Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
07:33

Orbán Viktor szokásos időközönként elővezetett médiaoffenzíváját tartja éppen, tegnap még az ATV-be is ellátogatott, ahol az aznapra az ATV-be költözött (három műsorban is szereplő) Debreczeni József szerint is kivételesen „belül volt azon”, azaz visszafogottan viselkedett. Ez a hirtelen aktivitás cáfolni látszik a korábbi bejegyzésben megfogalmazott „nincs kampány” tézisemet, amit persze magam inkább „nincs innovációként” próbáltam leírni. A sok szépen kimunkált pártelnöki mondat közül szerintem egy érdemel különös figyelmet, nem elsősorban tartalma, hanem inkább szimbolikus jelentése és mögöttes szándéka miatt. A Fidesz vezetője egy könyvbemutatót követően az alkotmánymódosítással kapcsolatos kérdésekre válaszolt, ahol az MTI tudósítása szerint a következőt mondta: „a mai magyar alkotmány egy technokrata szabályhalmaz, amelyben nincs semmi, amit az ember tisztelhetne”. Csak mellesleg jegyzem meg, mennyire szórakoztató volt, ahogy az ATV elemzői – egy innen, egy onnan alapon – megpróbálták értelmezni, hogy akkor most ez azt jelenti-e, hogy Orbán Viktor nem tiszteli az alkotmányt, ahogy a műsorvezető, Kálmán Olga interpretálta a mondatot, vagy valami egészen másról van szó. Aki nem találja ki, hogy ki melyik álláspont mellett érvelt, feltétlenül iratkozzon be egy „az elemzés, mint transzmissziós szíj” alapkurzusra.

Miután az idézett mondatot Orbán Viktor más nyilatkozataiban egyelőre nem találtam meg, könnyen elképzelhető, hogy nem volt része a kommunikációs tervezésnek, hanem a helyszínen ugrott ki a pártelnök fejéből. Ennek ellenére szépen mutatja azt a speciális nyelvi tojástáncot – ezért is foglalkozom vele -, amelyet a választások előtt a Fidesz racionálisan kalkuláló vezetői eljárnak. Jól látszik Orbán szereplésein, hogy fő célja a „centrális” pozíció elfoglalása a pártrendszerben, ami messze nem azonos a szűken értelmezett centrum pozícióval. Orbán elképzelése feltehetően egy olyan politikai erőtér lehet – valami ilyesmiről szólt a korábban ismertetett ötödik forgatókönyv -, amelyben az MSZP és a Jobbik (Orbán megfogalmazásában: a két szélsőség) tölti be a kétoldali ellenzék szerepét, s a közöttük kifeszített, a többséget lefedő tért a Fidesz szabadon uralhatja. Ráadásul ezt úgy teheti, hogy időnként beleharap a riválisok (ma inkább a Jobbik) táborába, elsősorban azáltal, hogy elveszi a számukra fontos témákat, javaslatokat és fordulatokat. A „nincs semmi, amit az ember tisztelhet” rész természetesen lehet egy szerencsétlenül sikerült megfogalmazás, én azonban inkább arra gyanakszom, hogy Orbán ezen taktika mentén nem is nagyon mondhatott volna mást. A tojástánc lényege benne van ezekben a szavakban: úgy beszélni, hogy az a többséget se riassza el (a tartalmilag ezzel majdnem azonos, de mégis más akusztikájú „nem tisztelem” lényegesen esélyesebb lenne erre), de alkalmas legyen arra, hogy kielégítse más pártok (jelen esetben a Jobbik) szavazóinak elvárásait (jelen esetben a „sztálinista” alkotmánnyal kapcsolatban).  

A tojástánc nem veszélytelen eszköz, hiszen ügyetlen versenyzők komoly károkat tudnak tenni ezzel saját szavazóbázisukban. A sokszor csodált többszólamúságnál azonban lényegesen alkalmasabb a szavazók megtartására és megszerzésére: míg utóbbinál komoly a veszélye annak, hogy a szegmentált szavazóknak szóló üzeneteket mások is meghallják (akiknek amúgy egy ellentétes üzenetet szántak), itt egyetlen hang van csupán, s azt mindenki olyannak hallhatja, amilyennek éppen szeretné. Az eddigi eseményeket látva nem lepne meg, ha a kampány során végig ez lenne a Fidesz eljárása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr751517175

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az erő velük? 2009.11.13. 09:31:14

Hozzám is eljutott végre a Jobbik kampányfilmje, és teljesen a hatása alá kerültem. Igaz, eleinte azt hittem a Star Wars jelentkezik újabb résszel. Az egész videó szerkesztése, a zenei aláfestés (Clint Mansell forog a sírjában), még csak egy izgalmasna...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:59:37

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:54:52

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Trackback: Hároméves terv 2009.11.11. 11:53:25

Kezdjük a jó hírrel: Orbán nem akar a Jobbikkal koalára lépni. Igaz, ezt mondták Torgyánról is, de hát legyünk optimisták :-) Az mindenesetre látható, hogy egyre inkább arra játszik, hogy a FIDESZ tűnjön a középnek, és az MSZP meg összemosva a Jobbikka...

Trackback: Adj egy pacsit! 2009.11.11. 11:35:24

- Szevasz Lacikám! - Szevasz Lajos, mivan veled? - Á, semmi. Most jöttem haza Kubából, erre látom, hogy már megint balhézik ez az Ibolya a rádiók miatt. - Kubából? Szidjátok itt a komcsikat, és kimész Kubába? Tudod nálunk gazdasági válság van, meg figy...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arivistus 2009.11.11. 11:41:41

@is:
Az szociális demagógia két részből tevődik össze:

Egyrészt az államháztartási hiány. Ezen a téren most már tényleg kezd normalizálódni a helyzet. 2008-ban már újra 5% alatt van, szinte azt mondanám, hogy ez már tiszta Fidesz kormány.

A demagógia másik része viszont az állami újraelosztás növelése. E miatt vagyunk versenyképtelenek, ami az okozója annak, hogy GDP növekedésben lemaradtunk a többi közép-kelet-európai államtól. Amikor Gyurcsány rájött, hogy tennie kéne valamit az államháztartás egyensúlya érdekében, akkor az adókat növelte és nem a népboldogító kiadásokat vette vissza. Bár az igaz, hogy Bajainak - némi IMF rábeszélésre - már ezt is meg kellett csinálnia.

Nos, indoklást kértél, és kaptál.

Arról hogy az utolsó fél évben mennyi lesz a költségvetési hiány, arról beszélgessünk fél év múlva. Az az állításod, hogy 80%-kal "az államadósság jövőre már nálunk az egyik legkisebb lesz az EU-ban", nekem nem nagyon hihető, persze lehet hogy igazad lesz.

tlac 2009.11.11. 11:42:49

ez a Fletó nem egy szupertitkos beépített Fidesznyik volt?? lehet mégis lottó ötös? Szocialista Ildikóék nélküle erre képtelenek lettek volna..
vagy pláne egy Szekeres Szarember Imre...

nem1rem1 2009.11.11. 11:47:40

@n_gery: Amit írni teccik, az tömény Fidesz-propaganda. Mondhatni, hogy az ellenkezője sem igaz...

Én "is" kartáccsal értek egyet, azzal a kiegészítéssel, hogy ha 2006. előtt is a Fidesz ellenzékként működött volna, vagyis tevékenysége a kormány politikájának a bírálatára, valamint alternatív poltika bemutatására korlátozódott volna, akkor egyrészt 2006-ban elképzelhető, hogy a Fidesz nyert volna, mivel nem taszította volna el destruktív agresszivitásával a potenciális választóit.

Másrészt az "elkúró" kormány sem tudott volna kézenfekvő módon bebújni a Fidesz "ezek egyetlen célja, hogy hatalomra kerüljenek, akár azon az áron, hogy tönkreteszik az országot a kormányzás lehetetlenné tételével" imidzse mögé.

Egyébként meg, ne legyenek illúzióid: Most majd a te kedvenceid fognak síbolni, és azt ugye érzelmileg könnyebben megbocsájtja az ember, ha mondjuk a tolvajt nem Zuschlagnak, hanem Kaya Ibrahim fedőnevű Schlecht Csabának hívják. Így van ezu a racionális politizálással...

Apropó, 2006. előtt: Hogy is volt ez a "többet ígértél, Megyó, aggyámég?"

freehckr 2009.11.11. 11:49:13

@szergej-szergejevics:
"Mondott már ilyet is Orbán. Más a választási kampány és más a kormányzás."

Az archívum kedvéért: ezt Urbán László jelentette ki, ő volt a Fidesz 98-as pénzügyminiszter-jelöltje... addig a pillanatig, amíg ezt nyilatkozta. :) Tudom, tudom, egyes szekértáborok szeretnek a hóátfúvások miatt is Orbánba rúgni egyet, de azért mindent ne kenjünk már rá. :) Egyébként a fenti mondat megállja a helyét, ha akarom pozitív az üzenete, ha akarom negatív.

@is:
"2006 után nem a 18 hónapos kampányú népszavazás volt az elkúrás"

Az állam t.ketlenkedését ne kenjük másra. Nálunk szerencsésebb történelmű államokban valószínűleg nem 18 hónapig tartana egy egyszerű népszavazás megrendezése, ezzel kapcsolatban azonban kibukott a "szocialistáink" régi jól berögződött mentalitása. Ezek a "régi vágású" egykori elvtársak mind a mai napig hidegrázást és kiütéseket kapnak bármiféle demokratikus kezdeményezésre. Továbbá a népszavazás hátráltatása mögött tulajdonképpen kőkemény üzleti érdekek rejteztek, ugye mind az egyetemi, főiskolai tandíjak, mind az OEP és egészségügyi intézmények privatizációja mögött az MSZP-SZDSZ "gazdasági érdekcsoportjai" álltak. Meg is lett az eredménye a népszavazásnak, az EBRD kihátrált a Hospinvest (és baloldali liberális elvtársak) mögül, a Hospinvest eljátszotta a "fogd a pénzt és fuss" című "neoliberális" népi játékot, de legalább megmenekültek az intézmények, még ha az adósságukkal ezek után senki nem is foglalkozott.

Egyébként pedig annyit nem kell rágódni a szociális népszavazáson, a "legitimitását" pedig semmiképp nem lehet megkérdőjelezni: pont olyan kérdések lettek feltéve a Zistenadtának, amelyeket a szocialisták a 2006-os kampányban hevesen cáfoltak, hazugnak minősítve mindenkit aki ilyesmivel gyanúsította őket (ugye: "gyógyszer felírási díj", vizitdíj, tandíj, "elnök úr, vonja vissza, ön úriember"), ennek ellenére amint újból megkaparintották a hatalmat az elvtársak (ilyesféle eszközökkel), legelső dolguk volt ezeket a nép nyakába sózni... Mondhatni a szociális népszavazás csupán segített a baloldali liberális kormányzatnak visszatérnie a választási kampányban hangoztatott vállalásaikhoz... még ha megkésve is, de időben, hogy nagyobb károkat okozzanak az országnak, mint ugye addig. :)

"a közigazgatási reform gáncsolása"

Hangzatos kampányszlogenek... ennyi volt a "közigazgatási reform". Az MSZP-SZDSZ-nek nem volt szüksége külső segítségre bármiféle átalakítás "elgáncsolásához", megtették ezt koalíción belül. Lelkes Népszava rajongók maroknyi táborán belül terjed ez a fajta szóbeszéd, hogy itt kérem a "patás ördög" vezette Fidesz mindent megakadályozott, a valóság ezzel szemben az, hogy az MSZP-SZDSZ koalíciónak a mai napig is 40 fős többsége van az országgyűlésben... a legkeményebb szavazások mennek át a parlamenten (lásd most is: Ptk., költségvetés), mint kés a vajon. Ez utóbbiakat sem támogatta a Fidesz, aztán mégis megszavazta a koalíció. Ebből kiindulva megmosolyogtató az a kósza hiedelem, hogy a Fidesz képes bármit is csak úgy megakadályozni jelenleg az országgyűlésben.

Tehát mindent összefoglalva, kedves "is", ha kíváncsi vagy rá, hogy kiknek, mely politikai szervezeteknek köszönhetjük a mai állapotokat, hát akkor még csak nagyítóra sem lesz szükséged ennek megállapításához: javaslom látogasd meg a parlament honlapját, és keresd meg azt a két frakciót, amelyek koalícióban több mint három tucat fős többséggel rendelkeznek. Esetleg ha másként gondolod, akkor magyarázd el kérlek, hogyan tudná a Fidesz az akaratát érvényesíteni a parlamentben, mikor a javaslataikat még a napirendre vétel előtt, azaz tárgyalás nélkül "lesöpri" a fent említett koalíció az asztalról.. ugyanis a Fidesznek még ehhez sincs meg jelenleg a többsége.

l3v1 2009.11.11. 11:51:16

"A nagy létszámú néppártok nem nyerőképesek hosszú távon.
2010 meg lesz a Fidesznek, de onnan elindul egy amortizáció, és nem sok esély marad 2014-re. "

Ez valószínűleg borítékolható. Úgy tűnik ez a magyar módi: szoci kormányt akarnak, kiábrándulnak belőle (jobb lenne gyorsabban, mondjuk négyévente), behúzzák a jobboldalt, aztán sírnak, hogy az előző mégiscsak jobb volt, úgyhogy rövidesen visszahozzák a szocikat még 1-2 ciklusra, aztán repeta. Igazából én nem elleneznék egy 4 évenkénti cserélődést, noha megfogadtam, hogy ebben az életben magyar szoci pártra nem szavazok. Hosszú távon viszont jót tenne.

Arivistus 2009.11.11. 11:55:54

@nem1rem1:

A Fidesz sem tökéletes, az tény. De 2002 és 2006 között a kormány azt látta fő feladatának, hogy támadja a Fideszt. Mintha az ellenzék ellenzéke lenne. Ilyen körülmények közt kellett volna a Fidesznek felelős-konstruktív ellenzéki szerepet felvennie?

nem1rem1 2009.11.11. 11:56:45

De visszatérve az ontopik-témához: Szerintem az igazi "kétfenekű tojástánc" (be szép képzavar!:)) igazából a (valóban nem először említett, de egyre inkább kibontott) "tavasszal nagy gazdasági nehézségbe kerül az ország" (remélem, jól idéztem) szlogen volt.

Mert, ugye ebből a blöffből kapásból három dolog következtethető ki, ízlés szerint:

1. Tavaszra objektíve annyira nehéz lesz már a helyzet, hogy elengedhetetlen lesz a megszorítások folytatása, esetleg erősítése (Jobbra: kitáncolás az ígéretekmögül, balra: ígéret a józan politika folytatására).

2. Tavaszra objektíve annyira nehéz lesz a helyzet, hogy elengedhetetlen lesz a megszorítások helyett másfajta politika kezdése (Jobbra: kecsegttés, balra: magyarázkodás).

3. Mi semmiképpen nem fogjuk betartani az IMF-feltételeket (magyarul: a költségvetési hiány mértékét nem akarjuk tartani, még ha ennek katasztrofális következményei is lesznek - mi majd kihúzzukaz országot a saját hajánál fogva. Talán).

Bár mindhárom lehetőség bennevan a blöffben, én mégis a 3. verziót tartom valószínűnek, ugyanis ez csng egybe Varga és Szíjjártó urak megnyilatkozásaival is, amennyiben a deficitcél szerintük már önmagában irreális (és akkor még ők nem is kezdtek hozzá az elkúrásához).

nem1rem1 2009.11.11. 11:58:44

@Arivistus: Nem mondod, hogy az MSZP azzal kezdte 2002-ben, hogy választási csalással vádolta önmagát???

Brukk 2009.11.11. 12:00:04

Őszintén, és kíváncsian várom már, hogy az ATV egy igazi objektív mindenre kiterjedő értékelő-elemző műsort ad az elmúlt 8 év baloldali kormányainak munkájáról.

És kíváncsi vagyok arra is, hogy majd pl. a miniszterelnök jelöltek vitájában ki mer majd asztalhoz ülni a baloldal részéről. (azt, hogy "mer" úgy értem, ki vállal felelősséget jó legyen csak 4 év kormányzati munkájáért, hogy igen, ez a miénk volt)
Mert Bajnai bevallottan ideiglenes kormányfő, Gyúrcsány meg hol van már. Hogy előtte mi volt, meg már mindegy is.
Persze mindenért a fideszésazorbánafelelős.

2009.11.11. 12:05:09

@tölgyes: Az Antall-Tölgyessy megállapodás nem mutyi volt, hanem politikai egyezség. A mutyi az egyben anyagi haszonszerzést is jelent, itt nem volt ilyen. Enélkül a megállapodás nélkül nem lett volna képes kormányozni az MDF.

@Bit Rot: lehet, hogy te fizetsz, de nagyon sokan nem fizetnek vagy csak minimálisat. Ezerszer elmagyarázták már, mi volt az értelme, de a népet ez nem érdekelte. Ha meg ennyit tudsz fizetni, akkor mi a problémád a 300 forinttal? Egy kávéért többet fizetsz néhol.

nem1rem1 2009.11.11. 12:07:47

...És (részemről) végül: Nem véletlen, hogy a Fidesz a Jobbikot harapdálja inkább: Az MSZP illegitimizálásával ugyanis az egész politikai elitet lerántotta a Fidesz, gyakorlatilag önmagát is. Egyetlen hamvas párt van, amelyiknek még nem volt alkalma lopni-csalni, és esélye van a parlamentbe jutásra...

Kíváncsi leszek, hogy hogyan fog Viktor majd megküzdeni az önmaga által teremtett párttal, mely az ő eszközeit használva csinál majd virtuális MSZP-t a Fideszből. Nehéz meccs lesz, ezek ugyanis már tanultak, és még ártatlannak látszanak...

freehckr 2009.11.11. 12:09:07

@iii:
"Ezerszer elmagyarázták már, mi volt az értelme, de a népet ez nem érdekelte."

Azt hiszem ilyen jellegű kérdésekben az utólagos magyarázkodás nagyon kevés... sőt, esetenként "büdös" is. A "vizitdíj" az utóbbi eset volt. :)

"Egy kávéért többet fizetsz néhol."

Viszont ha a fizetésemből havonta nem kevés "kávé járulékot" vonnak, akkor bizony állami kávézókban nem kérhetnének tőlem további díjakat a kávéért, mert az valljuk meg őszintén pofátlanságnak látszana.

kovaxx 2009.11.11. 12:18:56

Kérek mindenkit, ne használjuk az "alkotmány" szót, hisz Magyarországnak nem alkotmánya, hanem "ideiglenes alkotmánya" van, így a helyes kifejezés csak az ideiglenes alkotmány, minden más pontatlanság.

Ezt maga az alkotmány mondja ki, hisz megalkotóinak semmiféle felhatalmazásuk, sem legitimációjuk nem volt arra, hogy "alkotmányt" írjanak, így jutott nekünk ideiglenes alkotmány, amit leginkább az legitimált valamilyen szinten, hogy a tartalma elfogadható volt a többség számára.

Van ez így néha ideiglenes megszállások ideiglenes alkotmányok tovább tartanak a kelleténél.

A tény attól még tény marad, hogy jó lenne egy igazi alkotmány, ami nem ideiglenes, és ténylegesen olyan szerv alkotja, ami rendelkezik erre való felhatalmazással.

Arivistus 2009.11.11. 12:20:28

@nem1rem1:
Vagyis azt akarod mondani hogy a több évig tartó MSZP offenzíva oka az volt hogy Orbán újra akarta számoltatni a szavazatokat?

Végül is lehet hogy ez volt az oka annak, hogy 2002 és 2006 között folyamatosan támadták a Fideszt "a helyett hogy kormányoztak volna" (Fidesz korabeli kommunikációját idézve). 2006-2007-ben volt egy kis időszak amikor nem lett volna elég hiteles támadni az ellenzékét, de aztán Gyurcsány újra belelendült. Lehet hogy az a 2002-es esemény volt mindennek az oka, nem valószínű, de lehetséges.

Félreértés ne essék, én nem az okát kerestem annak, hogy miért támadták a Fideszt, miért tettek úgy mintha az ellenzék ellenzéke lettek volna. Én csak megjegyeztem, hogy ilyen helyzetben nem várható el hogy a Fidesz konstruktív ellenzékként működjön.

tölgyes 2009.11.11. 12:23:07

kedves iii! Mutyi volt-e az Antall-Tölgyessy (MDF-SZDSZ) paktum??
Maradjunk a tényeknél.
1. A-T. leültek és azt mondták én adok neked egy köztársasági elnököt, ÁSZ elnökt, rádió TV elnököt stb. ha te adsz nekem egy kancellária-rendszert és szűkíted a 2/3-os törvények arányát...(ha kívánja nevesítek is)
2. Ezt követően mindkét frakcióban nagy volt a morgolódás. Olyannyira, hogy a fegyelmezetlenebb MDF-es képviselők fel is lázadtak és raportra hívták a miniszterelnököt. Aki hosszasan győzködte őket arról, hogy
a./ neki volt erre felhatalmazása
b./ kell a kormányzáshoz...
c./ a külföldi tőke ennél többet akart: nagykoalíciót.. tehát ő még jót is tett velük.
Végül is a frakció ebbe beletörődött, mert úgy látta nincs lehetősége a változtatásra, de az MDF ekkor egyben ki is végezte magát.
Ha kívánja ezt is részletezem.

tölgyes 2009.11.11. 12:24:53

nemiremi! Amit Ön a Jobbik hamvasságának lát az voltaképpen PENÉSZ.. ÉS SAJNOS NEM NEMES PENÉSZ AHOGY AZ A JOBBFÉLE BOROK SAJTOK KÖRNYÉKÉN TEREM...:::(((

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.11.11. 12:25:19

@kovaxx:
Jó vicc.

"Mi magyarok gyakran így járunk, az ideiglenes dolgok olykor évtizedeken át állomásoznak hazánkban" - fűzte hozzá a hallgatóság derültsége közepette."

Zoltchy (törölt) 2009.11.11. 12:40:47

Néhány dolog, ami - Orbán Viktor szerint - nem tiszteletreméltó:
2. § (1) A Magyar Köztársaság független, demokratikus jogállam.
...
19. § (1) A Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve az Országgyűlés.
...
29. § (1) Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Minden józanul gondolkodó, nem szélsőséges, európai polgár beláthatja - tisztelt hölgyeim és uraim, kedves barátaim -, hogy ezeken a kijelentéseken semmi tisztelnivaló nincs. Még akkor sem ... (taps) ... még akkor sem, ha ez az alkotmány a fidesz ... közreműködésével ... jött ... létre

váév építők (törölt) 2009.11.11. 12:41:05

ov egy mondatot sem bír elmondani jegyzet nélkül..elég ciki

vizipipa 2009.11.11. 12:53:50

@is
Nem illik összekeverni a költségvetés hiányát - ez évre 3,8%, jövőre 3,9% - az államadóssággal, ami továbbra is nő és jövőre eléri a 80%-ot.
A normális értékre csökkentett költségvetési hiány (EU kritérium: 3%) még nem a Kánaán kezdete, hanem a lecsúszás megállítása.
A felkapaszkodás csak ez után jön!

Ringlósztár 2009.11.11. 12:55:19

@tölgyes:
ÖÖÖÖ, pontosan ki is állapította meg 2006 őszén, hogy az MSZP-SZDSZ elveszítette a legitimációját?
Amennyire én tudom, ezt majd 2010 tavaszán lehet megállapítani a szavazatok összeszámlálása után.
Addig coki, erről szól a képviseleti demokráci Bélám.

nem1rem1 2009.11.11. 12:56:14

@Arivistus: Akkor egy kicsit árnyaljuk:

A feljelentésügyi államtitkári koncepciótól valóban hányingerem volt, és nem is igazán vezetett eredmeényre. Ez az egyetlen pont, ami valamennyire altámasztja a "flyamataos Fidesz-támadó MSZP-kormányoffenzíva" állításodat.

Ezen kívül én kizárólag arra emlékszem, hogy a Fidesz "jeges lehellete érződött az MSZP-kormány tarkóján". Voltak ezek között jogos és abszolút bornírt támadások: A D-209-es ügyet röviden és velősen le kellett volna zárni. De"A haza nem lehet ellenzékben" - elv köré épülő, "a csaló komcsikkal szemben bárm,i megengedett" taktika lehet, hogy neked nem tűnt fel, de a választóknak 2006-ban igen.

Gyurcsánnyal kapcsolatban pedig: Eltávolodva a gazdaságpolitikájától, ő megpróbált a Fidesz kezelésében szinte mindent: Konstruktivitást (tárgyaló- és egyeztető készséget), majd miután ez nem működött (ha ismered a soklépéses fogolydilemma játékot, akkor tudhatod, hogy az együttműködési készség fenntartása ennek folyamatos, elutasító kihasználása mellett átcsap "balekságba") és csak azután, hogy kiderült: A Fidesznek esze ágában sincs semmiben sem együttműködni, semmilyen mértékben, kipróbálta a Fidesz támadásának széles spektrumát. Ez sem vezetett eredményre: A Fidesz agresszivitásban verhetetlen - volt, egészen a Jobbikig. Erre mondtam, hogy a saját módszereivel fogja menfingatni majd a maga teremtette hamvas, új erő.

2006. után, persze, megváltozott a helyzet: A Fidesz elkezdett ki-be vonulgatni a Parlamenből, és nem is volt hajlandó együttműködni az MSZP-vel, meg a többi párttal semmiben. Kivéve a képviselői javadalmazás, valamint a képviselői összeférhetetlenség kérdésében. Az "ország érdekében" még az ördöggel is összefogtak, csak nehogy ez a Gyurcsány megkurtítsa a jövedelmüket, presztízsüket.

Minden rosszat el lehet mondani az MSZP-ről, megtetézve azzal, hogy gresszivitásban, macchiavellizmusban a közelébesem ér a Fidesznek, még ha akar, akkor sem.

Ringlósztár 2009.11.11. 12:56:15

@Ringlósztár:
természetesen demokrácia a helyes megfejtés

nem1rem1 2009.11.11. 12:57:57

@tölgyes: Ne nekem mond, hanem azoknak, akik szerint a Fideszt is külföldi nagyhatalmak irányítják, korrupt, hazudós, szemben a Jobbikkal... Nem engem kell meggyőznöd!

okostojgli (törölt) 2009.11.11. 12:58:25

@Bit Rot:
Erről szólt a történet, hülyegyerek, hogy neked ne kelljen 7-800 ezret fizetned, hanem hogy keveset is, de mindenki fizessen.
No, ezt kúrtad szét a hülye "Igen, töröljék el a vizitdíjat" szavazatoddal.

Vedd már észre az összefüggést, faszkalap. És bekaphatod a lomposodat.

tcom 2009.11.11. 12:58:50

Az MSZP-nek nincs más fegyvere, mint várni a Fidesz és a Jobbik megnyilvánulásait. Ők ebből fognak élni. És nehéz lenne elképzelni, hogy a Fideszesek nem kelnek ki magukból, uralkodni tudnának érzelmeiken. Ugyanis 8 év (2 nagy bukás) terhével, mérgével élnek, haragszanak ellenségeikre. Márpedig a Fidesz haragszik az MSZP-re, de nem lehet leírni, hogy mennyire haragszik az SZDSZ-re, a liberálisokra és betörhetetlen MDF-re.
Érkezik majd Mikola, Kövér stb és a helyi aparatcsik. Nyilván lesznek felvételek bosszú ígéretével, fenyegetésekkel.
A következő választásra, pedig mindenki eléri, amit akar:
Fidesznek többség, MSZP-nek a totális bukás elkerülése, az MDF-nek a parlametbe való bejutás, a Jobbiknak a 10%. Egyedül a liberálisok tűnnek el egy időre 4 évre.

okostojgli (törölt) 2009.11.11. 13:03:18

@tölgyes: "társadalom nem volt hajlandó elfogadni ettől a társaságtól már semmilyen kezdeményezést."

Ebből a kijelentésedből viszont következik, hogy jövőre akármilyen arányban is nyer a FiDeSz akkor el fog takarodni a ká anyjába amint kiderül, hogy nincs kolbászból a kerítés. És te leszel az első, aki kimegy kordont bontani.

Hát tartsd is magad ehhez, ne csak most legyen nagy a szád.

nem1rem1 2009.11.11. 13:09:46

@Ringlósztár: Én különválasztanám a legitimitást (széels körben elfogadottat) és a legalitást (törvényest). Mások ezt tovább csavarják, és a "legitimitást" és a "legitimációt" is csavargatják... A lényeg, hogy a Gyurcsány-kormány legitimitása, elfogadottsága 2006. őszén erősen megcsappant, méghozzá közvetlenül három okból:

1. Az őszödi beszéd, és annak Gyurcsányra (önmagára) valamint a hazugságokra vonatkozó kitételeinek interpretálása.

2. Az őszödi beszéd gazdasági helyzetre vonatkozó tartalma.

3. (És ez volt a kegyelemdöfés): A 2006. őszi zavargások ezskalálódása.

Ez utóbbi még csak oka, de 2007-től a folyamatos zavargások már tünetei voltak a kormány legitimációja hiányának, vagyis hogy a kormány nem tudja az akaratát érvényesíteni, az elképzeléseit végrehajtani.

Ennek kifejezése volt valóban a népszavazás, bár ez egy mocskos kalandor-politika volt a Fidesztől, amennyiben erre is buzdított. És egyben rövidlátó, öngyilkos (vagyis: országgyilkos) politika is, amennyiben most kétszer olyan nehéz körülmények között kell majd az eü. reformot (másokkal együtt) véghezvinnie.

De tény, ami tény. A Gyurcsány-kormány 2006. őszétől kezdve folyamatosan veszítette el legitimitását, elfogadottságát, akaratérvényesítő-képességét. Persze nem függetlenül az erre bazírozó ellenzéki politikától, de a tény akkor is tény.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:16:52

Megnéztem a fentebb belinkelt videót. Ha önmagában csak ezt ismerném, nem lenne igazából két éle. Egy 2/3-ra esélyes párt azt nyilatkozza, hogy rendbe teszi az alkotmányt. Még jó, hogy ezt teszi. Nem?

Én egyébként nem vagyok Fideszes, de ezzel konkrétan nincs bajom. Sőt: én két élűnek sem érezem: tényleg ideiglenes az alkotmányunk és tényleg technokrata.

Nekem inkább azzal van bajom, hogy ha a Fidesz 2/3-ot is szerez egy alacsony részvételű választáson, akkor tényleg akkora a társadalmi felhatalmazása? Pont a posztoló fejtette ki, hogy a választási rendszer matematikája, cselesen működik. Ráadásul a választási körzetek átalakítását alkotmánybíróság szükségesnek, alkotmányos mulasztásnak látja. A vidék, ahol eleve erősebb a Fidesz, a jelenlegi körzetekkel felülreprezentált. Megértem, hogy jogi szempontból jogosan fog alkotmányozni, de félek tőle, hogy csak a túl oldal gyengesége és a magyar választói rendszer erős súlyozása miatt az ország 30%-ának az akarata fog érvényesülni, mert az MSzP szavazó nem fog szavazni. Tényleg az ő alkotmánya is lesz? Nyilván. De valahogy a német típusú kompromisszumkeresés és közösen megszavazás előrébb mutatna. Tartok tőle, hogy erre esély sincs.

Naumov 2009.11.11. 13:27:58

@freehckr: Kösz, megspóroltad hogy begépeljem nagyjából ugyanezt (de azért legyünk őszinték, tényleg jól hangzik, hogy a kormánytöbbség az ellenzék miatt nem tud kormányozni, sok felesleges gondolkodást megspórol az embernek)

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:29:59

Fidesz kommunikációjához egyébként: nem értek egyet a posztolóval. A Fidesz retorikája csak annyival különb a Jobbiknál, hogy nem fajgyűlölő. Ennek ellenére a legdemagógabbak közül való.

Hihetetlenül arrogánsnak érzem, hogy kiáll a Szíjártó Petike a 0 élettapasztalatával és előadja, hogy majd ő (a Fidesz) megoldja a gondjaimat (vö.: Kádár) és nem szükséges ismernem még csak a megoldásuk csíráját sem. Gondolom a posztolónak nem kell elmesélnem azt sem, hogy a kollégái - a Corvinus Egyetemen - hogy hörögnek időnként Varga "szakmai" nyilatkozatain. A legalja az volt - Cser-Palkovics volt talán - amikor kijelentették, hogy az állampapírra nem kell hozamot fizetni.

Na ezektől a dolgoktól van az rosszul, aki egyébként már rég sz@rna rá, hogy ki veszi át a hatalmat, csak tegye már meg. És ezek rohadtul nem kétélű nyilatkozatok, hanem olyan sötétek, mint az éjszaka. A Fidesz egy szocialista párt, némi katolikus beütéssel, de hogy a klasszikus konzervatívoktól nagyon messze van, az biztos.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:31:55

@Naumov: az önkormányzati törvény 2/3-os. Esélye sem volt a koalíciónak egyedül megszavazni, a Fidesz nélkül. Ha már fikáztok közösen, legalább jól fikázzatok! Nem nehéz. Van mit.

rockjano 2009.11.11. 13:40:49

Szerintem:

Elég jó interjú volt, Orbán magához képest jól szerepelt.

Azért táncol ide-oda, azért változtatja meg a véleményét sokszor mert igazán maga sem tudja mit csinál az országgal a győzelme után. Orbán és Gyurcsány nagyon hasonlítanak abban egymásra hogy nagyon jó politikusok de rossz stratégák. Csak a következő ütemig látnak nem azon túl.

A nagy vereség jó lesz arra hogy az mszp újraszervezze fiatalítsa magát, a liberálisoknak meg jó lesz arra hogy újraépítsék magukat valamilyen formában. Egy párt hiányozni fog a parlamentből az mszp balra el, a fidesz nem fogja tudni középre pozicionálni magát a saját értelmisége nem fogja ezt megengedni.

Szükség lesz egy liberális (nem ballib) középpártra.

tölgyes 2009.11.11. 13:42:05

@Ringlósztár: Nézzen rá a közvéleménykutatások folyamatos eredményeire, és az utcai megmozdulásokra...utalni.. mert azokat az őszinte felháborodás váltotta ki... aztán folytatódott minden időközi választással népszavazással, majd az eus választással. VAGYIS MINDEZEK BIZONYÍTJÁK: NEM VOLT A KORMÁNYNAK TÁRSADALMI TÁMOGATOTTSÁGA.. ÉS AZ 2006 ÓTA EGYRE ROMLIK..OLYANNYIRA, HOGY MA REÁLIS AZ, HOGY AZ MSZP 10% ALÁ KERÜL.. Ha a dolgok rosszul alakulnak, akkor még ennél is rosszabb eredmény várható... ÁKÁR AZ MSZP MEGSEMMISÜLÉSE.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:43:58

@tölgyes: ettől még legitim volt. Szvsz.

tölgyes 2009.11.11. 13:44:49

@okostojgli: EBBŐL NEM AZ KÖVETKEZIK AMIT ÍR... BÁR BIZTOS, HOGY ÚGY BALRÓL, MINT JOBBRÓL LESZNEK ILYEN KÍVÁNSÁGOK...:::)))és akkor a kolbász két vége összeér.

tölgyes 2009.11.11. 13:45:25

@Naszta: naszta! Legális volt, de nem legitim.SZVSZ.

tölgyes 2009.11.11. 13:47:00

@nem1rem1: Én azt gondolom, hogy a Jobbik még az MSZP-nél is hazudósabbbbbbbb:::)))

vizipipa 2009.11.11. 13:48:26

Ahogy szó volt róla a fityisz 55%-al szinte biztosan eléri a 2/3-ot, de megeshet ez 49%-nál is.
Igen, lehet, hogy a fityisz a jogosultak 30% körüli támogatásával alkotmányt tud módosítani.
Viszont egy népszavazásos alkotmánymódosításnál is hasonló lenne a helyzet, mert 30-40% ott ugyanúgy nem megy el szavazni.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:48:57

@tölgyes: legitim (latin) - Jogos, jogosnak elismert, elfogadott, jogszerű, törvényes, igazságos, méltányos.

Tehát nem népszerű vagy támogatott... :P

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:50:35

@vizipipa: pont ezért vagyok a kompromisszumos megoldás híve. No persze (sajnos) Mo.-on ez sci-fi...

Naumov 2009.11.11. 13:57:24

@Naszta: Jó hogy mondod, mert már éppen majdnem elfelejtettem hogy az ország kormányzásához kizárólag kétharmados törvényeket kell hozni.. Nem tudom mennyire űnt fel ugyanis, de pártunk és kormányunk jóformán hivatalba lépése óta, és nem csupán a kétharmados törvények vonatkozásában, hanem nagyjából mindennel kapcsolatban az ellenzéket hibáztatja, tavaly tavasz óta meg pláne úgy tesz, mintha itt az égvilágon semmilyen döntést nem lehetne meghozni, mert majd jön az ellenzék és jól lenépszavazza. Ami egy marhaság, mint azt te is tudod. Vagy nem tudod, és akkor annál rosszabb.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 13:58:21

@Eva.Nagy1958: akiről van fent fotó az interneten, azzal bármi megtörténhet. Rólam is van fent a neten fotó, néha lehalássza egy-egy ilyen oldal. Akkor szólni kell a szerver ISP-jének*, hogy nem ezt nem kéne erőltetni és általában néhány órán belül nincs fent a kép.

Ebből bármit levonni a cégről és/vagy szakértelméről: nettó marhaság...

* azért a szerverterem szolgáltatójának kell szólni, mert ilyenkor kb. annyit mond az ISP a szerver üzemeltetőnek: "Jogsértést követsz el. Lekapcsolom a vasat, ha nem szünteted meg."

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 14:02:07

@Naumov: nem hiszem el, hogy belém kötsz! Még egyszer: az MSzP 1.000.000 hibát vétet. Ha azokat leírod, nem írok rá, mert jogos. De ne verjünk már rájuk olyat, amiről nem ők tehetnek. E nélkül is tele kéne tudnod írni ezt a posztot hibával...

Segítek: hitelből jólét, még a gyerekeim is fizetni fogják a dédi nyugdíját...

rockjano 2009.11.11. 14:07:22

@Naszta: Ez egy lehetőség de szerintem az MDF önmagában nem tudja ezt a dolgot lefedni, túl elhasználódtak és nekem nem elég liberálissak még Bokrossal együtt sem (akivel egyébként szimpatizálok).

Szerintem most mindenki ezt a rést akarja kitölteni (MDF, LMP, SZDSZ) de egyedül egyiküknek sem fog. Ha nem jutnak be a parlamentbe akkor fog ez számukra is világossá válni.

De egy pártszövetségnek talán volna esélye, erre sok példa van világszerte.

Vannak is erre jelek, az ha az szdsz támogatja bokrost miniszterelnök jelöltnek az nekem pl. tetszik. Ez persze a Fidesz 2/3-ot nem akadályozza meg, és az mszp-nek most szüksége van saját jelöltre. Én kételkedem hogy az mdf bejutna a parlamenteb bár neki van most a legnagyobb esélyük. De abban is kételkedem hogyha bejutna ott megtudna erősödni, nincs elég intelektuális háttér már mögöttük.

A liberális középen szerintem összefogásra van szükség, és ez talán nem is nagy baj, meg kell tanulni a kisebb pártoknak összefogni különben eltünnek. Viszont egy ilyen liberális középpártnak én érzek lehetőséget egy erős fidesz túlhatalom mellett. Sokan nem fogják szeretni, viszont mégsem baloldaliak.

Naumov 2009.11.11. 14:08:30

@Naszta: Nem állt szándékomban beléd kötni, elég régóta olvasom a hozzászólásaidat, sok mindennel egyet is értek belőle. Ezzel együtt a leírtakat tartom - enyhén fáraszt már, hogy az MSZP-SZDSZ kormány nyolc éve az ellenzék ellenzékének a szerepében tetszeleg. Remélhetőleg jövő tavasztól majd bemutatót tartanak nekünk a konstruktív, felelős, európai értelemben vett valódi ellenzékiségből.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 14:11:47

@rockjano: jelenleg politikai öngyilkosság az SzDSz-szel szövetkezni. A nagy arcok kiléptek belőle és jelenleg gyakorlatilag minden nagyobb erőnek az a hasznos, ha az SzDSz lesz a bűnbak. Fidesznél már eddig is az volt, az MSzP-nél meg lehet kenni a felelősséget.

A röhej persze az a dologban, hogy például az EÜ reformot ha nem heréli ki az MSzP (ld.: Molnár lemond), akkor lehet, hogy legalább az sikerül. Sose tudjuk meg...

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 14:14:24

@Naumov: az MSzP-SzDSz kormány úgy volt szar, ahogy volt. Meg is kapja érte a büntetést: 10-15%-os párttá zsugorodik az MSzP és eltűnik az SzDSz.

Viszont a Fidesz nem volt olyan jó ellenzék, mint amennyire nyerni fog. (Sőt, ha őszinték akarunk lenni, nekik is kijárna a 10-15%...)

rockjano 2009.11.11. 14:21:17

@Naszta: A Herényi interjúban sok szimpatikus dolog van de az hogy a Jobbik csak átmeneti jelenség azt sajnos túl optimista véleméynnek érzem.

Nagyon is lefedik ők a társadalom egy jelentős részének gondolkodását érzelem világát. Volt Miép-esek sőt volt kisgazdák szerintem számossan vannak, lesz ott táptalaja az ilyen hülyeségnek mindig.

rockjano 2009.11.11. 14:27:50

@Naszta: Az Szdsz már bűnbaknak is kicsi azokért a nagy arcokért meg nem kár, nagyon sok és nagyon súlyos hibákat követtek el, és meg is öregedtek közben.

Már bűnbakként sem funkcionálnak és ha a fidesz hatalmon lesz végképp nem. De liberális pártra szükség lesz és az nem a régi nagyokból fog kinőni az tuti.
A Fidesz elég represszív lesz társadalompolitikai szempontból ez most még le sem tudjuk képzelni milyen erős ellenállást fog kiváltani különössen a fiatalok egy részéből.

Az mszp a maga egyre erősebb baloldaliságával (mert az lesz ellenzékben) ezt nem fogja tudni kihasználni és jól el is ásták magukat az elmúlt időben.

Az MDF-meg nem elég fiatalos és sokszempontból azért nagyon konzervatív. Szükség lesz egy fiatalos dinamikus liberális pártra. Az hogy ez a mai "új" szadeszből nő-e ki vagy alulról máshonnan az kérdés. Esetleg egy pártszövetség lehetőség

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 14:44:30

@rockjano: az LMP ilyesmi. Csak hát az LMP is szociáldemokrata. Igazából az idealizmus melegágya a szociáldemokrácia. És a fiatalok jellemzően idealisták, még.

Véleményem szerint a liberalizmus - paradox módon - a mai világban a konzervatívokkal fér meg jól együtt. A gazdasági oldalt elég egy értelműnek tekintjük (szabad, jól szabályozott verseny) így linkelek meglepőbbet: konzervatorium.blog.hu/2008/06/09/drogtilalom_vs_common_sense_2

rockjano 2009.11.11. 14:58:17

AZ LMP balos, és zöld és nekem nagyon 3. utas, nem szeretem.

A liberalizmus tényleg a konzervatívokkal férhet meg jól a világ fejlettebb részén (pl. németország) csak sajnos a mi konzervatív jobboldalunk nagyon antiliberális. A liberálissaink (akik voltak) meg nagyon balossak. (de az az szdsz nincs már, megbukott és megszünt sajnos megérdemelten).
Az MDF fordult ezügyben és jófele de nekem nem eléggé. Öregessek és lehasználtak. Kell egy fiatalos liberális párt. Addig meg mint ős liberális még mindig az szdsz-re szavazok akármi is a véleményem rólluk mert nincs más a porondon. nagy most a forrongás majd kialakul.

freehckr 2009.11.11. 15:03:27

@Naszta:
"Tényleg az ő alkotmánya is lesz? Nyilván."

Az alkotmányozás folyamata nem igazán úgy működik, hogy Orbán a felcsúti házának pincéjében papírfecnikre felírja ötletrohamait, majd megfenyegeti a vezérkart, és frakciófegyelemmel megerősítve átverik a parlamenten az új alkotmányt (gondolom ezzel te is tisztában vagy). Van pár testület, amelyik bizony bele fog szólni ebbe a dologba (mondjuk egyből ott az MTA és az AB), és hát azért valljuk meg őszintén aki úgy gondolja hogy majd Orbán bármit megtehet ezzel kapcsolatban, befagyasztja a Dunát és királlyá koronáztatja magát, az bizony nem mentes a szocialista liberális "agymosástól", állítsa bármennyire is következetesen, hogy ő bizony nem MSZP-SZDSZ szavazó (dehogynem, csak ő is szégyenli kimondani). Azt most mellőzném, hogy az elmúlt nyolc év tapasztalatai alapján mit gondolok azokról, akik még ma is az MSZP-re vagy az SZDSZ-re szavaznának, majd azt megírom a V'bőrön... :) Ez utóbbit meg csak azért jegyeztem meg, hogy lassan a "politikai szélhámosok" és megvezetett szimpatizánsaik véleményeit ideje lenne ignorálni, mert tönkremegy bele az ország, hogy van aki egy jogosítványt sem lenne képes megszerezni, mégis szavazhat. Ide kapcsolódóan talán el lehetne gondolkozni valamiféle "cenzus" bevezetésén a választójogi törvényekkel kapcsolatban, mert az elmúlt évek tapasztalatai alapján a jelenlegi "médiazabáló" társadalom nem érett a demokráciára (amely minőségének ugye egyik fokmérője, hogy a Zemberek mi az amit elhisznek a médiából feléjük áramló információkból, mi az amit nem, ezeket mennyire tudják összehozni az általuk tapasztaltakkal, illetve képesek-e meglátni a történések mögött azok mozgató rugóit). Jelenleg sajnos sokan még a Kuki Kólára vagy a Turbó Rudira is szavaznának, ha azt látnák utoljára egy plakáton, útban a szavazóhelység felé... mert sok bennük a piros. :) Hab a tortán a Danubius és a Sláger kapcsán rendezett hisztéria. Tényleg nem sok hiányzik, hogy újra pénzt gyűjtsenek a prolet... khm... polgárok, egy szappanoperában szereplő rabszolgalány felszabadításáért.

"De valahogy a német típusú kompromisszumkeresés és közösen megszavazás előrébb mutatna. Tartok tőle, hogy erre esély sincs."

De nem azért nincs erre esély, mert a Fidesz "náci" vagy "fasiszta" párt lenne, hanem mert Németországban a nagykoalícióhoz vezető út bizony választáson kialakult patthelyzetek sorozatával volt kikövezve. A jelenlegi közvélemény kutatások alapján ilyesféle patthelyzetek kialakulására (hogy egy párt ne tudna kormányzótöbbséget szerezni a választáson) tényleg kicsi az esély... :) Mindehhez hozzátéve, hogy aki manapság szövetkezik az MSZP-vel, vagy az SZDSZ-szel, az nem csak gúny tárgya lesz, de alaposan megcsappan a népszerűsége is. Politikai öngyilkosság politikai hullákkal szövetkezni.

"az önkormányzati törvény 2/3-os. Esélye sem volt a koalíciónak egyedül megszavazni, a Fidesz nélkül."

Ehhez pedig mindenképpen tegyük hozzá, hogy amit "önkormányzati törvény" néven a parlament elé terjesztett "saláta" formájában a baloldali liberális koalíció, azzal csupán csak ők maguk értettek egyet. Természetesen lehet hivatkozni valamiféle társadalmi-, vagy szakmai egyeztetésre, mert az különböző nyilatkozatokban jól hangzik, de amikor már "tényleg független" civil szervezetek egybehangzóan tiltakoznak valami ellen, akkor lehet gyanakodni, hogy az aktuális kormányzati kommunikációnak vajmi kevés alapja van. Még ha utóbbihoz hozzávesszük azt is, hogy milyen eszközökkel tartották meg a hatalmat a "régi vágású" elvtársak, hát inkább az a jellemző, hogy többnyire nem mondanak igazat.

"legitim (latin) - Jogos, jogosnak elismert, elfogadott, jogszerű, törvényes, igazságos, méltányos."

A jelenlegi MSZP-SZDSZ kormányzat "papíron" legitim, tehát megnyerték a választást, ezért ők kormányoznak (khm... legalábbis úgy tesznek, bár a 2008-as, 2009-es és 2010-es költségvetések elfogadása között szinte semmit nem tudnak felmutatni, egy világrekord IMF-EU hitelfelvételen, és utóbbi jó részének elköltésén kívül). Ebből a szempontból "legitim" a kormányzat. Csakhogy ez kevés, mert morális szempontból és politikailag viszont "illegitim". Soroljam az okokat, miért van ez így, vagy olvastál újságot is az elmúlt három-négy évben?! :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 15:03:34

@rockjano: én meg valószínű MDF-re fogok szavazni. Bárcsak lenne jobb.

freehckr 2009.11.11. 15:12:59

@Naszta:
"én meg valószínű MDF-re fogok szavazni"

Na arra kíváncsi lennék, hogy a sorozatos botrányaikon, az MSZP-SZDSZ koalícióval a színfalak mögött kötött "házasságukon", illetve egy bukott neoliberális gazdaságpolitikai ideológiát szajkózó "rossz emlékű" egykori pénzügyminiszter "leigazolásán" kívül mi az ami neked szimpatikus bennük?! Apropó, hol vannak az MDF egykori alapító tagjai, hol a "rendszerváltó tagság" nagy része egyáltalán?

Nem említve ugye, hogy amennyiben a következő országgyűlésben meglesz a kétharmada a jobboldalnak (akár a Jobbikkal, akár a Fidesznek egyedül), Dávid és Herényi minden bizonnyal át lesznek irányítva az ügyészségre, mentelmi joguk megvonása után... mert ezt most nyilvánvaló "politikai okok" miatt meggátolták az egykori elvtársak (értsd: az MSZP fedezi a titkosszolgálati "mutyiba" belebukott MDF-es vezetőket).

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 15:15:15

@freehckr: "Az alkotmányozás folyamata nem igazán úgy működik, hogy Orbán a felcsúti házának pincéjében papírfecnikre felírja ötletrohamait, majd megfenyegeti a vezérkart, és frakciófegyelemmel megerősítve átverik a parlamenten az új alkotmányt..."

Ha megvan a 2/3-adja, akkor elég ennyi. Nem kell senkivel egyeztetnie. Én sem hiszem, hogy királyság lesz, de ettől még az alkotmányt pontosan ennyi módosítani és nem több.

"De nem azért nincs erre esély, mert a Fidesz "náci" vagy "fasiszta" párt lenne"

Azért nincs rá esély, mert az oldalak felégették a hidakat egymás között. És ez úgy kezdődött, hogy "komcsikkal nem tárgyalunk". (Persze 1989 után ez vicc, hiszen minden párt kb. arányosan azonos mennyiségű komcsit tartalmaz...)

"Ehhez pedig mindenképpen tegyük hozzá, hogy amit "önkormányzati törvény" néven a parlament elé terjesztett "saláta" formájában..."

Ne kavarj! A törvény az EU-s régiók szerint alakított volna. Valószínű a Fidesz is így fogja módosítani. Azért nem módosították, mert az önkormányzatok nagy részében ők ültek. Nyilván nem a maguk ellenségei...

"A jelenlegi MSZP-SZDSZ kormányzat "papíron" legitim, tehát megnyerték a választást"

Nekem sem szimpatikusak, de a 4 év jár nekik. A választáson meg megkapják, ami jár nekik. Én a Fidesz 4 évét is ki fogom várni, nem vagyok tüntető típus... :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 15:19:14

@freehckr: azért szavazok majd rájuk, mert ők az egyetlen párt jelenleg amelyik:

1) szabad versenyes kapitalizmus párti,
2) aki nem a paternalista viszonyok fenntartását tűzi ki célul,
3) van esélye bekerülni.

freehckr 2009.11.11. 15:26:33

@Naszta:
"Ha megvan a 2/3-adja, akkor elég ennyi. Nem kell senkivel egyeztetnie."

Ez a "nem kell senkivel egyeztetnie" megint csak papíron mutat jól. Bár én jámbor embernek vallom magam, a légynek nem tudnék ártani, de amennyiben a Fidesz is hasonló mentalitással kezd a kormányzáshoz, mint a baloldali liberális elvtársak, tehát mellőzve a civil-, és szakmai szervezetekkel történő komoly egyeztetéseket, akkor én is az elsők között leszek, akik molotov-koktéllal rohannak üvöltve a parlament felé, a kormányzat fejét követelve. :)

"Azért nincs rá esély, mert az oldalak felégették a hidakat egymás között."

Azért nincs rá esély, mert egyrészről nem lesz rá szükség, másrészről az MSZP-SZDSZ-féle "politikai maffiával" nem tárgyalni kell, hanem elszámoltatni, és felelősségre vonni őket.

"Ne kavarj!"

Nem én kavarok, tudod az a nagy büdös helyzet, hogy senki nem támogatta a szocialista liberális kormányzat minden alapot nélkülöző "ötletrohamát". Így pedig nehéz lett volna...

"Nekem sem szimpatikusak, de a 4 év jár nekik"

Arról volt szó, hogy bizonyos igen fontos szempontok szerint a jelenlegi kormányzat "illegitim". Olyan szempontok szerint, amelyek nem nélkülözhetőek egy kormányzat esetében.

freehckr 2009.11.11. 15:30:51

@Naszta:
"szabad versenyes kapitalizmus párti"

Ez melyik "szabad versenyes kapitalizmus", amelyik a 20-as években bukott, vagy amelyik az utóbbi években?! :) Vagy ez egy új? Nahát... annyit elárulhatok, ez az ideológia most pár évtizedig nem lesz túl "menő". :D

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 15:37:36

@freehckr: "...az elsők között leszek, akik molotov-koktéllal rohannak üvöltve a parlament felé..."

Ha úgy kormányoznak, ahogy kommunikálnak: fogsz Te még rohangászni...

"Azért nincs rá esély, mert egyrészről nem lesz rá szükség, másrészről az MSZP-SZDSZ-féle "politikai maffiával" nem tárgyalni kell, hanem..."

Még ha most így is van: mond 1 olyan kormányzati évet, sőt hónapot (!) 2002 óta, amikor a Fidesz konstruktív volt! A 2/3-ados törvényekhez meg ez a beugró... és akkor még hol vagyunk a kompromisszumtól?

"Nem én kavarok, tudod az a nagy büdös helyzet..."

Sajnos nincs igazad. Az EU csatlakozáskor kialakultak a régiók (még a Fidesz idejében lettek kitalálva). A Fidesz azért nem szavazott mellette, mert az önkormányzatok jelentős részében ő ült. (Pártkatonáit nem rakhatta utcára...)

"Arról volt szó, hogy bizonyos igen fontos szempontok szerint a jelenlegi kormányzat "illegitim""

Az ilyet nem szeretem. A 4 éves ciklus jó. Különben senki nem csinálhatna fájdalmas reformot. Ezt a szar 4 évet a lehetséges jó 4 évekért kell feláldozni. A demokrácia ára... és én sem arról beszélek, hogy a kormány népszerű volt-e vagy sem.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 15:40:36

@freehckr: nem az alapján választok értékrendet, hogy mi "menő"...

freehckr 2009.11.11. 15:53:19

@Naszta:
"mond 1 olyan kormányzati évet, sőt hónapot (!) 2002 óta, amikor a Fidesz konstruktív volt!"

Tudod ez a dolog kettőn áll, és itt tulajdonképpen az a helyzet, hogy ha a kétharmaddal nem rendelkező kormánypártok kétharmados törvényeket szeretnének átverni, akkor legalább felkeresik azt az ellenzéki frakciót, amelynek szavazatairól tárgyalhatnak (értsd: a javaslataikat befoglalják saját javaslataikba). Ezzel szemben az MSZP-SZDSZ viszont a tőlük megszokott "gyűlöletkeltésre" használta fel az ilyesféle kétharmados kérdéseket:
- Nem egyeztettek senkivel, de tényleg senkivel, és úgy alkottak meg szarvashibáktól hemzsegő irományokat
- Aztán vitték a parlament elé, természetesen az efféle irományokhoz benyújtott ellenzéki javaslatokat menetrend szerint, napirendre vétel (azaz tárgyalás, vita nélkül) szavazták le
- Az ellenzék természetesen nem szavazta meg ezeket a kétharmados törvényeket, és ezt nyugodtan, hátradőlve tehették, mert a legtöbb civil- és szakmai szervezet is tiltakozott
- Na és ilyenkor indult be a posztkommunista lejárató kampány: "a fityisztől nem lehet kormányozni", természetesen gondosan elhallgatva, hogy a kétharmados törvényen kívül szinte bármit megszavaz az MSZP-SZDSZ frakció, még a vérfertőző kapcsolatokat elismerő Ptk-t is. :)
Ehhez még hozzátartozik, hogy a Fidesz, majd később a Fidesz-KDNP jóval több irományt nyújtott be a parlament elé az előző két ciklusban, mint az MSZP-SZDSZ-MDF összesen, ezeknek kevés kivétellel a többségét (mint már említettem) vita, és tárgyalás nélkül szavazta le a kormánypárti többség... érted?! Meg sem hallgatták a politikus mondandóját, aki benyújtotta. Ennyit a "konstruktivitásról", és a pofátlan szocialista kampányokról...

"Az EU csatlakozáskor kialakultak a régiók (még a Fidesz idejében lettek kitalálva)"

Nem csak hogy a Fidesz idejében lettek kitalálva, és az EU csatlakozáskor alakultak volna ki, hanem 99 óta léteznek... :)

"A Fidesz azért nem szavazott mellette, mert az önkormányzatok jelentős részében ő ült."

A Fidesz nem tehet róla, hogy a baloldali liberális szekértábor 2006 őszére elveszítette "legitimitását", és ezért "agyon nyerték" magukat az önkormányzati választáson. Mindenesetre ha már így alakult, akkor a kormányzatnak legalább a Fidesszel kellett volna konzultálnia terveiről (mert ugye ha már a szakmai szervezeteket folyamatosan ki is hagyják, azért mégiscsak a Fidesszel kellett volna megszavaztatniuk). Nem tették. Borítékolva volt, hogy nem megy át. De mégis erőltették az elvtársak. Majd indult a "gyűlöletkampány"...

"A 4 éves ciklus jó. Különben senki nem csinálhatna fájdalmas reformot."

1. Van aki nyolc év alatt sem.
2. Óriási tévedés, hogy egy reformfolyamatnak kötelezően "fájdalmasnak" kell lennie. Példálózhatnék fogászokkal, ugye...

freehckr 2009.11.11. 15:53:53

@Naszta:
Mindenesetre pikáns bukott ideológiákban hinni... :D

rockjano 2009.11.11. 15:57:20

@freehckr: "Azért nincs rá esély, mert egyrészről nem lesz rá szükség, másrészről az MSZP-SZDSZ-féle "politikai maffiával" nem tárgyalni kell, hanem elszámoltatni, és felelősségre vonni őket. "

Ezt nem is tudom hogy inkább nevetséges naivitásnak értékeljem vagy egyszerűen szélsőséges butaságnak. Egy magyország van egyféle emberek vagyunk mi itt. A Fidesz sem nem erkölcsösebb sem nem jobb és igazán nem is más mint a másikoldal, ha kell ugyanúgy korruptak voltak/lesznek, ugyanúgy kiskirályok stb....

Azt hinni hogy sokkal jobb lesz az már neharagudj de kisfiús képzelgés. Nem tudom mennyire voltál tudatodon 98-02 közt de nem volt jobb, az emberek nem érezték jobban magukat. Viszont rengeteg türelmetlenség gyűlt fel sokakban (ebben minden oldalnak megvan a felelőssége) ez a türelmetlenség a fidesz felé fog irányulni amikor hatalomrajutásuk után néhány hónappal kiderül hogy...hááát most sem jobb, mert gazdaságilag a zemberek nem fogják úgyérezni az tuti.

Medgyesinek elég volt hogy csak abbahagyta az osztogatást már zuhant a népszerűsége. Mert a zemeberek tesznek a politikai oldlakra, ideológiákra beszédekre és mindenre nagyjából nem érdekli őket csak az hogy több pénzük legyen, minden más másodlagos. És az szinte biztos hogy 2010 végén nem lesz több pénzük.

Fogadunk hogy a fidesznek milyen támogatása marad 2010 végére???

2009.11.11. 15:58:11

@freehckr: vedd úgy,hogy nem a TB-járulékot emelték meg, hanem az fizet egy kicsit többet, aki használja a rendszert. És a legtöbbször olyan emberek ontják magukból ezt a fajta vélekedést, akik a minimálbérükből (amit persze zsebbe kapott pénzzel egészítenek ki) minimálisan járulnak hozzá a "kávépénzhez".

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 16:08:02

@freehckr: "Tudod ez a dolog kettőn áll..."

Ezt a részét feladom, mert nem hiszem, hogy egyet fogunk érteni valaha is. Az azonnali elutasítás a Fidesz politikája 2002 óta. Így még véletlenül sem lehet összemosni őket az MSzP-vel. Ha nyolc év alatt egyszer sem sikerült közösen dolgozni, az nyilván nem csak az egyik oldal hibája, de tény kérdése, hogy a "komcsikkal nem beszélünk" az dolgozott napi szinten is, a parlamentben. Sajnos.

"Nem csak hogy a Fidesz idejében lettek kitalálva, és az EU csatlakozáskor alakultak volna ki, hanem 99 óta léteznek..."

Ergo nem lenne baj, ha nem csak az EU-s, hanem a magyar források is e szerint oszlanának meg... ugye.

"A Fidesz nem tehet róla, hogy a baloldali liberális szekértábor 2006 őszére elveszítette "legitimitását"..."

Ez a púder az idiótáknak szól. Nem. Azért nem szavazta meg, mert az önkormányzatból nem akartak elküldeni SAJÁT embereket, miközben a parlamenti többség sem az övék. Mi olyan bonyolult ebben? A saját dolgozóikhoz voltak lojálisak. Van ilyen.

"1. Van aki nyolc év alatt sem."

Tény.

"2. Óriási tévedés, hogy egy reformfolyamatnak kötelezően "fájdalmasnak" kell lennie. Példálózhatnék fogászokkal, ugye... "

Ha rendbe teszed a nyugdíj rendszert és tényleg kirakod a potyautasokat (kb. 10-20% rokkantnyugdíjasokkal együtt), az nem lesz fájdalommentes. Még hiszel a mesékben???

2009.11.11. 16:17:30

@freehckr: "Példálódzhatnék fogászokkal..."

Fogászokkal??? Apám, a fogorvosoknál egy kisautó árát hagyod ott a fogaidért cserébe, nemhogy nyomorult 300 forintot. A fogászat egy tökéletesen privatizált ága a gyógyászatnak, mert állami fogászatra tényleg csak az jár, akinek nincs pénze. És az se ingyenes.

freehckr 2009.11.11. 16:24:14

@rockjano:
"Egy magyország van egyféle emberek vagyunk mi itt."

Azért az MSZP-SZDSZ 2004. december 5-i kampányáról órákat lehetne diskurálni... Nem hinném, hogy pisztolyt szegeztek a szocialista liberális politikusok fejéhez, hogy kezdjenek nemzetük, vagy "választott hazájuk" ellen kampányolni. Saját döntésük volt kiiratkozni ebből a nemzetből.

"A Fidesz sem nem erkölcsösebb sem nem jobb és igazán nem is más mint a másikoldal"

Itt nem feltétlenül a Fideszről van szó, hanem van az MSZP-SZDSZ sajátos mentalitása 2004-től, és vannak a többiek. Tudod, még maga a pufajkás Horn kormánya sem mert volna olyan szemforgató pofátlanságokat elkövetni, mint amit Gyurcsány és bűntársai 2004-től. Azt a vitát, hogy melyik az erkölcsösebb, talán le lehetne azzal zárni, ha megemlítjük, hogy hány MSZP-SZDSZ-es politikus van jelenleg előzetesben, vagy már eleve börtönben, legfőképp sikkasztás, közokirat hamisítás, bűnszervezetben elkövetett gátlástalan vagyonszerzés, és hasonlók miatt. Figyelembe véve, hogy még ők vannak kormányon, tehát valószínűsíthető, hogy az efféle ügyek töredéke került csak nyilvánosságra...

"Nem tudom mennyire voltál tudatodon 98-02 közt de nem volt jobb"

Akkoriban indultam el az egyéni vállalkozóvá válás rögös útján, és összehasonlítva a mai állapotokkal, hát azt kell mondjam, ég és föld. Akkor lehetett pénzt is keresni becsületesen. Illetve hát a szüleim, nagyszüleim nyugdíjasok, az ő véleményüket csak azért nem idézem ide a jelenlegi kormányzatról, mert minden bizonnyal ki lennék moderálva. :)

"ez a türelmetlenség a fidesz felé fog irányulni amikor hatalomrajutásuk után néhány hónappal kiderül hogy...hááát most sem jobb"

Abban biztos vagyok, hogy ha a következő kormányzat nem számolja fel a baloldali liberális bűnszövetkezetet, akkor ismerve az egykori elvtársak mentalitását, mindent el fognak követni, hogy a Fidesz ellen hiszterizálják a közvéleményt... lásd Ron Werber, zámolyi cigány kampány, hamisított Teller-levél, Kuncze a "lop stop" tábláival, vagy a Gyurcsány-féle "köteles beszéd".

"Medgyesinek elég volt hogy csak abbahagyta az osztogatást már zuhant a népszerűsége"

A D209 ennek ellenére még maradhatott volna miniszterelnök, de "összezörrent" pénzügyi kérdésekben a kapzsi SZDSZ-szel... így mennie kellett. A "pénzügyi kérdések" jelen esetben nem az ország gazdaságát, hanem az MSZP-SZDSZ-hez köthető rekord korrupciót jelentik. :)

"Fogadunk hogy a fidesznek milyen támogatása marad 2010 végére?"

Ha minőségi kormányzással nyitnak, letörik a posztkommunista rablóhad agancsát, felmutatnak pár szocialista liberális bűnözőt, és a hozzájuk köthető korrupciós ügyeket nyilvánosságra hozzák, mindemellett olyan lépéseket is tesznek amelyekkel szinte hónapokon belül látványos és pozitív eredményeket képesek felmutatni (ami a jelenlegi helyzetben sem lenne lehetetlen), akkor vélhetően igen magas lesz. :) Viszont ha gyengélkednének, abban az esetben sem az MSZP-SZDSZ siserahad népszerűsége fog emelkedni, ebben a tekintetben a Jobbik már elég régóta következetes kampányt folytat, valószínűleg ők profitálnának a Fidesz gyengüléséből...

@iii:
"vedd úgy,hogy nem a TB-járulékot emelték meg"

Sajnos nem tudom így venni, mert a vizitdíj bevezetésével az egészségügyi hozzájárulás mértékét is növelték... az "adócsökkentés kormánya"... szóval szerinted miért utasította el annyi józanul gondolkodó polgártársunk ezt az egész vizitdíjas átverést?! :)

Csodálom, hogy te nem tudtál az eü. hozzájárulás emelésről...

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 16:26:29

@iii: lehet szólni kell neki, hogy a paraszolvencia nem kötelező, mint a fogorvosnál a számla... :D

freehckr 2009.11.11. 16:35:07

@Naszta:
"Az azonnali elutasítás a Fidesz politikája 2002 óta."

Ezzel szemben ugye vannak a tények, amelyeket fentebb megemlítettem.

"Ergo nem lenne baj, ha nem csak az EU-s, hanem a magyar források is e szerint oszlanának meg"

Az MSZP-SZDSZ az EU forrásokkal kapcsolatos döntéseket még csak parlament elé sem viszi, szeretik ők intézni az ilyesféle ügyeket (lásd a korrupciótól ordító Leader programokat), általában kormányrendelettel le is vajazzák. Tehát ezért nem értem az okoskodásokat ezzel kapcsolatban... ehhez nem kell kétharmad, eldől útban Gyurcsány villájától az MSZP aktuális pénztárnokáig... :)

"Ha rendbe teszed a nyugdíj rendszert és tényleg kirakod a potyautasokat (kb. 10-20% rokkantnyugdíjasokkal együtt), az nem lesz fájdalommentes."

Az élősködékért természetesen senkinek nem fog fájni a szíve, de amit a szocialista liberális siserahad eddig "reform" címszóval intézkedett, az csupán azokat az aktívakat sújtotta, akik eddig is nagyjából az egész költségvetést a hátukon cipelték. Ez nem "reform" ez pénzbehajtás onnan, ahol még van...

@iii:
"a fogorvosoknál egy kisautó árát hagyod ott a fogaidért cserébe, nemhogy nyomorult 300 forintot."

Látom neked nagyon nem jött le, mire gondoltam a "fájdalommentes reformokkal" és a "fogászokkal" kapcsolatban. kicsit mintha frusztrált lennél a 300 HUF miatt. :) Na sebaj, akkor most elmagyarázom: olyan, hogy egy bármiféle reformfolyamatnak kötelezően "fájnia" kellene, az ostobaság. mert ha a fogászod fájdalmasan dolgozik, otthagyod a fenébe, váltasz. Erről van szó. Aki állandóan "fájdalmas reformokról" beszél, az vélhetően egy dilettáns kuruzsló, le kell cserélni, sosem szabad őt választani. Ennyi a lényege. :)

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 16:44:23

@freehckr:

"Ezzel szemben ugye vannak a tények, amelyeket fentebb megemlítettem."

Nyilván marha nagy kompromisszum volt azokban a törvényekben is, ha nem szavazták meg... mindegy, ne rugózzunk ezen. Nincs értelme.

"Az MSZP-SZDSZ az EU forrásokkal kapcsolatos döntéseket még csak parlament elé sem viszi..."

Máshol Európában sem volt szokás tudtommal. De linkelj, ha többet tudsz nálam...

"Az élősködékért természetesen senkinek nem fog fájni a szíve..."

Kivéve azt, akit érint. Gondolj azokra, akik 55 évesen nyugdíjba menekültek a munkanélküliség helyett. Mondjuk 60 éves kor alatt nem lesz nyugdíjas, kereshet állást 3-5 évre. Biztos kisimult lesz az arca... Pedig csak arról van szó, hogy nem jár neki még...

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 16:46:00

@Eva.Nagy1958: meséld már el: hogy találtad meg az oldalt? Biztos receptet kerestél, de az a szar google... :D

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 16:55:03

@Eva.Nagy1958: na akkor még egyszer, hátha MOST ELOLVASOD: akiről van fent fotó az interneten, azzal bármi megtörténhet. Rólam is van fent a neten fotó, néha lehalássza egy-egy ilyen oldal. Akkor szólni kell a szerver ISP-jének*, hogy ezt nem kéne erőltetni és általában néhány órán belül nincs fent a kép.

Ebből bármit levonni a cégről és/vagy szakértelméről: nettó marhaság...

* azért a szerverterem szolgáltatójának kell szólni, mert ilyenkor kb. annyit mond az ISP a szerver üzemeltetőnek: "Jogsértést követsz el. Lekapcsolom a vasat, ha nem szünteted meg." Erre meg ugrik az üzemeltető.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 16:58:27

@Eva.Nagy1958: "szintén katolikus"

Mintha ez bármit is jelentene. Volt egy évfolyamtársnőm, kő vallásos, nem írom le a nevét, de a szingli horda hozzá képest matyóhímzés volt. :D

freehckr 2009.11.11. 16:59:31

@Naszta:
"Gondolj azokra, akik 55 évesen nyugdíjba menekültek a munkanélküliség helyett"

Ugye itt az "élősködőkről" volt szó, és nem azokról, akik különböző okokból egy-egy átalakítás folyamán hátrányba kerülnének... viszont mondjuk dolgoztak egy életen át, a te példádat alapul véve. Ebben az esetben nem is fájhat semmiféle átalakítás, mert az is egy demokrácia, és a társadalom fejlettségének fokmérője, hogy hogyan bánik az a bizonyos társadalom az elesettjeivel.

BarneyStinson · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/353-fiat 2009.11.11. 17:05:22

a poszt logikus. nyilván így van és így is lesz. ez a fidesz érdeke most. nem fognak szélsőségest játszani, mert most éppen lehetőségük van arra, hogy azzal, hogy a két másikra mutatnak, mondván, hogy "fúj, csúnya szélsőségesek" felszabadult egy hely egy fokkal közelebb a centrumhoz. ez a logikus lépés ahhoz, hogy minél nagyobb fölénnyel győzhessenek.

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.11. 17:11:15

@freehckr: aki nyugdíjba menekül a munkanélküliség elől, az nem rászoruló, már ne haragudj. Pontosan e miatt a szemlélet miatt van az, hogy Mo.-on 65%-a dolgozik a 18 és 65 év közötti korosztálynak, az EU átlag meg 74%. Azt a minimum 9%-ot meg eltartjuk, a habokra.

Aki a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba ment, munkanélküliség és munkakeresés helyett, az csaló. Csak ezt a magyar társadalom per pillanat elfogadja, mert ezt a szemléletet hoztuk a szocializmusból, sajnos. Ha valaki 55 évesen csal, az is csalás.

A cégtől kapott pénzem 70%-át kell befizetnem (benne van munkaadói oldal is, de nincs az áfa és illetékek(!)) az ilyen marhaságok miatt. Persze én vagyok a felelőtlen magyar, aki felvesz deviza hitelt is, mert lakni is kell valahol. Mivel az állam hitelből fizeti ezeket a nyugdíjakat, a magas adók ellenére, a sok más csaló miatt, ezért a hitelemen is büntető kamat van, mert az ország nem annyira stabil. Szóval le kéne szokni az állami csöcsről mindenkinek végre. Nem csak nekem 70% adóval szól a mondat: "öngondoskodás". Aki meg nem fizetett járulékot, az ne kapjon szolgáltatást. Se nyugdíjat, se egészségügyit. De tényleg már!

freehckr 2009.11.11. 18:09:50

@Naszta:
"aki nyugdíjba menekül a munkanélküliség elől, az nem rászoruló, már ne haragudj"

Tekintsük a jelenlegi helyzetet: nem hinném, hogy annyira kapkodnának 55+ éves munkavállalók után, legyen még oly jó szakember is abban, amihez ért. Gondolom tudod, hogy az elmúlt években a szocialista liberális kormányzat folyamatosan döntögette a munkanélküliségi adatokkal a rekordot, jelenleg Bokros elvtárs "csúcsait" múlják alul... pedig ez eddig elképzelhetetlen volt, hogy lehet még egy baloldali liberális kormányzat ennyire dilettáns, mint a Horn-Bokros volt.

"Aki a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba ment, munkanélküliség és munkakeresés helyett, az csaló."

...megfelelően infantilis szemlélettel. Egyébként pedig nem olyan egyszerű a helyzet, hogy ezt így ki lehessen jelenteni.

"A cégtől kapott pénzem 70%-át kell befizetnem"

Üdv a klubban... :)

"Szóval le kéne szokni az állami csöcsről mindenkinek végre"

Na álljunk meg végre, és te vádolsz demagógiával... aha... :) Az egészen biztos, hogy az állam két kézzel szórja a polgárok befizetett adóit, de nem egészen úgy, ahogyan azt te elgondolod. Most itt külön nem térnék rá a "cigánykérdésre", és a hasonló valódi "csalásokra" a "szociális hálón" belül, mert túl sok helyet venne igénybe ezeknek a felsorolása. De az államháztartás, már ne haragudj, nem emiatt van rossz bőrben. Természetesen könnyebb a Zistenadtát gyorsan megvádolni, mielőtt szétnéznénk a szocialista liberális kormányzat háza táján. Említeném elsősorban a rekord korrupciót, csak az utóbbi idők botrányairól: BKV végkielégítések, MÁV végkielégítések, kormányzati negyed, Sukoró, metró, Margit híd. Csak a hasamra ütök, a jelenlegi ciklusban egészen biztosan 500 milliárd felett van az az összeg, ami elfolyt kézen-közön a haverok, elvtársak, párttársak, és a "külföldi kampánytámogatók" zsebeibe. Lehet keveset is saccoltam, csak a metró ára háromszorozódott meg négy év alatt. Ehhez képest mennyibe is kerül a "szociális háló"? Illetve akkor nem említettem a nyilvánvaló dilettantizmust, amivel lerohasztották az államot, előidézték a recessziót (nem kell a "világgazdasági válság" duma, nálunk már 2006-ban is recesszió volt), megtizedelték a munkavállalók számát, ezzel elestek jókora bevételektől. Ha pedig valaki még meg akar élni az országban, akkor kénytelen kelletlen elhúz a "szürke", vagy "fekete gazdaságba", mert köztünk szólva a 70%-os adóterhelés: rablás.

Ne haragudj, nekem kifejezetten "kirekesztőnek" tűnik a te érvelésed... Egészen biztosan vannak csalók is az "állam csöcsein". Ne de könyörgöm, felmérések szerint 3 millió polgártársunk él szegénységben. Ennyi csaló nincs. Akkor már hajlamosabb vagyok elfogadni azt az érvelést, hogy nem a "csalók" miatt rekord az adóterhelés, ahogyan a kormányzat és nem túl tájékozott szimpatizánsaik állítják, hanem bizony a dilettáns kormányzás miatt. Ez utóbbira ráadásul ezernyi példát láthatunk...

Arivistus 2009.11.11. 19:23:33

@nem1rem1:

Először is elnézést hogy ilyen késve válaszolok.

Én amikor azt mondtam - illetve idéztem - hogy az MSZP úgy tesz mintha az ellenzék ellenzéke lenne, nem kifejezetten a Keller csapatra gondoltam.

Én a kommunikációs offenzívára gondolok. Hogy napi szinten (GYF hatalomra kerülése után akár napi háromszor) volt egy Fidesz ellenes nyilatkozatuk. Mondjuk most is van, de egyrészt most már félig-meddig kampány van, valamint hát "megszoktuk", a politikai kultúra átalakult.

Ennek része volt Keller feljelentgetései, amint azt te is említetted; része volt a Fidesz lenácizása egy olyan helyzetben amikor még szó sem volt a Jobbikról; része volt a mára már rutinból művelt Orbán-fóbia; és úgy egyébként is, ha bármelyik Fideszes bármit mondott akkor 3 órán belül megjött kormányzati részről az elítélendő válasz.

És lássuk be ha te egy Fideszes valaki lennél, és ezt veled csinálnák meg akkor utána te sem játszanád a konstruktív ellenzéket.

Ne tévesszen meg a látszat, amikor "A" párt egyeztetésre hívja "B" pártot, a politikai ellenfelét akkor ebből a következő dolgok lehetnek:
"B" párt nem megy el -> "B" párt kompromisszumképtelen
"B" párt elmegy -> "A" párt nagyon jó fej, mivel megadta az esélyt "B" pártnak, hogy kifejtse az álláspontját. De most komolyan gondolj bele, szerinted pl a Nemzeti Csúcs megfelelő fórum volt arra hogy megoldják a gazdasági válság Magyarországra eső részét (+ a már megszokott magyar válságot?)?

Felvetetted, a játékelméletet. A fogoly dilemmája akkor működik ha a különböző kimeneteknél a kifizetések összege különböző. Tehát nem csak egymás kárára képesek nagyobb kifizetésekhez jutni a szereplők.

Ezzel szemben az MSZP a helyzetet egy zéró összegű játszmának fogja fel: vagy parlamenti helyeket nyer a Fidesz ellenében, vagy parlamenti helyeket veszít a Fidesz javára. Egy ilyen helyzetben nincs tere a valódi együttműködésnek. Maximum az olyan látszategyeztetéseknek (pl Nemzeti Csúcs) amit az MSZP szavazói együttműködésnek láthatnak. De ez nem több a gondolkodó MSZP szavazók lelkiismeretének megnyugtatásánál.

Természetesen nem törvényszerű, hogy, hogy egy párt zéró összegű játszmának lásson egy ilyen vetélkedést. Ha nem csak a parlamenti helyekről van szó hanem például azt is figyelembe veszik, hogy ne tegyék tönkre az országot, hogy a gazdaság nőjön, és ez által mindenkinek jobb legyen, akkor a játék tényleg megváltozik, a te általad említett fogoly dilemmára.

Miből gondolom, hogy az MSZP zéró összegű játszmának érzékeli a helyzetet?
1.: A párt elvi működése miatt.
2.: A gazdasági eredményei miatt.
3.: Ők mondták, bár más szavakkal.

1.: Az MSZP az oszd meg és uralkodj elvet vallja. Először a nyugdíjasok szavazatait vásárolta fel (Horntól kezdve) majd más inaktív csoportokét is, amiből a legnagyobb számarányú a cigányság. Vagyis leválasztott az országról részeket és ezeknek a pártjára állt az országgal, mint egésszel szemben. Nem törődött azzal, hogy az így kifizetett segélyek/járadékok fedezete az adóemelés versenyképtelenségéhez vezet, az pedig gazdasági visszaeséshez. Sőt, az adóemelésnek nem csak ezt kellett fedeznie, hanem - mivel a nagy arányú adóemelés csak később következett be - a megnövekedett államadósság kamatterheit is.
Paradox mádon, ha nem az MSZP vezette volna az országot az elmúlt 7.5 évben, akkor még azok a rétegek is jobban jártak volna, amik az MSZP szavazóbázisát adják. Hiszen, ha a GDP-nk 10%-kal alacsonyabb mint lehetne akkor abból kevesebb nyugdíjat lehet kifizetni; ha a kamatteher az államháztartás 20%-a akkor abból kevesebb segélyt lehet folyósítani. Összefoglalva a pártnak nem fontos a gazdasági növekedés, nem akar jót az embereknek, csak szavazatokat vásárol.

2.: Gazdasági eredmények. Amióta az MSZP van kormányon a GDP növekedés a többi újonnan csatlakozott közép-kelet európai ország átlagának a felét sem érte el (valaki a fórumon beírta a pontos számokat is). Az államháztartási hiány 54%-ról 80%-ra változott. A versenyképességben meg már kemény afrikai országok is megelőznek nem csak Szlovákia.
Az első pontot figyelembe véve ezen tulajdonképpen nincs mit csodálkozni. Az eredmények mutatják a szavazatvásárlás hatásait.

3.: Ők is kifejtették már több fórumon, hogy a hatalmukat előbbre helyezik az ország érdekeinél, persze egy kissé árnyaltabban, egy kissé kódolva. Például amikor László Csaba fel akart lépni a túlköltekezés ellen: "miről beszélsz, te úgyis visszamész bankárnak" - mondta egy ismeretlen MSZP-s. Link: www.origo.hu/itthon/20090720-igy-tettek-lejtore-magyarorszagot-iii-bukik-a-miniszter-es.html.

Na már most, ha két szereplő van egy játékban és az egyik azt zéró összegű játéknak tekinti, míg a másik a fogoly dilemmának, akkor a második fél ebben vereséget fog szenvedni. A te szavaiddal élve: "az együttműködési készség fenntartása ennek folyamatos, elutasító kihasználása mellett átcsap "balekságba"". Azt pedig a vak is látja, hogy az MSZP hogy értelmezi a politikát.

Egyébként abban egyet értünk hogy a Fidesz sem tökéletes.
És abban is egyet értünk, hogy a Jobbik teret fog nyerni a Fidesszel szemben.

teknős 2009.11.11. 20:09:25

@Arivistus: Ne fáraszd magad :)

Az összes kádárista-kommunista szekértoló ellepte ezt a blogot.

Kedves Török Gábor, is, Naszta, Rockjanó meg fogja ölni az itt szépen bimbózó gondolkodást! Úgy látszik ide utasította őket a párt. Bocsánat: A PÁRT.

Fiúk, Gyurcsány elvtárs már több szocializmust akar!

Azért a rend kedvéért: a vizitdíjjal párhuzamosan nem csökkentek, ahogy elfogadható lett volna(bár nem szolidáris és nem szociális) hanem nőtt a járulékterhelés. Ez is a világon egyedi volt. (Egy fenét, a vizitdíj nem reform volt, csak egy újabb adófajta)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.11. 20:44:55

@teknős:
A vizitdíj-eltöröltető népszavazás után sajnos hiába vártam a telefon PERCDÍJ eltöröltetésének kezdeményezését. :(((

Pedig hát ugye bőven elég lenne ott is az ELŐFIZETÉS - a Társaságok érjék csak be azzal, és azért cserébe mindenki telefonálgathasson kedvére, amennyit csak jólesik neki!
Vagy már ekkora többségben lennének a kártyások?

freehckr 2009.11.11. 21:06:54

@1.szolo (B.A.):
"A vizitdíj-eltöröltető népszavazás után sajnos hiába vártam a telefon PERCDÍJ eltöröltetésének kezdeményezését"

Miért nem kezdeményezted? Biztosan lett volna sok támogatód, ha az OVB és az AB átengedi a kérdésed... utána már "csak" 200 ezer aláírást kellett volna összeszedned... :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.11. 23:00:47

@freehckr:
Miért nekem?
ATTÓL vártam ezt a LOGIKUS folytatást, aki az előzőt kezdeményezte hasonló indokkal...
((gykv. az általános alapjárulék melletti eseti díjtétel kifogásolása miatt - állítólag))

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.12. 03:09:50

@freehckr:

KSH lapjáról készítettem:

www.naszta.hu/blog/blog01.pdf
www.naszta.hu/blog/blog02.pdf

3 028 483 nyugdíjas van
72 161 Ft az átlagos nyugdíj
12 hónapban egy évben (nem 13...)
2 622 460 341 156 Ft egy évben, ami
2 622 milliárd Ft. És ebben nincs benne a tb, csak az, amit ki visz a postás...

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.12. 03:17:39

www.naszta.hu/blog/blog03.pdf

Innen meg megtudhatod, hogy a teljes kiadás ugyan ebben az évben (2005) 4958 milliárd Ft volt, mindennel együtt!

Tehát a nyugdíjra megy minden adóforint 53%-a. Arányaiban ez nem sokat változott azóta sem. Tehát hozzá kell nyúlni...

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.12. 05:10:55

@teknős: tehát csak az gondolkodás amit te művelsz?

Mivel minden adatom nyilvános, itt a blog-on is, észre vehetnéd, hogy még érintőlegesen sincs egyik párthoz sem közöm (hála az Istennek). Viszont az ilyen felvetések (pártkatona) eleve a taplóság jelei, hiszen a másikat b@sztatni és rágalmazni mindig könnyebb, mint gondolatokat leírni. Ráadásul kb. csak azzal nem számolsz, hogy létezik tőled különböző értelmes álláspont is.

Én nem venném a bátorságot, hogy Téged minősítselek, annak ellenére sem, hogy ez a kommented R=0 emberről tanúskodik.

Marketinges · http://labrador.blog.hu 2009.11.12. 09:12:01

A Fidesz kampánnyal kapcsolatban én egyre csak azt kérdezem: Miért nem hajlandó a Fidesz felépíteni Magyarország legnagyobb webes hálózatát? Képes lenne rá. Példának ajánlom Obamát. Yes we can! Szerintem a Fidesz azért nem törekszik erre, mert teljesen idegen tőle ez a fajta módszeres, szisztematikus munka. Kiállni egy tök fölösleges sajtótájékoztatóra és elmondani, hogy Bajnai milyen rossz. Az megy. De építkezni? Ez idegen tőlük.
Balázs

Dezsőjóska 2009.11.12. 12:08:33

@Marketinges: Szerintem ez a jobbikra marad.

váév építők (törölt) 2009.11.12. 12:12:13

ezt bírom a közéleti blogokban, hogy mindenki annyira készpénznek vesz a fidesz győzelmét...tényleg ennyire biztos lenne? nem hinném...

Dezsőjóska 2009.11.12. 12:37:19

@váév építők: No ha a maszop megint győzne, akkor tényleg megértünk a kiirtásra!

6.Lenin 2009.11.12. 20:12:39

Már az előző poszt is erről szólt,ott le is írtam.

A harc két párt között van,a 2. vagy 3. helyért.A szereplők MSZP és a Jobbik.

A Fidesznek csak arra kell figyelni,címlapon legyen.

Orbán ebben profi,be is jött,most is.
Fidesz jelenleg a legnagyobb .

Ketten harcolnak,a többiek kapaszkodnak minden lehetséges szalmaszálba.

A Fidesz jelenleg gondoskodik arról,legyen miről agyalni.
A Fidesznek egyetlen logikus célja lehet csak,minél jobban hazavágni az MSZP-t és lehetőleg ezt ne ők tegyék.Erre csak ketten képesek.
Az MSZP és a Jobbik.Teszik is a dolgukat szépen,ahogy csillag megy az égen.
Már csak azon kell drukkolni,az aktuális me jelöltet nehogy elkaszálják a cusi ügyben.
Decemberben indul az igazi móka.

Arivistus 2009.11.12. 23:53:28

@teknős:
Azért próbálkozik az ember.

@6.Lenin:
Szerintem jól látod a helyzetet, viszont mindkét, de mindkét párt javarészt a hatalmasra duzzadt Fidesz-táborból tud lecsípni szavazatokat. (Vagy ha úgy tetszik, a Fidesz-közeli bizonytalanokból.)

Arivistus 2009.11.12. 23:55:08

A "de mindkét" törlendő.

Bocsánat, nyelvtani hiba.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.13. 01:00:21

@Arivistus: szerintem meg: "de mindhárom"
(mármint törlendő ;)))
Függetleneket IDE a Parlamentbe!

Egyébként sem értek veled egyet a szavazók csipkedésével.
Adott a Fidesz (egya)tábora, és "adott" még az MSZP maradék tábora (-az MSZP nem csipked, legfeljebb kapkod - a tőle elmenők után;)).
A Fidesz sem csipked, hanem kerítve terel, befogni igyekszik a széledő szoci nyájakat.
Aki itt csipked, az épp a Jobbik:
- a Fidesz jobbszéléből és hozzá még a MIÉP, Kisgazdák volt szavazóiból...

Ugyancsak a széledőkből - mert ugye vannak jócskán:) - merítkezik az LMP, a CM (Seres M. pártja) és persze még az MDF is...

6.Lenin 2009.11.13. 20:45:12

@Arivistus:

Szavazó csipkedés..

Szerintem a Fidesz tábora enged némi "csipkedést".Ha a kiabálok átmennek a Jobbikhoz,a Fidesz csak jól járna.
A Jobbik se nagyon fog örülni a túlságosan is sok "radikálisnak",lehetnek köztük "provokátorok".Mert lesznek beépülők.

Az mondjuk érdekes lehet,kitől fognak csipegetni a most majd gombamód szaporodásnak induló
Én Vagyok a Fény az Éjszakában megjelenő pártocskák.
Szerintem ezek most az MSZP-re jelentenek igazán veszélyt,nem fognak "átadni"nekik szavazókat.

Minden esetre érdekes idők jönnek.

hatafal 2009.11.13. 23:35:48

@Bit Rot: Azert a vizitdijnak nem egeszen az a lenyege mint amit te sugallni szeretnel. Senki nem mondja hogy ingyenelo lennel, viszont gondold el a kovetkezot. Laksz egy tarsashazban ahol atalanyt fizetsz a vizert (ez ugye a TB jelenleg Mon, "atalany" dij mert fizetsz mindig es annyit hasznalod amennyit akarod). Mivel atalany dij van ezert mindenki mindennap otszor furdik es egy csomo vizet elhasznal de igazabol nem veszi eszre, hogy milyen sokat is valojaban, mert o befizette akkor kihasznalja neki ez jar. Ha itt azt mondjuk ok fizessen mindenki atalanydijat, mert valamiert egyedi mero orat felszerelni nem lehet de minden egyes csap megnyitasert felszamitunk egy a havi atalanyhoz kepest csekelyke osszeget (havi 70 ezert TBdhez kepest 300 Ft azert valljuk be nem tul sok) akkor maris mindenki meggondolja hogy biztosan meg akarom nyitni azt a csapot? Ezzel persze hogy mindenki ketszer meggondlja es nem nyitogatja feleslegesen, de azert amikor kell furdik mert annyira nem sok a dij es furodni kell csak nem napi otszor. Igy egy betanulasi idoszak utan a vizfogyasztas csokken es lass csodat csokken az atalanydij is. A vizitdij eseteben a hatas akkor is elerheto lett volna ha esetleg biztositast tudsz kotni arra hogy fizetsz egy reszet vagy egeszet a biztosito vissza adja, de ugye ehhez az kell hogy egy rendszer mukodjon egy ideig.

2009.11.14. 10:13:23

@teknős: ne magadból indulj ki, hogy kit hova vezényelhetnek és miért! Itt önálló és gondolkodó emberek vannak, és nem vezér gyomrából írnak... (Diktátor gyomrában két ember találkozik. Az egyik kérdezi a másikat:
- Te hogy kerültél ide?
- Olyan dühös volt, hogy bekapott. És te?
-Én alulról küzdöttem fel magam...)

Jogászként ilyent beszólni??? Szóval ennek az OV elszólásoknak azért örülök, mert így ismerhető meg, milyen valóban. Jelzem Fletó is dettó. És mi látszik?? Hogy kispályás jancsibohócok nagy-nagy akarattal, de semmi otthonról jött viselkedéskultúrával. A "von Haus" hiánya az, ami rendkívüli helyzetekben nem segíti át őket a nehéz pillanatokon, ott áll akkor az "ember" pőrén, és előjön belőle az, amit otthon, vagy a haverjai között szokott és akkor, p o é nra veszi a helyzetét. És ki mondja azt, amit valóban gondol, és az ami valóban mozgatja.

Na ez sokba fog neki is kerülni, mert ezzel a mondattal fog turnézni 4 évig a mszp, és a Jobbik, aki ezzel hatalmas muníciót kapott, ha lázadni kell. Jó lenne, ha tanulnának Antalltól, Borosstól, és jelenleg Bajnaitól. Viselkedést és modort. De ezt nagyon nehéz felnőttkorban megtanulni, egy tökéletes embernek meg pláne...

Szavics 2009.11.27. 17:59:48

A Fideszes tojástánc mit jelent...

A Fideszes tojástánc mit jelent:
futóhomokra száraz cement.
A KDNP majd vizet prédikál,
s a Jobbikos sódertől minden összeáll.
süti beállítások módosítása