Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) karácsony gergely (3) Karácsony Gergely (1) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
09:18

A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden vegyes szisztémában övé lenne az abszolút többség. Olyan demokratikus választási rendszert nem találtak még fel, amelyben a magát demokratikus ellenzéknek nevező baloldal a tegnapi teljesítményével kormányváltó erő lehetett volna.

90blog.jpg

Mindezt azért fontos elmondani, hogy lássuk: a Fidesz győzelme elvitathatatlan. Ugyanakkor azt is látnunk kell, hogy a győzelem nagysága nem a választói akarattal arányos, az alapvetően a Fidesz politikai tervezését dicséri.

Ha összehasonlítjuk a mostani választási eredményeket a 2010-es adatokkal, két fontos dolgot látunk: egyrészt azt, hogy a Fidesz közel 600 ezerrel kevesebb szavazatot kapott most, mint négy éve, másrészt pedig, hogy a baloldal (akkor MSZP, most Kormányváltók) négy ellenzékben töltött év után közel 250 ezerrel növelte csak a szavazóinak számát. Mire hívják fel a figyelmet ezek az adatok? Arra, hogy a Fidesz három szempontból is jól kalkulált:

(1) A láthatóan tudatos, megtervezett (permanens) választási kampányával sikerült alacsonyan tartania a részvételt, és – elsősorban a célzott negatív kampányeszközökkel - megakadályozni azt, hogy a kormányban csalódott szavazók tömegesen az ellenzéki pártokat válasszák.

(2) Az új választási rendszerrel biztosította, hogy jelentős szavazatvesztés esetén is esélye legyen a kétharmad megszerzésére, illetve elérte, hogy az összességében nála több szavazatot szerzett ellenzék együttesen is csak a parlamenti mandátumok közel egyharmadát birtokolja. Hiába ért el a baloldal, a Jobbik és az LMP közösen több mint 50 százalékot, a 106 egyéni választókerületből csak körülbelül 10-ben szerezhettek mandátumot.

(3) Az új választási rendszerrel rákényszerítette a baloldali ellenzéket a közös indulásra, amely nélkül amúgy egyetlen egyéni választókerület megnyerésére sem lett volna esélyük. A közös indulással ugyanakkor biztosította, hogy az általa Gyurcsány-koalíciónak nevezett politikai erő képtelen legyen a megújulás látszatát kelteni, s így alkalmatlan legyen új – 2010-ben még ellene szavazó – választók megnyerésére.

A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált. A Fidesz a szavazók relatív többségével is majdnem hozta ugyanazt, mint 2010-ben. Természetesen lehet erre azt mondani, hogy mindezt csak politikai mérnökösködéssel, a választási rendszer egyoldalú átalakításával tudta elérni. Igen, erre is szüksége volt a Fidesznek, ahogy nagyon tudatos és fegyelmezett kommunikációra is. Mindkettővel szemben lehetnek természetesen esztétikai kifogásaink, ám az intézmények átalakítása (ha van szükséges többség) és a leegyszerűsített politikai beszéd egyaránt a demokratikus politika bevett és évtizedek óta alkalmazott eszköze. A Fidesz élt a rendelkezésére álló lehetőségekkel, felállította a maga csapdáját, az ellenzék pedig sem azt nem tudta elkerülni, hogy belesétáljon a csapdába, sem azt nem tudta elérni, hogy a választók elforduljanak a Fidesztől a csapdaállítás miatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr835974195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetten ért szavak 2014.05.04. 22:50:52

Kampánytémák dinamikája a médiában   - Nem is oly rég, itt még kampány folyt!- Tényleg? Észre sem vettem.   Mi azért odafigyeltünk. Sőt kutakodtunk. A következőkben ezért többrészes sorozatunk második darabjával folytatjuk annak bemutatását, hogy m...

Trackback: Politikuskapcsolatok a médiában 2014.04.11. 10:19:39

- Kampány van! - Tényleg? Észre sem vettem. Mi azért odafigyeltünk. Sőt kutakodtunk! A következőkben ezért egy többrészes sorozat első darabjával kezdjük el bemutatni, hogy mire is bukkantunk.   Elemzésünkben a Magyar Nemzet és a Népszabadság onli...

Trackback: Országgyűlési választás 2014 2014.04.08. 08:35:53

Azzal foglalkoztak, hogy matekban meglegyen a választás, de azt nem tették rendbe, ami miatt elküldték őket. Piszok nagy hiba volt, mert tegnap kiderült, hogy az emberek még adósnak tartják őket a múltjukkal való szembenézéssel.

Trackback: Választások után 2014.04.08. 07:22:55

Hát nincs mese, meg kell állapítanunk, hogy a nép úgy döntött, hogy Orbán és a pártja folytassa, legalább akkora felhatalmazással, mint eddig tette, azaz kétharmaddal. A választásra jogosultak 61,24%-a vett részt a voksoláson, ami elmarad a 2010-es ere…

Trackback: A Stockholm-szindrómás ország 2014.04.07. 12:40:29

A Stockholm-szindróma egy stockholmi túszdrámáról kapta a nevét. Lényege, hogy a túszok – és a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek általában – szeretetet kezdenek érezni kínzóik, rabtartóik iránt. Ez furcsa; józan ésszel azt hihetnénk, hogy gyű...

Trackback: Túlélőkészlet választások utánra 2014.04.07. 09:22:50

Most hogy indul a Második Négyéves Terv, a Vincentblog fontosnak tartja, hogy hasznos életvezetési tanácsokkal lássa el a tegnapi eredmények iránt azért nem annyira lelkes olvasóit. Lássuk be, nem lehettek olyan vérmes reményeid, de ha mégis elmulas...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hoplita 2014.04.27. 18:48:58

@6.Lenin:
Ja, ilyen ballib köcsögök, mint Panel, Hepci, IRL és szerénységem is.

Meg a jó kurva vasporos pinájú kurva anyád.

6.Lenin 2014.04.27. 19:09:03

@hoplita:

Bingó!
Végre rájöttél, hogy közös a gyökér, Gyökér.

inreallife 2014.04.27. 19:30:51

@6.Lenin: gyökérnek én a fideszeseket hívom. pont olyan gyökerek szavaznak azokra a komcsikra, mit a másik komcsikra... nekik nem a múltjuk közös, hanem importálták az mszp kádereit, benyelték, mint a kisgömböc az összes onnan kiebrudalt szemetet...

6.Lenin 2014.04.27. 19:44:37

@inreallife:

Az én olvasatomban vkinek a hovatartozása nem feltétlen a múltjától függ, hanem a mentalitásától, amitől képtelen megszabadulni.
A múltbeli dolgokon-ha van akarat-, nem nehéz változtatni, képesség kérdése.
Aki képtelen levonni, túllépni, az a gyökér (köcsög). A múlt 1 kiindulási pont.
Nem elég lejönni a fáról, jó, ha tisztában vagy a céljával is.

inreallife 2014.04.27. 20:39:10

@6.Lenin: már épp eleget meséltél, hogy miket csináltál az előző rendszerben, nem is csodálom, hogy neked ez a mostani is tetszik. a múltban élsz, a múltban akarsz élni, és azt akarod, hogy mindenki úgy éljen. pont te vagy az, aki se szabadulni, se változtatni nem tudsz rajta, te magad vagy az igazi elszakíthatatlan gyökér...

ja, és akinek nem tetszik, hogy adók olyan mértékűek, hogy rabszolgasorba taszítja a dolgozó embereket, az menekülhet az országból... így kell a következő generáció leendő nobel díjasait és leendő olimpiai bajnokait elüldözni, eddig is ez volt a minta, ugyanazok a gerinctelen komcsik csinálták, mint amilyen te is vagy...

6.Lenin 2014.04.27. 21:08:25

@inreallife:

Az előző rendszerben is dolgoztam (azt csináltam, amihez kedvem is volt), 90 után is.
Soha nem irigyeltem senkitől semmit.Tőled meg végképpen nem.
Felőlem azt csinálsz, amit a magad részére jónak látsz, de azért betojnék, ha bármikor is esélyes lennél az általad felsorolt érdemek közül bármelyikre is.. Nem a te körödből kerülnek ki a sikeres emberek.
Te vagy a tipikus alkalmazott, mások beosztottja, de ez lényegtelen a számomra. Se hasznom, se károm belőle.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.27. 23:21:23

@panelburzsuj:
Tényleg ezt írta? Azt hittem, viccelsz.
Elképesztő agy ez a Lakner.
Most sajnálom csak igazán, hogy elvesztette a szimpátiámat, amikor I. Pápai Táncos Ferenc valami írásművét mutatta be valami könyvesboltban.
Tán párbajozhatnának G. Fodorral... kettős fejlövés megfelelő kimenetel lenne...

panelburzsuj 2014.04.28. 00:05:23

@Hepci:
Jó - nem szó szerint, nem is csak ezt, meg talán nem is főhelyen...

DE:

"Nélkülözzük a bizalmat, a szolidaritást, a toleranciát, az állampolgári aktivitást, az autonómiát, az erős civil világot. A jogkerülés és a korrupció szétterülnek a társadalmon, habár minél feljebb jutunk, annál nagyobb a nyereség – ettől azonban sokan felhatalmazva érzik magukat a saját stiklijeikre. Az államtól várjuk a megoldást, de undorodunk a politikai vitától, amelynek során eldőlhetne, mit tegyen, és mit ne. Büszkén soroljuk a Nobel-díjasokat és az olimpiai bajnokokat, miközben százezerszámra menekülnek az országból tehetséges emberek, ez se ma kezdődött, és teljes gőzzel zajlik az oktatás szétverése.

Pesszimizmus, panasz és önfelmentés, az önreflexió gyengesége. Nemzeti fölényérzet, másokkal szembeni gyanakvás. A gyengék megbélyegzése és levegő után kapkodó szervilizmus. Nem azt állítom, hogy „a”magyarok ilyenek. Ez nem a nemzet karaktere abban az értelemben, hogy változtathatatlanul ilyenek volnánk. A legkülönbözőbb attitűdvizsgálatoknak azonban mégis mindegyre ezek az eredményei. A felszín karcolgatása mindezt „kádári örökségnek” nevezni: a kádárizmus egy hosszú történet fontos epizódja, de nem az ősforrás."

És valahol az egész szövegen átüt: az "ellenzéki" alibizésnek vége. Föltéve persze, hogy tényleg több akar lenni "őfelsége ellenzékénél".

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.28. 00:23:15

@panelburzsuj:
Azt írja, suttyók vagyunk?
Majd elmesélem neki 1szer, hogy kicsiny szigeteket kell képezni.
Úgy nem megy, hogy a sziget középpontja 1 valog, amit politológusként pénzért nyalunk...

Sejk a derék katona 2014.04.28. 06:57:40

2 142 142 hazaáruló birka
+ 122 ezer rohattt román !
köszönnyük a nácipuncsot !

1998 tavasz fideSS nyer OYG-n = beregi ÁR
2010 tavasz fideSS nyer OYG-n = bódvai+sajó ÁR
2010 ősz fideSS nyer ÖNK-n = vörösiszap ÁR

2014 tavasz? nyert a a fideSS ? = mi az ÁR ?

hoplita 2014.04.29. 04:19:07

Gyakran jelzed, hogy zavarnak a politológusok.

Ha pártvezető lennék, politológust nem engednék a pártház közelébe se. A politológia több évtizede mérgezi a politikát azzal, hogy a közösség szolgálatának helyébe a »hoz vagy visz« velejéig korrupt logikáját emeli. A politológus olyan, mint Mekk Elek, az ezermester. Hogyha elbaszódik nálad mondjuk a kazán, akkor te bojlerszerelőt hívsz, vagy ezermestert? Nyilvánvaló, hogy nem az ezermestert hívod ki, mert tudod, hogy az csak széjjel fogja barmolni a bojlert, úgyhogy szakemberre bízod a munkát. Na, a politológus, az pont nem az. Nem ért a gazdasághoz, mert nem közgazdász, nem ért a történelemhez, mert nem történész, nem ért a társadalomhoz, mert nem szociológus, és nem ért az eszmékhez se, mert nem filozófus. Valójában semmihez sem ért, kizárólag ahhoz, hogy egy politikai döntés szavazatot hoz vagy szavazatot visz. Banális frázisok tudományosnak látszó előadása zajlik minden tévé- és rádiócsatornán. Ma már egy tévéstúdióba – mondjuk az egykulcsos adó bevezetésével kapcsolatban – nem egy közgazdászt hívnak, hogy az elmondja, milyen hatással lehet az a gazdaságra, de nem is egy szociológust, hogy a döntésnek a különböző társadalmi csoportokra való hatásait mérje fel, hanem egy politológust, hadd exportálja ki minden otthonba a politikát megmérgező elvtelen hatalomtechnikai spekulációit. Hadd örüljön a Sanyi bácsi, hogy jó sok szavazatot hoz a konyhára a Fletó legújabb húzása, hát úgy szereti, mintha a saját fia lenne! A politológusok megítélését emellett tovább rontja, hogy elektronmikroszkóppal kell keresni köztük olyat, aki független lenne.”

oxox.hu/2014/04/28/en-akar-az-lmp-menedzsmentjet-is-atvennem-interju-puzser-roberttel/

Hehehehe......

Bár sokszor bulvárhólyag ő is, de ebben van valami.:)))))

hoplita 2014.04.29. 04:29:19

Na még két kis rövid gyöngyszem a faszfejeknek.....

"....Nyilatkoztad, hogy Magyarországon mindenki tartozik valamilyen politikai csoportosuláshoz. Egy időben sűrűn láttunk téged a HírTV-ben. Az ATV-be is bementél volna Havas Henrikhez vagy Kálmán Olgához?

Bementem volna, de oda engem soha nem hívtak vendégeskedni, csak a HírTV-be, persze logikus, hogy miért. Akkoriban balliberális kormány volt hatalmon, én meg – hát miért is tagadjam – eléggé utáltam a tevékenységüket. A máig futó Lapzárta című műsorban ennek ellenére baloldali újságíróként szerepeltem valami másfél éven át. Leültettek velem szembe egy Magyar Nemzetes vagy egy Heti Válaszos újságírót, plusz még ott ült a szintén Fidesz-szimpatizáns műsorvezető, ennek ellenére sokszor azon kaptam magam, hogy náluk is jobban mocskolom a kormányt, amit persze közben folyamatosan mostam össze a Fidesszel. Ennek már kevésbé örültek.

Rendszeresen kritizálod az Orbán-kormányt, ennek ellenére sem hívnak az ATV-be. Nem lehet, hogy az Izraellel kapcsolatos kritikád miatt?

Nem azért nem hívnak. Ők a Schiffert se hívnák be, ha megtehetnék, de hát őt muszáj, hiszen az LMP egy parlamenti párt, ami még csak nem is a Jobbik, hogy nézne az ki, ha bojkottálnák az elnökét. Az ATV-nek az a nyilvánvaló érdeke, hogy fenntartsa a kétpólusú politikai váltógazdaságot. Schiffer ezzel szemben azt mondja, hogy aki Gyurcsányra szavaz, az Orbánra szavaz, és viszont, ami egyébként színigaz. Miért akarnák ők ilyen dumákkal frusztrálni a DK-s nyugger nézőiket? Még a végén elbizonytalanodnak!...."

Sokszor említed, hogy a bulvár immár megkerülhetetlen tényezővé vált a politikában is.

Gyurcsánynak mindig is különleges kapcsolata volt a bulvárral. Az a miniszterelnök, aki a Fókusz műsorvezetőjét nevezi ki kormányszóvivőnek, egyéb gaztettekre is képes. Erre nem egy példát végig is nézhettünk. Nyilván azt remélte, hogy annak a szájából, aki olyan csodás dolgokról tudósítja az embereket, mint a tordasi kétfejű borjú születése, a gázáremelés is szebben hangzik. Végül aztán Orbán is lefeküdt a bulvárnak. Úgy képzelem, hogy Habony a miniszterelnök elé állt, és azt mondta: “Az a baj, Viktor, hogy az emberek félnek tőled, de ne aggódjál, megoldjuk. Be fogod engedni a Hot! magazint a hálószobádba, és akkor majd nem fognak félni.” Orbán Viktor megfogadta a tanácsot, Habony Árpádnak pedig ezúttal is igaza lett. A bulvár kvázi megbaszta a miniszterelnököt a két hátsó lábánál fogva...."

szoja122 2014.04.29. 09:00:57

@inreallife: Nem, nem és nem.

Elfelejted a lényeget, az igazi, egyetlen kiutat. A gazdaság beindítását, az minden problémára (legalábbis pénzügyi) gyógyír.

Ez a lényeg és nem egyes gazdasági szereplők különadója, vagy egyes rétegek túladóztatása, vagy a magánvagyon elrablása, saját klientúra kiépítése.

hoplita 2014.04.29. 18:27:40

@Balt:
Tapsolj ennek is, kopikirály.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/elkepeszto_osszeget_bukott_a_gyenge_forinton_az_allam.580657.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201404

Harc a zállamadósság ellen, nem leszünk gyarmat.:))

Egy birkamenetre nem rándulsz ki, húgyagyú?:))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.29. 23:50:34

@hoplita:
A grafikon jól szemlélteti Varga "énszakembervagyok" Mihály kijelentését, miszerint az államadósság csökken, vagyis - szavaival - csökkenő államadóssági pályán vagyunk.
Ha nem fidibuszista lenne az ÁAK vezére is, már nyilván száműzték volna 1 lakatlan dunai homokszigetre a zembereket hergelő információk kibocsájtásáért. :D

hoplita 2014.04.30. 06:41:34

@Hepci:
A tendenciát és a nominálértékeket nézve itt bizony az emúltnyócév gigantikus elkúrásának a körvonalai bontakoznak ki narancsváltozatban. Még időarányosan is szinte forintra másolják dicső elődeiket.
Kibaszott nagy gáz lesz itt, belátható időn belül.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.04.30. 12:51:50

@hoplita:
Ha a kicsiny, bandzsa, szemüveges jobbf*sz - az EU-választás befejeztével - újra emelni kezdi az alapkamatot, majd valamivel jobban néz ki a dolog.

etwas kultur muss sein 2014.04.30. 23:16:11

@hoplita: Így lesz az elmútnyócévből elmúttizenhat év. Ami egy ember életében brutális időintervallum. És akkor még mindig csak lefelé megyünk a lejtőn, ki tudja meddig.

Ilyenkor miért lapul a narancsbirka banda?

inreallife 2014.05.01. 15:48:19

@szoja122: de basszus, a gazdaság beindítsa az nem úgy megy, hogy berántjuk a motort és onnantól az megy. segítek, ahhoz, hogy a gdp emelkedjen, ahhoz magasabb hozzáadott érték vagy hatékonyabb anyag, energia, erőforrás, stb felhasználás kell.

magasabb hozzáadott érték = oktatás

hatékonyabb felhasználás = beruházás

egyik sem teljesül. ráadásul a második megköveteli az első feltételt. olyan országot én még nem láttam, ahol az oktatás szintjének emelése nélkül magasabb gdp szintre került volna. elég csak megnézni nigériát, pedig ott aztán van olaj dögivel. ki se tudják termelni, mert hülyék hozzá. mjad kitermelik az okosok helyettük. aztán olyat sem láttam, ahol a nyugdíjemelésekkel indították volna be a gdp-t. pedig ezt sok helyen megpróbálták már. van is erre egy remek kifejezés, úgy hívják populizmus.

igen, mind a kettő feltétel sok pénzbe kerül. a finnek a gdp 11%-át költik oktatásra, a hülyék, ahelyett, hogy nyugdíjra szórnák el. magyarország meg cirka a 4%-át. cserébe magyarországon sokkal több adót szednek, és abból a remek nyugdíjrendszer elveszi csaknem a ötödét. ha csak annyi adót szednének, mint bajnaiék alatt, akkor a negyedét is elvinné. pedig akkor sem szedtek kevés adót. a görögök is ebbe buktak bele, de amíg ott a hitelezők életben tartották a gazdaságot a nagy szopásig, addig magyarországon ezt a szívességet már nem teszik meg. helyette a kivándorló magyar fiatalokkal fizetnek a magasabb nyugdíjért...

csökkenteni kell az adókat. vissza kell vágni a feleslegesen magas nyugdíj kiadásokat és egyéb szociális juttatásokat. akkor lehet majd a kivándorlást fékezni, egyelőre csak gyorsul a folyamat...

csak gondolj bele, ha nem lenne túladóztatás, akkor az 500.000 igen talpraesett kivándorolt magyar mennyivel emelné a gdp-t? többen fizetnének alacsonyabb adózási szint mellett több adót. az egy faszán hangzó lózung, hogy beindítani a gazdaságot. nem elkergetni a dolgozó embereket, és támogatni a tanulásukat, az már valami. jahogy arról nem beszélnek, mert az milyen macerás már, még a végén tenni kéne valamit, inkább beszélgessünk _helyette_ a gazdaság beindításáról, bármit is jelentsen...

inreallife 2014.05.01. 16:02:27

@etwas kultur muss sein: hehe, narancsbirkák. a múltkor olvasgattam egy elemzést, amiben írták, hogy magyarországon (más országokban is van de közel sem ekkora különbség) a diplomával rendelkezők átlag 13 évvel élnek tovább a nem diplomával rendelkezőknél. ez mondjuk egy volt a sok statisztikai szám közül, erre értelmeske hozzászólt:

"ez tiszta hülyeség, attól hogy valakinek van egy papírja senki nem él tovább"

namost amikor ilyeneknek szavazati joguk van, akkor mit vársz, milyen eredmény szülessen egy választáson? én legfőképpen ezért döntöttem a kivándorlás mellett, ennyi üsző barmot, mint amennyit magyarországon összefújt a szél, máshol nem találni. amíg nem szűkítik a választójogot, vagy emelnek brutálisat az oktatás szintjén, addig mindig ez lesz. nem 16 évig, hanem 160 évig is lazán... közben meg akinek van egy kicsi kis sütnivalója, az meglép onnan, tovább rontva az iq átlagot...

inreallife 2014.05.01. 16:24:32

@Hepci: tévedés. az alapkamat tényleg kurva magas volt. ha valaha is az eurohoz akarunk csatlakozni, akkor 1%-nál magasabb felárat nem szabad fizetni. igazából a csehek még annyit sem fizetnek, mint az eu. nem attól függ. egy egészséges gazdaság onnan ismerhető fel, hogy a valutája nagyon lassan, de fokozatosan erősödik. ez két dolog miatt fontos, javítja a makrogazdasági mutatókat, az erősödő forint miatt folyamatos fejlesztési nyomás alá helyezi a cégeket, ami a képzettebb munkaerő és hatékonyabb gazdálkodás felé tereli őket.

ami most megy, hogy a forintleértékeléssel próbál magyarország versenyelőnyhöz jutni nemigen térül meg soha. egyrészt csak látszólag kapnak többet a termékükért, ami a leértékelés miatt fog fogyni, ráadásul akik előállítják a terméket már a kevesebbet érő forintban kapják a fizetésüket. ergó szép lassan rohad a rendszer. ez az egyik probléma. a másik, hogy a kormány által favorizált gyárak és mezőgazdaság a legversenyképtelenebb összetevői a gdp-nek. tehát az újraiparosítással többet veszt magyarország, mintha semmit sem csináltak volna. taps...

és mindenezzel mit lehet elérni? igen, azt, hogy lehet versenyezni a kínaikkal, oroszokkal brazilokkal és indiaiakkal. mármint bérben és életszínvonalban. ma egy magyar mérnök és egy kínai mérnök bére és adókkal növelt értéke között a különbség kimutathatatlan. a kétkezi munkás meg olyan 80.000 forint körül keres kínában, bár ott nagy a szórás. ergó a 100.000 forintos minimálbér kurva magas és permanens munkanélküliséget okoz a képzetlenek körében. ugyanis egy tajparaszt kínai is megcsinálja azt, amire egy képzetlen cigány is képes, csak 20%-kal olcsóbban.

megoldás: a gondoskodó, mindent megoldó állam leépítése, az állampolgárokra kevesebb terhet, de több felelősséget kell rakni. kisebb adók, fizetős egészségügy, minimálnyugdíj és oktatástámogatás. aki akar magasabb szintre kapaszkodni, azt hagyni kell érvényesülni, aki meg nem, azt gyorsan eltűnik majd a süllyesztőben egészségügyi ellátás híján.

hidd el, hogy az usában is vannak olyanok, akik nem inkább megpróbálnak egészségesen élni, mintsem kifizessék az egészségbiztosítást, mert az drága. ha pedig valami bajuk van, azt kp-ban kell fizetni, kicsit jobban odafigyelnek, hogy mennyit vedelnek vagy cigiznek, és a napi testmozgás is feljövőben van. mindenki úgy bassza el az életét ahogy akarja, de aki tudatosabban él, az előrébb jut. magyarországon pont fordítva, aki többet tesz, azt szénnéadóztatják, akadályozzák, vegzálják...

nyünyüge 2014.05.01. 16:48:18

@Hepci:
Ahogy elnéztem a Budapest-Badacsony közötti óriásplakátokat, egyetlen képviselő indul az EU parlamenti választáson, mégpedig Morvai Krisztina. De ő nagyon.

Egyetlen női személy van vele erős versenyben, az Algoflex Forte-reklámozó savanyú arcú, de azon a plakáton elfelejtették megnevezni, hogy melyik párt volna számára az "enyhet adó".

nyünyüge 2014.05.01. 16:51:42

@Hepci:
Hallgass néhány napig kizárólag m1 hiradót és strategopolisz által válogatott mti híreket.
Mindjárt sokkal jobban véleményed lesz az államadósságról meg a növekedési kilátásokról.
Viszonyítás kérdése az egész.
Például az ukránokhoz képest most igazán jól állunk.

graycivil 2014.05.01. 16:55:48

"Egy durcás kormányfő ostobasága az emlékműgate ügyben

Orbán Viktor a szabadságtéri emlékmű ügyében nem csupán korlátolt, dacos és nevetséges figura, hanem egy kifejezetten ostoba alak is. Az egész kialakult hajcihőből ugyanis az értelmes emberek számára nem az „jön le”, hogy az elveihez ragaszkodó kormányfő kitart eredeti elképzelése, történelem-, és művészet értelmezése mellett, hanem az, hogy sértett büszkeségében képtelen engedni. "

koznaplo.blog.hu/2014/05/01/egy_durcas_kormanyfo_ostobasaga_az_emlekmugate_ugyben?utm_medium=lista&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=nagyvilag

Most már El Curót nem lehet rágalmazni azzal, hogy lop, csal, hazudik. Mert ezek már TÉNYEK.

Gyerekek, könyörgom,...! f:Y!DESZ

inreallife 2014.05.01. 17:30:15

@nyünyüge: bezzeg a hülye osztrákok, azt csinálják, mint a hülye németek, költségveti hiány nélküli költségvetést akarnak 2016-ra, ki hallott már ilyet?

"A 2014-es költségvetési hiány a GDP 2,7%-ára is rúghat emiatt, vagyis még a maastrichti kritériumot jelentő 3,0% alatt maradna, de számottevően emelkedne a tavalyi 1,5 százalékról. Egy év múlva, 2015-ben azonban újra 1,4 százalékra süllyedhet vissza a hiány a pénzügyminiszter szerint.

Eközben a strukturális deficit - ami az egyszeri tételektől, mint például a Hypo Bank mentése, tisztított - idén 1 százalékra eshet vissza a tavalyi 1,8 százalék után. 2016-ra 0 százalékos strukturális hiányt terveznek."

ezek nem tudják, hogy nyugdíjra kell elszórni a pénzt, meg addig kell emelni az adókat, amíg mindenki eltűnik magyarországról, aki legális munkát végezne? hihetetlen, hogyan lehetnek ezek hatalmon. lehet a néppel van a probléma?

6.Lenin 2014.05.01. 18:41:16

Ezért jó ez a blog...

"...közben meg akinek van egy kicsi kis sütnivalója, az meglép onnan, tovább rontva az iq átlagot..."

Kimegy klozetot pucolni, hogy rontsa az otthoni iq átlagot.

nyünyüge 2014.05.01. 18:48:40

@nyünyüge:
Élesebben fogalmazva, kezd az az érzésem lenni, hogy az a cél, hogy a Jobbik "túlnyerje" magát az EU választáson.
Hogy aztán erre hivatkozva a kormány folytathassa az EU elleni "szabadságharcot" (persze csak a radikálisok térnyerése ellen védve bennünket), közben megkötve a megfelelő háttéralkukat a gazdaságilag fontos szereplőkkel (bank, telekommunikáció, .... területeken).

6.Lenin 2014.05.01. 18:59:19

"Élesebben fogalmazva, kezd az az érzésem lenni, hogy az a cél, hogy a Jobbik "túlnyerje" magát az EU választáson."

ez se rossz.
Ennyire köcsögök a ballib honfitársaink?
Ennyire még én sem gondoltam volna.

6.Lenin 2014.05.01. 19:17:57

Drága Ballib Honfitársaim!

Orbánt szidni ma már piszok kevés(nek tűnik).
Nem volt elég figyelmeztető ápr. 6?
Ilyen bonyolult lenne ezt felismerni?

(mondjuk grayciviltől ezt nem várom el- ő menthetetlen, de talán vannak még értelmes emberek is a ballib oldalon. vagy tévednék? Az izomagyúakon sem csodálkozom).

Több Blues-t kell(ene) hallgatni, bár szoja122 esete ennek pont ellentmond, valamiért.

www.youtube.com/watch?v=I4djPcghYpg

6.Lenin 2014.05.01. 21:24:44

www.youtube.com/watch?v=eXHCaPu7UIc

virsli + sör

éljen a munkás (?)mozgalom!

Már semmi sem a régi, csak a villamos, valahol.

hoplita 2014.05.02. 09:03:11

@6.Lenin:
Meg te, faszfej nyuggergeci.

szoja122 2014.05.02. 19:24:27

@inreallife: Cseszd meg!

"magasabb hozzáadott érték = oktatás

hatékonyabb felhasználás = beruházás

egyik sem teljesül. ráadásul a második megköveteli az első feltételt. olyan országot én még nem láttam, ahol az oktatás szintjének emelése nélkül magasabb gdp szintre került volna."

Ugyanezt mondtam és mondom, vissza lehet keresni, több százszor már!

Amúgy egyetértek ezekkel veled, (részletekben és a mértékekben, arányokban biztosan lenne vitánk) de ezt ahogy most a jobb oldal akarja (bal sem kivétel, csak más okokból) NEM lehet.

Az már viszont, ne haragudj, de röhej, hogy egyesek ezt a Jobbiktól várják el, azért mert még nem voltak hatalmon.

Európa nélkül, Unió nélkül, Uniós tagság nélkül ez MEGVALÓSÍTHATATLAN, (mármint a gazdaságunk beindítása).

Ugyancsak multik, bankok nélkül sem lehetséges. Ha a bankokat, multikat még jobban elnyomnák, a Fidesznél is jobban, akkor ők kivonulnának és akkor Magyarországnak annyi.

Ezért a jobbik gazdaságpolitikája IS katasztrofális, sokkal rosszabb a Fidesznél.

inreallife 2014.05.02. 22:53:34

@szoja122: hát a többit már láttuk, hogyan indítja be a gazdaságot. mégegyszer az mszp nem fog egy bokrosnak vagy egy bajnainak pénzügyminiszteri széket adni, abban biztos lehetsz. abban is, hogy a matolcsykkal sem leszünk előrébb... mindegyik "bizonyította", hogyan tudja romba dönteni magyarország megmaradt részét. nem is tudom melyik nagyobb bukta, a -6,9% a világrecesszióban, vagy a -1,7% békeidőben. egyik sem alkalmas egy banánköztársaság vezetésére sem.

a jobbikkal kapcsolatban nem is a gazdasági része az ami fölébe helyezi a többi pártnak. ugyanis ha az alapján választanának az emberek, egyik se kapott volna szavazatot sem. viszont a rendszerkritikus része az nagyon bejövős. az eu-ból úgyse lépnek ki, azt csak médiahacknak használják, ellenben az is látszik, hogy az eunak igen fel kell kötnie a gatyát, ha a jobbikon akar keresztülverni "jogos" dolgokat, mint kárpótlás duplázása stb. a fidesz simán lefeküdt ennek, és a befizetett adókból megduplázta a kifizetést a zsidók felé, miért is? így is azok fizetik, akik meg se születtek akkor...

szóval a jobbik nem a gazdasági téren alkotna maradandót. sokkal inkább az olyan nagykoalíciós megállapodások felrúgása miatt kerülne bele a dicshimnuszokban, mint az ügynöktörvény, olajszőkítés titkosításának feloldása, postabank, stb. a korrupciós 70-30%-os felosztása is visszaszorulna. a médiát is megrendszabályozná, nincs szükség annyi szennyre, amit a való világok meg ilyenek plántálnak az emberek fejébe. ha egy műsor vagy tartalom szolgáltatónak nincs olyan műsora, ami egy minimális szintet nem üt meg, akkor inkább zárjon be, vagy sugározzon napi 2 órányit.

tudom, te pont leszarod azt az erkölcsi züllést,a nemzeti öntudat pusztítását, amivel a zsidók által irányított média folyamatosan mérgezi az embereket, de attól másoknak ez vonzó dolog. mégha lenácizzák őket azért, akkor is. inkább hívjanak 1 millió embert nácinak, mintsem tovább menjen ez a kulturális pusztítás...

szoja122 2014.05.03. 06:33:06

@inreallife: "zsidók által irányított média"

Ne haragudj légy következetes! A zsidók nemcsak a médiát, hanem a politikát, pénzügyeket és a hadügyeket is (gyakorlatilag mindent) Ők irányítanak. :D

Vagy elfogadod hogy az emberek döntő többsége zsidó (ami komplett marhaság) vagy a zsidók felsőbbrendű fajt alkotnak, nagyságrendekkel nagyobb az intelligenciájuk mint a többi embernek, mert a létszámukhoz képest ezt csak így tudnák megvalósítani. Vagyis ekkor cionista vagy. Ami ugyancsak marhaság.

Egy zsidóra több tízezer, százezer ember jut, ráadásul a zsidók tört része csak amely igazán gazdag akkor mással mint felsőbbrendűséggel (nagyságrendekkel nagyobb intelligenciával) LEHETNE CSAK MAGYARÁZNI, ami szintén komplett marhaság.

Tehát körbejártuk, a zsidózást hagyd el, az csak a bajok forrásának elkenésére áthárítására, magunk felelősségének tagadására jó. Ez pedig totális tévút. Nem vezet sehová.

Mondj más magyarázatot, mert ilyet még csírájában sem hallottam az antiszemitáktól.

szoja122 2014.05.03. 06:42:31

@inreallife: Nemzeti öntudatról beszélni, fröcsögni róla, akkor amikor az ország nagyobbik része éhezik, nos ez rendkívüli cinikusság.

Ez nem jelenti azt, hogy ne beszéljünk róla, de ilyen helyzetben ez hatodrangú. Ideológiával még senki sem lakott jól.

Marxnak nagyon igaza volt abban, hogy a lét határozza meg a tudatot. Ha valaki éhezik nagyiívben lesz@rja az ideológiákat, az eszméket, csak a családjának az eltartásával foglalkozik és ezt bármi áron megpróbálja elérni. Ha kell ideológiákat hazudik, más felfogásúnak vallja magát, lop, csal hazudik, ha kell bűnözik is. Az éhség nagy úr!

inreallife 2014.05.03. 17:20:03

@szoja122: na, azért te is tudod, hogy kiket "választanak" meg pl az imf elnökének. azt is tudod, hogy a buzik felvonulását kik szervezik. az is tudod, hogy mekkora pénzeket kapnak "kárpótlás" címszó alatt. meg kik támogatják, hogy a 15 században fürdés nélkül élő cigányok ugyanabba az iskolába járjanak, amibe a civilizált emberek gyerekei. a bankok tulajdonosai között mindegyik zsidó. a zsidók szépen beszivárogtak az országok gazdasági és média terébe, majd onnan kampányolják magukat. aki zsidó, azt éljenzik, aki nem zsidó, annak a hibáit teregetik ki. fordítva sose működik. a jelenlegi világrendszer tök jó nekik, pénzzel és médiával bármit meg tudnak csinálni. legalábbis azt hiszik. de lesz még a földön háború abban is biztos vagyok. majd akkor meglátjuk, mennyire sikeres a cionizmus hosszabb távon...

a liberalizmus nem egyenlő a szabadsággal. de még csak a szabadossággal sem. a liberalizmust (zsidók által terjesztett romboló eszmék) irtani kell, ahol lehet...

most nácizhatsz egy sort, de megint oda jutunk ki, hogy nem a cigányokkal van probléma, hanem a cigánykodással, nem a zsidókkal, hanem a cionizmussal. jól körülhatárolható csoportok ezek, mindenki látja, aki akarja. ha nem akarod nem látod, leszarom, de a jelenség létezik, és már 1 milliónyian látják. vannak irritáló népek, mint a zsidók és a cigányok, és van sok más egyéb nép, akik bőven megférnek a többségi társadalom mellett. akik nem elhatárolódni akarnak, hanem felvenni a társadalmi szokásokat...

inreallife 2014.05.03. 17:42:45

@szoja122: nem biztos, hogy olyan szinten le kell feküdni az eu-nak, mint ahogy a fidesz meg mszp teszi. lehet az eu-n belül sok a cukorgyár, magyarországon viszont bezáratták 1 kivételével az összeset, ami biztosan nem jó. munkahelyek és termelők mentek csődbe. összeurópai szinten tökmmindegy hol megy csődbe több 10.000 ember, magyarországon azért nem kéne ennyire mindegynek lenni. igenis van ráció benne, hogy a magyarország határain belül lévő, nemzetgazdasági szempontból fontos mezőgazdasági, feldolgozó vagy egyéb ipari termelőegységeket ne engedjük az eunak bezárni. ne az eu mondja meg, hogy hány cukorgyárra van szükség, hova lehet szőlőt, akácot lószart telepíteni...

tévedés ne essék, én is eu párti vagyok, lenne értelme az egyesült európai államoknak, sőt elkerülhetetlen a létrejötte, de amíg vannak benne egyenlőbbek meg perifériára szorultak, addig tévedés fejest ugorni a semmibe a semmiért. amikor majd egységes lesz az adórendszer, a nyugdíjrendszer, a külpolitika és számtalan egyéb terület, akkor lehet azon vakarózni, hogy az eu melyik részén zárjon be egy üzem. amikor majd törvény védi a legszakadt térségeket. addig meg minél kevesebb ilyen jellegű ügyben kell résztvenni szervilis módon, többet felajánlva, mint amennyit kértek. ha az 5 cukorgyárból 1 felesleges, akkor azt be kell zárni, de 4-et azt semmiképp. és akkor kevesebben fognak éhezni is. mond neked az a szó valamit, hogy nemzetgazdaság?

panelburzsuj 2014.05.03. 17:46:31

@inreallife:
Az összes európai cukorgyár felesleges.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.03. 20:49:32

@panelburzsuj:
Ez az.
Mi a lóf*sznak eszünk ennyi cukrot?

panelburzsuj 2014.05.03. 20:56:37

@Hepci:
Ez az egyik oldala. (Menzán már nem eszel szeptembertől, csak ha viszel a zsebedben...)

Ha mégis - a trópusi nádcukor sokkal olcsóbb. Franciánál is, magyarnál is.

Vegyünk olcsóbbat - több marad a parasztgyerek tanítására.

panelburzsuj 2014.05.03. 20:58:29

@panelburzsuj:
(Már hogy ne a papa-pickupöt támogassuk közpénzből, hanem a kölyök laptopját. Pl.)

inreallife 2014.05.03. 21:31:07

@panelburzsuj: akkor is, ha 10.000 munkanélkülit generál? akkor már inkább azt a pénzt, amit megspórolnánk a nádcukorból, az költsük a foglalkoztatásra, így pedig jobban járunk, ha megmarad a cukorgyár...

nemcsak annyiba kerül az olcsó cukor/tej stb, amennyit fizetünk érte, hanem az egyben munkahelyet jelent, ha magyar terméket veszel... itt angliában még a blokkra is ráírják, hogy angol terméket vásároltam és támogatják az angol gazdákat pl a lidlben is. kicsit más a hozzáállásuk, nem gondolod?

panelburzsuj 2014.05.03. 21:40:05

@inreallife:
Speciel a cukor a drazsírozott répa-vetőmag megjelenésig jelentett némi munkát - egyelni kellett.

Amúgy a répatermesztés kurva drága célgépeket, sok vegyszert, és kamionokkal tönkrevágott vidéki utakat jelent.

Sok tőke - kevés melós.

panelburzsuj 2014.05.03. 21:43:45

@inreallife:
Egyébként vagy 30 milliárd (uniós) forintot szétosztottak a szélnek eresztett cukrosok közt. Beszállítók (termelők), munkások, fuvarosok is kaptak.

concret 2014.05.04. 06:18:42

@panelburzsuj: Ez a Te bajod.
Ez a k*rva racionalizmus.
Soha, senki sem fogja szeretni a véleményed:

az érzelmi alapú dolgokat szeretjük.

Magyar cukor jó, brazil cukor rossz!

nyünyüge 2014.05.04. 07:22:59

@concret:
És ezért szeretik a fideszt - mindig azt szidja és úgy, ahogy az a jónép szívéből jön.
Nem bonyolítja túl a dolgokat.

Az előbb hallottam a Summa c. műsor egy részét. Válogatott erőkkel (Rácz Margit, ...., ifj.Lomniczi, Győri Enikő, Surján), változatos hangnemben de minden kétséget keltő véleményt mellőzve magyarázták, hogy miért kell töretlenül szabadságharcolnunk az únió ellen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.04. 11:40:49

@panelburzsuj:
Állítólag egészségesebb is (vö. nádcukormaffia vs. répacukormaffia).

szoja122 2014.05.05. 03:44:53

@nyünyüge: Felfoghatatlan nekem, abszolúte nem értem a Fidesz hívőket, hogy hogyan tudják azt egyszerre beszopni, hogy SZABADSÁGHARCOT(!) kell folytatni az Unió ellen és JÓ hogy benne vagyunk.

Milyen erkölcs az, amely elfogadja a pénzt egy olyan közösségtől, amely kvázi gyarmatosítani akarja az országot (mert szerintük, ezért van a szabadságharc).

Ez így együtt nettó hazaárulás!

A Fideszesek implicite vallják saját magukról hogy hazaárulók. A formál logika alapján csak ez a következtetés vonható le.

??????????????????????????

szoja122 2014.05.05. 03:56:08

@inreallife: Okfejtésed logikáját elfogadom. Gondolom nemcsak a cukorgyárakra gondoltál.

De a megoldás nem az, hogy uszítunk az Unó ellen, mint ahogy a Fidesz és különösen a Jobbik képmutatóan teszi, hanem csendben, a háttérben keményen dolgozunk érdekeink megvalósításáért.

Rendkívül veszélyes a Fidesz és a Jobbik unió ellenes retorikája, mert ez felhergeli a híveiket és mint egy elszabadult hajóágyú nem fogják tudni megállítani őket. Kényszeríthetik arra, hogy lépjünk ki az Unióból. Ez pedig sajnos nagyon is reális veszély.

szoja122 2014.05.05. 04:06:24

@inreallife: Erre már válaszoltam és nem olvastam a viszontválaszodat.

Ez irányú logikás teljesen téves. Olvasd el és érdemben, bizonyítékokkal próbáld megcáfolni:

torokgaborelemez.blog.hu/2014/04/07/508_miert_nyert_ennyire_a_fidesz/fullcommentlist/1#c22770671

szoja122 2014.05.05. 04:12:06

@szoja122: Bocs az elgépelésért:

logikás=logikád

inreallife 2014.05.05. 18:22:40

@szoja122: örökös hibádba esel, hogy a stílust nem tudod elválasztani a tartalomtól. a szabadságharc nem attól lesz harc, hogy pukizgatunk a levegőbe, hanem hogy tényleg komolyan gondoljuk a küzdelmet. ami továbbra sem azt jelenti, hogy az eu parlamentben a széklábbakkal vagdossák egymást fejbe.

a fidesznél ott lóg ki a lóláb, hogy bejelenti a harcot, közben meg fű alatt kiszolgálja a külföldi érdekeket. ez nem tudom mitől tekinthető szabadságharcnak. vagy amikor matolcsy kirúgta az imf-et, két hét múlva meg visszahívta. WTF?

a zsidók semmivel sem jobbak, mint bármelyik többségi nemzet. csak szervezettebbek. a hatalmas és felesleges kárpótlásokból olyan rendszert építettek ki, amivel nehéz vetekedni, akár egy 10 milliós országnak is. egyszerűen amíg a gazdaság nem borul meg annyira, hogy a nemzetállami törekvések a helyére kerüljenek, addig nehéz lesz a nyugati felsővezetésből kitúrni őket. de nézd meg a kínaiakat. ott valahogy nem férnek be a rendszerbe. ahogy a törököknél sem. ezek a világ legerősebb gazdaságai közé tartoznak. akkor jön el számukra a rosszidő, amikor a nyugat már nem fogja pénzelni őket...

inreallife 2014.05.05. 20:21:56

hejhej:

"Akár tízszeresét is megkereshetik hazai bérüknek a külföldön dolgozó magyarok, ez pedig mind többeket ösztönöz arra, hogy más országban próbáljanak szerencsét. A fokozódó kivándorlás egyik kézzelfogható jele a főleg nyugati országokban élő és dolgozó honfitársaink által hazautalt összegek növekedése. Csak Németországból 96 milliárd forintot küldtek tavaly haza a magyarok."

bár mondjuk nálam a 3*-osát is alig éri el, de én magyaroszágon a nagyon jól keresők közé tartoztam, itt meg még van bőven feljebb. feleségem mondta is, hogy kéne csinálni egy kolbászból font kerítés performanszot brahiból... :)

ki tartja majd el a suk nyuggert, ha ennek híre megy?

6.Lenin 2014.05.05. 20:42:13

@inreallife:

"ki tartja majd el a suk nyuggert, ha ennek híre megy? "

) azok a köcsögök, akik kimennek dolgozni aztán hazautalják a lóvét, és itthon költik el, mint te is.

) a lányom volt évfolyamtársa Hollandiában cselédként 1000 €-nál valamivel többet kap, + kaja+ lakás, de ez ott szart sem ér.
Átszámítva több, mint 300 ezer HFt.

Kinek akarsz eladni ilyen ócska dumát?
tudnék írni történeteket ebből a témából.
Nagyon kevés %-ban vannak valóban sikereket elért pacákok is. (szerintem te nem tartozol közéjük)
A többi bevándorlóhoz képest (köztük) lehet, hogy kicsit kilógsz a sorból, de mindig is 1 koszos bevándorló leszel a hazaiak szemében.(A magyar negyedben jani vagy, vagy még ott sem?)

inreallife 2014.05.05. 20:52:32

@6.Lenin: valóban, még messze nem jó akcentusom, mindig is fűszoknyásként fognak rámnézni az első szavak után. de utána már nem szokott ezzel probléma lenni. pláne, hogy a londonban nagyon sok a bevándorló. akikkel én érintkezek azok között alig pár angol van. mintha itt nem is oktatnának informatikát. (pedig de, nagyon is, épp az egyik egyetemre szeretnék bejutni pár év múlva)

szóval igen, nem kell rettegned a te életedben még kitart amit hazaküldünk (cirka 15-20 év), nyugodtan élősködhetsz, úgyis azt tetted egész életedben, a többi meg amúgy sem érdekelt soha, csak a tiéd meglegyen. de annak akinek nem mindegy mennyit keres és mennyit adózik, annak lehet jobb élete, ha tud egy nyelvet beszélni.

"Egészen elképesztő különbségeket tapasztalhatunk az egyes szakmák/iparágak fizetései között, ha összehasonlítjuk a német, brit vagy svájci statisztikai hivatal adatait a hazaiakkal. Például Svájcban az adminisztráció területén közel bruttó egymillió háromszázezer forintot lehet keresni havonta, szemben a hazai 169 ezer forinttal; a szállítással, raktározással foglalkozók pedig közel havi egymillió négyszázezer forintot kapnak, több mint hatszorosát a hazai (átlag) 223 ezer forintnak. Az Egyesült Királyságban például az építőiparban átlagosan 820 ezer forintot keresnek, itthon 178 ezret. Az eltérések még úgy is igen magasak maradnak, ha a sokkal magasabbnak gondolt kinti kiadásokat is levonjuk. Habár a szolgáltatások, lakhatási költségek valamivel magasabbak, a mindennapi kiadások már nem mutatnak jelentős különbséget, így egy külföldön élő magyar sokkal többet tud havonta félretenni, abból pedig itthon maradt rokonait, családját is támogatni."

a 10*-es fizetés az orvosok kiváltsága, de informatikusok és közgazdászok is ronggyá kereshetik magukat. nem beszélve arról, hogy bármilyen informatikai cuccot 20-30-50%-kal olcsóbban lehet itt megvenni. megvallom őszintén, nekem nemcsak a munkám, hanem a hobbym is ez, nekem egy kánaán ez a kinti élet...

etwas kultur muss sein 2014.05.05. 21:01:00

@szoja122: 1 bit --> orbán mondja, tehát igaz

Khal Drogo 2014.05.05. 21:08:57

mandiner.hu/cikk/20140505_redakcio_kivonulo_fiatal_kozeposztaly_vitat_parbeszedet_inditunk

Nem értem mi ez a fanyalgás a mandineren, hogy kivonulnak a fiatalok, mikor ilyen remek videókat alkotott a kormány adópénzen:

www.youtube.com/watch?v=jLptO_hUQ3w

Szerencsére csak 40 millióba került ez a remek klipp. Százezrek döntöttek a maradás mellett, azok közül akik megnézték!!!

6.Lenin 2014.05.05. 21:12:03

@inreallife:

"akikkel én érintkezek azok között alig pár angol van. "

Vagy ők nem érintkeznek a bevándorlókkal. Nézőpont kérdése minden. ezért élnek kolóniákban a bevándorlók a művelt nyugaton, a hazaiak leszarják őket.

Barátom, ha kicsit gondolkodnál is néha, akkor nem hivatkoztál volna a hatalmas hazautalt pénzmennyiségére.

Itthon -átszámítva- van nagy értéke. Néha filmeken is látni a munkásnegyedeket. Ők ott éppen úgy élnek, mint itt nálunk.

Én őszintén örülök, ha te ott jól érzed megad (nem irigyelek semmit tőled). Mindenki maga felelős a saját sorsáért (elsődlegesen), és te ott találtad meg, az a te dolgod.

Majd, ha 1x arra járok kikapcsolódni a hazai nyomorból, viszek kolbászt a kerítésedhez (hazait). Hány méter kell?

inreallife 2014.05.05. 21:45:54

@6.Lenin: vicces egyébként. amit kolbászként itt kapni lehet, nem a sausage-okra gondolok, hanem normális kolbászra, azt a lidlben láttam. ujjnyi vékony, debreczenier a neve és osztrákok csinálták, de finom, jól ellopták a receptet... :)

de egyébként köszi a lehetőséget, úgyse tudsz annyit kihozni. majd megdumálom a magyar boltosokkal, hogy egyszer hozzanak rendelésre egy nagyobb adagot, ugyanis nincs kedvem sokezer kilométert autókázni balos autóval...

ha ősgyökeres angolokat akar az ember látni, azt vagy london legközepén találja, sok öreg vagy iszonyat magas státuszban lévők, vagy elmegy bárhova vidékre. ott 5-10% között van a bevándorlók aránya. más kérdés, hogy hányadik generációtól nevezzük őshonosnak a betelepülőket...

inreallife 2014.05.05. 21:50:20

@6.Lenin: jah a lóvé részéhez. nem feltétlenül az összeget akartam kiemelni, hanem azt, hogy folyamatosan növekszik a csatlakozás óta a szinte 0-ról. ebből is látszik a kitelepülők dinamikája, amit senki nem akar elismerni, pedig matolcsy pár éve még 500.000-et mondott. tudom, hogy lehazudná a csillagot is az égről, de úgy gondolom nem járt messze az igazságtól, mert alternatív mérések is alátámasztják ezeket a számadatokat, és minden évben további 10.000-ek indulnak útnak, goodbye-t mondva az "okos földjének"...

6.Lenin 2014.05.05. 22:12:10

@inreallife:

Nézz meg néhány riportot ebből a témából bármely európai országból. a fiatalok nagy %-a el szeretne menni a saját hazájából.
ez ma trendi (sajnos?). A mezőny 2. feléhez tartozunk.

Tudom, hogy jól mutatnak ezek a szövegek 1 kormány szapulásánál, de, ha kicsit jobban körbenézünk a világban, könnyen lebukunk vele.

Sajnos ma mindenben ez megy. Nincs "normális" párbeszéd semmiben sem. Le kell(ene) gyűrni a másikat (a saját sikertelenségünkből kifolyólag, gondolom én. Más magyarázatot nem találok rá)
Ez megy a politikában , és sajnos begyűrűzik mindenhová.
Már nincs értéke semminek sem.A saját tehetetlenséget a másikra kenni a legkönnyebb (?), gondolják sokan.
Zsákutcában szaladgálunk, nem találva a kijáratot.
Szerintem. (már unom is az egészet)

Még hallgatok 1 kis Blues-t, aztán ipi-apacs, hunyok 1et.

Jó éjt!
Mindenkinek.

inreallife 2014.05.05. 22:16:02

@Khal Drogo: szerintem jó videó lett, egyáltalán nem gagyi. más kérdés, hogy pl a nyaralásokat ugyanúgy meg tudom oldani, csak van egy cirka 2órás repülőút előtte. inkább az emlékekre próbálnak hatni, az emberek lelkét akarják megfogni, gúzsbakötni, de aki a kivándorlás mellett dönt, az az esze szerint döntött, nem a szíve szerint. és az esze nem fogja megengedni, hogy visszamenjen. igen, van olyan ismerősöm, aki visszament kanadából, de az is csak azért, mert turista vízummal ment ki, igazit esélye sem volt szerezni. most magyarországon van és próbálja intézni a normál vízumot, mert máshova nem akar menni csak oda. aki egyszer kiment külföldre, akár csak pár hónapra, az onnantól a magyarországi állapotokat nem fogja tudni elfogadni...

inreallife 2014.05.05. 22:30:22

@6.Lenin: mi más lenne a kormánynak a dolga, mint ezt a jelenséget megállítani? ne nem komcsi módon lezárva a határokat... a fidesz semmit nem tett a maradás megerősítére, sőt sokakat az ő politikája kergetett ki. számtalan kint élő magyar ismerek, a friss diplomástól kezdve a volt nyugdíj előtti rendőrig, vagy a kiöregedett de dolgozni akaró emberekről, akiket magyarországon sehol sem alkalmaztak. ezek bizony egytől egyig úgy érzik, hogy a kormány kibaszott velük. elvette a nyugdíjukat/megtakarításukat/megélhetésüket. magad is meglepődnél milyen sűrűn hallani magyar szót az utcán, boltban, meccsen, nemmagyar koncerteken stb. én csak mosolygok, amikor két nő magyarul beszél mellettem a boltban, hogy miket főz ebből meg abból, vagy amikor a kisgyerek éppen kóla után hisztizik magyarul...

a fidesz bűne felbecsülhetetlen, sokat tettek az élhetetlen magyarország, mint életérzés elterjedéséért egy jelentős tömeg számára. és bár lebecsülöd, de én azt szűrtem le, hogy pl a nemzeti dohánybolt az egy mindennapi mementó volt azoknak, akik fideszbérencnek gondolják a trafikosokat, és azt jelenti több millió ember számára, hogy magyarországon semmit sem lehet elérni kapcsolatok nélkül. és minden egyes nap ott sétálnak el a bolt előtt, mondjuk egy munkába menet közben akár 3-4 ilyet is láthatnak, ha olyan az útvonaluk. több ez, mint a tömegek hergelése, így gyártják a másodosztályú állampolgárokat, akiknek onnantól már nem olyan nagy lemondás egy másik országban másodosztályúnak lenni. akkor már inkább itt leszek másodosztályú. ahogy a fociban is jobb az angol2, vagy a bundás2-ben focizni, mint a magyar2-ben...

Khal Drogo 2014.05.06. 08:13:51

@inreallife: Ez a projekt pénzkidobás lett. Kizártnak tartom hogy akár egyetlen egy ember van aki megnézi ezt a videót és befolyásolja a döntését a maradás mellett. Nem életszerű.
Ez a videó kizárólag azért készült szerintem hogy az a videót elkészítő médiacég megbízást kapjon.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.06. 09:03:19

@Khal Drogo:
Ki rendezte vajon, a K. Csaba - S. Lajos duó?

Khal Drogo 2014.05.06. 09:39:21

@Hepci: Ez kis projekt ahhoz hogy ilyen nagy emberek dolgozzanak rajta. 10 milliókért K. Csaba fel sem kell az ágyból.

Khal Drogo 2014.05.06. 10:18:17

@inreallife: Nem kell attól tartani hogy Magyarország elnéptelenedik. A földrajzi adottságok kedvezőek, ekkora terület nem fog lakatlanná és dudvateleppé válni.
A kivándorlásnak csak és kizárólag a Nyugat befogadási kapacitása fog határt szabni, esetleg még az ha szétesik az intergárció. Más nem fog neki gátat szabni, belső erőforrásból lehetetlen ezt megállítani, annyival nagyobbak a kinti keresetek hogy ekkora különbséget nem lehet áthidalni.
Fokozatosan fog csökkenni a magyarok részaránya a cigányság és más nációk javára.
A kivándoroltak pedig ha kint vállalnak gyermeket, vagy gyermekkel mennek ki, jó eséllyel már soha többet nem fognak visszatérni, csak turistaként. Fokozatosan feloldónak majd a kint populációban, akcentust vesznek fel és utódjaiknak semmit sem fog jelenti az hogy Magyarország.

Láttunk már ezekre példákat Magyarország történetében. Most sem lesz a folyamat más.

Népvándorlás zajlik, a periféria országaiból ömlik a leginkább egzisztenciális okok generálta migráció. Törökországtól a Balkánon át Kelet-európán át ömlik a munkaerő nyugatra. Észak-Afrikával, Ázsiával és Távol-kelettel karöltve.

Ha nem Orbán Viktor lenne a kormányfő, akkor sem történne csoda. Talán jobb lenne, talán nem. Az biztos, hogy a Jobbik kormányra kerülése 0 főt hozna haza.

A Fideszes politikai elitnek pedig ez a helyzet. A munkanélkülieket exportálják, az értelmiség krémje távozik, a saját értelmiségüket pedig eltartják állami forrásból.
Az ő utódjainak a jövője biztosított, a többieket pedig eddig is letojták és ezután is le fogják tojni.

It's ME! 2014.05.06. 19:38:48

@Khal Drogo: pontos vagy! :)

egyebkent livengood vagyok, csak ... :)

inreallife 2014.05.06. 20:37:03

@Khal Drogo: de ti miért abban gondolkodtok, hogy hogyan lehet hazacsábítani? egyértelműen a sehogy a válasz. itt tökmindegy, hogy ki van kormányon, nem megy senki haza. a lényeg az lenne, hogy magyarországról a további elvándorlást fékezzék. láthatóan a komcsi kommunára hajló gazdaságpolitika erre képtelen. a gyermekszülések száma is történelmi mélypontra süllyedt, hiába volt itt matolcsy bébizés, meg a gyerekek tudják, hogy mikor kell megszületniük... lófaszt, magyarországon a gyerekvállalás már a szegénység szinonimája lett, bődületes költség lett egy 21. században a helyét megállni tudó gyerek felnevelése. evolúció ide vagy oda, ez el van baszva...

de amíg a voksolás arról szól, hogy ki szór több gyöngyöt a nyuggerek közé, addig a kivándorlás nemhogy lassulna, de még növexik is... az első jel az lehetne a fiatalok számára, ha az ő érvényesülésük is megkapná a figyelmet. nem pedig az 1 millió voks vs 3 millió voks miatt állandóan a partvonal mellé lennének állítva. és ez addig fog így folytatódni, amíg az mszp és a fidesz váltogatja egymást. bár mondjuk ennek már vége, az mszp többet nem lesz kormánypárt az biztos, a baloldali eszmék sikerült úgy megutáltatniuk az emberekkel, hogy évtizedekre kiírták magukat a megválasztható erők közül...

Khal Drogo 2014.05.06. 21:06:33

@inreallife: A Fidesz felső és középvezetésének biztosítva van a megélhetése. Ezért hát őket ez a téma kevésbé foglalkoztatja, nekik ez is jó így. Stabilan nyernek így is. Miért változtatnának? Nincs rá okuk. Távlati terveik arra korlátozódik, hogy az egzisztencia meglegyen, más nem érdekli a Fideszt ahogy a teljes politikai osztályt sem érdekli más.

A baloldali eszme annyira nem bukott meg, hogy jelenleg is kormányon van. A rezsicsökkentés, a multik ellen folytatott kommunikáció és a töménytelen államosítás egy az egyben baloldali eszme.

Az MSZP pedig szerintem sem fog kormányra kerülni. Ennek a pártnak vége van, a kérdés az,hogy mennyi idő alatt porladnak majd szét teljesen.

Khal Drogo 2014.05.06. 21:45:15

@inreallife: A ma középiskolásban kezdőkre már nem lesz szükség Nyugaton ekkora arányban. A brit gazdaság bővülése nem tart lépést a beáramló, beözönlő invázióval. Ennyi embernek képtelenség lesz munkát adni.
Ha nincs igazam, akkor a következő 10 évben Kelet-európa lakosságának a negyede átköltözik a centrumállamokba.
A római birodalom bukása óta nem volt ekkora népvándorlás mint most.
Nem mondhatom hogy értek a szociológiához,de nehéz elképzelnem hogy minden határon túl folytatódni fog a folyamat.

Mert nem az a helyzet, hogy Magyarországról kiáramlik a munkaerő. A helyzet az, hogy teljes Kelet-európából ömlik ki a munkaerő.

Én úgy gondolom, hogy alábecsülték az egzisztenciális migráció szerepét az EU bővítése mellett döntő stratégák. Nem hiszem hogy számoltak azzal, hogy az egzisztenciális okok miatt ekkora szintű népmozgások fognak megindulni.

A modern ember elképesztő módon motiválható pénzért. Sarkosan fogalmaz a pénzen kívül mással egyre kevésbé motiválható. A korábbi meghatározó ideológiai kötelékek egyre kevésbé számítanak, a nemzetállamok Európában dögrovásra fognak jutni így. Mindenféle töredéknépcsoportok összevissza indentitással fognak alkotni kevert, össze-vissza akcentust beszélő gólemnépeket. A folyamat ide fog vezetni ha közben nem változik meg a politika.

panelburzsuj 2014.05.06. 21:49:01

@Khal Drogo:
Sokszor és sokfelé kérdeztem, de senkitől se jött értékelhető válasz: vajon mi motiválja a latin-amerika "nemzetek" gyermekeit?

Már nemzetileg.

Khal Drogo 2014.05.06. 21:55:11

@panelburzsuj: Nekem fogalmam sincs. Engem nem érdekel latin-amerika. Na jó a VB-t megnézem, de ennyi.

panelburzsuj 2014.05.06. 22:23:16

@Khal Drogo:
Oké.

De akkor mit keseregsz, hogy "mindenféle töredéknépcsoportok összevissza indentitással fognak alkotni kevert, össze-vissza akcentust beszélő gólemnépeket"?

Ha a saját tyúkóladon túl nem érdekel más, akkor miért vagy olyan biztos például abban, hogy az identitások töredékesedni, és nem mondjuk többszöröződni fognak?

Khal Drogo 2014.05.06. 22:35:07

@panelburzsuj: Ez csak egy vélemény. Egyátalán nem biztos hogy így lesz. De én ezt a folyamatot látom egyelőre.
Valahol ez is a cél. A föderatív európa létrehozása csak a nemzetállamok pusztulása útján jöhet létre. De nem biztos hogy ez végbe is megy. Ahhoz hogy ez ne történjen meg, a migrációt kell elpusztítani. Ha nem teszik, akkor a folyamat valahol ott érhet véget ahol írtam.

Szerintem nem lehet két identitásod. Valaki vagy magyar vagy amerikai vagy német. Nem lehetsz egyszerre magyar és német. Jogilag igen. Jogilag lehetsz. De lélekben vagy egyik vagy másik.

Khal Drogo 2014.05.06. 22:38:30

@panelburzsuj: Az pedig ízlés dolga hogy ez kesergés-e. Szerintem ez a realitás. Nem írtam azt hogy ez rossz lesz vagy nem lesz rossz. Elpusztulhat valami ami átadja a helyét másnak. A Monarchia a ma emberének nem sokat jelent már.
Ha a nemzetállamiság ebben a formában átalakul, akkor az abban felnövő generációknak már az lesz a természetes közegük. Az emberek alkalmazkodóképessége zseniális.

panelburzsuj 2014.05.06. 22:52:35

@Khal Drogo:
"Valaki vagy magyar vagy amerikai vagy német."

Vagy bajor. Vagy szász. Vagy berliner.

Vagy kaliforniai. Vagy navajo. Vagy hispano.

Vagy orosz:

www.youtube.com/watch?v=-PGP5vshfbQ

panelburzsuj 2014.05.06. 22:59:45

@Khal Drogo:
Ezért mondtam a Latin-Amerikát.

A "nemzetállam" egy rövid ideig tartó európai hóbort volt. Legalábbis abban a végletekig homogenizáló dühvel, amivé alig egy évszázad alatt "fejlődött".

És amivel talán pont a magyarok szívták a legnagyobbat.

Khal Drogo 2014.05.07. 08:05:15

@panelburzsuj: A filozófiai jellegű okfejtésen túl az biztos és talán ez is a lényeg, hogy ez az európai belső migráció sok mindent meg fog változtatni Európában.

Khal Drogo 2014.05.07. 08:46:46

@panelburzsuj: Ezek javarészt megfoghatatlan dolgok. Az szerintem erősen esélyes hogy a bevándorló évtizedek alatt fokozatosan feladja az identitása egy részét, felveszi az adott ország kultúrális szokásainak legalább egy részét, majd a gyerekei már a szüleinek az anyaországi szokásainak csak töredékeit kapják meg.
Jól látható a folyamat. Ha tartós a kivándorlás, akkor ezek a folyamatok elkerülhetetlenek.
Az emberek alkalmazkodnak, adaptálódnak. Persze vannak kivételek, pl. Berlinben akkor török negyed létezik, hogy ott ez elkerülhető részben, mivel sok török nem is tud rendesen németül. Tömbökben élve a folyamat eltolható.

Khal Drogo 2014.05.07. 08:49:27

Várhatóan legkésőbb 2016 elejéig kerül bevezetésre a kezdeményezésben részt vevő 11 uniós országban a pénzügyi tranzakciós adó - erről döntöttek kedden az érintett uniós pénzügyminiszterek. Az olyan fontos kérdések, mint mekkora lesz az adó mértéke illetve hogy milyen módon kerül bevezetésre továbbra is megoldásra várnak.

A pénzügyi tranzakciós adó bevezetését először az Európai Bizottság javasolta. Bár a bevezetést több uniós ország ellenezte, Németország és Franciaország vezetésével összesen 11 ország mégis az új adónem bevezetése mellett döntött. Az adó célja, hogy a pénzügyi szektor is vegye ki a részét a válság utáni kármentésből.

---

Kíváncsi leszek ez a nevén kívül miben fog hasonlítani a magyarhoz. Ha semmiben sem, akkor is a kormányzati média szerint 100%-ban ugyanaz lesz, hiszen a neve is ugyanaz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.07. 11:41:51

@Khal Drogo:
Remélhetőleg egész Ejrópában bevezetik Habony Árpádot és Simicska Lajost is.
Már látom, amint a német rezsiharcot a *** órásplakátjain hirdetik. :)
Európa rezsiharcosai, egybesüljetek!

Khal Drogo 2014.05.07. 12:01:49

@Hepci: Ha megnézel egy M1 Híradót, akkor már ott az megy hogy minket másol Ejrópa.

inreallife 2014.05.07. 18:57:56

@Khal Drogo: a folyamatot jól látod, ez történik. két dolog lesz, ami ezt leállítja. az egyik, hogy túl sokan lesznek nyugaton. a másik, hogy megszűnnek a nemzetek és parlagon maradnak a hatalmas "életterek". ennek egyetlen kimenetele lesz, ami már most is folyik. pénzt adnak a leszakadt régióknak, hogy ne menjenek már oda. a civilizáltabb formája, amikor azt mondják, hogy nemcsak a lakosságot fogadják be egyesével, hanem az egész országot is. lesz majd olyan nyomorúság, ami mellett már az ország is eladó. nemis lesz az sokára. nem a 7 magyar régió egyikének leszel a lakosa, hanem a 150 eu régió egyikében. ahol ugyanúgy adózol, ugyanolyan fizetést kapsz stb. olyan beolvadás lesz itt, mint ahogy az nszk meg az ndk egyesült. nyoma sem maradt. igazából nem is a kimenetel a kérdéses, hanem az időpont...

6.Lenin 2014.05.07. 19:18:18

@inreallife:

"igazából nem is a kimenetel a kérdéses, hanem az időpont... "

És?

Az emberiség történelme folyamán hány nemzet tűnt el/vándorolt új hazát keresve.
Lehet, hogy ez 1 természetes folyamat-vérfrissítés. Elkorcsosulnának az 1 helyben maradó nemzetek, kell a vérfrissítés.
ezek nagyon hosszú, és talán elkerülhetetlen folyamatok.

Melyik nemzet "született" ott, ahol jelenleg él?
Az emberiség története a vándorlásról szól. Majd néhány 100 év múlva megnyugszik 1 kis időre, aztán megint folytatódik.

Miért kell ezen csodálkozni?

A magyarok már hány helyen laktak az elmúlt néhány ......évben?
És?

(még mindig kb 1? millióan beszélik a nyelvet, és alakítják a kultúráját.)

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.05.08. 02:17:03

@Khal Drogo:

"A modern ember elképesztő módon motiválható pénzért. Sarkosan fogalmaz a pénzen kívül mással egyre kevésbé motiválható."

Kár, hogy ezt a munkaadók nem tudják. Ők feladatokkal, meg kihívásokkal akarják motiválni a dolgozót, véletlenül sem pénzzel.
A pénzzel motiválás csak a pár csúcsmenedzser esetében jöhet szóba.

Minimálbérrel meg átlagfizetéssel sok mindent nem lehet, elképesztően motiváltnak lenni pedig aztán végképpen nem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.05.08. 02:30:23

@inreallife:

Az oktatásból önmagában még nem lesz több munkahely így több GDP sem.

Hiába lenne Magyarország a tízmillió atomtudós országa, nem lenne aki foglalkoztassa őket, magyar cég meg aztán végképpen nem.

Így az oktatásba öntött rengeteg pénz nagyobb része kidobott pénz lenne. Kevésbé rossz eseteben pár Magyarországon jelen lévő multi foglalkoztatna egy pár túl képzett atomtudóst, amiből lenne némi GDP, de inkább csak az lenne, hogy a képzett szakemberek elvándorolnának és az angol meg a norvég GDP-t emelnék, mert Magyarországon úgysem kapnának munkát, ha meg mégis, hát azzal sem lennének kisegítve.

Képzett emberekből még nem lesz tőke, nem tudnak vállalkozásokat indítani, ha meg valahogyan mégis hát az Magyarországon ... hát ... nehezen lesz sikeres, mondjuk úgy.

Tehát a jelen körülmények között nagyon nem éri meg a felsőoktatásba több pénzt önteni, mert annak az esetleges gyümölcseit ugyan nem Magyarország, hanem a gazdagabb országok aratnák le.

Szóval inkább olyan környezetet kellene kialakítani, hogy a magyar tulajdonban lévő gazdaság megerősödhessen. A piacról természetesen, nem közpénzből, nem mutyiból.

De a magyar államnak a külföldi cégek a "stratégiai partnerei" a magyar cégek ugyan nem. Szóval ilyen nem lesz. ami viszont sajnos azt is jelenti, hogy Magyarország esélytelen középtávon is.

Ami ezt bizonyítja az az elmúlt 25 év. Az egész Horthy rendszer sem tartott tovább. Annyi idő alatt azért már lehetett volna alkotni, haladni, de nem. Ma Magyarország még jobban le van maradva Ausztriától, mint volt a kommunizmus utolsó teljes évében 1989-ben.

A közoktatást persze lehet fejleszteni, sőt kell is, csak a felsőoktatást felesleges ennél jobban erőltetni közpénzből.

Khal Drogo 2014.05.08. 08:10:07

@Akitlosz: Amiatt van az hogy kivándorol a meg nem fizetett munkaerő. A kint elérhető magasabb jövedelem motiválja őket, mivel itthon a kalóriabevitelt is alig tudja fedezni a fizetéséből.

Minap olvastam egy cikket, melyben siránkoztak a nyugati határvidéken élő munkaadók, hogy nincs ács, lakatos, festő a munkaerőpiacon, mert a minimálbérért nem állnak a munkáltatóval szóba, átjárnak dolgozni Nyugatra. Az természetesen fel sem merül, hogy emeljék a bérszínvonalat.

tölgyes 2014.05.08. 15:11:27

@Khal Drogo: Legyünk tárgyilagosak. Ez ez a folyamat Európában is lezajlott. Akkoriban az USA volt a nagy agyelszívó. Mo. nem mostanában tud ugyanannyi pénzt fizetni, mint Ny.Eu. Emiatt is irreálisan alacsony a közös kasszába befizetett 1%-ot alig meghaladó összeg. Igaz, ha egy fillért se fizetnek a munkaerő akkor is megy... mert azt jobban meg tudják fizetni. Így viszont a mi "zsírunkon" gazdagodnak. Maradna a határzár...:(

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.05.09. 01:37:07

@Khal Drogo:

A keleti határvidéken is siránkoznak.
Hogy túl magas a minimálbér, így a varrodájuk nem versenyképes Bangladesszel.

Amúgy valóban úgy van ahogyan mondod. Amelyik cég azért sír, hogy nem talál munkaerőt az csupán azt jelenti, hogy annyiért nem talál, amennyit fizetni akar. Inkább keresgélnek félévekig, de több pénzt semmiképpen nem adnának.

Pedig van az a pénz amennyiért Magyarországon munkaerőt lehet találni.

wowerman 2014.05.31. 19:20:34

Azért TG-nek nem kellene ennyire dícsérnie a Fideszt.

Ahogy róla mondta Pető Iván: "Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)."

Szúrófény 2014.06.10. 14:15:37

@Pinokkio: Kik azok a reklámozott "polgárok"? A MAGYAR urak baromsága. A magyar urak ezer éven keresztül mindig szem előtt tartották, hogy hatalmuk csak addig biztos, amíg nincs magyar etnikumú polgárság. Azt egyetlen királyunk nem engedte meg, hogy a városok polgárai magyarok legyenek, mert azok végül még autonómiát is követelnének. A jelentkező kereskedő- és iparos hiányt enyhítendő, uraink örömmel fogadták a Galíciából, Ukrajnából ide igyekvő sidókat.
süti beállítások módosítása