Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:06

A választási részvétel (aránya) az egyik legnehezebben előre jelezhető eleme a szavazásoknak. Amikor a 2004-es EP-választás előtt egy újságíró a várható részvételről kérdezett, hogy a jóslás lehetetlenségére és nevetségességére hívjam fel a figyelmet, viccesen (vagyis ezzel a szándékkal) pontos számot mondtam: 53,78%. Azt hittem, hogy ezzel le is zártuk a kérdést, és mindenki számára nyilvánvaló lesz az efféle százalékos előrejelzés képtelensége. Miután azonban az újságban megjelent a furcsa szám, többen segítő szándékkal felhívták a figyelmemet arra, hogy ennyire pontosan és magabiztosan azért mégsem kellene…

A 2010-es választás előtt is legfeljebb ködszurkálni lehet, bár azért vannak árulkodó(nak látszó) jelek. Egy november eleji bejegyzésben már hangot adtam annak a véleményemnek, hogy van esély a korábbiaknál alacsonyabb részvételre. Mindezt akkor a kampány jellegével (illetve hiányával) magyaráztam, azzal a „lustasággal” és „tartalmatlansággal”, ahogy a pártok ősszel politizáltak. A Fidesz nem látszott érdekeltnek abban, hogy izgalmassá tegye a kampányt, számukra egy rövid és kockázatmentes időszak tűnt ideálisnak. Az MSZP viszont olyan bénultan viselkedett, hogy nehezen volt elképzelhető tőlük valami fergeteges, ötletgazdag, a trendeket megfordító politizálás. Márpedig 2002 óta tudjuk, hogy a választási részvételt leginkább a pártok képesek emelni: ha a kampány dübörög, a tét jelentős, az ország pedig végletekig megosztott, talán még azok is elmennek szavazni, akiket amúgy teljesen hidegen hagy a politika.

Ez a kép az elmúlt két hónapban sem változott, pedig már csak kevesebb mint 100 nap van hátra az első forduló feltételezett időpontjáig. Nem látszik valószínűnek, hogy a 2002-es vagy a 2006-os izgalmak várjanak ránk – bár kétségtelen, a politika még képes lehet változásokra, kiszámíthatatlan eseményekre (kis visszatekintés: lassan évfordulója lesz a 2006. január 8-án kipattant „vizslás”,  úgynevezett szerver-botránynak). Van azonban egy másik érv is, amely erősítheti az alacsony részvételre vonatkozó találgatást, ez pedig a korábbiaknál is erősebb választói apátia.  Magyarország jelentős része ma nem kormányváltó vagy kormánymegtartó hangulatban van, hanem egyszerűen unja és utálja az egészet. Miközben tudom és látom, hogy a törzsszavazók körében az egyik oldalon jelentős a várakozás, a másikon pedig egyre nagyobb az aggodalom, a kevésbé elkötelezettek áprilisig már aligha hozhatók lázba. Sem lelkesedni, sem rettegni nincs kedvük, pedig közismert, hogy a remény és a félelem a két legfontosabb motiváció egy kampányban. A felmérések tisztán mutatják, hogy az emberek nagy része közönnyel szemléli az amúgy is halálosan unalmas, rutinszerű politikai eseményeket, lesújtó véleményt fogalmaz meg a hatalomból távozókkal kapcsolatban, de igazán nem hisz abban sem, hogy az újak csodákra lennének képesek. (Bár az alacsony részvétel  egyáltalán nem olyan rossz a Fidesznek, egy esetleges Orbán-kormánynak lehet még gondja elég ezzel a választói kiábrándultsággal.)

Az eddigi legalacsonyabb első fordulós részvétel 12 évvel ezelőtt született, az akkori 56 százalékot sokan a túl csendes kampánnyal magyarázták. Pedig 1998-ban elég komoly volt a tét, ráadásul mindkét oldalon élt – joggal - a remény. Négy év múlva egy vérre menően kemény kampány rekordot hozott, az első és a második fordulóban is 70 százalék fölé emelve a részvételt. Újabb négy évvel később, 2006-ban a két személy küzdelmére egyszerűsödött versenyben a kampányok professzionalitása, különösen a közvetlen elérés terén, ismét sikeres mobilizációt eredményezett: az első fordulóban közel 68 százalék voksolt.

Ehhez képest most egészen különleges választási kampány várhat ránk, lefutottnak tűnő versennyel, aszimmetrikus érdekeltséggel, agyonhasznált ötletekkel (ha már évforduló: 2006. január 7-én Dávid Ibolya nemzeti összefogást sürgetett) és apátiába zuhanó választókkal. A kampányolási technikák bizonyára tovább fejlődtek az elmúlt négy évben, de ha ma hívna újra az az újságíró, talán még tartanám is a viccesnek szánt százalékomat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr191650397

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Emlékeztető 2010.01.06. 12:20:27

Na ezt a blogot jól elteszem a könyvjelzők közé, hogy tudjunk belőle az elkövetkezendő négy évben csemegézni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.01.06. 13:15:53

@Hoffy: Ez nagy igazság. Akkor szavazz az LMP-re! :-)

sárkányfő 2010.01.06. 13:16:28

@hoplita: Nem igazán tudlak követni, valszeg félreértettél valamit. Ha azt hiszed mszp-s voltam, nagyot tévedsz, nekem az is csak egy DATB párt.

Az A betű az Agresszívet jelentette ha még emlékszel. Na most ha a parlamenti pártokat és tagjaikat agresszívnak tartom, szerinted mit gondolok a jobbikról, amelyik félkatonai szervezetet működtet? Hogy a többi betűről ne is beszéljek?
Hagyjuk a Jobbikot, te rá szavazol, én a fenébe kívánom. Nem hiszem hogy lenne értelme erről dumálni.

2010.01.06. 13:21:58

@Hoffy: Én nem sározok, ha nem rávilágítok a sárra.

Még 1x, lassan írom, hogy te is értsed: amelyik mozgalom a parlamentbe törekszik, az párt, akármit állít magáról, per definitionem. A Civil Mozgalom párt, aki mást állít, az szélhámos. Be is van jegyezve, nem? Különben hogy indul a választáson. A pártnélküliség mítosza fedőtörténet, hogy minél több embert beszédítsenek az akolba.

Igen, volt már egy nagy újítás, amit kipróbáltunk, úgy hívták: kommunizmus, illetve ööö... létező szocializmus. Na, ott valóban nem voltak pártok, egy volt, de az jó nagy. Plusz Népfronttal súlyosbítva. Akkor megvolt a nagy nemzeti összefogás, ugye? Persze, lehet hogy gyerek vagy még ehhez, nem nagyon érted, mit beszélek.

2010.01.06. 13:26:05

@[nev]: Ha nem lesz nyereséges, akkor minek építed meg? Inkább ne legyél szakértő :-). Nincs kisméretű bioetanol üzem, de a kisméretű sem állhatna, ez nem seprűkötögetés meg fröccsöntőműhely.

Itt egy vonatkozó dokumentum erről, ha már ennyire erősködsz: www.mtvsz.hu/dynamic/mtvsz_biomassza_vegleges.pdf

hoplita 2010.01.06. 13:39:27

@ó jaj:
Oróbálok ám szabatosan fogalmazni, de mivel utálok sokat kopácsolni sűrítem a mondandóm.......... lehet néha a világosság rovására megy?

Eszembe sem jutott, hogy maszopos voltál.
Szerintem amolyan idealizált nemzeti liberális lehetsz....olyanféle, amelyikből sok van, csak éppen bázisa nincs, mert ha komolyan veszi az eszméit nem talál pártot magának.

A DATB egy jópofa és találó jellemzése a politikusok többségének.
Ha minden jelző ül, akkor az egy szörnyeteg és lámpavas.
Ha csak egy vagy kettő egyszerre, az csak szimplán emberből van, de miért is lenne másból...?
Ismerek, ahogy te is, olyat, aki mindhárom kategóriába beleesik, minden oldalról....
De ezért még nem követem el azt a hibát, hogy "amblok" negligálok mindenkit.
Ennyire nem vagyok idealista - pedig hajlamos vagyok rá.
Ellentétben veled, neked ez a legszembetűnőbb tulajdonságod.:)

Engem nem zavar a bakancsok csattogása, de nézz az avataromra....láthatod, egy kicsit militarista vagyok.:DDD

Hoffy 2010.01.06. 13:39:57

@iii: Öcsi fogd vissza magad mert koromnál fogva az apád lehetnék. De az LmP még a Humanista Párt időszakából síkraszállt az azonos neműek házasságáért. Hát ennyit erről, sok bukott pártembert befogadtak és most ők akarnak valamit csinálni, köszi mint embert tisztellek veled ellentétben, de a pártodat tartsd meg én nem szavazok rájuk ez a demokrácia.

[nev] (törölt) 2010.01.06. 14:06:57

@iii:
önmagában sose lesz nyereséges. de ha valamiből sok terem, és emiatt környéken nem lehet eladni a termést, vagy túl alacsony a felvásárlási ár, a kereskedő ugyabár abban érdekelt, hogy az alacsony legyen, akkor megéri a termést helyben feldolgozni, illetve jó az ott, mert akkor azt tudja mondani a paraszt, hogy az árut nem adja olyan olcsón, hanem inkább feldolgozza és úgy adja el. erre találták ki a melléküzemágat.

na most volt pár jó éve a kukoricának rögtön kitalálta egy főokos, hogy bioetanol üzemeket kell építeni állami támogatással, meg uniós forrásokból. nem mellégüzemágat, ami majd feldolgozza a fölösleget, hanem önálló üzemeket. most meg kiderült, hogy ez így nem jó. de ezt nagyjából mindenki tudta eddig is.

ha nem lenne semmiféle pályázati rendszer vissza nem térítendő támogatásokra (azaz soha meg nem térülő beruházásokra), hanem világbanki (azaz olcsó kamatozású) hitelhez lehetne jutni tőkepiaci garanciavállalás mellett (azaz csinálni kell üzleti tervet, mert a bank ezt megköveteli), akkor szövetkezeti rendszerben ezek a melléküzemek már rég megépültek volna. pusztán azért mert ezek a kiegészítő zöld beruházások által válik a mezőgazdság önfenntartóvá. ebben az évebn 600 milliárd forintot szórt ki az állam és az unió a magyar mezőgazdaságra. de ez nem agrárszakértelem, meg ökopolitika.

az ott kezdődik, hogy közönséges differenciálegyenleteket képes vagy megoldani. vagy képes vagy modellezni egy egyszerű vízátemelési problémát.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.06. 14:14:02

@Hoffy: "ő egyben egy jó feleség"

Na és KI az ő férje?!

Isakson26 2010.01.06. 14:14:41

@[nev]: pedig diff egyenletet nem is olyan nehéz megoldani vízátmelési probléma sem probléma......:)

itt az alapvető gond az hogy nem tudnak (akarnak) átfogóan gondolkodni. azon gondolkodnak hogy lehetne a támogatásokból minnél több pénzt kihúzni a zsebükbe....

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.01.06. 14:28:56

@hoplita:
persze, időnként szoktam... nem mindig, de most pont. Ez csak egy vélemény persze, ha nagy szakértő lennék, akkor pénzért árulnám magam okostojásoknak. Véleményem azért lehet, még akkor is, ha eltér a tiédtől, és megpróbálom anélkül elmagyarázni, hogy megbántanálak:
Sokan leírták már, hogy az EP és a parlamenti választások eredménye számszakilag összevethető ugyan, de mivel a kettő nagyon nem egy súlycsoport, így abból a parlamenti választások eredményére vonatkozó következtetést levonni nem nagyon érdemes. Elég ha a proteszt-szavazó egyébként MSZP-s kötődésű voksolókat tekintjük, vagy a nem kevés még meglévő liberálist. Ők nem fognak fasisztoid pártra voksolni, az is tuti.

azértmertcsak 2010.01.06. 14:29:11

@Hoffy:

A Civil Mozgalom nevű valamiről a kutya se hallott (A CÖF-ről legalább már eggyel többen), nullapontnulla köz és államigazgatási tapasztalat, két perc alatt agyonnyomná a többi párt, ráomlana az apparát, a világon senki nem venné komolyan, kiröhögné mindenki, se egy arc, se pénz se semmi.. Az a 20 szavazat, amit kapnának, az is elvesztegetett lenne. Ha mondjuk Mádl Ferenc csinálna civil mozgalmat, tán még az is megbukna... Már a neve is vicces. Egy társadalmi szerepkörről nevezi el magát egy párt, a fogalmat kisajátítva.. Ennyire futotta? Mindamellett, hogy szánalmas, nevetséges is. Ki az a Seres Mária? Várja a vadidegeneket képviselőjelöltnek? Muhaha.. Hogy vállal értük felelősséget?? LOL Kéretik a témát ennél komolyabban venni.

[nev] (törölt) 2010.01.06. 14:59:21

@Isakson26:
hiányzik a pragmatikus gondolkozás. mindenről el akarjuk dönteni, hogy az jó vagy nem jó, holott sok esetben azt kellene megmondani, hogy az adott dolog mire jó.

mire jó az egyház, mire jó a homoszexualitás, mire jó a bioetanol üzem, vagy éppen mire jó a választás.

az ilyen típusú kérdések nincsenek megválaszolva. illetve fel sincsenek téve. ezért van közöny szerintem. közepes részvétel mellett szerintem kevés párt jut be a parlementbe.

Hoffy 2010.01.06. 15:02:07

@azértmertcsak: Szavazz az mszp d re nem kell váltani igazad van. muhaha

Hoffy 2010.01.06. 15:04:24

E@azértmertcsak: Egyébként a rendszerváltás környékén is zsákbamacska volt a képviselő jelölés, friss pártok és ismeretlen képviselők. Tudod csak gondolkodni kellene egy kicsit. Vagy legalábbis visszaemlékezni.

Hoffy 2010.01.06. 15:09:13

@1.szolo (B.A.): Tudod egy képviselőnél igenis számít, hogy ki milyen háttérből jön. Mert pl. Európa nyugati felén még az is hátrány ha valaki elvált, azonos neműek felé vonzódik, stb. de ez a kultúra része ott. Mi hozzájuk szeretnénk hasonlítani, közben balkáni módon azt, hogy valaki kicsibe mint házasság nem tud helytállni, az figyelembe se vesszük. Pedig előny kellene, hogy legyen.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.06. 15:15:23

@Hoffy: "egy képviselőnél igenis számít, hogy ki milyen háttérből jön."

Igazad van!
Egy feleség leg tipikusabb "háttere" pedig pont a FÉRJE.

(( lásd még Balóné M. Krisztinánál ;))

azértmertcsak 2010.01.06. 15:24:26

@Hoffy:
1989-ben tényleg nem lehetett tudni, ki(k)re szavazunk. Egy dolgot viszont tudtunk: azokra, akik addig voltak, azokra NEM.

A helyzet most is ugyanez. Sokan mennek majd el választani, nagyon sokan - azonos irányba: ezekre NEM.

2010 áprilisában a magyarság történelmet ír. Ehhez nem fér kétség. De hogy Centrum párthoz hasonlóan egy kamikaze mozgalomra (SMCM) adjuk a voksainkat? Soha.

Zoltchy (törölt) 2010.01.06. 15:37:16

@azértmertcsak:

A magyarság Mohács óta csak olvassa a saját történelmét.

Szerintem sok Fidesz-szavazó fog elmenni. Végre lesz egy lehetőségük életükben arra, hogy győzzenek.

Pentvalley 2010.01.06. 15:42:54

@Zoltchy: Szerintem meg nem. A Fidesz ugyanis láthatóan nem mozgósít, mert tudja, hogy azzal a szoci szavazókat is aktivizálja. Szerintem a magyarok 99%-a protest-szavazó, de csak akkor megy el, ha a párt hívószava elhangzik. (Éljen az öntudat) Csak akkor kezdődik el az igazi mozgósítás a Fidesz részéről, ha az MSZP is agresszívabb lesz. Addig pedig tudják, hogy akkoris győznének, ha Orbán cipőjét indítanák.

becketman · http://putritours.blog.hu 2010.01.06. 15:43:30

@Zoltchy:

"A magyarság Mohács óta csak olvassa a saját történelmét."

-muhaha, zseniális, ezt kerestem, köxxx!!

Hoffy 2010.01.06. 15:52:00

@azértmertcsak: Na látod ez a jó benne, hogy azt választasz akit akarsz, aztán a többi majd kiderül.

Hoffy 2010.01.06. 15:54:50

@1.szolo (B.A.): A weblapon utánanézhetsz természetesen nem titok.

azértmertcsak 2010.01.06. 16:05:11

@Zoltchy:

Jaja. Esélyes a Fidesz győzelem, hiszen az Mszp a Fidesz "ölébe pottyantja" a hatalmat - plakát se kell.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.06. 16:15:03

@Hoffy: "A weblapon utánanézhetsz"

Köszi, megtaláltam: "Stekler Ottó".

Hááát -térnek kicsit gáz... :(
Ennél még egy "elvált" is jobb lenne ;)

Isakson26 2010.01.06. 16:31:35

@[nev]: meg talán azért is van közöny mert mindíg ugyanaz séma, ugyanazzal szöveggel basszák át az embereket a palánkon....nagyapámnak ezzel volt tele a töke. amikor 3* omlott össze az egzisztenciája(44-45,56-60,89-90) és azzal szöveggel hogy még egy kicsit kell kitartania....na ne! most is ezzel a szöveggel jönnek csak másképpen fogalmazzák. csak most az a gond, hogy rengeteg devizás reményt lát abban ha változás jön akkor az euró megint le megy 240-re, megaz hogy itt minden rende jön és jobban fognak élni.....hát lófaszt pokorni is megmondta itt eredmény legkorábban 2014-re lehet.

itt akármennyien is mennek el szavazni:
fidesz 60-68%
mszp 15-20%
jobbik5-10
mdf 4-6%

nagyjából ez lesz tavasszal holott én is kiváncsi vagyoka végére....

Hoffy 2010.01.06. 16:47:57

@Isakson26: Igen én nem vagyok mai gyerek, de amióta az eszemet tudom mindig csak azt hallom, hogy még egy kicsit húzzuk össze a nadrágszíjat. Aztán jobb lesz. Ez a nagy pártduma, ez nem igaz. Még a kádár időkben csináltam egy rajzot ami úgy nézett ki, hogy kádár dumál a pulpituson, jó húsba van és a közönség csupa csontváz, és azt mondja, kádár, hogy "még egy kicsit húzzuk össze a nadrágszíjat elvtársak" megmutattam egy pár embernek és az egyik felnyomott és balhé lett belőle. De ez sajnos ma is igaz végül is kommunista fattyak vezetik az országot és az apjuktól ezt tanulták. Én sajnos 8 éve lakcím nélküli vagyok köszönöm ezt a kormányunknak, ugyan mit húzzak már össze. Utálom ha rendezett egzisztenciával élő emberek azt mondják, hogy még ezt bírd ki. Anyád az a... Én már tovább nem birom a nélkülözést elég volt, az életem végén legalább élni akarok.

G. Wolf 2010.01.06. 17:00:44

Érdekes irányba vittétek el itt a beszélgetés

civilek... Nos nem szerintem a civilek attól civilek hogy csak EGY téma mentén kompettens a véleményük, pl bringások csak bringázank, és e végett lövésük se lehet mondjuk kutatás fejlesztési kérdésben, viszont bringautakban igen.

Nah már most ha kicsit megnézed a pártok történetét nagyon sok civil mozgalomként indult, erre utal még a nevük is, nincs is benne hogy párt

Szabad Demokraták Szövetsége
Fiatal Demokraták Szövetsége
Magyar Demokrata Fórum
Jobbik Magyarországért Mozgalom

sehol egy PÁRT szó még csak véletlenül se...

@Hoffy:

A civilekkel semmi bajom, sőt teljes mértékig támogatom, de ha egy civil mozgalom elkezd pártoskodni, akkor maga is pártá válik. Még ha neve nem is az de funkciója alapján az. És e végett a Civil Mozgalom is párttá fog alakulni, ha bekerül.

És a Párt az telejesen természetes hogy érdekek mentén szerveződik, tehát érdekeket fog képviselni.

Civileknek szerintem nem a parlamentbe kéne törekedni, hanem a szakpolitikusokkal való jó kapcsolatra, maradva a kerékpárosoknál, sok értelmét nem látom hogy beküldjük őket a parlamentbe, viszont az hogy elmennek néha tüntetnei kerékpárútért az nagyon helyes támogatadnó.

Sőt tovább menve nem csak a szakpolitikusokkal hanem egymással is. Most csak szintén a példánál maradva ugye kicsit nem rég egymásnak feszültek az autósok meg a birngások a kerékpárút vs parkoló kérdésben. Ha valóban annyira civilek akkor meg tudnak egyezni és egy közös koncepciót tudnak letenni a kerületi vezetők/szakpolitikusok elé - bár tudtomma ez nem történt meg.

Kicsit más még: civilek szerintem soha nem fognak bekeülni, mégpedig azért nem mert totál konok, és önfejű mindegyik... ok elfogadom hogy számára az adott kérdés a legfontosabb, de az összes civil szerveződés akit ismerek soha egy dekányit se engedett saját követeléseiből - pedig a politika egyik alapja a konszenzus, és kölcsönösség. És még ha nem is látszik (mert a konfliktusok látványosak) de nagyon sok konszenzus és együttműködés van a "nagyok" között is. (és ismételve önamgam ha meg elkezd ebbe a közegbe mozogni akkor maga is pártá válik... bár nevezhetnénk fakanálnak is, attól még a funkciója ugyanaz marad.)

T. D. · http://horthy-mitosz.blog.hu/ 2010.01.06. 17:43:54

@G. Wolf: "a politika egyik alapja a konszenzus, és kölcsönösség"
Ezek szerint az összes parlamenti tényező civil mozgalom? :)) Ez csak kötekedés akar lenni a részemről...

Zoltchy (törölt) 2010.01.06. 17:44:40

@azértmertcsak:

Én, a Fideszre szavazók esetében, a lelkivilágukra és motiváltságukra céloztam.

azértmertcsak 2010.01.06. 17:54:17

én is. biztos a győzelem, hála Gy. Ferencnek, aki lenullázta a magyar baloldalt, maga és pártja ellenségévé tette az összes tisztességes, becsületes magyart.. győztesre szavazni jó

azértmertcsak 2010.01.06. 17:56:55

revansot venni élvezet és lelki megnyugvás

Balt 2010.01.06. 18:26:40

@Acmee: "2014-re alapítsunk egy "Egyiket Sem" nevezetű pártot."

Ezzel alighanem elkéstél... Van ilyen, Első Solo olvtárs a helyi szóvivőjük. :)

Balt 2010.01.06. 18:28:52

@Tibike15: "Ha jobban megnézzük ez az egész gyűlölet kampány valamikor a Gyurcsány politikába történő (vissza)érkezésével kezdődött 2001 környékén. Azóta durvult el a hangnem miden politikai oldalon."

Ez így van. Abban viszont vitatkoznék, hogy TG "az MSZP szekerét tolná", de inkább nem dumálok bele, hadd kérje ki magának személyesen! :))

Balt 2010.01.06. 18:30:41

@Tibike15: "Az azonban tényleg lehetséges, hogy ennek ellenére sem mennek el szavazni az emberek hála annak, hogy folyamatosan ezt sulykolják beléjük a kormányoldalon, mármint, hogy úgysem lehet semmit csinálni, válság van és marad is."

:) Az jó is lesz, kapnak 4,6%-ot, mint Csornán. :)))

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.06. 18:46:54

@Balt:
:-De csak azért, mert túl szerény vagyok a saját pártokat reklámozni...

mizrolist 2010.01.06. 18:50:30

Én perpill. Bp-en lakom, de az állandó lakcímem Szombathely. Ha lesz pénzem hazautazni áprilisban (tippem szerint nem lesz), akkor a számomra jelenleg egyetlen reális választásnak tűnő dolgot fogom megtenni: csinálok egy új rubrikát, "egyik jelöltet sem támogatom" felirattal és bejelölöm. Persze ha nem tudok hazautazni, akkor ennyit sem fogok tudni megtenni.

pannonfunk 2010.01.06. 19:12:40

@iii: No és mit mondott a bioetamol üzemről? (Csak kíváncsiságból kérdem...)

pannonfunk 2010.01.06. 19:16:41

@iii: Ja, bocs, most látom, mit írtál. Igen NE gyártsunk bioetanolt, mert őrült gazdaságtalan. Főleg kukoricából ne, ahogyan azt a magyar bioetanol maffiózók szeretnék. Helyette biodízelt lehet gyártani, az sokkal gazdaságosabb, mondjuk repcéből, de vannak még jobb megoldások.

pannonfunk 2010.01.06. 20:14:24

Namivanmegöltem? Vagy mindenki focimeccset néz?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.01.06. 20:27:53

Én egyre biztosabb vagyok benne, h az MDF akár még harmadik is lehet. Ma még engem is meglepett Bokros hitelesnek tűnő demokratizmusa. Adtam is neki egy nagy piros pontot (az eddig adott rengeteg fekete mellé).

malacnews.freeblog.hu/archives/2010/01/06/Bokros_piros_pontja/

6.Lenin 2010.01.06. 20:55:21

@Hoffy:

"Civilek, akiknek semmi köze a jelenlegi hatalomhoz."

Ez izgi,és hogy sikerült ezt megcsinálni?
8 évig voltak hatalmon és végigolvasva a kommenteket 1-re nagyobb esélyt látok arra kaphatnak még +4-et.
Aztán jön majd az igazi horror.

Van itt még bőven maszopos szavazó,a hsz-ek alapján.

Aldobói Feldob 2010.01.06. 21:40:13

@6.Lenin: "Van itt még bőven maszopos szavazó,a hsz-ek alapján."

Úgy látszik, ezeknek semmi sem elég! Ha a kedvenc pártocskájuk az utolsó pár cipőjüket is lelopná a lábukról, akkor mezítláb mennének szavazni rájuk...

Phil Co. 2010.01.06. 21:50:05

@Balt:

Ha az dönt a kétharmad kérdésében, ki lesz a második, akkor lehet, hogy igazad van, bár akkor is befuthat egy masszív maszop kevés szavazó esetén és a kevésbé fegyelmezett szoci vokstábor mozgsításával. Amúgy sem vizionálnék olyan erős JOBBIK-ot, mint azt mostanában szokás: van esélye a középpárttá alakulásban, de messze nem biztos, hogy sikerül neki. Az is vizsgálandó, hogy a válsztási rendszer bizonyos esetekben a kompenzációs listákkal a középpártokat alig erősíti, a nagyobbakat annál inkább. Feltéve, de nem vélve esélyesnek, hogy Vona és csapata megüti a főnyereményt - értsd: második lesz -, a kevés szavazó (mert csak kis részvétellel van egy csöpp esélye erre a JOBBIK-nak) a Fórumnak és az LMP-nek is kedvez bejutás szempontjából, ami a képviselői arányokban tőlük is elvon, valamint ez óriási - kétharmad-közeli - fidesznyik-győzelmet is eredményezhet, azaz Orbanoliniék baromi sok kompenzációs helyet kapnak, a szocik meg Vonáék alig valamit, a kicsit meg semmit. Azaz nettó marhaság a JOBBIK-ra FIDESz-kétharmad ellenszavazatként aspirálni még matematikailag is...
Mellékes kiszólásodra: szerintem valamit nagyon benéztél! Bármely pártstruktúra-felforgató mozgalom hasznos szerintem. Igaz, nem örülök hogy épp Cigánypogromszky Gábor és Bibszicseszletnyik Krisztike ez a változás
(ld. www.hungary.indymedia.org/node/12597
, de annyira áporodott volt a politikai levegő, hogy az ő megjelenésük is jobb a semminél némi szellőztetés gyanánt. A fidesznyikek kétharmadától meg nem félek, őket sem vélem rosszabbaknak ezeknél, antidemokratának meg végképp nem (az Édeskedvesdrágajóbógáú, Bauer Tomika meg a Váncsa Pista bácsi szintje), csak azt jeleztem, hogy a meccs kb. lefutott, ami szimbolikus cél lehet a mostaniaknak, az a kétharmad megakadályozása.
Azért további kellemes hangulatjavító bejegyzéseket! Látom rád fér!
De némi racionális, beleolvasás nélküli olvasást is kívánok - mindnyájunknak!

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.06. 21:57:42

@6.Lenin:

Leninem, na ne hozd már rám a frászt!

Kell Neked hsz-eket olvasni!:)

Persze ez csak duma, át szoktam nézni én is, van abban valami, amit mondasz, de azért a + 4 évhez kéne még pár százezer komcsikommer:)

De az már igaz, - csatlakozom Aldobói Feldobhoz -
még a lábujjukkal is ütnék a klaviatúrát, ha ezen múlna....:)

6.Lenin 2010.01.06. 21:57:50

Érdekes és egyben jellemzőnek is vélem malac bejegyzését.Csoda történt Mo-on.

1 magát demokratikusnak valló párt miniszterelnök jelöltje,demokrataként próbált viselkedni.
Óriási.
Szerintem 1 fontos dolgot ritkán említünk,csak hivatkozunk a "világ szerencsésebb fele"-re,de elfelejtjük a lényeget.

A világ azon fele,akiket szerencsésnek nevezünk,polgárháborúkon,forradalmakon,király nyakazáson meg hasonló vidámabb és szomorúbb eseményeken át érezhetné,hogy a szerencsések közé tartozik.Ehhez persze kellett 1-2 évszád is mellesleg.

Hol tartunk mi?
Közel 50 évig igyekeztek kishazánkban mindenféle fényesszeműek,meg önmagukat kiválasztottak elfelejtettni ill. nem megtanítani,mi is az a demokrácia.

20 éve bolyongunk süketen és vakon.Néha már elhisszük,ez már demokrácia.aztán kiderül,megint átvernek.
Hosszú út előtt állunk még.Tökéletesen mutatják a hozzászólások is,nem igen tudunk még mit kezdeni a fogalommal.

Először is talán tisztázni kéne,mi is a lényege a 2010-es választásnak,mi is lenne az Országnak 1 jónak tűnő megoldás.Mit is kellene ahhoz tenni?

Ehelyett vitatkozunk,mi jó ennek,vagy annak a pártnak,pedig nem ez a fő kérdés.

Még mindig fordítva ülünk a lovon,pedig lovasnemzetként emlegettek,de már ez sem igaz.

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.06. 22:10:07

"Még mindig fordítva ülünk a lovon,pedig lovasnemzetként emlegettek,de már ez sem igaz."

Ahányszor felültettek már rá, a Pardubiceit is vakon nyernénk!

Aldobói Feldob 2010.01.06. 22:11:13

@6.Lenin: "Még mindig fordítva ülünk a lovon,pedig lovasnemzetként emlegettek,de már ez sem igaz"

De bizony, lovasnemzet vagyunk, mert hát mi a magyar virtus, ha nem fordítva ülni a lovon, miközben már ló sincs, mert valakik azt is lenyúlták.

6.Lenin 2010.01.06. 22:14:01

@Aldobói Feldob:

Akik itt azt emlegetik,nem megyek szavazni, mert nincs kire,hát azok nagy része eddig is és ezután is a z MSZP-re fog szavazni.
Kemény és nagy tábora van a pártnak,hogy most letagadják,az csak kamu.A fülkében nem remeg a kezük.

aztán nézzük Bajnai,Mesterházy nyilatkozatait.Aki nekik nem tetszik az nem demokrata.Nem tárgyalnak.

A választásokig az MSZP még mindent(!!!!) el fog követni,hogy a Jobbikot kizárják.Aztán már csak 1 lépés az Ibolykát átlökni a lécen,frigyre lépni.Nem lennék meglepve.

Nincs semmiféle(csak kamu)ellentét a két párt között.Csak együtt van esélyük kormányra kerülni.
94 még nincs olyan messze,mekkora fogadkozások voltak,aztán szépen osztoztak.

Ez az 1 esélyük van,miért is mondanának le róla?

6.Lenin 2010.01.06. 22:22:53

@hölgyválasz:

Mindig résen kell lenni(!)de közben nem szabad elfeledkezni a fontos dolgokról sem.A szórakozás csak utána,ha már győztünk.

6.Lenin 2010.01.06. 22:46:30

Polgártársnők + polgártársak,civilek és (párt)katonák!
Készüljünk a harcra,kössük fel a fehérneműt!
Sok fontos kérdést kell még átgondolnunk,hogy helyesen döntsünk!

Sajnos én a fontos kérdéseket csak behunyt szemmel,mélyen koncentrálva tudom kellőképpen átgondolni.
Jó éjt!

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.07. 00:53:42

@6.Lenin: "Még mindig fordítva ülünk a lovon"

Tudod, így sokkalta könnyebb visszalőni,
mint előrefelé ülve és hátrafelé nyilazni...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.07. 01:07:37

@6.Lenin: "94 még nincs olyan messze, mekkora fogadkozások voltak,aztán szépen osztoztak."

Sőt, '98 még közelebb van:
- mekkora fogadkozások voltak, aztán szépen osztoztak...

De mondok ennél még jobbat is '01-ből:
- amikor '08-ban az szdsz lelépett, ugye mekkora hisztit levágott a Fidesz, hogy itten M.o.on nem szokás ám kisebbségből kormányozni...
Pedig ők is majdnem azt tették.
Talán még emlékeztek a "kétéves költségvetés" fineszes találmányára...
(mellesleg olyan sem sűrűn volt addig:)
Nos, az éppen egy kisebbségi kormányzás várható lehetősége miatt lett olyan hosszú...
Mivel előtte még nem lehetett tudni, hogy sikerül-e találni elegendő áruló kisgazdát a következő költségvetéshez kellő többséghez...
Persze végül csak sikerült, és egy részük máig is jól megérdemelt "örökifjú" demokrata maradt. 8Đ

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.07. 06:40:53

@6.Lenin:

"Sok fontos kérdést kell még átgondolnunk,hogy helyesen döntsünk!"

Leninem, számomra nincs kérdés. Az agyalást másra hagyom.
Jóllehet, nyitott szemeimet nem ragasztják álomba színes illúziók, - mert semmi kétségem, materiális értelemben fikarsznyival sem lesz könnyebb - azért abban mégis bízok, hogy egy tisztább, lélekben, szellemben nívósabb korszak köszönt majd ránk. És ez alfája-omegája az újrakezdésnek.
Ahogy tegnapelőtt az Echon hallgattam Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, - aki egy végtelenül kellemes, intelligens pasas - erre minden esélyünk megvan.
( Egyébként hülye a fidesz, a sokx nyegle, közutálatnak örvendő Szíjjártót egy ilyen kaliberű taggal kellett volna már rég lecserélni, aki nem csak finom modorú, csendes szavú, de egy kifejezetten szimpatikus, megnyerő arc is, ami egyáltalán nem mellékes, ha a hezitálókra gondolunk. )

Azért én teszem a magamét, ahogy 4 évvel ezelőtt is, amikor az egyik kolleganőmet sikerült lehozni a szerről, minek folytán otthagyta a szocikat, és az mdf-re szavazott.
A nő mára annyira "tiszta", hogy el se akar menni.
Minthogy ő is a "patás" köré font filozófiai irányzat képviselője, heroikus küzdelem vár még rám, de nem adom fel!:)

hölgyválasz · http://holgyi.freeblog.hu 2010.01.07. 07:20:42

@1.szolo (B.A.):

Az a kis "majdnem" szócska némi árnyalásra késztet...
Mer' ugye ismerjük a nagyanyám, a kerék, vmt a villamos közti összefüggést, a "mi lett volna, ha..."kérdéskört.
Persze ettől még van abban valami, amit felvetsz.

De ha már megemlíted - némi elismerést érzek ebben a "fineszes" jelzőben, vagy tévednék?:) - a 2 éves költségvetést, akkor nem tudom, én milyen szuperlatívusszal éljek a szocik idei - hány hétre szóló is? - költségvetésével kapcsolatban...
Az viszont kétségtelen, amit ezek a kertészkedők kiötlöttek a csalánnal és más farkával, na az tényleg egyedülálló!:)

6.Lenin 2010.01.07. 09:01:06

@1.szolo (B.A.):

Igen,jól írtam.Ez a fordítva ülés nálad tetten érhető.
Miért kell állandóan visszalőni,egyáltalán,a másikra lőni?

98-ban azt mondta a Patás:
Tisztelt szavazók,kérem szavazzanak úgy,hogy a Fidesznek ne kelljen senkivel sem koalícióra lépni.
Nem úgy szavaztak a választó polgárok,sajnos.
Mára talán ez a célja teljesíthető.
Ezen a hazugságon rugózni még ma is,hát csalódtam benned.

Mint állampolgárt engem az érdekel működjön az ország,főleg gazdaságilag,hiszen mindennek ez az alapja.A részletek,a megoldások mikéntje,kevésbé.Ez a szakemberek gondja.Felőlem csinálhatnak akár 4 évre előre 1 költségvetést,aztán nyugodtan foglalkozhatnak más problémák megoldásával is.
Nem tudom miért jó az országnak minden ősszel lefolytatni ezt költségvetési vitának nevezett cirkuszt.Még szórakozásnak is szánalmas.
Sajnos a hazai körülmények szerintem nem olyanok,hogy a Fidesz kisebbségben kormányozhatna.
Mo-on nem az a fő kérdés,mi jó az országnak,hanem a mi jó az egyes pártoknak,hamis messiásoknak.

Már túl vagyunk néhány tíz poszton,volt itt szó az összes csavargóról,csak az országról nem sok szó esett még,a polgárokról még annyi sem.
Fordulj meg,meglátod sokkal érdekesebb előre nézve bóklászni a pacival.

6.Lenin 2010.01.07. 09:11:24

@hölgyválasz:

"heroikus küzdelem vár még rám, de nem adom fel!:) "

Ezért kedvellek vagy tisztellek,vagy mindkettő.Ezen nem töprengtem mert ezt olyan 1xü-nek gondoltam,most ugyan kissé bonyolítom,pedig ez biztosan igy van,ha nem töprengtem rajta.Ha én valamin nem töprengek az 1x biztos,hogy úgy van,ahogy elsőre gondoltam,éreztem.

tibapó 2010.01.07. 09:16:05

@[nev]: "... a civilmozgalom-nak...az önkormányzati választásokra kell koncentrálni .... és 1-1 képviselőt bejuttatni... keressétek a társszervezeteket... minden direkt marketing eszközt vessetek be. de ne a törvényhozásba akarjatok bekerülni, hanem a helyhatóságokba. ott kell megakadályozni szerintem a korrupciót, és nem a parlamentben."

Teljes mértékben egyetértek [nev]-vel. Júliusban, mikor a CM új honlapja megszerveződött és csatlakozásra kaptam felszólítást, a következőket írtam erről Seres Máriának:

Én ha a civilek országos politizálását nézzük, csak a "civil kontrollt"
tudom elképzelni, de semmi faltörő kosszerű "gyökeres társadalmi
változást", semmi "társadalom és természet harminiája", semmi
"igazmondás, meg becsületesség", semmi "szakadék megszüntetése",
nem "korrupcióznék"annyit, mint inkább keményen és konkrétan az
ellenőrzési jogokat követelném-javasolnám hogyan, de erről majd később.
Szóval országos léptékben csak a civil kontrollt hangsúlyoznám (
de az pártként nem működik), és erre a kontrollra két lehetőséget látok
(mondom, országos léptékben), az egyik meglévő, létező lehetőség a
népszavazás, aminek lehetőségeit nem szabad, hogy szűkítsék, korlátozzák,
a másik pedig (hívószónak, szlogennek sem kivetni való) a kétkamarás
parlament (amit némi ravaszsággal össze lehet kötni a kisebb létszámmal,
még akkor is, ha kettő lenne belőle).

Ezen a kettőn (tehát mint a civilek beleszólása a politikába: a népszavazáson
és a második kamarán) kívül én csak helyi léptékben, települési szinten tudok
gondolkodni, de abban nagyon. És azzal is tisztában vagyok, hogy ahhoz, hogy
helyi szinten jobban menjenek a dolgok, sokmindent országosan kéne kiharcolni,
de nem mint civil párt. Hanem mint helyi civilek laza, de hatékony lobbiszövetsége.

Mik is lehetnek ezek a helyi jobbító változtatások? Témák, amik a helyi demokrácia
kiteljesedését érintik, és amiben közösen érdemes majd lobbiznunk minden
parlamentáris (értsd: parlementen kívüli, de törvényes) eszközzel, például ezek:

1. ÖTV-ben a helyhatósági minősített többséget pariba hozni (felemelni) az országoshoz
(50 % helyett 2/3-ad). Hogy ne lehessen egyetlen pártfrakciónak a közgyűlésben
hegemónája (Sajnos Szolnokon mosdt a Fidesz tarol így, az előző ciklusban pedig
ugyanezt tette az MSZP).

2. Helyi népszavazási szabályozást pariba hozni az országossal: ne 50 % feletti
részvétel legyen az érvényességi limit, hanem 25 % feletti azonosan szavazó.

3. Ajánlószelvénygyűjtést (helyhatósági választásra gondolok), szóval a kopogtató
cédula gyűjtését megengedőbbé tenni, hogy a civileknek is legyen lehetőségük
időben összegyűjteni (a kiértesítéssel egyidőben postázni a potenciális jelölőszervezetek
listáját, és/vagy az előző cilkusban listát állítóknak ne is kelljen / ne szabadjon ajánló-
szelvényeket gyűjteni).

4. Az önkormányzati jegyzőket teljesen függetlenné tenni a polgármesteréktől, egy
országos jegyzői hivatal létrehozásával. Mégis csak abszurd, hogy a törvényesség őre
munkajogilag függ attól, aki felett örködnie kellene (a jegyző a polgármester alkalmazottja).

5. Közszolgáltatói szerződések feltételeit szigorítani (koncesszióról szóló trv), mégis csak
abszurd, hogy míg a tömegközl. szolgáltatóval törvény szerint max 4-8 évre lehet szerződni,
addig egy vizes, vagy egy kukás cég 20-30 évre kaphat koncessziót (betonozhatja be magát) !!!

6. Valahogy kiharcolni, hogy ezen közszolgáltató cégek (plusz városi tv, stb) felügyelő
bizottságaiban ne csak párt-katonák, hanem valódi szakértő és valódi civilek is bekerülhessenek
civil szervezetek-testületek delegáltjaként. Ennek hármas funkciója lenne: 1)előzetes prevenció,
döntéselőkészítés a hibás döntések megelőzősére, 2) utólagos ellenőrzés, elszámoltatás, és
3) maga az információhoz jutás.

7. Külön ki kéne harcolni, hogy a helyhatósági választási kampány idején, de máskor is,
a közszolgálatiság valódi köszolgálatiság legyen, a törvény által előírt esélyegyenlőség ne
abban nyilvánuljon meg, hogy a kampányhirdetés, kampányfellépés baromi drága
(egyformán baromi drága), mert akkor csak a pénzes pártok tudják megfizetni. Hanem legyen
baromi olcsó mindenkinek egyformán, vagy ingyenes! (Itt Szolnokon kemény pénzeket szedtek
volna a tévévitákban részvételért, ha mindet kifizettük volna, cca egymillióba került volna, volt is
olyan vita, melyen csak a két nagypárt volt ott, égett az arcom...)

stb.

Nos, én egy független civil szervezetek (ráadásul olyanoké, akik már ott vanak a
településeken a közgyűlésekben), szóval ezek laza szövetségében látom a civil jövőt.
Ha ebben és a fent taglalt célokban a CM egyet tud érteni, együt tud működni velünk,
akkor azt szívesen veszem, sőt, ezektől különböző a CM által képviselt-megfogalmazott,
helyi szintre konkrétan ható egyéb célokat, programokat is tudunk támogatni, de nem CM-
tagként, hanem partnerként. Én is, mi is tenni akarunk, és már tettünk is, fogunk tenni,
nem szabad, hogy ezek a tettek nekünk-egymásnak keresztbe tegyenek, kioltsák egymást

-------------------------------------

És most a következőket üzenem neki és harcostársainak:

Ha a CM a parlamenti választáson pártlistát állít, akkor elveszíti minden hamvasságát,
ártatlanságát, mindenki számára egyértelművé válik, hogy csak a pártlistás 1 % feletti
pártmilliókra hajt, és akkor bár ha el is ér majd egy vagy két százalékot áprilisban, az
nagy bukás lesz az eszme számára, egyetlen képviselőjük sem fog bejutni a parlamentbe,
listáról, nagy bukásként fogják megélni, és minden esélyét elveszítik az őszi önkormányzati
választásokra indulásra, idő előtt szét fog széledni a mozgalom, esetleg a "pártelit" jól meg
fog élni abból az 1 % fölötti eredményért járó évi pártízmilliós állami párttámogatásból
(ami ellen egyébként maga a CM-párt éppen aláírásokat gyűjt).

Egyetlen megoldás ezért az lenne, ha a CM deklarálná, hogy lemond párt-minőségéről,
és lemond a pártlistaállításról, de ettől függetlenül ahol csak teheti, állít parlamenti egyéni
képviselőjelöltet, azzal a meghirdetett szándékkal, hogy egyetlen cél a jelöltek minél jobb
megismertetése a közvéleménnyel az őszi önkormányzati választásokra. Ha így tesz a CM,
ha nincs tétje az áprilisi választásoknak, akkor nincs áprilisban bukás, akkor el van érve a cél:
a jelöltek megismertetése, és akkor lenne esély az egyben maradásra és a komoly sikerre az
őszi önkormányzati választásokon.

Ha nem így lesz, az nagy HIBA, akkor a CM nem egy civil mozgalom, csak egy pénzéhes pártelit
által mozgatott csürhe.

Megjegyzem míg a parlementi 386 helyből egyet-kettőt csíphet el a CM, a települési
önkormányzatokban akár mindben ugyanennyit. És ez csak a 30 ezerlakos fölött városokat
számítva (ilyen kb 100 van az országban) két-háromszáz embert jelent, és mindegyik az évi
kb nettó egymilliós tiszteletdíja 10-20 %-át a CM-nek adományozhatja, és így kompenzálódna
a pártlistáról való lemondás (valamint a pénz fölötti kompetencia központosítása...).

-------------------------------

Uff, Tibapó

hoplita 2010.01.07. 09:34:03

@Phil Co.:

"...fidesznyik-győzelmet is eredményezhet, azaz Orbanoliniék baromi sok kompenzációs helyet kapnak, a szocik meg Vonáék alig valamit, a kicsit meg semmit. Azaz nettó marhaság a JOBBIK-ra FIDESz-kétharmad ellenszavazatként aspirálni még matematikailag is..."

Ennek egy kicsit nézz utána, rosszul tudod.
Nagyon valószínűsíthető, - a jelenlegi állás alapján - hogy a Fidesz a kompenzációs listáról nem kap mandátumot...
Egy elsöprő egyéni éa listás győzelmet követően a Fidesz alig tud valami töredékszavazatot felvinni a kompenzációsra.
Ad abszurdum, ha megnyerné mind a 176 egyénit nagy valószínűséggel csak a listásról csurranna valamennyi, mandátumot nem érő voks....a d'Hont szabály szerinti módon.
Tehát a Fidesz kétharmada csak az egyéni kerületek letarolásával és legalább 55%-kos listás eredménnyel jöhet össze...
Nagyjából ez a hézag....nem magyarázgatom tovább.

tibapó 2010.01.07. 09:36:42

@tibapó:
Elég hülyére sikeredett az előző hsz-om türdelése, ezért megismétlem, remélem azúttal élvezhetőbb lesz:

Én ha a civilek országos politizálását nézzük, csak a "civil kontrollt" tudom elképzelni, de semmi faltörő kosszerű "gyökeres társadalmi változást", semmi "társadalom és természet harmóniája", semmi
"igazmondás, meg becsületesség", semmi "szakadék megszüntetése", nem "korrupcióznék"annyit, mint inkább keményen és konkrétan az ellenőrzési jogokat követelném-
-javasolnám hogyan, de erről majd később. Szóval országos léptékben csak a civil kontrollt hangsúlyoznám
(de az pártként nem működik), és erre a kontrollra két lehetőséget látok (mondom, országos léptékben), az egyik meglévő, létező lehetőség a népszavazás, aminek lehetőségeit nem szabad, hogy szűkítsék, korlátozzák, a másik pedig (hívószónak, szlogennek sem kivetni való) a kétkamarás parlament (amit némi ravaszsággal össze lehet kötni a kisebb létszámmal, még akkor is, ha kettő lenne belőle).

Ezen a kettőn (tehát mint a civilek beleszólása a politikába: a népszavazáson és a második kamarán) kívül én csak helyi
léptékben, települési szinten tudok gondolkodni, de abban nagyon. És azzal is tisztában vagyok, hogy ahhoz, hogy helyi szinten jobban menjenek a dolgok, sokmindent országosan kéne kiharcolni, de nem mint civil párt. Hanem mint helyi
civilek laza, de hatékony lobbi-szövetsége.

Mik is lehetnek ezek a helyi jobbító változtatások? Témák, amik a helyi demokrácia kiteljesedését érintik, és amiben közösen érdemes majd lobbiznunk minden parlamentáris (értsd: parlementen kívüli, de törvényes) eszközzel, például ezek:

1. ÖTV-ben a helyhatósági minősített többséget pariba hozni (felemelni) az országoshoz (50 % helyett 2/3-ad). Hogy ne lehessen egyetlen párt-frakciónak a közgyűlésben hegemónája (Sajnos Szolnokon mosdt a Fidesz tarol így, az előző
ciklusban pedig ugyanezt tette az MSZP).

2. Helyi népszavazási szabályozást pariba hozni az országossal: ne 50 % feletti részvétel legyen az érvényességi limit, hanem 25 % feletti azonosan szavazó.

3. Ajánlószelvénygyűjtést (helyhatósági választásra gondolok),
szóval a kopogtató cédula gyűjtését megengedőbbé tenni, hogy a civileknek is legyen lehetőségük időben összegyűjteni (a kiértesítéssel egyidőben postázni a potenciális jelölő-szervezetek listáját, és/vagy az előző cilkusban listát állítóknak ne is kelljen / ne szabadjon ajánló-szelvényeket gyűjteni).

4. Az önkormányzati jegyzőket teljesen függetlenné tenni a
polgármesteréktől, egy országos jegyzői hivatal létrehozásával.
Mégis csak abszurd, hogy a törvényesség őre munkajogilag függ
attól, aki felett örködnie kellene (a jegyző a polgármester alkalmazottja).

5. Közszolgáltatói szerződések feltételeit szigorítani (koncesszióról szóló trv), mégis csak abszurd, hogy míg a tömegközl. szolgáltatóval törvény szerint max 4-8 évre lehet
szerződni, addig egy vizes, vagy egy kukás cég 20-30 évre kaphat koncessziót (betonozhatja be magát) !!!

6. Valahogy kiharcolni, hogy ezen közszolgáltató cégek (plusz városi tv, stb) felügyelő bizottságaiban ne csak
párt-katonák, hanem valódi szakértő és valódi civilek is bekerülhessenek civil szervezetek-testületek delegáltjaként. Ennek hármas funkciója lenne: 1)előzetes prevenció, döntés-előkészítés a hibás döntések megelőzősére, 2) utólagos
ellenőrzés, elszámoltatás, és 3) maga az információhoz jutás.

7. Külön ki kéne harcolni, hogy a helyhatósági választási kampány idején, de máskor is, a közszolgálatiság valódi köz-szolgálatiság legyen, a törvény által előírt esélyegyenlőség ne abban nyilvánuljon meg, hogy a kampány-hirdetés, kampán-fellépés baromi drága (egyformán baromi drága), mert akkor csak a pénzes pártok tudják megfizetni. Hanem legyen baromi olcsó mindenkinek egyformán, vagy ingyenes! (Itt Szolnokon kemény pénzeket szedtek volna a tévévitákban részvételért,
ha mindet kifizettük volna, cca egymillióba került volna,
volt is olyan vita, melyen csak a két nagypárt volt ott, égett az arcom...)

stb.

Nos, én egy független civil szervezetek (ráadásul olyanoké,
akik már ott vanak a településeken a közgyűlésekben), szóval ezek laza szövetségében látom a civil jövőt. Ha ebben és a fent taglalt célokban a CM egyet tud érteni, együt tud működni velünk, akkor azt szívesen veszem, sőt, ezektől különböző a CM által képviselt-megfogalmazott, helyi szintre konkrétan ható egyéb
célokat, programokat is tudunk támogatni, de nem CM-tagként,
hanem partnerként. Én is, mi is tenni akarunk, és már tettünk is, fogunk tenni, nem szabad, hogy ezek a tettek nekünk--egymásnak keresztbe tegyenek, kioltsák egymást.

-------------------------------------

És most a következőket üzenem neki és harcostársainak:

Ha a CM a parlamenti választáson pártlistát állít, akkor elveszíti minden hamvasságát, ártatlanságát, mindenki számára egyértelművé válik, hogy csak a pártlistás
1 % feletti pártmilliókra hajt, és akkor bár ha el is ér majd egy vagy két százalékot áprilisban, az nagy bukás lesz az eszme számára, egyetlen képviselőjük sem fog bejutni a parlamentbe listáról, nagy bukásként fogják megélni, és minden esélyét elveszítik az őszi ön-kormányzati választásokra indulásra, idő előtt szét fog széledni a
mozgalom, esetleg a "pártelit" jól meg fog élni abból az 1 % fölötti eredményért járó évi pártízmilliós
állami párttámogatásból (ami ellen egyébként maga a CM-párt éppen aláírásokat gyűjt).

Egyetlen megoldás ezért az lenne, ha a CM deklarálná, hogy lemond párt-minőségéről, és lemond a pártlista-
állításról, de ettől függetlenül ahol csak teheti, állít parlamenti egyéni képviselőjelöltet, azzal a meg-hirdetett szándékkal, hogy egyetlen cél a jelöltek minél jobb meg-ismertetése a közvéleménnyel az őszi önkormányzati választásokra. Ha így tesz a CM, ha nincs tétje az áprilisi választásoknak, akkor nincs áprilisban bukás, akkor el van érve a cél: a jelöltek megismertetése,
és akkor lenne esély az egyben maradásra és a komoly sikerre az őszi önkormányzati választásokon.

Ha nem így lesz, az nagy HIBA, akkor a CM nem egy civil
mozgalom, csak egy pénzéhes pártelit által mozgatott csürhe.

Megjegyzem míg a parlementi 386 helyből egyet-kettőt csíphet el a CM, a települési önkormányzatokban akár mindben ugyanennyit. És ez csak a 30 ezerlakos fölötti
városokat számítva (ilyen kb 100 van az országban) két-háromszáz embert jelent, és mindegyik az évi kb nettó egymilliós tiszteletdíja 10-20 %-át a CM-nek adományozhatja, és így kompenzálódna a pártlistáról
való lemondás (valamint a pénz fölötti kompetencia
központosítása...).

-------------------------------

Uff, Tibapó

6.Lenin 2010.01.07. 09:37:48

@tibapó:

"Ezen a kettőn (tehát mint a civilek beleszólása a politikába: a népszavazáson "

Kedves Nézőink,híreket mondunk!

Tegnap a képviselők a késő éjszakába nyúló vitán döntöttek a legutóbbi sikeres népszavazáson feltett kérdésben,ne lopjatok már annyit.

A végszavazáson egyhangúlag megfogadták(sőt esküt tettek),a következő ciklustól már nem fognak annyit lopni.
Arról, hogy mennyi az annyi,szintén a következő ciklusban fogják lefolytatni a vitát.
Holnap a 125. Civil Mozgalom által rendezett és sikeres népszavazáson feltett kérdésről szavaznak majd,"tényleg ilyen hülyék vagytok?"-ról.

Az idén ősszel nem lesz költségvetési vita,mert a 3542 civil szervet által feltett kérdések megvitatása miatt nem marad rá idő ebben a ciklusban.

Az olasz sonkagyártó cégnek sikerült a nyolclábú sertések tenyésztése a hortobágyi telepen.

Az időjárásról,Kiskunmajsán esni fog a Kossuth utcában.Alsótöködön itt-ott sütni fog a nap.

A továbbiakhoz,jó szórakozást.

tibapó 2010.01.07. 10:42:47

Én akkor is azt mondom, amit mondtam Szarvaskőn is:

Az országházba a városházákon keresztül vezet az út.
És egyáltalán nem sürgős.

tibapó 2010.01.07. 10:50:10

@tibapó:

Városházáról az országházba.
Mármint a civilek számára.
És ha már valamely civil az országházba készül, akkor az legyen a második kamara, vagyis ne a törvényhozás, hanem annak jóváhagyása, normakontrollja.

A kétkamarás parlementet nem lehet bevezetni egy népszavazással, de akkor is a CM zászlajára kell tűzni, mint egyik legfontosabb célkitűzés, elérendő minimum-maximum CÉL. A CM retorikájába ezt bele kell égetni, hogy az emberek ha a CM-ről hallanak, ne arra gondoljanak, hogy "na, ezek is csak a hatalmi koncra hajtanak", hanem épp ellenkezőleg, az rögzüljön bennük, hogy "ezek nem a hatalmat, hanem a civil kontrollt akarják a kétkamarás parlamenttel". És meg kell ismertetni az emberekkel a dolgot, a CM-nek a kétkamarás palementől (a 600 éves magyar hagyományáról és a mai gyakorlati példákról, lásd pl. Írország). Olyasmi felvilágosító missziót kell folytatni, amilyet folytatott Széchenyi a Hitel és a Stádium c. könyveivel. Szóval remélem érthető. És persze, azért a folyamat végét, ha már törvénybe illesztették, nem árt egy szentesítő népszavazással lezárni. :)

tibapó 2010.01.07. 10:57:53

A CM-nek, és/vagy más civil erőknek ki kell alakítani(uk) a parlamenten kívüli parlamentáris közéleti politizálás civil módozatiat, elsősorban és mindenek előtt a helyhatósgokban, vagyis nem országos, hanem települési szinten, az önkormyányzatok működésében, és ezek a civil közéleti tevékenységek, ahogy a másik blogomban is írtam, háromféle irányt jelenhetnek:
- együttműködés, vagyis előzetes problémafeltárás, megoldások keresése
- nyilvánosság, vagyis információhoz jutás a korrupció, a mutyi megelőzésére
- civil kontroll, vagyis utólagos számonkérhetőség, felelősségre vonás.

Szóval mindezek mellett is, "Szavazz a kispártokra!"

[nev] (törölt) 2010.01.07. 11:08:50

@tibapó:
a civilek alapfeladata a helyhatóságok felügyelete. ha én civil mozgalomban részt vennék az első számú célkitűzésem az önkormányzati rendszer újragondolása lenne. helyben kell megszüntetni a korrupciót.

a választót az értelmiségnek fellene felvilágosítania. hogy az államnak egyáltalán nem kellene különösebb gazdasági ösztönző lépéseket tennie, és közbeszereznie sem, ezeket az helyhatóságokra kellene bíznia.

ez lenne ugyebár a liberális gazdpol alapja. az állam gazdasági értelemben legyen passzív, és akkor nem lesz állami korrupció. a piac működésébe az állam nem avatkozik be közvetlen. csak ezt sokan úgy értelmezik, hogy akkor nincs piacfelügyelet. a liberális gazdpol szerint a helyhatóságok látják el ezt a feladatot. és őket ellenőrzik a civilek.

[nev] (törölt) 2010.01.07. 11:34:36

egyébként az uniós parlamentáris rendszer már ma is "kétkamarás".

az alsóházak a "nemzetiségi" parlamentek, a felsőház pedig az uniós parlament.

a jegyző és a polgármester szerintem is két elég különálló jogkör. ha már így belemegyünk ebbe a jegyzőt a civileknek kellene választaniuk. a helyhatóságokban nem pártoknak, hanem döntően civileknek kellene ülniük. ők választják meg a jegyzőt, aki felügyeli a törvényességet. egész más jogkör szerintem a polgármester, aki a közintézmények működéséért lenne felelős.

a koncessziós szerződéseket meg helyi népszavazásokkal kellene megerősíteni. és ha a lakosság odaadja a vízszolgáltatás díját 20 évre, akkor odaadta. de nyilván ha van helyi népszavazás, akkor nem adják oda. viszont ha azzal kell szembesülniük, hogy fizetni kell helyi adót, hogy korszerűsítsék a vízművet, akkor mégis csak odaadják, rövidebb időre. helyben szerintem elég racionális döntéseket tud hozni a nép.

[nev] (törölt) 2010.01.07. 11:36:58

a vízszolgáltatás jogát egészen pontosan.

tibapó 2010.01.07. 11:41:55

@[nev]:
látom sok dologban egyetértünk, amiben meg nem, azon sem vesznénk össze, nekem a vita vitamin :)

6.Lenin 2010.01.07. 13:00:53

@tibapó:

Ma Mo-on minden a rendelkezésedre áll,hogy mindezt,amiről írsz megvalósíthasd.

Választhatsz,választható vagy önkormányzati és országos szinten.
alapíthatsz pártot,civil mozgalmat.
Szabadon véleményt nyilváníthatsz,mint most is itt a neten.

Feljelentheted a korrupt politikusokat.Kizárhatod őket a közéletből.Mások figyelmét is felhívhatod erre.

Voltam önkormányzati képviselő 90 től,tudom hogyan működik minden olyan szervezet,amely emberekből áll.

A nyilvánossággal,számonkérhetősségge
egyet is értenék,mint az egyik legfontosabbak egyikével.
Szerintem nem bonyolítani,hanem egyszerűsíteni kellene.

Én inkább nev-vel értenék egyet.
Az önkormányzatokat kellene helyzetbe hozni,hiszen az emberek helyben ismerik a problémáikat és a megoldást.
Ha igazán magukénak érzik a saját településük problémáit és tesznek is valamit a megoldás érdekében ,talán majd arra is ráébrednek,az ország is az övék.Róluk szól a politika,nem a pártokról,azok csak eszközök az igények megvalósításához.

tibapó 2010.01.07. 13:06:11

@6.Lenin:
Igen, azon vagyok, hogy így is tegyünk, de sajna a CM-törekvések, ha félresiklanak, ebbe egy kissé belerondítanak... :(
Mint mondtam, könnyen keresztbe tehetünk egymásnak, pedig én inkább az együttműködés híve lennék.

Szóval egyetértünk mi ketten abban, hogy [nev]-vel egyetértünk. Ezt se hittem volna. :)

6.Lenin 2010.01.07. 13:16:38

@tibapó:

Minden olyan szervezet-nevezzük akárminek-amely felülről akar irányítani,beleszólni az emberek sorsába,kudarcra van ítélve,hosszútávon.Az ügyeknek helyben kell eldőlniük.

[nev] (törölt) 2010.01.07. 13:22:14

végül is csak annyi a "vitánk", hogy szerintem a normakontrollt bőven elláthatná az uniós parlament, illetve annak a szakbizottságai, az elég bürokratikus már így is.

egy magyar bundesrat (felsőház) még bonyolultabbá tenné a jogalkotást. szerintem ma már az alkotmánybíróság is fölösleges, tagjai vagyunk az európai uniónak. előzetes normakontrollra pont elég lenne a köztársasági elnök, akit továbbra sem a nép választana meg, hanem a parlament. az én felfogásom szerint a köztársasági elnök a miniszterelnök helyettese lenne, a kormány tagja, ő egy modern belügyminiszter lenne. aki a külügyhöz hasonlóan egy diplomata lenne. csak éppen a köztársaság belügyeit illetően. a nagyobb horderejű vitákat moderálja, fellép a szélsőséges megnyilvánulásokkal szemben. az ombudsmanok hivatalait kellene alá rendelni. a rendőrség meg a rendészeti minisztériumba való. most az én véleményem az, hogy egy új védelmi minisztérium kellene, amibe minden fegyveres és nem fegyveses erőszakszervezet beletartozik. a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, a fogyasztóvédelem, a rendőrség, és a hadsereg is. ami persze megint vitakérdés, hogy ez így túlzott koncentrálás. csakhogy a helyzet az, hogy ha van valami balhé, akkor kell egy politikai felelős. és ő lehetne a védelmi miniszter. mondjuk én a környezetvédelmet is idesorolnám. a hadsereg elég sokat tudna tenni ez ügyben.

szerintem a helyzet nagyjából az, hogy a magyar közjogi rendszer annyira nem rossz, mint amilyennek elsőre tűnik, apróbb korrekciók viszont kellenének.

tibapó 2010.01.07. 13:40:22

@[nev]:
Keves [nev]! Azért mielőtt teljesen elvetnéd a mo-i felsőházat, nézd meg ezt a blogot és aludjál rá egyet.

cid-9fff2a70681a9147.skydrive.live.com/self.aspx/Cenzored%20CM-blogs/2.pdf

Egyébként magam sem azt mondtam, hogy a második kamara mindenképpen kell, ha törik, ha szakad (bár szerintem hasznos), csak azt, ha a civilek az országázba igyekeznek, akkor hogy a kecske is jóllakjon, meg a képoszta is megmaradjon, vagyis rájuk ne húzzák a "hatalomba törtetés" vádját és tényleg legyen egy kis méltányos beleszólásuk, akkor már inkább a felsőházi vétó, mint az alsóházi cécó.

tibapó 2010.01.07. 13:53:09

@[nev]:
A második kamara eszméjét zászlajára tűzni és a bevezetését kiharcolni egy Civil Mozgalom szerű szervezet részéről meglehetősen hitelesnek tűnne, sokkal inkább, mint a jelenlegi hatalmi sturktúra bármely részvevőjétől. Ha egy civil erő ezt forszírozni kezdi, leginkább az ír példát érdemes megismerni, és az érvelés során megismertetni a közvéleménnyel, cáfolva ezzel egyszersmind a mostani elit hivatkozását az ország méreteire.

Még pár gondolat a második kamara méretéről, költségeiről.

Nem a második kamarától lesz kisebb és olcsóbb a parlament, de a kétkamara együtt is lehet kisebb a mai országgyűlésnél (pl 200-220 fős alsóház és 80-100 fős felsőház).

Ma a felsőház szerepét valamilyen formában a köztársasági elnök veszi át egyedül, a felsőházi kontroll egyedül az ő egyszemélyi bölcsességén múlik, na és persze a lehetőségei egy felsőházhoz képeset korlátozottak.

Amikor arra gondoltok, hogy a köztársasági elnök egymagában biztos olcsóbb, mint 80-100 szenátor, ne vegyetek rá mérget, mert maga a köztársasági elnöki hivatal már nem biztos, hogy olcsóbb egy komplett felsőháznál, igaz, a közt. elnök intézménye nem szűnne meg akkor sem, ha lenne felsőház.

Diocles 2010.01.07. 14:25:05

kampány, MDF-módra...

A Magyar Demokrata Fórum felszólítja a Fideszt, hogy haladéktalanul tisztázza: igazak-e a hírportál értesülései? Igaz-e, hogy az IMF hitel átvállalásáért cserébe százezer kínai állampolgár befogadását ígérte? Igaz-e, hogy a Fidesz elnöke kísérletet tett arra, hogy az Európai Unió demokratikus együttműködését kínai kommunista függőségre cserélje? Igaz-e, hogy Orbán Viktor gazdasági hazaárulást követett el?"

MTI

[nev] (törölt) 2010.01.07. 14:35:59

oké, csak azt látjuk, hogy a függetlenek szerepe a parlementbe egyre csökkent.

régebben úgy gondoltam, hogy az egyéni képviselők ülésezzenek a felsőházban, legyen valami értelmiségi felsőház ahová a pártok delegálnak. aztán rájöttem, hogy ugyanaz lenne, mint a parlamentbe. kapcsold be mondjuk az atv-t és az echo tv-t, és képzeld el, hogy mi lenne, ha az abban szereplő értelmiség össze lenne zárva egy terembe. ugyanaz a veszekedés, mint a parlamentbe. cseberből esnénk vederbe. na most a civilek szerintem pont így esnének egymásnak, vagy még ígyebbül.

az a szenátus-szerű testület, ahová kvázi szakértőket küld a nép az európa parlament leginkább. a pártlisták összeállításakor is leginkább itt igyekeznek szakpolitikusokat jelölni.

másrészt elvi okai is vannak az érvelésemnek. szándékosan el akarom rontani a hiearchiát.

tehát én azt mondom, hogy a tagállamok tegyenek javaslatot a nemzetközösségnek (az uniónak), illetve az unió tiltson, vagy támogasson, és a helyhatóság, azaz a város (city), vagy vidéken a járás (town) hajtsa végre az uniós döntést, vagy egészítse ki, illetve kivételes esetben opponálhasson. ha valami ultra brutál hülyeséget hoz az unió, a malacnak adni kell játékokat.

tehát: állam - unió - város (vidék).

szerintem ebben a felállásban lehet értelmesen végrehajtani a reformokat. az állam uniós kontroll alatt működik, a városok pedig együttműködnek az unióval.

ugyanez hiearchiában:

unió - állam - város (vidék) azt eredeményezi, hogy mindenki folyamatosan destruál, vagy opponál. az ellenzék desktruktív, a kormány pedig az ellenzék ellenzéke.

radala 2010.01.07. 15:40:16

@Diocles: Azt hittem ez vicc. de komoly.
Agyam eldobom.
Mégsem biztos, hogy alacsony lesz a részvétel:-)

radala 2010.01.07. 16:49:57

@radala: Lehet-e kétszer 23 millió románozni? Mondjuk lehet, hogy azokban, akikben 2002-ben a románoktól tartva fogalmazódott meg, hogy az mszp-re kell szavazni, azokban most is az van, hogy egyszer már OV akart behozni 23 milla románt miért ne akarna most még 100 000 kínait is?
zseni ez az Ibolya. Gyanítom, hogy nem is az elkódorgott liberálisokra utaznak ezek, hanem a legalja szoci nénikékre-bácsikákra...

Aldobói Feldob 2010.01.07. 17:16:55

@radala: És ez még csak a kampány legeleje, vajon miket fog még a Dávid -Herényi duó a finisre kieszelni.
(Meglátásom szerint, ahogy öregszik és fonnyad Ibolya, ezzel egyenes arányban növekszik - az amúgy is mérhetetlen - aljassága és rosszindulata!)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.07. 17:44:09

@Aldobói Feldob:
Na, azért te se panaszkodhacc...
Tudhatnád, hogy az ő eszelőjüket S. Z.-nak hívják.

kovaxx 2010.01.07. 18:00:04

"Magyarország jelentős része ma nem kormányváltó vagy kormánymegtartó hangulatban van, hanem egyszerűen unja és utálja az egészet."

Kedves Gábor ez bizony vaskos ballib önámítás, olyan kis Ágh Attilás...

Bizony az öszödi beszéd és a döbbi egetverő iszonytató disznóság* azért nem múlhatott el anélkül, hogy a lakosság ne akarja kegyetlenül megbüntetni a felelősöket. Az eredményt láthatod a jobbik soha korábban nem látott százalékaiban.

Példátlan, az országban korábban elképzelhetetlen mértékű aljasságok. Valamint az ország gazdasági helyzetének a tönk szélére sodródása a 8 év alatt.

török gábor 2010.01.07. 18:08:52

@kovaxx: ághattilás? ez jó, tetszik, ilyen még máshol nem voltam :)

Amúgy csak arról próbáltam beszélni, hogy a felmérésekből nem látszik a nagy lelkesedés, a választók egy jelentős része mindenkit utál, nem csak a kormányon lévőket. Persze, őket jobban.

[nev] (törölt) 2010.01.07. 19:17:51

@török gábor:
szerintem elég sok a hasonlóság 1994 és 2010 között. ugyanúgy van egy erős kormányváltó hangulat ahhoz hasonlít, és ugyanígy van egy nagy adag kiábrándultság. csak a szerepek vannak fordítva leosztva. most a szocialisták és a liberálisok állnak a sarokba, és a konzervatívok és nacionalisták ütik a vasat, akkor meg pont fordítva volt.

Phil Co. 2010.01.07. 20:14:03

@hoplita:

Igazad van, és meg kell vallanom, a partvonalról nyifegeb bele: nem ismerem kellően behatóan a választási rendszert.
Legyen még mentségem, hogy feltételezem Orbánék 110 és 130 közti egyéni mandátumszerzését (mivel ez most nem a büntető jellegű EP- vagy népszavazási voks), valamint azt, hogy minden elvesztett egyéni körzetben másodikak lesznek. (Az persze kérdés, hogy a listán is elérnek-e azonos arányt, de nem zárom ki.) A hoplita által javasolt "protestvoks-szellemű", JOBBIK-ra szavazó módszerre volt így a reakcióm, mivel ha közel azonos szavazatot gyűjt be Vona a maszoppal, és a második helyeken is közel azonosak az eredményeik, ez a FIDESzt erősítheti. Ez azonban csak kis részvétel mellet esélyes, mivel a JOBBIK - minden ellenkező híresztelés ellenére - még nem középpárt!
Amennyiben hibás a logikám, kérlek, szólj! Tényleg nem vagyok otthon a választási algoritmusok terén!

tibapó 2010.01.07. 22:02:23

@1.szolo (B.A.):

Oké, már rájöttem. Csak azért szóltam hozzá, hogy van-e már avatarom, de hiába tartotttam be az útmutatásaidat, nincs.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.01.10. 11:58:56

"Mekkora részvétel várható?"

Én 2896179÷3075450×5408050 szavazót várok.
((avagy 2009/2004*2006;))
Az az 5.093ezer pedig 63,66%-a a 8M jogosultnak.

Persze én sem vagyok tévedhetetlen, sőt...

(-többször is tévedtem már, mikor azt hittem, nincs igazam;))

Robinzon Kurzor 2010.01.11. 17:07:53

A politikát a felületesen követők számára (akik végül általában el szoktak menni szavazni) most leginkább az látszik, hogy minenki elkönyvelte a Fidesz győzelmét.

Bajnai is úgy beszél, mint egy ügyvezető kormányfő, akinek már csak a folyó ügyek átadása van hátra "a következő kormánynak".

Ilyen helyzetben sokkal nehezebb lesz bárkit is mozgósítani, mint amikor kiélezett a küzdelem.

Legkönnyebb helyzetben a Jobbik van, az ő szavazóik a Fidesz orra alá akarnak borsot törni, hogy komolyan vegyék a pártjukat és persze az is fűti őket, hogy legyőzzék az MSZP-t.

A megmaradt MSZP-szimpatizánsokat talán csak a kétharmados Fidesz-többség megakadályozásával lehet motiválni.

De mivel lehet motiválni a Fidesz-szimpatizánsok kevéssé fegyelmezett részét? A győzelem meg lesz nélkülük is, bőven, akkor minek menjenek el. Úgy is lefutott ügy ez már ...

Robinzon Kurzor 2010.01.11. 18:32:24

Ja, és külön érdekes lehet a második forduló eredménye.

Már ahol lesz egyáltalán.

Mert ha mindenhonnan a Fidesz elsöprő győzelmének híre fog jönni (márpedig az fog jönni), akkor ki és miért menjen el a második fordulóban?

Főleg a Fidesz-szimpatizáns minek menjen el, ha nem nagyon elhivatott: az MSZP-t már megbüntette, a Fidesznek már a listán meg az első fordulóban eldőlt egyénikből megvan a többsége ...

A jobbikos akkor fog elmenni, ha az ő jelöltjük maradt még állva -- egyébként MSZP-re nyilván nem fog szavazni, de a Fideszre sem érdeke, hiszen saját pártjának alkupozícióját rontja, ha Fidesz nagyon győz.

Talán itt az MSZP-s szavazót lehet a legjobban mozgósítani, hiszen még megakadályozhatja a kétharmados Fidesz-győzelmet.

pannonfunk 2010.01.11. 19:59:05

@Robinzon Kurzor: A fidesznek van kb. 1.5 millió törzsszavazója, aki akkor is elmegy szavazni, ha tolókocsiban viszik, és konkrétan fizikai fájdalmat okoz, hogy felemelje a kezét behúzni az ikszet. Az elég lesz a második fordulóra.

Az első forduló viszont érdekesebb lesz, hoszen nem csak a másfél millió törzsszavazó szavazatára lesz szükség a listán. Így az, hogy lesz-e a fidesznek kétharmada, az az első fordulóban fog eldőlni.

Robinzon Kurzor 2010.01.11. 20:56:18

@pannonfunk: Ahogyan az öreg zen mester is mondta: meglátjuk ...

Lyuk! Én vagyok az Apááád! 2010.04.11. 12:53:42

MAX 60% lesz a részvétel

...de,nem elképzelhetetlen a rekord alacsony vagy ahhoz nagyon közeli részvétel!!!!!!!!
süti beállítások módosítása