Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:14

Kezdjük azzal, hogy rögzítjük: mindig a hatalmi kérdés (ki nyeri a választást?) a legfontosabb politikai kérdés. Minden más ebből következik vagy ezt követi. Tudom, hogy mennyivel szebb azt mondani: nem, nem ez a fontos, hanem az, hogy miben lenne más, hogyan működne, mit tenne egy, a maitól eltérő összetételű kormány. Igen, ezek is érdekes kérdések – lennének, ha az ellenzéknek lenne esélye választást nyerni. Az alapkérdés azonban a következő választásig az, hogy lehet-e esélye. Érdemes felidézni: az elmúlt 10 évben a parlamenti választások előtt egyáltalán nem (2010 – lásd: Tétnélküli választás jön), alig (2014 – lásd: Oly távol vagy), vagy csak erős belelátással (2018 – lásd: Választási előrejelzés) volt. 

Folytassuk azzal, hogy tisztázzuk: nem csupán a bizonytalan és kiszámíthatatlan jövőről, de a már megtörtént eseményekről sem tudunk az esetek többségében érvek és ellenérvek nélkül beszélni. Lehet gúnyolni az egyrészt-másrészt világát, de az a helyzet, hogy mindenki így gondolkodik, aki nem csukja be a szemét. A „Pisti soha nem viszi le a szemetet, de persze jó az ágyban” pontosan ugyanannyira egyrész-másrészt, mint bármely alaposabb értelmező-elemző mondat. Csak a vak fanatikusok és az okos politikusok (ők érthető módon) vannak eltiltva ettől a gondolkodástól, így aztán amikor nem hallunk másrészteket, biztosak lehetünk benne, hogy velük van dolgunk. Azért kell ezt értenünk, mert csak ez a módszer vezet a megismerés felé: egy eldöntendő kérdésnél először betesszük az érveket az egyik és a másik oldalra, aztán mérlegelünk és a folyamat végén – ha van lehetőségünk rá – kijelentéseket teszünk.

Mit tudunk most a következő parlamenti választásról? Nyilván fogalmunk sincs arról, hogy addig pontosan mi fog történni, legfeljebb a jelen eseményei és folyamatai alapján feltételezzük, hogy mi történhet. Egyrészt látunk dolgokat, amelyek alapján azt gondolhatjuk, hogy ez most másfajta választás lesz, mint a legutóbbi három – és persze azt gyanítjuk, hogy emiatt a végeredménye is más lehet. Másrészt viszont tapasztalunk olyan jelenségeket, amelyek inkább arra utalnak, hogy hasonló helyzet és ennek következtében hasonló eredmény várható.

EGYRÉSZT:

A mai tudásunk alapján három dologban a következő választás erősen eltér majd a korábbiaktól: nyilván ezek erősíthetik az ellenzék esélyét, vagy legalább a reményét.

A legfontosabb elem ezek közül megítélésem szerint a gazdasági helyzet változása. Amióta a Fidesz kormányon van választások előtti periódusban még nem kellett gazdasági válsághelyzetben (dekonjunktúra körülményei között) politizálnia. Nem tudjuk, hogy a koronavírus-járvány következtében előállt válsághelyzet mennyire lesz súlyos és tartós, de amit ma látunk ebből, az nem túl biztató. Márpedig – és ez a legerősebb érv – 2010 óta azt tapasztaltuk, hogy a gazdasági helyzet alakulása, egészen pontosan az emberek szubjektív érzékelése a gazdaság állapotáról, magyarázta leginkább a kormányon lévők támogatottságának változását. Amikor a korábbiaknál kedvezőbb volt ez a mutató, a Fidesz-KDNP felfelé mozdult, amikor visszaesett, a kormányoldal népszerűsége is csökkent. Ha tehát a választások előtti másfél év valóban jelentős gazdasági visszaeséssel jár együtt, elképzelhető (az eddigiek alapján valószínű), hogy az valamilyen mértékben roncsolni fogja a kormányoldal támogatottságát. Nem tudjuk, hogy ezzel párhuzamosan növeli-e az ellenzékét, de ha a Fidesz 2022-ben – mondjuk - nem 49, hanem „csak” 45 százalékot szerez, az nyilván az ellenzék számára kedvezőbb helyzetet jelent. Többségi választási rendszerben – amilyen logikájában a magyar is – kis elmozdulások is jelentős következményekkel járhatnak.

A másik fontos változás az ellenzék választási taktikája lehet. Erről sem tudunk egyelőre túl sokat, arról pedig semmit, hogy a már bejelentett közös jelöltállítás valóban megvalósul-e, de ha az ellenzék a 106 választókörzetben valóban képes lesz egy-egy jelölt mögé odaállni, az egyértelműen új helyzetet teremt. A 2011-es választási reform óta (lásd: Minden szentnek) persze mindenki tudta, hogy az ellenzék esélyeit jelentősen növeli, ha képes az integrációra – ám valaminek a tudása még nem jelenti a megvalósításának politikai képességét. Nagyon sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megérjenek a feltételei ennek a döntésnek, de most úgy tűnik, hogy az ellenzék pártjai - sok okból - eljutottak eddig a pontig. A sok ok között bizonyára ott van a korábbi tapasztalat, az ebből leszűrt racionális felismerés, de ott lehet az ellenzék egyes pártjainak gyengeségéből, a korábbiakhoz képest is látható elgyengüléséből adódó kényszer. De bármi is vezeti őket a közös cselekvés irányába, az nyilvánvaló, hogy az együttműködésük (ha tényleg lesz) új, jelentős fejlemény. Mindez persze nem azt jelenti, hogy meglelték a csodafegyvert, egyszerűen csak 2011 óta először van most esélyük arra, hogy teljesítsenek egy olyan előfeltételt, ami nélkül semmi esélyük sem lenne.

A harmadik változás az első kettőhöz képest banális, ráadásul messze nem ennyire egyértelmű. Ugyanakkor tény: 2022-ben már 12 éve kormányoz majd a Fidesz-KDNP, ami nyilván más megvilágításba helyezi a hatalmi kérdést, mint az első vagy a második ciklus végén. A politikai berozsdásodás és a választói ráunás egyaránt erősebb lehet, mint volt korábban. Bizonyára lehetne a kormányzati tapasztalat növekvő erejével is érvelni, de azért nehezen vitatható, hogy az idő soha nem a hosszú ideje kormányon lévőknek dolgozik, sokkal inkább az egyik legnagyobb ellenségük.

MÁSRÉSZT:

A három egyrészt mellett azonban legalább három másrészt is van, amelyek mind azt erősítik, hogy 2022 sem lesz érdemben más, mint a korábbi választások, hiszen ezek a dolgok semmit sem változtak.

Pontosabban ezek közül az első nemhogy nem változott a kormányoldal kárára, hanem inkább még erősebbé tette: ez pedig a hatalmi gépezet működése. A politikai logika abszolutizálása, a folyamatos kampányüzemmód, a politikai kommunikáció primátusa a korábbi választásokon is nagy előnyére vált a Fidesznek. A hatalomgyár ma is kiválóan működik, ráadásul az erőforrások (pénzben, intézményekben, emberekben) ma már szinte korlátlanul állnak rendelkezésre. A magyar politika aszimmetriája ebben a tekintetben ma is ugyanolyan erős – ha nem erősebb -, mint a korábbi választások idején volt. A Fidesz legyőzéséhez sokkal több kell, mint bármelyik korábbi sikeres kormányváltásnál. A hatalomgyár jelentősen képes tompítani a válság okozta – ma még nehezen felmérhető - politikai károkat, és fájdalmas sebeket tud ejteni az ellenzéki együttműködésen és stratégián is.

2010 óta állandó eleme a magyar politikának a Gyurcsány-kérdés, amelyet az egyszerűség kedvéért a „se kiköpni, se lenyelni” megfogalmazással lehet a legjobban jellemezni. Bár a korábbi miniszterelnök elutasítottsága az idő előre haladtával értelemszerűen valamelyest csökkent (különösen az ellenzéki pártok szavazótáborában – és ebből a szempontból most csak ők és a potenciális ellenzéki szavazók fontosak), de a probléma nem oldódott meg. A választási rendszer által motivált együttműködés folyamatosan előhozza ezt a kérdést, állásfoglalásra kényszeríti az ellenzéki politikusokat és megunhatatlan témát ad a sajtónak. A hatalomgyár pedig nyilvánvalóan mindent megtesz, hogy a téma folyamatosan napirenden is maradjon: erősíti Gyurcsány Ferenc és pártja jelentőségét az ellenzéki térfélen, ezzel is elvágva minden esetleges dezertálás útját a saját szavazótáborában, és a konfliktus lehetőségét állandóan segítve az ellenzéki oldalon.

A harmadik elem, ami a változatlanság irányába mutat: az ellenzék állapota. Ez is vitakérdés persze, mint minden, amiről itt írok, de magam úgy látom, hogy az ellenzék kicsit sincs jobb állapotban, mint a korábbi választások előtt volt, sőt, ha lehetséges, még rosszabb a belső helyzetük. Legalább három területen akut és folyamatos az ellenzék válsága: vezetési, tartalmi-tematikai és anyagi téren. Korábban még lehetett azt állítani, hogy vannak olyan politikusok az ellenzékben, akik akár első számú vezetőkké is válhatnak egy adott ponton: 2010-2012 között Mesterházy Attila, 2012-2014 között Bajnai Gordon, 2014 után Vona Gábor ilyen ambíciókkal lépett fel, és ha mindannyian kudarcot is vallottak ebben, voltak időszakok, amikor úgy látszott, lehet esélyük erre a szerepre. Ma az ellenzéknek nincs ilyen politikusa, talán Karácsony Gergely áll ehhez a szerephez legközelebb, de az ő esetében egyelőre az ambíció sem mindig világos. S mindez talán a legkisebb probléma, hiszen a következő választások előtt bizonyára lesz majd egy (vagy több) miniszterelnök-jelöltje az ellenzéknek, aki akár jól is teljesíthet. A másik két kérdés éppen ezért még súlyosabb. Az ellenzéknek saját magára, céljaira, témáira nézve szinte alig van mondanivalója, ha azt kérnénk a szavazóktól, hogy jellemezzék az egyes ellenzéki pártokat, az Orbán-kormány leváltásán túl alig akadna valós, pozitív mondat. Miközben a Fidesz önmeghatározása, céljai, témái mindenkinek (akár kedveli, akár elutasítja) világosak ebben az országban, az ellenzék pártjai csak a Fideszhez képest tudják magukat meghatározni: sokaknak persze ez is elég, a protesztben is kétségtelenül nagy erő rejlik, de ez másfél évvel a választás előtt nem nevezhető előrelépésnek a korábbiakhoz képest. S akkor még nem beszéltünk a harmadik területről, az erőforrásokról, amelyek terén az ellenzék nyilván ma rosszabb helyzetben van, mint korábban volt: pénze, médiája, hátországa biztosan nem több, inkább kevesebb, mint az előző ciklusokban.

KONKLÚZIÓ:

Akkor tehát mennyi esélye van az ellenzéknek? Ami ma látszik: több mint eddig. Ami ma nem látszik: az mire lehet elég. Hosszan mérlegelhetnénk, hogy mi ér többet: a válság, a közös ellenzéki fellépés és a hosszú kormányzás az egyik, vagy a hatalomgyár, a Gyurcsány-kérdés és az ellenzék állapota a másik oldalon. Hogy mi hat majd erősebben a következő választások előtt, mennyit hozhat az ellenzéknek az egyik, mennyit vihet tőle a másik. A tisztességes válasz nyilván ma, másfél évvel a választás előtt nem lehet más, mint a „nem tudom”. Tudjuk, hogy miken múlhat, de nem tudjuk, hogy melyik lesz erősebb, meghatározóbb. Majd utólag látni, érteni fogjuk – ez a dolgok rendje a politikai elemzésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr5716183208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 05:54:52

Hála Istennek, a ballib összefgdosás ismét nagyot fog bukni 2022-ben.

na ki? 2020.08.31. 06:06:30

@MAXVAL bircaman közíró: Szerencsére istennek pont semmi köze nincs a választásokhoz. Az egyháznak sajnos ma még van, mert gusztustalanul belepofáznak (ki vannak fizetve), de majd ez is változik.

na ki? 2020.08.31. 06:40:35

@MAXVAL bircaman közíró: abba,hogy kire kell szavazni? A bolgár ortodox pópáknak lehet, de itt nem. Keress rá: egyház és állam szetválsztása. Üdvös elve a modern kori demokráciáknak.

h.kovacs 2020.08.31. 06:51:07

Diktatúra van !
Orbánt nem lehet választással leváltani !

midnight coder 2020.08.31. 08:16:12

Kiváló elemzés, alapvetően mindennel egyetértek, csak pár apróbb észrevételem lenne:
- Szerintem nem csak kormánypárti és ellenzéki szavazóbázis van, hanem van egy elég erős semleges bázis is. Szerintem a kérdés az, hogy ki és mennyire tudja megnyerni ezt a réteget.
Orbánék - ki tudja milyen meggondolásból - de elég sok olyan intézkedést hoztak ami kb. ok nélkül irritálja ezt az átlagpolgárt, a netadó, vasárnapi boltbezárás ötletétől, a lépten-nyomon épülő stadionokig és a látványsportokba ölt milliárdokig.
- Mindenki az ellenzéki összefogásban látja a megoldás kulcsát. Nos, én viszont mint Jobbikos, nem hiszem hogy nagyon motiválva érezném magam a szavazásra, ha egy Gyurcsány vezette Jobbik-DK-MSZP koalíciót juttatnék hatalomra vele. De szerintem mint MSZP-s vagy DK-s szavazó is hasonlóan gondolkodnék a Jobbikkal kapcsolatban, sőt mint MSZP-s a DK-val kapcsolatban is. Kérdés, hogy a választók milyen aránya utálja jobban Orbánékat mint a potenciális koalíciós partnert.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 09:23:03

@na ki?:

Az állam és egyház szétválasztása hibás, abszurd állapot, hiszen ezek mind egy egység részei.

Persze ha állam és egyház szétválasztása azt érted, az egyháznak ne legyen közvetlen politikai hatalma, az rendben van, ez jó elv.

De még ha egyet is ért valaki az állam és egyház szétválasztásának liberális-ateista elvével, az sem jelenti, hogy az egyház ne szüljon bele a közéletbe!

na ki? 2020.08.31. 09:30:24

@MAXVAL bircaman közíró: Az egyház hirdesse az igét! Sőt, tudom, hogy eretnek gondolat, de akár még gyakorolhatná is az ott leírtakat (megbocsátás, könyörület, felebarát, segítség - ezeket főleg) és mondjuk ha nem venné szó szerint azt, hogy "engedjétek hozzám a kisdedeket" az sem volna rossz.

Ilyen módon jobbítsa a közéletet, hogy az embereknek támaszt ad, de ne fröcsögje már a szöszékről azt, hogy csakafidesz! Minden gondolkodó embernek lejön, hogy - az államtól kapott - pénzért teszi, márpedig tudjuk mit kell tenni a kufárokkal a templomban ...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 09:31:30

@h.kovacs:

Néz választást nyerni, amikor az emberre kevesebben szavaznak, mint a másikra.

Hóember 2020.08.31. 09:31:55

Biztos vagyok benne hogy ez a típusú, DK vezérelte összefogás kudarcra van ítélve, mégis örülök neki. Muszáj már túl lenni a nagy közös pofáraesésen, hogy ne állandóan ez legyen a téma, és elkezdődhessen végre valami igazán új.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 09:34:47

@na ki?:

Az igehirdtíés része a közélet is.

Nyilvén nem egyhézi feladat a pártpolitika, azaz pl. amit Iványi tesz az helytelen.

De egy keresztény papnak igenis fealdata elmondani, mik azok a keresztény alapelvek, melyek meglétét egy hívő köteles figyelni amikor szavaz. Pl. a keresztény hívőnem szavaz ateista, keersztényellenes, homoklobbista, genderista jelöltre.

na ki? 2020.08.31. 09:38:15

"Pl. a keresztény hívőnem szavaz ateista, keersztényellenes, homoklobbista, genderista jelöltre"

kérek bibliai utalásokat. Anélkül ez csak egy kirekesztő, homofób, széljobb értelmezés. Ami sajnos a mai magyar keresztény egyházaknak is sajátja (a pedofília, a hatalommánia és az urizálás mellett...)

na ki? 2020.08.31. 09:43:27

@MAXVAL bircaman közíró: Ne merd arra a bolgár birka szádra venni Iványi nevét te nyomorult, az egyik legrendesebb ember ebben az országban! Aki még tudja mi az, hogy BIBLIA. Meg Jézus. Meg a többi.

Álszent, farizeus fasz vagy, mondhattál volna kb 20 ismert katolikust, aki megsértette már ezt az elvet, erre elővetted az egyetlen igaz keresztényt.

Nem égeti a kereszt a bőrödet????

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 10:06:48

@na ki?:

Iványi a szentek szentje, az Egyetlen Árpi Bácsi, a Mgismételhetetlen Örök Elnök ikertestvére! Aki nem hajlik meg háromszor neve említésekor, az máglyára vetendő!

na ki? 2020.08.31. 10:11:22

@MAXVAL bircaman közíró: tudod mit? Te imádd Kisrigòt, Erdőt meg a többi "szentembert"!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.08.31. 10:41:08

a védjegynek számító egrészt másrész most elmagyarázásra kerül
(talán először, vagy nekem előszöt tűnik fel).
Ebben is más lesz a jövő.
:P

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 10:48:13

@na ki?:

Nincs személyes bajpm Iványival, a kettős mérce zavar csak: hogy a ballibek szerint az ő aktví pártpolitizálása keresztény cselekdet, míg az ellenoldal hasonló embereinek pártpolitálása viszont álkeresztény demagógia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 10:55:02

@na ki?:

"Aki még tudja mi az, hogy BIBLIA. Meg Jézus. Meg a többi."

Igaza van, én is olvastam a Bibliában, hogy a homokosok házasodjnak, mindenki szavazzon Gyurcsányra, Soros gazda pedog kapjon Nobelt.

sync 2020.08.31. 11:17:31

Attól tartok, hogy nincs értelme nyerni a fidesz-rendszer totális bukásáig. Ami persze ki tudja mikor lesz. Én kb. 25 évet jósolok neki. Tehát van még 25.

sztd 2020.08.31. 11:19:42

Szerintem a fent leírtaknál többet tudunk.

1. a mostani ellenzék olyan nagyon régóta nem lesz pozícióban, nem lesznek korrupciós ügyei, illetve nem kapnak a kormánypárti sajtón kívüli nyilvánosságot.
Ez azt jelenti, hogy az, ami változik, az a Fidesz számára kedvezőtlen változás lesz.
2. a Fidesznek 2012-ben nem volt konjunktúrája, szóval ez nem az első nehéz időszakkal teli kormányzása. A kormányzati struktúra is az ilyen helyzetek kezelésére alkalmas. A bökkenő ott van, hogy ezt a teljesítményt olyan szinten megszokták, hogy a biztosításával egyszerűen már nem tud a Fidesz újat mondani. Így az egyetlen újdonság a hibázás lehet.

Ezekre jön rá az elemzésben leírt sok minden, az egységes ellenzék, 2022-ben a Fidesz már 12 éve kormányoz, stb. Ha a Fidesz megússza 2022-t akkor jön 2026, és új miniszterelnök nélkül még inkább merül ki a szellemi hátország.
Egyszerűen Orbán Viktor túl sokat kockáztat a 2030-as háttérbe vonulási időponttal, neki már egyre inkább csak veszítenivalója van, és jelenleg a Fidesz is túl van egy lokális (vagy abszolút?) hatalmi csúcson.

sync 2020.08.31. 11:20:21

@sync: hala istennek csak 15

sztd 2020.08.31. 11:27:21

Az nem világos, hogy az ellenzék anyagilag egy fővárosi és 10 megyei jogú városi erőforrásokkal a háta mögött miért van rosszabb helyzetben?
A média bő fele velük tart. Augusztus 31-én, a felmondási időszak leteltével kijelenthető, hogy az Index is velük tart.

A képességeken kívül mi kellene még neki?
Értelmes választ várok szeretettel!

midnight coder 2020.08.31. 11:33:14

@MAXVAL bircaman közíró: "Az állam és egyház szétválasztása hibás, abszurd állapot, hiszen ezek mind egy egység részei."

Iránban és Szaud-Arábiában igen. Fasza kis hely is mind a kettő, és még faszább lenne ha nem lenne a seggük alatt az olaj.

Itt Európában szerencsére már a többség megszabadult a zsidók bronzkori mesekönyvétől.

na ki? 2020.08.31. 11:45:02

@MAXVAL bircaman közíró: átmentél faszba. Érveid nincsenek, jon a birca hang.

Kar, mert ebben tobb volt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 11:57:08

@MAXVAL bircaman közíró:
Az egyház dolga értékek közvetítése a fogékonyak számára, nem pedig az, hogy egy monumentális faszfej (az udvari Fővadász, SZsót) terveit szolgálja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 12:00:40

@Hepci:

Így igaz, értékek kövzetítése, melyek a legritkább esetben egyeznek a ballibek által vallottakkal

sync 2020.08.31. 12:05:33

@sztd: Azért mert állami pénzeket nehéz pártpénzekké konvertálni. A legfőbb ügyész a Fidesz kezében van.

fepe 2020.08.31. 12:18:54

@midnight coder: A "lépten-nyomon épülő staidon"-ról annyit, hogy ebben az országban kb. 1986 óta divat utálni a focit. De azért nem hiszem, hogy az átlagpolgár ezzel így lenne. Sőt. Meg merem kockáztatni, hogy ha valóban lépten-nyomon végre lenne egy-egy normális stadion, akkor még ennél is sokkal többen mennének ki a meccsekre, mint most. Mert tetszik, nem tetszik, messze magasan ez a legnézettebb sport az országban. Akár TV-n, akár élőben, akár nemzetközi, válogatott vagy klubszinten nézzük, mindenhogyan. Vannak falvak, ahol a lakosság 5-10%-a rendszeresen kijár a meccsekre!

A hétvégén NB3-as meccsen voltam kint egy olyan megyeszékhelyen, ahol igazából nincsen stadion. Volt nagyjából 6-800 néző, akinek olyan szinte már sci-fi szerű igényei lennének 2020-ban, hogy legyen 1-2000 műanyag szék, amire le lehet ülni. El lehessen menni a kisgyerekkel WC-re. Tudjon az ember venni 1 sört meg egy üdítőt. Óriási igények ezek. Szinte megvalósíthatatlan. Mindeközben kézilabdára elmegy évente 5 milliárd. Az kb. 25 ilyen stadion ára... (Persze ha épül egy, akkor nyilván nem 200 millióból fog épülni, hanem remélem legalább 2-3 milliárdból.)

Szóval részemről arra szavazok, aki épít ide egy stadiont. Egy uszodát. Egy jégpályát. És nem arra a liberálisra(?) aki 1990-ben azzal kezdte, hogy épített ide 2 templomot. Érted? 1990-ben templomot? Amikor volt előtte is vagy 10. Aztán utána 16 évig semmit. Eladta a kedvenc focipályánkat a Tesconak, a pénz meg eltűnt. Én legalábbis ha agyonvernének sem tudnám megmondani, hogy mi épült belőle, mert tényleg nagyjából semmi. (16 év alatt 1 körforgalom épület az egész városban! Egy!) Azóta sem lehet ebben a városban ingyen focizni sehol. (Érts ez alatt nagy pályás focit.) Miközben a megyében van vagy 1000 falu ahol ez simán megoldott kérdés. Szerintem ez egy szégyen...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 12:42:35

@MAXVAL bircaman közíró:
Egyrészt az értékek sajnos nem pártpolitikai alapon oszlanak meg - számos liberálist ismerek, akik istennek tetszőbb módon viselkednek, mint a honi nemzethy vonulat kormányon lévő prominensei.
Másrészt a kormányon lévők valogának sok pénzért való nyalogatása nem annyira keresztényi tevékenység.
Harmadrészt a fentebbi meglátásaim nem jelenti azt, hogy örülnék neki, ha a buzik elfoglalják a vársoházát és kitűzik oda a zászlójukat.
Negyedrészt ezeket te nyilván nem érted - a TG-blog fénykorában a hozzád hasonló zombik nem voltak itt túl elterjedtek. :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 12:47:14

@Hepci:

Ez nyilván igaz.

Én is ismerek keresztényt, aki ballib törzsszavazó, sőt olyan embert is, aki egyszere keersztény és komcsi. S ismerek olyan kereszténydmeokratát is, ami meg szín ateista.

De ezek egyéni sajátosságok. A ballib keersztény mindig olyan ember, akj egyes ballib elveket nem fogad el.

A főszabály tehát mégis az, hogy a "baloldali" törzsszavazó nnm keresztény, a "jobboldali" meg az.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 13:04:28

@MAXVAL bircaman közíró:
Ez valószínűleg ennél bonyolultabb téma.
Az is kérdés, hogy ki a keresztény? Az a szomszéd, aki lelkes Orbán-fan és sokat jár templomba, egyébként pedig már a szocializmusban üzemi szarka volt, ő vajon mi?
Már Gyurcsótánynak is sikerült magától elvadítani a sajátjait is - zsidó származású ballib bankárok pl. simán ellene szavaztak.
Ma OV is valahol itt tart - a konzervatív budai értelmiség értelmesebb részének a haja égnek áll tőle és ettől a kleptokratikus focialista-álnemzethy féldiktatúrától, amit megalkotott.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 13:16:07

@Hepci:

Mo-on kevés a szigorúan vett keresztény, talán a lakosság alig 10-15 %-a az.

Az átlag magyar - minden politikai oldalon - agnosztikus, aki egsyzerre elveti mkind az ateizmust, mind az egyházat. Sok magát keerszténynek mondó ember is csak hagyománykeresztény, sokszor nem is ismeri egyháza tanításait rendesen.

Szóval ballib mítosz, hogy az emberek azért szavaznak a Fideszrek, mert keresztények.

Ha Fideszre a keresztények szavaznának csak, egy parlamenti kispárt lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 13:20:25

@Hepci:

A magyar nép zöme kisember. s egyformán utálja mind a posztkomcsi liberális elitet, mind a jobboldali konzi elitet: az előbbit azért utálja, mert túl gazdag, az utóbbit meg azért, mert túl művelt. Ha már nagyon kell választani, az utóbbbit váőlaszja, mert ott kevésbé érez lenézést.

Ennyi az egész.

A jobbos konzi elit létszáma minimális. A posztkomcsi liberó elit nagyobb. De egyött se érik el a 10 %-ot.

na ki? 2020.08.31. 13:34:25

@MAXVAL bircaman közíró: Európa zuhanásának oka éppen a beteges ragaszkodás a középkori egyházhoz!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.08.31. 13:34:43

legfontosabb elem ezek közül megítélésem szerint a gazdasági helyzet változása."
pfejjj
ugy latom maga elott hogy mennyivel jobb lenne ha megint egy bajnai, vagy éppen fleto lenne itt a kihelyezett rocsild helytarto.
tisztara visszasirjuk a 37%adot, meg a szuperbruttót ala oszkó.

meg olyan jo volt a 70ezres minimalbér tobbi zsebbe.

Gabor, tobb komolysagot wazzr.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 13:55:20

@na ki?:

Az eredményt látjuk: harcsolés, homokosok, kizsékmányolás, pedofilek, romlás.

na ki? 2020.08.31. 14:12:32

@MAXVAL bircaman közíró: mindegyik létezik több ezer éve! Semmi közük a liberalizmushoz.

Az egyházakhoz annál több:)))

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 14:21:31

@na ki?:

Mindegyik létezik évezredk óta, de mint negatívumok, s csak a liberalizmus csinélt belőlük pozitív példát.

midnight coder 2020.08.31. 14:24:16

@fepe: Itt Pesten már így is jóval több a stadion mint a néző. Másrészt, eleve nem kellene állami pénzből élsportot finanszírozni. Ma nem az 50-es évek van, amikor a foci még tömegsport volt. Ma a tömegsport a testépítés, a futás, a kerékpározás. Ezek infrastruktúja az, amit állam bácsinak támogatnia kellene, és nem a szórakoztatóipar. Csak az a baj, hogy Orbán bácsi a saját gyerekkorában él.

midnight coder 2020.08.31. 14:26:25

@FILTOL: "ugy latom maga elott hogy mennyivel jobb lenne ha megint egy bajnai, vagy éppen fleto lenne itt a kihelyezett rocsild helytarto."

Mondjuk a gengszterváltás óta kb. Bajnai volt az első értelmes ember az ország élén. Ha anno a szocik Megyó meg Fletó helyett őt teszik a miniszterelnöki székbe, nem lett volna elkúrva nem kicsit de nagyon, és Orbánéknak 2010-ben esélyük sem lett volna labdába rúgni.

midnight coder 2020.08.31. 14:30:42

@MAXVAL bircaman közíró: Mond neked valamit az a név, hogy VI. Sándor pápa ?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 14:31:23

@midnight coder:
Jaja, a patkányképű aránylag rendesen dolgozott, közszolgálati értelemben. Sose gondoltam, hogy nosztalgiám lesz utána.

És saját stadiont minden nézőnek! Az is felháborító, hogy a labdarúgoncaink nem keresnek eleget. Az egyik legjobb csávó a másodosztályban mindössze 8 millát keres havonta. Ennyiért józan néző nem kívánhatja, hogy magas szinten focázzon, mert még a végén elfárad és nem lesz ideje máshol pénzt keresni.

teleorman 2020.08.31. 14:36:02

@MAXVAL bircaman közíró: gratulálok, 46 perc pályaelőny az első hozzászóló versenyében. + 500 rubel vagy 10 dedikált (Út a győzelemhez - Minden hangszeren) kötet jutalom, lehet választani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 15:05:52

@midnight coder:

Igen, vaklami olyasmi voltk, mint a mostani római pápa: ateista, perverz, liberális alak.

teleorman 2020.08.31. 15:19:25

@MAXVAL bircaman közíró: no persze, a Vezér és az ő Pártja nagy igazságáért, nil novi sub sole.

midnight coder 2020.08.31. 15:33:29

@MAXVAL bircaman közíró: Ez a mostani pápa bizony közelebb van Jézushoz mint az egyház fennállásának története során bármikor. Az egy másik kérdés, hogy mennyire akarunk olyan társadalmat ami Jézus tanain alapul - illetve mennyire lenne működőképes egy ilyen EU-s szinten.

midnight coder 2020.08.31. 15:36:54

@MAXVAL bircaman közíró: Igazából a vicces ebben az egészben az, hogy ebben az egész csatában a konzervatívok valójában a liberális értékeket képviselik, míg a balliberálisok a Jézusi gondolatokat próbálják megvalósítani.

midnight coder 2020.08.31. 15:39:28

@MAXVAL bircaman közíró: A keresztény dogmáktól valóban. Viszont azt kétlem, hogy Jézus ezekkel annyira egyetértett volna, akár az inkvizícóról, akár a vallásháborúkra, keresztes háborúkra gondolunk. Valójában a keresztény egyház tevékenységének nagyobb része tökéletesen ellentétes Jézus tanításával.

white999 2020.08.31. 15:44:43

Egyrészt miért kellene az ellenzéknek megnyeri a választást 2022-ben? Két év alatt nem lehet annyira tragikus a helyzet, hogy az ellenzéknek ez komoly protest szavazatot hozna. Egy esetleges kormányváltás után nagyon rövid időn belül bukna a kormány, mert a gazdasági hatalom a túloldalt van. Ma még csak a milliárdos milliós cégek vannak kiszervezve de addigra sorra kerülnek a 20.000 forintot termelők is. A holdudvarnak és a slepnek nem érdeke, egy nagyon stabil gazdaságilag erős 1-1.5 milliós tábora mindig lesz a fidesznek még akkor is a tömegbe lövetnének. Az ellenzék és a szavazóik egy része meg azon moralizál, hogy akkor lehet e nekem szavazni Gyurcsányra vagy ellenkezőleg a szélső jobban fogant jobbikra. A hülyékről akik meg azt se tudják mi történik körülöttük ne is beszéljünk. John Cleese-t idézve

"Az jutott eszembe, amikor tizennyolc éves koromban, életemben először láttam pankrációt a bristoli Colston Hallban. Kijöttek ezek a Shrek méretű faszik, csodálatos sportolók – de milyen pocsék színészek. Nevetséges… a legrosszabb színészi játék, amit valaha láttam. Az aggasztó a dologban az, hogy a nézők vagy negyven százaléka valódinak gondolta, amit lát. Ha a saját szemükkel nem látják, hogy fals, hogy átverés, hogy lehetne akkor elmagyarázni nekik? Ezt éreztem a Trumpra (Orbánra a fideszre szerk) szavazóknál is. Nem látják, hogy reménytelen?

Szóval a kormányváltáshoz, ellenzéki győzelemhez aminek értelme is van, mert tartós(értsd legalább a ciklus végéig kitartana)legalább három dolognak kell összeállni.

a, A fidesz saját megveri egy sikertelen válság kezeléssel ami a protest szavazók ingerküszöbét is eléri. Ebből a sikertelen már megy nekik de felháborodáshoz még ettől is sokkal rosszabban kell csinálni.

b, Az eu is levegye a kézét Orbánról véglgesen. Ez még fontosabb mert egy vacak politikával vígan el lehet még lavírozni az eu megvonja a pénz akkor kiderülne, hogy Önmagában story nem áll meg.

c, Az eu szerepét ne vegye át putyin vagy Kína.

Ezen 3 esemény előfordulási esélye egyazon időben a nulla felé konvergál.

Egy esetleges váltásnak csak akkor volna egyáltalán értelme, ha a fidesz magától zuhan össze aminek semmi nyoma bár a kádár rendszerről is ezt tartotta az ember egészen a végéig. Az ellenzéki munkának egyenlőre a fidesz 2010 előtti időszakához hasonlóan ki kellene merülni a a minden szarabb annál jobb mentalitásban és várni, a csodát, hogy majd világgazdasági válság és korona vírus meg a rengeteg szervilis alkalmatlan talpnyaló megoldja.

midnight coder 2020.08.31. 15:52:41

@white999: "Ezt éreztem a Trumpra (Orbánra a fideszre szerk) szavazóknál is. Nem látják, hogy reménytelen?"

És ugyanezt láthatod az MSZP-re vagy az Obamákra szavazók esetén is. A legnagyobb elkúrást a gengszterváltás óta a Megyó-Fletó kúrmánynak sikerült elkövetnie, két ciklus alatt sikerrel lavíroztak be bennünket a szlovákok segge mögé.

És bár Trump bácsi sem az a szóló sikertörténet, de ugyanez igaz volt Obamára is. Pedig neki nem kellett olyan médiaellenszélben lavíroznia mint Trumpnek. Ráadásul Trump alternatívája nem Obama volt, hanem Klingonné.

white999 2020.08.31. 16:10:49

@midnight coder: Trumpa J. Cleese írta én max osztom a nézetét bár szerinte a trump szavazók IQ-ja csak 3 ponttal több mint egy fának de én ezt nem osztom, mert legalább 5 a különbség. A többi megállapításoddal nem vitatkozom. Talán csak annyi hogy Orbánnak, vagy inkább nekünk az a tragédiánk, hogy benne meg lett volna a potenciál, hogy államférfi legyen de az egyszerűbb és kétségtelenül a család és önmaga számára nagyobb haszonnal kecsegtető utat választotta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 16:11:26

@midnight coder:

Az egyház emberekből áll, s az emberek sajátossága a bűnözés.

De ez hogy jön a krisztusi elvekeh,zmelyeket a mai Borgia - FRancisco Conchita Wurst Buziglio - üldöz?

WLaci 2020.08.31. 16:37:22

Karácsony tejbetök. Márki-Zay miért ne lenne alkalmas?

midnight coder 2020.08.31. 17:13:03

@MAXVAL bircaman közíró: A krisztusi elvek kb. arról szólnak, hogy minden ember szeretetet, elfogadást érdemel, még az őt elfogadó római katona levágott fülét is meggyógyította. Persze az egy jó kérdés, mihez kezdene Conchitával. Neki persze könnyebb dolga volt, elvégre csak sima mezei leprások jöttek neki szembe, akik pontosan tudták magukról hogy betegek.
Persze problémák ott is adódtak: www.youtube.com/watch?v=AwHFjzfgIm4

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 17:23:19

@midnight coder:

De nem jelenti a bűn elfogadását s hirdetését.

Egy keresztlny - főleg főpap - nem mondhatja, hogy ő nem ítélheti el a homokosságot.

na ki? 2020.08.31. 17:40:56

@MAXVAL bircaman közíró: mi a szar bajod van neked a homokosokkal? Abuzálnak? Nem hiszem.

Miért nem a tolvajokkal foglalkozol? Ne lopj! Ott van, olvastad? Minden hatalmon lévő lop, itt is, bolgárországban is. Miért nem az zavar? Pláne, hogy a tiedet lopják.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 18:03:06

@na ki?:
"Pláne, hogy a tiedet lopják."

Helyesen: "Pláne, hogy a tieid (= fidox) lopnak."
:D

na ki? 2020.08.31. 18:37:28

@Hepci: Én nem tudom, hogy ez a birka fideszes-e. Néha simán egy jobboldalinak tűnik (a fidesz nem az), Néha meg komplett idiótának. Azt sem hinnem,hogy a rendszer haszonélvezője. Az viszont biztos, hogy munkája nincs, mert 0-24-ben béget a magyar fórumokon.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 18:58:57

@na ki?:
Hümmm, nem szociológus vagyok, hanem kertészmérnök.
Ha néha olyan helyen fordulok meg a neten, ahol profidesz és antifidesz bérkommentelők bőszen tusakodnak, a Birka mindig ott nyomja a fideszmantrát.
De lehet, hogy csak simán jobbos és ez a kedvenc időtöltése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 18:59:45

@na ki?:

Tolvaj az, aki országa érdekét nézi?

A homokosok megrontják a társadalmat, a tolvajok nem.

midnight coder 2020.08.31. 19:15:59

@MAXVAL bircaman közíró: Jó kérdés, hogy Jézus mit fogad el és mit nem. A latrokkal egész jól elvolt például, pedig kétlem hogy kisebb vétkek miatt kerültek oda mit a buzulás.

midnight coder 2020.08.31. 19:20:34

@Hepci: Birca antiliberális, kommunista. Ugyanakkor Orbánék - mert hogy az ő fogalmai szerint ők is antiliberálisok - még mindig szimpatikusabbak neki mint Fletóék akik az ő fogalmai szerint liberálisok.

Ami persze valójában sem így, sem úgy nem igaz: sem Fletóék nem liberálisok (a balliberális valójában antiliberális), sem Orbánék nem antiliberálisok (valójában Orbánék pont nem a keresztényi értékeket védik, hanem a szabadságot).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 19:25:19

@midnight coder:

Így igaz, Ha Jézus ma lenne a Földön, szétcsapna acélostorával kőkeményen, pl. a homokbüszkeségi gyermekrontáson.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 19:27:57

@Hepci:

Mint populista közíró erkolcsi kötelességem küzdeni a médiafronton.

Dr. Agyfasz János idegsebész 2020.08.31. 19:30:44

Nem rossz ez az elemzés, kár az ocsmány komment szekcióért. Hogy mi viszi rá az embert az ilyen bigott f*szkalappal vitatkozni, azt én nem értem. Én csak idejövök benyögni egy véleményt.

"Az ellenzéknek saját magára, céljaira, témáira nézve szinte alig van mondanivalója", ez a legfontosabb probléma, és ezen ront az összefogásosdi. Minél jobban összefognak, annál kevesebb identitásuk van (legalábbis ahogy azt jelenleg csinálják). Egyedük abban tudnak megegyezni, hogy fúj Orbán, kész, ennyi. Erre tesz még egy lapáttal, hogy a gyurcsányfélékkel is lepacsiznak, és már teljesen el is ásták magukat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.08.31. 19:35:06

@midnight coder:

Gyurcsány szníliberális. Ha nyugaton lennénk, a DK egy szolíd mérsékelt középjobb párt lenne: gazdaságilag erősen jobbos, értlrtendben meg progresszív programmal. Az, hogy Mo-on ez "baloldalnak" számít az már a magyar lélek egyik rejtelme.

Szőval Gyurcsány NEM baloldali, ő kb. az angol konzervatívok magyar megfelelője.

S mivel az anyósát ismerem, kizártnak tartom, hogy valaha is komcsi lett volna Gyurcsány. A Piroska is csak kényszerből volt komcsi, mert apja miatt nem lehetett mást, de sose hitt a kommunista eszmében.

Orbán meg természetesen nem kereszténydemokrata. Sose volt az, ma se az. S a KDNP se az.

A Fidesz nme keresztény, hanem abszolút szekuláris párt. A KDNP próbál keersztény párt lennni, de csak szavakban, bár maga Semjén tényleg mélyen hívő keresztény, de ez politikusi működésénben nem jelenik meg sehogy se,

Nincs kedvenc magyar pártom 1999 óta. De mndig szavazok valakire, MINDIG. A legksiebb rosszra, Ez most a Fidesz. ENnyi az egész.

na ki? 2020.08.31. 19:43:18

@MAXVAL bircaman közíró: tolvaj az, akinek a felesége, apja, öccse, bátyja, veje, lánya, és valahány név a naptárban milliárdos miközben ő miniszterelnök.

A legnagyobb bűn, meglopni a népedet. Ehhez képest egy kis buzulás otthon, hát az lófasz.

na ki? 2020.08.31. 19:53:46

@MAXVAL bircaman közíró: "A politikához pénz kell."

Kapd be. Semmivel sem vagy jobb, mint az autógyújtogató libsibilso antifa csőcselék.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.08.31. 20:03:49

@MAXVAL bircaman közíró:
Hát, ilyen mértékben elveszejteni a közpénz közpénz jellegét... ez a komenistákban-szocialistákban-fitymátlanokban-gyurcsányistákban fel se merült.
Ilyen aspektusból ez a rendszer abszolút újat hozott.
Közbeszerzésekben érdekelt ismerőseim szerint a visszaosztás standard mértéke már 50%.

Sir Galahad 2020.08.31. 21:06:56

Azért, mielőtt jön gendermatyi és jól fizető megbízásának eleget téve szétb@ssza a fórumot, egy dologra szeretném felhívni a figyelmet. Ezek az egyrészt-másrésztok elhangzottak tavaly októberben is, aztán a Fideszt csúnya meglepetés érte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 06:06:19

@na ki?:

Nem szabad kimondani a tényeket?

A liberális erők mögött milliárdok vannak, hatalmas erők. Aki ezt ellenzi, annak sokkal nehezebb pénzhez jutnia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 06:09:31

@Hepci:

A magyar korrupció szuntje stabilan alacsony, a ballibek alatt se volt másképp.

Az igazi nagy korrupció 1988-1992 között volna, amikor ez "privatizáció" címszó alatt zajlott. Ahhoz képest minden későbbi lopás minimális.

midnight coder 2020.09.01. 07:02:00

@Dr. Agyfasz János idegsebész: Én is valami hasonlót mondtam. Az ellenzéki összefogás szerintem többet visz az ellenzéktől mint hoz: egy jobbikos szavazó nem feltétlenül fog olyan pártra szavazni, aki az MSZP-vel és a DK-val készül egy tálból cseresznyézni. És pláne igaz ez az utóbbi két pártra, ahol a szavazók egy életen át azt hallották a véleményvezéreiktől hogy a Jobbik egy rohadt náci csapat, irtandó. Az, hogy a tűz és a víz nem hozható össze koalícióba büntetlenül, már az MSZP-SZDSZ koalíciónál kiderült, a Horn kormányba belépésnek az volt az ára, hogy az SZDSZ elveszítette a szavazóbázisának a nagy részét, és vele a lehetőséget hogy valaha is önállóan kormányzó párt legyenek, ami azért az első választásoknál lehetséges volt.

midnight coder 2020.09.01. 07:06:50

@MAXVAL bircaman közíró: "A magyar korrupció szuntje stabilan alacsony, a ballibek alatt se volt másképp."

Na ne viccelj mert úgy maradsz. Amikor úgy röpködnek az ezermilliárdok jobbra balra mint a verebek ? Amikor az ország kedvenc gázszerelője egész üzletágakat szerez meg ? De Fletóékat sem kellett félteni ilyen szempontból. Ezerrel megy a magyar tőkés réteg megteremtése közpénzből a gengszterváltás óta folyamatosan, miközben az átlagpolgárt akkor is megtalálják ha 5 percet a tilosban parkol.

midnight coder 2020.09.01. 07:13:53

@MAXVAL bircaman közíró: Az értékrendben progresszív, gazdaságban jobbos pártot hívjuk úgy, hogy balliberális. Gazdaságban amúgy nem jobbos verziót utoljára a szocik próbáltak úgy 40 évig, csődbe is ment.

na ki? 2020.09.01. 07:49:10

@MAXVAL bircaman közíró: Valami nem attól lesz tény, hogy a te kis birka agyadban megszületik. 2 meg 2 az 4. Az egy tény.

Minden más csak vélemény, homokosokról, tolvajokról, bolgárokról és magyarokról.

Ne élj vissza ezzel. Véleményed van, ne állítsd be ténynek ami neked tetsző.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 08:41:33

@na ki?:

Így igaz. Minden vélemény, kivéve a ballib agytröszt mindenkori álláspontját, ami viszont termsézeti törvény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 08:51:26

@midnight coder:

"Ezerrel megy a magyar tőkés réteg megteremtése közpénzből a gengszterváltás óta folyamatosan,"

Ez jó hír.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.09.01. 09:33:58

@MAXVAL bircaman közíró:
Egészen vicces dolgokat tudsz írni.
Megbízatást teljesítesz itt éppen?

A rendszerváltáskor természetesen volt korrupció, emlékszem pl. K. Péter bankvezér sajátos arcberendezésű jobbkezére, aki igényes füles nejlonzacskókban gyűjtötte be az e-hiteles ügyletekből származó gempát.
Maga a privatizáció viszont nem klasszikus korrupció volt, hanem egy döntés, miszerint az akkori tűz közelében ülőknek (maguknak) adják a komcsik a nemzeti vagyon jelentős részét, hogy gyorsítva létrejöjjön a tőkés réteg. Sajna a lovetta többnyire ilyen hulladékok kezébe került, mint Gyurcsótány, de hát ez van.
A mai folyamatok teljesen más természetűek. Kishatalmas miniszterelnökünk azokat a korábban feltőkésített péniszfejeket igyekszik lecserélni a saját péniszfejeire.
A folyamat neked nyilván üdvös, én meg úgy sejtem, hogy még egy belső-afrikai banánköztársaság katonai diktatúrában is kirívó lenne, ha a padisah dublőre-spanja-strómanja pár év alatt nulláról az ország leggazdagabb emberévé válna, és ráadásul a közvetlen családtagjai is bekerülnek a top50-es milliárdosok közé.

inreallife 2020.09.01. 09:45:09

@midnight coder:
Bocs, hogy beleszolok, de te sose voltal jobbikos, allandoan a fidesz burkolt fenyezesevel voltal elfoglalva. Masreszt lehet lamellelni, hogy mekkora az atszavazasi hajlandosag, de mint legutobb kiderult messze 90% feletti, tehat az ellenzeki szavazok is felfogtak, hogy vagy tombben szavaznak, vagy marad a hibrid rezsim. Par hezitalo voksolo miatt nem lesz felrugva az osszefogas, olyan mertekure nott az orban utalat, hogy elmosott minden akadalyt az osszefogas elol. Nem veletlenul megy az adminisztrativ akadalyozasa a jobbikos jeloltnek, a diktatura kovetkezo lepcsofoka, amikor mar csak a kormanypart es a tole fuggesben levo szatelitpartok kozott lehet valasztani. Te nem erzed az osszefogas erejet, de a fidesz igen. Eloszor el kell takaritani oket, es utana lehet felmerni a karokat, majd donteni a hogyan tovabbrol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 09:47:19

@Hepci:

Az a nagy helyzet, hogy ebben meg kell védenem Gyurcsányt és családját.

Az exkomcsi privatizátorok az esetek 95+ %-ában az ellopott állami cégek zömét szimplán elkótyavetyélték a legritkább esetben folytattak hatékony gazdálkodást, ehelyett 1-2 év alatt szimplán kilopták a cégek aktíváit, azt aztán személyes fogyasztásra költve.

Gyurcsány Ferenc jó példa erre, de – meglepően fog hangozni – ő még a jobbik eset, mert ő tényleg csinált az elsajátított pénzből valamilyen működő vállalkozást, A nagy többség sokkal – aláhúzom a “sokkal” szót – rosszabb volt nála. Személyesen ismerek ilyen embereket. Az életút kb. ez: a cég “megvétele” ingyen – csődbe vitel, vagy jobb esetben áron alul eladás nyugati rablóbefektetőnek (igen, ez volt a jobbik eset) – 10-20 millió dollár készpénzhez jutás – költekezés és pénz betétele nyugati bankba kamatozó betétre. Az állítólagos szakember üzletemberek, akiket elmondásuk szerint csak a csúnya ruszkik gátoltak abban, hogy felvirágoztassák az országot úgy viselkedtek, mint a sikeres rablók, akiket nem kapott el a rendőrség, így visszavonultak élvezni a pénzt, tartózkodva bármilyen gazdasági szereptől.

inreallife 2020.09.01. 09:47:44

@MAXVAL bircaman közíró:
Neked az idiotasag a vedjegyed. Trollnak mar keves vagy, leted mar nincs, egyedul a neten tudod elerni, hogy foglalkozzanak veled, meg ha rugdosnak is erte. Te szerencsetlen idiota, maximum a szanalom az, amit kivaltasz az emberekbol nap, mint nap.

midnight coder 2020.09.01. 09:59:34

@MAXVAL bircaman közíró: " A nagy többség sokkal – aláhúzom a “sokkal” szót – rosszabb volt nála."

Ebben mondjuk van igazságod. Persze a nyugati befektető is általában piacot vett, az első dolga gyakran az volt, hogy a melósokat kirúgta, a gépeket küldte a MÉH-be. Aztán szerencsés esetben onnan a kirúgott dolgozók valahogy kimentették a gépet és elindították tőke / tudás / tapasztalat / kapcsolatok nélkül a hazai vállalkozásokat.

Amikor a balfékek azon filóznak, hogy Pl. az észteknél mennyivel faszább mint itt, vajon belegondolnak abba, hogy vajon ott is úgy zajlott a gengszterváltás mint itt ?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 10:04:55

@midnight coder:

Az észt csoda eleve álcsoda. Ha Mo-on olyan fizetős egészségügy lenne, mint Észtországban, már forradalom tört volna ki. S ha észt nyugdíjszint lenne, akkor is, ugyanis az észt nygdíjak a magyar szint alatt van-

S amit mindig elfelejtenek: minden harmadik észt nyugtaon dolgozik. Mo-on meg minden tizedik se.

inreallife 2020.09.01. 10:09:43

@Drizari:
Nem orssz, kiemelnek belole eegy reszt:

"A demográfiai változók közül még viszonylag a cigány etnikum és a fővárosi lakhely bizonyult leginkább
meghatározónak: minden más tényező változatlansága mellett pusztán az a tény, hogy a válaszadó
roma, kétszeresére növeli a kormánypárti szavazás esélyét – a budapesti lakhely pedig jelentősen
csökkenti (ezek jöttek ki a kétváltozós elemzésekből is, melléklet 1-6 táblázat). A sűrű templomba járás
és az alacsony végzettség növeli, a 30 év alatti vagy 60 év feletti kor, a diploma megléte pedig csökkenti
a Fideszre szavazás valószínűségét "

inreallife 2020.09.01. 10:12:52

@MAXVAL bircaman közíró:
Ez a te ertelmezesed es pont annyira felel meg a valosagnak, mint a tobbi meglatasod. Esetleg megkerdezhetnel masokat, is, hogy mennyire latszol szanalmasnak egy 10-es skalan, es hamar rajonnel, hogy onertekelesi zavaraid, feltunesi viszketegseged van, egy eleg koros mertekben. Nem tudom a bolgar pszichologusok milyen szintu ellatast tudnak nyujtani neked, de egy baratno is megtenne, leginkabb egy suket, aki nem hallja a hulyesegeid. De szukseged lenne valamire, a sajat erdekedben.

na ki? 2020.09.01. 10:15:43

@MAXVAL bircaman közíró: nem, ez is csak a te fejedben van így. Szeretitek ezt hangoztatni, mert ebből az alapállásból aztán bármiféle "válaszcsapás" megengedett.

Szemét egy taktika, orbánod első számú politikai terméke. Gyárts egy ellenséget, hazudj róla összevissza mindent és bármi elfogadható védekezésképpen.

Lierálisnak lenni pont, hogy nem doktríner. Megengedő. Bármit lehet. Bármi lehetsz. Akár még hülye is. Homokos is. Orbánista is. Birka is.

csak ne hazudj, bazdmeg.

fepe 2020.09.01. 10:16:20

@midnight coder: Állami pénz nélkül az Olimpián 0 indulónk lenne. A tömegsport, meg a labdarúgás, tetszik vagy sem. Egy átlagos megyeszékhelyen van kb. 1000 igazolt nagypályás labdarúgó, meg 1000 igazolt kispályás.

És ne tegyünk úgy, mintha Ausztriában egy 55 ezres városban nem lenne egy normális stadion, ahol le lehet ülni egy műanyagszékre. Urambocsá, nem zuhog az eső a nyakadba.

Amúgy aki akkora hülyeséget leír, hogy több a néző, mint a stadion, annak szerintem halvány fogalma sincs arról, hogy egy átlagos hétvégén hányan néznek élőben focimeccset az országban... 200-250 ezren. Ezzel meg nem nagyon tud versenyezni semmi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 10:16:41

@inreallife:

Sose lesz már hatalmotok a másként gondolkodókat elmebetegnek nyilvántíni... gágogni meg gágohattok szabadon, a kisember csak ásít...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 10:23:27

@na ki?:

Ellenséget gyártani nem kell, mert van.

A libealizmus pedig manapság a legdogmatikusabb eszme.

inreallife 2020.09.01. 10:32:20

@MAXVAL bircaman közíró:
Te nem attol vagy elmebeteg, mert masok azt mondjak, nem is attol, mert nagyon sokan azt mondjak, hanem azert mert az vagy. A ketto kozott nagy a kulonbseg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 10:36:00

@inreallife:

Dicséret, amikor gonosz alakok, Soros-vitézek, kulákcsicskások az embert elmebetegnek nevezik.

inreallife 2020.09.01. 11:15:26

@MAXVAL bircaman közíró:
Dicseret mi? A baratnod minek nevez? Ja, hogy nincs? Eleted van? Szanalmas a viselkedesed, ezt kb az iskolaerett korra a gyerekek tobbsege kinovi. Talan itt kene keresni a sikertelenseged okat? Ennek kovetkezmenye a netes tevekenyseged?

inreallife 2020.09.01. 11:39:09

@MAXVAL bircaman közíró:
Inkabb kenyszeres, a siker defeinicio nalad mit takar?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 11:44:02

@inreallife:

Számomra a siker fő eleme:
- jó szellemi élet,
- megfelelő egészség,
- érzelmi boldogság.

Még jó adalék a jólét is, de csak az előbbiek kiegészítéseként.

Egyedül az egészségesm nem ideális, a másik 2 elemben kiválóan teljesítek.

inreallife 2020.09.01. 12:19:25

@MAXVAL bircaman közíró:
Ezek nem sikerek. Fogalomzavarban is szenvedsz, de ezt mindenki tudja rolad, aki latta mar valamelyik kommentedet. Erdekes lehet igy blogolni, felhulyen, sikertelenul, a vilag mukodeset feketere-feherre szukitve latni. Teljes a boldogsagod is?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 12:29:09

@inreallife:

Ja, de a liberális sikerfogalmat nézed, mely szerint hatalmas vagyont, sok pénzt jelent a siker! Ebben valóban sikertelen vagyok, de erre büszke vagyok.

Félhülye - nézpont kérdése.

Sikertelen - ezt már tisztáztuk.

Boldogságom teljes.

inreallife 2020.09.01. 12:38:31

@MAXVAL bircaman közíró:
Pont errol beszelek, nezopont. A te nezopontod devians, te aminek te orulsz, egy kb egy tragedia. A sikert nem tudtad definialni, ugy hasznalsz szavakat, hogy a mogottes tartalom teljesen mast jelent. Buszke vagy es magabiztos, ez a hulyek egyik legjellemzobb tunete. A boldogsagod ezeknek fenyeben helyenvelo, bar szerintem ennek sem vagy mar a tudataban. A szanalmas eletedben csinalsz meg valamit a kommentelesen kivul, vagy neked ez jutott, mint legtobb elmeny?

midnight coder 2020.09.01. 12:52:15

@fepe: "Állami pénz nélkül az Olimpián 0 indulónk lenne"
Ami pont az ideális mennyiség.

Amúgy, ha annyian nézik szerinted, akkor nyilván meg tud élni a dolog a jegybevételekből. Ha meg nem, akkor esetleg a nézőknek kellene ezt a dolgot finanszírozni, és nem azoknak akiket kurvára nem érdekel a foci.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 13:07:43

@inreallife:

Én nem támogatom a liberális nézőpontot, vedd észre. Nem szeretnék megfelelni a liberális értékrend mércéjének.

Leírtam mi a siker 3 fő eleme, mint nem értettél, melyik szóval van gondod. Írd meg, szíves segítek.

Azt mondod, a liberálisok hülyék? Hiszen büskék és magabiztosal.

Én nem vahyok se büszke, se magabiztos.

Életem nem szánalmas, sőt rendkívül gazdag. SOk egyéb dolgot is csinálok.

fepe 2020.09.01. 13:28:02

@midnight coder: Hát ha 0 olimpiai induló szerinted az ideális mennyiség, akkor te egy nagyon rossz országba, sőt egy nagyon rossz világba születtél.

De örülök, hogy kihegyezed ezt a focira, hiszen nyilván az összes többi sportágat eltartják a nézők... Ja nem... Hát erről ennyit. :D

inreallife 2020.09.01. 13:37:42

@MAXVAL bircaman közíró:
Hat azt eszrevettem. Nem is KELL tamogatni, akarmit is jelentsen ez a te kiadasodban.

Ellenben vannak olyan tarsadalmi dolgok, mint peldaul szavaknak a jelentese, ami fuggetlen attol, hogy valaki liberalis, vagy fideszes komcsi. Nem hivhatod az almat, ceruzanak, mert senki sem fogja erteni, hogy mirol beszelsz. A rokon lelku kommentpajtasaid sem. Senkit nem erdekel, hogy te mit hivsz sikernek, minek definialod magad, es az sem, hogy ebben te marha jol teljesitesz. Ez a te sz@r vilagodnak a kistafirozasa, a sikertelen, elmaradott, szocialis analfabeta menekuloutja.

Jatszod az individuumot, (classic liberal eszme), hogy te igy meg ugy gondolod masok meg fogadjak el, kozben alapjaiban tagadod az egeszet. Nem erzel disszharmoniat a vilag es a sajat eleted kozott? Mert itt nem a vilag rossz, meg gonosz, hanem te bujtal egy olyan alternativ valosagba, ami nem passzol a vilaggal. Probalod ravetiteni azokat a dolgokat, amiket szeretnel, mondjuk egy baratno, de allandoan pofara esel, mert nincs valosaglapja. Sokat vertek gyerek korodban? Azokra jellemzo az ilyen, amiket kijelentesz. Elakadtal valahol a tinidzser korod elott a fejlodesben es ezert kell kitalalnod eszmeket, szavakat, amivel haritani probalod a sebezhetoseged.

Csak szukseged lenne egy szakemberre.

inreallife 2020.09.01. 13:44:34

@midnight coder:
Ez csak azert problemas, mert az allamnak nem csak az a feladata, ami penzt termel. Legtobbszor penzt visz, megis erdemes kifizetni. Oktatas, egeszsegugy, sport, kultura. Ezek zabaljak a penzt, megis allami feladat. Amellett, hogy vannak teruletek, ahol a vallalkozoi szfera is betette a labat. A mertekerol meg a "kivalasztottakrol" lehet vitazni, de arrol, hogy tamogatni kell, arrol nem. Szerintem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 13:58:31

@inreallife:

Éppen liberális szokés a szavak értelmének maniplálása. Lásd magát a "liberális" szót. Amikor az ember azt mondja egy liberálisnak, hogy ellenzi a liberalizmust, erre a liberális sablonválasz "szóvalnem akarsz szabadságot", pedig a liberalizmus nem szabadságot jelent. Csak egy példa a sok közül.

Nincs diszharmónia nézeteimben, te érted félre az egészet (valószínűleg idrekt). Pl. az egyén nem klasszikus liberális eszme, sokkal régebbi, a klasszikus liberális eszme nem az egyén, hanem az, hogy az egyéni érdek fő helyre helyezése eerdményezi a legjobb társadalmat. Lám, ismét egy tipikus liberális csúsztatás.

Én sose alkalmazom a szókiforgatást, sőt rámutatok, amikor ilyet látok, pl. m,ostani kommentedben.

Valóságja mindenkkinek van, ez a világnézet. Nyilván világnélzetem abszurd liberális szemmel, de nekem me g a liberális világnézet abszurd.

Nem találok ki szavakat, csak ha ez szükséges nagyon.

Hol estem pofára?Hol adkatam el a fejldésben?

Gyrekkoromban megesett hogy vertek, egyes osztőlytársak, de az ellenem lévő banda vezérét még 1. osztály végén elvitték kskotrúak börtönbe. Akkor ez így menyt. S aztán nem vert senki, a volt banda tagjai is abbahagyták, meg már lettek szimpatizánsaim is.

Sikeres ember vagyok, ezt tisztáztuk.

Szociálisan tényleg analgdbéta vagyok, mint minden aspergeres. De megszoktam már.

15 éves korom óta folyamatosan van barátnőm.

Milyen szakemert javasolsz?

Egyéb kérdés? Mert ez eedig iszonyúan gyenge. SOkan próbáltak sarokba sozrtínai, eddig mindenki maga bukott el. Neked se fog menni, nincs mivel támadj, életem nyitott könyv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 14:04:12

@Hepci:

Ez alapvetően biológiai szükséglet, mint az evés és az alvás.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.09.01. 14:04:47

@fepe:
Kevés ennél gazdaságtalanabb tevékenységet lehet elképzelni, mint a magyar fociba önteni ezermilliárdokat.
Ennél talán még az jobb, ha Lőrincviktor ellopja, mert ott azért vannak foglalkoztatottak, legalábbis amíg működik az állami csecs szívása és nem kell megméretődni versenyhelyzetben (is).
A hobbista focistákat támogathatónak látnám, grundokat és ingyen betonpályákat köllene építeni, nem stadionokat a szarházi, semmit nem produkáló ún. élsportolóinknak.

midnight coder 2020.09.01. 14:08:19

@inreallife: A szórakoztatóipar rohadtul nem állam bácsi feladata. A tömegsport támogatása igen, de az élsportra egy fillért sem szabadna költeni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.09.01. 14:21:26

[Közbevetésként megemlítem, hogy tegnap írtam egy hozzászólást a Vincent-blogra a Gyurcsány vs. Vidnyánszky affér kapcsán. Talán még soha nem tettem ilyet, mert hát péniszfejeknek vélem a szerzőket.
No mindegy, a Gyurcsótányt felszopó Kettes nevű péniszfejnek megemlítettem, hogy Gyurcsótány 1 teljesen komolytalan, buggyant nárcisz, kár reménykedniük benne.

Él még a kommunizmus, mert azonnal kitiltottak. :DDD ]

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.09.01. 14:25:02

@midnight coder:
Lehet(ne) költeni, de arra, ahol teljesítmény van.
vannak sajnos sportágak, amik a piacról alig élnek meg, de vannak bennük magyar sikerek, ezeket lehetne támogatni.
Pl. egy Kozák Danuta azért kapjon annyi fizut valamilyen kerülő úton állam bácsitól, hogy mondjuk vegyen belőle egy középkategóriás autót nem tudom, hány olimpiai érem után.
Az NB-VI. osztályú focisták meg, akik nála többet keresnek mindenféle állami pénzt lopó kamucégek beiktatásával, takarodjanak a faszba dolgozni.

inreallife 2020.09.01. 14:28:04

@MAXVAL bircaman közíró:
Hat baratocskam, akkor mivel magyarazod, hogy neked mast jelent a siker szo? Mert ez nem ertelmezes kerdese, ahogy felvetetted korabban. Konkretan atdefinialtad a siker szot, a sajat szad izlese szerint. Amugy eleg kozhelyes bullshitet faragtal belole, altalanos fogalmakkal. Kackac. Szerintem nincs meg egy olyan ember, aki igy ertelmezne a sikert. Bargyu, nyalas es a valosagot sem fedi. Tobbre nem telt?

Vilagnezet. Tevedesben elsz, a kulonbozo vilagnezetek megfernek egymas mellett. Az alternativ valosagokkal van problema. Mert azzal ki akarod szoritani, jelen esetben a valosagot. Ra akarod eroltetni a te univerzumodat masokra. Nem fog menni.

En nem gondolom, hogy egy egy ilyen szelsoseges alaknak, mint te lenne baratnoje. Egyreszt olyan durva szorongasi tuneteid vannak, hogy csak na, hozzaszolni sem mernel egy lanyhoz, masreszt az a szinjatek, amit kepviselsz meg ferfi szemmel is devians, a noknek pedig kifejezetten taszito szokott lenni ez a megjatszott felmuveltseg, amit eloadsz. Okosnak akarsz latszani, de nem vagy az. Tavolrol sem.

Az aspergeres temaban, ismerek tobbet es, az egyik osztalytarsam is volt. Egyreszt sosem kerkednek vele, betegsegnek tartjak. Masreszt bar az atlagtol magasabb IQ-val jar, sok teruleten minuszt jelent, ebbol fakadoan tavol all toluk, hogy lenezzenek masokat. Harmadresztkerulik azt a fajta jelenletet, amit te a forumokon kepviselsz. Felolem lehetsz aspergeres, de szerintem ez is csak egy a vagyaid kozul, amivel a benasagodat probalod alcazni. A szocialis analfabetizmus legtobbszor nem egy betegseg kovetkezmenye.

Szakemberek kozul a pszichiater es a pszichologus johet szoba. Az elobbi inkabb a test elvaltozasaiban, folyamataiban ajanlott, tehat mutet es gyogyszer kombinacioval gyogyit, a masik inkabb a lelki bajokkal foglalkozik. En leginkabb ott latom nalad a problemat. Nagyon tultoltd a netes jelenleted, kenyszeresen keresed a konfliktust, fuggoseg is kepben van, ha ennyire erzed, hogy mindenhez hozza kell szolnod. A kommenteles az egy potcselekves. Aki sokat kommentel, az altalaban attol szenved, hogy ingerszegeny kornyezetben el, egyedul. Van olyan persze, hogy az ember raer, mert nincs munkaja vagy ilyesmi, de te pont nem ilyen vagy. Nem kapod meg a szerinted neked jaro figyelmet, mert pont ezert force-olod az interakciokat, epp ebbol gondolom, hogy baratnod nemhogy nincs, az eletben nem volt. Kozben meg folyamatosan bizonyitani akarsz, nem is szukmarkuan fenyezve a tevekenyseged. Ezert kerdeztem a sikert is toled, mert oriasi luzerseg arad beloled.

niemehrov 2020.09.01. 14:38:37

@inreallife: kiváló elemzés Ivánunkról! Egyébként autista a lelkem, de vannak más problémái is :)

fepe 2020.09.01. 15:03:56

@Hepci: Mivel nyilvánvaló, hogy semmit sem értesz hozzá, ezért nyilván ezen kár is vitatkozni tovább.

Nyilván mekkora hülyeség már fiatalokat kinevelni úgy, hogy a szülő fizeti a tagdíjat aztán 19 éves korában meg eladni 5-100 millió Ft-ért... de ha lenne 1-2 olyan klub az országban, aminek nem okozna problémát néhány milliárd Ft, akkor egy ilyen játékost meg tudna tartani az ország még 5-6 évig és akkor 1 milliárdért lehetne továbbadni. Szóval ez bombaüzlet, csak nem olyan aprópénzzel, ahogy nálunk csinálják sajnos...

fepe 2020.09.01. 15:07:51

@Hepci:

www.transfermarkt.com/fernando-gorriaran/profil/spieler/310744

600 ezer euróért megvették, 2,5 millióért eladták. 2 év alatt kerestek rajta 1,9 millió eurót...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 15:13:07

@inreallife:

A siker szó sok dolgot jelenthet, te állítod, hogy csak egyet. Szóval ezt magdnak mondd. Pont én írtam le neked mi a liberális siker: nagy vagyon, sok pénz, s azt is hozzátettem, hogy ebben az értelemben sikertelen ember vagyok. MIt nem értesz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 15:15:12

@inreallife:

Minden világnézet egyben alternatív valóság is. Szüval ebben is marhaságot írsz, Pl. egy kommunista és egy liberális ugyanazt az étzéki valóságot másképp értékeli, ez a két valóság ütközik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 15:23:01

@inreallife:

Látom, a nőket se ismered.

Ahogy a férfiaknak vannak csoportjaik, az egyik a magas, szőke nőket szereti nagy mellel, a másik az alacsony, feketéket, a harmadik az idősebbeket, a negyedik a nagyon fiatalokat, s még pár tucat csoport, ugyanúgy a nők is megoszlanak milyen férfit akarnak.

A sportos, vad, kalandos, nőcsábász férfit kedvelő nőknek nyilván érdektelen vagyok, de nem ez az egyetlen típus.

Arról nem is beszélve, hogy a feleségem kb. 90 %-ban egyetért velem politikai ügyekben, ő talán balosabb nálam gazdaságpolitikában, gyakorlatilag marxista, de a liberális demokráciát ugyanúgy elítéli.

Ki okos, nézőpont kérdése, liberális szempontból az okos, aki képes ismételgetni a liberális dogmákat mély átéléssel. Nyilván én nem vagyok ilyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 15:30:13

@inreallife:

S ki mondta, hogy az asperger nem betegség?

S megint marhaságokat írsz: ugyanis az asperger fő jellemzője a szociális interakció kellő fokának hiánya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 15:32:31

@inreallife:

"Szakemberek kozul a pszichiater es a pszichologus johet szoba.
"

Egyik se szükséges, mivel nincs ilyen betegségem.

Neked meg egy kis művettség kellene, a ballib megmondüemberek szajkózása mellett olvass, tájékozódj, mvelődj. Nem fog fájni, hidd el. A végén megláétod: Gyurcsány és Soros szava nem szentírás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 15:36:47

@inreallife:

"Nagyon tultoltd a netes jelenleted, kenyszeresen keresed a konfliktust, fuggoseg is kepben van"

Ezen az alapon hűtőszekrény függőségem is van, hiszen éjjel-nappal műküödik hűtúszekrény a konyhámban.

inreallife 2020.09.01. 15:39:25

@MAXVAL bircaman közíró:
Nem kell megsertodni birka, csak dumalunk. Latom meg mindig nem sikerult felfogni. Nincs olyan, hogy liberalis siker, meg liberalis okos meg a tobbi. Ezek a tevkepzeteid. Ahogy a baratnod is, ami mar a feleseged lett. Legkozlebb mondj be legalabb 2 gyereket is, emeld csak a tetet. Attol nem lesz hitelesebb a torzult onkeped.

Nem szoke nokrol beszeltem, hanem arrol, hogy a szelsoseges, vilagtagado nezeteid csak neked vonzoak, masoknak nem. Attol, hogy luzer vagy es egy alternativ valosagba menekulsz, masok oda nem tudnak kovetni. Az a te elkepzelt eleted, ami valojaban nem letezik. Ha lenne ilyen, akkor nem tudnal ott ulni naphosszat a gep elott a birkahangod terjeszteni. Igazabol annal szanalamasabbat, mint behazudni egy komplett csaladot kevesebb dolog van. Lehetne csaladod, de ne haragudj en kizartnak tartom, nemhogy azt, hogy egy no megmaradjon melletted 2 percnel tovabb, hanem azt, hogy emberek kozelebe tudj menni anelkul, hogy azok menekulnenek toled meg a nezeteid elol.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 16:21:02

@inreallife:

MInek sértődnék meg. Ez jó multaság. Átlag kéthvaontab megjelenik egy hozzá hasonló bértrolll, s belém próbál kötni. Aztán mind eltűnnek mint a kámfor dolgavégezetlenül.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 16:23:44

@inreallife:

A feleségem a barátnőm.

S éppen 2 gyerekem van ténylegesen is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 16:26:08

@inreallife:

"szelsoseges, vilagtagado nezeteid csak neked vonzoak, masoknak nem"

Komolyan hiszed, hogy beszűkült liberális vilégképed az egyetlen létező?

"Az a te elkepzelt eleted, ami valojaban nem letezik. Ha lenne ilyen, akkor nem tudnal ott ulni naphosszat a gep elott a birkahangod terjeszteni."

Eleve számítógépes a munkám.

"Igazabol annal szanalamasabbat, mint behazudni egy komplett csaladot kevesebb dolog van."

A Föld meg lapos, csak a fasiszták kereknek hazudják.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2020.09.01. 16:40:18

@fepe:
Honnan gondolod, hogy nem értek hozzá? A focihoz értéshez milyen végzettség kell?
Az "eredményeket" látom. És a betolt mérhetetlen pénzt is látom, amit sokkal értelmesebb dolgokra lehetett volna költeni, ha a bonsai padisah nem éppen a fociba lenne szerelmes.
Egyébként pedig lehet álmodozni, ha például évente nevelnének a magyar klubok ezer kis Messit, ez lenne a népgazdaság sikerágazata.
Aztán felébredsz, és a kacsód langyos húgyban ázik éppen...

inreallife 2020.09.01. 18:20:36

@MAXVAL bircaman közíró:
Nekem is szamitogepes a munkam, de ez nem azt jelenti, hogy 7/24-ben tolom az alternativ valosagrol szolo eszmeimet a tobbi ember arcaba. Van mas szorakozasom is. Az, hogy lealltam veled egy diskurzusra, azt ne munkanak fogd fel, hanem felebarati szeretetnek, hatha osszeszeded a batorsagodat es mersz segitseget kerni. Ha elsz vele, akkor elsz, ha nem, akkor pedig marad ez az egyetlen oromod, luzerkedhetsz tovabb. Te valami harcnak gondolod ezt, a szavaidbol itelve, de az, hogy otthagynak, mert remenytelenulen eset vagy, az nem azt jelenti, hogy te gyoztel es eszmeid hibatlanok. Azt jelenti, hogy nemcsak szanalmas vagy, hanem kimerited azt az idokeretet, amit rad tudnak szanni masok. Valoszinuleg ertekesebb az idejuk annal, mintsem egy vaknak magyarazzak a szineket. Tudom, hogy erre is tudsz irni libsizo valaszt, de azert gondolkodj el, hogy mit ertel el az eletben, es mit gondolnak rolad masok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.09.01. 19:25:53

@inreallife:

Ez van, ez elbuktad, gazdáid elégedtelek lesznek veled. Segítségre neked lesz szükséged.

fepe 2020.09.02. 08:50:43

@Hepci: Senki sem nevel ezer kis Messit a világon. Az eredményeket nézve, meg Gulácsi BL elődöntőt játszott. Az értéke kb. 1 milliárd Ft. Nem kell Messi. Neveljen ki minden megyeszékhely 2-3 évente 2-3 Gulácsit és lehetőleg tartsa is addig az országban (ez a nehezebb feladat), amíg már 1 milliárdot ér a piacon.
Nyilván vannak olyan utánpótláscentrumok, akiknek ez sikerül és vannak amelyeknek nem. Ezen kellene változtatni. És az állami támogatást aszerint osztani, hogy melyek a sikeresebbek és melyek nem. De az, hogy az egészet szántsuk be és vessük be búzával, az nagyon maradi gondolkodásra vall, mert érdekes módon a világ 200 országa közül egyik sem ezt az utat választja.

6.Lenin 2020.09.23. 20:24:15

Mit lehet nyerni, ha a másik kommentelőről a lehető legpontosabb jellemzést tudnám írni?

Feszt görcsötök ezen. A TG már lélektannal, jellemrajzolással (is) foglalkozik?
A politikai elemzés már totál becsődölt nála?

Még a végén kénytelen leszek elolvasni a posztot is.
Vagy felesleges?

A foci sajnos már régen nem érdekel. Mi az igazi téma?

6.Lenin 2020.09.23. 20:38:47

Elolvast5am, és sok év után most 1etértek a poszt írójával.

Ha minden jól megy, a választás másnapján talán megláthatjuk, hogy ki nyert. és milyen arányban. ami meg utána jön, azt talán még az Isten se látja előre. Azt majd úgy 1-2 évvel a választás után talán, vagy még akkor is túl korai lesz véleményt mondani róla.

Minden estere a 22-es választás érdekesnek ígérkezik (mint eddig szinte mind).

kincsőrző 2021.08.01. 10:33:24

Jéé... ezen a blogon olykor akadnak még posztok?

"tudom, hogy mennyivel szebb azt mondani: nem, nem ez a fontos, hanem az, hogy miben lenne más, hogyan működne, mit tenne egy, a maitól eltérő összetételű kormány. Igen, ezek is érdekes kérdések – lennének, ha az ellenzéknek lenne esélye választást nyerni. Az alapkérdés azonban a következő választásig az, hogy lehet-e esélye."
Ott elhibázott az érvelés, hogy a választók jelentős részének az úgymond "demokratikus ellenzék" portékája nem kell, a progresszív SZJA-tól a queer ideológiákig.

A hogyan működne bizonyos aspektusokból nyilvánvaló, és a fentiek mentén alapvetően meghatározza, mire van esélye egyes ellenzéki pártoknak. Épp azért nincs esélyük, mert tudni, mit csinálnának, ezért nem elég azt nézni, van-e esélyük, mert maguk választják azt az irányt, amin jó eséllyel nincs, figyelembe véve a magyar demográfiát is.

(Na jó, esetleg ide nem értve a Mi Hazánkat és a Magyar Kétfarkú Kutyapártot, arról, hogy ők mit csinálnának kormányon, viszonylag keveset tudni.)
süti beállítások módosítása