Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:56

A 2019-es EP-választás előtt a korábbiaknál talán világosabban lehet látni, hogy Magyarország politikai értelemben sziget lett az Európai Unióban. Nincs még egy ország, ahol ennyire lefutott, belpolitikai értelemben szinte tétnélküli lenne a választás, ahol akkora fölénnyel nyerne a győztes, mint ahogy itt fog. Nincs még egy ország, ahol ennyire aszimmetrikus lenne a politikai verseny, ahol a kormányon lévők politikai tehetségben, tudásban, kommunikációban és – ma már leginkább - erőforrásokban fényévekkel előznék riváliasaikat.

2010 után a Fidesz hatalmát - a politikai teljesítménye mellett - alapvetően a centrális erőtérnek nevezett politikai szerkezet és a hozzá rendelt intézményi elrendezés – elsősorban a választási rendszer – biztosította. Ennek lényege, hogy a Fidesz elfoglalta a nyolc évnyi baloldali kormányzás után jobbra tolódott politikai centrumot, ellenfelei pedig a a széleken politizáltak, megosztva és együttműködésre képtelenül. Ez a konstrukció garantálta a Fidesz számára azt, hogy a többségi jellegű választási rendszerekben (parlamenti és önkormányzati) relatív többséggel is folyamatosan hatalmon tudjon maradni.

Választási eredmények (1990-2018): leadott szavazatok száma

kepernyofoto_2019-05-22_11_22_06.png

Mára a centrális erőtér megingott, a Jobbik mérséklődése és a Fidesz radikalizálódása a kétosztatúság felé lökte vissza a magyar politikát, amit tovább erősített az ellenzéken belül - az együttműködés irányában - elindult lélektani és stratégiai változás. A centrális erőtér megroppanása azonban nem ingatta meg a Fidesz hatalmát, elsősorban azért, mert a helyén létrejött egy aszimmetrikus erőtér. Ebben ugyan visszaállt a magyar politika korábbi kétosztatúsága (a korábbitól részben eltérő témák és pozíciók mentén), de teljesen más módon, mint amikor a kétezres években kvázi-kétpártrendszerként lehetett beszélni a hazai pártrendszerről. Akkor két nagyjából azonos nagyságú politikai tábort uralt egy-egy domináns és potens párt (Fidesz és MSZP), ma a két nagyjából azonos nagyságú választói tábor teljesen más képet mutat. A kormányoldal egységes, professzionális és eszközökben gazdag, az ellenzék széttagolt, amatőr és jelentős részben eszköztelen. Hiába áll nagyjából ugyanannyi választó a kormány oldalán és ellene, ez az egyre erősebb aszimmetria az Európai Unió legerősebb és legstabilabb hatalmi rendszerét eredményezi.

Választási eredmények (1990-2018): szavazatarány

kepernyofoto_2019-05-22_16_34_04.png

A vasárnapi választásnak ebben a környezetben valójában minimális belpolitikai tétje van. A Fidesz elsöprő győzelmet fog aratni, még az sem lehetetlen, hogy az unióban a legnagyobbat: az alapvetően kétpárti Máltán a Munkáspárt 58 százalék körüli szavazatarányra számíthat, ehhez hasonló eredmény nálunk sem lenne elképzelhetetlen. Meglepetést csak az jelentene, ha a Fidesz nem szerezne abszolút többséget, azaz – mint a tavalyi parlamenti választáson - nem lépné át az 50 százalékot. Ez az egyetlen olyan – alacsony valószínűségű - forgatókönyv, amelyben az ellenzék legalább valamilyen eredményt fel tudna mutatni. Miután azonban az EP-választás kulcsa – a parlamenti választásokon megszokottnál lényegesen alacsonyabb részvétel miatt – a mozgósítás, nehéz elképzelni, hogy ebben ne az erőforrások (pénz, paripa, fegyver) tekintetében brutális fölényben lévő kormányoldal teljesítsen a legjobban.

A tétnélküliség azonban nem jelenti azt, hogy a választásnak ne lennének következményei. Magyarországon a korábbi három EP-választás előtt is egyértelmű volt, hogy azt a Fidesz nyeri meg, a „beárazás” ellenére mégis mindhárom esetben fontos események követték a voksolást: 2004-ben megbukott a baloldali miniszterelnök, 2009-ben végelgyengült az SZDSZ, 2014-ben pedig lemondott a szocialisták elnöke. Miután az ellenzéki pártok a maguk kis meccseit most vasárnap is le fogják játszani, a választási eredmények hatására lesznek majd olyanok, akik erősödnek és nyilván olyanok is, akiknek a belső helyzete gyengül. Az előrejelzésekből az olvasható ki, hogy előbbire leginkább a DK-nak és – ha átlépi az öt százalékot – a Momentumnak van esélye. Utóbbira a Jobbik, az MSZP és az LMP pályázik: a Jobbiknál és az MSZP-nél fontos lehet az egymáshoz viszonyított helyzetük („legerősebb” ellenzéki párt), az LMP-nél pedig nyilván a küszöb átlépése a választóvonal.

Európai parlamenti választások eredményei (2004-2014): szavazatszám

kepernyofoto_2019-05-22_11_21_39.png

Bármi is lesz azonban a vasárnapi eredmény, a magyar belpolitika irányát alapvetően nem fogja átalakítani. A 2022-es parlamenti választásig erre csak az idei őszi önkormányzati választás lehet valamennyire képes: abban az esetben, ha az ellenzéki együttműködés a helyi politika szintjén – Budapesten és a nagyvárosokban – valamelyest csökkenti a rendszer aszimmetriáját, erőforrásokat és reményt ad az egyikkel sem rendelkező ellenzéknek.

Az EP-választás valódi súlya tehát uniós szinten fogalmazódik meg: talán nem is volt még olyan izgalmas, komoly téttel bíró szavazás 1979 óta, mint amilyen a mostani lesz. Az adatok, az előrejelzések világosan mutatják, hogy komoly változások várhatók, a kérdés csak az, hogy ezeket a változásokat le lehet-e olyan egyszerűen írni, ahogy ezt a hazai politikai kommunikáció megteszi. A valós helyzet ugyanis az, hogy a 28 tagállamban zajló voksolást nehéz megérteni egyetlen logika alapján, lehetetlen vállalkozás azonos tendenciák alapján értelmezni. A nagy tagállamok szinte mindegyikében más történik: Németországban a kormányzó konzervatív CDU/CSU nagy győzelemre számíthat (közel 30 mandátummal), Spanyolországban valószínűleg szintén a kormányzó szocialisták nyernek (körülbelül 17 mandátumra számíthatnak), Franciaországban a liberális Marcron és a radikális Le Pen pártja fej fej mellett menetel (21-22 mandátummal), Olaszországban a radikális Salvini pártja jelentősen előzi koalíciós partnerét (25 körüli mandátumra számíthatnak), Lengyelországban a kormányzó PiS és az ellenzéki egyesült koalíció szintén fej fej mellett végezhet (20-22 mandátummal), az Egyesült Királyságban viszont Farage új pártja, a Brexit Párt a felmérések szerint közel kétszer annyi szavazatra számíthat, mint a Munkáspárt (ez 26 körüli mandátumot jelenthet).

A várakozások összességében a Néppártot (EPP) 170, a szocialistákat (SD) 150, Macront és a liberálisokat (ALDE) 100, Salvinit és szövetségeseit pedig 75 körüli mandátumra várják, míg a többi frakció ennél gyengébb eredményre számíthat. A konzervatívok és a szocialisták a korábbi eredményükhöz képest tehát érzékelhetően (fejenként 40-50 mandátumot) veszítenének, a liberálisok és a radikálisok pedig erősödnének (fejenként közel 40 mandátumot). Ha valóban így lesz, ez érzékelhető változásnak tekinthető, de áttörésnek inkább nem, egyirányú mozgásnak pedig egyáltalán nem. Miután 376 mandátum kell a többséghez az Európai Parlamentben, nyilvánvaló, hogy a stabilitás ígéretét hordozó koalíciót továbbra is csak a mérsékelt, uniópárti centrumban lehet létrehozni, ráadásul kizárólag baloldali és jobboldali pártok együttműködésével (azaz sem a jobboldal, sem a baloldal nem lesz képes „tiszta” koalícióra).

Mindebből pedig az következik, hogy a vasárnap nagy győzelmet arató, 12-14 mandátumot megszerző Fidesz előtt két választási lehetőség lehet: a minden bizonnyal hatalmi pozícióban maradó, legtöbb mandátumot birtokló Néppárton belül maradva a korábbi „belső ellenzéki” pozícióban politizálni, vagy innen kilépve – kizárva – olyan pártok alapvetően bizonytalan szövetségében bízni, amelyek uniós szinten a döntéshozatalban a Néppártnál lényegesen csekélyebb beleszólással rendelkeznek majd a jövőben is.  Nyilvánvaló, hogy a Fidesz politikája ma már közelebb áll Salvini, Le Pen és radikális társai politikájához, mint az adott országok Néppártban politizáló erőihez. Ugyanakkor az európai érdekérvényesítés és ezzel összefüggésben a nemzeti érdek szempontjából nehezen vitatható, hogy a Néppárton kívüli politizálás a korábbiaknál rögösebb és veszélyesebb utat jelentene – kivéve, ha a Néppárt egysége a választások után alapvetően megkérdőjeleződik.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr1414847178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.22. 13:05:40

A nép szigete a háttérhatalom tengerében.

De lassan jönnek az új szigetek is.

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2019.05.22. 13:23:42

A hétvége meglepetése lehet egy az Mszp-t beelőző DK illetve a Momentum (vagy 6+% is eredménye) illetve az LMP Ben is látok lehetőséget. Vidéken Momentumos, MSZP,DK plakátot nem lehet látni, Jobbik és Lmp-s viszont van!

WLaci 2019.05.22. 13:24:13

Alighanem a Fidesz bukása következik, ha ez a remek "elemző" a fentieket jósolja :D

a_fater 2019.05.22. 15:10:38

Nem tudom, ezt leírták-e már, de a 15-16 fideszes mandátum se elképzelhetetlen a jelen helyzetben,

a_fater 2019.05.22. 15:19:04

s akkor aztán a NER elitje még inkább elhiszi magáról, hogy mindenható.

Brigante · http://www.itthonrolszabadon.hu/ 2019.05.22. 17:16:51

@a_fater: pontosan! És innen jön a nem szép rész

morph on deer 2019.05.22. 17:58:21

@a_fater:
“Nem tudom, ezt leírták-e már, de a 15-16 fideszes mandátum se elképzelhetetlen a jelen helyzetben,”

El bizony. Ezzel az eredménnyel akár az EU-s képviselők számának 0,25%-át is el fogják tudni érni!

“Komoly” tényező, szó ami szó! Kapkodni fognak utánuk, az már biztos, amint kívül találják magukat a Néppárti frakción..!
Szóval elég érdekes lesz...

Azon azért el lehetne merengeni, hogy mégis mekkora érdekérvényesítő hatása lesz a fidesznek, ahogy így a két szék közé sikerült manővereznie magát!

Mielőtt kérdeznétek: a többiek egy-egy frakció tagjai, ők nincsenek egyedül!

sZulamith 2019.05.22. 18:08:49

" Nincs még egy ország, ahol ennyire aszimmetrikus lenne a politikai verseny, ahol a kormányon lévők politikai tehetségben, tudásban, kommunikációban és – ma már leginkább - erőforrásokban fényévekkel előznék riváliasaikat."

Gondolom riválisokon az országon belülieket érti a poszt irója. Ha igen, akkor kiegészíteném a felsorolást: pénzköltésben:)

dare 2019.05.22. 18:22:11

"a stabilitás ígéretét hordozó koalíciót továbbra is csak a mérsékelt, uniópárti centrumban lehet létrehozni, ráadásul kizárólag baloldali és jobboldali pártok együttműködésével (azaz sem a jobboldal, sem a baloldal nem lesz képes „tiszta” koalícióra)"
A mérsékelt politika lehetne az egyetlen járható út, mert ahogy az egységes baloldal, úgy az egységes jobboldal is idegen érdekeket szolgálna csak, és a hajunkra kenhetnénk az egész uniót úgy ahogy van a továbbiakban.

csakférfi 2019.05.22. 18:43:28

@dare:

"együttműködésével (azaz sem a jobboldal, sem a baloldal nem lesz képes „tiszta” koalícióra)"
A mérsékelt politika lehetne az egyetlen járható út"

Azaz.....marad minden a régiben.
Acsarkodás,egymásramutogatás,sorosozás,multikulti-zálás....stb.
Langyos,zavaros "idők".
:)

dare 2019.05.22. 18:51:08

@csakférfi: Pontosan.
Ha ez megszűnik, akkor a vita eldőlt. :D

csakférfi 2019.05.22. 19:09:24

@dare:
Hm.....megszűnni.....vita....!
Egyre ritkítom a kommentjeim számát.
Nem látom értelmét. Csak a feszkót szítjuk egymás ellen. Jobb-bal...buzi-hetero...szingli-házas....szegény-gazdag...nő-férfi.....a teljesség igénye nélkül.
Láttam egy filmet anno.......

"Ciro Guerra hipnotikus erejű, kozmikus mozi-tripje a nyugati ember beavathatatlanságáról és a világtéboly aktuális helyzetéről.

A latin-amerikai film nemcsak a magyar mozikban, de nemzetközileg is alulreprezentáltnak mondható, "

www.google.com/amp/s/filmvilag.blog.hu/2016/03/11/a_kigyo_olelese_emlekezni_a_felejtes_koraban%3flayout=5

Azóta ez a "benyomás" erősödik bennem.
Nyugati tipusu civilizáció=világtéboly

Sajnálom........

a_fater 2019.05.22. 19:16:30

@morph on deer: félreérthető voltam. Nem az európai érdekérvényesítő képességre gondoltam, hanem arra, hogy belföldre fogják "lefordítani" az eredményt.

Hogy közben elszigetelődnek az EU-ban? Nem érdekes, hiszen majd azt mondják, Soros! Idehaza még elszántabbak lesznek. Kim Dzsong Un is vígan megvan, hiába limitáltak a külpolitikai lehetőségei.

dare 2019.05.22. 19:38:11

@csakférfi: Azért érezheted ezt, mert ami jelenleg van, az nem vita, hanem hisztérikus veszekedés.
Ezért lenne jó a mérsékelt út.

A filmet nem láttam még, de amit írnak róla, az alapján biztos meg fogom nézni.
Ez a benyomás már a film nélkül is régóta erős bennem.

livengood 2019.05.22. 19:56:06

@a_fater: Ha tudod mit akarsz elérni, tiszta a fejed, és hezitálás nélkül egyenesen célra törsz, akkor kevesebb erővel is messzebbre jutsz azoknál akik bár sokkal több erőforrással rendelkeznek, de fogalmuk sincs hová is szeretnének eljutni, káosz veszi körül őket, rosszabbnál rosszabb döntéseket hoznak.

Orbán tudja, hogy mit akar, az EU-ban, az EU-val akar valamit. Egy tiszta felhatalmazást (14-15 mandátum) hatékonyabban tud használni bár kinél az európai politikusok között.

sírjatok 2019.05.22. 19:57:07

@morph on deer: Képzeld, Ezópusz már i. e. 6. században is írt erről a helyzetről, idemásolom neked:

"A róka a felfuttatott szőlőn érett fürtöket látott, és szerette volna megenni, de nem sikerült elérnie. Az egér ezt látva mosolygott rajta, és így szólt: "Semmit sem ehetsz." A róka nem akart szégyenben maradni az egér előtt, és ezért így szólt: "Mert még éretlenek." "

concret 2019.05.22. 20:05:47

@MAXVAL bircaman közíró: úgy tűnik, elég lassan.

Talán nem is jönnek, inkább mennek.

concret 2019.05.22. 20:16:39

@csakférfi: Az idők során sohasem marad semmi a régiben. A változás folyamatát kevéssé érzékeljük, de visszatekintve jól látható, mekkora a differencia múlt és jelen között.

Logikailag a békés időszakot sajnos újra a konfrontációk korának kell követnie, és a folyó események erre is mutatnak. A most kiöregedő korosztályok sajnos már nem tudták kellően együttműködővé nevelni a gyermekeiket.

Az egyetlen remény, hogy valahol már nevelődik egy-két nagyformátumú politikussá fejlődő fiatal. Egy újabb Adenauer - hogy ne legyen szükség újabb Churchillre.

C. Robert 2019.05.22. 20:32:55

"az ellenzék széttagolt, amatőr és jelentős részben eszköztelen." Mily igaz. Épp ezért elsősorban tőlük kellene megszabadulni, amire jó alkalom lehet a mostani választás. Kifordítva egy régi Fidesz-szlogent: "Hallgass az eszedre, szavazz a Fideszre". Európai szinten oly mindegy, hogy csak 16-17 EP-helyük lesz, vagy 21. Ha viszont sikerülne eltüntetni a mostani látszat-ellenzéket, talán megindulhatna az Orbán-rendszer lebontása.

concret 2019.05.22. 20:57:35

@Fermentátor: gondolom, hasraütéssel, de nem nagyon talált

morph on deer 2019.05.22. 21:38:54

@C. Robert:
”Ha viszont sikerülne eltüntetni a mostani látszat-ellenzéket, talán megindulhatna az Orbán-rendszer lebontása.”

Dream on.
Szerinted melyik noname személy vagy szervezet lenne képes akár csak nyomot is hagyni a NER bástyáin, let alone lerombolni őket?

Miből gondolod, hogy ma született, ártatlan vadiúj szereplők eséllyel vennék fel a harcot ezekkel a szívós, kirafinált és megedződött gengszterekkel, akik a jelenlegi kormánypárt kemény magját alkotják?

Ha valaki kicsitbis gondolkodna, akkor legalább hagyná, sőt, támogatná a jelenlegieket, hogy eltakarítsák ezt az orbáni mocskot, és utána hozna be a képbe egy új erőt, akiket már nem lehet sehová sem kötni a korábbi időkből.
Szerintem.

Ugyanis akármennyire is jó, meg előremutató egy új személy, vagy szervezet, szinte garantált, hogy az első menetbe belerokkannak.
Ezt a halom spermát eltakarítani ugyanis biztosan kamikaze feladat, hacsak nincs össznépi megértés és támogatottság egyetlen konglomeráció mögött, akik nem fordítanának hátat az első húsba vágó intézkedés hatására.

Szóval én nem “megváltóra” várnék, - mert az biztosan nem jön el, - hanem azon dolgoznék, hogy eltűnjön végre ez a mocsok Magyarország éléről, gyakorlatilag bárhogyan, és aztán támogatnám azokat, akik a megújulást lesznek képesek elindítani.
Mert ez egy lépésben szinte biztosan nem kivitelezhető.

morph on deer 2019.05.22. 21:42:54

@Fermentátor:
“Ezt hogy számoltad ki? :)”

Szerinted a 750-nek mennyi a 0,25%-a?

concret 2019.05.22. 21:53:41

@morph on deer: Bocs, hogy belekotyogok:

750 * 0,0025 = 1,875

morph on deer 2019.05.22. 21:57:41

@a_fater:
“belföldre fogják "lefordítani" az eredményt.”

Hát hogyne, semmi kétség!
Így aztán Magyarország szerte világhírű elnökünk megint “elsöprő többséggel” fog győzni, és gondolom “zászlóshajó” lesz , vagy valami hasonlóan ovis blődség...

Egyre inkább hajlok afelé, hogy elismerjem, orbánnak bizony igaza volt: a magyar egy kivételes nép!
Ekkora sötétség ugyanis alig elképzelhető máshol, - és nem csak Tiborcz lámpácskái miatt, - ehhez a szintű hülyeséghez valóban magyarnak kell lenni..:((

Az ugyanis, hogy egy nép önként dobja el szabadságát, integritását, és beálljon cselédnek egy levitézlett középszar focistához és udvaratásához, valóban egyedülálló...
És azt még szóba sem hoztam, hogy nálam már 2019 van, én tehát a XXI-ik században élek, míg a magyar kormány az 1944 előtti időket restaurálja, minden értelemben..!

Maaargit!

nick papagiorgo 2019.05.22. 21:57:51

@morph on deer:
Ó, hogyne.
Némelyeknek egy kicsit fura elképzeléseik vannak az EU-ról. Na sebaj.

Timmermans úr pl. eljött kampányolni (kétszer is). A dologról sokat elmond, hogy ki a fene (mármint komoly ember) jött volna el kampányolni egy ENNYIRE bukott párt mellett, illetve Timmermans úr megjelenése nyilván komoly százalékokat lökött az MSZP-n. Ja nem, bocs. Az egyik lúzer kampányol a másik mellett, ennyi.

Ezzel ellentétben pl. Orbán egy európai formátumú politikus. Ahhoz képest, hogy kishazánk mennyire xxx ország, az európai sjató tele van azzal, ha Orbán megvakarja a szemöldökét - van aki szereti, van, aki utálja, de foglalkoznak vele. Ennek jelentőségét fel kéne fogni. Ellentétben pl. Gyurcsánnyal, vagy az MSZP jelenlegi elnökéről, akiről meg az MSZP-tagok ele se tudja, hogy épp pontosan kicsoda. Lehet Orbánt szeretni, lehet utálni, de egy biztos, feltette Magyarországot Európa térképére, ellentétben a többi wannabe "én vagyokaz ellenzék vezető ereje" politikussal. És lehet, hogy fura, de pl. az oroszok is jobban szerették Sztálint, aki egy tömeggyilkos baromv olt, de legalább erős politikus, mint Gorbacsovot, aki "jó fej, de elvesztette az országot". Némelyek sose tudják hogy miért van ez, de ettől még így van, és ezen el kéne gondolkodni, már annak,aki a politikában akar keresni valamit.

concret 2019.05.22. 21:58:04

@morph on deer: Anélkül, hogy kampányolnék:

a mai ellenzékben vannak viszonylag új pártok, sőt nagyon újak is. Igazán találhat viszonylag (rossz) előélet nélküli pártot az, aki találni akar.

C. Robert 2019.05.22. 22:01:33

@morph on deer: Teljesen igazad van.
Az általad vázolt forgatókönyvnek valóban nagyon csekély az esélye (bár nem nulla). Van viszont másik forgatókönyv is, én inkább abban bízom. Nevezzük talán kisgömböc effektusnak. Tudvalevőleg ez addig zabál, amíg szét nem pukkan. Orbán Viktor bölcsességét dicséri, hogy eddig ezt a túlzabálást kontrollálni tudta (lásd Simicska-kör, Spéder Zoltán és még sokan mások), többek között az „ellenzék” segítségével. Ha viszont nem lenne ez az Orbán-rendszer részét képező ellenzék, nehezebb lenne a kontroll, és egyszer csak pukk.

törppicur 2019.05.22. 22:06:41

@concret: hagyd, nem csak a százalékszámítás zavarja.
Arra fogadhatsz, hogy nem kapsz tőle választ, sokkal nagyobb pénzben arra is, hogy nem mondja azt, hogy bocsi, tévedtem, Orbán 2%-os erő az EU-ban.
Hatásában meg több, különösen, ha a néhány további magyar képviselőt és közvetlen szövetségest (nem feltétlen pártcsaládtagot) is idevesszük.

concret 2019.05.22. 22:12:10

@nick papagiorgo: Abban bizony igazad van, hogy Sztalint jobban "szerették" (mondjuk: respektálták) az ororszok, mint bármelyik utódját.

A dolog nyitja, hogy egy társadalom és annak aktuális vezetője között szoros a kapcsolat: amelyik közegből érkezik, azt kell tudni irányítania, annak megfeleni, ahhoz idomulni. És ebben Orbán tagadhatatlanul tehetséges. Egyszeri kijelentése, miszerint félázsiai nép vagyunk, tökéletes (és őszinte) értékelés. Eszerint váltott ő a 2002 előti kormányzásához képest 2010 után.

Ezt nem minősítésnek, hanem ténymegállapításnak szántam.

Azért az Orbánról Európában kialakult képet minden magyar erősen hazai szűrőn keresztül érzékeli, pláne aki a központi propaganda hatása alatt (is) áll. Az összevetés Timmermans-szal nagyon egyszerűsítő, lehet, a Lajtán túl mindenkit meglepnél vele.

morph on deer 2019.05.22. 22:24:47

@nick papagiorgo:
“de pl. az oroszok is jobban szerették Sztálint”

Na ja. Én ennek egyáltalán nem mondok ellent, viszont és Stálint SEM szeretem!
Pedig ő pár dolgot még le is tett az asztalra, - gondolok itt a WW2 második felére, - szemben viktorunkkal.

Azt azért érdemes lenne fejben tartani, hogy a nemzetközi sajtó nem csupán pozitív értelemben tud- és szokott foglalkozni egy személlyel, hiszen számtalan példa van egyéb bűnözők, vagy éppen celeb botrányhősök szerepeltetésére is!

Most azon túl, hogy ő hőbörög leghangosabban errefelé, még mit lehet mellette felhozni szerinted?

Nemzetközi súlyát meg pontosan jelzi az amerikai meghívása, és annak körülményei: utolsónak a régióból, és sehol egy sóhaj arról, hogy Trump viszonozná a látogatást, holott már megfordult a régióban.
Igaz, teljes 15 percet beszéltek négyszemközt, ami cirka 33%-kal több, mint a szokásos, és ez hűdenagy gesztus!

Vagy csak szótagolva tovább tart...

Na mindegy is. Egy biztos, ha orbánt kiebrudalják a Népoártból, akkor talán még ugyan lehet Salvini másodhegedűse, de hogy ebből Magyarországnak csak kára fog származni, az teljesen biztos!

És ez akkor is így van, ha a fél ország odáig van érte.

Nancsibacsi 2019.05.22. 22:26:41

"a kormányon lévők politikai tehetségben, tudásban, kommunikációban és – ma már leginkább - erőforrásokban fényévekkel előznék riváliasaikat."
A baloldali blogger ezzel próbálja nyugtatni magát, mert hát az erőforrások - abból több van a fidesznek, és így sajnos nem lehet legyőzni. Azt az apró tényt felejti el (fiatal még, biztos a dömpert tolta az óvodában a politika helyett akkor), hogy az MSZP-SZDSZ is kormányzott 8 összefüggő évben, nekik volt 3/4-ük is, meg végtelen sok erőforrásuk, mégis jött 2010, és az SZDSZ ment a levesbe, a MSZP meg úgy általában a liberális oldal meg a 10% körül billegő lélegeztető gépre. Igen, lélegeztető gépre - mert ha a fidesz nem tenne meg mindent azért, hogy az ellenzéke fennmaradjon, akkor nem volna meg az 5 százaléka se egyiknek se. Ezért csinál a fidesz olyan kampányt, amivel legalább néhány szavazóval megutáltatja magát, és vért és verítéket nem kímélve hoz össze néha 2 jegyű százalékot is 1-1 pártocskának. Ez a nagy büdös helyzet.

morph on deer 2019.05.22. 22:36:28

@C. Robert:
“Orbán Viktor bölcsességét dicséri, hogy eddig ezt a túlzabálást kontrollálni tudta (lásd Simicska-kör, Spéder Zoltán és még sokan mások), többek között az „ellenzék” segítségével.”

Kár, hogy nem erről volt szó.
Velük csak az volt a baj, hogy kezdtek kinőni a szolga/stróman/stb szerepből, márpedig ez befolyásolhatta volna viktorunk teljhatalmát, valamint önképét
Természetesen nindez megengedhetetlen, ezért az uraknak mennie kellett.
(Tényleg, hol a Lajos, ki tudja?)

Ő maga viszont telhetetlen, és ennek senki és semmi nem szabhat határt, ahogy látjuk.. Tehát szerintem a “kisgömböc effect” egyedül orbán esetében lehet mérvadó, egyedül ő az, aki már most is jelentősen túlzabálta magát, és még továbbra is nyomja, mert nem tud időben leállni.
Erre akár fogadni is mernék!

morph on deer 2019.05.22. 22:40:39

@concret:
“Igazán találhat viszonylag (rossz) előélet nélküli pártot az, aki találni akar.”

Hogyne! Csak éppen azt nem tudja garantálni senki, hogy az a kedves, szimpatikus, stb párt ütőképes lesz-e?

Brix 2019.05.22. 23:00:24

Szomorú a helyzet, hiszen - Európában egyedülálló módon- Magyarország megszűnt plurális demokráciának lenni, így a választás is előre lefutott , érdektelen, ahogy a kvázi egypárti autoriter rezsimek esetében szokásos... Azt kell majd egyszer kielemezni, hogy milyen tényezők vezettek oda, hogy egyetlen párt foglyul ejtette a társadalmat és kifilézte a pártok egyenlő versenyén és váltógazdálkodásán alapuló plurális demokratikus rendszert... Ilyen ország nincs még egy az EU-ban, már messze ( előre) vagyunk Lengyelországtól is a diktatúra felé vezető úton ( ott van erős ellenzék, demokratikus hatalomváltás esélye, és az alkotmányt sem változtatták meg..)
DE, a legszomorúbb dolog, hogy 2,7-2,8 millió ember tapsikol az Orbán- kormány pszeudo céljainak , pszeudo eredményeinek , a demokrácia lebontásának, és a csaknem teljes "state capture "-nek...

2019.05.22. 23:25:53

Az emberi természetről egy kis szemléletes adalék, ideje kiábrándulni a humanizmusnak abból az önáltatásából, hogy az ember milyen csodálatos és jó és ezt a felvilágosodást átvinni a politika értelmezésére is, belátva, hogy az semmi más, mint marakodás a hatalomért. Senkit nem érdekel a nép jóléte meg efféle lózungok, mint ahogy senkit nem érdekel az étel még az éhezők közül sem, ha jól be lehet tépni. index.hu/kulfold/2019/05/22/jemen_ehezes_kat_drogfogyasztas_polgarhaboru/

morph on deer 2019.05.23. 00:03:26

@livengood:
“Egy tiszta felhatalmazást (14-15 mandátum) hatékonyabban tud használni bár kinél az európai politikusok között.”

Hol? Mire?
És kit érdekel mindez, szerencsétlen hazai hívein kívül?
Gondolod, hogy van máshol is még annyi megzsarolt és félrevezetett humanoid, akiknek egyetlen vágya a kleptokrata szotyializmus bevezetése, hogy ez jelentsen valamit is?

Én ezt erősen kétlem.
Elsősorban azért, mert nem hiszem el, hogy a Néppárt annyire korlátozott lenne, hogy a felcsúti nép ezért kívánná követni, a neofasiszták között meg ha beleszakad sem ő lesz a legerősebb tényező!
Innentől kezdve tehát nyugodtan óbégathat tovább, a kutyát sem érdekli a véleménye.
Nekünk meg jaj lesz, mert mindenféle hülye pótcselekvésekkel igyekszik magát kárpótolni, szokása szerint...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.23. 05:53:52

@concret:

A folyamat iránya egyértelmű.

A liberalizmus elvesztette lehetőségeit, alapjainak feltételei szűnnek meg.

Critic. 2019.05.23. 07:54:35

A legjobb közvélemény-kutatás mindig egy választási procedúra, így a pártok támogatottságáról releváns képet kapunk majd. Egyéb jelentősége nem lesz. A 21 megszerezhető képviselői számból legalább 12 lesz Fidesz -es. A többi (nagy valószínűséggel): Jobbik: 3, MSZP: 2, DK: 2, Momentum 1, LMP: 1.

balfa 2019.05.23. 08:09:17

nemzeti érdek: lefordíthatatlan szójáték a fidesz vezérkara számára

csakférfi 2019.05.23. 08:09:39

@concret:

"Az idők során sohasem marad semmi a régiben"

Ezt írtad.
Tehát igényled a "változást".
Mint magyar.
Mint német.
Mint francia.
Mint olasz.
Mint belga.
Mint angol.
Mint amerikai.
Mint.....stb.

"11Jaj a gonosznak! Rossz dolga lesz, mert saját tettei szerint bánnak el vele. 12Ó, népem! Gyermekek sanyargatnak, asszonyok uralkodnak rajtad! Ó, népem! Vezetőid félrevezetnek, tévútra visznek téged! "
..
8Jaj azoknak, akik házat házhoz ragasztanak, és mezőt mező mellé szereznek, míg hely sem marad másnak, és csak ti laktok ebben az országban!
...
Jaj azoknak, akik jogtalan rendeleteket hoznak, és irataik csak terheket rónak ki. 2Mert elnyújtják a nincstelenek perét, megfosztják jogaiktól népem szegényeit. Az özvegyeket kizsákmányolják, és az árvákat kifosztják.
...
9Ezért van távol tőlünk a törvény, és nem ér el hozzánk az igazság. Világosságra várunk, de csak sötétség van, napfényre, de homályban járunk. 10Tapogatjuk a falat, mint a vakok, tapogatózunk, mint akinek nincs szeme. Botladozunk fényes délben, mintha alkonyat volna, olyan sötétségben vagyunk, mint a halottak. 11Morgunk mindnyájan, mint a medvék, nyögünk, mint a galambok. Törvényességre várunk, de nincs, segítségre, de távol van tőlünk.
..
Ézsiás próféta....Biblia.
Nem hiszek istenben. Leszögezném előre. Jó történettek vannak benne,más szemszögből mint a történelem könyvekben.
Hogy hová változzunk?

"19Vigadozni fogok Jeruzsálemmel, és örvendezni népemmel. Nem hallatszik ott többé sírás és jajkiáltás hangja. 20Nem lesz ott olyan csecsemő, aki csak néhány napig él, sem öregember, aki magas kort ne érne. Mert a legfiatalabb is százévesen hal meg, és aki nem ér meg száz évet, átkozottnak számít. 21Házakat építenek, és ők laknak majd bennük, szőlőket ültetnek, és ők élvezik majd azoknak gyümölcsét. 22Nem úgy építenek, hogy más lakjék benne, nem úgy ültetnek, hogy majd más élvezze. Mert népem élete oly hosszú lesz, mint a fáké, és amiért megdolgoztak, választottaim maguk élvezhetik. 23Nem hiába fáradoznak, nem veszedelemre szülnek, mert az ÚR áldott népe ez, ők és leszármazottaik. 24Mielőtt kiáltanak, én már válaszolok, még beszélnek, én már meghallgatom. 25A farkas a báránnyal együtt legel, az oroszlán szalmát eszik, mint a marha, és a kígyónak por lesz a kenyere. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki – mondja az ÚR."

Ézsiás

Nos.........ez nem jött össze........még.
Újabb 2000 év?
:)

csakférfi 2019.05.23. 08:20:36

@dare:

Igen.

"hanem hisztérikus veszekedés.
Ezért lenne jó a mérsékelt út."
Azaz.....
"42 Az út szülte az egyet, az egy a kettőt, a kettő a hármat, a három valamennyi létezőt, mind tartalmazza a hímet és a nőt, s a láthatatlan lehelet egybeolvasztja ezeket. S e világban megvetik az önmagát-felemelőt, az önjelölt királyt, vezetőt. Nézd valamennyi létezőt: egyszer gyengül, máskor erősül, egyszer erősül, máskor gyengül. Így látják, én is így látom: „A zsarnokok nem holtukkal pusztulnak el.” Ez a legfőbb tanításom."
Tao Te King

Minden jót!
:)

concret 2019.05.23. 09:25:20

@csakférfi: Én így 50 fölött annyira már nem igénylem a változást. Nincs ellenemre, de már meglennék nélküle is.

A változást csak tapasztalom. Az elkerülhetetlenségét pedig - a tapasztalataim és az ismereteim alapján - teljes meggyőződéssel hiszem.

Kivlov 2019.05.23. 09:37:43

momentum 4,99 % kellene :D

concret 2019.05.23. 09:38:51

@MAXVAL bircaman közíró: Mivel számomra a liberalizmus elsősorban a mások iránti türelmet jelenti, ezért abban egyetértünk: sosem lesz általános, de még csak többségi életfilozófia sem az emberek között.

Kettőnk között a legfőbb különbség: Te minden téren erősen kinyilatkoztató típus vagy, akár a jelent, de még a jövőt illetően is. Ha a történések igazolnak, joggal gondolhatod, hogy azért, mert kellően megalapozott volt a véleményed (szerintem ez sem ilyen egyértelmű).

Én meg még a múltat illetően is sokkal inkább vívódó vagyok, hiszen számomra egyértelműen objektív múltértékelés sincs (minden ember számára kicsit más, ugyanaz a múltbéli dologra két ember számára kétféle).

Szóval én nem zárom ki, hogy igazad van - de természetesen gyökeresen más jövőt kívánok az emberiségnek. De sosem gondolom a vágyaimat holtbiztos jövőképnek.

csakférfi 2019.05.23. 10:03:57

@concret:
Na,ja.......52 vagyok.
Emlékszel '89-re?
Hittük hogy megváltozik......-zunk.
Ez lenne az akkor "hőn áhított" nyugati jólét és kényelem?
És tényleg....van házunk,autóink,gyerekeink,szüleink,hobbi,munkahely,utazhatsz szabadon....stb.
Akkor mi is az igazi probléma?
-diktatura egypárt rendszer
-sok a válás
-sokat lop az aktuális "elit"
-a gyerekek "kütyüznek" ész nélkül
-vita...veszekedés...hiszti
-"világ téboly"
-stb.

"2Ezt határoztam: vigyázok szavaimra, hogy ne vétkezzem nyelvemmel, megzabolázom számat, ha gonosz ember kerül elém.
3Néma voltam, szótalan, hallgattam, de ez nem volt jó, fájdalmam kiújult.
4Szívem fölhevült bennem, míg sóhajtoztam, lángra lobbantam, nyelvemmel beszélni kezdtem:
5Add tudtomra, URam, életem végét, meddig tart napjaim sora, hadd tudjam meg, milyen mulandó vagyok!
6Íme, arasznyivá tetted napjaimat, életem ideje semmiség előtted. Mint egy lehelet, annyit ér minden ember, aki él. "

Zsoltárok könyve.
Na........kb. itt tartok.
Nem is értem miért ilyen "depresszív" ez a civilizált nyugat.

:)

morph on deer 2019.05.23. 10:18:39

@concret:
Igaz, igaz Ányicska..!
Bár a 2% sem hiszem, hogy valami istentelenül nagy súlyt képvisel, ha maga marad, az pedig kizártnak tartom, hogy az épelméjű konzervatívok összebútozzanak a neofasiszta dzsemborival, akár orbán kedvéért is, bármilyen szeretni való is a mi kis drágaságunk...

csakférfi 2019.05.23. 10:54:30

@sas70:

"Ez az! Proletár diktatúrát!!"
Nem nekem írtad......ám eszembe jutott az ókori bölcs Platón

"ösztönt, amely az embert újra és újra az igazi lét és a jó birodalmába vezeti, Platón „erósz”nak nevezte. Az erósz ébreszti a vágyat az emberben, hogy az ideák szemléletének szentelje magát. Ezt az erószt a filozófus a Lakomában úgy írta le, mint az ismeretek utáni filozófiai törekvést. Ez az érzéki és a szellemi világ között közvetítő szerepet tölt be.
...
"Az ideális állam létrehozásához Platón tett egy próbálkozást Szicíliában, azonban a kísérlet kudarcba fulladt.

Platón egyik öregkori művében, a Törvényekben egy újabb ideális állam elméletet vázolta fel. A változtatás az előbbi elképzelése szerint az volt, hogy az államot többé nem a filozófus királyoknak kell kormányozniuk, hanem a törvényeknek. A polgárok tanítómesterei is a törvények lesznek."
Wiki idézet

Ehelyett.......
-gyanakvás
-képmutatás
-törvények kijátszása
-megoldjuk okosba
-"arról nem tehetek hogy más szegény"
-stb.

:) :)

csakférfi 2019.05.23. 10:57:39

@sas70:
Ja......apropó diktatura

"Platón felvázolta az alkotmányok körforgását is, melyben a timokrácia bitorolja átmeneti jelenségként. Annak ellenére, hogy az uralkodókat elismerik, a pénz növekvő befolyása miatt kirajzolódik a következő államforma, az oligarchia. Ebben az államformában a hatalom egybeesik a tulajdonnal. Ez egy hanyatló államforma, melyben döntő szerepe a gazdagságnak. A rendszer végét a tömeg fellázadása okozza, melynek eredménye a demokrácia lesz. Ez végül az anarchia útján a zsarnokságba torkollik."
Wiki

Ha nem lenne világos !

:) :)

sas70 2019.05.23. 11:14:32

@csakférfi: Minden autoriter rendszer addig tart, amíg az alattvalók türelme kitart. Ha türelem elfogy, megy a levesbe. Vagy finoman, vagy durván.
Ha a magyar történelmet végignézed, szinte nem volt olyan évszázad, amikor ne lett volna lázadás, forradalom, felkelés vagy csak valamilyen ellenállás, aminek a következménye átalakulás lett.
Orbán egy szerencsés pillanatban kezdte el építeni a maga kis autokráciáját. Világgazdasági fellendülés, Eu-s pénzeső, egy szinte a pincéből felálló belső gazdaság. Most egy kicsit mindenkinek jobb, könnyebb, akinek meg nem volt az, az kivándorolt ideiglenesen vagy végleg, de valószínűleg nekik is jobb, vagy csak nem annyira szar.
Egyetlen kérdés van. Meddig tart, az alattvalók türelme?

C. Robert 2019.05.23. 11:17:09

@morph on deer: [Orbán Viktor] … „telhetetlen”
Én inkább ambiciózusnak mondanám. Úgy vélem, hogy most, miután Magyarországot szőröstül-bőröstül megszerezte, azt ambicionálja, hogy az Európai Egyesült Államok elnöke legyen. No nem a mostani uniószerű képződményé, hanem minimum egy USA-típusú elnök (erős nemzetállamok mennek a kukába, a polgári Mo. meg a többi politikai termék mellé). Vasárnap estére kiderül, hogy ezúttal is jól kalkulált-e (azaz lesz földcsuszamlásszerű elmozdulás az „euroszkeptikusok” javára), vagy pedig már elkövette az általad említett „nem tud időben leállni” hibát.

csakférfi 2019.05.23. 11:42:44

@sas70:
Na hallod....türelem.
Orbán helyett lesz....???
Macroni....vagy merkeli...vagy trumpi....vagy putyini....vagy hszi-i...politikus?
A "közhangulat" ....maga a téboly.
Külföldön nem ennyire...azért lappangva ott van...
Most kiderül mennyire erősödött az eu-n belül.
Erre kíváncsi vagyok.
Majmoljuk a .....dánokat pl-ul.
Oedig ott fogy a legtöbb antidepresszáns....a fiataljaik ugyanúgy alkoholizálnak mint a magyarok.Többek közt.
Szóval közhely....."a kutya is jódolgában veszik meg".....csak ott annyira nem nyilvános.
Ez van.
Mi lesz?
Robotok....klímakatasztrófa....marsi kolonizázió....
Illúziók .....ideák.
"Kedv ,remények,Lillák, isten véletek"
Csokonay...ha jól tévedek.
:)

csakférfi 2019.05.23. 12:00:57

@sas70:
Olvasgatom. (Zs) indexet.
(Jobbikos ismerősöm után szabadon)

"súlyos szexuális bűncselekmények, testi sértések, gyilkosságok vagy gyilkossági kísérletek nem szerepeltek külön a statisztikában, ezeket ezer másik esettel együtt a dokumentum összefoglalóan az "egyéb" kategóriába sorolta. "

index.hu/kulfold/2019/05/22/hollandia_mark_harbers_migracio_allamtitkar_jelentes_buncselekmeny_bevandorlok_gyilkossag_szexualis_eroszak/

Aquinói Szent Tamás egy idióta kijelentése miatt.
"Kegyes hazugság"
Bakker!

concret 2019.05.23. 12:01:32

@morph on deer: Nem, a 2% sem nagy súly, de a 12-14(15) mandátum számíthat. Nem túl sokat, de ha ennyire van szükség a többséghez, másképpen értékelik, mint ha nincs rá szükség.

Bár én bízom benne, hogy némelyik politikusnak vannak elvei és fontosnak tart ilyen-olyan értékeket, eddig is be tudták fogni a fülüket, ha otromba szavakat is hallottak. Válsztások előtt mindenki elvszerűbb, utána meg üzletiesebb. És talán sosem döntenek szeretetből - én munkaadóként sem teszem ezt meg soha.

morph on deer 2019.05.23. 12:09:00

Annak ellenére, hogy szaporodnak a neofasiszta, gyakran már náci áthallásos pártok, én nem hiszem, hogy ez lesz az uralkodó politikai- ideológiai vonal akár már csak 5-10 év múlva is.
És nem csupán azért, mert egy gusztustalan és meghaladott gondolkodásmód, hanem azért is, mert - honfitársaink jó részétől eltekintve - Európa népei nem annyira retardáltak, hogy önként szolgaságot vállaljanak fel saját hazájukban, lemondva szabadságjogaikról.

Elég körülnézni, még a szomszédos országok népe sem hajt fejet az autoriter törekvések előtt, még a románok, szlovákok és lengyelek is kimennek az utcára érdekeik és jogaik védelmében, - csak nálunk sunyít a többség, - szóval kizártnak tartom, hogy mindenkit tartósan meg lehetne hülyíteni!
Rajtunk kívül, persze.

Dehát fel a fejjel, mert bár Enver Hodzsa is elhúzta vagy negyven évig, végül csak megtudták az albánok is, hogy milyen a villanyvilágítás, (nem, nem a ledes!) tehát előbb vagy utóbb nálunk is biztosan megtörténik majd, hogy valaki felkapcsolja a villanyt, és szétrebbennek ezek a vérszívók is... 2059 meg már szinte itt van a sarkon, nem igaz?

(Nem hát! Addig még egészen sok nemzetthy örökítőanyag fog lefolyni a torkunkon, sajna..)

csakférfi 2019.05.23. 12:15:33

@morph on deer:
"egészen sok nemzetthy örökítőanyag fog lefolyni a torkunkon, sajna..)"

Mondhatnám......"finoman fogalmaztál".....
:) :) :)
Amúgy Jó étvágyat!
Offolok....ebéd....utána vakolás.....épp felújítunk.
Köszönöm a diskurzust mindenkinek!
:)

concret 2019.05.23. 12:26:58

@sas70: Azt gondolom, akiknek nem tetszik, azoknak sosem volt hozzá türelme.
Nem az elégedetlenek türelme, hanem az egyetértők elfogadása adja a rendszer alapját. És ez nem szóhasználati, hanem lényegi különbség.

Tangooo 2019.05.23. 12:30:46

@morph on deer: megható az aggodalmad a Fidesz sorsát illetően.

concret 2019.05.23. 12:42:11

@Kivlov: 4,991% nem lehetne?

Azt még értem is, ha valaki az általa preferált politika győzelmét várja - de hogy miért tudjátok ennyire sajnálni azt az egy szem mandátumot is?

A főnök ennél okosabb, ő tudja, hogy szükség van ellenzékre is. Azt is látni, hogy az eddig őfelsége ellenzékét adó maszop kegyvesztett lett, sokkal jobb prtnernek tűnik a porondon GYF (harciasabb, démonibb és egyben hihetőbb is). Talán vele ki sem kell egyezni, el sem kell tartani - ingyen komédiás, ráadásul tök veszélytelen is.

Nem gondoltam volna, hogy a Fidesz egyszer a DK-t fogja favorizálni, pedig logikus. Igaz, a Fideszben is idő kelllett ennek a fölismeréséhez - meg persze helyzet.

törppicur 2019.05.23. 12:50:41

@morph on deer:
nem értem a levezetésed
A szaporodó új pártok szerintem a ballib oldalt "erősítik", tképpen felsorolni sem lenne egyszerű őket, jobb oldalon az utóbbi 15 évben csak a Mi Hazánk jelent meg.

sas70 2019.05.23. 12:52:44

@concret: Azt mondtam, az alattvalók türelme. Nem az elégedettlenekről beszéltem. A fideszes szavazók 60-65%-a unió párti. 40%-uk pártolja az európai ügyészséghez való csatlakozásunkat. 35%-uknak nem tetszik a NER-oligarcha rendszer és a mesés gazdagodásuk.
Parázslik ez, csak a hamu alatt nem látszik! De egy komoly szél könnyen elfújja a hamut és szétszórja a parazsat!

midnightcoder2 2019.05.23. 13:03:25

@morph on deer: "Annak ellenére, hogy szaporodnak a neofasiszta, gyakran már náci áthallásos pártok, én nem hiszem, hogy ez lesz az uralkodó politikai- ideológiai vonal akár már csak 5-10 év múlva is. "

Pedig de. Az EU nyugati felén az átlagpolgár életszínvonala a következõ pár évben aligha fog nagyon emelkedni - márpedig ez a ballib további térvesztését fogja eredményezni.

concret 2019.05.23. 13:23:01

@sas70: Tartok tőle, Te is a vágyadból festesz jövőképet, csak a másik oldalról, mint bircaman.

uniós tagság - kipipálva
EU ügyészség - szeretnék, de nem kardinális a számukra
NER korrupció - nem tetszik, de nem hisznek a korrupció nélküli világban (vagy akár a kevésbé korruptban sem)

Ezek részkérdések, és olyan elvi rendszerellenes alap nélkül, ahogyan Te hozzáállsz, nem indukálnak ellenséges szavazói hozzáállást.

Orbán jóképesséű társadalom mérnök. Nem kedvelem, de próbálom megérteni. A hanyatlása biztosan nem lesz analóg Kádáréval, de mert a társadalma, amit ural nagyon is hasonló, ezért lesznek párhuzamok. Na és a kontroll- és kritikamentes kormányzás önmaga sírásója (csak piszok lassan ás).

De ez a hamu-parázs ügy, ez nagyon gyenge lábon áll.

concret 2019.05.23. 13:37:51

@midnightcoder2: Ha olvasnál valamit Adenauertől (mondjuk ezt: www.kas.de/c/document_library/get_file?uuid=d50f831e-d8c2-acba-38dc-1f97cb52e407&groupId=252038), és magadévá is tudnád tenni a demokratikus jobboldaliságot, akkor megértenéd: nem a jobboldal és a "ballib" a két alternatíva.

Félre vagytok tájékoztatva. Meg kellene ismerni a valódi kereszténydemokrata eszméket. Fárasztó, de érdemes.

morph on deer 2019.05.23. 13:43:08

@midnightcoder2:
“...márpedig ez a ballib további térvesztését fogja eredményezni.”

Ebben nincs vita, de abban biztos vagyok, hogy helyette nem az orbáni illiberális agymenés lesz a választott irány, az ennél radikálisabb baromságokról már nem is beszélve!
Ahhoz a megvezethető népesség alapvető, az pedig nem igazán jellemző tulajdonság tőlünk nyugatabbra, legyünk őszinték.
Azokra ez különösen vonatkozik, akik korábban beleestek ebbe, most különösen vigyáznak, hogy ez mégegyszer ne történhessen meg.

Vannak akik legalább a saját kárukon tanulnak, de rajtunk a jelek szerint a saját tapasztalat sem segít. Főleg, hogy most már kőbe vésve meg (rusnya) bronzba öntve is bizonygatjuk, hogy mi mennyire de mennyire ártatlanok voltuk, gyakorlatilag mindenben..!
Bezzeg a soros, az maga a sátán!
(Pedig csak elcseszte, de nagyon, ezzel a gátlástalan bagázzsal..)

morph on deer 2019.05.23. 13:52:36

@törppicur:
“nem értem a levezetésed“

Mert én nem a bal-jobb “oldal” mentén gondolkodom, talán azért sem.
Szerintem ugyanis ez a felosztás mára már teljesen értelmét vesztette.
Egyébként én úniós szinten mondtam, nem csupán a hazai mezőnyről beszéltem.

morph on deer 2019.05.23. 14:08:25

@csakférfi:
Felújítás - látástól vakolásig?
Soxerencsét!

concret 2019.05.23. 14:20:33

@morph on deer: Sajnos Nyugat- és Dél-Európa társadalmai sem immunisak a szélsőségesek csábításaira. Ha így lenne, nem nyertek volna számszerűsíthetően teret. Meg hát az sem várható el, hogy 20 év alatt kifejlődjön nálunk ugyanolyan szintű igény a tartalmi értelemben vett demokráciára, mint ahol erre már volt egy emberöltő.
Azért uniós téren bennem is van hasonló optimizmus. Különösen, mert ott a gazdaság sokkal autonómabb, és elképesztően integrált is. Na és a brexit egy folyamatos, hatásos példa a különutas vesszőfutásra - és még hol a vége!

midnightcoder2 2019.05.23. 14:21:36

@concret: „A demokrácia számunkra világnézet”.

Na most, kezdjük azzal, hogy maga a demokrácia egy illúzió. Nincs ilyen állat, már régen, és nem is lehet. Mindenhol az elit uralkodik a sajtón keresztül manipulálva az istenadta népet. És fokozottan igaz ez a németekre.

sas70 2019.05.23. 14:29:56

@concret: 2006-ban még Gyurcsányra szavaztak az emberek, egy harmat gyenge kormányzati teljesítmény után, jórészt azért, mert kicsit jobban éltek, mint korábban. Elfogadták, hogy majd jobb is lesz, csak még türelem. Volt türelem. Aztán a válság után, már egyáltalán nem volt türelem, nem csak Gyurcsánnyal kapcsolatban, hanem a teljes bal-lib oldallal szemben. Orbán szinte messiásként söpörte el őket.

Kétség sem fér hozzá, hogy a fidesz megnyeri az eu-s választásokat, a kérdés csak az, hogy 52 vagy 58%-al. Sőt, még az önkormányzati választásokon is, simán nyerni fog a legtöbb helyen.
A kérdés az lesz, hogy a következő gazdasági válság alatt, után lesz-e türelem? Mert a válság törvényszerű, a hátasa annyiban kétséges, hogy csak stagnálás, vagy súlyos visszaesés lesz és ezért majd az emberek mennyire akarják megbüntetni a hatalmon lévőket?

concret 2019.05.23. 14:33:52

@midnightcoder2: Nyilván a médiatanácsadója sugallta neki, mint jól eladható politikai terméket.

Az persze tény: abban a korban nem nagyon kellett az elitnek manipulálnia az istenadta népet, se sajtóval, se másképpen. Az istenadta nép akkoriban pedzegette, hogy a társadalom irányításához ismeretek, tudás tapasztalat és bölcsesség kell. Még nem gondolták, hogy abból lesz a legjobb elnök, aki tökre hasonlóan beszél és viselkedik, mint a sarki műhely gazdája.

Akkortájt az volt az újdonság, hogy ésszel és kitartással föl lehet kapaszkodni a társadalmi mobilizáció vonatára.

Nem sírom vissza a múltat, sosem tér vissza. Csak abban reménykedem: a dilettantizmus és a tudatos néphülyítés divatja úgy fut ki a divatból, hogy nem rángatják bele az országokat újra valami szörnyű pusztulásba. Mert az megint megtanítaná az istenadta népet, hogy kormányozni nem a pékinasoknak és nem a selejtes üzletemberivadékoknak kell.

De ezt jó lenne megúszni.

concret 2019.05.23. 15:00:48

@sas70: Így van.
Sőt, még visszaesés sem kell. A tartós stagnálást az emberek elszegényedésként érzékelik (1-2 ember helyzete mindig javul a környezetükben).

Nem a jövőképedet vitatom, inkább a jelen helyzetértékelésed látom kicsit érzelmi alapúnak.

Nekem van 11 vidéki dolgozóm (építőipar). Sosem menek el szavazni. Ismerem a családjukat, a környezetüket. A velük élő értelmiséget (tanárok, orvos, önkormányzatosok stb). Nem mondom, hogy totál reprezentatív vidékismeretem van, de az a 8 millió ember, az nagyon más. Abban erős Orbán. Nehéz lesz kihüzni alóla a szőnyeget.

Kivlov 2019.05.23. 15:02:43

@concret:
azért mert a momo-s akadékoskodásra semmi szükség. Még a végén elhiszik, hogy érnek valamit. :D

concret 2019.05.23. 15:08:47

@Kivlov: N látod, itt a tévedésed.

Egy pártra dolgában nem az a kompetens, aki kevésnek találja őket. Akkor lenne negatív szavazat is, mínuszos - érdekes lenne.

Szóval vagy prefrálsz valakit, és szavazol rá, vagy a véleményed haszontalan, mert hatástalan.

Persze, elmondhatod, kb így:

Én pl nem szeretem a kelkáposzta főzeléket, de kit érdekel ez? Ettől még nem termesztenek kevesebb kelkáposztát.

Kivlov 2019.05.23. 15:25:27

@concret:
Ennyi. Ettől még drukkolni lehet.
Az is az ország hasznára vált, hogy a szadesz bekrepált.

concret 2019.05.23. 15:39:28

@Kivlov: Hogyne.

Ha lehetne, én adnék 2 db mínuszt a DK-nak.

Utána meg beprotezsálnám Ferit a Sas-kabaréba.

Kivlov 2019.05.23. 15:48:47

@concret:
van pár olyan kretén a palettán, akihez képest még ferkó jó arc is. Rajta legalább lehet nevetni.

inreallife 2019.05.23. 15:58:09

@morph on deer:
2 nagy problemat latok. Az egyik az a kadari nosztalgia. Amig az emberek 70%-a komcsi rendszerelcsalo partokra szavaz, addig O1G lesz a messias a szemukben. Mindent a kadari receptnek megfeleleon csinal. Bozske utalvanyok, kozmunka.

A masik problema is ugyanez az inaktiv emberek tomegei. A nyugdijasok pont lesz.rjak, hogy mi lesz az unioval, az se erdekli oket, hogy lesz-e uj metro, katyus az autopalya, draga a benzin. Az a lenyeg, hogy jojjon a bozske utalvany, legyen rezsicsoki, a tobbit megoldjak haztajibol. Vicces, hogy mar nem tudnak olyan kepet csinalni a fidesz altali mediumok sem, ahol egy lakossagi forumon 1 db 50 alatti embert fel tudnal fedezni. Ezek a videki, tanulatlan, zsakfalvakban elo nyuggerek csak az uj jezust ismerik O1G szemelyeben.

A masik pedig a rasszanak a szavazoi. Amennyi kiesik a nyuggerek kozul, ugy szaparodik a sajat rassza. Marpedig ott a kozmunka meg a falunapok a nyero paros a szavazat maximalizalashoz. Ha ezek megvannak, akkor ezek az emberek mindenre is felhatalamzzak oket. Uj alkotmany, korrupcio, oktatas es egeszsegugy szetverese.

Fordulat? Hat az nem varhato. Egy gazdasagi valsag talan megroppantana ezt a rendszert, de pontosan tudjak, hogy kiket kell apropenzert megvenni, tehat ha minden penzt is oda kell adni a c.ganyoknak es a nyuggereknek, akkor oda fogjak adni, hogy atveszeljek a viharokat es folytathassak geniusz lorinc vagyonanak kozeliteset zuckenbergehez.

A rendszervaltas elbukott. A tarsadalom buktatta el, a partok meg szivesen csaltak el. Az eu az utolso remeny, de ahhoz el kene zarni a penzcsapokat. Vannak erre utalo jelek, lassan de biztosan meglesznek azok a kokemeny intezkedesek, amik a fidesz korrupcios halozatat fogjak megcelozni. Ennek elso felvonasa volt a fidesz kiebrudalasa az epp-bol. A kovetkezo magyarorszag szavazati joganak elvetele lesz. Utana az europai fougyeszseg. azert eszre kell venni, hogy egy 2,5 millios part egy 500 millios europaval szemben Nem mehet szembe a vegtelensegig.

sZulamith 2019.05.23. 20:46:03

@1234.: Nem a kampánypénz költésére gondoltam, hanem általában a kormány költekezésére. Amire nem akar adni, akkor az adófizetők pénzére hivatkozik. Amire meg pénz ad, szóba nem jön az adófizetők pénze, azt a "kormány" adja. Politika a javából:)
süti beállítások módosítása