Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:39

Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Egyszer a rádióban hallottam valakit arról beszélni, hogy mit is jelent a hazaszeretet. Nagyon megfogott, amit mondott: azt állította, hogy hiába a látványos szimbólumok és a nagy szavak, aki nem lassít le az úton ott, ahol honfitársai élnek, semmit sem tud a haza szeretetéről.

(Fotó: Google Térkép)

Hadd legyek kivételesen személyes: több mint egy éve egy fővárostól távoli kis faluban lakom, ahová többek között azért költöztünk, hogy a tavaly született kisfiam jó levegőn, szép környezetben, a természethez közel ismerkedhessen a világgal. Kiváló lehetőség ez nekem is a megfigyelésre, itt ugyanis sokkal feltűnőbbek azok a dolgok, amelyek egy rohanó nagyvárosban már észre sem vehetők. Amióta itt élek, egyre jobban szeretném megérteni például, hogy miként gondolkoznak azok a motorosok és autósok, akik akár nappal, akár éjjel döbbenetes sebességgel és hatalmas zajjal képesek átrobogni egy-egy apró településen. Ezek a hazafiak bizonyára rossz néven vennék, ha fülsüketítően ordítanék a házuk előtt, de az valamiért nem zavarja őket, hogy ott, ahol éktelenül repesztenek, emberek élnek, talán kisgyerekeket próbálnak éppen elaltatni, vagy egyszerűen csak fáradtak, pihenni szeretnének.

A közúti tiszteletlenség persze csak egy formája a polgártársak iránti teljes közömbösségnek, hasonló bunkóságok szinte minden élethelyzetben előfordulnak. S hogy mi ebben a politika? Sokszor tűnődöm azon, hogy vajon nem lenne-e feladata a politikának ezekre a mindennapos bosszúságokra irányítani a figyelmet. Nem csupán szigorúbb büntetésekről és több ellenőrzésről beszélek (persze arról is), hanem sokkal inkább a szemlélet megváltoztatását segítő – nevezzük így - kampányokról, érvekről és példamutatásról. Vajon nem lenne alkalmas erre is a kétharmad, vajon nem volna helyes, ha például a sokat emlegetett nemzeti együttműködés a szimbolikus lépéseken és az intézményi változásokon túl a mindennapi kultúrára is vonatkozna? Nem kellene-e pénzt és energiát áldozni arra, hogy mindannyian megértsük: nem elég beszélni a magyarságunkról és az összetartozásunkról, ismeretlenül is figyelnünk kellene egymásra. Első lépésként talán annyi is elég lenne, hogy nem ártunk.

Számomra amúgy ez mára hitelességi kérdéssé vált: akinek a száguldása esélyes arra, hogy felébressze a kertben szundikáló fiamat, ha kérhetem, nekem inkább ne aggódjon a magyarság fogyásáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr672240160

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki gépen száll fölébe 2010.08.23. 20:27:34

Rendhagyó bejegyzés lesz, előre elnézést is kérek érte, éppen csak egy gondolat, valamiről, amit nehéz elfogadni. Török Gábor

Trackback: Bazd meg a fűnyíródat 2010.08.23. 11:11:00

 Adva van egy település a Velencei-tó partján, ahová általában azok járnak, akik pihenni akarnak, akik el akarnak menekülni a város zajától, hogy csendben, jó levegőn és nyugalomban töltsék el a szabadságukat.   Számomra természetes, hogy ...

Trackback: Ki gépen száll fölébe 2010.08.23. 07:55:01

Vajon nem volna helyes, ha például a sokat emlegetett nemzeti együttműködés a szimbolikus lépéseken és az intézményi változásokon túl a mindennapi kultúrára is vonatkozna?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.23. 17:47:46

@shwarcz: ez a szegény Schmitt nehezen csinálhat jót. Ha felszerelte volna a versenyzőket zászlóval, hogy abba burkolózzanak, nyilván tetszene a Dúró Dórának, de akkor meg a fényes tekintetű Gréczyzsóti fikázná.

nyünyüge 2010.08.23. 17:55:55

@tölgyes:
Hálistennnek boldogabb időkben Buda Béla és mások alapműveiből a könyvtári és Tölgyes úrnak küldött köteles példányok mellett maradt néhány darab szabad terjesztésre a pórnép számára is :).

ecinereb 2010.08.23. 17:59:00

@shwarcz: Mért, mi értelme van azzal foglalkozni, hogy SP éppen mit akciózik? Százszor értelmesebb téma a motorbőgés, és sokkal többet elmond mindenről, arról is, akiről/amiről ugye nem is szól. Ehhez képest SP egy áltéma a köbön.

jaegtoer 2010.08.23. 18:14:09

@lüke:

Szia kedves Lüke!

ezt írod:
"_A szocialista embertípust, sokan emlegetitek.Ilyen persze nincs._"

Há' dejszen (méges van, a teremburáját!) de én nem azt írtam, hanem ezt:

"a szocialista embertípus (sic) sulykolása"

Helyesebben így kellett volna írnom: 'a szocialista embertípus (sic!) sulykolása' ...igaz, ami igaz... kimaradt a felkiáltójel, de hát mindegy es.

Amúgy meg: én először írtam ezt le az életemben, de annál többet lehetett olvasni és hallani anno.
Most persze zsenánt visszahallani, különösen, hogy sokunknak megjött a hangja, és nagy a pofája.

Dejazé értem mit akarsz mondani, arra pedig nincs ellenvetésem:-)
Így szmájlival má' jó?

Commandante Jayasuriya 2010.08.23. 18:44:55

@török gábor:

Kedves Gábor!

Teljes együttérzésem, én sem nagyon szeretek felébredni a nagy magyar nyári éjszakába belebőgő motorok hangjára. Azonban el kell mondanom, ismervén lakhelyét, -a sokáig elhagyatottan álló romos házikó kertjében álló almafák terméséből jártamban-keltemben, néhányszor bizony csentem is-, a táj szépségétől eltekintve nem volt túl szerencsés a hely kiválasztása. A közeli vasúti átjáró, a főútvonal mind generálják a zajt. Én ugyanettől a főútvonaltól kissé távolabb szoktam múlatni időmet, azonban így is elképesztően zavaró, a hajnalig tartó motorosbemutató. Már lassan a hangjukról megismerem az éjszakai csendben csutkáig húzott gázkarral, üveghangon vijjogó mocikat. Ja, és mindez 100 méterre az állítólag szigorúan védett nemzeti park mellett folyik nap, mint nap. Képzelje el, azaz ne is képzelje el inkább, mi lenne, ha még az ön háza szomszédságában lévő, jelenleg nem üzemelő vendéglátóipari egységben is húznák ezerrel a lakodalmas talpalávalót, bele a holdfényes nyári éjszakába.

Túl a személyes mondatokon, a posztban leírtakkal teljes mértékben egyetértek, ettől azonban sajnos még nem lesz kisebb a "zaj" sem ott, sem máshol az országban.

Balt 2010.08.23. 18:46:48

Papp Lajos Dr., vagy Makovecz?
Bármelyikük is mondta a rádióban, igaza van. Meg persze a citálónak is. Na meg @valasz a KE-nek. :)

Szimba 2010.08.23. 19:19:23

@tölgyes:

Azt hiszem, elbeszélünk egymás mellett.

Csak arra válaszolva, hogy a kamszkor egyáltalán nem jelent terhet annak a gyereknek, amelyiknek a nemi identitása egyértelmű. És meg kell, hogy mondjam igen kevés kivétellel, mindenkinek egyértelmű. A fiú tudja, hogy fiú, és a lányokat kedveli, a lányok tudják, hogy lányok, és a fiúkat kedvelik.

Van egy 6-10% fiatal, amelyik a kamaszkor idején ébred rá, hogy más: homoszexuális vagy leszbikus (ill. vannak átmenetek). Ez a viszonylag szűk réteg mindig létezett, már a görögök is írtak erről, csak sokkal egészségesebb hozzáállással.

A divatok és ráhatások az adott identitású fiatalt nem tudják áthangolni (még a saját nemmel való kisebb próbálkozások esetén sem). És a homoszexuális fiatalt sem lehet "meggyógyítani".

nyünyüge 2010.08.23. 19:27:14

Megint off:
"Félreértésen alapulnak azok a jogszabály-magyarázatok, amelyek szerint akár a 4 millió forintot is elérheti az elbocsátott dolgozóknál az az összeg, amely után nem kell különadót fizetni - közölték a Nemzetgazdasági Minisztériumban." (Klubrádió)

Ehhez képest ma reggel az mtv-ben egy adószakértő határozottan állította, hogy 4 millió a határ - és szerinte a hozzánemértő szakszervezetisek és újságírók keltik a pánikot.

Mondjuk közszolgálatilag elvárható volna , hogy egy ilyen alapvető és eldönthető kérdésben a riporter ne csak egy adószakértővel hanem a hivatalos állásponttal felszerelkezve készítse el a műsorát.

Szerintem.

Szimba 2010.08.23. 19:29:26

nol.hu/belfold/20100731-a_kisfiut_fiunak__a_kislanyt_lanynak_nevelik

Csak azt az egy mondatot, amelyiket kivettek a programból, azt nézd Tölgyes. Mi a csuda ebben annyira szörnyű?

Ezzel vagy enélkül is el tudom fogadni az alapprogramot. De azt is tudom, hogy az óvónők szakmailag igen jól felkészültek, és ösztönösen is jól tudják kezelni, nevelni a különböző nemű gyerekeket.

Videofon 2010.08.23. 19:46:51

@Szimba:
"A divatok és ráhatások az adott identitású fiatalt nem tudják áthangolni (még a saját nemmel való kisebb próbálkozások esetén sem). És a homoszexuális fiatalt sem lehet "meggyógyítani". "
Ennek fuss neki mégegyszer. De előbb nézz körül a valóságban. A liberális pedagógiai irodalomban tényleg azt irják, amit jó tanulóként hibátlanul elismételsz.
A mesékben pedig sárkányok vannak, hét fejjel.

Videofon 2010.08.23. 19:51:20

@tölgyes:
Buda Béla többet ártott a nemzetnek, mint a két világháború együttvéve.

török gábor 2010.08.23. 20:07:31

@Commandante Jayasuriya: :) most gyengébb az almatermés, de a kertből kilógó ágakat szívesen felajánlom. amúgy a táj szépsége, továbbá az ősztől tavaszig tartó nyugalom mindenért kárpótol, ráadásul a pici imádja az autók és a motorok látványát :)

j.sz. 2010.08.23. 21:09:47

Kedves TG,

Én örülök a bejegyzésnek, mert megmutatja, hogy az objektíven vizsgálódó elemzőnek is van tapasztalata és szubjektív véleménye a minket körülvevő világról (még hogyha ez a mindennapi élethelyzetekről, és csak áttételesen a politikáról szól-bár kétségtelenül nem nehéz beleképzelni: lásd 2/3-os többség, mint lehetőség, vagy éppen az állam szerepe a kultúra területén, stb.) Szerintem sok bloglátogató örülne a hasonló bejegyzéseknek.
Ami a témát illeti: szerintem bunkó, másokról tudomást nem vevő emberek mindenütt élnek szerte a világban. Az azonban egyértelműnek tűnik, hogy nálunk az ilyen egyének erősen felülreprezentáltak (biztosan túlzottan felértékelem a mikrokörnyezetemben tapasztaltakat, de azt látom, hogy nem csak én érzem így). A nagy probléma az, hogy az emberek fejében olyan káosz uralkodik, amely csak hosszú évtizedek alatt mozdulhat meg pozitív irányba. Ez a mostani örökség, amiben élünk, a társadalom kollektív tudatában, szocializációs mintázatában rejtőzik, és tör felszínre nap mint nap. Közhelynek számít, de a Kádár-rendszer sokat tett azért, hogy mindenki a saját pecsenyéjét sütögesse, és természetesen csak az érdekelje. A civil szféra teljes hiánya a diktatúra alatt megtette hatását, és sajnos ma sem látni számottevő biztató jelet, hogy ez rövid időn belül megváltozhat.
A politikai elit szerintem annyit tehet, hogy a szabályszegést, a normák felrúgását határozottan elítéli -legyen szó bármelyik politikai pólus bármelyik pártjáról. Az, hogy a nevelés-oktatás területén mit lehet tenni, szerintem már rázós kérdés. Lehet, hogy fel kell nőjön egy olyan generáció, amely már mentes a korábbi önző gondolkodásmódtól, reflexektől. Addig marad a moci fullon járatása. Szerintem ebben az esetben a csendrendelet nem sokat ér. Valahogy a fejekben kell rendet tenni, na.

j.sz.

tölgyes 2010.08.23. 21:26:39

@Videofon: Oszt miben ártott a jó Buda.. árulja el nekem a titkot!

lüke 2010.08.23. 21:36:44

@jaegtoer:
sulykolás volt-már akin fogott is
de tipus nem
zsenánt annak ,aki magára vette

tölgyes 2010.08.23. 21:38:24

@Szimba: Kedves szimba ! És mitől alakul ki a normálistól eltérő nemi viselkedés??

A szexuális viselkedés zavara nem csak a homoszexualitásban nyilvánul meg.
A 6-10% olyan magas arány, amelynek ellátására, segítségére a világ egyetlen egészségügye sem képes.

A homoszexualitásban nem az a gond csupán, hogy eltér a normálistól a szexuális viselkedése. A nemi identitás az énkép magjához kötődik.Azok az emberek akik a nemi identitásukban gondokkal küzdenek sérülékenyebbek. Ezért van az, hogy a homoszexuálisok között az öngyilkosság arány szignifikánsabb magasabb, mint a saját nemükkel azonos szexuális identitással bírók között.

A nemi identitás magja, alapja 3-4 éves korig kialakul. Az esetleges zavarokon lehet segíteni 6-7 éves korig. Az USA-ban működnek olyan intézmények, ahol gyógyítják a szexuális zavarok súlyos és fixált eseteit is.. már ha az érintett erre vágyik..

lüke 2010.08.23. 21:39:40

@Szimba:
a kamaszkor szerintem az élet egyik legszebb szakasza, az önállóvá válás

tölgyes 2010.08.23. 21:41:10

@nyünyüge: Valóban több kiadásban megjelent..:) de gondolom ez nem baj. Egyébként azért jelent meg, mert többféle képzésnek volt alapirodalma és a témában és műfajában ma sincs jobb..

lüke 2010.08.23. 21:41:30

@Videofon:
na, ezt ajánlom a
tinédzser party c. leendő magazinba

tölgyes 2010.08.23. 21:43:27

@shwarcz: No és ezzel mi a baja???

bariga 2010.08.23. 21:53:29

hát így a kampány közepén a politikusoktól, még a kétharmadtól is nehéz lenne elvárni, hogy szemléletet váltanak. Nekem sok rokonom és barátom szemrebbenés nélkül használja a médiából vett alpári mondatokat, egymástól függetlenül ugyanazokat, ezért gondolom, hogy ezt tanítják valahol. Nem hallottam még politikust, de írót, művészt is csak nagyon ritkán, aki kiállt volna és szólt volna, hogy eddig és ne tovább. Civilmozgalmak pedg nincsenek, nem körökre gondolok, hanem egy falura, vagy utcára, vagy bármire, ahol emberek képesek kiállni együtt a jogaikért, a környezetük és idegrendszerük megóvásáért.
Valahogy nem értjük még mindig, hogy tennünk kell magunkért és bátran szólni, ha valami nem tetszik. Felülről már nem jön mindenre a megoldás.
Hányan, hányszor próbálták esetleg megállítani és megkérdezni a motorost, hogy hová ilyen sebesen?

Sanz 2010.08.23. 21:56:29

Szerintem a post-ból egy szó hiányzik mindössze, a leírt történet fogalommá definiálása. Ez a fogalom pedig az anómia. A magyar társadalmat ezzel az egy szóval lehet jellemezni...
Anómia: "A társadalomban a közös értékek, normák meggyengülését jelenti, azt az állapotot, amelyben a társadalom szabályozó hatása nem vagy nem eléggé érvényesül, pl. ha az egyén úgy látja, hogy csak helytelen eszközökkel érhet el megfelelő életkörülményeket, életminőséget."
És ez egy olyan dolog, amin a politika sem tud segíteni. Tényleg csak önszerveződve, kis csoportokban, helyi szinten lehet valamit csinálni a dologgal... globálisan nem.

Ordnassac 2010.08.23. 22:15:38

Nocsak, már a kapcsolat.hu-ról is van trackback?

jjulie 2010.08.23. 22:21:12

hát gábor, majd a harmadik gyereknél már nem hiszed, hogy neked kell az "énvagyokalegjobbszülö" világrekordot megdöntened, és az sokkal jobb lesz a harmadik gyereknek is meg neked is, és hát ezt a faluba költöződit is lehet hogy más szemmel fogod majd látni

persze nem tudhatom mennyire vagy magad is egy olyan városba való mint budapest, mennyire tudod kihasználni, vagy mennyire igényled azt amit az amit kínál

jártam néhány lakóparkban, nemrég újpesten egyben, és az egy külön világ, valódi közösség, iszonyú jó lehet egy gyereknek, valamiféle keveréke a kibuc-kommuna- afrikaitörzsfalu nyitottságának, egymásra figyelésnek, és egyéb hasznos dolgoknak, és a levegő is kiváló, az izoláció a külvilágtól tökéletes, a biztonség szoper, és még az ingatlanok is értékállóak

persze ehhez az is hozzájárulhat, hogy közel hasonló iskolázottságú, társadalmi helyzetú, életvitelű emberek tudnak egy ilyen, nem túlméretezett helyre összeverődni

lehet hogy elég lett volna pl. újpestig menekülni a rekordgondos szülőknek gyermek kedvéért?

jjulie 2010.08.23. 22:23:54

@jaegtoer:

nemár, mindenki téged baszogat, kérsz egy kis védelmet?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.23. 22:28:40

@Sanz: már hogyne tudna a politika segíteni? Példamutatással.
Már az elég lenne, ha kevesebbet lopnának és nem osztanák az észt a tisztességről mindenféle minősíthetetlen színvonalú péniszfejek. Talán kedvet kapnék időben beadni az adóbevallásomat...

payer 2010.08.23. 22:30:02

furcsa világot élünk most itt kis hazánkban, annyi biztos. elmélet és valóság messze távol egymástól.. ma bárki lehet nagy magyar, csak érezze annak magát, meg tanuljon be egy afféle "az etruszkok a hunoktól származnak" abszurdot, és uccu neki!, azt a hülyét meg ki szokás röhögni, aki befizeti azt a sok adót, aki vállalja a közterheket......

az adófizető az lúzer (és mint ilyen, kiesett az ideálok világóból),
az adókerülő meg leleményes, szemfüles csibész. megtűri a nép, csak akkor idegesíti egy kicsit a plebszet, mikor a bmw jelzésű tankjával át akar rajta menni a pályán.

jó lenne már 20 év demokrácia után felfogni, hogy ez a rendszer a közteherviselésre épül és nem attól magyar valaki, hogy beszél róla, hanem attól, h saját képességeihez mérten a legnagyobb mértékben fizet/ett be a közösbe...

dehát ennek a rétegnek még parlamenti képviselete sincsen. hiába kevesen vagyunk....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.08.23. 22:51:37

Hajjaj, mennyire találó poszt!

Szerintem egyébként a legtöbben bele se gondolnak, hogy ha gyorsabban mennek, az hangos. Ausztriában láttam a minap, hogy sok sebességkorlátozó táblához kiírják az okot, így sokszor éppen azt, hogy zajvédelem miatt írják elő (ilyenkor ráadásul általában csak éjszakára vonatkozik a korlátozás).

jjulie 2010.08.23. 22:53:13

@Szimba:

namost elmondom neked mi a nemi sztereotípiák meg ilyesmi lényege, hogy tudd

nekem mint egyszerű fiúnak nagyon fontos volt a skalpok gyüjtése, és bizony az jó dolog, és az kétszer jó, egyszer amikor megszerzi az ember, másodszor meg amikor begyűjti az érte járó tapsot, meg az irigykedő pillantásokat a közönségtől

namost amíg ezt igazi kalsszikus férfi sztereotípák szerinti férfi viselkedéssel valósítottam meg, úgy ahogy ment a dolog, viszont amikor egy sokkal idősebb hím felhívta a figyelmemet arra, hogy félreértettem a cserkészeti kézikönyvet

felvilágosított, hogyha a tipikus férfi faszságaimat ötvözöm egy sereg nőies szereppel, és taktikusan váltogatom őket, olyan símán csusszanok be jobbnál jobb bugyikba, hogy el sem tudom képzelni

namost kipróbáltam, tök igaza volt

igenis össze kell keverni már a kisfiukat meg a kislányokat is, és majd akkor a törölgábor fenti problémája is többszörösen megoldódik majd, ugyanis ha az öszes fiuka megtanul könnyedén bejutni a bugyikba, akkor nem fognak eszetlen motorozásokkal zajongani sem este, sem hajnalban, mert a bugyikban kotorászás ezerszer kellemesebb foglalatosság minden napszakban, mint a gázpedál meg a gázkar baszogatása

és még a népszaporulati hatás sem elhanyagolható

vidori 2010.08.23. 23:02:41

Olvasva a kommenteket, az íróik látják, hogy a Kádár-rendszer nagy hibája az volt, hogy kényelmessé tette az embereket: majd a párt(titkár)/központ stb. megmondja, mit kell csinálni. A Rendszerváltozás után csak azok jutottak nagyon gyorsan előre, gazdagodtak meg, akik nem ebben hittek, hanem magukban. Már nem tudomhol olvastam, de axióma: a legjobb üzlet az emberi lustaság. Nem akarok napokig gyalgolni, inkább autóval megyek, és még számtalan példát lehetne sorolni. Magyarországon a politika jó üzlet: adva van a 2/3, ami 50 % sem, de kb 10000 ember megél belőle, csak komminukáció kérdése az egész! Igen, alulról kell építkeznünk, páran szomszédok összefogunk, majd az utca, másik utca, végül az egész település. Másképp sajnos nem megy, de a mai magyar politikusokat távol kell ettől tartani! Egy új politikai generáció talán már belátja, hogy ez nem működhet...

pontez 2010.08.23. 23:16:24

Lehet ám elméleteket gyártani, hogy ki miért rohan és hova... De szerintem Gábor kisfiát sem egy éppen munkaügyben gyorsan hajtó, de amúgy korrekt (értsd csendes és nem felturbózott kipufogóval rendelkező) autós/motoros ébresztette fel, hanem egy olyan, másokat magas ívben semmibe vevő drága honfitárs, aki nagy pénzeket fizet azért, hogy minél vagányabb hangja legyen a járgányának. Szerintem is ideje lenne a rendőröknek ezzel is foglalkoziuk. Valahogy nem a lényegre koncentrálnak ma a közlekedési szabályok alkotói.
Véleményem szerint igenis nagyon fontos lenne kiszűrni a bunkó motorosokat, akik valóban SZÁNÉKOSAN húzzák hosszasan a gázt éjjel 2-kor, legyen az a városban vagy egy nyugodt kis vidéki környezetben.
Csak egy példa, hátha ez elgondolkodtatja azokat, akik itt mindenféle átlátszó kibúvókat kerestek bunkóságukra.
13 hónapos kislányom 2 órás mútéten esett át pár hónapja. A kórteremben 8-an voltunk, köztük a lányomhoz hasonló csecsemők, komolyabbnál komolyabb bajokkal. Egész éjjel sírtak a picit, nagy fájdalmaik voltak. Köztük az én lányom is. Én egy széken kuporogva vártam a reggelt. Majd másnap hazaengedtek a kórházból bennünket, mivel teltház volt... kellett a hely. Ennek részben örültem is, gondoltam legalább mindketten normális körülmények között tudunk végre pihenni. Itthon nagynehezen, óriássi adag fájadomcsillapítóval végül sikerült elaltatnom a lányomat, mire 15 perccel később egy kedves honfitársunk úgy gondolta, hogy most jött el az idő a vagánykodásra, és tett 3 kört az utcánkban. Azt hiszem nem lepek meg senkit azzal, hogy gyakorlatilag ölni tudtam volna abban a pillanatban.
Úgyhogy nekem ne jöjjön senki a kifogásokkal.

nyünyüge 2010.08.23. 23:30:18

@jjulie:
Igen furcsa mikroklímája lehet egy ilyen lakóparknak, kb. annyira lehet "normális" világ, mint egy diplomatanegyed Moszkvában vagy Kairóban, 40 évvel ezelőtt.
Biztonságos, mindenki jóban van mindenkivel (mit is tehetne mást), a gyerekeknek földi paradicsom - egy ideig.
Aztán egy nagy koppanás.

Sanz 2010.08.23. 23:42:07

@Hepci: Önmagában a politikusi magatartás nem elég. Engem sokkal jobban zavar, ha valaki feleslegesen kicsit lop (pl. bliccel a BKV-n, pedig nettó 180000-et keres), mert még ilyen apróságot sem képes megtanulni a szabálykövetés terén, hogy ha egy szolgáltatást igénybe vesz, akkor fizet érte. Ilyen, és ehhez hasonló "polgári engedetlenségre", ügyeskedésre gondolok. A Nokiás doboz esete már büntetőjogi kategória, az a mindennapi életben kevésbé jelenik meg.

kopogtató 2010.08.24. 00:49:12

Bunkók mindenhol vannak, de ez a fajta bunkóság, vagy a szemetelés, bliccelés alapvetően (sok más mellett) mentalitás kérdése. Egy svéd kisebb eséllyel bliccel a buszon, hugyozik a járdára, vagy száguldozik. Ausztriában ha gyorshajtást látnak, felháborodnak. Itthon ha az autópályán csak 140-nel megyek a belső sávban, levillognak, mert túl lassan megyek. Épp most jártam Szlovéniában, és sajnos szembetűnő a különbség hozzájuk képest is, nagyon sok tekintetben...

Egyik ismerősöm mesélte, hogy nekik tanították (BME), hogy a szemetelés, és a szarunk a környezetünkre hozzáállás (talán a száguldozás is ide sorolható) a török hódoltságra vezethető vissza: nem volt gazdája semminek, úgyse a miénk. A törökök az egész balkánra kihatással voltak, de nálunk megszállókban a törökök után sem volt hiány. Nem hiszem, hogy rövid távon lehet érdemi hatást elérni, ha tényleg ilyen mélyen eredező oka van az efféle bunkóságnak, nemtörődömségnek.

pad78 2010.08.24. 01:34:00

A cím szerintem zseniális. Az irónia tökéletes. Gratulálok!

Egy darabig olvasgattam a hozzászólásokat, szerintem a legjobb megoldás az lenne, amit valaki írt, ha az illetőt elvinné egy rendőr harminc km-re a motorjától, oszt most tessék visszaballagni a járműhöz. Másnap már a vállán cipelné át a falun a mocit, de közben nagyon ügyelne, hogy ne lihegjen túl hangosan.

Igazából szerintem egyébként nem az elrettentő büntetés lenne a megoldás, hanem a következetesen behajtott büntetés. Radala említette az osztrákok meglehetősen alacsony tételeit: az is visszatart, ha tudod, hogy biztosan megkapod. Ha meg a kutya sem ellenőriz, akkor ki lehet tenni Nyergesújfalun tizenkét km hosszan a 40-es táblát, csak én maradok az egyetlen hülye, aki végigvánszorgok az egyébként kihalt falun.

Gábornak pedig - többekkel vitatkoznék ebben - igenis igaza van abban, hogy a politika léphetne ezen a területen. No, nem azt állítom, hogy van rá erkölcsi alapjuk, de lehetőségük lenne rá. És a lényeg tényleg nem az, hogy az antiszociális nagyon ritkán nagyot szívjon, hanem hogy minden esetben éppen annyit, amiért már inkább tartja magát a társadalmi együttélés szabályaihoz. Amikor még a gimibe mentünk tizensok éve, és a Budagyöngyénél ácsorgó hosszú kocsisor mellett néhány nagypofájú elhúzott, hogy aztán beálljon a sor elejére, jó apám jegyezte meg: elég lenne kiállítani egy rendőrt a lámpa utánra, az kiintené az ilyeneket, és szépen komótosan átnézne mindent a veszélyt jelző háromszögtől az izzókészletig, meg elmondaná neki barátilag, hogy a hozzá hasonlók bunkósága miatt áll végig a sor - akkor három nap után már húsz perccel kevesebbet kellene vánszorogni. Ez bizony akarat kérdése. A baj, hogy ez az akarat hiányzik.

tbb 2010.08.24. 01:56:10

@kopogtató:

www.es.hu/?view=doc;26608

Ajánlom a figyelmedbe. Meg persze mindenkiébe. Egy témába vágó (kis)bucigyuri cikk.

tbb 2010.08.24. 01:59:21

@jjulie:

Érdekes. Pont az előbb linkeltem be egy cikket, és valami olyasmiről szól, amiről itt beszélsz.

tbb 2010.08.24. 02:03:18

@nyünyüge: Te is olvasd el a belinkelt ÉS cikket. Utána talán pozítivabb lesz a hozzáállásod.

tbb 2010.08.24. 03:25:26

@Szimba:

Mivel a jóvoltodból mostanában az átlagosnál gyakrabban találkoztam genderfilózófiai fejtegetésekkel, hát én is többet töprengtem rajta a szokásosnál. Hogy mégis mi vele a bajom? Mármint a gender elmélettel. Mert amit írsz, azzal semmi baj, azt minden további nélkül aláírom. Ezzel szemben a valóságban a gender vagy nem müködik sehogy, (ez a szerencsésebb eset) vagy valahogy úgy, ahogy tölgyes topiktárs írja. Vajon miért?

Azt hiszem rájöttem. Azért mert az új módit gender-elméletnek hívják. És mondjuk nem Új humánkapcsolati kódexnek. Mert a nemi sztereotipiákról hallva senkinek sem az jut az eszébe, ahogy gender értelmezi. És hiába magyarázod hogy a nemi sztereotipiákat nem úgy kell értelmezi, ahogy mindenki értelmezi, attól még mindenki úgy fogja értelmezni, ahogy addig is értelmezte. És csak annyit jegyez meg tanításodból, hogy ami eddig volt az nem jó. Tehát az a jó, ha fiúk ezentúl lányosabbak, a lányok meg fiúsabbak. Oszt a stréber, aki meg akar felelni, az majd meg is felel a modern elvárásnak..A maga módján. Nem ahogy te javaslod, még véletlenül sem, Hanem ahogy ő képzeli. el, hogyan kell tenni a nemi sztereotipiák ellen. És felturbózza, hogy a lányok viselkedjenek fiúsabban, a fiúk meg lányosabban. A normálisaknak meg feláll a hátukon a szőr.

Ha viszont nem a nemi sztereotipiák lerombolását kommunkálná a gender, hanem a társkapcsolatokbani egyenlőséget, egyenrangúságot, a terhek egyenlő elosztásának fontosságát, akkor azzal minden normális ember egyetértene, azt senki sem értené félre, azt nem kéne agyonmagyarázni, és mégis teljesülnének a gender céljai.

Már persze, ha jól értem, hogy mi a fene is az.

tbb 2010.08.24. 03:43:47

@break:

Jó gegnek gondoltad? Szellemesnek? Szerintem inkább izléstelen.

trabant 2010.08.24. 04:34:49

Gábor,
egy motoros süvölvényt én is átéltem egy falu üdülôövezetében.

A második körénél leintettem, és meg is állt. Megkérdeztem, hogy mit gondol, kik és miért töltik itt a szabadidejüket? Nem tudta. Elmondtam neki, hogy ide pihenni jönnek, és családostól.

Azóta sem ô, sem más nem motorozott arrafelé. Szerintem a haverjainak is elmesélte, mert sem elôtte, sem azóta nem nem hallatszott egyetlen motor hangja sem.

Gondolom, a falu csendjére és a lakók nyugalmára bárhol lehet hivatkozni.

Sok sikert hozzá!

jaegtoer 2010.08.24. 06:09:16

@lüke:

"_sulykolás volt-már akin fogott is
de tipus nem
zsenánt annak ,aki magára vette_"

Képzeld, egyetértek!

jaegtoer 2010.08.24. 06:11:50

@jjulie:

...dehogy is, dejazé köszönöm nem szükséges.
Elboldogulok, ha meg mégsenem, akkor megérdemlem.

lüke 2010.08.24. 06:38:18

@tbb:
www.gend.ceu.hu/
itt a cím,ha érdekel
TGM volt az egyetlen férfi, de már ő sincs ott:)

lüke 2010.08.24. 06:42:05

@kopogtató:
hol van az már, a török uralom
azóta járt erre a nyugati kultúra
Savoyai Jenő, azután a Habsburgok, Napoleon- innen jön a kuss(coucher)- még Ázsiából is megtángáltak
s maradtunk Balkán?

jjulie 2010.08.24. 07:42:46

@jaegtoer:

rám számíthatsz itt a törökgáborelemez faluban, tehetsz nekem egy szivességet, ahogy én is neked (mint tbb linkelt ŰÉS cikke találóan fogalmaz)

van itt helye mindenkinek, a falubolondja@tölgyesnek is, a blogfalufenntartóöregasszonyok itt is mindent látnak, tudnak, számontartanak, mint egy igazi faluban, szépen elbeszélgatnek vele is....

és vannak akik itt is csak nagy hanggal keresztülrobognak

meg helyi nagyhangúak

amúgy a blogfalufenntartóhölgyekről a coming out-okig kivétel nélkül azt hittem, hogy férfiak, felnéztem rájuk a mérsékelt hangú bölcs dumákért, de amióta kiderült egytől egyig a valóság, így már semmi meglepő nincs benne.....

most még az tenne be, hogy a tbb-ről is kiderüljön, hogy csak egy sima öregasszony, aki kibírta az én radalasokkomat.......

ssi 2010.08.24. 08:30:13

általánosban fiam egyik kedvenc osztálytársának 4 tesója volt.
kiköltöztek az agglomerációba: medence, fára mászás, rohangálás a nagy kertben stb.
a sok mozgástól jól elfáradtak és mégis a délutáni alvás nem volt könnyű ügy.
sok kísérletezés után 1 tuti megoldás maradt fenn: apuka bepakolta őket az autóba és irány a környék - mindig bevált
a mégis otthon alvóknak meg jól becsendesítették a szobát ....

Kedves @jjulie: egyedül is tudod kezelni a traumát, vagy segíthetünk. Nyanyák

nyünyüge 2010.08.24. 08:41:19

@manyike:
"Kedves @jjulie: egyedül is tudod kezelni a traumát, vagy segíthetünk. Nyanyák" :))

Szimba 2010.08.24. 09:59:58

@jjulie:

"amúgy a blogfalufenntartóhölgyekről a coming out-okig kivétel nélkül azt hittem, hogy férfiak, felnéztem rájuk a mérsékelt hangú bölcs dumákért, de amióta kiderült egytől egyig a valóság, így már semmi meglepő nincs benne....."

No , itt egy tipikus példa Tölgyesnek!:))

Amíg nem tudja valaki, hogy a beírás szerzője nőnemű, addig tiszteli (vagy legalább elfogadja), mihelyt kiderül, hogy nő, attól kezdve már csak mint "blogfenntartónyanyaként" tartja számon.

És szerintem ez és az ehhez hasonló álláspont az, ami miatt Magyarországon annyira nagy a különbség a nők és a férfiak között.
A kislányokat azért jutalmazzák, ha csinosak, szexik és hízelgő kis qvák, aztán amikor felnőnek akkor meg ugyanezért megvetik őket. A fiúk csak a bugyiba szeretnének bejutni (ez mondjuk biológia - minél több gén örökítése). A lányok viszont biztonságra vágynak (ez is biológia - csak erős, v gazdag és hűséges férfi mellett tudja az utódokat felnevelni), amit persze csak ritkán kapnak meg.

Még szerencse, hogy a Tölgyes -féle kívánalmak ellenére megvannak a macsók és a szelídebb fiúk közötti átmenet, ugyanúgy, ahogyan a nagyon nőies nők és a fiúsabb, határozottabb, önállóbb nők között is jócskán találni sokféle típust.

A homoszexuálisok, és a biszexuálisok viszonylag kis rétege pedig semmiféle káros hatással nincs a többségre.

Vagy akkor az apácák, szerzetesek is rossz hatással vannak a gyerekek nemi identitására? (Kihagyva a valóban bűnt elkövető pedifilokat.)

Szimba 2010.08.24. 10:02:26

@Szimba:

megvan

(Egyszer már el kellene olvasnom a beírásom, mielőtt klikkelek:(()

Szimba 2010.08.24. 10:12:18

magvannak az átmenetek

(Jaj)

ati27 2010.08.24. 10:17:56

Egy példa arra, hogy "egyszerű" módszerekkel is lehet nevelni a népet. Ez pedig a sorszám húzás. Tudom-tudom sok helyen ez működik, hivatalok, bankok. (mondjuk pl a fehérvári ERSTE bankban ezelőtt 3-4 éve még ismeretlen dolog volt) De itt alkalmazzák a gyógyszertárakban, boltokban, Delikát pultoknál. Pofonegyszerű, nincs vita, tolakodás.

Szimba 2010.08.24. 10:20:44

Kész, ma valahogyan nem megy a betűk eltalálása!
Pedig nem is ittam. Még kávét sem. Talán az majd segít!:))

Amúgy meg minden szélsőséges nézetnek, sztereotípiának megvan a maga büntetése.:))) A családfenntartó macsó is megöregszik, és tapasztalhatja, hogy neje miként adja vissza neki a kölcsönt, amikor megcsalja, vagy szúrós kis kedvességgel ápolja, pelenkázza a betegágyán.
A nagyon okos, nagyon törekvő szingli is megkapja a maga magányát, hiába jut a hivatásában igen magasra.
A szexuális skalpgyűjtés eleinte öröm, aztán kiégéshez vezet.
A családi tűzfészek nem működik bizonyos munkamegosztás, megegyezés, kompromisszum nélkül. Valamit valamiért.

(A munkahelyi megkülönböztetésről nem írnék, mert az már agyonrágott téma.)

Szimba 2010.08.24. 10:27:57

@tölgyes:

Ebből csak annyit, hogy a divat már erősen megváltozott babaruházat ügyben.:))

A kisfiúkat és kislányokat egyaránt öltöztethetik sárga, barna, zöld, és egyéb színes holmiba. Ezt én is meglepve tapasztaltam egy babaruházati boltban. Ma az a divat, hogy nyuszinak, mackónak vagy zsiráfnak öltöztessék a picit:))) Iszonyatos árakon lehet vásárolni különböző kis rugdalódzókat és egyenfarmerokat a pár hónaposoknak akár fiúk, akár lányok.
Persze van , lehet színbeli megkülönböztetés, és nyilvánvaló, hogy hamar jelentkeznek a nemi jellegzetességek. Amit lehet erősíteni és lehet bizonyos esetekben csökkenteni.

Ma már azonban nem szokták az anyák elküldeni sem a fiúkat, sem a lányokat, ha azok segíteni akarnak a sütemény gyúrásában, vagy a mosogatásban. Ráadásul ekkor még örömmel utánozzák ezeket az izgalmas tevékenységeket. Ugyanúgy, ahogyan mindkét nemű kisgyerek segít az apjának autót szerelni, vagy füvet nyírni.

Ez aztán kamaszkorban átmenetileg szünetel.:(((

nyünyüge 2010.08.24. 10:45:39

@Szimba:
pedig úgy emlékszem, engem fodros kis köténykében járattak az oviba /persze az is lehet - konyhapszichiáterek figyelem! -, hog ez nem volt teljesen őszinte gesztus, mert lelkük mélyén fiút szerettek volna helyettem:)/

tbb 2010.08.24. 13:20:56

@Szimba:

Angyalka! jjuulie az idézett kommentben a nők eszét dicsőitette. Miért kellett ilyen gyorsan cáfolni? :)))))

Szimba 2010.08.24. 13:23:04

@Ordnassac:

Biztosan elhagyták a fideszes kuncsaftok!:))
Az MSZP-s férfiak meg már kopaszok?!:)))

Ordnassac 2010.08.24. 13:25:22

@Szimba: vagy ők is utálják Fletót. :-P

tbb 2010.08.24. 13:26:03

@jjulie:

Ebben a kommentedben van jónéhány valóban poenos zrika. Ezt a szintet kéne tartani.

Szimba 2010.08.24. 13:33:52

@tbb:
Dicső...?! Öü...?
Érdekes módja a dicsőítésnek, bár a példát Tölgyesnek szántam.
Zsülit nem akartam bántani. Bár ő sem mentes a macsó szövegektől.:)))

Az lenne csudijó, ha a nemek nem jelentenének egymásnak ellenfelet, hanem csupán örömöt.

Nekem mindig tízszerannyit kellett dolgoznom, pedáloznom, hogy a munkahelyemen, egyetemen, bárhol az életben észrevegyenek, elismerjenek. És akkor is az volt az elismerés, hogy "nő létére..., egészen jó". És persze ugyanazért a munkáért a férfi kolléga messze magasan (nem 20%-al!!!, ahogyan a statisztikák említik) többet keresett, és engedhetett meg magának.

(Hozzá kell tennem, hogy a világ változik, ma már annyira talán nem rossz nőnek lenni.)

tbb 2010.08.24. 13:46:37

@Szimba:

"Nekem mindig tízszerannyit kellett dolgoznom, pedáloznom, hogy a munkahelyemen, egyetemen, bárhol az életben észrevegyenek, elismerjenek"

Nem vitatom. Szerintem is igazágtalan, hogy a nők közül csak a rátermettek érvényesülnek. A férfiaknál a rátermettség nem szigorú követelmény. Sőt.... Közülünk a hülyék is nagyon szép karriert tudnak befutni.

Szimba 2010.08.24. 13:58:12

@tölgyes:

1. Mi a normális?

2. Az orvosok szerint 4%-a a népességnek homoszexuális, és a homók egészének csupán 2%-a leszbikus.
Én azonban hozzávettem a biszexuálisokat is.
(A beteges szexualitást, amivel másoknak árt valaki, nem vettem bele, mert az óriási szám. Pl. pedofilia, fetisizmus, állatokkal való közösülés, nők megerőszakolása stb.)

3. A nemi identitás valóban kialakul hamar, mert a szülők is erősítik. A gyerek neve is "legtöbbször" utal a nemére:) Vajh miért pont a hormonális változások idején tűnik fel a kamaszodó gyereknek a "mássága"?

4. A homoszexuálisok közötti öngyilkosság vajon kinek, kiknek a hibája? Nem az elutasító társadalomé?

5. Mivel minden kisgyerek - nagyon ritka kivételtől eltekintve - megtanulja, hogy ő kislány vagy kisfiú, ezért nincs szükség különösebb segítségre. Azokban az esetekben, amikor az apa nagyon fiúsan öltöztetné, nevelné a gyerekét, vagy éppen az anyuka öltözteti a kisfiát lányosan, ott a szülők hozzáállását kell kezelni, nem csak a gyereket.

6. Az USa-ban mindenféle működik, átnevelőtáborok is, és képesek egy óvodást bilincsben elvinni a rendőrök. Úgyhogy ne add példának. Egyrészt nem hiszek benne, másrészt az agyban levő és nemi identitásért felelős területeket, géneket, valamint a szexuális irányultságot el lehet nyomni nagy akarattal, azaz megtartóztathatja magát az illető, de ez nem változtatja meg azt, hogy a saját neméhez vonzódjon.

7. Gondolod, hogy a szülők direkt más neműnek nevelik a fiúkat, hogy rászokjon a homoszexualitásra? Nem inkább fordítva van? Kétségbeesnek, és akár ki is tagadják, amikor kiderül tizenévesen vagy még később, hogy nem képes másneművel kapcsolatot létesíteni.
(Hiába kapott kék masnit, meg kék rugdalódzót babakorában:)))

Szimba 2010.08.24. 13:59:56

@tbb:

Nekem ne is mondd!:))
Nem irigylem a férfiak sikereit. Csak az bánt, hogy mellettük egy nő mindig csak a második (sokadik) lehet.

Szimba 2010.08.24. 14:15:49

Erről jutott eszembe a svéd Stieg Larsson Millennium trilógiája, remek krimi, és érinti a nőket érő sokféle bántalmazást is.
De nem ez a központi téma! Egy krimihez képest egészen normális, és sok érdekességet mutat meg Svédországról, a társadalmi berendezkedésről is.
Állítólag Amerikában filmet készítenek belőle.

Szimba 2010.08.24. 14:28:21

HŰŰŰ!

Figyelem, aki szereti Verdit vagy Domingót, az nézze szept. 4-én és 5-én a Duna tévében a Rigolettót. Élőben közvetítik Mantovából, és Z. Mehta vezényel!

(Pavarottival van meg nekem DVD-n, az zseniális, de biztosan P. Domingó sem lesz csapnivaló:))

Szimba 2010.08.24. 14:46:32

@Ordnassac:

Jajjajajajajajjjujjajajjjjjjjjjjjjjjj!

Egy pozitívuma van a klippnek: nem táncol.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.24. 14:46:47

@lüke: egy volt osztálytársnőm is ott dolgozik...
Remélem, a többiek nem teljesen hasonlítanak rá (belsőleg)...

Szimba 2010.08.24. 14:50:45

@Ordnassac:

Visszavonom: NEM kell magyar Szocdem párt!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ordnassac 2010.08.24. 15:02:44

@Szimba: szerintem kell, csak nem biztos, hogy Schmuck Andorral...

Szimba 2010.08.24. 15:04:45

index.hu/belfold/budapest/2010/08/23/kinek_adja_virtualis_kopogtatocedulajat/?rand=2260

Ez a szavazás sem rossz!:)

A főpolgármesterjelöltek internetes szavazásán a Kétfarkú Kutya Párt vezet.

Szimba 2010.08.24. 15:07:15

@török gábor:

Mandulafa ága is kilóg a kerítésen? Mert annak a termését én kérem!:-))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.24. 15:11:52

@Ordnassac: hű, ha ezek koalícióra lépnének Gyurcsánnyal. Igazi táncos-komikus pár lehetne belőlük. :)

Ordnassac 2010.08.24. 15:13:46

@Szimba: netes szavazás, mit vársz...

tbb 2010.08.24. 15:14:42

@Szimba:

Ezt csak azért mondhatod, mert nem ismered a feleségem :))))

Apropo, volt ma egy qrva jó karikakatúra a manem papirváltozatában. Szmodits. Sajnos online nem találtam. Pedig szívesen belinkeltem volna. A témánkba vág: Csajbók néni és a rátermettség. Bank, a bankrabló kinyúlva a földön, Csajbók néni meg magyarázza a kiérkező zsaruknak.Biztos úr drága nem tehettem mást. Ez a szemét bankrabló úr beállt elém a sorba.

Még most is röhögök, ahogy felidézem a képet.

Ordnassac 2010.08.24. 15:16:32

@Hepci: már látom őket a Showder Klub színpadán. :-D

nyünyüge 2010.08.24. 15:19:22

Hoffmann Rózsa:

"A nemzeti alaptantervvel kapcsolatban elmondta: jelentős változások várhatók, hiszen „felborult a nemzeti műveltség, Harry Potter lassan kiszorítja János vitézt.” Megítélése szerint meg kell találni a megfelelő arányt az ismeretterjesztés és a kompetenciák elsajátításában, amiben szerinte háttérbe szorult az előbbi. "

Francnak kell szembeállítani a Harry Pottert a János vitézzel?
Amúgy a Harry Potter gondolom nem tananyag - ellentétben a János vitézzel - és egyébként is örülni kell, ha a gyerekek olvasnak. Harry Pottert vagy bármi más irodalmat.

tbb 2010.08.24. 15:27:12

@nyünyüge:

Igazad van. De azért ennél sokkal nagyobb ökörség volt, a kompetencia fejlesztés ismeretek nélkül koncepció.

Doughnut 2010.08.24. 15:57:07

Kedves Gábor! Szintén a faluból, csak én kicsit feljebbről. Közel az a főút... legközelebb intek a kerékpárról! :)

radala 2010.08.24. 15:58:46

Nos tegnap, miután elmondtam, hogy milyen jó is az osztrák közlekedési morál hazafele egy BMWs nöci majdnem leszorított az útról é nyomta a dudát, hogy húzzak el elöle a francba, mert csak 70-nel megyek 50 helyett föl a sztrádára.
Ma meg Sopronban voltam vettem egy pékségbe ezt azt erre bejön egy osztrák vénasszony és hihetetlenül arrogánsan és tájszólásban osztrákul azt tudakolja a sorát ki sem várva, hogy van e valamiféle roló. Az elárusító nagyon kedvesen megkérdezte, hogy mi a francot akar, erre elismétli, hogy van-e roló. Nos szerintem ilyen tapló magyar, aki elvárja, hogy azonnal és a teljesen érthetetlen anyanyelvén szolgálják ki nincs is. De ettől azért még minden igaz, amit tegnap írtam, volna mit utolérni Ausztrián. De az is biztos, hogy nem kell világvége hangulatba kerülnie senkinek egy pár köcsög motorostól.
@pad78:Remélem még elolvasod ezt is, mert nagyon tanulságos, bár ide már ép negyven harmadszor írom le. Hogy kb fél éve az újságban az volt a hír, hogy (talán) Kremsben egy "tanárbanda" tintaölővel manipulálta a parkolócetlit. Kirúgták őket a munkahelyükről és egyébként is meghurcolták. Viszont egy rossz parkolás szintén csak (vagy nem csak) 21 €. A parkolócetli gyakorlatilag csak egy sorszámozott papírdarab.
Nem tudom igaz-e, de én azt képzelem, hogy úgy működik egy normális ország, hogy nem vacakolnak hologrammal meg hamisításgátlással, mert kár erre pénzt pazarolni, a világ 99-99,9% normális. Sokkal egyszerűbb az 1-0,1%-ot rettentően megfingatni.
Valaki írta, hogy én jó magyar szokás szerint a külső körülményeket okolom. Ez csak látszólagos. Egyrészt nagyon nem szeretnék egy köcsög külföldre szakadt hazánkfia lenni, aki fikázza a magyarokat, másrészt a neveltetésem nem engedi, hogy azt higgyem vannak szar emberfajták meg jó emberfajták.
Egyszerűen sajnos igaz, az, hogy ha nincsenek filléres gondjaid, akkor könnyebb az élet nem vagy olyan ingerült. Amikor Szegeden rendszeresen megbüntettek tilosban parkolásért, mert egyszerűen ott az a cél, hogy meg lehessen büntetni bármiért, akkor én mindig állati ideges voltam, az egész napom el volt baszva és ölni tudtam volna, mert mondjuk a gyerek cipőjétől vették el a pénzt. Most, ha megbüntetnek (a dologhoz tartozik, hogy csak tökéletesen jogos dolgokért büntetnek meg, illetve egyszer volt, hogy nem volt szerintem jogos és megreklamáltam és nem is kellett kifizetnem) Szóval most nem a gyerek cipőjét veszik el tőlem, hanem a "maradékot". Így nem leszek frusztrált, maximum picit bosszús és akkor is magamra...
Budapesten szörnyű élni, de mint mondtam már Szegeden is teljesen normálisak az emberek. Amikor építkeztünk kapu sem volt soha semmit nem vittek el, pedig lett volna ez-az, mert a szomszédok figyeltek a másikra. Nem kell úgy csinálni, mintha Mo, annyira szar hely lenne. Nyilván nagyon nehéz úgy élni és kedvesnek maradni egymással, hogy állandóan valami komoly egzisztenciális problémád van. Szóval én nem akarom azt hinni, hogy a baj a magyarokkal van, a baj a körülményekben van. Nem olyan könnyű kiheverni 40 év gusztustalan kontraszelekciót meg másik 20 év gusztustalan szelekciót. De szerintem mondjuk a piacon a kofák nem akarnak átcseszni, pláne nem, ha minden héten odajársz, senki nem a saját maga ellensége...
@nyünyüge:Teljesen egyetértek, Hoffmann Rózsa hülyeségeket beszél épp ma mondta a könyvtárosnéni, hogy szerinte sok olvasót köszönhetnek Harry Potternek. Amúgy meg talán még az is lehet, hogy igaza van, de minek ezt mondani. Tök fölösleges, az a gyerek, aki vagy HP vagy JV-t olvas az úgyis mindegy. HP összes elolvasása sem vesz el többet 1 hónapnál egyetlen gyerek életéből sem azt a 4 óra JV olvasást meg beszoríthatja két HP közé.

sárkányfő 2010.08.24. 16:00:50

@radala: mintha nem tudnád miről beszélek...

@fvipera: "nem bánnám, ha merkelék jelölnének helytartót Magyarországra. formálisan."
ez egy régi kedvenc tételem :)

@Ordnassac: hm. ha a leggazdagabb eu államra rászállva sem sikerült 20 év alatt, akkor nekünk milyen esélyeink vannak?

sárkányfő 2010.08.24. 16:06:14

@Ordnassac: sötét, cinikus alak vagy. mindenben csak a rosszat keresed, jólneveltséged felszínes máza alatt a destruktív erők tombolnak.

ez a dal igenis szép, és nagyon helyes ez a smuki fiú a párjával.
én rá fogok szavazni.

radala 2010.08.24. 16:11:29

@ó jaj: Szerintem tudom, ha engem kérdeznek számomra szimpatikusabb, Gergényiket le Eichmannozni, Bajnaiakat le Kádározni, Gyurcsányokat le Rákosizni, mint valaki fórumlakót lehülyézni. Én nem hülyézek "valódi személyeket", de készségesen le gyilkosozok politikusokat, akiknek ez nem fájhat, mert úgysem olvassák. Arról nem is beszélve, hogy szerintem érdekesebb szellemi játék politikusok bűneinek összehasonlítása, mint mások lehülyézése, fidesznyikozása, parasztozása.
Nem vagyunk egyformák, de ez jó.

török gábor 2010.08.24. 16:27:43

@Doughnut: még mondja valaki, hogy nem kicsi a világ... :)

radala 2010.08.24. 16:30:35

@török gábor: Nem a világ kicsi az olvasótáborod nagy.:-)

Szimba 2010.08.24. 16:38:26

@radala:

Ne nyalizz!:)
----------

(Másrészt azok, akik szintén olvassák a blogot TG környékéről, ám nem írnak bele, szinte látom, amint megtekintik a kerítésen kilógó almatermést. :))

radala 2010.08.24. 17:17:22

@Szimba: Nem nyalizok, de az, hogy a szomszéd olvassa a blogodat az nem azt jelenti, hogy kicsi a világ. Amúgy a világ valóban megdöbbentően kicsi, ettől függetlenül.
Viszont az is igaz, hogy (szerintem és szerintem tg szerint is) megdöbbentően sokan olvassák a blogot. Nem vagyok otthon ebben a fészbúk lájkolásban, de OV szedett össze valami 12 ezer lájkolást a választásokig. Szerintem már 1000 lájkoló is kiemelkedő 10 000 meg már baszott nagy.

pad78 2010.08.24. 19:50:20

@radala:
"Szóval én nem akarom azt hinni, hogy a baj a magyarokkal van, a baj a körülményekben van."

Vajon milyen körülmények vehették rá az egyébként jó környéken élő balfék lipcsei polgárt, hogy az éjszaka leple alatt leszerelje a magyar rendszámomat? Érdekes, nekem ez még soha nem jutott eszembe, semmilyen nemzetiségű autóssal szemben! Ezután még kevésbé fog, mert tudom, mennyi utánajárás, idegeskedés és nem mellesleg pénz. Csak azért, hogy lehessen neki egy egzotikus rendszámtáblája a vitrinben.

Szóval akár el is fogadom, hogy lehetnek olyan körülmények, amelyek sokakból kihozzák a barmot, és van olyan, hogy egészen sötétnek kell lenni ehhez, de nem hiszem, hogy a körülmények mindent megmagyaráznak. Arról nem is beszélve, hogy nagyon erősen tiltakoznék, ha arra vinnéd tovább a gondolatmenetet (ami egyébként logikus következtetés lenne), hogy akkor a körülmények felmentenek a tetteinkért vállalandó felelősség alól. Nincs az a rossz anyagi helyzet, megspékelve egy szélsőségesen tönkrement kapcsolattal, ami igazolhatná, hogy halálra szurkáljak három embert. És akkor lehetne folytatni a sort további jól ismert szörnyű esetekkel. Valami baj a másokat megkárosító emberben is kell legyen.

pad78 2010.08.24. 20:05:15

@nyünyüge: @radala:
"Francnak kell szembeállítani a Harry Pottert a János vitézzel?
Amúgy a Harry Potter gondolom nem tananyag"

Konkrétan több általános iskolás ismerősöm van, akiknek kötelező volt a Harry Potter.

Igazából én ebben a kérdésben nem vagyok igazán szakértő, mert egyetlen Harry Pottert ismerek, azt is filmről, tehát inkább általában reagálnék az "olvassanak HP-t a gyerekek, mert akkor legalább olvasnak" típusú gondolatmenetre. Biztos vagyok abban, hogy ha a Playboy-magazin néhány sikerültebb képét beválogatnánk a Michelangelo-albumba, sokkal szívesebben készülnének a szakközepes fiúk művészettörténet órára. Ennek ellenére nem oda való.

Ha a Harry Potter rendelkezik azzal a művészi értékkel (hangsúlyozom, fogalmam sincs, rendelkezik-e), hogy az irodalom-oktatás része legyen, akkor nem értek egyet Hoffmann Rózsával. Ha nem, akkor igaza van. Az igazi probléma, hogy olyan ez, mint a történelem: hogy mi a érdemes arra, hogy foglalkozzunk vele, és mi nem az, bizonyos időbeli perspektívából szemlélve derül ki. Megkockáztatom, hogy pl. Rejtő Jenőt tanítani kellene a középiskolában, akármennyire is bulvárizű, mert ha a szerző halála után 65 évvel tömegek olvassák az írásait, és háromévente adják ki az összegyűjtött műveit, akkor olyan jelentősen formálja a magyar gondolkozást, hogy egyértelműen az irodalmi kánon része. Rowlingról szerintem most még nehéz lenne megmondani, hogy korszakalkotó alkotó, vagy divatos sztár.

Ordnassac 2010.08.24. 21:13:24

@ó jaj: azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy hiába ölt márka- és eurómilliárdokat az NSZK a régi NDK-ba, a kelet-németek elköltöztek Nyugatra és az NDK-s ipar annyira elavult volt, hogy hihetetlen. Honecker öröksége...

Ööö... jól véltem felfedezni az iróniát a Schmuckról szóló mondatodban?

lüke 2010.08.24. 21:18:19

@Ordnassac:
egy schmuckot a magyar kétfarkúra

sárkányfő 2010.08.24. 21:39:23

@Ordnassac: még a kérdés is sértő. áj lav smuki!

radala 2010.08.25. 09:45:13

@pad78: Természetesen egyetértünk. Csak azt akartam mondani, hogy azt nehezen vagyok hajlandó elhinni, hogy a magyarok alávalóbbak bárkinél, vagy bármely nemzet rosszabb a másiknál. Természetesen vannak kulturális különbségek, amik olykor zavaróak. Nem, valóban felelősek vagyunk a tetteinkért, a körülmények soha nem mentesíthetnek, de esetleg megmagyarázhatnak bizonyos dolgokat.
Mondjuk az olaszliszkai cigányokat nem mentesíti semmi, de az, hogy mi "normális emberek" nem teszünk ilyeneket az azért részben azért van mert mázlink van és nem oda születtünk.
Hülyék meg vannak mindenhol, van persze ahol egy kicsit több, de a különbség nem szabad, hogy arra vigyen bennünket, hogy a nem köcsögöket is defaultból leköcsögözzük. Csak ennyit akartam mondani.

HP-hez meg annyit, hogy az én lányom kiolvasta sitty-sutty az összes HP-t (mindent olvas), nem voltam nagyon boldog tőle, de nehezen hiszem, hogy bármi baja származhatna belőle. A könyvtárosnéni meg konkrétan azt mondta, hogy ö érezni véli a HP olvasásra nevelő hatását. A HP-ben az a jó, hogy 500 oldalt örömmel olvas a gyerek, le sem teszi és ez talán megtanítja arra, hogy érdemes lehet 500 oldalt elolvasni. Más szempontból nekem az volt vele a bajom, hogy talán túl izgalmas és a lányomnak emiatt Fekete István mondjuk uncsibb volt. De mivel én gimnázium előtt gyakorlatilag csak a winnetou-t meg pár indiánkönyvet meg a kötelező olvasmányokat olvastam, mert komoly olvasási gondjaim voltak, így én pl nem tudom, hogy FI valóban kicsit túl uncsi-e. Szóval lehet, hogy a HP egy junk food szerű dolog, ami után az ember már mindent csak mustárral ketchuppal majonézzel akar megenni, de én ezt nem vettem észre.

tölgyes 2010.08.25. 13:52:04

@Szimba:

Kedves szimba!

Ha minden megjegyzésére érdemben reagálnék, akkor több oldalnyi szöveget kellene írnom.
Ha elolvassa Buda és Lux néhány írását, akkor mindazokra kérdésekre, amiket itt felvet érdemi mély és szakmailag megbízható választ fog kapni. Az ő műveiket még a legvadabb líberálisok se szokták nyíltan bírálni..Ezek a művek jórészt szakmai körök számára készülnek, de egy átlagos pedagúgusi diplomára készülve már érthetőek...
Az ő írásaiknak az az érdeme, hogy mindkettő mögött széles klinikai tapasztalat áll... és miután orvosok, ezért átlátják és ismerik a biológia és pszichológia determinánsokat is... Buda művének az külön erénye, hogy olyan szélességű és mélységű nemzetközi irodalmat integrál, amelyik magyar szakkönyvek esetében ritka.
Ez is érthető. Magyarországon még a 80-as évek közepén is tiltotta a párt a szexuális és deviáns viselkedések vizsgálatát.. ezért a devianciával, nemiséggel foglakozó szakemberek is periférián voltak. Budának is kevés konkrét gógyításra nyílott lehetősége..amit ő -mivel sok nyelvet ismer és azokon nagyon jól beszél - azzal is ellensúlyozott, hogy összefoglalta a korabeli nemzetközi iskolák felfogások könyvekben összegzett tapasztalatait.

Van azonban egy óriási félreértése, amit a közhelyes színvonalú publicisztika is sugall: a nem identitás megválasztása tudatos a szülők, vagy a gyermekek részéről.. Lehet ebbe valamiféle tudatosságot vinni.. de az alapstruktúrák átadása nem tudatos.

És a egy apró megjegyzés: a homoszexuálisok között magas öngyilkosság nem az elfogadással-elutasítással függ össze. Az un. elfogadó társadalmakban sem kisebb közöttük az öngyilkosságuk aránya. Az okokat -és ez is jól dokumentált Buda könyvében - abban kell keresni, hogy a nemi önazonosság az énkép legbelső magjához kötődik.. ezért ha a nemi identitás bizonytalan és ellentmondásos, akkor maga az én is bizonytalan és ellenmondásoktól szenved..amiből csak az öngyilkosságon át vél kiutat találni.
süti beállítások módosítása