Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
00:40

Bizonyára sokan emlékeznek arra, hogy sajtóértesülések szerint a Fidesz 2004-ben „lottóötösnek” tartotta Gyurcsány Ferenc előtérbe kerülését. "Kiss Péterrel az MSZP a 2006-os választásokat veszítette volna el, Gyurcsány Ferenc viszont esetleges bukásával maga alá temetheti az egész MSZP-t is" - nyilatkozta akkor egy fideszes politikus. Megállapíthatatlan, hogy mennyi volt ebben a mondatban a valós gondolat, a vágy vezérelte elem, vagy éppen a nyilvánosságnak szánt magabiztosság, az azonban kétségtelen, hogy az azóta eltelt hét évben a Fidesz politikájában a volt miniszterelnök töltötte be az első számú célpont szerepét. De mi lesz most?

Azzal, hogy Gyurcsány Ferenc elhagyja a szocialista pártot, és új pártjának élén akár az eddigieknél is aktívabb szereplője lehet a magyar politikának, kétségtelen, első látásra sokat nyer a Fidesz. Számos okból dörzsölheti a tenyerét: a „szétszakadó” szocialisták miatt, a feltehetően egymással rivalizáló két baloldali párt miatt, a most már a legtöbb kormány-ellenzék relációban közvetlenül is Gyurcsánnyal egy platformra kerülő (és ettől hideglelést kapó) Jobbik és LMP miatt, továbbá a DKP megjelenése után levegő és tér nélkül maradt potenciális antifideszes kezdeményezések miatt.  A volt kormányfő szereplése eddig a pontig vitathatatlanul „lottóötös” a Fidesznek, lássuk be, ennél szebb forgatókönyvet Habony Árpád sem írhatott volna.

Hosszabb távon van azonban néhány olyan lehetséges következménye a pártrendszer mostani átalakulásának, amely akár némi aggodalommal is eltöltheti a Fidesz döntéshozóit. Gyurcsánnyal kapcsolatban a jobboldali pártnak eddig két egyszerű célja volt: folyamatosan középpontban (és célkeresztben) tartani, illetve hozzákötni, hozzáláncolni a szocialistákat, sőt, lehetőleg mindenkit, aki a Fidesztől balra áll. Emlékezhetünk a 2006-os őszi fideszes politikára: az ellenzéki párt akkori akcióit csak akkor tudjuk értelmezni, ha elfogadjuk, hogy Orbán nem megbuktatni akarta a kormányfőt, hanem ellenkezőleg, az volt a célja, hogy az MSZP ne tudjon megszabadulni terhétől, hanem az ostromlott várba zárva egy emberként sorakozzon fel mellette.

Gyurcsány távozásával Mesterházyék most elméletileg lehetőséget kapnak az újrafogalmazásra, az „őszödi paradigma” fogságából való kitörésre. A párt mai állapotára tekintve ez egyelőre tényleg nem több elméleti lehetőségnél, de már ez is nagyon más helyzet, mint amikor a Gyurcsány-probléma számított az egyetlen érdekes MSZP-s hírnek. Még ennél is fontosabb (és a Fidesz számára veszélyesebb), hogy ezzel az aktussal a korábbiaknál izgalmasabb, kiszámíthatatlanabb lehet az ellenzéki politika. Az a pálya, amin a három ellenzéki párt eddig futott, belátható és könnyen manipulálható volt. Gyurcsány pártelnöki kiemelkedése kétségtelenül okozhat gondokat az együttműködésben, ám egyben valószínűbbé és egyszerűbbé teszi az MSZP és az LMP eddig csak félszívvel vállalt közeledését. Ha pedig ez a két párt bázisa lehet egy váltópárti esélyekkel bíró választási koalíciónak, pusztán választástechnikai kérdéssé (és nem mindent meghatározó morális kérdéssé) egyszerűsödik a DKP-val való valamilyen együttműködés vállalása. Ebben az esetben ráadásul a Fidesznek meg kell tanulnia egy új harcmodort, olyat, amelyre eddig nem volt felkészülve: egy tábor-egy zászlós pártként sikeres küzdelmet egy olyan alakulattal szemben, ahol tényleg több a zászló.

Ennyit a szempontokról. Aki az egyszerű válaszokat szereti, sajnálom, de ezúttal is csalódott lesz: mindent egybevetve sem lottóötösnek, sem drámának nem látom a Fidesz számára a Gyurcsány-párt létrejöttét. Új helyzetnek viszont annál inkább, ráadásul olyannak, amelyre nagyon hamar, szinte órákon belül reagálni kell. Az első kihívás ugyanis már az ajtón kopogtat: azt, hogy alakíthat-e frakciót a DKP, politikai értelemben – közjogilag persze más a helyzet - a Fidesz döntheti el. Tisztán politikai racionalitás alapján a Fidesz számára mintha több érv szólna amellett, hogy kapja meg Gyurcsány pártja a lehetőséget: így lehet igazán folyamatos szereplő és így okozhatja a legtöbb fejfájást ellenzéki riválisainak. Ráadásul az MDNP 1996-os példája is ebbe az irányba mutat, azaz – bár a szituáció nem egyértelmű - jogilag is könnyebb érvelni talán a megalakulás mellett, mint ellene. Csakhogy vannak más szempontok is, s nem is csupán zsigeriek: hogyan tudja megmagyarázni a Fidesz a Gyurcsány-ellenességre kondicionált szavazóknak, hogy – feltehetően a Jobbik zajos tiltakozásától kísérve – szabad utat ad a frakcióalakításnak?

Márpedig magyarázni kell: ebben az ügyben hamarosan vagy a DKP, vagy a Jobbik felháborodásától lesz hangos a közélet.  Ha a holnapra tekintünk, a Fidesznek az első lényegesen jobb forgatókönyv. Ha a holnaputánra, nos, ekkor a helyzet már messze nem ilyen egyértelmű.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr723325323

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Feri levele 2011.10.28. 12:02:02

Kedves Anyukám!Megint tudok írni neked levelet, nem csak a "arckönyv"-ön levelezhetünk.Barátommal, a Csabikával úgy döntöttünk, hogy kilépünk az őrsünkből.Csaba megkérdezte, hogy miért, hiszen jó itt nekünk, én őrsvezető voltam, ő meg rajpara...

Trackback: Amit szabad Jupiternek, nem szabad Gyurcsánynak 2011.10.25. 22:34:33

Jól bekezdett a megalakulóban lévő (remélem elég diplomatikusan fogalmaztam :) új parlamenti frakció, azon belül is Molnár Csaba „frakcióvezető”. Idéznék tőle néhány mondatot egy index-es cikkből: „Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a fra...

Trackback: Magyarország mártírja visszaadja a beatkorszakot 2011.10.25. 13:18:54

Végre itt az ember, aki erőssé tesz minket, csak hát ő nem így tervezte....

Trackback: Zsebcipolla kabaréhónapja 2011.10.24. 22:16:45

p { margin-bottom: 0.21cm; }Tanulságos volt az utóbbi hónap.  p { margin-bottom: 0.21cm; }Tanulságos volt az utóbbi hónapHajléktalanügyi népbiztossá vált Józsefváros hajléktalanüldözője, Hoffmann Rózsa államtitkár asszony esmég kapott egy...

Trackback: A nap kérdései 2011.10.24. 14:01:42

1. Gyurcsány mindent illegitimnek tekint, amit a hatályos alkotmány és törvények szerint cselekedett vagy hozott létre Orbán és a Fidesz (ÁSZ, Alkotmánybíróság, ügyészség, stb...). Hogyan lehet majd ebből a pozícióból

Trackback: Október 23-án eldőlt Brüsszelben: Magyarország középkori kalandparkként működhet tovább 2011.10.24. 12:40:55

Bár a média arról számolt be, hogy az október 23-ára időzített brüsszeli EU-csúcs Görögország megmentéséről és az EU jelenleg meglehetősen ingatag pénzügyi helyzetének stabilizálásával kapcsolatos kérdésekről fog szólni, a program, mint azt megtudtuk, ...

Trackback: Hát elváltak... 2011.10.24. 11:07:18

Hosszú civakodás után végül megtörtént a szakítás: Gyurcsány Ferenc az általa vezetett Demokratikus Koalíció (DK) 1 éves születésnapi ünnepségén bejelentette, hogy ott hagyják az MSZP-t és új pártot alapítanak. Egészen pontosan a papíron már létező D...

Trackback: Alternatívák 2011.10.24. 10:51:32

Nagyon eseménydús hétvégénk volt, már közéleti szempontból. Orbán megfutamodott pár ezer tüntető elől, az MSZP huszonegynehány év után kettészakadt, pedig mindig ezt akarták elkerülni. És alternatív köztársasági elnököt akarnak választani március 15.-é...

Trackback: Hirtelen elromlott kamerák – valaki elhiszi? 2011.10.24. 09:30:47

Ahogy a március 15-i,Egymillióan a magyar sajtószabadságért tüntetésén, úgy a vasárnapi tüntetésről sem adnak élő képet az UTV kamerái. Skultéti Péter, a szolgáltatást működtető cég vezetője az Indexnek azt mondta: senki nem támogatja őket, így pénzhiá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2011.10.27. 21:37:48

-Őszinte részvétem.látom nagyon fáj az elvesztése.
-Brüühhüü! Igen, 1 k...ra hiteles ember volt. Az egész pereputta harcolt az MKP, MSZMP,MSZP, DK soraiban.
-Izé, mintha azt említette, hiteles ember volt.
-Igen, Gordonkát támogatta, és ő mondta, aki őt támogatja, más nem is lehet.
-Izé, Isten áldja jóember. Ne hívjak orvost?

graycivil 2011.10.27. 21:42:40

"Harrach: A gyerekek kötelesek eltartani a szüleiket

Harrach Péter szerint a hamarosan benyújtandó családvédelmi törvény a gyermekvállalási kedv erősítését fogja szolgálni. "

www.origo.hu/itthon/20111027-harrach-a-gyerekek-kotelesek-eltartani-szuleiket.html

Magyarán: Csinálj minél több gyereket! Mert nekik kell majd eltartani téged, mert mi nem (állam) fogunk nyugdíjat adni.

Ritka "pozitív ösztönzés"! <:-O

ssi 2011.10.27. 21:42:59

@aszekelyek:
"Aki nem tett nyilatkozatot időre, az nem léphetett vissza." .. bocsi, de a Fidesz-kormánynál nincsenek konkrét határidők, pl. hogy meddig kellett a manyupról nyilatkozni?

"Nem tudom, figyeltél-e mit mondott Orbán" .. sőt, másokét is :-)

"rendszerváltás után sem akartak hallani sem az EU ban sem nálunk a kereskedelmi és befektetési bankok összemosásáról, hogy a betétesek pénzét lehessen kockára tenni, befektetni olyan módon, ahogy utóbb tehették" .. Fidesz- kormány bankos ismerősei pl. a válságok hatására most átértékelték a rendszert? mert az élet ilyen: mindig változik, s igyekszünk tanulni a hibákból, a helyzetekből?

"valahogy menet közben csak kiszaszerolták maguknak, gondolom a neoliberális gazdaságpolitika lobby, hogy megtehessék" .. Orbán-1. kormány miért nem változtatta meg?

graycivil 2011.10.27. 21:54:51

"Húzzatok bele: még több adóemelést, még több különadót!

Csak csendben jegyzem meg: ha vajon anno, a régi szép időkben Gyurcsány Ferenc 1 év alatt előáll 20 új adóval, vajon hogy reagált volna erre a Fidesz? Egy halk "Gyurcsány, takarodj!"-al, nehogy véletlenül megtegye és a nyakunkba szakadjon a kormányzás?"

vastagbor.blog.hu/2011/10/27/kulonado_2010?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2011_10_27&utm_campaign=index

6.Lenin 2011.10.27. 22:02:57

Jeles nap ez a mai. Csoda történt a Parlament sokat megélt falai között.

GyF felszólalta a DK nevében.

1 mp alatt elfelejtette, az előző pártja volt kormányon előtte 8 évig, hogy csak a legdicsőségesebb időket említsük és állítólag ezen idő alatt ME is volt.

Hagyjuk a p...ba már végre a múltat, 1 DK-snak a fényes jövő az érdekes, a csoda, az pediglen megtörtént.
Ki a toszt érdekel a múlt, megtörtént, na és?

6.Lenin 2011.10.27. 22:34:13

- Kedves BG, szeretném biztosítani a ...... nevében, hogy támogatni fogjuk a mocskos Orbán elleni harcában.
-Bocsi, nem értettem jól a pártja, civil szervezete, szakszervezete, fúvószenekara, késfestők kórusa, stb nevét, ha lenne kedves megismételni.
-Elnézést KEDVES Gordonka, mindjárt megkeresem a cetlit, amire felírtam, túl pergősek a változások, na ....... Majd holnap felhívom, de talán mindegy is, veled vagyunk és győzni akarunk, vagy szeretnénk, hogy ne szaladjak annyira előre.

yoda-jedi 2011.10.27. 22:47:24

...we don't need your education...

2011.10.27. 22:56:16

@yoda-jedi: R.Tónit foglalja le a kedves, nála jóval fiatalabb felesége...még gyanús, hogy unatkozik mellette!:) Időt Rogán Tónitól Rogánné Cecíliának akciót fogok indítani Foglalkozzon most már mással...hogy legyek vulgáris, hogy a sajátját, és ne máséval verje a csalánt!

És döbbenet, felébredtek, hogy szar az egykulcsos adó? MIÉRT NEM LEHET BEVALLANI, HOGY HIBÁZTUNK 8 ÉVIG?

Sok a barom fenn. Most is.

6.Lenin 2011.10.27. 22:57:10

Mo, mindjárt november.

Sötét felhők és néhány hiteles demokrata kering látszólag össze- vissza. Ez csak a látszat, a helyzet nem ilyen borús.
Ezt jelzi, hogy vidám zene hallatszik a távolból, igaz, az már Szlovákia.
Hirtelen fény hasít az évezredes sötét viharokat is megélt kis Mo-i éjszakába.

1 messiás!
A megváltó, maga előtt tolva 1 szerény, de annál hitelesebb, liberális körökben igen elfogadott egyént, BG-t.

Ferenc!
Követünk, harsantak még 9-en, veled vagyunk, egyenlőre, ezt már csak magukban, kissé halkabban.

A többi ott ténfergő demokrata kinézetű magyar állampolgársággal rendelkező egyén, simán letagadta, hogy ott voltak a fényjelenségnél. Nem is ismerik a Ferit, állították.
Másnap.

Na igen. Ez van .

Jó8!
Mindenkinek.

6.Lenin 2011.10.27. 23:16:21

Izé!
Most érkezett!

TÉ még vár!
Még nem tudja, hány az óra, merre hány a méter.
Majd az élére áll és elindul...talán, 1x

Hú, de izgi.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.28. 00:19:45

@Balt: az a Dániel Péter 1 komplett idióta, pontosabban f*szkalap.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.28. 00:29:11

@lüke: Zsoli nem volt, helyette Berni, de 50 kilónál ő se több. :)

@aszekelyek: a helyek köddé váltak? Érdekes. És erről a kiflismegbízott nem szólt a kicsiny termetű, zseniális pénzügyérnek (segítek, a nevének végződése "csy")? Aki aztán mégis kalkulált vélük? A Köddel?
Hümmm, az eredmény látható.
Dzsobbik hírügynökség feat. fájdeszmegnemnevezetthírforrás: "jajdekínosleszmegintazájemefezzelazálruszkizsidóqrvával"
(?)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.28. 00:32:35

@aszekelyek: már megint összekeverted a szezont a férjeden vakargatni valóval.
Szóval Knauszi a M. Hírlapban publikált. S miért ne lehetne hinni neki legalább annyira, mint bárki másnak, aki nem zombi és látható a való világban.
Ellentétben pl. veled...

Balt 2011.10.28. 09:01:43

@yoda-jedi: :) Ez jó! Kár, hogy nemteccik... :)

Balt 2011.10.28. 09:04:53

@Hepci: Nem szabad ilyen mondani, mert megsértődik.

Balt 2011.10.28. 09:08:41

@Hepci: Izé, a 168 órában...

(Apropó, hova lett? Világkörüli út, vagy önkéntes száműzetés?)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.28. 09:20:25

@Balt: s akkor majd megpróbál eldörgölni az arcomon egy kaszinótojást...

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.28. 09:44:46

Kezd kiderülni amit minden sejthetett, a költségvetési hiány leszorítása ágazati átalakítások nélkül csak adóemelés útján történhet meg.
Vagy a kiadási szintet csökkentem, vagy a bevételeket növelem. Nincs más út.
Kiadáscsökkentés márpedig nem lesz. A kormány előzetesen a közösségi közlekedést, a gyógyszertámogatások, az oktatást és a nyugdíjrendszer na meg az elmaradhatatlan bürokrácia átalakításával kívánt jelentős összeget megspórolni.
Eltelt a Széll Kálmán terv meghirdetése óta lassan 3/4.
Az állami szolgálatások lefaragásán kívül ( táppénz, munkanélküli ) másra nem nagyon futott ezen időszak alatt.

Nincs új közösségi közlekedési struktúra
A felsőoktatási törvényt még mindig nem fogadták el
A nyugdíjtörvényeket még mindig nem fogadták el, de a költségvetés szerint a megtakarítás 16 milliárd forint lesz, ez százmilliárddal kevesebb mint az előirányzat
A bürokrácia átszervezése a klasszikus magyar elveket követte. A fejlesztés első lépcsője a névtáblacsere, aztán a szerveket összevonják, másokat meg szétdarabolnak. Ez történt most is. Se kevesebben nem dolgoznak, sem a munka nem lett ettől hatékonyabb.
Szóval itt tartunk most. Adóemelés jön tehát, elég radikális mértékű. Kiderült hogy ez a kabinet sem tud mást, mint elődei. Csak ők 2/3-al nem tudnak mást.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.28. 09:49:17

Ráadásul a társadalmi elégedetlenség elkezdett szerveződni.
Több tízezres tüntetés után a felsőoktatásban tegnap tízezres létszám demonstrált. A Rezidensz szövetség 2000 orvost léptetne ki. A nyomás nő, a kormányzati inkompetencia miatt eközben jelentős forintgyengülésben vagyunk.
Akár le is minősíthetik az országot, bele a bóvliba.
Most kéne a kormányzatnak rendezni a sorait. De erre a jelek szerint nem képes. Egyszerűen nem értem hogyan történhet meg hogy egyik kormánypárti képviselő evát törölne, a másik megemelné. Ez maga a szánalom. Kb. 100 ember dolga hogy koordinálja a frakciót, a kormányt. Csőd a köbön.

yoda-jedi 2011.10.28. 13:01:47

@ciceró: "Kiadáscsökkentés márpedig nem lesz"

kikényszeríti az élet (államcsőd)
lesz sírása sok léhűtőnek... akkor lesz a ne mulass...

"a társadalmi elégedetlenség elkezdett szerveződni"

a fides legnagyobb érdeme lesz, hogy összehozza tényleg a társadalmat egy apró eltéréssel az ő terveikhez képest

mindenki ANTIfid eszes lesz... nayg összetartó erő körvonalazódik...
apropó mindenki hozzon magával egy adó ötletet...

yoda-jedi 2011.10.28. 13:11:14

kis ország kis pénz kis terror... de ez van ezzel kell "megelégednünk"
már igény lenne egy kormány által szervezett komoly félelmetes akcióra is...

index.hu/belfold/2011/10/28/eliteltek_a_miniszterelnokot_fenyegeto_ferfit/

graycivil 2011.10.28. 16:56:48

"Őrült lépésre készül a Fidesz?

Beláthatatlan következményei lennének, ha kormány valóban felviszi az euróárfolyamot 400 forintig. A Magyar Hírlap információi szerint ugyanis a kormányzat azt tervezi, hogy az "exportbumm" érdekében mesterségesen emeli az euróárfolyamot. A gazdasági kormányzat eddig nem reagált a hírre."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=486181

Pánikgomb! >:-O

2011.10.28. 17:01:23

@Hepci: hát megkaptam a wittnermáriáról írt rendőrségi jegyzőkönyv állításait. Ezek alapján egy repedtsarkú volt, aki állítólag nov. 4-én épp úgy keblére ölelte a szovjet katonákat is, mint az "tárürítésre váró" forradalmárokat, na persze minimum bableves ellenében...és a sitten "dalolt" erősen. Nagyon durva és elképesztő, ha ez igaz! Közben beszéltem olyan közel 80 éves emberrel erről, hogy mennyire kiakadtam ezen a tényen, aki ismerte is a térről. A kurucok teréről (szegény Rákóczi, hogy erről híresült el...:() No mindegy, én tisztelem Ciccolinát, az legalább felvállalja, hogy abból élt.

2011.10.28. 17:05:45

@aszekelyek: Te ne bánts knauszt, nincs itt és így nem tudja magát megvédeni. Egyébként ő tényleg jobboldali, tudomásom szerint soha nem írt a népszavának és amit ír/kommentel, azt igényesen írja és teljesen jól érthetően, és vállalja azt is, hogy hibázott. Szóval teljesen eltér Tőled. Kérlek, légy jól nevelt, és ne azt kezd ki, aki nincs itt! Köszi!

Átverés! 2011.10.28. 18:48:51

@yoda-jedi és sokan mások!
Tegnap Budapesten jártam és várnegyed magasságából, hosszan gyönyörködtem a pesti panorámában. Csodálatosnak látszik minden nagyon szép igazi világváros. Sok volt a turista, mindenütt sokan nézelődtek. Elgondolkoztam, hogy ez a város és az ország is jobb bánásmódot érdemelne, profi vezetőket, európai szintű fővárosi és kormányzati tisztviselőket stb.

Mindenki mondja, hogy másként kellene csinálni, munkahelyek kellenének, konkrétan senki nem mondja meg hogy, hogyan is.
Nem rossz a javaslat, hogy mindenki hozzon valami apró ötletet, csak hogyan is lehetne ezeket használhatóvá tenni.
A jelenlegi és korábbi kormányok bírálataival már tele van a padlás, azon kellene gondolkodni, hogy milyen irányba induljunk és azok megvalósításáért ha kell menjünk ki az utcára is.Persze nem tudom, hogy, hogyan kellene ide elérni, de a tagadás már nem vezet eredményre, "falra borsó".

aszekelyek 2011.10.28. 19:21:16

@Letícia: Nem is bántottaM, MEG BE IS LINKELTE AZ ÍRÁSÁT A NÉPSZARÁBAN.. aZ SEMMIRE NEM BIZONYÍTÉK, A TÖBBIEK PÉNZÉT ILLETŐEN, HOGY Ő SZEMÉLYSZERINT MENNYIT KAPOTT. Igazolni pedig végképp nem igazolja ha annyit kapott ő, hogy mások is ekkora hozamokkal voltak megküldve. Ez egyetlen befizető. ezen a helyen semmit sem kell készpénznek venni. Nem bíróság, hogy igazmondási kötelezettség van, sem nem ügyészség.qA jobboldalisága neki is olyan kissé baloldalias, mint a jobbiknak, a legújabb kedvencének. egyébként csak az a hazugság okoz itt zavart, hogy fletoék és az szdsz baloldaliak lettek volna. részemről sokszor írtam, hogy szélsőjobbosok, sőt ultrák. ez meg a véleményem itt. Csak egy baloldalinak álcázott lapnak írt. Szimpatizál jobbikkal, mely szintén baloldali lózungokkal jól ellátott szélsőjobb., mixtúra. Szoktam is ezen furcsálkodni, mégis ki van a baloldalon? A ténylegesen? Thürmer, oszt jónapot? Most próbálkoznak lenni baloldali alakulatok de ezek is eléggé hiteltelen, régi arcok. Melyek az űrt kitölteni igyekeznének. Az , hogy a nem jobboldali választóknak, 50 %- aki nem választ , ez nagyon ráutaló szám, nincs kire szavazniuk, az azt engedi feltételezni, okosodtak sokat a baloldali szavazók.

aszekelyek 2011.10.28. 19:23:14

@manyike: Azt is megkifogásolom. Nem vették el. Elkérték. Ő nyugodtan megtarthatta volna. Az, aki szabadúszó újságíró, nyugodtan megtarthatta volna.

aszekelyek 2011.10.28. 19:37:04

@Átverés!: Utcára menéssel, sztem szintén nem érsz el oda. Ezt szervezni kell. Ahogyan a hiteltársaságot. Egyébként a NER ilyesmiről szól:D össze kell fogni és kitalálni. Oké. Hogy szűröd ki belőle azokat, akik személyes előnyők és ambícióik miatt mennek majd ötletelni és kiéneklik a sajtot a szájából azoknak, akik valóban azt akarják, amiről itt szó van? MDF alapító félreállítva. Jobbik alapító félreállítva. Itt lopják ám a kezdeményezéseket is. Nem tűnt fel? Nekem igen. Nagyon jól kell megszövegezni azt az alapító okiratot. Az ellen. Sztem úgy kell hozzákezdeni, hogy eleve nem veheti el az alapítóktól senki a vezetést. Azt pedig kihajítani, aki megpróbál az alap értékek és célok ellen bármit. Frakciózni, pld. :) Mindazt, ami már megtörtént, pártokkal, tanulságként preventíven bele kell szerkeszteni az alapító okiratba. Meg ne történhessen még egyszer. Mindannyiunk érdeke lenne egy komolyan vehető baloldal. Munkáspárt vagy ilyesmi. Most tényleg csupán attól baloldali egy párt, hogy az elnöktől balra ül. Amennyiben szemben állunk az elnöki hellyel.

aszekelyek 2011.10.28. 19:53:39

@Letícia: dP, AKI A SZALMÁJA SZÉGYENE, VÉLHETŐEN SZÁNDÉKOSAN ÖSSZEKEVERT EGY KÉP ALAPJÁN VALAKIT wITTNER mÁRIÁVAL. Aztán honnan tudod, hogy ez az összehordott rágalomhalmaz igaz? A z ávós jegyzőkönyv pld. ? A nyolcvan éves bácsi is biztos jól emlékszik. Aha. A térről,? Hát elmondom neked, a szüleimtől tudom, hogy a konti utcából kéne ismernie akkor. Mert 45-ben elvitték a prostituáltakat dunaújvárosba dolgozni. pARDON, LENINVÁROSBA., A tér később lett annak a z ősi foglalkozásnak a színtere. A szüleimtŐL TUDOM.50-ES ÉVEKBEN CSAK ELVTÁRSAKNAK VOLTAK METRESZEI. mINDEN MÁS SZIGORÚAN TILOS VOLT. TÉREN STRICCHELÉS KÜLÖNÖSEN. MEG KMK IS VOLT. :ddd na BERAGADT. HÍRESZTELÉS, AMIT KEGYED ITT ELKÖVET.

aszekelyek 2011.10.28. 19:59:40

@6.Lenin: nEKEM ERRŐL A KÖVETÜNK FERENCRŐL AZ JUT ESZEMBE, AMIKOR A bRIAN ÉLETÉBEN A NÉPEK, KÖVETIK A SARUT, A TÖKÖT,.... ÉS RÉG ELVESZTETTÉK AZ EREDETI CÉLJUKAT. ELNÉZÉST, VACAKOL A CAPS LOCK.

ubul2000 2011.10.28. 20:03:15

@aszekelyek: Apró kiigazítás - Leninváros 1970-től lett Tiszaszederkény helyett - semmi köze Dunaújvároshoz. Dúnaújváros 1951-ben lett Dunapentele helyett.
Amúgy a többivel egyetértek.

aszekelyek 2011.10.28. 20:09:19

@Letícia: lehet, hogy 47-ben vitték el őket Leninvárosba építkezésen dolgozni. Ez részletkérdés. Úgyhogy nem adnék én hitelt annak a bácsinak se. Ő is simán összekeverhette az évet meg a személyt is. Vagy más érdeke is fűződik hozzá. esetleg ÁVÓ-s volt. Göncz papáról nincs valami jó szaftos sztorija? Mécsről?

aszekelyek 2011.10.28. 20:11:09

@ubul2000: Köszönöm, csak filmen láttam , magyar, hatvanas-hetvenes években készültben:) Ezt sem tanították az iskolában:) Egyikben sem.

aszekelyek 2011.10.28. 20:15:18

@graycivil: Rémhírterjesztők gomb nincs? Mert én azt nyomnám meg.

aszekelyek 2011.10.28. 20:25:09

@graycivil: Németeknél is így van. Öregotthonok tömkelege van, ott jó ellátást kapnak, ez munkahelyteremtés is,! és a gyereleik kötelesek eltartani, illetve fizetni utánuk a díjat, ha a nyugdíjuk nem fedezi azt. kevés idős él egyedül. Nagyon kevés az, akinek nincs örököse, gyereke, rokona, akitől el lehet kérni a pénzt, az idősek ellátására. CSak az ő ellátásukat finanszírozza az állam. Külön szakképzés van erre. NA, ezt se mondták feriék, mikor beléptettek az Únióba? Csak a nyócezermillijárdot, emlékszem.

2011.10.28. 20:33:16

@aszekelyek: figyelj te tökfej, ismeri, mert hasonló korú, mit a ".... Mari". Ismerte, szóval nem a szülei mesélték róla, mint neked.

Komolyan reménytelen vagy. Knauszhoz meg most mi közöd lett hirtelen, mit akarsz tőle, miért bántod? Mit remélsz ettől, és mennyire korrekt ez a magatartás?

nyünyüge 2011.10.28. 21:04:55

@Letícia:
Mellesleg amúyg is tök mindegy, melyik lapokba írt knausz vagy bárki más. Max. arról érdemes vitatkozni - vele - , hogy mit írt, vagy még inkább mit ír most.

aszekelyek 2011.10.28. 21:06:02

@Letícia: A tiéd? Az egyáltalán nem az. Valóban.

2011.10.28. 21:38:22

hírtv-hagyó ügy...izgi!

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.28. 22:47:27

@graycivil: A gyorsnaszádot egy vak kormányos irányítja, neki a jéghegynek. Folyton azt ordibálja : Nekem nem kell látnom, én érzem merre kell menni.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.28. 22:51:46

@Átverés!: Miből gondolod hogy nincs alternatív javaslat? Talán csak te nem ismered őket.

2011.10.28. 22:57:26

@ciceró: mi is érezzük...:(

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.28. 23:01:53

@aszekelyek: Nem kell 400 Ft, elég lesz tartósan egy 300-as árfolyam. Meg fogja mérgezni a gazdaságot ez az árfolyam.

2011.10.28. 23:18:36

@ciceró: figyi, ne vitatkozz! OV megmondta, akkor úgy lesz!

:(Pánikgombok kellenének valóban. És erősíteni kell a vészféket a lejtőn lefelé...:(((

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 10:05:48

@xsasha: Vajon miért emelt Járai Zsigmond és Simor András 300 bázisponttal jegybanki alapkamatot 2003-ban és 2008-ban?

aszekelyek 2011.10.29. 10:57:41

@ciceró: hogyne. Ha te mondod. Biztosan soha el nem mozdul onnan, míg nem te és kedvenceid vezetik az országot. Volt már 310 is. Nem Orbán alatt. Aztán meg lement 270-re . Hektikusak manapság a dolgok. Szeptember 6.-án jött a barátnőm. Akkor volt 270 az euró. Na kik kormányoztak akkor? Igen. Most meg krízishelyzet lett és ezért felment. Ha bárki is kormányozna, akkor is felment volna. Arra kérlek, most vedd tudomásul, hogy engem nem befolyásol, ha bárkit, kósát, szíjjártót vádolják azzal, hogy miattuk menne valahová is a forint árfolyama. Bárki is mondja. Az Euróval mozog. Pont. HA kósa azt mondja, hogy áh, feri jól csinálta, jobban, mint mi, akkor is pontosan azon a helyen lesz, ahol lesz. Nem lehet engem ebből a meggyőződésemből , ami azért konkrét tudáson alapul, kimozdítani. Kár fárasztanod magas olyasmivel. :D A forint egészen mástól függ, mint amiket itt némelyek nyomatnak. Nem kifejezetten tisztességes szándékból.

aszekelyek 2011.10.29. 11:00:54

@ciceró: Simor utána mér emelte még sokkal?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.29. 11:16:43

@aszekelyek: mer' offsórja volt Szájpruszon és nemzetére rontott.
Erre már nem emlékszel a mantraképzőből? :)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 16:50:58

@aszekelyek: Szerinted miért tette? És Járai? Ő miért tette?

xsasha 2011.10.29. 16:55:32

@ciceró:
Jó lenne, ha nem lennél paraszt, és nem kérdéssel válaszolnál a kérdésre. Persze ha nem vagy képben azzal, amiről beszélsz, akkor jobb, ha nem magyarázol feleslegesen.

A jegybank feladata az inflációs kockázatok csökkentése. és ezt az említett időszakokban ezzel az intézkedéssel gondolták elérni. És?

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 17:07:09

@aszekelyek: "Most meg krízishelyzet lett és ezért felment. Ha bárki is kormányozna, akkor is felment volna."

A portfolio-n megtalálható adatsorok szerint a forint gyengült a legjobban amióta Orbánék hatalomra kerültek. Feltehetően ez a tendencia nem a "bárki kormányozna" szlogent erősíti...

Minap érdekes gondolatokat közölt Véleményvezér :

A kép azonban még sötétebb. A helyzet ugyanis az, hogy Magyarország növekedési teljesítménye messze-messze a leggyengébb a régióban, akár az idei, akár a jövő évet nézzük. Az Orbán Viktor által méltatott „sajátos észjárás” helyett inkább a józan észre apelláló szlovákok az elemzői előrejelzések szerint jövőre 3,5% körül, a csehek, a románok és a bolgárok pedig 2% fölött fognak növekedni. Vagyis mi továbbra is leszakadóban leszünk.

A magyar gazdaság mostani vergődése természetesen részben az ország által cipelt adósságteher következménye. De legalább ilyen fontos az a tény, hogy az elmúlt másfél évben a Fidesz-kormány halogatta a valóban nehéz és népszerűtlen döntéseket, hogy aztán 2012-re kénytelen legyen majd egy igazán komoly, bokrosi megszorítást bevezetni. És sajnos azt is meg kell említeni, hogy a hírhedt formabontó gazdaságpolitika elképesztő hatékonysággal riasztja el mind a külföldi, mind a belföldi beruházókat: Magyarország beruházási rátája mára az egész régióban a legalacsonyabb.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 17:23:05

@xsasha: Az euró árfolyam mindkét döntést megelőzően rekordszintekre gyengült. Ezek után került sor az döntésre. Ezért hivatkoztam erre, gondoltam magad is felfedezed e nem csekély összefüggést ( forint rekorszintre gyengülése - kamatemelés )

Nézzük mit mond a témáról Duronelly Péter ( nem tudom hogy a neve mond-e neked valamit, majd kiderül ) :

Szerintem aki a forint leértékelésével akarja gatyába rázni az országot, az a tűzzel játszik, már csak azért is, mert a magyar államnak (tehát minden magyar állampolgárnak) is jelentős devizaadóssága van. Sok vállalkozás menne a devizahitelei miatt csődbe, a lakosságban pedig pont a legszegényebbek járnának rosszul, azok, akik nem tudnak semmilyen formában védekezni mondjuk a rajtuk ragadt devizaadósság így megnövekvő terhein... A forintgyengülésnek van kockázata, leginkább akkor, ha a feltörekvő kötvénypiacokra történő tőkebeáramlás megállna. Ekkor a forintkamatok is felmennének (még akkor is, ha az MNB nem emelne), így a jellemzően változó kamatozású forinthitelek tényleg nem lennének tökéletes megoldások. Sajnos két tűz közé kerültünk. Egy megoldás van: a világos, tisztán kommunikált, és hatékonyan, konzisztensen végrehajtott, sikeres diplomáciával megtámogatott gazdaságpolitika, amivel lassan visszanyerhető az országba vetett bizalom, és lassan ledolgozható ez a sok hitel, amiben ülünk."

---

Ez persze csak egy vélemény, de ezt a véleményt több neves közgazdász is osztja. Ha érdekel keress utána, meg fogod találni.

De az is egy aspektus, hogy a kormányzat elsődlegesen élet-halál kérdéssé teszi az államadósságot. A forint gyengülés miatt az államadósság mint tudjuk, rekordmagasságba nőtt, annak ellenére hogy 500 milliárddal csökkent a tartozás az egykori manyupok felé. Tehát a forint gyengülése ezen élet-halál cél érvényesülését is veszélyezteti, méghozzá óriási mértékben.

Infláció : Miért fontos illetve egyátalán fontos-e szerinted az infláció féken tartása? Kell-e egyátalán MNB, szükséges-e monetáris politika? Mert ez a válaszodból nem derül ki.
Ha van monetáris politika, ami önálló az be fog avatkozni a gyenge forint ellen. Ezt már láttuk még Járai alatt is.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 17:27:22

@xsasha: "Persze ha nem vagy képben azzal, amiről beszélsz, akkor jobb, ha nem magyarázol feleslegesen."

Ajánlom hogy ülj be a különböző konferenciákra és ragadd meg a mikrofont és vitatkozz a makroközgazdászokkal. Sok sikert.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.29. 17:47:33

@xsasha: A költségvetés ráadásul nem számol 300 feletti euró-árfolyammal. Ha ez bekövetkezik, akkor a költségvetési számok teljesíthetősége megkérdőjeleződik. A kormányzat másik fő célkitűzése, talán hozzád is eljutott, a költségvetés végrehajtása és a hiány 3% alá szorítása. Korántsem biztos hogy 300 feletti euró árfolyam mellett ez sikeres lehet.
Nos ezek a kockázatok, amiket én most ismertettem. A kérdés : Miért kérdőjelezed meg ezeket te? Miben látod előnyét a forint további leértékelődésében? Az előnyök és hátrányok súlyozásának szerint pozitív vagy negatív a mérlege?
Az alapállítás : A 300-as euró mérgező a gazdaságnak. A reakciód az alábbi volt : 1) Egy paraszt vagyok 2) Nem értek hozzá ( sarkosabban fogalmazva, kussoljak a témában )
Ennek ellenére én kíváncsi lennék a véleményedre ( egyébként ez a primitív hú mekkora egy paraszt vagy stílus szerintem a kocsmába való, de te tudod, magadat minősíted ezzel a szöveggel, nem engem, ha gondolod folytasd, ha neked ez esik jól, hát nekem úgy is jó )

xsasha 2011.10.30. 19:10:09

@ciceró:
Tényszerűen paraszt voltál, már nem először csinálod, hogy visszakérdezgetsz, ami már fárasztó volt számomra.

Teljesen egyetértek Duronellyvel, két tűz közé kerültünk, ezt már többször leírtam, itt, TG-nél is. Gyurcsányék ámokfutására nincs olyan megoldás, amelyik ebben a külgazdasági környezetben működni tud, csak a kivárásra lehet játszani. Nincs kétség efelől. De hol és ki beszélt 300Ft-os euró árfolyam határról? Honnan vetted? Mint eddig kiderült, csak blöfföltél és hangzatos voltál, mint már oly sokszor.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.30. 19:47:11

@xsasha: De hol és ki beszélt 300Ft-os euró árfolyam határról? Honnan vetted?

Na akkor mégegyszer :

Borúlátóbb olvasóink a forint gyengülésével és egy esetleges csőddel kapcsolatban is megkérdezték Duronelly-t, aki egyet tudott érteni azzal a felvetéssel, hogy egyes jelek a tudatos forintgyengítés irányába mutatnak: "Ezt többen így sejtik, sőt, erre mintha utalt is volna néhány politikus. Szerintem aki a forint leértékelésével akarja gatyába rázni az országot, az a tűzzel játszik.

...

Még mindig egyetértesz Duronelly-vel :)))))????

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.30. 20:09:46

@yoda-jedi: A kormányprogramban nyoma nincs radikális átalakításoknak. Én úgy tudom most a kormányprogram végrehajtása zajlik? Vagy valaki hazudott volna? :)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.30. 20:20:07

@xsasha: "Tényszerűen paraszt voltál, már nem először csinálod, hogy visszakérdezgetsz, ami már fárasztó volt számomra."

Azt gondolom hogy a Fideszben nem sok kérdés hangzik el. Bólogat mindenki. És az ütemes taps. Az is fontos.

" Mint eddig kiderült, csak blöfföltél és hangzatos voltál, mint már oly sokszor."

Én nem hiszem hogy blöffölnék. Ellentétben a miniszterelnökkel, akinek pár aranyköpését érdemes felidézni :

Két hét alatt közbiztonság
Európa legversenyképesebb gazdasága
Senki sem járhat rosszabbul
Az egyszeri nagyarányú adócsökkentés
Nekünk Brüsszel nem diktál

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.30. 20:50:44

Egy remek összefoglaló a hét eseményeiről:

www.portfolio.hu/gazdasag/furcsa_kommunikaciot_folytat_a_kormany.157642.html

Furcsa kommunikációt folytat a kormány
2011. október 30. | 06:15

A korábbiaktól eltérően a régió legsebezhetőbb országának nevezte a héten Magyarországot Matolcsy György nemezgazdasági miniszter és ezzel párhuzamosan arra figyelmeztetett: reális veszéllyé vált az ország hitelminősítésének rontása. A furcsa jelzések mellett a forint újabb mélypontra esett. A kormányzati kommunikáció egyfelől a forint stabilan tartásának szándékát jelzi, másfelől az annak gyengülését elősegítő további, devizahiteleseknek szóló mentőcsomagokat vetít előre. Az adócsökkentést és egyszerűsítést ígérő kormány a most ismert tervek szerint januártól már több adónemet tart hatályban, mint amennyi a kormányzati staféta átvételekor volt.

hirdetés
Forrást szerezni céged számára nehéz időkben sem lehetetlen!
hirdetés

Leminősítési aggodalmak

A héten a Magyar Nemzeti Bank 6%-os szinten tartotta az alapkamatot amellett, hogy kifejezte aggodalmait a gyenge forintárfolyam láttán. Orbán Viktor kormányfő szerint "a forint árfolyammozgását az euró gyengesége okozza", amely kijelentés csak az érem egyik oldalát mutatja, hiszen vizsgálataink szerint abban a megemelkedett országkockázat és a bizonytalannak ítélt gazdaságpolitika is lényeges szerepet játszik. Ezt az is alátámasztotta, hogy a hét másodiki felében (az uniós csúcs miatt) jelentős euró erősödés következett be, de emellett sem tudott erősödni a magyar fizetőeszköz, sőt új, két és fél éves mélypontra süllyedt (304-ig az euróval szemben) az ország hitelbesorolásának rontásával kapcsolatos aggodalmak mellett.

Ezeket az aggodalmakat Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter táplálta egy lapinterjúban megjelent jelzésével, aki szerint reális veszély az ország adósbesorolásának rontása, igaz minisztertársa, Fellegi Tamás azt hangsúlyozta: nem lenne indokolt a lépés, illetve Matolcsy tárcájának helyettes államtitkára is azt mondta: nem számít leminősítésre a kormány.

A szokatlan és negatív jelzés Matolcsy felől szerepet játszott abban, hogy a másnapi diszkontkincstárjegy aukció példátlan módon "besült",, azaz annak jeleit látni, hogy kezdik kerülni a magyar állampapírpiacot a befektetők. Egyik elemzésünkben azt jártuk körbe nemzetközi tapasztalatok alapján, hogy mire lehet számítani Magyarországon egy esetleges leminősítés hatására.

---

Matolcsy György a héten is ott volt a szeren. Jövő héten újra bizonyíthat.

aszekelyek 2011.10.30. 21:20:40

@ciceró: Szocik alatt volt 310 is. Emlékezz csak. Persze durva IMF-es újabb hitel mellett, szegényektől elvett pénzekkel , lehet, hogy más kormány tudna 299, 5-öt is hozni.....

aszekelyek 2011.10.30. 21:25:02

@Letícia: Időközben megtudtam, Markos Máriával van szándékosan összekeverve. Csak a teljesség kedvéért. Valóban ült, 8 évet rákosiék jóvoltából és nem volt jó hírű sem. Nem tudni, abból is mi igaz, mi nem. Nem, én nem pontozom ki a nevet. Nem sunyítok.

aszekelyek 2011.10.30. 21:28:23

@Hepci: Az más, a spekulációs tőke igényelte tőle. Szájpruszon télleg vót, majd egy milliárd. Mostan firtattyák, hogy az adót, a nagyon kedvezményeset befizette-e. Meg télleg megszüntette-e. Tudod, hogy a spekulációs tőke pénzét is a köccségvetés állja? Nem is értem, egy ilyen szent embert, mit macerálnak? :D

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.30. 21:31:30

@aszekelyek: mér', nem a jelenlegi csodakormány találta ki a legújabb adóelkerülő-amnesztia konstrukciót?
Majd a rogántóni kinyomozza eztet is, ne aggóggy!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.30. 21:34:00

@aszekelyek: 316 is vót, nézz utána, potenciális profájdeszérveid (?) súlyát ne önkorlátozd ismerethiányból fakadólag botormód.

aszekelyek 2011.10.30. 21:58:13

@Hepci: Nem, ezt a nemzeti csúcson, 2008-ban! dávid CD ebola dobta be:) Azután lett törvény, még bőven szocik alatt.:) JAj, tudom én azt, de minek pontoskodjak, hazudozóknak? Nem mindegy? Sokkal több is volt, mint ma. Pont. Köszönjük a kedves közlést, minden esetre. Hátha olvasnak rövidebb emlékezetűek is. :D

aszekelyek 2011.10.30. 22:00:10

@Hepci: Nem köll nekem ehhez a Tóni! :) Kútfőből megy, mondhatni séróból:)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.30. 22:07:22

@aszekelyek: IMF új hitel most is lesz jó eséllyel. Egyébként azért volt kormányváltás, hogy mégegyszer ez fordulhasson elő, mármint a téves gazdaságpolitika. Az nem jó forgatókönyv hogy volt már ilyen.

aszekelyek 2011.10.31. 10:06:20

@ciceró: Tudom, hogy ezért dolgoztak sok évet előre, akik megcsinálták a mozgástér nélküli kormányzási lehetőséget, mire Orbán odajutott és elvárták, hogy azonnal vegyen fel újabb IMF hitelt de ezidáig nem kellett. Még mindig nem kell, csak a közben kialakult recesszió miatt megvan a lehetősége. MAjd akkor fogunk erről legközelebb tárgyalni, ha ez tényleg be is következik. Addig lehet enni a kefét, már másfél éve:D, hogy még mindig nem?D és annak drukkolni, hogy Magyarországnak minél nehezebb legyen. Mert az egyértelműen azt fogja jelentei, hogy Komoly külső segítséggel de el tudja érni a kirúgott oldal, előző hatalom, hogy belefeketedjen Magyarország, abba, hogy nem övék a hatalom. Csak úgy, ha mondjuk olyan helyzet lenne, mint megyó, vagy feri első másfél évében, kiröhögne titeket Orbán Ezt is tudjátok, aaazért, hogy előre , évekre ellehetetlenítették minden módon előre. Meg még ez a z EU krach is most van. Aki tovább lát az orránál, az ezt pontosan tudja és szem előtt is tartja. Eszerint értékeli a teljesítményét Orbán kormányának. Meg a szándékait is. No de minden csak idő és körülmények kérdése. Ezt nyilván azok is tudták, akik az időre, mikor ő kerül hatalomra, a körülményeket olyan rémesre igazították, amilyenre csak bírták. Magyarország egyértelmű kkárára. Lehetőségük volt sokkal jobbat is hátrahagyni, ugyanis. Nem is egy alkalommal. Most el. Pá. nps. Nem kell inni a medve előbőrére még. Tartsd behűtve a pezsgőt. MAjd ha tényleg összehozzák, akik azt akarják, bonthatod a pezsgőt velük.

xsasha 2011.10.31. 10:57:22

@ciceró:
Lehet, hogy ennyire gyengeelméjű vagy, és nincs esélyem, de azért megkérdezem ismét. Hol és ki beszélt arról, hogy a 300 Ft-os árfolyam bármit is csinál a gazdasággal?
Megkérdezem másképp, hátha ezt megugrod: Duronelly hol beszélt 300 Ft-os árfolyamról?
De valószínűleg úgy kellene kérdeznem, hogy hazudsz vagy blöffölsz a 300Ft-os árfolyam mérgező hatását illetően?

xsasha 2011.10.31. 11:00:24

@ciceró:
Nem csak paraszt, de még köcsög is vagy. Lehet, hogy otthon bejön ez a terelés, de itt nem. Arról beszéltem, hogy kérdésre kérdéssel válaszoltál, ezért vagy paraszt. És azért vagy köcsög, mert amikor rákérdezek, akkor mellébeszélsz, fideszezel. Szánalmas.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.31. 12:35:51

@xsasha: Duronelly forintgyenülésről beszélt, nem konkrét árfolyam határról. Talán még te is tudod hogy a 300-as és az a feletti árfolyam nem feleltethető meg a többéves átlagárfolyamnak. Ez egy gyengülés eredménye. Egyébként ezekben az órákban is gyengül a forint.
Hiába játszott itt a hülyéd, pontosan tudod hogy gyengül a forint és azt is tudod hogy ez mivel jár.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.31. 12:43:25

@xsasha: A kormány szándékosan gyengíti a forintot. Matolcsy és Lázár is további konkrétumok nélkül újabb devizahitel átváltásról beszél, ez egyértelműen gyengíti a forintot. Ez szándékos, előre eltervezett kormányzati kommunikáció.
Összefoglalom neked, mert látom nem vagy formában:
A forint árfolyam gyengül, a kormányzat tudatosan erre játszik, sikerrel. A 300-as árfolyam már egy jelentős gyengülés eredménye, az Orbán-kormány alatti átlagárfolyam feletti a 300-as és az afeletti árfolyam. Ha ez nem gyengülés, akkor nem tudom mi ez? Erősödés?
Ennyit tudsz, meg a kormány is ennyit tud.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.10.31. 12:53:49

Na de be is fejezem itt. További jó szurkolást a világ legbénább 2/3-os többségének.

xsasha 2011.10.31. 14:05:56

@ciceró:
Hogy én mit tudok pontosan, az tök mind1.
Itt most arról van szó, hogy állítottál valamit, amire én rákérdeztem, hogy mi alapján állítod. Erre kiderült, hogy csak blöfföltél, hasra ütöttél, és bedobtad a 300-as számot.

A kormány azért árazza alul pillanatnyilag a forintot, mert olyan események is következhetnek, amik nagyot ránthatnak lefelé a forinton - de ha alulárazott a forint, akkor nincs akkora szívó hatás. A kormány felmérte, hogy a forintot folyamatosan spekulációs támadások érik, amint egy kis gyengeséget észlelnek, ezeket pedig meg kell előzni. Nincs semmilyen 300-as szám, egy elemzőtől sem hallhattál ilyen számot. Gyorsan cserélj nicket, mert már nagyon amortizáltad a cicerót, és ez elég bosszantó. Nem lennél ilyen nagyképű, nem is foglalkoznék az ilyen blöffjeiddel. Csak bosszant, hogy egy ilyen példaképet sározol be.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.10.31. 16:49:17

@xsasha: most (már) alulárazott a forint, míg 280-nál még nem volt az? S mi történt az euróhoz képest az elmúlt 10 évben? Nem felülárazódott véletlenül?

aszekelyek 2011.10.31. 18:48:35

@Hepci: Több dolgok vannak földön és égen, Horatio:) mintsem bölcselmetek:) Az egyáltalán nem biztos, hogy nem xashának van igaza. Az még annyira sem biztos, hogy cic-micnek, aki nagyképűsködik itt a cic-eró névvel:), lenne igaza ebben az árfolyam kérdésben és a jövővel kapcsolatban. Ha csak abból indulok ki , hogy a spekulációs tőke a kamatemelés kikényszerítése érdekében olyan alacsonyan tett ajánlatot a héten az állampapírokra, amit el sem fogadtak végül , akkor éppen xasha felé hajlok:) Láttunk mi már ilyen karón varjút.

aszekelyek 2011.10.31. 18:50:16

@graycivil: Nagyon gyenge ez. Érdeklődés volt de fel akarták srófolni a kamatot. Tettek ajánlatot is.

aszekelyek 2011.10.31. 19:11:57

@Hepci: Az EP képviselőjüknél nem lesz kínosabb.

aszekelyek 2011.10.31. 19:16:02

@graycivil: Lehet, hogy csak nekem tűnik fel az analógia, hogy ferink úgy használja bajnai nevét, mint az elátkozott Dörner a pályázatában némely általa nagyra tartott szakmabéliét? Mint szándékai szerint vele együttműködésre felkérendő személyt. No? Ascher CAfé, akkor hogy is van ez?

aszekelyek 2011.10.31. 19:20:10

@manyike: Nem írtam, hogy nem volt határidő FIDESZ -nél is. Mondom is. Bocs. Csak a mérték volt eltérő és az, hogy a szocik megszabták, hogy melyik évben hányat betöltők léphetnek vissza, a FIDESZ meg nem korlátozott senkit. . Szabad akarat alapján ment .

aszekelyek 2011.10.31. 19:27:59

@manyike: Te azt pontosan tudod, hogy az első Orbán kormány idején szaszerolták ki maguknak és azt csak ők tudták volna akadályozni? Akkor avass be légyszi, mert ilyen tárgyú ismereteim nincsenek. Az is megválaszolandó kérdés, hogy más kormányok is miért hagyták, más országokban. Ez ugyanis nem hungaricum, hanem általános jelenség. LÁtom, te is keveset tudsz arról, pontosan ki és mikor tette lehetővé azt a számukra. Meg azt, hogyan. Limitek nélkül-e? Jó szándékot feltételezve-e? Ami eleve balgaság, vagy csak megették a sumák-dumájukat? Miért is lesz az jó majd a betéteseknek, ha az ő pénzüket viszik a vásárra. Szted mikortól erősödött meg a neoliberális vonulat és meddig tartott , nem csak nálunk. Sztem Orbán akadályuk volt, azért vették meg megyót is. Eltenni az útból az akadályt.

xsasha 2011.10.31. 19:57:37

@Hepci:
Ezt most értenem kellene? :-)
Ha verbális kommunikációval gyengítik a valutát, akkor alulárazott lesz, és a kommunikáció elmúltával alulról keletkezik nyomás. Ha jó az ütemezés, akkor ez a nyomás már elkezd hatni, amikor egy esetleges esemény eladási pozíciók nyitását generálja - a spekulációs hatás nem olyan ütős, mintha felülről lett volna nyomás a valután. Csak ennyit mondtam.

teevee 2011.11.01. 08:41:55

@xsasha: Mindig tanul az ember.
Azt állítod, hogy a kormány tudva és akarva gyengíti a forintot verbális kommunikációval. (Ez eddig nem verődött nagydobra, sőt, tagadódva volt. Lásd Kósa fellépéseit.) Mindezt a devizahitelesek törlesztőrészleteivel, és döntéshozatali folyamataival játszódva.

Az egyik tüntetésen láttam a következő transzparenst:
"Ha megnevettetni akarod Orbán Viktort, bízz benne és a jogállamban. Sőt, készíts terveket!"

aszekelyek 2011.11.01. 11:06:31

@teevee: ezt én nem így olvastam. Azt az állító mondatot nem ő írta. Arra válaszolt. Megokolva, mikor, milyen helyzetekben, milyen árfolyam stratégiát alkalmaznak általában és az miért ésszerű. No és az árfolyamot nem csak Orbán buherálgatta. Sokat írtak hozzáértők az előző években arról, hogy a forintot mesterségesen tartják alacsonyan, és aztán meg elszaladt.... pl. Nem kicsit, nagyon.

aszekelyek 2011.11.01. 11:13:13

@teevee: Megnéztem, ciceró írta azt, állította azt, hogy szándékosan gyengítik a forintot és jajde juj. Mikor ez bevett gyakorlat...:DDD Kormányok soránál. Lehet, hogy te most tanultad ezt meg, vannak sokan, akik meg tudják. ez persze nem keverendő össze azzal, hogy kóda Debrecenben mondott valamit és az hogyan befolyásolt, mit. Persze feriék is mondtak dolgokat. Kommunikálták, pl, hogy ugrándozik a pannon puma, minket irigyel európa, a költségvetés köszöni, jól van.... . Szemelvényeket igényelsz még kormánykommunikációra? Veres se volt rossz, az egy példányossal, nem mondja meg még , mi is stájsz, mert az befolyásolná a választókat. Azt is saját fülemmel hallottam tőle:) Az milyen baró jogállami volt, aztaaaa...

yoda-jedi 2011.11.01. 11:16:59

@aszekelyek: "kóda Debrecenben"

vagy kósa, vagy Yoda... ég és föld! öccsém! vigyázz! ne keverj!

az + köztudomású hogy forint gyengítésre jáccanak, mint az usa...
kivitele erősödik, import és fogyasztás csökken, "rejtett adó" az infláció

csak ez mostanában öngyilkos foglalkozás...

xsasha 2011.11.01. 12:15:30

@teevee:
Az értem, amikor a politika kiemel mondatokat, és félreértelmezi. Azt is értem, amikor a ribanc média teszi ugyanezt. Na de te kit akarsz átbszni?
Szerintem elég érthetően írtam le, hogy a kormány fontos célja, hogy a spekulánsok hajójából kifogja a szelet. Ezért kissé gyengíti a forintot, hogy megelőzzön egy lavinaomlást. A piaci szereplők beárazzák a gyengülést, így kevés terük marad a spekulánsoknak, akik semmit nem tudnak nyerni a csendes csordogáláson.

A transzparens, amit láttál, valóban hatásos, jól hangzik, eladható. Ilyenek kellenek egy sikeres tüntetéshez.

aszekelyek 2011.11.01. 12:34:50

@xsasha: Nekem érthető volt. A képességek és a szándékok meg a tudás viszont nagyon eltérő egyénenként. Te is úgy tudod, gondolom. :) Közv. kutatás...-on én is írtam, szakmai szempontból profi a dizájn meg a szlogenek, meg a dórika imázsa is és mégse vagyok népszerű:) Ha rákattintasz olvashatod:) Lehet, hogy azért, mert firtattam, ki állta a számlát a mesterfodrásznál? Ki a z öltöztetője dórikának? Ilyesmik... Amire a bámészok nem is figyelnek. :)

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.01. 18:26:10

@xsasha: Ajánlom figyelmedbe a miniszterelnök-helyettes szavait amikor még ellenzéki frakcióvezetőként hogyan kommentálta a történteket

www.youtube.com/watch?v=C1idMJliJKM&feature=related

teevee 2011.11.01. 21:34:39

@xsasha: Én senkit sem akarok átbszni.
"Ha verbális kommunikációval gyengítik a valutát, akkor alulárazott lesz, és a kommunikáció elmúltával alulról keletkezik nyomás."
Ez nekem annyit jelent, hogy a kormány szavakban olyan elvárásokat teremt (pl. újabb devizahiteleseket mentő intézkedések formájában), amelyekről már most tudja, hogy nem valósítja meg.
Ezt a köznapi életben hazugságnak/átverésnek nevezik. Ha úgy jobban érted, nevezhetjük átbszásnak is.

Btw., ezeket a kijelentéseket nemcsak a gaz spekulánsok, hanem az állam polgárai is megpróbálják értelmezni, és meglehet, hogy még vannak olyanok, akik számításba is veszik a döntéseiknél (pl. éljenek-e az év végéig tartó akcióval, lenullázva magukat, családjukat, stb. vagy inkább kivárnak az újabb csomagra).
Hát igen, vessenek magukra.

xsasha 2011.11.01. 21:45:04

@ciceró:
Ő mit mondott a 300Ft-os euróárfolyamról?

xsasha 2011.11.01. 21:47:10

@teevee:
"Ez nekem annyit jelent, hogy a kormány szavakban olyan elvárásokat teremt (pl. újabb devizahiteleseket mentő intézkedések formájában), amelyekről már most tudja, hogy nem valósítja meg. "

Nézd, arról senki nem tehet, hogy nem az erősséged a szövegértelmezés. Kérj ilyenkor segítséget, ha valami nem megy. Vagy esetleg mondd azt, hogy év vagyok hülye, és magyarázd el, hogy ez neked hogy jött ki, miféle logikával vagy áttétellel?

teevee 2011.11.01. 22:03:13

@xsasha: Bakker, annyira tenyérbemászó a stílusod. Mit kompenzálsz vele?

Feltételezem, hogy ha a verbális kommunikáció gyengíti a valutát, akkor ez azért van, mert a bejelentett intézkedések kockázatot jelentenek.
Azt is feltételezem, hogy az alulárazott azt jelenti, hogy a kockázatok nem valósak.
Továbbá azt gondolom, hogy akkor keletkezik alulról nyomás, ha a kockázatokról ez kiderül, azaz az adott esetben, ha a tervezett intézkedések máshogy vagy sehogy nem valósulnak meg.

ciceró · http://magyarinfo.blog.hu/ 2011.11.02. 08:15:38

@xsasha: A fidesz.hu-n ma is olvasható közlemény szerint: "Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát - mondta a Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján." Az akkori frakcióvezető, ma közigazgatási miniszter hangsúlyozta: "A kormány nem tudja kezelni a válságot. Ezt láthatjuk a forint mélyrepülésében és a munkahelyek megszűnésében is."

...

Ha találkozol Navrával majd kérdezd meg tőle hogy ezen kívül még mire gondolt akkor :)
süti beállítások módosítása