Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:37

Tele van a sajtó a Fidesz és az LMP különös barátságáról szóló írásokkal. A jellemzően névtelenül nyilatkozó „befolyásos politikusok” beavatnak minket a nagy stratégia részleteibe is: „ezek tudatos lépések voltak, a Fidesz célja, hogy az MSZP ne tudjon újra megerősödni, hanem az LMP szerezze meg a baloldali és liberális szavazók többségét” – állítja egy meghatározó ismeretlen az egyik internetes lapban. Vajon tényleg ennyire win-win szituáció lenne ez az egyelőre csak néhány jelből kiolvasott – és számos más jel által cáfolt - együttműködés?

(Fotó: Origo)

Érteni vélem a kölcsönös érdekeket hangsúlyozó érveket, ezek egy része kétségtelenül kiállja a valóság próbáját. A Fidesznek jól jöhet, ha a sokat hangoztatott nemzeti együttműködés nem csupán a kormánypárti oldalra terjed ki, ha időnként demonstrálni tudja, hogy képes más politikai szereplőkkel szót váltani, néha talán még szót érteni is. Orbán Viktor látogatása az LMP-nél ebből a szempontból kifejezetten okos ötletnek nevezhető, mint ahogy az is „lágyíthatja” Fideszt, ha időnként felkarol ellenzéki kezdeményezéseket, érdemben válaszol a túloldalról érkező javaslatokra és kritikákra. Azt sem szabad elfelejteni, hogy lehetnek olyan önkormányzatok – később akár más politikai terek is -, ahol a Fidesznek partnerek után kell néznie, a kormányzó párt számára ebből a szempontból ideális lenne egy olyan párt, amely saját szavazóira tömegesen nem veszélyes (Jobbik), és a vele való együttműködéshez nem kell átírni a korábbi brosúrákat sem (MSZP).

Nem állítom azt sem, hogy az LMP-nek ez a figyelem ne lehetne hasznos: emeli fontosságukat, növeli ismertségüket, hangsúlyozza befolyásukat – csupa olyan dolog, amelyben az új politikai formáció rászorul a támogatásra. Ha Orbán Viktor odaáll Schiffer András mellé, ha Lázár János vitára érdemesnek látja Scheiring Gábort, ezek az események értelemszerűen az ismeretlenebb, a reflektorfényt kevésbé vonzó szereplőknek hozhatnak többet a nyilvánosságban.

Ezek az érvek jogosak, érdemes azonban az ellenérvekre is figyelni. Biztos jó az a Fidesznek, ha a leharcolt, elkopott MSZP helyét egy új, hiteles párt veszi át? Valóban támogatnia, ösztönöznie kell a Fidesznek a baloldalon végbemenő esetleges átalakulást, amelynek végén nem kizárt, hogy egy olyan politikai erő lesz 2014-re az első számú kihívója, amely - a Fidesszel szemben - nem volt része az elmúlt két évtized politikájának, és lényegesen autentikusabban beszélhetne „zavaros” évtizedekről?  S ha valóban a váltópárti pozíció elfoglalása az LMP célja, és nem szeretne beleragadni az „őfelsége ellenzéke” kényelmes, de langyos szerepébe, akkor vajon okosan teszi-e, ha elfogadja a Fidesz baráti jobbját, ha engedi, hogy az a látszat keletkezzen, hogy a rá adott szavazat valójában nem jelenti a másik oldal gyengítését, választási esélyeinek csökkenését?  Egy ilyen helyzetben miért választanák az LMP-t azok a volt szocialista és szabad demokrata szavazók, akik most már hagyományosan Orbán Viktor ellen (is) voksolnak?

Vagy nem lesz átrendeződés a baloldalon, vagy ha lesz, az nem biztos, hogy a Fidesz céljait szolgálja. Mindent összevetve nem látom azt az együttműködési formát, amely hosszú távon, stratégiai és nem taktikai szinten, mindkét párt céljait szolgálhatná.

x x x

Egy kis vicces múltidézés: az első tévés nyilatkozatom 1998-ból.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr132149763

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Együttműködésre kell késztetni a Fideszt - interjú a Hírextrán 2010.07.27. 03:26:36

   Hogyan manőverezhet az LMP a Fidesz és az MSZP mellett függetlenként? Hogyan alakítaná a Budapestet? Milyen a magasabb nívójú életforma? Ki nézi hülyének a választókat? Jávor Benedekkel, az LMP főpolgármester-jelöltjével beszélgett...

Trackback: Minden más párt monnyonle! 2010.07.14. 18:17:17

Jávor Bence lépjen vissza Tarlós javára! - szólt a szolid, demokrata etikettől dús szocialista fölszólítás. Ha úgysem hisz a győzelmében, akkor minek is ágál itten? - folytatja Molnár Gyula és agytrösztje kommunikációs trómfja. Az ugyan...

Trackback: Divatdemokraták 2010.07.13. 20:04:05

Eszem-telefaxom megáll a sok "divatdemokratától", akik naponta vernyogják tele a blogokat és különböző baloldali médiumokat rettegéseikkel. Azt nyivákolják kétségbeesetten, hogy itt kérem "alkotmányos diktatúrát" épít ki a Fidesz és

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2010.07.15. 12:58:51

@Ordnassac:

Magyarul a törvényhozás nem nyaralni megy, hanem menetből fejest ugorhat a következő kampányba?

Ordnassac 2010.07.15. 13:02:14

@Ordnassac: illetve annyiban pontosítanék, hogy nem a törvényhozás maga, csak a tagjai. Az OGY várhatóan a nyári szünet először szeptember 13-án ül össze.

radala 2010.07.15. 13:08:12

@jjulie: Láttam, jópofa film. Nem hiszem, hogy kettős életet élnék, "civilben is szeretek erősen fogalmazni. Amúgy meg bár belátom, hogy nagyon gyakran tévedek, de akkor is van abban igazság, amit el akarnék mondani csak nem nagyon sikerül. A lényege kb. az lenne, hogy szigorúnak kellene lennünk erkölcsi kérdésekben, kellene, hogy a szabályok erkölcsi normák megszegését legalább megvessük. Őszintén mondom, hogy senkit nem szeretnék sem fölkötni sem Dunába lövetni sem semmit. De szeretném, ha világosan különbséget tennénk jó és rossz között.
A különbségtétel után jöhet nekem Hitler is és elmondhatja, hogy ö csak a legjobbat akarta, még arra is hajlandó vagyok, hogy megbocsájtsak, ha valóban el tudja mondani, hogy miért tette.
Szerintem például Pokorni apuka nagyon nehezen ítélhető el erkölcsileg, mert én sem mennék vissza a börtönbe. Ehhez képest Rogán féle két egyházi esküvő teljesen tiszta sor, hogy egy féreg magatartás, mert azt semmi a világon nem indokolja, hogy az egyház elválasszon a nejedtől. (tanultam én szerintem ilyet az egyetlen ok, ha a párod nem akar gyereket, vagy tudta, hogy nem lehet neki, de nem szólt, szerintem más válóok nincs).
Horn Gyula pufajkásságát szuperül meg lehet érteni, nehéz erkölcsileg elítélni, azt, amit a karrierje fölívelése közben után tett már könnyen lehet kritikával illetni.
Szóval én azt szeretném, ha azt gondolnánk, hogy nácinak, kommunistának lenni ugyan az. Nyilasnak ávósnak ugyan az. Mind a kettő esetén van viszont lehetőség a bocsánatra.
Természetesen nekem nincs nagy bajom Bajnaival, csak azért faszozom, hazaárulózom, gyilkosozom, hogy megmutassam, hogy igenis lehet róla nagyon sommás erlölcsi ítéletet hozni, ami szerintem a default kéne, hogy legyen. Utána jöhet ö azzal, hogy ö nem tudta, hogy egy választás 72 nap alatt lezajlik, ö azt hitte, hogy jó lesz majd, amit csinál, ö azt hitte, hogy...
De a deafault az az, hogy egy tökéletesen legitimitását vesztett párt esetén, akkor amikor van tökéletes megoldás is, akkor bűn az, ha hátráltatod azt, hogy a "nép" dönthessen. Persze lehet erre is magyarázatot adni, amit aztán el lehet fogadni, de legyen ez a kiindulási állapot.

radala 2010.07.15. 13:35:02

@[nick]: Azt én sem értem, hogy miért nézek el majd mindent Orbánnak, talán a szerelem egy kicsit erős kifejezés. Amúgy szerintem valóban kb. úgy van, ahogy mondod, de nem arról van szó, hogy egy politikus ne hibázhasson. Pl Cusit sajnáltam, amikor a hírtv miatt kirúgták. Nagyon örülök, hogy Kövér a házelnök, pedig ö is hibázott sokat. Ezenkívül az sem igaz, hogy én a politikusokat szeretném szigorúan venni.
Nem, szerintem az lenne a jó, ha tudnánk, hogy a kevélység, fösvénység, irigység, torkosság, harag, a jóra való restség rossz.
(lehet, hogy a bujaság is:-)
Én pl az olaszliszkai gyilkosokat is nagyon tudom sajnálni, hogy ilyen pechjük volt, hogy ekkora faszságot csináltak, szóval nekem az nem jelentene problémát, hogy megbocsájtsak valakinek, arra nagyon*-nagy szükség van, de ki kell tudni mondani, meg kell tudni határozni, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz.

Éppen ezért én pl nagyon jól tudom utálni a Fidesz gőzhengert most, mert az nem kérdés, hogy az alkotmány szent és az elvei is azok. Azaz azért nem baj nekem az, ha kedvezményt kap a kezdő biztosító, mert azt klasszul meg lehet magyarázni, hogy ez önmagában lehet jó. A NER-t a jó szándék ellenére is nehéz jónak látni, a 60/40-röl 70/30-ra változtatása az önkormányzati töredék szavazatoknak is igényelne nekem némi elvi alátámasztást...

CSENDES 2010.07.15. 13:48:42

@radala: "Nem, szerintem az lenne a jó, ha tudnánk, hogy a kevélység, fösvénység, irigység, torkosság, harag, a jóra való restség rossz.
(lehet, hogy a bujaság is:-)"

Továbbá a sunyiság, a kapzsiság, az erőfitogtatás, a más szemében a szálkát, magáéban a gerendát sem hozzáállás is, valamint sorolhatnám.
Gusztustalan, ahogyan a jogszabályokat magukra szabják.
Pl. Borkai polgármester úr miatt az 5 év tilalmat 3 évre visszavenni, csak azért, mert a tisztelt polgármester úr még csak 4 éve szerelt le a honvédség állományából. És nem védhető azon "kezdő biztosítóknak" a védelmére tett intézkedések, melyek alapítói (tulajdonosai) a 100 leggazdagabb magyar (ha tetszik oligarchák) közé tartoznak. S sorolhatnám még, hiszen TG alig 2 hónapja írta, hogy azon morfondíroztak baráti körökben, mi lesz, ha a FIDESZ hozzányúl a 2/3-os alkotmányos szabályokhoz?? S lám olvassák a blogot:-) hiszen már nyilatkoznak, hogy nem kell annyi kétharmados fék. Ezzel azt is elismerjük, hogy a megegyezés (ha úgy tetszik nemzeti együttműködés) csak szükséges rossz. Ők valójában nem nemzeti megegyezést akarnak, hanem magukkal való megegyezést akkor is, ha már nem lesz kétharmaduk.

nyünyüge 2010.07.15. 13:52:25

@panelburzsuj:
A katedrálisok tényleg évtizedekig épültek, közben nyilván sokat változtak, de azért a projekt indulásakor valószínűleg megvolt beruházó, egy komplett terv, kivitelező, stb. (Különben már rég nem állnának).
A Taródi vár ilyen szempontból kicsit a Sagrada Familiahoz hasonlít, nem egy nagyberuházáshoz- ahol az építő és a beruházó kevésbé különül el.

radala 2010.07.15. 13:55:51

@Átverés!: "De az is lehet, hogy azért vélekedik olyan vadul,és bántóan, hogy sokan kapják fel a fejüket kommentjeire és igy kialakul a vége nélküli vita pro és kontra alapon. "
Azért fogalmazok erösen, hogy látszódjon. Ez igaz. Nem szeretnék vég nélküli vitát.

CSENDES 2010.07.15. 13:57:40

@CSENDES: Hozzátéve, hogy bedobnak egy-két csontot, amin rágódhatunk, pl.: szavazófülkében forradalom, majd megtudhattam, hogy társadalmi szerződés köttetett. Kérdem én mi az ? (egy filozófiai fogalom). Hát kérem én nem kötöttem velük semmilyen szerződést, pusztán tudomásul vettem, hogy megnyerték a választást, s széleskörű felhatalmazást kapott a kormány. Hozzáteszem, hogy az előző kormányt alakító párt is megkapta a felhatalmazást a választások megnyerése által. S egy kormány mindaddig legitim, amíg kormányozni tud. Tehát, nem mondjunk, írjunk olyanokat, hogy illegitimmé vált az előző, mert ez hülyeség. Más kérdés, hogy morálisan mit gondolunk az ámokfutásról. De jelen esetben is az ámokfutást látom. Nekimenni mindennek, mindenkinek, egyszerre, csak azért mert sok lúd vagyunk, s disznót győztünk. Hát nem osztom a Medián véleményét, mert abszolút nem vagyok optimista. Egy (ilyen) hónap elteltével meg végképp nem.

golb 2010.07.15. 14:01:55

@nyünyüge: A Sagrada Familia ha jól tudom többek között azért is halad lassan, mert pusztán közadakozásból épülhet... Így messze nem egy nagyberuházás ez tény. Tudtommal Gaudi az építkezés megkezdése után is folyamatosan módosította, javította a terveket, de mások is belenyúltak/belenyúlnak. Ha tévednék kérem javíccsonki!

nyünyüge 2010.07.15. 14:31:57

@golb: azt akartam megfogalmazni, hogy egy katedrálisnál szerintem hagyományosan előre elhatározták, hogy pontosan mit akarnak építeni, miből.
Míg a Taródi vár meglehetősen organikusan épült. Persze sohasem tudjuk meg, mi lett volna belőle akkor, ha megálmodójának lett volna pénze, kapacitása "egyszerre" felépíteni. Volt-e komplett terv a fejében, vagy azok folyamatosan alakultak ki, vagy a kényszer alakította.

ssi 2010.07.15. 15:06:52

@radala:
- szép Tőled, hogy mindenkinek illedelmesen válaszolsz :-)
- még szebb Tőled, hogy az illetlen szavak mennyisége egyre kevesebb :-))
- apró észrevétel: 1-1 adott tényre koncentrálj inkább :-o
- még apróbb: túl sok ítélet van Benned, a kevesebb néha több :-O

@panelburzsuj: ha én okat képzelek magamról, mások nem biztos
O.V. + EU, IMF stb. nemzeti forradalom s szerződéskötés kiterjesztése? :-((

@Szimba: lehet, hogy még megtalálom Demszky márc. 15-ei beszédeit;
elolvasni s tematikusan összehasonlítani akarnám, nem előre véleményezni

@porfelhő: László gondolkodása merev, cselekedete pedig következetes: T.G.-n kívül mást nem igen olvas, T.G.-nek mindenben ellentmond, kiokítja. Tartalmilag ő a múlt és a jelen: mintha valami régi ideológiai elméletet idézne + Fidesz-rajongás. Többen próbáltuk már egy kis együtt gondolkodásba bevonni, de nem nyitott se a más nézetre, se a Fidesz-hibák felismerésére. Valószínű jól érzi magát a bőrében, mert a világot nem olyannak látja, amilyen, hanem amilyennek szeretné. Na, meg is van a boldogság titka

@ó jaj: konzultálunk és informálódunk is, tehát jöjjön a sok-sok link :-)

@Ordnassac: S.L. még pár hétig segíthet a szabályosságok fenntartásában - korrektebben tudunk majd mi is összehasonlítani S.P.-vel

ssi 2010.07.15. 15:17:09

Milyen más, ha valamit máshonnan nézünk:
- O.V. mondta az ÚMG kapcsán: "A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból"
- a zemberek mondják pl. a NENy, túlhatalom stb. kapcsán: nem járulnánk hozzá, hogy kimasírozzunk a civilizációból

javítás:
@panelburzsuj: ha én sokat képzelek magamról, mások nem biztos
O.V. + EU, IMF stb. nemzeti forradalom s szerződéskötés kiterjesztése? :-((

ssi 2010.07.15. 16:12:46

nem szándékozik meghívni
hvg.hu/itthon/20100715_mszp_orban_viktor

pedig jól tenné
mandiner.hu/cikk/20100715_mesterhazy_orbant_kostolgatja

főpolgármesteri tervek
hvg.hu/velemeny/20100715_javor_benedek_lmp

O.V. mondta az ÚMG kapcsán: "A magam részéről nem járulok hozzá ahhoz, hogy kimasírozzunk a civilizációból"
amit mondunk és amit teszünk - jó, ha szinkronban van:
mandiner.hu/cikk/20100715_facebook_az_online_agora_baja

ssi 2010.07.15. 16:14:41

semmi gond, jól elvagyok magamban, magammal :-))))

radala 2010.07.15. 16:25:15

@manyike: Akkor erre is válaszolok illedelmesen:-)
Nincs bennem semmiféle ítélet csak szeretném, ha lenne ítélet. Illetlen szavak szerintem nincsenek csak azt szeretném elérni, hogy a dolgok meg legyenek nevezve. természetesen tisztában vagyok vele, hogy az általam használt erös kifejezések nem helyesek, de nyilván fölé kell célozni, hogy eltalálhasd a célt. Olyan ez, mit Orbán forradalma, szerintem maga sem hiszi, hogy forradalom volt csak azért nevezi így, hogy legalább egy korszakhatár kijöjjön. Természetesen nem gondolom, hogy a szocik tehetnek mindenről, de azt nagyon nem tudom elfogadni, hogy minden relatív, senki semmit vagy mindenki mindent ugyanúgy csinált.
De valójában persze mindegy ez az egész, úgysem jutunk semmire. Mindenesetre ezek a nem tiszta viszonyok nagyon sokat ártanak a mindennapokban. Ausztriában pont 87-szer egyszerűbb élni, mert van bizalom az emberekben. Ha rendelsz mondjuk építőanyagot, akkor kihozzák és majd egyszer fizetsz, Mo-n be kell érkezni az átutalásodnak "mert voltak már rossz tapasztalataink". Mo-n autót venni iszonyat stressz, mert mindenki át akar baszni és át is fog.
Valamikor régebben meséltem, hogy valami 3 tanárt rúgtak ki azért, mert fél éven keresztül tintaölővel javítgatták a parkolócetlijüket. Azért tehették ezt meg, mert a parkolócetli egy sima papírdarab, nem közbeszerzésen pénzpapírra nyomtatot hologrammos izé, csak egy fecni, mert nem fognak a hülyékre költeni, inkább megbüntetik azt a párat, aki nem követi a szabályokat.
Ettől még a politikusok nem sokkal kevésbé korruptak szerintem, inkább az emberek normálisak nem a politikusok. Persze lehet, hogy teljesen nincs igazam.

Ordnassac 2010.07.15. 16:37:10

@manyike: amennyi olvasnivalót adsz nekünk. ;-)

radala 2010.07.15. 16:43:05

@Ordnassac: Nem gondolom ezt fricskának. Ha nem írta volna ki, akkor SP-nek kellett volna, de ö csak 10-re írhatta volna ki legkorábban, azaz még hosszabb lett volna a kampány.
Különben is többre tartom SL-t annál, hogy ilyenekkel csessze el az idejét.

ssi 2010.07.15. 16:50:17

@radala: köszi :-)
"De valójában persze mindegy ez az egész, úgysem jutunk semmire. "
na, csak ne ilyen pesszimistán!!

jót tesz Neked is, ha sok embörrel konzultálsz :-)

"inkább az emberek normálisak nem a politikusok" - néhány napja írtam pont: sokan a valamelyik pártra, kormányra haragszanak és mégis a választók egymásnak mennek (pl. pártszimpátia szerint)

"nem tiszta viszonyok nagyon sokat ártanak" - idilli álom a tökéletes
sok furcsaság, meg értelmetlen, meg tisztességtelen dolog van....
hidd el, a világ kb. ilyen: egy ismerősöm mostanában Párizsban szállt át egy másik gépre. technikai okok miatt a menetrendhez képest 4 órával később indult. ennyi idő alatt se rakták át a franciák a csomagját. napokig várta, ruhákat, piperéket kellett vennie + az idegesség, ügyintézés, kártérítést itthonról már nehéz intéznie .... és még számtalan példa

egy időre elköszönök

Ordnassac 2010.07.15. 16:52:24

@radala: nézd, én sem gondolom (valszeg végső szabadságára megy), de a jövő héten is kiírhatta volna. Augusztus 4-ig azért még lett volna idő. (Az lett volna a legutolsó időpont, amikor még mehetett volna 3-ára a választás.)

radala 2010.07.15. 17:07:57

@Ordnassac: OK akkor mégis lehet, hogy egy kekec vénember:-)
Nem tudhatom. Igazából nem számít semmit, gondolom permanens kampány van. Talán akar egy kis időt adni az LMP-nek, hogy megszervezze a KC gyűjtést:-)

ssi 2010.07.15. 17:21:03

MNB-vezetés jövedelme és az átlagbérek
Az ország mai helyzete sok mindent megkíván,
a múltban nem erre figyeltek:

index.hu/gazdasag/magyar/mancs226/ pl. 2002-ben

hetivalasz.hu/itthon/havi-egymillios-alapfizetes-ketmillios-premiummal-30082/

index.hu/belfold/jarai0401/

radala 2010.07.15. 17:29:19

@manyike: No de a forradalom után vagyunk:-)

porfelhő 2010.07.15. 18:05:00

@manyike: Nem volt szándékomban Lászlónak bántó dolgot irni. Előbb ugy gondoltam tudatom vele, hogy szerintem egyáltalán nem igy van. De aztán félretettem, mert ugy gondoltam, engem sem bántanak meg a kommentező társaim, TG-sem, és L. lehet hogy bántónak venné a reagálást és én senkit sem szeretnék megbántani.

ssi 2010.07.15. 19:49:18

Ökm.Vál. - ez a következő és nagyon fontos megmérettetés

1. embereknek tetsző sok változás, lendület, optimizmus a kormány részéről
2. demokrácia megsértését valószínű ennél kevesebben látják
3. döntő lehet pl. a banki különadó és IMF-hitel tárgyalások eredménye
4. sorsdöntő lehet az emberek saját életszínvonalának megítélése, ill. a javulás reménye (következő akcióprogram)

www.fn.hu//belfold/20100715/mindenhol_eselyes_fidesz/

ha tarol a kormány, az ellenzéki pártok erősödésének színtere hol lesz?

Ordnassac 2010.07.15. 20:19:21

@nyünyüge: kérdés, hogy októberig mennyire lesz-e ebből bármi is. Papcsák kampányolni fog, ő lesz a Fidesz-KDNP zuglói polgármester-jelöltje. Nyáron meg amúgy is szabadságolási szezon van a rendőrségen és az ügyészségen is.

Evehid 2010.07.15. 20:26:54

@manyike: nagyon jó kérdéseket szoktál feltenni! :)

Az 1. pontod lendületét én OV 29 pontjában látom stílusát és előadásmódját tekintve. Csakhogy nincsenek megvalósítási határidők mellérendelve. Ez így egyszerűen kevés lesz.
2. Sajnos ebben valószínűleg igazad van. :(
3. Mennyi erre a ráhatása magának a kormánynak?
4. Tényleges javulás nem lesz, sztem nem csak idén, jövőre sem. Reményhez sokkal koherensebb viselkedés kéne.

Ha jól, v. legalább jobban fogják csinálni, mint az előző 8 év csapatai, akkor az ő színterük a befogott orrú halkan anyázó értelmiségiek ill. a legfiatalabb szavazók közt, és csak ott lesz. Ha rosszul csinálják - akkor az utcán.

ssi 2010.07.15. 20:44:00

Ma MTV Este műsorban - s nem T.G.!

Október harmadikán lesz az önkormányzati választás - ez lesz az első olyan voksolás, amely már az új szabályok szerint zajlik majd. Rövidebb lesz az ajánlószelvény-gyűjtés, a kampány ideje is csökken és nem lesz szombati kampánycsend sem. Az esélyekről és a kampánystratégiákról beszélgetünk Vasali Zoltán és Mráz Ágoston politológussal.

panelburzsuj 2010.07.15. 21:04:03

@manyike:

Rdalát dicséred így: "szép Tőled, hogy mindenkinek illedelmesen válaszolsz :-)"

Már felvetettem, de innentől tudom is: Panelburuzsuj eévtárs már szart sem ér ...

Pedig találtam aze nyiménél egy sokal irodalmibb összefoglalást arról, amit a Fideszben és Radalában közösnek találtam:

"Sajnos eddig sem élvezhettük az elvszerű és értékközpontú kormányzás áldásait, de most vált a kormányzás alapelvévé a következetes elvtelenség. A kormánytöbbség egész törvényalkotási gyakorlata, az állami intézményekhez, azok vezetőihez, a joghoz, a választásokhoz, az alkotmányhoz való viszonya – minden lépése arról szól, hogy a pártnak és kádereinek érdeke minden elvet és értéket felülír. Mindent helyeselhetünk, amit eddig helytelenítettünk, és fordítva. Nincs jó és nincs rossz, csak Mi vagyunk."

nol.hu/lap/allaspont/20100715-lex_mi

Ordnassac 2010.07.15. 21:13:55

@manyike: hmmm... mitől lenne rövidebb a kampány? A kampány a választás kitűzésével kezdődik. Október 3-ig még 80 nap van.

Evehid 2010.07.15. 21:23:07

@manyike: nagyon jó kérdéseket teszel fel! :)
Az 1-re én eddig csak a 29 pontban látom ezt a lendületfélét, viszont mivel nincsenek hozzárendelve megvalósítási határidők, ez szerintem kevés lesz.
2. Sajnos valószínűleg igazad van.
3. Mennyi a valós ráhatása erre a kormánynak?
4. Érdemi javulás szvsz nemhogy idén, de még jövőre sem lesz. A reményadáshoz pedig sokkal koherensebbnek kéne lenni a látszatnak, nem?

Ha jól (legalább az utóbbi 8 évnél jobban) csinálják, akkor csak a befogott orrú halkan anyázó értelmiség és a legifjabb szavazók közt, ha rosszul - akkor az utcán.

Evehid 2010.07.15. 21:24:20

Bocsi a dupláért, a motor bezabálta útközben, vagyis úgy tűnt. >-Ö-<

ssi 2010.07.15. 21:28:23

@Evehid: :-) - mit kap majd az utókor? - ez foglalkoztat (stílus, tartalom)

@panelburzsuj:
sosem foglak már kiverni a fejemből :-) blog ilyen: hol vagyunk, hol nem

- eddig a pártok, vagy a választók viselkedése lepett meg jobban?
- sokan írták már: ha a választó saját, önös közérzete "jó", más nem fontos
- bármilyen elszámoltatás nagyobbat fog-e szólni, mint az elvtelenség?

nekem nagyon hiányoznak a "tényfeltáró újságírók", akik nemcsak 1-1 konkrét friss hírt lovagolnak meg, hanem összefüggéseket keresnek pl. a múltból, vagy más területről. ez nemcsak infó, de logikus gondolkodás is

Evehid 2010.07.15. 21:29:06

Féloff: Kedves Hallgatóink! A HP Ligája (nem, nem a Harry Potter Kviddicskupa :D - hanem a Hazai Politikusok) barátságos mérkőzés mai eredményhirdetése következik. Közel 3/4 órás hosszabbítás után Orbán Viktor:Vona Gábor 1:1.

ssi 2010.07.15. 21:30:04

@Ordnassac: hivatalos kampányidőt is rövidítették?

porfelhő 2010.07.15. 21:47:17

@Ordnassac: "Nem biztos, hogy kiállná az alkotmányossági próbát az adó-salátacsomat /visszamenőleges és aránytalan, 98 százalékos különadó az állami végkielégitésekre, a bankadó/ " irja a cikk. Három nappal meghosszabbitják a nyári ülésszakot, végül is, ne Sólyom L. döntsön a kérdésben. Ugy gondolom mindenképpen ebben is egypárti döntés születik. Nem is értem miért kell terveket "szövögetni". Érdekes a cikk.

porfelhő 2010.07.15. 21:51:39

@Ordi. Bocs. csomag-ot akartam irni.

török gábor 2010.07.15. 21:56:21

@manyike: akkor elárulom, hogy hívtak a műsorba, de egyrészt nem vagyok Budapesten, és van másrészt is.

porfelhő 2010.07.15. 21:59:16

@manyike: A kampányidőt 60 napra röviditi a kormány. De mivel Sólyom L. kitüzte a választást okt. 3--ra még igy 80 nap lesz.
Ha rosszul irtam majd @Ordi kijavit, ő "otthol" van a dolgokban.

panelburzsuj 2010.07.15. 22:00:12

@manyike:

Nem is te hallgatsz az erkölcsi és a politikai ítélkezés totális összemosását felvető kérdésemre, hanem jónak és gonosznak fölkent tudója.

ssi 2010.07.15. 22:01:16

@Evehid: nem tudom persze, de érdekes lesz figyelni (és átélni)

milyenek lesznek a gazdasági eredmények és kilátások?
milyen lesz a közhangulat?
ki meddig mehet el?

ssi 2010.07.15. 22:03:30

@török gábor: sajnáljuk, de elfogadjuk a döntést :-)

porfelhő 2010.07.15. 22:10:59

Aha! Értem már hova nem ment el Török G. Kapizsgálom, hogy miért van másrészt.

porfelhő 2010.07.15. 22:20:11

Borókai G. győri polgármester miatt módositotta a kormány az alkormánymódositás-tervezetet, aki ezt megtiszteltetésnek veszi. Újra indulhasson az őszi választáson. Nem is lehet semmi panasz a kormányra., mindnet megtesz az emberekért.

jjulie 2010.07.15. 22:34:18

@radala:

"nagy szükség van, de ki kell tudni mondani, meg kell tudni határozni, hogy mi az, ami jó és mi az, ami rossz."

vajon ezen mit érthetsz?

nagyon gyerekesnek tűnik, nemi magyarázat arra, hogy jobbikosba hajló dumájú elfogult fidesz szavó vagy

a fideszvallásba csomagolt maszlag az ilyen kínzó gyerekes hiányérzetekre építeve ért el a fülkeforradalomig

bravo

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.15. 22:43:12

@manyike: kell egy kis rotáció a politológusok között, mert még végletekig lehasználódik egy-egy arc. :)
@porfelhő: az nem a Borókai klán tagja, hanem az extornász (Borkai).

Ordnassac 2010.07.15. 22:47:04

@porfelhő: akire te gondolsz, az Borkai Zsolt és nem Borókai Gábor (utóbbi a Heti Válasz főszerkesztője).

jjulie 2010.07.15. 22:51:25

@radala:

nagyon össze vagy zavarodva

tanácsolom, olvasgasd napjában többször a @lászló56 bejegyzéseit, és meríts erőt egy tisztálátó elme szüleményeiből

ha ez sem segít, akkor én sem tudok

Ordnassac 2010.07.15. 22:55:01

@manyike: ez az egész kampányidőszakosdi abból jött, hogy a kitűzési határidőt lerövidítették, ergo nem 72 nappal a választás előtt kell a közt. elnöknek legkésőbb kitűznie a választást, hanem 60 nappal. Mivel a gyakorlat nagyrészt az volt, hogy a KE az utolsó lehetséges napok valamelyikén jelölte ki, így kerülhetett szóba a kampány lerövidülése. A törvényi szabályozás szerint továbbra is a választás kitűzésétől kezdődik a kampány (legalábbis a mai hatályos állapot szerint).

jjulie 2010.07.15. 23:01:26

@Ordnassac:

"Az As úgy tudja, hogy Khediráról még tárgyalnak, a Stuttgart 15 millió eurót kér a védekező középpályásért. A Marca ezzel szemben állítja, hogy a két klub már meg is állapodott 10 millió euróban, a játékos Madridban egyezkedik a fizetéséről, találkozott José Mourinhóval, és a napokban be is mutatják, mint a klub új igazolása."

mennyit is érnek börzén az aranylábú német zsenipalánták?

rekordokat?

porfelhő 2010.07.15. 23:19:54

@Ordnassac: No jobb lenne ha ma nem is irnék többet. Ugy látszik teljesen ki vagyok halva a melegtől. Bocsánat, köszönöm a helyreigazitást.

Ordnassac 2010.07.15. 23:23:12

@jjulie: már az is elég, hogy Khedirát meg akarja szeretni a Real. ;-)

Azt meg sosem állítottam, hogy ők a legdrágább játékosok a világon. Csak azt, hogy nem olyan középszer, mint ahogy focifilozófiád miatt állítod. Nem ugyanaz. Ezt pedig te is tudod.

BonFire 2010.07.16. 02:25:48

Ez a lépés egyáltalán nem meglepő. Az, hogy a Likud testvérpártja csontig benyal a zsidóknak eddig sem volt kérdés. A hazai zsidók képviselőinek is muszáj benyalniuk, egészen a meleg szarig!

Átverés! 2010.07.16. 06:27:18

Jó reggelt mindenkinek!

A virágos kertemből üzenem:

"Mennyi szín, mennyi szín, mennyi kedves

És tarkaságában annyi nyugalom."

Ady

ssi 2010.07.16. 06:56:41

Híreket olvastam, s furcsa kapcsolatok villantak be: Kormány felelőssége mindig nagy. Hinnie kell, hogy ő jobban csinálja, mint az előzők. Kormány felelőssége nem lehet önös. Ellenfelek ellen - akár közvetetten is - felizzasztott népítélet érzelmi túlfűtöttségét később általában is nehéz lehet kordában tartani, s nehéz belőle kiszállni. Erős érzelmek mindig akadályozzák a tisztán látást is. Független igazságszolgáltatás - nemcsak a látszata kell. Nagy a zemberek felelőssége is, s nemcsak 4 évente.
Média és az un. értelmiség feladatai sem megkerülhetőek.

Játszani jó, a politika biztosan nem erre való - jó ezzel már előre számolni

Személycserék oka: az eddigi rossz működés
inforadio.hu/hir/belfold/hir-366791

Stohl Andrást utolérte a népharag, már a bírósági ítélet előtt
atv.hu/bulvar/20100714_idegenek_orditoznak_vele_az_utcan_10_kilot_fogyott_stohl

Komcsizás, gyurcsányozás, Hagyó-árvák stb. mellett/után veszélyes ingovány a meglévő ellenszenvekre újabb érzelmeket pakolni - s miért is?
www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=112106

jjulie 2010.07.16. 07:16:39

@Ordnassac:

hát igen, az is valami, de hogy a világ legjobb csapata vadászik e valamelyik németre arról még nem hallottam

a világ legjobb csapata jelenleg nem a reál, és a világ legjobb csapatának a játéka nyerte ezt a vb-t is, ami előtt kapitulált ez a mai német csapat, még a pályáralépés előtt

a német foci egy másolat volt mindigis, aki szereti a tökéletesen elkészített hamisítványokat, annak elég jó a német foci is, de az igazi katarzisra vágyó inyencek mindig hiányolni fogják belőle azt a csipet sót, amit csak a művészek tudnak beletenni

mikor fog felépíteni a német focivilág egy olyan márkanevet, mint a BECKHAM ?

vagy azt mondod, hogy öröm, elérte a német foci, azt amit pl. az afrikai országok, a vezető nagy kluboknak a beszállítóivá váltak?

jjulie 2010.07.16. 07:21:04

@jjulie:

és mindig is hiányolták

jjulie 2010.07.16. 07:38:56

@manyike:

hát igen, az úgynevezett értelmiség eladatai sem megkerülhetőek

namost, ha kicsit viszatekintünka múltba, mióta is lehet beszélni magyar értelmiségről, amelynek a gondolatai, kultúrája kimutatható hatással is rendelkezik a tömegekre?

és ebból hány év szólt arról, hogy van magyarzsidó, és nem zsidó értelmiség? aztán hány év volt ebben olyan amiben az értelmiség mint véleményformáló társaság erősen korlátozva volt a véleménynyilvánításban? milyen eredményei voltak az értelmiségi zsidó asszimilációnak, és a disszimilációnak?

és ma hol tartunk? a közmegítélés szerint milyen az értelmiség megítélése? a politikai hangadók szerint milyen? az értélmiségi prototípus ma hány féle?

mi ma a magyar értelmiségi prototípusa?

a vona gábor, a szijjártó péter, vagy a pálfi istván, esetleg a kósa lajos, vagy netán kicsoda? a rátkai filip? jaj, tudom már az újságirásban válik láthatóva a mai magyar értelmiségi krém, valamilyen zsolti, nem tudja valaki a teljes nevét?

tölgyes 2010.07.16. 08:09:46

@jjulie: Az én szívemhez mindig is a brazil foci állt a legközelebb, de hogy a német foci másolat volna amolyan hamisítvány - ezt nagy csacsiságnak tartom.

Mi volt 54 óta a német foci "lényege", mi jellemezte a német focit? Az irányítás, tapasztalatok átadásának szervezettsége, a fizikai felkészítés folyamatos tökéletesítése, a jól megszervezett utánpótlás. A játékban pedig a csapat egysége, a pontos összjáték, kemény mégse durva játék.. az utolsó perc utáni percig való küzdeni akarás... és a győzni tudás képessége.

Én Beckham-et nagyon jó focistának tartom, de Ön is a média is jelentősen túlértékelte... kicsit olyan mint a Madonna: jó a PR-ja.. bár a hangja erősen átlagos... viszont jól értékesíthető mint a mosópor...kis cuncimókus arca van bájos a mosolya.. szóval egy cuki falat..a japánok, kínaiak zabálták a pólóját, tehát jó befektetés volt.

Játéktudást, játékintelligenciát "művészetet" illetően B-t messze felülmúlta Beckenbauer, de G. Müller szintjét se érte el.

tölgyes 2010.07.16. 08:15:11

@jjulie: Szóval akkor Ön szerint mióta is lehet magyar értelmiségről beszélni???

A világban -nem csak nálunk - elvált egymástól a valódi teljesítmény és az ismertség, sztárság. Sztár az, akiből a média sztárt csinál.. a celebektől nem várhatunk el átlagon felüli teljesítményt.. ha csak azt nem, hogy megfelelő honorárium ellenében hajlandóak arra, hogy nyilvánosan keféljenek..:(Aztán ha meguntuk kidobjuk őket mint a pecsétes nyakkendőt.

ssi 2010.07.16. 08:43:51

@jjulie: értelmiség definíciója és szerepe - persze manapság?

- nekem ők azok, akik a napi szenzációkon felül tudnak emelkedni
- igényük van arra, hogy a széleskörű mögötteseket keressék
- ennél is nagyobb józanságuk, s az érzelmeket nem okoknak, hanem következményeknek tekintik

sok a kisiklás - bármelyik oldalon

jó az, ha a pártok elvi-hatalmi taktikáinak nem pusztán szemlélői és érteni akarói vagyunk, hanem a kemény érzelmi csaták megvívói?

(a zsidóság Nálad nem tudom hogy jön ide,
igaz, más esetekben se tudok ezzel mit kezdeni)

Átverés! 2010.07.16. 09:32:49

Nekem Beckham az etalon.

Olvastam, hogy naponta órákon keresztül gyakorolta a pontrugásokat.
Most is ezt várnám a szabad rúgásoknál, hogy ki lesz az aki a sorfalon átemeli és a kapu egy kritikus pontjára berugja a labdát.

Góllll!

tölgyes 2010.07.16. 09:34:18

@manyike: Tudja a zsidóság úgy jön ide jéjéjéjéknél.. hogy ha a magyarokat nem tiszteli meg a zsidóság, akkor mi még most is nyereg alatt puhítjuk a húst.. hála helyett bezzeg a magyarok hálátlanok, mert nem hálálkodnak amiatt, hogy ama nemes bevándorlók kiemeltek minket a tudatlanságból..(mucsából)

tölgyes 2010.07.16. 09:37:44

@Átverés!: Ezt tette Puskás is, Pelé is Ronaldó is gyakoroltak.. nagyon sokat gyakoroltak.. a hajdivatban lehet hogy etalon.. de hát kinek a pap kinek a papné.

Átverés! 2010.07.16. 09:56:01

Ma reggel olvastam, hogy Schmitt Pál nagyon keresi a lehetőséget, hogy hogyan tarthassa meg a MOB elnökséget is mivel valószínű, hogy csak 2 évig lesz közt. elnök és utána Orbán Viktor lesz az államfő.
Már én régen igy gondoltam és le is írtam.
Ilyen züros helyzetben csak nem fog minden nap operativ feladatokkal foglalkozni, Brüsszelbe jáfrni, IMF-el tárgyalni.
Ugyan már.

Ordnassac 2010.07.16. 09:56:04

Megvannak az OVB új tagjai: www.parlament.hu/irom39/00764/00764.pdf

Pozsár-Szentmiklósy tanított, kicsit meglep a jelölése.

Ordnassac 2010.07.16. 09:56:34

@Átverés!: ez Népszava-értesülés, úgyhogy némi forráskritikával venném a dolgot.

Evehid 2010.07.16. 10:00:51

@jjulie: Na igen, anno egy érdekes figura is újságíróskodott. Valami Mikszáth... :)

De azért mondadék neked néhány értelmiségit a jelenlegi parlamentből: Varga Géza, Ángyán József, Navracsics Tibor, Tilki Attila, Manninger Jenő, Szilágyi László, Szabó Tímea, Gyenes Géza, Oláh Lajos.
Ők elég sokféle értelmiségi-típust megjelenítenek, nem?
Szerintem az értelmiség közmegítélése beidegződéseken alapul, nagyrészt a Kádár-rendszerből. A pol. hangadók szerinti megítélése pedig végképp nem objektív.

manyike: az első két pontoddal maximálisan egyetértek. Ezek nagyon jók (lennének). Az utolsóhoz csak azt tudom hozzáfűzni, h. az ember irracionális lény. Ez van. De gondolj bele, elég érdekes egy olyan házasság, amiben az érzelmek nem okok, hanem következmények, hm? Ld. még Ida regénye.

Ordnassac 2010.07.16. 10:13:52

@Evehid: kérdés, hogy az értelmiségi mint fogalom mit jelöl: a diplomásokat vagy valami más közös vonás az, amiből az értelmiségi értelmiségi lesz?

ssi 2010.07.16. 10:25:01

@Evehid:
nem a házasságról beszéltünk, de egyszer lehet arról is :-)

itt a blogon is sokan csak írják, írják a lesújtó véleményeiket,
de ha szeretnénk az okot megérteni, szeretnénk érveket is,
csak az érzelem jön: utálom őket

nagyon nehéz megfogalmazni (sőt még önmagunkban értelmezni is) és még röviden is az értelmiség fogalmát és szerepét - hol és miben is? Minden oldalnak legyen saját elit tábora, ezek álljanak szóba egymással, stb.?

sokszor volt, hogy itt közösen valamilyen témát kicsit azért helyre tettünk a fejekben. ezt is meg lehet próbálni. talán csak ennyiről szól most :-)

jjulie 2010.07.16. 20:51:35

@tölgyes:

"Mi volt 54 óta a német foci "lényege", mi jellemezte a német focit? Az irányítás, tapasztalatok átadásának szervezettsége, a fizikai felkészítés folyamatos tökéletesítése, a jól megszervezett utánpótlás. A játékban pedig a csapat egysége, a pontos összjáték, kemény mégse durva játék.. az utolsó perc utáni percig való küzdeni akarás... és a győzni tudás képessége."

jó összefoglaltad egy szakmáját mesterfokon művelő íparos jellemzőit

német focistával kapcsolatban tévesen emlegeted a művész jelzőt, maradj a szakmáját mesterfokon művelő iparos kifejezésnél

ha művészek lennének, akkor őket utánoznák a gyerekek világszerte, de a biciklicselt sem németektől lesték el...

amiben a németek jók az a totális foci, viszont az holland találmány, ami most ahhoz hasonló erejő iskolateremtő módon bevonul a foci történetébe, az a spanyol tiki-taki barcelóna módra

közben mi az amit a német foci, mint eredeti elemet, mint újdonságot hozzátett a foci egyetemes kutúrájához?

a német foci, egy másolat, aminek a az utóbbi 20 év celebarca a oliver khan, nevű állatias viselkedésű germán isten

a világban meg létrejött a backhem brand, most jön fel a c. ronaldó brand, és lehet hogy lesz hottá két hasonló brand az edzőkből is

úgyhogy van megint bőven mit másolni a németeknek: tiki-taki, brandépítés

méghogy nem másolat a német foci, kérlek ismételd meg

jjulie 2010.07.16. 21:02:07

@tölgyes:

tudod miben etelon: abban, hogy hogy elég jó focistaként, hogy legyen stabilan a forbes celeb 100-as listán rangsorolt, és hogy legyen milliók példaképe

tölgyes 2010.07.16. 21:41:50

@jjulie: Vegyünk egy példát: Toscanini! Mi is jellemezte őt és az általa vezetett zenekart??? A kottához való végletekig pontos alkalmazkodás, fizikai és lelki állóképesség, vasfegyelem mint elemi követelmény magával szemben és a zenekarral szemben, a zenekar egységének biztosítása, koncentráció a mű végéig..-- Ilyen egy iparos banda volt az NBC.....

Amit Ön a német focistákkal kapcsolatban emleget az voltaképpen egy buta rasszsita előítélet..

B. esetében pedig fontosabb volt a séró, a feleség és a "cuki" pofi.. mint az, hogy mellesleg nem volt rossz labdarúgó..A japán kislányok a szőke hajra és pofira gerjedtek nem a focizsenire.. ami nem volt.. de persze nem volt soha olyan kvalitás mint mondjuk Beckenbauer... vagy G. Müller.. Nem is lett soha csapatát VB aranyhoz juttató vezéregyéniség.

jjulie 2010.07.16. 22:15:57

@tölgyes:

ezek a válaszok a kérdéseimre?

ja, a a beckenbauer meg a müller kvalitások, csak éppen nem a művészei a focitörténelemnek

semmi eredetit nem hoztak, precizen megcsinálták a leckét

eredeti a biciklicsel ronaldó módra, meg a csapattikitaki barcelona módra, meg a totális foci ajax módra

a németek eredeti eleme az oliver khan és az ő állat arca németfocijelképként

jjulie 2010.07.16. 22:25:39

@tölgyes:

ha a beckenbauer nem lett volna, a foci ma ugyan az lenne, mint hogy ő van

viszont a cruyff nem nyert vb-t sem játékosként, sem edzőként, hatása a foci egészére mégis maradamdóbb mint az iparosfocicsillagé

ja, a cruyff ott volt a totális foci és a tikitaki születésénél, amíg a beckenbauer összeszorított foggal gyakorolt a háttérben, mint ahogy egy tanonctól illik

tölgyes 2010.07.16. 22:26:57

@jjulie: Csak rá kell nézni az ő és mondjuk Beckam eredménylistájára..:) Mert hogy a fociban a nagy művészek eredményesek is szoktak lenni. Puskás az volt Pelé szintén, Maradona szintén,..Ronaldo szintén.. Beckenbauer szintén.. az persze egy más kérdés, hogy egy védő-középpályásban meglátni a zsenit, a művészt.. ahhoz szem is kell.. meg némi hozzáértés.
A Toscanini példa pedig arról szól, hogy ezek a művészek bizony keményen és fegyelmezetten dolgoztak..a nélkül még Toscaníninek se ment... vagyis a kemény fegyelmezett munka és a művészet együtt jár.. nem egymás ellentétei!

jjulie 2010.07.16. 22:47:55

@tölgyes:

a kemény munkától még nem lesz automatikusan művész valaki

ahogy a könyvtárad sem is csak műveltté tehet téged, zseninek meg születni kell

puskás, pelé, maradona, ronaldo rendben, zsenik

a beckenbauer meg egy mesterfokú iparos, ne írd egy listába az előzőekkel

a cruyff-ot kifelejtetted, hova tennéd úgy összességében?

tölgyes 2010.07.16. 23:19:57

@jjulie: Cruyff is a legjobbak közé való, mint ahogy Bozsik is egy "művész" volt.... de ő is egy középpályás.. és Beckenbauer is egy művész volt...Miközben ennek az egész vitának semmi értelme.. mert tagadhatatlan tény, hogy minden extra teljesítményt nyújtó, Ön által művésznek nevezett azt mondja: 90% munka a többi tehetség.. Maga Bach saját magát "iparosnak" tartotta...Nem tudom, hogy Ön meglátta volna-e Michelangelo-ban a művészt, amikor vaksin fáradtan mocskosan vakoló kanállal a kezében lemászott az állványról..:(Vagy amikor Toscanini ordítozott a koncertmesterrel, mert nem húzták egyformán a vonót a hegedűsök...:)A németeknél épp az volt mindig a legnagyobb erény, hogy mint csapat voltak művészek.. az együttes hangzás, az összjáték minősége volt a művészet, amelyiket egy G. Müller vagy Beckenbauer gazdagított, de nem uralt.

jjulie 2010.07.17. 07:09:19

@tölgyes:

azokat nevezem a foci művészeinek, zsenieinek, iskolateremtő egyéniségeknek, akik olyan dolgokat is csináltak elsőként, mégpedig akár kiélezett helyzetekben is választottak olyan megoldást, amit edző soha nem gyakoroltatott velük...

aztán ezekel a megoldásokat elkezdték megtanulni tudatosan mások, és alkalmazni, és bekerültek az edzéseken gyakorolt elemek közé...

melyek ezek az elemek, amik német focistákcsináltak először?

a művészet katarzist okoz, a németek meg nyerni szoktak mint ahogy a lineker óta tudjuk, de az nem katarzis, mert pusztán tökéletesre csiszolt begyakorolt iparosmunka, művészi hatás nélkül....

jjulie 2010.07.17. 07:47:02

@jjulie:

merthogy a foci egy sportköntösbe bújtatotott pénzcsináló szórakoztató biznisz

ebből te még csak arról beszélsz, hogy jól csinálják a hollandok által kitalált totális focit

közben le is ragadtak itt, nincs egy celebjük sem, és egy olyan pénzcsinálógyáruk sem mint pl. a mencseszter junajted, a csapatjátékban pedig létrejött egy olyan amit ők még csak nézni tudnak, játszani meg talán soha, és ez nem csak sikeres, hanem nagyon szórakoztató is

tölgyes 2010.07.17. 11:30:24

@jjulie: A foci csapatjáték. Nem véletlenül hasonlítottam zenekarhoz... A jó zenéhez kellenek a jó zenészek, de mindenek előtt az kell, hogy együtt tudjanak muzsikálni. Toscanini megkövetelte a zenészeitől, hogy mindenki magas szinten tudjon játszani, tehát képzett legyen.. de ezzel se elégedett meg. Az egyes szólamoktól is megkövetelte a maximális összhangot...az anekdoták szerint egyszer a koncertmestere fején összetörte a hegedűjét.. pedig az stradivári volt...::((..Mégis a magas követelményekkel a sok gyakorlással elérte, hogy az általa vezetett zenekarok máig felülmúlhatatlan hangzást érjenek el.Mint zenekar szólt gyönyörűen az NBC.. pedig abban a nagy virtuóz szólisták nem ültek a pultnál..de a legnagyobb szólistáknak is partnerei, egyenrangú partnerei lettek...AZ NBC-nél szebb és szórakoztatóbb zenekart nem igen ismerek.. különösen ha a nagy zseni dirigálta őket... ott a szólista csak hab volt a tortán.

A 6:3 idején az terjedt el a nyugati sajtóban, hogy Sebes apró rádióvevővel irányítja a játékosait, azért olyan nagy az összhang közöttük...pontosan tudták érezték, hogy ki merre mozog..A nagy technikai újító azonban nem a zseniális Puskás volt, hanem Bukovi Márton, aki a világot megelőzve kialakította a 4-2-4es felállást.. Hidegkútit hátrébb vonta így Puskás Kocsis mozgástere megnőtt és a második hullámban érkező Bozsik, Hidegkúti előtt is lehetőségek nyíltak..A csapat lelke pedig Zakariás volt (Ön szerint szürke iparos) aki elképesztő teherbírással, futómennyiséggel segítette a védelmet és a csatársort... Ezt a 4-2-4-es megoldást emelte aztán győzelemre Brazilia 58-ban.

Aztán ott van a 70-es VB. Brazília azért győzhetett mert Pelé szolgálta a csapatot. Nem voltak sztáralürjei, nem akart gólkirály lenni.., nem hisztizett mint most a portugál A látszólag sokat rögtönző brazil csapat is rengeteg begyakorolt sémával állt elő, ráadásul ők is megújították a szerkezetet (4-3-3).. az újító itt sem Perlé volt..:( bár a labdával zseniálisan bánt és képes volt a legbonyolultabb összjátékra is.

A fociban a játékot tehát szpépé és látványossá a nagy tehetségek teszik, de a jó és szép játékot mindig a csapat, a közösség produkálja. Beckenbauer azért volt zseniális focista, mert beállósként képes volt védekezni, szerelni, ütközni.. mindezt durvaság nélkül..Képes volt labdát osztani, mint a legjobb középpályások.. és ha kellett megérkezett a 2-3 harmadik hullámban és gólokat lőtt.. mindezt rendkívüli technikával elegánsan váratlan megoldásokkal csinálta. A korszak egyik zsenije olt.. ezért is tudták megfogni sportszerű eszközökkel a Cruyff-Neeskens kettőst...Ráadásul mint edző, mint szövetségi kapitány is nagyot alkotott bizonyítva sokoldalú tehetségét.. zsenijét.

jjulie 2010.07.17. 16:01:20

@tölgyes:

"2010. július 5., hétfő 14:51 | Frissítve: 2010. július 5.
Sokszínűsége miatt szerepel kiemelkedően a német labdarúgó-válogatott a dél-afrikai világbajnokságon Franz Beckenbauer szerint. A játékosként és edzőként egyaránt világbajnok legenda úgy véli, a különböző gyökerekkel rendelkező futballisták új elemeket hoztak az együttesbe, ami erősebbé tette a csapatot.

„Mindenkit megleptek a jó játékukkal és azzal, hogy a tradicionális német futballtól szokatlanul szépen, kombinatívan játszanak, viszont nagyon fegyelmezetten is” - tette hozzá Beckenbauer. "

ezt arról a csapatról mondta, amelynek inába szlt a bátorsága még mielőtt felmentek volna a pályára a spanyolok ellen

Wikipédia:

"Jellemzése [szerkesztés]
A Császár becenevet, higgadt, mértéktartó, sportszerű, technikai és taktikai szempontból egyaránt fölényes játékával érdemelt ki. Újszerű találmánya a támadó szerepű söprögető. Pályája maga volt a kecses elegancia, aki az atléta fizikumát a játékot komputerként átlátó aggyal párosította."

nem szerepel valahogy sem a zseni, a zsonglőr, a művész, jelző sem, nyilván nem mert ezek egyike sem volt, közelebb volt a tökéletes géphez, amire a komputer kifejezés utal

irhatnál még valami elfogult faszságot bő lére eresztve a német fociról és a császárról, apropú ez a becenév sem igazán a zsenikre meg a szokott ráragadni

és tudod amikor az iparosok legyőzik a művészeket, az nem katarzis, akinek meg igen, az megérdemli

jjulie 2010.07.17. 17:01:36

@tölgyes:

„A Beckenbauer által vezényelt szervezőbizottság gondoskodik arról, hogy minden idők legjobban előkészített és lebonyolított világbajnokságát rendezze meg Németország” – jelentette ki Klinsmann, a német válogatott újdonsült szövetségi kapitánya. Beckenbauer focistaként söprögető létére támadó játékával és elegáns megoldásaival tűnt ki a mezőnyből, volt a stílusábanitt valami lehengerlő, innen a császár becenév. Fő erénye a meglepetésszerű húzások, villanások voltak, amellyel színt vitt az egyébként „robotfocit” játszó német csapat játékába.

ja, a robotfociba vitt színt

" Régi csapattársa, Paul Breitner szerint Beckenbauer mindent elkövetett, amit egy németnek nem illik elkövetni: elvált, lelépett és elhagyta a gyermekeit, elhagyta a barátnőjét, és adótartozásokat halmozott fel."

amúgy a söprögető poszt amit támodó felfogásban játszott már kb 15 éve nem létezik, túlment rajta az idő

tanulj valami újat

"a söprögető, vagy másképpen liberó poszt az 1970-es, 1980-as években fénykorát élte. Franz Beckenbauer vagy Ruud Krol nem csak remek védőmunkájáról volt híres, hanem előretöréseiről is, az 1980-as évek végeztével azonban a klasszikus söprögető ritkasággá vált."

www.origo.hu/sport/focivilag/20100115-a-kozephatved-lehet-a-taktikai-fejlodes-kulcsa.html

tölgyes 2010.07.17. 21:26:41

@jjulie:
Bizony így van ez! A WM rendszer is kiment a divatból, a 4-2-4 is kiment a divatból, a 4-3-3 is kiment a divatból, pedig volt idő, amikor ezek a játékrendszerek voltak a győzelem forrásai!! "Változik a világ, gyengül ami erős.. "Milyen zseniálisan alkalmazták Cucuék a 4-2-4t.. és a híres 58-as brazil csapat is milyen eredményesek voltak..Ma már senki se alkalmazza.. ettől azonban az akkor előrevitte a játékot és az ellenfélnek gondot okozott.

2. Én ugyan emlékeimből idéztem fel Beckenbauer játékát, de látom mások is hasonlóan emlékeznek mint én...Egy beállós akinek fő erénye a pálya átlátása, akit a meglepetésszerű húzások villanások, elegancia jellemzett.... színt vitt a játékba...stb.. Na ez az ami a zsenit jellemzi a pályán...

Sajnos Pelé is elvált Maradona körül is voltak zűrök.. de én B. szexuális életével nem foglalkoztam.

Egyébként pedig Puskás zseniális visszahúzó cselét rendszeresen gyakorolta, mint ahogy Kocsis is gyakorolta a páros lábbal hátrahúzásból való kapura lövést..Pelé több alkalommal is bemutatta híres átemelős cselét..ezt edzéseken rendszeresen gyakorolta..Puskás, Pelé és mások gyakorolták, hogy a kapufa belső élére rúgják a labdát..Képesek voltak edzés után akár több száz alkalommal is megpróbálni...Ronaldó is több száz alkalommal csinálta meg edzésen hires cseleit.. a brazilok palánkkal gyakorolták, a védelembe beálló és ott elfekvő játékos helyén való átlövést..Aztán a játékosok átadják egymásnak a trükkjeiket.. vagy ellesik egymástól a trükköket és azt gyakorolják, finomítják, a maguk mozgásához igazítják..Nem úgy működik a véletlen ahogy azt ön elgondolja..Pontosabban így csak a tájékozatlan dilettáns gondolja el..A gyakorlás a mozdulatok finomítása jellemzi a zsenit.Nagy dolgok nem jönnek létre az ahogy esik úgy puffan szemléletből... mindez más sportra is igaz...)0% gyakorlás 10% tehetség.

Egy szó mint száz: Ön trágárkodhat kedvére..Beckenbauer azonban zseniális focista volt, kiváló sikeres edző és szövetségi kapitány...Az talán mégse véletlen, hogy mindent megnyert amit lehetett.. Ha Önnek ez nem bizonyít semmit.. akkor mit is mondhatnék.

jjulie 2010.07.18. 10:12:29

@tölgyes:

na mégegyszer leírom a tölgyfafejednek, ha ez sem marad meg benne, elmegyek, veszek egy vésőt, és belevésem...

vannak helyek ahol az innováció zajlik, mert kreatív elmék gyűlnek össze, és újításokat hoznak létre

vannak akik meg ezeket másolják, aztán nagyon eredményesen dolgoznak vele

a német foci nem a fociinnováció melegágya, hanem másolda

ez egy innovatív figura:

www.youtube.com/watch?v=MJHN1mN5SCg

www.youtube.com/watch?v=U1k7DGqRF5g

keress ilyen és ehhez hasonló nyomokat a neten a beckenbaueredtől

aztán nézd meg ezt

inforadio.hu/hir/vb2010/hir-365226/2

igen én csak arról beszélek,hogy mi a lélekemelő: egy müncheni döntőben a gyöztes csapatot irányító császár elegáns komputer figurája, vagy a vesztes csapatban focizó másik figura akit a vb legjobb játékosának és az adott év játékosának is megválasztották

szóval a tényszerű eredmény az egy dolog, meg hogy kit tartanak a legjobbnak az egy másik, az ok hogy lélekemelés megléte vagy hiánya

vannak egyszerűen mérhető teljesítmények és vannak más jellegű teljesítmények

apropú a lélekemelésnek nem tudod mi a mértékegysége?

egy tölgynek persze magyarázhat az ember, nincsenek érzései, lelke.....

tölgyes 2010.07.18. 20:01:43

@jjulie: A fociinnovációnak ugyan mi köze van ahhoz, hogy Beckenbauer focistának is edzőnek is, szövetségi kapitánynak is kihozta a lehetőségek maximumát..???

A németek a foci fejlesztéséhez innovativan a tökéletes fizikai-pszihikai felkészítést, a forma időzítés tökéletesítését tették hozzá... Ennek bizonyítéka az eredményességük... AZ EREDMÉNYESSÉG PEDIG NEM VÉLEMÉNY HANEM TÉNY!

jjulie 2010.07.18. 22:17:43

@tölgyes:

folyamatosan a precíz iparosság ismérveit sorolod, de az istennek sem nevezed annak, pedig ez tisztán az

a maximumot bizonyos értelemben: a focit gólra játszák de a végcél a pénz, ismertség, és hogy boldog e az ember

hol is áll a teljes összevetésben a cruyffal szemben a te császárod?

tölgyes 2010.07.19. 14:15:36

@jjulie: Maga viszont a korlátolt butaságait ismétli..))

Talán emlékszik még Flórira, vagy Törőcsikre... Ha nem is említhetők együtt Pelével, Puskással, de nagyon jó focisták voltak..Még az is lehet, hogy a legnagyobbak közé emelkedhettek volna (Flóri volt aranylabdás, ami nem kis teljesítmény volt) de hiányzott belőle az amit Ön itt középszerként emleget. A futógyorsaság, futó-állóképesség, győzni akarás.. stb..) Ezért megmaradt nagyon jó focistának, de szerintem messze a tehetsége alatt teljesített. Ma már szinte minden nagy csapat eltanulta a németektől, hogy miként kell felkészülni a nagy csatákra. Ha sikerül nekik, akkor nagy eredményt érnek el..A németek, pedig azt tudják, hogy nekik szinte mindig sikerül... Magának meg ez az iparosság..Tudja Michelangelo ebben az értelemben egy szimpla iparos volt: tudott vakol.. és ő vakolt, tudott festéket keverni.. és ő mérte ki a festéket tudott állványra mászni és fel is mászott és ott saját kezüleg gürcölt mint állat nap 10-12 órát..

Ha számba vesszük az 54-es magyar csapat verségének okait, akkor jobbára "apró" középszerŰ hibák tucatját látjuk... mert hiába itt a fellengzősség: a focit mégis győzelemre játszák...És hiába mondhatjuk, hogy minden idők második legjobb csapata a miénk...mégse nyertünk..

Én őszintén megvallom Önnek, hogy soha nem voltam lelkes híve a német focinak.. talán 54 miatt, talán Puskás tudatos lerúgása miatt (nem az első, nem is az utolsó eset volt az, és nem csak németek alkalmazták)..De az Ön ostobasága német-pártivá tett..Én láttam döntőt 74 ben.. és a hollandoknak szurkoltam.. de azt kellett látnom, hogy a német csapat az első 10-15 perc után megtalálja a holland játék ellenszerét és nagyon szép játékban győznek úgy, hogy még esélye se volt a hollandoknak.. pedig az Ön felfogása szerint zseni volt a holland csapatban.. de a német csapatban is volt egy zseni:Beckenbauer..És én az itt győzelmet arató német csapatot gyengébbnek tartottam mint a 70-est... De 1970-ben 4 olyan csapat volt amelyik közül bármelyik joggal nyerhetett volna.. ha nincsenek a barzilok...

Az angolok simán vezettek a németek ellen de volt két súlyos hiba, amit az angolok elkövettek. Az egyik, hogy Banks a városi séta során üvegből ivott colát..a másikat az edző követte el. Vezetésüknél túl korán lehozta B Charltont, aki szintén rendkívüli focista volt...

tölgyes 2010.07.19. 14:50:25

@jjulie: Még valamit a zsenikről.. Ott volt a Müller..Én még olyan fickót azóta sem láttam.. Az ha gólveszély volt.. mindig ott serte-pertélt..és mindenéről gólba tartott a labda...a lábáról, térdéről, fenekéről, fejéről, hasáról, farkáról...
süti beállítások módosítása