.
Lehet erre azt mondnai, hogy naiv idealizmus, és egy ilyen politikust két perc alatt eltipornának, de ha kívülállóként nem erre próbáljuk rászorítani őt (és az összes többit), ha nem ezt tekintjük mércének, ha a profizmus, a siker és az eredmények mellé nem tesszük oda ezt a másik lécet is, akkor sem a politikai osztály, sem az ország fejlődését nem segítjük elő.

3. "...aki szerint azért van hatalmon [Orbán], mert adminisztratív eszközökkel teszi legyőzhetetlenné magát, az nem ért meg semmit a titkából."
Itt a "CSAK azért van hatalmon" talán pontosabb megfogalmazás lett volna. Nem csak azért, nyilván, sőt nem is elsősorban, de az adminisztratív eszközöknek is fontos szerepük van a koncepcióban, a gerrymandering-től kezdve a kampányszabályokon és a pénzek csatornázásán át a médiatörvényig, vagy épp a nyilvánosság és az átláthatóság csökkentéséig. A kétharmad versus sima többség kérdése például igazán nem sokon múlik, de szorosabb verseny esetén a legyőzött és a legyőző is könnyen felcserélődhet...

4. "Nem szereti a gesztusokat, az önmérsékletet, a nagyvonalúságot. Ahogy maga is mondta: megöli az ellenfelet, ha van rá lehetősége."
Némi iróniával, de őszintén: nekem ezek alapján, illetve a teljes (valóban cinikus, sokszor hazug és gátlástalan) képet figyelve csak egy kérdésem marad a végén mindig: hol van ebben az egészben a "Soli Deo Gloria"? Kimondani, ismételgetni olyan könnyű. Arra bárki képes...

"Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket." (Máté 7,15-16)

albert90 2014.09.26. 13:40:49

@NYJetsTD:
Lehet nem vagyok olyan okos mint te, de láttam mind a 2 oldalt kormányozni és így van mihez viszonyítani. Akkor még voltak dörzsölt bűnözők a baloldalon, most már inkább csak szellemileg deficites, egy ország vezetésére teljesen alkalmatlan emberkéket látok a tv-ben. A nagy állami megbízásokat meg úgyse a kisember fogja kapni, hanem valami nagy kutya. Mennyivel volt jobb az amikor baloldali tőkések kapták vagy külföldieknek játszották át az ilyesmiket. A pufalykás Hornon kívűl egyik se huzta ki az egész ciklust, Gyurcsányék szétlövették az embereket! Menthetetlen az egész baloldal, totálisan elbuktak. A mostani rezsim pedig szépen működik és a számok is biztatóak (bár ezt te biztos megtudod valamivel cáfolni). Jelenleg nincs alkalmasabb ember az ország vezetésére ezt szerintem nem ártana ha beismernétek, még ha utáljátok is.

ingyenebed 2014.09.26. 13:57:17

Gábor,

ez nem elemzés, ez egy nagy szär.

1. a második 2/3 közönságes csalás. bp 18.ker kamupárt vitt el annyit a Kunhalmitól, amivel meglett a fidesz mandátum. ez nem "tehetség", ez gátlástalanság. ilyen alapon egy rablógyilkos is tehetséges.

2.
nulla fogalmad van arról, miről szól az orbán jelenség, ezért nem vitted semmire. egyszerűen nincs elég IQ-d hozzá.

belinkelek egy elemzést, amit erősen ajánlok olvasásra. következő kommentemben.

panelburzsuj 2014.09.26. 14:01:15

@albert90:
Tudod-e, miből derül ki, hogy csak játszod a műparasztot?

Sok hitvalló fideszest ismerek - de egyetlen egytől se hallottam olyat, hogy a "mi nagykutyáink" csak hadd hízzanak, ő maga megelégszik a lerágott és odavetett csonttal.

hoplita 2014.09.26. 14:04:17

@albert90:
"... Mi egy átlagos vidéki család vagyunk...+

:)))))

Nem is fejlődött ki a zagyad.:))

Hitelre veszel kocsit és rinyálsz, hogy átbasznak a bankok?

Muhahahaha...!

panelburzsuj 2014.09.26. 14:05:27

@albert90:
albert90 0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban

Még a fidesztroll műfajban is szánalmas lúzer vagy.

Nagy bajok lehetnek HR-fronton, ha már téged kell bevetni.

hoplita 2014.09.26. 14:07:24

@panelburzsuj:
Pedig vannak ilyenek, hajjaj, még meg mennyien.

Nézz egy kicsit alaposabban körül a fityisz törzsbázisát adó agyhalottak között, ne légy felületes panel.:)

panelburzsuj 2014.09.26. 14:15:59

@hoplita:
Annyira azért nem nyűgöz le a társaságuk, hogy direkt keressem őket...

Meg az is tény, hogy jobbára vállalkozói meg közszolga körökben mozgok, ahol azért még mindig - vagy egyre inkább? - ciki szemtől szembe is fullba nyomni a kretént.

hoplita 2014.09.26. 14:18:41

@panelburzsuj:
Ejnye panel, kegyetlen vagy...rögtön derékba töröd a karrierjét.:)

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.26. 14:19:03

Más ellenzék kell. A jelenlegi ellenzék két fő része eleve téves alapálláson van.

Téved a Jobbik, amikor izolacionizmussal, etnokcentrikus nacionalizmussal akar elérni jobb jövőt.

S tévednek a ballibek, amikor az éppen nyugaton is zuhanó vesztes modellt akarják erőltetni.

Nme csoda, hogy hozzájuk képest a Fidesz alternatíva nélküli.

albert90 2014.09.26. 14:21:24

@hoplita: Igen hitelre és?? Ezért miért kell valakit lenézni? Lehet az ország többségét hülyének nézni de ettől még ti kissebbség maradtok. Amíg Viktor egészsége engedi itt kormányváltás nem lesz. A Kádár huszárok kezdenek kihalni és maradtok ti a pesti "értelmiség" akik balra szavaznak. Alig várom 12.-ét akkor lehet majd nézegetni a narancssárga térképet pár vörös folttal rajta.

hoplita 2014.09.26. 14:22:33

@panelburzsuj:
Én sem direkt keresem, de óhatatlanul beléjük botlom.

Nézd, egy kretén nem adhat mást, csak mi lényege.:)

panelburzsuj 2014.09.26. 14:24:35

@hoplita:
Dehogy derékbatörés: fogyaztói visszajelzés.

Még hálás is lehet érte.

De te, mint gőgös ballib pesti értelmiségi, ezt úgyse érted! .... :))

hoplita 2014.09.26. 14:28:56

@albert90:
Barom.
Én, a pesti ballib?

Muhahahahaha....
Ecsém, piszkosul mellé lőttél.:)

A kádárhuszárok meg még el nem patkolt része most a vezíred farkát szopkodja, némi üveggyöngyért cserébe.

Ja, kocsit meg olyat vegyél, amit ki tudsz köhögni..és akkor nem kell rinyálni, balfasz.

NYJetsTD 2014.09.26. 14:32:01

@albert90:
Az a baj, saját magad is elintézed, hogy kiröhögjelek.
Szöveged mint az echo tévé, hozzáértésed dettó, gondolom 90 a születési dátumod, ismétlem, nem várom el tőled, hogy bármit is megérts.

"pufalykás Horn" ...neved legalább helyesen írod?

"Gyurcsányék szétlövették az embereket"
....mert most virágcsokorral kedveskednének ha szétvernék a székházat.

"mostani rezsim pedig szépen működik"... nyihaha, ez volt az év mondata. 167 millió érvem lenne rá. Kölcsönadjam?

"Jelenleg nincs alkalmasabb ember az ország vezetésére ezt szerintem nem ártana ha beismernétek, még ha utáljátok is."

Hogyne lenne te szerencsétlen, csak aki tényleg alkalmas, azt két nap alatt felőrölné a média meg a politikai úthenger. Kérdezz már meg a például a Camorra "ügyfeleit", szerintük ők a legalkalmasabbak megvédeni üzleteiket, vagy inkább azért fizetnek, mert kénytelenek. Nem a legjobb uralkodik, hanem a legalattomosabb, legravaszabb.

andzsin 2014.09.26. 14:32:55

"...azokat nem zavarja, hogy szabadon sugárzó tévékben és rádiókban kiáltanak diktatúrát, szabad választásokon indulnak a diktatúrát legyőzni szándékozó pártjaik."

HEHEHEHEHEHE - Ezt komolyan gondoltad???
A választás szabad, igen úgy, hogy totálisan átszabták a választási rendszert, elég sokan sok helyen leírták mennyire lejt a pálya a jobboldalnak, a médiafölényről nem is beszélve.

Aki szerint normális az, ami itt történik (lsd. ez nem diktatúra, tehát minden rendben van), annak ajánlom figyelmébe azt a nem elhanyagolható tényt, hogy a magyar parlament törvényben mondta ki, hogy a 2006 októberi események kapcsán meghozott bírósági ítéletek semmisek. Nekem mint jogásznak, itt szakadt el a cérnám már az elején.

Az, hogy a törvényhozás ipso iure kimondja, hogy az ítélet semmis, nos ilyet még Rákosi se csinált, pedig csinálhatott volna. Pedig az összes 1945 előtti reakciós ítélet hatályban maradt.

A szabadságról pedig csupán annyit, hogy való igaz, ma már senkit se zárnak börtönbe, ha ellenzéki. Pedig jobb lenne nekik. A NAV-ot ráküldeni politikai ellenfeleinkre és civil szervezeteket megfélemlíteni, na ez a diktatúra első jele. Csaxólok.

hoplita 2014.09.26. 14:33:19

@panelburzsuj:
Gősgös pesti ballib...:))

Lebuktam, bassza meg.:DDD

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.09.26. 14:38:10

Az elemzés menete a szokásos ívet követi.

2002-es bukás, majd 2006 szintén, Őszöd,emiatt kétharmad 2010-ben majd rá mégegyszer.

E résszel egyet lehet érteni, mindenki tudja hogy magyar politika kétpólusú volt 2010 előtt, és alapvetően, lmp-Jobbik ide vagy oda, még ma is. A média tematizál, és a média szerint e két nagy párt van. Nem számít hogy a Jobbik már a második erő gyakorlatilag, a narratíva mindent visz.

Hacsak az MSZP testületileg föl nem bomlik, 2018-ban is ők lesznek a főellenség. Ez ilyen egyszerű, nem látok tényezőt amely bonyolítaná.

Vissza a tárgyra: A Fidesz az mszp (gyurcsány) által elkövetett hibák miatt jutott hatalomra 2010-ben, szerzett alkotmányozó többséget, és forgatott föl maga körül mindent. "Megbolondult sztahanovista törvénygyár", ugye emlékszünk.

A hatalmi térfelet a fidesz igencsak erősen maga felé billentette, ennek köszönhette hogy 2014-ben 44%-kal ismét kétharmada lett. A médiában egyeduralomra tett szert, habár mintha ez a simicskamédia morgolódása következtében repedezne.

Török Gábor ellentmond önmagának itt: "a mai baloldaliak soha nem fogják megverni." vs. "akiket ma rajta kívül a pályán látunk, azok nem fogják soha megverni."

A baloldal nem azonos az Orbánon kívüliekkel. Ismét beleesett TG a csapdába, mely szerint van a "bal", meg van a "jobb" a "bal" az mszp és pár más pártocska, a "jobb" pedig a fidesz.

Egyébként ahol minden médiából a fidesz folyik, ott a fidesz lesz mindig a favorit. Ahol az ALTERNATÍVÁK bemutatása elmarad vagy minimális, ott nem lehet változást remélni.

Alternatívák hiányában az egyszerű ember így gondolkodik:

"kicsi meg savanyú, de legalább a miénk"
"ez van, ezt kell szeretni"
"még mindig jobb mint a ..." (itt mond egy pártot amely programját hírből sem ismeri)
stb

Azonkívül az elemzésből kimarad egy nagyon fontos dolog, miszerint a fidesz gondosan ügyel rá, hogy minden egyes ciklusban juttasson kegyelemkenyeret a belőle élőknek és a nagyközönségnek (dohánybolt, rezsicsöki, most jönnek majd az italboltok stb).

Hogy mindennek az árát ezernyi alattomos adóval teremti elő (különadók, csekkadó, készpénzfelvételi adó stb), az nem számít, mivel megfoghatatlan, "sok kicsi sokra megy" alapon működik. Nem lehet a rendszer egy elemét kiemelni, mivel az önmagában nem nagy tétel.

Ami az oligarchák szerepét és az egyre növekvő káoszt illeti, sajnos egy feudális anarchia képe kezd kirajzolódni, kiskirályokkal meg mindennel. Mindenki mindenki ellen, a főnök néha szétcsap köztük (ha az állam kárára túl sokat lopnak), de egyébként megy az úri muri.

Orbánék legnagyobb szövetségese a kivándorlók hatalmas tömege és az EUs pályázatok, amelyek lélegeztetőgépen tartják a gazdaságot. A kivándorlók nem keltik a feszkót (mint egyébként tennék ha itthon maradnának), a EUs pályázatokból meg még a tyúkólat is le lehet térkövezni.

__________________

Van egy EUs alapelv egyébként, hogy amely pályázatnál korrupció találtatik, úgy az egész összeget (!) vissza kell fizetni.

Aki orbánt meg akarja buktatni, csak az eus pályázatokat ill. azok végrehajtását kell megpiszkálni, majd a kormányt Brüsszelben feljelenteni (névtelen bejelentés). Pár százmilliárdos pályázat körüli szabálytalanságok, és rögtön államcsődközeli helyzet, amire újabb megszorítások jönnek, ami népszerűségvesztést következtet.

Persze kéz kezet mos avagy holló a hollónak, de azért meg lehet próbálni.

hoplita 2014.09.26. 14:40:20

@andzsin:
"..hogy a 2006 októberi események kapcsán meghozott bírósági ítéletek semmisek. Nekem mint jogásznak, itt szakadt el a cérnám már az elején..."

Nekem meg ott öreg, amikor bemondásra vágtak két perc alatt futószalagon előzetesbe véresre vert embereket.
Vagy az samfu, jogászkám?

NYJetsTD 2014.09.26. 14:43:22

@albert90: "Lehet az ország többségét hülyének nézni de ettől még ti kissebbség maradtok."

Ez már régi vita. Szudántól - Venezueláig mindenhol az ostoba többséget használja fel egy pár ember. A többség pá száz évvel ezelőtt még "tudta" a föld lapos...

" A Kádár huszárok kezdenek kihalni" Te vagy az élő példa, újraszaporodnak....

"és maradtok ti a pesti "értelmiség" akik balra szavaznak."
Szokásos panel. Aki nem velünk az balos. Oktatás Magyarországon, "vajh" minek...
Én otthon maradok, mert nincs akire jó szívvel rádobnék egy ikszet. Mert tele a hócipőm a soviniszta, populista, demagóg, politikusoknak látszó haramiákkal.

"Alig várom 12.-ét akkor lehet majd nézegetni a narancssárga térképet pár vörös folttal rajta."... és ettől majd boldogan vered ki, mert lassan egypárt rendszer lesz, állami csöcs, korrupció és szép, hosszú, lassú kimúlás. Gratulálok nagyeszű. Üdvözöllek ezerkilencszázhetvenakárhányban.

hoplita 2014.09.26. 14:51:40

@NYJetsTD:
Szórod a disznó elé a gyöngyöt?:)

andzsin 2014.09.26. 14:52:10

hoplita: Erre a stílusra nincs kedvem reagálni, bocs. Majd ha megtanulsz normál hangnemben beszélni, akkor beszélgethetünk.

hoplita 2014.09.26. 15:08:43

@andzsin:
Nem csodálom, hogy kifarolsz, faszikám.
Nemigen tudsz mit mondani, igaz?

Amúgy meg ballisztikus ívben leszarom, hogy miért nem válaszolsz.
A hallgatás is beszédesebb sokszor ezer szónál.

maxell birka meghízott hegesztő 2014.09.26. 15:09:17

@maxval a bircaman:
Jó ez a mostani ellenzék. Az új ellenzék két fő része eleve téves alapálláson van.

Téved a Fidesz, amikor buddhizmussal, liberális kommunizmussal akar elérni rosszabb jövőt.

S tévednek a KDNP-sek, amikor az éppen keleten is éppen sikerre menő modellt akarják erőltetni.

Nme csoda, hogy hozzájuk képest a Gyurcsány alternatíva nélküli.

Kubatov szavazó 2014.09.26. 15:31:11

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

jólmegmondja 2014.09.26. 16:02:04

Kedves Török Gábor! Ez már szerelem: az Ön politikai tudását igazából az Orbán iránti rajongás írta felül.
Ön szerint van még szabadon sugárzó rádió - mondjuk vidéken? Mert a Klubrádiónak már csak Budapestre van engedélye, és ezt is csak keserves vesszőfutás árán sikerült kiharcolnia.
A civilek elleni fellépés (ami nekünk, magyaroknak ismét meghozta a világhírnevet) szintén rendben volna?
És azt hiszi, hogy lenne akár csak ennyire is független a magyar bíróság, ha ez Orbánon és nem az EU-n múlt volna?
A vallászabadság konzekvens megsértése Önt csak akkor háborítja fel, ha máglyán égetik el a 'hitetleneket' ? Mert az látszik, hogy ebben a kérdésben a Strasbourg-i elvárásoknál azért magasabban van az ingerüszöbe.
Szóval kiváncsi lennék, hogy hol van az Őn által szabott határvonal diktatúra és demokrácia között, mert azt értem, hogy a Putyini autokrácia Önnek még a demokrácia fogalmába tartozik. Remélem, ezzel azért nagyjából egyedül van az országban.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.09.26. 16:10:47

Kőműves lehet mindenki, csak szabad nem.

Egy politológusnak pedig - énszerintem - nem szabadna ennyire nyilvánvalóan elfogultnak lennie.

Amúgy én Napoléonnal vagyok hasonlóképpen, mint ahogyan a szerző van Orbán Viktorral.
Lehet őt akár nagyon nem szeretni, csak nem elismerni nem lehet.

Az eredmények mindig önmagukért beszélnek.

Amadeus62 2014.09.26. 16:59:23

Aki szerint csak az a demokrácia, hogy vannak pártok és lehet szavazni 4 évente, az annyit is ér. Aki huzamosabb időt eltöltött nyugaton és nem csak bulizott, meg zabált, hanem foglalkozott kicsit a külföldi közélettel, az tudja, hogy Magyarországon nincs igazi demokrácia, hanem inkább puhadiktatúra, egyfajta autokrácia mint Belső-Ázsiában. A demokrácia nem csak azt jelenti, hogy el lehet menni szavazni, hanem sokkal többről szól.

TG megint írt egy nagy mellébeszélést, egy semmit. Gratulálok!

Geri Tibor 2014.09.26. 17:26:26

Gábor!
Orbán egy középszerű politikus. Nem elég okos ahhoz, hogy ilyen rendszert összerakjon és működtesse is. Ő csak báb.
És az ellenzék akár az idén leválthatta volna akár 2/3-os többséggel, ha akarta volna. Ha onnan támadták volna, ahonnan verhető lett volna.
Csak mondták nekik, hogy nem akarják megverni....:-(

Te meg már rég nem vagy politológus, ahogy én se vagyok már szombathelyi...
Ti, politológusok mind visszaadhatjátok a diplomátokat, mert elfelejtettétek, hogy mitől diktatúra a diktatúra....:-(
Miközben a Magyarország nevű állam már nem is a magyar állam...:-(

kvadrillio 2014.09.26. 17:36:44

Brüsszel segítsége semmit nem ér, a magyar gazdák a szankciók áldozatai lesznek
2014.09.21 12:34

Tíz nap alatt elfogyott a Brüsszel által elkülönített keretösszeg, amivel az Európai Unió az oroszellenes szankciók miatt eladhatatlanná vált zöldség- és gyümölcsfelesleg piacról kivonását támogatta volna. A Földművelésügyi Minisztérium ugyan megalkotta a pénzek leosztásához szükséges hazai szabályozást, de a többség számára már a pályázatot is értelmetlen volt beadni, mivel az Európai Unió az igények beérkezésének sorrendjében ítélte oda a forrásokat, az erre elkülönített összeg pedig már elfogyott, mire a nem pártelkötelezett gazdák értesülhettek róla.

A magyar gazdák megkárosításában azonban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal is érintett lehet, ugyanis Brüsszel szeptember elsején, a magyar hivatal viszont csak szeptember 5-én adta ki a közleményt az elérhető forrásokról. Feltehetőleg ennyi idő volt szükséges a párt holdudvarához tartozó gazdák kimentéséhez, a káderrendszerben nem érintett gazdák pedig abszolút másodlagosnak lettek minősítve. Miután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kiadta a közleményt, Brüsszelben 5 napon belül elfogyott a gazdák megsegítésére elkülönített pénz.

A magyar gazdák nem csak az időszűke miatt váltak áldozattá, a hivatal ugyanis a támogatás igényléséhez bekérte volna a vevővel kötött szerződést - csakhogy idén éppen amiatt nincs vevő, mert az Európai Unió szankcionálta a potenciális vevők egy részét. Így az 5 nap alatt, ameddig elfogyott a pénz, leginkább csak a "milyen vevőkkel?" kérdéssel lehetett bombázni a hivatalt. Valós segítség pedig azóta sincs.

Az Európai Unió oroszellenes szankciói tömegesen csődbe viszik a gazdákat, mivel Moszkva válaszlépései miatt sokszor annyi termény marad benn az európai piacon, mint amennyire szükség van. Az eladhatatlan terményekért pedig senki nem ad kárpótlást. Mint a fenti eset is mutatja, a brüsszeli forrásokat is leginkább csak a párt holdudvarához tartozó gazdák kimentésére fordítják.

Franciaországban már tömegesen vonultak fel a gazdák Brüsszel oroszellenes szankciói miatt. Mivel a kormány nem hajlandó tárgyalni a gazdákkal, mostanra a helyi kormányhivatalt és az adóhivatal épületét is felgyújtották, valamint több száz tonna zöldséget borítottak a közutakra tiltakozásként.

"Miután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kiadta a közleményt, Brüsszelben 5 napon belül elfogyott a gazdák megsegítésére elkülönített pénz."....nahát....nahát !

így kell ezt csinál ugye finesz ??? !!!!!

reservatio mentalis 2014.09.26. 17:45:45

Persze, ha a játék lényege, hogy a cél szentesíti az eszközt, akkor rendben. Egyébként még akkor sem, mert szerintem a gátlástalanság nem lehet érdem. Ja, és még egy: a balfasz oldal valóban olyan, amilyen, viszont a jobboldal sem különb, mert ha az lenne, már régen lenne egy normális, európai szintű kereszténydemokrata pártunk, ami nem harcol az EU-val, a befektetőkkel stb., hanem együttműködik.

♔batyu♔ 2014.09.26. 18:08:03

Ostoba ballibsik azt hiszik, az emberek azért szavaznak Orbánékra, mert azt gondolják, hogy mindenki olyan mint ők, akárhogy kúrja el, de akkor is "istenkirálycsászár".

Ezekkel közlöm, hogy abban a pillanatban, ahogy az emberek azt gondolják Orbán kezd olyan lenni mint Gyurcsány, a gazdaság a csőd felé gyorsul, az államadósság nő, nincs kímélet, repcsi.

Amíg pozitív a GDP, amíg rezsicsökkentés van, amíg nem csühöli az ellenzékét mint a "demokraták" csak addig istenkirálycsászár.

Editor_ 2014.09.26. 18:09:08

Egy válasz Török Gábornak (amit úgysem olvas majd el), de hátha mások.
Íme:
koznaplo.blog.hu/2014/09/26/orban_tenyleg_jo_politikus_volna_torok_ur

wowerman 2014.09.26. 18:12:32

@BB 89: Ez itt most nem az ördög leleplezése. És az sem ha valaki a 30-as években fasza politikusnak nevezi Hitlert. Inkább az, akinek van bátorsága kimondani hogy káros a tevékenysége. Nemde?

unionista... (törölt) 2014.09.26. 18:14:27

van egy "zsidó" baloldal, és egy "cigány" jobb. a többség csak néz ki a fejéből. nem érti, hogy mi történik. nincs ennél egyszerűbb és pontosabb magyarázat.

wowerman 2014.09.26. 18:17:28

@albert90: Az egész kommented a fideszesség állatorvosi lova :D

unionista... (törölt) 2014.09.26. 18:21:17

@Akitlosz:
a közjó szempontjából mik az eredmények? szóval az új alkotmány nem egy "code napoleon". tegnap belenéztem a parlamenti közvetítésbe. helyesírási hibák miatt módosítottak törvényeket. az már régen nem országgyűlés, hanem egy napközi otthonos óvoda. szóval mi az eredmény?

livengood 2014.09.26. 18:21:38

"Orbán Viktor egyszer meg fog bukni. Meg, hiszen nincs és miniszterelnöksége idején nem is lesz diktatúra. ... Lehet, hogy ezt már nem várja meg, és valamikor maga távozik, de előbb-utóbb vége lesz."

Nem lehet párhuzamot vonni, csak tanulságul: - lehet majd az úgy ahogy az oroszoknál történt - a demokrata Jelcin kényszerűen engedte az antidemokrata Putyint utódjául. Attól tarthatunk, hogy az orbáni hatalomgyakorlás elhozza nekünk a diktatúrát. Ugyanis úgy lebontotta a demokráciát, hogy a demokráciára nem jellemzően, paradox módon már csak önnön maga, egy személyben Orbán Viktor képezi a diktatúra akadályát.

Török Gábornak igaza lehet és OV miniszterelnöksége idején nem lesz diktatúra, de az ország vezetőjének felelőssége később is áll.

dr doktorka 2014.09.26. 18:22:59

Jaj törökgáborelemez! Ezeket a mondatokat és érveket a vezér zseniális kvalitásai mellett 8 éve pontosan ugyanígy halottuk. Csak akkor az akkori suttyót Gyurcsányinak hívták. Ti meg akkoriban neki nyaltátok a farát. Ugyanezekkel az érvelési technikákkal és helyzet megállapítással.

S közben meg arról van szó, hogy a magyar nép olyan ostoba, hogy mindent meg lehet velük zabáltatni. Ez a birka nép mindig azt választja meg az uralkodójának (és nem a miniszterelnökének!) aki a legjobban tudja szédíteni őket.

Köztük törökgáborelemezt is.

unionista... (törölt) 2014.09.26. 18:25:52

@dr doktorka:
török mindig a hatalmon levők oldalán állt. nem nagyon, kicsit. így tűnt az elfogultak mellett semlegesnek. ő olyan ember, akinek vannak elvei, de mindig feladja. geréb.

dr doktorka 2014.09.26. 18:29:20

"Két fő állításom lesz. Az egyik úgy szól, hogy Orbán Viktor baromi jó politikus."

Ugyanezt, ugyanígy mondták egykor Medgyessyre, meg Gyurcsábnyira, mert megnyerték a választást.

Azt, hogy milyen áron és hogy ezzel hány generáció életét teszik tönkre, se a faék agyú magyar nép, se a diplomás üresfejü megmondó emberek nem elemezték soha. És még csak bele se tudtak gondolni.

Na mindegy, látszik hogy törökgáborelemez úgy gondolta, hogy jó lenne Dárdai első meccsén megint egy páholyban ülni a vezér maffiózókkal. Ezért született ez az óda.

livengood 2014.09.26. 18:45:28

Török Gábor, lenne önhöz egy kérdésem:

- A posztot olvasva felmerül a kérdés, hogy az e a demokrácia, ha a sajtóban lehet diktatúrával vádolni a hatalomgyakorlókat és elvileg lehet választást nyerni ellenük? Mert az elemzésből ez következik, ha jól értettem. Jól értettem?

- Például: Mi a véleménye azokról a bizottságokról akik a földvásárlásokat jóváhagyják? Ezek a bizottságok a nyilvánosságtól elzártan hoznak döntéseket. (Tapasztalat alapján feltételezem, hogy többnyire egyszemélyi döntések születnek, a "bizottság" elnevezés úgy tűnik szépítése a dolognak.) Indokolniuk nem kell, fellebbezési lehetőség elutasítás esetén nincs. Akinek kapcsolatai vannak, az lehet hogy esélyes. Mind ez a magyar vidék évszázados uram-bátyám légkörében. Tömegével az ilyenek mennyire jellemzőek egy demokráciára? Estig sorolhatnánk a hasonló eseteket.

livengood 2014.09.26. 18:54:18

@livengood: Két korábbi hozzászólásomból kiderül, hogy én azt gondolom, hogy jelenleg nincs diktatúra, de már demokrácia sincs hazánkban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 18:55:03

@hoplita:
Ez az Albert aszitte, attól, hogy tudol írni, pesti ballib vagyol.
A hipotalamusza helyére beköltözött a NER. :D

livengood 2014.09.26. 19:02:27

- Ha nincs diktatúra akkor automatikusan kijelenthetjük, hogy demokrácia van? Szerintem nem.

livengood 2014.09.26. 19:08:40

@Amadeus62: Tényleg, TG egyre ernyedtebb. Mintha magát győzködné.

livengood 2014.09.26. 19:15:06

@kvadrillio: Ezer hasonló eset a mezőgazdaságban. Meg máshol is így mennek a dolgok, ez az OV által felépített állam működésének alapja. Nincs diktatúra, nem viszik az embereket a börtönbe, de nincs demokrácia sem, mert abban ezt tömegével nem lehet megtenni.

Netuddki. 2014.09.26. 19:22:48

Jaj Gábor! Már megint játszod itt a nagy naivát! "Posztkommunista maffiaállam". Ne mondd, hogy még nem hallottad ezt a kifejezést! Sajnos ez van...

MACISAJT 2014.09.26. 19:23:02

"Ugyanakkor Orbán Viktor egyszer meg fog bukni."

Még ebben sem vagyok olyan biztos.
Ugyanis ha van elég esze-márpedig van- akkor köztársasági elnökként kvázi visszavonul majd a frontvonalból és amolyan "árpibácsis haza bölcseként" kihúzza a nyugdíjas évekig.

Nem is ezt látom a legfőbb gondnak.
Hanem hogy kezdenek túlzottan elpofátlanodni a körülötte lévők.
Pl. Lázárnak már akkora túlhatalma van hogy miniszterelnök a miniszterelnökségben, Habony olyan lett mint Fouché, Rogán sőt Szíjártó is jön a surranópályán, a gazdasági hátországról már nem is beszélve mert azok úgy viselkednek mintha eddig évtizedekig raboskodtak volna If várában és emiatt kiszabadulva most sürgős bepótolnivalójuk volna.

Orbán önmaga mint olyan nem fog megbukni.
Hanem az egész rendszere amit felépített...no ebben már nem vagyok olyan biztos.
És éppen az előbb felsoroltak féktelen mohósága és vérlázító arroganciája miatt.
Mert " éhesék" habzsolás közben úgy viselkednek mintha a népnek magától értetődően KÖTELESSÉGE volna rájuk szavazni. És momentán ez így is van-lásd az ellenfeleket illetve az ellenségeket-, de meddig?

Netuddki. 2014.09.26. 19:25:29

@livengood: Demokráciában már régen vagyonosodási vizsgálat alatt állna a szíjjártó meg a rogántóni.

bölcsbagoly 2014.09.26. 19:27:06

Szánalmas, vagy 70 okostojás beszólás a pesti belvárosból mutogatja az agyarait, vicsorog frusztráltságában, fröcsögi megszokott szlogeneiket. Vajon mi a franc bajuk van azzal ami most van? OK, kiesett a sajt a csőrükből (lám mekkora a zri az Ökotárs körül is, ami újabb sajtvesztéssel fenyegeti őket), kiszorultak a tűz mellől, de ez egymagában nem magyarázhatja azt a féktelen gyűlöletet, azt a hazugság garmadát, a folyamatos üvöltözést amit itthon és külföldön folytatnak. Érzik a vesztüket? Csak hát lassan mindenki unja őket, azok is, akik eddig bedőltek a dogmáiknak. Remélhetnénk, hogy a választások után lecsillapodnak, de nem fognak, mert képtelenek rá, a gyűlölet élteti őket! Azt hitték '94 és 2002 után, hogy véglegesen győztek, az övék az ország. Szerencsére csalódniuk kellett. de a bosszú népe nem felejt! Visszafordítani nem tudják a szekeret, de beleköpnek mindenbe, amiben a lakosság többsége élvezetét találja. Szánalmasak, egyre szánalmasabbak, csak sajnos klónozással szaporodnak s vén bölényeket fiatalok váltják, még gátlástalanabbak, még pofátlanabbak. S farizeusként sápítoznak, hogy milyen rossz a közhangulat, amit pont ők tesznek tönkre, milyen nagy az ellenségesség az ország nagyobb és kisebb oldala közt, pedig hát ők szítják folyamatosan. Miért nem mennek el a a franca, másokat boldogítani? Onnan is visszaugatnak majd (ld. Gatit, Lendvait, Konrádot, Schiffet, Demszkyt és társaikat) de legalább nem itthon rontják a levegőt.

Kata Pokrivcsák 2014.09.26. 19:35:36

Én szintén jót és rosszat is gondolok Orbánról.

Az egy érdekes kérdés, hogy a teljhatalom megszerzése hogyan alakít(hat)ja át magát Orbánt, egy olyan személyiséget, aki számára, az önközpontúsága, önmagára irányultsága miatt, minden dolog és tényező elsődleges vizsgálata a hatalom alapján történik, azaz az, hogy mi van az őt körülvevő emberek fejében, - legalábbis eddig - jobban érdekli, mint a ténylegesem megfogható fejlesztési, fejlődési teljesítmény, aza hogy hosszú távon mit tesz hozzá az ország modernizálásához.

Ilyen szempontból érdekes a török Erdogan esete, aki szintén egy önközpontú személyiség, viszont, ellentétben Meciarral, Ficóval, Basescuval (akiknek egy kétharmad nagyon nagy, de soha be nem teljesülő vágyuk maradt, marad ), és jórészt – az eddigi, de nem feltétlenül a jövőbeli - Orbánnal, a centralizálás mellett jelentős fejlesztési, modernizációs teljesítmény is kapcsolódik már hozzá (olyan, amilyen a régióban csak a tehetséges de a lengyelek szerencséjére nem önközpontú populista, hanem minden szempontból kiváló Tuskhoz, vagy régebben a szlovák Dzurindához, és ezeken kívül sajnos senki máshoz) . Meciartól , Ficótól , és Basescutól Erdogant megkülönbözteti, akárcsak Orbánt, hogy, akárcsak Orbán, eljutott a centralizáslásban arra a szintre, amikor már a hatalmát semmilyen látható veszély nem fenyegeti.

Orbánnak van, Erdoganhoz sokban hasonló, víziója, tehát egy, a populizmuson túli fejlesztési szándék is meglehet talán (?) benne. Erdogan, miután a centralizálást egyre inkább a maximumig vitte, úgy fejleszteni is elkezdett - pl rengeteg infrastruktúrát is elkezdett építeni (ami egy ország fejlesztéséhez fontos, viszont költséges, de nem lehet vele nagy népszerűséget vásárolni, mert az embereket jóval kevésbé érdekli, mint a gázár, és ezért az önközpontú populisták,nem szeretik, Basescu, Fico, Meciar nem is épített pl semmi autópályát, illetve gátolta, gátolja az ilyesmit,- pl észak –erdélyi autópálya és Basescu esete-, Venezuelában a chávizmus alatt a modernizációs fejlesztés hiánya miatt szét rohadt az infrastruktúra, állandó az áramszünet, Orbán is alig 1998-2002 ígéret: 600 km épült:65 km). Többnyire ezek a politikusok csak beszélnek a modernizációs (nem látvány, mert az fontos nekik, az emberek befolyásolása miatt) beruházásokról, de nem gondolják komolyan, főleg ha csak feles hatalmuk van, mert az embereket ezek a beruházások szerintük nem érdeklik, akkor meg ők, akik csak önmagukkal foglalkoznak, önmagukra irányulnak, minek „pazaroljanak” ilyenre, a népszerűségszerző hatalomhozó osztogatás és látvány, stadion helyett Nincs ilyen felelősségérzetük.)

Az is teljesen érthető, hogy ezek az önközpontú populista személyiségek, Basescu, Orbán Kaczysnski, Meciar, Fico, ha ellenzékbe kerülnek, egy ország számára teljesen destruktívak, hiszen az önmagára irányultságukból következik, hogy "ha nem én vagyok a hatalomban, akkor, minél rosszabb az országnak, annál jobb nekem" , azaz felelősségérzetük az ország fejlesztése iránt csak annyiban van, amennyiben az a hatalomvágyukkal nem ütközik. Ezért ellenzékben csak destrukciót tudnak elképzelni.

Netuddki. 2014.09.26. 19:37:03

@bölcsbagoly: te meg mijafszról beszélsz? Összehordasz itt hetet-havat. Nekem személy szerint nincs semmi bajom a fideszesekkel, azon kívül, hogy egy hazug, mutyizó, fennhéjazó, tolvaj banda vezeti őket. A sok balfasz fideszes nethuszár meg ezeket a bűnözőket védi.
Azt dumáld meg kisfácán, hogy a szíjjártótok hogyan tudott több pénzt félretenni mint amennyi jövedelme volt? Apuka meg anyuka támogatta? Muhaha! Egyszer csak meglett a fidesz cuslágja is. Várom ezt hogyan magyarázzátok ki! Azt meg nem tehetitek meg, hogy nem beszéltek róla.

Kata Pokrivcsák 2014.09.26. 19:40:27

Amikor viszont az önközpontú vezető hatalmát már semmi sem fenyegeti, lehet hogy kissé "megszelídül", és a vad, osztogató, a jövőt eltékozló, utak, kórházak helyett látványépítkezésekkel ünneplő populizmuson kívül hosszabb távú dolgokra is gondol ? Ez az ami Orbán vonatkozásában, egy éven belül el fog dőlni. Olvastam , hogy vannak az alacsonyabb szintű vezetői asztalokon a látványépítkezéseknél és az osztogatásnál komolyabb dolgok, reformok, Orbán Viktor jóváhagyására várva…

Ezért a már megszerzett lényegében teljhatalom esete ezeknek a személyiségeknek az esetében akár, a hosszú távú gondolkodásuk terén, fordulatot is hozhat, hiszen az önközpontúságukból adódó alapcélt, az összes hatalom megszerzését, Orbán és Erdogan már elérte. Ezért a teljhatalmú Erdogan, Orbán bizony lehet akár egy összességében pozitívabb, modernizálóbb kurzus is a feles populizmusnál ( Baescu, Fico, Meciar, első Orbán kormány), azaz a populizmussal fűszerezett fejletlen demokráciáknál (Bulgária, Románia, Magyarország 2010 előtt, főleg a meciari Szlovákia).

De ez sem biztos. Most az elkövetkező egy-két évben derül ki, hogy lesz e valós fejlesztési politika, vagy csak demagóg populizmus és unortodoxia. Persze lehet mondani, hogy már ki kellett volna derülnie, de csak akkor derülhet ki, amikor már, ez az önmagára irányuló személyiség, akárcsak Erdogan, a teljhatalomszerző bevásárlást, központosítást befejezte, ezért már nem kell félnie a hatalom elvesztésétől, és mindent rövid távra koncentrálnia. Most kiderül hogy van e valódi államférfiúi lelkiismerete is a rövidtávú populista demagógián túl, és tesz e az országhoz hozzá valamiféle hosszú távú modernizációt, pozitívat is. Meciarnak, Basescunak, Tudjmannak, nem volt, Fico még mindig csak Dzurinda eredményeiből él, amihez semmit nem tett a reformokban, modernizálásban hozzá.

Erdogan tud ezek közül a populista emberek közül egyedül komoly teljesítményt felmutatni(és a teljhatalmat is csak ő szerezte meg közülük), és esetleg Orbán a jövőben ?

Ezért nem kell feltétlenül elvetni azokat az orbáni gondolatokat, hogy a centralizált modellek akár, bizonyos fejlesztési vonatkozásokban, hatékonyabbak is lehetnek a liberális demokráciánál. (pl Kína is gyönyörűen állva hagyta a demokratikus, de megosztott, egymással vitatkozó Indiát, ugyanarról a szintről indulva) Főleg akkor, ha a magyar társadalom demokratikus politikai tudata még nem tudott kifejlődni. De csak akkor hogy ha Orbán ezt a fejlesztő államot komolyan is gondolja, és nem a saját hatalma érdekében a demokráciahiányokról akarja elvonni az emberek figyelmét annak emlegetésével, hogy milyen jó is (gazdaságilag, kivéve a korrupciót) az a Kína, Törökország.. . De talán nem.. Talán.

Putyin meg egy más eset, mert ott figyelembe kell venni az oroszok rendkívüli modernizációs igénytelenségét is (a mellékutcák pl Oroszországban nem látszanak ki a gazból, ordít az igénytelensége az orosz, de az ukrán is, társadalomnak a saját környezete, országa iránt ), amihez a vezetőjük is örömmel igazodik. (önközpontú, felelősségérzettel csak a saját hatalma iránt rendelkező emberként, ha a modernizáció, infrastruktúrafejlesztés - ami Oroszországban egyáltalán nincs -, stb, az oroszokat nem érdekli, akkor őt ugyan miért érdekelje, gondolja. Ez az önközpontú cinizmus hatalmi szempontból (Török Gábor szempontjából) logikus gondolkodás, de nem fog vele a történelemkönyvek díszoldalaira sem kerülni.

Ezeket csak azért írtam le, mert Török Gábor a politikát és Orbánt csak a hatalomszerző képesség szempontjából elemzi, és méri ebből a szempontból a politikusok képességeit pedig mennyi más tartalmi oldala is van a politikának.

bölcsbagoly 2014.09.26. 19:42:06

@IGAZI_kovi1970: csak az igazat, ami annyira fáj nektek! De felőlem képletesen bele is dögölhettek, nem kár értetek .sorry...

Netuddki. 2014.09.26. 19:45:07

@bölcsbagoly: Igazat? Hazudsz éjjel, nappal. Mert fideszes vagy Egy bűnöző. Előbb utóbb börtönbe kerülsz majd a gazdáiddal együtt ha így folytatod.
A saját lelkiismereteddel hogyan tudsz elszámolni? He?

bölcsbagoly 2014.09.26. 19:48:01

@Kata Pokrivcsák: az irány jó, az iram kezd megfelelő lenni, a perspektíva biztató, a kutyaugatás meg hallatszik az égbe (csak ide lent unalmas és bosszantó állandóan hallgatni a csaholást).

MACISAJT 2014.09.26. 19:48:22

@Kata Pokrivcsák: ("De ez sem biztos. Most az elkövetkező egy-két évben derül ki, hogy lesz e valós fejlesztési politika, vagy csak demagóg populizmus és unortodoxia. Persze lehet mondani, hogy már ki kellett volna derülnie,")

Én például ezt mondom.
Mert ugyebár volt a választási program:"folytatjuk".
OK.
Erre most mit látunk? A devizahitelesek megmentése mindenekfelett, ez uralja már évek óta az egész politikát.
Elismerem hogy fontos kérdés, de túl nagy ára van a mentőakciónak, időben és pénzben.

És más? Mit "folytatunk"?
Azt mondták az oktatásban a KLIK a megoldás. Most meg azt hogy mégsem. Akkor most mi lesz?

És így tovább. Szóval, mi lesz a "folytatás"?
Mert a népeknek nemcsak "forradalom" kell, hanem egy idő után a békés konszolidációra is vágynak, mondván hogy ennyi küzdelem után pihenjünk is kicsit és élvezzük a jól megérdemelt munka gyümölcsét.
Na ezt viszont nem látom.

bölcsbagoly 2014.09.26. 19:50:45

@IGAZI_kovi1970: érdekes a szátokból hallani /olvasni a bűnöző kifejezést, amikor exME-ötöket is csak az elévülés mentette meg a börtöntől s tele vannak a börtönök/a törvényszéki tárgyalótermek a bűnöző politikusaitokkal!

bölcsbagoly 2014.09.26. 19:57:51

@MACISAJT: 1- a devizahitelesek problémájának megoldása kényszer feladat. Bár Fletó/Bajnai lesöpörte volna a problémájukat,a hogy a libatenyésztőkét is, a fidesz kénytelen megoldani,a kár a manyup, FMI kérdést is. nem hagyhat ekkor aduászt az ellenzék kezében, sajna.
2. A KLIK a szokásos gyerekbetegségekben szenved, mivel egy ellenséges környezetben azzal az emberanyaggal kell dolgozzon amelyet megörökölt! A negativ viszacsatolás (feedback) révén a hibákat folyamatosan javiíják, de nem megy minden egyik napról a másikra, ahogy a bírálók szeretnék.
3. miért gondolod te is, hogy 4 év alatt rendbe lehet hozni mindazt amit a genszterváltás 20 éve alatt elrontottak?

livengood 2014.09.26. 19:59:52

@livengood: Pontosítás, árnyalás, mert természetesen a jelenlegi helyzetet sem lehet leírni csak a korábbi tapasztalat alapján. A világ továbbgördült, a veszélyek újabb formában, "fejlettebben" leselkednek a demokráciára. (TG-t ennek felismerésének elmulasztásában bírálom.)

Magyarországon fellelhetőek a demokrácia nyomai. Például az önkormányzatokban, a civil szervezetekben. De minden területen defenzívában. Az államigazgatásból, a kormány hatalomgyakorlásából eltűnt a demokrácia, de a bíróságon még megmaradt. A társadalomban számos területén a rendszerváltás óta nem tudott gyökeret verni, de ahol gyengén erőre kapott, az orbáni politika következtében úgy eltűnt, hogy rosszabbá vált a helyzet mint a kádári rendszer utolsó éveiben. Akkor volt remény, hogy magára talál, ma ijedten fordul el a demokráciától a nép nagy hányada. Orbán rendszerében a demokrácia jelentését a hatalom összemossa mindazzal a kudarccal amit az elmúlt negyedszázad hozott. A kormány alapvető módszerévé vált az antidemokratikus hatalomgyakorlás. A Parlamentet funkcióját veszítette, centralizált szakmai intézményeket hoztak létre, a megyeszékhelyeken folyamatosan erősítik a vidéki térségeket uraló hatalmi centrumokat: NAV, kötelező Kamarák, stb... A demokrácia hónapról, hónapra szorul vissza a magyar közéletben.

Véleményem szerint nem az a kérdés, hogy van e demokrácia Magyarországon. Szerintem az a kérdés, hogy mikor lehet ismét.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 20:03:31

@Kata Pokrivcsák:
Nagyban javítaná a mondataid olvashatóságát, ha törekednél némi központozásra, illetve az 50 szónál rövidebb mondatok megalkotására. :)

@bölcsbagoly:
Minden szép és jó, mindennel nagyon meg vogymuk elégedve.

bigmax 2014.09.26. 20:10:04

"Régóta nem jelentkeztem elemzéssel."
Kár volt megszakítania a hallgatását .
Mennyire lehet komolyan venni egy történész-politológus (LOL )elemzését ha ilyet ír : "De, ugye, nem kell elmondani a közhelyet arról, hogy a politika minek a művészete? " ?
Most akkor a poltika az művészet vagy "tudomány" ?LOL

Kata Pokrivcsák 2014.09.26. 20:15:09

@MACISAJT: Én még a devizahiteles ügy végét, talán még egy évet várok, hogy mi történik, a rendszer egészének van valami logikája, ahol most a társadalmat próbálják konszolidálni, még nem lehet tudni, hogy a későbbi gazdasági folyamat szempontjából mi lesz a kifutása. De 1-2 év és minden látszani fog. Ha rossz,(putyinizmushoz hasonló, rendkívül korrupt, egyáltalán nem fejlesztő jellegű, a társadalmat igénytelennek gondoló állam) akkor az, ha jó , erdogani típusú, nem demokratikus, de konszolidált, talán fenntartható ? fejlesztő állam, akkor az. Ami szintén korrupt, de nem annyira mint putyinék, és annyira, vagy nem sokkal jobban, mint amennyire a magyar viszonyok között egy demokrácia lenne

Kata Pokrivcsák 2014.09.26. 20:20:37

@bigmax: Én a kettővel ezelőtti Csak szavak írásához kommentben tettem hozzá, hogy régóta nem elemzett, és az Orbánhoz való viszonyával, annak vélt vagy valós tényezőivel foglalkoztam rengeteget. Ő pedig elkezd elemezni, és az aktuális témákról kitérve Orbánhoz való viszonyáról ír rengeteget. Mintha az én kommentjeimmel a fejében írta volna ezt a szöveget, teljesen úgy néz ki.

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:20:40

@livengood: érdekes a látásmódod! Ott látsz csorbulást a demokrácián ahol nincs és ott s azt dicsérsz (biróságok munkáját) amely számtalanszor láthatóan szembemegy a társadalom igazságérzetébel! Ugyanis a társadalom nagy része mást ért a demokrácián mint te, vagy elvbarátaid!
A hazai társadalom naivon elhitte az szsd-es demagógiát, hogy a kádárizmus végével egyik napról átvesszük azt a demokráciát/ életstilust amelyet a nyugati országok évtizedek alatt hoztak létre, nem "szocialista" körülmények közt. Ezután sikerült mindent ami jó volt a gulyás-kommunizmus alatt tönkretenni és minden marhaságot átvenni nyugatról, folyamatos sápítozás közben, hogy lám ilyenek meg olyanok a magyarok. Mikor meg végre nekiállnak a romokat eltakarítani, újáépíteni az országot teli torokból üvöltözik a sok magyargyűlölő, kozmopolita senkiházi, hogy jajjjjj, nincs demokrácia! Szerintem meg túl sok is van, számukra.

bigmax 2014.09.26. 20:24:33

@bölcsbagoly: mutogatsz a másikra mint az ovisok szoktak ?
Ti nagyságrendekkel többet loptok,hazudtok .Az nem teljesítmény ha a balos balfaszoknál valaki bármiben is sikeresebb.
A magyar gazdaság impotensségén 5 év alatt se tudtatok semmit javítani .(A kamu statisztikákat felesleges lenne bedobnod .)
Orbán nem több mint aki a politikából él és időegységre a hasznát maximálja ,mert tudja ha mennie kell majd nem lesz pardon számára se.Orbán retteg az emberek közé menni és van is rá oka .
Az ,hogy a kedvenceid mennyit loptak össze az nem kérdés hisz minden bankból van kimutatása a 3 betűs amcsi hivataloknak és csak az elnöktől függ ,hogy mikor bünteti meg a kedvenc bűnbandádat.

livengood 2014.09.26. 20:24:54

@livengood:

Az orbáni gyakorlatból már látszik, hogy addig amíg nem veszélyezteti egy választás a biztos hatalom megtartást addig megmarad az ellenzék elvi nyerési esélye. Az a kérdés, hogy mit fog tenni Orbán Viktor akkor, ha felmerül annak lehetősége, hogy az épp érvényes választási törvény alapján az ellenzék esetleg leválthatja őt. Mivel olyan rendszert alakított ki, amiben könnyedén megváltoztathatóak a szabályok, és mivel a gyakorlat azt igazolja, hogy eddig gátlások nélkül mindig az előnyükre módosították a törvényeket, ezért számomra elég kétséges, hogy valós ellenzéki többség esetén leváltható OV kormánya.

Szóval ma nincs diktatúra, de ebből semmiféle biztosíték nem következik arra, hogy OV az érvényben lévő törvényeket nem alakítja úgy, hogy hatalmon maradhasson. Ezt persze végtelen módon csak akkor alkalmazhatná, ha diktatúrát vezetne be. De e nélkül is hatalmon maradhat, ha az ellenzék csak kis többséget tud felmutatni. Ha okosan csinálja - mint eddig - akkor mindig meg tudja úgy osztani a szavazókat, hogy a túlnyomó többség bár OV-ra sem szavaz, de ne álljon az ellenzék jelöltje mellé se. Ez épp elegendő lesz ahhoz, hogy hosszú ciklusokon keresztül igaznak tűnjön a fenti poszt tartalma. Az ugyanis, hogy nyerhetne az ellenzék, ha nem tehetségtelenek vezetnék őket.

baldoc 2014.09.26. 20:27:45

Török úr!
Magyarország 1990.-ben kapott egy hatalmas ajándékot, hogy szabadon és demokratikusan, nyugati módon működhessen.
Erre jött ez a felcsuti géniusz, aki az egész RENDSZERVÁLTÁST elhazudta és ellopta.
Gyurcsány maximum egy KORMÁNYVÁLTÁST hazudott el.
Az elmúlt 25 év legkártékonyabb politikusa OV, aki létrehozta ráadásul a politikai maffiáját a Fideszt is.
Ellopott 25 évet tőlünk, öntől is!
Csak önmagáért politizál és építkezik.
Maga ezt nem látja??

barany 2014.09.26. 20:27:53

Nem tudom, hogy a sok Orbán ellenes hozzászóló ennyire buta (már bocsánat) vagy ennyire elfogult? Vagy esetleg mindkettő?
Orbán elsősorban nem azért zseniális politikus, mert kétszer nyert választást 2/3-al, hanem azért mert a 2010-ben örökölt csődtömeggel, közte nem egy "időzített aknával", sikerült, unortodox módszerekkel megbirkóznia. Ha a szokásos, az IMF és az EU által elvárt klasszikus megszorító politikát folytatja, biztosan megbukik, az ország pedig körülbelül a görögökéhez hasonló helyzetbe kerül. A vád, hogy Orbán nem az ország érdekében politizál, szerintem teljesen alaptalan. Persze az ezzel kapcsolatos véleményt nagymértékben befolyásolja az ember nézetrendszere. Az a radikális balliberális, aki gyűlöli a vallást, az egyházakat, a nemzetet és a nemzeti hagyományokat, az gyűlöli Orbánt. Vagy az, aki vakon bízik a neoliberális gazdaságpolitikában és az IMF tanácsaiban, az helyteleníti azt, amit Orbán (és Matolcsy) csinált és csinál. Aki viszont nem a neoliberalizmus híve és úgy véli, hogy a durva megszorítások roppant károsak, és ha összehasonlítja a 2010-ben hasonló helyzetű magyar és görög gazdaság mai állapotát, úgy tekint Orbánékra, mint Magyarország megmentőire. És ehhez képest a kétségtelenül létező stílusbeli hibák, amik sokakat felháborítanak, csak apróságok. Ami pedig, például a sajtószabadság korlátozását, vagy a diktatúrát illeti, elég belenézni a hírkereső választékába. Egy kormánypárti portálra vagy cikkre 10 kormánykritikus, sőt kormányellenes, nem egyszer pedig kifejezetten a kormányt (Orbánt, Fideszt) gyalázót talál.

Kata Pokrivcsák 2014.09.26. 20:28:06

Megjelenik ebben az írásában Orbán mint hatalomtechnikus, ami tőle, aki eddig inkább csak politikai marketing elemzéssel foglalkozott, teljesen új, de én már töprengtem erről a hatalomtechnikus orbánról a kommentjeimben egy hónapja.

bigmax 2014.09.26. 20:28:25

@Kata Pokrivcsák: lehet te vagy a múzsája.....azt rád bízom ,hogy ez számodra jó vagy sem. :)

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:29:27

@bigmax: csak éppen semmiféle alapja nincs a vádjaidnak. S hauzdsz. A deficiteljárás alóli kikerülés az mi a farnc szerinted? AZ IMF hitel idő előtti visszafizetáse, a tőlük való megszabadulás? A szolgáltatások visszavétele, rezsicsökkentés (ma kaptam meg az ELMŰ számláját, csak náluk 68.000 forint a nyereségem), Bp lassú de látványos rendbetétele, stb, stb. Ez a ti ingerküszöböket nem éri el, persze..
Ha konkrét opásokról van tudomásod, tegyél feljelentést, senki sem akadályoz benne, de csak dumálni róla,v éádakodni, az elég unalma és szánalmas....p

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:31:30

@barany: no de ilyeneket írni, te fidesznáci!-:))

kujtorgó 2014.09.26. 20:33:34

Kata: Szerintem nem fog 1-2 év alatt kiderülni, hosszabb a folyamat.
Fejlesztésről még szó sincs, az eladósodott helyzet még fennáll. (80 % államadósság.)
Egyelőre a segély helyett (köz)munkára átállás ideje van még csak. Sorsunk az EU gazdasági helyzettől függ: Ha a 7 szűk esztendő után jön néhány év valamicskét növekedő EU, akkor 3-4% gazdasági növekedés esetén lesz esély fejlődésre, a társadalmi konszolidációra.

dr Smittpálelnökúr 2014.09.26. 20:33:56

Sztálin és Hitler is jó politikus volt, ugye?
Hiszen nagyon jól játszották ezt a játékot, mert velük foglalkozott a fél világ.

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:34:12

@baldoc: maga meg tényleg látja, vagy csak vizionálja rémálmában? Hülye ballibsije...

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:36:12

@kujtorgó: mennyi az USA államadóssága, hát Franciaországé, Olaszországé?

unionista... (törölt) 2014.09.26. 20:36:42

@MACISAJT:
majd magyarázzátok, hogy ő így száll le a bicikliről. a jobboldalon lopni érdemes. történelmi szerepekről álmodni fölösleges. előbb utóbb a fidesz logóból is billog lesz, ahogyan az mszp is megy a kukába.

livengood 2014.09.26. 20:37:33

@bölcsbagoly: Ha vissza nézed az elmúlt 16 évet minden politikai oldal szidta a bíróságot és mindegyik másfajta bíróságot szeretett volna. Én rengeteg hibát látok a bíróságok munkájában, de messze a legkevesebbet a többi hatalmi ághoz képest. Másfelől, miközben kritikusan figyelem a bíróság ténykedését meg kell állapítanom, hogy a tévedések, hibák igen egyenletesen terülnek, vagy is a bíróság előtt egyenlő vagy. Pont akkora esélyed van egy rossz ítéletre mint bár ki másnak, politikai nézettől, nemtől, bőrszíntől, társadalmi osztálytól függetlenül. Én ezt figyelem, ajánlom nézz utána te is konkrét ügyeknek. Mindenre találsz példát, csak arra nem, hogy koncepciózusan valamilyen csoport javára lejtene a pálya.

Írásodból is kiderül, hogy a "demokrácia" lassan szitokszóvá válik. Én szóltam.

livengood 2014.09.26. 20:37:33

@bölcsbagoly: Ha vissza nézed az elmúlt 16 évet minden politikai oldal szidta a bíróságot és mindegyik másfajta bíróságot szeretett volna. Én rengeteg hibát látok a bíróságok munkájában, de messze a legkevesebbet a többi hatalmi ághoz képest. Másfelől, miközben kritikusan figyelem a bíróság ténykedését meg kell állapítanom, hogy a tévedések, hibák igen egyenletesen terülnek, vagy is a bíróság előtt egyenlő vagy. Pont akkora esélyed van egy rossz ítéletre mint bár ki másnak, politikai nézettől, nemtől, bőrszíntől, társadalmi osztálytól függetlenül. Én ezt figyelem, ajánlom nézz utána te is konkrét ügyeknek. Mindenre találsz példát, csak arra nem, hogy koncepciózusan valamilyen csoport javára lejtene a pálya.

Írásodból is kiderül, hogy a "demokrácia" lassan szitokszóvá válik. Én szóltam.

dr Smittpálelnökúr 2014.09.26. 20:37:52

@bölcsbagoly: hazudsz. 68 ezer Ft megtakarítás az áramon?
Mennyi áramot használsz?

Egyébként egy devizahiteles havonta kb 30 ezer Ft árfolyam különbözetet fizet, a fantasztikus felcsúti bugris hazaárulónak köszönhetően.

Vakok vagytok, ez a tény.

panelburzsuj 2014.09.26. 20:38:27

@Kata Pokrivcsák:
Ha Orbánnak "komoly szándékai" lennének, nem barmokkal bástyázná körül magát. Sőt: egyre barmabbakkal.

Gonosz párhuzam: Aczél György - elsimon szőcs géza.

És még hány hasonlótm lehetne találni...

panelburzsuj 2014.09.26. 20:40:44

@Kata Pokrivcsák:
De mondhatnáma "szent földet" is:

Dimény-Romány ----------------------- Fazekas.

kujtorgó 2014.09.26. 20:41:04

@bölcsbagoly: USA speciális, világpénz kibocsátója. Fr.o. Olaszo. államadósságát saját polgárai finanszírozzák jelentős részben, nem tudják fizetésképtelenséggel zsarolni őket külföldről.
Mi nem növelhetjük már érdemben az államadósságot, sőt!
Ez még egy emberöltőre valós ballaszt lesz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 20:44:15

@panelburzsuj:
Figyeled, mennyi epifita társadalomtudós jelent meg itt ma?

panelburzsuj 2014.09.26. 20:47:55

@Hepci:
Virágzanak a fennszülöttek.

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:48:46

@kujtorgó: de 2010 óta nem nőtt érdemben, míg az előző 8 évben 27%-al vagyis 50%-al!

bigmax 2014.09.26. 20:49:10

@bölcsbagoly: tehát te 68 000 ft megvehető lettél.......szánalmasan nyomorult nyugger vagy.(Mennyivel drágábban árulja az MVM az elektromos energiát mint a piaci ár......csak 40 %-al.Számoltasd ki egy a számtanhoz értő emberrel ,hogy ez a te 68k -dhoz képest hányszoros lenyúlás.)
A hazudozás a te műfajod .Konkrét lopás már az is ha pályázat nélkül ,haveri alapon osztják az állami megrendeléseket .Kinek is kellene feljelentenem ?Talán a magyar igazságszolgáltatásnál ?Ugye viccelsz?LOL

panelburzsuj 2014.09.26. 20:50:03

@Hepci:
(Ha felkapaszkodottra gondolsz: az lián. Majd Lián. Kisszövetkezettől Nagygardenig.)

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:50:52

@dr Smittpálelnökúr: nézd én fogadhatok veled. persze nem egy hónap alatt te ökör! te nem kapsz számlát, hajléktalan vagy? A rezsicsökkentés kezdetétől! capisci?

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2014.09.26. 20:54:15

Egyszerűen imádnivaló ahogy itt örjöngenek az mszpfanok csak mert valaki nem fikázós orbánposztot írt :)

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:54:38

@bigmax: te meg a haverjeid vagytok szánalmasak, a folytonos sirámaitokkal. Megnyugtatlak, nálam nem sokat jelent, pedig a gázzal, vízzel, meg a többivel azért elég szép summára rúg az összeg. DE másoknak tényleges segitség. Te viszont tiltakozz a szolgáltatódnál és küld vissza a csökkentéseket.

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:56:38

@eßemfaßom meg áll: kár, hogy az USA nagykövetsége erről nem számol be Baracknak! Hiszen Lendvai elvtársuk sem látja ezt Bécsből.

kujtorgó 2014.09.26. 21:02:48

@bölcsbagoly: Igazad van, az eladósodásba bukott bele a baloldal (a kvázi államcsődbe, az IMF-be, ami ezzel jár együtt stb.). A jobboldal konszolidálni tudta a helyzetet (amennyiben az adósság stagnálását ennek tekinthetjük).
Az adósság csökkentése is szükséges lesz, gazdasági növekedés nélkül ez nem fog menni. (A környező országok adósságballasztja sokkal kisebb, ez versenyelőny.)
Tehát nagy fejlesztésekre az EU forrásokon kívül nincs túl sok pénz. Nem szabad hamis illúziókat kelteni egy politológusi fórumon, bár inkább ez is itt egy kampányfórum 95 %-ban.

torró 2014.09.26. 21:04:46

Na végre! Már hetek óta nem volt ilyen jó gyűlölködés a blogokon. Na ehhez ért a Magyar! De dolgozni azt nem. Nem irigykedni kell, hanem bizonyítani, hogy ti is tudtok pl, jó politikusok leni, meg vagyont gyűjteni,stb. Emberek ha mindig azt nézzük, hogy a másik mit csinál, nem tudunk magunkra figyelni! Orbán valóban ügyes politikus, ezt többen is elismerték már az ellenzék soraiból.Nem értem azt a hozzáállást, miszerint több bukás után vissza kellett volna vonulni. Ember! Ha világon mindenki pár kudarc után abbahagyná amivel foglalkozik, pl tudós, feltaláló, vagy biciklizni tanuló gyereked, akkor hol tartanánk?
Persze a hatalom ilyen. Odacsapódnak a harácsolók és ők rombolják le a házat. Kádár ugyanígy járt. Mindenki lopott körülötte, mire kitudódott bukott a cuculizmus. HaOrbán nem figyel rájuk, alóla is kirúgják a széket.
Az EU politikusai és pénz emberei meg semmivel sem külbek Orbánnál. Így működik a politika. A tömegnek cirkuszt és kenyeret! És vicsorogni is lehet, de nem mész vele semmire.

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 21:05:46

@eßemfaßom meg áll:
Nem MSZP-fanok. Nácik. Vagy ha úgy tetszik: liberálfasiszták.

bigmax 2014.09.26. 21:08:11

@bölcsbagoly: én nem siránkozok ,mert már megtanultam ,hogy ezt az országot mindig hülyék irányítják.Veled ellentétben én tudom ,hogy lehetne az országot rövid idő alatt rendbe tenni.Nehéz elviselni ,hogy a hozzád hasonló ökrök szétbarmolnak mindent ebben az országban.
Ha piaci áron fizethetném az általam fogyasztott közmű díjakat akkor a gazdád alamizsnája fel se tűnne a számláimon.Amíg dupla annyit fizetek az áramért mint egy európai addig számomra nulla az amit a tolvaj bandád kegyeskedik kamuból csökkenteni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 21:09:50

@panelburzsuj:
TG most nagyon beletrafált a témaválasztásba.
Mindkét oldal mozgósította a szellemi (?) tartalékait (BLASZ 3. Narancsgatyamadzag Team vs. Gyurcsótány Utolsó Követői Seggszagának Emlékgyűjtői), így már több a hozzászólás, mint mostanában a havi poszt alatt 1 hónap alatt.

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 21:13:23

@bigmax:
"...én tudom ,hogy lehetne az országot rövid idő alatt rendbe tenni."
Azt a kurva életbe!

bölcsbagoly 2014.09.26. 21:16:07

@Tudományos libsizmus: ne csodálkozz rajta, ezek már csak ilyen észlények! Mindig, mindent, mindenkinél jobban tudnak. Elméletben. Csak a gyakorlattal van bajuk, mivel kétbalkezesek a szerencsétlenek...

bigmax 2014.09.26. 21:19:08

@bölcsbagoly: mondod te aki soha egy ft hasznot nem termelt még.Te eddig csak pénzbe kerültél ennek a hazának......szép pénz 70 év után.Mikor fizeted vissza a nemzetnek a rád pocsékolt vagyont?

barany 2014.09.26. 21:19:52

@bigmax: Íme a tipikus, nagyképű balliberális díszpéldánya. Aki lazán lekezel másokat, sokkal okosabbnak és tisztességesebbnek tartva magát náluk. Miközben annyira buta, hogy még azt is képtelen felfogni, hogy mennyire az.

dr doktorka 2014.09.26. 21:20:31

@Tudományos libsizmus:

Na, azzal a három perces tudományos kiépzéssel amit Kocsis Mátétól kaptál, nyilván tudod, hogy ki is az ország alegnagyobb, ráadásul nemzetközileg konspiráló magyar libsi politkusa?
Segítek: az illetőt SOROS finanszírozta és képezte ki külföldön. (egyfajta fideszKGBéla az illető)

Megoldás:
Orbánya Viktor a LIBERÁLIS INTERNACIONÁLÉ alelnöke!

bigmax 2014.09.26. 21:22:07

@barany: ennyire szégyelled a múltad?Balos max a fajtád volt amikor belőlük húztál hasznot.

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 21:22:16

@bölcsbagoly:
A gyakorlat sohasem akar úgy alakulni, mint az elméleteik:) Kommunista, liberális, egy kutya.

panelburzsuj 2014.09.26. 21:22:29

@Hepci:
TG túlspilázta.

Hullafáról adijó,
Orbán mellett ülni jó.

Erre ugyanennyi komment jött volna.

dr doktorka 2014.09.26. 21:24:29

@bölcsbagoly:

Már megint a libsiket szidod te egykori MSZMP-s komcsi? Rázod a rácsodat, nehogy megbukjon a jelenelegi seggvezéred, mert akkor már nem tudsz kihez átállni megélhetési birkamenetelőnek.

bigmax 2014.09.26. 21:25:16

@Tudományos libsizmus: @barany: nálad nem nehéz okosabbnak és tisztességesebbnek lenni.....

panelburzsuj 2014.09.26. 21:26:18

@Hepci:
(2. megállapítás: grandiózus punnyadás volt, de legderekabb leninünk azért éberen tartotta a lángot...)

barany 2014.09.26. 21:26:55

@Tudományos libsizmus: A liberálbolsevik szerintem találóbb. De a nihilista sem rossz. Az biztos, hogy a klasszikus liberalizmushoz, Kossuth, Deák, Eötvös szabadelvűségéhez semmi közük. Valaki nemrég a jakobinusok utódainak nevezte őket. Az tény, hogy a társadalom alapját képező minden értéket -nemzetet, hazát, családot, vallást, nemzeti hagyományokat, stb- támadnak, megsemmisítésükre törekednek.

bigmax 2014.09.26. 21:27:50

@Tudományos libsizmus: tipikus "túliskolázott" proli gondolkodás mód.

élveteg 2014.09.26. 21:28:15

Hááát igen Tehetséges az biztos Nemhiába nézték ki annak idején Gyuri bácsiék is Meglátták benne a tehetséget amit felhasználhattak volna a maguk szempontjai szerint Ámmmm .... Gyuri bácsi úgy látszik öregszik ))) 2010 után a föld legtehetségtelenebb politikusát a Bajnait kezdték el pénzelni De hamar belátták hogy kár a pénzért ,belefeccölhetik akár a világ összes lovéját a Bajnai képességeiből a Bivajbasznád alsói polgármesterválasztás megnyerésére se telik Le is vették a tábláról hamar

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 21:30:31

@bigmax:
Gondolkodásmód. Egyben kell írni.

dr doktorka 2014.09.26. 21:30:54

@♔batyu♔: "Amíg pozitív a GDP, amíg rezsicsökkentés van"

Micsoda szép kádári korabeli proletár igényeid vannak. Rezsicsökkentés! Hú de jó! Már megint nem dolgozni akar a komcsi magdfajtája, hanem a mások munkájából lopni. Ezt csináltátok 40 éven át, most csak folytatjátok.

Pozitív GDP? Te abból mennyit kapsz, hogy 50 ezerrel többautó gördül le egy évben a multi cégben? Csak ettől ugrik a GDP megatívból pozitívba 2011 óta, semmi mástól. Aztán a a multi fogja az összes profitot, aztán menekíti is ki előletek. Ismeri ezt az országot, majd hülye lesz megbízni benne.

profilo 2014.09.26. 21:32:38

@panelburzsuj:

Á dehogy.
Erre és csak ennyire te sem jöttél volna ide.
:)
Ez a túlspilázás téged is bepörgetett.
Az idióta és nagyképű Hepcinek abban igaza van,hogy a témaválasztás sikerült.A szar kellően büdös és rajzanak a legyek.
Itt vagyunk mind.
:)
Csak ti játszátok meg magatokat,a kívülállót - megjegyzem:rosszul! - alakítva.

:D

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 21:33:56

@bigmax:
A mondatot pedig nagybetűvel kezdjük.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 21:34:14

@panelburzsuj:
Régi dakota mondás: minden punnyadást követhet 1 még nagyobb punnyadás.
Hová tűnt Lenin, most, amikor nagy szükségben a haza?
Vagy ő állna néhány újdondász, a pontos jéket és elipszilonokat következetesen keverő nari-nikk mögött?

dr doktorka 2014.09.26. 21:36:17

@barany: "a társadalom alapját képező minden értéket -nemzetet, hazát, családot, vallást, nemzeti hagyományokat, stb- támadnak,"

Most ugye arra gondolsz, hogy a nemzet fiai és családjai Orrbánya eftársék elől menekülnek 100 ezer számra megélni a hanyatló Nyugatra?

Aki meg teljesen használhatatlan Nyugaton, az meg az alternatíva hiánya miatt marad Orrbányisztánban birka vallásúnak, aki a nemzeti hagyományok alapján naponta 10-szer vezethető a falnak.

Szindbad 2014.09.26. 21:36:25

Orbán Viktor jelentősége, képességei, eredményei csak Hugo Chavezéhez hasonlítható.

bigmax 2014.09.26. 21:36:31

@Tudományos libsizmus: direkt írtam kicsivel ,hogy elélvezz tőle!

profilo 2014.09.26. 21:38:54

@bigmax:

Hát ez van,ha két proli vitatkozik.

:)

bigmax 2014.09.26. 21:40:58

@profilo: inkább legyen valaki proli mint olyan mint a fajtád.

profilo 2014.09.26. 21:43:30

@bigmax:

Igazad van. Ne is próbálj megváltozni. Csak baj lenne belőle...

:)

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 21:43:31

@barany:
A liberálbolsevik szerintem is találóbb.

Azonban miután orrba-szájba kommunistáznak újabban, sőt büdöscigányoznak, úgy vélem, nagyobb most a konjunktúrája a liberálfasisztázásnak. Egyébiránt biztos vagyok benne, hogy rövidesen mocskoszsidózni is fognak. Erre bárkivel fogadást kötök:)

Kossuthot, Deákot, Eötvöst "leliberálisozni" a világ egyik legnagyobb demagógiája. A XIX. középső harmadában egészen mást jelentett a "liberalizmus", mint ma. Bizonyos értelemben épp az ellenkezőjét értették alatta.

De ez legyen a tegnap liberálbolsevisták, holnap liberálfasiszták problémája:)

panelburzsuj 2014.09.26. 21:49:21

@profilo:
OK, volt ma itt tán egy-kettő "tárgyszerű" kisiklásom - de alapvetően azért hoplitával meg Hepcivel baromkodok.

wolves84lb 2014.09.26. 21:50:25

@albert90: Bazdmeg...ahányszor elolvasom a hozzászólásodat, egyszerűen nem tudok napirendre térni felette. Te tényleg elmebeteg vagy. Meg a retardált apád is.

Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy 2014-ben a te szavazatod pont annyit ér, mint az enyém. Spártában tégud tuti lebasztak volna a hegyről, mint életképtelen egyedet.

wolves84lb 2014.09.26. 21:52:44

@♔batyu♔: te csak ne ostobázz senkit, te népművészeti agyagedény...a kutyám által nemrég kinyomott szarnak is több értelme van, mint neked.

panelburzsuj 2014.09.26. 21:52:51

@Hepci:
Nem gondolnám, hogy az ő figuráját csak úgy kisujjból ki lehetne találni, vagy csak úgy át lehetne szabni.

Talán távol blúzol.

Meg hát öregecske - az olyat meg akár baj is érheti...

bigmax 2014.09.26. 21:54:06

@profilo: Miből gondolod ,hogy érdekel a véleményed ?
Ne erőltesd a humort ,mert az nem a te műfajod.

profilo 2014.09.26. 21:55:13

@panelburzsuj:

Könnyed ujjgyakorlatok...
Azért az rendes dolog,hogy hagyod néha levegőhöz jutni szegény HaFr-t.
:)
Nem volt könnyű hete Béndeknek...

profilo 2014.09.26. 21:58:21

@bigmax:

Közel sem viccnek szántam!
:)
És egyenesen tragikus az,hogy te ezt humornak,humorosnak vélted.
:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 22:00:18

@panelburzsuj:
Mi történt volna vele, félrenyelt 1 narancsot blúzhallgatás közben?

Ki az a HaFr és mit csináltok együtt?

6.Lenin 2014.09.26. 22:01:27

@panelburzsuj:

"Talán távol blúzol."

Itt blúzolok és élvezem ezt az óriási szellemi párviadalt.

www.youtube.com/watch?v=ALU5g6Qqi08

bigmax 2014.09.26. 22:03:32

@profilo: nem sikerült értelmezned a kérdésem ?Csöngess be a szomszédodhoz ,hogy segítsen értelmezni.

vizitor 2014.09.26. 22:07:52

@Fedor: Azért abban még bízom, hogy itthon darabra tényleg annyik lettek a voksok, amennyit bejelentettek, és azokat valódi emberek jogosan adták le. A Krímben már ez se stimmelt.

profilo 2014.09.26. 22:09:25

@bigmax:

Hogyne sikerült volna!
Miből gondolom,hogy érdekel a véleményem?
Hát abból,hogy még mindig itt firkálgatsz nekem,ahelyett,hogy valamelyik kereskedelmi televízió agyzsugorító adását néznéd.
:)

Bogyó 2 2014.09.26. 22:11:07

Egyértelmű, hogy Orbán évei elvesztegetett évek. Persze megint a szokásos hülye érvek, hogy Gyurcsányék alatt mennyivel nőtt az adósság, most meg nem annyival. Hogy közben világválság volt, hogy Gyurcsány reformjait megfúrták, hogy náluk nem volt kétharmad, az nincs említve, pedig nem lényegtelen körülmények. Ettől persze menniük kellett mert persze bénáztak, de a sokkal hatékonyabb eszközöket tekintve, gyakorlatilag országosan Orbán akaratának korlátja nincs, az eredmény 5 év alatt a szinten tartás? Ennek kell tapsolnunk? Ez a gazdaság helyzete, aki kicsit körbenéz, látja, hogy mennyire vannak felfutóban vagy sem a valós piaci helyzetben lévő vállalkozások. Nem Simicskáról vagy Mészáros Lőrincről szólunk.

Kicsi kis ésszel gondolkodva egyértelmű, hogy a versenyrontó monopóliumok kialakítása az országnak rossz, s hiába tapsol a rezsicsökkentésnek itt valamelyik nagyokos, számolgatva a rezsijét, hát én vissza is küldeném a rezsicsökkentésemet, ha ez a nagyokos megfizetné nekem a rám kivetett új adókat, és megemelné a fizetésemet annyival, amennyivel reálértékben is emelték abban a bizonyos elmúlt 8 évben.

Itt nem 20 év elrontott dolgait teszik rendbe, hanem a 20 kevés eredményét is lerombolják. Azt amire én valamilyen szinten büszke voltam, hogy volt olyan közt. elnök, aki bírálni merte a kormányt és az ellenzéket is, hogy volt olyan AB amelyik képes volt korrigálni és alkotmányossá tenni a megszorításokat, hogy a közmédiában a kormánypárti politikusok botrányai is vezető hírként voltak tálalva és nemcsak neten, vagy 1-2 még létező más hangú médiumban hallhatunk róla, miközben agymosásszerűen játsszák be két héten át ugyanazt a lejárató snittet az ellenzékről, hogy nem végrehajtók ültek a polgármesteri székekben, hanem valódi önkormányzás folyt a településeken, hogy nem tették tönkre a falvakat, bár ezt már Gyurcsányék elkezdték, csak Orbánék nagyobb lendülettel teszik annak ellenére, hogy a falvakban magas a támogatottságuk.

Persze, nem volt jó az a demokrácia, sok hibával küszködött, igen, a bankok túl sokat engedhettek meg maguknak, talán a közmű-szolgáltatók is, de nem ilyen áron kellene ezt megoldani.

Valahogy olyan érzésem van, hogy ez az ország nem nőtt fel soha, megszokta az autokratikus állapotokat, egyszer az életben volt egy rossz minőségű demokráciája 20 évig, s azt hiszi, hogy a megoldás a visszatérés apucihoz a demokrácia kidobásával. Mintha a jobbágyfelszabadítás után munkát vállaló, de átvert paraszt azt gondolná, jobb lenne ismét jobbágy lenni a földesúrnál, robotolni, dézsmát, tizedet, első éjszakát megadni a megélhetésért, nem jut eszébe, hogy talán ki lehetne próbálni a szabad munkavállalást másik, tisztességes módon eljáró gazdánál is. Nem hisszük el Svájc és Hollandia példáját, szerintünk csak a putyini,meciari, chavezi, azeri,chavezi út lehet a jó, nem látunk át a Lajtán.
Egypártrendszer, központosítás, külföldi tőke kiszorítása, pártgarnitúra földesúrrá válása, a választások formalitássá züllesztése. Ennek tapsolunk.

bigmax 2014.09.26. 22:13:27

@profilo: legyen a tiéd az utolsó szó......megengedem .

wolves84lb 2014.09.26. 22:13:31

@bölcsbagoly: hát a manyupot azt kurva jól megoldották, azóta is várom viktortól a névre szóló levelet a névre szóló nyugdíjszámlámról, ahol elvileg látnom kéne mi a fasz lett azzal a 4,5M ft-tal, amit akkor benyúltak tőlem. Valahogy nem érkezett meg.

"miért gondolod te is, hogy 4 év alatt rendbe lehet hozni mindazt amit a genszterváltás 20 éve alatt elrontottak?"

Vagyis az első orbán-kormány is a gengszertváltás résztvevője volt. köszönjük, ilyen beismerést fideszbuzitól ritkán kapunk. Biztos nem lőttél mellé? Mi lesz, ha a főnököd lecsekkolja, ma mit alkottál a blogokon, és mégsem lesz plusz pénzed a csirkefarhátra?

Hülye fasz...

Amadeus62 2014.09.26. 22:14:53

A kurva anyját minden fidesz szavazónak! Meg a felmenőiknek is!

panelburzsuj 2014.09.26. 22:15:01

@Hepci:
A HaFr? Pártelnöknek mondja magát. Holnapután települ ki hozzád: hafr.blog.hu/2014/09/22/beszelgetes_a_konzervativ_part_lehetosegeirol

Amúgy nemzeti együttműködünk: én bosszantom, ő meg igyekszik jó pofát vágni hozzá.

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 22:16:05

Az is tetszik, amikor buziznak, na kik: a libsik. Akasztják a hóhért:)

wolves84lb 2014.09.26. 22:20:23

@barany: "Nem tudom, hogy a sok Orbán ellenes hozzászóló ennyire buta (már bocsánat) vagy ennyire elfogult? Vagy esetleg mindkettő?
Orbán elsősorban nem azért zseniális politikus, mert kétszer nyert választást 2/3-al, hanem azért mert a 2010-ben örökölt csődtömeggel, közte nem egy "időzített aknával", sikerült, unortodox módszerekkel megbirkóznia."

1. nem zseniális politikus, hanem zseniális maffiózó
2. az elsőt a szocik bukták 2/3-dal, a másodikat kajakra elcsalták. persze nem úgy, mint nagy elődei, rákosiék, hanem olyan fúrmányos nemzeti-módon. Aki nem vak és hülye (te melyik nem vagy?), az pontosan látta-látja ezt.
3. A csődöt gyakorlatilag kósa és szíjjártó okozta, akik két hét alatt bedöntötték a forintot a hülye rémhíreikkel. ha nincs bajnai, akkor orbán tényleg nagy bajban lett volna - ezt még ő is elismerte.

De neked hiába írom ezt le, ilyen erővel hordhatnék a Dunába is vizet.

Amadeus62 2014.09.26. 22:21:34

A kurva anyját a szijjártónak meg a rogánnak is! A töredékéért amit cuslág meg a simon lopott, leülték! Ezeket meg a fidesznyik polt peti féle ügyésség védi! Rohadjon meg mind! Megittam ma este 3 üveg bort, nekem ez jólesett, nekik meg a börtön esne végre jól, rohadjon meg az összes álszent kommunista fideszes tetü!

wolves84lb 2014.09.26. 22:26:11

@bölcsbagoly: "te meg a haverjeid vagytok szánalmasak, a folytonos sirámaitokkal. Megnyugtatlak, nálam nem sokat jelent, pedig a gázzal, vízzel, meg a többivel azért elég szép summára rúg az összeg. DE másoknak tényleges segitség. Te viszont tiltakozz a szolgáltatódnál és küld vissza a csökkentéseket."

Ekkora trollt :))))

3 hozzászólással előbb még úgy közölted a 68k-t, mintha az akkora csoda lenne (te, van autód? szoktál tankolni? csak mert ferit basztattátok a 300 ft-os benzin miatt...most valamiért nem téma, h a kormány hozzányúljon a jövedéki adóhoz...sőt, mintha a gázolajét pont ők emelték volna meg...na mindegy, nem zavarlak össze), most bedobod, hogy neked igazából nem is számít. Egy üres lufi vagy, bazdmeg...

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 22:27:28

@wolves84lb:
Figyelj már. 2010 óta minden héten bedönti Kósa a forintot. 2010 óta államcsőd van. Éhséglázadások vannak. Nem látod? Már ki is tört a forradalom.

Bogyó 2 2014.09.26. 22:27:32

@maxval a bircaman: "S tévednek a ballibek, amikor az éppen nyugaton is zuhanó vesztes modellt akarják erőltetni."

Azt mond meg Észtországban, Lettországban, Szerbiában, Szlovákiában is tévednek ezek a "hanyatló" nyugati modellet erőltetők? Ezek az országok messze megelőztek bennünket, és igen, Orbán alatt is egyre jobban húznak el az erőlködésük közepette, Szerbia persze még nem jár előttünk, de valahogy ő se Oroszországhoz akar csatlakozni, hanem a "hanyatlókhoz" és már elég sok mindent megtettek ezért. Pedig náluk a haverság is megvan, de azért eszük is van. Több mint nekünk, úgy tűnik.

Ez a "hanyatló Nyugat" duma már akkor dívott, amikor szerintem még egyikünk se élt, s lám ismét ezt halljuk, de a tények azért makacs tények, én inkább megvárnám a teljes lehanyatlást, amikor majd svájci és holland gazdasági menekültek könyörögnek a Seremetyevón bebocsátásért és a 180 milliós orosz nép legalább egy világmárkát képes lesz összehozni a Gazpromon kívül, csak olyanokat, mint a 8 milliós svédek Volvója vagy Ericsonnja, majd akkor szólj ismét, hogy arccal Kelet felé! Addig hadd szeressek én inkább Nyugat-Európával egy levegőt szívni, gazdasági, emberjogi vagy kulturális téren egyaránt.

Amadeus62 2014.09.26. 22:30:55

@maxval a bircaman:

"S tévednek a ballibek, amikor az éppen nyugaton is zuhanó vesztes modellt akarják erőltetni."

A kurva anyád a "ballib" és pont olyan hülye vagy mint az 50-es-80-as évek komcsijaik akik a haldokló nyugatról pofáztak. Idióta kommunista barom!

Blogger Géza 2014.09.26. 22:32:52

Jó elemzés, tetszik. Egy dologban nem értek vele egyet: biztosan lesz Orbán Viktornak szobra (és szerintem a Nagy Imre temetésén elmondott beszédet fogja megformázni - legalább az egyik), mert nála ezerszer vitatottabb történelmi személyiségeknek is van. (Ferenc Józseftől kezdve Horthyn keresztül Kádárig)

Amadeus62 2014.09.26. 22:33:00

@Bogyó 2:

És még Szlovéniát kihagytad akik szarabb helyzetben voltak mint mi és mégis megelőztek minket! Idióta minden kádárista fideszes, mszp-s, ez az igazság! Paternalista balfasz az összes!

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.26. 22:34:31

Orbán Viktor játssza legjobban ezt játékot, igen, erre már van tapasztalati bizonyítékunk. Nekem viszont vannak kétségeim abban, hogy ha hirtelen előbukkanna valaki, aki még Orbánnál is jobban játszik, akkor az majd meg is veri őt, de még abban sem lennék biztos, hogy évekig beszélünk róla. Ez lenne ugyanis, ha az "adminisztratív" résztől, meg úgy általában a kiinduló helyzettől eltekintenénk. A dologról George Weah jut eszembe, aki jó kis focista volt, de szemernyi esélye sem volt, hogy a focivébén is lássuk (mert libériaiként csak ő volt jó, nem egy egész válogatottnyi), meg egy tejfölösképű, félművelt fideszes srác, akit szinte viccből indítottak a 2006-os önkormányzati választásokon, és megválasztva találta magát.

Tudományos libsizmus 2014.09.26. 22:35:08

@maxwal a legnagyobb fazon. Ír egy modatot. Öten ráugranak és kész esszékben cáfolják egy mondatát:) Lássuk be, ez a nagyság jele.

Blogger Géza 2014.09.26. 22:38:11

@wolves84lb: A csőd 2008-2009-ben volt, Kósa nyilatkozata semmiféle csődöt nem okozott. Max kicsit jobb helyre tette az árfolyamot.

Amadeus62 2014.09.26. 22:40:10

@Blogger Géza:

A kurva kommunista anyádnak lesz szobra! Fasz hazudós fideszes barom!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 22:40:17

@panelburzsuj:
Na, ennek a HaFr faszinak már van 1 jó pontja: a Villa Bagatelle-ben a legjobb az Esterházy-torta Budapesten (és a málnás opera se megvetendő). :D

panelburzsuj 2014.09.26. 22:49:41

@Hepci:
Hát talizzatok a málnásban! :)

margueritka 2014.09.26. 23:02:29

Az a JÓ POLITIKUS, akiből egy maffiózó lesz, az már nem jó politikus többé. És az az elemző, aki nem képes objektíven észrevenni, hogy egy gengsztert dicsér, az nem elemző, az csupán egy udvari seggnyaló.

graycivil 2014.09.26. 23:03:33

@jólmegmondja: Teljesen igazad van. Már a megyei jogú városokban is csak zeneadók vannak, amelyek minden órában zengik Le Sopeau helyi kiskirályainak dicshimnuszát az MTI ingyenes hírtárából.

graycivil 2014.09.26. 23:09:47

@Bogyó 2: A "brutális eladósítás" mantra az egyik legnagyobb hazugság. Amint azt már többször leírtam, Le Sopeau a maga 4 évében jobban rontotta az adóssághelyzetet, mint az előző kormányok bármelyik 4 éve.

Ugyanis senki nem veszi figyelembe, hogy az előző kormányok MEGTAKARÍTOTTÁK a manyup vagyont, míg Le Sopeau ELSZÓRTA azt. És senki sem veszi figyelembe, hogy a devizatartalék 2002-2010 között 12 Mrd euróról 30 Mrd-ra nőtt. És ebbe még nem számítottam bele a Paks2 miatti alsőhangon is 3000 Mrd Ft-os orosz hitelt.

Tehát megy a hazudozás ezerrel. F.Y!DESZ

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 23:16:35

@panelburzsuj:
Nem láttam, hogy meg akarná vendégelni a megjelenteket.
Az Esterházy + Opera + Villa Bagatelle trióért cserébe hajlandó lennék fél órán át hallgatni a világmegváltó gondolatokat. :)

panelburzsuj 2014.09.26. 23:29:36

@Hepci:
Babkonzervvel meg rezsicsökivel is romba lehet dönteni dszídípít, költségvetést, nemzetgazdaságot - és erre folhorkan a konzervatív polgár, hogy hát és én hol vagyok? Én már egy Esterházy + Opera + Villa Bagatelle triót se érek??

Na hát ezért nem lesz nálunk konzervatív polgári kormányzat. Arra a KDNP fölső kapcsolatának pénze se lenne elég.

graycivil 2014.09.26. 23:34:37

"Orbán tényleg jó politikus volna, Török úr?

A cikk második bekezdésében imígyen szólt: „Két fő állításom lesz. Az egyik úgy szól, hogy Orbán Viktor baromi jó politikus.”"

koznaplo.blog.hu/2014/09/26/orban_tenyleg_jo_politikus_volna_torok_ur

"… Jézus atyaúristen … gondoltam. De azért kitartóan végigolvastam értekezését. Aztán elgondolkodtam. Ha egy Török Gábor formátumú és felkészültségű szakember ezt gondolja Európa legnagyobb politikus-maffiavezéréről, akkor mi lehet a fejekben úgy általában?"

Mindegy, hogy mit, csak írjanak...:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.26. 23:35:49

@panelburzsuj:
Aki a Hegyvidéken akar hódítani, annak fel köll készülnie a magaslati járulékos költségekre - és ettől még hol van, hogy szavazzak is HaFr úrra.
A VB pékségében egyébként kb. 800 Ft egy jobbfajta, 40 dekás kenyérke, mondjuk HaFr befizethetne heti egyre, két éven át, mert erre még én is sajnálom a pénzt.
Még gondolkodom, melyik lekvárt kérjem mellé...

panelburzsuj 2014.09.27. 00:01:44

@Hepci:
A betyárját!

Most, hogy így bemerültünk a voksvásárba - lehet, hogy engem is kortesebédeltettek már, csak párt nem volt még hozzá?

Uramisten, mire készülsz?? :))

lombozódó 2014.09.27. 00:10:11

bölcsbagoly 2014.09.26. 20:29:27
Akkor már Te egy ipari nagyfogyasztó vagy. Tálán a tarifákkal is manipulálsz ??

lombozódó 2014.09.27. 00:19:56

dr Smittpálelnökúr 2014.09.26. 20:33:56
Milyen hülyeséget írsz.
A második világháborút nem csak a két vezér irányította ott olt főleg Anglia és Amerikai is. / kavartak is bőven, főleg az amcsik a haszonért /

ingyenebed 2014.09.27. 00:51:44

Gábor,

na ez a link, amit fentebb ígértem.
ez az elemzés, nem az amit te csinálsz.

tldr.444.hu/2014/09/18/a-ner-elkerulhetetlen-bukasa/

ingyenebed 2014.09.27. 00:54:24

@Amadeus62:

ez a bircaman egy f*sz, aki mindehova odahányja a hülységeit.
a vincentről már ki lett bszva.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.09.27. 02:11:25

@unionista...:

Török Gábor csak politikai szempontból elemez.
Csak azt nézi, hogy sikeres-e egy párt, egy politikus vagy sem.

Ez pedig független a közjótól.

S viszont. Csak mert valaki tesz a közjóért attól még nem lesz sikeres politikus, sőt politikus sem lesz, sőt még pórul is járhat.

lásd például a sümegi várat üzemeltető vállalkozónak, akinek a magánberuházásból maradt egy kis aszfaltja, s hogy ne vesszen kárba leaszfaltoztatott egy közutat is, amihez ugye nem volt joga, ezért jól megbüntették.
Na így jár aki a közjóért tesz.

gázóra ellenőr 2014.09.27. 05:25:02

@bölcsbagoly: Mi van vén ávós? Még nincs takarodó az elfekvőben?

gázóra ellenőr 2014.09.27. 05:27:12

@bölcsbagoly: Már megint ballibsizésre élvezel tata? Le tudod írni mi a ballibsi, vagy csak megtetszett a szó?

gázóra ellenőr 2014.09.27. 05:30:17

@eßemfaßom meg áll: Az még imádni valóbb hogy emeszpé fannak hisztek mindenkit, ti birkák, akik nem Viktor faszát szopkodják.
@Amadeus62: Ez nagy tévedés. Szlovénia mindig is előttünk volt.

gázóra ellenőr 2014.09.27. 05:33:27

@bigmax: "szánalmasan nyomorult nyugger vagy." De még az is kiderült róla hogy anno maga jelentette fel a fekete vágásokat.

@bölcsbagoly: Te ostoba ávós nyugger! Tudod mi a különbség ha egy állam kifelé van eladósodva, vagy a saját állampolgárai felé?

s.g.l. 2014.09.27. 05:45:22

Ilyen luxusvillája van a puritán kormányzást ígérő Szijjártónak (+fotók)
2014.09.27. 04:05 - eroica

Korábban puritán és plebejus kormányzást ígért Orbán és Szijjártó is. Idézzük Szijjártó egyik 2006-os közleményét, amiben a "luxusbaloldalt" támadta.

SZIJJÁRTÓ: "Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is."

Aztán hatalomra kerülve a "plebejus" Orbán a 180 négyzetméteres Nándorfehérvári termet rendezte be az irodájának.

A magát szintén plebejusnak mondó Lázár 23 millióba kerülő fácánvadászatot tart.

Rogán ingatlanjainak növekedését pedig már a vagyonnyilatkozata sem bírta követni.

fideszfigyelo.blog.hu/2014/09/27/ilyen_700_negyzetmeteres_luxusvillaja_van_a_puritan_kormanyzast_igero_szijjartonak_fotok#comment-form

s.g.l. 2014.09.27. 05:49:24

@s.g.l.:

Természetesen mindez rezsicsökkentésből, megtakarításból, / közpénzmegtakarításból, olyan fideszesen)

Tessék mondani a közpénzből milliárdossá vált miniszterÁlnokot mikor számoltatják el a vagyonával?

Nem veszik észre mennyire igaz a modás: a fejtől büdösödik a láb?
Az egész fideszlábvezetés büdös!

kigyurt álat 2014.09.27. 06:19:40

@s.g.l.:
"Jobb, ha nem olvassák azok, akiknek szent meggyőződésük, hogy Orbán Viktor istenkirálycsászár, de azok sem, akik szerint a magyar nép legnagyobb ellensége. Csak felidegesítik magukat, annyit pedig nem ér az egész."

Nem fogadtad meg a tanácsot.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.27. 08:08:29

@Amadeus62:

Ők a haldokló kapitalizmusról beszéltek, kistahókám, nem a haldokló nyugatról. A különbség óriási.

h.kovacs 2014.09.27. 08:09:00

szerintem orbán a magyar nép legnagyobb ellensége, ezért nem is olvastam tovább a cikket, miről szól ?

tcom 2014.09.27. 08:35:25

Csalódtam Törökben. Mit is nevez ő demokratikusnak? Hogy törvényeket hetente írnak át a hatalom érdekeinek megfelelően? Hogy az önkormányzatok jogait minimalizaltak? Hogy a legjelentősebb médiumokat sikerült a 2-3 év alatt milliárdossá támogatott emberekkel megvetetni (TV2, ClassFM)? A maradékot pedig folyamatosan igyekszenek tönkre tenni? A föld támogatások nagy részét gazdák helyett fideszes maffiózónak adni? A trafik pályázatokról már kommentet sem kell fűznöm.

Gábor! Az EU-s jobboldal annak a határán van hogy kirekessze Orbánt köreiből. Az adósság stagnál es nem csökken? A fiatalok soha nem látott módon hagyják el a reménytelen országot. Ez lenne Orbán hatalmas eredménye?

A Fidesz, Orbán győzelmét valamiféle igazolasnak látod. Ja ha képes volt kétszer kétharmadra akkor ő már is hatalmas politikus. Miféle 5 osztályos királyi híradón elő nyugdíjas logika ez? Miért nem beszélsz az elképesztő nyílt korrupcióról? Miért nem beszélsz a már-már csaucseszkui szintű szokásokról? Hogy stadion a kert végébe állami pénzen? Várba költözés 50 milliárdért? ...

Csalódtam.

tcom 2014.09.27. 08:39:33

@h.kovacs:
Jól tetted. Nagyjából mindig lelkesen egyetértve olvastam Gábor blogját, de ez most megváltozott. Mar várom a következő írást, ami Kádár nagyszerű politikusi mivoltáról szól. Hiszen majd 40 évig uralkodott. Es igazából csak ez számít.

tcom 2014.09.27. 08:41:51

Egyszer megkérdeztem egy Angliában dolgozó fiatal ismerőst, hogy ő kire szavaz Magyarországon. Azt mondta az Angol királynőre.

gázóra ellenőr 2014.09.27. 08:45:43

@maxval a bircaman: Szeretnék velük együtt haldokolni.

gázóra ellenőr 2014.09.27. 08:48:06

@Tudományos libsizmus: Mi van KISZ titkár elvtárs? Elő teccett bújni a főnöke seggéből?

ff48bp 2014.09.27. 08:50:33

Igazán furcsa, hogy a politikai lépéseket megűjító politikusról beszélve nem akarunk új fogalmakat bevezetni magunk is. Azt mondjuk itt demokrácia van, mert szabad a sajtó, szabad választás van, stb. Én meg azt mondom, hogy ennek ellenére diktatúra van, csak nem a hagyományos diktatúra, hanem olyan, amire eddig nem volt szó. Én úgy mondanám: demokratikus diktatúra van. S hogy ez fából vaskarika? Talán mégsem. Vegyünk egy példát: ha azt akarom, hogy a golfpályán a lukba menjen az ütés, hogy érem el? Két módszer is van rá: egyrészt beütöm, másrészt úgy alakítom a domborzatot, hogy beguruljon a labda abból a szögből, ahonnan ütöm. Na valami ilyen van ma itt is. Nem kell ahhoz diktatúra, hogy egy párt hatalmon maradjon, elég úgy alakítani a körülményeket, hogy mindenképpen nyerjen. És ezt lehet demokratikus eszközökkel is. Vagy vegyük a médiát. Szabad a média, mondhat bármit, csak éppen tájékozódni nem hagyják kormányzati ügyekben, mert csak annak nyilatkozik fent nevezett, akiről tudja, hogy jó színben fogja őt ábrázolni. Azt azért már gondolom sokan észre vették, hogy Orbán Viktor jobban tud érvényesülni megírt szövegekkel, megbeszélt témákkal, mint egy vita kereszttüzében, esetleg riporterek kérdéseire válaszolva. Marad tehát a nemzeti médiák tájékoztatása, aztán a többi tévétársaság már átveheti ezeket a híreket. Fokozatosan minden állami ellenőrzés alá kerül, ami lényeges a hatalom gyakorlásához és fenntartásához, nemcsak a nemzeti tévék. És mindez demokratikus eszközökkel, hiszen a parlamenti többség mindenre elég. Ellenzékre igazából nem lenne szükség, hiszen csak bábok, de a demokratikus diktatúra abban is különbözik a hagyományos diktatúrához, hogy a demokrácia látszatát mindig megőrzi. A lényeg, hogy a labda beguruljon a lyukba. Mindig. Örökkön örökké.

tcom 2014.09.27. 08:51:06

@maxval a bircaman:
Ezt kell megint megélni, hogy haldokló kapitalizmusrol beszéltek?
Kapitalizmus? Miért van mellette más életképes?
Tiszta kommunista attitűd.
Meg van ugye a liberalizmus, mint ördögtől való. Mert milyen rettentő rossz is a szabadság?

Szerintem meg arról van szó, hogy a magyar nem képes élni a demokráciával. Nem képes versenyezni a világgal. Elmaradott oktatás rendszer, a diktatúra alatt kinevelt funkcionális analfabéta tömegek. Vezér kultusz. Lustaság. Szervilizmus. Évszázados onsajnalkozas. Csőd.

no_successful2 2014.09.27. 08:54:06

Előre bocsátom nem vagyok Orbán Fan !
Szerintem azonban van még egy nagy különbség Orbán, meg a Ballib politikusok között. Elmondok egy sztorit. Meg nem mondom már mikor történt, de azt biztosan tudom, hogy akkor már a Fidesz komoly politikai erő volt. De még nem kormánypárt. Viki még focizgatott.
Egyik ismerősöm, (aki egyébként balos beállítottságú) látta vikit a haverokkal, (igen neki vannak haverjai, hogy úgy mondjam átlagember módjára szocializálódott, és nem folyton valami f.szom cég elnökségében ücsörög, valami jelképes pozícióban) egy autóban mentek valami kispályás bajnokságra.
Nem is ez a lényeg, hanem hogy ezt nem kísérte semmi PR sajtókampány stb hogy hű a Vitya lám leereszkedik a kisemberekhez.
Egyszerűen ment a haverokkal focizni, és ezt magánemberként kezelte. Ennyi.

A Gyurcsány Feri, meg valóság show-t csinált a Miskolci beköltözésével, ordított az egészről a PR. Vagy mint pl. legutóbb az a Falus video (muhaha). Hát ez a csapat, (úgy értem a ballib) tényleg nem fogja vikit lenyomni.

Harmony12 2014.09.27. 08:54:16

Orbán valóban az elmúlt sok év legnagyobb formátumú politikusa. Ez nem kérdés. Az sokkal inkább, hogy kicsiny országunk gazdasága, versenyképessége és az egyéni jólét szintjére vonatkoztatva ez mit jelent. ;) Na erről nem szól a fáma, hogy mire egyszer majd lejár az ideje, a gazdagok vagy a szegények országa leszünk...

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.27. 08:54:20

@tcom:

Ki beszél itt a kapitalizmus ellen? Én biztosan nem.

tcom 2014.09.27. 09:00:51

@maxval a bircaman: ok. Bocs. Nem neked szólt.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.27. 09:02:47

@gázóra ellenőr:

Promitív és népszerű érv. De teljesen hamis.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.27. 09:07:00

@panelburzsuj:
Enni egy málnás Operát a Villa Bagatelle-ben.
HaFr nélkül, persze. :)

De hová tűnt Columbo felesége? 2014.09.27. 09:08:47

ON:

"Két fő állításom lesz. Az egyik úgy szól, hogy Orbán Viktor baromi jó politikus. A másik pedig úgy, hogy a mai baloldaliak soha nem fogják megverni."

Gratulálok Török úr, feltalálta a spanyol viaszt.

Orbán Viktor, Gyurcsány Ferenc, talpnyaló fideszesek és szocik, béna kacsa ellenzék, ostoba polgárok (tisztelet a kivételnek) és gyengécske értelmiség ide vagy oda: döbbenetes és borzasztó, ami ebben az országban folyik, ahogyan ez az ország él.

tcom 2014.09.27. 09:15:06

@no_successful2:

Igen. Egy átlagember, aki kicsit jobban szereti a hatalmat. :-)
Miféle hülye Orbánfan szöveg ez? En meg ismerek olyat, aki Gyurcsány pad társa volt az általánosban. Es együtt fociztak, fagyiztak.... Es akkor?
Próbáld meg kontextusba helyezni az Orban, stadion a kert végében, nemzetitrafik, magnyugpenztar, Simicska, Mészáros Lőrinc 2 év alatt milliárdos Fidesz vállalkozók, paks2 tender, rtlklub terrorja, kormány megbízottak, takarékszövetkezetek, államadósság szavakat mondjuk. Mi sül ki belőle?

jog-ász 2014.09.27. 09:17:49

szerintem nagyon gáz demokratikusnak nevezni az elmúlt négy év lényegében rendeleti kormányzását, rendeleti úton átszabott választási rendszert, amelyben egy azaz egy mandátumon múlott az újabb kétharmad..hja, gondolom törör gábor ma horn gyulát tartaná a legnagyobb formátumú politikusnak, ha 1994-ben a 74százalékos kormánytöbbség vezette volna be ugyanezt a diktatúrát, akarom mondani demokráciát.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.27. 09:19:36

@tcom:
Hamarosan jönnek a nemzeti italboltok is.
A vezír nyilvánvalóan bedilizett már sok éve, de még ezzel együtt is alkalmasabb, mint Gyurcsótány Ferenc.
Kis népnek nagy hülyék jutnak. :)

no_successful2 2014.09.27. 09:33:58

@Bogyó 2:

"Valahogy olyan érzésem van, hogy ez az ország nem nőtt fel soha"

Épp ez az, hogy kezd felnőni.
Az első szabad választás egy mérsékelten jobbos erőt hozott helyzetbe, mert a gyöpi választók azt hitték, hogy majd ezek elindítják az országot, a nyugati jóléti demokráciák felé.
Jött a privatizáció, mikor az ország segge alól a volt Mszmp-sek kirántották a nemzetgazdaságot. Megpróbálok tömör lenni.
Sok cég veszteségesen üzemelt, piacgazdasági körülmények között működésképtelen, ezekkel tényleg nem lehetett mit kezdeni.
De sok olyan cég is megszűnt, (a recept: szándékos tönkretétel, aztán hugyér szarér privatizálás) vele együtt munkahelyek, és adóalanyok, amelyek egyébként megfelelő menedzseléssel még ma is működhetnének. Az állam nem jutott számottevő bevételhez, az adóalanyok viszont megszűntek. Biztos út az államcsőd felé. És ennek többnyire, a volt MSZMP-sek voltak a
végrehajtói, mivel ők rendelkeztek az ehhez szükséges kapcsolatrendszerrel.

Persze, a tömegek ebből csak annyit láttak, hogy az MDF elcseszte, (Valóban elcseszte, csak nem úgy ahogy azt a tömegek gondolták, mert azzal kellett volna kezdeni, hogy a volt szocikat a közéletbő egyszer s mindenkorra kizárjuk.)

Hozzuk hát vissza Hornékat a kormányzásba, tán ők visszahoznak valamit, a langyos kádári dagonyából.
Erre jött a Bokros csomag, mert már annyira szar volt a szitu.

A Fidesz akkori győzelme sem az érettségről szólt, hanem egyszerűen protest szavazás volt.
Jött a ballib média gőzhenger (óriási médiafölényük volt), ami egyszerűen letolta Orbánékat a pályáról (jelszó, fiúk a bányában dolgoznak).
Jött ismét az Mszp az ártatlan képű Medgyessyvel, az emberek megint benyalták, a Kádári nosztalgiát.
Jött 2006 és jött a Gyurcsány féle bohóckodás. Az éretlen szavazók persze megint benyalták, hogy aztán jöjjön a pofára esés. (Kellett is ez a tockos a szavazóknak nagyon).
Na és itt a töréspont. Mert 2010 ben még nem volt jobbos médiafölény. Az emberek tudták, hogy nem lesz rögtön kánaán. Egyszerűen rájöttek, hogy a ballib nem működik, sem mint politikai, sem mint kormányzó erő. Nem képes választ adni a valós mindennapi problémákra sem, ehelyett valamiféle ködös kozmopolita, és liberális klisékkel helyettesíti, a gondok megoldását, preferálva a multik és a bankok érdekeit.

A megrögzött szoci szavazók is érezték már ezt, és inkább else mentek szavazni.

Szóval visszatérve az első gondolathoz, még nem érett a magyar szavazó, de már kezd felnőni. Odáig már eljutott, hogy két megoldás közül a kevésbé rosszat válassza.

tcom 2014.09.27. 09:40:16

@Hepci:
Hát szerintem meg Gyurcsány jobb volt még így is. Nem gondolta, hogy ellenzék nélkül is elvan. Nem küldte a seggnyalóit az önkormányzatokra. Nem szabta meg a tanároknak miből tanulhatnak. Nem vetett meg tv csatornákat, hogy a saját mantráját ismételjék. Nem gondolta, hogy a vállakozásokra 1000 féle adót meg ki lehet rakni. Nem módosította a törvényeket hetente a slepp igényei alapján. Nem növelte kétszer akkorára az államtitkárok, miniszterek számat, mint most.

Jó lehet, hogy nem kaptam rezsicsokkentest Gyurcsánytól, meg most már tudom verni a mellemet, hogy a kis kuruc milyen faszán megmondja a magáét a hanyatló nyugatnak. Viszont elgondolkodom, hogy ki fogja itt fejleszteni az aramhalózatot. Mert az áramszolgáltató már nem teszi. Ês hogy a nagy államosítás hova vezett korábban és máshol. És az is zavar, ha nyugatiak rossz véleménnyel vannak rólunk. Nemtom, de valahogy nekem tetszik a nyugati életszínvonal, szervezettség, rend. De megértem, ha valaki inkább egy puptyini rendszert szeretne és van némi vezér mítosza.

A véleményem, hogy Gyurcsánynak voltak egetverő hülyeségei, a bandája pofátlan korrupt népség volt, de nem szóltak bele a mindennapi életembe.

no_successful2 2014.09.27. 09:45:42

@tcom:

"En meg ismerek olyat, aki Gyurcsány pad társa volt az általánosban."

Elég rendesen vissza kellett nyúlnod az időben, hogy hétköznapi figurának mutasd a Ferikét. Hát éppen ez az amiről beszélek.

És nem vagyok Orbán fan. De létezik egy olyan fogalom hogy emberi tényező. Ki hogyan szocializálódott, hogyan illeszkedik a környezetébe.
Éppen ti nyomtátok ezt az Orbán haverjai dumát. Igen, v.szinű neki vannak haverjai.
Kevés olyan embert ismerek, aki, ha vezető pozícióba kerül, és valami régi barátja megkeresi, akkor nemet mond (tegye mindenki a kezét a szívére).
A szocikkal az a gond, hogy az ő haverjaik az országhatáron kívül vannak (voltak?) Mutyiztak ők is eleget, (szinte végtelen a lista) de jól kitapintható volt a külföldi érdekképviselet.

Hidvégi Mihály 2014.09.27. 09:48:57

Hát persze, hogy nem veri meg senki Orbán Viktort. Hogyan is verhetné meg akárki is, hiszen annyira gátlástalan ember, hogy égen-földön nincs aki ebben versenyezhetne vele.

Viszont az ilyen kisemberek mégis megbuknak, csúfosan, kit kivégeznek, kit nem, de mind megbuknak, tessék a történelmet végig tanulmányozni. S a mi bajunk, hogy addig sokat kell szenvedni annak a magyar népnek, akinek annyi hazugságot kell benyelnie, annyi gyermeknek kell éhesen lefeküdnie.

Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj!

csak egy néző 2014.09.27. 09:51:19

@Blogger Géza:
Gejza öcsém, te már most is megrendelheted az ágyad mellé a felcsuti vezíred szobrát.

valasztas2014.hir24.hu/root/shared/pictures/2014/04/05/orban(1).png

nnnnnnnn 2014.09.27. 09:54:50

@csak egy néző: király, kár, hogy úgy néz ki mint a havas henrik, meg hogy nem nagyobb, mert vennék belőle. most csak egy kép van az orbán-oltáramon, de egy szobrot legalább fel is díszíthetnék.

no_successful2 2014.09.27. 10:02:27

@tcom:

"A véleményem, hogy Gyurcsánynak voltak egetverő hülyeségei, a bandája pofátlan korrupt népség volt, de nem szóltak bele a mindennapi életembe. "

Az enyémbe ezek sem szólnak bele vagy ha igen, azt nem bánom. Miért a tiédbe beleszólnak ? Ja, tudom mire gondolsz, figyu, kérvényezd, hogy a te havi törlesztőd ne csökkenjen, meg a rezsit is a rég kvótákkal fizetnéd.

no_successful2 2014.09.27. 10:06:27

@tcom:

"Hát szerintem meg Gyurcsány jobb volt még így is. "

Rém egyszerű, szavazz legközelebb is rá, oszt megtetted a magadét.

MACISAJT 2014.09.27. 10:15:13

@no_successful2: ("Szóval visszatérve az első gondolathoz, még nem érett a magyar szavazó, de már kezd felnőni. Odáig már eljutott, hogy két megoldás közül a kevésbé rosszat válassza. ")

Ez igaz.
( Ezt a jelenséget szoktam én a régi mondással, " Vakok között király a félszemű" illusztrálni, ahol a Fidesz/Orbán a félszemű a többi vak politikai alternatívához képest).

Csakhogy. Nem kellene okvetlenül félszeműnek lenni.
Lehetne egy egészen normális, kétszemű kormányzást is csinálni.És ne csak arra bazírozni(amúgy jogosan), hogy az ellenfelek(na jó, az ellenségek) mennyire elkúrták és mennyire nincs rajtuk kívül más alternatíva( mert azért operettnácivá már csak nem válik az ország többsége).

Ehelyett mit látunk? Mértéktelenek habzsolását, pofátlan arroganciát és most már oda jutottak hogy egymásnak is feszülnek a nagy kiszorítósdiban...
Lázár olyanná vált mint Koltai Róbert 80-as évekbeli Illetékes Elvtársa ("minden hozzám tartozik"), csakhogy az akkor egy kabaréfigura volt és azóta is az...

A vicc hogy vannak a Fideszben tisztességes politikusok, polgármesterek akik valóban helyben dolgoznak és a ló sem szaladt el velük az eszetlen harácsolási késztetésben.
Ők nem szólnak? Nem figyelmeztetnek hogy kérem, ez így hosszú távon biztosan nem lesz jó?
Vagy nem veszik őket figyelembe?

Vannak látszólag pimf esetek. Mint például az észt követség bezárása. Mi a fenének volt erre szükség? Spórolás? Ugyan kérem. Kevés külföldi barátainkkal szemben így eljárni évtizedes nyomokat hagy.
Miközben évekig tervezik és végre is hajtják a Miniszterelnökség Várba való költözést? Minek? Mi a fene teszi ezt szükségessé?

Úgy vélem, a Fideszből hiányzik vagy kiveszett a józan mértékletesség, nincs olyan aki figyelmeztetne vagy akit komolyan vennének. A ló elszaladt, csak győzzék még időben befogni. Mert különben előállhat a helyzet hogy sokan egyszerre ébrednek rá hogy nem ilyen lovat akartak(vagy ha ilyet, legalább nem ezt a testrészét).

Laikus Érdeklődő 2014.09.27. 10:22:31

Mennyi hozzászólás. Remélem László56 is visszatér!

s.g.l. 2014.09.27. 10:30:43

@no_successful2:

" (Valóban elcseszte, csak nem úgy ahogy azt a tömegek gondolták, mert azzal kellett volna kezdeni, hogy a volt szocikat a közéletbő egyszer s mindenkorra kizárjuk.)"

Kérdezem, akkor mi lenne a fidesszel, Ocsmány Vigyorral, milyen kormányt csinálhatna OV?

Nézz körül és mit látsz!?
A kormánytagok mindegyike volt komcsi funkcionárus, megspékelve 3/2-es ügynökökke, munkásőrökkel.

Röhejes minden fideszes amikor kocsizik.
Persze minél komcsibb volt annál jobban komcsizik, lásd még OV-t is aki komcsi emlőkön nevelkedett otthon, iskolában.

concret 2014.09.27. 10:44:21

Már a cím is irritál:

"Mindenki lehet kőműves"

Kíváncsi lennék, TG mennyire lenne alkalmas kőművesnek.

Szerintem jobban megállná a helyét:

"Mindenki lehet politológus"

(persze, mint minden egyszerűsítés, azért ez sem igaz: pl képesnek kell lenni az írás-olvasás elsajátítására. legalább az olvasásra.)

s.g.l. 2014.09.27. 10:48:18

"Nem semmi bûne van a fidesz OV maffia rezsimnek abban, hogy az ország egy részét gyûlöletre, a másik lenézésére, utálatára hergeli társadalmi célpontok felmutatásával, kizárólagos létjogosultságot felmutatva a meghülyített fideszhívőknek.
.
Az, hogy a gazdaságot szétverték, maguk részére hasznot hozóan átformálták mellé az csak hab a tortán, miközben karaktergyilkosságokkal és hazudozásokkal azt terjesztik az ellenség tönkretette az országot.

Eközben a vak fideszhívek a tényeknek sem híve nem veszik észre a mostani kormány hogyan tette tönkre a gazdaságot és erkölcsöt, hogyan lopják szét az országot, hogyan sajátította ki a fideszmaffia a hatalmat és vette családi vállalkozásba.

Az, hogy az állami felépítményt szintén gebinbe vették, vezetõi iskolatársak lettek bebetonozva gengsztertörvénykezéssel, az meg egyedülálló még a Földön is.
Ilyen kárt békeidõben egy párt kormánya sem tett MO-n, ilyen aljas hazug tolvaj miniszterelnöke nem volt Mo-nak.
"

Na jó, Kossuth ellopta az egész államkincstárat, de ő nem volt miniszterelnök.

concret 2014.09.27. 10:50:20

@csak egy néző:

Köszönöm a linket. Én rendelek belőle. Eltettem a Miniszterelnök Úr hozzám intézett leveleit is, jól fog mutatni a kis helyes szobrocskája az íróasztalomon.

És a vásárlással be is bizonyíthatom: magyar vagyok.

netnepper 2014.09.27. 10:55:18

Orbán Viktor jelentősége abban rejlik, hogy teljességgel jelentéktelen - akárcsak a csicskásai - és az ebből fakadó alacsonyabbrendűségi érzése miatt kb. úgy cselekszik mint egy elszabadult gulyáságyú...:-).

panelburzsuj 2014.09.27. 11:09:12

@concret:
A kümüvességnek is vannak peremfeltételei: praktikusan négy funckcionáló végtag. Ha csak egy is csökkent használati értékű, azt különleges bónuszokkkal (szorgalom, pontosság, "szépérzék") lehet csak kompenzálni.

Írni meg ugye akár lábbal is lehet. És mint a példa mutatja: bármit. Celebség rulez.

concret 2014.09.27. 11:10:51

Azért ez a Géza blogger jól derékon ragadta a lényeget Orbán szobor ügyben.

Azzal a sötét vízióval nehéz lett volna vitatkoznia, hogy lesz más vezetője hazánknak Orbán után, hacsaknem beindulna a klónozása.

Szobrot viszont népünk bárkinek képes állítani: Gömbös is finoman szólva vitatható volt, de hát Sztalinnak-Lényinnek sem az oroszok emeltek Pesten szobrot... Hogy az efféléket utóbb ledöntik? Na bumm.

Lehet, ilyen téren ott vagyunk a nemzetek élén: sz általunk felállított, aztán meg fölrobbantott-elfűrészelt-Siófokra szállított emlékművekben. Orbán is kiérdemelte már az utókor eme háláját.

s.g.l. 2014.09.27. 11:15:00

"Ilyen kártékony kormánya még nem volt MO-nak.

Állami felépítményt szétbombázták, maguknak hoztak létre egy újat amelynek minden vezetője iskolatárs, rokon.
Ilyen nincs a Földön más országban.

Médiákat megszálltak, amiben napi 36 órában hazudnak, magukat fényezik, másokat mocskolnak, saját szarukat csokinak adják el és a híveik kéjelegve szopogatják.

Hazudnak, lopnak, csalnak, az ország népét megosztották, egymásnak uszították.

1000 mrd-okat vesznek el csoportoktól, hogy saját seggnyalóiknak osszák szét, eközben maguk hihetetlen mértékben vagynosodnak, tizesével gyűjtik az ingatlanokat, mezőgazdasági területeket az EU támogatást lenyúlhassák, a gazdaságot totál taccsra tették, a jövőt felélik - utánuk a vízözön!- a múltat átírják, meghamisítják.

Mit is mondtak anno, megideologizálták maguknak a rablást:

"A kommunistáknak volt negyven évük, ezért igazságos, hogy mi, akiknek semmit nem hagytak, most bepótolunk mindent. "

Megideologizálták maguknak a rablást.
"

László56 2014.09.27. 11:26:26

Nagyon szép hétvégét kívánunk Mindenkinek,

mindenki lehet kőműves írja az elemzőnk és nem vitás, hogy a Miniszterelnökünket és politikáját próbálja boncolgatni. Nem az első próbálkozása és valószínűleg nem is az utolsó. Sajnos, egy kicsit mindig félresikerülnek ezek az írások azáltal, hogy már a kiindulópontja is hibás. Hiszen abból indul ki, hogy Orbán Viktor politikus, ami csak részben igaz, mert a Miniszterelnökünkből már államférfi lett. Éspedig, abból sem akármilyen. A legjobban a török Atatürk -höz hasonlítható, kit a kora politikusai úgy utáltak, hogy a legszívesebben megölték volna. Ma már, – történelmi távlatból nézve – viszont, a modern Törökország megalapítója, mint minden török atyja van számon tartva.

Minden kritika ellenére, az elemzőnk összes írása közül, ami Orbán Viktorral és politikájával foglalkozik, ez az írása mutatja a legjobban politológusunk gondolkodásmódjának a fejlődését. Különösen az a rész nyerte meg a tetszésünket, ahol beismeri, hogy egyszer már lemondott a politikus jövőjéről és nem lát semmiféle titkot a politikáját illetően. Mivel ugyanezt az utat már mink is megjártuk, a legnagyobb megértésre talált nálunk.

A Miniszterelnökünk egyszerűen tehetséges. Roppant tehetséges. Tehetsége azonban nem a politikai irányvonalában rejlik, hiszen azt amit Ő, sokan szerették volna elérni. A tehetsége a munkatársai kiválasztásában rejlik. A másik pillér ami a tehetségét megmutatja, nem más mint a realisztikus megítélése annak, mi az ami a jelenlegi politikai és gazdasági körülmények között megvalósítható.
Hiszen csak az a politika ér valamit, ami meg is valósítható. Politológusunk végre ezt is felismerte.

Ahol megint csak téved az elemzőnk, az a politikus bukásával van kapcsolatban. Tipikusan a kommunista tanítás jellemzője, hogy bukásnak veszik azt, amikor egy politikust nem választanak újra az előző posztjára.

Mindez annak ellenére, hogy ismert az a tény, hogy egy mandátum csak időre szól és nem örökre mint a kommunista diktatúrákban ezt szerették volna. Ezáltal nem megbukott az a politikus, kit nem választanak újra, hanem lejárt a mandátuma. A kivétel az, amikor a mandátum lejárta előtt kell valakinek elhagyni a posztját. Ilyen egyszerű lenne, ha a kommunista tanítás nem még mindig a fejekben kisértene. Mi sem mutatja jobban, milyen nehéz megszabadulni a primitív kommunista neveléstől.

Az országunk, Miniszterelnökünk és csapatának köszönhetően, átalakulóban van. Kommunistáink és a nemzetközi kapitál kiszolgálói szerint, kik eddig az ország és polgárai rovására éltek, ez egy isten csapás. Mindazok szerint, kik az ország jólétét előbbre helyezik a saját jólétüknél, egy csodálatos folyamat ami hazánkba ma lejátszódik. Hiszen az utóbbiak felismerték, hogy csak az ország jó létével lehet a többség jó létét biztosítani.

Ezen dolgozik a Miniszterelnökünk, a kormányunk és az országunk egyre szavahihetőbb politikusai is. A jó isten segítse meg őket.

Amadeus62 2014.09.27. 11:29:24

@László56:

Jézusmáriám! Ezt az agymenést te sem gondolhatod komolyan! Idióta agymosott barom!

concret 2014.09.27. 11:30:51

@s.g.l.: Túlzásba estél, nagyon súlyosan.

Magyarországnak már nagyon sok kártékony kormánya volt. Nehéz őket rangsorolni. Az első mondatod erősen indulat vezérelt. Többet ér az objektív kritika. A szélsőséges véleményalkotást hagyd meg az Orbán-híveknek.

s.g.l. 2014.09.27. 11:33:22

@concret:

Lemaradt a békeidőben.

s.g.l. 2014.09.27. 11:35:33

@László56:

Fasza!

Lefogadom, a kis párttagkönyvecskéd a párnácskád alatt, azért komcsizol annyit.

Nem veszed észre az egséz fidesz elit a volt komcsipárt tagja, funkcináriusa volt?

A volt komcsik komcsiznak kompenzálásból kifolyólag.

s.g.l. 2014.09.27. 11:48:29

Komcsizóknak!

Igen, az ilyen seggfejek akik ezt hangoztatják elfelejtik, hogy a 2010-es OV kormány minden tagja volt komcsipárt funkcionáriusa volt, köztük 2 3/2-es ügynök, és most is vidáman lopják szét az országot, privatizálak, lettek gazdagok a politika hátán, dözsölnek, röhögnek a markukba: az ország nekünk dolgozik!!

Fidszkomcsi jó komcsi, de az mszp-s aki soha nem volt komcsipárt tagja vagy akkor született az rossz komcsi.

És iylen agyatlan vakhitüek szavazzák be a fideszkomcsipártot hogy lopják és verjék szét az országot.

És ezeket nem vizsgálja orvos, szabadon szaladgálhatnak és fertőzhetik az országot, ezek akik másokkal személyeskednek, üvöltöznek, és komcsiznak túlkompenzálás okán mert anno a komcsik seggét nyalták 89 előtt.

panelburzsuj 2014.09.27. 11:52:21

@concret:
magyar bal-jobb: dog eat dog

Csak az a kínos, hogy túl sokszor, túlzottan sokáig, túlságosan nyámmogva. Olyannyira elhúzva a kölcsönös felfalás szertartását, hogy néha afféle érzése támad a szemlélőnek, hogy - mímelve.

panelburzsuj 2014.09.27. 11:55:22

@panelburzsuj:
És így tudja TG is a kétféle szenvedélyét ötvözni, így lesz belőle pankrátorok sztárszpíkere.

Pelikán smasszere után mondva: Egy biznisz maguk, ne is tagadja...

netnepper 2014.09.27. 12:02:46

@László56: "Ezen dolgozik a Miniszterelnökünk, a kormányunk és az országunk egyre szavahihetőbb politikusai is. A jó isten segítse meg őket."

:-) Például egy szoros kötéllel.

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2014.09.27. 12:44:16

@török gábor:
A 2/3, 2/3-áról az a növényevő őshüllő jut az eszembe, akinek annyira fejletlen volt az idegpályája, hogy a hosszú farkát már 2 órája rágcsálta egy hősevő, mire észrevette, hogy megtámadták.
Nem sokára 3/4 1.

feketeesfeher 2014.09.27. 12:52:01

Orbán valóban jó politikus, valóban jó hatalomtechnikus.

Kár, hogy ez nem vígasztalja azokat a milliókat, akiket megszivatott, nem vígasztalja azokat, akiket a rendszere tönkretett, kicsinált, megalázott, megfosztotta őket az egzisztenciájuktól, gyakorlatilag mindenféle értelmezhető haszon nélkül.

De Török Gábor csak elemezzen nyugodtan. Abból se baj se jó nem lett még soha.

Conchobar 2014.09.27. 12:53:54

Egy baj van evvel a poszttal, hogy az Orbánnal kapcsolatos jelenségeket csak magával Orbánnal próbálja magyarázni. Mintha bizony Orbán valamiféle légüres térben csinálná a politikát. Nem vizsgálja Orbán és legközelebbi hívei viszonyát, nem vizsgálja a választók és Orbán (vagy inkább a Fidesz) viszonyát, nem vizsgálja Orbán (vagy inkább a Fidesz) és ellenzéke viszonyát. Így aztán ez a poszt valóban nem elemzés, írója pusztán csak kósza benyomásait, érzéseit közölte. Mivel nem vizsgálta Orbán politikai környezetét, sem azokat a történéseket, folyamatokat amelyek kedveztek Orbánnak, így akarva-akaratlanul hérosszá emelte Orbánt

dr doktorka 2014.09.27. 13:02:00

@László56:

Összefoglalva a mondanivalód: Orrbánya elvtárs rájött, hogy ez a nép teljesen primitív, önmagára igénytelen. Nyelveket nem beszél, világhíradót nem néz, tehát nem is kell ezeknek a valóságot őltetni. Majd ő megmondja mi a valóság. Az valóság meg az, hogy a világ elirigyli a "dolgos, szorgos, szabadság szerető, mintakeresztényi, család imádó" magyarok kiemelkedő sikereit, amit itt 2010 óta összehoztak.

Legfeljebb majd pár ciklus múlva rájön a magyar, hogy ezek alatt is csak beszopatott birka volt, mint mindenki alatt. De addig a magyar prolija, parasztja örülhet, hogy ő a Gyorsnaszád Európában.

dr doktorka 2014.09.27. 13:04:48

@Conchobar:

törökgábor sose tudott elemezni. Azt hívja elemzésnek, hogy leírja ugyanazokat a nem túl IQ mélységü gondolatokat, amelyeket Mari néni is meg tud foglamazni a piacon két tojás vásárlása közben.

gizmo266 2014.09.27. 13:19:42

ORbán az egyetlen tökös politikus az országban,
A cikket pedig elvből nem olvastam el.

feketeesfeher 2014.09.27. 13:44:59

Szeretem, amikor Török Gábor épp akkor beszél demokráciáról, amikor a hatalom a civil társadalom kinyírásán fáradozik.
Szeretem, amikor Török Gábor akkor beszél szabadon sugárzó médiáról, amikor a hatalom épp a maradék szabad média kinyírásán fáradozik. Szeretem, amikor Török Gábor akkor beszél szabad választásokról, amikor már semmi tétje az önkormányzati választásoknak, mert nincs valós önkormányzatiság, és amikor a fidesz nyiltan hirdeti, hogy a nem kormánypárti vezetésű települések meg fogják szívni.

Hiába, politikai elemzőnek lenni egy stadion páholyában a szeretett vezetővel, az jó dolog. Attól olyan független szaga van az egésznek.

Pedig ez az "elemzés" is pusztán arról szól, hogy az elemző belátta, hosszú ideig most az lesz a megélhetés titka, hogy jobban kell orbán seggét nyalni, mint ahogy a versenytársak teszik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.27. 14:27:07

@ingyenebed:

A Vincentről mindenkit kizárnak, aki nem ért egyet.

turista a saját országában 2014.09.27. 14:27:37

Török Gábor, Ön a lezüllött pragmatista politológus - iskola egyik vezéralakja.

Vallja: aki népszerű - legyen bármennyire kártékony, liberális, jobb-vagy baloldali, vagy magát népnemzetinek, kereszténynek hazudó fasiszta bűnöző is - az jó politikus.

Tudományos libsizmus 2014.09.27. 14:35:16

@ingyenebed:
A vincentről mindenkit "kibasznak", aki nem libsi.

turista a saját országában 2014.09.27. 14:37:40

@maxval a bircaman: "Ők a haldokló kapitalizmusról beszéltek, kistahókám, nem a haldokló nyugatról. A különbség óriási."

A "Nyuga"t értelme, felvirágzásának és viszonylagos jólétének alapja a kapitalizmus. A liberális piacgazdaság. Ez formálta kulturális-és társadalmi téren is a nyugati társadalmakat.

Ha a kapitalizmust kivonjuk alóla (elméletben), a nyugat puszta földrajzi fogalom marad.

bölcsbagoly 2014.09.27. 14:39:26

@barany: akkor nevezzük őket neojakobinusoknak! Igencsak találó: vészomjas, irigy, tudálékos hülyék gyülekezete!

bölcsbagoly 2014.09.27. 14:44:39

@lombozódó: nagy marhák vayg tok ti! Minden szolgáltató azt közli a fogyasztóval, hogy a rezsicsökkentés bevezetése óta mennyit spórolt meg! capisci? Valszeg a hozzád hasonló idióták hajléktalanok vagy élősködők más nyakán, hogy nem kapnak eféle számlákat!

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.27. 14:47:18

@turista a saját országában:

Az egész világon kapitalizmus van, leszámítva 2 országot, Észak-Koreát és Kubát, mégis a világ alig 10 %-án van jóléti állam. Azaz a kapitalizmus nem eredményez jóléti államot.

smartdrive 2014.09.27. 15:11:59

már megint kevered a politikai elemzést a faszveréssel

Hitler is baromi jó politikus volt, túlélte még Sztálingrádot is évekkel. és micsoda örökséget hagyott hátra!

CSENDES 2014.09.27. 15:16:41

Mélyen tisztelt Török Gábor Úr! Hadd ajánljam figyelmébe a 152. bejegyzésében talált részletet "Bár akadnak olyanok, akik szerint az országban egyáltalán nincs „csodavárás”, ha ez valóban igaz lenne és a választók csak „business as usual” módon tekintenének a kormányváltásra, Orbán Viktor nem beszélt volna ma este arról – amikor már nem kell növelnie a várakozásokat –, hogy forradalom történt és „a magyarok rendszert buktattak”. Az ország természetesen nem lett a Fideszé, de a hatalom - és az ahhoz társított remények-elvárások - szinte teljes egészében igen, s kapott is hozzá rögtön olyan ellenfeleket, akik politikai jövőjüket mostantól a kormány gyengítésében és állandó támadásában fogják megtalálni."

Most akkor ez megtörtént??????????????????? Vagy nem, és ha nem, miért nem, és ha elfogadjuk, hogy nem ez mire vezetett???

CSENDES 2014.09.27. 15:46:09

@CSENDES: Bocsi, elfelejtettem a hivatkozást (nehogy plagizáljak) az Ön 152. bejegyzése volt.

turista a saját országában 2014.09.27. 15:51:31

"Orbán most a politikai korrektségnek üzent hadat"
DULL SZABOLCS
2014. 09. 27. 15:09

index.hu/belfold/2014/09/27/orban_viktor_nekimegy_a_liberalis_fopapoknak/

"A politikai korrektség olyan taburendszer, amely megfoszt az őszinte beszédtől, az innovatív gondolkodástól."

Nem, te fasiszta bélféreg. Az őszinte beszédtől, a gondolkodástól függetlenűl a politikai korrektség azt jelenti, hogy nem teszel be minduntalan a politikai ellenfeleidnek, amennyire csak tudsz.

barany 2014.09.27. 16:08:10

@ff48bp:
"Azt azért már gondolom sokan észre vették, hogy Orbán Viktor jobban tud érvényesülni megírt szövegekkel, megbeszélt témákkal, mint egy vita kereszttüzében, esetleg riporterek kérdéseire válaszolva."
Aki "ezt vette észre" az valószínűleg vak. Orbán elemében van a spontán vitában. Ezt a magyar és az európai parlamentben egyaránt tapasztalhattuk. Az európai parlamentben maga kérte a hozzászólás lehetőségét, számítva az ellenséges légkörre, amitől egyáltalán nem ijedt meg és kitűnőn helytállt.

barany 2014.09.27. 16:19:59

@turista a saját országában:

"A politikai korrektség olyan taburendszer, amely megfoszt az őszinte beszédtől, az innovatív gondolkodástól."

Nem, te fasiszta bélféreg. Az őszinte beszédtől, a gondolkodástól függetlenűl a politikai korrektség azt jelenti, hogy nem teszel be minduntalan a politikai ellenfeleidnek, amennyire csak tudsz.

Nem szívesen állok szóba végsőkig frusztrált balliberális őrjöngőkkel, akik a fenti stílusban minősítik a vitapartnerüket. De a tények és a többi kommentelő, vagy olvasó kedvéért mégis le kell szögezni, hogy a PC valóban véleménydiktatúra, ami megakadályozza a dolgok nevükön nevezését. Márpedig ez alapvető feltétele a problémák megoldásának. Ha a problémákról nem szabad beszélni, lehetetlen megoldani őket. Vagyis a "fasiszta bélféregnek" nevezett vitapartner véleménye tökéletesen helytálló.

barany 2014.09.27. 16:24:22

@Amadeus62: @bölcsbagoly:
Egyetértek.Tökéletes definíció.

nyünyüge 2014.09.27. 16:25:18

OFF

azért jó, hogy házelnökünk ilyen választékos módon tudja kifejezni magát:(

Gyurcsány Ferenc "a magyar demokrácia totális csődje és mélypontja, remélem ennél mélyebbre nem jutunk, mert azt már nem lehet demokráciának nevezni". A volt kormányfő "az értelmiséginek nevezett emberfajta mélypontja", az, hogy Magyarország miniszterelnöke lehetett, nagyobb szégyen, mint az, hogy négy évvel a rendszerváltás után önként visszahozták Horn Gyuláékat.

Plakátragasztónak sem lenne szabad odaengedni egyetlen párt közelébe sem, nem miniszterelnöknek, pártelnöknek - fogalmazott. 2004. december 5-ét Gyurcsány Ferenc megbocsáthatatlan bűnének mondta, amikor az "antant politikusait megszégyenítő aljassággal vetette rá magát a saját nemzetére". Ehhez képest "Rákosi Mátyás ministránsfiú volt" - fogalmazott. Aztán jött 2006, a választások elcsalása, hogy meggyalázták a saját nemzetüket - folytatta, kiemelve: "nem az őszödi beszéd a botrány (...), hanem az, hogy amikor kiszivárgott másnap, nem mondta azt: elmegyek", és azóta sem kértek bocsánatot azért, amit abban a négy esztendőben tettek.

Kövér László szólt a magyar forradalom ötvenedik évfordulójának "meggyalázásáról is", és azt mondta: az, hogy nem történt emberhalál, a Jóisten gondosságának köszönhető. "Gerő Ernő piszkos reinkarnációja is Gyurcsány Ferenc, mi voltunk a piszkos csőcselék, a jobboldali fasiszta csőcselék, megrendezték, hogy így legyen" - fogalmazott, és azt mondta: a rendőrtiszt urak ott ministráltak a főnöküknek, szégyen rájuk. Mi kell még ahhoz, hogy az úgynevezett baloldal azt mondja: Ferikém, tönkretetted a baloldalt, menj a fészkes fenébe! - vetette fel a kérdést Kövér László.

turista a saját országában 2014.09.27. 16:26:54

@barany: Milyen vitapartnerüket? Ezt Orbán mondta, te barom. Tőle idéztem. Most jelent meg a cikk az indexen.

Az meg, hogy a hozzád hasonló fizetett nerállatok a védhetetlent is védeni próbálják, mindent elmond rólatok.

jjulie 2014.09.27. 16:31:03

@turista a saját országában:

orbán az akit a kádár vakart ki a cselédsorrol, mindenét szinte mindenét a vörös hadsereg támogatta rákosinak és a kádárnak köszönheti, amit nem, azt pedig a sorosnak és a liberális demokráciának

mertugyebár, ha a horthy rendszer élt volna amíg a horthy, orbán ma egy falusi traktoros lenne, mivelhogyt a horthy és rendszere nem hagyta volna hogy a hazug seggszáját elhagyja ez a sok semmitérő népbutitó faszság

turista a saját országában 2014.09.27. 16:31:14

barany 0 bejegyzést írt és 38 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2008.04.13. óta tag.
barany ezekben a blogokban publikált:

Előkotortad ezt az alvónickkedet is, köcsög?!

barany 2014.09.27. 16:32:19

@tcom:
Gyurcsány? Gyurcsány miniszterelnök korában jó közepes színész volt, aki mindössze eljátszotta a miniszterelnök szerepét. Semmi több. Semmilyen maradandót nem alkotott a majdnem 6 év alatt. Viszont, amint maga is bevallotta, kurvára élvezte a miniszterelnökösködést. Amire amúgy tökéletesen alkalmatlan és méltatlan volt. Mára pedig a közepes színészből frusztrált, vörös fejű, hörgő ripacs lett.

nyünyüge 2014.09.27. 16:33:59

@László56:

Emlegetett László megjelent, mindnyájunk nagy örömére.

A szerző is örülhet, mert a sok kritikus hanggal szemben László szerint "fejlődést mutat" :).

jjulie 2014.09.27. 16:36:45

@barany:

te is kádárvakarék lehetsz legényke, viselkedsz is ehhez méltóan

kádárvakaréknak lenni jó, most jó igazán

barany 2014.09.27. 16:37:59

@turista a saját országában:
Nyilván nagyon az elevenedre tapintottam. Őrjöngésed immár kóros mértékű lett. Ráadásul ávós módra nyomozol is utánam. Kezeltesd magadat. Sajnállak.

jjulie 2014.09.27. 16:40:47

@barany:

még nem hozod az orbániai átlagot, erősíts, kádárvakarék

jjulie 2014.09.27. 16:43:30

@barany:

tévedtem orbándicsósége, téged még senki sem vakart ki

turista a saját országában 2014.09.27. 16:45:40

@barany: "De a tények és a többi kommentelő, vagy olvasó kedvéért mégis le kell szögezni, hogy a PC valóban véleménydiktatúra, ami megakadályozza a dolgok nevükön nevezését."

A korrektség nem lehet diktatúra, te majom. Épp' ellenkezőleg, de ti még a Napot is képesek lennétek lehazudni az égről. A korrektség méltányosságot, lovagiasságot, úriemberséget jelent a politikában. A gyakorlatban azt, hogy a meglévő parlamenti többségem elég a biztos kormányzáshoz, ezen túlmenően jogi fricskákkal, törvényekkel, házszabály-módosításokkal nem rúgok ellenfelembe, nem változtatom meg a választási tv.-t a nekem kedvező módon, stb. Ettől még bátran nevén lehet nevezni a dolgokat, bátran ki lehet mondani, amit gondolunk a másikról, a világról, bármiről.

kosztarovics bácsi 2014.09.27. 16:48:51

Elvesztett választás után legalább van min rugózni...

turista a saját országában 2014.09.27. 16:50:33

@barany: "Ráadásul ávós módra nyomozol is utánam. "

Milyen ávós módszer, te nyomorék?! Csak egy kattintás az egész. :D

Mérges 1234 2014.09.27. 17:12:44

Pedig az elemzőnek igaza van Orbán jó, legalábbis ebben a kzegben, ezekkel a gyenge ellenfelekkel, ezzel a kádári néppel.

Lehet máshol megbukna, de ő itt van.

Egyébként ha lenne normális párt, úgy bukna meg mint a huzat, de nincs.

midnight coder 2014.09.27. 17:18:53

Nem Orbán az istencsászár, hanem az ellenzéknek nem nagyon van megoldása a jelenlegi helyzetre. Mondanivalója sem igen van - lásd a legutóbbi parlamenti választás. Volt a maffiakormány amire aztán megkapták az illendő választ a bohócos kampánnyal, volt Paks - amit ők kezdtek el, és volt az egykulcsos adórendszer, amivel kapcsolatban még az értelmesebb lumpenproli is átlátta, hogy a megszüntetése csak fokozná az adórendszert, és általában volt az hogy lopnak a fideszesek - ami azért nem nagyon érv, mert hogy ugye az előző két ciklusban is röpködtek a nokiásdobozok.

Arról viszont, hogy hogyan lehetne kimászni a szarból, mély hallgatás van. Ami nem is csoda - szerintem nemigen fordult még elő valaha a világban, hogy egy gazdasági válságból egy országot balliberális programmal hoztak volna ki.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.27. 17:52:59

@turista a saját országában: Nem, Török ezt nem vallja. Azt vallja, hogy demokráciában a jó politika megítélése a választók dolga, és amíg a választók nem változnak, ezt a politikai felhőt kapják maguk fölé (megvédi-e őket a naptól vagy elveri őket esővel, mindegy). De Török azt is mondja, hogy a választóknak illene már változni, csak nem itt és most.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.09.27. 17:54:44

Csak beleolvastam a posztba és mindössze egyetlen hozzáfűzni valóm van: lehet, hogy jó politikus, de ritka nagy gazember. Életfogytig sitten lenne a helye, a tettestársaival együtt.
Ha másra nem gondolok, csak egyes, visszamenőleges hatállyal hozott "törvényeikre", már ez is elég lenne egy normális demokráciában a kormányváltásra és a jelenlegi kormánytagok azonnali, teljes körű vagyonelkobzására és sittre vágására.
Sajnos ez itt abszurdisztán. :(

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.27. 17:55:12

@politologus: javítás: tehát nem e cikkben szól róla.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.27. 17:58:11

@Mérges 1234: Ez egyáltalán nem biztos, hogy ha lenne normális párt, az legyőzné őket. Egy párt a körülményekből jön, és nem másból. Ha nem szakadt volna már át néhány gát a körülményekben, igazad lenne. De bizony átszakadt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.27. 18:08:32

@nyünyüge:
Van némi igazsága a bajszos kollégistának...
A legfőbb eszementeket csak a saját oldaluk tudja (tudná) hatékonyan elzavarni a pébe, ha az "ellenség" győzi le, attól még vidoran reinkarnálódik.

bölcsbagoly 2014.09.27. 18:10:46

@álfirkász: persze,persze, mindent úgy kell hagyni, ahogy azt az elvtársaid elqrták!

nyünyüge 2014.09.27. 18:13:29

@Hepci:
az még nem indokolja ezt a házmestertempót.

Főgebra 2014.09.27. 18:14:01

Azoknak akik a PC viselkedésről és a politikai korrektségről szurkálják a felhőket, javaslom nézzenek utána, mit is jelent!
Iskolázatlan bagázs!!!!

graycivil 2014.09.27. 18:18:30

@politologus: Azt hiszem, azon már túlléptünk, hogy ezen "klasszikus demokrácia elvek" alapján a választók valóban "dönteni" tudjanak. Ugyanis Orbán célja, hogy a valódi demokrácia két szükséges elemét elvegye a választók elől:

- Az ellenzéki média anyagi (állami reklámok csak jobboldali médiába, cégek megfenyegetése, hogy baloldali lapokban ne hirdessenek), infrastrukturális ellehetetlenítése (pl.: frekvenciák elvétele), és fenyítő eszközök alkalmazása (RTL-re szabott reklámadó), továbbá az MTI kormánypropagandájának egyeduralma elveszi a valódi döntési információhoz való hozzáférés jogát.

- A civil szervezetek hatósági ellehetetlenítésével elveszik a szerveződés jogát, vagyis az ellenzékiként gondolkodók félelemből nem merik megosztani egymással politikai nézeteiket, és ezzel növelni "elszigeteltség érzésüket".

És akkor még nem beszéltem arról, hogy a bíróság TÖBBSÉGÉN kívül minden "számonkérő és fenyítő intézmény" kiszolgálja a FYDESZ-t. Ez már semmivel sem több, mint a "putyini demokrácia". Fenti elemzés szerint Putyin is "baromi jó politikus".

Az biztos, hogy az "Orbán Viktor baromi jó politikus" kifejezés, és az "érted haragszom, nem ellened" típusú ezt követő "elemzés" után már nehezen tudok úgy tekinteni TG-re, mint "kívülálló elemzőre", hanem inkább mint "objektívnek látszani akaró Orbán-csodálóra".

A "hatalompolitikai csodálat" mellett egy szó sem hangzik el már régóta TG-tól arról, hogy milyen súlyos károkat okoz ez az ország gazdasági és politikai megítélésének. Pedig az is egy elemzés részét kellene, hogy képezzen, és hosszabb távon nagyon súlyos, Orbán regnálásán túlmutató következményei lesznek.

Laikus Érdeklődő 2014.09.27. 18:18:51

@László56:
Tisztelt László!
Szokás szerint egyetértek minden szavával, bár az utolsó bekezdés kissé meghökkentett.
A Miniszterelnök urat nagy betűvel írja, a jó istent pedig kicsivel. Ez a megkülönböztetés számomra kissé korai, szerintem a verseny még nem dőlt el.

panelburzsuj 2014.09.27. 18:33:54

@nyünyüge:
Az nem.

De ha éppen a PC-beszéd kerül a mégnagyobbfőnök célkeresztjébe, akkor az előmunkásoknak célszerű példát mutatniuk.

Meghallani az idők szavát, jól hallani az idők szavát.

Ez is egy kiválasztódási folyamat, és Kövérnek bőven lehetett alkalma kitapasztalni, hogyan hat a karrierre a mégnagyobbfőnök hatókörében a süketkedés...

panelburzsuj 2014.09.27. 18:48:44

@Laikus Érdeklődő:
Egyszer már tényleg végig kéne olvasnod az ötödikes kötelezőt - ott is csak a vége felé válik "világossá" a kortárspajtások körében, hogy le lehet ugyan kisbetűzni a nemecsekernőt akár kilenctizedes többséggel is - de attól nem ő fog elsilányulni, hanem maguk a lekisbetűzők.

És ugye mindehhez még az az impresszió is, hogy a lackóötvenhat írói talaentumai hogyan állnak a Molnár Ferencéhez képest.

panelburzsuj 2014.09.27. 18:51:11

@panelburzsuj:
(Mondjuk méltatlan vagyok: a gittegyletbe tán még éppen beférne Lászlónk.)

bölcsbagoly 2014.09.27. 18:54:32

@graycivil: szépek a sirámaid, csak kissé elfogult álláspontból történik....esetleg gondolnál a 2002 utáni ellenzéki média helyzetére? Akkor is sírtál/rívtál?

tcom 2014.09.27. 18:55:08

@barany:

"Gyurcsány? Gyurcsány miniszterelnök korában jó közepes színész volt, aki mindössze eljátszotta a miniszterelnök szerepét. Semmi több. Semmilyen maradandót nem alkotott a majdnem 6 év alatt. Viszont, amint maga is bevallotta, kurvára élvezte a miniszterelnökösködést. Amire amúgy tökéletesen alkalmatlan és méltatlan volt. Mára pedig a közepes színészből frusztrált, vörös fejű, hörgő ripacs lett."

Nem tudom, de én jobban szeretm a bolond bohócot, mint a betegesen hatalom mániásat.
Illik fényezni Orbánt, de minimum 20 legedás kudarcot, amatőr eseményt köthetünk hozzá.
Biztosan mindenki elfelejtette, a Fidesz székház eladást, a 2 vesztes választást, amit hibás kampány miatt vesztettek el. A 100 milliárd veszteségeket jelentő államosítások, a feneketlen bendőkén űzemelő magyar focit, a felcsúti közpénzből épülő stadiont, a nemzeti trafik/ föld mutyikat, amiket maguk fideszes politikusok nem tudtak tovább elviselni.

Inkább 50 eset az a 20. Ha rajtam múlik, az csak a kérdés, hogy 20, vagy 30 év börtönt kapjon módszeres népbutításért, és jó szónoki képességekkel való visszaélés miatt.

jjulie 2014.09.27. 19:02:09

@bölcsbagoly:

igazad van: nagy felhatalmazás, nagy változás

avagy a kádárvakarékorbánkormány rekonstruált mindent ami ellen ugatott-ellenzékként

ez bizony nem lehet más, mint siker, siker,siker

pontosabban a seggszájúságot sokkal magasabb szinten űzi

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.09.27. 19:05:54

@bölcsbagoly: ad 1: elvtársaid neked vannak, ti lopjátok szét jelenleg az országot. Az előző banda messze volt mindentől, ami komcsinak nevezhető, max. a ti húggyal töltött koponyátokban fordult meg ilyesmi.
Ad 2: az elkúrás helyrehozásának az a módja, hogy kifosztjátok az ország lakóit? Lásd manyupból elrabolt milliárdok, amik nyomtalanul eltűntek! Vagy az a helyrehozás módja, hogy visszamenőleges hatályú törvényeket hoztok, éljen a jogbiztonság és demokrácia jelszóval? Vagy mire gondolsz, te kis kommancs köcsög?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.09.27. 19:09:28

@tcom: meg a "rosszabbul élünk" című hazugságot, a "pofátlan végkielégítések" című fosztogatósdit, amit azon nyomban eltöröltek, amint a fideszes elvtársak is érintetté váltak, az orbánék által, képviselőként elkövetett törvénysértéseket (kordon bontogatás, EU parlamentben az EU fellépését kérték Magyarország ellen stb.) és még rengeteg dolgot...
Térdre csuhások viktor, aki mostanában a meleg szarig benyal a katolikus (vagy református?) egyháznak...
Mindent elfelejt neki a sok birka. A lényeg, hogy óbégathassanak a sörös sátornál, hogy Viktorviktorviktor! :(

6.Lenin 2014.09.27. 19:13:38

@politologus:

"De Török azt is mondja, hogy a választóknak illene már változni, csak nem itt és most. "

Gondolom ilyenkor a Fideszt választókra gondolsz, de...

Az itt (is) Orbánt gyalázók is választópolgárok.

Ezért én 1 mp-ig sem csodálkozom azon, hogy jelenleg nincs aki/akik képesek lennének legyőzni őt.

Mondjuk én 1 1xű választópolgár vagyok, józan paraszti ésszel megáldva...

Tehát szerintetek Orbán 1 idióta köcsög... fogadjuk el, de...

ezt a köcsögöt már 5. éve vért pisilve sem képes legyűrni a hazai ellenzék óriási nyugati támogatással sem...

Ergo, akkor csak idiótábbak lehetnek ezek.
Más...miért is kellene a jelenlegi ellenzékre szavaznom?

Azon kívül, hogy szerintük mindenki hülye, képesek még valamire?
Eddig semmit nem mutattak belőle.

akkor még 1x...miért kellene rájuk szavaznom?

(talán erre kellene már valamilyen elfogadható választ adni, aztán lehet ócsárolni a másikat)

Talán akkor én képes lennék a változásra.
(de miért is nekem kellene elsőnek megváltozni?)

bölcsbagoly 2014.09.27. 19:15:09

@álfirkász: a dilibogyódat bevetted már?

jjulie 2014.09.27. 19:24:12

@bölcsbagoly:

igazhitű orbánszavazó kádárvakarék lehetsz legényke

török gábor 2014.09.27. 19:30:18

@concret: érdemes lenne talán utánanézni, hogy honnan származhat ez a cím...

unionista... (törölt) 2014.09.27. 19:35:27

@jjulie:
vannak félig femelkedett asszimilálódott cigány családok. és nekik felnőttek már a gyerekeik és az unokáik. fele annyi idő alatt kétszer annyi utódot hoznak létre. és ezeknek a csoportoknak a szabad piac még túl veszélyes. őket szólítja meg orbán. ő is asszimilálódott cigány. csak az ügyeskedő fajtából, amelyik zsidónak adta ki magát. azért került be az apja a népfrontba, azért támogatta soros a gyereket. így kaptak egy balkáni/oláh cigányt. és ez az "újpogány" csoport számosságban megelőzte a zsidó-keresztényeket. szóval a nép nektek most nem oszt lapot. gyerekek már amerikában vannak?

bölcsbagoly 2014.09.27. 19:36:23

@jjulie: más az ötvenes években sem igen voltam az, úgy hogy kussolj...

jjulie 2014.09.27. 19:36:41

@török gábor:

tán az elemzés helyetti vegytiszta semmitmodás földjéről

unionista... (törölt) 2014.09.27. 19:38:40

@török gábor:
én az összes címet értettem. csak azt olvastam el. de ezt most nem. szóval ez mi akarna lenni? hogy aki akar szervezzen klubot és álljon be boxolni?

bölcsbagoly 2014.09.27. 19:38:41

@unionista...: tipikusan jobbikos hülye duma....de ha van aki elhiszi, akkor nyomjad csak..

török gábor 2014.09.27. 19:40:05

@jjulie: 1. talán a harmadik mondatban jeleztem, hogy ez nem elemzés lesz. 2. semmitmondás. oké. ezt már jó sokszor hallottam. de vajon miért idegesít ennyi embert egy cikk, ha az csak semmitmondás? tényleg nem értem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.09.27. 19:40:39

@bölcsbagoly: ezt inkább magadtól kérdezd, ha ennyire nem ismered saját magad, amennyire az itteni büfögéseid alapján az látható. Te... kis komcsi kotonszökevény.

jjulie 2014.09.27. 19:41:02

@bölcsbagoly:

buta vagy egyszerűen buta: orbánszavazó kádárvakarék

azt hiszed, ha erőszakos vagy nyersz

igazi butaparaszt vagy, a ravaszdiparasztorbán játsza csinál bolondot belőled

unionista... (törölt) 2014.09.27. 19:43:02

@bölcsbagoly:
jaj, te attól ijedsz meg, hogy orbán viktor balkáni cigány kulturális identitással rendelkezik. ha már a származását nem ismerhetjük hivatalosan. a másik oldal meg attól ha azt mondják, hogy az a "cohen csoport" és "grün". le a politikai korrektséggel. ezt üzente a vezír.

Bambano 2014.09.27. 19:43:19

Szép poszt. Kár, hogy egy hajdan szebb napokat megélt elemző lassan Obersovszky díjas lesz.

A szabad sajtóról és médiáról alkotott véleményünk nem nagyon passzol, és nem hiszem, hogy én tévednék. Reklámadó, a fórumozást sújtó jogszabályok, a matávosok se rúgták ki az ellenzéki hangadókat, stb. A szavazó rendszer sem szabták át...

Attól, hogy a baloldal meg saját magához képest is töketlen, ez a mostani rendszer még nem olyan, mint amit te leírtál.

Ettől persze Orbán még tényleg jó, megkockáztatom: zseniális politikus, és egyértelműen a legjobb mostanában. Aki ezt a rengeteg szart le tudja nyomni a polgárok torkán anélkül, hogy különösebb rendzavarás történjen, sőt, még örülnek is neki, az tényleg zseni. fletóra a töredékéért majdnem rágyújtották a tv székházat.

meg szerencsés támogatást kap külföldről, mert sajnos manapság nyugaton is akkora ökörségeket mondanak, hogy jutalomjáték helyretenni őket.

Mérges 1234 2014.09.27. 19:45:51

98-2002.ig ugyanennyire vérhülyék voltak.

Csak akkor volt még úgy aogy hiteles ellenzék.

Mos vérhülyébbek, ellenzék sincs, ami maradt azt is felszámoják.

Nem nem Viktor ügyes, az ellenzék nem létezik, és Viktor és médiája úgy bassza át az embereket a palánkon, hogy csak füstölnek.

Egyedül van a pályán Viktor, ami neki lejt, és másokat fel sem neged rá, aki fel akarnának menni, azok egy darab szarral egyenlőek.

Szóval nem ügyes a fickó, csak elég fura küzdelem ez.

Baloldal legalábbis ez sosem győzi le. Más erő kellene.

török gábor 2014.09.27. 19:47:08

@unionista...: így talán már kitalálható. Részlet:

"Hógolyó néhány hét alatt teljesen kidolgozta a szélmalom terveit. A technikai részleteket legnagyobbrészt Mr. Jones három könyvéből merítette: az Ezer hasznos házépítési tanács, Mindenki lehet kőműves
és Elektromosság kezdőknek című művekből. Azt a fészert
választotta ki dolgozószobának, amelyet valamikor keltetőnek használtak, és sima fapadlója nagyon alkalmas volt rajzolásra. Órákra bezárkózott, kirakta könyveit, egy kővel lenyomta őket, hogy be ne csukódjanak, s a csülke ujjai közé szorított egy darab krétát, aztán fürgén ide-oda mozogva rajzolta egyik vonalat a másik után, miközben izgatott kis visításokat hallatott. A tervek fokozatosan hajtórudak és fogaskerekek bonyolult tömegévé nőttek, és a
padlónak már több mint felét befedték. A tervet a többi állat teljesen érthetetlennek, de nagyon impozánsnak találta. Legalább napjában egyszer mindegyik bejött megnézni Hógolyó rajzait. Még a tyúkok és kacsák is eljöttek, és kínos gonddal ügyeltek, hogy rá ne lépjenek a
krétavonalakra. Csak Napóleon maradt távol, aki kezdettől fogva a szélmalom ellen foglalt állást."

bölcsbagoly 2014.09.27. 19:50:38

álfirkász, jjulie, látom már csak mocskolódásra futja, de a témához érdemben hozzászólni, az már nem! Kis surmó romkocsmai lumopenproli patkányok akik vagytok...

panelburzsuj 2014.09.27. 19:50:50

@török gábor:
OK, TG nemígyelemez, a bamba nép maga dönt tévesen, amikor ennél az ablaknál sorakozik a nemidevaló igényeivel.

Azt azér meg teccik tudni mondani, hogy a "politika, mint életszféra" más életterületekre tett hatásaival mely tudományág, mely jeles magyar mívelői foglalatoskodnak?

Ha már így kiálltuk a téves sort, legalább ennyit tessen segítni...

unionista... (törölt) 2014.09.27. 19:51:06

@török gábor:
az a baj, hogy te nem szeretsz féligazságokat mondani. és nem nagyon érted, hogy a pártok világában ez a maximum. ez egy törzsi háború. szóval a kommunisták/fasiszták, a szocialisták/nacionalisták, a liberálisok/konzervatívok, a "nagyon európaiak"/"nagyon magyarok", "demokratikus oldal"/"nemzeti oldal", stb. valójában a két egymástól legtávolabb álló kisebbségi kultúra harca. az aksenázi zsidóságé és a balkáni cigányoké. és az indoeurópai többség (marischka néni és joschka bácsi) ül a lócán, vagy a számítógép előtt és azt mondja: mondjad meg török gábor, hogy ezek közül melyikre szavazzunk. azért tartunk.

Éhes ló 2014.09.27. 19:54:16

Ez egy jó post.
Egyetértek minden sorával.

jjulie 2014.09.27. 19:58:04

@török gábor:

hova lett az a tehetséges fiatal politológus......

jjulie 2014.09.27. 20:02:01

@bölcsbagoly:

kuss paraszt, értéklelen orbániai semmi vagy

várj kussban, majd legközelebb szól a kubatov hova tedd a fideszikszed, de addig kuss paraszt, más dolgod nincs

midnight coder 2014.09.27. 20:09:38

@Bambano: Ugyan már. Ma már nem az MTV a hírforrás hanem az internet. És a legnagyobb hírportál ma is azonnal a címlapra teszi még a legnevetségesebb vörösnáci blogokat is. Lásd Pl. Köznapló. A királyi TV persze a mindenkori kormány szócsöve, de ez kb. azóta így van, amióta létezik, egy percig sem volt soha másképp.

Volt a gengszerváltás óta jó sokáig olyan helyzet, hogy csak az egyik oldalnak volt érdemi sajtója - a Horn kormány idején. Más kérdés, hogy egy igazán rossz kormányzatot ez sem tud megmenteni.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 20:12:56

@török gábor:
értem. na most szerintem az van, hogy a tisztességes helyi politikát mr jones három könyvéből kell szervezni. szóval ahhoz "civil engineering" kell. értem én, hogy "te az ördög a feleségét" című nagysikerű kutyakomédiát képzelted el vetró elvtárssal. de ez tisztességes módon nem működik.
www.youtube.com/watch?v=LS_bpZYijU0
ahhoz tudod mi kellene. mondjuk balaton parti települések összeállnak egy megyévé. és akkor ki nincs vita azon, hogy ki lesz a felvidék és az alvidék. mert ezek a szerepek már előre ki vannak osztva. és nem kell bizonygatni, hogy együtt. akkor balaton megyének lenne kormányzója. és te annak lehetnél az örökös tiszti szolgája. vagy jegyző az első ülésen. szóval az már valami. ez a blogírás. olyan, mint a "modern talking". zeitgeist. semmi. na most persze ilyesmire akkor nyílna esély ha az összes párt támogatottsága tartósan 50% alá esne. na most ez azért nem valószínű, de nem is lehetetlen középtávon.

mert a pártpolitikához field marschall kell. de itt nem a jól megtervezett szélmalmot rombolták le. mert nem lehet jól megtervezni az államot. csak a várost és a vidéket lehet. a pártpolitika ilyen. egy népszerű zsidó szerzőtől kiváló cigányok előadásban. háttérben ott a malmod:
www.youtube.com/watch?v=IhS9ISvKsV4
de annak (mármint a malomnak) a pártpolitikától függetlenül állnia kellene. és ez nincs benne a rendszerben. itt a hiba.

Bambano 2014.09.27. 20:16:34

@midnight coder: egyrészt: ha úgyis kiderül a neten minden, akkor veszélyes mellébeszélni.
másrészt: nem ma már, hanem ma még. van internet cenzúra törvényünk, kőkeményen rugdossák a nem kormánypárti tv-k hátsóját, már beborították a legnagyobb ellenzéki rádiót, ez nem sajtószabadság.

közben persze mosolygásra ad okot, amikor a sajátjaik fenekébe is belerúgnak, dehát ahol vág a fűrész, ott hullik a forgács :)

barany 2014.09.27. 20:17:53

@török gábor:
Miért ez az őrült balliberális felgerjedés? Mert halálosan, betegesen gyűlölik Orbánt. És azt is, aki egy jó (vagy akár tárgyilagos) szót mer szólni vagy írni róla. Úgy hogy jó lesz vigyázni, kedves Gábor!

midnight coder 2014.09.27. 20:22:09

@graycivil:

"- Az ellenzéki média anyagi (állami reklámok csak jobboldali médiába, cégek megfenyegetése, hogy baloldali lapokban ne hirdessenek), infrastrukturális ellehetetlenítése (pl.: frekvenciák elvétele), és fenyítő eszközök alkalmazása (RTL-re szabott reklámadó), továbbá az MTI kormánypropagandájának egyeduralma elveszi a valódi döntési információhoz való hozzáférés jogát."

Valódi döntési információkhoz ? Mit is mondott anno Fletó öszödön ?
"Amit meg lehetett csinálni az elmúlt egy hónapban, azt megtettük. Amit az azt megelőző hónapokban titokban meg lehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk, azt megtettük. "

Nesze neked a döntéshez szükséges információ. Mindezt pár héttel a választás előtt. A kormányközeli cégek pedig mindig is az aktuális kormány sajtójában hirdettek. Az RTL klub pedig - legalábbis a különadó előtt - minden volt, csak ellenzéki orgánum nem. A különadóval csak az ellenzék nyert.

"- A civil szervezetek hatósági ellehetetlenítésével elveszik a szerveződés jogát, vagyis az ellenzékiként gondolkodók félelemből nem merik megosztani egymással politikai nézeteiket, és ezzel növelni "elszigeteltség érzésüket"."

Kis hazánkban nagyon kevés a valódi civil szervezet. Általában különféle - vagy hazai vagy külföldi - politikai illetve gazdasági erők hoznak létre ilyeneket, és a "civilek" ezek bábjai. A FIDESZ most pár külföldiek által mozgatott "civil" tökére lépett. Jól tette.
Ha valami jó volt a Kádár rendszerben, az a közbiztonság és a "civilek" hiánya a társadalomból.

"És akkor még nem beszéltem arról, hogy a bíróság TÖBBSÉGÉN kívül minden "számonkérő és fenyítő intézmény" kiszolgálja a FYDESZ-t. Ez már semmivel sem több, mint a "putyini demokrácia". Fenti elemzés szerint Putyin is "baromi jó politikus". "
Ahogy az MSZP alatt az MSZP-t szolgálta ki. Sőt, akkoriban a titkosszolgálat is besegített. Lásd haveri kutya.

midnight coder 2014.09.27. 20:28:04

@Bambano: Veszélyes, de igazából a polgárok eleve nem nagyon tudnak mihez kezdeni az információkkal. Legtöbbjüknek sem képzettsége nincs a hasznosításukra, sem lehetősége az ellenőrzésükre. És ez persze igaz az ellenzék által nyújtott információkra is. És az ellenzékben sincs több oka bízni a polgárnak mint Orbánékban.

midnight coder 2014.09.27. 20:30:56

@álfirkász: Nem nagyon tudnék olyan jelentős politikust mondani a történelemben, aki nem volt gazember.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 20:41:50

@nyünyüge:
azért ez nem ilyen egyszerű, hogy egy felnőtt mesével elintézzük. mert itt arról is szó van, hogy török barátunk bármennyit is gründol össze a semmit mondással, a gyerekét a balkánon fogja felnevelni. és ott azért nagy dilemma, hogy tisztességre, emberségre neveljen, vagy az életre. és nem is jó szó ez a balkán, mert itt igazából most balkánibbnak kell lenni a balkániaknál. szóval koszovói cigánynak kell lenni. és arra nehéz nevelni. arra születni kell.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 20:44:53

@midnight coder:
volt az a széchenyi nevű gazember. mondjuk meg is őrült.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 20:52:18

Andrássy Gyula, Antall József, Bajnai Gordon, Bánffy Dezső, Bárdossy László, Batthyány Lajos, Berinkey Dénes, Bethlen István, Bittó István, Boross Péter, Dálnoki Miklós Béla, Darányi Kálmán, Dinnyés Lajos, Dobi István, Esterházy Móric, Fejérváry Géza, Fock Jenő, Friedrich István, Garbai Sándor, Gömbös Gyula, Grósz Károly, Gyurcsány Ferenc, Hadik János, Hegedüs András, Horn Gyula, Huszár Károly, Imrédy Béla, Kádár János, Kállai Gyula, Kállay Miklós, Károlyi Gyula, Károlyi Mihály, Keresztes-Fischer Ferenc,
Khuen-Héderváry Károly, Kossuth Lajos, Lakatos Géza, Lázár György, Lónyay Menyhért, Lukács László, Medgyessy Péter, Münnich Ferenc, Nagy Ferenc, Nagy Imre, Németh Miklós, Orbán Viktor, P. Ábrahám Dezső, Peidl Gyula, Rákosi Mátyás, Récsey Ádám, Simonyi-Semadam Sándor, Szálasi Ferenc, Szapáry Gyula, Széll Kálmán, Szemere Bertalan, Szlávy József, Sztójay Döme, Teleki Pál, Tildy Zoltán, Tisza István, Tisza Kálmán, Wekerle Sándor, Wenckheim Béla

az összes magyar miniszterelnök. és szerintem érdemes elgondolkodni azon, hogy néhány elsőtől/mártírtól eltekintve miért nincs senki, akit olyan nagy becsben tartana az ország. nem csak az egyik oldal, nem csak budapest, hanem az ország. szóval úgy mindannyian mi magyarok. hogy miért nem sikerült senkinek, vagy tényleg csak alig valakinek. hol van ez az egész elrontva.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 20:55:18

@barany:
nem gyűlölik annyira. de balról egyetlen egy embert kell kiütni. persze ezért jobbról mindenki őt védi. de ma már ez zsidók vs. cigányok meccs. szóval itt az askenázi zsidó kultúra áll szembe a balkáni cigányokkal, akiket a szefárd zsidók támogatnak. az álompár:
188.227.227.58/image/article/main/.660x1200/83864.jpg

6.Lenin 2014.09.27. 20:58:54

@unionista...:

Ezt pont te írod?

Mert mindig voltak/vannak/lesznek olyan köcsögök, akik mindenkinél mindig mindent jobban tudnak, de soha nem kerülnek (szerencsére) döntési helyzetbe, ezért soha senkit nem tudnak elfogadni.
Szerintem, és nem olyan bonyolult ez a kérdés.

Olvasd el ennek a posztnak a hozzászólásait, és próbáld értelmezni, máris megkapnád a választ.

Hidvégi Mihály 2014.09.27. 21:12:35

@6.Lenin: Nem, nem kell a jelenlegi ellenzékre szavaznod, mert azok is szarok. De Orbánra sem kell soha szavaznod, mert ő pedig egyenesen átok. Egyet kell tenned: magadban bíznod, polgárnak lenned s olyan erő létrehozásában segíteni, akik nem saját hasznukat akarják, hanem a közjót, s részt kell venned a közéletben, mert különben egy új, polgári erő is elkurvulhat. Érted-e?

Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj! Örökre, gazok!

barany 2014.09.27. 21:13:09

@unionista...: Bomlott agy bomlott szövege. Afféle jobbikos agyszülemény.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.27. 21:15:53

@graycivil: Te már lezártnak, eldöntöttnek érzed a dolgokat, én az általad leírtakban inkább irányokat látok, a véget nem. Az irány jellemzése viszont helyes tőled. Amiben egy politológus, így Török is másként gondolkodik, az az időtényező, mert a mi nézőpontunkból ezek folyamatok, irányok, pillanatnyi metszetek, és az idő nem annyiban foglalkoztat, hogy már nem tudjuk kivárni, mikorra változik meg valami a politikában (mint egy választó), hanem hogy elég idő telt-e el, hogy jól írjunk le valamit. Ezért nem ír Török olyat, amit várnál tőle, ill. a választott szerepe miatt.
Azt viszont nem szabad hagyni, amikor fontos tényezőktől csak úgy eltekintgetünk azért, nehogy annyira erőset állítsunk, hogy a kivívott pozíciónk meginogjon.

bioLarzen 2014.09.27. 21:16:56

Tulajdonképpen semmi vitám nincs azzal, amit a cikk mond.

Egy megjegyzésem van: egy betörő, egy bérgyilkos, egy zsebtolvaj, egy csaló is lehet vérprofi, lehet a szakmájában valóban szenzációs.

Ettől még jobb lenne, ha nem léteznének.

NYJetsTD 2014.09.27. 21:17:54

@török gábor: a probléma már régóta az, hogy betűid bátorsága egyenlőségben állnak-e közéleti szerepvállalásoddal, vagy netán pont ezért oly gyávák? Megértem, ha igen, hiszen szép a magyar foci környékén seperni, ma főként prioritás, kosztpénz is kell, csak akkor meg minek ez a látszólagos "pártatlanság" attitűd? Mert én csak azt érzékelem jó ideje, megszűntek a komoly elemzések és helyette magyarázkodásokat olvashatunk. Éveken át láthattuk Giró-Szász teljes leépülését, nem gondolom, hogy ez a jó irány. De te tudod...

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.27. 21:21:31

@6.Lenin: Én nem gondolok semmilyen választóra most, csak utalok Törökre, az Apokalipszis holnap c. posztjára:
"Tanulásnak nevezem ezt, de ma már azt hiszem, hogy ennek csak egy módja van: a tapasztalás. Jéghegy, pofon, szakadék, Apokalipszis, Armageddon kell ide. Hogy észhez térjünk, hogy belássuk, hová vezet az, amikor a politikát kizárólag a politikusokra bízzuk. Vagy azért, mert egyáltalán nem foglalkozunk vele, lemondóan kivonulunk belőle, vagy azért, mert megelégszünk a buta automata szerepével. Ha soha semmilyen kérdést nem teszünk fel saját politikai vezetőinknek, ha hagyjuk magunkat általuk jókra és rosszakra osztani, ha meg sem kíséreljük megérteni és elfogadni a másként gondolkodókat, ha elhisszük, hogy mindig és mindenben csak az egyik oldalnak lehet igaza, ha a politikai vezetőket isteneknek képzeljük, ha a gondolataikat sajátunkként szeretjük, s ha képesek vagyunk gyűlölködve tekinteni egy másik magyar emberre csak azért, mert máshová szavaz, vagy éppen mást gondol a helyesről és a kívánatosról. A politika csak akkor lehet más, bárki is a kormányfő és bármilyen nevű pártok ülnek is a parlamentben, ha észrevesszük, hogyan használnak ki minket saját céljaikra a munkájukat amúgy kétségtelenül egyre ügyesebben végző politikusok. Akkor valami megváltozik, megváltozhat. Addig viszont egyre rosszabb lesz, ebben biztos vagyok."
A " mi " ebben a magyar választói közösség.

6.Lenin 2014.09.27. 21:23:26

@Hidvégi Mihály:

Ebben 1et értünk. Én már régen úgy élek, hogy a lehetőségek szerint ne függjek a regnáló hatalomtól.

az emberek többsége nem (párt)szimpátia alapján szavaz,én sem.

az embereknek érdekeik vannak, és aki olyasmit ígér/tesz ami megegyezik a többség érdekeivel, az emberek arra fognak szavazni. HaFr-re akkor sem szavaznék, ha aranyból lenne.
Nincsen semmi stimmelés az érdekeink között (meg soha nem fog döntési helyzetbe kerülni).Értelmetlen lenne vele foglalkozni, de természetesen ez nem zárja ki, hogy néhányan ezzel töltsétek az időtöket.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 21:23:58

@6.Lenin:
nem arról van szó, hogy én kit fogadok el. hanem arról, hogy kit fogad el az ország. nem a felébe, harmadába, hanem nagyjából egészében. és nincs ilyen. ma sincs. orbán viktor a történelem szemétdombjára kerül. ezt már most lehet tudni. szóval ő a balkáni vagy az oláh cigány kultúrát valósítja meg. az összes toposzt felvonultatja.

a szalonnázós, disznóvágós cigány böllért, a nagycsalád kiül a koszos rózsaszín kanapéra, zsebre dugott kézzel kökpödi a napraforgót a tribünön a mészárossal (nem én köpködöm, ő köpködi, vigyázzál), számok nélküli nagyot mondást, a bazseválást. azért sereglettünk itt össze, hogy térdre kényszerítsük az ellenséget. ez azért kosovo polje. európa számunkra mindig is kényszerlakhely volt. ez elég cigányos nem? a pancho aréna egy cigány kulturális remekmű. egy remekmű csak kicsit cigányos. levezényli az árvizet a gumicsizmában. szóval a kormányzó úr ezekben a szerepekben érzi jól magát. és egyébként ez teljesen rendben van, mert a cigány kultúra teljesen legitim. de ez: az. persze baloldalon néhány "cohen" és schiffer a "grün".

na most ezeknek nem sikerülhet. mert ők csak törzsfőnökök mind. törzsi háború zajlik. és a baloldal attól gyengébb, hogy nem tudják eldönteni, hogy kinek legyen hegemóniája. a jobboldalon orbán hirdeti a szupremáciát. de az kevés. a történelmi szerepre. mert itt kossuth vagy széchenyi a mérce, vagy rákóczi, vagy zrínyi, vagy bocskai, vagy hunyadiak. szóval ők nemzetieskedtek mind, de szabadságot akartak mind. az egész magyar történelmi arcképcsarnok. a mai fogalmainkkal nem volt ortodox liberális, és ortodox nacionalisták sem voltak. hanem unortodoxok, de liberálisak. és ez az, ami orbán viktornak sem sikerül.

panelburzsuj 2014.09.27. 21:25:40

@bioLarzen:
Nem véletlenül hallgat Török, amikor arról faggattom - gyakorlatilag a blog felívelése óta - hogy rendben, a politológia ennyi, amennyit TG művel - de kik vizsgálják a politikum (és a politológia) hasznát és kárát?

Mondok példát: kocsmológia.

Ki a sikeres kocsmáros? Miben mérjük a sikerét? Mekkora körben? Minden "érintettet" - (stakeholder?) - fölölel-e a méricskélésünk?

Ezekre nincs TG-válasz.

kukulec 2014.09.27. 21:25:56

erről mindig eszembe jut volt tanárom egyik kevés értelmes mondata, miszerint a politikában vannak olyanok, főleg az autoriter személyiségek, akik nagyon jól értik a hatalom megszerzésének technikáját, de igaziból a hatalom náluk önmagáért való, és utána a nagy semmi történik. ezt gondolom a nemzet viktoráról. egyébként, ha valaki azért jelentős, mert hatalma van, és az egész népnek csak annyi a dolga, hogy elájuljon milyen ügyes a kisfiú, mert még mindig ott van, akkor az már rég rossz. amikor gazdasági ábrákat látok, különböző, a szegénységet kimutató statisztikákat, akkor sosem értem, hogy csak engem érdekel általában a politikusok mérhető teljesítménye? és ez a része persze nem csak narancsékra vonatkozik.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 21:32:16

@bioLarzen:
orbán nem betörő, vagy csaló, hanem mondjuk úgy, hogy a tulajdon számára nem annyira szent. szóval vannak ilyen csoportok. de nekik kultúrájuk van. és az ha mind egyenrangú, akkor az övék is. az is legitim. ezek a te elveidből következnek tesókám.

Hidvégi Mihály 2014.09.27. 21:35:29

@6.Lenin: Ígéret. Nem hamis ez egy kicsit? Ígérettel van tele a padlás. Ha én azt ígérném neked, hogy vér és veríték lesz a jövőnk, mert így érhető el egy - ugyan kemény - de igazi és növekvő társadalom, szavaznál-e rám?

Ha nem, akkor ki az mi az, ami megnyerne? Ha az ígéretek mögé nézel s nem látsz semmit, mi az amit tennél? Nem gondolod, hogy új prímet kellene létrehozni? Hús-vér emberekből, nem ilyen felkapaszkodott kis taknyosokból, mint ami a mai kormányzó párt tulajdonsága...

6.Lenin 2014.09.27. 21:37:42

@politologus:

A magyar választói közösség soha nem lesz (szerencsére) 1 egységes közösség. Rendkívül sok érdek mentén tagozódik.

TG valamilyen jelzővel toldott liberálisnak vallja magát. ezért ő is abban téved, ha választók nem úgy döntenek, ahogy ő azt elképzeli, akkor csak a választó tévedhet.

Eddig a választók mindig a saját érdekeik mentén döntöttek (a többség).
Ez a demokrácia.

Nem a választóknak kellene elsődlegesen megváltozniuk. A politikusoknak kellene megérteniük miről is szól a gyakorlat.

Aki ezt nem tudja, az bukik. A politológusok dolga ezt valamilyen tudományosnak tűnő magyarázatokkal ellátni, persze, ha érti is, hogy mi is történik körülötte.
Szerintem.

török gábor 2014.09.27. 21:39:13

@NYJetsTD: bocsánat, természetesen mindenki azt gondol, amit akar, csak egy apró tényre hívom fel a figyelmét: a fociban minden szerepvállalásom társadalmi munkás. azaz pénzt itt ne tessék emlegetni. sokszor mondtam már, de megismétlem: ha nem tetszik, ami írok, az nem azért van, mert amúgy én ennél sokkal okosabb, bölcsebb, szebb stb. vagyok, csak megfizetnek azért, hogy másnak látszódjak. nem, én ilyen vagyok, ilyeneket gondolok, sajnálom :)

unionista... (törölt) 2014.09.27. 21:41:43

@panelburzsuj:
a politika eredendően a polisz dolgairól való társalgás. de itt nem arról folyik a vita. itt taktikázás folyik. ki kit ver át. és abban a zsidók elég jók. de a cigányok még jobbak. a "való világban" és az "édes életben" is mindenki cigány. ezt már a sanyi haverom is megmondta. és ha ezekbe a műsorokba kapcsolsz akkor rájössz, hogy tényleg. és a pártpolitika ugyanez kicsit nagyobb felelősséggel. ebben a posztindusztriális mediatizált világban. így olyan nyúlott pulóveres szemüveges bölcsészes.

6.Lenin 2014.09.27. 21:45:59

@unionista...:

"hanem arról, hogy kit fogad el az ország. "

Vicces vagy.

Erre a kérdésekre van 1 elfogadott módszer:a választások.
Aki nyer, az 1 bizonyos időszakon belül megpróbálhatja elfogadtatni az elképzeléseit, ill. megvalósítani.

A kisebbségben maradóknak ezt le kéne fogadniuk, és mindent megtenni, ha a hatalmat gyakorló rossz irányba megy, nem acsarkodik, hanem 1 jobb megoldást kínál.

A választók el fogják dönteni, melyiket választanák inkább.

Amennyiben te szart kínálsz nekik, ne lepődj meg, ha az nem kell. Nem az ő hibájuk, bármennyire is elfogadhatatlan ez számodra.

NYJetsTD 2014.09.27. 21:47:55

@török gábor: én nem erről beszélek. Komolyan érdekel, egy "társadalmi munkás", aki saját csoportja érdekében kénytelen alkukat is kötni, vajon szembe mer menni bármikor is az aktuális "pénzforrással"? Mert jelenleg azt látom, hogy nem. Ezért gondolom, hogy ez a közéleti szereplés egyben meg is öli a pártatlan politológust...

unionista... (törölt) 2014.09.27. 21:49:43

@török gábor:
ezt hiába bizonygatod. nem hiszi el senki. szóval vannak a rajongóid. nagyon szeressük a török gábort, láttuk a tévébe', hallottuk a rádióba'. a másik része a beszólok török gábornak. a semmitmondó, kutyaütő, gazember, stb. jelzőket használja. szerintem is úgy egyébként. nyilván nem ütsz meg semmilyen mércét. a kérdés az, hogy ez a közeg miért ilyen?

török gábor 2014.09.27. 21:52:40

@NYJetsTD: megint egy apró tény: a női focinak segítek. itt két dolog biztos nincs: pénz és forrás. szóval ez szerintem rossz nyom. ebből nem fogod megérteni, hogy miért vagyok ilyen semmitmondó, opportunista, buta, ostoba stb. próbáld meg elfogadni, hogy ilyen vagyok. magamtól :I

NYJetsTD 2014.09.27. 21:56:55

@török gábor: ja, hogy most trollkodsz... akkor bocs.

politologus · http://politologus.blog.hu 2014.09.27. 21:57:50

@NYJetsTD: Az elemző működése elválaszthatatlan a versenytől, amit szemlél. Csakhogy ma a verseny természete más. Vagy nincs is verseny. Igazságból is csak egynek van jelenléte. A Török-féle politológusi szerepvállalás nem ilyen helyzetre lett tervezve, ez van.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 21:58:03

@6.Lenin:
ez nem ilyen egyszerű, hogy ki nyeri meg a választásokat. ezt te is tudod.

behr 2014.09.27. 21:58:26

Kádár népének tökéletesen megfelel Orbán.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 22:01:59

@kukulec:
igen, csak téged érdekel, vagy még nagyon keveseket. azért, mert ez arról szól, hogy ki hasonlít legjobban az átlaghoz. szóval ez kicsit olyan, mint a szépségverseny. ha az összes szép lányt egymásra vetítjük, akkor kirajzolódik egy aphrodité. 2.1 millió szavazót egymásra vetítenénk kirajzolódna orbán viktor. ez persze hülyeség, de nem biztos, hogy akkora hülyeség, mint amilyennek elsőre hangzik.

NYJetsTD 2014.09.27. 22:02:46

@politologus: gondoltam van annyira kreatív, hogy ezt is megoldja. Az egész ország kicsit döntött pályán gurigázik, szerintem senkinek sem szokatlan ez a helyzet.

panelburzsuj 2014.09.27. 22:10:48

@unionista...:
Annyira nem hülyeség ez a "kölcsönös összesonulás", hogy a közeltmúltbeli bőséges termésedből magad köré épített dzsuvából erre érdemes keresned a kijáratot.

Csak annyit kell még átgondolnod: Orbán valóban olyan-e, mint amilyen a kétmillió önmagáról alkotott eszményképe - vagy ő tudja a legjobban megformálni ezt a szerepet. De tudva, hogy szerep. És betyárul megkérve az árát a föllépésnek.

NYJetsTD 2014.09.27. 22:11:09

@török gábor: "a női focinak segítek. itt két dolog biztos nincs: pénz és forrás."
Meg marketing, know-how, ötlet és kivitelezés. Amíg az mlsz elfáradt szakijai legyeskednek itt is, nem is lesz.

panelburzsuj 2014.09.27. 22:12:43

@panelburzsuj:
"kölcsönös összehasonulás"

unionista... (törölt) 2014.09.27. 22:14:23

@behr:
de ez kádár népe. szóval egy kicsit oroszos, törökös, szlávos, cigányos nép. cárság kell, basáskodás, vajdás, vezéres. ellentengernagyos. tenger nem kell, csak ellentengernagy.

6.Lenin 2014.09.27. 22:17:03

@unionista...:

De, ez ilyen 1xű....lehetne,ha mindenki el is fogadná.

Az nem mások hibája, ha szart kínálsz, és ezért kisebbségben maradtál.

Ezt képtelenek a mindigmindenhezjobbanértők megérteni, kivéve, ha ők nyerik a választást.

Amennyiben másokra szeretnéd úgy rátukmálni a szart érő portékádat, hogy azt senki önként nem hajlandó elfogadni, nos arra is van megfelelő meghatározás.

Már néhány éve házalsz itt különféle néven az elképzeléseiddel, de sajnos a vége eddig mindig az volt, hogy a vitapartnereddel megegyeztetek a kölcsönös lehülyézésben.

Lépni kéne már.

Bambano 2014.09.27. 22:18:34

@midnight coder: nincs is okuk bízni az ellenzékben, nem adtak rá indokot.

de az, hogy az ellenzék jelenleg a mélyen idióta státuszban van, még nem teszi jóvá a helyzetet.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 22:20:03

@6.Lenin:
nem árulok semmit. nem vagyok lókupec. az a barátod.

6.Lenin 2014.09.27. 22:27:25

@Hidvégi Mihály:

"Ha én azt ígérném neked, hogy vér és veríték lesz a jövőnk, mert így érhető el egy - ugyan kemény - de igazi és növekvő társadalom, szavaznál-e rám? "

Igen

(de azért kell ehhez néhány igen lényeges dolog is)

6.Lenin 2014.09.27. 22:31:46

@unionista...:

Hát pont ez a baj. Mert akkor te is tudod, hogy amiről itt írogatsz az a többség számára elfogadhatatlan, de azért kitartóan lehülyézed (a végén szinte mindig)azokat, akik nem vevők a portékádra.

Nem zavar, csak nekem vicces ez az egész.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 22:47:28

@panelburzsuj:
N generációra visszamenőleg elvben van 2^N ősöd. N = 30 esetén ez 2^N ≈ 1 milliárd. ennyi felől nyilván nem ered senki. a honfoglalás korában nem élt ennyi ember a földön. nem akarok itt okoskodni, de mondjuk ez a binér családfa valakinél majdnem teljesen bezáródik. kevés őse van. natív. és van akinél kinyílik. sokfelől ered. több evolúciós ágból. metszőolló és fakereszt a jele az a politikai óvodában. vagy körző vonalzó számolótáblás. vagy csak szentkoronás. és például ez összefügg azzal, hogy a gondolkodása mennyire lesz nyitott. ahol sokáig tartott a feudalizmus (rokonok házasodtak) ott elég sok a kevés őssel rendelkező natív. csak nem tudjuk, hogy mennyi. és hogyan oszlanak el térben. csak azt látjuk, hogy azért ha valaki azt mondja, mi "ősmagyarok" / "ősszékelyek" / "őscigányok", akkor erre azért rezolnálnak. vagy akár a környékünkön "ősszlovákok" / "ősrománok" / "ősszerbek". na most az "őszsidók" azt mondják: nacionalista fasiszta, söpredék.

én meg azt gondolom (és lehet, hogy ezt rosszul érzem, mert az érzelmi kvalitásaim csekélyek), hogy errefelé legalábbis elég sokan vannak ezek az "ősemberek". mondjuk itt mifelénk a pusztában. puszták népe. betyár világ. szóval képzeld el azt, hogy itt van a reformált nagytemplom, a református kollégium és a kelet-magyarországi közgyűjtemény, benne a munkácsy trilógia (ami ma már nincs egyben), és ebben az ikonikus háromszögben van egy pincehelyiség. egy söröző. de igazából nem is igazi kocsma, hanem egy pizzéria. és ott tervelik ki a cigány-gyilkosságokat. nem tudom, hogy ilyen típusú embereket láttál-e már közelről. és nekik feleségük van, gyermekeik vannak. engem nem a pártpolitika érdekel. őket hogyan lehet lefasisztázni. engem az érdekel, hogyan lehet felépíteni egy várost, vagy a vidéket. amiben ott vannak ezek a huligánok és ott van irmuska néni. ott van sanyi a kútfúró. persze nagyon sok értelmes és tehetséges ember. engem az érdekel, hogy lesznek ebből működő közösségek. fél millió ember fél millió hektáron hogyan élhet békében és viszonylagos gazdagságban. egy leszakadó térség, hogyan érheti el a kelet-nyugat átlagát. hadd ne soroljam. nem érdekel olyan nagyon. csak a hobbi szintjén. engem csak az zavar egy nagyon kicsit, hogy elemi biológiával kapcsolatosan alig tudunk mérni. szociológia annyi van, mint a tenger. abból írnak szakdolgozatot, hogy hányan írták be a facebookba: punci. ami egy érdekes dolog úgy egyébként. csak a közjó szempontjából. na de mindegy, nem olyan nagy eset.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 22:59:09

@6.Lenin:
csak aztán nehogy csalatkozz. nehogy azt gondold, hogy vénségedre átvertek. ezért ne rám haragudj.

graycivil 2014.09.27. 23:08:37

@midnight coder: Hasonlataidról mindig a "besurranó tolvaj" és a "rablógyilkos" bűnösségének összemosása jut eszembe.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.27. 23:16:12

@NYJetsTD:
Nana, Giró-Szász nem leépült, hanem fel.
Anyagilag.
10 magyarból 9 ezt választaná, a fogorvosok ajánlásával.

unionista... (törölt) 2014.09.27. 23:18:50

@politologus:
hétfőn a forintgazdaság összecsuklik mint egy zollstock. mi lesz kedden? hogy lesz jobb?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.09.27. 23:26:50

@Hidvégi Mihály:
Az a kérdés, ki a célcsoport.
Lenin nyilván nem, ő már lehorgonyzott s esthajnalcsillagára (OV) tekint.
No most, ha a célcsoport az értelmes emberek, akkor ígérhettek bármit, ezek úgyse hiszik el, hogy nem lopni akartok ti is.
Ha viszont a többségre fókuszáltok, ígérjetek milkacsoki-beltengert a Balaton helyére. A többség úgyse tudja, hogy a milka szar. :)

panelburzsuj 2014.09.27. 23:31:15

@unionista...:
Orbán azt spekulálta ki, hogy egyféle közösség kell: az etnikai nemzet. Egy ország - egy nemzet - egy sámán. És az a közjó. Mert létrejött a "helyes rend" - a többi már magától megy.

Te azon spekulálsz, hogy hogyan lehetne több kisebb ketrecet leválasztani a nagy karámban. Hogy a disznók meg ne egyék a tikokat, hogy kutyák meg ne tépjék a disznók fülét, hogy a tikok ki ne vágják a kutyák szemét. És ha ez a szétválasztás megvan, akkor megnyílt a tér a "helyes rendben" elválasztott közjók érvényesülésre. Mert azok be vannak kódolva, azok automatikusan "kikívánkoznak". Csak egyik közjó elnyomja a másikát. Meg keresztbe, meg hosszába. De ha körzővel-vonalzóval kirajzoljuk kinek-kinek helyét, akkor megindul a "belső kiválasztódás". És az már jó. Mert a pontosan azonosított, lehatárolt közt szolgálja.

Én meg azt mondom, hogy nincs számlálható "köz". Valaha tán volt - most már biztosan nincs. Vagy csak annyit mondok, hogy sokkal több köz van, mint amennyit egy-egy ember praktikusan átlátni és kezelni képes. És minden köznek megvan a maga "meritokráciája". És a közjó, a sok kisebb köz summája akkor lesz legnagyobb, ha a sok kicsi meritokrácia nem mászik egymás nyakára, nem beszél bele kívülről a másik játékszabályaiba.

És a slusszpoén: egy-egy ember több köznek, több versenypályának, több kiválasztási folyamatnak is részese. És minél több, minél "tisztább" pályának, annál világosabban kiderül, hogy melyiken érdemes ráhajtania, melyiket hanyagolnia.

Röviden. Hosszabban majd máshol, máskor.