Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:39

Helyükre kerültek végre a dolgok – lelkesedik egy kollégám -, a jobboldal megy jobbra, a bal helye pedig újra a baloldalon lehet. A derűlátást értem, részben osztom is, hiszen az első 29 lépéssel a Fidesz – elfelejtve az elmúlt időszak „plebejus” politikáját - valóban érezhető elmozdulást tett a „régi”, 1998-2002 közötti jobboldal irányába. Vannak azonban érvek, amelyek némileg ellentmondanak ennek a lelkesültségnek, rögtön mindjárt három is.

(1.) Sokakkal ellentétben úgy vélem, nem állítható, hogy az elmúlt években teljesen elvesztette volna értelmét a magyar politikában a bal-jobb felosztás. Túl azon, hogy a politikusok és a választók számára is világos eligazodást, azonosítási lehetőséget jelentett, a gazdasági kérdések kivételével többé-kevésbé koherens alapja is volt. Az úgynevezett kulturális-ideológiai tengely mentén a pártok alapvetően következetes álláspontokat képviselve sorakoztak fel, azaz az elosztási-materiális témákon kívül a bal és a jobb nálunk is nagyjából azt jelentette, amit a világ számos pontján jelent.  A Fidesz és a Jobbik világnézeti kérdésekben eddig is egyértelműen jobboldali erőnek látszott, míg az MSZP, az SZDSZ, az MDF és az LMP tőlük balra helyezkedett el.

(2.) Az adópolitikában a Fidesz most valóban jobboldali, neokonzervatív fordulatot vett, s az sem vitatható, hogy ezen a téren az egykulcsos adó elkötelezett hívének számító Kóka Jánossal és Bokros Lajossal került egy platformra. (Ettől még költői túlzás Kókát vagy Bokrost a Fideszbe követelni: szinte minden más kérdésben – különösen az úgynevezett társadalompolitikai témákat tekintve - fényévekre van egymástól az említett két politikus és a Fidesz álláspontja.) Az adópolitikai fordulat ellenére mégsem valószínű, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormányzó erők lecövekelnének a választóközönség kisebb része számára (közvetlen) előnyöket kínáló jobboldali gazdaságpolitika mellett. Sokkal valószínűbb, hogy néhány karakteres lépés mellett a Fidesz a jövőben is mindenevő stratégiát folytat, azaz nem kívánja érték- és érdekválasztások alapján széthasítani a szavazótábort – és ezzel egy részüket óhatatlanul a riválisaik karjaiba lökni.

(3.) Azzal, hogy a Fidesz most elhatározta magát az egykulcsos adózás (és vele együtt a progresszív adófilozófia feladása) mellett, a baloldali ellenzék valóban komoly lehetőséget kapott a „vesztesek” megszólítására. A balra át programját azonban erősen kérdésessé teszi az úgynevezett baloldali politikai elit állapota. Vajon az MSZP mai formájában alkalmas, hiteles lehet-e arra, hogy karakteres baloldali politikát folytasson? Kik azok a politikusok a pártban, akik képesek lehetnek a horni értelemben vett kisember-karakter megformálására? Vajon hogyan egyeztethető ez össze a balliberális tábor egészének összefogása miatt fontos kókai-bokrosi gazdaságpolitikával? S ha az MSZP nem képes betölteni ezt a szerepet, lehet-e az LMP ilyen párt, egyáltalán akar-e ilyen lenni? Talán ennyi kérdésből is látszik, hogy a baloldal (valóban baloldalinak nevezhető) magára találása ma a jobboldal tartós jobbra fordulásánál is kétségesebbnek tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr982072291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Indulj el egy úton 2010.06.11. 09:03:28

A választások előtt a szavazók nagy része tökéletesen biztos volt abban, hogy amit a Fidesz ígér, az úgy is lesz. Sokan szkeptikusok voltak (köztük magam is), hiszen aki csak egy kicsit is követi a politikát és a gazdaságot, az tudhatta, hogy nagy vált...

Trackback: Amit ígértek 2010.06.11. 08:46:02

Ha sokat keresek, ne terhelj adókkal! - tartja a kelet-dakota népi mondás. Majdnem ezt ígérték választáskor. De nem a majdon van a hangsúly. És nem is ez a legnagyobb gond.Talán nem is annyira irigy, aki fölveti, hogy a társadalmi tehervise...

Trackback: A nagy visszatérés: itt a régi Fidesz! 2010.06.11. 00:34:44

Ez egy ízig-vérig jobbközép program, amit Bokros vagy Bajnai soha nem jelenthetett volna be. A Fidesz pedig újra a régi, a sokak által visszavárt polgári párt. (Fotó: fn.hu) Orbán Viktor pár napos bizonytalankodás után végre a helyzet ura, a Fides...

Trackback: Legalább kormányozni kezdtek 2010.06.10. 21:09:05

Azt hiszem, az elmúlt napok bénázása és az elmúlt hetek parttalan és fedezetlen ötletelése után összességében egészen vállalható akciótervvel állt elő a miniszterelnök. A 29 pontból álló program kétségtelen pozitívuma, hogy a jelek szerint végre elkezd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.06.11. 19:13:06

@lüke:

Azért próbáld meg magad beleképzelni, hogy 1940 és 1950 között milyen tempóban változtak az életet alapvetően meghatározó politikai keretek/lehetőségek - és ehhez képest milyen tempójú és mélységű volt akár a sog. rendszerváltás, akár ez a mostani fülecskés revolúció.

(1. Nem a háborúra utalok elsősorban. 2. Történész, politológus, ember legyen a talpán, aki a fenti viharosságal megindult, majd apránként azért csak-csak megcsitult társadalmi forrongásból ki tudja válogatni, hogy abból mi bolsevizmus, mi egyszerűen csak modernizálódás, felzárkózás, kettőről háromra lépés. Ha Orbán nagyon elveti a sulykot, hamarabb is kiderülhet, mint amit jóízlésű polgár kívánhat ... )

Ordnassac 2010.06.11. 19:16:03

@lüke: a Richterből egyedül Görög Sándort ismerem. :-)

Te milyen szakorvos is vagy?

panelburzsuj 2010.06.11. 19:20:50

@lüke:

Miért állnának bármerre is, ha még pl. te is úgy látod, hogy sikerült valemelyesta közép felé húzódniuk?

Iszonyúan hiányzik egy masszív, megbízható magyar nyelvű "napilap". (Ami lehet papír, portál, tévé, vagy ezek vegyüléke: a lényeg a jobbára semleges és tömegesen lefizethetetlen, ám szakmailag nívós szerkesztőség.) Ma csak töredékek vannak, bármekkora is egy-egy tévékanális vagy webportál nézettsége a többihez képest.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 19:22:51

@lüke: "bel"

- a "kül" az meg a "bőrgyógyász"? ;)))

panelburzsuj 2010.06.11. 19:24:03

@panelburzsuj:

Szóval vess meg: előbb lesz a népszabiból valódi polgári napilap, mint bármelyik bayerzsoltokkal, nyirijánosokkal, csontosokkal sújtott "jobboldali" zsurnálból.

lüke 2010.06.11. 19:26:38

@panelburzsuj:
majd meglátjuk:)
ill láttuk a Nemzeti Színházon
de azért azt gondolom, hogy minden szakmának van egy nemzetközi standartja
ehhez lehet mérni
itt valaki az ecset vonásokat bizonygatta
pl
Filó Ilona
hu.wikipedia.org/wiki/Fil%C3%B3-Fischer_Ilona

vagy Szilágyi Jolán/Szamuelyné...........
vagy Bernáth ,aki blokkolta az egész magyar festészetet
...ha most így lesz, jöhet a kugli:)

lüke 2010.06.11. 19:29:16

@panelburzsuj:
a90 utáni pártoskodás olvashatatlanná tette a magyar sajtót,
én nem bírom elolvasni

panelburzsuj 2010.06.11. 19:31:40

@lüke:

Utálnám, ha még sokáig az efféle kugli lenne a legnépszerűbb magyar tömegsport. Pedig nagyon belejöttünk az elmúlt századben .. :((

Ordnassac 2010.06.11. 19:31:59

@lüke: mint Mikola. :-D

@panelburzsuj: Nyíri János alatt a filozófust érted?

lüke 2010.06.11. 19:32:27

@panelburzsuj:
ez nem újságírás
paródia, mint a te nicked:)
az 50-s évek paródiája,pont úgy beszélnek mint a Matyi:)
összevissza, jobbra balra

lüke 2010.06.11. 19:35:14

@Ordnassac:
majdnem:)
ha nem szököm meg
az amcsi reform könyv nálam van:)
cca 300? ezer dolcsi volt:)
87-ben

panelburzsuj 2010.06.11. 19:35:32

@panelburzsuj:

(Pontosítok: azt utálnám, ha pont a nelókivasódult gurigázás továbbra is olyan sokan kimennének a hazai kuglipályáról, ki kényszerből, ki számításból, ki csak úgy, mert tele van a bugyra az egész sehonnan sehova taszigálódással ... )

panelburzsuj 2010.06.11. 19:37:07

@panelburzsuj:

(Na, ezt azért le kell tisztítani ... )

(Pontosítok: azt utálnám, ha pont a nekivadult gurigázás miatt továbbra is olyan sokan kimennének a hazai kuglipályáról, ki kényszerből, ki számításból, ki csak úgy, mert tele van a bugyra az egész sehonnan sehova taszigálódással ... )

lüke 2010.06.11. 19:41:18

@panelburzsuj:
hát..........
Kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk"
"
Cleveland a második magyar város
és sok az osztrák is ott abból az idöböl
s a válság is hasonló, két szakaszos(ma mondta a Soros)

kamarti 2010.06.11. 19:49:30

@panelburzsuj: meg aztán vannak olyan szakmák is, akiknek a képviselői nem is nagyon mehetnek vagy nagyjából biztosak lehetnek benne, hogy akkor annak, amit addig csináltak, annyi (meg lehet nézni a háború utáni kirajzó magyar filmsztárok közül hányan tudtak megkapaszkodni és valamicske karriert csinálni, de akár azt is, hány fiatal magyar színész próbálkozott a rendszerváltás óta, és hánynak jött be (bár szerencsére őket nem a politika kergette)

visszatérve a "lúzertárcák"-csúcsminiszterre és a cikkre: egy nagyon fontos különbség az eddigi munkái és a mostani között biztos van, ami szintén nem az ő malmára hajtja a vizet: a munkatársait (ld. államtitkárok) nem p válogatta meg, készen kapta. (és amelyikek ezek közül eddig megnyilatkoztak, nem nagyon fogták vissza magukat, ld. szőcs, ld. h rózsa)

lüke 2010.06.11. 20:00:41

@kamarti:
Honthy, Fedák, Csikós Bécsben u.u. lépett fel mint Pesten, tudtak németül
a maiak nem tudnak nyelvet,más a színész képzés,
s a menedzsereken több múlik ,mint anno
Karády, a gyönyörü Krencsey labdába se rúgott
s még Kordáék - 3 Korda, Lengyel M-idejében se tudtak fellépni, pedig ök uralták
Hollywoodot
a nyelvtudás nagy hatalom: Hollandia, Svájc, È-Európa mind multilinguális

lüke 2010.06.11. 20:07:12

@lüke:
s nemcsak a magyarok pl a németek se
Marlene Dietrich volt az egyetlen
kis siker:
Hildegard Knef,Diane Krüger, Till Schweiger
Ulli Lommel
s a franciák s az olaszok is kevesen érvényesülnek Amerikában

panelburzsuj 2010.06.11. 20:13:53

@Ordnassac:

Panelburzsuj Nyíri János újságíróra gondola.

Ordnassac 2010.06.11. 20:18:10

@panelburzsuj: óh, ő kevéssé ismerős nekem.

panelburzsuj 2010.06.11. 20:24:33

@lüke:

Hát pont ez az: mint a Matyi. És kiesik az a harminc év, amiben már a hatalom is egyre kevésbé repesett a túlságosan nyáladzó udvari költészeti gyöngyszemekért.

panelburzsuj 2010.06.11. 20:26:30

@Ordnassac:

Vesztettél egy ócska skriblert.

Ordnassac 2010.06.11. 20:28:43

@panelburzsuj: bár ugye a filozófus Nyíri Kristóf néven fut (de teljes neve Nyíri János Kristóf)

lüke 2010.06.11. 20:31:31

mi magyarok szerencsések voltunk 56-tal, ami kulturát illeti
a szilenciumosok forditottak,azután késöbb irhattak
is
igaz a csehek is -Hrabal, Paral, Kundera- meg a lengyelek is

panelburzsuj 2010.06.11. 20:37:44

@lüke:

Azt viszont sose fogjuk megtudni, hogy kibe mi szorult bele végleg nem tiltásból eredőleg, hanem kizárólag kedv, motiváció, elérhető közönség híján.

török gábor 2010.06.11. 20:37:50

@panelburzsuj: ez tényleg nagyon tanulságos.

lüke 2010.06.11. 20:43:35

@panelburzsuj:
ilyenek millióan szaladgálnak:)

panelburzsuj 2010.06.11. 20:43:55

@török gábor:

Néha a házigazda javára se árt azért gonoszkodni ...

lüke 2010.06.11. 20:45:58

@panelburzsuj:
a szép Vktorral
messze mentél:) a sztyeppékre.................

panelburzsuj 2010.06.11. 20:47:08

@lüke:

Pont azért szűlölök, mert megint olyan szelet érzek, ami leginkább a közéspszerű idiótákat fogja vitorlabontásra stimulálni. A "kötcsei gondolat" és egész környéke rémesen ismerős.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 20:57:14

@török gábor:
Már jan.29-én megjegyeztem, hogy a HVG előszeretettel átszabja az eredeti címeket:

"Ehhez mit szólsz?
(-pl. kértek rá engedélyt? -esetleg alapból szabad kezet adtál nekik?)
hvg.hu: "Török Gábor: Lehet-e más a kormányfő Orbánon kívül?"
(ehelyett: "43. Lehet más a miniszterelnök?")
Érdekes, hogy mennyire nyírják az LMP-t, hogy feltétlenül ODA kellett tenniük közbe azt az "-e"-t, hogy véletlenül se hasonlítson őrájuk a szöveg...
Megjegyzem, hogy 0.Viktoron BELÜL azért elég fura lenne egy más kormányfő... 8Đ"

török gábor 2010.06.11. 21:11:34

@1.szolo - 2014;): ehhez nem kell engedély, szabadon idézhető.

sárkányfő 2010.06.11. 21:27:09

Sziasztok,

itt oly sok jól tájékozott ember van, segítene valamelyikőtök, pontosan mit is "vallottak be" Bajnaiék?
Előre is köszönöm.

E kapcsán kérdezek:
"A miniszterelnök újra megismételte a Fidesz elmúlt hetes kommunikációjának egyik fő elemét, miszerint a Bajnai-kormány által kidolgozott költségvetésben számos valótlan szám szerepel, s az előző kormány "mindenféle trükköt" alkalmazott. "Olyan bevételeket terveztek, amelyek a mostani világgazdasági helyzetben nem realizálódhattak. Néhány kiadási tételt egész egyszerűen elhallgattak. Bizonyos, a következő évben esedékes bevételeket előre beszedtek. Tehát mindenféle trükköket alkalmaztak. Ezt maguk is bevallották" – mondta. "

www.hirszerzo.hu/cikk.orban_viktornak_nincs_szuksege_szepsegtapaszokra.154521.html

panelburzsuj 2010.06.11. 21:45:31

@ó jaj:

Úgy tűnik, hogy már mondtam, de kérésre megismétlem: az anyja egy malomtulajdonos kulák szeretője volt.

Itt konrétan a Bajnai-kormánynak. Bevallotta.

sárkányfő 2010.06.11. 21:55:48

@panelburzsuj:

Ó, persze! Hogy erre nem gondoltam. Pedig adja magát.
Köszi a segítséget!

bigapples 2010.06.11. 22:23:57

@ó jaj: "A pénzügyminiszter elismerte, vannak kockázatok az idei költségvetésben, de ezt soha nem titkolták. Oszkó Péter azt mondta, a kockázatos gazdálkodás mellett szigorú költségvetési fegyelemmel tudta tartani az ország az eredeti költségvetési hiányt."

Az eufemisztikus beismerés valamikor márciusból, magyarra fordítva:

kockázatok= kevesebb pénz jön be az előirányzottnál, bizonyos intézményeknél, programoknál már őszre elfogy az előirányzott pénzösszeg és a költségvetési tartaléknak már a ~85% el lett költve a májusig (szemben a korábbi évek 55-65%-ával)

panelburzsuj 2010.06.11. 22:33:38

@bigapples:

Trükk. Bolsevik trükk. A komcsik mindig trükköznek.

Bonyulult, körmönfont, áttekinhetlen szövegekre nincs szükség, te se fáraszd magad fölöslegesen.

ssi 2010.06.11. 22:40:58

követi valaki pontosan, hogy eddig hol és milyen változások történtek?

nagyon várom, hogy összességében mi fog kisülni belőle?

2/3 egy demokráciában: biztos, hogy sokan nem így képzelték el

Gy.F. megint hátba támadta az övéit kemény bírálatával? ez mire jó?

remélem, minket választókat senki nem akar hátba támadni

sárkányfő 2010.06.11. 22:44:04

@bigapples:

félreértelmezed. reméljük nem szándékosan.

közismert, a világ minden költségvetésében vannak - legalább kis - kockázatok, ez nemhogy természetes, de szükségszerű. ez még véletlenül sem jelent semmiféle beismerést, nem érdemes kiforgatni, félremagyarázni Oszkó szavait, csak hogy védjed Orbánt.

Olyannyira nem így van, hogy ha valaki, akkor pont Oszkó szólalt fel szinte naponta (Bajnai ezt ellógta), amikor rá akarták verni a csúnya fiú szerepét.

Megjegyezem ez az ocsmány befeketítő-kampány azóta is folyamatos, komolyan vehető konkrétumok nélkül. Lakájmédia pörög rajta, de mint látjuk maga Orbán is.
Persze egy fideszes szavazó konkrétumok nélkül is elhisz bármit Viktornak.

Akkor lássuk Oszkó saját szavait a blogjából, ezt csak nem fogja már senki kiforgatni:

"Nyilvánvaló volt, hogy az új kormány olyan kommunikációt és hangulatkeltést folytatott a választási kampányban, úgy hitette el a támogatóival, hogy tud érdemben más gazdaságpolitikát csinálni, hogy arra semmiféle valós alapja nem volt. Az is jó előre látszott, hogy ezt a csodavárást majd azzal próbálja lehűteni, hogy a kormányváltás után az előző kabinetre mutogat, s azt okolja majd azért, hogy a saját ígéreteit nem tudja betartani."

"új fejlemény, hogy bebizonyosodott, az új kormány akkor is folytatja az előre eltervezett politikai praktikáit, ha egyrészt már kiderült, hogy az állításai, vádjai alaptalanok, másrészt látványosan növekvő mértékű károkat okoz vele."

"A hat, hét vagy akár annál magasabb költségvetési hiány rémével való fenyegetésről sokszor, újra és újra kiderült, hogy csakis hamis állításokon, adatok, tények buta félremagyarázásán alapul, s köszönőviszonyban sincs az igazsággal. Kormánytól független intézmények, melyek közvetlen információforrásokkal rendelkeznek a költségvetés bevételeiről és kiadásairól, de belföldi és külföldi elemzők egyaránt nevetségesnek, alaptalannak és érthetetlennek minősítették a hasonló kalkulációkat."

"az ún. tényfeltáró bizottság előkészítés alatt álló jelentése sem fog semmi újdonságot mondani, ehelyett a csontvázakat már rég lerágott csontokból próbálja majd összeillesztgetni, azaz olyan témákból igyekszik listát állítani, amit vagy magunk mutattunk be és jeleztük, hogy költségvetési kockázataik hogyan kezelhetőek, vagy szakmailag értelmetlen, önellentmondó állításokkal igyekszik az esetleg nem szakértő közvéleményt félrevezetni. Utóbbira példaként hallottam, hogy a hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentés csontváznak kívánja beállítani az APEH által még be nem hajtott adókintlévőségeket, miközben az valójában bevételi tartalék a jövőre nézve, hiszen annak egyetlen forintja sem került eddig a költségvetés bevételei között elszámolásra. Az előbbire pedig példa lehet az állami vállalatok kényszer nélküli konszolidációja, vagy olyan kiadási előirányzatok lehetséges elfutása, legyen az például az Út a munkához program, melyet magunk jeleztünk az új kormány számára, s egyben elmagyaráztuk, hogy a túlköltést hogyan lehet megakadályozni. Érdemi kormányzati munkát végző kabinet ezzel a munícióval képes tartani a költségvetési hiányt, és ledolgozni azt a néhány tized százaléknyi meglévő kockázatot, melyet elemezők és intézmények egybehangzóan jeleznek, lényegében visszaigazolva a korábbi kormány pénzügyi kimutatásainak helyességét."

akárhogy olvasom, ez sok minden, csak nem "beismerés"...
ja, és Ovi 2002-ben 81%-kal adta át.

panelburzsuj 2010.06.11. 22:46:25

@manyike:

"remélem, minket választókat senki nem akar hátba támadni"

Ne aggódj, miránk szemből jönnek.

panelburzsuj 2010.06.11. 22:49:46

@ó jaj:

"Nem dumáltak, hogy oligarchák meg ilyenek, hanem cselekedtek."

Frei, a jófej:

www.metropol.hu/itthon/cikk/582904

Ordnassac 2010.06.11. 23:09:53

Egy ismerősöm reakciója, amikor megemlítettem neki a mai poszt címét: "A >>Jobbra át, balra el<< is találó lett volna."

Gábor: a médiával kapcsolatos friss fideszes indítványokat olvastad?

bigapples 2010.06.11. 23:20:59

"a csontvázakat már rég lerágott csontokból próbálja majd összeillesztgetni, azaz olyan témákból igyekszik listát állítani, amit vagy magunk mutattunk be és jeleztük, hogy költségvetési kockázataik hogyan kezelhetőek"

itt maga ismeri el, hogy vannak csontvázak, de azzal védekezik, hogy lerágott csont, mert már ők beszéltek róla.

"A Hírszerző kérdésére Oszkó Péter két fő kockázatot említett: az önkormányzatok Út a munkához programmal kapcsolatos kiadásai várhatóan nagyobbak lesznek a tervezettnél, a minisztériumok kiadásainál pedig körülbelül ugyanakkora kiadás-visszafogásra lesz szükség, mint tavaly"

azaz elfogy a pénz az Út a munkához programnál és a minisztériumi költségvetésekben is lyukak vannak, amiket be kell tömni kiadáscsökkentésekkel. Hasonló eufemisztikus "igen, de" típusú beismeréseket lehet találni az előrehozott zárjegyeladásával, a malév viszontgaranciával, az egészségügy, máv és a malév helyzetével kapcsolatban, az MVM osztalélelőlegéről és az időarányos költségvetési hiányról nyilatkozva.

"Ovi 2002-ben 81%-kal adta át. "

Én lényegesen alacsonyabb számról hallottam egy tv műsorban, de nem találom a forrást. Feltéve, de nem megengedve, hogy a Te adatod a valós, az nem világgazdasági válság közepette, csődközelben, 80% fölötti GDP arányos adósságtehernél, az IMF által pórázra kötve történt, amikor gyakorlatilag szinte nincs mozgástere az új kormánynak, most ez a helyzet.

panelburzsuj 2010.06.11. 23:25:48

@Ordnassac:

Rossz végéről kezdted.

Ha a cikk zanzáját adtad volna elő a cimbinek, rögtön rájött volna, hogy TG nem a fideszes diadalordítás négyszátizenkétezredik variációját kívánta versbe szedve előadni.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.11. 23:34:54

@török gábor:
Az is "idézés", hogy mindig megváltoztatják a címeket?!
Elvégre a cím is az írásod része! Főleg, ha a "szádba is adják"...
Ám az általuk kreált címek még a szövegedben sem PONTOSAN úgy fordulnak elő!
pl.:
HVG: "Török Gábor: újra van bal- és jobboldal?" (TG: Jobbra át, balra át?) "újra van" =nem található!

HVG: "Török Gábor: megérkezett az első Orbán-csomag" (TG: Nincsen más választás?) TG: "Itt van tehát az első Orbán-csomag"

HVG: "Török Gábor: össze-vissza beszéd jellemzi a Fideszt" (TG: Ami nem öl meg?) TG: "a legutóbbi pár napban (...) az össze-vissza beszéd jellemezte a Fidesz megszólalásait." (árnyalatnyi különbség)

HVG: "Török Gábor: a Fidesz nem akar nagy felhajtást a köztársasági elnöki poszt körül" (TG: Egy hét és más semmi?) TG: "a Fidesz ezúttal nem akar túl nagy felhajtást körülötte." (-ezúttal, -túl!)

HVG: "Török Gábor: Miért kell nekünk új alkotmány?" (TG: Miért kell módosítani az alkotmányt?) HVG: "De miért kell új alkotmány? - teszi fel a kérdést Török Gábor politológus." TG: "De vajon miért kell új alaptörvény?"
(és így tovább)
Aha.
Szóval idéznek, csak nem szó szerint...
Már értem, bocs!

Ordnassac 2010.06.11. 23:38:51

@panelburzsuj: "cimbi" olvasta a bejegyzést, csak hozzám hasonlóan szeret szóviccekkel operálni. (Exit: Stage left!)

panelburzsuj 2010.06.11. 23:54:38

@Ordnassac:

Sorry. Akkor hát mégse olyan gyorsan jött rá, hogy miről szól a poszt.

(A magam balga észjárásával ugyanis arra lukadtam ki, hogy itt nem az téma, hogy kinek mekkora szerep jut, meg hogy meddig marad még, meg hogy hol tűnik el, hanem hogy amit játszik, azt hol játssza. A színpad melyik felén, melyik zugában, és hogy a színpadról szálló szózat harmonizál-e az elfoglalt pozícióval, vagy időnként némi hasbeszélős trükköket is felfedezni vélhet a publikum.)

sárkányfő 2010.06.11. 23:55:15

@bigapples: huh, hát még ezt is megpróbálod kiforgatni... :(((

Sajnálom. Vagy szándékosan forgatod ki a tök nyilvánvaló álláspontot, vagy téged is sikeresen manipulál Orbán. Az egész blogbejegyzést elolvasva egyszerűen nem lehet úgy értelmezni, ahogy te próbálod.

Kezdjük azzal, hogy a "csontváz" hasonlat a magyar nyelvben nyilvánvalóan valamilyen eltitkolt dologra vonatkozik, tehát azt nem lehet "feltárnia" egy csontbrigádnak, és nem lehet előre bejelentett.

Épp az ellenkezője igaz annak amit mondasz: nem "ismer el" semmilyen csontvázat, ellenkezőleg, gúnyolódik, és lerágott csontokról beszél. A lerágott csont nem beismerés, pláne nem csontváz beismerése, nem is lehet az. Olvasd már el amit idézel, és ne forgasd ki.

Oszkó: "például az Út a munkához program, melyet magunk jeleztünk az új kormány számára, s egyben elmagyaráztuk, hogy a túlköltést hogyan lehet megakadályozni. Érdemi kormányzati munkát végző kabinet ezzel a munícióval képes tartani a költségvetési hiányt, és ledolgozni azt a néhány tized százaléknyi meglévő kockázatot, melyet elemezők és intézmények egybehangzóan jeleznek, lényegében visszaigazolva a korábbi kormány pénzügyi kimutatásainak helyességét."

Ha figyelted(?) oszkó egyéb nyilatkozatait is, a varga által felhozott pontokat pontról-pontra cáfolta, vagy közölte, hogy 1-2 milliárdos nagyságrendűek. MÁV- BKV: ez nevetséges. Sk-sok éve görget maga előtt mindkét cég sok tízmilliárdos adósságot. Ha lecserélnénk a járműparkjaikat is, pláne rá lehetne számolni még további sok milliárdot. Ezt beállítani csontváznak... nevetséges. Régóta így van, köztudott, és - sok más állami vagy magáncéghez hasonlóan - tovább lehet görgetni az adósságokat. Persze hamis beállításhoz kiválóak.
Egyébként épp azért szokott le hamar Varga és Orbán is a konkrétumokról, mert hamar rájöttek milyen nevetséges, hogy Oszkó szétcáfolja őket. Azóta csak úgy általánosságban nyomatják a hazudozást.

De Oszkó blogját átolvasva, és összességében értelmezve a magyar nyelv és a józan ész szabályai szerint, teljesen egyértelműen az ellenkezője igaz annak amit próbálsz beállítani. Amit előbb idéztem az is bőven elég ennek alátámasztására.

Ha valamire van "beismeréses" bizonyíték, az épp az, amit Oszkó is hosszan fejteget a blogjában: hogy hazugsággal rá akarják verni a nagyobb hiányt. Maga Varga is beismerte:

Varga Mihály - 2010. április 20.: "biztos vagyok, hogy az ez évre tervezett 3,8 százalékos hiány nem lesz tartható"

Varga Mihály - 2010. június 5. (csontvázosdi után): "a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható"

Utóbbi állítás után amúgy kár is mit mondani... Mégis van képük újra és újra hazudni.

A 2002-es 81% kapcsán:
"Katona Tamás emlékeztetett arra, hogy 2002-ben május végére az államháztartás tervezett hiánya 81 százalékra teljesült."

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/majusban-7194-milliard-forint-allamhaztartasi-hiany-varhato-katona-szerint-312632

Világgazdasági válás közepette egyértelműen nehezebb amúgy tartani bármilyen hiányt.

sárkányfő 2010.06.12. 00:13:54

@bigapples:
na még erre, ha már benne vagyok:
"csődközelben, 80% fölötti GDP arányos adósságtehernél, az IMF által pórázra kötve történt, amikor gyakorlatilag szinte nincs mozgástere az új kormánynak, most ez a helyzet. "

- nincs csődközel. nincs. értsétek már meg. nevetséges szajkózni. Varga nem hazudott, tényleg tartható a hiány. A görög 13+%, na az durva.

- 80% fölötti adósság... nincs. 78% van. középmezőny az EU-n belül, semmi rendkívüli. A valóban csődközeli görögöknél 130%, na az durva, pláne a hatalmas hiánnyal együtt.

- IMF-póráz: hál istennek. bár barosso nem az IMF embere, hanem az EU-é, de mindegy. hála hogy nem engedik elengedni a hiányunkat, nem asszisztálnak a magyar önsorsrontáshoz. a hiány rossz. nem növelni kéne, hanem csökkenteni. pláne ha valaki adósságot reklamál, akkor végképp ne akarjon hiányt növelni, mert azzal az adósságot is növelné, ugyanis hiányt csak újabb hitelből lehet fedezni, épp emiatt hiány.

- nincs mozgástere... maga orbán mondta, hogy a 2800 mrd-os bürokráciából 800-at megspórolnak. további 2-400 mrd a korrupció megszüntetéséből jön be. meg egyebek... bőven 1000 mrd-os mozgástér van csak orbán saját szavai szerint. és akkor még szó se volt arról, hogy mostantól nyilván zsenik vezetik az országot, ami önmagában sok pénzt hoz.
igaz, eddig csak a ft-gyengítést tudták virítani, de bízzunk benne, hogy észhez térnek. ennyi pofon után csak sikerül.

bigapples 2010.06.12. 01:18:47

@ó jaj: Veled vitatkozni lol, félek sohase győzzük meg egymást. Oszkó nem olyan arcnélküli alak, mint Gyurcsány, Veres Simor, de attól még miért kell 100%-ban elfogadni, amit blogol.

Nézzük mit mondott Orbán, ahogy idézted

"Olyan bevételeket terveztek, amelyek a mostani világgazdasági helyzetben nem realizálódhattak. Néhány kiadási tételt egész egyszerűen elhallgattak. Bizonyos, a következő évben esedékes bevételeket előre beszedtek. Tehát mindenféle trükköket alkalmaztak. Ezt maguk is bevallották"

Orbán arról beszél, hogy Bajnaiék maguk is beszéltek olyan
tételekről, amik egyszerűen nem teljesülnek ill. trükköknek tekinthetők. Erre elkezdesz a csontvázhasonlat jelentésén filozofálni. Felejtsük már el ezt a csontváz elnevezést, ezt csak a költségvetési problémákra használja a Fidesz és nézzük inkább magukat ezeket a tételeket.

Oszkó nem cáfolja ezeket a dolgokat, csak bagatellizálja, magyarázza őket, hogy miért nem olyan hatásúak szerinte ill. hogy hogyan védhetőek ki. Ez érthető, védi a szakmai hitelét ill. úgy gondolja, hogy lépje csak meg a Fidesz a további hiánycsökkentő lépéseket és akkor semmi baj nem lesz a hiánycéllal. Én személy szerint tisztelem ezért, hogy nem a szokott szoci módon szemünkbe hazudja, hogy nincsenek a költségvetésben problémás pontok és minden rendben. Sajna számodra mégis ez utóbbi értelmezés jött át.

Komolyan ó jaj, 1000 milliárd kb a költségvetés 6%-a, komolyan azt gondolod, hogy a hiánycél egyszerűen a jelenlegi költségvetési számokkal tartható és ennyi mozgástér van ebben az évben? Nézd meg Argentína történetét 1998-2002 között, ha tudni szeretnéd, hogy milyen könnyen csődbe fordulhat egy ország az IMF bábáskodása mellett is.

bigapples 2010.06.12. 01:21:36

@Ordnassac: "többletjogok az újságíróknak

A törvény sajtószabadságról szóló része nagyban szélesíti az újságírók jogkörét, például az újságírók ezentúl nem kötelesek kiadni az informátoraikat a hatóságoknak, sőt az újságíró mentesül a jogi felelősségre vonás alól, “ha a munkája során elkövetett jogsértést fontos közérdekű információ megszerzésének szándéka indokolta”.

Vagyis a rejtett kamerás felvételek, álruhás, beépülős praktikák kedvezőbb elbírálás alá eshetnek, a tényfeltáró újságírók akár másnak is kiadhatják magukat, hogy információhoz jussanak.

A törvény a munkaadókkal szemben is védik az újságírókat, a törvénytervezet szerint “nem alkalmazható a munkajogi jogszabályokban meghatározott joghátrány” azért, mert az újságíró ‘“megtagadta a szerkesztői és újságírói szabadságát csorbító utasítás végrehajtását”. A szöveg kimondja azt is, hogy az újságírók (szerkesztőségek) szakmailag függetlenek a médiacég tulajdonosától."

lol, ebből hogy tudják kihozni majd baloldalon, hogy újabb lépés a demokrácia felszámolására.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.12. 01:27:18

@ó jaj: "Vagy szándékosan forgatod ki a tök nyilvánvaló álláspontot, vagy téged is sikeresen manipulál Orbán."

Van itt még más is:
"a költségvetési tartaléknak(!!!) már a ~85% el lett költve a májusig (szemben a korábbi évek 55-65%-ával)"
vs.
"az időarányos költségvetési hiányról(!!!) nyilatkozva.
> Ovi 2002-ben 81%-kal adta át. <
Én lényegesen alacsonyabb számról hallottam"

Szóval a derék katona a "költségvetési" szó után félreolvasta a központ brossúráját.
De így legalább az a vád bizonyítást nyert, hogy a Magyar Nemzet olvasása katasztrófális szintre jutott :((((

Ordnassac 2010.06.12. 01:49:37

@bigapples: ennyiben közel ki is múlt, ami jó benne. (Nem csoda, hogy mást nem is idéztél belőle.)

A kötelező híradási kötelezettség (főleg, hogy nem is lehet tudni, hogy ki fogja megállapítja azt, hogy a mi az, amiről kötelező beszámolni) szerintem nettó alkotmányellenes, a válaszadási jog egy óriási marhaság (ahogy az Index írja, Lex Répássy 2.0). A Közszolgálati Kuratórium megválasztásánál is vannak dolgok, amik azért erősen megkérdőjelezhetőek. A Kódex kidolgozói listája is "érdekes"...

Amilyen szózsonglőrködést végeznek a véleménynyilvánítás szabadsága és a szólásszabadsága körül... Az alkotmánymódosításban szereplő "állampolgárok egyes, törvényben meghatározott közösségei" nagyon pontatlan.

Szóval a valóban jó és hasznos dolgok mellett azért elég sok zűrös pontja van.

sárkányfő 2010.06.12. 01:58:09

@bigapples: Megbicsaklik a logikád.

Ami a "csontváz" kifejezést illeti: én a fidesz értelmezését használom. Ők hívták "tényfeltárónak" a bizottságukat. a "feltárás" szót figyeld. a magyar nyelvben ez egyértelmű. ismert dolog nem férhet bele. kár erőlködni az átértelmezésen. ráadásul épp arra hivatkoztak hetekig, hogy várjuk meg a feltárást, mert amíg nincs az meg, nem lehet tudni, hogy mik az állapotok. szóval full egyértelmű... ezen címszó alatt nem lehet hivatkozni olyasmire, amit már lehet tudni, és ami benne van a költségvetésben.

Se Oszkót, se mást nem fogadok el csak úgy, sőt, semmilyen név nem érdekel, az érveket nézem. Azok meggyőzőek.

És az is meggyőző, hogy a fidesz önmagát cáfolja:
hiánycél nem tartható <-> hiánycél tartható.

és ezt így kimondják szó szerint. ezek után miért is higgyek nekik?

pláne, ha varga azt mondja "nagyságrendekkel" térnek el a számok? ugye az tudod mennyi? többes számban minimum 100-as szorzó. vagy ezres, stb.... mi ez, ha nem szánalmas hazudozás, mi ez, ha nem az ország full hülyének nézése? szégyen... ugyan hol vannak itt 100-szoros eltérések? ugyan már. és még Oszkóban kételkedjek? Viccelsz ugye.

"Orbán arról beszél, hogy Bajnaiék maguk is beszéltek olyan tételekről, amik egyszerűen nem teljesülnek ill. trükköknek tekinthetők."
Igen, ez az, amit eddig cáfoltam. Erre most azzal jössz, hogy de Orbán mondta? :) Körbejárni, ismételni magad, Orbán-hitedre építeni nincs értelme. A hited erősebb az érveknél? Talán próbáld konkrétumokkal cáfolni amit írtam. Csak az nincs. Se neked, se Orbánnak.

"Oszkó nem cáfolja ezeket a dolgokat, csak bagatellizálja, magyarázza őket, hogy miért nem olyan hatásúak szerinte ill. hogy hogyan védhetőek ki."
Dehogynem cáfolja. Tételesen. Már idéztem is, meg ott a blogja. Elolvasod amit írok, ill. Oszkó ír? Átmegy?

Itt van ez: "Érdemi kormányzati munkát végző kabinet ezzel a munícióval képes tartani a költségvetési hiányt, és ledolgozni azt a néhány tized százaléknyi meglévő kockázatot, melyet elemezők és intézmények egybehangzóan jeleznek, lényegében visszaigazolva a korábbi kormány pénzügyi kimutatásainak helyességét."

Ez teljesen normális. Olyan a világon sincs, hogy egy kormány május végén hátradől, pasziánszozik, és várja hogy szilveszterre teljesülnek a számok. az kemény munka. naná. egész évben. ezeket akkor is meg kell csinálni, ha nincs kormányváltás.

de lássuk ezt:
Pl.: "csontváznak kívánja beállítani az APEH által még be nem hajtott adókintlévőségeket, miközben az valójában bevételi tartalék a jövőre nézve, hiszen annak egyetlen forintja sem került eddig a költségvetés bevételei között elszámolásra."

Ez tehát nem hogy nem csontváz, de éppen hogy ellenkezője: eddig el nem számolt tartalék...

Bagatellizáció: 1-2 tételre azt mondja, hogy minimális, 1-2 mrd ft nagyságrend. Pl. az mvm-nek van egy peres ügye, amit ha elveszít, 1 mrd-ot lehet rajta bevasalni. ez nem bagatellizálás, ez tény, ennyit a per tárgya. nekem sok pénz, de 1 mrd-on nem múlik egy ország költségvetése. és ez is feltételes, mert a pert meg is lehet nyerni.

"1000 milliárd kb a költségvetés 6%-a, komolyan azt gondolod, hogy a hiánycél egyszerűen a jelenlegi költségvetési számokkal tartható és ennyi mozgástér van ebben az évben?"

összemosol két dolgot.
ami az 1000 mrd-ot illeti: én nem gondolom. orbánt idéztem.

bár ha lenne benne szufla felvállalni valódi korrupció-ellenes küzdelmet (pl. a pártoknak nyílt számla, vagy full transzparens közbeszerzés, privatizáció - utóbbinak épp az ellenekezője zajlik, tudod ugye), akkor csökkenthető lenne a korrupció.
ha lenne benne bátorság felvállalni egy valódi bürokrácia-leépítést, akkor azon százmilliárdokat valóban lehetne spórolni. ennek neki is kezdett, de már kezdenek kifarolni belőle.

a hiánycél: tartható. ahogy varga is állítja...
és ennek semmi köze ehhez az 1000 mrd-hoz, amit orbán említett, tartható ezek nélkül is.

Argentínát meg hagyjuk, az nem érv arra, hogy hazánk távolról sincs csődközelben. Kár argentínázni, a magyar számokat kell megnézni. bár az igaz, ha kósa megint bedilizik, még lehetünk szarban.

most alszom, várom válaszod, holnap reggel reagálok.

ssi 2010.06.12. 06:50:19

MNB-elnöki fizu: Járai netto 46 milcsót keresett: index.hu/belfold/jarai0401/

De szépen beszél ez az ember! Igaz, csak az ilyeneket értjük, hogy pl. kevesebb lesz a nagyfőnökök fizetése, meg nemzeti összefogás stb., - de jól csűri-csavarja - sok ilyen választó lehet? Bocsi, nem nézem le őket

ssi 2010.06.12. 06:55:47

sajátos személyiség, vagy a demokrácia sajátos értelmezése??????

majd én megmondom, hogy
- az embereknek hogyan kell viselkedniük
- a gazdasági és egyéb mutatóknak hogyan kell alakulniuk
- hogy spekulálni csak nekem szabad

ssi 2010.06.12. 07:05:45

javaslat:
- nagy-nagy érdeklődéssel olvassuk mások véleményeit
- sértegetés nélkül reagáljunk
- más fórumokról minél több írást linkeljünk be, hogy okosabbak legyünk
- érveljünk, indokoljunk

kérdés:
a nemzetközi piacnak lehetnek-e fenntartásai, ha valaki kettős beszéddel nyomul? 8 évnyi romos országban hirtelen sok többletkiadással járó intézkedés lehet. egy biztos forrás van, a bankadó, de ez sem tuti

Szimba 2010.06.12. 08:01:33

@lüke:
Nagyon jó! Családi hajlamom van "bel/bél) rákra. Majd alkalomadtán ajánlhatsz egy jó hospist!

Szimba 2010.06.12. 08:20:40

@bigapples:

A tulajdonossal szemben... Ez olyan, mint széllel szemben ...?

Ezt nem gondolhatják komolyan!:)) Széles úgy rugatta/rugatja ki ma is az újságírókat, mint a szél. Nem személyesen persze, hanem a főszerkesztőn keresztül.
És ez a kézivezérlés máshol is létezik.
Nem lesz már itt soha többé minőségi újságírás.

Szimba 2010.06.12. 08:23:51

@Szimba:
hospice

Kész, nem is írok többet:(((

lüke 2010.06.12. 09:23:00

@panelburzsuj:
na ez is baj a középszerüséggel
a mértékvesztés...............
ez egy tipikus cikk, nagyon rossz példálódzással:
többet adott vissza,hmmmmmmmm

lüke 2010.06.12. 09:23:39

@szimba:
ne írj, vegyél aspirint=profilaxis

lüke 2010.06.12. 09:25:10

@ szimba:
Széles csak rugdalódzon!,
mint egy óriáscsecsemö:)
így ment ez anno a Müszertechnikában is...........

Szimba 2010.06.12. 09:38:25

@lüke:

Úgy hallottam, hogy az Aspirin a szívinfarktus és a strok megelőzésére jó. A rákra is????
Miért?

Szimba 2010.06.12. 09:40:30

@lüke:

Vagy hogy a Nootropil olcsóbb változataként ajánlod? :)))

lüke 2010.06.12. 09:41:16

igen
a vastagbélrák ellen, gyull csök. hatása miatt
(a másik kettönél az artériás- de csak- szárban a vérlemezek összecsapzódását gátolja)
az aspirin egy jolly joker,de az FDA ma nem engedélyezné, az biztos:)

lüke 2010.06.12. 09:42:23

azt(N) már csak keleten használják(:

Szimba 2010.06.12. 09:43:00

Fantasztikus! Köszönöm. És, ha gégerákom lesz?
Jó, eltakarodok.

lüke 2010.06.12. 09:58:08

nem fant. szerintem,
a medicina öskorában ez így volt, sok hatással és mellékhatással fedeztek fel gyógyszereket
ma a technológia sok mindent megenged
de ma is sok véletlen felfedezés-anno penicillin- van
ilyen pl a cukorcsökk. glitazon, ezt koleszterin csökkentönek akarták:)

lüke 2010.06.12. 09:59:10

gégerákod már ne legyen!
bár az helyileg jól kezelhetö és
ált. nem is ad távoli metasztázisokat

lüke 2010.06.12. 10:06:26

Schwarzenberg:
Ministerpräsident Orbán hat seinen Wahlkampf zum Teil auf dem Trianon-Trauma aufgebaut. Und dann wird man Gefangener seiner eigenen Worte. Ich kann in diesem Zusammenhang nur den großen (ehemaligen deutschen Bundeskanzler; Anm.) Konrad Adenauer zitieren: Gott, der Herr, hat in seiner unendlichen Weisheit dem menschlichen Verstand Grenzen gesetzt, der Dummheit nicht.

in
diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/573093/index.do?_vl_backlink=/home/index.do

lüke 2010.06.12. 10:18:41

kidölt fát GY.F. ,
már csak a bíróság fürészelhet:)

Szimba 2010.06.12. 10:21:27

@lüke:
Vagy 15-16 közeli rokonnak volt emésztőszervrendszeri rákja a gégétől a vastag- és szigmabélig (közben gyomor).
Ez elég hajlamnak.
Majd igyekszem valami egyszerű balesettel megelőzni (lásd profilaxis:))

Szimba 2010.06.12. 10:30:15

Gyurcsányt nem lehet megfogni, szerintem. Mivel lehetne bíróság elé állítani? Senki sem vallott még rá. Cusi sem igazán szerette volna, ha öngyilkosságot követtek volna el rajta.

Ordnassac 2010.06.12. 10:46:18

@manyike: nem egészen OGY elnöki hangnem, meg kell hagyni.

ssi 2010.06.12. 11:25:18

@Ordnassac:
olyan meghökkentő ez az egész ...

miért ez a nagy titkolózás mindenütt szinte az utolsó pillanatig? ... kampányprogram, kormányintézkedések ...

személyiségi kérdés, vitakerülés? - 8 évig szinte csak az övéi előtt szólt
vagy valami távolabbi nagy célért van minden (pl. a több ciklus)?

MSZP-nek készülni kellett volna egy pesszimista forgatókönyvvel, s a vereség pillanatában azonnal váltani, de nem a Fidesz miatt, hanem az élet ilyen...és még mindig csak rágódnak. A kis jövedelműek értelmes felkarolása most még erősíthetné is őket, de lehet, hogy erről is lecsúsznak

6.Lenin 2010.06.12. 13:09:49

@manyike:

"olyan meghökkentő ez az egész ..."

Mi, és miért lenne meghökkentő.

A baloldal mindent jól csinált,kiváló szakgárdával rendelkezik,de buktak.

A jobboldalon vannak a hülyék,az alkalmatlanok,aztán nyernek,van hosszútávú elképzelésük.

Mi ebben a meghökkentő?
A kérdésfeltevés?A válaszok helytelen értékelése?

Igen,valahol,valami nem stimmel.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.17. 14:28:47

@Warrent: "az LMP meg túluntúl intellektuális stilusban kommunikál amit lássuk be nem mindenki ért meg."
@lorantka_a_gall: "dolgozunk rajta. ;)"

Mármint AZON, hogy lebutítsátok a túl intellektuális kommunikációtokat? 8Đ
süti beállítások módosítása