Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:12

Gyöngyöspatán a Jobbik jelöltje győzött – a hír láthatóan sokakat meglepetett. Következik ebből valami? Lehetséges, hogy mégis inkább jobbról kell keresni a Fidesz potenciális váltópártját? Lehet, hogy Vona Gábor a magyar Fini, aki szélről indulva, de óvatosan befelé haladva közelíti meg a politikai hatalmat?

Kezdjük a legfontosabbal, azzal, amit – bárki is győz - minden időközi választás kapcsán el kellene mondani: egyetlen település választási eredményéből kapitális tévedés messzemenő országos következtetéseket levonni. Igazán csak egy dolgot szabadna ilyenkor tennünk: az adott hely korábbi voksolási adataival összevetve beszélni az esetleges változásokról. Ha így járunk el, szakmai becsülettel ebben az esetben is csak annyit mondhatunk: Gyöngyöspatán a radikális jobboldal eleve erős volt, s úgy néz ki, hogy még erősödött is.

A tavaly áprilisi parlamenti választáson a településen 449-en (33,7%) szavaztak a Jobbikra, a Fideszt 659-en (49,4%), az MSZP-t 165-en (12,4%) választották, azaz Gyöngyöspatán már ekkor is jobboldali dominancia látszott kialakulni. Az októberi önkormányzati választáson aztán négy jelölt indult, az egyedüliként pártszínekben rajthoz álló jobbikos Juhász Oszkárt mindössze 68-an (5,8%) támogatták. Ehhez képest ugyanő most vasárnap 433 szavazatot (33,8%) kapott, jelentősen megelőzve a függetlenként induló, de a hírek szerint a Fidesz jóindulatát élvező alpolgármestert (26%).

Ha tehát a parlamenti eredményekkel hasonlítunk, alig látni változást, az önkormányzatihoz képest viszont döbbenetes a Jobbik erősödése. Ha azonban azt is figyelembe vesszük, hogy most vasárnap a véderős Eszes Tamás (akinek a szavazói a parlamenti pártok közül minden bizonnyal a Jobbikhoz állnak a legközelebb) közel tíz százalékot kapott, nem lehet vitás, hogy a radikális jobboldal egy év alatt – feltehetően alapvetően a Fidesz rovására – még erősebb lett a településen.

Vasárnap tehát ennyit tudtunk meg, nem többet.  Ennek ellenére jogosnak és fontosnak érzem a bevezetőben említett kérdéseket – akkor is, ha itt egyáltalán nem rendelkezünk biztos válaszokkal. A közvélemény-kutatások szerint a Jobbik tavaly tavasz óta semmit sem erősödött, most is az MSZP mögött kullog. Könnyen lehet azonban, hogy ezek a felmérések nem tudják pontosan visszaadni a párt valós támogatottságát. Az eddigi tapasztalatok alapján a kutatók a Fideszt rendre felül-, a Jobbikot pedig alul mérik – nem feltétlenül manipulatív módon, sokkal inkább a dolog lényegéből fakadóan, az eltérő választói hozzáállás okán.

A Jobbik ráadásul számos okból elképesztően jó helyzetben van. Lehetetlen nem észrevenni, hogy szinte minden a kezére játszik: a Fidesz kormányzati elhasználódása, a baloldali ellenzék gyengesége, a cigány-magyar együttélés problémái, a társadalmi különbségek növekedése. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a Jobbik képes is lesz kihasználni ezt a helyzetet. A párt szétszakadhat, lejáratódhat, ellehetetlenülhet – láthatóan nem kevesen dolgoznak is ezen, párton belül és kívül egyaránt. Ha azonban a Jobbik elkerüli ezeket a veszélyeket, 2014-ben a tavalyinál is kedvezőbb helyzetben várhatja a választást.

Van azonban egy dilemma, amiről már korábban is írtam, s amely egyelőre jelentősen behatárolja a Jobbik mozgásterét. A kormányképesség versus radikalizmus probléma, amely nem újdonság a magyar politikában, de amelyet eddig egyetlen ezzel küzdő párt sem tudott igazán sikeresen megoldani. Szélről csak ordibálni lehet – mondta a második ciklusban Torgyán József, aki végül a féregirtás és az "igazolásos" (többek között Pokol Béla, Várhelyi András) kormányzati felkészülés között őrlődve vesztette el az 1995 végén még valóban reménytelinek látszó győzelmi esélyeit.

A Jobbik feltehetően tisztában van azzal, hogy mai formájában választói oldalról alapvetően „zárt” párt marad, azaz nem tud választást nyerni, de azt is felismerhette már, hogy a „hagyományos” témái nélkül könnyen ma meglévő erejét is elveszítheti.  A következő évek egyik legizgalmasabb kérdése lehet, hogy a Jobbik hogyan próbálja meg feloldani ezt a dilemmát: a magyar pártrendszer jövőjére nézve is meghatározó lehet Vonáék stratégiai válasza.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr33078710

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: toboroz a jobbik - jelentsd a jobbikosokat! 2011.07.26. 10:26:12

 Magyarország az Európai demokrácia veszélyzónája, ahol a kormányváltás nyomán egy fenyegető helyzet jött létre. A Fidesz és a KDNP ugyanis nemcsak átvették a hatalmat, de hatalomra kerülésüket dobbantódeszkaként tekintik, hogy hátat fordítsanak a...

Trackback: Fenyegetik a gyöngyöspatai polgármestert 2011.07.20. 16:53:52

“Forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit én nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (…) Figyelj, te ezzel az írással, ezekkel a dolgokkal ezeket a csapokat elzártad magad elől, ezt vedd tudomásul.” – mondta a F...

Trackback: Azok a náci magyarok - második fejezet 2011.07.20. 13:54:42

Azok a náci magyarok - második fejezet: A magyar recept     „Túlélők beszámolóiból tudjuk, hogy amikor átléptek a magyar határon akkor volt példa rá, hogy vizet és élelmet kaptak – a németektől – míg a bevagonírozástól a h...

Trackback: A magyar kormány esete a Velencei Bizottsággal 2011.07.19. 10:19:14

A Velencei Bizottság nemrég jelentést adott ki Magyarország Alaptörvényéről. A jelentésről hiteles fordítás hiányában és a kormánypártok képviselőinek félrevezető nyilatkozatai miatt téves kép alakulhatott ki a közvéleményben. Annak érdekében, hogy a n...

Trackback: Orbán bukni fog 2011.07.19. 09:32:24

A hatalmi arroganciának mindig megvan a böjtje....

Trackback: Orbán bukni fog 2011.07.19. 09:32:24

A hatalmi arroganciának mindig megvan a böjtje....

Trackback: Főpróba 2011.07.19. 04:06:54

Gyöngyöspatán polgármester-választás volt. Olyan rendszerben, amely egyfordulós, a relatív többség döntött, és ahol komoly médianyomás is megjelent nemrég – méghozzá oly módon, hogy a közszolgálati adókban gyakorta fölvetült a két kis parlamenti ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2011.07.23. 18:32:08

@6.Lenin:

Úristen!
Nem látok semmit!

(panel, bocs. muszáj visszafordítanom a monitort)

fatia-negra 2011.07.23. 18:33:55

@panelburzsuj: csak gyenge vicc volt... aki a gimnázium melletti kéttornyosban...

szása! a mucsavári bence haverod erre aszondja:

"A cél az, hogy ugyanolyan színvonalú oktatást vagy egészségügyi szolgáltatást kapjon egy állampolgár az ország minden pontján. Ha ez megvalósul, akkor megállítható az országon belüli elvándorlás és a külföldre település is"

www.piacesprofit.hu/tarsadalom/hogyan_tartsuk_az_orszagban_a_fiatalokat.html

teszem hozzá: ez könnyen megoldható. csak azt a pár jól működőt kell még lepusztítani a többihez... szerintem egy Nemezeti Fides Ormánynak z nem lehet probléma...

panelburzsuj 2011.07.23. 18:50:55

@nyünyüge:

Nincs az még egy hónapja se ... :((

panelburzsuj 2011.07.23. 18:53:43

@panelburzsuj:

Ja: nem a térkép, a levél! ... :))

A térképen nem találtam dátumot. Engem is érdekel.

(Úgy tudom, hogy az Alsólővér utca az "első háború" után kezdett komolyabban kiépülni, a vele párhuzamos utcák meg pár év késéssel követték.)

panelburzsuj 2011.07.23. 19:01:22

@fatia-negra:

A Berzsenyi Gimnázium (volt evv. líceum) az egyszerű, egyemeletes épület. Közte meg a kéttornyos között van a cifra "balos fellegvár".

(Harmincvalahány éve olvastam a Népszabóságban valami dolgozói memoárt, hogy a Soproni Postaigazgatóság volt a legreakciósabb az országban. Kár, hogy nem raktam el gondosan, most Lényinünk orra elé tehetném: látod pajtás, ez az ideológiai fejlődés, innen elrugaszkodni hírhedett ballibnek ... :)

panelburzsuj 2011.07.23. 19:10:07

@6.Lenin:

A képes feled érdektelen.

Amit ide nyomsz, az sokkal beszédesebb.

Szimba 2011.07.23. 19:10:08

Addig emlegettük a magas, szőke norvégokat, hogy most aztán itt van:-((((

index.hu/kulfold/2011/07/23/minden_idok_legnagyobb_politikai_meszarlasa/

Szimba 2011.07.23. 19:12:37

Mennyi információ van itt ezen a blogon a hozzászólásokban, és mégsem tudok velük mit kezdeni!

nyünyüge 2011.07.23. 19:22:27

@panelburzsuj:
a világ kisebb, mint gondolnánk.

xsasha 2011.07.23. 19:24:40

@unionist:
Nézd, ha azt mondom, hogy kompetens vagyok IQ témában, kicsit mélyebb szinten is foglalkoztam vele, és Orbán szerintem IQ-ban lényegesen erősebb, mint EQ-ban, az bármilyen szinten elgondolkoztat, vagy te felépítettél egy gondolatrendszert erre a koncepcióra, és ezért nem engedsz belőle?

6.Lenin 2011.07.23. 19:27:51

@Szimba:

Amennyiben lenne macskám, meg kertem, én is fel lennék háborodva az információk hiányáról.

Tegnap valamiért éppeg Sopronról álmodoztam, arról viszont rengeteget találsz, jelenleg. Nagyon hasznos, csak nem tudom, hol van.

Mondjuk" hogyan kell pasit fogni" nem nagyon tartalmaz hasznos információt számomra, de amennyiben érdekelne a téma, mindent megtudhattam volna. Lehet, még fog érdekelni az is.

aztán az sem kutya füle, 1 osztrák sógor éppen nálunk tölti a megérdemelt rettegését. Még meg is köszönte Orbánnak, csak sajnálta, hogy nem lehet neki bányája, vagy a faterjának, most nem ugrik be pontosan. Népszava a legjobb.

Szerintem nagyon is sok infó található itt.
Én pl . azért szeretek ide járni.

panelburzsuj 2011.07.23. 19:28:46

@Szimba:

Nagylány két hete járt ott, (lelkesen írta a blogját), a hazajövetele óta ma reggel találkoztam vele először.

Beszélgetünk, de oda-odakapja a fejét a képenyőre ...

panelburzsuj 2011.07.23. 19:36:26

@fatia-negra:

(Utánaszámoltam. Egyemeletes = egy emelettel alacsonyabb ... )

panelburzsuj 2011.07.23. 19:38:00

@nyünyüge:

(én is megörültem neki ... :)

6.Lenin 2011.07.23. 19:43:50

@panelburzsuj:

"A képes feled érdektelen.

Amit ide nyomsz, az sokkal beszédesebb. "

Sajnos én nem szeretek csetelni.
Szkájpolni, azt igen, modernebb is.
De mindegy is.

panelburzsuj 2011.07.23. 19:46:27

@nyünyüge:

Igen, számon tartom ...

Viszont harmadik jeles Deák téri épület, a teológia azért nem került vissza Sopronba. (Azért jeles épület, mert a már emlegetett gimnazisták bár ismerték valamennyire korábban is egymást, az ismeretség ott mélyült el ... :)

panelburzsuj 2011.07.23. 19:49:34

@6.Lenin:

Ha magadat adnád, érdekelne.

A pártos nyekergés viszont tök mindegy, kiből folyik: pártos nyekergés marad.

6.Lenin 2011.07.23. 20:01:26

@panelburzsuj:

"Ha magadat adnád, érdekelne."

Kis huncut...
Már 1x adtam magam, 38 évvel ezelőtt, és hát nem vagyok az a csapongós fajta.
Sorry!

ejn moment!

ez nem 1 pártosodással foglalkozó oldal?
Vaze, én meg itt lököm a kötelezőt, miközben valami pinkes gayt illene becserkésznem...

-bocs, még 1 jégkrémet kérek, de most inkább kókuszosat

xsasha 2011.07.23. 20:07:09

@fatia-negra:
Ez egy elég nagy probléma egyébként. És nem egyedül mennek...

fatia-negra 2011.07.23. 20:26:12

@nyünyüge: @panelburzsuj: tegnap linkeltem nektek egy posztot a belügyről

mostmár se írás, se kommentek... hm....

torokgaborelemez.blog.hu/2011/07/19/383_mit_lehet_a_szelrol/fullcommentlist/1#c14033638

panelburzsuj 2011.07.23. 20:26:55

@6.Lenin:

Ha a bunkót adod - bunkónak nézlek.

Sima ügy, nem?

jjulie 2011.07.23. 20:31:12

@6.Lenin:

a felcsuti másodosztályú parasztod most a "munkaalapú társadalmi rendszer" dumával etet, ízlik?

xsasha 2011.07.23. 20:33:43

A Népszabadság ezt írja:
"Orbán szerint a nyugati gazdasági és társadalmi válságból csakis az összeomláson keresztül vezet az út, csak onnan kezdődhet a kibontakozás."
Mondott ilyet Orbán Tusványoson?

fatia-negra 2011.07.23. 20:35:00

@jjulie: aszonta: JÓLÉTI + munkaalapú társadalom....

és nem is hazudik: neked munka, nekik jólét...

nyünyüge 2011.07.23. 20:35:26

@fatia-negra:
hát igen, ne tessék politizálni az építészfórumon - árthat az egészségnek meg az nka támogatásnak :(.

panelburzsuj 2011.07.23. 20:40:04

@xsasha:

Velünk akarod megíratni a kamunikáció házidat?

fatia-negra 2011.07.23. 20:42:01

@panelburzsuj: @nyünyüge: vmi rss ből nem lehet kivenni? el sem olvastam rendesen:)

nyünyüge 2011.07.23. 20:42:12

@xsasha:
mondott bizony:

"...Ez a korszakváltás az előző korszak összeomlásával fog megtörténni. A nyugati világban ugyanis az államadósság olyan mértékűvé válik, hogy a tartozásokat már nem lehet visszafizetni.
Orbán szerint azért elkerülhetetlen a régi világ összeomlása, mert nincs alkalmas recept arra, hogy miként lehetne a visszafizethetetlen államadósságokat visszafizethetővé varázsolni...."

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=165634

6.Lenin 2011.07.23. 20:45:31

@panelburzsuj:

Azért be szoktam szúrni komolynak tűnő kérdéseket is.

"ez nem 1 pártosodással foglalkozó oldal?"

Csak a neked tetsző válaszok nem bunkók?
Mi a toszért is

A bunkózás se 1 éppen komolynak mondható érv.Talán azt még elárulom neked, hogy nem véletlenül szoktam csesztetni valakit, csak, ha nagyon kilóg a gerenda/szálka.

De érdektelen az egész, csak rájár a billentyűzetem.
Túlságosan nagy volt itt délután a szokásos rettegés.

nyünyüge 2011.07.23. 20:49:09

@nyünyüge:
sőt, "létrehozunk egy európai termelési központot, újraiparosítjuk az országot."

szegény egykori kisgazda fideszesek képviselők forognak a ... székükön :)

6.Lenin 2011.07.23. 21:00:17

@nyünyüge:

Akkor 1 tuti tippet kérek.

hogyan kerülhetné el Mo, a következő időszak válság sorozatát?

Hogyan is kerültünk abba a helyzetbe, hogy az elkövetkező időszak legfontosabb kérdése, az összeomlás elkerülése legyen?

Tessék szabad a pálya.

Kutyák , macskák, kertek, pasifogás trükkök, Sopron egyelőre mellőzendőnek kéretik.

Elő a farbával.

nyünyüge 2011.07.23. 21:07:42

@6.Lenin:
Tuti tipp nincs - ha hosszú ideig tart a válságsorozat, akkor nem ússzuk meg mi sem az "összeomlást".

Amúgy polgárosodás, polgárosodás, oktatás, oktatás, oktatás, közben a délamerikanizálódás megakadályozása,...

unionist 2011.07.23. 21:09:00

@xsasha:
orbán biztosan nem szeret e-mail-ezni, pláne sms-ezni. mert nem látja a tárgyalópartnerét. és ez alapján nem tudja, hogy annak melyek az erős, és a gyenge állításai. ezt alapvetően logikai úton állapítja meg, hanem figyeli a másik rezdüléseit. egy kerekasztalnál nem logikai úton von le következtetéseket, hanem a szereplők lelkiállapota alapján következtet. érzelmi kvalitásaival kompenzálja az intellektuális középszerűségét. persze ezek csak feltételezések. nem látok bele orbán viktor agyába. nekem így tűnik.

unionist 2011.07.23. 21:13:04

@xsasha:
ebből az egészből egy dolog hiányzik. a "know how". a tudni hogyan.

6.Lenin 2011.07.23. 21:13:48

@6.Lenin:

Kedves 6. lenin, miért tetszik ekkora marhaságot kérdezni?

Eddig se tudtuk, azért buktunk 2010-ben.
Amennyiben eddig se tudtuk, most honnan a toszból tudnánk?

Bunkónak tetszik lenni, kedves 6., ilyen kérdésre nem tudni a választ. Biztosan fideszbirkának is tetszik még + lenni.

Bányájának tetszik lenni ?
Szeretne, mi?

6.Lenin 2011.07.23. 21:19:13

@nyünyüge:

Jól gondoltam.

"Amúgy polgárosodás, polgárosodás, oktatás, oktatás, oktatás, közben a délamerikanizálódás megakadályozása,..."

manyike, sokkal egyszerűbben válaszolt:

"rendbe kell tenni az országot"

Hát kedves bunkó fideszesek, ezt az egyszerű dolgot képtelenek vagytok 1 év alatt megcsinálni.

Most melyik a röhejesebb?

panelburzsuj 2011.07.23. 21:20:29

@6.Lenin:

Ez az oldal pont olyanná lesz, amilyenné mi tesszük.

Aki sárfürdőzni szeretne, az dagonyává formálja.

Aki pártos hörgéssé, az meg pártosan hörög.

Aki meg nem csípja mindezt, az elkerüli.

Szívóskodókat kivéve. Azok maradnak akkor is, ha amúgy rühellik a pártos hörgést, a bunkó dagonyázást, meg a blogokon dívó egyéb szellemdús népi játékokat.

xsasha 2011.07.23. 21:21:09

@unionist:
Hallom, amit mondasz, és alapvetően van ebben igazság. De ha meghallgatod a mostani beszédét is, egy ilyet nem lehet EQ-ból összedobni. Olyan rendszerszintű gondolkodást produkál, amiben nincs szerepe az érzelmi kvalitásoknak. Nyilván annál, aki beleszagol a politikába, annak óhatatlanul fejlődni fog az EQ-ja, de a fiatal Orbán nem erről volt híres. Egy hadaró, koncentráló, hosszú hajú srác volt, aki elképzelhetetlenül összetett mondatokban próbált kívülálló számára érthetetlenül megfogalmazni rendszer leképezéseket. Emiatt az EQ fejlődése szerintem szerzett tulajdonság.

xsasha 2011.07.23. 21:29:21

@nyünyüge:
Tényleg nem fog válaszolni?

tölgyes 2011.07.23. 21:37:39

@nyünyüge: Való igaz! Minél tovább húzódik a válság, annál inkább áll fenn a veszélye annak, hogy minket is érinteni fog... Ennek azonban az az oka, hogy Gyurcsányék 8 éve alatt a belső GDP arányos adósság 53%-ról 82%-ra nőtt.. a külső adósság pedig 138%-ra nőtt.

graycivil 2011.07.23. 21:46:30

@tölgyes: Mi van? Statikus ROM-ot építettek beléd, mint a beszélő babákba? :-)

Fogadd el, hogy a jelenlegi állapot jelentős részéért a "gazdagboldogító" elqrt egykulcsos adó (és "egyéb huncutságok") a felelős. (És persze a luxuslakás-kedvezmény) Havi +500 ezer nettóért lehet, hogy én is tudnék semmit- és semmit se mondani. De azt nagyon hatásosan (és irritálóan).

6.Lenin 2011.07.23. 21:48:29

@panelburzsuj:

200 hsz után, csetszoba.

Kinyilatkozza a megmásíthatatlant a szívos-kodó, a többi dagonya. Főleg, ha másként képzel valamit. Le van osztva a lap, mi mindent tudunk, a többi hülye.
Értem.

-Kedves Géniusz úr, mit is kellene tenni?
-Rendbe kéne hozni.
-Mire tetszik gondolni?
-Ahogy mi gondoljuk. Mert önök rosszul csinálják.
-Önök hogyan csinálnák? Ahogy eddig?
-Bunkó.
-Köszönöm, most már világos.

panelburzsuj 2011.07.23. 22:12:09

@6.Lenin:

Te kivel marakszol?? Estére téged is ellepnek a démonjaid, mint aszekelyket már kora hajnalban? Megálás nélkül ezat balibb süketet mantrázod, amióta eza blog fennál. Két épkézláb gondolatod nem volt.

Hatalomimádás - ballibrugdosás. Ennyiből áll az a "politikai eszmecsere", amelyet te eddig produkáltál, és amit mindeközben nyafogva követelsz másokon.

Pelikán: Az ellenforradalmár, nyilas, fasiszta bandát ütni kell.

Börtönőr: ... ütni kell.

Ne mondhasd, hogy mindent rád lőcsölök: választhatsz, hogy pelikánt vagy smaszert játszol.

6.Lenin 2011.07.23. 22:31:19

@panelburzsuj:

Tévedsz, titeket utánoztalak.
Csak eddig nem vetted észre.

Olvasd el amit én írtam, és amit te.
Én soha nem vontam kétségbe senkinek sem azt a jogát, hogy leírja a véleményét.

Az én ballibezésem= a fideszbirkázással, ami természetesen jogos.
nem hadakozom én senkivel, nincs szándékomban meggyőzni senkit. Ezt is leírtam már soxor.

Csak rendkívül szórakoztat ez a fajta "párbeszéd", ami az ilyen blogokon zajlik.

Amikor, nem magunkért...Ezt Te írtad (véletlenül?)
Aztán, majdnem mindenki egyforma

Miből gondolod, hogy Te...?
De szerintem ez már nem érdekes. Ez már magánügy.

"..amit mindeközben nyafogva követelsz másokon. "

Igen, ahogy a legtöbben, kevés kivétellel ugyan ezt teszik, csak a másiknál veszik észre.
Ez érdekes benne.

6.Lenin 2011.07.23. 22:41:55

@graycivil:

Kapott már bányát a nálunk rettegő sógor, vagy a grószfaterja?

Természetesen ez jogos, mert te idézted, igaz?

panelburzsuj 2011.07.23. 22:48:50

@6.Lenin:

Ennyire még te sem lehetsz ostoba.

Tényleg kétféle ember létezik csak? És aki nem nyalja Orbán (vagy hivatásos és önkéntes csicskásai) valagát, nem tutul velük (veletek?) együtt, az mind automatikusan a "letűnt kormányzat" letűnt embere?

(Óvatos legyél: fordítva nem működik ilyen egyszerűen a "bélyegzősdi" kiröhögése. A Fidesz-kormányzat mellett tűzön-vízen át kitartó, annak minden tévedését vagy otrombaságát mentegető szerencsétlenről azért nehezebb (sőt: mulatságosabb) levakarni próbálni a Fideszbirka bélyeget, mert ez a kormányzat minden másnál jobban sulykolja: CSAKAFIDESZ. Míg az ellenzők - vagy egyszerűen csak utálók - tábora azért csak-csak tarkább, ha csak ezt a blogot is rendesen felleltárazzuk.)

Szavbadon dönthetsz, mennyire makacsul akarsz továbbra is ostobát alakítani.

unionist 2011.07.23. 22:50:18

@xsasha:
orbán a karrierje kezdetén leckeszerűen azt mondta fel, amit a szakkollégiumban, illetve soros ösztöndíjasként tanult. mindezt magával ragadóan.

a tusnádfürdői beszéd üres deklarációkból áll. a know how hiányzik belőle. a tudni hogyan. egy érzelmekkel átitatott voluntarista beszéd szemben a nyugattal és az opportunistákkal.

orbán mit is mond. lesz egy erős állam, amelyik nem lesz jóléti. hanem helyette munkaalapú lesz. az állam a közmunkaprogramokkal segíti a piacot. ki fog derülni, hogy miniszteriális rendszerben nem lehet kényszer-közmunkaprogramokat szervezni. ez eddig dél-ázsiában működött, és észak-afrikában. a demokratikus intézményrendszer teljes feladása mellett. a nyugati társadalmakban ez még soha senkinek sem sikerült. sem európában, sem amerikában. amit orbán mond az a világban nem nóvum. csak épp az észak-afrikai, és a dél-ázsiai autokratikus rendszerekre jellemző. lehet mondani, hogy majd mi azokhoz csatlakozunk. mert még az is jobb lesz, mint az összeomló európa, és észak-amerika.

csakhogy ez esetben a világgazdaság en bloc összeomlik. mert az arabok nem tudják kinek eladni az olajat. az oroszok a gázt. a kínaiak nem tudják kinek eladni a sok kacatot. tehát nem arról van szó, hogy összeomlik a nyugat, és majd ettől felvirágzik a kelet. ha ez így lenne, akkor az oroszok már rég elzárták volna csővezetékeket. kína régen leállította volna az áruszállítást. és néznénk ki a fejünkből. csakhogy így moszkvában, péterváron, pekingben, shanghajban is kitörne a lázadás. szóval orbán egy zéró összegű játéknak látja a világgazdaságot. csakhogy a hitelpénz miatt nem az.

tehát elvben bármennyi pénzt tudunk generálni olyan beruházásokra, amelyek közvetlenül, vagy közvetve, de mégis követhető módon megtérülnek. a kontinentális munkamegosztás keretei között bármennyi kikötőt tudunk építeni. bármit, amire az emberiség képes. a kontinensek vezetőinek erről kell megegyezni. ha nem tudnak, akkor háború lesz. oké, hogy magyarország feladja a nyugati szövetségi rendszert. ezt mindenki tudomásul is veszi. de aligha fogja magyarországot kína megvédeni.

xsasha 2011.07.23. 22:56:02

Orbán nem egyszerű.
Elképesztően lényeglátó gondolatokat szórt fel tucatjával.

tölgyes 2011.07.23. 22:58:56

@graycivil: A jelenlegi bajain döntő forrása az az elkúrt 18.000 milliárd amit Gyurcsány és társai szétszórtak a szélbe és nekünk kell visszafizetni.. Sajnos. Sajnálom, hogy Gyurcsány távozásakor nem rendezte a számlát... és nem fizetett.. ő ment az adósság maradt.

Az érdekes az, hogy az USA már megkezdte egy a miénkhez hasonlító rendszer kiépítését.. de ezt majd holnap.

6.Lenin 2011.07.23. 22:59:21

Olvastam délután 1 indexen lévő blogot.
A lényege az volt, íme ez a norvég keresztény- konzervatív, mit tett. Ide juttatja a hit, az embert.
A poszt írója hozzátette, fel kéne már világosítani az embereket, a különböző vallású emberek hite, ide vezet.

az egyik kommentelő válasza, de hát az ateizmus is hit.

Vagyis a nem hiszek semmiben, is hit.

A válasz: de az ateizmusnak vannak különböző változatai, meg amúgy is, az nem olyan. Sztálinból se volt sok, meg különben is, kész, ennyi.
A keresztény- konzervatív mind ilyen és kész.

Természetesen.

Mi különleges, kiválasztott emberek vagyunk, mindent jobban tudunk, csak eddig még nem sikerült bizonyítani, de az, hogy rajtunk kívül mindenki más hülye, az tény, mert mi ezt állítjuk.

Mivel ezt mi állítjuk, nem képezheti vita tárgyát.
Az ügy itt lezárandó.

Hogyne, galambocskáim.

unionist 2011.07.23. 23:04:21

@panelburzsuj:
aki hezitál, aki bizonytalan azt rúgja ki orbán. mert nem látja iq-val, hogy ez a helyzetből adódik, és nem az emberből következik. eq-val lát. azt támogatja a környezetéből, aki fanatikus: matolcsyt, lázárt, kövért, szijjártót, és a többieket. és ezt utánozza rétvári bence, gulyás gergő. de az egész olyan, mintha a kormányzás a nyolcadikosokra lenne bízva.

unionist 2011.07.23. 23:09:07

@6.Lenin:
arról van szó, hogy bizonyos kérdések egyszerűen eldönthetők. ha egy populációban a születésszám csökken. a halálozás növekszik, akkor a humánpolitikai irány nem lehet jó.

ha csak csökken születésszám, de a halálozás is csökken, vagy legalább is nem növekszik az még védhető. nem termelődik újra a szegénység. ha a halálozás növekszik, de közben nagyon sokan születnek, akkor azt is meg lehet magyarázni, hogy az miért jó. de van egy eset, amit nem lehet. akkor biztosan tudjuk, hogy a humánpolitikai irány rossz.

6.Lenin 2011.07.23. 23:15:21

@panelburzsuj:

Ne úgy olvasd a hozzászólásaimat, hogy te mit szeretnél belelátni.
Rossz irányba visz.
Semmi sem késztet arra, hogy neked megfeleljek valamiben is.
Szerintem maradjunk ennyiben.

6.Lenin 2011.07.23. 23:28:57

@unionist:

arra gondolsz, hogy egy ilyen tömeggyilkosságot lehet úgy is kezelni, ez humánpolitikai eszköz?

Az említett poszt szerzője arról írt, ezzel a humánpolitikai eszközzel főleg a keresztény- konzervatív beállítottságúak , de más hitűek is,szeretik megoldani az ebbe a kérdéskörbe tartozó problémáikat.

Ugyan néha az ateisták is élnek ezzel a lehetőséggel, de lényegesen ritkábban, és nem úgy.

Érdekes megközelítés, nem vitás. Az eddig lezajlott háborúknak valóban volt hatásuk a különböző populációkban a születés/halálozás problémakörben történtekre.

Én viszont más problémára szerettem volna utalni.
Mindig vannak elhivatottak, akik felhatalmazva érzik magukat a megmásíthatatlan bizonyosság kinyilatkoztatására.
Az is lehet rossz volt a célszemély, nem nekem szántad.
Akkor , bocs.

xsasha 2011.07.23. 23:29:37

@unionist:

"orbán a karrierje kezdetén leckeszerűen azt mondta fel, amit a szakkollégiumban, illetve soros ösztöndíjasként tanult."
Ezt mi alapján állítod? Egy leckeszerű ember képtelen vitaesteken elismerést aratni.

Ami a voluntarista-opportunista különbséget illeti, ebben egyetértek. Ami a know-how-t illeti, egy új paradigma esetében milyenre gondoltál? A know-how-t mi állítjuk most épp elő. A munka alapú társadalmi koncepció egyre valószínűbben paradigmává válik.

Ami pedig a kényszer-közmunkát illeti... nem kényszer. Ha valaki pénzt akar, az tegyen érte. A koncepció fontos és gyakorlati szempontból elkerülhetetlen. Egyszerűen szőnyeg alá seperhetetlen tény, hogy egy ember képtelen a mindennapi munkára, ha az nem nevelődött bele és nem szokott hozzá a rendszerességhez. A bűnözést nem véletlenül választják tömegesen, akik nem képesek a munka elvárásainak megfelelni.

Az összeomlás nem azt jelenti, hogy ezek megszűnnek. Semmi köze ennek valami zéró összegű játékhoz. Az összeomlás a pénzpiacok átalakulását jelenti - nem lehet látni előre, milyen formában, és merre fog dőlni a rendszer, csak azt lehet nagy biztonsággal feltételezni, hogy dőlni fog.

Ezt a végét meg nem is értem. Magyarország az EU és a NATO tagja, és az is marad. Te miről beszélsz?

megszűnt 2011.07.23. 23:36:31

@xsasha:
Már olvastad a Tusnádfürdőn elhangzott Orbán-beszédet?

xsasha 2011.07.23. 23:38:02

@unionist:
Aha. A sok fanatikus...

Navracsics Tibor
Varga Mihály
Gál András Levente
Balog Zoltán
Réthelyi Miklós
Jávor András
Szócska Miklós
Fazekas Sándor
Martonyi János
Bencsik János
Domonkos László
Felkai László

fatia-negra 2011.07.23. 23:40:22

@knausz: gondolom ma éjjel kapunk erről egy szép posztot...

mer Norvégia meg külföld... más meg nem történt... uborkaszezony

röviden, igaz amit orbán mond, sose hazudik, csak félreértitek...
eljött a munkalapú jóléti társadalom=
nektek munka, nekik jólét...

(én meg még nem döntöttem melyik oldalra állok)

unionist 2011.07.23. 23:41:24

@xsasha:
nem azt állítottam, hogy minden fidesz politikus fanatikus. hanem azt, hogy orbán őket preferálja. szépen felsoroltad a lehetséges leköszönő minisztereket, államtitkárokat, főtisztviselőket.

xsasha 2011.07.23. 23:42:11

@knausz:
Megnéztem felvételről.

megszűnt 2011.07.23. 23:43:33

@xsasha:
Hol? Ha neten, légy szíves linkeld ide.
Köszönöm.

megszűnt 2011.07.23. 23:45:52

@fatia-negra:
"gondolom ma éjjel kapunk erről egy szép posztot..."

Csatlakozom és kérük szépen a Tusnádfürdő-i beszédről egy bejegyzést!

Köszönjük.

xsasha 2011.07.23. 23:45:52

@unionist:
Baromságokat magyarázol, véleményem szerint. Nem kerültek volna oda, ha picit is igazad lenne.

xsasha 2011.07.23. 23:49:39

@knausz:
hírtv-n volt. Sztem holnap fent lesz a videó is.

fatia-negra 2011.07.23. 23:50:05

@knausz: de elolvasni nem érdemes a "beszédet"... értelmiséget csak összezavarja

xsasha 2011.07.23. 23:52:31

@knausz:
Nem lesz róla poszt.

megszűnt 2011.07.23. 23:56:50

@török gábor:
Várjuk.:) Én egyszer írtam Az ez a baloldal mindent elvett tőlünk - című Tusnádfürdő-i Orbán-beszédről. Nagyon érdekes ellentmondásokkal van teli.

megszűnt 2011.07.24. 00:00:34

@xsasha:
Tegnap éjjel Budapesten megnéztem az új Julia Roberts filmet. Csak ami politika mondom:

Férfit kirúgták egyik napról a másikra a munkahelyéről, de a törlesztőrészleteit fizetnie kellett. 30 napja volt elhagyni a házat. Az égvilágon senki nem segített neki. Az, ott, Kalifornia, kit érdekel a másik? Aztán vett egy kisebb lakást és elkezdett gondolkodni, mit csináljon az életével.

Az emberek Amerikában maguk oldják meg az életüket. Ki csúcsra fut, ki le a gödörbe, de az ő élete. Nekem ez a mentalitás mindig tetszett.

Csináld meg a saját erődből, ne az államra támaszkodj és ÉLJ! Egy könnyű film tanulsága.

fatia-negra 2011.07.24. 00:01:27

@török gábor: 1 hete hagysz itt kóvályogni minket a ködben...
(mint gólya...)

kösz az infot akkor megvárom:) és az elején vigyázok, hogy ne offoljam:)

írjak hozzá neked részleteket? feudalizmus című fejezetet? vagy politikai maffia?

xsasha 2011.07.24. 00:01:53

@török gábor:
Kíváncsian várom. :-) De azt feltételezem, erről egy ilyen blog keretében nem lehet érdemben véleményt alkotni, értelmezni a mondottakat vagy keretbe helyezni. De annak örülnék igazán, ha tévednék. :-)

fatia-negra 2011.07.24. 00:05:18

@xsasha: a politolósizé mindent kibogoz... ez a dolga.
sokkal világosabb lesz az éjszaka a poszt után:)

megszűnt 2011.07.24. 00:08:10

@fatia-negra:
"sokkal világosabb lesz az éjszaka a poszt után:) "

Sokszor arra gondolok..
www.youtube.com/watch?v=nKanngjHe9s

xsasha 2011.07.24. 00:13:49

@knausz:
A Jászain találkoztam ma egy korombelivel. Aprót kért. Elmondta, hogy őszintén bevallja, piára kell. Egy húszforintost is megköszönne. Kapott egy ötvenest. Hálálkodott.
Aztán elmesélte, hogy szobafestő, mázoló. Nyíregyházáról feljött Pestre, hátha itt talál munkát. Volt 26 ezer forintja. Gyorsan elfogyott. Próbált sok mindent, de mindenhol leépítésekkel találkozott. A fizikuma nem túl erős, nem tud elmenni földmunkákra, de ott is tömegesen várnak munkára. Közben még jobban lefogyott, és elkeseredett. Mára csak az utcai barátok vannak. És a pancsolt bor. Hogy legalább addig elfelejti a gondokat, és nem szenved.
Ez Magyarország. Budapest. Ez nem film. Ez a valóság.

unionist 2011.07.24. 00:15:37

@xsasha:
a "forradalom" előtt kerültek oda. meglátjuk, hogy a helyükön maradnak-e.

unionist 2011.07.24. 00:16:45

@török gábor:
mire gondolhatott a költő?

unionist 2011.07.24. 00:21:26

@6.Lenin:
nem a norvégokkal kapcsolatban mondtam.

ez a norvég fazon nyilván egy őrült. a sajtó egyik fele megmagyarázza majd, hogy fundamentalista volt. lám-lám a vallás a hova vezet. azt is lehet mondani, hogy anarchista. akkor meg ezt lehet mondani: lám-lám a liberalizmus.

megszűnt 2011.07.24. 00:22:40

@xsasha:
16 évvel ezelőtt elhagytam a szülővárosomat, mert ott nem lehetett már munkát találni. Egy olyan diploma volt, melybe érdemesnek gondoltam belefektetni a lakásomat, az életemet, és ennek alárendelni mindent.

Három pályázaton vettünk részt (T/1), erő kellett, elszántság kellett. És elhagytuk a várost, ahol éltünk.

Nagyon nehéz volt, a mai napig nem könnyű, de tartom a mobilitásomat most már. Ahol van munka, oda kell menni. Még saját autó sem kell, csak gond. Hitelt nem veszek fel. Államra sose támaszkodom.

Ez is Magyarország. Ez is valóság.

panelburzsuj 2011.07.24. 00:30:23

@unionist:

(Hogy egy görény vagy ... :)

panelburzsuj 2011.07.24. 00:31:39

@panelburzsuj:

(De lehet, hogy ezt az elemző gondolja. Vagy akár mindkettő ... )

xsasha 2011.07.24. 00:33:53

@unionist:
Ja, hogy Orbán változott meg a "forradalom" óta? Aha. Azt hittem, valamiféle személyiségjegyekről beszéltél...

xsasha 2011.07.24. 00:51:27

@knausz:
" Egy olyan diploma volt, melybe érdemesnek gondoltam"

Ez szerinted a magyar valóság? LOL

unionist 2011.07.24. 07:51:30

@xsasha:
a forradalom óta a "helyzet" változott meg. orbán viktor viselkedése a helyzetből adódik.

Szimba 2011.07.24. 10:05:24

@6.Lenin:

Macskákról egy szót sem! Kert amortizálva.

Politikára lettem volna kíváncsi.

@panelburzsuj:

Örüljön, hogy itthon van! Néha ennek is lehetnek előnyei.

xsasha 2011.07.24. 10:32:05

@unionist:
Ebben látod egyetértünk.
Megjegyzem, nem véletlenül a forradalom eredménye volt a 2/3, ami után született csak meg a kormány az adott személyekkel? Nem véletlenül a forradalom után lettek kinevezve ezek az emberek?

Megtennél nekem egy szívességet? Kitöltenél egy tesztet?
mbti.tarhely.biz/tesztek/teszt_20
Az én tippem, hogy a végén a következő négy betű fog megjelenni: INTP. Csak akkor jelezz vissza, ha tévedtem.

unionist 2011.07.24. 14:00:44

@xsasha:
ezt dobta ki a gép:
E N T J

xsasha 2011.07.24. 14:18:10

@unionist:
Értem. Ez lett volna a második tippem.
Voltál egyébként életedben vállalkozó vagy vezető?

unionist 2011.07.24. 15:00:25

@xsasha:
elolvastam, hogy mit jelent ez. szóval nem vagyok igazi hadvezér típus. mondjuk jobs és gates abszolút példakép. a politikából thatcher és clintonné. akiket idesorolnak a hírességek közül.

az a kép, amit odatettek borzalmas. először is nem járok öltönyben. emiatt ki is rúgtak egyszer. sose ugatom le a beosztottakat. sohasem. ebből volt már probléma. így legfeljebb főnökkel vitázok. két ízben esett meg ez. már fülét farkát behúzta a főnök, de még mindig mondtam a magamét. egyik esetben magam mondtam fel. utána visszahívtak. visszamentem. másik helyről pedig kirúgtak. de az öltöny hiányával magyarázták. oda is hívtak. persze nem mentem vissza. hanem megmondtam a magamét. azóta is sajnálom, hogy nem eléggé.

szóval inkább virtuális (valótlan) hadvezér vagyok. aki a kereteket találja ki. szekundánsnak vagyok jó, vagy középvezetőnek. de a politika csak hobbi szinten érdekel. egyik párttal sem tudok azonosulni.

xsasha 2011.07.24. 15:10:52

@unionist:
Ez azért érdekes, mer amiket leírsz, az INTP tulajdonságok, de nem áll távol egymástól a kettő. Az ENTJ leginkább abban különbözik az INTP-től, hogy megvalósítás orientált, és nagyobb hangsúly van a cselekvésen és a kockázatvállaláson.

Ami a politikát illeti, az ilyen rendszergondolkodás esetében sokkal szembetűnőbb az alapok hiánya. Alapok nélkül hiába a magas szintű következtetések, az eredmény elég kétséges. Három könyvet tudnék neked ajánlani +1. Hársing László, Bevezetés a tudományelméletbe, Smullyan, Mi a címe ennek a könyvnek, és a bloggazda A magyar politikai rendszer könyve. A +1 Mérőtől az Észjárások.

unionist 2011.07.24. 17:16:40

@xsasha:
ebben a kategorizálásban biztosan racionalista vagyok.
nem tartom magamat se lángelmének, se feltalálónak. marad a tervező és a hadvezér. a kettő között csapongok.

érdekel a megvalósítás, de szeretem előtte a részleteket aprólékosan kidolgozni. tehát amikor a többiek azt mondják: na akkor csináljuk. rendszerint úgy képzelem, hogy filózni kellene még egy kicsit. ami szerintem lustaság. ha ez a hadvezér, akkor legyen hadvezér. :-D

egyáltalán nem vagyok a megvalósítás ellen. kudarckerülő vagyok annak ellenére, hogy a nagy konfliktusokat mindig felvállalom. ha kell, akkor akár mások helyett is. de úgy, hogy majdnem biztosan tudjam: nekem van igazam. nyilván ebből származik az, hogy sok apró részletet, és főleg az egészet szeretem előre megtervezni. lehet ezt úgy is hívni, hogy "fieldmarshal". szerintem ez kudarckerülés alapvetően. de nyilván a hadvezérek is ilyenek. felvállalják a legnagyobb konfliktust is, viszont nagyon utálnak veszteni. ezért aprólékosan előre mindent kitalálnak.

ha megbíznak egy részfaladattal, akkor is lerakok egy komplett rendszertervet az asztalra. amibe a rész tökéletesen beleilleszkedik. akkor is ha ez konfliktussal jár, mert mások az egészet másképp képzelik el. de nem szeretek csak egy részfeladatot megoldani. az érdekel mindez hogyan illeszkedik be a nagy egészbe.

a politikából is a közjogi keretek érdekelnek. mi az állam, a régió, a vallás, a város, a piac, az unió feladata. miért vannak ezek. miért jöttek létre. milyen célokat szolgálnak. ezek érdekelnek. ha civilként elkezdünk azon vitázni, hogy mit mondott hoffman rózsa, akkor nekem a közoktatás egészének vázlata ugrik be. nyilván ehhez kell egy ötlet. szakaszoljuk a közoktatást a life-long learning keretében. oké. nyilván növekvő hosszúságú szakaszok kellenek. a legegyszerűbb ilyen a fibonacci sor. ahol ugye minden szakasz az előző kettő összege.

tehát akkor hogy kell az oktatást szakaszolni. így: 0, 1, (1 ez ismétlés, hajítsuk ki), 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, .... és akkor ebből rögtön kijön persze a korai készségfejlesztés. az óvoda végén el kell kezdeni előkészíteni az első két osztályt. 5-8 év. rögtön kijön a missing link. az, hogy kamaszkor legelejétől kellene szakképezni. tehát a jó tanulókat nem kellene azzal büntetni, hogy ők 18 éves korukig nem tanulhatnak szakmát. hanem 13-21 éves kor közé egy szakkollégiumi rendszer kellene. ami lehet persze humán kollégium is, de miért ne tanulhatna valaki mérnöknek 13 éves korától. persze ezeket a kolikat átjárhatóvá kellene tenni. a pályaválasztás nem feltétlen egy pont, lehetővé kell tenni, hogy egy kiskamasz több területen is kipróbálhassa magát a gyakorlatban. szakkollégium. itt nincs kettévágva a kamaszkor. most ugye a főiskolát minden fiatal a középiskola meghosszabbításának képzeli. buli buli hátán. ez persze nagyon is rendben van. de ha szakkollégiumi rendszerben 21 éves korára lehetne szakmája úgy, hogy azt 8 évig tanulta. kamaszkorban, amikor az ember a leginkább fogékony az újra. ebből rengeteg minden kijön. bologna is éppen 21 éves korra teszi a mérföldkövet. onnan kezdődne a mesterképzés. látszik, hogy nem 70 éves korban kell elküldeni a professzorokat. hanem 55 éves kortól kell az óraszámot csökkenteni. de akár 89 éves korukig maradhatnának. ami ugye nagyjából a szenilitás határa.

de az oktatásról csak úgy szólalok meg, hogy előbb a rendszer egészét látom át. de egy magyar oktatáspolitikus éppen ezt nem ilyen. 9 osztályos legyen az általános iskola, vagy 10 osztályos. oké. de közben 4, 6, 8 osztályos gimnáziumok is vannak. szóval ez így egy káosz. de nem kizárólag a "liberálisok" miatt. hanem mert nincs ember, akit érdekelne az egész. azért nem szeretem orbánt, mert ő nem azt mondja, hogy oké, van egy tucat jelöltje a miniszterségre. az első kérdésem az lenne mindenkihez. mesélje már el az oktatási rendszert mondjuk a születéstől a halálig. már ha ezt a life-long learinget komolyan gondoljuk. de orbán nem ilyen. hanem kinevezi rózsika nénit. mivel ő a leginkább szolgalelkű. ha lenne két alkalmas jelölt, akkor én is a szolgalelkűt nevezném ki, de a feladatra alkalmasat.

szerintem az unió alapfeladatai, alapinfrastruktúrája nincsenek kitalálva. nekem az jön ki, hogy ahhoz megyei igazgatásrendészetet kellene kapcsolni. és akkor persze rájövök, hogy istván így szervezett dinasztikus perszonáluniót. 22 képviselői hely van az ep-ben. 19 megye, és 3 fővárosi county. szóval ebből megint kijön egy csomó minden. de ebből végeláthataltan dolog következik. az egész szerkezetéből. szóval lehet, hogy ez a fieldmarshal. csak a kép nem stimmel. mert nem hurrogom le a beosztottat. szóval ebből jön ki az, hogy inkább szekundánsnak tarom magamat.
süti beállítások módosítása