Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:10

Vannak reménytelen küzdelmek: számomra az egyik ilyen annak elmagyarázása és elfogadtatása, hogy az elemző politikai véleménye, reménye és vágya nem része az elemzésnek. Nem azért, mert ezek ne lennének fontosak, hanem azért, mert hiszek a politikai vélemények szabadságában és a választók egyenlőségében. Az elemzőnek ugyanis ezen a téren nincs sem hozzáadott értéke, sem előjoga: véleménye, reménye és vágya pontosan annyira értékes, mint bármely más állampolgáré. Amikor tehát elemzőként beszélek, törekszem arra, hogy ne a saját értékrendem, ízlésem, hanem a politikáról szerzett tudásom vezessen, nem igazságosztó akarok lenni, hanem valaki, aki segít megérteni az eseményeket. Az értékrend, az ízlés persze nem levetkőzhető, olykor átüt, néha látszik, mégis, én elemzőként elsősorban elemezni és nem támogatni vagy ellenezni akarok. Ugyanakkor be kellett látnom, hogy időnként lehet, sőt talán kell is kivételt tenni. Ahogy 16 évvel ezelőtt is inkább arról beszéltem, hogy mit tartanék helyesnek, kívánatosnak, ebben a mostani bejegyzésben is erre teszek kísérletet. Akinek könnyebb úgy olvasni az elemzéseket, ha a fejében szereplő skatulyákban el is tudja helyezni a megszólalót, talán ez segítség lehet.

501apokalipszis.jpg 

Vágjunk a közepébe: a magyar politikai közösség állapota elkeserítő, lehangoló. Nem, nem azért, amiről a híradások szólnak. Nem azért, mert diktatúra épül az országban. Nem azért, mert Orbán Viktor kivezeti az országot Európából. S nem is azért, mert az ellenzék impotens és képtelen az összefogásra.

Először is: szó sincs diktatúráról.  Egy kétharmados többséggel rendelkező, egy kézből irányított politikai erő elment a falig, elfoglalt mindent, amit lehetett, mai tudása alapján megpróbálta a saját képére formálni a szabályokat, de nem tett semmi olyat, ami megakadályozhatná, hogy egy komoly társadalmi támogatottsággal rendelkező ellenzék kiüthesse a kezéből a hatalmat. Előbb-utóbb ki is fogja, de attól még nincs diktatúra, ha ez nem 2014-ben történik meg. Amúgy akár még akkor is megtörténhet.

Másodszor: Orbán Viktor sehová sem akarja vezetni az országot, neki itt pont jó helyen van. Az elmúlt két és fél évtized legpolitikusabb politikusa igazán semmi mást nem akar, csak azt, hogy megmaradjon a támogatottsága és ezzel a hatalma. Úgy működik, mint minden sikerre vágyó politikus: próbálja irányítani a közhangulatot, de még inkább arra figyel, arra koncentrál, amire a választói rezonálnak. Történeteket épít fel, meséket mesél, olykor meglepő lépéseket is tesz, de alig akadt olyan döntése, amire ne lett volna valamilyen előkép, példa, precedens az elmúlt két évtizedből, legfeljebb a bátorság vagy a politikai konstelláció hiányzott. Orbán kétségtelenül kiválóan érti a politika játékszabályait, de egyrészt sokat dolgozott azért, hogy politikai oldalán belül mára valóban leválthatatlan vezér legyen, másrészt pedig elképesztően szerencsés, hogy éppen akkor ért a csúcsra, amikor a baloldal a szétesés közelébe került.

S harmadszor: hol van az megírva, hogy az ellenzéknek választást kell nyernie? Bár népszerű a következmények nélküli országról szóló toposz, a politikában mindennek van következménye – legfeljebb a felelősség kérdése nem világos azonnal. Bizonyára sokan boldogabbak lennének, ha a választásokra előállna valamilyen ellenzéki egység, a konfliktusok, a hatalmi küzdelmek nem megspórolhatók. 1997-ben pontosan ugyanez volt a helyzet, csak éppen a jobboldalon: a Fidesznek elképesztően komoly feladatot jelentett, hogy az MDF-KDNP-FKGP hármas mellett vezető szerepre tegyen szert. Lehet persze fanyalogni azon, ahogy a szövetségesek szép lassan eltűntek, beépültek, de az egység létrehozása politikai teljesítmény, magától soha nem állt volna elő. Ha ma a baloldalon ezt még nem látjuk, az elsősorban amiatt van, mert ezt a munkát még senki sem végezte el: vagy az idő volt kevés, vagy a tehetség, ez majd kiderül.

De már sokat is beszéltem a mai szereplőkről, a fő állításom ugyanis ebben az írásban az, hogy ezek a politikusok epizódisták és ezek az események epizódok. Van aki és ami fontosabb, más kevésbé, de a bajaink forrása nem Orbán, nem Mesterházy, nem Vona, nem Bajnai és nem is Gyurcsány. Ahogy kit érdekel már az, hogy hogyan is volt mindez 1997-ben, mit akart Torgyán, miért volt fontos a Tocsik-ügy, vagy éppen mi volt Horn célja, pár év múlva a mai viták is érdektelenek lesznek, mert új szereplők és új ügyek lelkesítenek és dühítenek majd minket. Igen, igen, előbb-utóbb Orbán is elmegy majd, visszavonul vagy megbukik, s akkor új időszámítás kezdődik a jobboldalon, talán még az egység is megkérdőjeleződik, s talán kezdődik minden – ha nem is előről, de újra.

Mi hát akkor a probléma? Sajnálom, de az a helyzet, hogy mi vagyunk a probléma. Miattunk lesz minden rosszabb, akár Orbán a vezér, akár Lázár, Rogán vagy éppen Mesterházy. A politikusok ugyanis tanulnak: bárki is nyer majd legközelebb, vagy azután, a leckét már megtanulta. Ha teheti, ugyanúgy fog kormányozni, mint Orbán. Professzionálissá vált a politika – mondjuk finomkodva, ami annyit jelent, hogy ma már minden hivatásos politikus tudja, hogy miről szól a hatalomgyakorlás. Hogyan kell megosztani, félelmet kelteni és reményt adni, hogyan kell üzeneteket megfogalmazni és minden csatornán szajkózni, leegyszerűsíteni és adagolni, terelni és beállítani – ismernek minket, tudják, hogy mi lesz sikeres és mi nem működik. Vannak persze tehetségesebbek és ügyetlenebbek, de aki választást nyer, ugyanezt a játékot szeretné majd játszani. Értem én, hogy nem elhanyagolható a különbség abban, hogy ki kinek akar megfelelni, kinek ad és kitől vesz el, de a lényeg ugyanaz: ebben az országban a politikai logika fog uralkodni, bárki is lesz hatalmon – vagy éppen ellenzékben.

A politikai logika, amelynek felismerése az egyik legnagyszerűbb dolog, ami az elmúlt években velünk történt. Hogy létezik, hogy van ilyen, s hogy nincs a politikában királyi út, hogy nem megkérdőjelezhetetlen „tények” és „igazságok”, hanem érdekek és értékek mozgatják a döntéshozót, s a politikus ma már nem levágja, hanem állandóan számolja a fejeket. A politika kivívta autonómiáját, lábra állt, érti a játékot, és ennek megfelelően teszi is a dolgát. Bár tényleg lehetnének néha megengedőbbek, kicsit méltányosabbak, olykor hasonlíthatnának jobban egy államférfira, alapvetően rendben vannak, azt és úgy teszik, amit és ahogy tőlük elvárható.

Ismétlem: a gond velünk van. S ami igazán nagy gond: mi leválthatatlanok vagyunk. Csak egy reményünk van, ugyanaz, amit 16 éve is gondoltam, akkor még kicsit más formában: a tanulás. Miért kellene változtatnunk? Mert ha nem értjük meg, ha nem tesszük meg, a politika bármire képes lehet, bármit megtehet – velünk vagy éppen ellenünk, vagy akár mindkettő egyszerre. Mindegy, hogy ki a miniszterelnök, ha nem értjük meg a játék tétjét és lényegét, nem lesz semmilyen ellenerő a politikai logikával szemben. A helyzet ugyanis az, hogy ma nincs semmi: sem szakmai, sem civil, sem baráti, sem semmilyen. Itt még az ellenerő is csak politikai lehet. Csak és kizárólag egyetlen rendezőelv létezik: a politika által kitalált és elképesztő mennyiségben adagolt rend, rendszer. Amit vagy lelkesen átveszünk, vagy egy másik politikai szereplőt támogatva aktívan ellenzünk, vagy passzívan ignorálunk.  Az első kettő a politika számára érdekes, az utóbbi érdektelen. A politika pedig szinte szabad kezet kap tőlünk: bármit mond, bármit tesz, ebben a hármas felosztásban fogadjuk: lelkesen átvesszük, aktívan ellenezzük, vagy passzívan ignoráljuk. Mindig, mindent.

Mi tehát a megoldás? Az, ha egyszer meglátjuk, hogy ez a logika, pontosabban ennek a logikának a mindenhatósága hová vezet. Tanulásnak nevezem ezt, de ma már azt hiszem, hogy ennek csak egy módja van: a tapasztalás. Jéghegy, pofon, szakadék, Apokalipszis, Armageddon kell ide. Hogy észhez térjünk, hogy belássuk, hová vezet az, amikor a politikát kizárólag a politikusokra bízzuk. Vagy azért, mert egyáltalán nem foglalkozunk vele, lemondóan kivonulunk belőle, vagy azért, mert megelégszünk a buta automata szerepével. Ha soha semmilyen kérdést nem teszünk fel saját politikai vezetőinknek, ha hagyjuk magunkat általuk jókra és rosszakra osztani, ha meg sem kíséreljük megérteni és elfogadni a másként gondolkodókat, ha elhisszük, hogy mindig és mindenben csak az egyik oldalnak lehet igaza, ha a politikai vezetőket isteneknek képzeljük, ha a gondolataikat sajátunkként szeretjük, s ha képesek vagyunk gyűlölködve tekinteni egy másik magyar emberre csak azért, mert máshová szavaz, vagy éppen mást gondol a helyesről és a kívánatosról. A politika csak akkor lehet más, bárki is a kormányfő és bármilyen nevű pártok ülnek is a parlamentben, ha észrevesszük, hogyan használnak ki minket saját céljaikra a munkájukat amúgy kétségtelenül egyre ügyesebben végző politikusok. Akkor valami megváltozik, megváltozhat. Addig viszont egyre rosszabb lesz, ebben biztos vagyok.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok a választási kampányhoz. Amelyet innentől elemezni fogok.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr295598251

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gondolatok a kampányfröcsögés elé 2013.10.27. 19:38:29

Lakatos Júlia írása Válasz Török Gábor Apokalipszis holnap c. blogbejegyzésére Kedves Gábor!  Legutóbbi blogbejegyzésedben mintha temetted volna a reményt, hogy valaha változás állhat be a hazai politikai közösség állapotában. A Méltányoss...

Trackback: A birka nép, az apokalipszis és a politikai elemző 2013.10.27. 10:12:32

Török Gábor őszintén megmondta. Bár ne tette volna. Így most kénytelen leszek szétszedni, amit írt.A politikai elemző szerepéből kilépve megírta, mit is gondol erről az egészről, ami Magyarországon folyik: nos, a nép a hibás. A politikusok csak azt műv...

Trackback: Orbán Viktor személyiségének főbb jellemzői 2013.10.25. 11:38:37

Nehéz helyzetben van az ember, ha pszichológiai véleményt kell megfogalmaznia, többféle szempontból is. Egyrészt mivel Magyarországon a pszichológiai közműveltség a béka hátsója alatt van, másrészt pedig mert ennek következtében a lehető legegyszerűbb...

Trackback: Ígérj pucér nőket a Békemenetnek! 2013.10.25. 11:26:27

. Hogyan toborozz százezres tömeget Orbán Viktor ünnepi beszédére? Ígérj a tömegnek meztelen nőket és szólítsd fel őket, hogy fényképezzék és videózzák a provokátor hölgyeket! Azt persze nem mondhatod, hogy a cuncimókusokat a keresztény értékeket vall...

Trackback: "Bejött, mint egy bonviván, de senki nem akarta belefojtani a szót" 2013.10.25. 11:24:57

. Az ATV Fórumára ma betelefonált az összefogást állítólag elsőként skandáló szimpatizáns, és közölte, szó nincs arról, hogy bárki bele akarta volna fojtani a szót Mesterházy Attilába. Azt mondta, ő kezdte kiabálni, hogy "Összefogás!", mégpedig azért,...

Trackback: Apokalipszis holnap 2013.10.25. 09:39:04

Sajnálom, de az a helyzet, hogy mi vagyunk a probléma. Miattunk lesz minden rosszabb, akár Orbán a vezér, akár Lázár, Rogán vagy éppen Mesterházy.

Trackback: “Legyen az privát vélemény” 2013.10.25. 08:30:57

Nagyon más megjósolni a vacakabb forgatókönyv valószínűségét, mint átélni, ahogy a megérzéseid valóra válnak. Sohasem hittem az MSZP-ben, nagyon szkeptikusan, de támogatólag álltam Bajnai mellé és hülyének gondoltam a Milla/Szolidaritás/LMP-PM tengelyt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

korábban ulrike 2013.11.08. 17:45:34

@aszekelyek:
Itt Orbán Viktor a Frizbiben Hajdú Péterrel tavaly december 23.-án.
www.frizbi.tv/musor/20121223/musor_01.htm

korábban ulrike 2013.11.08. 18:00:18

@aszekelyek: Nincs annak genetikája, ezt riposzt arra, mit korábban mondott Hegedűs botránya kapcsán, hogy ez egy keresztény lelkületű kormány, ergo erkölcsösebb is, amint azt a Hegedűs ügyben valamilyen Bence fiú - kiről még most sem tudom mi a fene és melyik egyházban mi a fene, s mit keres a parlamentben, ha egyházi ember - nyilatkozott.
Röviden, az hogy keresztény meg demokrata, meg jobb meg bal meg libsi meg bolsi, semmilyen egyéni emberi minőséget nem takar. Gyenge jellemek, semmire nem való rongyok, sőt még erkölcsi hullák meg persze normális, jóra való emberek is egyenlő arányban oszlanak meg a teljes politikai skálán. Nem az a gond, hogy bármelyik pártban is kiderül, hogy valamely tagja, képviselője egy igen gyarló ember, hanem az, hogy egy párt takargatja. A legrondább, s egyben a legkárosabb is az adott pártra - az egyén nem érdekel, főleg, ha már morális hulla volt akkor is, amikor a színre lépett - mikor egy felettébb botlékony személy terjeszti az igét.

nyünyüge 2013.11.08. 19:34:35

@korábban ulrike:
Hogy Pálffy (vagy éppenséggel Szanyi) függő-é vagy csak frontérzékeny vagy impulzív, az döntő részben pártszimpátia kérdése. Így aztán a vonatkozó tényekkel és benyomásokkal éppannyira csekély mértékben van kimutatható relációban, mint az államadósság mértéke, a szegénységi ráta, a média kormánypárti ill. ellenzéki túlsúlya, ..............

6.Lenin 2013.11.08. 19:52:12

@nyünyüge:

"Hogy Pálffy (vagy éppenséggel Szanyi) függő-é vagy csak frontérzékeny vagy impulzív, ....."

Ezt olvastad valahol, vagy saját?

gipsz.jakab 2013.11.08. 20:18:33

pálfi iszik? nem is volt semmi különös... az lett vona a nagyszám
ha oda Vízelt vona a zelnök pulpitus tövébe mielőtt kimegy a teremből...

de hálistennek nyugottan kiment a teremből beült a kocsilyába
és az alteregója összezúzott a parlament udvaron 4 blokkolós audit !

korábban ulrike 2013.11.08. 20:31:27

@nyünyüge: Igen, már azoknál, akiknek van pártszimpátiájuk, helyesebben azok egy részénél, mivel ezek közt is meg a szimpátliátlanok, sőt még az antipatikusok közt is van egy rakás, aki a hulladékot hulladéknak hívja, akármilyen színű szalaggal is van összekötve.
P.S. Ne írj ilyen bonyolultan, mert - láthatod - Iljics nem érti. Most aztán még magyarázhatod is neki, miről is van szó. Lehet, hogy a november 7.-ei évfordulós ünnepségekből még nem teljesen detoxikálódott. Tegnap be is vallotta, azért megdobbant a szive egy kicsit. Hát ilyen a jó elvtárs, akármelyik pártban is szolgálja a haladást. Mégha nem is érti.

nyünyüge 2013.11.08. 20:48:32

@korábban ulrike:
Őszintén szólva nemigen érdekel, hogy Iljics tényleg nem érti, "vagy csak festi magát".
Halálosan untatnak a tisztán provokálásra berendezkedett hozzászólók.

6.Lenin 2013.11.08. 20:51:24

@nyünyüge:

Éreztem, hogy nem saját.
Kár.
(már azt hittem szorult beléd némi humor is)

nyünyüge 2013.11.08. 20:56:08

@6.Lenin:
attól még teljesen saját.

6.Lenin 2013.11.08. 20:56:16

@nyünyüge:

"Halálosan untatnak a tisztán provokálásra berendezkedett hozzászólók. "

Tényleg komolyan gondolod, hogy mondjuk idéztek elfogult baloldali izékből, a másik oldal + jobboldali elfogult izékkel válaszolnak, és ennek valami pozitív eredménye lenne?

korábban ulrike 2013.11.08. 20:59:25

@nyünyüge: Nem vagy, hanem és: nem érti és festi magát, amitől aztán úgy is néz ki, mint aki tényleg nem érti.

szoja122 2013.11.09. 03:59:16

@aszekelyek: Olvasod amit írsz???

A Békemenetet kritizálod, azt az állítást, amire sem Orbán, sem a Fidesz, sem az egyház nem reagált.

Hülyeség? Az, nagy hülyeség. Viszont ezt a média felkapta, sokak tudomására jutott, illet volna valamit reagálniuk erre.

Nem történ (még egy félmondat bírálat sem hangzott el) , tehát kvázi egyetértenek az állítással.

Nem nagy dolog, de ez is jól mutatja a Fidesz és híveinek a hozzáállását.

szoja122 2013.11.09. 08:06:39

"Marokkói lap: Vona Gábor szerint „az iszlám az emberiség utolsó reménye”"

"„A szélsőjobboldali magyar párt elnöke szerint »az iszlám az emberiség utolsó reménysége a globalizáció és a liberalizmus sötétségében«” – írja egy angol nyelvű marokkói portál Vona Gábor törökországi látogatása nyomán."

www.atv.hu/belfold/20131108-marokkoi-lap-a-magyar-szelsojobbos-partvezeto-szerint-az-iszlam-az-emberiseg-utolso-remenye/hirkereso

Érdekes, a Jobbik az iszlámot támogatja a keresztény nyugati világgal szemben.
Összekeveri a szélsőséges liberalizmust az alapvető emberi szabadságjogokkal.

Liberalizmus nélkül (gyengébbek kedvéért: NEM a szélsőséges) nincs modern demokratikus állam, legyen az jobb oldali, vagy bal oldali.

Remélem ezzel még a Fideszesek is egyetértenek.

szoja122 2013.11.09. 08:17:28

"Magyar gazdaság: vég nélküli válság"

"Még legalább két-három évre van szükség ahhoz, hogy a GDP stabilan meghaladja a válság előtti szintet, holott már hét éve tart a magyar gazdaság vergődése. A leszakadásban a gazdaságpolitikai irányváltásoknak és a saját úttal való kísérletezéseknek is szerepük van."

"Magyarország a „valódi felszabaduláshoz” közeledik, ámította híveit Orbán Viktor miniszterelnök október 23-án, ami felér egy önkritikával."

"A lemaradást persze három kormány együttesen hozta össze, ezen belül Orbán Viktornak és gazdaságpolitikusainak a hozzájárulása három sajátosságban összegezhető.

1. A 2010-ben elkezdődött, és 2014-ben már ötszázalékosra várt növekedés helyett recesszióba, majd lagymatag vergődésbe kormányozták a gazdaságot.

2. Ehhez minden belső tartalékot elvettek, felélték egy gyorsabb növekedés alapjait.

3. A hatalmi-politikai szempontok érvényesítése érdekében feláldozták a gazdasági racionalitást, szétverték az amúgy sem túl erős piaci mechanizmusokat, egyre több területen állították vissza a Kádár-korszakra jellemző központi irányítást és elosztást."

hvg.hu/hvgfriss/2013.45/201345_magyar_gazdasag_veg_nelkuli_valsag_halmozot#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_11_9

Igen, Orbán nem ezt ígérte. A Fidesz pontosan tudta, hogy milyen rossz a gazdasági helyzetünk. Ezt anno az átkos nyolc évben rendkívül sokszor ki is fejtette. Ennek ellenére most játssza a hülyét (persze mindenkinek jogában áll hülyének lenni), az MSZP-és 8 évre mutogat. Ezt még el fogja játszani bármeddig, ha hatalmon marad.
A Fidesz hívők, mindezt kritika nélkül elfogadják.

aszekelyek 2013.11.09. 09:12:16

@korábban ulrike: na ne tessék engem így idézni! Ilyeneket nem írtam. Azt írtam, hogy KDNP-s kormányzati rész is van, az egyház, a református pedig lépett az ügyben. Kufárokat kikergetni a templomból, erről már előtte beszéltünk. Éppen azért, mert bevitte oda Hegedűs a politikai ügyet. Olyat, hogy ki az erkölcsösebb, nem hiszem , hogy írtam volna. Viszont többször megkérdeztem, mit várna el a kormánytól. erre nem válaszolt. De egyszer sem , egy betűt sem. Aztán eluntam és mentem törökszultános mesét nézni, amitől könnyen elalszom. A tv-m programozható, kikapcsolja magát. Még kétszer megállapítottam, hogy azon kívül, hogy közleményt adott ki a kormány, hogy ez provokáció és köszi, hogy megint adtak alibit a kormányellenes sajtórésznek a nácifasisztázásra, azt is leszügeztem, hogy Ön pontosan tuzdja, hogy nincs más demokratikus eszköz a kormány kezében. Másnak lehetett pártot betiltani, nekünk nem lehet. Másnak lehet kitiltani a kertévékből a politikai hirdetéseket , -franciák- választásit is , nekünk nem lehetett....

Még írtam arról is, ha tesz valamit orbán, akkor az abajuk, ha nem, akkor meg az. Minthogy leginkább a sapkájáról van szó arrafelé... , honi ellenzék sajtójában, mely ebből is jól láthatóan oly szabad , mint a madár. erre példa előző, a ZSVK ideje és a motoros provokáció idején a közbelépése.

aszekelyek 2013.11.09. 09:15:33

@korábban ulrike: na, megnéztem. nekem dec 23-án mindig egész más dolgom van, mint frizbit nézni.
Látom, hogy hajdúpetike kapott exkluzív időt. lehetőséget és ez a miniszterelnök szobája. Még a csészéket is ismerem.....,, szép herendik.
hajdúpetike pedig a legjobb modorát vette fel aznap. Ez nekem így oké.

aszekelyek 2013.11.09. 09:20:05

@korábban ulrike: kriptográfia , értem. Ebben nem vagyok nagyon jártas. Mintha Leonardo is csinált volna olyasmit...:) meg a rózsakeresztes rendről szóló regényben , ami sokkal jobb volt , mint a film , hasonlóval matattak....

Köszönöm a tájékoztatást :)

aszekelyek 2013.11.09. 09:23:16

@szoja122: lassan mondom: maximum téged kritizáltalak , pubi... Ez egy megjegyzés volt és arról szólt , hogy minden hülyeséget nem kell idézni sem. Pedig szoktad csinálni. Muszáj lett volna reagálnia valakinek? Nem hiszem.

aszekelyek 2013.11.09. 09:31:27

@korábban ulrike: ollózás határeset. Kigyüjthető valakinek a munkásságából is néhány dolog, amit ízlésünk és céljaink szerint tálalunk fel anélkül, hogy saját magunknak tulajdonítanánk. Tény, hogy szokás abban az értelemben is használni de nem kizárólagosan, amit Ön említ. Pl a z a pszichopata osztrák, akiből valakik német birodalmi kancellárt csináltak , általam nem ismert okból és módon, valóban összeollózta az okkult tudományok ?-ból , ami neki ? smakkolt , bár én őt még erre sem tartom önállóan képesnek , majd felmutatta , jelképeiket és más dolgokaikat, mintha bizony azok tőle származnának. Még inkább erős agyanúm, hogy nem egyedül csinálta , mióta tudom , honnan szedte pl a horogkeresztet. meggyőződésem, hogy azoknak, akik viselik, viselték , látják a képeken , 95 % -a nem tudja , mit lát valójában. Lehet , hogy csak 2 %-uk tudja.
Honnan is tudnák.
Bosszant engem, hogy megint annyi sarlatán van és megint divat ez a marhaság... , ezterika és okkultizmus. a tudatlanoknak jó pénzért. Már csak az ómen miatt is.

aszekelyek 2013.11.09. 09:43:28

@szoja122: na látod! erről írtam neked, hogyminden marhaságot nem kéne idézned. Nincs az agyors növekedés, mely megfelet volna ezeknek a tollaknak.., szerzőknek, orgánumnak. 2010-ben pl , ezt világosan el is mondták, jobb állapotúnak gondolták az országot és ügyeit, mint amit valójában kaptak. Orbán beiktatásakor megköszönte bajnai munkáját. vele ilyet egyik se tett. megyó egyszer mondta, hogy egész jó volt az ország állapota , amikor átvették.... slusssz. Hvg-t sokat olvasok. ők pl. egy mukkot nem szólnak róla, hogy az európai gazdasági és szociális bizottság elnöke kifejezetten elismeri a teljesítményt és az utat. Viszont írják, hogy bezzeg a GKI nem is olyan jó számot jósol... mint a londoniak és az európaiak. Nem nevezném széles körű tájékoztatásnak azt. Objektívnek sem.
Náluk félig üres a pohár , másoknál már félig tele. követik is a szisztémát, elég sok országban. van ugyan egy fél mondat arról, hogy 3 kormány hozta össze de azért ez ennyire nem szimpla, hogy utána merazorbánékéltékfelatartalékokat következzen.... Észnél legyünk már...!
Iparosítás a terv. nem véletlenül írtam neked a cukorgyárakat. Hamarosan újra lesz sajátunk. de nem orbán kormánya adta el a kontingensünket.... és szüntette meg a munkahelyeket a cukoriparban.

aszekelyek 2013.11.09. 09:47:58

@menőmano: Jóval orbán kormánya előtt ugrott meg az élelmiszerek áraa, durván. . csak megemlítem, hogy Németországban is. Ezt egyébként előre jelezték is a hozzáértők a világban.

aszekelyek 2013.11.09. 09:52:33

@szoja122: Vonagyerek ezt már elég régen kántálja.... kb amita először fellépett. Az iszlám tetszhet neki. Vallásszabadság van egyébként. Nincs intolerancia. elég sok világvallásank vannak követői Magyarországon. ha már demokráciáról és liberalizmusról kezdtél el papolni....

aszekelyek 2013.11.09. 10:02:09

@korábban ulrike: elmondanám, hogy csak az iszlám tiltja az alkohol fogyasztását. A keresztény vallás nem. Úgy tudom , hogy a zsidó gyökerei sem. Arabokat minden esetre nem szoktamalkohollal kínálni. Ortodox rabbiknak meg nem nyújtok kezet..., jut eszembe Mónikáról... :) Elég nagy a sötétség a vallások mibenléte ügyében is. .. Nem csak a kevéssé iskolázottak körében sajnos.

aszekelyek 2013.11.09. 10:12:59

@szoja122: szó nincs róla, hogy minden kritika nélkül fogadnák el. Csak látják, hogy mik a tények. Van egy magyar közmondás. Aki mer, az nyer. Szemben az ellenzékkel, akik nem mernek és mást is ledumálnának róla, ergo esély sincs a nyerésre. velük. Már nagyon kevés szó esik arról a 8 évről.Az meg nem volt reális elvárás, hogy rendesen a fejükre ne olvassák... de már azzal nem kell foglalkozni, csak elrettentő tanulságként. jövőt építenek Magyarországnak. Mindig csak egy fokot lépve fel. Ahogyan biztonságos. A népek pedig, látják, hogy a jó szándékaik mekkora ellenszélbe ütköztek... eleinte még sokkal többe is. De a többség nem értékeli rosszabbnak ezt a kormányzati teljesítményt, mint az előzőeket. Nagyobb a realittásérzéke tehát a választóknak nálunk, mint azt gondolták sokan orbán ellenfelei között. Akik nem akarna rá szavazni , azok is , akik az előzőekre sem akarnak..., azok is. ebben a gazdasági helyzetben, amiben van európa, ennél jobbat elvárni és az ellenerők aknamunkája miatt is, egyáltalán nem reális elvárás.

Nem tudják kikezdeni őket a népek számára fontos , létkérdésekben. ez a dolog nyitja. Ezt írta egyébként TGM is a minap. Az nem volt marhaság, nem is idézted ide.

aszekelyek 2013.11.09. 10:22:47

@korábban ulrike: Rétvári bencéről én ugyan nem írtam, hogy egyázi funkcióban is lenne. bár miért ne? Ő FIDESZ képviselője. A kormány nevében válaszolt Steinernek. :)
Rétvári, Gulyás Gergely , frakcióvezető helyettes, Kocsis Máté , fiatal demokraták , tudja. Feltűnően fiatalok , jól képzettek , nem akarnak mindössze kicsiknek lenni merni... :) nem kushadnak , mikor egy ilyen Steiner habzás beindul....)
nem csak magyaráznak arról, hogy megújulnak, fiatalítanak de jól láthatóan csinálják is azt a FIDESz-ben. Náluk megvannak azok a fiatalok, akik hitelesek és tudásuk is megvan hozzá , hogy nagyot álmodni is merjenek. elmenni a falig. ' jut eszembe! Gyáva népnek nincs hazája....

jjulie 2013.11.09. 10:34:55

@aszekelyek:

nocsak felcsutibanyavaranyghugy narancskommunista szombat van?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.11.09. 12:12:55

@aszekelyek:
Mecsoda pech lenne, ha nem narancselhivatott hölgy (tehát fideszina) lennél, hanem KDNP-elhivatott...

Khal Drogo 2013.11.09. 16:20:44

A legjobb, hogy amikor Szekeres Imréről volt egy ilyen videó, a jobbos keménymag ott höbörgött a neten, micsoda egy ilyen meg olyan viselkedés ez. Amikor hasonló a helyzet, nagy csend és mély hallgatás, zavart mellébeszélés.

Sajnálom az olyan embereket, akik ennyire szolgalelkűek.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.11.09. 17:28:39

@Khal Drogo:
Ebből nem érdemes következtetést levonni, borokról szoktam írni én is (fogyasztás: max. 1 liter/hét).
Viszont aki közelről látja Pálffyt, vagy találkozott vele boros rendezvényen, mindjárt megvilágosodik. A tévés fellépései előtt már 10 évvel ezelőtt is órákig kenhették az arcára a vakolatot...
Az egésszel meg semmi baj nem lenne, ha nem lenne a feszt hazudozás, ami ugye, 1 fényes lelkű keresztyénnek kevésbé áll jól, mint Szanyi 'trágár tahó' Tibornak.

korábban ulrike 2013.11.09. 17:55:13

@aszekelyek: Sok mindent írt, nehéz benne eligazodni. Szóval
- Igen, amit ön nem tudott elképzelni, az megtörtént, szerepelt Orbán Viktor Hajdú Péter Frizbi nevű műsorában, sőt még azt is megvallották, tegező viszonyban vannak.
- Az, hogy valamely egyház nem tiltja az alkoholfogyasztást - sőt, vegyétek és igyátok, mert ez az én vérem - még nem jelenti azt, hogy bátorítja az alkoholizmus és képmutatás bűnét.
- Bence fiúval kapcsolatos megjegyzésével kapcsolatban ismételten konstatálom, még mindig nem értem, miért kell pártja és kormánya képviseletében Bencének (hmmm..., ügyesebb, fifikásabb valakire nem telik?) egy adott egyház belső ügyéről nyilatkoznia. Tán csak nem ő írta nekik a kánont?

aszekelyek 2013.11.09. 18:06:55

@Khal Drogo: A következtetés szerintem , ami ebből levonható , mindössze az , hogy ért hozzá. Azt se tiltja az alkotmány. Sem más törvények.
Részemről még csak nem is értek nagyon a borokhoz. Viszont igényes vagyok. Vörösbor vagy rosé párti. Fehér bort elég ritkán fogyasztok.
Hangsúlyoznám, hogy semmilyen szabályt nem sértett meg, amikor elköszönt Józsától... Kimondottan udvarias volt.
Bizonyítani is kéne , a mendemondát , a híresztelést róla. Az akkori ittas állapotát pld.
Semmi kétségem afelől , hogy megissza magáét ő is. Ahogyan a sok hőbörgő six pack joe-is..., aki persze örömmel gyalázza azt akit épp odalöktek elé..., mer hogy az biztosiszik... van olyan köztük, aki ehhez még a sörösdobozt se teszi le...

aszekelyek 2013.11.09. 18:23:15

@korábban ulrike: megint nem pontosan idéz , pedig elvárom. Hajdú kapott egy kis időt , a miniszterelnöknél... -a hegy nem ment mohamedhez azért... :) De nem azt írtam , hogy nem tudom elképzelni. Azt , hogy furcsállnám , azt írtam. Ha ő menne a músorába, stúdióba. Nem is ment a stúdióba. Beengedte viszont a sajtómunkást. :) Nem szocikok ezt jobban gyakorolják. :) pl nem verik a sajtómunkásokat pl.

Minap , fleto a szerencsétlen , alig tudta elhessegetni a z esernyővel támadó kéretlen "ötye" securityt , akik inzultálták annak ellenére is a Hírtv-seket , hogy nagyon lassan megkérte őket, hagyják dolgozni a sajtó munkatársait.
Amikor épp a Kossuth téres sátorozott , PR célból.

Nem csak hogy tegező viszonyban vannak de már előtte is adott neki interjút. Asszem másfél évvel , igen az volt a bevezetőben.

Ezen nem hiszem , hogy fenn kéne akadnom. Orbán népe , ezt ő is tudja , nem csak igényes és magasan képzett nézőközönségből áll. Vannak bulvárnézők is és ő azoknak is a miniszterelnöke.
Ez nem ok arra , hogy elzárkózzon az rtl műsorától , egy exkluzív interjútól. Azért ez nagyon más kategória volt, meg kell hagyni, mint a bárgyú kis adásai , a rémes vendégeivel.
Juteszembe, a mi ferinknek csináltak imázskampányt viszont anno , olyat , amikor ők , klárájával odamentek sztorizgatni asszem a tv2--re Szulák showba. Meg kellett ugye főzni a nézőket. A kutya nem tudta , hogy ki a gyurcsány..- már a pórnépből. Magam is utána érdeklődtem akkoriban. A fiataember pedig nem arról nyilatkozott. Olyat nem írtam. Ő steiner habzását volt fékezni hivatott a parlamentben. Ez nem fog Önnek összejönni , kár a fáradságért...

aszekelyek 2013.11.09. 18:40:55

@korábban ulrike: hallatlan! van valamink ami piacképes? Ráadásul ipar, meg hazai fejlesztés? hallatlan! :)) katonai élelmiszer egységcsomagok és víztisztító berendezés..? uramatyám! Ezek a nácifasiszták kereskedni akarnak keletiekkel!.. Ráadásul onnan egyenesen Kínába ment hende és előtte meg Dél -koreában árulta a portékát. A mongolokkal meg nagyon ősi , hagyományosan jó viszonyunk is van... :)
A kínaikkal detto... Emlékszem milyen rosszul voltak még mrs clinton külügyminisztersége idején , amikor meghallották " a keleti nyitást.... "

Az alkoholizmust nem bátorítja senki. Vádolni viszont vádolják vele Pálffyt. Slussz. Diszkriminatíven , ráadásul.

aszekelyek 2013.11.09. 18:46:00

@Hepci: mér lenne pech ? Még a szüleim halotti torán is megkínáltam az azóta elhunyt , magas rangú református lelkészét a családomnak - borral. Meg is itta a jó ételhez. Ez szokás ebben a vallásban. Még ő is eskette őket össze.
Szép hosszú élete volt. Jóval 90 felett hunyt el. Alkoholizmusról pedig szó sem volt.
Kivetnivalót ő sem talált ebben.

aszekelyek 2013.11.09. 18:48:44

@korábban ulrike: mondja már meg , kérem, ki a képmutató és miben?
Sosem tagadta, hogy szokott pl bort inni. Könyvet írt róla. kérem a képmutatást akkor ide szépen leírni. A mibenlétét.

aszekelyek 2013.11.09. 18:51:02

@6.Lenin: mindegy , mert nagyon jó.... :)

aszekelyek 2013.11.09. 18:56:25

@Khal Drogo: vannak biztosan szolgalelkűek . de ugyanúgy mindenhol.... ahogy nyünyüge írja, csak pártszimpátia kérdése a dolog. Miniszter , hivatalos beszéden , főképpen ha honvédelmi, nem ártana ha kicsit jobban ügyelne magára. De még az is eszembe jutott, sokkal durvábban volt ittas , komolyan, németh miklós, amikor leszállt a gépe, ő meg róla és az MTV-sek ha jól emlékszem, interjúvolták. Amikor még ment a casting, aminek a végén megyó lett a minielnök jelölt. nem is vállalta németh miklós de az, hallod, nagyon durva volt , ahogyan el volt ázva... gépről leszálltában.

aszekelyek 2013.11.09. 18:58:51

@gipsz.jakab: az a kiss ernő volt hercegem.... ne keverd össze !

aszekelyek 2013.11.09. 19:05:35

@korábban ulrike: Nézze, semmi szükség fifikára. meg ügyességre. Vannak cáfolhatatlan tények. Bőven elég azt elmondani a habzó Steinerkémnek. & co.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.11.09. 19:09:38

@aszekelyek:
Sajnos kénytelen vagyok kifejteni, ha már nem esett le.
Tehát ha KDNP-elhivatott hölgy lennél, akkor a fideszina (c Hapci) mintájára történő szóképzéssel kdnpina lenne a neved...

Khal Drogo 2013.11.09. 19:13:37

@Hepci: Pállfy italhoz való kapcsolatáról évek óta keringenek történetek. A boros könyv csak hab a tortán. Egyébként meg annak a fickónak az arcáról sok minden leolvasható.
De hát mindegy, amíg a pártközpont hivatalosan nem mondja ki hogy kegyvesztett, addig foggal-körömmel védeni kell még a védhetetlent is.

A mechanizmus zseniálisan leírta Orwell

Rózsi fejében fel sem merült a lázadás vagy az engedetlenség gondolata. Tudta, hogy még így is sokkal jobb, mint Jones idejében volt, és hogy mindenekfelett az emberek visszatérését kell megakadályozni. Bármi történjék is, ő hűséges marad, keményen dolgozik, végrehajtja a kapott parancsokat, és elfogadja Napóleon vezérségét. De azért mégsem ez volt az, amiben ő meg a többi állat reménykedett. Nem ezért robotoltak. Nem ezért építették a szélmalmot, és néztek szembe Jones puskájának golyóival. Ilyen gondolatok jártak Rózsi fejében, bár nem voltak hozzá szavai, hogy kifejezze őket.

---

Ez a magyar politika posványának a tanmeséje is lehetne.

Khal Drogo 2013.11.09. 19:21:20

@aszekelyek: A Baloghnál is a jóféle házi pálinka kutyult össze mindent. Meg az a fránya ajtófélfa. Biztos kommenista asztalos faragta.

Khal Drogo 2013.11.09. 19:28:23

@szoja122: "A Fidesz hívők, mindezt kritika nélkül elfogadják."

Amíg érdekükben áll. A kemény mag, mint Rózsi az Állatfarmon, kitart majd végig, de ők nem tudnak választásokat nyerni, nincs elég elkötelezett igazi szolgalelkű ember.
A haszonelvűek vannak nagy többségben.

6.Lenin 2013.11.09. 19:38:45

@Khal Drogo:

"Rózsi fejében fel sem merült a lázadás vagy az engedetlenség gondolata."

Voltál katona?

Én pl. a katonaságnál döbbentem rá, hogy az emberek nagy %-a (nagyon nagy) képtelen önállóan cselekedni (nem is akar, és nem is tudna)

Az emberek nagyon nagy %-a szappanoperákat néz, ahol mintákat ajánlanak nekik a "helyes" viselkedésre. Vagy nézzél tucat amerikai filmeket, vagy bármelyik részéről a világnak. Az embereknek szükségük van kapaszkodókra (vallás, ideológia, divat, irigység, stb)
Még a "liberalizmus" is azt sugallja, ne törődj semmivel, csak azt csináld, amit mi ajánlunk, és akkor leszel igazán "szabad", ha minket követsz.
A különbségek csak abban vannak, 1ik esetben durván leegyszerűsítve látszik minden, más esetben szebb(nek tűnik) a csomagolás.
szerintem.
Leegyszerűsítve, a neked tetszőben elfogadod, a nem tetszőben tiltakozol ugyanaz ellen. (mint mindig, vannak persze kivételek is, igen csekély számban).

korábban ulrike 2013.11.09. 19:40:32

@aszekelyek: Így van, vannak tények, melyek szerint Orbán Viktor mégiscsak szerepelt az ön által elítélt Hajdú Péter ön által elítélt Frizbi nevű műsorában, valamint az, hogy ez a Bence gyerek belső egyházi ügybe vágó kérdésben érezte magát illetékesnek válaszadásra. Ezért is kellene fifikásabb Bence, hogy ne másszon bele a kormos kemencébe, mert jön anyukája, s tudjuk, mit tesz kis Bencével.

aszekelyek 2013.11.09. 19:44:06

@Hepci: ez férfiagyban generált gyakori szóképzés. Valóban , nekem nem állnak rá a tekervényeim az ilyen szóvicc faragásra.
Olvastam viszont olyat , hogy az ivarérett humanoid hím egyedek 4 mp-enként gondolnak rá. :) Nem vagy te még olyan vén kecske..., hogy ne így legyen, ugye?
mondjak valami elszörnyedés generálót? Ritkán de szokta ezt a szót használni a férjem. Rám vonatkoztatva. valami olyasmire gondolj, amit nőiségemből fakadóan produkálok de nem szex. :9 Másképp jár az agyam.... hogy világos legyen. ez bizonyított tény csak nem úgy, ahogy a szőkenőzősök szokták alkalmazni.

aszekelyek 2013.11.09. 19:47:54

@korábban ulrike: szerintem nekem nem kell, hogy tessen a hajdúpetike , se a műsora, azért, mert szóbaállt vele a miniszterelnök. exkluzív interjúban. nem abban a rémségben, amit a stúdióban szoknak előadni.
Steiner ugyan nem beszélt egyházi dolgokhól. féktelen habzásában. A kormányt gyalázta viszont, mindenféle agyrémmel... de persze csak a szokásos , a saját xarukat kente volna rájuk. Alkalom a nácifasisztákrakacsingatós lendvarnyú duma felmelegítésére. Ez ennyi volt, nem több.

aszekelyek 2013.11.09. 19:50:05

@korábban ulrike: Milyen belső egyházi ügyben érezte magát illetékesnek R.Bence? Mondssza már meg k. ulrike !
Arról lemaradtam valahogy. :)

aszekelyek 2013.11.09. 19:55:27

@6.Lenin: nekem van egy nagy hibám. Itt az alkalom a megvallására. Olyan szinten dühít, ha valaki annyira tehetetlen, és képtelen a gondolkodásra , hogy jujj...- nem mennék olyankor a közelembe:)
De már megtanultam persze kezelni. Van ennek jó oldala is. Csak tudni kell , hogyan használjafel az ember azt az energiát inkább a mozgatásukra. Anélkül , hogy az feltűnne nekik.

aszekelyek 2013.11.09. 19:58:51

@Hepci: egy ledves férfi ismerősöm re emlékeztetsz. Ő speciel a pannon pumáról mondta , hogy annak semmi értelme..., ellenben a pannon punának már van... :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.11.09. 20:03:14

@aszekelyek:
Nőiségedből fakad, de nem szex?
Megvan.
Fidesz

korábban ulrike 2013.11.09. 20:04:49

@aszekelyek: Maga minősítette Hajdú Péter műsorát, nem én, maga mondta, hogy nehezen tudja elképzelni, Orbán Viktor szerepelt Hajdú Péter műsorában, nem én. Láss csodát, Orbán Viktor tényleg szerepelt Hajdú Péter Frizbi nevű műsorában. Nem tudom Bence fiú, mit magyarázott, maga mondta, hogy megvilágította Steinernek a Hegedűs ügyet, s annak következményeit, nem én. Erre kérdeztem én, hogy ki ez a kis Bence, s mi köze van az egyház belső ügyeihez, mire maga azt írta, ez azért van, mert ez egy keresztényi kormány.

aszekelyek 2013.11.09. 20:05:25

@Khal Drogo: ha tényleg sokat ivott, nem is emlékszik,... azt el tudom hinni. meg ugye nagyon eltérően hat az emberekre az alkohol. Az én férjem pl , annyira elkezd szeretni tőle , hogy mondom neki olyankor, hogy ne igyál többet, mert már nagyon szeretsz... Ő énekel tőle , meg nagyon a keblére akarja ölelni a világot. Majd hirtelen elalszik. :)

Van aki viszont agresszívre issza magát.

korábban ulrike 2013.11.09. 20:13:19

@6.Lenin: Iljics, s te melyik kategóriába tartoztál? Képes voltál önállóan? Egyébként voltam én is katona, s én pontosan az ellenkezőjét láttam, igen-igen kevés kivétellel minden ember képes racionális önálló cselekvésre, s teszi is, főleg akkor, ha arra felkészítik, és bátorítják. Ez még akkor is így van, ha egyesek azt gondolják, ez nem így van.

Emlékszel, hogy volt katonáéknál az alapséma: elmagyarázom, bemutatom, gyakoroltatom. Mostani (párt)alakulatodnál pont az ellenkezője: félremagyarázom, mást mutatok, elrettentem. Te meg ez utóbbit be veszed, s ezt hiszed önállóságnak, pedig ennek valami teljesen más a neve.

6.Lenin 2013.11.09. 20:14:26

@aszekelyek:

Igen, lehet így is kezelni ezt az érzést, de lehetséges más megoldás is. Személyiségtől függően.

Az utóbbi 2-3 évbe sokat jártam az unokámmal játszóterekre, és volt módom (időm) megfigyelni, miként alakulnak ki a különböző emberke típusok, akik később felnőve, alakítják majd a társadalom működését.
Nagyon érdekes dolgokat lehet megfigyelni, és szinte játszva.

Ezért is jó szépkorúnak lenni.

Előtted nőnek ki a hopliták, jjuliek, bajnaik, orbánok, gyurcsányok. Már akkor megjósolható.
Szerintem.

aszekelyek 2013.11.09. 20:16:02

@korábban ulrike: azt írtam, hogy sem cáfolni, sem megerősíteni nem tudom de furcsállnám... Azt, ha odament volna a stúdióba bazári majomkodni , ahogy a többiek.
Azt nem is tette.
Mondom, hogy ne erőlködjön, mert tudom, mit írtam.. először írtam, hogy az egyház felelősségre vonja Hegedűst. Autodafé viszont nem lesz. Akkor kezdte el, hogy de mi köze a kormánynak... bla, bla.. -erre írtam, hogy semmi. A kormány azt közölte , hogy ez provokáció. Alibi a ballib sajtónak és az ő szóvivőiknek. Majd még megemlítettem , hogy a Steiner parlamenti habzására helyben , promt , Rétvári Bence , FIDESZ képviselő válaszolt. Tartalma annyi volt , hogy a hülyeségeit visszautasította és közölte , az az ő inge , inkább vegye azt ő magára , meg a kedves párja.
Nem régen , beszéltem egy érintettel , a holocaust áldozatai voltak a szülei , bár hazajöttek mind a ketten. nem volt elragadtatva ő sem attól , amit Steinerék regnálása idején ezekben az ügyekben ők tettek. Ez akkor volt , amikor GYöngyössy Márton azzal a baromsággal jött , hogy listázzák fel a kettős állampolgárokat a képviselők között , mert nemzetbiztonságilag izé... , fityfiritty és krumpliorr.

6.Lenin 2013.11.09. 20:17:08

@korábban ulrike:

"minden ember képes racionális önálló cselekvésre, s teszi is, főleg akkor, ha arra felkészítik, és bátorítják."

izé.....??

korábban ulrike 2013.11.09. 20:19:10

@6.Lenin: Mizé, Iljics? Tán te nem vagy képes?

aszekelyek 2013.11.09. 20:26:25

@korábban ulrike: most viszont megyek sütit sütni az unokámnak. Holnapra. Jön ebédre. :)

Többször ma már nem írom le Önnek , ne is várja. Pá, kis aranyom, pá

@6.Lenin: hogyne , feltétlenül. Én is járok pár éve már játszótérre. tapasztalom. Mi az oviban is. Van 3 verekedős gyerek. Akik nem így születtek...
Engem is meglepett, hogy ahogy kiejtettem a számon a másik megoldást, nem leseperjük a játékot az asztalról mérgünkben, mint a Pistike az óvodában, hanem azt mondjuk, hogy köszönöm, ezt nem tudom megenni, kérek valami mást ebédre, mindjárt felcsillant a könnyes szeme és mondta boldogan utánam. Így aztán mást ebédeltünk. Sárgaborsó nem oké. Rendben. Nem válogat sokat egyébként. De a konfliktuskezelést -nem tudását- látja a többiektől.. Dühroham , rombolás... Nyilván azoknak a szerencsétleneknek , 3 és 1 kicsi éveseknek , nincs , aki kínálja a megfelelő megoldást.
Ezt már Freud megállapította. A gyerek a szülők szimptómáit tükrözi.

korábban ulrike 2013.11.09. 20:27:47

@aszekelyek: Hát ezért adtam a kezébe Ariadné fonalát, hogy véget tudjon vetni hosszas bolyongásának, de látom valahogy megint elejtette a fonalat, ezért megint leírom:
- Orbán Viktor Hajdú Péter Frizbi műsorában szerepelt;
- s kis Bence - nem tudom milyen minőségében (azt se tudom, van e neki ilyenje) - beszélgetett Steinerrel a református egyház belső dolgairól, mihez ez utóbbinak is ugyanannyi köze van politikai közszereplő minőségében, mint előbbinek: sömmitlen sömmi, hogy klasszikusokat idézzek.

aszekelyek 2013.11.09. 20:29:30

@korábban ulrike: ismeri a kutatást, ahol arról van szó, hogy ugyanazt a dolgot kik és miért értékelik úgy, hogy No one was tortured, no one was shot? pl... Mások pedig épp ellenkezőleg? :)
állítólag van köze az önállósághoz és a megfelelési kényszerhez is.

korábban ulrike 2013.11.09. 20:30:09

@aszekelyek: OK, aztán finomat süssön neki!

aszekelyek 2013.11.09. 20:31:39

@6.Lenin: ott aztán , a játszótéren , kell nagyon észnél lennem..., egyébként. Ott van mama is , esetenként a papa is. Brrr. Rózsik.

aszekelyek 2013.11.09. 20:36:03

@korábban ulrike: Ariadné fonalát? A minotauruszról nem volt szó eredetileg ! Remekel ma az információtorzítás terén , meg köll hagyni. Most megnevettetett. Hálás köszönetem. :)
Általában szokott sikerülni a sütim.
További jó mulatást !

6.Lenin 2013.11.09. 20:36:41

@korábban ulrike:

Hát izé.....akit felkészítenek és bátorítanak, az arra képes amire felkészítik és bátorítják....
Hol van ebben az önálló, racionális cselekvés képessége?

Aki képes önállóan és racionálisan cselekedni, az kiválasztja magának, hogy neki mi racionális (természetesen figyelembe véve, és alkalmazkodva a környezet adta lehetőségeket).
Amennyiben a lehetőségeidhez, képességeidhez ellentétesen készítenek fel, és bátorítanak olyasmire, ami ellentétes a saját magad által elvártaktól, az nem lehet racionális neked.

Szerintem

korábban ulrike 2013.11.09. 20:37:13

@aszekelyek: Nem, itt nem erről van szó. Itt arról van szó, hogy Iljicsünk, ki a napokban ünnepelte lelkesen forradalmának évfordulóját, igen lekezelően nyilatkozott az emberekről, mondván, igen-igen kis részük képes önálló cselekvésre. Arról nem rendelkezett, hogy önnön magát melyik részhez sorolja. Lehet tippelni.

6.Lenin 2013.11.09. 20:45:11

@aszekelyek:

Igen, volt szülő, aki biztatta a lurkót, vedd el a játékot....
a másik: kérd el, köszönd meg...
mások együtt játszottak, szülő-gyerek, sőt másokkal együtt...

Szerintem is ott már sok minden kialakul (beidegződik) szinte végérvényesen, megváltoztathatatlanul.
Később ezek szerint állnak be a sorba 1-1 vezér (vallás, ideológia, stb)mögé.

és írogatnak utána blogokon....(ezeknek megfelelően)

aszekelyek 2013.11.09. 20:50:13

@korábban ulrike: vannak még páran , akik a noszf ra még úgy gondolnak, ahogy azt nekik előírták.... Bár lehet, hogy a munkaszüneti napon nosztalgiázott.
Mi pl a leányomat köszönhetjük egy olyan hosszabbra sikerült hétvégének, a noszf okán. Augusztusi lett a szépségem.
Letikém is írt egy ilyet, első szerelméről. Azt kevéssé tudom bizonyosnak gondolni , hogy bárki is a naaagy októberi , szocilista forradalmat ünnepelte volna akkor...
Talán az a hölgy , mszp-s egészségpolitikus , aki javallotta , hogy énekeljék el az internacionálét... tudja , a mi gyulánk unokahúga. lenyinem nem hajaz azért őrá. Sem biszkura. A séma viszont be volt építve a fejekbe. Meg a gondoskodó államé is. Na az nem fog egyhamar kimenni onnan. ezért az egyént én nem tudom komolyan hibázatatni. A mítosz is túl soká élt. Éltették.

aszekelyek 2013.11.09. 20:54:02

@korábban ulrike: úgy tudom, teljesen kivonni magát senki sem képes. meg ugye ott a csoportlélektanis. Az bizonyított tény , hogy a különállást csak nagyon kevesen képesek elviselni , választani. Mostmár megyek tényleg sütni. :)

korábban ulrike 2013.11.09. 20:55:49

@6.Lenin: Képességek nem ösztönök, nem mindegyik vele születik az emberrel, hanem megtanulják az emberek (ismeret, jártasság, készség, képesség=ez egy folyamat). Sőt mi több, az ember inkább társadalmi termék (szocializáció) eredménye, mintsem kész biológiai termék, mert biológiailag minden ember képes önálló, racionális gondolkodásra, döntésre és cselekvésre. Ha te ennek az ellenkezőjét gondolod, akkor valami nagyon nagy hiba van veled, s jobb is, ha ilyeneket nem hangoztatsz, mert ilyen álláspont kultúrtársadalmakban nem szalonképes (nem tudok a sárgolyón létező nem kultúrtársadalomról).

Ergo, ha te egy önállóan is gondolkodni és cselekedni képes és akaró közösséget (társadalmat) akarsz teremteni, akkor arra az embereket meg kell tanítani, s bátorítani is kell, hogy azt tegyék. Pártod s kormányod az ellenkezőjét teszi, mert fél az önállóan gondolkodó és cselekvő emberektől, aki jóval problematikusabban szavazatoptimalizálható, megtájékoztatható s békemeneteltehető.

aszekelyek 2013.11.09. 20:57:24

@6.Lenin: de azt mondják a vonzalom tudattalan... random megy végbe.. Ez ellentmondásnak tűnik. de lehet, hogy matematikailag modellezhető már. :)
Majd utána olvasok. Csodálkoznék , ha pont ebben nem lenne rendszer.) Pá, mentem sütni

aszekelyek 2013.11.09. 20:59:24

@korábban ulrike: féél? mennyémááá... tömeget könnyebb irányítani. Tudom, hogy ezért nem érdekel az egyén, pld.

6.Lenin 2013.11.09. 21:00:26

@korábban ulrike:

Hol ünnepeltem én lelkesen?

Nos, nézegettem 1 oldalt, ahol régi képeket tettek fel.
Ott találtam meg azt a lenin képet, amit fel is tettem, és írtam hozzá 1 megjegyzést.
azt továbbgondolva, kiegészítettem 1 kis történettel, hogy szerintem valójában miként is történt az az esemény valójában.

Mellesleg mondva...
azok az események azért csak felforgatták 1 kicsit a világ történéseit, amit persze mindenki a saját szája íze szerint kicsit átír. volt hatása Nyugaton is, de erről könyvtárnyi könyvet írtak az abból élők.
attól, hogy most agyonhallgatják 1esek (akik régebben másként látták)még nem lehet megnemtörténné tenni, függetlenül a mai megítélésétől.
Hatással volt/van/lesz a mai történésekre is, ahogy minden más, ami a múltban történt. Tőlem, és tőled is függetlenül.

aszekelyek 2013.11.09. 21:03:06

@korábban ulrike: pardon, mennyenmár ! A szívás ott van, hogy az érdekeiket felismerrtetik velük, és azokra játszanak rá. Így van kihúzva a szönyeg azok alól , akik azt állítják , hogy nem is azok az ő érdekeik....

Mondhatnám megtanítják rá őket , hogy felvegyék a " hülye azért nem vagyok" attitűdöt ...

6.Lenin 2013.11.09. 21:06:28

@korábban ulrike:

http://www.mdbio.info/#!boldogkoi-politikai-genetika/c24qf

6.Lenin 2013.11.09. 21:18:46

@korábban ulrike:

"Ergo, ha te egy önállóan is gondolkodni és cselekedni képes és akaró közösséget (társadalmat) akarsz teremteni, akkor arra az embereket meg kell tanítani, "

Nem tanítani kell azokat akik képesek, hanem biztosítani kell a feltételeket, hogy önállóan cselekedhessenek.

Te ebből az egészből valamit nagyon nem értesz. Szerintem.

Tanítás szerintem azt jelenti, hogy arra kényszerítelek, fogadd el, amit én gondolok jónak. Más választja ki, mit tart neked elfogadhatónak. Nem te.
Az önállóan gondolkodni képeseket nem tanítani kell, hanem lehetőségeket kínálni, amiből ki tudják választani a nekik megfelelőt (társadalomban persze figyelembe véve esetleg mások érdekeit is, 1 közösen elfogadható szinten)

6.Lenin 2013.11.09. 22:14:14

www.youtube.com/watch?v=VWSFdISUS8U

Jó éjt!
Mindenkinek.

A Blues mindenkié, ezért örök.

korábban ulrike 2013.11.09. 23:45:25

@6.Lenin: "Tanítás szerintem azt jelenti" Te nem érted ezt az egészet, Iljics, s nem is igen tanultál sokat, ami önmagában nem baj. A tanítás nem olyan "te szerinted" dolog, hanem egy önálló tudomány, úgy hívják pedagógia, s nincsenek benne olyan tételek, hogy 6. Lenin szerint aznap mi is az a tanítás. Bonyibb ennél, jóval, de röviden:
- oktatás (tanítás)=hogyan gondolkodjunk (önállóan);
- kiképzés (pl. katonai)=hogyan cselekedjünk (önállóan is).
Látom már, az első fázist a kelleténél hamarabb hagytad abba.

nyünyüge 2013.11.10. 15:34:54

OFF
Trafikisztán a számok tükrében:

180 jómunkásember leépítését jelentette be a British American Tobacco.

450%-kal növekedett az eldobott cigisdobozok között a külföldi zárjegyesek aránya Pécsen.

Több százezer forintot is megkereshet egy rendőr, ha alkalmanként szem elöl téveszt egy határszakaszt.

15 millió forint értékű csempészbagót találtak kedden egy zsurki családi házban.

40 milliárd forint jövedéki adó és áfa hiányzik a közös kasszából.

3.8 milliárd forintos vagyonával felkerült a 150 leggazdagabb magyar listájára Sánta János, a Continental Zrt főtrafikosa. A rossz nyelvek szerint ő volt a trafiktörvény értelmi szerzője.

sorkoz.blog.hu/2013/11/10/trafikisztan_a_szamok_tukreben

6.Lenin 2013.11.10. 16:26:44

@korábban ulrike:

Jól gondoltam, hogy kevered a dolgokat.

szerinted aki képes szülői(pedagógus) felügyelete nélkül kimenni a klotyóra, és szakszerűen használni a klotyópapírt, az 1 racionálisan gondolkodó önálló 1én.

A gondolkodás, és a beprogramozott (megtanított) dolgok végrehajtása az előírásnak megfelelően, nos az nem ugyanaz.
szerintem.

korábban ulrike 2013.11.10. 18:07:45

@6.Lenin: Jól van, Iljics, eddig is tudott volt, igen egyszerűen szemléled a világot mert alapdolgokkal sem vagy tisztában.
Mégegyszer: gondolkodás, programozás, tanulás precizen definiált fogalmak, s nem attól függ miben létük, hogy szerinted mik is azok.

6.Lenin 2013.11.10. 18:13:02

@korábban ulrike:

Csak neked bonyolult fogalmak ezek.Szerintem.

Nem hinném, hogy be tudnád nekem magyarázni, a gondolkodás, és a betanított(programozott)cselekvés, azonos.

6.Lenin 2013.11.10. 18:36:28

@korábban ulrike:

A hörcsögöm megtanulta (megtanítottam rá), ha Bajnait, vagy Gyurcsányt látja a tv-ben, hanyatt vágja magát és nevetést utánoz.
Közben elgondolkodik-é a magyar ballib oldal ideológiai válságán, nos, azt még nem volt időm megbeszélni vele.

aszekelyek 2013.11.10. 19:10:15

@Hepci: semmi extra. Kakós , kókuszos , kevert tészta. Anyámtól van a recefice. Mindenki imádja a családban.

Még a nászasszonyom is kétpofára járogat rá... :) Amikor viszem a fiamékhoz és ő is ott van. Pofon egyszerű , csak az arányokat kell betartani és rendesen felverni a tojásfehérjét. Meg jó sütő is kell hozzá. Nekem az van. Egyenletesen sül benne. A lányom cifrázza is , megkeni nutellával. A morzsa szokott ráérni kihülni , ha nappal sütöttem és itthon volt a két teenager gyerekem plusz édesszájú férj. Nagyjából álmomból felkelve , csukott szemmel is megy már.

aszekelyek 2013.11.10. 19:12:31

@6.Lenin: ménem tartasz csuklyáspatkéáányt? Őt pld meg tudod tanítani a tehetetlenségre is. Az pl tanult....:))) Nyitva a ketrecajtó és ő marad. Tűri tovább az áramütéseket , és lépked a pedálra a kajáért...

aszekelyek 2013.11.10. 19:18:49

@nyünyüge: könyvelői szemmel az egyik tétel nem jó oldalon van!:) mert ahol megfogták a nagy mennyiséget, az bizony nem minusz akjasszának...

Azután , hogy és mivel tudod bizonyítani, hogy ez nem így volt azelőtt is már hiszen sokan csempészettet szívtak , - én is egy rakást ismerek olyat... akik sok éve csak azt...

de jó, hogy megszámolták az eldobottat, ami külföldi zárjegyes? Aztán milyen külföldi? nagyon gáz homályok vannak itt beállítva valami támadhatatalan érvekként.

Erre még gyúrjál. A British Tobacco piaci részesedését kéne a kormánynak szem előtt tartania? MÉR IS ? Állítólag van verseny.. és ők azt szeretik... hogy is megy ez akkor a piacgazdaságban? ja, valaki azt merte mondani, hogy nincs a nyugatabbiaknál protekcionizmus? még olyanabbakat is mondanak de az nem lesz attól igaz.

aszekelyek 2013.11.10. 19:25:09

@6.Lenin: vannak technikák, mellel úgy ültetik be a fejedbe a dolgot, hogy nem is tudsz róla...- ezen kívül... meg vagy róla győződve, hogy azt te gondoltad ki. önállóan mondjuk Einstein mert gondolkodni. meg is kapta a magáét a t. tudományéktól... főképpen a pedagógusaitól.

6.Lenin 2013.11.10. 19:49:33

@aszekelyek:

A kiindulás az volt, hogy tanítani kell-é az embereket a racionális/önálló gondolkodásra (lehet-e)
Vagy lehetőségeket kínálunk fel, és ezzel késztetjük a választásra(gondolkodjon, melyik lehetőség racionálisabb számára).
Persze ebbe is belemagyarázható, hogy ez a módszer is végül tanítás, de azért van különbség abban, ha én választom ki szabadon a megfelelő lehetőséget, minden (esetleges)külső kényszer nélkül.
A befolyásolásra nyilván rengeteg módszer létezi ma már, de nem is akartam tudományos szinten megvitatni ezt a kérdést.

Csak annyit jegyeztem meg, hogy nem tanítani kell (beléjük magyarázni), hanem lehetőségeket kínálni a választásra.

ennyi volt az egész

aszekelyek 2013.11.11. 09:00:50

@6.Lenin: tudom. A tanulás sem úgy megy, ahogy mondja avitapartnered. Amit lát, hall, azt tanulja meg de azt kitörölhetetlenül az egyén, ahogyan felnő. A későn érő is. nem pedig azt, amit tanítasz neki. Ki tanította meg mondjuk a kovaköveket összeütögetni a z ősembert? hogy abból csiholjon tüzet ? Ez nem lehet ösztön. ehhez gondolkodni kell tudni. messzire vezetne ez. Amiről ő beszél, az a befolyásolás. ha neked azt tanítják, hogy a föld lapos korong leesel a szélén és te azt mondod, marhaság, ezért máglyára is kerülhetsz. A többi nem fog ezen gondolkodni...., garantálom.

Balt 2013.11.11. 12:45:49

Hehe, most olvasom a hvg c. vicclapban:

"De mi ma a baloldal? Orbán Viktor szorozva mínusz eggyel. Valójában elképesztő, hogy így sem esélytelenek." (TG)

- ez azért jó meglátás, igaz, ami igaz. :))

na4 2013.11.11. 19:40:51

A magyarok ott qurják el, hogy mindig valaki mástól várják a megoldást. Ezzel adják a legnagyobb municiót ill. hatalmat a politikusok kezébe. A megoldás máshol van.

apasok 2013.11.16. 15:18:00

"saját céljaikra " ( A célokról máshol nem ír.)

Kinek mik a saját céljai ? Ezt kellene megfejteni, mert a nagy politizáló "tudás" elfedte ezt. Mi a cél ? Valamikor azt mondták, kérdezték, mílyen ideológia mentén politizál valaki.

Szoval erre adjon választ nekem, kedves Török Gábor. Köszönöm.
süti beállítások módosítása