Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:28

Szolgálati közleménnyel kezdek: ez nem egy pirotechnikai blog, tehát tessék a címet helyesen artikulálva* olvasni. S akkor a kifejtés: most az a meglepetés, hogy elmaradt a meglepetés. Idén szokatlanul hatékonyan működött a szivárgás, Orbán Viktor ma azokat mutatta be leendő kormánya minisztereiként, akiket a média már elég régóta „tudott”. Az új tárcavezetőket a sajtó rögtön beszéltetni is kezdte, így aztán többek között kiderült, Pintér Sándor nem gondolja, hogy Gergényi Péter a 2006-os őszi eseményekkor törvénytelenül járt volna el; ami azért – finoman szólva - nem pontosan azonos azzal, amit ebben a tárgykörben korábban az ellenzéki párt  mondott. Mindez önmagában nem annyira érdekes, de jól szemlélteti azokat a kommunikációs csapdákat, amelyek most – amikor néhány eddig kevésbé exponált és nem az egyenbeszédben edzett emberre irányul a reflektorfény - a Fideszre várhatnak.

(Fotó: Origo)

Egyben az is világossá vált, hogy tényleg lesznek csúcsminisztériumok, bár ezt a kifejezést a Fidesz elnöke következetesen kerülte. Az 1990 utáni legsoványabb miniszteri szerkezet próbája természetesen a gyakorlat lesz majd, de azért már most látszanak azok az előnyök és hátrányok, amelyekkel számolni érdemes. Az nem vitás, hogy Orbán Viktor vezetői fejlődéstörténetében elérkezett az a pont, amikor a minél kevesebb politikussal konzultálni és a minél több feladatot okosan delegálni szemlélet érvényesül. A kevés tárcavezető erősen koncentrált és tudatosan hierarchizált hatalomgyakorlásra ad lehetőséget, s ez akár hatékonyabbá is teheti a kormányzást.

Az új miniszterekre – mármint elsősorban azokra, akik összevont tárcákat kapnak – azonban brutális munkaterhelés hárulhat: külföldön és belföldön egyaránt. Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter például az oktatás, a kultúra, a szociálpolitika, az egészségügy és a sport kapcsán egyaránt első számú illetékese lehet a döntéshozatal mellett az egyeztetéseknek is, s ha itthon időnként meg is teheti, hogy államtitkárait küldi maga helyett egy-egy alkalommal, a nemzetközi kapcsolatokban – különös tekintettel az EU miniszteri találkozóira – neki kell aktív szerepet játszania. Az új rendszer leggyengébb pontja megítélésem szerint egyértelműen ez: vajon képes lehet-e egy miniszter ennyi kérdéssel kompetens módon foglalkozni, s legalább három helyen egyszerre megjelenni. S ha a válasz esetleg igenlő is lehet, talán akkor is – már elnézést a kifejezésért - példátlanul gyors amortizációval érdemes számolni.


* Többen felhívták a figyelmemet arra, hogy "a cím a helyes artikulációtól kevésbé nyer más értelmet, a helyes dallamívtől és nyomatéktól annál inkább". Köszönöm és elnézést kérek tudatlanságomért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr731971518

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Réthelyi a magánkórházak mellett 2010.05.10. 18:56:19

A humánpolitikai csúcsminiszternek jelölt Réthelyi Miklós a Hírszerzőnek adott interjújában arról beszélt: egyes helyeken szükséges a kórházprivatizáció.

Trackback: Milyen hamar ég ki a 8 miniszter? 2010.05.04. 13:05:16

Török Gábör a blogbejegyzésében végiggondolta, hogy az új 3 minisztériumot öszefogó humánminiszter titkára lenne, akkor hogyan venne részt az EU miniszerti értekezleteken, amikor az oktatási tárca vezetőket hívják, meg amikor az egészségügyiminisz...

Trackback: Oligarchák 2010.05.04. 08:54:15

Az új kormánytagok bejelentéséhez kapcsolódóan: Idézet: a magyarok vasárnap úgy döntöttek, véget vetnek az oligarchák rendszerének Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója, 2010. április 26. Definíció: Az oligarcha szó egy nagyobb országrészen ön...

Trackback: Orbán-kormány: gyorsértékelő 2010.05.04. 08:31:42

A Véleményvezér a kormánytagokat értékeli – nem az elődeikhez, hanem az elvárásokhoz és a feladatokhoz viszonyítva. Orbán Viktor hétfőn bemutatta minisztereit. A társaság már első látásra is elég vegyes: tapasztalt és kipróbálatlan, markáns és ...

Trackback: Anatómiaprofesszort a kormányba? 2010.05.04. 08:09:54

Bár ennek a blognak nem célja a direkt pártpolitika, a kormányalakítás elég fajsúlyos ügy a magyar egészségügy szempontjából ahhoz, hogy foglalkozzunk vele. Ma Orbán Viktor leendő miniszterelnök bemutatta Réthelyi professzort, mint a kormány leendő nem...

Trackback: Az új Kormány... 2010.05.03. 23:26:28

Csak egy kép és más semmi...

Trackback: Magas labdák - Pintér első megnyilvánulása 2010.05.03. 20:00:02

Nemzeti érzelmű emberként tagadhatatlanul pozitív elfogultsággal viseltetünk az új kormány iránt, ám ez nem jelentheti azt, hogy lemondjunk a jogos kritika gyakorlásáról. Éppen ellenkezőleg: a balról jövő, érdekvezérelt és ezért legtöbbször hamis kriti...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2010.05.03. 22:20:44

@JR69:

Elolvastam,nem csak ők,de TG is "kifelejtette",az ügyészségnek kell ezt eldönteni.Nem mondta,hogy jogos volt.Ha jól emlékszem.Ennek eldöntése nem az ő feladata.
Láttam a felvételt.

lüke 2010.05.03. 22:24:36

@jjulie:
:)
ki akartam keresni Molnár F.ről mit irt
Torberg, mikor Maeterlinckkel találkoztak a NY PLAZA liftjében:)
megkapod e-mailben , ha a másik gépemen megtalálom:)

jjulie 2010.05.03. 22:29:26

@lüke:

az ées város, és a lehner?

jjulie 2010.05.03. 22:30:43

@jjulie:

éhes város, és lechner?

ssi 2010.05.03. 22:33:04

@pannonfunk:
Én a hazai grafitik miatt voltam szomorú, ezt próbáltam érzékeltetni,
s a dühös tehetetlenségemet... + kitört BKV-várók stb. miatt is

Szófiában sok a régi, leromlott, észrevehetőek (pl. buszok, trolik, utak, lakótelepek, házak) viszont rengeteg az új, vagy most folyó építkezés közvetlenül a régiek között, mellett, s melyek fantasztikusak (igényes lakótelepek, luxus házak, eredeti stílusú üvegpaloták, bevásárlóközpont stb.)
s csak az aluljáró szellőző kéményén láttunk firkálást

hoplita 2010.05.03. 22:33:32

@ubul2000:
A kékfórum fegyveres topicjainak a hozománya...)))
Meg hát érdekel amúgy is egy csöppet.:))
Én nem mondom el a volt kedvenc kalasnyikovom számát és betűjelét, mert azt használom az egyik mail fiókomhoz jelszónak...kicsit megvariálva.:D

lüke 2010.05.03. 22:35:40

@jjulie:
má elment
ja
Lechner nekem majdnem annyira kedvencem ,mint Semper:)

6.Lenin 2010.05.03. 22:37:35

@ubul2000:

Az.Mindkét oldalnak.

Akkor már csak az a kérdés,alkalmazhat-é magánszemély,szándékosan az élet kioltására alkalmas eszközöket.Vagy csak riasztásra.

Én a lényeget abban látom,van-é közbitonság,ellátja-é a feladatát,akinek ez lenne a dolga,ha nem törvény kell arra,bármilyen eszközzel védhetem az életem,vagyonom.

Jelenleg mindkettő hiánycikk.Az elsőt kell megoldani,a másikra nem lesz szükség.Remélem.

jjulie 2010.05.03. 22:38:46

@lüke:

nem vagy könnyű rejtvény

lüke 2010.05.03. 22:41:19

@rogen:
nem, Schmidt Marika:)

Cserépszavazás (törölt) 2010.05.03. 22:42:02

Én csak azt látom, hogy a kultúra már megint le van sz.rva.
Jó, eddig is le volt, meg valóban nem az a legfontosabb, de hogy egy ilyen négyökrös szekérben biztos a kis bors ökröcske lesz, az fix.

DjKaller 2010.05.03. 22:42:51

A környezetvédelem nekem is hiányzik és nem is találtam meg sehol hogy beszéltek volna róla. Az Orbán-kormány ezt hová csatolta? A mezőgazdaságihoz? Ez biztos?

Furcsállom hogy se egy index, se más forrás nem is piszkálta meg ezt a kérdést. Csak azzal foglalkoztak, hogy Réthelyinek 4 tárcája van, az, hogy a környezetvédelem sehol sem került szóba, ez senkinek nem fájt. Hihetetlen.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2010.05.03. 22:42:58

@török gábor: Akkor elnézést, és további jó munkát! :)

lüke 2010.05.03. 22:43:38

@bóra77:
na tessék ,itt a magyar szomszéd
füve, tolla, billentyűje
MILYEN?
ééés mennyit nyomogatja:)

lüke 2010.05.03. 22:45:12

@DjKaller:
na akkor idén nem lesz szúnyogirtás:)

@jjulie:
elolvastad?

ubul2000 2010.05.03. 22:55:43

@6.Lenin: Reméljük, hogy reményeid valóra válnak. Én kissé szkeptikus vagyok. Egyszerűbb lesz a Gárdával szemben fellépni, mint a cigánybűnözéssel szemben.

"Akkor már csak az a kérdés,alkalmazhat-é magánszemély,szándékosan az élet kioltására alkalmas eszközöket."
Rossz a kérdésfelvetés. Szerintem ebben az esetben nincs különbség magánszemély, cég (elmü), vadásztársaság, honvédelem, stb között.
Szerintem jogosan cselekszel, ha:
1. véletlenül nem lehet hozzáérni a védelemhez
2. felhívod a figyelmet a veszélyre

Ezek a feltételek fennállnak/tak a kapcsolószekrények esetében és a kert belső kerítése esetében is.

panelburzsuj 2010.05.03. 22:56:06

@bóra77:

Egész májusban annyit politizáltam, hogy a kormányátlag pont olyan korú, mint jjulie ...

Lehet menni szépen rapportra Török Gáborhoz, ha a háromnaponta egyet konnemtelőket itten kérem vegzálják, hogy micsoda naplopók! :)

jeangabin 2010.05.03. 22:56:17

@bariga: Nekem meg Hendéről az a zseniális mozzanat jut eszembe, hogy a megalakult Polgári Körök teljes név és cím adatlistája az ő autója hátsó üléséről tűnt el. Onnan emelték el a laptopját, ami MINDENT tartalmazott. Minden polgári körös embernek és szervezetnek a dolgait.
Persze nem egy (ilyen) malőr minősít egy embert, de az azért valahol izgalmas, hogy elsőre és másodjára is ez jut róla eszembe, ez maradt meg felőle bennem, mint munkásság.
Viszont tipikus hűséges kutyatípus: ha az a jelszó, hogy no korrupció, őelé tipikusan tologathatnak 30 nokiás dobozt is, tuti nem fogadja el, ellenben torokra szorít csípőből.
Utálja mindenki az ilyen embert, mert nehéz rajta fogást találni, kiváló inkvizitor is lehet, csak ne öntse ki a gyereket is a fürdővízzel tandem.

lüke 2010.05.03. 22:56:23

@jjulie:
nem kinai:)
remek:) ,igazi Molnár: lekezelő,elégedetlen,féltékeny, irigy
a sztori valódi:)

hu.wikipedia.org/wiki/Maurice_Maeterlinck

lüke 2010.05.03. 22:59:18

@panelburzsuj:
a bölcsek kormánya:)
jjulie is ettől lett bölcs:)

pannonfunk 2010.05.03. 22:59:44

@manyike: lehet, hogy a bolgárok annyira szegények, hogy nincs pénzük festék-spray-re :P

cambridge.on 2010.05.03. 23:02:17

A minisztériumok összevonásával a fölöslegessé vált apparátusnak fel lehet mondani. Nem lesz szoci maradvány a minisztériumokban.
A Fideszt nem érheti vád, hogy politikai tisztogatást végez, hiszen szerkezeti átalakítás folyik.
A minisztériumok fel állításakor pedig a Fidesz számára megbízható emberekkel lehet feltölteni a létszámot.
Nem lesz sokkal olcsóbb ez a felállás, csak a miniszterek száma csökken.
Nekik inkább koordinátor feladataik lesznek.
A fő kérdés most: szakembereket bíznak meg államtitkári feladattal, vagy a párthoz kötődés lesz fontosabb?

lüke 2010.05.03. 23:02:40

@bóra77:
de kár ,hogy nem vagyok nyomdász

eml 2010.05.03. 23:03:52

Az új tárcavezetőket a sajtó rögtön beszéltetni is kezdte, így aztán többek között kiderült, Pintér Sándor nem gondolja, hogy Gergényi Péter a 2006-os őszi eseményekkor törvénytelenül járt volna el;

- Nem gondoltam, hogy egyszer Pintér Sándorra még fel fogok nézni.

lüke 2010.05.03. 23:04:54

@cambridge.on:
a franciák is így csinálják
válto gazdálkodás van a közigazgatásban
jól kitalálták
már megmondták, visszaállítják a
közig. államtitkárt
s lesz pol. állam titkár is

lüke 2010.05.03. 23:05:45

@eml:
pedig nem elég nagy,magas etc.)

panelburzsuj 2010.05.03. 23:09:48

@lüke:

(Én meg szerény lettem! Pont ugyanannyira és ugyanolyan mintára, mint az átlagkormánytag meg jjullie! .... :))

ssi 2010.05.03. 23:13:45

@pannonfunk:
erre nem gondoltam,
ha tudtam volna, vittem volna nekik

zsakk2 2010.05.03. 23:18:00

TG-nek teljesen igaza van. akármit csinálhatnak az alsó posztokon, lehet a piramis több lépcsőfokos (pl. visszahozni a főcsoportokok, főcsoportfőnökök korát), akár bilaterális, akár multilaterális irányban az adott tárcák hivatalos tárgyalásain a miniszter az, aki az elvárt partner.

gondoljunk csak bele: ha csak a környező országok plusz visegrádiak (összesen 8) irányában akarunk valamit mondani, és tegyük ezt egy csúcsminisztérium kapcsán, az azt jelenti, hogy a csúcsminiszter kb 8x3 miniszterrel játszik folyamatosan 1on1-t. és ez csak a mi kis káeurópánk. hogy miért a csúcsminiszter? mert a külföldi partner minisztere nem fog rangon alul tárgyalni. az előkészítés megtörténhet főov szinten, persze. vagy hát szinten. de a formális aktus csak miniszterek között születhetik. vagy kormányfők között (esete válogatja).

és akkor nem beszéltünk az adott szakterület nemzetközi szervezeteiről, akár európai, akár világviszonylatban, és nem beszéltünk a világ egyéb, számontartandó relációiról.

a csúcsminiszter nem fog levegőhöz jutni, protokollról fog szólni minden napja, szakmára semmi idő nem marad. éjszaka fog aláírni, amíg bírja. utána az apparátus magára marad, a vezetés a látszattal fog törődni, mert az érdemi szakmai munkát nem győzi, az apparátus meg érdemi döntéshozó nélkül nem fog lépni.

hiába lesz fcsf, meg hát, meg kát, attól még az ügyek egy része megfeneklik. ráadásul pont a nagy horderejűek.

szép, meg jó, hogy egy kézben lesz az irányítás, és valóban, olyan területek lettek összevonva, amik balfasz módon eddig egymás kontójára működtek, de legalábbis nem voltak hajlandók érdemben együttműködni. szóval kellett az összevonás. ha megtehetné az orbán-kormány, hogy egy évre visszavonul a nemzetközi szcénától, és köldököt néz, azaz rendezi az igazgatás sorait, akkor jó sülne ki ebből.

így én is azt jósolom, amit TG: hamar leamortizálódnak a miniszterek. egészségileg, vezetőileg, hitelességileg.

valamit ki kéne találni még most gyorsan, hogy ne így legyen.

cambridge.on 2010.05.03. 23:19:38

@pannonfunk: Lehet azért nincs Finnországban se grafiti mert nem telik festékre.
Sok okát véltem találni,de erre speciel nem gondoltam.
Kösz, hogy megoldottad ezt a rejtélyt!

lüke 2010.05.03. 23:21:46

@zsakk2:
ileg,ileg
mán' mér' amortizálódnának le?
a HP csucsban
3 államtitkár lesz
s lesz helyettese mindegyiknek:
1, közig
2, pol
3, szakmai
tehát 9 helyettes...........

cambridge.on 2010.05.03. 23:22:38

@lüke: nem mindegy milyen mélységben hajtják végre.

lüke 2010.05.03. 23:25:23

@cambridge.on:
mit?
a kirugást?
meddig szokták: osztályvezető/ov. helyettes

lüke 2010.05.03. 23:26:30

@mindenki:
jo éjt:)

zsakk2 2010.05.03. 23:27:12

@lüke: az lehet, hogy a területeknek így lesznek házon belül gazdái, de velük nemzetközi szinten akkor sem állnak szóba. másrészt ha csak a jogalkotásra gondolsz, miniszteri rendeletet a miniszter adhat ki. a kormányülésen a miniszter vesz részt. törvényjavaslatot a miniszter terjeszt be. nem állítom, hogy nem helyettesítheti alkalmasint poláll, vagy kát, de ha mindig helyettesíteni fogja valaki, akkor kibasszák a kormányból. gondolj bele, milyen az a kormányülés, ahol nincs egy miniszter se?

és akkor még mindig nem beszéltem arról, hogy a miniszter nem bízik az apparátusában. nem bizony. még a helyettesében se. "mer ezek mind hülyék. nem értik amit akarok, csak akadékoskodnak." ... hadd ne folytassam.

bariga 2010.05.03. 23:30:31

@jeangabin: ő a legmegdöbbentőbb- az egyik- már látszatra is olyan katonás

bariga 2010.05.03. 23:40:07

most hallottam minden jelölttől néhány szavas nyilatkozatot a hírekben. Hát nekem már most hiányzik a Gráf, az Oszkó, meg a Bajnai

Ordnassac 2010.05.04. 00:08:51

Nem olvastam el az összes kommentet, úgyhogy lehet, hogy már más is írta, de nekem egy-két mamutminisztérium problémás. Egy kalap alá venni pl. a négy legpénzigényesebb területeket (eü, szociális ügyek, munkaügy, oktatás) azért erős. Réthelyi is olyan lesz, mint Hámori és Gógl volt. Két évig viszik, aztán leadják.

Talán Batthyánynak volt utoljára ennyi minisztere.

Ordnassac 2010.05.04. 00:23:56

@zsakk2: a kormányülések nem lesznek innentől hosszabbak egy óránál. Részint ez is volt a célja az átalakításnak. Elintézik a dolgokat házon belül és nem kell a kormányülésen foglalkozni vele.

csatar 2010.05.04. 06:01:50

Ha igaznak vélnénk azt az állítást, hogy egy ember nehezen bíkózik meg több feladattal, akkor!
Már régen tönkre mennének a Trösztök, az RT -k, a Holdingok, stb...!
És mindenhol vannak elnökök, vezérigazgatók, kik egyszemélyileg felelősek, az eredményességért!
Minden szinten! És ezért fontos az egyes munkacsoportok vezetőjének a személye, rátermettsége!
Rossz vezetőválasztás esetén, a kudarc előre borítékolható!
Remélem, nem kell példákat említenem!

Kristiansen 2010.05.04. 07:16:20

Azt meg tudja mondani valaki, hogy az építésügy (+településtervezés) melyik tárcához fog tartozni? Matolcsyhoz? Vagy a vidékfejlesztésihez? Csak azért, mert mióta 1988-ban megszűnt az építésügyi minisztérium, azóta a terület ÖT(!) különböző minisztérium alá tartozott... És ez meg is látszik rajta...

Egyébként is: Miért van az, hogy ha az ember a jogszabálykeresőben miniszteri rendeletekre keres, akkor kb. 50 minisztériumnév rövidítés jelenik meg a legördülő menüben, és nem elég tudnom, hogy a keresett jogszabályt vajon melyik minisztérium adta ki, de még azt is tudnom kell, hogy éppen akkor valakinek a szeszélyéből hogy hívták azt a minisztériumot... ez abszurd szerintem.

Javaslatom: A minisztériumok számát és elnevezését rögzítsük kétharmados törvényben! Így legalább nem minden kormánynak ezen járna az agya, hogy mit kell összevonni meg szétdarabolni meg átnevezni, hanem az adott struktúrában a feladatok ellátását megszervezni.
Az állampógár meg tudná, hogy mit hol keressen...

Hmm?

jjulie 2010.05.04. 07:18:04

ha készek a projekt, hogy lesznek becsukva a kamu egyetemek a kamu főiskolákkal, hogy lesz a több mint 30 000 önkormányzati képviselőből 8000, hogy lesz deficitekből pozitív szaldó, állami és állami válalatok szintjén, aztán ki van találva a mezőgazdaság és a vidéki munkanélküliség helyzete a közbiztonsággal együtt, az egészségügy, a tb és a nyugdíj issue a foglalkoztatással együtt, akkor tök mindegy, hogy hívják a minisztereket és hányan vannak, ha meg nincsenek működő projektek a fennti témákra akkor is (a 98-02 közötti szakmai gyakorlat, majd az ezt követő 8 évnyi gondolkodási idő, és az évek óta biztosan tudható kormányra kerülés tudatában biztosan készek a tervek)

rogen 2010.05.04. 07:31:24

@bariga: szvsz azért nem lett Varga miniszter, mert a király körül mégiscsak egy herceg lehet... ;)

zsakk2 2010.05.04. 07:33:09

@csatar: abban igazad van, hogy a nagy mammutvállalatok valamilyen szinten szembesülnek ezzel a problémával. egyetlen nagy különbség, hogy egy gazdasági társaságnál működik a delegálás, azaz nagyon kevés dolgot leszámítva bármilyen ügyben adhat a felsővezetés meghatalmazást az alatta levő szinteknek.

másrészt egy nagyvállalat kevésszer tárgyal nála nagyobbal, vagy vele egyenrangúval olyan stratégiai szinten, hogy ahhoz a legelső embereknek kelljen leülniük (pl. ha a microsoft vasat vesz a hptől, ahhoz nem kell semmilyen vezetőnek leülnie, még akkor sem, ha kva nagy összegről van szó). még akvirálásnál sem feltétlen megy az első ember (a google vezetői vajon hányszor tárgyalnak egy-egy felvásárolt cég vezetőjével? sehányszor. megveszik és kész. )

a minisztériumok nem így működnek. a diplomácia nem így működik. mindenki a maga rangján levővel tárgyal. ha valahova rangon aluli embert küldenek, az sértés, nem is kicsi. annak az az üzenete, hogy nekünk nem fontos, hogy veletek érdemben tárgyaljunk. így nem is lesz érdemi eredmény. ja, és persze, legközelebb majd nem kell menni. mittomén, elfelejtenek meghívni, vagy csak későn. vagy az időpont-egyeztetésnél nem tudják majd figyelembe venni a mi kérésünket stb.

László56 2010.05.04. 07:42:20

Amortizáció belekalkulálva és kommunikációs csapdáról szó sincs. Török Gábor észrevette a turpisságot. De hogy megköszönök e mindezt neki ? Kérdésesnek tartom. Elsőosztályú organizáció, -kevés kivétellel- hiteltelen vezetőkkel. Ez a kevés kivétel a vezetőség magva. A kevés értelmiség ebben a hadosztályban. Ez már olyan zseniális hogy nem lehet véletlen. De hogy jön össze ez az első pillanatra ellentmondásos kép az új kormányról ?

Favágók kellenek ide. A kommunistáknál tanult, lelkiismeretlen, könyörtelen favágók. Kutyaharapást szőrével a deviza. A rendteremtéshez buldózer kell. Bunkók buldózerhada kik a piszkos munkát elvégzik és aztán a primitívségükkel leamortizálják saját magukat. Bele van kalkulálva. És ha mégsem? Úgy is jó, hiszen ez azt jelentené hogy hozzátanultak. Akkor meg miért kellene meneszteni őket.

De a rizikó a politikai értelmiség számára hihetetlen nagy. Hiszen már gyerekkorukban tanulhatták: a revolúció felfalja a saját gyerekeit. Vagy a vezetők reménykednek a részfelfalásban, ami már őket nem éri el ? Azt azonban nem lehet előre látni. Ezért nem csak a magyar nép számára, hanem az ő számukra is nagy a rizikó.

agentT 2010.05.04. 07:48:45

Alapvetően nekem rokonszenves ez a kormány.

Semlyénen kívül nincs benne a régi időkből ismert hordalékarc, ilyen áderszájerdajcs féle, és azok az emberek, akik posztot kaptak, értenek is a területükhöz. Ezt úgy értem, hogy nem látok ejtőernyőst.

Kicsit hiányzik ugyanakkor Mikola doktor úr.

Ugyanakkor szembe kell néznünk azzal, hogy szörnyű jövő vár ránk. Egy másik blogban valaki kifejtette, hogy magas a benzinár, és ezért Orbán a felelős. Egyetértek. Ma reggel a szomszédunkban hangosan ugatott a kutya. Szégyellje magát Orbán, hogy ezt megengedi.

Van még terepe a karcsúsításnak. Például nem látom át, miért ne lehetne Biztonsági Minisztérium, amelybe beletartozik a Honvédség, a rendőrség és a titkosszolgálatok.

jjulie 2010.05.04. 07:55:41

@agentT:

ne felejtsd el, ez nem olyan mint a jéghegy: nem arányos a láthatatlan része a láthatóval.....

agentT 2010.05.04. 07:56:48

Külön szeretném kifejezni megelégedésem Pintér Sándor kinevezése kapcsán. Remélem akkora favágó lesz, mint amennyire rettegnek tőle a bolsik.

agentT 2010.05.04. 07:58:32

@jjulie: Nem baj, amit eddig mondtak, már bejött.

Pl. hogy vasárnap nem kell a boltoknak nyitva lenni, az a nap legyen a családé és a pihenésé... én kiadnám, hogy húzás a templomba. (Irónia, az nem volt benne, ha esetleg félreérthető voltam.)

cambridge.on 2010.05.04. 08:01:32

@csatar:
Igaz, hogy fontos a vezető személye, de egymagában semmit sem ér!
Hiába lenne ő jó, ha kicsinyes, kisstílű, egymást elnyomni igyekvő munkatársakkal veszi magát körül. Akik csak a s.. talpnyaláshoz értenek.
A jó vezető ismérve, hogy jó szakemberekből álló csapat veszi körül.
Ezért írtam már többször is, hogy az államtitkárok töltik meg tartalommal ezt a keretet.
Egyébként a hasonlat helytálló, nekem is ilyesmi jutott eszembe. A vezérigazgató képviseli a vállalatot a trösztnél, de a főosztályvezetők az igazi munka irányítói.

A miniszterek között tulajdonképpen csak egy meglepetés akad,
Semjén személye.
Tárca nélküli miniszter, miniszterelnök helyettes feladattal.
Ennyire fontos lett a klérus képviselete, hogy miniszter képviseli őket?
Vagy egyszerűen csak feljebb bukott, ahonnan nagyot lehet esni.

Gábor, neked mi a véleményed vele kapcsolatban?

Nem saját kútfő, nekem tetszik, ezért megosztom: Több tárca nélküli miniszter kellene - mondta valaki egy másik blogon - mert akinek tárcája van, igyekszik tenni bele valamit.

nyafnyaff 2010.05.04. 08:12:19

@freegr: apád hány éves?-és nincs unokája. 20-25 évesek mekkora élettapasztalattal rendelkeznek?

Így szavazott a nép, innen tovább a feladataikat az elképzeléseik és tapasztalatuk alapján majd ellátják.
Mindenki politikus vagy tanácsadó lett egyszerre. Várjuk ki, és addig hagyunk dolgozni, alkotni, szervezni, mert biztos 8 évig csak terveztek valami jót.

cambridge.on 2010.05.04. 08:16:20

@agentT: A nővérekkel mi lesz?
Ők dolgozhatnak vasárnap? Vasárnap nem lehet beteg senki?
A folyamatos műszakban levők dolgozhatnak hétvégén?
És a piac? Vasárnap reggel rendszeresen járnak piacra az emberek friss zöldségért, gyümölcsért. Bezárják azt is?

Ez megint az EU vízfej túlpörgése, mint amikor az uborka szabványos görbeségét meghatározták!

Ha valaki nem jár templomba figyelmeztetésben részesül?

nyafnyaff 2010.05.04. 08:20:43

@pannonfunk: és azt mikkor-miből adjuk vissza?
Lassan fogunk kimászni a bajból, de elkerülhetjük Izland és Görögország útját, mert ha oda figyelünk egy kicsit látjuk, hogy az átrendezés, szervezkedés, intézkedések mind a Görögországi szigor elemei, nehogy mi is úgy járjunk.
A fekete leves még-csak ezután lesz, nem lesz mindenkinek felhőtlen az élete.
Realistának is kellene lenni.

agentT 2010.05.04. 08:36:47

@cambridge.on: Nem kell úgy csinálnod, mintha nem értenéd., mikor érted, hogy mit írok.

Aki nővérnek megy, az a szakiskolában szembesül a ténnyel, hogy bizony folyamatos a munkarend. Ez a helyzet az erőművek dolgozóitól a vonatkalauzokig, nagyjából a világ minden részén kalkulálható, hogy ezeken a helyeken folyamatos a munkarend, mert folyamatos az igény.
Ugyanakkor a hipermarket multiláncokba munkára jelentkezőknek azért kell vasárnap dolgozni, mert az a többségnek úgy kényelmes. Ünnepnapokra bezárják a multikat, és látható is olyankor, hogy némyelyik ember akkora bevásárlást visz véghez, mintha háború közeledne és hónapokra kellene készletezni.
Magyarán semmi racionális oka nincs annak, hogy a gigamarketeket hétvégén nyitva tartsák, egy hónap alatt megszokhatná a nép, hogy a heti nagybevásárlás más napon tartandó.
Az a szerencsétlen, akinek meg a Tescoban kell szívnia, pihenhetne hétvégén nyugodtan, otthon.
Természetesen akinek egyszemélyes kisboltja van, vagy standja a piacon, kerskedjen amikor akar, nyisson nonstopot, szíve joga. Magával mindenki úgy cseszik ki, ahogy szeretne.

Egy valamennyire normális társadalomban nem kap állami figyelmeztetést az, aki nem jár templomba. Ellenben ösztönösen kellemetlenül érzi magát, mert ezzel pária létté silányítja a saját létezését, mert nem része annak a szakrális közösségnek, amelyet a család-haza-nemzet-Isten tengelyen írhatunk le.
Egy ilyen normális, erkölcsileg-ideológiailag igényes társadalom feltámasztása a cél (lásd még: hittanoktatás), nem pedig valami figyelmeztetősdi.

Szerintem egyébként, mondom még egyszer, értetted amit írtam.

cambridge.on 2010.05.04. 08:37:37

@török gábor: Ebben a korban nem számít plusz mínusz EGY év!

mojszipupi 2010.05.04. 08:50:41

Tipikus látszatintézkedés Orbán részéről, lehet mondani hogy lám kevesebb miniszterrel is tudunk eredményesen kormányozni, arról viszont szó nincs h a vezetők alatt lévő apparátus számát mennyivel fogják növelni akik az "érdemi" munkát végzik. Pontosan ugyanakkor lózung mint a kisebb parlament. Jól hangzik de tényleges eredménye egy nagy 0

ssi 2010.05.04. 08:51:59

fidesz-kommunikáció:
1. A 8 év alatt:
romokban az ország, de a megszorító intézkedések ellentetetjeit megígérték (gyes, gyed, vasútvonalak, MTV-támogatás stb.) + további adócsökkentések, családi adózás, rezsifelülvizsgálat, új munkahelyek stb.
2. Kampány idején:
egyetlen párt, mely külön nem készített programot, csak irányelveket, de győz: 1/3 szavazótól 2/3 parlamenti többség 3/3 lakosság felett
3. 04.25. győzelmi beszéd, 04.26. nemzetközi sajtó tájékoztató:
legfontosabb a közbiztonság és a gazdaság helyretétele, minden más utána
4. Lakosság tesztelése = össze-vissza beszédek hatásai az interneten
április:
- lesz-e s mikor adócsökkentés (Kövér kezdte, többen egészen másként)
- átvétel-átadásban: csak!? saját elképzelésük alapján + új törvény
- ki lehet az új köztársasági elnök (Pokorni kezdte, O.V. ködösít)
május:
- gyorsan visszaáll a gyes, gyed, a szárnyvonalak, júliustól jelentős adócsökkentés (bár még mindig romokban az ország, átvétel-átadás még nem trörtént meg)
5. 05.03. új kormánynévsor és -struktúra bemutatása
tudatosnak tűnik, hogy kisebb és egészen új legyen, mint a korábbiak
személyek és struktúra is meglepő: pl. Pintér, jogász mezőgazdász, nagyon fontos népgazdasági szakterületek nem kaptak külön minisztériumot, szokatlan egymáshoz rendelések

agentT 2010.05.04. 09:04:10

Hoppá.

Azt olvasom, hogy Pintér, akinek a megbízásával kapcsolatban fél órával ezelőtt fejeztem ki megelégedésemet, úgy vélekedett, hogy Gergényi 2006-os ténykedése rendben volt.

Ezek szerint Pintér nem rendszeres látogatója a fidesz.hu oldalnak, ott ugyanis mind e percig lelhető egy "rendőri brutalitás" című rovat,

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=66722

amelyben többek között a 2006. 10. 23.-i rendőrségi akció érzékletes leírása lelhető, olyan címekkel, mint pl. "rohadjatok meg, zászlós gecik (sic)".

Kezdem azt érezni, hogy ez egy tudatos kommunikációs akció része. Először Pokornit tette helyre Orbán Viktor, a köztársasági elnök újraválasztásával kapcsolatban. Aztán annak az elképzelésnek szabott gátat, hogy összevonásra kerülne az MNB és a PSZÁF. Közben helyre tette a jövendő miniszterelnök Kövér László szavait is, aki a végtelen jövő távlatába helyezte volna az adócsökkentést. A mai álláspont: július.
Már várom, hogy Orbán a következő napok során kijelenti, igenis ki lesz a 2006-os rendőri ténykedés vizsgálva.

Vajon orákulumot akarnak belőle kreálni?

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.05.04. 09:08:25

A sunyi törpe már úgy osztotta le a felelősséget, ha rossz azok hibája, ha jó én vagyok a miniszterelnök!
Jellemtelen, sunyi dög!
A sose dolgozott örök készenlétisnek mi is a feladata, a szarkeverésen és okoskodáson kívül?
Ezt a demagóg, mese dumát ahogy bemutatta minisztereit, hát szánalmas!

A választók kétharmada- kb. 5,5 millió polgár- nem szavazott a Fideszre!

Erre bizony figyelni kell!

agentT 2010.05.04. 09:15:27

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?:

Van az a szint, amely alá jobboldali kommentező nem megy le.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.04. 09:25:52

"Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter például az oktatás, a kultúra, a szociálpolitika, az egészségügy és a sport kapcsán egyaránt első számú illetékes"

Az olyan ember, aki azt állítja, mindehez ért, azsemmihez se ért igazán. Ezeket a területeket korábban 3-5 miniszter vitte kormánystruktúrától függően. Most egy. Ez számomra több, mint komolytalan...

sárkányfő 2010.05.04. 09:30:20

Idet, itt vagy? Tényleg nem bántásból, de pont ma reggel ezt találtam Makoveczről:

"Makovecz Imre szerint „minden kertben legyen aprójószág”."

hvg.hu/itthon/20100503_nacionalista_locsogas_nemzeti_diskurzus

Persze van még itt pár jópofa gondolat a „hatvan nemzeti elkötelezettségű értelmiségi” részéről. Pl:
"Bayer Zsolt inkább Nemzeti Reneszánsz Alapítványt hozna létre, amit a magyarok havi száz forinttal támogathatnának. Lánczi András a gyökeres kádercserében bízik, mondván, „ebben a kérdésben igaza volt Csurka Istvánnak kezdetektől fogva."

László56 2010.05.04. 09:30:50

@agentT: @László56: Ünnepnapi munka ? Mindig is kényes kérdés volt. A globalizáció le szeretné amortizálni az ünnepnapokat és helyette pihenőnapokat bevezetni. A hitközösségek és konzervatívok meg szeretnék tartani a szokásos ünnepnapokat. Nehéz kérdés, hiszen tulajdonképpen társadalmi szempontból nézve mindegy lenne. Két pihenőnap az két szabad nap, mindegy hogy a hét melyik napjaira kerül. Az igazi probléma az a globalizációval szembeni bizalmatlanság. Hogy visszaélnek a szabadnapokkal és a végén megszüntetik. És ennek a bizalmatlanságnak meg vannak az jogos alapjai.

Most eltekintve olyan foglalkozásoktól amelyek a természetüknél fogva állandóan működniük kell, modern társadalmak egyre inkább arra hajlanak hogy családi üzemeknek, családon belüli foglalkoztatottsággal bármikor nyitva tarthassanak amikor csak akarnak. Olyan üzemeknél melyeknél a foglalkoztatottakat meg lehet zsarolni, viszont a hagyományos ünnepnapokat veszik figyelembe. A globalizációs üzemek természetesen tiltakoznak ellene és kivételek tömkelegének gyártásával próbálják bizonyítani az állandó üzemeltetés fontosságát.

Tulajdonképpen a politika feladata lenne a globalizációs üzemekkel megértetni: a velük szembeni bizalmatlanságnak, ők maguk az okai. Először bizonyítani kellene a humánpolitikai értelmességüket mielőtt követelőznek.

sárkányfő 2010.05.04. 09:38:10

@Fedor: benéztem a blogodba, azt írod, hogy Fellegi Tamás "2000-től az EuroAtlantic Tanácsadó Rt. vezérigazgatója (Ez a cég 2002-ben a választások után a már csak ügyvezető Orbán-kormánytól 250 millió Ft-os támogatást kapott)."

Ez tuti? Forrás?

Robinzon Kurzor 2010.05.04. 09:57:51

Azért minimum "érdekes" ez a kormányzati struktúra.

A korábbi 2 szintes struktúrából (pl. oktatási miniszter - miniszterelnök) sikerült 4 szintes piramist építeni: oktatásért felelős államtitkár - miniszter - Navracsics - Orbán.

Hogy ez a gyakorlatban mennyire fog működni, mikorra áll be a működés, az nagyon nagy kérdés.

Ezt pont olyan végiggondolatlan ötletelésnek látom, mint Gyurcsány mindenkori aktuális reformjait: komoly arccal, szigorú tekintettel elő volt adva mint valami alaposan kiérlelt és részletesen megtervezett elképzelés, aztán kiderült, hogy a stáb hétfő reggeli agymenése az egész.

Pintér mint belügyminiszter, az oktatást odaadni a KDNP-nek, oligarchák ellen oligarchával harcolni ... ez lenne az új rendszer?

andzsin 2010.05.04. 09:59:15

@agentT: nincs hordalékarc????? ugyan-ugyan. elég hiteltelen ezek után kommunistázni. ott ülnek a régi vágású mszmp káderek, Martonyi, Fellegi (ő is ott kezdte, kevesen tudják)...stb.

andzsin 2010.05.04. 10:01:03

sokkal komolyabb probléma a TG által is felvetett szerkezet: a magyar miniszterek egyben tagjai a miniszterek tanácsának is az EU-ban. namost, ha egy miniszterhez 3db miniszteriális terület tartozik (pl. foglalkozás, munka, szociális ügyek), amelyek mind-mind külön tárcák az eus szerkezetekben, akkor neki egész nap Brüsszelben kell csücsükélnie, ui. 3 helyre is hivatalos egyszerre. A többi ülésről már nem is beszélve, + a kötelezően ajánlott megjelenéseket (lsd. pl. EU Parlament időnként).
És a miniszter ugye nem helyettesítheti magát az államtitkárával, személyesen kell ott lennie. Namost hogyan lehet így egy apparátust irányítani? Telefonon? Interneten?

radala 2010.05.04. 10:07:06

@CSENDES: Köszönöm, én is így gondoltam, hogy Gergényi, ha bemutat is egy felvételt, amin ép GyF instruálja, hogy veresse meg a rendőröket vagy vetesse le az azonosítójukat, akkor is bűnös (jogilag is nem csak erkölcsileg).
Elvileg korrekt az, amit Pintér mond, mondjuk talán azt sem kellene mondania, hogy "szerinte" nem bűnös, csak annyit kellett volna mondania, hogy ez nem az ö hatásköre, hanem az ügyészségé.
No mindegy Pintér nem lesz soha a lieblingem, de mondjuk nincs a Földön rendőr, aki lehetne a lieblingem.
Tök más. Valaki mondta, hogy Fellegi is egy oligarcha.
Ez lehet igaz is, nem érdekel különösebben, mindenesetre nekem Kókával és GyF-fel nem az volt a bajom, hogy gazdagok, hanem, hogy lopással szerezték a pénzüket.
Fellegi a CV-je alapján egy értelmes embernek tünik, aki meggazdagodott, mert ügyes volt, nem azért mert állami kölcsönből privatizáltak valamit, vagy nem azért, mert nyert egy szdszes minisztertől pénzt. Persze tévedhetek. Az bizonyos, hogy soha nem fogok egyetlen gazdag ember megvédésére sem karaktereket pazarolni, nem is védem, csak ezt az aprócska distinkciót szerettem volna megtenni.
Épp itt a beírásom fölött látom, hogy Fellegit is kistafírozta Orbán 2002-ben. Nos egy okkal több, hogy ne védjem.
Ennek ellenére messze nem esik számomra azonos elbírálás alá a mi kutyánk kölykeinek kistafírozása. Tudom, hogy nem szép, hogy így látom, de a jobboldali gazdasági elit támogatása sajnos demokratikus követelmény volt. Ha nem lenne Fellegi még mindig GyF-ék lehetnének hatalmon. Sajnos vagy nem kellett pénzt átcsoportosítani a nem exkommancsokhoz is. Szomorú, hogy nincs más út, de nincs más út.

gonosztojás (törölt) 2010.05.04. 10:08:38

Persze hogy elég.
Az élet-halál ura úgyis az új kor Heinrich Himmlere, Navracsics lesz.
Ezek csak bábuk lesznek az ujjain.
Kettővel még az orrát is túrhatja ....

[nev] (törölt) 2010.05.04. 10:15:07

@pannonfunk:
nem lehet nemzetiségi alapon kutatni, ne viccelj már. az alapkutatásokból az államnak úgy kellene kivonulnia, mint a sicc. uniós programok kellenek. és az önkormányzatokkal kell együttműködni, akik rendelkezésre bocsátják az infrastruktúra megépítéséhez szükséges zöld, szürke, vagy barnamezős beruházást. az államnak a rászorultsági elven kellene működnie, az uniónak ráteremettségi alapon. balos állam, jobbos unió. véssed az eszedbe.

lüke 2010.05.04. 10:15:47

@gonosztojás:
remélem Jávor A. olvasa ezt,aki az I. Csehák miniszterség
alatt is áll. titkár volt
magyarispita.blog.hu/2010/05/03/anatomiaprofesszor

lüke 2010.05.04. 10:17:10

@zsakk2:
remélhetőleg a rendeletek megszűnnek
-rossz a kicsengésük-
s törvények lesznek

lüke 2010.05.04. 10:18:47

@cambridge.on:
hol van vasárnap piac?
még MO-n sem, ócska piac, az más

Demotivation postah · http://www.demotivalo.com 2010.05.04. 10:19:10

Én már nem remélek semmit. Szerintem 1 miniszter is elég lenne. Legyen a neve mondjuk adminiszter.

lüke 2010.05.04. 10:24:32

@agentT:
mentők, orvosok, rendőrség etc ügyeleti munka
24h keresztül
éjszaka és ünnepnap is van tűzoltás:)
a betegség pedig nem válogat, csak cirkadián ritmusa van:)
hu.wikipedia.org/wiki/Cirkadi%C3%A1n_ritmus

lüke 2010.05.04. 10:26:10

@Fedor:
már miért ne tudná összefogni?
neuroanatómus:)
Ramon Y Cajal óta
lehet a neccet látni:)

panelburzsuj 2010.05.04. 10:40:57

@lüke:

Na, és ez a Kajál ez olyanokat rajzolt, hogy a fejünk búbján van egy minden neuronok atyja?

lüke 2010.05.04. 10:56:54

nem kajál
kahal:)
nem vagyok neuroanatómus még anatómus se:)
kérdezd meg egy szakembertől:)

cambridge.on 2010.05.04. 10:58:42

@lüke: hol élsz?
Vasárnaponként, csak délelőtt, tele van a Búzatéri piac!
Du. 2.-ig ott vannak az árusok. A zöldséges részleg nyitva van.
Én még sosem vettem meg szombaton a vasárnapi ebédhez szükséges zöldséget.
Persze az ócska piac is működik.(ahol 90%-ban csak új dolgot lehet venni)

Publius Decius Mus 2010.05.04. 10:59:03

@Mikor rendezi a Fidesz milliárdos tartozásait?: Nyomtasd ki a kommentjeidet és akkor már papírod is lesz róla, hogy elment az eszed.

Glenarvan 2010.05.04. 11:02:11

@CSENDES:

Szia!

Mit lehet tudni erről az adórendőrségről?
Tényleg olyan kemény dolog,hogy már fényes nappal összefossa magát a rendes,@CSENDES állampolgár?

cambridge.on 2010.05.04. 11:06:04

Nem tudom olvastátok-e:
index.hu/gazdasag/vilag/2010/05/04/szlovakia_gorog_terhei/

"három év alatt 816 millió euróval kellene segítenie Athént, ami az ország éves össztermékének (GDP) 1,2 százaléka - másképpen fogalmazva minden egyes szlovák állampolgár 150 eurót ad a hellének kasszájába - írja a Napi Gazdaság [1]."

Ezek szerint van jó oldala is, hogy mi még Forinttal fizetünk.
Talán lesz még Euró, mire mi eljutunk odáig!

[nev] (törölt) 2010.05.04. 11:21:00

@cambridge.on:
oké, de a város adhatna egy olyan fórt a környék őstermelőinek, hogy vasárnap a piacon csak ők árulhassanak, és a családtagjaik. alkalmazottakat a piacon foglalkoztatni ne lehessen. vasárnap, vásárnap. vasárnap a piac a helyieké. szerintem nagyjából ez egyetlen értelmes elképzelése semjénnek. más kérdés, hogy a rendeleteket önkormányzati szintem kell megalkotni, és később uniós szinten. jelzem ma is hozhat ilyen rendeletet bármelyik önkormányzat. az üzletek nyitvartását városi (és uniós) rendeletek szabályozzák a civilizált világban mindenhol.

cambridge.on 2010.05.04. 12:58:17

@[nev]:Nem tudom mikor jártál piacon utoljára?
A munkanélküliek egy részét a piacon áruló zöldségesek feltöltőként alkalmazzák.
Családtag nem fog neked árut hozni kipakolni, ládázni. Ők legfeljebb az árusításban segítenek.

A vasárnapi zárva tartást az Unió erőlteti.
Finnországban szombaton 6-kor zárnak a bevásárló központok és a boltok.
Vasárnap 12 kor nyitnak az élelmiszer boltok, este 8-.ig.

Az ABC nonstop éjjel nappal nyitva, vasárnap sem zár be.
Van büfé részlege, emiatt nehéz lenne elfogadni, hogy a pénztár a süteményt beblokkolja a tejet és kenyeret nem.

Lehet szabályozni melyik meddig legyen nyitva Magyarországon, de az általános tiltással nem értek egyet.
Semjéntől én még értelmes elképzelést nem hallottam.

Szentpeter 2010.05.04. 13:05:51

Nem elég a 8 miniszter, legalább is az ország ezen stádiumában nem....

Engem az foglalkoztat, milyen államháztartási reform lesz, és hány ember lesz leépítve ?

Most jön majd a neheze, a populizmus kevés lesz a Fidesznek...

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.04. 13:17:49

Méghogy ez nem egy pirotechnikai blog...

Azért ez a cikk vastagon a kiégés témát feszegeti...

Meg kellene nézni fordítva is a dolgot: van-e alitrekrutációja a pártoknek? Van-e elég csúcsvezetőjük az irányíthatóság megteremtéséhez?

Alapvetően lehet ebben iránythatósági pozitív hozadák is, de az is lehet, hogy hamar kiégnek a miniszterek ekkora terhelés alatt. Nézzük csak az MSZP sikerembereit, az agrárminisztert vagy a látens munkaügyi minisztert Csizmár Gábort.

A témát kifordítva is végig kellene gondolni. Lehet, hogy azért ez a példátlan centralizáció, mert nincsennek embereik, és ez azt jelenti, hogy mondjuk szakmai alkalmatlanság miatt semmiképpen nem fognak minisztert cserélni. Innen csak kihalni lehet.

Az MSZP-ben simán divat volt, hogy jöttek mentek az emberek. De például a Munkaügyi Minisztérium vezetésén látszik, hogy az MSZP-nek nincsen akkora elit rekruitációs képessége, hogy a Csizmár Gábort le tudták volna váltani, annak ellnére, hogy tatáérjárás jellegű pusztítást vitt véghez a munkaügyi kapcsolatokban. Mindenféle jött ment munkaügyi miniszterek jöttek mentek, de Csizmár Gábor járt el a tárgyalásokra, még a legutóbbi ÉT ülésen is ő képviselte a kormányt, mert ha a hivatalos miniszert küldték volna, akkor ő csak a "éhes vagyok, mi van enni" jellegű kérdésekhez tudott volna hozzászólni.

A FIDESZ elit rekrutációjában még nagyobb gáz van.

Ezek bizony személyre szabott pozíciók.

Se Orbán helyett nincs másik, se maffiaminiszter helyett nincs másik stb. stb.

Abban igaza van, Gábornak, hogy ilyen súly alatt a kiégés garantált.

Csizmár Gábor nem is akart képviselő lenni...

Mi lesz ezekkel az emberekkel, ha még jobban kiégnek, belefulladnak az irányíthatatlanság okozta kudarcok mocsarába?

Mi lesz velünk? Az életünket súlyosan befolyásoló ügyekkel?

panelburzsuj 2010.05.04. 13:36:23

@lüke:

Hogyhogy kahal? Hiszen annak semmi értelme!

A kérdezhető szakembert meg épp most vitték el miniszternek ... :)

panelburzsuj 2010.05.04. 13:43:22

@Saman:

Azt gondolom, hogy sikerült kiadósat belepacsnod a lecsóba: az egész "kormányzati" rákfenét innenfelől ritkán vizsgálják. Hogy a miniszteriális szervek, háttérintézmények kéderállománya milyen önmagában, milyen az egyes pártok "szakértői holdudvarához" képest, mekkorák az átfedések ezek között a csoportosulások között, és melyik hol és hogyan képes megvezetni a másikat, illetve átlátni a másik trükkjein.

A választási pártprogramokból kiindulva nem lehetnek túlzott illúzióink.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.05.04. 15:17:54

@panelburzsuj: A blogomban ilyen HR és közösségfejlesztés szempontból figyelem a hazai közállapotokat. Ezekből a témákból sok demokrácia deficit meg politikai szocializációs "érdekesség" levezethető.

Már ott tartok, hogy a pártok tevékenységében azt figyelem, hogy miként fognak garantáltan kirekesztő módon viselkedni, amivel persze együtt jár az irányíthatóság feladása is.

Irigylem Gábort, hogy optimista szemmel is képes a politikai folyamatokat szemlélni. Ebben a cikkben sem azt írja kerek perec, hogy íme a kiégésbiztos kormánystruktúra, csak utalgat ezzel a pirotechnikai címválasztással arra, hogy mivel is záródik a cikk...

Én már átmentem abba a fázisba, (20 év közösségfejlesztő munka utáni kiégésemben) hogy azoknál a témáknál, ahol kibújik a szög a zsákból, egyszerűen oda kommentelem, hogy íme a civilgyilkos zsákmányszerző pártokrácia kirekesztő gépezete, meg azt, hogy ez az egész a Halász - Zuschlag paktummal kezdődött.

[nev] (törölt) 2010.05.04. 21:06:09

@cambridge.on:
a piacon áruló zöldségesek nagyrésze nem őstermelő, hanem kereskedő. én az önkormányzati szabályozás pártján állok. a városok szabályozzák az üzletek nyitvatartási rendjét. egy település attól város, hogy ilyen rendeleteket alkot.

mondjuk debrecen megyei jogú város miért ne mondhatná azt: a településen vasárnap nem nyithatnak ki a hipermarketek, sem az alkalmazottakkal működő kereskedelmi egységek. és ez lehetőséget ad arra, hogy a kézművesek adott vásárnapokon árulják a portékáikat a piac utcán. mint ahogyan ezt régen is tették. a helyiek kapnak ennyi előnyt.

és egyébként a főtér kulturális programok sokaságával várja a város polgárait, és nem nyitnak ki a plázák és a hipermarketek. és kap valamennyi előnyt mondjuk a könyvhét. feltéve, hogy az író kiül dedikálni. mert ő árulhatja a portékáját. és akkor van egy napja a festőnek, hogy elajda képeit. kap egy napot a kézműves. tehát a piac vasárnap sem szűnne meg, csak átalakulna. egy nap az őstermelők vihetik ki a portékáikat a piactérre. szerintem ez tök jó dolog lenne.

állami szinten hülyeség ezt szabályozni. mert van ahol erre az őspiacra egyáltalán nincs igény, van ahol a kereslet csak időszakosan tartható fenn, és van ahol ez hétről hétre fenntarthaó. ilyenek a nagyobb mezővárosok, amilyen mondjuk debrecen. szóval a település jellege szabja meg, hogy milyen szabályozásra van szükség. de általában az üzletek nyitvatartását illetően önkormányzati rendeletek kellenek, és nem kormányzatiak. és uniós keretszabályok. az állam a be nem avatkozás politikáját kell követnie. szóval én kőkemény liberálisként mondom ezt. a gazdasági liberalizmus és a kult konzervativizmust nem szabad totálisan értelmezni, hanem a pragmatizmus, és a humanizmus jegyében össze kell csiszolni.

magyar-magyar szótár 2010.05.05. 01:50:22

@cambridge.on: Már öt éves koromban családtagként újságpapírokat téptem kettőbe palántacsomagoláshoz, a rekeszeket majd úgy 7-8 éves koromban pakoltam.

Témához:
A Gyurcsány- féle Kamarillában a PR-teher nyomasztotta a minisztereket valamint az ötletverseny. Pl Lamperth egyszer őrjöngve dúlta le a bandát, mert még koraesti 23ó40kor se jutottak többre 74 ötletnél, miközben Ágiék már százhuszonvalahánynál jártal A Struktúra görcsölt, feszt ötleteket keleltt gyártaniük.

Minthogy Gyurcsány egy Orbán ellen való áfiom, az Orbán-áfiom természetességgel másolja le a kamarillizmust, én nem aggódok azon, hogy a Kamarilla alatti embereknek könyékig kéne kikkezüket ledógozni.

Török úr mégannyira se aggódik, de hát ez egy "ingyen"-médium, a blogoás, ugye. Kedvenc tőzsdeműsoromban A Milliók Reggelire- ben is azért a brókerek nem az igazi tuttit adják ki, csak afféle népnek való micsodát.
Szlogen a rádiócafe-ból:
"Most pedig etessük meg a disznókat"

Rung András · http://www.twitter.com/rungandras 2010.05.05. 09:03:39

Habár én elsősorban alaktannal foglalkozok és nem fonológiával nem teljesen vagyok meggyőződve arról, hogy ez a cím más intonációval ejtve egyértelműsíthető. Szerintem ez egy szimplán kétértelmű mondat, ami értelmezhető egy ige+főnévi szerkezet vagy főnévi szerkezet+főnévi szerkezet konstrukcióként is. Ugyanígy, mint ahogy a John ír. Mondat is kétértelmű és csak a szövegkörnyezetből, beszédhelyzetből lesz egyértemű, hogy a nemzetiségét akarom meghatározni, vagy arról mondok valamit, hogy mit csinál.

pannonfunk 2010.05.05. 18:12:55

@cambridge.on: Valójában azért graffitiznak az emberek, mert nincs gyökerük, nincsenek hagyományaik. Akiknek nincs gyökere, az rosszul érzi magát, aki rosszul érzi magát, az valahogyan ki akarja fejezni. ennek egyik lehetősége az, hogy összefirkálja a falat.

pannonfunk 2010.05.05. 18:16:26

@ktotti: Nem értem a kérdésed. Ez a tétel folyamatosan ott volt és van a költségvetésben. Az apró problémácska az, hogy ezt az elmúlt 8 évben a ballib holdudvar/slepp kitömésére használták gazdaságfejlesztés helyett. Persze, most, hogy erőteljesen túlköltekezünk, és elszaladt az egész államfinanszírozás, vissza kell vágni a költségvetést. Kérdés, hogy ezt szociális kiadások csökkentésével tesszük, azzal a felkiáltással, hogy így gyorsabban fel lehet pörgetni a gazdasági növekedést, és előbb lesz jobb mindenkinek, vagy a gazdaságfejlesztést fogjuk vissza, és akkor lasabban mászunk ki a gödörből.

panPeter 2010.05.06. 09:43:27

Ugye, ugye, ha hallgattunk volna Kodály tanár úrra, és jelölnénk a nyílt/zárt "e/ë"-ket, akkor nem lenne gond... Ha nem pirotechnika blog, akkor zárt "e", vagyis "ëlég-e", ha pirotechnikai, akkor nyílt. (Esetleg a szögedi tájszólás is segített volna: "ölég-e" :-) )
süti beállítások módosítása