Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:00

A 2010-es választás számos tekintetben különleges lehet. Az előző bejegyzésben már említettem, hogy 1990 után minden bizonnyal most dől el a legtöbb egyéni mandátum már az első fordulóban. Miközben a 176 választókerületből 1990-ben 5, 1994-ben 2, 1998-ban pedig csak 1 helyen lett eredményes a voksolás, 2002-ben már 45, 2006-ban pedig 66 helyen ért véget a szavazás az első fordulóval. A látványos változás okát általában a pártrendszer koncentrációjával és a kvázi-kétpártrendszer kialakulásával szoktuk magyarázni: azaz azzal, hogy a két nagy (Fidesz és MSZP) fej-fej melletti kiemelkedése miatt 2002-ben és 2006-ban a regionális eltérések elegendőnek bizonyultak arra, hogy sok helyen az egyik jelölt 50 százalék feletti eredmény közelébe kerüljön. Érdekes módon most úgy folytatódhat az emelkedő trend, hogy közben az okok változnak: komoly esély van arra, hogy egy domináns pártrendszer irányába történő elmozdulás emelje ezúttal magasabbra az első fordulós mandátumszerzések számát. Ha a Fidesz valóban 50 százalék körüli országos támogatottsággal rendelkezik majd, ahogy ez a kutatások alapján ma nem látszik elképzelhetetlennek, az inkább a jobboldal irányába húzó választókerületekben már az első forduló eredményes lehet. Nem kizárt, hogy tömegesen: akár 80-100 helyen (azaz a választókerületek többségében!) egyfordulós lehet így a szavazás.

Mindez felvet egy másik, az eddig tárgyaltnál is fontosabb kérdést: vajon meg lehet-e egyáltalán verni bárhol az országban egy olyan pártot (annak jelöltjét), amely ilyen jelentős támogatottsággal rendelkezik? Az eddigi csúcs 1994-ben született, akkor az MSZP 33 százalék körüli országos eredménnyel az egyéni mandátumok csaknem 85 százalékát megnyerte: 149 helyen győzött. Elképzelhető-e, hogy most akár az összes egyéni mandátum a Fideszé lesz?

A válasz határozottan igen. Elképzelhető. Vagy politikai elemzősebben: nem elképzelhetetlen (ami ugyanaz, csak óvatosabban hangzik…). De azt sem szabad elfelejteni, hogy ehhez olyan jelentős általános előny kell, amely minden regionális különbséget felülír. Köztudott, hogy léteznek az országos átlaghoz képest inkább balra vagy jobbra húzó kerületek. Olyanok tehát, ahol az egyik oldal rendre jobban – a másik pedig rosszabbul – szerepel, mint a saját országos átlaga. Ezen eltéréseknek számos oka lehet: az sem zárható ki, hogy egy-egy kiváló és népszerű jelölt emeli meg folyamatosan a támogatottságot, de azért a tartós különbségek mögött valamilyen más – talán szocio-demográfiai, esetleg történeti - magyarázat rejtőzhet.

2010 kapcsán értelemszerűen a baloldalinak nevezhető körzetek szerepe értékelődik fel: kizárólag ezekben látszik egyáltalán kérdésesnek a Fidesz mandátumszerzése. De melyek ezek a választókerületek? Az eddigi eredmények tanulmányozása alapján a 176-ból körülbelül félszáz nevezhető egyértelműen inkább balra húzó körzetnek, ahol többségében az MSZP szerzett mandátumot (lásd alább a Lakatos Gergő által készített térképen).

Ha még tovább akarjuk szűkíteni a kört, akkor valamilyen szigorúbb feltételrendszert kell alkalmaznunk. A „legnemfideszesebb” körzetek meghatározásához ezúttal egyszerű módszert választottam (más eljárással szűkebb és bővebb is lehet a lista): azokat kerestem, ahol 1994 óta mindig csak a szocialisták nyertek, és ahol 2002-ben és 2006-ban is az első fordulóban eldőlt a mandátum sorsa. Utóbbi feltétel miatt több körzet, amely szintén erősen balra hajlik (pl. Komló, Sajószentpéter, Tiszaújváros, Dunaújváros, Heves, Füzesabony, Tatabánya, Nyíregyháza stb.) hajszál híján kiesik, ráadásul ez az eljárás nem veszi figyelembe azt, hogy a nagyvárosokban és különösen Budapesten az MSZP-SZDSZ együtt indulva könnyen bekerült volna ebbe a körbe (pl. Budapest 3-as, 4-es, 14-es 19-es és 22-es választókerülete). Így is marad azonban 18: 

EVK száma
Hely
2006-os győztes
BAR 2
Pécs
Szili Katalin
BAR 3
Pécs
Toller László
BOR 4
Miskolc
Tompa Sándor
BOR 5
Ózd
Tóth István
BOR 7
Kazincbarcika
Gyárfás Ildikó
BUD 5
IV. ker.
Csizmár Gábor
BUD 13
IX-XX. ker.
Pál Tibor
BUD 20
XIII. ker.
Tóth József
BUD 23
XV. ker.
Hajdu László
BUD 26
XVIII. ker.
Simon Gábor
BUD 27
XVIII. ker.
Mester László
BUD 28
XIX. ker.
Burány Sándor
BUD 29
XX. ker.
Hiller István
BUD 30
XXI. ker.
Podolák György
BUD 31
XXI. ker.
Avarkeszi Dezső
HEV 4
Hatvan
Érsek Zsolt
JNSZ 5
Kunszentmárton
Farkas Imre
KOM 3
Kisbér
Keleti György
 

Ezekben a körzetekben – kiegészülve a fentebb említettekkel - minden bizonnyal második fordulóra kerül sor; hogy ez ne történjen meg (a Fidesz győzelme mellett), ahhoz olyan országos Fidesz-fölény kellene, ami tényleg elképzelhetetlen. Nagy valószínűséggel a második fordulóba a Fidesz, az MSZP és a Jobbik jelöltje jut, azaz kulcskérdéssé válhat, hogy a Jobbik milyen stratégiát folytat. Ha visszalép (a Fidesz javára), értelemszerűen növeli a Fidesz győzelmi esélyeit, de ha állva marad, még akkor sem biztos, hogy ez elegendő a szocialisták mandátumszerzéséhez.

Bárhogy is lesz, fontosnak azt tartom, hogy a választási rendszer ezen ágában elsősorban ezekre a körzetekre lesz érdemes figyelni. Elemzőknek, újságíróknak, érdeklődőknek és különösen a pártoknak. Könnyen lehet például, hogy az MSZP akkor jár el okosan, ha erőforrásainak többségét ide összpontosítja – bár az is igaz, hogy az országos listás mandátumszerzéshez fontos töredékszavazatok miatt egyetlen körzetben megszerezhető szavazatról sem érdemes lemondania –, mint ahogy a Fidesznek is talán ezeken a helyeken kell a leginkább megerőltetnie magát, ha komolyan hisz abban, hogy akár az egész ország narancssárga lehet.

Javaslatom: figyeljünk mi is, a kommentekben örömmel olvasnék majd részletesebb beszámolókat a helyi kampányokról az érintett körzetekben élő hozzászólóktól.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr371609360

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A változatlanság listája 2009.12.19. 21:53:41

Ami 2006-ban nem kellett, azt ellenjelölt híján választhatják most az emberek. A Fidesz ugyanis egyéni jelöltjeinek kétharmadát megtartotta. (Az MSZP 1998-as egyéni jelöltjeinek felét lecserélte 2002-re). Miután az ellenfelek gyengébbek, Viktor nem vál...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

G. Wolf 2009.12.21. 14:20:02

@radala:

háát.. szeirntem Vonát simán lemosa Bokros, elve ugye közgaszdás vs történész (történelmi témába fordítva lenne) továbbá Bokros volt miniszter is, szal jópár előnye van. Vona meg csak az időt húzza, ha annyira magabiztos lenne akkor a lehető leghamarabb ki állna vitázni.

" Szerintem hülye ötlet a Vona-Bokros vita." - miért? (mondjuk én inkább egy Bogár-Bokros vitát hallgatnék :) Bogár szeirntem jobban képbe van mint mint Vona, vagy TGM-Bokros... :) nah ilyen felállásba már nem tenném le a nagyesküt h Bokros feltörli a padlót a másikkal... de Vona szerintem kevés hozzá.

---

"ha a Fidesz mindenhol egy kutyát indít az mszp meg mindenhol néhány helyen Einsteint, másutt Jézust megint másutt Marxot" - nah ez az amit totál fordítva látok, szerintme ha ennyire lesarkítjuk akkor noname-vs Marx akkor tutti h Marx bácsi visz minden (bár lehet ő se volt túl nagy karizma, ő is inkább ideológus, bár a Tőke eléggé sok szociális problémával foglalkozik...)

Amúgy: Jézust inkább KDNP indítaná :)

de nem vagyunk azonos állásponton :) nem baj az :)

mirrmurrkandur 2009.12.21. 14:22:08

@radala: Jó, tehát tisztázzuk, lesz vita!

Vona azt mondta, hogy minden további nélkül hajlandó vizázni Luigival, csak gyüjtsék össze az országos listaállításhoz szükséges kopogtatócédulákat (mármint az MDF).

Te tényleg azt hiszed, hogy az MDF-nek ez nem fog összejönni. Jól jegyezd meg: A legelvtelenebb görényeknek a legkilátástalanabb helyzetben is sikerülnek a dolgok...:-)
S mivel én azt hiszem, hogy ez a kijelentés az MDF-nél jobban senkire nem igaz Magyarországon, ezért biztosra veszem, hogy meglesznek azok az ajánlószelvények...

Akkor pedig Gábriel már nem hátrálhat meg, ami szar ügy, mert Lajcsi lealázza csúnyán, amit nagyon fogok sajnálni.

de jó vita lesz!! Inkább Bogár menne Vona helyett... hjajj, az lenne az évszázad összecsapása:-)

mirrmurrkandur 2009.12.21. 14:24:17

@G. Wolf: Nem olvastam a kommentedet. komolyan.

De úgy látom, hpogy akkor egymástól függetlenül is a Bogár vs. Bokros összecsapás közös vágyálom...:-)

Kár, hogy csak vágyálom..:-)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 14:31:21

@G. Wolf: "szeirntem Vonát simán lemosa Bokros, elve ugye közgaszdás vs történész (történelmi témába fordítva lenne)"

Azért az vitatható, h történelmi témában ki nyerne.
1. Vonának max. történész diplomája van, de nem történész, mint ahogy az sem politológus, akinek van erről papírja, valamit le is kell tenni a szakma asztalára, szerintem, néhány - jó esetben - bölcs gondolat, amit a TV-ben "elböfög" valaki, vagy leír valahol, attól még nem lesz sem történész, sem politológus.
2. annyi hülyeséget még nem hallottam a magyar történelemről, mint amit a Jobbik produkál, az pártelnöki szigorával rászólhatna a hülyeséget beszélő párttársaira. :-)

Amúgy meg érdekes vita lenne. :)

G. Wolf 2009.12.21. 14:57:12

@tdave:
@mirrmurrkandur:

azért a Bokros-Vona vitára is kiváncsi vagyok. már most várom :)

mirrmurrkandur 2009.12.21. 15:00:43

témához vág:

Nézőpont Intézet decemberi közvélemény-kutatása, változások november óta, eredmények: Fidesz: (+5%), MSZP (nv), Jobbik (-3%), MDF (+2%)

(1, biztos pártválasztók, 2, összes megkérdezett)

Fidesz: 64% (31%)
MSZP: 17% (9%)
Jobbik: 9% (6%)
MDF: 3% (2%)

érdekes:-)))

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 15:07:33

@mirrmurrkandur: én már a jövő áprilisi közvélemény-kutatás eredményeit szeretném nézegetni. :-))))

radala 2009.12.21. 15:11:47

@mirrmurrkandur: Fogalmam sincs ki mosna le kit.
Ha valaki azt mondja nekem, hogy Megyó lemossa OV-t, akkor nyilván tök hülyének nézem, pedig kb ez történt.
Sajnos semmit nem tudok Vonáról, de egy ilyen vitához nem kell közgazdásznak lenni.
Viszont nem lesz vita, mert Vona 1 az 1 ellen nem fog kiállni, azt mondta, hogy a miniszterelnök-jelölteK vitájában szívesen látná Lajost.
Kedves Wolf. Te komolyan a magyarországi egyéni képviselőjelöltekről beszélsz? Persze, hogy nem kell egyetértenünk, de ha az lenne az igazság, hogy a jó jelöltre azért szavaznak az emberek, mert az jó jelölt, akkor sokkal több 5. ciklusát töltő képviselő lenne, aki az egyéni mandátumát mindig megszerezte.
Szerintem nincs egyetlen ilyen sem, de persze tévedhetek, mert mondjuk Rapcsák ilyen lenne, ha élne (ketten Lázárral ilyenek együtt). Szóval nem baj, hogy nem értünk egyet, de nekem van igazam:-)

mirrmurrkandur 2009.12.21. 15:37:29

@radala: "Megyó lemosta OV-t"

Az Isten Szerelmére, legalább te ne mondj már ilyen hülyeségeket!!!

Már egy korábbi - ha jól emlékszem elég terjedelmes- hozzászólásomban kifejtettem, hogy OV nem a vita miatt kapott ki, mivel, hogy ott megzabálta Medgyessy-t!
Annyira megalázta, hogy szegény megyót már ÉN sajnáltam, pedig ezt korábban nem gondoltam volna. (most nehogy azt mondd, hogy azért volt jobb MP, mert mások is megsajnálták, mert menten ledöföm magam!:-)
Medgyessy csúnyán elvérzett, Viktor kb. hejehujázott a hullája fölött...

Remélem ugyanazt a vitát néztük, mert ha igen -csak, hogy a te szerény hozzászólásodat idézzem- nekem van igazam... Meg még annak a néhány milliónak, aki így látta az egyébiránt teljesen egyértelműt... :-)

Gyurcsánytól kikapott, nem is kicsit, na de Medgyessytől... Ugyan:-)

Az egyéni jelöltekről pedig csak annyit, hogy szerintem mindketten túlzásba estek.
Ha ekkora a különbség a két top-párt között, akkor nyilván, hogy elsősorban a logóra szavaznak az emberek, és sokkal kevésbé esik latba a személyes vonzerő...

De egyéb esetben -leginkább, ha ennél jóval szorosabb az állás- nagyon is sokat számít, hogy kit jelöl az adott párt, tehát egy kutyával nem lehet megverni mondjuk Einsteint, vagy Nelson Mandelát.

Pölö Szili sem kapott volna ki legutóbb Pécsett -legalábbis nem ilyen mocskosul- ha nem egy ismert/elismert helyi(!) jelöltet állít a Fidesz.
A képviselő személye egyáltalán nem elhanyagolható, csak egy ilyen helyzetben, mint amilyen a mostani...
De ez -valljuk be- egy elég ritka, extrém szituáció. nem nevezhető épp átlagosnak.

:-)

G. Wolf 2009.12.21. 16:04:14

@radala:

"de ha az lenne az igazság, hogy a jó jelöltre azért szavaznak az emberek, mert az jó jelölt" - a jó jelölt és a karizmatikus között van különbség, pl Vonát nem tartom jó jelöltnek (sőt pontosítok a Jobbik szempontjából ideális jó jelölt de többség számára nem az), de karizmatikusnak igen.

Ilyeneket gondolok karizmatikus alatt:

Kósa vagy Karsai (egyet innen egyet onnan), ezeket a jelölteket úgy tűnik nem nagyon lehet kirobbatnani semmivel.

@mirrmurrkandur:

És nem mondtam hogy más tényező nem számyt, de én eléggé első helyen tartom a karizmát (meg úgy általában a médiaképességet, a self RP-t, a megjelenést az ilyen dolgokat, valahol szeirntem ez a pártállással együtt van, mármint fontosságban (de azért ha rangsorolni kell akkor még inkább pártállás elé helyezném ezeket, főleg helyi szinten) és a szakértelem az csak többedik szempont.

Szili meg úgy tűnik hogy mégse volt helyi szinten erős. Az hogy valaki országos szinten népszerű az csak annyit jelent hogy az ellenzéki szavazók kevéssé utállják, de szinte alig politizált pécsen, úgyhogy egy helyi (országos szinten ismeretlen) sima kanyarral verte. Bár biztos vagyok benne hogy bejátszott csomó egyéb tényező is (pl Pécs kúltúrális főváros elbaszarintása, az MSZP általános zuhanórepülése, Zengő/Tubes ügy és biztos van még más is, hirtelen több nem jut eszebe).

radala 2009.12.21. 16:10:45

@mirrmurrkandur:
www.gallup.hu/valasztas2002/hirlevel/hirlevel05_2.htm
Ugyanazt a vitát láttuk, ugyanazzal a szemüveggel. Ezért én is úgy gondoltam a vita után, hogy 2/3-ad is meglesz. De a gallup olyanokat látott, amiket el sem hinnél ép ésszel.
Az egyéni jelöltekről a véleményem megingathatatlan. Csapody jó példa volt szerintem. De 2002-ben Újhelyi, Botka még egy nagy senki (kis senki) volt és mégis úgy lenyomták a Fideszt, mint a pinty. Botka 2002-ben egy 7-9 gyerekes, jóképű, tanszékvezető, tán akadémikust nyomott le, mint a szart.
Kicsit föl is bosszant, amikor valaki ezt mondja (hogy számít az egyéniség), mert rohadt sokszor az igazán jó jelöltek nem is a két nagy pártnál vannak, semmi esélyük sincs.
Mondjuk majd meglátjuk mit ér el Oszkár, ha 10 % fölött lesz, akkor elhiszem, hogy számít az ismertség, ha nem, akkor véletlenül elcsúszott az X:-)

radala 2009.12.21. 16:12:50

@G. Wolf: Ha Karsai nyer (aminek majdnem örülnék), akkor igazad van. Mondjuk akkor elismerem, hogy 20 évente egyszer 1-2 választókörzetben előfordul, hogy az emberek nem pártszimpátia alapján döntenek:-)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 16:42:23

@radala: Igen, érdekes. Azóta olvastam pár elemzést a vitáról, amelyek közül többen is azt emelték, h Megyó olyan kijelentéseket tett a vita elején (csak erről vannak innen-onnan összeszedett jegyzeteim), amelyek szimpatikusabbá tették/tehették őt:
- elismerte OV szónoki, stb. képességeit az elején
- kijelentette, h nem szereti a "diktátumokat": finom, de érthető célozgatás
- képes túllépni a "hiúságán", mint minden felnőtt ember: s ezt ő a választók érdekében teszi
- elismerte a kormány eredményeit, ami a hitelességét növelte, ahogyan OV szónoki képességeinél is
- a "szónoki" és a "színészi" képességeknél fontosabb az őszinte beszéd
- az sem lényegtelen, h a vita elején OV formálisan módon köszönt, míg Megyó informálisan

Ezeken el lehet gondolkodni, most hirtelen ezt tudtam előkaparni. Lehet ezekben valami. Vö. Gallup. Lényeges: ez csak az elejére vonatkozik, az egészet végig kéne elemezni abból a szempontból, h általában melyikük volt/lehetett szimpatikusabb.

Más: index.hu/belfold/2009/12/21/a_jobbik_az_mszp_sarkaban_lohol/

G. Wolf 2009.12.21. 16:52:47

@radala: ok; fél év múlva meglátjuk nyer-e Karsai.

török gábor 2009.12.21. 17:26:51

@mirrmurrkandur: izgalmas vitakérdés lehet, hogy mi számít győzelemnek egy vitában. ha okosabb? ha jobb szónok? ha neki van többször igaza? ha nekem jobban tetszik? vagy ha a közvélemény többsége őt látja győztesnek vagy szimpatikusabbnak? ezek nagyon mást is jelenthetnek... miután a vitát elsősorban azért tartják, hogy szavazatokat szerezzenek, nem az elemzők döntik el, hogy ki nyert (bár ez is egy szempont), hanem a választók. ebből a szempontból engem is meglepett a 02-es vita hatása.

mirrmurrkandur 2009.12.21. 17:56:17

@török gábor: a radala által belinkelt oldalon meglahetősen részletesen elemzik a vita hatásait.
Tahát a te általad felsorolt különbségeket nagyon jól megjeleníti például az a két elemzési szempont (vagy kérdés), hogy a, ki volt a meggyőzőbb? illetve b, ki volt a szimpatikusabb?
Olyannyira nem ugyanarról a fogalomról van szó, hogy az előbbiben Orbán, az utóbbiban Medgyessy nyert.

Következésképpen, ha az eredményeséget nézzük, akkor tulajdonképpen MP volt a jobb, hiszen ő nyerte meg a választásokat. Ha viszont egy vita klasszikus (meggyőződésem, hogy van ilyen!) szabályait (és értelmezését) nézzük, és nem az eredményességet, (csak a vitát magát), akkor -szerintem- egyértelműen OV nyert.

Szólj, ha nem így gondolod!:-)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 18:09:02

@mirrmurrkandur: "az eredményeséget nézzük, akkor tulajdonképpen MP volt a jobb, hiszen ő nyerte meg a választásokat."
Igen, ezek szerint a szimpatikussága volt meghatározóbb, legalábbis a bizonytalanok között. Ha jól értelmezem az adatokat, persze. :))

török gábor 2009.12.21. 18:20:40

@mirrmurrkandur: merném másképp gondolni... :) komolyra fordítva: teljesen egyetértek.

Balt 2009.12.21. 18:44:06

@radala: "épp most olvastam a mandineren Vona válaszát és nagyon jó válasz. Pont a kopogtatócédulázással törli föl Bokrossal a padlót."

Ez tetszett. :)) Házhoz ment Bokros a pofonért. :))) Több fantázia van ebben a Vonában, mint gondoltam. (Kár...)

sikvidéki 2009.12.21. 18:46:10

@radala:
"Én pl csak ennek a megakadályozására fogok hazamenni Bécsből szavazni Szegedre és nem csak Sopronig, ahogy egyéb ügyekben szoktam:-)"
Ok, április 11-én este várlak egy halászlére Szegeden a Sótartóba, ha Botka nyer Te fizetsz, ha Bohács akkor Én. (Ha nincs eredmény, két hét múlva repetázunk.:). Én csak saját megyém körzeteit ismerem jobban, de az látszik, hogy a legerősebb, legkarakánabb, legsikeresebb polgármesterek ogy. képviselők is egyben, legyenek azok MSZP-sek vagy Fideszesek. Közös ismertetőjegyűk, hogy mindkét tisztségükben többször (min.2x) újraválasztották őket. Nógrádi Zoltán (Mórahalom) és Lázár János (Hódmezővásárhely) ugye Fideszes, míg Botka és Búzás (Makó) kormánypárti.
Botka esetében nagyon erősen összekapcsolódik a két tisztség, a választókerületében a választópolgárok 80%-a szegedi, a többiek 4 környező faluban laknak. Botka ugye MSZP-s, de a választópolgár sokszor úgy van vele, hogy ugyanarra az emberre adja voksát tavasszal, mint akire ősszel fogja (amikor meg egészen biztosan győz-ősszel tényleg a karizma számít). Jobb ha egyvalaki, kétszeres erővel mozgatja a város szekerét, mint ha a két ember közül az egyik tolná, a másik meg inkább húzná a kocsit.
Makón egészen közeli forrásból tudom, hogy többen szavaznak pártlistán a Fideszre, úgy hogy közben beikszelik Búzás Pétert egyéni képviselőnek, mert nem tartják méltónak az ellenjelölt fideszes hölgyet a város és a kistérség parlamenti képviseletére.
(Most nagyon finoman fogalmaztam...)

Balt 2009.12.21. 18:47:09

@radala: "Szóval persze, hogy okos az mdf és ö akar a legnagyobb antifasiszta lenni.
Jól csinálják ök is és profi a Jobbik válasza is. "

Mibe, hogy hamar előkerül a Dávid-i: "nemértekafocihoz". :))

Egyébként nagyon egyszerű a dolga Vonának: nem hinném, hogy bárhol is mondta, hogy az Audit és a Siemenst el kell "üldözni", de mondjuk az energetikai privatizációt guanó-vastagon Bokros fejére olvashatja...

Balt 2009.12.21. 18:49:49

@radala: Ez kész: :)))

"Ezen vita időpontjául a kampánynak azon időszakát javaslom, amikor már kiderült, mely pártok tudták összegyűjteni az országos listaállításhoz szükséges ajánlószelvényeket anélkül, hogy csaláshoz folyamodtak volna, mint az sajnos az MDF-fel egy éve a ferencvárosi időközi választáson előfordult." - zárta sorait Vona Gábor, majd hozzátette: "A kopogtatócédulák gyűjtéséhez több tisztességet, jó munkát és kitartást kívánok. Remélem, találkozunk tavasszal a miniszterelnök-jelöltek vitáján! Én ott leszek." (MTI)

Somogyit kár is indítani, ha az ő ötlete volt, eddig tartott... :)))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.21. 18:56:17

@tdave: pl. ezeket, tessék:

"megzabálta ((a vitapartnerét))"
"Annyira megalázta, hogy ..."
"csúnyán elvérzett"
"kb. hejehujázott a hullája fölött..."
na és ez a
"feltörölte vele a padlót"

További jó "klasszikus" vitázást kívánok!

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 18:58:47

@1.szolo (B.A.): ezek a klasszikus szabályok? :) úgy vélem, h mindez méltó a görög-római rétorokhoz. :)

Balt 2009.12.21. 18:59:51

@radala: "Ha valaki azt mondja nekem, hogy Megyó lemossa OV-t, akkor nyilván tök hülyének nézem, pedig kb ez történt."

Ez azért minimum vitatható megfigyelés, de youtube-on megvan az egész (belinkeltük valahol többedmagammal pár részletét), érdemes megnézni! Valaki hozott egy 40 oldalas Méltányosság-tanulmányt is az esetről, ezt egyelőre nem olvastam. :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.21. 19:05:47

@Balt: Nézőpont kérdése...
Másik olvasatban Vona nem mert kiállni egy PÁR-bajra, hanem a másik két me.jelölt mögé akar bújni (ő amúgy is a kerálmánya ... mindkét tábor szerint a másikuknak;))

Továbbá eléggé pimasz volt az a célzása, hogy az MDF-nek netán nem sikerül országos listát állítania...

mirrmurrkandur 2009.12.21. 19:08:24

@1.szolo (B.A.): már megint kevered a szezont a fa....mal.

- A vita klasszikus szabályai az érvek általi győzelmet jelentik - tehát, hogy az adott jelölt érvekkel jobban, hitelesebben tudta alátámasztani a maga vélt (később már valósnak nevezhető) igazát.

- Az általam használt, te általad pedig összegyűjtögetett kifejezések pedig mindössze az egyik jelölt (jelen esetben O.V.) érvek általi győzelmének mértékét hivatottak jelezni, nem pedig egy módszert illusztráltam vele.
... ahogy azt te pontosan tudod, csak megint kellet egyet kötözködni, mert egyébként -gondolom- nem megy az alvás.

Javasolhatom a Seduxent, vagy néhány Sió László vagy Bajnai Gordon beszédet közvetlenül lefekvés előtt:-)

Balt 2009.12.21. 19:10:38

@mirrmurrkandur:
"Már egy korábbi - ha jól emlékszem elég terjedelmes- hozzászólásomban kifejtettem, hogy OV nem a vita miatt kapott ki, mivel, hogy ott megzabálta Medgyessy-t!
Annyira megalázta, hogy szegény megyót már ÉN sajnáltam, pedig ezt korábban nem gondoltam volna. (most nehogy azt mondd, hogy azért volt jobb MP, mert mások is megsajnálták, mert menten ledöföm magam!:-)"

Kb. én is így látom. De nem ezen múlott a paraszthajszálnyi MSZP+SZDSZ győzelem, hanem épp egyéniben, a visszalépéseken.

Egyébként én is olyan vagyok, hogy érdek nélkül nyilván a gyengébbnek szurkolok - foci vb., olimpia, Párbaj (bár ezt nem néztem :)), Tom és Jerry (itt természetesen Tomnak :)) -, na de amikor egy ország sorsáról van szó?!! :) Egy politikában tőlem eltérő véleményű exkollégám mondogatta régebben: "nem mindegy, hogy ki...?" Mostanában nem mondogatja... :))

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 19:11:36

@mirrmurrkandur: értem. ezek alapján 2006-ban ki nyert? :) nem kötözködni akarok, csak érdekel a véleményed?

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 19:12:17

@tdave: a ? persze nem kell a mondat végére

Balt 2009.12.21. 19:12:24

@mirrmurrkandur: "Gyurcsánytól kikapott, nem is kicsit,"

Őszintén szólva én ezt is vitatnám, pláne utólag; de az kétségtelen, hogy ott Orbán volt a szánandóbb. (Figyelem, nem szánalmast írtam! :)) Meglehet: "előre megfontoltan". Talán kár volt...

Balt 2009.12.21. 19:13:56

@mirrmurrkandur:
"Pölö Szili sem kapott volna ki legutóbb Pécsett -legalábbis nem ilyen mocskosul-"

:) Büszkén jelentette, hogy pont a kétszeresét hozta az MSZP országos népszerűségének. :))

abandi 2009.12.21. 19:17:35

A bajuszkirály lajcsi betámadt!
Jaj, lesz itt még demokráciatemető...

mirrmurrkandur 2009.12.21. 19:23:30

@tdave: A választást MP nyerte, de a vitát -szerintem egyértelműen- OV.

Megyó nyökögött, és néha olyan blősdégeket mondott, hogy még a leghülyébbek számára is nyilvánvaló volt, hogy olyan fogalmi dugóba keveredett, amiből egy hathatós karambol nélkül nincs kiút...
A Viktor mondott valamit, erre ő elnyökögte, hogy ez nagyon jó, fincsi, minden, de hogy ők ezt is jobban csinálták volna... - Nem adtak rá pénzt! - De adtunk. - Na jó, tényleg adtak, de miért nem adtak többet, szegények az emberek, nem látja, Miniszterelnök Úr? - szóval kb ilyen szinten folyt a beszélgetés, a Viktor meg már nem tudta mit csináljon, mert ez már annyira szinten aluli volt neki...

Olyan, mint mikor annak idején még Bajnai Gordon miniszter volt és az M1-en Pelcznével vitázott... Bajnai már segített neki (szó szerint), mert annyira béna volt szegény.

Megyónak nem segítettek, mert nagy volt a tét, de a Viktor nagyjából másfél óráig alig leplezetten röhögött rajta...

mirrmurrkandur 2009.12.21. 19:26:41

@abandi: Oh, Lali... lehet, hogy ezt most elszúrta szegény:-)

(főleg, ha nem lesz vita)

mirrmurrkandur 2009.12.21. 19:27:43

@Balt: Szili is egy celeb... mit mondjon? Méltó baromság ez hozzá:-)

Balt 2009.12.21. 19:32:53

@radala: "De a gallup olyanokat látott, amiket el sem hinnél ép ésszel."

Nekem ebből az jön le (átfutva), hogy ugyan Medgyessy "szimpatikusabb" volt, de nem profitált belőle.

Balt 2009.12.21. 19:37:20

@török gábor: "vagy ha a közvélemény többsége őt látja győztesnek vagy szimpatikusabbnak?"

Tény, hogy a 2002-es kormányváltást pár tízezer szavazat döntötte el, de nem hinném, hogy a vita hatására. (Vagy ha igen, megérdemeltük...)

Balt 2009.12.21. 19:40:51

@tdave: "Igen, ezek szerint a szimpatikussága volt meghatározóbb, legalábbis a bizonytalanok között. Ha jól értelmezem az adatokat, persze. :))"

Erre a "szimpátiára" egyébként roppant egyszerű a magyarázat: addigra már volt egy folyamatosan oltott orbánfóbia, Medgyessy meg régen volt már pozícióban, hogy protestszavazatok játsszanak nála...

abandi 2009.12.21. 19:42:35

@mirrmurrkandur:
Igaza van "zrávivetz"-vonának:
Hírértéket próbálnak csinyálni maguknak a MaDemokratákdeFordulunk, de lássuk a választócetliket!
Utána vitatkozhatunk a hazakiárulásról.
Lámpavas...

Balt 2009.12.21. 19:45:04

@1.szolo (B.A.): "Továbbá eléggé pimasz volt az a célzása, hogy az MDF-nek netán nem sikerül országos listát állítania..."

Ez mondjuk a torkukon akadt. :) Meg a Ferencváros... :))

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 20:20:35

@mirrmurrkandur: Egyetértek, sőt az általam fentebb idézett első 10-15 percben is látszott a beszédképességben a különbség. A probléma itt az, h annyi minden hathat a nézőre. Más lehet a hatás ott helyben, meg a TV előtt, de erre már valaki utalt. Valakire azok a célzott utalások hatnak, amiket említettem, stb. S ebből áll össze az egész. Nehéz eldönteni.

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 20:21:22

@Balt: Igen, s ezekre játszott rá MP ("diktátum", "színészi képesség", stb.).

abandi 2009.12.21. 20:33:19

A fikciókat félretéve:
A fidesz nyert már valaha egyedül OV-t?
Nem.
Nem is fog!

G. Wolf 2009.12.21. 20:52:31

@abandi:

amúgy ha szó szerint vesszük végülis igaza van a KDNP-vel együtt fog...

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 21:01:14

@G. Wolf: meg a Lungo Drommal és a többi "csatlóssal" (by Vona)

G. Wolf 2009.12.21. 21:07:23

@tdave:

kisegér meg az elefánt megy a hídon és megszólal a kisegér:

hallod dumbó hogy dübörgünk...

másképp értelmezve megszólal a kdnp:

meglesz a háromnegyed...

Balt 2009.12.21. 21:11:43

Ez ugyan off itt, de korábban szó volt róla (A Mesterházy-poszthoz kapcsolódik esetleg):

www.origo.hu/itthon/20091221-belso-ember-rogzitette-gyurcsany-oszodi-beszedet.html

A végén még kiderül a szivárogtató személye... :))

Balt 2009.12.21. 21:14:13

@Balt: Pedig én még azt hittem (mert mondta a Nagy Igazmondó), hogy leállította a vizsgálatot... :) Na persze...

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 21:17:16

@Balt: a következő posztból talán megtudjuk. :)

mirrmurrkandur 2009.12.21. 21:18:45

@tdave: A KDNP és a Lungo Drom is a Fidesz... csak ezek tagozatok...
A Fidesz zseniáisan hozza létre permanensen a saját testéből a koalíciós partnereit...

Úgyhogy most tényleg egyedül nyer:-)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2009.12.21. 21:27:18

@mirrmurrkandur: nem: ezek "csatlósok". :) na jó, ez csak vicc, de tetszik ez a szöveg, rímel a zászlókra: csatlós, felvont zászlók...

abandi 2009.12.21. 22:11:00

@G. Wolf:
És mások:
Radikalizmus és semmi több!
bejutunk....

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.21. 22:31:27

Összefoglaltam nektek a nap sztoriját (egy kis felvezetővel):
szenzor.freeblog.hu/archives/2009/12/21/Kakaskodas_a_szemetdombon/

....ha már a televíziós vitákról esett szó.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.21. 22:37:35

Az, h ki nyerte meg valamelyik vitát, azt úgy lehetne eldönteni, ha lenne egy közv.kutatás 1 nappal előtte, és egy nappal utána is. A kettő közötti elmozdulás leírná az eredményt.

(Önmagában, h xy-ra többen mondják, h nyert, semmit nem jelent, mert lehet, h ez csak azért van így, mert xy a sokkal népszerűbb párt embere.)

G. Wolf 2009.12.21. 22:54:45

@abandi:

a radikálisok bejutnak...
... majd kiesnek :)

abandi 2009.12.21. 22:56:51

A Jobbikos pártéleti mocsokban taposás nem hiábavaló....
A politika környékén viszont kevés olyan tisztességesnek látszó megoldás kínál felüdülést, mint Török Gábor!
A lábnyomát is megcsókoljuk...

abandi 2009.12.21. 22:58:37

@G. Wolf:
Akkor itt izrajél lesz, talmudi alapokon...
nagy örömödre.

G. Wolf 2009.12.21. 23:00:31

@abandi:

ezt nem tom miből vontad le... de biztos úgy van... jó reggelt :)

abandi 2009.12.21. 23:29:05

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (111):
A hírek agresszivitása mondatja velem.
(Meg a letagadott betelepítési egyezmény...)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.21. 23:36:59

@abandi:

A jobbikba kapaszkodik az mdf, mint tavasszal az szdsz, h felhúzza magát az 5%-ra.

Egyébként az MTI nem vmi korrektül közölte/idézte a mai leveleket. Én igen, láthatod.

abandi 2009.12.21. 23:37:49

Egyébként...
Ki ez a blogger?
Nem hiszem,hogy nekem-neked újat tudna mondani...
Egyszerű véleményhalász-nőcik kedvence...
Ej, csak egyszer kapná az én Julisom a lábaközé az orcáját...
Átértékelné a ....

abandi 2009.12.21. 23:40:27

@malac69 nemigazországi hisztidetektor (111):
Én egy tisztességet ismerek.
Jó, tudom...: kihaló faj vagyunk....

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.21. 23:42:28

Közben nézem Elie Wiesel előadását a hitgyülisek csarnokában. Rend, fegyelem, mindenki az mdf-re fog szavazni.
Dávid Ibolya az első sor középső helyén ül.

Ha Antall József látná, mit szólna? Nem látja...
A hitgyüli és a tudjukmelyik másik vallás pártja lett az, amit ő épített fel... ...és Csurka... és Lezsák meg a többiek

Somogyi állítólag politológus volt, közben meg folyamatosan politikát csinált.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.12.21. 23:51:37

@abandi:

Mechanizmusokat tanulhatunk, véleményt nemigen kapunk. Langyos a víz, de ne öntsük ki vele együtt a gyereket!

Jójcaka van, bye!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.22. 00:06:46

@abandi: "A Jobbikos pártéleti mocsokban taposás nem hiábavaló...."

Na, és ki tapos (nem hiábavalóan)
a Jobbikos pártéleti mocsokban???

2009.12.22. 00:07:11

@Balt: és pont most? Érdekes...most jobban alávágnak a szocik alá, vagy megint beindul a "sajnáljuk őket és így szavazzunk rájuk" effekt??

abandi 2009.12.22. 00:36:42

@1.szolo (B.A.):
Igaz!
És akkor hánytorgassuk fölfele:
fidesz:
-egy cionista reálpolikus, ám de bűnszövetkezet.
válaszon....

abandi 2009.12.22. 00:41:44

A Malackának:
Nem minden falható, pedig ehető....

Balt 2009.12.22. 10:38:16

@Letícia: Szerintem a választásokig lesznek megnevezett "elkövetők" is, hátha szétgurul az MSZP. :) (Nem tudom, a dolog összefügghet-e az NBH-nál folyó változásokkal...)

radala 2009.12.22. 10:52:24

@sikvidéki: Sok érdekesség van Szegeden, sok érdekes ember van a világban, akik sokféleképpen szavaznak. Mondjuk még több ember van, aki érdekeseket mond arról, hogy hogyan szavazott, de közben nem is csinál úgy. Mindenesetre az ilyen érdekes emberek érdekes szavazatai, szinte soha nem okoznak semmilyen statisztikai hibahatáron felüli fluktuációt. Valahol egyszer mondtam, hogy talán Bartha esetében kimutatható volt, hogy a kerületében több szavazatot kapott a lista, mint ö, de szerintem, ha valaki utánanézne az ilyen fluktuációk szinte nem is léteznek, vagy beleférnek a melléikszelés kategóriájába. Gondoljunk bele, hogy a profik (képviselők) hányszor nyomnak meg hibásan gombot...
No jó, nem olyan fontos ez a kérdés, de én többek között pont Botka miatt nem hiszek abban, hogy a jó jelöltek a legkisebb előnnyel is indulnának a rossz jelöltekkel szemben. Én Botkánál rosszabb jelöltet emberileg, szellemileg, erkölcsileg nem tudok elképzelni. (lehet, hogy mostanra már jó jelölt, de amikor polgármester lett még egy igazi senki volt.)
Ha bárki azt meri nekem mondani, hogy egy Balogh Elemért 9 gyerekkel egy jogi tanszékkel, a Professzorok Batthyányi körének Fidesz által támogatott független jelöltjét 2002-ben egy 31 éves szolnoki kis pöcs, aki négy évet töltött az életéből, átutazóban Szegeden, ráadásul az anyja szolnoki polgármester, lenyom 62/38-ra. Nos ha ezek után bárki be tudja nekem bizonyítani, hogy a logón kívül bármi számít az egy zseni.

2009.12.22. 11:43:52

@Balt: ez azért durva. De igazságos, aki amit főz, ,egye is meg.

Balt 2009.12.22. 19:04:07

@Letícia: Mondom, hogy Gál J. lesz, magyarul Gyurcsány belső köreiből jött az "ihlet".

2009.12.23. 08:50:20

@Balt: úúúú. Az tény, az apja nagyon le akarta mondtatni GYF, ez igaz. Hát tudod, ez szörnyű! Szétverték szerencsésen magukat, csak maguknak köszönhetik. Hogy is van, holló a hollónak...??

Ralph Cifaretto 2009.12.23. 21:37:27

Dunaújvárost 2010-től nyugodtan kihúzhatjuk a szoci körzetek közül. Gyurcsánytól függetlenül is elqrták a szocik. 2006-ban is csak kb. 33%-al nyert a szoci polgármester, mert az ellenzék megosztott volt, de a közgyűlésben jobboldali többség van.

Freŝa 2009.12.23. 22:32:52

Ismerőseim, barátaim révén más körzeteket viszonyait is ismerem, természetesen nem olyan tüzetesen, mint Salgótarjánét.

Székesfehérvárott nagyon érdekes szitu állt elő. Warva a szoci polgármester megérezte a veszélyt, s szép lassan kezdett eltávolodni az MSZP-től (tudni kell, hogy független jelöltként lett polgi, csak az MSZP támogatta...). Az idők folyamán szép lassan a szocik embere lett, OGY képviselőként is a frakcióba ült. A városban meg volt a többsége, s 2006-ban is újrázni tudott, mint polgármester.

Az utóbbi időben már minden fronton a szocik ellen ment, nem szavazta meg az adótörvényeket és a költségvetést. Az önkormányzati többség időközben fideszes lett, Cser-Palkovics András vezetésével taktikusan, ügyesen használta ki a lehetőségeket a Fidesz.

Pár hete Warva bejelentette, hogy függetlenként indul az OGY választáson, de a polgármesterség a fontos neki. A szocik egy nóném fiatalt indítanak, a Fidesz Warva körzetében Cser-Palkovicsot. Sztem nem kérdés, hogy tavasszal Cserpa hozza majd a körzetet, úgy hírlik profi csapat dolgozik majd mellette.

Tudni érdemes, hogy Warva erős jelölt, sokan ismerik a városban, de az igazi politizálást kormánypárti polgármesterként, a többséget a háta mögött tudó városvezetőként még nem gyakorolta. Ez meglepő, hiszen több ciklus óta polgi, azonban eddig kényelmesen tudta irányítani a várost, minden eszköz (sajtó, média) a kezében volt. Ez manapság már koránt sincs így, folyamatosan izzasztják a városi orgánumokban, a pasi pedig meglepően gyengén muzsikál.

Érdekes helyzet elé nézünk miden esetre áprilisban, de ami még érdekesebb 2010 októberében is...

Freŝa 2009.12.23. 22:40:46

@radala: Furákat hallok Szegedről. Botka városvezetői tevékenységét az ismerőseim közül még az elkötelezett baloldali beállítottságúak sem ismerik el 100%-osan.

Azt mondják, hogy a csávó jól használja a médiát (a sajátját persze könnyű...) és jól adja el országosan is a semmit. A város nem fejlődik, nincsenek pozitív változások. A hangulat nem egyértelmű tehát. Persze, Botka és Újhelyi is politikailag erős pozíciókat foglalanak el, hatalmi szempontból jó pozícióban vannak - még.

Az OGY választáson azonban Bohács meg fogja szorongatni Botkát. A Fideszes kihívó nemcsak profi sportoló volt (kajak világbajnok), hanem elismert ügyvéd is, jó fellépéssel, kommunikációs képességgel. Sokan meglepetést sejtenek - ami csak országos szinten jelentene igazi meglepetést.

No, mindegy nem vgyok szegedi, csak ezeket hallom a városból.

hoplita 2009.12.27. 20:15:57

Meg lehet verni néhány helyen a Fideszt.
Nem valószínű, hogy a maszopnak fog ez a bravúr sikerülni, én inkább a Jobbikra tippelek.
A lehetséges helyszínek pedig BAZ, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun bizonyos, az etnikumtól sújtott választó kerületei.

Felhívom a figyelmeteket Egyed László, a Jobbik BAZ megyei elnökének a múltkorában megjelent interjújára.
35% fölötti listás eredményre és legalább 4 egyéni helyre számít....nem tartja elképzelhetetlennek a 40%-os listás eredményt sem!!!!
Nos, ha eltekintünk a kötelező, kincstári optimizmustól, ez akkor is elgondolkodtató kijelentés.
Szóval, vigyázó szemeteket a rozsdaövezetre IS vessétek.:D

Balt 2009.12.28. 09:57:22

@hoplita: "35% fölötti listás eredményre és legalább 4 egyéni helyre számít....nem tartja elképzelhetetlennek a 40%-os listás eredményt sem!!!!"

Aztán nehogy 3,4-4% legyen belőle. :)) Jó, ezzel belőttük a két szélsőértéket: az az "érv" már nem áll meg, hogy a Jobbikra adott szavazat elveszhet, ez erősítheti; viszont mára teljesen elszigetelődött a Jobbik, új szavazókat csak módjával tud megnyerni, innentől jórészt a részvételen múlik az eredménye, sokkal inkább, mint bármely más szereplőé.

hoplita 2009.12.28. 10:31:18

@Balt:
A 3-4%-ot nem gondolod komolyan..:)

Ez az elszigetelődött, meg elszívják előle a levegőt meg - csak felhívom a figyelmed - amolyan gyenge, önáltató "érvek".
Az epé választáson a partvonal mögül szállt be a "nagycsapatba", mégpedig rögtön kezdőbe....hogy sporthasonlattal éljek.:D
Ha megnézed az észak-magyarországi állapotokat, akkor egy elfeledett, magára hagyott, leírt világot, egy a cigánybűnözéstől rendkívűli mértékben sújtott országrészt látsz, ahol bizony megbicsaklanak a fidesz polgári érvei is is....mondjad azoknak, hogy majd integráljuk a cigókat, akiknek a szájukból már a falatot is kilopták, a kátrányos helyzetűek.
Szervezetileg, hátországában nagyon erős Jobbikot találsz ott, szinte nincs olyan kis település, ahol ne lenne szervezete, az pedig a választási siker egyik alapeleme.
Én ugyan nem ott, hanem a Tiszántúlon lakom, de hasonló dolgokról tudok beszámolni.
A környezetemben azt tapasztalom, hogy áprilisig a Fidesz rovására tovább fog, és jelentősen a Jobbik erősödni.
Lesz meglepetés.....

pannonfunk 2009.12.28. 22:37:49

@hoplita: Ezt a megyére kell érteni, és nem országosan, ugye?

hoplita 2009.12.28. 23:39:13

@pannonfunk:
Igen, persze, BAZ megyére.
Mégiscsak az a dóga egy megyei elnöknek, hogy a saját territóriumával foglalkozzon elsősorban.
Egyébként ha a Dunántúlon tud erősíteni a Jobbik, gondolok Vas, Komárom-Esztergom, Zala ésatöbbi megyére, de ezekre elsősorban, akkor az országos átlagon sem lesz szégyenkezni való.
Ezeken a területeken múlott, hogy ha csak szűk 3 százalékkal is, de kikapott a Jobbik a maszoptól.
Ahogy látom ezt a pártvezetés is érzékeli, mert az elmúlt hónapok lakossági fórumai, gyűlései a Duna másik oldalára koncentrálódtak.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.29. 02:30:02

@hoplita:
Nos, szvsz ezzel csak akkor érne el igazán eredményt, ha pár tucat "szemléltető eszközt" is átvinne magával ODA...

pannonfunk 2009.12.29. 17:11:46

@1.szolo (B.A.): Pontosan. Ez a szemléltetlő eszköz aranyos :)

tölgyes 2009.12.30. 14:09:04

Most hallgatom a rádiót, ahol azt mondják, hogy nálunk 28 forintot adnak egy liter tejért...!!!!!!!!ezért a termelők inkább szlovéniába és szlovákiába viszik a tejet..Oda vinne jobban megéri, mert OTT A SAJTOT TEJBŐL KÉSZÍTIK, MÍG NÁLUNK NÖVÉNYI ADALÉKOKBÓL (TEHÁT HIDROGÉNNEL KEZELT NÖVÉNYI OLAJBÓL) KÉSZÜL A SAJT. VAGYIS ELEVBE RÁKKELTŐ ANYAGOT ETETNEK VELÜNK.. Ha tehát valaki azt kérdi, hogy miért kell a változás, akkor közlöm: EZÉRT!!!!!MERT EZ A KORMÁNY A TERMELŐKET NEM VÉDI MEG AZ AGRESSZÍV HARÁCSOLÓKTÓL, MINKET PEDIG NEM VÉD MEG A HASZONSZERZÉS MIATTI EGÉSZSÉGÜNK ELLENI TUDATOS TÁMADÁSOKTÓL!!!!

Ezért ha szerencsénk lesz, akkor a fideszt legfeljebb az öltöző folyosóján verheti meg az MSZP.. mint ahogy annak idején a brazilok a magyar focistákat...:::(((

divatar 2009.12.30. 21:04:39

@hoplita: "Ha megnézed az észak-magyarországi állapotokat, akkor egy elfeledett, magára hagyott, leírt világot, egy a cigánybűnözéstől rendkívűli mértékben sújtott országrészt látsz, ahol bizony megbicsaklanak a fidesz polgári érvei is is....mondjad azoknak, hogy majd integráljuk a cigókat, akiknek a szájukból már a falatot is kilopták, a kátrányos helyzetűek."

É-magyarországon élek születésem óta, BAZ megye több pontján laktam már és mindig jókat derülök azon, hogy mennyire téves elképzelése van az embereknek erről az országrészről. El kellene jönni látogatóba, sok gyönyörű hely van a megyében és az EU csatlakozás óta hihetetlenül sokat fejlődött. Nem kell ám minden hülyeséget látatlanban elhinni sem a sajtónak, sem pl Moldova elvtárs/úrnak. Amennyi baromságot összehozott a Miskolcról szóló könyvében, számomra megkérdőjelezte az összes régebbi írásának hitelességét is. Tény hogy több roma él itt mint az országos átlag, az is tény, hogy van egy fogékony réteg a Jobbik náci propagandájára, de aki éppen nem egy többségében romák lakta apró faluban él és az orránál kicsit tovább is ellát, az a pozitívumokat is észrev eszi.

mynin 2010.01.01. 18:04:41

A fidesz ígéreteit számomra világosan jelzi, hogy van körzet ahol olyan személyt akart indítani, aki abban a körzetben nem járt soha, de pesti haver és valamiért a parlamentbe akarták dugni. Elhányom magam tőlük. A nagy akarásnak (ígérgetésnek) igen nagy nyögés lesz a vége. Sajnos ez az ország elindult az olasz modell felé, ahol inkább a korrupció (bűnözői körök politikai befolyása) lesz domináns. Már készülődik Pintér Sándor .......

kohenhanna 2010.01.02. 00:22:00

Csak ezektől a szélsőséges szoci-náci-szadesz bagázstól szabaduljunk meg, akik a nyakunkra hozták a szélsőjobbot. Nekem nehogy azt mondja most valaki hogy a szocik nem nácik. Dehogynem ! De mennyire hogy azok ! Nagyon is !!!
Főleg a kurcsányi és mamája !
süti beállítások módosítása