Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:32

Már többször ajánlottam az olvasók figyelmébe ezt a szép elemzést, amely az 1990 és 2006 közötti választási előrejelzéseket vizsgálta. Az írásból több minden kiderül, de leginkább az, hogy az egyébként jelentősnek érzékelt tévedések összességében nem is voltak olyan nagyok, illetve nem egyformán jellemeztek minden intézetet.

Miután a héten már számos friss felmérés napvilágra került, éppen itt az ideje, hogy összehasonlítsuk a 2010-es utolsó méréseket is egy táblázatban, hogy aztán vasárnap este megnézhessük, ki volt ezúttal a legpontosabb. Tudomásom szerint több cég még az utolsó nap is végez majd felmérést, úgy tudom, hogy a Szonda és a Századvég az MTV-n, a Medián az RTL-en, a Gallup a TV2-n, a Nézőpont pedig a HírTV-n hozza vasárnap este 19 órakor nyilvánosságra ezeket az adatokat.

Az ezen a héten ismertetett felmérések és mandátumbecslések tanulságai az alábbiak:

1.) Minden intézet szerint kétharmada lesz a Fidesznek. (Frissítés: a Forsense új adatai szerint ez bizonytalan.)

2.) Az intézetek többsége szerint – a Gallup kivételével - az MSZP megelőzi a Jobbikot.

3.) A Szonda kivételével mindenki bejutónak látja az LMP-t.

4.) Az MDF minden intézetnél kiesik a parlamentből.

 

(Az alábbi táblázatban a listás szavazatok arányát – a felmérésben szereplő biztos pártválasztók alapján, vagy a cégek által becsült módon -, illetve – ahol a cégek ilyet megadtak – a parlamenti mandátumok számát jeleztem.)

 
 
Részvétel
 
Fidesz
MSZP
Jobbik
LMP
MDF
56%
58%
275m
17%
51m
17%
50m
5%
10m
2%
0m
 
53%
62%
20%
13%
3%
1%
 
65%
59%
18%
15%
5%
3%
 
59-64%
56-60%
18-20%
10-12%
6-8%
2-3%
 
60% felett
59%
16%
17%
5%
3%
60%
60%
284m
12%
50m
8%
37m
6%
15m
2%
0m
 
60%
51,9%
20,7%
16,7%
6,5%
2,4%
-
55%
267m
20%
62m
16%
47m
5%
10m
4%
0m
Olvasói tippek átlaga
  245m 62m 65m 11m 3m
 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr891905537

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért szavazz a kispártokra, ha meg akarod állítani a jobboldalt? 2010.04.09. 03:48:04

Az MSZP-közeli fórumokon, fészbukon gyakori érvelés a következő: Véleményem szerint a demokrácia normális működéséhez elengedhetetlen a "checks and balances" elv érvényesülése; ezt azonban a Jobbik illetve más kis pártok sajnos nem tudják ...

Trackback: Ki a legjobb tippmester? 2010.04.08. 22:16:57

avagy játék csalások nélkül... A 386 fős, egykamarás országgyűlésbe 176-an egyéni választókerületben, minimum 58-an országos és maximum 152-en területi pártlistákról szerzett mandátummal jutnak be. Egy párt akkor

Trackback: Egy ide, egy oda 2010.04.08. 21:49:01

Várható volt, hogy csak órákban lesz mérhető a válasz a Kubatov videóra. Hát megérkezett: Ugyanezt egyébként már négy éve is eljátszották egyszer, csak akkor még Excel táblákat vágtak egymás fejéhez, most meg már online crm adatbázisokból dolgoznak. H...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2010.04.08. 21:09:15

@pannonfunk: Metternich Sándor műveit tanulmányozzák

Hóember 2010.04.08. 21:10:54

Gábor!
A köztudomásúlag legprofibb kutatást nem akarod bebiggyeszteni a végére? Ami a blog-látogatók tippjeiből kijött az exceltáblában anno? :)

Hóember 2010.04.08. 21:14:18

@hóember: bammeg, már megint itt van az alteregóm? Védett személy vagyok, vagy miafütty?

pannonfunk 2010.04.08. 21:15:48

@lüke: Asz'tem rettegnek a maszoptól is. Persze, lehet, hogy ők régesrég tudnak arról, hogy a crm.mszp.hu-n mint megbízható káderek vannak regisztrálva, és attól meg nem kell félniük...

Bence24 (törölt) 2010.04.08. 21:16:59

Talán nem lenne haszontalan feltüntetni azt, hogy a biztosan szavazók körében hány % nem árulja el a preferenciáját. A többi intézetnél nem ismerem ezt az adatot, de a Forsense-nél azok között, akik elmondásuk szerint ott lesznek vasárnap, 43% (!) nem árulja el, kire szavaz. Ez bőven okozhat még meglepetéseket.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.04.08. 21:21:36

Aki nem akarja, hogy a különböző pártok érdekkörébe tartozó cégek szavazzanak helyette, az voksoljon az MDF-re! :)

Egyébként szégyen ez a bejegyzés...

Esetleg úgy elnézném, ha a cégek alá az is oda lenne írva, mely pártnak dolgoznak tanácsadóként vagy más formában...

lüke 2010.04.08. 21:22:38

@namitirok:
úgy látom ezt a Metternichet nem értik nagyon
hiányoztak amikor a besúgást,titkos rendőrséget, Fremdenpolizeit-KEOKH-,forr. leverést tanították

diotoro10 (törölt) 2010.04.08. 21:25:14

A Forzadvég-Edinám és a Heti Világválasz közös felmérése alapján a szavazópolgárok elbizonytalanodtak, és már azt sem hiszik el, hogy egy most vasárnapi választás vasárnap lenne.

A reprezentatív felmérés február két utolsó hetében készült, viszont az évszám olvashatatlan a jelentésen. A megkérdezettek többsége válaszolt a kérdésekre. Azok közül, akik válaszoltak, többen tudtak is magyarul, és még egyikük sem indult oszlásnak.

A pártpreferenciákat firtató kérdéskör technikai okok miatt kimaradt, de valószínűleg a válaszadók azt mondták volna, hogy a Fidesz nyert 1998-ban. A Jobbik megerősödése is nyilvánvalóvá vált az EU választásokon, és az MSZP-vel kapcsolatban a megkérdezettek több mint kétharmada azon a véleményen volt, hogy a szakáll legalább részben eltakarta Mesterházy Attila pofazacskóját.

Más kérdésekben is született meglepő eredmény. Nahát.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.04.08. 21:25:51

@pannonfunk: Itt vagyok ne féljél. Az MSZP-t is seggbe kell rúgni, meg a FIDESZ-t is. Mondjuk nem is mondtam mást már nem tudom, mióta...

Visszatérve a poszthoz: az LMP szimpatizánsoknál ezek az eredmények egyértelműen katalizáló hatásúak, hogy ők be fognak jutni, az szerintem nem kérdés. Az viszont igen, hogy az MDF szimpatizánsok mit tesznek majd? Lemondanak Bokrosról, és otthon maradnak/átszavaznak MSZP-re, LMP-re, vagy csakazértis alapon összejön az 5,01%? Ez lesz az egyik nagy kérdés vasárnap este a háromból (a másik kettő a kétharmad és az MSZP-Jobbik párharc).

lüke 2010.04.08. 21:27:41

@pannonfunk: a mai technikai feltételek mellett lakónyíilv. tart.nélkül
mindent tudnak.............. hogy itt vagy, mikor telefonáltál s kivel- ,hol vettél le pénzt- aSzt.Imre KH automatájában ma 11h.12-kor-
hülyeség
a mobilt le tudják hallgatni, ha rajta van az akku bármikor

diotoro10 (törölt) 2010.04.08. 21:28:34

A KITÁRKI kutatása szerint sokan meglepődnének, ha most vasárnap lennének a választások. Az 1000 megkérdezett közül 600-an nagyon meglepődnének, 200-an közepesen, 100-an pedig nem tudják.

A KITÁRKI telefonos megkereséses módszerrel, reprezentatív mintán végezte kutatását. A válaszadók többsége azon is meglepődne, ha hazánk köztársasági elnöke Dieter Bohlen lenne, és az is váratlanul érné őket, ha kiderülne, Bajnai Gordon afro-amerikai.

A megkérdezettek 100 százaléka azonban a pina szó váratlan használatán lepődött meg, sokan annyira, hogy le is tették a telefont.

sarruken 2010.04.08. 21:29:31

@török gábor, azt meg tudod magyarázni,hogy a Nézőpont számaiból hova tűnt 12%? Az még ok, hogy a MEdiánnál, Szondánál és a Forsense-nél hiányzik 1-1,ez simán lehet kerekítési hiba vagy a Munkáspárt is, de a 12 nagyon soknak tűnik...

Hóember 2010.04.08. 21:34:57

@Fedor: Szerintem mára 1 nagy kérdés maradt a háromból, hogy meglesz-e a kétharmad, vagy sem. És ez valószínűleg megmarad kérdésnek még két hétig.

Az, hogy az mdf elszáll, 99%-ra teszem, azt pedig, hogy a jobbik csak 3. lesz, kb 80%-ra.

lüke 2010.04.08. 21:35:37

@diotoro10:
igen,igen
tudtam,hogy ez a D. Bohlen MAGYAR
azért olyan ordenáré és veri a nőket..............

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.08. 21:38:47

@lüke:
"az általunk igen tisztelt Metternich, a kit a bécsiek elkereszteltek Franzel'sein Minimax-nak; ezen szellemdusnak távolról sem mondható elnevezést a Práterben előadni szokott hydrostaticai játékokból merítvén."

Igen, a rettegett miniszter! -)
"rövid az velágnak emlékezte, főképp az nagymagyarságnak!"

Osztrakiszmosz 2010.04.08. 21:39:36

@nyomasek_bobo: így van, később derül ki. Azonban kicsi az esély arra, hogy ilyen történjen. Török Gábor azt állította, hogy eddig 2 területi listánál volt ilyen, márpedig 5 választás×20 területi lista=100 ilyen eset lehetett volna maximálisan, és most a legalacsonyabb közvéleménykutató becslés szerint 53% lesz a részvételi arány.

Shinea 2010.04.08. 21:40:48

@thehandsomest

Aki kicsit is ért a statisztikához az tudja, hogy hatalmas hülyeség az a cikk. Egyetértek, hogy lehetne javítani a mintákon, de nem ezen módszerek mentén...

A poszt legelején hivatkozott elemzés sokkal korrektebbül összefoglalja, hogy miért voltak ekkora tévedések eddig.

@anti76

Szinte mindegyik cég eltérő technikával oldja meg az adatfelvételt. Személyes/telefonos(hív mobilt, nem hív mobilt), alkalmaz-e valamilyen becslést a nem válaszolókra, stb.. Ezért szórnak is az eredmények rendesen. Egy kutató cég adata magában nem is mond sokat, sokkal érdekesebb a dinamikát megnézni ugyanannál a cégnél. Ez alapján azért a főbb mondanivaló azonos. Az LMP mindenhol feljött a végére, a Jobbik pedig gyengült (ami jelentheti azt is, hogy a Jobbikosok nem mondják meg a preferenciájukat)

[nev] (törölt) 2010.04.08. 21:41:10

@thehandsomest:
ebben van valami. előbb csak azt kell kutatni, hogy mely társadalmi csoportok milyen hajlandósággal mennek el szavazni. és ettől függetlenül kellene feltenni a kérdést, hogy ön kire szavazna vasárnak. ha ezeket egyszerre teszik fel, ráadásul telefonon, akkor az képes torzítani a becslést.

---

szerintem ezzel együtt ez lehet az első választás, ahol közvéleménykutatók nem fognak nagyot tévedni, mert a kampány unalmas volt. se a pártszimpátia, se a szavazási hajlandóság nem mutatott különösebb kilengéseket. leszámítva talén az lmp és az mdf támogatottságát, amely pártok a kampányban úgy tűnik helyet cseréltek.

---

a kubatov ügy meg nem került be az országos bulvárlapok, és bulvártévék híradásaiba, gondolom úgy voltak vele a tulajdonosok, hogy nem akarnak az országos rádiók sorsára jutni. az állami vállalatok a hirdetéseikkel elég erős befolyást tudnak gyakorolni ezekre a médiumokra, és a fidesz új médiatörvényt fog írni, lesz itt móka. emlékszem micsoda hacacáré volt, amikor a pártok megalkották a jelenlegit.

lüke 2010.04.08. 21:42:02

www.youtube.com/watch?v=10HG-IcRccY
jó éjtG. Harrison is ukulelén játszott:)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.08. 21:42:06

@Osztrakiszmosz: Viszont ha bejön ez az országos 53 (ami nekem nagyon kevésnek tűnik), akkor kb. biztos, hogy lesz megye 50 alatt.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.08. 21:42:35

@diotoro10:
"100-an pedig nem tudják!"- Mit, hogy meglepődnek-e?
A végéhez tudnék hozzászólni, de most nem teszem...

pannonfunk 2010.04.08. 21:43:24

@Fedor: Nem félek. Demokratának lenni, anni, mint nem félni.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.08. 21:45:21

@pannonfunk: Szabad? Még mindig?:-P Nem sokáig, hidd el!
"Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló."

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.08. 21:47:19

@pannonfunk:
Baromi meggyőző.
Szerintem a maszop veszítsen a választáson és ne tudja felhasználni a listáit az ellenzék szavazói ellen.
De ezt kívánom a Megfelelő Embernek is, aki kicenzúráta a híreket a hiradókból.
Mert annyira kordonbontó, hogy csuda.

mrs. white 2010.04.08. 21:48:26

@[nev]: Technikai jellegű kérdés. Azt értem hogy a fidesz szimpatizánsokat tudják mérni és listázni. Kopogtató cédula támogató levél vagy pénz vagy bármi. Azt hogy komcsi valaki mégis hogy? Cseréltek a maszoppal listát és csak a jobbik maradt ki a jóbol?

Itt a Kubatov által említett tök pontos listára gondolok. Mert az mégis csak nonszensz lenne, hogy valaki munkásőr volt akkor az biztos komcsikra szavaz pontosságu rendszer miatt van balhé. A fülkében pedig sehol nem láttam még kamerát. Szóval hogyan méri a fidesz a szavazókat mármint az összeset? és hogyan tartja nyílván hogy a választás napján éppen mire gondolnak melyik párt a szimpatikus.

amcsik már érdeklődnek a rendszerről mert ilyen nekik nincs.

diotoro10 (törölt) 2010.04.08. 21:48:57

Előrehozott 2014-es választásokat követelt, majd váratlanul összeesett Szijjártó Péter. Navracsics Tibor szerint a fiatal kollégák nincsenek még teljesen felkészülve ilyen súlyos kijelentésekre.

Az eset a Fidesz sajtótájékoztatóján történt, a Fidesz szóvivőjéhez azonnal mentőt hívtak. Navracsics Tibor frakcióvezető szerint a szó immár annyira súlyos jelentést nyert, hogy a pártból csak a leggyakorlottabbak ejthetik ki. Jelenleg ő maga is egy tréningen vesz részt, ahol megpróbálja feldolgozni előre azt, ha kiejtené egy sajtótájékoztatón a félelmetes kifejezést.

Navracsics felvetette ugyanakkor, hogy az MSZP csalásai miatt, és költségtakarékossági okokból is célszerű lenne a 2014-es választásokat szintén idén tavasszal lebonyolítani, így a következő kormány nyugodtan láthatna munkához, és nem lenne kénytelen választási politizálásra és az ezzel együttjáró kampányköltségvetésre.

pannonfunk 2010.04.08. 21:49:01

@simonmondja.: Kérdés: rettegsz-e egy sort a maszop adatbázison, vagy tudod, hogy ott káderként vagy regisztrálva? Mert most ez a kérdés.

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.04.08. 21:53:25

Kedves Gábor (ésmindenki)

Tudná(tok)l nekem segíteni abban, hol találok a pártok elutasítottságáról adatokat (jobbik, mszp), szerintem ez érdekes lehet..

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.08. 21:53:53

@pannonfunk:
Én Gyurcsány vagyok és a fejlécben találhatsz, te kis demokrata.

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.08. 21:54:07

Húha. Elnézést kérek a szalonképtelen témáért és viccért a blog olvasóitól és Török Gábortól de fel kell tennem egy csúnya kérdést:

Senkinek sem tünt fel a Fidesz kampányvezetőségében, hogy az

"ITT AZ IDŐ" szlogent egy betű rárajzolásával és egy vessző

lefestésével "ITT AZSIDÓ" szlogenre lehet rondítani a plakátokon?

Óriási hiba. Egy komoly ügynökség az ilyen re odafigyel.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.04.08. 21:58:43

@Osztrakiszmosz: 4 éve az országos átlag 67,83% volt, de Jász--Nagykun-Szolnok megyében több mint 5%-kal kevesebb, 62,57% ment el szavazni.

anti76 2010.04.08. 21:58:47

@Hóember: most voltam vidéken (hevesmegye), ott mindenki a jobbikról beszél. én pesti vagyok, egyből nekemestek hogy kire szavazok. mivel én is a jobbikra, nem lett vita, csak beszélgetés, mondták a kocsmában (a kúltúrközpontban he-he), mindenki így gondolja. én nem nézem le a falusi embereket, de szerintem hozzájuk minden máshogy jut el. amikor pestről beszélnek olyan mintha más bolygóról beszélnének. amikor jön vki ott a 20 évet a 20 évért, vagy a cigánybűnözéssel (ami szögezzük le: létező dolog (sajnos)), ott nagyon tarol az ilyen téma. szásszor jobban mint pl. győrben. ott ilyen emberjogi szempontokat meg demokráciát boncolgató érveléseket előadni tökfelesleges.
Én nem tudom, hogy a reprezentatív felmérés ezer fős mintájában ez a réteg mennyire van jelen, de ez sztem nem csak az alföldi vidéken téma, vas megyében is vannak cigányok bőven.

pannonfunk 2010.04.08. 21:59:57

@simonmondja.: Én alapvetően ezért örülök, hogy az mszp nagyot fog bukni a választásokon. Abban bízom, hogy ez a magát intellektüelnek gondoló, végtelenül irritáló társaság el fog tűnni. A kedves "függetlenek" sírnak-rínak, a demokráciát féltik, diktatúrát vízionálnak, ámha a másik pártról derül ki egy nap múlva, hogy ugyanazt csinálja, akkor vállat vonnak. "Természeten", ahhoz a párthoz semmi közük, és nem is fognak rá szavazni.

És ezt látjuk, hallgatjuk x éve.

pannonfunk 2010.04.08. 22:02:10

@Spirál: nopersze, az mdf-nek nincsen támogatói adatbázisa, mert azt a 10 támogatót két kézen is meg lehet számolni, nem kell hozzá "kiterjedt" adatbázis.

Vagy nem is, Ibike megrázza a vészharangot, és özönlenek a kopogtatócédulák az uccsó napokban.

Aha, persze, A tiszta, becsületes párt :)

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.08. 22:05:30

@helota: Sőt, akár "vITT AZ IDŐs" is lehetne, nem? De minek is?
Tudom, ez utóbbi a Szerencsejáték Zrt.-nek van fenntartva, esetleg az "Alapítvány az Árvákért" szlogenje !

Zengőtorkú Nyivákoló 2010.04.08. 22:08:06

Tényleg érdekelne egy lista a pártok elutasítottságáról..pls.....

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.04.08. 22:08:30

@pannonfunk: És ezt el is hiszi valaki, hogy valódi? Egy eltorzított hang, egy megtervezett szöveg...

pannonfunk 2010.04.08. 22:12:53

@bm613: Mindenesetre a

crm.mszp.hu

oldal létezik, és szemlátomást a videón is ezt nézik. Naná, hogy eltorzítják a hangját, mit vártál, még az arcát is fogja adni a kibic?

Persze, ha az adatbázisban a biztos támogatók rovatban szerepelsz, akkor nem csodálkozom, hogy nem hiszed el, hogy létezik...

helota (törölt) · http://www.bibliotecapleyades.net/biggestsecret/biggestsecretbook/images/biggestsecretbook42.jpg 2010.04.08. 22:13:12

Nem tudom látta-e valaki az Mszp adatbázis programját ahol nemcsak a különböző pártok szimpatizánsait, azok munkahelyeit és cégeit, de még családtagjainak adatait, munkahelyét és mindent mindent tudnak róluk.
Megdöbbentő. Ehhez képest a Kubatov ártatlan ovodás.

barikad.hu/node/50759

Aki erős nézze meg, de sok kommentelőnek okozhat álmatlan éjjszakát.
A titkosszolgálat is tanulhat a technikából.

Hóember 2010.04.08. 22:15:26

@anti76: A mi falunkban itt Baranyában rengeteg a cigány, mégis, az a néhány jobbikos, aki nyíltan bevállalja, inkább nevetség tárgya a közbeszédben. Már olyat is hallottam, hogy a cigányok se ugyanolyanok, ebben is lehet valami.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.08. 22:21:18

@pannonfunk:
Nekem azért volt érdekes ez a kis feketelistázás, mert tényleg úgy gondolom, hogy - csak a fidesz - jön.
Díszellenzékkel.
És díszhírekkel.
A hiradó minden csatornán olyan lesz, mint a termelési riport az ötvenes években.
Kesznyétére látogatott Orbán elvtárs, hogy megtekintse a fű növését.
Mindennel nagyon meg volt elégedve.

Pedró27 2010.04.08. 22:27:50

@nyomasek_bobo: "Technikai jellegű kérdés: ha valahol az 50% alatti részvétel miatt meg kell ismételni a listás szavazást, akkor 2 hétig nem lehet majd biztosan tudni, bejut-e az LMP vagy az MDF? (ha csak pár tizeden múlik)"

Pontosan így van.

medve2 2010.04.08. 22:30:35

Tisztelt Török Gábor!

1. A Fidesznek szerintem nagyon nehéz lesz urna elé vinnie 3 millió embert. Ez már túl nagy bázis, én kb. 500.000 kevesebbre saccolom a végső eredményt, ugyanis ekkora tömegben óhatatlanul kell hogy legyen félmillió kevésbé elkötelezett szavazó, akinek részvételét megkérdőjelezem..
2. 20% körülire saccolom az MSZP-t, közelíteni fognak az 1 millió szavazóhoz. A Jobbikot meg fogja verni, de abban a rengeteg rejtőzködő szavazó teóriájában nem hiszek.
3. A Jobbika fekete ló. De a Jobbik elvesztette a Fidesz és közte ingadozó szavazónak jelentős részét és ezt már nem fogja tudni pótolni kiábárándult mszp-sekkel. 15%-ra saccolom.
4. Az LMP-t biztos befutónak érzem, 6-7%-ra teszem őket. Ügyes volt a kampányuk.
5. Az LMP megjelenése ellehetlenítette az MDF-et.

Összességében nem számítok nagyobb eltérésekre, mint az EP választásokon, kivéve, hogy az LMP és az MDF helyet cserél.

pannonfunk 2010.04.08. 22:30:48

@simonmondja.: Kislányom két napja összetörte a bögréjét. Tudnál adni egyet nekem is? De a maszop logót kaparjad le előtte róla, köszi.

A díszrettegőket kihagytad a színes életképből. Az leszel te, ugye?

Ááá, nem volt feketelista az elmúlt nyolc évben. Csupa szakmai alapon osztották a pénzeket, pozíciókat. Merthát mindenki beláthatja, hogy James Joyce elemzése az stratégiai húzóágzat, például a Demokratikus Kongóban sem elemzik James Joyce-ot, meg is látszik, mennyi ott a GDP. Tehát szigorúan stratégiai alapon, szakmai döntés alapján kaptak pénzeket az emberek:

www.nkth.gov.hu/hivatal/main.php?folderID=4541&objectID=5005646

A James Joyce életmű magyar szövegkorpuszának kialakítása; a magyar Joyce-recepció hozzáigazítása a nemzetközi eredményekhez és trendekhez

MTA Irodalomtudományi Intézet

24 000 000Ft

De majd jön a patás Zorbán, és akkor csak a haverok fognak pénzt kapni. ennek szembeszökő jele lesz, hogy James Joyce elemzésre, mint stratégiai húzóágazaton belüli kutatásra nem fognak pénzt osztani. Ebből is látszik, hogy az Irodalomtudományi Intézet feketelistán lesz. Keserű lesz a sorsunk. Akárcsak a Demokratikus Kongóban.

anti76 2010.04.08. 22:36:36

@Hóember: persze van normális cigány is. a cigánybűnözés nem azt jelenti, hogy minden cigány bűnöző, minthogy a cigányzene is helyénvaló kifejezés pedig nem minden cigány zenész.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.04.08. 22:38:33

@pannonfunk:
Upsz, valami rosszat mondtam?
Fidesznyik kis lelkedbe gázoltam volna?

ubul2000 2010.04.08. 22:45:02

MSZP: Nagy a tét! Még elveszítjük a lét!

pannonfunk 2010.04.08. 22:45:32

@simonmondja.: Inkább azt magyarázzad meg, hogy az Irodalomtudományi Intézetben mekkora fejek vannak, hogy még James Joyce elemzésre is szakmai alapon kapnak pénzt, amikor a pályázati kírásban az van, hogy nemzeti stratégiai húzóágazatokban lehet pályázni, és hogy ez mennyivel jobb, mint a sötét Zorán korszak.

De szívesen mondok még legalább 10-15 hasonló esetet. És nehpgy már engem állítsál be pártkatonának, amikor ezek mellet egy vállrántással elmész.

2010.04.08. 22:58:39

Na véégre már egy jó kis botrány, ellenbotránnyal.

A Kubatov adatbázisba hogyan kerülnek be a "komcsik" kérdése: a fideszesek benne vannak. (konzultáció, adomány, hírlevél, aláírásgyűjtés három csapásra, ilyesmikről)
meg lehet venni legálisan az egész adatbázist ugye a KEKKH-tól...
tehát aki benne van a KEKKH adatbázisban, és nem fideszes, az "komcsi".. ennyi a matek.
meg aki rávágja az ajtót a kopogtatógyűjtőkre, akkor valszeg ő sem fideszes.... utóbbiban nem vagyok biztos, hogy jogszerű felírni, de végül is miért ne.

[nev] (törölt) 2010.04.08. 23:09:23

@mrs. white:
lehet, hogy én vagyok hülye, de azt a szöveget úgy értelmeztem, hogy kubatov a pécsi választások előtt tudta, hogy nekik cca. 38e szavazatuk lesz, a "komcsiknak" meg 15e. mivel nem csak páva támogatóit listázták, hanem az őt elutasítókat.

belekattintottam egy másik polblogba, és ott a kommentelők között valaki írta, hogy pont dugni készült a csajával, és ezért zavarta el fidesz aktivistát. könnyen feljegyezhették, hogy az illető komcsi. ha felhívták telefonon, letehette a kagylót az első másodpercben, mert sosem szokta az automata hívásokat végighallgatani. illetve lehet, hogy valaki udvariasan elköszönt az aktivistától, illetve benyomta az egyes gombot, hogy meghallgassa páva üzenetét, közben meg "vérkomcsi".

szóval lehet, hogy ez a lista darabra meg volt, személyre lebontva meg kérdéses, hogy mennyi benne a hiba. de ettől még ezeket a listákat lehet használni, sőt ilyen listákat bárki gyárthat. hiszen nem én mondtam, ti, hogy ez a napi gyakorlat.

civilizált országokban a pártok ezt a veszélyt felmérik. és éppen ezért az ellentábort nem tartják nyilván, csak a saját támogatóikat. túl sok a véletlen hatás, és nem is nagyon van érteleme. a pártok a választókért vannak, és nem a választók ellen. nincs ez az őrület, ami magyarországon. hogy az egyik minden áron be akarja bizonyítani, hogy minden rossz a másiktól ered.

most persze lehet mondani, hogy és akkor mi van, a pártok listáznak mindenkit, ez eddig is így volt, és akkor mi van. ennek a külföldi megítélése érdekes szerintem. mit gondolnak a nagykövetek, a pénzpiacok, tudom, hogy ezek a választók többsége számára nem fontosak, de úgy egyébként mégis csak lényegesek.

aum 2010.04.08. 23:09:24

@pannonfunk: Ennyi pénzből biztos klónozták.

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.08. 23:11:10

@[nev]: Semmit. Magyarisztán nem változott semmit a komenizmus óta. Max. ennyit jegyeznek meg, magukban...

aum 2010.04.08. 23:12:04

@pannonfunk: Nekem az is tetszett, amikor a Pécs EKF pályázaton nyert a Mesterházy Ernő féle A38 hajó budapesti koncertek megrendezésére.

pannonfunk 2010.04.08. 23:13:55

@aum: Ó, akkor még olcsó is volt. Bezzeg AIDS-tapaszra kb. 6 milliárdot fordítottunk az elmúlt 8 évben. Mondjuk itt 900 milliót:

www.nkth.gov.hu/palyazatok-eredmenyek/nemzeti-technologia/nemzeti-technologia-090128-1

A DermaVir Tapasz nanomedicina fázis II klinikai fejlesztése az európai piacra 1. GENETIC IMMUNITY Kutatási, Fejlesztési és Szolgáltató Kft.
855 566
2. L&MARK Informatika Számítástechnikai és Mérnöki Kft.
58 160

Meg azon felül még vagy 5 milliárdot.

Tudod, felteszel egy bélyeget a karodra, és már ki is gyógyulsz a zédszbő'...

simonmondja biztos alszik már. Vagy édsztpaszt tesztel...

mamitirtok sír( k)alaposderék (kommensevik) · http://namivanma.blog.hu/ 2010.04.08. 23:16:36

@pannonfunk: Vagy csak nem érti, miről folyik még itt a téma, mikor van új írás Gábor tollából...

pannonfunk 2010.04.08. 23:18:39

@aum: na, figyeld meg, Ő sem fog kapni zsét a fidesz kormány alatt, sőtt most mintha le is akarnák sittelni. Ebből is látszik, hogy teljesen jogos az aggodalma, hogy feketelista jön.

Merhát Mesterházy Ernő is tuti szakmai és geopolitikai alapon kapta a zsét. Pl. lehet jönni 6-oson a löszfalakba fúrt alagútakon keresztül a pécsi vendégeknek Budapestre, nyílván azért külön fizetnek, hogy vidámparknak hiszik a turisták ezt itt:

m.blog.hu/to/torzskocsma/image/refuse/M6alagut.jpg

Tiszta, szakmai alapú, dizájn. Bezzeg majd a csúnyafidesz, nem fog ilyenekre pénztet adni, abból is látszik, hogy millyen korrupt társaság.

Vénveterán 2010.04.08. 23:19:27

@Spirál: Van akiről lehet tudni, pl.:
"Elsősorban önkormányzati (köz)pénzekből tartják fent a Fidesz-fiókintézményként működő Nézőpont Intézetet, mely mellesleg a Jobbik elleni támadások fő koordinációs központja.
Információnk szerint a Nézőpont Intézettel minden fideszes vezetésű önkormányzatnak kötelező volt szerződést kötni. A legminimálisabb sajtófigyelési csomagjuk 50 000 Ft + áfa / hó. Ha a 10 000 főnél nagyobb lélekszámú, fideszes vezetésű településeket és kerületeket nézzük, akkor csinos kis summa. Pláne, hogy sok helyen nem a minimális csomagra fizettek elő...
Azaz havonta több tízmillió forint folyik be a Nézőpont Intézethez, mely Navracsics Tibor érdekeltsége. Persze nem nyilvánosan."

De szinte az összesnek van valamilyen szinten pártkötődése, exit poll-t pedig azért nem csinálnak, mert nincs az a bolond párt, aki olyan infókra milliókat költ, amivel már nem tud befolyásolni szavazókat!

(Közben erősen elkezdte támadni a kuruc az lmp-t is, de valószínű lehet vmi a háttérben ha már a párt is vizsgálódik: www.origo.hu/itthon/valasztas2010/kampanynaplo/20100408-romaknak-kiirt-palyazatokon-vett-fel-kozel-felmillio-forintot-az-lmp.html

Úgy tűnik minden új/gyorsan felduzzadó pártnál jelenek meg szerencsevadászok, kérdés mit kezdenek velük...)

combo 2010.04.08. 23:20:15

@pannonfunk: 1. Először is, eltorzított hangon akár én is szerepelhetek az MSZP-s videón.
2. Másodszor, ha netán tényleg az MSZP-nek is van ILLEGÁLIS adatbázisa, akkor csak az egybites emberek dőlnek elégedetten hátra... Én halkan megjegyzem, hogy nem csak két párt közül lehet választani.

Captain Tott (törölt) 2010.04.08. 23:29:30

@Hóember: Baranya mindig is multikulti volt, és tényleg mások a cigányok is, itt zömmel beások élnek, akik alapból jóval békésebb természetűek. Ettől persze a Jobbik itt is meg fogja kapni a maga 10-12 százalékát.

Vénveterán 2010.04.08. 23:30:48

OFF: Ez a tokiói incidens nagyon gáz, sokan órákat utaztak, erre a "hozzáértők" elrontják. Pedig elvileg 4-5 ember is ott ült(nem kis juttatásért), hogy a fenébe történhet meg ilyen? Ráadásul még csak javítani sem lehet az önhibájukon kívüli hibát! Ez is egy fura dolog...
Ideje lenne valami jobb és olcsóbb megoldást kitalálni!
Remélem idehaza sikerül elkerülni a bakikat!
ON

Captain Tott (törölt) 2010.04.08. 23:32:18

@medve2: Pontosan így képzelem én is, megengedve azonban, hogy az MSZP fölé is fog menni a 20 %-nak. 52-22-16-7-3 a tippem.

aum 2010.04.08. 23:34:25

@Vénveterán: A sebtiben vebuvált 176 képviselőjelölt között biztosan akad kakukktojás. Kifejezetten örülök, hogy a gyerek lebukott. Az már a kuruc szemétsége, hogy megvárták az infoval a kampányhajrát, amikor már szinte lehetetlen bármit is kezdeni vele. Jelölt, védi a mentelmi jog. Majd jövőhéten kibasszák.

pannonfunk 2010.04.08. 23:37:08

@combo: Én ugyan nem tartom szívmelengetőnek, hogy a fidesznek van illegális adatbázisa, annak ellenére, hogy az adatvédelmi törvényt nem tartom értelmesnek.

Ugyannakkor, szerintem vihar a biliben az egész. A fenti kommenteim is azért remélhetőleg érthetőek, ha elég gúnyos hangnemben is íródtak: az elmúlt 8 évben is nem az volt a baj, hogy nem kapott pályázati lehetőséget az, aki a feketelistán volt, hanem csak az került képbe, meglehetősen pofátlan, és irritáló módon, aki csókos haver volt.

Iszonyatosan értelmetlen itt előadni a műmájer rettegést, hogy van a fidesznek komcsi listája. Ez csak arra kell, hogy azokhoz ne csöngessenek be. Résztvettem a 2006-os kampányban, láttam, mennyire rohadt hatékonytalanul működött a dolog, tényleg egy csomó szocifant felbosszantottunk, meg is lett az eredménye, jól beszoptuk a választást.

Viszont az tényleg priceless, hogy Botox Ildi eljátsza demokrácia halála nevű siramot, másnap rendeznek egy tisztesség napja című kampányzárót, és itt a lebukás, jön az mszp adatbázis.

Nem tartom magamat egybites usernek, főleg nem elvakult fidesz-fannak, de amit hugyot-szart összeloptak az elmúlt 8 évben a szocik (meg az szdsz, ekik ugye az mdf-fel indulnak), és a holdudvaruk meg előadja a demokrácia megtestesítőit, abból kicsit elegem van.

A jobbik, a zsideszezéssel, likudviktorozással, nyílt zsidózásával szalonképtelen, nem akarom őket kormányon látni.

Egyetlen alternatíva az lmp, de ők sem nyerték el a tetszésemet. Ez nagyjából behatárolja, hogy kire fogok szavazni (civil mozgalom, miép, munkáspárt nem indul Budapesten :))

anti76 2010.04.08. 23:38:07

szerintem a fidesz nem fogja jobban veszélyeztetni a demokráciát mint mondjuk az mszp. van egy barátom, aki egy forgalomtechnikai középcégnél dolgozik, és mint a messiást várják a fideszt ugyanis az mszp alatt semmi munkát nem kaptak és eléggé döglődik a cég.
Szóval lehet ragozni, hogy ki mit listáz, kinek az ideje alatt ki kapott pénzt, de minden kormányzó pártnak megvannak a közeli cégei. A demokrácia nem lesz se jobb, se rosszabb a fidesz alatt se.

Vénveterán 2010.04.08. 23:48:11

@aum: Jogos amit írsz, ha lehet még holnap ki kell tenniük, mert különben sokat árthat a pártnak!
(csak 91 jelölt)
De jó példa arra, hogy egy gyorsan felduzzadó pártnál (ha valaki utánajár) mindig talál 1-2 ilyen embert és az a jó hogy ha az elején kidobják őket.
A pártot nem ez alapján kell megítélni, bár jelen esetben nem magánéleti dologról hanem politikai minőségében elkövetett dologról van szó, szóval messze nem olyan személyeskedő hadjárat mint az elmúlt 2-3 hét a jobbik ellen. (kivétel az egyetlen keszthelyi jelöltjük, aki hasonlót csinált, és ki is tették a pártból)

Az új pártok sikere ezen áll vagy bukik, hogy mennyire sikerül kidobni maguk közül az ilyet!

Vakariosz 2010.04.08. 23:52:31

A mai nap én is mandátumbecslést végeztem. Az én tippem:
- Fidesz - 230
- MSZP - 79
- Jobbik - 76
- független - 1

aum 2010.04.09. 00:02:10

@Vénveterán: Ha a jelölés előtt kiderül, nyílván nem probléma, de most már nem olyan egyszerű.
Visszaléptetni nem lehet, védi a mentelmi jog. Csak az önkéntes visszalépés jöhet szóba.
Az is kérdés, hogy a kampányhajrában egyáltalán össze tud-e ülni a pártból való kizárásról döntő etikai bizottság, de mint említettem, a jelöltségtől nem lehet megfosztani ebben az esetben sem.
Ha van egy kis esze a gyereknek, akkor nem várja meg a tortúrát és önként visszalép. Mondjuk vicces lenne, mert a kampánycsend miatt ebből már aligha lehet hír és a szavazók csak a szavazáskor szembesülnének vele, hogy a jelölt nevét kihúzták. Mivel a szavazólapok már kinyomtatva, ezért egyenként kézzel kell áthúzni a visszalépett jelölt nevét, szóval macerás.

aum 2010.04.09. 00:17:18

A kvk-hoz még annyit, hogy a kettős szavazás miatt különösen érdekes a másodlagos preferenciák hatása. Ez egyrészt a Jobbiknak jelenthet puffert, úgyhogy őket előbbre várom, mint az MSZP-t. Sok fideszes szavazó kéjes örömmel x-szel majd listán a Jobbikra, hogy aztán este hideg sört kortyolgatva a Fidesz-győzelem mellett annak is drukkoljon, hogy az MSZP csak 3.
Mértek még 150 ezer olyan Fidesz vagy MSZP szavazót, akik kedvelik az LMP-t és közülük is nyílván sokan szívesen látnák őket a Parlamentben. Szóval őket is inkább az optimista régióba várom.

pannonfunk 2010.04.09. 07:39:35

@aum: Hát, így az elmúlt két nap történése alapján én azt jósolom, hogy ezeknek a száma dramatikusan fog esni. Kurucinfó, aki védi az mszp-t? Akkor meg tök mindegy, hogy ki lesz a második, sőt, szopják meg a jobikosok.

sziger · http://malker.blog.hu 2010.04.09. 08:38:42

Hááát, a közvélemény kutatások eddig sem jöttek be nagyon (leszámítva a legutóbbi EP választást, bár ott meg a jobbikot mérték nagyon alul..), pontosan az előrejelzések azok amik boríthatják az eredményt, mert ha már egyszer biztosnak tűnő a 2/3-ad, vagy a bejutás a kicsiknek az az adott oldal hajlandóságát csökkentheti. Szerintem.

hahali 2010.04.09. 09:11:33

A cikkben hivatkozott elemzés, inkább szerecsenmosdatásnak tűnik. Másrészt pedig egy óriási hibát tartalmaz: 2006-os választásokon a tényleges MDF eredmény nem 4 %.

reKorrekt 2010.04.09. 09:16:59

Ha 3-4% a hibahatár, akkor hogy lehet néhol 10% különbség?
Delphoi jósda az egész. A kontúrokat ugyan vastagon kihúzzák, de a valós, apró részleteket mindig édes homály fedi el.

mindentudoka 2010.04.09. 09:40:17

Egy nagyon jó mandátumbecslés mutatja, hogy Kádár körzete (XIII. ker ) és Ózd, Tszavasvári lehet izgalmas.
index.hu/belfold/2010/valasztas/orban_alma_konnyen_teljesulhet/

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2010.04.09. 10:26:37

Nem értem, hogy a sok 60%-ból hogyan lesz kétharmad.

snq 2010.04.09. 10:38:06

@Androidus: a 60% a listás szavazati arányra vonatkozik, a 2/3 pedig a megszerzett mandátumok arányára

pannonfunk 2010.04.09. 10:39:30

@Androidus: Valószínűleg a választók több, mint a fele nem érti. Ennek lehet hatása a választásra, hiszen a vérszoci szépkorúak azt látják, hogy ááá, nincs a fidesznek 2/3-os támogatottsága, és otthon maradnak.

Egyébként úgy lesz, hogy

- a fidesz a 176 egyéni választókerületből elhoz mondjuk 166 mandátumot, hiszen ott az szerzi a mandátumot, aki többséget szerez, hiába 60% a támogatottság, az nem azt jelenti, hogy 60%-át nyeri meg az egyéni körzeteknek, hanem majdnem mindet
- A területi listákon megszerezhető 152 mandátumnak megkapja a közel 60%-át, mondjuk 90-et
- Az országos kompenzációs listán meg van 58 hely, abból persze csak nagyon keveset kap, mert ott azok kapnak mandátumot, akik nem nyerek egyéniben. Mondjuk kap 3-at

Ezeket összeadod, 166 + 90 + 3 = 259. Van 386 mandátum a parlamentben, annak a 2/3-a 257.3333. Tehát a 259 mandátum kiteszi a a mandátumok 2/3-át, megvan a parlamenti többség.

Ajánlom a magyar választási rendszer összefoglalóját további tanulmányozásra:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_választási_rendszer

Aner 2010.04.09. 11:36:01

Csak, hogy árnyaljam a képet a 2006. évi választások és közvéleménykutatok eredménye.

index.hu/belfold/kvk060410/

Az előző nem kerestem, de tudjuk, hogy akkor katasztrofális volt a közvéleménykutatok eredménye.

barli 2010.04.09. 11:36:06

@pannonfunk:
azt az egyet nem értem már csak, hogy a töredékszavazatos kompenzációs helyek miért fixek (58). Extrém esetben ha a fidesz nagyon nyerne, egy pár töredékszavazat is mandátumot érhetne. Mindenesetre fura.

barli 2010.04.09. 11:38:55

@török gábor:

Kedves Gábor,

megkérhetnélek, hogy ma este 23:11kor írjál valami új bejegyzést a méhészetröl vagy az alföldön elöforduló hiúzfélékröl, hogy nyugodtan kommentelhessünk vasárnap estig? :)

Tényleg, le lesz tiltva az egész blog vasárnap estig?

Bence24 (törölt) 2010.04.09. 11:46:23

Azt, hogy 8-ból 7 intézet szerint bejut az LMP, a Népszabadságnak sikerült úgy interpretálnia, hogy "Hárompárti parlament a legvalószínűbb". Korrekt.

pannonfunk 2010.04.09. 11:51:36

@barli: Nem fix egyébként. A törvény úgy szól (csak nem akartam a részletekkel terhelni az előző kommentelőt), hogy területi listán max. 152, kompenzációs listán min. 58 mandátum osztható ki.

Igen, extrém esetben , (pl. 99%-a a választóknak a fideszre szavazna :P) lenne 58 nem-fideszes mandátum.

Ennek ellenére nekem nagyon tetszik a magyar választási rendszer. Egyrészt benne van a győztes jutalmazása, amivel egy 40-45%-ot szerző párt vagy pártszövetség is többséghez tud jutni a választáson, ha az ellenük levő, 55-60%-ot kitevő pártok nem egységesek. Ez szükséges az ország stabilitásához.

Másrészt pedig van egy visszahúzó hatás is, ami pont a 2/3 környékén jelentkezik. 2/3-ot csak a teljes országban egyenletesen 50% felett levő erő tud elérni. Optimisták szerint a fidesz 52%-kal is megugorhatja a 2/3-ot, én 58-59%-nál sem látom ezt abszolút biztosnak.

Persze van még egy kis csel a rendszerben. Ha lesz kb. 9% olyan szavazat, amely olyan pártokra adatott, akik nem lépik át az 5%-os küszöböt (mondjuk mdf, miép, civil mozgalom, munkáspárt), akkor valójában a 60% is a mandátumot érő szavazatoknak a 66%-a...

Szóval a rendszer bonyolult, de összeségében jónak tartom.

pannonfunk 2010.04.09. 11:54:19

@pannonfunk: Ja, bocsánat, 99%-nál már nem, mert akkor a maradék 1%-ból egyetlen pártnak sem jönne össze az 5% feletti küszöb... :S

Szóval az extrém eset az az, hogy pl. fidesz 95%, lmp 5%, akkor lenne 58 LMPs képviselő és 328 fideszes...

roypapa 2010.04.09. 12:29:42

Voltam tegnap fidesz kampánybulin Szigetváron. Demjén Rózsi kitett magáért 4 számot playbackelt. 2* volt hogy nem a következő szám indult hanem az előző újra. Rózsi csak lesett hogy mi van. :)

Nem is tudtam hogy m.o. él hiúz. Baranya erdeiben nem találkoztam velük.

Ordnassac 2010.04.09. 12:41:35

A poszthoz: a Medián volt tudtommal az az intézet, amely a legkevésbé tért el a valós eredménytől. Kíváncsi vagyok, hogy idén is ez lesz-e.

@pannonfunk: az egy érdekes OGY lenne...

pannonfunk 2010.04.09. 13:13:16

@roypapa: Félplayback. CSak nem gondoltad komolyan, hogy Rózsi fog egyszerre dobolni, gitározni, zongorázni és énekelni is? Ebből kettőt el bírok képzelni. Az énekhang viszont gondolom élő volt, különben nem lesett volna, ha ment volna az ének is magától. Volt talán egyszer a b oldal blogon, hogy műmájer tátogó leesett a színpadról, az ének meg lazán ment tovább.

www.youtube.com/watch?v=Tal73UwEKvs&feature=related

Ceplin 2010.04.09. 15:00:39

RE: pannonfunk · pannonfunk.freeblog.hu 2010.04.09. 07:39:35

Nem hinném, hogy a Kuruc a szocikat védené. Előhozakodott a Fidesz és a szocik viselt dolgaival is. Az sem helyes ha összemosod a kurucot a Jobbikkal. Az egy önfejű társaság amely most többnyire a Jobbik mellé állt. Okoztak a Jobbiknak is kellemetlenséget a kampány során. Nem hinném hogy a pornós gárdista lány története sok szavazatot hozott volna. Épp ezért van szükség rájuk. Biztosíték arra, hogy a Jobbik ne puhuljon fel. Nyugodt lehetsz még fognak kellemetlen perceket okozni Vonáéknak. Ha más nem, majd ők betartatják a Jobbikos ígéreteket és ez jól is van így. Végre egy olyan orgánum amely nem tartozik egyik párt irányítása alá sem. Néha durva a hangvételük, de Vonának abban igaza van hogy hiánypótló a tevékenységük. Egyébként remélem gond nélkül győz a Fidesz, de azt is nagyon remélem, hogy a két harmad a Jobbik nélkül nem lesz meg. Kellünk mi oda, hogy jó irányba terelgessük a fiúkat. Ennek tükrében a tippem:

Fidesz 50 %
Mszp 17 %
Jobbik 26 %
LMP 4,5 %
MDF 1.5 %

KB 250-255 mandátum a Fidesznek.

Róbert__ 2010.04.09. 15:16:37

@diotoro10: "diotoro10 2010.04.08. 21:28:34
A KITÁRKI kutatása szerint sokan meglepődnének, ha most vasárnap lennének a választások. Az 1000 megkérdezett közül 600-an nagyon meglepődnének, 200-an közepesen, 100-an pedig nem tudják.

A KITÁRKI telefonos megkereséses módszerrel, reprezentatív mintán végezte kutatását. A válaszadók többsége azon is meglepődne, ha hazánk köztársasági elnöke Dieter Bohlen lenne, és az is váratlanul érné őket, ha kiderülne, Bajnai Gordon afro-amerikai.

A megkérdezettek 100 százaléka azonban a pina szó váratlan használatán lepődött meg, sokan annyira, hogy le is tették a telefont. "

Hát te nagyon hülye vagy :D:D:D:D:D:D tetszett :D

roypapa 2010.04.09. 16:18:41

Pedig ment az ének is magától :).

nestrot10 2010.04.14. 09:43:00

Török Gámor: Gábor, ugye megmondtam,?...GíróSzász Fidesz századvégi pártkatona, ott somolygott és imára kulcsolt kézzel ült melletted,...megvan neki 49%-ban a botcsinálta gazdasági Századvéges milliós " tanácsadó" cége...(lövése sincs a gazdasági dolgokról), csak kaszálja a lóvét magának és a Századvég Fidesz újabb pénzeltüntető cégének!!!!
Ez az új Ezüsthajó????

nestrot10 2010.04.14. 09:46:20

Orsós Orbán olyan alkotmányos módosításokat fog csinálni (6 évente választás, antidemokratikus " kizárásokkal",....stb stb Pohl Péteresített ügyészség, Rendőrség az olajmaffiózó Pintérrel...) Orsós orbánt csak " fegyverrel " lehet majd leváltani amikor a Nép fellázad!!!!!!-amikor választás olyan lesz minta Rákosi korszakban:)

nestrot10 2010.04.14. 09:47:23

Csak megkapja a polgárháborút pár éven belül... a hülye magyar Nép!
süti beállítások módosítása