Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
már 02
10:47

Sokan kérdezik, hogy a politikával való hivatásszerű foglalkozás nem teszi-e az embert végletesen csalódottá, kiábrándulttá, esetleg cinikussá. Általában nemmel szoktam válaszolni, mert az érdeklődés és a kíváncsiság nálam tényleg rendre legyűri ezeket a negatív érzéseket – ha nem is mindig azonnal.

A kormány gazdasági csomagjának tálalását és fogadtatását figyelve például könnyen elveszhetnek az illúziók. Elég beütni a fidesz.hu keresőjébe a „korkedvezményes” szót, és csak úgy özönlenek azok a cikkek és megszólalások, amelyekben a Fidesz korábban a magyarság elleni ősbűnnek láttatta azt, amire most maga készül. „A nyugdíjrendszer átalakításával pedig - például a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével - a kormány gyakorlatilag hadat üzent a nyugdíjasoknak” – olvashatjuk 2006 nyaráról, de bárhová nézünk az elmúlt nyolc évből, csupa olyan magabiztosan levert cölöpöt látunk, amelyek közül egyet-kettőt most nagyon fájdalmas lesz kihúzni. 

S mit tapasztalunk a másik oldalon? Az elmúlt években megszorításról-megszorításra politizáló MSZP édes kárörömmel állapítja meg, hogy végül a Fidesz sem tud más irányt venni, a párt elnöke pedig a program kapcsán sajnálkozva jelzi, hogy „a hét említett terület közül legalább hat az emberek zsebét fogja érinteni és az adóemelések is nehezíteni fogják az emberek sorsát". A tévéstúdiókban szinte újjászületnek, kivirulnak a szocialista politikusok: láthatóan megváltásként élik meg ezt a szerepcserét.

Mondhatjuk persze rezignáltan vagy lemondóan, hogy ilyen a politika, felidézhetjük az álláspontról és az üléspontról szóló közhelyeket, mindez azonban sehová sem vezet; pontosabban csak tovább növeli a politikával és a politikusokkal kapcsolatos egyre erősebb elutasítást. A törzsszavazók természetesen egy pillanatra sem inognak meg, náluk a fekete és a fehér kérdése nem az érzékelésről, hanem a hitről szól. A választók többsége azonban – ahogy ezt a kutatások is mutatják – egyre bizalmatlanabbul és kiábrándultabban figyeli ezt az egészet, s talán már akkor sem hinné el, hogy őszinte szavakat hall, ha véletlenül egy politikus ezzel kísérletezne. Hiába gondolja a mindenkori ellenzék, hogy ez a víz az ő malmához megy; egy ilyen lefelé húzó spirálból hosszabb távon senki sem jöhet ki jól.

Hacsak... Hacsak nem kezdünk el tanulni abból, ami történt. Választók és politikusok egyaránt. Előbbiek megtanulhatnák, hogy mennyire kell komolyan venni a világvége retorikát, mennyire kell elhinni gondolkodás nélkül kedvenc pártjuknak mindazt, amit az aktuális politikai érdekeik alapján éppen mondanak. Nem csalódni vagy kivonulni kell,  hanem mérlegelni, megfontolni, és ezek által alakítani a pártok politikáját. Utóbbiak ugyanis így akár egyszer fel is ismerhetnék, hogy a szerencse a politikában is forgandó, az adott pillanatban hatásosnak látszó szavak pedig oda is elkísérik majd őket, ahová talán már nem annyira szeretnék.

Egy ilyen végeredmény az illúziók elvesztését is megérné.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr562703604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Éhség, lázadás 2011.03.03. 00:08:59

Az éhséglázadások egzotikumból valósággá válhatnak. Egy társadalom számára döntő kérdés, hogy mi a célja a mindenkori eliteknek: integrált, nem csak intézményein keresztül egységes társadalom kialakulása, fönntartható, mindenki által elérhető életminős...

Trackback: Az információ privilegizálása 2011.03.02. 23:50:13

A hatalom hivatalos letéteményesei manapság nem engednek túl nagy teret a bloggereknek: önmaguk paródiájává váltak hosszú évek alatt Medgyessy D-209 Pétertől Draskovics Terrorelhárító Tiboron át Hoffmann Erkölcsábécés Rózsáig. Tevékenys...

Trackback: Strukturális Reformok Havannából - Castro VS Matolcsy 2011.03.02. 15:19:46

 Kubában az év elején könnyítettek a kisvállalkozások működtetését szabályozó rendeleteken. Az új program keretein belül rövid idő alatt 75000 új vállalkozói engedélyt adtak ki a kommunizmus egyik utolsó bástyájának elkönyvelt szigetországban. Per...

Trackback: Széll Kálmán Terv egészségügyet érintő részei 2011.03.02. 15:06:44

Forrás:MTIA kormány 2011 április elsejétől kezdi meg a konzultációkat egy új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról, majd megalkotják az ehhez szükséges jogszabályokat, és 2011 július elsejétől életbe lép az új rendszer - mondta Navracsics...

Trackback: Parasztvakítás helyett 2011.03.02. 12:30:21

Én csak azt kérem, hogy ne tessenek azt kommunikálni, hogy a tömegközlekedési támogatások megvágásával tulajdonképpen nemzeti sétaprogram indul az egészséges életmód jegyében!Állítólag ma végre felszáll a füst, és állítólag ma végre az ügyetlen bűvészt...

Trackback: Jóléti rendszerváltás - elfújta a Széll? 2011.03.02. 12:14:37

Az Orbán-kormány a tegnap bejelentett változtatásokkal gyakorlatilag felszámolja jóléti rendszerváltást. A jobboldali gazdaságpolitikusok, politikai elemzők és politikusok által amúgy is élesen bírált politikai projektet, amely az állami újraelosztáson...

Trackback: Vissza nekünk a magyar mezőgazdaságot! 2011.03.02. 11:56:17

Sokan szétcincálták már a Széll Kálmán-tervet abból a szemszögből, hogy mi van benne. Most nézzük meg, hogy mi nincs benne! A mezőgazdaság. Erről mostani kormányunk éppúgy megfeledkezett, mint elődei. De ha tényleg olyan fasza gyerek Orbán Viktor, mint...

Trackback: 187. Vége a rendőrök arany életének? 2011.03.02. 11:54:21

Ma Orbán Viktor és miniszterei bejelentették a megszorító csomagjaikat. Mivel ez nem egy politikai blog és engem amúgy sem érdemel a politika, csak egy dolgot emelnék ki. Hadd idézzek az Index.hu cikkéből: A korkedvezményes nyugdíj felszámolása a sza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszekelyek 2011.03.04. 09:53:55

@ulrike: Az ántivilágban kedves, lenézték a pénzarisztokratákat mert tahók voltak. Üzenem a kedves Bauer úrnak is. Aki nem egy etalon csak megveszekedett neoliberális gazdaságpolitika fan. Se jobbra , se balra attól egy millimétert se. A neoliberalizmus pedig megbukott az egész világon. Nálunk, jellemzően még kínálták a Lehmann broth. értépapírokat, amikor már mindenhol tudták, pont semmit nem ér. Ő is olyan, mint azok az értékpapírok. Természetesen érdeke, hogy ezt nyomassa. Azt bele kell kalkulálni. Mindenki szövegébe. Senki nem a másik portékáját akarja eladni nekünk. Az a jó a demokráciában, hogy hiába is mondja Bauer úr, hogy az az egyetlen jó, a neoliberális gazdaságpolitika, nulla variációval, nekünk van módunk ezt nem elhinni, ellent mondani és alternatívában gondolkodni. Másként ugyan az a diktatúra lenne , amelyben a kedves édesatyja és ő is egy jelentős részét az életének leélték. Lehet, onnan az ő rugalmatlansága.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 10:02:26

@aszekelyek: szerintem teljesen felesleges ilyen hosszadalmas és tagolatlan karaktergyilkossági kísérletet elkövetni...
Bauer 1 faszkalap.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.03.04. 10:23:11

- egy fő, és hajlamos a piszmogásra -

index.hu/belfold/2011/03/04/elfujja_a_szell_a_dalom_o_o_o/

Nem jó a dal.
inkább ez a jó...
Isten tudja, honnan jöttem, köd előttem, köd mögöttem...

www.youtube.com/watch?v=M0oJMm2kiVQ
.

aszekelyek 2011.03.04. 10:24:05

@sárkányfő: Tudod kedves, az pontosan az, amit Heller Morvai szövegéről mondott. Az pusztán valakik feltételezése, hogy Nyitrai mit tett volna. A Te állításod, amit be is idéztél, pont annyit ér, mint a Helleré. Szét kéne válogatni a fikciót meg a tényeket. Az lenne egészséges. Addig se arról van szó, hogy mit is tett az akkori minielnök, a koalíciós partnere, a gergényi,... és mág sokan mások, amíg ezekkel a fikciókkal nyomják tele a közbeszédet. Heller is megszolgálja a pénzét és Morvai is.

aszekelyek 2011.03.04. 10:26:51

@Hepci: Ezt már a sokadik Tét-ben bizonyította. De az még nem is lett volna baj. Hanem, amit kormányon tettek... , amióta csak szds-ben nyomult....

aszekelyek 2011.03.04. 10:28:51

@bóra77: Bauerék most is olyan elegánsak, mint a 2oo6 október sajnálatos események idején....

aszekelyek 2011.03.04. 10:35:05

@simonmondja.: Oké, akkor hiénákat küldtek, takarítsák már el.... nem érdekes, sírnak-e közben.

aszekelyek 2011.03.04. 10:36:57

@Hepci: Tény, rossz társaságba keveredett:) még elkapja...

aszekelyek 2011.03.04. 10:39:55

@ulrike: A Hódmezővásárhelyiek szerint ez nem nagyon van így. Már többségük szerint.

a-kis-herceg 2011.03.04. 10:42:07

@simonmondja.: büdös C. ok a helyükre kerültek.

remélem az én dalom is hallgattad... nikkemről is énekel szépet. imádom

@manyike: remélem a bicaj teccet. nagyon fergeteges.
nektek linkeltem csak, hálából, hogy milyen jókat linkeltek Ti is...

aszekelyek 2011.03.04. 10:42:21

@parlamentarista: Gíró Szász jobban csinálta egy pár A téttel korábban. Ő tudja, hogy kell elrendezni BAuer úr mimikáját nem annyira nagy képernyősre....Meg elérni, hogy kis ideig befogja.

lüke 2011.03.04. 10:45:55

@Hepci:
az túl sok,pár hónap ölég
-
ez a jobb szélen helyből UV
majdnem Marjai Jucika x Szabó Stein

-@jjulie:
jaj istenem
Semmelweis -Billroth miatt Bécsből elűzött- múzeumában
már mi lett vóna?

aszekelyek 2011.03.04. 10:46:47

@hoplita: Ne is haragudj, olyan nem lehetséges, hogy majmok késsel kergessenek egy embert. Csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat. Nem akkor, amikor némely emberek. Olvasgassál Csányi Vilmost. Nagyon élvezetes.Meg humán etológiát.

a-kis-herceg 2011.03.04. 10:47:55

@nyünyüge: "a-kis-herceg "ez a feudalizmus" c. elméletét"

ez így nem pontos. az idézet pontosan: "1011 éves feudalizmus"

szerzői jog csorbítása nélkül jövőre így mondhatod: "1012 éves feudalizmus"

stb... gondolom tudod folytatni, képletet is adhatok... (évszám-1000)

az előtte lévő "törzsi" közösségi időszakhoz képest 1000-ben egy gyökértelen feudális rendszert kaptunk, azaz visszalépés volt (lásd kódexekben: "Szt. István elqrta")

amióta ezen a vonalon (feudalizmus kontra polgárosodás) osztályzom a cselekedeteket sokkal világosabban érthetőek a rendszerek és motivációk.

a-kis-herceg 2011.03.04. 10:53:44

@dzsaszper: csányi nagyon mexédült... mondhatni meghibbant szerencsétlen. az otp nek annyi... "üzletben nincs barátság". szerintem bevitték az erdőbe.

éppkézláb vállalkozó sohasem köti magát egy párthoz még ha ideiglenes teljhatalma van is... az otp és más vállalatok nem szoktak 4években gondolkodni... 4évente bezárni kinyitni nem egyszerű ekkora céget...

elqrta. összekötötte magát velük... nem mondoim hogy szembe kéne mennie, de nem is vastapsolni és aktívan POLITIZÁLNI...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 10:55:31

@aszekelyek: nagyon unatkozhatsz, ha ilyen Téteket nézel.
Mondok pár hasznosabb időtöltést: hónaljizzadás, szívószálon átszarás, hangyasimogatás.

a-kis-herceg 2011.03.04. 11:02:26

@simonmondja.: ez egy másik széll

"ha én szél lehetnék... soha nem fütyülnék harcias zenét... eltűnjön a színről a sok szemét... megőrült s politizálni kezdett, egyik zászló aláállt, süketté elvakulttá vált... a sok szélkakas elszédülne tőlem..."

www.youtube.com/watch?v=R70FuqPRSe8

és akkor még a tavaszi (nyugati) széll is ott van fidesnek... ami "vízet áraszt"

www.youtube.com/watch?v=fuUnnrp_7qA&feature=related

a-kis-herceg 2011.03.04. 11:19:55

@simonmondja.: tegnap este irtam egyet a VV re (a tiédet másoltam át. nem engedte be nekem se.

tegnap 17h kor 144 komment volt, 3 újat beengedett és így most 145... ;)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 12:08:55

@a-kis-herceg: írd még be, hogy vélelmezed, a bloggazda (állítólag nő) 1 faszkalap. Lesz háromból semmi. :)

porfelhő 2011.03.04. 13:11:52

Hol téved a kormány?

Óriási tévedés, hogy egyszerűen megteremthetők azok a munkahelyek, ahol a szociális ellátórendszerből kikerülő tömegeket foglalkoztatnák."

www.fn.hu/allas/20110303/hol_teved_kormany/

A nagy propagandával beharangozott, a várakozásokat felkorbácsoló csomag pontos részleteinek nyilvánosságra hozatala elmaradt, sőt az vált világossá, hogy ilyenek nincsenek is még, majd csak a jövőben kerülnek kidolgozásra.
Az elnagyolt elképzelések, a durva, a népesség egyes csoportjainak érdekeit súlyosan sértő elgondolások tesztelésnek tűnnek.
A kormány eleresztett néhány sötét színű luftballont, s várja, hogy melyikre, mennyire lőnek az egyes társadalmi csoportok, illetve érdekképviseleti szerveik.
Az egyelőre baltával kiszabott irány finomra hangolása remélhetőleg függ majd a társadalmi reagálásoktól is.

Lehet ez Széll Kálmán terv, vagy megszorítás, mindegy minek nevezzük, ismét azok a társadalmi csoportok lesznek érintve akik már most is kilátástalan helyzetben vannak. Egy részük a "periférián" szegénységben, mélyszegénységben, vagy éppen olyan körülmények között él , ahol "minden képzeletet felülmúl a szegénység". Ahol a gyerek esetleg már most is minden nap azt hallja, hogy "nincs."

porfelhő 2011.03.04. 13:15:34

hm. már megint lehagytam az "jelet".
társadalmi reagálásoktól is".

Elnézést utolsó bekezdés az én véleményem.
:)

hoplita 2011.03.04. 13:17:10

@aszekelyek:
Te tényleg nagyon hülye vagy...:)))

Ezt a tankos bulit láttad a tévében...vagy hogy vót...?
Mesélte valaki a szomszédból...?
Ja, nem.... a zombi cimboráid valami másik agyzsugorító szájtról.
Mer' megláccik a sztorin....:)))

Úgy rebesgetik szkájvóker luke cseréli a droidjait....nem akarsz valami jó állást..?

armanda* 2011.03.04. 13:18:54

@porfelhő:
hm. Te meg már megint "ész nélkül" írsz.
nem veszed észre?
:))))

hoplita 2011.03.04. 13:24:22

@a-kis-herceg:
Minek...?
Normális ember nem jár oda....

porfelhő 2011.03.04. 13:32:12

Navracsics: erkölcsi és politikai kötelesség az alkotmányozás

"A közigazgatási és igazságügyi miniszter az új alkotmány elfogadásáról a Magyar Tudományos Akadémián rendezett nemzetközi szakértői konferencián pénteken kifejtette: a 2006 őszi rendőri erőszak és az államadósság elmúlt nyolc évben bekövetkezett hihetetlen mértékű növekedése megingatta az emberek alkotmányosságba vetett hitét, amelyet helyre kell állítani."

zipp.hu/belfold/2011/03/04/navracsics_erkolcsi_es_politikai_kotelesseg_az_alkotmanyozas

Ez több mint jó.

a-kis-herceg 2011.03.04. 13:36:10

@hoplita: a blogokon én nem a posztok miatt járok, hanem a kommenteket olvasni. én nem tudtam hogy léteznek ilyen blogok mint a vv. semmi értelme.

a TG klubhoz vagyok szokva... teljesen jól működik. gyakorlatilag itt még soha nem láttam "vonal alatti" kommentet.

véleményvezér: nomen est omen

Pasztorella 2011.03.04. 13:38:37

@porfelhő:

Már csak azért is több mint "jó", mert az emberek egy része azt sem tudja mi az alkotmány.
Na.igen az elmúlt nyolc év.hm.
Na meg a Szili "kérdőive" az alkotmányról.....

álomszép 2011.03.04. 13:43:14

@porfelhő:
Drágám a lényeg! "a politikai kötelesség és az erkölcs".
Te nem tudod?
osztjónapot!
:)

6.Lenin 2011.03.04. 14:01:03

@sárkányfő:

"és még valami. egy percig sem hiszem hogy őszintén válaszolsz (bocs)"

Köszönöm a bizalmat.

Nekem nem tisztem, sem hivatalosan , sem önként védeni valakit, valakiket. Tényeket eltorzítani, meg végképpen.

Volt 1 jegyzőkönyv, amit mintha kissé torzítva próbáltak volna megetetni a közönséggel. Utánanéztem. Valóban nem a valóságnak megfelelően értelmeztek. Te sem.

Mi lenne , ha... ez így értelmezhetetlen és csak arra jó, hogy valakit, valamit félremagyarázzunk. Ilyen játék nem tisztességes.

Remélem be tudod mutatni a Heller vágatlant is. Tényleg érdekelne, mert a magyarázatod így 1 hangyányit még mindig sántít.
Többit majd este.

ssi 2011.03.04. 14:02:41

a hölgyek - ki fog pontosítani, bocsánatot kérni megkövetni?
- Morvai túloz - igaz, hogy volt, de nem annyi és nem úgy
- Heller mit mondott pontosan? - az, hogy nem volt, nem igaz
halasztelekma.hu/2011/03/sci-fi-heller-agnes-szerint-senkire-nem-lottek-ra-2006-ban/

juditka* 2011.03.04. 14:05:51

Vagy fizetnek Orbánék, vagy drágul a hus

Legalább húsz-harminc milliárd forintos azonnali kiadást jelentene a kormánynak az a segítség, amit a sertés- és baromfiágazat képviselői kérnek azért, hogy a termelők ne kényszerüljenek komoly áremelésekre. Igaz, a pénzt még az idén törlesztenék, a drágulás azonban így sem elkerülhető - legfeljebb a mértéke a kérdés."

hirszerzo.hu/profit/20110304_dragulhat_a_hus#rss

Akárhogy kotorászunk a zsebünkben, nincs. Nem tudjuk kivédeni, hogy a 2010-2011-es években 60-70 százalékkal emelkedett a szemestakarmány ára, ezért fordultunk a kormányhoz, mert az áremelést mi sem tudjuk elkerülni, de a gyors segítség elejét veheti az ágazat ellehetetlenülésének" - mondta a Hírszerzőnek Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke."

Nem csak a hús drágul, minden! Drágult már eddig is a különadók bevezetése óta, csak azt a kormány "nem verte nagy dobra"! A beszállítók folyamatosan hárítják át a kereskedőkre. aki még nem vette volna észre! az figyelje a boltok polcait, ill. az árakat.
A jövő elkezdődött? "az új magyar szellem."

Jó ez így? nekem nagyon nem.

ssi 2011.03.04. 14:20:55

népiskola? - mit hisz el a nép: kicsit/nagyon jobb/rosszabb most/majd mindenkinek/egyeseknek?

November óta látványosan csökken a köztévé Híradójának nézettsége
www.civishir.hu/belfold/elfogultak-zuhan-a-magyar-televizio-nezettsege/0223125847
pártválasztásukban elbizonytalanodók aránya nő
www.szegedkurir.hu/cikk/politika/4213/egyre_no_a_bizonytalanok_tabora
Fidesz politikusai egyeduralkodók a hírműsorokban
www.bombahir.hu/hirek/policy-solutions-a-fidesz-kdnp-uralja-a-mediat
többségű támogatású a Széll Kálmán-terv .. Nézőpont 2011. 02. 7-10.
www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=365777
Nézőpont elismerte, nem a csomagról kérdeztek
kormanykronika.blog.hu/2011/03/04/durvan_csusztat_a_jobboldali_sajto

parlamentarista 2011.03.04. 15:09:04

@ulrike:
nézd, pontosan ez a különbség a tudomány, és a filozófia között. a tudomány tényekkel nem igazol semmit, hanem csak cáfol. a tudományban definíciók vannak, formális levezetések, bizonyítások, és sejtések. és a tudomány úgy van megkonstruálva, hogy ezeket ne cáfolja semmi. egyetlen tény sem. különben összedől az elmélet.

ezek mellett a tudomány axiomatikus megalapozásának van a legkevesebb köze a valósághoz. az a legtöbb esetben néhány krixkrax. amikből előáll egy csomó a formális levezetés, és sejtések, amiket szinte lehetetlenség bizonyítani. és az egész konglomerátumnak nincsen cáfolata. ezt hívják tudománynak. mondjuk a világ első 100 egyetemén. vagy mondjuk 10,000 tudományos tanszéken, amennyi nagyjából a világban van.

török akadémián nem ezt hívják annak, hanem összeszámolják, hogy hányan szavaznak a magyar pártokra, és akkor nekik ez a tudomány. újságírás ez, nem tudomány. leírják, hogy németországban milyen pártok vannak, és milyen a parlament. a tudomány nem ilyen. azt az egységesség, és az egyetemesség hatja át. a tudomány nem azt írja le, hogy milyen a német közjogi rendszer, hanem azt, hogy a közjogi rendszer milyen úgy általában.

például ha azt mondom, hogy az négy betűből áll össze: S (state), R (region), C (city), U (union). akkor az tudományos közelítésmód. az talán igaz, hogy kontinensenként más-más közjogi formáció a domináns. az usa leginkább U (union). ázsia leginkább egy csomó C (city). kína egy csomó metropolisz. india is. japán úgyszintén. vagy korea. oroszország is leginkább ilyen. európai ezzel szemben egy csomó R (region). szerintem afrika áll leginkább közel a törzsi gondolkodáshoz, afrika leginkább egy csomó S (state). de egyik sem létezik a másik nélkül. a tudomány ezeket a fogalmakat összekapcsolja, és azt mondja, hogy a közjogi rendszer ebből négy betűből áll össze: S (state), R (region), C (city), U (union).

amit a kontinensekről regélek utána az nem politikatudományi bevezető, hanem földrajz. afrikában él egy népcsoport a sivatagban, és nyilván elég könnyen körbe tudják keríteni, hogy eddig övék a terület, a civilizált világ odamegy és vonalzóval megrajzolja a határt, és a törzsek ezen nem sokat vitatkoznak, mert úgy se megy senki a sivatag közepébe ütközni. vagy ha mégis, akkor törzsi háború lesz. de a határok ezek után is élesek maradnak.

az európai politikát leginkább nem ez dominálja, hanem a regionalizmus. az igaz persze, hogy magyarország politikai osztály törzsi jellegű, és kulturális értelemben közelebb áll afrikához, mint európához. de európát nem lehet ilyen szigorúan államokra felosztani, mint afrikát, ettől persze még léteznek nemzetiségek, és az is igaz, hogy az unió lazább, mint az usában. van egy ázsiai beütés is, mert a népesség többsége egyszerre akar városlakó lenni, és vidéki. ebből egyébként következeik, hogy kétféle önkormányzati rendszerre van igény. kell egy városias (urban), és egy vidékies (rural). mert az emberek többségében van egy ilyen vágyakozás a város-vidék kettős iránt. de ez már politika. én unionista vagyok eredendően, szóval nem fogok ezeknek az élére állni. talán pont azért könnyű látnom ezeket, mert kívülálló vagyok. de ez nem tudomány. a tudomány ebben a mondókában addig tartott, hogy van négy betű. a tudomány: krixkrax. a többi: blabla. így lehet ezt talán a legegyszerűbben elmondani.

szóval a tudomány nem igazol tényekkel, mert akkor abból ellentmondások keletkeznének. tegyük fel, hogy azt állítom: a magyarság az ewok-októl származik: kicsi szőrös lények a star wars vi-ban. valószínűleg lehet találni olyan honfoglalás kori sírokat, amikben talált csontokból össze lehetne rakni ewok vázat. valószínűleg lehetne tényekkel igazolni ezt a tézist. de nyilván vannak olyan sírok, amikből sehogy se jön ki az ewok. van aki igazolja, hogy jézus magyar volt. és vannak tények, amik ezt a teóriát tényleg alátámasztják. és persze számtalan tény van, ami cáfolja. de a tudomány nem teszi ezeket patikamérlegre, hanem azt mondja, hogy az olyan elképzelések, amik tényekkel cáfolhatók tudományos értelemben nem állnak meg. nem azt mondja, hogy amik tényekkel nem igazolhatók, azt csak a laikusok hiszik, hanem azt, hogy tényekkel cáfolhatók. és a kettő nem ugyanazt jelenti. a tudomány a munkamódszere nem a tényekkel való igazolás, hanem a tényekkel történő cáfolat.

a filozófia az, ami tényekkel próbál igazolni. heller ágnes azt mondja: úgy lett filozófus, hogy kicsi korában nem értette mi a végtelen. gyerekként úgy képzelte, hogy olyan nincs is. de ezt nem hitte el. heller nem értette azt, hogy az ember kreál magának néhány számfogalmat (természetes, egész, valós, komplex), és hozzá műveleteket, és egy ponton túl képtelen bonyolítani (vannak kvaterniók, de ott már inog az egész szisztéma, nem lehet hozzájuk értelmesen rendelni műveleteket). és ebből fakad egy brutális számítási korlát. persze ez a korlát nem olyan, hogy százcsilliónál nem tudunk tovább számolni, hanem bonyolultsági korlát. ezért kell a végtelen. heller ágnes nem hitte el, hogy van ilyen számítási korlát, hanem elkezdett számolni, számolni, és rájött, hogy a számsornak sosincs vége, tehát nincs ilyen korlát. erre jött rá kisgyerekként. persze én nem azt állítom, hogy heller ágnes buta, hanem azt, hogy filozófus, és ha nem állítja magáról, hogy tudós, akkor nincs vele bajom. én se vagyok tudós, képes vagyok felismerni azt, aki mégis csak az.

kern andrás azt mondja: ő sose értette, hogy háromból hogy lehet ötöt (!) kivonni. az egy hülyeség. háromból ötöt elvenni. azt nem lehet sehogy se. ki volt az őrült, aki ezt kitalálta. a kis kern andrisnak nem magyarázta el senki, hogy az ilyen típusú kivonás csak ahhoz kell, hogy legyen inverz elem. olyan, mintha az ötből vonnánk ki a hármat, csak hogy ne legyen ez az egész olyan unalmas, elé rakunk egy kis vonalat, és azt mondjuk, hogy ez annak a fordítottja. az egész azért lett kitalálva, hogy tudjunk bolyongani a számegyenesen. de háromból ötöt kivonni nem lehet. az egy hülyeség. háromból öt az mínusz (ötből három), azaz mínusz kettő. de ha ezt a kis kernnek elmagyarázzák, akkor lehet, hogy algebrista lesz, persze az is lehet, hogy azt mondja: menjetek a picsába, inkább utánozzunk valakit. megfigyeltétek a szomszéd bácsit, hogy olyan furcsán jár, meg így beszél. és akkor kiáll, és mindenki nevet, hogy jé, a szomszéd bácsi tényleg pont ilyen. a politikusoknak szerintem ez az érzelmi ráhangolódó képességük nagyon erős. a politika szerintem a művészethez áll nagyon közel. csak a politikusok összesen egy szerepet tudnak eljátszani: saját magukat. a művészek meg sokat, a nagy művészek nagyon sokat. én például nem nagyon hiszek a politikai pálfordulásokban, szerintem éppen a művészek a nagy pálfordulók, mivel estéről estére rá vannak kényszerülve erre. különben nem tudnának felmenni a színpadra, és eljátszani a hős szerelmest, vagy épp a gonosz gyilkost. mert mi van, ha pont nem szerelmesek, vagy nincs kedvük gyilkolászni. a politika nem ilyen, amikor rogán antal azt játsza, hogy fülig szerelmes, akkor tényleg az. és amikor egy politikus azt mondja, hogy itt gyilkolászni kellene, akkor nem viccel. szóval amikor a politológusok azt mondják, hogy a militáns beszédeket nem kell komolyan venni, mert az nem mindenkihez szól, hanem a csak a saját választóközönségnek, akkor hatalmasat tévednek. minden komolyen vehető politikusi megnyilvánulás az összes választóhoz szól, a színház meg annak a kis közönségnek, aki éppen ott van. közel áll a politika a művészethez, de ez a különbség. a színész a tévé felvételen is az operatőrnek játszik, azért kell a kamera, és a lámpa mögé egy ember, különben nem kellene. de a művész nem mondja, hogy menjen ki a stáb a stúdióból, hiszen nekik játszik. aztán az egy másik kérdés, hogy ezt rögzítik, és a moziban levetítik, ez már a producer dolga. a politikus meg egyszemélyben a színész, a rendező, és a producer. udvari fényképésze van. a színésznek nincs ilyenje. szóval a politika nem színház, a politikus nem szerepet játszik, szerintem nincs olyan, hogy politikai szerepfelfogás, mert az maga a politikus. de talán az igaz, hogy a politika kicsit művészet.

de ez az egész szerintem intézményes szocializáció eredménye. ha török gábort az óvodában fejbeverték volna egy lapáttal a homozóban, de úgy, hogy még hetek múlva is érezte volna az ütést a fején, akkor szerintem nem lett volna ő soha megfigyelő. szerintem nincs olyan, amit ő állít magáról, hogy megfigyelőnek született. azzá szocializálódik. olyan van. látta a verekedést az oviban, és akkor úgy képzelte, hogy érdemes azon kívül maradni. ő a boxmeccset majd leírja, mint egy sportújságíró. török gábor olyan, mint szegő andrás. műmájer újságíó. nem mer bemenni a ringbe, de én sem merek. csak engem nem érdekel annyira a sztori, engem a szabálykönyv érdekel. szerintem ahhoz kell a független értelmiség, hogy megírja a szabálykönyvet. nem önkényesen persze, hanem a természeti törvények alapján. török meg tagadja a független értelmiségnek a létét. úgy képzeli, hogy olyan nem lehet. szeretne azzá válni, de azt mondja, hogy nem lehet olyanná lenni. de lehet, csak úgy kell szocializálódni. szeretni kell hozzá a matekot, vagy a fizikát, vagy a kémiát, vagy a bioszt. nem is tudni kell ezeket, hanem szeretni. a filozófia, meg a bölcsesség szeretete, azon bölcseleté, ami ezen kívül esik.

és ebből jön ki az, hogy török megénekli a történelmet, mint tinódi lantos sebestyén. "summáját írom magyarországnak, poliitkai kampányának. szégyenvallását ellenzék hadának, nagy vígasságát a magyar kormánynak" nagyjából ez a kvintesszenciája annak, amit csinál. csak azt mondom, hogy akik politológusnak mondják magukat azok újságírók (mint török), filozófusok, vagy maguk is politikusok. szerintem ez egyik sem független értelmiség, de a tudós meg pontosan az. török azt mondja, hogy nincs független értelmiség, szerintem meg van, csak ő személyesen nem ismer egy ilyet se. azért gondolja, hogy nincs.

parlamentarista 2011.03.04. 15:43:23

@bóra77:
nekem ez csak hobbi. szerencsére nem vagyok politológus. képzeld el, mi lenne: 100 politológusból utálna 98. de amúgy az ilyen ütközések természetesek. csak nem kell őket túl komolyan venni. és csak remélni tudom, hogy egy ponton túl törököt sem érdekli ez különösebben.

csattanó maszlag 2011.03.04. 16:23:24

@simonmondja.: LÁTSZIK HOGY NEM VAGY TANÁR DE MÉG ISMERŐSÖD SINCS AKIT NAPMINTNAP MEGVERNEK A BÜDÖS CIGÁNYOK AKIK A MAGYAR GYEREKEKET TERORIZÁLJÁK ÉS CSAK AZÉRT JÁRNAK ISKOLÁBA HOGY KIRABOLHASSÁK ŐKET A CIGÁNYLÁNYOK MEGHOGY KURVÁLKODJANAK A KANCIGÁNYOKKAL.EREDJ KÖZÉJÜK ÉS TANÍTSD ŐKET MAJD MEGLÁTOD HOGY EGY 15 ÉVES CIGÁNYGYEREK KURVA VESZÉJES TUD LENNI HA BICSKA VAN NÁLA EGY CSELÉD DETTÓ. IGENIS 15 ÉVES KORTÓL BEZÁRNI A KÓTERBA HAD GUGOLJON MÁR KORÁN BEVEZETNI AZ ALANYI JOGON JÁRÓ FEGYVERTARTÁSI ENGEDÉJT HOGY HA EGY BÜDÖS CIGÁNY BETESZI A LÁBÁT A PORTÁMRA SZÓ NÉLKÜL AGYONLŐHESSEM AHOGY EZT A LEGDEMOKRATIKUSABB ÁLLAMOKBAN MEGTESZIK.

nyünyüge 2011.03.04. 16:24:12

"Elvtárs, segítsd a lebukottakat!"

A BKV volt informatikai igazgatója a házi őrizetből a CBA-hoz került.

hvg.hu/itthon/20110304_cba_fuzik_zsolt

parlamentarista 2011.03.04. 16:31:03

@csattanó maszlag:
ha a 12 évest bezárod a kóterbe, és onnan 15 évesen szabadul, akkor szerinted mi lesz?

hoplita 2011.03.04. 16:37:06

@parlamentarista:

Semmi.
Ráérünk akkor is agyonlőni...

parlamentarista 2011.03.04. 16:38:13

@hoplita:
csak gyanítom ők sem lesznek restek

aszekelyek 2011.03.04. 16:45:33

@nyünyüge: Gyanusított volt és kiengedték. Ez esetben vádiratról sem tudok ellen. Apénztáros pénzzel dolgozik, az informatikus meg nem. Sőt, ő nem is döntéshozó. El tudom képzelni, hogy feltáró vallomát tett, amiből kidrült, hogy kik és mit és hogyan. Hallottam már vádalkuról is. No és tudtad, hog a Abagnale-t az FBI alkalmazta, a legnagyobb , leghírhedettebb konkrét bűnözőt, csekkhamisítót? Ő nem csak gyaúsított volt, akit elengedtek. Nyilván jó szakember és nem akarják, hogy más profitáljon abból , amit ő tud. Mindjárt nem mondanék ki egy ítélete róla. Tudod addig az ártatlanság vélelme van, amíg nincs jogerős döntés. HA elengedték, akkora nagy darab vaj csak nem volt a fején.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.03.04. 16:50:15

"Sokan kíváncsiak rá: mit rejt az Orbán-csomag? (What's hidden in the secret Orban-package.) Ugyanis zárt ajtók mögött készült el a részletes változata, amelynek számításait, illetve angol nyelvű változatát egyes információk szerint elküldte a magyar kormány Brüsszelbe, az Európai Bizottság illetékeseinek. Mindezt szokás szerint nem hivatalosan tette."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=400630

Mi leszünk az utolsók, akik megtudjuk, de mi leszünk az elsők, akik megérezzük! :-(

aszekelyek 2011.03.04. 16:54:43

@parlamentarista: A 12 évesnek már nagyon mindegy.HA az nem tartotta vissza, hogy be is zárhatják, mi fogja visszatartani? % éves korára kialakult a viselkedésminta benne és azt fogja folyvást csinálni. A büntetés elmaradását jutalomként éli meg. Röhög a többin, hogy azok bezzeg nem olyan piaci legyek és terrorizálja őket.Ki ne találd, hogy nem azt fogja csinálni, amit felnőve a környezetében látott! HA ez lehetséges lenne, akkor eleve nem kerülne olyan helyzetbe, legyen miért becsukni. Egy dolgot nem tanul meg addigra. Tisztelni a törvényt és a többi embert és azok tulajdonát. Kérem a receptet,hogy szeded ki a személyiségéből, ami bele van épülve ? Amilyen sémák alapján gondolkodik és létezik a világban? Ez nagyon érdekelne, sokakat, ha működik....

parlamentarista 2011.03.04. 16:59:53

@aszekelyek:
nézd, a recept szerintem az, hogy ezt a piramist alulról kell felépíteni.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Maslow's_Hierarchy_of_Needs.svg

aszekelyek 2011.03.04. 17:05:23

@Hepci: Áh, nekem tetszik, amikor Bánó és Bauer szája egyszerre van elkenve:) Oké, Kuminnak úriember harcmodora van. Még tanulja, hogy azt nem mindenkivel hasznos szembehelyezni , mert átgyalogol rajta és még büszke is magára.HA végig gondolod, Orbán is hiába volt úr, ha egyszer hazug , csaló, országrontók voltak a másik oldalon. Ja, Bauer ott is ott volt, meg Bánó is!Tevőlegesen közésig abban benne. Most meg észosztás van.... Hitele egy mákszem nincs , csak debilek előtt. Ahogy 6. Lenin mondta . Ezt az atv nézőknek nyomják. Akik még mindig a ferit tudják a legeslegjobbnak és persze a sameszát. A csatorna nézöinek színvonalát szolgálják ki. Ők vevők az olyan módon közlekedésre , ahogy BAuer csinálja. Az asztán a zokosember,.. mondják... Persze nekik a leghalványabb fogalmuk sincs gazdaságról, neoliberalizmusról és közgazdaságtani iskolákról. Sosem láthatták Csath MAgdolnát és az ő véleményét sem. Persze véletlenül.... HA Bauer mondta, nekik az a szentírás. A leginkább tévedhetetlennek a legkevésbé műveltek szokták magukat tartani.

nyünyüge 2011.03.04. 17:11:42

@aszekelyek:
Nyilván. Tényleg kár volna, ha más profitálna abból, amit ő tud :).

És tényleg, most hogy mondod rémlik, hogy az informatikai igazgatók tényleg nem dolgoznak pénzzel. A MÁV-nál sem? És vajon a főpolgármester-helyettesek mióta dolgoznak pénzzel?

(ennyire nem lehetsz sötét).

hoplita 2011.03.04. 17:13:31

@parlamentarista:
Nekem hendikepem van.
Többszörösen....nem ragozom, hosszú.

hoplita 2011.03.04. 17:17:23

@parlamentarista:
Képzeld, a Kheopszot is úgy építették....legalábbis igen valószínűen.:)

2011.03.04. 17:20:18

@parlamentarista: szerintem nem vicc ez. Mindent lehet elemezni, és kell is. Nyilván más-más szinten. Nem tudom, minek írogatsz pl. te is elemzéseket. Viccből? Nem nagyon vicces, amiket írsz, mert követhetetlen és főleg, mert szómenésed van. Ha valaki nem tudja max. 7-10 mondatban elmondani, amit akar, azzal gáz van.

És nem kötekedés, de "Török", az 1 és nagy betű. Ha idejársz fanyalogni, azért legyen már ennyi gyerekszobád.

aszekelyek 2011.03.04. 17:21:44

@parlamentarista: Ismerem, nem kell belinkelni. Ne legyél idealista. A bűnözővé nevelt gyerek , úgy kellene , hogy 1 napos korától nevelkedjen. Akkor működne. Csak éppen az alapokat sem kapja meg. Nem ,hogy ki tudná magából hozni a képességeit. Most a putricigányságról beszélünk. A zenészek egészen másként nőnek fel. Más kaszt. Nekem szerencsém volt hozzá a nyóckerben, 61 től azt látni, tapasztalni, hogy ők megkapják nem csak az alapokat. Nem is lesznek bűnözők.A Mátyás Téren túl már más kaszt lakott. Ott sok kis purdé nőtt fel a többi bűnöző között.Ezért van, hogy én nem cigányozok teli szájjal. Mert azok a körülmények teszik őket bűnözővé, amiben kénytelenek felnőni. Csak üdvözölni tudom azt az ötletet, hogy már az óvoda kötelező legyen. Akkor még van remény asszimilációra. Bentlakásos óvodában. Hétvégén nem szívesen de hazaengedem. Már amelyikért egyáltalán eljönnek. Sajnos nem igaz, hogy olyan példásan vannak ők tartva . Az nem vitatom, hogy szeretik a gyereket, amúgy, a kocsma után. A gyerek látja, hogy verik az anyját, őt is verik... Nem olyan dolgokat lát, amitől egészséges személyisége fejlődhetne. HA a lopás a létfenntartás a szülőknél, a gyerek törvényszerűen tolvajjá lesz. Prszichomókus ismerősöm, amikor dícsérgettem a lánykám, milyen kitartó és szorgalmas és szerencsés, aszonta, azért tart ott, mert maga az anyja. Először nem is esett le. Kihozza magából, mert megkapta mindazt, ami ahhoz kell. Ezt a láncolatot kell megtörni. Akkor van remény, hogy más legyen a következő generáció.Oké, hamarabb házasodnak, mert náluk ez így megy. Rövidebb ideig is élnek. Hamarabb álljanak munkába és éljenek szép családi életet. Ahogy bárki más. Csak ehhez előbb látniuk kell, az milyen.

aszekelyek 2011.03.04. 17:23:14

@hoplita: NA, hát nem is vót tank? Az is fikció? Mint Skywalker?

2011.03.04. 17:35:55

@aszekelyek: hú ez de kemény!

Én személy szerint csípem Heller Ágnest, de kár volt öregségére ilyen hülyeségekbe, mint politika, belemászni. El kell felejteni, hogy mi volt, azzal kell főzni, hogy mi van. A zemberek a Zorbán akarták, megkapták, tessék, örüljenek neki. Egy filozófus meg filozofáljon, gyártson elméleteket és elemezzen, de tényeken ne vitatkozzon!

Itt most minden normális ember meghülyült? Én nem azt a képernyőt néztem, ahol pl. besült a vízágyús autó, és majdnem megverték benne a rendőrt, s nem Baló kocsiját láttam totálplánban égni, és a lakásomban Nyugatinál nem is hallottam a közvetítéssel egy időben a lövéseket?

Komolyan mondom, az eszem megáll. Mindeközben már ezeket én rég el is felejtettem, én nem rugózom rajta. Mondjuk a napokban találkoztam egy fickóval, aki így mutatta be magát, hogy ő 2006. hőse. Néztem, hogy igen, jé? Fogalmam se volt, miről van szó. Aztán "beavatott"...Menekültem tőle szélsebesen, kell a fenének egy balhés ember kapcsolatnak.

Én nem kedvelem az önjelölt politikai hősöket. Mentsen ki valakit a Dunából, Balatonból, a lavina alól, de ne lődözzön, aki a baráti társaságomba akar kerülni. És szerintem az emberek 70 %-a így gondolkozik, mint én.

aszekelyek 2011.03.04. 17:37:28

@6.Lenin: No de hogy is képzeled, hogy a rendőrség viselt dolgain fognak rugózni ? Drága naív barátom! Az a rohadt Nyitrai, az biztos lövetett volna élessel... mit kérdezősködik? Mingyá a Gulágon köt ki...!.Ez a mentalitás majd az utolsó elvtárssal múlik ki. Szerintem ez a koncepciós vád tipikus esete. Csak a békaemberek még nem jöttek ki a vízbű...Ez így zajlott az ötvenes években is. Mesélték a szüleim. Aztán láttam A tanú c. filmben. Most akkor a mai szcénában a zagyva az, aki kiverte a fogait pelikánnak és aztán ő tanúzott a bevádolt , legyen Nyitrai elvtárs ellen. Amit csak leírtak neki. Kész ítélettel. Begyakorolva. Zagyva ezt ki nem találta egyedül, az hétszentség. Már csak a nyitraira morog a jobbik. Hogy is van ez?:) Eszedbe ne jusson megkérdezni, miért nem tett a kötelességét a rendőrség!:) Mert így jársz....Összezagyválnak rólad mindent és nézhecc...

hoplita 2011.03.04. 17:40:47

@aszekelyek:
Az vót.....a jó öreg T-34-es ott vót, elindult.
Ennyi helytálló dolgot sikerül összekalimpálnod.
Olyan vagy te, mint Bill Murray...túl keveset tudsz és azt is rosszul.:)

aszekelyek 2011.03.04. 17:43:26

@simonmondja.: NA az látod, teljesítmény. 16 évesen dolgozni kezdeni és lediplomázni. Azt lehet utánuk csinálni. Így mehetett el nyugdíjba egyik sógornő,. Csepelben kezdett, 16 évesen. Fizikai munkán. Nő létére. Munka, tudod, munka. Ahogy a parsztgyerekek is. '6 éves már rég dolgozik a földművelésben.Az nem az, aki azt büntetésnek szokta nevezni. A munkahelyek zöme is fűtött. Csak mondom.Mondjuk a parasztgyerekek a kukoricát nem fóliasátorban kapálják. Meg az ellopni valót sem. Részemről 16 éveseb építőtáborba mentem önként. Így tudom, mi az a mezőgazdasági munka.

hoplita 2011.03.04. 17:44:36

@aszekelyek:
Megkérdezte ez a nyitrai nevű faszkalap a jegyzőkönyv tanúsága szerint, hogy miért nem HASZNÁLTAK FEGYVERT a tévéhez vezényelt rendőrök.....?

Igen vagy nem....?

Erre kérek egy választ...és utána elmagyarázom, hogy miért írtam nagybetűvel a fegyverhasználat szót....mert gondolom arról halvány segédfingod sincs.

aszekelyek 2011.03.04. 17:47:19

@hoplita: A tankok szoktak maguktól elindulni, igen.. mi is úgy tudjuk. Azon az éjjelen a tévében hallottam a remegő hangú HAdtörténeti múzeum illetékest, aki azt rebegte, hogy de hát egy gramm üzemanyagot se hagytak benne és még valamit ki is szereltek belőle. Az nem létezik, ha csak nem tolják, hogy megy....A bácsi meg elismerte, ő harckocsizó volt és vitt üzemanyagot.. és értett is hozzá. Nem olyan nehéz rávenni egy harckocsizót erre....Nálunk nincs otthon tankhoz való felszerelés. Ahány ház, annyi szokás.

hoplita 2011.03.04. 17:47:42

@aszekelyek:

"....Részemről 16 éveseb építőtáborba mentem önként..."

Mert nemes egyszerűséggel hülye vótál.
Én is elmentem nyáron már 15 évesen dolgozni...de nem ingyen, cocizmust építeni.
Szal ezzel nem dicsekednék, ez az akkori droidság fényes bizonyítéka..:)))))

hoplita 2011.03.04. 17:54:40

@aszekelyek:
A remegő hangú hadtörténész eftás úgy hazudott, mint a síkon futó betyár.
De szerencsére vannak Galják, akik csont nélkül beszopják.

Ott voltam, mikor elindult a tank...tudom, a saját szememmel láttam.

Kutakodtam a neten sokat....és szedtem össze képanyagot a gyerekeimnek, majdani unokáimnak..:)
Egy darabig a háttérképem volt egy felvétel, amin ott állok a tank előtt a tömegben...úgyhogy ha nagyon akarom még bizonyítékom is van rá, hogy nem kormolok.:)
Meg persze jó pár videót, egyebet.....lassan elévülnek.:)))

aszekelyek 2011.03.04. 17:55:48

@Letícia: Ki akarják oltani a feriék és szdsz viselt dolgainak súlyát. A politikai felelősségét. VAlóban rengeteg közbelépésre okot adó dolog történt. VAlóban megismerhettük a hangszalagot, ahol a vidéki bevezényelt parancsnok erősítésért könyörög de nem kap és azzal fenyegtőzik, megtagadja a parancsot, kiviszi az embereit. Err nem tudnak semmi ép kéz láb magyarázatot adni. Tehát a Nyitrai jó anyját, hogy rákérdezett. Az a szemét, biztos élessell övetett volna. Olyan átlátszó. A néni meg minek ártja bele magát? most közpénz nem lesz de lehet a Táncsics akadámián.....Az is elindult... Meg lennél kepve , ha a néni nem lenne benne.

parlamentarista 2011.03.04. 17:57:45

@Letícia:
török gábor politikai verselemző, stréber, műmájer újságíró. ez nem 7 mondat, hanem 7 szó. de nem ez volt a mondanivalóm lényege. hanem ez: a tudomány: krix-krax, a filozófia: blabla. 7 szóban.

aszekelyek 2011.03.04. 17:58:57

@hoplita: Te vitted az üzemanyagot vagy a bácsi, aki ejnye, bejnyét kapott érte? Mert az szdsz-es a ruhájátt szaggatva ajvékolt, hogy őrájuk ment a tank.... ezt is láttam a tévében....:)

aszekelyek 2011.03.04. 18:00:56

@nyünyüge: Te ismered a gyanúsítás részleteit? Van vádirat? Miért tekinted eleve bűnösnek? Erre válaszolj, ahelyett, hogy sértegetsz.

aszekelyek 2011.03.04. 18:05:28

@hoplita: ÚGy tudom szolgálatban voltak , akik ott voltak és szolgálati fegyverük is volt. Azt kisebb balhénal is használhatják. Van egy volt kormányőr testvérem, terrorelháritó volt, .Lehet, hogy tudom, hogy kellett volna nekik viselkedniük? Fegyverhasználattal együtt. Első dolgom volt akkor reggel felhívni és megkérdezni, mit ír elő a rendőrségi törvény erre az esetre. NA pá, majd jövök, MOst vacsifőzés van.

hoplita 2011.03.04. 18:07:38

@aszekelyek:
Nem kellett bele se aksi, se üzemanyag, Isten jószágja.
Egyszerűen az áramtalanító megtalálása után csak be kellett röffenteni.
Azt a rohadt tankot tréleren vitték oda, a saját lábán -lánctalpán - mászott le a trélerről és állt a helyére.
Felfogod mit jelent ez....vagy ragozzam még...?
Te tényleg ilyen szerény képességű vagy, vagy csak itt jáccod a hülyét?

hoplita 2011.03.04. 18:10:46

@aszekelyek:
Na, kiderül itt apránként, hogy tele a kiccsálád komcsi gecivel....:))
Kormányőr tesvír...sztahanovista sógornő...nem is értem, az enyémben meg csak partizánvadászok jutottak.:)))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 18:14:04

@Letícia: Te nagyon finnyás vagy, Letícia, mert emlékeim szerint az egészen rövid minősítés se jön be neked. P. amikor leírom, hogy XY 1 faszkalap. :)

nyünyüge 2011.03.04. 18:16:24

@aszekelyek:
A BKV ügyeiben legalább 10 ember van meggyanúsítva.
Melyikükről van vádirat?
Melyikük bűnösségét tekinted TE evidenciának?

www.mr1-kossuth.hu/hirek/itthon/bkv-harom-uj-gyanusitott-hutlen-kezeles-miatt.html

www.mno.hu/portal/692756

parlamentarista 2011.03.04. 18:27:16

@aszekelyek:
azzal egyetértek. 0-1 év között a gyereknek folyamatosan anyjával, és lehetőség szerint az apjával kell lennie. ezt nem tudom megítélni, férfi vagyok, nem szültem gyereket, de ezt mondja minden nő. elhiszem.

de ha az így van, akkor szülőotthonok kellenek, ahol a cigánylány, és persze bárki, aki akar a szülés után ott maradhat, és beköltözhet az apa is természetesen, és nyilván maga a szülőotthon biztosíthat munkát az apának. így kell a rászorult családot indítani. 1-2 éves kortól közösségi roma játszóházak kellenek. 3-13 éves kor közé kellene tenni a közoktatást. és nem 5-15 év közé. 3 éves korban el kell kezdeni a készségfejlesztést. a cigányok itt maradnak le. a 3 évessel nem törődnek. 3-5-8-13 év. ezek a szerintem a közoktatásban a mérföldkövek. nyilván nem merevel életkorhoz kötve, hanem érettséghez.

ssi 2011.03.04. 18:54:56

1. elindult egy hír ... majd átalakult...
- "Kivezetné a felsőoktatásból a költségtérítéses képzést a kormány a Magyar Nemzet információi szerint. "
hir3.hu/magazin/1/59025/a_felsooktatasban_megszunik_a_koltsegteriteses_kepzes_a_magyar_nemzet_szerint
- "Széll Kálmán-terv nem a költségtérítéses képzés megszüntetését tartalmazza, hanem azt, hogy a hallgatók valós, 100 százalékos térítést fizessenek."
index.hu/belfold/2011/03/04/taccsra_tenne_az_egyetemeket_a_koltsegterites_megszuntetese/
2. háttérmunkák ...
"megszorításokat pedig kiszivárogtatják, azoknak nem lesz arca"
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=400938&referer_id=friss
"meggyőzze a befektetőket, jó úton halad a magyar gazdaságpolitika. "
hvg.hu/itthon/20110304_orban_pr_tanacsadok

@vinczej: :-)) Mi leszünk az utolsók, akik megtudjuk, de mi leszünk az elsők, akik megérezzük! :-(

@nyünyüge:
- nem hisznek magukban/programjukban/csomagjuk hatása ütős?
- túl föntről túl lenézik túl zárt körük a körön kívülieket?

bóra77 2011.03.04. 19:04:07

@parlamentarista: ha nem bírod, akkor miért látogatod ezt az oldalt? én ezt nem értem.
TG kell a közéleti palettára, nagyon kell!

bóra77 2011.03.04. 19:06:25

@Hepci: Te Hepci, átfutva hozzászólásaidat, kb. az általad legtöbbször leírt szó egész biztosan a f..kalap, a többi hozzászólás 30%-a politika, 70%-a szexuális tartalmú. Különösen ez utóbbi feltűnő és gyanús.;)

bóra77 2011.03.04. 19:10:00

2006-hoz: összességében azt tartom felháborítónak, hogy miért kell a csőcseléket kell védeni. Vissza kéne nézni az akkori adásokat, azt az agressziót, ahogyan azok az emberek utcára vonultak. Aki védi őket, kérdezem én, elgondolkodtak-e azon, hogy pl. nemzeti ünnepeinkkor mindenki elmenekül(t) Budapestről, továbbá kevéssé meri látogatni a forgalmasabb helyeket. Én pl. mondtam már le okt.23-ra szervezett színházat, és nem azért, mert attól féltem, hogy a rendőrség kilövi a szememet.

panelburzsuj 2011.03.04. 19:15:16

@panelburzsuj:

És TG-nek is feljánlhatnád a segítséget, mert a címkefelhője olyan, mint februári szmog, csak a pártok sejlenek ki belőle:

torokgaborelemez.blog.hu/tags/

nyünyüge 2011.03.04. 19:17:02

@manyike:
Mondjuk ezzel a 100%-os térítéssel adnak egy maflást a fidesz fiatal szavazóinak !
Akkor rájönnek, hogy mégiscsak igazságosabb volna egy kisebb mértékű tandíj, de mindenkinek.
Teljes költségtérítés meg külföldieknek (bár ez nyilván nem eu-konform, úgyhogy valami mást kell kitalálni.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 19:21:02

@bóra77: mikor hogy...
Nyáron majd a horgászati témák gyarapodnak...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 19:25:15

@panelburzsuj: Parlamentaristához illő esszéket (esetleg Eszéket) ne remélj tőlem...

nyünyüge 2011.03.04. 19:27:02

@panelburzsuj:

"Keresési javaslat: "Hapci" faszkalap :ÖÖ!

Hapci + Hófehérke még több lenne.

off, de érdekes:

www.origo.hu/tudomany/20090907-a-google-kereso-algoritmusa-az-okoszisztema-rangsorolasara-is-jo.html

hoplita 2011.03.04. 19:30:27

@bóra77:
Ó, szegénykém....úgy sajnállak.
A csőcselék miatt nem tudtál kultúrni....nahát....és a végén buta liba maradtál...?
Ez a seprűdék olyan szörnyű...

bóra77 2011.03.04. 19:36:06

@hoplita: ennél a hozzászólásodnál értelmesebbnek véltelek.

a-kis-herceg 2011.03.04. 19:46:13

na ebből 100% nem lesz semmi, akinek van "rálátása" az tudja miről beszélek...

(elég anynit sejtetnem, hogy szakmailag jó lenne...)

"...betagozódna a kormányhivatalokba. Itt intéznék a ma még önkormányzati ügyek egy részét, mint például az építési engedélyek kiadását"

atv.hu/cikk/20110304_kozigazgatasi_reform_megszunhet_a_fovarosi_kozgyules

a tandíj ehhez képest bakfitty volt...

www.fn.hu/belfold/20110304/kosa_fizessenek_100_szazalekos_teritest/

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 19:46:32

@bóra77: vannak ennek a dolognak hagyományai. Ott volt pl. a taxis söpredék, 3 napig állomásoztam miattuk Balatonon. Mondjuk olyan nagyon nem bántam, munka helyett horgászgattam.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.03.04. 19:47:45

@nyünyüge: s vajon Hófehérke + faszkalap mit ad ki?

panelburzsuj 2011.03.04. 19:50:27

@nyünyüge:

És Hófehérke-faszkalap? :)

a-kis-herceg 2011.03.04. 19:52:27

@Hepci: most már legalább egyet... van új poszt

panelburzsuj 2011.03.04. 19:52:53

@Hepci:

Nem tagadhatjuk, hogy egy helyen tanultunk ... :))

parlamentarista 2011.03.04. 20:02:08

@bóra77:
én biztos nem fogom leradírozni.

hoplita 2011.03.04. 20:04:59

@bóra77:
A csőcselékezésre allergiás vagyok.
De ezt már többször mondtam...valszeg elkerülhette a figyelmed.
Ugye milyen rosszul esik az igaztalan cimkézés..?

bóra77 2011.03.04. 20:14:33

@hoplita: valószínűleg nem olvasom el az összes hozzászólást a blog megjelenése óta, és valószínűleg nem jegyzetelem, hogy kinek mi a heppje.
btw: felőlem akár le is libázhatsz, különösebben nem érdekel.

hoplita 2011.03.04. 20:21:38

@bóra77:
Légy nyugodt én se.
De a seprűdékezést rühellem.....nem magát a kifejezést, hanem az ilyen ítélkezés mögött megbújó felületességet, slendriánságot.

Tudod, mostanság sokan vizionálnak éhséglázadást....
Ha az egyszer bekövetkezik, na akkor majd megtudod mit jelent az a szó, hogy söpredék.:(

2011.03.04. 20:41:08

@aszekelyek:

@parlamentarista: köszönjük szépen! Nem is kell többet jönnöd, illetve legközelebb is ezt írd le, és nem kell végigolvasni annyi dolgot, amit a netről letöltesz!:)

@Hepci: hát lehet, pedig értek magyarul. Sőt, csak úgy értek!:) Azaz egyenesen mondja meg mindenki amit gondol és vél. Azért vagyunk itt. Mert pl. barokkos körmondatokkal és átlátszó szöveggel noname-ként nyomatni, hogy mindenki hülye, de én vagyok a király, na ez az, amit nem bírok. Ha valakinek nincs mondanivalója, csak ez, az mondja ki, ne húzzuk egymás idejét, oszt jó napot kívánok! Shalom, ahogy a művelt brit mondaná!:D

2011.03.04. 20:43:29

@aszekelyek: @Letícia: opsz, lemaradtál. Érdekes dolgokat írsz. Én nem voltam ott, sőt, nekem nagy találkozásom maradt el ez miatt a cirkusz miatt, csak ennyire maradt meg.

ulrike (törölt) 2011.03.04. 21:46:29

@parlamentarista: Bocs, késő, de válasz. Ez ugyanúgy zavaros nekem.
1. Különválasztod a filozofiát és tudományt. Ergo a filozófia nem tudomány? Vagy csak az az igazi, a többi meg smafu?
2. A tudomány tényekkel nem igazol semmit, mondod. Ez sem igaz. Az empirikus tudományok mi a fenével igazolják tételeiket, ha nem tényekkel. De még a racionálisak is, feltéve, nem áltudományról van szó. Kizárólag nyers tényekkel nehéz tudomámyosan operálni, azokat elemzik, rendszerezik, stb. A dedukció s rendszeralkotás nem szemfényvesztés.
3. Az axiomatikus rendszerek arra jók, hogy ne lehessen össze-vissza hablatyolni. Alapot és keretet ad. De ki lehet belőle szabadulni még a racionális tudományokban is más axiómák felállításával, ahogy pl. Bólyai is tette, mert az eukleidesziben nem tudott megmagyarázni dolgokat, melyek reálisan léteznek.

Ok, ennyi ellenérvem van rövid nekifutásból, mert ez egy politikai blog. A tudományfilozófia nem blogműfaj, túl bonyolut ehhez. Nem is kell beletévedni, mert te másként látod a politikai tudományt, mint TG. Írj egy cikket a Századvégbe, elolvasom, ha rendesen argumentálsz.

parlamentarista 2011.03.04. 23:47:28

@ulrike:
-- ohm törvénye azt mondja, hogy egy vezetőre eső a feszültség, és a rajta átfolyó áramerősség hányadosa állandó. mérsz, mérsz, mérsz. és szinte sohasem jön ki pontosan, hogy ohm törvénye igaz volna. de a helyzet az, hogy ohm törvényének nincs igazi cáfolata. mert a hiba statisztikai értelemben mindig egy határon belülre esik. és azt bőven rá lehet fogni a mérés pontatlanságára. de ha szigorúan vesszük, akkor ohm törvényét nem igazolják egzakt módon tények. de nem is cáfolják. ezért fogadjuk el igaznak. a tudományban minden tézis ilyen.

-- vegyük a történettudományt. van egy csomó forrás, tárgyi emlék. a történetírás feladata, hogy ezekből összeállítson egy mesét. de minden ilyen sztorinak vannak homályos részei, amit a történettudomány odakanyarít, azt nem igazolja semmi, de és ez nagyon fontos, nem is cáfolja semmi. a történettudósok azért fogadják el. és ha egy kutatás során feltárnak cáfolatokat, akkor a történelmet újraírják. de abban megint lesznek homályos elemek, és ezért az új történetet megint nem azért fogadják el a tudósok, mert azt teljes egészében igazolnák a tények, hanem azért, mert nem cáfolják. ugyanis ez az univerzálisan alkalmazott tudományos munkamódszer.

-- a matematikában nem a nyers tényeket elemzik, rendszerezik. ez a filozofikus közelítés. a logika egy csomó krixkrax. az algebra is. nem abból indulnak ki, hogy ha három almából elveszünk öt almát, akkor mi van. mert azt nem lehet elvenni. a matematika modelleket alkot, amiből a fizika, és a kémia kiválasztja, hogy mi alkalmazható. és a biológia pedig azt, ami a fizikából és a kémiából az élőlényekre vonatkoztatható. az evolúciót szerintem semmi sem igazolja. a biológusok ettől idegesek szoktak lenni, de szerintem nem is kell igazolnia semminek. az evolúció szerintem azért fogadható el, mert nincs cáfolata.

-- és a kapcsolat a filozófiával, hogy van-e isten, vagy nincs isten. ezek az állítások tudományosan nem igazolhatók, de nem cáfolhatók. és itt csap át a tudomány filozófiába.

éppen az áltudományok azok, amik tényekkel igazolnak. létezik az aurád, mert forog a kerék, és az aurádtól forog. ha gyorsan forog nagy az aurád, ha lassan, akkor kicsi. oké. próbálják tényekkel igazolni, hogy létezik a testet körbevevő energiaburok. biztos létezik valami, mert elindul a kerék, de arról tudományosan értelemben állítani kellene valamit azon kívül, hogy a műszer azt mutatja, hogy 42. de 42 micsoda. az ezotériával pont ez a probléma, hogy tényekkel próbálnak igazolni paranormális jelenségeket. helyette egy modellt kellene felállítani, amit nem cáfol semmi. oké, hogy egyszer kicsap a gömbvillám, de most miért nem csap ki. most nem csap ki, tehát cáfolva van az állítás, hogy egyszer csak kicsap. miközben elhiszem, hogy egy csomó ember látott már gömbvillámot, és biztos volt ott valami. de magát a jelenséget senki sem tudta megmagyarázni úgy, hogy annak ne legyen tényleges cáfolata. és ezért ez egy parajelenség. aztán lehet, hogy ezeknek nem is egyféle magyarázata van, az is lehet, hogy nincs magyarázatuk, és az is lehet, hogy nem is léteznek. a tudomány ezekről ezért nem állíthat semmit.

ha a tudomány tényekkel igazolhatna, akkor bezzeg igen, de abban például vágó istván hatalmasat téved, hogy ohm törvénye mérésekkel igazolva lenne. aki ezt mondja az nem látott még ampermérőt. ohm törvénye nem attól áll, hogy tényekkel tudjuk igazolni, hanem azért, mert nem tudjuk megcáfolni.

dzsaszper 2011.03.07. 08:59:05

@manyike: erről beszélek én is. A rendszerszinten gondolkodás egyelőre annyi, hogy gaverkodjunk a FIFA-val és az UEFA-val... :/

Egy kis adalék az orvosi életpálya kérdéshez: tv2.hu/naplo/video/akut-problema-a-magyar-orvos-elvandorlas

Az oktatás környékén kezdenek épeszű ötletek is előkerülni (sok hülyeség mellett) de ott is hiányzik a rendszerszinten gondolkozás. Valahogy még mindig a világútlevél előtti időkben gondolkozunk, amikor vízum kellett a külföldi tanuláshoz, nem pedig egyre egységesebb európai felsőoktatási és munkaerőpiacban...

dzsaszper 2011.03.07. 09:02:34

bocs a sajtóhibáért, helyesen: haverkodjunk
süti beállítások módosítása