Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jan 16
11:35

“A fideszes városvezetés Tarlós Istvánnal az élen sokkal jobban működik, mint ahogy a Fidesz az egész országot irányítja” – Karácsony Gergely fogalmazott így a minap az Inforádióban. S bár az LMP-s politikus mondatait - ahogy a Mandiner vezérkommentje tette - kétségtelenül lehet megosztásra irányuló ügyes taktikai húzásnak minősíteni, érdemes talán azon is elgondolkozni, hogy vajon a főpolgármester politikai viselkedése miért tér el attól, amit a Fidesz többi politikai vezetőjétől megszoktunk.

(Fotó: MTI)

Miben is más Tarlós? Talán leglátványosabban abban, ahogy a politikát és benne a politikai kommunikációt megközelíti. A főpolgármester láthatóan zsigeri megvetéssel tekint mindenre, amit az alternatív valóságmagyarázat kifejezéssel szoktunk finomítani. Tarlós nem szereti a szómágiát, világosan fogalmaz, nem fél azoktól a szavaktól sem, amelyeknek a használatáról a kommunikációs szakemberek általában lebeszélni szokták a politikusokat. Legutóbbi sajtótájékoztatóján megszorításról, költségvetési szigorról beszélt, de más alkalmakkor is láthatóan tudatosan ódzkodott attól, hogy részt vegyen a valóság eltagadására irányuló politikai bűvészkedésekben.

Az egyenes beszéd mellett további megkülönböztető jegye a szabad akarat, az önállóság és az ezek gyakorlásához szükséges politikai bátorság. Tarlós nem nem fél attól, hogy a fideszen belül ellenérzéseket keltő módon “liberális” tanácsadókat alkalmazzon, de láthatóan attól sem ijed meg, ha - miként ez a Magyar Narancs cikkéből kiderül - időnként konfliktusba kell kerülnie a jobboldal befolyásos gazdasági háttérembereivel. Mondhatjuk persze, hogy neki könnyű, hiszen “független”, nem Fidesz-tag, ennek a jogi különbségtételnek azonban egy olyan ember esetében, aki éveken keresztül a párt fővárosi frakcióját vezette, aki egy korábbi népszavazási kampány irányítója volt, és aki ma a Fidesz-KDNP képviseletében tölti be a főpolgármesteri posztot, nagyon kevés jelentősége van. Tarlós nem azért teheti meg mindezt, mert a többi fideszeshez képest távolabb áll a párttól - hanem annak ellenére teszi meg, hogy maga is a párt egyik vezetőjének számít.

Ha kétségtelenül volt is némi - talán nem is csak némi - elismerés a szavaimban, amit eddig elmondtam vele kapcsolatban, alapvetően leírásnak szántam. Egy politikus esetében ugyanis a legfontosabb mutató a teljesítmény, márpedig egyelőre keveset tudunk arról, hogy Tarlós eltérő stílusa és hozzáállása vajon milyen mozgásteret biztosíthat számára. Bármennyire is szimpatikus a világos beszéd és az autonóm viselkedés, egy olyan világban, ahol a barát-ellenség felismerő rendszer szerves része a pártfegyelem, az irányíthatóság, egy nem “kézivezérelt pali” sorsa meglehetősen nehezen kalkulálható. Tarlós eddigi pályafutása bizonyítja, hogy a jobboldalon belül is össze lehet egyeztetni az önálló gondolkodást a valahová tartozással, de tényleg nehezen felmérhető, hogy mindez szerencsés véletleneknek és ügyes lavírozásnak, vagy egy - mások által eddig nem gyakorolt - új szerepminta sikerének tudható-e be inkább.

További pikantériája a helyzetnek, hogy a főpolgármester önállóságra törekvése sajátos konzervativizmussal párosul: a Fidesz “haegyszermajd” politikusaihoz képest Tarlós értékvilága - fogalmazzunk így - biztosan nem liberálisabb, mint Orbán Viktoré. Elképzelhető, hogy Rogán Antalhoz, Lázár Jánoshoz, Pokorni Zoltánhoz vagy Navracsics Tiborhoz képest jelenleg ez a tény a Fideszen belül amúgy erősíti pozícióját, a hagyományosan liberálisabb főváros élén azonban biztosan nem könnyíti meg a helyzetét. Ha túl messze merészkedik, ha folyamatosan a saját feje után megy, itt akár saját csapatának tagjai futtathatják lesre.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr532587359

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs új a nap alatt! 2011.01.16. 15:13:14

Kinek a nyugdíj, kinek az adókedvezmény! 

Trackback: Schmitt Pál: a büntetett előélet nem kizáró ok 2011.01.16. 12:51:00

A Magyar köztársaság elnökéről kínosnak tűnő adatok láttak napvilágot pénteken: kiderült, hogy Schmitt Pállal szemben 1964-ben jogerős elmarasztaló ítélet született egy büntetőügyben. A Pesti Központi Kerületi Bíróság jogerős ítélete szerint négy hónap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porfelhő 2011.01.18. 20:42:47

Alibi, megszoritás, kibontakozás: mit hoz Orbán harmadik csomagja!

A február végére várt kormányzati „reformok” nem hoznak drasztikus változást, nem indítanak el földrengésszerű átalakulást, amelyek révén az ország tartósan kiszabadulhat a magas adósságállomány és a gazdasági depresszió állapotából - állapítják meg az Equilor elemzői legfrissebb elemzésükben.

Az elemzés hangsúlyozza, ahhoz, hogy a kormány által elindított reformok tartósnak bizonyuljanak, rövid távon a népszerűségvesztéssel jelentős áldozatot kell hoznia.

A reformok ugyanis a kezdeti szakaszban rendkívül nagy egyszeri költséggel és drasztikus megszorító intézkedésekkel járnak, amelyek csak 3-5 év múlva érzékeltetik majd pozitív hatásukat."

hirszerzo.hu/profit/20110118_reformok_orban_megszoritas#rss

Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a kormány kényszerhelyzetben van: két közelmúltbeli leminősítéssel a háta mögött, a bóvli adósbesorolás szélén, és az intézkedései nyomán támadt piaci kritikák miatt már nem odázhatja tovább azokat a lépéseket, amelyeket a befektetők megalakulása óta várnak tőle."

Hm. ez egy nagyon jó, tartalmas cikk. érdemes elolvasni.

porfelhő 2011.01.18. 20:54:38

Ami itt az általam belinkelt cikkben meg van irva, azt már rég irja a Török G. Mondom én, hogy nagyon jó politikai elemző!:):)
bocsánat!
/nem a gazdasági számításokra gondoltam/:)

porfelhő 2011.01.18. 21:03:47

@porfelhő:

Hm. "Orbán megszoritás", pedig az Orbán meg a Szijjártó azt mondta, hogy a "megszoritás" "csak" a szocik szótárában van benne. a többségi kormány ilyet nem ismer!
Igaz! "előre a múltba"!

jjulie 2011.01.18. 21:10:06

@mirrmurrkandúr:

kidobott pénz volt a taníttatásod, angol sem megy, meg ez sem

a fidesznek jó leszel így is

aszekelyek 2011.01.18. 21:15:02

@porfelhő: Bájos ez a nyilatkozat. Még mindig ott van az a deficit, a nyugdíjasok járandósága. Az ő szemszögéből ez biztosan deficit. A magyar nyugdíjasok és a kormány szemszögéből meg az a deficit, amit ők adtak a teljesen megbízhatatlan 2oo8-ban regnáló kormánynak.Plusz kamatok.Nem írja ez az édes, hogy a fenébe terhelne egy nyugdíjkifizetés de a rendszer is egy másik kormányt? A mikor ők ajánlották/tukmálták ránk ezt a rendszert, akkor is egy teljesen más kormány terhére jelölték meg a 2o13-as kifizetési kezdőévet. Ugye ők azt mondják, hogy nem dumálnak bele a belügyekbe. Szerintük nem jól megy. Szerintem se ment jól eddig és ezen már nagyon ideje volt változtatni. Mintha teljesen elkerülte volna a figyelmét néhány demográfiai irányba tett lépés. MEg az is, hogy betelepülni vágyó magyar honfitársaink, javítanak majd azon az arányon is.Nem kell feltétlenül várnunk népszaporulatra csecsemőkortól. Kaphatunk készen, ha beengedjük őket, felnőtt, dolgozó magyarokat is. Nincs meg a cukikám tavalyi szösszenete? Akkor hogy mentek szerinte a dolgok?

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 21:20:37

@jjulie: mármint mi az az "ez", ami az angolhoz hasonlatosan nem megy, te kis cuki provokatőr? :-)

jjulie 2011.01.18. 21:31:17

@mirrmurrkandúr:

nagyon megszelidültél macsek

hol van a nemesi ősök dühe

jjulie 2011.01.18. 21:33:43

@mirrmurrkandúr:

elárulok valamit: kattints a nickedre a válaszomban, és meglátod, mire vonatkozik a névmás

elemezd ki

porfelhő 2011.01.18. 21:35:15

@aszekelyek:
Tiszteletben tartom a véleményed.
Kifelejtetted, hogy közben volt egy gazdasági világválság, ami érdekes módon végigsöpört Európán is, és nem kerülte el Magyarországot sem. Tudjuk mit rontottak el a szocik, nem kell ismételni. A többségi kormány is tudta milyen állapotban van az ország. Nem kell itt nagy szavakat használni, az Orbán V.-nak világossá kellene tenni, hogy megszoritás nélkül nem megy. Miért szerinted most jól megy?
Közvélemény kutatások szerint tavaly sem ment már jól!
Milyen demográfiai irányba tett lépésről beszélsz? segits már mert nem értem?!
Ja! az a demográfiai lépés, hogy a mai fiatal, munkahelyhez, meg lakáshoz sem tud jutni! nem tudja megfizetni!
Hol van az otthonteremtés segitése?
Senki sem gondolhatta komolyan, hogy az OV. "varázspálcával" elhozza a jólétet, azt csak a csodaváró hangulatban lévő fülkeforradalmárok gondolták. oszt most meg ők vannak a legjobban felháborodva, csak nem mindig hangoztatják.
Milyen betelepülni vágyó honfitársak? a munkanélküliségbe? akinek van megalapozott élete, az nem éppen most akar betelepülni, úgy gondolom.

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 21:42:57

mármint nem megy a mirrmurkodás macskai eleganciája az ősök dühe miatt, vagy az ősök dühe nem party a zsidó iparos család hallatlan(!) intellektuális habitusával szemben?

jjulie 2011.01.18. 21:48:48

@mirrmurrkandúr:

mármint a földnélküli nemesi ösök dühe?

ulrike (törölt) 2011.01.18. 21:51:13

@mirrmurrkandúr: Hogy tudd követni, idemásolom, mire is reagálok.

'kíváncsi vagyok, mi lenne, ha mondjuk Gömbös Gyuláról, vagy netán Szálasi Ferencről elnevezett utcákról lenne szó... :'

Szóval te ez utóbbit preferálnád?

porfelhő 2011.01.18. 21:56:39

Senki sem führerezte le Orbánt!

Nincs nyoma annak az archívumokban, hogy a nagyobb magyarországi napi és hetilapok, vagy a jelentősebb elektronikus és online médiumok közül bármelyik leführerezte vagy leducézta volna a miniszterelnököt az utóbbi hónapokban. Orbán Viktor egy német lapnak adott interjújában beszélt arról, hogy a hazai sajtó mennyire méltatlanul bánik vele."

Az internetes hírportálok rendszerint moderálják a kommenteket, így a nyíltan uszító, gyűlöletet keltő, a közéleti szereplők rágalmazását tartalmazó bejegyzéseket ki szokták törölni.
A nagyobb portálok moderálási alapelvei szerint nem korlátozzák az olvasók – esetenként határokat feszegető – véleménynyilvánítási jogát, arra viszont figyelnek, hogy ne alakuljanak ki éles, akár durva, öncélú viták."

hirszerzo.hu/belfold/20110118_Bild_Orban_fuhrer#rss

jjulie 2011.01.18. 21:56:44

@mirrmurrkandúr:

a zsidó ipar nem ugyan az, mint a zsidó nagyipar

a nagypapi a numerus clausus nélkül is bejutott volna az egyetemre?

aszekelyek 2011.01.18. 21:59:10

@porfelhő: Éppen azért gondolom az IMF részéről azt nagyon rossz lépésnek, hogy akkor, amikor amerikaiaknak meg végképp tisztában kellett lennie azzal, a válság nem áll meg se Röszkénél, se Sopronnál, sem sehol, ennek a felelőtlen és megbízhatatlan kormánynak akkora kölcsönt adni, amiről abban a pillanatban tudta minden épeszű ember, hogy irtózatos teher lesz éppen a következő, tehát másik kormány számára. A jövőtől kértek kölcsön, hogy a hölgyet idézzem. Érdekes, hogy ezt azzal összefüggésben nem értékelték úgy, csak most világosodtak meg afelől, hogy ez bizony nem jól levő egy dolog. Szelektíven ezt is....Az otthonteremtés segítésének minden fedezete az IMF tőke és kamatterheiben úszik elfelé, mint a dinnyehéj....

jjulie 2011.01.18. 22:05:13

@aszekelyek:

ha az orbán nem akkora farok mint amekkora, és kisebbre veszi az arcát 2002-ben és nem áll elő a helyzet

reklamálj az orbánnál

mindenről az orbán tehet

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:06:50

@jjulie: nézd, Cicafiú, mivel tudom, hogy kissé buggyant és megkeseredett vagy, így nem idegesítem fel magam, neked is kell valami játék esténként a nyugdíjas klub után.
Földjeink pedig voltak, és vannak is. :-)

A Numerus Clausus nélkül is bejutott volna a nagypapi az egyetemre, az pedig, hogy neked abból a hsz.-omból az jött le, hogy én Szálasit preferálom, az téged minősít nem engem... nyunyu:-DD

lüke 2011.01.18. 22:13:19

@aszekelyek:
jaj ilyert csak a faluvégen Faluvégi mondott a a tv-ben, hallottam

@porfelhő:
Führer-Orbán szókapcsolatra a Google például 24,6 ezer találatot dobott ki – 61 ezret az Orbán-diktátor kettősre

valóban senki, itt se hallottuk

@jjulie: húha megint Chorinnál tartunk, eljuttok még Lisszabonba, vele Barrosóig Maon keresztül

mijá mijá
nosztalgia=ostalgia

www.youtube.com/watch?v=i-zVikni77k

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:13:20

@porfelhő: mármint hogy milyen kommenteket törölnek ki? Olvasd már vissza, csak amit Ökörpöri írt csak ebben a posztban... nem volt olyan kommentje, ahol az "alcsúti cigány" a "rohadt cigány Orbán" vagy a "cigány diktátor" vagy ne szerepelt volna... uggggyan már... és nincs belőle semmi... közben meg itt sírtok, hogy vége a demokráciának...

lüke 2011.01.18. 22:13:59

megy a fidesz útvesztőn morfondírozás látom
s mi van Tarlóssal, felelős a West Balkánért?
hmm
Sauerlandot kihhagyták
www.bild.de/BILD/news/2011/01/18/loveparade-duisburg/staatsanwaltschaft-ermittelt-gegen-16-personen.html

jó nyivákolást
www.youtube.com/watch?v=UyIVy73AmWQ

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:18:18

@lüke: jajj, ez nagyon jó, miauu ;-)

jjulie 2011.01.18. 22:18:22

@lüke:

öreganyám, úgy kell a friss jövevénynek kezdenie, hogy: miről van szó?

porfelhő 2011.01.18. 22:18:25

@aszekelyek:
Nem bizony, nem állt meg a válság Sopronnál, végigsöpört Losszabontól, Bukarestig, és még a nagy Spanyolországot sem hagyta ki, akik még most a mély válsággal küzdenek, éppúgy mint Mo. és "mentő csomagra" szorulnak. világpolitika!
Ja! úszik elfelé! Aha! a rendszerváltás óta folyamatosan úszik elfelé. Mikor felszámolták, kiárusitották a gyárakat, üzemeket, széthordták a TSz-eket. lettek gazdagok és lettek mások! mert a dolgozó, átlag ember fizetése semmit sem ér. A mostni intézkedések... az egykulcsos adó is a magaskeresetüeknek kedvez! Mikről beszélsz? minden kormány a "szegényeket" súlytja! ez mindig is igy volt. Nem kell itt idézni senkit!

jjulie 2011.01.18. 22:20:05

@mirrmurrkandúr:

annyicska volt a föld, hogy hivatalt kellett vállalni?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.18. 22:20:46

Azért elég elgondolkodtató és sokak számára valszeg' nagyon meglepő eredményeket kapunk ezzel a kalkulátorral.

tajekozodjon.com/nyugdijkalkulator/

Ha elég sokan utánaszámolnának, akkor még gondban is lehetne a kormány a nagy pénzbeszippantó terveivel. Még van idő 31-ig! :-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.18. 22:22:27

Azért elég elgondolkodtató és sokak számára valszeg' nagyon meglepő eredményeket kapunk ezzel a kalkulátorral.

tajekozodjon.com/nyugdijkalkulator/

Ha elég sokan utánaszámolnának, akkor még gondban is lehetne a kormány a nagy pénzbeszippantó terveivel. Még van idő 31-ig! :-)

lüke 2011.01.18. 22:23:21

OFF
Mocsai prof. boldog,
átprogramozta a játékosok fejét, ilyen egyszerű,
tavaly az EB-re csak a segédedzőt küldték
Fecike pirosat kapott
on

aszekelyek 2011.01.18. 22:24:13

@porfelhő: Ne legyél te abban olyan biztos, hogy nem akar Magyarországon élni sok magyar.HA esetleg elmulasztottad volna a múlt heti Orbán beszédet, Széchenyi terv bemutatóján, akkor tájékoztatlak, hogy azt tette világossá, végeztünk azzal a gondolkodásmóddal is, ami úgy szólt, nincs alternatíva. Szerinted , nincs más út, mint a megszorítás. Ezt ő cáfolta konkrétan. Magam sem értek egyet azzal, hogy mindenképpen egy út lehetséges csak. Van egy összeg, amiből ennyit kell oda fizetni, ha fene , fenét is eszik-kölcsönök- és a többi pénzzel pedig jól kell gazdálkodni. A variációk száma pedig nagyon nagy. Nem , nem leführerezték, hanem betették a külhoni sajtóban megjelent ilyen értelmű, léppel is ellátott cikket. Megis mutattam a barátnőmnek, meg fel is olvastam neki. Tévedés kizárva. Ögyes. Valóban. Azt írta az xy német lap, hogy ...... és akkor csak idézték. Ez lesz, meg a trükkök százai. Olyan, mint a nem állítró mondat, hanem kérdő, amiről mindenki tudja, hogy kamu a kérdőjel.Ezekre az idézett nagyon erős jelzőkre hivatkozva szapulták aztán a hazaiak a kormányfőt. Ócska egy trükk.

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:26:13

@jjulie: annyicska igen... de legalább nem mások vérén gazdagodtunk... kedves Julcsa :-D

lüke 2011.01.18. 22:26:44

@jjulie:
mindig a numerus claususról,valakit ki kell készíteni
" Mért ne legyek tisztességes!
Kiterítenek úgyis.
Mért legyek én tisztességes?
Kiterítenek úgyis! "

jaj, ez a cirkuláris

lüke 2011.01.18. 22:28:04

ajánlom az mr1-t, most !
online szerepjátékról van szó

porfelhő 2011.01.18. 22:31:37

@mirrmurrkandúr:
Tessék?! Rossz helyre címezted a kommentedet! @ökörpöröly kommentjét a TG. tudja moderálni. neki címezd a mondandódad.
annyi közöm van a hozzászólásához mint neked!!!
Ha teccet volna olvasni, elemezni a kommentjeimet, attól függetlenül, hogy sok mindennel nem értek egyet, "mindezek ellenére nem gondolom, hogy a jogállam és demokrácia végét" jelentené....... ennyi. rossz helyen teccik reklamálni! tessék megkeresni az illetékest vagy az Orbán Viktort!

lüke 2011.01.18. 22:33:09

@vinczej:
2013-tól 20%-l kevesebb lesz a nyugdij,(már megmondták hónapokkal ezelőtt)
jönnek a Ratkó nyugdíjasok,akiket többször megbüntetnek

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:34:24

@aszekelyek: De, leführerezték, nem is egy xy német lapban... ez az igazság, az előző kurmány bármit csinált, nyugaton a türelem majdnem végtelen volt, és amikor már konkrét csőd volt, még akkor is azon agonizáltak, hogy jajjajj, igen, ezek nem túl potensek, na, de a Fidesz... na, de a Fidesz... csak azt nem értem, miért nem írják oda, hogy forrás: Paul Lendvai, Konrád György, vagy Népszava, vagy mittomén melyik elfogulatlan, független szemlélő... és még le is tagadnak mindent. Tipikus. ócska képmutatás, ezekhez képest Szijjártó egy úriember.

aszekelyek 2011.01.18. 22:34:26

@vinczej: NEm arról volt hetekig a rikoltozás, hogy nincs is választási, hanem ellopták az egészet??? Csak engem zavar, hogy most meg egész más a nóta? Most terelgetik a népeket, hogy menjenek csak nyilatkozni, mert lehet választani. Még van idő rá 31-éig.

lüke 2011.01.18. 22:36:47

@aszekelyek:
mindenkit, ha nincs más érv, jön a fasisztázás
- amit Németo-ban pl. büntetnek-
ld. Vivien Reding bocsánat kérése Sárközytől

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.01.18. 22:38:42

@aszekelyek: Örülök, hogy örülsz... :-)

A zsarolás ténye továbbra is áll. Kérdés, hogy a zsaroló vagy a megzsarolt bírja tovább idegekkel.

porfelhő 2011.01.18. 22:39:09

@lüke:
És?! mi a probléma? van közöm hozzá, hogy a Google hányszor dobta ki? szerintem nincs.

lüke 2011.01.18. 22:39:38

@mirrmurrkandúr:
Mein verspieltesLand
c. könyvét még november elolvasam, Lendvai mást nem is idéz:csak Debreceni Józsefet

lüke 2011.01.18. 22:40:54

@porfelhő:
diszkrepancia van a cím és a tartalom közt

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:41:30

@lüke: hát ennek szívből örülök.

aszekelyek 2011.01.18. 22:43:31

@mirrmurrkandúr: Van valami szerinted, amit nem tagadtak le?

melus79 2011.01.18. 22:45:06

Azért a kettős mérce dolgozik mindkét oldalon!:)Az elfogult ballib újságok,ejha,a jobboldali média(persze olyan nincs is,mert mindent a ballib irányít,még az uniót és az USA-t is,csak azt nem értem,itthon miért kerültek a bányászbéka hátsója alá:) kizárólag elfogulatlan írásokból áll!:)
Még jó hogy szerteágazóan olvasok,tájékozódok,és rájöttem rég,hogy valahol a kettő közt az igazság.

porfelhő 2011.01.18. 22:47:10

@aszekelyek:

Ja, ja! jól kell gazdálkodni! úgy legyen! Sok mindent mondott már az Orbán V. ha a fele teljesülne már az is jó lenne. de legyen neked igazad!

aszekelyek 2011.01.18. 22:48:15

@porfelhő: Az, hogy nincs nyoma az archívumokban, semmit nem jelent:)@lüke: TAlán ezt is érdemes lenne jogharmonizáció alá vonni:)

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:49:08

@melus79: Ja, csak a jobbos média nem állítja magáról, hogy független, mint például az ízig-vérig elfogulatlan Mészáros Tamás.

aszekelyek 2011.01.18. 22:50:57

@vinczej: 31-éig zsarolnak valakit? Azzal, hogy választhat , dönthet arról, amiről eddig nem dönthetett? A zsarolás tényállását azért nézd át még egyszer. Javaslom.

melus79 2011.01.18. 22:51:16

@mirrmurrkandúr: Állít mást,számomra "eben guba".

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:52:15

@aszekelyek: nem sok... és az is mind öltözködéssel kapcsolatos dolog...

porfelhő 2011.01.18. 22:52:45

@aszekelyek:
Igen? és? nálam sem jelent semmit.

aszekelyek 2011.01.18. 22:54:19

@mirrmurrkandúr: Az objektivitás szobra ő:D A zsinórmértéke, én mondom:DDD

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 22:56:48

@aszekelyek:
"a magyar btkv (1878. V. t.-c.) 350. §-a szerint Zs. vétségét követi el és három évig terjedhető fogházzal büntetendő, aki azon célból, hogy magának vagy másnak jogtalanul vagyoni hasznot szerezzen, valakit erőszakkal vagy fenyegetéssel (l. o.) valaminek cselekvésére, eltűrésére vagy elhagyására kényszerít, amennyiben cselekménye súlyosabban büntetendő cselekményt (p. rablás, személyes szabadság megsértése) nem képez, úgy szintén az is, aki azon célból, hogy magának vagy másnak vagyoni hasznot szerezzen, valakit rágalmazó vagy becsületsértő állításának nyomtatvány által való közzétételével fenyeget (351. §). Ez utóbbi rendelkezés alapján biróságaink Zs. vétségének minősítik azt a cselekményt is, midőn a hitelező adósát azzal fenyegeti, hogy hirlapban fogja őt adósságának megfizetésére felszólítani. Ha a zsaroló gyilkossággal, súlyos esti sértéssel, gyujtogatással vagy más súlyos vagyoni kár okozásával fenyeget, ugy szintén, ha a Zs. a közhivatalnoki minőség szinlelésével vagy valamely hatóság hivatalos rendeletének ürügye alatt követtetett el: a cselekmény bűntettet képez, amely öt évig terjedhető fogházzal büntetendő (353. §)."

Forssás: Pallas Nagylexikon

kiemelés tőlem:
- aki azon célból, hogy magának vagy másnak jogtalanul vagyoni hasznot szerezzen, valakit erőszakkal vagy fenyegetéssel (l. o.) valaminek cselekvésére, eltűrésére vagy elhagyására kényszerít" pont ígyen ,feleim!

melus79 2011.01.18. 22:56:49

@aszekelyek: Na,csak ezt ne.A közszférában dolgozom,sok esélyt hagytak.Meg a többi ember számára is.Ha így lesz szabad választás bő 3 év múlva,jól nézünk ki.

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 22:57:24

@aszekelyek: igen, főleg, mikor a Népszavában, meg a 168Órában zümmög a vérnarancsról, vagy az a kiváló újságíróklub, amikor a szintén teljességgel elfogulatlan Bolgár Györggyel, Avar Jánossal és Déri Jánossal ecsetelik, hogy már készítik elő a marhavagonokat... de ők legalább szórakoztatóak...

melus79 2011.01.18. 23:00:45

@mirrmurrkandúr: Csak mint a Bayer műsora.Igaz,az még csak nem is vicces...

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 23:01:26

@melus79: nem egészen mindegy, szerintem...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 23:01:51

@melus79: Még ígyebb, úgy vélem!
"ha a Zs. a közhivatalnoki minőség szinlelésével vagy valamely hatóság hivatalos rendeletének ürügye alatt követtetett el: a cselekmény bűntettet képez, amely öt évig terjedhető fogházzal büntetendő (353. §)."
Közhivatali minőség színlelésével - mely vagy valamely hatóság hivatalos rendeletének ürügye alatt követtetett el- vádolom a jelenlegi törvényhozást!

J'accuse (Vádolom)

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 23:03:19

@melus79: de könyörgöm, Bayer minden második műsorában dicsekszik, hogy az ötös számú Fidesz párttagkönyv tulajdonosa!! Hát ne mondd már, hogy mindegy, hogy megmondod-e a gyerekedről, hogy a tiéd vagy letagadod... ezt nem mondhatod komolyan!

melus79 2011.01.18. 23:03:54

@mirrmurrkandúr: Ha elfogult vagy valamelyik oldallal,akkor valóban nem mindegy.Én most pártsemleges vagyok,várom a felmentő sereget!:)

melus79 2011.01.18. 23:05:09

@mirrmurrkandúr: Így már értem.Én arra utaltam,hogy hülyeséget beszél mindkét oldal szélsőségese.

lüke 2011.01.18. 23:05:39

@namitirok:
http://fr.wikipedia.org/wiki/J%27accuse%E2%80%A6!
ez már 120 év..............

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 23:08:37

@lüke: Csak nekem vagy összesen?:-D
Bűnszövetkezetben és/
vagy egyetemlegesen?

lüke 2011.01.18. 23:08:42

a virtuális valóság:

2010.11.30 08:00:31
Látni sem akarom a lükét!:) a nick nevét sem.:)

jó éjt

lüke 2011.01.18. 23:09:24

@namitirok:
egyetemlegesen, 120 éve volt

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 23:09:35

@melus79: Hiszen lehet az ember úgy is kritikusa a kormánynak, hogy nem válik sem jobbikossá, sem szocialistává, sem LMP- szimpatizánssá. És minél többen lesznek azok, akik ezt így gondolják, annál előbb jelenik majd meg egy olyan politikai erő is, mely őket kívánja megszólítani.

Forrás: velemenyvezer.blog.hu/2011/01/17/fidesz_vs_baloldal_es_a_belgak_hova_alljanak

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 23:11:03

@lüke: Vannak dolgok, melyek periodikusan visszatérnek a történelem során, akár elismerjük, akár nem!
120 év nem akkora idő ám, sajnos ma is érvényesek bizonyos dolgok, csak a technika változik, az ember alig!

aszekelyek 2011.01.18. 23:12:18

@namitirok: ezt ugye az erőszakkal beléptetésre értendően gondoltad? Nincs szerintem jogtalan haszonszerzés se,,,,,,m, most. Amikor az államiból kiszervezték magánba és azt államilag kötelezővé tették, akkor valósult meg a jogtalan haszonszerzés. Itt most szépen eldöntöd, ki húzzon hasznot a te befizetéseidből jogosan. Nem áll meg ez a zsarolási vád sem. No ,tényleg jóccakát!

melus79 2011.01.18. 23:12:53

@namitirok: Így legyen,mert a jelenlegi regnáló "elit" is megbukott előttem,a korábbiról nem is szólva!

Jó éjt kívánok én is mindenkinek!Remélem TG holnap megörvendeztet minket egy új írással!:)

porfelhő 2011.01.18. 23:14:37

@lüke:
ezt ki irta? ki vagy Te? valójában?

Jó éjt!

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 23:15:15

@melus79: Minden oldalnak (most már nem is csak kettő van...) megvannak a maga megmondóemberei, akik nyilván beszélnek egy csomó idegesítő marhaságot, habár -szvsz- a "turulos, globalogazdis" nekifutások még így is több valóságalappal bírnak, mint az, hogy nemsokára eljő a kor, mikoron vagonokkal viszik a zsidókat dolgozni, és Viktor lesz az ostoros SS-huszár MÁV-os karszalaggal... - de ezt nyugodtan írd az elfogultságom számlájára. :-)

S -ha szabad érdeklődnöm- milyen típusú felmentőseregre vágysz? :-)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 23:16:04

@aszekelyek: Az én befizetéseimből ne más húzzon hasznot, se jogosan, se jogtalanul!
A társadalmi szolidaritás jegyében hajlandó vagyok bizonyos összeget havonta áldozni a köz javára, de nem kellenek a lózungok és mellébeszélések, mert nem hiszek ezeknek!
Na jó, azoknak sem, az is igaz!
Méghogy nyugdíj-adó, hahaha, jó vicc!

porfelhő 2011.01.18. 23:16:54

@lüke:
Igen? és még mi a virtuális valóság? egy kis múlt idézést, majd ha kérhetek.:)

lüke 2011.01.18. 23:18:15

@namitirok: hűha
Zsiga Zsiga!
Zsiga is csak a felső tízezerrel foglalkozott:
Lou Salome-nárcizmus- , Tiffany leány
" zúg az éji bogár........."

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2011.01.18. 23:18:41

@mirrmurrkandúr: Szőke, kisportolt, őszinte, nem-dohányzó, jól szituált...ezek közt lehet álmai felmentőserege, lehetőleg egyben és Imf vezeték/ keresztnévre hallgatván...:-P

ökörpöröly 2011.01.18. 23:21:21

@mirrmurrkandúr: Hékás!

Nem kellene sértegetni az SS-t! Ilyen fajtaidegeneket oda be nem engedtek volna.
A felcsúti cigányból lett "Bölcs Vezér" tekintélyes zsidó oldalági rokonsággal rendelkezik, gondoljunk csak a kommunista Erdős-klánra, avagy éppen a Vitézy-klánra. Emellett a FIDESZ vezetése hemzseg a zsidóktól. Az, hogy marketing célból zsidózik a félig zsidó Bayer, a faji törvények szerint 100% zsidó Lovas István -lehetne még sorolni a "keményvonalas propagandista" beosztásban lévő fideszes bértollnokokat-, az nem jelent semmit.

lüke 2011.01.18. 23:21:55

@namitirok:
nagyot álmodj: az is lesz,(mint Németo-ban, Ausztriában )
mint EU jogharmonizáció

lüke 2011.01.18. 23:24:12

@ökörpöröly:
azért Erdős elvtársat ,mint jó kommunistát verték Rákosiék
hmmmmm

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 23:29:20

@namitirok: ok, de akkor ő is fogja visszafizetni a szőke hercege baráti kölcsönét? :-D

ökörpöröly 2011.01.18. 23:29:28

@lüke: A zsidó kommunisták verték és ölték is egymást, néha kicsit marakodtak a magyaroktól "elrabolt" koncon. Ennek csak örülhetünk!:) Rajk, Kádár, Sólyom és a többi mocskos kommunista ugyan annyira volt akasztófára való, mint Rákosi és elvtársai. A "marakodás" után a zsidó Erdős-klán tekintélyes pozíciókat töltött be a felcsúti cigányból lett "Bölcs Vezér" által újraépíteni kívánt kommunista Kádár-rendszerben.:)

török gábor 2011.01.18. 23:37:55

@melus79: így lesz, már rajta vagyok :)

mirrmurrkandúr 2011.01.18. 23:38:37

@ökörpöröly: oh, a jó öreg Pöri...:-)

már hiányoltalak, olyan túlcizellált volt ez a blog az otrombaságaid nélkül..

Jut eszembe, pont ma beszéltünk chat-en Ordnassac-kal, és említette -elismervén, hogy nálad nagyobb tuskót nem hordott még a hátán e Föld- hogy már csak a zsidózás hiányzik a repertoárodból, én meg mondtam neki, hogy ami késik, nem múlik: és ímhol.. :-)

na most, az első verzió, hogy "fajilag" te is érintve vagy, és ezt képtelen vagy feldolgozni.

Kettő, csak egész egyszerűen egy műveletlen, ostoba szabolcsi husáng vagy, akit kétszer szült meg a jeti, egyszer császárral, egyszer meg -gyors emésztést követően- perianális jelleggel.

A harmadik pedig, hogy te vagy Debreczeni Jóska személyesen, de akkor legközelebb én írok könyvet rólad, és garantálom bestseller lesz, pedig csak a TG-blogos hsz.-aidat teszem bele kommentár nélkül...

Bunkó vagy Bugsey! ;-)

porfelhő 2011.01.18. 23:42:26

Jaj! az jó lesz, ha már lesz végre új "feladat" új poszt!
Már annyira unom a Tarlós fényképét nézni?!:)

ökörpöröly 2011.01.18. 23:51:02

@mirrmurrkandúr: :P Jókat röhögtem azon, hogy a kommunistázó, cigányozó és zsidózó Kossuth téri szűzmáriaországa, szentistvánialkotmány "alakulatok" milyen bőszen támogatják a "Bölcs Vezért" és csürhéjét, miközben azok tele vannak exkommunista káderekkel, exkommunista káderek kölykeivel, a fővezér félroma tekintélyes zsidó oldalági rokonsággal, a FIDESZ és holdudvara is tele van zsidókkal.
Ha megalakulna a magyar "Ku-klux-klan", akkor a vezetés 90%-a roma vagy zsidó lenne!:P Ilyen egy ostoba népet még nem szart a Föld a hátára!:)
Jó provokálni, jó túlozni, mert ilyenkor megerősödnek a kontúrok, aztán kevésbé agyasok is megértenek valamit a rendszerből!:)

ökörpöröly 2011.01.18. 23:53:21

@porfelhő: Szerencséd, hogy moratórium van még a médiatörvény esetében!:) Kapnál egy kis büntit, lehetséges, hogy el seggre pacsiztatnának Snitt Palkóval, úgyse ért semmihez, ez meg még tetszene is neki!:)

ökörpöröly 2011.01.19. 00:01:58

Akkor mindenkinek további jó fórumozgatást, aztán meg jó pihenést!

mirrmurrkandúr 2011.01.19. 00:08:03

@ökörpöröly: Aki a saját népéről így beszél, az valószínűleg nem szereti azt. Így tök mindegy, mit írsz.

Rasszista, antiszemita, keresztény és magyarellenes vagy. Ja, és bunkó. Az MSZP-ben nagy karrier várna rád.!

Irány Disneyland, és ne ijedj meg Goofytól, bár nagy orra van, de csak egy kutya és nem is igazi. :-)

ökörpöröly 2011.01.19. 00:16:15

@porfelhő: Öreg kecske is megnyalja a sót! A funkcionális analfabéta, exkommunista Snitt Palkónak biztos tetszene.

ökörpöröly 2011.01.19. 00:23:10

@mirrmurrkandúr: :P Nem azért, de a jelenlegi magyar nemzet szellemileg, erkölcsileg, tisztesség, kulturáltság szempontjából Európa legaljához tartozik. Ezen csak ront az öntömjénezés, az önsajnálat és a történelemhamisítás.
MSZP vagy FIDESZ, nincs nagy különbség, a késő kádári elit és azok utódai ebbe a két alakulatba és ezek mögé bújtak. Mondhatnám azt is, testvérháború folyik az MSZMP-utód frakciók és irányvonalak közt. Csak most kissé több exkomcsi van a FIDESZ-ben és mögöttük, mert ők vannak hatalmon.:)
Nem szeretem a giccset, Disneyland kilőve, meghagyom nektek!:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.01.19. 01:55:27

@lüke: tiszta öröm, hogy nem tudok németül...

a-kis-herceg 2011.01.19. 07:56:44

látom az éjszakai műszak pihen...

jó reggelt Magyarorszáááág!!!

lüke 2011.01.19. 10:48:16

@Hepci:
elég magyarul,ő is abból( f)ordította

@ökörpöröly:
ez egy pszichogramm
www.youtube.com/watch?v=p6619X9Jyls&playnext=1&list=PL4FB0623AA8E96924&index=31
magyar sajátosság volt, hogy önkorlátozást végeztek, s csak egymást nyírták,
ez köztudott,
hogy milyen volt a vallásuk nem tudom, de a párttagság kizárta a vallást tudtommal
süti beállítások módosítása