Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:49

A Heti Válasz ezen a héten a Jobbik egyéni indulóival foglalkozik (az összes jelöltről többet a Jobbik honlapján: meglepően professzionális munka, informatív választókerületi térképekkel - különösen összehasonlítva a Fidesz minimalista vagy az MSZP általam sajnos meg sem talált hasonló oldalaival). A lap fő állítása a következő: „nevesincs jobbikosok okozhatják az áprilisi parlamenti választás legnagyobb meglepetését – három kelet-magyarországi körzetben ugyanis az első helyért menetelnek Vona Gábor emberei”.

Bódis András cikke Tiszavasvári, Ózd és Szerencs központú választókerületekben lát esélyt arra, hogy a Jobbik indulói egyéni mandátumot szerezzenek. Mindhárom helyen 2006-ban az MSZP győzött: Tiszavasváriban Juhász Ferenc és Ózdon Tóth István már az első forulóban, míg Szerencsen Szabó György a másodikban szerzett mandátumot. A három szocialistából kettő most is indul, Szabó György helyett azonban egy másik volt minisztert, Ficsor Ádámot indítják a szocialisták. (A Fidesz mindhárom körzetben helyi politikusokat nevezett: Karakó Lászlót, Riz Gábort és Koncz Ferencet.)

A jobbikos esélyek alapja a cikk szerint az európai parlamenti választás eredménye: ezen három körzet több településén 2009 júniusában ugyanis a Jobbik megszorította vagy egyenesen megelőzte a Fideszt (érdekesség, hogy a két borsodi körzetben 2006-ban a MIÉP-Jobbik jelöltje lett a harmadik – igaz, parlamenti küszöb alatti támogatással). Így aztán most Tiszavasváriban a volt fideszes Császár József, Ózdon a volt MIÉP-es Kisgergely András, Szerencsen pedig a gárdista Holcman László a Heti Válasz szerint akár győzhet is. (A három választókerület részletes választási adatai itt.)

Kétségtelen, hogy az EP-választás eredménye bizonyos tekintetben orientáló jellegű lehet, s az sem vitás, hogy a Jobbik politikusai számtalan helyen érhetnek el a radikális jobboldaltól korábban soha nem látott, meglepőnek tűnő eredményt (2002-ben a MIÉP-nek és 2006-ban a MIÉP-Jobbiknak például nem akadt tíz százaléknál többet kapott indulója), ráadásul a listás választáson akár az MSZP-t is megelőzhetik. Legalább két ok miatt mégis vitatom a lap állítását: egyrészt az EP-választás „megtévesztő” jellege, másrészt a választási rendszer speciális szabályai miatt.

Az előbbiről már többször írtam: az alacsony(abb) részvétel és a tavalyi voksolás csekély (eltérő) tétje miatt az akkori eredmények csak komoly fenntartással fordíthatók át a mostani választásra. A másik ok még fajsúlyosabb: egyéni mandátum megnyeréséhez a magyar választási rendszerben nem elegendő az „éppen győzelem”, azaz a relatív többség. Mint ismeretes, az első fordulóban csak akkor dől el a mandátum sorsa, ha ötven százalék feletti sikert arat valamelyik jelölt, míg a második fordulóban elég ugyan a relatív többség, de ekkor már nem a teljes mezőny, hanem főszabályként csak az első forduló első három – visszalépés esetén: első két – jelöltje áll rajthoz. A Jobbik egyéni mandátumszerzéséhez tehát vagy az kellene, hogy az első fordulóban ötven százalék feletti eredményt érjenek el jelöltjei, vagy az, hogy a második fordulóban képesek legyenek a kieső jelöltek szavazóit is megszólítva nyerni. Lehet, hogy tévedek, de szerintem a párt jellege 2010-ben egyiket sem teszi lehetővé: egyrészt nehéz elképzelni olyan „teljes” körzetet (azaz nem egy-egy települést), ahol ötven százalék feletti szavazatarányt érhet el a Jobbik jelöltje, másrészt a párt nem nagyon számíthat az esetleges második körben a kiesett vagy visszalépett pártok (MDF, MSZP, LMP, SZDSZ) szavazóira.

Két esetben lehetne esélye egyéni mandátumra a Jobbiknak: ha létrejönne egy olyan Fidesz-Jobbik megállapodás, amely kölcsönös visszalépésekről határozna, vagy ha több körzetben a hasonló erőt képviselő Fidesz és a második fordulóra egyesülő baloldal (MSZP-MDF-SZDSZ) jelöltje mellett befuthatna a nevető harmadik (valójában: első helyezett) jobbikos.  Most egyik sem tűnik igazán valószínűnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr451717499

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A fanatikus Jobbik-szimpatizáns Ózdra jelentkezhet át 2010.02.24. 00:55:17

Török Gábor a Nyerhet-e a Jobbik egyéni mandátumot? című bejegyzésében arra a következtetésre jutott, hogy jobbikos egyéni képviselőjelölt tavasszal gyakorlatilag sehol sem nyerhet, mivel a fideszes jelölt nem fog sehol visszalépni, a második fordulóra...

Trackback: Csak következetesen... 2010.02.02. 13:36:45

SZDSZ > MDNP > FIDESZ > Jobbik Hit Gyülekezete > Református Egyház > Katolikus Egyház A Jobbik csepeli képviselőjelöltjének a párt (amúgy el kell ismernem, profin kivitelezett) választási honlapján található hivatalos életrajza így szól...

Trackback: Nyerhet-e a Jobbik egyéni mandátumot? 2010.01.31. 18:30:03

Két esetben lehetne esélye egyéni mandátumra a Jobbiknak: Most egyik sem tűnik igazán valószínűnek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

[nev] (törölt) 2010.02.01. 14:50:40

@groggil:
nem, de az uniós források a következő ciklusban jelentősen meg fognak csappanni. ezt már most lehet tudni. az unióban számtalan lobbi azt mondja, hogy elég már van a történelmi sérelmeiket emlegető magyarokból. ebből a barbár csürhéből. nem mondják ki, de pontosan ezt gondolják például a jobbikről. hogy ez egy csürhe.

nagyjából az a véleményük rólunk, mint neked a cigányokról. és pont úgy akarják megvonni a támogatást, mint ahogyan te is meg akarod vonni. a kelet európával kapcsolatos pozitív diszkrimináció értelmetlen.

egy térség vagy képes felzárkózni magától, vagy nem képes. de az nem megy, hogy egy tábor húzza lefelé a nemzetközösséget. teringettét. ezt gondolják.

török gábor 2010.02.01. 14:55:56

@radala: ha érzi, akkor van :) teniszben én is mindig a gyengébbnek szoktam drukkolni, például rendre Federer ellen - ezért aztán mindig csalódom is... a győzteshez húzás persze sokkal erősebb - és kifizetődőbb.

barli 2010.02.01. 14:59:14

hopp, most vettem csak észre hogy a parlament fölött a felhö az igazából Magyarorszag :) Nem is rossz. Másnak is ennyi idöbe tellett, vagy csak én vagyok ennyire képzetlen ideológiaila? Csodálom, hogy a jobbikosok még nem kötöttek bele a formájába :)

Egregor 2010.02.01. 15:00:16

@[nev]: Lauderbe a legdeviánsabb purdékkal.

Egregor 2010.02.01. 15:03:35

@[nev]: Te viszont egyre biztosabb, hogy liberális bértollnok vagy, mert csak azok tudják ennyire tagadni a valóságot, akik:
1. pénzt kapnak érte
2. valahol teljesen máshol élnek, lehetőleg egy párhuzamos dimenzióban, ahol a nagy médiumok nincsenek egy-két ember kezében, ahol a kereskedelmi tévék nem a népbutítás eszközei, és ahol a híradás pártatlan és részrehajlástól mentes.

radala 2010.02.01. 15:03:50

@török gábor: Most nyomok egy printscreent:-).

Kedves Török Gábor, most munka helyett megint nagyon jól elmélyedtem a szociálpszichológiában.
Tök érdekes dolog lesz a választás megint.
Szerintem 2002-ben (millió okon túl) azért vesztett a Fidesz, mert erős volt az underdog hatás. Mert az állítólag akkor erős, ha nincs tét. 2002-ben mindenki azt hitte, hogy nem lehet elcseszni az országot, viszonylag nagy volt a bizalom (nem volt tét).
Most is lehetne az, hogy az underdog hatás miatt följön a jobbik az mszp mdf (látszólag tuti a győztes nincs tét). De lehet, hogy nem így van, mert lehet, hogy épp a győzteshez húzás lesz iszonyat erős, mert most sokaknak "élet-halál" a tétje a választásoknak...
Hogy van ez? A mindenféle társadalomtudományos kutatók úgy várják a választásokat, mint a csillagászok a napfogyatkozást? Mert szerintem hihetetlenül meg lehetne mostanában okosodni, ha lenne, aki sokat mérne. Ilyen helyzet (remélem) nem lesz többet.

groggil 2010.02.01. 15:04:01

@hoplita:
Teljesen egyetértek veled!
Igen, az első lépcsőfok ebben a kérdésben a nyilvánosság elé kerülés lesz...egy parlamenti pártot, pláne, ha nem 5,01-el csusszan be, már nem lehet ezzel a mindent elfojtó "álliberális" szájkosárral karanténba kényszeríteni.....hogy ezzel a képzavarral éljek. :)
Onnantól a parlamenti plénum előtt lehet -hírértékűen- vázolni ezt a valóban drámai kifejlettel fenyegető demográfiai helyzetet például. És erre -előbb-utóbb- a Fidesznek is reagálnia kell valahogyan..

Radala!
Persze, értem én a viccet, csak nem szeretem..:)
Nem vagyok tanulatlan...egyébként azt tapasztalom, hogy a "tanultabb" ismerőseim lettek tömegesen jobbikosok..ők az Iq-jobbikosok, mert van -kétségtelenül- a "kopasz" vonal is..
Bár politológiai tanulmányokat csak korlátozott mértékben folytattam, ettől függetlenül az a véleményem, hogy "veszteshez húzás" nincs, az szerintem egy egyéni lecsapódás nálad...
"Vesztesbe rúgás" esetét el tudom képzelni, pláne, ha még oda is tartják az orcájukat...gondolok itt Hagyó eddigi erőltetésére...
Olyan -szerintem- létezik, hogy a "bántott mellé húzás", erre meg inkább a Jobbik építhet, mert annyiszor fogják a kampányban telitalppal megrúgni, hogy az már-már szimpátiát ébreszt azok körében is, akik eddig valamiért nem figyeltek fel rá.

Egregor 2010.02.01. 15:04:43

@groggil: Így van. Az EU a legtöbb esetben egyáltalán nem foglalkozik ilyen ügyekkel, csak jól kell tálalni.

mirrmurrkandúr 2010.02.01. 15:07:44

@groggil: Sosem voltam jobbikos, és hidd el, elég sok utcai atrocitás ért (miután házról házra üldöztek minket a rendőrök, épp, hogy megúsztam a Gyorskocsi utcát... stbstbstb), és még így sem lettem az...

Nincs bajom a jobbikosokkal, de én nem szavaznék rájuk...

Egregor 2010.02.01. 15:10:02

@[nev]: És ezt te el is hiszed? Hogy így vélekednek odakint?

Az internet korában ilyet állítani nem csak blődség, de eget verő ostobaság is.

groggil 2010.02.01. 15:13:05

@[nev]:
A "barbár csürhézést" fejezd be...eljárt az idő ezek felett a jelzők felett, ezt érzékeld; egyre többen nem tűrik el az ilyen "barbárcsürhézést"...ennyi személyes üzenetként.
Nem személyesként: a "nyugat" -mindenféle hibás ballib állásponttal, ill. várakozással szemben- nem fogja bedönteni Mo.-ot, még akkor sem, ha 100%-ot kapna a Jobbik, és egypárti jobbikos parlament lenne...
Mert Mo. bedöntése bedöntené az IMF hitel fizetését is, az bedöntené az egész Kelet-Eu-i régiót, beleértve a Baltikumot is...abból országhatárokon átnyúló zavargások is lehetnének...szóval: itt semmi nem lesz elzárva, meg megingatva..
Szlovákia vonatkozásában mi történt, amikor Slota kormányzati tényező volt pl.?? Ugye, hogy semmi?

radala 2010.02.01. 15:13:25

@groggil: Nettó vicc volt, amit mondtam. A szélsőségesek általában iskolázottabbak (szerintem). Vagy fordítva az iskolázottabbak általában szélsőségesebbek. Talán (remélem) csak nem agresszívek, de ez közel sem biztos.
www.szazadveg.hu/files/kiadoarchivum/Letenszerk.doc

Van veszteshez húzás, bár én nem olvastam ki ezeket az adatokból (amiket le sem írtak) (azt hiszem pályát tévesztettem nekem is valami olyan tudományt kéne művelnem, ahol nem kell leközölni az adatokat:-) ).
Szóval állítólag hasonló erejű, mint a győzteshez húzás.
"A kérdés ahhoz az elméleti vitához kapcsolódik, hogy választáskor a győzteshez csapódás (bandwagon hatás) vagy az esélytelen (underdog hatás) támogatása a jelentősebb. A választásokon persze akár mindkét hatás is megjelenhet. A győzteshez csapódásnak, illetve az esélytelen támogatásának különböző okai lehetnek. Hipotézisünk szerint a győzteshez csapódás inkább felfokozott interakció hatására vagy komoly személyes érintettség esetén jelentkezik. Ezek hiányában az esélytelen támogatása a jelentősebb. "

groggil 2010.02.01. 15:22:21

Tényleg!! Török Gábor Úr!

Pusztán elméleti síkon kérdezem! Arra milyen választ ad az Alkotmány, vagy mi lenne az eljárásmód akkor, ha 1, azaz egy párt érne el 5% fölötti eredményt (pl.: 85%-ot), a többi meg 0-4,99% között bármit....szabályos, demokratikus választáson...
Mind a 386fő ugyanabból kerülne ki??
Elméleti, persze, de kiváncsi vagyok...

groggil 2010.02.01. 15:24:24

...és úgy, hogy az egyéniben sem nyerne más mandátumot...
olyankor mi lenne a töredékszav-al?? 5%alatti nem részesülne, tehát lenne egy homogén Parlament??

[nev] (törölt) 2010.02.01. 15:27:05

@Egregor:
itt arról van szó, hogy főleg a briteknek, de a franciáknak, és a németeknek is elegük van abból, hogy tolják az euromilliárdokat kelet európába.

és csak az indokot keresik, hogy miért ne. és például a magyar jobbik majd jó ok lesz rá. hogy ennek a csürhének? szívesen látják a nyugati kultúrába beilleszkedni akaró és tudó orvosokat, mérnököket, és persze a szakmunkásokat, de nem őrültek meg teljesen, és nem fogják támogatni ezt a felvilágosulatlan nyíltan rasszista, antiszemita, és homofób csürhét.

világbanki hitelek lesznek a jelenlegi vissza nem térítendő támogatások helyett. és lehet a világbankot zsidózni, mert akkor világbanki hitelek sem lesznek.

az unió keleti bővítése egyáltalán nem jött jókor nyugat európának, és jó eséllyel húznak fel majd egy láthatatlan vasfüggönyt az elkövetkező pár évben.

radala 2010.02.01. 15:27:39

@groggil: Nem kérdés, hogy 386 mandátumot érne.
Még az is, ha 19 db 4,9%-os párt lenne és 1db 6 %-os.

radala 2010.02.01. 15:32:30

Az 5% alattiakból nem lesz töredékszavazat. Az országos listára a megyékben nem hasznosuló szavazatok kerülnének föl.
Jaj de buta vagyok, olyan nem képződne, mert ha 1 párt van, akkor tuti ki lehet osztani minden megyei mandátumot.
Lehet-e 0 szavazattal országos listahelyet kiosztani ez a kérdés? Mert 52 (vagy hány) országol listás mandátum alapból van.
Remélem idén megtudjuk mi a helyzet ilyenkor:-)

groggil 2010.02.01. 15:33:56

@[nev]:
Nem nekem írtál, de mégis:
Azért fölösleges választ írnod, hogy bele tudd csempészni a "csürhe" jelzőt...én sem csürhéztem a ballibet...az általuk képviselt dolgokat illettem jelzőkkel, de olyan jelzőt nem használtam, ami a személyekre vonatkoztatható! Elkezdjem én is??
Szóval: ótvar szádat kimosd, mert megteszem én az adatkábelen keresztül!!

[nev] (törölt) 2010.02.01. 15:35:27

@groggil:
nem bedöntésről van szó. a vissza nem térítendő támogatások a következő ciklusban egyszerűen el fognak apadni. illetve a kifizetések jelentősen meg fognak szigorodni, és hitelek lépnek a helyükbe.

ez nem államcsődöt jelent majd, hanem azt, hogy döntően önerőből kell majd felzárkózni, vagy nem lesz felzárkózás.

nincs az sehol se megírva, hogy magyarországnak meg kell közelíteni az osztrák életszínvonalat. mátészalka legyen olyan, mint marseille. sose volt olyan. miért pont most kellene azzá tenni. mi lesz ha mátészalka egy évszázaddal le lesz maradva. semmi se lesz. mindig is le volt. sag schon. higgyétek el van egy ilyen álláspont.

miért kellene mondjuk az osztrákoknak támogatni azt, hogy budapest legyen a régió központja. ott van bécs, és szövetséges pozsony.

pécs európa kulturálisa főváros. a legtöbb helyen meg sem említik. említést sem tesznek róla.

dzsaszper 2010.02.01. 15:38:26

@radala: én nem érzek rokonszenvet, sőt. Sütögetheti mindenki a maga pecsenyéjét az mszp-ben, nem érdekel senkit amíg büntetőeljárás nem lesz belőle... Addig teljes mellszélességgel tolják -- gondolom csak hozzon pénzt, hogy honnan, az meg nem érdekes...

Én egy magát demokratának mondó párttól nem ezt várnám... ébresztő ;)
Mondjuk az a szomorú, hogy ebből a szempontból a fidesz a jobbik meg a dc se tűnik makulátlanul tisztának. ébresztő nekik is...

radala 2010.02.01. 15:45:36

@dzsaszper: Rossz szó a rokonszenv. Részvétre, csökkenő gyűlölet-re gondoltam. Arra, amit az ember 5:0-nál érez, ha ö vezet és még a hatodik is bepattan a kapusukról...
De nem is arról van szó, hogy egy kialakult pártpreferenciával bíró ember változtatná meg a véleményét sajnálatból, vagy győzteshez tartozás miatt. Olyan választópolgárokról van szó, akik bizonytalanok.

groggil 2010.02.01. 15:45:56

@[nev]:
Elég érdekes lenne, ha azért apadna el bármi is, mert a Jobbik kap mondjuk: 25%-ot egy demokratikus választáson...
Szlovákiában a Slota meg kormányzati tényező volt...(15x vállalhatatlanabb, mint a Jobbik).
Az elképzeléseitekben és az elmétekben apadhat el vmi. maximum.
Bár mi biztosan szőnyeg szélén fogunk állni, mert Mo.-on lényegesen több a "belső jóakaró", mint Szlovákiában, Lengyelo.-ban, stb.
Az tény, hogy mi leszünk a "legfasisztább" ország a New York Times-ban, meg a Neuer Zürher Z.-ban...de ez már különösebben nem izgat senkit Mo.-on. Ennyit erről.

dzsaszper 2010.02.01. 15:52:51

@radala: hát, amit az mszp művel (pl. az egészségügyben, ld. 47.-nél friss kommentemet) még most is, az engem megakadályoz mindenféle részvétben.

De a hozz pénzt a pártnak, nem érdekel honnan modell, a pénz kell, de a balhé nem modell (kívülről ezt látni) miatt is inkább azt mondom: arassák csak, amit vetettek.

hoplita 2010.02.01. 15:53:06

@török gábor:
Hát ez erősen értelmiségi attitűd, empátia függő....de elég jellemző.
Én ugyan nem vagyok értelmiségi, de nálam is tetten érhető ez a fajta vonzódás.
Főleg a csapatsportokban...persze csak ha nincs emocionális fék.
Mert ha az oláhok fociznak a dajcsokkal, akkor ez már nem így van:))

[nev] (törölt) 2010.02.01. 15:57:47

@groggil:
itt nem arról van szó, hogy izgat-e téged, hogy mit írnak a nyugati lapok az országról. hanem arról, hogy a nyugat európai polgárságot mit gondol, amikor ezeket a cikkeket olvassa. és könnyen lehet, hogy azt fogja mondani: ezeket mégse kellene olyan nagyon támogatni. ugyanazt fogja gondolni, amit te a cigányokról.

én nem azt mondom, hogy a nyugatiak fene műveltek, hanem azt, hogy pont olyanok, mint mi. ergo pont úgy fognak viselkedni velünk, mint ahogyan mi viselkedünk a cigányokkal.

hoplita 2010.02.01. 15:59:00

@mirrmurrkandúr:
Még nem is láttál belülről rendőrségi fogdát...?
Nem vontak eljárás alá?
Akkor te nem is vagy igazi ellenzéki...:DDD

Egregor 2010.02.01. 16:01:23

@[nev]: Talán ha nem a ballibsi hazugok kapnának hazudozási lehetőséget, hanem pártatlan, valódi újságírók, akkor a polgárság sem a ballibsi propagandát ismerné meg, ami kimeríti a hazaárulás fogalmát, hanem a valóságot.

Egyébként nehogy azt hidd, hogy kint túl sokan elhinnék, amiket írnak.

A legtöbb fiatal értelmiségi ott is tisztában van a hazai viszonyokkal.

Elég csak annyit mondani egy angolnak, spanyolnak, franciának: a cigányok nálunk olyanok, mint nálatok az arabok.
Vagy a németeknek: mint nálatok a törökök, csak nem akarnak dolgozni sem.

Rögtön kapcsolnak.

Egregor 2010.02.01. 16:07:15

@[nev]: Mondogasd csak sokszor, hátha elhiszed. Ennyire nincs pénz a pártkasszában, hogy egyetlen bértopicolót tudnak csak megfizetni?

Nyugaton nem keletből van elegük, hanem többnyire a saját töketlen politikusaikból és a cigányoknál csak egy paraszthajszállal jobb arab bevándorlókból.
És mindenekelőtt a ballibsi megmondóemberekből.

A Jobbik nem rasszista, nem homofób és nem antiszemita.

Van az ellenkezőjére bármiféle bizonyítékod? Ha igen, gyerünk, elő vele most!

groggil 2010.02.01. 16:07:22

@[nev]:
Nem tudom, te mit gondolsz arról, hogy én mit gondolok a cigányokról...
mert semmi rosszat a beilleszkedett, vagy erre törekvő részéről..ezeket minden eszközzel támogatni is kell...
Nyugaton meg -sajnos- azt olvassák, amit innen Mo.-ról néhány (igen jó kaapcsolati hálóval rendelkező) "véleményformáló" kinyomat a nevezett sajtótermékeknek...
Ezeknek a kiadott információknak a hitelességét meg ismerjük...(lásd legutóbb Kanadában a "Gárda gyilkolt Tatárszentgyörgyön..és a többi hasonló).
Egy normális Külügy ilyenkor verné az asztalt a helyreigazításért...és remélem, ez így is fog lenni ezután...
Ne néhány tucat abszolút elfogult személy mondja meg, hogy mi történik Mo.-on!!
Ennek változnia kell!!

hoplita 2010.02.01. 16:08:08

@[nev]:
Nyugat-Európa majd szépen követ bennünket ezen az úton, nyugodj meg.
Beszarófélben a szociális piacgazdaság, szakadozott a szociális háló, öregszik a társadalom, a bevándorlási probléma előtérbe kerül, a multik eltűznek, vagy externálják a költségeiket, a méjnsztrím pártok látszatmegoldásokra sem képesek....folytathatnám.
Húsz évet nem adok és Európa felfordul....az inga meg elindul visszafelé és aki megpróbál elébe állni azt elsöpri.

radala 2010.02.01. 16:09:52

@[nev]: Az tuti, hogy már most is szörnyű sokat tudnak a jobbikról külföldön. Az is roppant érdekes, hogy az, amit a saját országodról írnak, azt tudod, hogy föntartással kell fogadni. De azt gondolja az átlag pógár, hogy a külföldről nem hazudnak. Ez szar ügy. Mondjuk nem hiszem, hogy ennek valódi hatása lenne a gazdaságunkra. Kit érdekel Slota? Ficot a szocik is visszavették. Az osztrákok kiközösítése is teljesen kontraproduktív volt.
Az biztos, hogy a külföldön lévő magyarok fognak ostoba kérdéseket kapni, ami szar érzés lesz, de ez azért nem ok arra, hogy az emberek ne arra szavazzanak, amit jónak látnak.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.02.01. 16:10:26

@Joe84: Igazábol az LMP nem liberális és a Jobbik nem megoldás. Amúgy biztos igazad van :)

@Egregor: Szerintem olvasd el újra, picit frissítsd fel. Leírja a srác, hogy de élt köztük és de tudja miről beszél.
Másod sorban javaslom kikeresni (nol.hu) mai hírek közül a cikket a Máltai Szeretet szolgálat akciójáról, ami tökéletes bizonyíték, hogy az LMP -nek igaza van.
Cigányságba rengeteg pénzt öltek valóban. Az is igaz, hogy nem sok látszatja van. Nade rosszul csinálták. De biztos ismered az amerikai példát. Aztán most fekte elnökük van. Akkor azt hiszem enynit a pozitív diszkriminációról.
TMellesleg múlt nyári példa: Nagymamám hézét felújítota előbb egy magyar csapat, aztán a cigányok kijavították. 1000* szebben, olcsóbban dolgztak. Nem ittak közben.. Családi vállalkozásban tolják
Jah, és el ne felejtsem, adtak számlát.

[nev] (törölt) 2010.02.01. 16:16:10

@groggil:
nem akarsz valami rém egyszerű dolgot megérteni. londonban pont ezt gondolják sokan a magyarokról, amit te most a cigányokról leírtál.

hogy nincsen semmi baj azokkal, akik képesek illeszkedni a nyugati kultúrkörbe, azok az orvosok, szakápolók, mérnökök, vagy programozók (london tele van idiai programozókkal, és várják tehetséges magyarokat is), azok akik be tudnak illeszkedni azokkal semmi baj nincs. na de várjunk, ez nem az összes magyar, van egy rest of, a 90%, na azoknak nem kellene egy font támogatást se adni.

azaz átlag londoni john pont azt gondolja majd rólad, amit te gondolsz most cigányokról. éppen azért, mert ők sem különbek, mint mi.

groggil 2010.02.01. 16:16:40

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal:

És miért nem ezt a cigány szobafestő-csapatot nyomatják ezerrel a putrisoron, mint pozitív példát?? Miért nem ezek vannak kiállítva, hogy mondják már el a többinek, hogy hajrá...szakmát tanulni, összeállni, menni, nyomulni...
Az az igazság, hogy azért nem, mert akkor a libber oldalnak be kéne ismernie az elmúlt 20év totál kudarcát, valamint a sok jogvédő megélhetése is pusztán a cigányok nyomorából fakad...teljesen ellenérdekeltek pl. a felemelkedésükben...
Na ez pl. a Jobbikról nem mondható el..

hoplita 2010.02.01. 16:21:31

@[nev]:
Na most amit én egy átlag pudingfejűről gondolok, az megint megérne egy posztot.
Piszokul le vannak szarva.
És finom voltam, meg nőies.
Ja, és még valami, egy kis elégtétel..
Már a XX. század se volt az övék, ez a XXI. meg aztán végképp betesz nekik....jaj, de fogom sajnálni őket.

groggil 2010.02.01. 16:24:32

@[nev]:
Na, most pont rossz példát hoztál: igen sok ismerősöm dolgozik Londonban, én is voltam ott párszor...
Londonban a magyarok szinte mindegyike dolgozik...több tucatot ismerek személyesen...ha bizonyít, elfogadják úgy-ahogy az angolok, bár keveset érintkeznek angolokkal...mivel majd mindegyik magyar kolónia feka-negyedekben lakik, a bérleti díjak miatt...
Van kint egy-két zsebes ill. a szociális csecseket szívó csapat is (hadd ne írjam már le, hogy mo.-i cigányok, nem magyarok)...de nem ez a jellemző.
Persze, egy mo.-i cigány zsebes bukik, akkor "magyar"...természetesen ezt a trükköt ismerjük.
Minden ismerősöm beilleszkedett (már amennyire be kell, mert Londonban éveket lenyomhatsz annélkül, hogy akár angolul meg kéne szólalnod), ehhez nagyjából annyi elég, hogy a szomszédok látják, hogy normálisan élsz, nem dajdalozol, kulturáltan köszönsz, nem fogsz rátámadni, megkérdezed, hogy kell e a boltból vmi.,...ennyi.
Asszem ennyivel itthon is kiegyeznénk, de ez is fényévekre van...

gossage 2010.02.01. 16:26:00

Kulfoldon elek jelenleg es ehhez a kovetkezoket szeretnem mondani:
1.Kutyat nem erdekel az hogy Magyarorszagon mikeppen szavaznak az emberek,egy dolog erdekli a kulfoldet az,hogy mindez demokratikusan tortenjen.
2. Ezek az orszagok tobb szaz eve gyakoroljak a demokraciat es nem az alapjan adnak penzt vagy nem adnak hogy ki nyer egy valasztast-sokkal nagyobb baj ha egy orszag korrupt es kiszamithatatlan es ha nem demokratikus.
3.Ezek az orszagok,pontosan tudjak hogy mi a demokracia,itt is kapnak szavatakot a BNP kepviseloi megsem futnak kulfoldre es nem hiszteriaznak azon,hogy itt a fasizmus....
4.Azok a hirek amelyek megjelennek azok altalaban fizetett vagy a megfelelo politikai korhoz kapcsolodo-es higgyetek el ezek nem erdeklik az itt elo embereket,talan tul sokat gondolunk ezekrol a dolgokrol.

[nev] (törölt) 2010.02.01. 16:26:56

@groggil:
basszus, te nem érted. nem a londoni magyarokat fogják utálni, hanem fel fogják tenni a kérdést, hogy többit minek kellene nekik támogatni.

groggil 2010.02.01. 16:27:47

@gossage:
Egyetértek minden szavaddal...

Straight 2010.02.01. 16:28:42

Ha jobbik lesz majd elhúzok innen a fenébe tovább olvasgatom a fórumokat és jót röhögök rajtuk hogy azok akik most olyan kurvára nagyon akarták a jobbikot milyen durcás kommenteket fognak írni arról hogy "pofán csapott a rendőr" "jajj a demokrácia nevében visszaállamosították a vállalkozásomat jajj most miből éljek miből legyen középkategóriás autó évente balcsi vagy horvátország?" "Jajj kimentem a szokásos havi tüntetésre és most börtönbe akarnak csukni" "Jajj mi a picsáért döntenek az ÉN ügyemben a felvidékiek?" "Jajj mi a picsáért kapnak az én adómból ennyi támogatást a határontúliak?" " Jajj 300% a legkisebb thm most miből lessz házam?" "Jajj 2 hét alatt eltüntek a multik és kirugtak a munkahelyemről (multitól) és még segélyt se kapok mert csődbement az ország"

Takarodjanak a büdös kommunisták igaz?XD

radala 2010.02.01. 16:29:35

@gossage: Tőlem már többször kérdeztek a gárdáról, hallottam, hogy OV populista és ugye még GyF-nél is rosszabb. Mit mondhat ilyenkor az ember?
De ennek nincs gazdasági hatás, csak bosszantó.
Persze, ha ezt az ember meg akarná szüntetni, akkor sem a Jobbik ellen kéne harcolni, hanem a félretájékoztatás ellen.

radala 2010.02.01. 16:31:08

@gossage: Azért, ha ez teljesen igaz lenne, akkor nem hisztiztek volna az ÖVP-FPÖ koala miatt.
Vannak hülyék, akiknek van véleményük a világról:-)

radala 2010.02.01. 16:33:10

@Straight: Nehezen hiszem, hogy ennyi aggyal, mint amivel ilyen hozzászólást lehet írni meg lehet élni külföldön:-)
De sok sikert.

[nev] (törölt) 2010.02.01. 16:33:23

@radala:
nyugat európa az elmúlt egy évben ultra brutál eladósodott a bankmentésben. és az óriás hiteleket el kell kezdeniük majd törleszteni. azaz a nyugati konjunktúrának vége. ennek lesz hatása kelet európára. a jobbik és társai csak apropó lesz.

gossage 2010.02.01. 16:35:06

@radala: Talan azert kerdeznek ilyeneket mert felretajekoztattak oket, egyetertunk,de aki ilyet kerdez Angliaban az nagyon de nagyon erdeklodonek kell lennie.

gossage 2010.02.01. 16:37:55

@Straight: Na most kilepek,te hulye vagy,erre nem lehet semmit mondani

groggil 2010.02.01. 16:39:55

@[nev]:
Nem...értem én...
Nem fog senki senkit utálni...ha a Jobbik alakítana kormányt (erről még szó sincs, csak bejut a parlamentbe), az Eu-ban senki nem lépne semmit...lenne egy kis szörnyülködés, egy kis "hű meg há", de ennyi.
Azt a ti lázálmotokban fordul elő, hogy egy ilyen eredmény miatt összefogna a "nyugat" és "nyomás alá helyezné" az országot; de nem fogja, mert nem kockáztatja meg az egész Kelet-Eu. és a Baltikum bedőlését, pláne ilyen válsághelyzetben, mert az bedönthetné az egész nyugati bankrendszert is.
Az egyszerű angolt, franciát meg kb. annyira érdekli Mo., mint engem Moldávia... gondolod, hogy körömrágva figyelik a mo.-i fejleményeket?? Meg azt, hogy milyen intézkedések fognak születni pl. cigánykérdésben??
Az meg, hogy a Háárec-ben majd világvégét fognak vizionálni, hadd ne érdekeljen már jobban, mint hogy pl. Ukrajnában ki nyer...Timosenkó vagy Janukovics...

theofil 2010.02.01. 16:41:04

@groggil:
Nagyon sokféle ráhatás van, nem kell mindjárt a börtönnel kezdeni, az a végső eszköz.

Mondjuk a médiákokban "szalonképtelennek" nyilvánítanák - erre sokféle eszköz és mód kínálkozik - azokat a szülőket akik nem járatják iskolába a gyerekeiket, nem gondozzák, nem nevelik tisztességesen. Ha nem mentegetnék ilyenkor a cigányokat, hanem keményen rájuk dörrennének, hogy a kötelesség az kötelesség, nekik pont olyan kutyakötelességük gondosan nevelni a gyermekeiket mint ahogyan azt a többségiektől a társadalom elvárja.
Szóval sok mindent lehetne és kellene is másképpen csinálni.

Nekem az a problémám, hogy a következő hatalmi garnitúrában ugyanúgy nem látom a tehetséget és a bátorságot, a lényegi gondolkodásmódot, az állampolgárok iránti korrektségre törekvést mint ahogy a jelenlegi bagázsban sem vélek ilyesmit fölfedezni.

radala 2010.02.01. 16:44:57

@[nev]: Ehhez végképp nem értek, de szerintem "támogatni" most sem támogatnak. Ha meg itt lehet pénzt keresni akkor maradnak Hitler mellett is, ha meg nem lehet, akkor Obama mellett sem.
@gossage: németek szoktak kérdezni. Az átlag német betegesen retteg a nácizmustól. Vagy pontosabban attól, hogy esetleg nem elég egyértelműen határolódik el tőle. Másrészt valószínűleg nem érdekli őket, csak épp ismernek egy magyart és ezért épp elolvasnak egy cikket, ami rólunk szól. Rólam is azt hihetik, hogy érdekel mondjuk az ukrán belpolitika, pedig csak ebédnél keresek egy beszédtémát egy ukránnal. Egy szó, mint száz nem hiszek abban, hogy a jobbik olyan nagyon rossz fényt vethet az országra. Már Antall is akkora fasiszta volt, hogy csak ajrópa tudott volna segíteni. Szerintem az ajrópaiak észre sem vennék a változást, ha megnyílnának az elsö Jobbikos haláltáborok:-)

[nev] (törölt) 2010.02.01. 16:46:00

@groggil:
a magyar mezőgazdasági támogatás évente úgy 600 milliárd forint. ezt az unió adja, illetve van nemzeti kiegészítés, amit a magyar városok adnak össze. ez a helyzet. én nem vagyok abban biztos, hogy ez a támogatás pár év múlva is meg fog érkezni. nagyon erős város-vidék ellentét lesz szerintem.

radala 2010.02.01. 16:49:02

@[nev]: na de akkor ez nem fog franciaorszagba meg ausztriába sem megérkezni, vagy szétesik az EU.
Erre a jobbiknak nincs hatás. Szerintem az EU kb 0 szaldós nekünk, nem?
Generálisan az a helyzet, hogy le vagyunk szarva. De ez nem baj, csak tény.

[nev] (törölt) 2010.02.01. 16:55:37

@radala:
most sincs egyenlő osztás. a meglévő rendszert anno még kovács "virsli" lászló bulizta ki. valami olyasmivel érvelt emlékeim szerint, hogy legyen legalább több, mint a fele a támogatás nyugatinak. és így lett 55%-a.

na most ezt sokféleképpen vissza lehet vágni. úgy is, hogy a nyugatiakét visszaveszik, és kelet európai változatlan marad, így egyenlően részesedik mindenki. meg úgy is, hogy mindenkinek visszavesznek egy részt. és így a nyugati paraszt bár kevesebb támogatást kap, de a nyugati befizetés is kevesebb lesz, kelet európa pedig hoppon marad.

groggil 2010.02.01. 16:58:24

@[nev]:
mégegyszer mondom: szerintem a Jobbik miatt (még ha kormányon is lenne, de -még- ellenzéki lesz) semmit nem fognak megvonni...ha Szlovákiától sem, akkor tőlünk sem..
Most citálhatsz ide számokat, meg összegeket, nem értem, mit akarsz kihozni ebből...vagy inkább: minek örülnél...azért ez is egy jogos kérdés: te örülnél e annak, ha az Eu. a Jobbik miatt fenyítené Mo.-ot??
Erre válaszolj, légyszíves, mert ez meghatározza az egész beszélgetés alapját...
Ha "megvonódnak" összegek, az az Unió teljes válsága miatt lehet előbb-utóbb (pl. egy durva klímaváltozás esetén), de nem a Jobbik miatt...akkor már lehet, hogy akkora gáz lesz összeurópai szinten, hogy a kutyát nem fogja érdekelni a Jobbik, meg Mo..
Na, egyébként erre az időszakra kell nekünk magunknak berendezkednünk...saját mezőgazdasággal, a vizeinkkel, stb.

Straight 2010.02.01. 17:08:27

@radala: Nehezen hiszem hogy annyi aggyal lehet egyáltalán járni amivel nem lehet eljutni addig hogy ez se nem jó se nem kívánatos se nem demokratikus. És jelzem én olvastam a jobbik programját és semmi olyat nem fogok most írni amit ne onnan szedtem volna. Ja és mennyi lehet annak a személynek az iq ja aki a kommunista mszp elűzése melett beszél és erre szavaz:

1: Újraállamosítás. (nem szerepel kitételben a víz gáz villany ergo mindenre értendő.

2: Nem államhoz hanem párthoz hű fegyveres erő.

3: Bankok olyan szintű leszabályozása hogy az a hiteleket sokszorosára drágítaná.

4: A mindenkinek munkát elv melett a magyar munkahelyek jelentős százalékát adó multik hirtelen gyorsasággal történő elűzése.

5: Kétkamarás parlament. Az "új" kamarába határon túliak lennének.

6: Az antifasiszta jelzőt megvető hangnemben használó köztársasági elnök.

7: A határon túli magyarság területi érdekeinek a képviselete.

De úgyis tudom hogy akkor is én lennék a beteg idióta ha copy paste el másolnám ide a programot mert az mszp hazudik. Értsétek meg amiatt van ez a kiábrándító helyzet mert a magyar ember akkor sem hajlandó sokszor gondolkodni ha azon kevés esetek egyike áll fenn amikor valóban elétárják hogy mire szavaz.

Ezeket egyszer ugyanezen a fórumon irtam le akkor ilyen válaszokat kaptam rá:
"te beteg vagy"
"1: ilyen nem lesz 2: ilyen nem lesz 3: ehhez nem értek"(akkor hazudnak? vagy egyáltalán ez vélemény?
" Büdös kommunista állat"
"Akkor szavazz a szadeszra"

Errefelé a legtöbben kommunistának néznek.
Gyakran előfordul hogy az mszp sek nácinak néznek.
Sőt volt olyan fórum ahol kommunista zsidónáci voltam.XDD De az hál istennek nem indexes.

hoplita 2010.02.01. 17:13:32

@Straight:
Te egyetemre vagy fősulira jársz, öcsi...?
Minek kínzod magad, nem a te műfajod....:DDDD

hoplita 2010.02.01. 17:18:17

@theofil:
Semmi ugyan már...ezt a legradikálisabb jobbikos sem fogalmazza másképp.:D

török gábor 2010.02.01. 17:25:00

@groggil: az 5 százalékos küszöb csak a 210 listás mandátumra vonatkozik.

Straight 2010.02.01. 17:28:00

@hoplita: Egyetemre járok és látom hogy felesleges kínoznom magamat. Ha annak sem hisztek ami a programban van akkor ahhoz csak gratulálni lehet. :)
Gratulálok.

radala 2010.02.01. 17:30:01

@Straight: Én nem vagyok Jobbik fan, de ezt az elmegyek az országból ezt nem nagyon kedvelem. Szerintem két típus van, van aki elmegy és soha nem mondja, meg a másik, aki mondja, de soha nem megy el. Valami okból engem csak az elvi okfejtések érdekelnek. pártprogramokat nem olvasok. (talán pont azért, hogy ne kelljen a jobbikra vagy az mszp-re szavaznom). Nem hiszem, hogy van értelme a pártprogramok gondolati továbbvitelének. Ha Jobbik lenne kormányon, akkor is kénytelen lenne megalkudni a realitásokkal. Szerintem még csak nem is lenne ez ellenükre. Én GyF-töl sem féltem, pedig, mint kiderült félhettem volna. Ha a szocik csak gumilövedékkel lőtték a népet, akkor szerintem aggodalomra nincs ok. Mo egy jó kis demokratikus ország, ahol még a legkevésbé demokraták is csak addig jutnak el, hogy maszkos rendőrökkel könnygázoznak, meg gumi-lövedékeznek. Ha ők nem csináltak haláltáborokat, akkor senki nem fog. Ez egy jó hír szerintem. Kár rettegni.

radala 2010.02.01. 17:33:14

@török gábor: De mi lenne, ha nem lenne egyetlen töredékszavazat sem, mert 1 párt kerülne csak be és így minden szavazat hasznosulni tudna a megyei listákon meg az evk-ben?

groggil 2010.02.01. 17:42:27

@Straight:
Csúsztassz ezerrel...ezek nem jobbikos pontok, hanem azok a víziók, amiket te vontál le belőlük...

groggil 2010.02.01. 17:43:29

@groggil:
csúsztatsz...természetesen :)
De írhattam volna: kissé torzítod a valóságot...

[nev] (törölt) 2010.02.01. 17:43:39

@groggil:
ez ennél sokkal bonyolultabb. a versenyképességet az árfolyamokon, és a kamatszinteken keresztül lehet leginkább befolyásolni. szlovákia tagja az euroövezetnek, tehát ő részese lehet egy sávtologató, kamatvágó játékoknak, magyarország viszont könnyen kívülmaradhat.

a jobbiknak annyi köze van ehhez, hogy nyugaton azt fogják mondani: úgy kell a magyaroknak. meg annyi, hogy a teljes politikai osztály a valutalap, és a világbank döntéseitől függhet, illetve jelentős részben már most is attól függ.

az imf elnöke egy dominique strauss kahn nevű francia közgazdász, nem mellékesen szocialista párti, és zsidó. és akkor vele kell majd tárgyalni orbán viktornak. na most innentől kezdve világos, hogy vona miért nem lehet kormánytag. és gondolom az is világos, hogy az jobbik megerősödése nem javítja magyar tárgyalópozíciókat. emberek fognak az asztalhoz leülni, és ha magyarország olyan futóbolondokat küld az európai unióba, mint morvai krisztina, aki azzal van elfoglava, hogy a magukfajták játszanak csak a kis metélt farkincájukkal, és ehhez hasonlók, akkor lehet, hogy strauss kahn ezt poénra veszi, de az is lehet, hogy nem.

török gábor 2010.02.01. 17:51:44

@radala: valamennyi töredékszavazat mindig van, hiszen a területi listákon lehetetlen pontosan annyi szavazatot kapni, amennyi a mandátumszerzéshez kell. ugyebár az összes szavazat osztva kiosztható mandátum száma plusz egy a formula - ezt alkalmazzák a 20 megyei + bpesti listán. s így aztán az országos listán a d'Hondt módszerrel máris kiosztható az összes mandátum (azok is, amelyek a területi listákról "csúsznak fel")

groggil 2010.02.01. 17:57:49

@[nev]:

roppantul nem érdekel Strauss Kahn véleménye, amikor 10percre vagyunk egy brutális demográfiai katasztrófától...lásd a jópár kérdéssel ezelőtti polémia a cigánykérdésről...
Sőt, pont Kahn úr véleménye nem érdekel...
És válaszolj, légyszíves korábbi kérdésemre!
Te örülnél e annak, hogyha az Eu fenyítené Mo.-ot (kamatszinttel, megvonással...teljesen mindegy) a Jobbik bekerülése (ellenzék vagy kormánypárt...ez is teljesen mindegy) esetén??? Mert nekem -sajna, én már csak ilyen prekoncepciókkal terhelt ember vagyok-, olybá tűnik, hogy örülnél ennek, sőt még tán cikkekben is támogatnád, vagy megszavaznád Eu. funkcionáriusként, fennhangon helyeselnéd....(megfelelő rész aláhúzandó)
Várom válaszod!

groggil 2010.02.01. 18:05:54

@[nev]:
Egyébként meg mindig csak Morvait szokták idézni a "metélt farkincák" ügyében...amire válaszolt, azt sosem; egy több oldalas, alattomos, alpári, kocsis-stílusú írás volt...
Tudomásul kell azt venni, hogy a világ elképesztő gyorsan változik..pár éve még lehetett ócsárolni minősíthetetlen hangnemben, leoktató stílusban...ma már nem ilyen egyértelmű a képlet..

radala 2010.02.01. 18:11:46

@török gábor: ok. Gyagya vagyok, persze. Ja nem is vagyok gyagya, csak nem tudtam a +1-röl...

[nev] (törölt) 2010.02.01. 18:13:45

@groggil:
nem örülnék. én egy olyan jobboldali rendpárti politikának örülnék, ami az alkomtányos kereteken belül marad. szavakban is, és tettekben is.

hoplita 2010.02.01. 18:15:22

@groggil:
Morvai a válaszával gyakorlatilag lemosta a mocskolódót...
Aki ismerte, tudomást szerzett az ügyről, annak a háromnegyede dőlt a röhögéstől....és nincs megsemmisítőbb, mint a gúnyos röhögés.
Nem véletlen, hogy aránylag gyorsan leszálltak a témáról.

mirrmurrkandúr 2010.02.01. 18:16:47

@hoplita: "Akkor te nem is vagy igazi ellenzéki...:DDD"

Szerencsém volt, nagy szerencsém...

Meg aztán mi tagadás, nagyságrendekkel több eszem volt, mint a büdös szájú, patkányarcú, rohadt zsernyákoknak...

:-)

radala 2010.02.01. 18:16:49

@[nev]: Te a jobbiknak dolgozol?
Szerinted van, akit azzal le lehet beszélni a jobbikról, hogy akkor majd nem adnak pénzt a szoci zsidók? Szerintem ez a Strauss vagy ki, ha engedné, hogy ilyenek befolyásolják a döntését, akkor nem vitte volna ennyire. Pontosabban csak remélem, hogy a világ alapjában véve jó és nem azért vitte eddig:-)
Szóval ez szerintem hülyeség. Volt már velem, hogy a politikai szimpátiája alapján választottam ilyen-olyan szakit, kivétel nélkül mindig megbántam. Szerintem ez az élet más területein is így lehet. De persze nem tudom.

[nev] (törölt) 2010.02.01. 18:19:59

@török gábor:
de ha nincs 5%-ot elérő párt, akkor nincs parlament. vagy ha csak egy ilyen párt van, akkor egypárti parlament van. ez persze csak egy elvi lehetőség.

Straight 2010.02.01. 18:23:27

@groggil: Ezek szerint te nem olvastad a programot vagy olvastad és most hazudsz. Leírtam előre nem kelett hozzá jósthetség sőt még sok ész se.
Hiába idézek a programból nem fogják elhinni.
Ez van. Meg kell vele barátkoznom.
Ujra gratulálok.:)

dzsuhesz 2010.02.01. 18:24:45

@Straight: 1. Stratégiai ágazatok cégeinek legalább részben állami tulajdonban kell lenni, hogy ne mondhassák egy nap azt, hogy mondjuk mától elzárjuk a vezetékes vizet. (Egyébként az államosítás szó egyáltalán nem szerepel a programban...)

2. Nincs ilyenről szó. Egy amerikai National Guard-hoz hasonló - természetesen pártoktól független -, tartalékos katonai egységről van szó.

3. Arra gondolsz, hogy pl. nem tehetnék azonnal nincstelenül utcára a bajbajutott jelzálogosokat? Szerintem ez alapvető emberközpontú hozzáállás... De egyáltalán mit jelent az, hogy "drágulnak a hitelek"? Növekszik a futamidő? Emelkedik a kamat?

4. A multiknak egyszerűen ugyanúgy kéne adózni, mint az összes vállalkozásnak. Aki emiatt elmegy, azt nem kell hiányolni. De a multik többségét nem fogja zavarni az ebből fakadó kis profitcsökkenés.

5. Mikor ez a badarságot olvastam, akkor gondoltam rá, hogy hagyom az egész válaszolgatást a fenébe... A program arról beszél, hogy megkapják az elcsatolt területen élők a magyar állampolgárságot, és ezzel természetesen az Országgyűlésbe is bekerülhetnek. Az ETTŐL FÜGGETLENÜL kialakuló kétkamarás Országgyűlésbe.

6. Ezt hol találtad?

7. Mi az, hogy területi érdek?...

hoplita 2010.02.01. 18:25:18

@mirrmurrkandúr:
Na igen, engem is csak a modern technika segítségével sikerült félig becserkészni, de sokra nem mentek velem.:DDD

groggil 2010.02.01. 18:25:46

@[nev]:
Már a "nem örülnék", az az Eu fenyítésre értendő?
Szerintem a Jobbiknál is abban marad, a reáliák ezt azért kikényszerítenék...más kérdés, hogy radikális intézkedéseket el kell bírnia egy normális alkotmánynak..

dzsaszper 2010.02.01. 18:29:35

@török gábor: azt elfelejtetted írni, hogy ha egy párt jut be a parlamentbe, akkor az 1 szavazatonként mandátumot szerez a területi listán...

hoplita 2010.02.01. 18:30:28

@[nev]:
Jaj....arról nem akarsz polemizálni, hogy hány angyal tud táncolni egy tű hegyén...?
Mert ehhez kezd hasonlítani..:D

groggil 2010.02.01. 18:30:57

@Straight:
"Ezek szerint te nem olvastad a programot vagy olvastad és most hazudsz. Leírtam előre nem kelett hozzá jósthetség sőt még sok ész se."...ezt írtad.

Elemezd már a saját mondataidat! "Leírtam előre..."
Előtte meg ezt: "és semmi olyat nem fogok most írni amit ne onnan szedtem volna"

Akkor döntsd már el melyik az igaz!
Egyébként olvastam..és jobb, mint a te hőskölteményeket meghazudtoló ködös vízióid!

groggil 2010.02.01. 18:33:11

@Straight:
Lehet, hogy a nol-on elmennek ezek a pongyolaságok (sőt, ott seperc alatt törlik a nem tetsző, de kultúrált véleményt kifejtők reg-ét), de ezen az oldalon kevésbé...

török gábor 2010.02.01. 18:33:58

@dzsaszper: azért nem írtam ezt, mert nem így van. :) ebben az esetben a ki nem osztható területi listás mandátumok felkerülnek az országos listára, s onnan kapja majd meg az az egy párt. nem nagy különbség a végeredményt illetően, de jól mutatja, hogy a rendszer hogyan működik.

groggil 2010.02.01. 18:40:12

@dzsaszper:
jó kérdést tettem fel!! :)
Tehát akkor: elméleti síkon nem zárható ki egy 5,001%-al (ha a többi párt mind 0-4,99% szerez, és nem nyer a többi egyénit sem) megszerzett 386mandátum, ezek szerint???

[nev] (törölt) 2010.02.01. 18:55:42

@radala:
nem. de az ország külpolitikai és külgazdasági mozgástere valamelyest be fog szűkülni, függetlenül attól, hogy nem lesznek kormányon. de nem ér ez meg ennyi kommentet.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.02.01. 19:01:29

@groggil: "Morvait szokták idézni a "metélt farkincák" ügyében..."

Hát ki mást, mint aki testközelből ismeri a témát.

Valamiért a BORS (sorozat) ihlette vicc jut az eszembe:
- Nézd Oszi, ott egy ...
- A számból vetted ki Dezső!

Straight 2010.02.01. 19:24:39

@dzsuhesz:
Ez egy jófajta vélemény.:) Ilyenekből kéne a fórumnak állnia nem a hazudsz komcsi okádásból.
Na lássuk:
Nem sorrendben írom.

- A gárda mióta pártfüggetlen? Valóban a "National Guardhoz" hasonló dologról írnak de figyelembe kell venni hogy egy alapvetően politikailag elkötelezett társaságból akarják létrehozni.

-A bankoknál arra gondolok hogy a mindenféle ilyen olyan kezelési költségek és a kamat iszonyatosan nagy lenne. Köszönhetően elsősorban 2 dolognak ebből az első hogy a kockázatok oroszlánrészét a bakoknak kéne felvállalniuk ami erkölcsileg tökéletes gyakorlatban viszont lehetetlen mert a bank nem fog kockázatokat vállalni a két szép szemünkért hanem beépíti a kockázatvállalás saját költségeit kamat meg kezelési díj formájában a hitelre. És ugyan ez érvényes arra a kitételre is hogy 3 éves futamidőnél hosszabb hitel esetén bárki bármikor egyszer 1 évre tetszőlegesen bünti nélkül megszakíthatja a törlesztést. Ez a bank számára az egész rendszert kiszámíthatatlanná teszi és ezt be fogják árazni.

Morvairól ez az első emlékem amit megdöbbenve néztem végig. Egy indexes videóról van szó még az ep választások hajrájában egy színpadon beszél gunyoros hangsújjal ez a mondatrész rengetegszer elhangzott azt hiszem talán valami nyilt levelet olvasott fel. "...kedves antifasiszták, vagy ha úgytetszik antifák..."

Hidd el hogy legszívesebben én is elűzném a multikat mert jobb lenne nélkülük de ez egy 20 év alatt megvalósítható terv. A multi ha megadóztatjuk sikoltozva szalad majd innen mert lehet hogy alapvetően kis deficit de ha itt benyeli a békát a többieknek is kinyílik majd a csipája. Az pedig tagadhatatlan hogy ha ez az elűzetés özönvízszerűen történik rengeteg munkanélküli államcsőd stb.

A kétkamarás parlamentre nem egészen így emlékszem de lehet igazad van. Sőt utólag visszagondolva valószínű is mert beugrott egy újabb részlet."... mekapják az állampolgárságot de a szavazati joghoz magyarországi munka, lakóhely, stb..." Ez ellen ilyen formában nincs kifogásom.

Straight 2010.02.01. 19:27:49

@groggil: Te nem vagy túl okos igaz? Én elemzem a mondatomat te tanulj meg olvasni.

Leírtam előre hogy hiába jött egyenesen a jobbik programból az info nem fogják elhinni.

Semmi olyat nem fogok leírni (értendő a mondat alatt lévő felsorolásra) amit ne a jobbik programból szedtem volna.

felsorolás...

Így már világosabb?

Straight 2010.02.01. 19:29:56

@dzsuhesz: Ja és igen egy kimaradt. Szerintem is állami kézben kell legyen a máv mol malév gáz víz villany de ez nem szerepel a programjukban kitételként így kénytelen vagyok attól tartani hogy teljes minden kis vállalkozásra is kiterjedő államosítást fognak végrehajtani.

Straight 2010.02.01. 19:31:57

@groggil: Ha olvastad a programot akkor hazudsz. Ennyi. Különben nem neveznél hazugnak mert minden állítást amit leírtam ki lehet belőle keresni.

dzsuhesz 2010.02.01. 19:56:14

Örülök, hogy örülsz, de szerintem egyébként a hozzám hasonlóan gondolkodók ugyanígy le tudnák írni, amit én, csak a többség unja már, hogy mindenhol csak a mocskolódás megy... :)

- A létrehozandó Magyar Nemzeti Gárdába bármely magyar állampolgár felvételt nyerhetne. Szó sincs tehát a Magyar Gárda együttes "átemeléséről". Ez egyébként nem is lenne lehetséges, hisz ebbe az új tartalékos katonai egységbe csak szigorú erőnléti felmérések után lehetne belépni. Ezen pedig a mai Gárda jórésze megbukna.

- Éppen ezért kell szabályzásokat bevezetni a kamatok lehetséges mértékére is. Egyáltalán nem túlszabályozásról van szó, csak a jelenlegi teljes mértékben bankpárti, és egyáltalán nem emberpárti rendszert kell kicsit egyenlőbbé tenni.

- Morvainál az itt, alul található beszédre gondolsz: barikad.hu/node/18233. Ez egy nyílt levél az antifasisztáknak. Miért lenne gond, ha nevükön nevezi őket?

- Évek óta magasan mi adjuk a legnagyobb állami támogatást a multiknak, hogy csak egy példát említsek. Ha csak legalább közelebb hozzuk ezt az EU többi tagállamához az logikusan nem adna okot "csipakinyílásra"...

- A parlamentnél ezt a mondatot értetted félre: "A Kárpát-medencei és az emigrációban élő magyarságnak áttelepülés nélkül megadjuk a magyar állampolgárságot, és
a leendő kétkamarás parlamentben biztosítjuk a döntéshozatalban való részvétel lehetőségét." Valóban félre lehet érteni, ha nagyon akarja az ember, de azért könnyű belátni, hogy csak sokmindent akartak egy mondatba sűríteni...

- Ne viccelj már :) Ha komolyan felmerült benned, hogy Magyarország összes vállalkozását államosítani akarják, akkor... Nemtudom. Hívd fel őket, és kérdezd meg :)

dzsuhesz 2010.02.01. 20:02:45

@Straight: Az előző kommentem erre ment :)

6.Lenin 2010.02.01. 20:49:23

Vacsoráztok,vagy kifogytak az érvek?
Netán valódi párbaj,karddal?

Majd később visszanézek.

Straight 2010.02.01. 21:33:56

@dzsuhesz: Sokan le tudnák írni de mégsem teszik. Nem unalomból nem teszik mert legtöbben sosem tették.

Igen erre a beszédre gondoltam. A záró mondatot emelném ki belőle. "Hát nem, kedves Chartás Kartásak! Kedves Antifák! Az önök ideje lejárt!" Nos. Ha az antifasiszták ideje lejárt hát...

Azokba amit ezeken kívül leírtál nincs kivetnivaló de nem térek át.
Nem szabad elfelejteni hogy a jobbik egy radikális párt. (ezt ugye nem vitatjátok el) És mint radikális párt nincs rá garancia hogy a programjukat nem olyan radikálisan olvassák ahogyan én. Mellesleg én továbbra is könyebben ki tudom olvasni belőle azokat amiket én leírtam mint azokat amiket te irtál. Már jóval fentebb is irtam hogy annyira meg tudtatok győzni hogy kívánjak a jobbiknak 5% ot hogy ott legyenek és folyamatosan "károgjanak" így a közvélemény figyelme nem terelődik el a nagyobb problémákról és néhány jobb gondolatot át is vihetnének mint a csendőrség.

groggil 2010.02.01. 21:55:36

@Straight:
Ne személyeskedj!
Második: nem hazudok...te próbáltál egy kommunikációs trükkel néhány gondolatot úgy felvezetni, mintha a Jobbik programjából szedted volna...ehhez képest a te saját továbbgondolásaid voltak; én erre világítottam rá, ha úgy tetszik: a trükk mibenlétére hívtam fel a figyelmet...erre te sértetten vagdalkozol...bocs, de én nem szeretek átsiklani a részletek fölött.
Szóval buktát benyelni, nem megsértődni, nem vagdalkozni..., legközelebb venni a fáradságot, és idézni, majd azt kommentálni! És nem úgy felvezetni, hogy: "semmi olyat nem fogok most írni amit ne onnan szedtem volna"...aztán utána nyomatni -a pontokba szedés álcáját használva- a saját véleményedet, következtetéseidet, továbbgondolásaidat...mert amit utána felsoroltál, azokat nem onnan (a Jobbik progjamjából) szedted.
Ennyi a csízió a történetben!
Jaj, egyébként meg azt te is látod, hogy nem vagyok buta...csak olyan jól esett leírnod, igaz? Mert így -rajtam keresztül- az egész Jobbikot tudtad úgymond: "lebutázni". Ezt te is érzed azért, nem? Egyszerű cihológia! :)

jjulie 2010.02.01. 22:42:18

nekem az tettszik hogy amikor egy magát nagy magyarságú csapat akar valami látványosat csinálni pestre jön hogy igazán láttszódjon

mi a szarnak pont pestre?

egy judapestre?

büszkén gondolnak a magyar parlamentre is, aminek az építésvezetője szlovák volt és akik a téglákat pakolgatták szintén szlovákok voltak

igaz akkoriban budapest volt a legnagyobb szlovák város

a török idők után a görög kereskedők csináltak a pest nevű faluból kereskedelmi központot, akiket a zsidók váltottak fel

ha a sok kölönféle náció nem csinál ide egy világvárosi szinpadot hol a szarban demonstrálna egy sereg pató pál utód vérmagyar?

Egregor 2010.02.01. 23:45:34

@jjulie: Majd ha képes leszel felfogni azt, hogy a magyar nem etnikai, hanem kulturális nemzet, akkor meg is fogod érteni, hogyan nevezhette magát német, szerb, horvát, görög, ruszin, zsidó is magyarnak, és tekintették a magyarok is annak.

Straight 2010.02.02. 09:58:08

Msot majdnem elkezdtem copy paste el idézgetni a szövegből de mivel gyorsan túl lépte a 2 oldalt word ben a szöveg gondoltam ez ide hosszú lesz.

Füsti 2010.02.05. 17:09:37

@jjulie: Toth, nem szlovák. Szlovákia, csak a 20.század találmánya, nem létező nép, nem létező multal. A szovákok valójában Tothok, akik közel ezer évig jól megvoltak a magyarok között,és ahol nem felejetették el valódi gökereleiket, még most is jól megvannak.
süti beállítások módosítása