Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2012
jan 05
15:18

Tanulságos újraolvasni azt a sok különböző nyilatkozatot, ami mondjuk csak az elmúlt egy hónapban az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban a magyar kormánypárt politikusaitól elhangzott. Tárgyalástechnika – mondják erre baráti értelmezők. Totális káosz – vélik mások. Vagy valami más – gondolom én.

Fellegi Tamás mai bejelentése arról, hogy a kormány határozottan törekszik a megállapodásra, némileg stabilizálta a napokban zuhanásnak indult forint helyzetét. A „nem annyira fontos”, „nem vagyunk rászorulva”, „megoldható máshogy” után ez most tényleg világos beszédnek tűnt, deklarálta, hogy a kormány tudja, az országnak sajnos szüksége van erre a segítségre. A tárgyalódelegáció vezetésével megbízott politikus azért így sem szakított azzal a kommunikációs hagyománnyal, hogy ne mondjon néhány kifacsart, többféleképpen értelmezhető mondatot, például arról, hogy mi a narancs és a citrom közül ezen a piacon a narancsos citromot („elővigyázatossági készenléti hitel”) szeretnénk választani. Aki figyel, persze tudja, hogy ezzel lemondtunk a vágyott édesebb narancsról, és elfogadtuk a savanyúbb citromot, de akkor mi értelme van ennek a kommunikációnak?

Tételezzük fel, hogy a magyar kormány tagjai – azért vannak erre utaló jelek – tisztában vannak a helyzet komolyságával, és ebben a kiélezett szituációban is igyekeznek racionálisan viselkedni. Az összevissza beszédet, a naponta változó hangsúlyokat elméletileg három dolog magyarázhatja: tudnak valamit, akarnak valamit vagy félnek valamitől.

Az első azt jelentené, hogy a kormány szándékosan húzza az időt, mert olyan változásokat feltételez (tud, remél), amelyek miatt hamarosan vagy nem lesz szükségünk a megállapodásra, vagy a mostaninál lényegesen jobb feltételekkel tárgyalhatunk majd az IMF-EU párossal. Azaz nekünk most csak a tárgyalások látszatára van szükségünk, ezért az egyik nap előre lépünk egyet, a másik nap pedig hátra, a végső célunk azonban az elterelés, a kivárás, az időhúzás.

A második szerint valóban meg akarunk állapodni, lehetőleg minél előbb, de komolyan hiszünk abban, hogy a tárgyalási szándék lebegtetése, az időnkénti vállvonogatás segít egy jobb szerződés megkötésében. Azaz csak taktikai célokból mutatjuk magunkat ilyen önjáró nagyfiúnak, miközben alig várjuk a védőháló kifeszítését; az egyes megszólalások mögött egy jól kigondolt tárgyalási stratégia áll.

A harmadik verzió egy sajátos belső, politikai feszültség, félelem kivetülése: a kormány tisztában van azzal, hogy kell a megállapodás, de tudja azt is, hogy ezért súlyos politikai árat fog fizetni. A kommunikációs tojástáncot a gazdasági és a politikai racionalitás ütközése magyarázza, részben tudatosan, részben akaratlanul. Tudatosan, mert a kormány igyekszik úgy adagolni a döntést, úgy eljutni a megállapodáshoz (és annak következményeihez), hogy közben a lehető legtöbbet őrizzen meg arcából, illetve készítse fel a közvéleményt az elkerülhetetlenre; és számtalan kommunikációs helyzetben akár akaratlanul, mint amikor egy rettenetesen nehezen kimondott kijelentését az ember önkéntelenül is állandóan finomítja, tompítja, átértelmezi, sőt akár teljesen el is rugaszkodik tőle, egészen addig, amíg valami vagy valaki nem emlékezteti rá.

Kivételesen nem írom, hogy soha nem fogjuk megtudni, vagy csak később derül ki, melyik feltételezés állt a legközelebb a valósághoz. Nem, mert míg az első lehetőség szinte kizárható, a második pedig meglehetősen ostobának mutatná a döntéshozókat, a harmadik egy tudatosan tervezett hatalmi kormányzás esetén, a politikai akaratok és a valóság ütközésekor elég hihetőnek hangzik. A kormány egyértelműen ezt a küzdelmet folytatja: leginkább önmagával és önmagáért.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr373522025

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selmeczi: Nem kell betojni, a nigériai ex-miniszter fia megmenti hazánkat! 2012.01.06. 07:33:24

- Nem kell aggódnia többé a magyar családoknak, tegnap hajnalban netezgetés közben megtaláltam a megoldást! Magyarország nem szorul rá se az IMF-re, se az EU-ra ezután! - nyilatkozta Selmeczi Gabriella szikrázó mosollyal reggeli sajtótájékoztatóján. &n...

Trackback: Olajfa? Muhaha...! 2012.01.06. 02:43:09

A hétfő esti tüntetők között bizonnyal sokan voltak olyanok, akik abban bíztak: a demokratikus ellenzéki pártok hamarost összefognak. Nem vádolnám őket azzal, hogy megveszekedett realisták lennének. Muszáj őket türelemre intenünk – még mielő...

Trackback: Arcvesztés vagy hatalomvesztés? 2012.01.06. 00:52:53

Rengeteg forgatókönyv lehetséges a közeljövőben az EU/IMF tárgyalásokkal kapcsolatban. Török Gábor is felvázolt blogjában néhány forgatókönyvet. Én is megpróbálok egy saját magyarázatot adni arra mi történik, illetve mi fog történni.Az jól látszik, hog...

Trackback: UTOLSÓ ESÉLY 2012.01.06. 00:04:42

 Agónia, vagy élet? Lassú, hosszú és fájdalmas szenvedés, vagy kilábalás? Nem kérdés ma már, hogy két lehetőség közül választhat a kormányzó többség - a fidesznek és ragadványának még van lehetősége válaszokat adni, de ahogy fogy körülöttük a...

Trackback: Európa beteg embere 2012.01.05. 17:45:45

E blog közéleti blog. A következő poszt ebből következően kerül közlésre.A skizofrénia súlyos elmebetegség, amit a valósághoz fűződő kapcsolat elvesztése (pszichózis), hallucinációk, téveszmék (téves vélekedések), kóros gondolkodás, a munkaképesség és ...

Trackback: Vigyázz, jön a fal! 2012.01.05. 17:33:23

A megfigyelők jelentős része arra fogad, hogy az IMF EU tárgyalásokon Orbán elmegy majd a falig. Aki nem, az arra, hogy neki is fog menni. Van azonban egy harmadik lehetőség is: hogy már neki is ment... A „külföld”, amellyel most Orbán...

Trackback: Kis esti sakk 2012.01.05. 17:31:40

Lassan el kell azon gondolkodni az ellenzéki politikai szereplőknek (és mindenki másnak) hogy miként is fogja azt a helyzetet kezelni, hogy Orbánék beadják derekukat az IMF-nek.Nemrég írtam itt arról, hogy Orbán Viktor politikusi személyiségének egyik ...

Trackback: Tüntess repülő kamerák előtt! 2012.01.05. 17:08:44

A forgalomfigyelő kamerák mindig ott romlanak el, ahol az ellenzék tüntet? A lengyelek már repülő kamerákkal filmezik a tüntetéseket, a felvételeket pedig megosztják YouTube-on. A lengyel gazeta.pl tech rovatában megjelent írás egyenesen a közösségi ...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.05. 17:05:34

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.05. 17:04:49

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Selmeczi Gabika orvos látott mostanában???? 2012.01.05. 16:37:49

 Van olyan amikor az embernek klasszikus és humoros szólások ugranak be amikor egy cikket elolvas, Selmeczi Gabriella szóvivő "szenátor" asszony mai beszólására csak ennyi ugrott be:Laár András után szabadon: Mondja, Maga normá...

Trackback: Zeneajánló a szabadságharcosoknak 2012.01.05. 16:31:39

A pénzpiacok álarca mögé bújt IMF és EU az újév hajnalán újabb támadássorozatot indított a forint és az unortodox magyar gazdaságpolitika ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék az Orbán Viktor vezette törvényes demokratikus magyar ...

Trackback: Ki a fasz az az IMF? 2012.01.05. 15:30:36

Úgy döntöttünk, segítünk dajcstominak és a Kedves Vezető többi elkötelezett seggnyalójának megérteni, mi is az az IMF....

Trackback: Narancsos citrom 2012.01.05. 15:27:01

Az összevissza beszédet, a naponta változó hangsúlyokat elméletileg három dolog magyarázhatja: tudnak valamit, akarnak valamit vagy félnek valamitől.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bariga 2012.01.08. 20:53:29

@aszekelyek: OK, nem kell mindenben egyetértenünk. Most csak arra hívnám fel szíves figyelmedet, hogy ez a mondatod nem helyes "akkor majd kissé jobban bánnak velünk? "
Ugyanis, most sok sok évtized után lehetnék partnerek Európában. Nem mondom, hogy egyenlők, ahhoz még nőni kell, de nem "bánhatnának " velünk, ha komolyan vennénk a világot, és nem paterolnánk, meg kokiznánk, meg a többi bunkóság. Erre csak azt tudom mondani, hogy nem bölcs dolog, szerintem itthon sem tetszik a többségnek az ilyenfajta beszéd. Államférfinek nem is illene ilyen szavakat hasuználni..

aszekelyek 2012.01.08. 20:54:13

@manyike: Böjte atya is tudja , hogy nem lesz nekik , IMF főnökség , Washington D.C. , egy rossz éjszakájuk sem azért , hogy itt lesz-e ettől nyomor , olyan mint Argentínában , vagy sem. Szerintem nem lesz. Most láthatjuk , egy hang sem igaz abból , amit az IMF-ről állítottak itt is sokan. Még az sem igaz , hogy nincsenek feltételeik. Okolják szerinted , érthető , elfogadható módon azt , hogy miért pont ehhez ragaszkodnak? Nem céljuk , hogy stabil ország legyünk? Nem könnyen támadható? Mennyiben rontana ezen , ha a pszáf ránézhetne a jegybankra? Meg egy kicsit össze is dolgoznának. Ahogy már régen kellene , az ország érdekében. Törvényes az lenne. Nekem ez a mandátum igen hosszúnak tűnik. Mikor is jár le? Már a simoré. Nem olyan sokára. A jegybankelnököt pedig a miniszterelnök jelöli:) Majd akkor. Úgy nézem , ki kell azt várnunk. Lassít , meg ront a helyzetünkön ez is. Jó. Összeültek simorral. Megállapodtak. Lehet , hogy ebből még lesz egy elővigyázatossági keret. Legyünk jó zsidók , mondaná ismerősöm. Lássuk , mi marad nekünk.... Sach schon , majd nem most lépik meg. Ha meg nem simor lesz a jegybank elnöke , lehet , sztem valószínű , szükség se lesz az összevonásra.:D
Viszont van honnan visszavonulniuk. A tárgyalásokon.

bariga 2012.01.08. 20:55:29

@6.Lenin: erről nem , légy szíves magyarázd el, ő volt a matek tanárod?, de amire te gondoltál az a 360 fok. Általános iskola 3. osztály.

panelburzsuj 2012.01.08. 20:55:35

@Akitlosz:

Zavaros szavaimba nyilván utólag magyarázom bele, hogy a világban elért nemzeti népszerűségi mutatóinkat és kőkemény exportcikkeink kívánatosságának alakulását javasoltam egybevetni.

Macsekkal továbbra sem disputálok. Legfeljebb felvilágosítom, mi merre hány.

megszűnt 2012.01.08. 20:56:11

@ubul2000:

"mindenre képes vagyok :))) "

Mi mindenre?:):) Olyan összevisszaságban nem nőhet az új munkahelyek száma, hogy egyszer 50 ezer, következő évben 150 ezer. Hanem akkor a célt arányosan érdemes tartani és úgy jön ki a 1 évre a 100 ezer új munkahely.

Nekem a matematika nem erősségem, ennyi a maximum, ami belefér, de néha komolyan mondom.. ha ez, így sem érthető, én nem másolom ki!! ÉRTED??!!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 20:59:03

@subtotal:

Ez megint a mérték az érték esete.

A mindenkori magyar kormánynak a magyar érdekeket kell képviselnie, azokért kell kiállnia és küzdenie a megfelelő, rendelkezésre álló, lehetséges eszközökkel.

S ugyan nem az a magyar kormány dolga, hogy valami idegen hatalom, Moszkva, Róma, Bécs, Berlin, Brüsszel, Washington, Tel-Aviv stb. helytartója legyen csupán Budapesten.

Tehát kuruc kormány kell és nem labanc.

Értelemszerűen kellő diplomáciai érzékkel és a realitások valamint a lehetőségek figyelembe vételével.

Ha a magyarok nem állnak (állunk) ki a saját érdekei(n)kért, akkor ezt senki más sem fogja helyettü(n)k értü(n)k megtenni.

Az Egyesült Államok sem tesz egyebet, mint a saját érdekeit védi az egész bolygón. Ráadásul ők akár erőszakkal is megteszik ezt, mert megtehetik.

szoja122 2012.01.08. 20:59:46

@Akitlosz: "Semelyik politikai erő nem akar felelős gazdálkodást, egyik sem akar egyensúlyi költségvetést, mert nem áll érdekükben. Az országnak hosszabb távon jó lenne, de nekik rövid távon akkora népszerűtlenséget hozna, hogy elveszítenék a hatalmat és bármi érdemi eredményt is érnének el, azt az utódaik újra tönkre tennék olcsó népszerűségszerzés céljából."

Ez inkább csak Magyarországra volt jellemző, de itt nagyon.

Éppen ezért amit írtál inkább semmilyen gazdaságpolitikai irányzat sem volt jellemző az országa.

Így például nem igaz a jobbról gyakran hangsúlyozott állítás hogy a 12 év MSZP-SZDSZ uralom bizonyította a neoliberális gazdaságpolitika bukását. Nem bukhat meg az ami sohasem volt -részben és rövid ideig bokros idejében volt csak.

magyarnarancs.hu/belpol/meghalt-vagy-meg-sem-szuletett-77872

Hozzánk képest nyugatra jóval kevésbé jellemző ez.

Ehhez viszont sokkal hosszabb tanulási idő kellett.

aszekelyek 2012.01.08. 21:02:38

@panelburzsuj: te kis ridikül:) @bariga: meg kell említenem, hogy Orbánnak ott úgy köszöntek, abban a minutumban, amikor a soros elnökséget kezdte, hogy fej vagy gyomor?

subtotal 2012.01.08. 21:02:49

@ubul2000: "Számomra indifferens, hogy Irán jó fej, vagy nem jó fej. Viszont az alapvető eltérés kettőnk véleménye között az, hogy te természetesnek tartod, hogy usa (vélt, vagy valós) gazdasági érdekeit határain túl is megvédi katonai erővel, viszont, ha Irán próbálja meg gazdasági érdekeit védeni, azt "szembemegy az USA érdekeivel. " kifejezéssel írod le. Tipikus kettős mérce."

Igazad van, természetesnek tartom az USA fellépését, mert a realitások talaján állva ő ma ennek a sárgolyónak a csendőre, vezető gazdasági hatalma.
Irán szembeszállása ezzel már nem ennyire egyértelmű helyzetét tekintve, ezért nem is tartom kettős mércének azt, hogy azt mondom, szembemegy az USA érdekeivel.
Az, hogy nekünk pedig a kurucos kiállás és szembefordulás az érdekünk, viszont egyszerűen röhejes. Nem te mondtad ezt, úgyhogy ne vedd magadra.

"Tudod mi az a piaci ár? Amennyiért egy terméket el lehet adni.
Próbálj meg valamit efelett eladni. Olcsóbban adhatod, de akkor ráfizetsz. Nem hinném, hogy Irán érdeke ez. Drágábban meg nem tudja adni, befolyás ide vagy oda."

Szerinted ha nem adja oda egy ideig, azzal milyen hatást gyakorol a piacra? Ha lenne befolyása a teljes KK-i kitermelt mennyiségre, szerinted ezzel érvényesíthetné érdekeit az USA-val szemben? Ugye, hogy igen. Racionális az USA-tól, hogy ezt meg akarja előzni? Ugye, hogy igen? Ha lenne Iránnak nagyobb befolyása, játszana-e olyan játékokat vajon, amit az oroszok játszanak? Ugye, hogy igen. Szerinted az jó lenne-e nekünk, mondjuk egy 600-700 Ft-os üzemanyagár és ellátási akadozás képében?

panelburzsuj 2012.01.08. 21:04:11

@6.Lenin:

"Ha fordulsz 180 fokot, visszakerülsz oda, ahonnan indultál"

Magától a fordulástól még nem, csak ha utána megint elindulsz (vagy folytatod a járást, amit fordulás közbe se hagytál abba).

Lám: egy-két kulcskérdés azért csak tisztázódik közbölcsességgel! .... .)

6.Lenin 2012.01.08. 21:04:14

@bariga:

Kedves bariga, elindulsz 1 irányba 1 útvonalon. Fúj a szél és, hogy ne pisild le magad, megfordulsz és tovább ballagsz ugyan azon az úton, de fordultál 180 fokot. Nem körbe mentem. Ugyan azon az úton mentem tovább, de visszafelé.

ubul2000 2012.01.08. 21:04:26

@knausz: látszik, hogy soha nem jártál mélységében egy vállalkozás közelében.... :))))

megszűnt 2012.01.08. 21:04:54

@panelburzsuj:

Miért vagy Te retikül @aszékelyeknél? Hogyan jutottál idáig? Rejtély.

megszűnt 2012.01.08. 21:07:12

@ubul2000:

"látszik, hogy soha nem jártál mélységében egy vállalkozás közelében.... :)))) "

Ne udvaroljál, mert én mélységében ahol jártam, ott pedig Te nem jártál és akkor ezt lehetne ragozni, ellenben lesz egy film az M1-en, amit én most megnézek és akkor lassan Jóccakát!:)

megszűnt 2012.01.08. 21:09:44

@ubul2000:

"Mi történhet, ha lekéssük a metrót? Nem jövünk rá, hogy tutyimutyi pasink megcsal egy bögyös barnával, nem találkozunk a legtutibb hapsival, aki megvigasztal, és jól nem halunk meg. Kettős jutalomjáték a karcsú, szalmaszőke istennőnek. "

A nő kétszer - én már egyszer láttam. M1 21,30

subtotal 2012.01.08. 21:10:52

@Akitlosz: "Ha a magyarok nem állnak (állunk) ki a saját érdekei(n)kért, akkor ezt senki más sem fogja helyettü(n)k értü(n)k megtenni."

Oké, menjünk előre, magyar kormány helyzetbe hozza a magyar tőkéseket itthon csökkentve a versenyt a hazai piacon. Szerinted a hazai tőkések logikus magatartása melyik:
- az itthon élvezett versenyelőnyüket és a hazai piac nagyságát kihasználva kilépnek a világszintre versenyezni
- az itthon élvezett versenyelőnyüket kihasználva extraprofitot halásznak le és ennek egy részéből ennek fenntartásáért politikusokat fizetnek le?

Épp a fenti kommentjeidből következik, hogy pontosan tudod a választ. Ezért nem jó ötlet amit mondasz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 21:12:28

@panelburzsuj: a marketingesek mindig azt hiszik, ők finogták a passzátszelet.
Pedig dehogy, a süllőhorgászok voltak azok. :D

6.Lenin 2012.01.08. 21:12:39

@panelburzsuj:

Te sem hallottál a mádi zsidó esetéről?

A felesége elküldte otthonról annak ellenére, hogy kint hideg szél dühöngött. A pacák rá akart gyújtani, ezért meg kellett fordulnia.
Rágyújtott és mivel elfejtett még 1x fordulni, hazaért és rajtakapta a nejét a szomszéddal, aki nem fordult 1-et sem csak bement simán a hálószobába. Ott sem fogott addig, míg a pacák haza nem ért. Utána többen is forogtak.
A pacák most is forog, igaz a sírjában, mivel elég sűrűn kell emlegetnem mert néhány honfitársamnak túl bonyolultnak tűnt a dolog.

graycivil 2012.01.08. 21:12:46

@Akitlosz: Úgy látom, mégsem volt rosszul címezve az az "magyar álszuverenitásra" vonatkozó kommentem.

Az EU és IMF tárgyalásokon is látszik, hogy legnagyobb függőségünk pont a paranoiás "szuverén nemzeti érdekhez" való ragaszkodásból adódik. Egy ortodox gazdaságpolitikát folytató, piaci hitelességgel rendelkező kormány sokkal könnyebben választhat eszközöket és valósíthat meg gazdasági célokat.

Ha El Curo normális kormányzást folytatna, sokkal több szabad választási lehetősége lehetne. Ugyanis a kierőszakolt "őrültséghez való jogot" nem nevezném "szabadságnak". El Curo szinte minden "szabadságharcos lépése" egyre mélyebbre nyomja a pénzügyi-gazdasági zsákutca brutális korlátai közé.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 21:15:12

@knausz: a pártok nem teremtik, hanem elfoglalják a munkahelyeket...

subtotal 2012.01.08. 21:16:19

@6.Lenin: kihagytad azt, hogy addig míg rá nem gyújtottál, addig sem egyenesen mentél:
Megyó és Gyurcsány 1 az egyenes út, ez igaz, de itt volt 180fok, Gy2 és Bajnai, ezzel megérkeztünk vissza, (ahova Te el akarsz jutni), viszont ti 180 fok után soványmalac vágtában eljutottatok oda, ahonnan a szocik már visszafordultak.
Szóval szerintem igaza van annak, aki szerint rá(tok) kéne gyújtani :P

Semmi személyes, bocs a közbepofázásért.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 21:17:14

@ubul2000: ha én csinálnám, úgy lenne, hogy 9 évig egy munkahelyet se teremtek, majd a tizedikben általános meglepetésre egymilliót.
Szezám, tárulj!

megszűnt 2012.01.08. 21:19:06

@Hepci:

"a pártok nem teremtik, hanem elfoglalják a munkahelyeket... "

Nem tudtam. Viszont jut eszembe mondani: az @ubullal hármasban nem fogok elmenni halat enni.

Ezt már most tudom.

megszűnt 2012.01.08. 21:21:23

@Hepci:

:):):) nem ám részarányosan, hanem egyszerre, mint az Ózban! Mert vannak, akiknek ez tetszene: ma semmi, holnap Minden.

ubul2000 2012.01.08. 21:22:53

@subtotal:

"Igazad van, természetesnek tartom az USA fellépését,"

Akkor ebben a kérdésben kér tovább polemizálnunk :)))

"Az, hogy nekünk pedig a kurucos kiállás és szembefordulás az érdekünk"

Nem vettem magamra. Nekünk nem érdekünk senkivel szembefordulnunk, viszont saját érdekeinket képviselni kötelező.

"Szerinted ha nem adja oda egy ideig, azzal milyen hatást gyakorol a piacra? Ha lenne befolyása a teljes KK-i kitermelt mennyiségre, szerinted ezzel érvényesíthetné érdekeit az USA-val szemben?"

Nem az usá-val szemben, hanem saját érdekeiért.

Pillanatnyilag nem Irán akarja csökkenteni olajtermelését, hanem az usa kívánja korlátozni embargóval az iráni kivitelt. Így árdrágítás - amitől joggal tartasz - nem Irántól eredeztethető, hanem Usá-tól

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 21:24:22

@subtotal:

Én nem haragszom sem az Egyesült Államokra, sem Iránra, hogy kiállnak a saját érdekeikért.

Ez a természetes, ezt célszerű tennie minden államnak.

Éppen az a gond, hogy Magyarország nem igazán áll(t) ki a saját érdekeiért, mert sokszor volt olyan kormánya, amelyik túl szívesen rendelte alá magát és országunkat idegen érdekeknek.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 21:27:06

@2llkedő:

Az 1949. évi XX-as törvény, amit a kommunista országgyűlés fogadott el és amelyet 1989-ben szintén a kommunista parlament módosított, és ami így vált a szintén a kommunizmus alatt 1989-ben "kikiáltott" köztársaság alaptörvényévé.

Egyik másik volt kommunista ország sem hagyta ilyen sokáig hatályban a kommunizmus idején hozott alkotmányát.

6.Lenin 2012.01.08. 21:27:40

@subtotal:

Nem én találtam ki 1 gazdasági (út)vonalon elkövetendő 180 fokos fordulatot.

Aki kitalálta = 1 köcsög

Bárhol így van, nem csak Mo-on.

Izé, nekem semmi bajom veled. Bármikor beszólhatsz, ha vállalod is a következményit. Nem szabad finnyásnak lenni, ennyi az egész.

ubul2000 2012.01.08. 21:28:24

@knausz: én is úgy gondoltam, hogy kettesben :)))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 21:29:00

@knausz: gondod van Ubullal, mélységében? :D

subtotal 2012.01.08. 21:29:35

@ubul2000: "Pillanatnyilag nem Irán akarja csökkenteni olajtermelését, hanem az usa kívánja korlátozni embargóval az iráni kivitelt. Így árdrágítás - amitől joggal tartasz - nem Irántól eredeztethető, hanem Usá-tól "

Ez pont olyan kérdés, mint hogy kinek fájna jobban, ha mi nem törlesztenénk? Az IMF-nek, EU-nak vagy nekünk?

Ha az USA ki tudja fárasztani Iránt gazdaságilag, akkor hosszú távon megéri.

bariga 2012.01.08. 21:30:01

@6.Lenin: Hát ez olyan igazi kommunistás, vagy Orbános. Te buktál meg matekból. mégis én vagyok a hülye. Szép teljesítmény, elismerésem, de komolyan.

bariga 2012.01.08. 21:31:12

@aszekelyek: hát mondasz valamit, az ő helyében én se mennék mégegyszer oda.

subtotal 2012.01.08. 21:32:20

@Akitlosz: valóban, a nemzet érdekeit képviselni kell (de nem az oligarchákét) a realitás keretei között. A realitás keretei viszont megítélés kérdése, azt gondolom, a Fidesz nem mérte ezt jól fel.

aszekelyek 2012.01.08. 21:35:08

@panelburzsuj: @szoja122: ...- és ha hozok sört? Kérdezte Sanyika... Korábbi álláspontról ez jut eszembe. + az , ahogyan ferikénk őrizte az arcát..... eddig meg az volt vele a bajod, hogy őrizte. .) Meg a többieknek. Ha van rajta sapka , ha nincs....
Részemről az ország stabilitásának prioritása csak ostobák szemében arcvesztés.

megszűnt 2012.01.08. 21:36:24

@ubul2000: @Hepci:

"én is úgy gondoltam, hogy kettesben :))) "

Nem bánom, ha kettesben mentek. Majd akkor én pedig megyek mással, választok valaki mást a blogból és akkor ővele. Nem probléma!

Csak annyit mondtam, hogy nem hármasban, de ha ez kizárja a kettest, én már azon sem lepődök meg.

@hepci! Pedig olyan újabb ajánlatom lett volna.. nagyon jó ajánlat.:)

6.Lenin 2012.01.08. 21:39:51

@bariga:

Én nem mondtam, hogy hülye vagy, már bocs.
Félreértettük 1mást, vagy inkább nem volt 1értelmű a dolog.
Szerintem.
Te jöttél a matek tudásommal.

panelburzsuj 2012.01.08. 21:44:21

@knausz:

Amilyen "logikusan" gondolkodik, talán azért, mert két fülem van ...

ubul2000 2012.01.08. 21:44:41

@subtotal:
"Ha az USA ki tudja fárasztani Iránt gazdaságilag, akkor hosszú távon megéri."

Kinek? A világnak igen? Szerintem nem.

De nem is fogja tudni. Irakot se tudta gazdaságilag térdre kényszeríteni, pedig ott aztán mindent bevetett. Kénytelen volt katonai erőt bevetni, igaz hamis indokok alapján. Most is csak ez vezethetne eredményre, bár Irán nem Irak. Itt egy kicsit nehezebb dolga lesz. És a másik kérdés - a világ - immáron harmadszor - elnézne-e usá-nak egy ilyen gyalázatot.

Arra - a témától függetlenül - kíváncsi lennék, miért támogatod ennyire usa arroganciáját iránnal szemben?
Nem sértegetni akarlak, de elég alacsony lehet az erkölcsi érzéked - kivéve, ha konkrét érdeked fűződik az irán ellenességhez.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 21:46:17

@subtotal:

"Erre gondoltam, hogy miért szereted az adóemelést, ha az nem érinti a magyar embereket?"

Mert ez itt Magyarország.

Egy olyan ország amelyiknek szinte nincsen saját gazdasága.

Még az állami szolgáltató közüzemi cégeket is eladták külföldi állami!!! cégeknek.

Magyarország annyira kiszolgáltatott, mint egyik másik európai ország sem.

Magyarországon az 1000 főnél többet foglalkoztató cégek több mint 90%-a külföldi tulajdonban van.

Felelős állami gazdálkodás és jelentős részben magyar tulajdonú gazdaság nélkül itt nem lesz felzárkózás.

Afrika tele van nyersanyagban gazdag országokkal.
Olaj, arany, gyémánt, tea, kávé, kakaó.
Aztán mire mennek vele?

Más országokat gazdagítanak.

Magyarország is inkább gazdagít más országokat a munkájával, mint más országok Magyarországot.

Ma már más módszerekkel működik a gyarmatosítás.

Magyarország elmebeteg mértékű függőségét csökkenteni kellene.

Ilyenkor szoktak jönni az Észak-Koreázók.

Hát az sem egészséges, de minek végletekben gondolkodni?

Az sem normális, aki sohasem iszik alkoholt, ahogyan az sem, aki folyton részeg.

Az optimális mértéken célszerű elgondolkodni és nem a végletekben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 21:46:43

@knausz: szerintem Ubul nem tisztázta, hogy melyikünkkel szeretne kettesben. Mivel dzsobber, de nem buzzancs, inkább rád tippelnék...
Milyen ajánlatod van? Nyitott vagyok egy közös gumihalazásra. :D

ubul2000 2012.01.08. 21:46:43

@knausz: te a ferde hajlamúakat támogatod? Mi @hepcivel - azt hiszem beszélhetek a nevében is ebben a kérdésben - NEM

megszűnt 2012.01.08. 21:46:53

@panelburzsuj:

Lehet. És akkor még örüljünk, hogy nem szatyornak titulált!

Jó éjszakát mondok mára és szép álmokat kívánok!:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 21:49:04

@6.Lenin:

Szerintem kevered a 360 fokkal.

De nagyon.

aszekelyek 2012.01.08. 21:50:28

@graycivil: mószerék pletykaszinten nyomják...

Történt , hogy bementem a barátnőm munkahelyére és leültettem magam mellé. Megkérdeztem tőle , erről és erről , kinek , mit mondott. Ő elmondta. Ezután közöltem vele , mit hallottam vissza arról. Megmagyaráztam neki , hogy kik és miért akarnak minket összeveszíteni ezzel a sunyi aknamunkával. Ő olyan ártatlan , hogy sose látná át . Köszönte , hogy nem hittem el csak úgy , amit róla nekem mondtak :)

Híresztelés ez is , akárki láthatja. Szerintem is lesz változás de nem ezért.

panelburzsuj 2012.01.08. 21:51:20

@Hepci:

A passzátszelet meghagyom az éghajlatászoknak. (Meg a süllőhorgászoknak.)

Cserébe ne vesszünk má össze azon, hogy a "mit mér vesznek meg az emberek?" kérdéskörhöz a marketingesek hozzászólhatnak-e ...

Nincs olyan sejdítésed néha, hogy ahol túl sok a mindenszakértő, ott szarabbul kezdenek menni a dolgok?

bariga 2012.01.08. 21:51:37

@6.Lenin: Bocsánat, tényleg elég modortalan voltam, visszavonom

aszekelyek 2012.01.08. 21:53:58

@panelburzsuj: Segítek. Kérdezzétek lükét. Mire mondta napkirály és mit jelent franciául.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 21:58:50

@6.Lenin: úgy tűnt, mintha megtévelyedtél volna forgolódás közben, Lenin, de nem oszt s szoroz, a GOELRO-tervet se számolták ki pontosabban... :)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 21:59:20

@ubul2000:

Könnyen.

Az a befolyó SZJA ismert összeg. Így annak 1%-a is az. Ennyit osztanak ki a felajánlások arányában.

Hasonló ez, mint az országgyűlési választás.

386 képviselői hely van, de ugyan nem megy el mindenki szavazni, csak úgy 60%. Ez a 60% dönt a kiosztható helyek 100%-áról.

Azaz a kiosztható helyek mindig teljes mértékben kiosztásra kerülnek, függetlenül a nyilatkozók, szavazók számától.

Ugyanígy megoldható a SZJA 1% esetében is.
A "szavazatokat" természetesen lehet, és kell is súlyozni a nyilatkozók által felajánlott összeggel.

Szóval megoldható, nem egy bonyolult matematikai képlet, ha összesítik a felajánlásokat, akkor egy program pillanatok alatt kiszámolja a teljes 1%-os összegre.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 22:00:20

@aszekelyek: azt mondta, similis simili cogito ergo. Vagy valami ilyesmit... majd belépett a Fideszbe...

6.Lenin 2012.01.08. 22:01:19

@Akitlosz:

Bocs, de többx már nem mondom el.

Röviden azért megpróbálom:

Halad 1 gazdaság 1 kijelölt útvonalon. Tök mindegy ki jelölte ki az útvonalat. Megy előre -NEM KÖRBE-1x csak 1 köcsög az mondja, csinálj egy 180 fokos fordulatot és úgy haladj tovább.

Nem Matolcsy, nem Bajnai

1 albán cigarettacsempész, el is kapták a vámosok, pedig előlük menekült, de közben nem akart a széllel szemben pisilni, csak elfelejtett még 1x fordulni.

Kezdek nem csodálkozni, hogy ilyen szarban van ez az ország.

Bocs.

graycivil 2012.01.08. 22:01:43

"'Érdekes fejlemény': az Observer szerint szétesőben az Orbán-tábor

A brit vasárnapi lap szerint „a válság Orbán Viktor miniszterelnök, vagy legalábbis Matolcsy György gazdasági miniszter állásába kerülhet. „A Magyarországnak sürgősen szükséges pénzügyi segítség a nyomásgyakorlás eszközévé válik” – állapítja meg a maga részéről a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung."

nol.hu/kulfold/_erdekes_fejlemeny___az_observer_szerint_szetesoben_az_orban-tabor

megszűnt 2012.01.08. 22:01:49

@Hepci:

"Milyen ajánlatod van?"

Veszek egy kis házat magamnak ott, ahol a legjobban szeretek lenni. Ahol megismertem a szerelmet, ott élem le a maradék éveimet. Csak írok, fordítok és virágokat gondozok.:)

Ez a hely Zalában van, közel oda, ahol születtem, mintha Európába. Messzebb van, mint Győr, még nehézkesebb odaérni. De ott várlak.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 22:03:29

@panelburzsuj: polihisztorokra is szükség van, ők ülnek például a parlamentben. Ha nem lenne ott Szekeres, Gabikifli s a többiek, politúrozni kellene a székeket, mert nem tükrösítenék a poliseggükkel...

megszűnt 2012.01.08. 22:05:24

@lüke:

Szép estét! Oda Téged is meghívlak nyaralni, mert ott vagyok otthon és olyan a tájszólás. Gyönyörű hely!

Győr idegen tőlem, 16 év után is, olyan nagyon idegen, és ideje hazamenni.:) nekem ezt a gondolatot hozta a bizonytalanság.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 22:07:05

@szoja122:

Egyetértek.
Elsősorban én is Magyarországra gondoltam.

Szerintem sem volt soha neoliberális gazdaságpolitika.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 22:08:28

@knausz: Audi-lak? Azon töprengek, hol ismertem meg a szerelmet... valószínűleg egy csuszka volt az első, de aztán jött a vörösszárnyú keszeg... :)

ubul2000 2012.01.08. 22:10:19

@Akitlosz: csak azt nem részletezed, hogy a bejövő 1% szja-t hogyan osztják szét a különböző egyházak között, ha nem kell nyilatkozni??

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2012.01.08. 22:11:18

@subtotal:

Nem kell különösebben mesterségesen helyzetbe hozni a magyar tőkéseket. Nem vagyok híve az állami osztogatásnak.

Már az egyenlő feltételek sokat segítenének.

Az gondolom ennyi pedig minimálisan elvárható lenne és teljesen semleges helyzet lenne.

ubul2000 2012.01.08. 22:12:02

@knausz: Bocsi, de ez mit jelent?

"mintha Európába"

megszűnt 2012.01.08. 22:14:24

@Hepci:

Audi-lak helyett kiírom, ott annyira nem hat furcsán, na így:

Vár-lak

Nekem nem volt több szerelmem, csak 1. Így könnyen megjegyeztem.:)

ubul2000 2012.01.08. 22:15:54

"Spekulációk a forint ellen

Ismét szólt arról, hogy álláspontja szerint a forint értékét jelenleg nem a magyar gazdaság valós teljesítménye, hanem spekulációs támadássorozatok befolyásolják, amelyek elhárítása szintén együttműködést igényel az MNB és a kormány között.
Orbán Viktor úgy válaszolt, hogy nem véletlenül hívják ezeket a spekulánsokat globális szereplőknek, hiszen nincs hazájuk, és mindenütt otthon érzik magukat."

Egyenes beszéd!

graycivil 2012.01.08. 22:16:11

"Lakner Zoltán: Orbán és a gravitáció

A fenti verziók, illetve ezek bármilyen kombinációja közös abban, hogy mindegyik az orbáni konstrukció alapjainak megroppantására irányul. A megroppantás akkor ér valamit, ha szociálpszichológiai és politikai kulturális rendszerváltás követi, vagyis annak a valódi tanulságnak a levonása, hogy így nem lehet működni egy demokráciában. E következtetés mély átélése nélkül nemhogy Orbán Viktor klónja, de akár ő maga is diadalmasan térhet vissza egy-két választással később."

nol.hu/belfold/20120108-orban_es_agravitacio

aszekelyek 2012.01.08. 22:17:22

@bariga: @Akitlosz: Várjál. Megy a juhász a szamáron , földig ér a lába , megyen a-ból b-be egy irányba. Jegybanktörvény irányba. Mostan ez a körnek az átmérője legyen. Amin megyen.

Megtorpanik nagy hirtelen , mer meglát egy stabilitás táblát egy U alakú nyíllal , arra fele , amerről gyött. Somolyog a bajsza alatt , sejthette is , hogy ez itt lösz , tán. Azt gondújja magában :
- arcvesztés ide , arcvesztés oda , csak nem akarok én lependerülni a szamárrul , ebben a minutumban , országostul , birkástul , fele királylányostul.
Hopp, aazzal megsarkantyúzza a szamarát . Hőőő , teeee !!! -oszt nagyot ránt a zablán , hogy fordujjék de mingyán a szamár alatta , pontosan 180 fokot. No , mikor ez megvan , aszongya nekije a juhász : -Gyí te szamár , megyünk vissza a stabilitásba. Hajrá Magyarország , hajrá magyarok..!

Így esett , hogy a juhász , aki túlment ugyan a stabilitás táblán , végül mégis odaérkezett.

graycivil 2012.01.08. 22:17:40

@ubul2000: Hülye, önnyugtató beszéd!

megszűnt 2012.01.08. 22:19:40

@ubul2000:

"Bocsi, de ez mit jelent?"

Kerestem az egész országban és már azon kívül is egy olyan, helyet, ahová mindenki úgy megy, mintha Európába.

Minden helyre úgy néztem, mint potenciális helyre, ahol én letelepednék. És akkor a minap mosogattam, nem mozdultam különben, és eszembe jutott, hogy hol van az a hely.

Voltak kritériumok: ne legyen város, se falu, de legyenek benne külföldiek és pezsegjen az élet, ha úgy akarom, akkor pedig nyugalom. Itt volt a szívemben, csak nem tudtam kimondani.

aszekelyek 2012.01.08. 22:20:01

@panelburzsuj: a ridikülnek egy volt. Mint az éjjelinek....

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 22:25:13

@knausz: kissé bizonytalannak tűnik, hogy a férjed is odaköltözik-e a Vár-lakba...
Egy hete voltam lóversenyen, de annyit nem okosodtam, hogy tennék rá, befutóra...

ubul2000 2012.01.08. 22:25:54

@knausz:
"úgy megy, mintha Európába."

Nem akarok kekeckedni, de magyarul ez még mindig értelmetlen.
1. mintha Európában volna
2. mintha Európába menne

Nem igazán tudom melyik volt a szándékod?

Amúgy Zala csodálatos, anyai ágon odavalósi vagyok. Ma is vannak ott - területeim.

lüke 2012.01.08. 22:26:17

@knausz: kösz:)
szerencsés:) 1 voll treffer,jó éjt

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 22:28:13

@lüke: gerade auf der linie... spielt Stefan Edberg...

jjulie 2012.01.08. 22:34:43

@ubul2000:

jaj ubul, a világ ilyen, a lúzerek meg irigyek, és sírnak

legközelebb az időjárás, vagy a napfelkelte lesz a magyarság elleni támadás

ubul elintézzem neked, hogy a duna bajáról esztergom felé csorogjon?

aszekelyek 2012.01.08. 22:36:09

@6.Lenin: Úgy látszik , ketten értjük. Az is valami.

megszűnt 2012.01.08. 22:37:05

@Hepci:

" kissé bizonytalannak tűnik, hogy a férjed is odaköltözik-e "

Egyedül is jól megvagyok.

@ubul2000:

A 2-es: mintha Európába menne. Még nem néztem ingatlant. Ha van eladó, kis ház, kis kerttel, jó szomszédokkal..:)

@lüke:

Szívesen. Mihelyst meglesz rá a pénzem illa-berek, nádak-erek.:) idén áprilisig, de jövőre mindenképpen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 22:42:14

@knausz: innen tudja meg a fejleményeket. (?)

@aszekelyek: nyilvánvaló, hogy ti ketten megértitek egymást, bármilyen SI mértékegységben s koordinátarendszerben...

ubul2000 2012.01.08. 22:42:21

@jjulie: jaj, patkányom! A csatornában ilyeneket is tudtok intézni?

Jó lenne, mert egy kajak körtúrára készülök. Jó lenne, ha mindig megfelelő lenne a folyásirány...

6.Lenin 2012.01.08. 22:48:24

@aszekelyek:

És ők szeretnék továbbra is osztani...
Jellemző!

Naponta emlegetik, mint ajánlást a Fidesznek, forduljon meg 180 fokot és úgy haladjon tovább.
Vajon meddig?

Netán 1947-ig?

megszűnt 2012.01.08. 22:50:21

@Hepci:

Megnőnek a gyerekek, nekem lassan, de biztosan lejár a mandátumom. Tudja ő, megmondtam neki, hogy hazamegyek.

Most pedig igazán aludni térek. Aludj jól Te is!:) Szia.

jjulie 2012.01.08. 22:58:21

@ubul2000:

hát, ha azt kéred, hogy az okosabbak ne járjanak túl a ügyifogyik eszén, akkor azt is elintézem

vagyha kéred, nyugaton fog felkelni a nap is, ha a magyarság érdekében akarod

és a spekuláció is el fog tünni a világból a kedvedért és az orbánéért, jó így ubul?

milyen természetes dolgot kérsz még megszüntetni, átalakítani?

panelburzsuj 2012.01.08. 22:58:53

@Hepci:

Igazán szólhattál volna előbb, hogy Akitlosz képében országos naccság hajolt le eltévelyedett személyem megígazítására ... :(

Mielőtt lemacskolom.

ubul2000 2012.01.08. 23:02:10

@jjulie: patkánymentes Mo-t szeretnék, lehet róla szó, testvér?

jjulie 2012.01.08. 23:06:53

@ubul2000:

tök mindegy mit szeretnél, a lúzerek kívánsága nem számít

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.08. 23:07:12

@panelburzsuj: mijér, úgy érzed, ő másik gondolkodási ligában játszik?
Öntelt népség nem tesz soha csuda dolgokat...

ubul2000 2012.01.08. 23:11:31

@jjulie: ezért reméltem, hogy az én kívánságomat előre veszed! Ha nem hát nem.

Kényelmetlen lenne magunknak intézni a patkánymentesítést. No, sebaj. Majd jönnek a vadászgörények.

jjulie 2012.01.08. 23:24:51

@ubul2000:

próbanyilas lúzer duma, nem számít

keseregj még egy sort, hogy lefelé esik az eső

ubul2000 2012.01.08. 23:41:21

@jjulie: majd megpróbálok ajvékolni, de neked az zsigerből jobban megy

panelburzsuj 2012.01.08. 23:54:13

@Hepci:

Teljesen egyetértünk.

Ha ki-ki teszi, amihez ért, és kocogunk előre, abban semmi csudálatos sincs.

Csodára akkor van szükség, ha Akitlosz magyarázza el nekem, hogyan működik az élelmiszer-marketing, és mindeközben nekem az a teendőm, hogy illedelmesen kussoljak.

Ezt te is pontosan tudod.

Akitlosz viszont nem.

Bujtogass csak, lézengő, mert még mindig nincsenek elegen a felszabadítók a mindent szétbarmoláshoz.

Hásze fóradalom van, vagy mijafasz ...

ubul2000 2012.01.08. 23:58:54

@jjulie: végül is ma örülhetsz patkányom, nem kapott ki a Barca

subtotal 2012.01.09. 00:37:26

@ubul2000: az, hogy erkölcsileg mit gondolok, teljesen irreleváns abban a tekintetben, hogy Irán nem nyerhet az USA-val szemben. Ha meglesz neki az atombomba, akkor kivívhat egy jobb pozíciót, ennyi amit elérhet. Addig meg polgárainak generációit nyomorítja meg.

anti76 2012.01.09. 00:55:21

@szoja122: Hát sajnos nem. Tőled amúgy se fair logikus gondolkodást elvárni.

Nézzük kicsit a számokat. Tudom, senki nem szereti, ha számháború jellegű szájkaratét folytat, de néha muszály tisztán látni, miről beszélünk.
Szóval...
Azt mondják kb. 1,5 millió minimálbéres van, induljunk ki ebből.
ők kapnak, vagy ha úgy jobb, az állam tőlük nem szedi be az adót, 12 ezer forintot. ez 216 milliárd évente.
Ennyi a keret, hogy segítsünk az alsó jövedelműeken, ami ugye nagy probléma az országban. Hogyan kell általánosságban megoldani egy problémát ? Az okokat kell megkeresni, és megszüntetni. Elég sok tanulmány, meg cikk szerint, a legfőbb gond, a piacképes szaktudás hiánya (többek között), a legfőbb oka a kitettségnek. Megint csak induljunk ki ebből.
Először is, a piacképes szaktudás hiánya az nem csak a minimálbéres, hanem a munkanélküli problémája is, tehát a kettőt együt kezelném, ez kb. 2-2,3 millió ember.
Mivel nem csak az oktatás az egyedüli tényező, hanem pl. vidéki élethelyzet annak minden nyűgjével, bajával, vagy ha amúgy városi, de pl. 3 gyerekét neveli egyedülállóként, az nagy hátrány. arról nem beszélve, hogy egy 55 éves cipészt már nem lehet átképezni, nemcsak a kora miatt, hanem mert 55 évesen az ember már nem tud új ismereteket olyan mennyiségben felvenni, ezt el kell fogadni.
De van kb. 400 ezer olyan, aki egyedülálló, nagyvárosi 20-40 év közé esik és effektíve volna ideje tanulni.
Ha a bevezetőben említett 216 milliárdot elosztjuk a 400 ezerrel, 540 ezer forint jut egy ember tovább- átképzésére, szerintem ezzel már érdemes megpróbálni. egy valamire való OKJ-s képzés 200-250 ezer forint, a durván fenntmaradó 300 ezerből plussz 20 ezerrel premizálnám azt a minimálbérest, aki hajlandó ebben részt venni, a munkanélküli pénzét meg plussz 30-40 ezerrel, attól függ ténylegesen mennyi ember jelentkezik rá, és milyen arányban lesznek a minimálbéresek/munkanélküliek. Mivel magyarországon nem a legfelkapottabb megoldási javaslat (finoman szólva) a szaktudás szükségesége, ill. megszerzése, a 400-ból ha 300 már bevállalja, a szopást -mert egyébként az !! - már túlszárnyaltuk a legoptimistább várakozásokat és akkor mindjárt nem 540 ezer a keret fejenként, hanem 720 ezer.

Természetesen azt is meg kell fontolni, milyen szempont alapján állítsuk össze a képzési kínálatot, egyáltalán szabályozni kéne-e az államnak vagy esetleg a piac is eldöntheti ? A célt, amiért az egészet elkezdtük, soha nem lehet szem elől téveszteni. Mi a cél ? -Hogy az említett rétegnek legyen piacképes szaktudása, és el tudjon helyezkedni. Nagyjából. De távlatilag fontos szempont hogy most, rövid távon, olyan szakképzések legyenek, amiket a multik preferálnak. Miért ? Mert ott valós jövedelemmel jelentenek be mindenkit, utána járulékot fizetnek, és nem minimálbért, mert ő már szakember. szó sincs arról, hogy a nyugat seggét nyalom, meg a nemzetközi oligarcháknak el akarom adni a magyart rabszolgának. Dehogy. Csak próbálom kihasználni őket, amennyire a magyar állam poziciójából egyáltalán reálisan lehet. Konkrétan leülnék a multikkal és meghallgatnám milyen szakemberre lenne szükségük, cserébe azt kérném, hogy a szakmai gyakorlatot biztosítsa, de rendesen, ahogy azt kell, osztályzattal, fiktív gyakorlati feladatokkal, oktatási segédeszközökkel. Ez persze többletköltséggel jár, amit ha nem tudunk rájuk lőcsölni (méltányossági alapon, elvégre az ő elvárásuk szerint képezzük őket), akkor esetleg a keretből ami a tényleges számok alapján dől el, mekkora, minden szakmai gyakorlatot folytató után egy már foglalkoztatott minimálbéres TB-jének a felét elengedném.

Felhívom a figyelmet, hogy maga a gondolatmenet a lényeg nem a számok, ha valaki nem nagyságrendbeli tévedésen rugózik, tegye, de választ arra ne várjon !

Folytatom. Ahhoz persze ragaszkodnék, hogy szó sem lehet semmiféle csoport-limit szemponthoz, ha a munkaügyi központ egy élelmiszeripari szakmunkás-tanoncot küld, akkor azzal az eggyel foglalkoznak, nem vár a szerencsétlen, amíg mondjuk 10 ember összejön.
Nagy tévedés azt hinni, hogy nekünk nincs alkupoziciónk, csak nem mindegy milyen ajánlatot teszünk le az asztalra. Ha azt mondjuk, hogy itt olcsó a munkaerő, meg ne fizess adót, meg megigérjük, hogy pár szemét kizsákmányoló törvényt meghozunk, akkor a multik e mentén kezdenek gondolkodni. Ők nem fogják a társadalmi, geopolitikai problémáinkat elemezni, és fölajánlani mást, a részvényest csak az érdekli, milyen országban, milyen nyereséggel tudja az adott tevékenységét csinálni. Nem utálnak ők minket, csak lesz@rnak. És a kettő nem ugyanaz. Ha mi azzal a Koncepcióval állunk elő, hogy itt minden milyen kurvára olcsó, akkor ezzel dolgoznak.
A multinak nincs koncepciója abban a tekintetben, hogy magyarországot, vagy akár kínát feltétlenül és visszavonhatatlanul az idők végezetéig ilyen kondíciókkal akarja foglalkoztatni, de jelen felállás mellett így keres ő ezen.
Ha látja, hogy egy érdemi koncepcióval állsz elő, ami érdemi javulást hozhat gondjaikra (ugyanis a multik krónikus szakemberhiánnyal küzdenek évek óta, ha nem tudnád), ráadásul a tárgyalópartner kompromisszumra is hajlamos, illetve kiviláglik, hogy racionálisan méri fel nem csak a saját érdekeit de a multiét is, akkor vevő lesz az együttműködésre.

A multik nem azért nincsennek jelen olyan arányban mindenhol az országban, mint Nyugat-Magyarországon vagy Pesten, mert a Dél-Alföldit "meg akarják halasztani", hanem mert a gyárba nem csak minimálbéres, meg mérnök kell, amiből amúgy lenne, hanem mert nincs kellő számú műszerész, plc-technikus, programozó, fröccsöntő, vagy kellő számú adminisztratív feladatot ellátni tudó ember, titkárnő, asszisztens, stb. Hogy olyan multik által keresett szaktudást említsek, ami hölgyek előtt is nyitva áll. Remélem nem kell hozzátennem, hogy a multik egy asszisztenstől elvárják a nyelvtudást, office ,excel stb. alapos ismeretét stb.
A multik leghőbb vágya a most munkanélküli milliókat is kihasználni. De nem tudja, mert képzett embert nem talál megfelelő számban. A tőke szivesen jönne, még több is, de nincs itt már hova.

Nem ragozom tovább, így is hosszú lesz ez az iromány, akinek ebből nem esett le, hogy mi a veleje, annak hiába úgy is.

Szóval ezt meg lehetne csinálni, mindenféle különösebb plusszpénz nélkül, ne feledjük itt a minimálbéresek 12ezer forintját próbáltuk máshogy rájuk költeni.
Mielőtt még pár szociálisan érzékeny komment érkezne, amiben azt taglalják, hogy amíg bezzeg néhány százezer tanul, sőt több pénzt is kap, ő meg addig 69 ezret, a 80akármennyi helyett, meg hogy akkor az 55 évesnek már nincs is joga, meg pfúj, micsoda egy érzéketlen, kapitalistabérenc idea ez, azok tegyék fel maguknak a következő kérdéseket:

1, Ha mindenkit azonnal, egyformán nem tudunk megmenteni, akkor hagyjuk az egészet?
2, Ha a Besenyőtelki minimálbéresnek nem tudjuk az oktatást odavinni, akkor szarjuk le a Kecskeméti minimálbérest is ?
3, azért mert a fentebb vázolt rendszer nem igazságos, vagy visszaélésre ad lehetőséget, akkor megfontolásra érdemes nem lehet ?
4, Mikor volt itt társadalmi igazságosság az elmult 20 évben ?

Mert lehet, a heves megyei faluban élő alkalmi munkást, napszámost nem érdekli a Hatvani minimálbéres sorsa, neki 12 ezer nagy érvágás, de magyarország nem nyugati tőkés ország, nekünk nincs pénzünk, mindenkit EGYSZERRE érdemben segíteni. Egyszerre csak tizenpárezret tudunk adni, igaz, azt mindenkinek. Nesze semmi fogd meg jól. Nem lett jobb minden szegénynek, de 300 ezernek jobb lett, akkor az smafu ?

Ha egy ilyen folyamatot sikerülne beindítani, annak további fontos következményei lennének. pl. 300ezerrel nöne a nem minimálbér környéki járulékfizetők, ennyivel meg csökkennének a munkanélküliek. És ne feledjük : jóval kisebb munkavállalói kitettséggel. Kevesebbet kell költeni munkanélküli segélyre, több jön be a kasszába járulékból, a következő program elindításakor több pénzt lehet áldozni, mint fejenként 700 ezret. Ekkor lehet bővíteni a kört azokkal akik az első turnusba "nem fértek bele" pl. akik olyan mélyszegénységben élnek, hogy se internet, se számítógépre még nem is gondolhatnak. Ez nem fontossági sorrend, ne úgy képzeljük el, hogy a pályázati felhívásban az áll, hogy " akinek nincs számítógépe és munkanélküli" akinek meg van, de amúgy vidéki, a rokkant nagymamáját segíti, meg tömegközlekedésre sincs pénze, annak ezt az akadályát kell megoldani. Mindenkit természetesen nem lehet megmenteni, főleg azokat nem, akik saját maguk nem tudnak/akarnak erőfeszítést tenni, de nagy többségüknek, kb 5-8 év mulva lenne stabil jövedelmük, amiből esetleg meg is tud élni.

Ez alapvetően változtatna meg mindent. Például egy Mátészalka -kaliberű kisvárosban sokkal több cukrászda, pizzéria nyílhatna, mert a vonzáskörzetben már nem a tartós munkanélküliségre berendezkedett tömegek vannak. Akkor már érdemes lenne pl. cukrász szakmát is felvenni a képzésbe, mert a fő cél az Magyarország, nem pedig, hogy a multik hátbaveregetnek- e. Akkor már a kkv-szektor által preferált szakmák is kellenének. pl. burkoló, kőműves, kertész, stb. Ha már idáig eljutottunk, akkor nézzünk is körbe hol is tartunk:

Maradt kb. 500 ezer munkanélküli/minimálbéres a 2,3 millióból, akik valószinűleg azok is maradnak, egyszerűen azért mert vannak olyanok akiken nem lehet segíteni, szociális érzékenység ide vagy oda. Például túl buták. Van ilyen, balgaság tagadni.
Lett azonban plussz 1,7 millió új járulék és adófizető, ez azokkal együtt akik eddig is fizettek már majdnem annyi mint amennyi nyugdíjas van. Már önmagában ettől a változástól lényegesen jobban állna a nyugdíjkassza ügye, és itt még bele se nyúltunk semmibe. szted a plussz 1,7 millió új valós munkahely (nem fiktív közmunka), mennyivel emelné a GDP-t? akkor könnyebb lenne az államadósságot kifizetni ? Számolgassál.

Talán akkor maradhatna a Bismarck-i felosztó kirovó nyugdíjrendszer, amivel Te, mint szociálisan érzékeny biztos tisztában vagy.

Csakhogy ilyen átfogó dolgok végigondolására képtelen a magyar politikai garnitúra, a kivetelezésről nem beszélve.
Mentségükre legyen mondva, az őket megválasztók se.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.01.09. 01:36:32

@panelburzsuj: ki-ki teszi, amihez ért, tehát kocogunk (előre) és lézengünk. Majd a turulnál találkozunk és lecsücsülünk beszélgetni, feltéve, hogy egy turulnál leszünk mindketten.

2llkedő 2012.01.09. 05:39:53

@Akitlosz: "Az 1949. évi XX-as törvény, amit a kommunista országgyűlés fogadott el és amelyet 1989-ben szintén a kommunista parlament módosított, és ami így vált a szintén a kommunizmus alatt 1989-ben "kikiáltott" köztársaság alaptörvényévé."

Nem veszed észre, hogy ez már egy lejárt lemez? Ha igaz lenne, hogy 89-ben posztkommunista alkotmány készült, akkor most nem a fidesz lenne hatalmon.
Hasonlítsd össze a 49-est a 89-essel, a 89-est a mostani tákolmánnyal.

radala 2012.01.09. 10:24:22

@fvipera: Gondolom ma már ide a kutya nem jön, de azért ide írok.
Nos szerintem nincs ellentmondás aközött, hogy OV a hazáért a függetlenségért harcol és közben Simicskának/Nyergesnek faszom tudja kinek lop. Ezt már máskor is írtam senki nem szereti ezt a véleményemet, de sajna így van.
(Múlt héten ecseteltem, hogy nyilván a nyugat nem jó, a kommunizmus meg nem volt rossz, a kommunisták nem rosszak, a demokraták nem jók, csak mást-mást képzelnek jónak. Ha nagyon belegondolnánk, nem igaz az, hogy egy BMW jobb autó, mint egy lada (www.palitsyn.com/__data/assets/image/0012/3180/bmw-vs-lada.jpg )
Nem az volt a baj a kommunizmussal, ami miatt hivatalosan megbukott, az emberek nem voltak kevésbé boldogok, mint ma stb. Ettől még egy roppant gusztustalan rendszer volt, a híveivel nem értek egyet, de sajnos nem azért bukott meg, mert elnyomta az embereket, nem azért mert szegénységben tartotta őket, hanem azért mert gyengébben muzsikált gazdaságilag. És a legfontosabb az az, hogy a nyugat nem segített nekünk, hanem legyőzött, ha szigorúan veszem akkor nincs különbség a felszabadulás meg a rendszerváltás közt:-) )
Nos szóval, a rendszerváltásnak a forradalomnak, a gazdasági függetlenségnek igenis (sajnos) része az, hogy pénzt lopnak a CBA-hoz, Simicskához ide-oda... Szerintem ez egy ilyen világ. Soha nem lesz Mo-n demokrácia/rendszerváltás, ha a jobbos geciknek nem lesz pont annyi pénze, mint a balos geciknek, mert amíg ez nem következik be, addig még a maihoz mérhető esély sincs rá, hogy megfelelően legyünk informálva.
Hogy mást ne mondjak, én hét közben sokkal jobban utálom Orbánékat, hála a rendszeres index olvasásnak, mint hétvégén, amikor nem olvasok hallgatok semmit.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ezt a lopást tűrni pláne támogatni kell. Nem szabad tűrni, ha kiderül, de tudni kell, hogy az, hogy nem derül ki az nem jelenti azt, hogy nincs, de ha nem derül ki, akkor az "rendben van".
@Balt: Én nem megyek gyújtogatni, csak szomorú leszek. Nincs miért gyújtogatni, az egésznek az a tanulsága, hogy a világ nem jó, de ha javítani akarsz rajta (kommunizmus) akkor az még rosszabb lesz. Kár, hogy nem vagyok a jóisten, mert nagyon érdekelne, hogy tulajdonképpen volna-e joga valakinek forradalomba vinni bárkiket is. Mint már említettem volt, nem gondolom, hogy Kossuth, vagy Nagy Imre vagy bárki markánsabb fölhatalmazással bírt volna, mint OV és fogalmam sincs, hogy mondjuk a Bach korszak meg Haynau elkerülése, vagy Kádár elkerülése megérte-e volna a kompromisszumképességet?
Mindenesetre bármennyire is nehezen hiszek én a népek különböző fenotípusaiban, teljesen úgy néz ki, mintha a magyarok egyszerűen kedvelnék a forradalmazást...
süti beállítások módosítása