Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:11

Bár nem volt váratlan Orbán Viktor döntése az államfő-jelölt személyéről, a tény bejelentése óta mégis sokan keresik a magyarázatot. Különösen érdekes értelmezést ad az egyik színvonalas blog sajnos anonim szerzője, aki az amúgy következetesen tisztelettudónak nevezett Orbán Viktornak az elnöki intézményt szerinte nem kellően tisztelő döntését azzal magyarázza, hogy Schmitt Pálra - aki nem gát, hanem motor szeretne lenni - csak átmeneti szerep jut; két év múlva ugyanis az addigra létrehozott félelnöki rendszerben már a jelenlegi miniszterelnök veheti át a megerősített államfői hivatalt. A jövőbe és a fejekbe természetesen nem látunk, de ellenérveim azért vannak.

(Fotó: Népszabadság)

A sokszor megénekelt nagy alkotmányos átalakítással kapcsolatban leginkább két probléma lehet: egy rövid és egy hosszú távú. Előbbi eseti jellegű, utóbbi a rendszerről szól.

Nem értem, hogy a parlamenti ciklus felénél, 2012-ben Orbán Viktornak miért lenne érdeke belevágni egy kockázatos kimenetelű közvetlen elnökválasztásba. Természetesen megoldhatja a választást a parlament is, de abban tökéletesen igaza van az említett cikk szerzőjének, hogy a megerősített elnöki pozícióhoz közvetlen elnökválasztás illik – ahol félelnöki rendszerek működnek, az államfőket főszabályként a nép választja, hiszen itt már nem csak a vörös szőnyegen járásról, hanem konkrét programokról, ígéretekről és cselekvési lehetőségekről is szó van. Nagyobb hatalom, nagyobb legitimáció – 2012-ben azonban mindez egyben jelentős politikai rizikó is lenne. Egy közvetlen elnökválasztást akár el is lehet bukni, ráadásul a ciklus felénél általában már nem szárnyalnak a kormányok. Arról nem is beszélve, hogy míg a Fidesz 2014-ben egy 40 százalékos országos támogatottsággal is abszolút többséget szerezhet (és a miniszterelnök így újabb négy évre a helyén maradhat), az elnökválasztás második fordulójában akár össze is adódhatnak a vele szembeni szavazatok, ha az ellenzék alkalmas jelöltet talál. Nem hiszem tehát, hogy józan számítás szerint érdemes lenne Orbán Viktornak ekkora kockázatot vállalnia.

A másik érv fajsúlyosabb: nincs az a félelnöki rendszer, amely nagyobb hatalmat adna a köztársasági elnöknek, mint a mostani kancellári kormányformában a szupererős miniszterelnöki pozíció – ahol ráadásul az alapvetően hatáskör-szegény köztársasági elnök személyéről is végső soron maga a kormányfő dönthet. Márpedig mi értelme lenne akkor egy politikus számára a változtatásnak, ha az nem növelné a befolyását, a mozgásterét, sőt, esetleg még a maihoz képest kockázatosabb helyzetet is teremthetne? Gondoljunk csak bele: hiába a megerősített államfői hatalom, a köztársasági elnök mellett ebben a rendszerben megjelenik egy tőle részben független miniszterelnök, aki lényegesen könnyebben válhat önjáróvá, népszerűvé, egy idő után riválissá, mint a bármikor könnyedén leválható mostani miniszterelnök-helyettes. Ha Orbán Viktor beköltözik a Sándor-palotába, az ügyek egy jelentős része eleve kikerül a felügyelete alól, miközben számtalan olyan protokolláris, reprezentatív feladatot kap, amelyek egy tetterős politikust inkább hátráltatnak, semmint élvezettel töltenek el. Természetesen más a helyzet, ha a Fidesz vezetője két év múlva aktív nyugdíjas éveit kívánja megkezdeni, de miután ennek ma nyomai sem látszanak, én biztosan nem tanácsolnám számára a rendszer radikális átalakítását és a szinte teljhatalmat biztosító kormányfői pozíció elhagyását.

Nem állítom, hogy tisztán hatalmi logika alapján ne szólnának érvek a félelnöki rendszer erős államfője mellett, de a mai rendszerhez képest ezek egy dönteni és cselekedni kívánó miniszterelnök számára nem tűnnek jelentős előrelépésnek. Ha Orbán Viktor mégis meglépi, vállalva a 2012-es elnökválasztás kockázatát is, annak magyarázatára ez a hatalmi logika megítélésem szerint nem lehet elégséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr112106031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ELHUNYT SEMJÉN ZSOLT 2010.06.25. 17:23:13

Kokain túladagolásban elhunyt Semjén Zsolt (†48) a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, miniszter, parlamenti képviselő. Kormányőrök az Országház egyik mosdójában, még tegnapelőtt hajnalban bukkantak a politikus holttestére, azonban nemzetbiz...

Trackback: Találós kérdés 2010.06.24. 21:58:30

Schmitt Pál lesz Magyarország következő köztársasági elnöke, viszont nem gátja, hanem motorja lesz a törvényalkotásnak.A hírhez kapcsolódó találós kérdés:"Mi történik azzal a járművel, amelynek fékje nincs, motorja viszont van?"A válasz:

Trackback: Apámnak megjött 2010.06.24. 15:44:31

Schmitt Pál Fidesz-garanciát ígért a nyugdíjak megvédésére, amennyiben a párt hatalomra jutna. Apámnak pénteken megjött a nyugdíjasokat a pénzecskéjük elveszítésével rémisztgető aktuális propaganda anyag, én pedig a Fidesz szórólapját olvasgatva lassan...

Trackback: Kiből lehet államfő? 2010.06.24. 14:20:22

A címben föltett kérdés persze költői. Vannak ugyan vállveregetést is kiérdemlő alkalmas jelöltek – Bangkokból a Sándor-palotába roppant logikusan vezetne az út, ugyebár -, de akad egy legalkalmasabb. Mármint arra a három-négy évre, amíg nem forr...

Trackback: Köztársaság elnök 1.0 2010.06.24. 13:11:19

Kiszivárgott a nagy hír: úgy tűnik, hogy Schmitt Pál lesz az új köztársasági elnökünk, legalábbis a Fidesz őt jelöli - és ha jelöli, a kétharmados többséggel valószínűleg meg is választja. Na nem mintha ennek bármi jelentősége lenne, de hát mégiscsak a...

Trackback: Ki a franc akarja egyáltalán Schmitt Pált? 2010.06.24. 12:42:54

Orbán Viktor megüzente a bolgár tengerpartról, hogy Schmitt Pált akarja köztársasági elnöknek. Így Orbán Viktor az első ember, akiről konkrétan tudom, hogy Schmitt Pált tartja a legjobb jelöltnek. Itt nemcsak arról van szó, hogy Schmitt Pál erkölcsileg...

Trackback: Pali bácsi nem lesz velszi bárd 2010.06.24. 12:32:30

Azért ismerjük el, hogy Pali bácsi biztosan jobb lesz a fegyveres erők főparancsnokának, legalábbis megjelenésében: volt sportolóként, egykori olimpikonként legalább katonás tartással végig tud majd menni a díszsorfal előtt. Úgy, ahogyan ez eddig ...

Trackback: Sólyom, a Bulgár tengerpart, avagy egy nem túl elegáns kirúgás 2010.06.24. 12:28:01

Az emberek jelöltjét Orbán Viktor a Bulgár teherpartról egy levélben rúgta ki. És cserélte le a függetlenség korinthoszi oszlopára, Schmitt Pálra. Kár szépíteni: ez egy taplóság. Értem én, hogy Vitya nem akar bajlódni a fékek és ellensúlyok demokratik...

Trackback: Ki a franc akarja egyáltalán Schmitt Pált? 2010.06.24. 12:27:45

Orbán Viktor megüzente a bolgár tengerpartról, hogy Schmitt Pált akarja köztársasági elnöknek. Így Orbán Viktor az első ember, akiről konkrétan tudom, hogy Schmitt Pált tartja a legjobb jelöltnek. Itt nemcsak arról van szó, hogy Schmitt Pál erkölcsileg...

Trackback: Az államfőválasztás kérdései - az előzmények 2010.06.24. 12:00:16

Pontosan egy hét múlva, 2010. június 29-én Köztársasági Elnököt fog választani a Magyar Országgyűlés. Mivel a kormányoldalnak kétharmados többsége van, ezért egészen bizonyos, hogy már az első forduló eredményes lesz, és augusztus 3-án hivatal...

Trackback: Aranyérmes államfő 2010.06.24. 11:56:16

Már éppen elhatalmasodott rajtam a Fidesz-fóbia és egy dörgedelmes írást akartam készíteni, hogy lássuk, hogy micsoda ördögtől való ötlet az, hogy köztársasági elnöknek a kormány jelöltjét szavaznák meg, amikor eszembe jutott, hogy ez általában így szo...

Trackback: Felszállt a fehér füst. Aztán a fekete. 2010.06.24. 11:40:18

A Palota előtt halkan morajló tömeg várta, hogy lesz-e jelölt? A jelölt személyének kérdése már hónapok óta téma volt. Tudták, hogy ki lesz, hogyne tudták volna. Azt is tudták, hogy a jelölt mostani helyére pedig egy másik jelölt kerül majd. A jólértes...

Trackback: Schmitt Pál, aki "jól néz ki": ennyi is elég a Sándor-palotához? 2010.06.24. 11:39:11

Nagy meglepetés nem volt, Orbán Viktor miniszterelnök Schmitt Pált ajánlja a Fidesz-frakciónak, mint köztársasági elnök-jelöltet. Két jelölt van, Balogh András (nem meglepetés: egyetemi KISZ VB titkár volt) és a Schmitt. Sajnos nálunk nincs lusztráci...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigapples 2010.06.25. 11:47:03

@Ordnassac: idétlen ez a dedizés, különösen úgy, hogy ott az újságíró neve a név mögé linkelt email címben.

Ordnassac 2010.06.25. 11:47:57

@bigapples: igen, ezt én is furcsállom, bár illik az Index gonzós stílusához.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 11:53:31

@[nick]:

"szóval úgy van esély arra, hogy hasonló legyen az élet, mint ausztriában. szigorú hiearchikus berendezkedésből át kell térni hálózatos társadalomba. és ehhez nem kellenek despoták: fáraók, vagy cárok."

Ausztriában éppen közvetlenül választják az elnököt, és nagyobb hatalma is van, mint a magyar, meg a német, vagy a svájci elnöknek.

A magyar politikai rendszer nem vált be, reformálni kell és erre most van itt a lehetőség.

Ha nem élnének a lehetőséggel, akkor Magyarország továbbra sem vinné sokra.

Egyszerűen azért kell megváltoztatni a rendszert, mert eddig nem működött jól. Pl. hiányzik két alkotmánybíró. Nyugodtan választhatott volna az előző parlament is, de nem tette.

Szavakban eddig is minden párt egyetértett a kisebb parlamenttel, de mégsem történt semmi 20 év alatt. Pedig ugye most látjuk, hogy egy hét alatt is meg lehet csinálni.

De gazdasági téren is, az egykulcsos SZJA az elmúlt 20 év legigazságosabb, legelőremutatóbb, leghasznosabb törvénymódosítása. Ez persze szubjektív.

A hatalommal, a lehetőséggel nyilván nem csak élni, de visszaélni is lehet, majd minden kiderül a következő 4 évben.
De bűn lenne nem tenni az országért.

Hiába telik az idő egy másodperccel sem kerülünk közelebb az euróhoz, 2002 óta mindig 4 évre vagyunk tőle.

Simán be lehetett volna vezetni 2006-ban - ha 2002 és 2006 között tettek volna érte - és akkor már nem itt tartanánk.

Az elmúlt 62 évből 54-ben ugyanaz a párt volt hatalmon. Az ő irányításuk alatt Magyarország biztosan nem fogja sokra vinni.

Most talán több történik, mint eddig 20 év alatt. A remény hal meg utoljára.

Despotamentes, hálózatos társadalom meg talán akkor lesz a jövőben, ha a parlamenti rendszer bevezetik a (közvetlen) demokráciát. Ma csak képmutatásból létezik a népszavazás intézménye, valójában parlamenti diktatúra van. És rosszul működik, úgyhogy nem baj, ha változik a politikai rendszer, akár a (közvetlen) demokrácia, akár az erősebb elnök irányába.

Ordnassac 2010.06.25. 11:56:50

@Akitlosz: a svájci elnöknél nem lehet erősebb az osztrák, ugyanis Svájcnak klasszikus értelemben vett elnöke nincs... (Azonban az elnöki szerepet is vivő Bundesrat egyben a kormány is.)

CSENDES 2010.06.25. 11:57:49

@Ordnassac: amikor "leunokaöccsözte"???

bigapples 2010.06.25. 11:58:20

@Diocles: Érzékelhető, hogy kissé háttérbe vonult/szorult, de messze nem Szili szintű ellenálló. Kövér házelnöksége már a választás előtt kiszivárgott, most Schmitt jelölése után Pokornitól függetlenül is megint. Lehet, hogy nem tervezett akció volt, hogy P. a riportban beszél erről, de nekem úgy tűnik, hogy Kövér jelöléséről a Fidesz tudatosan szivárogtat és így fogadtatja el a Kövér jelölését, ez ment a miniszterjelöltek esetében is. Ha P. hibázott, ez jelentéktelen hiba, vagy jelentéktelen szemétkedés (ha az volt, én nem hinném)

@Ordnassac: Vagy a helyesírás-ellenőrző proginak :)

Ordnassac 2010.06.25. 12:02:16

@CSENDES: amikor két tt-vel írta SPP nevét. Gyanítom az MN-nél sem kerülte el a figyelmet a korábbi sztori.

@bigapples: a Firefox progija ismert a Schmidt és a Schmitt alakot is (úgy, hogy nem raktam be külön egyiket sem). ;-)

Ordnassac 2010.06.25. 12:07:52

@Ordnassac: azt persze nem tudom, hogy a Wordnél mi a helyzet. A kölcsönlaptopomon ki vagyon kapcsolva a hí-ellenőrző.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 12:15:59

@Ordnassac:

Doris Leuthard Svájc elnöke.
Van Svájcban is Bundespräsidentin azaz köztársasági elnök.

Klasszikus, vagy nem klasszikus, lényegtelen. A csivava is ugyanúgy kutya, mint a többi fajta.

Ordnassac 2010.06.25. 12:29:25

@Akitlosz: évente cserélik és a testületben primus inter pares szerepet tölt be, sok külön jogosultsága nincs, de még így is erősebb (kormánypozíciója miatt is, ugyanis DL Svájc gazdasági minisztere is).

panelburzsuj 2010.06.25. 12:31:59

@Ordnassac:

Egy gondolatot ki is emelek belőle:

"hajlamos lesz-e a Fidesz az önkorlátozásra, képes-e és akar-e gesztusokat tenni az ellenzéknek és a civil társadalomnak"

A végét külön is hangsúlyozom: a civil társadalomnak.

Sokan feszegetik mostanában (itt is) egy domináns, sőt hegemón párt tartós uralmának lehetőségeit és kockázatatait. A töprengés közben logikusan az is felvetődik, hogy miért bukott meg a Magyarországon amúgy nagyon is elfogadottnak (de legalábbis elviseltnek) tűnő egypártrendszer? És ha megbukott, akkor most miért merül fel mégis olyan kézzel fogható tömegigény egy határozottan egyveretű, "megosztottságtól mentes" kormányzásra? Tényleg az lenne a perdöntő elem, hogy "de hát azok komcsik voltak, ezek viszont nemzeti konzervatívok!" ?

Én úgy gondolom, hogy a Kádár-rendszer "menesztésének" van két olyan aspektusa, amit viszonylag kevesen emlegetnek - föltehetőleg azért, mert ezeknek a szempontoknak a súlyát igazán csak azok tudják megbecsülni, akik személyesen is megélték. Az egyik ilyen "feledésbe merülő" egypárti vonás a "minden lében kanál" tolakvás: nemcsak a politikai ellenfelek, hanem a civil társadalom "egész pályás letámadása". A gazdaság, a kultúra, az oktatás, a hétköznapi élet minden szegletébe benyomuló "pártosság". A másik - ezzel a nyomulással kéz a kézben járó - vonás az "omnipotens káderek" tömeges kitermelődése. Az olyan figuráké, akik legfőbb haszna a feltétlen lojalitás a főnökhoz, a vonalhoz, az eszméhez.

Én úgy látom, hogy ez a két vonás már önmagában is elegendő ahhoz, hogy egy társadalom versenyképességét, (és így életképességét...) jelentősen fékezze. A képviselt ideológiai minőségétől azért nyilván nem függetlenül, hanem paradox módon: annak esetleges értékei ellenére is!

Egyre határozottabban azt állítom: a Fidesz-kormányzás jövőjét nem a többi pártokkal, hanem a társadalom egészével kialakított viszonya fogja megszabni. És mentül "egypártibban" fog viselkedni a civelek között, annál gyorsabban eléri ugyanazt a "jobb híján elviselt" státuszt, mint hajdani elődje.

A kulcskérdés tehát ez: a totális Fidesz-nyomulás növelni, vagy csökkenteni fogja a magyar társadalom teljesítőképességét?

No, ezt a teljesítőképességet folyamatosan mérni érs értékelni lenne az igazi politológusi kihívás ...

[nick] (törölt) 2010.06.25. 13:08:20

@Akitlosz:
itt a társadalom az érdekes, hogy hűbéri rendszert akar a többség, vagy sem. az egyesült királyságban is van uralkodó, sőt elég sokan függnek is tőle, de a többség nem függ a királynőtől. és az állam nem vonja el az összes megtermelt érték felét, hogy aztán abból klientúrát építsen magának.

---

nézd, az egykulcsos adóval egyetértek, de jelenlegi bevezetési módja szerintem nem igazságos. az történik, hogy az alacsony jövedelműektől elvesznek egy havi bért, a magasabbaknak meg adnak egyet. most persze lehet mondani, hogy és akkor mi van, így jártak. oké. majd meglátjuk mennyi szavazatot nyer ezzel a fidesz, és mennyit veszít el. szerintem lehet egy kulcsos adót csinálni, csak nem így. hanem úgy, hogy vagyonadóval kombinálják. és akkor a társadalmi szempontok is érvényesülnek.

és persze lehet mondani, hogy válságban félre kell tenni ezeket a szempontokat. de akkor nézzük ennek a gazdasági oldalát ennek. abszolút nem segíti elő munkahelyteremtést. az élő munka terheit csökkenteni kellene.

imho arra kellene törekedni, hogy az eü ne a brutál magas járulékokból gazdálkodjon, hanem a jövedéki termékek adójából. és akkor az eü járulékot el lehetne törölni. ahogyan a fidesz akarta. ehhez persze kiadáscsökkentés kell úgy 1000 milliárd. de a különféle gazdaságösztönző programokat kellene megszüntetni. az a legjobb gazdaságösztönzés, hogy csökkennek az adók. csökken az állam befolyása a gazdaságra. magyarán ha liberális gazdaságpolitikát folytat a kormány. és oké, szabályozni kell a tőkepiacot. ebben nincs vita. de nem az államnak kell szabályozni, nem az államnak kell beavatkozni, hanem az uniónak.

a közvetlen demokrácia irányába kell lépni, miért ne lehetne mondjuk az szja 10+10%-ról rendelkezni az 1+1% helyett. úgy, hogy az alapítványoknak, és az egyházaknak el kelljen a pénzzel számolni. és az adminisztrációs plafon, szóval a felajánlásnak max. 20%-át költhessék magukra. ebben az esetben egyes intézmények függetlenednének, hiszen közvetlenül a lakosságtól függnének, és nem az államtól.

most persze én nem állítom, hogy nem kellenek pártok, de abban biztos vagyok, hogy az összes megtermelt érték feléről nem a pártoknak kell rendelkezni. a demokrácia lényege, hogy a közhatalom osztott. intézményesen is. szóval az egy nagyon egyszerű magyarázat volt, hogy többpártrendszer kell. egy jól összerakott intézményrendszer kell. és európa vezető értelmiségének kellene ezt kitalálni. mert nem nagyon kell más rendszer, mint ausztriában.

lehetnek persze eltérések az egyes nemzetiségek között. szóval nyilván nem kell totális egység. de rengeteg szabályt mégis csak egységesíteni kellene.

bigapples 2010.06.25. 13:12:38

@panelburzsuj: Nem akarlak kiábrándítani, de Kádár-rendszer menesztésének fő oka nem a mérhetetlen szabadságvágy volt, hanem az, hogy gazdaságilag nem tudták tovább vinni a nyugati bankoktól felvett hitelekből élő kádári langyos víz-lanyos dagonya típusú pártállamot, így az MSZMP vezetői zokszó nélkül adták át a hatalmat.

A nép többsége meg azért támogatta a változást, mert a Gorenje-turizmusból azt szűrte le, hogy demokrácia=olyan az életszínvonal, mint Ausztriában. Aztán amikor rájöttek, hogy dehogy, és a Kádár korszak hamis biztonsága utáni nosztalgia 2/3-ig repítette a exkommunista koalíciót. A mai 60 fölöttiek jelentős részében ma is erős ez a nosztalgia és azonosságtudat, ezért ez az egyetlen korosztály, ami még mindig jelentős arányban szoci szavazó.

Az más kérdés, hogy a 40 alatti korosztály, amely jórészt vagy teljes egészében 90 után szocializálódott, hogyan fogadna egy ilyen mindenhova fideszkádert típusú nyomulást. Különben ilyen szinten, ahogy írod biztosan nem lesz. Persze az államigazgatásban, a kulturális élet és az állami cégek vezető pozícióiban lecserélődnek a szoci káderek fideszesekre, de azért ez messze nem fedi le a hétköznapi élet minden szegletét.

panelburzsuj 2010.06.25. 13:41:58

@bigapples:

Hol beszéltem én szabadságvágyról?

Pont az ellenkezőjét mondom: a szabadsággal járó döntések előli menekülést. A felelősség felfelé delegálását. Ami mindaddig (évtizedekig!) működőképesnek tűnik, amíg ki nem derül, hogy az egyszínű-egyszagú vezetőréteg képtelen eredményesen megbirkózni a körülmények tarkaságából következő kihívásokkal.

Te most úgy látod, hogy a Fidesz az önállóságra, a felelősségvállalásra, a "független elemzői attitűdre", a problémákkal helyben megbirkózásra igyekszik ráhangolni a a népet? Vagy inkább arra, hogy "bízzatok mindent ide, és mi mindent rendbehozunk!" ?

andzsin 2010.06.25. 13:49:14

@bigapples: te elolvasod, amit leírsz?:) ha veszel egy 40 éves embert, aki 1970-ben született, az bőven szétszocializálta az agyát 1990-ig. A választóvonal 30 év körül van. Akik nem éltek felnőtt fejjel a diktatúrában sohasem fogják megtudni milyen az, így születhetnek olyan bejegyzések, mint pl. vadvirágé, aki kijelentette, hogy a diktatúra az egy jó dolog.
A többivel egyetértek.

andzsin 2010.06.25. 13:54:26

@panelburzsuj: Kornai ezt nagyon szépen leírta. Ez önállótlanság az eredménye annak, hogy Európában egyedülálló módon (még Bulgáriát is megelőzve (!!!) a magyar lakosság túlnyomó többsége z államtól várja a mannát. pedig saját magától kéne. Mondok egy példát a polgári viselkedés hiátusára: az utcába, ahol lakom, nem jönnek be télen a hókotrók vagy 100 család lakik itt. Én meg még egy embör az úttestről is letakarítja a havat, a másik 98 az "baxik". Majd az önkormányzat, majd a nemtudoménki...stb.
Ellenpélda: aki járt már Szlovéniában biztos látta, hogy csupa domb az ország és szinte minden dombon lakik egy pár család. Megkérdeztem, hogy télen ki takarítja ezeken a hegyi utakon az utakat? Megmondták: itt összefogás van és ők megcsinálják.
Na ennyi ez a történet.

panelburzsuj 2010.06.25. 14:03:02

@panelburzsuj:

Hogy egészen világos legyen a mondókám lényege: a Fidesz önmagával durrant ki legjobban, ha visszaél a magyar társadalom lekvárságával, és igyekszik mindehová a saját emberét betuszkolni.

A magyar társadalom (és annak monden alrendszere) így ugyanis minden saját (belső, "pártfüggetlen") hibáját ugyanolyan mértékben átvetítheti majd a Fideszre, ahogy azt a Kádár-rendszerrel is megtette. Ha a dolgok mégse akarnak olyan fényesen menni, mint ahogy reméltük.

Nagykanállal esszük az eliteteket, mégis egyhelyben toporgunk. Így elég rövid a megfejtendő történelmi kérdés? :)

Ordnassac 2010.06.25. 14:05:25

@andzsin: Kornai önéletrajzi könyve nekem is megvan, tanulságos olvasmány volt. (Amennyiben minden igaz, Vizi E. Szilvesztertől és -ről is van ilyen könyv, azt is igyekszem beszerezni.)

Ami egy nagy hibája volt az elmúlt 20 évnek, hogy senki sem akarta megtanítani az önállóságot vagy rá akarták erőszakos módon oktrojálni. Egyik sem valami hatásos módszer.

Ordnassac 2010.06.25. 14:08:18

@Ordnassac: *jav.: vagy rá akarták erőszakos módon oktrojálni a társadalomra.

panelburzsuj 2010.06.25. 14:23:54

@Ordnassac:

Igen, ez volt az a "doktrínerség" amellyel a "magyar nemzetre" ráengedte a piac és politikai pluralizmus "mélyvizét" a "rendszerváltó elit". Éa amiből nem úszás, hanem prüszkölés, kapálódzás, fulladozás lett.

bigapples 2010.06.25. 14:41:54

@panelburzsuj: Te most úgy látod, hogy a Fidesz az önállóságra, a felelősségvállalásra, a "független elemzői attitűdre", a problémákkal helyben megbirkózásra igyekszik ráhangolni a a népet? Vagy inkább arra, hogy "bízzatok mindent ide, és mi mindent rendbehozunk!" ?

Ez a bízzatok mindent ide felfogás most nyilván erős, de én úgy gondolom, hogy leginkább a Fidesz az a párt a mostani politikai palettáról, amely az aktívakat, a saját sorsán változtatni tudó és akaró embereket akarja támogatni. Az a párt, amely a leginkább támogatja a középosztály megerősödést, a magyar kis és középvállalkozó szektort. Ez az egyetlen út az önállótlanság, a mindent az államtól remélek mentalitás visszaszorítására.

@andzsin: Én ebbe a 30-40 közötti korosztályba tartozom. Azt gondolom, a felnőtté válásban a 14-25 év közötti időszak a meghatározó és nekünk már nem kellett a belépni a KISZ-be, nem kellett a pártállam működésbe belesimulni és megkötni az aljas kis kompromisszumokat a Kádár rendszerrel, hogy boldoguljunk. Helyette másfajta aljas kis kompromisszumok voltak :)

Ordnassac 2010.06.25. 14:44:34

@Ordnassac: érdekes: sem Kósa Lajos, sem Kövér László, sem Navracsics Tibor, sem Pokorni Zoltán nevét nem látom az aláírók között. Persze ennek nem kell jelentenie semmit, de akkor is érdekes.

Ordnassac 2010.06.25. 14:46:04

@Ordnassac: illetve a függetlenség jegyében aláírta az ívet Domokos László leendő ÁSZ-elnök is...

[nick] (törölt) 2010.06.25. 14:54:11

@panelburzsuj:
az egypártrenszer bukásának döntően külső (gazdaságai) okai voltak. és ezt a kormányt kívülről fogják megbuktatni. a külföldön, és a külföldnek dolgozó magyarok.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 15:28:06

@[nick]:

A hatalom az egy olyan, hogy lehet vele élni a köz javára és lehet vele visszaélni a köz hátrányára. Valószínűleg mindig mindegyikre lesz példa. Az arány nem mindegy. A jelenlegi parlamenti felállás mindkettőre nagyobb lehetőséget nyújt.

Egy nyolc darab 10-20%-os pártból álló parlamentben nem igazán lesz egyik pártnak "túlhatalma", de az sem valószínű, hogy pont akkor fognak korszakalkotó reformok születni.

Szóval mindennek megvan az előnye meg a hátránya, és mint mindig most is csak reménykedhetünk, hogy valami jó, jobb sül ki. Az esély mindenesetre most még megvan.

---

Olyan SZJA módosítás még nem volt, hogy amellyel mindenki jól járt volna. De ha emelik a minimálbért, akkor máris jobban járnak ezzel a minimálbéresek is. S mindenféle szempontból jobb ötletnek tartom a magasabb, de adóköteles minimálbért, az alacsonyabb, de adómentesnél.

Az embereket két dolog motiválja.

1. Ha nem dolgozol nyugodtan éhen dögölhetsz, senki nem fog eltartani.
2. Ha dolgozol nyugodtan lehet tíz kastélyod is, senki nem veszi el tőled.

Az ilyen "progresszív", "fizessenek a gazdagok" - értsd a fehéren foglalkoztatott átlagosan vagy afelett fizetett alkalmazottak - adórendszer mindkét motivációt tönkreteszi.

Minek hajtson a dolgozó, ha a nagyobb részét úgyis elveszik tőle?
Minek hajtson az ember, ha úgyis kap segélyt?

Az korrekt, hogy aki tízszer annyit keres fizessen tízszer annyi adót, de az nem, hogy aki tízszer annyit keres fizessen százszor annyi adót.

A valóban gazdag milliárdosokat meg úgysem lehet SZJAval megfogni, szóval csak parasztvakítás volt a "fizessenek a gazdagok", valójában a sima, fehéren foglalkoztatott és valamennyire megfizetett melósokat, alkalmazottak szívatták.

---

A vagyonadót is károsnak tartom, mert az is arra motiválja az embereket, hogy feléljék a jövedelmüket és ne halmozzanak fel vagyont belőle, vagy legalábbis csak trükkösen.

"Az autóM/házaM nem az enyéM, haneM a cégeMé."
És a cég kié?

"imho arra kellene törekedni, hogy az eü ne a brutál magas járulékokból gazdálkodjon, hanem a jövedéki termékek adójából."

Szerintem inkább a SZJA, ÁFA, társasági/nyereség adó szentháromságból.

Az egészségügy meg akkor lenne korrektebb, ha a TB járulék - még inkább valamiféle valódi biztosítás - egyénre szabott lenne, és például a dohányosoktól értelemszerűen a nagyobb kockázat miatt több járulékot kérnének, és nem a terméket adóztatnák irreálisan magasan. Ez utóbbi módszerrel még egy fináncrendszert is pénzelni kell folyamatosan üldözni a "csempészeket".

Egy ugyanolyan autó kétszer, két és félszer drágább Magyarországon, mint az USÁban. Aztán csodálkoznak, hogy sokan inkább Szlovákiába járnak vásárolni. Éljen az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának szép, ámde hazug EU-s elve!

Szóval nem jövedéki adó, hanem inkább korrektebb TB szerintem.

"de a különféle gazdaságösztönző programokat kellene megszüntetni. az a legjobb gazdaságösztönzés, hogy csökkennek az adók."

Pontosan így van. Azért nem így teszik a politikusok, mert ha csökkentik az adókat, akkor senki sem gondolja, hogy a zsebében maradó pénzt, amiért ő dolgozott meg a kormány adja. De ha magasak az adók, aztán azokból osztogatnak Széchenyi terv stb. akkor ki lehet plakátolni, hogy a kormány segítségével készült. S persze minél nagyobb az állami húsosfazék annál nagyobb lehetősége, hogy itt-ott csurran-cseppen még valami mellékes belőle a politikusoknak. Ők egyszerűen a lehető legnagyobb húsosfazékról akarnak dönteni. Így adócsökkentést általában csak akkor támogatnak, ha azt remélik, hogy a csökkentés ellenére is nőni fognak az adóbevételek.

"a közvetlen demokrácia irányába kell lépni, miért ne lehetne mondjuk az szja 10+10%-ról rendelkezni az 1+1% helyett."

Én a pártokat is belevenném a módszerbe egy harmadik 1% felajánlásával, de cserében minden egyéb állami pártfinanszírozást megszüntetnék. Meg persze egyházit is.
Ez az 1%-os felajánlásos módszer a pártok számára több okból is jó lenne még. Minden évben jelezné valamennyire az összes párt támogatottságát. Kaphatnának pénzt a választásokon elindult, de 1%-ot el nem ért kis pártok is. A pártfinanszírozás kérdése pedig tisztességessé és átláthatóvá válna. Emellett az adóbevallás ideje ezentúl minden éveben motiválná a kormányt és a pártokat, hogy ha nincs is éppen választás, de azért ne nagyon bőszítsék fel az adófizetőket maguk ellen.

Videofon 2010.06.25. 15:41:26

@Akitlosz:
"De ha emelik a minimálbért, akkor máris jobban járnak ezzel a minimálbéresek is."
Ez így nem igaz.
Nem járnak jobban azok, akik a megemelt minibálmér miatt elveszítik a munkájukat.
Nem járnak jobban az önfoglalkoztatók sem, akik kötelesek a miniálbérre bejelenteni magukat akkor is, ha egyátalán nincs bevételük.
Azt kellene megérteni, hogy minden állami elvonás-növelés a versenygazdaság versenyképességét gyengíti. Teljesen mindegy, milyen szerkezetű.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 15:44:54

@andzsin:

Lehet jó dolog a diktatúra is.
Ha éppen diktatúra van van, akkor a népeknek elege lesz belőle, hogy egy valaki mondja meg nekik hogyan éljenek és elkezdenek lázadozni, "szabadságra" vágynak. Aztán jön a demokrácia és egy idő után a népeknek elege lesz belőle, hogy a töketlen és korrupt "politikai elit" semmit nem tud elintézni, csak veszekednek egymással és lopják a közpénzt, így aztán egy erőskezű vezetőre vágynak, aki végre rendet tesz.

Örök körforgás, ráadásul fontosabb a jólét, mint az ikszelés a szavazólapon. Azzal nem lehet jóllakni. Az Egyesült Arab Emirátusokban diktatúra van, mégis özönlenek oda az emberek a világ minden tájáról, szegények, gazdagok egyaránt. Egyszerűen azért, mert az emírek jól vezetik az országot és jó ott élni.

Aztán meg valójában az még nem demokrácia, hogy a parlament dönt mindenről. Az ilyen rendszerre a "képviseleti demokrácia" helyett lehet találóbb lenne a parlamenti diktatúra kifejezés.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.25. 16:03:11

@Videofon:

"Azt kellene megérteni, hogy minden állami elvonás-növelés a versenygazdaság versenyképességét gyengíti. Teljesen mindegy, milyen szerkezetű. "

Csak éppen hiú ábránd és nagyon rossz ötlet a kínai, vietnami minimálbérrel versenyezni akarni.

Az utóbbi 8 évben nem igazán emelkedett az infláción felül a minimálbér. Sz'al most talán belefér, sőt ideje.

Videofon 2010.06.25. 16:20:37

@Akitlosz:
"Csak éppen hiú ábránd és nagyon rossz ötlet a kínai, vietnami minimálbérrel versenyezni akarni."
Csak éppen hiú ábránd az alacsony képzettségűek foglalkoztatása a minibálbérek növelése mellett.
A többszázezer önfoglalkoztatóról pedig nagyvonalúan megfeledkezel. pedig elsősorban velük próbálják majd megfizettetni az adóátrendezés költségeit.
Megjegyzem, Orbánék ezt a módszert az előző kormányzásuk alatt is bevetették már.

mréveiller 2010.06.25. 16:50:32

@sire-lancelot: Bihari Mihály a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje. Bihari mióta fideszes?

Ordnassac 2010.06.25. 17:03:06

@Bence87: sok értelme a jelölésnek nincs. BM két és fél év múlva betölti a 70. életévét. Ergo semmilyen komolyabb ügyet nem fognak szignálni neki (max. a legelején), mert mire a határozattervezetéből döntés lesz, már mehet nyugdíjba.

Amúgy Bihari mandátumának lejárta után másfél hónappal Holló Andrásé is lejár (ő is 70 éves lesz). Így 2013-ban megint jelölhet két alkotmánybírót a Fidesz-KDNP.

Ordnassac 2010.06.25. 17:06:21

@Bence87: arról nem is szólva, hogy Trócsányi Lászlóból a hírek szerint párizsi nagykövetet akarnak faragni, így Bihari mellett még két embert is lehet ám jelölni.

Arra azért kíváncsi leszek, hogy mit lépnek az LMP javaslatára, hogy legyen Kukorelli István ismét alkotmánybíró (két éve a Fidesz is kardoskodott érte).

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:14:12

Ez nem király csinálásról szól. Orbán végleg le akarja söpörni az országról a szocialista rendszer maradványait. Azért kell 2 évet várni, mert ha most megtenné magát köztársasági elnöknek, azzal gyakorlatilag olyan muníciót adna az ellenfelei kezébe, hogy a Fidesz, lehet, soha nem ocsúdna fel belőle (a választók nem erre adtak felhatalmazást, diktatórikus rendszert akar felépíteni, királyt csinál magából, stb stb - a jól ismert frázisok). Ha viszont 2 év múlva az új alkotmány miatt már a nép választhatja meg a köztársasági elnököt, az így megválasztott személy teljesen legitimnek számít a nép szemében (elvégre a többiek versenyben maradnak alul).

És bár ellenfelei morgolódni fognak, hogy miért kellett új alkotmányt létrehozni stb stb, a választás demokratikus lesz, annak eredményeit senki sem kérdőjelezheti meg. Nagyjából 2 év múlva érik be a Fidesz reformdöpingje, és nagy valószínűséggel népszerűségük csúcsán lesznek, tehát Orbán jó eséllyel lesz az első szabadon választott köztársasági elnökünk. A ballibek meg max az új alkotmányon pörögnek majd, de a választást, a nép akaratát nem tudják megkérdőjelezni.

Azt pedig, hogy lejáratják az OGY elnöki székét... Göncz Árpád is onnan ugrott a köztársasági elnöki székbe... :)
Ez a komment idézet a fent említett blogról-de 100% -ig igaz!!

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:19:07

...és figyeljék meg az urak ,h' ez a menetrend zseniális,jól átgondolt és természetesen tuttira kivitelezhető...
Ne felejtsük el ,hogy itt valójában írmagostul ki kell irtani a balos kövületeket,mert mindenkinek tele van velök a távírókészüléke!

mizrolist 2010.06.25. 18:20:25

@SzőkeSzikla: mint Schmitt Pál vagy Martonyi János? :P

Ordnassac 2010.06.25. 18:22:22

@SzőkeSzikla: "Ez nem király csinálásról szól. Orbán végleg le akarja söpörni az országról a szocialista rendszer maradványait."

Ez a volt OTSH-elnökhelyettes Schmitt Pál köztársasági elnökké emelése és az egykori MSZMP KB és PB-tag Pozsgay Imre alkotmányozóvá emelése tükrében egy diszkrét bájt kap.

Arról nem is szólva, hogy a szocialista rendszer maradványait anélkül is le lehet bontani, hogy a saját pártom emberét tegyem a fő pénzügyi ellenőrré...

Videofon 2010.06.25. 18:29:53

@SzőkeSzikla:
A zseniális terv ott fog megbukni, hogy a szabad köztársasági elnöki választásokon szabadon indulhat mindenki. Orbán versenyben mindig elbukott. A jövőben is el fog bukni.

[nick] (törölt) 2010.06.25. 18:33:14

@Akitlosz:
az alkholositától, vagy a dohányostól úgy tudsz több járulékot kérni, hogy jövedéki adót szedsz. ezeket kellene beforgatni az egészségügybe, és ezzel egyidejűleg csökkenteni a járulékokat. csak persze ehhez kiadáscsökkentés kell. és szerintem ennek a legfőbb forrása a különféle gazdaságösztönző programok megszüntetése lehet. az világos, hogy ez a kormány ezt soha nem fogja megtenni, hiszen az ellentétes lenne a filozófiájával. ebben az esetben viszont a költségvetési mozgástere csekély lesz. szlovákiával, romániával közös adórendszer kellene.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:37:59

@Ordnassac: Mint előző kommentemből is kivehető, csak úgy lehet megszabadulni EZEK-től,ha drasztikusan lehetetlenné teszik Őket(nem a tisztelet íratta a nagybetűt)
...és egyébként is ez így helyes sztem,mert az a mai fiatal,aki ismeri a fent említett urak korábbi ténykedéseit,az nem létezik
Valamint felhatalmazást ad erre az előző KE választások eredménye is...
Értem az iróniáját,kedves Uram,de ez nem tartozik abba a kategóriába,mert kőkemény igazságtartalma van ,megbeszélhetjük két év múlva is...Megjegyeztük,Oksi?

SzőkeSzikla 2010.06.25. 18:39:26

@Videofon: Két hónapja is ez történt?

Ordnassac 2010.06.25. 18:54:39

@SzőkeSzikla: szegény Schmitt és Pozsgay, nagyon lehetetlen helyzetbe kerülnek...

Ugye jól gondolom, hogy ha fordított lenne a helyzet és az MSZP jelölte volna valamelyik hátsósoros képviselőjét ÁSZ-elnöknek, akkor te (bocsánat a tegezésért, a Netikett szerint ez az illdomos) lennél az egyik leginkább felháborodva. Megjegyzem: teljesen jogosan lenne ez így.

Mitől jobb az, ha az egyik oldal dilettánsait (volt a szociknál elég) lecseréljük a másik oldal dilettánsaira (sajnos ott is van elég)?

Halk megjegyzés: OV alkotmányozói testületében a következők vannak: egy atomfizikus, egy római jogász, két politológus (egy választói magatartást kutat, a másik kisebbségeket), egy korábbi vendéglátóipari vezető és egy volt magasrangú állampárti vezető. Őszintén, ez azért adhat elég sok kritikára okot. A 45 fős, kemény fél évet dolgozó alkotmány-előkészítő bizottság semmilyen érdemi munkára nem lesz képes ilyen idő alatt. Nem két perces munka egy előkészítés sem.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:07:23

@Ordnassac: Nekem meggyőződésem,hogy 2 hónap alatt sz...-ból várat nem lehet építeni. Kell a tekintély,kell a szakértelem,kellenek a fiatalok a lendület miatt,kell a rutin,valamint van a magyarnak alkotmánya amit lehet aktualizálni,különösebb változtatások nélkül,ami az alapokat illeti...Valamint rengeteg idő kell!
OV az egy nagy európai nemzetközi nemzetben gondolkodik,azt építi,nem váletlenül a Néppárt alelnöke.Oda semmiért nem kerül emberfia,azt meg kell érdemelni.
Miért nincs ott egy kövület sem Mo.-ról?

Ordnassac 2010.06.25. 19:10:25

@Ordnassac: egy megjegyzést azért teszek itt. Nem az a baj, hogy a volt rendszer egyes embereit magukhoz veszik. Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Azonban erősen problémás az a helyzet, hogy kritizálunk másokat az előző rendszerbeli tevékenysége miatt, de ha a mi kutyánk kölyke, akkor ez nem baj. Döntsék el, hogy elfogadják azt, hogy változhatnak az emberek, viszont ilyen esetben (néhány kivételtől eltekintve) ne vessék mások szemére vagy ítéljék el, de akkor maguk ne szerepeltessenek ilyen embereket.

ssi 2010.06.25. 19:18:18

szerintetek
- miért hatvan valahány képviselő írta alá S.P. ajánlását?

- Balogh András alkalmasnak nyilvánítása (kormány-frakciók, LMP) több, mint gesztus, végül is valaki mást el is utasíthattak volna?

- besegítenek-e az LMP S.L. ajánlásába (MSZP, Fidesz-KDNP)?

- S.L.-nek melyik jobb: nincs 50 ajánló, vagy van, de S.P. nyer?

- Morvai K. is megkapná az alkalmas minősítést a többi párttól?

- Jobbiknak aláírhat az 1 független és még? - nekik nem sok hiányzik

Ordnassac 2010.06.25. 19:19:54

@SzőkeSzikla: azt nem is mondtam, hogy csináljon meg mindent most azonnal. Nem erről van szó. Pl. a 29 pontot már egy megfontolásra érdemes kezdetnek tartom.

Azonban a saját emberemet egy ellenőrző szerv élére állítani azért erősen problémás. Az is az, hogy bár "gyakorlati szaktekintélynek" lettek kikiáltva OV főalkotmányozói, igazából kérdés, hogy a jogi alapok megfelelő ismerete hiányában hogy lehet ezt a "szakértelmet" kiaknázni.

Engem ez a kettősség (nem akarom kettős mércének hívni) zavar. Egyikünknél sincs a bölcsek köve. Attól nem lesz jobb az országnak, ha ugyanaz az arrogancia mutatkozik, mint ami a szociknál volt látható az elmúlt 8 évben... Sajnos ezt látom. Úgy viselkednek, mint a kisgyerekek, akik hosszú idő után visszakapták az elvett játékukat és most mindenáron maguknál akarják tartani. Pedig mindannyian tudjuk, hogy jobb többen játszani. (Elnézést ezért az infantilisre sikeredett hasonlatért.) Mitől jobbak erkölcsileg a fideszesek, mint a szocik? (Megjegyzem: soha az életemben nem szavaztam sem az MSZP-re, sem az SZDSZ-re, pedig négy nagy választáson már túl vagyok.)

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:21:50

OKsi,ebben igazad van,elismerem,tényleg változunk,de ilyen rövid idő elteltével,NEM szabad bírálni,mert eredménytelenség esetén úgyis ítél a Nép.
Cselekvési kényszer van,kérem szépen.Nem lehet minden intézkedés úgysem nápszerű.
Az idő mindent megold...

Ordnassac 2010.06.25. 19:23:06

@manyike:

- Öt éve is kb. ennyi írta alá. Lehet, hogy ők voltak elérhetőek? (A többiek épp polgármesteri vagy egyéb önkormányzati vezetői teendőiket látták el?)

- Szimpla gesztus szerintem. Meglepődnék, ha 59-nél több szavazatot kapna Balogh. A 16 LMP-s szerintem érvénytelenül fog szavazni. (Sólyomra ugyanis nem tud.)

- Ma délben járt le a jelölési határidő, így fixen nem segítenek be.

- Meglepne.

- Azt jelezték, hogy Oszkár támogatja MK-t, azonban a Jobbik nem adott le ajánlóívet.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:32:25

@Ordnassac: Mert:I'want to believe!
Érted,a Nép ,az Istenadta Nép ...,hinni akar!
Sokan hülyeségnek tartják,de sztem a magyar az királycsináló nép,hiányzik a Horthy típusú egyszemélyi vezető.
Megjegyzem,nemrég elment Szüleim szerint(Édesapám 1906-os,Édesanyám pedig 10 évvel fiatalabb volt)sohasem volt olyan jó élet,mint a Horthy-érában,pedig Ők végigélték az egészet.Édesanyám '45-ben a pinyóban szülte az egyik nővéremet,ahol az orosz katona rámászott,egy nappal előtte a német sold pedig milchcolate-t adott Neki.
Sry,de énbelém ezt nevelték...

Ordnassac 2010.06.25. 19:35:53

@SzőkeSzikla: dum spiro, spero. (Ma latin mondásos napom van...) Szóval tényleg reménykedjünk. Azonban a kritikus rálátás sem rossz tanácsadó időnként. ;-)

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:40:32

A remény hal meg utoljára...Az Istenért ,csak ne látnoki kritikát...

ssi 2010.06.25. 19:42:36

@SzőkeSzikla:
mi lenne, ha nem lenne meg a 2/3?
ha a kampányban többet elárultak voltak a terveikből, meglenne-e a 2/3?

- 89-ben sokan értették a helyzetet és tudták, hogy milyen fejlett országot, ill. szabad világot akarnak, O.V.-ék is köztük, sőt, hangosan jelen is voltak
- ma úgy tűnik, pont ők nem merik a szabadságot megadni, hiszen csak saját embereikkel veszik magukat körül, s semmit se tudunk arról, hogy 1 hónap múlva miről szól az akcióterv-2

- a demokráciában vállalni kell a vitákat, akár bízunk a többiekben, akár nem
- vagy önmagukban nem bíznak eléggé?
- vagy olyan terveik vannak, melyek nyilvánosságra hozatala rizikós?

nem elutasítjuk őket, nem vakon kritizáljuk őket, nem a régit kívánjuk vissza, nem rajongunk senkiért elvakultan, csak a jelek alapján velük szemben is óvatosabbak lettünk, fenntartásaink vannak

semmi gond azzal, ha Te is ennyire bízol bennük, de szerintünk ez nem zárja ki azt, hogy a hiányosságokat meglásd - főleg, ha azok hasonlóak a sokat szidott előző társaságéhoz

Ordnassac 2010.06.25. 19:46:27

@manyike: az utolsó két bekezdéshez csatlakozom.

ssi 2010.06.25. 19:47:39

@Ordnassac: köszi
- marad a 2 jelölt
- S.P. 2/3-dal nyer
- LMP tartózkodik
- s a Jobbik is

Ordnassac 2010.06.25. 19:51:08

@manyike: a Fidesznél hétfőn döntenek, hogy lesz-e "kötelező szavazás" a KE-választáson. Van egy tippem, hogy mi lesz a vége, de fene tudja.

SzőkeSzikla 2010.06.25. 19:57:22

@manyike: De megvan az ami kell a terveikhez!
Engedjék beleszólni ezt a gennyes szoci bandát?
Megvan a réteg aki az előző választásii csalások? után kitartott.
Csak az számít aki elment szavazni, mert a többi az sz@rik bele.
Nap,mint nap vidéken járok ,ingázok ,hallgatom a parasztot a polgárt,naggyábul tom a dörgést...
Akarják a változást-ami visszatérés a régi-újhoz,mert egy újszülöttnek minden vicc új...
Olyan ez kérem,mint a divatőrület,van ötféle,ami egymást váltogatva visszatér.
...ha megvan a reggeli felesem,meg este is be tudok ugrani egyet inni, a gyerek jó jegyet hozott,otthon minden rendben van ,kit érdekel ki a király?
Na,ki a Király...?
Trermészetesen tudjuk, hogy minden az életminőségünktől függ.nem OV-tól!Az Ő(k) jövője is...

ssi 2010.06.25. 20:16:00

@Ordnassac:
"lesz-e "kötelező szavazás" a KE-választáson" - bocsi, de ez mit jelent?

@SzőkeSzikla:
az életminőség függ a királytól - de a hétköznapokban nem a király személye a fontos már, hanem, hogy az életminőségbe a két felesen kívül más is beleférjen

SzőkeSzikla 2010.06.25. 20:25:30

@manyike: Azt hiszem közé írtam...Értsd úgy...

Ordnassac 2010.06.25. 20:28:01

@manyike: az, hogy kötelező lesz-e Schmittre szavazni a Fidesznél vagy lelkiismereti lesz.

mizrolist 2010.06.25. 20:45:50

@SzőkeSzikla: vagyis szerinted a magyarok megint egypártrendszert szeretnének - csak MSZMP helyett Fidesz-kivitelben?

SzőkeSzikla 2010.06.25. 21:22:13

@mizrolist: Miért,45 előtt egypártrendszer volt?

SzőkeSzikla 2010.06.25. 21:26:30

Onnan akarják(juk) folytatni,mintha meg sem történt volna ez a ge@is 60 év.ELFELEJTIK(JÜK)
Jó?Amint még a nyomuk is eltúnt...

SzőkeSzikla 2010.06.25. 21:33:04

@Ordnassac: A Fidesznél szerintem brilliáns agyú-fiatal-akcióközpont adja meg az irányt,amit a rutinosak arculattal látnak el és oszt ' jónapot,Brilliáns csapatmunka,ezért nem lesz ellenszere,és ezt ahogy múlik az idő,egyre többen be fogják látni és nem lévén más alter,csatlakozni fognak...egyre többen,nem mint a bírálók csapata mongya'

Ordnassac 2010.06.25. 21:36:41

@SzőkeSzikla: az azért erősen "irányított többpártrendszer" volt. Az ország jelentős részébe nyílt szavazás volt, ergo nézték, hogy kire szavazol (talán Bp. volt kivétel), így biztosítva az akkori vezető, Horthyhoz hű pártok parlamenti többségét.

Amennyiben Peyer Károly anno nem egyezett volna meg Bethlen Istvánnal, a szocdemek nem lettek volna sehol...

Ordnassac 2010.06.25. 21:38:33

@Ordnassac: *jav.: jelentős részében

zoli87 2010.06.25. 21:59:07

@Ordnassac: Igen, ez hozzávetőlegesen így van. 1939-től a nagyvárosokban (törvényhatósági jogú városokban) titkos szavazás volt, ez meg is látszott az eredményeken :) Anno a kisgazdák ezeken a helyeken voltak erősek elsősorban, "vidéken" a kormánypárt lényegében mindenhol nyert.

Videofon 2010.06.25. 22:01:04

@SzőkeSzikla: Két hónapja nem volt verseny. A szocik vesztettek, nem Orbán nyert.

Kelecse 2010.06.25. 22:01:17

Csodálom, hogy erre még nem ugrottatok rá! A Jobbikosok közül négyen a kampányban tett kijelentéseik alapján nemzetbiztonsági kockázatot jewlentenek. A JObbik feljelentést tett és a titkosság feloldását kéri. Horn, Megyó stb nem volt nemzetbiztonsági kockázat. Érdekes! hetivalasz.hu/itthon/feljelentest-tesz-a-jobbik-30306/

Ordnassac 2010.06.25. 22:02:14

@zoli87: köszi, ebben nem voltam biztos, hogy csak Bp-re vonatkozott vagy a tvhatósági jogú városokra is.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:14:03

@Ordnassac:

A választójogot szűkítő feltételekről viszont érdemes megjegyezni, hogy a tárgyalt korszakban egyre szigorodtak: nőtt a korhatár, az egyhelyben lakás időtartama, a vagyoni és a műveltségi cenzus.

Ordnassac 2010.06.25. 22:16:57

@Kelecse: a miniszterelnöki poszthoz nem kell C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottsági tagsághoz igen. Ez a különbség.

www.nbf.hu/anyagok/szemelyi_biztonsag/c.pdf <--- Így néz ki egy ilyen kérdőív.

www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99500125.TV <--- a 2. melléklet szabályozza, hogy kiknél kell nemzetbiztonsági ellenőrzés. A szintet általában miniszteri rendeletek határozzák meg.

Ordnassac 2010.06.25. 22:19:06

@panelburzsuj: :-)

Egy korábbi kommentemben direkt neked linkeltem be egy interjút Cséfalvay Zoltánnal (Hírszerző). Láttad?

panelburzsuj 2010.06.25. 22:22:34

@Ordnassac:

Ebben az a legédesebb, hogy elvileg a szabad mandátum a lelkiismeret szerinti szavazást erősítené, a gyakorlatban azt jelenti, hogy a választó nem egy szabadon mérlegelő személyt, hanem egy csereszabatos pártautomatát kap a voksáért.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:23:22

@Ordnassac:

Kösz-kösz, el is olvastam.

Csak még emésztem.

Ordnassac 2010.06.25. 22:24:56

@panelburzsuj: ha a képviselő össze tudja egyeztetni a lelkiismeretével, hogy pártautomata...

SzőkeSzikla 2010.06.25. 22:26:56

@Videofon: Látod-a nézőpont-mennyire befolyásolja a megítélést!

Kelecse 2010.06.25. 22:27:12

@Ordnassac: Itt morálisan gondolom. A szabályokat ismerem, de kampány során tett kijelentések miatt nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni vicc. Ugyan sejthető volt, mikor a Szilvásy tevékenység után Vadai (kispiroska) kezére adták a bizottságot.

Ordnassac 2010.06.25. 22:31:32

@Kelecse: kérdés, hogy Staudt igazat mondott-e. Ismerem még HÖK-elnök korából. Nem egy morális kolosszus. (Persze Szilvásy sem az.) Inkább a gárdás tevékenység lehetett a dolog mögött (hisz mind a négyen kapcsolatban álltak közvetlenül vele, vagy tagként, vagy alapítóként). Amúgy a nemzetbiztonsági bizottságnak ehhez a dologhoz sok köze nem volt. Inkább az AH-nak (azt meg ugye már "laborctalanították").

(Amúgy van már jobbikos tagja a honvédelmi bizottságnak Rubi Gergely személyében. Szóval lehet úgy jelölni, hogy ne akadjon fenn.)

panelburzsuj 2010.06.25. 22:35:10

@Ordnassac:

Mindenesetre ezt azért viszonylag ritkán reklámozzák a jelöltek a kampányban. (Egyébként szabad mandátum egy másik kérédést is felvet: sok "legitim" szempontból lehet a választási ígéretek be nem tartására mutogatni, de van-e erre jogi (legális) alap? Nem emlékszem Sólyom ezirányú fejtegetéseire, amikor Gyurgyánt noszogatta a lemondásra.)

Kelecse 2010.06.25. 22:39:10

@Ordnassac: De azért mindenkinek nagyon fontos volt, hogy a Jobbikosoknak ne legyen minden megfigyelési anyaghoz hozzáférése. Bocs, de az én koromban már megengedhető, hogy mindent gyanusnak találjak. :)

zoli87 2010.06.25. 22:42:02

@Kelecse: Ez azért nem úgy van. Amint találnak olyan embert maguk közül, aki az átvilágításon átmegy (pl. Rubi), mindenbe betekinthetnek. Mondjuk Rubit jelölték volna a nemzetbiztonsági bizottságba, már mióta ott lehetnének.

Ordnassac 2010.06.25. 22:45:17

@Kelecse: én sem zártam ki, hogy igazat mondott Staudt, de gyanún nekem is lehet. ;-)

A Fidesz (legalábbis Balsai), amikor felvettette az MSZP, hogy a Jobbiknak egyáltalán ne legyen tagja egy ilyen bizottságban sem, azt mondta, hogy minden frakciót megillet a jog a bizottságokban való részvételhez. Amúgy tanácskozási joggal most is ott vannak a jobbikosok. Szóval teljesen kizárva nincsenek (persze a szavazati jog is jól jönne). Azt nem is értettem, hogy miért pont Staudtból akartak nemzetbiztonsági szakértőt csinálni, amikor ő volt az egyik jogi főmufti a Jobbiknál.

(Mellesleg 98 és 02 között egy bizonyos ifj. Hegedűs Loránt volt a nemzetbiztonsági bizottság tagja a MIÉP képviseletében. ;-) )

Kelecse 2010.06.25. 22:46:18

@zoli87: Sajnos nem győztetek meg. De arra jó volt, hogy a fórumozóknak a Heti Válaszban adtak okot Sch. gyalázásához. Szerintem a 60-40% az éjszaka tovább fog romlani Sch kárára.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:49:12

@panelburzsuj:

Valahogy mindig olyan olyan érzésem van, amikor Fidesz-szándékokról olvasok, hogy a sok bizonykodás ellenére nem egy egységes elgondolás valósul itt meg, hanem egy sok szempontból esetleges mix, aminek két fő komponese van van: a háttérhatalmak kívánságlistája, meg a pártagytröszt tippjei. De ez az egész nem áll össze egységes rendszerré, éppezért a politikusok legfőbb feladta az, hogy utólagos magyarázkodásokat biggyesszenek az egyes lépésekhez.

panelburzsuj 2010.06.25. 22:53:32

@panelburzsuj:

(Mostanában például azon főhet rettenetesen a fejük, hogy az uniós pénzek felhaaználását hogyan lehetne a Fidesz számára kedves tarületekre fókuszálni úgy, hogy a lehető legtöbb eurót megkaparintsuk, de az unió ne pökjön bele a leszűkített levesbe. Átfogóan a "szektor- és méretsemlegeség" szóval tudnám jelezni a probléma lényegét.)

Ordnassac 2010.06.25. 22:54:08

@Kelecse: Schmittnek aztán végképp nincs köze hozzá. Amennyiben valaki fennakad, akkor neki van törvényi kötelezettsége, hogy értesítse a képviselőt. Se több, se kevesebb.

Kelecse 2010.06.25. 22:57:47

@Ordnassac: Az lehet, de olvass bele a HV cikk fórumába. Olyan szövegek mennek, amiket Dévényi más esetben már rég letilt, de a Sólyom aláírók most hagyják futni a dolgot.

Ordnassac 2010.06.25. 23:00:28

@Ordnassac: max. akkor lehet köze Schmittnek ehhez, ha a Jobbik fenntartja személyi javaslatait. (Kérdés, hogy a bizottság felállta előtti jelöléseket miképp minősítik.)

Lásd nemzetbiztonsági tv. 19. § (5)-(7) bekezdések.

Ordnassac 2010.06.25. 23:02:00

@Kelecse: egy rövid ideig én is kommenteltem a HV-ban, de egy idő után elegem lett a süket kampánydumát lökő emberekből. Mindegy melyik oldalról. Szóval túl jó véleményem nincs róla... (Kérdés persze, hogy mennyien olvassák.)

Kelecse 2010.06.25. 23:04:19

@Ordnassac: Jó éjt! Sajna reggel korán kelek, hátha akad valami zöldség és gyümölcs a piacon!

bariga 2010.06.25. 23:06:27

Jót nevetnék, ha nem lenne röhejes, még a végén a Jobbik fogja megvédeni a demokráciát a Fidesztől. Gondoltam, hogy fejre fog állni a világ, ha elszabadulnak a fideszesek, mint a hajóágyú, de azért mindennek van határa

Ordnassac 2010.06.25. 23:08:11

@Kelecse: remélem friss primőrárúra bukkansz! :-)

mizrolist 2010.06.26. 01:10:32

@SzőkeSzikla: nem, az alapvetően egy középkori feudális rendszer volt még mindig, amire ráöntöttek némi többpártrendszert mutató mázat. Persze a nyílt szavazás miatt demokratikusnak nem mondanám azt a rendszert...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.26. 07:05:02

@Videofon:

Nekem a kritikák a SZJA változtatással szemben amolyan ha van rajta füstszűrős sapka az a baj, ha nincs rajta füstszűrős sapka akkor meg az a baj típusúnak tűnnek.

Ha emelik a minimálbért az a baj, ha csökkentik a SZJA-t, de eltörlik az adójóváírást akkor meg az a baj.

Álmomban nem gondoltam volna pár hete, hogy egykulcsos SZJA -t vezetnek be, ráadásul 16%-os kulccsal.

A szocialisták kivételével ki gondolhatja, hogy a korábbi jobb volt?

Már csak ezért az egyetlen törvénymódosításért is megérte leváltani a régi kormányt.
süti beállítások módosítása