Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:57

Kevesen gondolták volna akár csak egy évvel ezelőtt is, hogy a választási kampány egyik legkeményebb retorikai küzdelme a Fidesz és a Jobbik között zajlik majd. Bár az MSZP és a Fidesz hozza egymással kapcsolatban a kötelezőt, négy vagy nyolc évvel ezelőtt lényegesen erőteljesebb és kigondoltabb negatív kampányt folytattak. Egyelőre sehol egy Magyar Vizsla, sehol egy igazán meglepő húzás, maradnak az ismert vádak és a rutinszerű mondatok. Ezzel szemben a Fidesz és a Jobbik között most már késhegyre menő csata zajlik, s nem csupán a színfalak mögött.

A két párt viszonya látványosan valamikor a tavalyi európai parlamenti választások után változott meg. Egészen pontosan azóta beszélhetünk egyáltalán viszonyról: előtte ugyanis legfeljebb csendes támogatásról, időnként háttérben zajló rivalizálásról lehetett hallani, de a publikumot a felek nem tájékoztatták a kapcsolat minőségéről. A Fidesz – egyre rosszallóbb pillantásokat vetve - még június után is adott egy esélyt a korábbi "no comment" típusú stratégiának, közben próbálkozott néhány tojástáncos mondattal, ám a mostani választási kampányban már nem akarta kizárólag a választói bölcsességre bízni a dolgot. A Fidesz-közeli sajtó napról napra egyre élesebben támadja a Jobbik frontpolitikusait, de fideszes politikusok is, élükön Orbán Viktorral, egyre határozottan próbálják meg elválasztani magukat – és táborukat – a szélsőségesnek minősített párttól. A Jobbik sem marad adós, ráadásul ők már régóta tudatosan arra játszanak, hogy a Fidesz támadásával, hiteltelenítésével hívják fel magukra a figyelmet. A Bayer Zsolt – Pörzse Sándor levélváltás mindennél szebben demonstrálja, hogy ebben a küzdelemben szinte minden eszköz megengedett már.

Ezen a ponton kellene feltennünk az obligát elemzői kérdés: hogy kinek is használ/árt mindez? Szokatlan lesz a válaszom, de talán védhető. Úgy vélem ugyanis, hogy azon ritka politikai viták egyikének vagyunk a tanúi, amelyek akár mindkét félnek jól jöhetnek. A Jobbik természetesen köszöni szépen: minden éles támadás lehetőség számukra arra, hogy egyre szélesebb fórumon mondhassák el válaszaikat, hogy egyre többen figyeljenek fel üzeneteikre. Amennyi szavazót esetleg elvesztenek a Fidesz intő szavai miatt, legalább annyit kapnak azonnal a politikai térfél szinte minden szegletéből: különös szivárvány koalíciójuk, benne radikális jobboldaliakkal, csalódott baloldaliakkal, mindenkiből kiábrándult protest szavazókkal, a láthatóság növekedésével párhuzamosan folyamatosan gyarapszik. Ám a Fidesznek is használhat a határmegvonás: a Jobbik támadásai a centrum felé lökik a pártot, megadják a lehetőséget a politikai közép elhódítására, és egyre jobban erősítik a választásokat rendre eldöntő medián szavazókban is az egyetlen választható párt képét. Természetesen nem arról beszélek, hogy a Fidesznek kedvez a Jobbik erősödése, ám ez a folyamat tőlük nagyrészt függetlenül is bekövetkezett. Ebben a helyzetben azonban, amikor a kampányban a támadni – nem támadni szimpla binaritásra egyszerűsödött a döntés, a Fidesz megítélésem szerint azt az opciót választotta, amely nem csupán veszteséggel, hanem némi haszonnal is kecsegtet.

Tudom, furcsa ezt mondani, de számomra ez most – ha nem is klasszikus, de sajátos – „win-win” szituációnak tűnik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr751809244

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fidesz-Jobbik: ki kit győz le? 2010.03.04. 23:06:43

A Fidesznek is használhat a határmegvonás: a Jobbik támadásai a centrum felé lökik a pártot.

Trackback: Fideszfigyelő - Durvul a belharc a jobboldalon 2010.03.04. 19:14:39

Bayer Zsolt megvádolta Vona Gábort 10-20 millió orosz letelepítésével - ezzel a cikkel teljessé vált a háború a Fidesz és a Jobbik között. (Korábban még csak egymás korrupciós történeteit emlegették). Vona "védelmében" Pörzse Sándor szállt cs...

Trackback: Tehetetlen Dodó reagál, továbbgördít 2010.03.04. 19:14:27

Ezúttal az előző poszt által generált "Fidesz vs Jobbik" viszonyon elmélkedik, tépelődik Dodónk... Kedvencz Malaczom! Igazán nem is pompás cikkedhez szólnék hozzá, hanem a 26. pontban fejtegetett aggodalmaidhoz: „ gondolatébresztően még

Trackback: Mi az, hogy hitelesség? 2010.03.04. 19:11:28

Egy politikusnak, egy közéleti publicistának nem lehet nagyobb és megbecsültebb kincse, mint a hitelessége. A hitelesség sokkal több, mint nem lopni, nem hazudni, nem csalni. A hitelesség nemcsak becsületességet jelent

Trackback: Jobbik: a két pofon kiosztva 2010.03.04. 18:37:28

Vona Gáborék most méretnek meg először. Kiderül, hogy valódi politikai erő-e a Jobbik, vagy csak szerencsés hullámlovas. (Fotó: jobbik.hu) A múlt héten új időszámítás kezdődött a Jobbik életében. Elkezdték őket komolyan venni. Ott kezdték el a pártot...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kenwyn 2010.03.05. 14:16:45

@LuiKang:

Hogy a legjobb.e azt nem tudom, de mást nem tehetett, Ő ilyen, tőle erre lehet számítani. Egyelőre Vona konzekvensnek tűnik, kíváncsi vagyok meddig fog ez tartani.
Ami kicsit talán meglepő,h Orbánnak ugrott egyből,de belefér a pakliba.
Érdekesség,h 24 óra alatt két pártelnök is -egyaránt nyílt levéllel-Orbánnak esett; Dávid Ibolya után most Vona Gábor is.
Ebből még pozitívum is lehet a Fidesznek, miszerint esetleg rossz szájízt kelt az embereknek ez a két nyílt, háborús csapás,ami a Fideszt érte.És akkor még nem beszéltem Gyurcsány Kecskeméti dühkitöréséről.
Még egy furcsaság, az MSZP "hivatalos" részéről szinte néma csend honol Orbán irányában; Mesterházy szinte szót nem szól...
Lehet,h tényleg érlelődik a háttérben egy esetleges nagykoalíció..?

Kenwyn 2010.03.05. 14:22:37

@radala:

Egy kulturált hangvételű válasz szerintem nem scifi kategória. Miért ne válaszolna? Orbán nagyon finoman el tudná küldeni a Jobbikot a balfenékre, ebben nagyon profi.Abban még jobban profi,h mondani is valamit meg nem is, szóval egyátalán nem tartom kizártnak a választ.
Én úgy látom,h kezdenek a dolgok nem úgy alakulni ahogyan azt a Fidesz elképzelte, tervezte, ezért muszáj lesz változtatnia a menetrenden,elgondolásokon, és ebbe beleférhet a levelezés is.

lt aldo raine 2010.03.05. 14:24:49

@Kenwyn: dávid ibolya helyében én a kopogtatók után kutatnék, nem pedig ezer éve lerágott populista leveleket fogalmaznék (bár lehet neki is tollba mondták? :)). vicc, hogy egy olyan párt, amelyik lehet nem is tud elindulni a választásokon miniszterelnök-jelöltöt állított.

mesterházy is elmondja minden fórumon ahova megy, hogy orbánnak még bizonyítania kéne, hogy demokrata, meg blabla. ez a political capital hülye visszalépéses ötlete óta erőre kapó nagykoalíciós téma teljesen vicc kategória. miért kéne egy abszolút többséget szerző fidesznek bárkivel is koalázni?? főleg azzal az mszp-vel, amelyikkel szemben definiálta önmagát a fidesz...

radala 2010.03.05. 14:26:32

@jjulie: Csöppet sem fáj a látókörszélesítési fölhívás, nem is nekem szólt. Az irritál benne, hogy aki mást erre hív föl, akkor azt állítja burkoltan, hogy neki szélesebb a látóköre. Az meg, hogy a széles látókör egyetlen mérőfoka az Orbán utálat lenne az azért nehezen hihető.
Ne hidd, hogy az Orbánutálók az ország fele lenne. Az Orbánt nem kedvelők tuti legalább a fele, de ez a rád jellemző mély, elemi utálat ez 10 % (mszp+mdf aktív szavazók) körül szerintem megáll.

tlac 2010.03.05. 14:26:45

MDF: 25+3 a 176-ból. még 2hét.. szurkolunk!

radala 2010.03.05. 14:30:01

@Kenwyn: ja én a vitára értettem, hogy kizárt. De szerintem összekavartam hozzászólásokat, vagy beleképzeltem a tiedbe olyat, ami nem is volt odaírva.
Én a választ sem hiszem. Válaszolt már OV valaha is egyetlen személyes támadásra? Sajnos nem emlékszem ilyesmire.

gonda1979 2010.03.05. 14:30:10

@Kenwyn: Suttogó propaganda....
Miért lépne koalicióra a Fidesz olyannal, aki ellen 20 éve harcol?
Gyenge ez az egész Jobbikos erőlködés

theofil 2010.03.05. 14:31:27

hetivalasz.hu/itthon/botrany-szdsz-elnok-a-bkv-fizetesi-listajan-27690

Langyos, langyos....meleg, meleg....

Március 31-e környékére tippeltem azt a pillanatot amikor Demszkyt bilincsbe verve elviszik a városházáról.....már az szdsz-nél tartunk BKV-ilag...

jjulie 2010.03.05. 14:31:31

@radala:

a szélesebb perspektívától való irtózásod tipikus tehetségtelen konzervatív jelenség:

olyan mint amikor valaki elhív teniszezni egy embert, de mivel csak tenyeres pörgetett keresztet tud az alapvonalról jól ütni, megkéri az ellenfelét, akinek van fonákja és nyesni is tud, sőt akár még néha egy egy jó ejtésre is képes, ráadásul fel tud menni a hálóhoz is, hogy ezeket ne tegye, hanem játszák le a meccset az alapvonalról, pörgetett tenyeres keresztekkel tisztán...

szánalmas

és ne feledd utálom az orbánt mint az ország egyik fele

Kenwyn 2010.03.05. 14:34:34

@lt aldo raine:

Dávid már kínjában orbánozik sztem.
de jogos, inkább kajtatna cédulákért.
én láttam nem egy Mesterházi fórumot, nos meg sem közelítette pl. Gyurcsány Kecskeméti show-ját, főleg nem orbánozásban. Persze Mesterházy és Gyurcsány nem egy kategória, két külön világ.
Persze, tagadja mindenki a nagykoalíciót, mert tagadnia kell most, de ez nem jelent semmit szerintem.Főleg Vona egyértelmű álláspontja után. Lehet,h hülyeség, de én esélyt látok egy megismételt választásra is..

[nev] (törölt) 2010.03.05. 14:38:11

@radala:
az ország fele permanensen utálja orbánt. azért, amit te is leírtál. meg akarja alakítani a 100% mgtsz-t.

Kenwyn 2010.03.05. 14:38:15

@gonda1979:

pl. a szélsőjobb ellenében., de én sem hiszem,h az mszp-vel összeállna, akkor inkább új választások.

radala 2010.03.05. 14:41:58

@jjulie: Szó sincs erről. Szerintem tisztázzuk. 100 %-ig meg vagyok győződve róla, hogy egy milliméterrel nincs szűkebb látóköröm, mint mondjuk neked. Arról is meg vagyok győződve, hogy nem lehet táv-látókörszélességet mérni, tehát te nem tudhatod, hogy ki a szűklátókörű.
Azaz arról van szó, hogy a neveletlenség határát súrolja másokat látókör szélesítésre biztatni. Orbánt egy csövön keresztül is lehet szar alaknak látni, az a kérdés merre néz a cső.
Nem engem szüklátókörűztél épp le épp azért szóltam, hogy ez nem helyes. Én jobban viselem, hogy kurva anyám, mint, hogy szűklátókörű. Mert az elsö esetben teljesen világos, hogy aki mondja arra hívja föl a figyelmemet, hogy nem ért velem egyet. A másikban viszont arról próbál megvilágosítani, hogy én nem is vagyok képes arra, hogy megérthessem azt a mély igazságot, amitől most még távol vagyok, de ö már látja.

Kenwyn 2010.03.05. 14:42:20

@radala:

á, a vita sztem is szinte kizárt.
igazad van, Orbán nem szokott válaszolni,de szerintem ebben a helyzetben ez talán elképzelhető lesz.

kicsit olyan ez mintha Orbán a saját 20 évvel ezelőtti önmagával állna most szemben Vona személyében. :)

radala 2010.03.05. 14:45:22

@[nev]: Könyörgöm ez a munkája. Nem lehet egyszerű a szoci nyugdíjasoknak gazsulálni (nekem pl nem menne) és ez az ártatlan ember még ezt is megtesz az ország érdekében. Miért nem ezt látod:-)

lt aldo raine 2010.03.05. 14:46:46

@Kenwyn: egyértelmű, hogy mesterházy nem egy gyurcsány, teljesen egyetértünk, szerencsére gyf-ből nincs több...

elméleti szinten mondjuk az valóban egy érdekes kérdés, hogy ha a fidesznek ne lenne meg a parlamenti többsége, akkor mihez kezdene ov. de nem reális erről beszélni, a fidesz mindenki szerint tarolni fog az egyénikben, 40%-ot listán simán kap akkor is ha kövér elszabadul a pórázról. szóval csak a fantáziánkban élhet olyan szitu, hogy fidesznek partnert kelljen keresnie - ha tippelnem kéne előbb lenne fidesz-jobbik koalíció, kisebbségi kormányzás, és új választás is, mint az mszp-vel való koalíció.

radala 2010.03.05. 14:50:04

@Kenwyn: Na kiváncsi vagyok. Mondjuk gondolom a 89-es OV-t is egy nyikhajnak gondoltam volna, ha öregebb lettem volna nála.
De szerintem szó sincs összevethető emberekről. Meggyőződésem, hogy VG ebben az országban ezzel a dumával nem lehet OV vetélytársa. Nem azért mert nem elég tehetséges, hanem mert a Jobbik nem lehet legnagyobb párt soha.
Ha engem kérdeznének, Schiffernek, Jávor Benedeknek nagyobb esélyt adok, mint jövőbeli ME, mint VG-nek. Rossz helyen van VG, ott igazából, ahol áll még ez a 20 % sincs meg. Fogadok hogy 2014-ben kisebb lesz a Jobbik támogatása, mint 2010-ben.:-)

Cada 2010.03.05. 14:50:19

képzeljétek el hogy vissza lépkednének a szocik meg a fidesz egymás javára hány %-os lenne egyböl a jobbik ? 30-35 ?

gonda1979 2010.03.05. 14:50:52

@Kenwyn:
Vihar egy kanál vízben.
A Fidesznek a jelenlegi állás szerint nincs szüksége senki támogatására.
Ha pedig másképp alakulnak az arányok, akkor csak az új választások a megoldás, ezt ők is pontosan tudják.
Általában nem szoktuk szembe pisilni magunkat...

[nev] (törölt) 2010.03.05. 14:52:42

@radala:
úgy akar győzni, hogy nincs második. ez a problémás. mert ugye a demokráciának mégis csak a lényege, hogy a közhatalom osztott. tehát valamilyen munkamegosztásra szükség van a politikában is.

Kenwyn 2010.03.05. 14:52:57

@lt aldo raine:

Te a papírformát mondod,de nem tudni,h valójában mennyire erős a Jobbik és az MSZP. Nem tartom kizártnak,h ketten együtt több mint 50%-ot is elvigyenek. Nem csak a kincstári, kötelező optimizmus mondatja Mesterházival,h többen vannak mint hinnénk.
A Jobbik meg simán 20% fölött lesz szerintem.
persze mindez egyelőre csak okoskodás, de nem lehetlen.

Kenwyn 2010.03.05. 14:54:36

@gonda1979:

"Általában nem szoktuk szembe pisilni magunkat..."

általában nem, de mi van ha fúj szemben a szél? :)

radala 2010.03.05. 14:59:27

@[nev]: Nem még nagyobb geciség-e ennél az, ha nyersz és még a másodikat is magad mellé veszed a kicsik ellen?
De az nem Orbán dolga, hogy legyen második. Utáljátok GyF-et vagy MA-t, hogy nincsenek 30 %-on. Ez az ö dolguk. Ez a kapitalizmus, mindenki csinálja a maga dolgát. OV eddig mindig megcsinálta a sajátját, volt, hogy nem volt elég eredményes. Arról nem ö tehet, hogy az elözö körben valaki 19-re lapot húzott, azt mondta alsó kivette a pénzt és utána kiderült, hogy nem is alsó volt és most meg nem akarnak neki lapot osztani.
De értem én az OV utálatot, te még karban is tartod és soha nem hallottam tőled, hogy valaki azért nem utálja OV-t, mert buta, szűklátókörű. Ez az ami zavar nem az Orbánutálat.

Kenwyn 2010.03.05. 14:59:40

@radala:

Én nem fogadnék arra,h gyengébb lesz 4 év múlva, sőt inkább arra tennék,h tovább fog erősödni.
Schifferre, Jávorra már a kutya sem fog emlékezni legközelebb, ha most nem jutnak be akkor annyi volt nekik.

gonda1979 2010.03.05. 15:00:12

Akkor új választások!
Amibe beledöglik ez az ország.

szikjáró 2010.03.05. 15:00:47

A fidesz két tűz között van. ha mindkét másik párt 20%-on felül teljesít, akkor bizony valamelyikkel együtt kell kormányozni, nem koalícióról beszélek, de ha Orbánék tegyük fel nem szereznek 50%-ot sem, csak mondjuk 48-49-et, akkor bármilyen törvényjavaslathoz kell egy másik parlamenti párt szövetsége/támogatása. Persze ha a kerek 50 is megvan, vagy 51-52, amilyen lelkiismeretesen bejárnak melózni a politikusok, még mindig nem biztos egy-egy szavazás végkimenetele.
Namost, ha a támogató párt az mszp, akkor a fidesz elindul a lejtőn a saját szavazói előtt (is), ha az a Jobbik, akkor a fidesz elindul a lejtőn a szavazói egy része, és brüsszel előtt is.
Az óhajtott kétharmados többségre nem nagyon lehet számítani, erős a jobbik, és sok a nyugdíjas, nem létezik (illetve nem túlságosan életszerű), hogy az összes szavazni elvánszorgó 25%-a nem máshová adja a voksot.

Ellenben a Jobbiknak most nincs is olyan nehéz dolga, elvitte a jobbosabb fideszeseket, elvitte a csalódott mszp-szavazók egy részét, az szdsz/kdnp/volt kisgazdák/miép-szavazók egy része is ott kötött ki, sőt, ha nem csinálnak valami zseniálisat a következő négy évben az országgal a soronkövetkező kormánytagok, akkor erős gyűjtőpárt növekedhet belőle a jobb oldalon el bírom képzelni, ahogyan annak idején az mdf táborból csoportos népvándorlás tartott fideszékhez, úgy most csoportos népvándorlás lesz a fideszéktől. Csakhogy a volt fidesz szavazók ritkábban mozdulnak érzésem szerint balra, mint jobbra, tehát nagyobbrészt annak is a Jobbik lesz a vége . pláne, ha a parlamentben meg tudnak szabadulni a provokatív megnyilvánulásoktól, vagyis benő a fejük lágya.

dzsaszper 2010.03.05. 15:02:45

@vlaca55: lehet hogy éppen az a célja, hogyu kontraproduktív legyen...

radala 2010.03.05. 15:02:49

@Kenwyn: ´Ja ha nem jutnak be, akkor nem lesznek senkik. Ez az a választás, ahol osztanak lapot a kicsiknek. De ha nem élnek vele, akkor szerintem soha többet nem lesz senki 5 % fölött.
Normál esetben (ha nincs GyF) nincs a piacon 20-25 % kiábrándult szavazó.

Kenwyn 2010.03.05. 15:07:19

@radala:

ez van, csak az a párt létezik aki benn van a kossuth téren tehát most vagy soha.
én sokkal jobban örülnék, ha színesebb lenne a paletta,de sajna ennek vajmi kevés esélye van, érik a 3 párti rendszer.

[nev] (törölt) 2010.03.05. 15:21:44

@radala:
én egyébként nem utálom, csak nem komálom. orbánt voluntaristának tartom, a szocikat meg opportunistának. de ezt már asszem kitárgyaltuk.

radala 2010.03.05. 15:34:57

@[nev]: Ja kitárgyaltuk van is igazad, csak remélhetjük, hogy mégis az én naivitásom a "teljes" igazság.
@Kenwyn: Ja elvileg nekem is szimpatikusabb lenne egy többszínű parlament, más szempontból ugye én vakon bízom a Fideszben szóval nem tudom hogy tényleg jó-e hosszabb távon a több kispárt. Én azt szeretném, ha lenne, de mondjuk ha a kis párt az mdf akkor azt én nem tartanám megújulásnak csak egy újabb kicsit veszélyesebb/effektívebb hatalom átmentő formációnak, mint az mszp. Az LMP az meg sötét ló. Most nagyon szimpatikus, de azért még elkurvulhat. (persze még az elkurvulás után is bőven reális alternatívája marad a Fidesznek Jobbiknak.)

tölgyes 2010.03.05. 16:12:17

Kinek jó? - teszi fel a kérdést Török Gábor és azt a választ adja, hogy mind a kettőnek. Én meg még mindig azt gondolom, hogy elsősorban az MSZP-nek jó, mert a morzsolódását tudja gátolni azzal, ha demonstrálja: a jobboldalon is folyik a marakodás. Orbánról mondanak a jobb oldalon is olyan dolgokat, amiket mi is (MSZP) mondunk.. tehát az MSZP saját Orbán ellenes rágalmait a Jobbik Orbán ellenes rágalmaival igazolja, mint ahogy 2002, 2006-ban Dávid Ibolya vádjaival igazolta Lendvai-Szili-Medgyessy-Gyurcsány Orbán ellenes vádjait.
Abban igaza van TG-nek, hogy ma itt más a tét. Akkor (2002, 2006) között az MSZP győzelme volt a tét, most az MSZP vereségének mértéke és a fidesz minél kisebb arányú győzelme a tét, amiért az MSZP-nek nem drága még a Jobbik felhasználása és további erősítése se... hiszen Orbánnak meg kell bánnia azt a napot.. ahogy Gyurcsány mondja.. és nem csak Gyurcsánytól, hanem még inkább Vonától kell 'rettegnie'.

A fidesznek a hazi politikai mezőben nem sok haszna van abból, hogy hogy a szélsőjobb önállóan is megjelent a porondon.. a nemzetközi politikai erőtérben, pedig nincs jelentősége a Jobbiknak, ott nem különülnek el annyira a belpolitikai erőviszonyok, hogy azokat akár csak lássa, észrevegye az ottani politikafogyasztó...Néhány ügyes Konrád-nyilatkozat.. egy kis borzongás Kertésztől... máris összemossa a két pártot.

Számomra Jobbik Fidesz elleni támadása megint csak azt mutatja, hogy - lehet szándékaik ellenére - mégis csak az MSZP eszközeivé váltak. Azt mutatja, hogy a Jobbik nem a fidesz elszántságát akarja erősíteni, hanem a fidesz cselekvőképességét gyengíteni szándékozik.

lt aldo raine 2010.03.05. 16:20:40

@tölgyes: de azzal, hogy orbán és a fidesz élesen elhatárolja magát a jobbiktól, teljesen hiteltelenné válik az mszp egyik utolsó, eddig erősnek hitt aduja is, az "orbán nem demokrata, sőt náci" kártya. és ha ez se marad az mszp kezében, akkor mi? az elmúlt 8 év eredményeit felidézhetik, de az öngól (www.youtube.com/watch?v=yp825uzK8Ew). ha tehát magukat nem tudják hitelesen egekig magasztalni, akkor muszáj a másikat megpróbálni lehúzni - viszont ezt nehezíti meg a fidesz a jobbik elleni támadásaival.

más kérdés, hogy szerintem a fidesz-jobbik szembenállás nem az mszp-ről szól, hanem arról, hogy az elkeseredett, türelmetlen jobboldali szavazók az egyénis fidesz szavazatuk mellett a listán kire voksolnak: a mérsékelt fideszre, vagy a radikális jobbikra. a 3-4 év agónia miatt folyamatosan nőtt az elégedetlenség a fidesz (jogi) tehetetlensége miatt és ez a jobbik túlzott megerősödéséhez vezetett vagy vezethetett és ezt próbálja most a fidesz egyensúlyozni. szerintem.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 16:21:09

@jjulie: a széles látókör a szerénységnél, a mások iránti tiszteletnél, a tőlünk különböző vélemények iránti őszinte érdeklődésnél kezdődik.

lt aldo raine 2010.03.05. 16:22:15

@lt aldo raine: egyensúlyozni = ellensúlyozni

radala 2010.03.05. 16:30:31

@tölgyes: Ez igaz lenne, ha az mszp nem lenne olyan helyzetben, amilyenben van. Szerintem amiatt win-win ez a helyzet, mert az mszp-n mostanság a jóisten sem tudna (nyilván nem is akarna) segíteni. Szóval normál esetben a 3-diknak jó, ha a másik kettö veszekszik, de itt a harmadiknak semmi sem jó már.
Szerintem a Jobbiknak minden jó. A fidesznek meg talán azért jó, mert a szavazóknak mindig kell egy ellenség az mszp szinte már nem téma (érdemes megnézni ezt jobbklikk.hu/index.php?Cikk=1000 ). Talán aktivizálhat néhány eltunyult Fidesz szavazót, ha látják, hogy ha nem is a győzelem, de a nagy arányú az, ha más okokból is, de veszélyben van. A középen állókra nem tudom milyen hatást is gyakorolhat ez a vita, nem tuti, hogy jót, mert lehet, hogy csak a civakodást látják. Mondjuk fogalmam sincs kik azok a medián szavazók, mert ha ők a kevésbé érdeklődők a politika iránt, akkor nekik csak az fog lejönni, hogy a Fidesz nyíltan elhatárolódik a Jobbiktól, ha ök nem kevésbé érdeklődők, csak alaposabbak, akkor viszont a kölcsönös anyázások tartalma is eljut hozzájuk és az mind a két pártra inkább negatív.

kisa 2010.03.05. 16:30:31

TG: "Tudom, furcsa ezt mondani, de számomra ez most – ha nem is klasszikus, de sajátos – „win-win” szituációnak tűnik."

Nem lehetséges, hogy ez a perpatvar csak a plebsnek szóló Cirkusz? És a végén bejön bejön az összeesküvő-elméletem, miszerint a jobbik a jobbik a fidesz leányvállalata, amelyik összelapátolja a 2/3-hoz szükséges, amúgy a világ előtt vállalhatatlan szavazatokat?

radala 2010.03.05. 16:38:37

@lt aldo raine: rohadt jó ez a videó ideteszem zárójel nélkül...
www.youtube.com/watch?v=yp825uzK8Ew

Teofil ez neked nagyon fog tetszeni. Ezzel föloldhatnád Bayer okozta csalódottságot:-)

Amúgy is egyetértek.

kisa 2010.03.05. 16:41:33

@Kenwyn: Hülyén is venné ki magát, zázrivecz néven magyarkodni...

G. Wolf 2010.03.05. 16:45:42

Hmm kicsit eltérő de visszatérő téma, ki hány %-ot fog nyerni:

Úgy néz ki hogy most Fidesz sem számol 2/3-al:

"Reálisan nem számolok most kétharmados többséggel, ha jön nem futok el előle" - Navrasics T.

www.origo.hu/itthon/valasztas2010/live/20100305-navracsics-tibort-lakossagi-forum-gyulafiratot.html

Persze még változhat bármi.

jjulie 2010.03.05. 16:51:25

@kisa:

miért lenne ez problémás?

a legmagyarabb ünnepen arra emlékezünk, hogy a (szerb) szlovák Petőfi, a magyar Jókaival kihozta a börtönből a szlovák-horvát Táncsicsot

panelburzsuj 2010.03.05. 16:59:00

Ismételten bátorkodnék rámutatni, hogy T. felek az egyre kiterjedtebb levelezésben nem egymás nézeteire, hanem emberi gyarlóságaira hegyezik ki mondókájukat.

Ennélfogva nem igazán látom azt a közepet, ami felé egy ilyen purparlé bármely részvevőt is tolná. Mocskosszájú újságírók ugatják egymást, és a kórusba immáron már egy pártelnök is beszáll. Orbán ebből csak a megszokott módon profitálhat: saját ebét ex cathedra megnemesíti.

De ez mitől közép?

panelburzsuj 2010.03.05. 17:00:33

@jjulie:

A magyar Jókait rejtvénynek adtad föl, jjulie? :))

jjulie 2010.03.05. 17:00:45

@jjulie:

persze ez nálunk kicsit összetettebb, 3 db nemzeti ünnepünk van jelenleg

pl. a franciáknak vagy az amiknak csak egy-egy jutott

jjulie 2010.03.05. 17:03:49

@panelburzsuj:

hát egy kicsit provokálok, persze, próbálok a sorok közé is írni

kisa 2010.03.05. 17:09:14

@nekend: "eleget teszek állampolgári kötelességemnek. "
Nem kötelesség, JOG!
Kötelesség 1990 előtt volt.

nyünyüge 2010.03.05. 17:16:26

@törökgábor:

"Török Gábor elemez. Nap mint nap olvashatják írásait a nemzeti oldalakon is, s azt is mondhatjuk: ő az első közszereplő az elmúlt húsz évben, aki a nemzeti oldal médiumainak köszönhetően emelkedett ki politológus társai közül. A nemzeti média eljutott odáig, hogy "sztárcsináló" legyen. Török Gábor utóbbi blogbejegyzését azért is ajánljuk figyelmükbe, mert Török most azt mondja, amit Vona színre lépése óta következetesen vallunk, illetve hirdetünk. "

Hát nekem valami kevéssé "nemzeti" ATV-s indulás rémlik, Kumin Ferenccel, de üsse kavics :-))!

kisa 2010.03.05. 17:18:40

@theofil: Upsz, pont ezt gondoltam én is, de akkor még nem olvastam a hsz-det. :-)

nyünyüge 2010.03.05. 17:18:46

"--- - - 2010.03.05. 15:08
Objektív, független, okos. Ilyenek kellenek az országnak. "
--irja a Hunhír egy fórumozója

kisa 2010.03.05. 17:20:27

@Ne szavazz a 4 mutyi pártra, Fidesz-Mdf-Mszp-Szdsz: Bakker, ezzel többet ártasz, mint használsz! Szerintem már mondták mások is, hát szívleld meg!

theofil 2010.03.05. 17:21:46

@radala:

Mit vétettem én neked...?!

[nev] (törölt) 2010.03.05. 17:22:33

@radala:
volt már valaha olyan a demokratikus pártok történetében, hogy A leköpte B-t, majd B visszaköpött. és ezen mindkettő nyert. hogy tömegével jöttek azok, akik azt mondták. eddig úgy volt, hogy nem szavazok ezekre, de most már, rájöttem, hogy ezek az igaziak. szerintem mindig egy nevető harmadik jött ki ebből győztesen, vagy senki sem győzött.

jelzem a jobbik pont ilyen nevető harmadik volt nemrég, csak akkor a fidesz és az mszp pofozta egymást felválltva.

Uhu20 2010.03.05. 17:22:41

@kisa: Jogilag jog, erkölcsileg kötelesség...:))

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 17:23:49

@tölgyes:
Ahogy fentebb kifejtettem, ez egy érdekes egyenlet: ha a háromból kettő veszekszik, az két dolgot jelent: 1. a harmadik tetszeleghet a béke szigete pózában, 2. a harmadik érdektelen, a két veszekedő a két fő tényező.

radala 2010.03.05. 17:24:31

@theofil: Nem mondod, hogy nem volt vicces! :-)
Sokkal jobb, mint Bayer, hatásosabb is. Még nem láttam ilyet, hogy ilyen klasszul viccessé lehet tenni valamit pár bejátszott nevetéssel meg az alaphelyzet átpozicionálásával.

Captain Tott (törölt) 2010.03.05. 17:25:25

@[nev]: Akivel senki nem akar verekedni, az nem azt jelenti, hogy ő jobb a többinél, hanem azt, hogy tőle nincs mit elvenni.

theofil 2010.03.05. 17:26:28

@kisa:

Az emberben elharapódzik efféle gyanu.

radala 2010.03.05. 17:31:56

@[nev]: Szerintem azt írtam, hogy nem tudván milyen az a medián szavazó, nem tudom, hogy rájuk milyen hatással van. De a Fidesznek elemi érdeke azt a látszatot fönntartani, hogy valaki ellen igenis a Fideszre kell szavazni. Egyik pártunk sincs annyira jó, hogy rájuk érdemes legyen szavazni, de több olyan is van, aki elhitetheti magáról ,hogy azért a másiknál még mindig jobb.
Én azt mondom, hogy ha itt valóban jó ez mind a két veszekedőnek, akkor az úgy képzelhető el, hogy a kötödést mindkét helyen erősíti a bunyó.

theofil 2010.03.05. 17:33:01

@radala:

Nem néztem végig, ahogy megláttam a Mesterházyt azonnal távoztam.

Nem érdekel Mesterházy, nem érdekel Gyurcsány meg az egész bagázs.

Engem már csak olyasmi tud lázba hozni, hogy ki a király (ill. a pillanatnyilag őt helyettesítő kormányzó),
meg, hogy melyik párt listáján indul Hasfelmetsző Jack.

jjulie 2010.03.05. 17:36:49

@Uhu20:

ezt magyarázd el egy kicsit

a szocializmusban sem szavaztam soha, és akkor valaki elmondta hogy ez miért rossz, de nem figyeltem oda annyira hogy megjegyezzem

most odafigyelek, magyarázd el kérlek

_KingJack_ 2010.03.05. 17:37:49

Na a Fidesz megint belelavírozta magát egy nagyon veszélyes helyzetbe ezzel a Bayer-féle levéllel. Kicsit úgy érzem, hogy a sok szék közül a pad alá készülnek esni - nem sikerült ugyanis legalább március 15-ig elpasszivizálni a kampányt. Érzik, tudják, hogy jön a Jobbik felfelé, ám Bayer bedobása szerintem éppen a lehető legrosszabb ötlet volt.
A wini-win szitu lényege az lett volna, hogy a Fidesz be tuzd húzni kicsit még közepebbre, így viszont, hogy Bayer levele az első a hírekben... Hogy is mondjam, kéltséges. Érdekes viszont az az irányváltás is, amit Vona megvillantott: az elmúlt 20 évért a Fidesznek is vállalnia kell a felelősséget. Kérdés ez mennyire tetszik majd a Jobbik legkevésbé szélsőséges, zsigerből mindössze csak a szocikat utáló magjának.

radala 2010.03.05. 17:41:23

@theofil: Ja bocs látod az előítéletek megfosztanak egy profi videó élvezetétől:-)
Szerintem a királyság az ok, de kormányzó az tuti nincs, mert az nem öröklődik. Hogy és miért lett Horthy kormányzó?
Nos így, azaz választották.
"Mindez tovább erősítette az Antant által amúgy is támogatott Horthy pozícióját. Ő nem kívánt király lenni, mert elvileg elismerte Károly trónigényének jogosságát, az ideiglenes államfői tisztség azonban nagyonis kedvére való volt, és ehhez éppen Károly iránti lojalitásának hagsúlyozásával végül megszerezte a legitimisták egy részének támogatását is. A Nemzetgyűlés februárban ült össze, elfogadta az állami főhatalom ideiglenes gyakorlásáról szóló törvényt, mely a közepesen erős köztársasági elnökökéhez hasonló jogkört adott a leendő kormányzónak. Horthy ezzel elégedetlen volt, ezért jelölésekor ragaszkodott a hatáskörök későbbi kiszélesítéséhez. A választásra március 1-jén került sor, mely a különítményesek utolsó politikailag jelentős tette is volt egyben: Horthy a biztonság kedvéért fegyvereseinek jelenlétében rendeztette meg a szavazást"
Orbán ideális kormányzójelölt MI már föl is terjesztette, majd megválasztják. A másik lehetőség Morvai vagy Vona, nekik vannak "különítményeseik", akik segíthetnek a szavazásnál.

lt aldo raine 2010.03.05. 17:42:08

@jjulie: ha nem mész el választani egy demokráciában, akkor utána milyen alapon véleményezed (és nyilván általában negatív hangnemben) a közügyeket? A sok rossz közül mindig van egy demokráciában egy legkevésbé rossz megoldás is, ennek megtalálásáról szólnak a váalsztások. Ha ebben nem veszel részt, akkor elveszted utáni az erkölcsi jogot, hogy számonkérd esetleg a neked nemtetsző kormányzást.

_KingJack_ 2010.03.05. 17:44:54

@radala: nem tudom ebből szerintetek mennyi a komoly, de én égbekiáltó baromságnak gondolom. Magyarország köztársaság 1989 október 23 óta. Akkor meg? Vagy ki volt aki ezt a hülyeséget kitalálta?

radala 2010.03.05. 17:46:13

@_KingJack_: Bayer nagy hatású, de hányan olvassák el a levelét. Szerintem 100 k ember sem.
Az a hír, hogy a Fidesz szerint a Jobbik rossz. Az nem is hír, hogy a Jobbik szerint a Fidesz rossz, mert ezt elég régóta mondják, hogy Vona még likudozik is egyet az meg csak annyit mutat, hogy a kuruc = Jobbik.

gossage 2010.03.05. 17:47:41

na az mszp is megszolalt
Az MSZP hamisnak tartja Orbán Viktor és Vona Gábor szembenállását, amelynek a szocialisták szerint az a célja, hogy ne egymástól raboljanak el választókat, hanem a demokratikus oldaltól

na mindegy
onnan mar eleg nehez lesz mert ott mar eleg kevesen vannak :)

_KingJack_ 2010.03.05. 17:49:09

@radala: Legyen igazad, de én úgy érzem nem volt túl bölcs húzás bedobni Bayert. Kicsit egyébként az az érzésem, hogy maga a Fidesz is veszni érzi a 2/3-ot. Ha pedig ezt kifelé is kommunikélni fogják, akkor akár még az 50%-is bizonytalan lehet. Ne felejtsük el, hogy sok Fidesz-szavazónak nagy motiváció a 2/3-ad.

radala 2010.03.05. 17:50:03

@_KingJack_: Ez vicc, de vannak valakik, akik azt mondják, hogy valahogy a 44-es lemondás illegitim és erre épülnek a következő alkotmány ergo az egész érvénytelen, tehát Mo továbbra is királyság.
Valami ilyesmi, de nem értek én ehhez. Olyan ez, mint a holokauszt tagadás, meglepő, hogy kiknek mire van energiája

jjulie 2010.03.05. 17:52:43

@radala:

és ha ezt a bunyót végül is a zsidók nyerik, mi lesz itt ?

tudod hogy a harmincéves háború alatt alig esett a zsidóknak bántódásuk a háborús területeken, szépen növekedtek létszámban, az átlagéletkorukban és gazdasági erőben

és persze a vagyonkájuk azért, mert az összes oldalnak ők beszállítottak

nem lesz végül valami hasonló itt kicsiben, amíg megy a marakodás hogy ki a magyarabb és a kormányképesebb?

amúgy 1898-tól 1927-ig április 11 volt a nemzeti ünnep, 27-ben tették át március 15-re, ami önmagában vicces, magát ellenforradalmi rendszerként meghatárózó alakulat egy forradalmi esemény napját jelöli ki nemzeti ünnepnek

BonFire 2010.03.05. 17:53:39

@Idet: "...szükségszerű a parlamenti valamilyen mérvű együttműködés, különben kormányozhatatlan lesz az ország. Ezt aztán tényleg a magyar nép szívná meg." - Ez eddig is így volt, mindazonáltal senkit nem zavart sem a kormányozhatatlanság (lásd a kisebbségi kormányokat, akár a Fidesz, akár az MSZP részéről), sem az sem zavart senkit, hogy a nép mennyit szopik. Miért gondolnánk, hogy mostantól felelősségteljes Fidesz-kormány alakul, amely a szívén viseli a nép sorsát, amikor egyszer már kormányban, és jónéhányszor ellenzékben - az önkormányzatok döntő többségét kormányozva - bemutatták, hogy fikarcnyit sem érdekli őket.

Miért kéne hinnünk ezt? A mi kisvárosunk vérszoci, és eddig minden választáson én is az MSZP-re voksoltam, de sikerült elérniük, hogy úgy megutáltam, hogy nem csak magamat, de anyámat, testvéremet, meg még jó néhány családtagot sikeresen "átneveltem", akik április 11-én és 25-én a Jobbikra fogjuk adni a szavazatunkat.

Pedig "Veres János városában" ez minimum eretnekségnek számít, és ha tehetnék, máglyára vetnének érte az emberek.

Csak hál'istennek olyan helyzetben vagyok, hogy nagy ívben sz@rhatok a környezetem véleményére! Mert demokrácia van, vagy mi!

Csak nehogy nagy legyen a pofáraesés a szavazás napján, amikor kiderül, hogy sokkal nagyobb a hozzánk hasonló "eddig-vérszoci-fideszre-elvből-nem-szavazó" aránya, akik most jobb híján végső elkeseredettségükben a Jobbikra adják voksukat, mint azt a legmerészebb kvk feltételezni is merészelte volna!

Szvsz lesz itt még sírás-rívás és fogaknak csikorgatása.

lt aldo raine 2010.03.05. 17:54:19

@_KingJack_: azt se feledjük el, hogy a kétharmad túlzott fideszes emlegetése viszont az orbánfób exballib szavazókat aktivizálhatja. szóval ügyesen kell egyensúlyoznia a fidesznek e téren, de nyilván minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy meglegyen a 2/3, hisz ki ne akarna teljhatalmat?

radala 2010.03.05. 17:56:16

@_KingJack_: Szerintem nézegetni kell a kvk-kat. Azért nem annyira bizonytalanok azok. Mát nem tehetünk. Nem hiszem, hogy elvi okfejtésekkel meg lehet ítélni egy párt népszerűségét.
Érdekes kérdés, hogy jól teszi-e az mszp, hogy megszólal az ügyben. Mert az nyilvánvaló, hogy az ö mostani szavazóikra már nincs hatással semmi, (max a korrupciós ügyek, de azok se nagyon).
Ha azt mondják, hogy ezek nem őszintén ölik egymást, akkor az talán azt is jelenti, hogy amit egymásra mondanak az sem igaz...
Ha én mszp lennék én örülnék, hogy ebből kimaradok és max azt mondanám, hogy milyen röhej ez a személyeskedés és vezethet-e országot bármelyik párt, amelyik szaralakozik, meg a szüleim így neveltekezik, meg metélt farkincázik (ez most Bayer nem Morvai)

kisa 2010.03.05. 17:57:55

@jjulie: De ő se Petrovics néven futott be karriert...

kisa 2010.03.05. 18:00:15

@Uhu20: Ha szar meg a fos között választhatsz, harmadiknak meg bejön a hányás, akkor kötelező vagy választani?

tölgyes 2010.03.05. 18:00:22

@lt aldo raine: Mivel is kezdjem? 1./Az MSZP erodálása elérte a törzsszavazói kört. Ezek a törzsszavazók inkább szavaznak a Jobbikra mint a fideszre, mert ugye Orbán maga az ördög..(Gyűlölik a Nagy Imre temetésen elmondott beszéd óta)Ezért az MSZP Ön által említett első érve, mármint, hogy Orbán NEM szélsőséges az MSZP-törzsszavazókat nem érdekli.(Korábban talán még TG is elismerte, hogy a szavazói áramlás a Jobbikba nem csak a fideszt, de az MSZP-t is érinti..egyes körzetekben erőteljesebben érinti mint a fideszt.. (BAZ, Szabolcs stb) ennek az egyik oka pedig az, hogy a jobb-bal oldali szavazók között az értékrendben nincs lényeges különbség)
2./A "türelmetlen" jobboldal mindig is csak kényszerből fogadta el a fideszt. Jobb híján. Ők az MDF, a MIÉP jobboldalából álltak. Ez a türelmetlen viszonylag tudatos réteg alkotja a Jobbik "kemény" magját.. az átszavazás pedig egy cumi a két jobboldali párt között hezitálók számára: mi majd radikális lépésre kényszerítjük a fideszt... mondják, miközben már most, a választások előtt is jobban támadják a fideszt mint az MSZP-t.. A fideszt pedig csak az jogosíthatja fel radikális lépésekre, ha megszerzi a 2/3-ot.. mert a fidesz semmilyen körülmények között sem paktálhat a Jobbikkkal.. ráadásul kemény lépésekre csak az erős legitimáció ruházza fel a fideszt.
3./ A radikalizmus pedig nem a fidesz tehetetlensége miatt nőtt (bár ez is része a Jobbik inkorrekt érvelésének, politizálásának), hanem a kialakult helyzet miatt..az elkúrások tömege miatt.Vagyis az MSZP miatt!..
4./ Ráadásul a fidesz ebben a szorult helyzetben mindig megtalálta a demokratikus és alkotmányos utat... Nem választotta az erőszakos megoldást, amit Gyurcsány épp azért provokált, hogy az utcán verje szét és alázza meg a jobboldalt... mégis a fidesz által választott demokratikus út az, amelyik a kormány és az MSZP radikális meggyengüléséhez, a koalíció felbomlásához.. és a mára kialakult helyzethez vezetett.. Az utcai megoldások egyben tartották a baloldalt... Ezért, ha az MSZP 2007 tavaszán az idő előtti választás mellett dönt, akkor ma van egy erős baloldal.. tehát Gyurcsány úgy ártott saját pártjának, hogy közben a szélsőjobbot is erősítette... és ezt a politikát még ma sem tudta feladni... Miközben a felelősséget a fideszre próbálja terelni.. és miközben ennek akar haszonélvezője lenni a Jobbik

tölgyes 2010.03.05. 18:04:07

@radala: A korábban leírtak miatt én úgy látom, hogy az MSZP-nek jó, ha a fideszt ő is a Jobbik is támadja..Ja hogy ez amolyan szalmaszál.. az, de szalmaszál.

jjulie 2010.03.05. 18:05:13

@lt aldo raine:

a "nem választásal" tudom kimutatni az elégedetlenségemet a politika silányságával kapcsolatban

az nem ér, hogy, ha akarom, ha nem valamelyiket fel kell hatalmaznom

bármikor van jogom azt mondani hogy a látható pártok és politikusaik szarok

ha lesz aki nekem megfelel, szavazok

vagy szavazni fogak ha valami nagyon szar azzal elkerülhetőnek tűnik

igy most elmennék ha reális esélye lenne a jobbiknak vagy valami hasonlónak az 51%-ra, sőt az egész utcát és kényszeríteném, hogy menjen el

azért, hogy melyik 30000 ember nyúlja le ezentúl amihez csak van pofája, nem adok felhatalmazást a szavazatommal, és azt a fél órát nem szánom rá

az eddigí 5 és ez a mostani szavazás erről szólt, semmi másról

a magyarázatod dallama hasonlít arra amit a szocializmusban hallottam

tölgyes 2010.03.05. 18:05:31

@Captain Tott: A választó nem szereti azokat akik veszekednek.

török gábor 2010.03.05. 18:08:34

@radala: rosszabb (lett volna) a helyzet (a Fidesznek): ebben az esetben a szociknak kétharmada lehetett volna. nagy öngól lett volna.

theofil 2010.03.05. 18:11:17

@_KingJack_:

Hát ez az!

Én is ezt szeretném tudni!

A Kossuth-térről sarjadzott valamelyik csoport kikiáltotta a királyságot, kormányzóval momentán, azt hiszem Debrecen fővárossal.

Nem tudom melyik csoport volt, de küldtek levelet a dolgok állásról a képviselőknek, a miniszterelnöknek és a köztársasági elnöknek is a miheztartás végett.

Nem tudom kideríteni mellik csoport vala ez, és ki a király meg ki a kormányzó.

Pedig érdekelne!

lüke 2010.03.05. 18:11:22

challenge:)
Ez a kihívó levél / vagy válasz egy színjáték része .Ami, ha nem lenne a korporatív magyar gárda még komikusnak is hathatna.
De ilyen háttérrel és élet térrel egy vergődő társadalom drámai adok kapokja.
Fenyegető, sötét felhőket rajzoló fiatalember levele. Ijesztő a jövőre nézve.Nem az "erőtől duzzad" hanem a bosszútól.

jjulie 2010.03.05. 18:14:11

@radala:

a horthyt úgy választották kormányzóvá, hogy a szállásától (Gellért)a házig a prónai fegyveresi biztosították az utat, az előtte haladó autóban személyesen ült a prónay

a házban belül pedig az osztenburg fegyveresei, fegyverrel az oldalukon sétáltak be a padsorok közé, felügyelni a szavazás eredményét

ez legitim?

az a fránya perspektíva méret.....

lüke 2010.03.05. 18:16:10

@Kenwyn:
a nagykoalíció vizióját egy talpig demokrata nem tagadhatja:)
Ez a tagadás harmadik világos- mióta a második megszűnt -

tölgyes 2010.03.05. 18:21:39

@lüke:Csacsiságot tetszik írni.Kicsit tanulmányozza a XX. század történetét. Koalíció nem feltétele a demokráciának... kényszerből a kormányzásnak lehet feltétele.

lt aldo raine 2010.03.05. 18:22:08

@tölgyes: 3. és 4. ponttal teljesen egyetértek :)

2.: a fidesz szerintem kétharmad nélkül is képes lesz radikális, jelentős változtatások meghozására. persze ez nem érintheti a kétharmados tv-eket, így nem lehet teljes a megújulás, de azért jelentős mértékű lesz a 2/3 nélkül is. mert ov-ék nem fognak félni a fennálló demokratikus keretek között teljes mértékben kihasználni, hogy zavaró kompromisszumok (mint anno fkgp) nem nyomják majd most a vállukat.

1. ki számít az mszp törzszavazójának? szerintem több rétegből állnak/álltak ők is.

szerintem részben ökológiai tévkövetkeztetés is a szociktól jobbikba áramló szavazók képe. ha az mszp törzsszavazóin a reménytvesztett legszegényebb nemcigány réteget értjük, akkor persze pl baz megyében sok szoci szavazó válhat jobbik szavazóvá, de ennek az egyetlen oka a cigánykérdés napirendre emelése a jobbik által. a jobbik a gárdával tesz azért, hogy ne lopják ki a répát józsi bá földjéről, akkor bizony a politika iránt nem érdeklődő józsi bá a jobbikra fog szavazni. de ezeken az eseteken kívül én nem hiszem, hogy jelentős lenne a szociból jobbik szavazóvá átalakulás.

az "orbán náci, veszélyben a demokrácia" kártya pedig azokat az exballib szavazókat tudta volna megszólítani, akik csalódottságukban inkább otthon maradnának. viszont így, hogy úton-útfélen támadja a fidesz és ov a jobbikot, az otthon búsúló exballibek csak legyinthetnek a náci kártyára: de hisz nem is igaz...

lüke 2010.03.05. 18:23:11

Egy ilyen Jack engem is lázba hozna, amit teophil említ:)
Egyenlőre csak lumberjack/eket
látok:)
FAFÁVÁGÁS és nagyon sok kidőlt fát fűrészelnek, amire semmi szükség, előre nem mutat

lüke 2010.03.05. 18:27:20

@tölgyes:
nem ezt mondtam/írtam:)
hanem azt bíráltam ,hogy mindenki tagadja a nagykoalíciót
még erre is sor kerülhet....

lt aldo raine 2010.03.05. 18:27:45

@jjulie: ha elméssz szavazni és érvénytelenül szavazol, akkor esetleg. de a te filozófiád struccpolitika. attól még hogy bedugod a fejed a homokba, ugyanúgy történnek tovább a dolgok. de szíved, jogod otthon maradni, csak szerintem az elmúlt 12 év megmutatta, hogy elképesztően nem mindegy, hogy melyik 30000 ember lopja el azt amit tud...

a szocializmusban nem volt választási lehetőséged, ott színjáték volt a szavazás. most legalább kiválaszthatod ki lopjon, már ez is fejlődés, nem? :P

Treuga Mei 2010.03.05. 18:31:34

@török gábor:
Azért mégiscsak Bánó András... )-:
De azóta azért Ön bizonyított. Igaz B. A. is, csak mást...

jjulie 2010.03.05. 18:35:54

@lt aldo raine:

sajnos nem dugom a fejem a homokba, mert a kurva politikusok nem hagyják, és azért utálom az örbánt, mert számomra ő volt az első aki akkora zajt csapott itt 2001végé, hogy észrevettem hogy van olyan hogy politika

ha ezt más csinálja velem, valószínűleg azt utálnám

lt aldo raine 2010.03.05. 18:42:39

@jjulie: a politika a demokrácia velejárója, elég szomorú, ha a rendszerváltás után még 11 év kellett h észrevedd a létezését...

török gábor 2010.03.05. 18:43:16

@Treuga Mei: Bánó András? sztem összetéveszt valakivel :) bár tavaly a tétben voltam kétszer vagy háromszor nála, de ha a kezdetekre céloz, az akkor inkább a tv3, az mtv és a hírtv.

panelburzsuj 2010.03.05. 18:45:50

@lt aldo raine:

A magyar szocializmus lopásilag nem képviseleti, hanem bázisdemokrata alapokon működött: ki mihez hozzáfért, maga vitte haza.

Ez az új rendszer a tolvajlás jogát is privatizálta, és még felhatalmazási színjátékot is rendez hozzá.

jjulie 2010.03.05. 18:58:57

@lt aldo raine:

igen, sok mindent nem vettem észre annak idején, pl dolgoztam ahelyett hogy cégalapításokkal és áfavisszaigényléssel foglalkoztam volna

tényleg szégyenlem, hogy ebből a demokráciából kimaradtam a 90-es évek elején (azt meg főleg, hogy egy ismerősőm el is magyarázta, és csak kb 10 évvel később esett le hogy miről beszélt)

tölgyes 2010.03.05. 20:52:26

@lüke:A nagy koalícióra nem kerülhet sor. Ezt a hibát a fidesz nem fogja elkövetni. Ez egyenlő volna a megsemmisülésével.. mint ahogy az SZDSZ is megsemmisült.

tölgyes 2010.03.05. 21:15:58

@lt aldo raine: 1./Természetesen a fidesz2/3-ad nélkül is képes lesz a kormányzásra és a változtatására..Sőt! a 2/3-ad elérésének nagyon kicsi az esélye, de kívánatos lenne. Az alkotmány és több 2/3-os törvény elemi reformálásra vár.
2./ Törzsszavazók. Én többször is leírtam már, hogy folytatni kellene az értékkutatásokat és az azok alapján történő elemzést. A meglévő kutatásokból az derül ki, hogy az egyes pártok támogatói között nincs szignifikáns különbség az értékpreferenciákat illetően. Vagyis az MSZP-SZDSZ-Fidesz.. akkor MIÉP szavazók között a cigányság stb. kérdések megítélésében nem volt hibahatár feletti eltérés. Ezért is áramlik akár váratlanul egyik párttól a másikig nagyobb szavazói csoport is. Ezért fordulhat elő az hogy a mostanáig biztos MSZP körzetnek bizonyult helyeken a Jobbik veri az MSZP-t... A cigány kérdés ebben szerpet játszik, de éppen azért amit leírtam.. és azért, amit az emberek tapasztalnak.. és radikális fellépést várnak és számukra Orbán a mumus.
3. Ugyanez az Orbán náci veszélyt hoz...kérdésben is igaz. Maga az elit persze mindig is tudta, hogy ez nem igaz.. mint ahogy azt is tudta, hogy Orbán nem cigány mégis cigányozta.. bár a másik kezével harcolt a cigányozás ellen..:( Sőt egyszerre ment Orbán cigányozása és nácizása...

4. Én egyébként azért tartom TG elemzését felületesnek, mert most pl azt nem gondolta végig, hogy ha ugyanarra a szavazóbázisért két párt verseng az növeli-e, vagy csökkenti-e a két párt esélyeit. Én azt gondolom csökkenti.. Azt is gondolom, hogy az MSZP se örülne, ha most lenne egy komoly versenytársa a ballib oldalon, mint ahogy mindent meg is tesz azért, hogy se az MDF, se az LMP ne rúgjon labdába... Csak addig támogatta ezeket az alakulatokat, amíg azt remélte tőlük, hogy a fideszt gyengítik.. amikor kiderült, hogy őt gyengítik, akkor azonnal szembe fordult velük.. és ezért lesz még botrány az MDF - LMP háza táján...:)

5. Én azt is gondolom, hogy a Jobbikban vannak MSZP "küldöttek".. ezt ma nyilván tagadják, mint ahogy azt is tagadták, hogy az MDF-et MSZP közeli figurák pénzelték a fidesszel szemben.
Ezekről azonban TG. most nem mélázott el még egy kicsit sem.

Thresher 2010.03.05. 23:34:58

Idézet:
"a rádiófrekvenciák körüli szégyenletes összjáték"

Most akkor sírnak hogy megszünt a Sláger meg a Danubius? Hogy is van azzal a besózással?

radala 2010.03.08. 10:20:03

@török gábor: Köszönöm. No ugye mondtam, hogy Most hagyó lenne a legfelső bíróság@jjulie: elnöke, Hunvald KE és a válság miatt készülhetnénk a 2012-es választásokra.
Hihetetlen primitív ez a Vona.
jjulie:
Még az idézetemben is szerepel, hogy Horthyt a fegyveresei jelenlétében választották meg. Az, hogy te egy bejegyzést nem tudsz végigolvasni nem az én szűklátókörűségemre utal:-)

jjulie 2010.03.09. 14:46:05

@radala:

az hogy a google-t és a vikipediát haszni tudod egy ilyen témában az nem meggyőző különösebben, csak kicsit részleteztem mi a "fegyveresek jelenléte" de nem a google-ből

amúgy tudod, hogy az osztenburg még abban az évben a fegyvereseivel szembement a horthyval, a királypuccs idején?
süti beállítások módosítása