Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
01:27

Amikor közel négy hónap múlva befejeződik a ma elkezdődő tavaszi ülésszak a parlamentben, már túl leszünk a második Orbán-kormány négyéves ciklusának felén. A felezővel bizonyos értelemben új időszámítás kezdődik a politikában: amikor már közelebb van a következő, mint az előző voksolás, a politizálás keretfeltételei, a sajátos vonatkozási rendszerek szép lassan megváltoznak, átalakulnak. Ennél azonban most – illetve inkább most is - többről van szó.

(Fotó: hvg.hu)

Érdekes módon az előző két parlamenti ciklusban egyaránt sorsdöntő időszaknak számított ez a periódus. 2004-ben ekkor tett kísérletet Medgyessy Péter a kezdeményezés visszavételére, ám az emlékezetes “nagyívű” bejelentések kudarca után az európai parlamenti választáson elszenvedett vereség a székébe került a kormányfőnek. 2008-ban pedig pontosan ekkor került sor az úgynevezett “szociális népszavazásra”, amely végleg megrendítette az MSZP-SZDSZ koalíciót, és a hátralévő két évre formálisan kisebbségi kormányzásra kényszerítette a szocialistákat.

Hasonló dolgok most nem várhatók, de hasonló súlyú események egyáltalán nem kizártak. Bár az utóbbi hetekben mérséklődött a december végi – január eleji felfokozott, az államcsőd lehetőségével is számoló hangulat, az alapvető kérdések még egyáltalán nem dőltek el. Tudom, hogy sokan nem szeretik az “ez is és az is lehet” típusú elemzői latolgatásokat, szerintem azonban igenis van üzenetértéke annak, ha számba vesszük a lehetséges kimeneteket. Márpedig a mostani helyzetnek éppen az a sajátossága, hogy még a szélsőségesen különböző forgatókönyvek valószínűsége sem tér el jelentősen. Ez pedig – ha sajnos nem is lehet kijelenteni, hogy mi fog biztosan történni - elég beszédes, sokatmondó.

Ebből a pár hónapból ugyanis könnyen úgy is kijöhet az ország, hogy 1) a kormányoldal megszilárdítja a bázisát, s akár növekedésnek is indulhat a közvélemény-kutatásokban, miközben az ellenzék esélyei nem javulnak; de az sem elképzelhetetlen, hogy 2) vagy a sikertelen tárgyalások (IMF-EU) vagy a megállapodás következményei miatt drámai változások mennek végbe a választói piacon és ezzel összefüggésben a kormányoldalon, amiből meglepő közjogi lépésék és/vagy tartós kormányzati zuhanás is következhet. Aki nem érti, hogy ez miért nóvum, az gondolja át, hogy a 2010-es választások utáni korábbi parlamenti ülésszakok előtt leírható lett-e volna ez a mondat - pontosabban annak második fele. Tavaly nyár végén talán már érződött az előszele, próbáltam is írni róla, de az első évben esélye sem volt a jelentős átrendeződésnek.

A magyar politikatudományban Ágh Attila vezette be a “felező válság” fogalmát, amióta olvasom az írásait, azt hiszem, minden parlamenti ciklusban találkoztam ezzel a megközelítéssel. Őszintén szólva általában – és konkrétan is - szkeptikus vagyok az ilyen típusú politológiai vastörvényekkel szemben, az idő azonban itt Ágh professzort igazolta: féltávnál valóban szinte minden korábbi kormány a legrosszabb arcát mutatta. De vajon mi következik ebből? “Csak azt az elemi tényt felejtik el megemlíteni, hogy a "felező válság" valamennyi európai demokráciában működik. Vagyis a jelenlegi kormány népszerűségének csökkenése a ciklus felezőpontján teljesen menetrendszerű, és nem jelent semmiféle előrejelzést a 2006-os választásokra.” – írta szerzőnk a Magyar Hírlapban 2004 tavaszán.

Ha kizárólag azt a ciklust nézzük, akkor igaza is lett, ugyanez a mondat 2008-ban leírva – és a 2010-es választásokra átfogalmazva - azonban már más megvilágításba kerülne. Mégis jó az idézet, mert rávilágít a lényegre: nem a felezőnek vagy bármi másnak nevezett válság(ok) a döntő(ek), hanem az arra (azokra) adott válasz(ok). Fájdalom, de ezért nem tudjuk most sem megmondani, hogy milyen állapotban lesz a magyar politika a tavaszi ülésszak végén: az ingert még csak-csak azonosítani tudjuk, de a reakciók elemzésével sajnos meg kell várnunk azok valódi - tehát nem csupán retorikában, hanem cselekedetekben is tetten érhető - megjelenését.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr664099073

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nevezzük át minden településünket Felcsútra 2012.02.13. 15:49:04

Miért? Mert láthatóan ott minden sikerül. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon minden település szeretne olyan sikeres lenni, mint Felcsút....

Trackback: Nevezzük át minden településünket Felcsútra 2012.02.13. 15:45:02

Miért? Mert láthatóan ott minden sikerül. Biztos vagyok benne, hogy Magyarországon minden település szeretne olyan sikeres lenni, mint Felcsút....

Trackback: Szőcs Géza államtitkár euró tízezreket remél civilként például a költségvetésből 2012.02.13. 11:07:13

Szőcs Géza a NEFMI kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza december óta a Magyar PEN Club új elnöke. Szőcs Géza a napokban az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben beszél a Janus Pannonius-díjról, aminek megalapítására a PEN Club javaslatot te...

Trackback: Szőcs Géza államtitkár euró tízezreket remél civilként például a költségvetésből 2012.02.13. 11:06:56

Szőcs Géza a NEFMI kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza december óta a Magyar PEN Club új elnöke. Szőcs Géza a napokban az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben beszél a Janus Pannonius-díjról, aminek megalapítására a PEN Club javaslatot te...

Trackback: Szőcs Géza államtitkár euró tízezreket remél civilként például a költségvetésből 2012.02.13. 11:06:24

Szőcs Géza a NEFMI kultúráért felelős államtitkára. Szőcs Géza december óta a Magyar PEN Club új elnöke. Szőcs Géza a napokban az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben beszél a Janus Pannonius-díjról, aminek megalapítására a PEN Club javaslatot te...

Trackback: Nokia: Milliárdokat veszíthet az állam, kihalhat Komárom 2012.02.13. 11:06:15

A Nokia komáromi gyárából 2300 embert küldenek el idén, és a költségvetés valamint a város is jelentős bevételkiesést könyvelhet majd el.Fotó:MTIMivel nem publikus, hogy az átszervezés milyen pénzügyi hatásokkal járhat majd a Nokia Komárom Kft-nél, a G...

Trackback: Mi a baj a magyar közoktatással? 2012.02.13. 11:06:00

Ha a fiatalság politikai apátiájának és skizofréniájának, a magyar kultúra válságának okait keressük, akkor az iskolapadban kell kezdenünk a kutatást. Ott fogjuk ugyanis megtalálni....

Trackback: Mi az a felező válság? 2012.02.13. 09:10:02

Érdekes módon az előző két parlamenti ciklusban egyaránt sorsdöntő időszaknak számított ez a periódus.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2012.02.13. 13:42:04

@CSENDES: Az adójóváírás, ami kivezetésre került maximális összegében 2.2750.000 Ft/ év jövedelemig (havi 229.166 Ft jövedelemig (12.100 Ft/hó) volt.

A szuperbruttó kivezetése ugyanebben a jövedelmi sávban ezt tényszerűen nem tudta ellentételezni, sőt további cca. nettó 9-10 e ft jövedelemcsökkenést okozott az átlagjövedelemmel nem rendelkező gyermektelen, vagy már gyermekkedvezménnyel nem rendelkezők körében.
Mi várható 2013-ban, ami ezt a réteget pozitívan érinti majd, amiről még nem tudunk, s az egykulcsos, igazságos és arányos adózás áldásos hatásának róható fel, túl azon, hogy addigra az éhező rétegek felakaszthatják az idióta gazdaságpolitikát folytató vezetőiket?

concret 2012.02.13. 13:43:16

@Diocles:

Érdekes éppen, amit írsz, csak tárgyszerűtlen.

Attól tartok, nem ismered a délszláv népvándorlás tényleges akcióterületét. Az Avar kaganátus kezdeményezte ütköző zóna létrehozása céljából Bizánc (és a Frank Birodalom) határterületein, és a dunai onogur-bolgár birodalom révén jutottak el a szlávok a legdélebbre. Természetesen elfoglalták Szalonikit is, benyomultak az eredeti görög népesség területére is - ám a domináns népesség nyelvi fölénye itt is ugyanúgy érvényesült, mint a frankok esetében a Flandria-Ardennek-Vogézek vonalán. Ahol a népesség döntően görög maradt, ott a görög nyelv (ami bizony mai formájában nyelvészetileg is leszármazottja a koinén keresztül az ógörögnek) folyamatosan fennmaradt. nem úgy, mint Makedóniában és Thrákiában, ami szlávvá, utóbb részben törökké lett.

Bizánc csak a kereszténységet terjesztette a szlávok között, a közemberek nyelvi-etnikai elgörögösítése akkoriban nem volt divat, ez XVIII-XIX.századi találmány. Azt pedig, hogy az újgörög "echte szláv nyelvjárás", saját érdekedben ne hangoztasd, inkább felejtsd el. Sehol sem aratnál vele nagy sikert.

dbeata 2012.02.13. 13:44:17

@hoplita: Kösz, majd ha kell egy kis ledorongolás, hogy érezzem, egy senki vagyok, feltétlenül bejelentkezek hozzád! :) Azért ezt majd elmondom a kiscsajomnak is. Mármint hogy ő nem gyerek. Csak hogy tudja.

balf 2012.02.13. 13:46:28

@concret: Nem veled van baj, hanem azzal, hogy csak felületesen futottad át a listát. El is kellene olvasni belőle egy-két darabot, és akkor mindjárt rájönnél, hogy miről is beszélek...

Ajánlom pl figyelmedbe a következőt:

„A Forró Ősz után Hideg Tavasz”, Kritika, XXXVI. évfolyam, 3. szám, pp. 16-19

A neten meg tudod keresni a teljes szöveget.

Ágh Attila a tudomány köntösébe bújtatja az acsarkodó, végletesen elfogult és torz jobboldal-gyűlöletét. Ha magánpénzből csinálná, nem zavarna. De közpénzből teszi, ráadásul ő vezeti az egyik vezető magyar egyetem politikatudományi doktori iskoláját (is). Ahol pl Török Gábor is dolgozik.

Nagy baj ez, mindannyiunknak.............

mókáné 2012.02.13. 13:48:06

@hoplita:

"Egy gyerek nem gyerek...tartja a mondás...és jogosan is. "

Egyetértek. Nekem, amikor csak egy gyerekem volt, mindig feleztem vele a csokit, hogy tudja, mi az, osztozni valamin.

Aztán háromig felvittem a gyerekszámot, de néha elgondolkodom..

balf 2012.02.13. 13:49:00

@concret: Nem veled van gond, hanem azzal, hogy csak felületesen futottad át a listát. El is kellene olvasni belőle egy-két darabot, és akkor mindjárt rájönnél, hogy miről is beszélek...

Ajánlom pl figyelmedbe a következőt:

„A Forró Ősz után Hideg Tavasz”, Kritika, XXXVI. évfolyam, 3. szám, pp. 16-19

A neten meg tudod keresni a teljes szöveget.

Ágh Attila a tudomány köntösébe bújtatja az acsarkodó, végletesen elfogult és torz jobboldal-gyűlöletét. Ha magánpénzből csinálná, nem zavarna. De közpénzből teszi, ráadásul ő vezeti az egyik vezető magyar egyetem politikatudományi doktori iskoláját (is). Ahol pl Török Gábor is dolgozik.

Nagy baj ez, mindannyiunknak.............

CSENDES 2012.02.13. 13:49:09

@panelburzsuj: Népi mondások jutnak az eszembe, népi kezdeményezés híján.

Nagyanyám mondotta mindig, ha nagyon megharagudott: "a bőr hűljön rá! (id.: dr. Szabolcsi Nagyanya dr.) "Merhogy" elől-hátul dr. volt, nyilván nem szeretnék "palizálni", ugyebár.

mókáné 2012.02.13. 13:50:21

@hoplita: @dr.dbeata:

"Egy gyerek nem gyerek...tartja a mondás...és jogosan is. "

Egyetértek. Nekem, amikor csak egy gyerekem volt, mindig feleztem vele a csokit, hogy tudja, mi az, osztozni valamin.

Aztán háromig felvittem a gyerekszámot, de néha elgondolkodom..

balf 2012.02.13. 13:51:29

@concret: Nem veled van gond, hanem azzal, hogy csak felületesen futottad át a listát. El is kellene olvasni belőle egy-két darabot, és akkor mindjárt rájönnél, hogy miről is beszélek...

Ajánlom pl figyelmedbe a következőt:

„A Forró Ősz után Hideg Tavasz”, Kritika, XXXVI. évfolyam, 3. szám, pp. 16-19

A neten meg tudod keresni a teljes szöveget.

Ágh Attila a tudomány köntösébe bújtatja az acsarkodó, végletesen elfogult és torz jobboldal-gyűlöletét. Ha magánpénzből csinálná, nem zavarna. De közpénzből teszi, ráadásul ő vezeti az egyik vezető magyar egyetem politikatudományi doktori iskoláját (is). Ahol pl Török Gábor is dolgozik.

Nagy baj ez, mindannyiunknak.............

CSENDES 2012.02.13. 13:51:37

@panelburzsuj: Népi mondások jutnak az eszembe, népi kezdeményezés híján.

Nagyanyám mondotta mindig, ha nagyon megharagudott: "a bőr hűljön rá! (id.: dr. Szabolcsi Nagyanya dr.) "Merhogy" elől-hátul dr. volt, nyilván nem szeretnék "palizálni", ugyebár.

sárkányfő 2012.02.13. 13:53:12

szégyellem, de nagyon, hogy magyar vagyok:
index.hu/belfold/2012/02/13/szajer_beolvasott_neelie_kroesnek/

komolyan, az ember haja égnek áll. szóhoz se lehet jutni. ez még durvább, hazugabb, álszentebb, mint Orbán nyeglezős hazugsága.

és ezt pont annak a Szájernek van pofája a bőr képen leríni, aki saját feleségén keresztül szüntette meg a fidesz az igazságszolgáltatás függetlenségét.
az a Szájer hivatkozik az uniós szerződésre amelyik pontosan tudja hogy Mo. megsértette azt... széééégyen.... gát-lás-ta-lan...

komolyan, nincs az a gátlástalan szemétség, ami nem fér fel a pofájukra. kezdem megérteni a szlovákokat, hogy milyen szar lehetett nekik amikor Meciar vagy Fico égette őket külföldön...

ja, és a droidok szerecsenmosdatására nem vagyok kíváncsi, előre tojok mindre. Szájer meg bekaphatja amiért ezt teszi a hazámmal.

mókáné 2012.02.13. 13:53:41

@balf:

Látom, nálad is vacakol a gép..

balf 2012.02.13. 13:54:38

elnézést kérek mindenkitől a 3x-os posztolás miatt, gateway timeout-tal kidobott 2x, azt hittem, nem került fel a válaszom.

dbeata 2012.02.13. 13:56:13

@knausz: Sok tabut lehetne döntögetni gyereknevelés ügyben, az biztos. Családunkban van szépen nevelt háromgyerekestől kezdve, olyan testvéreken át, akik évekig, sőt évtizedekig voltak haragban, és nem beszéltek egymással. Szomszédom egyke, sőt, pedagógusanya gyermeke, és teljesen normális felnőtté vált, ezt állíthatom (ha állításom elég valamire).

concret 2012.02.13. 13:56:17

@is:

Én csak egy HVG-ben közölt egyesített GDP és államadósság függvényre hivatkozom, lehet, tévedek.

Aszerint 1990 óta sosem volt olyan év, amikor nominálisan csökkent volna az államadósság (dollárban számolva). '96 és 2000 között is végig nőtt, igaz, nominálisan is csak csekély mértékben, és a GDP- növekedés messze felülmúlta (a GDP a Bokros-csomagot követően látványos növekedésnek indult). Ez az öt év volt, amikor a legjobban nyílt az olló, ha ezt a trendet 2000 után is tartottuk volna, ma mélyen 50% alatt lehetne a GDP-arányos válságostul-mindenestül.

menőmano 2012.02.13. 13:59:15

Jónapot!!!

Ebből a pár hónapból ugyanis könnyen úgy is kijöhet az ország,"

Fantasztikus lenne.)
Hát. Persze) Csak az totálisan érdekes lesz, ha sikerül a problémákat, elkövetett hibákat - hiány nélkül- orvosolni. Kétségeim vannak, hogy kijönne" az ország) minden szinten.
A Matolcsy féle gazdaságpolitika, melynek hatására életek döltek romba. Csak, hogy mást ne emlitsek.
A másik) a társadalom egy hatalmas csoportja, szociális- lelki- anyagi válsággal küzd. Talán soha nem látott ellentét, egymás iránti gyűlöltet alakult ki a társadalomban. Hála annak) szomorú valóság - hogy tovább nyilik az a bizonyos társadalmi olló.
Szóval nehéz lesz bármit is tenni- és mondani, hogy ez a kialakult valóságkép" megváltoztatható legyen.
szerintem. ennyi.

Zsencike 2012.02.13. 14:08:59

Tisztelt Török Gábor! Nem fogok az írás témájához szólni, ám megkérdezem, hogy tudja így osztani az észt, amikor képes leírni ilyen mondatot:
"ülésszakok előtt leírható lett-e volna ez a mondat - pontosabban annak második fele"

Üdv: egy NEM magyar nyelvtanár

mókáné 2012.02.13. 14:11:07

@dr.dbeata:

Valami van a gépemmel, vagy központilag.

Gyerekek: most is 4 van nálam. Állandóan jönnek és csak számolom a fejeket.. ehhez még adódik később, hogy a másik lányom is hoz minimum kettőt.. lehetetlen helyzet!

De @hoplita: van igaza. Minél többen vannak, úgy illeszkednek a közösségbe, de komoly ügy ez.

Balt 2012.02.13. 14:11:48

@concret: Félreértesz. Nem vitatok el én semmit a görögöktől, sőt, szerintem nagyon is helyénvaló, hogy ugyanúgy tisztelik a hellenisztikus és a pravoszláv hagyományaikat is.

Az olaszt írhattam volna taljánnak :), de ettől még tény: az Appenin-félsziget - bár valahol a kereszténység bölcsője - történelme elég bonyolult, és Európában meglehetősen későn alakult egységes (ha ugyan ma egységes...) modern állammá, eredettől, nemzetiségi összetételtől függetlenül.

(Mondjuk a görög történelem sem egyszerű, bár ott a török önmaga elfed vagy 500 évet...)

hoplita 2012.02.13. 14:11:57

@dr.dbeata:
Ne hülyítsd már a gyereket...!!!
Adjuk meg az esélyt neki, hogy túlnője intellektuálisan a zannyát.:DD

panelburzsuj 2012.02.13. 14:12:58

@CSENDES:

Ez nem gazdaságpolitika, hanem jövedelemtoligálás.

Gazdaságpolitika onnan lenne, ha ettől valóban, látványosan meglódulna a belföldi áruk (termék-szolgáltatás) iránti kereslet, a hazai kkv-k nem győznék fölvenni a rendelést és a melósokat, a fölső középosztály rávetné magát a most pincékben búslakodó ötezer forintos magyarborokra, a pórnép a spárpárizsiról átnyergelne minimum a lángoltkolbászra ...

Mostani állás szerint a dolgozó korúak egyik fele pórul járt, másik fele meg reszkethet az ajándék tízezreiért. És megint a nyugdíjasok lesznek a bírók ...

menőmano 2012.02.13. 14:13:05

A világ legboldogtalanabb nemzete a magyar"

A világ boldogabb lett 2007 óta, a magyarok nem - állapítható meg az Ipsos2011 végén elvégzett, és a napokban publikált "boldogságfelméréséből". A válság és a konfliktusok ellenére a boldogságindex (vagyis a az a szám ,ami azt mutatja, hogy a felnőtt lakosság hány százaléka "nagyon boldog") 2 százalékponttal növekedve 22 százalékra emelkedett. Eközben a magyar mutató 10 százalékról hat(!) százalékra esett. "
........
Sereghajtó Dél-Korea, Magyarország.

........

"A magyar adat egyébként 4 ponttal csökkent a négy évvel ezelőtti felméréshez képest, ez az ötödik legnagyobb esést jelenti. Nagyon estek a brazilok (-9) és az indonézek (-7), de hát nekik volt honnan"
.........

Tehát az a bizonyos "felező" némelyeknek kedvez, másokat pedig (esetleg) ellehetetlenit.
szerintem.
:)

Unionist 2012.02.13. 14:13:37

@concret:
nézd, a civilizált világ úgy működik, hogy a hírszerkesztők végtelen objektívek. egy bbc tudósító egy katonai diktatúra kellős közepéből jelentve sem azt mondja, hogy itt állunk most a gonosz palotája mellett. praktikus okokból. azonnal lelőnék. hanem tárgyszerűen elmondja, hogy mi is történik a helyszínen. ez a tudósítás műfaja. végtelen tárgyilagos. a stúdióban ülő elemzők viszont mindig szubjektíven mondják el a véleményüket. ez az alapvető szereposztás.

és ezt a műsorvezetők próbálják ellenpontozni. tehát az objektív hírmagyarázatra emocionális kérdéseket tesznek fel. például megkérdi: "féltek odakint". ez egy személyes kérdésfeltevés. a szubjektív elemzések esetén pedig az objektív számokra kérdeznek rá. tehát ha az elemző azt mondja, hogy "hatalmas", akkor a műsorvezető rögtön közbekérdez, hogy "számszerűen mennyi". de maguk az elemzők dobálóznak a jelzőkkel. azért, hogy az összes választó érzékelje a problémát. vagy épp azt, hogy valamire a megoldást találták ki.

de ezt az egész médiacirkuszt nem kell feltalálni. itt semmi nem új a nap alatt. itt nem kell innováció. az egész évszázadok óta ki találva. konjunktúrában az objektivitásnak, recesszióban a szubjektivitásnak van nagyobb keletje. recesszióban a többség a közéleti szereplőktől azt várja, hogy mondja meg a frankót. a törökgábor-féle politológus generáció konjunkturális időszakban lépett be a közéletbe. és azt látták, hogy olyankor nem arra van igény, hogy heller ágnes levezesse, hogy őt gyerekkorában a dunába akarták ölni, és akkor mi következik abból a mában. vonjon valami párhuzamot. most meg erre vevő a nép.

van két út. melyikre lépjünk rá. és nem lehet azt mondani, hogy mindig sárga úton, az arany középúton érdemes haladni. mert olyan recesszióban nincsen. tehát most vagy az merkel-doktrínát kell követni. egységes belső piac, fiskális unió, összeurópai törvényhozás. vagy az ortodox nacionalista dogmát, ami ennek majdnem az ellenkezője. na most a nézőgyerekek többsége nem tud dönteni. és úgy képzeli, hogy ezért tartja az okos elemzőket. mondják meg a tutit. melyik szolgálja a közjót. de ez nem azt jelenti, hogy az elemzőnek nem lehet differenciáltabb véleménye. de valamilyen véleményének kell lennie. különben nem elemzést ír, hanem ezoterikus jóslást: "minden lehet igaz, még az is, ami nem".

CSENDES 2012.02.13. 14:14:02

Többszázezer devizaadós megmenekülése = 160000 család végtörlesztése (Kdnp)

menőmano 2012.02.13. 14:14:33

Bocsika! lemaradt, mert itt még némelyek azt hiszik, hogy csak kitaláltam)

www.portfolio.hu/gazdasag/a_vilag_legboldogtalanabb_nemzete_a_magyar.162792.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=h

Bocs, hogy itt voltam) további szép délutánt, önöknek.

CSENDES 2012.02.13. 14:17:30

Többszázezer devizaadós megmenekülése = 160000 család végtörlesztése (Kdnp)
Képzési költség, röghözkötés, bölcsészek elleni harc.
Rezsi stop, mely 2 %-os áfa kulcs és energia költség jövedéki emelése
hajléktalanok megmentése, nap mint nap halmozódott a megmentettek statisztikai száma, ígyis arányában többen haltak meg mint egész Európában

Rétvári Bencét hallottuk

concret 2012.02.13. 14:21:16

@Balt: Próbáltam letölteni a kritikaonline-t, de nem hagyja magát. Mondjuk, a címből és az évszámból kb el tudom képzelni.

Én pont az efféle átpolitizált politológusokhoz képest érzem jónak, ha egy elemző (mint TG) nem akar engem meggyőzni semmiről sem, de még csak nem is manipulál vagy befolyásolgat lightosan. Az a szomorú, hogy sok mindenki csak azt értékeli, ha valakivel melegen egyetérthet.

Mondjuk, mi sem nagyon értünk egyet egymással, de úgy-ahogy beszélő viszonyban lehetünk. Szerintem ez volna a normális.

panelburzsuj 2012.02.13. 14:31:48

@CSENDES:

"Orbán ezután hosszasan idézte az évértékelőn elmondott gondolatait a középosztály és a nyugdíjasok, illetve a középosztály és a leszakadók szövetségéről. A cél, hogy a leszakadókat is felemeljék, "ezt az emeltyűt keressük"."

Látod? Már keresik is ...

CSENDES 2012.02.13. 14:33:06

@panelburzsuj: WTF? Nincs jövedelemtoligálás? Lenyúlás van minden szinten. Erzsébet utalvánnyal, olyan üzleti szférában, ahol bár, nemzeti jellegű az üzleti szféra, 5000 FT-ért lehet egy csirkepörköltet összehozni. 4 comb, egy mell, 20 dkg zuza és 30 dkg szárny?

dbeata 2012.02.13. 14:34:42

@hoplita: Most boldog legyen, vagy okos, az a szerencsétlen gyerek?

hoplita 2012.02.13. 14:36:23

@knausz:
Nálunk is szokott meg pluszban lenni...sokszor mégennyi.:))

Balt 2012.02.13. 14:37:05

@concret: Ez mellé ment, de nam baj, örülök neki. :) Jótett helyébe...: :)

"Mondjuk, mi sem nagyon értünk egyet egymással, de úgy-ahogy beszélő viszonyban lehetünk. Szerintem ez volna a normális."

Ezzel hasonlóképpen állok: az üdítő kivételek egyike vagy, akivel lehet értelmesen beszélni a "túloldalról". (Bár ezt a "túloldalt" kicsit árnyalja, hogy elmondásod szerint 2010-ben (is?) még Fidesz-szavazó voltál; ebben a minőségben is mondhatni unikum: nem sok ilyen elpártolót ismerek, ráadásul azt hiszem Te sem lettél MSZP-DK-szekértoló.) :)

CSENDES 2012.02.13. 14:37:50

@panelburzsuj: Látom, még egy mondás jutott eszembe, ez azonban nem túl gusztusos, s dr. Apai apai mondása volt világ életében, s szintén szabolcsi mondás: sz- ok a szájába. Ezt akkor minősül helyi szokás megnyilvánulásának, ha nem hiszel a kinyilatkoztatónak.

CSENDES 2012.02.13. 14:39:51

By the way: még mindig nem tudom, hogy mitől fognak jobban járni a jobban nem járók 2013. jan. 1 -től

hoplita 2012.02.13. 14:40:37

@dr.dbeata:
Inkább okos.
Ha okos, akkor tud boldog is lenni...legalábbis nagyobb az esélye, mint a butáknak.

concret 2012.02.13. 14:43:56

@Unionist:

Kár, hogy Te ott is feltétlenül objektivitást keresel, ahol valójában ízlés és gusztus a fontos - ezek sosem lehetnek objektívek.
Amilyen hévvel érvelsz, erősen érezni: meg akarsz győzni. Vélemény- és hozzállásbéli különbségünk viszont habitusfüggő: én nem akarlak meggyőzni, mert nem vagyunk nem hogy egyformák, de még hasonlóak sem. Objektív dolgokban egyetérthetünk (pl Merkel-doktrína hasznossága), de a kívánt tálalásban, a kötelezően elvárt népnevelés megkövetelésében nem.
Az, hogy az emberek elvárják a tuti megmondását, nagyon is káros (hiszen legtöbbjük előre tudja, milyen tipusú tuti megerősítését várja el), de mert létező dolog, én elfogadom. Ettől függetlenül jobban szeretném, ha önálló véleményalkotó ember több lenne ebben az országban, mint aki előzetes pártválasztás után szereti a pártvonzalmát megerősítő "saját oldali" politológus tuti-kinyilatkoztatását.

Mert ha azt gondolod, létezik "objektív tuti", és elég lenne azt TG-nek előadni, aztán az egész olvasótábora egy szent igazságban egyesülne - szerintem durván tévedsz. Ami Neked (szerintem sokszor nekünk) tuti, az az ország minimum felének nem elfogadható.

Milyen szerencse, hogy TG működése nem konjunktúrafüggő. Véleményedből számomra az olvasható ki: recesszió idején vagy ki kellene fordulnia önmagából, vagy el kellene mennie kapálni. Légy szíves, hidd el: vagyunk sokan olyanok is, akik konjunktúra-függetlenül erre az elemzésre izgulunk. Továbbra is fenntartom: van egy csomó kételymentes politológus, mindenki megtalálja a maga elvárásának megfelelőt (szerintem a TG-féléből van jóval kevesebb).

CSENDES 2012.02.13. 14:47:41

Hazug és aljas propaganda, ami ebben az országban folyik. Nem az Ő számukra folyik az építkezés, hanem az Ő számukra (befolyásosok). Kár ezt Rétvári Bencének elmaszatolni, egyértelmű. Embereket tesznek az utcára, s nem csupán azért, mert nem akarják foglalkoztatni, hanem mert nem lehet foglalkoztatni.

CSENDES 2012.02.13. 14:53:49

Hosszabb hozzászólásom volt, de nem sikerült hibátlanul abszolválni, így minden egyház fogja vissza magát.

Balt 2012.02.13. 14:54:53

@Balt: Jappardon, én is melléböktem, mivel az inkriminált előzmények Ciceróhoz vezetnek, a "C-C jelű kanyart" én is bevettem, mint a "B-B"-t Te az imént... :) Ettől még a vonatkozó részleteket osztom: lehet(ne) valamiféle párbeszéd. Ciceroval pl. jobb napjai(nk)ban el lehet beszélgetni. :)

dbeata 2012.02.13. 14:55:18

OFF: Látom, sokan vagyunk, akik szeretik a gyerekeket. Tegyünk hát értük, vigyázzunk a környezetünkre, hogy nekik is legalább olyan életterük legyen, amilyen nekünk van/volt. Ki-ki lehetőségeihez képest. ON

panelburzsuj 2012.02.13. 14:56:56

@CSENDES:

Én ezt az egyet épp elhiszem. Hogy keresik a kiutat a maguk által maguknak állított csapdából. Hogy Orbánnak húsz év is kevés volt ahhoz, hogy teljes mélységében megértse, mit jelent az, hogy a voksnak nincs szaga.

Maga kreálta meg minden rendű-rangú-színű ellenzékiség magvát: "Fizessenek a gazdagok!"

(A nemzeti dumáját pénz nélkül a fülé mögé tűzheti: a Jobbik köszöni a számára felnevelt közönséget.)

kela-bá 2012.02.13. 14:58:05

Mennyi kos gondolat, jó egészséget mindenkinek !

concret 2012.02.13. 14:58:37

@panelburzsuj:

Ehhez képest lassan abbahagyják a borok az 5000 Ft-os pincei búslakodást: két hete a CORA-ban új arculatú ("Sunshine Day") akciós villányi borokat vettem féláron. Wunderlich Alajos Chardonnay-t 499 Ft-ért és Cabernet Sauvignon-t 990 Ft-ért - és nem gyenge minőségben :)) szinte hihetetlen, ha nem velem történik, el sem hiszem.

Ez nem a reklám helye volt, csak egy példa, ahogyan válaszokat adunk a válságra. Ha már a kormánynak nincsenek válaszai.

ubul2000 2012.02.13. 15:14:33

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"en elegge vallasellenes es foleg keresztenyellenes vagyok"

Ezt mondanod sem kellett volna, ahogy egy igazi liberálishoz illik.

Eddigi hozzászólásaidat figyelve nem okoztál meglepetést.

ubul2000 2012.02.13. 15:18:42

@dr.dbeata: Ha mindenki letudná 1 testvérrel ( 2 gyerek ) már nem lenne olyan rossz a helyzet, de még mindig nem elég.

panelburzsuj 2012.02.13. 15:18:57

@concret:

Januárban szétrúgták az állami bormarketinget, az "üzenet" egyértelmű volt: "Fusson, ki merre lát!"

Most jön a szelekciós időszak: ki tudja magát összébb húzni, és addig kibekkelni, amíg a milliárdos látványpincéjére is rászoknak a kedves borturisták, nemcsak az akciósat kapják fel öt zsömle meg két csomag papírzsepi közt abban az átok multiban ...

2012.02.13. 15:23:56

@Balt:

Grósz letűnt. Azok, akik szerint "az egypártrendszer történelmi realitás", eltűntek és sosem hallottunk róluk többet. "Centrális erőtér" volt-nincs.

concret 2012.02.13. 15:28:57

@panelburzsuj:

Azt hiszem, ahogyan a Daimler lement az A Merci és a C Coupe méretéig (és árkategóriájáig), a hazai termelőinknek is érdemes nyitnia (nem elvtelenül, minőséget rontva) a termékskála alsó-közepes árszegmense felé. Abban is van pénz, és a diák, aki szombaton megvehető áron vesz neves borász borát, tíz év múlva többért vásárol majd - és már lesz termelőismerete.

Akik túlélik, életrevalóbbak lesznek, mint a visszaesés előtt voltak. Csak már látszana a vége.

ubul2000 2012.02.13. 15:38:30

@lane: Grósz meghalt - bár ezt is lehet letüntnek aposztofálni

mókáné 2012.02.13. 15:42:17

Nagyon sokat linkelt most Török Gábor, ebből lehet mazsolázni. Ágh Attila cikke a régi Magyar Hírlapban nagyon reálisan láttat és amellett egészében kiváló!

Az EU és a Fidesz kapcsolata:

"Orbán Viktor pártját Václav Klaus pártjával együtt már az európai integráció fékezői közé sorolták, de nem ritkák a Vladimír Mečiar avagy Andrzej Lepper vad, EU-ellenes populizmusával való párhuzamok sem. Így aztán Orbán Viktort a potenciális bajkeverők között tartják számon."

"Az általános szólítószavak -- munka, otthon, biztonság -- az EU tekintetében semmitmondók, közhelyesek és tértől, időtől függetlenek, akár az izlandi vagy a bolgár kampányban felbukkanhatnának.

Voltaképpen a Fidesznek nincs is igazi EU-kampánya, s maga Orbán is csak nagyon ritkán, amúgy muszájból beszél néha Európáról."

Ezt nagyon gyakran érezzük: mintha idegen táj volna az EU-EP a Fidesz számára. Nem értenek és nem értünk, aztán pedig nemritkán bábeli zűrzavar, légüres tér keletkezik.

2012.02.13. 15:48:13

@ubul2000: Meg. Hat évvel később (=másfél ciklus) 1996-ban.

mókáné 2012.02.13. 15:56:41

Mire jutott a Fidesz az EU- val kapcsolatban? Ágh professzor úr szerint és ami nincs idézőjelben az szerintem:

"Martonyitól és Szájertől Orbánon át Kövérig minden és annak ellenkezője is elhangzik Európáról, ezért minden politikai fogyasztó azt veszi el a széles választékból, ami az ízlésének megfelel."

"Ha mi csinálnánk az EU-politikát, akkor persze az EU is jobb és szebb lenne -- mondja a Fidesz. De akkor se biztosan -- üzenik jobbfelé, az EU-ellenesek táborába.

Végül is az egész kötéltánc arról is szól, hogyan lehet az EU-ban a Fideszre szavaztatni a belépés ellenzőit is."

Igen. Hiszen ezzel a politikával, bár akkor még nem volt jelen a Jobbik, megszólíthatóvá vált. Bent is vagyok, kint is vagyok..

A lebegtetés művészete a kötéltánc? Vajon miért? Most is a szélsőjobbért elsősorban. Korábban a MIÉP- es szavazókért, immár a Jobbikért. Gondoljunk Csurka Istvánra és az ő írásaira! Szerette-e az EU-t és támogatta- e a belépésünket?

De bárhogyanis: nincs a Fideszek koncepciója. Hogyan viselkedjék az EU irányába. Ezért a kapkodás.

mókáné 2012.02.13. 16:12:42

@ubul2000:

Nézzük: mi az a a felezőválság? (estig nem bírtam ki, hogy utána ne járjak magam)

Ágh Attila: "a "felező válság" valamennyi európai demokráciában működik.

Vagyis a jelenlegi kormány népszerűségének csökkenése a ciklus felezőpontján teljesen menetrendszerű, és nem jelent semmiféle előrejelzést a ...-os választásokra.

De még a ...-es EU-választásokra sem, amikor a tisztelt választó az Európa-politikára szavaz, nem pedig a saját helyi választókerületében a legtöbbet ígérő képviselőjelöltre."

Ha jól értelmezem, mi most a Fidesz felező válságát éljük, és ez menetrendszerű. Nem mutat sem vissza, sem előre.

Török Gábor ma ehhez ennyit fűz:

"Mégis jó az idézet, mert rávilágít a lényegre: nem a felezőnek vagy bármi másnak nevezett válság(ok) a döntő(ek), hanem az arra (azokra) adott válasz(ok). "

Vagyis: miképpen tudja megoldani a Fidesz a saját dilemmáit?

1. Megegyezés IMF- el. Hogyan és milyen áron?

2. Mi legyen az EU- tagságunkkal?

(Megjegyzés: ahol kipontoztam, ott konkrét időpont volt, de a jelen időkre vonatkoztattam, hiszen dátum nélkül is megállja a helyét az idézet.)

Balt 2012.02.13. 16:15:14

@lane: Ehhe, a régi harcostársak, az állampárt működtetői a "reformkommunisták" - még ha ma szocdemnek, vagy minek is adják el éppen magukat - tekintélyes része végigasszisztálta az elmúlt 20 évet az MSZP aktuális vezetésében/mögött...

ubul2000 2012.02.13. 16:15:20

@lane: Csak a rák már jóval korábban kikezdte

Balt 2012.02.13. 16:19:30

@lane: Attól, hogy Grósz egy lúzer volt és megelégedett a különbejáratú gödöllői halastavával a gazdasági-politikai szerepvállalás helyett, még jól emléxem, mikor képbe került Kádár-utódként, Mesterházi Ákos a "régi jó miskolci párbizottsági ismeretségre" hivatkozva tegeződött vele a beszélgetős műsorában. Mindent elmond, hogy ez az ember (MÁkos) pedig ma is véleményformáló a baloldalon...

mókáné 2012.02.13. 16:23:14

@manyike: @akitlosz:

Még egyetlen gondolatot emelnék ki Ágh Attila remek cikkéből, ami a választás és választhatóság közötti alternatívákról szól (szerintem és én véleményezem):

"Az egész választási káoszra akár büszkék is lehetünk, hiszen Orbán Viktor és a Fidesz kötéltáncos produkciója egyedülálló Európában, mert a demokrácia másutt a világos alternatívák közötti választásról szól."

Tehát: nem a felelőtlen ígérgetésekről és hazugságokról, mint arra utalt @akitlosz blogtársam, hanem a világos alternatívákról.

1. Nem evidens, ami Magyarországon folyik, tehát lehetne másképpen.

2. A választót komolyan kell venni és a választási kampány végre NE az ígérgetésekről és hazugságokról szóljon!

Megfontolandók ezek a gondolatok. A professzor úré mindenképpen, az enyémet pedig lehet vitatni, de így gondolom.:)

ssi 2012.02.13. 17:05:29

@knausz: igen, az elmélet gyakran egyértelműbb, mint a valóság :))

vannak
- ballibsikben csalódottak, akik a Fideszre szavaztak 2010-ben,
- majd a Fideszben is csalódva jelenleg a bizonytalanok közt várják a sültgalambot
- és a "világos alternatívák"-at: comb, mellye, püspökfalatja, nyaka, feje stb.
- "A választót komolyan kell venni .. és a
- választási kampány végre NE az ígérgetésekről és hazugságokról szóljon!
- s a választó elég komoly ahhoz, hogy megértse, amit reálisan ígérni lehet neki?
- s a "hazugság"-nak hol az eleje/vége/közepe és mindenki ugyanúgy látja?

igenember 2012.02.13. 17:10:56

@béla a görög: Igen ezt én is így látom. A magánnyugdíj pénzekkel nem nagyon dicsekszik a Fidesz. De az elkövetkező 20-30 évben sztem többször ezzel fogják megverni a Fideszt a választásokon.

Nagyon fog még hiányozni az a pénz. Orbánnak a manyup pénz lesz a politikai halála. Ahogy most ő elmúltnyócévezik meg sukorózik, úgy őt meg a zelloptaamanyuppénzek-ezni fogják.

hoplita 2012.02.13. 17:47:32

@concret:
"....Nálunk is mennyire erős a hun származástudat, pedig ennek sem nyelvi, sem igazi kultúrális folytonossága sincs - jóllehet, az egészet P.mester találta ki, jobb híján eljátszva a hun-hungarus szavakkal, meg az analóg nyugati kalandozások tényével...."

Ezt így nem mondanám, ahogy az ellenkezőjét sem.

Érdekességként csak annyit, hogy vitatkozz egy törökkel, hogy Atilla hun-magyar, vagy nagy török király volt-e...érdekes lesz.:D
Az öcsém tud mesélni erről, őt még így is hívják...::)))

2012.02.13. 18:00:15

@Balt:

Erről kérdezd meg Bereczet, Fejtit... stb.

Nem erről akartam beszélni, a régi komcsik csak hasonlat volt, de jó, legyen, "beleálltam, mint OV az egykulcsos adóba" - ahogy TG mondta :)

2012.02.13. 18:01:15

@ubul2000:

Ugyanaz megy neked is, mint Balt-nak:

Nem erről akartam beszélni, a régi komcsik csak hasonlat volt, de jó, legyen, "beleálltam, mint OV az egykulcsos adóba" - ahogy TG mondta :)

2012.02.13. 18:07:34

@Balt:

egy: Moldoványi Ákos

kettő: Grósz nem volt lúzer. 1954-től, 35 éves pártkarrier, sok zsíros pozícióval.
Ilyen alapon Orbánra is (minden nagy kaliberű politikusra) ez vár: hosszú pártkarrier a végén bukással.

Unionist 2012.02.13. 18:12:00

@concret:
villányi borról mindig az a vicc jut eszembe, hogy olyat ne vegyen senki. átverés. szinte üres minden palack. nincs benne bor csak egy villányi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.13. 18:16:57

@Zsencike: már régóta mondogat(juk/ják) itt a Gábornak, hogy nem csak 1 ostoba, puhány, opportunista, jobb- bal- és minden oldali bértollnok shegg, hanem még írni se tud. :)

Unionist 2012.02.13. 18:23:54

grész károly egyébként igen érdekes dolgot akart. azt mondta, hogy először csak gazdasági rendszerváltás kell. be kell engedni a nyugatot. ezért lett a 80-as évek végén, forma-1, mc donalds, music tv, adidas cipő, és ehhez hasonlók. de mindeközben fenn kell tartani a központosított államhatalmat, és az egypártrendszert. azért, hogy ne legyen colonization és exploitation. ne legyen kapitalizmus. előtte a szocialista iparvállalatokat fel kell tőkésíteni.

persze bárki beléphet "a" pártba. és megdöntheti a politikai bizottság hatalmát. egyébként kádárnak is ez volt az elképzelése. aki tiltakozik a rendszer ellen az lépjen be az mszmp-be. és döntse meg demokratikusan a pártvezetést.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.13. 18:24:44

@panelburzsuj: nem a Simicska az emeltyű? Vagy a Matolcsy.
Ez a 2 tippem van.
Tartalék: Némethné.

livengood 2012.02.13. 18:26:48

Tehát a reakciók elemzésével várnunk kell addig, amíg megjelennek.
-Reakció, reakció, hol egy reakció?... :)
Gábor ezt elhamarkodta? Félidő még odébb van.

panelburzsuj 2012.02.13. 18:29:25

@Hepci:

Különvélemény:

TG a képességeit nem értünk, hanem ellenünkre hasznosítja.

Unionist 2012.02.13. 18:44:11

@Hepci:
orbánék elképzelése nagyjából az, hogy ha sikerülne valamilyen orosz-ukrán, vagy kaukázusi maffiapénzt meglovagolni, vagy mondjuk szaudi olajpénzt, akkor azzal gyors sikereket lehet elérni, és nem mellékesen csurranna cseppenne belőle ez az. egyébként gyurcsánynak is ez volt az elképzelése: p1csába a nyugattal.

Unionist 2012.02.13. 18:45:17

nem szabad azt írni, hogy p i c s a

Unionist 2012.02.13. 18:54:11

@lane:
azért ez nem ilyen egyszerű. ázsiában alighanem mindenhol egypárt rendszer lesz. nem csak a népi kínában, hanem előbb utóbb mindenhol. grósz is (egyébként kádár is) azt mondták, hogy a rendszer kritikusai lépjenek be a pártba és döntsék meg demokratikusan a pártvezetést. ázsiában egyre inkább
ez az uralkodó koncepció. mert így nem alakulhat ki teljes széthúzás. tulajdonképpen egységfront van. az elvtársak a tribünön a népnek sorba integetnek. miközben persze a kést szúrnák egymás hátába. sőt lehet úgy érvelni, hogy az ilyen multiplatformos egypártrendszer plurálisabb, mint a nyugaton rendszerint kialakuló kétpárti formáció.

szerintem európába hülyeség az összes keleti, vagy keleteurópai politikai elképzelés. a jelenlegi jobboldali politikusokat mind el kell taposni. de azt nem lehet mondani, hogy a világban történelmietlen. legfeljebb, hogy a nyugati világban az.

ulrike (törölt) 2012.02.13. 18:56:26

@Unionist: Ezt a dézsát már láttuk, magyar cseresznyét Chilének á la Józsi bácsi.

ulrike (törölt) 2012.02.13. 19:00:00

@Hepci: Matolcsy semmiképp emeltyű. Persze, attól függ, mit vél emelgetni. Most éppen a hitet, hogy sínen vagyunk.

ulrike (törölt) 2012.02.13. 19:23:37

Nem t'om, volt-e már.
"[...]Csendes tenger nem nevel tapasztalt tengerészeket" mondta ma OV. Már értem, ez csak edzés volt, de most nem találják a hullámgép kikapcsolóját.
Akinek van hasonlóan megkapó mondása, az a Teher alatt nő a pálma jelige alatt csak nyomja be ide. Biztos össze jön egy pár. Dakota eredetű is lehet.
Indulásnak: Minden hajó fenekébe kell egy üvegablak, hogy lássák az előző hajókat.

Unionist 2012.02.13. 19:26:27

@ulrike:
a rendszerváltáskor az volt az elképzelés, hogy majd a nyugat éléstára leszünk. most meg az, hogy majd a keleté.

szerintem a magyar parasztnak egy középeurópai agrárpiac kedvezne a leginkább. mert éppenséggel meg tudná termelni azt a minőséget, amit a német, vagy az osztrák, csak olcsóbban. és nem volna mediterrán versenytársa legfeljebb balkáni. feltéve, hogy a balkán is középeurópához integrálódna. egy ilyen bundesrepublik persze a népnemzeti önállóság feladását jelentené. magyarország ugyanolyan szabadállam lenne benne, mint a magyar. a különbség az lenne csupán, hogy a magyaroknak lenne önálló társadalombiztosítása. az valószínűleg sohasem integrálódhatna a némettel. abba a fritzek nem mennének bele. de egy közös bundesrepublik gondolata nem volna tőlük sem idegen. futball hasonlattal élve középeurópai bundesliga a magyar embé (sic) egy helyett. persze ez azt jelentené, hogy szövetségi ellenőrzés alá kerülne a költségvetés jelentős része. ehhez a jobboldalnak szakítani kellene a maffiával, és ki kellene keresztelkedni a népnemzeti vallásból. vagy a baloldalon kellene zászlót bontania egy konzervatív értelmiségi csoportnak.

ulrike (törölt) 2012.02.13. 19:42:36

@Unionist: Hát már a sógorokat sem vették be az egyesüléskor pont a nem német ajkú részek miatt, mint a Habsburgok nem akartak feladni. A grossdeutchland kritériumoknak most sem felelünk meg.

dr. Bubó 2012.02.13. 20:19:03

@panelburzsuj: NAGYON OKOSRA világítasz rá....

a pájázat KÁROS az egészségre...

tönkrevertek mindent a korrupciós könnyen szerzett pénzzel...
egyáltalán nem gazdasági megfontolások szerint építkeztek...
a zálam a könnyen szerzett pénzzel fojtja meg/rontja el a legjobban a zembereket

JOBB ADNI, mint kapni...

dr. Bubó 2012.02.13. 20:21:31

@lane: " "Centrális erőtér" volt-nincs. "

vaaan... a centrifugás dr zorbán megpörgeti a társadalmat...
csak úgy repülnek kifelé a birkák... aki nem kapaszkodik a központi drzorbánba,
annak anyni... a CENTRIFUGÁLIS erő csak úgy repíti a zombirka fidesznyikkeket

csak úgy nyikkennek... sok meggebed e télen... utána jöhet az özön víz is...

dr. Bubó 2012.02.13. 20:23:57

@manyike: "ballibsikben csalódottak, akik a Fideszre szavaztak 2010-ben, - majd a Fideszben is csalódva jelenleg a bizonytalanok közt várják a sültgalambot"

okos meglátás... várják a sült galambot... de nem veszik észre hogy ez volt az ÉLETÜK, amit lenyúlt dr zorbán és a fides maffia... sose kapják vissza... vége... game over...

álamcsőd álamcsőd álamcsőd álamcsőd álamcsőd álamcsőd álamcsőd álamcsőd

dr. Bubó 2012.02.13. 20:28:37

@ulrike: dr matolcsi... Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr. Dr.

tessék itt van a zelsőtiszt dr matolcsi a gyorsnaszádról...
a gyorsnaszádos doktor fijjuk szorgalmáról szól a filmecske...

vimeo.com/35011248

mókáné 2012.02.13. 21:03:22

@manyike:

"- s a választó elég komoly ahhoz, hogy megértse, amit reálisan ígérni lehet neki?"

Ez a leglényegesebb kérdés mind közül és a válasz rá az, hogy: nem.

Fel kell nőni a demokráciához. Aztán pedig az elméletet beváltani gyakorlatra.

Rendezni végre közös dolgainkat / ez a mi munkánk; és nem is kevés. (Jószef Attila)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2012.02.13. 21:46:37

@ulrike: minden dakota fenekébe kell egy pálha.

dbeata 2012.02.13. 21:47:00

@ubul2000: Ezt a legyen több gyerek (magyar) - de nincs elég munkahely számukra itthon című ellentmondást esetleg fel tudnád oldani nekem? Nyitott vagyok és próbálok befogadó lenni. Megköszönném, és tényleg érdekel a véleményed.

Balt 2012.02.13. 21:58:52

@lane: Ja, Mester Ákos, házi nélkül. :) Csak olyan sok manapság a Mesterházi/y, hogy automatice adtam neki egy házat. :))

márta)) 2012.02.13. 23:22:04

"ballibsikben csalódottak, akik a Fideszre szavaztak 2010-ben, - majd a Fideszben is csalódva jelenleg a bizonytalanok közt várják a sültgalambot"

Na,Igen! Én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a mélyen tisztelt kommentelőnek jusson egy szelet" ebből a várakozásból.
S miközben várja azt a bizonyos galambot, csak remélni tudom, hogy a sors megmutatja, neki, milyen is az érzés, mikor a politikai folyamatok ellehetetlenitenek "valakit".
A pofátlanság netovábbja, de mindegy. Csak szóltam.

márta)) 2012.02.13. 23:46:02

Cséfalvay Zoltán: a válságadók ki fognak kerülni az adórendszerből"

Magyarország számára a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tervezett megállapodás védőhálót jelent majd ahhoz, hogy a nemzetközi pénzpiacokon, a magánpiacokon alacsonyabb hozamszintek, felárak mellett biztosítsa a finanszírozást ...."

hvg.hu/gazdasag/20120213_csefalvay_imf_magyarorszag_csaba

Hát.Ja. nagy szükség van arra a bizonyos IMF. hitelre.
No és persze) a piacok bizalmának visszaszerzésére? volt egyáltalán? bizalom.

Most az jutott eszembe) Itt Európa közepén új tipusú,különutas gazdaságpolitika, ) "Meglátjuk, hogy reagál a piac. Az újban mindig ott van az esély és a bukás. Mi az esélyt fogjuk választani." (OV).
Hm?

concret 2012.02.13. 23:53:38

@hoplita:

A hun-magyar kapcsolat (ami szinte biztosan volt, csak a viszony jellege kérdéses) olyan korba vezet, amire (Kristó Gyulát nem pontosan idézve) a történetírás eszközei nem fognak fényt deríteni: írásos források nincsenek róla, de minimum nem ismerjük őket. Találhatnak még, persze, de az ilyesfajta szenzációk inkább a célirányos műkedvelők, és nem a történészek produktumai szoktak lenni. Pedig hidd el, a brancsbeli történész is örülne minden valódi szenzációnak.

A társtudományok sok érdekességre vezethetnek (egy Róna-Tas András cikk pusztán nyugati türk nyelvészeti eszközökkel átrajzolta a teljes magyar népvándorlást ugor-őshazástul együtt), de a kortárs írott kútfők hiánya valószínűleg örökre nyitottá teszi a kérdést.

A hun-magyar kapcsolat egy szép hagyomány, nemzeti öntudatunk vitatott, de létező eleme (hívei szerint alapja), butaság lenne kapálóznom ellene, hiszen éppen én írtam: a népek önmagukra vetített származástudatát nem értelmes vitatni - ha másképp nem, Ádámtól-Évától mindnyájan rokonok vagyunk, és ez (legalábbis Éva) ma már genetikailag igazolható is :)))

concret 2012.02.14. 00:28:02

@Unionist:

Pár éve a Városháza melletti boros rendezvényen egy bódéban kínált Gere Attila és Frittmann János (előtte évben lett az Év Borásza).

Először Frittmannt kóstoltam, remek volt, emlékezetes. Utána hagytam Gere siklósi hárslevelűjét (fehérboros ember vagyok), mint a nevesebb borászét. Súlyosan tévedtem: Frittmann alföldi ezerjója után Gere bora üres és jellegtelen volt.

Miután én dunáninneni magyar vagyok, borban is idehúz a szívem: Tokaj és Eger (a Mátraaljával együtt) számomra mindent megad, ami a poharamba kell. Engem nem kell meggyőznöd, hogy Villánynak nagyobb a füstje mint a lángja. Vannak nagy villányi borok, de ha már vörös: Thummerer Vilmos, vagy még inkább Kaló Imre Szomolyáról számomra felülmúlja az összes dunántúli borász-sztárt.

A példát csak arra írtam, hogy az árakat az egekbe felverő villányiak is képesek a józan ár- és termékpolitikára, ha a szükség úgy hozza. A magángazda mindig gyorsabb és bölcsebb az államnál.

aszekelyek 2012.02.14. 09:40:08

@hoplita: lassanmondom kedves hősöm. Az IMF nálunk nem a görög minimálbért csesztetné, hanem a magyart. Meg az összes többi, kispénzűnek adott juttatást, nyugdíjat. Azért példálózom velük. Sajnálom, hogy ez neked, egyedül, nem sikerült.....Nem baj, van aki elmagyarázza neked. HA veszel egy pici fáradságot, akkor meg is fogod érteni. Aztán nyugodtan trágárkodhatsz , immár a magad képességi miatt.....

aszekelyek 2012.02.14. 09:44:06

@Zsencike: nekem is botlik de ez bárkivel előfordul...:) Nekem pl szeretett apósom, aki magyar tanár is volt, 50-es években képzett, mindig rosszul használta ezt. Nyilván ez rögzült neki , amikor beszélni tanult. Tudja , mivel szeretetre méltó ember volt , meg tiszteletem is , sosem javítottam ki.

aszekelyek 2012.02.14. 09:52:55

@is: szép mellébeszélés. Kitámogatta kedves vidéki nagyapát? Senki. Segély? családi pótlék akkor? Ne nevettess! Az én nagyapám is véletlenül vidéki cipész mester volt. :D Amit a bankli mellett meg tudott keresni , abból taníttatta és nem tudta már a z elsőt sem , felsőbb iskolában , pedig kérték a papok rá , mert akkor a tisztelendő tanított:D, hogy taníttassa , mert nagyon jó eszű. Ő is kitanulta a cipész mesterséget mellette. De aztán vaskereskedést nyitott egy unokafivérével. A háború persze mindent vitt. Amiről szó van, az az elmúlt , 2002-től erőteljesebb éra, amikor bizony nagyon sok megélhetési szülés volt. Mert az hozta a pénzt a házhoz. Nem pedig a munka.

aszekelyek 2012.02.14. 09:56:48

@márta)): egyébként szerintem ezek pont egálban lesznek. Amit ettől erősödik a forint és olcsóbb lesz a hitel, annyit adóznának ...... Biztos , hogy kiszámolták. :) Ahogy én is meg tudom ezt saccolni. CSak más alapokról megy a mai tárgyalás, mint ment volna 2010 őszén.:) Azt pedig túl kellett élni. Ha egyszer sarokba volt szorítva a választott kormány. Általuk.

barázda_billegető 2012.02.19. 16:31:46

"lett-e volna" -- > inkább "lett volna-e"

..hamár Érettségi után vagyunk..

2012.02.22. 22:46:47

Én erről a hvgben Kiss János írását ajánlom még, ami most, február 18-án jelent meg, címe: Kis János: Tizenöt-húsz év? Az Orbán-kormány és az ország jövőjéről
süti beállítások módosítása