Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
06:06

A 2010-es választás tétjéről szóló bejegyzésben már említettem, hogy a korábbi (a kétosztatú pártrendszerben szerzett) elemzői tapasztalatok a pártverseny konszolidációja irányába mutatnának: azaz azt várhatnánk, hogy a most már évek óta tapasztalható rendkívüli aszimmetria a kampány során majd valahogy csökken. Ennek a kiegyenlítődésnek a bázisát képezhetnék a volt szocialista, most éppen bizonytalan és csalódott szavazók, akiket az MSZP elméletileg a kampányban még meggyőzhet a (rájuk) szavazás fontosságáról. Bár az említett bejegyzésben már jeleztem, hogy megítélésem szerint az MSZP hitelességi válsága és belső problémái miatt nem látszik alkalmasnak egy ilyen kampány folytatására, valójában ez is egy lehetséges forgatókönyve a választásokig tartó időszaknak. Nézzük tehát most meg alaposabban ezt az opciót:

A második forgatókönyv

Rögzítsük: az MSZP reális politikai célja – ha erről a párt a nyilvánosság előtt nem is beszélhet - nem lehet a választások megnyerése (azaz a hatalomban maradás), számukra a sikert az egyharmados parlamenti támogatottság (azaz minimum 128 mandátum) megszerzése – s ezzel együtt a váltópárti jelleg és lehetőség megőrzése - jelentené. Az egyharmados mandátumarányhoz - a mostani helyzethez képest - jelentős szocialista előretörésre lenne szükség: 1998-ban például az MSZP végül 134 mandátumhoz jutott, akkor a pártlistás eredménye 33 százalék volt. A közvélemény-kutatások szerint ma fényévnyi távolságra van ettől a párt, de valóban nem lehet kizárni (ahogy erre több hozzászóló is utalt, lásd például az „alvó szocialistákról” szóló érdekes kommentárt), hogy a kampányban az MSZP valamilyen módszerrel magára talál.

Hogy milyen eszközök jöhetnek szóba, az a korábbi kampányok alapján kikövetkeztethető. Az MSZP a volt szocialista szavazók visszacsábítása érdekében megkísérelheti ismét Orbán-ellenes népszavazássá tenni a választást, folytathat „emlékeztető” kampányt, előállhat a Fidesz és politikusai lejáratására alkalmas ügyekkel, középpontba állíthatja a modernitás és maradiság kettősségét, felhívhatja a figyelmet a kétharmados többség veszélyeire, ijesztgetheti a szavazókat a szélsőjobboldal kormányra vagy annak közelébe kerülésével. Továbbá bízhat a Fidesz kampányában, amely a legutóbbi két alkalommal elegendő muníciót kínált a szocialistáknak. A taktikai repertoár, ha nem is végtelen, de széles. Az elmúlt évek hitelességi és hozzáértési problémái miatt azonban feltehetően ma ezen technikák ereje gyengébb, mint volt 2002-ben vagy 2006-ban. Ennek ellenére nem elképzelhetetlen, hogy valamennyi sikert hoznak, a kérdés csak az, hogy mindez elegendő lesz-e az MSZP megkapaszkodásához. Bárhogy is van, az MSZP már csak a kampányában bízhat, hiszen a fundamentumok katasztrofális választási kilátásokra engednek következtetni (erről szól majd a negyedik forgatókönyv).

Az adekvát kampány kulcskérdése lehet az MSZP számára a miniszterelnök-jelölt személye. Nem hiszem, hogy hosszan kellene magyaráznom, miért van óriási jelentősége egy modern kampányban annak, aki az arcát adja, aki egy személyben szimbolizálja a pártot. Miután a parlamenti választás a főhatalomról szól, az MSZP számára őrültség lenne, ha lefutottnak nyilvánítaná a mérkőzést, s nem törődne azzal, hogy a lehető legjobb (értsd: legnagyobb szavazatszerző képességgel rendelkező) politikust állítsa a lista élére. Ha az MSZP lemondana a miniszterelnök-jelöltségről, saját szavazóinak is azt üzenné: reménytelen a küzdelem. Ha nem állítana a potenciális támogatói számára elfogadható jelöltet, könnyen lehet, hogy azok egy része átpártolna például a Bokros Lajos vezette MDF-listához, mert Orbán Viktorral szemben erősebbnek látnák a volt szocialista pénzügyminisztert, mint a nem elég fajsúlyos szocialista listavezetőt.

Az alkalmas listavezető személyének megtalálása mindenesetre komoly feladvány. Elméletileg négy helyről érkezhet a „megváltó”: lehetne népszerűnek gondolt „külsős” (Medgyessy-modell, akár az MSZP-től még távolabbi szereplővel), nagy visszatérő (Kovács vagy Németh), ismert mai pártvezető (Szekerestől Kiss Péterig) vagy feltörekvő fiatal (Mesterházy vagy Botka). Miután azonban az MSZP-nek ma minimális esélye sincs arra, hogy listavezetője 2010-ben miniszterelnök legyen, az alkalmasabbnak tűnő jelöltek értelemszerűen nem kívánják nevüket adni a biztos vereséghez. Ez is része a már említett bukási spirálnak, amely önbeteljesítő jellegű: ha az alkalmas jelöltek nem vállalják, mert biztosak a vereségben, a vereség még valószínűbb lesz. Nem biztos, hogy ezúttal lesz miniszterelnök-jelölti vita (a Fidesz bizonyára inkább elkerülné – nincs szüksége egy kiszámíthatatlan eseményre -, s csak akkor megy bele, ha a közvélemény nyomása miatt kockázatosabb kihátrálnia), de szimbolikus értelemben úgyis egymás mellé kerülnek majd a jelöltek a kampányban. Ha az MSZP-nek nem lesz Orbánhoz mérhető jelöltje (bármit is gondoljunk róluk, 2002-ben Medgyessy és 2006-ban Gyurcsány ilyen volt), az egyébként is elbizonytalanodott, csalódott szocialista szavazókat semmi sem fogja voksolásra késztetni.

Egy vezércselre még lenne lehetősége az MSZP-nek, ez pedig valamilyen radikális átváltozás, megszüntetve megőrzés. Kockázatos akció, de nem reménytelen. Ha a szocialisták képesek lennének olasz mintára egybeterelni az összes, a Fidesztől balra álló erőt, s mondjuk egy – az MSZP nevét elrejtő - Demokratikus Koalíció nevű magyar olajfában elindulni, bizonyára jelentősen megnövekednének esélyeik az egyharmadra. A Fideszt ráadásul váratlanul érné ez a szituáció, a verseny kiszámíthatatlanabbá válna. Az MDF, az LMP és az SZDSZ-töredékek összegyűjtése azonban legalább két jelentős korlátba ütközik. Egyrészt az MDF és az LMP ma még – okkal vagy ok nélkül: erről később – hisz abban, hogy önállóan is be tud kerülni a parlamentbe, nekik nem a szocialista pártra, sokkal inkább csalódott szavazóikra van szükségük. Az SZDSZ-töredékek közül lehet ugyan olyan, amely önálló indulását esélytelennek tartva szívesen vásárolna magának biztos mandátumokat, ettől azonban – még akkor sem, ha például Kuncze Gábor lenne a közös miniszterelnök-jelölt - nem nőne ki az olajfa, legfeljebb a volt koalíciós társak hivatalosan is egy listán indulnának. Ráadásul, és ez a másik súlyos érv, egy olyan helyzetben, amikor a szocialista képviselők ádáz belső küzdelmet folytatnak a megfogyatkozott listás befutó helyekért, nehezen lenne átvihető az élet-halál harcot folytató MSZP-s politikusokon, hogy a párt és a baloldal érdekében adják át a helyüket más politikai erők képviselőinek.

A következő bejegyzésben azt a forgatókönyvet nézzük meg, amely az LMP és az MDF bejutásával számol: mindez lehetőséget ad majd arra, hogy e két párt problémáiról és dilemmáiról is szóljak. Azt követően pedig - a negyedik és ötödik forgatókönyvben – a Jobbik erősödésével és lehetőségeivel foglalkozom…

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr301500631

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 80 százalék, bazmeg! 2009.11.26. 10:59:45

Sartori szerint van az úgynevezett domináns pártrendszer, hogyaszongya: „ha egy politikai rendszerben van egy olyan párt, amely az összes többit megelőzi, dominánsnak nevezzük. Feltételezve, hogy az erősebb és a többi párt közti 10 százalékpont k...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H Stahl 2009.11.05. 09:52:54

Ha Pol Pot nem vállalja, szerintem Rákosi Mátyás a legmegfelelőbb jelölt!

netopi 2009.11.05. 09:55:27

Kuncze "Mártíriusz" Gábor mint miniszterelnök-jelölt?

Akkor megyek Kubába/Iránba/Észak Koreába politikai menedékjogot kérni ...

impulzusmoduláció 2009.11.05. 09:56:37

Olajfa koalícióról még beszélni is kár:utópia.

plexus · http://brendel-figyelo.blog.hu/ 2009.11.05. 10:00:30

bajnainál azt kommunikálni, hogy "nem akarok miniszterelnök lenni, és csak azért vállalom el a jelöltséget, mert úgyse nyerünk" - az nehéz lesz...

Mt 2009.11.05. 10:01:09

Ha az MSZP az SZDSZel együtt indul, sok bizonytalant elveszít.

Malachi 2009.11.05. 10:06:01

@PuruttyaIrto: de hát ez az, amit mondasz. elemzés. ennek ez az értelme, sorra veszi a lehetséges forgatókönyveket, vázolja a helyzetet, esetleg kérdéseket tesz fel. programot majd a pártok adnak. ha.

potyka22 2009.11.05. 10:08:56

Van még aki hisz ezeknek ??

sárkányfő 2009.11.05. 10:11:04

Amikor Gyurcsány lemondott, pár napig-hétig szinte üvöltött, hogy ez a párt pontosan ott tart, ahol Gy. előtt volt. Évek alatt semmit sem változtak.

'94-ben az egész volt szoci blokkra jellemző átmeneti nosztalgia-hullám hozta őket vissza a hatalomba, '02-ben Orbán ellen szavazott a bizonytalanok többsége, '06-ban pedig Gyurcsány varázsolt el a kellő számú bizonytalant.

Tehát sohasem önmagának, mint jól teljesítő pártnak köszönhette a győzelmeket. Ellenkezőleg, a rossz teljesítmény ellenére nyertek. De ennek - a párt szempontjából hihetetlen szerencse-sorozatnak - vége. Ideje lenne komolyan pártot építeni. Radikális változás kéne, hogy ez a párt visszatérhessen. A taktikáknak pár százalék a hatósugara, de ez már rég nem elég, itt sokkal-sokkal mélyebb belső változás kéne. De ilyesminek a nyoma sem látszik. Ha ők nem képesek rá, majd megcsinálja más, egy másik pártban.

2009.11.05. 10:17:53

Aki úgy véli, hogy az mszp sikeresen kormányozza az országot 2002 óta, és sokat lendített a sorsunkon, az csak nyugodtan szavazzon rájuk. Hátha 2035-re lesz már eurónk is.

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2009.11.05. 10:20:00

Hát persze,ha az első embere Gyurbán Viktor,vagyesetleg Orcsány Ferenc lesz!
:)
Vagy ha képes lesz baloldali pártá alakulni,mert jelenleg a fidesz az egyetlen baloldali értékeket képviselő párt :(

vizipipa 2009.11.05. 10:23:40

Nem értek egyet azzal, hogy azért nem vállalja valaki a listavezetői posztot, mert biztos a bukás. Ezen az alapon OV-n kívül senki se vállalná.
Amikor a kitűzött cél nem a győzelem (mert az irreális), akkor a listavezető nem bukik automatikusan, ez az elért eredmény kérdése. A listavezetői hely nagy lehetőség is, különösen egy olyan pártban, ahol tucatnyian is szóba jöhetnek.
Inkább párton belüli kérdés, hogy érdemes/célszerű-e most megszerezni.

Balt 2009.11.05. 10:32:37

Egyelőre egy nevet dobhatunk biztosan a kalapba: H. Kovács uniós biztosét. Azt jó eséllyel feltételezhetjük, hogy az ifjú titánok gátlástalanabbja (Molnár, Mesterházy) "hagyná magát" rábeszélni a listavezetésre. Az sincs kizárva, hogy Bajnai "meggondolná magát", bár ez eleve rosszul kommunikálható (mondhatni: "lám, újabb gyurcsányi hazugság").

Lehet, hogy az (ex)SZDSZ-öregek (Kunczével az élen) az MSZP listára kacsingatnak, de ez alighanem többet visz a szocialistáktól, mint hoz.

Bokros - személyében - tán maga is hajlana egy Orbánellenes koalícióra, de az MDF is inkább veszítene ezzel, mintsem profitálna belőle. (Lám, újabban a Fideszhez dörgölődzene Herényi).

Fentebb nevezettek nem is csekély aránya már most büntetőügyekbe keveredett, vagy rávetül a gyanú árnyéka - Herényi és Dávid, Mesterházy, Bajnai -, tehát ez (is) bőséges muníciót ad a Fidesznek. Az egyedüli opció valóban egy párton kívüli, "független szakértőben" merülhet ki. Ez a "csodafegyver" valóban bejött már, na ki adná a nevét a biztos bukáshoz...?

Gyeprefing Padrafos (törölt) 2009.11.05. 10:34:15

@zulu: Igazad van,de egyelőre azt sem érzi senki,hogy 2002ig a finesz jól kormányozta volna az országot. :(

sárkányfő 2009.11.05. 10:38:07

"az MSZP számára őrültség lenne, ha (...) lemondana a miniszterelnök-jelöltségről"

Így igaz, elég nyilvánvaló. Mintha egy vitorlás hajó fővitorla nélkül akarna versenyezni.
Aki ezt nem látja át, arra a legfinomabb jelző is csak az lehet, hogy politikai analfabéta.

Épp ezért nevettem jót (miután nagy nehezen elhittem, hogy nem kacsa, hanem valós hír), amikor kb. egy hónapja Szili közölte, hogy nem is kéne me. jelölt. És ez a hölgy az egyik legfontosabb politikusa az Mszp-nek. Ez nagyjából el is árulja mennyire értenek a szocik a politikához. Nem csoda, hogy a semmit sem csináló Fidesz ölébe hullik a győzelem.

Ezt a részt a blogban amúgy elég nehéz másképp értelmezni, mint Szili értelmi képességeinek nyílt megkérdőjelezése :)

SzombatZ 2009.11.05. 10:40:13

Megerősödhet-e az MSZP?

Inkább ez a kérdés lenne helyes:
"Kell-e hogy megerősödjön az MSZP?"

Ebben a formában ahogy az utóbbi 7-8 évben vegetálnak a legkisebb szükség sincs rájuk! Őszintén bízom benne, és nagyon remélem, hogy nem érik el az egyharmadot. Csak azt kapnák amit érdemelnek. Nem most kell vakarózni csókolom tisztelt elvtársak. Akkor kellett volna, mikor egy emberként zártak össze a "valaha élt legnagyobb államférfi" , a mi Ferink mögött többedszerre is. Akkor egyik megélhetési politikusban sem volt annyi, hogy nemet mondjon, holott akkor is sokan látták, hogy nagy gáz van, és még nagyobb közeleg.

Remélem, hogy a hatalmas nagy demokrata rabmadár szövetség sem jut sehova, legfeljebb a parlament parkolójáig. Majd kiabálhatják a partvonalról liberális zagyvaságaikat, amikt eddig, csak hál' istennek senki nem fogja meghallani. Ott a helyük nem másutt. Ők is nagyon faszán összezártak mindig az MSZP mögött, hát akkor a következményeket is vállaják!

Ez a hajó már elment az MSZP-nek, semmi értelme kisladikkal kapkodva evezni utána. Meg kell várni a következő hajót, meg kell mosdani alaposan, hogy a bűzünkkel ne zavarjuk a többi utast, és lehet kísérletet tenni a méltóságteljes beszállásra.

2009.11.05. 10:43:46

@vizipipa: komoly külsős embernek azért nagy blama a nevét adni egy eleve vesztett meccshez, hacsak nem vállalja a saját hattyúdalát, mintegy Dugovics Tituszként. Belső embernek szintén ciki, de onnan még jöhet valaki, szerintem onnan is fog, mondjuk a Kiss olyan sótlan, hogy még a nyuggerek is bealszanak rajta, a Kovács meg szintén nem egy nagy vonzerő. Egy feltörekvő fiatal meg talán nem egy előre tudott pofáraeséssel akarja kezdeni az igazi nagypolitikai játékot, inkább építi mag még egy ciklusig, bár némi háttéralkuval mondjuk egy Mesterházy akár be is vállalhatja a pofonfát. Szerintem végül a biztos vereség tudatában egy öreg belsős lesz a jelölt, hogy legalább a törzsnyugdíjasokban szimpátiát keltsen, úgyhogy én mégis Kovácsra tippelnék.

loláb 2009.11.05. 10:46:36

Kovács László lesz a miniszterelnök jelölt.

sulcus (törölt) 2009.11.05. 10:47:59

@SzombatZ: Miért is baj ha egy párt összezár a vezetője mögött?
Orbán mögött nem zár össze a finesz amikor hülyeséget beszél?
Ja,vagy ő az Isten,csak a tutit mondja és teszi!

AP! (törölt) 2009.11.05. 11:00:09

"megerősödhet-e az mszp?" -> sajnos igen. nagyon sok buta, maúnika-són nevelkedett, alsóbbosztálybeli ember, akit az atv-vel, kajajegy-osztogatással, gyűlöletbeszéddel mozgósítani lehet. na meg ott a sok nyugger :(

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.05. 11:01:45

'98-ban a fidesz fő plakátja a '4 brothers' volt. Már nem emlékszem, hogy Orbánon és Áderen kívül ki volt a másik kettő, de ez volt a fő plakát. Ehhez jött a miniszterelnök-jelölti vita, de az csak a két fordulóban volt. Én el bírom képzelni, hogy lesz egy ilyen pár vállalható arcot felmutató plakát. Vagy nem is lesznek arcok. Mint ahogy már láttam is a kettes metrón ilyen plakátot, hogy másfél havi fizetéssel több marad a zsebünkben. Ami bruttó hazugság legkésőbb a januári fizetésével mindenkinek le fog jönni, de az már más lérdés... :P

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.05. 11:04:08

@sulcus: Az nem baj, ha összezár, csak akkor, ha azzal az országot teszi taccsra. Azzal, hogy Gyurcsány lemondott, ezt közvetbe ő is beismerte -- amit nyílván egy szoci-fan soha nem fog elismerni...

Edigej 2009.11.05. 11:13:15

@shitgun: A probléma alapja itt az, hogy egyelőre kevesen látják be, egy demokratikus rendszernek alapeleme, hogy néha változzon a kormány. Szükséges némi időt ellenzékben is tölteni, és ez nem számít feltétlenül kudarcnak. Az igazi kudarc akkor néz ki, ha nem áll ki senki, mert az sokat levonhat a párt teljesítményéből, esetleg kétharmadot adva a Fidesz kezébe. Ha ez így van, akkor a következő ciklusban sem fog senki odaállni, hiszen ki szeretne egy impotens, kicsi ellenzéki párt arca lenni?

Na, ez pontosan az, ami a lengyel baloldallal történt.

Magyarországon az is bonyolítja a helyzetet, hogy az MSZP vezetőségi válsága már jóval a választás előtt elindult, és a fiatalok részben átvették a párt vezetését. Nem tudhatják azonban, hogy egy elbukott választás után (talán még előtt) elszabadul-e Szili, Szekeres, tehát azok a szocialista politikusok, akiknek a körülmények kedvezőtlen összejátéka miatt valahogy sosem sikerült odáig eljutni, hogy valóban értékes pozícióért versenyezhessenek, és úgy érzik, hogy most lassan kiveszik a kezükből az utolsó lehetőséget is. Szili már el is kezdte építgetni a saját bázisát.

Alapvetően tehát bevállalós és bátor dolog lenne valakinek odaállni az MSZP élére, bízva abban, hogy 2010-ben nem buknak akkorát (vagyis nyernek annyit, hogy az győzelemként legyen kommunikálható, főleg párton belül) aztán megtartani a vezetést a választás után is. Nem lehetetlen feladat, csak jelenleg nehéz megjósolni, hogy a pártra milyen hatása lesz a jövő évi választásnak.

Erre a helyzetre persze lehetne egy megoldás az olajfa létrehozása, hiszen mindenki szabadon szakadhatna, önállósodhatna (szóval a helyzet kitisztulna már a választás előtt), és lefogadom, hogy a baloldal új vezetője egy sokszínű háttér elé sokkal szívesebben állna oda, mint egy piros négyzet elé. Erre viszont most kevés esély mutatkozik. Mindenki kivár, de vajon meddig?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.11.05. 11:13:15

@Anyádnak Palánkot!:
na, ezek lesznek most a jobbik szavazói. az mszp két szék közül a pad alá fog esni.

tlac 2009.11.05. 11:16:38

Az MSz(M)P óriási teljesítménye (plusz a a csillagok kedvező állása is benne volt), hogy 89 után még 20 évet ki tudott húzni

SzombatZ 2009.11.05. 11:19:29

@sulcus: Soha nem az a baj, ha egy párt összezár a vezetője mögött! A baj ott van, ha nyílvánvaló mindenkinek, hogy a nagy vezér totális baromságokat beszél, és nagyon nagy baj lesz ha meg is csinálja őket. Ha ez egyszer előfordul, akkor egye bassza, meg lettek vezetve, majd jobb belátásra térnek ha látják az eredményeket. De ezek nem térnek sehová, ezek csak megnyomják az igen gombot, mert féltik a szeros egzisztenciájukat, meg a mutyijukat, és mit sem törődnek azzal, hogy iszonyatosan mély árokba taszítják az ország nagyobbik felét. Na ez a baj!

Azért látom sikerült egy jót Orbánozni is! Hiába nem telik el nap Orbánozás nélkül, ez már lassan olyan lesz a baloldalon, mint a templomban a miatyánk. Talán az a jobb eftárs, aki hamarabb tud Orbánozni, vagy aki nagyobbat???

tlac 2009.11.05. 11:20:11

@Anselmo: kihagytad a seftben érdekelteket meg a régi-új apparatcsik családokat meg a full sötéteket

tlac 2009.11.05. 11:22:20

@ó jaj: "Radikális változás kéne, hogy ez a párt visszatérhessen"
a legradikálisabb kéne: vissza se térjenek!

tompus 2009.11.05. 11:27:06

Érdekelne, hogy ki az, aki az elmúlt lassan 8 év után is az mszp-re szavaz. És miért.
Csak azért, mert Orbánt utálni kell?

Naumov 2009.11.05. 11:27:50

Az MSZP legnagyobb problémája pillanatnyilag az, hogy míg a különböző érdekcsoportok az elmúlt mintegy tíz-tizenöt év során mindig képesek voltak egy ügyeletes vezér (Horn, Kovács-Medgyessy, Gyurcsány) mögé besorolni és a szavazók irányába kifelé egységet demonstrálni, az utóbbi időszakban nagyon látványosan érzékelhető a párt szétesése. Az állampárti kövületek próbálják a pozíciójukat védeni a feltörekvő fiatal megélhetésiektől, a gyurcsányista netnagymamák hovatovább jobban gyűlölik az ő Fletójukat szerintük kinyíró MSZP-s politikusokat mint a Fideszt, a klasszikus baloldali értékekért harcoló kardigános társadalomkutató-szociológus platformnak tele van a hócipője a neoliberális vadkapitalistákkal, satöbbi. Szinte az összes régi arcuk elhasználódott, az újaknak pedig még nem sikerült az imázsukat felépíteni, ezt elég jól demonstrálta a tavaszi miniszterelnökcsere körüli kispályás szerencsétlenkedés is.

Ezért én jelenleg arra tennék, hogy egy kívülről jött "szakértővel" fognak nekifutni a választásnak, aki éppenséggel lehet akár Kovács László vagy más egyébként masszív pártkáder is, de mindenesetre valaki olyan, aki az utóbbi időszakot nem a magyar belpolitikában töltötte. Elég sokan harapnak erre a messziről jött ember imázsra, akikről ugyan általában frankón nem lehet tudni, hogy konkrétan mivel foglalkozott az elmúlt időszakban, illetve mihez is ért pontosan, ha egyáltalán ért valamihez, de a szakértelemre és hozzáértésre utaló megfelelő hívószavakkal rengeteg embert meg lehet szólítani. Ez a recept az elmúlt időszakban már többször sikeresnek bizonyult, Medgyessyt így építették fel 2002-ben pár hónap alatt, mint páratlanul sikeres és nemzetközileg elismert bankárt akinek a kisujjában van a gazdaság. De ebbe a kategóriába tartozik szerintem a Centrum párttal hihetetlen rövid idő alatt a parlamenti küszöb környékére menedzselt Kupa Mihály, illetve természetesen legújabban Bokros Lajos is, aki minisztersége alatt Torgyánt és Csurkát megszégyenítő rekord népszerűtlenségnek örvendett az országban, aztán tíz évre eltűnt a magyar politikai életből, majd visszatért, az emberek meg rohantak leszavazni rá (egyiptomi húsosfazék-szindróma). Szóval pillanatnyilag ezt tartom a legvalószínűbb forgatókönyvnek, csak az a kérdés, hogy ki fogja ehhez adni a nevét és az arcát..

Kodomo 2009.11.05. 11:31:26

@sulcus: 2009.11.05. 10:47:59
"Miért is baj ha egy párt összezár a vezetője mögött?"

Mert ez az összezárás olyan lemming szerű: menjünk együtt előre, nem számít, hogy ott egy szakadék.
Bár annak is biztos van valami ökológiai/evolúciós oka/előnye.

tlac 2009.11.05. 11:31:44

@Naumov: "Medgyessyt így építették fel 2002-ben pár hónap alatt, mint páratlanul sikeres és nemzetközileg elismert bankárt akinek a kisujjában van a gazdaság."
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Balt 2009.11.05. 11:33:31

@sulcus: Sólyom két hete (is) teljesen közérthetően elmondta, hogy miért baj - meg is sértődtetek, ahogy kell. :))

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.05. 11:34:59

Megerősödhet e az mszp?

Nem, ugyanis 2006 október 23-a, korábban még egy választás előtt se volt.

Korábban lehetett ködösíteni, hazudozni, meg demokratát játszani, 2006 október 23 után viszont nem.

Eme napon történt események sok százezer embert döbbentettek rá, hogy is működik az mszp-szdsz demokrácia igazából.

Balt 2009.11.05. 11:37:25

@Edigej: Bár úgy néz ki, a költségvetés átmegy, de ez nem jelenti azt, hogy egyben kihúzza az MSZP a választásokig...

tlac 2009.11.05. 11:38:12

@anti_troll: volt már "kicsiben" ilyen amikor Kuncze motoros rendőröket szabadított nyugdíjas tüntetőkre. Ez sokaknál erény, hallgass bele egy Bolgár György szeánszba!

statez 2009.11.05. 11:40:41

Az MSZP- nek, hogy valamiféle hitelességet tudjon felmutatni, ahhoz a jelenlegi pártvezetést kellene elkergetni, ez viszont kizárt, hiszen saját magukat kellene leváltani. Ezen a róka fogta csuka helyzeten nem változtat az sem, ha valami csoda folytán találnak egy minden tekintetben alkalmas miniszterelnök-jelöltet. Aminek egyébként jelenleg, se híre, se hamva. A Török által megnevezettek egyike sem alkalmas még csak katasztrófaelhárításra sem...

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2009.11.05. 11:41:49

@tlac:
Kicsiben lehet hogy volt, de ilyen event, amikor politikusok, rendőrök, ügyészek, bírók egyszerre, együttesen ilyen tudatos és összehangolt támadást intézzenek a társadalom ellen, ilyenre szerintem Európában nem volt példa 100 éve.

Balt 2009.11.05. 11:43:26

@tompus: "Érdekelne, hogy ki az, aki az elmúlt lassan 8 év után is az mszp-re szavaz. És miért."

Igen, ez a következő szociológus-politológus generációk remek szakdolgozat témája lehet.

Egy biztos, az "eredmények" pozitív kommunikációja legfeljebb közröhej tárgya lehet, lásd Gyurcsány minapi "visszatértét". (Sok-sok ilyet még, hogy biztos legyen a "harmadik erő" státusz! :)))

Balt 2009.11.05. 11:49:10

@anti_troll: Ebben alighanem igazad lehet. Ennek az összehangolt működésnek a feltárása (és a máris folyó) jogi elégtétel, meg a felelősségre vonás elkerülhetetlensége remélem a következő blogbejegyzések egyike lesz. :))

play_off 2009.11.05. 11:56:07

@Anselmo: "A potenciális MSZP-szavazókat durván 3 típusba osztom:"

Én csak egybe: Elmebetegek.

hapcika 2009.11.05. 11:57:08

Pillanatnyilag semmilyen hiteles adat nem bizonyítja, hogy a Fidesz 2000-2002 között kiválóan teljesített volna a pénzügy és a gazdaság terén. Ismétlem, hiteles adat! Ahhoz, hogy eldöntsd ki mond igazat tudni kellene a biztos adatokat, de azok titkosítva vannak 80 évre. 98 előtti és a 2002 utáni adatokat ismerjük. Érthetetlen számomra, miért nem szabadítják fel az adatokat, például azért, hogy megtudjuk milyen mértékű volt 2002-ben László Csaba retusálása a pénzügyi adatokban? Nem tudjuk, hogy a MSZP-Megyó-Fidesz paktumban a felek mit vállalnak magukra a hazugságban, melyik a nagyobb hazugság az adat korrigáció, vagy a Keller-bizottság? Igaz-e, hogy Kulcsár ügy se lenne, ha 2002 novemberében Orbán nem tart be Megyónak? Végül miért mindenki Gyurcsit nevezi hazugnak, amikor az öszödi beszédben elmondta az igazat. Jó lenne, ha a titkosítást feloldanák, mert jónéhány dologra választ szeretnénk kapni? Egy vizsgálat adjon választ és nem a titkosításban, adatretusálásban és még ki tudja milyen hazugságban részt vevők mondják meg. Ez az ügy hasonlít arra, mint amikor a a vádlott a bírónak azt mondja kérem ne engem hibáztasson, hanem a sógort, mert a sógornak nagyon jó dolga van. Akkor a sógor a hibás? Félő, hogy a pártok hazugságharcában a kisember veszít.

eszkep 2009.11.05. 12:03:33

Az egész országnak jobb lenne, ha csendben eltűnnének a süllyesztőben.
Sajnos valószínűbb, hogy szép lassan átdiffundálnak az MSZDP-be. Zsák a foltját...

Nayime 2009.11.05. 12:12:53

Én biza' reménykedem, hogy jövőre több Jobbikos lesz a parlamentben, mint Mszp-s. Számomra még mindig nem a fehér inges-fekete mellényes emberek a szélsőségesek, hanem ez a rohadt, mocskos szemét banda, akik ott, úgy és annyit hazudnak, csalnak lopnak, amennyit nem szégyelnek.

Nem tudom, mi lesz jövőre Fidesszel az élen (háttérben a Jobbikkal), de ha már azt elérjük, hogy nem lopnak annyit, mint ezek, már fejlődésnek indul az ország.

okoska100 2009.11.05. 12:13:32

@triumphator: Eddíg azért nem voltak sokan mert nem volt pénzük és támogatottságuk,gondold el mi lesz ha lessz a háttérben valaki aki kitömi őket pénzzel,hogy egy egy körzetben nyerni tudjanak.Ha meg a parlamentben vannak ekkor úgy ugrálnak majd ahogy a bejuttatójuk fütyül.Sajnos eznnek van most realitása.

Werwolf 2009.11.05. 12:15:04

@hapcika:

a cseh kettot nezed?
Gyurcsany az oszodi beszedben elmondta az igazat? Igen, helyben az elvtarsaknak. De elotte is evekig hazudott, meg azota is.

AlbaZen 2009.11.05. 12:15:54

Szűnjenek meg örökre és adják át a helyüket végre egy új, nemzeti baloldalnak.

Werwolf 2009.11.05. 12:21:48

nem lepodnek meg, ha hazahoznak h.kovacs elvtarsat.
rutinos kgb-s hazaarulo.
ha veszit, akkor sincs semmi baja, ven diszno, neki ugyis mindegy.
Fercsibohoc nyilvan szeretne indulni, de ot meg nyilvan nem szeretnek meg ezek se. Nyirbaljon inkabb almafakat.
Szocialista ildiko? Ez tunne a legjobb dontesnek, mert egy ilyen emberrel talan az 5% is necces lenne.
Szekeres-szarember-imre? ugyan...
Ujhulye? szerencsetlen...

hapcika 2009.11.05. 12:22:55

@Werwolf: Nem olvastad el rendesen mit írtam. Arról írtam, hogy 2002-ben kötöttek egy paktumot és akik kötötték mindegyike hazudott. Hazudott Kovács, Lendvai, Lampert, Juhász, Megyó, Orbán, Kövér, Szájer, Áder, Pokorny. Eről az egyessített hazudozásról beszélt Gyurcsi! Azért került ki a beszéd, mert értesíteni akarták a Fideszt, Gyurcsány nem csinálja tovább.

hapcika 2009.11.05. 12:25:35

@Werwolf: Ha rutinos KGB-s hazaárulóról akarsz tudni, miért nem írsz Eduardo Rózsa-Floresről. Ő volt titkosszolga és KGB-s

Werwolf 2009.11.05. 12:28:15

@hapcika:
Flores nem csak a kgb-s telefonszamokat tudta, tobb hangszeren is jatszott.
Azert nem irok rola, mert nem rola szol a topic.

play_off 2009.11.05. 12:29:18

@hapcika: "Azért került ki a beszéd, mert értesíteni akarták a Fideszt, Gyurcsány nem csinálja tovább. "

Atyaúristen! : - )))))
Emberek, itt az új biológiai csoda. Egy hozzászóló agyvelő nélkül! : - )

hapcika 2009.11.05. 12:35:22

@play_off: Cáfolatot kérek, ez így csak egy iskolázatlan gyerek vitaszintje. Nézz utánna honnan veszed az adatod, nem lehet MSZP-s, Fideszes vagy Megyó féle.

jeremyclarkson · http://progressziv.blog.hu/ 2009.11.05. 12:40:26

Én komolyan nem értem mire a nagy rettegés?

Ma Magyarországon 8.040.000 szavazásra jogosult választópolgár van. Több parlamenti választás tapasztalatai azt mutatják, hogy nagyjából a választók 60-65%-a él szavazati jogával – ez kb. 4,8-5,2 millió szavazat. (A legutóbbi, 2006-os országgyűlési választások I. fordulójában 5.408.050 érvényes szavazatot adtak le összesen – feltehetőleg a 2010-es választásokon kisebb lesz a szavazói aktivitás.)
A Szonda Ipsos október 13-án közzétett vizsgálatai szerint a FIDESZ támogatottsága a teljes választási joggal rendelkező népességen belül 36%-os és ez „a százalékokat a választópolgárok számára átfordítva október elején 2,9 millió főt” jelentene, azonban tekintettel az említett 60-65%-os választói részvételre a valós szavazatszám inkább valahol 2 millió körül lehet. (Az egyszerű szorzás 1,75 – 1,9 milliós eredményt adna, ám tekintettel a FIDESZ-tábor „mentális elkötelezettségére” az említett 60-65%-on belül ők valószínűleg arányosan „felülreprezentáltaknak” tekintendők, ezért kell a szavazatszámot felfelé korrigálni!)

A 2006-os választásokon a FIDESZ-KDMP 2.272.979 szavazatot kapott. Ha ezt összevetjük a most október 13-án mért adattal (kb. 2 millió), akkor azt a meglepő tényt tapasztaljuk, hogy a FIDESZ 2006. tavaszához képest nem növelte szavazótáborát, hanem az stagnál: megállt 2-2,2 millió között. Tehát: a FIDESZ több, mint 3 éve tartó propaganda-hadjáratával tulajdonképpen semmit sem ért el, nem „térített meg” számottevő tömegeket a „ballib” (valójában: progresszív orientációjú) szavazók közül!

A „balliberális oldal” (MSZP+SZDSZ) összesen 2.677.451 szavazatot kapott 2006-ban. Jelenleg az MSZP 10% körül áll, az SZDSZ pedig szinte eltűnt – de nem tűntek el egykori szavazóik és egy jelentős részük nem is „állt át” a FIDESZ táborába: az inaktívak, a „nemtudomok” soraiban találhatók meg. Azok pedig, akik jelenleg a FIDESZ-re adnák közülük szavazatukat, ezt leginkább „jobb ajánlat híján” teszik, azzal bíztatva/áltatva magukat, hogy „talán azért mégis észre térnek a fiúk”…
2/3-nak tehát az az „alapfeltétele”, hogy az előttünk álló 5 hónapban ne jelenjen meg ez a bizonyos „jobb ajánlat” a magyar politikai palettán – mert ha megjelenik, akkor az egykori ballib szavazók, nemtudomok és átpártolók egyaránt, tömegesen állnak az új „minőségi ajánlat” mellé!

Ne feledjük: nincs reménytelen harc, csak „terv és vezér” kérdése a győzelem! És arról se feledkezzünk meg, hogy nem a legagresszívebb, kényszerképzetei által sarkallt erő fog feltétlenül győzedelmeskedni, hanem a legszervezettebb és legkövetkezetesebb…

hapcika 2009.11.05. 12:43:18

@hapcika: Pedig Eduardo szereplője volt az eseményeknek. Ezért kellett kimennie Boliviába, meghalni. Laborcz ismerte és előle vitték ki és nehogy azt hidd, hogy az NBH dobta fel, van a jobboldalon még titkosszolga, aki barátságot hazudott neki.

Werwolf 2009.11.05. 12:47:28

@hapcika:

erre irok: "Cáfolatot kérek, ez így csak egy iskolázatlan gyerek vitaszintje. Nézz utánna honnan veszed az adatod, nem lehet MSZP-s, Fideszes vagy Megyó féle."

cafolat mar jott ra; neked kellene ezt tan alatamasztani, nem?

hapcika 2009.11.05. 12:56:09

@Werwolf: Te vagy @play-off? Ne nyalj be másoknak! Neked külön írtam!

Idet 2009.11.05. 12:57:10

@Malachi: ELVILEG hiteles. Ne hagyjuk a libákat, mert ezek a dolgok összefüggenek. Nemcsak elvileg. Nem tudom, olvastad-e a Frankfurterben pár hete megjelent interjúját, amiben helyzetelemzett egy kicsinyég. Mintaszerűen keverte a hazugságot a valósággal, mert, mint Jókai mondá, az az igazi, patent hazugság, ami szétbogozhatatlanul keveredik az igazsággal... csak legyen, aki szétválogassa.

Periksz 2009.11.05. 13:02:03

@Werwolf: Hmm… Kovács, Kovács… lehet benne valami. Büntetőügye jelenleg nincs, nőügyei meg akár szimpatikusnak is tűnhetnek a bulvár-populációnak. Eladhatja magát nagy ájropéernek, és minekutána az EU elnökei leszünk a választások után fél évvel, kommunikálhatnák azt, hogy komoly magyar és összeurópai érdek, hogy ne a sátáni Fidesz által egy káoszba, ősállapotba és véres leszámolásba taszajtott ország adja az elnökséget, hanem a stabil, rózsaszín, toleráns stb. baloldal.
Kovács, Kovács, pedig mekkora szolgálatot tettél a hazának azzal, hogy nagynehezen rátukmáltak Barroso-ra. Eltűntél pár évre, de szép is volt…

Werwolf 2009.11.05. 13:09:42

@Periksz:

H.kovacs elvtars, elmesz ujra, ha megigerem, hogy hianyozni fogsz? :))

Periksz 2009.11.05. 13:17:36

@ne foss!: Bocs, hogy is számolod ki a 2,9 millióból 60-65% os részvétel mellett a 2 milliót? Nos akkor láss: a választáson részvételüket biztosra ígérők, és Fidesz-KDNP-szavazó száma ugyanennyi. Azt is elárulom, hogy ezt hol ellenőrizheted, hát a Szonda honlapján:
„Megállt a Fidesz EP-választás óta tartó visszaesése, sőt valamelyest gyarapodott is a táboruk, a népességen belüli 36 százalékuk közel hárommillió támogatót jelent. A biztos pártválasztók körében is nőtt a különbség a két párt között: 60-23-ról 65-17-re módosult a Fidesz-MSZP arány.”

Tehát nem kell harmadolni azt a 3 milliót, akármilyen progresszíven is gondolkodsz!

Malachi 2009.11.05. 13:30:36

@Idet: nem olvastam, ha adsz linket elolvasom.

Publius Decius Mus 2009.11.05. 13:35:27

Csak és kizárólag Bajnai lesz a miniszterelnök jelölt. Már az is érdekes ahogy sajtónyilatkozatokat tesznek emberei, hogy nem fog indulni. A római császároknál is gyakori volt ez a stratégia, kitartó tagadással kivonja magát a támadások alól, majd az utolsó pillanatban mint megváltó érkezik aki maga sem akarta a hatalmat, de most őrá van nagy szükség...

Balt 2009.11.05. 13:43:28

@hapcika: "Pillanatnyilag semmilyen hiteles adat nem bizonyítja, hogy a Fidesz 2000-2002 között kiválóan teljesített volna a pénzügy és a gazdaság terén. Ismétlem, hiteles adat! Ahhoz, hogy eldöntsd ki mond igazat tudni kellene a biztos adatokat, de azok titkosítva vannak 80 évre."

Ejnye, hát a szigorúan titkos KSH-nál azért mintha lehetne adathalászni arról az időszakról is, és az utána következő páratlan 8 éves sikertörténetről is... (Tételezzük fel, hogy csak apróbb kozmetikai beavatkozásokkal, de az "eredmény" ill. a különbség mára megkérdőjelezhetetlen.)

Orbán-Megyó paktumról nemigen tudok, de azt hiszem ezt feltételezni felér egy utólag elékanyarított Star Wars epizód forgatókönyvével. (Nem mintha bármelyik olyan jó lenne, de ez ízlés kérdése.)

Balt 2009.11.05. 13:45:19

@ne foss!: "Én komolyan nem értem mire a nagy rettegés?"

Rettegés? Örömködés! :)) Még a szerzőtől is, úgy érzem - a sorok között -, pedig most is példátlanul elfogulatlannak tartom!

Balt 2009.11.05. 13:47:01

@Publius Decius Mus: "Csak és kizárólag Bajnai lesz a miniszterelnök jelölt." Nem lehetetlen. De hogy minister többet nem lesz, az fix. Eleve jó muníciót ad a folytatólagos "hazudtunk reggel, éjjel meg este"-történethez...

play_off 2009.11.05. 13:48:55

@hapcika: Melyikre kérsz cáfolatot?
Arra, hogy azért került ki a kurcsány beszéd, mert így akartak üzenni a fidesznek???
Ép ésszel nem lehet ezt komolyan venni!

jeremyclarkson · http://progressziv.blog.hu/ 2009.11.05. 13:49:55

@Periksz: Akó kezdjük újra:
Ha a szonda adat a bázis, ami a teljes népességre mondja a közel 3 millió szavazót, akkor az elmúlt 5 választás valós szavazati hajlandósága alapján( 60-65%) ami kb 4,8-5,4 millió szavazó, nos ennek a 36 százaléka a jelzett szám.
Ha azt vitatod, hogy a fölmérések alapján számolni teljes lukrafutás, tök egyet értek veled, mert statisztikák szerint a Fidesznek 2002ben, és 2006ban is nyerni kellett volna.
Én mindösszesen azt unom, hogy a ballib oldalon mindenki nyávog, ahelyett, hogy tenne valamit.

A Nemezt tragédiája az, hogy a tisztességtelen banda után jönnek az elmebetegek!

What a choice!

sanyix 2009.11.05. 13:57:19

Ha megnyerné a választást ez a szar csürhe tényleg pakolnék, és elhagynám az országot, mert ez azt jelentené, hogy a szarból nincs már kiút, és hogy menthetetlenül idióta a lakosság. (Most még "csak" borzasztó hülyének tartom a magyar választókat)

Sir Nyű 2009.11.05. 14:04:40

@Naumov: Nagyon jo komment. En annyit tennek hozza, hogy talan az egyetlen eselye a szociknak, ha hoznak egy felig-kulsost, egy "nagy oreget", eros tippem Kovacs lenne (Kovacs igazabol kicsi es savanyu, de nincs jobb), aki a dupla bukas biztos tudataban kicsit autoriter modon is akar kimozditana a partot a lejton lefele rohanasbol. Ugyan ketlem, hogy egy olyan szervezetet valoban meg lehet reformalni, ahol ilyen szinten csak az egyeni hasznat lesi majdnem mindenki, szakertelem meg nulla (foleg az utobbi a baj), szoval hogy ezt konnyu vagy akar lehetseges atalakitani, de mondjuk odatehetnenek valakit, aki megprobalja, oszt vagy sikerul, vagy nem, de utana elmegy pl. nyugdijba es csak kivulrol kiabal, mint Boross tette az MDF-ben.
A frocsogoknek, akik szerint fel kene gyujtani az egeszet: ez az MSzP nem jo MSzP, baloldalinak se baloldali, de azert valamilyen ellensulyra szukseg volna politikai teren is. A jobbik nem ellensuly, hanem kolonc, szogezzuk le.

tölgyes 2009.11.05. 14:04:45

Sok baj van Török Gábor írásával Ha őt olvassa a nyájas olvasó, akkor a politika amolyan úri huncutság, amelyikben ilyen olyan csoportok küzdenek egymással és ilyen-olyan személyek felmerülése eltűnése meghatározó szerep látszatát ölti..Nem állítom, hogy ebben nincs valami, de ez mégis csak amolyan lakájpolitológia, amelyik a lényegről nem beszél..NEM ELEMZI A VALÓDI TELJESÍTMÉNYT, AZT A HELYZETET AMI ITT AZ ORSZÁGBAN LÉTREJÖTT.. IGAZ EHHEZ KI KELLENE LÉPNI A PLETYKAPOLITIZÁLÁS VILÁGÁBÓL... ABBÓL, HOGY AKI TÖBB INFORMÁCIÓT CSIPEGET FEL A POLITIKACSINÁLÓK FOLYOSÓIN AZ MINDJÁRT BENNFENTES IS LEHET...
De ha már Török ezt az utat választja, akkor nézzük ezt.
1. Számomra az a meglepő, hogy az MSZP-nek még ekkora tábora van mindazok után amit teljesített.
2. Nem gondolom, hogy az MSZP elő tud ásni egy húzó nevet. Erre alkalmas lett volna talán még Németh!!, de őt megint elpuskázták akár csak 2001-ben.
3. Nem lehet ellenségképzéssel se előretörni. Én azt gondolom, hogy GYURCSÁNY GRÓSZT FEHÉRTERROROZÁST IDÉZŐ BESZÉDE TOVÁBB ÁRT AZ MSZP-NEK. Biztosan van a választók között 3-4% aki erre vevő, de ez csak arra a gyűlöletkampányra alkalmas ami ellen állítólag a MASZOP HARCOL. (ERRE EGY VALAMENNYIRE IS FELELŐS POLITOLÓGUSNAK ILLENE FELHÍVNI A FIGYELMET!!)
4. Kovács László személye nem csak a nőügyek miatt támadható, hanem a nőügyekhez kapcsolódó visszaélésekkel is.. ráadásul ő még Medgyessytől is vereséget szenvedett...Kovács amolyan ide-oda futkosó kisinas, figaro itt, figaro ott.. közben locsog-fecseg.. de ennél nem több.
5. Berlusconi botrányai ellenére meglévő sikerei sokakat megtévesztenek..de BERLUSCONI ORSZÁGÁT ELKERÜLTE A VÁLSÁG, MERT Ő OLYAN GAZDASÁGPOLITIKÁT FOLYTAT...

Itt most a valódi helyzet a következő:az MSZP politikája miatt 30%-kal nőtt a GDP arányos hiány.. a kormány pedig a semmibe elszórt egy pekingi olimpia lebonyolításához szükséges pénzt, aminek semmi maradandó látszata ..nincsen

tölgyes 2009.11.05. 14:27:02

Álszemélyekről és áltendenciáűkról álmodozni miközben azt olvasom itt az INDEXEN IS, HOGY 30-50% KAL KERÜL TÖBBE MAJD A KORMÁNYZATI SZFÉRÁBA SZÁLLÍTOTT ÍRÓSZER, MERT AZT EGY MSZP KÖZELI OFFSHOR HÁTTERŰ CÉG SZÁLLÍTJA.. egy értelmiségitől nem igazán korrekt viselkedés.
Csak érzékeltetésül: ha a papírigény 4 milliárd, akkor az ország, az adófizetők vesztesége 1,2-2 milliárd forint... vagyis közel 2000 millió... forint.. vagyis úgy 2000 nyugdíjas teljes évi nyugdíja...:::((( És ez csak egy történet..

Arivistus 2009.11.05. 14:31:34

@ó jaj:
Azt írod: "'94-ben az egész volt szoci blokkra jellemző átmeneti nosztalgia-hullám hozta őket vissza a hatalomba, '02-ben Orbán ellen szavazott a bizonytalanok többsége, '06-ban pedig Gyurcsány varázsolt el a kellő számú bizonytalant."

A '94-es dologban nagyjából igazad van. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy az MSZP már kormányzása előtt '93-ban követelt nyugdíjemelést, meg ilyeneket. Vagyis elég masszívan ráment a nyugdíjas réteg szavazatainak a felvásárlására. Azóta is ez a réteg teszi ki az MSZP szavazóinak magját.
2002-ben szerintem nem Orbán ellen szavaztak az emberek. Horn választási költekezéseit (pl nyugdíjasok ingyen repülhetnek) vissza kellett vonnia, ez volt az un "rejtett megszorítás". És e miatt aktivizálta magát a Horn által hardcore MSZP-zombivá tett nyugdíjas réteg, ami a mérleg nyelve volt a választásokon.
Aztán 2002 és 2006 között ment a populista osztogatás ezerrel. Nyugdíjasok, és különböző járadékosok szavazatai miatt maradt az MSZP kormányon. És persze az is segített, hogy a legdemagógabb népboldogító intézkedésekre válaszul a Fidesz kampánya a következő volt: "Rosszabbul élünk mint négy éve". Ez nem volt igaz, abban a 4 évben falta fel az ország a jövőjét.

"Tehát sohasem önmagának, mint jól teljesítő pártnak köszönhette a győzelmeket. Ellenkezőleg, a rossz teljesítmény ellenére nyertek."
Kérlek az MSZP, az a párt amelyik a legtudatosabban építi a szavazótáborát, az MSZP-nek mint pártnak a teljesítménye messze a legjobb az országban. Nézz csak körül: Az elmúlt 7 évben a gazdasági növekedésünk a fele sem volt el a többi újonnan csatlakozott EU tagállamok átlagának. Amióta hatalmon vannak az államadósság 54%-ról 80%-ra nőtt. A Transzapency International korrupcióellenességi listáján 31-33.-ak voltunk a Fidesz alatt, most vagyunk 47.-ek. Egyszerűen nincs olyan makroadat ami ne romlott volna, és ennek ellenére az MSZP még mindig 5% felett van.

Azt kell hogy mondjam az MSZP, mint szavazatmaximalizálásban érdekelt párt a múltban
messze a legjobban teljesített. A mostani gyengélkedésének az okai az hogy az MSZP jó teljesítménye egyben az ország rossz teljesítményét jelenti. Hogy egész konkrétan mit értek ez alatt: A nyugdíjasoknak, és a járadékosoknak adott pénzt valakitől el is kell venni, a magasabb adóterhek pedig versenyképtelenséget és adóelkerülést okoznak. A versenyképtelenség azonban nem azonnal fejti ki hatását, hanem időben elnyújtva. Aki megjátssza a szavazatvásárlást nem kell félnie a versenyképesség csökkenésének azonnali negatív hatásaitól. A demagógia 2.0 az, ha nem adóemelésből finanszírozzuk a költekezést, hanem eleresszük a hiányt. Így a jövőben kell adót emelni, egyrészt, hogy fedezzük a kiadásokat, másrészt hogy fizessük a kamatokat.
A demagógia forrás oldalon (adóemelés; ktgvetési hiány) is elég kárt bírna okozni ahhoz hogy taccsra tegye egyébként sem túl versenyképes országunkat de itt nem ér véget a történet: A segélyeket azért adják az embereknek, szegények. Ha valaki segélyt kér, akkor be kell bizonyítania, hogy ő aztán nagyon szegény, keveset keres, sőt egyáltalán nincs is munkája. Következmény: be fogja bizonyítani. Akát úgy, hogy tényleg nem dolgozik, akár úgy, hogy feketén dolgozik, de - ha egyszer erre pénzügyi ösztönzés van - bebizonyítja. És ha sok ember tesz így, akkor egész térségekből tűnik el a munkaerő, ennek hiányában pedig nem tudnak az ilyen zónákba gyárak települni, és végül az sem talál állást aki szeretne dolgozni. Az ország szempontjából szomorú, de az MSZP szempontjából +1 olyan szavazó, aki a járadékoktól/segélyektől függ.
Külön nagyszerű ötlet az MSZP-től a bőkezű családtámogatási rendszer. Ezzel elérték, hogy a segélyezettek szaporodjanak, akikből majd MSZP szavazó lesz. A segélyezettek / adófizetők arányának megbomlása persze rossz az országnak, de az MSZP-nek ez csak plusz szavazat.

Összességében, az MSZP a múltban egyszerűen verhetetlen volt a szavazatmaximalizálásban. A jelenlegi gyengélkedéseit az adja, hogy hosszú távon már azokat a rétegeket is sújtja az ország leamortizálása akiknek az érdekében az MSZP ezt végrehajtotta. Ha a GDP-nk 15%-kal kisebb mint lehetne, akkor ebből kevesebb segélyt lehet osztani, Ha az államháztartás 20%-a a kamattörlesztésre megy el akkor az államháztartás kevesebb nyugdíjat tud adni. És nem az történt, mint '98-ban, hogy jött a csúnya Fidesz és ők elvették a "szociális vívmányokat", hanem magának az MSZP-nek kellett visszavonnia például a 13. havi nyugdíjat. A demagógia rövid távon működik, viszont ha az elmúlt 7 évet nézzük, a Fidesszel azok a rétegek is jobban jártak volna, akiknek a szavazatait az MSZP megvásárolta.

És még mindig 5% felett vannak...

Dezsőjóska 2009.11.05. 14:34:08

@tölgyes: csak azért mert az átlagmagyarral ellentétben Török Gábor nem polihisztor, hanem politológus. A teljesítményt elemezzék a közgazdászok, társadalomkutatók, szociológusok. Ő arra vállalkozott, hogy egy konkrét kérdésre próbál forgatókönyveket kitalálni, azokat elemezni.

hapcika 2009.11.05. 14:59:11

@play_off: Pedig így igaz! Se Lendvainak, se Lampertnak nem tetszett Gyurcsány stílusa. Ezt megelőzően is volt összeröffenés, amelyen visszaakartak táncolni az MSZP-sek a változások elöl. Ezért kapták a nyakukba a Gyurcsány beszédet, hogy mostmár fejezzük be a hazudozást a képmutatást és lássunk munkához. Gondolod, hogy Juhász csak úgy lemondott a miniszterségről, vagy Lampertnak nagyon tetszett a kialakult helyzet? Gyurcsányt már nem érdekelte a párt helyzete, ő csak egyre koncentrált, hogyan lehet helyrehozni a gazdaságot. Még a Kunczét is meghátrálásra kényszerítette. Amit viszont későn ismert fel, hogy Fodor megmaradt annak aminek indult, Fideszesnek. Fodort csak egy dolog érdekelte, hogyan húzza elő az SZDSZ-t, hogy a Fidesz letudja vadászni. Amint az SZDSZ felmondta a koaliciót, már vége is volt a pártnak. Ne kezdjünk vitát az eü-ről, mert elég csak annyit tenni, hogy elmész néhány vizsgálatra, vagy bekerülsz a kórházba és már sok pénzed bánja. Legutóbb a tüdőszűrőmért fizettem 1500 Ft. Van ahol más a helyzet, de itt Pesten kezd drága lenni az egészségem. Ne akarj a 2002-s egyezség szereplői közül felmenteni senkit, László Csaba egy nem régi interjújában elismerte Gyurcsány( akkoriban Megyó tanácsadója volt) volt az egyetlen aki ellenezte a korrekciókat. Ez a paktum volt az ára annak, hogy Megyó elvállalja a m.elnökséget.

hapcika 2009.11.05. 15:09:00

@Balt: A KSH-hoz azok az adatok kerültek, amelyek módosítva lettek. A valódi adatok titkosítva vannak. László Csaba ősz elején egy Origos riportban elismerte, hogy módosítva, retusálva lettek, a 2002 adatok. Gondolod, hogy csak úgy szerelemből szavazta meg a Fidesz a 100 napos programot? Az azóta tartó csatározásokból meg döntsd el, melyik a kamu, melyik az igazi. Írok egy kamu párosítást: Keller bizottság kontra gázáremelés.

Zoltchy (törölt) 2009.11.05. 15:11:53

Az MSZP-nek akkor lenne esélye valami relatív sikert elérni, ha hallgatnának Szili Katalinra, és megszabadulnának a nómenklatúrától, bár ennek kevés az esélye. Felülről nem történhet meg, mert akkor a nómenklatúrának saját magától kellene megszabadítania a pártot, márpedig az eszme (ha rendelkeznek még ők ilyennel egyáltalán) érdekében egyikük sem fog lemondani a pozíciójáról. Elvileg jöhetne alulról is a kezdeményezés, de a magyar párttagot nem úgy szocializálták, hogy bírálja bölcs vezetőit, pláne nem akkor, amikor az ellenség már a spájzban van. Ebből a szempontból minden párt – talán az SZDSZ kivételével - egy kicsi kis MSZMP. Márpedig, ha marad a pártvezetés, azoknak senki sem fogja elhinni, hogy merő önzetlenségből koalícióra lépnek más pártokkal.
A miniszterelnök-jelölt személyével kapcsolatban az a kérdés, hogy kiből lehet ennyi idő alatt sztárt csinálni. Mondjuk, Kiss Péterből biztos, hogy nem… Szerintem, új embernek kevés az esélye. Ha történik észrevehető gazdasági fellendülés a jövő év elején, akkor Bajnai Gordont esetleg még el lehet adni megmentőnek. Még azt is el tudom képzelni, hogy egy Kovács László szerű, romantikus, pártállami őskövület feláldozza magát.
A Fidesz jelenlegi sikerének a háttere alapján akár arra a következtetésre is juthatnék, hogy teljesen mindegy, mit csinál az MSZP, az eredmény azon múlik, hogy a Fidesz mennyit fog bénázni.

lkflldnlbn,mq qwmrng (törölt) 2009.11.05. 15:14:12

@play_off: Akkor mégegyszer, lassan és érthetően: a teljes választókorú népesség 36%-a, azaz kb. 8 milla x 36%, azaz 2 millió 880 ezer.

Másképpen számolva, a választáson részvételüket ígérők, azaz kb. 4 millió 430 ezer ember 65%-a, ami csodák csodájára megint 2 millió 880 ezer ember.

Érted? Azaz, ha az MSZP megismételné a 2006-os választási eredményét, akkor szerezne 2.677.451 szavazatot, akkor is kevesebbet kapna, mint a fidesz. Pont.

Balt 2009.11.05. 15:27:03

@hapcika: Star Wars VII, azaz -1. :)))

Balt 2009.11.05. 15:29:03

@hapcika: "László Csaba ősz elején egy Origos riportban elismerte, hogy módosítva, retusálva lettek, a 2002 adatok."

Ha a "Hogyan kúrtuk el..." cikksorozatra gondolsz, akkor abban csak a saját (kormányváltás utáni) szarukat pofozzák, szó sincs semmiféle paktumról. Punktum. :))

hapcika 2009.11.05. 15:40:13

@Balt: Látom nem erősséged az olvasás, anélkül a fikázásod lófüttyöt se ér. Olvass sokat és nem leszel tudatlan. Még egy dolognak nézz utána, miért rohant el 2001 ben Németh Miklós arról az ülésről, ahol felkérték legyen ő a min.elnök jelölt és ismertették a kialakult helyzetet? Paktum pedig volt csak neked hiányos a tudásod!! Olvass sokat!!

Arivistus 2009.11.05. 15:45:09

@hapcika:
Lennél olyan kedves és adnál egy-két linket arról a paktumról?

Mert hogy őszinte legyek erről most hallok először. Tudomásom szerint eddig a pártok a következő dolgokban tudtak csak megállapodni: A képviselői fizetések emelése; minden pártnak legyen egy rádiója; és a képviselői költségtérítés átnevezése a népszavazásveszély miatt.

Balt 2009.11.05. 16:03:40

@hapcika:
Alighanem erről a háromrészes cikkben kellene megtalálni ama "paktumot", melyről hadoválsz össze-vissza:
www.origo.hu/itthon/20090720-igy-tettek-lejtore-magyarorszagot-iii-bukik-a-miniszter-es.html

Ebben tkp. tárgyilagosan elismerik, Lászlóval az élen, hogy önként és dalolva kúrták el, amit csak lehetett.

A személyeskedést meg hagyhatjuk most, elég egyértelmű, kinek vannak szövegértelmezési gondjai.

Balt 2009.11.05. 16:05:19

@hapcika: Németh köszönte, de jól érezte magát Londonban, esze ágában sem volt a nevét adni egy ilyen "sikersztorihoz"...

Balt 2009.11.05. 16:38:46

@hapcika: Ja, és ha már a múlton rágódunk (elvégre 2x4 évet kell most mérlegre tenni), akkor érdemes innen kiindulni (a 2002-es miniszterelnök-jelölti vita, 1/10. rész, mind a 120 kötelező!):

www.youtube.com/watch?v=7t5UVpyQsaU

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.05. 16:58:09

Kiss Péter, ugyan nem egy győztestípus, de most nekik nem is kell elveszíttetni egy választást olyannal, aki más körülmények között (2014-ben esetleg már) nyerhetne is. Majd akkor jön újra Bajnai (vagy valaki más). Most egyetlen ifjú titánt sem építettek fel(vagy építette fel magát), ahogy Gyurcsány vagy Bajnai esetében, nehéz már beleplántálni a fejekbe egy új nevet, ráadásul megint ott van, hogy minek tennék.
Kovács viszont nyilvános kardbadőlésnek tűnik. Németh mindig felmerül, de lassan már el is felejtjük.
A Demokratikus Koalíció érdekes kérdés, szerintem elég buta ötlet lenne tőlük, mindenkitől. Egyedül az Szdsz-nek lehetne hasznos, a többiek farvízén be tudnának csorogni a parlamentbe, amire önállóan meglehetősen kevés esélyük van, az Mdf-nek sokkal több pl. (Ez ráadásul bejegelné újra a "kétpártrendszert" pár évre (négyre biztosan nem), nem örülnék neki, bár ez nem egy érv.)

Naszta · http://naszta.hu 2009.11.05. 17:40:58

Az MSzP-n belülről én nem látok hiteles embert ma. A Kiss Péter és társaival az a baj, hogy már egy fiatal nyugdíjasnak sem a Europer mintaképei. A Kovács László meg pláne öreg egy ilyen jelöléshez.

Külsős meg nem fogja elvállalni, annyi pénz a világon nincs. Egyébként nem biztos, hogy ez baj.

Szerintem a legizgalmasabb kérdés a kis pártok ügye. Nagyom bízom benne, hogy az MDF és az LMP is bekerül.

Bartoki 2009.11.05. 17:52:52

Nem tartom valószínűnek hogy az LMP egy ilyen összefogásba belemenjen.

Nekik sokkal inkább megfelel egy 4%-os eredmény + kívül maradás (de már bőven kapnak állami támogatást a jövőbeni választásokhoz), mint ezzel egyszer és mindenkorra feladni a jövőbeni politikai karrierjüket. Egészen konkrétan megmondták hogy a jelenlegiek közül senkivel sem állnak össze a választásokra, ebből nem lehet visszatáncolni.

Az SZDSZ és MDF más tészta - nekik már ciklusok óta egyre lejjebb áll a zászló, és a begyökerezett vezetésnek igenis ez lehet az utolsó 4 éves lehetősége a nyugdíjba vonulás előtt. Ráadásul már eddig is együttműködtek az MSZP-vel, szóval itt már nincs mit feladni.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2009.11.05. 18:38:03

@Naszta: A kispártos kérdésben egyetértek, pusztán a tagoltabb, színesebb országgyűlés megalakulása üdítő változás lenne.
@Bartoki: Az LMP-t én is ilyennek látom egyelőre, ha belemenének az együtt indulásba, már le nem tudnák magukról mosni az "SZDSZ Reloaded-imázst, így is meg kell küzdeniük ezzel.
Az MDF-et már teljesen másképp. Az a halkszavúság, ami mostanában jellemzi a pártot, sok csalódott (Fidesztől és Jobbiktól félő) választónak szimpatikus alternatíva. (Emellett Bokros jelölése is jó húzás volt)

teknős 2009.11.05. 19:23:29

Én három okot tudok, amiért megerősödhet valamennyire(egyharmadnyira) az emeszpé.

1. Nagyon tudnak kampányolni. Tulajdonképpen semmi mást sem tudnak, csak kampányolni. Aminek a legfőbb oka, hogy függésben tartják az embereiket. Az emeszpé apparátusa nagyon hatékonyan tudja függésben tartani a választóikat. Képesek elhitetni, hogy a néhány száz forint, amit juttatnak(vagy a törvényes nyugdíjat úgy beállítani, mint valami egyedi adományt)milyen felbecsülhetetlen. Tettek róla mindig, hogy érdemes legyen az emeszpére szavazni.

2. A Fidesz folytatja a jól ismert káderpolitikáját. Vagyis dolgozzatok nekem, mert én vagyok a csúcs. Ha hatalomra kerülök úgyis magasról leszarlak titeket. Eddig csak tették, de most mondják is. Bicskanyitogatóan arrogánsak a talpasaikkal.(Már a megnevezés is milyen undorítóan nagyképű!)
A Fidesz nem lesz képes meggyőzni a bizonytalanokat, mert gyakorlatilag senki sem fog neki dolgozni. A pozíciókért fognak küzdeni, de dolgozni nem fognak.
3. Nem fogják erősíteni a Jobbikot, mert már dereng nekik, hogy túllőttek a célon, mert a Jobbik már nem a Fideszt gyengíti, hanem őket.

Az emeszpé szerintem elfoglalja majd a Jobbikot és abban él tovább. Vonáék elég okosak ahhoz, hogy ne sétáljanak be a "miépes " utcába. A Fidesszel szemben fogják pozícionálni magukat és ki fogják szorítani a széljobbos hülyéket a pártjukból.

hapcika 2009.11.05. 20:15:26

@Balt: Én sose írtam, hogy nem hibás az MSZP. Azt írtam, hogy a Fidesz és az MSZP közösen hazudtak. Mit is mondtak? Minden rendben van és közben a kasszába lévő 350 milliárd már egy ezermilliárdos hitel része volt. Még áprilisban az Orbán kormány letárgyalt és megrendelt további két, egyenként ezermilliárdos hitelt a Megyó kérésének megfelelően. Adóról ne írj, mivel májusra kiderült, hogy nem lesz akkora adóbevétel, hogy az állam elkerülje a csődöt. Megyó a Fidesz szavazásával végig vitte a 100 napos programot és attól kezdve, már Megyó és László Csaba minden tudása kevés volt a lavina megállítására. 2004--re már odajutottunk, hogy ha nem buktatják meg Megyót az MSZP-sek, 2005-re bezárhatjuk a kaput. Megyót két oldalról támadták. A ügynöki múltja miatt, amit felfújt a Fidesz, mert a négyes ügyosztály nem tartozott a tiltott ügynökcsoportba. ( Oda a kettes ügyosztály egyes tisztjei, ide tartozott Pintér, valamint a hármas ügyosztály ügynökei, tisztjei.) A négyes csoport a pénzügyi és gazdasági hírszerzéssel foglalkozott.
A másik támadás 2002 novemberében történt, amikor az egyezségnek megfelelően Megyó megkérte Orbánt, hogy induljon EU-s körútra és kérjen jó gazdasági segítséget hazánknak. Orbán ehelyt, elkezdte magyarázni a saját bizonyítványát, amit a jó EU-s kapcsolatai azonnal visszamondtak Megyónak. Megyó ekor szólt László Csabának, hogy számolja fel Kulcsárékat. László Csaba előbb szólt a haveri körnek, köztük Ádernak és így januárba pattant ki az ügy és végleges megoldás csak júniusra lett.
Nem kell nekem megnéznem a miniszterelnökjelölti vitát újra, köpködtem eleget akkor, most is csak azt nem szeretem, amikor azt sem tudjátok milyen választ tolnak az orrotok alá. Wikipédiával meg ne gyere, amibe a külföldi oldalakkal ellentétbe, beírkálhatnak verébagyú henteslegények, két disznó darabolása közben.

hapcika 2009.11.05. 20:37:51

@Arivistus: Ezt a paktumot Megyó hozta össze, mert úgy látta László Csaba és Csillag István elemzéseiből, hogy meg lehet csinálni, viszont Orbánék elhallgatták milyen nagy mértékben adtak adókedvezményeket az iparban.

Corry 2009.11.05. 21:12:49

Én a poszt címével vitatkoznék. Nem az kéne a kérdés legyen, hogy megerősödhet -e a baloldal?
Egy nagyon erős tisztulás után el tudnám képzelni, csak ahhoz az összes mostani elvtársnak minimálnyugdíjba kéne mennie, akik exponálták magukat szadi és mszp színekben, az utóbbi időben.

Arivistus 2009.11.05. 23:48:42

@hapcika:

"Ezt a paktumot Megyó hozta össze, mert úgy látta László Csaba és Csillag István elemzéseiből, hogy meg lehet csinálni, viszont Orbánék elhallgatták milyen nagy mértékben adtak adókedvezményeket az iparban."

Ne haragudj, de ez nekem egyre zavarosabb. Mit látott úgy Medgyessy hogy meg lehet csinálni? És hogyan bírt volna Orbán adni adókedvezményt úgy, hogy azt elhallgatja??? Ezt most hogy, titokban tartotta az adótörvények módosítását? Ezt egyszerűen nem lehet megcsinálni.

A legjobb az lesz ha belinkeled, hogy hol olvastál erről a paktumról, mert amit Balt belinkelt abban nem esik szó ilyenről.

hajdú 2009.11.06. 08:12:24

Érdekes, hogy TG említésre sem tartotta méltónak azt a lehetőséget, hogy az MSZP miniszterelnöke Bajnai legyen. Ha nem is gondolja reális lehetőségnek, legalább arra kíváncsi lennék, hogy miért nem. Értem, hogy ennek az az oka, hogy korábban Bajnai kijelentette, hogy nem indul újra, de ettől ez még nem lehetetlen, sőt az MSZP részéről racionális döntésnek tűnik, hiszen őt már nem kellene bemutatni, befuttatni. Hogy a Fidesz-szavazók nem szeretik, az nem újdonság, de az MSZP célja nem is (lehetne) azok elszipkázása, a bizonytalanok megnyeréséhez (egy sikeres Orbán-ellenes kampány mellett) Bajnai alkalmas lenne. Ráadásul a "kívülálló" szerepére is alkalmas, hiszen nyilvánvalóan nem az MSZP-s garnitúra tagja - emblematikus esemény volt az is, ahogy feszengett az Internacionálé elénekelése alatt. Persze Bajnai ígérete ez ellen dolgozik, és úgy gondolom, hogy egyelőre nem szándékozik újraindulni (esetleg a következő ciklus végére tartalékol). De nekem az a meglátásom, hogy az MSZP (pontosabban valamely szárnya) még megpróbálja majd meggyőzni Bajnait az újrázásról. Nincs teljesen lefutva a meccs.

Aerion 2009.11.06. 09:23:30

Az MSZP semmitől sem fél jobban, mint attól, hogy 2010 után is kormányozzon. Más kérdés, hogy ez a veszély nem fenyeget, és ezzel ők is tisztában vannak, tehát azokkal a veszélyekkel szemben kell stratégiát kidolgozniuk, ami a következő politikai időszak ideje alatt fenyegetheti őket.

Ez a fenyegetés életszerű, egyaránt érinti őket személyükben, mint ahogy pártszervezeti szinten is.

A 2010 április utáni magyar politikai klíma rendkívül ellenséges lesz a szocialista-liberális oldallal szemben, az ami most van, vagy ami eddig volt, az semmi ahhoz képest, ami majd ezt követően történni fog.

Az MSZP-SZDSZ és már a a dávidista párt által reprezentált politikai csoportosulás vezető ereje a gyurcsányista tömörülés alkotja majd a következő parlament ellenzékét. Ezek azt a stratégiát találták ki maguknak, hogy totális kommunikációs letámadást végeznek majd a Fidesz kormányzat ellen egyrészt baloldalról, másrészt tőkeorientált oldalról is támadva a leendő kormányt. A közeljövő MSZP parlamenti ellenzékének hangját hallottuk a minap Gyurcsány szájából. Ez a társaság meg van győződve arról, hogy ezzel majd ismét népszerűek lesznek, mivel mi más lehet népszerű Magyarországon, mint a kormány bírálata.

A bírálat lényege egyszerre lesz majd ideológiai, mint aktuálpolitikai jellengű, szakmaiatlansággal fogják vádolni a kormány tagjait, hozzá nem értéssel, és ahol erre nincs mód, ott majd fasiszta eszmékkel, antiszemitizmussal, cigányellenességgel, bármivel, amivel kárt tudnak okozni a kormánynak, kárt tudnak okozni a kormányzóerőknek, kárt tudnak okozni annak a Magyarországnak, amivel nem vállalnak közösséget.

Ez a politikai magatartás azonban egy számukra ellenséges politikai klímában fog bekövetkezni, aminek a következményei rendkívül súlyosak lesznek.

Az MSZP-n belül jelenleg egyetlen ember mérte fel értelmes módon, hogy mi fenyegeti a szocialista politikai oldalt, ez pedig Szili Katalin. De rá nem figyel senki, az MSZP útját pedig Gyurcsány jelöli ki, a hívei pedig követni fogják - a politikai pusztulásba.

Másfél, két év múlva vegye elő ezt a kommentet, kedves Török Gábor, meglátjuk, mennyire bizonyul igaznak.

Aerion 2009.11.06. 09:45:53

@ne foss!:

Írod:

... A Szonda Ipsos október 13-án közzétett vizsgálatai szerint a FIDESZ támogatottsága a teljes választási joggal rendelkező népességen belül 36%-os ...

Na és? Ez lenne egyedül az etalon?

A Medián ugyanekkor 44 %-os támogatottságot, a TÁRKI meg 39 %-os mértéket a teljes népesség körében. Melyik az igaz? Mindhárom vizsgálat többlépcsős, rétegzett mintavétellel történt, személyes megkeresés alapján realizálódott, hozzáértő személyzet rögzítette az adatokat és gyakorlott elemzők dolgozták fel és szövegezték az eredményeket. A standard hiba +/- 2,5 % a Szonda vizsgálata esetében kérdésenként (az adott kérdésre érvényesen válaszolók arányához képest), de a Medián és TÁRI esetében is ennyi. Pedig az lehetetlen, mivel a Medián 44 %-os támogatottságot mér a Fidesz esetében a teljes népességen belül, és ha a Szonda 36%-osat, akkor a becslési hiba felső limesze esetükben 38,5 %, míg a Mediánnál az alsó limesz 41,5 %, a különbség tehát így is 3 %, de lehet ennek akár a kétszerese is. Ez pedig lehetetlen, tehát valamelyik adat, vagy akár mindkettő, sőt mindhárom hamis, és ha hamis, a becslésed összes többi eleme is hamis.

... Ballib - valójában: progresszív orientációjú ...

Gondolom arra alapozod ezt a kretén kijelentést, hogy itt a legtöbben nem értik mit jelent az, hogy progresszív. A progresszivitás haladó szemléletet, valamiben való élenjárást jelent. Magyarázd már el itt a többieknek, hogy ugyan miben haladó, élenjárók a mélyszegénységben élők, az iskolázatlan cigányok, vagy nyomorgó kisnyugdíjasok, akikből lényegében az MSZP szavazótábor mindezidáig felépült. Persze az is lehet, hogy te csak a magadfajtákra gondolsz, mint ’ballib’ szavazóra, csakhogy ebből igen kevés van, és szerintem ezzel te is tisztában vagy, csak hazudtál egyet úgy mandinerből, hogy észre se vetted, ha egyszer annyira természetes.

… nincs reménytelen harc, csak „terv és vezér” kérdése a győzelem …

Ha ez tényleg így van, akkor te tényleg nem fosol, és ezt el is kell hinnem, hiszen a hozzászólásoddal éppen többiek seggét törölgeted.

Kristl 2009.11.06. 13:11:07

Szvsz a bukási spirál része (kimondatlanul is), hogy magyarországon van olyan probléma, égető kérdés egyenesen, amire valamilyen választ kell adni 2010 után, és eleddig az mszp-szdsz képtelen volt felmutatni valós eredményt a kérdésben. Sőt az általuk járt út megbukott. Ám ennek elhagyása a két párt ideológia-alapú öndefinícióját sértené. Identitást pedig nehéz ilyen helyzetben "még nehezebb" váltani.
:]
Márpedig teccik nem tetszik pont ez a kérdés az ami sok szavazót nem "alvó mszps szavazóvá" hanem épp ellenkezőleg nagyon is aktív jobbik/fidesz szavazóvá konvertálja.
Mert átmozgás van, tessék csak elmenni vidéki városokba. :]

hapcika 2009.11.06. 16:44:00

@Arivistus: Nem tudsz arról, hogy 98-2002 közt minden kormányülés jegyzőkönyve titkosítva lett? Egyre naivabb vagy úgy nézem! Ne erőlködj! Nulla tudással itt nem élsz meg!

hapcika 2009.11.06. 16:50:34

@Arivistus: Balt amit belinkelt, abban arról van szó, hogy László Csaba retusálta az eredményeket! Miért retusálta volna, Orbán két szép szeméért, vagy egy egyezségen belül. Megyóék takargatnak, Orbánék meg megszavazzák a 100 napos programot. Úgy látom egyre jobban kezdesz "szőke nőt" játszani!! Jól áll!!
süti beállítások módosítása