Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
18:22

Volt már egy kis időm nézegetni a tegnapi eredményeket, az országos listára került töredékszavazatokat és különösen annak az 57 egyéni választókerületnek a helyzetét, ahol még folytatódik a küzdelem (ezekről később részletesen írok majd). Ezek alapján nekem úgy tűnik, hogy a kétharmad megszerzése a további egyéni és országos listás mandátumokkal nagyon valószínű, ennek ellenkezőjéhez komoly fordulat kellene, illetve a fővárosban egy ma nehezen elképzelhető – választói szinten is működő! – MSZP-LMP együttműködés.

Két hétig most ez lesz a téma, s ebben nincs is semmi meglepő: a pártok számára a kétharmad komoly jelentőséggel bír. Ennyi kell az alkotmány és az úgynevezett kétharmados törvények módosításához, azaz leginkább a közjogi és hatalmi viszonyok átalakításához, továbbá számos politikai jelentőséggel is bíró pozíció alkumentes betöltéséhez (alkotmánybírók, ÁSZ vezetői, parlamenti biztosok, LB elnök stb.) – bár ezekben az esetekben a jelölő(k)nek is juthat szerep. Mindenesetre nekem meggyőződésem, hogy a legfontosabb kérdések tegnap, az első fordulóban eldőltek – erre még nem volt példa 1990 után -, azaz most már előbbre is lehet talán tekinteni.

A fő állításom azonos azzal, amit három héttel korábban – még feltételes módban - írtam: „Egy Fidesz-MSZP-Jobbik-LMP parlamentben bizonyára egészen más logikák érvényesülnének, mint amelyek között az 1998 utáni magyar politika működött. A korábban mindent uraló és minden más szereplőt is ebbe a rendszerbe kényszerítő Fidesz-MSZP szembenállás természetesen nem szűnne meg, de jelentősége csökkenhetne, más szempontokkal egészülhetne ki.” A Fidesz-KDNP-t egy politikai entitásnak tekintve – akkor is, ha politikai megfontolások alapján külön frakciót hoznak létre – a 2010 utáni parlament négy szereplőjét 3+1-es (kormány-ellenzék) és 2+2-es (jobboldal-baloldal) formációba rendezhetjük. A Fidesz számára újdonság lehet, hogy vele szemben az ellenzéki térfélen három egészen különböző karakterű politikai erő áll, ugyanakkor mind a Fidesznek, mind az MSZP-nek új parlamenti riválisa támadt saját oldalán.

Rettentően fontos hangsúlyozni a Jobbik és az LMP szerepét, akikre valóban igaz Betlen János reggeli „most ugrik a majom” megjegyzése. Ezek a pártok (egyelőre) nem érthetők meg a korábbi szövetséges-társutas-csatlós fogalmak alapján, ugyanis céljuk nem a nagyobb testvér és a vele közös szent ügy segítése, sokkal inkább a saját oldali riválisuk gyengítésére, pozícióinak elfoglalására törekszenek. Mindezzel egy rendkívül bonyolult viszonyrendszer jelenik meg a parlamentben, amelynek leírásához már nem lesz elegendő az elmúlt évtizedben unalommá rögzült „A-t mond, B-t mond” logika (a média tálalásában az „egyet innen, egyet onnan” – ráadásul egyik fülön ki, másikon be - elv és gyakorlat).

Lehet, hogy túlzottan optimista vagyok, de úgy vélem: a (legalább) kettősen tagolt négy szereplős politikai tér azzal kecsegtet, hogy ismét érdemes lesz figyelni a politikai vitákra, akár a parlamenti történésekre is, s talán még az is előfordulhat, hogy 2010 után a pártok már nem tudják megúszni a politizálást azzal, hogy folyamatosan és kizárólag hasznos robotként működő szóvivőket szerepeltetnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr841915396

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nincs Fidesz 2/3, avagy elemezzünk kicsit 2010.04.12. 22:15:56

Kedvem támadt egy kicsit az elemezgetéshez és, hát mit is mondjak, elég érdekes eredmények jöttek ki. Főként Orbán büszkesége vitt a dologra, hogy már zsebre is tette a maguk fix kétharmadát és azért valljuk be, erről az utca emberének elsőre a „...

Trackback: Másnaposan 2010.04.12. 20:35:54

A fél ország álmosan kóvályog, hisz szinte mindenki éjfél után is még a tévé és/vagy számítógép előtt ült, vagy talán épp egy pártbuli helyszínén örült vagy bánkódott az eredményeken, esetleg kínjában röhögött az OVB orbitális töketlenkedésén (de most ...

Trackback: Törés(vonal)teszt 2010.04.12. 20:00:22

Nos, foglaljuk össze röviden, mit tudunk eddig biztosan: A részvétel 64,42%, meglepően jó. A listás szavazatok megoszlása a következő: Fidesz-KDNP 52,71%, MSZP 19,29%, Jobbik 16,66

Trackback: Az MSZP-sek lépjenek vissza, ne az LMP! 2010.04.12. 19:42:11

A szocik egész kampány alatt arról hazudoztak, hogy az LMP a Fidesz seggéből bújt ki, most meg elkezdtek udvarolni az LMP-nek.Budapesten 13 választókerületben megverheti az LMP a Fideszt, ha az MSZP visszalépteti jelöltjét. Miért nem akarjuk bármely pá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Z.Szikora 2010.04.13. 00:24:58

Off
Lehet már volt de nekem ez annyira tetszik.
"Hogyan akadályozd meg egymagad a kormányalakítást? Menj be a fülkébe és ne gyere ki 4 évig."
www.fn.hu/belfold/20100412/kozossegi_oldalak_nyertek/
/off

panelburzsuj 2010.04.13. 00:25:00

@panelburzsuj:

(És mindezt olyan "lyukas" mintán vizsgáljuk, ahol a cédularendszer anomáliái miatt előfordulhat, hogy a 750-et kínkeservvel összekaparó jelölt tízszer annyi voksot kap, mint a 750-et minden lárma nélkül "beszerző", aztán 200-300 voksban "realizáló" MIÉP, kisgazda vagy munkáspárti jelölt.)

DHV 2010.04.13. 00:27:53

@török gábor: Még egy hatalmas sóhaj is behallatszott! :)

Ordnassac 2010.04.13. 00:29:00

@panelburzsuj: ebben nagyrészt egyetértek, de külön érdemes megfigyelni, hogy az LMP vidéken is mérhető (Zala megyében pl. tudtommal túllépte az 5%-ot). Ez az SZDSZ-ről ilyen szinten az utóbbi két választáson szerintem nem lehetett elmondani. Színesebb a választói rétege az LMP-nek, mintsem egyszerűen az SZDSZ volt szavazóit gondolni mögé (természetesen erősen valószínű, hogy nagy számmal vannak ilyenek is).

kaktusztea 2010.04.13. 00:39:36

@Ordnassac: az LMP Borsod és Szabolcs kivételével mindenhol átlépte az LMP az 5%-ot.

valasztas.hvg.hu

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 00:39:38

@panelburzsuj: "Budapest (és Pest megye...) már nem elégszik meg a múltszázadi ideológiai kínálattal."

A kettő alighanem összefügg. Bár soha nem voltam SZDSZ-szavazó, de a barátaim, ismerőseim között sok ilyen volt (mint ahogy most sok az LMP-s), és szerintem az utolsó egynéhány választáson (talán 2002-től) ők már mint "legkisebb rosszra" szavaztak a Szadeszre, vagyis nem azért, mintha egyetértettek volna vele. Vagyis már akkor sem voltak "elégedettek az ideológiai kínálattal".

Az a furcsa, hogy például a gazdaságpolitikája (meg egyáltalán a programja nagy része) homlokegyenest ellentétes a két pártnak, és mégsem ez dönt, hanem valószínűleg az emberi jogi gondolat, a liberális attitűd, illetve a kisebbségvédelem. Nekem ebből az következik, hogy erre a lakosságban valójában elég nagy igény van, legalábbis a nagyvárosi idealisták között feltétlenül...

kaktusztea 2010.04.13. 00:41:00

Bocs, szóismétlés...
De gondolom érthető volt :)

Ordnassac 2010.04.13. 00:41:58

@kaktusztea: igen, így van, csak nem voltam teljesen biztos benne. :-)

lorantka_a_gall 2010.04.13. 00:44:13

@ubul2000: nem, rólad, ha nem tudod elképzelni, hogy valaki olyan dolgokat tehet, amit később már elfogadhatatlannak tart, illetve nem tenné meg még egyszer.

panelburzsuj 2010.04.13. 00:47:50

@Csöncsön:

(Halkan mondom: a határokon belüli kisebbségek védelme mennyivel "idealizmusabb", mint a határon túli nemzetrészek gyámolítása? Van olyan számottevő magyar párt, ami - a szavak szintjén legalábbis - nem merő idealizmus? Miért bukott akkorát Bokros? Csak a zűrös pártháttér miatt?)

aaaaaa_ron 2010.04.13. 00:49:38

@Surko: Tévedés, amit az SZDSZ 2006-os és az LMP 2010-es összehasonlításában bizonygatsz az egykori SZDSZ szavazókról. A 2. legerősebb területi listája az LMP-nek nem Pest megyében, hanem Baranyában volt 8,9%-kal, ez 17119 szavazatot jelent, ami 5000 szavazattal több, mint az SZDSZ 2006-os baranyai eredménye (5,7%, 12368 szavazat).

@Ordnassac: Az LMP BAZ és SzSzB megye kivételével mindenhol átlépte az 5%-ot, ilyet se tudott az SZDSZ.

Tehát mindenhonnan jöttek LMP szavazók, Fidesztől, MDF-től is, Baranyában gyaníthatóan sok az ex-szoci, aki a Fideszre azért soha nem szavazna, ezért az LMP-hez pártolt át, és nem a Jobbikhoz, ahogy Észak-Magyarországon. Valamint nagyon fontos: ne feledkezzünk meg az első szavazókról és az eddig érvénytelenül vagy nem szavazókról! Innen is sokat meríthetett az LMP (csak egy példa: Pécsett abban az 1. kerületi szavazókörben, ahol az igazolással szavazók voltak bejelentve, vagyis egyetemisták és fringe-fesztiválozók főleg, az LMP közel 20%-ot kapott...)

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2010.04.13. 00:53:06

@panelburzsuj:

Természetesen arra az idealizmusra is van igény. Egyébként engem mindig kissé elszomorít, amikor a kettőt (a határokon belüli és kívüli kisebbségek ügyét) különválasztják. Ez is az SZDSZ egyik "ősbűne" volt. Reméljük, hogy a hangsúlyozottan "glóbuszban" gondolkodó LMP nem esik ebbe a hibába. Én látok erre esélyt.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:00:53

@Ordnassac:

A "a vidéki nagyobb városok" kifejezésssel a vidéki mérhetőségre igyekeztem célozni ... :)

Az LMP esetében egyébként nem érdemes megyeszinten töprengeni, csak választókerületben, mert a négy bejutott pártból háromnak mindenütt volt jelöltje, az LMP meg majd a feléből hiányzott. Így érdemes a jövő felől az országos 7,5 százalékot latolgatni ...

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:01:14

hátha valaki tud segíteni, szóval:

A helyről átkértem magam szavazni B helyre, (ahol tanulok), mindkét fordulóban.
A helyen eldőlt első körben, nem lesz második kör, B helyen nem dőlt el. Ekkor szavazok-e második körben B helyen?

Nekem teljesen nyilvánvalónak tűnt, h igen, hisz B hely egyéni jelöltjeire szavazok az első körben (bár alapjában itt látom a legnagyobb bajt, h ugyan miért? de ha már így van) akkor másodikban is, de megnéztem az Estét, ahol önkormányzati miniszter úr elbeszélése alapján NEM szavazhatok. Így van-e, vagy félretájékoztat a miniszter, ez esetben a tegnapi botrány mellé téve alaposan kinéz egy azonnali lemondás.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:01:53

@panelburzsuj:

(Persze ha Zalaegerszeg vagy Veszprém belefér a "vidéki nagyobb város" skatulába.. :)

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:03:32

MTV videótárban elérhető a mai Este, 34:50-nél a számomra teljesen új információ.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:08:11

@athéni szél és spártai eső:

Tudtommal pont ezt a "kétfordulós" szavazást akarták kizárni a választási törvény módosításakor az Alkotmánybíróság noszogatására, és a "dupla szavazati jog" kiiktatása körüli sertepertélésből keletkezett a tegnap este bemutatott parádé.

Röviden: NEM szavazhatsz egy választáson két ereményeset.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:11:16

@panelburzsuj:

(A miniszter szövegét nem hallottam, így nem tudhatom, hogy pontosan mit mondott.)

Ordnassac 2010.04.13. 01:11:47

@panelburzsuj: tudom, de szerintem kistelepülési mértékekben is megfigyelhető: a kifejezetten vidéki nagyvárossal nem igazán rendelkező várpalotai oevk-ban az LMP-s egyéni jelölt 9,5%-ot ért el.

ubul2000 2010.04.13. 01:12:10

@lorantka_a_gall: Tudod, lehet normálisan is vitatkozni. Nem feltétlenül szükséges a másikat sértegetni, ha nem értesz vele egyet.
Vissza térve a témára: Természetesen mindenki tehet - vszeg tesz is - olyan dolgokat, amit később megbán, vagy a tett után más irányba megy tovább. De ha több 10, 100 ember változtat irányt - az bizony gyanús. A vallás külön téma. Milyen katarzison kell átmennie emberek sokaságának ahhoz, hogy ateistából (térdre, imához) hírtelen mély vallásosság szállja meg őket? Vajh Orbán Viktor miért csak "pálfordulása után kereszteltte megy gyerekeit? Nem szeretném Orbán Viktorra kihagyezni a kérdést, a többiek sem különbek. Amihez vita nem férhet: 98-2002 között sokkal jobban kormányoztak, mint a horn-kuncze kormány. De hogy nem kereszténydemokrata néppárt (mégha egykori kdnp-sek és mdf-esek is vannak a pártban), pláne nem nemzeti az tuti.

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:15:16

@panelburzsuj: Ha így van, akkor pontosan 0 eredményeset szavazok, lévén első fordulóban is átkértem magam, B helyen szavaztam, A-ban nem szavaztam, B-ben nem dőlt el, lesz második forduló, lényegében akkor itt sem lesz érvényes szavazatom, vagy csak "fél".

Fura.
Egyértelmű, h átkérés esetén az eredeti hely egyéni jelöltjeire kellene szavazni, nem lenne semmi galiba.

ubul2000 2010.04.13. 01:15:19

@athéni szél és spártai eső: félretájékoztatott. Ez csak az új átjelentkezőkre vonatkozik. (Tehát 1. körban szavaztál volna otthon, ahol eldőlt - akkor a 2-ik körre nem jelentezhetsz át oda, ahol még nem dőlt el.)

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:16:39

Vagyis egyik egyéni körzet TÉNYLEGES eldőlésébe sem szólhatok így bele, érdemben.

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:17:36

@ubul2000: ha viszont félretájékoztatott, az oltári nagy blama, és a választók alapos megtévesztésére alkalmas.

[nev] (törölt) 2010.04.13. 01:18:15

@ó jaj:
az összes párt populista módon gondolkodott. minden társadalmi csoportot próbáltak megcélozni. a kicsik is. ki így, ki úgy. az mdf próbált mindenkit összegereblyézni retkestől bánk attiláig. próbáltak mindenhonnan szavazatot szerezni. ők ne lettek volna populisták. ne viccelj.

vagy az lmp? görögdinnye pártoknak nevezik az ilyen kívül zöld, belül vörös pártokat, elszáradt emberi jogi liberális gyökerekkel. amit az lmp populista párt, csak épp schiffer nem elég karakteres, ezért az lmp nem elég populáris. nekem az a bajom, hogy ezeknek a pártoknak nincs határozott ideológiai karakterük, és nincs programjuk se.

tudom, hogy itt majd az lmp hívők utálni fognak, de én egy kommunista zsidó családból jövő jogásznak nem hiszem el, hogy környezetvédő. hogy ő az elsőszámú ökopoliitkus magyarországon. se a kommunista, se a zsidó nem szitokszó a részemről, de nem értem, hogy schiffer mitől környezetvédő. egyszerűen nem passzol össze. hajigálják a műanyag labdát a téren.

a környezetvédő egy slágfertig zöldpulóveres, egy olyan jedi lovag, akin látom, hogy az békát boncolt gyerekkorában, mert nem az a tipikus jólnevelt fővárosi úrifiú, amilyen schiffer. és akkor elhiszem neki, hogy ő ökopolitikus. zöld. vagy legyen ember jogi kék. nekem abszolút nincs bajom azzal, hogy valaki kiáll az emberi jogok mellett. de akkor álljon ki. minden esetben, amikor csak megteheti. szóval akkor legyen kék. de felőlem lehet olyan vörös is, hogy egy pillanatra elhiszem neki az internacionálé utolsó sorát. so comaredes come rally, for this is the time and place, the internationale unites the human race. rendelkezzen valamilyen határozott ideológia töltettel, és ezt vegye komolyan. vagy ha ez nincs, akkor rendelkezzen végrehajtható programmal.

panelburzsuj 2010.04.13. 01:18:29

@Ordnassac:

Kötözködsz? :)

"Nagyobb" várost írtam. És Várpalota igenis nagyobb (sokszor akkora!:), mint Lengyeltóti, Mágocs vagy Igal ...

-lyla- 2010.04.13. 01:18:54

a miniszter úr össze-vissza beszélt...

én viszont azt nem értem, hogy ménem lehet az átigazolásos körzetekben 10 teremben 10 párhuzamos jegyzékbe felvenni a szevazókat, aztán a jegyzékeket összesíteni...

nem tudom elképzelni, hogy csak egyetlen listát szabad nyitni, merthogy a sorszámozásnak folyamatosnak kő lenni, hézagok nélkül (ugyanis lehetne az elsö listát 1-től indítani, a másodikat 1001-től, a harmadikat 2001-től, és így tovább, a hézagokat meg ki lehet töltetni a válastási bizottságok tagjai által beskribált: leírod fiam 100x, hogy hogy nem balfaszkodunk szar törvények betűjével, hanem döntünk értelmesen, felelősséget vállalva izibe'...)...

Ordnassac 2010.04.13. 01:19:14

@athéni szél és spártai eső: Ve. 89. § (9) A választás második fordulójában az a választópolgár, aki az első (vagy mindkét) fordulóra igazolást kapott, csak akkor vehető fel a névjegyzékbe és szavazhat, ha a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt abban a választókerületben, ahova az igazolás szólt. A választás érvényességét és eredményességét az egyéni választókerületi és a területi listás választás tekintetében külön-külön kell vizsgálni.

Ordnassac 2010.04.13. 01:23:44

@athéni szél és spártai eső: "Egyértelmű, h átkérés esetén az eredeti hely egyéni jelöltjeire kellene szavazni, nem lenne semmi galiba."

Szerintem egyáltalán nem. Sokszor több köze van az embernek az igazolás szerinti helyhez, mint a bejelentett lakhely szerinti településhez. Az meg külön drágítaná (szerintem) aránytalanul a választást, ha több tízezer szavazólapot (külön egyéni, külön lista) postáznának széjjel az országban. Nem beszélve arról, hogy minden szavazólapból legalább kettőt kéne vinni, mert mi van, hogy ha elszúrja (pl. a toll kilyukasztja a szavazólapot, mert erősen nyomta rá).

panelburzsuj 2010.04.13. 01:23:52

@athéni szél és spártai eső:

Az tsiztázandó, hogy megemlítette-e az átjelentkezés idejét. Ha nem, akkor minimum elmaszatolta a kérdést, "nem bontottta ki az igazság minden szeletét" ...

panelburzsuj 2010.04.13. 01:29:05

@[nev]:

Daniel Cohn-Bendit szerinted milyen pedigrével bír?

Mert most zöld. És elég régóta, és eléggé emblematikusan ...

ubul2000 2010.04.13. 01:29:58

@Ordnassac: Ez renkívül értelmes jogszabály. Ha ugyanis az első forduló érvényes és eredményes, akkor nincs második forduló, nincs lista se ahová fel lehetne venni a delikvenst

Ordnassac 2010.04.13. 01:31:08

@ubul2000: azonban lehet érvényes, de eredménytelen...

panelburzsuj 2010.04.13. 01:32:06

@[nev]:

Ezeket hívom én múltszázadi ideológiáknak, amiket te hiányolsz. Csak hát múlik az idő, és ma nem feltétlenül úgy runrikázzuk az emberiség gondjait, mint Engels Frigyes vagy Rosenberg Alfréd korában.

athéni szél és spártai eső 2010.04.13. 01:32:07

Köszi a segítséget, ezek szerint - s értelemszerűen... - szavazok második körben, bár meg sem fordult a fejemben, h nem, miniszter úrral való beszélgetésig...

lorantka_a_gall 2010.04.13. 01:34:07

@ubul2000: na, örülök, hogy vitázni is lehet, nem csak kinyilatkoztatsz. ;) Szóval, "mély vallásosság" nem kell a kereszteléshez. A mi családunkban van, aki meg van keresztelve, van, aki nem, de senki sem "mélyen vallásos". Illetve egy kereszténydemokrata pártban sem kell feltétlenül mindenkinek vallásosnak lennie (szerintem még a szociknál sem előfeltétel az ateizmus pl). Elég belátni a keresztény erkölcsiség vezérlő elveinek helyességét (függetlenül a gyakorlatban esetleg előforduló problémáktól), és máris kitűnő alapanyag vagy a Fidesz-tagságra. ;)
Azt, hogy nem nemzeti a Fidesz, mire alapozod? Pl. a kettős állampolgárság ellen kampányolt? Korábban/később is igyekezett gáncsolni a határon túliak segítését? Nem folytatott olyan politikát, ami a magyar nemzet és a nemzethez tartozók anyagi/szellemi/mentális gyarapodását szolgálta? Nem állt ki a magyarság érdekei mellett?
Mert szerintem kb ez jelenti a nemzetietlenséget.

Ordnassac 2010.04.13. 01:34:41

@athéni szél és spártai eső: azért jobb, ha megkérdezed az önkormányzaton (akár telefonon keresztül) az illetékest (helyi választási iroda vezetője). Gyanítom kellett foglalkoznia ilyen kérdésekkel a gyakorlatban is.

ubul2000 2010.04.13. 01:37:11

@Ordnassac: viágos, de "ha a választás első fordulója érvénytelen vagy eredménytelen volt abban a választókerületben, ahova az igazolás szólt.", akkor van lista - ergo felvehető a listára, egyébként nem.
Változatlanul nem értem, milyen pluszt ad ez a passzus.

ubul2000 2010.04.13. 01:49:37

@lorantka_a_gall: azt hiszem nem értjük egymást. Milyen katarzis kell szerinted, hogy mondjuk 50 ember hírtelen ateistából kereszténydemokratává váljon. Mert az ugye elég nyílvánvaló, hogyha valaki egy keresztény erkölcsi alapon álló képviselő beszéde közben "térdre, imához" bunkóságot enged meg magának, az egyrészt biztosan ateista, másrészt biztosan nem áll keresztény erkölcsi alapokon. Kérdés tehát ismét: milyen katarzis kell ilyen esetben emberek tömegeinek a váltáshoz? Én megmondom: a hatalomvágy.
Elmondom mi a véleményem a nemzeti gondolkodásról. Aki nemzetün tragédiájáról, a trianoni békediktátumról való megemlékezésen azzal tüntet a megemlékezés ellen, hogy elhagyja a megemlékezés (parlament) helyszínét, az az én szememben nem nemzeti, sőt. Amilyen példákat felsorolsz, azokat nem vitatom. De ezek pontosan arra az időpontra esnek, amikor már nézetet (köpönyeget) cseréltek.
Ismétlem, egy emberre egy ilyen változás - ha nehezen is hihető - elképzelhető. De ennyi embernél, ráadásul egyszerre - Te ezt életszeűnek tartod?

panelburzsuj 2010.04.13. 02:06:22

@lorantka_a_gall:

"még a szociknál sem előfeltétel az ateizmus"

Olyannyira nem, hogy van vallásos tagozatuk, a párt egyik örök reklámfigurája pedig Donáth László evangélikus lelkész. (Aki mellesleg a Rákosi- és a Kádár-rendszerben is bebörtönzött zsidó kommunista Donáth Ferenc, és az erdélyi szász lutheránus származású Bozóki Éva rádiós és újságíró gyermeke.)

lorantka_a_gall 2010.04.13. 02:13:01

@ubul2000: szerinted a néninek, akinek átadják a helyet, számít az, hogy aki átadja a helyet, azért adja át, mert belátja ennek a helyességét, és mindig ennek mentén cselekszik, avagy mélyen hisz benne, hogy úgy rendeltetett, hogy át kell adnia a helyet? Avagy bármilyen külső szemlélő számára ez a két állapot megkülönböztethető? Avagy ha egy autó úgy néz ki, úgy működik, és ugyanúgy kezelhető, mint egy bmw, akkor nem tekinthetjük bmw-nek? Avagy ha én úgy gondolkodom és úgy cselekszem, mint egy XYZ párt szimpatizánsa/szavazója, számít-e, hogy esetleg nem vagyok az? (természetesen nem csak akkor, ha ez látszik, hanem a szavazófülkében is) Megkülönböztethető-e egy WinXP-s gépen futó program eredménye egy WinXP emulációt futtató Win7-es gépen futó program eredménye? Miből gondolod, hogy én _nem_ egy idegen faj embert imitáló kémje vagyok? Hiszen úgy tűnik, hogy ember vagyok, semmilyen vizsgálat nem mutatná ki ennek az ellenkezőjét, de mégis? ;) Ha téged megkínálnak valamivel, ami egy szelet epertortának néz ki, molekulárisan is egyezik egy epertortával, de valójában egy szeneslapát, akkor nem fogadod el és eszed meg? (tegyük fel, hogy szereted az epertortát, és nincs akadálya, hogy elfogyaszd, étvágytalanság, fogyókúra, stb)

Szóval amennyiben nem tudod megállapítani, hogy valaki más miben hisz, akkor fogadd el azt, amit állít, amíg nem tudod bebizonyítani az ellenkezőjét. Pls.

lorantka_a_gall 2010.04.13. 02:19:04

@lorantka_a_gall: természetesen itt elsősorban hitre gondolok, és nem arra, mint amikor a Lendvai azt mondja, hogy az mszp a demokrácia egyedüli letéteményese. Én azt gondolom, hogy ez nem igaz, de hogy ő ebben hisz vagy sem, nem tudhatom.

[nev] (törölt) 2010.04.13. 02:28:20

@panelburzsuj:
oké, csak ő harcolt a barrikádon. többször elmondtam már, nekem nem az bajom, hogy valaki kommunista, pláne nem érdekel, hogy kinek az apukája konkrétan mit csinálnt.

én egy politikustól azt várom el, hogy kapjak egy életutat, aminek a kifutása az, ami. és az legyen hiteles. tehát ha schiffer az emberi jogi liberalizmusnál köt ki, akkor azt mondom oké. pont megértem, hogy miért. megértem, hogy ez az ember, nem tud mást gondolni a világról, csak azt, amit a humanisták gondoltak.

de az, hogy ő mitől az elsőszámú ökopolitikus az magyarázatra szorul. szerintem az nem környezetvédelem, hogy ahogy egy iroda kiállt az emberi jogok mellett, ugyanúgy kiáll a zuzmók jogai mellett is. ez ugyanaz a vicc, amit sólyom lászló képvisel. szóval én nem hiszem el, hogy schiffer magyarország első számú környezetvédője. ez nekem sehogy sem jön össze.

az egyik kislány azt írja, hogy ő azért lett környezetvédő, mert a szülei vettek neki egy ékszerteknőst. ez nagyjából olyan, mintha messi azt mondaná, hogy ő azért lett autóversenyző, mert vettek neki egy matchboxot. számomra ne haragudj de ez a vicc kategóriájába esik. lehet, hogy majd az lmp rámcáfol, de egyelőre abból a pártból csak az emberi jogi liberalizmust tudom értelmezni.

----

a 21. századi politikát se értem. mert ha itt kiállna egy fazon. és azt mondaná, hogy budapest közintézményeit európai rangra kellene emelni, és azt mondaná, hogy nem olimpiát kell rendezni, hanem világkiállítást, egy expot, vagy valami ahhoz hasonlót. amiben ez a multikulturális közeg, ami budapest újjászerveződhet, és megmutathatja magát.

és nem azzal kezdi, hogy ügyvédi irodákon keresztül kiszervezi az előkészítő munkát egy tanácsadó cégnek százmilliókért, hanem letesz tervet egy tervet az asztalra. vagy ha nem is képes letenni, de bárkivel tud diskurálni ezekről. és látom, hogy ennek az embernek a budapestnek expo terve formálódik a fejében. ez meg akarja formálni a 21. századi budapestet. akkor azt mondom, hogy itt egy 21. századi politikus. és végre nem egy senki lesz a főpolgármester. de nekem az is elég lenne, ha ott lenne egy tucat várospolitikus. szóval nem igénylem, hogy egyetlen ember vezesse ezt az egészet. csak én nem látom az lmp elnökégében, hogy ez lenne az új city council. de biztos van, aki meg látja. oké.

[nev] (törölt) 2010.04.13. 03:17:49

@panelburzsuj:
ezek 19. századi ideológiák, nem múlt századiak. az lmp a hagyományos (low tech) kultúrát preferálja, szóval ők gazdasági értelmeben véve konzervatív, kulturálisan erősen szocialista beütéssel rendelkező rétegpárt.

az, hogy melyik ideológia mennyire lejárt az szerintem kérdéses. a low tech tömegtermelés a világban non profit módon űzhető csak, és ez a fejlett világban sehol nem maradhat tartósan magántulajdonban.szükség van közüzemekre. ez teljesen nyilvánvaló. mindez nem zárja ki, épp ellenkezőleg ez teszi lehetővé a lassaiz faire kapitalizmust, szerintem az sincs meghaladva, csak ez nyilván a high tech iparágban működőképes. szerintem ricardo és smith sincsenek meghaladva, pedig ők 18. századiak. ez a komcsi gondolkodás, hogy a fejlődés nyílegyenes, minden meghaladás. csak akkor ebből az következik, hogy a holocaust is ilyen meghaladás. és ez elég durva álláspont lenne. és a többi 20. századi borzalmakat nagyon nehéz hová tenni. szerintem az teljesen természetes, hogy európában a fasisztákat leszámítva mindenki visszanyúl a 19. századhoz, vagy még korábbra. a fasiszták a 20. századot kultiválják, a polgárháborús jelmezekbe bújnak. nem akarom erra a szintre lenyomni az elempét, mert az nem volna méltányos, de én egyelőre csak a párt hívő tagozatát látom, és a karrierista választmányt, vagy elnökséget. a gittegyletet látom, és nem az eredeti elképzeléssel rendelkező szakpolitikusokat.

ssi 2010.04.13. 06:07:30

@aum:
... a politikától távol, pl. a tudomány, oktatás, kisvállalkozások stb. területén is vannak pl. akár pályázatok kapcsán turpisságok, csak pl. jóval kisebb összegűek, s van, akinek még ennyi lehetősége sincs...

Lehet Más az Élet!

Majd meglátjuk, mert szép szavakat, szlogeneket már sokat hallottunk

ubul2000 2010.04.13. 06:30:15

@lorantka_a_gall: Azt hiszem megint nem abban a malomban őrlünk, de nem baj. én nem próbállak téged meggyőzni, hogy ne higgy a fideszben, ilyesmi távol álljon tőlem.
Én mindössze elmondtam a véleményem, hogy én miért nem hiszek abban a festett mázban, amit a fidesz megpróbál elhitetni magáról. Ennyi.

nestrot10 2010.04.13. 07:28:04

Majd most megtudja a gonosz törpe Orsós Orbán, hogy milyen úgy kormányozni hogy állandó pocskondiázás, ellenkezés, lejáratása lesz , de sokkal durvább, mint amit ők csináltak. A Jobbik vagányabb és durvább!!!!!!!!! Lesz ott botrány, de Morvai és Vona ezt leszarja majd, avval erősödnek.
A Gonosz törpe meg kezeltetheti majd magát hamarosan:)))

nestrot10 2010.04.13. 07:29:26

Vona csak kiböki hamarosan, hogy Orsós Orbán sem az idén barnult le, csak a haja fehéredik .....hogy festeni kell:)

nestrot10 2010.04.13. 07:33:59

Shiffer (LMP) haja olyan " göndörke" mint a Kókáé....egy hitközségből vannak..tehát?...SZDSZ szavazókat gyűjtő pártocska lett az LMP....aki nem veszi észre az hüle:)

is 2010.04.13. 07:34:15

ha már megérzés, akkor mondom az alternatívát, kb. minden mondatban megtörtént tényekkel indokolva, nem csak wishful thinkingben: a FIDSZes választót folyamatosan botrányokkal eteti a FIDESZ, mint az elmúlt 15 évben. egészen konkrétan várok egy megfigyelési ügyet, mint 1998-ban, kezdésnek. az a karaktergyilkos hozzáállás, ami kitermelte az 52%-ot a vagyonadó, a tandíj, a vizitdíj ellenében, a D-209 és társügyeivel, az simán alkalmazható tovább, és a FIDESZ a Jobbikkal szemben már a választási eljárásban meg is kezdte. Az LMP-vel egyeőre még nem volt ideje foglalkozni, de a nem-roma roma képviselő esetéhez hasonlót innen is elő fognak húzni párat, és azonnal döntik az LMP-t is. Talán el tetszett felejteni (az, aki elég öreg hozzá), hogy a FIDESZ választói magja ebből a botránysorozatból él, táplálja hitét és kitartását pártja mellett, ezt eszi 15 éve (egy Magyar Vizsla), ezért nem kell neki program, terv, árnyékkormány, nem havonta változtatott elvek, kb. semmi, ami bárhol máshol elengedhetetlen minimálfeltétele annak, hogy bárki akár meg is fontolja egy pártra való szavazást. a FIDESZ pártsajtója ezt szolgálja is ki: kb. kötelező minden héten egy, az ellenfelet botrányos színben feltüntető cikket lehozni, és működik. ha 52%-nál működik (sőt, a Jobbik botránypolitizálását is beleértve 70%-nál működik), akkor mi a fenéért kellene rajta változtatni? győztes csapaton? ennek a hozzáállásnak nem kérdés a tárgya, 15 perc alatt tudták ugyanazt rászórni a Jobbikra, amit előtte 15 évig a szocikra szórtak. és további 15 percbe fog telleni az LMP-re is ezt szórni.

ennek egyetlen megállítása van: maga a választópolgár, aki, ha a FIDESZ megint előjön egy 2008-as népszavazási szintű manipulációval, akkor nagyon beint, de nem annak, akivel szemben a FIDESZ ezt hozni fogja, hanem magának a FIDESZnek. kb. még 20 év, mert az 52% hamarabb nem fog észhez térni.

a FIDESZ úgy viselkedik, mint a mutatóujj, ami mutogatja, hogy minden fáj a testen. de ha elmegyünk doktorhoz, és mondjuk, hogy doktor úr, itt is nyomom, itt is fáj, ott is nyomom, ott is fáj, akárhol nyomom, mindenütt fáj, akkor a doktor vissza fog kérdezni: nem a mutatóujja van eltörve, nem azt kellene rendbe rakni?

nestrot10 2010.04.13. 07:39:29

Orbánék intézték az átjelentkező voks turizmust ezt mindenki tudja...ez olyan mint a Pohl Péteresített ügyészség.....az simította el a Fidesz 1988-2002 es nagy lopásait is:) Ezért volt nagy a pofájuk, ezért nem bukott kis a Simicska ügy, az Ezüsthajó, Orbánimázs,.. Milleneum, Széchenyi-terv a klientúrának stb. pénzeltüntető akcióik....
A demokráciát sértő dolgokban otthon van a Fidesz banda.....ez volt a kezdet a Voks turizmus...a többit a magyar nép fogja később észrevenni de akkor már késő lesz, az alkotmány megváltoztatása miatt. akkor ezt már csak fegyverrel, polgárháborúsan lehet majd legyőzni!

nestrot10 2010.04.13. 07:41:07

Erre meg is lesz az elégedetlen mennyiségű tömeg!!!!!

nestrot10 2010.04.13. 08:11:58

Milyen lesz az új felállás,...mint a 85, éves ember fasza-...lankadt, használhatatlan... csak anyagcserére jó:) Köszönhető az Orsósnak és hataloméhes egypártosdinak:)

samur 2010.04.13. 08:19:17

Erdekes gondolatok, tobbek kozott az LMP - SZDSZ parhuzamrol. Pl. az aktualis amerikai nagykovet latogatasai, aki valahogy sosem a nyertes partnal vizital, hanem egykor az SZDSZ-nel, most pedig az LMP-nel...
Bovebben:
http://internetfigyelo.wordpress.com/2010/04/13/tukor-altal-homalyosan-avagy-az-elso-olyan-valasztas-ahol…/

nestrot10 2010.04.13. 08:30:22

A Rohadt Orbán első dolga a határon túliak seggét kinyalni, kettős állampolgárság,s pénzt juttatni, megvásárolni a támogatást és szavazati voksukat.
Ez a sztálini és Rákosi hatalom tipus bebiztosítása. A Fidesz Ávó sunyi bevezetése a közszférában:)
Soha nem felejtem amikor 6 éve azt mondta a gonosz törpe átfordítva a Kádári mondást: Aki nincs velünk az NINCS!!!!!
Remélem a többség ha mással nem is majd fegyverrel dönti le a trónról!!!!

nestrot10 2010.04.13. 08:31:05

A Rohadt Orbán első dolga a határon túliak seggét kinyalni, kettős állampolgárság,s pénzt juttatni, megvásárolni a támogatást és szavazati voksukat.
Ez a sztálini és Rákosi hatalom tipus bebiztosítása. A Fidesz Ávó sunyi bevezetése a közszférában:)
Soha nem felejtem amikor 6 éve azt mondta a gonosz törpe átfordítva a Kádári mondást: Aki nincs velünk az NINCS!!!!!
Remélem a többség ha mással nem is majd fegyverrel dönti le a trónról!!!!

Grigorij 2010.04.13. 08:43:53

Kedves Gábor!

Írnál pár mondatot a kommunisták háború utáni fuvarozós szavazásáról? És annak a mostani csoportos átszavazósdijához köthető hasonlóságokról?

Hogy vajon miért épp a XI., a XIII. kerületben vagy épp Szegeden volt ekkora - valószínűleg fideszes - vonulás?

És annak elemzése is érdekelne, hogy jogilag hogy indokolható, ha az 1 napra odaküldöttek, mint egy kakukkfiókát, odaszavazzák a saját jelöltjüket, majd tovaállnak és röhögnek az ottlakókon...

Grigorij 2010.04.13. 08:45:48

Vajon az átszavazók miért nem csak listása szavazatot adhatnak le????
Vajon mi indokolja a jogukat a bejelentett állampolgárokkal SZEMBENI szavazásra?

Ez nem csalás?
Ez etikus?

Idet 2010.04.13. 08:55:04

@nestrot10: Figyelj, nem lehet, hogy valahol máshol menjen el az eszed?

Idet 2010.04.13. 09:05:26

@Grigorij: A XIII. ker.-hez nem tudok hozzászólni, de a XI.ker.-ben két nagy egyetem is van, nem mindenki lakik Pesten, viszont kétszer hazautazni nem kis pénz. Tudom, mert sokat vonatozom. Szeged dettó. Nagy többségükben fiatalok álltak sorba. A XIII. ker.-rel meg az lehet, hogy sokan dolgoznak ott, akik nem Pesten laknak. De ez csak találgatás, tudni nem tudom.

Idet 2010.04.13. 09:11:04

@Grigorij: És még: ahonnan én jöttem vissza vasárnap, 200 km-re van Bp.-től, és a vonat első osztálya is színig volt, ami máskor, egy sima, nem ünnepi vasárnapon nem létezik. Rendszeresen utazom, tudom.
Mindenki "kampánycsendet sértett", és az összes mobilozó azt beszélte meg a hozzátartozójával, hol, mikor találkozzanak, hogy együtt mehessenek szavazni.
Ez is csalásgyanús szerinted? Szervezett szállítás?

érdeklődő 2010.04.13. 09:15:25

Még egy kérdés jutott az eszembe: Mi lesz a maszop eddigi értelmiségi holdudvarával? Mi lesz Eszterházytól Hernádijucin át Farkasházy-ig? Hogy fogják megmagyarázni ?

Idet 2010.04.13. 09:22:36

@nestrot10: Ismered azt a falut, legalább a nevét, hogy Cserkeszöllő?
Van ott egy nagyon jó gyógyvizű strand, de nagyon gyalázatosak voltak a körülményeik, saját erőből nemigen lehetett volna fölfejleszteni. Ma már szép szálloda van ott, a fürdőt rendbehozták, külföldi turizmus is van már, lett infrastruktúra és a falunak is maradt egy kis pénz, hogy rendbehozhassák azt is.
Széchenyi terv. És sok ilyen falu van még, másegyebek is. Szerinted így néz ki a lopás?
Ha ez lopás, Bajnai libáit és offshore cégekbe kimenekített pénzét minek nevezed? Mi van a BKV-val, meg az itteni gyógyfürdő vállalatok machinációival? Napestig lehetne sorolni, és azok a pénzek mind-mind elvesztek MO számára - a mi számunkra.
Hogy egy klasszikust idézzek: előbb a gerendát kellene szemrevételezni!

ohrana 2010.04.13. 09:22:36

@Grigorij: Írnál pár mondatot a kommunisták háború utáni fuvarozós szavazásáról? És annak a mostani csoportos átszavazósdijához köthető hasonlóságokról?
Én ugyan nem Gábor vagyok, de hadd válaszoljak:
1. Annak idején megjelent egy elég jó könyv, kékcédulás választások - terjedelem meghaladja egy hozzászólásét.
2. Az akkori és a mostani egyáltalán nem hasonlítható össze - persze aki szerint mindenki csaló, annak Teréz anya is csak egy sikkasztó a sok közül.
A kékcédulás választásokon rengeteg embert megfosztottak a szavazójogától (közben ment a szájkarate, hogy mink mindenkit szavazójoghoz juttattunk, nem úgy, mint a gaz imperialisták...), másrészt a máshol szavazáshoz kiállították a kék cédulát, amiról elnevezték ezt az aktust. Aki máshol akart szavazni, annakkiállítottak egy ilyen cetlit, és ezzel ment a másik helyen szavazni, ezzel igazolta, hogy szavazhat, de máshol. No, ezt a cetlit a Rajk féle belügyminisztérium nagy számban gyártotta, és a jóelvtársak szavazókörról szavazókörre autózva leadták szavazatukat. Után újabb cédulát töltöttek majd, majd újra szavaztak - amíg a teherautóban volt benzin. Az meg volt, mert a BM adta.
(Az egészben az a szép, hogy ezzel a módszerrel sem tudtak elérni elég szavazatot...)
A mostani megoldásnál meg a máshol szavazót nyilvántartásba veszik: egyszer és egy helyen tud csak szavazni. (De azért nyugodtan lehet emlegetni a párhzamot, a Népszavába nagyon jó lesz.)

Kalmár 2010.04.13. 09:30:47

@nestrot10: Nocsak, már azt hittem elvesztél.
Jól látom, hogy kicsit megviselt a választási eredmény?
Fújd ki magad.
Nem elég, hogy Orbán rasszista, még cigány is? :)))

Samuzia 2010.04.13. 09:33:19

@érdeklődő: Majd a szoci, vagy az lmp átveszi őket, éhen halni nem fognak.

Samuzia 2010.04.13. 09:36:52

@nestrot10: Magadtól vagy ilyen vagy szedsz is valamit, te nem örülnél, ha a sors rossz döntéséből, mondjuk egy másik országban élnél, hogy végre az anya nemzet, 90 év után újra észre vesz? Főleg hogy mindenütt elnyomják a magyarokat?

demagofób 2010.04.13. 09:37:07

Hihetetlen, hogy sem az OVI sem az OVB nem érzi magát felelősnek a vasárnapi események kapcsán.

Az OVI vezetője ha a versenyszférában dologozna, szerintem már másnap reggel 8:01 megkapná a rendes felmondását.

Az OVB vezetője pedig akkor ásta el magát, amikor közölte, hogy ők akkor hajlandóak még egyszer ugyan ezt végig csinálni 2 hét múlva.

Az OVB-nek nem érzem szükségét egyáltalán. Nem kell arra adófizetőpénzeket pazarolni, hogy valaki bedobott 1 darab papírt vagy sem, akkor inkább ne legyen kampánycsend "intézménye".

Az OVI vezetőjének az a feladata, hogy megszervezze, menedzselje a választást. Erre a feladatra tökéletesen alkalmatlan.

Felháborító, hogy majd ők még alszanak arra, hogy beadják-e a lemondásukat.

demagofób 2010.04.13. 09:38:13

@demagofób: Az a borzasztó, hogy szerintem átlagember kivetíti ezt az egész közszférára. KB így működik itt minden... Sajnos

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 09:39:48

Azzal a nem elhanyagolható körülménnyel mindenki tisztában van, hogy az LMP-nek a következő 4 évben - azon kívül, hogy fel kell mutatnia mit is csináltak a parlamentben-, "tiszta pártnak" kell maradnia, különben nem élik túl a választási ciklust.

Ha már most elkezdik az MSZP-vel való egyezkedést, az annak a világos bizonyítéka lesz, hogy az LMP=Nem LMP. Ráadásul a hozadéka mindössze elenyésző, egy kézen megszámolható plusz parlamenti mandátum lenne.

Persze nem vagyok naiv, így tudom, hogy a politikában minden és annak ellenkezője is elképzelhető, de az említett lépés szarvashiba lenne a részükről.

Samuzia 2010.04.13. 09:40:59

@nestrot10: Most olvasom a többi hozászolásodat, és lemértem, hogy van akit a gyűlölet és a rasszizmus éltet. Én is máshol szavaztam észlény, mert nincs 10000 ft utazgatni a szavazás miatt, egyszerűbb volt egy levél, és még sokan vannak így, ja miért is ilyen drága az utazás, kérdezd az mszpt.

Idet 2010.04.13. 09:41:53

@érdeklődő: Eddig szoptak, ezután szívnak!

Samuzia 2010.04.13. 09:43:29

@samur: Úgy van! Ez a tiszta és független lmp...

Idet 2010.04.13. 09:43:32

@demagofób: Maga Szigeti Péter mondta, önszájúlag, hogy alszik egyet rá.

Kalmár 2010.04.13. 09:44:36

@Grigorij: Nincs ebben semmi trükk. Szegeden sok a diák, akik ott szavaznak ahová suliba járnak 4-5 évig. Nem érzem etikátlannak. Egyébként Debrecenben és Miskolcon is ez volt.
Mind nagy egyetem város.
A válsztók 0,75% jelentkezett át, azt nem gondolja senki, hogy ezzel befolyásolni lehet a végeredményt?
Aki pedig előre tudja, hogy mennyi szavazat kell a győzelemhez, hova és honnan lehet elhozni, az varázsló.

Egyszerűen nem számolták ki, hogy az új szabály miatt egy szavazókörbe "terelt" átjelentkezők száma túl sok.
Ha reggel 6-tól percenként jönnének akkor sem ért volna véget időre. 60x13óra 780. Volt ahová 1200 embert osztottak.
Ha 7 órakkor 700-as sorszámot is osztottak akkor képzelheted mennyire elszámolták.

Eddig akárhová át lehetett jelentkezni, ezzel, esetleg meg lehetett volna próbálkozni a trükkökkel, így (gondolom) az OVB osztja be, hogy melyik város melyik szavazókörébe menjenek.
Még egyszer 0,75% !! De a leadott szavazatoknak is csak az 1,1 %-a szétosztva.
Ne itt keresse senki az okokat, hanem Öszödön.

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 09:45:03

@Samuzia: ott volt az idézőjel és mint írtam nem vagyok naiv, de akkor átfogalmazom: "tiszta pártként" kell feltűnnie.

Idet 2010.04.13. 09:45:44

@korhadt ajtófélfa: LMP=SZDSZ részek+MDF részek+MSZP részek, pár csillogószemű idealista.

nestrot10 2010.04.13. 09:50:29

@Idet: ne böfögj..ez hörcsögtosznádon elég, itt nem. Mindenki tudja amit tud:) Ti seggnyalók magyarázzátok a klientúra bizonyítványát:) Abból a pénzből is " visszaforgatták" visszafolyatták Cserleszőlőből is:) a felét a pártba...ezt te is tudod...csak nyalsz...:)

A Kokó is a kocsmájából a 25 millából:)

nestrot10 2010.04.13. 09:52:11

@Samuzia: még nem nyaltál eléggé...majd ha erősebb klientúra leszel, neked is kifizetik a voks turizmust mint azoknak akiket utaztatott a " demokrata" gonosz törpe és bandája:)

Samuzia 2010.04.13. 09:54:05

@nestrot10: Nos a gonoszt meg a törpét a tükröd előtt keresd, meg talán a könyvesboltban, azt a könyvet, hogyan beszéljek szépen magyarul. Te rasszista kiscsákó.

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 09:58:25

@nestrot10: Szeretem a hozzászólásaid, nagyokat tudok nevetni rajta. Egyébként a "demagóg" vagy "fröcsögő" nickek már foglaltak voltak?

Samuzia 2010.04.13. 10:00:33

@korhadt ajtófélfa: Tudod, neki ez a megfelelő színvonal, nem tehet róla, biztos így szocializálódott.

Vanek B. Eduard 2010.04.13. 10:03:33

Gábor, sajnálom, hogy így elkanászodott a blogod! Nem Te, a kommentelőid. Itt már nem lehet értelmesen beszélgetni, ész nélküli drukkerek, troll hegyek...
Cső.

Samuzia 2010.04.13. 10:06:54

@szbazs: nekem nem hiányoznak majd...

korhadt ajtófélfa (törölt) 2010.04.13. 10:14:00

@Samuzia: hmmm.... igazad lehet. Valamikor volt egy sorozat, amiben profilozók járták az országot és elkészítettek egy profilt (életkor, nem, viselkedés stb) bűncselekmények elkövetőiről.

Na akkor készítsünk profilt nestrot-ról: férfi, 40 év feletti életkor, jelenleg munkanélküli. Politikai nézete: valamikor MSZP szavazó, most szívvel-lélekkel JOBBIK-párti. Viselkedése: alapvetően visszahúzódó, szóbeli kommunikációs készsége rossz, ezt próbálja ellensúlyozni az írásbeli kommunikáció eme vállfajával.

Most ennyi jutott eszembe.... :-) oké ez csak játék, mielőtt valaki komolyan venné.

másikpista 2010.04.13. 10:27:22

Amit TG leírt kiegészíthető azzal, hogy a kettős beszéd megjelenik, illetve már megjelent a pártokon belül is. Teljesen más volt Lendvai Dikó és Házmester Attila első nyilatkozata a választás után, ami következhet elérő személyes diszpozíciójukból, de lehet akár kigondolt taktika része is

Hideget és meleget egyszerre fújok - látunk majd még sokszor ilyet ebben a ciklusban az ügyesen taktikázó pártok részéről, az eddigi szavazógépszerű működés helyett

nemecsekerno_007 2010.04.13. 10:36:13

"hasznos robotként működő szóvivők"
Ez tetszik :)

A próféta beszéljen belôled és legyen egy hatékonyan mûködô parlementünk minimális megélhetési politikussal.

Ehhez persze nagyon figyelni kell az újonan hatalomra kerülô erôket.

hawle 2010.04.13. 10:48:59

@Samuzia:
Szervusztok! Csak azért nem javasolom, hogy tényadatokat, akár a KSH adatait, vagy bármi más logikus érvet hozzunk fel nestrot10 számára, mert nemcsak elvakult, hanem annyira mérsékelt intellektus, hogy az már szinte tragikus. Az egyszerűség kedvéért ne álljunk szóba vele. Ezt a fórumot nem a fröcsögők kedvéért hozták létre, hanem értelmes emberek véleménycseréje céljából. Szabad, és kell vitatkozni, véleményeket ütköztetni, de ennek csak akkor van értelme, ha valóban érvek hangzanak el, természetesen a társadalmi érintkezés formális szabályainak megtartása mellett.

_ef_ 2010.04.13. 10:59:51

@[nev]: isten ments, hogy a biológusok akarjanak pártot szervezni. erre nem alkalmasak. ők a mozgalmárok, a szakértők, a listán a 2., 3. hely, a humusz vezetője a komáromi lista élén.

másrészt, ez az apák és fiúk vonulatot szerintem nem kellene erőltetni.

Interlock (törölt) 2010.04.13. 12:20:55

@samur: Persze, hogy lehet.
Csak úgy tűnik, nem ezekkel... Nem azokkal, akik ma csinálják.

nemecsekerno_007 2010.04.13. 14:04:28

@Interlock:

Egyébként nagyobb civil kontroll kell és az átlagembernek is kellene foglalkozni a közös problémákkal vagy legalább is követni ezeket a sajtóban. Birkákkal nem lehet demokráciát csinálni, akár tetszik, akár nem. :(

Saláta27 2010.04.13. 15:01:24

@k.g.: Felraktad valahova a számításodat? Elég sok helyen lehet azt a számítást látni, hogy a Fidesznek hogy lehet és hogy nem lehet kétharmada, de a többi párt mandátumszámának becslésére csak az Index megkérdőjelezhető pontosságú grafikonja hozzáférhető.

dos Santos 2010.04.13. 15:40:10

@török gábor: Igen lehetett, de ez az adott szituációban szerintem teljesen érthető volt. Nekem volt kínos a tv előtt, ahogy "magukból kivetkőzve" hirtelen politikusokká váltak, és tűzön-vízen át védték a pártjuk igazát. Ez két politikustól teljesen "normális" (kis túlzással), de magukat politológusnak mondóktól inkább visszatetsző. Még ott volt feltűnő (bár nem az elejétől láttam), amikor mondtad, hogy jó kampányszakember rákényszeríthette volna Orbánt a vitára. Erre Ágh: nem, semmiképpen nem az MSZP hibája, nem tudták volna erre rákényszeríteni. Az már eleve gyanús, ha egy politológus valamit eleve kizár. De hosszan tudnám sorolni... Pl. a Hír TV-n a Nézőpont Intézet egy jeles képviselője kifejtette a Fidesz szavazóknak: a Jobbik úgyis benn lesz, nem érdemes rájuk szavazni, inkább a Fideszre, mert hát a kétharmad. Ezzel megint semmi baj, csak könyörgöm, ne tegyen úgy, mintha egy független szakértő lenne. Tényleg remélem, hogy ez a szekértáboros gondolkodás hamar megváltozik a médiában is. Ugyanis az ilyennek semmi értelme, csak a néző idejét rabolják. Jobb helyeken mondanak egyet jobbról is, balról is, én meg semmivel nem lettem okosabb. Bocs, ha hosszú voltam.

Interlock (törölt) 2010.04.13. 19:09:16

@nemecsekerno_007: "nagyobb civil kontroll kell és az átlagembernek is kellene foglalkozni a közös problémákkal vagy legalább is követni ezeket a sajtóban"

A nagyobb civil kontroll első lépése, ha fogalmazhatok így, az lenne, hogy a ma politikai elitnek nevezett szemétdombot kitakarítja, mégpedig elég következetesen. Azt kérded, kikkel lehetne más a politika, félig-meddig ott a válasz a tőled idézett részben.
Azokkal lehetne más, akik engedik, és kívánatosnak tartják a civil kontrollt; azokkal, akik hagyják a sajtót, a médiákat szabadnak, függetlennek (vagyis amire való volna). Olyan emberekkel, akik jönnek valahonnan, ahol emlékeznek rájuk, nem pedig csak úgy odacsinálják őket a bársonyszékbe.
Én bízom abban, hogy egyszer lehet majd szavazni olyanokra, akik nem pártok logói mögül durrognak és egymás szapulását tekintik fő célnak, hanem adott területeken tapasztalattal rendelkező szakemberek, akik tenni akarnak a köz érdekében akár olyan áron is, hogy emiatt mondjuk népszerűtlenek lesznek. Olyan emberekkel, akik értik a társadalmi-gazdasági jelenségeket, és a válaszaik előtt megfontolják, mi lehetne jobb az országnak (ahelyett, hogy mi lenne jobb a pártnak), tényleg lehetne más a politika.
Ilyen valószínűleg sosem lesz, de közelíteni lehet. Az LMP és a Jobbik, akármennyire is mocskolják (illetve a nem is említett CM), ennek a társadalmi igénynek a következményei (hozzáteszem: szerintem), azok az emberek támogatták és támogatják, akiknek elegük van a korábbi (fél)megoldásokból. Ha elbuknak, az sem baj, lesznek helyettük mások, mert az igény megmarad, a módszerek ismertek, ráadásul finomíthatók is, a látókör pedig egyre csak tágul, ahogy a régi rendszerből ittragadt hatalommániás, önző csoportok és egyének kikopnak, vállalhatatlanná válnak.

demagofób 2010.04.13. 20:42:38

@Idet: Lehet vitatkozni bajnai libáin, de azért ennél a helyzet sokkal bonyolultabb. Sok sebből vérzik ez a libajnaizás.

Nem azért, de EU-s államba nem lehet menekíteni a pénzt. Az semmi esetre sem bűncselekmény. Ugyanis az eu alapelve a TŐKE, árú,szolgáltatás, munkaerő szabad áramlása.

Persze itt lehet elővenni, hogy milyen célból áramolt a tőke.
Az lenne ha az ilyesmi adóversenyt indukálna az államok között, ahelyett, hogy hőbörögnek. "El lehet menni külföldre", hogy egy klasszikust idézzek.

Pont az ilyen libajnaizások miatt gondolkoztam azon, hogy érdemes-e fideszre szavazni....
süti beállítások módosítása