Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2013
feb 09
22:03

A látszat csal: az LMP szakadásával közel egy évvel a 2014-es parlamenti választás előtt nem zavarosabb, hanem valamivel tisztább lett a kép. Sok mindent nem tudunk még, de az azért körvonalazódik, hogy kik és milyen kínálattal kerülhetnek fel majd a szavazólapokra.

kozvkut_1.jpg

A jobboldalon teljesen egyértelmű, hogy két releváns szereplő jöhet csak szóba: a kormányzó Fidesz-KDNP és az ellenzéki Jobbik. Bár időről-időre felmerül egy mérhető támogatottságú mérsékelt konzervatív párt létrehozásának ötlete, vagy talán inkább csak vágya, ennek realitása ma szinte nulla. A Fidesz a 2010-es parlamenti választás óta akkori támogatóinak a felét elvesztette ugyan, és jelenleg a teljes népesség 20-25 százaléka szavazna rá, de még mindig a legnagyobb szavazótáborral rendelkező párt, ráadásul az utóbbi hónapok felmérései azt mutatják, hogy a korábbi erózió megállt, sőt, enyhén emelkedett a támogatottság. A Jobbik helyzete más: ugyan a felmérésekben ott tartanak nagyjából, ahol 2010-ben álltak, azaz a teljes népesség közel 6-9 százalékán, az utóbbi időszak mégis egyértelműen válságokkal terhelt volt a párt életében. Parlamenti bejutásuk mindezzel együtt sem látszik kérdésesnek, a váltópárti ambícióikról azonban, úgy tűnik, egyelőre le kell mondaniuk.

A baloldal állapota ma még sokkal bonyolultabb, de a folyamatok – a látszat ellenére – itt is az egyszerűsödés irányába mutatnak. Egy kérdés például már nagyjából eldőlt: bár 2010-ben látszott esély arra, hogy ne így legyen, ma már kimondható, hogy az MSZP maradt a legerősebb szereplő. A szocialisták annak ellenére növekednek, hogy ősszel egy meglehetősen veszélyesnek látszó riválist kaptak, az Együtt 2014-et. A Bajnai-projekt azonban pár hónap alatt sokat veszített frissességéből, erejéből, a legújabb felmérések már csupán egy LMP-nagyságú pártnak mutatják az alakulatot. Ma úgy látszik tehát, hogy – bár sok még a nyitott kérdés - a baloldali előválasztás lényegében eldőlt. Az LMP szakadása ebben a folyamatban az utolsó állomás: ha a kilépők – ahogy valószínű – valamilyen formában csatlakoznak az Együtthöz, azzal elnyerheti végső formáját a lényegében kétszereplős baloldali térfél. Bár akadnak még egyéb versenyzők – DK, MSZDP, létező vagy tervezett pártok (Fodor, Kuncze vagy Bokros vezetésével) -, releváns támogatottságot mindössze két alakulat mutathat fel: a teljes népességben 14-16 százalékon álló MSZP és a mára 3-6 százalékra esett Együtt. Innentől a lényegi kérdés csak az lehet, hogy ők ketten akarnak-e és meg tudnak-e állapodni – a többi szereplő döntése ehhez képest másodlagos, 2014-ben legfeljebb társutasok lehetnek. Ha Bajnai és Mesterházy szeretnék, hogy a többségi irányba mozdult választási rendszerben győzelmi esélyük legyen, nem nagyon kerülhetik el a megállapodást. Lehetnek ugyan más megfontolásaik, céljaik, de nem hiszem, hogy az alkufolyamat végén, amikor már minden arról szól majd, hogy a mostani kormány menjen vagy maradjon, bármelyik szereplőnek lenne bátorsága magára venni annak ódiumát, hogy miatta nem sikerült legyőzni Orbán Viktor.

Számomra meglepetés, hogy az LMP egyik – többségbe került - felének sikerült elérnie a párt kimaradását a baloldali egységből. Lehet, hogy ezzel a döntéssel a 2014 utáni parlamenti jelenléttől is búcsút vehetnek, de az nagy valószínűséggel most már előre jelezhető, hogy Schiffer András pártja a két oldal közötti térben próbál meg szavazatokat gyűjteni. Bizonyos értelemben persze a Jobbik is a két nagy párt tagadására épít, ráadásul radikalizmusukkal, populizmusukkal ők sem csupán hagyományos jobboldali szavazókat szólíthatnak meg. Az LMP ugyanerre készülhet, csak értelemszerűen más irányból, más témákkal, más hangnemben. Érdekes kísérlet lesz, mert attól függetlenül, hogy a szövetségi politikában mást gondolnak, mint a pártból most távozók, tartalmi értelemben ugyanúgy inkább baloldaliak, mint az Együtt irányába mozduló frakciótársaik. Miután azonban a magyar politika legfontosabb barát-ellenség felismerő és egyben helykijelölő kérdése a Fideszhez és az MSZP-hez való viszony, az önállóan indulni szándékozó LMP valóban önálló szereplő lehet – ha lesz hozzá elég ereje, támogatottsága.

Az eddigi hasonló centrumpárti kísérletek ugyanakkor rendre elbuktak, de feltehetően ezt is lehet másképp, jobban csinálni. A következő hónapokban kiderül, hogy a jelenleg a teljes népesség 3 százalékának támogatottságát élvező párttal mi történik a szakadás után: összeomlik-e a támogatottsága vagy be tud vonzani új szavazókat. Ha előbbi történik, akkor 2014-ben három (Fidesz-KDNP, MSZP-Együtt-többiek és Jobbik), ha utóbbi, akkor négy (+LMP) szereplős lehet a politikai verseny. 

(Heti Válasz. 2013. február 7.)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr885071809

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Árnyékboksz Bajnaival 2013.02.09. 22:47:37

Eljött a várva várt pillanat. Gyógyíthatatlan orbánfóbiások és megingathatatlan hitű nemzetmentők tömegei előtt ma este megmérkőzik egymással Bajnai Gordon és Orbán Viktor. Kapcsoljuk a felcsúti Kovács „Kokó” István Sportarénát, ahonnan kommentátorunk,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rafael79 2013.02.09. 22:22:29

Nézzük csak mit mondott Bajnai, úgy kell megtalálni a 106 fő aki egyéniben indul a választáson. A 106 főnek egy ellenzéki összefogás végére kell kialakulni, hogy jelen állás szerint egy 4 szereplős választás legyen (Fidesz, Jobbik, LMP, Nagy ellenzéki összefogás jelöltje) Ha jól tudom minimum 27 körzetben kell indulni egy párt jelöltjének, hogy országos listájuk legyen, ez azt jelenti indul 27 körzetben Együtt, 27 körzetben MSZP, 27 köreztben PMP, és 27 köreztben DK, csak az a bibi ez már 108 szóval 2 körzetben valaki a másik ellen indul. Szó van arról a nagy ellenzéki összefogásból kimarad a DK, csak azzalm az a bibi akkor ők 106 helyen indulval kemény százalékokat vesz el a nagy ellenzéki összefogástól, szóval ezzel a Fidesz kezére játszana :) A másik ami nekem elképzelhetetlen, hogy a szocik simán belemennek, hogy az ország 1/4-én indulnak csak egyéni jelöltekkel, kérdés a többi most még oevk felelős szocinak, hogy nyomják le a torkán, hogy neked mást kell támogatnod? Úgy gondolom a bal oldal a végén képtelen lesz megállapodni, vagy valakit az otolsó pillanatban kigolyóznak a megállapodásból!

thymos 2013.02.09. 22:31:18

Fidesz: 20-25%
Mszp: 14-16%
Jobbik: 6 - 9%
E2014: 3 - 6%

ez ugye 43-56%

a maradék 57-44%-ot Török Gábor osztja majd szét?

mókáné 2013.02.09. 22:41:28

@thymos:

"a maradék 57-44%-ot Török Gábor osztja majd szét?"

Szerintem igen. de majd csak akkor, ha erre ráér.
Amikor pont nem lájkol.

Kedves Török Gábor!

Mára elmentem aludni, de majd holnap elemzem az írását és köszönöm a lehetőséget, már sokat fejlődtem a Facebook- ján.

Tisztelettel üdvözlöm:
Timea
www.youtube.com/watch?v=eTD8Inh1INc

sanity 2013.02.09. 23:01:56

@Rafael79: Simán el tudom képzelni, hogy a végén kihagyják a DK-t a buliból. Mivel Gyurcsány több szavazót riaszt,mint amennyit hozna a konyhára.

Ettől függetlenül Ferenc testvér megmondja a nyájának, hogy szavazzanak Bajnaira.

török gábor 2013.02.09. 23:04:44

@thymos: az adatok - mint erre többször felhívom a figyelmet - a teljes népességre vonatkoznak. a többiek nem tudják, nem mondják meg, nem akarnak szavazni....

Link Elek 2013.02.09. 23:12:34

A fiatalokhoz se az mszp, se az egyutt, se a jobbik nem szolt semmi (az lmp senkihez se szolt, csak beszelnek a levegobe :)

a fidesz is csak annyit mondott nekik, hogy:
lehettek jobbágyok Nyerges földjein,
lehettek segédmunkások Simicska épitkezésein,
ha egyik sem tetszik, akkor elhuzhattok a pics*ba.

tölgyes 2013.02.10. 01:08:28

Kedves Gábor!
Én a végeredménxytől nem lepődtem meg(LMP) és Baajnai is tovább erodálódik ezekkel arégi arcokkal.
Lehet, hogy tévedek, de azt gondolom, hogy az LMP esélyei így csonkán sem rosszabbak sőt jobbak, mint a Bajnai alakulaté. Ott sok a sár, csatlakozott hozzájuk néhány erkölcsileg meggyengült exLMPés.. (a választók nem szeretik az "árulókat")így egy sor így-úgy bukott figura vonul fel Bajnai színeiben.
Az LMP maradéka pedig megszabadult a "mocsoktól"..szerintem Schiffernek - ha finomabban is ezt kell kommunikálnia..A mandátum ügye erre jó alkalmat ad neki..vagyis, ha a kilépők számára ez nem volna egzisztenciális kérdés, politikailag jobban járnának a mandátum leadásával:)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.02.10. 04:49:59

"Számomra meglepetés,"

Hát végtére is ezt ígérték megalakulásuk óta. Hogy lehet más a politika.

Egy ilyen önálló pártnak van értelme, egy sokadik szocialista alsegédpártnak viszont nincsen.

Akik baloldali kormányváltást akarnak ugyan miért szavaznának az Lmp-re? A céljukat az Mszp-vel tudják elérni leginkább.

Akiknek viszont tele a hócipőjük mindkét nagy párttal nekik lehet választási lehetőség az Lmp. És a jobbik is.

Ezért egy reális harmadik lehetőséghez ma csak egy Jobbik-Lmp összefogással vetethetne az út.

Ez a két párt ráadásul nem is versenytársa egymásnak a szavazók terén, míg az Mszp, a Dk, és az együtt, de a kiszakadt Pmp-sek is ugyanazokra a voksokra hajtanak.

Kevés Magyarországon a két párt közötti váltógazdálkodás, nem fedi le kellő mértékben a magyar választói akaratot.

A baloldaliak hatalmas nagy látszatösszefogása inkább csak színjátéknak tűnik, annak demonstrálására, hogy mennyi sok látszólag különböző szervezet is akar kormányváltást, és sorakozik fel ezért egy táborba.

De valójában mindegyik Mszp utód- vagy szimpatizáns szervezet, nyugodtan lehetnének egy nagy és erős pártban a sok apró helyett.

Én az Mszp helyében nem keresném a kicsik kegyeit. Ha annyira össze akarnak fogni nyugodtan beléphetnek az Mszp-be. :-)

Bajnai nagyon nagyon irányító és megmondó ember akarna lenni, de nem nagyon van mire fel neki.
Úgy tűnik túlbecsülte a színre lépésének várható hatását.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.02.10. 04:55:14

@Rafael79:

Három párttal még megoldható, apró, jelentéktelen támogatottságú pártokat pedig nincsen értelme úgy kezelni, mintha jelentős szavazótáboruk lenne.

A Pmp-nak mekkora támogatottsága van?

Nem vesznek el ők szavazatokat senkitől, mert aki Lmp-s ő úgy is az Lmp-re szavaz, aki pedig vörös ő valamelyik nagyobb vörös pártra.

Erősen kétlem tehát, hogy ők külön elinduljanak. Ha pedig még is, akkor az nem jelentős hátrány a többieknek.

Csupán a futottak még kategória lehetnek a választáson és eltűnnek a süllyesztőben.

Vagy az önállóságukat feladva becsapódnak az Együttbe, mint ahogyan a Kdnp a fideszbe. Ez utóbbit tartom valószínűnek, elvégre ezért bontották szét az Lmp-t, hogy az Együttöt puszilgathassák.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.02.10. 05:00:39

@török gábor:

A szavazók szavazatai döntenek a parlamenti helyek 100%-áról.

A teljes népesség soha sehol semmiben nem dönt.

1. Fidesz 40%
2. Mszp 28%
3. Jobbik 16%
4. Együtt 7%
5. Lmp 6%
6. Dk. 2%
7. Egyéb 1%

Na így jön ki a 100%.

szoja122 2013.02.10. 06:29:11

@török gábor: Kedves Gábor!

Nem számoltál a félelmi faktorral, ami mindig torzította és torzítja az előrejelzéseket.

Most a rendszerváltozás óta messze a legnagyobb!

Persze mint elemző ezt nem saccolhatod meg, mert csak az Isten tudja a pontos adatokat, de a korrektség kedvéért meg kellett volna ezt említeni!

szoja122 2013.02.10. 06:34:55

@Akitlosz: "Ezért egy reális harmadik lehetőséghez ma csak egy Jobbik-Lmp összefogással vetethetne az út."

Ezt mégis hogy gondolod?

Mindkét párt már rendkívül sokszor és nagyon erőteljesen elhatárolódott egymástól. Ha mégis összefognának, ami szerintem egyenlő a lehetetlennel -hisz ennyire egyik fél sem hülye-, a szavazóik döntő többségét elveszítenék.

Ez melyik párt érdekét szolgálná?

szoja122 2013.02.10. 06:40:41

@Akitlosz: "A teljes népesség soha sehol semmiben nem dönt."

És nem is fog, amíg emberek leszünk, soha, semmikor, semmilyen rendszerben.

Még akkor sem, ha mint a diktatúrákban kötelezővé tennék a választást.
Kádár is 99.9%-ot kapott (papíron).

livengood 2013.02.10. 07:28:40

@Akitlosz:

Ez igaz a választás napján. Addig viszont ez csak jóslás, a teljes népességre vetített arány nélkül.

Senki sem tudja, hogy a bizonytalan, vagy nem szavazók közül végül hányan és merre fognak szavazni, és hányan vannak olyanok akik már most tudják, hogy kire szavaznak, csak rejtőzködnek. Minél kisebb hányad menne el ma szavazni, annál kevésbé releváns a biztos pártválasztók aránya.

Például az MSZP részéről nagy a várakozás az irányban, hogy több a rájuk voksolók száma, mint a bevallott. Véleményük szerint ez azért van mert az őket választani akarók félnek ezt bevallani. Én ezt nem tudom, de 2002-ben volt már ilyen, ha jól emlékszem nagyobb választási hajlandóság mellett. Ha nagy lenne a választási hajlandóság akkor a fenti adatok szerint már ma biztosra lehetne venni a Fidesz győzelmét. Így viszont ez nyitott kérdés.

Ventura Blvd 2013.02.10. 07:30:30

Ha az a cél, hogy jó probléma-megoldó, kellemesen élhető, sikeres munkakörnyezetű kis ország legyünk, mint Dánia, Hollandia, Ausztria, és legalább kis lépésekkel megközelítsük őket, akkor - sajnos - látnunk kell, hogy sem a Fidesz, sem az MSZP nem megoldás.

A Jobbik sem. (Ha nem akarsz rájuk szavazni, pontosan tudod, miért, ha meg Jobber vagy, úgyis lepattan rólad minden érv.)

Az LMP? Nem ismerem őket. Csak egy elvi esély arra, hogy talán, egyszer majd, lehetne... (Bár, akik olvasták programjukat, azok szerint ez is egy vicc. TamásKodó barátom szerint pedig ott is színtévesztők vezetik a pártot - zölnek mondják magukat, pedig vöröses a pártkönyvük. Hm?)

Amit tudok, az nagyon kellemetlen igazság. Rajtunk múlnak, tőlünk függenek a dolgok. Ahogy mi itt tapossuk egymást, le- és beszólunk egymásnak, sokszor elemi tárgyi tudás nélkül, viszont a megingathatatlan tökéletesség tudatában - nos, a pártjaink is pontosan így fognak működni.

(Ijesztő, hogy az Orbán-Matolcsy "elszálltság" ugyanilyen valóságidegen "válaszokat" hoz ki Mesterházyékból. Lásd: ingyenes közoktatás, 2015-ös €, stb.)

Csodálom itt egyesek magabiztosságát, hogy minden kétség nélkül az ő oldaluknak-pártjuknak van igaza minden kérdés minden kis részletében. A másik oldal - a gonoszok oldala.

És ezzel a végletes elfogultsággal az SZDSZ-es Horn Gábor igazát támasztják alá, aki kijelentette, lehet Magyarországon a polgári, mérsékelt közepet keresni, de nincs ott senki.

Én ezzel nem értek egyet. Vannak ilyenek, de nagyon-nagyon kevesen, azok is - érthetően - inkább a nagyobb pártokhoz csapódnának. Kellemetlen és nagyon reménytelennek tűnő dolog zsigeri vitákba logikus érvekkel beszállni, akadékoskodni.

Amíg mindkét oldal arra törekszik, hogy ebben az országban ne alakulhasson ki egy, az államtól egzisztenciálisan és kulturálisan is független középosztály, addig a gyorsuló hanyatlás garantálva.

dbeata 2013.02.10. 07:32:26

@Akitlosz: "Egy ilyen önálló pártnak van értelme, egy sokadik szocialista alsegédpártnak viszont nincsen.." De van értelme, a szocik szemszögéből. Ha épp nem lenne olyan viharvert az MSZP image-e, akkor tényleg fölösleges. Pont erre jók a látszólag "független" és "új" kicsik. Beterelni a megundorodott, kiábrándult választókat az akolba. Egyúttal javítani az arculatot, és azt elhitetni, hogy most végre a nép szava lesz itt a döntő, és valódi megújulás történt.

"Ezért egy reális harmadik lehetőséghez ma csak egy Jobbik-Lmp összefogással vetethetne az út."
Más országokban van olyan, hogy ideológiailag különböző ellenzéki pártok összefognak, különleges helyzetben. A Jobbik és az LMP-ben mit látsz közös nevezőnek? Mert az kell hozzá. Mi az, amivel kiállhatnak a választóik elé, hogy alátámasszanak egy összefogást? Lesz-e elég erejük, és hitelük ezt kivitelezni?

"Bajnai nagyon nagyon irányító és megmondó ember" Igen. Ő egy kapitalista szemléletű üzletember. Ő nem fél kockáztatni, és elviseli a vereséget, nem lesznek álmatlan éjszakái emiatt, nem úgy, mint más politikusnak. Pont ezért is nincs vesztenivalója. Ő megmutatja magát, és ha kell, kell, ha nem, nem. Nem izzadságszagú az ő jelenléte. Nem csapkod, sértődik, még ha országos kampány zajlik is ellene. De azért ezzel együtt erkölcsileg nincs a helyzet magaslatán. Nem méltó, az én szememben, az ország vezetésére. Kár, nagy kár.

ssi 2013.02.10. 08:02:13

melyik a hasznosabb választási rendszer?

amelyik
- ennyi taktikázásra készteti a pártokat?
- vagy amelyik hagyná, hogy tisztán mindenki csak a saját programját, arculatát kínálhassa?

jövőbeni országirányíthatósági esélyek fontosak, nemcsak a tiszta választási matematika: lesz-e érvényes többség, ill. ki kivel kénytelen összeállni. látható ez kb. előre? jó, ha a politikusok ilyen taktikázásban is tréningeznek? ez egy irány csak s lehetne másként is?

László56 2013.02.10. 10:10:39

Szép hétvégét kívánunk Mindenkinek

Szóba jöhetnek....., írja elemzőnk a Heti Válaszban. Nem irigylem az elemzőnket, mert olyankor is írni kell neki valamit, amikor nincs miről, mert szóba sem jöhetnek..... Gondolok itt a jelenlegi ellenzékre. Egy képlékeny, ki nem forrott, minden fantázia és politikai küldetést nélkülöző társaság.
Passzol ugyan a kommunista gondolkodáshoz, de az nem egy politikai küldetés, hogy le kell váltani a kormányt és azután majd meglátjuk.

A múltunk velünk él és nehezen szabadulunk tőle. Mindenki, kormányra törekszik, de ezek közül senki nem kormányképes. A kormányképesség sem a kormányra jutásban mutatkozik meg, mint ahogy a kommunista tanítás szerencsétlen képviselői ezt gondolják. A kormányra jutás még messze távolról sem kormányképességet jelent.

Mindenki mindenki ellen és senki nem ér el semmit. Nem emlékeztet ez bennünket az utolsó hatvan évünkre ? De jó lenne egy másik kormány, üvölti az ellenzék közösen. De minek. Azt már senki nem tudja. Jobban csinálnánk, mondják azok, kik még a saját ellenfeleiket sem ismerik fel és ezáltal mutatósan ignorálják. Kidugott nyelvel koncentrálnak a kormányzásra és ebben a nagy igyekezetükben a realitást is elfelejtik. Azt a realitást, hogy az aki az ellenfelét nem ismeri fel, az még a kormányzás közelébe sem juthat.

A Jobbik legnagyobb ellensége a kommunisták, de koncentrálnak a FIDESZ -re. A saját legnagyobb ellenségüket ezáltal nem csak ignorálják, hanem még segítik is a kormányzás megszerzéséhez.

A kommunistáink legnagyobb ellensége, saját maguk. Egyszerűen nem tudják a gondolkodásmódjukat megváltoztatni és ezáltal soha nem lesz belőlük szocialista párt. Ahhoz először darabokra kellene esniük, hogy az országromboló kommunista gondolkodásukat levethessék és kommunistáikat az út szélén hagyhassák.

Az LMP legnagyobb ellensége az Együtt 14, hiszen ezek az LMP megfojtásával szeretnék az LMP parlamenti helyét elfoglalni. De, mit számít az, ha a LMP is a kormányzásra törekszik. Ignorálják a realitást az unrealisztikusért.

Az Együtt 14 is harcol a kormányzásért a maga 6-10 százalékával. És még akkor jóindulatúan állapítottuk meg a megszerezhető százalékos arányát. Hogy ebből a kormányzásra nem telik azt ők is nagyon jól tudják, de, nekik nem is erről van szó. Ez csak csalétek a primitív választóiknak, melyeket a kommunistákkal osztanak meg. A Együtt 14 -nek csak egyetlenegy szerepe van. Bajnait a parlamentbe juttatni. Evvel az amerikai kapitálnak legitimitást szerezni a parlamentünkbe. Minden más csak szemfényvesztés. Bajnai evvel szokása szerint, nem csak a partnereit veri a falhoz, hanem a választóit is becsapja. De, hát erkölcsről még soha nem szólt a kommunista tanítás.

És a FIDESZ-KDNP ? Kérdezhetné valaki. Kormányoznak és továbbra is kormányozni fognak. Sorsuk azonban a többiekkel ellentétben nem az idegenek jóindulatától függ, hanem azoktól a magyar választó polgároktól, kik az előrehaladott gondolkodásmódjukkal felismerték, hogy ez az a kormány amelyik a nemzetünket egyesíti és a polgárait megvédi. Mindenkit, mindenkitől és mindentől. Sokszor erején felül és saját magunk primitívségétől is. Éspedig politikai, társadalmi, gazdasági és hitközösségi hovatartozása figyelembevétele nélkül. Más követelmény nincs, mint magyar polgár és a magyar nemzet tagja legyen. Így helyes, és ez lesz a jövőben is. A jó Isten segítse meg ezért a kormányunkat és a magyar népet, valamint nemzetet.

mókáné 2013.02.10. 10:23:54

@thymos:

Hálásan köszönöm a verset! Pilinszky János nagyszerű költő!

Egy időben rengeteget olvastam és gondolkodtam Róla.

Csodaszép vasárnapot kívánok Neked is!:) Timea

www.youtube.com/watch?v=nQfg-zQuDoM

mókáné 2013.02.10. 10:26:44

@török gábor:

"az adatok - mint erre többször felhívom a figyelmet - a teljes népességre vonatkoznak. a többiek nem tudják, nem mondják meg, nem akarnak szavazni...."

Tisztelt Tanár úr!

Kérem olvassa el, amiket cikke nyomán felvetettem és várom megtisztelő válaszát.

Köszönöm.
Timea

www.youtube.com/watch?v=7qrO2SBQ-1Q

fanus 2013.02.10. 10:39:59

@thymos:
nemmmm
te lökött, nem olvasol eleget?
a maradék kb.50%-a a lakosságnak nem megy el szavazni!
(pl. cigányok,fiatalok,a megcsömörlött emberek..stb.)
Azaz nem érdekli a lakosság felét a balos rendszerváltás!
Sokszor kormányoztak 45-után is és mi lett a vége?

menőmano 2013.02.10. 11:16:40

Hála égnek! a @László56 már megint totálisan megírta.
Nyugi, nyugi! Nem kell parázolni, majd a népek eldöntik, hogy kit támogatnak a választásokon és kit nem.
szerintem.
:(

menőmano 2013.02.10. 11:32:11

" Most viszont azt látom, hogy azért tanultam, hogy legyen jogom a nyomorgáshoz, a megaláztatáshoz, a munkáltatóról-munkáltatóra járáshoz. És persze azért, hogy utcaseprőnek se mehessek el, mert túlképzett vagyok.

Pedig a kedvenc idézetem szerint a tudásba befektetni a legkifizetődőbb dolog - "An investment in knowledge always pays the best interest" (Benjamin Franklin). Sajnos most azt látom, hogy egy nagy túróst...De most komolyan: mit kellene tennem, hogy lássam a jövőmet? Pontosabban, hogy ne úgy lássam a jövőmet, ahogyan most látom."

www.stop.hu/belfold/munka-nelkul-tunderorszagban-miniszter-ur-ezert-tanuljunk/1121587/

Hát! Ja! Hatalmas probléma, hogy a fiataloknak, és még sokaknak, a társadalom egy hatalmas csoportjának nincs kiszámítható jövő, biztató jövőkép.

Hogy mit kellene tenni" a mai fiataloknak (is). Hát Én azt elképzelni sem tudom.
Csak a halott vidékre ne menjen, vagy menjen onnan el, mert még a picike életkedve is elmehet.

Még azoknak" sincsen, jövőkép, kik eddig úgy-ahogyan megéltek, mert folyamatosan változik a helyzet. Kisvállalkozók, kiskereskedők, hogy csak ennyit említsek.
Utóbbiak most, többek között, a nemzeti trafikok kialakításával, megint bukni fognak, megint csökkenni fog még a picike jövedelmük, forgalmuk is..............no persze a fizetnivaló" az megmarad, mert amúgy meg jön a büntetés.
Szóval egyáltalán nem biztató a helyzet.

A reményt viszont nem kell feladni. Bízni kell abban, hogy talán mégis jobb lesz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.02.10. 11:37:44

Néhány alapvető dologra szeretnék rávilágítani, amiket a cikk kibontatlanul hagy.

1) Az mszp-nek van 18% körüli szavazója, míg az Együttnek 6-7%.
Mégis mitől állna be Mesterházy a harmad akkora párt mögé?
Egyrészt abban igaza van, (és minden bizonnyal ezt gondolja) hogy sok a emeszpés rejtőzködő, tehát nagyobb a támogatottság, mint amit jelenleg mérnek.

Bajnai pont ezt a témát célozta meg, amikor országértékelőjében kijelentette: az mszp-nek nincs elég szavazója. Ez egy direkt üzenet, a mindenki érti miről van szó.

Másrészt: elképzelhető hogy ha az együtt még szorosabban összebútorozik, tovább erodálódhat a támogatottságuk. Egy jövőbeni kormányban nyilván túlnyomó részben lennének az mszp-s káderek, miniszterek és háttéremberek, ez elég egyértelmű, mit jelent: ugyanazt, mint ami 2010 előtt volt.

2) az lmp-pmp-ről: Nem hiszem hogy pmp bármi jelentőset is rúghatna innentől a labdáb.

Egy nagyon egyszerű példa: ennek úgy lett volna értelme, ha a majdani 2014-s szavazólapról hiányzana az LMP, mert ugye beállt volna a baloldali összefogásba. Mivel azonban pártszakadás történt, ezért OTT LESZ az lmp is a szavazólapon, vagyis a választási lehetőségek Ugyanazok maradtak. Ez esetben lett volna ugyanis gyakorlati értelme a dolognak: ha az lmp-s szavazóknak nem is lehetett volna más lehetőségük, minthogy az összefogásra szavazzanak.

Mivel azonban lesz más lehetőségük, ezért elmondhatjuk hogy csak jelentéktelen mennyiségű lmp-s fog átszivárogni, ha kialakul egyáltalán ez az összefogás.

A közös induláshoz még csak annyit: meg kell egyezni az egyéni körzetekben. ez nyilván eléggé elhúzódó, vitákkal/veszekedésekkel terhes ügy lesz.

Tehát egyelőre szinte minden jel arra mutat, hogy a 2014-es nagy ellenzéki összeborulás nem fog létrejönni.
Azért, mert a szocik bíznak a rejtőzködőkben, nem fogják a harmadakkora támogatottsággal rendelkező Bajnait elfogadni miniszterelnöknek, és az lmp is ott lesz a 2014-es szavazólapon, tehát még a kínálat sem csökkent.

Bajnai üzenete az mszp felé pedig -számomra -elég kétségbeesettnek tűnik. Úgy néz ki Mesterházy nem fogja meg végül a kezét, hagyja elsodródni a feledés homályába. Valamint a szocik abban bíznak, hogy a választásokig még nagyon sok embernek elege lesz a mostani kormányból, és akár az utolsó napon gondol egyet, és protestből rájuk húzza az x-et, "mindegy csak ne a zorbán legyen" alapon. Amely számítás akár be is jöhet végül. Ha a szocik erre játszanak, akkor már most biztos, hogy egyedül fognak indulni a választáson jövőre.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.02.10. 12:00:02

@Ventura Blvd: minden populista (kb. = nagy) pártnak az az érdeke, hogy ne anyagilag független, értelmes emberek alkossák a társadalom többségét, ezek ugyanis leszarják őket.
Tehát az ilyennél még a másik párt idiótája is szimpatikusabb nekik...

thymos 2013.02.10. 12:06:43

@fanus:

1.) Pont annyit olvasok amennyire szükségem van ahhoz, hogy ne nevezzek másokat "lököttnek".

2.) "a maradék kb.50%-a a lakosságnak nem megy el szavazni!"
Ez meg így nem igaz, mert az általad említett "lakosság" vagy nem tudják, vagy nem mondják meg, vagy nem akarnak szavazni.

3.) "Sokszor kormányoztak 45-után is és mi lett a vége?"
Szerintem semminek sincs vége, csupán átalakulásokról van szó "itten" és "másutt" is, hisz a hatalom megszerzése, megtartása a cél minden politikával foglalatoskodó ember számára.

thymos 2013.02.10. 12:22:04

@török gábor:

Köszönöm a felhívás értékű megjegyzést, de talán félreérthető volt a "kommentem" ami arra vonatkozott (szűkszavúan és provokatívan), hogy nem kell torokgaborelemez.blog.hu-t olvasni ahhoz, hogy statisztikai ismereteinket bővítsük, hisz elég ehhez megtekinteni az ilyen jellegű adatokat "ontó" fizetett, vagy "társadalmi munkában" ingyen végző tutti tippekett adó intézményeket.

Amit én valóban hiányolok az a "maradék" (57-44%) szakszerű elemzése (jóslások nélkül), hisz ők döntik el a választásokat.

Maradok érdeklődő és tisztelt olvasója.

aszekelyek 2013.02.10. 13:53:30

@török gábor: Kedves Gábor! mi lepett meg azon, hogy az LMP Schiffer vonala tartja is magát ahhoz , hogy az előző kormányok vezetőivel , bajnai erősen az , és a szocik is semmiképpen nem hajlandóak összeborulni ? Már elnézést de a jávor-karácsony -szabótímea vonaulat éppen a régi szdsz éceszgébert játssza, bajnaival természetesen együtt, ami ki is van jelentve a tegnapi nappal , by bajnai , hogy a szocialistáknak nincs elég semmiből , ahhoz , hogy valamire jussanak nélkülük , nélküle .

Az együgyűek 2014 sztem összeseprik még, amit csak bírnak . Elvtelenül, ahogy ezt a kivált szlömöt az LMP-ből.

Sztem mostantól két olyan pártunk is lesz, mely úgy jobboldali, hogy baloldali és fordítva. Nem csak a jobbik, mint eddig. BAjnai nem baloldali. Ehhez illusztrációként, közérthetően annyit említenék, hogy a baloldali propaganda általában és nagyon sok évig a fujjdetőkést , kövér , szivarozó , haspók , cilinderes bankárként ábrázolta , mint a baloldaliak minden bajának okozóját. nem is volt légből kapott , ahogyan az előző század mély gazdasági válságának, majd nagy világégésének szervezőit és haszonélvezőit elnézzük.
Persze ma is populisták eközben és a csekély értelműeknek , előadják , hogy fizessenek a gazdagok , értsd a FIDESZ-esek és a szomszéd , akinek nagyobb háza , autója van , vagy bármije , ami irigység tárgya a célcsoportnál. Akinek van. Képzettsége és jó teljesítménye. Mondjuk te , kedves Gábor. :)) Csak ők ne fizessenek adót , mert az olyan komfortos volt.

Ők nem veszik észre , hogy a szocik és bajnai egyébként pedig a bakárok és a magyarokat éhbérért kizárólag foglalkoztató befektetőknek az érdekeit képviselik és nem a szegény és megint átverni próbált magyarokét. Azokét , akik oly szerény képességűek , hogy még az érdekeiket sem képesek tisztán látni.
Avevők arra a szemfényvesztésre is pl, hogy a bankok és a multik akkor majd korrektek lesznek, -amikor előtte sem voltak azok!! - , ha nem Orbán lesz a kormányzó párt miniszterelnöke . Holott ezt senki nem ígéri és nem is teheti. Mégis úgy adják elő szegény balgáknak, hogy azt képzeljék, csak azért húzzák le őket, mert orbán ezt, meg azt csinálta. Holott mindenképpen ezt tennék. A jövőben is meg akarják szerezni azt az elvárt nyereséget, amit a tulajdonosaik akarnak tőlük , illetve általuk a magyarokból kivenni. A multicégek is és a telecom cégek is. Orbán előtt már elég sok randa dolgot műveltek itt. Csak arról nem értesítették ezeket a kedves balgákat. Elnéztem őket, akik a szónok mögött látható közönség voltak. nem ingatott meg a látvány ebben a meggyőződésemben, hogy kik is a bajnai fanok. Kónya mindent megígért a piszok korán és oknélkül nyugdíjazottaknak. Úgy hangozhatott , hogy ő az idősebbekről beszél de sztem nem. Ők mindenképpen elérik már majd a nyugdíjkorhatárt , a kedvezmény ami európai szinten öt év, ha nincs komoly egészségkárosodásuk. Kónyának legfeljebb a jelleme sérült.
Ő a jövedelmével szolidáris. Ő lenne a megalázott? Bajnai szerint igen. meg azok a fejmagasságban lövöldözők , akik nagy pénzzel mentek nyugdíjba , nem a sittre.

Mellette pedig nagy pénzért teljes állásban dolgoztak.

Erről kéne kicsit még beszélni , hogy kik is vannak megalázva.... Mert nem értek egyet sem bajnaival , sem szolidáris fiatal , nem rokkant rendőrékkel.
Az 50. évfordulóra menni szándékozók és a teljes magyar nép van megalázva , - kivéve az 56-osokat máig fasisztázókat - akik megemlékezni akartak volna a népfelkelésről. Teljesen törvényesen.
Hogy fér a baloldaliság össze azzal , amit bajnai képvisel de még a szocik is ? Inkl a szakadár szlöm.

aszekelyek 2013.02.10. 14:19:07

@menőmano: manócska! kapitalizmusban nincs senkinek semmi kiszámítható és bebiztosított. de azt állítják a felsőoktatási reform ellenzői, hogy nincsenek olyan diplomások, akik ne tudnának elhelyezkedni , mert olyan semmirevaló papírokat kaptak. No akkor manócska, ki hazudik és ki mond igazat. ? Egyébként a mi szocijaink tele szájjal harsogták állandóan és a szadisták is, hogy mindenki magáról gondoskodjon. :) ez kis édes is, aki nyivákol, ahelyett a stop.hu-n. Nem küldenek meghívót , talpalni kell az állásért és kitartóan.
Ki volt az a z elvetemült, aki azt a hazugságot beadta a mai fiatal generációnak, hogy kapitalizmusban nincs munknélküli felsőfokúú képzettséggel? Milyen aljasságokat dumálnak be ezeknek a fiataloknak, ? kiírják, hogy miénk az egyetem. egy nagy paci himbáltat az övék. Csuda aljas alakok fűtögetik ilyenekre a kis butákat.- Állami egyetem az államé és nekik lehetőségük van ott egy ideig kaparni magukat, hogy jó eredménnyel és diplomával jöjjenek ki onnan. Azt is szépen megköszönheti a magyar adófizetőknek , akik az egészet finanszírozzák nekik. Az oktatóikat is , meg a fűtött tantermet és a világítást. Valami kommunist dumákkal tömik a fejüket, ami az 50 es évek propagandájából nekem is merős, amert én hallottam róla. Ők nem is sejtik a tojáshéjjal a fenenkükön, hogy kik és mivel etetik őket. Mire használják fel őket. Nyavalygás helyett menedzselje magát a kedves fiatal , ha már annyit taníttatuk. Addig menjen, míg állást kap. Ja , abba tényleg energiát kell fektetni és nem várni a sült galambot és jajgatni. Mindkét gyerekemnek van állása. nem is asop.hun nyavalyognak. Minden fiatalnak a családomban és nem két éve. tessék szépen öngondoskodni. Nem mondták meg neki a stop.hu-nál ? Már nem az a szlogen a szociknál ? 89 óta mindenki magáért felelős. Hol kapott ez a kis balga diplomát , hogy ezt sem tudja ?

korábban ulrike 2013.02.10. 14:22:42

A felszín egyszerűsödik. Az tendencia, hogy az mszp erősödött, fidesz gyengült, de egyik sem olyan mértékben, hogy ez kormányváltást is előre vetítsen. A többi maradt, ahol volt, illetve a hullajelöltek hullává lettek, s szórják ki őket (önmagukat) a vagonból. Jómagam nem fogadtam volna, hogy az mszp valóságos erősödése bekövetkezik. Tévedtem. Az anti-establismentes vágyálmoknak ezzel vége. Lehet büntetni kormányon lévő pártokat, ha úri kedvünk úgy tartja, de csak azzal, ami van, nem lehetséges másik eszközt fabrikálni. Isten tényleg nem bottal ver, hanem egy másik párttal, aki mindig ugyan az. És vice versa.

A másik tendencia, hogy a határozatlanok aránya - akik még nem döntöttek, vagy nem mondják meg, mit döntöttek - továbbra is igen magas. Sokan azt gondolják, e tömeg beözönlése majd felülírja az előző tendenciát. Én inkább azt gondolom, ebből az erőforrásból ugyanolyan arányban részesülhetnek majd a pártok, mint amilyen arányban akkor majd osztoznak az aktívakon.

A harmadik egyre nyilvánvalóbb tendencia a gazdasági helyzet folyamatos rosszabbodása, ami igen-igen veszélyes tendencia, s várhatóan egyre kellemetlenebbül érinti a fideszt. Ugyanis, ha van valami, akkor ez az, ami meghiúsíthatja a 2-3 választási ciklust igénylő rendszerváltást. Matolcsy sokszor vizionált magyar gazdasági csodája már sokadszorra nem volt ott a következő sarok mögött, és már igazán kevés sarok maradt hátra, ami mögé még betekinthet. A 2013-as előrejelzések - nem meglepő - semmi tündérmeséset nem ígérnek. A kérdés az, a gazdasági helyzet romlása, meg a már beindított lévő egyéb konfrontatív folyamatok (oktatás, földosztás, hogy csak a 2 legveszélyesebbet) mennyit változtathatnak az erőviszonyokon.

aszekelyek 2013.02.10. 14:30:50

@thymos: az a legérdekesebb de nem tudok róla , hogy azt valaki is tudná hitelesen mérni. Vagy tudta volna. Mivel nem mondja meg, nem tudja, majd ahogy ébred aznap,... és elég sokan nem szavaznak, mert nem, vagy mert nincs olyan akire szavaznának. ezek aárnyát még nemigen mérték sosem. lehetségesnek lehetséges de úgy, hogy interperszonális adatokat gyüjtenek. Mondjuk a hálózat, a régi, az tudja, ki kicsoda, hová húz. Meséli egy ismerősöm, hogy őt pl minden évben felköszönti és most behívta sörözni is, egy illető. pedig nem barátok egyébként.

Az utcafelelősök intézménye sztem ezt a célt szolgálja.
Akkora léptékben meg lehet szépen tudni, hogy kik , merre , hányan. Mi a gyengéjük , megvásárolhatók-e , habitusuk , ami kell ... Nem szoktak le a népek ám arról , hogy állandóan azt lessék , hogy ki mit csinál. Az akorosztály, mely erre még jól emlékszik és használható , tudja , hogy kell a hangulatjelentést megírni. Meg ugye ott vannak virág elvtársék fiai , lányai , unokái....

Sztem már megint vannak aktáink.
Jórészt ugyanazzal az attitűddel megáldottak készítik.

aszekelyek 2013.02.10. 14:38:34

@thymos: ezeket az adatokat a Ron Werber titkárságon tessék reklamálni de szerintem egészen végig fals adatokat fognak közölni , mint 2002-ben , amikor mindenki a FIDESZ győzelemre mért , már úgy , amit te nem tartasz nagyra. Én sem. Az izgalmas valóban az a része , amit az utcafelelősöknek kell produkálni. No és ők ingyen csinálják....Kommunista műszakban :D , - a módszer is ugyanaz - merazorbántot aztat gyűlölik. Nem kicsit , nagyon. Persze, még a 2002-es kampányban jól implikálták beléjük. Most csak azt kell bekapcsolni újra.

aszekelyek 2013.02.10. 14:47:43

@Link Elek: amilyen mély magyariak ezek, képesek azt választani, hogy magyarok földjén lesznek inkább napszámosok, minthogy méga magyar föld is azok kezére jusson, akiket a mihályi nevű sunyi gazember akart a tulajdonjoghoz juttatni, a magyar meg elzavarni a földjéről. Hogy aztán majd kegyeskedjenek dolgoztatni a maguk zsebére őket a talpuk alatt meg fütyölhet a szél... , mert földön futók lettek volna. Bajnai is ezt akarja ne tévedjünk. Sem a magyar földtulajdoné , sem a vizeink , a kincsünk , el nem idegeníthetősége nincs benne a nyomorult alkotmánytervében. ergo azt szerinte lehet. Ezt egyébként fogjuk terjeszteni erősen.
Mindenünket dobra verő gordon pedig menjen és törölje ki azzal... Széthordatná a külföldi pénzemberekkel azt is, amink még maradt és megvan. Köszi , abból nem eszik.

Majd nem soká színt kell vallania erről is.

aszekelyek 2013.02.10. 14:50:07

@A pöttyös az igazi dbeata: most végreeeee??? és bajnaival?? ne nevettess édes Beám!

HomicideWatch (törölt) 2013.02.10. 16:26:26

Ha az mszp benne lesz az osszefogasban, akkor elfelejthetik a szavazatomat. Semmilyen formáciora, amiben az mszp vagy a fidesz szerepel, nem szavazunk. Hiteltelenek. Külföldiként mondhatom, hogy az mszp-re főleg nem, rájuk szavazzanak a románok.

Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent 2013.02.10. 17:03:37

Kivancsi lennek, a blogiro mikent velekedik egy fidesz-jobbik kormanykoaliciorol?
Sok helyen lehet olvasni rola es kivancsi vok mennyire realis az esely?

hoplita 2013.02.10. 17:25:58

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent:
Esélytelen.
Csak a testünkön keresztül. Narancskomcsikat a kukába-Dunába!!!

dbeata 2013.02.10. 18:12:45

@aszekelyek: Szövegértésből elégtelen :DDD

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.10. 18:24:58

Viktorunk most küldött 160ezer levelet a határon túli magyaroknak. Kérdés, honnan tudja a címüket? Mert ugye nincs adatbázis, ez volt a választási regisztráció bevezetése melletti érvük. De azért a postai címük csak megvan!
Miért hívják békemenetnek a gyűlölködő, hazaárulózó transzparensekkel a kezében menetelő díszes társaságot? Mert az nagyon egyértelmű, hogy közük nincs a békéhez. De az emberiség számára oly áhított és szent eszmét, mint a "Béke" ilyen véresszájú, simli,arcok által vezetett nyájjal összemosni arcpirító. Állítólag fel is fegyverezik őket!

aszekelyek 2013.02.10. 18:36:52

@szoja122: te is itt rettegsz , már mióta , de mitől is félsz? @A pöttyös az igazi dbeata: :) azért nevettem ezen édes Beám , amit az első bekezdésben írtál az mszp számára lehet értelme...., mert épp gordonka mondta , hogy ehhez nincs a világon semmije, hitele , szakértelme az mszp-nek -nélküle. Akkor sem volt, amikor őt a feri székébe ültették egyébként. Aztán még megsúgom , hogy a most végre is sántít. 2002-től az volt , amit az a nép-rész akart. Abból lett a sok adósság , hazudozás és végül , amit most kellett kinyögnie Magyarországnak.
De persze , ahogy elnéztem ott mögötte az arcokat , lehet , hogy velük el tudja hitetni és azt is hogy fiatalok , szépek és okosak is lesznek , ha rá szavaznak. Szintén most vére:))))
A tv2 betelefonálói a jósok , látók, médiumok -ba is elhisznek minden ökörséget. Sőt , sokat fizetnek is érte. Mint a szocik nyolc évéért egész Magyarország . Hát így nem értem én ezt.

aszekelyek 2013.02.10. 18:41:37

@A pöttyös az igazi dbeata: a jobbik -lmp-ben az közös, hogy mind a kettő kidobná a valaha is politikában részt vevőket és csak ők diktálhatnának , merők ugye jobbak ,- bik, makk.. -...szerintük:)))

aszekelyek 2013.02.10. 18:46:06

@Ha nincs jó lista, hová írt az O.Viktor külföldre?: most gyorsan keresd meg a gyógyszered ... úgy szépen , és most ne töménnyel vedd be.......
Itt ezt hiába tolod... A piacon a nagyon bután néző néniknek toljad... de csak ha már nem leszel nagyon részeg.
Szanyikapitányt üdvözlöm...

Paolo B 2013.02.10. 19:02:21

Vicces' de reális.

dbeata 2013.02.10. 19:15:45

@aszekelyek: Nem! Nem! Nem óhajtom elsajátítani a csavaros gondolatmenetedet. Hátha bekapok valami Fideszfertőzést! :))

HaCS 2013.02.10. 20:33:55

Kedves Gábor!

Nyilván már előttem is említették, de egyértelmű és végzetes konzekvenciákat nem tanácsos úgy levonni, hogy a szavazók közel fele bizonytalan, vagy nem meglepő módon nem vállalja véleményét.

Kérem tartózkodjon az olyan kinyilatkoztatásoktól, mint pl.:

"Egy kérdés például már nagyjából eldőlt: ...."

vagy

"a baloldali előválasztás lényegében eldőlt."

Ezek a mondatok mintegy teljes esztendőnyivel a valódi választási kampány előtt nem túl szerencsések.

Már amennyiben nincsenek Delphoiba vezető karriercéljai.

Citoyenne 2013.02.10. 21:44:46

Kíváncsi lennék, hogyan tud levonni Török Gábor az E14 jelenlegi támogatottságából következtetéseket a baloldal végleges erőviszonyaira vonatkozóan. Tekintve, hogy az E14 mindössze három hónappal ezelőtt alakult, őszig akár el is tűnhet, de meg is duplázhatja támogatottságát.

rockjano 2013.02.10. 21:46:46

@László56: Laci te nagyon kemény vagy .. :-)))

Apám megyünk tönkre mint a fene, te meg itt egy olyan propagandát nyomsz mint a kádári időkben :-)

wowerman 2013.02.10. 21:48:56

"ha lesz hozzá elég ereje, támogatottsága." Nem lesz. Az LMP 2014-ben kiesik a parlamentből, aztán pedig szétfolyik, mint az SZDSZ, MDF, ésatöbbi. Schiffer ezt jól megcsinálta. Bár az nem csak az ő hibája hogy a párt ennyit tökölt. Konkrétan nem növekedtek az elmúlt 3 évben, se szavazótáborban, se országos szervezetben.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2013.02.10. 23:14:37

Azt kéne végre felismernie a demokratikus ellenzéknek, hogy bizony, miniszterelnök-jelölt/vezető egyéniség nélkül nincs kormányváltás. Márpedig jelenleg erre a szerepre egyetlen alkalmas ember van: Bajnai. Ezért fosik tőle annyira Orbán és a seggnyalói.

kulcsar2011 2013.02.11. 00:01:07

Ha nagy a bizonytalanok száma, akkor a teljes népességet érdemes nézni. (ott is csak kb. nagyságrendeket)
Ilyenkor a kutatók nem tudnak pontosan mérni.

Mire jön a választás, majd a bizonytalanok egy része szépen elhelyezkedik a megfelelő oldalon.

És a rejtőzködőket is érdemes megemlíteni. 2002-ben is voltak néhányan, akik nem merték megmondani.

kulcsar2011 2013.02.11. 00:04:29

@Ha nincs jó lista, hová írt az O.Viktor külföldre?: Akik magyar állampolgárságot (vagy igazolványt) kaptak, arról csak van listájuk.

rockjano 2013.02.11. 02:28:05

Szerintem nagyon sokan nem akarják/nem merik megmondani hova szavaznának. És az ő körükben 90%-a van az ellenzéknek.

Kisértetiesen ugyanaz a helyzet mint az első Orbán ciklus végén csak most méginkább ugyanaz a helyzet.

Az hogy ez elég-e a rezsimváltáshoz azt nem tudom de szerintem igen.

Nagyon sok függ attól is hogy Bajnaiék hogy csinálják amit csinálnak.
Én látom bennük az észt és az elkötelezettséget. Régen hallottam olyan profin megírt szöveget mint Bajnaié volt a Millenárison.

majd meglátjuk...

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 07:03:20

És dojó, hogy az egyszerűsödés felé mutatnak az ellenzékben lezajló folyamatok, hűde kafa!

Hiszen azzal a kijelentéssel indult meg az LMP széjjelverése, hogy minden szavazat elpocsékolt, amit nem az Együtt2014-ben szolgáló LMP-re adnak. És ha az LMP tömete nem akarta megérteni, hogy a párt előtt egy út van és ezek közül melyiken induljon, akkor inkább legyen ugye nullapárt és ehhez tarthatja magát bárki, aki merészelne esetleg nem Bajnai alá beállni. Most a Török GE típusú seggszájgépünknek a csövét fordítsuk azokra a malaszttalteljes jóoldali dumákra, amik a politikaiéletünk összesen kétosztatúságát kárhoztatják, majd nézzük, meg, hogy a hófehérkefogkrémillatú üde okosszájinkókhoz milyen arcok tartoznak... NAHÁT hülyerékaaa! ugyanazok jópofiznak a kétosztatúság ellen, akik köszöntik az egyszerűsödő ellenzéki képletet! tapsoljuk meg ezeket az ügyes embereket, ha tényleg annyira hülyék vagyunk, mint amilyennek néznek bennünket!

Kandeláber 2013.02.11. 10:41:12

@Frick László Emlékzenekar: Bocs, de nem mindenki vevő a szende Messiásra és a hozzá csapódott exeszdéeszes bagázsra.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.02.11. 10:46:50

@szoja122:

Mindegyikét.

A szavazók pedig semmit sem tehetnek az összefogás ellen, csak 2018-ban.

Lásd a "Horn Gyulával soha" Szdsz 1994-es esetét.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.02.11. 10:49:29

@livengood:

A "teljes népességes" adat is csak jóslás.

Ezer embert kérdeznek meg, már ha úgy van, ugyan nem a teljes népességet.

Kandeláber 2013.02.11. 11:07:11

Nagyrészt a falkavezéri szerepért küzd Bajnai és Mesterházy, és csak úgy egyikük sem fogja feltenni a kezét, az MSZP-ben ráadásul a Szanyi-féle csahosok is az önállóság mellett törnek lándzsát.
Ha Mesterházy nem mutatkozik kérlelhetetlennek, a saját belső ellenzéke fogja kicsinálni.
Bajnait a liberális média futtatja no meg a jenki haverjai.
A hahások simán betagolódnak majd az esernyő alá mint romlatlan civil mozgalom, persze nekik is ugyanonnan jön a pénz.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 13:47:06

@Kandeláber: Dehogy is kell Bajcsányéknak mindenki! - pl a Jobbik Bajcsányék C,D és E verziójához is kell, méghozzá jó sok, minél több Jobbikos. És oilyan buta naív jobbikosok kellenek nekik, aki olyan hülyeségeket beszélnek, hogy Bajnai körül SZDSZ-es bagázs lebzsel, mintjárt gyorsan mellé teszik a csöndes amerikaiakat, akik szintén az ügyükért dolgoznak és akkor rögtön le lehet lárifárizni azzal, hogy bolondlyukból bolond szél fúj. Holott buta lyukból fú... a... hát ez csak szellenet. Azt hiszem, a jóoldali fórumozókat ez is megtéveszti a Jobbikkal kapcsolatban, vagy 30 bajnaiánus ájtatosmanóra jut egy igazi jobbikosbunkó troll.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 14:00:05

@Akitlosz: Az régen volt , Az Igazságos Reform Üdvkormányzás idejében, amikor 1014-es mintával dolgoztak. Ma 500 + korrekciós szám, nem tudom, mennyi lehet... 507? 510 fő? -ennyit kérdeznek le. Természetesen nem a terepen kérdezik le -Sík Endre se küld le még egy tanseget sem Tiszabőre. Ülnek az asztalba nyőve, mint Neuberger István Búsmagyar sors című grafikáján illetve ma már lehet a tablettal kényelmesen a szofán henteregni

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 14:06:40

@Akitlosz: Nem tudom,lesz-e választás 2014-ben, de az értelmiseggjeink akkor is majd a "Mér hagytuk, hogy így legyen"-t fogják ríni , csak Török művészúr nem fog ríni, hanem elmagyarázza, hogy bár tkp nem szerepel az elemzéseiben az, hogy a mostani jóoldali kommunikáció a közreműködők oktondiságában, de a pénzelpőknek nagyon is szándéka szerint
felhízlalhatja egyharmadra a Jobbikot, de akár az is kiolvasható a dodonai szerkesztettségű utalás-rendszeréből. Vagy bármi. Az most Bajcsányék számár a lényeges, hogy a veszélyes LMP, amivel, mint zöldpárttal, esetleg koalíciózhatna a FIDESZ a Jobbikkal való koalíciójának elkerülésére, kiesett. Bajcsányék számára egy igen cuki eredmény, ha a Jobbik megkerülhetetlenül tömbös nagy győzelmet arat és a FIDESZ koalázni kényszerül velük. Bajnaiéknak 2/3-ad kell vagy semmi és ezért bármi sem drága, az sem, ha 2016-os előrehozottválasztásokon vagy 2018-ban lesz meg nekik a 2/3.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 14:12:37

@thymos: A választók majd-fele otthon marad. A cigányzavargásos körzetekben, ahol Bajnaiék keverik a cigánykártyát a csendesamerikaiakkal, ott a Jobbik elsöpör, országosan tehát.
16%-20% FIDESZ
18%-20% Jobbik
20% Együtt 2014
5-6% MSZP -ez attól függ, az idén menynire akarják megölni Bajnaiék az MSZP-t szerintem a tulbuzgó jóoldali média miatt a Vidéki tanárnők-re és a Vidéki Téeszelnökökre redukálják le, de 5%-ot talán ők is hoznak.

LMP 1-2%
PM[p] 0,05%

2014-ben - és re az eddigi 25 év legundorítóbb jelenetei várhatóak, de 2014. után mégundorítóbbak. De azok is csak Bajnaiék malmára hajtják a vizet.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 14:18:47

@rockjano: A kommunistázós kommunikáció nem rombol annyit a FIDESZ-en, mint amennyit azoknak az embereknek a düööntésén lendít, akik mindenáron büntzetni akarnak és kommunistákat büntetni és az ő szemükben rtehát mindenki kommunista, csak a Jobbik nem. Nagyon nagy pofáraesése lesz a mai jóoldali kommunikátoroknak, amikor rádöbbennek, hogy mnég ez is bajnainak jön jól, ha a Jobbik egy kicsit túlnyeri magát 2014-ben. A Jobbik ugyanis már most jócskán rohad, csak a gyülölet külső reájuk nehezedő nyomása fogja őket ösze valamennyire, meg az, hogy a jóoldali média a torzsalkodásaikról hallgat. Dr Vágó bácsinak lesz igaza, aki azt mondta, hogy kell is a magyaroknak egy kis náci (a jobbikos fasisztákra gondolt szegény) móres, hogy rohanjanak Ferenc (= Bajnai) lábaihoz...

Balt 2013.02.11. 14:25:37

" hogy miatta nem sikerült legyőzni Orbán Viktor."

+t

etwas kultur muss sein 2013.02.11. 14:31:09

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent:

Ha így marad az állás, akkor a fidesz egyedül is stabil kormányt tud majd alakítani. Ha szükségessé válik a fidesz-jobbik koalíció, akkor lesz. A fidesz el nem eresztené a hatalmat semmi áron, a jobbiknak meg kb. ez az egyetlen reális esélye arra, hogy valaha is kormányra kerüljön. A fideszes szavazók nagyobb részének nem lenne ellene kifogása a jobbik szavazók meg le lesznek kakkantva. Én így látom.

Balt 2013.02.11. 14:34:15

@Akitlosz: "Én az Mszp helyében nem keresném a kicsik kegyeit. Ha annyira össze akarnak fogni nyugodtan beléphetnek az Mszp-be. :-)"

Nem is fogják könnyen adni... Ha Bajnait be is szuszakolják (kívülről...) ME-jelöltnek, az első 20 listás helyre nem engednek mást. Oszt majd lehet 4 évre aláíratni biankó zsaroló leveleket, Gordon Gekko. :)

Balt 2013.02.11. 14:36:45

@Akitlosz: Vedd figyelembe, hogy (perpill. ezekben a percekben) :)) még van parlamenti képviseletük, ami az E14 élelmiszer-színezéknek tuti nem lesz 2014 nyaráig (legalább). :)

Balt 2013.02.11. 14:39:52

@szoja122: "Nem számoltál a félelmi faktorral, ami mindig torzította és torzítja az előrejelzéseket."

Ez igaz. Én is félek, hogy megint visszajönnek. De csak egy kicsit. :))

"Mindkét párt (LMP-Jobbik) már rendkívül sokszor és nagyon erőteljesen elhatárolódott egymástól."

Kivéve a "pragmatikus" Karácsony-i technikai koalíciót. :)

Kandeláber 2013.02.11. 14:40:00

@Frick László Emlékzenekar: Na, azért a bajnaisták meg a hahások uralják a fórumokat.
Még a szocikat is lenyomják, ha valaki beszól a szendének.

Balt 2013.02.11. 14:45:32

@A pöttyös az igazi dbeata: "De van értelme, a szocik szemszögéből. Ha épp nem lenne olyan viharvert az MSZP image-e, akkor tényleg fölösleges."

Ehhez képest kijelölik tárgyalódelegációnak a "szép emlékű" kormánytagokat (varanus.blog.hu/2012/11/29/meg_sokkal_jobban_egyutt_768), Kolozsvárra viszik Szanyit stb.

Nehezen tudok szabadulni a gondolattól, hogy ez szándékos, a régi exmunkásőr szavazótáborra (is) kacsintanak: "hogy tudjátok, mi sem gondoljuk komolyan".

Balt 2013.02.11. 14:47:50

@A pöttyös az igazi dbeata: Azt többen kielemezték, hogy Bajnainak ez az utolsó esélye "politikussá" válni. Persze úgy, hogy most is eltartott ujjal áll hozzá - nem éppen hiteles...

Balt 2013.02.11. 14:56:53

@Nemzetstratégia: Jó meglátások, de szerintem egyébként létre fog jönni az összeborulás, bár az lesz az ára, hogy már a (ne adj Isten) kormányzati indulásra is annyira elmérgesednek a "koalíciós" viszonyok, mint az MSZP-SZDSZ "legszebb" napjaiban. Csak itt messze több összefésülendő szempont van, és nem tudni, kin van a farok. :)

Balt 2013.02.11. 14:59:31

@Nemzetstratégia: "Ha a szocik erre játszanak, akkor már most biztos, hogy egyedül fognak indulni a választáson jövőre."

Végül is nemrég leírták, hogy fontosabb számukra a váltópártiság (látszatának) megőrzése, mint 2014. Kérdés, aktuális-e még, ill. a külső nyomás (akár Werber képében) mit vár el tőlük.

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 15:58:55

@Kandeláber: Egy HaHááá!-szimpicsekkel pompásat fórumoztam a HaHa blogon. Nagyon tetszik, ahogy az index nyomatja a politikaifüggetlen lentrőljött hűdecivil imázsukat és vééééletlenül nem tudták lencsevégre kapni Gács Anna tansegédnőt.

Azonban ezzel vigyázni kell, ez lesz a harmadik választás, ahol csúnyán pofánbasszusgitározódnak a netokraták. 2006-ban sem az internet és a média tudta győzelemre hozni Zseniális Ferencet, ahogy ezzel mg mai is gőzölik az agyukat az Gazduram-hoz hasonló "elemzők" pl Dezsőfi [Dessewfy Tibpor] hanem bizpony 2006-ban a második fordulót 180 éves hagyományos eszközökkel az MSZP képviselőjelöltjei, ráadásul a vidéki téeszelnök tagozat nyerte meg a pártnak és kb lófütty a seggébe a maguktól elájult médiamunkásoknak :D

Részeredmény volt az, amikor az index vezérletével az internetesmédia a Mocskos Kéthét kereteiben idetálalta nekünk bajnsait Az Ártatlant.
Nagy dobás volt, hogy az index fel tudott hozni egy igazi komolypártot annyir, hogy a csendesamerikaiak pénzecskéje is elégséges volt a Parlamentbe jutáshoz
de választást még mindig nem képes az internetes médiahatalom eldönteni,. bár kétségtelen, hpogy a fészbúkiánus flashmobizálási kisérletek mutattak eredményt, csak éppen szociológus legyen a talpán, aki társadalomkutatási szempontok szerint képes egy békebirkát [vonulómagyart] elkülönböztetni a millás mob alkotóitól, akik Mágenhejm doktornak tapsó'tak.
A netokratákat megtéveszti az internetes magyarok jóoldalisága, nem sejtik, hogy a zsírmagyar ha fészel is, de nem lehet fészbúkiánisan mozgatgatni, ahogy ezt most Bajnaiék team je a diákokon gyakorolgatja. Flaszhmob jelleggel akarnak összerántani egy nagytömeget
de van egy Óóóóóriási Naaagy Fekete Sötéttömeg, akik Tamás atyának is lófaszt kívánnak a seggébe meg kb a médiának és az összes "fenti nagyokosnak" ... Őket próbálják Bajnai meg a csendesamerikaiak a cigánykártyával megmozgatni. Ismétlem: Bajnainak nem kell feltétlenül 2014, egyáltalán nem kell a miniszterelnökség, elképeszt, hogy valaki még el képes hinni azt, hogy Bajnai miniszterelnök akarna lenni. Egy tanárbácsi kiesett a "karakternélküli" ME jelöltek közül, de van hat másik.

Sőt: Szerintem maga Török művészúr se veszi egy csöppet sem komolyan az idelent a fórumozósok alapján kikerekedő "palettát" ... csak ugye ő "simabőrű" tehát udvarias velünk...

Kandeláber 2013.02.11. 16:22:00

@Frick László Emlékzenekar: Hatalmas a fejhangú kampó. Nagyjából ezen a szinten vannak: www.youtube.com/watch?v=1cU3v67GCrw

Frick László Emlékzenekar 2013.02.11. 16:53:38

@Kandeláber: Mit csináljak ezzel a Y.T. filmecskével. vannak rajta kommunikációhoz balfácánok, akik többet értek volna el, ha kussolnak. van egy pár diák, egy eléggé beállt drogos pofa is mköztük, ha egy mukkot nem szólnak hozzájuk meg nem ugrának ott a jobbos sanyinénik, akkor jól beégették volna magukat. Így meg döntetlen lett. A legügyetlenebb HaHás is számíthat kettőre:
- a jobbos balfaszkommunikáció
-a derék jóoldali újságíró nénibácsik támogatása

Innen pedig pompásan megteszik a flashmobizációba "vivőanyagként". Páran majd afféle ficsorádám alakú vitézydávidjai lesznek a Bajcsány Rt-nek oszt annyi. Kampó. Párnak meg majd többet ér a tanulás, mint a politikai pancsimancsi [pancsilavór:

dbeata 2013.02.11. 18:44:54

@Balt: És? Úgy néz ki, bekerül a parlamentbe..
Utolsó esély... Nem olyan vén ő... De tény, hogy más múlttal mint a mostani "nagyok", akik csak politizáltak, és egy faknalat se adtak el egész életükben.. Csak ígéreteket...

De ne érts félre, nem drukkolok neki, vagy ilyesmi, de mondjuk azt, hogy többre tartom Orbánnál és Mesterházynál.
süti beállítások módosítása