Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2015
már 15
23:08

A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért. 

Az első érdem a pártoké. Ahogy egy nagyon fontos politikus nem is olyan régen egy háttérbeszélgetésen mondta: „igen, mi csináltuk, beküldtük az embereinket, akiknek a nevét sem mindig tudom, de a feladatot szépen elvégezték”. Ennél pontosabban magam sem mesélhetném el. A lényeg: nem bízták, nem bízzák a véletlenre. Ha igaz, hogy a nyilvánosságban minden kimondott szónak jelentősége van, márpedig igaz, akkor a pártok a saját szempontjukból ésszerűen jártak el. Megszületett a „szóvivői elemzés”, ami valójában nem más, mint - a kommunikációs tervezés során - a nyilvános értelmezés bevitele a kapukon belülre. Az elemzők készen kapott politikai panelekből építkeznek, az igazán hatékony esetben előre ismerik magát az eseményt is, amelyről majd véleményt mondanak, s amikor beszélnek, kizárólag a politikai szereplő érdekében teszik. Látszólag elemzők, valójában termékmenedzserek. Esetleg – ahogy GFG mondja - katonák. Övék a jelen és persze a jövő, sokáig itt lesznek velünk.

A második érdem az értékmentességé. Ami még a pártos elemzés light változatára válaszul született meg, de valójában tévút. Közel másfél évtizeden keresztül magam is abban hittem, hogy a nyilvánosság számára haszonnal jár, ha nem csupán politikailag motivált mondatokat kap, hanem lehetősége van arra is, hogy – politikai véleményétől függetlenül – segítséget kapjon a játék értelmezéséhez. A nyilvánosság azonban nem erre vágyik. A média különösen nem, hiszen az maga is pártos, és ezért csak a pártos értelmezéseket szereti, csak azokat tudja sikeresen dekódolni. De az embereknek sem ez kell. A többség saját véleményének megerősítésére vágyik, az értékmentes, politikai állításoktól tartózkodó mondatokkal nem tud mit kezdeni. Az értékmentességre törekvés ráadásul az esetek egy jelentős részében kiüresedéshez, semmitmondáshoz vezet. Ha megállunk a politika szempontjából lényeges kérdések megválaszolása előtt, a mondandónk – a nyilvánosság előtt - üres és értelmetlen lesz. Bár a megismerés minden esetben egyrészekből és másrészekből áll, a közönség elé vitt árnyaltság jobb esetben a politikai mezőn tétován bolyongó idegennek, rosszabb esetben rejtőzködő ellenségnek láttat.

A harmadik érdem a tudatlanságé. Egészen pontosan a politikai tudás hiányáé. Aki tudja, csinálja, aki nem, elemzi – mondják nekem gyakran. Ha ez így nem is igaz, hiszen aki csinálja, gyakran az sem tudja, de az kétségtelen, hogy a politikát nem lehet az íróasztal mellett művelni. Sok probléma csúszik itt egybe: az információk hiánya, a tapasztalatok hiánya és a politikai felelősség hiánya. Ha elfogadjuk, hogy a nyilvánosság ítélkezést vár, hogy az elemzői viták a politikusi viták reprodukciói, akkor látnunk kell: olyan elemzőktől várunk megalapozott, már-már tudományos döntést a helyes és helytelen politikákról, akik maguk a hivatásos politikusoknál sokkal kevesebbet tudnak a konkrét döntési alternatívákról és magáról a politikai gyakorlatról, ugyanakkor az ítélkező mondataik egyáltalán nem méretődnek meg, nem társul hozzájuk semmilyen politikai felelősség. Az ilyen elemzés így nem lehet más, mint szakvéleménynek hazudott értelmiségi okoskodás.

A termékmenedzser szerep kétségtelenül hasznos – elsősorban a termék gyártójának, de akár a célcsoportnak is. A fogyasztók imádják, a riválisok gyűlölik. Ugyanakkor itt szó sincs elemzésről, ez a meggyőzés világa.

A politikai mezőn látszólag tétován bolyongó idegen fontos dolgokat figyelhet meg, de miután maga nem akar részt venni a harcban, a lényeg szempontjából érdektelen lesz a mondanivalója. Legfeljebb majd eltalálja egy eltévedt golyó.

Az értelmiségi okoskodás jó dolog, a nyilvános művelése azonban sok kérdést vet fel. A „kire kell szavazni?” kérdésére adott válasz ugyanis – bárkitől is jön - nem szakvélemény, hanem csak egy vélemény.

S hogy mit jelent mindez? Vége a politikai elemzésnek? Nem, dehogy. Ami a nyilvánosságban halott, valójában él és virul. Valódi politikai elemzésre mindig szükség lesz. Kell a politikai szereplőnek, mielőtt döntéseket hoz. Ha van esze, ilyenkor nem a termékmenedzsert kérdezi, vagy a termékmenedzsertől nem termékmenedzselést kér. Kell azoknak a vezetőknek is, akik érintettjei lehetnek a politikai döntéseknek, és nem félelmeik vagy reményeik megerősítésére, megcáfolására vágynak, hanem szaktudásra. S persze kell a tudományos megismerésnek is, egy szűk olvasóközönségnek, akik beszélik ezt a nyelvet és értik a célt.

Magam tehát művelni fogom a jövőben is. Aztán majd kiderül, hogy hogyan használom.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr887273723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.03.18. 09:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Miért bojkottáld a Parkszínpadot? 2015.06.01. 19:50:16

Végre sok éves enyészet és felelősségtologatás után ma megnyit a Parkszínpad! Ráadásul szép is lesz modern is és még kismamabarát is, ahogyan azt az index nemrég megírta egy lelkendező cikkben. Az írásban szinte mellékes információként jelent meg, hogy...

Trackback: Török Gábor: Nekrológ 2015.03.16. 10:39:02

A politikai elemzés halott. Megölték. Megöltük. S még az sem biztos, hogy sajnálni kell ezért.

Trackback: Tóbiás befőtt megpróbálta eltenni Orbán nagymamát 2015.03.16. 10:36:16

De a nagyi résen volt, és odacsapott a fakanállal a szemtelen befőtt kezére. Az MSZP ma nem ünnepelt. Szégyellték volna a várhatóan 200 fős ünneplő tömeget, amit mozgósítani tudtak volna, ezért nem tartottak március 15-én központi megemlékezést? Vagy ...

Trackback: Viktor a barikádokra vezetné a népet 2015.03.16. 10:35:01

Már látom is magam előtt patyolat ruhában, csapzott hajjal, kilógó csöcsökkel. "El kell söpörni Orbán rendszerét!" - mondta Szigetvári Viktor az Origo szerint, és forradalmat hirdetett a nemzeti ünnepen. Azt nem írja az Origo, hogy mivel alapozott a m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2015.11.17. 21:42:31

@6.Lenin: Ön valójában semmit nem mond...A kritika is erre a semmitmondásra utal, illetve azt teszi érzékelhetővé.. ha figyelmesen olvasná.

Itt van ez a mondat, amit kiemelésre méltónak gondolt:"...a problémát emberek teremtették, tehát fölösleges most Isten segítségét kérniük, amit kreáltak, azt maguknak kell megoldaniuk. "

Ez egy hívő szájából anakronizmus. Egy ateista szájából csak egy közhelyes szólás: amit főzött egye is meg.

Egyébként pedig a nagy kerekes piros semmi.

6.Lenin 2015.11.17. 22:03:27

@tölgyes:

A felelősség elhárítása, a megoldás mástól várása , szerinted a nagy piros kerekes semmi?

Látod @teevee: ilyenkor gondolok arra, hogy az agyonemlegetett demokrácia, erkölcs valójában 1 jó nagy faszság.

1 koszos, soxor teleszart takaró, amivel sokan szeretnék eltakarni a maguk kis ...........t.

1 igazi demokrata türelmesen várja, hogy valahogy, vagy valaki által megszűnjenek a neki kellemetlen problémák.

tölgyes 2015.11.17. 22:32:17

@6.Lenin: Na látja!

Ebből is átszik, hogy milyen ostoba. Ön el tudja képzelni - ha képes volna beleélni magát egy vallásos ember lelkületébe, akkor ez talán menne - hogy Isten akarata ellenére bármi megtörténhet? Vagy, ha egyszer már valami megtörtént, akkor azon Isten ne tudna változtatni, segíteni? „Ha Isten velünk, ki ellenünk…” harsogták a francia hugenották. Jézus feltámasztotta Lázárt..Isten egyszülött fiát adta értünk.. – mondják egybehangzóan keresztény felekezetre való tekintet nélkül…ÓÓÓÓ adj Uram türelmet. Miért szól bele olyanba, amit még felfogni sem tud.

A nagy kerekes piros semmi a maga szövegére vonatkozott.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.18. 00:58:50

@tölgyes:
Szerintem Lenin erősen hívő: hisz Viktorban.
Ez is valami.

tölgyes 2015.11.18. 10:46:33

@Hepci: )Vannak olyan levelezők, akiknél a szavak elveszítik eredeti jelentésüket. Biztos én is hibás vagyok ebben. Nem tudom, úgy mondani, hogy a szó azt jelentse számukra, amit én értek alatta. A kereszténység 1.500 éves európai uralma alatt kialakított egy konzisztens érték és fogalomrendszert. Ha valaki belép ebbe a fogalomkörbe, akkor a keresztény világban viszonylag jól tud tájékozódni. Ezt az érték és fogalomrendszert széttörte a spontán és erőszakos szekularizáció. Mégis! Lehet-e Európáról beszélni, európaiul beszélni e rendszer, e nyelv fogalomhasználatának ismerete nélkül?

Ha valaki Istent emlegeti, Istent, akinek jönnie kell és jönni is fog - ha segítségre szorulunk -, az hiszi, hinni véli, úgy tesz, mint aki tudja hogy Isten teljesíti is feladatát anélkül, hogy akkor és ott intézkedne a felelősség dolgában is.. Arra Isten ráér. Neki a keresztény fogalomrendszerben nem kell kapkodnia.
"Van időm, én várhatok.
Előttem szolgáim, a századok,
fujják szikrámat, míg láng lesz belőle;
bár Jónás ezt már nem látja, a dőre.
Jónás majd elmegy, de helyette jő más",
így gondolá az Ur, csak ezt nem tudta Jónás,”

No persze VIL hisz Viktorban, meg a nejlon fóliában::)))

6.Lenin 2015.11.18. 13:02:46

@tölgyes:

Segíts magadon Isten is megsegít.

Enyém az akarat, a felelősség, és a remény, ha erős vagyok, van remény a segítségre is.

Tőlem függ.

Rosszat tettem, nem kenhetem másra a felelősséget, és elsősorban nem mástól kell várni a segítséget. Nekem kell megoldani.

Te másként vélekedsz ezekről?
Jogodban áll.

Lófaszt vagy te demokrata, hiszen ha másnak más a véleménye, az neked nejlon fólia.
Te használod úgy a fogalmakat, vagy úgy értelmezed, hogy az csak a saját elképzeléseidnek megfeleljen, ha eltér, az nejlon fólia.

Vallásos demokrata. Aztán mások véleményét, jogát a különvéleményre semmibe veszi.

Beszarás ez az arrogancia.
Nagy köcsög vagy te is,Tölgyes, de jogod van annak lenni.
1 mp-ig sem vitatom el tőled ez jogodat, engem nem zavar.
Remélem szabad akaratból, én nem kényszerből választottad magadnak.
(ha valaki kényszerít, próbálj kitörni, hátha Isten is a segítségedre lesz )

tölgyes 2015.11.18. 13:43:36

@nyünyüge: Az a hír, hogy az SZDSZ környékéről indult - igaz. Ő maga írt valami olyat, hogy PI beszélt vele, OV nem.

Az sem kizárt, hogy a Jobbiknak ad tanácsot.

Ez furcsa dolog. Én elképzelhetetlennek tartom, hogy a Jobbikkal kvaterkáljak.. de egy szakértő..??? Bár ennek is vannak azért határai.

Csányi most nyugvóponton van.. Úgy látom, hogy felfüggesztette Lázár a harcot. Az összes guruval nem lehet hajba kapni. Elég gondot okoz Simicska is.

nyünyüge 2015.11.18. 13:48:56

@tölgyes:
Ha nem Csányinak szól, akkor mire véljük ezt az írást?
TG ismertségére féltékenyek a Századvég és a Nézőpont igen független politilógusai? Vagy már a TG féle mérsékelt kritika, időnként egy-egy végtelen hülye húzás kiszerkesztését sem bírja el a NER?

tölgyes 2015.11.18. 14:32:36

@nyünyüge: A fene tudja... Jobb, ha mindenki fél egy kicsit.

Ráadásul nem elég puhának lenni. Keménynek kell lenni. Keményen kell tolni a fidesz szekerét... árkon, bokron át!

tölgyes 2015.11.18. 14:35:58

@6.Lenin: Nem véleményről, hanem hitről volt szó. Maga hisz OV-ben és a nejlon fóliában. Úgy nem nehéz, ha valakinek közben lóf@sz lóg ki a száján.. toleránsan persze és csakis megértően.:)

6.Lenin 2015.11.18. 15:26:33

@tölgyes:

A vélemény, hit, magánügy, és alapvető jog.

Magyarázni kell 1 demokratának? B+, te tényleg köcsög vagy.
Már többet nem kell bizonyítanod előttem, most már tiszta sor.

Semmi közöd, hogy én miben\kiben hiszek, mi a véleményem. Nekem sem a tiédhez, vagy bárkié is legyen.

Meghallgatom, elolvasom,ha megosztod másokkal is. Ez ilyen 1xű valójában.

Sikerült kihoznom belőled a valóságos éned. Én nem győzni szerettem volna mások felett, hanem kíváncsi vagyok, mit titkolnak. Te kimutattad.

Demokrata, persze pont ilyen 1 igazi demokrata.
Szánalmas.

tölgyes 2015.11.18. 15:50:39

@6.Lenin: A hite és a véleménye az öné.

Az ismeretei is a sajátjai. Azonban kiegészítésre sőt radikális felülvizsgálatra szorulnak. A hit nem felelőtlenség, a demokrácia pedig nem a győztes szabad rablásának a joga.

A megbeszélés tárgya ugyanis ez volt és nem az, hogy van-e joga hinni. Hihet bármiben: Orbánban is a nejlon fóliában is.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.18. 16:05:57

@tölgyes:
Ha az 50-es években jelenik meg 1 ilyen light inszinuáció a hatalom valamelyik fontos kommunikációs felületén, nem biztos, hogy TG előbb elkészül a végrendeletével, mint ahogy érte jön a fekete autó.
Jelen demokráciánkban viszont holnap is a saját BMW-jéből fog kiszállni az Emelesz előtt.
Szerencséjére azt is időben felismerte, hogy a modern, futball alapú társadalomban 1 politológus helye ott van az Emeleszben és a lelátón.
Csányi meg nyilván megerősödött a kijutással, most 1 darabig aligha fogják őt polipként emlegetni. :)

6.Lenin 2015.11.18. 16:59:26

@tölgyes:

" A hite és a véleménye az öné."

Nocsak, már te is rájöttél, hogy demokrataként nem volt elegáns ezt figyelmen kívül hagyni? Gyorsan tanulsz, ez pozitív is lehet.

"Az ismeretei is a sajátjai. Azonban kiegészítésre sőt radikális felülvizsgálatra szorulnak."

És ezt kinek kellene elvégezni?
Nekem?
Rendben, és kihez kellene igazodnom?
Hozzád?
Biztos, hogy neked van igazad? Mert ezt te így tartanád jónak?

Ezt még reszelgesd 1 kicsit.

Segíts magadon Isten is megsegít

Ne add fel, a remény neked is jár(hat)

tölgyes 2015.11.18. 19:01:26

@6.Lenin: Meg kellene tanulnia az olvasást. Nem hagyta figyelmen kívül senki.. A baj abból eredt, hogy már régóta azt sem érti amit saját maga leír. Ez bpedig nem vélemény, hanem szövegértelmezési gond.

A vizsgálat mindig önvizsgálat: annak beismerése, hogy erőfeszítést kéne tennie. Én nem vállalom.

A "segiíts magadon az Isten is megsegít épp oly közhelyes" mint atöbbi. Van benne valami, de mindenre és mindennek az ellenkezőjére is van egy-egy jó mondás.

tölgyes 2015.11.18. 19:03:28

@Hepci: Én ebben nem vagyok olyan biztos! Az egyik ismerősömet egyik nap kitüntették, másnap kirántották alóla a cégét.:) Még egy hét haladékot sem adtak neki.:)

6.Lenin 2015.11.18. 19:52:15

@tölgyes:

1re viccesebb, ahogy görcsösen erőlködsz a "győztes" cím elnyeréséért.
Bár a vége felé 1 kicsit visszavettél a "nagy arcból".

Miért kéne önvizsgálatot végeznem?
Minden a "terv" szerint ment.

" Van benne valami, de mindenre és mindennek az ellenkezőjére is van egy-egy jó mondás. "

Na, látod, csak rájöttél te is.
Mit is kéne akkor önvizsgálnom?

tölgyes 2015.11.18. 20:13:22

@6.Lenin: Úgy is írhatnám: közhelyes, de magát legyőzni????Még a gondolat is bornírt.:(

6.Lenin 2015.11.18. 20:35:55

@tölgyes:

Engem nem kell legyőzni.
Csak kíváncsi voltam, mit takargatsz.
Valójában nem jelent semmit.
Sőt , felajánlom, hogy legyen tiéd az utolsó szó.
(az már majdnem győztest is jelenthet)

Khal Drogo 2015.11.18. 21:08:54

@nyünyüge: Szerintem minden egyes hírt Magyarországon nem a Fidesz-felső vezetés diktál le a főszerkesztő úrnak a köztévében. Erre nemigen van idejük.

Sokkal inkább egy meghibásodott droid túlbuzgóságát látom az ilyesmikben. A kontraszelektív kiválasztás miatt erre igen nagy esély van. Vagy a főszerkesztő vagy valamelyik köztévés kommiszár a nagy leleplezéssel akarta felhívni magára a figyelmet, hogy lám, ő micsoda talent, mindjárt elő is kéne léptetni egy fokozattal.

tölgyes 2015.11.19. 00:19:56

@Khal Drogo: 1980 után már Kádárék se diktáltak.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.19. 01:14:30

@tölgyes:
Gondolom, azért tüntették ki, hogy eladja a cégét (hajtott a kitüntetésre, és a csúcson akarta abbahagyni). :)

Tölgyes, maga intellektuális küzdelmet folytat Leninnel?
Ennél azért többet néztem ki magából. :D
(sajnos az én pedagógiai empátiámat meghaladja az ilyesmi, pedig tanítottam számos gügyét, akik a nevüket is alig tudták leírni)

hoplita 2015.11.19. 07:43:02

@Khal Drogo:

"...Senki sem tartja őket terroristának..."

Nana.
Ekerék birka helyett csirkéből csinálják a dönert.
Az szerintem terrorizmus.:)

6.Lenin 2015.11.19. 09:19:45

@Hepci:

" pedig tanítottam"

Amikor ilyesmiket olvasok, hálával adózom a sorsomnak, hogy nem ilyen aberrált, állandó szopási\szopatási kényszerben vergődő köcsög próbált tanítani.

Te csak lógasd a kukacod a zavaros vízbe, hátha 1 törpeharcsa megkönyörül rajtad, és végre átélheted az annyira vágyott érzést (más szájában érezni a kukacod)

tölgyes 2015.11.19. 14:08:35

@Hepci: Tegnap Baló a gyerekéhezésről beszélgetett. A beszélgetésen részt vett Rétvári is. Én még ekkora marhát nem láttam. Ha az ellenzéknek esze volna, akkor őt sugározná éjjel, nappal!:)

Lenin az Lenin. Valahogy rá kell őt döbbenteni arra, hogy milyen. Nem könnyű, az biztos, de a remény hal meg utoljára.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.19. 22:13:45

@6.Lenin:
Még nem késő, mostanában is tartok metszési tanfolyamot.
Alkalmanként 6 rugó szokott lenni a félnapos program kisebb csoportban, (szöveg)értelm(ezés)i fogyatékosoknak 20% a felár.

@tölgyes:
A vetés mindig beérik...

tölgyes 2015.11.19. 22:16:11

@Hepci: Méghogy nem volt gyűlöletkampány "sorosozás".:(

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.19. 22:55:42

@tölgyes:
Rájöttem ám, mi a helyzet, Tölgyes: maga ballib.
Pfúj!

korábban ulrike 2015.11.19. 23:15:18

Hmmmm.... Brüsszel megakasztja Paksot. Nehogy valaki azt higgye, hogy ez Brüsszel. Brüsszel csak a proxy. Erős proxy, de proxy.

tölgyes 2015.11.20. 10:32:50

@Hepci: A vetéssel nekem nincs is bajom, csak azzal, amit vetnek. Ki szelet vet, ki vihart, ki gyűlöletet.. pedig csak tiszta búzát volna szabad vetni.
Ön aztán igazán tudja, hogy itt ezen a blogon is teljesen kiábrándulva a ballib féle politikából toltam a Fidesz és Orbán szekerét. Sokáig reméltem, hogy jobb lesz. Aztán rájöttem, hogy ezek semmivel sem jobb, mint a másikak. Erre visszavonhatatlanul a Simicska ügy világított rá.: miért volt jó Simicska árajánlata októberben és miért volt ugyanaz piszkos visszaélés februárban..:)!

Amiatt ami időközben nyilvánosságra került: Simicska anyázta Orbánt.

Nem pártoltan a Simicska nyerő szériáját...de azt nem gondoltam, hogy ilyen kisstílű aljas motivációk uralkodnak a Fidesz berkein belül. Innen nézve világosan látom, hogy Rétvári embertelensége és hülyesége miért kaphat hangot és miért áll egy kórusban Rogánnal.. miért van az, hogy most Mészárosnak és a Századvégnek Habonynak mindent lehet.

Ezek az emberek nem különböznek a Rákosi-Kádár kor pribékjeitől.. Csak MA MÉG a viszonyok mások. Most értem, hogy miért akarja hazugságok tömegével magának vindikálni Orbán a rendszerváltást.
Most megint ott tartunk mint 1948-ban… a nagy fordulat után. Elhatároztuk, hogy megforgatjuk a világot – mondta egy kommunista ismerősöm a nékosz egyik tagja – és rájöttünk HOGY PONT OLYAN!

Ezek után marad a ballib, ami szintén nincs.

nyünyüge 2015.11.20. 11:27:51

@tölgyes:

"Ön aztán igazán tudja, hogy itt ezen a blogon is teljesen kiábrándulva a ballib féle politikából toltam a Fidesz és Orbán szekerét. ... Ezek után marad a ballib, ami szintén nincs."

Ezért kéne megpróbálni nem szekértáborokban gondolkodni.

Elég volna egyszerűen becsülettel saját családunk és szűkebb közösségünk, szakmánk szekereinek haladását segíteni.
Amik talán ettől tényleg megfelelő irányba haladnak majd.
És végképp nem szabadna beállni abba a pártpolitikai elvárásba, hogy a feltételezetten másik táborba tartozót diszkreditáljuk.

6.Lenin 2015.11.20. 11:47:27

@Hepci:

Szövegértelmezési probléma...

Már vagy 1000x leírtam, de a kedvedért még 1x.

) a ballib nálam (az én értelmezésem szerint) nem politikai,ideológia hovatartozást, hanem 1 viselkedési formát, mentális problémát jelent a "ballib"-nak általam nevezett pacákok esetében.

) leszarom, hogy ki ballib, és ki nem. Joga van bárkinek ballibnek lenni. Szerintem Tölgyes nem kimondottan sorolható ebbe a kategóriába, de érdektelen a számomra , hogy hová is tartozik. Neki is joga van bárhová tartozni.
Neki is, neked is, nekem is.

) a politikát, és minden mást, érdekek irányítanak. ezt igazolja @korábban ulrike: , és @tölgyes: hozzászólása is.

) ezek mindig szemben állnak 1 másik csoport érdekeivel.
Ezt is igazolja a 2 drb fent említett pacák hozzászólása.

) miként magyarázzák, milyen mesét körítenek hozzá a fenti pacákok, az lehet talán még érdekes is, pláne ha kamuznak 1 ordasat. Mellesleg azt csinálnak amit jónak látnak.

) az, hogy görcsölsz a szövegértési problémámmal (ez az én gondom) mentesít az alól, hogy a hozzászólásaid alapján 1 aberrált köcsögnek tartalak?

) ez így simán eldöntöd magadban, mint Gyurcsányi,+ Tölgyes, ők az igazi demokraták, aztán semmibe veszik mások jogát a véleményalkotáshoz?

Amennyiben még így is akadnának problémáid, kérdezz inkább, és ne a fantáziádra hagyatkozz feleslegesen, az úgyis csak valamilyen szopással lesz kapcsolatos.
Szerintem.

tölgyes 2015.11.20. 13:59:28

@nyünyüge: A ballib méltóvá vált a teljes diszkreditálásra. Mára ez a FIDESZES társaság is megérett erre. Új politikai erő pedig nem jelentkezik. A Jobbik már ellenzékben diszkreditálta magát, az LMP pedig szervezésre képtelen társaság.

A civil társadalom pedig éppoly megosztott mint a nem civil társadalom, mint a politikai közélet... még a gombagyűjtők is.

nyünyüge 2015.11.20. 14:03:55

@nyünyüge:
".....És végképp nem szabadna beállni abba a pártpolitikai elvárásba, hogy a feltételezetten másik táborba tartozót diszkreditáljuk."

Ez lett volna a mondandóm lényege.

tölgyes 2015.11.20. 14:21:10

@nyünyüge: Feltételezetten..???? Azért nekem az volt a tapasztalatom - ez most is - hogy itt nem nagyon volt szó feltételezettről.

A megnyilatkozások tartalma egyértelművé teszi a kötődést.

Ez nem is baj. Mindenki kötődjön valahová! Még az is jobb mint sehol sem lenni.:)

6.Lenin 2015.11.20. 14:26:31

@nyünyüge:

Nem kell senkit kizárni, ebben 1et értek veled, de ezzel még nincs megoldva semmi.

Jobbat kell kínálni a párpolitikai elvárásoknak megfelelni akaróknál, de azoknál is, akik önmagukat kiválasztva az 1etlen igazi megoldás birtokosinak hirdetik magukat, miközben mindig megbuktak a kísérleteik.

Ami te írsz, az könnyen kiforgatható, mivel mindegyik oldal természetesen magát állítja a megértő, és a másik oldalt, az állandóan kekeckedőnek. Ez eddig sem vezetett megoldásra.

1 másik lényeges, hogy meg kellene bízni a másik félben is.
Bizalmat pedig csak úgy kérhetek, ha én is képes vagyok bízni a másikban.
De ne álmodozzunk. Ezekkel küzd az emberiség már ??? óta, és valószínűleg a végezetéig is ezzel fog pepecselni, csak majd lesz az ideológiára 1 másik meghatározás, ahogy eddig is találékony volt
Szerintem.

Khal Drogo 2015.11.20. 17:12:44

@korábban ulrike: Még a pálinkafőzésért folytatott "szabadságharcban" is sokkal jobban tépte magát a Fidesz kommunikációs csapata mint most Paks II blokkolásánál.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.20. 19:21:47

@6.Lenin:
Te állítólag szórakozni/megfigyelni (?) jársz ide, aztán mégis összekevered a valóságot és az itt megjelenő virtuális információt.
Látod, ez a szopás.

6.Lenin 2015.11.20. 19:53:59

@Hepci:

Itt a virtuális világban a szebbik feled reklámozod, vagy a valóságban ilyennek szeretnél lenni (nem látszani)?
Jó kérdés.
És melyikben érzed magad is igazinak?
Nem szoktad összekeverni?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.20. 20:09:44

@6.Lenin:
Picit szöszölj még a mondatokkal, így nehéz kibontani belőlük az értelmet!

@tölgyes:
Szükséges lenne elköteleződni valamelyik oldal mellett?
Emlékszem, a rendszerváltás után kevés híján kiközösítettek egyes barátaim, amikor a komenistákkal kérlelhetetlen SZDSZ helyett a langyos-pozsgaista MDF mellé álltam. Ők hamarosan pofára estek, aztán mindnyájan rájöttünk, hogy a fontos dolgok nem ezek.
Legfeljebb a politikusoknak és a mindenkit valami skatulyába gyömöszölni igyekvő lenineknek...

6.Lenin 2015.11.20. 20:10:39

-Úristen, mi ez?
-Én vagyok a jó tündér, 6., nem mondták, hogy ne baszogasd az öreg lámpást? Most kénytelen vagyok teljesíteni a kívánságod.
-Ne, bassz, nem 3 szokott lenni?
-Ne légy mohó, legyen elég 1, de azt jól gondold meg.
-OK, akkor hát .......izé......ha meggondolom, hogy milyen a mai trend......szeretném, ha 1 szőke nagymellű csaj lennék, 1 bazi nagy farokkal.
-OK lenin, teljesüljön a kívánságod.
-Úristen! Ez csodálatos!......Nem! Nem! Nem akarok felébredni!.....áááááááá,ne!
-Basszus ez nem jött össze. Továbbra is csak az Orbánt kell imádnom, hogy az a radai.........bele, tövig.

6.Lenin 2015.11.20. 20:23:24

@Hepci:

B+!
1000+1+1x, nálam a ballib nem politikai elkötelezettséget jelent, jellembeli hovatartozást.

A hitbéli,politikai hovatartozásod nem érdekel, az magánügy, mindenkinek joga van választani.

A mentális hovatartozásod meg lehet akár öröklött is, nem tehetsz róla. Ahogy az aberráltság is.
Bár megfelelő tréninggel (szellemi,lelki) csökkenthető, ha a paciens tisztában van az állapotával, és szándéka is van a változtatásra.
1éntől függő.
Lépjünk már túl rajta.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.20. 20:29:56

@6.Lenin:
Egyszer elmagyaráztam a főnökömnek az egyetemen, hogy attól, hogy ő azt állítja, az ég lila, még nem lesz lila.
Nem szeretett utána jobban...
Fárasztó hülye volt egyébként (ő is), én meg már akkor is kerestem eleget más munkával, hogy leszarjam. :)

6.Lenin 2015.11.20. 20:32:02

@Hepci:

Végre 1 jó hír.
+
www.youtube.com/watch?v=WsqTkkUzH5w

Mindjárt jobb a kedvem.

tölgyes 2015.11.20. 20:47:07

@Hepci: Elköteleződni talán nem, de én még most is beleborzongok abba a gondolatba, hogy 2010-ben ismét Gyurcsány nyer.:) Ő megcsinálta volna mindazt, amit Orbán 2/3-dal.. és még nemzetközi hátszelet is kapott volna mindahhoz, amit csinál. Az előzményekből az következett.
Ha az ember - én így élem meg - nem keresi és nem támogatja a változást, akkor nem változik semmi. (Ahogy Lukács elvtárs mondta: ha azt akarjuk, hogy valami megváltozzon, akkor valamit meg kell változtatni.) Meg aztán az én korosztályomnak azt sulykolták a fejibe, hogy csinálni kell. Ráadásul egy sor aktivista között cseperedtem felnőtté.. ők is mindig csinálták és többnyire ráfáztak, de mégis csinálták.
Önnek persze igaza van abban, hogy a helyett a sok minden helyett, amit itt irkáltam, írhattam volna könyvet is vagy építhettem volna Cserszegen egy rendes kerítést, horgászhattam volna a Balaton partján.. de ez már csak hajlam kérdése is.

89-ben én is az MDF-et választottam. Az ő esetükben már 89-ben is láttam, hogy mi lesz 93 után. A Fidesz első ciklusa után - bár elégedetlen voltam velük - mégis azt gondoltasm, hogy nem ebben az irányban változnak. No ez hiba volt.

hoplita 2015.11.24. 06:56:21

@tölgyes:
Mi sem csevegünk veled, kibaszott nyuggergeci.
Viszont el tudom képzelni, hogy eszmecsere és kvaterkázás helyett berúglak a sarokba, mint egy megunt focilabdát.

Azért azt élvezetes látni, ahogy a zikertesó leningecivel összetéptétek a babaruhát, oly hosszú időn át tartó faszszopkodást követően.:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.11.24. 11:38:10

@hoplita:
Egyszer összejöhetnénk hárman kolbászt tesztelni.
Aztán ki-ki felrúgná és miszlikbe aprítaná azt, akit kedve van.
Sajnos Tölgyest nem tudtam rábeszélni a túrkevei kirándulásra...

tölgyes 2015.11.24. 14:27:06

@hoplita: Látom megint elmászott a Jobbik-szarból:), kis haszonleső senkiházi. Hozza is a rugdosós formáját. Hiába! A vér nem válik vizzé, hiába is oktatgatja magát Huza-Vona, maga cxsak megmarad söpredéknek.

tölgyes 2015.11.24. 15:07:05

@Hepci: A nemzet söpredékével nem kolbászozunk.:)

korábban ulrike 2015.11.25. 17:58:35

index.hu/belfold/2015/11/25/tortenelemmanias_felvideki_magyarokat_nezett_nemzetkozi_terroristanak_a_tek/
Aggasztó e szerv vezetőjének idült feltűnési mániával párosuló idült pancsersége. Különösen ilyenkor, mikor nagyon észen kellene lenniök.

teevee 2015.11.28. 11:31:44

@tölgyes: Most olvastam valahol: "Hülyével vitatkozni olyan, mint galambbal sakkozni. Bármilyen jól sakkozol, a galamb felborítja a bábukat, leszarja a táblát, és úgy járkál mintha győzött volna."

A 6. galamb sem különb.

tölgyes 2015.11.28. 16:23:42

@teevee:Sokszor írtál már le rólam, hogy hülye vagyok. Ezért ez az érv se így, se úgy nem befolyásol.:)

ubul2000 2015.12.05. 04:59:35

Eltemettetett e blog?

ubul2000 2015.12.05. 05:03:15

@tölgyes: akkor minek kolbászolsz itt?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.12.05. 11:40:41

@ubul2000:
TG-t lefoglalja a faszbuk és a magyar fodball felvirágoztatása. :)
Bár lelkesedése igazából csak a főblogdíj megszerzéséig volt töretlen, publikációs kedve onnantól folyamatosan csökkent.

tölgyes 2015.12.05. 16:50:06

@ubul2000: Mert tudom, hogy nem én vagyok a hülye, hanem mind!:)

ubul2000 2015.12.06. 03:16:10

@tölgyes: Azért ne add fel!

Stilszerűen: Kitartás!

tölgyes 2015.12.06. 10:02:09

@ubul2000: Ne lengesse olyan lelkesen a kezét, mert még kiveri a saját szemét.:)

ubul2000 2015.12.06. 20:12:37

@tölgyes: Igyekszem óvatosan lengetni :))

hoplita 2015.12.11. 06:32:52

@tölgyes:
Akkor kolbászolj anyáddal.
Ja, az mán megvót.:)

@Hepci:
A foci fontos dolog.:)
Szerintem most ő is sütkérezik a dicsfényben egy kicsit, hiszen tuggyuk, a győzelemnek száz szülője van, csak a vereség árva gyerek.

@ubul2000:
Csá Ubul, rég láttalak.
Ennek a gyökérnek ez az egyetlen szórakozása, még szép, hogy itt kolbászol.:)

hoplita 2015.12.11. 07:18:07

@tölgyes:
Nem hinném, itt vagy te szemétnek.

tölgyes 2015.12.11. 14:35:00

@hoplita:

Álmodozzon csak vén kocsmatöltelék, Jobbik szégyene:) Magát még az anyja se szereti:) Hoza-Vona is megtagadja.. Már a Jobbikkosok között is olyan, mint az utálatos kép.:)

Menjen csak az utcára kukát borogatni.:) Az való magának!:(

hoplita 2015.12.12. 08:56:12

@tölgyes:
Nagy a pofád nyuggergeci, de majd belelépek.

tölgyes 2015.12.12. 20:44:20

@hoplita: legfeljebb a sz@rba lépne, ha már nem volna benne nyakig.:).. de már vége a szünetnek, lehet ismét alámerülni.:)

Mi a helyzet kukakvitéz?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.12.13. 23:15:24

@tölgyes:
Ejnye, Tölgyes, betölthetné Hopit kolbászba, miután concasséra vágta. :)
Vagy ő töltené magát kukába.
Akárhogy is, jó mulatság lenne.

hoplita 2015.12.14. 13:17:32

@Hepci:
Pofája van csak a vén gecinek..én meg zsülienre aprítom.:)

tölgyes 2015.12.14. 19:38:31

@Hepci: Kolbászba selejtes húst??? Még a disznónak sem adnám oda!:)

tölgyes 2015.12.14. 19:43:19

@hoplita: Zsülienre?? Legfeljebb a saját kukacát, amire márHepci kiéheztetett halai sem kapnak!

tölgyes 2016.03.27. 15:25:58

@Hepci: Elment Pozsgay Imre. Nem jó hír ez.

Utolsó politikai üzenete a kopasz fiúk ténykedése kapcsán így hangzott:
"Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez az erőszak alkalmazása a jog ellen!"

Nyugodjék békében!

hoplita 2016.04.03. 20:24:51

@tölgyes:
Bújj mellé, köcsög.

tölgyes 2016.04.05. 18:15:09

@hoplita: Maga is oda kerül! ne izguljon. Legfeljebb egy köcsögben, mert az anyafüd csak úgy fogadja be magát, ha előbb elégetik...:( Ha ezt nem tennék a végén még megfertőzné a Földet.:(

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.04.09. 22:39:32

Amikor mosóport vagy autót adnak el, ugyanez megy. Vannak a gyárak által fizetett "kommunikátorok", akik úgy próbálják manipulálni a nyilvánosságot, hogy növelje az eladásaikat. És vannak a független fogyasztóvédelmi szervezetek, amik néha nem is olyan függetlenek, de amíg le nem buknak, nagy érdeklődés követi a szavaikat.

Jelenleg a magyar politikai életben nincsen ennek a független, fogyasztóvédelmi szerepnek megfelelni képes elemző. Mindenki - köztük az elemzők - sokat tettek azért, hogy a bizalom nullára csökkenjen.

tölgyes 2016.04.12. 14:06:39

@Doomhammer: Kicsi a piac, nem lehet függetlenként megélni. Se elemzőnek, se TV. csatornának, se újságnak.

Mégis: pártosodni is lehet viszonylag korrekt módon. Az elköteleződés nem jelenti azt, hogy hülyének is kell mutatkozni!

László56 2016.06.24. 10:15:22

Anglia kilép az EU -ból

Gratulálunk az angol népnek. Ideje volt. Mert ha bennmaradtak volna akkor a sok második világháborúban meghalt angol katona megfordult volna a sírjában. Miért ? Mert éppen a német leigázás ellen harcoltak.

Mert Európa már régen Németországot jelenti. Arról nem is beszélve, hogy Európa fővárosa, Brüsszel helyett Berlin lett. Agela Merkel megvalósította mindazt, amit Hitler háborúval és népek kiírtásával sem tudott elérni. Német igába hajtotta Európát.

Ez jó a németeknek, de rossz Európának. Angela Merkel önmaga, meg még a német népnek sem jó, legfeljebb a német iparnak. A német nép vagyonát privát cégek vagyonává tette. Ugyan a német nép mindezt csak kevésbé érzi meg, mert a magas életszívonal miatt nem is gondolnak rá, hogy még jobban élhetnének. A német cégek, Angela Merkel segítségével, átvették az európai gazdaság irányítását. Cserébe elismerik az új német Führert mint Európa Führerjét. Úgy hogy az összehasonlítás Hitler politikájával, kevés kivétellel, nagyon is megállja a helyét. Mert a cél ugyanaz, Európa német igába döntése. Csak éppen a módszer kifinomultabb.

A németek az országukon belül már nem is nagyon titkolják. Ha Németországról beszélnek Európát gondolják alatta. Ha Európáról beszélnek, akkor meg Németország az amiről beszélnek. A németek führermetalitása lehetővé tette Angela Merkelnek a saját népe és Európa igába hajtását. Rossz nyelvek már azt is előre vetítik, hogy egy két év és a németek már az afrikai nyelvekre is rá lesznek szorulva. Talán több év kell hozzá, de az irány tényleg oda tart, hogy a német nép elveszti a saját identitását. És ha német nép identitása nem érdekli a német Führert, miért érdekelné más európai népek identitása.

Az európai népek ezt nem akarják. Vezetőik meg félnek és reszketnek a német megtorlástól.

Ezt abból is lehet látni, hogy amikor Brüsszelt kritizálják tulajdonképpen a német vezetésre gondolnak. Próbálja meg mindenki ! Mindegy milyen nemzet újságját olvassa, ha Brüsszel vagy Európáról van szó, egyszerűen helyettesítse be ezeket a szavakat a „németek” szóval. Máris értelemt kap az összes európai ország újságjelentése. Ilyen egyszerű az európai politika értelmezése.

És a német kormány maga ? Nagyon egyszerűen értelemezi. Ha valahol hiba kerül a gépezetbe akkor, az alattvaló Brüsszel a hibás. Ha valami jól sikerült, akkor meg Angela Merkel a hős. Ilyen egyszerű volt eddig az európai politika. Most az angol kilépés változtat rajta. Hogy milyen nagyságrendben ? Az bizony a többi európai ország vezetőjétől függ. Mennyire lesz merszük a kritikához. Vagy éppen továbbra is kussolnak.

tölgyes 2016.06.25. 10:54:26

@László56:
Még ma is gratulál az angol népnek? Holnaptól Európa (Ön szerint=németek) jóindulatától függ, hogy darabjaira esik-e szét az ország. A hősök (Viktorunk szövetségesei)pedig úgy menekülnek, mint patkány a lyukba.
A mi nagy szájhőseinktől is erre számíthat.

László56 2016.06.25. 18:55:10

Gazdasági háború Anglia ellen.

Anglia vagy inkább helyesebben Nagybritánia kilépésével az EU már most gazdasági háborút hirdetett ki.

A német Führer, Angela Merkel, hivatalosan bejelentette hogy segíteni fogja Angliát a kilépésének adminisztratív intézésében. Persze hogy segíti, hiszen szeretné minél hamarabb kívül látni. Ugyanakkor elkezdte Anglia gazdasági lerombolását.

A német politika kétszínű, kettős játéka elkezdődött. Az EU nevében és égisze alatt Európa végleges elfoglalására máris megvannak német a tervek. Mindazokat a fiatalokat akarják elérni, kik még nem ismerik a német dikatura kegyetlenségét és ezért a kilépés ellen harcoltak. Az idősebbek kiknek mindez ismert természetesen a kilépés mellett voltak.

De, mégiscsak első lépésként Skócia és Észak-Írország leszakadását szeretnék elérni amivel Angliát gyengíthetnék és más államoknak elrettentésként példát mutatnának, hogy mennyire nem éri meg kilépni a német dikatura árnyékából.

Frankfurt már most, úgy gazdaságilag mint politikailag, konkrét intézkedéseket tett az angol pénzügyi intézmények átvételére.

Annak ellenére, hogy a kilépési folyamat le nem záródik, a kilépő állam teljes jogú tagja az Uniónak, már is tervezik az olyan üléseket melyeken Anglia nem lesz meghíva és ezáltal nem is vehet részt.

Hogy ez szerződés ellenes ? Mit érdekli az Angela Merkelt. Miért is érdekelné, hiszen az EU határvédelmi szerződéseit sem tartotta be soha és nem is lett semmi baja attól. Mindez nem csak elősegítette az európai német uralom kialakulását, hanem bátorítás is volt Európa teljes igába hajtására.

A németek gazdasági háborút akarnak és ezáltal Európa gazdasági háborúba is keveredik. A németek elszántak és már most előkészítik Európát a német uralom átvételére.

A hivatalos szöveg az, hogy mivel Anglia kilépésével az európai hatalom meggyengült, a németeknek kell több felellőséget átvállalni Európáért.

Ezt már most úton, útfélen, hirdeti a német média. Ettől hangos most Németország.

A jó isten mentse meg úgy országunkat mint ahogy Európát is ettől a német „felelösségvállalástól”.

A háború máris elkezdődött. Európát máris belekeverték a németek.

tölgyes 2016.06.27. 23:02:54

@László56: Angliában szidják, inzultálják a bevándorlókat a kilépés után.
BEVÁNDORLÓK= magyarok is.

László56 2016.06.28. 07:01:16

bevándorlókat kiutálják Angliából?

Így igaz ! De, ennek semmi köze a Brexithez. Így volt a Brexit elött is és a Brexit után sincs másképp.

A német propaganda ez EU nevében viszont mindent a Brexitre akar ráfogni. Nehogy már a csatlósok lelépjenek tőle. Hiszen az már nem is kérdéses, hogy a németek a többi EU-s országokra mint csatlósaikra tekintenek. Csak az Európai híreket kell figyelni. Kik kivel ülnek össze és főleg kinek az országában. És főleg kiket hagynak ki ezekből a külön összejövetelekből.

A teljes EU-s összejövetelek már csak a külön-utas megállapodások jóváhagyására használják fel. Azt is csak mint zsarolásként felhasználva. Tulajdonképpen, nem újdonság, mert ez a tény ismert, csak most a Brexit után ez felerősödik. Németország Európa teljes átvételére törekszik és a legjobb esélyei is megvannak hozzá. És mindezt ugyan nem háború nélkül, mert a politikai és gazdasági háború már a nyakunkon van. De, legalábbis eddig, emberéletek vesztessége nélkül. Nem úgy, mint a nagy előd és titkos példakép, Hitler. Ki a tíz újját megnyalta volna, ha azt eléri amit Angela Merkel.

De visszatérve a bevándorlók elleni gyűlölködésre. Kik idegen kultúrát egy nemzetre ráerőszakolnak, ne csodálkozzanak ha gyűlölködés a vége. Ez minden országban így van és így is lesz.

Ettől ment meg bennünket a kormányunk. Megkérdezi hogy akarjátok e ti is. Mindez a demokrácia magas foka. Ugyanakkor az országunkban ! A hazánkat kiáruló kommunistáktól ezt a bizalmat soha nem kapta volna mag a népünk. Most megkapjuk demokratikus kormányunktól és köszönettel éljünk vele.

A demokráciájukra oly büszke németek és igazi csatlósai ezt soha nem fogják megérni, hiszen a kormányaik megkérdezés nélkül ráerőszakolják a polgáraikra mindazt amit nem akarnak. Csoda, ha polgárok gyűlölködők lesznek ? Nem véletlenül értik meg magukat a nyugati politikusok a mi kommunistáinkkal. Népellenesek és evvel saját magukat is a fasiszták közelébe helyezik. De, ez sem újdonság hiszen ismert hogy a kommunisták és fasiszták között nem sok különbség van. Gyűlölködnek ugyan egymásra, de nagyon megértik egymást.

Az angol vezetés belátta, hogy nem tud az európai német diktatúrától megszabadulni, csak távolságot tartani. Ehhez szükséges volt a kilépés. Vagy annak a fenyegetése. Mert ők sem úgy gondolták, hogy a kilépést megszavazzák. De, így sem rossz, mint ahogy Hofi mondaná.

A mai magyar kormány eddig hibátlanul védte a népünket. Köszönjük meg nekik, hiszen évszázadokon keresztül ennek az ellenkezőjét láthattuk.

tölgyes 2016.06.28. 18:16:51

@László56: Már megint téved!
"Ezek az emberek úgy érzik, hogy a voks eredménye törvényessé tette vágyaikat: a népszavazás utáni 3 napban 57 százalékkal ugrott meg a xenofób indíttatású támadások aránya, melynek elszenvedői kelet- és nyugat-európai migránsok ...tagjai tagjai voltak."

László56 2016.06.29. 06:21:12

Csak egy pillanat Tölgyes úr,

Mi nem akarjuk Önt meggyőzni és akceptáljuk az Ön véleményét. Ezért vitára nincs is ok. A vitatkozást ráhagyjuk a politikusok és pártok propagandaosztályára.

Amit mi csinálunk az nem más mint leírjuk a véleményünket, tapasztalatainkat és esetleges félelmeinket. Amit és amiről mi itt írunk az 13 országból származó dolgozóink közösen kialakított véleménye és mindez sok-sok vita és egyeztetés után.

Ennek ellenére, lehet, hogy tévedünk, de mi inkább hiszünk a saját tapasztalatainkban, annak ellenére, hogy tudjuk, másoknak más tapasztalatai lehetnek és miért ne hihetnének azoknak.

Én magam is évente több éjszakát töltök Európa szállodáinak ágyában mint a sajátoméban. Ha valaki, akkor mi Európa pártiak vagyunk, hiszen a szülőhazánkon kívül az a hazánk, munkahelyünk és barátaink otthona.

Európa igen, de nem német vezetés és diktátum alatt. Főleg nem Angela Merkel vezetésével. Érdekes módon, de nem szokatlanul, a nálunk és velünk dolgozó német alkalmozottaink is így látják.

Európa megalkotói igyekeztek a a németeket bevonni az Európai társadalomba mégpedig azon okból, hogy más államok többsége megfékezi a német führermentalitást. Arra nem is mertek gondolni, hogy a német vezetés egyszer zsarolással és megfélemlítéssel étveszi Európa vezetését. Sőt uralkodni fog rajta.
Ők is tévedtek.

A történelem már megtanította mindazokat kik érdeklődnek a politika iránt: inkább nem kell Európa, mint német vezetés alatt, igában élni.

Lerövidítve : Szabad Európa igen, német diktátum nem.

tölgyes 2016.06.29. 11:01:08

@László56:
Kedves Lászó!
Én nem teszek mást, mint a tényekkel próbálom szembesíteni az Ön kormánypárti???? korlátoltságát. Ki lehet lépni az Eu-ból, célul lehet tűzni a nemzetek Európáját. Tessék, tegyék. Ennek ára az, hogy kiseprűzik a magyarokat Angliából,.. majd Németországból, Ausztriából stb. és Magyarország szembetalálja magát sok-sok a magyaréhoz hasonló korlátolt nacionalizmussal. Hiába csókolózik Orbán Ficóval a Benes-dekrétumok érvényben maradnak és az új Malina Hedvigeket újból- és újból megverik, ha magyarul beszélnek. A románokat, szerbeket is lehet ölelgetni, de ettől nem lesz erdélyi autonómia és a románok nem fogják feladni határaik Tiszáig való kiterjesztésének álmát. A szerbek is harcolni fognak északi testvéreikkel való közös határaikért.

A németek?? Miért cipelnének a hátukon egy csomó a magyarokéhoz hasonló élősködőt? Ha a német gazdaság 1%-ot zsugorodik, akkor a magyar 10%-ot fog zsugorodni. Ön pedig elmélkedhet az üres kübli előtt.:)
A magyar elitnek egy valódi nemztestratégia kellene, de ehhez kevés az eszük.. és a támogatottságot se kapnák meg az Önhöz hasonlóktól.::):):):)!

László56 2016.06.29. 17:27:24

Kívánatos lenne az anyaországok Európája

Mindehhez azonban szükséges lenne az anyaországok önállóságának valamint szuverenitásának visszaszerzése, ami lehetővé tenne egy munka és kompetens-megosztást az Unió és anyaországok között.

Ez ugyanis lehetővé tenné különböző területeken az anyaországok önállóságát ugyanakkor az Uniónak csak azokkal a meghatározott esetekben kell hogy kompetenciája legyen amely szükséges a fenntartásához. Semmivel sem több.

Mindaddig amíg ez nincs meg, addig az EU egy németektől uralt és diktált kifutó modell marad.

Ahogy az EU mindig centralisztikusabb lett, úgy vesztette el az EU-s államok polgárainak bizalmát. Mindez már kiteljesedett már abban is hogy a Liszaboni szerződést elösször a franciák, a hollandok és írek elvetették. Az EU ezután egy új szerződést készített, és a franciáknál, hollandoknál, kik a szerződést egyszer már megtorpedózták nem szavaztatták meg. Csak a kormányaikkal fogadtatták el.

Ez volt az EU első igazán nagy átrázása a tagállamok polgárainak.

Írországban ahol a 2. lisszaboni szerződést megszavaztatták ugyan, de a népet megerőszakolva avval fenyegetőztek, hogy addig fogják szavaztatni amíg nem az EU bürokraták szájíze szerint fognak szavazni. Így megerőszakolva a népet kénytelen-kelletlen megszavazták.

Az EU úgy a finánckrízist 2008-ban, minthogy a következő gazdasági kríziseket nem tudta megoldani, sőt az EU még a saját magának adott kritériumokat sem tartotta be.

Ezekre azért érdemes figyelni, mert ezek adják az alapjait azoknak a mai szokásoknak hogy az EU-t a saját törvényei nem érdeklik, hiszen már az elején sem szólt senki, ha a saját törvényeiket nem tartották be. Ez az alapállás nyújtotta manapság is Angela Merkelnek azt a lehetőséget, hogy a az EU határait védő törvényeket se tartsa be. Nem is történt semmi baja ebből.

Ezáltal tudott az EU mindig centralisztikusabb, bürokratikusabb lenni és a németektől vezérelt politikával az Európai polgároktól eltávolodni.

Mivel a gazdasági vállságokat nem tudták kezelni, a Görög gazdasági segítség sem használt a görögöknek, hiszen a pénzt nem a Görög állam kapta meg, hanem közvetlenül a hitelező bankok kezébe adták. Az bizony a Görög népgazdaságon semmit sem segített.
Többek között ezért is az EU csak tehetetlenül nézte ahogy a különböző országainak a gazdaságai, egyre jobban lecsúsztak a krízisekbe és ezáltal a EU-s átlagot is a pincébe jutatták.
Ezután jött az Ukrajnai krízis ahol nyilvánvalóvá vált, hogy az EU nem a saját politikáját jutatta érvényre, hanem csak vazallusa volt az amerikai politikának. Mindez úgy bosszúlta meg magát hogy az EU a saját igéreteit sem tudta betartani és ezáltal Ukrajnába teljesen szavahitetlen lett.

Mindettől függettlenül Angela Merkel saját csatlósait jutatta a fontos EU-s poziciókba. A bizottság elnöke egy olyan ember lett, kit már Miniszterelnökként korrupcióval vádoltak és csak Angela Merkel mentette meg a leégéstől. Azóta is örök hálával tartozik neki.

Az EU parlament elnöke is Angela Merkel jóvoltából került a poziciójába, hiszen ismert módon olyan szocialista politikus aki protekció nélkül még segédmunkás sem lehetett volna.

Az EU tanács elnöke is neki köszönheti a posztját, ezáltal szintén örök hálára kötelezte magát. Ő legalább idönként próbál megszabadulni Merkel halálos öleléséből, de nem sok eredménnyel. Így lehetne folytatni napestig, hogy miképpen foglalták el a németek azokat a posztokat ami a német diktatúrát biztosítja az Unióban.

A teljesen hibás német politika a menekültpolitikában látható mostanában. A kialakult menekültkrízis ahol az EU „laisser faire” politikája és semmittevése ebben az ügyben a problémák elnappolását jelentette, annak ellenére, hogy sürgősen cselekednie kellett volna.

Sőt az ellenkezőjét tette. Kancellárin Merkel meghívta a menekülteket, hogy németországban telepedjenek le. ( Willkommenskultur. ). Azután meg még megpróbálta elosztani a menekülteket egész Európában. Azt azonban még a menekültek sem akarták, mint ahogy eszük ágában sem volt asszimilálódni és európai szokásokat felvenni sem.

Hála a jó istennek itt már egyes EU-s országok is tiltakoztak és különösen a visegrádi négyeknek sikerült eddig meghiúsítani ezt a felelőtlen német politikát. Ez azonban nem változtatott a Merkel politikáján, aki ezáltal felellőssé tehető több tízezer menekült haláláért. Mint ahogy már írtam, Hitler megnyalta volna a tíz ujját ha ilyen büntettlenül megúszta volna az emberek írtását.

Az EU németektől vezette menekültpolitikáját betetőzte az, hogy semmit nem tett a határai védelmére és e helyett milliárdokat adott ki a török politika jóindulatára.

Evvel az iradatlan pénzösszeggel a Frontexet úgy fel lehetett volna szerelni hogy még egy egérke sem tudott volna átjutni a határon.

De éppen azt nem akarta a polgároktól eltávolodott német neoliberális Poilitika.

Evvel a németek átvették Európa irányítását és Európa népei szenvednek, valamint az angoloknak elegük lett. És mások is - vérmérsékletük szerint - követni fogják őket. Csoda ?

tölgyes 2016.06.29. 21:32:56

@László56:
Amit leír az egy képtelen és megvalósíthatatlan rémálom. Vagy elindul Európa a föderalizmus, konföderalizmus irányába vagy szétesik. Vagy létrehoz egy erős föderális államot, vagy újból és újból feltámadnak a nacionaléista ellentétek, a Le Pen-izmus, Orbán-izmus stb., amik miatt a szövetség széteseik, mert mindig lesznek szeparatista nézetek. A visegrádi négyek azonnal egymás torkának esnek, ha egymás rovására érvényesíthetik érdekeiket.(Lásd Benes-dekrétumok, erdélyi autonómia, vajdasági magyartalanítás, szlovák nyelvkorlátozás stb.)
Amit a migráns politikáról ír, az egyszerűen butaság. A migránsok befogadásában anglia járt az élen. Most épp a keleti bevándorlóktól sokalltak be az angol vidéken.
Én azt látom, hogy most nagy valószínűséggel a szeparatizmus évedja következik orbánizmussal az élen. Ennek legfőbb vesztesei a magyarok lesznek.
Ha a németek kivonják Mo-ról a működő tőkéjüket, akkor nagyjából az 50-es évek elejének szintjére zuhan vissza az ország. Szerintem érdemes lesz ezt is forszírozni.:)

László56 2016.07.01. 14:10:44

Mi teszi Angela Merkelt oly sikeressé ?

Egy ismert európai politikus a közelmúltban azt mondja nekünk, ha a német kancellár asszony a tehetségével Európa ügyét szolgálná, Európa egy sikeres projekt lehetne. Ez elgondolkoztatott bennünket, hiszen a kancellár politikai tehetsége tényleg nem vonható kétségbe. Még akkor sem, ha Európa ellenesen használja fel.

De, miben rejlik a tehetsége ?

Egyik ok talán az, hogy keresztül tudja vinni az akaratát minden ellenállás ellenére. Mindehhez meg tudta teremteni az alapokat. Az alapokat főleg az adja, hogy egy kimondottan jobboldali pártot meg tudott úgy változtatni, hogy pártjának a baloldali szárnya át tudta venni az ő irányításával a teljes hatalmat pártja felett.

Ugyanakkor, evvel a segítséggel, mint „jobboldali” CDU politikus, szociáldemokrata politikát tudott folytatni, amely olyannyira szociáldemokrata, hogy a német szocialisták már azon vitatkoznak, hogy állítsanak e egyáltalán Angela Merkellel szemben egy kencellárjelöltet a következő választáson. Mindez megmutatja a Kancellár asszony kettős énjét, ami kétségtelen, hogy a kommunista DDR múltja miatt alakult ki nála.

Igaza lehetett Helmut Schmidt volt kancellárnak, amikor azt mondta, hogy evvel a múlttal és tapasztalattal nem lehet egy demokratikus államot vezetni. Az Eu- ról már nem is beszélve.

Egy másik nagyon fontos tulajdonsága a Kancellár asszonynak a könyörtelensége, ami ahhoz vezet, hogy senki mást ne vegyen figyelembe, csak a saját akaratát. Ezt kevés politikus teheti meg. Ő is csak azért mert a kettős politikája miatt leválaszthatatlannak érzi magát. Amiben igaza is lehet. Mindez annak ellenére, hogy a politikája miatt egy erős új jobboldal alakulhatott ki, amely egy új pártot jelentett a németeknél, mégpedig a CDU jobboldalát magával víve. Ez viszont messze nem elég ahhoz, hogy leváltsák. Márpedig a Kanzellárasszonyt csakis a németek tudják leváltani, senki más.

Ebben vásik el a foga testvárpártjának a CSU- nak is.

Tulajdonképpen ezek az alapok a németek erős diktatórikus fellépésének is az EU- ban. Az US- amerikai baloldalt kiszolgálva Ukrajnába bevitte az EU politikát, Ukrajna sikeres destabilizálására. Evvel megnyerte magának a teljes amerikai baloldalt. Ajnározzák is Obamáék és Clintonék.

Ugyanakkor jó kommunista módra kiszolgálta a német gazdaságot, a népe és Európa rovására. Nem csoda ha a magyar kommunisták is ajnározzák. Hiszen azok igazán hozzá vannak szokva, népük teljes kiárulásához. Ki tudná ezt jobban, ha nem mi magyarok.

A német kancellár egyesítve a kommunista sunyiságot, a kapitalista diktátummal és ahhoz tartozó könyörtelenségével, maga alá gyűrve a franciákat, olaszokat, hogy a többi Eu-s államról már ne is beszéljünk, sikeresen tette tönkre Európát és az európai eszmét.

Ehhez tényleg olyan ember kellett, ki a kommunista DDR- ben tanulta ki a sunyiságot.

tölgyes 2016.07.01. 16:19:40

@László56: A németeknek azonban nagyon megfelel Merkel. Majd, ha nem így lesz leváltják. Merkel a németek ügye és gondja, mint ahogy Orbán a magyarok ügye és gondja-baja. Ön se örülne annak, ha a németek akarnák eldönteni ki üljön a maga nyakán.
Véleménye persze lehet erről is. Ki nem.. le?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.07.10. 03:37:17

@László56:
Hököhhmmm, remélhetőleg ezt az őszinte, kőkemény antidájcs/antimerkel hivatalos vonalat visszük a négyszemközti diplomacicában is... amikor letérgyepelünk egy újabb 80 évig adómentes német zöldmező letelepítése céljából...
Szegény olaszok és franciák, szar lehet nekik Merkel alá gyűrve.
A régi szép időkben nyilván nem volt olyan rossz begyűrődni a DDR-lányok alá, emlékszem például egyre, aki olyan önfeledten cumizott, hogy az se zavarta, amikor pár méterre tőlük kiültem a stégre pontyozni. Csak mostanra már megcsoffadt az is, ami egykor szebb volt, mint Angéla részletei.

László56 2016.07.10. 11:46:10

A kritika kritizálása

Emlékeztet engem a harmincas évek idejére, amikor Hitlert kritizálva az volt a felelet, hogy nézze csak meg az ember mennyi autópályát épít és mennyi munkahelyet teremt a hitlerizmus. Akkoriban még nem tudhatták, hogy később mennyi ember életébe kerül az a rezsim és egész népek kiirtásán dolgoznak.

Ma már előttünk van a példa, hogy miképpen lehet leigázni a népeket és megváltoztatni a nép gondolkodásmódját. Így aztán nem nehéz kitalálni, hogy hova vezet a Merkel -féle rezsim. Csak az nem akarja. Ugyanúgy mint a harmincas években.

Merkel ellenes a kritika ? Igen, de nem német ellenes. Itt kell különbséget tenni !

Sokan összekapcsolják, azt a kommunista tapasztalataikat, amit a szovjeturalom alatt szereztek avval, hogy a politika kiszolgálása a gazdaság kiszolgálását is jelenti. A kommunista politikai gazdaságtan tanításának jellemzője. Evvel összekapcsolják azt, ami nem feltétlenül össze tartozik. Még akkor sem, ha sokszor összefonódik.

A kapitalizmusban a gazdasági folyamatoknak saját dinamikájuk van, ezért ellentétben a kommunista gondolkodással, nem kell feltétlenül idegen országok politikáját kiszolgálni, ha annak az országnak a gazdaságát fel akarom használni népem boldogulására.

Többek között ezért is különbözik a mai magyar kormány gondolkodása a múltban ragadt magyar kommunisták gondolkodásával. Hányszor hallottam már azt, hogy le kell feküdnünk a németeknek, ha a német gazdaságot magunkhoz akarjuk édesgetni.
A kommunisták tényleg mindenkivel szívesen feküdtek le, és le is kellett nekik, ha az országot kiárulva a saját zsebeiket is meg akarták tömni.

A mai magyar kormány már rég túllépett ezen a kommunista gondolkodáson, és a modern gazdaságtannal, a szociális piacgazdaságot építi, amivel a népe érdekeit nézi.

Micsoda különbség a kommunisták álláspontjához. Örüljünk ennek és ne felejtsük soha, amit a még mindig regnáló magyar kommunisták a népünkkel tettek.

Ezért kell megbecsülni a mai kormányunkat és segítenünk kell, kiírtani a kommunista gondolkodást.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2016.07.10. 15:53:35

@László56:
M. Lőrinc, a felcsúti üzleti megapolihisztor nyilván ennek a nép érdekeit néző, modern szociális (vagy fociális) piacgazdaságnak a jellegzetes-emblematikus terméke.
(?)
Kedves László, egyébként nem felejtettem el a komenistákat, sőt, manapság is felismerem őket...

László56 2016.07.11. 08:36:41

Ki, kinek is a terméke hazánkban ?

Mi még mindannyian, kivétel nélkül a kommunista uralom termékei vagyunk, ha tetszik nekünk, ha nem. Nemzedékeken keresztül romboltak hazánkban a kommunisták és ezt nem lehet egy-két kormányzati időszak alatt megváltoztatni.

Szintén nemzedékek kellenek ahhoz hogy ezt a gondolkodásmódot megváltoztassuk. Különösen akkor amikor még az iskoláinkban, egyetemeinken a kommunistáknál szocializálódott rektorok és tanárok hülyítik a diákjainkat.

Nem kell messze menni, csak példaképpen zuglóig, hogy a becstelenség tanítóit és képviselőit megtaláljuk. Mindezek az emberek egy kommunista érzelmű rektortól erősen támogatva. Mégis mit gondolunk, mit fognak vagy mit lehetett ezektől tanulni a ma hallgatóinak a becstelenség egyetemén. Ezért fog még nemzedékeken keresztül tartani amíg a kommunista gondolkodást kiírthassuk hazánkból.

Nem véletlen hogy a kommunisták a tanárokat találták meg ahhoz, hogy megpróbálják a mostani kormányunkat destabilizálni. Hiszen a legtöbbjük még mindig náluk szocializálódott.

De, visszatérve egy példához amit M. Lőrincnek neveznek. Én nem ismerem ezt az úriembert. Úgy, hogy mint embert nem is tudom megítélni. Amit tudok róla hogy gazdag lett. Ezáltal természetes, hogy irigyei is vannak. De, ha hupikék törpikék irányítanák az országot akkor egy vagy több hupikék törpike lenne gazdag. Így volt ez a kommunistáknál, így van ez ma is és így van ez minden országban is, mégpedig a szisztémától függetlenül. A különbség a kommunisták gazdagságához mégis leírhatatlan.

Amíg a kommunisták az ország kirablásával lettek gazdagok, addig a kapitalista szisztéma gazdagjai az ország építésével lesznek gazdagok. Az egyetlen közös vonásuk az irigyeik. Minden másban erősen különböznek egymástól.

Amíg a kommunista országrabló külföldre vitte a vagyonát, hogy eltüntesse, mint ahogy láthattuk a kommunisták százmilliós emberein, addig a mai szisztéma gazdagjai az országban fektetik be a vagyonukat. És ha külföldön is van nekik vagyonuk az ismert, nem úgy mint a kommunista elvtársaké.

Sok-sok különbségről lehetne még írni, úgy ahogy a mai szisztéma hibáiról is. Amit azonban figyelembe kell venni, hogy a mai emberi anyag nálunk még mindig a borzalmas kommunista szisztéma maradványai és ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni.

László56 2016.07.15. 10:00:23

Szép jó napot kívánunk Mindenkinek,

köszönjük a sok érdeklődést és természetesen időközönként megírjuk továbbra is a véleményünket azokról a folyamatokról, amiket kérdeznek vagy mi fontosnak tartunk.

Ugyanakkor szeretnénk felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy itt ezen a blogon csak az utolsó három bejegyzésünket lehet megnézni egy Török Gábor adta témához. Ezért ha továbbra is használni szeretné valaki a véleményünket, akkor idejében kopírozza ki.

Mi sajnos nem tudunk minden érdeklődésre külön válaszolni személyes formában.

Még egyszer köszönet és üdvözlet minden érdeklődőnek.

concret 2016.07.16. 11:48:32

"Ki, kinek is a terméke hazánkban ?

Mi még mindannyian, kivétel nélkül a kommunista uralom termékei vagyunk, ha tetszik nekünk, ha nem. Nemzedékeken keresztül romboltak hazánkban a kommunisták és ezt nem lehet egy-két kormányzati időszak alatt megváltoztatni."

A többes szám első személyben író propagandaosztály tipikus megfogalmazással szólja el, mi is a véleménye az alattvalókról:

"termékek"

László56 akár még tekinthető is terméknek, olyasfajta robotnak, aki igyekszik önmagát reprodukálni. A magyar társadalom jelentős része viszont nem termék.

És ennek a fő oka, hogy a kommunizmus szerencsére nem "nemzedékeken keresztül rombolt" nálunk. Sokan élték túl a kommunistákat, akik még az uralmuk kezdete előtt születtek. A családi tradíció a társadalom nagy részében töretlenül hagyományozódott át. A 40 év (László56 szerint nyilván 60 év) nagyon súlyos károkat okozott az amúgy sem makulátlanul egészséges társadalmi tudatunkban, de még az oktatás intézményrendszerében sem szakadt meg a kontinuitás: a tanáraink jelentős része (köztük a történelemtanárok is) gyermekként a '30-as években szocializálódtak. Mondhattak nekik bármit az egyetemen (pláne olyan oktatók, akik maguk sem hittek a hivatalos tananyagban). Nem véletlenül járja át mindmáig a magyar társadalmat olyan mélyen a Trianon-trauma, annak is a '30-as évekből megörökölt avítt, romantikus-irredenta tálalása.

Persze voltak, akiknél nem kellett generációkon keresztül átnevelni. Termékek lettek ők pillanatokon belül 1948-ban is, meg most 2010-ben is. A kommunista tankönyvek ugyanazt a németellenes szöveget nyomatták, mint most a fideszpropaganda.

Tényleg könnyű megismerni őket.

Izgalmas fejlemény: László56 válaszol! Pedig olyan szép hagyomány volt, hogy csak kinyilatkoztat. Azért ez csúszós pálya, nagyot lehet rajta pofára esni. Különösen ennyire alacsony intellektuális háttérrel.

László56 2016.07.18. 13:28:04

A vitakultúra hiánya.....

nehéz eset. A kommunistáink kiöltek belőlünk minden olyan tényezőt ami egy vitát elősegíthetne. Ha megnézünk különböző posztokat az interneten, majdnem minden politikai vita avval végződik, te vagy a hülye, te vagy a kommunista, nem igaz, mert te vagy a kommunista, te vagy a hülye...., és ez még a finomabb változat, a kitaposom a beled és a többi hasonló megjegyzések mellett. Vagy jönnek a finomabb figyelmeztetések, hogy megütheted a bokád, vagy éppen terrorizáló megjegyzések.

Évtizedek óta megy ez a játszma nálunk, anélkül hogy a vita valamit is segítene. Kommunistáink közben a mai napig tarolnak tovább. Primitíven, de még mindig hatásosan.

Na príma, de mik is a tények. A parlamentünkben tulajdonképpen csak négy csoportosulás található.

A Fidesz, a Jobbik, az LMP, valamint a kommunista Szocialisták és szintén kommunista szilánkcsoportjaik. Az, ki, hogy nevezi magát, még nem mondott soha semmit a magyar politikában. Az egyetlen tény a megnevezésekben, hogy meg szeretné magát különböztetni a többitől, de az ideológiájukról a pártnevük nem mond semmit.

A tényekben keresd az igazságot, mondja egy igazán jónak nevezhető kínai közmondás.

A tény azonban, hogy nem a pártkönyved, hanem a gondolkodásmódod mondja meg, hogy milyen ideológiai háttérrel rendelkezel.

Az már egy másik kérdés, hogy a kommunisták miképpen igyekeznek megszabadulni a múltjuktól és azt gondolják, hogy egy más név alatt már mások is vagyunk. Ebben is primitívek mint mindig és mindenhol. Hiszen a gondolkodásuk ugyanaz maradt.

Tény marad az is, hogy a kommunisták, - akárhogy is nevezik most magukat -, tönkretették és kirabolták az országunkat, valamint továbbra is erre törekednek. Ami nem kommunista, azt mind fasisztának állítják be. Nem kevés eredménnyel teszik ezt, különösen külföldön.

Tény az is, hogy a FIDESZ rendbe teszi az országot, valamint sok-sok munkával és rizikóval igyekszik megvédeni a magyar népet. A szociális gazdaság és a polgári demokrácia megteremtésével egy olyan feladatot vállalt magára, ami csak egy kezdet lehet, mert a kommunista rombolás után, ez több nemzedék feladata lesz.

A Jobbik-nak sikerült egy olyan ellenzéket kialakítani amit nagyon is komolyan kell venni, hiszen szavahihetően képviselik a sajátos gondolatmenetüket. A problémájuk még mindig ott látható, ahol reális politikai tapasztalat kellene. Ennek a hiánya ugyan megmagyarázható, de az nem helyettesíti ezt a hiányt.

Az LMP pedig a legjobb úton van ahhoz, hogy tényleg egy önálló párt legyen és nem csak valamelyik párt szavazó segítője. Ehhez a teljesítményhez csak gratulálni lehet, hiszen az önállósághoz sok rizikó járul, amit azonban magukra vállalnak. Evvel lettek azonban szavahihetőek.

Így néznek ki nálunk a tények, minden más csak mellébeszélés.

concret 2016.07.18. 19:48:23

@László56:
Tessék mondani, kérem: ez már a polgári demokrácia, vagy lesz ennél még rosszabb is?

Igen, tudom: ez a vicc valaha a frissen bevezetett kommunizmusról szólt, de annyira adja magát a párhuzam.

Meg az ilyen freudi elszólás: "szociális gazdaság" - szociális piacgazdaság helyett. Nem ugyanaz.

László56 2016.07.20. 11:22:50

Szocialista gazdaság, kommunista magyar módra
Szociális gazdaság
Szabad piacgazdaság
Szociális piacgazdaság

Mindegyik különbözik egymástól. Csak úgy néz ki, hogy a kommunista tanárok ezt még nem ismerik. Azt hiszik a szociálisra, hogy az szocialista. Ehhez méltóan is hülyítik a hallgatóikat.

A szocialista gazdaságot viszont már sajnos nagyon is jól ismerjük. Többek között, megteremtette és természetessé tette a korrupciót, ami minden gazdálkodásnak a legnagyobb ellensége. Ennek ellenére generációkat nevelt fel a korrupcióval, amit a mai napig is nyögünk. Nincs olyan kormány amelyik ezt rövid idő alatt meg tudná szüntetni, hiszen a kommunista uralom alatt csak evvel lehettek az emberek életképesek. Ezt kinevelni az emberekből generációk feladata. A kommunisták most sunyi módon azt követelik, hogy szűnjön meg az, amit ők neveltek bele generációkba.

Ezért is igaz ez az idézet

„ A kommunistáknál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek ! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista ! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki nem mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja. „

Mindazáltal igaz az is kommunista szemmel nézve, a kommunistáknak a polgári demokráciába csak rosszabb lehet. De az országnak viszont igazi felszabadulás a kommunista primitívség alól.

Főgebra 2016.09.03. 16:53:36

@László56:
Ugyanaz az ember aki a fenti módon jellemezte a kommenistákat, a jobboldalról is hasonlóan keresetlen szavakkal emlékezett meg:
"Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a 'jobboldaliság' címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő mint 'keresztény magyar ember', előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert 'keresztény magyar úriember', joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem 'keresztény magyar' vagy 'úriember', tartani a markát, s a keresztény magyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves, és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a 'jobboldali, keresztény, nemzeti' világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. (...) Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet."

Vigyázni az idézetekkel!

László56 2016.09.04. 06:55:11

Idézetek – Tények – Féligazságok

Sokan használják az idézeteket. Mink is, mások is, ki, ki, vérmérséklete és érdeke szerint. Ebben, nem különböznek a politikai csoportosulások sem.

Vigyázni kell velük ? Semmi esetre sem. Sokkal fontosabb az idézetek értelmezése.
Nem mindegy, hogy melyik korból valók és azok a tények amik megmutatják hogy a használat idejében még érvényesek lehetnek e az idézet által kifejtett mondanivalók vagy éppen nem. Tehát nem félni kell tőle, hanem használni kell tudni.

Igen, volt bizonyos korszak, úgy minálunk mint ahogy máshol a világban, amikor az úgynevezett jobboldaltól kellett félni. Ami azonban nem jelenti azt, hogy az akkori baloldal jobb volt nála. Csak éppen most, nem abban a korszakban élünk.

Különben is, jobboldal, baloldal, ezek a megjelölések a politikában nem mások mint etikettek. Etiketteket azonban általában borosüvegekre ragasztanak. Politikai mondanivalójuk nem sok van. Mi sem mutatja jobban mint a német Kancellár Angela Merkel maga. Erős szocialista politikát folytat egy jobboldali párt vezetőjeként. Akkor most ő maga micsoda ? Talán zwitter. Se nem nő, se nem férfi. És ez még az enyhébb kifejezés rá.

Ki a saját nemzetét feladja, kiadja idegeneknek, hazáját kétes célokért elárulja, az ki lehet vagy mi lehet. Csakis kommunista, mondja egy kollégám. És igaza lehet.

Nálunk magyaroknál, ezt senki nem tuja jobban. Hiszen átéltük és átéljük a hazaárulásuk és népellenességük minden formáját. Tehát a sok-sok idézet ami a kommunista primitívséget illeti, ma is megállja a helyét.

Annyira primitívek, hogy még a fáradságot sem veszik a mai jobboldal hibáit kielemezni. Sokkal inkább avval a trükkel élnek, hogy amit ők tettek meg tesznek azt egyszerűen ráfogják a jobboldalra és evvel a számukra el van intézve a politika.

Amire azonban a primitívségük folyamán nem gondolnak, hogy ez a taktika elárulja azt is, hogy tudatosan fosztották ki az országot és tették tönkre a magyar népet. Hiszen nem véletlenül mondják a mai jobboldalról ugyanezt, mert ők így csináltál és mást nem is ismernek. Borzalmas primitív népség. Sajnos kell egy pár generáció amíg ezt a rákfeneséget a magyar nép kiöli magából.

Eppen ezért, a változások korát éljük. Segítsük a kormányunkat, hogy ezek a változások ne tudják a magyar népet elsöpörni a világ térképéről. Ki most nemmel szavaz, az a népéért és a magyar nemzet megmaradásáért teszi le a voksát.

Köszönjük meg a kormányunknak, hogy szavazhatunk. Nem úgy mint a kommunistáknál.

tölgyes 2016.10.09. 14:13:46

Kedves László!

Szomorúan fel kell Önt világosítani: a magyarság érdekeit, a megmaradást nem szolgálják a kormány intézkedései. Ártanak a magyaroknak rövid és hosszú távon is.

Gondoljon arra. mennyire örvndezett az angol kilépésnek.. és máris kezdhetnek a magyarok csomagolni. Nem fognak hazajönni, majd mennek a többi eus országba, amíg lehet.
süti beállítások módosítása