Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2010
nov 16
13:54

Önöknek ilyen nincs és nem is lesz – mondta ma az ellenzéknek a kétharmados többségre utalva egy mérsékelt konzervatív politikustól talán szokatlan stílusban Navracsics Tibor az alkotmánymódosítás parlamenti vitájában. A Fidesz-KDNP az áprilisi választási győzelme óta immáron nyolcadik alkalommal módosította az alkotmányt, korábban erre egy teljes ciklus is kevésnek bizonyult. Mihez nyúltak hozzá és miért tették?

(Fotó: Facebook)

1. Az első alkotmánymódosításra még a kormány megalakulása előtt került sor, május 20-án Navracsics Tibor, Rétvári Bence és Répássy Róbert javaslatára 306 igen szavazattal (a Jobbik is támogatta) döntött a parlament a legfeljebb 200 fős parlamentről és a miniszterelnök-helyettesi pozíció létrehozásáról.

2. Egy hónappal később, június 28-án három alkotmánymódosításra is sor került. Kósa Lajos, Rácz Róbert és Vitányi István javaslatára 260 támogató szavazat mellett született az a módosítás, amely többek között lehetővé tette, hogy alpolgármesternek olyan személy is megválasztható legyen, aki nem tagja a képviselőtestületnek.

3. Ugyanezen a napon szintén egy képviselő, Mátrai Márta indítványára módosította a parlament az alkotmányban az alkotmánybírói jelölés rendjét. A Fidesz számára kedvező új konstrukciót 261 kormánypárti képviselő támogatta. „Az Alkotmánybíróság az alkotmányvédelem legfőbb szerve. Ahhoz, hogy funkcióját maradéktalanul elláthassa, biztosítani kell az önállóságát, függetlenségét és folyamatos működőképességének jogi feltételeit” – fogalmazott indoklásában az előterjesztő.

4. A nap utolsó alkotmánymódosítása Cser-Palkovics András és Rogán Antal kezdeményezésére történt. 262-en támogatták szavazatukkal, hogy „a modern médiapiaci folyamatok alaptörvényi szintű szabályozására” alkalmas fogalmak kerüljenek az alkotmányba.

5. Július 22-én született meg az első olyan alkotmánymódosítás, amelyhez a kormány - a közigazgatási és igazságügyi miniszter útján - kezdeményezőként adta a nevét. 307 igen szavazattal (a Jobbik is támogatta) került az alkotmányba a bírósági titkárok hatáskörének megfogalmazása, továbbá a jó erkölcsbe ütköző módon juttatott jövedelmekre vonatkozó – a különadót a későbbi alkotmánybírósági felülvizsgálattól megóvni szándékozó - szabályozás.

6. Ugyanezen a napon Lázár János és Kocsis Máté előterjesztésére 262 támogató szavazattal egy újabb alkotmánymódosításra került sor. A módosítás célja, hogy a hivatásos állomány tagjai számára kizárja a választásokon jelöltként történő indulás lehetőségét.

7. A hetedik alkotmánymódosítás november 8-án 308 vokssal (a Jobbik is támogatta) történt, ismételten a közigazgatási és igazságügyi miniszter indítvány alapján. A módosítás egyrészt a jogalkotásra vonatkozó pontosításokat tartalmazott, legfontosabb elemei pedig a legfőbb ügyész pozíciójával voltak kapcsolatosak: megválasztásához kétharmados többséget rendelt a szabályozás a korábbi feles többség helyett, továbbá megszüntette az interpellálhatóság lehetőségét.

8. S végül a mai alkotmánymódosításra Lázár János, Balsai István és Vejkey Imre kezdeményezésére, név szerinti szavazással, 261 támogató vokssal került sor, amelynek következtében jelentősen szűkült az alkotmánybíróság felülvizsgálati lehetősége.

Ha áttekintjük az eddigi alkotmánymódosításokat, akkor azt láthatjuk, hogy azok többsége a kormányzó erők aktuális politikai céljait szolgálta. Nem rendszerátalakító, valamilyen stratégia mentén formálódó, koncepcióba rendezhető szándékot látunk mögöttük, hanem egyszerűen a hatalomgyakorlást megkönnyítő, az ellensúlyokat gyengítő, a hatalmi helyzetet megszilárdító napi politikai érdekeket (természetesen ez is lehet stratégia, de inkább egy stratégia eszközének, semmint céljának tekinthető).

Nincs persze ebben semmi meglepő: a kormányon lévők mindig jobban szeretik, ha kevesebb a korlát és több a támasz. Ami új, és erről már többször beszéltem: az egyetlen központból irányított, egyelőre példás fegyelmet mutató kétharmados többség. Ez az, amivel korábban még senki nem rendelkezett, ezért az önös politikai érdekek alapján történő alkotmánymódosításra (ha lett is volna ilyen szándék, szerintem amúgy igen) korábban csak kivételesen kerülhetett sor. Ahhoz, hogy ez most főszabályként működhessen, három dologra van szükség: 1. stabil kétharmados parlamenti többségre, 2. a kétharmados többséget átható olyan mértékű frakciófegyelemre, amely még belső ellenkezés esetén sem vezet dezertáláshoz. 3. a kétharmados többséget uraló politikai elit sajátos „cselekvő-átalakító” felfogására, konzervatív alkotmányszemléletének, -tiszteletének hiányára. Amíg ebből a három pontból legalább egy nem változik meg, az alkotmány – legyen az akár majd egy újonnan elfogadott – a jövőben sem számíthat érinthetetlenségre, ha a változó politikai érdekek ezt kívánják.

Mindez azonban, fontos megismételni, nem diktatúrát jelent. Amíg a szabad részvétel, a szabad versengés és a szabad nyilvánosság garanciáihoz nem nyúl a kormánytöbbség, legfeljebb konzervativizmusa és hitelessége vonható kétségbe, demokratikus elkötelezettsége nem. Alkotmányozó többséggel rendelkezve megváltoztatni a választási rendszert, intézményeket átalakítani, új szabályokat hozni nem jelenti ugyanazt, mint betiltani a politikai ellenfeleket, ellehetetleníteni a sajtót, korlátozni a választójogot. Nem a Fidesz felelősségét akarom ezekkel a mondatokkal csökkenteni, ne feledjük, mostani döntéseikkel nekik úgyis el kell majd számolniuk a választók és az utókor előtt. Az alkotmánymódosításokról, az új alkotmány elfogadásáról szóló vita kapcsán azonban fontos lenne tisztázni, hogy nincs semleges intézmény, nincs semleges eljárás. A szabályok mindig valakiket kedvezőbb, másokat kedvezőtlenebb helyzetekbe hoznak, s ha valakinek törvényes (!) lehetősége van ezek módosítására, nem érdemes meglepődni, ha mindent meg is tesz a helyzetének javítására. A választók pedig majd eldöntik, hogy mindezt alkotásnak vagy gátlástalanságnak gondolják-e inkább.

x x x

Alkotmánymódosítások, 1987–2009 

ÉvÖsszes törvény
Alkotmánymódosítások
száma
sorszáma
1987
12
1
X.
1988
26
0
1989
58
3
I., VIII., XXXI.
1990
104
6
XVI., XXIX., XL., XLIV., LIV., LXIII.
1991
93
1
LVIII.
1992
89
0
1993
116
1
CVII.
1994
105
3
LXI., LXXIII., LXXIV.
1995
125
1
XLIV.
1996
131
0
1997
159
2
LIX., XCVIII.
1998
93
0
1999
125
0
2000
145
1
XCI.
2001
121
1
XLII.
2002
68
1
LXI.
2003
133
1
CIX.
2004
140
1
CIV.
2005
189
0
2006
135
2
XIII., LIV.
20071822LXXXVIII., CLXVII.
20081170-
20091702LXIV., XXX.
 
Összesen
 
 
2526
 
29
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr862452371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A demokráciáról 2010.11.24. 10:54:27

Az Orbán kormány és a parlamenti kétharmadot birtokló Fidesz-KDNP szövetség féléves tevékenysége alapján a sajtóban, publicisztikákban, riportokban, esszékben, stúdióbeszélgetésekben, politológia elemzésekben gyakran vita keletkezik a demokráciáról ált...

Trackback: Nem a jobb helyek egyike 2010.11.17. 08:54:33

Talán igaza van Török Gábornak: ez még mindig a demokrácia, hiszen amíg választások vannak és egy ilyen poszt megírható, addig nem beszélhetünk diktatúráról. Ez azonban már nem az a minőségű demokrácia, amiben jól érzem magam.A Magyar Köztársaságban le...

Trackback: Beléhátráltak 2010.11.17. 00:35:44

Az alkotmányozó többség alkotmányoz.Abba egy kissé beleléptek, hogy az Alkotmánybíróság jogkörét korlátozni kívánják. Aztán elkezdtek kihátrálni, de benneragadtak abban, ami bűzlik ebben. A közigazgatás dolgozói után – a jól megadóztato...

Trackback: Jogbiztonság 2010.11.16. 23:18:30

Olvasói levelet közlünk.     Kedves Képzelt Riporter!   A minap egy hihetetlenül felháborító eset történt meg velem, szeretném megosztani. Ha gondolod, nyugodtan közöld le a levelemet. Szóval bementem egy kocsmába sörözni (a koc...

Trackback: Elkeserítő 2010.11.16. 18:50:20

A választások óta nem írtam. Volt jobb dolgom, meg aztán minek is. Ráadásul eleinte az események sem voltak olyan eget rengetőek, a parlamentben beköszöntött a nyári szünet, és a retorika is megmaradt az előző kormányok fikázásánál. Egy idő után ráun a...

Trackback: Névsorolvasás 2010.11.16. 18:15:57

Az utókornak szánom ezt a listát. Olyan emberek neveit tartalmazza, akik szerint az alkotmány egy szabadon, az aktuális apró-cseprő, kis politikai célok érdekében módosítgatható kis törvényecske. Ezek az emberek azt is gondolják, hogy a Nép felhatalmaz...

Trackback: Barkácsklub 2010.11.16. 15:07:17

Az alkotmányszövegen való barkácsolás zavartalanul folyik, az Alkotmány a munkálatok alatt megközelíthetetlen. Természetesen az Alkotmánybíróság jogköreit korlátozó alkotmánymódosítás elfogadásának napján sem maradtunk újabb fordulat nélkül. Az elő...

Trackback: A megfelelő ember VIII.: A tisztesség példaképe 2010.11.16. 15:06:54

Hiába biztosított az augusztusi felkészületlenség több-hónapnyi pluszidőt arra, hogy kiválassza az új kormány a kitüntetésre szerintük méltók körét; ahogy a személyzeti politikájukba is rendszeresen, ide is csúszott be némi gigkszer. Orbán Viktor szer...

Trackback: Robog az úthenger! A kormányzati! 2010.11.16. 14:50:21

szomorú meseAtyafiak, hát megtörtént! A kormányzat auzobothoz méltó olajozott, szinte csikorgás mentes transzformációval teljesítette a legújabbkori féléves tervet! Íme mai napjaink modern, politikai csúcsteljesítménnyel felvértezett taroló gépezete!A ...

Trackback: Mondd, te kit választanál? 2010.11.16. 14:42:12

Nico Rosberg, a Mercedes GP Forma–1 pilótája hivatalos Twitter oldalán számolt be arról, hogy valaki – feltehetőleg a mezőnyből egy pilóta – a képe helyére az amerikai énekesnő képét ragasztotta. A turpisság a szálloda recep...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terniak 2010.11.16. 21:58:32

@Átverés!:

ELvben jogos a felvetésed, de gyakorlatilag nem lesz az. ENnek az oka, hogy ha a jelenlegi részkoncepciók maradnak, akkor nagy és jelentős változás nem lesz a jogrendszerben. Ugyanis bárki bármit mondjon, renkívül kiérlelt és színvonalas a magyar jogrendszer, mindenben megfelel az európai és a saját jogállami hagyományainknak.

Másrészt az természetes, hogy a "régi" jogszabályoknak is meg kell majd felelniük az új ALkotmánynak. De szerintem Navracsicsék pontosan azért nem félnek ettől, mert ők is tudják, hogy az új ALkotmány lényegében csak számában és preambulumában lesz új.

Tartalmilag nem lesz változás. Ezért szemfényvesztés az egész.

6.Lenin 2010.11.16. 22:04:22

@panelburzsuj:

Én jól érzem magam itt.
Nem hiszem, hogy ott olvashatnék ennyi marhaságot esténként.

Ja, visszaszámoltam, ki van adva, indulnom kell a gipsz1234-ért.
Nem tetszik nekünk a politikai véleménye.
Csak nem találom az átnevelő husángot, de meg kell lennie valahol.

kodó tamás 2010.11.16. 22:09:01

@Teremszolga: tévedsz. teljesen új: "üres alkotmány lesz". kitörölheted vele. csipeg-csöpög, erdők-mezők, nyelv, Isten stb.
Pont olyan alkotmány lesz mint a KE. persze az se lesz diktatúra. Csak nulla szinvonalú demokrácia. majd megmagyarázza TG hogy nincs szükség ilyen uri flancokra, lényeg hogy jó kezekben vagyunk...

panelburzsuj 2010.11.16. 22:11:21

@6.Lenin:

Rádión utánad küldenénk a kommenteket: mekkora buli lenne már az első interplanetáris fórum, ahol TG üzenget Leninnek ...

6.Lenin 2010.11.16. 22:12:00

@Teremszolga:

"Tartalmilag nem lesz változás. Ezért szemfényvesztés az egész. "
Kár volt összetojni magam félelmemben.
Marad minden a régi. Megnyugtattál.

panelburzsuj 2010.11.16. 22:13:34

@panelburzsuj:

Tégé és csapata

(Hogy a stílus egységes legyen ... )

melus79 2010.11.16. 22:16:11

Valaki tényleg leírhatná,mi volt olyan érdekes a hír tv-n.Sajnos nem állt módomban megtekinteni.

Átverés! 2010.11.16. 22:16:32

@ guvernalista: Tegnap akartam írni az oktatással kapcsolatos felvetéseire. Nagyon sok mindennel egyet értettem.Én úgy gondolom, hogy régi technikumi rendszert kellene visszahozni, természetesen a kor követelményeinek megfelelő szakmákban.
Nekem két fiú testvérem is a békéscsabai Hid-Vízmüép.Tech. végzett.Az egyik tovább tanult mérnöknek, de a másik is kész emberként sok gyakorlati tapasztalattal kezdhette munkát

Nagyon sok szakmában volt ilyen technikumi képzés, és innen kerültek ki a jó színvonalú középvezetők, még ma is megtalálhatók.

Ugyan igy képezték a mezőgazdasági szakembereket is, középszinten a sok mg. gépszerelő, traktorista stb. Még ma is zömmel idősen bár de azok ülnek a nyeregbe.

Az agrár egyetemek is ontották a szakembereket, és azok le is jöttek vídékre, mert a nagyűzemeknek volt fogadó képessége. Már többször írtam arról, , hogy a hetvenes-ny olcvanas években több városi értelmiségi jött a vídékre mint amennyi távozott.

Valamelyik reggel polemizáltak arról, hogy mit is kellene pl. Oroszországnak eladni.Felvetődött, hogy a magyar almának, Globus termékeknek, egyáltalán az élelmiszernek még mindig van jó hangzása az orosz piacon, lenne nosztalgia irántuk, de hol van már a magyar gazdasági háttér, sehol.

Ki volt itt sok minden már találva, de a módszerünk az, hogy a fürdővízzel a gyermeket is.

gipsz1234 2010.11.16. 22:18:21

@6.Lenin: Ugy értem hogy nem anonim módon. Név nélkül még merek véleményt alkotni.
@manyike: Direkt módon nem befolyásolnak az eddigi döntések, de valószínüleg túlzottan rgaszkodom alapvető jogállami normákhoz és ezeket látom veszélyben. Ez bizonytalanságot és félelmet kelt bennem. Ezen kívül úgy érzem a MNYP-akból elvont milliárdok a populista igéretek teljesítésére lesz feláldozva. Nem hiszek az egyszemélyi vezetésben a tévedhetetlen vezérben a soha sem hazudó emberekben. Nem tetszenek az egyéni képviselőként benyujtott törvényjavaslatok, melyek nem tesznek szükségessé parlamenti vitákat. Igen ez diktatura, még soft fajta de ez sem tetszik.

panelburzsuj 2010.11.16. 22:21:21

@Átverés!:

Orosz piac alatt mi értendő? A moszkvai és szentpétervári nábobok, vagy a nincstelen falusiak tízmilliói?

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2010.11.16. 22:22:55

Kedves Török Gábor! (Ezért most kapni fogok megint.) A legutolsó cikkekben sikerült visszatérnie az eredeti tárgyilagosságához, fő értékéhez, szemben az utóbbi időszakban néha fel-felbukkanó "drágabolgáruras" tárgyilagossággal. Ennek személy szerint örülök, és kívánom, hogy ezen az úton járjon tovább.

Nem vagyok fideszes 2010.11.16. 22:23:22

index.hu/belfold/2010/11/16/mar_ott_volt_a_hurok_karolyi_nyakan/

Ha megint indul az utcai balhézás, vajon Orbán kiosztja a beígért két pofont a csürhének, vagy ahhoz is gyáva lesz?

melus79 2010.11.16. 22:23:53

@gipsz1234: Tökéletesen egyetértek,de ilyentájt már gondot okozott a pontos megfogalmazás!Hja kérem,én nem véletlenül félek a diktatúrától,két kiskorú ugráltat reggeltől estig!:)

porfelhő 2010.11.16. 22:26:07

"Újra tüntetésre készül a Jobbik. Egyebek között azért, mert a fidesz elsikkasztotta az alkotmányozást. Jelenleg nincs demokrácia az országban, mit jól jelez, hogy egy újabb törvény szerint idegen rendőrök is bevethetőek lesznek Mo-gon." mondta többek között Vona G.

Most akkor van demokrácia vagy nincs? vagy nem lesz?:) irja már meg valaki!

Hungeralien 2010.11.16. 22:26:15

A HírTV-n a Magyar Nemzetesek fikázzák a kormányt...

6.Lenin 2010.11.16. 22:26:21

@gipsz1234:

Kis naiv, kartoték van az egész rokonságodról. Még azokról is akikről te nem is tudsz.

Gipsz1234, nyitott könyv vagy előttünk!
Igaz, kicsit unalmas, de ott egye a fene, majd átnevelünk.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.11.16. 22:28:52

@Teremszolga: Változás 1: A magántulajdon nem alapjog!

pug406st 2010.11.16. 22:30:11

@melus79: heti válasz és magyar nemzet vitázott. torkos matild ellenérzését fejezte ki az alkotmánymódosítás miatt... közben volt kötelező gyurcsány diktatúrázás... hát kb ennyi. kecske és káposzta esete. érdekesebb lett volna jobb oldali jogtudósok vitája.

melus79 2010.11.16. 22:30:38

@török gábor: Elolvastam,és visszavonom.valahogy kimaradt.Mea culpa!:)

Fufo 2010.11.16. 22:30:43

@vinczej: Ilyen már mintha lett volna...

6.Lenin 2010.11.16. 22:32:10

@kodó tamás:

Eddig is volt Alkotmány, meg jogbiztonság, de szerintem a gyakorlatban 1 jó ügyvéd meg, 1 reklámszatyor lové, sokkal praktikusabb (hatásosabb) volt.

melus79 2010.11.16. 22:33:04

Köszönom a tájékoztatást!Már aggódtam,hogy lemaradtam valamiről!

gipsz1234 2010.11.16. 22:33:59

Azért az jó érzésel tölt el hogy sikerült egy nagyszerű Embert felküldeni a Sándor palotába. Schmitt Pálnál kellemesebb partnert keresve sem találhatott volna Orbán miniszterelnök úr. Ő az az Ember aki mindent aláír. Tökéletes Jolly Joker. Minden rendszerben megállja a helyét. Fitt ember, képes 40 fekvőtámaszt is megcsinálni. A gerince sem fáj utána. Ugyebár ami nincs az nem fáj.

pug406st 2010.11.16. 22:34:10

@vinczej: de alapjog csak az ehhez kapcsolódó törvényeket ab nem vizsgálhatja

shwarcz bácsi 2010.11.16. 22:35:41

@gipsz1234: sose volt neki.csak a tv torna ment az átkosban..

pug406st 2010.11.16. 22:35:56

tényleg a nemzet tolla aláírt már?

panelburzsuj 2010.11.16. 22:36:36

@6.Lenin:

És mára huss, elszállt a szatyros megoldásból a varázserő?

Vagy itt-ott azért még működöképes?

Fufo 2010.11.16. 22:37:30

@pug406st: Már előre. Nehogy időt veszítsen.

gipsz1234 2010.11.16. 22:37:47

@6.Lenin: Hol van a tábor? Hány tubus fogkrémet vigyek? Vagy mire vége lesz az átképzésnek már nem fogkrémre hanem pépes ételre lesz szükségem?

porfelhő 2010.11.16. 22:40:01

Bocsánat! Hol vannak a "blogbentlakókommentelő fiúk"! látta ma este őket valaki?:) az előbb átmentem a véleményvezérre az én "avatar kiskutyusom" ott irja a tutit!:) mért nem itt, nem tudja valaki!?:) vagy itt vannak álruhában?:)

Nem vagyok fideszes 2010.11.16. 22:40:29

Hm, a mai nyilastüntetés simán lemehetett, de a devecseri iszapkárosultaknak kuss volt a nevük. Elgondolkodtató...

guvernalista (törölt) 2010.11.16. 22:44:41

@panelburzsuj:
a rendszer 79-ig úgy működött, hogy a pártgyűlésen versengett A és B. tegyük fel, hogy A győzött, és B vesztett. ekkor B felhívta párton kívüli C-t, hogy a jelölőgyűlésen induljon B támogatásával A-val szemben "függetlenként". itt az adatsor, hogy milyen számban jutottak be a KB jelöltjei és HNF "független" ellenjelöltjei.

1958: 276 62
1963: 252 88
1967: 259 90
1971: 224 128
1975: 215 137
1979: 252 100

ha más nem ebből világosan látszik, hogy az MSZMP KB = HNF állítás mennyire nem igaz. inkább KB <-> HNF szembenállás volt végig. a HNF nem a rendszert akarta megdönteni, hanem a KB-t. 79-ben pozsgay nem akart rendszert váltani, hanem kádárt próbálta meg leváltani. 85-ös a kötelező többes jelölés miatt jelent meg a DE.

87-ben elhatározzák a szovjet csapatok kivonását. amiről szűrös, pozsgay először értesülnek. a kb oldalon horn, kovács. felismerik, hogy a csapatkivonás többé nem politikai, hanem logisztikai kérdés. a ruszkik azért nem vonulnak ki, mert nincs hova kivonulni. a szovjetunióban ehhez nincs elegendő laktanya, lakás.

pozsgay bábáskodása mellett 87-ben létrjön az MDF. 88-ban kádár lemond. az mszmp végrehajtja a nagy pálfordulást, pozsgay 33 év után rájön, hogy 56 népfelkelés volt. szűrös 89-ben kikiáltja a köztársaságot.

az alapvető politikai mozgások, ha nem számítjuk a koalíciós (szatellit) pártokat:
HN -> MDF -> FIDESZ, KB -> MSZP, DE -> Ø

pug406st 2010.11.16. 22:46:25

@guvernalista: kifelejtetted, hogy viktor kiűzi a ruszkikat!

6.Lenin 2010.11.16. 22:47:00

@gipsz1234:

"Hány tubus fogkrémet vigyek?"

Ember!
Fogkrém? Mi a tosznak? 1 se marad.
Író szerszámot se készíts!

A derekadra valamilyen krémet azért készíthetsz, sokat kell majd hajlongani a Nyilatkozat előtt.

guvernalista (törölt) 2010.11.16. 22:47:12

@manyike:
szerintem török azt csinálja nagyjából, mint egy bbc újságíró. nyugaton - aminek most alkonya van - a politikai elemző munka ezután kezdődik. török meg úgy adja elő, hogy itt ér véget.

Szimba 2010.11.16. 22:47:34

A nyolcadik utas a halál - gondolom, hogy századikként sütöm el a nem túl humoros tréflit a cím kapcsán.

A Nol is ír TG elemzéséről, a hozzászólók meg keményen szidják.

tbb 2010.11.16. 22:50:37

Komoly aggodalomra ad okot a fidesz stílusa. Jó úton van ahhoz, hogy kicsinálja magát. Nem az országot, azt már gyurcsi kicsinálta. Hanem magát. Ilyen légkörben ugyanis a komoly fazonok visszahúzódnak, és a fajsúlytalanok kerülnek kulcspozicióba. És akkor onnantól annyi.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2010.11.16. 22:50:37

A demokrácia egy olyan rendszer, ahol közösen alkothatjuk a szabályokat.

A FIDESZ kénye kedve szerint üt egyet a kereteken, ha éppen bele ütközik.

Érdekes, hogy általában az újságírók vagy a civil érdekképviseletek számára nem merül fel, hogy akár mekkora kétharmada van orbán viktornak, nem építhet ki olyan rendszert, ahol megszűnik a "közösen alkotjuk a szabályokat" elv. Már meg sem próbálunk alkudni a szabályokról? Már nem tekintjük magunkat polgárnak? Nem védjük azokat a jogokat, amik garantálják, hogy a mi véleményünk is elhangozhassék?

Persze tény, hogy ennek a diktatúra restauráló rendszernek az alapjai már az előző FIDESZ kormány alatt kiépültek, amikor az MSZP és a FIDESZ a Halász - Zuschlag paktumban megegyzett a politikafüggetlen civil mozgalmak kiirtásáról.

reszvetelidemokracia.blog.hu

porfelhő 2010.11.16. 22:51:16

"A szabályxik mindig valakiket kedvezőbb, másokat kedvezőtlenebb helyzetekbe hoznak". Igen! buta szabályokkal nem lehet a nép akaratát teljesiteni, azok már rég tul vannak a népakaraton, a hiánycél teljesitéséhez szükségeltetnek. Az egykulcsos adó is egy "vakitás", mert már megint a magasabb jövedelmüek járnak jól. Tovább mélyül a szakadék a társadalmi rétegek között. Igen! "mindenki jól jár, ki kevésbé jár jól, ki jobban." vannak- és lesznek vesztesek és nyertesek.

ubul2000 2010.11.16. 22:58:13

@Lófasz Hadnagy: a csürhe egyelőre fegyelmezetten szavaz, biztosítja a 2/3-t, nincs ok a pofozásra

pug406st 2010.11.16. 22:59:03

@guvernalista: tisztában vagyok vele. párszor már itt elhangzott mindenféle szemellenzőstől ez az érv... nahát ennyit a a legendákról.

porfelhő 2010.11.16. 23:02:43

@ubul2000:
Az meg mi!? Ezek a "fiúk"!? borzalmasak, nem értem őket! " Csak a meccs, meg most már a "demokratura"!? :)
Ezek csak ezzel foglalkoznak, közben meg veszélyben van a demokrácia!:)

6.Lenin 2010.11.16. 23:03:02

"Az alkotmánymódosításokról, az új alkotmány elfogadásáról szóló vita kapcsán azonban fontos lenne tisztázni, hogy nincs semleges intézmény, nincs semleges eljárás. A szabályok mindig valakiket kedvezőbb, másokat kedvezőtlenebb helyzetekbe hoznak, s ha valakinek törvényes (!) lehetősége van ezek módosítására, nem érdemes meglepődni, ha mindent meg is tesz a helyzetének javítására. A választók pedig majd eldöntik, hogy mindezt alkotásnak vagy gátlástalanságnak gondolják-e inkább."

Csak az nem lesz mindegy, hogy a többség fogja-é alkotásnak minősíteni?
Amíg a kisebbsége a választóknak tarja gátlástalanságnak (mint jelenleg), addig az irány jó.

Szimba 2010.11.16. 23:04:27

Ha a Kádár korszak volt a puha diktatúra, akkor Orbáné meg a kemény demokrácia lesz:-))

Viszont, ha még egyszer idióta viccelődést engednek meg maguknak, hogy ki nem támadja meg, avagy le Lamperth Mónikát (ha jól emlékszem?!), akkor leírom a Fideszt.

az illem-, és tánctanár

ssi 2010.11.16. 23:13:02

@melus79: @gipsz1234:
- gazdasági tervük fő iránya - még nem győzött meg: növekedés, új munkahelyek
- stílusuk, eszközeik, retorikájuk - nekem eleve idegen, s ekkora kockázat szükséges-e?
- lépéseik és hatásaik most vitathatóak, viszont egyelőre keményen kézben tartják, de milyen lesz a folytatás?

@guvernalista: T.G. egyszer leírta: "szakvéleményemet adom, a magán véleményemet nem" - én örökre megjegyeztem, stílusa is teljesen összhangban van a hitvallásával, amúgy a poszt a kiindulás, s kimondottan a szerzője ritkán "a téma"

porfelhő 2010.11.16. 23:15:26

Milyen érdekes!? ezt biztosan az "énekórán" hallotta a @szimba!
eddig az lmp. volt a pártja! hm. hogy mik vannak! változnak az idők elég gyors tempóban Ja.! ez a nemzeti vágta része, biztosan!:)

porfelhő 2010.11.16. 23:27:27

Nem tudom mit vagytok felháborodva!? megmondta a Bajnai! "Ne gondolja senki, hogy kolbászból lesz a kerités!" nem figyeltetek eléggé!! oszt. most meg támadjátok a TG-t is, hogy ezt ir, meg azt ir! nektek semmi sem jó!? nem hallottátok, hogy a kormány meg azt üzente, hogy jó lesz minden!? :)

guvernalista (törölt) 2010.11.16. 23:31:15

@Átverés!:
úgy gondolom, hogy egy szakkollégiumi hálózatra van szükség. igazából pokorni is valami ilyesmit akar, hogy legyen 21. századi szakképzés csak nem mondja meg pontosan, hogy mi legyen az intézmény. azt mondja, hogy nem 18 éves korban kellene pályát választani. nyilvánvaló, hogy már korábban lehetőséget kellene erre adni a "jó" tanulóknak is. ahol gimnáziumba menni szinte kötelező.

a 14-18 év közötti gimnáziumi időszakot - ha részlegesen is - be kellene áldozni. egyszerűen nincs értelme az alapműveltséget teljes egészében újratanulni. oké, ez lehet, hogy durván hangzik, de ebben az időszakban a közoktatással szemben a szakképzésnek kellene túlsúlyba kerülni. hasonlóan a szakközépiskolákhoz.

viszont a "jó" tanulóknak magas szintű elméleti képzést biztosítani, ehhez szükség van a főiskolai oktatókra, de az intézményből a gyakorlati képzés sem maradhat ki, ezért szükség van a szakközépiskolai szakoktatókra. azért, hogy az elméleti, és a gyakorlati képzés intézményesen ne váljon ketté. és ebből kellene összerakni egy új intézménytípust, amit én szakkollégiumnak hívok, amibe természetesen belefér az is, hogy a szakkollégium profiljába eső műveltségi területet emelt szinten tanítanak. ehhez meg gimnáziumi tanárok kellenek. szóval ez egy új intézménytípus lehetne, amelyik nem tanulmány előmenetel, hanem érdeklődési kör alapján szedne szét egy generációt. tulajdonképpen ezt mondja magyar bálint. csak nem mondják meg, hogy mégis milyen intézményes megoldás kellene, hanem mindenki szidja a másikat.

lehetne éppenséggel humán szakkollégium is, ahol a humán műveltség újratanulása a hangsúlyos, ez valójában a tanítóképzés, szerintem ilyesmit képzel el hoffmann rózsa. tehát ezeknek az eredőjéből kellene valamikor egy új intézményrendszert létrehozni.

a véleményem az, hogy a 13-21 év kor közé kell a szakkollégiumnak beékelődnie. és ez magába foglalhatná a jelenlegi képzési formákat:
-- gimnázium és egyetemi alapképzés
-- szakközépiskola és technikus képzés
-- szakmunkásképzés és szakiskolai képzés
főleg az első a problémás, mivel az nem sokat ér.

de nekem erős a gyanúm, hogy sok vita lesz erről. egyelőre nem látszik, hogy ki képes majd az álláspontokat (magyar-pokorni-hoffmann) integrálni.

ssi 2010.11.16. 23:32:47

kormánynak csak jó, hogy ennyire megosztott most s marad is az ellenzék

"jelenleg nincs demokrácia az országban" - mondta Vona Gábor,
sajátos részletek
www.hirado.hu/Hirek/2010/11/16/20/Vona_nincs_demokracia_az_orszagban.aspx

"egyedi lobbiérdekek kiszolgálójának vagy az állampolgárok érdekei képviselőjének tekinti-e magát." - a kormány, mondta az LMP - közérthetőbb
hvg.hu/itthon/20101116_lmp_tiltakozas_adotorvenyek_

porfelhő 2010.11.16. 23:37:20

Hm.- a hirek egy részét a kommentemből ellesi, aztán meg belinekeli!:) tök jó!

DrCinizmus 2010.11.16. 23:39:34

Bréking nyúz:

A Fidesz alkotmánymódosító és Ab jogkörét súlyosan korlátozó javaslatát alkalmasnak találta a parlament illetékes bizottsága=Fidesz. Később elfogadta azt az Országgyűlés=Fidesz. Majd ezt az esti hírek keretékben örömmel közölték az MTV-ben=Fidesz. Másnap az államfő=Fidesz is üdvözölte azt. A csalódott volt fideszesek és a normális, eszét használni képes emberek panaszt tehetnek az elfogult hírek ellen a médiahatóságnál=Fidesz. Esetleg népszavazási kezdeményezést nyújthatnak be az OVB-hez=Fidesz. Bár igazából fellebbezésnek, visszapofázásnak helye nincs!

Hát ennyi...

6.Lenin 2010.11.16. 23:40:07

@porfelhő:

Tévedsz.
Nagyon is figyeltek az emberek.
Azért választottak mást.

"Ne gondolja senki, hogy kolbászból lesz a kerités!"
Nagyon rossz szöveg.

Nem is kell, hogy kolbászból legyen, de legyen végre más, mint eddig. Ezt várják a választók, erre adtak felhatalmazást.
A változásra.

DrCinizmus 2010.11.16. 23:41:27

@6.Lenin:

És te ilyen változásra gondoltál? Mert én speciel nagyon nem...

porfelhő 2010.11.16. 23:43:44

Mindenki nyer, a kormány intézkedésein! Igen! aki veszit pár ezer forintot, de a könnyitett "söralátétes" adóbevallása néhány órát,- vagy félnapot vesz igénybe, "már könnyebbé" vált az élete.!

guvernalista (törölt) 2010.11.16. 23:43:47

@manyike:
oké, de ettől én még tarthatom őt műmájernek. és ő mondhatja, hogy nem száll vitába az ilyen alpári hangnemmel. csak azt nem értem, hogy amikor a kampányban ezen a blogon tombolt a zsidózás, cigányozás, buzizás, azt nem tartotta alpárinak. nekem ez valahogy nem passzol össze az objektivitással.

szerintem török a különféle vélemények között egyszerűen egyensúlyozgat, mégpedig oly módon, hogy mindig (mindegy ki van kormányon, a szoclib, vagy ez a nemzeti egységfront) a hatalom oldalára áll. nem nagyon, hanem éppen hogy. amikor már a fidesz határozta meg a politikai napirendet, akkor az ő oldalukra állt, amikor a jobbik erősödött, akkor azt mondta, hogy azok nem szélsőségesek, hanem radikálisak, ha a fideszben a kritikus hangok erősödnek, akkor arra áll, ha alább hagynak, akkor vissza. szóval, mint egy nádszál a szélben.

de ez engem nem zavar, szerintem amit török csinál arra szükség van, az elfogult elemzővel szemben a tévében ő mutatkozik tárgyilagosnak, én ezt értem, csak azokat nem, akik úgy képzelik, hogy a politikai elemzés témában ez a non plus ultra. de mindegy is ez.

porfelhő 2010.11.16. 23:49:37

@6.Lenin:
Tessék!? Jól olvasom, a szövegedet!? ha megengedet, akkor nem is kommentálom! nem ér annyit!

DrCinizmus 2010.11.16. 23:50:49

Lehetne TG személyétől függetleníteni a dolgot és csak arra figyelni, amit leírt? Vagy most komolyan ez a legnagyobb problémája a blogtársadalomnak? Nézzetek már körbe, mi megy itt?

guvernalista (törölt) 2010.11.16. 23:52:36

@Drgomor:
nyilván nem lehet, hiszen ez a ő blogja.

6.Lenin 2010.11.16. 23:53:07

@Drgomor:

Komoly érdekek feszülnek. Nem gondoltam 1 percig sem, hogy könnyű lesz. Kellett a 2/3-ad, nélküle eleve bukás lenne.
Majd az eredmények/eredménytelenség dönti el, puhák vagy kemények az eszközök.
Diktatúra biztosan nem lesz.

DrCinizmus 2010.11.16. 23:54:10

@guvernalista:

Az ok, de nem hinném, hogy az a legfontosabb, hogy vele foglalkozzunk és nem azzal, amit írt...de biztos hülye vagyok...

guvernalista (törölt) 2010.11.16. 23:57:37

@6.Lenin:
ebben szerintem igazad van. szóval szerintem a jelenleg a választóknak dönteni kell arról, hogy A) társadalmi, B) kulturális, C) gazdasági, D) politikai változást akarnak. és ehhez rendre A) szocialista, B) konzervatív, C) liberális, D) nacionalista kormányok kellenek. nekem úgy tűnik, hogy az emberi természet olyan, hogy ezek közül egyszerre csak egy dolgot lehet megváltoztatni.

a választók nagy többséggel döntöttek: D. átfogó változásokat, és új politikai rendszert akarnak. itt a kérdés az, hogy ez az új jobb lesz, vagy rosszabb. tehát itt senki nem a változás szükségességét vonja kétségbe, hanem az irányát.

DrCinizmus 2010.11.16. 23:58:56

@6.Lenin:

Tudod én ott voltam a tűz közelében, nagyon jól tudom, milyen volt korábban a Fidesz. Most fél év sem kellett ahhoz, hogy totálisan kiábránduljak belőlük. Változásra, rendre szükség van, de ez nem egyenlő azzal, hogy szétverünk mindent, ami az utunkban áll. Nem jelenti azt, hogy minősíthetetlen stílusban vezetjük az országot...én rohadtul nem ezért küzdöttem az elmúlt 8 évben! De persze lehet még hinni a propagandának, lehet még szemellenzőt hordani, lehet még birkaként viselkedni, de semmiképpen sem érdemes!

porfelhő 2010.11.17. 00:01:52

@Drgomor:
Nem is értem miért vagy felháborodva! Ő a bloggazda! a blogtársadalom azt kommenteli amit leir! ami a feladat!:)
nem hinném, hogy hülye vagy! valami más problémád van?! ugye?

DrCinizmus 2010.11.17. 00:05:11

@porfelhő:

Nem vagyok felháborodva, csak értetlenkedek, ilyen egyszerű! :)

6.Lenin 2010.11.17. 00:05:21

@porfelhő:

Gondoltam, hogy nem fogod megérteni.
Mindig magadból indulsz ki, mint sokan mások is, de így nem fogod megérteni, mások miért döntöttek másként.
Többé nem zavarlak.

porfelhő 2010.11.17. 00:11:27

@Drgomor:
Dehogy értetlenkedsz! tudod Te hagyon jól mit irtál! ugye?:)
"tévedsz" ha azt hiszed, hogy elhiszem!:)

ssi 2010.11.17. 00:12:33

kiskapuk...

"MSZP az AB-hez fordul a magánnyugdíjpénztári befizetések eltérítése miatt, és szerintük a grémium dönthet is a kérdésben, hiszen nem járulékról van szó, hanem egy tagdíjról"
atv.hu/belfold/20101115_kunhalmi_ages

@guvernalista:
- Te személyesen T.G.-nek címeztél egy jelzőt, a kampányi alpári szöveg viszont főleg a blogon kívüli világról szólt
- T.G. posztjai a legaktuálisabb témák kapcsán általános szakmai elemzési megközelítések okokról, viselkedésekről, következményekről ... egyéni vélemények alkotásához,
- látod, van, akinek szimpatikus a lehengerlő, mindent eldöntő kormány, van, aki meg partnerséget, szabadságot, önállóságot akar

volt egy bácsi, aki jó 20 éven át folyamatosan tájékozódva, nagy alapossággal töltötte ki a totó szelvényeit, de soha nem árulta el, hogy ő melyik csapatnak drukkol

@6.Lenin:
aki a változásra szavazott, az sem sejtette, hogy a pártcserén kívül, mennyi minden változik, s hogyan, s talán meg is lepődik most, s nagy kockázatot is belelát

porfelhő 2010.11.17. 00:17:58

@6.Lenin:
Tévedsz. Te is! nincs semmi probléma! minden szavamért felvállalnám az "arcom is". Lehet, hogy rosszul olvastam a sorok között? Nem zavarsz, akkor nem zavarsz! nem képzeled, hogy még én fogok bocsánatot kérni a semmiért!

6.Lenin 2010.11.17. 00:21:45

@guvernalista:

Mo-on még nem sikerült komolyan megváltoztatni az előző rendszert.

56-ban volt próbálkozás, erőszakkal és "demokratikus" módszerrel, egyik sem sikerült.

90-ben próbáltak mutyiban megegyezni, látjuk az eredményt, az sem sikerült.

2010-ben lenne 1 lehetőség, nagy feladat, lehet, túlságosan is nagy. Az egész világ keresi a megoldást.

Melyek a helyes módszerek? Mennyi idő van erre?

Bármelyik pillanatban összeomolhat gazdaságilag akár az EU is.
Mik az esélyeink? Hosszútávon totolyázni? Maradjon minden a régiben?
Nincsenek bejáratot példák, csak hatalmas igény a változásra.

Obama miért nyert? Jól áll? Ő sem tudta a helyes megoldást.
Ki tudja? Ki lesz a nyerő?
Oroszország? USA? Kína? Európa? Ázsia?

Hol vagyunk mi ezekhez, de el kellene (végre) találni, kihez érdemes csatlakozni.

DrCinizmus 2010.11.17. 00:25:34

@porfelhő:

Ne kompromittálj! :) Csak azt nem szeretem, hogy amikor a "mi" oldalunknak csapja a szelet és a másikat osztja, akkor jófiú, amikor pedig mindez fordítva van, akkor szar, szemét, tudatlan, faragatlan és a többi és a többi...
Ez a baj Magyarországgal, hogy az emberek többsége már képtelen objektíven, racionálisan látni dolgokat. Vagy az egyik, vagy a másik oldalra elfogultak vagy épp birkák. Én kinőttem ebből, mert a "bölcsek köve" sem a jobb, sem a baloldalnál nincs ott...

porfelhő 2010.11.17. 00:25:58

@6.Lenin:
Te nekem, még egy "normális" politikai hangvételü kommentet nem irtál. Egyébként megirom a kommentemet, nem kell minősiteni. Arra ott van TG., hogy minősitse és majd Ő szól ha nem tetszik! Mert ugye ő egy kiváló politológus!:):)

6.Lenin 2010.11.17. 00:32:11

@manyike:

Te tudod mi lesz holnap Írországgal? Ki lesz a következő?
Lesz valódi fellendülés valahol?
Vagy mindenki kamuzik?
Van egyáltalán idő, hosszútávú tervezgetésre?
Minket is támogatna az EU? Vagy beáldoznának?

Mi lenne a következménye 1 totális eladósodásnak?
Van 1 határa az eladósodásnak, ahonnan már nincs felállás.
Szerintem ezek ma az igazi kérdések, de nem mindenkinek az érdeke az, hogy erről beszéljenek az emberek.

Link Elek 2010.11.17. 00:32:25

Papíron egy banánköztársaság, vagy Venezuela is demokrácia. Még választások is vannak. Csak van 1 ember, aki bármit megtehet, ami csak eszébe jut.
Pontosan úgy, mint Magyarországon.

porfelhő 2010.11.17. 00:33:07

@Drgomor:
Én nem vagyok birka! nem is voltam a nyájban! Nekem olyan "szemüvegem" van amivel elég tisztán látok! Nem szoktam ide-oda inogni, van véleményem, van hitem, nem csak most, évtizedek óta, egy "uton" járok! Ha elesek, újra talpra állok.
Tévedsz.:)

guvernalista (törölt) 2010.11.17. 00:33:45

@manyike:
ha valaki objektív, akkor feltételezem, hogy elvonatkoztat attól, hogy róla írnak valamit, vagy másról. ettől objektív, hogy a jelzőket, vagy a mondatokat a saját személyétől függetlenül nevezi alpárinak, vagy éppen hétköznapinak. kedves dolog, hogy véded, és nem is akarok ezzel különösebben vitatkozni.

én mindig azt írom le, amit az adott témáról gondolok, legfeljebb nem ide írom le. nem okoz gondot tovább állni, mivel senkit sem ismerek személyesen.

talán érdemes olyan helyen beszélgetni, ahol legalább egy emberről tudom kicsoda. igazából most jöttem rá erre. látod milyen ostoba vagyok.

porfelhő 2010.11.17. 00:37:25

@Drgomor:
Ja! Jól emlékszem, hogy leirtad! arra is, hogy mit irtál. és értem is. téveszd. ha azt hiszed, hogy nem értettem meg. és még igazad is volt.

6.Lenin 2010.11.17. 00:37:56

@porfelhő:

Én kérek elnézést, hogy írtam neked.
Többé nem teszem.

porfelhő 2010.11.17. 01:01:12

@6.Lenin:
Értem. ahogy gondolod. nem számit ez sem már, amit én "kaptam itt a blogon" már!

Jó éjt mindenkinek!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.17. 02:54:42

@Link Elek: "Csak van 1 ember, aki bármit megtehet, ami csak eszébe jut."

Churchill mondott valami olyat, hogy négyévente egy nap van tényleg demokrácia.

Jobbat még nem találtak ki.

Link Elek 2010.11.17. 03:05:34

@atpijkamo: nocsak.
eddig nem tudtam, hogy a vilag legjobb politikai berendezkedese a bananköztársaság.

ssi 2010.11.17. 06:24:52

@guvernalista:
- őt nem védem, s veled nem vitatkozom - úgy érzem
- igazad van, a ti ügyeteket rátok bízom, csak egy gyakran visszatérő (hiány)érzetet vetettél fel, ami korábban egyértelműen tisztázásra került
- a T.G.-t láttam a tévében, a többiek mellett biztosan ismeretlenül elmennék az utcán - de ide véleménycserére járok, s nem ismerkedni, bár menet közben sokakról sok személyes kiderül
- az jó, ha valaki újabb fontos dolgokra jön rá pl. önmagával szemben - én máshonnan szoktam ezt nézni: nem ostobának vélem az előző pillanatot, hanem bölcsebbnek a következőt
- sok sikert, bárhogyan döntesz is :-))))

@6.Lenin:
- velem éppen beszélgethetsz ezekről is, csak tartok attól, hogy nem azonos időzónában vagyunk itt a blogon :-)))
- amúgy egy fontos lényegre tapintottál: igen, piszok sérülékeny, labilis a világ,
- s én azok közé tartozom, akik ilyen környezetben még óvatosabbak, inkább először bebiztosítanak, utána költenek, de akkor sem hirtelen minden korábbi időszakénál sokkal többet kockáztatva, amúgy meg az ovis gyerekeimet is anno partnernek tekintettem, ne akartam uralkodni felette, vagy becsapni

Darkcomet 2010.11.17. 07:37:21

De bizony hogy diktatúra kialakulása van kibontakozóba. Ugyanis semmi garancia sincs arra, hogy az a fidesz, amelyik most önös érdekből egyoldalúan módosíthatja az alkotmányt, és korlátozza az alkotmánybíróságot, meg fog állni ennél a pontnál, és nem fogja hamarosan korlátozni más alapvető emberi. jogokat is az alkotmányon keresztül. Arról már nem is beszélve, hogy ezek a módosítások benne maradnak az alkotmányba a fidesz után következő kormányzó erőknek is. És egy esetleges jobbikos kormányzás során az isten. tudja, hová fajulnak majd el dolgok. De az is lehet, hogy a fidesz hosszú távra óhajt berendezkedni, és jelen állapot szerint ezt a törekvést sem lehet csak úgy, demokratikus módszerekkel megvalósítani.

walker57 2010.11.17. 07:40:09

@atpijkamo: Ha már Churchillnél tartunk:
"A legjobb érv a demokrácia ellen egy ötperces beszélgetés egy átlagos szavazóval."
"Óvakodnunk kellene a felesleges újításoktól, különösen azoktól, amiket a logika vezérel."
"Egyetérthetünk abban, hogy az a nemzet, aki adókkal kívánja a prosperálóságát biztosítani olyan, mint az az ember, aki ül egy vödörben és a foganytúnál fogva próbálja magát felemelni"

Egy vidéki napilap ma reggeli sms kommentje:

"az eddigi nyolc év miatt kellene keseregnie. O.V.-nak még van hét és fél éve (ha rajtunk múlik)majd akkor tessék siránkozni"

andzsin 2010.11.17. 07:48:22

csak úgy ajánlom fontolgatásra:

az USA LB első alkotmánybírósági döntése (Marbury vs. Madison):

""Marshall főbíró szerint ha az alkotmányt meg lehet változtatni egy törvénnyel, akkor az nem alkotmány, ha viszont az alkotmányt a törvényhozó nem változtathatja meg, vagyis a törvények felett áll, akkor az alkotmánnyal ellentétes törvény nem törvény. Középút nincs - szól az ítélet."

sashimi 2010.11.17. 07:58:11

TG: "Mindez azonban, fontos megismételni, nem diktatúrát jelent. Amíg a szabad részvétel, a szabad versengés és a szabad nyilvánosság garanciáihoz nem nyúl a kormánytöbbség, legfeljebb konzervativizmusa és hitelessége vonható kétségbe, demokratikus elkötelezettsége nem."

- irod amikor a fidesz éppen a tulajdonhoz való jog alkotmányos garanciáit számolta fel, visszamenőleges hatályú adótörvényt hozott Szász Károlyra szabott személyes kivétellel, azaz megszünt a jogállamiság.

OV elégedett lehet irodalmi munkásságoddal.

panelburzsuj 2010.11.17. 08:09:29

@andzsin:

Ha már a poszt témája az alkotmány állandósága - magyarán: mennyire szolgálhat napi furkósbotként, és mennyire a stabilitás biztosítékaként - akkor érdemes idecitálni két dolgot:

Az Egyesült Államok alkotmányának "törzsszövege" elfogadása óta változatlan, a hozzáragasztott 27 kiegészítésből az első tíz már azelőtt belekerült, hogy az összes tagállam ratifikálta volna, azaz "igazán" összesen 17 alkalommal változott (bővült): azaz kábé emberöltőnként kettő alkalommmal.

A szemléletek különbségének mérlegelése tekintetében nem érdektelen az utolsó (alig 18 éve meglépett ... ) toldás:

XXVII. CIKK (1992)

A szenátorok és képviselôk fizetését szabályozó törvények csak a következô választási ciklus után léphetnek életbe.

panelburzsuj 2010.11.17. 08:15:32

@panelburzsuj:

(És az összevetegetés korlatáiból azért én azt tenném az élre, hogy az USA alkotmánya egy rakat önálló törvényhozó testület (úgynevezett "állam") közös megyegyezéséből született, és nem félanalfabéta Józsibarátnézők közfelkiáltásából (Feri, menj a picsába!) ...)

DrCinizmus 2010.11.17. 08:56:11

@porfelhő:

Nem, nem rád írtam, hogy birka meg egyebek! :) Nem veszünk össze azon, hogy egyetértünk-e vagy sem! ;)

is 2010.11.17. 09:01:08

ujra es ujra elhangzik egy-egy posztban, hogy a FIDESZ nem korlatozta a valasztojogot. hat mar dehogyisnem! a mennyiseg atcsap a minosegbe, amit az onkormnyzati torvennyel, plusz korzethataratrajzolassal plusz kopogtatocedulakkal csinaltak EGYUTT, az a valasztojog korlatozasa volt. az aranytalan valasztasi rendszerek aranytalansaganak vannak korlatai. ezeket a korlatokat a FIDESZ modositasi OSSZESSEGUKBEN tulleptek.

akinek nincs problemaja a FIDESZ valasztasi rendszerevel, annak Kadar Janos valasztasi rendszere is demokratikus volt. lehetett jelolni, a Hazafias Nepfront inditott, nem a part, titkos volt a szavazas, mi a baj elvtars a valasztasi rendszerrel?

Iustizmord 2010.11.17. 09:40:33

@török gábor: Mindez azonban, fontos megismételni, nem diktatúrát jelent. Amíg a szabad részvétel, a szabad versengés és a szabad nyilvánosság garanciáihoz nem nyúl a kormánytöbbség, legfeljebb konzervativizmusa és hitelessége vonható kétségbe, demokratikus elkötelezettsége nem.

ezzel határozottan vitázom.

ELVBEN pl Oroszországban meg Ukrajnában meg Fehéroroszországban is demokrácia van. irányított, központosított, de "demokrácia" mert vannak elvileg szabad választások, elviekben szabad a sajtó, stb.

ki merné Putyin, Juscsenko, Lukasenko demokrata voltát megkérdőjelezni?

kb mindenki.

a mostani alkotmánymódosítgatással ki merné Orbán demokrata voltát cáfolni?

jópáran.

demokrata ilyet nem csinál.

párhuzam (politikasemleges): anno Lucius Cornelius Sulla (elix) is csak az "ősi alkotmányt", a mos maiorum-ot akarta visszaállítani, tette ezt oly módon, hogy dictatorrá nevezte ki magát élehthossziglan, és nem a mos maioru, szellemében tevékenykedve cselekedett (római bevonulás, proscriptio, consulok kinevezése, stb)

aztán később Octavianus / Augustus is biztos csak a köztársaságot akarta megmenteni - s lett belőle principatus. diktatúra, köztársasági jelmezben.

wake up, little Suzie, wake up.

Iustizmord 2010.11.17. 09:44:44

@is: magyaro-n a demokrácia már annyira kiteljesedett, hogy választásokra sem lsz szükség.

és valóban, emlékszem a 86-os választásokra, a körzetünkben 2 azaz kettő jelölt közül lehetett választani! két iskolaigazgató közül! a demokrácia szép példája! :o)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.17. 10:48:03

@walker57: "az eddigi nyolc év"

Reménykedtem, hogy a fidesz tanul a legutóbbi fiaskóból, és kisebb arroganciával fekszik neki a dolognak. Azért nagy pénzben nem fogadtam volna rá. De úgy gondoltam, a 7 év baszakodás után egy főttkrumpli is jobban kormányoz.

tbb 2010.11.17. 12:15:32

@Iustizmord:

Remélem nem teljes a párhuzamod. Odáig még rendben, hogy Sulla, meg Agustus, mert őket pozitívan ítéli meg az utókor. Tragikussá az utódaik alatt vált.

De hogy teljes legyen a kép, a párhuzamba állítást nem Sullaval kell kezdeni. Hanem az őt megelőző anarchikus állapotokkal. Amit akkor is, most is, a csak a saját érdekeikkel törődő politikai garnitura hozott össze.

Szóval korábban kellett volna hallgatni az okos szóra.

Peripetia 2010.11.17. 12:45:00

@6.Lenin: Sületlenség, hogy amit a többség jónak tart az mindig is jó. Sokan belepusztultak már ebbe a tévhitbe.

kodó tamás 2010.11.17. 14:36:26

@6.Lenin: "Eddig is volt Alkotmány, meg jogbiztonság, de szerintem a gyakorlatban 1 jó ügyvéd meg, 1 reklámszatyor lové, sokkal praktikusabb (hatásosabb) volt"

ja tényleg.
akkor nem kell alkotmány

6.Lenin 2010.11.17. 20:14:11

@Peripetia:

Nem írtam, hogy a többségi döntés jó, vagy rossz, de ők döntenek.

a fordítottjába is sokan belepusztultak, talán még többen.
(amennyiben kevesek határoznak, mi a jó a többségnek)

6.Lenin 2010.11.17. 20:17:16

@kodó tamás:

Nem azt írtam, nem kell alkotmány.
Arra utaltam, a gyakorlatban kitörölheted vele.
Nem a megléte a fontos.
süti beállítások módosítása