Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
21:57

Szili Katalin zászlót bont – írják a lapok. A volt házelnök sajtósainak azt is sikerült elérniük, hogy az újságok hozzátegyék: a szervezőket is meglepte, hogy a "Szövetség a Jövőért" mozgalomhoz milyen sokan csatlakoztak. A szocialista politikus, akinek a neve számtalan, a pártrendszert átalakító kombinációban felmerült már, igyekezett gyorsan világossá tenni: mindez nem jelent pártalapítási szándékot, politikai jövőjét továbbra is az MSZP-ben képzeli el.

De vajon miért nem teszi meg ezt a lépést – a kilépést - Szili Katalin? Miért nem jön létre Szili-párt? Racionálisan gondolkodva állítható: ennél alkalmasabb pillanat feltehetően nem volt még (bár még lehet), hogy az MSZP-ben csalódott szavazókat megszólítva egy új baloldali párt alakuljon. Szili ráadásul talán a leghitelesebbnek látszó vezető szocialista politikusa lehetne ennek a fordulatnak.  Bár riválisai időnként szeretik lebecsülni, a hatalmi játszmákban messze nem tűnt ügyetlennek. Az elmúlt években az MSZP-s vezérkarban politizálva és a szocialista kormányok szinte minden fontos javaslatát megszavazva is képes volt belső ellenzékinek, lényegi kritikusnak mutatni magát. Patikamérlegen adagolt hinta-nyilatkozatai, az őt támogató tanácsadók jól időzített, elemzésnek nevezett baráti publikáció mind segítették ennek a képnek a megrajzolását és állandó fényezését. Szili viszonylag magas népszerűsége – ami legalább annyira volt köszönhető házelnöki pozíciójának (érdekes lenne kipróbálni, hogy mondjuk frakcióvezetőként is ugyanezt gondolta-e volna róla a közönség), mint tudatos szerepformálásának – szintén kiemeli őt a jelenleg közutálatnak örvendő MSZP-s garnitúrából. S bár a pécsi időközi választáson kiderült, hogy mindez édeskevés, a győzelem esélyét nem adja meg, de arra esetleg alkalmas lehet, hogy a süllyedő hajóról időben távozva képes legyen az önálló megkapaszkodásra.

Talán a bátorság hiányzik, talán a hűség erős – személyes okokkal egy elemzés, amely nem csupán a politikus fejébe nem lát bele, de a szívét sem tudja megnyitni, nem sokat tud kezdeni. Lehet, hogy ezek a személyes motivációk a döntőek, én azonban most egy strukturális okra hívnám fel a figyelmet. Korábban már utaltam rá, hogy a magyar pártrendszer bekerülési küszöbei (elsősorban a választási rendszer szelekciós mechanizmusaival, de más elemekkel is) komolyan megnehezítik a pártszakadásokat. Ha körbe tekintünk a régióban, meglepve tapasztaljuk, mennyi új politikai erő született az elmúlt években, s elsősorban nem a nálunk gyakran hiányolt zöldmezős megoldással, vadonatúj, politikus még soha nem volt típusú szereplőkkel, hanem a gyakori pártszakadások és kilépések következtében, profik irányításával. A pártokon belüli konfliktusok gyakran végződnek így: akik nem tudnak együtt élni a belső ellenzéki hervasztó szerepével, távoznak és megmérettetik magukat önállóan. Időnként annyira sikeresen, hogy a következő választáson anyapártjaikat is megelőzik a szakadárok. A balti országokban már normális pártnevet is nehezen találnak az új politikai erők, a szokásos megnevezéseket a gyakori pártalapítások során mind elhasználták.

Nálunk azonban más a helyzet, a tekintélyes belső ellenzékiek – bármelyik pártról is beszéljünk – rendre bent maradnak (hacsak ki nem zárják őket – lásd MDF-modell), s vagy reménykednek a szerencse forgandóságában (Fodor éveken át az SZDSZ-ben), vagy beletörődnek abba, hogy pártjukban soha nem kerülhetnek az élre (Pokorni évek óta a Fideszben). A választási rendszer valóban nem könnyíti meg a döntést, hiszen egy új politikai formációnak szinte azonnal jelölteket kell találnia, ajánlószelvényeket kell gyűjtenie, s mindehhez szüksége van az országos médiajelenlét mellett helyi pozíciókra is. A Szili-párt tehát a névadón túl rögtön további 175 „kisszilit” igényelne az egyéni választókerületekben, ez tényleg hihetetlen erőfeszítéseket és anyagi erőforrásokat igényelne. S ha talán az előbbi akarattal még teljesíthető is, rögtön itt vagyunk a lényegnél: a pénznél. A magyar pártfinanszírozás jelenlegi rendszere egyszerűen nem teszi lehetővé, hogy a pártrendszerben ilyen típusú innovációk szülessenek. Akkora rizikót vállal az, aki otthagyja a finanszírozási kartellben kényelmes helyzetben lévő pártját, és a teljes bizonytalanság irányába lép, hogy józan ésszel ez a döntés egyszerűen nem hozható meg. Sikertelen, a pártokból kibukott politikusok könnyen kockáztathatnak, de talán nem meglepő, hogy az általuk létrehozott pártok soha nem lesznek sikeresek. A „bevett” pártokból kilépő erős emberek pártjai azonban szerintem nem lennének esélytelenek; addig azonban nem jöhetnek létre, amíg sokkal jobban megéri elfoglalni a belső ellenzéki komfortos pozícióját (rendszeres médiafigyelemmel, biztos pozíciókkal, komoly juttatásokkal), mint a vezető szerep csábító ígéretével hirtelen a pártfinanszírozás kapuin kívülre kerülni, ahol kizárólag a következő választás eredménye dönt a (sok) mindenről vagy a (tényleg) semmiről.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr831530503

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mozgalom: Szili rövid jövője 2010.09.08. 11:52:59

A párton kívül nincs élet. És a párton belül is alig van. Nehéz dilemma.Persze Szili Katalin úgy véli, megoldja. Amikor válság jött a Magyar Szocialista Párt életében (azaz az elmúlt tíz évben szinte folyamatosan), jobbára kívülről találtak valamilyen ...

Trackback: Parlamenti szivárványt 2009.11.17. 16:02:19

Érdemtelenül elsiklott felette a média jelentôs része, de egy magánszemély népszavazást kezdeményezett arról, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési választásokon mandátumhoz jusson a pártlista, ha az azt állító párt területi listái elér...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sandorjeno · http://uzletietika.blog.hu/ 2009.11.16. 22:28:52

Nemrég éppen Lányi Andrással olvastam egy interjút, amelyben azt mondja, hogy olyan, mintha Magyarországon 90-ben lett volna az utolsó olyan pillanat, amikor pártot lehetett alapítani. Egyszerűen akkora infrastruktúrális és anyagi befektetés, amit szinte lehetetlen ezeken a finanaszírozáis karteleken kívül megoldani. Bár Tölgyessy többször is azt állította az elmúlt időben, hogy akár lenne is pénz, hogyha meg lenne az a szellemi tőke, ami egy párt alapításához kell....

Mezőbándi 2009.11.16. 22:37:51

Mint a viccben:

- Nahát, tényleg roppant gyönyörű a fiatal feleséged, Kohn. De nem zavar, hogy fűvel-fával megcsal?
- Tudod Grün: jobb csendestársnak lenni egy jól menő boltban, mint vezérigazgatónak egy csődben.

Peter252 2009.11.16. 22:40:14

Szerintem Szili Katalin igazán csak a szélesebb közvéleményben bizonyos részében volt népszerű, vagy főleg az ellenzéki közvéleményt nézve..., de a pártjában sosem volt meghatározó, erős ember és nem volt és nem is népszerű, már ami az mszp tagságát és szavazóbázisát, főleg kemény magját nézve.
Ez talán abból ered, hogy Szili többször konfrontálódott Gyurcsánnyal,..ami bizony nem jó pont a párt bázisát tekintve, mert Gyurcsány pár éve is és most is a vitathatatlanul legnépszerűbb ember a párton belül és a párt szavazóit tekintve. Viszont ez a konfrontálódás sosem ment kenyértörésig, mindig Szili hajlott meg és megszavazott mindent...
Akkor Szili tudta, látta, ki az úr a háznál.
Véleményem szerint ő sosem lesz meghatározó, erős ember a párton belül és ha kivállna és önálló mozgalmat alapítana , kb, Pozsgay-Szűrös sorsára jutna,..egész egyszerűen nem népszerű a baloldali szavazók közt, ezek a szavazók még mindig Gyurcsányt imádják, őt tartják igazi vezérüknek.

Summa summarum: az mszp-ben(és talán az egész baloldalon) az lesz majd , amit Gyurcsány Ferenc akar, ez az ő pártja, és ő utánna fog menni a balliberális oldal, és a balliberális szavazók is. Neki megvan a kellő gazdasági, anyagi háttere és bizony karizmája is , hogy vezéralak maradjon, ő fogja az elkövetkező években meghatározni, mi lesz a baloldalon.
Akárki akármit mond, a jövőben is bizony Fidesz- Mszp vetélkedés és Gyurcsány -Orbán párharc fogja meghatározni az elkövetkező legalább 10 évünket.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.11.16. 22:43:51

Szilinek választási pártot kéne csinálnia, majd körzetenként megtalálni egy-egy hiteles, baloldali civilt, végső esetben maszop tagot.

Meg lehet csinálni. Kupa annak idején kb. 3 hónappal a háta mögött majdnem bevitte a kupolásba a Centrumot.

6.Lenin 2009.11.16. 22:51:23

Tulajdonképpen minden tisztázva lett a posztban és sandorjenő hozzászólásában,miért is nincsenek új formációk.
Talán csak annyit lehetne még,a vezérek már a helyükön vannak.

Nem látok olyan vezért,aki sereget tudna vezetni,jobban mondva,akit seregek követnének.
Szili K. csak délibáb volt,a pécsi választás visszahozta a földre.

Pénz és szellemi tőke,IGÉNY is lenne(szocdem,liberális pártokra)

Ki lenne a vezér?

6.Lenin 2009.11.16. 23:06:26

A történelmi pillanatok mindig "kitermelik" a vezért is.
Helyzet kell.Érdekek.Érdekcsoportok.
A vezér is megszületik.
Legalább is eddig mindig így történt.
Sok ezer éve.

Peter252 2009.11.16. 23:07:34

@malac69 gerinckutató blogkalandor:
Szili nem népszerű a baloldali szavazók között, hallgatom néha a "drágajóbolgárurat" és bizony a betelefonálók enyhén szólva se szeretik,...a balos szavazóknak még mindig Gyurcsány az isten.

Szili egy önálló mozgalommal semmi jelentős szavazatot nem kapna, kb,annyit mint 2002 ben Szűrös a valami új szocdem pártjával, gyakorlatilag semmit, ..0,7 % ot...

6.Lenin 2009.11.16. 23:16:40

Mennyivel lennénk előrébb,ha lenne Mo-on..

50 drb szocialista 22,5 liberális,45 kisgazda meg hasonló pártocskáknak nevezett családi kisvállalkozások?

Segítene ez valamit?

bioLarzen 2009.11.16. 23:18:55

@malac69 gerinckutató blogkalandor:
"Kupa annak idején kb. 3 hónappal a háta mögött majdnem bevitte a kupolásba a Centrumot. "

Szia,

azért, ahogy emléxem, több volt az 3 hónapnál, és az a 3,9% elég messze volt a küszöbtől - bár kétségkívül szép próbálkozás volt...

@6.Lenin: Szili pécsi eredménye szerintem nem tekinthető egyértelmű kudarcnak - legalábbis az MSZP akkori országos "népszerűségéhez" mérten. Nem nyert, sőt, még csak mexorongatni sem tudta az ellenfelét, úgyhogy, persze, azért összességében kudarc volt - de egy olyan kudarc, ami senkit sem lepett meg, aki nem elvakult szocialista-párti vagy a helyzettel nagyon nem tisztában lévő, esetleg menthetetlenül optimista MSZP-szavazó.
Kábé, mint a magyar válogatott a most zárult VB-selejtezőkön: összességében ott végeztünk, ahol nagyjából sejteni lehetett, de voltak olyan részsikereink, amik miatt azért pozitívabb volt az összkép, mint eddig mostanában.

Bárkit kérdeznék, aki tudja a választ: miért tudtak a posztban említett módon új pártok kialakulni a térség más országaiban a belső ellenzékekből - a többi volt szocialista országban rendben van a pártfinanszírozás? Tleg nem tudom, ezért kérdezem :)

bio

bioLarzen 2009.11.16. 23:20:19

@Peter252: Rosszul emlékszem, hogy a közvéleménykutatások szerint Szili a saját pártjának hívei körében is a népszerűbbek közé tartozik?

bio

is 2009.11.16. 23:23:06

a pártalapítás lehetősége elmúlt. 2008 őszén, legkésőbb idén tavasszal lehetett volna reménnyel új párt építésébe kezdeni (LMP pl.).

egy erős ember, és egy, a jelenlegi anyapárttal vetélkedő másik halálra van ítélve. de ha egyszerre lépne Pokorni, Bokros, Fodor, Rogán stb., és együtt csinálnának egy új centrista pártot, na az robbanna. de mint már mondtam, csak legközelebb.

Peter252 2009.11.16. 23:25:30

@bioLarzen:
Általában a pártok jelenleg nálunk karizmatikus vezetők, erős emberek, személyiségek köré épülnek.(Legalábbis a sikeresek.)

Például az LMP-nek nincs arca, diffúz, arctalan megjelenésű, ezért szerintem nem lesznek sikeresek jövőre, mert nincs "arcuk".

Ma hazánkban a 2"erős ember", egyértelműen Orbán és Gyurcsány és ez lesz még jó 10 évig szerintem, ők bármilyen nevű pártot magas népszerűségre tudnák vinni.

Pl. Ha holnap Gyurcsány alapítana egy "Zöld Merőkanál" nevű pártot, az jövőre legalább 20 % al bent lenne a parlamentben, mert az összes balos szavazó menne Gyurcsány után és a mai mszp kiesne 2 % al a parlamentből...:))

Arivistus 2009.11.16. 23:26:03

És ha valaki megcsinálná, akár Szili akár más, akkor kaphatna a színfalak mögötti segítséget a Fidesztől.

Emlékszünk Gyurcsányra, az egész országban ő volt a leggyűlöltebb politikus, de ő ezt a gyűlöletet is fel tudta használni. Rátámadt a Jobbikra, fasiszta veszélyt, barna esőt emlegetve, és ezzel százezreket küldött át a Fidesztől a Jobbikhoz. (Az más kérdés hogy objektív etnikai problémák miatt később az MSZP-től is mentek át szavazók a radikális jobb oldalhoz, de erről ő max közvetve tehet.)

Számomra már régóta nagy kérdés, hogy a Fidesz miért nem másolja le ezt a Piszkos Fred taktikát. Hiszen aki ezek után még mindig MSZP-s az olyan mértékben MSZP zombi hogy soha az életben nem fog egyetlen jobb oldali pártra sem szavazni. Viszont egy másik bal oldali pártra talán átszavazna.

Nem kell hozzá túl nagy innováció: Orbán (balról nézve: A Sötétség Seregeinek Vezénylő Tábornoka) kiáll az újságírók elé és azt mondja: Kérem az X párt jobban hasonlít az MSZP-re mint az MSZP saját magára; Az X párt a gyűlöletes Gyurcsányizmus igazi örököse... stb stb

Szóval azt hogy egyedül nem tudja megcsinálni az OK. De ha kap egy ilyen "támadást" a gyűlölt ellenségtől akkor már komoly esélye van.

NAR 2009.11.16. 23:35:47

@bioLarzen: A Wikipédia szerint (ha jól látom) a visegrádi és balti országok közül csak Litvániában és nálunk vannak egyéni választókörzetek, a többieknél csak listás szavazás van, nem kell Bivalybasznádon is alapszervezetet alapítani és kopogtatócédulát gyűjteni, ha jól sejtem.

6.Lenin 2009.11.16. 23:40:23

@bioLarzen:

Én nem arról írtam Szili választási eredménye kudarcnak tekinthető-é vagy nem.
Éveken keresztül a "legnépszerűbb" politikus volt és ebből hamis következtetést vontak le.

Véleményem szerint ez 1 magyarázat is lehetne,miért is alakulnak máshol új pártok.Az előző vezetők nem voltak igazán VEZÉREK.

Nálunk én abban látom a hibát,nagyon erős egyéniségek vezetik jelenleg a két nagy pártot és szinte elképzelhetetlen az időleges félreállásuk,mert nincsenek akik a helyükre léphetnének ,anélkül,hogy a párt szétesne.

Nálunk csak érdekpártok vannak,ahogy TG is írja,ellenkeznek időnként,de félnek a kieséstől ezért inkább megalkudnak a párton belül.
Pl. Karsai,nagy cirkusz aztán szépen mindent megszavaz.

Máshol talán néhány erős,de nem vezéregyéniség hamarább alapít új pártot és könnyebben talál támogatót is.Könnyebben követik a pillanatnyilag népszerűbb vezetőt.

GyF és OV mellett nehéz lenne felépíteni hasonló ideológia mentén egy pártot.
Gondolom én.

Peter252 2009.11.16. 23:59:58

@6.Lenin: Ez sajna, mint fentebb írtam, még jó 10 évig így lesz, a két erős ember Orbán és Gyurcsány, és ők küzdenek majd itt még sokáig..

Ez a két ember nagyon karizmatikus, domináns személyiség, nem hiszem, hogy egy ideig ez változna,..a többi kis párt mellékszereplő lesz.

De a kis pártok közül is csak az mdf és a jobbik fog fennmaradni, .. az LMP szerintem a Centrum sorsára jut, eltűnik, túl amatőrök.

Az MDF átveszi a liberálisok szerepét, amolyan technokrata gyűjtőpárt lesz, mint a német FDP, kb stabilan 6-8 akár 10 % os eredményekkel.

A Jobbikot meg szerintem túlbecsülik, ők max. 5-6 % ékot érhetnek el, de azt se tartom elképzelhetőnek, hogy nagyon magas részvételnél 4 % körül kiesnek jövőre a parlamentből.

Én ma 3 biztos parlamenti pártot tippelek jövőre: 1. Fidesz 2 . Mszp. és a 3. MDF

on the other hand 2009.11.17. 00:02:45

fel lehet tenni máshogy is a kérdést: van-e esélye az MSZP-nek szakadás nélkül?

statez 2009.11.17. 00:23:08

Hogy miért nincs Szili-párt, elhanyagolható kérdés, sokkal fontosabb, hogy miért nincs egyáltalán baloldali párt...

rockjano 2009.11.17. 01:05:13

@statez: Ne izélj már statez, 2 nagy baloldali párt is van. Egy ilyen kicsit konzervatív kicsit keresztény (de nem nagyon) alapvetően kispolgári alakulat amit fidesznek hívnak és van egy szélsőbaloldali majdnem kommunista, vagy egy kicsit fasiszta (a kettő majdnem ugyanaz) azt meg jobbiknak.

Meg van mégegy az mszp amelyik a kicsit liberális kapitalista felfogás és a szélsőségessen demagóg szocialista felfogás közt ingadozik.

Tehát jövőre 3 baloldali párt lesz a parlamentbe (esetleg az mdf kicsit bezavarhat a képbe de szerintem sok esélye nincs)

Jövőre kezdődik a szocializmus magyarországon ami még nem volt (a kádár rendszer egy alapvetően konzervatív államkapitalista történet volt szociális mázzal leöntve aki átélte mint én tudja).

Érdekes kisérletnek leszünk tanui, én már alig várom :-)))))

rockjano 2009.11.17. 01:08:16

Múltkor volt a TV-ben egy műsor hogy mik voltak Szálasi elképzelései a jövőről, ha megerősíti hatalmát.

Barátom az tényleg gyakorlatilag kommunizmus, mindenki kap mindenki dolgozik stb... kicsit több történelmi felhanggal egyébként semmi különbség.

Van persze egy kicsi gond, az hogy gazdaságilag életképes szocializmust még nemigen csináltak (bár ott a skandináv példa ???!!!) szóval érdekes idők jönnek.

kulalak 2009.11.17. 01:23:33

En ezt nem tudom elegszer mondani bar mar nem is erdekel. Ez a no egy SENKI. Soha nem volt pozicioban es sohase volt nepszeru. Nincs mit kotni a nevehez. Alig nyert a pecsi korzeteben meg 94-ben talan ket szavazattal, azota meg listan van. Kepernyore valo szep neni ures fejjel. Eltunik a sullyesztoben, joggal.

Alternatív 2009.11.17. 02:19:22

Én már régóta figyelem ezt a népszerűség-dolgot. Ki nyilatkozott a legutóbbi közvélemény-kutatás óta? Mindegy, hogy jót vagy rosszat, okosat vagy marhaságot. Egyszerűen darab-darab. Aztán mikor megjön a közvélemény-kutatás eredménye, akkor össze lehet vetni: aki nyilatkozott az elmúlt időszakban, az veszt, aki csöndben maradt, az nyer.
Mondom, ez szinte teljesen független attól, hogy okosat vagy ostobaságot nyilatkozott az illető.
Fogadni mernék (mostanában nem néztem), hogy a fél évi csönd alatt Gyurcsány is nyert pár pontot. Orbán viszont többször megszólalt mostanában, neki veszítenie kell(ett) valamennyit.

há zé · http://indafoto.hu/hhzz 2009.11.17. 03:14:45

Óbazmeg!
Én komolyan azt hittem, a netes kultúra terjesztőjéről, az antifasiszta bloggerek példaképéről, szilly lacikáról írsz... :D

mizrolist 2009.11.17. 07:47:41

@rockjano: van benne valami, csak épp én pl. nem szeretem, ha rajtam kísérleteznek :)

Csótányfutam 2009.11.17. 08:07:25

Hibás következtetés azt hinni, hogy Szili nem népszerű a pártján belül. Nem olyan "nagyhangú", mint férfi politikustársai, de nagyon erős. Minden párttag számára kompromisszum nélkül elfogadható. Persze egy saját párttal már nem biztos, hogy bármire is menne.

Bozdurgán 2009.11.17. 08:16:06

Az a baj, hogy az MSZP-ben regnáló politikusok zöme folytatja a régi rendszerben szerzett rossz beidegződésű kamarillapolitikát.
Most komolyan tud bárki mondani 1 olyan nevet a hatalomra pályázók közül akik BÁRMIT letettek az asztalra az elmúlt 10 évben? semmi, csak a berkeken belüli háttéralkuk,bandázás, sunyi politika és ennek a kiemelkedő képviselője maga Szili.
És maga 23Millió román Laci bácsi is ezt a vonalat viszi. Az MSZP szavazóit ez a vonal nem fogja aktivizálni, az MSZP szavazóit egy dolog lenne képes megint összerántani, ha nem maradna 1 ember sem a gyurcsány-hagyó-bajnai érából a szinpadon.
Kár hogy jeneleg nincs 2. vonal az MSZP-ben köszönhetően Ferinek, meg Ildikó néninek:)

impulzusmoduláció 2009.11.17. 08:19:11

Az időpont most kb. alkalmas lenne még a pártalapításra.A bátorságon és a helyi jelölteken kívül kellene még hozzá 10-15 országosan ismert, hiteles baloldali arc ( van még ennyi?) akik a bukást is bemerik vállalni.Plusz kb. 3-4 milliárd Forint.Persze ha betudna jutni a parlamentbe szerintem ezt vissza is lehetne szedni a rendszerből.

Kalmár 2009.11.17. 08:31:50

Régebben is csodálkoztam, hogy a szociknál nincs komoly kiugró.
Logikusnak tűnik a finanszírozási biztonság, mint megtartó erő.
Ezzel együtt ennyi milliárdosból akadhatott volna valaki akinek szemet szúr a lehetetlen helyzete a szociknak. De semmi.

Az összeesküvés elmélet kedvelőinek: Vajon Szilvásy kikről gyűjtögetett adatokat?

6.Lenin 2009.11.17. 08:33:19

@Peter252:

A tippemet már leírtam az előző posztok valamelyikében.

1.Fidesz
2-3. Jobbik,MSZP (talán ebben a sorrendben)
4.MDF,mint gyűjtő párt , összegyűjti a más pártból kipotyogottakat.

Lesz még néhány új formáció is,de ezek szerintem most az MSZP helyzetét fogják gyengíteni,kisebb mértékben a Fidesztől is vesznek szavazatokat.Esélytelenek.

Bozdurgán 2009.11.17. 08:35:43

@impulzusmoduláció:

na ja , csak ki szavazna rá?
ez a jelenlegi 10% az akkor is az MSZPre szavaz, ha engem jelölnének.
A vesztesek radikalizálódtak ők a csendben a jobbikra szavaznak,az elkeseredett emberek nem fognak Szilire szavazni, kevés valódi bal oldali szavazó marad neki, jobbról meg zár Dávid Ibolya , a maradékra meg hajt az LMP, SeresMari, az SZDSZ utódszervezetei.
Szili egyszerűen nem vezető típus szerintem ő nem képes "lángolni" magával ragadni, inkább csak kiegészíteni képes egy valódi vezetőt.

BÖRTÖNBE AZ MSZP-SZDSZ-SZEL!!! 2009.11.17. 09:11:41

Na már megint

a zeMeSzPéről írsz

Gabikám?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Te nem unod még?

Lesszarromm a zeMeSzPét!

Mercer395 · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/gazdasagi-informatikus.php 2009.11.17. 09:56:10

@6.Lenin: "Mennyivel lennénk előrébb,ha lenne Mo-on..

50 drb szocialista 22,5 liberális,45 kisgazda meg hasonló pártocskáknak nevezett családi kisvállalkozások?

Segítene ez valamit? "

Nem kéne ennyinek lennie, de az mindenképpen jó lenne, ha több párt lenne (és minél színesebb lenne a paletta), mert csak a blogokat olvasgatva, meg ismerősökkel beszélgetve én úgy látom, hogy százezrek vannak kvázi "párt nélkül".

Ezt az űrt jó lenne, ha értelmes pártok töltenék be. bár egy Szili-féle pártot nem sorolnék ide... Új arcok kellenének, akik hitelesek. Ilyet nehéz találni, és még ha lenne is, akkor sem tudna sikereket elérni, mert jól ki van ez találva, hogy ne nagyon legyenek új belépők...

ablak estefelé 2009.11.17. 11:14:14

Szerintem ez az egész Szili-kérdés vakvágány.

Egyrészt egyetértek azokkal, akik szerint a nem-mszp szavazók kisebb elutasítása miatt népszerű főleg. És innen sosem fog szavazatokat szerezni, szóval egy önálló, a népszerűségre alapozott indulás szerintem egyértelmű kudarc lenne (volt: Pécs).

Másrészt viszont én - mint átlag feletti politikafogyasztó - egyáltalán nem látom rajta a belső-pártellenzékiséget. Nem jut el hozzám az üzenete, csak egy-két hírben és blogban olvasom, hogy állítólag tökösen szembenáll.

De sajnos a választást nem én, nem is ennek a blognak az olvasói és még csak nem is az internethasználók döntik el. És ha én nem látom, akkor vajon mennyire látja ezt az állítólagos szembenállást egy átlagos választó? Semennyire.

Zoltchy (törölt) 2009.11.17. 12:24:55

@ablak estefelé:
Harmadik bekezdéseddel vitatkoznék.
A választást (sajnos - nem sajnos) te, ennek a blognak a választásra jogosult olvasói, a választásra jogosult internethasználók és még sokan mások döntik el.
Nem egy személyben, nem külön-külön, hanem együtt, 10 millióan.
Ezt nevezik demokráciának.

6.Lenin 2009.11.17. 12:56:54

@Mercer395:

Szerintem a Parlamentben nem sok kis pártra,hanem két oldalra.akik a választásokon elért eredményeik alapján megbíznának a kormányzással,lehetne szavazni.

1. párt lenne a hupikékek
2.párt a türkizkékek.

Ezek a pártok a hozzájuk közeli ideológiák alapján összefognák a kisebb pártocskákat.Természetesen egyenrangú tagok szövetségeként.

ezek a pártok otthon a mosókonyhában megvitatnák,kialakítanák a közös álláspontjukat.A parlamentben már csak ez jelenne meg a másik oldal álláspontjával szemben.

A mutyik,zsarolások, a mosókonyhában dőlnének el.A nagyérdemű ki lenne hagyva.
Hiszen alkuk nélkül nem megy,nem is fog.Természetesen a köztörvényes bűncselekmények kitárva,büntetve.

A civakodás a nagyérdeműt nem érdekli.A választók "csak" emberi módon szeretnének élni.

Meg lenne oldva a sokszínűség is és a felesleges maszlagok a háttérben zajlanának.

Vége lenne a bal-,jobb oldal nevezetű faszságnak.
Mert ami jelenleg zajlik ilyen megosztás címen Mo-on az már igen csak röhej.
Szélsőjobbnak nevezett valami tulajdonképpen baloldalibb,mint a magát baloldalinak nevezett,szintén valami.Nem beszélve a többi zagyvaságról.Mit jelent jelenleg Mo-on a liberalizmus?Volt itt liberális párt?
Lószart mama!

6.Lenin 2009.11.17. 13:05:55

bocs:

akik a választ....=akiket a vá....

1.párt... természetesen oldal.
2.oldal.

Ezek a pártok =ezek az oldalak

Természetesen lehetne vidámabb nevet is kitalálni.Nem az elnevezés a lényeg.

Dezsőjóska 2009.11.17. 13:23:31

Szili Katalin IQ gyenge. Nem tudom, hogy lavírozik a párton belül, majd besírok amikor nyilatkozik. A szervezéshez ész is kell.

Bozdurgán 2009.11.17. 14:02:45

A pécsi választások előtt a zindexen volt egy videó ahogy elvegyül a tömegben. akkor lett végleges a döntésem, ez a nő nem alkalmas semmilyen vezetőnek.

impulzusmoduláció 2009.11.17. 19:52:09

@Bozdurgán: Én nem arról írtam, hogy mennyi szavazatot kap, hanem arról, hogy néhány hitelesnek tetsző arccal+néhány milliárddal most rálehet repülni azokra a maszopos szavazókra akik semmi pénzért nem szavaznának jobbra,max nem mennének el szavazni.Egyébként szerintem a hölgy abszolút tehetségtelen politikus,ahogy ezt a köztársasági elnök jelölési cirkuszban is láthattuk.Más:komolyan felmerült bennem, hogy ha Horváth Ádám összerántaná a szomszédokat és egy nosztalgia pártot gründolna belőle pl. a story tv-re támaszkodva talán be is jutnának a parlamentbe.Lenke néni semmivel sem gyengébb mint Lampert Mónika néni.

pannonfunk 2009.11.17. 20:17:58

Miért nincsenek kommentek? :P

Hát, Gábor, lépjél tovább. Várjuk a következő posztot. Ennyit Szili Katalinról...

Balt 2009.11.18. 00:32:12

Igen, az feltétlenül érdekes kérdés, hogy a tutyi- és pártmutyi pénzemberek miért nem lépnek? (Kapolyi, Leisztinger, Puch stb.) Hiszen helyük nemigen lesz a listákon, azt meg nagyon remélem, Orbán van annyira sértődött, hogy végre kitakartja az istállót. (Média, felügyelőbizottságok stb.)

Tkp. Gyurcsányt, Bajnait is említhettem volna: milyen szerepet szánnak maguknak - ha listán be is jutnak? Alámerülnek, kibekkelnek? Ez szerintem inkább egyesélyes "perspektíva", mint kétesélyes...

Karesz (Charlie) 2009.11.18. 10:56:53

@Peter252:
"amit Gyurcsány Ferenc akar, .... vezéralak maradjon, ő fogja az elkövetkező években meghatározni, mi lesz a baloldalon."
csakhogy az nem lesz baloldal egyaltalan.

"a jövőben is bizony Fidesz- Mszp vetélkedés és Gyurcsány -Orbán párharc fogja meghatározni az elkövetkező legalább 10 évünket.@
na az b@szna be igazan!

Karesz (Charlie) 2009.11.18. 10:59:15

@malac69 gerinckutató blogkalandor:
malac69 gerinckutató blogkalandor · szenzor.freeblog.hu 2009.11.16. 22:43:51
"Kupa annak idején kb. 3 hónappal a háta mögött majdnem bevitte a kupolásba a Centrumot."

ugy van! MAJDNEM!!!!
HA BEVITTE VOLNA mar szily is alapotott volna balodlali-nemzeti partot.

igy lathato, minden ilyen kiserlet kudarcra van itelve!

Karesz (Charlie) 2009.11.18. 11:04:38

@Peter252: Peter252 2009.11.16. 23:07:34
"Szili nem népszerű a baloldali szavazók között, "

ez nem igaz, mindeki nepszerubb a partjaban, mint az ellenzekeben.

"hallgatom néha a "drágajóbolgárurat" és bizony a betelefonálók enyhén szólva se szeretik,...a balos szavazóknak még mindig Gyurcsány az isten."
hoppa!!!
bolgarur azert kapja a penzt a gyurcsany klikktol, hogy ne engedjen be mas velemenyt, es jol csinalja...
en meg nem talalkoztam gyurcsany fan baloldaliakkal...

ablak estefelé 2009.11.18. 13:14:51

@Zoltchy: A harmadik bekezdés megfogalmazásakor két dolog járt a fejemben.

Az egyik, a poszt témájánál maradva, hogy szerintem a 8 millió választópolgárból jó esetben néhány ezer ember az, akihez eljut, leesik, ráadásul el is hiszi, hogy Szili az mszp belső ellenzéke. Off: hogy ez miért van így, az más kérdés, néhány tipp: szarul csinálja, buta az egészhez, a többséget ez egyáltalán nem érdekli (Szilinek még mindig sokkal fontosabb paramétere, hogy mszp-s, mint hogy egyébként milyen módon az). On: de nem is ezzel a részével vitatkoztál, ha jól értem.

A másik dolog azonban, amit vitatsz, jóval fontosabb Szilinél. Persze én is, te is, a blog többi olvasója is, az internethasználók is döntenek, választanak. De ezek a csoportok csak példaként kerültek a szövegembe, az átlagos választónál jobban képzett, kíváncsibb, intelligensebb, fogékonyabb stb. választókat szimbolizálva (persze millió helyen bele lehet kötni a példáimba, de a lényeg ez volt). És ez végső soron megint a jelenkori demokrácia - szerintem - legnagyobb problémájára vezethető vissza, miszerint olyan döntéseket adunk az átlagos választó kezébe, amihez nincsenek meg kvalitásai. Akiknek pedig meg lennének ezek a kvalitásai (lásd a példáimat), azok sajnos nagyon kevesen vannak és pont ugyanannyit ér a szavazatuk.

És igen, a "sajnos" szándékos: nem szeretem a demokrácia jelenkori formáját. De ez elég messzire vezet, ha esetleg TG ír egy ilyen témájú posztot, akkor ott szívesen kommentelek :-)

Dr. Abál is 2009.11.18. 13:43:54

Valaki egyszer azt mondta, hogy óvakodni kell azoktól, akiknek hézag van a két felső metszőfoga között. A félkarúságról nem is beszélve, annak megvan a maga állandó jelzője, epitheton ornansa.

De a pécsi választási klip, az nagyon ütős volt: kepviselofunky.blog.hu/2009/04/22/szili

2009.11.18. 18:28:10

Szerintem Szli így többet zsebel be, és zsebelhet majd be, ha esetleg bekerül a Parlamentbe, mint egy saját magát sem eltartani bíró, de népszerű ki párt. Szili most fedezékbe vonul a sárdobálás elől, haj majd mint aki nem tehet semmiről, "ő ott sem volt " mag "én nem gondolnám, hogy közöm van bármihez is, de fizessenek meg jól" attitűddel előkerüljön ismét. Én egyébként nem kedvelem, egy haszonlesőnek tartom, és az, hogy SZDSZ olyan erős lett, azt neki köszönhetjük, mert a köztársasági elnöki ambíciója egyenesen katasztrófa.

Szóval jól felmérte megint, a glória mozgalom, de a pénzt mégis csak a pártból kapja.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.21. 17:31:14

@Zoltchy: "együtt, 10 millióan.
Ezt nevezik demokráciának. "

Te megkérdezed a gyerekeIDEt is, mielőtt szavazol? (már ha vannak:)

Legutoljára seresmarinál olvastam ilyen IDE'tlen dumát, hogy:
"Magyarország legyen „10 millió parlamenti képviselő” hazája!"

Tessék mondani, miért nem elég egyeseknek ez a 8.000.000 választópolgár?!

((gykv. minek toldják ki a 2M kiskorúval?!))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.21. 17:39:08

@Dr. Abál is: "Valaki egyszer azt mondta, hogy óvakodni kell azoktól, akiknek hézag van a két felső metszőfoga között."

Ja, meg van olyan film is, hogy "Óvakodj a törpétől!";)))
Na és?
Oszt jónapot!
Itt az IDEje frissíteni...

Szavics 2009.11.27. 11:08:45

Szili-párt azért nincs...

Szili-párt azért nincs,
mert a fejében semmi sincs.
Kokettál sarlóval kereszttel,
s egy lózunggal ereszt el.

Ouaid (törölt) 2010.01.11. 21:12:50

Van valami elnevezése annak, ha többpártrendszer van, de új pártot már nem lehet alapítani? Vagy ennyire hülye még egyetlen ország sem volt a történelem folyamán?

pannonfunk 2010.01.11. 21:23:29

@Ouaid: Mindig is lehetett új pártot alapítani, és ezeknek a pártoknak volt is szerepük a választásban, még akkor is nem kerültek be a parlamentbe. Sőt, alapítottak itt az elmúlt években, valami olyasmi a nevük, hogy Jobbik Magyarországért Mozgalom, és lesz elég masszív szerepük az előttünk álló választáson...
süti beállítások módosítása