Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:54

Az ÉS-ben már hetek óta színvonalas vita zajlik arról, hogy vajon a Fidesz hatalomra kerülésével – ahogy ezt Halmai Gábor állítja - véget ért-e a jogállam. A vitát elindító cikkről már megírtam a véleményemet, bejegyzésemet a szerző és két másik hozzászóló is tulajdonképpen értéktelennek minősítette. A lenéző, lekezelő stílushoz mindenkinek joga van, ezzel kár lenne foglalkozni, viszont egy értelmezési problémára azért felhívnám a figyelmet.

Halmai Gábor azt írja, hogy „Török Gábor (…) egyrészt publicisztikai hatásvadászatot, másrészt politikai haszonszerzést ró a terhemre”. Ugyanerre utal Radnóti Sándor is, amikor így fogalmaz: “Halmait pedig politikai haszonszerzéssel (!) vagy publicisztikai hatásvadászattal vádolja, ami gyalázat”.

Nem szeretném elvenni a harc illúzióját, kifejezetten megtisztelő, ha a személyem alkalmas lehet arra, hogy a szerzők a könnyű győzelem után kicsit jobban érezzék magukat. Az igazság kedvéért azonban halkan meg kell jegyeznem, hogy az eredeti cikkben, ahogy Radnóti helyesen idézi is, nem véletlenül szerepel a “vagy”. Eszembe sem jutna Halmai Gábort politikai haszonszerzéssel vádolni, hiszen tudomásom szerint nem politikai szereplő, ilyen ambícióiról nem értesültem. A megfogalmazással azokra a politikusokra próbáltam utalni, akiknél az erős és túlzó mondatokat politikai szerepük és helyzetük magyarázhatja.

Halmai Gábor első cikkének bevezetőjében a következőt írta: „Ez az írás talán túlságosan szubjektív és indulatos hangvételű”. Ebben nincs vita köztünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr782326217

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: TomLantos és Caligula lova 2010.09.27. 19:36:11

    Schmitt Pál államfő pénteken az ENSZ-közgyűlésen jelentette be, hogy Magyarország kisebbségekkel és a toleranciával foglalkozó intézetet hoz létre, melyet az egykori demokrata politikusról neveznek majd el. A Jobbik tiltakozik a tervezet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgyes 2010.09.27. 19:47:32

@nyünyüge: Miért???Mi megy itt Szabó Ervin ügyben. Megírják róla, hogy szélső-balos, anarchista volt. Az volt??? Az volt. Mi itt most a baj??Más meg majd megírja róla, hogy voltak erényei.. aztán majd csak kialakul egy reálisabb kép..

Az a zsűri által elfogadott szobor szerintem is rozsdavas.. ahogy folyik le róla eső után a rozsdás lééé.. hát mondhatom minden csak nem szobor..Majd erről is folynak viták.. lesz aki szerint egy tehetségtelen alkotás és lesz aki 56 lényegét látja benne..Olyan nagy baj lesz, ha elkerül a szobor parkba és nem az ország főterén folyik a rozsda???

cambridge.on 2010.09.27. 19:52:42

@Hepci: Nem szoktam teszkóvirslit enni, a parlagi sast pedig nem tudom,hogy kell elkészíteni.
Egyébként amiről a cikk szól,lehet pont egy lépés visszafelé a természetvédelemben.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.27. 20:05:25

@cambridge.on: lehet, de valamelyest ismerem Illést, ő tényleg elkötelezett, nem csak pr-tevékenységet folytat. Hogy aztán mire juthat, az más tészta.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.27. 20:11:06

@nyünyüge: annak a műalkotásnak a minősítéséhez speciel nem kell tucatnyi topművész. Elég ha odamegy az ember (pl. Tarlósember) a térre és megnézi.
Az kérlek, egy "szokásos" szoci-eszdéesz panama kamu művészeti terméke ott, rozsdásodó mementója egy szomorú korszaknak.

nyünyüge 2010.09.27. 20:12:04

@tölgyes:

Nem gondolnék vitát nyitni Önnel arról, hogy mi a szobor. Főként nem arról, hogy mi egy szobor művészi értéke.

Ráhagynám ezt a művészetekhez értőkre.

Ahogyan nem akarok a kortárs zenéről sem ítéletet mondani - minthogy nem értek hozzá.

Elgondolkodott már azon, hogy hány klasszikus életművét ismernénk, ha a mindenkori tarlósok, tölgyesek, nyünyügék döntöttek volna róluk?

tölgyes 2010.09.27. 20:26:24

@nyünyüge: A szobor nem a műkritikusnak készül, hanem nekünk "egyszerű" és nem annyira egyszerű embereknek... Egyébként ahogy én láttam: a műkritikusok se voltak tőle extázisban..
Ha modern zene is nekünk készül. Az is műkritika, ha azt mondjuk: nem értünk hozzá.. innen csak lépés csak, hogy már nem is hallgatjuk.

Szinte valamennyi nagy alkotás ki volt téve a laikusok bírálatának.. ennek felismeréséhez az is elegendő volna, ha ilyen könyveket időnként kézbe venne.

nyünyüge 2010.09.27. 20:27:32

@Hepci:
Mi más volna, mint szoci-eszdéesz panama.
Persze ha igen mély szimbolikával egy lyukas zászlót ábrázolna, akkor talán nem volna annyira az. Mert még a tarlósember is érti.

nyünyüge 2010.09.27. 20:30:57

@tölgyes: a laikus bírálata és egy szobor lebontása, egy könyv elégetése-betiltása stb. között van különbség.

Méghozzá nagyon nagy!

Például az, hogy csak bírálat esetén van esélye a laikusnak vagy utódjának, hogy értékelje a művet.

nyünyüge 2010.09.27. 20:32:20

@nyünyüge: amúgy a saját szakmájában is ennyire komolyan veszi a "laikus" véleményt?
Itt a blogon nem úgy tűnik!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.27. 20:38:45

@nyünyüge: "Mi más volna, mint szoci-eszdéesz panama."

Örülök, hogy konszenzusra jutottunk. Az a Felvonulás téri völgyhíd. :)

nyünyüge 2010.09.27. 20:47:08

@tölgyes:

Befejezésképpen: ezentúl népszavazás dönt majd a szobrokról vagy a NENYI szellemében a választóktól kapott egyértelmű felhatalmazást követve, attól el nem térhetően a kulturális kormányzat illetékese?

Mert én eddig jól megvoltam a mindenféle művészeti zsűrikkel (és nem gondoltam, hogy az én aktuális izlésem követése volna a demokrácia kiteljesedése).

ssi 2010.09.27. 20:58:35

"Nem megyünk tehát szavazni, ... Mi ezért otthon maradunk, és erre biztatjuk Olvasóinkat is.”
mandiner.hu/cikk/20100927_miert_maradunk_otthon

sajátos szituáció lenne:
- pl. 3millió szavazó, ebből 0.5 millió a Jobbikra, a többi a kormányra
- s utána a közgyűlések összetétele 1, vagy 2 pártos
- a kieső 2 pártnak biztosan nem lenne jó

önk.vál. több/másabb, mint egy népszavazás?

6.Lenin 2010.09.27. 20:59:15

@nyünyüge:

A szoc. reál-ban is voltak zsűrik, nagy nevek, nagy művek.
Ma meg sehol, jó esetben szobor parkban, pincékben, padlásokon. Akkor fő helyeken kellett imádni.
Aztán majd előkerülnek ismét, vagy végleg eltűnnek.
Mindennek és mindenkinek megvan a saját sorsa írva, valahol.

Ma én döntök, holnap Te, 100 év múlva más.
Tőlünk függetlenül a mű meg kiharcolja a saját igazát, értékét vagy értéktelenségét. Vitázni meg jó.

6.Lenin 2010.09.27. 21:06:36

@manyike:

"önk.vál. több/másabb, mint egy népszavazás? "

Minden szavazás más, másak a célok és a mögötte lévő érdekek.
Ezeket pedig az adott pillanat határozza meg.
Szerintem.

cambridge.on 2010.09.27. 21:11:31

tölgyes javaslatára átugrottam a NOL-ra. Nem bántam meg.
TGM-mel ritkán szoktam teljes mértékben egyetérteni.
Ez az írása sem kivétel, de nagyon színvonalas Szabó Ervin életmű elemzés olvasható tőle. Ajánlom figyelmetekbe.
nol.hu/velemeny/ajanlo/20100924-a_szabo_ervin_konyvtar_neve

tölgyes 2010.09.27. 21:16:26

@nyünyüge: Általában nem a laikusok szokták a könyveket betiltani és elégetni, hanem a nagyon is hozzáértők.. nem egyszer kiváló ízlésű férfiúk.. ha pedig ez az 56-os valami átkerülne a szobor parkba, akkor ott bárki megnézhetné - még ön is...
Egy műalkotás tényleges sikeréről végül is mindig népszavazás dönt..A népek elmennek és meglátogatják Firenzében a Dávidot... Madridba Picassót stb. Ha egy műalkotás nem szólítja meg az embereket, akkor az sikertelen. Önnek persze lehet az időbeni aszinkronitás miatt részbeni igazsága,... mert később ismerik fel a mű értékét, mint a mű megszületett. Ez előfordul, ez ellen nincs orvosság..MÉGIS Ha valaki ebben a rozsdás vasban értéket lát, azt majd felfedezheti a szoborparkban is.Ott nem semmisíti meg senki.

A művészeti zsűrik pedig sajnos nem jelentenek garanciát az igazi kvalitás megjelenése számára.Erről is regényeket lehetne írni. Van amikor a laikus jobban látja, hogy mi az érték, mint a hivatásos szűri. Sajnos ebben nincsenek megbízható szabályok.

Gondoljon arra, hogy az egyébként zseniális Babits nem ismerte fel József Attila valódi értékét, de Németh László és Lukács se ismerte fel.. pedig mindhárman kiváló műitészek voltak..Bármelyik igazi irodalmi zsűri meghatározó tagjai lehettek volna.

Móricz pedig megírt egy-két novellát, ami eljutott Ady kezébe mire ezt Ő írta a szerzőnek: "Rózsafa-vonóként, nagy zöngésű húrhoz/ Súrlódjék ez írás Móricz Zsigmond úrhoz./... Adják át Móricznak ezt az én levelem,/ A könnyes, áldott hang, aki általadja/ Éppen úgy áldassék, mint az aki kapja... Szerelmetes barát, zömök Móricz Zsigmond..."stb. Vagyis az elismerésnek és emberi melegségnek olyan meghitt szavai, amelyektől az ember csak megrendülve áll... Mint mikor Petőfi írt Aranynak.. Pedig Petőfi is Ady is de kíméletlen tudott lenni.. ha az élet és a véleménye úgy hozta.

bigapples 2010.09.27. 21:19:43

@nyünyüge: Ugye nem azt akarod sugallni, hogy a reklám sugárzásának megtagadása a Fidesz ravasz terve, amivel reklámozni akarta a Jobbikot? :) mert szerintem nagyon nem ez a helyzet.

A Szabó Ervin könyvtár átnevezésének nem sok értelmét látom, de azt az 56-os vasszörnyemlékművet jó volna lecserélni olyanra, amit a szélesebb közönség is képes befogadni.

Nem hiszem, hogy a "művészeti zsűri döntött" érv nagyon megáll. Ha cinikus akarnék lenne, azt mondanám, hogy Tarlós az előző kormányhoz hasonlóképpen felállíthat egy ellen művészeti zsűrit csupa megbecsült tagból, aminek a szoci alpolgármester Schiffer János helyett (előző zsűri) mondjuk Rogán lesz tagja. A műértő ellenzsűri dönt a lecserélésről szigorúan művészeti okokból és találnak majd a vasszörnynek egy új helyet. Szó se lenne szoborelbontásról.

És ez nem lenne semmivel jobban politika vezérelt döntés, mint a most ott álló emlékmű 2006-os kiválasztása. Mert a politika ugyanúgy viszi át az elképzeléseit akár 2010-et, akár 2006-ot írunk.

nyünyüge 2010.09.27. 21:24:39

A könyveket nem a laikusok, hanem a laikus közönséget valamilyen okból megnyerni akarók szokták eszközölni.

Ahogyan a most is a "laikus közönség nevében" lép fel egy szobor vagy egy könyvtár neve ellen a POLITIKA.

József Attila hogy jön ide? Őt a laikus olvasóközönsége tette volna naggyá életében? Ez valami vicc?

nyünyüge 2010.09.27. 21:26:57

@nyünyüge: (jav):

A könyvégetéseket nem a laikusok, hanem a laikus közönséget valamilyen okból megnyerni akarók szoktak eszközölni.

radala 2010.09.27. 21:39:35

@török gábor: Mondjuk ebből az látszik, hogy a klikkek 80-90% az indexnyitólapjáról jön gondolom, szóval az és okosabban tenné, ha az index-szel kötözködne:-)
Mindenesetre impresszív adatsor.
@Zolika1979:Volt amikor picit elmerültem a SEO-ban feleségem online bizniszét fölfuttatandó, de az adott hozzászólásom simán vicc volt, azt azért nem hiszem, hogy Halmai klikkekre gyúrna az ÉS-ben:-)

6.Lenin 2010.09.27. 21:40:26

@nyünyüge:

A könyvégetők a nekik nem tetsző könyveket égetik el, lehet köztük érték is, de ez nem mindig mérvadó. Az érték mindig túléli az égetőt.

bariga 2010.09.27. 21:45:51

@Hepci: és visz magával egy angyalkát, vagy valamit, amitől tök művészi lesz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.27. 21:55:27

@bariga: nézd, ha pl. a rozsdás oszlopok közeit metszőollókkal töltenék fel (a márkát most nem nevezem meg, de japán és én forgalmazom, természetesen), rögtön könnyebb lenne művészinek látnom a kompozíciót. Jobban jelképezné azt is, hogy '56-ban minden érdemes magyar ollót ragadott, hogy levágja hazánkat a bolsevizmus láncáról, de a metszőollók ehhez elégtelennek bizonyultak. A megoldás természetesen lemezvágó olló lenne, az emlékmű egy következő, még művészibb extenziójához olyat is szállítanék, 4 pótkocsis kamionnal.

ssi 2010.09.27. 22:23:06

@6.Lenin: szertem is - általában, csak filózok, h mi minden jár/nem jár annak a fejében, aki most távol maradásra buzdít másokat ...

6.Lenin 2010.09.27. 22:37:25

@manyike:

Mondjuk gyengíti mások esélyeit a távolmaradásra buzdítással, pl. Más logikus magyarázat nehezen képzelhető el.
Mindenkinek (akit a törv. nem korlátoz), joga, sőt titkos, szavaz vagy nem szavaz.

Tulajdonképpen érdekes is ez a nem szavazásra buzdítás, a szavazati jog korlátozásaként is értelmezhető. A bizonytalan szavazókat arra ösztönzi, ne éljenek alkotmányos jogaikkal. Vagyis megtévesztéssel, korlátozza másik jogait.

aszekelyek 2010.09.27. 22:45:49

@török gábor: Érdemei fényében igazán döbbenet csak ez a kijelentése, ex katedra, hogy A FIDESZ hatalomra kerülésével vége a demokráciának. Nyilván ezt a csontot kell őriznie, ha lekezelőn értéktelennek titulálta írásodat. Tartalma is van ennek a kinyilatkoztatásának? Esetleg érvek, tények,.. ilyesmik? Gyanítom ez is olyan üres, mint amit schiffertől hallhattunk, nyilván szintén politikai haszonszerzés céljából, miszerint a FIDESZ kormány lebontja az alkotmányos mindent..., féket , ellensúlyt ..ám megnevezni egyetlen egyet sem nevezett meg közülük. Halmait ráadásul jómagam nem is tartom annyira nagyra. Erre azért számítani lehetett. Akik kiestek a fincsi székekből, azok ilyen erősen túlzó és durva kijelentéseket fognak megengedni maguknak. A legritkább emberi tulajdonság, ha valaki tud elegánsan veszíteni. Részemről csak bla-blát olvastam azoktól az uraktól, akik ennek a kijelentésnek a mentén politizálnak és publikálnak. Vagy még azt sem. Hosszú életem során azt tapasztaltam, ha valaki olyasmit kér ki magának, amivel nem is vádolták, ott bizony valaki nagyon beletrafált a lényegbe. Nem politikus:D ezen jót nevettem. Neeem, annyira sem, mint Esterházy....:D aki azért... hááát, hogy is mondjam:D Mégsem semleges.Azt a színvonalas vitát remélem nem gondoltad komolyan. Mindössze úriember vagy.:D

ssi 2010.09.27. 22:49:55

@6.Lenin: de az írás mind a 4 pártot cikizi, így egy nagy ellentmondás, s akkor kit is gyengít/véd? nem értem, de érdekes így

"Jobbik lehet a Fidesz első számú kihívója, az egyetlen parlamenti párt, amely tartalmi alternatívát kínál a Nemzeti Együttműködés narancs-rózsaszín-zöld giccsével szemben. Ebből az alternatívából azonban természetesen nem kérünk.
Nem megyünk tehát szavazni, mert a jelenlegi ellenzéki pártok közül az MSZP és az LMP olyannyira sikeresen belesimult a »Nemzeti Együttműködés« kvázi-egypártrendszerébe, hogy gyakorlatilag ki se látszanak belőle. Azt pedig, ami kilátszik az ellenzékből (azaz a Jobbik), kultúrember nem támogatja és kész."

6.Lenin 2010.09.27. 22:59:49

@Hepci:

1956-ban sok jelentéktelennek látszó (rozsda által elenyésző) figura képes volt kicsúcsosodni olyan örök életű ékbe (rozsdamentes), ami képes bármit szétfeszíteni. A lepergő rozsda hajaz a sok vérre, ami közben hullott, a színével.

Akkor ki hitte, hogy jelentéktelen(nek tűnő) emberek 1 óriás birodalmon okoznak repedést, ami aztán szét is feszítette azt.

Mondjuk én ezt látom bele, metszőollók és angyalok nélkül.
Véleményem szerint ez volt 56 lényege, beindította 1 megdönthetetlennek látszó birodalom bukását, illetve szerényebben fogalmazva, talán hozzájárult ahhoz.

Az ék szétfeszítette. Ez az ék örök,elpusztíthatatlan.
Mondom (írom) én.

6.Lenin 2010.09.27. 23:04:19

@manyike:

Azért nem írtam pártot, mert ezt bármelyik megteheti. Ez nem csak 1 pártra lehet jellemző, és nem csak Mo-ra.
Aki erre buzdít, ugyanabból a szándékból teszi.
Szerintem.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.27. 23:12:07

@6.Lenin: kb. ezt írták a bírálók és a művészek is, a koncepció kapcsán. Ezzel nincs is semmi baj. A baj az, hogy a koncepció tárgyiasulása, vagyis maga a MŰ, hát hogy is fogalmazzak: egy rakás ****, ami totál tájidegen a környezetében.
Azon már nem is akarok merengeni, mibe fájt kilónként az ócskavas monumentum felépítése és ebből ki mennyit lopikált el, mert ez nagyjából érdektelen.

6.Lenin 2010.09.27. 23:14:27

@manyike:

Az "-be tett szöveg pontosan ezt bizonyítja, azt a 2 pártot erősíted, akiket nem szeretnél, a másik 2 párt esélyeit gyengíted.
Ebben ez a csavar. Mindenhol ezt csinálják.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.09.27. 23:17:53

Közben közeleg az éjfél, kihirdetem a mai TG-HG meccs részeredményét 3 faktor (elemzőkészség, objektivitás, stílus) alapján.
Nyuszifejű politológus vs. kamupolihisztor alkotmányjogász: 3 - 0.

6.Lenin 2010.09.27. 23:32:22

@Hepci:

Mondjuk az időkerék az jobban zavar, nagyobb mutyi is volt biztos. Az 56-os "szobor"-nál is volt, ismerve az akkori társaságot, de az alkotás mondanivalójával, szerintem, semmi gond. Természetesen mindenbe bele lehet kötni, de ismerve azt az igyekezetet, hogy konkrét személyeket, a pesti srácokat, milyen igyekezettel mocskoltak.
Szerintem időtállóbb 1 ilyen "személytelen" alkotás. Talán az sem elhanyagolható, senki nem tudja kisajátítani, mint ahogy 56 sem annyira egyértelmű, ahogy azt sokan látni szeretnék.

Sok mindent láttam személyesen, a gyereksírokat, összeégett orosz kiskatonát és sok más áldozatot, minden oldalon, akik akkor még semmit nem tudtak arról, miért is haltak meg olyan fiatalon. Lehet, sokan, látva ma az eredményét, ma nem tennék meg még egyszer. Ezért még ma sem lehet egyértelműen megítélni az akkori eseményeket.

Ez a szomorú az egészben, és az a pitiánerség, ami körülötte zajlik ma.

tölgyes 2010.09.27. 23:41:57

@nyünyüge: Nem! Őt a legzseniálisabb műitészek se tartották jónak. Tévedtek. Vagyis az Őt, mármint JA-t megítélő szakmai zsűri sz@rt sem ért..pedig az sűriben ott ült Babits, Németh, Lukács..Persze csak képletesen ültek ott..Babits volt az egyedül, ki ténylegesen eltanácsolta Attilát...:( Németh csak meg nem értésről tanuskodó kritikákat írt...Lukács pedig érdemben nem foglalkozott vele..

Vagyis végül mégis csak a nép az aki eldönti, hogy kiből mi lesz..de hát Önből hiányzik a demokrácia és az emberek igazi tisztelete..:( Az 56-os szoborról sincs jó véleménye az embereknek..ha jó véleménye lesz akkor meg is védik.. vagy így, vagy úgy.. vagyis, hogy nem felejtik el..és majd Szabó Ervin is nyugvópontra jut.. de vitatni az ő életművét is érdemes, sőt kívánatos is!

A könyvégetők dramaturgiája más..nem az amit Ön ír. A dolog épp fordítva van: a könyvégetők álérvekkel megsemmisítik a műveket és ehhez felhasználják az embereket.. De Bulgakov is megírta az igazi könyv és igazi kézirat nem ég el...Erre példa az ő Margarítája is...Néhány évtizedig por lepte a kéziratot, aztán feltámadt..:)A tömegek támasztották fel.. ők csináltak belőle sikerregényt... Ha most elmegy a boltba, akkor kap olyan példányt amelyiket a szakértő zsűri (cenzor) nem kurtított meg. Az első kiadásokat bizony Aczél elvtárs sok remek szakértője meghúzta...:(

6.Lenin 2010.09.27. 23:45:55

@Hepci:

Az időkerékről jut eszembe.

Jókat nevetek, amikor látom a csodálkozó turistákat, amint tágra nyíló szemekkel kérdezik egymás:

hát ez meg mi a lópisztoly?

Talán pont ezért megérte megalkotni?

nyünyüge 2010.09.28. 07:35:03

@tölgyes:
"de hát Önből hiányzik a demokrácia és az emberek igazi tisztelete..:"

Hálistennek Önből meg sugárzik ugyanez :).

És ha tovább akarjuk rongálni a posztot, nyithatunk egy vitát a tömegdemokrácia és a képviseleti demokrácia értékeléséről is.

Egyébként meg teljesen félreért. Nem az emberek kritikájától féltem a műalkotásokat (és minden szakmát egyben.) Az igazi veszély a megfelelő civil és szakmai kontroll nélküli rendszerben grasszáló, elvtelenül a emberek kedvében járó politikus.

lüke 2010.09.28. 08:21:59

oh maj gad
erre jártak a korán égetök?
de látom sokan zsírt égetni is voltak
viszont nem látom még ,hogy befellegzett volna a demokráciának- az itteni vitából se-
az egy párt rendszernek, sok kontraszelektált haszonélvezöje volt - a párttitkárok, ha látogatóba mentek a gyerekkel felmondatták JA-t-
a mostaninak kit fognak szavalni?
mikor a költészet ideje lejárt és csak egy szük réteg olvas verseket
s milyen lesz ez az új egy párt rendszer?
prejudikáció lenne, ha a régivel egyenlönek látnánk,igaz sok régi haszonélvezö politizál még, s természetes hogy 60 év alatt , sajnos mást alig látott
de szurkolok, azoknak akik más véleményen vannak, s azt
nem szimplifikált forrásból merítik

ssi 2010.09.28. 09:21:31

@6.Lenin: aludtam rá ...
aki bizonytalan, úgy se megy szavazni, a többiek, meg rendíthetetlenek
ha a szerző rendíthetetlen "egyik sem", magán ügye, végül is megindokolta
jövő képet kerestem a cikkben - hátha mond valami egyedit - még keresem

ssi 2010.09.28. 09:24:15

@lüke: úgy szégyelltem a randa lelkemet, mikor a kormány 20 évet vizionál magának, rögtön a nyugdíjkorhatáruk jutott eszembe :-(((

bariga 2010.09.28. 09:31:26

Láttátok ma reggel a TV2 műsorában a Kósa Lajost?
Na itt kezdődik a demokrácia vége, mert minden kérdésre azt mondta, hogy kérdezzenek meg valaki mást a témáról. Pedig ő a kormánypárt egyik alelnöke. Mindenki mond valamit, aztán visszavonja, meg most már inkább nem is mond semmit. Érdekes volna végig gondolni ki dönt itt tulajdonképpen, Orbáb, vagy a pénzemeberek, másnéven oligarchák?

bariga 2010.09.28. 09:32:16

@bariga: bocsánat Orbán! de ez tényleg véletlen volt

Szimba 2010.09.28. 09:56:00

Éjjel Horger Antal úr volt terítéken.
Halmaitól egyenes az út...:-)))

cambridge.on 2010.09.28. 10:43:54

@Szimba:Átugrottam a két blogban ezelőtt a kertészkedésed eredményeit leíró sorokat.Aztán eszembe jutott, a növények neveit kicserélve devizahitelesekre,költségvetésre,közállapotra,akár a kormány eddigi munkáját is jellemezhetted volna.
Majd belejössz a gazdálkodásba!Az ősszel Orbánék is szántani kezdenek!

www.origo.hu/nagyvilag/20100927-inflacio-helyett-fellaciot-mondott-egy-interjuban-rachida-dati-francia-epkepviselo.html

Olvasom,hogy francia(!)képviselő fellaciót mondott infláció helyett.
Ugyan mi járhatott éppen az eszében?
Amikor megkérdezték, nem nagy ügy, válaszolta.
Végül is igaza van.A résztvevők számában van különbség.
Az első, az ugye egyszemélyes cselekedet.Az utóbbi pedig amikor többen szopnak.
Általában a kormány kényszeríti rá a néppet.

Szimba 2010.09.28. 10:44:57

@tölgyes:
Feltehetően Babits életében JA csupán egy rövid epizód volt.
Elterjedt a legenda, hogy JA kritikája miatt megharagudott Babits. Igaz, Az istenek halnak, az ember él c. kötetről JA igen vitriolos hangon írt, majd az Egy költőre címmel ráadásul egy verset is költött Babits ellen.
Csakhogy Baits ekkor már a kisfaludy Társaság tagja, Móriczcal a Nyugatot szerkeszti, és jóval idősebb, higgadtabb, mint JA.
A 32-ben Babits által szerkesztett Új anthológiába 2 JA verset is beválogatott. A segélykérő levélre, amit JA a Baumgarten Alapítványhoz intézett, azonnal kiutalt 300 pengőt.
1935-ben a Baumgarten testület Kassákot és JA-t javasolta az éves (3000 pengő!!!) díjra.
Csakhogy JA jóakarói azt javasolták a költőnek, hogy egyik versét azzal a szöveggel jelentesse meg:"Babits Mihálynak hódolattal." Babits azonban nagyon pártatlan és becsületes akart lenni, nem szerette volna, ha azt mondják rá, hogy annak ad díjat, aki neki verset ajánl (magyarul nyalizik:-)), ezért visszavonta a javaslatot.
Így csak jutalmat kapott JA.
1937-ben a díjat odaítélő testület mást javasolt, Babits alulmaradt, így JA ismét nem kapta meg a díjat. Viszont meg akarta tartani az ígéretét, és tehetségesnek tartva JA-t, 1938-ra őt jelölte a díjra.

No, ebből már csak a temetési költség lett. Így JA megkapta a Baumgartent, de halála után.

Babitsot nem tenném felelőssé ezért, sőt azt sem merném állítani, hogy nem ismerte fel JA tehetségét. A Nyugatban is megjelentette versét. Csakhogy ő sokkal több költőt, írót kísért figyelemmel, és a szociális helyzetőket nem mindig követte. Valamint nem csak rajta múlt a díjak odaítélése.

cambridge.on 2010.09.28. 10:46:24

@bariga: Működött a tudatalatti éned.

Szimba 2010.09.28. 10:52:01

@cambridge.on:

Ajaj!:-)))

Én vagyok számodra Orbán gazda? Jól nézünk ki!
Már kiszedtem a paradicsomtöveket. És szentül megfogadtam, hogy többé nem ültetek paradicsompalántát. Az árukon később vehettem volna sok-sok kg paradicsomot a piacon:-(

(Sok minden nem mindegy: pl. erek közt szelektálni, vagy szelek közt erektálni.)

kodó tamás 2010.09.28. 11:02:36

A MEGSZORÍTÁS helyett a fidesz új rendszerrel nyomul majd. A "másodlagos", vagy közvetett adóztatást "találta fel". A MONOPÓLIUMOK on (vagy félmonopóliumok) keresztül, úgymint KÖZ-, telefon, közlekedés, tv stb szolgáltatók. Benzinár stb stb...
Így kétlegyet fog a fidesz pókháló: együtt szidják a "multikat" (amit persze részben pedig államosít), és az adóbevételek bujtatva jelentkeznek. Azaz összességében az ellopott pénzt kiszervezik az adórendszerből...

tölgyes 2010.09.28. 11:25:10

@nyünyüge: Már megbocsásson! Én azt gondolom, hogy még az iskolázatlan emberek is képesek arra, hogy felismerjék, fenntartsák az igazi értékeket.. Ön gondolja, hogy a "szakmai zsűri majd".. Egy fenét. A szakmai zsűri - tisztelet a kivételnek - az érdekeit követi..Az emberek pedig előbb utóbb rájönnek, hogy mi is az igazi érték.

tölgyes 2010.09.28. 11:27:11

@nyünyüge: Nem ismernénk se többét se kevesebbét... A nagy műveket az emberek tartják fenn..nem a műértők.. ők ehhez kevesek lennének.

Szimba 2010.09.28. 11:28:50

@Hepci:

A német Gardena metszőollóm a legjobb!!!!!
A Fiskars ágmetszőm is igazán helyes portéka, sőt a számomra ismeretlen gyártójú (CMI?!) sövénymetszőm is szeretem. (Amikor az utcán metszem vele a bokrokat, mindenki fut amerre lát.)

Szimba 2010.09.28. 11:34:33

@tölgyes:

Néha nem árt azért egy-egy műértő, mint pl. Gerlóczy Gedeon, aki a Csontváry festményeket megvette. Pedig a kocsisok már igencsak várták a kocsiponyvának való anyagot, hogy fillérekért felszabdalhassá!

ssi 2010.09.28. 11:42:18

@kodó tamás: elmehetnél ellenzéki szóvivőnek :-) Nálad az említendő lényeg

@nyünyüge: :-) műgyűjtők - saját bevallásuk - gyakran vesznek rémes dolgokat

@Szimba::-) paradicsomfáim teli virág, termés 0, piacon 300Ft/kg alatt nincs is
"kritikája miatt megharagudott ... verset is költött ... ellen"-e - már akkor is ...?

taktam 2010.09.28. 11:47:19

To 252. Rövid válasz Halmai Gábornak Sze 24. 9:57.
Kedves Török Gábor! Nem érdekes már a Halmai féle demokrácia védelem, netán, csak afféle antifasiszta utóvédharc. A fasiszta/náci/kommunista utópiák terméketlen virágokat hoztak… A nyugati demokrácia értelmezése/gyakorlása azonban ismét, mint sokszor válságban került/van, amely trendje aszerint mélyül, ahogyan a szegénység növekszik… Ezt a válságot a hiteltőke stratégiája indította el, pártélősködők támogatásával… Ma még nem tudjuk, legalábbis én nem tudom, hogy a mai demokrácia válságból hogyan lábadozunk ki. Szerintem, a demokrácia csaknem mindig értelmezési/gyakorlási válságban volt/van/lesz.
Az emberek maguknak demokráciát követelnek, miközben másoktól elvárják a behódolást. Mi emberek genetikailag, szocializációnk szerint különbözünk egymástól és semmilyen felöltött uniformizmusban nem éreztük jól magunkat hosszabb ideig… Tudom, a nagy halmazban lévő részhalmazokban többé-kevésbé hasonlíthatunk egymáshoz, sőt több részhalmazban is találhatunk hozzánk hasonlóbb embereket.
Valószínű a korábbi századok pártrendszerei is elérkeztek egyfajta változási kényszerhez. Nem ártana, ha politológusaink szakértelmük szerint ilyen témájú elemzéseikkel is ellátnának bennünket, laikusokat.
Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!

tölgyes 2010.09.28. 11:50:57

@Szimba:
A leírt története közismert..Azt támasztja alá, hogy nem az ÉRTÉK IRÁNTI TISZTELET stb. motivál, hanem apró emberi hiúságok, ellenszenvek, gyűlölségek.. Vagyis hogy az olyan nagy művészt mint Babits inkább vezette személyes érzése, mint az érték és a tehetség tisztelete.. amit nem is biztos, hogy felismert József Attilában..Németh László pedig aki hihetetlen tájékozottsággal reagált minden fontos műre szintén értetlenül áll a JA jelenség előtt... Amikor tragikus halála után hirtelen megnő az érdeklődés iránta, akkor ilyet ír: SÍNSIKER..:(.. Ezzel én nem akarok se többet se kevesebbet állítani: a hivatásos műértő bíráló se garancia az érték felismerésére..Vannak ilyenek is, de kevesen.. A műveket pedig a népek emelik fel és teszik naggyá.. Mi ennek az oka..???No ezért igazán érdekes az a könyv amit megvásárolt: Tolnay...M. világképe..Ő a mű oldaláról közelítve keresi a kérdést arra, hogy milyen az a világ, amit a mű közvetít..melyek azok az értékek szimbólumok, amik megragadják az emberek fantáziáját.. Mi az ami az emberek lelkében visszhangra lel..Milyen az a világkép amelyet közvetít.. vajon ad-e támpontot az emberek számára..MERT AZ IGAZI SIKER VALAHOL ITT KERESENDŐ.

Egyébként mi csak azokat a történeteket szeretjük emlegetni, amikor az egyik elismeri, magasztalja a másikat...És ezek tényleg szép és nagy pillanatai az emberi történelemnek. Ritka pillanatai, ünnepi eseményei..Nem szeretjük tudni, hogy Kölcsey kemény szavai miatt Berzsenyi elhallgatott. Petőfi nagyon keményen bírálta a dagályos stílust.. nem kímélte Vörösmartyt sem..holmi letépett koszorúkat is emlegetett.. vitriolos stílusban.. aztán mégis Vörösmarty vállalta Petőfi fiának gyámságát...Idéztem Ady meleg szavait Móriczhoz.. de ezek ritka pillanatok, nagy ünnepek. A művészet-művészek világát is inkább jellemzi a kicsinyes féltékenység, marakodás, hiúság az egymással szembeni verseny..és mert ők még érzékenyek is.. ebbe néhányan bele is halnak.

Szimba 2010.09.28. 11:57:04

@manyike:
Ezért nyavajogtam a mesterséges megtermékenyítésről. A paradicsom virágait már a régi lemezjátszó tűjének tisztító keféjével is próbáltam csiklandozni. Aztán csak került valahonnan egy méh, az is előbb mindenféle kerti virágot bizgerált:-(

Noná! Bár aztán Babits küldött egy dedikált kötetet JA-nak, az meg megírta a nagy bocsánatkérő versét ("Magad emésztő szikár alak, én megbántottalak...")

JA nem érthető, ha nem tudjuk róla, hogy minden idősebb emberben az apját kereste. És persze az öcsödi árvaság is erős nyomot hagyott benne.
Ma úfgy vélik borderline betegsége volt.

Ordnassac 2010.09.28. 11:58:39

@Szimba: off: megérkezett a szállítmány. Köszönöm! :-)

tölgyes 2010.09.28. 12:01:51

@Szimba: Meg egy Fülep, majd egy Németh Lajos.. Gerlóczy inkább volt laikus mint műértő.. legfeljebb jó volt az ízlése...és mint építész talán a vizuális kulturáltsága is...De nem ritka az, hogy később jelentőssé vált műveket a kor nem sokra becsül. Se a műértők se a publikum..
Egyébként ha nem olvasta, úgy olvassa el Andrzejewski Jő a hegyeken szökellve kisregényét..ez a kis mű bepillantást enged a dolgok misztikumába.. és még jó olvasmány is.

László56 2010.09.28. 12:02:05

Nagyon szép napot Mindenkinek

A demokráciával és annak az intézményeivel nincs baj nálunk. Annak az értelmezésével és kezelésével viszont annál több. Nem is csoda. Hiszen a kommunista nevelés alól senki nem tudta kivonni magát az országunkban. Nem véletlen hogy vezető politikusok többségének gyorstalpaló tanfolyamra volt szüksége ahhoz hogy egy demokratikus állam élére állhasson. Ki meg még ezt sem tette meg azon meg is látszott és látszik. Pedig egy nyugati egyetemen végzett gyorstalpaló sem éppen elégséges jogosítvány egy európai ország vezetéséhez. És akkor még hol vannak az állam többi vezető emberei. A legfontosabb minisztériumok, mint pl. pénzügy olyan embereket nevelt ki akik egy nyugati gimnazista értelmi és szakmai képességével sem rendelkeztek. Ugyanez érvényes a gazdaság vezető embereire. Nem azért lettek gazdagok mert értenek hozzá, hanem a kapcsolati tőkéjük miatt alkalmazták őket. És az ebből származó korrupcióval lettek gazdagok. De szakmailag még a WC-re sem mehettek ki engedély nélkül. Bankok vezető magyar személyiségei még gyakornoknak sem feleltek volna meg a fejlett nyugati országok bankjaiban. Ennek a következménye a Kulcsár eset is. Hogy vannak kivételek is ? Igen vannak, de a kivételekből nem tud egy ország a fejlődés útjára lépni.

Ez a demokrácia vita sem más, mint a hiányos kiképzés vitája. Hogy kinek vagy melyiknek hiányosabb ? Teljesen érdektelen. Hiszen egyik sem tudja mi is szükséges egy élhető állam működéséhez. Mindannyian a korrupcióban és a kommunista tanfolyamok kapcsolati tőkéjében nevelkedett fel. Tehetnek róla? Nem. Hiszen senki nem tehet arról hogy mibe született bele. Mégis az ország látja a kárát.

Még az úgynevezett rendszerváltás óta is csak a politikai állóháborút ismerik a politológusaink is. Szakpolitika ismeretlen a számukra. Ha megnézzük elemzőnk posztjait és kielemezzük akkor látható a legjobban hogy a politika nála is csak hatalomtechnikai okokból van vizsgálva. Ezáltal egyoldalú, mint a kiképzése. Több időt fordít arra hogy ne lehessen láthatók a politikai hovatartozásának a gondolatai, mint a szakmájára. Pedig teljesen felesleges, hiszen ki csak egy kicsit képzett a politikában az pontosan tudja hova is tegye az elemzőnket. És a tanulság mindebből ?

Hazánkban nem szabad csak az állami kiképzésre hagyni magunkat. Ebben az átmeneti időszakban meg kell találnunk a módját hogy tovább képezhessük magunkat. Lehetőleg egy fejlett európai ország egyetemén. Mert a saját tanárainktól nem sokat tanulhatunk. Lásd az elemzőnket. Ki könyvet ír arról amit ő maga sem ért. Nem az egyetlen és nem is az ő hibája. Úgy írnak ahogy tanították őket. De hiányzik a saját tapasztalat a demokrácia világában. Azt pedig csak külföldön szerezheti meg. Hiszen mindannyian csak tanuljuk: mit is jelent demokráciában élni.

ssi 2010.09.28. 12:03:32

@Szimba:
a méh-kukkolás?! :-)) még nem jutott eszembe (jövőre egyeztessünk, oké?)

a viták legalább annyira szólnak a szereplőikről, mint magáról a témáról ...

Szimba 2010.09.28. 12:04:58

@tölgyes:

Egyértelmű. Én sem az ember gyengeségeit, hétköznapi viszontagságait, hanem a művész által teremtett mű értékeit - amik túlnőnek az egyénen - figyelem.
------------------
Irving Stone Michelangelo regényes életrajza után (mást is olvastam!!!) Tolnay valóban átfogóbb és mindenképpen a kor világnézetébe, kulturájába, a társadalmi, történelmi folyamataiba tudja helyezni M.-t.

Szimba 2010.09.28. 12:07:43

@tölgyes:

Köszönöm, olvastam. (Jő, hegyeken szökellve - nem azért javítom, mert undok akarok lenni, de hátha valaki még szeretné megvenni.)

Szimba 2010.09.28. 12:11:14

@Ordnassac:

Szerintem rohanj, és cseréld ki!
(Én nagyon el voltam keseredve!)

Viszont mit láttam tegnap!:-)))
A tévében megnéztem a Poirot novellákból egyet-kettőt, mert elég fáradt voltam. És borzasztóan meglepett, hogy milyen izléses és jó anyagból készült csokinyakkendőket viselt a Poirót játszó színész!!!

Miért nem lehet ilyeneket kapni? Ráadásul díszzsebkendővel, és mindenféle ingnyakhoz valók voltak.

Szimba 2010.09.28. 12:14:07

@manyike:

Majd fogok neked egy gyufás skatulyába néhányat.:-))

Ordnassac 2010.09.28. 12:15:51

@Szimba: nem vészesek, a sötétebb kifejezetten tetszik. Bár furcsa a kikeményítés, amit szoktam hordani, az nincs így "kezelve".

Valamelyik nap úgyis járok a városban, akkor veszek díszzsebkendőt. :-)

cambridge.on 2010.09.28. 12:17:04

Értelmetlennek tartom a vitakezdeményezők által, hogy most próbálják felkorbácsolni a kedélyeket.Mit akarnak ezzel elérni?
Mit lehet utólag megváltoztatni?Eső után köpönyeg.
Még inkább, vásár után okos a paraszt, mondás illik rá.
A választások előtt hol voltak ezek az aggódók?
Egyedül maradtam azzal a véleménnyel,hogy ezt a várható cunamit csak széleskörű összefogással lehet megállítani.
A rózsaszínű párt a feketékkel riogatott,a (sötét)zöldek a vörösök ellen harcoltak, a feketék pedig mindenki ellen.
Hosszútávú érdekeiket feláldozták a rövidtávú sérelmeik,érzelmeik oltárán.A 2/3 elmaradása csupán pürruszi győzelmet jelentett volna a szocialistáknak.
A minősített törvények elfogadásához az LMP, vagy a Jobbik támogatására lett volna szükség.Felértékelve szerepüket a politikai életben.
Az LMP akkori és azóta végzett tevékenysége megerősített abban a meggyőződésemben,hogy a Fidesz nagyarányú segítségével jutottak át a küszöbön.
Az amúgy is gyenge baloldalt sikerült még jobban megosztani.
Mire számítottak az urak,hogy a Fidesz majd gáláns lesz?
Sok mindent nem lehetett tudni,most sem lehet sokkal többet, a terveikről.
Arra viszont számítani lehetett, hogy gátlástalanul átformálják saját akaratuk szerint a rendszert.
Felhívta valamelyikük is erre a veszélyre a figyelmet?
Debreczeni is megállt az Orbánnal való fenyegetésnél,ami riogatásnak tünt sokak szemében.Választ ennek a lehetőségnek elkerülésére nem adott.
Talán nem is lehetett.
Rövidlátó politikusok, és rövidlátó választók mellett a jelenlegi
kormányzó erő több cikluson át tervezhet.
Tévedés azt hinni, 2014-ben lesz lehetőség leváltani őket.
A válsztási szabályok és térképek megváltoztatásával sokszorosan előnyben lesznek.
Az MKP is választáson nyert '47ben.40 év után jöhetett másik kormányzó párt.....
Egyetértek Török Gáborral ez a vita most nem egyéb, mint publicisztikai hatásvadászat.
A rövid időn belü elkészülő alkotmány alapot adhat ennek a vitának a felújítására.

tölgyes 2010.09.28. 12:17:35

@Szimba: én a Kőbe zárt fájdalmat olvastam kamasz koromban.

Szimba 2010.09.28. 12:23:27

@Ordnassac:

Kb. az egész készletetátnéztem, és az eladónő végül közölte velem, hogy nem ismerem a mai divatot!!!!
Erre aztán mondtam, hogy ajánljon ő.

Morr!:-(

Szimba 2010.09.28. 12:24:57

@tölgyes:

Az nekem később került a kezembe.
(Nyilván, gondoltam, hogy fejből. Nekem itt volt a kezemhez közel, és a gerincén a cím:-))

Ordnassac 2010.09.28. 12:28:12

@cambridge.on: "Az LMP akkori és azóta végzett tevékenysége megerősített abban a meggyőződésemben,hogy a Fidesz nagyarányú segítségével jutottak át a küszöbön."

Cédulagyűjtésnél talán igen, na de azt kevéssé hiszem, hogy szavaztak volna fideszesek az LMP-re nagy arányban.

Szimba 2010.09.28. 12:33:56

@Ordnassac:

Nem hiszem. A Fidesznek nem érdeke egy balra haladó zöld párt jelenléte. Bár abból a szempontból, hogy megossza a szavazókat, abból a szempontból elképzelhető némi támogatás (!?)
Viszont aki az LMP-re akart szavazni, az enélkül a bázis nélkül legfeljebb nem megy el szvazni. (Jobbikra nem szvaznának a szimpatizánsok, és az MSZP-re sem).
A Fideszre még inkább (egy részük.)

tölgyes 2010.09.28. 12:48:49

@Szimba: Nekem fel kéne másznom a szomszéd szobába a polcra.. Az "A" magasban van.

S2000 2010.09.28. 14:48:35

Jó az időzítés...

Molnár Gyula újbudai polgármestert is gyanúsítják

www.inforadio.hu/hir/bunugyek/hir-382204

AkarkiJ 2010.09.28. 15:46:45

Én azt hittem, ennél is rövidebb lesz TG válasza, kb. ennél több energiát nem kell pazarolni ilyesmire:

3.bp.blogspot.com/_9wSdtWIbhzI/TC7Uu0CTMPI/AAAAAAAAAP0/FYJ6tEGQOXU/s1600/the-history-of-the-middle-finger.jpg

:)

balin60 2010.09.28. 17:03:57

Magam részéről azt értékeltem volna leginkább, ha TG részt vett volna az ÉS vitában, részletesen kifejtve véleményét ebben a sokunkat érintő témában.

A jogállamiság és demokrácia ugyanis többet érdemelnek a Halmai Gábor stílusára utaló bármely szellemes reflexiónál.

lüke 2010.09.28. 17:21:51

@tölgyes:
ez az értelmiség feladata
azt hiszem kevesen vannak:)

lüke 2010.09.28. 17:24:53

@S2000:
ez réges rég megy ez a balhé
Schneller Domiék- a bp-i v.főépítész fia-feljelentette
őket cca 2 éve
SD már luxálták > az albertfalvi Hoffmann T. a fideszes most

lüke 2010.09.28. 17:29:32

@László56:
a kiképzés a katonaségnál van, meg a németeknél ausbildung
MO-n képzés van

aszekelyek 2010.09.28. 17:56:09

@lüke: akik magukról azt állítják, azok pedig túl sokan. Tőlük szóhoz , médiához nem jut az a kevés, aki ténylegesen értelmiség. Nem pedig megélhetési értelmiségi. A szürkeállományával kérkedő és pöffeszkedők egyelőre még csak a parlamentben nem bírnak teljhatalommal.Ez pedig a jelen kurzus feladata , hogy megszabadítsa az országot a csúsztató, kirekesztő pózerektől.

aszekelyek 2010.09.28. 18:05:08

@NeDuddGi: Ami azt illeti, eddig láthattuk, milyen vehemensen mentek bele sok éven át hazánkban politikusok és nem politikusok a lehetlen kidumálni témákba is. Nem volt gond. A mai napig is tartják a sületlenségeikhez magukat. Sőt, újakat kreáltak. Mint pld. hogy akiknek nincs programjuk.) azok három hónap alatt lebontották a demokráciát. A demokrácia értelmezése nem egzakt, ahogy elnézem egyes urak publikációit. A parlamenti választások eredménye hűen tükrözi, milyen rendkívül sikertelen volt az a demokrácia-felfogás, amelyet a ballib és az ő idejükben halmai is ideálisnak tart. Nyilván, mert egy szó kritikát tőle nem hallottunk. Ilyen erőset meg végképp. Talán akkor emlékeztessük őt, hogy az alkotmányban az van leírva, minden hatalom a népé. Azt a parlamenten keresztül és közvetlenül gyakorolja. Talán egy alkotmányjogász tiszteletben is tarthatná esetleg a népakaratot. Tökéletesen megbukott az a demokrácia típus, melyben ő nem a sértettet adta.Meg a huhogót.

nyünyüge 2010.09.28. 18:23:50

@S2000:
Jó az időzítés vagy szemét?
2007-es ügyről van szó ugyanis.

aszekelyek 2010.09.28. 18:30:55

@Crowz: A probléma az, hogy minősítette TG-t.Le , mint A Fitch rating Magyarországot ... Most. Nem előbb sokkal. Ők nagyon tudják pedig a tutit, csak a görög csődöt nem vették észre......amikor még idejében lettek volna... Meg kampány is van. Ezek a témák jó reklámot jelentenek halmainak és az ÉS-nek. Majdnem elolvastam én is, ám idejében rájöttem. A címoldalon is zajlok a bizonytalanok számára egy ilyen duplafenekű. Annak a témája a jobbik rasszista reklámfilmje. Mi a fenéért nem képesek azt a szót korrigálni? Azért, mert demonstrálni akarják, hogy bezzegazorbán elnyomja őket. Meraz ugyanojjann, mint a gyurcsányi... Mindezek politikai haszonszerzés és bözsmék orránál fogva vezetése céljából van éppen topon. A főoldala az indexnek pont alkalmas ezt megvalósítani. Ez is egy geg. Azért mert kukorékolnak a reklámfilmjükben, néhány megvezethető majd elhiszi, a jobbik megoldja a súlyos problémát. Se eszköze, se akarat nincs rá egyébként. KAmpányban ez a realitás nem merül fel , bben az országban. De olyan jól hangzik.Alacsonyan kvalifikált ám indulatvezérelteknek pont jó mézesmadzag. Tessék mondani, mit is tett ebben a kérdésben a t. jobbik eddig? gegekkel politizál. Ez a "cigánybűnözőzés" is egy geg. Legalább morvai már nem mondhatja félrenézve, hogy ő olyat nem hallott tőlük.Megtette már ezt is. Ezt akkor már nem lehet letagadni kedves emberi jogvédők. Mindenki tudja, hogy van egy réteg, akiket rá is szoktattak a bűnöző életformára, politikusok. Nem kell, hogy a jobbik kukorékolja ki. Arra is jó ez, hogy alátámassza azoknak a rágalmait, akik a magyarokat nácizzák, fasisztázzák és rasszistázzák. Szerintem ők fizetik ezt a balhét . Is. Mert Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen, ha valaki nem tudná. A magyar médiában meg semmi nincs ingyen.Gaudi is szégyellheti magát.

tölgyes 2010.09.28. 18:55:33

@lüke: Volna..., kevesen vannak és ők se nagyon vállalják. Az értelmiség sokkal tartozik az országnak..:(, de mintha még mindig nem éreznék át a feladatukat. ("Hiszek a tiszta észben aminthogy mindenki hinne benne, ha vele élni nem volna fáradságos..")

lüke 2010.09.28. 19:33:21

@tölgyes:
igy szereti maga,mint a Zolnay is szerette

nyünyüge 2010.09.28. 19:38:07

@Hepci:
A kinyilatkoztatás a tárgyalás-érdekegyeztetés és az összeszarás között igen széles a skála.
Mintha a Fidesz kormány esetében kiakadt volna a mutató az egyik szélen (legalábbis a kommunikáció szintjén).

Nem vitatva az, hogy az mszp-szdsz kormány idején a mutató az ellenkező oldalon álldogált.

Illés úrral meg igen csúnyán elszaladt a ló, ennek bukás lesz a vége.

kodó tamás 2010.09.28. 20:28:02

@manyike: mire gondoltál lényegnek? mert kettő nayon okosat mondtam. az egyik volt a "demokrácia szentháromsága" (ami nem volt még soha meg nálunk), illetve a KÖZVETETT ADÓK korszaka (telefon , közmű stb cégek adója és kiszervezése) :)
de persze ellenzéki szóvivő nem lennék... sem máspárttag

ssi 2010.09.28. 20:47:58

@kodó tamás:
- a közvetett adók - szakmai megközelítés, lényegi összefüggéseket kell adni
- szóvívői közlés volt: többen több mindent mondanak (ezt bárki észreveszi)
- a másik okosságodra fel se figyeltem, bocsi (később visszakeresem)

Átverés! 2010.09.28. 20:50:31

@László 56
Nagyon tetszik amit ír arról, hogy egyáltalán tudjuk-e, hogy mi az az igazi demokrácia.A vitáink nagyon parciálisak, elfogultak,egyoldalúak.
Abban is igaza van, hogy az elmúlt 20 évben politikai állóháboru alakult ki. Szinte ugyanazt mondjuk, ismételgetjük a jobb és baloldalról pro és kontra alapon.
Azt írja szakpolitika kellene.Annyian járnak külföldi egyetemekre, de az is igaz, hogy inkább az orvostudomány,elektronika, informatika stb. profitál ezekből.

Pótolni kellene ezeket a hiányosságokat és a társadalommal foglalkozó tudományok művelőit is jó külföldi egyetemeken kellene felkészíteni.

Nem szánunk magunknak más perspektívát,csak azt, hogy indig csak a tanulópénzt fizessük.

Ha József Attila csak azt a sort írta volna hogy
" A mindenséggel mérd magad" már akkor is nagy költő lenne.

2010.09.29. 21:04:41

Halmai rájött, hogy TG narancs, és most megadja neki, amit ezért gondol? Ez nem vezet sehová se...Helyezkedni tudni kell, s van aki jól csinálja...
süti beállítások módosítása