Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:34

A hétvégén az MSZP választmányának elsöprő támogatását megszerző és a borotvát gyermekei kezébe adó Mesterházy Attila már meg is kezdte hosszú kampányát. Az ismertségi deficittel rendelkező fiatal politikus számára elengedhetetlenül fontos, hogy a következő hetekben még a csapokba is beférkőzzön. Nem véletlen, hogy már az első hétvégén foglalkozott a jelölésével a TV2 és az MTV vasárnap esti politikai műsora. A bulvármédia számára tartalmas információnak számító szakállvesztésen túl Mesterházy több kérdésben is igyekezett karakteresen fogalmazni. Minden megszólalásában hangsúlyozta például, hogy szerinte a verseny még nem dőlt el, az MSZP akár meg is nyerheti a 2010-es választást. De vajon helyesen teszi-e Mesterházy, ha irreálisan magasra teszi a lécet?

A szocialista párt és a miniszterelnök-jelölt mostani kampánya szempontjából egyaránt ésszerűnek tűnik ez az érvelés. Nem jónak, hiszen az MSZP helyzete ezt nem teszi lehetővé, de ennél csak rosszabbak jöhetnének szóba. Ugyan a választást a mai tudásunk alapján szinte biztosan elveszti az MSZP, de az erről való nyilvános beszéd a szocialisták részéről öngyilkosság lenne: önbeteljesítő jóslatként tovább erősítené a párt bukását. A kedvetlen, csalódott szocialista szavazókat valamilyen módon fel kell ráznia az MSZP-nek, ha reális célját, az egyharmad közeli eredményt produkálni szeretné, s a feltartott kéz bizonyára nem segítené ezt a törekvést. Lehetne ugyan szofisztikált apróbb célokról is beszélni, amelyek bizonyára közelebb állnának a valósághoz (mint például a Fidesz kétharmados többségének megakadályozása), de ezzel végső soron az MSZP elismerné a választás relatív tétnélküliségét. Ahogy Mesterházy az MTV-ben - erős párhuzammal - maga is utalt rá Erdei Zsolt kapcsán: akkor sem lehet a vereség tudatában ringbe szállni, ha amúgy mindenki az ellenfelet tartja sokkal esélyesebbnek.

Miközben tehát érteni vélem az apatikus szocialistáktól mostanában szokatlan hangot, érdemes azért arra is felhívni a figyelmet, hogy Mesterházy Attila személyes, a választások utánra is tekintő karrierje szempontjából más megfontolásoknak is lehet helye. A következő négy-öt hónap meghatározó jelentőségű lesz a politikus életében, hiszen sokat tud rontani, de akár javítani is megítélésén mindaz, ami a kampányban történik. Ha azonban véget ér a kampány, az MSZP-ben minden bizonnyal új időszámítás kezdődik. Mindazok, akik most különböző okokból (leginkább a biztos vereségtől való félelem miatt) hátrébb léptek, nem vállaltak szerepet, 2010 tavasza után bizonyára abban lesznek érdekeltek, hogy eltávolítsák az útból a "leharcolt" Mesterházyt. Márpedig az MSZP eddig egyetlen sikertelennek gondolt vezetőjét sem tűrte meg: Horn Gyulát 1998-ban a parlamenti-, Kovács Lászlót 2004-ben az EP-választási fiaskó után buktatták meg, s végső soron Gyurcsány 2009-es távozásához is az előre kalkulált vereség (tehát a siker reményének elvesztése) vezetett.

Mesterházy megítélésekor tehát a 2010-es választás kapcsán az lesz a kérdés, hogy vajon az eredmény, amit az MSZP elért, sikernek vagy kudarcnak számít. A politikus személyes érdeke így most az (is) lenne, hogy alacsonyra tegye a lécet, annyira, hogy könnyedén átugorhassa majd. A léc persze tényleg nincs elérhetetlen magasságban: a közvélemény-kutatási adatok vagy éppen az időközi választások után egy 20 százalék feletti szereplés már kifejezetten jó eredménynek számítana, olyannak, amelyet a listavezető saját sikerének is beállíthatna. Kivéve akkor, ha közben éppen maga határozza meg úgy a célt (a választási győzelem), hogy azt semmiképpen ne érhesse el – s ezzel lehetőséget adjon párton belüli riválisainak, hogy ehhez mérten szánakozva tekintsenek majd rá a választás utáni kongresszuson.

Nem lepne tehát meg, ha Mesterházy előbb-utóbb előállna egy, a most hétvéginél kidolgozottabb, saját érdekeit jobban figyelembe vevő – és persze a realitásokhoz is közelebb álló - célrendszerrel. Még akkor sem, ha persze róka fogta csuka: az alacsonyra tett léc miatt esetleg nem lehet magasat ugrani, a magasra tett léc miatt pedig könnyen ki lehet esni a versenyből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr841562000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A változatlanság listája avagy a selejt bosszúja 2010.01.03. 18:36:19

Megvan a vesztes csapat – az MSZP elkészítette régi embereit bebetonozó jelöltlistáját. A győztes csapaton ne változtass elvét alkalmazza a választások előtt vesztésre álló MSZP. A választmány által az országos lista első húsz helyér...

Trackback: Megújult az mszp, Mesterházy megborotválkozott! 2009.11.30. 11:49:29

Ahogy az várható volt, Mesterházy Attila miniszterelnöki jelöltségét az MSZP országos elnöksége és választmánya is támogatja, így már csak egy lépés választja el Mesterházyt, hogy hivatalosan is ő legyen a 2010-es év legnagyobb politikai hullája. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forrestg 2009.11.30. 17:44:14

@radala: bocs, ha először rossz névre gondoltam. igen, tudom, hogy szeged 1 és 2 sajnos nem billegő, de ugy tudom, hogy szeged 3 igen (de 2006-ban trükközéssel azt is elvették). szerintem balog bukott 2006-ban. rosszul tudom? morahalom ilyen fideszes? az jo jel.

forrestg 2009.11.30. 17:46:04

@radala: amugy ha valamiért mégis lenne most közép, akkor ott most a fidesz állt (jelenleg kb. 60%-ával).
az mszp nem jobb és nem bal: mindig azt mondja, amiért szavaztokat meg pénzt adnak (akár kökemény rasszizmust is)

forrestg 2009.11.30. 17:46:44

srácok! akarja valaki a tegnapi 16. kerületi önkormányzati választás eredményét kommentálni?

radala 2009.11.30. 17:50:10

@forrestg: Lehet, hogy ott van Sándor Klara. lehet, hogy bukott, söt biztos. Mondjuk 2006-ot a Fidesz megérdemelte, hogy elbukta, az más kérdés, hogy mi nem érdemeltük ezt:-) No meg az mszp sem, hogy megnyerje....

forrestg 2009.11.30. 18:15:16

@radala: ezt maradéktalanul aláírom. 2002-re talán még igazabb, amit ki is mondott valaki: a fidesz (főleg pár akkori "lovagja") megérdemelte a bukást, de a magyar nép nem érdemelte meg a komcsik visszajöttét

forrestg 2009.11.30. 18:17:11

amugy ha maradnak 4 honap mulva a mostani párt-arányok (vagy csak kicsit modosulva), akkor rendesen át kell írni Mo politikai térképét. mondjuk egy ilyen hír után: "Csepelen első körös fidesz-madátum született" :)

6.Lenin 2009.11.30. 18:24:37

@Én/Me:

"ünneplés folyt, hogy mekkora egy lúzer utódot találtak, akivel szemben simán hozható a választás.... akkor nem jött be."

A Fidesz jól látta,Feri hazavágta az MSZP-t.A választók nem látták még akkor,most már ők is látják,igaz még sokan másként vélekednek,de a választásokig még van idő.

Már csak a nagyon elvakult hívők maradtak,egyre kevesebben.

6.Lenin 2009.11.30. 18:51:22

A lécről.

Van egy olyan érzésem Mesterházy A.
tisztában van a lehetőségeivel,képességével és feladatával.

Kapott egy feladatot és ezt a tudása maximumávál megpróbálja majd megvalósítani.

Számára ez egy siker,me jelölt,talán az első és utolsó lehetőség.Ezt csak a cusi ügy cseszheti el.A legtöbb politikus is sikerként kezelni ezt a kérdést.

Szerintem tudja,hogy ahhoz kevés,hogy valóban ,mint me sikereket éljen meg.Miniszter elnökként bukni az sokkal rosszabb lenne.Ha hoz néhány %-ot,amit neki tulajdonítanak majd,egyértelmű siker lesz számára.

Úgy fog bevonulni a történelembe,mint Bokros Lajos,ha lett volna lehetősége akkor tuti,de soha nem volt és nem is lesz lehetőségük bizonyítani.

Örök és fényes legendák lesznek,azoknak,akik hittek bennük.

Sokaknak ez is elérhetetlen magasság.

radala 2009.11.30. 18:54:55

@6.Lenin: Mondjuk, bár most éppen ellentmondok magamnak (mszp csak 3.), abban lehet valami, amit Lengyel László mond, hogy ciki mszpsnek lenni, de majd a fülke magányában csak-csak behúzzák mellé az x-et. Nem tudom. 2002-ben is ez volt (ha nem mondjuk azt, hogy a mozgósítás az egyetlen ok), hogy annyira ciki volt mszpsnek lenni, hogy az emberek nem vállalták föl (öregek meg alacsony képzettségűek). Persze az akkor is 2-5% volt, az meg most nem sokat számítana mandátumban, ha 20 helyett 25 % lenne az mszp. Mandáumban az már csak 2-3 % és tuti Fidesz 2/3-ad még mindig.
@forrestg: szerintem 2002-ben nem érdemelt sem a Fidesz sem az ország vereséget. Nekem a 2002-es fidesz minden terve szimpatikus volt, de azóta nem vagyok olyan nyugodt, mert sajnos azt a téves következtetést vonták le, hogy azért buktak, mert nem voltak elég demagógok. Ez igaz is volt, de hosszabb távon nem lehet demagógiával sehova jutni. Nem tudom ténylegesen hány 2002-es szavazót riasztottak el a 34. havi nyugdíjjal meg az ilyen hülyeségeikkel, azzal, hogy már egy szó sincs a családi adókedvezményekről, meg a szülőknek juttatott adó százalékról. De ha nem lennék ilyen fafejű, akkor engem már el kellett volna riasztaniuk.

forrestg 2009.11.30. 18:58:11

@6.Lenin: bölcs meglátás. bár azért a fideszesek tényleg abban reménykedtek, hogy feri már 2006-ra bukásra viszi a komcsikat.
történelmi távlatban nézve, ha mondjuk 2006-ban kiss péterrel indulva kicsit kikapnak, akkor most is nagy párt lehetnének. (a magyar nép szemszögéből nézve persze sokkal jobb, ha a komcsik lelépnek a színről, de a kár az elmúlt négy évünkért. lehet, hogy a magyar nép ezzel fizetett azért, mert huje volt)

forrestg 2009.11.30. 19:00:43

@radala: természetesen én is nagyon szerettem volna ha a fidesz győz 2002-ben (kevésszer voltam olyan szarul életemben mint az első forduló estéjén) és tényleg jo terveket említettél (családi adokedvezmény stb.). inkább arra gondolok, hogy loptak. meg sem közelitik a komcsikat, de loptak.
ugy érzem az ő felelősségük nagyobb, mint a komcsiké, mert ha egy kocsmi lopása miatt meggyengül a pártja, annál jobb, de a fidesz a teljes magyar népért felelős.

6.Lenin 2009.11.30. 19:14:50

@radala:

Ha 20 helyett 25 %-ot hoz MA,számára@forrestg: már egyéni siker.Ő nyilatkozta, a jelölés számára pol. karrierjének a csúcsát jelenti.Erről írtam.Szerintem reálisan látja saját helyzetét.
Igen,sok a rejtett szavazó.Nem szabad lebecsülni.

forrestg 2009.11.30. 19:18:01

@6.Lenin: szerintem még sokszor mondjuk el áprilisig, hogy nem szabad lebecsülni a komcsikat.

Kaffer John 2009.11.30. 19:22:39

Az MSZP gyengeségét jól jelzi, hogy ezt a paprikajancsi, nímandot sikerült kiállítani kompromisszumként. Mesterházyról senki nem gondolhatja, hogy jó ellenzéki vezető lesz vagy stb. Orbán Viktor ellenfele? A 2/3-ad megakadályozója? Nevetséges.

De szomorú lenne, ha a Fidesz lenne felelős a magyar népért. Én azt gondolom, hogy a választók majd eldöntik ki fog kormányt alakítani, ki kap alkotmányozásra is feljogosító legitimációt. 2002-ben a Fidesz a véresszájú kampány és a vérlázító visszaélések miatt kaptak ki, 2006-ban pedig a Mikolák és Semjének, meg egy elhibázott negatív kampány miatt... A Fidesz már nem tudja tovább növelni a kisgömböcöt, bedarált minden alternatív jobboldali mozgalmat. Most a szoclib tehetségtelenség a kezére játszhatja 20 évre az országot. Majd meglátjuk milyen változtatások lesznek...

6.Lenin 2009.11.30. 19:25:02

@forrestg:

A 2002-es választást másként látom.

Érdeklődéssel olvasom ezt a sorozatot,de mivel még gondolom nem ez az utolsó poszt,talán még lesz szó arról,amit hiányolok.
A hozzászólásokból is hiányzik,pedig nem szabadna elhanyagolni,mert szerintem nagyobb szerepet játszik,mint azt sokan feltételezik.

Az izmusok,oldalak meg hasonló kérdések szerintem a szavazók nagyon kis részét izgatja,mint szempont,ami meghatározza az x helyét.

forrestg 2009.11.30. 19:31:06

@Kaffer John: "2002-ben a Fidesz a véresszájú kampány": mármint ki folytatott 2002-ben véresszáju kampányt: a komcsik igen ("Orsós Viktor" 23 millió román stb.), a fidesz meg sajnos semmilyet. 2006-ot részben az vitte el, hogy gyurcsány sok pénzt kosztott a megelőző hetekben, azonkívül mindenki szemébe hazudott. ez ellen nincs védelem

6.Lenin 2009.11.30. 19:35:45

@Kaffer John:

Milyen jó lenne,ha csak ezek döntenék el a választások,országok sorsát.

Sajnos sok olyan is van,amit majd az unokáink fognak megtudni,nagypapa korukban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.30. 20:05:53

@6.Lenin: "Sokaknak ez is elérhetetlen magasság."

Egyetértek, olyan ez a ME-jelöltség, mint az "Oscar-ra jelölve" státusza a filmvilágban...

((- az én nagy álmom meg bekerülni ODA az OVB-be, mint IDE-delegált ;)))

forrestg 2009.11.30. 20:05:55

@6.Lenin: ez érdekes kérdés. való igaz, hogy az átlagpolgár nem törődik izmusokkal. de az még ennyire sem igaz, hogy csak a pénz alapján szavazunk. nézz meg egy átlag munkahelyet (monduk egy villamos-javítot): hozzávetőleg azonos vagyoni helyzetű emberek - egyik mégis fidezses, másik mszp-s. miért? családi kulturális hagyományok. valami megmagyarázhatatlan.

Kaffer John 2009.11.30. 20:16:03

2002: Olimpia, Széchenyi terv, Bozsik program, Happy End, Ezüsthajó kft. Ezeket a választás előtt sikerült beindítani/"leleplezni". Véletlenül akkor adták át a Nemzeti Színházat, a Millenárist, a Terror házát. Sajátos időzítés... Mondhatni: pénzosztás, szimbolikus politika. 2006-ig 4 új híd a Dunán, 554 km új gátrendszer, plusz 800 mrd-os gazdatámogatás... Ez olyan véresszájú populizmus/pénzosztás volt, amelyet Gyurcsányék is megirigyelhettek 2006-ban.

Másrészt volt egy igen csúnya TF-es beszéde a két forduló között Orbánnak. Idéznék belőle néhány mondatot:

"Azt is tudnia kellene Magyarország utolsó szegletében is mindenkinek, hogy Magyarországot újabb úgymond liberális közbiztonság fenyegeti. Ez azt jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy visszaáll az az állapot, amiről már az előző kormány miniszterelnöke is csak azt tudta mondani, hogy ami van, az minden, csak nem közbiztonság. Nos, nehéz küzdelemben, nehéz küzdelemben csökkentettük a bűncselekmények számát, visszaszorítottuk a külföldi bűnözői csoportokat, visszaszorítottuk a szervezett bűnözést, és most azt kell látnunk, hogy itt is visszatérhetnek a régi állapotok. Jó lesz, ha mindenki megőrzi a józanságát, tisztelt hölgyeim és uraim, amikor vasárnap választani indul."

"Mindannyian, mindenkinek tudnia kell az egész országban, mindenkinek tudnia kell az egész országban, hogy a minimálbér emelését, ami 19 500 forintról két lépésben 50 ezerre emeltünk, nem szavazták meg, és nem támogatták. És bizony azt a szomorú igazságot is el kell mondanunk mindenkinek, hogy amikor hazánk bármilyen nemzeti kérdésben a nemzetközi porondon vitára és küzdelemre kényszerült, akár a románokkal volt vitánk, akár a szlovákokkal, akár az Európai Unióval, kettőt sem fordultunk, és mindig az ellenfél oldalán találtuk őket. Ez az igazság!"

Hát ez az igazság egy része. Nem védem a szocialistákat, de ha az ország=Fidesszel, vagy az ország sorsát csak Viktor atya és Ferenc testvér tudja befolyásolni a szekértáborokból őrülten üvöltő közönségnek pózolva akkor nagy bajban vagyunk. A csőlátás káros...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.11.30. 20:16:54

@Kaffer John: "... a választók majd eldöntik (...) ki kap alkotmányozásra is feljogosító legitimációt. ... A Fidesz már (...) bedarált minden alternatív jobboldali mozgalmat. Most a szoclib tehetségtelenség a kezére játszhatja 20 évre az országot. Majd meglátjuk milyen változtatások lesznek..."

Van egy új (épp csak egy éves) alternatív jobboldali mozgalom, amely célul tűzte ki, hogy 2 év múlva itt szentkorona alapú alkotmány lesz, és a felállítandó 2. kamarába beviszik "az egész nemzet" képviselőit. Mindezt úgy, mint aki "felelős a magyar népért"...

Vigyázó szemetek a MSZ-re vessétek!
(-avagy "Vissza a jövőbe!";)

6.Lenin 2009.11.30. 20:17:15

@1.szolo (B.A.):

Igen,sokan is hivatkoznak rá,hányszor volt jelölt.Aztán úgy is maradt élete végéig.
Szerintem megélhető ez valódi sikerként is,annak aki tisztában van önmagával.

@forrestg:

"hozzávetőleg azonos vagyoni helyzetű emberek - egyik mégis fidezses, másik mszp-s. miért? családi kulturális hagyományok. valami megmagyarázhatatlan."

Nem hinném,hogy megmagyarázhatatlan,de szerintem még nincs vége a sorozatnak.

6.Lenin 2009.11.30. 20:36:20

@Kaffer John:

Szinte anyai szeretettel támadsz.Megértelek,egyedül állsz az úton,mint szdsz-es(volt).
Várod B.Lajos hívó szavát?Szerintem barátokra lelnél,ne habozz,az a mosóporok feladata,vár az mdf.

A csőlátással igazad van,az tényleg nem jó.

dimitrij 2009.11.30. 21:05:01

"...2002-ben is ez volt (ha nem mondjuk azt, hogy a mozgósítás az egyetlen ok), hogy annyira ciki volt mszpsnek lenni, hogy az emberek nem vállalták föl (öregek meg alacsony képzettségűek)."

erre mondják azt a közvéleménykutatók és politikai elemzők azt, hogy rejtőzködő szavazók. ez ne mazt jelenti, hogy cikinek tartják, hogy kire fognak szavazni, ennyire ne legyünk butuskák kedves radala. :)

forrestg 2009.11.30. 21:06:33

@Kaffer John: hát barátom, ha neked a Szécheniy-terv meg a Bozsik-program (ami nélkül nem lenne most VB-bronzunk U20-ban), a nemzeti színház (amit átadtak, nem ígértek), millenáris stb. "véresszájú", akkor nem hiszem, hogy van miről beszélnünk egymással. sajnálom
6. Lenin jol irt rolad.

dimitrij 2009.11.30. 21:09:46

@forrestg:

"való igaz, hogy az átlagpolgár nem törődik izmusokkal. de az még ennyire sem igaz, hogy csak a pénz alapján szavazunk."

Gábor meg tudja erősíteni, vagy cáfolhatja ami írok, de hazánkban még mindig igen jelentős a protest szavazás, nem valaki vagy valami mellett, hanem valaki, valakik, vagy valami ellen szavaznak. szerintem éppen erre hajaz a fidesz véleményformálóinak hada a Gyurcsány-Bajnai tengely és hasonló kifejezések konstans használtaával, és vélhetően Mesterházy-nak is ezzel kell majd kalkulálnia... reméljük a teljes kampánystratégia nem ebben fog kimerülni, mert akkor lehet meglepetés. :)

dimitrij 2009.11.30. 21:23:55

"a Szécheniy-terv "

ami semmi egyéb nem volt, mint a meglévő támogatások összegyűjtése kis nemzeti maszlaggal megfűszerezve. ami ráadásul hatékonytalan, a pénzügyi visszaélések melegágya, több bank csak az állami garanciavállalás miatt nem szórta ki a termékpalettájáról. erre az érvre mondják, hogy kontraproduktív. mármint annak, aki kicsit is képben van a Széchenyi terv kapcsán.

"Bozsik-program (ami nélkül nem lenne most VB-bronzunk U20-ban)"

hát persze... annak a csapatnak a magja a 2001-ben indult agárdi focisuli, semmi köze nincs a Bozsik programhoz. újabb lufi...

ha már a "vitának" ezt a "szintjét" választjátok, akkor legyetek tényszerűek. :)

Kaffer John 2009.11.30. 21:24:39

A beszéd volt véresszájú, az osztogatás pedig nem szocialista sajátosság- erre szerettem volna csak utalni. Nem voltam és nem is leszek soha SZDSZ-es:) de azért megtisztelő a feltételezés.

A Jobbik valóban új keletű, de nem nevezném alternatívának. Hamarosan kiderül, hogy a hangzatos puffogás mögött nincs semmi, csak néhány zavaros antiszemita, rasszista elme intellektuálisnak nem igen nevezhető fröcsögése. 2014-re az is lehet, hogy nem lesznek sehol. Szerintem az EP választáson volt a tetőzése a támogatottságuknak.

És a belső, hitelességi válságtól is szenvedő MDF-hez akkor sem ha az egyetlen választási lehetőség lenne. Akkor már inkább érvénytelenül szavazok.

A Bozsik programnak és az u20-as sikernek kb. annyi köze van egymáshoz, mint a BOM-nak a 4-es metróhoz. Mindkettő egymást feltételező célként lett megjelölve, de nem látom a több mrd-ból beszerzett elektromos kapukat az nb1-es stadionokban, a kamerarendszert és a balhék megszűnését. Az U20-as válogatott sikere az ország és nem Viktor sikere és pl. annak a többéves idegenlégiós felkészülésnek, amelyet a játékoskeret nagy része maga mögött tudhat. Meg persze a Sándor Károly fociakadémiának, amelyet szintén nem a Bozsik programból finanszíroztak, amely egyébként alapvetően stadion renoválási programként indult. De megyek vissza zuhanórepülni a szabad madarakkal...

dimitrij 2009.11.30. 21:29:00

@radala: "Ez igaz is volt, de hosszabb távon nem lehet demagógiával sehova jutni."

ugye csak viccelsz-bolondozol? :)

dimitrij 2009.11.30. 21:31:55

@radala:

" Szerintem az mszp soha nem nyert a közép megcélzásával. Ilyet utoljára a Fidesz tett 98-ban. (meg elötte az mdf és az mszp)."

na, most akkor nyert vele, vagy sem? :) el kellene dönteni...

dimitrij 2009.11.30. 21:35:49

@forrestg:

"ibolykára per vár, ha nincs mentelmi jog."

na, a per első fokon meg is nyerődött Stumpf Pityi által, annak a menetelmi joghoz semmi köze, ne keverjük össze a dolgokat. a büntetőjogi konzekvenciák kapcsán meg már megkapta az mszp-től a védelmet, az ráadásul nem per, legfeljebb bírósági tárgyalás lett volna, talán lesz is.

Arivistus 2009.11.30. 21:40:40

@Kaffer John:

A mondataid után, miszerint nem szereted a "populizmus/pénzosztás" dolgot, megkérdezhetem hogy kire fogsz szavazni? Vagy kire szavaztál 2006-ban?

radala 2009.11.30. 22:00:30

@dimitrij: Igen hülye vagyok, nem tudom most hirtelen eldönteni (nem emlékszem mi volt 94-ben) mondjuk mondjam azt, hogy soha nem nyert középre pozicionálva, mert az mszp maga egy szélsőség az én világképemben, pláne 94-ben még tiszta múlt volt. Ha jól emlékszem még 2002-es országos listán is Hegyi Iván volt az egyetlen jelölt, akinek volt másmilyen munkája is, mint pártbeli.
Nem viccelek a demagógiával nem lehet hosszú távon sokáig eljutni, mert egyszer nyer vele az ember és akkor tenni kell valamit.
Szerintem, ha a fidesznek neg lez a 2/3-ad, akkor azt nem tudja MA + ként eladni

Kaffer John 2009.11.30. 22:21:35

2006-ban érvénytelenül, most pedig az LMP-re fogok.

dimitrij 2009.11.30. 22:23:11

@radala:

"Nem viccelek a demagógiával nem lehet hosszú távon sokáig eljutni, mert egyszer nyer vele az ember és akkor tenni kell valamit."

ok, nem értem teljes mélyégébenm hogy mit akarsz ezzel mondani, de nem vitatom. más a véleményem, szerintem az utóbbi 12 év főleg kormányzati oldalon inkább csak kommunikációs kormányzás volt, bár ellenézki oldalon tökélyre fejlesztették a "minden szar" kommnuikációt. zsák a foltját esete... másként fogalmazva: legkevsebb 12 éve csak demagógiával lehetett politikai sikereket elérni.

forrestg 2009.11.30. 22:37:51

@Kaffer John: még mindig nem tudom, milyen fidesz-beszéd lehetett 2002-ben "véresszájú", amikor minden hiteles elemző azt mondja utólag, hogy a fidesz épp azért bukta el 2002-t, mert annyira magabiztosak voltak, hogy nem is kampányoltak. a következő volt a szöveg: "eredményeinke önmagukért beszélnek" (hát nem jött be) Orbán Viktor cssak az első forduló előtti utolsó két hétbe szállt be, amikorra Megyó már hónapok óta föl lett építve

forrestg 2009.11.30. 22:43:15

@Kaffer John: elég egyszerűen elintézted a Jobbikot: "a hangzatos puffogás mögött nincs semmi, csak néhány zavaros antiszemita, rasszista elme intellektuálisnak nem igen nevezhető fröcsögése." nem szimpatizálok velük, de mégiscsak komolyabb magyarázatot igényelne, hogy a mi kis megközelíthetetlennek tűnő pártrendszerünkbe egyik napról a másikra ilyen nagyra be tudott robbanni egy friss erő.
azt hiszem, a következő írja le jol a Jobbik jelenség lényegét: "MEGLÉVŐ PROBLÉMÁKRA adott rossz válasz"
azt hiszem a kommentezők zömét még soha nem érintette (szerencsére engem sem) abból a bajból sok (főleg ÉK-Mo-n), ami az embereket végső elkeseredésükben a Jobbikhoz hajtja.
F.D.R mondta zseniálisan: "Mi ellene vagyunk a forradalomnak, ezért ellene vagyunk az okoknak, amiből kisarjad"
a magyar bal-kormányok nemhogy nem segítettek a bajokon, (még súlyosbították is őket), hanem azt is elhallgatatták, aki ki merte mondani, hogy baj van. ez lett belőle.
A Jobbik KÖVETKEZMÉNY

6.Lenin 2009.11.30. 22:43:26

@forrestg:

Mégsem látom másként a 2002-es választást,csak eddig nem írtál erről,vagy nem olvastam Tőled.

dimitrij 2009.11.30. 22:45:19

@forrestg: Orbán TF eltti beszédéről beszél, ami egy hibás helyzetfelmérés miatt bekövetkezett kései mozgósítási kísérlet volt, átütő sikerrel (királyi tévé élőben adta...).

egy gond volt, hogy minden populizmusa ellenére is keveset hozott, Orbán szavaival élve: a szemfüles második, és a ravasz harmadik együtt nyert...

forrestg 2009.11.30. 22:46:27

@6.Lenin: megtisztelő az egyetértésed (ha jól értem szavaid)

forrestg 2009.11.30. 22:48:11

@dimitrij: a TF beszéd már veszett fejsze nyele volt. amugy meg az általad is írt "átütő siker" jelzi, hogy ha fidesz igy kampányol az első forduló előtt, akkor a dolgok másként is alakulhattak volna. a listás hajó már elment, az egyéni körzetek kevésnek bizonyultak

dimitrij 2009.11.30. 22:49:29

@forrestg: nem kellene figyelmen kívül hagyni, hogy egy akármilyen válság kedvez a szélsőséges pártoknak, ilyenkor megugrik a támogatottságuk, és most épp egy világméretű válság közepén vagyunk. ehhez adalék, hogy az államháztartás és a gazdaság helyzete milyen... az említett régióban már diplomás szemétszállító is dolgozik, aki szerencsésnek érzi magát, mert talált munkát. :(

dimitrij 2009.11.30. 22:50:55

@forrestg: ahogy írtam is: hibás helyzetértékelés, Medgyessy nem volt ellenfél sokak szerint. illene nem elkövetni mégegyszer azt a hibát... ha érted mire célzok. :)

6.Lenin 2009.11.30. 22:58:05

@forrestg:

Igen én is gondolom az volt a fő probléma,amiről írtál.
Sőt kivételesen dimitrij is eltalálta,kivéve a populizmust.

Kíváncsi lennék..

Figyeljetek seggfejek,ha rám szavaztok még a gatyátokat is leszedem rólatok.Ti azért vagytok,hogy mi jól éljünk.Mi ehhez értünk,vezetni benneteket,Ti meg melózzatok,semmi nincs ingyen,rohadt lusta népség.
Szavazzatok rám,majd egyszer nektek is jó lesz,a halálos ágyon,de majd én átsegítlek benneteket.

Mester!
Vezess!
Követünk(de ha elkapunk,rácseszel B+)

Arivistus 2009.11.30. 22:58:26

@Kaffer John:

Köszönöm a válaszodat. Valahogy a szavaid mögött lévő Fidesz-utálat miatt azt hittem, hogy az MSZP szavazó vagy, és nem tudtam, hogy ezt hogyan egyezteted össze a populizmus- és osztogatásellenességgel.
De ezek szerint én értelmeztem félre valamit, ezennel elnézést kérek. Kívánom hogy az LMP megfeleljen elvárásaidnak.

@forrestg:

Teljesen egyet értek veled!

forrestg 2009.11.30. 23:05:02

szép álmokat mindenkinek

dimitrij 2009.11.30. 23:09:15

@6.Lenin:

"Sőt kivételesen dimitrij is eltalálta"

már megérte ma reggel felébredni. :)

"Kíváncsi lennék.."

Lajostól (Bokros) kb. ezt várom, ha tényleg miniszterelnök jelölt lesz. :) élesteszt rulezz. :PP

6.Lenin 2009.11.30. 23:12:28

Hová teszi Mesterházy a lécet?

Megyek én is szunyókálni,ha Mesterházy A keresné a lécet,nálam van.
Holnap hívjon,megbeszélnénk,mit kér érte.Aki látja szóljon,nehogy rinyáljon a léc miatt.
Jó éjt.

6.Lenin 2009.11.30. 23:26:11

@dimitrij:

Addig nincs gond,míg jelölt lesz.

Ha netán nyerne (Mohács II:) és sikerülne M A-val megegyezni a lécre,majd én eligazítanám a Lajoskát.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 00:13:34

@dimitrij: (0.Viktor szavaival élve:)
- "a szemfüles második, és a ravasz harmadik együtt nyert..."

Ezt ugye "első és EGYETLEN" pozícióból mondta az, aki MOST is annak örül a leginkább, hogy EGYEDÜL kormányozhat, mindenféle "ostoba" kompromisszumok nélkül...

Igen, minden jel arra mutat, hogy megint ELSŐ lesz, nagy fölénnyel. /kb. a 60% 60%-ával, ami épp 36(!)%-os ""többség"" támogatása és kb. ugyanannyi tűrése.../

Csak egy gondolatkísérlet erejéig kerekítsük ki a fenti felsorolását:
- a győző elsőt (+az álmos másodikat) megverhetné
- a tudor harmadik,
- a szende negyedik,
- a vidor ötödik,
- a morgó hatodik és
- a kuka hetedik ...
(( na nem most, majd csak 2014-ben ;))

"Csellel, gánccsal mind nem elég:
a hetedik Te magad légy!" ;)

mirrmurrkandur 2009.12.01. 04:43:03

Több értelmesnek tekinthető hozzászólást is olvastam, de az alaptámához témához -ahogy az ehhez hasonló fórumokon lenni szokott- leginkább az első bejegyzéseken esik szó, a későbbiekben egészen "más irányba" terelődik a téma...:-)

Éppen ezért, most én sem elsősorban Mesterházy Attila (össze)különböző léceihez fűznék kommentárt, hanem majd' minden egyébhez, ami itt elhangott.

Előre is elnézését kérem minden hozzászólónak, hogy nem keresgélem ki a különböző hozzászólások tulajdonosait.

2002: No, igen, hát minden bizonnyal ez az minden jobbos rémálma. Különösképp azt követően, hogy Orbán Viktor cirkuszi bohócot csinált Medgyessy Péterből egy nyilvános vitán.
(Egyébkén csak halkan jegyzem meg, hogy a rendszerváltás óta ez volt az egyetlen olyan válaztás, amikor tévedtem a győztes, végül kormányt alakító erő kilétét illetően.)

A Fidesz kampánya itt nemhogy agresszív nem volt, de az első rundig én még a kampány szót sem szívesen használnám rá (akárcsak a szocik 98'-ban, elbízták magukat, aztán mikor már megvolt a baj, csak futottak az eredmény után érdemi korrigálási sansz nélkül.)

Ami a két forduló között történt, -ideértve elsősorban Orbán különböző helyszíneken megtartott beszédeit- pedig nyilván a saját szavazóbázis felrázására szolgált, nem pedig az ellenfél meggyőzésére. S bár csupán egy hajszálhíja volt annak, hogy nyerjenek, végül a döntő első fordulós balliberális fölénnyel nem tudtak mit kezdeni.
Egyébként -ez sokaknak bármennyire is fáj- a politikában sajnos nincsenek szépségdíjas helyezések, hanem az ennél sokkalta "pragmatikusabb" elvek alapján szerveződik.
Még valami: az akkor megalakuló új kormány nem engedte újraszámlálni a szavazatokat, habár a választási csalás gyanúja "többekben" is felmerült. Lehet haragudni rájuk, de ezt a Fidesz is megtehette volna (akkor még ők gyakorolták a hatalmat), mégsem tette. Tehát ez legalább annyira az ő hibájuk is, a szociknak legfeljebb (...) annyit lehet felróni, hogy elégették a szavazócédulákat az első adandó alkalommal (ami talán néhány hónappal a választásokat követően megtörtént), ami szerintem egyébként bűncselekmény! De hangsúlyozom: A Fidesz is kérhette volna az újraszámlálást. Nem kérte.

Ahhoz, hogy ki mennyire populista, és kire mennyire jellemző az ígérgetés, szerintem nem kell olyan messzire menni.
Valamelyikőtök írta, hogy még Gyurcsány Ferenc is megirigyelte volna azt, amit a Fidesz 2002-ben ígért. Ez akkora túlzás, hogy egy magánbeszélgetés alkalmával lehet, hogy még Gyurcsány is kikérné magának:-)
A harmadik Magyar Köztársaság történetében még egyetlen politikai erő sem volt populistább, mint az MSZP 2002-ben. Kezdve a 19000 ft-os ajándékcsekekkel, egészen a "Több pénzt az embereknek..." plakátokig. Ehhez képest a Fidesz 14. havi nyugdíjról szóló ígérete, meg a népszavazásra vitt 300ft-ja csak fátyolos kísértet volt egy zombiktól hemzsegő katonai temetőben...
Az ígérgetést az MSZP kezdte, és tegyük hozzá ő is fejlesztette tökélyre...

Ma: A szocialista pártnak nincs esélye győzni. Aki az ellenkezőjét állítja, az bizonyosan túloz (bár nekem a 15%-os MSZP sem tűnik hihetőnek).
De a Fidesznek sincs kőbe vésve az a kétharmad, bár az már inkább őrajta múlik, mint az MSZP-n.
Ha kellőképp érzékenyen térül-fordul azokon a bizonyos tojáshéjakon, meglehet neki. De bárhogy is legyen, nekem meggyőződésem, hogy Fidesz bárminemű sikerét az MSZP most már döntően nem befolyásolja (különösen nem Mesterházyval). A Jobbik és az MDF szereplésén viszont sok múlik, ők betehetnek Orbánék kétharmadának.
Legalább ilyen fontos a választási részvétel is, ahol paradox módon -a szocialistákat leszámítva- minden pártnak az alacsony lenne jó.

Mindenesetre egy biztos: Ha a szocik 20% alatt (le)szerepelnek, akkor a Fidesz 67%-a több, mint valószínű...

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 05:37:54

@mirrmurrkandur: "elégették a szavazócédulákat az első adandó alkalommal (ami talán néhány hónappal a választásokat követően megtörtént), ami szerintem egyébként bűncselekmény!"

Vagy előírás:

"A választás eredményével összefüggő kifogás esetén az érintett szavazólapokat az ügy jogerős lezárásáig kell megőrizni. 90 nap után a választási iratokat - a jegyzőkönyvek kivételével - meg kell semmisíteni."

És itt legalább készülnek jegyzőkönyvek...;)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 06:07:03

@1.szolo (B.A.): - kimaradt, hogy (a 3.-7.) EGYÜTT - de hát ez evidens ugye...

off
Apropó számok: - szépen gyülekezünk itten:
"6.Lenin", "1.szóló" - és (lélekben)
"0.Viktor"...
Van egy IDősebb fórumozó társam, őt hívom "499.Lajos"-nak...

Ja, és hogy ne legyek teljesen témaIDEgen:
"1000.Attila" - a csupaszállú LÉCteszegető.

Én/Me 2009.12.01. 07:54:00

@6.Lenin: "A Fidesz jól látta,Feri hazavágta az MSZP-t."

Akkor még nem láttak ennyire előre, szvsz fogalmuk sem volt róla, mit tesz a Feri pártjával hosszútávon, akkor csak a közelgő választásra koncentráltak.

Továbra is fenntartom, egy előre lesajnált, lenézett szétszedett jelölt okozhat meglepetéseket, akkor is ha adott esetben a meglepetés nem több pár extra százaléknál.... amivel bukik a 2/3ad.

Én/Me 2009.12.01. 07:55:44

@radala: "Ez igaz is volt, de hosszabb távon nem lehet demagógiával sehova jutni."

Dehogynem, akár 2/3ig is...

Én/Me 2009.12.01. 08:00:17

@forrestg: "inkább arra gondolok, hogy loptak. meg sem közelitik a komcsikat, de loptak."

De megközelítették :) esetleg le is hagyták... ezt soha nem fogja megtudni amúgy a mezei kommentelő... Talán csak annyi, amit itt már korábban felvetettek, hogy a 2002es lopásra már senki sem emlékszik, az idein meg még itt rugózik a média...

Amúgy engem megmosolyogtat ez a fajta hívő látásmód: hogy az enyéim loptak volna, hmmm.. talán egy picit na, de azok a szemét kommunisták, azok bezzeg :)))

Amúgy megtennéd nekem, hogy megadod röviden a definícióját a kommunistának, legalább a Te értelmezésedben?

Én/Me 2009.12.01. 08:02:50

@6.Lenin: "Az izmusok,oldalak meg hasonló kérdések szerintem a szavazók nagyon kis részét izgatja,mint szempont,ami meghatározza az x helyét."

Komolyan érdekelne, a Te meglátásod szerint mi mozgatja inkább a választókat?

Én/Me 2009.12.01. 08:21:41

@mirrmurrkandur: "Fidesz is kérhette volna az újraszámlálást. Nem kérte."

Alapvetés, hogy választási csalás elkövetésére leginkább a hatalmon lévőknek van módjuk és lehetőségük... másodsorban vicces lett volna ha mégis kérik, miután a parlament utolsó ülésén Pintér belügyminiszter jelentette a parlamentnek, hogy a választások rendben lezajlottak, majd ezt az akkor fideszes többségű parlament megszavatzta...

forrestg 2009.12.01. 08:26:35

@Én/Me: a "kommunista" kifejezés használatát sokan bírálják, mondván "nem pontos", iletva a mostani mszp-sek már nem akarják eltörölni a magántulajont. Nos, szerintem sokan vagyunk, akik a "kommunista" szót egyfajta szolzsenyici értelemben használjuk: az egykori egypárti elitre/középvezetőkre, akik - ahol Szolzsenyicin is írta - az európai kulturától távol állón a legkülönfélébb eszközöket képesek megragadni, az elvek és a lelkiismeret teljes hiányában.
most mennem kell dolgozni.

dimitrij 2009.12.01. 11:25:10

@forrestg: "inkább arra gondolok, hogy loptak. meg sem közelitik a komcsikat, de loptak."

még egy dolgot érdemes látni: nem csak kormányzati szinten lehet lopni, hanem önkormányzati szinten is. persze az kispályának tűnik, de egy Debrecen nagyságú város esetében már igen komoly összegek jétszhatóak ki kézen-közön. ne legyen senkinek illúziója, az összes politikus emberből van, talán egy kicsit kevesebb a kalcium a csontjaiban (különösképp geric tájékon)... :)

6.Lenin 2009.12.01. 12:11:50

@Én/Me:

2004-ben volt 1 Csintalan cikk a MN-ben,amivel már akkor egyet értettem,hogy ha a Feri lesz a miniszter elnök,hazavágja az MSZP-t,de sajnos az ország is rá fog menni.Az MSZP-t sem ő sem én nem tartottam sajnálni valónak,hogy ők rámennek.Most sem.

Sajnos jó vátesznek bizonyult(ismerte őket belülről).

Nem sajnáltam le senkit,ha olvastad,amiket írtam.Igaz túldicsérni se szoktam.Mesterházy-t végképpen nem sajnáltam le.

forrestg 2009.12.01. 12:27:39

@6.Lenin: nem olvastam ezt a cikket (vagy nem emlékszem rá), de köszi, hogy felhívtad a figyelmet. Az jó hír, ha végleg gallyra megy az MSZP, de magukkal ránották az országot is, aminek mindnyájan isszuk a levét.
Kérdés, hogy 2010 után (bár félek, jövőre is okozhatna még meglepetést) visszaerősödnek-e. Az teljesen elkpzelhetetlen, hogy valamiféle - íróasztalok mögött megálmodott - "hiteles baloldal" jöjjön létre az MSZP-ből, mert jómódú urifiúk (mesterházytol ujhelyin át a többiekig) nyilván soha nem fognak szegénybarát politikát folytatni.

forrestg 2009.12.01. 12:28:13

@6.Lenin: nem olvastam ezt a cikket (vagy nem emlékszem rá), de köszi, hogy felhívtad a figyelmet. Az jó hír, ha végleg gallyra megy az MSZP, de magukkal ránották az országot is, aminek mindnyájan isszuk a levét.
Kérdés, hogy 2010 után (bár félek, jövőre is okozhatna még meglepetést) visszaerősödnek-e. Az teljesen elkpzelhetetlen, hogy valamiféle - íróasztalok mögött megálmodott - "hiteles baloldal" jöjjön létre az MSZP-ből, mert jómódú urifiúk (mesterházytol ujhelyin át a többiekig) nyilván soha nem fognak szegénybarát politikát folytatni.

Zoltchy (törölt) 2009.12.01. 12:31:12

@Lord Kilburn:

Az MSZP az Úr Jézus indításával sem tudna nagy sikert elérni. Szíjártó Péter rögtön azt nyilatkozná, hogy a kereszténység a Gyurcsány-féle, nemzetvesztő politika folytatása és hogy az Úr Jézus alkalmatlan, hiszen egyszer már indult választáson és akkor Barabás legalább 2/3-os többséggel győzött.
Persze, lehet hogy Orbán Viktor örülne neki. Gondold el: nem akárkit csavarna le a választásokon.
De, szerintem, az Úr Jézus sem tudott volna még ekkora karriert sem építeni, ha Lendvay Ildikó lett volna a szektaszóvivő. Erre már a zsidók is csak bágyadtan legyintettek volna.

6.Lenin 2009.12.01. 12:37:39

@Én/Me:

Van 8 millió választásra jogosult állampolgár.

Ennek,nagyon jó esetben 60-70%-a él a jogával.Durván 5 millió.

Ebből 2 millió(durván)szoci drukker,kis részük ingadozhat,de többségük akkor is a pártra szavazna,ha .......,szóval mindig.

A Fidesznek is van hasonló tábora,de a számukat nehezebb lenne meghatározni,nem annyira elkötelezettek,mint a szocik.

Mint minden országban,úgy Mo-on is van,szerencsére kis számban mindenféle őrült,akik a kis (szélsőséges)pártokra szavaznak.Kommunisták,szélsőjobbosok,liberálisok,röviden a szélsőségek.Ők szavaznak az izmusokra.

A többiek(nem drukkerek),saját érdek,szimpátia,hirtelen felindultság és még hasonló,kiszámíthatatlan,megmagyarázhatatlan okok mentén.
Őket lehet befolyásolni és esetleg a nem szavazó rétegből esetleg elkábítani néhány %-ot.

Gulyás parti,száraztészta,1 üveg Kövidinka(vagy olcsóbb alma bor)
19 ezer Ft-os utalvány,152. havi nyugdíj.Lejárató kampány.Fantázia kérdése .Ezért vannak a választási szakemberek.

Aztán kell még "K" sok pénz.Akinek mindenből több van,az nyer.

El kell olvasni B.Obama választási,beiktatási mondókáját,süket duma,de neki volt a legtöbb pénze.
Egyelőre ennyi.

6.Lenin 2009.12.01. 12:49:06

@6.Lenin:

Obamáról jutott eszembe,ritka esetben kell egy olyan hangulat,hogy már mindenkinek tele van..... és változást akar.Ilyenkor tök mindegy(majdnem),hogy ki,mit szövegel.A régi bukik,az erősebb,újabb,szimpibb meg nyer.
Ott is ez volt(USA),nálunk is ez van,pillanatnyilag.

mirrmurrkandur 2009.12.01. 12:54:18

@1.szolo (B.A.): Fenntartom a lehetőséget, hogy az akkortájt hatályban lévő, erre az esetre vonatkozó jogszabályt te jobban ismered, habár jómagam belátható időn belül jogvégzett embernek mondhatom magam...

Éppen ezért -meg másért is- én erre másképp emlékszem. A választás után a szavazócédulákat még évekig(!) meg kell őrizni (nagyjából a következő választásokig), egyébként ezt más európai országokban is így csinálják.
Valamint: Én nem is vitatkozom veled e téren, hiszen mindketten azt állítjuk, hogy a Fidesznek lett volna lehetősége a szavazatok újraszámlálására, a szociknak ez egész egyszerűen nem állt érdekükben, akkor meg miért tették volna? Hisz' Magyarországon vagyunk... Ez meg politika. Ennyi.

Gyurcsány Ferenc: Az, hogy mennyire ártott az MSZP-nek, egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Gyurcsány kát választást nyert a szociknak, és olyan hatalmat biztosított nekik nyolc esztendőn keresztül, amiről ők még az Orbán Viktor előtti időkben sem álmodoztak. Megbuktak? Erősen. De vajon egyébként nem buktak volna meg? Egyébként egyáltalán hatalomra kerültek volna, kétszer leterítve Orbánt? Nem, valószínűleg már a negyedik ciklusát kezdené a Fidesz, ha nincs Gyurcsány.
Persze, az MSZP presztizsének (?) sokat ártott, de ezt szerintem sokan láttuk már a kezdetek kezdetén. S még egyszer mondom: Bár megbukott az MSZP, de Gyurcsány nélkül a hatalom közelébe sem kerülhettek volna.

Gyurcsány nem zseni, csak ügyesen importál, ahonnan csak módjában áll... A Fidesz ezzel nem tudta felvenni a versenyt.

De.. személyes véleményem, hogy Gyurcsánynál többet bizonyosan nem ártott senki húsz éve Magyarországnak. Olyan károkat okozott, amelyeket nem lehet "csak úgy" rendbhozni... Ugyanazt hozta, mint Szlovákiában Fico: Eltűntek a határok. Azt az egyébként is meglehetősen alacsony színvonalú erkölcsi nívót, amit eddig nálunk mindenki(!) betartott, Gyurcsány nemes egyszerűséggel felrúgta. A korrupció, a negatív értelembe vett kozmopolitizmus, a nyugatról importált, régen leszerepelt neoliberalizmus bántóan nyílttá vált. Sőt, ő felhívta a szavazóit, hogy minderre legenek büszkék! Hát, mi ez, ha nem erkölcsi alapértékek totális relativizálása? Mindehhez még idehozta (lehet, hogy nem is kellett hozni, hanem még itt maradt a régi időkből...) az "orosz demokrácia" kellékeit -akikkel egyébként olyan gátlástalanul üzletelt, mintha legalábbis a saját cégét igazgatná (egyébként ezt tette)- de a rendőreiket biztos, akikkel időnként olyan rendet vágott, akár a békés megemlékezők között is, ami határozottan egy dél-amerikai leszámolásra emlékeztetett (Érdekes módon az igazi bűnözőkkel nem volt ennyire keménykezű. Aztán ott van az a lassan polgárháborúvá fajuló helyzet, aminek a felszításáért még maga a Jobbik sem tett többet, mint Gyurcsány és a kormánya. S nagyon hosszan lehetne sorolni... Nagy idők nagy embere.

Következésképpen a szocialisták egy szót sem szólhatnak, mert nekik Gyurcsány inkább jót tett. A mi felháborodásunk viszont több, mint jogos...

6.Lenin 2009.12.01. 13:13:41

@mirrmurrkandur:

Szerintem a szavazó cédulák megsemmisítése jogos volt.A választást követő 90 napig volt jogorvoslati lehetőség utána meg kellett semmisíteni.

A Fidesz nem ugrált az újraszámlálásért,én ezt teljesen praktikusnak tartom.
Biztos vagyok(ők is azok voltak)benne egy újraszavazás esetén sem lett volna olyan nagy különbség,esetleg veszítettek volna.

A Fidesznek csak abban az esetben van lehetőség normális kormányzásra,ha nagy,2/3-os vagy azt megközelítő különbséggel nyer.A 2/3-ad nem feltétlen szükség,csak a nagy különbség.
Minden más eset a bukást jelentené.

Most van meg erre a lehetőség.Sem 2002-ben,sem 2006-ban nem volt ilyen szitu.
Az MSZP-t csak az MSZP képes legyőzni.

dimitrij 2009.12.01. 13:20:31

@mirrmurrkandur:

"Éppen ezért -meg másért is- én erre másképp emlékszem. A választás után a szavazócédulákat még évekig(!) meg kell őrizni (nagyjából a következő választásokig), egyébként ezt más európai országokban is így csinálják. "

rosszul tudod, azokat ugyanis meg kell semmisíteni az akkori és mostanság is hatályos jogszabályok szerint. ha valóban jogvégzett leszel hamarosan, akkor szerintem könnyedén utána tudsz nézni vagy kérdezni...

"a Fidesznek lett volna lehetősége a szavazatok újraszámlálására, a szociknak ez egész egyszerűen nem állt érdekükben, akkor meg miért tették volna"

érdekükben állt volna, csak törvényi lehetőségük nem volt rá, azt követően, hogy a lebonyolításért felelős miniszter beszámolóját elfogadta a parlament, már nem volt legális lehetőség erre, ezzel tisztában volt az is, aki legvehemensebben tiltakozott ez ellen. ócska trükk, jól láthatóan a mai napig vannak olyanok, akik nem tudták feldoglozni ezt. :)

ennyi összefüggéstelen ostobaságot régen olvastam egy hozzászólásban, mint amit neked sikerült összehordani... megkérdezném, hogy Fletó-e az anitkrisztus, de inkább nem érdekel a válaszod. tagadhatatlan, hogy megbukott, az is tagadhatatlan, hogy sokat ártott, de amiről te hablattyolsz, az valami egészen más dolog.

forrestg 2009.12.01. 13:30:53

@mirrmurrkandur: nagyon örülök fenti hoszabb hozzászólásodnak. fontos látlelet. különösen pozitívnak tartom, hogy kiemelted az erkölcsi értékek relativizálását, a szinte általánossá tett normaszegést. gy.f. erkölcsi mélypont, ugyanakkor nagyon beteg psziché (gyermekkori sértettségből fakadó agresszív bosszúvágy).
azzal meg ne törődj, hogy Dimitrij miket irkál össze. toleránsak vagyunk, eltürjük itt őt is

6.Lenin 2009.12.01. 13:32:34

@dimitrij:

Volt néhány körzet,ahol újraszámolták,Bp-en,de a régi választási bizottságok.Azok pedig egyszerűen,számolás nélkül,ismét beírták az előző adatokat.Kérték az új választási bizottságok létrehozását,de ezt elutasították.
Tudomásom szerint.Rendkívül csodálkoztam ugyanis,hogy ugyan azokkal számoltatták újra.

Ahogy előzőleg írtam,valójában Fidesznek sem volt érdeke az újraszámlálás.Látszat kedvéért volt némi lagymatag durrogás,semmi komoly ellenkezés.

dimitrij 2009.12.01. 14:12:32

@forrestg:

"toleránsak vagyunk, eltürjük itt őt is "

eltűrsz? el vagy kicsit tévedve. :)

dimitrij 2009.12.01. 14:18:06

@6.Lenin: ez utóbbi már a városi legenda kategóriája...

"valójában Fidesznek sem volt érdeke az újraszámlálás.Látszat kedvéért volt némi lagymatag durrogás,semmi komoly ellenkezés."

tudsz te ha akarsz. :) alibiztek egy kicsit, némelyik véleményformáló adta a lovat kommunikációs szinten az újraszámlálást követelők alá, és ennyi. komolytalan volt az egész, arra volt csak jó, hogy médiafelületet kapjanak...

mirrmurrkandur 2009.12.01. 14:20:54

@dimitrij: Természetesen én hiszek a szólásszabadságan, ezért a te véleményed is épp olyan fontos számomra, mint bárki másé. Feltételezem, ez kölcsönös.:-)

Azért, mert nem csak tőmondatokban tudok fogalmazni, még nem gondolom, hogy összefüggéstelen hablaty lenne a hozzászólásom. Ha bármely részével nem értesz egyet, tehát úgy érzed nem igaz, nem állja meg a helyét, én bármikor szívesen, tárgyszerűen pontról-pontra megvitatom veled.

"Fletó" nem antikrisztus, még akkor sem, ha ezt nagyon sokan -időnként joggal- így érzik. De mielőtt elsuhannék e te általad kreált túlzás mellett, megjegyezném, nem azért nem Gyurcsány az antikrisztus, mert nem szeretne az lenni (habár -mint azt tudjuk- rendszeresen bérmálkozott:-), és nem is azért, mert az eddigi "életműve" alapján a nagy népi folklór nem tarthatná őt hathatós gyanúval annak. Nem dimitrij, nem ezért. Az ok ennél sokkal prózaibb. Az intellektuális képességei hiányoznak hozzá... Egyszerűen műveletlen. Parvenü. Még egyszerűbben: Bántóan, vérforralóan ostoba.
S ehhez nem kell Madách Luciferjéig zarándokolni, elég, ha bármelyik megszólását hallgatod, azon felül, hogy pszichésen finoman szólva is instabil, valamint komoly viselkedési zavarokkal küzd, egész egyszerűen alkalmatlan.

S innen nem kell eljutni Orbán Viktor dicsőítéséig, mert például Medgyessy Péterre ez egyáltalán nem volt igaz. Igen, valljuk be, nem tudott jól magyarul (ami azért egy magyar miniszterelnöknél nem hátrány), ellenben kiválóan beszélt románul és franciául is.
S tegyük hozzá: intellektuálisan is egy összehasonlíthatatlanul magasabb rendű ember volt, mint Gyurcsány. Ez persze őt egy sor dolog alól nem mentesíti. De attól még így van...

Nem kell nekem esni, csak mert más a véleményem. Ez egy fórum, és hidd el, baromi unalmas lenne, ha mind ugyanazt gondolnánk...:-)

P.S.: A szavazócédulák ügyében megadom magam, utánanéztem, igazatok volt.:-)

forrestg 2009.12.01. 14:33:53

@mirrmurrkandur: Dimitrij mester megint nekem fog ugrani, de ha nyilván nem is teológiai értelemben, hanem inkább az európai civilizáció hagyományai folytán, ahogy Te is írtad "időnként joggal" lehet gy.f-t antikrisztusi jelenségnek tartani. A Biblia azt írja: "Gyümölcseiről ismeritek meg a fát". Nos Gy.F. hozzávetőleg 2000 ótavan jelen a magyar közéletben (tanácsadó stb.) és meg lehet nézni: gyakorlatilag csak akkor érzi jól magát, ha támadhat, gyűlölhet. 2002 előtt sem szerették egymást Fideszesek és MSZP-sek, de azért a 2006-os rendőri vérfürdőt nem nagyon tudtuk volna korábban elképzelni. Nem egyszerűen lettek indulatosak az emberek, hanem elfogadottá vált a gyűlölet.
Ugyanakkor gy.f. mellett ott állnak szép sorban az őt legitimáló magyar értelmiségiek Nádas Pétertől Havas Henriken és Farkasházyn át Fásy Ádámig és Szili Katalinig.

forrestg 2009.12.01. 14:34:38

@mirrmurrkandur: Dimitrij mester megint nekem fog ugrani, de ha nyilván nem is teológiai értelemben, hanem inkább az európai civilizáció hagyományai folytán, ahogy Te is írtad "időnként joggal" lehet gy.f-t antikrisztusi jelenségnek tartani. A Biblia azt írja: "Gyümölcseiről ismeritek meg a fát". Nos Gy.F. hozzávetőleg 2000 ótavan jelen a magyar közéletben (tanácsadó stb.) és meg lehet nézni: gyakorlatilag csak akkor érzi jól magát, ha támadhat, gyűlölhet. 2002 előtt sem szerették egymást Fideszesek és MSZP-sek, de azért a 2006-os rendőri vérfürdőt nem nagyon tudtuk volna korábban elképzelni. Nem egyszerűen lettek indulatosak az emberek, hanem elfogadottá vált a gyűlölet.
Ugyanakkor gy.f. mellett ott állnak szép sorban az őt legitimáló magyar értelmiségiek Nádas Pétertől Havas Henriken és Farkasházyn át Fásy Ádámig és Szili Katalinig.

forrestg 2009.12.01. 14:36:26

bocs az ismétlésért, vacakol a rendszer

forrestg 2009.12.01. 14:39:19

@mirrmurrkandur: elsősorban nem intellektusbeli különbésget látok megyó és fletó között. fletó egyszerűen beteg psziché és hatalmávan, agressziójával igyekezett az egész országot önnön képére formálni (kicsit hasonloan, mint alföldi, aki a saját perverziót erőlteti a nemzetiben)
miota gyurcsány a közélet része, azota rosszabb az emberek szája ize.
nyilván soktényezős folyamat ez, de biztos, hogy egész lénye sötét irányba visz mindnyájunkat

forrestg 2009.12.01. 14:41:06

@dimitrij: részben azért használtam a "tolerancia" kifejezést, mert ez volt az egykori szdsz egyik kedvenc szava. ők azért sokat tettek az ellenvélemények betiltásáért

dimitrij 2009.12.01. 14:44:52

@mirrmurrkandur:

"Természetesen én hiszek a szólásszabadságan, ezért a te véleményed is épp olyan fontos számomra, mint bárki másé. Feltételezem, ez kölcsönös.:-)"

egy nyilvános blogon ennek ellenkezője lenne a furcsa. nem gonodlom, hogy fontos lenne a véleményem, de van rá mód, hogy kiderüljön mi az igazságtartama ennek a kijelentésnek. :) engem sokak véleménye érdekel, de az is jól látszik már szerintem, hogy szeretem azokat megkiritzálni... lássuk mire jutunk egymással. :)

"Azért, mert nem csak tőmondatokban tudok fogalmazni, még nem gondolom, hogy összefüggéstelen hablaty lenne a hozzászólásom."

nem a tőmondatokkal van gond, hanem a feltételezésekkel, amikre alapozod, a külcsíny mit sem számít, a tartalom a fontos, én legalábbis arra lövök.

""Fletó" nem antikrisztus, még akkor sem, ha ezt nagyon sokan -időnként joggal- így érzik."

ennek általában egy vagy több véleményformáló áll a hátterében, esetleg erre a célra létrehozott médium. nem mintha ne szolgált volna rá a kritikára, de egyesek túlzásba esnek, ahogy kegyed is.

"Az intellektuális képességei hiányoznak hozzá... Egyszerűen műveletlen. Parvenü. Még egyszerűbben: Bántóan, vérforralóan ostoba."

ez csacskaság. irritáló, de elég okos ember, butaság politikai ellenszenv okán degradálni valakit. egy gusztustalan ripacs, túljátszott gesztusokkal, valóban egy ideggyenge benyomását kelti, de ez csak a felszín. ezen tudni kell átlátni, pláne ha jogi pályára készül valaki. :) ennek az embernek komoly küldetéstudata volt, ez nem feltételen pozitívum, sőt... cikkeket publikált, nem is akármilyeneket, volt mondanivalója, célja. az egy másik kérdés, hogy ebből kb. semmit nem sikerült a gyakorlatban megvalósítani, de ez nem feltétlen csak az ő hibája, ebben vastagon benne van a sokat szídott mszp káderek csoportja, a vidéki erősemberek hada, akikkel éppen Ferencünk akart leszámolni, megerősítve ezzel sajt pozícióját. a sors fura fintora, hogy sikerült meggyengtenie a vidéki kiskirályokat, meg az ellenlábas tagozatokat, de ennek igen nagy ára van, letolta közben az mszp támogatottságát a béka segge alá. nem azért mert buta, hanem mert elhibázta a levírozást. de ez egy hosszabb téma lehetne, külön posztot érdemelne, nem egy hozzászólást.

"S tegyük hozzá: intellektuálisan is egy összehasonlíthatatlanul magasabb rendű ember volt, mint Gyurcsány."

szerintem egy ostoba fajankó volt, politikai értelemben mindenképpen. :) a csúcs a közjogi reformtervezete volt, de már előtte, amikor kezdett súlytalanná válni elég sok hibát követett el, de ez mehin egy másik posztot érdemelne. se valós és elfogadható elképzelése nem volt arról, hogy miként kellene kormányozni az országot, se elég esze nem volt ahhoz, hogy észrevegye: csak egy báb. tanítani való módon építették fel az mszp PR-osai, de kb. ebben ki is merült minden pozitívuma. az tény viszont, hogy ő legalább úriember volt.

"Nem kell nekem esni, csak mert más a véleményem."

bocs, ha így tűnt, tempramentumosabb vayok, mint az átlag, ne vedd magadra, nem a személyednek szól. :)

dimitrij 2009.12.01. 14:52:16

@forrestg: nem ugrok neked, csak leírom: hibás a helyzetértékelésed. úgy csinálsz, mintha csak és kizárólag Gyurcsány felelőssége lenne, hogy morális válság is van, nem csak gazdasági, politikai és jogi káosz. természetesen vastagon benne van ezt nem vitatom, de a felelősség szerintem a teljes politikai elité. az arányok eltérőek, de tény, hogy nem csak Ferencünk felelőssége. kérésre kifejtem. :)

dimitrij 2009.12.01. 14:57:34

@forrestg: mégiscsak antikrisztus? esetleg Sith lovag? :)

mirrmurrkandur 2009.12.01. 15:02:06

@forrestg: Erre nem tudok mást mondani: Minden valószínűség szerint így van.
Habár én a meglehetősen súlyos pszichológiai (és szociológiai!) problámák mellet egy hasonló mértékű intellektuális deficitet látok (számomra ez a legkiábrándítóbb), ettől függetlenül az is egyértelmű, hogy ezt a "gyűlöletkultuszt" ő vitte tökélyre nálunk, és a három évvel ezelőtti "vérfürdő" (mert ne legyen kétsége senkinek: Az volt!) is elsősorban ennek köszönhető...

Alföldiről Róbertről pedig csak annyit (ha már Lucifer:-), hogy bár ő rendelkezik a Gyurcsánynál tökéletesen hiányzó intellektussal, ő valóban egy olcsó, vásári cirkuszt csinált a Nemzeti Színházból. Alapjában véve nem az a baj vele és a tevékenységével, hogy kortárs darabokat is bevesz a nemzeti repertoárjába, hiszen, ha ezt valaki nem teszi meg, minek írna ilyeneket bárki is. Márpedig a kortárs művészet az egyik legfontosabb, leghansúlyosabban támogatandó kérdés egy nemzet életében. A probláma ott van, hogy ezek közül is a legalpáribb, legalacsonyabb szívonalú tételeket veszi elő, amelyeket nincs az a falusi bábszínház, amely műsorra tűzne, és ezt ő pontosan tudja. Alföldi egyértelműen, minden kétséget kizáróan provokál, és láthatólag élvezettel használja a nemzetit a maga kicsinyes vonzalmainak a bemutatására. S ami a legelborzasztóbb, hogy mindezt természetesen a klasszikus, mindenki számra megtekintésre érdemes művek rovására teszi.

Igen, azt csinálja, amit Gyurcsány, a maga képére formálja a Világot, vagy legalábbis azon részét, ami felett befolyással bír.

Persze felmerül a kérdés, hogy kell, és szabad-e sokkal többet várni olyasvalakitől, aki tagadja 56'-ot, ami egyébként az egész mai poltikai rendszer kikezdhetetlen ideológiai alapját képezi.

Remélem, nemsokára változások jönnek ezen a téren is...

dimitrij 2009.12.01. 15:03:37

@forrestg: csak nem be lettem skatulyázva szdsz-esnek? :) nem kellene elkövetni azt a hibát, hogy mindenképpen skatulyát akarsz találni nekem.

Én/Me 2009.12.01. 15:48:35

@6.Lenin: "Nem sajnáltam le senkit,ha olvastad,amiket írtam.Igaz túldicsérni se szoktam.Mesterházy-t végképpen nem sajnáltam le."

Nem konkrétan Rád gondoltam, általában látom úgy, hogy az MSZPvel nem szimpatizálók talán túlzottan alábecsülik, ami nem baj, csak esetleg visszaüthet.

Én/Me 2009.12.01. 15:56:10

@6.Lenin: A választási bizottságokba valamennyi párt delegáltja ott volt. Kétlem, hogy csak úgy számolás nélkül beírogatták volna a korábbi eredményeket, ez egyszerűen nem életszerű.

mirrmurrkandur 2009.12.01. 16:07:27

@dimitrij: Hát lássuk:-)

Gyurcsány:"irritáló, de elég okos ember, butaság politikai ellenszenv okán degradálni valakit. egy gusztustalan ripacs, túljátszott gesztusokkal, valóban egy ideggyenge benyomását kelti, de ez csak a felszín. ezen tudni kell átlátni, pláne ha jogi pályára készül valaki. :) ennek az embernek komoly küldetéstudata volt, ez nem feltételen pozitívum, sőt... cikkeket publikált, nem is akármilyeneket, volt mondanivalója, célja. az egy másik kérdés, hogy ebből kb. semmit nem sikerült a gyakorlatban megvalósítani, de ez nem feltétlen csak az ő hibája, ebben vastagon benne van a sokat szídott mszp káderek csoportja, a vidéki erősemberek hada, akikkel éppen Ferencünk akart leszámolni, megerősítve ezzel sajt pozícióját. a sors fura fintora, hogy sikerült meggyengtenie a vidéki kiskirályokat, meg az ellenlábas tagozatokat, de ennek igen nagy ára van, letolta közben az mszp támogatottságát a béka segge alá. nem azért mert buta, hanem mert elhibázta a levírozást."

Zárójellel kezdem: (Bár jogvézett leszek, de jogi pályán nem tervezek ténykedni, van-lesz egyéb irányú végzettségem is, és egyébként, ha megengedsz egy személyes iformációt, íróként tevékenykedem, így a jog az a két betű a nevem elé, ami szépen öltöztet, de egyéb funkciója kevés van számomra.:-)

Nem politikai ellenszenv alapján degradálom ezt az embert, hanem sokkal inkább emberi, szakmai ellenszenvből fakadó kritériumokból kifolyólag.
Gyurcsány műveletlen, és ennek számtalan tanúbzonyságát adta eddig is. Nem csak a bérmálkozós beszólása, hanem akár a szaudi focisták esete, az irodalomhoz és történelemhez való elképesztő analfabétizmusa (hogy már csak az "Imre, te mit tennél..." kezdetű hamlet-i beböfögését idézzem) is fényesen bizonyítja mindezt. De hosszasan lehetne a sort folytatni, szrintem ezt te is tudod...
(egy sztori: Dobrev Klárát meghívták egy kolumnás beszélgetésre a Nap-keltébe: Dicsekedett, hogy ő mennyire szeret olvasni. Mire Lakat T. Károly megkérdezte tőle, hogy mégis miket szokott olvasni, ha meg nem sérti, mire ő: - Például nagyon szeretem a román írókat. (Gondoltam, ez remek, úgyis román szakot végzek, biztos megemlíti Petrescu-t, Caragiale-t, vagy Alexandri-t...) Lakat T. visszakérdez, mint aki már sejt valamit, de a lavinát már nem lehet leállítani: - Mégis kikre tetszik gondolni? Mire ő: Például tamási Áronra... hát ennyi.)

persze én nem azt állítom, hogy ezt maga Gyurcsány is elmondta volna, de az eddigiek alapján azért nem érzem elképzelhetetlennek.
Igen, emellett komoly pszichés zavarai is vannak, és még viselkedni sem tud, amelyet szintén nem a politikai antipátiám mondat velem, hanem ő mondatja saját magával (öregecskedő feleségek lecserélésének lehetősége, el lehet menni in Slovensko, ha nem tetszik, ami itt van stb, stb, stb...).
Nos, tehát azt már tudjuk, hogy kultúrálisan és emocionálisan egy csepeli, három osztályt végzett dokkmunkás szintjén leledzik, és azt is tudjuk, hogy ezügyben a családtagjaira sem igazán támaszkodhat...

Arról, hogy milyen esszéket publikált: Valóban jelent meg a neve alatt több ilyen, vagy ehhez hasonló dolgozat. Bár Orbán Viktorról is tudjuk, hogy a beszédeit és különböző írásait általában Bayer Zsolt (ritkábban Kövér László) írja, Gyurcsányról udvariasan feltételezzük, hogy nála ez nem így megy. Mit is írt? A politikai ideológia tekintetében egy az egyben átvette a Tony Blair féle harmadik utas modellt, és szóról-szóra megkísérelte átültetni azt a magyarországi politikai térbe, ami már magában is egy abszurdum, és nem sok észre vall, ráadásul ehhez még képzeljük hozzá, hogy ebbe még maga Blair is belebukott.
A politikai hatalomgyakorlásban pedig Vladimir Putyin volt a példaadó, ami a már a fentiekben is citált döbbenetes rendőri agresszió is bizonyít. Csakhogy Putyin rendelkezik valamivel (meg néhány egyéb dologgal is), amivel Gyurcsány nem: A világ leggazdagabb országával, és egy olyan néppel, akik soha életükben nem tudták, mi az hogy demokrácia, ez arrafelé mindig is ismeretlen volt, és van egy gyanum, hogy még sokáig az marad. Tehát ott lehet így viselkedni, mert senki nem háborodik fel rajta, legfeljebb néhány gondosan megfizetett ellenzéki, akinek a látszat fenntartása érdekében az a dolga, hogy hőzöngjön.

Következésképpen ez azért még nem vall arra, hogy ő -mármint Gyurcsány- "kifejezetten okos" lenne.
De... azt valóban el kell ismerni, hogy egy jó politikus. Jó taktikai érzékkel, és elegendő ravszsággal megáldva. Olyannyira jó, hogy Orbánnal iskomoly, és reális eséllyel vehette fel a versenyt. De ettől még nem lsz sem művelt, sem intelligens, de még csak okos sem. csupán egy tehetséges politikus. Horn Gyula is az volt, és -bár Gyurcsányhoz azért nem hasonlítanám- Karsai József is az.

Medgyessy: Itt, ha megengeded, nem idézem a pontos kommentedet, csak észrevételezem.
Medgyessy intellektuálisan magasan veri Gyurcsányt. De csapni való politikus, és még -ahogy te is írtad- egy tökéletes báb. De ő ezt tudta. Gyurcsány sem vezette jobban ezt az országot, mint ő, de ő még a tökéletes politikai tehetségtelensége ellenére sem volt ennyire híján az alapvető civilizációs normáknak, sőt...

Konklúzió: Szégyen, nem szégyen: A szocialisták még egyetlen épkézláb miniszterelnököt sem tudtak kiizadni magukból, és ezt még akkor is így gondolom, ha figyelembe vszem azt, hogy jelenleg a baloldal egész Európában "válságban van"...

forrestg 2009.12.01. 16:20:07

@mirrmurrkandur: nyilván nem arra való a blog, hogy dicsérjük egymást, de én nagyon köszönöm írásaid és továbbra is szívesen olvasom őket. A Dobrev Klárás dolgot nem hallottam eddig, de keményen mellbevágott.
nyilván egész könyvnyi elemzést lehet arról írni, hogy az mszp-szdsz nevű furcsa valami tényleg miért nem tudott kiizzadni egyetlen épkézláb vezetőt sem.
de legalább ennyire fontos annak feltárása, hogy ezek a vezetők mind tömeges népszerűséget vívtak ki maguknak. vagyis nálunk komoly bajok vannak a "népi bölcsességgel", az átlagpolgár szellemi és erkölcsi szintjével is.
a teljes magyar társadalom végletekig frusztrált, ami egyenes út az agresszióhoz. szüleim (meglehetősen műveletlen) szomszédasszonya a 2006-os vita miatt állt át gy.f-hez: megragadta őt az agresszivitása.

mirrmurrkandur 2009.12.01. 16:21:07

@dimitrij: Még valami: A kiskirályokkal folyatatott gyurcsányi taktikával egyet értek, habár szerintem az MSZP velük együtt is bukott volna.

Skatulyázni meg felesleges... különösen, ha az SZDSZ-ről van szó:-)

mirrmurrkandur 2009.12.01. 16:24:57

Elnézést: Tamási Áron természetesen nagybetű.

mirrmurrkandur 2009.12.01. 16:47:35

@forrestg: Köszönöm a dicséretet, igazán jól esik!:-)

Valóban, ez a Dobrev Klárás incidens engem is megdöbbentett, mert ehhez már igazán, veszélyesen, és rosszindulatúan primitívnek kell lenni. Ez pont olyan, mintha valakit a kedvenc "csehszlovák" írójáról faggatnak, és mondjuk Kundera helyett Jókait említi. Kunderát legalább hívták csehszlováknak, mert úgy hívták a hazáját tollforgatói tevékenységének fénypontján. Jókai viszont, ha tudta volna, hogy Csallóköz egyszer majd Csehszlovákia lesz, lehet, hogy emigrál Indiába, és hindu lesz...:-)
De vannak ennek ám pozitív momentumai is egy ilyen erőszakosan összetákolt, mesterséges államalakulatnak... hány ország mondhatja el magáról, hogy két ilyen zseni, mint Jókai és Kundera is az ő szülötte... Ők, a két géniusz így érnek össze valahol az emberi tudatlanság mélységesen alávaló mocsarában...:-)

mirrmurrkandur 2009.12.01. 16:53:02

javítva: Köszönöm a dicséretet, igazán jól esik!:-)

Valóban, ez a Dobrev Klárás incidens engem is megdöbbentett, mert ehhez már igazán, veszélyesen, és rosszindulatúan primitívnek kell lenni. Ez pont olyan, mintha valakit a kedvenc "csehszlovák" írójáról faggatnak, és mondjuk Kundera helyett Jókait említi. Kunderát legalább hívták csehszlováknak, mert így nevezték a hazáját tollforgatói tevékenységének fénypontján. Jókai viszont, ha tudta volna, hogy Csallóköz egyszer majd Csehszlovákia lesz, lehet, hogy emigrál Indiába, és hindu lesz...:-)
De vannak ám pozitív momentumai is egy ilyen erőszakosan összetákolt, mesterséges államalakulatnak... hány ország mondhatja el magáról, hogy két ilyen zseni, mint Jókai és Kundera is az ő szülötte... Ők, a két géniusz így érnek össze valahol az emberi tudatlanság mélységesen alávaló mocsarában...:-)

dimitrij 2009.12.01. 17:05:23

@mirrmurrkandur: szerintem nem jó jelzőt találtál, de értem, hogy mire célzol. általános problémának látom azt, hogy hazánk politikai elitjét nem képzik politikusnak, hanem azzá válnak, és nem az által, hogy olyan komoly erényeket mutatnának fel, hanem épp azzal, hogy kellően gátlásalanok, gerinctelenek, rámenősek, pénzéhesek... őszintén, hol látsz hazánkban olyan elitista politikus képzést, mint mondjuk Angliában? hol látsz altruizmust? hol látsz olyan fiatal politikust, akiben benne van annak a lehetősége, hogy komoly hazafi, államférfi váljon belőle? egy Mesterházy-ból? vagy egy Szijjártóból? a saját anyjukat is eladnák, ugyan már...

írt erről egy igen jó cikk sorozatot anno egy publicista, belinkelem azokat, megér egy olvasást.

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud070321/

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud2/

és a legutóbbi:

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud090127/

folytassuk majd a disputát, de csak vélhetően késő este tudok hosszabban időzni itt. addig üdv.

forrestg 2009.12.01. 17:48:48

kicsit visszatérve az eredeti poszt-hoz ("hová tegye a lécet mesterházy": azt hiszem jelen pillanatban az mszp számára nincs igazán jo választás. Istenem, de szép ezt még leírni is.
(16. ker: fidesz 65%, jobbik: 13%, mszp: 11%, mdf: nem indult)

mirrmurrkandur 2009.12.01. 18:56:24

@forrestg: Török Gábor ezen a blogon található, valamelyik első elemzésében írja, hogy az MSZP számára a reálisan kitűzhető cél a tisztes helytállás, legfeljebb a Fidesz kétharmadának megakadályozása.

Azt hiszem, ez így pontos. Mesterházy Attila sem tehet mást, minthogy erre tesz kísérletet, de jelen pillanatban nála alkalmasabb, erősebb jelölttel sem juthatnának sokkal messzebb. Ez a hajó elment, ezt mindannyian tudjuk, azonban mégis egyet kell értenem azokkal, akik óvnak attól, hogy leírjuk az MSZP-t.
Az MSZP eddig már bebizonyította, hogy a legképtelenebb helyzetekből is képes kikecmeregni, ezzel nagy meglepetést okozva bármilyen ellenfélnek.
Az időközi választások -főleg, ha ennyire gyakran tartanak ilyeneket szoros egymásutánban, ennyire különböző helyeken stb...- valóban betöltenek valamiféle iránytű funkciót, adnak egyfajta helyzetjelentést, és egy kissé talán még fontosabbak is, mint a különböző közvélemény-kutatások, amik a kelleténél gyakrabban mondanak csődöt, tehát az előrejelzéstől erőteljesen más eredmény születik a valódi megmérettetésen. De. Azért azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy ezeken a választásokon nagyon alacsony a részvétel, gyakran még a másodszori érvényességhez szükséges 25%-ot sem éri el. Nyilván, ha a Fidesz 65-80%-ot szerez, akkor nyilván nem elsősorban az ő szavazói azok, aik nem vesznek ezen részt. Tehát itt -főleg mostanában, így a ciklus végéhez közeledvén- a balliberális szavazók távolmaradása nagy valószínűség szerint nem azért következett be, mert megszüntek a szimpátiáik, hanem azért, mert számukra ez a voksolás tét nélküli volt. De ebből egyáltalán nem következik az, hogy egy országgyűlési választás alkalmával sem mennének el. Sőt... Ha az elmúlt két ciklus vesszük alapul, látni fogjuk, hogy a Fidesz majdnem az összes időközi megmérettetést megnyerte (2006-tól mostanáig egészen pontosan az összeset), aztán mégis, amikor a legnagyobb volt a tét, már az MSZP győzött, 2006-ban konkrétan egészen könnyedén.
A közvélemény-kutatások is csalókák, mert bár mindenhol nagyjából háromszoros Fidesz-előnyt prognosztizálnak a szocialistákkal szemben, de olyan magas a bizonytalanok aránya, hogy matematikailag még akár győzhet is az MSZP, még akkor is, ha a valós részvétel nem haladja meg a most a részvételüket biztosan igérők számát. Ez főleg annak a tudatában van így, hogy a pártpreferenciájukat titkolók között mindig is nagyon magas volt az MSZP-szavazók aránya. Tehát rejtőzködnek, az utolsó pillanatban pedig mégiscsak leszavaznak a szocialistákra. Eddig legalábbis így volt.

Azonban talán nem kell ennyire messzire menni. A választásokig már nagyon kevés az idő, az időközi választások, a közvélemény-kutatások, valamint a közhangulat pedig mutat egy elég egyértelmű irányt. Így annak, hogy az MSZP nyerjen, majdnem semmi esélye sincs, és mint mondtam, ez a bizonyos bukási spirál is már annyira a vége felé tart, hogy nem tudom elképzelnim hogy reálian az MSZP döntse el ezt a választást.. De meglepetést okozhatnak még...

A Fidesz mozgósító erején sok múlik majd, és azon is, hogy a Jobbik, valamint az MDF hogyan veszik az akadáyokat.

forrestg 2009.12.01. 19:45:11

@mirrmurrkandur: megint teljesen egyetértek azzal, amit irtál. gyakorlatilag két hangulati szélsőség között ingadozom: félek tőle, hogy rengeteg rejtőzködő szoci szavazó aznap mégis el fog menni - ugyanakkor reménykedem benne, hogy a közhangulat most nagyon ellenük fordult. édesanyám pl. még április végén feküdt korházban és senki nem akadt a napok alatt a korteremben, aki ne szidta volna a kormányt (egyikükről sem volt feltételezhető, hogy rájuk szavaz). ez be is jött juniusban.
most sem olvasni nagyon olyan hozzászolot, aki az mszp-re akarna szavazni.
szoval ha pesszmista vagyok: fidesz 46-50%, szocik: 25-32%. optimista verzió: maradnak a júniusi arányok, esetleg egy kicsit még jobb fiesszel

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.01. 22:29:20

@forrestg: "félek tőle, hogy rengeteg rejtőzködő szoci szavazó aznap mégis el fog menni"

"Abban a görcsös félelmi állapotban, mely elhiszi, hogy a szabadság előrehaladása veszélyezteti a nemzet ügyét, nem lehet élni a demokrácia javaival.

Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni:

nem félni a más véleményűektől, a más nyelvűektől, a más fajúaktól, a forradalomtól, az összeesküvésektől, az ellenség ismeretlen gonosz szándékaitól, az ellenséges propagandától, a lekicsinyléstől és egyáltalán mindazoktól az imaginárius veszedelmektől, melyek azáltal válnak valódi veszedelmekké, hogy félünk tőlük."

Sajnálom, hogy Te nem vagy demokrata. :-(

pannonfunk 2009.12.02. 18:40:47

Mesterházi a léce(ke)t a priccse köré fogja tenni, kerítés gyanánt, ha nem akar három mérettel nagyobb segglyukkal kijönni a börtönből, mint ahogy bement:

index.hu/belfold/2009/12/02/topolanszky_kitart_vallomasa_mellett_a_zuschlag-perben/

forrestg 2009.12.02. 19:51:45

@1.szolo (B.A.): tudod barátom amit nekem címeztél, arról csak egy példa jut eszembe. Kohn bácsi, az öreg szabó fél Berlinben az 1933-as választások előtt, hogy sok szavazó az NSDAP-re fog voksolni. Szerinted Kohn bácsi nem demokrata. Ez inkább téged minősít.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2009.12.02. 20:47:10

@forrestg: "Kohn bácsi () fél () Kohn bácsi nem demokrata."

Ez így igaz, mint ahogy Te sem vagy az, ha félsz, ahogy magad állítottad...

A "demokrácia" (elvileg) a "többség" uralma, amelybe egy igazi demokrata szépen beletörődik (IDE-ODA!).
Méghozzá újraszámolgatás nélkül, ami persze nem zárja ki az eredeti számlálásban való "árgus" részvételt (sőt, egyenesen feltételezi azt!:)

Ha egy "izmus" izmosodni kezd, akkor egy demokrata azt teheti, hogy megpróbál ANTI- tevékenységgel (demonstrálás, felvilágosítás, vita) "eszmeileg" ellene hatni, így csökkentve a "többségbe" kerülésének az esélyét.
Persze észérvek hiányában marad a szimpla személyeskedés...

A félelem úgy jön IDE, hogy ha Kohn bácsi -antidemokratikusan- azzal állna elő, hogy mivel ő FÉL a többség demokratikus választásától, EZÉRT szüntessék meg a demokráciát!

Megjegyzem, hogy a "többség uralma ..." nem arról szól, hogy "... a kisebbség fölött"! Az EGÉSZ-séges demokrácia a "többség uralma, az EGÉSZ érdekében, mindenki fölött" - tehát saját maga fölött is (vagyis "uralkodjon magán" is;))
süti beállítások módosítása