Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
16:28

Ma délután 4 órakor lejárt az ajánlószelvények leadási határideje. A hivatalos honlap szerint az MDF és az LMP az előzményekhez, a jelölési folyamat nehézségeihez képest komoly bravúrt hajtott végre: mindkét párt esélyes arra, hogy az ország minden pontján ott legyen a (párt) neve a szavazólapokon. Ha minden döntésre váró – azaz ajánlószelvényeket benyújtó - jelöltet nyilvántartásba vesznek, az MDF-nek és LMP-nek egyaránt 20-20 területi listája lesz.

Problémát az egyéni jelöltek hiányos névsora jelenthet: az utolsó adatok szerint a maximális 176-ból az MDF-nek (közös jelöltekkel együtt) 97, az LMP-nek 91 helyen lehet képviselőjelöltje. Mindez rettentően kevés egy bejutásra esélyes párt esetén: mint többször említettem, 1990 óta mindössze egyszer fordult elő (Fidesz-1990, 81 önálló jelölt), hogy 100-nál kevesebb egyéni jelölttel is bejutott egy párt a parlamentbe.

A kevés jelöltnek két következménye lehet. Egyrészt sok helyen – ahol nem indulhat MDF-es és/vagy LMP-s jelölt - arra kényszeríti a kis pártok szavazóit, hogy megosszák szavazataikat (azaz ne annak a pártnak a jelöltjére voksoljanak, amely pártot listán támogatnak); a választás egyik fontos kérdése lehet tehát, hogy erre a szavazatmegosztásra tömeges mértékben sor kerülhet-e április 11-én. Másrészt, ha sikerül ezeknek a pártoknak listán átlépniük az öt százalékot, arra kell készülniük, hogy a kevés töredékszavazat miatt (ezeknek körülbelül nyolcvan százaléka az egyéni választókerületekből érkezik) a kis pártokra jellemző korábbi átlagos mennyiséghez képest lényegesen kevesebb mandátumuk lehet. Azaz egy mondjuk öt és fél százalékos MDF vagy LMP nem a korábbi 11-13 mandátumra, hanem ennél kevesebbre számíthat: ezért is lehet elkeseredett harc maholnap az MDF-en belül a bejutónak gondolt helyekért. 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr401852588

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogy ne legyünk IDE'tlenek... 2010.03.19. 21:16:23

Az IDE DEMOnstrációjának állása: (lentebb térképen és táblázatban is) = összesen: 26 helyen 4 jelölt.Valamint egy elszabotált "megyei jogú" hely, amit (még?) nem tettek fel IDE a listára 19-én 21 óráig... Köszönjük a bizalmat! - (az IDE ada...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rock me Amadeus 2010.03.19. 22:11:52

Ki lett matekozva MDF-éknél. Nem baj, akkor legyen LMP is 20 helyen, jobb a 2*4%, mint az 1*8!

Aner 2010.03.19. 22:19:19

@Hóember: John Emese Orsolyának kevés volt a cetli ezt olvastam valahol, gondolom nem volt tartalék a hibásan kitöltöttek helyett.

Lucilius 2010.03.19. 22:23:37

@Aner:
Érdekes, mert John Emesét azok közé sorolták még kb 1 hete, akinek tuti meglesz a 750. Azt pont ő üti le a lécet.

Hóember 2010.03.19. 22:26:17

@Lucilius: Azóta elkaszálták az ötödik MDF-es mókust is az OVB adatok szerint. Csak kiderül valami turpisság...

Aner 2010.03.19. 22:27:02

Az LMP-s Zsoldos Péter Attila is elkaszálták Fejérben. lásd OVB
Gondolom az LMP is az MDF-hez hasonlóan nem tudott mindenhol tartalékot felhalmozni.

MartyMcFly 2010.03.19. 22:28:00

ja,az index tolja az LMP-t:D

Azért közöl tovább ilyen cikket,amiben szó sem esik róla,mintha nem is létezne...

Hóember 2010.03.19. 22:29:41

Somogy, Vas necces mindkettőnél, az MDF-nél még Veszprém is. Ha ott is kaszálnak, akkor az húsbavágó lesz!

Aner 2010.03.19. 22:39:35

@Hóember: Pontatlan vagy jelen pillanatban veszélyben:
LMP: CSONGRÁD, SOMOGY, VAS, BÉKÉS DUPLÁN.

MDF: VAS, SOMOGY, TOLNA, VESZPRÉM

Félő, hogy valamelyiknél még beakad valami.

Aner 2010.03.19. 22:42:37

@Lucilius: No comment,! Én is olvastam.

Lucilius 2010.03.19. 22:49:41

@Aner:
Ő benne volt a pakliban, A blogjuk szerint csak próba-szerencse alapon adták le az övéit, semmi tartalékot nem tudtak rá gyűjteni.

Ugyanez a helyzet a nyóckerben (Kispál Gergő); nála 764 KC adtak le.

Hóember 2010.03.19. 22:54:38

@Aner: Csongrádot az LMP behúzta, MDF-nél viszont ismét suhintottak egyet a kaszával! Most már nagyon kíváncsi vagyok!

Aner 2010.03.19. 22:57:18

@Lucilius: Érdekes John Emese státusza: Döntésre vár Nem indulhat.

Haza szaladt a többiért? :-)

Lucilius 2010.03.19. 23:05:12

@Aner:
Gondolom az MDFes jogászok siserehada most John cetlijeiért küzd. Fellebbezés etc...

MartyMcFly 2010.03.19. 23:17:32

@anti76: ne,ne higyjél el semmit:D
Nem 15:59kor lett +700 cédula körzetenként,hanem utolsó 2 héten lett meg a hiányzó 60-70 körzetben az a hiányzó 200-300-400 cédula is akár, úgy hogy a megyénkénti 2-3 körzetre amiben evk jelölt kell a területi listához leutazott az aktivisták 80%-ka, 2 naponta más megyére összpontosítva. Plusz az emberek maguktól is küldik be, azok akik inkább olyanokban hisznek (nem mintha itt felmerült volna még a hit kérdése) akik a racionalitás talaján maradva fejtik ki álláspontjaikat, a magyar, európai és emberi értékeket, jogokat is tiszteletben tartva.

Ezek után mondhatnám kíváncsi vagyok,hogy te kire szavazol,kire szavaztál 4,8,12,16 éve. Ha ezeket végiggondolod magadban,akkor vedd azt is sorra,hogy te mit hittél el azoknak,meg most mit hiszel el annak akire szavazol. Ha valaki nem képes abban hinni, hogy pár ezer ember vért verejtékkel izzadva képes összeszedni 95 evkban a 750 KC-t,úgy,hogy 3-4-5%-os támogatottságot is mérnek már az LMP-nek azzal nem éri meg leállni kommentben sem beszélgetni, mert ez nem hit kérdése,hanem a tények.

Az nem sírás,hogy elmondják mennyire antidemokratikus és visszaélésekre teret adó rendszer a mostani KC rendszer és ebben mennyire káros a nagy pártok bevett gyakorlata,hogy letarolják a körezeket. Amit egyébként is korábbi választások során gyűjtött KC-kból nyert illegális adatbázisból tesznek ilyen hatékonyan. Ha az neked sírás,hogy felhívják a figyelmet arra,hogy olyan törvényeink vannak, amik kifejezetten gátolják a politikai paletta színesedését, gyökeresen új erők megjelenését. Sőt még ezeket a törvényeket sem tartják be, hanem a megengedett összeg 40-50xesét költik kampányra, illegálisan veszik nyilvántartásba az állampolgárok adatait, akkor neked kár bármit is magyarázni,mert nagyon alapvető szinten kéne kezdeni a felvilágosítást.

Bár gondolom te hitben nagyon jó vagy,mert az összes többi párt (az egy kivétel MDF, amiből egyedül a Bokros programja képvisel valamit, ami működhetne,ha mondjuk most nem 85%-os államadóságról indulnánk,hanem 40-50%-ról... és Bokrosban lenne bármi is ami a szociális érzékenységhez hasonlítana) maszlagát bevenni,na ahhoz kell vastagon is a HIT!!!

De nem vagyok kíváncsi különösebben. Ha érdekel mi az LMP járj utána, ha utánajártál és még mindig nem világos akkor nem én fogom elmagyarázni, mert nem fogok neked kommentben egy komplex átfogó programot és szellemiséget továbbítani, aki meg nem nyitott rá annak nem is lehet. Nyilván minden párt olyan csoportokat tud megszólítani, amely csoportok alkalmasak az általuk képviselt üzenet befogadására.

Amúgy meg sorra kaszálják el az LMP-s jelölteket,mert sok helyen bizony csak 5-20 tartalék KC-t sikerült összegyűjteni. Biztos kapták a fidesztől,meg vették és a teljes megtévesztést miatt adtak le annyit, amivel simán megbukhatnak a jelöltek:D

Tájékozódj magad,ha valamit valóban tudni is szeretnél. Én nem vagyok sem aktivista, sem politikus hogy érdekemben álljon bármire is rábeszélni, meggyőzni, de azért ahányszor leírja valami tudatlan, vagy rossz szándékú ember a rágalmait a KC gyűjtéssel kapcsolatban azért én is elmondom a magamét. Csak a kommentegyensúly érdekében,én úgyis tudom,hogy az LMP-ben fiatalaok ezrei dolgoztak éjjel nappal,hogy egyáltalán a 20 területi lista meglegyen.

Az MDF-ről meg annyit,hogy a kampányfőnök válasza a vettük a KC-kat kérdésre,hogy kávéra sincs pénzük. Ehhez képest a fél ország MDF plakáttal,meg hirdetéssel van tele.... Mondjuk az szdsz 300milliójából, meg az összpárti mutyizásokból, bizottságosdiból,stből összegurigatott kampányalapból futja is rá. Csak elég szomorú,hogy az aktivistáknak kávét sem adnak ezekután:D

JA hogy nincs is olyan, hogy MDF aktivista?:D Csak mégis egy 20 éves pártról van szó, valóban létezhet olyan hogy megrögzött MDF-es, azok beküldik, létezik olyan is,hogy megrögzött szdszes az is beküldi,ha már együtt indultak, aztán kötöttek még pár választási együttműködést helyi szinten is különböző egyesületekkel, országos szinten meg pár10ezer, vagy akár 100ezer tagot számláló szervezetekkel,onnan is csoroghat. A hiányzó 30-40ezer KC-t meg megveszik kg-ra, pesten meg hozzájuk vágja a fidesz,hogy csökkentsék az MSZP, Jobbik arányát és ha tudják megakadályozzák az LMP bejutását, amivel szintén nyernének +6-7 helyet országos listán.

Így megy ez,ennyi

Aner 2010.03.19. 23:19:40

@Lucilius: Lehet. Szerintem mára már vége. Jó éjt!

tlac 2010.03.20. 00:43:39

@Aszpartám: kávéra nincs pénzük..

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.20. 02:00:11

@gigu: Nincs pénz több ezer munkaórára. Legalább 90 %-ban ingyen csináltuk, nagyon kevés és csak időszakosan foglalkoztatott fizetett ember volt.

@Aner: Zsoldos Péter körzete föl volt adva, Fehérvár 1. és Dunaújváros volt a két prioritás. Péterhez csütörtökön ugrottunk át páran, amikor Fehérváron kiderült, hogy fölöslegesen sokan érkeztünk ahhoz képest, hogy Takács Lászlónak már csak 60 cetli kell. Ekkor született a döntés, hogy próbáljuk meg a harmadik körzetet is, de nem sikerült. Ez van. Ha csak egyetlen nappal előbb eszükbe jutott volna a lehetőség, akkor meglett volna ez a körzet is.

DjKaller 2010.03.20. 02:42:53

@Spirál: "És keresztényként az sem tetszett, hogy tavaly a humanistákkal indultak."

Ezt kifejtenéd bővebben?

Az LMP-s aktivisták valóban minden nap minden órában gyűjtöttek, kivéve 20 és reggel 9 között nem. Én két helyszínen segédkeztem, ebből az egyiken csütörtökön 680 cédulánál tartottunk este fél 6-kor, majd szét szóródtak a csapatok és 2-3 órán át gyűjtöttünk, és f9-re így lett meg 800, tehát 120 cédulát sikerült begyűjteni 3 óra alatt. És ahogy többen mondtátok sok olyan választópolgár is volt, akik nem adták le, tartogatták, de meggyőzhetőek voltak. Nekem személy szerint ketten is azért adtak cédulát, mert mondtam, hogy holnap van a végső határidő.

KA_Steve: Az MDF nekem is gyanús. Talán a Választási Bizottságok esetleg mások fényt derítenek a titokra.

DjKaller 2010.03.20. 03:14:03

@gigu: "Honnan volt rá pénz?"

Ezt most komolyan kérdezed?

www.lehetmas.hu ott a nyílt kampányszámla kérlek vess rá egy pillantást. Tételesen fel van sorolva kitől jöttek be adományok és hogy mire költötték el.

DjKaller 2010.03.20. 03:27:39

Azért azt érzitek, hogy a riportban megkérdezték Bokrost, mi a terve a Parlamentben az MDF frakciónak? Erre azt válaszolta

Első mondat: Konstruktív ellenzékiség

Második mondat: görbe tükröt tartunk a kormánynak amely rendkívül sikertelen lesz

Na ennyit a konstruktivitásról!
köszönjük Lajos

DeMarco 2010.03.20. 07:46:25

@Fedor: Én még élő emberrel nem találkoztam akit ne a hideg rázna Bokrostól. A környezetemben egyetlen ember sem szavaz az mdf-re, nem őrültek meg... Még a virtuálisok közül is csak te vagy az egyetlen aki sztárolja, és mond olyan marhaságokat, hogy egyedül kapna 15%-ot is... Megismétlem a régebbi ajánlatomat. Ha Bokros bármilyen pozícióba kerül én magam fogok ellenálló csapatot szervezni... Sok boldog 4,99%-ot kívánok nekik és neked is!

DeMarco 2010.03.20. 07:49:35

@Fedor: Nem voltak "mondvacsinált okok". Az OVB egyszerűen nem is vizsgálta meg az esetek többségét. Ahogy van rá egy ötösöm, hogy nem fogják vizsgálni azt sem, hogy hirtelen honnan lett ennyi cédulája az mdf-nek, pedig elég nyilvánvaló, hogy nem ők gyűjtögették össze... Ez nyílt csalás, előre kitervelten a szemünk láttára.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.20. 08:29:56

@Surko: Az LMP-vel szemben eddig mindenkinek az elhallgatás volt a taktikája.
Mint ha nem is létezne.

Egy ilyen vitával valamennyire a középpontba kerülnének!
Tehát stratégiaváltás mindenképp van velük kapcsolatban.

Szerintem inkább az a cél, hogy az MDF-ről is beszéljenek így.

Nem hiszem hogy az átlagnál jóval tájékozottabb liberálisok pont a vitán jönnének rá, hogy az LMP nem liberális.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.20. 08:34:12

@JAS39: "Meglesz a 20 az mdf-nek is. A 3%-os intervallum tág, bő 3 héttel a választások előtt?:)"

Ha ez a 3 százalékos intervallum 40-43 akkor elfogadom.
Ha 10-13 akkor sem szólok semmit. Bár egy kicsit más tágnak látnám.
Na de a 3-6 és a 4-7 esetén az egyik szinte duplája a másiknak.

"Hamarosan jön az mszp-s támadássorozat a fidesz ellen, ami akár nagyot is szólhat, sőt nagyobbat mint azt sokan gondolnánk."

Te tudsz valamit? :)

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.20. 08:40:53

@DjKaller: "Ezt kifejtenéd bővebben?"

Semmi akadálya. :)

apostol.blog.hu/2009/06/12/keresztenyseg_vs_humanizmus

Kérlek olvasd el végig a kereszténység vs. humanizmus című bejegyzésemet! :)

molnargyrgy · http://budapestiszolgaltatas.wordpress.com/ 2010.03.20. 09:19:46

DjKaller
Nem szoktam hazudni, ezért még nem gratulálok.
Egyetértek viszont az offshore cégek elleni törekvéseitekkel.
Kezdetnek javaslom az Amerikai Ház Kft-t, melynek állítólag Mr Richard Field a tulajdonosa.
Utána akár még gratulálni is tudok majd.
Mielőtt ezzel foglalkoznál, ezt a kampányszámlátoknál is kommenteltem

tibapó 2010.03.20. 10:04:32

@DjKaller: "...ott a nyílt kampányszámla kérlek vess rá egy pillantást. Tételesen fel van sorolva kitől jöttek be adományok "

Mondjuk ez így enyhe költői túlzás, hacsak nem létezik egy dúsgazdag "Kis összegű adomány magánszemélytől" nevű magyar állampolgár, de melyik a vezeték- és melyik a keresztneve??? :)

tibapó 2010.03.20. 10:11:00

@Spirál: "...Nem hiszem hogy az átlagnál jóval tájékozottabb liberálisok pont a vitán jönnének rá, hogy az LMP nem liberális. ..."

Nem, persze, elég volt ezt a blogot olvasni, köszönet érte, merthogy én eddig azt hittem, hogy az LMP titkon azt jelenti: "Liberálisok Magyarországi Pártja". De most majd a körmükre nézek.

Egyébként válasz egy másik kommentre: én is az MDF-nek szurkolok, és vérzik a szívem minden dilettáns bakijuk miatt, de akkor is, még mindig ez maradt meg a leghitelesebb rendszerváltó pártnak, minden f@szságukkal együtt.

Persze az MFD-fan aktivista barátomat (aki egyébknt a KC-gyűjtés minden percét végiggürcölte) szoktam cukkolni, ugyanis ő mindiog fennhéjan hirdette, hogy ő "nemzeti demokrata", mondom most neki: "no, mi a helyzet a konervatív liberalizmussal?" :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.20. 10:13:33

@tibapó: Emberi jogokat tekintve liberális az LMP, gazdaságpolitikában nem. Döntse el mindenki, hogy melyik szempontot érzi fontosabbnak, és ez alapján egy ilyen pártot liberálisnak érez-e.

tibapó 2010.03.20. 10:15:54

@bm613:

Mit jelent a liberalizmus? Sokat tanakodtam már ezen, és nekem három hívószó jön be?
1. Induvidualizmus
2. Tolerancia
3. Szolidaritás

Az első az inkább gazdasági, a második emberijogi, a harmadik szociális kategória, de mégis az első a legfontosabb.

tibapó 2010.03.20. 10:19:03

@tibapó:

Egyébként a liberalizmust asszem leginkább az "élni és élni hagyni" gondolat fedi le.

kalapácstollú 2010.03.20. 12:00:22

@Hóember: A somogyi mdf-lista nincs veszélyben. Már. Ugyanis jelen állás szerint nem lesz somogyi lista, mivel csak egy jelöltjük van. A másik összesen 49 cetlit adott le. Amiből kettő érvénytelennek bizonyult.

Surko 2010.03.20. 12:19:08

@Spirál: " Nem hiszem hogy az átlagnál jóval tájékozottabb liberálisok pont a vitán jönnének rá, hogy az LMP nem liberális. "

Szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Nekem nagyon sok liberális ismerősöm szimpatizál az LMP-vel.

Elsősorban azonban azért, mert eddig csak az életmód-liberalizmusukat vették belőlük észre.

A gazdasági irányultságukat finoman szólva is homályban tartják egyelőre.
(bár ígéret már van rá, hogy hamarosan publikus lesz a pártprogramjuk)

Szóval sok liberális hiszi liberális pártnak az LMP-t.

Pedig az igazság az, amit @bm613: is mond, miszerint az LMP-ben megvan a trendi életmód-liberalizmus, de hiányzik belőle, sőt szöges ellentétben áll a szabad piacot pártoló gazdasági liberalizmussal.

Egy Bokros - Schiffer vita ezt a közvélemény számára ma még nem transzparens tényt világítaná meg.

Aztán ha már mindenki tudja, hogy mit is kínál gazdasági téren az LMP, akkor valóban dönthetne szabadon, hogy melyik szempontot érzi fontosnak, ahogy azt bm613 is írta.

Nekem a gazdaság elsőrendű. Balpártra nem szavazok.

De az LMP életmód-liberalizmusa nekem is szimpatikus. Csak ez önmagában nekem nem elég a pártválasztáshoz.

Surko 2010.03.20. 12:23:54

@JAS39: " Hamarosan jön az mszp-s támadássorozat a fidesz ellen, ami akár nagyot is szólhat, sőt nagyobbat mint azt sokan gondolnánk. "

Az MSZP kampány elsősorban a két kispárt ellen fog irányulni. Minden alkalommal azt fogják sulykolni, hogy a két kicsi esélytelen, megpróbálják majd őket marginalizálni, jelentéktelennek beállítani.

Az MSZP konkurenciája nem a Fidesz, hanem az MDF és az LMP.

Így a küzdelem is ezen két párt ellen fog irányulni.
A Fidesz ellenes kirohanások csak hátteret adnak majd ehhez a küzdelemhez.

kalapácstollú 2010.03.20. 12:27:00

@Surko: "Szóval sok liberális hiszi liberális pártnak az LMP-t."

ott van a hiba, hogy sokan azt hiszik, aki eddig az szdsz-re szavazott az teljesen azonos értékeket képvisel az szdsz-szel, tehát az lmp-t csak valami tévedésből támogatja. Holott az szdsz-re, mint nem nép-, hanem rétegpártra fokozottan igaz, hogy választóik tudatosan voksolnak: a számukra legközelebb álló, leghitelesebbnek tűnő pártot választják. vagyis nem az történik, hogy azonosulnak a választott párttal, hanem mindig a politikai térben a tőlük legkevésbé távol állót választják. Ehhez nemcsak gazdasági irányultságot (bal-jobb), nemcsak a liberális-autoriter tengelyt veszik figyelembe, hanem a hitelességet is.
Az szdsz hitelét vesztett.
Az lmp (persze, azért is mert nem volt erre még alkalma) nem veszítette el hitelét. Lehet benne bízni.

kalapácstollú 2010.03.20. 12:31:55

@Surko: Valahogy így. De egyéb ellentétpárok is léteznek. Sok szó volt a fidesz-jobbik párharcról és az mdf-lmp párharcról is.
Nem beszéltünk még azonban egy érdekes lehetőségről, az lmp-jobbik párharcról. Mindkét pártra voksolnak olyanok is, akik nem elsősorban a párt tematikus irányvonalát (ökotudatosság, ill. cigányellenesség) ragadják meg, hanem az eddigi belpolitika(i stílus, attitűdök, habitusok) elutasítását. Az lmp adja erre a mérsékelt, jogkövető választ, a jobbik a radikális, antidemokratikus választ.
A protestálók meg választhatnak, nekik milyen megújulás kellene.

drótostót 2010.03.20. 12:47:14

Én az LMP-re fogok szavazni (most már biztos, hogy egyéniben is), pedig a Political Capital vezényelte Bokros Lajosos, SZDSZ-es fordulat előtti MDF közelebb állna hozzám. És éppen ez az, amiért gyanús nekem az MDF megtáltosodása. Figyeltem az LMP kopogtatócédula-gyűjtp blogját és elképesztő, mit csináltak! Nagyon elkötelezett, lelkes aktivistáik vannak, akik nagyon összekapták magukat a végén. Benfenntes forrásból tudom, hogy riadóláncon értesítették egymást, 40-50 fős csoportokban özönlöttek azokba a választőkörzetekbe, ahol csak kevés hiányzott. Komolyan mondom, azon kaptam magam, hogy elkezdtem drukkolni, és még egy telefont is eleresztettem, hogy ha ismerősömnek megvan még, akkor adja oda nekik. Pedig az LMP-re is csak azért fogok szavazni, mert az egyetlen párt, amelyiket nem utasítom el.

Az MDF-SZDSZ-nek viszont nincsenek aktivistái. Nem csak azért mondom, mert jetit többet láttam már, mint MDF aktivistát, hanem mert eleve kevesebb és a pártbeli kizárások miatt motiválatlanabb talpassal fordultak rá a gyűjtésre. Olvasni lehetett (épp MDF-esek nyilatkozták), hogy az SZDSZ semmit nem tett bele a gyűjtésbe, szintén olvashattuk, hogy gyűjtés közben zártak ki tagokat, egész helyi szervezeteket oszlattak fel. Egyszerűen nem látom az infrastruktórát, ami végig tudta volna vinni azt a hajrát, amit az LMP.

A másik meg - bár az LMP-t hozták ezzel hírbe - az MDF-ben a szálakat mozgató Somogyi Zoltán (Poltical Captial) írta a Magyar Narancsba, hogy a Fidesznek szűksége lesz az MDF-re.

Fiatal demokrata partnert keres - A Fidesz és az MDF közeledésének felettébb kívánatos voltáról:

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=19793

Teszem hozzá, hogy ha én egy a Jobbik által szorongatott Fidesz lennék, nyitnék az MDF irányába. És kormányon is jól jöhet egy olyan koalíciós partner, mint az SZDSZ volt az MSZP-nek, akivel meg lehet csináltatni a piszkos munkát, a megszorításokat és Bokros Lajos erre kiválóan alkalmas. Az LMP pedig alkalmatlan lenne. Szerintem a Somogyi Zoltán eleve ezt készíti elő, így mozgatja a szálakat a háttérben.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.20. 13:38:09

@drótostót: Szorongatja a fideszt a francnyavalya. Leírtam már párszor a véleményemet: az egész kamu, ahogy beszólogatnak egymásnak. Évekig szövetségesek voltak, az önkormányzatokban most is azok. Ez csak színjáték azoknak a szavazóknak, akik az egyik párttal szimpatizálnak, de a másikkal nagyon nem.

török gábor 2010.03.20. 13:47:24

@kalapácstollú: ezek a Somogy megyei információk honnan származnak? a valasztas.hu még semmit sem közöl a jelöltről.

Bartoki 2010.03.20. 13:52:27

@Surko: "komolyan nem jöühet szóba az LMP, ami egy piacgazdaság-tagadó, antikapitalista, radikálbalos társulat"

Én meg úgy tudom, hogy a szociális piacgazdaság hívei, és nem antikapitalisták, hanem kapitalizmus-kritikusok, ami igen nagy különbség.

Bokros gazdasági programja a maga módján konzisztens, igaz én nem hiszek abban hogy ez a neoliberális irányzat vezetne ki minket innen, de azt látom hogy sokan igen.

A demokrácia-felfogásukkal viszont valami baj van... Mi az hogy kampányidőszakban a listavezetőt bulvárműsorban szerepelteti az eddig is a balliberális oldal felé húzó kereskedelmi TV? :O Hogy megy az, hogy a belső ellenzéket mindig kizárják? Hogy megy az, hogy a listás helyeket szinte kiárusítva indulnak neki választásoknak (Tisztelet Társasága)? Honnan fedezik a Bokros által is bevallottan kb. 300 milliós kampányköltségeket (Bokros a TV-ben mondta hogy annyit fognak költeni amennyit a törvény megenged)? Miért tartották a szavazataikkal lélegeztetőgépen az előző kormányt? És az UD Zrt? :)

Én nem tudok ezeken a problémákon átlépni - bármi is a Bokros programja, abból úgysem valósulhat meg semmi ezzel a háttérrel, ezzel a frakcióval.

Akkor már inkább az LMP, akiknek az országos és a belső demokrácia is a legfontosabb érték, és ez, hogy mi legyen a gazdasági program, innentől demokratikusan alakítható. Sőt, mindenben demokratikusan alakítható az álláspont.

török gábor 2010.03.20. 14:10:54

@kalapácstollú:

Köszönöm! Akkor máris érdemes rögzíteni: az MDF-nek nincs meg a 20 területi listája, csak maximum 19. Ezzel a szavazók 3,3 százaléka elveszett az MDF-nek.

Feanor 2010.03.20. 14:17:43

@Spirál: Nem az én posztom itt a humákat védeni de olvass utána az újhumanizmusnak, kicsit más mint a szekuláris humanizmus.

en.wikipedia.org/wiki/Humanist_Movement

kalapácstollú 2010.03.20. 14:20:46

@török gábor: Ez nagyjából annyit jelent, hogy az ország többi részén 5,17% fölött kell teljesíteniük az 5% eléréséhez.
Ha jól számoltam.

tibapó 2010.03.20. 14:32:02

@bm613: "...Évekig szövetségesek voltak, az önkormányzatokban most is azok. (mármint a Fidesz meg a Jobbik)

Erre azért ne vegyél mrget. belülről, láttam ezt a "szövetséget".

Egy joibbikos kapott egy bizottsági tagságot, de többnyire el sem jár a bizottsági ülésre, ha meg ott van, szakmányban hallgat és amőbázik a laptopján. Mindössze olyankor szokott hozzászólni, ha évente egyzer-kétszer van meghívott a rendőrségről, ilyenkor rendesen kifaggatja a szervet a cigánybűnözésről.

Szal én ezt nem nevezném semmiféle szövetségnek, felveszi azt a bizottsági tagságért járó pártízezer forintot, oszt jónapot, nem tesz érte semmit.

drótostót 2010.03.20. 16:06:54

@Bartoki: egyetértek azzal, amit az MDF-ről írsz. Ugyanakkor abban is van valami, amit surko mond. Nekem legjobban a Bokrosi és az LMP-s gazdaságpolitika közötti megoldás tetszene, egy amolyan jóléti piacgazdaság, ami a világháború utáni német és olasz kereszténydemokrata pártokak jellemzet. Ebbe, a XXI. század végén nekem belefér egy kis zöldítés, úgy, ahogy Katona Kálmán is képzelte az MDF ráncfelvarrását és a megkülönböztetését a Fidesztől. Az én ízlésemnek az LMP ennél balosabb, sőt úgy látom, hogy az LMP részben egy olyan jobbközép párt, amilyet én támogatnék (ez a Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölő Védegyletes, Elek Istvános, Katona Kálmános vonal) részben pedig egy olyan az MSZP-SZDSZ hagyományait és megoldásait, kulcsfiguráit elutasító balközép zöld-szociálliberális párt, amilyet szeretnék baloldalnak, de úgy, hogy nem szavazok rá :) Szerintem ezt a két tábort csak a jelenlegi politikai helyzet tartja össze és az LMP-nek választania kell majd. Teszem hozzá, azért annyira nem nagy a különbség mert mindkét tábor középen van ezért összeérnek és van, ami a többi párt elutasításán kívül is összekapcsolja a két tábort, mint a környezetvédelem vagy a vidékpolitikai elképzelések, de a jobb-bal határvonal akkor is erősebb ennél imho.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.20. 16:21:13

@tibapó: Ettől még szövetség, ha egyszer ő biztosítja a fidesznek a többséget. Civilizált országban kirúgnak bárkit a konzervatív pártból, aki elfogadja egy ilyen aljas náci banda támogatását, itt meg nagyüzemi méretekben zajlik ez az együttműködés.

kalapácstollú 2010.03.20. 17:00:15

@drótostót: "Szerintem ezt a két tábort csak a jelenlegi politikai helyzet tartja össze és az LMP-nek választania kell majd."
Kérlek, ez természetesen igaz. Azonban, ha jelenleg nem az a helyzet volna, amely helyzet éppen van, azaz, ha "más lenne a politika", nem is jött volna létre a Lehet Más a Politika.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.03.20. 19:41:35

@klinga:

"Ez addig fajult, hogy - ami aztán tényleg nem jellemző rám - elmentem egy rendezvényükre, ahol aztán szembesültem az LMP "igazi arcával". Az aktivisták tenyérbemászó, lekezelő és kiskirály viselkedésével."

HAZUDSZ.

fikanick.

tartós béke 2010.03.20. 19:50:35

Vicc ez az MDF, ha ők komolyan bejutnak és az LMP nem, akkor én nem maradok ebben az országban sokáig az biztos! Elképzelhetetlen, hogy sehol sem lehetett látni a standjaikat és több jelöltet állítottak, mint az LMP, akik standokkal képviselték magukat vidéken és a fővárosban. Nem vagyok oda a politikáért, de itt ez az LMP, azt látom, hogy itt nem a lekopott politikusok arcát látom, hanem pl. sok embert a TASZ-ból, ami nekem mindig egy szimpatikus szervezet volt. Nem szabad azt hinni, hogy a világot fogja megváltani ez a párt, abban viszont támogatom, hogy, akik eddig a parlamentben voltak azoknak a székeit friss, hiteles arcok váltsák le. Emellett azt látom, hogy az MDF hatalommentése már-már hányingert kelt az emberben. A videók a honlapon, Lévai kijelentése, az óbudai szervezet kilépése a pártból, a demokratikusellenes bekussoltatása az egész pártnak egy időre,Bokros és pár szdsz-es(egyik sem a szimpatikus alakok közül, ha maradt még olyan) felkarolása a siker érdekében stb. ezek olyan dolgok, amikor már tényleg fel kell kiálltani az embernek, hogy ELÉG LEGYEN! Természetesen ez a személyes véleményem, nem az LMP-t akarom isteníten, hanem alá szeretném támasztani, hogy fényévekkel az MDF előtt van hitelességben, csak remélni tudom, hogy ez el fog jutni ápr.11-én az emberekhez...

Thera 2010.03.20. 20:06:10

@tibapó: Egyik 10000Ft-os támogatás pl én voltam. Sajnos ha teljes névval kerülök nyilvánosságra akkor pl nem adtam volna. Van a támogatóknak is magánélete. De hidd el magánszemélyek vannak mögöttük.

Feanor 2010.03.20. 20:59:41

@Lastres:

khm.

Kicsit kulturáltabban ha lehet.

Eljöhet bárki egy LMP-s rendezvényre és megtapasztalhatja hogy igazából milyenek is vagyunk. Szerintem nem azt a tanulságot fogja levonni mint az akit idéztél.

Néha azt érzem hogy ál-lmps kommentelők megpróbálják lejáratni itt a pártot, de a profilodra tekintve azt látom hogy te nem az vagy. Vedd észre, hogy egy ilyen komment csak rontja a megítélésünket és némileg alá is támasztja amit klinga írt.

kalapácstollú 2010.03.20. 21:43:19

@kenterbe: "Megteszi, hogyha az egyik párt (az LMP vagy az MDF) 8 százalék feletti listás eredménnyel bejut a parlamentbe, akkor vagy bocsánatot kér, vagy otthagyja a szakmát (hogy ne maradjunk következmények nélküli ország)?"

Megteszi, hogy amennyiben az lmp és az mdf közül valamelyik nem ér el 8%-ot nem internetezik többé?
;)

kalapácstollú 2010.03.20. 21:47:46

@Spirál: "A hangnemet jó olvasni. :)"

Arra gondolsz mikor Somogyi arról ír, csak az alternatív-balosok szavaznak az lmp-re?
;)

kalapácstollú 2010.03.20. 21:48:28

@Spirál: Nekem meg ez a "lekomcsizás" nem tetszett.

kalapácstollú 2010.03.20. 21:50:47

@klinga: Milyen életszerű...Mintha maga rm írta volna.;)

DjKaller 2010.03.21. 00:07:48

@Spirál: végigolvastam és reagáltam rá

DjKaller 2010.03.21. 00:14:59

@tibapó: Ezzel mi a probléma?
Ez az EP választásokkor is így volt. Volt pár száz ember aki adott 1000-10 000 HUF-ot a kampányra. Egy bizonyos értékhatár felett szerepelnek a nevek.

Amúgy az LMP még májusban hirdetett ún. 1ft-os kampányt, you tube-on is fent van de google-n is rákereshetsz, abból meg lehet érteni az LMP vagyoni helyzetét, stratégiáját.

DjKaller 2010.03.21. 00:24:22

@Surko: Folyton ezen lovagolni, hogy az LMP gazdaságpolitikája nem liberális.... Talán az ismerőseid nem csak azért szimpatizálnak az LMP-vel mert eddig csak az "életmódliberalizmusukat" vették figyelembe, hanem mert nem feltétlenül akarnak liberális alapon működő gazdaságban élni.

Ne is legyen liberális gazdaságpolitikája az LMP-nek, mert az nem összeegyeztethető a fenntarthatósággal. Jelenlegi gazdasági helyzetünk - nem csak Mo-é, az egész világé - nem fenntartható. Sem nem fenntartható az, hogy ökológiai igénye a jelenlegi civilizációnak meghaladta a Föld biológiai kapacitását, sem pedig az, hogy folyamatosan gazdasági fejlődést várunk el ill. erre törekszünk. Itt globális szemléletváltásra van szükség. A természetben sincs olyan, hogy valami folyamatosan fejlődik. Fenntartható fejlődésről akkor van értelme beszélni, ha maga az egész emberiség valóban egy jobb világban kezd élni, az fejlődés, az előző korokhoz képest, ettől azonban nagyon messze állunk. Jelenleg ugyanis a fejlődés alatt a gazdasági növekedést értik, az pedig nem lehet végtelen, ha egyszer a rendelkezésre álló erőforrások végesek, ez ilyen borzasztó egyszerű!

tibapó 2010.03.21. 09:51:59

@bm613: "Ettől még szövetség, ha egyszer ő biztosítja a fidesznek a többséget"

Milyen többséget???
A közgyűlésben nincs egyetlen árva jobbikos sem, tehát semmi többség.

Jelzem, abban az egy szem bizottságban, ahol van egy jobbikos, egyébként is az ellenzék van többségben.

tibapó 2010.03.21. 09:55:41

@Thera: "De hidd el magánszemélyek vannak mögöttük. "
(Mármint az LMP*-s támogatások mögött.)

Én készségesen elhiszem, csak arra kommenetltem, valaki azt írta, hogy tételesen látható KITŐL van a pénz. Hát nem látható, mindössze arra próbáltam felhívni a fvigyelmet, hogy ez költői túlzás.

kalapácstollú 2010.03.21. 10:25:26

@tibapó: A kisösszegű adományokat nem kell nevesíteni. Az állampolgároknak ugyanis nem érdekük, hogy mások is megtudják, mely pártot támogatták. Például, ha tibapók elkezdenek érdeklődni ;), abból bajuk eshet. Mondok egy példát: esetleg a munkaadó sem venné jónéven, ha az adományozó az A-pártot támogatná, nem pedig a B-t.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.21. 10:31:57

@tibapó: Akkor ott nem kell a jobbikos a többséghez. Ez esetben az sem meglepő, hogy tojik a munkára. De sok önkormányzatban Fidesz-Jobbik szövetség irányít.

tibapó 2010.03.21. 10:37:10

@kalapácstollú: "..A kisösszegű adományokat nem kell nevesíteni..."

Félelmetes, de dícséretes ez a kitartó vitakészség, amellyel egyes olvtársak meg vannak áldva.

Megnyugtatás végett. Tibapó, a tibapók nem várjuk el, hogy a kisösszegű adományok nevesítve legyenek, és nagyon rendjénvalónak tartjuk, hogy vannak ilyen adományok. Nincs ezzel semmi baj.

Mindössze valaki azt írta egy hsz-ben, hogy TÉTELESEN LÁTSZIK a kampányszámlán, KITŐL jöttek az adományok, nos ezt a pongyola kijelentést igyekeztem mindössze helyretenni.

tibapó 2010.03.21. 10:38:15

@bm613: "...De sok önkormányzatban Fidesz-Jobbik szövetség irányít. ..."

Nevesítve?

pad78 2010.03.21. 10:39:27

@kenterbe: "Megteszi, hogyha az egyik párt (az LMP vagy az MDF) 8 százalék feletti listás eredménnyel bejut a parlamentbe, akkor vagy bocsánatot kér, vagy otthagyja a szakmát (hogy ne maradjunk következmények nélküli ország)?"

Ez egy roppant primitív és bunkó emberre valló hozzászólás. (Egyértelműbben fogalmazva: megkockáztatom, hogy nem csak a hozzászólás, a hozzászóló is primitív és bunkó.) Aigner Szilárdot is rendszeresen lemondásra szólítja fel, ha az előrejelzett eső helyett napsütés lesz? Török Gábor egy összefüggésre mutatott rá. Ha az eddigi tapasztalatok fényében (!) nincs igaza az összefüggésben, tessék cáfolni! Ha pedig végül nem lesz igaza abban, hogy ez az összefüggés releváns az idei választások eredményeit illetően, akkor el fogja ismerni. Ahogy eddig is általában megtette. Többek között ez teszi őt - kevés társával - kivételessé a magyar politikai elemzők között: neki utólag nem volt mindig igaza.

Bocsánatot kérnie akkor kellene, ha bárkit megsértene ezzel a véleményével. a. Kizártnak tartom, hogy Török Gábor interneten közzétett véleménye határozza meg, hogy az MDF 4%-ot ér el, vagy 8-at. Politikai érdek tehát jelentősen aligha sérül. b. Ha az MDF vagy az LMP annyira mimóza, hogy nem bírja a kritikát és az ellenvéleményeket, lépjen ki a demokratikus politikai arénából! Csak a diktatúrában van olyan párt, amelynek a helyzetéről csak és kizárólag szuperlatívuszokban lehet nyilatkozni. Az esetleges tévedés elismerése tehát egyáltalán nem ok bocsánatkérésre! Ja, és mellesleg az említett pártok sértődés helyett inkább bizonyítsanak! Az magáért beszél. Ahogy - ellentétes előjellel - az ilyen ostoba beszólások is!

pad78 2010.03.21. 11:12:50

"Mindez rettentően kevés egy bejutásra esélyes párt esetén: mint többször említettem, 1990 óta mindössze egyszer fordult elő (Fidesz-1990, 81 önálló jelölt), hogy 100-nál kevesebb egyéni jelölttel is bejutott egy párt a parlamentbe."

Mellesleg én sem teljesen értek egyet azzal, hogy ez az összefüggés minden helyzetben releváns lenne, de még ha Gábor most tévedne a konkrét következményeket illetően (azaz egyik v. mindkettő kispárt bejutna), akkor sem gondolom, hogy ez a megfigyelése érdektelen.

Miért nem gondolom ezt abszolút jó jelzőnek? Mert a jelöltek száma és a szimpatizánsok, potenciális szavazók száma között szerintem csupán indirekt összefüggés van. Mindkettő a társadalmi beágyazottságon múlik. Csakhogy annak két különböző oldalán. A jelöltek száma elsősorban a mozgósítható aktivisták mennyiségén múlik. Ez egy még nem túl komoly szervezeti háttérrel rendelkező pártnál lehet nagyon alacsony. A szavazatok száma viszont (különösen a pártrendszer átalakulásainak idején) a társadalmi szimpátián múlik - mit gondolnak azok a tömegek a párttól, akik négyévente szavaznak, de egyébként nem kimondottan aktívan vesznek részt a politikában. Ez volt a 90-es Fidesz sikerének a titka: egy nagyon karakteres, lendületes és sokak számára szimpatikus kampánnyal készítette elő a terepet. És ugyanakkor tudjuk, hogy még 8 évvel később is MDF-es és KDNP-s erőforrásokkal dolgoztak, mert a párt szervezeti háttere 2002-ig elég szegényes volt. (rögtön folytatom...)

pad78 2010.03.21. 11:32:11

(folytatás:) Ezzel szemben a párt szervezettsége, és ezzel együtt a 176 jelölt megléte sem adu ász a választásokon. Erre példa lehet a kisgazdapárt vagy a MIÉP 2002-es eredménye. Előbbi 148 jelöltnyi cetlit összeszedett, de a nyilvánosság már rég csak a botrányaiktól volt hangos. Eljátszották a társadalmi szimpátiát... A MIÉP pedig mindenütt állított jelöltet: de egyszerűen elvesztették a korábbi szimpatizánsaik szemében azt a jelentőségüket, amiért érdemes volt rájuk szavazni: Orbán akkor már a többség szemében volt annyira magyar, mint Csurka, csak még politikai súlya is volt. Szóval az, hogy a korábbi aktivisták kevés meggyőződéssel még egyszer csatasorba állnak, mert nehéz nemet mondani a korábbi elköteleződésre, nem mutatja feltétlenül a valódi társadalmi beágyazottságot.

Ennek fényében én még elképzelhetőnek tartom az LMP bejutását, ha sikerül a véghajrában látványosabb fokozatba kapcsolniuk. De ahhoz a 90-es Fideszhez hasonlóan erőteljes kampány kellene. Az MDF esetében szerintem viszont a 176 jelölt sem volna biztos alap a bejutáshoz: ők talán jobban emlékeztetnek a 2002-es kisgazdákhoz mai állapotukban. És valamennyire az akkori Miéphez is hasonlítanak annyiban, hogy az LMP képében már náluk hitelesebb alternatíva is van a "sem Fidesz, sem Mszp" szlogen mellett. Számomra meglepetés lenne, ha az MDF elérné a küszöböt.

pad78 2010.03.21. 12:16:00

@pad78: Az előbbiekhez még annyit, hogy normális esetben a társadalmi beágyazottság két oldala (aktív támogatók és passzív szimpatizánsok) kiegyensúlyozott, arányos. Ugyanakkor fontos azzal számolni, hogy a pártrendszer dinamikusan változik, és ez a változás elmozdulást jelenthet ebben az egyensúlyban. Persze leginkább ideiglenesen: én azt feltételezem, hogy az Mdf széles társadalmi elutasítottsága (ha valóban igaz, és a választások is felfedik) nagyon hamar megjelenik az aktív támogatók számának visszaesésében is (ld. ismét kisgazdapárt), ahogy az LMP parlamenti pártként fel fogja építeni a szervezetét is (ld. Fidesz) - vagy parlamenten kívüli, országos szervezet nélküli pártként a társadalmi népszerűségét is hamar elveszíti. Szóval a fenti összefüggés igaz lehetne egy idealizált, statikus politikai rendszerben - de valószínűleg a változások dinamikája miatt néha félrevezethet. Kérdés, hogy 2010-ben lesznek-e elég dinamikus változások ebben a tekintetben?

kalapácstollú 2010.03.21. 13:20:33

@tibapó: Elegáns visszavonulásodat értékelem! ;)

Aner 2010.03.21. 14:42:17

@Spirál: Tudsz erről valami bővebbet?
AZ OVB-n én látom Eötvös Mihály korábbi indulását törölték, márpedig meglevő indulás törlése eddig nem volt divat.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.21. 14:52:31

@Aner: Én sem tudok annál többet.
Csak néztem a honlapon, és láttam, hogy Nógrádban a 3-ból 2 el van utasítva.
Az okot nem tudom.

tibapó 2010.03.21. 16:17:36

A te elegáns visszavonulásodat én is értékelem! :)

pad78 2010.03.21. 17:41:59

@bm613:
Olvasd el ezt, tanulságos lesz! Ennyit a sok önkormányzatról. Az origó cselesen kiválasztotta azt a két (!!!) embert, aki országosan ilyen tekintetben egyáltalán felmerülhet, majd úgy tüntette fel, mintha ez általánosan így lenne! Én a helyedben megválasztanám, hogy mit olvasok...

hetivalasz.hu/itthon/jobbik-fidesz-ketszaz-helyett-ketto-23428/

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.21. 18:43:48

Állítólag visszalépett Nógrádban valaki, mert az országos listán nem kapott eléggé előkelő helyet...

SZÉGYEN.

Lacóka 2010.03.21. 19:17:11

@Spirál: és csapody is ezzel fenyegetőzik, ha bp és a négy megye ugrik, az rtlklub (v tv2, nem is tom) híradó szerint -25% (lusta vok TG táblázatát megkeresni)

egyébként ezután nehezen győznek meg, h nem a saját boldogulásukat keresik, hanem az ország érdekét

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.21. 19:49:52

@Lacóka: Nyilván a főváros a lényeg, nem a kisebb megyék.

Egyik kedvenc politikusom, Fodor Gábor most mondja botránykrónikának ami ott történik.

És igaza van.

Az is érdekelne, hogy kintről kapnak e pénzt Csapody Miklósék! (Fidesztől vagy MSZP-től)
Mert a lista 11-12 helyéről azért simán bejuthatna, hiszti nélkül...

Lacóka 2010.03.21. 20:21:25

@Spirál: nem emlékszem jól, mikor a fővárosi választmány megpróbálta megfúrni a megszavazott szdsz-es együttműködést, akkor is csapody volt, aki először mellette, később ellene szavazott? már akkor is felvetettem, h talán van vki mögötte

Lacóka 2010.03.21. 20:23:14

@Lacóka: és igen, ő. tudjafene. de ez a "100 éve vagyok mdf-es, de ha én nem juthatok be, akkor mindenki bekaphatja", hát, nem túl lojális

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.21. 21:46:33

@Lacóka: Hát igen.

És akkor az szdsz-eseket sem kell féltenünk...

Láttam egy víziót!

Dávid Ibolya és Retkes Attila sajtótájékoztatót tart.

RA bejelenti hogy felajánlotta a saját 7. helyét Csapody Miklósnak.
Sőt a fővárosi listán is engednek az MDF-nek! Ők az országos listán a 11-15. helyeket kérik. Biztosak benne, hogy az is befutó, hiszen Bokros Lajosra az emberek akár 10%-a is szavazhat.

DI megköszöni a liberálisok nagylelkűségét, és emlékeztet rá, hogy a budapesti ajánlók többségét az SZDSZ szedte össze. Nélkülük nem lenne országos listájuk sem.
Látva az SZDSZ viselkedését, szégyelli, hogy ő egy óvodások színvonalán álló párt elnöke.

Aztán sajnos felébredtem, és eszembe jutott hogy az SZDSZ sem különb az MDF-nél...

De bár tévednék.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.21. 22:09:39

@pad78: "81 helyen indított a Fidesz közös jelöltet a Jobbikkal" (a nol.hu cikkéből)
Ez pont 81-gyel több, mint ami egy civilizált országban megtörténhetne. Mindegy, hogy ebből hány volt fideszes és hány jobbikos. Kedvenc példám, hogy Franciaországban a Fidesznek elvileg megfelelő nagy jobboldali pártból (melyben Chirac és Sarkozy is megtalálható) ilyen esetben szó nélkül kidobták azt a jelöltet, aki elfogadta Le Pen-ék támogatását. Figyelem, nem is közös indulásról van szó! A kirúgáshoz az is elég volt, hogy a Nemzeti Front által felajánlott támogatást a jelölt ne utasítsa vissza határozottan! Világos?
Lehet, hogy nincs több tucatnyi önkormányzat, amelyet a Fidesz a nácikkal együtt irányít, ebben akkor tévedtem, de igenis volt sok-sok jelöltjük, akiknek indulásánál együttműködtek.

tartós béke 2010.03.21. 22:21:22

@Spirál: Jó lenne, DE ez a hataloméhes társaság rájött, hogy nem fognak mind jóllakni egy ilyen kicsi szelettel...(Sokan sírhatnak a konzervek közül, mert ha fél éve jut ez eszükbe röhögve bejutnak fideszes mandátummal.) Nincs az a pénz, hogy feladja Retkes a mandátumát, akkor ne jusson be senki inkább! Eddig is egyértelmű volt, hogy a szadeszből "a plebs" csak azért pártolt át, mert itt még van egy kis esély...Döljön be az MDF és tűnjön el örökre, ennyi ideológia találkozása egyszerre óriási devianciára vall. Amikor ilyen emberek szövetkeznek evidens, hogy csak a hatalomról és a pénzről van szó...

pannonfunk 2010.03.21. 22:31:32

@Spirál: Hát, kedves Bakura, nézegetem, ahogyan nyilatkoznak itt az emdéefes és eszdéeszes hölgyek-urak, és nagyon nem úgy néz ki, hogy külső pénztől viselkednek furcsán, hanem egyszerűen a saját hatalomvágyuktól vakultak meg. Ez van.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.21. 22:48:26

@pannonfunk: Bakura? :))
Ismerjük egymást korábbról?
Nem rémlik a nickneved. :)

Ha az első 10-be nem is fértek be, a 15-be gondolom igen!

Egy tizenakárhanyadik listás hely ingyenes feldobása szerintem nem hatalom és pénzéhségről szólna! :)

Annak kicsi az esélye hogy pont annyit kapjanak, hogy a 10. hely még ér mandátumot, a 15. viszont már nem!

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.21. 23:01:03

@Spirál: 98-ban a MIÉP 5,5 %-kal 11 országos listás helyet kapott.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.03.21. 23:16:11

@bm613: És ez most hogy jön ide?

6% körül meg már kb. 15 országos mandátum kapható.

Tehát ez a hiszti akkor jogos ha 5 és 6 közt lesz az MDF.

Nem állítom hogy nem jobb 10.-nek lenni mint mondjuk 12-ediknek, de azért a néhány tizedes különbségért ingyen odaadni mindent...

Nekem gyanús.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.22. 09:19:43

@Spirál: Gondolod, hogy ekkora ugrást jelentene a mandátumok számában pár tized % többlet? Én kétlem, de lehet, hogy neked van igazad.
Az más kérdés, hogy az MDF környékén minden gyanús :-)

pad78 2010.03.22. 13:27:50

@bm613:
1. Én arra válaszoltam, hogy szerinted sok önkormányzatban együttműködik a két párt. Azt Te is elismerted, hogy ebben tévedtél. Akkor mit mosakszol?! Nem feltételeztem, hogy eme infó hatására Te is jobbik-szimpatizáns lettél.
2. Valóban én sem örülök az együttműködésnek, egy ember esetében sem, de néhány dolgot azért figyelembe vehetnél:
a. Ez a 81 eset 2006-ban volt. Amikor még szó sem volt gárdáról, és messze nem volt ilyen vállaltan szélsőséges a Jobbik. (Pl. nem cigányoztak és zsidóztak még ennyire sokan és ennyire bátran, még ha volt is rá sajnos bőven példa. Elismerem, hogy nekem is sok egy példa is erre. De hát ennek alapján ma nincs az országban elfogadható párt, ld. pl. Zuschlag, akit milyen sokáig megtűrt még az Mszp a zsidózása után.)
b. Én általában azt gondolom, hogy fontos, de másodlagos a párthovatartozás, a legfontosabb a személy. Minden (!) pártban vannak vállalhatatlan emberek, Havas Szófiától Lengyel Zoltánig, és minden pártban vannak elfogadhatóak. Én nem ismerem e 81 ember egyikét sem. Te ismered?
c. Hogy a konkrét két személy nem volt vállalhatatlan, azt talán bizonyítja az az origós cikk, amelyet Te idéztél. Ugyanis azt állítják, ha jól olvastam, hogy akár az Mszp-vel is jól együtt tudnak működni. Ez számomra nem igazolja, hogy a Jobbik a Fidesz partnere.
d. Nem mérsz Te is kettős mércével, amikor ugyanezen HV-cikk alapján nem utasítod el ugyanúgy az MDF-et, amely nem egy esetben ugyanúgy támogatott jobbikos politikusokat, mint a Fidesz?
3. Az viszont biztos, hogy a HV cikke egyértelműen cáfolja az origó cikkének állításait. Ráadásul élek a gyanúperrel, hogy az origósok éppen a HV (korábban keletkezett) cikke alapján indultak el, úgy találtak rá pont az ott nevesített két jobbikos politikusra. De az egészen biztos, hogy akárhogy jutottak el hozzájuk, nyilván kiderült számukra, hogy ez nem általános az országban. Tehát csúsztattak (hazudtak?), amikor két esetből általánosítottak! (3200 önkormányzat van az országban!)
Összefoglalva: abból, hogy 2006-ban pár tucat jobbikost támogatott a Fidesz, akikből ketten végül is önkormányzati képviselők lettek, és azóta rendesen együttműködnek bármilyen pártbéli kollégájukkal, szerintem nem következik, amire eredetileg utaltál, hogy a Fidesz mostani állításaival ellentétben együtt akar majd működni a mostani Jobbikkal? Vagy Szerinted igen?

pad78 2010.03.22. 14:33:48

@bm613:
Mellesleg: azzal nem nagyon tudok mit kezdeni, hogy már az is bűn, ha valakinek a támogatását nem utasítom nyíltan vissza. Az biztos, hogy a BB által felhánytorgatott 2006-os főpolgármesteri kampányában Tarlós István sehol sem jelent meg jobbikos jelöltként, és a plakátjain sem szerepelt a párt logója. Meg lennék lepve, ha Cser-Palkovics vagy Demeter esetében nem ugyanígy állnának a dolgok. Az meg szerintem ostobaság, hogy ha valaki, aki nekem nem szimpi, azt mondja rám, hogy ez egy jó fej ember, őrá szavazzatok, akkor azt mondom, hogy nincs igaza, ne higgyetek neki. Amit ő mond, az az ő dolga, az ő felelőssége, amit én, az az enyém, ha mindenkitől mindig elhatárolódnék, akivel nem értek egyet, akkor másból sem állna az életem. Ez csak az Mszp hülyesége: ráadásul azé az Mszpé, amelyik egyelőre nem nagyon határolódott el Szófia asszony kijelentéseitől, amelyek a magyar köztársaság alapjaival ellentétesek!
Hogy az UMP-ben mi a rend, azt nem tudom. (Tényleg, tudsz erről a sztoridról egy megbízható linket is? És ez általános, vagy csak annyira, mint Magyarországon a Fidesz-Jobbik együttműködés? Vagy ez is urban legend?) De pl. Sárközynek három feleségtől van három gyereke, Orbánnak egytől van öt. Más ország, más szokások. (Bár ebben a tekintetben Gyurcsány kísértetiesen hasonlít Sárközyre. Lehet, hogy inkább őt kéne kérdőre vonni Havas Szófia támogatása miatt?)

pad78 2010.03.22. 14:54:07

@pad78:
Bocs, most néztem, hogy az origó még csak nem is azt a két képviselőt állította központba, akik 2006-ban fideszes támogatással jutottak hivatalhoz (illetve csak az egyiket). Ez már kimondottan gáz, hogy azon szórakoznak, hogy helyi ügyekben egy jobbikos általában a fideszes többség álláspontjával ért egyet, és nem az mszpsekkel. Mért, mit vártak? Hogy Marxot és Lenint fog felolvasni a testületi üléseken, csak mert ellenzékben van? Az nem nagy truváj, hogy a jobbik célokban és szimbolikus kérdésekben is sokszor egyetért a Fidesszel (vagy legalábbis nem állnak nagyon távol egymástól), elsősorban a módszerek és a stílus tekintetében térnek el egymástól. Ezért szélsőséges a Jobbik. (Persze, vannak lényegi különbségek, de ez azon nem változtat, hogy Klebelsberg Kunóról vagy Jászi Oszkárról nevezünk el egy utcát.) És azzal a két függetlennel mért nem foglalkozik az origó, akik ugyanott szintén a fideszes többség mellett vannak, szemben az mszp-vel. Nem lehet, hogy az mszpsek tartanak be okkal-ok nélkül?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2010.03.22. 17:08:27

@pad78: A múltból nem következik a jövő, ez tény. Pláne nem a Fidesznél, amely a komplett világnézetét lecserélte már. De ettől még 2006-ban a nácikkal szövetségben indítottak egy csomó jelöltet, és ez számomra elfogadhatatlan. Lehet,hogy szerinted akkor a Jobbik még nem ilyen volt, szerintem viszont igen, csak nagyobb lett azóta a pofájuk.

pad78 2010.03.22. 17:46:54

@bm613: 2. d pontra is kérek választ, ha lehet.

pad78 2010.03.22. 17:48:19

@bm613: Apropó, tudsz olyan politikai pártot mondani a most indulók közül, amelyik nem cserélte le ezzel a mércével a komplett világnézetét?

pad78 2010.03.22. 18:00:35

@bm613: Ja, és továbbra is fennáll a kérdésem: Te ismered személyesen azokat a jobbikosokat, akiket a Fidesz is támogatott? Csak azért, hogy ők valóban "nácik"-e? Mert nekem van olyan jobbikos ismerősöm, aki nem náci. Vagy Szerinted mindenki, aki jobbikos, szükségszerűen "náci"?

Megjegyzés: Közelről nem ismerem, de találkoztam és beszéltem vele; nyugodtan mondhatom, hogy a Jobbik első elnöke, Kovács Dávid sem náci. (És a pártból való kilépésével tiltakozott a Magyar Gárda megalapítása ellen, ami szerintem elég egyértelműen jelzi, hogy a Jobbik sem volt mindig homogén; vsz. ma sem az.) 2006 őszéig pedig ő vezette a pártot. Tehát ha vele szövetkeztek, nem nácival szövetkeztek. (Ezt annak ellenére mondom, hogy KD-t gondolkozásában radikálisnak tartom, és számos kérdésben nem tudok és nem is akarok vele egyetérteni.)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.03.25. 18:58:51

@1.szolo - ajánlom magamat::
Az IDE DEMOnstrációjának végeredménye:

Összesen: 33 jelölés ( azaz 27 helyen 4 jelölt )

- 12 megyében + a főváros = 13 területen
( 8*1, 3*2, 1*6, 1*7 EVK / terület )

A jelölésre bejelentkezett 44 pártból 24 teljesített NULLA jelölést...

tibapó 2010.04.02. 07:55:51

@1.szolo - ajánlom magamat:"... jelölésre bejelentkezett 44 pártból 24 teljesített NULLA jelölést... "

És a 44 pártból egyedül az IDE teljesített 100 %-ot az elutasított jelöltek nemes versenyében. :)

És egyedül téged meszeltek el, tiltottak be IDÉ-tlenkedés miatt

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.04.02. 11:46:18

@tibapó: - ez nem teljesen állja meg a helyét...

1. ha minden pártnak be kellene adnia a gyűjtött céduláit (ahelyett, hogy meg kéne azokat "semmisítenie"), akkor leszorultunk volna a top 10-ből :(((

2. más pártoknál is akadtak szép számmal olyan jelöltek, akiknek a "750" leadott cédulájuk közül több tucatot találtak érvénytelennek, és ezért a jelölt "nem indulhat" - hacsak nem adott be annyival többet,,, (kérdés, hogy ha anélkül is meglett, akkor meg minek adta be a hibásakat???)

3. az IDE egyetlen cédulája SEM találtatott hibásnak! :)))

4. a 27 EVK egyikében SEM volt az elutasítás indoka "IDE'tlenség"...
A jog szerint: "52. § (1) A jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző 23. napon az ajánlószelvények átadásával kell bejelenteni az illetékes választási bizottságnál."
- mi pontosan ezt tettük: átadtuk "az ajánlószelvények"-et!
(ebben az eljárásban nem szerepel MENNYIségi megkötés;)
- csupán 3-4 helyen próbálkoztak lerázni minket (hogy ne is kelljen a bizottságot összehívni és határozatot hozni = megdolgozni a pénzükért)
- további 6-8 helyről felhívtak telefonon, hogy mit akarok ezzel, majd teljesítették a szóban is megerősített igényemet az elutasításra.
süti beállítások módosítása