Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:42

Holnap összeül a harmadik magyar köztársaság hatodik parlamentje. Bár az MSZP nehezen követhető kommunikációjából nem egyszerű kihámozni, hogy vajon lesz-e végül megállapodás a parlamenti bizottsági helyek elosztásáról, az ülés végre lehetőséget ad arra, hogy ennél fontosabb kérdésekre is figyeljünk. Különösen a köztársasági elnök, az új házelnök, a távozó és a leendő miniszterelnök beszéde lehet izgalmas, illetve azok az első törvényjavaslatok, amelyek feltehetően már holnap megjelenhetnek a parlamenti információs rendszerben.

(Fotó: parlament.hu)

Mindezeket terveim szerint holnap az ülés alatt és után részletesen tárgyalom majd, addig azonban van még egy kis idő lényegtelenebb dolgokról is beszélni. A parlamenti közvetítés követésében komoly segítséget nyújthat az ülésrend, amely már önmagában is sok érdekességet elárul a frakciók belső erőviszonyairól.

Feltűnő, hogy a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc előtt és mellett a harmadik sor legszélén egyelőre csak üres székeket találunk*, egyetlen közvetlen szomszédja a mögötte ülő Juhász Ferenc. Az MSZP-ben nem meglepő módon a legfrekventáltabb szék a frakcióvezetőé, Mesterházy Attilát viszont csak a lépcső választja majd el a jobbikos Pősze Lajostól. A lépcső az LMP-nél is fontos szerepet kap, itt azonban magát a frakciót vágja ketté: az egyik felét a Fidesz, a másikat a Jobbik mellé helyezve. A két első soros helyet Schiffer András és Karácsony Gergely kapta az LMP-nél, előbbi szomszédja Tarlós István, utóbbié a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztjára jelölt Staudt Gábor lehet. Staudt mellett a Jobbik frakciójában egyébként Vona Gábor, Gyöngyösi Márton és a már említett Pősze Lajos ülnek. A független Molnár Oszkár a Jobbik „felett”, a kilencedik sorban kapott helyet.

A kormánypárti frakcióknak nem kellett sprórolni az első soros helyekkel, mégis érdekes, hogy Tarlós mellett rögtön az a Rogán Antal következik, aki kimondva-kimondatlanul versenytársa a főpolgármester-jelölti pozícióért. De ott ül az első sorban a kormányzati állásra nem számító Pokorni Zoltán, Kósa Lajos és Pelczné Gáll Ildikó is. Orbán Viktor és Semjén Zsolt képviselői helye ismét egymás mellé került, de ők pár nap múlva már a bársonyszékekbe ülhetnek majd át. A KDNP frakcióját a Fidesz most is „körbeöleli”, a patkó másik végén így ismét fideszesek jönnek az első sorban: többek között Kövér Lászlóval, Mikola Istvánnal és Farkas Flóriánnal.  


* Ordnassac kommentje: "Gyurcsány mellé majd kerülnek, hiszen a szocialista képviselő miniszterek még a bársonyszéki sorban vannak."

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr542001489

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az emberek hülyék – Május 14, Nemzeti Mellénynap 2010.05.13. 23:44:05

Kibaszottul unom már ezt a mellényezést. Tudjátok, miért? Mert pontosan tudom, hogy nem lesz belőle semmi. Vonának be kell mennie a kis mellénykével, különben echte politikai miniöngyilkosságot követ el, és eddig politikája alapján azt gondolom, be is ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ordnassac 2010.05.13. 22:57:36

Gyurcsány mellé majd kerülnek, hiszen a szocialista képviselő miniszterek még a bársonyszéki sorban vannak.

brazileiro 2010.05.13. 23:08:53

@freehckr:

Ebben a sztoriban rosszabb pozícióba már nem kerülnek. Viszont, ha lenne tehetségük, tudnák amortizálni egy kicsit a Fideszt.

Különösen azért, mert ne felejtsük el továbbra se a kiindulópontot: ha nincs ez az egyezség, egyetlen elnöki posztja sincs az ellenzéknek. Lázár János megmondta, a többség nem dönt. Ha nem állapodik meg az ellenzék, ezekben a bizottságokban nem lesznek elnökök, irányítanak a fideszes alelnökök.

szbi 2010.05.13. 23:09:55

@brazileiro: ide is beírom az előző caputba küldött szövegemet:

Az MSZP nyilatkozata a Nemzetbiztonsági Bizottság dolgában: "A második pontban azt írták, a közérdeket veszélyezteti, ha a nemzetbiztonsági bizottságban olyan képviselők ellenőrizhetik a titkosszolgálatok munkáját és juthatnak titkos információk birtokába, akik maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel. Ezért az MSZP nem fogadja el, hogy a Jobbik bármilyen szerepet kapjon a nemzetbiztonsági bizottságba." /N. B.: "bizottságban" a helyes alak itt. T. HVG! onnan a szöveg./

Ha jól tudom, a nemzetbiztonságiak feladata a szervezett bűnözés elleni harc is. Márpedig ebben a napvilágra került tények szerint az MSZP nyakig benne van /lásd: Hunvald et co./.
Következtetés: az MSZP nem lehet benne a bizottságban, mert "maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel".

2010.05.13. 23:10:50

@Ordnassac: hogy Te neked hogy vág az eszed!Grat!:D

2010.05.13. 23:12:02

@Ordnassac: hogy Te neked hogy vág az eszed!Grat!:D

Ordnassac 2010.05.13. 23:19:27

Még egy "pihent agyú" megjegyzés:

Végre lekerült Fónagy János és Kövér László 1998-as képe országgyűlési adatlapjukról (illetve más fideszes képviselők 2002-es képe)...

2010.05.13. 23:22:03

Bocsánat, a blogmoci szórakozik...:(

sztd 2010.05.13. 23:26:08

Azt nem tudom, hogy hogy volt az előző alkalommal, de nekem fura, hogy a KDNP beékelődik a Fideszbe. Ennek mi értelme van?
A minisztereknek miért nem a rendes helyét tűzték ki?

Az egészben mégiscsak az LMP van a legfurább helyzetben. Biztos ragaszkodtak a kivonuláskész állapothoz. :)

Ordnassac 2010.05.13. 23:26:39

Külön érdekesség: az EP-képviselőket frakciók szerint helyezték el. Bokros úgy tűnik a Fidesz mögé kerül.

Furcsa, hogy két EP-képviselő helye hiányzik a patkóból (Schmitt és Balczó megüresedett helyével együtt négy). Őket elnyelte a föld? Egy jobbikos és egy szoci helye nincs meg...

jeangabin 2010.05.13. 23:27:16

Hácc... Hogy őszinte legyek, ez a ki hol és hova és hogyan ül, annyira nem hozott tűzbe, úgyhogy megyek is aludni...
Lesz még mit megfecsegni az elkövetkezendőkben bőven, jóéjt másoknak is!

Ordnassac 2010.05.13. 23:30:47

@sztd: a KDNP eddig is a Fideszbe ékelődve ült. Akkor a KDNP panaszkodott miatta, most nem.

A miniszterek majd kinevezésük átvétele után ülhetnek a bársonyszékekbe. Ez érthető, hisz még hivatalosan csak holnap fogja OV-t miniszterelnöknek javasolni Sólyom.

Ordnassac 2010.05.13. 23:44:51

@panelburzsuj: már vártam. ;-) Így megnéztem a négy évvel ezelőtti alakuló ülés hivatalos jegyzőkönyvét, ahol felolvasták Sólyom László akkori átiratát.

www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_naplo.naplo_fadat_aktus?p_ckl=38&p_uln=1&p_felsz=32&p_felszig=35&p_aktus=8

"Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A fent ismertetett tárgyalásaim eredményét szem előtt tartva, az alkotmány 33. § (3) bekezdése alapján javasolom, hogy az Országgyűlés Gyurcsány Ferenc urat válassza meg miniszterelnöknek."

zoli87 2010.05.13. 23:46:11

@Ordnassac: Gondolom feltételezik, hogy nem jelenik meg egyszerre mind a 22 ep képviselő.

Ordnassac 2010.05.13. 23:48:28

@zoli87: tévedés: mindegyik patkóban lévő felszólalónak a saját helyéről kell beszélnie (kivéve, ha a minisztert helyettesíti az államtitkár vagy a pulpituson beszélnek). Ez vonatkozik az EP-képviselőkre is. Így kötelező mindegyiknek kijelölni egy helyet.

zoli87 2010.05.13. 23:49:54

@Ordnassac: Hely az volna még. És lesz is még a bársonyszéki megürülés után :)

histar007 2010.05.13. 23:50:03

Azért a szocik kissé olyanok mint az irigy kisgyerek az oviban. Mindig az kell ami a másé. 8 évig ő játszatott egy "Kormányzó" nevű játékkal, de nem igazán ügyeskedett, viszont elrontotta elég hamar. Hiába kérték mások, "ha nem is tudod hogyan kell használni, akkor add ide"
Mivel balhés volt, és rosszul viselkedett, a házirend alapján akár játékmentes büntibe is lehetett volna küldeni. Megszánták néhány komolynak tűnő kacattal, előbbkettőt kapott volna, de addig hisztizett amíg 3 nem lett belőle. Most ott tart, hogy amivel tegnap még vígan eljátszogatott, már unalmas és az kell neki, ami nem nála van. Sőt folyamatosan az óvonnivel kiabál...

zoli87 2010.05.13. 23:55:04

@Ordnassac: Indíthatjuk a tippjátékot, kik fognak Gyurcsány köré ülni :D

Szerintem Hiller és Molnár Csaba.

SiKom 2010.05.14. 00:00:20

@szbi:
"Következtetés: az MSZP nem lehet benne a bizottságban, mert "maguk is nyíltan rokonszenveznek vagy kapcsolatot tartanak a titkosszolgálatok vizsgálati körébe tartozó tevékenységekkel".

Bizony! Zuschlagnak is szólt "valaki", hogy lehallgatják.

Ordnassac 2010.05.14. 00:01:19

@zoli87: az esély erre nem kicsi. Inkább, mint Kiss Péter vagy Szekeres Imre. :-D

ladislaus 2010.05.14. 00:03:06

de mit keres Horvath Janos (Fidesz) ott lent kozepen ahol Bajnai meg a mostani minszterek??? Jah, LMP a Jobbik mellett? Nem kell majd sokat kiabalni a zsidozasnal...

Ordnassac 2010.05.14. 00:06:21

@ladislaus: Horváth János mint korelnök ül ott (az az OGY elnökének széke, oda majd Schmitt Pál kerül). Azt követően Jani bácsi hátraül valamelyik üres székbe.

Ordnassac 2010.05.14. 00:07:59

Nekem már hibajelzést mutat a parlamenti honlap... (Azt hiszem, megint faragnak egyet a honlapon, akkor szokott ez előfordulni.)

ladislaus 2010.05.14. 00:08:10

@Ordnassac: Ah... ertem. Koszi! Ez azert jo hogy van korelnok a parlamentben. Megha sok szerepet nem is adnak neki...

Ordnassac 2010.05.14. 00:11:25

@ladislaus: mondjuk ez a tisztség nem magyar sajátosság. Németországban is van (Alterpräsident), ott is a legidősebb képviselő. A briteknél meg a legrégebb óta folyamatosan hivatalban lévő alsóházi képviselő tölt be hasonló szerepet (Father of the House).

2010.05.14. 00:28:00

@ladislaus: Ildi néne, így markánsabb...:)

Ordnassac 2010.05.14. 00:42:38

További érdekesség, hogy az MSZP kivételével mindegyik frakcióban egy-egy nempolitikus híressége a leghátul ül:

Bohács Zsolt (Fidesz), Zagyva Gyula (Jobbik), Pálffy István (KDNP), Kukorelly Endre (LMP)

(Megj.: Baja Ferenc is leghátul ül az MSZP-nél)

Ordnassac 2010.05.14. 01:21:07

Amúgy a Novák Előd-Jávor Benedek szomszédság is érdekes...

mikénehavóna 2010.05.14. 01:35:43

Nagyjából mindegy. A magyar parlament ülései olyan kényelmetlenek, szűkek és célszerűtlenek, hogy nehéz lehet akár egy órát egyfolytában kibírni bennük.

Összehasonlításképpen a chilei kongresszus ülésterme: forgó bőrfotelek, tágas hely minden képviselőnek, beépített képernyő az asztalon. Modern és ergonomikus.

Szerintem a parlament épületéből kultúrpalotát és múzeumot kellene csinálni, és valahol másutt építeni egy normális méretű és használható országházat.

zoli87 2010.05.14. 05:51:55

@mikénehavóna: Ha 200 fős lesz a parlament, át kell fabrikálni az egész üléstermet, hiszen egy csomó hely fölszabadul. Ha forgó bőrfotelek nem is lesznek ezután, de nagyobb hely talán :)

lüke 2010.05.14. 06:20:51

@Ordnassac: ez a szokásjog:)
www.kislexikon.hu/szokasjog.html
és nem ez:)
A gentlemen's agreement is an informal agreement between two or more parties. It may be written, oral, or simply understood as part of an unspoken agreement ...

lüke 2010.05.14. 06:23:08

de.wikipedia.org/wiki/Gentlemen%E2%80%99s_Agreement
http://en.wikipedia.org/wiki/Gentlemen's_agreement
fr.wikipedia.org/wiki/Gentlemen%27s_agreement
a fr-ban jó példák is vannak rá
sportban,iparban

lüke 2010.05.14. 06:25:13

Mától remélem a bársony székhez
bársonyos beszéd, tett és mentalitás is jár!

lüke 2010.05.14. 06:29:05

@histar007:
olyanok
a vereség már azt a kevés maradék eszüket is elvette,
mindegy mit csak támadjunk:)
"Rajta, csak rajta, törhetetlen fajta
Bátran tankok ellen száz halálon át,
Rajta, rajta, rajta, végső diadalra.
Rajta, ezernyelvű, egyszívű brigád!"
nemz. brigádok indulója a sp. polgárháborúban

zoli87 2010.05.14. 06:31:43

Szanyit megszívatták :) Kovács László mellé ültették, akit azon az ominózus hangfelvételen nem illetett szép jelzőkkel :)

2010.05.14. 06:38:21

@Ordnassac: ez a Pálffy komolyan bekerült a Parlamentbe? Na, ez mennyit fizetett a helyért? Keresztyén s konzervatív? Kiakasztott ez a hír.

zoli87 2010.05.14. 06:42:22

@Letícia: ő lesz a kulturális bizottság KDNP-s alelnöke.

Videofon 2010.05.14. 06:45:25

Azért vicces, hogy miközben a Fidesz szép csendben építgeti a diktatúráját, Török Gábornak az ülésrend a legfontosabb.

2010.05.14. 06:46:19

@zoli87: háááááááááááát. Mik vannak...No comment.

zoli87 2010.05.14. 06:53:21

@Videofon: Minden bizonnyal az is fontos amit hiányolsz :)

Videofon 2010.05.14. 07:12:51

@zoli87:
Írtam én olyat, hogy valamit hiányolok? Ha nincs mondanivalód, miért reagálsz? Szolgalelkűség? Íráskényszer?

BonFire 2010.05.14. 07:13:21

Ha ennyire nincs miről írni, akkor nem kötelező. Ez nem publicisztika, amivel pénzt keres egy hivatásos, hanem blog. Akkor ír, ha van miről. Úgy látszik, elkényeztetted az olvasóidat, Gábor, és ez most visszaüt.

Marhára nem érdekel, ki hol ül a T-házban, aminthogy az sem, hogy az óvodában kinek mi volt a jele.

Ezt kábé annyira érdekes olvasni, mint azt figyelni, hogy nő a fű.

jeangabin 2010.05.14. 07:20:09

@Videofon: Nagyon durva diktatúra épül, így van. Brutális jelei vannak. Tök sok! Csak úgy röpködnek a jelek, és TG. nem veszi észre!
Egyszerűen nagyon durva!
A Moszkva téren én is láttam a lámpavasakon lógó nem fideszeseket!
Szörnyű!

Videofon 2010.05.14. 07:26:04

Az, hogy te nem veszed észre, teljesen rendben van. Török Gábornak azonban ez a foglalkozása. Demokráciákban a hatalomgyakorlásnak megvannak a korlátai. Kétharmad esetén is. Ha a Fidesz felrúgja a demokratikus normákat, azt szóvá kellene tennie a politológusoknak. Elvégre ők a politikai jelenségek szakértői. Az a politológus, amelyik a hatalomgyakorlási normák változása esetén hallgat, vagy dilettáns, vagy talpnyaló.

Videofon 2010.05.14. 07:27:13

@jeangabin:
Ami pedig a lámpavasas hallucinációid illeti: Szerintem nagyon gyorsan fordulj orvoshoz!

2010.05.14. 07:28:22

Mesterházy most mentegetőzik...ez mennyire nem mer csinálni semmit a maga eszétől...döbbenet. Óvodás.

inxysk 2010.05.14. 07:34:40

szvsz még pihentagyúaknak sem érdekes...
köbö olyasmi, mint a feketemellénybenmegybeeavagyneme...

agentT 2010.05.14. 07:44:14

Van egy javaslatom a parlamenti létszámcsökkentés mértékére. Úgyis téma mostanában, hogy 200 képviselő legyen, esetleg 250... és minden ötlet ad hoc születik, nincs nagyon magyarázat arra, hogy miért pont annyi képviselő legyen, mint amennyi az adott javaslatban szerepel.

Szerintem pont elegendő lenne 129 képviselő. Minden frakció harmadára zsugorodna, ami mondjuk pl. az LMP esetében öt (esetleg hat) képviselőt jelentene, ami talán elég is.

És hogy miért 129?
Azért, mert a képviselőház mérete Nagymagyarország területére és lakosságára lett tervezve.
Ezért egy 129 fős Parlamenttel

1, deklarálnánk, hogy nem nem soha

2, elegendő tere lenne a bővítésnak, mikor majd visszatér valamelyik terület.

2010.05.14. 07:51:04

@zoli87: nem féltem tibcsit, majd megregulázza lacibácsit...:)))

bigthereal 2010.05.14. 07:57:20

@Videofon: szegény kis rettegő, hogy aludtál?

milyen érzés diktatúrában élni?

(ha tudnád, nem írogatnál ilyen marhaságokat!)

Videofon 2010.05.14. 08:16:01

@bigthereal:
A Kádár-rendszer szerinted mi volt? Demokrácia? Ha tudnád, mi a demokrácia, nem írnál ilyen marhaságokat.
Rettegjél te. A tudatlanságodtól. Én nem rettegek semmitől. A Kádár-rendszerben sem rettegtem. De attól az a rendszer még diktatúra volt.

sztd 2010.05.14. 08:21:11

@Ordnassac: "A miniszterek majd kinevezésük átvétele után ülhetnek a bársonyszékekbe. Ez érthető, hisz még hivatalosan csak holnap fogja OV-t miniszterelnöknek javasolni Sólyom."

Nem az a fura, hogy a miniszterek a bársonyszékbeni is ülnek, hanem az én értelmezésemben, ha van parlamenti képviselői helyük, akkor oda ülnek képviselőként, a bársonyszékbe pedig miniszterként. Az alapján amit írsz, miniszterként is kvázi képviselői helyükön ülnek, ott is van szavazógomb, csak az a hely nem egy bőr, hanem egy bársonyülés.
Jól értelek?

agentT 2010.05.14. 08:22:00

@Videofon: Engem nagyon komolyan érdekelne, hogy szerinted miért nem demokrácia az, ami most van.

Nem kötekedésnek szántam, érdekel.
(Ha pusztán a kétharmad miatt, akkor mivel azt a demokratikus akotmány(nak becézett izé) tette lehetővé, hagyd is a fenébe...)

jeangabin 2010.05.14. 08:25:00

@Videofon: Ember... Még meg sem alakult az új Parlament, és már diktatúra van... Már hatalomgyakorol a Fidesz... Már diktatúra van...
Az igazság az, hogy Te már annyira a fejedbe vetted, hogy Orbán, Fidesz = diktatúra, hogy innentől csak tüsszent is valamelyik fideszes politikus, az teljesen egyértelmű és nyilvánvaló jele lesz számodra a megveszekedett diktatúra építésének.
Tökmindegy, mit csinálnak, mert a Te prekoncepciód szerint minden = diktatúra, ami Orbán, ami Fidesz.
Ha Orbán megsimogatja a felesége kezét, az titkos jel akasztásra.
Ha Navracsics nyelve megbotlik felszólaláskor, az a hatalommámor izgalmától lehet csak, és így tovább, és így tovább...

Videofon 2010.05.14. 08:29:41

@agentT:
Ami most van, az még demokrácia. Ami készül, az már nem biztos, hogy az lesz.
Az alkotmányosság nem feltétlenül jelent demokráciát. Ha az alkotmányozó többség holnap megvonja a nőktől a szavazati jogot, az szerinted még demokrácia lesz? Pedig megtehetik. Alkotmányosan.
Ne keverjük a fogalmakat. Ez egy politológus blogja. A kocsmaszintű érveket jó lenne mellőzni.

teisfiambluetooth 2010.05.14. 08:29:46

Végül Orbán Viktor csak átült a KDNP-hez. :D

(tudom: NEM)

Videofon 2010.05.14. 08:33:31

@jeangabin:
Szerinted nem kellene inkább a saját gondolataiddal foglalkoznod, ahelyett hogy hallucinálgatsz arról, én mit gondolok.

zoli87 2010.05.14. 08:34:45

@török gábor: Igen, az ülésrendnek is szimbolikus jelentősége van. Valóban, ki ki mellett ül. Nekem legjobban a Novák Előd - Jávor Benedek páros tetszik, bár ez pont a szibolika miatt alakult így. Gyurcsány - ahogy facebookon írták - cellatársaival oldalt lapul és készül az előretörésre :)

zoli87 2010.05.14. 08:35:39

@zoli87: Pardon Novák - Jávor pont NEM a szimbolika miatt.

agentT 2010.05.14. 08:35:53

@Videofon: A kocsmaszintű érvekkel kapcsolatban: Svájcban 1972-ig nem volt a nőknek választójoguk. Svájc az egyik legkipróbáltabb, példaértékűnek tekintett demokrácia.

Amúgy a realitások talaján maradva: szerinted százas skálán mennyi a valószínűsége annak, hogy megvonják a nők választójogát?

(Megjegyzem ha egy valóban nemzeti kormány hozna néhány ésszerű intézkedést, akkor a nők könnyebben találnának a helyes ösvényre a Kinder-Kuche-Kirche nyomvonal környékén - nekem pl. hányinger, hogy minden, a karrier, a diploma, a szingliség, minden fontosabb ma már annál, hogy valaki példás családanya legyen.)

Videofon 2010.05.14. 08:49:38

@agentT:
Sőt, a 60-as évekig a magukat demokráciáknak nevező országoknak gyarmataik voltak. A demokratikus Egyesült Államokban ugyanekkor a négerek másodrendű állampolgárok voltak.Svájcban nyilván azért változtattak, mert már nem tartották demokratikusnak a választási rendszerüket.
1972 óta eltelt 38 év. A jelenlegi demokráciafelfogásunk.más, mint ami a 30-40-50 évvel ezelőtti demokráciaeszmény volt.
Ennyit a kocsmaszintről. A történelemtől független demokráciaeszmény kocsmaszint.

sztd 2010.05.14. 08:50:43

@Videofon: Nos, szerintem az állapotok 2006 ősze óta egyértelműen nem voltak demokratikusak, és Gyurcsány 2006 október 23-án félreérthetetlenül megmutratta, hogy mi a véleménye a demokráciáról (amennyiben a demokrácia definíciója a többségi akarattal összefüggésben van - mi sem jellemzőbb, mint, hogy Gyurcsány az emberek akaratától féltette a demokráciát). Ehhez képest szerintem 2010 áprilisában állt helyre a demokrácia (bár 2008 márciusában volt egy korrekció).

Az persze kérdés, hogy így marad-e, de a választ végső soron finoman szólva korai megelőlegezni.
"Jósolni nehéz, különösen ami a jövőt illeti." (~Niels Bohr)
Az viszont kérdés, hogy TE MIT LÁTSZ, ami miatt megint veszélyben érzed a demokráciát.

MPL firstlady 2010.05.14. 08:55:11

Igen, ültessék csak szét a folyton beszélgetőket!

Ha barátok ülnek egymás mellett, elvonják a figyelmet a fontos dolgokról.
Majd a Palika odafigyel, ha Tónika és Pistike csipkedik vagy lökdösik egymást a főpolgármesteri választások miatt, és megrázza a csengettyűjét.

Oszit meg egyedüli függetlenként miért nem ültették a szamárpadba?

Gábor, nem tök mindegy, ki hol ül?

MPL firstlady 2010.05.14. 09:00:56

Tényleg, a Lajos befutott már a drótszamárral?

ladislaus 2010.05.14. 09:16:01

@BonFire: Mar bocs, de Neked miert faj ez? Szerintem tok erdekes atnezni hogy ki hol ul, es nem a zsufolt padsorok hanem pl: eu-s parlamenti kepviselok helye, akkor jobbik-lmp egymasmellett stb... korelnok elso ulesnapon lent ul, amit nem tudtam (koszi @Ordnassac: !) stb.

ladislaus 2010.05.14. 09:19:16

@török gábor: amugy hogy dontik el hogy ki, kik hol ul, ulnek?

S.Balázs 2010.05.14. 09:22:16

Üdv Mindenkinek, első hozzászólásom egy kérdés lenne:
Mikola miért a Fidesz frakcióban ül, amikor KDNP-s jelöltként jutott mandátumhoz?
lásd: www.valasztas.hu/hu/parval2010/351/351_0_index.html
B.

ladislaus 2010.05.14. 09:24:40

@Videofon: Te figyu, maradt meg piros bogre? Arra hajtok en is azert kommentelek itt kulon kulon...

ssi 2010.05.14. 09:30:43

ülésrend:
- ez a kisebbik kellemetlenségük, ha nem lesz ínyükre
- ma próbálhatják ki először

de hogy fognak viselkedni a már/új hatodikosok?
- ünnep előttiről vegyes képünk lett
- ünnep alatt? - méltóságteljes lesz?
- ünnep után: ülésrend előny, vagy hátrány lesz-e majd (kivonulás, "viharsarok")

Rotfuchs 2010.05.14. 09:41:09

@BonFire: Nem értem miért kommentel az akit nem érdekel. :)

Nagyon egyszerű _nem_ elolvasni valamit. Ugyanakkor sokakat, vagy éppen keveseket igenis érdekel a téma.

Köszönjük Gábor és Ordnassac az infókat.

Videofon 2010.05.14. 09:42:31

@ladislaus:
Ezzel a pirosbögrézéssel csak ellenségeket szerzel a táborodnak. Ugyanaz, mint amikor a pirosbögrések náciztak le mindenkit, aki nem értett egyet velük.
Normális ember nem pártokhoz igazodik. Azt alattvalónak hívják.

pad78 2010.05.14. 09:50:08

@BonFire:
A további félreértések elkerülése végett: érdemes abból kiindulnod, amit már tökéletesen értesz. Ez bizony egy blog. Tehát nem kötelező olvasmány. Ha nem érdekel, ugorhatsz tovább tótavére anélkül, hogy feleslegesen időt töltenél vele.

Nem mellesleg: TG már az elején, a bevezetőben leszögezte:
"Mindezeket terveim szerint holnap az ülés alatt és után részletesen tárgyalom majd, addig azonban van még egy kis idő lényegtelenebb dolgokról is beszélni."
Ha Téged a lényegtelenebb dolgok nem érdekelnek, akkor hagyd meg annak, akit meg érdekelnek. De ha a Szerző figyelmeztetése ellenére elolvastad, amit írt, ne őt okold!

Videofon 2010.05.14. 09:50:46

@sztd:
Csak néhány jelenség, röviden.
1. A választási rendszer megváltoztatása.
2. A kormányzati struktúra felelősségi és hatásköri viszonyainak tisztázatlansága.
3. A kormányzati pozíciókra alkalmatlan személyek jelölése.
4. A jogosítvány feltételének megváltoztatása.
5. A "közbiztonság" erőszakos megteremtése.
6. A nemzeti összefogás hazug retorikája.
7. A pártok finanszírozásának megváltoztatása.
Sorolhatnám még, de minek. Most azok vannak többségben, akik hisznek a mesékben. Majd felébrednek.

Videofon 2010.05.14. 09:55:22

@pad78:
Szerintem Török Gábornak nincs szüksége intellektuális testőrségre. Meg tudja védeni magát. Én is viccesnek találom, hogy lényegtelen dolgokkal foglalkozik. Attól még, hogy ez egy blog, a szerzője gondolatvilágát, prioritásait tükrözi.

pad78 2010.05.14. 10:01:42

@Videofon:
Tehát TG-nak csak azokra van szüksége, akik hozzád hasonlóan felvilágosítják, hogy őt csak hülyeségek érdeklik. És ez az egész kommentelés csak a fikázóknak lett kitalálva, akit viszont érdekel, amit TG érdekesnek talál, az hallgasson. Elég érdekes fogalmad van Neked a nyilvánosságról meg a véleménynyilvánítás szabadságáról, hallod-e?!

Videofon 2010.05.14. 10:16:14

Szerintem ennek fuss neki még1x.
Miben korlátoztam én a véleménynyilvánítási szabadságodat? Kakaót öntöttem a számítógépedbe? Rád küldtem a pirosbögrés moderátorokat?

pad78 2010.05.14. 10:17:36

@pad78:
Mellesleg éppen hozzá akartam tenni, hogy a "lényegtelenebb" nem mindig azt jelenti, hogy lényegtelen lenne. Két példa:

a. Nemcsak gimiben, hanem egyetemen is volt néhány év, amíg nagyjából kötött ülésrend volt. (Kicsi volt a csoport, és mindenkinek megvolt a megszokott helye.) Mindkét esetben rengeteget hatott rám az a srác, akivel éveken át ültünk egymás mellett. Nyilván minden szünetben váltottunk néhány szót egymással, az előadások után, amíg összeszedtük a holminkat, néhány mondattal reflektáltunk az elhangzottakra, az ő szempontjai sokkal erősebben értek el, mint bárki máséi az évfolyamban. Persze fogalmam sincs, hogy ez bárhogyan mérhető-e, elemezhető-e, de nem lényegtelen, hogy ki kivel lesz így napi kapcsolatban négy évig. Pl. ha egy LMP-s képviselő mindig csak egy jobbikossal vált szót, mert mellette ül - érdekes hatása lehet.

b. Egész biztosan egy sor dolognak szimbolikus jelentősége is van. Pl. annak, hogy OV, ha egyetlen ülés erejéig is, beül gyakorlatilag a KDNP-frakció közepébe, szerintem elég érdekes. Hogy Fletó a margóra került, ahova már a kurta farkú kamera se pislog be, ez is különös. Mit jelenthetnek ezek?

pad78 2010.05.14. 10:20:15

@Videofon: Ja, bocs, én azt hittem, nekem válaszoltál, azért az én beírásomhoz kapcsoltad a válaszodat. Ha nem, akkor felejtsd el!

ladislaus 2010.05.14. 10:22:47

@Videofon: Miert jo hogy beirod hogy Teged nem erdekel? Oké. Ird be. TG nem fog kimoderalni! De miert kell okoskodni, esetleg kioktatni barkit is hogy mirol kellene irni? IRJAL TE IS!!! es a nick-ed moge tedd a linket. Szerintem joparan itt biztos elolvasnak ha szinvonalas iromany lenne! Ez a blog nem subba, homár, comment szintu temakrol szol. Azokat offolhatjuk mindennel.

pad78 2010.05.14. 10:25:57

Azt viszont vsz. lehet tudni, és talán érdekes is lehet, hogy ki osztja be az ülésrendet, és vannak-e erre nézve valamilyen szabályok. Schmitt döntötte el? Vagy a köztársasági elnöki hivatal? (Ha már Sólyom hívja össze az alakuló ülést.) Vagy az előző házbizottság? (A mostani még nem alakult meg, ha jól tudom.) Vagy a frakciók megegyeznek a pártok beosztásában, és magukon belül megtárgyalják, ki hová akar ülni?

Videofon 2010.05.14. 10:34:57

@pad78:
Ötpárti megállapodás döntötte el. Az Lmp-sek ki is voltak akadva. Rájuk szóltak ugyanis, vegyék már észre, ki hány kiló. (Nem akartak a Jobbik mellé ülni.)

ladislaus 2010.05.14. 10:39:39

@Videofon: kaptak is menekulo utat a lepcso mellett :)))

Videofon 2010.05.14. 10:41:02

@ladislaus: Ha Török Gábor csak itt írogatna, talán még igazad is lenne. De ő a fél tucatnál nem több médiapolitológus egyike. Ezért bizony nem mindegy, milyen témákat "tematizál". Az ismertség felelősséggel jár. Még egy blogban is.

pad78 2010.05.14. 10:42:41

@Videofon:
Igen, ez az egyik oldala, a pártonkénti elhelyezkedés. De azt, hogy Tamás Zsolt dr. Zsiga Marcell mellé kerül, szintén az öt párt együtt osztotta be, vagy ráúszással szerezték meg, vagy máshogy dőlt el? Pl. Fletó helyét Mesterházy és Lendvai jelölték ki a szamárpadban, vagy a szocik megbeszélésén maga Gyurcsány eszközölte ki magának?

Ordnassac 2010.05.14. 10:43:34

@lüke: tévedés, a korelnök, Alterspräsident intézménye van a Házszabályban vagy más törvényben szabályozott intézmény. Nem csak szokásjogi alapon működik.

Az Index meg szégyellje magát, hogy le merte írni, hogy Katona Béla fogja megnyitni az ülést. Nem ő fogja, hanem Sólyom László.

@S.Balázs: már négy éve is volt ilyen cserélődés. Eldönthették a képviselők, hogy melyik frakcióba ülnek. Pl. Seszták Oszkár, Bús Balázs, Földi László és Habis László a listákon fideszesként szerepelt, de mégis a KDNP-frakcióba léptek be.

Ordnassac 2010.05.14. 10:46:10

@Videofon: nem tisztem Gábort megvédeni, de mint olvashattad a posztban, írni fog ő más dolgokról, csak közben érdekességképpen beírta ezt is. Jómagam mint részletkedvelő, pl. örülök is ennek a posztnak.

ladislaus 2010.05.14. 10:47:07

@Videofon: Ez igaz. De azert megis vagyunk paran akiket ez, vagy ezzel kapcsolatban erdekesnek talal valamit... Ez is resze. Nem lehet mindig ezer kommentet osszeszedni... De latom Te is erdekesnek kezded talalni :)

pad78 2010.05.14. 10:48:24

@Videofon:
De most mit kellene tematizálnia? Jelenleg az ülésrend kérdése már tény. A kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat, a rendőrség átcsoportosítása vagy a kisebb parlament meg behatárolatlan ígéret. Most komoly ember melyikkel foglalkozzon: amiről még nem lehet tudni semmi egyértelműt, vagy amit már tudunk? Hozzáteszem: ha jól emlékszem, már itt-ott az előbbieket is érintette TG, de amíg nincs konkrétum, minek róluk külön bejegyzés. Én azt érezném súlytalannak, ha rémképekkel hadakozna.

pad78 2010.05.14. 10:52:36

@Ordnassac:
Ha jól emlékszem, 98-ban Hörcsik Richárd MDF-es színekben jutott az ogy-be, és mégis a Fideszbe ült be. Szóval ez, hogy a választások után más párthoz írom át magam, nem új gyakorlat. (Egyeseknek viszont esetleg csak ujjgyakorlat.)

pad78 2010.05.14. 10:54:31

@pad78: Bocs, Tamás Barnabás. Elnézést kérek az érintettől!

Ordnassac 2010.05.14. 12:12:15

@pad78: A Fidesznél szokás, hogy megyei tömböket alakítanak ki és úgy ültetik a képviselőket.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.15. 01:34:23

Mivel a Jobbik MM párt "szélsőjobb" besorolású,
így - szvsz -
a parlamenti patkó JOBB SZÉLÉN lenne a helye...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.05.29. 17:36:04

@1.szolo - 2014;):
- ellenkező esetben MÁS párt (lenne) az, amelyik a parlamenti ülésred szerinti jobbszélső (azaz szélsjő-jobb-oldali) párt...
süti beállítások módosítása