Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
13:20

Az első két forgatókönyvben alapvetően a Fidesz és az MSZP választási szereplésére koncentráltam. A Fidesz kétharmad és az MSZP egyharmad kérdése mellett azonban még akadnak izgalmas témák: a kisebb pártok szereplése például jelentős hatással lehet a Fidesz és az MSZP lehetőségeire is. A harmadik forgatókönyvben az öt százalékos küszöb átugrásával küzdő pártokkal, elsősorban az MDF-fel és az LMP-vel foglalkozom.

A harmadik forgatókönyv

A 2010-es választás akár módosíthatja is a magyar pártrendszernek a kilencvenes évek második fele óta tartó koncentrációs folyamatait. Miközben elképzelhető, hogy mindössze három párt kerül be a parlamentbe (Fidesz, MSZP, Jobbik), ma még az sem zárható ki, hogy a 2002-es és a 2006-os választások után plurálisabb parlament jön létre. Elméletileg még öt pártnak is jó esélye van arra, hogy önállóan teljesítse a bekerülési kritériumokat (erre legutóbb 1998-ban volt példa): a három szinte biztos bejutón kívül az MDF és az LMP sem teljesen esélytelen. Rajtuk kívül esetleg még az SZDSZ (vagy valamelyik utódpártja) jöhetne szóba, de ebben talán már maguk az érintettek sem bíznak. Az SZDSZ-töredékek mozgása ettől függetlenül még érdekes lehet (a Republikon honlapján jól követhető mindez), hiszen elképzelhető, hogy egyikük vagy másikuk valamilyen megállapodás alapján az MSZP-ben, az MDF-ben vagy az LMP-ben talál menedékre.

A kis pártok helyzetét Magyarországon küszöbök sora nehezíti. Nem csupán a mindenki által ismert öt százalékos parlamenti küszöbről érdemes beszélni, a nehézségek már korábban elkezdődnek. Az első problémát a láthatósági (és vele együtt elérési) küszöb jelenti: a kis pártok csak hihetetlen energiák mozgósításával képesek megjelenni a mindenki által nézett, olvasott és hallgatott médiumokban. Ha valaki ezen pártok honlapjaira téved, tapasztalhatja, hogy ha nem is a nagy pártokhoz hasonló intenzitással, de ezek a szervezetek is rendszeresen adnak hírt magukról Miközben azonban a Fidesz vagy az MSZP szóvivőjének szinte minden mondata automatikusan bekerül az egyet innen – egyet onnan típusú hírekbe, a kisebb pártok közleményei legfeljebb a mínuszos híreket ostromolhatják. Nagyot kell tehát mondani, a nagyotmondás viszont nem mindig produktív.

A relatív láthatatlanság, kiegészülve a szerényebb anyagi és személyi erőforrásokkal, rendkívül megnehezíti a következő küszöb, a jelöltállítás sikeres teljesítését. A magyar választási rendszer szelekciós mechanizmusai úgy vannak kitalálva, hogy országos szervezettségre és kitartó munkára van ahhoz szükség, hogy egy szervezet egyáltalán a rajtvonalra felállhasson. Talán ez is az oka annak, hogy nálunk – szemben a régió némely országával – a parlamenti pártokon belüli konfliktusok ritkán végződnek szakítással. Ha kizárólag országos listás voksolás lenne, az MSZP-ből kivált Szili-pártnak, a Fideszből létrejött Pokorni-féle liberális centrumnak, vagy korábban az SZDSZ-ből távozó Fodor-pártnak ugyanúgy lett volna esélye az önálló mandátumszerzésre, mint bármely népszerű személyek által szervezett médiapártnak. A magyar rendszerben azonban az országos jelenlét kevés, hiszen helyben, a 176 egyéni választókerületben dől el, hogy egyáltalán indulhat-e egy párt a választáson. Ezek a problémák különösen az új pártokat sújtják, bár a régi nagyok is küzdenek ezzel. Az SZDSZ, az MDF és az LMP számára az első szelekció az ajánlószelvények összegyűjtése lesz, s nem lennék meglepve, ha akadna olyan ezek közül, amely már itt jelentős veszteségeket szenvedne.

Mindezzel együtt az EP-választás – amely tétnélkülisége és reprezentativitás hiánya miatt nem fordítható le egyszerűen parlamenti voksolásra – megmutatta, hogy a kis pártok nem teljesen esélytelenek. A júniusi voksolás után az sem volt kizárható, hogy a választást sikernek elkönyvelő MDF és LMP esetében jelentős emelkedés következik be a támogatottsági mutatókban. Ha a már több bejegyzésben említett bizonytalan szavazók áramlása elindult volna ezen pártok irányába, nem lenne kétséges a parlamenti jelenlétük. Az adatok azonban azt mutatják, hogy egyelőre ilyen mozgás nem következett be, s csak hibahatáron belüli mérési különbségekről van tudomásunk.

A stagnálásnak számos oka lehet. Az MDF számára az állandó belső viták (amelyek eredményeként mára szinte „kétüléses” maradt a párt, s parlamenti frakciója is megszűnt), az ügyészségi vizsgálat és ennek következtében a vitákat kiváltó parlamenti mentelmi szavazás (ahol a szocialisták mentették meg a kínos eljárástól Dávid Ibolyát és Herényi Károlyt) okozhatnak problémát, valamint az a tény, hogy az MDF – az LMP-vel szemben – nem tudja hitelesen eljátszani a pártokat „kívülről” ostorozó tiszta és ártatlan erő szerepét. Ráadásul az MDF – amelyre 2004 után a tervezett politizálás és a kimunkált kommunikáció volt jellemző – idén ősszel mintha mély álomba zuhant volna; pedig a nagy pártoknál korábban indított kampány a láthatóság szempontjából racionálisnak tűnne. Nehezen érthető továbbá a Fidesszel kötendő koalíció felvetése, amelyet jelen helyzetben – hosszas mérlegelés után is - nehéz nem kapitális baklövésnek nevezni. Egy ismert MDF-es tanácsadó cikkében a „minőségnek” tekintett saját pártjával szemben „mennyiségnek” deklarálta a Fideszt, majd rögtön kettejük koalíciójára tett javaslatot. Bár furcsa az a házassági ajánlat, amelyben a magát szépfiúnak tartó udvarló a mennyasszony túlsúlyára utal, a javaslatot később Herényi Károly is átvette, a sajtó pedig széles körben tárgyalta. Dávid Ibolya – jó taktikai érzékkel - igyekezett ugyan finomítani (Bokros Lajos a Népszavában: "Az elnök asszony ezt már helyre tette"), mégis, a furcsa akció bizonyára az MDF potenciális – nagyrészt volt szocialista, kisebb részben volt SZDSZ-es - szavazóinak nem nyerte el a tetszését.

Az LMP gondjai más jellegűek, de szintén számosak. Új pártként az MDF-nél jobban meg kell küzdeniük a láthatósági és elérési korlátokkal, ismertségük gyengébb, befolyásuk csekélyebb, népszerű politikai vezetőik nincsenek. Nem rendelkeznek kiépített szervezetekkel, nem világos a politikai karakterük (számos, a magyar politikában vízválasztónak számító kérdésben nincs, vagy nem ismert a véleményük), ráadásul a politikai professzionalizmus terén is mintha lemaradásban lennének. Ennek ellenére van egy olyan jellemvonásuk, ami talán a legértékesebb lehet a 2010-es választáson, ahol a választói undor és az eddigi szereplőkben való csalódottság minden korábbinál erősebben érvényesülhet: az újdonság jellegük - és vele együtt az az önkéntes támogatói tábor, ami a "bevett" pártokra már alig jellemző. Az LMP legnagyobb versenyelőnye a pártversenyben – a Jobbikhoz hasonlóan - egyértelműen ebben rejlik, a kérdés csak az, hogy tudnak-e ezzel okosan sáfárkodni. Ebből a szempontból talán az sem olyan nagy baj, ha a választók számára nem egészen világos, zöld, liberális vagy újbaloldali pártról van-e szó – amíg ez a tisztázatlanság nem okoz kívülről is érzékelhető belső problémákat, mindenki azt láthat bele, amit éppen szeretne. A Jobbklikk szerzőjével egyetértve azt azonban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a bekerüléshez szükséges szavazatok ezen a választáson elsősorban (értsd: messze nem kizárólag)  balról várhatók: ha erre nem teszi nyitottá magát az LMP, nem reménykedhet a meglepetésben.

A küszöb környékén mozgó pártok esetében az előrejelzés a szokásosnál is nehezebb. Tulajdonképpen ez inkább szerencsejáték, én legalábbis annak tartom, talán nem véletlen, hogy már több ízben is vesztettem ezzel kapcsolatos fogadásokat… Ahol pár ezer szavazat a mindenről vagy semmiről dönthet, nincs igazi tere az értelmes előrejelzésnek. Ha fogadni kellene, nekem úgy tűnik, hogy mindent összevetve mintha az LMP helyzete tűnne reménytelibbnek, leginkább a már említett fundamentális ok (újdonság jelleg) miatt. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a már sokszor (általam is) leírt MDF ne tudna újra meglepetést okozni, erre leginkább a volt szocialista szavazóknak kitalált Bokros-projekt kínál lehetőséget. A közvélemény-kutatók korábbi tévedései azonban azt sem jelentik – miként erre fordított előjellel időnként a párt politikusai utalnak -, hogy a parlamenti hely ezúttal biztos lenne.

Az a (volt) kis párt, amely esetében ma már a parlamentbe jutás nem látszik kérdésnek, a Jobbik. Legközelebb - két további forgatókönyv kapcsán - velük foglalkozom…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr691504684

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Utazás "Last Minute"-be... 2010.02.04. 16:53:31

Bár nem volt érdeklődés a "Trójai Faló" kódnevű "utazási" ajánlatomra, azért még teszek egy próbát a közös bejutásunk egy kevésbé hatékony, de azért még működőképes megoldásának a felkínálásával...Nos, az ezután ismertetésre kerülő ...

Trackback: Mi a közös a Jobbikban és a Magyar Dolgozók Pártjában 2009.11.07. 15:41:28

Szociológiai karakterükben, retorikájukban és a keleti Nagy Medvéhez fűződő viszonyukban is megegyeznek. A Jobbik szociológiai karakterét hasonlítom össze a bolsevik típusú kommunista pártokéval.   A Jobbik és a bolsevik típusú pártok közös s...

Trackback: BEINDULTUNK! Terjesszétek: http://lehetmas.hu/176 2009.11.06. 14:41:26

Felpörgött az LMP ajánlószelvény regisztrációs kampánya.Terjesszétek a http://lehetmas.hu/176 oldal linkjét minden lehetséges helyen. Szóljatok személyesen is minél több embernek (ismerős, rokon, barát, zöldséges, fodrász), hogy regisztráljanak! Minden...

Trackback: Muszájbetyár 2009.11.06. 14:21:13

Tegnap került fel a tecsőre egy videó, és valószínűleg tegnap indult el a hozzá tartozó honlap is (betyársereg). A kurucus tematika folytatásaként most betyárharcos képébe bújva térnek vissza játékos kedvű gárdistáink. A film animációs kivitele egésze...

Trackback: Ó mondd, te kit választanál? - 2010 2009.11.06. 14:14:18

 Még ugyan messze vannak a választások, mégis nap, mint nap, mikor olvasom a híreket, azon gondolkozom, hogy kire fogok szavazni? Lehet, hogy egy kicsit zavart írás, de én is zavart vagyok. Első gondolatom mindig az, hogy én ugyan el nem megyek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BrianBrian 2009.11.06. 13:55:12

Miért is ne szavazhatnának az LMP-re az SzDSZ-ből és az MSzP-ből kiábrándultakon túl a jobbról is: azok, akik valaha egy másik MDF-re szavaztak, vagy akik öko-konzervatív szavazataikat nem a Fidesz kétharmados határ fölé hízlalására akarják használni? Ha az LMP szervezetépítéssel, az időköziken való jó szerepléssel és a kopogtatócetlik összegyűjtésével át tud lendülni a bekerülhetős táborba, szerintem nem csak a baloldalon van keresnivalója - akkor sem, ha a jobbklikk szerzője ezt szeretné :-).

meotisz 2009.11.06. 14:21:58

Bal-Jobb, Bal-Jobb

A Jobbklikk-es hipotézissel azért nem értek egyet, mert egész egyszerűen a választók nem a patkó szerint látják a politikát, mint ahogy a politikusok és a politológusok igen.

Erre a legjobb példa, hogy a Jobbik szavazóinak negyede az Mszp-től jött át.

Tehát nem igaz a patkó arra, hogy a széljobb csak a jobbon találja meg a helyettesítő termékét, vagy a jobb a széljobbon vagy a centrumban.

Az LMP-nek így nem feltételnül e patkó alapján kell gondolkodnia. Ez is a céljuk. Nem jobb, nem bal, hanem.

www.hirszerzo.hu/cikk.nem_bal_nem_jobb_-_hanem_-_demonstralt_a_budai_dozsa_gyorgy-szobor_keppel.68270.html

Anselmo 2009.11.06. 14:25:21

Az LMP-nek ugyanaz az előnye, ami a hátránya: senki nem ismeri, kik ők valójában. Ha bekerülnének a napi hírekbe és megismernék őket, talán már nem is lenne olyan csábító.

És a Kétfarkú Kutya Párt miért maradt ki ebből a felsorolásból? :)

2009.11.06. 14:26:45

amellett, hogy Magyarországon teljesen értelmetlen dolog bal- vagy jobboldalról beszélni, azt sem értem, hogy miért kell az enyhén idejemúlt ideológiák szerinti csoportosításba beleerőltetni pl. az LMP-t. ez elég egybites gondolkodásra vall. a zöld pártoknak éppen abban áll az újdonságuk, hogy ezekből a régi kategóriákból igyekeznek kitörni.

Rendeket! 2009.11.06. 14:31:01

@meotisz: Nem tudom, hogy mit látsz a patkóban. Szerintem Magyarországon a bal és a jobb foglama (főleg gazdasági téren) igencsak felcserélődött. És bizony a Jobbik javaslatai gyakran arra hasonlítanak, ami a szocializmus építése közben volt tapasztalható. Csak ők nem vörös zászlót lengetnek hozzá. És a Fidesz új világrendje, "senkinek nem veszik el a házát"-retorikája sem feltétlen a jobboldaltól lenne elvárható.
Vagy valamit nagyon félreértek.

Hümüzhümümüz 2009.11.06. 14:31:32

Ahány elemző, annyi a vélemény arra, hogy honnan van a Jobbik támogatóinak nagy része.
Szerintem attól, hogy valaki 2006-ban az MSZP-re szavazott, még nem mondható róla az, hogy MSZP-s.
Jobbik támogatói olyan emberek, akik mindig oda mozognak, ahol nekik tetszőt mondanak, ergo a bizonytalan szavazók. De ezek hol Fideszesek, hol MSZP-sek...

Abban viszont minden politikai elemző biztos, hogy az MSZP-nek elég nagy a csendes támogatói tábora, akik nem kerülnek bele a felmérésekbe.

Kérdés csak az, hogy az MSZP képes lesz-e mozgósítani Őket.

A Fidesz meg egyre többet hibázik, mert elbízták magukat. Jön megint egy olyan beszéd Viktortól, mint 2006-ban a tatai, hogy csalásra szólítja fel híveit és mindjárt nem lesz meg neki a kétharmad.
Persze az MSZP is előszedheti a lejáratós dolgokat. Josip Tot, 40 milliós magánrepülő bérlés közpénzen, Kavicsbánya, autpályás balhék... stb.

OkoskaTo:rp 2009.11.06. 14:33:06

Nem tudom, Török Gábor miért beszél annyi parlamenti pártól, ahányról, noha politológusként nagyon nem illene megfeledkeznie még egyről: a KDNP-ről. Igaz, kicsit a Fideszhez nőtt, de dupla parlamenti tisztség és plusz költségvetési támogatás jár érte.

Rendeket! 2009.11.06. 14:35:19

@Rendeket!: Az előző hozzászólásom konklúziója lemaradt:
A szavazók igenis bal-jobb alapján szavaznak: BALRA. Aki nagyobb szociális biztonságot ígér, azt megszavazzák. Hogy az éppen a parlamentben hol ül, vagy éppen nem ül még, az mindegy.

Hümüzhümümüz 2009.11.06. 14:35:46

@OkoskaTo:rp:

KDNP, mint olyan nem is létezik... :S Annyira jelentéktelenek, senki nem is foglalkozik velük.
Csak a Fidesz tartja még életben őket.

hunor76 2009.11.06. 14:35:49

A "baloldali szavazatok" felvetése az LMP esélyeit latolgatva legalább olyan fontos kérdés mint amilyen bonyolult. Merthogy mit is értünk "baloldali" alatt? Azokat a választópolgárok, akiket baloldali értékekkel lehet megszólítani? Nekik biztos tud az LMP otthont nyújtani, a jelenlegi pártok között az egyetlen, aki komolyan foglalkozik a 2 millió mélyszegénységben élő honfitársunkkal, aki a társadalmi szolidaritást nem csak lózungként ismeri, hanem a programjának alapköveként.

Viszont ha az úgynevezett "baloldali" pártok elárvult szavazóiról van szó, nem olyan egyértelmű a helyzet. Polgárjogi szabadelvűsége nyilván hívószó lehet azoknak, akik egy időben (hej, de rég volt) abban hitten, hogy Magyarországon a szabaddemokraták tudják jól képviselni és érvényesíteni ezeket az elveket.

És ha tetszik a Jobbklikknek, ha nem, az LMP-nek van kisugárzása a jobboldali értékeket vallók felé is, hiszen a párt céljai közt ugyanúgy megtalálhatók a helyi kereskedelem fejlesztése, a közösségek erősítése és a kulturális javak megőrzése. Szemben a magukat "jobboldalinak" valló pártokkal, az LMP számára a "családtámogatás" nem a hatalomban lévők családjainak támogatását jelenti…

Az LMP akkor jár jól, ha következetesen kiáll a hazai vizeken még talán nem annyira ismert, de ennek ellenére koherens értékszintézise mellett – ld. lehetmas.hu/alapito – és azt megpróbálja minél több szavazóhoz eljuttatni anélkül, hogy belemenne a megkövesedett bal-jobb diskurzusba. Mert ha rásütik, hogy bármi köze is van a baloldal lejáratott pártjaihoz, azzal csak veszíthet. Márpedig nem ez a célja.

[eon] · http://szazhetvenhat.blog.hu 2009.11.06. 14:47:24

Figyeljétek az LMP felkészülési kampányának alakulását a kampány blogján!

szazhetvenhat.blog.hu/2009/11/06/beindultunk_terjesszetek

Bejutunk! :)

isimaru 2009.11.06. 15:04:01

Egy kérdésem lenne az elemzéshez: remélem valahol megválaszolásra kerül. A baloldali szavazókra most épp jellemző szavazat-maximalizálási játszmája mennyire hajthatja el a kis pártok malmáról a vizet?

sztár 2009.11.06. 15:06:23

Nagyon-nagyon igaz az, amit Török Gábor leír, hogy tudniillik Magyarországon a média sem áll a lábán ha a kellő és korrekt tájékoztatásról van szó. A köz televizió, amelynek a nevében is benne van hogy köz médium lesöpri azokat az új kezdeményezéseket, pártokat, formációkat, melyek a rendszerváltozás elmúlt 20 év vadhajtásaiban próbálnak egy tisztességesebbb és korrektebb politikát kialakítani, agresziótól és szélsőségektől mentesen. Ilyen szervezet az LMP is, amely nap mint nap szembesül azzal, hogy sajtóhírei, közleményei nem jutnak el a média ingerküszöbén. Csak akkor lesz szakmai véleményükből, állásfoglalásukból hír, ha pimaszak, meghökkentőek. Ez így siralmas, hisz - ahogy a szerző is leírta - a média nagyon sokat tehet az objektív tájjékoztatás érdekében. A média szakembereinek sohja nem szabad elfelejteniük azt, hogy az írástudónak felelőssége van. Felelőssége és kötelessége abban, hogy helyt ad más szervezetek poltikájának, véleményének. Ha azt akarjuk, hogy változzon a poltika, a tisztesség, a gazdaság működése az emberek javát szolgálja, akkor ezért tegyen a média is. Ha szidjuk, hogy az elmúlt 20 év milyen sok hibát, félresikerült gazdasági, politikai, társadalmi döntést hozott, akkor tenni csak úgy tudunk ellene, ha ebben a média is segít. A Lehet Más Politika számos sjatóközleményt juttat el, sajtótájékoztatót tart, de a média még mindig a fidesz és az mszp, no meg az szdsz és az mdf kiszolgálójává válik. Hol van a sajtó szabadság, hol van a sajtó nyilvánosság, hol van a nyilvános tájékoztatáshoz való semleges és pártatlan hozzájutás? Nyilván a kis pártok, így az LMP nem tud a médiára milliókat szánni. Mi a pénzt kampányainkra, programjainkra magunk gyűjtjük össze, magunk kalapozzuk össze a szó szoros értelmében, míg a többi párt még ma sem szavazta meg a párt és kampányfinanszírozást kérdését. Elgondolható, hogy a Trasp.Int. miért szállt ki a programból, mert látta, hogy a két nagy párt tulajdonképpen a nyilvánosság előtt eljátsza, hogy érdekelt a törvényi szabályozásban, de amikor gyakorlati elfogadásra kerül sor, akkor már százféle aggályt vet fel, nyilván azért, hogy kifaroljon az egészből. Szánalmas helyzet. Tehát tisztelt média, el kellene gondolkodnik azon, amit Török Gábor ír, s ha van tisztesség és jó szándék, akkor igenis adjon szócsövet ezeknek az új szervezeteknek, mert a rendszerváltást újra kell gondolni, s talán a valódi rendszerváltás most indulhatna el, ha ehhez a média partnerré válna.

Kőszegi András · http://www.onbrands.hu/ 2009.11.06. 15:15:41

Kedves Gábor! Azt írod: "Ahol pár ezer szavazat a mindenről vagy semmiről dönthet, nincs igazi tere az értelmes előrejelzésnek." Véleményem szerint pont itt lenne helye és tere.

is 2009.11.06. 15:16:46

@isimaru: "A baloldali szavazókra most épp jellemző szavazat-maximalizálási játszmája"

ezmiezmiezmiez? nem elírtad, hogy a FIDESZ sokéves szavazatmaximalizálási stratégiája? vagy az ő szavazóit nevezed baloldali szavazóknak?

én úgy látom, hogy ha a FIDESZ nem tudja a depressziófedőt elég szorosan nyomva tartani, ha akár a kormány, akár a világgazdaság miatt az emberek mégiscsak kicsit felszabadulnak, akkor már elkezdenek sokfelé szavazni. akkor MDF is, meg LMP is bejuthat. mindkettőnek viszont szerintem nincs elég hely.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.11.06. 15:20:54

Én nagyon hiányolok a mai magyar politikai palettáról 2 eszmét: a konzervativizmust és a liberalizmust (a baloldalt nem, abból most úgyis van egy nagy populista meg egy egyre csak töpörödő).

Névleg ugyan van 2 parlamenti kispárt, akik ezeket az irányzatokat képviselték alapításukkor, de az elmúlt 20 év minden élüket kicsorbította. Az LMP hasonló helyzetben van, mint anno a Centrum Párt. Ha az általuk elkövetett bakikat sikerülne kivédeni, bekerülhetnek a parlamentbe. De ha csak 1 ismertebb volt SZDSZ-est meglátnak közöttük, oda az ártatlanságuk és a jobboldal elfordul tőlük.

Az meg a magyar választási rendszer sajátossága (talán külön posztot is megérne), hogy a 2 fordulós rendszer elvileg nagyobb esélyt jelentene a kis pártoknak, mert elég a 2. fordulóban a továbbjutók közül választani, addig mindenki a neki legkedvesebb képződményre voksolhatna. De sajnos a választók ezt nem szokták kivárni, már az első körben szeretnek a (vélt) győztesre szavazni. Emiatt vannak a kicsik erős koalíciókötési kényszerben már a voksolás előtt, hogy az 5%-os határt egyáltalán átvihessék.

Röviden: bármi lehet, egyedül a durva kampányban lehetünk biztosak (ami már rég megkezdődött).

Netuddki. 2009.11.06. 15:21:11

Szerintem meg az fog győzni, aki tiszta feltételeket ígér a politikában és legfőképp a gazdaságban. Egy normális adórendszerrel.
Ez a minimum egy normális és élhető Magyarország megteremtéséhez.

Netuddki. 2009.11.06. 15:21:51

@kovi1970: Ja igen! Most még nem látni egy ilyen pártot sem. MIÉRT????!

isimaru 2009.11.06. 15:33:45

@is: lehet h nem voltam pontos, vagy rossz szót használtam. Nem a pártok stratégiájára gondoltam, hanem a választókban lezajló döntési mechanizmusokra. Ezek közül az egyik az, hogy nem akarják, hogy elvesszen a szavazatuk azzal, hogy olyan pártra szavaznak, amelyik nem biztos, hogy bejut a parlamentbe. Ezt hívtam "szavazatmaximálási mechanizmusnak", de lehet h rosszul. Minden esetre elég sok olyan MSZP/SZDSZ/kiábrándult/bizonytalan stb. szavazó lehet, akik úgy láthatják, hogy ha befogott orral is, de inkább a biztos bejutóra szavaznak (ez esetben MSZP), semmint hogy elvesztegessék a szavazatukat.
Na, erre gondoltam, hogy ez mekkora szelet vehet ki a kis pártok vitorlájából?

Kox 2009.11.06. 15:35:38

a KDNP-t csak hagyjuk nyugodtan tényleg. Sehol nem lennének most, ha a Fidesz hátán nem "lovagolnak" be a parlamentbe. 0,5%-os se senkik, de a szájuk az nagy! ugye Semjén Zsoltika

sárkányka 2009.11.06. 15:42:19

A hozzászólásokat végigolvasva azon gondolkodtam, hogy kerültem erre az oldalra. Ez egy LMP pártoldal? Tényleg, mi lett a Humanista párttal? Nem hallok róluk, pedig én humanista vagyok... Persze akkor sem szavaznék az LMP-re, ha együtt indulnának, mert túl sokan mondogatják, hogy főleg volt SZDSZ-esekből áll. És hát meggyőződésem, hogy nem zörög a haraszt.... Egyébként olvasgattam a programjukról, nagyon szép, túl szép. Kár, hogy nem lehet, de legalábbis nem tudják megvalósítani. Aki csak elolvassa, azt boldogsággal tölti el, mindenkinek jót akarnak, belevettek mindent, amiről álmodik a magyar nép, szerintem ezt hívják DEMAGÓGIÁNAK.

Kox 2009.11.06. 15:45:02

szerintem pont nem ez a demagógia, hanem amit a nagy pártjaink csinálnak cirka 20 éve: mindent mondanak és ígérnek, de amikor kormányra jutnak, csak a saját zsebük megtömésével foglalkoznak, mindenki más meg mehet a levesbe.
tényleg, humanista pártról és más kisebb pártokról, kezdeményezésekről miért nincs szó?

etkezesiutalvany 2009.11.06. 15:52:54

szerintem is demagóg az LMP, semmi realitás nincs a gazdasági programjukban, populista maszlag, hozzák a szokásos hazai szintet. egyetlen érdemük a zöld politika beemelése lehetne a politikába, de nem várok hiteles zöld politikát egy hiteltelen gazdaságpolitikai program mellett, úgyhogy a "lehet más politika" szerintem nem több mint kielégületlen volt fideszes, szdszes és még a jóég tudja honnan összetákolt emberek gittegylete. perverz módon az EU választáskor végigolvastam a programjukat, ez alapján írom.

szóval szerintem magyarországon továbbra sem létezik egyetlen normális, kultúrált, európai párt.

statez 2009.11.06. 15:55:13

Az MDF-et már vagy 5-6 éve az alacsonyan szálló kiábrándult szoci szavazók tartják életben. Miután ebből mind eddiginél nagyobb számú akad, jó esélyük van megugrani a küszöböt. Még akkor is, ha ez egy teljesen kiüresedett párt, leamortizált tagsággal, disszidált értelmiségi holdudvarral, leharcolt vezetőkkel. Tökéletes eszmei zűrzavarral (Bokros, Habsburg) és az ebből fakadó teljes programnélküliséggel...

Sir Robin, a bátor (törölt) 2009.11.06. 16:14:47

Rettentő sokat ír ez a Török, de hát ő ezért kapja a fizetését. (A kommentelők meg nem.)
Egyébként meg majd meglátjuk.

Héttörpe (törölt) 2009.11.06. 16:57:23

Nem a jobbik jelenti a veszélyt a demokráciára, hanem azújdonság álarc mögé bújt liberálismentő szennyhalom, az LMP. Ha bejutnának a parlamentbe, csúnya dolgokat láthatnánk tőlük.

Bartoki 2009.11.06. 17:03:58

@sárkányka: "Tényleg, mi lett a Humanista párttal? Nem hallok róluk, pedig én humanista vagyok..."

Az EP-választáskor még megvoltak, akkor pont együtt indultak az LMP-vel...

"Persze akkor sem szavaznék az LMP-re, ha együtt indulnának, mert túl sokan mondogatják, hogy főleg volt SZDSZ-esekből áll. És hát meggyőződésem, hogy nem zörög a haraszt..."

Nem az ilyen-olyan érdeket szolgáló netkommandók sugalmazásának kell hinni, hanem a saját szemednek. :)

Itt megtekinthető az LMP-s vezetőség, és a politikai múltjuk:

www.lehetmas.hu/rolunk/valasztmany

A 13 tagú választmány többsége semmilyen pártnak nem volt még a tagja sem. Atfedésekkel összesen 3-nak volt köze a Fideszhez, 2-nek az MDF-hez, és 2-nek a rendszerváltáskori (!) SZDSZ-hez, de senki sem volt igazán magas pozícióban - és főleg nem mostanában.

Az EP-választások után próbálkozó SZDSZ-es ejtőernyősök egészen konrétan el is lettek hajtva ezzel a nyilatkozattal:

lehetmas.blog.hu/2009/06/08/az_ancien_regime_hajotorottjeinek

"Egyébként olvasgattam a programjukról, nagyon szép, túl szép. Kár, hogy nem lehet, de legalábbis nem tudják megvalósítani."

Mi lenne az az ok, ami miatt nem lehet, vagy nem tudnák megvalósítani?

2009.11.06. 17:09:13

Van egyáltalán az LMP-nek egyetlen kiállítható, ismert, vállalható arca? Most a Lovasit ne soroljuk ide...

hunor76 2009.11.06. 17:14:35

@shitgun: Van az országban "kiállítható, ismert, vállalható arc", aki ilyesmire hajlandó is lenne? Neveket!

tölgyes 2009.11.06. 17:25:42

Veszít valaki valamit, ha nem lesz se Jobbik, se MDF, se SZDSZ???se az kis SZDSZ LMP.. énnekem nem fognak hiányozni..

2009.11.06. 17:32:28

@hunor76: hát elméletileg persze senki, de kéne azért mégiscsak valaki nekik, ha komolyan akrnak hozzáállni.

icolicom 2009.11.06. 17:50:29

Az egyedüli párt, amelyikben még bízni lehet az LMP. Akinek tele van a kétfunkciósa a mostani politikai elittel, és kvázi-fasiszta könyvégető Jobbikkal, az rájuk szavaz. Azt mondjátok, hogy nincs ismert arc közöttük. Hadd pontosítsak: nincs közöttük olyan verbál-vitéz, mint a többi pártban. Ott bázis demokrácia van, mert -joggal- nem hisznek abban, hogy egy ember (az elnök) tudja a tutit. Ha rájuk szavazunk, lesz parlament-karcsúsítás, lesz párt-listák szerepének megkurtítása, lesz igazi egyéni képviselői felelősség.A szakértelem újra érték lesz, a politikai csacsenolók mehetnek munkát keresni, mert már nem fogja őket várni a sok bújtatott állás.
Csak az LMP jelenthet igazi alternatívát a gátlástalan Fidesz, a leszerepelt utódpárt, a madárkórban szenvedő liberálisok? és a kókadt tulipánosok ellenében. Csendes vihar kell, hogy nyugalom legyen végre ebben az országban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.06. 18:01:47

@tölgyes: Szerintem igen. Új arcokra nagy szükség van. Kispártokra is. Elég sokan érzik azt, hogy a két (eddigi) nagy közötti választási lehetőség valójában nem választási lehetőség. Vagy hogy egyikre sem adné szívesen a voksát. Az hogy színeződik a politikai paletta, csak jó lehet. Hogy melyik hogyan fog szerepelni, azt nem tudhatjuk.
@icolicom: Ezt ígérik. Hogy lesz-e, azt nem tudhatjuk, ha maradéktalanul hiszel is az ígéretekben, azt akkor is tudod, hogy nem csak rajtuk múlna.

icolicom 2009.11.06. 18:09:34

Rajtunk múlik. A csömört kapottaktól, az MUTYI-MAGYARORSZÁGOT megúnokon. Ha mindig azt mondjuk, hogy á', nem érdemes, akkor helyzet mindig ugyanaz marad: felőlünk döntenek, nélkülünk.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.06. 18:23:35

@icolicom: Az országgyűlés összetétele (a többi párt és a többség, mert 2010-ben az biztosan nem lesz) azért bele fog szólni a szép tervekbe.

vitrioldave 2009.11.06. 18:44:33

Az LMP-nek jó esélyei vannak a hagyományos médiában való szereplés nélkül is. Nem tömegpárt, nem megnyerni akarják a választást, hanem azt a bizonyos 5%-ot. Ahhoz pedig elég az a bizonyos 200 000+1 szavazat, amire az SZDSZ olya annyira áhitozott. Ők pedig elérhetők az interneten keresztül, hisz épp a netet használó értelmiséget célozzák. A volt SZDSZ szavazók jórészére számíthatnak, hiába indítja az MDF ismét Bokrost. Kétszer ugyanazt a kártyát nem lehet kijátszani. Tulajdonképpen nincs is sok teteje, Bokrosra szavazni, hisz egyedül úgy se lenne sok hatása a parlament munkájára, ellenben a támogatásával újabb négy évre lehetőséget kapna Ibolyka és Herényi, hogy úgy csináljanak, mintha semmi közük nem lenne az elmúlt 20 évhez.

Bartoki 2009.11.06. 19:03:00

@vitrioldave: "Nem tömegpárt, nem megnyerni akarják a választást, hanem azt a bizonyos 5%-ot."

Azért én kifejezett rétegpártnak sem mondanám - igenis a kormányzás a céljuk, ha lehetséges akkor önállóan, rossz kompromisszumok nélkül.

Ha nem is ezen a választáson, akkor majd legközelebb.

Mindenesetre a "nagyokat" már a konkurencia megjelenése is egész más hozzáállásra sarkallhatja.

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.11.06. 19:14:52

@Bartoki: Na igen, az igazi kihívás kiépíteni az LMP-ből a Fidesz váltópártját (ehhez persze be kell kerülnie 2010-ben a parlamentbe). Én látom ebben a formációban a tehetséget és a lehetőséget; az biztos, hogy a jövő az LMP-é.

(Btw, az miért van, hogy szegény MDF a kutyát sem érdekli itt? :)

Levi 2009.11.06. 19:33:40

NyomasekBobo-val értek egyet. A szememben az LMP nem más, mint anno a Centrum.
Kedves Kupa-ex-pénzügyminiszterünk vezetésével, aki szerint "nehogymá Szlovákiáról kelljen példát vennünk"...
Akkora szélhámosság volt, hogy csak na. A balról kiábrándult emberkék nehogy jobbra szavazzanak. Ez volt a célja. A mór megtette kötelességét - a mór mehet. Hallottunk azóta Kupáról BÁRMIT? :) Biztos kapott 10-20 misit végkieget... már akkor is...

Az ijesztő az LMP választási buliján mikrofonba hörgő "éljen a baloldali értékrend!" - exSZDSZ-es emberke.
Emiatt nem jut be az LMP.

Mellesleg a Szlovákiához való viszonyítás több szempontból is érdekes. A magyar bal önvédelmi dumája az volt, hogy az összes ex-szoci ország közül nálunk volt a legjobb. Na az elmúlt 7 (lassan 8) évben ezt a szent tehenet is megbecstelenítették...
Ma jobb Szlovákiában élni, mint itthon. Bruttó/Nettó magasabb bérek, a DOLGOZÓVAL szolidáris adórendszer...
Lassan Románia is jobb hely lesz...

Ha visszatekintünk az időben, sikerült az országot HETVEN évvel visszaküldeni a múltba.

Nagymamám mesélte:
'38-ban, mikor visszacsatolták a Felvidék egy sávját és miután a Csehszlovák államhoz tartozott: a Kárpátalja egy sávját is, a beregszászi emberek a következő mondást költötték:
"Horty lett az apánk,
lyukas lett a gatyánk!"

Csípősen utalva ezzel az akkori Csehszlovákia és az akkori Magyarország között meglévő életszínvonal-beli különbségekre.

Nem 8 évet vesztettünk. HETVENET!!!

És a kampány balon még mindig a "Fidesz-okozta JÖVŐBENI lemaradásunk"-ról szól. Lásd a "Hány halálos áldozata lesz a Fidesz-lágereknek" c. Index riportot.

Mindenesetre kíváncsian várom a választásokat. Én már a 25% alatti MSZP esetén is tapsolni fogok...

szimplaleány 2009.11.06. 20:06:08

nekem épp az a szimpatikus az LMP-ben, hogy meghaladja ezeket a kategóriákat, h bal meg jobb. de az már kiderült, h a hagyományos játéktéren elemző politológusok, még a jobbak sem (mint TG) értik. ez még nekik is túl komplex üzenet, ez kiderült a nyári egyetemen. abban viszont igazuk van, h ez kevés embert vonz. szájbarágósabb, populistább program kell és akkor több szavazó lesz. ez viszont a hitelesség rovására mehet. nem egyszerű dilemma...

vitrioldave 2009.11.06. 20:15:17

@Bartoki: Ebben az esetben iszonyatosan félreismerik a választókat. A tömegek az ő programjukkal egyszerűen elérhetetlenek. Szerintem enél realistábbak, egyszerűen a fölélövés taktikáját alkalmazzák.

vitrioldave 2009.11.06. 20:17:46

@Levi: A szlovák gazdasági csoda igencsak múlóban van. A gazdaságukat meglehetősen egyoldalúan az autóiparra alapozták, a válság miatt vakarózhatnak is rendesen. Ráadásul a válságkezeléshez nem használhatják a monetáris eszközöket, hisz az eurózónában vannak. Igaz, cserében a devizahitelek se dőlnek be.....

Rosenfeld Koppány · http://magyarinfo.blog.hu 2009.11.06. 20:37:20

@Héttörpe (a Sötétség Seregeinek tábori lelkésze): Látom beindult a jobbikos netkommandó itt is. Hiába mindenhol ott teremnek, ahol az LMP-ről szó van, és elkezdik mocskolni. Elég szomorú ez.
Doszt is hajrá LMP!

bnct · http://lehetmas.hu/176 2009.11.06. 20:41:36

@Levi: Levi, te szerintem rossz buliban jártál. :) A Corvintetőn nem "hörögtek" ex-szdsz-esek a mikrofonba.
A Centrum egyébként egész más kategória: ott létező lúzer-kispártok rakták össze, amijük volt, míg az LMP a nulláról építi fel magát.

globglob 2009.11.06. 21:25:41

Kellenének már új pártok a parlamentbe, mert most is azok vannak ott, akik nem egészen 20 éve bekerültek. Azóta annyit sikerült bizonyítaniuk, hogy a lopáshoz és a szarkeveréshez értenek, egyebet nem. De kényelmesen eljátszadoztak, mert voltunk olyan hülyék, hogy újra és újra beszavaztuk őket.
Nem véletlenül nem változtattak a bekerülési korlátokon sem. Már az ajánlószelvények összegyűjtéséhez is országos szervezettség kell, jelöltállítások, listaállítások és utána még az 5%-ot is meg kell ugrani valahogy.
De biztos vagyok benne, ha a mostaniak egyszer majd kihullanak, ők fogják a leghangosabban követelni a szabályok megváltoztatását.

-Samael · http://lmpgyor.blog.hu/ 2009.11.06. 23:03:00

"Az ijesztő az LMP választási buliján mikrofonba hörgő "éljen a baloldali értékrend!" - exSZDSZ-es emberke.
Emiatt nem jut be az LMP. "

??? Talán ott voltál? Tények? Vagy csak a szokásos lejárató propaganda? Várom a bizonyítékokat, az ex, szdsz-es vádakra.

Pollack 2009.11.07. 11:13:32

"Az SZDSZ-töredékek mozgása ettől függetlenül még érdekes lehet, hiszen elképzelhető, hogy egyikük vagy másikuk valamilyen megállapodás alapján az MSZP-ben, az MDF-ben vagy az LMP-ben talál menedékre."

Na abban a pillanatban érne véget az LMP. Nem fogunk befogadni hajótörötteket. Sem a Szadiből, sem máshonnan.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.11.07. 15:33:44

Az LMP az egyetlen logikus választás a mai tudatos szavazónak. Hajrá LMP, csak így tovább.

steverubellreborn 2009.11.07. 15:57:23

Nem értem,Török Gábor egy rendszerkritikus pártot (LMP) miért nevez újbaloldalinak (holott nem az),miért nem ír arról,hogy a sok nehézség ellenére (pl ismertség hiánya) az egyetlen párt amely nyilvánosságra hozta kampány költségét,(EP,8 ker) illetve itthon újszerű módon a weboldalán nyomon követehető a kopogtatócédula ajánlatok számának növekedése.Azt sem értem,hogy miért nem esik szó arról,hogy a szlovák nyelvtörvény kapcsán létrejött egy nyelvi kisebbségi jogokat védő alapítvány amelynek céljai az MDF szavazói számára is szimpatikusak lehetnek.
Azt már világossá tette az LMP hogy nem lesz ún liberális mentőkabin, mégis most Török Gábor erre utal. Az érvelése alátámasztására szolgáló intézetnek csúfolt számlagyár (Republikon) ténykedése amely görcsösen igyekszik bizonyatani,hogy a liberális oldal még létezik egyszerűen nevetséges.

Arivistus 2009.11.07. 16:07:59

Többen mondták, hogy az LMP-t nem lehet a bal-jobb megosztás alapján besorolni, meg egyébként sincs értelme a bal-jobb megosztásnak Magyarországon.

Ideológiai értelemben persze hogy nincs sok értelme a bal-jobb megosztásnak. Nem láttam hogy a pártok késhegyre menő vitákat folytattak volna akár az abortusz engedélyezése/tiltása körül; akár az eutanázia kérdéskörében; vagy akár a prostitúcióhoz való viszony tekintetében.

De az ideológiai jobb-bal felosztás mellett létezik egy gazdasági bal-jobb felosztás is ami Magyarországra nagyon is jellemző. Így jobb oldal számára kevésbé fontos a szociális egyenlőség, szűkebbre szabja a segélyezést. Csökkenti az állami újraelosztás mértékét, csökkenti az adókat.
Ezzel szemben a gazdasági értelemben vett bal oldal, több segélyt, több nyugdíjat ad, de e miatt magasabb adókat kell kivetnie, ami csökkenti a versenyképességet, valamint a bal oldali kormányok alatt az államháztartási hiány is nagyobb szokott lenni.

Ezt Orbán a kikerült egyetemi beszédében úgy fogalmazta meg, hogy ő az aktívakra támaszkodott, míg az MSZP a passzívakra. Gyurcsány a szintén kikerült balatonöszödi beszédében a következő képpen foglalta össze a túlzásba vitt bal oldali politikát: "elkúrtuk".

Tehát én egyáltalán nem tartom negligálhatónak a bal-jobb felosztást, már csak azért sem mert e miatt tartunk ma ott ahol tartunk. És ez még akkor is így van ha jelenleg a Fidesz retorikájában megjelennek, sőt esetenként túlsúlyba is kerülnek bal oldali elemek.

Az LMP-nek előbb-utóbb választ kell adnia a kérdésre: versenyképes gazdaságot és egészséges államháztartást akar (jobb), vagy szociális egyenlőséget, és nagy állami jövedelemátcsoportosításokat (bal).

steverubellreborn 2009.11.07. 16:21:15

@etkezesiutalvany:
akkor felületesen olvastad. mellesleg a tényszerű adatokat nélkülöző LMP kritikád a kőkemény lózung.

Surko 2009.11.07. 21:25:45

@Rendeket!: Jól látod a helyzetet. Baloldali retorikájú pártból kezdünk túlságosan is jól ellátottá válni...

Magyarország az a hely, ahol a jobb is bal.

Persze nyilván azért van ennyi balos programú párt, mert erre van választói igény.
Ez viszont annak a következménye, hogy a létezett szocializmus évtizedei alatt sikerült az emberekből kiírtani a jó értelemben vett polgári gondolkodást, az öngondoskodást, a kezdeményezőkészséget, a vállalkozószellemet.
Magyarországon nincsen becsülete a magántulajdonnak, aminek az az oka, hogy sajnos kevés az olyan család, akiknek közvetlen élményük lenne a saját vállalkozásukkal. Az ország többsége alkalmazott, így nincs alkalma megtapasztalni a polgári életérzést.
Az alkalmazottak pedig mindig könnyen manipulálhatóak a munkaadók-> a tőkések -> "idegen" befektetők ellen.

Az ország igazi problémája a valódi polgárság hiánya.

A Fidesz ugyan polgározik reggeltől napestig, de valójában ő is csak a kádári kisemberre, a frusztrált alkalmazottakra, a csalódottakra épít.

Ezért vagyunk általánosan pesszimisták, mert soha nem a sikerekre vagyunk büszkék, hanem általában csak óbégatunk. (persze közben nap nap után toljuk ki a színültig megpakolt bevásárlókocsikat a hipermarketekből...)

Surko 2009.11.07. 21:41:05

@Arivistus: Szerintem nem lehet ilyen feketén-fehéren gondolkodni.

Pl. az LMP programja alapján:
- egyensúlyi háztartást akar
- nem akar hitelből osztogatni
- nem akarja növelni az államadósságot
- nem akar adót emelni azért, hogy osztogathasson
- de szolidaritást akar a társadalom perifériájára szorultakkal
- nem állandó "mesterséges lélegeztetést" alkalmazva, hanem segítve a visszaintegrálásukat
- hiszen egyfelől mai világunkban bármelyikünk kerülhet átmenetileg nehéz helyzetbe, és ha nem segyítün rajtuk, akkor az egész társadalmat destabilizáljuk
- az LMP nem akar korlátozásoktól mentes piaci fundamentalizmust -> értelmes és világos szabályozást akar, és a szabályokat be is akarja tartatni
- de nem akar államosítani, kisajátítani, tőkétüldözni sem

Ennek megfelelően az LMP programjában vannak balos, jobbos és liberális elemek is. Nem doktriner ideologizmus vezeti, hanem kérdések, problémák és az azokra adható válaszok. Ami lehet olykor bal, olykor jobb, olykor meg liberális.

Mindegyikből a legjobbat.

clownfish 2009.11.07. 22:32:31

Surko!
"nem akar adót emelni azért, hogy osztogathasson" a legdrasztikusabb adóemelések nem az osztogatás, hanem az államcsőd elkerülése érdekében történtek. meg amúgy sem lenne életbiztosítás napjainkban halálosan népszerűtlen lépésekkel megalapozni egy népszerűnek vélt pénzszórást bármely párt részéről is. ha másra nem, akkor arra jó a jelenlegi pénzügyi-gazdasági válság, hogy bizalmatlanná teszi az embereket a nagy költekezésekkel kapcsolatban.
"nem akarja növelni az államadósságot" váo! na pedig ezt szeretném valamelyik kampányfüzetben olvasni! :)
"hiszen egyfelől mai világunkban bármelyikünk kerülhet átmenetileg nehéz helyzetbe, és ha nem segyítün rajtuk, akkor az egész társadalmat destabilizáljuk" szép, szép, igaz.
a nagy kontrasztosítás ellenére szerintem számos ponton kapcsolódhat az mdf és az lmp programja, és én kifejezetten örülnék, ha a két párt bejutna jövőre 6-7%-kal a parlamentbe, és tudna kooperálni bizonyos ügyekben, mert egy jobbiknyi erőt kitennének! nem mellesleg a két legszimpatikusabb parlamenti aspiráns párt. az sem elhanyagolandó továbbá, hogy a 2/3 ne lehessen meg. hajrá kis zöldikék!

clownfish 2009.11.07. 22:36:26

azt még leszögezném, mielőtt szóba kerülnek az mdf-es belügyek, hogy szigorúan programok (tervezetek) és nem pártmozgolódások alapján próbáltam megítélni a pozíciókat.
üdv :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.07. 22:49:22

Kedves Gábor, hiányolom az elemzésedből a 3. új kispárt a "Civil Mozgalom" megelmítését.

Seres Mária éppen egy éve indította el nagyszabású aláírásgyűjtését a hozzá "közelálló" MSZZP korábbi kérdését felmelegítve, amely a parlamenti képviselők elszámoltatásának igéretével igen alkalmas volt egy pártok feletti és elleni összefogás generálására.
Meg is lett belőle 605ezer aláírás - bár a honlapja számlálója az utolsó előtti napon is még (roppant taktikusan:) a kritikus 200ezres alatt maradt...

Ezek után némileg csalódás volt, hogy az EP-s listaállítás céljából sebtiben gündolt "Civil Mozgalom" (fedő)nevű pártja nem hozta a 20e ajánlást az újabb - és immár az LMP(+HP!)-vel összevethető - megmérettetéshez...

Most vasárnap egy újabb megmérettetése lesz, ezúttal az LMP távollétében, Csornán, viszont már nem egyedül, hanem egy választási együttműködés keretében a Magyarok Szövetsége nevű szervezett hathatós támogatásával.
Nagy kérdés, hogy többet hoz-e ez a frigy, mint amennyit visz?! Mária ugyanis eddig a mindenkit összefogás szándékával lépett fel, most viszont egy olyan társaság támogatását fogadta el, amelynek a Szentkoronán nyugvó jogrend helyreállítását célzó radikális törekvései nem biztos, hogy mindenki osztatlan tetszésével találkoznak...

"Dióhéjban" ennyi indokolná azt, hogy illene szót ejtened a 605e aláírás tulajdonosának pártja, és a többszáz településen szervezkedő "hagyományőrző" mozgalom együttes erejének várható következményeiről is.

További jó munkát!
Attila

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.08. 01:02:58

Pár szót még az itt jó erősen reklámozott LMP-ről:

"Miközben egy ennyire új mozgalomtól a húszezer ajánlószelvény összegyűjtése is komoly eredménynek számít" - aközben nem kéne elfelejteni, hogy az ajánlások igen jelentős részét a több mint 10 éves politikai múltal bíró HP-os segédcsapataik talpalták nekik össze...

"a bekerüléshez szükséges szavazatok ezen a választáson elsősorban (értsd: messze nem kizárólag) balról várhatók: ha erre nem teszi nyitottá magát az LMP, nem reménykedhet a meglepetésben."

Ez bizony egy "érdekes" dilemma a mai felállásban, hogy amíg a Fidesz MPSZ-nek semmi gondja nem származik abból, hogy egyszerre udvarol balra és jobbszélre, addig egy ilyen kispárt akár két szék között a pad alá is eshet attól, ha mindkét oldal a másik bélyegét süt(tettet)i rá...
Márpedig a sanda vádak ezesetben mindig hangosabbak, mint az egyenes cáfolatok.

Ami viszont a tényeket illeti, nem egészen értem, hogy miért kellett a volt védegyletes gyökerű lmp-seknek egy vadi új pártot gründolniuk, amikor már jó 3 éve létezett egy MÁS(ik) POLITIKA(i) párt, amely szintén arról a tőről fakadt - igaz, hogy a mostani pártoskodók akkori erőteljes nemtetszése ellenére.

Persze lehet büszkén arra hivatkozni, hogy LÁM, mennyivel messzebb jutott el az LMP - rövidebb idő alatt, mind az ÉLŐLÁNC - de ez kamu, hiszen ha ugyanezt az erőt - ODA belépve - ABBA fektették volna az újdonsült politikai aktivisták, akkor most AZ tarthatna ugyanott, ahol az LMP. (sőt...)
Szóval a KÉT - jó magyar - ÖKO-párt "sürgető igényének" egyik logikus magyarázata lehetne, hogy - mint mindenből - nekünk ebből is kellett egy JOBB-os, meg - csak, mert "Lehet Más ...";) - hát legyen akkor már egy BAL-os IS...

Pedig igazán akkor lehetett VOLNA más, ha túllép ezen a mai megoszt-ósdi pol-kocsmán... (az étteremig és tovább;)

p.lac 2009.11.09. 07:31:20

Belülről nézve nem olyan szép az LMP se. Elvileg nagyon demokratikus, gyakorlatilag nem fogadják el a belső kritikát.

Nézd majd meg, hogy az egyéni jelölteket hogyan választják ki, helyben az alapszervezetek vagy a pestiek?

Ezen felül gyakorlatilag nincsenek helyi szervezetek. Egy médiapárt az egész.

A kezdeti bátor politizálást pedig egyre inkább kezdi felváltani a mindenkinek olyat mondunk, amit hallani szeretne című közleménykiadás.

Nagyon sajnálom egyébként, jó lett volna, ha sikerül, nagyon kellene egy normális politikai erő ami a zöld értékeket is következetesen felvállalja.

p.lac 2009.11.09. 07:58:29

@1.szolo (B.A.):

Az Élőlánc - LMP témához:

"A rendszerváltás hajnalától napjainkig idézi fel a hazai környezetvédelmi mozgalmak történetét Porcelán az elefántboltban című új kötetében Lányi András. Miként a múlt héten, úgy most is részleteket közlünk az ökológus-írónak a Heti Válasz Kiadónál megjelent könyvéből.

Ha a politikai színtéren megjelensz, nyomban neked szegezik a kérdést, mint egy stukkert, hogy milyenoldali vagy? Hagyjuk az ökohantát, és térjünk a lényegre, bal vagy jobb? Ami Magyarországon nem politikai filozófiát jelent, kizárólag azt, hogy a világnézetileg zavaros, önazonosságuk hiányát ilyen vagy olyan lózungokkal leplező politikai nagyvállalkozások közül melyikhez húzol. Karátson Gábor frappáns válaszával többségünk egyetértett: "Minden párttól végtelenül távol állunk - de nem egyenlő távol." Az uralom rendje számunkra egészében elfogadhatatlan, de nem hagyhatunk figyelmen kívül bizonyos különbségeket. Ahogyan az MSZP a változások előtt és után ugyanazt a politikát folytatta a vízlépcsők ügyében, a Duna-mozgalmak örököseiként mi sem tehettünk úgy, mintha nem vennénk észre a személyek, a szellem, az érdekek és a politikai stílus folytonosságát ezen a térfélen.

Az is nyilvánvaló, hogy a globális szabadkereskedelmi rendszer ellen lázadó zöld mozgalmaknak nem lehet közük a piac mindenhatóságát hirdető, a közszolgáltatások privatizációját követelő neoliberális politikához, melynek hazai vezérképviselete, az SZDSZ egyre kevésbé emlékeztetett a néhai Demokratikus Ellenzékre. Szerencsére vagy sajnos, de tény, hogy az úgynevezett jobboldal politikája sem kísértette meg részrehajlatlanságunkat. Érzéketlenségük az ökológiai érdekek iránt, s a kisgazdáknak átengedett agrár- és környezetvédelmi tárcák szomorú sorsa arra intett, hogy egy esetleges jobboldali fordulattól sincs mit remélnünk. Ennek dacára a baloldali sajtó 1998 óta Karátsont és engem a politikai ellenfelek közé sorolt, és a Védegyletet is ennek megfelelően kezelte mindaddig, amíg ott a mi befolyásunk érvényesült. Ennél azonban több elutasításban volt részünk valódi - mondjuk így: ökológiai - elkötelezettségünk miatt, ezért a pártos előítéletekkel nem sokat törődtünk.

Egyik barátunk egyszer tévedésből rákerült egy levelezőlistára, ahol számunkra ismerős alternatív értelmiségiek éppen egy baloldali zöld párt esélyeiről vitatkoztak. A vélekedők egyetértettek abban, hogy a Védegylet nélkül ezt nem lehet megcsinálni, ott viszont, mint olvashattuk, az én személyem jelent súlyos akadályt. Nem ilyen választékosan fogalmaztak: Lányi a "pain in the ass", írta egyikük. Ezek után kerültük velük a kapcsolatot, de nem gondoltam volna, hogy a szavakat előbb-utóbb tett követi, és sor kerül a görcs eltávolítására.

Nekünk kifejezett ambíciónk volt, hogy egyaránt szót értsünk a hagyományos világnézeti besorolás szerint magukat jobb-, illetve baloldalinak valló emberekkel. Az ökopolitika céljai szocialista, liberális és konzervatív elvekből egyaránt levezethetők, hangoztattam. Le is vezettem háromféleképpen, például a jövő nemzedékek jogképességével kapcsolatos vitában, ami természetesen nem akadályozta meg a fenti logókkal dekorált hazai pártokat abban, hogy sokáig egységesen elzárkózzanak javaslatunk elől.

Örültem, amikor a Védegylethez olyan alternatív baloldali, illetve liberális fiatalemberek is csatlakoztak, mint Schiffer András és később Rauschenberger Péter. Nem csináltak titkot belőle, hogy őket nem a környezetvédelem, hanem a Védegylet politikai potenciálja érdekli, vagyis egy zöld párt megalakításának közeli lehetősége. Schiffert szinte gyerekkora óta ismertem, mozgalom-, illetve pártalapító ambícióival is tisztában voltam, hiszen évek óta rendszeresen felkeresett, hogy politikáról beszélgessünk. Az ökológiai politika iránti elfogultságomtól azonban sokáig idegenkedett, ezért barátságunk ellenére sokáig távol tartotta magát a Védegylettől. Rauschenbergert annak idején Balassa Péter dicsérte előttem, így őt is nyomban a bizalmamba fogadtam, bár tudtam, hogy a velünk nem éppen barátságos liberális párt vezetőivel ápol szoros viszonyt. Még azt is reméltem, hogy kapcsolataik segítenek majd a Védegylet méltányosabb megítélésében. Reményem teljesült - mihelyt ama bizonyos "pain in the ass"-ként nem álltam a folyamatok útjában.

2004 előszilveszterét a Védegylet Jávor Benedek garzonlakásában, képtelen zsúfoltságban ünnepelte. Nem tehettük meg, hogy pohárral a kezünkben ne beszéljünk komoly témákról: tisztáznunk kellett, ki mit gondol egy ökopárt megalakításáról. Az elmúlt év tanulságait (Zengő, Nádor termi viták stb.) és az elkövetkezendőket végiggondolva megkerülhetetlen volt a kérdés. Én a pártalapítás mellett érveltem, de úgy emlékszem, ezúttal is többen voltak, akik nem tudták volna összeegyeztetni a pártszerű politizálást tudományos vagy civil mozgalmi tevékenységükkel, habitusukkal.

(...)

A Védegylet kettészakadása mindjárt a kezdet kezdetén ellehetetlenítette pártalapítási kísérletünket, melynek a "zöld" köztársasági elnök megválasztása nyilván komoly lendületet adott volna. A zöld veszedelem eltávozása a 2006-os választások előtt mindenesetre megkönnyebbülést jelentett azoknak a kisebb parlamenti pártoknak, amelyek bekerülési esélyeit akár félszázaléknyi szavazatvesztés is kockáztatta volna.

A Lehet Más a Politika 2008-as zászlóbontása után a történet mindenesetre kerekebbnek tűnik. Adva volt két ambiciózus fiatalember, az egyik az SZDSZ vezetőinek közvetlen környezetéből érkezett, a másik a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) szóvivője. Politikai ízlésüknek megfelelő pártot akarnak alapítani, felismerve azt a politikai űrt, amely az SZDSZ hitelvesztése és korrumpálódása nyomán keletkezett a baloldalon. Céljukhoz megtalálják az egyetlen erre alkalmas állapotban lévő civil mozgalmat, a Védegyletet, bár politikai irányvonalával elégedetlenek. A beinduló szervezkedés súlyát, realitását növeli, hogy összekapcsolódik a Sólyom László megválasztásáért induló kampánnyal. Az SZDSZ váratlanul a Védegylet jelöltje mellé áll. A Védegylet váratlanul Schiffer és Rauschenberger mellé áll, akiknek viszont hirtelen elmegy a kedvük a pártalapítástól. A kenyértörés után a Védegylet nyilvánosan többször megtagadja a belőle támadt ökopártot, kompromittálva a kezdeményezést. Három évvel később azonos programmal ökopárt megalakulását jelentik be. "

Karcolt lendület 2009.11.09. 15:07:38

@p.lac:
Ez Lányi értelmezése a történtekről, amiben nagyon nem tud elszakadni az általa is megvetett jobb-bal felosztástól.
Azért hallottam ezekről a történésekről egy's mást, kissé bonyolultabb a sztori, mint ami ebből a sejtetős összeesküvéselméletből kitűnik: kezdve attól, hogy Lányi (állítólag) nem túl jó szervező, viszont legalább nehezen hallgat másra, elég autokratikus személyiség. Így aztán elég nehéz ebből levezetni, hogy mi lett volna, ha inkább mindenki élőláncos lesz (természetesen az ő vezetésével): egyenlőre elég demokratikus párt az LMP, akit igazán érdekel, az még tudja alakítani az irányvonalát...

p.lac 2009.11.09. 15:18:33

@Karcolt lendület:

Igen, ez valóban Lányi értelmezése, azért is hagytam bent az elejét, hogy ez nyilvánvaló legyen. Ettől még lehet tényszerű és tartalmazhat valótlanságot is. Lányiról én is több forrásból hallottam, hogy nem túl jó szervező. Másrészt viszont az LMP demokratikusságát és főleg alakíthatóságát finoman szólva nem tapasztaltam meg.

p.lac

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.09. 16:31:21

@Karcolt lendület:
Jó, hogy felhoztad ezt az "autokratikus" vezetői stílust, mert ez egy újabb egyezési pont a két ÖKO-párt között, hiszen ahogy az LMP-nek, úgy az Élőláncnak IS kollektív vezetése van (ez utóbbinak pl. 5 tagú:).
Annál könnyebb lett volna tehát csatlakozni bele a később kapcsolóknak, akár még az elnökség kibővítése révén is.
Az LMP jobb szervezőkészségét pedig talán nem abból kellene megitélni, hogy mennyivel ügyesebben "copy"-ntják a jól bevált obamás technikákat, vagy milyen praktikusan kötnek választási szövetséget.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.09. 16:51:35

@1.szolo (B.A.): - kiegészités aktuális adattal:

Azóta ismerté vált a csornai időközi eredmény, ahol a CM jelölt (MSz támogatással) 400 szavazatot kapott.
Különösen érdekes ez annak fényében, hogy a jelöléshez legalább 750 cédula kellett...
(meg nem erősített forrás szerint 980-at adtak le)

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 17:09:33

@1.szolo (B.A.): Az első mérőszám az EP-választások eredménye, ami miatt sokan azt gondoljuk megmoccant végre valami. A Civil Mozgalom, mint írtad, nem tudott indulni, nehéz így bármit is gondolni róla, felmérni az erejét. (Míg az LMP-HP ugyan jócskán lemaradva, de közvetlenül a bejutók után következik, megelőzve újként egy jelenlegi parlamenti pártot).
A civil szervezetekre szerintem elég nagy szükség van az országban, kicsit értetlenkedem, hogy miért akar politikai párttá szerveződni mindegyik. Ahol egy ilyen szervezet igazán megmutathatja erejét (egyelőre), azok az önkormányzati választások és emellett, ezzel együtt a helyi közösségek szervezése. (Persze nem csak ez). Szívesen látnám a párbeszédet, megegyezésre való kézséget az ilyen szervezetek között, de eddig azt tapasztaltam, hogy itt is a széthúzás, marakodás, egymásra mutogatás működik (no ennyit a közhelyekről).
A Civil Mozgalomról elég keveset hallottunk eddig, nem mutat jól, ha a sokak számára itt eljuttatott első üzenet éppen egy negatív, LMP-t ostorozó hang.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.09. 18:24:10

@lunanyuszi: nyugi, a CM még kevésbé bírja az objektív kritikát (ott ez pl. "gáncsoskodás" stb. lenne;), mint az LMP ezt az "ostorozást".

Éppen azért hoztam fel IDE őket, hogy ellensúlyozzam kissé ezt az itteni LMP-nyomulást, azaz rámutassak arra, hogy "... az úton még poroszkál nemde néhány" pártocska, a parlamenti küszöb átugrásának erős ambíciójával.

Jómagam kifejezetten örülök ennek, kívánok is nekik 4,9-4,9%-ot!
Arra pedig már egész szép pénzt fizetnek! Mert - ha komolyan nem tudnád - ez a válasz erre a "kérdésedre":

"kicsit értetlenkedem, hogy miért akar politikai párttá szerveződni mindegyik."

Nem vitatva azt a nemes célt, amelyet "az önkormányzati választások és (...) a helyi közösségek szervezése" terén kifejthetnének, AHHOZ igencsak jól jönne az 1% szavazatonként járó évi 15-20M körüli kv-i támogatás (még jómagam sem vetném meg, ha IDE is adnának belőle egy keveset;)).

Ez máris megválaszolja a következő "alkérdésedet" is:
"itt is a széthúzás, marakodás, egymásra mutogatás működik"
- hogyne, hiszen sok az "Eszkimó Párt" és kevés az az "elkötelezett fóka", aki csak a dotálás miatt képes szavazni a kedvenc pártjára. (1% = kb. 50-60e voks!)
A létszámuk tehát sokkal hatásosabban bővíthető a "bizonytalan fókák" óriási táborából - a bejutás reális ígéretével, és az olyan szirén-hívószavakkal, mint "ÉREZD, hogy Lehet MÁS", "ez nem is párt, csak egy CIVIL Mozgalom" stb.

És valljuk be, azért a 4,9-szer 15-20 millió forint (=74-98M évente:) az mégis csak jobb, mint 1-szer!
((mégegyszer mondom: NEMES célokra ugye!))

A CM az álszent demagógiájában ODÁIG megy, hogy szegény aktivistáival PR-aláírások tömegét képes gyűjteti ezen állami párttámogatás megszüntetéséért(!!!)
- hát, láthattuk milyen vége lett a költségtérítést elszámoltató népszavazásuknak, tehát ettől aztán még életük végéig nyugodtan felvehetik a PÁRTjuknak majdan kijáró állami pénzt...
(-ami MSzZP-ként még nem sikerült nekik;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.09. 18:47:27

@lunanyuszi: PS:

"A civil szervezetekre szerintem elég nagy szükség van az országban, kicsit értetlenkedem, hogy miért akar politikai párttá szerveződni mindegyik."
- IDE értve ugye a Védegylet-et IS, mint az LMP civil kiindulópontját;)

Nekem egyébként ez a kérdés nem kérdés, hiszen szvsz ugyanazt a nézetet (-értéket, érdeket) lehetséges egyszerre TÖBB síkon (-szervezeti formában, jogi keretek között) is képviselni (felmutatni, érvényesíteni).

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.09. 21:07:07

@1.szolo (B.A.): Jó, ezt a részét értem, meg is értem. A fókákért való harcban azonban elsikkad, háttérbe szorul a hajdanvolt nemes cél.
Már volt divatban amúgy ez a "ez nem párt, hanem sokkal több annál", de valójában soha nem volt több üres kampánylózungnál.
(A színesedésnek örülök én is.)

steverubellreborn 2009.11.10. 00:27:18

Belülről nézve nem olyan szép az LMP se. Elvileg nagyon demokratikus, gyakorlatilag nem fogadják el a belső kritikát.

Például mit?

Nézd majd meg, hogy az egyéni jelölteket hogyan választják ki, helyben az alapszervezetek vagy a pestiek?

Közös döntés.

Ezen felül gyakorlatilag nincsenek helyi szervezetek. Egy médiapárt az egész.

Minden budapesti kerületben és megyében van helyi szervezet.
Médiamegjelenés nélkül szerinted létezik politikai párt?

A kezdeti bátor politizálást pedig egyre inkább kezdi felváltani a mindenkinek olyat mondunk, amit hallani szeretne című közleménykiadás.

Ennek konkrétan milyen jelét látod?
Egyébként a politikai komunikáció üzeneteket juttat célba meghatározott választói csoportoknak, őket pedig meg kell szólítani.Mégpedig avval ami őt érdekli.

Nagyon sajnálom egyébként, jó lett volna, ha sikerül, nagyon kellene egy normális politikai erő ami a zöld értékeket is következetesen felvállalja.

Nem értem ez a sajnálkozásodat és fanyalgást sem.Tudom,hogy mindig vannak elégedetlenkedők akik azon kívül,hogy savanykodnak semmilyen alternatívát nem tudnak mondani.Nem tudm,hogy mi a fenét kellet volna megcsinlni pár hónap alatt az LMP-nek,komoly anyagi támogatók és többb ezres tagság nélkül.Ennek ellenére ott van és volt az összes lehetséges és fontos ökopolitikai eseménynél (pl:Sukoró,Szengotthárdi szemétégető,Bánkút (Ivóvíz), , Ciánszennyezés demonstráció) .
Már ez is csoda.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.11. 18:38:56

Apropó "kispártok" - mi lesz a "KdNp"-vel?

"Orbán Viktor elmondta: az ország mai helyzetében az a reális célkitűzés, hogy a Fidesz vezetésével a jobboldal elnyeri a magyar választók olyan mértékű bizalmát, hogy egyedül, rossz kompromisszumok nélkül is képes legyen kormányt alakítani és a parlamenti többség támogatását megnyerni."

Első felületes olvasatomban meglepődtem, hogy akkor most ha a Fidesz EGYEDÜL is képes kormányozni, akkor kihagyja belőle a Semjén vezette báb-pártot?!

De azután megütötte a szememet ez a fineszes 'a Fidesz vezetésével a jobboldal' kimagyar fejezés, ami talán azt a túlságosan bonyolult tényt, hogy:
- Fidesz MPSZ + KdNp KOALÍCIÓ -
kódolja le a mezei polgárok számára is fogyasztható információvá, DE még azt a 'Fidesz vezette jobboldal'-t is tovább "1*ű"-sítve egy szimpla FIDESZ-re.

Így tehát helyére került a KdNp, ami ezexerint nem más, mint "a Fidesz vezette jobboldal azon része, amely nem maga a Fidesz."

Kissé zavaros még ehhez képest a Jobbik helyzete:
1. nem jobboldali... (amennyiben a teljes jobboldalt a Fidesz vezeti)
2. a jobboldal azon RÉSZéhez tartozik, amelyet NEM a Fidesz vezet...
3. (ad absurdum) szintén a Fidesz vezeti...

Visszatérve a KdNp-re:
- azért érdekes ez a kérdés, mert minden elemző mellőzi őket, (gyakorlatilag nem is mérik!) miközben egy önálló frakcióval rendelkező "parlamenti párt", ráadásul a 4. "BIZTOS befutó";)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 06:54:11

Hogy:
"Mi lesz a kis pártokkal?"
- az nagyban múlik majd azon a tanácskozáson is, amelyet a "Megoldás: Egyiksem, Civilkontroll Párt" szervez
december 15-ére Bp-re.
Ha volna kedved és időd eljönni IDE - kedves Gábor, akkor akár "elsőkézből" elemezhetnéd az ott hallottakat... ;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.02. 16:43:35

Meghívó
a parlamenten kívüli pártok, civil szervezetek, politikai mozgalmak részére

(A kis szervezetek részére lehetőség a bemutatkozásra, szövetségesek keresése, együttműködések és világmegváltások)

www.egyiksem.hu/cikk/52

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.14. 12:21:45

@1.szolo (B.A.):
A KEDDI rendezvényünk sajtótájékoztatója 14:30-15-ig lesz.
Akit érdekel, jöjjön el ODA (a Déli pu.-tól 1 sarokra:) tervezett záróra: 17.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.14. 20:40:52

@1.szolo (B.A.): Egy kisebb "zászlóerdő" lesz ott kedden:

Centrumpárt
Demokraták Hálózata
Egyiksem Párt
Együtt a Magyarországi Romákért Párt
Internetes Demokrácia Pártja
Magyar Cselekvő Párt
Magyar Nép Pártja
Magyar Nőpárt
Magyar Realista Egység és Béke Párt
Magyar Szegényeket Pártoló Párt
Magyarország Jövője Párt
Másik út
MEBAL
Megújulás a holnaért párt
Nemzeti Liberálisok
Sors-Társak
Új Szociáldemokrata Néppárt
Vállalkozók Szövetsége
...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.20. 20:13:11

"Magyarország parlamenten kívüli pártjaiból 18 párt Budapesten stratégiai egyeztetés céljából közös konferenciát tartott.
A konferencián a választások előtti helyzetet elemezve kifejezték közös akaratukat abban, hogy a jelenlegi parlamenti pártok mellett csak nagyon erős együttműködéssel lehet érvényesülni, amely együttműködés a konferencián kialakult kapcsolatoknak köszönhetően meghatározó lehet a választási fellépésüket illetően.
A résztvevő pártok, szervezetek határoztak abban is, hogy rendszeresen találkoznak az egyeztetés és együtt gondolkodás érdekében, és minden olyan kérdésben, amelyben közös az akarat, együttműködnek.
Várják a további pártok, szervezetek jelentkezését közös műhelymunkára.

Budapest, 2009 12 20."

IDEértve tehát az Internetes Demokrácia Pártját is...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.29. 20:57:20

torokgaborelemez.blog.hu/2009/12/29/30_lehet_e_szocialista_vezercsel/fullcommentlist/1#c8131906
@TheElf:
"Azért ez az egyiksem.hu-s cikk elég furcsa, ugyanis komoly gondot jelent, hogy egy pártról azt kell tudnunk mi nem, és nem azt, hogy mi is a programja, mit akar, hogyan akarja.

Kérem szépen, nem igaz az, hogy a parlamenten kívüli politikának nincsenek meg az eszközei, nem igaz az, hogy az interneten nem lehetne bárkinek kommunikálni, hogy ne lehetne egy párt programja akkor is beszédtéma, ha az adott párt parlamenten kívüli.

Tegyük fel: Ma 500 vasútbarát összehoz egy vasútbarátok pártját, nem tűnik túl nagy feladatnak... Holnap szervez egy tüntetést, amire minden más vasútbarátot, vasutast szívesen látnak...

Jó eséllyel az összes jelentős portál beszámol róluk.

Tudom, 500 fő nem sok, de hamar kiderül, hogy van tagságod... hamar kiderül, mit akarsz, melyik civil szervezettel leszel jóban, melyik vasutas szakszervezettel leszel jóban, stb.

Holnapután már nem 500an jönnek el a tüntetésre, hanem többen...

És el lehet mondani, hogy mindenkinek jobb, ha a közútról a forgalom egy részét vasútra tereljük, és az olcsón javítható pályahibák javításával (lassújelek megszüntetéssvel) csökkenne a MÁV vesztessége...

És el lehetne mondani, hogy ha a helyi képviselő eddig egy pártot képviselt, de nem a helyi érdekeket, akkor küldd a vasútbarátok képviselőjét a parlamentbe, ő amit tud megtesz azért, hogy jobb legyen a közlekedés a környékeden.

Ha 1 képviselőt be tud juttatni (erre azért van esély) és ő látványosan teszi azt amit megígért, nyilatkozik, buzog, és a párt parlamenten kívüli eszközökkel is dolgozik a céljaiért, akkor megerősödhet.

Ha ők fognak össze az idegenforgalomért tevékenykedni akarókkal, akik mielőtt pártt alakítottak sok más összefogást szerveztek meg (helyi idegenforgalmi társaságok) és a parlamentben folytatnák a munkát... Annak van hitele.

Hitel, program és tagság nélküli törpepártok, amiknek a korábban vallot értékei nem összeegyeztethetőek hiába fognak össze, esélytelenek maradnak.

Nos ez a különbség.

A legjobb alternatíva az, ha függetlenként való indulásra, pártalapításra, stb. bíztatod azokat akik valóban közdenek adott célokért, és parlamenten kívül is dolgoznak a célok megvalósulásért, és az együttműködés során láthatóan felmutatják: Képesek valóban működő kompromisszumokra, stb."

(-holnap megpróbálok válaszolni rá;)

tibapó 2010.01.06. 14:59:46

Szavazz a kispártokra!

A két domináns nagypárt a tavaszi kampányban megpróbált minket kétpártiságra dresszírozni, "weimarizálódás"-sal riogatni. Jobb- és baloldal, ?vigh és tory?, ?vörös és fekete?! Pedig egy kétpólusú parlament sokkal nagyobb veszélyt jelentene, a mutyi és a közöny képében, és 89?-ben pluralizmust akartunk, nem dualizmust.
Pezsgő közéletet szeretnék, érdemi vitákat, mérleg nyelvét, kétharmados törvényeket! Szólásszabadságot! Virágozzék minden virág! Amelyik párt betartja az alkotmányt, szólásjogot érdemel a parlamentben is, a médiában is. Jó hazafi, tisztességes polgára lehet bárki államunknak, ha kommunista, ha nacionalista, ha liberális, ha keresztény-, ha szociál-demokrata, ha akármi más. Minden párt stratégia és taktika, ideológia és gyakorlat, eszme és program alapján azonosítható be. Minden eszmének van gazdapártja, s mivel minden eszmének van elég követője hazánkban, pártjaiknak ott a helyük a magyar parlamentben. Szavazz a kispártokra!

Egy párt kötődhet klasszikusan valamelyik alap-ideológiához (konzerv, szocdem, libsi, komcsi, náci, stb). Aztán lehet választási párt, ha valamely népréteg, kisebbség érdekeit képviseli (paraszt, kisgazda, vállalkozó, magyar koalíció, romániai magyar, vagy akár cigánypárt). A harmadik fajta az úgynevezett gyűjtőpárt, mely egyszerre képviselne mindenkit, leginkább persze felkent vezetőik hatalmi érdekeit. Mint az MSZP és a FIDESZ, kiket nehéz ideológia vagy életvitel szerint identifikálni. Annál inkább nem éppen szeplőtelen fogantatásuk alapján.

Az utolsó ?egypártkongresszuson? anno nem a kommunista MSZMP feloszlatását mondták ki, hanem (a pártvagyon megtartása végett) létrehozták a (fából vaskarika) jogutód MSZP-t. És hiába bizonygatják, azóta sem számoltak el azzal a fránya pártvagyonnal. De az is az MSZP-sek sara, hogy nem hagyták lélegzethez jutni a történelmi szociáldemokratákat, tétlenül nézték elsorvadásukat. Az pedig, hogy máig nagyon nehezen találják meg a valódi szociáldemokrata erényeket (luxusbaloldal), már csak hab a tortán. Szavazz a kispártokra!

De a fideszes fiúk újmagyar kivagyisága sem hiteles. A damaszkuszi pálfordulás kismiska volt ahhoz képest, ahogy a kilencvenes évek derekán többtízezer radikális-liberális ifjú-demokrata zombi módra átgyalogolt a kiüresedő jobboldalra. No és falánkul bekebeleztek egy sor történelmi pártot. S hogy a fidesz-program sem egyéb populista népnemzeti-marxista hablatynál, csak a hab a másik tortán. Hogy is van ez? A szocdem regnálók ránk eresztik a szabad piacot, az ellenzéki "konzervatívok" meg populistán proletároznak? Mi ez, ha nem politikai skizofrénia? Ezt akartuk tán a rendszerváltás hajnalán?

Egyszóval semmi okunk ezekre a hataloméhes, program nélküli gyűjtőpártokra szavazni. Még az sem, hogy elveszhet a voksunk hiszen nem sok veszett el most tavasszal sem, s ha eltörölnék a protekcionista 5 %-os küszöböt, meg a kopogtató cédulák nagyüzemi gyűjtését, még kevesebb veszne el. Szóval, szavazz a kispártokra, csak azért is, forever!

tibapó 2010.01.06. 15:01:26

bocs, az idézet innen van:

www.168ora.hu/cikk.php?id=5699

de teljes mértékben egyetértek vele :)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.10. 12:01:01

@1.szolo (B.A.): Hát ez nem jött össze...
Most a választási jelölésekre kell koncentrálnom :(
süti beállítások módosítása