Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
15:31

Minden ilyen ügyben elindul a demokrácia végéről szóló vita. Én pedig ahelyett, hogy szépen beállnék vagy ebbe a kórusba, vagy abba a másikba, amelyik kéjesen kacag és (a nyilvánvaló politikai megfontolás helyett) üzleti döntést emleget cinikusan, újra és újra megpróbálok - reménytelenül - érvelni amellett, hogy ami nem tetszik, ami nem szimpatikus, ami nem helyes, az nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy vége a demokráciának, vége a sajtószabadságnak.

Hogy mi a demokrácia és meddig tartanak a határai, az gyakran értékválasztás, felfogás, világlátás dolga. Szerencsére azért vannak megkerülhetetlen támpontok, számomra három ilyen akad: a szabad részvétel, a szabad versengés és a szabad nyilvánosság. Az első kettőről most nem kell vitatkoznunk, az új választási szabályok kapcsán már megtettük. Hamarosan eljön majd ott az igazság pillanata: amikor megváltozik a közhangulat, egyértelmű lesz, hogy azok a szabályok nem a Fidesznek kedveznek, hanem a mindenkori legerősebb politikai erőnek. S amikor már nem a Fidesz lesz az, nem védeni fogják, hanem kényelmetlenül meggyengíteni. Diktatúrában nincs kormányváltás, nálunk lesz.

Ami a sajtószabadságot, a tájékozódás szabadságát illeti, nem most először kérdőjeleződnek meg nálunk ezek az értékek. A rendszerváltás után hosszú ideig a jobboldal visszatérő panasza volt a médiaegyensúly hiánya, egyáltalán nem alaptalanul. Amióta a Fidesz van hatalmon, a kormányoldal tudatosan dolgozik azon, hogy ezek az arányok megváltozzanak. Nyilvánvaló, hogy meg is változtak: a mindig pártos állami tévében a korábbiaknál lényegesen durvább pártpropaganda megy, a kormányhoz közelálló körök pedig egyre bővülő sajtóbirodalmat hoztak létre, alapvetően nem üzleti, hanem politikai megfontolásból. Ebbe a sorba illeszkedik az is, ami a Népszabadsággal történt: csak itt a jövőbeli új tulajdonosok nem építeni akartak, hanem rombolni. A lap megszűnése egyértelműen tovább változtat az arányokon: a politikai napilapok piacán a kormánypárti Magyar Idők és Magyar Hírlap mellett a korábbi három helyett már csak két nem kormánypárti orgánum (Magyar Nemzet, Népszava) marad.

Nem jó hír ez azoknak, akik szeretnék, ha nagyobb tere lenne a nem kormánypárti véleményeknek. Nem szép eset ez azoknak, akik hisznek abban, hogy a média nem csupán a politikai szolgálóleánya lehet. Nem örömteli ez azoknak, akik rossz szemmel nézik, ha az újságírókat nem veszik emberszámba.

De ettől miért lenne vége a demokráciának? Miért lenne vége a sajtószabadságnak? Hogyan lehet ezt az - ismétlem: nyilvánvaló politikai - döntést összemosni azzal, amikor újságírókat börtönöznek be, lapokat tiltanak be, laptulajdonosokat robbantanak fel? Hogyan lehet azt állítani, hogy a Kádár-korszak világa (=diktatúra), amikor csak szamizdatban lehetett ellenzéki véleményeket kinyomtatni, s amikor reménytelen volt más hírekhez hozzájutni, mint amit a párt propagandája terjesztett, azonos vagy összemérhető a mai állapotokkal, amikor minden újságárusnál kaphatók ellenzéki napi- és hetilapok, amikor a távkapcsolóval bármikor elérhetőek ellenzéki csatornák, és amikor az interneten tényleg minden vélemény szabad?

Ami nem tetszik, amit nem tartunk helyesnek, az ellen egy diktatúrában nem sokat lehet tenni. Egy demokráciában számos eszköz van: lehet tiltakozni, lehet szervezkedni, lehet másokat meggyőzni vagy támogatni, és végső soron lehet másra szavazni. Ha elegen teszik és gondolják ezt, majd másképp fognak menni a dolgok. Ha nem, akkor ez marad. Nem azért, mert diktatúra van, hanem azért, mert ez tetszik, ez jó, ez elég nekünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr4211783287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsoltbacsi 2016.10.09. 23:10:10

@tölgyes:
Az nem jutott eszedbe, hogy a papirt masra is elhasznalhatjak? Van meg nehany ujsaga a cegnek, es siman megoldhato hazon belul. Ahogy szerintem a tobbi partnere se fog nagyon pattogni, tul nagy "vevo" o ahhoz. En ha peldaul neki dolgozo nsomda lennek 100x is meggondolnam, hogy megkotberezzem-e, mert lehet hogy most egyszer meg tudnwm vagni, de hosszu tavon rosszul jatnek.

Zsoltbacsi 2016.10.09. 23:15:20

@tölgyes:
Ez pont olyan, minthogy a Tesco is eleg goreny uzletpolitikat folytat, megse mernek fellepni ellene a beszallitoi, mert tudjak, hogy ok huznak a rovidebbet. Meg a Coca colat is nyiltan zsarolta. Szoval en nem feltem a Mediaworksot, sot valoszinuleg a legfontosabb partnerei be voltak avatva

sztd 2016.10.09. 23:33:41

Én sosem olvastam Népszabadságot, és a jövőben sem terveztem, szóval nincs bennem eredendően elrendelt szimpátia, de azért én is szomorú vagyok.

Eddig nagyrészt kamu volt a jobboldali médiatúlsúly, de ez most határozottan fordulópont.
A Népszabadság nagyobb mint a Magyar Nemzet, a Népszava nagyobb, mint a Magyar Hírlap, az Index nagyobb, mint az Origó, a HVG nagyobb, mint a Heti Válasz, stb.
A Hír TV a Magyar Idők, az Echo TV határozottan bezavartak, a TV2 esete is fordulat (bár kisebb, mint az RTL Klub), de ettől azért az elv állt.
Nem lenne bajob az esettel, ha a Népszabadságot szimpla növekedéssel (vagy kisebb csökkenéssel) előzte volna meg a Magyar Nemzet, de nem ez történt.

Egyszerűen a legnagyobb közéleti lapra rázárták az ajtót. Őszintén! - ki fogja megakadályozni, hogy ez megtörténjen az Index is egyszer csak bezárjon? Ha bezár, mi marad utána? AZ ATV és a Népszava?

Értem, hogy a választásokon le lehet mindenkit váltani, de azt gondolom, hogy ettől még a sajtószabadság ()és ezzel komoly csapást szenvedett el.

tölgyes 2016.10.09. 23:35:38

@Zsoltbacsi:A probléma csak az, hogy nem az N. csinálja a veszteséget, mert még most is a legnagyobb példányszámú - nem bulvár - lap. Ön se felejtse el, hogy attól, hogy több cégnek egy tulajdonosa van, még nem tehet a pénzével azt, amit akar.
Én a G nap óta nem kételkedek abban, hogy a Fidesz gátlástalanul érvényesíti politikai érdekeit. Épp olyanok, mint az Ön által emlegetett multik. Bizonyították.
A magyar multik is bizonyítják nap mint nap!

Zsoltbacsi 2016.10.09. 23:50:47

@tölgyes:

Ok, csak egyik esetben szettarjatok a karotokat, hogy ilyen a kapitalizmus, a masikban meg...

"még most is a legnagyobb példányszámú - nem bulvár - lap."

Hat ez se igaz, de ha nem hiszel nekem, nezd meg a toplistat. Peldaul a kisalfold (szinten napilap, es politikai nem bulvar) masfelszer annyi olvasoval rendelkezik ugy, hogy csak 1 megyeben terjesztik...

Mit ertesz az alatt, hogy nem az n csinalja a vesztesegeket? Az egbol pottyant le?

En biztos vagyok benne, hogy a mostani hoborgok nagyresze az elmult 1 evben egyetlen szamot se vett meg, csak ismet alkalmat talalt egy jo nacizasra

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.10. 05:36:02

Demokrácia = van szabad választás.

Ennyi.

Minden más félrebeszélés.

states1 2016.10.10. 07:24:45

Azon csak röhögni lehet, hogy a fidesz jobbosítani akarja a Népszabadságot. Ezzel a névvel ugyanis ezt a lapot a büdös életben meg nem veszi egyetlenegy konzervatív újságolvasó sem, írhat bele akárki, akármit. Azt persze kínos lenne beismerni, hogy a Népszabadságot a saját politikai tábora juttatta oda, ahova, nem utolsósorban azzal, hogy nem veszik, olvassák. Marad tehát szánalmas orbánozás, diktatúrázás, sajtószabadsághalálozás amivel a baloldal a politikai teljesítményt, színvonalat, munkát próbálja megspórolni már évek óta.

M illumino d immenso 2016.10.10. 08:01:19

'Nem örömteli ez azoknak, akik rossz szemmel nézik, ha az újságírókat nem veszik emberszámba.'

Nem, és még azoknak sem, akik szintén rosszallották ahogy ezek az újságírók mennyire nem vették emberszámba az általuk 'kérdezni' kívánt politikusokat, nem vették emberszámba a 'másként gondolkodókat', akik történetesen most épp nem az 'ellenzéki oldalon' állnak ...

Talán el lehetne kezdeni egymás emberszámba vételét, és a békés egyet nem értés kultúráját fölépíteni.
Aztán majd a választók eldöntik, kiket látnának többen a kormányrúdnál.
Mert:

"Természetesen verseny lesz, és a végén a választók fognak dönteni. A kérdés csak az, hogy milyen alternatívát kínálunk." - 2009

László56 2016.10.10. 09:07:31

Nagyon szép napot kívánunk Mindenkinek

A népszabadság nevezetű szennylapot a demokráciával egy lapon nevezni már önmagában nevetséges. Mivel soha nem volt a demokratikus társadalom és elvek lapja és már születése óta a kommunista diktatúra szócsöve volt, csak üdvözölni lehet a megszűnését.

Igaz, sokan sírnak utána. Szerintünk, a mai társadalmi mércékkel mérve, túl sokan. De, sajnálatos módon Hitler után is sokan sírnak, de attól még nem nevezhető demokratának.

Egyre kevesebben olvasták és sokan még azok közül is, csak elrettentő példának. Üzletileg nézve már nem fizetődött ki. Nincs ebben semmi különlegesség. Ha még valaki nem tudná, a média az üzlet. Sőt, a legjobb és legbefolyásosabb üzletek egyike. Üzletek pedig a nyereségre alapszanak. Hiszen az adja az üzlet fejlődésének a lehetőségét. Ami nem fizetődik ki, azt vagy meg kell változtatni vagy meg kell szüntetni. Tulajdonképpen ilyen egyszerű a Népszabadság esetében is.

A primitíve kommunisták olvasatában, Orbán a hibás. Ha piros hó esik, akkor is Orbán a hibás. Annyira primitívek, hogy észre sem veszik, ahogy a gyűlöletükkel minden normálisan gondolkozó embert Orbán imádatra kényszerítenek. Hiszen, minden amit a kommunistáink gyűlölnek, az csak jó lehet a magyar népnek. Úgy, mint az Orbán kormány. Ilyen egyszerű ez a társadalmi egyenlet.

Tüntetgetünk, tüntetgetünk és siratjuk a demokráciát. Pedig a tüntetéseinkkel éppen a mai demokratikus társadalmi formát igazoljuk. Hiszen tüntethetünk. Ez nem bizonyít semmi mást, mint a kommunista kétszínűséget. Ebből is elegük volt a Népszabadság volt olvasóinak.

A kommunista szellem hanyatlóban van, a szocialista meg még nem született meg országunkban. Ezt a hiányt tapasztaljuk ma a társadalmunkban. A kommunisták hanyatlásával talán sikerül megszületni egy demokratikus szocialista pártnak. Mert, amit ma annak neveznek, azt még az árnyékának sem lehet mondani. Pedig égetően szükség lenne rá.

A média szabadsága sem az a világban, amit mi naiv magyarok, a szabadság alatt értelmezünk. Mi a szabadságot nagyon is naivan, totális értelemben használjuk. Az, az a szabadság ami soha nem is volt és soha nem is lesz. Mivel ilyesmi nem létezik.

A szabadságnak mindig is vannak és lesznek határai. Hiszen a Te szabadságodnak ott kell végződnie, ahol másokét a szabadságoddal korlátozod. Azon kívül, korlátozza még a politika, a törvénykezés és az üzlet világa, többek között a szerződéseken keresztül is. Hogy csak a fontosabbakat említsem.

Ezáltal a demokráciában sincs totális szabadság. Ezt a jelenlegi magyar kormány már sokszor megtapasztalhatta és ezáltal tudja is. Sajnos a népünk nincs még olyan előre mint a mai kormányunk. Ezért is igyekezzünk tanulni a kormányunktól, hogy behozzuk a lemaradásunkat. A jó isten segítse továbbra is, ezt a kormányt és a magyar népet.

TPK 2016.10.10. 11:33:13

Magyar Nemzet mint ellenzéki újság? Ne vicceljünk már!

Geo_ 2016.10.10. 12:34:08

Kedves Gábor!

Nem hiszem, hogy újat mondanék - de talán van, akinek igen. A komoly dolgok általában nem egybites igen/nem alapon értékelhetők, hanem valamiféle skálán helyezkednek el. Sok vita van a demokrácia értelmezéséről - s igencsak nehezíti a mérhetőséget, ha még az alap-fogalmakban sincs egyetértés. Az egyes tényezőknek javaslom: geo2.blog.hu/2015/01/21/demokracia_es_annak_merteke_563

1. Azonos súlyú voksok - arányosság érvényesülése
2. Értékelt alternatívák: több párt, előnyök/hátrányok értékelési lehetősége a szabad sajtó és független intézmények elemzései, a pártok közötti viták alapján
3. Végrehajtó hatalom ellenőrzése - fékek és ellensúlyok megléte, nyilvánosság
4. Helyi, regionális és állami szintű döntések létezése, az ezeken való részvétel aránya
5. Választók egzisztenciális függetlenségének biztosítása a szavazatvásárlás kizárása érdekében (esélyegyenlőségi mechanizmusok létezése)

Ha - a példának okáért - elfogadjuk ezt az 5 pontot, látható, hogy ezeket nehéz igen/nem alapon leírni, de az egyértelmű, hogy megfigyelhető a romlás, a csökkenő tendencia. A jelenlegi rezsim raffinált: ugyanis nincs szüksége az egyértelmű tiltásokra és korlátozásokra - elegendő a számára az a mérték, amivel biztosítani tudja a 2/3-os hatalmát, illetve a beágyazott hatalmi tényezők továbbélését.

"Nem azért, mert diktatúra van, hanem azért, mert ez tetszik, ez jó, ez elég nekünk." - ez azonban igencsak megkérdőjelezhető kijelentés.

Tényleg tetszik a választási rendszer átszabása? Tényleg eljutnak a választókhoz a lehetséges politikai alternatívák? A formalitáson túl létezik valódi fékek-ellensúlyok rendszere? Létezik bármiféle - tartalmi - önkormányzatiság? Állíthatja-e bárki, hogy nem az anyagi/egzisztenciális ellehetetlenítés folyik, mint legpozitívabb alternatíva a Népszabadság esetében - nem is beszélve a falvakban lévő kiszolgáltatottságról?

Való igaz: ha a demokráciának nem léteznének formai elemei (demokratizmus), akkor már diktatúráról beszélhetnénk.

Elfogadom Körössényi értékelését/leírását: ez a rezsim a demokrácia és az autokrácia KÖZÖTTI zónában helyezhető el. De nem a demokráciában.

A mai demokráciánknak az a legnagyobb gyengesége, hogy nincs egy jobboldali/konzervatív demokratikus szereplője. Egy olyan erő, mellyel egyet lehet érteni olyan dolgokban, hogy a népszavazás és a kampánya, a Népszab. bedarálása, a cilikopterezés - nem menő, elutasítandó.

rezgaras 2016.10.10. 12:47:18

@tzirok: Okoska! Éltél te már 1994 és 1998 között?

graycivil 2016.10.10. 13:26:19

Gábor! Ugye te sem gondolod, hogy ott, ahol egy teljes jogrendszer, egy politikai függőségi rendszer és egy közpénzből kiépített gazdasági rendszer állt fel az ellenzéki információk és vélemények kiirtására, azt még lehet valós demokráciának nevezni.

Mondhatnád, hogy Olaszországban Berlusconi is hasonló médiabefolyást szerzett. Ám ott működnek az érdekképviseletek, az ügyészség és a bíróság. Ott - még, ha a média monopolhelyzetbe is került - a demokrácia ellenőrző intézményei működnek. Berlusconi bele is bukott. Az ott demokrácia, mely képes volt korrigálni.

Nálunk azonban a FY!DESZ teljesen kisajátította a közpénztől és EU-s pénzektől függő gazdaságot, az "erkölcsösséget" (lásd: ügyészség politikai működése), és most már nagyon durván megdöntötte a véleményszabadságot is. Ugyanis hiába mondod, hogy mindenki azt mond amit akar, ám a vélemény egyedi kinyilvánításának joga szinte nulla a vélemény terjesztésének jogához képest. Ugyanis a demokrácia része a szabad információszerzés joga is. Ennek a többoldalúságát irtja ki éppen a FY!DESZ. Ez már csak egy "vetített demokrácia".

rezgaras 2016.10.10. 14:30:18

Érdekes, amikor a Pesti Hírlapot bedöntötték, senki sem temette a demokráciát és sajtószabadságot.

tölgyes 2016.10.10. 14:48:29

@Zsoltbacsi:
Kedves zsoltibácsi!

Jelen esetben a lap mellett szól az, hogy olyan is kiáll a lap mellett, aki nem olvassa. Ez ugyanis azt jelenti: a sajtószabadság, mint elv mellett áll ki az, aki kiáll.

Minden esetre az országos napilapok között a legolvasottabb.

A megyei lapoknak más a funkciójuk, olvasottságuk mindig is a lokális kötődéseken alapult.

A N. az elmúlt évet 300 milliós nyereséggel zárta. A veszteség tehát a cégcsoporton belül másutt keletkezett.

Kaptalizmus: cinikusnak tetszik lenni. Gondolja meg. A G. nap előtt a kormány megvédte S. autópálya-építési díjait. Ugyanez a kormány ugyanezeket a díjakat a G nap után soknak tartotta. Vagyis ilyen a magyar kapitalizmus. EZ A MAGYAR KAPITALIZMUS JELLEMZŐJE! Emiatt drága a magyar kapitalizmus. Emlékezzen vissza arra, hogy a korábban dédelgetett szocialista kapitalisták vagyonából mi lett? Semmivé vált, mert nélkülözte a pénz hasznosítása a hozzáértést. Következmény: veszteség az országnak, Önnek, nekem…Így válnak semmivé a most dédelgetett, támogatott vagyonok is. Írogassa otthon a listát, hogy felmérje a várható veszteséget, ami már ma is veszteség.
Matolcsy 260 milliárd (260.000 nyugdíjas átlagnyugdíja) stb. Népszavazási kampány 15-20.000 nyugdíjas éves átlagnyugdíja, Mészáros stb. ide se merem már írni..:(

livengood 2016.10.10. 15:04:56

Hogyan definiáljuk a demokráciát? Már nem is értünk egyet.

A múltban és a ma létező demokráciák különböztek, különböznek egymástól. Mi a miénket most tanuljuk.

Én azt tartom fontosnak megkérdezni egy rendszerről, hogy a benne élők többségének van e lehetősége emberi életet élni? Életben maradni, nem éhezni, nem rettegni, játszani, szórakozni, pihenni, örülni, boldognak lenni, alkotni. Ezeket a dolgokat egyetlen rendszer sem tudja biztosítani mindenkinek. Tisztán kell látni, hogy a legjobban működő demokrácia sem tud minden embernek emberhez méltó életet biztosítani, mert pl. mindig lesz olyan, hogy valakit ártatlanul ítélnek el, mindig történik igazságtalanság amit rendszerint nem lehet helyre hozni, stb. Ugyanakkor attól, hogy egy rendszerben a többség emberi életet tud élni az még nem jelenti azt, hogy az demokrácia. Pl. kádárrendszer.

Ebből a megfontolásból (legalább a többségnek biztosítsunk emberhez méltó életet) talán nem volt túl bölcs dolog szétbombázni Szaddam Irakját sem, most valószínűleg kevesebb ember pusztulna el, élne bizonytalanságban és félelemben.

Szerintem jót tenne az ellenzéknek, az ellenzéket és a kormányt pártolóknak, és főleg a demokráciánknak, ha kicsit vissza fognák magukat a demokráciát lekezelő és kioktató hangnemben féltők amikor már hatodik éve újra és újra farkast kiáltanak.
(pl. index cikk: index.hu/velemeny/2016/10/09/sajtoszabadsag/)

idézet a fentiből: "Aki nem érzi ezekben a sajtó, a piac és a nyilvánosság sérülését, annak tényleg Oroszországban a helye." Gratulálok! Ott megölik az ellenzéki újságírókat. Azért ha rendszeresen túl lőtök a célon, akkor a Fidesznek még sokáig meg lesz a többsége. Nem látjátok az összefüggést?

Semmi sem jó és semmi sem szép amit az orbánrendszer produkál. De az embereket nem kellene hatodik éve agymosott hülyéknek nézni, ehelyett meg kellene őket győzni. Az nonszensz, hogy kizárólag kormánypárti médiafölénnyel és a sajtószabadság hiányával vagy "sérülésével" magyarázzátok, hogy a választók többsége nem ért veletek egyet.

Mellesleg írhatom azt is hogy a választók többsége velem nem ért egyet mert, ha rajtam múlna, a Fidesz, Orbán nem kerül hatalomra, egy napot sem kapott volna. De tisztelem a döntésüket.

Csakhogy veletek sem értek egyet:
Magyarországon van sajtószabadság, Magyarország demokratikus ország. Magyarország demokratikus rendszere igen beteg. Magyarország ellenzéki újságírói szépen kiegészülve a kormánypártnak dolgozó újságírókkal kárt okoznak a magyar demokrácia kialakulásának. Magyarország elitjei (minden oldalon) kioktatják és lenézik a népüket. Magyarország népe velük ellentétben teljesít!

Zsoltbacsi 2016.10.10. 15:11:50

@tölgyes:
Kedves Tolgyes!

Van nehany dolog, amivel az irasodbol egyetertek, de a vege nagyon demagogra sikeredett... Szerintem pont ez a baj a mai baloldallal, hogy mielott megszolalnak illene egy kicsit magukba nezniuk, es csak olyasmit elvarni a masiktol, amit nekik sikerult. Szoval abban egyetertunk, hogy lenne mit javitani a mostani allapotokon, de talan ne az diktaturazzon meg fikazzon mindent a leghangosabban, amit o is ugyanigy, esetleg meg rosszabbul csinalt.
Hogy oszinte legyek, nekem kicsit elegem van mar a kettos mercebol, amit a komplett baloldal uz! Csak nehany pelda:

Amikor a baloldali miniszterelnok evente Moszkvaba latogatott pofavizitre, akkor apolta a kapcsolatokat. Most Orban sz***ja Putyin fa****.
Most Putyin egy mocskos diktator, bezzeg amikor Fleto a kertjeben a kutyajaval szelfizett vele, akkor szerintem meg beke Nobel dijra is felterjesztettek volna.
2009ben a parlament szocialista inditvanyra 98 szazalekkal megszavazta Paks 2-ot, aztan elfogyott a penz, es lekerult az asztalrol. Utana Orban megkototte ugyanazt a szerzodest, akkor mar nem tetszett, nyilvan mert akkor mar nem fertek a husosfazekhoz...
Es akkor visszajutunk a media helyzethez. En megertem, hogy Neked megszepitette az ido az emlekeket, de en meg emlekszem, amikor Gyurcsany cinikusan azt mondta, hogy ha nektek nincs mediatok, akkor vegyetek. Vagy amikor a jobb oldal sirt, hogy nem jol fut a szeker, akkor az volt a valasz, hogy a piac dont!

Es visszaterve a lenyeghez: ha annyira nyereseges lett volna a n, akkor nem szabadult volna meg tole az mszp. Senki se kenyszeritette oket.

Es van meg valami, amit mashol olvastam: ha Orban keze lenne a dologban, akkor nem a Nepszabadsagot lotte volna le, amit mar senki se olvas, hanem mondjuk a 444et

tölgyes 2016.10.10. 15:23:01

@TPK: Azzá vált a G nap óta. A kormány tagjai nem nyilatkoznak a lapnak.:(

tölgyes 2016.10.10. 16:07:34

Kedves zoliácsi!

Hol van itt már a baloldal. Mondjuk inkább azt, hogy az egyik és a másik. Ma már, de már 2002 után se volt az, ami annak mondta magát. A jobb ugyanígy nem azonos önmagával.
Ezért a magyar társadalomnak kellene végre magába néznie. Annak a magyar társadalomnak, amelyik 89-90-ben antibolsevik szavazást, tartott, aztán 94-ben antijobb szavazást produkált és folytathatnám.
Vagyis a kialakult helyzetért mi vagyunk a felelősök. Ha megnézegeti régi beírásaimat, akkor azok között bőven talál olyanokat, amelyekben az akkori hatalmon lévőket ostorozom. Ez azonban nem jogosítja fel Matolcsyt, Rogánt, Mészárost és Orbánt, hogy épp azt csinálják, amit Gyurcsány, Medgyessy, Szilvássy, csinált, miközben az oktatás, egészségügy romokban, nemzetközi tekintélyünk romok alatt van stb. Engem Paksban se vigasztal, hogy melyik mit szavazott. Nem menti fel Orbánt, hogy épp olyan, mint Gyurcsány és fordítva.
Nekünk kéne most már egyenesbe jönni magunkkal, de nem lesz könnyű. Épp a népszavazás és annak fogadtatása mutatja. Szó nélkül hirdetjük egy érvénytelen szavazásról, vagyis egy nyilvánvaló tényről az ellenkezőjét.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 16:45:29

@tölgyes:

Megint sokmindenben egyetertunk, illetve inkabb elbeszelunk egymas mellett. En se akarom mentegetni a Fideszt, nekem se tetszik sok huzasuk. Annyit akartam csak irni, hogy ne az kritizaljon, aki nem jobb. Az a helyzet sajnos, hogy jelenleg a kisebb rossz kozul kell valasztani, es ez szamomra a jobboldal. Nekem attol nem lesz jobb, ha rogan helikopterrel megy eskuvore, en egyenlore a sajat zsebemet nezem, es az azt mondja, hogy most jobb. Legalabbis en a legnagyobb lehuzasokat eddig mindig balrol kaptam, peldaul amikor eladtak az AAK-t 35 evre, es (ha jol szamolom) mai erteken 8-9000 forintba kerult Budapestrol Kecskemetre eljutni, ami baratok kozott is csak 60 km, es ez csak a palyadij szemelyautora. De irhatnam a MAgyar Balint fele amokfutast is, tanarszakos foiskolaskent az is engem erintett.
Szoval en minden balos alhirre csak legyintek, mert szerintem csak a Jobbik+Lmp-nek van joga kritizalni, mert ok MÉG nem loptak :)

De hogy visszaterjunk az eredeti temahoz, valahogy mindenki elfelejti a lenyeget, hogy a nepszabo akkor is csodben volt, amikor a sajatjaik voltak hatalmon, es legalabb ugyanannyira ki volt tomve, mint most a jobbosok, szoval az ilyenert nem kar. Meg a hangoskodok azt is elfelejtik, hogy gyakorlatilag senki se olvasta, mert meg a sajatjaik is elfordultak tole. Mondom, most jo alkalom van nacizasra (peldaul TGM,PRK), meg diktaturazasra, en nem vennem komolyan a dolgot.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 17:41:15

@tölgyes:

"Nekünk kéne most már egyenesbe jönni magunkkal, de nem lesz könnyű. Épp a népszavazás és annak fogadtatása mutatja. Szó nélkül hirdetjük egy érvénytelen szavazásról, vagyis egy nyilvánvaló tényről az ellenkezőjét."

A legszebb az egeszben hogy egy hasonlo vegkimenetelu boltzar ellenes napszavazas (ervenytelenseg, 3 millio boltzar ellenes szavazat) utan ket pofaval koveteltetek volna, hogy a kormany hajtsa vegre az ervenytelen nepszavazason szuletett dontest...

ubul2000 2016.10.10. 18:26:25

Az MSzP-nek nem kellett volna eladnia a jogokat a kapitalistáknak. Akkor most nem szűnt volna meg a N.
De eladták és ezzel hitet tettek a kapitalizmus mellett.
Ha most ordibálnak a bezárás ellen, akkor kétségbe vonják a kapitalizmus létjogosultságát -irány vissza bolsevizmus felé.

teevee 2016.10.10. 20:15:08

Következményeit tekintve mi a különbség, ha Erdogan betilt egy ellenzéki újságot, vagy ha Orbán a kegyenceivel megveteti és bevetteti sóval, miután állami eszközökkel sarokba szorította? (v.ö.: Origó, VS, TV2, Népszabadság) Lásd még célszemélyekre, cégekre, szektorokra szabott törvénykezés, közpénzből kitömött puszipajtások, ...
Mi a különbség, de komolyan? Törökországban, Oroszországban is lesznek/vannak/voltak válassztások, ott is lesz kormányválltás. Majd, egyszer. Ez nem érv. :(

Nunsaram Savitri 2016.10.10. 20:56:39

Így is lehetne, csak nem így van:
Ha az MNB elnöke közpénzből fizeti a kurváját és a családját és ezt megírja egy újság - szélnek eresztik az újságot. Ok, marad még két másik. DE! Egy demokráciában a Nemzeti Bank elnöke nem közpénzből fizeti a kurváját!

Ha az MNB elnöke a szeretőjével beköltözik a Bankszövetség elnökének a házába és ezt megírja az újság - szélnek eresztik az újságot. OK, marad még két másik. DE! Egy demokráciában a Nemzeti Bank elnöke nem fogadhat el szívességet a Bankszövetség elnökétől!

Ha egy Rogán nevű miniszter helikopter útra megy egy cég "ajándékaként" (ez maga a korrupció) és ezt egy újság megírja - szélnek eresztik az újságot. Ok, marad még két másik. DE! Egy demokráciában egy miniszter nem fogadhat el ilyen típusú szívességet piaci szereplőtől.

2 év múlva választás. A nyakát teszi arra, hogy marad annyi "demokrácia" amivel demokratikusan lehet majd választani? 2 év alatt még annyi törvényt lehet hozni, annyi uszító kampányt lehet finanszírozni.

Ha Matolcsy György még jegybank elnök, ha Rogán még miniszter - akkor itt nincs demokrácia. Valami "hogyan szüntessük meg a demokráciát úgy, hogy szinte észre se vegyék" játék folyik.

Most hallgatom: "mi megüzentük Brüsszelnek, most rajtuk a sor!" Ha kis szerencsénk van, kitesznek az EU-ból. Vagy nem azt akarjuk?

tölgyes 2016.10.10. 22:12:11

@Zsoltbacsi: A világ már csak olyan, hogy aki rosszat tesz, az is jelen van a mindennapjainkban. Az egyik bűn nem csökkenti a másikat. A helyzetünk pedig tragikus, amit ma még elfednek a szidott multik és a szidott eus pénzek Azt pedig nem tudom, miből gondolja, hogy ezek jobbak... Jobbak mert most nincs világválság., dde a 260 milliárd mégis csak 260.000 ember egy évi átlagnyugdíja.. s most ezek a pénzek egy alapítványi cirkuszt finanszíroznak.

tölgyes 2016.10.10. 22:21:34

@Zsoltbacsi:
Ez a szövege egyszerűen ocsmány!
1. Törvénytelen, bandita eszközökkel, módszerekkel meggátoltak egy népszavazást. /EZ A TÉNY!!!/
2.Ezek után Ön egy feltételezést kér számon rajtam... mi lett volna, ha az, amit brutálisan meggátoltak mégis kiírják esetleg nem lesz érvényes?

Ezzel szemben az igazság az, hogy aljas eszközökkel gátolta meg a Fidesz a boltzár szavazását. Ezt még Gyurcsány se merte megtenni.

Én pedig, ha érvénytelen lett volna az, amit ki se mert a Fidesz íratni, akkor ugyanazt mondanám, amit most: ami érvénytelen, az érvénytelen, bárki csinálja.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 22:23:36

@tölgyes:

. "Jobbak mert most nincs világválság.,"

Mikor is mentunk majdnem csodbe? Mikor kellett az imf hiteleket felvenni? Ja, hogy 2 evvel a valsag ELOTT??

""260 milliárd mégis csak 260.000 ember egy évi átlagnyugdíja.. s most ezek a pénzek egy alapítványi cirkuszt finanszíroznak."
Azt hittem a lelegeztetogep jon... A penz megvan, ha nem csak az atv-t nezned, akkor tidnad, hogy hasonlo finanszirozas egesz euripaban letezik. Sot, nem csak nagyban, ahnem kicsiben is. Ugyanis a toke megvan, csak a kamatokat hasznalhatja fel az alapitvany.

"Azt pedig nem tudom, miből gondolja, hogy ezek jobbak..."

Ebben nem tudok donteni, mivel nem vagyok gazdasagi szakember, ezert 2 dolgot tehetek

1: megnezem a zsebem, illetve a kornyezetem korulmenyeit
2: elolvasom peldaul az unio evente megjeleno orszagjelenteset
A versenykepesseg kivetelevel gyakorlatilag mindenben folyamatosan javulunk.

tölgyes 2016.10.10. 22:27:59

@Nunsaram Savitri:
Szombathelyen a két háború között vita folyt arról, hogy legyen-e színház. Az egyik képviselő így érvelt: Aki kurvát akar tartani, az fizesse a saját pénzéből. Ne akarja erre költeni a város bevételeit.
Előítéletes szöveg. Mi ma már annyira felvilágosultunk, hogy nem tartjuk említésre se méltónak azt, ha valaki a szeretőjét költségvetési pénzből fizeti. Piti ügy. Mindössze 20-25 nyugdíjas évi átlagnyugdíját adja oda a nőnek.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 22:32:19

@tölgyes:

Van egy kulonbseg orban es gyurcsany kozott:

Amikor mar ki volt irva a szavazas Orban ranezett a kozvelemenykutatasokra, es latta hogy bukni fog igy gyorsan visszavonta
Ehhez kepest gyurcsanynak ugyanugy rendelkezesere alltak ugyanazok a kozvelemenykutatasok megsem mondta vissza

Pontosan ugyanaz mint a kvotakerdesben, nem csak az orszag velemenyevel, hanem meg a sajat valasztoival is szembement.

Most jon a kerdes: Na ki diktaturazik a leghangosabban???

Ki kovetelte leghangosabban hogy orban mondjon le? A vizitdijszavazas utan ki nem mondott le? Pedig meg a Horn Gabor, akit amugy utalok, is megmondta, hogy "Feri , azt mondtak, hogy elmesz a p*csaba" :)

tölgyes 2016.10.10. 22:41:21

@Zsoltbacsi: .Hol van meg az a pénz édes úr? Az a pénz mindig megvan, amit ellopnak, csak nem ott van, ahol annak lenni kellene. (Lásd angol vonatrablás.. A pénz megvolt, csak ne m a vonaton).A lopott pénzt nem használhatja a költségvetés, nincsen a tartalékban, nem fejleszthetnek belőle kórházat, oktatást, amiben a szégyenpadon ülünk az átlagéletkor ismét csökken.
Nem fogom védeni, Gyurcsányt. Épp elég kemény szavakkal bíráltam, amikor a rossz döntések születtek. Azt azonban ne feledje. a mnyp-ak ötezer milliárdja is elfolyt, mint a hűtővíz.
1. Nézze meg azt is, hogy ezek alatt a magyar bérek még jobban elmaradtak a környezetünktől, mint korábban. Ma már érdemes átmenni Szlovákiába is..:(
2. Az uniós ország-jelentésből azt olvassa ki - csak nem érti - hogy az Audi és a Mercédesz jól teljesít... Ha az audi csökkenti a termelést a nyári hónapokban, akkor a magyar GDP 1-2%-kal visszaesik..:(

tölgyes 2016.10.10. 22:46:31

@Zsoltbacsi:
Ön elferdíti a tényeket. Orbán megakadályozta, hogy a népszavazást az ellenzék kezdeményezze. Verőlegényekkel tetette. Ezt követően a törvényt vissazvonta, mert még egyszer nem küldhetett verőlegényeket... és a bukta biztos volt.
Kvóta ügyben pedig az az egyszerű igazság, hogy Orbán elveszítette a népszavazást. Nem lett érvényes, mintha ki se írták volna... csak közben elfolyt 20 milliárd.. ami ugye 20.000 nyugdíjas átlagnyugdíja.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 22:47:55

@tölgyes: A manyup tarthatatlan volt, nyilvan lenyultak belole, de a nagyja jo helyre kerult. Tudod hogy mukodott az a rendszer?

feketeesfeher 2016.10.10. 22:53:25

Nem most lett vége a sajtószabadságnak, hanem úgy 2011 táján.
A sajtószabadság ugyanis azon alapul, hogy az ezzel foglalkozók hozzáférhetnek információkhoz.
És nem azon, hogy bárki bármekkora ökörségeket írhat az internet veszett bugyraiban.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 22:55:17

@tölgyes:

Nem ugy ertettem. A kopaszokkal en se ertek egyet. En arra gondoltam, hogy miutan az alkotmanybirosag atengedte a kerdest rogton visszavonta. Ezzel szemben irtam azt, hogy gyurcsanynak is megvolt ugyanez a lehetosege.

Magat a kvotat en erosen dontetlenszagunak erzem. Igaz hogy Orban bukott (szerintem is megerdemelte), de a bal oldal meg nagyobbat. Ha azt vesszuk, hogy a 26 ev alatt eddig 50 szazalek volt a legnagyobb reszvetel akkor lathatjuk, hogy a komplett ellenzek osszesen max 900k embert rudott megszolitani. Raadasul a jobbikban is maradt meg potencial, mivel ok nem kampanyoltak. Szoval jelenleg ott tartunk, hogy n0van kb 15 szazalek amin versenyez vagy 6 part, raadasul a 2farkuak is az mszp rovasara nottek

tölgyes 2016.10.10. 23:14:58

@Zsoltbacsi:
Már megbocsásson! Az állam verőlegényekkel megggátol egy népszavazást, amit Ön elintéz egy vállrándítással! Nem ért vele egyet.. Na és? Itt nem egyetértésről, hanem diktatúráról van szó.
A kvóta meg érvénytelen, mert ezt mondja a törvény. Érvényes, ha 50%+ elmegy. Nem ment el.

Ezzel szemben a Fidesz mit liheg????

feketeesfeher 2016.10.10. 23:15:09

Hát persze, hogy nem a demokrácia vége, ha a politika durván beleszól a sajtópiac működésébe.
Meg az sem a demokrácia vége, ha az állam durván beleavatkozik a piaci folyamatokba, mert hát mégis miért is lenne ez a demokrácia vége, hisz majd lesznek választások, ahol persze 100 az egyhez a kormányzati tulsúly, de legalább indulhatnak ellenzékiek, és nem bebörtönziek őket, max kibasszák a munkahelyükről. De ettől még demokrácia, mert lehet szavazni.
Ja, azt a Kádár rendszerben is lehetett. Meg akkor is kibaszták őket a munkahelyükről.
Egy közmunkás ugyan már ne pofázzon bele ellenzékiként a helyi viszonyokba.
Mert demokrácia van.
Akkora a demokrácia, hogy a fal adja a másikat.
A demokrácia elkölt 15 milliárdot a saját fényezésére, és majd egymillióra bünteti azt, ami egy ficak civil. Mert itt tombolunk a demokráciában, és mindenki olyan kurvára egységesen mérlegelődik, hogy megint csak a fal adja a másikat. Hát persze, hogy ez a demokrácia maga. Mint a Kádár rendszer. Ott is le lehetett volna szavazi a hazafias népfrontot, és minden lehetőség meg is volt, de hát nocsak, és mégse.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 23:18:38

@tölgyes:

"Azt azonban ne feledje. a mnyp-ak ötezer milliárdja is elfolyt"

Jo rendszer az, ha a befizetett jarulekokat egy szamlan pihentetik (majd megkapod 40 ev mulva) es kozben a folyo nyugdijakat hitelbol fizetik?

Igyekszem osszehozni egy eletszeru peldat a rendszerre:

Tegyuk fel, hogy kocsit akarsz venni, es az ara ott van a zsebedben, mondjuk 5 millio forint. Kitalalod, hogy a haverod az OTPnel dolgozik, es jutalekot kap a nala lekotott penzekre, igy bemesz hozza, es lekotod nala az 5 milliot 3 szazalekos kamatra. Boldogan kilepsz a bankbol, amikor eszedbe jut, hogy basszus, se kocsi se penz. Semmi gond, bemesz a szomszedos mondjuk Erste bankba, es felveszel 5 millio forint hitelt 8 szazalekos kamatra.
A penzzel elmesz a szalonba, megveszed a kocsit, es utana havonta buksz kb 20-30 ezret, ami a betett penz es a hitel kamata kozotti kulonbozet.

Na ez volt a rendszer.

Ha jol tudom a koltsegvetes ezen havi 10 milliardot bukott, ami 10 ezer ember eves nyugdija. Azaz evente 120 ezer ember nyugdija lett kidobva az ablakon. Csak hogy en is demagog legyek

feketeesfeher 2016.10.10. 23:21:40

"De ettől miért lenne vége a demokráciának?"

Gábor, az a baj, hogy nem vége lett, hanem el sem kezdődött, és ehhez te pénzért asszisztálsz.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 23:30:01

@tölgyes:

"Azt azonban ne feledje. a mnyp-ak ötezer milliárdja is elfolyt"

Ja, es az az 5000 az 2945,7....

feketeesfeher 2016.10.10. 23:32:20

@Zsoltbacsi: Tényleg, mennyivel szebb, hogy csak kb 3000 milliárdot loptak el.
Már megbocsájtóbb vagyok. :)

Zsoltbacsi 2016.10.10. 23:37:03

@feketeesfeher:

Tudtommal elszamoltak vele,allamadossagot csokkentettek, megvettek a Mol egy reszet, stb. Nyilvan ment zsebbe is, de az ami addig volt, nem folytatodhatott, szoval szerintem csak azon lehet vitazni, hogy ki mi masra koltotte volna.

feketeesfeher 2016.10.10. 23:44:06

@Zsoltbacsi: Konkrétan lenyúltak 3000 milliárdot, és cserébe nem adtak semmit.

Zsoltbacsi 2016.10.10. 23:46:07

@feketeesfeher:

Csak annyival kevesebb hitel utan kell most kamatot fizetni.

De ha a te lelkednek jobb, akkor igen lenyultak. LEgyel boldog! (radhagyom)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2016.10.11. 09:04:28

@bircaman maxval szerkesztő: Nem, a demokrácia nem merül ki abban, hogy 4 évente 1 napon te dönthetsz, az összes többin meg a hatalmon lévők.

concret 2016.10.11. 09:46:58

@Zsoltbacsi: Nagyot mulatok azon, ahogyan @tölgyes úrral, mint valamiféle gyurcsányistával vitatkozol :DDDD
Tett rá ugyan egy óvatos kísérletet, célzott rá, hogy kevered a szezont a fazonnal, de ez a vitátok már csak ilyen komikus maradt.
Nem akarom cimkézni, nem szokásom, így csak annyit írok: @tölgyes úr MSzP elfogultsággal a legkevésbé vádolható. Ne rajta kérd számon Gyurcsány dolgait.
Az én szemszögemből nézve az igazság valahol kettőtök véleménye között van. Azt feltétlen a javadra írom, hogy van benned hajlam az objektivitásra, és nem is tagadod elfogultságodat (ami önmagában nem baj). Ami a legszomorúbb: Te is azt tudod a legerősebb érvként fölhozni, hogy két alternatíva közül ez a kisebbik rossz! Ezt is ismerem, évtizedekig szavaztam én is ezzel a mentséggel. Kár volt érte. Ti, a Fidesz(KDMP) szavazók közül a gondolkodni képesek, visszatekintve erre a korszakra nagyon-nagyon fogjátok röstelleni, hogy mihez járultatok hozzá a támogatásotokkal, szavazatotokkal.
A magyar politikai elit (az elit szót most nem minősítésként, csakis funkcionális értelemben használom) legnagyobb sikere, ahogyan a választóival elhiteti: köztük, és a túloldali szavazók között áthidalhatatln szakadék tátong. Ennek folyományaként feltétlen hűséget követelnek meg a saját választóiktól a pártelitek között folyamatosan dúló bozótharcban. Aztán, két választás között, amikor elvben éppen a mindenkori kormányzó pártok szavazóinak kellene a legkritikusabban számonkérőnek lenniük (hiszen ők emelték a saját kedvenceiket a hatalomba, ők a felelősök a kormányzat eredményességéért), és már mindenki látja, akinek minimális képessége van rá, hogy az "ő kormánya" is sz@rul vezeti az országot, nos, akkor kitörlik a magyar polgár szemét azzal az ócska szöveggel, hogy ez még mindig a kisebbik rossz, és jaj! micsoda szörnyűség lenne, ha az ellenség visszatérne a hatalomba, tehát mégjobban zárjuk sorainkat, mentsük meg a hazát a Fidesz/kommunisták (nem kívánt rész törlendő) fenyegető uralomra kerülésétől!!!!
Te magad is a kettős mérce alkalmazója/áldozata vagy. Nem csak a balosok utálják/szeretik Paksot (kérdés, ki szerződik éppen), Te is így vagy ezzel. Orbántól ugyanazt elfogadod (lehet, néha fintorogsz magadban), amiért Gyurcsányt kárhoztattad. Gondolkozz el rajta.

concret 2016.10.11. 09:48:51

@bircaman maxval szerkesztő: naponta kétszer.

A lényeg, hogy a hazafias népfront jelöltjeiből válasszunk.

concret 2016.10.11. 09:57:28

@Zsoltbacsi: Csak még egy dolog:

Én is kétfarkúsan szavaztam, és engem sem tudtak elvenni a szociktól (ahhoz valaha ott kellett volna lennem). Mi, kétikszesek nagyon sokféle emberből rekrutálódtunk, de a szocik (szerintem) nagyrészt kétféleképp viselkedtek: otthon maradtak, vagy nem tudták legyőzni a NEM-re szavazási vágyukat.

concret 2016.10.11. 10:05:13

@bircaman maxval szerkesztő: Hasonlóan értelmetlen válasz, mint az előményei.
A Te válaszod (demokrácia = egyenlő szabad választás) pont olyan találó, mint a válaszod egyszerű tagadása.

Számos magyar demokrata úgy látja: ha vannak szabad választások, és azon biztosan az ő favoritja győz, akkor a szisztéma biztosan jó. De ha a dolog fordítva működik (biztosan a túloldal győz), akkor a szisztéma rettenetes. Nem zavarja őket, hogy ugyanazt a rendszert az eredmény függvényében teljesen ellentétesen látják.

Pedig valszeg mégis rendszerhiba lehet a dologban.

Zsoltbacsi 2016.10.11. 10:05:18

@concret:

En nem tartom magam fideszesnek, ha jol emlekszem 2002ben szavaztam utoljara rajuk. Es bennem a kettos merce sincs meg szerintem, paksot en akkor is tamogattam, amikor a szocik otlete volt. Nekem nem faj az... MAgamat epp jelenleg abba a "bizonytalanok" kategoriajaba sorolom, akiket par eve meg lekoptem volna.

Es szerintem a legkisebb rossz elve egeszen addig helyes lesz, amig nem fogok en magam partot alapitani. Mivel nincsenek ilyen ambicioim, igy lehetosegem sincs melyebben belelatni a dologba.
Peldaul bizonyos szempontbol szivesen szavaznek a Jobbikra, de azt en is belatom hogy se a tudasuk se az infrastrukturajuk nincs meg arra, hogy egy orszagot mukodtessenek. Lmp detto. Mas meg nincs

De egyebkent tetszett az irasod, tehat szivesen veszem, ha adsz tampontot, hogy mi alapjan vessem el a kisebb rossz gondolatat

Zsoltbacsi 2016.10.11. 10:08:42

@concret:

A ketfarkuk es a szocik viszonyat a Kovacs Gergo altal twitterre feltoltott kep alapjan felteteleztem. Lehet hogy epp te kivetel vagy, de az teny, hogy a 10 letobb ervenytelen szavazat kozul 9 a XIII kerben volt, es a top30 kozott is csak 1 jobboldali korzet van. De mondom, nekem mindegy, nekem Win-win a sztori :)

Geo_ 2016.10.11. 10:11:54

@bircaman maxval szerkesztő:

a barom szó a falusi szóhasználatban elsősorban szarvasmarhát jelent, tehenet, bikát, ökröt, BIRKÁT -de használják más nagyobb, négylábú állat, például a szamár vagy a ló megnevezésére is.

tölgyes 2016.10.11. 10:13:27

@Zsoltbacsi:Akkor tegye szépen melléje a különadókat, vagy azt, hogy a most alacsony energiaárakat úgy tornássza feljebb - mesterségesen emelve a termelői költségeket, rontva a versenyképességet, hogy megemelte a benzin jövedéki adóját.

A manyup lenyúlásakor viszont ígérték: lesznek egyéni számlák. Ma sincsenek.

Nem voltam híve a manypnak. Ha visszanézi itt a listán eleget olvashat róla a korábbi bejegyzéseimből. Az, ahogy lenyúlták - mára már világos, akkor én is hiszékeny voltam, vagyis hittem Orbánnak – egyszerű, kárpótlás nélküli lopás volt. Azok, akiket bekényszerítettek, nem tehettek arról, hogy oda fizették a pénzüket. Ők voltak a vesztesek és illenék róla rendesen elszámolni, mert bármennyire nem érti: AZ ÖN PÉNZÉT IS VITTÉK

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 10:19:45

@concret:

Én nem így látom. Ha a szabad választás adott, a rendszer jó, mindegy mi az eredmény.

Geo_ 2016.10.11. 13:58:36

@bircaman maxval szerkesztő: szép ecsém, de nagy kár, hogy bégetésen kívül másra már nem jutál!

Geo_ 2016.10.11. 14:03:56

@concret: nos, ezért kell kölcsönösen elfogadott, s nem egyoldalúan kierőszakolt vál.rendszer

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 14:04:24

@Geo_:

Még mindigjobb, mint az általad évek óta gyakorolt tevékenysége: az erősek és hatalmasok seggének önkéntes, boldog nyalása.

Geo_ 2016.10.11. 15:24:11

@bircaman maxval szerkesztő:

Puha vagy, Jeeeeeeenő!!!

Egyrészt kettőnk közül nem én nyalom Putyin és Orbán seggét - másrészt hol marad a kurva anyázás, a szemrebbenés nélküli kinyírás?

Beeeeteeeeeg vagy, szeeeerkeeeesztő!

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 15:42:51

@Geo_:

Valakivel keversz, édes emberszabású ballibám... Hát hiába fizet téged Soros??? Dolgozz meg jobban a júdáspénzedért!

Geo_ 2016.10.11. 16:23:36

@bircaman maxval szerkesztő: ha nem rólad lenne szó, még azt hinném, szeretnéd elfelejteni - de megőriztem emlékbe, hogy tudjam, ki vagy, milyen vagy...
Maradsz, MI voltál. Egy barom birka, vagy birka, a barom.

(bárki, ki megadja mail-jét, szívesen elküldöm. 2016.03.24. 05:19:48 a pontos idő...)

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.11. 16:31:33

@Geo_:

Semmi gond, küldd bátran, nem foglak megverni.

Geo_ 2016.10.11. 21:41:14

@bircaman maxval szerkesztő: szeeelidülnél? Hol marad a hozzád illő hol marad a kurva anyázás, a szemrebbenés nélküli kinyírás? Heeeeee?

Se kinyírni, se megverni? Micsoda deeeemokratikus keeeeegy....

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.12. 05:28:48

@Geo_:

Mindig szelíd vagyok, de néha kénytelenek vagyunk odacsapni a fajtádnak, nehogy elkanászodjatok.

ubul2000 2016.10.12. 11:12:06

@Geo_: Ezek szerint te soros seggét nyalod? Egészségedre!!

6.Lenin 2016.10.12. 11:29:33

Eltűnik (?) 1 keveseket érdeklő termék, majd lesz helyette másik, ha majd lesz rá érdeklődő is.

A Hírtv a kormány fenekét nyalta, eddig, most másét.

Kiszáradt ettől a Duna? Vége lett a Demokráciának?

Nyalható segg mindig lesz, nyalók is, a demokrácia működni fog továbbra is, csak a segg és a nyalók helyet cserélnek.

tölgyes 2016.10.12. 11:49:32

@bircaman maxval szerkesztő:
Csak az a kérdés, hogy mitől lesz szabad egy választás. Ma megint olyan érzésem kezd kialakulni, amilyen már volt az átkosban: szabad országban, szabad emberek, azt teszik, amit szabad. Egy biztos: 89-94-ben szabadabbnak érzetem magamat, mint most. Már 89-ben is kevesebb személyes kockázattal járt a kormányzó, vagy uralkodó párthoz csatlakozás, mint most. Kevesebb kockázattal járt a kormányzattól eltérő álláspont képviselete, mint most. Magyarország 89-90-ben a demokrácia szigete volt. Így is tekintett ránk a világ, amellyel nekünk sikerült is szót értenünk. Ma is szigetként tekintenek ránk, de nem mint a humanizmus, a demokrácia és a szabadság szigetére.
Biztos nekik ment el az eszük és nem nekünk. Az ő eszük elment, a miénk megjött. Ma Magyarország úgy szemléli a világot, mint az autópályán a forgalommal szemben haladó: Mind hülye!

tölgyes 2016.10.12. 12:02:04

@6.Lenin: Én nem látom azt a feneket, amelyiket a Hír Tv. nyal. Én azt látom, hogy a kormánypárt nem hajlandó szóba állni a HírTv-vel. Vagyis a jelenlegi kormány még arra sem adott lehetőséget ennek a médiumnak, hogy kiegyensúlyozott legyen.

Most a NOL-nak azt tiltották meg, hogy legyen.

A vélemény és érdekkülönbség hangoztatását seggnyalásként értelmezni: sajátos felfogás. Már csak azért is, mert természetesen a magyaroknak sem azonosak az érdekei, ezért a véleményük is eltérő, Engem pl. érdekelne a NOL véleménye és híranyaga arról, hoy miként találta fel Rogán a meleg vizet. Még az is lehet, hogy azt írta le, ami az igazság.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.12. 12:11:16

@tölgyes:

Szabad választás:
- mindenki választhat (leszámítva a szokásos korlátozásokat),
- mindenki indulhat (leszámítva a racionális korlátozásokat).

tölgyes 2016.10.12. 15:15:31

@bircaman maxval szerkesztő:

Ön biztos ebben? Formáljogilag talán még lehet benne valami, de a valóság másról szól. Az erőforrások durva koncentrációjával kiürítették a jogot. Azokat pedig, akik merészelnek mást is támogatni, mint a kormányon lévőket, szakcionálják.
Volt lyan "szocialista ország", amelyik papíron többpárti volt (pl. Lengyel ország), de ez nem jelentett valódi lehetősgét.

Talán még emlékszik arra, amikor Lézer Jani harcba keveredett Csányival. Ok: Csányi támogatta Bajnai kampányát.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.12. 15:17:01

@tölgyes:

A legtöbb kommunista ország többpárti volt, de ez nem jelentett valódi választást, hiszen ezek nem voltak független pártok.

tölgyes 2016.10.12. 18:14:19

@bircaman maxval szerkesztő:
Azt írja: "A legtöbb kommunista ország többpárti volt, de ez nem jelentett valódi választást, hiszen ezek nem voltak független pártok." - ebben egyetértünk.
A kérdés az, hogy mi a pártok függetlenségének kritériuma. Milyen teret kapnak a civil szervezetek (Emlékezzen vissza arra, hogy 2011-ben alapítványok tucatjait szüntette meg a kormány. Mindazokat, amelyek tőle függetlenek voltak. Az érv a takarékosság volt. Most csak az MNB 260 milliárdot költ alapítványokra. Most erről nem esik szó.
A sajtóban hasonló a helyzet. Van egyfajta kormányosodás, amelynek kiemelkedő példája, de nem egyedi esete a nol. Most hoztak törvényt a plakátokról. Gyakorlatilag állami felügyelet alá helyezik a politikai hirdetéseket stb.

Tehát kiüresítik a politikai pártok választásokon való szabad részvételét, de más megfélemlítésekről is lehetne beszélni.

Mi elmélkedhetünk azon, hogy ez még demokrácia-e, vagy ez már nem az. A folyamatok a véleménynyilvánítás beszűkülését célozzák

6.Lenin 2016.10.12. 19:11:22

@tölgyes:

Nem szerintem léteznek a seggek, és az azt nyalók, hanem a egyedüli igazság birtokosai szerint, vagyis...

aki nem osztja a véleményüket, az seggnyaló, aki 1etért, az a kiegyensúlyozott véleményeket támogatja.
Mitől kiegyensúlyozott?

Kíváncsi vagy a NOL -ban megjelent véleményekre, de mit tettél, hogy létezni is tudjon? Előfizettél?
Tuti, hogy nem.
Megszünteti a kormány, állítólag.

Már soha többet nem leget 1 hasonló akármit alapítani? Az is meg van tiltva?

Van ma sokszínű tájékozódási lehetőség. Van választék.
Azt nézel, olvasol ami megfelel az ízlésednek.

ami eladó, azt meg is lehet venni. A tulajdonos meg meghatározhatja, mit kezd vele, ha nem lesz érdekes, ő is eladja, te meg megveheted.

Ez a mindenható piac.

Téged érdekel a rogán sztori, engem meg érdekel, hogy miként vezethet 1 éhségmenetet 1 több száz milliót eltitkoló baloldali alelnök.
Meg kell keresni hol találhatók ezek az infók. Vannak, és ez a lényeg.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.10.12. 19:12:04

@tölgyes:

Azt akarod mondani, hogy a Jobbik, az LMP, s a ballib pártok a Fidesz fantompártjai, mint Lengyelországban a Parasztpárt a kommunizmus alatt, vagy mint a Keresztény-Demokrata Párt az NDK-ban, vagy mint az Agrárpárt Bulgáriában? Ugye, nem?

tölgyes 2016.10.12. 21:13:20

@6.Lenin: Engem a Rogán sztori is érdekelt, mint ahpgy annak idején érdekelt a felvonulás sztori is. Emlékezetjavító szerintem segítene magáak.:)

tölgyes 2016.10.12. 21:23:48

@bircaman maxval szerkesztő:
Ha azt mondanám, hogy bármelyik jelenlegi magyar párt a fidesz fantompártja, akkor nyíltan azt is állítanám, hogy nálunk olyan viszonyok vannak, mint J. alatt Lo-ban, vagy amilyenek az NDK-ban uralkodtak. Én azonban tudom, hogy olyan sötétség mint ott nálunk még Kádár alatt se volt. Látja: még a diktatúrák között is vannak különbségek.
Én csupán azt mondtam, hogy nem elég a demokráciához a több párt... ahogy azt Ön is állította. Ahhoz kell más is. Kell a törvények uralma, kell az információ szabad áramlása, kell a független, sokszínű civil szféra, kellenek az államtól független GAZDASÁGI SZREPLŐK ÉS EGZISZTENCIÁK. És kellenek demokratikus habitusú politikusok, akik nem tesznek úgy mint a SUMER KUTYA, aki a tengerbe merítette vesszejét és azt mondta: ezt mind én vizeltem! A Fideszben ma sok sumer kutya ül.

6.Lenin 2016.10.13. 09:38:41

Érdekes emberek a demokrácia féltők.

Simán lehülyéznek több millió választópolgárt, ha nem az ízlésüknek megfelelően voksolnak.

Simán lebirkameneteznek több száz ezer polgárt, aki kinyilvánítja a véleményét.

Mindenki mucsai, náci, stb, aki nem az ő véleményüket osztja.

Drága ballib érzelmű honfitársaim, akkor létezhet a szabad véleménynyilvánítás, ha az nem a tiétekkel azonos.

Téves az a felfogás, hogy demokrácia csak akkor lehet, ha mindenki a ti véleményetekkel azonosulhat csak.
Drága honfitársaim pontosan az az igazi diktatúra , amit ti elképzeltek demokráciának.

A piac lényege is pont az, hogy ami szart ér, mert a kutyának sem kell, bármilyen csillogó-villogó is legyen, az valóban annyit is ér.

1 demokráciában-ami a versenyről is szól egyben- nem lehet olyan törvényt hozni, hogy néha a hülyéket is kell hagyni nyerni, nehogy éjszaka bepisiljenek.

Ha nem a verseny dönti el az alkalmasságot pl a kormányzáshoz, hanem bármilyen kierőszakolt kényszer, majd akkor lehet sivalkodni a demokráciáért.

Addig viszont azon kellene törni a buksit, hogy mivel, és miként lehet meggyőzni a választópolgárokat, hogy titeket válasszanak. Ugyanis ez lenne a szabad verseny a politikában is.

A választók szabadon eldönthetnék, hogy kiket is tartanak érdemesnek a sorsuk rendbe tételére.
Egyszer talán még az is kiderülhet, hogy nem a választók a hülyék, rosszul döntöttek, hanem másért lett ez a döntésük.
Különbséget tudtak tenni az értéktelen, és az értékes (vagy kevésné kártékony között)

6.Lenin 2016.10.13. 09:44:06

@Lord Meldrum:

Te is válaszolhatnál (magadnak), hogy milyen lehet az a demokrácia, ahol kizársz másokat, mert nem egyezik a te véleményeddel?
Talán te is jobban értenéd, mit is jelent a vélemények szabadsága, és tisztességes-é azt korlátozni.

tölgyes 2016.10.13. 14:21:44

@6.Lenin: Lenin, leninovics!

Ne feledje a "nem választók", többen vannak. legyen kicsit óvatosabb a logikázással.

Ami pedig a piacot illeti: nem ritka jelenség, hogy Önnel szart etetnek és eszi is lelkesen.

Vagyis lehet így is, úgy is dönteni. A felelősség az öné. Majd megeszi mindenki azt amit főzött.

Én csupán azt nem értem: miért kell az érvénítelenra azt mondani, hogy érvényes, a vereségre, hogy győztünk.

6.Lenin 2016.10.13. 20:11:39

@tölgyes:

A nem választók kérdése...

Figyelembe véve az elmúlt néhány év választásait, a választók 30-40 %-a nem szavaz.
Senki nem tudja az okot, azt pedig főleg nem, hogy miként szavaztak volna, ha elmennek.

Aki ezeket hozzácsapja bármelyik valóban aktív szavazathoz,az 1 jó nagy köcsög.
(tulajdonképpen ezzel a köcsög logikával mindig a vesztes a nyertes. Vesztesekre leadott szavazatok + nem szavazók=több, mint az érvényes szavazatok többsége)
Tölgyes ez nagy hiba volt.

Olvastam 1-2 másnak irt hozzászólásodat a piaccal, üzlettel kapcsolatban, fingod sincs hozzá, ezzel kár vitatkozni veled.

A népszavazás jogilag nem volt érvényes, de 1 népszavazásnál (közvélemény-kutatásnál nem lényeges szempont) ekkora 1 irányba mutató egységes véleményt 1 komoly politikai erő nem hagyhat figyelmen kívül, büntetlenül. Csak a köcsögök, és ők meg is teszik jelenleg, ezért is ott tartanak, ahol vannak.

6. éve vergődnek minden különösebb eredmény nélkül.

Tölgyes, mi a toszért foglalkozol politikai kérdésekkel, amikor annyi szép lepke létezik. Miért nem őket kergeted?
Talán több sikerélményt is átélhetnél eme tevékenységeddel.

tölgyes 2016.10.14. 12:21:03

@6.Lenin:
Kedves Vlagyimir, Vlagyimirovics!1. Én tudom, hogy Önnek ez a kérdés kicsit bonyolult, de nézzük akkor a törvényt.

A törvény azt mondja: egy népszavazás akkor érvényes, ha azon részt vesz a szavazásra jogosultakból 50%+1 fő. (Talán emlékszik még a régi szép időkre, amikor kötelező volt szavazni, és mindig elment 99% és 99,8% Kádár, Rákosi elvtársra szavazott. Ők tudták, mi a demokrácia. Meg is teremtették a demokrácia feltételeit!!! Akkor nem okozott gondot az érvényességi küszöb!!!)Azt is mondja még a törvény, hogy a szavazatokba nem számítható be az érvénytelen szavazat. Az érvénytelen olyan, mintha el se ment volna a választó.

Gondolom, eddig egyetért velem. Azt sem vitatja, hogy ezt a FIDESZ akarta így! Ő hozta a törvényt. Az ellenzék tiltakozott, de ők, a fideszesek márványba vésték.

2. Gondolom abban is egyetért velem, hogy egy párt, kormány, csoport stb. azért kezdeményez népszavazást, hogy az érvényes legyen. Hiszen senki sem ostoba 15-20 milliárdot kidobni az ablakon, gyűlésekre járni, rohangálni az ország egyik végéből a másikba csak azért, hogy létrejöjjön egy érvénytelen népszavazás. Az érvénytelen népszavazásért nem érdemes harcolni. Munka, pénz és harc nélkül is lehet egy népszavazás érvénytelen.

3. Győzelemnek tehát csak az népszavazás tekinthető, amelyik érvényes. Ha nincs érvényesség, akkor olyan a népszavazás – alkotmányos, jogi értelemben – mint ami meg sem történt. Az érvénytelen népszavazás NEM JOGFORRÁS! (A politikus, politológus rághatja gittet, hisz ebből él.)

4. Láttuk, hogy a kormány sok pénzt (20-30 milliárd), sok erőt (még az önkormányzatokat is megfenyegették), sok munkát (ragasztottak, előadtak, fórumoztak, nyilatkoztak stb.)fordított arra, hogy a népszavazás érvényes legyen.

5. Mindezt azért tette a kormány, mert tudta: CSAK AZ ÉRVÉNYES NÉPSZAVAZÁS GYŐZTES NÉPSZAVAZÁS. Az eredménytelen népszavazás vereség.

6. Ez a népszavazás eredménytelen lett. Kb. 40% elment szavazni, kb. 60% nem ment el szavazni. Ezt a 60 %-ot nem csapom sehová, nem akarom megfejteni, hogy ki kedvéért maradtak otthon. (Téved az ellenzék, ha azt hiszi, hogy ezekre az otthonmaradókra, mint szavazókra számíthat. Ez a 60 % nem akart szavazni egy ostoba kérdésről. Nem ért meg neki a kérdés annyit, hogy elmenjen a fülkéig.)

7. ÉN TEHÁT NEM CSAPOK SEMMIT SEHOVA. NEM TÉTELEZEK FEL SEMMIT. Én csak azt állítom, hogy a népszavazás eredménytelen. Ha eredménytelen, akkor tehát vereség. Azt azonban NEM ÉRTEM, HOGY MIÉRT KELL EGY VERESÉGRŐL AZT ÁLLÍTANI, HOGY GYŐZELEM. EZT A NYILVÁNVALÓ TÉNYT MINDENKI LÁTJA. Ha a kormány nem látja, akkor baj van. Akkor felvethető a kormányzásra való alkalmasság. Miért? Mert ha egy ilyen egyszerű tényt sem lát, akkor hogyan vezet bennünket a zátonyos tengeren??????

Önnek igaza van abban, hogy ezt a győzelmet nem az ellenzék vívta ki. Én azt teszem hozzá: ezt a harcot nem is az ellenzék kezdeményezte. Az ellenzék nem akart ebben a kérdésben csatázni. Ők a boltzár miatt akartak harcolni. Azt a Fidesz nem akarta, meg is gátolta.

Most viszont lezajlott egy érvénytelen népszavazás, amit a Fidesz kikényszerített, akart. ŐK JÖTTEK A NÉPHEZ A POFONÉRT. A POFONT A NÉP AZ ÉRDEKTELENSÉGGEL ADTA.

A fidesz érvényes népszavazást akart, arra sok pénzt költött, az apparátus a belét kidolgozta, az aktivisták járták a házakat, ha nem vigyázok még a seggemre is felkerül egy Nem, Nem, Soha! – plakát. Az erőfeszítésben nem volt hiány. A rendszer csúcsra járt, DE A NÉPSZAVAZÁS MÉGIS EREDMÉNYTELEN TEHÁT ÉRVÉNYTELEN LETT. EZ A NÉPSZAVAZÁS ÉRTELMETLEN IS.

Az érvénytelen népszavazás tehát vereség.

6.Lenin 2016.10.14. 13:30:28

@tölgyes:

Az egészből nem sokat értettél meg. Ez politikai kérdés volt.

Létezik 1 olyan kísérlet ma az EU-ban, ahol a német dominancia már másoknak is kezd elviselhetetlen lenni.

Nyilván ez elleni akciók 1ike a migráció, másik a legnagyobb bank elleni támadási kísérlet.Valahol, valakiknek nagyon csípi a szemét ez a német kialakuló fölény.

Mo megpróbál ellenállni ennek az új gyarmatosítási kísérletnek. Mások is, de a függőségük miatt nyilván más eszközökkel próbálkozni.

Egy ilyen komoly-1 ország jövőjét meghatározó kérdésben- hatalmas háttér támogatás szükséges. Ezért kellet ezt felmérni.

Tölgyes!
Ezért tiltották meg Franciaországban, és ezért félnek nyugaton a népszavazásoktól. Ezért mondja Juncker, hogy hová vezetne ez. Megbuknának.

Nem hiszem, hogy ennyire naív lenne, valamikor írtál értelmesebb dolgokat is, de ez legyen ez a te gondod.

Ezt nyugaton tudják, mekkora is ez a felhatalmazás. Kit érdekelnek a jogszabályok, ha politikai érdekek húzódnak meg mögötte.
Majd legfeljebb bocsi, mondják, leszarva esetleg több millió áldozatot.

Milyen humánus megoldás a tengerbe fulladt gyerekek, nők, fiatalok hulláinak ezrei? Érdekel ez valakit?

Tölgyes! Nem kell ORDIBÁLNOD olyasmiért, amit nem vitattam. Persze, hogy jogilag érvénytelen, de az eredmény politikailag nem hagyható figyelmen kívül.

Ez politikai kérdés, EZÉRT IS TÁMADJÁK ÉRTE ORBÁNT, mert félnek a politikai hatásától, akik ehhez értenek.

Tölgyes! Ne feledd a lepkéket.

tölgyes 2016.10.15. 18:37:52

@6.Lenin:
Vlagyimir, Vlagyimir!!

Megint beszél össze-vissza.
Az angolok egy népszavazás után most léptek ki. A svájciak havonta népszavaznak. Országonként eltérnek a szokások. Orbán is irtózott a boltbezárási népszavazástól. Meg is nehezítette a népszavazás kiírását is érvényességét is. Meg is szívta saját szabályai miatt. Most aztán hazudozni kényszerül.
Példa: Ha az angolok népszavazása érvénytelen lett volna, akkor az angolok nem lépnek ki.. DE AZ ANGOL NÉPSZAVAZÁS ÉRVÉNYES VOLT. Érvényes volt, ezért kiléptek.

Ez azonban nem teszi érvényessé a magyar népszavazást. Volt egy érvénytelen népszavazásunk. Ez tény és nem naivitás kérdése. EZ A NÉPSZAVAZÁS A MAGYAR ALKOTMÁNY SZERINT SEM HATALMAZTA FEL SEMMIRE A KORMÁNYT.:( NEM HATALMAZTA FEL MERT ÉRVÉNYTELEN. Ráadásul a magyar alkotmány tiltja népszavazás kiírását alkotmányt érintő kérdésben. Vagyis alkotmány módosítására nem írható ki népszavazás. Ezt a szabályt is Orbán hozta, elődeire támaszkodva.

Orbán politikai hatása: az lenne Magyarország számára a legrosszabb, ha több ország is követné Orbán politikáját. Vagyis a franciák, németek, spanyolok olaszok stb azt mondanák: Németország a németeké stb. Mi németek vagyunk.. és teret engednének a német nacionalizmusnak. A németek lenéznék a magyar nacionalistákat, a franciák szintén. Miért tennék? Mert ez a a nacionalizmus természetéből fakadóan - lenézik a többi nacionalizmust.

Amit a menekültekről hablatyol, annak nincs értelme. Ennek a népszavazásnak semmi köze sem volt a menekültekhez. Okát nem befolyásolja, körülményeit nem változtatja meg, a folyamatot le nem állítja, számukat nem csökkenti stb. Ez a népszavazás egy becsapós politikai hűségnyilatkozat volt Orbán mellett. A népszavazás, így a hűségnyilatkozat is érvénytelen, mert nem érte el az 50%+1 szavazatot a résztvevők aránya. Épp ezért, aki itt győzelemről papol az egyszerűen hazudik.

6.Lenin 2016.10.15. 20:52:16

@tölgyes:

Drága Tölgyes!

Mi a toszért lovagolsz faszságokon?

Volt 1 érvénytelen népszavazás.

Volt 1 olyan nagy számú egyöntetű voks, amit nem LEHET figyelmen kívül hagyni politikai bukás nélkül.

Ugyanis nincs egyértelműen kizárva a lehetősége, hogy 1 újabb nagyobb tömegű migráns esetében, de már az itt lévők közül humánusan kimazsolázott söpredéket ne toloncolnák vissza Mo-ra. Nincs erre sem semmiféle biztosíték. Vannak erre utaló kísérletek.

Ebben az esetben a kormány bukna-joggal-hiszen figyelmen kívül hagyna 1 nagyon nagy számú választói akaratot.

Ennek megelőzéséről szól a móka. ezt nagyon is jól tudják az EU-ban.

A kormány, ha biztosítani tudja a 2/3-os többséget alkotmányt módosíthat. Legfeljebb a következő választáson bukik emiatt.

A népszavazásnak semmi köze a menekültekhez?
Ennek az egész cirkusznak semmi köze a német túlterjeszkedéshez, az EU gyengítéséhez?

Tölgyes, neked maradnak a lepkék. Kár minden szóért.

Gyűlölöd Orbánt+ ezt a rendszert, jogod van hozzá, de ezt leszarom. Ez viszont semmiféle előjoggal nem ruház fel arra, hogy marhaságokat írjál, legfeljebb ajánlani tudom, kergess lepkéket.

Nem azok alapján ítélem meg Merkelt, Gyurcsányt,Orbánt, hogy szeretem, vagy gyűlölöm, hanem mit, miért tesz vajon, és az mennyire hasznos, vagy káros másoknak.

Vajon kiknek az érdekei mozgathatják őket. ezek az érdekek 1 kisebbségé, vagy netán a többség érdekeivel azonosak.

Mit hablatyolsz itt jogokról, amikor naponta veszik semmibe, ha az érdekeikkel ellentétes.

livengood 2016.10.17. 11:43:48

A hétvége legboldogabb magyar embere egy politológus!
...politológia szakon végzett, de büntetőjogásznak készülő Kiss Virág nyert bikinimodell kategóriában...

TG, semmi vagy. :)

index.hu/sport/2016/10/16/kiss_virag_versenyt_nyert_liverpoolban/

NagyVonalakban 2016.11.19. 20:49:10

Laszlo56: "..... Mi a szabadságot nagyon is naivan, totális értelemben használjuk. Az, az a szabadság ami soha nem is volt és soha nem is lesz. Mivel ilyesmi nem létezik...."

A te szolgalelkű világodban nem létezik ilyesmi...

László56 2016.12.18. 12:20:44

Aleppo, vagy amit akartok......

Syriában és Törökországban voltam. Mentem, láttam, jöttem, de nem győztem. Nehéz a helyzet és átláthatatlan. Nagy a nyomor és sok a hazugság. De, a legfőbb hazugság az EU igazsága.

Angela Merkel és csapata kétszínűen sajnálkozik az aleppoi embereken mintha semmi közük nem lenne a bombázásukhoz. Pedig az EU nevében ők voltak azok, kik minden áron a szyriai elnököt al-Assad-ot az amerikaiakkal együtt meg akarták dönteni és hasonlóan eltüntetni a föld színéről, mint annak idején a libyai Gaddafit. Ők voltak azok is, akik legelőször az oroszok segítségét kérték a bombázásukhoz. Amit meg is kaptak. De primitív módon azt gondolták hogy az oroszokat majd irányítani tudják és azok majd úgy ugrálnak ahogy ők szeretnék. Tévedtek.

Ugyan libyában akkoriban nyertek, de most csúnyán vesztettek. Az amerikaiak segítésével rossz lóra tettek. És mindezt az EU nevében, pedig az EU-ból csak a németeknek és a franciáknak volt közük a syriai polgárháború kirobbantásához. Ebből is látszik, hogy mennyire semmibe veszik az EU többi tagjait. A németek a franciákkal együtt határoznak, a csatlósaiknak meg követni kell őket. Mert az EU többi tagjaira csak mint csatlósaikra tekintenek. Megtehetik, tehát csinálják is.

De mi is történt a syriai eseményekkel kapcsolatosan ?

Az már ismert hogy az amerikaiak EU-s segítséggel – és ez alatt főleg a németeket és franciákat kell érteni -, meg akarták az al-Assad rezsimet dönteni és ezért segítették az ellenzéket egy polgárháború elkezdéséhez. A probléma azonban ott kezdődött, hogy az ellenzéki polgárháborúra rátelepedtek a Kurdok és az IS katonái is.

Az így kialakult helyzetben mindenki mindenki ellen küzdött és a polgárháború helyzete átláthatatlan lett. Az oroszok bevonásával, kik al-Assad mellett álltak ki, még jobban bonyolódott a szövetségek viszonya, hiszen az amcsik azt gondolták hogy ha az oroszokkal bombáztatnak akkor azok az IS -t fogják legyőzni és ők tovább szőhetik a fonalat a polgárháború ellenzéki részéhez ami al-Assad eltávolításához fog vezetni. Ekkor még Törökország nem avatkozott bele a syriai polgárháborúba. Még az amcsik felkérésére sem. Határozottan visszautasította a beavatkozást.

Törökország későbbi beleszólása a syriai polgárháborúba két megfontolásból született. Az egyik Kurdok gyengítésének lehetősége volt, amíg a másik az IS megállítása, mert az veszélyeztette a török nagyhatalom terveit. Evvel azonban segítették al-Assad katonai bázisát is, amit tulajdonképpen a kisebbik rossznak találtak, hiszen al-Assad a török nagyhatalom ellenségének számított és számít a mai napig is. Az is ismert a politikában, ha már csak két rossz közül választhatsz, akkor válaszd a kisebbik rosszat. Ők a kisebbik rossznak al-Assad-ot találták.

Így alakult ki a mai helyzet, ahol az al-Assad katonái orosz és török segítséggel felül tudtak kerekedni a polgárháborúra törekvő ellenzéki oldalon. Aleppo-t megnyerték a hivatalos syriai egységek, a háborút azonban még messze távolról sem.

A háború megy tovább, amin az EU kétszínűsége sem segít. Angela Merkel nemzetközi hírneve ( vagy hírhedtsége ?) le fog gyengülni az új amerikai elnök politikája miatt. Kétnyelvűsége, kétszínűsége, miatt gyengülni fog az EU is. Ez nem nagy baj ugyan, hiszen az EU amúgy is gyenge, de legalább a német diktatúra is gyengülni fog az EU-ban. Ez adja majd a lehetőséget a többi EU-s államnak is, kikerülni a német diktatúra szorításából. A kérdés inkább az lesz, hogy ki e tudják, vagy akarják e mindezt használni.

nyünyüge 2017.03.28. 19:09:41

@László56:
Eltelt jó három hónap.
Mi a propagandaközpont mostani álláspontja a szír, a török, az USA-beli, a németországi helyzetettel kapcsolatban?
Ki gyengül, ki erősödik, ki híres, ki hirhedt?
És ki a legnagyobb és a ki a legkisebb rossz?

timea knausz 2017.05.07. 23:19:23

Welcome again! :)

Érdeklődni szeretnék:
- Még működik a Török Gábor elemez?

szoja122 2017.06.19. 11:18:49

Kedves Gábor!

Tehát a véleményed szerint jövőre az ellenzék fog nyerni? 444.hu/2017/06/10/torok-gabor-annyi-eselyt-adott-andorranak-mint-az-ellenzeknek-2018-ban

László56 2017.06.21. 11:19:00

A történelem megismétli önmagát ?!

A német hatalom mindig is világuralomra törekedett, de most a legfontosabb, elsődleges cél a németek számára, Európa igába döntése. A párhuzamok a hitlerista nacionálszocializmus kialakulásához és annak céljaihoz szembeötlőek. Mindez történik természetesen a mai kor és annak modern eszközeivel.

Ma már a németeknek nem kell háború ahhoz, hogy Hitler céljait elérjék. Az előfeltételek adottak. A keletnémet kommunistáknál nevelkedett, és ezáltal a fasizmushoz közelálló személyek átvették az össznémet irányítást és ma már nem is titkolják, hogy számukra Németország, Európa. Mint ahogy Európa a számukra Németországot jelent. Minden más ország csak csatlós, vagy éppen leigázott.
A jelszó, Németország mindenek előtt, a himnuszukból ugyan ki van véve, de ennek ellenére az új német gondolkodás alapja lett. Ebből is látszik hogy a kommunisták szocializmusa és a hitleristák nacionálszocializmusa mennyire testvériesek egymással. Az „osszik” ahogy a németek nevezik a keletnémeteket átvették Németország vezetését. Az „osszi” kancellárin kommunista taníttatása tette ezt lehetővé.

Európa csak eszköz a németek kezében, más népek leigázásához. De hol is vannak a párhuzamok a hitlerista Németországgal ?

Ahogy a 30-as években, úgy most sem mernek a németekkel szemben fellépni a nagyhatalmak. Akkor a fegyverkezésükkel, most meg a befolyásszerzéssel igyekeznek más népeket leigázni. Eddig olyan sikeresen, hogy az angol figyelmeztetés ellenére, még az amerikai nagyhatalom is meghátrál a német agresszió pellengérre állításától. Ez pedig már jelent valamit. Szabad utat Németország hatalmi vágyaihoz. Ugyanúgy mint akkoriban a hitlerista Németországnak is szabad utat adtak.

Európai országok vezetői, a németektől való félelmükben, hagyják kirabolni az országaikat. Így lettek német áldozatok, Görögország, Franciaország, Spanyolország, Anglia, Portugália, hogy az olaszokat már ne is említsem. Ugyanaz a félelem teszi mindezt lehetővé, ami a hitleri Németországot is hatalomra segítette. Mi sem mutatja ezt jobban mint a németek külkereskedelmi többletegyenlege, ami nem más, mint a kirabolt országok németekhez irányuló pénzfolyása. A kirabolt országok jelentősebb ipari termékeit már megszerezték a németek. Az USA már érzékelte mindezt és szóvá is tette. A német befolyás viszont már olyan nagy, hogy megengedi magának az US- elnökének kinevetését és megalázását is. Csak a német médiát kell megfigyelni.

És a népek irtásához is találunk hasonlóságot ? Nézni kell, mert csak akkor lát az ember. Miért is fontos a németeknek az arab származású menekültek Európába való beültetése ? Mert az Isrealitáknak ezek a legfontosabb és legkegyetlenebb ellenségei. A gondolat, ha már mi nem irthatjuk többet őket, akkor intéztessük mindezt el, más ellenségeikkel. A mi ellenségünknek az ellensége Európában, a mi barátaink. Ez az új német jelszó a betelepítésekhez. Hogy Európa ebben tönkremegy ? Mit számít, ha mi németek uralhatjuk Európát, mondják ők. Annál könnyebben lehet Európát Németországra szabni.

Európa az Németország lett. Ezen már csak úgy lehet változtatni, ha a politikai Európát szünteti meg az ember. Megint csak túl sokáig engedtük a németeket európai politikát játszani.

László56 2017.09.10. 17:50:51

Társadalmak az idő változásaiban

Az utóbbi időben nagy társadalmi változásoknak voltunk és vagyunk a tanúi. Ahogy nem olyan régen még Európában a nyugati és keleti, vagy éppen a kapitalista és szocialista társadalmakról beszélhettünk ma már ezek a társadalmi formák is átalakulóban vannak és nehéz megmondani a nagy kavarodásban milyen társadalmi formáknak nézünk elébe.

Kavarodást okoznak a kapitalista és szocialista kifejezések azért is, mert az újabb társadalmi csoportosulásoknál egy táborban is megtalálhatjuk ezeket a kifejezéseket. Ismert kommunistákból és szocialistákból lesznek a legrondább kapitalisták, amíg a kapitalisták egy másik csoportja meg szociális érzelmeinek ad helyet. Így aztán mindent, minden csoportosulásban megtalálhatunk és a régóta ismert társadalmi kifejezések már nem állják meg a helyüket. Ehhez jönnek még olyan társadalomátalakító tényezők mint az emigrációs népvándorlás.

A legjobban talán úgy lehetne az újabb társadalmi csoportosulásokat jellemezni és megnevezni, hogy globalisták és nacionalisták.

A globalisták a népcsoportosulások keveredéséért állnak ki, továbbá propagálják a globális kapitál bevezetését mégpedig olyan formában, hogy az államok már nem befolyásolhatják a kapitál döntéseit és ezáltal megtámadhatnak minden őket megregulázni akaró döntéseket. Nem kell egyetemi végzettség ahhoz, hogy az ember lássa, mindez milyen hátrányos helyzetbe hozza az országokat és azok polgárait.

( Lásd azokat a kereskedelmi egyezségeket is, ahol már most megtámadhatók az államok, ha miattuk nem tud nyereséget előállítani egy kereskedelmi egység.)

Katasztrofális, ahogy a pénzéhes politikusok, népeiket feladják és szerződésileg hátrányos helyzetbe hozzák, csak hogy kiszolgálhassák a kapitált.

Jellemző a német globalizmusra, hogy két német globalista párt harcol egymással a jelenlegi választáson. Egymással versenyezve árulják ki hazájukat a globalizmus istenének és egyformán a német nép rovására tömnék tele a zsebeiket. A németek maguk is úgy jellemzik ezt a választásukat, hogy választhatunk a pest és kolara között. És mivel más választásuk nem marad, meg is fogják választani az egyiket.

A nacionalisták tulajdonképpen mindennek az ellenkezőjét szeretnék, erős egyéni államok és a piacot regulázó tényezők formájában. Kiállnak a nemzeti identitás megtartásáért, a történelmileg kialakult országok és azok fejlődési lehetőségeikért. Szeretnének közösségeket más államokkal, de nem a saját identitásuk feladásával. Ismerik a jelszót ugyan, hogy közösségben van az erő, de azt is tudják, hogy fejlődni csak a történelmi múlt, ezáltal a nacionalizmus elismerésével lehet.

Nagy problémájuk a nacionalistáknak, hogy a nacionalista szót a fasizmus már úgy lejáratta, hogy a globalisták könnyűszerrel a fasiszták árnyékába tudják állítani a nacionalistákat. Éppen a nacionalista szó miatt. Teszik is ezt előszeretettel. Nevetséges módon éppen a németek azok, kik fasizmust és diktátorokat kiabálnak mindazokra, kik nem hajlandók a német diktátori hajlamot elismerni és segíteni.

Pedig ebben az esetben a globalisták azok, akik a fasizmus álmait kergetik az országok és polgáraik hátrányára. Hiszen a totális társadalmi, pénzügyi és kereskedelmi diktatúra kialakulását várják el az álmaik végrehajtóitól.

concret 2017.11.05. 20:05:31

@László56: Te nem csak tökkelütött propagandaszócső vagy, de úgy írsz, mint egy magyarul tanult német.

Bár az is lehet, az ilyesmit nem is emberek írják, hanem egy robot a propagandaminisztériumban.

6.Lenin 2017.11.06. 10:09:52

@concret:

Amnesztia volt valahol?
Vagy későn ébredő típus vagy?
Vagy sima hiányérzet?
(látszólag működik, csak nem él vele László56-on kívül senki)

timea knausz 2018.02.02. 20:10:28

@concret:
Kár érte, mert valahol és valamikor az életünk volt. Irányadó. Én nagyon szerettem.
süti beállítások módosítása