Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:08

“Az elmúlt két hónap „forradalmi" törvényei és konkrét személyi döntései lényegében kiiktatták az alkotmányból a hatalommegosztás szervezeti biztosítékait, és ezzel az emberi jogok garanciáit” – írja Búcsú a jogállamtól című cikkében Halmai Gábor. „A Fidesznek semmi nem szerez immáron nehéz pillanatokat, mert átszabta a közjogi berendezkedést, megnyerte a villámháborút a jogállam ellen, így semmit nem kockáztat már majd akkor sem, ha a közhangulat valamelyest ellene fordul” – fogalmaz szándékolt vakságom miatt engem is megfeddve egy blog szerzője. Igazuk van?

(Fotó: Origo)

Tisztában vagyok azzal, hogy a jogállamiság általában nem tisztán vagy-vagy kérdés, sok az átmenet, a csak többé-kevésbé alapon megítélhető eset. Ennek ellenére létezik a jogoknak és az intézményeknek az a kritikus tömege, amelyek megléte esetén legfeljebb politikai haszonszerzés vagy publicisztikai hatásvadászat indokolhatja azt, hogy valaki a jogállamiság végéről beszéljen. Márpedig Magyarországon 1990 óta minden indokolt és indokolatlan aggodalom ellenére működik a demokrácia és a jogállamiság, s ez akkor is igaz, ha a kormányok időnként előszeretettel feszegetik a határokat. Ezért nem értettem egyet azokkal, akik a valóban nehezen magyarázható 2006-os őszi események idején gyurcsányi diktatúráról beszéltek, mint ahogy most sem tudok azonosulni azzal az állítással, hogy a második Orbán-kormány felszámolta demokráciát.

Mi is történt most pontosan?

1. A kétharmados parlamenti többség elfogadott egy új önkormányzati választási rendszert, amely a többségi elem erősítésével kétségtelenül a mindenkori domináns pártot hozza valamelyest előnyösebb helyzetbe – azaz jelen esetben a Fidesznek segít. Példátlan eset lenne? Kétségtelenül nem elegáns, a választási rendszer azonban minden demokratikus rendszerben többet jelent semleges technikánál, s ezt a politikusok is jól tudják; hogy csak egy példát mondjak: a brit liberálisok egy számukra kedvezőbb arányos rendszer létrehozása érdekében vállalták a koalíciót a konzervatívokkal.

2. A Fidesz-KDNP megváltoztatta az alkotmánybírók jelölési rendjét, méghozzá olyan módon, hogy az ellenzék támogatása nélkül is előterjeszthetők legyenek a kormányoldal jelöltjei. Ennek köszönhetően hozzájuk közel álló politológusok kerülhettek a testületbe, ráadásul egyikük kapcsán a törvényi feltételek megléte is erősen vitathatónak látszott. Nem vitás, sokkal ízlésesebben, az alkotmányjogász szakmát tisztelve is eljárhattak volna, de azért az erős túlzásnak tűnik, hogy Stumpf István kinevezése vet véget a jogállamnak. Arról nem is beszélve, hogy az Alkotmánybíróság „leépülése” sajnos nem most kezdődött, az úgynevezett első bíróság (1990-1998) kvalitásaihoz képest már egy évtizede erősen csökkent a szakmai színvonal.

3. Schmitt Pál megválasztásával a Fidesz egyik vezető politikusa került az államfői székbe. Ha a jogállamiságnak feltétele lenne, hogy egyrészt pártpolitikai előélet nélküli, másrészt az átlagot messze meghaladó kvalitásokkal rendelkező emberek ülhetnek csak az elnöki székben, akkor számos ország nagyon komoly gondban lenne. Az alkalmasságon lehet vitatkozni, de mi köze van ennek a rendszer végéhez? Lehet, hogy Schmitt Pál egyetlen törvényt sem fog az Alkotmánybíróságra küldeni, de nem árt felidézni, hogy a Horn-kormány alatt Göncz Árpád sem kért egyetlen alkalommal sem előzetes normakontrollt. Ha elfogadjuk, hogy az államfő is politikus, könnyen beláthatjuk, mennyire nem rendkívüli egy „közel álló” ember pozícióba kerülése.

4. A Fidesz korábbi politikusa, Domokos László került az Állami Számvevőszék élére. Itt is lehetett volna sokkal gálánsabb a többség, bizonyára könnyen találhattak volna olyan nagy tekintélyű szakembert, aki a kormány számára pontosan ugyanannyira veszélytelen szereplővé tette volna az ÁSZ-t, mint Domokos. Nagyon messze sem kellett volna menniük, hiszen a korábbi elnök alatti intézmény sem okozott túl sok fejtörést a mindenkori kormányoknak. Éppen ezért is furcsa azt feltételezni, hogy egy volt politikus kinevezésével a jogállamiságot veszélyeztető folyamat indul el, itt legfeljebb elmaradt haszonról beszélhetünk.

5. Az eddig tárgyaltakon túl is számos esetben hozzányúlt a kormánytöbbség a korábbi szabályokhoz: új média felügyeleti rendszert alkotott, törvénymódosítással elküldte az év elején négy évre választott OVB tagjait, lehetővé tette a köztisztviselők indoklás nélküli felmentését. Politikailag vitatható döntések, ráadásul minden esetben a kormányoldal számára kedvező helyzet megteremtése miatt voltak fontosak. De hány ilyenre került már sor korábban azon intézmények esetén, ahol elegendő volt a feles parlamenti többség a változtatáshoz? A különbség csak annyi, hogy a Fidesz-KDNP-nek ezúttal kétharmada van a parlamentben - amit nem szerencsejátékon nyert, hanem a választóktól kapott -, s ezért olyan módosításokra is lehetősége van, amelyekről a korábbi kormányok csak álmodozhattak.

Az intézmények saját képre formálása és a zsákmányelv maximális érvényesítése a személyi politikában feltehetően sokak tetszésére szolgál, míg mások számára elfogadhatatlannak tűnik. A politika azonban ilyen: a döntések megosztják a választókat, támogatókat szereznek és ellenfeleket teremtenek. A személyes szimpátiát, a tetszik vagy nem tetszik kérdését, de akár a helyesről és a helytelenről vallott szakmailag megalapozottnak látszó véleményt sem lenne szabad azonban összekeverni a demokrácia és a jogállam végéről szóló sötét képekkel. Ha már ezekkel a döntésekkel véget is ér a harmadik köztársaság, mit mondanánk akkor, ha az alkotmánnyal ellentétes vagy a szabad választást korlátozó lépéseket tenne a hatalom? Pedig itt még nem tartunk, és józan számítás szerint, ebben biztos vagyok, nem is fogunk: 2014-ben is ugyanúgy legyőzhető lesz majd a Fidesz, ha nem teljesít elég jól, ahogy 1990 óta mindig adott volt a kormányváltás lehetősége. S ha ez nem sikerül, az nem a megváltoztatott intézmények vagy a pozícióba emelt kormányközeli emberek miatt lesz, hanem azért, mert azok, akik megpróbálták, nem voltak elég jók és ügyesek ahhoz, hogy megszerezzék a többség támogatását. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr622174886

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lendvai Ildikó, meg Horn Gábor mosakodásához 2010.07.29. 15:51:29

A Népszabadságban az olvasói levelek között a napokban Lendvai Ildikó pártelnökasszony, ma meg Horn Gábor jelent meg poszt humusz glória fényező cikkel. Lendvai Ildikó azon siránkozott, hogy ha ők nem, akkor kik fognak itt a szegények és a moderni...

Trackback: Schmitt a demokrácia őrzője lesz 2010.07.26. 15:14:01

A megválasztott államfő a köztársaság első embereként a magyar alkotmány őrzője és a magyar demokrácia védelmezője kíván lenni. A Budai Polgár legfrissebb számában megjelent interjúban arról is beszélt, hogy II. kerületi otthonából szeptemberben költözik…

Trackback: Jogállamban szeretnék élni! 2010.07.26. 09:52:23

Olyan országba vágyom, aholsenki sem egyenlőbb másoknála közlekedési balesetben a felelősséget nem az dönti el, hogy ki kinek a rokona vagy ismerősea bírósági döntésekből nem ordít, hogy a döntéshozó melyik oldalhoz tartozikaz ügyészséget a jogszabályo...

Trackback: Enged-e megalkuvást a Szent Korona Értékrendből eredő gondolkodási mód? 2010.07.26. 08:15:41

  Nem.   „Ha csak magam maradok figyelmeztető kakukknak a Magyar Nagy Erdőben, akkor is halljátok a hangomat, mert: hívok minden magyart az ősök tiszteletében való lelki megújulásra, mert aki múltjának és őseinek szeretetében &ndas...

Trackback: Kiürített demokrácia 2010.07.26. 02:46:16

A megélhetési és az autodidakta amatőr rettegőknek nincs igazuk, nem diktatúra készül itt.A népképviseleti elv működik: szabad, titkos választás, általános egyenlő választójog, ilyesmik.Tehát semmi gond.A jogokkal élés esélye már más kérdés. Előfordul,...

Trackback: Dekorációdemokrácia 2010.07.26. 02:45:35

Ó, nem, arról szó sincs, hogy amit most kiépít a Fidesz, az diktatúra! Az messze nem ilyen! A demokratikus intézményrendszer és a törvényi keretek változása semmiképp nem jelenti a demokrácia végét. A hatalmi ágak szétválasztása, a törvényhoz...

Trackback: Személyi döntések hete 2010.07.26. 02:41:14

Bár a hét elején minden blog a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztésétől zengett, történt fontosabb is.A nemzet tacepaója persze elég beszédes. Ha Orbán Viktor azért függesztette ki a kormányhivatalok falára, mert kell az ingyenes reklámfelül...

Trackback: Jár nekik? 2010.07.26. 02:39:57

A köztársasági intézmények pártok általi kolonizálása, rátelepülése, kisajátítása nem kívánatos. Sólyom László jelölési gyakorlata, amit oly vehemensen támadott az akkori kormányzópárt és holdudvara, épp emiatt volt a - láthatóan elbukott - republikánu...

Trackback: Csak a Jobbik! 2010.07.25. 20:30:19

Egy villanyszerelőnek több esze van, mint a Fidesz vezérkarának. blogen kommentbajnok. blogen 2010. 07. 25. 12:34Csóri jaffások hogy nyomták a választások előtt a propagandát, hogy ők az ész és aki a józan észt választja meg a hozzáértést a falusi ...

Trackback: Na így kell csúsztatni 2010.07.25. 19:53:42

A magyar miniszterelnök a német konzervatív újságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy kettős állampolgárság mindenütt létezik a Kárpát-medencében. "Ha egy szlovák, aki Magyarországon él, szlovák állampolgárságot akart, semmi nem állt az útjá...

Trackback: Már megint politika? 2010.07.25. 18:48:26

  Méretes lóbögyörőt az összes ánuszába! Nem elég hogy itt élnek rajtunk, a zembereken, a mi adónkból fizetik a luxuskurváikat, persze számla nélkül, meg még kitudja mennyi gazságot  csinálnak. Kevés nekik, még a nappalinkba is bepofátla...

Trackback: Divatdemokraták 2010.07.25. 16:54:04

Eszem-telefaxom megáll a sok "divatdemokratától", akik naponta vernyogják tele a blogokat és különböző baloldali médiumokat rettegéseikkel. Azt nyivákolják kétségbeesetten, hogy itt kérem "alkotmányos diktatúrát" épít ki a Fidesz és

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2010.07.26. 17:15:40

@tölgyes: Ez azért már akkora parasztság. Nem az az érdekes, hogy én mit akarok velük, hanem az, hogy ők jobboldaliak, s lássuk be ez így nem egészen homogén vélemény, még ha Ön azt is akarja mondani,hogy az én akaratomra nyilatkoztak így, vagy én fordítom ki a véleményüket, ami természetesen nemi gaz, észre vehetné, ha a fülét, vagy szemét nem rejtené a seggébe.

panelburzsuj 2010.07.26. 17:16:18

@almodhi:

Из искры возгорится пламя

almodhi 2010.07.26. 17:17:03

@Crowz:
Pedig ez TG legnagyobb hazu... izé csúsztatása. A választás szabályai könnyen megváltoztathatók úgy hogy sokkal nehezebb legyen megbuktatni az Orbán-pártot.

Például, ha valaki meg akarja majd októberben buktatni az esztergomi Meggyes 'Énnemszívtamcsakatöbbiek' Tamást, hála Orbán törvénymódosításainak, már jóval nehezebb dolga lesz mint azelőtt. Hiába ügyes...

almodhi 2010.07.26. 17:19:12

@panelburzsuj:
И просвещенный наш народ
Сберется под святое знамя!

mantis 2010.07.26. 17:19:28

Török Gábor múltkor emlegette Plutarkhosz Párhuzamos életrajzait. Nos, Iulius Caesar-ról ezt írja, szerintem napjainkban is megfontolandó:

"Személyének jelentősége Róma politikai életében nőttön-nőtt. Irigyei eleinte azt hitték, hogy ha majd nem tudja költekező életmódját folytatni, rohamosan csökkenni fog befolyása, ezért nem is tettek semmit mind szélesebb körben növekvő népszerűsége ellen. Mikor aztán kiderült, hogy közéleti befolyása kikezdhetetlen, ráadásul az állam rendjének gyökeres megváltoztatására használja, akkor ébredtek csak rá, milyen helytelen az eleinte kicsiny és mellőzhetőnek látszó dolgokat figyelmen kívül hagyni, hogy milyen hamar jelentőssé válnak, ha senki nem tesz ellenük semmit, és nem gátolja meg az egyszer megindult folyamatot."

panelburzsuj 2010.07.26. 17:23:24

@almodhi:

Ugye hogy te se hitted volna, hogy a világsajtó is be fog sorokozni alája! ...

almodhi 2010.07.26. 17:24:45

@panelburzsuj: Még várom a Zsenminzsipao-t.

CSENDES 2010.07.26. 17:29:05

@tölgyes: Muszáj elnézését kérnem, de mindig kihoz a sodromból. E témához sem igazán szóltam hozzá, holott azt érzékelem, hogy a média egyes celebjei (Török Gábor, Süveges Gergő ) -kisgyermekekkel megáldva) egyre kevésbé mernek megjegyezni, urambocsá kérdezni egyáltalán. Nekem lenne kérdésem, de nem vagyok pozícióban, s megjegyzésem is alig lehet, mert ilyen idióta támadások érhetnek. Ettől még nem vagyok hülye, és ballibsi, ha tetszik, ha nem. De nem tudok elmenni szó nélkül amellett az ámokfutás mellett, ami itt (eeben az országban) megy.

Lehet, hogy TG. nem tartja veszélyesebbnek, mint az eddig regnáló pártok tevékenységét, de én is csak azt tudom mondani, mint az előttem lévő néhány vélemény, nem attól lesz valami antidemokratikus, hogy ez, vagy az megvalósul, hanem az, ha mindegyik együttesen és halmozottan jelentkezik.

agentT 2010.07.26. 17:29:11

Azért van abban valami fülledt báj, ahogyan a tljes baloldali véleménykórus nekiállt hangsúlyozni, hogy az a bizonyos cikk ott a The Times-ban nem egy vezető elemző műve, csak az opinion rovatban jelent meg.:))))))
Mert bizony az összes rohadt zecskavágás, amivel a hazánkat illetik, az összes mocskolódás, ha éppen nem ballib kormány van, az nem az opinion rovatban jelenik meg döntőképp, ugye?
Nem hát, amikor épp a magyarországi fasisztaveszélyről és a demokrácia hanyatlásáról kell zengedezni, az nem az opinion rovat, hanem a Teremtő diktálja Mózesnek.:DDDD (Az idiótábbak kedvéért: ez nem zsidózás volt.)
mantis: ha idézeted ezen eleme: "közéleti befolyása kikezdhetetlen, ráadásul az állam rendjének gyökeres megváltoztatására használja" esetleg Orbán viktorra vonatkozna, akkor csak annyit mondhatok, hogy adná már végre a jó Isten, hogy valaki nekilásson az állam eme beteg, elcseszett, degenerált rendjének a szétverésére.
Orbánnal kapcsolatban ambivalens érzéseim vannak. Néha azt gondolom, hogy igen, igen, komolyan gondolja. Komolyan gondolja mindazt amit mond, és akkor végre valami történik. máskor meg az a nézet győzedelmeskedik bennem, hogy csak az októberi önkorm. választásig akarja kihúzni népszerűtlen IMF-nyalás nélkül...
de már annyiszor mondta. Annyiszor elmondta, hogy az egész világrend össze fog omlani, és nekünk jól kell kijönnünk belőle... hogy talán ő is elhiszi.
A rohadt nyavajgókat meg majd visszük a hátunkon, elvégre főbe nem lőhetjük őket.
Csak nekilátunk a dolgoknak, nekilátunk végre már.

almodhi 2010.07.26. 17:37:10

@agentT:

Idézet magamtól:

"No igen, The Times. Opinion (vélemény) rovat. Adam LeBor. Ennél már csak Paul Lendvai jobb, igaz ellenkező előjellel..."

szíjjad vissza....

almodhi 2010.07.26. 17:38:20

@agentT:

"....elvégre főbe nem lőhetjük őket. "

Kösz. Meg vagyok nyugodva. A családom is reménykedhet?

agentT 2010.07.26. 17:41:18

Persze az világos, hogy Orbánnak a megszorítások útját kéne járnia, mert ottan vagyon az igazság.

Csak egyetlen dolgot nem értek. A magyar GDP az évtizedek során hol lassabban, hol gyorsabban, de nőtt, növögetett.
Eközben a hetvenes évek elején egy átlagnyugdíjból körülbelül háromezer BKV jegyet lehetett venni, most körülbelül négyszázat.
Ez csak egy példa, de érzékletes.

Na most ha ez így van, már pedig így van, akkor tessék már megmondani, a pénzügyi világszervezeteknek és a baloldali gondolkodóknak hol a jó édes anyjában mutatható ki az a túlfogyasztás, ami miatt a népet kéne időről időre megszorítani?
Hol a hedonizmus? Hol a dőzsölés?

Ha meg sehol, akkor vajon miért ne lenne jó ötlet a bankadó, vagyis lefejni azokat is a változatosság kedvéért, akiknél ott a zsé?

És ha ez a tök logikus lépés mondjuk az IMF-nek nem tetszik, akkor miért ne lehetne elküldeni őket szép diplomatikusan a halál kóchengeres...

de persze nem kötelező egyetérteni, lényeg hogy mennek a dolgok. A fanyalgóknak is marad öröm. Meg lehet csókolni Jani bácsi képét otthon a konyha falán május elsején, meg ilyesmi.

Hogy a post eredeti témájához is hozzászóljak: én megszavaztatnám az alkotmányt mindenkivel. Aki legalább alapfokon tanult politológiát és alkotmányjogot.

agentT 2010.07.26. 17:42:56

@almodhi: nem szívom, mert LeBor az összes eddigi ekéző cikke kapcsán istenkirályvolt balra lent, csak most kezdődött az opinionozás.
Amúgy ne te voltál a címzett, a családod meg reménykedhet, mint mindenki, végre.

CSENDES 2010.07.26. 17:44:39

Nem véleményeztem eddig ezt a posztot, s annak témáját, de most Tölgyes miatt is kénytelen vagyok kimondani. Lehet, hogy neki tetszik amit ezek csinálnak, nekem nem.
S, nem csupán azért, mert leváltják a vezérkart, amiről feltételezik (egyébként joggal), hogy az előző nyolc év termése, mert ez valójában így van, s természetes igény. Hanem az irritál, hogy középszinten rettegést idéztek elő osztályvezetői szint és alább, továbbá kirúgtak olyan személyeket, akik pályázat útján, tisztán szakmai szempontból nyerték el helyüket.

Ez irritál, s nem érdekel, hogy mi lehet az oka. Aki szakmai feltételeknek megfelelően tölti be a posztját, azt miért kell kiebrudalni.? Talán azért, mert az üldöztetési mánia a FIDESZ-ben a végletekig fokozódott?? Ez nem beteges???

Az alkotmánybírók kinevezésével kapcsolatosan engem nem hat meg, hogy Bihari Mihályt is jogellenesen nevezték ki. Tény, hogy a rendelkezés mindenféleképpen valamiféle jogvégzett emberre született. Az általam hivatkozott OGY határozat pedig egyértelműen alátámasztja ezt, mivel meghozatalakor még nem volt politológia sem, nemhogy tudományágként, de sehogy sem. Tehát q jogalkotó szándéka mindenféleképpen arra irányult, hogy jogászok lássák el az alkotmánybírói feladatot.

Idegesít, hogy azok a jobboldali szakemberek, akiket évekkel ezelőtt csatába küldött a jelenleg kormányzó párt, szintén kritikát mondanak a FIDESZ vezetője tevékenységére. Ettől nem ők lesznek hiteltelenek, hanem a kizárólagos hatalommal rendelkező fél. Tehát igenis van félelemere okom. Az ámokfutás mindig meghozza az eredményét.

almodhi 2010.07.26. 17:44:52

@agentT:

"Eközben a hetvenes évek elején egy átlagnyugdíjból körülbelül háromezer BKV jegyet lehetett venni, most körülbelül négyszázat"

A 70-es években a villamosjegy 1 Ft volt, a buszjegy 1.50. Azaz az átlagnyugdíj ugye 3000-4500 Ft???

Te mikor születtél jóember? És az ilyen mondatokkal szerinted ki csókolgatja Jani bácsi képét?

Crowz 2010.07.26. 17:45:56

@almodhi:
Miért lenne csúsztatás? A választói akaratot nem törölheti el!
Be lehetne már végre fejezni ezt a vernyákolást! Azonkívül világos, hogy csak az önkormányzati választásokig akarja húzni az IMF-dolgot! Kíváncsi vagyok vajon az MSZP-SZDSZ-nek is így szívtad a vérét kb 2 hónap után vagy csak Orbánra vagy így kibukva :D

Crowz 2010.07.26. 17:51:00

Ja és Halmai Gábor tanár úr bizony nagyon is elfogult! Őt anno az MSZP-SZDSZ jelölte VOLNA, ha nem hátrálnak ki mögüle! Sajnos még mindig a se...akarom mondani, még mindig hozzájuk húz!
Ami nem baj, mert szíve joga, de azért elgondolkodhatna ő is egy kicsit a saját múltján, hogy kivel-mikor-hol stb.

agentT 2010.07.26. 17:53:57

@almodhi: Ha azt játsszuk, hogy leragadunk minden felesleges szőrszálhasogató marhaságnál, akkor értelmetlen lesz a vita, de felőlem azt is lehet.
Ma egy vonaljegy 300 Ft itt Debrecenben, ha a sofőrnél veszed. Ha ebből akarsz 3000-et venni, a fenti példánál maradva, akkor pont 900.000 forintos nyugdíjad kell, hogy legyen. Most van több 900.000 forintos nyugdíj, vagy 3000 forintos nyugdíj volt több az 1 forintos vonaljegy korában?

de mindegy, a lényeg az egzakt tény, hogy az emberek életében nem jelentkezik az a hedonista dőzsölés, amit "a magyar lakosság bűnösen túlfogyaszt" cimkével lehetne leírni.

Persze mindenki lehet mazochista, ez emberi jog, de ha megszorításért tetszenek rimánkodni, akkor tessék szíves a csalánt a saját ....-szal veregetni, ne a miénkkel, köszönöm

almodhi 2010.07.26. 17:54:49

@Crowz:
"A választói akaratot nem törölheti el!"
speciel most akár azt is megteheti... de nem kell eltörölnie. Csak egy kicsit finomhangol a szabályokon, hogy nehezebb legyen a választói akartanka érvényesülnie.

Elvileg 1985-ben a Kádár rendszer is megbuktatható volt a választásokon, törvényesen. Csak nagyon nehéz volt érvényesíteni a "választói akaratot"

"vernyákolást"
Szokjál hozzá. Mostantó a vernyákolás erősödni fog, a háttérben egy mélyebb tónusú (orbántakaroggyal). Akár igazságtalanul is.

"MSZP-SZDSZ-nek is így szívtad a vérét" Mennyire kellet volna szívnom a vérét, hogy most kibukhassak Orbánra?

agentT 2010.07.26. 18:05:25

@almodhi: Rossz hírem van, nem erősödik a vernyákolás.
Néztél mostanában közvéleménykutatási adatokat? Pártpreferenciák, választói elégedettség, ilyesmik.
Én pl a jobbikra szavaztam, de nem követnék el még egy ilyen hibát. A Jobbik azon szarakodik, hogy lehessen szaladgálni fekete mellényben, OV meg közben csinálja a dolgokat. Eh.

almodhi 2010.07.26. 18:06:08

@agentT:

bocs, a marhaságot Te írtad. Hadd ragadjak már le.

A lényeg meg a kövekező: a magyar állam jelenleg többet költ, mint amennyit beszed.
Ha ez azért van így mert a politikusok loptak eddig, akkor jó, ennek vége, Orbánék nem lopnak, nem hazudnak, nem csalnak. Ha más az oka akkor valamit csinálni kell.

A bevétel-kiadás különbségére az IMF-től akartunk (a piacinál kedvezőbb feltételekkel) hitelt felvenni. Az IMF megmondta hogy mikor ad. Orbán keményf@szú magyar gyerekként azt mondta, hogy akkor nem kell. Az a kérdés, hogy a választói kitartanak-e mellette, ha a keménykedésnek kellemetlen következményei lesznek... Ahogy őket ismerem (:-) ) a nagyobb részük nem fog...

almodhi 2010.07.26. 18:07:55

@agentT:

"Rossz hírem van, nem erősödik a vernyákolás."

erre még majd visszatérünk...

panelburzsuj 2010.07.26. 18:12:14

@almodhi:

"Viszont dalolhatok, hogyha úgy óhajtod.
Tudom, kedvedre volt múltkor is az ének.
- Sajttal ! - szólt a róka - így kell a fenének !..."

nyünyüge 2010.07.26. 18:14:37

Mit jelent az 1 kulcsos jövedelemadó január 1-től történő fokozatos bevezetése?
Előbb 1,5 kulcs lesz?
Vagy fokozatosan 2011 és a 2051 között közelítik egymáshoz az alsó és a felső kulcsot?

almodhi 2010.07.26. 18:18:15

@nyünyüge: Először csak Fidesz/KDNP tagoknak... :-)

Crowz 2010.07.26. 18:18:54

@almodhi:

"Elvileg 1985-ben a Kádár rendszer is megbuktatható volt a választásokon, törvényesen. Csak nagyon nehéz volt érvényesíteni a "választói akaratot"" ha te azt "választásnak" nevezed, akkor el vagy tévedve! Itt tudod több pártra is lehet majd szavazni! Vagy mégis mire gondoltál? majd jönnek a karhatalmisták aztán leverik a választásokat? uramjézus... Amugy nem azt mondta, hogy nem kell, hanem ilyen feltételek mellett nem kell! Szerintem mielőtt üzletet kötsz, meggondolod, hogy mibe menj bele! Tisztában vagyok vele, hogy itt az IMF diktál, de a tárgyalást pont azért hívják tárgyalásnak, hogy mindkét fél be tudja mutatni az álláspontját! Amit te mondasz, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy az IMF-nek kéne kormányoznia ezt az országot! Ez pedig egy demokráciában...

panelburzsuj 2010.07.26. 18:20:52

@nyünyüge:

Ezt jelenti:

"a versenyképesség erősítése mellett fontos a társadalmi biztonság is, az, hogy senki ne legyen vesztese az adórendszer átalakításának"

TG művak, te műértetlen: micsoda egy kompánia itt ez??

:)

Crowz 2010.07.26. 18:22:03

@almodhi:
"Először csak Fidesz/KDNP tagoknak... :-)" ezt honnan vetted? Nostradamusnak képzeled magad? majd ha bejött, akkor megkövetlek, de amíg nincs bevezetve, addig nem kell ez a cinikus felhang!

almodhi 2010.07.26. 18:24:13

@Crowz: előbb nézz utána az 1985-ös választási törvénynek, aztán heveskedjél itt...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.26. 18:24:52

@nyünyüge:
Eleinte csak a parlamentben és környékén vezetik be, aztán ha az Orbán adminisztráció tapasztalatai jók, akkor kipróbálják a nagykörúton kívül is.

almodhi 2010.07.26. 18:26:25

@Crowz:
Márpedig én cinikus nihilista vagyok.

Egyébként szerinted, ha egy mondat végén ott van hogy ":-)" akkor az mégis mit jelent?

almodhi 2010.07.26. 18:31:41

@panelburzsuj:

Ahogy közeledik az ősz, a hangyák látják, a Tücsök csomagol.

- Hát te hová készülsz Tücsök?
- Megyek Párizsba, lekötöttem ott egy téli koncertsorozatot...
- Párizsba? És Tücsök, megkérhetünk egy szívességre?
- Meg, persze.
- Ha már ott vagy, keresd fel La Fontaine urat és mondd meg neki, a hangyák üzenik, hogy a jövőben a jó édes anyjával szórakozzon, ne velük.

porfelhő 2010.07.26. 18:32:16

@panelburzsuj:
Sokat dolgozott a kormány, ősszel visszavesznek a tempóból ,nyilatkozta a miniszterelnök.
Ezt a gyors tempót nevezik nemzeti vágtának./ezt nem ő mondta/.

porfelhő 2010.07.26. 18:41:25

Mult hét csütörtökön szavaztak többek között a Nemzeti Földalapról szóló törvényről, ennek keretében a birtokpolitikai tanács létrehozásáról. Tagjai hétszázötvener forintos bért kapnak, munkájukat azért végezhetik részmunkaidőben, mert fontos, hogy a tanács tagjai megbeszült, köztiszteletben álló szakpolitikusok legyenek.
Nem értem, hogy akkor a Simor A. bérét miért sokallják, miért nem lehet békén hagyni amig a kinevezése szól.

porfelhő 2010.07.26. 18:43:14

Bocsánat hétszázötvenezer forint lett volna.

agentT 2010.07.26. 18:43:38

@almodhi: A magyar állam jelenleg többet költ, mint amennyit beszed. ebben egyetértünk. Ám ez nem azért van, mert a nyugdíjasok hedonista módon zabálják a csirkefarhátat, vagy a több tízezer bedőlt hiteles a Bahamákon nyaral.

Három okra vezethető vissza.
- A bankszektor nem vett részt a közteherviselésben. Ennek vége. Na ott van vernyákolás, de kit érdekel.
- A multik nulla közteher mellett kiviszik a hasznot. Tegnap a HyrTV-ben végre felhangzott, hogy ezen se ártana változtatni. (Mielőtt valamelyik hülye nekilátna a "de akkor csomagolnak a multik" című litániának, egy megelőlegezett kérdés: Melyik bank csomagol? Na ugye.)
- adósságszolgálat. Úgy bene vagyunk a spirálban, hogy már ötszörösét fizettük a felvett zsének, és még mindig nem csökkent a törzstőke. Nem lehet egyszerre mindent megoldani, da az első kettő után szerintem (legalábbis remélem) hogy ez következik.

Persze van másik út is. Megszorítunk, ezzel kevesebb pénze lesz a népnek, kevesebbet vásárol, ezért kisebb bevétele lesz az államnak, ezért megszorítunk, ezzel kevesebb pénze lesz a népnek, kevesebbet vásárol, ezért kisebb bevétele lesz az államnak, ezért megszorítunk, ezzel kevesebb pénze lesz a népnek, kevesebbet vásárol, ezért kisebb bevétele lesz az államnak, ezért megszorítunk, ezzel kevesebb pénze lesz a népnek, kevesebbet vásárol, ezért kisebb bevétele lesz az államnak, ezért megszorítunk, ezzel kevesebb pénze lesz a népnek, kevesebbet vásárol, ezért kisebb bevétele lesz az államnak, ezért....

Ezért elmehet a faszba az IMF.

agentT 2010.07.26. 18:45:20

@porfelhő: Azért mert a hétszázötvenezer és a nyolc milla között ott van az a pici kis hét milla plusz valamennyi, azért.

Mellesleg szerintem ahogy a Simor kapálózik, hogy ő nem tud havi két millából megélni, az egy szóban leírható: Ízléstelen.

panelburzsuj 2010.07.26. 18:46:11

@porfelhő:

Aha ...

Nagy felhatalmazás - nagy változás.

(Bár számomra csak a forradalom után világosodott meg, hogy struktúraracionalizálás keretében a törvényhozást összeolvasztják az Állami Ménteleppel ...)

almodhi 2010.07.26. 18:48:21

@agentT: Nos, jobb lesz ha a továbbiakban is a Jobbikra szavazol. Ott sok barátod lesz. És nem fognak kiröhögni.

nyünyüge 2010.07.26. 18:51:12

@simonmondja.:
Hát igen. A sikeres projekt titka a jól kiválasztott pilot terület :).

agentT 2010.07.26. 18:51:59

@almodhi: Már bocs, de szerinted engem érdekel, ha például az itteni fanyalgók röhögnek?
Ki a büdös francot érdekel?
A karaván attól még halad, hogy némi röhögést adnak elő azok, akik másra nem jók. (Hogy némi képzavarral éljek.)

Ez a röhögős duma egyébként gondolom az egzakt válasz lehetett a fentebbi megjegyzésemre a multikkal, bankokkal stb. kapcsolatban. Grat.

porfelhő 2010.07.26. 18:52:13

@agentT:
Ebben igazad van, a törvényt akkor kellett volna megváltoztatni mikor kinevezték. Nem sajnálom őt sem, hogy keveset keres még kétmillával sem. Már akkor izléstelen volt amikor ilyen törvényt hoztak.
De a részmunkaidőben dolgozó szakpolitikusoknak is van mit apritani a tejbe, mert a tejbe valónak ez az összeg csak egy töredéke. gondolom én.

teevee 2010.07.26. 18:53:45

@török gábor:
"amúgy meg pont erről szólt volna a bejegyzés: attól, hogy valami "gáz", még nincs vége a jogállamnak. attól, hogy nekem vagy Önnek nem tetszik valami, amit a Fidesz csinál, a rendszer még szerencsére demokrácia marad. "

Attól még nem. De (csak úgy kíváncsiságból), mikortól igen?

Mert (például) még nem is olyan régen, józan számítás szerint Sólyom László lett volna a következő köztársasági elnök, ma már ennek ellenkezője csak egy kis gázfröccs a gépezetben.

agentT 2010.07.26. 18:55:05

@porfelhő: Én nem várom tőlük, hogy csinálják a dolgukat nettó százért. Úgy öt-hétötven körül szerintem belefér, ha egy országos politikus keres, mert ha kevesebbet kap, még korrumpálhatóbb. Na de nyolc milla... kevesebbet keres az európai központi bank elnöke is, de Simor biztos jobb szakember.

almodhi 2010.07.26. 18:55:46

@agentT:

"Ez a röhögős duma egyébként gondolom az egzakt válasz lehetett a fentebbi megjegyzésemre a multikkal, bankokkal stb. kapcsolatban. Grat."

A lehető legegzaktabb. :-)

panelburzsuj 2010.07.26. 18:56:29

@panelburzsuj:

Persze ahol minden elmegy, ott másféle framing is lehetséges:

"a Fejvesztett Futam ugyanis látványos fejfocimérkőzésbe kezdett, magukra vonva minden vendég figyelmét"

tölgyes 2010.07.26. 19:31:36

@CSENDES: No de mire fel a hiszti???Amit írt nem is igen értem..Nincsen baj a demokráciával. A demokrácia nagyobb veszélyben volt az elmúlt 8 évben, de akkor Ön nem hisztizett.. pedig verték az embereket, kilőtték a szemüket, az országot gazdaságilag tönkre tették... Ezt a korszakot Ön egész jól bírta..Most megtörténik a dolgok visszabillentése.. erre kapott felhatalmazást a kormány.. és úgy látszik a választók ma még nem türelmetlenek...
Ha Ön közelebb akar kerülni a politikához (kérdezni akar), akkor menjen hozzá közelebb. Nem tilos.

tölgyes 2010.07.26. 19:33:49

@agentT: Gondolja meg: vége a külön pénznek.. TG- se reménykedhet 25 millás megbízásokban.. Remélem.

lüke 2010.07.26. 19:35:13

@almodhi:
ez jó:)
Bécsben 700 db-t másfél órára, az összes közl. eszközre:)

lüke 2010.07.26. 19:36:46

@agentT:
LeBor az összes eddigi ekéző cikke kapcsán istenkirályvolt balra lent, csak most kezdődött az opinionozás

ezt tessék magyarra fordítani
nomen est omen:)

lüke 2010.07.26. 19:37:51

@tölgyes:
nem mindegy maGÁCSKÁNAK; ki hogy keresi a pénzét

lüke 2010.07.26. 19:38:57

@porfelhő:
ja
ott új az igazgató, gyorsan

lüke 2010.07.26. 19:42:02

@szbi:
hogan mennének egérfogóba oroszlányok?
micsoda vizió, Freud Zsiga jöhetne

tölgyes 2010.07.26. 19:51:58

@lüke: Az attól függ...Ha valaki szarszippantó.. azt becsülöm.. azt is ha valaki gyógyító ember.. a klienseket már nem annyira.

lüke 2010.07.26. 19:53:47

@agentT:
mit ágáltok
s Koeman havi 30 ezer eurója mennyi?
vagy Loddarré - akinek nem volt még edzöi képesítése se-?

nyünyüge 2010.07.26. 19:54:15

@tölgyes:
Kis olvasnivaló a kormány következetes pénzügypolitikájáról:
2010.02. "- Mekkora hiányt tudunk elfogadtatni a nemzetközi szervezetekkel? Az Egyesült Államoknak idén 10 százalék fölött lesz a költségvetési deficitje, nálunk viszont még a 4 százalékot is soknak tartják a washingtoni illetékesek.

- Ha abból indulok ki, hogy az unió átlagos hiánya valahol 7,5 százalék körül van, akkor Magyarország kedvező helyzetben van. De közelítsük ezt meg másképp. Mi abban leszünk érdekeltek, hogy Magyarországon több munkahely legyen, több embernek legyen jövedelme, kenyérkeresete. Ehhez akarjuk megnyerni az IMF támogatását, s hogy 2010-2011-ben mekkora lesz a hiány pontos szintje, ehhez képest másodlagos. Ha pontos forgatókönyvet, hároméves programot kapnak, szerintem ehhez minden nemzetközi szervezet támogatást fog adni."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=146049

2010.05.
"A fideszes a politikus elmondta: már jelenleg is folynak informális tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). A későbbiekben a kormányfő, Varga Mihály és ő, valamint a jegybank képviselői tárgyalnak majd az IMF-fel. Szavai szerint a valutaalap egyebek mellett alacsony államháztartási hiányt, csökkenő pályára álló államadósságot, valamint a növekedés és a strukturális reformok elindulását várja el Magyarországtól.
..."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=149797
2010.06.22.
"...Még nem lehetett tudni, hogy elfogad-e ennél magasabb deficitet az IMF, az Európai Unió és a pénzpiac..."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=152035

Az újabb variációkra talán még emlékszik.

lüke 2010.07.26. 19:54:55

@tölgyes:
na ja:)
a pénznek nincs szaga:)
merci bien:)

lüke 2010.07.26. 20:05:54

@Ordnassac:
hol az ellenzék ,ha a jobbik a falnak megy:)
érdekes fogás,daumenschraube...................

Ordnassac 2010.07.26. 20:07:23

>>Utalt arra, hogy az 1949-ből származó mai alkotmánynak - amely tartalmilag természetesen már régóta nem sztálinista - van néhány nagy hiányossága. "Nincs preambuluma, és semmit nem mond azokról az értékekről, amelyek mellett Magyarországnak el kell köteleznie magát"<<

Az Alkotmány preambuluma, ugyanis van: "A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:"

Ebben azért értelmezésem szerint vannak értékek (többpártrendszer, parlamenti demokrácia, szociális piacgazdaság), amik elérendők. Amennyiben azt mondaná OV, hogy azért kell átírni, mert már nem átmenetben vagyunk, hanem már az azutáni helyzetben kell ismét deklarálni eme értékeket (esetleg kiegészítve), még egyet is tudnék érteni vele.

lüke 2010.07.26. 20:18:47

volt egy bon mot-ja
WELT ONLINE: Wie kommt es eigentlich, dass sich so viele Ungarn in der frühen US-Filmindustrie einen Namen machten?

Orbán: Sie konnten ja nicht reden, deshalb mussten sie sich visuell ausdrücken. (Lacht.)

nyünyüge 2010.07.26. 20:38:45

@lüke:
Furcsa. "Sie konnten ja nicht reden" - ezt a fordulatot én sohasem mertem volna a nyelvtudás hiányára használni. Az én fülem szerint ezt akkor ül, ha valaki akadályozva van a beszédben.

Ordnassac 2010.07.26. 20:41:33

@nyünyüge: szerintem inkább fordítási hiba, persze nem tudom, hogy milyen nyelven ment a dolog.

Szimba 2010.07.26. 21:01:08

@tölgyes:

Ugye!? Ugye!?:))))
Ha harc, hát harc!:)))

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2010.07.26. 21:07:25

@Ordnassac: Szerintem meg csak hülye, ezzel a válasszal... "Hogyan lehetséges, hogy annyi magyar emelkedett ki (tett szert névre) a korai amerikai filmiparban?" Válasz: "Nem tudtak beszélni, ezért vizuálisan fejezték ki magukat.(Nevetés)" Szánalmas inkább...

Szimba 2010.07.26. 21:11:55

Megint van egy halom dolog, amit nem értek:

1. A BKV miért kap(na) 7 milliárd támogatást? Nem arról volt szó, hogy nullszaldóssá/nyereségessé kell tenni?
Tudom, hogy a Fidesz nem utalta nekik, annak ellenére, hogy megvan a szerződés az előző kormánnyal. Ezt a szerződést fel lehet bontani?

2. A bankadót úgy hallom, hogy más országok azért vetik ki, hogy később abból lehessen támogatni a bankokat, amikor bajba/csődbe kerülnek. Nálunk egyelőre 3 évről van szó, hogy durván 50%-os adót vetnek ki rájuk, hogy a költségvetési hiányra fordítsák. Elemzők szerint a bankok a kliensekre fogják hárítani ezt a kiadásukat (kártyadíj, pénzfelvételi díj stb. emelésével).

Naív kérdés: mi van, ha a kiskeresetűek megszüntetik a bankkártyájukat?

A bankok nem adnak hitelt - a gazdaság lassul?

3. A szakszervezetek továbbra is követelik az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását, mert szerintük igenis sokan vannak, akiknek árt a 2 millió végkielégítés feletti 98%-os adó. Kikre gondolnak? Nyilván a szakszervezeti vezetőkre, az önkormányzatok magasabb rangú tisztviselőire.
Lehetséges, nélkülük is végrehajtani ezt a törvényt?

Szerintem menjenek a fenébe, de ez szubjektív vélemény.

4. Horváth Csaba kijelentette, hogy ő az egyetlen polgármesterjelöltje az MSZP-nek.
Próbálkozni lehet!:)

5. TGM a zöld baloldal (?) nevében indított egy polgármesterjelöltet. Ez mi? A főváros élére? Vagy hová?

Szimba 2010.07.26. 21:26:23

Senki sem válaszol?
(Legalább a francia hagymaleves receptjére adjatok választ: a fehérboros vagy a tejszínes változat a jobb?)

Ordnassac 2010.07.26. 21:46:04

@Szimba: 2-es ponthoz. Sok munkaadó nem kp-ban fizet már, hanem bankszámla-átutalással. Így a pénzhez jutásnál nem lehet a bankot elkerülni.

5. Igen főpolgármester-jelöltet indít a ZB. A jelölt valaha Szanyi Tibor munkatársa volt.

Ordnassac 2010.07.26. 21:48:42

@Boli: Michael Curtizre remekül illik, amit OV mondott, legendásan akcentusos angolja volt és nagyon nem tudott kezdeni a nyelv gazdag idióma-világával. Amúgy ezzel Curtiz nem volt egyedül...

jjulie 2010.07.26. 21:53:42

és hova lett a demeter ervin?

jjulie 2010.07.26. 22:04:29

és szijjártóhiányom is van már hetek óta

Ordnassac 2010.07.26. 22:09:23

@jjulie: a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke.

porfelhő 2010.07.26. 22:31:05

@Ordnassac:
Azt szeretném kérdezni, hogy a TGM. az a Szili féle mozgalom?

Ordnassac 2010.07.26. 22:40:14

@porfelhő: neeeem. TGM pártja neomarxista, míg Szili mozgalma egyfajta népnemzeti szocialista.

tlac 2010.07.26. 22:59:45

@porfelhő: ok, a hírekig eljut, törvényig nem. lehet egy-két helyre kiaggatják önkéntes alapon. nincs jelentősége

porfelhő 2010.07.26. 23:03:12

@Ordnassac:
Köszönöm. Már azt hittem új poszt van, hogy nem ir senki, semmit.

porfelhő 2010.07.26. 23:09:45

@tlac:
A Jobbik béle javaslatra gondolsz ugye? Én is igy gondolom, hogy esély szinte semmi nincs rá, mármint a kifüggesztésre.

ssi 2010.07.26. 23:22:54

Marad a lendület, de mi mi lesz még: kettős beszéd / jelentős változások / EU-elnökség magyar forradalma / átfogó program, vagy sok terület érintése?
A technikai fejlődés - eszköz és cél - még nem merült fel se kormány, se párt részéről, pedig korunk egyik maghatározója

O.V.
" Nem kell erős köztársasági elnök...Demokrácia nem létezik ellenzék nélkül..."
index.hu/belfold/2010/07/26/orban_nem_kell_eros_koztarsasagi_elnok/

"a vitákat vállalni kell..."
"körvonalazódni látszik egy számunkra kedvező uniós változás... Egységes mérce"
"nemzeti ügyekről már elég egyeztetés zajlott, a gazdasági konzultációt – bár nem hagyományos formákban – de megtartotta, míg a közrend ügyében is volt párbeszéd"
www.fn.hu//makro/20100726/orban_minden_idok_legalacsonyabb_adokulcsat/

"csak kivételes esetekben kell népszavazást tartani."
www.origo.hu/itthon/20100726-nem-bocsatana-nepszavazasra-orban-az-uj-alkotmanyt.html

"munkahelyeket nem az állam fogja létrehozni,"
nol.hu/belfold/orban__a_magyar_allam_soha_sem_fog_tudni_letrehozni_egymillio_uj_munkahelyet

Felmérik a kórházak adósságait
nol.hu/belfold/felmerik_a_korhazak_adossagait

ssi 2010.07.26. 23:26:24

"Orbán Viktor valóban forradalmat csinált, csak éppen a forradalom célja a felső középosztály megteremtése – mondta Róna Péter"
www.fn.hu//makro/20100726/rona_orban_forradalmat_csinalt/

ssi 2010.07.26. 23:35:10

"elintézetlen ügyeket és elmérgesedéssel fenyegető társadalmi konfliktusokat oldottak meg; az új korszak kapcsán"
www.hirado.hu/Hirek/2010/07/26/17/Navracsics_ertekelt__a_kormany_uj_korszakot_nyitott.aspx

lüke 2010.07.27. 06:39:56

@nyünyüge:
szerintem igazi
bon mot, de.wikipedia.org/wiki/Bonmot
a magyarok nem tudnak nyelveket, sajnos,1% tud

@manyike:
ez igaz , a választások elötti hangnem
nem jött vissza

lüke 2010.07.27. 06:47:54

@Ordnassac:
vagy nem
igaz hogy nem tudtak nyelveket, ök se- Kordáék 3db-
s maga Molnár F. is írja mit irt Marton Gyuri - a fö manager, Marton iroda, nagy New-Yorki színházi ügynökség későbbi tulajdonosa, Hatvany Lajos báró volt felesége, Marton Böske-

lüke 2010.07.27. 06:48:49

@panelburzsuj:
müdaloltok
" És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek. "

Róbert__ 2010.07.27. 06:58:27

@CSENDES: Te hol éltél 2010 nyara előtt? Olyan vehemenciával teszed föl ezeket a kérdéseket, hogy biztos lettem benne, nagyon távol ettől az országtól. Ez a """tisztogatás""" (ami a pályázati úton, szakmai szempontok alapján a közigazgatásba kerülő osztályvezetőket és alattuk lévőket illeti) egy naaaaaaaaaaagy nagy semmi a 2002-eshez képest. Egy nagy nulla!

nyünyüge 2010.07.27. 07:09:06

@lüke:
Köszönöm, de már akkor is tudtam, hogy mi az a bonmot, amikor a Wiki (meg valszeg Te) még gondolatban sem léteztetek.

Az adott filmes generációra meg éppen nem igaz általánosságban az idegen nyelv nem tudása, annakidején a jobb iskolákban kiváló volt a nyelvtanítás.

Egy felfutóban lévő új műfajba szállt be az a generáció, a nyelvtudásukhoz ennek semmi köze - sem pozitív, sem negatív irányban.

Sokkal inkább azt hiszem, hogy ez a cikkecske egyike annak a médiaoffenzívának, amit a kormány indított a múlt hétfő kompenzálására.

rd.hirkereso.hu/rd/9307805?url=http://www.origo.hu/itthon/20100721-olvasoi-levelekkel-valaszol-az-orbant-biralo-kulfoldi-cikkekre-a-kormany.html

tölgyes 2010.07.27. 15:25:48

@CSENDES: Tőlem nem kell elnézést kérnie.. :::)))saját magát minősíti, ha most ámokfutásról beszél.. :)én megértem ha ezt így érzi..Én az elmúlt 8 évet éreztem ámokfutásnak.. a mostanit úgy érzem, hogy visszazökken az idő a megszokott kerékvágásba..:::)))Ebből is láthatja, másképpen éljük meg a dolgokat, ezért kár heveskedni..:::)))

Lord Kilburn 2010.07.27. 16:52:32

Írtam egy hozzászólást Gábor 219. írása alá, de tulajdonképpen itt lenne a helye, szóval a helyére (is) teszem:

„Kedves Gábor!

Most olvastam előző bejegyzésed (218. Búcsú a jogállamtól?), és Tőled mindeddig szokatlan jelenségre figyeltem fel benne. A cím olvastán örültem, hogy végre foglalkozol a témával, és kíváncsian fogtam hozzá pontokba szedett összefoglalód elolvasásához, de sajnos csalódnom kellett. Szerény véleményem szerint eddigi politológusi pályafutásodhoz méltatlan felületességgel közelítesz a jelenségekhez, mintha eleve az a szándék motiválna, hogy kisebbítsd bizonyos jelenségek veszélyét, hogy bagatellizáld az elmúlt hónapokban hazánk hatalmi-politikai viszonyaiban bekövetkező jelentős változásokat. Rendszeres olvasód, hallgatód, néződként mindeddig legalábbis úgy gondoltam, demokrácia-felfogásunk közelebb áll egymáshoz, mint amire ebből az írásból következtetni lehet.

„Márpedig Magyarországon 1990 óta minden indokolt és indokolatlan aggodalom ellenére működik a demokrácia és a jogállamiság, s ez akkor is igaz, ha a kormányok időnként előszeretettel feszegetik a határokat.” Ezzel idáig teljesen egyetértettem, de ami ezután következik: „Ezért nem értettem egyet azokkal, akik a valóban nehezen magyarázható 2006-os őszi események idején gyurcsányi diktatúráról beszéltek, mint ahogy most sem tudok azonosulni azzal az állítással, hogy a második Orbán-kormány felszámolta demokráciát.” Ezt már nem értem. Török Gábort, a politológust kérdezem: Mi a közös a 2006-os őszi eseményekben a mostani helyzettel? Mert én semmi hasonlóságot nem látok, ha csak azt nem, hogy egyesek akkor is diktatúráról beszéltek, a mai viszonyokhoz képest teljesen alaptalanul.

De nézzük inkább sorjában: „1. A kétharmados parlamenti többség elfogadott egy új önkormányzati választási rendszert, amely a többségi elem erősítésével kétségtelenül a mindenkori domináns pártot hozza valamelyest előnyösebb helyzetbe – azaz jelen esetben a Fidesznek segít. Példátlan eset lenne?” – kérded. Felemlíted a brit példát, azt sugallván, hogy ahhoz képest még mindig milyen arányos a választási rendszerünk. (És valóban, az ottani és a hazai választási rendszer között hatalmas a különbség, de én azért a hazaiból indulnék ki.) Mintha nem hallottam volna – Tőled is – számtalan elemzést a rendszerváltás óta kialakult két politikai tábor egymástól hajszálnyira különböző erejéről, támogatottságáról. Vagy a Fideszes „egy a tábor, egy a zászló” taktika beteljesítéséről. Mintha nem tudnád, mekkora szerepe volt az MDF tavaszi kudarcában a budapesti kopogtatócédula-gyűjtési mizériának, meg egyáltalán, listaállítási nehézségeiknek. Igen, tavasszal az inga elbillent jobbra, nem is akármilyen mértékben. De a választási törvénnyel történő bütykölés – a megelőző magyar választási sajátosságok ismeretében – igen erős fegyver, amit a Fidesz, ha saját érdekeinek megfelelően formál, még az előzőeknél kevésbé szoros választási eredmények esetén is döntően befolyásolhatja egy jövőbeni választás végkimenetelét. Mert ahhoz, hogy az inga oly nagy lendülettel billenjen, mint amit tavasszal láthattunk, ahhoz nagyon sok, egyik oldalról nézve szerencsés, a másikról szerencsétlen eseménynek kell részben véletlenszerűen együttállnia.

„2. A Fidesz-KDNP megváltoztatta az alkotmánybírók jelölési rendjét, méghozzá olyan módon, hogy az ellenzék támogatása nélkül is előterjeszthetők legyenek a kormányoldal jelöltjei.” Mielőtt a hatalomkoncentráció elemzésébe kezdenék, egy kis bevezető: A hatalommegosztás a demokratikus jogállam egyik legkiemelkedőbb eleme, államszervezési alapelve, amely a hatalom egységének megbontásán keresztül az államhatalom legjelentősebb funkcióinak elhatárolásával egymást ellenőrző, kiegyenlítő és ellensúlyozó hatalmi viszonyokat teremt. A hatalommegosztás fő funkciója az állami hatalommal való visszaélés, a hatalomkoncentráció és az önkény megakadályozása, s így a hatalommegosztás az emberi jogok érvényesülésének is az egyik biztosítékává válik. A magyar alkotmány az államhatalmat a következőkre bontja: Országgyűlés, államfő, kormány, bíróságok, ügyészségek, önkormányzatok. Azt, hogy ezek a közhatalmi szervek csak saját hatáskörükben jogosultak eljárni, az alkotmánybíróság ellenőrzi, mint egy külön hatalmi ág. Persze a rendszert tovább lehet finomítani: Ombudsmanok, ÁSZ, Költségvetési Tanács, OVB, mind egy-egy újabb szabályozó elem, a különálló hatalmi ágak kiszámítható és ellenőrizhető működéséért, a túlhatalom kialakulásának megakadályozására. A tavaszi választásokon a Fidesz kétharmados parlamenti többséghez jutott, ennek okán egyszerre két hatalmi ág, a kormány mellett az országgyűlés is a kezébe került, demokratikus módon. Ilyen erőviszonyok mellett, a ráadásul még politikailag is teljesen szétszabdalt ellenzék csak díszlet. Nem tudom, Gábor, a Te demokrácia-felfogásod, politikai ízlésed mit diktál, de az enyém azt követeli, hogy ilyen helyzetben még nagyobb figyelem övezze a többi hatalmi ágat, hogy ne boruljon meg teljesen az a bizonyos „fékek és ellensúlyok rendszere”. Te látod, hogy bármelyik hatalmi ág érdemben kontrollálni tudja a Fideszt? Politológusi tapasztalataid, tudásod alapján semmi gond nincs az ilyen mértékű hatalomkoncentrációval? De ne szaladjunk ennyire előre, még nagyon az elején járunk.

„3. Schmitt Pál megválasztásával a Fidesz egyik vezető politikusa került az államfői székbe.” – írod. Ezt az érvedet: „Lehet, hogy Schmitt Pál egyetlen törvényt sem fog az Alkotmánybíróságra küldeni, de nem árt felidézni, hogy a Horn-kormány alatt Göncz Árpád sem kért egyetlen alkalommal sem előzetes normakontrollt.” Elfogadom. (Azért nem állom meg, hogy leírjam: Orbán törvényeit Schmitt majd jól elküldi Stumpfnak, aki majd jól megvizsgálja… Hát ennek tényleg nincs semmi értelme. Így nézett volna ki ez a dolog pár évvel ezelőtt: Gyurcsány törvényeit Szili elküldi Szilvásy Györgynek alkotmánybírósági kontrollra… Ugye, mennyivel könnyebben ment volna a reformálás? Ehelyett vizitdíjas népszavazást kaptak, alkotmánybírósági jóváhagyással. Na, a Fideszt ilyesmi nem fogja fenyegetni.) Elemzésed azonban jótékonyan hallgat Sólyom László mellőzéséről, annak további és lényegesebb, lehetséges következményeiről. Pedig kinevezési gyakorlatának elemzése korábban sok munkát adott Neked. Ha már gyurcsányi diktatúrát említettél írásod elején: Gyurcsány Ferenc még csak a gondolatával sem játszhatott, hogy legfőbb ügyésznek, legfelsőbb bírósági elnöknek baráti jelöltet állítson. Belátom, hogy egyenlőre csak feltételezés, ugyanakkor le merem fogadni, hogy a következő legfőbb ügyész és legfelsőbb bírósági elnök, valamint az ombudsmanok szakmai alkalmassága és fideszes kötődése erősen hasonlítani fog Stumpf István újdonsült alkotmánybíró ebbéli jellemzőihez. Ha nem így lenne, ígérem, írok bocsánatkérő kommentet.

„4. A Fidesz korábbi politikusa, Domokos László került az Állami Számvevőszék élére.”
„5. Az eddig tárgyaltakon túl is számos esetben hozzányúlt a kormánytöbbség a korábbi szabályokhoz: új média felügyeleti rendszert alkotott, törvénymódosítással elküldte az év elején négy évre választott OVB tagjait, lehetővé tette a köztisztviselők indoklás nélküli felmentését.” – sorolod végül. Ebből én még az új média felügyeleti rendszert emelném ki, szerintem ez önálló pontot is megért volna. Az még elmegy, hogy a közszolgálati csatornákból HírTV2, meg HírTV3 csatornák lesznek. Magyarországon sajnos már csak így megy ez, abba a vitába meg értelmetlen lenne belemenni, hogy mikor mennyire volt elfogult a köztévé, mert bár én határozott minőségi különbséget látok Halász Zsuzsa és Mészáros Antónia, vagy éppen Siklósi Beatrix és Krizsó Szilvia között, az utóbbiak javára, de ez sokak szerint bizonyára csak elfogultságom bizonyítéka. Ugyanakkor az a vehemencia, amivel a Fidesz a kereskedelmi médiumokra, az internetre, valamint az írott sajtóra is rátör, már komoly aggodalomra ad okot. És ugyebár a médiát egy újabb hatalmi ágnak tarthatjuk…

Abban is egyetértek Veled, hogy külön-külön minden egyes pont jelentősége bagatellizálható, viszont így egy csokorban, véleményem szerint minden demokrata számára láthatóvá kell válnia a fák mögött az erdőnek: a felsorolt összes hatalmi ág egy kézbe kerülésének. Még egyszer feltenném kérdéseimet: Te látod, hogy bármelyik különálló hatalmi ág érdemben kontrollálni tudja a demokratikus választáson egy kézbe kerülő országgyűlési- és kormányhatalmat, a Fideszt? Politológusi tapasztalataid, tanulmányaid, tudásod alapján semmi gond nincs az ilyen mértékű hatalomkoncentrációval?

„2014-ben is ugyanúgy legyőzhető lesz majd a Fidesz, ha nem teljesít elég jól, ahogy 1990 óta mindig adott volt a kormányváltás lehetősége. S ha ez nem sikerül, az nem a megváltoztatott intézmények vagy a pozícióba emelt kormányközeli emberek miatt lesz, hanem azért, mert azok, akik megpróbálták, nem voltak elég jók és ügyesek ahhoz, hogy megszerezzék a többség támogatását.” A fentiek alapján záró mondataidat én így módosítanám: „2014-ben csak akkor lesz legyőzhető a Fidesz, ha nagyon rosszul teljesít, ellentétben azzal, ahogy 1990 óta mindig adott volt a kormányváltás lehetősége. S ha ez nem sikerül, az lehet, hogy a megváltoztatott intézmények vagy a pozícióba emelt kormányközeli emberek miatt lesz, és nem azért, mert azok, akik megpróbálták, nem voltak elég jók és ügyesek ahhoz, hogy megszerezzék a többség támogatását.””

Szalmonella 2010.07.28. 00:42:56

@Lord Kilburn: Teljesen egyetértek a véleményével. Kérdés: Hányan veszik a fáradtságot, hogy végigolvassák igen tanulságos írását.

Lord Kilburn 2010.07.28. 12:31:29

@Szalmonella: Gábor elolvasta, eredeti helyén (219. írása alatt) reagált is rá. Az elsődleges célom ez volt, az ő blogbejegyzése ihletett meg, neki írtam. Persze örülnék, ha minél többen olvasnák, véleményeznék.

El Zorro 2010.07.28. 15:27:00

"2014-ben is ugyanúgy legyőzhető lesz majd a Fidesz, ha nem teljesít elég jól, ahogy 1990 óta mindig adott volt a kormányváltás lehetősége. S ha ez nem sikerül, az nem a megváltoztatott intézmények vagy a pozícióba emelt kormányközeli emberek miatt lesz, hanem azért, mert azok, akik megpróbálták, nem voltak elég jók és ügyesek ahhoz, hogy megszerezzék a többség támogatását."

Úgy gondolom, valamilyen szinten minden kormány megpróbálja intézményes és/vagy személyi döntésekkel csökkenteni az ellenzék esélyeit a választási győzelemre. Ez sajnos elég nyilvánvaló. Eltérés csak a mértékekben és a gátlásokban van. Gábor fenti megállapítása akkor lenne helytálló, ha ideális demokráciában élnénk, mintaszerűen működő és viselkedő kormánnyal és ellenzékkel, amelyekre minden szempontból egyenlő feltételek vonatkoznak a nyilvánosságban, a médiában, a közügyekben meg a satöbbiben. De sajnos messze nem ez a helyzet.
Ráadásul a jelenlegi kormány kinevezési és intézményátalakítási gyakorlata is pontosan az ellenkező irányba mutat, a kétharmadnak köszönhetően egészen minimális gátlások mellett. Célja nem a megközelítőleg (vagy legalább látszólagosan) azonos feltételek megteremtése, hanem a lehető legnagyobb kormányoldali túlsúly biztosítása a fent említett területeken.
Hivatkozhatunk (jogosan) múltbéli hasonló példákra, ez azonban nem menti fel az éppen aktuális kormánypárto(ka)t a "mindenkire egyenlő mérce, mindenkivel szemben egyenlő feltételek" című (naiv) elv sárba tiprásának vádja alól.
Lehet egy ellenzék bármennyire ügyes és jó, ha a kormány olyan feltételrendszert épít ki, ahol az ellenzék eleve csak hátrányból indulhat. "Egyszer(!) kell nyernünk, de akkor nagyon"...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.08.03. 08:14:58

Egyetlen megjegyzésem van: a "média felügyeleti rendszer" helyesen írva "médiafelügyeleti rendszer". A többit leszarom, majd jót röhögök a blogtulajon 3 év múlva. (Szeretem ezeket a politológusokat, viccesebbek, mint a meteorológusok és a tenyérjósok együttvéve.)
süti beállítások módosítása