Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
19:14

Be kell ismernem, a szabadba csalogató szép idő és a tévé elé vonzó jégkorong világbajnokság csökkentette valamelyest a blogírási lelkesedésemet. Mindenesetre a politikusok sem igazán segítenek: amennyire meg tudom ítélni, 1990 óta nem volt még olyan választás Magyarországon, ahol a két forduló közötti hétvégén egyszerűen nem akadt említésre méltó politikai hír.

Nincs persze ebben semmi meglepő, hiszen korábban a mostaninál sokkal jelentősebb tétjük volt a második fordulóknak. 1990-ben ekkor dőlt el az MDF és az SZDSZ küzdelme. Az első fordulóban csak három és fél százalékpont volt a különbség a két párt között, de két hét múlva az MDF (az első fordulóban elnyert négy egyéni mandátumához) további 111 választókerületet tudott megnyerni, míg az SZDSZ csak 36-ot. 1994-ben a második forduló hozta meg az MSZP abszolút többségét azzal, hogy az első fordulóban elnyert két egyéni mandátum mellé még 147 helyen győztek a szocialisták. 1998-ban a Fidesz és az FKGP összefogása a második fordulóra megfordította az egyéni választókerületek felét: a száz feletti helyen első helyen álló szocialisták végül csak 54 helyen tudtak nyerni, míg a Fidesz 90, az FKGP pedig 12 győzelmet ünnepelhetett. 2002-ben volt talán a legnagyobb és legmeglepőbb hatása mindannak, ami a két forduló között történt: bár az elemzők többsége – velem együtt – biztosra vette, hogy a választás eldőlt, a Fidesz közel volt ahhoz, hogy megakadályozza az MSZP-SZDSZ többségét. 2006-ban is sokan várták a Fidesz feltámadását, ekkor azonban inkább a baloldal tudott erősíteni a második fordulóban.

Ehhez képest most szinte tétnélküli a második forduló. A lényegi kérdésre - a kormányalakításra vonatkozó – az első fordulóban választ kaptunk, bár tulajdonképpen már a választás előtt is sejthető volt. A kétharmadnak természetesen van jelentősége, de ahogy már a korábbi bejegyzésekben itt is elemezgettük, nehezen elképzelhető, hogy a Fidesz ezt ne érje el. A 206 megszerzett mandátum után a legtöbb szereplő láthatóan már az új parlamenti és politikai erőtérre készül, ahogy ezt az LMP egyik vezetője megfogalmazta, amikor azt tudakolta tőle egy újságíró, hogy miképpen kampányolnak majd a két forduló között. Most inkább pihenünk, mert kemény időszak jön a választás után – valami ilyesmi volt a válasz, s úgy látszik, ezt a legtöbb szereplő megerősíthette volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr621932227

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lendvai lemond, az MSzP döcög tovább 2010.04.19. 11:33:23

Az MSzP "megújul". Már megint. Öröm nézni: újra meg újra.Csak az a baj, hogy bárhogyan is újul, a háttérben ott ragadnak Baja, Dr. Szekeres, Kiss Péter, Suchmann Tamás emberei időnként ők maguk, ott csücsül Dr. Szabó Zoltán, Hajdu László, de ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ssi 2010.04.19. 08:35:02

@Monkparakeet: @Videofon: @bvr: Szerintem is
a szokásos kormány-ellenzék-teljesítés mellett felértékelődik:
- kormánypárt politikai-filozófiája: pozitív új ország, nagy pillanat
- lakossági politikai-pszichológia: minden változás végül jobb lesz
@észrevétel: Én is
kíváncsian várom a választói tudatosság működését: döntünk a 1-2 hely között, vagy hagyjuk a szavazatainkat elveszni (3-4 hely)
@dzsugasvili: Szerintem is lehet még meglepetés,
pl. ha úgy NEM lenne fidesz 2/3, hogy bejutna egyéniben LMP-s, esetleg jobbikos, vagy Molnár O. (+ MSZP-s igen/nem)
@mg007: költségvetés ennél bonyolultabb (sok kiadás: pl. rokkant-,öregségi nyugdíj, gyes-gyed, SZJA-kedvezmények, és kevés bevétel: pl. sok min.béres, kevés aktív dolgozó)

Idet 2010.04.19. 08:35:42

@nyugivan!: Valaki mondja már meg, hol lehet ezt a lebőgést látni, annyit beszéltek róla, én meg lemaradtam!

Idet 2010.04.19. 08:36:49

@tompus: Nem adhat mást, mi lényege.

aum 2010.04.19. 08:41:32

@[nev]: Bocs, nem igaz, hogy 265 ft/eur-nál a magyar gazdaság nem versenyképes. Az exportunk főleg multi-összeszerelő, jelentős importhányaddal, tehát amit vesztenek réven, megnyerik a vámon. A mezőgazdaságnál inkább a támogatások torzító hatása fontosabb. Talán a turizmus, amelynél a forint-árfolyamnak jelentős hatása van, itt az esetleges negatív hatást jól lehetne adópolitikával (pl. kedvezményes szálláshely-ÁFA) kompenzálni.
A mérleg másik sepenyőjében nemcsak a 1.5 millió devizahiteles törlesztőrészlete található, hanem az alacsony hitelkamatok gazdaságélénkítő hatása is.

tibapó 2010.04.19. 08:59:52

@[nev]: "annál inkább érdemes lesz majd a forinttal, és a béttel spekulálni, és az esésre játszani. sajnos."

Itt van a kutya elásva!

Árulja mán el valaki, azon kívül, hogy néhányezer vérprofi devizaspekuláns jól megszívná, mi kárunk lenne, ha secperc bevezetnénk az eurót? Monetenegrónak köze nincs EU-hoz, EMU-hoz, mégis tizenéve az euro a fizetőeszköze. Jó. lehet, hogy pár évet nélkülöztek, 'jszen a szlovákok is szívtak pár évik, aztán addig szívták magukat, míg egyszer csak kifújták, és elviharzottak mellettünk.

Egyszerűen nem látom be, mit szívhatnánk egyszerit jobbat azon, ha egy pillanat alatt (évek óta kellett volna) eurónk lenne, mint így. A spekulánsok szívják vérünket.

Megoldódna a fidesz másfélmilliós hitelfoglyának dilemmája egy csapásra,

Szóval élek a gyanuperrel, hogy ez a "még nincs tt az ideje az eurónak", ezt csak az sulykolja belénk, azok a "pénzügyi szagértők", akik nagy hasznot húznak belőle

2010.04.19. 09:00:34

Van, aki nem pihen, pedig jobban tenné....:

www.stop.hu/articles/article.php?id=648889

nagyon durva...

kicsi11 2010.04.19. 09:07:06

Most, hogy nagy valószínűséggel meg lesz a FIDESZ-KDNP 2/3 szerintem érdekes lesz megnézni, hogy az így immáron "naggyá" nőtt KDNP mihez kezd megnövekedett létszámával, és hatalmával. MIndenki örül, hogy így könnyű lesz kormányozni, de vajon nem kezd-e előbb-utóbb a KDNP önállósodni, és nem próbál-e meg az "szdsz" -hez hasonlóan (vissza)élni a neki jutott szavazatokkal? A keresztény, és ezen belül a katolikus vonal erőltetése (vasárnapi pihenőnep) mennyire lel támogatásra a FIDESZ-nél, és ha nem, mennyire bizonyul toleránsnak a KDNP?

ubul2000 2010.04.19. 09:09:33

@Letícia: Sajnos semmi remény, hogy emiatt a diplomáciában arcátlan lépés miatt hazarendelnék a nagykövetet.

kicsi11 2010.04.19. 09:14:28

@is: Könnyebb lopni, mint isklába küldeni a gyereket?

cambridge.on 2010.04.19. 09:16:17

@Idet: A nők általában nagyon kritikusok egymással. Elég egy rosszul választott kosztüm, vagy egy grimasz, hogy kivívja az ellenszenvet a hasonló neműek között.
Az is érthető, ha Orbán nagy népszerűségnek örvend.
Elvégre focista, igaz csak másodosztályú.
A labdarúgóknak általában sikere van a nőknél, de miért kell ezt megideologizálni?

ssi 2010.04.19. 09:19:49

@kicsi11:
Kívülről nézve óhatatlanul adódik a kérdésed: KDNP méretbeli növekedése miatt mi minden más is megnövekedhet Pl. (önállósági vágy)
A háttérben szerintem a fidesz bebiztosít (érthető), de ennek részleteihez az én ismereteim és fantáziám kevés

Videofon 2010.04.19. 09:23:36

@[nev]:
Akkor én komplett idióta vagyok. Ugyanis éppen befektetek. :) Tegyük hozzá, nincs más lehetőségem, ha nem akarom, hogy 20 év munkája semmivé váljon. Olyan a visszaesés a mi szektorunkban, hogy a terjeszkedés az egyetlen kiút.
Az euró reálértéke egyébként úgy 400 forint körül lehet. De azt már a multik sem engednék. Mert a rohadtul drága import mellett úgy meglódulna a belgazdaság, hogy nekik nem túl sok babér teremne.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 09:25:24

@tompus:
meglátjuk a forintot, mondjuk fél évvel a választások után.

én azt tudom, hogy mivel a fidesz szavazótábora gyakorlatilag darabra pontosan a devizahitelesekből áll, ezért a választások után a forinttal nagyon könnyen lehet majd spekulálni. esésre játszani, majd az emelkedésre, esésre, majd az emelkedésre. azt nem tudom biztosan megmondani, hogy lesz-e aki ezt kihasználja, de nyilvánvaló, hogy ezt ki lehet majd használni.

fidesz = forint. erős fidesz = erős forint. gyenge fidesz = gyenge forint. a képlet ez. gyors euro bevezetés = gyors kormányváltás. lassú euro bevezetés = lassú kormányváltás. nagyjából ez a helyzet. ez a dolog politika vetülete.

a reálgazdasági oldala meg az, hogy 265 forint mellett magyarországon nem éri meg exportra termelni. logisztikai központot érdemes csinálni a termelő üzemekből. raktárakat magyarul. a dolgozókat meg kitenni az utcára. és gyakorlatilag ez is történik. a munkanélküliséget nézd.

közben költségvetési eszközökkel folyamatosan beavatkozik a kormány, de ezzel az eladósodottság nő. az új kormány leül a valutaalappal tárgyalni, jön egy gazdaságélénkítő csomag, de ezek a források gyorsan elapadnak, és aztán még nagyobb adósságot kell majd törleszteni. a versenyképességet monetáris eszközökkel lehet a szabályozni, az egymást váltó kormányok hitelből akarnak keresletet élénkíteni.

magyarország egyre inkább egy kereskedelmi, szolgáltató kft-re hasonlít, nincs a termelő ipara, illetve van, de az folyamatos állami támogatással működik. és ez az egész viszont így nem működőképes. csányi azt mondja, hogy legyen erős forint, az állam meg támogassa meg a szalámigyárat, hogy legyen munkahely. oké. csak kérdés, hogy miből. és, hogy a szalámigyár versenyképes lesz-e a külpiacon. és kérdés, hogy a kis szalámigyár mit fog csinálni. szóval engem ez a sztori az államszocializmus nevű formációra emlékeztet, a húzd meg ereszd meg politkájára. amit a fidesz is folytatni fog, eleresztik a hiányt, és várják a csodát. amikor az államadósságot kell törleszteni, akkor meg jönnek a megszorítások.

tocibacsi 2010.04.19. 09:27:09

Többen említettétek szanyit... meg a voksturizmust, vagy épp a kubatov-spekuláció még botox ildikó részéről...
Nos, én csináltam egy táblázatot ekcelben. Feltételeztem, hogy a helyiek a 48asban úgy szavaznak, mint maga a 19es EVK, a vendégszavazók meg az országos adatok alapján (amit ugye a 19es önmagában gyengít, de ezt nem vettem figyelembe)
Összeadva a helyiek és a vendégek elméleti eredményeit, kábé a végeredménnyel egyező szavazatszámok jöttek ki:
- fidesz: -1%
- maszop: -4.5%
- lmp: +5%
- mdf: +1%
- jobbik: -0.3%
(kerekítettem, az összeg 0 kéne legyen) - az adatok azt mutatják, hogy noha az mszp-nek kevesebb a szavazata, mint várható lenne, de kevesebb a fidesznek is. "Jelentős" többlete az LMP-nek van...
1 a baj: nem tudjuk, a helyiek hány %-a szavazott, csak azt, hogy össz 1906 érvényes szavazat jött. Feltételeztem, hogy a 19-es EVK-val azonos, 70% volt a részvétel a helyiek körében.

Persze csakkoltam a szélsőséges eseteket is. Ha feltételezem, hogy csak 1% helyi "jutott be" a szavazóhelységbe (pl. mert a tömeg elrettentette) akkor a fidesznek -6.3% az eredménye (magyarul sokkal több szavazat lenne várható) akárcsak az mszp esetében: mindössze 1.5% előny látható. AZ LMP szavazatai pedig emelkednek, közel 7% többlet...

Másik esetben pedig, ha minden helyi szavazott (ugye kizárt), akkor jön ki az, hogy a fidesznek van kb 1% többletszavazata. és ekkor az mszp tábora 7%-al alacsonyabb, mint várnánk. A hiány itt eloszlik, de az LMP többlete 4% fölött van, a maradékon egyenletesen osztozik a többi.

A határ 84%-os helyi részvételi aránynál van (fidesz tábor egyezik). De a 84% szintén túl magas.

Összességében tehát kijelenthető, hogy sem a fidesz, sem az mszp nem delegált a 48-asba extra szavazókat, vagy legalábbis nagyon bénán csinálták... saját javára egyikük sem tudta eltorzítani az eredményeket.

A vita itt lezárható...

kicsi11 2010.04.19. 09:27:54

@manyike: talán van közöttünk olyan (T.G.?), aki többet tud erről a "házasságról". Pl. van-e közöttük valamiféle írásos megállapodás a közös kormányzásra vonatkozóan?

reKorrekt 2010.04.19. 09:32:44

@bvr: 1300 milliárd volt eddig az éves törlesztő. Eddig.
Ez a teljes oktatás (óvodától, egyetemig) költsége egy évben.

tocibacsi 2010.04.19. 09:32:52

@kicsi11: a vasárnapi téma EU-s baromság... nekem nem teccik amúgy...

2010.04.19. 09:37:01

@ubul2000: persze, de mekkora paraszt ez a nő...ha ő lenne köztársasági elnök, 2 hét, és megtámadjuk Amerikát, mert erősek vagyunk és eszesek a nagy böhöm Amerikával szemben..:D:D

De sajnos, mint a mellékelt ábra mutatja, nem vicc ez...:(

aum 2010.04.19. 09:37:36

@tibapó: Ez nem ilyen egyszerű. Az euro mögött ott áll az Európai Központi Bank, amely állampapírműveletekkel stabilizálja a közös pénz és az egyes költségvetések közötti egyensúlyt. Nyílván montenegrói állampapírokkal nem foglalkozik, tehát a befektetők ugyanolyan kockázatokat viselnek, mintha nem euro alapú lenne. Az euroövezeti tagság szintén nem előnyös eltérő növekedési pályán lévő gazdaságoknál.

kicsi11 2010.04.19. 09:38:04

@tocibacsi: azért nem kellene az EU stréberjének lenni!

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 09:38:17

@tocibacsi: az adatok alapján az általad említett körzetben 1431 főt vettek nyilvántartásba a szavazás napján. Vagyis ebből lehet következtetni arra, hogy hány helyi szavazott: kb. 480. (bár részletkérdés innentől kezdve, de viszonylag magas volt itt a hiány és az érvénytelen szavazatok száma, bár arányában nem haladta meg ez utóbbi az országos átlagot)

Idet 2010.04.19. 09:39:39

@cambridge.on: Bár csakugyan xx-es vagyok, ellenszenvem nem Sipánka nővoltának vagy külsejének szól. Vannak róla ismereteim, és egy személyes konfliktus. Ahol én voltam a szenvedő alany, noha nem saját magam miatt, és ezt ő is jól tudta. Tőlem akár szépségkirálynő is lehetne, vagy az haute couture világbajnoka.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 09:42:15

@aum:
oké, és a multik összeszerelő üzemei mögött mennyi az állami dotáció. oké, hogy az alacsony hitelkamatok (amik azért nem olyan alacsonyak) de alig van valaki, aki itt állami támogatások nélkül beruház. ha a mercedest támogatni kell, akkor kit nem kell.

a multikat támogatják, a kis és középvállalkozásoknak beigérnek ilyen-olyan programokat, amik gyakorlatilag a csókos haveroknak leosztott pénzeket jelentenek, az államhoz kötődik a reálgazdaság jelentős része, itt egy állami mercedes van, a magyar állam megvásárolt egy brendet.

közben magasak az adók, a politika hazudik össze vissza. orbán azt mondja, hogy az adórendszer célja, hogy támogassák a dolgozókat, és a családokat. tehát még az állam fog nekem adni. oké. csak kérdés, hogy lesz ez tartható. mostantól mindig leülünk a valutaalappal tárgyalni. mert ha ez megy, akkor rendben van. csak számomra ez az egész olyan, mintha még mindig a szocializmusban léteznénk, valódi piacgazdaság nincs, a maszekoknak ugyanúgy lavírozni kell, mint régen.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 09:45:02

@Letícia: Morvai... Érdekes személy ő. Ugyanis nagyon sok dolgot jól lát (vagy legalábbis úgy, ahogy én is), sok dologban igaza van (vagyis egyet értek vele), de a retorikája ki tud akasztani. Mert egyszerűen hisztizik. Felviszi a hangszínét, sipítozik, és nyomja az egyre értelmetlenebbé váló szöveget.

Én sokáig bírtam, de vagy nem vettem észre a másik oldalát, vagy idő közben változott meg (elszaladt vele a ló?), de mostanra nálam pont az ő személye kezdi növelni a Jobbiktól való távolságtartásomat. Ugyanakkor küzdök az általánosítás ellen, hogy nem minden Jobbikos politikus ilyen. Mert ezen az elven soha az életben nem találnék magamnak pártot (kivéve ha én alapítom :) ), mert mindegyiknél vannak szerintem totálisan alkalmatlanok. Nemhogy az ország vezetésére, a parlamentbe, de jó szívvel egy kisebb céget, sőt még seprűt sem mernék rájuk bízni.

Aztán vannak olyanok, akikről tudom, hogy rendkívül intelligensek, sokat tudnak, viszont a pénzen és a hatalmon kívül nem sok dolog hajtja őket.

tocibacsi 2010.04.19. 09:48:33

@kicsi11: jogharmonizáció... kvázni nem mi döntjük el... minden esetre nekem se teccik az ötlet... mint azt írtam...

Idet 2010.04.19. 09:48:53

@ubul2000: Köszönöm! Hát, ez tényleg nem volt valami nagy szám. Bár, Olgácska hozta a maga szokásos agresszív, belebeszélő, "majdénmegmondomatutit"-stílusát. De, ez akkor sem volt egy teljesítmény. Kíváncsi volnék, ő maga mit mondana erről. Mármint Kósa.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 09:55:01

@[nev]: én úgy látom, hogy nem az az elsődleges probléma (gazdasági oldalról), hogy erős vagy gyenge a forint. Hanem az, hogy nem lehet az erőteljes árfolyam-változások miatt normálisan tervezni. Hatalmas a bizonytalanság. 240-320 között kb. bármi lehet viszonylag hamar, 250-280 között pedig 1-2 alatt ingadozhat. No, erre nem lehet építeni. Sem hitelfelvételt, vállalkozásindítást, sem szerződéseket, export vagy import terveket készíteni.

2010.04.19. 09:56:40

@wincent: amikor még a NANE-ben és azért dolgozott tiszteltem, akkor még volt respektje..de azóta! Nálam nincs, főleg miután beállt Budaházy mögé mint büntetőjogász...Elárulta a szakmáját is...

Az állandó hisztijei miatt nem is értem, hogy tudnak vele a közvetlen munkatársai is együtt dolgozni??

tocibacsi 2010.04.19. 09:59:08

@wincent: ööööö köszi... azt nem tudom csak, hogy ha a 919 helyi szerepel az OVI honlapján és 1431 vendég - azonos rublikában, akkor az most mi... de ezke szerint úgy van, hogy a helyi az 919, a vendég meg 1431 - és ez az 1431 a ténylegesen emgjelent... jó!

Akkor az adatok: Helyi részvétel: 51.7%
FIDESZ: -2,42%
MSZP: -2,92%
LMP: +5.39%
Jobbik: -1.12%
MDF-SZDSZ: +1,08%

Tehát a 2 nagy aligha csalt...

Wincent, köszi a kiegészítést!

[nev] (törölt) 2010.04.19. 10:00:39

@tibapó:
itt a kérdés, hogy milyen árfolyamon csatlakozzunk. én 300 forintot mondok, videofon 400 forintot, a tesco gondolom 250 forintot. mert az gyakorlatilag itt raktároz, és az érdeke az, hogy minél több áru legyen azokba bepakolva. olcsó legyen az import. a tesconak nem számít a munkanélküliség, mert élelmiszert, ruhaneműt, vegyi árut a munkanélküliek is fognak vásárolni. aki biztosítótársaságot akar az meg gondolom 200 forintot akarna. letesz 200 forintot. és van egy eurója. mindjárt működik a boltja külföldön.

és szükség volna egy tartós egyensúlyra, hogy ezt lássuk. az unió elő is írja, de erről a pályáról folyton le akar térni egy közgazdasági iskola. eresszük el a hiányt, és akkor majd akkora növekedés lesz itt, hogy csak na.

az állami dotációkat évről évre felezni kellene, az adókat ezzel párhuzamosan csökkenteni. a valutalappal le kellene ülni tárgyalni, a forintot pedig lassan árazni, és figyelni azt, hogy a lakosság mikor kezd el megtakarítani, és hogy a költségvetés mikor kerül egyensúlyba. és az lenne a megfelelő árfolyam.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:03:04

@tocibacsi: nincs mit :)

egyébként az 51%-os helyi részvétel (talán) azt is jelenti, hogy kb. 100 helyit rettentett el a sor (pedig elvileg előremehettek volna?)

Elvileg talán még annyiban lehetnek torzak az adatok, hogy ha valaki nem csak átkérte magát, de a XIII kerületben fel is vetette magát előre a névjegyzékbe, az nincs benne az 1431-ben. De úgy tudom, ezt kevesen tették (országosan kb. 1%), szóval elhanyagolható.

panelburzsuj 2010.04.19. 10:04:37

@aum:

"A mezőgazdaságnál inkább a támogatások torzító hatása fontosabb."

Ceteris paribus - szokták volt hajtogatni a közgazdászok.

A támogatás mindig torzít - az a dolga, arra van kitalálva. A termelő ipari multik jelenlétének mértékében sem elhanyagolható a támogatás - például adókedvezmények formájában.

És nyilván nem elhanyagolható a mezőgazdaságban sem. Ha a kormány mondjuk az a erőgép-vásárlást preferálja, arra hirdet pályázatokat az EU-s fejlesztési pénzek jelentős hányadából, azt fejeli meg jelentősebb mértékben hazai forrásokkal, akkor növekedni fog a mezőgazdaság termelési inputjainak importhányada, mert Magyarországon nem gyártanak, csak árusítanak traktort.

Pontosan ugyanaz a kérdés tehát a mezőggazdaságban is, mint az iparban: a költségvetés milyen módszerekkel tudja a hazai erőforrások felhasználását preferálni, azon belül hogyan egyensúlyoz mondjuk a hazai gépkereskedők és a hazai kapások érdekei között, és mindezt a tojástáncot milyen sikerrel tudja eladni Békésben és Brüsszelben.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:05:12

@[nev]: hú, hirtelen nem látom át, hogy miért lenne jó a tesconak a 250-es csatlakozás... Neki az import miatt teljesen mindegy, mert euróban veszi (hozza be), és euróban adja el a polcról, persze ráteszi a saját árrését. Mit hagytam ki a gondolatmenetből?

kicsi11 2010.04.19. 10:06:21

@tocibacsi:
Én csak kenyeret veszek vasárnap, de ha a magyar boltosnak az EU mondja meg, hogy mikor nyisson ki, az szerintem nem ok. Európa több országában, pl. Lengyelország, Portugália (mindkettő nagyonm katolikus) nyitva lehetnek a boltok vasárnap, a legtöbb országban a kisebb boltok kinyithatnak, és még a legszigorúbb szabályozású országokban is évente egy bizonyos számú vasárnapon lehet vásárolni. Vagyis az EU-ban nmindenki azt csinál, amit akar.
Már az ünnepek körüli napcserét is megszűntettük. Nem azért, mert a magyar állampolgárok (köztük én is) így akarták, hanem mert a külföldi bankoknak nem tetszett.

ssi 2010.04.19. 10:10:30

@kicsi11:
én teljesen titokban tartanám, a részleteit főleg, de az eddigi politikai viselkedések kapcsán (+ tapasztalatok) alapján a logika azt kívánja, hogy feltételezzem, főleg, ha sajátos házasságuk működni fog

benne van a politikai játszmákban, menet közben kaphatsz részleteket majd

szerintem a KDNP nagyon sokat köszönhet a fidesznek, igaz viszont is, politikai érdekközösségük erős - nagyobb anyagi támogatás, jelentősebb és több pozíció - ezt a KDNP egyedül nem érte volna el

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:13:47

@panelburzsuj: én ilyenekről mindig elkezdek "álmodozni", mármint arról, én hogyan csinálnám, hogyan oldanám meg. Aztán ott ér a kezem a bilibe, amikor arra gondolok, hogy Magyarországon vagyok, és nagyon-nagyon sokan igyekeznek kijátszani a támogatási rendszert és lenyúlni a pénzt. Minden általam jónak tartott gondolat itt bukik meg sajnos.

Csak egy példa: adott egy zöldség, aminek termesztése támogatásban részesül(t). Próbálkoztak azzal, hogy kg alapon adták a támogatást. Mi lett belőle: összejátszottak a feldolgozóval, aki jóval nagyobb mennyiséget igazolt vissza, mint ami a valóságban volt. Oké, akkor legyen terület-alapú, egy hozamátlaggal korrigálva. No, akkor meg rájöttek, hogy senki nem ellenőrzi, mit is termelnek, ezért bejelentve ez a növény termett, viszont teljesen más növény volt a területen. Amit persze jó haszonnal el tudtak adni...

aum 2010.04.19. 10:14:24

@[nev]: Összetett kérdés, mert egyfelől valóban agyontámogatják a multikat, de kit támogassanak helyette?
Ezek a multik jelen pillanatban a magyar gazdaság motorjai, hosszú távra terveznek, nagy a lobbierejük.
A magyar kisvállalkozások versenyképessége sajnos elmarad a multikhoz képest és agyonnyomja őket az adórendszer. Hiába dotálnánk a magyar kisvállalkozásokat, ha ezzel párhuzamosan nem foglalkoznánk az adórendszerrel meg egy csomó más feltétellel.
Tényleg azt tudom mondani, átfogó stratégiára van szükség, változások, reformok kritikus tömegére ahhoz, hogy itt érezhető javulás legyen szemléletben, versenyképességben.

tocibacsi 2010.04.19. 10:15:02

@wincent: oks! Akkor ez megoldva... és spec most pártállástól függetlenül, én örülök az adatoknak, jobb, mintha valami iszonyat torzulás derült volna ki... aminek persze aztán következménye lehetne...

tibapó 2010.04.19. 10:17:31

@aum: 'Ez nem ilyen egyszerű. Az euro..."

de az tuti, hogy így néhányezer benfentes speki degeszre keresi magát, ugye?

nincs az a gazdasági-megélhetési sokk, amit ne lenné(n)k hajlandó elviselni-túlélni, csak legyen végre biztos, ami biztos.

tocibacsi 2010.04.19. 10:19:40

@kicsi11: én csak azt mondtam, amit a hírekben olvastam... szeritem is jobb, ha a bolt maga dönti el, az alkalmazott jóval többet keres vasárnap, nekem vevőnek meg spec hétvégén jó vásárolni, mert akkor érek rá... meló után más bajom sincs...
Én a napcseréket spec utáltam. Ha akarom, kiveszek szabit. De 6 nap zsinórban az szar. Plussz nem csak a külföldi bankok azok, akiknek ez nem teccik. Az exportra melózó magyar cégeknek is szar. Pl. nekünk is... ügyfelek nem értik, mi a f***ért nem veszi fel senki a telefont... stb. Fordítva meg a szombati munkanapon semmit nem lehet elintézni. Még országon belül is a partnerek fele szabin van...
na de hanyagoljuk a témát, ez most off...

ubul2000 2010.04.19. 10:19:49

@Letícia: Lehet hogy véleményed szerint paraszt, de hát bunkókkal szemben csak ez a beszéd érthető.
Ha ez a tróger nagykövet ugyanezt Németországban teszi meg 48 órán belül hazarendelik.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:22:27

@aum: szerintem a kisvállalkozások már annak is örülnének, ha normális adó- és számviteli-rendszer lenne. Ami kiszámítható, ellentmondásoktól mentes, egyszerű. Nem kell a haszon jelentős részét adminisztrációra, könyvelésre, dokumentációra és elkerülhetetlen büntetésekre fordítania. (a gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenlegi számviteli szabályozás olyan ellentmodásokat tartalmaz, hogy gyakorlatilag lehetetlen 100%-ban szabályosan működni. Ez az "úgyis talál valamit az APEH" dolog.)

A legfontosabb dolog az lenne, hogy munkahelyek létesüljenek. Tömeges munkafelvétel csak nagyobb beruházásoknál lehet. De sok kicsi sokra megy alapon, ha rendbetennék a kisvállalkozói feltételeket, akkor ott is sokat javulna a versenyképesség. Ezek nagy részéhez mégcsak pénz sem kellene.

Javulna az adómorál. Persze ehhez kemény, szigorú adóhatóság kell. De ez alatt nem azt értem, hogy büntet minden áron, mindig találjon valamit.

aum 2010.04.19. 10:23:29

@wincent: "senki nem ellenőrzi"
Ez itt a lényeg. Jelenleg évi 32 milliárd forintért tartunk fenn mezőgazdasági szakigazgatási intézményrendszert. Ez többezer bürokratát jelent. Nem lennék meglepve ismerve a magyar valóságot, ha munkájuk zöme aktatologatás, engedélyre pecsételés, véleményezés, elbírálás és egyéb hasznot nem fialó tevékenységből állna. Mindez persze kényelmes irodákban, ahol nagy kegyesen, eljárási díj fejében minősítenek.
Valaki azt írta be az egyik fórumba, hogy nálunk négyszer annyiba kerül a borminősítés, mint Németországban.

tibapó 2010.04.19. 10:23:43

@[nev]: " a forinttal nagyon könnyen lehet majd spekulálni. esésre játszani, majd az emelkedésre, esésre, majd az emelkedésre."

pontosan ezt csinálják a fideszes önkormányzatok, sokmilliárdos kötvénytforintokkal devizaspekulálnak, ha éppen nyernek párszázmilliót, döngetik a mellüket, de ha be vannak ragadva, akkor sulynatanak és a fejesztéshez inkáb kibocsátanak még egy-két milliárdnyi CHF-kötvényt...

@[nev]: "...logisztikai központot érdemes csinálni a termelő üzemekből. raktárakat magyarul..."

De mennyitre így van! :(
www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/gazdasag/ismet-magyar-kezben-a-papirgyari-terulet-296812

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:26:46

@ubul2000: szerintem ez a hangnem (és egyre többet hallani róla ilyen kontextusban) azért már túlzás. Lehet keményen fogalmazni anélkül is, hogy átmenne arrogáns stílusba. Egyébként jogos a felvetése, de akkor is másképp kellett volna. Nem nehéz belátni, hogy így nem (így sem) lehet elérni semmit.

Tudod, nálam a nemzeti öntudat, illetve jó pár más érték, amit a Jobbik is képvisel, nem engedi ezt a stílust. Ezt ellentmondásosnak érzem.

panelburzsuj 2010.04.19. 10:27:30

@wincent:

Akkor azt is átlátod valamennyire, hogy a magyar mezőgazdasági vállakozókban mekkora a puritán befektetői réteg, és mekkora az égvilágon minden magán/presztízsfogyasztást "elköltségelni" igyekvő réteg.

És ez a "mikrogazdaságpszichológai" szint az, amiről soha semmiféle pártprogramban, soha semmiféle ágazati stratégiában, soha semmiféle híradásban nem látok semmiféle számszerűsített mérést, csak óhajtsóhajt.

"Ha nem így lenne, akkor ezt meg ezt lépnénk, és az milyen jó lenne ... "

Ám mivel így van - nem lépünk, csak álmodunk a lépésről.

2010.04.19. 10:28:05

@ubul2000: nem tróger...azt hiszem nagyon jól kifejezte, hogy kiknek örül és kiknek nem...Nem szalonképes a párt, és pont morvai hisztinke miatt...Magukra maradnak, Orbán meg jól kiosztja a Jobbikot, csak ugráljanak neki és rondítsanak bele a dolgaiba...tudom már miért kell neki Pintér!:)

tibapó 2010.04.19. 10:30:34

@tibapó: sulynatanak = sunyítanak

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:31:40

@aum: Pontosan erről van szó. Ja, és sajnos azt se felejtsük el, hogy sokan ha ki is mennek ellenőrizni, jóval vastagabb zsebbel érnek haza, mint mikor elindultak...

Én ezért támogatom a nagyon kemény fellépést. Nincs idő arra, hogy neveljük a népet. Csendőrség, adórendőrség, a politikai és gazdasági vezetők átvilágítása. (mindegy melyiket hogy hívjuk).

Kemény szankciók, családra kiterjedő anyagi felelősségvállalás. Pártállásra való tekintet nélkül. (nincs mentelmi jog, nincs - annyi - titkosított anyag)

Persze ehhez kellenek azok a reformok, amik egyébként élhetővé teszik a rendszert: csökkentett bürokrácia, csökkentett adminisztráció, egyszerűsített adó- és számviteli rendszer.

panelburzsuj 2010.04.19. 10:32:58

@aum:

Jelen! :)

És nemcsak hogy sokkal többe kerül, hanem egyetlen állami borminősítő intézet csinálja, többhetes sornbanállással, míg Németországban több tucat akkreditált magánlabor, pár nap alatt.

Nahát - nahát ...

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:33:06

@panelburzsuj: teljes mértékben így látom én is.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 10:34:19

@aum:
senkit se. egy vicc, hogy magyarországon magasak az adók, és utána meg sorban kell állni állami támogatásokért kuncsorogni. és a versenyt az dönti el, hogy ennek a szaldója micsoda. egyes vállalatok a költségvetés nettó befizetői, míg mások csak és kizárólag állami megrendelésekből, állami visszatérítésekből, és állami támogatásokból élnek.

a multik brendet adnak el. mint a forma 1. ecclestone eladja a márkanevet. de maga a hungaroring brutál veszteséges. és a kapcsolódó szolgáltatásokból kellene kitermelni a támogatást. de nincs ellenpróba. szóval nem tudjuk, hogy mennyi lenne a budapesti szállodák forgalma augusztusban úgy egyébként.

ennek úgy kellene működnie, hogy default alacsonyak az adók. és mondjuk a budapest kivet valamilyen különadókat a szállodákra, és abból kifizeti ecclestonet, és azt mondja a szállodásoknak, hogy ez még így is megéri. és ők azt mondják: oké. de mondjuk a szegedi panziós már ezért nem fizet. neki teljesen mindegy, hogy van forma 1, vagy nincs.

ugyanígy van a mercedessel. ha kecskemét városának megéri azt odavinni, vigye oda. legyenek alacsonyak az adók. és a város vessen ki különadót. mondja azt, hogy emberek megéri idehozni a mercedest, mert beszállítóik lehetünk, megvesszük a brendet, és mi gyártjuk a mercedest. ennek ára van, ezt kifizetjük különadóba, és akkor lesz magyar mercedes. aztán előbb utóbb lesz magyar autó, mert valaki azt mondja, hogy ő tervez egy jobb kocsit.

azt el tudnám képzelni, hogy a városok támogassanak valamit pro, és kontra a helyi adóból, egyeztessenek a maszekokkal, és a civilekkel. és ez legyen teljesen nyilvános. ez oké. de az, hogy a minisztériumokban össze vissza támogatnak mindenkit, az engem az országos tervhivatalra emlékeztet.

aum 2010.04.19. 10:34:46

@wincent: Így van, 50-60% körüli elvonási szint plusz irdatlan bürokrácia és kekeckedő APEH együtt nem épp vállalkozásbarát környezet. Őszintén megmondom, én még csak nem is halottam olyan kisvállalkozásról, amely minden adózási és egyéb szabályt betartott volna és nem ment csődbe.
Sajnos itt már azzal is számolni kell, hogy a tisztességes vállalkozás versenyhátrányba kerül a tisztességtelennel szemben, sőt számolni kell az alacsony fizetési morállal is.
Jellemző a magyar gyakorlatra, hogy nem fizető cég esetén az eladót büntetik még külön azzal, hogy a be nem fizetett ÁFÁ-t is neki kell állnia.

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:40:15

@aum: index.hu/gazdasag/magyar/2010/04/19/potencialis_bomba_az_uj_cegek_negyede/

Nem fizetnek, bedöntik, átmentik a vagyont, újat alapítanak. Saját néven, feleség nevén, a szomszédén, a sógorén...

Szankció? Nulla...

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:45:04

egyébként kíváncsi lennék arra, hogy 1-1 adóforintra mennyi adminisztrációs költség jut... Könyvelő, dokumentáció, igazolások, elveszett munkaidő, elkerülhetetlen büntetések

Félek, hogy elég magas összeg jönne ki.

tibapó 2010.04.19. 10:48:08

@aum: Ez az ÁFA-mizéria, a visszaélések melegágya. Pedig pár ésszerű intézkedéssel nagyon egyszerűen lehetne kezelni. Pl. tizenéve ugatom, hogy ne lehessen ÁFÁt visszaigényelni, csak beszámítani. Akinek csak áfa-költéségei vannak, az nyilván nbem termel-szolgáltat, csak fogyasztó. ő fizesse meg.

Persze ilyenkor jön a papagájkommandó, hogy és a kezdő vállalkotás, meg az export? Azokra nyilván kell egy külön szabályozás, de az áfa-visszaigénylés-visszaélésekhez nyilván jó lenne a javaslatom, nemde?

wincent · http://index.hu 2010.04.19. 10:52:14

@tibapó: ezt egyébként én sem értem. Sokkal tisztább lenne. Persze, van olyan, akit ez hátrányosan érint, de a mostani rendszer még többeket.

Az export nehéz téma, mert sok olyat láttam, hogy "átfuttatják" a dolgokat egy külföldi cégen, persze a valóságban nem történik arrafelé árumozgás...

aum 2010.04.19. 10:57:13

@tibapó: A beszámítás elég az ÁFA-csaláshoz, visszaígényelni tudomásom szerint most sem egyszerű. Ha viszonylag új vállalkozás visszaigényel az szinte biztos APEH-ellenőrzéssel jár.

tibapó 2010.04.19. 10:59:37

@wincent: Az export ... csak "átfuttatják" a dolgokat ..."

Annál inkább!

tibapó 2010.04.19. 11:06:18

@[nev]: [nev] firtatta, milyen árfolymon legyen bevezetve at euro.

Szinte mindegy, csak minél előbb. Ha elejét tudjuk venni a devizaspekulációnak és az áfaspekulációnak, máris tud az állam olyan összeget megtakarítani, ami forrása lehet egy olyan (akár imf-)hitelkeretnek, amiből mondjuk pl a lakásdevizahiteleseket tudják kárpótolni, Úgy képzelem, hogy akármilyen árfolyamon jön is az euró, ki mennyit bukna rajta a devizahitelesek közül, ez a szolodaritási alap kipótólná. Még akkor is jobban járnánk összességébenm, mert többé nem lehetne az állam kárára devizával és áfával spekulálni.

Videofon 2010.04.19. 11:33:59

A 400 Ft-os euróról:
Ha 400 Ft lenne az euró, akkor az 1 eurós paradicsomért a Tesco-nak 400 Ft-ot kellene fizetnie. Most 265-öt fizet, ha külföldről vásárolja. A többit hozzáadja az állam, hogy ne bukjanak meg a kormányok már a megválasztásuk napján. Ha a magyar paraszt 400 Ft-ért tud előállítani 1 kg paradicsomot, akkor a túl erős forint esetén a Tesco behozza külföldről. Reális forintárfolyam esetén megveszi a magyartól. Reálkonvergenciának hívják azt a folyamatot, amivel eljut egy nemzetgazdaság odáig, hogy nem teszi tönkre az euró bevezetése. Vagy 400 Ft-ért kell majd váltani az eurót, vagy türelmesen kivárjuk a reálkonvergencia megvalósulását. A harmadik lehetőség, hogy az euró bevezetésekor összeomlik a magyar gazdaság.

bvr 2010.04.19. 11:35:06

@Videofon: "Sem az államadósságot, sem a költségvetési hiányt nem érdemes túl komolyan venni. Ami lényeges: A forint árfolyama és kamatszintje."
Ez nem így van. Ha pl jóformán minden befektetésed WTI kőolajban van, akkor elég csak a kőolajárat és az USD/HUF árfolyamot nézned :)
A gazdaságpolitikánál én nem hiszek abban, hogy elég ezt vagy azt az egy-két mutatót nézni, főleg nem egyoldalúan. Magyarországon pl. a közélet szinte teljesen egyedül a hiánymutatóra koncentrál, szinte észre sem véve, hogy a hiánymutató, az államadósság és a növekedési ütem (mind a tényleges mind a középtávú potenciális) milyen szorosan összefügg. És ehhez lehetne még sorolni a fontos mutatókat (külső államadósság, külső adósság, külkereskedelmi mérleg, infláció, forintárfolyam, lakossági megtakarítások/adósságpk (főleg hogy ebből mennyi deviza), tőkebeáramlás, kereskedelmi nyitottság, adószint, állami újraelosztás, annak szerkezete, stb, stb, stb) ezeknek mindnek van néhány főbb összetevője, és akkor még mindig csak számokat látsz, szóval nem árt hozzá egy elképzelés, egy elmélet sem, hogy merre az arra, hová kéne eljutni, és ebből mi mennyi idő alatt mennyire reális.

bvr 2010.04.19. 11:36:02

@reKorrekt: Nem is mondtam, hogy kevés :)

Treuga Mei 2010.04.19. 11:36:20

Tisztelt TG!

A választás második fordulójának talán egyetlen tétje akad: mennyire tudják megszorítani a Fideszt bizonyos körzetekben. Ez minden pártnak komoly presztízskérdés, az újonc parlamentieknek éppúgy, mint az újonc pártelnökiszék-várományosnak...
Igaza van, nem nagy tét. Rövid távon semmiképp. A hosszabb táv szempontjából azonban érdekes lehet.

Merlin

[nev] (törölt) 2010.04.19. 11:46:12

@Videofon:
ez pontosan így van. csak szerintem 300 forintnál már fordul ez a trend. 300 forintnál már a szlovákok jártak ide vásárolni. illetve ide-oda jártak az emberek.

aum 2010.04.19. 11:51:08

@tibapó: Nagyságrendileg ez 500 milliárdos támogatást jelentene. Nem hinném, hogy lenne rá keret.
Talán van ennél jobb megoldás is.
A probléma egyik fele, hogy a magas forintkamatok miatt nem éri meg a forinthitel. Ezt egy szigorú fiskális politikával, hiteles monetáris politikával meg lehet oldani.
Csehországban ha jól tudom már alacsonyabb az alapkamat, mint az euroövezetben és Lengyelországban is nagyon alacsony.
A másik probléma, hogy a bankok piszkosul gazdagodnak a hitelesek kárára. Itt a felügyelet szigorítása, versenyhelyzet erősítése, egy esetleges állami tulajdonú speciális bank megjelenése hozhatna változást.
Jellemző módon az FHB-t a szocik privatizálták, pedig még Amerikában is állami tulajdonban voltak/vannak a hasonló profilú pénzintézetek.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 11:55:52

@bvr:
ez oké. de elsődlegesen az államháztartást kellene egyensúlyban tartani. én nem hiszek ebben az állami tervhivatalosdiban, hogy figyelik a mutatókat, és akkor ide-oda tolgatják a pénzt. mert ebből jön ki, hogy a szocik úgy képzelik az államot, mint egy szocialista vállalatot, a nácik meg mint egy feudális földbirtokot.

és akkor ezen megy az adok-kapok, közben valamelyik párt beigéri, hogy a nap is másképp kell fel, ha ő lesz kormányon, megválasztják, jön valamilyen keresletélénkítő politika, természetesen hitelből, aminek a vége a megszorítás. szerintem ez megy itt legalább 50 éve, de az is lehet, hogy 500 éve. nagy bizodalmam nincs, hogy ez meg fog változni, de hátha a 3. évezred, vagy valami.

Videofon 2010.04.19. 11:58:56

@[nev]: A 400 forint természetesen csak egy szimbólum. De a 300 szerintem még kevés. A gazdaságot véleményem szerint úgy 330-340-nél dinamizálná egy leértékelés. De az azonnali euróról beszéltünk eddig. Az pedig 400 környékén nem roppantaná meg a gazdaságot.

bvr 2010.04.19. 12:03:16

@[nev]: "elsődlegesen az államháztartást kellene egyensúlyban tartani" Én nem így gondolom. Az államháztartás egyensúlya egy fontos dolog, de akkor is csak egy. Makroszinten a gazdaságpolitikában van még három-négy legalább ilyen fontos cél, és ezekre mind figyelni kell, ezek között kell egyensúlyozni, néha kicsit inkább ezt, néha kicsit inkább azt. És ami a legfontosabb, legyen egy világos középtávú _stratégia_, és ehhez tartsák is magukat. A legnagyobb károkozásokat tudja okozni, ha ide-oda rángatják a dolgokat és nincs kiszámíthatóság.

bvr 2010.04.19. 12:08:05

@Videofon: Ezt a 330-340et szerintem sürgősen el kéne felejteni, még gondolati szinten is!
A tavalyi 317es csúcs már nagyon a szakadék széle volt, akkoriban pont 330-340 közé tették azt a pontot, ahonnan a folyamatok kezdenek elszabadulni, és akkor nem nagyon valószínű hogy egy felezett leértékelésnél kevesebből meg lehet úszni (tehát 500 és inkább fölötte)
Óriási a magyar hitelezés devizakitettsége, ezzel nem lehet játszani. Az exportnak persze jól jön a gyengébb forint, de nem bármi áron! A szakértők olyan 280 körüli értékre (inkább kicsit többre) tették a minden szempontból jónak tekinthető árfolyamot

laji 2010.04.19. 12:11:00

@kalapácstollú: "A kis esemény is esemény. Újbudán Molnár Gyula (MSZP) elszégyelte, hogy ő a szocik jelöltje, ezért levette szórólapjáról az MSZP-nek még a logóját is, viszont kiírta rá: "tényleg lehet más a politika".

A rinocérosz bőr mi ehhez képest?

mandiner.hu/cikk/20100418_lehet_mas_a_molnar_gyula"

:)))))))))))))
A szocik ámokfutása tényleg nagyon vicces...

Amúgy ma jelent meg a hír, hogy a választások után a szocik lehet lecserélik a nevüket. Ez mondjuk megérne egy posztot!
Kíváncsi lennék a nyugdíjasok reakciójára, illetve, hogy tényleg le tudnák-e vetkőzni a múltjukat. Hol lenne Fletó szerepe, stb.

Videofon 2010.04.19. 12:21:38

@bvr: Tavaly 230 környékéről zuhant odáig a forint. A mostani árfolyamról tervszerűen leértékelve simán kibírná a 330-at. Gazdaságpolitika kérdése a forint leértékelése. Ha a görögöknél rend lesz, és nem lesznek újabb görögök, simán meg lehet lépni bármit, ami középtávon kimozdítja az országot a pangásból. Csak ideje lenne végre kitalálniuk Orbánéknak, mi a fenét is akarnak kezdeni az országgal.

bvr 2010.04.19. 12:25:52

@Videofon: "A mostani árfolyamról tervszerűen leértékelve simán kibírná a 330-at." És ezt egészen pontosan mire alapozod? És hogy képzeled el a menetét? Szívesen olvasnék erről egy 6-8 oldalas hatástanulmányt valamelyik nevesebb gazdasági lapban.
Szvsz inkább ne riogassunk (biztassunk?!?) 330as euroval.

Videofon 2010.04.19. 12:35:44

@bvr:
El lehet dönteni, hogy a devizahiteleseket és a multikat támogatjuk-e, vagy az igazságos teherviselés jegyében - a gazdasági növekedésen keresztül - középtávon mindenkit. Az csak a mesében van, hogy senki sem vesztes.

bvr 2010.04.19. 12:42:43

@Videofon: Javaslom olvasd át még egyszer azokat az írásokat, amik tavaly a mélyponton születtek árfolyam témában, mert szerintem ezt elég rosszul látod. Hozz arra komolyan vehető hivatkozást, hogy 330as euro kell a gazdasági növekedéshez, és hogy ennek a társadalmi (és ezzel már közép távon a növekedési!) veszteségei ne lennének jelentősek.
Azt se látom, miért pont az árfolyamra kéne most rágörcsölni, amikor rengeteg más dolgot lehet és kell tenni ha csupán a szó szoros értemében vett gazdaságpolitikát nézzük is.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 12:49:20

@bvr:
ez az országos tervhivatal, amiről beszélsz. hogy kitaláljanak valamilyen stratégiát a minisztériumban. majd most jön heim péter, és kitalálja a stratégiát. basszus. pont az a probléma, hogy a kincstárt kipakolják tanulmányok és támogatások címszó alatt. most majd jön heim péter, és ő fogja megalkotni a stratégiát. nagyon jó lesz. ő valami nobel díjas fazon, vagy egy szuperelme, vagy mi, szerintem egy átlag közgadász. és csodálkozni fog mindenki, hogy a parasztoknak megint zsidózni lesz kedvük.

csináljon üzleti vállalkozást, alkosson hozzá stratégiát. már megmondom előre, hogy a stratégia az lesz, hogy támogassuk meg az alapkezelőket, a bankokat, most nem lehet adót csökkenteni, középtávon meg majd támogatunk boldog boldogtalant. így ösztönözzünk, meg úgy a gazdaságot. hitelekből természetesen. ennyit tud heim péter is mondani, meg hogy szanálják a veszteséges állami vállalatokat. utóbbit meg nem fogja a politika megtenni. mert ha elbocsátásokkal járna. hülyén venni ki magát, ha 1 millió új állami munkahely lett megígérve.

szóval szerintem próbálkozni kellene a kapitalizmus nevű formációval. az alacsony adók, és be nem avatkozás politikájával. és ahol ez nem működik ott meg a munkanélkülieket városi káhátékbe, közüzemekben foglalkoztatni. és az államnak a közintézményekre kellene koncentrálnia. iskolák, kórházak.

mi lenne ha valaki a minisztériumban nem stratégiát akarna, hanem egyensúlyt, és a gazdaságösztönző tételeket vagy évről évre megfelezné, vagy egyszerűen kihúzná, és azt mondaná, hogy csökkenti az adókat. és ez az ösztönzés. meg az, hogy lesz rendes iskolát, és a kórház. ennyi az állami stratégia. meg az, hogy meg lesz védve a telke. nem lopják el az uborkát. és a paraszt majd morfondírozik azon, hogy mit vessen. de nem kell kitalálni, hogy most az optimális birtoknagyság mekkora. mert kinek mekkora. az is egy hülyeség, hogy csak a nagyüzem a hatékony. ezeket olyan emberek találják ki, akik még csak papíron láttak üzemet. vagy még papíron se.

bvr 2010.04.19. 12:55:00

@[nev]: "ez az országos tervhivatal, amiről beszélsz"
Nem, amiről én beszélek, azt egyszerűen gazdaságpolitikának hívják :)
Az külön vicces, hogy leírod mekkora hülyeség egyáltalán az ilyen, majd vázlatosan leírod a saját gazdaságpolitikádat :)
(amivel ha jól értelmezem mellékesen nem igazán értek egyet, de ez most mindegy)

[nev] (törölt) 2010.04.19. 12:55:22

@bvr:
de magyarázd már el mi a fenének kell a hiányt a tartósan piacról finanszírozni. miért jó az nekem magyar állampolgárnak, hogy a jp morgan egy zéró összegű játékban az magyar államkincstárt beszopatja.

mert ha belső lakossági megtakarítások lennének az oké. de azok nincsenek. vagy ha ezt valami időleges hatás miatt megteszik, akkor is elfogadom. de akkor is inkább a valutalap. különben meg egyensúly kell basszus. de ha itt abba az állapotba kerülünk, akkor megjelenik pechnig mária zita, vagy a másik oldalról valami szintén buta valaki, hogy milyen jó feltélekkel tudunk most eladósodni, és ettől majd hogyan fog virágzani az ország. a dánok többlettel tervezik a költségvetést. ők hogy csinálják. a dán koronával nem lehet spekulálni.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 13:01:25

@bvr:
az, hogy mindenhol van rendes iskola, meg kórház szerintem nem gazdaságpoltitika, hanem társadalompolitika. ezek non profit közintézmények. amiket persze meg kell próbálni koncentráltan, hatékonyan működtetni, de ehhez nem kell se stratégia, se vízió. 70 egyetem helyett elég 7. ez nem stratégia, hanem kényszer. a gazdaságnak legfeljebb önkormányzati szinten kell irányt szabni, vagy még ott se.

Videofon 2010.04.19. 13:10:45

@bvr:
Az árfolyamra akkor kell rágörcsölni, ha eurót akarunk.
Egyébként csak gyengíteni kell.:)
Minden forint gyengítés a belpiacot erősíti.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 13:12:20

@tibapó:
ez a probléma, hogy mondjuk a dán korona így néz ki ötéves időtávban.

finance.yahoo.com/echarts?s=EURDKK=X#chart1:symbol=eurdkk=x;range=5y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

a forint meg így.
finance.yahoo.com/echarts?s=EURHUF=X#chart1:symbol=eurhuf=x;range=5y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

a magyar gazdaságnak ehhez az ökörhugyozáshoz kell igazodnia, közben össze vissza módosítják az adókat, és ehhez jön a bürokrácia.

bvr 2010.04.19. 13:17:37

@[nev]: Én nagyon várom, hogy a költségvetés elkezdjen tartós többlettel dolgozni és elinduljon az államadósság szintje az 50% felé - de hogy ez stratégia nélkül nem fog menni, az biztos.

Szerintem amúgy fölösleges játszani a szavakkal. A "70 egyetem helyett elég 7" még akkor is stratégia (csak elég "egyszerű"), ha a szerencsés 7et egy kalapból húzzák ki véletlenszerűen. Én szerintem le is írtam már itt is, támogatom hogy nagyjából meg kéne felezni a felsőoktatási intézményeket, de ezt csak egy világos középtávú stratégia keretében, beillesztve sok más összefüggés közé. Ehhez kell oktatáspolitika.

Tulajdonképp nem is értem, mit szeretnél állítani. Hogy a mindig aktuális kormány üljön le az épp akkor jövő évi költségvetés tervezete fölé és mindenféle koncepció nélkül egy jó vastag piros filctollal találomra kezdjen el tételeket kihúzni egészen addig, amíg pozitív szám jön ki?

bvr 2010.04.19. 13:20:08

@Videofon: Szerintem meg nem kell rágörcsölni monomániásan semmire sem :)
Az eurohoz pedig nem kell 330as forint, de szerencsére ennek az árfolyamnak most nincs is semmi realitása.

panelburzsuj 2010.04.19. 14:03:23

@bvr:

Na most kiderül, értem-e @[nev] kolléga gazdaságpolitikai alapvetését.

Azt mondja, hogy az állam húzza meg határozottan a vonalat, hogy meddig terjedően és milyen formában kíván beavatkozni a reálgazdaságba. És a közjó finaszírozására összehordott adóhegyekből a közjót szolgáló inézményrendszert építsen, ne a magánjavak piacán tippelgessen, hogy borturizmust vagy akvaparkot fog-e venni a japán turista nyolc év múlva.

Ha jól értem a koncepció alapvetését.

bvr 2010.04.19. 14:06:59

@panelburzsuj: Szerintem ezzel mindenkinek egyet kell értenie és komolyan nem is vitatja senki :)

panelburzsuj 2010.04.19. 14:20:35

@bvr:

Egyet kellene értenie - mégse ért vele egyet. Legalábbis attól a pillanattól, amikor a közpénz tényleges osztogatójának vagy befogadójának pozíciójába kerül.

Nézd meg Róna Péter munkásságát: Amerikában nevelkedett bankár, és ehhez képest ő is állandóan ott lukad ki, hogy miylen alágazat melyik zugolyát kell a magyar államnak támogatnia.

Ha az ész nélküli privatizáció az ellenpólus, akkor valamennyire egyet is lehet érteni azzal, hogy a természeti erőforrásokat nem kéne sz*rér-h*gyér elkótyavetyélni. De ne már, hogy ez a gondolat azanos legyen azzal, hpogy minden második dunántúli nagyközségbe wellness-szállót kell építeni, a kimaradókba meg bioetanol-gyárat. Odanyomva az adókból azt a pénzt, ami az autósztrádákból meg a gigantikus témaparkokból esetleg még megmarad.

A monetáris mega fiskális politikát csak messziről szagolom, nem is ugatok bele.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 14:29:49

@bvr:
nem találomra. az összes gazdaságösztönző tételt évről évre megfelezni, filctollal kihúzni. persze. és alacsony adókkal lehet működni. mondj 1 olyan állami gazdaságösztönző programot, ami bizonyíthatóan bejött. kezdve onnan, hogy a vas és acél országa leszünk. majd a gyógyfürdők országa. és özönleni fognak a túristák. hol vannak. kiderül, hogy már meg a természetes vizeknél a folyók, és a tavaknál nincs elég ember. mert kitaláltva valaki, hogy minden bokorba építsünk egy gyógyfürdőt, amiknek a jelentős része brutál veszteséges, viszont építkezés kurva sokba került. de nem baj, most majd gondolom jön egy főokos, hogy már meg támogassuk meg a balatont.

mi lenne, ha alacsonyak lennének az adók, és a balaton körül élők próbálnák ezt kihasználni, nyilván találnának befektetőket is, ez a legnagyobb édesvizi tó, nem kell az az államnak támogatni. vonzza a tőkét az magától is, csak olyan környezetet kell teremteni. és majd a bereg is vonza.

az államnak a dolga az, hogy addig is legyen iskola. meg mondjuk legyen egészségügy. a piacon az emberek meg majd megtalálják a számításukat. nem kell semmilyen szuper elmélet. annyi, hogy ahol alacsony a foglalkoztatottság, ott városi káháték kellenek, aminek az a dolga, hogy gyakorlatilag ledúrják a terepet a kis, és a nagybefektetőnek. meg kiépítsék a közüzemeket. és ezt majd a befektető ellentételezi a helyi adókkal, mert ezeket nyilván használni akarja. a földet, a csatornákat, a villamos vezetéket, az internet hálózatot, stb.

bvr 2010.04.19. 14:40:26

@panelburzsuj: Róna Péterre érdemes odafigyelni. Elég széles összefüggésekben beszél, de ha történetesen ezt az egy dolgot akarod kiemelni (ami csak akkor megtehető, ha közben ott van mögötte a "tudatalattiban" a többi összefüggés is!), akkor itt _stratégiai_befektetésekről_ beszél. Ugyanúgy mint ahogy egy új egészségügyi kórházközpont létrehozása, felszerelelése és üzemeltetése befektetés, ahogy az infrastruktúrafejlesztés befektetés, oktatási központok létrehozása és üzemeltetése befektetés, ő még ezek mellé behoz még egy-két területet (és indokolva elhelyezi ezt tágabb összefüggésekben)

bvr 2010.04.19. 14:41:54

@[nev]: Nézd, az egész abból indult ki, hogy szerinted egyáltalán nem kell gazdaságpolitika, azóta viszont egyre részletesebben fejted ki a saját gazdaságpolitikai elképzeléseidet.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 14:59:50

@panelburzsuj:
az állam dolga szerintem annyi, hogy a közintézményeket fenntartsa ott, ahol erre a helyieknek nem volna lehetőségük. a leszakadó térségekben is legyen kórház, iskola. működési forrást biztosítson ehhez. kiegészítő normatívák formájában.

tehát a budapesti közintézményektől elvon, és a mátészalkainak meg visszaoszt. az unió dolga hasonló, csak neki a fejlesztési pénzekkel kell ugyanezt eljátszani, és az unió szintjén. és akkor mátészalkának lesz pénze iskolát építeni, és működésre is lesz valamennyi pénze.

---

és a többi a mátészalkaiak olga. kitalálhatják, hogy legyen néptáncegyüttes. szedjenek helyi adót. felteszem, hogy ez nem kerül olyan sokba. de valamennyibe mégis belekerül. és azt a helyi vállalkozótól beszedi. vitassák meg ezt helyben. vagy kitalálják, hogy építeni kellene egy sportiskolát. mert mit tudom én sok a roma gyerek, és egy boxklubot csinálnak. az nem kerül sok pénzbe. de mellette a közoktatás is zavartalan. és akkor mátészalkán ugyan alacsonyabb szintű közszolgáltatások lesz, mint budapesten, mert nem lesz puccos operaház, viszont ennek megfelelően brutál alacsony lesz az adó. mert mátészalka az államtól kapja a kiegészítő normatívát, az uniótól a fejlesztési forrásokat. helyi adót meg nem nagyon szednek, mert nincs mire. van közoktatás, meg egy boxklub. és működnek a közművek. akkor oda érdemes lesz telepíteni egy üzemet.

de ezt nem kell a minisztériumból megtervezni. mert akkor az lesz, hogy majd veres jani haverja valamit állami támogatásból, és jön az elempé, hogy ők kiképzén a romákat kosárfonásra. mert nekik az a víziójuk. hanem majd demján, széles csányi, vagy egy ukrán majd kitalálja, hogy mihez kezdjenek azzal a kistérséggel. leülnek a helyiekkel egyezkedni. pálinkáznak. aztán vagy azt mondja ott a nép, hogy vivát, végre épül valami, vagy azt, hogy ezeket innen minél messzebbre, mert ezek csak a földünket akarják elvenni.

szerintem másképp ezt nem nagyon lehet csinálni.

[nev] (törölt) 2010.04.19. 15:17:49

@bvr:
nem kell centrális újraosztó gazdaságpolitika. most ez működik. vegye el az állam a piactól a pénzt. és ossza vissza. beül valaki a minisztériumba, és vizonál. országos tervhivatal.

én liberális vagyok. azt mondom, hogy vegye el az állam a gazdag települések közintézményeitől a pénzt, és abból osszon vissza a leszakadó térségek a közintézményeknek. és az unió tegye ugyenazt a fejlesztési forrásokból. az egyik várostól elvon, a másiknak visszaoszt. illetve működjön a social security. ami egy normál egészségügy, és egy minimális közellátás. ami ahhoz kell, hogy legyen minimális víz, villany. ne engedjünk visszazuhanni embereket mélyszegénységbe. de inkább természetben kapja ezt meg, ne készpénzben.

de a leszakadó térségek itt még egy cent adót sem fizettek. zéró körüli az adó. viszont alig van valamilyük. iskolájuk, kórházuk, közművük van. azt is inkább a segélyből tartják csak fennt. itt tartanak. munkanélküliség hegyek. ennek megfelelően zéró körüli az adó. és akkor majd menni fog a piac. ebben a rendszerben központi elvonás egyáltalán nincs a piacról. csak közvetett. a közintézményeken keresztül. minden adó helyi adó. amit persze felhasználnak. akkor von el az állam pénzt. a várostól, a kistérségtől. és abból oszt vissza, tehát nem direkt módon a piacról.

így nincs egységes adószint, hanem az a közszolgáltatások mértékének megfelelően van belőve. a beruházások egy része nyilván odamegy, ahol az adó alacsony. a másik része meg azt mondja, hogy ő akkor is budapestre megy, mert az lesz a régióközpont, mátészalka nem lesz pénzügyi központ. így mindenki megtalálja a helyét.

ez a liberális koncepció, a piac és az állam intézményesen el van választva egymástól. a helyhatóság dolga az adók beszedése, és a piac felügyelete, és ahol kevés az extra, ott az adó brutál alacsony. és akkor majd ez automatikusan vonza tőkét. vagy nem vonza. de akkor sehogy sem vonza.

ez a tankönyvi liberalizmus, csak mondjuk nem marxista tankönyveket kell hozzá olvasni. és állítólag ez megbukott. csak szerintem meg abszolút nem ez bukott meg. hanem a szocialista tervhivatal.

panelburzsuj 2010.04.19. 15:18:21

@bvr:

nanananana

Ki a vevő? És fizet-e, és mennyit?

Egy "oktatási központ" lehet gyári egyetem, japán mintára, és lehet söprű&virág kötészeti tanfolyamokat bonyolító kistérségi kistafírozó gépezet magyar mintára.

Ha a "tágabb összefüggés" az, hogy lompos környezetben vegetáló tunya és tudatlan emberekből nehezebb profitot kicsikarni, ezért Minden hatalmat a közoktatásnak!, akkor ez stratégia.

De ha ehhez az is csatlakozik, hogy csináljunk közben harmincnyolcezer búboskemencét meg szögkovács-manufaktúrát, mert tudatlan/tunya/lompos emberekkel úgysem lehet profitábilis munkát végeztetni, akkor már nem stratégiánk van, hanem kapkodunk összevissza.

(Nem akarom én Rónát leszólni: a magyar mezőnyben még mindig a reménykeltően gondolkodó fazonok közt tartom számon. Csak ő is hajlamos a legáltalánosabb magyar betegségre, a saját területén túli okoskodásra és óberkodásra. Részletekbe menően.)

ubul2000 2010.04.19. 15:35:24

@wincent: "Lehet keményen fogalmazni anélkül is, hogy átmenne arrogáns stílusba." Ebben tökéletesen egyetértünk.

ubul2000 2010.04.19. 15:36:53

@Letícia: Hamarosan megtudjuk tehát, hogy Görgényiék csak zsúrfiuk voltak, ezt akartad mondani?

bvr 2010.04.19. 16:09:57

@panelburzsuj: És hol beszél Róna Péter búboskemence-gyárról meg virágkötészeti tanfolyamról? Ne komolytalankodjunk már! Akkor kár az időért és karakterekért.

bvr 2010.04.19. 16:23:30

@[nev]: Szerintem egy kicsit félre kéne tolni a szemellenzőt és megpróbálni megérteni amit a másik ír, úgy talán jutni is lehet valamire.
Hogy a gazdaságpolitika egyenlő lenne az országos tervhivatallal, ezt fogalmam sincs honnan veszed de másodszor írod le.
Nekem semmi bajom a gazdasági liberalizmussal, és ne haragudj meg de hogy olyan szélsőségesen komoly ember nem képviseli mint Te az egészen biztos. Pl. egy isten háta mögötti kis faluba ahová csak földút vezet ha hipotetikusan el is törölnéd az összes céges adót attól még egyetlen komoly befektető sem menne oda, mert nincs infrastuktúra, autópálya, vasút, nem tudja az áruit és alkatrészeit mozgatni, nem lenne képzett munkaerő, nem tudnának távolsról sem bejárni, stb, stb. Az államnak sok stratégiai befektetést kell megtennie.
(És még mielőtt továbbra is félreértenéd, ettől nem kéne a magyar újraelosztásnak 50% fölött lennie, sőt)

De én ebből kiszálltam, nem látom hogy előre vinne ez a vita.

barackfa 2010.04.19. 18:13:02

„a népszerűségi adatok – amelyek esetében én nem drámai, inkább lassú eróziót várok“ TG

Látom Gábor, nem bízol Orbán bölcsességében. Szerintem a Fideszre szavazók (nemcsak a pártkatonák) elégedettek lennének a mostani anyagi viszonyaikkal, ha emellé akár kisebb jelentőségû, de a közérzetet javító lépések (mint pl. parkosítás, várostisztaság stb.) és azok pozitív (de nem fellengzős) kommunikációja járulna. Az elégedettséget fenntartja. Szerintem senki nem várja el komolyan, hogy a nyugdíjasok többet kapnak és a többi a Fidesz által kritizált dolgot azonnal visszaadják. De egy jó kommunkációval, amiben felnőttként kezelnék a lakosságot, igenis tudnak időt nyerni.

Ha ellenben csak leszámolás, ostorozás, pártemberek beültetése minden elképzelhető helyre, meg állampolgárság és a további vesszőparipák jönnek, akkor sikerül nekik elég sok ellenséget szerezni, akik a hangjukat fel is fogják emelni. Ettől nőhet egy látens elégedetlenség.

Te azt taglalod, hogy a Fidesz érvei ellenzékből hogyan hangoznának, ha ellenük mint kormánypárt ellen fordítanák. Nem lenne jó. De a politikai megfigyelőknek ezt már akkor is el kellett volna erőteljesen ítélnie, mikor a Fidesz ellenzékből a legitimációt megkérdőjelezte.

Egyébként a politikai kommunikációra és annak hatásaira van egy szenzációs könyv. Ian Kershaw az angol történettudós azt vizsgálta, hogy az egyes kijelentések, intézkedések milyen hatással voltak a lakosság véleményére Hitler példáján keresztül. Hitler például sokáig tudta tartani a lelket a népben akkor is, amíkor a nácikat már közutálat övezte.
Mielőtt bárki felhorkanna, hogy Orbánt Hitlerhez akarom hasonlítani, már most kijelentem, nem erről van szó. Ebben a könyvben kizárólag a kommunikáció és annak hatása a lényeg.
(Ian Kershaw: A HITLER-MÍTOSZ. Vezérkultusz és közvélemény ISBN 963 86269 1 7)
süti beállítások módosítása