Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:45

Annak, aki szereti a vélemények és értelmezések szabadságát, sokféleségét, minden sajtótermék eltűnése rossz érzés. Mindig csodálkozom azokon, akik képesek kárörvendeni akkor, amikor valami megszűnik - legyen az akármilyen politikai oldalhoz tartozó -, ami korábban létezett, ahol emberek írtak, beszéltek, kérdeztek, hogy aztán munka nélkül maradjanak. Ugyanakkor soha nem éreztem úgy, hogy ilyenkor értelme lenne látványosan protestálni: a piac nagyon is látható keze vagy éppen a politikai széljárás ellen nem nagy szavakkal, hanem tudatos vásárlással vagy felelős szavazással lehet érdemben fellépni. Most sem tiltakozásként írom tehát ezeket a sorokat, inkább csak személyes szimpátiámból: ha volt olyan sajtótermék, amely igazán közel állt hozzám, az egyértelműen a most megszűnő Heti Válasz. Akkor is nagyra tartottam a lapot és az újságíróit, amikor nagyon is Fidesz-közeli lapnak számítottak; évekig úgy írhattam cikkeket hozzájuk, hogy soha, senki nem kért kisebb-nagyobb módosításokat, engedményeket. Ugyanez igaz volt később is, amikor az Orbán-Simicska páros évtizedes együttműködésének befejezését követően a lap politikai megítélése drámaian megváltozott. Kiváló, és ami legalább ilyen fontos, tisztességes újságírókat ismerhettem meg közben, akiknek a véleményét, munkáját, erkölcsiségét nem a politikai elvárások határozták meg. A jövő heti lapszámba Ablonczy Bálint készített velem egy "utolsó" interjút, ami azonban már nem fog megjelenni. A szerkesztőség és a szerző engedelmével ezért itt közlöm. Köszönök mindent, Heti Válasz!

„Most valami olyasmi jött létre, ami nemcsak az elmúlt évszázadok magyar történelmi valóságához, de a politika természetéhez is közelebb áll” – mondja az „orbánizmus rendszeréről” Török Gábor. A politológus arról is beszél, mikor teniszezik legközelebb Lázár Jánossal, és miért gondolja az ellenzék, hogy még a harcmezőn áll.

Ablonczy Bálint ablonczy.balint@hetivalasz.hu

Van annak értelme, amire most mi készülünk?

Miért, mire készülünk?

Egy politológus és egy újságíró beszélget a politikáról, miközben minden lényeges kérdés hosszú időre eldőlt. Kétharmados Fidesz-győzelem áprilisban, lehengerlő kormánypárti sikerek az időköziken. Az egész ország egy nagy Szerencs, ahol a kormánypárt jelöltje volt az egyedüli induló a minapi polgármester-választáson.

A politikáról való beszélgetésnek lehet értelme, a kérdés csak az, hogy tétje van-e. Úgy látom, a miniszterelnök az áprilisi választáson nem egy újabb csatát, hanem a háborút nyerte meg. Középkori analógiák jutottak eszembe a harmadik kétharmad után. A helyzet kicsit olyan, mint Károly Róbert idejében: amikor a király hosszú küzdelem után legyőzte a trónbitorlókat meg a tartományurakat, mindenki szépen hazament, és hosszú időre megszilárdult a központi hatalom. Amíg a király politikai értelemben egészséges és legitim, addig a hatalmi kérdés nem merül fel érdemben − így a nyilvános politikai okoskodás értékét is alacsonyra kalibrálom. Olyan mértékben rendeződnek a hatalomhoz kapcsolódó intézmények, erőforrások, személyi erőviszonyok, hogy a tét most nem lehet kérdés.

Amikor ennyire egyeduralkodó egy politikai erő…

Inkább egy ember.

…szóval egy ember, akkor a politika nem helyeződik át a táboron belülre? A nyári jobboldali kultúrharc nem arról szól, hogy ellenfél híján rendszeren belül törnek ki konfliktusok?

Ezek a viták nem a főhatalomról szólnak. Megint a középkori analógia jut eszembe: ez az udvaron belüli politika. Az udvar nagyon fontos kifejezés, mert egyedül ez lényeges most Magyarországon; politikailag irreleváns, hogy mi van az ellenzékkel, vagy mi miről beszélgetünk. A szereplők számára annak van tétje, hogy az udvaron belül ki emelkedik, ki süllyed, ki kapja meg a javadalmakat – ám még ezek az ügyek is lényegtelenek a főhatalom szempontjából. Márpedig az elmúlt 28 évben folyamatosan erről beszéltünk; meg kell szokni, hogy ez most jó ideig nem lesz téma. A mostani helyzet még a dualizmus vagy a két világháború közötti rendszertől is különbözik: azok a konstrukciók nem egy személyhez kötődtek. Élettartamuk nem függött az éppen domináns személyiség, mondjuk Tisza Kálmán vagy Bethlen István sorsától. Most viszont azt érzem, a főhatalom kérdése egyedül attól függ, hogy a király a trónján tud-e ülni.

hetivalasz2018.jpeg

(Fotó: Jeli Márk)

A szavai mögött megbújó lemondás az elemeznivaló nélkül maradt politológus vagy az aggódó választópolgár jellemzője?

Erősebb az első érzés. Bevallom, munkám szempontjából örültem volna, ha áprilisban téttel bíró hatalmi helyzet alakul ki. Talán túlságosan is szerettem volna, ezért nem adtam nagyobb esélyt az újabb kétharmad lehetőségének. Mentségemül szolgáljon, hogy az érintettek is sokkal szorosabb eredményre számítottak. A választás napján is több Fidesz-politikussal beszéltem, aki a magas részvételt látva komolyan aggódott, s koalíciós kombinációkban is gondolkozott. Ezt a lelkiállapotot április 9-én csak este nyolc, fél kilenc felé váltotta fel az eufória. A vágyvezérelt gondolkodásban benne volt tehát az az elemzői óhaj, hogy legyen érdekesebb, izgalmasabb a magyar politika. Nem akarom megkerülni a második felvetést sem: választópolgárként ismerősnek gondolom az előállt helyzetet. Kicsit az az érzésem, hogy az elmúlt 20-28 év volt a kivétel. Most valami olyasmi jött létre, ami nemcsak az elmúlt évszázadok magyar történelmi valóságához, de a politika természetéhez is közelebb áll. Annyi történt, hogy egy ember a tehetségével, határozottságával, időnként a határok feszegetésével, sőt – nem jogi, csak szokásjogi – átlépésével képes volt egy ilyen politikai konstrukció létrehozására. Ez a tehetség és akarat erősebbnek bizonyult minden másnál.

Facebook-oldalán megosztotta Balázs Zoltán konzervatív gondolkodó írását azzal a kommentárral, hogy „minden szavával” egyetért. Márpedig ebben a szövegben az is szerepel: Magyarország érdekességfaktorát ma a világban nem a miniszterelnök zsenialitása, hanem az adja, hogy plurális szisztémából de facto egypártrendszer lett. Ezt az értékelést is aláírja?

De facto valóban ez a helyzet. Amúgy számomra az utóbbi időszak azért volt nagyon tanulságos, mert világossá vált, hogy politikai értelemben nem vagyok teljesen társtalan. Korábban sokszor páriának éreztem magam, mostanában pedig azt látom, hogy Körösényi András, Balázs Zoltán vagy Gyurgyák János gondolatai, szövegei meglepően közel állnak ahhoz, amit a helyzetről gondolok.

Jeles konzervatív szerzők…

Ebből is látszik, hogy a XIX. századi értelemben használt liberalizmus, szabadelvűség, amit én fontosnak tartok, nagyon is közel áll a mai konzervatívokhoz.

Vigyázzon, egyeseknek a konzervatív az új titóista!

Azoknak, akik korábban pont ezért lelkesedtek? Visszatérve Balázs Zoltán gondolatához: az igazi kérdés az, hogy milyen következtetést vonunk le ebből. Én nem végítéletként látom a helyzetet, inkább a politika lényegében természetes állapotának. A politikát emberek csinálják, és ha mások képtelenek korlátozni a hatalmukat, akkor mindent meg fognak tenni, hogy minél erősebb hatalmi pozíciókat szerezzenek.

A XX. századból arról emlékszünk, hogy a korlátlan hatalom korlátlan rosszra képes. Jól értem, hogy ön szerint ezek a tapasztalatok érvénytelenek? A rendszerváltás alapgondolata az intézmények és a jog által korlátozott politikáról félreértés volt csupán?

Nem volt igaz, amit nekünk az egyetemen tanítottak. Rengeteget hallottam arról, hogy az intézmények erősebbek az embereknél, hogy a demokratikus politika önkorlátozó – ez láthatóan nincs így. G. Fodor Gábor szokta használni a képet, de nekem is tetszik: a politika embertan. A kulcs mindig az ember, aki létrehozza az intézményeket, és aki adott esetben saját képére formálja őket – ha más emberek ebben nem tudják megakadályozni. Nézze meg az Állami Számvevőszék esetét! Látszólag ugyanaz az intézmény, ugyanazok a vizsgálatok, módszerek, mégis, egy vezetői váltás nyomán akár politikai fegyverként is lehet használni. Az orbánizmusban az intézmények nem módosultak lényegesen: a miniszterelnök személyi változtatásokkal és néhány apróbb közjogi trükkel érte el, hogy ami korábban korlát volt, az erőforrás legyen.

Mit csinál egy erőforrás- és intézménymegszerzésre optimalizált rendszer, ha már minden a kezében van?

A legfontosabb kérdés, hogy a hatalompolitikai célokon túlmenően vannak-e egyéb elképzelések. Nyilvánvaló, hogy a hatalomhoz kapcsolódó célokat szinte száz százalékosan sikerült megvalósítani, a kormányzás feladata ezen a téren legfeljebb a hatalmi helyzet megőrzése lehet. Az értelmezők között az igazi vita abban áll, hogy a hatalmi célokon túl van-e valami más. Személyes tapasztalatom, hogy a rendszer erős emberei és úgynevezett oligarchiái közül többen meg vannak győződve arról: tevékenységük a magyarságot felemelni, az országot megvédeni kívánó stratégiába illeszkedik. Mások pedig azt mondják, igazából nincs semmilyen nagy kép. A probléma az, hogy ezt a dilemmát kívülről eldönteni szinte lehetetlen. Ténykérdés, hogy a hatalmi koncentráció megtörtént, de hitkérdés, hogy ez miért történt meg. Csupán azért, hogy Orbán Viktor legyen az ország leghatalmasabb embere, vagy azért, hogy meglegyenek a szükséges erőforrások a nemzet megerősítéséhez.

Halljuk a megfejtését!

Feltételezéseim, félelmeim és reményeim vannak, de megfejtésem egyelőre nincs. Mondhatjuk, hogy agnosztikus vagyok: se nem hiszem, se nem tagadom.

Amikor a miniszterelnök Tusványoson mond egy kereszténységről, nemzetről, Európáról szóló beszédet, akkor nemzetközi színtéren konfliktusokat generál, veszélyhelyzetet is teremt a maga számára. Minek kockáztatna, ha mindezt nem gondolja komolyan?

Azt is lehet mondani, politikájának lételeme a konfliktusok generálása, és hatalma megtartásához szüksége van arra, hogy folyamatosan megmutatassa harckészségét a magyar választóknak. Kevés dolog érdekel jobban, mint ezeknek a politikusi motivációknak a megértése. Tudom, hogy a következmények a politikában általában fontosabbak a szándékoknál, de míg előbbiek talán egyértelműbbek, utóbbi sokkal izgalmasabbak.

A tusványosi beszéd nemzetközi visszhangjából kirajzolódik a 2019-es európai parlamenti választás két barikádja: az EU-ban van a Macron-tábor és az Orbán-tábor, a „progresszívek” és a „nemzetiek.” Ez nagy politikai teljesítmény egy tízmilliós ország vezetőjétől, de vajon nem focizunk számunkra túl magas szintű ligában?

Nyilvánvaló, hogy az 1990 utáni magyar közéletnek Orbán Viktor a legkiemelkedőbb képességű politikusa. Ehhez képest a mából visszanézve furcsa, hogy még ő is majdnem elbukott 2006-ban a második választási vereség után, amikor pártjában egyre erősebb lett vele szemben a kritika, és maga is komolyan elbizonytalanodott a jövőjét illetően. Aztán jött az őszödi beszéd. A normális elemzésnek mindezzel együtt az a kiindulópontja, hogy elismerjük, ritkán látott tehetséggel állunk szemben, aki a semmiből építkezve ma már világpolitikai realitás. A portugál miniszterelnök, António Costa nevét kevesen ismerik a világban, a magyarét viszont egyre többen – pedig mindkettő egy tízmilliós országot vezet.

E tény a magyar nemzet jövője szempontjából jó vagy rossz?

Ez a kulcskérdés. Amikor 2015-ben elindult a migránsválság, egy szokásos „egyrészt-másrészt” megközelítésben arról beszéltem, hogy amit Orbán csinál ebben az ügyben, az történelmi lesz. Csak az a kérdés, hogy az európai egység békebontójaként tekintünk majd rá – aki egy fontos ügyet kicsinyes hatalmi céljaira használt ki –, vagy utólag azt gondoljuk majd, hogy ő volt, aki bátran, az árral szemben úszva felrázta Európát. Nem vagyunk a dolog végén, mindkét értelmezésnek erős tábora van még, de az utóbbi kétségtelenül sokat erősödött.

Mindig csak utólag lehet egy rendszer mérlegét megvonni?

Szobrokat állítani vagy ledönteni mindig akkor szoktak, amikor már kész egy életmű. És itt tényleg sok mindent nem láttunk még: nagyon is fontos lesz, hogy az utolsó időszakában – tartson még pár évig vagy akár egy évtizedig – mit tesz a kormányfő.

Miért gondolja úgy Vona Gábor meg sokan mások is, hogy Orbán Viktor rendszerének szükségszerűen „csúnya vége” lesz? Mit lehet tudni az egy személyre alapozott berendezkedések átalakulásáról?

Nem szeretem a „soha” és a „mindig” szavakat a politikai elemzésben. Egy dolog biztos csak: abban a pillanatban, ahogy Orbán Viktor – akár saját, akár választói döntés nyomán – lelép a színpadról, új időszámítás kezdődik. Szerintem ez nem „rendszer”, nem „korszak”, ez színtiszta orbánizmus. Itt nincs a főhatalomra eséllyel váró második vonal, nincsenek trónörökösök, nincsenek kihívók. Csak karizma van, egy ember karizmája, az meg nem örökíthető. Orbán Viktor nélkül ez a hatalompolitika nem tudna így működni.

Lázár János feleslegesen üzengeti sejtelmesen, hogy tíz év múlva is csak 53 éves lesz – értsd, akkor majd készen áll a hatalom átvételére?

Szerintem elég pontosan és egyértelműen fogalmazott. Nyilvánvalóan Lázár János és Vona Gábor is a miniszterelnök utáni időkre vár. Aki nem ostoba, az legkésőbb április 9-én megértette: amíg Orbán Viktor nem varázstalanodik, ő nem rúg labdába. Sőt, aki most akar labdába rúgni, annak esélye sem lesz arra, hogy később megtegye. Minden tiszteletem ellenére ezért is tartom szánalmasnak az ellenzéki vezetők mai politikáját. Kicsit olyan a helyzet, mint a második világháború vége után. A kis szigeteken elrejtőzött japán katonák vélhették azt, hogy ők harcolnak, rajtuk kívül azonban mindenki tudta: a küzdelemnek vége. Azt csak gondolják egyes ellenzékiek, hogy ők a harcmezőn állnak. Ráadásul néhányukról nyilvánvaló is, hogy nem harcolni akarnak, csak ezt a látszatot kelteni.

A király rendszere elbírja, hogy egy udvaronc a vidéki várából üzenget?

Miután a hatalmát egyáltalán nem veszélyezteti, miért ne tehetné. Ez valójában fegyverletétel: Lázár és Vona is mintha azt üzenné az öreg királynak, hogy ellened már nem harcolunk, utánad fogunk harcolni.

Teniszpartnere, a volt kancelláriaminiszter megosztja önnel, hogy szerinte mikor lesz ez az „utána”?

Lázár Jánossal mindössze egyszer játszottunk, de most van tőle egy ígéretem, hogy hamarosan sor kerülhet egy újabb mérkőzésre. Én nagyon várom… Az „utána” kapcsán amúgy szerintem mindent tudunk, csak azt az apróságot nem, hogy mikor és hogyan következik el. Addig pedig nem sok veleje van az ezzel kapcsolatos ködszurkálásnak.

Akkor már nincs is értelme a politikai elemzésnek?

A nyilvánosnak talán kevesebb, de maga a politika nem lett kevésbé izgalmas és érdekes. Sok mindent megváltozott az elmúlt időszakban, és ez értelemszerűen hat a gondolkodásunkra, nyilván az enyémre is. Ma a korábbiaknál is határozottabban gondolom azt, hogy a politikában az emberek, a személyiségek és a jellemek az igazán fontosak. Mindig egy adott helyzetben derül ki, kik a jók és kik a rosszak. Ez nem azt jelenti, hogy ne volna nagyon rossz véleményem az egyes szereplőkről, pont ellenkezőleg, még inkább látszik a személyes felelősségük. Roppant tanulságos figyelni, hogy kik azok, akik, noha bármit megtehetnének, mégsem lépnek át határokat, vagy éppen nem hiszik azt, hogy nekik minden kérést teljesíteniük kell. Látni médiafronton, a politikusok között, a gazdasági hátországban, kik nem élnek bizonyos eszközökkel – meg azt is, hogy kik igen. Nagyon tisztán lehet látni az emberi minőségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr6614160077

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Török Gábor: A királyi udvar a fontos 2018.08.03. 16:39:01

A miniszterelnök az áprilisi választáson nem egy újabb csatát, hanem a háborút nyerte meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bullózus pemfigoid 2018.08.03. 17:29:23

Azt ondolom, hogy Orbán akkor követ el hibát, ha nem nevel ki utódot maga után. Az interregnumban, legyenek bármilyen jók, erősek és tehetségesek a jelöltek, túl sokan fognak szenvedni.
Amúgy lehet Lázárból, Gulyásból vagy akár több másikból is potenciális utód, de pusztán a puccstól való félelem miatt nem lehet, nem szabad őket háttérbe szorítani.
Orbán felelőssége abban van, hogy a szart nem engedi hatalom közelébe, lásd Kósa, Mikola, Németh Szilárd...

BonFire 2018.08.03. 17:39:30

@Bullózus pemfigoid: Szerintem meg Orbán nem új világrendre törekszik, csak a saját hatalmát biztosítja. Éppen ezért utána az özönvíz. Az ő képét a történelemkönyvekben elhomályosítaná, hogy a „rendszerében” ő volt az első a sok közül. Ő szerintem azt akarja, hogy egyedi példa legyen, utána pedig mindenki csináljon, amit akar.

Valószínűleg csak akkor fog visszavonulni a politikától, ha az öregség és az egészségi állapota akadályozni fogja a munkában. Mint Castro. Csak annyi különbséggel, hogy Castro rendszerének van ideológiája, amit muszáj volt átörökíteni valakire, addig Orbánénak nincs ilyenje.

Békésen, pénzt számlálgatva, gondtalanul fog meghalni.

6.Lenin 2018.08.03. 18:05:07

A hatom megszerzése elúszott, a buxa meg lelépett, a hatalomért vágyakozókat meg benne hagyta a kakiban..a szakértőikkel/hozzájuk simulókkal együtt.
Nem jött össze.
Oszt most hogyan tovább?
Jó kérdés.

Aristarco 2018.08.03. 19:32:58

Igazából most először tudok tökéletesen egyetérteni TG-vel. Központosított hatalom, egyszemélyi vezető, anyagi háttér egy kézben... Orbán V. nem egy beteges típus, könnyen regenerálódik. Nem várható, hogy könnyen feladja, amit felépített. A harc meg az életeleme, tehát még sokáig marad ez az állandóan változó hol illiberális, hol keresztény, meg még bárminek nevezhető de valójában félfeudális egyszemélyi uralom. Hogy a pártjából hányan s miért hisznek ennek hatásosságában, abban, hogy az ország érdekében történnek a dolgok, azt azért nem tartom túlságosan magas számnak. Érdekek fűzik össze a csapatot, és kiugrani nem lehet, mert mindenkinek van vaj a füle mögött. Orbán meg erős pórázon tartja az embereit. Mindig tudja, melyik "kutyáját" kell hátra parancsolni.
Azt azért megjegyezném, hogy Orbán nem csak önmagától vált ilyenné. Kellett ehhez egy nemzeti, hazafias szólamokra érzékeny, egyszerűbb réteg, amelyik nem tud mit kezdeni a szabadsággal. Nem lesz itt soha (belátható időn belül) jelentős változás. Ha csak az nem, hogy az éghajlatváltozás, világot érintő gazdasági katasztrófa, a népvándorlás felerősödése nem söpör el minden eddigi jól bevált propagandát, módszert.

Terniak 2018.08.03. 19:46:53

Tudtán kívül vagy szándékosan, Török Gábor megfogalmazta azt, ami ennek a "rendszernek", vagy kormánynak a legnagyobb hibája. Ez a rendszer a MÚLT. Nem véletlenül jutnak eszébe múltbeli példák. Bár a középkort túlzásnak érzem, de tény, hogy amit látunk, az már - eddig alapvetően elvetendőnek ítélt rezsimekben - megvalósult.

A kérdés az, hogy kinek jó, hogy megint a múltban élünk. Múltbeli hatalomgyakorlási eszközökkel, múltbeli szimbólumokkal stb. Nekem Török Gábor érvelésével több problémám is van.

1. A gondolatmenetéből az következik, hogy a politika semmit nem változott az évszázadok, vagy évezredek alatt. Ez érdekes feltevés. Miközben minden fejlődött, a politikát ugyanazok az elvek mozgatják mint a középkorban? A római jog ma is él a mai intézményekben, de nyilván nem úgy, ahogy 2000 évvel ezelőtt. Nem is lenne túl jó, mert akkor rabszolgaság, jogegyenlőtlenség stb. volna, de nyilván a zálogjogot sem lehet úgy alkalmazni, ahogy akkor. Ehhez képest az Orbán-kormány a középkori viszonyokkal írható le? Hát, Török Gábor tudja, de szerintem ez inkább erős kritika, mintsem a Kormány dicsérete.

Ez kicsit olyan, hogy nézzék meg milyen hatásos volt Szent István korában, hogy a tolvaj kezét levágták. Ez igaz, csak 1000 év alatt a jog odafejlődött, hogy ezt barbárságnak tartják, és kitaláltak helyette valami mást. Lopás mindig lesz, de nem mindegy hogy harcolsz ellene. Nem hiszem, hogy Török Gábor abban a korban szeretne élni.

2. A gondolatmenetének talán legproblematikusabb pontja, és egyben szerintem némileg felháborító is, amellett, hogy téves, az intézményrendszerrel kapcsolatos. Nem tudom, de egyre inkább érteni vélem, hogy a politológusok miért nyilatkoznak meg úgy, ahogy, és gondolom, mivel a legtöbbjük tanácsadásból él, ezért hatással van a politikusokra is.
Ez az a rész:

"Nem volt igaz, amit nekünk az egyetemen tanítottak. Rengeteget hallottam arról, hogy az intézmények erősebbek az embereknél, hogy a demokratikus politika önkorlátozó – ez láthatóan nincs így. G. Fodor Gábor szokta használni a képet, de nekem is tetszik: a politika embertan. A kulcs mindig az ember, aki létrehozza az intézményeket, és aki adott esetben saját képére formálja őket – ha más emberek ebben nem tudják megakadályozni. Nézze meg az Állami Számvevőszék esetét! Látszólag ugyanaz az intézmény, ugyanazok a vizsgálatok, módszerek, mégis, egy vezetői váltás nyomán akár politikai fegyverként is lehet használni. Az orbánizmusban az intézmények nem módosultak lényegesen: a miniszterelnök személyi változtatásokkal és néhány apróbb közjogi trükkel érte el, hogy ami korábban korlát volt, az erőforrás legyen."

Török Gábor teljesen téved, és sajnálom, ha ez a mérce ma a politológus szakmában (de gondolom ez). Nem az egyetemen tanították rosszul, csak a politológusok nem figyeltek (ez egyébként a jogi tanulmányi eredményeikből általában látszik is). A demokratikus politika ugyanis továbbra is önkorlátozó. DE Török Gábor megint tudatosan vagy véletlenül, egy rendkívül erős kritikát fogalmazott meg. Az Orbán-rendszer nem demokratikus. Éppen ez az, hogy ez a Kormányzat nem illeszkedik a demokratikus hatalomgyakorlásba. Nem az egyetem tévedett, hanem Török Gábor gondolja tévesen a rendszer jellemzőit.

És de az intézmények alapvetően változtak. Elárulom, jogi szempontból, egy DEMOKRATIKUS jogállamban egy intézményt nem lehet politikai fegyverként használni. Ez bűncselekmény. Ez talán a legsúlyosabb állítása Török Gábornak. Ha ez ennyire nyilvánvaló, egy demokratikus államban az ÁSZ-elnöke már régen nem lehetne ÁSZ-elnök, és lennének következményei. Vagy mit fog gondolni Török Gábor, ha a bíróságok is "erőforrások" lesznek? Azért nem kellene hülyének tetetni magunkat. Ez az érvelés a szocialist államjog sajátja. A jog a politika szolgálólánya. A rendszerváltás ezen kívánt változtatni. Láthatóan nem sikerült. De azért ez a világ számos, valóban DEMOKRATIKUS államában működik. Trumpot egy mondata miatt jogi értelemben hazaárulással vádolták majdnem meg. Nálunk annak sincs következménye, ha politikai fegyverként használnak egy független intézményt. Ez egyébként a saját maguk által alkotott Alaptörvény szembeköpése is. Tisztelt Török Gábor, ha nem ért a joghoz, akkor azért, ha ért hozzá, akkor meg azért, kérem, ne terjesszen ilyen sületlenségeket, és veszélyes mondatokat.

Összefoglalva egyébként egyetértek az interjú tartalmával. EZ a rendszer már számtalanszor volt a magyar történelemben. Tulajdonképpen semmi új nincs benne. De a magyar történelem múltja arra tanít, hogy ez jó? szerintem nem. Török Gábor gondolom ismeri a nyugati rendszereket. Szerinte melyik modell vezetett el az innovációhoz, a fejlődéshez, a valódihoz, nem ehhez a betonba öntött fejlődéshez? az amerikai innovációt támogató vagy a magyar mutyirendszer?

6.Lenin 2018.08.03. 19:47:19

@Aristarco:

És egy világméretű katasztrófa helyzet miért csak a Fideszt érintené negatívan?
Tényleg ennyire reménytelen a helyzet, hogy egy dinók kipusztulásához vezető mesében bízik az ellenzék?

A Fidesz-Orbán- eltűnnek, a többiek meg simán kezdik élni az evolúció nyújtotta örömöket, és végre vége lesz a történelemnek.
Ügyes.

tzirok 2018.08.03. 20:17:16

Ez egy kiváló interjú.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.03. 22:20:43

Én egy kicsit le vagyok ragadva a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyénél, szerintem az sok mindennek a kulcsa. Ez teremt máig komoly forrásokat a jelennek, egy az egyben elvéve a jövőtől, de nem maga az összeg érdekes, hanem a mögötte álló gondolkodás. Ilyen döntést az hoz, aki csak a mai támogatottságát akarja bebiztosítani, mert azzal számol, hogy amikor majd kifelé kell fizetni, de nincs pénz, és beüt a szar, már nem ő lesz ott. Vagy ő lesz ott, és ez a szar jelenti majd a véget. (Aztán kell jönnie a takarítóknak, akikre végig folyik a szar, a kemény reformokba bele is buknak, és a tisztító munkájukat már nem ők fogják élvezni, hanem annak diadalmasan visszatérő előidézői.)
Valóban az emberről szól mindez, ahogy Török mondja. És épp ez a legijesztőbb benne: normál gondolkodással alig érthető meg (legfeljebb tanulható) a "nagyok" gondolkodása. Miért döntenek úgy politikusok, hogy az ország takarékoskodásával elbukják a választásokat, és mások miért választják csak a választási győzelmet az ország jövőjének biztosítása helyett?
Én például azok közé tartozom, akik a gyereküknek is teszik félre a pénzt, hogy majd legyen jövőjük, mert erre neveltek. És meglehet, hogy amit saját erényemnek gondoltam, az szimpla lúzerség.

Tzp 2018.08.03. 23:39:52

Orbán a hatalmának bebetonozásával egyben az ország lemaradását is bebetonozta. És ha sokáig marad le az ország, akkor el fog tűnni.

nickelkazuár 2018.08.04. 00:23:44

@Aristarco: Az utolsó bekezdéshez: Az orbánizmus kialakulásához persze, hogy kellett "egy hazafias szólamokra érzékeny, egyszerűbb réteg". (segítségképen: a kommentelő által máshol valószínűen használt alternatív nevükön "hülye vidéki bunkók") Az a gond, hogy ha szeretjük, ha nem, ez a réteg létezik, és ezzel kellene kezdeni valamit. Annál azért többet, hogy mennyivel különb a sok száz éves, demokratikus hagyományokban felnőtt nyugat-európai vagy amerikai választó polgár gondolkozása. Orbán ezt a meglévő helyzetet kezeli valamilyen módon, és ha a nem egyszer gusztustalan eszközökkel megszerzett központosított hatalmát a gazdasági és az élet-körülmények javítására használja, akkor akár jó is kisülhet a dologból. Nem lehetetlen.

Biztató hír az Orbánt utálóknak: nemcsak az éghajlat változásban és a gazdasági katasztrófákban lehet reménykedni, jöhet egy jó kis világháború, vagy világjárvány, vagy kisbolygó becsapódás is. Mindegyik elsöpörheti ezt a korrupt rendszert, és akkor milyen jó lesz.

tomfree 2018.08.04. 09:45:29

Kétélű kard ez a rezsim is. Borzalmas amit itthon művelnek, ez a központosított irányítás nem európai modell, nem is túl vonzó, főleg nem benne élni. Másik oldalon meg az az öngyilkos európai politika amit az EU vezetői csinálnak a bevándorlással, nem vezet semmi jóra, ebben viszont pozitív Orbán világszemlélete. Ez is árnyalt nyilván, nincs fekete-fehér.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2018.08.04. 10:10:02

@BonFire: Szerintem tévedsz. Tisztan latszik, Orbán mit akar: bekerülni a történelemkönyvekbe, Karoly Róbert, Mátyás, Kossuth, Szechenyi és hasonló nevek mellé. Szerintem ez a célja.

UNIOHID · www.uniohid.hu 2018.08.04. 13:22:33

" Nem volt igaz, amit nekünk az egyetemen tanítottak."

" A kulcs mindig az ember, aki létrehozza az intézményeket, és aki adott esetben saját képére formálja őket – ha más emberek ebben nem tudják megakadályozni. "

" Ma a korábbiaknál is határozottabban gondolom azt, hogy a politikában az emberek, a személyiségek és a jellemek az igazán fontosak."

Általában egyetérteni szoktam a meglátásaiddal most azonban csak részben. Fontos az ember, ám abban az értelemben, hogy egymásra talál-e a
társadalmi törvényszerűség és az ahhoz megfelelő ember. Hosszas gondolatmenet helyett álljon itt egy 2010-ben írt e-mail egy részlete, amiből az jött, hogy nem 4 évre kell berendezkedni (az utolsó mondat a domináns):

"2. Ez a téma hosszabb lélegzetű, ám - tudom - itt nincs helye a kifejtésnek, ezért csak jelzés:
Az UNIOHID vonalvezetését adó ún. logisztikus görbe, ill. annak eszkalálódó változata - mai tudásunk szerint - jól modellezi az
ÉLETKÉPES RENDSZEREK növekedését, fejlődését (természetesen tendencia jelleggel).
TECHNIKÁ-ra vonatkozóan (nemzetközi konferencia előadásokban - pl. Basel, valamint egyetemi tankönyveimben) bevezettem és kimunkáltam az 'eszkalálódó-logisztikus fejlődés törvényszerűségének' hipotézisét.

Amennyiben TÁRSADALOM-ra is igaz a fenti törvényszerűség (ahogy a '80-as években jeleztem, s gondolom ma is), akkor a mostani mögöttünk lévő, mintegy 25 éves(!) revolutiv szakaszt jó pár éves (termékeny) evolutiv szakasz követi, ami akár
Orbán-korszaknak is nevezhető majd - a hasonló evolutiv szakaszok (Kádár-kor, Horthy-kor, Ferenc Jóska s í.t.) mintájára."

szobatars 2018.08.04. 14:34:30

Szóval a náci Németországban is mindenki OK volt, csak Hitler volt eszement barom. Gábor, mikor teniszezel Goebbels úrral?

NeDuddGi 2018.08.04. 18:21:10

Nagyon érdekes, de tulajdonképp egy kicsit sem meglepő beszélgetés. "Szegény" Orbán Viktor, ha az első kétharmad után látta volna, hogy a második is kétharmad lesz, akkor az Alkotmány újraírása után ráhagyhatta volna a következő Parlamentre a ratifikálást. Még sokkal menőbb srác lenne.

Nagyon remélem, hogy lesz lehetőségem látni az orbánizmus utáni időszakot. Hatalomra kerül a Most Még Ismeretlen párt, beleül abba a szörnyen erős hatalomba, amit OV összehozott. Mit fognak tenni?
- Elkezdik lebontani a hatalmat, mondván, hogy ez nem egészséges, az előző hatalom csúnya dolgokat csinált, mi nem ezen az úton akarunk haladni
- Cinkos mosollyal az arcukon széttárják a karjukat: "Sajnos az Orbán-korszak annyira erős hatalmat hozott össze, hogy nem tudjuk lebontani!" és mindent az orbáni irányzatnak megfelelően, csak a saját érdekük szerint folytatnak.

Bár úgy látom, hogy a másodiknak van több esélye, remélem nem úgy lesz, mert akkor Török Gábor tényleg eldobhatja a tollát...

Fikalnyik Eugén 2018.08.04. 19:01:42

Nem kell itt szépítgetni, Orbánt a söpredék választotta meg. Ugyanaz, amelyik Gyurcsányt is, Hornt is Antallt is.
Ugyanaz amelyik tapsolt Kádárnak 57 május 1-jén, ugyanaz, amelyik méltóságos urazta Horthy semmirekellő újarisztokráciáját, ugyanaz, amelyik köztársaságozott 18 őszén és még folytathatnánk. A nép, amelyiknek nincs agya, erkölcse, nincsenek elvárásai csak urai. Ez kell nekik, de valahogy olyan az élet, hogy mindenki szívja. Az a nép, amelyik pár százezerért megvette önkormányzati nagykörúti lakását ami most 50 millát ér, és közben szidja a multit aki 1 forintért felvásárolta az országot. Olajmaffiózókról beszél, de nem kér számlát, hátha úgy olcsóbb. Ezért aztán hagyományos választásokkal az ilyen gumicsizmás felcsúti hízót nem lehet elzavarni. Egy ugyanilyen figura kell, majd ő leváltja. Csak ilyen most nincs.
Meg minek.
Akkor ugyanott lennénk., csak ő lenne a mindenki "Jocója" meg "Pistije" meg a f*szomtudja.

soarvány 2018.08.04. 19:40:43

@Tzp: "És ha sokáig marad le az ország, akkor el fog tűnni."

Szeretnéd mi?

naivugyfel 2018.08.04. 19:42:55

Abban, hogy ez így alakult, mindenkinek megvan a felelőssége, Török Gábornak is, és ő tudhatja is jól, mi az. Csak ez a rész valahogy mindig kimarad. Kár.

6.Lenin 2018.08.04. 19:52:56

@naivugyfel:

Nem jött be egy hamis illúzió. Ki szeret vele dicsekedni?

ati27 2018.08.04. 20:27:23

Uraim,

Az orbán rendszer, mert már nevezhetjük annak, semmiben sem másabb mint a multbeli rendszerek. Leginkább a horthy korszakhoz áll közel, mint eszközei, mind "ideologiai" téren. Az eredménye is kb ugyanaz lesz. Kvázi a helyi"földesuraknak" kedvez, az innováció, innovatív emberek pedig messze elkerülik. Vagy esetleg tud valaki mondani valamit, ami előremutató/innovatív? Az, hogy a világgazdaság pénzbősége/EU-s támogatások lehívása (annak is nagy részének elkorrumpálása/ellopása vagy egyszerűen nem megfelelő felhasználása) mellet van vm fejlődés az igaz. Dehát láttunk már ilyet. (öszödi beszéd). Másrészt a helyi kiskirályok (Simi is mészáros) a nemközpénzből kistafirozott figurák, mibe fektetnek az is árulkodó. Nekem nem mondja vki, hogy egy ember frankón el tud vezetni több 1 céget.. Azért gondolkodjunk... Ezek is javarészt "épitőipar" (EU-s támogatások lenyúlására "szakosodva") vagy szszállodák/turizmus... Mezőgazdaság, vagy a legujabb: turul sportruhagyártó... (ha jobban megnézzük, ehhez már a kínaiak is drágák, az ilyen ipar jelenleg vietnamban és bangladesben termel értelmezhető "profitot". Ezek egyike sem a XXI-századi kihívásokra készit fel. Ugye a jelenlegi oktatásunk sem éppen "kompatibilis" ezzel. Vagy nézhetjük másképp is. Milyen hatékony az állami/cimborák által kisajátitott területek működése: pl a fociba stadionépítésekbe befektetett iszonyat mennyiségű lové hatása. Jobb lett tőle a magyar foci? NAugye. Amint valami nem csak a "helyi" erősen torzított "verseny" környezetbe mérkőyik meg, nos akkor hamar kibúlyik a szeg a zsákból.. Szóval orbán korszak így vagy úgy "fejlődés" nem lesz.. A világ syépen el fog húzni magyarország mellett..

MACISAJT1 2018.08.04. 20:29:33

Ha Orbánnak van elég esze-márpedig tagadhatatlanul van neki- akkor köztársasági elnökként akár 2019-ben kvázi visszavonul majd a frontvonalból és amolyan "árpibácsis haza bölcseként" kihúzza a nyugdíjas évekig.

Én azt látom a legfőbb gondnak hogy kezdenek túlzottan elpofátlanodni a körülötte lévők.
Pl. Lázárnak már akkora túlhatalma volt hogy olyan lett mint Koltai Róbert "Illetékes elvtársa" a 80'-as évek kabaréjában, Habony olyan lett mint Fouché, Rogán Szíjártó is jöttek a surranópályán, a gazdasági hátországról már nem is beszélve mert azok úgy viselkednek mintha eddig évtizedekig raboskodtak volna If várában és emiatt kiszabadulva most sürgős bepótolnivalójuk volna.(őket nevezem " Éheséknek")

Orbán önmaga mint olyan nem fog megbukni.
Hanem az egész rendszere amit felépített...no ebben már nem vagyok olyan biztos.
És éppen az előbb felsoroltak féktelen mohósága és vérlázító arroganciája miatt.
Mert " éhesék" habzsolás közben úgy viselkednek mintha a népnek magától értetődően KÖTELESSÉGE volna rájuk szavazni. És momentán ez így is van-lásd az ellenfeleket illetve az ellenségeket-, de meddig?
Mert a népeknek nemcsak "forradalom" kell, hanem egy idő után a békés konszolidációra is vágynak, mondván hogy ennyi küzdelem után pihenjünk is kicsit és élvezzük a jól megérdemelt munka gyümölcsét.
Na ezt viszont nem látom.
Csupán azt látom hogy " Vakok között király a félszemű" , ahol a Fidesz/Orbán a félszemű a többi vak politikai alternatívához képest.

Csakhogy. Nem kellene okvetlenül csak félszeműnek lenni.
Lehetne egy egészen normális, kétszemű kormányzást is csinálni.És ne csak arra bazírozni(amúgy jogosan), hogy az ellenfelek(na jó, az ellenségek) mennyire elkúrták és mennyire nincs rajtuk kívül más alternatíva( mert azért operettnácivá már csak nem válik az ország többsége).

Ehelyett mit látunk? Mértéktelenek habzsolását, pofátlan arroganciát és most már oda jutottak hogy egymásnak is feszülnek a nagy kiszorítósdiban...

A vicc hogy vannak a Fideszben bőven tisztességes politikusok, polgármesterek akik valóban helyben dolgoznak és a ló sem szaladt el velük az eszetlen harácsolási késztetésben.
Ők nem szólnak? Nem figyelmeztetnek hogy kérem, ez így hosszú távon biztosan nem lesz jó?
Vagy nem veszik őket figyelembe?

Vannak látszólag pimf esetek. Mint például az hogy évekig tervezik és végre is hajtják a Miniszterelnökség Várba való költözést? Minek? Mi a fene teszi ezt szükségessé?
Vagy a Sorsok Házát?
Úgy vélem, a Fideszből hiányzik vagy kiveszett a józan mértékletesség, nincs olyan aki figyelmeztetne vagy akit komolyan vennének. A ló elszaladt, csak győzzék még időben befogni. Mert különben előállhat a helyzet hogy sokan egyszerre ébrednek rá hogy nem ilyen lovat akartak(vagy ha ilyet, legalább nem ezt a testrészét).

morph on deer 2018.08.04. 20:38:31

“A választás napján is több Fidesz-politikussal beszéltem, aki a magas részvételt látva komolyan aggódott, s koalíciós kombinációkban is gondolkozott.“

Mert nem tartozott a legbelső körhöz, akik már 7-én nyugodtak voltak, mert lehettek is...

Az elemzés egész pontosan bemutatja a jelenlegi hatalmi strukturát és a kialakulásához vezető okokat is, és pontosan jelöli meg a központi tényezőt, orbán személyét.

És itt van az eb elhantolva, véleményem szerint ugyanis az orbanizmus azért olyan amilyen, mert orbán “saját képére és hasonlatosságára” formálta a rendszert!
Így aztán nem különösen meglepő, hogy a focipályán és környékén szocializálódott viktor azt a közeget teremti újra, amelyben otthon érzi magát.
Nem viccelek! Sajnos.
Elég csak a ‘mieink’, azaz a ‘hazai’ meg az ‘idegenek’ szemléletre gondolni, a ‘szurkolótábor’ mozgósítására, vagy az ellenfél legyőzésének igényére, lehetőleg ‘megsemmisitő vereséget’ mérve rá.
E közben, mivel ő maga képtelen veszíteni, semmitől sem riad vissza, akár a játékszabályok megváltoztatásától sem, ha attól várható a győzelme.
Még nagyobb gond, hogy a jelek szerint kulturális ismereteit is a zöld gyepen szerezte, és ezen a téren sajnos “sikerült” megőriznie a formáját...

Így aztán most ott tartunk, hogy az ország egyre jobban kezd hasonlítani az orbáni gondolkodásmódhoz, a bírói ítélkezések megkérdőjelezésétől kezdve a kulturális igénytelenségig, és akkor még az ideológiai zűrzavart, a szemantikai zagyvaságokkal tűzdelt kommunikációt nem is hoztam szóba, ami orbánt és kormányának szinte összes tagját jellemzi.

Igen, “tisztelt hölgyeim és uraim”, egy civilizálatlan, de legalább teljhatalmú (vezetőt) uralkodót sikerült jó pár dinasztia erejéig a saját nyakukra ültetni, és mindezt a huszonegyedik században!

Valljuk be, ez azért eddig keveseknek sikerült..!

6.Lenin 2018.08.04. 20:43:57

Nem lenne 1xűbb, hogy...

az igaz, hogy 3x buktunk egymás után, nem is akárhogyan, de a remény még a miénk, az meg csak fantázia kérdése, hogy miben is, de ez az 1 még megmaradt nekünk.

Tiszta sor, és rövid.

morph on deer 2018.08.04. 20:45:25

@MACISAJT1:
“Csakhogy. Nem kellene okvetlenül csak félszeműnek lenni.”

Hát ez az!
Sikerült meglepned!
Valahol én sem vagyok hajlandó elhinni, hogy nincsenek tisztességes ‘fideszesek’, hanem csak haszonleső orbanisták, vagy legalább is nehezemre esik.

Már “csak” meg kéne találni őket..

taga20 2018.08.04. 20:49:23

@6.Lenin: nem lenne egyszerűbb, hogy bevallod, hogy imádod a csuti gecit?

tiszta sor, és rövid.

csorsza 2018.08.04. 21:11:10

@Fikalnyik Eugén: Káosz van a fejedben, nem kicsit... Söpredék? Te buta vagy. És ennyire összemosni történelmi korszakokat... pfff.

6.Lenin 2018.08.04. 21:19:17

@taga20:

Látszik, hogy kint van az indexen. Menj vissza a B1-re, az a te színvonalad.

taga20 2018.08.04. 21:22:59

@6.Lenin: szutyok egész héten ott baszod a rezet és engem küldesz oda?

Stenonis 2018.08.04. 21:25:03

@MACISAJT1:
A fideszben nincsenek tisztességes emberek.
Ahogy a mafiában vagy a jakuzában sincsenek.

Mert a "tisztességes" polgi vagy önormányzati képviselő is tagja annak a bandának, amelyik hosszú távon tönkreteszi az országot. És a rájuk eladott szavazattal is legitimálja ezt a velejéig korrupt rendszert.
Mert az utolsó önkormányzati képviselő is pontosan tudja, hogy milyen szintű lopás és korrupció zajlik.

csorsza 2018.08.04. 21:27:07

@MACISAJT1: Orbánnal is elszaladt, sajnos, hiányzik belőle az önrefeflexió már, úgy tűnik. A kritikákon sem hajlandó elgondolkodni, támadásnak veszi. Valahol érthető, ha minden kritikára odafigyelne, elvesztené a fonalat a cselekvésben :) Megy előre, mint a rinocérosz.

Stenonis 2018.08.04. 21:28:30

@morph on deer:
Ne hasonlítsuk már a Horthy korszakhoz.

A demokrácia hiányos állapotban még csak-csak hasonlít a Horthy-rendszer a fidesz rezsimhez. De Horthynál alapvetően becsületes emberek voltak kormányon, akik nem lopták szét az államot. És ez nagyon nagy különbség.
A fidesz rendszer lényege, hogy minél nagyobb közvagyont konvertáljunk át a kiváltságos körhöz tartózók magánvagyonává. Közben a lehető legprimitívebb propagandával tartsuk rettegésben a szavazótáborukat.

morph on deer 2018.08.04. 21:49:50

@Stenonis:
“Ne hasonlítsuk már a Horthy korszakhoz.”

- Amit én tettem volna - hol is?

Egyébként alapvetően egyetérrek: aki a mai ismeretek birtokában támogatja az orbáni rablóhadjáratot, az olyan is.

Viszont tudok olyanokról, akik a nemzeti lózungok és a konzervatív (ál)vallásos hozzáállás - meg a határon túli rokonok - miatt lett fideszes már több mint tíz éve, és most ugyan már felfordul a gyomra az egésztől, de ‘nincs más választása’, ebben az esetben szó szerint is értve.

Véleményem szerint egy tisztességes konzervatív pártra igény lenne, egy olyan karizmatikus vezetőre, aki ráadásul még szellemi képességeit is maradéktalanul bírja ugyancsak, de valahogy pillanatnyilag nem látni egyiket sem.

Hacsak a kegyvesztett konzervatív értelmiség és a kiábrándult demokraták nem ácsolnak össze egy becsületes politikai- és erkölcsi szándékú, párt jellegű kezdeményezést, amihez kezd itt-ott felhalmozódni a leendő tagság, ha jól látom.
Egy ilyen változat azért meg tudná rángatni a szőnyeget viktorka talpa alatt, én legalább is azt hiszem.

LebensraumamOsten 2018.08.04. 21:58:45

Hiába illeted nyelveddel Török a gazdád ánuszát, attól még nem kapsz intézetet magad alá.

6.Lenin 2018.08.04. 22:01:46

@morph on deer:

"Hacsak a kegyvesztett konzervatív értelmiség és a kiábrándult demokraták nem ácsolnak össze egy becsületes politikai- és erkölcsi szándékú, párt jellegű kezdeményezést, amihez kezd itt-ott felhalmozódni a leendő tagság, ha jól látom."

Na, pontosan erre gondoltam, hogy már csak a remény- fantázia- kérdése maradt.
Ez csak addig él, míg nem jönnek elő konkrét nevek. Aztán némi közröhej, és elhal az egész.

ez jellemezte a mostani választásokat megelőző fantazmagóriákat is.

Az egységnyi területre eső me jelöltek száma a legmagasabb volt a világon.

Most jönnek a fantáziadús mosakodások. Mindenki látta előre, csak elfelejtett szólni, hogy baj lesz.

Reménykedett.

MACISAJT1 2018.08.04. 22:06:21

@morph on deer: "Valahol én sem vagyok hajlandó elhinni, hogy nincsenek tisztességes ‘fideszesek’, hanem csak haszonleső orbanisták, vagy legalább is nehezemre esik.
Már “csak” meg kéne találni őket.. "

Vannak olyanok is bőven. Az én kerületi polgármesterem, aki ezt választotta a parlament helyett, pl. ilyen. Semmit nem hallasz róla korrupcióról, lenyúlásról, végzi a dolgát mint egy duracell nyuszi és kész.
És ilyenek vannak még számtalan esetben.

@Stenonis: "A fideszben nincsenek tisztességes emberek."

Ez a lón való átesésnek tipikus példája.
Miközben a valóság az hogy az egész ország legnagyobb részében hagyományosan rohadt. Itt csalnak , lopnak, hamisítanak politikától függetlenül is, itt a "megoldjuk okosba" egy szlogen, az adócsalás egy népi sport, a munkakultúra pedig évtizedekre van lemaradva akár az osztrákokétól(miközben béreket azokat szeretnének). És a Fidesz még mindig a legkisebb rossz az. u. rendszerváltás utáni összes kormányra került politikai erő közül.

@csorsza:"Orbánnal is elszaladt, sajnos, hiányzik belőle az önrefeflexió már, úgy tűnik. A kritikákon sem hajlandó elgondolkodni, támadásnak veszi. "

Ne csodálkozzunk. Ha csak azt elnézzük hogy 1993 óta kik, hogyan, hányszor és hogyan akarták őt kinyírni.

Stenonis 2018.08.04. 22:14:24

@MACISAJT1:
Bárki aki részt vesz (még ha csak támogatólag is)a fidesz rablásában, az bűnrészes. Ezen nincs mit szépíteni.
A fidesz egy bűnszervezet. És egy bűnszervezetben nincs tisztességes tag.

Fölösleges bárkit is áltatni, hogy a fidesz a kisebbik rossz.
Egy olyan párt, amelyik tudatosan bontja le a demokráciát, közben a legaljasabb propagandával hülyíti a népet, az nem a kisebbik rossz.
Basszus, a pufajkás Hornba több demokráciatisztelet szorult, mint viktorékba.

igenember 2018.08.04. 22:18:00

@morph on deer: erm, orbán a rendszerváltáskor létrehozott választási rendszerben is tönkreverte ezt a balfasz ellenzéket. Utána persze olyan rendszert csinál amilyet akar. Az egész a Fletóval kezdődött 2006-ban a balatonöszödi beszéddel. Betegesen ragaszkodott a hatalomhoz, sőt ráuszította az állat Gergényit a fideszesekre meg az akkori miépesekre/jobbikosokra. Ahelyett, hogy lemondott volna és új választást irt volna ki. Orbán ebből megtanulta, hogy praktikusan nincs határ ameddig ne el lehetne elmenni. Fülkeforradalom, rezsiatombomba, migráncs, satöbbi ami 2022-ben lesz.

Nagyon jó cikk, teccet!

6.Lenin 2018.08.04. 22:21:01

Most jön a szokásos összekapaszkodás, hogy...

-Én láttam előre.
-Igen, de én is meg a ....is
-Igen mi mindannyian láttuk. Most is mindent tisztán látunk.
-
-
-
-Mit is láttok?
-hát...izé...azt, hogy, de azt világosan. Rajtunk kívül mindenki más hibás, és vak.
-Nem unjátok ezt még?
-???

igenember 2018.08.04. 22:31:32

@6.Lenin: amelyik ország 2010-ben 2/3-dal megszavazta ezt a csúti betyárt az nem érdemel többet. 98-és 2002 között mindenki ízelítőt kapott, hogy mit kezdne orbán egy korlátlan hatalommal. Akkoriban én a földművelésügyi minisztérium körül voltam, hiába nem volt 2/3 gyakorlatilag kisöpörték a minisztériumot. Simicska is benne volt, hogy szakadjon rá a mennyboltozat.

Mindenkinek gratulálok, aki 2010-ben a fideszre szavazott. Miattatok fog elveszni ez az ország.

inreallife 2018.08.04. 22:32:49

@@@tgelemez
a helyzet az, hogy olyan, hogy magyar sajto, mar regota nincs. tehat sirankozni felette tenyleg felesleges. azok, akik ujsagirokent eltek ebbol, leginkabb a fogalmazni nem kepes, helyesirassal kuszkodo, tenyferdito, bulvarcimekkel operalo emberkek voltak. nem tudom miert alakult igy lehet, hogy az emberek igenyszintje esett le ennyire, lehet a szakma higult fel, en nem ejtek konnyet erte.

ellenben van vagy 30.000 blog, ha nem tobb magyarorszagon. ezek joresze karcolgatja a politikat is, lasd a tied is egy ilyen. senki nem gatol meg benne, hogy kozzetedd a gondolataid, podcastot gyartsal a kollegaiddal, politikusokkal beszelgetve. ez a 21. szazad, a xzy generacio mar nem nez tv-t, nem olvas ujsagot, neked is szintet kene lepned. egy sima mobiltelefonnal, vagy egy skype-on rendezett vitaesttel is tudsz tenni azert, hogy a kritikai hangok megmaradhassanak.

persze ez nem olyan jo zsiros melo, hogy behivnak a tv-be azt kapod a penzt, itt ki kell talalni, hogy mit is akarsz elerni, mennyi penzt akarsz keresni vele, es egy uzleti modelt, hogy mindez meglegyen hozza. ha ugy erzed tudsz es akarsz is tenni, akkor tedd, ha nem, akkor hagyd a fenebe. valszeg a tv kepernyojerol ki fogsz szorulni, hiaba billegtel a pengeelen, nem sikerult bizonyitanod a nagyfonoknek, hogy fidesz kompatibilis vagy, igy mesz a kukaba.

javasolnam a blogod surubb hasznalatat, mar havi egy poszt is csodara kepes...

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.04. 22:32:57

@Aristarco: ennyire nem bonyolult ez

orbán alatt egyenesben vannak a dolgok, nincsenek megszorítások, minek cseréljék le amikor csak középszerü v. rosszabb alternatívák vannak?

egyeduralom? mégis kit érdekel ez? 10ezer belpestit akiknek korábban nagyobb beleszólásuk volt a dolgokba?

az emberek 99%-ának pont annyi belesólása van az életébe mint bármelyik másik kormány alatt, a stabilitás meg egyértelmüen jót tett a gazdaságnak, ami viszont hatással van a 99% napi életére

6.Lenin 2018.08.04. 22:34:57

@igenember:

Vedd le a szemüveged, szerintem zavar a tisztánlátásban.

Paracord 2018.08.04. 22:37:04

"Egy dolog biztos csak: abban a pillanatban, ahogy Orbán Viktor – akár saját, akár választói döntés nyomán – lelép a színpadról, új időszámítás kezdődik. Szerintem ez nem „rendszer”, nem „korszak”, ez színtiszta orbánizmus."

Kulcsmondat volt!

... de CSAK saját döntéssel fog egyszer távozni a politika élvonalából.

6.Lenin 2018.08.04. 22:38:41

@inreallife:

Jó, hogy újra látlak. Nem tudod mi lett Vonával?
Már ő a me?
Kicsit össze vagyok zavarodva ebben a kérdésben.
Te (is) olyan tisztán láttál mindent ápr. 8 előtti zord időkben.

Alick 2018.08.04. 22:39:57

@Stenonis: "Bárki aki részt vesz (még ha csak támogatólag is)a fidesz rablásában, az bűnrészes"

Valójában bárki, aki lassan 30 éve valaha is elment szavazni, bűnpártoló. Egy olyan rendszer keretében támogatta mandátumhoz jutást, amelyben a megbízatást kötelmek nélküli hatalomgyakorlásra lehetett felhasználni, 4 éves ciklusokban támogatta a szabadrablást.

igenember 2018.08.04. 22:51:13

@Alick: 20 évig működött az ország immunrendszere. El lehetett zavarni a faszokat a hatalomból. Orbánt is elzavartuk 2002-ben. De amikor végtelen pénz van neki, meg kezet csókoltat magának nyugdíjasokkal, akkor már nem lehet. Meg amikor az összes parlamenti "ellenzéki" párt kollaboráns.

inreallife 2018.08.04. 23:03:38

@Terniak:
jo meglatas. nemcsak az ellenzek bukott meg 2018-ban, hanem pl tg IS. nyilvan nem veletlenul probal meg a sorok koze kritikat rejteni, egy ertelmes ember, ha egyszer leir valamit, akkor annak mind a stilusat, mind a tartalmat vallalni tudja, utolag is. nem veletlenul vannak ezek a kormondatok megfogalmazva.

tg egyebkent abban is felelos, hogy kozszereplo leven, kozvelemenybefolyasolo ereje is van, amit folyamatosan elharit magatol. lathatoan nem kepes, vagy tudatosan nem akarja ertelmezni, neadjisten felreertelmezi a demokracia, a kozintezmenyek, parlementalizmus stb szerepkoroket.

erdekes, amikor azt mondja, demokracia van, aztan a koztarsasagi elnok valasztasanal a fideszes kepviseloknek meg kell mutatniuk a szavazocedulaikat. vagy amikor nepszavazast szeretnenek a vasarnapi boltzarrol, akkor kozelharcba torkolo esemenyek veszik kezdetuket, de a koztv is fidesz tv-ve valtozott. ez vajon belefer egy demokraciaba? en ketlem. a demokracia sokkal tobb, mint a cetlidobalas az urnaba. es tg felelos abban, hogy ezt nem mondja ki.

regebben nekem is nagy kedvencem volt elemzokent, de ugy latszik az orbaniai rendszer elszivta elole is a levegot. tobbszor is szinvallasra kesztettek, amit lehetett haritott, de egy ido utan raegett az a billog mindket mind3, akarhany oldalon, hogy hezital. es meg kell valljam, en is ezt gondolom. szamomra ez nem ferfias viselkedes, hiteltelen. velemenyformalo ereje ennek megfeleloen igen lecsokkent. kar erte, jo ugynok volt...

Alick 2018.08.04. 23:04:30

@igenember: 20 évig a kutya csak a saját farkát kergette. Mindig jött egy szűzlány... és a ciklus végére nagy ribanc lett belőle. De az igazán finom az volt, amikor az elzavarós körbenjárásben újra megjelentek a korábbi ribancok, szűzlánnyá visszavarva.
A szavazó pedig újra elment a szavazófülkébe és letorkozta a bránert..

inreallife 2018.08.04. 23:06:57

@politologus:
grat, magam sem irhattam volna jobban.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.04. 23:20:08

@inreallife: a magyarok nem aggódnak a demokrácia miatt, ez eldőlt a választáson

az mutatkozott meg, hogy az egyetlen bajuk, hogy amikor 90ben demoráciát csináltak nekik, akkor azt nem mondták hogy 30 év múlva is csak a nyugat levetett szarára lesz pénzük

úgyhogy pénz kell a magyaroknak, demokráciával nem laknak jól - orbán csak kiszolgálja az igényeket /az ellenzék meg 4 évente veszít a diktatúrázással, aztán 4 év múlva előadja ugyanazt ami korábban sem volt eladható..../

igenember 2018.08.04. 23:21:40

@Alick: aki elkurvult el lehetett hajtani. A 4 évenkénti váltógazdaság ezért volt jó. Egyik kurwa sem szokhatott hozzá a hatalomhoz. Ez volt benne a lényeg. Most meg helikopterezgetnek, háziasított rénszarvasokra vadásznak. Mi következik? Bejönnek a portámra az lelövöldözgetik a jószágaimat, vagy mi?

inreallife 2018.08.04. 23:26:04

@Stenonis:
pontosan. akiben van egy kis spiritusz, az bojkottalja a rendszert. megertem, hogy nehez a valtas, de ott kell hagyni a meszaros cegeket. ahogy a komplett nemet nepet is felelosse tettek a vh utan, vagy ahogy a kadar rendszerben tevekenykedok felett is ott lebegnek a valszeg sosem megismerheto ugynokaktak, ugy a rendszer kiszolgaloi is felelosek. a legalso szintig. a parancsot kaptam, meg utasitasra cselekedtem kifogasok nem szmitanak enyhito korulmenynek.

sok 10.000 ember dolgozik meszaros cegekben. pont ahogy sokan indulnak fideszes szinekben. ertem, hogy a gerincfeladassal biztositott a langyos viz, de az ezzel jaro megvetest azt turni kell. orban egymaga ezt nem tudna megcsinalni, kellenek azok, akik vegzik a munkat. besugok, trollok, rajongok, egykutya, mindegy mi az indok...

inreallife 2018.08.04. 23:38:38

@6.Lenin:
azt gondoltam, hogy magasabb a magyarok erkolcsi tartasa. nem feltetlenul kell bizonygatnom, hogy jol dontottem a kivandorlassal, de rezsicsokis most eppen bozskeutalvanyos nyuggerisztan vilagosan jelzi, hogy semmi nem valtozott. egy konnycseppet azert ejtek azokert, akik otthon maradtak, nem ezt erdemelik. de ha hajlandok elviselni, az az o dontesuk. en mindenkit biztatok, hogy tanuljon nyelveket es lepjen tovabb. van aki megfogadta (azota is aldja a nevem), van aki nem. nem csak 4 evente kell dontest hozni es illik figyelembe venni a gyerekek jovojet is. ki akarja ezt a szart nekik hagyni orokul?

jajdehülyevagyok 2018.08.04. 23:41:29

Sajnos a szerző aszerint csavarja, amekyik médiában megjelenik. Úgy muzsikál, ahogyan fizetik, sezértévek óta nem tekinthető hitelesnek.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.04. 23:43:08

@inreallife: "nem csak 4 evente kell dontest hozni es illik figyelembe venni a gyerekek jovojet is. ki akarja ezt a szart nekik hagyni orokul? "

akinek van pénze nem aggódik ezen, akinek nincs mennyenel - mindenki jól jár

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.04. 23:45:20

@igenember: "aki elkurvult el lehetett hajtani. A 4 évenkénti váltógazdaság ezért volt jó. Egyik kurwa sem szokhatott hozzá a hatalomhoz. Ez volt benne a lényeg. "

zemberek megint másképp gondolták

inreallife 2018.08.04. 23:46:13

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
ugyanazt latjuk, csak mas kovetkeztetest vonunk le belole. a magyarok nem a demokraciara szavaztak, hanem a bozske utalvanyra.

a magyar fogalomkort is felosztanam, mert felrevezeto. nyuggerek, ciganyok, aluliskolazottak es zsakfalvak lakosai szavaztak meg a fideszt, nevezzuk oket ingyeneloknek. a minoseget azt lattuk.

a dolgozo, adozo, varosban elok, akik a fentieket eltartjak, na azok nem kertek a fideszbol. a 5.000 fo alatti falvakban 80%-os szinten tartol a fidesz. jo sokan voltak az teny. a tisztesseges emberek a tomegdemokracia aldozatai lettek. emeszgetik, hogy mit lehetne tenni.

meghogy a demokraciaira szavaztak. meg a manyup allamositasra, mi? megnevetettel...

inreallife 2018.08.04. 23:49:25

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
"mennyenel"
ugy irjak nagymagyar atlagfideszeskem, hogy menjen el.
ha gondolod adok tippet, hogyan vaghatsz vissza. kisbetukkel irok es ekezetet sem hasznalok, az egyiket tuti megemlithetned...

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.04. 23:54:48

@inreallife: a manyupot a lippsik lopták el, orbánék visszaszerezték

a jól kereső alkalmazottaknál, kisvállalkozóknál alapérdek a fidesz hatalom fenntartása, de minden társadalmi rétegben agyonnyerték magukat, erdélytől londonig, zsákfalutól fővárosig

de végülis tökmind1 mit hazudtok magatoknak, soha semmilyen párt nem kapott annyi szavazatot 90 óta mint a fidesz áprilisban, 12 év kormányzás után - míg minden más politikai párt, ha kormányzott már, ha nem, tovább olvadt

ennyi

inreallife 2018.08.05. 00:09:22

@Halál kamionja mindenkit elgázol:
ertsd mar meg a mennyiseg nem igazolja a minoseget. az, hogy sokan szavaztak a fideszre nem jelent mast, mint azt, hogy a hulyek egyre nagyobb tobbsegbe kerulnek magyarorszagon. tessek nezd meg az utobbi eveket:

www.oecd.org/hungary/pisa-2015-hungary.htm

kulon kiemelnem a Share of low performers reszt, az egyetlen emelkedo grafikon. a funkcionalis analfabetak szamat jelzi. sokan voltatok, nyertetek, ha lehet ugy mondani, bar szerintem ti is buktatok, de meg ahhoz is hulye vagy, hogy eszrevedd. mindegy, boldogak a lelki szegenyek, neked mar csak az orban maradt, hogy a nyomorusagos eleted beszinezze...

morph on deer 2018.08.05. 00:12:17

@6.Lenin:
“Na, pontosan erre gondoltam, hogy már csak a remény- fantázia- kérdése maradt.”

Én meg nem.
Azt gondolom mára már látod, jogy én megrögzött liberálisként nem “reménykedek” egy újabb, ez esetben jobboldali wannabe világmegváltók színrelépésében, viszont reális esélynek látom az előbb vázolt okok miatt.

Nem minden nemzeti konzervatív vagy csak simán jobboldali antikommunista vevő egy orbán alá rendelt hűbéri hierarchiában kapott ‘beosztására’, meg hogy “harcolhat” éjt nappallá téve viktorka újabbnál újabb agyrémei ellen!

Szerintem lesz egy pont, ahol le fog válni a normálisabb rész az elmebetegekről, avagy a gyógyultak az ápoltakról, és a saját lábára áll.
És ezt első sorban azért, mert orbán és az orbán félék sosem tudják, hogy mikor elég, és azoknak akik nem teljesen bódultak előbb-utóbb elege lesz a hadakozásból, meg abból, hogy néhány suttyó ugráltassa őket.

A helyzet az, hogy amíg csak a baloldaliakat érte retorzió, addig minden fideszes tapsikolt, de most, hogy már a falkán belül is tisztogatások kezdődnek, az értelmesebbje el-el gondolkozik, hogy hová is fajultak a dolgok.

És itt még nem szoktak megállni a történések.

Alick 2018.08.05. 00:15:27

@igenember: Ha munkaadó lennék, nem vennék fel úgy alkalmazottat, hogy "majd 4 év múlva elhajtom" - addig meg szabad benyúlása van a céges kasszába.
Rá kéne már jönni, hogy nagyon el van b...va a rendszer... rotációs poszt-kádárizmus 1.1 verzió.

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.05. 00:30:57

@inreallife: ilyen a demokrácia, 2010 előtt is ilyen vót

a PISA annyit is ér, a nyugati befektetők imádják az országot, minnél hülyébbek vagyunk a PISA szerint, annál többet fizetnek a melóhelyen

Halál kamionja mindenkit elgázol 2018.08.05. 00:51:25

@morph on deer: a lippsik már a saját lábukra álltak, megmutatták hogy a piaci verseny tisztítja a levegőt

a fükeforradalom óta minen pártjuk és újságjuk csődbe ment

nem kéne esetleg orbánt leváltani, s a lippsiknek adni a kincstár kulcsot?

Fikalnyik Eugén 2018.08.05. 01:51:39

@csorsza: most komolyan csak ennyire futotta? Nincs ügyeletben egy másik fideszkutya, hátha az viccesebb...?!

MACISAJT1 2018.08.05. 05:10:04

A magam részéről egy csomó mindent kifogásolok, nyíltan is kritizálok a jelenlegi kormányzásból

De. De ezt nem jelenti azt hogy bármi olyan mögé beállnék ami anarchiát, káoszt, extrém esetben kijevi polgárháborús állapotokat hozna, mindezt csak azért hogy azok akik hagyományosan mindig és mindent elkúrtak, valahogy újra a húsosfazékhoz közelítsenek.
Mert szépek a lózungok. De tegyük a kezünkre a szívünket: erről szól az egész.A valóság az hogy az agyonvert bal-és/vagy libák bárhogy, bármilyen eszközzel Orbánt szeretnének buktatni. Mindegy hogy kivel, simicskával, zazriveczel, sorossal, bárhogy és bárkivel.Ezért egy új Ukrajnáról és akár polgárháborúról/forradalomról álmodoznak.
Hogy aztán ők ugyanott, ugyanazt folytathassák mint a rendszerváltás előtt, vagy után, immár "demokratikusan".

Csakhogy az ország nagyobbik és józanabbik fele a stabilitásra vágyik.
Tisztában vannak/vagyunk hogy a múlt bűneinek köszönhetően olyan adósság- kötelezettség stb. csapdákban vergődik az ország, hogy a gúzsban táncolás erre a megfelelő kifejezés.
Azzal is tisztában van az ország nagyobbik és józanabbik fele hogy ebből az állapotból csak lépésről lépésre, nehezen lehet kikeveredni.(hol van már a 2004 óta tartó túlzott deficit eljárás, az EU-ban elsőként felvett IMF hitel vagy bármi, munkanélküliségtől inflációig, CDS mutatótól hitelminősítői bóvliig? Sorban múlnak el, ahogyan a svájci frank hitelek.)
Azzal is tisztában van az ország nagyobbik és józanabbik fele , az amelyik a stabilitásra vágyik hogy ezt Orbán és tömegtámogatottsága nélkül nem lehetett volna/lehetne megcsinálni.

Végül azzal is tisztában van az ország nagyobbik és józanabbik fele, hogy az ellenfeleknek(na jó, ellenségeknek) csupán Orbán kinyírása a "programja". De hogy UTÁNA mi volna? Erről kuss van, vagy ilyen bokroslujasi "500 napot bírjunk ki" c. hagymázas rémálmok.
Marad hát a rendszer ellenségeinek a bojkott, a kivonulás, a hekkelés, a brüsszeli/washingtoni hazaárulás, a sípolás.
És kurvára nem értik hogy ezért a "teljesítményért" miért nem viszik őket a népek a vállukon vissza a parlamentbe.

MACISAJT1 2018.08.05. 05:17:39

Alapigazság: kormányoznia muszáj valakinek( különben itt is kijevi anarchia és káosz következne).
A jelenlegi kínálatból pedig( agyonvert ballibák, Fidesz/Orbán, operettnácik, majdnemzöldek) világos hogy az egyedüli kormányképes erő a jelenlegi. A zsinórban harmadik kétharmad sem más mint annak leképezése hogy a Fidesz, példátlan módon az EU 28 országában, 2006 nyara óta, vagyis 12 éve magasan vezeti az összes hazai közvélemény kutatást( igen, a ballibáékat is).

Melyik manapság az agyonvert ballibák legvadabb rémálma?
Hosszú a lista (és unalmas) ezért aztán csak a legbanálisabbat említeném: a zsigeri, 1993 óta tartó Orbán gyűlöletükkel kapcsolatos .
Ami azóta veszi el a józan eszüket(ha egyáltalán valaha volt nekik ilyen), amióta Orbán szakított a sorosok által neki szánt, "szdsz ifjúsági tagozata" szereppel. Orbánnal kelnek és fekszenek, ő áll minden gondolatuk és cselekedetük középpontjában.Próbálkoztak itthon és külföldi cimboráikkal kinyírni, volt kendepéter és májeraranka meg debreczenijózsef és ferenczikrisztina, popperpéter és kohnbendit meg ronwerber..hadd ne soroljam.
És ennyi, idáig tart a tudomány.

Mert ha egyik ballibát is megkérded hogy jójó, Orbán nem, eddig világos, hanem mondd, mutasd fel akkor helyette a kormányképes alternatívát...akkor nagy kuss következik majd újra az jön hogy igen de az Orbán..:P
Most sem lesz másképp.

Érdekes az is , hogy egyik agyonvert ballibának sem jut eszébe az ami kézenfekvő.
Éspedig hogy azzal kéne kezdeni hogy egy valódi és magyar, nemzeti baloldalt kéne létrehozni.
Mert addig amíg az egész vircsaft nem egyéb mint egy sorosi, gyurcsányi, niedermüleri,újhelyi, jávorbenedeki és hasonlóak nettó hazaárulásaiból áll...
addig bizony annyi esélyük van(lesz) mint lendvai ildikó nénének a Miss Universe manilai döntőben.
A régi proletár internacionalizmus a mai globalizmusnak az elődje, azt a célt szolgálta/-ja hogy a háttérhatalom minél zavartalanabbul avatkozhasson be egy ország belügyeibe.
Viszont sok államban már a baloldal is kinőtte ezt és védi országa érdekeit.

Magyarországnak viszont idáig még ballib hazaárulókból is csakis a legalja jutott.
Ezeknek csak az a céljuk hogy naponta azt hörögjék: most aztán tuti hogy bukik a Zorbán.
Mert mindennap az Indexen legalább egy blogger hangosan ajvékol. Azt meg ki nem szarja le, ugye.

A ballibáknak csak és kizárólag az a bajuk, hogy nem ők vannak kormányon.
Meg hogy nem ők lophatnak minden hullámhosszon, lásd Demszkigrád 20 évét mszp-szdsz alatt,négyes metróval...
Bár azért, a Leisztinger és tsai azért most sem szegényedtek el...

No de ha kimennek valahova annyit bírtak kinyögni hogy " börtönbe a fideszesekkel".
Meg az " MSZP ha (..-ban) kormányra kerül , megszünteti a korrupciót". Ja. Hiteles.Kb. mintha dr.Joseph Mengele szerepelne egy UNICEF reklámban...
A dk meg "háromszorozná az egészségügyiek bérét."Ja. Mikor meg kormányon voltak akkor jött a molnár lajos meg a mengelica ágnes és a kórházbezárások.

Ennyit bírnak. Ja és azon csodálkozni, hogy Magyarország népe hülye, meg sem érdemli őket.

MACISAJT1 2018.08.05. 06:01:40

"Teniszpartnere, a volt kancelláriaminiszter megosztja önnel, hogy szerinte mikor lesz ez az „utána”?

Lázár Jánossal mindössze egyszer játszottunk, de most van tőle egy ígéretem, hogy hamarosan sor kerülhet egy újabb mérkőzésre. Én nagyon várom… "

És bocsássanak meg nekem, de ezt sem engedném el szó nélkül.
Ugyanis erről (is) Joseph Heller jutott eszembe. Ahogy mindenki elégedett, mindenki jól jár! Mint a 22-es csapdájában a Milo Minderbinder vezette szindikátusban.(Az amerikai légierő beszerzéssel megbízott tisztje feketepiaci csencseléssel kezdi, majd eszeveszett üzleti machinációkba bonyolódik a nyereség érdekében, például náci repülőgépeket bérel saját katonai bázisának bombázására. Az eredmény tetemes kár, több halott – és óriási profit, amiből természetesen mindenki, aki élve maradt, ilyen vagy olyan formában részesül, mind az amerikai, mind az ellenséges német haderő megtalálja számítását. Hazaárulásról szó sincs, csak üzletről.)

Mert szerintem nem véletlen hogy kormánypárti és ellenzéki potentátok jól elteniszezgetnek és szó nélkül hagyják azt ami évek óta folyik a magyar tenisz körül ( konkrétan közpénzek milliárdjai).
Senki nem visít azon hogy rendszeresen milliárdokat költöttek és költenek pár napos rendezvények ürügyén épített és rögtön utána lebontott(!) pályákra, most éppen a Lurdy -ház parkolójában.Miközben a Római-parton ott áll üresen egy 3 ezres tenisz stadion. Senki nem teszi szóvá a margitszigeti pálya lebontásáért kiszabott 197 millió nettó közpénzt.
Mert mindenki részesedik, mondaná Milo Minderbinder, így aztán minden rendben megy.

Voznyák Pista 2018.08.05. 07:36:14

"Nézze meg az Állami Számvevőszék esetét! Látszólag ugyanaz az intézmény, ugyanazok a vizsgálatok, módszerek, mégis, egy vezetői váltás nyomán akár politikai fegyverként is lehet használni. "

Nyilván.
Ahogy az történt 2010 előtt is. A közintézményekben uralkodó ballib dominanciával.
Ez van.

putris72 2018.08.05. 07:36:23

@igenember: Gondolom az nem tűnt fel,hogy 94.ben már azok jöttek vissza akik 90 előtt tolták a kommunizmust! Minden média az ő kezükben volt! 96-ban már csődben voltunk! Na ezért zavarták el őket! 2002-re már nagyságrendekkel jobb lett minden!De jöttek a nemlétező riogatások!Nácik,23 millió román stb..! A nép bevette! Jöttek vissza a balibek!2004-re már bajok voltak!2006-ra már még nagyobbak! Jöttek a trükkök százai,a majd belehaltunk,hogy úgy tettünk mintha kormányoztunk volna! Közérdekű adatok visszatartása!Hamis államháztartási,és gazdasági adatok küldése az EU-nak! Jé ők ebbe semmi problémát nem láttak!Semmi fenyegetőzés! Tovább is folyt a média teljes megszállva tartása! Az állami cégeknek a Gyurcsány körlevélben tiltotta meg,hogy jobboldali(Fideszes médiában hirdessenek)Pedig kb csak HIRTV, Magyar nemzet,Demokrata,és Heti Válasz volt! A Megyó megmondta,ha a jobboldalnak kell média akkor hozzon létre magának! Lett a HIRTV! Kisvállalkozások reklámoztak benne,és elég nehezen tették bele a kábelszolgáltatók kínálatába,hogy meg legyen a média egyensúly! Én értem azt,hogy itt sok embernek még mindig az a demokrácia,hogy ha mindenhol mindent a baloldal irányít!Mert a sok hazugság, a gazdasági problémák eltusolása,és a majd mi meg mondjuk mi a jó,ki a jó,és mi igaz mi nem ,az a balib demokrácia és sajtószabadság! Csakhogy az ország lakossága felébredt! És rájött,hogy akárhányszor a baloldal van hatalmon,csak hazugság és csőd van!Demokráciában a többség dönt,és nem egy kisebbség!Voltak többségben a balibek,de már nem hisz neki szinte senki! Max a fiatalokkal még elhitetheti,de ha a szülök elmondják nekik,hogy mi volt a balibek idején rájönnek ők is,hogy hova kell szavazni! Törődj bele amíg minden jobb,és jó irányba mennek a dolgok addig nem lesz kormány váltás!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.05. 07:45:04

Hála Istennek, a ballibek elvesztették a háborút. De még rúgni képesek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.05. 07:47:37

@politologus:

A manyup-cápák likvidálása éppen a jövő felé mutató intézkedés volt. Meg kellett állítani az emberek nyugdíjadójának kiáramlását a manyup-síbolók feneketlen pénztárcája felé.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.05. 07:51:10

@morph on deer:

Hiába van karizmád, ha céljaid rosszak. S különösen ha rossz céjaid olyanok, melyek már megbuktak.

Az 1990-2010 közti liberális görénykurzust a világ legkarizmatikusabb politikusa se lenne képes népszerűvé tenné.

Anselmo 2018.08.05. 08:54:13

AZ lenne az ideális, ha OV visszavonulása után a Fidesz kettéhasadna, és akkor Magyarországnak magyar kormánya és ellenzéke lenne, nem pedig az a ballib-magyar váltogatás, ami OV előtt volt.

Emmett Brown 2018.08.05. 08:59:04

@Voznyák Pista: a köztévé beszámolt a Tocsik ügyről és az Őszödi beszédről is.

Jelenleg Macron kretén testőre hírértékű, az meg hogy a miniszterelnök veje gyanús ügyletei miatt több tíz milliárd pénztől esik el az ország az egyáltalán nem.

Illetve mennyi ideig lehet még mentegetni a fideszt az MSZP faszságaival? Azt hittem a fülkeforradalom azért is történt meg, hogy szakítsunk az elmúltnyolcévvel...

6.Lenin 2018.08.05. 09:08:01

@morph on deer:

Azt elismerem, hogy nagyon nem jó ez az ellenzéknélküliség.

Talán az is elképzelhető -ez már csak fantázia kérdése-hogy a Fidesznek nem lesz "ellensége", mert beüt a jólét az országban, és ismerve, hogy a kutya is a jólétében veszik meg, a Fidesz is a megteremtett jólétbe fog belebukni.
Nem elképzelhetetlen, de ez szintén a fantázia kérdése.

Ma Mo-on nincs még egy Orbán kaliberű politikus (Gyurcsány a mentális gondjai miatt kiesett), más nincs.

Az EU agonizációja még sokáig fog municiót adni Orbánnak.
A ballibek is megbuktak valójában már 90-ben, de nagy test sokáig döglődik.

Ha marad minden így, a Fidesznek, Orbánnak még van ideje a szétesés problémájával foglalkozni, pláne, ha addigra a Fidesz is már egy óriási test lesz.

ez a szánalmas önmosdatás, amit itt is olvashatunk, lófaszt se ér, hazudtok még magatoknak is.

6.Lenin 2018.08.05. 09:10:10

@inreallife:

Szánalmas rizsa, megbuktatok. Ennyi. Hamis volt az álom.

Emmett Brown 2018.08.05. 09:15:33

@6.Lenin: hagyd már ezt a szánalmas műsajnálkozást. Nem örülsz annak hogy nincs ellenzék, viszont amikor a nemlétező ellenzék próbál bármit elérni, vagy felelősségre vonni bárkit a Fideszből amit a Párt elszabotál, akkor még tapsikolsz és ujjongsz.

6.Lenin 2018.08.05. 09:15:45

@naivugyfel:

Bocs, hogy itt válaszolok, de van egy fizetett email címem, amire jönnek a levelek, de a válaszok visszajönnek, közben a régi szolgáltató eladta egy másiknak a szolgáltatást, jeleztem a hibát, de eddig nem csináltak semmit. Írtam neked többször is, de visszajöttek.
(a végén kénytelen leszek gmail fiókot is nyitni, pedig nagyon nem akartam)
Bocsika.

Voznyák Pista 2018.08.05. 09:20:00

@politologus:

"Miért döntenek úgy politikusok, hogy az ország takarékoskodásával elbukják a választásokat, és mások miért választják csak a választási győzelmet az ország jövőjének biztosítása helyett? "

Mondjuk nálunk ez nem ilyen egyszerűen zajlott le. A 2002-es választások után kezdődött egy felelőtlen osztogatás a szocik által, ami nem lett volna szükséges. Az utána következő gatyamadzag összehúzás viszont már szükséges
kényszer volt, amit hálistennek szintén a szociknak kellett megtenniük. Ez volt Gyurcsány "nagy győzelme" után.
A manyup visszacsatornázása az ellátó rendszerbe, szintén egy politikailag kockázatos szükséges rossz volt, ami csupán egy célt szolgált, megszabadulni az IMF destruktív befolyásától így növelve a kormány mozgásterét.
Az eredmény a jelenlegi kormányt igazolta, megerősítve azt pozíciójában.

Voznyák Pista 2018.08.05. 09:22:39

@Emmett Brown:

"Illetve mennyi ideig lehet még mentegetni a fideszt az MSZP faszságaival?"

Amíg ezeknek a f.szságoknak a hosszútávú hatásai végleg meg nem szűnnek.

Emmett Brown 2018.08.05. 09:28:19

@Voznyák Pista: akkor igazából a Kádár rendszerhez is viszonyíthatunk?

Mondom: a közmédia kormánypártiassága között meg egy és föld a különbség a fidesz vs mszp kormányok alatt.

Szerinted fontosabb itthon nekünk Macron testőre, mint Tiborcz viselt dolgai?

6.Lenin 2018.08.05. 09:32:06

@Emmett Brown:

Nem örülök az ellenzék hiányának, mert nem tudok valóban választani.
Mikor tapsikoltam elszabotált törvénytelenségek felett?
Szerintem a hazudozásod a szánalmas, de a te dolgod.

leponex 2018.08.05. 09:47:41

@politologus: "Én egy kicsit le vagyok ragadva a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésének ügyénél, szerintem az sok mindennek a kulcsa. Ez teremt máig komoly forrásokat a jelennek, egy az egyben elvéve a jövőtől, de nem maga az összeg érdekes, hanem a mögötte álló gondolkodás."

Igen, valószínűleg sok mindennek a kulcsa lehet a 'manyup' megszüntetése.

A liberális hazugságok nyilvánvalóvá válása.

A 'manyup' ugyanis nem volt 'magánmegtakarítás', hiszen az állami nyugdíjalapból sikkasztották el, az nem a magánszemély megtakarítása volt.

Nem volt 'megtakarítás', hiszen államadósságból lett finanszírozva, hiszen a nyugdíjakat változatlanul fizetni kellett, emiatt a 'manyupba' áttolt pénzt államadósságból kellett finanszírozni.

Nem forrásokat teremtett, hogyan is tehette volna, hiszen éppenhogy államadósságból lett, ezért épphogy forrásokat vont el a költségvetésből.

Épp ezzel az államadóssággenerálásával pont a jövőt élte fel.

DE még nyugdíjalapnak sem lehetett tekintetni, hiszen se a 'felhalmozásra', se a hozamra, se a majdani nyugdíjra ( 20-40 év múlva) semmiféle garanciát nem biztosított.

Azt is az államra hagyta.

Semmi más célja nem volt, mint a jórészt külföldi alapkezelők befektetés, kockázatvállalás, költségek nélküli fix nyereségének biztosítása.

Orbán egyik bátor és kiváló döntése volt ennek felszámolása.

AZ a gondolkodás volt mögötte, hogy elég volt abból a 'liberális' metodusból, aminek az a lényege: kockázatok, költségek, veszteségek államosítása, minden nyereség magánosítása.

A manyup a csődbe jutott 'liberális' szemlélet mintapéldánya, közgazdasági képtelenség: államadósságból 40 év múlva fizetendő nyugdíjalapot felhalmozni.

**********
EU: Hibás volt a magánpénztári rendszer
Index

2014. február 21., péntek 15:23 |

2014. február 21., péntek 15:23 |
Címkék
magánnyugdíj, pénztár, pillér

Nem riasztó a magyar magán-nyugdíjpénztári rendszer megszűntetése Fritz von Nordheim szerint. Az Európai Bizottság foglalkoztatási főigazgatóságának nyugdíjszakértője az MTI szerint úgy vélte, a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer finanszírozási modellje alapvetően hibás volt.

Szerinte a bizottság támogatja, hogy az állami nyugdíjat magánmegtakarítások egészítsék ki, ám a magyar és a lengyel magán-nyugdíjpénztári rendszer sem kiegészítő jellegű nem volt, sem megtakarításnak nem lehetett tekinteni.

"Az történt, hogy az állami nyugdíjakat fedező bevételből egy részt kikanyarítottak, és magánszámlákon helyeztek el, de arra nem volt törekvés, hogy a befizetéseket valóban privatizálják, vagy a kieső állami bevételt pótolják" - magyarázta von Nordheim. Azt mondta, a sikeres magán-nyugdíjpénztári rendszerek valóban magánmegtakarításokat kezelnek, amelyeket az adott ország közvetett támogatással ösztönöz, például a befizetés csökkentheti az adóalapot.

Anita Schwarz, a Világbank európai és közép-ázsiai részlegének vezető közgazdásza, a nyugdíjrendszerekről készült jelentés egyik szerzője úgy vélte, ha magánmegtakarítások egészítik ki az állami nyugdíjat, akkor az állam várhatóan kisebb, enyhébb kiigazítást kell végrehajtson rendszerben, enélkül viszont nagyobb mértékben csökkenteni kell majd a juttatásokat, vagy jobban kitolni a munkavállalók nyugdíjba vonulásának időpontját.

Bár nincs minden ország számára megfelelő sablon, és minden ország maga alakíthatja ki saját nyugdíjrendszerét, a demográfiai fejlemények miatt a végső megoldás az lehet, ha az állami alappillért magánmegtakarítások egészítik ki, mondta Ana Revenga, a Világbank alelnöke, aki a pénzintézet nyugdíjrendszerekről szóló jelentését ismertette pénteken Brüsszelben.

Emmett Brown 2018.08.05. 10:10:19

@6.Lenin: mi akkor a véleményed például a nemzetbiztonsági bizottság Soros terv vizsgálatáról, amit Szilárdunk nemes egyszerűséggel elszabotált? Vagy ugyanitt a Black Cube ügy? Vagy törvényes volt, hiszen a bizottság nem volt határozatképes, oszt így jártak?

Letelepedési kötvények biznisze mond valamit? Az nem zavar? Vagy mert ez törvényes volt, ezért nem gond hogy mi is történt, meg hogy hol esik le a nagy lóvé?

nemecsekerno_007 2018.08.05. 10:15:19

@Emmett Brown: addig lehet mentegetni a fideszt az mszp faszságaival amíg az mszp és az poszt-mszp pártok, arcok aktívak.

törvények a fizikában vannak 2018.08.05. 10:24:26

Amit itt T G olyan hosszan körülírt az a rule of law (törvények uralma) kontra law of rule (a hatalom törvénye =erősebb kutya bazsevál) gondolat.

Én is hajlok arra a véleményre, hogy az intézmények nem garantálnak semmit, mert azokban is csak emberek dolgoznak, döntenek. Ezeknek az embereknek minősége dönti el az intézmények minőségét, illetve egyáltalán, hogy működnek-e feladatuknak megfelelően.

Van itt azonban egy csekélyke probléma. Az intézményesített hatalomnak a személyi függéssel szemben van egy lényeges (?) előnye: a hatalmat lényegében egy elvont intézmény gyakorolja, a benne dolgozó emberek csak eszközök, ha úgy tetszik. Ezáltal védelmet élveznek a szenélyükre irányuló esetleges közharag ellen. Magyarul: ha nekem mondjuk nem tetszik az ügyészség működése, akkor nincs értelme megölnöm a legfőbb ügyészt, hiszen ő alapvetően nem oka semminek, csak a törvényeket hajtja végre. Ha feladjuk ezt a logikát, abból viszont következik az ellenkezője. Teccikérteni.

Tovább menve, ez vonatkozik a legfőbb hatalom leváltására is. A liberális demokrácia, a jogállami működésmód, a köztársaság garantálják a mindenkori békés hatalomváltást. Aki nem fogadja el a hatalom ilyetén működésmódját és önkényuralomra vetemedik, az ezzel lényegében vissza is utasítja ezt a fajta védelmet és kiprovokálja az ellene való erőszakos fellépést.

Orbán ideáig azért úszta meg, hogy egyszerűen megöljék, mert egyfelől nincs egy konkurrens hatalmi gócpont, amit vele szemben a jónép választhatna, aminek érdekében állna a hatalomváltás kikényszerítése, másfelől az emberek ösztönösen idegenkednek az erőszaktól, komoly elkeseredés és düh kell ahhoz, hogy ideáig fajuljon a helyzet. Jelenleg ehhez nincsenek meg a feltételek.

Egyébként én erős cinizmust érzek T G egész hozzáállásában. Ez némileg szimpatikus, egyúttal viszont vitatható is. Létezik ugyanis az írástudók felelőssége mint morális elvárás, amit T G ezzel a cinizmussal lényegében hanyagol. Ilyenformán azonban az ő tevékenységének nincs értéktartalma, létezése társadalmi szempontból pusztán élősködésnek tekinthető.

Tehát akkor mi a teendő?

A megoldás, és az orbáni világgal szembeni valós alternatíva a libertárius irány, az állam lehető legnagyobb mértékű leépítése (nem megszüntetése!). Minél kevesebb befolyása, hatalma van az államnak az emberek életében, annál kevésbé fontos, hogy milyen minőségűek azok, akik a hatalmat birtokolják. ez ilyen egyszerű.
Nem azt mondom, hogy az emberek többsége ezzel egyetért, csak azt mondom, hogy ez a valós alternatíva. Azon kell dolgozni, hogy ezt minél több ember megértse. Ez elég nehéz feladat, mert szinte az összes ember államhívővé vált a szocializmus illetve a jóléti állam rendszerében. Olyan ez, mint egy vallás, melyben isten szerepét az állam játsza. Vallások ellen harcolni pedig elég nehéz. Viszont a jószándékú emberek erkölcsi kötelessége, hogy legalább az alternatívát megmutassák a tömegnek.

Emmett Brown 2018.08.05. 10:30:03

@nemecsekerno_007: és a fidesz utáni kormányt meddig lehet majd a fidesz baromságaival mentegetni?

6.Lenin 2018.08.05. 10:30:21

@Emmett Brown:

Az a véleményem, hogy meg kell buktatni a gaz kormányt, aztán törvényes keretek közt kivizsgálni, és a bűnösöket-ha valóban találtak-elítélni, lecsukni, a közéletből kizárni.

De akkor valóban.

Mit lehet tenni olyankor, amikor egy köztudottan bűnös pacákot beszavaznak a hívei a Parlamentbe?

Ez a választók felelőssége.

az, hogy ki, mit minek ítél előtte, a meggyőződéséből fakad, nem biztos, hogy igaz is, vagy törvénytelen (persze ettől még a kisember szemében kurvára erkölcstelen, hiszen kimaradt az osztozkodásnál)

ezért is hiányolom az igazi ellenzéket, mert akkor tudnám, hogy ha ők jönnének, minden tisztességes lesz.
Nem fognak kiszolgálni más érdekeket és minden erejükkel azon lesznek, hogy Sántha Lajos'bá Bivalybasznádon nyugodtan élvezhesse eddig nyomorult életét.

Tessenek jobbat ígérni, megvalósítani, a szavazatom az övék lesz utána.

Emmett Brown 2018.08.05. 10:45:29

@6.Lenin: 2010ben elhitted a Fidesznek, hogy ezentúl nem úgy lesz ahogy volt?

Nem érzed fonáknak, hogy pont a Soros tervet, amire a kampány java épült, nem sikerült objektív forrásból bizonyítékokkal alátámasztva megismernie a népnek, ergo csak a kormány által szajkózott álláspontot sikerült megismernünk? Hogy lehet így felelősségteljes döntést hozni?

Emmett Brown 2018.08.05. 10:50:10

@6.Lenin: illetve milyen univerzumban normális az, hogy kormányváltás kell ahhoz hogy aktuális stiklik miatt felelősségre lehessen vonni a kormánypárt tagjait, hozzá kapcsolódó arcokat?

6.Lenin 2018.08.05. 11:14:43

@Emmett Brown:

Tele a net sorosról írt véleményekkel. Sőt olvastam, láttam a saját véleményét , magáról, az elképzeléseiről.

2010-ben nem gondoltam, hogy lesz gyökeres változás, csupán azt reméltem elindulunk abba az irányba. ez döcögve, de megy is. Az alkalmatlanok kihullanak.
Vagy már nincsenek a Fideszben.
Túl sok mindenben, sok a lemaradás, főleg a fejekben.

Nagy az ellenérdekeltség is, hamis álmok kergetése, és igyekezet külső, idegen érdekek kiszolgálására.

Én nem szeretnék hazudozni, főleg nem magamnak.

nálunk még nagyon hiányzik egy nemzeti minimum, amit minden oldal el tudna fogadni, főleg a maga számára.

Nem fog 10 perc alatt lezajlani ez. Rajtunk is múlik, választókon. elsőnek tudni kellene felismerni a szélhámosokat, az igaziakat.

midnightcoder2 2018.08.05. 11:18:00

@Emmett Brown: A helyzet ennél rosszabb. Az aktuális stiklik miatt ebben az országban még szinte soha, senki nem lett felelősségre vonva. Ezer milliárdok tűntek el mindkét oldalon a gengszterváltás óta, ehhez képest pár piti csirkefogó ült a rács mögött, némelyik azért, mert a saját oldalának vált kényelmetlenné.

6.Lenin 2018.08.05. 11:26:05

@midnightcoder2:

Olvastam az ATV honlapján Magyar György írását a korrupció bizonyításának a nehézségeiről, amikor egy hozzá közel álló politikusról állították kormányoldalról, hogy az illető pénzeket nyúlt le. Azt írta, hogy a korrupciót szinte lehetetlen bizonyítani is, hiszen nincsenek bizonyítékok, tanuk. Aztán félkézzel mindenkit korruptnak nevezett a Fideszben.
Ennyit érnek. A választók felelőssége a nagyobb. Nem szabadna vissza szavazni őket a hatalomba.
Erre találták ki a korrupció ellenes ügyészséget. Lásd Romániát.

6.Lenin 2018.08.05. 11:29:08

@6.Lenin:

bocs lemaradt...

Erre találták ki a korrupció ellenes ügyészséget. Lásd Romániát. Hogy politikai tisztogatást lehessen végrehajtani. a másik oldal korruptnak tartott politikusait eltüntetni, vagy a saját soraikból azokat, akik nem hajlandóak feltétel nélkül behódolni.

nemecsekerno_007 2018.08.05. 11:29:25

@Emmett Brown: Asszem ez még egy ideig nem aktuális.

Majd ha eltűnnek a poszt-mszmp pártok :)

Emmett Brown 2018.08.05. 11:35:14

@6.Lenin: a kormány a netes konteók alapján hozta meg a döntéseit, meg plakátolta tele az országot? Ha Soros tényleg nemzetbiztonsági kockázat, akkor tárják legalább a bizottság elé hogy miért is, ne csak a képe somolyogjon le az egész országra.

Vagy a Soros terv olyan mint Gyurcsány gazdasági mutatói 2006 tavaszáról? Azzal is tele volt a net, meg Feri nyilatkozatai hogy milyen faszán állunk.

6.Lenin 2018.08.05. 11:44:00

@Emmett Brown:

"a kormány a netes konteók alapján hozta meg a döntéseit,"

Természetesen, a migráns kérdés csak egy kitalált álprobléma. Soros Gy. egy filantróp bácsika, majdnem olyan, mint a Mikulás, csak nincs szakálla. Egyes politikusok, kormányok bukása csak a klímaváltozás véletlen mellékhatása.
Európa soha nem volt olyan biztonságos, mint ma, írták a B1-en. Igaz, az csak véletlen, hogy a sétáló utcákat atombiztos betontömbökkel kell lezárni, és állig felfegyverzett járőröknek is joguk van ott sétálni.

Nem kellene másokat teljesen hülyének nézni.

Emmett Brown 2018.08.05. 11:52:28

@midnightcoder2: mivel ilyen erőforrások lettek lenyúlva, ezért hogy törhetne bárki is tényleges változásokra?

Jakab.gipsz 2018.08.05. 12:04:49

@inreallife:

Kivándoroltál, egy jobb élet reményébe ? Helyesen tetted, egy ütődött libsivel kevesebb, sütögesd magadnak a pecsenyédet.

Az európaiságot, akik kitartottunk, majd mi a magyarok lerendezzük, helyetted is, maradtunk elegen. Ennyi,

kvadrillio 2018.08.05. 12:05:10

hmmmm..... mintha orbán 30 ÉVE nem vette volna észre, hogy ebben az országban emberek élnek, akik vegetálnak !!!!!

Soli Deo gloria (egyedül orbán istenéé a dicsőség !)
soli deo, faszom beléd !!!!!
PÉNZ VAN, RÁKSZŰRÉS NINCS ! ORBÁN DÖGÖLJÖN MEG ISTENE SEGGGEDELMÉVEL !!!!!
Tízmilliókkal segíti az állam Orbán gyülekezetét

kvadrillio 2018.08.05. 12:07:52

..AVAGY.....1----EGY ELITISKOLÁBA JÁRT SEGGGGFEJ.....LÁZÁLMAINAK MEGVALÓSULÁSA, KÖZÉP EURÓPA EGYIK LEGSZEGÉNYEBB ORSZÁGÁBAN.....

Jakab.gipsz 2018.08.05. 12:12:21

@Emmett Brown:

Ha nem ismered, Katl Popper, Carnap, H. Arendt, Habermas, és még jó néhány atlantista analitikus filozófus műveit, akkor nem tudhatod, miért sátánfajzat Soros és gonoszok a tervei.

morph on deer 2018.08.05. 12:17:44

@6.Lenin:
“ez a szánalmas önmosdatás”

Ja, mert az csak az orbánmentes(?) oldalra jllemző, ugye?
Minek nevezed akkor azokat az “érveket”, amelyek egy fikcionális “nemzeti burzsoázia” megteremtésére hivatkozva szentesítik az intézményesített harácsolást?

Illő lenne már fel- és beismerni, hogy a jelenlegi rezsimnek édeskevés köze van bárminemű konzisztens eszmerendszerhez, - sem eszme, se rendszer, - egyedül érdekek mentén működik! Főleg egyéni-, kissebb mértékben csoport érdek az, ami meghatározza a működésüket, semmi egyéb.

És ez vonatkozik az összes “politikai” oldal majdnem minden szereplőjére is, ugyanis oők IS a “rezsim” részeit alkotják, nélkülük nem lehetne működtetni az orbáni modellt: ők legitimálják, ők adják meg a lehetőségét annak, hogy továbbra is demokráciának lehessen hazudni - legalább a külvilág felé, mert ott értik a szót - ami itt zajlik!

A látszat ellenére én nem egy “ballib” kormányzást szeretnék a fidesz helyett, hanem egy NORMÁLIS, TISZTESSÉGES MAGYARORSZÁGOT, akárminek nevezné is magát az a formáció, amelyik képes lenne ezt megteremteni!

Az mindenesetre biztos, hogy egy normális és tisztességes Magyarországhoz orbánnak és az orbán féléknek a világon semmi köze nincs, és nem is lehet.
Az “orbán félék” alatt a személyiséget értem, akármilyen színű pártkönyvük is legyen, erre felhívnám a figyelmed!

Ó igen, ezek ábrándok.
Egy normális és tisztességes Magyarország, normális és tisztességes kormánnyal és kormányfővel valóban csak a képzelet termékeként létezhet...

Ez viszont - sajnos - csak rajtunk múlik.

kvadrillio 2018.08.05. 12:19:10

Ranschburg: Amíg Orbán Viktor az ország vezetője, addig nem lesznek szabad választások
Orbán Viktornollerpolitikapszichológia
Ranschburg Jenő pszichológus az FN.hu-nak adott interjújában beszél a hatalom dilemmáiról, émelyítő varázsáról, személyiséget torzító hatásairól, a kiskorú társadalomról, demokráciáról és annak elvesztéséről.

"Nem tudni, kiből mit hoz ki a hatalom"

A neves pszichológus szerint mindenkit veszély fenyeget, aki a hatalom közelébe kerül. Mint mondja: "Nem tudni előre, kiből mit hoz ki a hatalom, nem tudni, melyik Dr. Jekyllből lesz Mr. Hyde. Az arra hajlamosak elveszítik kapcsolatukat a külvilággal, túlzottan kockázatvállalóak lesznek, egocentrikussá válnak, még az ülésük és a járásuk is megváltozik. Nem hallgatnak az ellenvéleményre, sőt, minél nagyobb kórus követel valamit, annál inkább megcsökik magukat" Véleménye szerint a miniszterelnök elszakadt a valóságtól, "nem embereket lát, hanem sakktáblát és bábukat".
"A rajongás könnyen csap át gyűlöletbe"

És, hogy mit hoz a jövő?: Ranschburg szerint amíg Orbán Vikor az ország vezetője, nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy "a magyar polgár a végtelenségig jól érezze magát gyerekszerepben. A rajongás ugyanis könnyen csap át gyűlöletbe." Véleménye szerint jó példa erre az 1956-os forradalom pillanatok alatti kirobbanása.
"A szabadság itt és most nem kell senkinek"

Ranschburg szomorúan állapítja meg, hogy a most kialakuló autokratikus szisztéma már nem demokrácia. "Ha egy országot vezető politikus a hatalom áldozatává válik, ha megmámorosítja a mások fölé kerülés különleges élménye, ha a tükörben egyre inkább a dicséretre méltót látja, és semmi mást, ha se belül, se kívül nincs ellensúlyt, akkor már a spájzban vannak az oroszok."
"A demokrácia jó. Az összes bajával, ezzel az undorító korrupcióval, ezekkel a szarházi politikusokkal együtt is"

A pszichológus szerint tévedés azt hinni, hogy a demokrata nem fél. Mint mondja: "Én demokratának vallom magam, mégis félek. A demokratát az különbözteti meg a nem demokratától, hogy mérges arra, ami miatt félnie kell, és megpróbálja leküzdeni a félelmét."

- A demokrácia jó- mondja. "Úgy képzelem én ezt az egészet, hogy van egy rettenetesen nagy pocsolya, amit valaki egy bottal felkavar, és hihetetlen mennyiségű szemét jön föl a felszínre – ez a szemét ott ül a Parlamentben. Húsz éve még inkább ott ült, azóta valami kis tisztulási folyamat azért lezajlott. Még további évtizedek kellenének, kellettek volna, hogy leülepedjen a mocsok."

A teljes cikk itt olvasható

kvadrillio 2018.08.05. 12:21:14

Ranschburg: Amíg Orbán Viktor az ország vezetője, addig nem lesznek szabad választások
Orbán Viktornollerpolitikapszichológia
Ranschburg Jenő pszichológus az FN.hu-nak adott interjújában beszél a hatalom dilemmáiról, émelyítő varázsáról, személyiséget torzító hatásairól, a kiskorú társadalomról, demokráciáról és annak elvesztéséről.

"Nem tudni, kiből mit hoz ki a hatalom"

A neves pszichológus szerint mindenkit veszély fenyeget, aki a hatalom közelébe kerül. Mint mondja: "Nem tudni előre, kiből mit hoz ki a hatalom, nem tudni, melyik Dr. Jekyllből lesz Mr. Hyde. Az arra hajlamosak elveszítik kapcsolatukat a külvilággal, túlzottan kockázatvállalóak lesznek, egocentrikussá válnak, még az ülésük és a járásuk is megváltozik. Nem hallgatnak az ellenvéleményre, sőt, minél nagyobb kórus követel valamit, annál inkább megcsökik magukat" Véleménye szerint a miniszterelnök elszakadt a valóságtól, "nem embereket lát, hanem sakktáblát és bábukat".
"A rajongás könnyen csap át gyűlöletbe"

És, hogy mit hoz a jövő?: Ranschburg szerint amíg Orbán Vikor az ország vezetője, nem lesznek az eddigi értelemben vett szabad és demokratikus választások. Ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy "a magyar polgár a végtelenségig jól érezze magát gyerekszerepben. A rajongás ugyanis könnyen csap át gyűlöletbe." Véleménye szerint jó példa erre az 1956-os forradalom pillanatok alatti kirobbanása.
"A szabadság itt és most nem kell senkinek"

Ranschburg szomorúan állapítja meg, hogy a most kialakuló autokratikus szisztéma már nem demokrácia. "Ha egy országot vezető politikus a hatalom áldozatává válik, ha megmámorosítja a mások fölé kerülés különleges élménye, ha a tükörben egyre inkább a dicséretre méltót látja, és semmi mást, ha se belül, se kívül nincs ellensúlyt, akkor már a spájzban vannak az oroszok."
"A demokrácia jó. Az összes bajával, ezzel az undorító korrupcióval, ezekkel a szarházi politikusokkal együtt is"

A pszichológus szerint tévedés azt hinni, hogy a demokrata nem fél. Mint mondja: "Én demokratának vallom magam, mégis félek. A demokratát az különbözteti meg a nem demokratától, hogy mérges arra, ami miatt félnie kell, és megpróbálja leküzdeni a félelmét."

- A demokrácia jó- mondja. "Úgy képzelem én ezt az egészet, hogy van egy rettenetesen nagy pocsolya, amit valaki egy bottal felkavar, és hihetetlen mennyiségű szemét jön föl a felszínre – ez a szemét ott ül a Parlamentben. Húsz éve még inkább ott ült, azóta valami kis tisztulási folyamat azért lezajlott. Még további évtizedek kellenének, kellettek volna, hogy leülepedjen a mocsok."

A teljes cikk itt olvasható

Emmett Brown 2018.08.05. 12:28:50

@6.Lenin: nem gondolom hogy szent lenne, de abban eléggé biztos vagyok, hogy nem is az ördög maga.

Most gyönyörűen felmondtad a kormány véleményét, de pont a lényeg hiányzik belőle.

Itt az ellenpéldám: ha lenne Soros terv, és ez tényleg fontos lenne a palinak, akkor nem Magyarország miatt bukna meg a terv. Ha tényleg befolyásolni akarná a hazai politikai rendszert, akkor most nem Fidesz 2/3 lenne.

hotredchili 2018.08.05. 12:30:12

@Jakab.gipsz: látod, én is elhúztam, április 9-én felmondtam a kórházban, ahol 30 évet lehúztam. Most a labancoknál gyógyítok (nem pizzafutár, nem takarító, nem mekis felszolgáló vagyok). Majd nyugdíjasnak esetleg hazamegyek, mert azt nem hagyom a rendszerben, ha lesz még nyugdíj. De biztos lesz, hisz az ország hasít, a gazdaság dübörög, Ráhikának már nincs annyi lába, mint amennyin állnia kellene, minden magyarul sem tudó külföldi nyugdíjára futja és persze stadionokra, és még stadionokra! Jó, hogy ilyen erős, okos, kiemelkedő vezetője van Magyarországnak. Mint Rákosi, vagy Szálasi, vagy Kádár,vagy a románok Kárpátok Géniusza. Minden lippsi elhúzz, maradnak a hithű, boldog nyuggerek, nyaloncok és segílyesek. De visszajövök, ha másért nem, mosolyogni a vergődésen, miközben én jól élek majd.Persze addig is jól élek, ti meg dolgozzatok, hogy a purgyék még jobban élhessenek, és hát én is ki fogom hasítani a magamét, szóval hajrá!

inreallife 2018.08.05. 12:36:17

@6.Lenin:
a lemaradas nem a dolgozo emberek szintjen van, hanem a nyuggerek kozott. meg csak 30 ev telt el a rendszervaltas ota, aki a kommunizmusban szocializalodott (ratko baby), az orok eleteben az allamtol akar fuggeni.

orban nem csinal mast, csak visszacsinalja a rendszervaltast, kiszolgalja a kommunista igenyeket. rezsit csokkent, erzsebet utalvanyt oszt, kozmunkat ad. ott tapossa az individualizmus csirait, ahol csak tudja. szoval varni kell meg 30 evet, mire ez az ingyenelo kommunista tomeg kihal a magyar valasztoi rendszerbol. addig pedig annyit lop, amennyit akar.

es mindezt nem rejtve teszik, lazarok, roganok, szijjartok es meszarosok rohognek bele a kameraba, mert megtehetik. elszamoltathatatlansagoskodasaitokert. nem lett a leghosszabb, de megprobaltam. szoval a valasztok, akiket a kormany korrumpal a fentiekkel, szemet hunynek a nyilvanvalo felett IS. az igenyt kene kiirtani az emberekbol, hogy ez az allapot megvaltozzon. sajna az evolucio lassan dolgozik. akinek van meg felesleges 30 eve arra, hogy kivarja a tomeges kihalast, lelke rajta. akinek nincs, az lepjen le. uff.

6.Lenin 2018.08.05. 12:50:36

@Emmett Brown:

Nem ördög, egy lelkiismeretlen spekuláns. mások bukása az élet eleme. Önjelölt messiás egy téves ideológiával.

Mo ebben egy pici rész.

Én nem vitatom, hogy egyes országok bevándorlókkal óhajtanák megoldani néhány problémájukat. Tegyék. De...

Miért kell ehhez néhány országot a földig bombázni?
Miért kell milliókat menekülésre kényszeríteni?
Miért nem mennek oda ezek az országok, és simán, helyben kiválogatva az országukba szállítanák őket?

Miért kell gyerekeknek, nőknek borzalmas körülmények közt ezer kilométereket gyalogolni, tengerbe fulladniuk?

Talán mert akkor a Soros, és a hasonló spekulánsok nem nyernének rajta?
Nem mennének tönkre azok az országok gazdaságilag, akiken keresztül gázolnak? Nem lehetne azokon is keresni?
Eladósítva őket?

Túl sok a megválaszolatlan kérdés, vagy a válaszok igen hamisan csengenek, ha éppen nem hallgatják el őket.

Miért nem sikeres Mo-on?
Mert szerintem későn léptek, nem hittek abban, hogy képes ez a nemzet sokadszorra is talpra állni, vagy azt megkísérelni.
Hazudta a helyzetjelentéssel a helyi lakájok. azt sugallták/sugallják , hogy óriási az elégedetlenség, és tömegek állnak mögöttük.

Pedig csak sima hazugság az egész. Nincsenek tömegek a leszerepelt szélhámosok mögött, és egyre többen kezdik megérteni az irányt. Vannak hibák? Vannak, enélkül nem megy a megtisztulás sem. Majd az idő eldönti.

A világban mindig voltak olyan folyamatok, amiket senki sem tudott megállítani. Néhány évtized csak bolhafing a történelemben.
Aztán természetesen lesz majd valami más, de soha az, ami előtte volt.

6.Lenin 2018.08.05. 12:54:03

@inreallife:

Ideje lenne már váltanod, kurva unalmas mantrát löx már évek óta.
A jobbik is belebukott. Vége, nincs tovább. Váltani kell(ene).

inreallife 2018.08.05. 13:15:20

@6.Lenin:
en raerek megvarni, amig a komcsi nyuggerbirkak megdoglenek. minden egyes nappal novexik azoknak a szama, akik alulrol szagoljak az ibolyat. rad is ez var. magyarorszag lassan de biztosan megtisztul a kommunizmus rakos fekelyetol, a kitartottak letszamcsokkenese fogja megboritani a rendszert. az egeszsegugyi rendszer szerencsere asszisztal ehhez. szep lassan eltunnek a forumokrol a mas kontojara oromkodo nyuggerek...

nemcsak a kormany korrupt, hanem az oket megvalasztok is. nekem volt gerincem, en nem elek az orbania altal kinalt lehetosegekkel, cserebe en batran kimondhatom, hogy megvetem a rendszert. en nem vagyok erdekelt sem abban, hogy ez a mostani fennmaradjon. ez talan eggyel hitelesebb allaspont, mint egy nyugger szolamai, hogy milyen jo is orbania...

6.Lenin 2018.08.05. 13:23:33

@inreallife:

Már írtam neked, azóta van friss levegő Mo-on, mióta elmentél. Vásárolni hazajössz -ezt te írtad-ezzel lehetővé teszed, hogy tudjam tartani a markom, és mindig többet is tesznek bele.
Tulajdonképpen sokat köszönhetek neked (is), frissebb a levegő, több pénz jön az országba.
Az egy kicsit untat, hogy ezért a sok jóért kénytelen vagyok néha elolvasni az unalmas mantráidat, de belefér. Lökjed, ha ezzel is szebb a kinti életed, nem sajnálom.

morph on deer 2018.08.05. 13:34:10

@6.Lenin:
“Nincsenek tömegek a leszerepelt szélhámosok mögött, és egyre többen kezdik megérteni az irányt. Vannak hibák? Vannak, enélkül nem megy a megtisztulás sem. Majd az idő eldönti.”

A hiba maga az irány, és ezt te ugyanolyan jól tudod, mint bármelyik (másik) értelmes ember!

Ráadásul ennek felismeréséhez az a néhány perc úntig elég, amíg végigolvasol egy orbán-beszédet! (Ugyanis nem nézlek pisai ferde esetnek, mint a hívek többségét.)
Olvasni érdemes, úgy ‘hat’ igazán.
Legalább is rám. Hallgatva rettentően irritálóak a modoroskodó felolvasásai, számomra lehalább is.

Tehát az az idő, ami ‘majd’ eldönti, igazából percekben mérhető!

Akármilyen ‘nemes’ cél sem szentesíti a tisztességtelen eszközöket, sem magánéleti szinten, sem történelmi nagyságrendben, ezt ideje lenne végre felfogni. Ez eddig még mindig és mindenhol visszaütött, és ez most sem lesz másképp.

Ahogy az is törvényszerű, hogy a “leszerepelt szélhámosokat” aktív szélhámosokra cserélni hozzávetőleg az öntökönlövéssel van azonos szinten, - ahogy ez naponta igazolást is nyer.
Ez csak annak kifogás, akinek mindössze az a kardinális kérdés, hogy mostantól ne a kékek szivassák, hanem a pirosak, mert attól majd minden azonnal más lesz..!

Azoknak mindenesetre további kellemes időtöltést kívánok..

6.Lenin 2018.08.05. 13:54:43

@morph on deer:

Ez a te véleményed, ismerem.

Azért, ha már összehasonlítunk valamit/valakit.

Portugália, Spanyolország , Hollandia, Anglia, stb
Hogyan kezdték?
Hány millió embernek kellett meghalnia?

Ma hol vannak?

Amerika, de inkább hagyjuk, csak annyit, hogy kik tették naggyá? hány emberéletbe került?
Meddig is volt (?) a maffia a kormányzó párt valójában?

Hol tartunk mi most (Mo)?
A kommunisták/liberálisok bukása után, márkás nyugati öltönyökben várta egy új elit a rendszer váltásnak nevezett hazugságot? Csupa fehérlelkű igazi Nemzethy magyar

Hol van ennek a jelenlegi korrupt rendszernek a leváltására kész kurva becsületes horpadt mellű szakállasok tömegei?

Gondolod, ha jönne más (kívánatos is lehetne) egy másik társaság mennyi idő után változna minden, ha változna?

hol van a választók felelőssége? Amíg ilyen Gyurcsányféléket visszajuttatnak a hatalomba, mit lehet tenni?

Meg kellene ölni a választóikat? Értelek én, nagyjából, van, amit nem tudok elfogadni tőled sem.

Másoknál lefutott évszázados küzdelmeket nem tudjuk megspórolni. 10 perc alatt pláne.

Vannak gyerekeid? Meghallgatták a tanácsaidat?

Ők is szeretnének végigmenni a saját útjukon, és majd a saját bőrükön megtapasztalják azt, amit előtte 100x próbáltál nekik elmondani, és amiért esetleg kinevettek, hogy nem érted az új szeleket. Aztán majd ők is megküzdenek ugyanezekkel a kérdésekkel.

Ahogy én se, te se, egy ország meg pláne nem tudja ezeket megspórolni. Végig kell rajta menni.

Szerintem.

morph on deer 2018.08.05. 15:30:10

@6.Lenin:
“Ahogy én se, te se, egy ország meg pláne nem tudja ezeket megspórolni. Végig kell rajta menni.”

Ez pontosan így van!

Ami nekem elsősorban gondot okoz az az, hogy - akár ennek tudatában is - miért kell hazudni saját magunknak is, hogy ez így van jól?!

Miért nincs bennünk annyi erkölcsi tartás, hogy elvárjuk és megköveteljük a magunk által választott vezetőinktől a tisztességes és becsületes munkavégzést?

Miért nem sikerül végre felfognunk, hogy ezek a vezetők NEM uraink és parancsolóink, hanem az alkalmazottaink, akiknek kutya kötelessége a mi érdekképviseletünk, és nem a saját egyéni hatalmuk és vagyonuk növelése a feladatuk!

Na ez az, amit csak és kizárólag demokratikus viszonyok között, szabad és felelős emberként lehet megvalósítani, és nem autokrata kényurak szolgájaként élve!

Abban teljesen igazad van, hogy a semokrácia kialakulása nem megy egyik napról a másikra. Különösen akkor volt ez így, amikor ez előzmények nélkül, még a ‘kitalálás’ fázisában voltak a korai demoráciák.
Ami nálunk az igazi gond, - és nekem is ez a fő problémám, - hogy nekünk már rendelkezésünkre álltak/állnak minták, példák, nekünk már tudnunk kéne, hogy mi mivel jár, melyik út kábé hová vezet, ennek ellenére úgy viselkedünk, mintha se látnánk, se hallanánk!

Mi - már megint - úgy megyünk bele valamibe, amiről már többször bebizonyosodott, hogy csak veszíteni tudunk ezen a módon, hogy “hátha most biztos nem” mert most mi qrva jók vagyunk ám!
Holott a dolog nem arról szól, hogy mi milyen hercig gyerekek vagyunk, hanem arról, hogy eleve rossz az a dolog, amivel mi újra meg újra próbálkozunk, mert időről időre felbukkan egy “meggyőző” karizmatikus vezetőnek kikiáltott kalandor, akinek sikerül meghülyítenie újra pár millió honfitársunkat, - a következő “Nemzetthy” pofáraesésig!

Mi még a saját hibáinkból sem vagyunk képesek tanulni, nemhogy a más példájából okulni, nekünk újra meg újra be kell verni a fejünket ahhoz, hogy észrevegyük, hogy már megint rossz az irány, és ideig-óráig észhez térjünk!

Pedig jelzésekben, “jelzőtáblákban” nincs hiány, csak az a vakokon rendszerint nem sokat segít, mint tudjuk.
Most már megint itt tartunk: önfeledten és konokul menetelünk abba az irányba, ami eddig még mindig katasztrofálisnak bizonyult, de majd most..!

Mint a lemmingek a közismert játékban...

inreallife 2018.08.05. 15:41:08

@morph on deer:
a fo problema, hogy az emberek hulyek. nem kepesek felmerni a donteseik kovetkezmenyeit. a sokmillio devizahiteles orszagaban ez nem ketseges. nehanyan megszokasbol, nehanyan vallasi ahitattal valasztanak. ha egy kicsi eszuk is lenne az embereknek, akkor mar olyan part, mint mszp nem letezne. de fidesz sem. helyette meg az van, hogy jezus melle odaszogellik a felcsuti vajda kepet. ezeknek mondhatsz barmit, a vallas az vallas. a rajongo az rajongo. amikor tett mar nem szamit, csak maga a szemely a rajongas targya, ott az eszervek nem rugnak labdaba.

a tomegdemokraciak kora lealdozott. ha jobb minosegu valasztast szeretnenk szurni kene a valasztason resztvevoket, valamilyen szempont szerint. hogy ez vegzettseg, adofizetes, barmi alapon tortenne, az mindegy, de valahogy tavol kene tartani a tarsadalom hulladek reszet az urnaktol, mert pusztan a letszamuk okan, mar ok a merleg nyelve...

Visceroid 2018.08.05. 15:42:51

@Bullózus pemfigoid: "Azt ondolom, hogy Orbán akkor követ el hibát, ha nem nevel ki utódot maga után."

"Utánam a vízözön" - mondotta volt XV. Lajcsi és Orbán is hasonlóan gondolkodik. Amiután kivitte az utcára az embereket verekedni meg zavarogni, szerinted érdekli őt mit hoz a jövő? Ő már rég túl van azon a ponton, hogy érdekelje a mi lesz a következő pillanatban. Az a fontos ami most van, és ha a következő pillanatban egy feldühüdütt tömeg törné rá az ajtót és a bitófa alá cibálná, ő mosolyogva halna meg. Sem neki, sem az országnak nincs már veszteni valója.

Emmett Brown 2018.08.05. 15:52:29

@Jakab.gipsz: szerencsére Németh Szilárd mind olvasta ezeket a műveket, így teljesen hitelesen tudja indokolni az álláspontját. Kár hogy nulla érv hangzott el, csak annyi, hogy "mi tudjuk a frankót, bizisten higgyétek el nekünk, aki nem teszi az hazaáruló".

Amikor bármi tényszerű bizonyításra került volna a sor, akkor meg kifarolt az egészből.

Pedig mennyivel jobb lett volna ha kristálytiszta érvekkel és dokumentumokkal tudta volna igazolni az ország egészének, hogy tényleg a mi érdekünkben cselekszenek, így most nem kellene ezzel bajlódni, és az egész egy nemzeti minimum kiindulópontja lehetett volna. Azzal egyetemben, hogy nem lopunk.

6.Lenin 2018.08.05. 16:03:03

@morph on deer:

90-ben én is azt hittem, hogy remek dolog elmaradottnak lenni, és amikor adott egy lehetőség a váltásra, az előttünk lévő példákból remek módon csak azt vesszük át, ami sikeres, a többit kihagyjuk.

Nem megy. Ahogy a gyerekek esetében se megy. Soxor hiába több generációs tapasztalat. Nem, az úton mindenkinek végig kell mennie.
Te elhiszed magadról, hogy egy balesetben meg is halhatnál?
Vagy bármi másban? Nem.

Te (én, mindenki) úgy érzi, hogy mindent jobban tud, és bármit képes lenne megoldani. Addig, amíg nem találja magát szembe egy konkrét megoldandó problémákkal.
aztán, ha elbukta, remek kifogásokat képes felsorakoztatni a miértekre, kivéve a saját alkalmatlanságára. az meg se fordul sok ember fejében.

Valószínűleg ez így van megírva a génjeinkben programként. Az unokáimat figyelve. Amíg valamit nem tudott megoldani, képes volt soxor megismételni, aztán sikeres végrehajtás után még egy próba, aztán tovább már nem érdekelte a kérdés. A játszótereken ugyanezt figyeltem meg más gyerekeknél is. hiába mondtam miként csinálja, nem úgy csinálta ahogy ő gondolta és addig, amíg nem volt sikeres.

Valószínűleg ez a felnőtteknél is pontosan így működik.

Hány me jelölt volt áprilisban? De hányan gondolják egy választás előtt, hogy nyernek, és majd ők mindent megoldanak. aztán jönnek a kifogások, amiben nyilván ők mindent megtettek, de sajnos a körülmények.

szerintem ez mindenben így működik. Nincs mese.

És szerencsére nem vagyunk egyformák, de egyformán hiszünk az előbb felsoroltakban.
Szerintem.

(tulajdonképpen csak rosszul vagyunk programozva, és szinte azonosan látunk sok mindent, de az ellenkező oldalról, ahová a génjein miatt besoroltattunk)

rossz helyen volt valamikor valamelyik ősöm, én meg az öröklődés folytán csak szívok miatta. Ez az én magyarázatom, magamnak.

Emmett Brown 2018.08.05. 16:34:19

@6.Lenin: ez a tanulási folyamat ez nem hangzik rosszul, de ez akkor azt jelenti, hogy szerinted Orbán jelenleg egy szükséges tévút? És majd ha a magyar társadalom (nemzet) igényt támaszt a demokráciára, akkor az majd megvalósul?

naivugyfel 2018.08.05. 16:47:22

@6.Lenin:
Köszönöm a visszajelzést, írtam az e-mail-címedre, hogy légyszi-légyszi a visszapattanókat valahogy juttasd el hozzám!
Nagyon köszi!

6.Lenin 2018.08.05. 16:52:13

@Emmett Brown:

Nem.
Egy rendszer 90-ben megbukott. A ballib. Nyilván nagy rendszerek haláltusája sokáig is elhúzódhat.
Egy birodalom, eszme se úgy bukott, hogy szombat délután még vígan ment, aztán hétfőn reggelre kimúlt.
Nyilván néha vannak visszarendeződési kísérletek, útkeresések, stb. Mi jöhet utána.

Állítólag ma a kultúrák harca zajlik. Simán győzhet az iszlám is. Eltűnünk szép csendben néhány évtized alatt.

Talán meg is akadályozhatjuk, de a ballib eszmék erre alkalmatlanok. Lehetnének ezek az erős nemzetállamok.
Ha veszély elmúlik, jöhet egy irányváltás is, de nem a multikulti lesz az biztos.

A szaporodásra képtelen fajok eddig is kipusztultak és a bolygó még él. Fel kell mérni a várható lehetséges irányokat. A jelenlegi irány pillanatnyilag jó irányt mutat.

Ha bebukjuk az iszlámmal, akkor meg tök mind1, hogy most mi is a véleményünk róla.

Lehet tévút is a mai, de akkor viszont még ismeretlen a jó megoldás iránya. A jelenlegi liberálisnak hazudott irány biztos, hogy téves, hiszen megbukott. Minden eddigi visszarendezési kísérlet is, tehát inkább az látszik ma tévútnak. A demokrácia mai formái, maszlag.
Ballib véleménydiktatúra nem lehet demokratikus is egyben. Ez hazugság. Az úton végig kell mennünk.
Szerintem

6.Lenin 2018.08.05. 16:58:24

@naivugyfel:

A jövő héten a kedves ügyfélszolgálatos hölgyre ráborítom az asztalt ez ügyben.
Sajnos nálam a gépek jönnek-mennek, de hátha valamelyik vincsimen rájuk lelek, ha nem töröltem.

Az IMHO megvan, azt pendrájvra mentettem. Néha olvasgatom harc közben is.

szepipiktor 2018.08.05. 18:29:06

Már meg sem próbálom értelmezni ezeket az írásokat.
Hosszú hónapig írtuk sokan - itt is -, hogy a közhelyalapú demagógia, amit az nem-fideszes oldal megmondói, szakértői, bloggerei, tanácsadói és a ál-civil mozgalmak a neten elkövetett, az IDE FOG VEZETNI!
Írtuk, hogy NINCS 2022! Ha most bukik az ellenzék, elbukott az ország, hiszen végérvényesen egy a világ egészével ellentétes irányba fordul az ország - és most ne ugassanak a fidesz-trollok, mert a csúti és szbadcsapata már nyiltan jelzi az európa-ellenességét, a NATO-ellenességét, a piacgazdaság, a kutura, az oktatás korlátozását! - és ez mivel a gazdaságunkat is leállították, soha a jözeli jövőben még sem lesz megállítható és visszafordítható.
Sokan egyszerűen elfeledkeznek az 1990 előtti korszakról, a legtöbb hangadó is maximuk boldog kiskolás volt akkoriban.
Most a hibás retorikájukkal, a torz gondolatvilágukkal elősegítették a fidesz terveit.
És ami döbbenetes, hogy szót sem ejt senki a tömeges passzivitásról! Hogy már csak a fideszesek vanna csatasorban.
Ezért a passzív tömeg a felelős?
Az ellenzék egésze és a komplett médiája, beleértve a bloggereket is - nem?????

Emmett Brown 2018.08.05. 18:31:32

@6.Lenin: 90-ben a szocializmus bukott meg, amit a liberális demokrácia győzött le.

A nemzetállamok újra erősödése az maga a visszarendeződés lenne, és nem tudom értelmezni, hogy mit jelent az erős mint előtag, azt meg hogy nekünk ez miért lenne jó, az meg végképp rejtélyes.

Abban hogy a jelenlegi irány liberálisnak van hazudva, azzal teljesen egyet tudok érteni, de pont emiatt nem kellene a liberális értékeket kutyázni, pláne amikor jelenleg itthon éppen a kamu liberalizmus miatt számolják fel az igazi liberális értékeket.

Ha komolyan vesszük a szekularizmust, akkor az iszlám nem jelenthet komoly kulturális fenyegetést, mondjuk ehhez a pc-ségből vissza kellene venni, de az belefér, mert az kamuliberális "elv" amúgy is.

szepipiktor 2018.08.05. 18:42:10

@6.Lenin:
Te mindik elárulod magad...
90-ben a ballib bukott meg, ja.
És naná, hogy egy bukott világ helyére kizárólag egy fasisztoid diktatúra jöhet csak, a szokásos beteg vezetőivel?
Te meg az a birka mindenre ballibeztek, gyakorlatilag egy zsigeri gyűlöletetek mozgatja agyatokat, pusztujon akár az ország is, ha azzal elpusztulé a gyűlöletetek tárgya is.
Azt azért megmagyarázhatnád, hogy szerinted a kiváreztetett magyar vállalkozói szféra nélkül miből fogunk élni, mi lesz a jövőben?
Mert a szeretett multijaid ugye csak a pénzt mossák nálunk, a kereskedelem is csak kiveszi a zsebünkből a maradékot is, de hazai termék valamiért nem igazán jut oda. Bérprogramozók, bérmunkások a néhány multicégnél és a fideszes réteg kamucégei - ez ma a gazdaságunk. Te szarsz az egészségügyre, gondolom nem vagy érintve, szarsz az oktatásra, gondolom nem vagy érintve.
Gondolom van munkád is, így nem látod az eszméletlen valódi munkanélküliséáget sem. Mert ma a legolcsóbb kiszolgálókra vadásznak (építőipar, kereskedelem), de a tanult, kreatív halmazt nem. A informatikus hiány is kamu, mert ott meg a bérprogramozókat keresik. És laksz is valahol, nem veszélyeztet a árokpart, miközben fel sem fogod, hogy a lakhatás közvetlenhatással van a munkahelyekre is.
Szóval én a hátam közepére nem kívánom a baloldalt és a bolsevik alapú neoliberális aktivista vonaltól is kiver a víz, de annyira ostoba nem vagyok, hogy helyettük kizárólag az orbáni rémálom a megoldás, ami a ipari pénzszivattyú mellett maximum a társadalom 10%-át segíti - a kollaborán halmazt.
Te ezek szerint a 90%-ot is feláldoznád a ballib gyűlöleted oltárán?
Miközben a magyar társadalom föntően jobbközép, polgári és keresztény, azaz nem balos vagy liberális (de nem is náci, fasiszta, vagy kozmopolita zsidó), azaz értelmes feláldozni több mint 5 millió magyart, odadobni ezeréves múltunkat, kultúránkat?
Ti ballibezők nagyon betegek vagytok, még akkor is, ha ezt megbízásra csináljátok...

szepipiktor 2018.08.05. 18:48:02

@Emmett Brown:
Ezt soha nem fogják megérteni, mert az minimális iskolázottságot feltételez!
A szovikat a klasszikus liberális vonal verte meg, pontosabban az ő aknamunkájuk gyengítette az alapokat.
Ezt váltotta le a Kóka, Gusztos féle gazdasági liberalizmus -- ez a mai globalizált világ egyik alapja, a piacgazdaság - és ma a neoliberálisok jutottak a felszínre, akik valójában neobolsevik emberkék, jellemzően diktatúra pártiak, a saját diktatúrájukért harcolnak.
Pontosan ugyanúgy harcolnak, mint az obánék, erőből, a jog eltiprásával, kamupropagandával, ahogy azt az ifjúkommunisták is tették a múltban.
A ballibezők valójában egyszerre köpik le a balosokat, a neobalosokat és a diktatúra balosokat.
Nincs ebben sem konzervatív, sem liberális vonal, hazánkban ezek nem léteznek.
A két balos szekta, az orbáni és a másik kettő harcol és teszik tönkre az országunkat. A tollocskák meg oldalt választanak, felcímkézik az ellenfelet és ők is harcolnak.

6.Lenin 2018.08.05. 18:55:04

@Emmett Brown:

Nálunk szocializmus se volt soha, meg liberalizmus sem.
Az bukott meg, amit annak hazudtak.
90 előtt is az álliberálisok irányítottak, ezért nem volt nehéz 94-ben ismét egymásra találniuk.

A szocik biztosították a szavazókat, az álliberálisok meg loptak.

A liberális értékekkel semmi bajom, Orbánnak se (egy előző tusványosi beszéde szerint )én is inkább liberális lennék, meg sok más, más kérdésekben. Egy biztosan nem, rasszista.

Ez a jelenlegi álliberális banda soha nem volt demokratikus, sehol a világon. Nálunk se.

Amit az iszlám állam tett (vagy valakiknek a nevében) az minden, csak nem leányálom.

az a baj, hogy valakiknek nagyon megérheti a bizonyos ideákat, vallásokat félremagyarázni, de az nem Orbán, ő csak érzékeli ezt.
Az erős(egységes) nemzetállam fogalmát is talán azok tartják veszélyesnek, akik a Hitlernek eleinte nagyon örültek. Mind1.
Szép lassan kiderül, hogy tulajdonképpen vannak találkozási pontjaink is.

morph on deer 2018.08.05. 19:01:35

@6.Lenin:
“(tulajdonképpen csak rosszul vagyunk programozva, és szinte azonosan látunk sok mindent, de az ellenkező oldalról, ahová a génjeink miatt besoroltattunk)”

Gén ügyben szkeptikus vagyok, szerintem a környezeti/neveltetési hatás inkább, de igazad van: mindkettetn látjuk ugyanazt a problémát, csak éppen más következtetésre jutunk.

Mindenesetre amíg ezt is látjuk, addig van remény.:)

Emmett Brown 2018.08.05. 19:16:27

@6.Lenin: azért a 90 előtti bandát álliberálisnak titulálni kicsit erős. Orbán biztos hogy nem rajongója a liberális értékeknek, különben a szólás/vélemény/információ szabadság itthon nem a jelenlegi szinten lenne.

Az ISIS minősíthetetlen, viszont ők egy hangos-harcos kisebbség, elrettentő példának jók, de általánosítani nem igazán lehet belőlük.

A nemzetállamosdi itt a környéken elég komplikált sztori, mert ugye egy lájtos revíziót feltételez, de nem is ez a fő baj, hanem az, hogy mit kezdene 30-40 külön nemzetállam Európában globális szinten az USA/Oroszország/Kína/India/stb kaliberű nemzetekkel. Nekem az a tippem, hogy ki lenne játszva mindenki a másik ellen, és büszkén ugyan, de csúful rábasznánk egyesével szépen sorban.

6.Lenin 2018.08.05. 19:28:02

@morph on deer:

index.hu/tudomany/2013/02/20/politikai_nezetekkel_szuletunk/

most, mint nagypapi volt időm tanulmányozni is a gyerekeket.
Sokat jártam velük játszóterekre, és figyeltem a lurkókat.
Kezdett érdekelni a dolog és utánanéztem ennek a kérdésnek.

Nem "üres" fejjel születünk. Van már bennünk egy program sor.
Most a napokban olvastam, hogy a DNS-ünk meg az ősök félelmeit is tárolja, aki félt a pókoktól, annak az utódai is félni fognak. Nem biztos, hogy a következő utód, de a lánc valamelyik tagja (unoka) már igen.
Két lányom van. Az egyik fiú unokám teljesen olyan, mint én voltam az ő korában, szinte ikertestvérem a fényképeken, de sok-sok tulajdonsága tökre ugyan az (felveszi a nadrágját és rögtön le is tolja a hasa alá) a másik fiú unokám már semmiben sem, ő inkább az apja családjából örökölt.
Természetesen a környezet is hatással van, de.

miért van az, hogy egy családban két gyermek ugyanott nő fel, ugyanabban a környezetben, de tök ellentétes még a világnézetük is. A 6-7 éves korig kialakult tulajdonságokat szinte lehetetlen megváltoztatni, gyökeresen semmiképpen.

ez a téma régen érdekelt, de most kezdtem jobban odafigyelni rá, miután elolvastam néhány hozzáértő tanulmányát is. Igazolták az én amatőr megfigyeléseimet is.

Az egyik tanulmány szerint nem is kéne választásokat tartani, csak megnézni, hogy a konzervatív, vagy a liberálisabb réteg van többségben, és őket kell megbízni a társadalom vezetésével, úgyis ők nyernek a választásokon.
Érdekes dolgok ezek, és még nem kellően kikutatottak.
Most figyelnek fel ezekre igazán.

6.Lenin 2018.08.05. 19:39:30

@Emmett Brown:

90 előtt nem érdekelt ennyire a politika, de azt tudtam, hogy sokáig nem lesz fenntartható egy egyszerű oknál fogva.

Tartósan többet lopni, mint amennyit megtermelünk, nem lehet. Bejött.
Tartósan kizsákmányolni a természeti kincseket sem. Ezt most fogjuk megszívni igazán.

A 90 előtti időkben is tulajdonképpen a z álliberálisok irányították a gazdaságot (lopták ki az értékeket) a szocik meg biztosították a tömegeket a süketeléseikkel.
Utána is azt próbálták, de nem vették észre, hogy megbuktak, és az emberek szeme előbb-utóbb kinyílik.

Természetesen mindig lesznek egyenlők, és egyenlőbbek. mindig is voltak.

morph on deer 2018.08.05. 19:44:43

@inreallife:
“a tomegdemokraciak kora lealdozott.”

Ezt én egyrészt nem hiszem, másrészt pedig sosem hittem az egyszemélyi mindentudó és mindenható döntéshozók kompetenciájában, sem szándékaiban.

A megoldáshoz valóban elengedhetetlen a tudatos választó, de én azt nem szelektálással tartom elérhetőnek, hanem tájékozottabb/intelligensebb/műveltebb szavazók részvételével, ami pedig összefügg a mindenkori oktatás milyenségével.
Magyarul: okosabb állampolgarokat kell “gyártani”, akiknek nagyobb esélye van arra, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak, azaz “jól” válasszanak.
Jelenleg ettől még egészen távol van a tisztelt nagyérdemű, manapság szinte kizárólag csak érzelmi alapon zajlik a döntés.

Igen, ahogy tanult barátunk V. I. Uljanov fentebb kifejtette, ez is egy tanulási folyamat, amivel - szerintem - akadnak azért gondok.
Ahogy én látom most nemcsak hogy éveket, de évtizedeket ismétlünk, ráadásul a nagyszüleink tananyagát...
Így aztán még egy darabig eltart a dolog, mire legalább magunkhoz képest is sikerül felzárkóznunk, attól tartok.

6.Lenin 2018.08.05. 19:53:39

@morph on deer:

"ráadásul a nagyszüleink tananyagát..."

Nem ez nem így működik. Nem az elődök által megélteket tanuljuk újra, hanem egy újat keresve, elkövethetünk hasonló hibákat mi is. Nem azokat, hanem hozzá hasonló újabbakat.

A gyerekek közül kevesen tudják elképzelni, hogy a szüleik is keféltek valamikor (sőt még most is), azt hiszik csak ők ismerik ezt a foglalatosságot.

6.Lenin 2018.08.05. 19:56:23

Rövidesen vége...

www.youtube.com/watch?v=DRu60tECT9A

További jó szórakozást!
Mindenkinek.

én L

Gordiusz 2018.08.05. 23:51:12

Orbánnak kivételes politikai tehetségét nem vitatom, más kérdés, hogy ebből az ország nem sokat profitál, mert Orbánt a saját magán és a hatalmán kívül semmi, de tényleg semmi nem érdekli (ok még a foci, de láthatjuk azzal is mit művel)! A legnagyobb bűvészmutatványai egyike, hogy ezzel együtt emberek tömegeivel el tudja elhitetni ennek ellenkezőjét. Miközben Orbán machinációból az ország legfeljebb azon ritka esetekben profitálhat - úgy-ahogy - ha az véletlenül Orbán érdekeivel is egybe esik, de legtöbbször erről szó sincs. Sokan és szédült pillanataiban talán még Orbán maga is elhiszi magáról, hogy az ország felemelőjéről van szó, miközben valóságban az újkori magyar történelem egyik legkártékonyabb alakjáról beszélünk, aki ha valami csoda folytán holnap eltűnne, a rombolása még utána is évekig, évtizedig itt kísértene velünk. A gátlástalan hatalomvágya, erkölcsi és morális gátjainak teljes hiánya, önzése, valamint mentális állapota és személyiségtorzulásai együtt hozták létre azt a toxikus politikai valóságot, ami az ország egészét foglyul ejtette. Bár folyton ennek ellenkezőjéről hadovál, de féktelen uralma az ország jövője szempontjából kizárólag leszakadáshoz és kudarcokhoz vezet. Török Gábor azt mondja, hogy kevés dolog érdekli jobban, mint Orbán folytonos harcainak megértése. Ezúton is jelzem, ha ezt csupán a politika és a racionalitás oldaláról kívánja megérteni, garantáltan nem fog sikerrel járni! Csupán száraz tényként, leíró jelleggel mondom, hogy Orbán motivációi és követhetetlen kanyarjai leginkább a psziché szféráiba vezetnek (ld. életrajzi könyveit és ld. a vonatkozó viselkedési zavarok - nárcizmus, szociopátia).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.08.06. 06:45:45

@morph on deer:

A kisember megérzi mi jó neki.

Liberális diktatúrát nem engedünk.

nyünyüge 2018.08.06. 07:28:03

@nemecsekerno_007:
Ja, és akár 2118-ban bármelyik ellenzéki pártot kinevezünk "poszt-mszp-snek", csak találunk benne valakit, akinek az apja vagy nagyanyja látott még élő mszp-st.

törvények a fizikában vannak 2018.08.06. 10:09:43

@maxval balcán bircaman:

Amit itt T G olyan hosszan körülírt az a rule of law (törvények uralma) kontra law of rule (a hatalom törvénye =erősebb kutya bazsevál) gondolat.

Én is hajlok arra a véleményre, hogy az intézmények nem garantálnak semmit, mert azokban is csak emberek dolgoznak, döntenek. Ezeknek az embereknek minősége dönti el az intézmények minőségét, illetve egyáltalán, hogy működnek-e feladatuknak megfelelően.

Van itt azonban egy csekélyke probléma. Az intézményesített hatalomnak a személyi függéssel szemben van egy lényeges (?) előnye: a hatalmat lényegében egy elvont intézmény gyakorolja, a benne dolgozó emberek csak eszközök, ha úgy tetszik. Ezáltal védelmet élveznek a szenélyükre irányuló esetleges közharag ellen. Magyarul: ha nekem mondjuk nem tetszik az ügyészség működése, akkor nincs értelme megölnöm a legfőbb ügyészt, hiszen ő alapvetően nem oka semminek, csak a törvényeket hajtja végre. Ha feladjuk ezt a logikát, abból viszont következik az ellenkezője. Teccikérteni.

Tovább menve, ez vonatkozik a legfőbb hatalom leváltására is. A liberális demokrácia, a jogállami működésmód, a köztársaság garantálják a mindenkori békés hatalomváltást. Aki nem fogadja el a hatalom ilyetén működésmódját és önkényuralomra vetemedik, az ezzel lényegében vissza is utasítja ezt a fajta védelmet és kiprovokálja az őellene való erőszakos fellépést.

Orbán ideáig azért úszta meg, hogy egyszerűen megöljék, mert egyfelől nincs egy konkurrens hatalmi gócpont, amit vele szemben a jónép választhatna, aminek érdekében állna a hatalomváltás kikényszerítése, másfelől az emberek ösztönösen idegenkednek az erőszaktól, komoly elkeseredés és düh kell ahhoz, hogy ideáig fajuljon a helyzet. Jelenleg ehhez nincsenek meg a feltételek.

Egyébként én erős cinizmust érzek T G egész hozzáállásában. Ez némileg szimpatikus, egyúttal viszont vitatható is. Létezik ugyanis az írástudók felelőssége mint morális elvárás, amit T G ezzel a cinizmussal lényegében hanyagol. Ilyenformán azonban az ő tevékenységének nincs értéktartalma, létezése társadalmi szempontból pusztán élősködésnek tekinthető.

Tehát akkor mi a teendő?

A megoldás, és az orbáni világgal szembeni valós alternatíva a libertárius irány, az állam lehető legnagyobb mértékű leépítése (nem megszüntetése!). Minél kevesebb befolyása, hatalma van az államnak az emberek életében, annál kevésbé fontos, hogy milyen minőségűek azok, akik a hatalmat birtokolják. ez ilyen egyszerű.
Nem azt mondom, hogy az emberek többsége ezzel egyetért, csak azt mondom, hogy ez a valós alternatíva. Azon kell dolgozni, hogy ezt minél több ember megértse. Ez elég nehéz feladat, mert szinte az összes ember államhívővé vált a szocializmus illetve a jóléti állam rendszerében. Olyan ez, mint egy vallás, melyben isten szerepét az állam játsza. Vallások ellen harcolni pedig elég nehéz. Viszont a jószándékú emberek erkölcsi kötelessége, hogy legalább az alternatívát megmutassák a tömegnek.

nemecsekerno_007 2018.08.06. 11:09:20

@nyünyüge: "Ja, és akár 2118-ban bármelyik ellenzéki pártot ...t."

- Drága vagy ezzel a mellébeszéléssel...
- Látszi, hogy fingod sincs róla :)
- Az mszp létezik
- DK is
- a körülöttük legyeskedő poszt-kádári értelmiségről már nem is beszélve....

Aristarco 2018.08.06. 14:14:19

@nickelkazuár: Egyáltalán nem vágyam, hogy egy világméretű csapás (éghajlatváltozás, háború, gazdasági csőd, stb.) jöjjön! Hogy a baloldalnak ez vagy más a vágya, azt nem tudom. Csupán úgy vélem, hogy az Orbán-rendszert egyelőre csak valami külső baj tudná megváltoztatni. Sőt, az sem biztos, hogy jó irányba.

Jelenleg a Fidesz a csúcson van, de hamarosan jöhetnek a belső ellentétek. Simicska volt az első "lázadó", de van több is, csak még nem tudtak összefogni. Orbán nem könnyen kijátszható vezető. Sokat kell, ahhoz gyengülnie, hogy egy belső puccsal megbuktassák. Az ellenzék jelenleg nem létezik. Egy új ellenzék kialakulása meg még a távolban sem látszik.

És az, hogy egy vezető politikus megragadja a lehetőségét, hogy a nép többségének vágyait, felsőbbrendűségbe vetett hitét, szervilisségét, a biztonság iránti igényét, hazafias szólamokkal vagy keresztényi ájtatossággal szolgálja ki, önmagában csak egy eszköz. A baj az, hogy - nem csak Magyarországon - sajnos a népesség meglehetősen nagy százaléka politikai szempontból megvezethető. Nem mondanám ezt bunkóságnak! A hétköznapi életben remekül boldogulnak ezek az emberek, meg aztán a 40 év szocializmus idején már megszokták a hatalom kiszolgálását. Mindig az erősebb kutya ...ik.

Ha az ország fejlődésére tette volna a hangsúlyt bármelyik párt, akkor maradt volna a folyamatos kormányváltás, mert mindig lettek volna elegen az elégedetlenek. Az oktatás nagy erejű fejlesztése tud felfelé vinni a gazdaságban egy kicsi országot. Vannak erre példák. Viszont Magyarországon a 40 év óriási lemaradást okozott minden tekintetben. Az embereknek fogalmuk sincs arról, mi a valódi demokrácia, ezért nem is hiányolják azt az intézményrendszert, ami mára csupán névlegesen (mint épületek halmaza) létezik. Ráadásul az ország krémje, a mindenkori előre vivő értelmiségi, innovatív fiatalság türelmetlenné vált, és külföldre vándorolt (vándorol).

6.Lenin 2018.08.06. 14:49:12

Már többször is olvastam egy eléggé primitív álmot, mégpedig, hogy a Fideszt valaki belülről megbuktatja.

Ez több sebből is vérzik.

Miért akarná valaki is kibuktatni Orbánt?
Ha haszonélvezője a pártnak, akkor ez lenne a legnagyobb marhaság a földön.

Vagy lenne olyan hülye, aki elképzeli magáról, hogy képes lenne utána egyben tartani a pártot, és választást nyernie?
Ez még nagyobb marhaság, mint az előbbi.

Az emelkedő támogatottsági adatok meg azt igazolják, hogy a választók is elégedettek az eddigi iránnyal.

Egy jó darabig tehát marad az álmodozás. Nincs mese.

Egy verzió marad. Dolgoznia kellene az ellenzéknek egy jobb verzión, amit az emberek be is vennének.
Vagy...

UNIOHID · www.uniohid.hu 2018.08.06. 15:14:56

@6.Lenin: "Nincs mese."

Más megközelítésben, hosszas gondolatmenet helyett álljon itt egy 2010-ben írt e-mail egy részlete, amiből az
jött, hogy nem 4 évre kell berendezkedni (az utolsó mondat a domináns):

"2. Ez a téma hosszabb lélegzetű, ám - tudom - itt nincs helye a kifejtésnek, ezért csak jelzés:
Az UNIOHID vonalvezetését adó ún. logisztikus görbe, ill. annak eszkalálódó változata - mai tudásunk szerint - jól modellezi az
ÉLETKÉPES RENDSZEREK növekedését, fejlődését (természetesen tendencia jelleggel).
TECHNIKÁ-ra vonatkozóan (nemzetközi konferencia előadásokban - pl. Basel, valamint egyetemi tankönyveimben) bevezettem és kimunkáltam az 'eszkalálódó-logisztikus fejlődés törvényszerűségének' hipotézisét.

Amennyiben TÁRSADALOM-ra is igaz a fenti törvényszerűség (ahogy a '80-as években jeleztem, s gondolom ma is), akkor a mostani mögöttünk lévő, mintegy 25 éves(!) revolutiv szakaszt jó pár éves (termékeny) evolutiv szakasz követi, ami akár
Orbán-korszaknak is nevezhető majd - a hasonló evolutiv szakaszok (Kádár-kor, Horthy-kor, Ferenc Jóska s í.t.) mintájára."

6.Lenin 2018.08.06. 15:20:42

@UNIOHID:

"Amennyiben TÁRSADALOM-ra is igaz a fenti törvényszerűség "
Bármit, bármire, ha a szándék is megvan hozzá.

Akár egy tangát a tehénre is.

6.Lenin 2018.08.06. 15:39:41

@UNIOHID:

Amennyiben...tehát szándékos spekuláció. Mit kell rajta megértenem
A szerző szándékát? Miért kéne megértenem a szándékát?

Igen az utolsó mondatban van a lényeg, a szándék, a többi
mese.

amennyiben-semennyiben.

naivugyfel 2018.08.06. 18:35:44

@6.Lenin:
Nagyon drukkolok, hogy valahol meglegyenek... ha már megírtad őket, nehogy kárba vesszenek, miközben én szívesen olvasnám őket... :-)

6.Lenin 2018.08.06. 18:59:31

@naivugyfel:

Bocsi, de még mindig adós vagyok a kritikával. Semmi komolyat nem írtam, csak inkább próbálkoztam a levelek küldésével. Reklamáltam a szolgáltatónál, ígéret, ígéret hátán, gyakorlatban semmi. Közben eladták a szolgáltatást. Ott is bementem, ígéret megint, de eddig semmi. A héten megpróbálom elintézni.
Ígérem (eltanultam)

inreallife 2018.08.06. 21:24:25

@morph on deer:
erre csak annyit mondanek, hogy az internetnek koszonhetoen a media elszabadult. a sokszinu lett azzal jart, hogy az idiotizmusnak is lett sajtoja. anno olvastam egy olyat, hogy a leirt szovegnek az emberek sokkal jobban hisznek, mint amit sajat szemukkel latnak, mert az iskolarendszerben arra szocializaljak a gyerekeket, hogy az az igaz, ami a konyvben le van irva.

az asszociacio magas szintje miatt forrsatol fuggetlenul minden leirt dolgot igaznak vesznek az emberek, minel tobbszor talalkoznak vele, annal jobban. szimpla evolucios megerosites. aki egyenlosegjelet tesz az orosz propagandasajto es a bbc koze, az azert nem az eszerol hires a baratai koreben. a problema az ilyen egyedek magas szamaval van.

egy tudatlan, alulkepzett tomegre raszabadult a "penzcsinalo" media. piramisjatek, lapos fold, hoaxok regen is voltak, ki nem emlekezne az izaura mutetjere? valahol meg azt is olvastam, hogy a vilagon a legtobb penzt magyarorszagon gyujtottek, bar ezt ellenorizni nyilvan nem lehet, de a tomeget azert erzekelteti.

ezen valtoztatni nem, vagy csak minimalisan lehet, komplett generaciok alatt, annyi az atfutasa, ha most hozzakezdenenek. ezert mondtam, hogy a tomegdemokraciak kora lejart, ujra kell gondolni a korlatlan valasztojogot.

erre sokan fel szoktak kapni a fejuket, de pl a 18 even aluliakat is onkenyesen kizarja. mas orszagokban 16, megint mashol 21 ev a hatar. mi ez ha nem a valsztojog koratozasa egy bemondott szam alapjan? ez lenne a tuti rendszer? lathatoan nem, a valsagtunetek igen szeles reportoarral tuntek fel az utobbi evekben.

ki kell zarni azokat a valsztojogbol, akik nem ernek el egy olyan szintet, hogy felelos dontest tudnak hozni. sokkal jobb lenne a valasztas minosege, ha mondjuk egy allampolgari ismeretekhez kotnenk, kizarna a hulladek emberek egy joreszet. tokeletes lenne? nyilvan nem. de jobb, az biztos.

egy erettsegizett ember mar nem analfabeta. nem dadogva beszel, tud olvasni, kepes kulonbozo dolgok kozott az osszefuggeseket felismerni. fel kell ismerni, hogy a sokasag nem egyenlo a minoseggel. es azt is, hogy egy 10 eves gyerek nem retteg az arab szamoktol, mig a valasztojoggal rendelkezok jelentos resze igen. akkor miert is nem szavazhat a 10 eves? vele ellentetben miert szavazhat a fogalmatlan nyugger? megannyi kerdes.

a hatalmas tomeg egy szamara fel nem foghato ellenorizetlen uszito forrashoz jutott, ettol szenved a facebooktol kezdve megannyi mediaeloszto szolgaltatas. korabban az ujsagiras szakma volt, szabalyai voltak, amit elvegezve kapott az adott ember oklevelet. ma bloggerek vannak, szakmai felugyelet nelkul, mindegyik a sajat erkolcsi szintjnek megfelelo melysegbe sullyed, az ujsagiras voltakeppen mar velemenycikkekke alaukult, mindenfele felugyelet nelkul.

odaig mar sokan eljuttottak, hogy ez igy nincs rendben, es be kell avatkozni. a kerdes az, hogy milyen modon. az oktatas lathatoan ezzel nem tud mit kezdeni, analfabeta tomegek allnak most is a rendelkezesre a propagandanak. hitler reloaded folyik eppen az egesz vilagban, elobb utobb valahol el fog dordulni egy puska...

6.Lenin 2018.08.07. 09:13:16

@inreallife:

Neked se adnék szavazati jogot, az értelmi képesség hiánya miatt.

"vele ellentetben miert szavazhat a fogalmatlan nyugger? "

A nyuggerek közt nincsenek érettségizett, egyetemet végzettek?
Egy nyugger ledolgozta az élete nagy részét, gyerekeket indított el az életben.
Felépítettek maguknak valamit, egy országot. Beindították a gyerekeik jövőjét.

Rengeteg tapasztalatot szereztek az életük, munkájuk során.Nyilván soxor tanultak a maguk, és mások hibáiból is.

Ezzel ellentétben te?
Nyilván vannak köztük alacsonyabb szellemi képességűek is, mint az iskolázottak között is, ha téged olvas az ember, nem kell nagyon ezt bizonyítani, magad szolgáltatsz példát erre.

2010-óta nyomod ugyanezt a süket, értelmetlen dumát. A kedvenceid (Jobbik) akkorát bukott, mint egy falusi klozetajtó. A nagy hős Vona, egy jelentéktelen senkivé foszlott (igaz előtte is az volt, már régen leírtam)

Te szeretnéd meghatározni egy ország, generációk jövőjét?
Még a sajátodét se vagy képes, mert másként miért is visítozol, ha a tiéd megoldott lenne egy új hazában?

Valahol eldördül egy puska? Mióta ember él a Földön, és kitalálták a puskát, állandóan dörögnek, azért találták ki, B+. Téged se lehetne az eszedért dicsérni.

törvények a fizikában vannak 2018.08.07. 09:23:44

@inreallife:

a te logikáddal is vannak problémák.

a politikai döntés nem csak, és sokszor nem is elsősorban valamiféle szaktudást igényel, hanem erkölcsiséget. lsd a jobbik fasiszta szavazói tipikusan diplomás fiatalok. a nácik se voltak anno kifejezetten buta emberek. nem voltak intelligensek a szó pozitív értelmében, többségükben félműveltek, korlátoltak voltak, de a te állampolgári vizsgádon biztosan átmentek voltak, csakúgy mint a mai jobbikosok. és ettől még simán csináltak diktatúrát.

másfelől ott a másik a probléma, hogy milyen alapon mész oda egy falu vagy városszéli prolihoz (már elnézést), és mondod neki azt, hogy ahhoz elég okosnak tartalak, hogy adót fizettessek veled, de ahhoz már nem, hogy bele is szólhass az elköltésébe. ez így nem megy. pont azért nem, mert a politikában legtöbbször értékválasztásról van szó. ezért bullshit a "szakértői" kormány. mondjuk van fölös 10000 milliárd forintunk, mit építsünk belőle? templomot vagy részecskegyorsítót? ez nem szakkérdés, ez értékválasztás. a politika szinte csak ilyen döntésekről szól (lsd pl egykulcsos szja, gazdaságilag ellene is, mellette is lehet érvelni, nem ez a kérdés).

a megoldást más irányban kell keresni: az állam méretének a csökkentésében. nem az a jó kérdés ki szóljon bele az állam működésébe, hanem az, hogy mennyire szóljon bele az állam az emberek életébe. minél kevésbé szól bele, annál kevésbé érdekes, hogy mennyire hatékony.

lsd még fentebbi kommentemet.

törvények a fizikában vannak 2018.08.07. 09:35:52

@Halál kamionja mindenkit elgázol:

tényleg a manyupot orbánék visszaszerezték?
én mint hülye libbant maradtam a manyupban és azóta úgy eltőzsdézték a mocsok spekulánsok, hogy plusz 3 milla lett a számlán a 2011-hez képest. vagy lehet, hogy a soros tette rá a pénzt?
neked mennyi van az állami névre szóló nyugdíjszámládon, amit megígért a csuti szemétläda? :-DD

mondjuk igaza van, a magadfajta b@rmokat szarrá is kell lopni, megérdemlitek. de hidd csak azt, hogy vissza van neked szerezve, ketteske. :-D

6.Lenin 2018.08.07. 09:37:29

@törvények a fizikában vannak:

"a megoldást más irányban kell keresni: az állam méretének a csökkentésében. nem az a jó kérdés ki szóljon bele az állam működésébe, hanem az, hogy mennyire szóljon bele az állam az emberek életébe. minél kevésbé szól bele, annál kevésbé érdekes, hogy mennyire hatékony."

Igen, szerintem is itt van az eb elhantolva. De...

Szerintem egy örök, megoldatlan probléma is egyben. az emberek igen is igénylik, hogy valaki oldja meg az ő problémáikat, igaz, úgy, hogy közben ne szóljon bele.

Kiváló példa erre a generációs probléma a családban.

Ne szólj bele a gyerekeid életébe, de 40 éves korában se tudod kibaszni a lakásodból, mert megszokta, hogy mindenben kiszolgálod. Természetesen kivételek vannak, mint mindenben.

Miért is lenne ez másként társadalmi szinten?

Aristarco 2018.08.07. 10:18:55

@inreallife: Javasolhatok egy nem hosszú könyvet? Nagyon érdekes, és biztosan talál benne néhány támpontot: David Van Reybrouck A választások ellen c. művét.

6.Lenin 2018.08.07. 10:32:51

@Aristarco:

Vajon a demokrácia megmenthető egy másik hazugsággal?
Vagyis jobban mondva a demokráciának jelenleg hitt hazugság, egy másik hazugsággal?
Nem az értelmezése jelenleg a legnagyobb hazugság?

inreallife 2018.08.07. 11:25:47

@törvények a fizikában vannak:
hm adofizetes, ez a masik problemas resz. most akkor az adofizetes a szavazojog alapja? akkor orban rassza kimaradt volna a szavazasbol. nameg a hataron tuliak es a kivandoroltak. raadasul van aki 5*-10* annyi adot fizet, mint a masik, annak talan mar a gyereke is szavazhat, fizetett annyit?

es pont beleesel abba a hibaba, hogy a politikat ertekek menten kezeled. ha ertekek, elvek menten menne a valasztas, akkor nem ezek az eredmenyek jonnenek ki. lehet, hogy a vh-k elott volt ilyen vonulata a politikanak, ami megzabolazta volna valamilyen szinten az onjaro loveget, de ma mar nincs ilyen. nosztalgiazni lehet, de mar minek.

ez csak arrol szol, hogy a leghulyebb ezert leginkabb kiszolgaltatott reteget a kormany korrumpalja segillyel, kozmunkaval, rezsicsokivel es bozskeutalvannyal. mutasd nekem ebben az elveket es az erteket. a hodmezovasarhelyen minden valasztas elott kaptak bozske utalvanyt, meg a fejlesztesekre felretett penzt is kiosztottak. ne mond azt, hogy te nem latod mire ment ki a jatek, es azt se, hogy ennek igy kell mukodnie es ezert ez a legjobb valasztasi rendszer...

inreallife 2018.08.07. 12:16:45

@Aristarco:
koszonom beszerzem. nem lesz egyszeru, mert online nem szeretek konyvet olvasni, de megoldom, hogy eljusson hozzam.

BonFire 2018.08.07. 18:00:46

@Terniak: TG egy köpönyegforgató. Még szerencse, hogy nincsenek politikai ambíciói. Volt ő már liberális, aztán megtért és gárdamellényes konzervatív lett, most meg a fasiszta Fidesz szekerét tolja.

BonFire 2018.08.07. 18:03:53

@MACISAJT1: A svájci frank hitel még nem járt le. Van belőle vagy öt év hátra.

Orbán Hazaáruló Viktor 2018.08.09. 12:49:42

Azért tart itt a fidesz,mert még az ellenfelei is ezt mantrázzák, hogy kétharmad. Nem volt kétharmad, a többséget sem szerezték meg.

Tubalkain 2018.08.10. 21:04:07

Az ellenzéki oldalon a jelenlegi állapot Gyurcsánynak kedvez az ő pártjában nincs jelenleg belső válság. A média fölény miatt új politikus az ellenzéki oldalon. Az MSZP LMP teljesen a FIDESZ irányitása alatt van. A kérdés az EU választáson hogy ezt az ellenzéki szavazok mennyire ismerik majd fel, mindenesetre az a tanulási folyamat erzékelhető hogy az esélyes jelöltre átszavaztak a kerdes hogy az esélyes pártra is átszavaznak majd. Ősszel a Gyurcsány pártja jó pozicióból startolhat majd.

6.Lenin 2018.08.11. 09:53:18

@Tubalkain:

Rendkívüli sikert is elérhetnének, talán a 6-7-8 %-ot súrolhatnák.
Mo megmenekülhetne a mocskos náci diktatúrától.
Halleluja!

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.17. 10:59:19

@leponex: A helyes válasz tehát a nyugdíjrendszer megreformálása, az állami kiegészítése magánnal. A régi ennek egy változata volt, de kötelező elemmel, amin lehet változtatni. Miért nem lehet egy állami tulajdonú biztosító magánjogi viszonyban ügyfeleivel, egyéni számlákkal?
Nem tudom, hogy te átélted-e a manyup-bevezetés előtti vitákat, én igen, ami nagyon szólt az államszocializmus időszakáról, ahol épp elmulasztottak félretenni nyugdíjpénzeket. Lehet, hogy én hülye vagyok, de ha az eü-biztosítás és a nyugdíjbizt. is állami, akkor az állam ellenérdekelt az eü. sikerében, ugyanis túl sok nyugdíjast már nem tud fizetni. Ha viszont magánpénzt viszünk bele, akkor az állam érdekeltté válik a nyugdíjas minél hosszabban tartó fogyasztásában.
A Fidesz nem csinált nyugdíjreformot, semmilyet, leszarja az egészet, ugyanígy az egészségügyet, és ez a kettő valószínűleg összefügg. Hacsak nem nevezzük reformnak azt, hogy immár nincsenek valódi tb-alapok, hiszen az ilyen célú befizetéseket az állam bármire költheti, mert az erre irányuló korlátot a Fidesz eltörölte egy bátor lépéssel.

6.Lenin 2018.08.17. 11:11:46

@politologus:

Most is van egy kötelező (állami levonás) és senki, semmi nem tiltja, hogy magadról még ezen felül gondoskodj.
A kötelezőért az állam vállal kezességet, a magán gondoskodásról, senki. Csupán a szerencsén múlik, esetleg egy határon belül talán vállalhat más is felelősséget.

Az a lehető legrosszabb megoldás, hogy az állam ne szóljon bele semmibe, de gondoskodjon rólad, mindenben.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.17. 11:11:49

@Voznyák Pista: Én sem akartam semmi olyan egyszerűt mondani, hogy az MSZP csak spórolt, a Fidesz meg pazarolt, hanem csak azt, hogy az ezeket alkotó politikusoknak valódi dillemáik vannak, és számít, hogy a dillemákban elfoglalt álláspontok között melyik nyeri a vitát, kerül többségbe.
A múltból egyébként elég ismert, vagy annak kellene lennie, hogy a Fidesz többségében régóta fogyasztáspárti volt, míg a szocik megtakarításpártiak (a F. mindkét első ciklusában megadóztatatta a tőkejövedelmeket, ami persze szépen elvitte a kisbefektetők pénzét is).

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.17. 19:00:43

@6.Lenin: Az állam egy jogszabállyal mentesitheti magát kötelességei alól, és épp a Fidesz egy általam korábban nem ismert allamfelfogást kreált, amiben az államnak nincsenek sem kötelezettségei, sem kezessége, sem garanciája, és szerintem ezért nagy kár volt.

6.Lenin 2018.08.17. 19:10:27

@politologus:

Ha csak arra gondolok, hogy ennek a kormánynak kell kötelezettséget vállalni az előző (2010 előtti) kormány dolgaiért, amit eddig mindig meg is tett, akkor tévedsz.

Túl sok a feltételezés abban, amit írsz. Szerintem nicket kéne váltanod. Nagyon könnyen komolytalanná válhatsz így.
De mind1.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.19. 10:09:55

@6.Lenin: Az én hiteltelenné válásom kismiska és érdektelen is a jogelmélet-tankönyvekéhez képest (pl. a visszamenőleges hatály tilalma, rendeltetésszerű joggyakorlás, a jogállam definíciója stb.), és valljuk be, sok 2010-et követő intézkedés azért mehetett át, mert az Ab-t befenyítették. Nem én változtam, hanem a mérce, és a mérce valahogy mindig úgy változik, hogy fogadjuk el origónak, amit a Fidesz csinál, számomra viszont az origó a nemzetközi standard által rögzített fogalmak használata, és ha valaki mást csinál, arra más fogalmak valók.És igen, hiteltelenné válás ide vagy oda, mégis hogyan költheti el az állam a tb-pénzeket másra mint tb, hogyan nem kötelező betartani év közben a költségvetési törvényt, mikor az egy elég lényeges törvény, hogyan bíráskodhat az Ogy. a bíróság helyett, hogyan fogadhat el az Ogy. teljesen nyilvánvalóan (nem "valószínűleg"-et írok, mert olyan mindig volt, "teljesen nyilvánvaló" csak 2010 óta) alkotmányallenes jogszabályokat? Ha ezeket nem kérdezem én vagy más, akkor nem lesznek problémák? Nem lehet hiteltelnségi ok inkább a nem-kérdezés?

6.Lenin 2018.08.19. 10:32:11

@politologus:

Érdekes, felrósz a Fidesznek olyasmiket, amit a művelt nyugat-ha érdekei úgy kívánják-bármikor minden gátlás nélkül felrúg. Igaz ez nem lehetne mentség egy másik törvénytelen(?) cselekedetre.

Szerintem az igazi rendszerváltás talán 2010-ben kezdődött.
A bukott rezsim mindent előkészített- nyugati barátaink segítségével (hiánycél )- arra, hogy az Orbán kormány legkésőbb 2012 elejére megbukjon. Csak nem jött össze, mert tévesnek bizonyult a helyzet értékelése.

Forradalmak idején is elég cikis lenne megkövetelni a törvények-ráadásul a megbuktatandókét- betartását.
Talán kicsit túlzás lenne a2010-es váltást még forradalomnak nevezni (fegyveres felkelésnek), de a változást talán később majd annak fogják nevezni.

A változások mindenképpen megköveteltek olyan intézkedéseket is, amiket érhet kritika- akár jogos is- de az életben maradás volt az elsődleges.

Milyen alkotmányra hivatkozol?

Azt megértem, hogy a bukott rendszer híveinek kellenek kapaszkodók, hogy kritizálni tudjanak. Ezek a kritikák egyre inkább elvesztik a hatásukat, mert már látszik az is, mi, miért is történt, amit egyre többen el is fogadnak, támogatnak.

A kritika meg egyre inkább hatástalan. Semmi kézzelfogható hatása a társadalomra, nincs, és a kilátásokat is figyelembe véve, nem is lesz a közeljövőben.

Problémák meg mindig voltak/vannak/lesznek, de főleg az elbukottaknak. Oldják meg. Kínáljanak jobbat.

6.Lenin 2018.08.19. 10:43:05

@6.Lenin:

Bocs, de már el is feledkeztem valamiről.

"Talán kicsit túlzás lenne a2010-es váltást még forradalomnak nevezni (fegyveres felkelésnek), de a változást talán később majd annak fogják nevezni."

Már akkor el volt nevezve. Ez volt a fülkeforradalom. Most már tisztán látszik is. Az előző rendszernek vége. az már nem jön vissza, nincs aki visszaállítsa, és nem is akarja egy kisebbségen kívül senki.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.19. 13:49:10

@6.Lenin: Ugyanezt leírtad volna az államszocialista rendszer kiépülése után is? Ugyanígy lehetett volna vélekedni akkor is, győztek az erősek, a jobbak, az élcsapatz, új világot épít, sok az ellenség, de kevesebb lesz stb.
Amíg szabad választások vannak, nincs az előző rendszernek vége (és ezt liberális demokráciának hívják, nem csak a liberálisok, és tök mindegy, Orbán hogy hívja, mert ő csak egy politikus), most is az tart, bár az valóban rendre vitatott, mi egy politikai rendszer "terjedelme".

6.Lenin 2018.08.19. 14:06:39

@politologus:

"Amíg szabad választások vannak, nincs az előző rendszernek vége (és ezt liberális demokráciának hívják, nem csak a liberálisok, és tök mindegy, Orbán hogy hívja, mert ő csak egy politikus)"

Akkor egy szabad választáson visszajöhetnének Németországban a nácik is ? Vagy az USA-ban a rabszolgatartók is?
Nem, azok a rendszerek elbuktak, véglegesen. Vagy nagyon kevesen maradtak, akik vissza szeretnék őket hozni. Esélytelenek egy győzelemre.

Ma Mo-on szabad választások vannak.
Nincsenek viszont a másik oldalon demokraták, liberálisok. Ezeknek a hazug, torz maradványai vannak. Egyre kevesebben. A szélsőségek akár jobb-, vagy bal oldalon marginális erőt jelentenek. Ők is esélytelenek.

Remélem 1x lesz a Fidesznek is valódi kihívója, és a hívei nem fogják szégyellni a baloldaliságukat, vagy a liberalizmusukat, és nem fognak gyáván elbújni állfüggetlen senkik mögé.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.19. 14:11:02

@6.Lenin: Csak azért ne feledd, hogy ha áll, amit írsz, a Fidesz sem lehetne ott, ahol van, hiszen korábban volt "elbukott" is, aki "nem tudott jobbat kínálni". És ha akkor őket kiszorítják, akkor ma nem lenne módod örömködni az ő sikerükön és mások bukásán. Az elbukottak előtt nem zárulhat be kapu, és látod, nekem, akit te a hiteltelenségtől féltesz, eszembe sem jutna ilyesmi, hogy kapukat zárjunk be az nem uralmon lévők előtt. A rendszerváltozás vagy rezsimváltozás nem jelenti azt, hogy "a jók" jutottak uralomra, éppenséggel a rosszak is uralomra juthatnak, és elég sok eleinte ünnepeltet később csúnyán elüldöztek. Az autógumit hoznám neked példának: nem a rosszaságot jelenti a kopása, vagyis a folytonos cserélődés, és természetesen a kicserélődés, hanem éppen egy folyamatos minőség fenntartása a cél (a nehezen kopó, kemény gumi nem lehet jó tapadású). Ezért bocsáss meg, de én egy rendszer "jóságához" hozzászámolom a leválthatóságát is, és ha az a rendszer ez ellen dolgozik, amint a Fidesz teszi folyton, és a Te érvelésedből láthatóan aztán tényleg azt teszi, akkor szerintem az a rendszert lerontja. Ha nem így vélném, szerethettem volna az államszocialista rendszert is (hiszen mennyire megérthető a sok ellenség, meg a nagy célok, meg az új világ, meg az ellenzék felszámolódása), de nem szerettem, azért ma furán élem meg, ha másoknak egyre jobban tetszik az a módi. Persze lehet azt mondani, és ez fő mantra (ez sem új a töriben), hogy csak az ellenzék béna, ez azonban lehetetlen, amíg a politikai piac egészséges, ha pedig beteg, akkor azt a kormánytöbbség állította elő.

politologus · http://politologus.blog.hu 2018.08.19. 14:22:47

@6.Lenin: Ez úgy nagyjából rendben van, viszont szerintem ne ítéld meg mások ideológiájához tartozásának igazságát vagy hazugságát. Én elhiszem, hogy a régi liberálisok nem voltak liberálisok, a szocialisták nem szocialisták és a konzervatívok nem konzervatívok, és így tovább. Viszont azt nem hiszem, hogy épp az általad említettek lennének hazugok, a Fidesz meg nem, hiszen lényegében utóbbi mögött aztán tényleg nincsen semmi ideológiai mérce, ami alapján megítélhető lenne. A régi Fideszre még rámondanám, hogy konzervatív, és ha azt megtehetném, talán véleményezném a többi liberalizmusát vagy szocializmusát, de a mostanira nem tudok rámondani semmit (csak sok jelzőt), a legnagyobb megítélhetetlensége miatt viszont torz az hazai "érték-térkép".

6.Lenin 2018.08.19. 14:28:37

@politologus:

Nem tisztem a Fideszt védeni, de a Fidesz nem bukott.
Választásokon maradt alul, de utána mindig is növekedett.
Nyilván nagy birodalmak, rendszerek nem könnyen buknak.

Igen, ma soxor nagyon könnyen kijelentjük, hogy ez és ez a birodalom bukott, a valóságban évtizedek, évszázadok alatt történt.

Mo-on az előző rendszer bukott, 3x kétharmaddal, miközben a támogatottságuk is fokozatosan csökken. Lassan a bejutási küszöb alá.

A gumi hasonlatod szerintem rossz. Feltételezi, hogy rendelkezésre áll mindig azonos minőségű gumi.

Ma Mo-on pontosan ez hiányzik. nincs megfelelő minőségű cserére alkalmas erő.

Természetesen sehol nem állítottam, hogy a Fidesz lenne a végcél. Olyan nem létezik, nem is lesz soha, remélem.

Ma nincs, akikre a választók többsége szívesen szavazna, kínálat hiányában.
A Kádár,Rákosi rendszer se fog visszajönni soha. Az, hogy az Orbán rendszert hozzájuk hasonlítják, az az ellenzék hülyesége. Aki élt azokban a rendszerekben csak legyint erre, és nem fog azokra szavazni, akik ezt állítják, mert hülyének tartja őket.

A kormánytól függne az ellenzék minősége?
annyiban talán igen, hogy egy jó minőségű ellenzéknek nem jelentene nagy gondot a kormány leváltása.

Mellesleg egy politológusnak nem hamis álmokat, elképzeléseket kéne kergetnie, szerintem. tudnia kéne kívülről szemlélnie az eseményeket akkor is, ha esetleg húzna valamelyik oldalra magánemberként.
Mind1

6.Lenin 2018.08.19. 14:36:15

@politologus:

Nem én minősítem egyiket sem. Magukat minősítik azzal, ha állfüggetlenek mögé bújva próbálnak szerencsét.
Talán szégyelli a baloldaliságát, liberalizmusát?

Ilyenkor nekem már kell minősíteni senkit sem.
Az pedig, hogy ma nincs liberális párt (azt a 3 -4 ....izé... hagyjuk) az MSZP ki tudja lassan követni, hogy hány névváltás után jutott el a szakadék szélére, miért kéne nekem minősítenem?
Vagy a többi osztódással szaporodó akármiket?

A választók minősítik őket, szabad választásokon.

timea knausz 2018.08.21. 22:41:16

Végre ez a lap is megszűnt. Az én csőrömet borzasztóan piszkálta. Mindenkié és senkié volt.

naivugyfel 2018.08.24. 11:37:11

@6.Lenin:
Szia, itt legalább biztosan elérlek.
Sajnos nem jött át azóta se semmi.
Hogy egyszerűsítsünk, légyszi csak azt írd meg (akár itt; a bloghoz végülis van köze a témának :-)),
hogy (korrekt embernek ismertelek meg, így biztos vagyok benne, hogy nem gond leírnod az igazat, bármi legyen is az):
1. hányadik oldalig jutottál el értő olvasással (nem baj, ha csak pl. 100-ig, TG-t, MT-t, de különösen GGY-t mint tervezett érintetteket így is jóval megelőzted :-)) ,
2. eltekintve a nevektől (amik hangsúlyzottan példaként voltak benne, és mint utólag kiderült, többen tévesen...) van-e a "motor" tervében olyan fogaskerék / részmegoldás, ami szerinted biztosan nem működik, és így az egész motor sem működhet, vagy "B eset": önmagában mindegyik részegység működőképes lehet, és így - szerencsével és jó menedzseléssel - az egész is működőképes lehet?
Én nyilván a B esetre szavazok, de itt most a Te véleményed az érdekes.
A 2-es ponthoz segítségképpen egy kis analógia: egy modern benzin- vagy dízelmotorban is rengeteg, néha önmagában is bonyolult szabályozó van, de a vége az, hogy a dolog működik, kulcs elfordít, indítás, és beindul a motor; miközben ha csak a műszaki vázlatrajzot és leírást láthatnánk papíron és élőben sosem láttunk, vagy tapasztaltunk volna meg motort, nem biztos, hogy nagy tételben mernénk fogadni, hogy az működőképes lehet, miközben dehogynem, naponta látjuk...).
Akkor várom a visszajelzést, előre is köszönöm.

6.Lenin 2018.08.24. 15:05:28

@naivugyfel:

A helyzet az, hogy ez a téma megérne néhány átbeszélt éjszakát, jó borocska mellett. De el lehetne intézni néhány mondatban is.
Nagyon régen foglalkoztatott engem is ez a téma, miként lehetne egy olyan társadalmat felépíteni, ahol minden ember....
és itt bukott el minden elméletem, főleg amikor egyre több emberrel találkoztam, beszélgettem. Szerencsére olyan volt a foglalkozásom is, hogy sok 10 ezer emberrel tudtam elbeszélgetni (40 valahány év)és én feladtam (belül nem teljesen, de..)
Rövidre fogva az IMHO-ból is hiányzik az ember "sokszínűsége", az ember nem egy racionálisan működő vállalat.
A mesterséges ideáknak is általában ez a végzetes hibájuk, hogy ki vannak találva. Hiányzik az alapkő-az ember.
Feltételezzük, hogy az emberi intelligencia olyan magas, hogy kizárható minden józan ésszel irracionálisnak tartott emberi cselekedet. Pedig naponta látjuk sok millió példában ennek az ellenkezőjét.

Több, mint a felének az elolvasása után itt mindig elakadtam, és nem tudtam magam rászedni a továbbolvasásra. Ezeken buktam el én is mindig. Túl ideális elképzeléseim voltak az emberrel kapcsolatban.

Nagyra becsülöm azokat, akik képesek ezzel elcseszni a drága idejüket. Ez is visszatartott, hogy előzetesként ilyen véleményt írjak. Ígérem igyexem elolvasni mindent, és részletesebben leírni a véleményemet, de olyan nagy változás nem várható.

Amennyiben az alap ingatag, az építmény eleve nem lehet időtálló. Az ember is változik jó, és rossz irányba is, ezt követni lehetetlen. Rájuk kényszeríteni szintén.

a javítást csak igen sok apró lépéssel lehetne elérni, de a biológiai evolúció során is mennyi faj pusztulhatott le végérvényesen, köztük értékesek is.

Talán nem a legpozitívabb amit most írtam, de.....ezt tényleg jobb lenne valahol 1 üveg jó borocska mellett átbeszélni.

6.Lenin 2018.08.24. 16:18:39

@naivugyfel:

"egy modern benzin- vagy dízelmotorban is rengeteg, néha önmagában is bonyolult szabályozó van, de a vége az, hogy a dolog működik, kulcs elfordít, indítás, és beindul a motor; miközben ha csak a műszaki vázlatrajzot és leírást láthatnánk papíron és élőben sosem láttunk,"

Tulajdonképpen Te is leírod, hogy miért is lesz működésképtelen ez a motor, emberekből összeszerelve.

A motorban a bonyolult vezérlő, szabályzó nem gondolkodik, teszi a feladatát, mert csak ez az egy érdeke létezik, hogy annak megfeleljen.
Az ember képes a saját érdekei ellen is működni, ha a pillanatnyi más érdek ezt kéri tőle.

Egy vezérlő nem irigy, nem gyűlöli a másik vezérlőt, stb órákig lehetne sorolni.

Ha egy jobb vezérlőt építenek a rendszerbe, a régi nem fogja pocskondiázni a motort, a szerelőt, vagy a vezetőt.
Az ember képes erre is.

naivugyfel 2018.08.26. 01:01:53

@6.Lenin:
Szia, nagyon köszönöm a visszajelzést és lehet, hogy meg fogsz lepődni, de... alapvetően egyetértek.
Sőt: ha tovább jutsz a könyvben, ez pontosan le is van írva a gyakorlati megvalósítás résznél többféleképpen is, azaz hogy "gyarló az ember"; ez nem csalás, nyilvánvalóan már nem tudok beleírni a nálad lévő file-ba :-)
Egyből egy jó példa TG: volt ő lánglelkű ifjú is 2015-ben, aztán úgy tűnik, bejött az "időfaktor" és megváltoztak a dolgok (érthető, mindenki - egyre jogosabban - félti az egzisztenciáját...).
Tehát ez a könyv sem arról szól, hogy az emberek 100%-a.... arról szól, hogy szerencsés együttállásnál, nagyon jó vezéregyéniséggel, általa jól összeszedett csapattal, az itt leírt mondanivalóval akár még működhetne is a dolog, azaz az emberek megfelelő %-át - a kicsit is értelmesebbeket,a világot valamennyire értőket (bár nincsenek illúzióim) - megérintheti a dolog, és mint a könyv első felében le van vezetve, ha ez kezdetben akár csak a szavazók 10%-át eléri, jöhet kisebb hólabda-effektus, hiszen itt nem a másik oldal szidásáról szól a program, hanem egy olyan üzenetcsomagról, amit jellemzően pozitívnak kell, hogy tartsanak az emberek (OK, OK, van benne bizonyos szintű elszámoltatás is, azt a "közösségi" vélemény szerint nem lehet kihagyni :-)).
Emellett ha nem gond, szívesen élnék a "...valahol 1 üveg jó borocska mellett átbeszélni..." opcióval, ha lenne rendes, működő :-) e-mail-címed, azon lelevelezhetnénk.

naivugyfel 2018.08.26. 01:11:10

@6.Lenin:
Erre még röviden: "...miért is lesz működésképtelen ez a motor, emberekből összeszerelve...."
Ismét: itt nem 100%-os biztonságról (üzemképességről működés közben) beszélünk, hanem az emberek kezdetben 10 %-áról, aztán vagy lenne egyfajta hólabda effektus, vagy nem (példa sok van ilyenre, ld. Macron eset, kb. 1 év alatt hova eljutott választások előtt - mert volt egy viszonylag jó mondanivalója, meg a vezéregyéniség - maga Macron - is rátermett volt (meg persze sok pénz volt, ....). Én bízom abban, hogy ebben a koncepcióban a mondanivaló még jobban adott, és igény lenne rá minden oldalon - pl. legutóbbi példaként Pálinkás oldaláról is, aki eddig azért inkább fideszes volt).
Tehát szerintem megérhet a dolog még egy kis időráfordítást :-)
Te jössz - ha lehet, már e-mailben.

6.Lenin 2018.08.26. 09:10:27

@naivugyfel:

Szerintem Macron is rossz példa, mert a következő választáson, ha addig kitart, el fog bukni, ha közben Merkel megy, ő is utána. Pálinkás is szintén rossz példa, vagyis inkább engem igazol.

A koncepciód nem rossz, csak túl idealista, ha csiszolgatnánk, a végén eljutnánk oda, ahol jelenleg is vagyunk. A jelenleg is működő választási rendszerhez.
Aminek végeredményben az az egy hibája van, hogy a demokratának magukat vallok nem fogadják el, mert más a demokrácia felfogásuk. Amennyiben nem ők vannak hatalmon, nincs demokrácia. Ebbe fognak végleg belebukni.
Ugyanis ezeket a rendszereket a valóság csiszolja, nem idealista elképzelések. Sok-sok kis lépésben csiszolódnak.

Rendben, csinálok én is 1 gmail fiókot, aztán majd ott a többit, addig megpróbálom elolvasni végig. Már nem sok hiányzik.

naivugyfel 2018.08.26. 22:45:14

@6.Lenin:
Szia, Macront csak arra hoztam példának, hogy szinte nulláról el lehet verni a politikai "elitet". De nem is áll ilyen koncepció mögötte, ahol az a lényeg, hogy... ez hosszú, de benne van a könyvben.
Pálinkás: ő arra lett volna példa, hogy korrekt ember, akinek van neve, sokan odafigyelnének rá, ha azt mondaná, hogy valami ilyesmi megoldásban érdemes lenne gondolkodni. Az szerintem biztos, hogy ő a fideszt kiismerte, elítéli, de nyilván a meglévő ellenzéki pártokat sem tartja többre. De valaminek csak lennie kéne, és a lehetséges megoldások közül ez szerintem tetszene Pálinkásnak - ha az EGÉSZET meg tudná ismerni... na itt van az idealizmus, hogy lehet, hogy szép a kép a puzzle mind a száz kockájának kirakása után, de Pálinkás is a 10-ik kockánál legyintene, hogy á, nem látom, mi ez, meg hosszú is, hülyeség, nincs ilyenre időm (ezt tette MT konkrétan).
Akkor türelemmel várok.
Még annyi, hogy egy volt osztálytársam végigküzdötte az anyagot, utána olyan kérdeseket tett fel, hogy azt is gondolhattam volna, nem is olvasta el, aztán szigorúan csak a könyvből idézve megválaszoltam szépen sorban az összes kérdését (több körben), és a végén - legnagyobb örömömre - öszintén azt mondta, hogy "JA TÉNYLEG" :-)
süti beállítások módosítása