Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
jún 13
12:00

Ezen a blogon tudatosan nem írok olyan politikai eseményekről, amelyek ugyan érdekelnek, és szívesen is olvasok róluk, de nem tartoznak az oldal profilját jelentő magyar politika témakörébe. Ezért nem foglalkoztam az egyébként rettentően izgalmas brit választással, és nem elemeztem a szintén nagyon tanulságos amerikai belpolitikai csatározásokat sem. Most kivételt teszek, amikor a szombati szlovák voksolásról írok, de csak látszólag: a végeredmény ugyanis ezúttal is elsősorban a magyar politika felől nézve érdekel.

(Forrás: aktuality.sk)

Az eredmények ismertek: hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico pártja, feltehetően az eddigi ellenzék alakíthat kormányt. A Magyar Koalíció Pártja és Meciar eddig kormánypárti alakulata kiesett a parlamentből, ugyanakkor meglepően jól szerepelt két új formáció, a szlovák politikusokat is parlamentbe juttató magyar Híd és a liberális Szabadság és Szolidaritás. Az elmúlt hetek feszült magyar-szlovák viszonyára tekintettel most minden korábbinál aktuálisabb a kérdés: jó ez nekünk?

Kezdjük a pozitívumokkal: Fico búcsúja a kormányfői székből – ha valóban nem sikerül megnyernie egy új partnert magának - mindenképpen segítheti a kapcsolatok normalizálódását, ráadásul az új négypárti kormányban ismét lehetnek magyar politikusok is. A 150 fős törvényhozásban 79 mandátummal rendelkező potenciális kormánytöbbség azonban erősen széttartó lehet, szakítószilárdsága ma még nem ismert, egyelőre az sem teljesen biztos, hogy valóban megalakulhat. Nem világos, a közös ellenség felett aratott győzelem öröme után miképp tudnak együttműködni a kereszténydemokraták a (programjukban is hangsúlyosan, időnként meglepően radikálisan) liberálisokkal, s ma még az sem egyértelmű, hogy mi lehet ebben a formációban az utóbbiakhoz közelebb állónak látszó Híd helyzete. Az új kormány ráadásul minden bizonnyal agresszív ellenzékre készülhet, Fico és Slota részéről méltányosságra és türelemre biztosan nem, magyarellenességre és populizmusra azonban biztosan számíthat a kabinet (Slota első nyilatkozata:  "Hazánkat a buzik és a magyarok fogják irányítani..."). Az állampolgársági vita már megmutatta, hogy egy ilyen helyzetben nemzeti kérdések esetén a másik oldal sem lehet sokkal megengedőbb, mert azonnal hazaárulónak kiáltják ki – a magyar kormány tehát legfeljebb a színfalak mögött kaphat lényegesen kellemesebb partnereket.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kampányban a Fidesz – és az új magyar diplomácia – egyértelműen a parlamentből kiesett MKP mellett tette le a voksát, számos fájó sebet okozva ezzel a Híd vezetőiben. Erősen kérdéses, hogy képesek lesznek-e kölcsönösen felülemelkedni ezeken a sérelmeken, csak remélni lehet, hogy a Híd az első számú partner és nem a (következő megméretésen) legyőzendő, gyengítendő ellenfél szerepét tölti majd be a hivatalos budapesti politikában.

Amikor az állampolgársági törvény vitája zajlott a magyar parlamentben, azt írtam, hogy az időzítés „a nemzeti érdekeink szempontjából inkább negatív hatással lehet a júniusi választás eredményére”. A hozzászólások között azonban sok olyan színvonalas, alátámasztott érv elhangzott ezzel kapcsolatban és ezzel szemben, amelyeket egyértelműen elgondolkoztatónak tartottam. A politikában sajnos (vagy inkább szerencsére?) nincs lehetőség a kísérletezésre, azaz soha nem derül ki, hogy mi történt volna, ha nem válhat a „kettős állampolgárság” a szlovák kampány vezető témájává. Kétely nélkül tehát nem lehet megmondani, hogy vajon kinek volt igaza az időzítésről szóló vitában, ráadásul a tegnapi eredmény Magyarországról nézve felemásnak látszik, erre és arra is ad érveket. Összességében a helyzet – ha valóban minden úgy alakul a következő napokban, ahogy ma elképzeljük - inkább látszik számunkra kedvezőnek, miközben a magyar érdekképviselet szempontjából nagy érvágásnak tűnik, hogy a bejutásra korábban egyértelműen esélyesnek látszó és lényegesen szebb napokat megélt MKP nélkül alakul meg az új parlament.

Egy dolog azonban vitathatatlan: a szlovák pártrendszer – a magyarhoz hasonlóan, de a magyartól eltérően nem először – idén jelentősen átalakult, régiek tűntek el és (tavaly alakult!) újak jelentek meg, s ehhez a változáshoz a magyar politikának is érdemes lenne gyorsan alkalmazkodnia.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr402078036

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szurkolj Szlovákiának! 2010.06.17. 15:23:01

Itt a lehetőség javítani kapcsolatainkat.A blogírót jellemzi a tömegsport és egyéb, a törzsi ösztönök kiélésére hivatott tőkés fogyasztási cikkek iránti igénye szempontjából: tegnap tudtam meg, hogy Szlovákia a focivébé dél-afrikai résztvevüje.Eközben ...

Trackback: Gettópolitika 2010.06.14. 08:58:55

A határon túli magyarok nem elszigeteltségben élnek. Hogy ki magyar, szlovák vagy román, már egyáltalán nem olyan kérdés, mint évtizedekkel ezelőtt. (Tomáš Halász/TASR) Kiesett a parlamentből a szlovák választáson a Magyar Koalíció Pártja, bejutott...

Trackback: Jó ez nekünk? 2010.06.14. 07:30:02

Az új kormány ráadásul minden bizonnyal agresszív ellenzékre készülhet, Fico és Slota részéről méltányosságra és türelemre biztosan nem, magyarellenességre és populizmusra azonban biztosan számíthat a kabinet.

Trackback: Ha nyer a SMER 2010.06.14. 04:44:39

Na, végre valamit egészen jól csináltak a fiúk! A honosítási törvénnyel jól bepöccintették Ficót, aki dühében megkajálta Meciar és Slota szavazóinak nagy részét. Kicsit még lehetett volna dolgozni az ügyön, mert 0,11%-kal ...

Trackback: Felvidéki tanulságok 2010.06.13. 15:56:08

Miközben vannak, akik szlovák bölcsességről, Fico elképesztő bukásáról írnak, az előzetes szlovák eredmények alapján két dolgot lehet csak biztosan kijelenteni. Egyrészt, a Fico által fémjelzett demagóg politizálás továbbra is nagyon sikeres maradt ész...

Trackback: A Felvidék a nyugalomra voksolt 2010.06.13. 15:24:50

Miközben a világ a futball VB lázában ég, és idegeire megy a vuvuzela folytonosan zümmögő hangja, Szlovákiában parlamenti választások voltak. Mi az, amit biztosan tudhatunk? Az MKP - amit az egyszerűség

Trackback: Szlovákia választott - Slota lenullázva 2010.06.13. 13:05:14

  Miközben a fociőrületben tomboló világ Dél-Afrikára figyel, Európa közepén fontos események zajlanak: Szlovákia választ. Szombaton végre eldőlt, hogy északi szomszédaink nem kíváncsiak a fröcsögő, kirekesztő, magyarellenes politikára: több esze ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szimba 2010.06.14. 13:56:05

Amúgy a határon túli magyarok más és más nemzeti tudattal, identitással rendelkezhetnek. Ahol már nagyon vegyesen élnek a többséggel, ott biztosan jobban érzik az "elvegyülés", megfelelés vágyát. Ahol nagyon nagy ellenszenvvel, és erőszakkal bántak velük (pl. Erdély), ott inkább összefogtak, inkább kapaszkodtak a magyarságukba.

Persze egyénenként is nagy különbségek lehetnek.

Ezért nagy merészség atyáskodni vagy anyáskodni:)) felettük, és nem feltétlenül nekünk egyedül kellene eldönteni, hogy hogyan és mikor segítünk.

Akkor kell segíteni, amikor kérik, és abban, amiben kérik. Nem magunkból kiindulni. Ráadásul ezeknek a kapcsolatoknak kölcsönöseknek kell lenniük. Már olyanok a vajdaságiak, erdélyiek, stb. , mint a távol élő testvérek. Bizonyos fokig idegenekké váltak, más kultúrájuk, ismereteik, élményeik vannak. De az anyanyelv könnyen összehozhat velük. Tanulhatunk tőlük.

Szimba 2010.06.14. 14:00:52

@radala:
Tetszik az Új Szó cikke.
Nagyon apró részlet fogott meg: a Híd Pártnak narancssárga a színe?:)))

Ezek a jelképek nagyon érdekesek tudnak lenni.
Milyen színei vannak a többi szlovákiai pártnak?

lüke 2010.06.14. 14:02:44

@radala:
Bugárra szavaztak a magyarok
s ijesztgeti öket:
1, Csáky
2, Fico
két frontos a harc, szegények
megáll az eszem ezzel a pol. ijesztgetösdi felfogással 2010-ben
( ahol annyi más pl. gazd, egzisztenciális etc probléma van)

lüke 2010.06.14. 14:04:59

@Szimba:
az író Bécsben szerbia nagykövete

[nick] (törölt) 2010.06.14. 14:11:21

hajrá szlovákia, hajrá magyarok

Diocles 2010.06.14. 14:11:37

@Ordnassac:

ezzel a döntéssel Sólyom semmi mást nem tett, minthogy lebénította további egy-két hónapra az államapparátust.

a tisztogatásuk így is, úgy is meglesznek, mint minden váltáskor, legfeljebb több időbe, és több pénzbe kerülnek.

Szimba 2010.06.14. 14:16:27

@lüke:
Igen láttam, olvastam. (Bár nem nagyon kedvelem, ha egy művész politikussá válik. Kivéve talán Goethét, akit szintúgy nem szeretek.)

Szimba 2010.06.14. 14:23:18

@Ordnassac:

Nem tudom, csak kérdezem, hogy azért van a vétójog a kinevezéseknél, mert ha tudomásuk van valami régebbi kétes ügyéről az illetőnek (III/III., korrupció, stb.), akkor még időben leállíthatják a pozíció elfoglalásást?

Vagy valóban felesleges beleszólás ez?

Szimba 2010.06.14. 15:05:40

@Ordnassac:

A szlovák választásoktól a neurotranszmitterekig.:))

Figyelj, nem akarok itt gonosz pedagógust előadni, de az Indexen nincs tananyag, sem alkotmányjogi, sem másféle jogi!:))

Vízi E. Szilveszter imádatát majd a vizsgád után ejtsd meg!
Én viszont hajlott koromra és a párás meleg időjárásra való tekintettel megiszom a söröm.:)

Ordnassac 2010.06.14. 15:18:57

@Szimba: nyugi, közben tanulok is. :-) Ami Vizit illeti, az nem imádat, az tisztelet. Nem ugyanaz. ;-) Igazából volt egy hátsó szándékom a linkkel. Az MTI miért éppen most készít egy ilyen nagyívű interjút vele?

lüke 2010.06.14. 15:42:03

@Szimba:
meg nézi a jó kis holland-dán meccset
s van ,aki a hollandokra fogadott:)
én az argentinokra

Szimba 2010.06.14. 15:44:48

@Ordnassac:

Ugrattalak.
Azér, mer megjelent egy tudományos cikke.

Ha mégsem a jó külsejű, ámde nem különösebben zseniális Schmitt lenne az államfő, hanem a jó kiállású, europer Vízi, a zagykutató, akkor az Index ujjongana, hogy ugye mi megmontuk.

Ha meg mégis a smitt, akkó meg írtak egy jó kis todományos valamit.

Szimba 2010.06.14. 15:46:06

@lüke:

Már alig nézem, mert megártott a sör.
Nem lenne szabad innom ilyen borzalmas páratartalom mellett. Elég a sejtlégzés is.:(

Ordnassac 2010.06.14. 16:05:41

@Szimba: tudományos összefoglaló cikke sok embernek jelenik meg, de az MTI nem interjúvol meg mindenkit, főleg ilyen terjedelemben nem. Azonban elég valószínű, hogy én látok bele nem létező hátsó szándékot. :-)

@lüke: róla is beszéltek egy időben mint esélyes KE.

lüke 2010.06.14. 16:06:41

@Szimba: egy szerb dezertör versus Goethe
aki anno ill. örök polihisztor volt
most olvasok egy könyvet
www.amazon.de/gp/product/images/3837101592/ref=dp_image_0?ie=UTF8&n=299956&s=books
Goethe egy zseni volt és nagyon szellemes

radala 2010.06.14. 16:14:32

www.szazadveg.hu/kutatas/aktualis/tamogatjak-orban-29-pontjat-286.html

mondjuk kicsit off
Persze pont 0 a jelentősége ennek, gondolom a 100 lépés támogatottsága épp ekkora volt.
Érdekes, hogy a 16 % adót nem támogatják annyira az emberek, mondjuk én is hiszek a progresszív adózás igazságosságában...

radala 2010.06.14. 16:24:08

@Ordnassac: Jesszus mária, akkor már sokkal inkább Schmitt.
Én Vizit egy pojácának gondolom, ahogy tud beszélni a tudományos jelentösségéröl.
De szerintem maradjon SL.
Vagyis nekem mindegy teljesen, pedig alá is írtam anno az SL for presidentet.
De szerintem Vizi csak elviekben lenne jó. Mondjuk más szempontból komálnám, ha kutató (természettudományos) lenne a KE...
De szerintem Schmitt igazából tökéletes, még ha egy pöcs is. Látszólag nála nem lehet jobb választást kitalálni.
Ha elfelejtjük azt a lehetőséget, hogy a KE őrködhet a demó fölött, ha azt gondoljuk, hogy az mszp az egyetlen olyan párt Mo esetében, akinek a hatalma elfogadhatatlan egy demokráciában, akkor talán még azt is mondhatjuk, hogy SP jobb, mint SL. SP jobban reprezentálja azt amilyenek mi magyarok vagyunk. SL kicsit túl értelmes ahhoz, hogy Mo-t reprezentálja.

lüke 2010.06.14. 16:31:26

@radala:
hmm :
-Schmitt nem volt félre téve 1989- ig,rossz a híre
-Vizy a régi gyógyszerkut./orvos iskola utolsó tagja,ilyen már nincs, ezért ti már nem is értitek:)
-Sólyom jogász és szerintem a saját feje után megy
(mig Gönczöt az SzDSz, Mádlt OV befolyásolta)

radala 2010.06.14. 16:46:36

@lüke: Valóban nem olyan egyszerü ez az MKP dolog, egy pillanatig sem gondolnám, hogy Duray mondjuk erkölcstelen, de tény, hogy nem tudtak élni az adódó lehetőséggel. Nem hiszem hogy Bugár rosszat akarna... Ha a magyarok asszimilálódni akarnak akkor úgyis mindegy mit csinálunk.
Nekem csöppet sem szimpatikus Schmitt. Csak Vizi E. sem.
Akkor már inkább Áder, ha engem kérdeznek. Mondjuk az nagyon Áder ellen szól, hogy nem beszél nyelveket, ami szerintem iszonyat ciki. Szóval nekem minden mindegy. Igazából SL talán kicsit tényleg túlzás, nem hiszem, hogy valóban szükség van egy extra alkotmányos kontrollra. Tisztázni kell, hogy vége van annak, amikor veszély fenyegette a demokráciát. Most is fenyegeti még egy kicsit, mert amíg egyetlen mszps is szabadlábon van nem lehetünk nyugodtak, de talán ez nem az, amit KE szinten kell kezelni.
Szóval bár én SL-nél el sem tudok képzelni jobbat, szimpatikusabbat, rezzenéstelen arccal fogom tűrni, ha nem választják újra, mert abban a pillanatban, ha nem SL a KE már tök mindegy is ki az. Göncznél mindenki jobb lesz SL-nél meg mindenki rosszabb. De reményeim szerint egy KE szempontból indifferens ciklus jön. Kár lenne SL-t ezzel terhelni.

lüke 2010.06.14. 16:52:27

@radala:
remélem indiff´. marad a KE, s akkor nekem is az lesz:)

Ordnassac 2010.06.14. 16:54:47

@radala: Schmitt is odáig van a teljesítményéért. Nem baj az, ha van mire. Schmittnél is van, Vizinél is van. Szóval jó dolog a szerénység, de nem kizárólagos szempont. :-)

Amúgy Schmitt mennyiben képviseli azt, hogy mi magyarok milyenek vagyunk?

radala 2010.06.14. 16:57:21

mandiner.hu/cikk/20100614_kozos_hid_mkp_lista_revkomaromban

Az MKP eleve koala volt, gondolom Bugár által dominálva, tulajdonképpen semmi nem történt, csak szegény Durayt nem érti meg senki. Szerintem elég nyilvánvaló, hogy Tökés meg Duray "nagyobb" emberek, hősök, mint az ellenfeleik, de ebből csöppet sem következik, hogy nekik kéne dominálni a politikát. Nyilván Kövér László is okosabb és tisztességesebb sokaknál oszt mégsem viszi "semmire".
No, ö is ideális KE lenne:-)

lüke 2010.06.14. 16:59:48

off
www.origo.hu/foci-vb-2010/20100614-halkabbak-a-lesznek-a-vuvuzelak.html
engem qqqq-ra idegesít:)
ennél csak Chr. Ronaldo jobban, mikor a cipöjére néz

radala 2010.06.14. 17:02:49

@Ordnassac: Mármint egy olimpiai bajnok inkább illik a magyar imágóba, mint egy okos professzor.
Schmittet lehetne imádnia a népnek, SL kicsit túl jó nekünk, egyetlen ország sem kaphat jobbat, mint érdemel:-)
SL azért lehetett KE, mert így került egyensúlyba kicsikét a világ. GyF kicsit már rosszabb volt, mint érdemeltünk...
Szóval szerintem KE-nél nem szempont, hogy okos legyen. SP éppen megfelelő erre:-)

Ordnassac 2010.06.14. 17:05:50

@radala: "Igazából SL talán kicsit tényleg túlzás, nem hiszem, hogy valóban szükség van egy extra alkotmányos kontrollra."

Kontrollra nem csak demokráciaveszély esetén van szükség. Nálunk jóval stabilabb demokráciákban is több van egynél. Ebből az elnök általában az egyik. Igaz, nem feltétlenül a vétókkal, hanem pl. a "szavak erejével" is. Pl. Németországban nagyon is élő ez az álláspont. Emellett ott van az alkotmánybíróságok, a számvevőszékek, az OGY és a kormány közötti korlátok.

Egyes államokban pl. nem csak az OGY tagjai választanak alkotmánybírókat, hanem a KE is jelölhet vagy szakmai szervezetekből álló testület, esetleg a már bent lévő alkotmánybírók kooptálnak tagot (pl. Portugália). Az ÁSZ élére is éppen pártkatonát raknak (a Fidesz Békés megyei elnökét) nálunk. Máshol pl. lényegesen erősebb beleszólásuk van a költségvetés tekintetében (vagy egy hasonló szervezetnek, pl. Hollandia). A briteknél meg ugye a westminsteri rendszer létezik: azaz, ha egy kormányjavaslatot elutasít az angol alsóház, a kormány köteles lemondani. Egyik állam sem mondható nagy demokráciaveszéllyel sújtott államnak.

Nálunk meg épp szervilisnek tűnő emberek pajzsra emelése történik. Amennyiben pl. Pokol Bélából alkotmánybírót faragnak, az szerintem nagyobb szégyen lesz, mint Szigeti Péter OVB-elnöksége...

Szóval az alkotmányos kontrollok erős demokráciákban is alapértékek, nem elavult hátráltatók.

Ordnassac 2010.06.14. 17:07:38

@radala: egy olyan országban, amelyiknek csak 9%-a sportol rendszeresen? Nagy azonosulási pont. :-P

lüke 2010.06.14. 17:15:04

@Ordnassac:
és az agytornásztató, hány %?

Ordnassac 2010.06.14. 17:21:23

@lüke: ha a diplomások arányát nézzük, akkor több. :-D Reálisan nézve nem sok, de szerintem több mint 9%.

radala 2010.06.14. 17:25:15

@Ordnassac: Teljesen igazad van én abszolút SL mellett vagyok, csak próbálom lenyelni a békát. Göncz sem töltötte be a szerepét Mádl sem volt egy kekec. SL szerintem tökéletes volt, az is lenne. Az ÁSz is kicsit problémás, de pl Kovács Árpádot is egy kommancsnak tartottam sokáig, pedig, mint kiderült tök normális volt.
SP szerintem nagyon jó, ha a mindenki KE-je a cél. De ez szerintem nem kéne, hogy cél legyen. Az ideális KE nekem teljesen SL, aki azt testesíti meg, hogy milyen lehetne az ország és nem azt, hogy milyen. Igazából tudom, hogy naiv vagyok, de én még mindig bízom a csodában, hogy ö marad. Abban is csak reménykedtem, hogy OV nem lett egy pöcs és lám múlt kedden egészen okos volt.
Igazából csak nem szeretnék elszomorodni ezért nyugtatom magamat.

radala 2010.06.14. 17:31:59

@Ordnassac: Teljesen igazad van én abszolút SL mellett vagyok, csak próbálom lenyelni a békát. Göncz sem töltötte be a szerepét Mádl sem volt egy kekec. SL szerintem tökéletes volt, az is lenne. Az ÁSz is kicsit problémás, de pl Kovács Árpádot is egy kommancsnak tartottam sokáig, pedig, mint kiderült tök normális volt.
SP szerintem nagyon jó, ha a mindenki KE-je a cél. De ez szerintem nem kéne, hogy cél legyen. Az ideális KE nekem teljesen SL, aki azt testesíti meg, hogy milyen lehetne az ország és nem azt, hogy milyen. Igazából tudom, hogy naiv vagyok, de én még mindig bízom a csodában, hogy ö marad. Abban is csak reménykedtem, hogy OV nem lett egy pöcs és lám múlt kedden egészen okos volt.
Igazából csak nem szeretnék elszomorodni ezért nyugtatom magamat.
@lüke: pénteken a repülőn egy osztrák (nagyon ellenszenves) ült mellettem és szinte semmit nem olvasott el a presse-ben csak a szlovák választási esélyeket. Meg is voltam lepődve, hogy ez érdekel egy osztrákot.
Amúgy meg "egész európa" azt hiszi, hogy a jobbik kormánypárt Mo-n:-(
Persze leszarom én ezt, de azért kicsit bosszantó.

Ordnassac 2010.06.14. 17:32:13

@radala: szerintem lehetne a kettőt akár ötvözni is. Ismerek olyan kiváló jogászprofot, aki messze nem ilyen távolságtartó és merev, mint Sólyom, azonban határozott egyes alkotmányos kérdésekben. Persze most a Fidesznek nem ilyen kell.

Igazából azért mondom azt, hogy inkább Vizi (vagy más nem Fidesz-tag és nem betegesen Orbán-szerelmes jobbos értelmiségi) legyen, mert az talán nem lesz annyira szervilis, mint amilyen attól félek Schmitt lesz. Amúgy Schmitt messze nem olyan népszerű, mint gondolnák, szóval nem biztos, hogy ő annyira a mindenki KE-je lenne. Az is sokatmondó, hogy pont Kövér László hadakozik állítólag a leginkább Schmitt ellen.

Kovács Árpád és Domokos László között azért az egyik nagy különbség az, hogy Kovács Árpád sosem volt az MSZP középvezetője és 12 évig a párt ogy. képviselője. ;-)

radala 2010.06.14. 17:32:56

@radala: azt hittem elszállt az örökérvényű beírásom, bocsánat.

radala 2010.06.14. 17:34:49

@Ordnassac: Azt hallottam, hogy Kövér nem egy Schmitt fan, de ki az ö jelöltje?
Nem akar házelnök lenni, biztos az a baj:-)

gabor.doczi 2010.06.14. 17:45:21

Most érkeztem a munkából. Érdekes fejtegetések, sokáig tartott végigolvasni. Azt honnan veszitek, hogy a felvidéki magyarság asszimilálódni akar? Látszik, hogy nem értitek magyarságunk mibenlétét.
Sajnos az igen rossz gazdasági helyzet (nekem elhihetitek, Fico tényleg többet lódít, mint kéne) magával hozza azt, hogy a fiatalok 2004-ben igen nagy számban vándoroltak ki. Tényleg csak néhányan maradtunk itt, mert úgy gondoltuk, itt kell tennünk valami hasznosat. Nagyon nehéz munkát találni. Én keleten lakom, a Google-n nézzétek meg Nagyráskát. Királyhelmecre járok be dolgozni, 400 eurót keresek és nincs családom.
Így még magyarságom töretlen lendületű. Ám tegyük fel, hogy megnősülök, és a szerelem egy szlovák lánnyal hoz össze (lehetetlen, ez fikció), az asszimiláció elkezdődik. Nektek ez megdöbbentő, de nálunk mindenki családjában előfordul, mert összekeveredett a két nemzet. Az én apai ágú unkatestvéreim például egy szót sem tudnak magyarul!

radala 2010.06.14. 17:52:28

@gabor.doczi: Én pl leírtam ezt az asszimilálódni akarnak kifejezést, de csak azért, mert hülye vagyok. Azt akartam volna mondani, hogy nem gondolják, hogy az élet abból áll, hogy ők magyarok. Arra akartam célozni, hogy az MKP nem volt képes más fontosat mondani, mint, hogy ők a magyar párt, ez pedig (teljesen jogosan) kevésnek bizonyult.
Szerintem normális ember nem gondolja, hogy egy felvidéki asszimilálódni akarna (vagy bárki), csak azt, hogy van egyéb baja is, mint a magyarság.
Ez szerintem rendben is van így.
Amúgy te talán tudod a választ a törökgábori kérdésre. Jó ez nekünk? :-)

radala 2010.06.14. 17:57:17

@radala: Mondjuk engem is zavar, hogy a gyerekeim 3 év ausztria után kicsit furcsán intonálnak, de ha elképzelem, hogy mi lenne, ha visszamennék, akkor azt gondolom, hogy ez nem az én dolgom. Ismerek olyat akinek itt nőttek föl a gyerekei és szörnyen hallatszik az, hogy valami nem stimmel. Ezt rossznak gondolom, de nem minden árat fizetnék meg a gyerekeim "magyarságáért". Persze majd, ha nem tudok beszélni az unokámmal, akkor esetleg rádöbbenek, hogy egy tál lencséért eladtam valami fontosat, de momentán kell az a lencse.

gabor.doczi 2010.06.14. 18:11:00

@radala: Én válaszoljam meg a törökgábori kérdést? Hmm. Mit szól ehhez Török Gábor? :)
Egy részről jó ez nektek. Kevesebb lesz a két ország közötti civakodás, mert Bugár minden tőle telhetőt meg fog tenni, hogy a konszolidált helyzet, ami várhatóan hamarosan ki fog alakulni - megmaradjon. Erre rá fog menni ő is (NE ÍGY LEGYEN), másfél éven belül nem lesz képes kiállni a magyar érdek mellett. Tehát inkább nem lesz magyar érdek, így a gazdasági érdekek még inkább előtérbe kerülnek.
Tudjátok, választottunk, de jómagam mikor leragasztottam a borítékot a szavazatommal, igencsak keservesen éreztem magam, mert a megbékélésre, a gazdasági fellendülésre szavaztam a keményvonalúság helyett. Egy csomag színesceruzáért, adtam el a szavazatomat. A helyi favorit meg be sem került.

szjm 2010.06.14. 18:15:31

@gabor.doczi: Örülnék, ha elmondanád magyarságotok mibenlétét, ahogy írod. Sokan írjátok, hogy nem értünk titeket,ami nagyon is lehetséges.

gabor.doczi 2010.06.14. 18:32:50

@szjm: Egyszerű. mi nem nagy magyarságban gondolkodunk, mert az lehetetlen. Odaát nálatok szlovákok vagyunk, nálunk magyarok. ez egy paranormális dolog, és ez a lényeg, mi családban, barátokban, ismerősökben mérjük magyarságunkat. Ha magyar iskolába jártunk, magyar barátaink vannak. Vannak olyan középiskolai barátaim, akik Kassán laknak - dolgoznak, de magyar klubba járnak, magyar barátaik vannak, magyarul élnek. Miközben mindenki körülöttük szlovák. A mi magyarságunkban az a csodálatos, hogy körbe van zárva, és mégis van. Önmagunktól. Védőháló nélkül. Mert vannak települések, ahol szlovák szót nem is hallani.
Amikor 89-ben elkezdtem alap (általános) iskolába járni, még teljesen egyértelmű volt, hogy magyar az iskola. Akkor még csak azok iratták szlovákba a gyereket, akik nagyon azt akarták, hogy érvényesüljön a kölök. Nekünk teljesen egyértelmű volt, hogy magyarok vagyunk. Mintha Magyarországon éltünk volna. Eltelt húsz év és tessék. Felnőttek vagyunk és ha a gazdaság tartani tudta volna a lépést a nyugattal, akkor már felnövőben lenne egy újabb szlovákiai magyar nemzedék.
Tehát nem asszimilációban kell gondolkodni, hanem népességfogyásban. nem házasodunk.
Na ez magyarságunk, itt születtünk, itt élünk, ez az országunk. A Hazánk a szívünkben van.
Na, most lehet hogy megköveznek...

metafizikus 2010.06.14. 18:35:25

@bigapples:

Szoktam olvasni ezt a blogot, úgy kerültem ide, ha már így felmerült a kérés. Csak nem szoktam írni.

Az autonómiának JELENLEG semmi realitása nincs, csak arra jók az ilyen törekvések, hogy bizonyos politikusok valamilyen (nemritkán anyagi) tőkét kovácsoljamak belőle. Egyébként jó a "helyismeretem", s minden okom megvan rá, hogy mélységesen bizalmatlan legyek az MKP politikusaival szemben. Van némi betekintésem a dologba, valóban gyakran (számomra még mindig meglepően) fasisztoid tendenciák jelennek meg a gondolkodásukban. De hagyjuk ezt... elmondtam, amit gondoltam, nem szeretném a továbbiakban szaporítani a szót.
Üdv!

gabor.doczi 2010.06.14. 19:39:46

@metafizikus: Ehhez még azt fűzném hozzá, hogy nem JELENLEG, hanem a jövőben sincs semmilyen realitása az autonómiának, hiszen olyannyira felkeveredett a magyarlakta régió szlovák lakókkal, hogy képtelenség megvalósítani a függetlenséget. Érdekek ütköznének már kicsiben is, nemcsak nagyban.

Szimba 2010.06.14. 19:42:19

@lüke:

Nem vontam kétségbe Goethe zsenijét. Csupán azt írtam, hogy nem szeretem. Petőfi mondta róla, hogy "az agya gyémánt, de a szíve helyén békasó van".

Schillerrel valóban barátok voltak. Érdekes Goethe idős kora is, amikor már visszavonult a politikától.

panelburzsuj 2010.06.14. 19:44:10

@gabor.doczi:

Milyen alapon kövezne bárki is?

Ami nagyon átjön a soraidon, az a bezártság. És elgondolkodtatott, hogy ez a felső-tiszai magyarság mikor is volt nyitott, pezsgő, "nyerő" politikai/gazdasági helyzetben? És nem tudtam felidézni magamban egytlen korszakot se, a legutóbbi kétszáz évből semmiképp.

És az is elgondolkodtatott, hogy vajon ennek a Szlovákia legkeletibb csücskébe szorult pár tízezer magyarnak valójában vajon mennyi közös múltja van a Léva-Nyitra-Szered-Szenc vonal és a Duna között élő magyarokkal? "Történelmileg" (hagyományaikban, de még nyelvükben is) nem sokkal közelebb állnak-e a királyhelmeciek (és nagyráskaiak ... ) a sárospataki és ungvári magyarokhoz, mint a galántaiakhoz?

Aztán az is felmerült bennem, hogy vajon a mesterséges felszeletelés nem hozott-e mégis valami előnyt? A csapi állomás, meg a hozzá kapcsolódó ágcsernyői és záhonyi átrakó végül is igen nagy területek árumozgását sűríti össze egészen szűk területre ... Vagy ennek csak annyi hatása van a környékre, hogy talán ha pár százzal több munkahely van így, mint határok nélkül lenne?

És végül arra lukadtam ki, hogy egy nagyráskai magyar fiúnak és egy szlovák faluból Tőketerebesre behúzódott leánynak végül is lehet, hogy egymással több közös élménye és gondja van, mint egy komáromi magyar vagy egy pozsonyi szlovák honfitárssal.

Nagyon csámpásan látom ? ... :(

Szimba 2010.06.14. 19:46:23

@gabor.doczi:

Dehogy kövezünk. Tisztelünk! Hasonló módon nyilatkoztak erdélyi ismerőseim is.
Nagyon nehéz, mégis sokkal gyönyörűbb a határon túl magyarnak lenni. Közösségteremtő ereje is van. Tragikus is meg szép is.

Mindig tiszteltem azokat, akik maradtak, mindegy miért: akár mert ott érezték otthon magukat, akár mert sikerült beilleszkedniük.

Magyarországon sokkal kevesebb súlya van magyarnak lenni.

lüke 2010.06.14. 19:46:35

@radala:
az osztrákokat érdekli a politika
a zembereket
a magyarokról: Vécsei. Rudas és Lendvai - III/III-vezetö újságírok formálják a közvéleményt
ezek után mit vársz?
(Ficoról keményen írtak)
de : van nekik egy Strachéjuk
s volt :Haider csütörtökönkénti ellendemonstrációval Bécsben,
igaz Karintiában mindenki Jörgje volt

Szimba 2010.06.14. 19:49:16

@gabor.doczi:

No, ez elég ismerős helyzet itthon is.:))

Ordnassac 2010.06.14. 19:52:19

@Szimba: Ahogy te vagy Goethével, én úgy vagyok Petőfivel. Nem vonom kétségbe költői tehetségét/zsenijét, de amúgy nem rajongok kifejezetten érte. Nemzeti hős? Igen. Kritizálhatatlan tótumfaktum? Nem.

lüke 2010.06.14. 19:53:25

@gabor.doczi:
nem ti akartok asszimilálódni, hanem olyan helyzetet teremtettek,teremtenek

a nagyanyám testvére és férje színmagyarok voltak
lányai már alig tudtak magyarul a 60-s években, szlovák és cseh párjuk volt(a prágai még csak csak beszélt , jobban, mint a füleki)
az unokák egy szót se beszélnek

Szimba 2010.06.14. 19:53:43

@Ordnassac:

Vizi E. nagyon jó lenne. Szeretm az agykutatókat!:))
Vagy 10-15 éve hallgattam álmélkodva előadást meg láttam filmet a francia agykutatókról. Akkor megdöbbentett, hogy a lányok és fiúk között lényeges különbség van a tanulásban, a koncentrálásban. Gyerekek agyi tevékenységét vizsgálták.
Akkor összeomlott bennem a nők és férfiak azonos képességeiről hitt véleményem.
Más kérdés, hogy mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

lüke 2010.06.14. 19:57:07

@lüke:
most úgy idöben végigfutottam
csoda , hogy van még aki tud magyarul

1918 óta majdnem kilencven év telt, azóta folyik
a megmaradás

Szimba 2010.06.14. 19:57:23

@Ordnassac:

Petőfi esetében nem szabad elfelejteni, hogy mennyire fiatalon halt meg. Másrészt nyilvánvaló, hogy a művészetekből mindig az egyéniség számára fontos (akivel azonosulni tud, aki jobban megérinti) emberek a "kedvencek".

Ezt aztán igyekszünk megerősíteni különböző kritikákkal, véleményekkel.

T. Mann fan vagyok egyébként:))) Meg Dosztojevszkij, Csehov, Tolsztoj...:)))

panelburzsuj 2010.06.14. 20:09:10

@Ordnassac:

(Megpróbáltalak magamban összevetni Petőfivel - hát nem túl sok közös karaktervonást sikerült felfedeznem. Talán ettől is van, hogy távolságtartóan hűvös a viszony köztetek ... :)

gabor.doczi 2010.06.14. 20:09:33

@panelburzsuj: Szerintem semmi közös múltunk sincs a nyugatiakkal. És kezdem úgy látni, hogy még a nyelvük is ngyot változott. A pozsony-környékiek hihetetlenül elszlovákosodtak, a napi szlovákhasználat betett a szép kiejtésnek. Hihetetlen, de mi itt keleten pestiesen beszélünk, ugyanazt a nyelvjárást használjuk. Csak röhögünk azon, mikor a televízióban megszólaltatják a felvidéki magyarokat....

A feldarabolás a lehető legrosszabbat tette, hiszen elszakította ezt a vidéket Ungvártól és Sátoraljaújhelytől. Az asszimilációra visszatérve pedig felépítettek Vajánban egy hőerőművet, ami a munkahelyteremtés szempontjából kiváló dolognak tűnik, a valóságban csehországból és közép-szlovákiából települtek be nem magyarok, ami jelentősen rontotta az arányokat. Nagykapos például ennek köszönheti elszlovákosodását. Tőketerebes nem is létezett, csak azért hozták létre a puszta közepén, hogy a 100%-os magyarságot felhígítsák egy mesterséges szlovák várossal. Sikerült.
A járásokat pedig úgy alakították ki, hogy a többségi magyar befolyás kisebbségi legyen. Elég csak megnézni a térképet, hogy a járások határai hogyan húzódnak. olyan területek vannak egymásba olvasztva, amelyek sosem tartoztak együvé.

szjm 2010.06.14. 20:17:18

@gabor.doczi: olyan érdekes, hogy egyetlen szösszenetben mekkora ellentmondás van. Nem bántásként mondom, csak szeretném megérteni. Nem hiszel a nagy magyarságban, csak a helyhez és nyelvhez kötött, zárt összetartozásban. Ugyanakkor bánt, ha Mo-n szlovákoznak. Pedig ez belőletek fakad.Azt hiszem mi még úgy gondoljuk, hogy honfitársak vagyunk ( értsd jól). De pl. ha itthon vagy Szlovákiában találkozom egy felvidékivel, pár mondat után érzem: teljesen idegenek vagyunk, csak értjük egymás nyelvét. Igazi értelemben viszont nem.

gabor.doczi 2010.06.14. 20:18:15

@Szimba: Nagyon köszönöm. Szerintem rajtam kívül még biztosan itt kukkol néhány felvidéki, akik biztosan nem így látják a dolgokat, mint én, de ez a szép a politikában.
Itt élni még nem is olyan nagy tragédia. Magyar televízióból értesülünk elsősorban, aztán átkapcsolunk a hazaira. Mi olyan nyelven beszélünk, amilyenen akarunk, ellentétben a szlovákokkal, akik csak szlovákul tudnak. komikus és szomorú, hogy ha négy magyar közé kerül egy szlovák, mind az öten szlovákul beszélnek.
Ezért érdekes itt élni. Itt politizálni. Minden nap kihívás.

lüke 2010.06.14. 20:20:16

@Szimba:
hmm
pedig Thomas Mann nem így volt Goethével
T. Mann egy külön német intézmény,akit a felesége és 6 gyereke szolgált.
Na, én vele vagyok így.
Holott Klaus M. a kedvenc íróm a novellái ,a Mephisto
- a legjobb jellemrajz-
meg a Der Vulkan.

szjm 2010.06.14. 20:24:24

@gabor.doczi: látod, nem kellenek ahhoz a szlovákok, hogy megosztódjon a magyar. :)

lüke 2010.06.14. 20:28:42

@gabor.doczi:
nekem egy szlovák kollégám van, egy pozsonyi, akivel
rettenetesen megértjük egymást
mint már írtam csupa rossz élményem volt gyerekként a 60-s években Trencsén Teplicén és a Tátrában , s késöbb is a sieléseknél Donovalyban, a Chopokon vagy Bobotyn a Fátrában,Nyitrán, Pozsonyban mindenütt
olyan ellenségesen viselkedtek velünk
a 95 utáni Szlovákiában nem voltam
ugyanakkor Prágában, Karlovy Varyban,Ustin.L.-ban soha nem éreztem ezt

gabor.doczi 2010.06.14. 20:30:01

@szjm: Kitűnő észrevétel. Szerintem ezt a kisebbségi lét örökíti tovább. Olyan jó érzés átmenni Magyarországra, mert ott mindenki magyar. Beleszippantani a nagy magyar levegőbe, magyarul olvasni a kirakatok feliratát, besétálni egy magyar könyvesboltba - ez az élmény. De nem vagyok otthon.
A szlovákozás pedig természetes dolog, senki nem tehet róla.
Egy hónapja Egerben voltam Skodatalálkozón, nagyon-nagy élmény volt, de néhány nappal később egy résztvevő beszámolójában feltűnt, hogy "követtek a szlovákok egy rapiddal" - ilyenkor az ember egyet nyel. Szlovákok vagyunk.

Nagyon jó, hogy egy ilyen blogon el tudunk beszélgetni. szerintem egy idő után érteni is fogjuk egymás nyelvét!

gabor.doczi 2010.06.14. 20:34:41

@lüke: Nos, a csehek az egy másik tészta. Apám Janovicén (nyugat-Csehország) volt katona, és a magyarokat szerették a szlovákokat meg nem. Túl arrogánsak voltak. a cseh egy kitűnő, lágy nemzet. A nyelvük is.
Szerencsére én még nem találkoztam ellenséges szlovákkal, de hát nem is nagyon érdekel sem a Tátra, sem Nyitra. Szívesebben kalandozok Magyarországon.

gabor.doczi 2010.06.14. 20:41:27

@gabor.doczi: Különben érdekes dolog, hogy az akkori Csehszlovákia legkeletibb részéről a legnyugatibb csücsökre vitték a fiatal magyar fiúkat katonának. Ebben is volt valami asszimilációs igyekvés. Másrészt bár felesküdtek csehszlovákia megvédésére, az eskü szövegét magyarul mondhatták el. 1980-ban. Valahogy akkor még nem volt ennyire feszült a magyarellenesség.

lüke 2010.06.14. 20:43:22

@Ordnassac:
off Calmond a kövér szenilis bácsi:)

Ordnassac 2010.06.14. 20:45:35

@panelburzsuj: ez erősen valószínű. :-)

Ordnassac 2010.06.14. 20:47:46

@lüke: Reiner Calmund. ;-) A Bayer Leverkusennek volt hosszú ideig menedzsere.

lüke 2010.06.14. 20:49:01

@gabor.doczi:
ez igy volt a monarchiában is, meg Romániában
ismert volt:)
ha Marosvásárhelyen végeztél a Duna deltában kaptál állást

lüke 2010.06.14. 20:49:42

@Ordnassac:
most megnéztem, csak kicsit idösebb nálam:)

panelburzsuj 2010.06.14. 20:53:43

@gabor.doczi:

Akkor ha jól értem, a "szlovák szóra szoktató" módszerek egyike az, hogy ha magyar akarsz maradni, maradj falusi is. Az ásó, kapa, malacka megérti a magyar szót is - amihez ennél bonyolultabb vagy modernebb (közigazgatás, ipar, informatika stb.) nyelv kell, ahhoz viszont csak városban és szlovákul lehessen hozzájutni.

És ha ez hosszú évtizedeken keresztül így megy, akkor egy idő után "alapppal" lehet mutogatni, hogy íme a nagymellényű, de tanulatlan, műveletlen, múltbameredő magyarok, akik mindig is csak pofáztak a "kultúrfölényről" meg hasonlókról, de igazából semmi értelmes hasznukat nem lehet venni a mai világban. És akkor miért is jó nektek, hogy a világ végezetéig suttyó és lúzer magyarok legyetek, amikor lehetnétek sikeres szlovákok is?

Talán kezdem érteni a Csáky-Bugár ellentét rafinált csapdáját, meg a feloldás nehézségeit is.

lüke 2010.06.14. 20:53:52

@gabor.doczi:
Fico és Slota tudja mire játszik.............

lüke 2010.06.14. 20:56:11

@panelburzsuj:
hú ez kemény
na ezt add el egy francia parasztnak a route champagne-on vagy a route Napoléonon:)
vagy egy hollandnak
egy ´flamand belgának:)

lüke 2010.06.14. 20:58:30

@panelburzsuj:
ezen alapult ceauşescui politika is

gabor.doczi 2010.06.14. 21:04:01

@panelburzsuj: Ott a pont! Rájött. Nagyapám egy kukkot nem beszél szlovákul. Földműves volt világ életében, de két lányának házat épített nagyanyámmal, aki Szirénfalváról jött férjhez. (megj. :Attól a falutól szinte minden földterületet elcsatolt Ukrajnához a trianoni döntés.)
Anyám tehát a faluban maradt, apám egy nem túl távoli faluból nősült be, de itt maradt dolgozni. Tehát magyar parasztgyerek vagyok. ( dolgoztam az Új Szónak is 2002-ben, akkor 18 éves voltam, de annyira nem vagyok rá büszke)

apám testvére Kassára nősült. vasgyár, szlovák feleség, még szlovákabb gyerekek. Soha nem beszéltem velük.

panelburzsuj 2010.06.14. 21:08:13

@panelburzsuj:

És akkor már csak egy kérdéssel nyúzlak: a rendszeres internetes kapcsolat "másféle" magyarokkal vajon változtathat-e érdemben ezen a nyelvi/kulturális/szakmai elzártságon, illetve a szlovák nyelvre "rászorultságon"?

("Rendszeres internetes kapcsolat" alatt nem idióta kommentelők másfélmondatos anyázóharcaira gondolok, hanem olyasféle terepekre, mint amerre ez a blog is fejlődni látszik: értelmes, sőt időnként akár szakszerű gondolatokat kicserélő helyekre.)

panelburzsuj 2010.06.14. 21:22:29

@lüke:

Biztos vagy a Csauban? Mert nekem úgy rémlik, hogy ő - legalábbis öregségében még türelmetlenebbé válva - épphogy fordítva látta a "megoldást". A falukat megszünteni, a maradék magyarokat bekeverni a (nagy)városi blokkházakba, és így elérni, hogy minden osztályban, műhelyben, irodában kissebbségben legyenek. (A "homogenizációrol" nem megyei/járási, hanem annál sokkal-sokkal kisebb egységekben spekulált.)

gabor.doczi 2010.06.14. 21:22:46

@panelburzsuj: Természetesen. Értelmes emberek értelmes gondolatai sokkal előrébb viszik az emberiséget, mint a tv-székház foglaló "mi van köcsögöké".
Hölgyeim és uraim, köszönöm, hogy itt lehettem!

jjulie 2010.06.14. 21:24:22

@radala:

nem gusztustalan volt, hanem vér orbáni

panelburzsuj 2010.06.14. 21:32:00

@lüke:

(Holland "parasztokról" azt olvastam valami nagyobb ívű gazdaságfejlődést bemutató könyvben (hollandus szerzők), hogy az 1600-as években évről évre feljegyezték, milyen volt az időjárás, mikor milyen munkákat végeztek, és melyik termény melyik táblában milyen jövedelmet hozott. Aztán telente összedugták a fejülket, és igyekeztek a legoptimálisabb technológiát kisütni. A termelvények között persze nem csak élelm volt, hanem mindeféle ipari alpanygok is, szövetnek, festőanyagnak, franckarikának.

Az is hozzátarozik persze a képhez, hogy Holland tartományban már akkor megvolt a mai városhálózat alapja, ami felszívta, feldolgozta és továbbadta ezeket a matériákat ...)

panelburzsuj 2010.06.14. 21:37:04

@gabor.doczi:

Mondjam az egyenszöveget: "Hozz még egy embert!" ?

Nem mondom: hozz többet! :)

6.Lenin 2010.06.14. 21:38:09

@panelburzsuj:

A 70-es évek vége felé azon a környéken múlattam az időm,ahol jelenleg Doczi barátunk is él.Az Ung partjánál.

A tv műsor kb 8o %-a cseh nyelvű volt,szakirodalom,modern és bonyolult szintén csak cseh nyelven volt hozzáférhető,még városokban is pl Kassán.Csak a napi lapok voltak szlovákul.
Az a két(több)nyelvű világ teljesen más,mint itt sokan gondolják.
Még az is más,oda utazni vásárolni,kirándulni vagy ott élni a mindennapokat.

Gyermekim minden nap 3 nyelven néztek mesét(magyar,szlovák,ukrán)más nyelven beszéltek az anyjukkal, és velem.A babáikkal pl csak szlovákul beszéltek,de az sem volt gond,ha meglátogattuk lengyel vagy cseh barátainkat.
Az egyik lányom szlovákul tanít itt élő(itt született ,Mo-on)szlovákokat,hogy ne felejtsék az anyanyelvüket,de Nyitrán a főiskolán rászóltak,ha magyarul beszélgettek.
Egyformán meghatódnak a magyar és a szlovák himnusz hangjaira,pedig már 30 éve újra itt élünk.

6.Lenin 2010.06.14. 22:34:51

@panelburzsuj:

Én itt születtem,nekem csak 1 hazám van,de igazán ott értettem meg,mit is jelent tartozni valahova.

Azt is ott értettem meg,mit jelent,ha valaki úgy érzi,azok tagadják ki,akikhez tartozni szeretne.

Azt is,aki mindkettőt a magáénak érzi.

Találkoztam ott is és itt is,sajnos most is olyanokkal,aki ezt nem érezték és nem tudják,ez nem bűn és nem a másik ellen van.
Pedig lassan már mindenkinek csak 1 hazája lesz(a Föld),de nagyon nagy kár lenne,ha ez csak szürke lenne.Hagynánk elveszni a nyelvek,kultúrák sokszínűségét.

Hagyni kellene azt a marhaságot,ha kell cigány ,zsidó,néger stb vagyok.Ne legyél te más,mint aminek születtél,de a másikban is tiszteld azt,akinek ő született.

Nem kell(ene) félni egymástól.

rukmadar 2010.06.14. 23:48:03

a 154. posztra rímelve volt ma az az mtv híradójában, hogy Gasparovic felkérte Ficot a kormányalakításra. Szlovákia alkotmányában járatos emberek, hogy van ez?

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.15. 00:27:28

@gabor.doczi: Részünkről a szerencse!

Ha visszanéznél, érdekelne a véleményed (de másé is;), hogy Szlovákia miért (ha) nem próbálta visszaszerezni Kárpátalját a SZU felbomlása után?

gabor.doczi 2010.06.15. 18:24:11

@rukmadar: Ebben semmi alkotmányossági törekvés nincs. A lényeg, hogy Gasparovicot Ficoék poulizmusa ültette az elnöki székbe. Az a populizmus, ami elővette a legutóbbi elnök-választáskor a magyar kártyát: mint ismeretes, Gasparovic ellen Radicová indult. Radicová pedig a magyarok bizalmát élvezte. A magyarok biztos szavazóbázisa sem volt elég megbuktatni a sunyi Gasparovicot.
Most tehát Gasparovic minden tőle telhetőt megtesz, hogy Ficot kormányközelbe juttassa.

gabor.doczi 2010.06.15. 18:29:32

@1.szolo - 2014;): Köszönöm!
Miért kellett volna Szlovákiának Kárpátalja? A trianoni döntéssel felvidéket Csehszlovákia kapta meg. Tehát nem szlovákia. Csehszlovákia felbomlásával ( szerintem Meciar autonómiát hozott létre) szlovákia megkapta azt a területet, ami nem járt neki. Megkockáztatom, hogy ha tökösebb lett volna az akkori magyar képviselet (de a mostani eredmény igazolja azt hogy nem volt), akkor simán ki lehetett volna játszani ewgy darabot az újonnan létrejött szlovákiából.
Az újonnan létrejött szlovák vezetésnek meg akkortájt semmi más dolga nem volt, mint szétlopni mindent, ami csak mozdítható volt. A szabad-rablásnak pedig nagy ára van. Az egykoronás privatizációkból sokan milliárdosok lettek.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.06.16. 12:22:30

@gabor.doczi: "Miért kellett volna Szlovákiának Kárpátalja?"
Bocs, ha félreérthető voltam...
A trianoni döntéssel Kárpátalját (IS) Csehszlovákia kapta meg.
Ez része volt a SZU elszigetelésének, pont ezért a SZU '45 után magához vette a térséget, hogy közvetlne határa legyen Magyarországgal (is).
Azonban a SZU felbomlásával fellehetett volna éleszteni ezt az igényt a szlovákoknak Ukrajnával szemben, hogy az eredeti trianoni döntéshez térjenek vissza...

Abban igazad van, hogy az elmúlt 20 év magyar kormányai etéren puhák voltak (ideértve ugye az 1. ORBÁN-Torgyán polgár kormányt is!).
Mert akkor '45-ben még csak csak lehetett hivatkozni a "Hitler utolsó csatlósa" státuszunkra (a szlovákok meg a SNP-ig az "utolsó előtti szövetségesei" voltak;), de '90-től már mégiscsak beléptünk az "ANTANT"-ba, tehát mi is jófiúk lettünk...

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.06.16. 13:34:32

"(Slota első nyilatkozata: "Hazánkat a buzik és a magyarok fogják irányítani...")"

Kedves Gábor!

Csak most olvastam el a bejegyzést.
Egy szó verte ki nálam a biztosítékot.

Más médiumokban a "buzi" szó helyett "homoszexuálist" írtak.
Legalábbis én csak így találkoztam ezzel az idézettel.
És használható a "meleg" szó is.

Látom másokat nem zavar, de engem igen.
Én az életben sem szoktam "buzizni", és az interneten sem szívesen olvasom ezt a szót.

gabor.doczi 2010.06.16. 17:21:46

@1.szolo - 2014;): Ez igaz, de elég csak megnézni, hogy az új szlovákia hajnalán kik is vezették az országot (félre).
süti beállítások módosítása