Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
23:34

Holnap, húsvéthétfőn Schmitt Pál aláírja az új alkotmányt, s ezzel lezárul egy fontos és kritikus szakasz a második Orbán-kormány életében. Az alkotmányozással kapcsolatos korábbi szövegeimet nem ismételem meg, most már érdemes arra figyelni, hogy miképpen alakul a dokumentum utóélete. Ebben a folyamatban – sok más egyéb tényező mellett - jelentős szerepe lehet annak, hogy a kormány milyen módon viszonyul az irományhoz, hogyan értelmezi és keretezi, mennyire próbálja meg csökkenteni a vele kapcsolatos ellenérzéseket. Orbán Viktor két friss megszólalása ebben az ügyben nem tanulságok nélküli.

(Fotó: Facebook)

A miniszterelnök előbb egy rövid választ írt régi barátjának és párttársának, Fodor Gábornak, amelyben korábban nem tapasztalt módon fogalmazta meg a Fidesz viszonyát a hatályos alkotmányhoz. „Hogy lehet az, hogy az 1989-es alkotmányt, amelyet mi együtt utasítottunk el, amelyet Te is elutasítottál, amelyet a Fidesz mindig is elvetett, most ilyen erővel veszed a védelmed alá? Bizonyára emlékszel, hogy az alkotmány átmeneti szabályait lefektető ellenzéki kerekasztal és a kommunisták közötti paktumot sosem írtuk alá.” – fogalmazott a miniszterelnök. Gondosan kidolgozott szöveg, kommunistákkal és paktummal, minden benne van, ami mából visszatekintve illeszkedik a képbe. Kétségtelenül látványos megerősítése az elmúlt időszak fideszes kommunikációjának, ám erejét csökkenti, hogy féligazságon (félhazugságon) alapul. A Fidesz – amúgy az SZDSZ-szel együtt – 1989 szeptemberében valóban nem írta alá a kerekasztal tárgyalásokat lezáró megállapodást, mert nem értett egyet azzal, amibe az MDF belement: hogy a köztársasági elnök személyéről még a parlamenti választás előtt döntsön az ország. A két liberális párt attól való félelmében, hogy egy ilyen helyzetben az MSZMP jelöltje, Pozsgay Imre lenne az új demokrácia első államfője, népszavazást kezdeményezett, amelyet – szoros csatában, közel hatezer szavazat különbséggel - meg is nyert. Az SZDSZ és a Fidesz azonban nem élt vétójogával a tárgyalások végén: nem a megállapodást és ezzel együtt az alkotmánymódosítást ellenezték, annak mindössze ezen – végül meghiúsult - pontját tartották teljességgel vállalhatatlannak.

Igaz, hogy a választói emlékezet a kommunikációs guruk szerint rövid, ám ezek a tények ma már egy kattintással elérhetők a világhálón, így nem is igazán értem ennek a beállításnak az értelmét. Nagyon nehéz lesz Orbán Viktort a rendszerváltás és az 1989-es alkotmány ellenzői közé festeni, amikor minden képen a rendszerváltók és az alkotmány kidolgozói között látjuk. Az új alaptörvény attól biztosan nem lesz erősebb, ha a miniszterelnök stábja a múltbeli álláspont kétes hitelességű átértelmezésére tesz szerintem felesleges és ártalmas kísérletet. (A Magyar Nemzetben megjelent cikkében a kormányfő – önmagát ifjú rendszerváltónak nevezve - szerencsére már valamivel árnyaltabban fogalmaz.)

A másik tanulságos szöveg a kormányfő húsvéti üzenete. Ebben Orbán Viktor a következőt mondja: „Sorsszerűnek és rendeltetésszerűnek érzem, hogy köztársasági elnökünk húsvéthétfőn írhatja alá azt az alkotmányt, amelyet nemrégen alkottunk meg itt a Parlament épületében. Éppen azon a napon történhet meg az aláírása, amely egybeesik az egy évvel ezelőtti választási kétharmados győzelem napjával.” Ebben természetesen nincs semmi, ami ne lenne igaz. Az egyéves évforduló hangsúlyozása mégis homlokegyenest ellentétes mindazzal, amire a Fidesznek és az új alkotmánynak szüksége lenne. Az elmúlt hetekben a kormány óriási energiákat mozgósított annak érdekében, hogy az alaptörvény ne egyetlen párt szellemi termékének látszódjék, hogy ne érhesse az a vád a Fideszt, hogy egyedül alkotmányoz. Nem hiszem, hogy bárki vitatná: a dokumentum sorsa nagyrészt azon múlik, hogy a későbbiekben mennyire tudja függetleníteni magát születési körülményeitől, mennyire lesz képes a lehető legtöbb (tehát nem csupán fideszes) választó alaptörvényévé válni.

Ebben a folyamatban tényleg sok hasznos dolgot tehet(ne) a kormány, ártani viszont (saját magának és az alaptörvény legitimációjának) akkor tud a legjobban, ha - sajátos szülinapi ajándékként - a Fidesz kétharmados választási győzelméhez köti az új alkotmányt. Bölcs döntés volt a kormánypárti többség részéről, hogy a parlamenti végszavazást - az eredeti tervekkel ellentétben – nem húsvéthétfőre időzítette, Schmitt Pál nyilvánossá tett évfordulós aláírását pedig még nagyvonalúan be is tudhatnánk egy kis kacsintós politikának. (A tévés közvetítés ellenére biztosra vehető: a történelemkönyvek nem az államfői szignóhoz kötik majd az alkotmány megszületését.) Amikor azonban a kormányfő maga hozza elő az „éppen azon a napon” érvet, tudnia kell, hogy ezzel csak az ellenzéknek kedves és hasznos „fideszes alkotmány” értelmezését erősíti. Van ennek értelme? 

x x x

 

Mementó:

 

A Nemzeti Kerekasztal-tárgyalások plenáris ülése
1989. szeptember 18.

 (Jegyzőkönyv)

    (...)

Tölgyessy Péter: A Szabad Demokraták Szövetségének a nevében nemcsak az államfői kérdésről szeretném kifejteni a véleményemet, hanem az egész tárgyalási folyamatról.

A nemzeti egyeztető tárgyalások azzal a céllal indultak el, hogy a kormányzó párt és az Ellenzéki Kerekasztalt alkotó szervezetek közös megegyezéssel elhárítsák a szabad választások megtartásának és a demokráciához vezető békés átmenetnek az útjába álló akadályokat. Most, amikor az egyezség tervezete aláírásra vár, meg kell állapítanunk, a feladatot csak kisebb részben sikerült teljesítenünk.

Eredménynek tekinthető, hogy megszületett a választójogi törvény tervezete, hogy az alkotmánymódosításra tett javaslat elhagyni indítványozza a pártállami rendszert leíró vagy jelképező kifejezések túlnyomó többségét. Hogy a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvény tervezett módosítása kizárja a politikai jogok gyakorlásának az üldözését.

Ezek a megállapodások részint valamennyi fél által elismert elveken nyugszanak, mint például a büntető törvénykönyv javasolt reformja, részint kölcsönös engedményeken, mint a választási törvény. Más, alapvető kérdésekben azonban nem sikerült előrehaladni, mert az MSZMP jelenlegi vezetése minden érdemi engedmény elől elzárkózott. Nem kívánja megszüntetni munkahelyi szervezeteit, nem vállalta, hogy elszámoljon a tulajdonában vagy kezelésében lévő vagyonról, nem mond le a megyei lapokról, nem járul hozzá a munkásőrség feloszlatásához.

Ragaszkodik viszont ahhoz, hogy a köztársasági elnök intézményét már a szabad választások előtt hozzák létre, s már az új parlament megválasztása előtt kerüljön sor az elnökválasztásra.

Ilyen körülmények között nem látjuk biztosítva, hogy a választások valóban szabadok lesznek és a pártok közötti esélyegyenlőségen alapulnak.

Azzal a veszéllyel is számolni kell, hogy az MSZMP parlamenten kívüli hatalmi pozíciókat ment át a választások utánra, ami kérdésessé teheti a népképviseleti szervek hatalmát.

A magunk részéről a megállapodást a jelen állapotában nem írjuk alá, nem kívánjuk azonban kisebbségi álláspontunkkal megbénítani az Ellenzéki Kerekasztal többi tagszervezetét, ezért felfüggesztjük abból fakadó jogunkat, hogy a Kerekasztal, mint az egyik tárgyalófél csak valamennyi tagjának az egyetértésével határozhat. Így módot adunk az aláírásra azoknak a társszervezeteknek, amelyek ezt indokoltnak tartják.

Az MSZMP indítványa szerint vitás kérdésekben a kormány valamennyi fél álláspontját terjessze a parlament elé. Véleményünk szerint a jelenlegi Országgyűlés nem dönthet az átmenetet befolyásoló olyan kérdésekben, amelyekben nincs egyetértés a kormányzó párt és az ellenzéke között.

A tárgyalásokra éppen azért van szükség, mert ez az Országgyűlés nem alkalmas a népakarat kifejezésére.

A mi indítványunk ezért az, hogy rendezzenek népszavazást a demokratikus átmenetet alapvetően meghatározó kérdésekről. Döntse el a nép, hogy megerősíti-e az egyezséget, amiben az létrejött, s hogy mi történjék a vitatott ügyekben. Mindenekelőtt döntsön arról, hogy kivonuljanak-e a pártszervezetek a munkahelyekről. Hogy csak szabad parlamenti választások után kerüljön sor az elnökválasztásra. Döntsön arról, hogy elszámoljon-e az MSZMP a tulajdonában vagy kezelésében lévő vagyonról és hogy feloszlassák-e a munkásőrséget.

Felhívjuk az Ellenzéki Kerekasztal többi tagszervezetét, vegyenek részt a népszavazás kezdeményezésében. Felhívjuk az MSZMP-t és a Harmadik Tárgyalófelet, hogy ne állják útját a népszavazásnak. Szabad Demokraták Szövetsége.

Kövér László: A Fiatal Demokraták Szövetsége azzal a feltételezéssel ült le a tárgyalóasztalhoz, hogy komolyan veheti a Magyar Szocialista Munkáspárt azon nyilatkozatát, mely szerint támogatni fogja a többpártrendszer kiépülését, a szabad, demokratikus választások megtartását, és visszaadja a magyar társadalomnak azokat a jogokat, amelyek nem ajándékként, hanem annak jussaként eredendően megilletik.

Ezzel szemben a Fidesz tárgyalódelegációja szomorúan tapasztalta, hogy az MSZMP az állampolgárok és szervezeteik esélyegyenlőségét nem eleve elismerendőnek tartotta, hanem megteremtését folyamatosan attól igyekezett függővé tenni, hogy az Ellenzéki Kerekasztal milyen mértékben tanúsít rugalmasságot az ellenzéke által a békés átmenethez szorosan nem tartozónak ítélt kérdésekben.Az MSZMP magatartásában a tárgyalások folyamán többször állt be olyan negatív irányú változás, mely jóhiszeműségét előttünk kétségessé tette. Ennek ellenére az Ellenzéki Kerekasztal szervezetei - köztük a Fiatal Demokraták Szövetsége - a társadalom előtti felelősségének tudatában, kompromisszumok sorozatát megtéve, végig kitartott a tárgyalóasztal mellett.

Az Ellenzéki Kerekasztal feladta kiinduló álláspontját, és elfogadta, hogy még ez a parlament alkossa meg a köztársasági elnöki intézményt, jelentős engedményeket tett a munkásőrség intézménye, s az Alkotmánybíróság felállítását illetően, amelyekért cserébe hasonló engedményeket kért. Nem tudta azonban elérni azt, hogy a köztársasági elnököt a parlamenti választások után válasszák meg, hogy az MSZMP beleegyezzen a munkásőrség azonnali és jogutód nélküli feloszlatásába, hogy a társadalom bizonyos csoportjai tagjainak tulajdonában lévő nagyszámú kézifegyvert bevonják, hogy az MSZMP vonuljon ki a munkahelyekről, hogy az MSZMP a társadalomnak számoljon el az elmúlt négy évtizedben szerzett vagyonával.

Mindezeket a kérdéseket a Fidesz olyanoknak tekinti, amelyek alapvetően érintik a békés átmenetet, a politikai esélyegyenlőség megteremtődését, és hosszú távon is befolyásolhatják a jövendő magyar demokrácia alapjának teherbíró képességét.

Azokat a megoldásokat, amelyeket erre nézve a megállapodás-tervezet tartalmaz, elégtelennek tartja, és nem tudja támogatni, ezért csatlakozik a Szabad Demokraták Szövetsége nevében felolvasott nyilatkozathoz.

(...)

Szabad György: Röviden szeretnék reflektálni az elhangzottakra. Mi a június 21-én tett szándéknyilatkozatunknak egyetlen pontjáról sem mondtunk le, a jelenleg általunk, az Ellenzéki Kerekasztal tagszervezetei által különbözőképpen megítélt megállapodás-tervezet tekintetében álláspontunk a lényeget illetően megegyezik.

Részeredménynek tekintjük, s a különbség csupán az, hogy a Kerekasztal szervezeteinek egy része olyan részeredménynek tekinti, amelyre támaszkodva ítéli meg elnyerhetőnek a többit. Ezért azt kérjük, hogy az ország közvéleménye úgy ítélje meg nézetkülönbségünket, hogy ez nem Magyarország demokratizálásának célját, hanem módját illeti, és hogy reméljük, másik két tárgyalófelünkkel együtt találkozni fogunk az Ellenzéki Kerekasztal szervezeteinek valamennyiét magunk mögé csatolva újra a képviseleti demokrácia megvalósításának útján. Köszönöm a figyelmüket.

Tölgyessy Péter: Nagyon nem volnék híve annak, ha az Ellenzéki Kerekasztalon belüli vitát ezen a plenáris ülésen folytatnánk, de mindenesetre azt kell megállapítanunk, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége azért nem tudta aláírni ezt a megállapodást, mert úgy látta, hogy az az öt szervezet, amely erre vállalkozott, eltér a szándéknyilatkozattól. Ezt mindenképpen le kell szögeznem, hogy ne az legyen az utolsó elhangzott szó, amely azt mondja, hogy ez nem történt meg. Még egyszer hangsúlyoznám, az Ellenzéki Kerekasztalon belüli vitáknak nem ezen tárgyalás a hivatott területe.

Antall József: Elnök úr! Hölgyeim és uraim! Egyetértünk ebben minden körülmények között az Ellenzéki Kerekasztal tagszervezetei, hogy nem kívánunk itt vitát folytatni. Nyilvánvaló, hogy a nézetkülönbségek és a megítélésben meglévő különbségek következtében e falakon kívül fognak még elhangzani korrekt és inkorrekt nyilatkozatok is - bízzuk ezt arra.

A másik kérdés, amit érinteni szeretnénk, hogy az az öt szervezet és párt, amelyik az egész megegyezést pozitívabban ítéli meg, alapnak tekinti, ahonnan továbbléphet. Olyan alapnak, ami megállapodást jelent, és számon kérni a másik oldaltól csak megállapodást lehet, és mi úgy gondoltuk, hogy megállapodásra jutunk abban, ami tisztességes, és azt önöktől számon fogjuk kérni. Éppen ezért mindaz amiben megegyeztünk és a megszülető modern európai Magyarország részét alkotja, a modern európai alkotmányt, egy modern európai választójogot és egy modern európai pártszisztémát, mi ezt nem kívántuk veszélyeztetni. Magyarország kül-, bel-, és gazdaságpolitikai viszonyai közepette meg vagyunk arról győződve, hogy más ellenzéki társaink is így látják, akik másképp foglaltak ugyan állást, de más meggondolások alapján. Éppen ezért az Ellenzéki Kerekasztal tovább fog működni e nézetkülönbségek ellenére, és a további jogalkotó munkában együttesen kívánunk részt venni.

Mindezt összegezve, éppen ezért mindaz, ami még hátra van, abban újra együtt fogunk működni, követni fogjuk ezeket a célokat.

Jelenleg úgy gondolom, ennyit kellett elmondani, és még azt, hogy sem a munkásőrség kérdésében, sem a pártoknak a munkahelyekről való kivonulása kérdésében ez az öt szervezet nem kevésbé tanúsított határozott magatartást, beleértve a javaslatokat és tervezeteket - és emellett éppen úgy kiállunk. Mindezt csak azért kívántam leszögezni, hogy félreértés ne legyen. Ezzel úgy gondolom, hogy világos képet kaptunk arról, hogy miben van közöttünk egység, és mi az, amit másképp ítélünk meg. Köszönöm.

(...)

Pozsgay Imre: Elnök úr! Hölgyeim és uraim! Az MSZMP tárgyalóküldöttsége sem kíván beleszólni abba a vitába, amely néhány kérdés megítélésében, de főként egy fontos kérdés megítélésében az Ellenzéki Kerekasztalon belül keletkezett. Hozzászólni elsősorban a javaslathoz szeretnénk, mint ahogy egész tárgyalási menetünk folyamatában hasonló magatartást tanúsítottunk. Mégsem hagyhatom szó nélkül azokat a megjegyzéseket és észrevételeket, amelyek lekicsinyleni igyekszenek azokat az eredményeket, amelyek éppen itt a tárgyalóasztalnál születtek.Nem hiszem, hogy hamisan csengtek volna azok a szavak, amelyek éppen ezeket az eredményeket ismerték el ünnepélyesen és világos beszéddel a mai tárgyalási napon. Nem hiszem, hogy hamis szándék vezette azokat, akik ezt fontos eredménynek, fundamentumnak tekintették és minősítették a békés átmenet időszakában.

Azt is hadd mondjam el, hogy az MSZMP tárgyalóküldöttsége elsősorban a tárgyalások méltóságán őrködne. Soha nem fogadta el azt a hangot, amelyet bizonyos ügyek megítélésében, és éppen ennél a konkrét kérdésnél most a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fiatal Demokraták Szövetsége ütött meg. Nem hiszünk abban, hogy bárkinek az ítélkezés pozíciójából kellene tárgyalóasztalhoz ülnie. Az ítélkező tudat csalfaságait mindannyian ismerjük és kipróbáltuk, talán ez az oldal több felelősséggel tartozik ebben a népnek, mint az állampolgárok más része - ezt is kezdettől fogva elismertük -, de a megítélő tudat csalafintaságait - hogy szép szóval fejezzem ki - nem lehet tárgyalási pozíciónak elfogadni. Ha ezt a stílust átvennénk, akkor nagyon könnyen a politikai propaganda körébe utalhatnánk azokat a megjegyzéseket, amelyek ma itt elhangzottak, és érthetően a nyilvánosságot ehhez a maguk felelőssége szerint igénybe vették - ez természetesen az ő dolguk.Ami igazán megütközést keltett bennünk - és ezt ne tekintse senki okoskodásnak -, hogy itt jöttek elő olyan, alapvető és sorsdöntő jelentőségű javaslatok, mint például minden [törvény], vagy a legtöbb törvény népszavazás útján való elbírálása, amelyek nyugodtan a tárgyalási napok legelső szakaszában idekerülhettek volna. Boldogan ismerkedtünk volna ezekkel az indítványokkal, s egyikünk sem zárkózott volna el azok megvitatásától.Ki volt akkor félrevezetve? Nyilván az a nép, amelyik ezeket a tárgyalásokat - kicsikarva a nyilvánosság ilyen vagy olyan fondorlatait - kényszerült figyelemmel kísérni, s ebből a nyilvánosságból legfeljebb egy kaotikus állapotra következtet. Úgy hiszem, ezt sem szabad itt most figyelmen kívül hagynunk.Még valamit ehhez, ami még nagyobb megütközést keltett bennem, ez pedig az, hogy nekem az a félelmem, hogy itt nem a népfelség dolga körül van az igazi baj. Az a félelmem, s majd a következő tárgyalásokon igyekezzenek meggyőzni engem, hogy ez alaptalan lesz, a Szabad Demokraták Szövetsége és a Fidesz a jövendő, szabadon választott parlamentben sem hisz, mert ha annak szuverenitását feltételezi, akkor semmi akadálya a megfelelő akarat kinyilvánításának és újratörvényesítésének, ha éppenséggel vitás helyzetet lát a tárgyalóasztalnál. Ezt azért szerettem volna elmondani, mert ezzel a hitetlenséggel és fenntartással, s a nép iránti ilyen megvetéssel nem hiszem, hogy szabadna nekünk a békés átmenet időszakának nekimenni.

Mi nem firtatjuk, hogy milyen következtetések alapján jutott egyik vagy másik tárgyalópartnerünk erre vagy arra a következtetésre, a konkrét javaslat dolgában - bár az álláspontunk ebben más volt - is közelítettünk a célokhoz, hajlandók voltunk, mert fontosnak tartottuk a békés átmenetet, ezeket a kompromisszumos javaslatokat mérlegelni, ezért mi elfogadhatónak tartjuk az öt szervezet álláspontját. Megismétlem, ez messze eltér az MSZMP eredeti tárgyaló szándékától és pozíciójától, de éppen az itt oly sokszor hivatkozott békés átmenet jegyében, nem az ítélkező oldalon, hanem a megmérettető oldalon állva elfogadja ezt mint kompromisszumot. Köszönöm szépen, csak ennyit szerettem volna mondani.

(...)

Kövér László: Véleményem szerint, és remélhetőleg az e kérdések körül folyó vita még hosszadalmas lesz a nyilvánosság fórumain. Itt most ebbe nem akarok belebocsátkozni a szervezetem részéről, viszont a Fiatal Demokraták Szövetségének nevében visszautasítom Pozsgay Imrének azon megjegyzését, mely a Fiatal Demokraták Szövetsége politikai koncepciójából fakadó állásfoglalását azzal a jelzővel illette, hogy ez a nép megvetése.

Pozsgay Imre: Erre Kövér László jogosított fel, hiszen - majd a jegyzőkönyvek visszaidézik beszédét - ezt ő használta az MSZMP-vel szemben.

(...)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr982853076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Húsvéti alkotmány és konzervatív képmutatás 2011.04.25. 17:37:52

Húsvéthétfő van, lehet örülni. Van ünnepi dedikálás a várban, lehet menni locsolkodni, iszogatni, a királyi televízió műsorát tapsolva élvezni. Meg lehet olvasni konzervatív véleményalkotókat például a Mandiner blogon, akik meg is mondják, merre van és...

Trackback: Az álamfő aláírta, ideje feleszmélni 2011.04.25. 16:53:02

A Kedves Vezető személyes „álamfője” némi felhajtás kíséretében aláírta a Fidesz-alkotmányt, amellyel a centrális erőtért elfoglaló párt mozgásterét kívánták bővíteni és amellyel nem mellékesen Orbán Viktor egy évvel ezelőtti választási győ...

Trackback: Bevégeztetett 2011.04.25. 15:43:54

Akik nem olvasták, talán egy darabig még büszkék lesznek erre az új alkotmányra, de sokan máris szégyellik....

Trackback: Ajándék, mellyel meglepem 2011.04.25. 14:33:02

Nehéz lesz Orbán Viktort az 1989-es alkotmány ellenzői közé festeni, amikor minden képen az alkotmány kidolgozói között látjuk.

Trackback: Schmitt "Züllött Farokverõ" Pál fosta az új alkotmányt 2011.04.25. 14:11:34

 Schmitt "Tedd A Seggembe" Pál köztársasági elnök recskázta Magyarország új alaptörvényét a pöcsszaggató Sándor-palotában. Az aláírást fanfárokkal és ünnepélyes őrségváltási ceremóniával köszöntötték a Szent György téren. Az alkotmány...

Trackback: Köszöntjük az új, húsvéti alkotmányt! 2011.04.25. 12:28:58

A Fidesz egypárti alkotmányát ma írta alá Schmitt Pál. Az alkotmány nem az ellenzék hibájából egypárti. Az előkészítő bizottságokban, ahol minden párt részt vett semmilyen érdemi módosítót nem fogadtak be tőlük, így nem sok értelme volt a részvételükne...

Trackback: Új világot hoz-e a Fidesz új alkotmánya? 2011.04.25. 11:12:10

Ez az alkotmány a Fidesznek sem éri meg azt a rengeteg konfliktust, amit felvállaltak miatta. Nem teljesíti ugyanis a célokat, melyek miatt belevágtak: a posztkommunizmus lezárását, egy új rend megteremtését és a restauráció megakadályozását. (Fotó: I...

Trackback: Preambulum helyett 2011.04.25. 11:11:35

Mi veszélyesebb egy rossz Alkotmánynál? A közröhej tárgyát képező Alkotmány.A rossz Alkotmányt kritizálni szokták. Érveket hoznak fel annak szerkezeti sajátosságai vagy benne foglalt tartalom ellen vagy mellett. A rossz alkotmány párbeszédre késztet,...

Trackback: Napi retró: Ellenzék vs. kétharmad 2011.04.25. 10:10:10

Csak remélhetjük, hogy miután vége az alkotmányozás embert, sőt politikust próbáló munkájának, a demokratikus ellenzék újra részt vesz a törvényhozás tevékenységében. Az első, remélhetően újra teljes parlamenti ülés előtt merengjünk el egy percre azon,...

Trackback: Alkotmányos feltámadás 2011.04.24. 23:51:08

Hanem azért van abban csipetnyi koronaúsztatós, mázas perverzió, hogy a köztársasági elnök éppen húsvét hétfőn írja alá a köztársaság Magyarország új alkotmányát.Már hallom a lelki füleimmel két kilőtt védett madár között Semjén Zsolt - vagy esetleg a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.25. 22:59:18

@knausz: kissé (?) pesszimistább vagyok, nekem úgy tűnik, a helyzet fokozódik. Kb. a Borókaitól eljutottunk Szijjártóig, ez mindent elmond, a Török Zsoltra meg ránézni is elég, ha meg se szólal, akkor is lejön, hogy trágyadombi suttyó.
Ugyanez a felső szinten: Antalltól, Csengeytől, Kis Jánostól, Tölgyessytől, az akkori Orbántól a mai Orbánig, Semjénig, Lendvaiig, Gyurcsányig.
Hogy ezeken fogna a szeretet? Hát...

ulrike (törölt) 2011.04.25. 23:07:58

@Nyunyócska: OK, ezek kezdenek már érv félék lenni, de még mindig több a hogyan ne, mint a hogyan. Az nem túl célszerű, ha a szülő és a tanerő egymást okolja. Az meg végképp nem szakmai érv, hogy liberális meg nem liberális. Vannak, akik értenek hozzá, vannak, akik nem. Mindkét oldalon. Utóbbiak egyre többen. Frusztráltak, hangosak és egymást váltják pártjaikkal szinkronban a posztokon, mi túl magas nekik láthatóan. Ezért aztán rögtön diktálni akarnak. Mindent, mindenkinek és állandóan. Engem ez zavar, nem az, hogy konzerv vagy libsi. Nem érdekel, uralja a szakmáját. Ez egyre kevésbé sikerül. Nem csak az oktatásban.

megszűnt 2011.04.25. 23:09:23

@Hepci:
Szijjártó Pétert is személyesen ismerem. Nem ilyen volt! De fogalmam sincs, tudna-e olyan lenni, amikor én megismertem és úgy van előttem, mint szimpatikus fiatalember.

A szeretet az valami olyasmi, ami mindig győz, a mesében legalábbis, és amikor én annyi mesét elmondtam már, tényleg, egyszer már igazán győzhetne!:)

Hanem. Az is megoldás, ami eddig működött nálam, hogy csak és kizárólag a magam elvei szerint élek. Nincs ember, aki megakadályozhat benne. Hát muszáj nekünk benne lennünk a körforgásban?:) Olvasok, tanulgatok.. és minimális emberrel érintkezem. Pikpakk!

ulrike (törölt) 2011.04.25. 23:18:32

@Hepci: 'Antalltól, Csengeytől, Kis Jánostól, Tölgyessytől, az akkori Orbántól a mai Orbánig, Semjénig, Lendvaiig, Gyurcsányig.'
Azért az összes felsorolt nem egészen egy és ugyanazon kategóriába esik. Sem szellemileg, sem más tekintetben.
Szenteket mégsem választhatunk, muszáj az emberekből. Ilyenek vagyunk, mi választók is.
Az 'Ördög bibliájában' írja Ambrose Bierce: az államférfi és a politikus között az a különbség, hogy az utóbbi szenvedi annak hátrányát, hogy életben van. Cinikus, de talán igaz.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.25. 23:20:58

@knausz: még azt áruld el, ha elvek szerint élsz, hogy lesz abból Audi? :)
Szijjártó nyilván szimpatikus volt valaha, talán Hagyó is az volt (na, az utóbbinál azért kétlem). Aztán felvette a ritmust...
Én Kiss Gy. Csabával beszélgettem egyszer, régen. Ő már akkor, a hősidőkben sejtette, milyenné kell válni egy profi politikusnak. Ki is szállt.
Nem a jók fogják megváltoztatni a zombikat. Ez már az MSZMP-ben se működött, 40 évvel ezelőtt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.25. 23:25:10

@ulrike: Lázárt kifelejtettem... pedig ekkora szardarabnál ez hiba...
A két csoporton belül kisebb a különbség (intellektuális/morális szemszögből) az ellenkező oldaliak között is, mint a két csoport bármely 1-1 tagja között...

parlamentarista 2011.04.25. 23:28:43

@kiraaaaa:
a 14-18 éves gyerek szüleivel mégis mit akarsz kezdeni? az alapvető műveltséget kamaszkor kezdete előtt kell a gyerekkel elsajátítani. utána tanuljon az, amit akar. választ egy ágazatot. és abban kitanul egy vagy több szakmát. aztán ha rájön, hogy pályát tévesztett, mert mondjuk beiratkozott gépésznek, és mégis inkább filozófus akar lenni, akkor legyen lehetősége váltani.

már a kiskamaszoknak is ösztöndíjak kellenek. tudod mi motiválja őket. a pénz. ha jól tanul, akkor magas ösztöntdíjat kap. meg a szex. ha bekerült a legjobb szakkollégiumba, akkor buknak rá a csajok. rózsika néni úgy képzeli, hogy ha a 21 éves korban is a toldit tanítják, akkor az majd milyen jó lesz, mert az ARANY JÁNOS.

ennél nyilván sokkal jobb lenne, ha általános iskola elvégzése csak az tanulna irodalmat, aki akarna. és olyan irodalmat, amilyet szeretne. persze bizonyos kereteken belül. de az európai irodalom sokkal gazdagabb annál, hogy van ADY ENDRE. a kánont persze mindenki tanulja meg. erre való az általános iskola. de utána el kellene felejteni a közoktatást, és szakképezni kellene.

Húsleves 2011.04.25. 23:32:46

@parlamentarista:
Akkor szerintem a legtöbb gyerek a Móriczka nevű irodalmi folyóiratot választaná.

parlamentarista 2011.04.25. 23:33:19

@ulrike:
itt nem a konzervatív és a liberális, hanem a konzi és a neokon gondolkodás ütközik:
www.youtube.com/watch?v=s8UL_9R_W-Y

nincs olyan, hogy liberális tanár, hanem csak hagyományőrző és hagyományteremtő tanár van.

parlamentarista 2011.04.25. 23:39:50

@Húsleves:
a jelenlegi rendszer a világirodalomnak egy kis szeletét kínálja fel. és ezért van az, hogy a kamaszok helyette fluor tomit választják.

ez általános iskolában működik. kamaszkor előtt:
www.youtube.com/watch?v=Mla5K32Tb0A

ssi 2011.04.25. 23:41:44

"jómódúak adójának csökkentése a 2011 és 2013 közötti három évben összesen mintegy ezerhatszáz milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetésnek. Ezzel nagyságrendileg megegyezik a Széll Kálmán-tervnek nevezett Orbán-csomagra épülő konvergenciaprogram megszorításainak az összege .. ez a kiadáscsökkentés .. elsősorban az alsó és középrétegektől vesz el .. Orbán-kormány .. igen nehéz helyzetben vette át az ország irányítását .. de a kormányzat téves gondolkodásmódja .. valamint a rákövetkező kétségbeesett rögtönzés miatt .. semmi kétség, irtózatos bajok, elviselhetetlen társadalmi feszültségek jönnek"
szuveren.hu/gazdasag/az-egykulcsos-ado-ara

Szijjártó: "Széll Kálmán Terv intézkedéseivel a magyarok élete könnyebbé válik."
www.pecsistop.hu/articles/article.php?id=860947

megszűnt 2011.04.25. 23:41:50

@Hepci:
"még azt áruld el, ha elvek szerint élsz, hogy lesz abból Audi? :)"

Megmondom és megyek aludni. Nekem legtöbbször mérnökök udvaroltak. Szendi szerint, mert szimmetrikus nő vagyok, ennek ez a magyarázata. Gábor írt egy könyvet A nő tündöklése.. , mire én beküldtem a képemet, mer’ kapacitálta az olvasókat, ilyen pasas, mikor beküldtem, leesett az álla, hogy valaki be meri küldeni!:)

Szóval ezt írta:- Az egy normális, hogy a férfiak rajonganak, mert te egy szimmetrikus nő vagy!

Értek a karrierépítéshez. Van egy mérnököm, és őneki elmagyaráztam és a mai napig elmondom pontról-pontra, miket lépjen. Így van audink és így lehet építkezni belföldön és külföldön egyaránt.

Ha akarom, bármikor mondhatom ám, hogy most már elég volt, mert biciklivel akarok közlekedni! Aztán kész. Az élet túl rövid. A gyerekek felnőnek, nekem lehetnek más ambícióim, mint karriert építeni, pláne, ha ennyire szimmetrikus vagyok.., lehetnék regényíró.:) Szép éjt!

ulrike (törölt) 2011.04.25. 23:47:07

@Hepci: 1értek, Lázárt illetően különösen. Végül is minőség szerint kéne mérni az embert. A politikust is, ha volna neki.
Indulat PR-ra épített politizálás zajlik, zsigerből ítéljük meg a szereplőket. Fene se tudja, jól van-e így. Ha valamiféle hozzáértést, higgadtságot, türelmet, alázatot s - remélem, nem csuknak le (mindjárt) - tisztességes úri modort bölcsességgel párosítva is tudnának felmutatni!
Ha most visszagondolok az Antall kormányra, Antall iránt érzek valami tiszteletet, Szabó Iván kvalitásait is el kell ismernem. Horváth Balázs féléken viszont csak röhögni tudok még ma is. Ezeken felül vannak még az igazán kártékony barmok. A víziósak. Szép számmal.

panelburzsuj 2011.04.25. 23:47:32

@parlamentarista:

Elvben minden működik.

A gyakorlatban azzal a pár százaléknyi (osztályonként 1-5) gyerekkel nehéz zöldágra vergődni, aki már kiskamaszkorára rájön, hogy sokkal könnyebb útjai is vannak a napi betevő endorfinadag megszerzésének, mint a (több) pénz vagy a (jobb) csajok hajkurászása. Aki pontosan úgy elégedett magával, mint a kedves szülei: közönséges tahó, de elég gátlástalan/szemtelen/erőszakos ahhoz, hogy pusztán ennyiből akár kellemesen is eléldegéljen.

Ez a típus koszlott cigánygyerektől üzleti/politikia/celeb notabilitások trónöröseiig bezárólag minden "társadalmi rétegben" megvan, és kedvező körülmények között szarvat is növeszt.

Az eredményből visszakövetkeztetve az utóbbi 20-30 év - ("emberöltő") - ennek a variánsnak különösen kedvező miliő lehetett.

És a mai Paliünnep számomra sokkal inkább a trend további kiteljesedése, mint megtörése irányába mutat.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.26. 00:04:23

@panelburzsuj: egyre szaporodik az a (hím) embertípus, aki csak a még nagyobb pofonból ért.
Az adekvát nőstények pedig főzés helyett sz*pni tanulnak... :)

panelburzsuj 2011.04.26. 00:07:35

@Hepci:

(... és Audi-pályázatokat böngésznek ...)

paragrafus 2011.04.26. 00:26:13

Ez az újonnan elfogadott alaptörvény - többek között - a következőket mondja ki:

Nem ismerjük el az 1949. évi kommunista alkotmányt, mert egy zsarnoki uralom alapja volt, ezért kinyilvánítjuk érvénytelenségét.

Majd a zárórendelkezések között:

Ezt az Alaptörvényt az Országgyűlés az 1949. évi XX. törvény 19. § (3) bekezdés a) pontja és 24. § (3) bekezdése alapján fogadja el.

Vagyis azt a jogi normát jelöli meg jogforrásként az alaptörvény létrehozásához, amelyről egyidejűleg - és ugyanabban - kimondja, hogy nem ismeri el és érvénytelennek nyilvánítja.
Érvénytelennek nyilvánított norma hogyan lehet jogforrás?

parlamentarista 2011.04.26. 01:11:20

@panelburzsuj:
a magyar oktatási modell elméletileg hibás. folyamatosan cáfolja az élet.

a mutatsz nekem 1 olyan kamaszt, aki azt mondja, hogy ő mindent általánosságban szeretne megtanulni, akkor felteszem a kezem, és azt mondom: rózsika néninek igaza van. szabjuk a 14-18 éves kor közötti oktatást arra az 1 gyerekre. szerintem 0 ilyen gyerek van.

kamaszkor előtt ugyanez a tétel nem áll fenn. vannak gyerekek akiket általában érdekel minden - szorgalomtól függően csupa ötösök, négyesek, hármasok, kettesek, vagy egyesek - szinte minden tárgyból egyforma jegyei vannak - és ritka az olyan gyerek, aki csak a történelem érdekli, és azon belül is csak egyiptológus szeretne lenne. előfordul ilyen, de a legtöbb gyerek csak lát valamit a tévében, és azt hiszi, hogy végtelen jó fáraók kincseit kutatni, de sose lesz belőle régészprofesszor, hanem csak tetszett neki az indiana jones kalandjai. ezt az időszakot - amikor még egyszer van általános, és különös érdeklődésű gyerekek - a közoktatásra kell felhasználni. viszont kamaszkor kezdetétől specializálódni akar szinte kivétel nélkül mindenki. de ha mutatsz egy ellenpéldát, akkor felteszem a kezem.

parlamentarista 2011.04.26. 01:32:30

szóval bárki, akinek van kamasz gyereke, vagy a családban van egy kiskamasz és azt mondja, hogy ő ÁLTALÁBAN szeretné tanulni az összes tárgyat. az írja esetleg ide, hogy akadt egy ilyen csodabogár. szerintem nincs ilyen gyerek. serdülőkor előtt meg szinte csak ilyen van. persze előfordul, hogy valaki csillagász szeretne lenni, de ez gyorsan megváltozik. szóval mindenkinek az életben van egy váltás.

persze ez nem egy időben következik be, még csak nem is ugyanabban az évben, hanem csak úgy nagyjából az általános iskola végefelé. és ezért kellene azt mondani, hogy amikor a diák úgy dönt, hogy nem akarja az általános akadémiát tovább járni, akkor leteszi a műveltségi vizsgát, és utána meg tanuljon, amit szeretne. de akkor az már ne közoktatás legyen, hanem szakképzés. és ha pályát téveszt, akkor korrigáljon.

szóval a szakképzés első, és legfontosabb fázisára viszonylag hosszú időt kell hagyni. hogy legyen korrigálni. most ugye ez összesen 3 év. 18-21 éves kor közé esik a "jó" tanulóknál (felsőfokú alapképzés), és 14-17 éves kor közé a "rossz" gyerekeknél (szakmunkásképzés). tehát az elsődleges szakképzési idő rövid. előtte meg a közoktatási fázis túl hosszú.

az érettségi (műveltésgi) vizsga időpontját kellene tolni előrefelé. mondjuk évente egy szemeszterrel előrébb kellene hozni. de nyilván eközben elég sok mindent kellene változtatni. infrastruktúrában elsősorban.

jjulie 2011.04.26. 07:39:23

úgy néz ki, hogy a törökakadémia képzés nem rossz, egy sereg dolgot meg lehet itt tanulni, pl hogy müködik a magyar választási szisztéma, elméletben, a gyakorlatban, milyen szavazatszerző taktikákat alkalmaznak egyes politikusok, mi a szimbolikus politizálás, szóval ha valaki itt szorgalmasan matat, utána a kocsmában könnyen arat

azért, ha időnként, pl. valami vendég írna posztot gazdasági kérdésekről is, érdekesebbé válnának az utólagos felszínelemzések által keltett hullámok

persze ez csak az én szempontom, és nem feltétlenül esik egybe a felszinelemzői célokkal, miszerint izgi dolog figyelni, hogyan vélekednek egyesek olyan kérdésekről, amelyekről hiányos és homályos ismereteik vannak csak

pedig úgy tűnik, hogy a politika célja a hatalom megszerzése, de miért is, had gondolkodjam, mi fölötti hatalomról is, csak nem a húsosfazék fölötti hatalomról van szó?

a politikai utólagos felszínelemzés tárgya tehát a hogyan jutunk a húsosfazékhoz, és hogyan maradunk ott, és hogyan kerülünk távol tőle, ha ez bekövetkezik, viszont hogy a húsosfazékkal mi történik, azt már más tudomány vizsgálja, továbbra is úgy tűnik, hogy nem létezik a gazdasági ismeretekkel megfertőzött utólagos felszinelemző, sem a blogja

ez olyan lehet, mint a sportban a gyorsaság és az állóképesség, ha az egyikre gyúrunk, veszítünk a másokból

és akkor itt a kérdés a fődíjért: ha nincs gazdasági ismeretekkel rendelkező politológus, akkor létezik e gazdasági ismeretekkel rendelkező politikus?

porfelhő 2011.04.26. 07:47:40

kifelejtették az új alaptörvény szövegéből a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését január 1-jével."

A Népszabadságnak nyilatkozó alkotmányjogász arra mutatott rá, hogy a szövegben mindössze az szerepel, hogy az új alaptörvény 2012. január elsejével lép hatályba, ám az nem, hogy a jelenlegit ugyanezen aktussal egy időben hatályon kívül helyezik.

Kolláth György szerint így formailag két hatályos alkotmány lenne januártól.

Álláspontja szerint a "botrányos szakmai bakit" mindenképpen orvosolni kell, így máris alkotmánymódosításhoz kell folyamodnia az Országgyűlésnek."

hm. Nem probléma, csak jól kell értelmezni, én egyébként is úgy gondoltam, hogy a régi hatályát veszti.
hm. Mit kell ezen problémázni?

:)))))))))

porfelhő 2011.04.26. 07:51:39

@tölgyes:

Drága tölgyes úr!

Mi történt magával, hogy ilyen nagy betűkkel ir!
Csak nem gondolja, hogy a normál betüméretet nem tudom elolvasni.?

:)))))))))))

porfelhő 2011.04.26. 08:14:40

Schmitt Pál hibásan idézte a 12 pontot"

www.hir24.hu/belfold/253563/schmitt-pal-hibasan-idezte-a-12-pontot.html

Ugyan már! "ajándék mellyel meglepem"... .. ez egy történelmi pillanat volt, biztosan egy kicsit izgult a köztársasági elnök.
Nincs ebben semmi különös.

:)

porfelhő 2011.04.26. 08:21:26

Aha! Na. Igen. A " törökakadémia"!
Egy életen keresztül élni fog bennem, azt hiszem nem felejtem el.

:)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.26. 08:26:37

""Az új alkotmánnyal Magyarország elbúcsúzott a demokratikus államok közösségétől. A jogállam megszűnt, a jövendő választásoknak gyakorlatilag nincs jelentősége. A szabad társadalom ismérveinek alig marad nyoma. Ezzel az alkotmánnyal Magyarország nem tartozik az EU-ba. Ez szégyen Európának, de Európa hallgat." - aki ezt mondta, nem "idegenszívű szocibérenc", "hazaáruló" és a többi. Hanem a német közszolgálati televízió, az ARD tudósítója."

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=419374

juditka* 2011.04.26. 08:28:00

@porfelhő: :)

Ne butáskodj már! Nem egy életen keresztül él benned.
Csak a hátralévő életedben.
bezony.
nem elfelejteni majd, hogy irogattál ide.

:))

ssi 2011.04.26. 09:19:36

az új Alkotmány ..

- aláírás előtt: Szilinek már az alkotmányozási kérdőív létét, tartalmát el kellett volna utasítania .. de ő beájult attól, hogy (föl)használták, s már csak azon sértődött meg, hogy többre nem kellett
- aláírás után: izgalmas 8 hónap lesz
* részben a sarkalatos törvények miatt (melyek alakulását a kormány népszerűségcsökkenése is befolyásolhat)
* az utólag kiderülő hibák miatt (pl. kimaradt a jelenlegi Alkotmány érvénytelenítése), de ezeket a szokások el/túlhallgatjuk, ill. vmi dicséretest hozunk ki belőle és azt hangoztatjuk nagyvonalúsággal fogják intézni (a mostani posztban vázolt jelenség szerint)

nol.hu/belfold/a_selejt_bosszuja__kollath_szerint_jovore_ket_alkotmanyunk_is_lesz

lüke 2011.04.26. 09:29:14

@jjulie: (SZÁLLJ KÖLTEMÉNY...)

Szállj költemény, szólj költemény
mindenkihez külön-külön,
hogy élünk ám és van remény, -
van idő, csipjük csak fülön.

Nyugtasd a gazdagok riadt
kis lelkét - lesz majd kegyelem.
Forrást kutat, nem vért itat
a szabadság s a szerelem.

Szólitsd, mint méla borjuszáj
a szorgalmas szegényeket -
rágd a szivükbe - nem muszáj
hősnek lenni, ha nem lehet.

lüke 2011.04.26. 09:30:00

@manyike:
a szegénység nem izgalmas, inkább tragédia

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.26. 09:32:52

@manyike: Török Gábor most innovatív politológusként meginterjúvolhatná Szili Katalint.
- Mit érez, kedves Katalin?
- Olyan vagyok, mint a tök. Egy darabig locsolgattak, majd legyalultak.

lüke 2011.04.26. 09:48:24

@Hepci: :)
bon jour
juditka*/armanda*/armanda/Pasztorella/Porfelhö/álomszép/hencz /képzelt valaki etc .............
minden további még képzelödendö
torokgaborelemez.blog.hu/2011/04/24/353_ajandek_mellyel_meglepem/fullcommentlist/1#c13315284

ssi 2011.04.26. 09:50:35

@Hepci: :-) Sz.K. már nyilatkozott: nem bánta meg a részvételt, sőt nagyon élvezte - a politikusság és az őszinteség legfeljebb párhuzamos

@lüke: nálam/bennem nagyon zavaros a kép: mit jelent a vallás a mélyen vallásos ME-nek: óriási irodához mért mértéktartást, bátorságot csak az ellesettekkel/kiszolgáltatokkal szemben ... megbocsájtást a hazáért, ha szándékos is a tévút

lüke 2011.04.26. 10:00:54

@manyike:
- az iroda jár minden KE-nek, még Mozambikban is,irreleváns
- a vallásosság magánügy
- szándékos tévúton az van csak aki mentálisan retardált, (ilyet nem feltételez egy európai választó)
- a gazd elszegényedés meg nem egy év müve ,hanem y compris :az elmúlt száz
- gazd rendbetételére állitólag csak az IMF képes( ezt Brüderle
de.wikipedia.org/wiki/Rainer_Br%C3%BCderle
liberális német gazd. miniszter mondta)

Szimba 2011.04.26. 10:09:50

Itt van egy vadonat új alkotmány nekünk, és pont az iskolaérettségről vitatkoztok???

Anyám, borogass!

Azok a gyerekek, akik nem születnek szerető, gondoskodó családba, ahol kommunikáció is folyik a gyerek mellett, a gyerekkel, ott 3, majd 6 éves korára olyan mértékben marad el a fejlődésben a gyerek (beszéd, szókincs, nagymozgások, finommotorika stb.), hogy az már behozhatatlan. Többek között azért, mert az anyanyelv tanulásának is megvan a maga optimális ideje.

ssi 2011.04.26. 10:12:32

@lüke: másként gondolom, de semmi gond ezzel :-)
ME
- több, mint egyszerű közszereplő
- szimbólumokat, vallásosságot pont az ő szempontjukból pont ők erősítik, de az is fontos, amit kívülről mások másként/vagy épp ahogy látják
- lépéskényszer nagy teher -> először a kisebb ellenállás keresése lehet tudatos kerülő, szándékos átmeneti időszak

késő estig búcsúzom :-)

panelburzsuj 2011.04.26. 10:21:37

@Szimba:

Köztudott, hogy az új alaptörvényt a Sors mérte ránk.

Akkor mi a fenét vitatkozzunk rajta? :)

panelburzsuj 2011.04.26. 10:28:40

@parlamentarista:

Kétféle ellenpéldát is ismerek személyesen, és nem is egyet fajtánként. Több olyat (legalább kettőt a legszűkebb családban...), akit túl sok minden érdekel(t), és ezért bizonytalan a pályaválasztása még a felsőoktatás küszöbén is; és több olyat, akit semmi sem érdekel annyira, hogy az iskolarendszer keretein belül respektált módszerekkel tegyen erőfeszítéseket.

De hogy mutassam meg őket? :)

panelburzsuj 2011.04.26. 10:37:30

@jjulie:

Különdíjért: (Magyarországon/Közteseurópában) a (párt)politikai pálya a gazdaságilag sikertelenek vigaszága.

És az a tehetséges politikus, aki ügyesebben manipulálja a fazéktávoli lúzertömegeket.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.26. 10:45:48

@panelburzsuj: elég, ha a lepréselt fülüket beszkenneled ide...

panelburzsuj 2011.04.26. 10:47:24

@Szimba:

"az ellenzékben nincs olyan párt, amelyik ne lenne kínos"

Azért a kormányoldal is erősen dolgozik azon, hogy a nemzeti susnyásban verődhessen össze a Jobbakhíján Kerekerdő Találkozó.

Szimba 2011.04.26. 10:48:46

@Hepci:

:-)))))))))))

Ló!:-D

panelburzsuj 2011.04.26. 10:57:10

@Hepci:

A családot nem fogom megskalpolni a törökadémia tisztelt tagságának okulására, de arra rákérdezhetek az asszonynál, hogy a második típusból (lesszaggatott trógerfülek) nincs-e neki raktáron.

lüke 2011.04.26. 10:57:51

@panelburzsuj:
omnipotens, minden gyermek
/még én, is Hatvan elött:)/

lüke 2011.04.26. 11:08:13

@manyike:
a ME leváltható
(egyszer fönt, egyszer lent, mint a tökés,ezért is fektet be több iparágba)

panelburzsuj 2011.04.26. 11:11:26

@lüke:

Csak nem Gyöngyöspatára tartasz?

lüke 2011.04.26. 11:14:36

@panelburzsuj:
korban tartok arra:)
de a poént eladta a beragadt kapszli

pug406st 2011.04.26. 11:15:11

index.hu/belfold/2011/04/26/lazar_szeptemberre_maradhat_a_sarkalatos_torvenyek_donto_resze/

szeptemberben talán megtudhatjuk, hogy januártól milyen törvények alakítják az életünket...

Facebookon TG publikálta ezt:

"törökgáborelemez
DT figyel és eszi a húsomat... De vajon ezt hol olvashatta? Ilyet ugyanis soha, sehol nem mondtam vagy írtam..."

yamm.hu/dajcstomi/62438211271671808-tegyuk-fel-hogy-magyarorszag

eddig ott senki nem értette a mélytorkos hasonlatomat... talán itt...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.26. 11:19:20

"Kósa Lajos és a nívós mutyi

A debreceni polgármester üzletfele lehetett a Fidesz által most „leleplezett” ingatlanos cég."

altnyil.nolblog.hu/archives/2011/04/26/Kosa_es_a_mutyi/

panelburzsuj 2011.04.26. 11:19:28

@lüke:

Suszterpa'lamen'.

Talpalnak, sarkalnak.

juditka* 2011.04.26. 11:29:15

Schmitt:

A január elsején hatályba lépő új alkotmány felelősséget vállal a határokon túl élő magyarokért, ebbe beletartozhat a szavazati jog megadása is"

atv.hu/cikk/20110426_schmitt_pal_a_kovetkezo_lepes_a_szavazati_jog_megadasa_lehetElmondta:

az új alaptörvény lehetőséget ad arra, hogy a kétharmados többséget igénylő, sarkalatos törvényekkel együtt megteremtse, kiteljesítse a demokráciát.
Az államfő bízik abban, hogy e törvények megvitatásában az ellenzék is részt vesz majd, hiszen - mint mondta - a többségnek és a kisebbségnek is felelőssége van a konszenzus megteremtésében."

hm. "beletartozhat"...... hm. bele is fog tartozni. ha nem mondta volna az államfő, akkor is tudható lenne....
:)

lüke 2011.04.26. 11:31:34

@panelburzsuj:
:)
(már annyi védö eszköz van a mai sportban- ha sportszerüek lennének a sporik- , nemcsak szuszpenzor)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.26. 11:39:04

@pug406st: na, ez a Tomi se lesz már ennél - sokkal - hülyébb... reménykedjünk...
A feje szépen felpuffadt, lassan alkalmas lesz borszakírónak (mint Pálffy, khmmm).

lüke 2011.04.26. 11:45:01

hmm ahova máj 1-töl özönlenek majd .....
7M 400€- rós
www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/0,1518,758944,00.html

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.26. 11:50:12

"Új törvényt nyújtottak be a kormány- és köztisztviselők felmentéséről, hogy pótolják az Alkotmánybíróság által megsemmisített, az indoklás nélküli kirúgást lehetővé tevő rendelkezéseket. A javaslat szerint a felmenetést indokolni kell, de az is elég lehet hozzá, ha valaki nem fogad el egy másik, egyórányi vonatútra lévő beosztást."

www.origo.hu/itthon/20110426-torvenyjavaslat-a-kormanytisztviselok-es-koztisztviselok-felmenteserol.html

Primitív "ravaszság", de működhet. Ennyi telik a FYDESZ-től.

juditka* 2011.04.26. 11:59:43

Politikai garázdaság"

Tévedés azt hinni, hogy a gazdasági szükségállapot bevezetésének lehetősége vagy az állampolgári ellátások garanciájának kivétele az alkotmányból adott esetben megkönnyíti a hatalom dolgát."

www.168ora.hu/velemeny/politikai-garazdasag-74176.html

Minden ellenkező híresztelés ellenére sincs hatékony gazdasági és társadalmi kríziskezelés antidemokratikus praxissal – semmiféle „keleti szél” nem fújja ide az ahhoz szükséges, de még a maga környezetében sem feltétlenül sikeres ázsiai mentalitást."

lüke 2011.04.26. 12:07:05

www.nytimes.com/
az alkotmányunk ma sincs benne, hiába van utca elnevezve

Szimba 2011.04.26. 12:17:09

@lüke: Szent ég!

A bankok körüli mutyikról hallottam, meg Zánkáról, és egyéb kormányüdülőkről, de ez sem semmi!

xsasha 2011.04.26. 12:18:51

Kedves Gábor!
Nem teljesen értem, hogy ez a Mementó ez mit kíván igazolni.
Nem igazán tudom összefüggésbe hozni a blogbejegyzés szövegével.

Ha jól gondolom, Orbánt mindig is kettős gondolkodás jellemezte. Egyrészt a társadalmi kérdéseknek, kihívásoknak való megfelelés. Másrészt a médiának és a politikai közgondolkodásnak való megfelelés. Orbán hisz abban, hogy amit tesz, az a társadalomnak jó, ezért ebben a kettősségben sosem úgy gondol bizonyos dolgokra, mint fideszes vagy nem fideszes dolgokra.
Úgy gondolom, hogy Orbán műmájernek gondolja a komplett médiát, annak ellenére, hogy megtanult megfelelni ennek a területnek. Ha ezt a kettősséget figyelembe vesszük, akkor elég érthetőek ezek a megnyilatkozások.

képzelt valaki 2011.04.26. 12:20:10

@juditka*: )

"Amikor már azt hittük, néhány nappal a végszavazás előtt semmi újabb blaszfémia nem kerül az alkotmánytervezetbe, minthogy a jogállam romba döntése az eddigi kodifikációs merényletek alapján is garantált, a Fidesz-frakció mégis képes volt egy további leleményes gyalázatra: a bírák nyugdíjkorhatárának leszállításával megtizedelte az igazságszolgáltatás egyik független hivatásrendjét, és ezzel utat nyitott magának a fellebbviteli fórumok megszállására.

Az új alaptörvény kimunkálásában szakértőként megismert ifjú honatya megejtő gazdaságossági számítással vette védelmébe a bírói kar hirtelen megtámadását; mondván, egy idősebb tanácsvezető fizetéséből mindjárt két fiatal munkaerőé is kitelik.
Egyszerre ostoba és cinikus érvelés – pontosan rávall a kormányzat intellektuális színvonalára".

Már bocsánat. ! de a cikkhez tartozik ez is.
Mint már több száz komment /is/ iródott róla, a bevezetés "gyorsasága", a "bejentés" mikéntje a fő probléma. Na. és a munkahelyek ily módon történő "teremtése"......

parlamentarista 2011.04.26. 12:21:51

@panelburzsuj:
olyan kamaszt kellene "mutatni", aki a közismereti tárgyat matematikát, fizikát, kémiát, biológiát, történelmet, irodalmat ugyanazon szinten szeretné tanulni. aki matematikus, fizikus, kémikus, biológus, történész, és irodalmár egyszerre (!) szeretne lenni.

az addig rendben van, hogy valaki humán érdeklődésű. akkor menjen humán szakkollégiumba. most én persze értem, hogy van humán gimnázium, csak azt nem értem, hogy ott miért kell gyerekekre az általános iskolás matekot ráerőltetni. nem arról van szó, hogy a politológusnak nincs szüksége matematikára. hanem pusztán arról, hogy nem speciális matek kell hozzá. kifejezetten politológusokra szabott matek speckol. ha abból indulunk ki, hogy a hallgatók elemi aritmetikai, és logikai képességekkel rendelkeznek (általános iskolás szinten), az irodalom érdekli őket, és egy kicsit a történelem, akkor abból egy elég speciális matek jön ki. és nekem erős a gyanúm, hogy a politológusnak pont erre lenne szüksége.

tehát egy átjárható szakkollégiumi rendszer kellene, ami már a kamaszkor kezdetétől várja a továbbtanulni akaró fiatalokat. de ez nem közoktatás. a kamaszoknak nem általános matematika órákra van szükségük, hanem vagy emelt szintű konstruktív, axiomatikus matekra, ami végtelen formális, és absztrakt. ez 100-ból nagyjából 1 embert érdekel. vagy speciálkollégiumok kellenek a politológusnak, meg az autószerelőnek. aztán persze lehet, hogy valaki mindkettő iránt érdeklődik. akkor ez két matematika speckol.

szerintem olyan európai középiskolák kellenének, mint az amerikai egyetemek. ahol ugye nagyjából abból indulnak ki, hogy európai mércével nézve általános iskolás ismereteid vannak. és ott a sok faculty. válasszál egyet. és ha az nem tetszik, akkor válassz másikat. de a szakkollégium egész más, mint az általános iskola.

ha 14 éves korában nem tud választani, akkor bökjön. jelzem, ha beiratják egy általános gimnáziumban akkor 18 éves korában is csak bökni tud. mert igazából meg akar felelni a szülők általános elvárásainak, talán azért, mert pedagógusok gyereke. de a lelke mélyén szerintem ő is tudja, hogy mivel szeretne foglalkozni. ha tényleg nem tudja, akkor ki kell dobni kockán. aztán vagy bejön, vagy nem. és ha nem, akkor még mindig lehet váltani. de ebben az esetben is jobb a lehető leghamarabb szakosodni.

nem látom be, hogy egy 14 éves gyerek miért ne tanulhatna magas szinten építészetet, vagy gépészetet. egy 14 éves miért ne tanulhatna elektronikát. vagy politológiát. miért kell ahhoz emelt szintű történelem érettségi. egész egyszerűen nem látom be, hogy egy tetszőleges politológiai kurzushoz az általános iskolás ismeretek miért nem elegendőek. nem volna szabad előfeltételezni többet az általános iskolás ismereteknél.

persze egy ponton túl, ami a szakképzés is emelt szintűvé válik. amikor ezt már előfeltételezzük. amikor nem tudományos ismeretterjesztés folyik, hanem kifejezetten tudósképzés a vájt fülűeknek. de az megint egy másik intézmény. az a tudományegyetem.

5-8 elemi
8-13 gimnázium <-- még közoktatás
-----
13-21 szakkollégium <-- már szakképzés
21-34 tudományegyetem

panelburzsuj 2011.04.26. 13:01:47

@parlamentarista:

Megvárom másik csomagot.

A leszarom-szárny elemzését.

lüke 2011.04.26. 13:02:20

@Szimba:
ez rentábilis:)
de gyorsan 4-5 tulajnak továbbadták- így ment- hogy ne lehessen követni,
az egész privatizáció mutyi volt,s ha valaki nem ezt az utat járta megakadályozták az AVÜS volt megyei KISZ titkárok,
Tocsik 800 milliója le volt még papírozva, késöbb papír se volt

lüke 2011.04.26. 13:07:34

@Szimba:
s az ebböl kiszelektálódott független nagy tökéseket lehet most
-imádni:)
-felnézni rájuk
-dicsérni ,mily`ügyesek
-milyen jól bánnak a pénzzel
és mondani , hogy a sajátjukból adnak

Szimba 2011.04.26. 13:20:07

@lüke:

Az a baj, hogy nem mindegyik tulajdonos volt alkalmas arra, hogy fenn is tartsa, és fejlessze is a cégét. A könnyen jött pénz, könnyen ment.

A szelekció után megmaradt tőkésekről hamarosan senki sem fogja tudni, hogyan szerezte (lopta) az első millióját.

Ilyenek ezek a családregények!:-) (lásd Buddenbrookház)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.26. 13:22:38

""Egy arrogáns párt alkotmánya" - újabb pofon Orbánnak

Az Euró című lap újságírója úgy látja: a jogszabály "bebetonozza a Fidesz hatalmát", a preambulum "eltúlzottan archaikus", ami szórakoztató is lehet, hiszen jogi szempontból a preambulum nem jelent semmit."

hirszerzo.hu/kulfold/20110426_arrogans_part_alkotmanya

a-kis-herceg 2011.04.26. 13:34:56

@panelburzsuj: gyönyörű... összefoglaló

"Különdíjért: (Magyarországon/Közteseurópában) a (párt)politikai pálya a gazdaságilag sikertelenek vigaszága.
És az a tehetséges politikus, aki ügyesebben manipulálja a fazéktávoli lúzertömegeket."

csak már ettől többről szól... a politika bekebelezte a TELJES GAZDASÁGOT...

a-kis-herceg 2011.04.26. 13:39:31

rohadó metró, rohanó busz... rohadó élet...

"A szakértői vélemény is azt erősítette meg, hogy a jármű műszaki hibája miatt történt a tragédia. A Pécsi Közlekedési Zrt.-nek még 20 hasonló típusú és műszaki állapotú busza van."

www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=374870

a-kis-herceg 2011.04.26. 13:45:28

és még mindig Pécs... szépen prosperáló része... a pártpénztárnok.

www.stop.hu/articles/article.php?id=865387

gondolom az ÉHSÉGlázadás nem őróla szóló hír...

az ország varrás mentén hasad...

www.hir24.hu/belfold/253627/ehseglazadas-torhet-ki-eszak-magyarorszagon.html

érdekes felvetés... kizárják Mucsát az EU-ból? hmm... tanulságos...
javaslom előzzük meg! lépjünk ki...

www.168ora.hu/buxa/szervuszausztria-magyra-alkotmeny-eu-kizarasder-standard-74473.html

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.26. 14:02:13

@a-kis-herceg: sok az neki, nem köll aggódni.
Egyébként mi a végtermék, ami újra napvilágot lát, a politikai gazdaságtan?

Diocles 2011.04.26. 14:06:58

Üdv, hoztam a blognak új témát :-)

nol.hu/belfold/elkezdodott_a_szocialista_belhaboru__gyurcsany_partszavazast_kezdemenyez

(persze ez sehol nincs Gyöngyöspatához, de legalább szórakoztató eseménysor.)

Diocles 2011.04.26. 14:09:07

"A Népszabadság birtokában lévő dokumentumból kiderül, hogy Gyurcsány és platformja ezért - „a párt alapszabályának rendelkezései szerint” - pártszavazást kezdeményez. A feltenni kívánt kérdések pedig azt a cél szolgálják, hogy a tagság közvetlenül vehessen részt vezetőinek megválasztásában, hogy csökkentsék a funkcióhalmozást, hogy átláthatóbb és ellenőrizhetőbb legyen a pártvezetők jövedelmi, vagyoni helyzete, a párt gazdálkodása – olvasható a levélben.

Gyurcsány közli a pártvezetéssel, hogy a kezdeményezés érvényességéhez szükséges aláírásgyűjtést május elseje után megkezdik. „Kérjük, hogy a kezdeményezés érvényesítésével kapcsolatos eljárást június végéig fejezzük be, a pártszavazást pedig a nyári szünetet követően, az őszi politikai szezon kezdetén, szeptember végén tartsuk meg” - zárja sorait a volt miniszterelnök."

ez hadüzenet a régieknek?

a gond, h szerintem senki kívülálló nem láthat bele az MSZP közismerten mutyis belviszonyaiba, ahol semmi nem az, aminek látszik.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.26. 14:23:37

@Diocles: talán egészen pontosan nem látható, ki kicsoda, de a "f*szkalap" általános/hozzávetőleges definíció azért a fontosabb alakokra simán illik. :)
Gyurcsótány biztos szívesen létrehozna egy sztálinista pártot (OV pozitív példája lebeg gülüszeme előtt), de ehhez szerencsére se pénze, se esze nincs elég.

Diocles 2011.04.26. 14:37:28

@Hepci:

nem, ebben a történetben most ő a "jó fiú", miután ugyanis nem tudott kiegyezni a mutyizókkal, így kénytelen meghirdetni a háborút a mutyik ellen (ez mutatja a gyengeségét, h ti. nem tudott bekerülni a belső mutyikörbe), bízván abban, h ebben a velejéig korhadt pártban talán tisztességes a tagság többsége.

mert a követelései itt mind vállalhatóak (pl. funkcihalmozás megszüntetése, stb.), az más kérdés, h mit szól hozzá a privilegizált pártelit...

xsasha 2011.04.26. 14:58:10

@parlamentarista:
A felvetésed érdekes, és egy változások előtt álló területet piszkálgatsz.
Az oktatással kapcsolatban társadalompolitikai kérdést kell eldönteni: amerikai típusú fogyasztói társadalmat akarunk, vagy német-skandináv típusú, középrétegre épített társadalmat?
A jobboldal válasza ez utóbbi.
Az egy nagyon szép elképzelés, hogy a gyerek tanulja azt, amihez kedve van, ami érdekli. A kérdés az, hogy van-e szerepe az általános műveltségnek? Olyan gyerekeket akarunk tanítani, akik felnőttként mikróban szárítják a macskát, vagy esetleg olyat, aki nem jön zavarba, ha halmazokkal kapcsolatban, vagy egy-egy mondat logikai igazság állapotával kapcsolatban?

Nekem az a véleményem, hogy az akarjon reformokat az oktatásban, aki el tudja mondani, mi a különbség a jobboldali és a baloldali agyfélteke között, a piramidális és extrapiramidális idegpályák között, aki tudja, mi az az észlelés és mi az indexálás. Mert aki úgy megy a kertbe gyomlálni, hogy nem tudja, hogy néznek ki a haszonnövények a különböző fázisukban, az több kárt tesz, mint hasznot.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.26. 15:12:00

"Egyenruhában érkezett Gyöngyöspatára az újabb véderős csapat

Újabb véderősök jelentek meg Gyöngyöspatán, most már egyenruhában - állítják a helyi romák. Farkas Pál, roma referens elmondta, hogy a szervezet országos megbízott parancsnoka azt tervezi, indulni fog a polgármesteri címért és már azon dolgozik, hogy állandó lakcíme legyen Gyöngyöspatán."

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=126487

Egyértelmű a provokációs cél.

xsasha 2011.04.26. 15:26:32

@Diocles:
A sportszeletes csávó dolgozik tovább.

xsasha 2011.04.26. 15:36:22

@jjulie:
Ezek nagyon jó gondolatok! :-)

a-kis-herceg 2011.04.26. 15:55:10

na végre. nemcsak NEVEZgetnek... dolgozik a Tarlós... nem Sarlós?

otthonteremtés: megadóztatjuk az új lakásépítést (nem mintha épülne...)

tűzoltási díj: kivonulnak, kimegy a szirénás kocsi...
előbb csak egy opel, a tűzoltó-pénzügyről...
-megnézi a tüzet
-kiszámlázza (méret és intenzitás szerint)
-az égő lakás tulajdonosa elmegy postára
-sárgacsekk befizet...
-feladóvevényt megmutat a helyszínen a pénzügyesnek...
-a pénzügyes hívja a vonulósokat hogy indulhatnak...

rövid megoldás: mindenki tart otthon pár millát fedezetnek, vagy a tűzoltónak MÁSIK ingatlant felajánl fedezetkánt a díjra (hisz az égőház értéktelen...)

ja aki meg szórakozik az is fizet!

index.hu/belfold/budapest/2011/04/26/ot_uj_adonemet_vezetne_be_budapest/

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.04.26. 16:21:16

"Magyarország, a jelölt, amelyet kizárhatnak az EU-ból

Pontosan ezért egyetlen ország sem lehet az EU tagja, amelynek alkotmánya kizárja azt a lehetőséget, hogy az állam megtehesse a költségvetés konszolidálásához szükséges lépéseket. Magyarország olyan mérhetetlenül eladósodott, és olyan súlyos szerkezeti problémái vannak, hogy ezek következtében a jövőben nagyon könnyedén akut válságban levő országgá válhat. Olyan országgá, amely képtelen lesz kiverekedni magát a válságból, mert egy gátlástalan, populista kormány 2011-ben olyan alkotmányt fogadtatott el, amely kormányozhatatlanná teszi az országot."

www.168ora.hu/buxa/szervuszausztria-magyra-alkotmeny-eu-kizarasder-standard-74473.html

a-kis-herceg 2011.04.26. 16:38:22

@vinczej: ezt órákkal ezelőtt linkeltem... azzal a javaslattal, hogy ez a blama elkerülhető egyszerűen... huszárosan... (lépjünk ki gyorsan)

+ populista = elitellenes. tehát te demagóg sz@r kormányt akartál írni

+a válság a kormány tetteitől független. teljesen alkalmatlanok... lex@rják

a-kis-herceg 2011.04.26. 16:53:37

a cigányoknak épp sürgős-spontán nyaralásra volt szükségük Csillebércen....

kepgep.hu/2011/04/24/main/kepregeny-2.html

Tusko Hopkins 2011.04.26. 20:45:22

@aszekelyek:
""Az összes vérbíró és az öregnéne is nyugodtam flangálhat, hasonló írással, akkor mi bajod van? Ő elmondta, Hírtv-ben , hogy revideálta álláspontját, mint sokan, akik sokáig elhitték a meséket. Nem azt mondta, hogy kicsit hazudott, hanem azt, hogy ő bizony ezt hitte és későn jött rá, marhára nem jól gondolta a dolgokat. 89-ben is egyedül ő merte azt mondani , hogy népfelkelés volt. A fejét akarták letépni érte, akik most támadják és gáncsolták az államminiszterré válását. A megveszekedett egypárti, diktatúra hívek. Mint te is.Másként nem, lenne érdeked ide is írogatni és linkelni ezt a féligazságot.""
Idézet Orbán Viktortól: "Ha egy politikus nem tartja magát korábban kimondott gondolataihoz, s mindig csak a pillanatnyi népszerűségre gondol, eltávolodik egykori önmagától, akkor előbb-utóbb erkölcsileg megsemmisül, kiürül, s zörögni kezd, mint a mákgubó ősszel, ha fújja a szél." (Orbán Viktor)
Csak ennyi.
I subscribe.

xsasha 2011.04.26. 22:58:29

@bóra77:

3.) Miért ne lett volna?

5.) Pedig erre kíváncsi lennék. :-P

xsasha 2011.04.26. 23:01:22

@Letícia:
A lepényhal meg utoljára. :-)
Én úgy gondolom, hogy a ballib nihillista társadalompolitikája elintézte, hogy túl sokan ne akarjanak közös dolgainkkal foglalkozni.

bóra77 2011.04.27. 14:07:37

3. semmi értelme nem volt új alkotmányt írni
-->mert csak:) nem prioritás egész egyszerűen, de ha már írtak, akkor ne így tették volna

5. Bevallom azt jól megkomponálták, ahogy OV feltűrt ingujjal ücsörög és beszél. (sztem kicsit rágyúrtak a vonzó államférfi imidzsre, de lehet, hogy csak én látom így). azt, hogy miről, inkább hagyjuk.
--> már ezzel kapcsolatban mire vagy kíváncsi?:)
süti beállítások módosítása