Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:56

Két hónap múlva ismét választunk, hogy aztán – ha minden a tervek szerint halad – három és fél évig használat nélkül porosodjanak a szavazóurnák. Az októberi önkormányzati választásnak már e tény miatt is kiemelt jelentősége lenne, nem is beszélve arról, hogy a pártrendszer átalakulása, a Fidesz domináns pozíciója és a győztesre szabott új választási szabályok miatt soha nem látott mértékben egyszínűsödhet a helyi hatalom

(Fotó: szentkoronaradio.com)

A parlamenti választási rendszerhez képest – ami alapvetően egy vegyes, bár kétségtelenül erős aránytalanságokra is képes szisztéma – a magyar önkormányzati eljárás 1994 óta alapvetően többségi, a győztes mindent visz elven működik. Vannak ugyan a rendszerben arányos elemek (a megyei közgyűlések és a fővárosi közgyűlés választása), de az összes polgármestert, továbbá az önkormányzati képviselők többségét egyfordulós, relatív többségi eljárás alapján választjuk meg. Ezt az eleve aránytalan rendszert a 2010-es módosítások tovább élesítették: az önkormányzati helyek csökkentését ugyanis a kormánypárti többség úgy látta jónak megoldani, hogy a képviselőtestületekben az egyéni és a kompenzációs mandátumok arányát az előbbi javára változtatta meg. Ehhez járult hozzá a kerülethatárok kreatív módosítása, a jelölési feltételek szigorítása és az ajánlószelvények gyűjtésére rendelkezésre álló idő csökkentése – ezek sokak szerint mind abba az irányba mutatnak, hogy a Fidesz-KDNP akár 40-45 százalékos országos támogatottság mellett – azaz a parlamenti választáson elért eredményénél közel tíz százalékponttal gyengébb szereplése esetén is – szinte az egész országban egyeduralkodóvá válhat.

Amikor még a tévé előtt ülve figyeltem az önkormányzati választási műsorokat, rettentően idegesített, ha a beszélő fejek arról próbáltak meggyőzni, hogy ezeket a voksolásokat nem lehet politikailag értékelni: egyrészt az eltérő eljárások, másrészt a független szereplők dominanciája miatt. Önmagában mindkét állítás igaz ugyan, de ettől még minden eddigi önkormányzati választás után világosan megállapítható volt a győztes kiléte. Nem kellett ehhez mást tenni, mint elválasztani egymástól az egyes elemeket, annak tudatában, hogy a politikai súly tekintetében különbség van például egy párszáz fős kistelepülés és a főváros polgármesteri posztja között. Akkor járunk el tehát helyesen, ha külön vizsgáljuk a tízezer fő alatti településeket (ahol eddig valóban a függetlenek domináltak), a tízezer fő feletti nagyobb városokat, a megyei közgyűléseket, a megyei jogú városokat, a budapesti kerületeket és a főváros vezetését. Elég csak kiválasztanunk a legnagyobb befolyással rendelkező megyei jogú városokat és Budapestet, s rögtön látjuk, hogy valójában ki győzött: 1990-ben az ellenzéki SZDSZ és Fidesz (főpolgármesteri cím, közgyűlési többség, 21 kerületi és 15 megyei jogú városi polgármester), 1994-ben a kormányzó MSZP és SZDSZ (főpolgármesteri cím, közgyűlési többség, 13 kerületi és 11 megyei jogú városi polgármester), 1998-ban döntetlen közeli eredmény a kormányzó Fidesz (11 kerületi és 9 megyei jogú városi polgármester) és az ellenzéki MSZP-SZDSZ (főpolgármesteri cím, közgyűlési többség, 12 kerületi és 11 megyei jogú városi polgármester) között, 2002-ben újra a kormányzó MSZP és SZDSZ (főpolgármesteri cím, közgyűlési többség, 18 kerületi és 16 megyei jogú városi polgármester), 2006-ban pedig – bár Budapestet nem sikerült elhódítania – az ellenzéki Fidesz (8 kerületi és 16 megyei jogú városi polgármester).

Ha így vizsgálódunk, akkor nem követjük el azt a hibát, hogy összehasonlíthatatlan dolgokat próbálunk meg összehasonlítani; ezért is félrevezető azzal próbálkozni, hogy százalékban fejezzük ki az önkormányzati választásokon az egyes pártok országos támogatottságát. Ugyan a fővárosban van listás szavazás, és a megyei közgyűléseket is pártlisták alapján töltik be, ám a 23 megyei jogú városban a polgárok nem voksolhatnak pártokra, s így az összeadás – még akkor is, ha az egyéni jelölteket általában pártok indítják - már erősen sántítana.

Az azonban látható, hogy az egyes településtípusok esetében körülbelül mennyi elegendő a sikerhez, s itt vissza is érünk ahhoz a kérdéshez, hogy vajon egy 40-45 százalékos országos támogatottsággal valóban elvihet-e mindent a Fidesz. Ekkora fölénnyel a kormányzó erővé lehet szinte az összes olyan polgármesteri pozíció, ahol jelöltet indít, beleértve a főpolgármesterséget is. Mindez azt jelenti, hogy a 2006-ban még az MSZP-SZDSZ által elnyert polgármesteri helyek többsége is a Fideszhez kerülhet: akkor a kormányoldal 1 főpolgármesteri, 14 kerületi és 7 megyei jogú városi (Dunaújváros, Miskolc, Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Székesfehérvár, Szombathely) győzelmet aratott. Ezek közül legfeljebb néhány kerületre és esetleg egy vagy két nagyvárosra számíthat a mostani ellenzék (a legjobb esélyeik talán Szegeden vannak) - de ahol nyernek, ott is erősen kérdéses a képviselőtestületi többségük.

A Fidesz számára egyetlen hely akad, ahol a 40-45 százalék kevés lehet, ez pedig a fővárosi közgyűlés. Itt – a helyek 66-ról 33 főre való csökkentése és a küszöb 4-ről 5 százalékra való emelése mellett - megmaradt az arányos, listás választás. A Fidesz 2006-ban Budapesten 42,86 százalékot kapott, ezzel a legtöbb (30) mandátumot szerezte, de a közgyűlési többség az MSZP (34,58% - 24) és az SZDSZ (12,88% - 9) kezébe került. Idén a parlamenti választáson ennél is jobban szerepelt a Fidesz a fővárosban, a 46,32 százalék már közel van az abszolút többséghez, de ahhoz biztosan nem elegendő, hogy stabil kormányzást eredményezzen. Ha a Fidesz áprilishoz képest tovább erősödik Budapesten, minden az övé lehet, ha nem, akkor legfeljebb keresnie kell magának egy partnert az ellenzéki oldalról. Ahhoz, hogy a párt ismét elveszítse a közgyűlés irányításának lehetőségét, és a nagy eséllyel győzelmet arató Tarlós Istvánnak társbérletre kelljen berendezkednie, a pártnak a 2006-os eredményénél lényegesen gyengébben kellene teljesítenie; a már elképzelve is szórakoztató pillanatokat ígérő MSZP-LMP-Jobbik koalíció lehetőségét inkább nem is említem.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr462190770

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak a Fidesz? 2010.08.01. 23:02:13

Ezekben a napokban valószínűleg csak kevesek ingerküszöbét érte el - az árvízi védekezés és a 29 pontos gazdasági csomag által uralt hírkörnyezetben - hogy az Ország Házában a demokrácia közeljövőbeli minőségéről is folyt a diskurzus. Bár ez utóbbi szó...

Trackback: Minden a Fideszé lesz? 2010.08.01. 14:01:01

A pártrendszer átalakulása és a győztesre szabott új választási szabályok miatt soha nem látott mértékben egyszínűsödhet a helyi hatalom.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tbb 2010.08.02. 19:09:19

@lüke:

Attól tartok el kell birtokolnom a neved :)))

lüke 2010.08.02. 19:12:51

@tbb:
ha majd ledoktorálsz:)

Szimba 2010.08.02. 19:45:09

@Hepci:

Áááá, egy gourmanddal van dolgunk!

@panelburzsuj:

Délután hülyeséget írtam (Julie helyett valójában Tölgyesre gondoltam, mint az öklelőzés tárgyára).

Szimba 2010.08.02. 19:50:39

@lüke:

Ezek mind nagyon jók!:))

nyünyüge 2010.08.02. 19:56:23

Mindenki működjön együtt a kormánnyal, a kormány meg azzal működik együtt, akivel kedve tartja?

120 milliárdos avatóünnep kormányrészvétel nélkül
A kormány egyetlen képviselője sem fogadta el a meghívást az unió legnagyobb környezetvédelmi beruházásának avatójára
Ma délelőtt átadták Budapest százhúsz milliárd forintért megépített központi szennyvíztisztító telepét, mely a közép-európai régió legnagyobb, s az Európai Unió kiemelt környezetvédelmi beruházása. Ennek ellenére a ceremónián a kormány egyetlen tagja sem jelent meg, jóllehet a 2011-es soros EU-elnökségünk egyik "zászlóshajójaként" a közösség 2009-ben meghirdetett Duna-stratégiájának képviseletét tűzte ki céljául.

nol.hu/belfold/atadtak_a_kozponti_szennyviztisztitot

Szimba 2010.08.02. 20:10:34

@nyünyüge:

Ezeket a gesztusokat utálom. Nem csak azért, mert bunkóság, hanem azért is, mert képtelenek normálisan kezelni egy vesztesnek tűnő helyzetet.

Egy jó beruházást, akárki szervezte, kezdeményezte, azt el kell ismerni. Nyugodtan elmehetett volna akárki a kormányból és udvariasan méltathatta volna pár mondatban a dolgot, majd átadta volna a szót annak, aki a főszereplő, még akkor is ha az az általuk utált Demszky.

Ezek azok a dolgok, amikor azt mondom, hogy kilóg a lóláb.

Terniak 2010.08.02. 20:57:44

@Szimba: ja, bár ha jól emlékszem, ez volt az az ügy, amelynek kapcsán precedens határozat született az ügyvédek közbeszerzés alóli mentessége tárgyában. Ha jól rémlik, közbeszerzés nélkül foglalkoztattak egy ügyvédi irodát több tízmillió forintért a projekt előkészítéséhez.

Félreértés ne essék, a bíróság törvényesnek mondta ki a dolgot, de lehet, ilyen megfontolások is vannak a háttérben...

Terniak 2010.08.02. 21:00:08

@Fideszbirka: "Vagy az jobb lenne, ha úgy állnának a dolgok, hogy hétfőn mond valamit Orbán, kedden meg kiad egy nyilatkozatot a társadalompolitikai tagozat, hogy ádehogy, hülyeség az egész???"

valahogy így működik az amerikai demokrácia. Persze, badarság összehasonlítani azt a rendszert a miénkkel.

Átverés! 2010.08.02. 21:01:16

Hát igen minden a Fideszé lesz. Ezt mos nem lehet megakadályozni.Hiába van ez a sok okos ember, jobbnál, jobb gondolatok, ezek csak háttér suttogások. Elől pedig nyomul a Fidesz.
Itt most az legfontosabb, hogy be ne dőljön az ország.Pénzügyileg elkerüljük a csődöt. Szerencsére a gazdaságra ezídeig még nem hatott negatívan ez a nagy lendület.

Abban van sok igazság, hogy OV a 8 év előtti stábjára hallgat, és bizony azóta nagyon sokat változott a világ.

Alig várja, hogy összehozzanak valami uj programot és ki állhasson a nagyérdemű elé, hogy ime megint dolgoztunk, kitaláltuk. Kérdés viszont, hogy mennyire alaposak ezek a bejelentések, milyen számitásokkal vannak alátámasztva.

A hírverés, a propaganda beindult a közmédiumok ma reggel már lendületben voltak.

ssi 2010.08.02. 21:01:29

@Szimba: ma ismét - a kedvünkre - jó formában vagy - :-))))

@Ordnassac:
hihetetlen számomra ez a sok változás, ez a lendület
van, ami nem változik most, vagy majd?
van, ami már működik, vagy éppen minden változik?
ekkora volt a baj, vagy ennyire nincs semmi a kedvükre?
próbálom követni, érteni ... és optimistának maradni ...
s szakmaki ártalom, hogy háttérszámításokért ácsingózom ....

Radala - egy mondatba - következetesen - képes volt beleírni: fogalma sincs róla, de egy sz@r. Érve, hogy ő érzelmi kritikus és a többségi választó is ilyen

@Fideszbirka:
a kommenteket olvasva, ha bárki ezentúl nem elsősorban felületes, hanem kicsit utána néz az infóknak több helyen is, már megérte ez a blog

nyünyüge 2010.08.02. 21:02:06

@Ordnassac:
Jesszusom, ebből nagy baj lehet még !:).
A fidesz elveszti eszmei zászlóhajóját, horgonyát vagy mi a fenéjét ?!?

ssi 2010.08.02. 21:07:30

@Átverés!:
hihetetlen, hogy szinte ugyanabban az időben kb. ugyanazt írtuk - csak másként

azon meditálok, hogy
- ebben a szituációban mire jó és mire juthat az ellenzék?
- O.V. nemcsak önmagáért, hanem a körülmények, az ellenzék kezelése miatt is pont ilyen?

bigapples 2010.08.02. 21:07:39

@Szimba: Ugye tudod, hogy itt nem egy sikeres beruházásról van szó és nem kormánypárti bunkóságról, mert utálják Demszkyt??

Ez világos üzenet, hogy a kormány nem adja a nevét a botrányos, közpénzpazarló és korrupcióval átszőtt beruházáshoz, ami miatt a BKV körüli ügyekhez hasonlóan a bíróságon végzi majd pár politikus és a projekt lebonyolításában felelős ember.

Olvasnivaló:

hetivalasz.hu/itthon/a-vizlobbi-az-ur-30676/

Terniak 2010.08.02. 21:07:47

@Átverés!: ötletszerűek. a legviccesebb, hogy még a hatálybalépések ideje körül is zűrzavar van. Tegnap a pártsajtó már tényként kezelte, hogy megváltoztak a közbeszerzési szabályok, a gazdasági csomag életbe lépett stb. Ezeket még az Ogy elnöke sem írta alá, nemhogy a közlönyben megjelentek volna.

[nick] (törölt) 2010.08.02. 21:11:00

@Ordnassac:
így is van elég ember, aki kiszolgálja a fideszt. sőt még így is sok. ezért feszítik a húrt. az önkormányzati választások után még inkább így lesz. egyszerűen helyet kell majd találni több tízezer fidesz elkötelezettnek. az unió figyelme lankadni fog. egy elveszett ország lesz magyarország.

Terniak 2010.08.02. 21:16:18

@bigapples: nem akarok akadákoskodni, de a cikk ezt írja.

"Pedig a csepeli szennyes már legalább öt éve bűzlik. Miként később az Európai Bizottság ellenőrei is megállapították, a főváros 2005-ben szabálytalanul bonyolította le a telep tervezésére, építésére és négyéves üzemeltetésére kiírt tendert. Torzító tényezőnek minősítették, hogy nem volt nyílt az eljárás, és a végső szakaszban egyetlen "versenyző" közül került ki a győztes."

ha ez így volt, az EU általában

1. nem ad tovább pénzt
2. retorziókat foganatosít

Erről nem szól a cikk....

bigapples 2010.08.02. 21:21:54

@Teremszolga: de szól, közismert dolog, hogy emiatt 10 milliárd Ft fölött vesztettünk EU-s pénzt:

"a főváros 2005-ben szabálytalanul betonozta be a Suez-Veolia kettőst a csepeli projektbe, nem a külföldi építők, hanem a beruházást eredetileg 20 százalékban finanszírozó magyar állam és a pénz 15 százalékát biztosító budapesti önkormányzat veszített: az unió emiatt ugyanis 40 millió euró, azaz 11 milliárd forint európai támogatást vont el a teleptől. (Az összeget természetesen magyar forrásból vissza kell pótolni,"

Ordnassac 2010.08.02. 21:26:46

@nyünyüge: Max. Békés városát. Bár nem tudom, hogy a Jobbik vagy az MSZP hogy áll ott, Idet talán tudná, onnan való, de nagyon eltűnt az utóbbi időben.

Ordnassac 2010.08.02. 21:27:55

@manyike: közgazdász volnál? :-)

Terniak 2010.08.02. 21:28:42

@bigapples: ja, közben, már én is elolvastam alaposabban.

Átverés! 2010.08.02. 22:00:13

Jó éjszakát mindenkinek!

Szép álmokat, és friss ébredést!

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.08.02. 22:02:29

The Guardian: az IMF tanácsa nem ér többet, mint egy részeg csőlakóé

"az az elgondolás, hogy olyan központi bankunk legyen, amely demokratikusan nem elszámoltatható, az szerintem nevetséges. Emberek irányítják a központi bankokat is, tehát ők is követhetnek el hibákat, lehetnek rossz döntéseik. Ezért is kerültünk ebbe a leszálló ágba. Ha a központi bank az USA-ban és Európában az Európai Központi Bank megfelelő lépéseket tett volna a buborék kipukkasztására, még azelőtt, hogy ilyen nagyra nő, nem itt tartanánk. Azonban nem vették észre. Szóval elképesztő, hogy azt tehetik, amit csak jónak látnak, és senki nem kérdőjelezheti meg döntéseiket. És mitől is függetlenek? Az USA-ban, legalábbis a központi bankban, óriási befolyása van a pénzügyi világnak. Tőlük tehát egyáltalán nem független a Fed. Így amikor itt, Amerikában azt mondják, hogy meg kell őrizni a központi bank függetlenségét, valójában azt értik ezen, hogy meg kell hagyni a központi bankot a pénzügyi világ irányításában, ahelyett, hogy demokratikusan megválasztott testületnek legyen felelős. Ez pedig elfogadhatatlan."

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.08.02. 22:03:26

@[nick]:
"egy elveszett ország lesz magyarország."

Hát az ország biztosan nem veszik el, de te igazán elveszhetnél benne.

Don T. Boy · http://m69.freeblog.hu 2010.08.02. 22:05:07

@Fideszbirka:

"Akkor addig durvul a központosítás, hogy Putyin rendszer lesz? Fasza, hajrá:)))"

Akkor együtt drukkolunk!;)) Hajrá!

panelburzsuj 2010.08.02. 22:35:40

@Szimba:

Gourmand? Magyarul: tányérnyalonc!

(Ha már mindenkivel minden- és végképp össze akarsz ökleltetni ... :)

jjulie 2010.08.02. 22:35:52

@Fideszbirka:

szia, itt a keresztapád

jó nevet találtam neked

Ordnassac 2010.08.02. 22:40:11

@panelburzsuj: ez a nyalonc egyik kedvenc szavadnak tűnik. ;-P

panelburzsuj 2010.08.02. 22:57:33

@Ordnassac:

Szakmai ártalom, hogy kedvelem a plasztikus, karakteres hangulatot árasztó szavakat.

Tudod: Volvo=biztonság ...

Imprinting. Ami sokkal könnyeben megy, ha ismert, de nem lestrapált szót találok ... :)

panelburzsuj 2010.08.02. 23:02:56

@Ordnassac:

(Amint látom, Godfater már van csapatban ... :))

panelburzsuj 2010.08.02. 23:04:48

@Hepci:

Hangulata van. De nem elég széles körben ismert.

Ordnassac 2010.08.02. 23:05:47

@panelburzsuj: úgy néz ki. :-)

A Volvo amúgy az egyik kedvenc autómárkám.

panelburzsuj 2010.08.02. 23:08:18

@Ordnassac:

Olyanban vittek házasságkötni ...

panelburzsuj 2010.08.02. 23:09:34

@panelburzsuj:

Na, akor ez most milyen hatással volt vajon a bennem alakuló márkaképre?!?

jjulie 2010.08.03. 07:13:14

@Fideszbirka:

csak most találtam meg ezt a szép belépödet

elégedett vagyok

nyünyüge 2010.08.03. 08:04:12

A tegnapi nyugdíjkorhatár témához visszatérve:
Az úgy-ahogy rendben van, hogy az elmúlt ötven év társadalmi és gazdasági változásai miatt a nyugdíjrendszeren változtatni kell, akár többször is.
Az viszont nincsen rendben, hogy ez a téma is a pártok közötti közvetlen csatározás tárgya.

Mert pl. a hány éves kortól, hány év munkaviszonnyal lehet nyugdíjba menni c. téma lebegtetetése nemcsak a határon lévők számára okoz létbizonytalanságot vagy fölösleges frusztrációt, hanem azon százezrek? számára is, akik évek, évtizedek óta nem tudnak elhelyezkedni. Nyugdíjasként pedig - még ha a nyugdíjuk jelképes összegű is - egészségbiztosításuk biztosítva volna és nyugdíjaskedvezményekkel élhetnének.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.03. 08:31:57

@nyünyüge: nincs semmi, amin ne a pártok huzakodnának...
A Fidesz most bedobta a nők 40 éves munkaviszonyát, az MSZP "természetesen" ellenzi. Ha az előző ciklusban az MSZP találta volna ki, "természetesen" a Fidesz ellenezte volna. Bár a bankadót most a különlegesen éleselméjű és még annál is tisztességesebb(en gondolkodó) Gréczy Zsóti mintha a szállásadója (GyF alfele) "munkássága" folytatásaként értelmezve támogathatónak ítélné...
Ezeknél fontosabb, hogy hol marad László56 a szokásos reggeli TG-feddésével?

ssi 2010.08.03. 08:33:45

@Ordnassac: :-) is (+ mostanában nagyon fáradt és gondterhelt is)

@nyünyüge: a válaszokat magam is keresem, s várom másokét is

nyugdíj, meg a világ és Mo. - sajátosságok, trendek, problémák
- társadalmi elöregedés
- költségvetés teherbírása
- termelés, gazdasági növekedés, munka (+ fiatalok munkanélkülisége)
- jövedelmi helyzetek
- lakosság egészsége, (+ egészségügy, életvitel stb.)
- tervezés, megoldások, fokozatos bevezetés (+ néhol tiltakozások)

- miért lehet ettől ellentétes irány?
* háttérszámítások nélküli kampányfogás? - remélem, nem
* magán-, személyes érdekek, érzelmek miatt - országos szinten?
* ki fog elmenni most: munkanélküliség helyett, vagy meg tud élni, vagy más egyéb feladatok várják (pl. unokák, beteg szülő ápolása)
* ki nem veszi igénybe: bírja és van munkája, magas(abb) a bére
* lehetnek-e feszültségek? elküldik nyugdíjba, de ő nem akar, hogyan változik a többi szabály, korban-nyugdíjban a szélsőség lesz a sok, vagy az átlaghoz közeliség
* gazdaság bírja-e, hirtelen kell-e majd megint egy másik rendszer

porfelhő 2010.08.03. 09:01:30

@Ordi által belinkelt cikket érdemes elolvasni.
A népszavazás arra alkalmas, hogy a szélsőjobb és szélsőbal valamilyen posztmodern formációban egymásra találjon. Olvasható többek között a cikkben. Tök jó már ez is.

[nick] (törölt) 2010.08.03. 09:17:04

@Don T. Boy:
nézd, jelen helyzetben az állam egy fiataltól az állam elveszi az összes megteremelt jövedelem felét, a bankok pedig a maradék jövedelem másik felét. a pártállam pontosan így működött. csak akkor állami bankok voltak. pontosabban egy állami bank volt: az otp. és ebből így nem lesz semmi.

ahogy írod, a pénzügyi rendszernek úgy kellene kinéznie, hogy az uniónak van egy központi bankja, és ahhoz kapcsolódik egy városi fiókhálózat. ahol alacsony kamatozású, hosszú lejáratú világbanki hitelekhez juthat a piac tőkepiaci garanciavállalás mellett. és az államnak nincs közvetlen kapcsolata se a piaccal, se a tőkepiaccal. a kincstár feladata, hogy a valutaalappal hosszú távú megállapodást kössön az államadósság menedzseléséről.

és ez a kormánynak deklarálta, hogy rövid távon nem kíván a monetáris unió teljes jogú tagja lenni, másrészt azt is, hogy az államadósság menedzseléséről a valutaalappal nem kíván tárgyalni. csakhogy a forintgazdaság semmilyen árfolyamon sem versenyképes. hullámzó gazdaságra, és sodródó kormányzásra számítok.

lüke 2010.08.03. 10:12:05

a 40 év
nem tudom miért okoz pro és kontra bármit is!
2011. jan. 1-n lép életbe...ha életbe lép
aki
- 18 éves kora óta dolgozik igy is, úgy is 59 évesen 2011-ben nyugdijba mehetett
aki
- 14 éves kora óta, ö pedig megérdemli.............

lüke 2010.08.03. 10:12:55

@porfelhö
ez jó,
a posztmodern úgyis érthetelen :)

lüke 2010.08.03. 10:16:10

s a 40 év
még egyszer:) utoljára, mert a sokszor emlegettt devalválódik
aki kibirta az államosított huszat, meg ezt a 20 év posztkommunizmut munkával+ gyermek felneveléssel.
az mind a nemzet höse kitüntetést érdemli:)
s 15 év mulva ugyse lesz ilyen nö sok,akinek meglesz a 40 éve: 59 vagy 54 évesen

lüke 2010.08.03. 10:18:38

@ordi:
a Volvo Svédo. sima útjaira ,svédacélból gyártott
tovább vivö szerkeszet
(mint minden autó weiterbringugsmittel)
K-EU-ban bekrepál

lüke 2010.08.03. 10:21:43

lászlo 56 szabin van:)

Szimba 2010.08.03. 10:26:09

@panelburzsuj:

Nekem van egy szép régi alázó jelzőm (amit egyelőre nem használok!:), de felajánlom Arany Jani nevében a köznek:

gatyapőc (avagy vérnösző barom)

lüke 2010.08.03. 10:31:14

@teremszolga
na ?
a fideszbirka itt hallgatódzott, mondom én:)

lüke 2010.08.03. 10:33:52

@hepci
a pártoknak ez a dolguk: a huzakodás
sok pénzt kapnak érte:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.03. 10:34:58

@Szimba: a d(o/u)rnyogonc saját fejlesztés, ezért nem boldogult vele pburzsuj. Nemrég kitaláltam és itt alkalmaztam a "fasztulok" összetételt is, de utóbb rákerestem a neten és elszomorodva láttam, valakinek már tavaly volt ilyen nemes écája. :)

Szimba 2010.08.03. 10:36:07

@lüke:

Ez komoly érv!:))
Szegény szüleimet is elérte az államosítás, és munkájuk sem volt egy ideig, nagymama tartott el mindnyájunkat mert elvállalt 3 műszakot egy cukrászdában.
Iszonyatosan sokat dolgoztak, engem taníttattak. Ők megérdemeltek (volna) mindent. Én már a lájtosabb időszakban kezdtem dolgozni, de az biztos, hogy elég nehéz volt.

A hős anya:)

Viszont a gazdasági életben és a nyugdíjak meg korhatár megállapításánál (sem) az érdem a meghatározó, hanem a lehetőség.
Az is igazságtalan, ha nemek alapján különböztetnek meg. Szerintem a felsőoktatási éveket és a gyes, gyed idejét be kellene számítani, és akkor a nőknél a 60 éves kor a teljes nyugdíj eléréséhez pont elég lenne. A férfiaknak esetleg szintén lehetne a 60 éves kor, mint lehetőség, esetleg csökkentett nyugdíjjal. Ha bírja és van is munkája, akkor 65.

Szimba 2010.08.03. 10:40:51

@Hepci:

Te, tee, széphalmi nyelvújító!:))

Szimba 2010.08.03. 10:43:59

@Szimba:

Ha 18 éves kortól dolgozik valaki és nincs gyereke, akkor viszont 42 évet is lehúzhat, 60 éves koráig.
Tényleg nem tudom, hogyan kellene ezt a nyugdíjrendszert egyenlően igazságosra és a nyugdíjalap fenntarthatósága szempontjából is átalakítani.

lüke 2010.08.03. 10:52:15

@szimba:
a nöknek a gyereknevelést be kell számíta,igy igy, ahogy irod

az államosítot éveim,
sajnos Bodrogitól (Gyula) származnak ,ö mondta egyszer,de szín igaz:)
ez a 40 évvel most müsor,ahogy fenn írtam
de egy nö aki 14 éves korától dolgozik, gyereket nevel tényleg duplán huzott bele

Németo.- ban balhé van erröl:
az osszik: akik bölcsödébe, ovodáb adták a gyerkeket most jó nyugdijjal_ ált.2 db nyugdij_ Mallorcán csápolnak Thommy Gottschalknak
a wesszi nök: otthon voltak a gyerkekkel ,s ezt: 00, kapnak
ilyen az (i)gazság............

lüke 2010.08.03. 10:59:26

@szimba:
ez a nyugdij EU harmonizáció
te színház, mint fenn írtam
nöknél szerintem is ok, ffiak 65

Németo-ban cirkusz van,
az osszik:
ugye nyd-ba mehetenek, bölcsöde , ovodába vitték a gyereket és dolgoztak
s most 2 nyugdijböl Mallorcán csápolnak:)
a wesszik: othon voltak, ezt kapnak: 00
ez a német egyesítés (i)gazsága!

lüke 2010.08.03. 11:01:46

szórakozik az interurbán:)
biztos az alezredes hallgatja:)

porfelhő 2010.08.03. 11:02:05

@lüke:
Szerintem László56 várja az új kommentelhető anyagot, akkor szokott írni.
Már sokat olvastunk a 4o év idő utáni nyugdíjba vonulásról, de még mindig nem tudom, hogy az csökkentett nyugdij összeggel történne e.

Szimba 2010.08.03. 11:03:15

@Hepci:

A gond az, ami Medgyessy esetében is volt. Az ígéretek szépek, de nem minden esetben teljesíthetők (voksok szerzésére különösen rossz megoldás).

Ha egyszer kiderült, hogy kevés a gyerek, nincs, nem lesz elég adózó állampolgár, akkor hiába szeretnék a nyugdíjasokat (ezen belül a nőket) eltartani, és megbecsülni, nem fog sikerülni. Valamit tenni kell.

- lehetne betelepíteni (kunokat?!:))), kínaiakat, magyarokat átcsábítani a határokon túlról (ez másrészt viszont nem érdeke a kormánynak), oroszokat stb.

- megszilárdítani a kisgyermekellátást: bölcsőde, óvoda, a családoknak járó adókedvezmények összege stb., hogy emelkedjen a gyermekvállalási kedv

- ugyanakkor a tanulatlan, és a feltehetően munkanélküliségre szocializáló csoportok (pl. cigány családok) gyermekvállalási kedvét visszaszorítani a segélyek, és a gyermekek után járó támogatások csökkentésével, szabályozásával. Pl. óvodába, iskolába járásért, elért eredményekért, közepes eredménytől kapnának támogatást, ez alatt nem.

- - a 3-4 gyermek vállalását esetleg a gyerekek nyaraltatásával is honorálná az állam (bár ez azt hiszem, manapság Csillebérc mintájára már nem nagyon menne.(()

Ellenérvek:

- ha megnyitjuk a bevándorlók előtt a kapukat, akkor vigyázni kellene, hogy ne a tanulatlan arabok jöjjenek vagy bármely népcsoport csak terhet jelentő rétegei,

- gondolni kell a későbbi etnikai, kulturális, vallási ellentétekből adódó bajokra (pl. a nyugati országok bevándorló török, arab egyéb vendégmunkásai, akik letelepedve nem hajlandók alkalmazkodni),

- a munkahelyteremtés is óriási feladat lenne, ez pedig jelenleg nem létezik, így ha sok gyerek születne, akkor azoknak kellene inkább kivándorolniuk munkát keresni (mint ahogy jelenleg is ez folyik),

- a külföldön élő magyar családok visszacsábítása nyugdíjas korukra, amikor már a fogyasztásukkal támogatnák a gazdaságot, de a nyugdíjukat külföldről kapnák,

- mindezekhez hosszútávú biztonságot, előre tervezhető körülményeket kellene teremteni, ami jelenleg éppenhogy nincs.

lüke 2010.08.03. 11:03:54

@porfelhö:
nem csökkentett

[nick] (törölt) 2010.08.03. 11:04:22

@lüke:
nyilván 55 éves kor után lehetne nyugdíj, csak csökkentett összeggel. szóval arra volna szükség, hogy nyugdíj ténylegesen életjáradék legyen.

imho a rendszer csak úgy fenntartható, ha az új belépőknek egy minimálnyugdíjat biztosít, viszont cserébe az egyéni számlára történő kötelező befizetéseket is a minimálisra próbáljuk szoríteni. ebből az egy munkaórára kiszámolt fix összegű járulékok következnek. meg az, hogy az egészségbiztosítási járulékat fokozatosan el kellene törölni. és az egészségügyi ellátást a jövedéki termékek egyre bővülő adójából kellene fedezni. szóval én egyáltalán nem értem, hogy az alkohol jövedéi adóját miért kell eltörölni, nyilván nincs baj annak a mérsékelt fogyasztásával, de nem látom be, hogy miért ne lehetne arra adót, sőt különadót kivetni. és a jövedéki termékeket ki kellene vetni az élelmiszeriparban az adalékanyagokra. szóval modern pénzrendszerben minden egyes árunak lehetne külön áfa kulcsa. vagy legalább is több áfa besorolás. az alapélelmiszerek ennek megfelelően lehetnének olcsóbbak.

de ehhez megint uniós szabály kell, szóval az nem megy, hogy egyik ország emeli az áfát, mert akkor elindul a benzinturizmus, és a magánimport. szóval itt az uniónak kellene egységes piaci szabályokat megalkotni, ehhez viszont nem nacionalista, hanem unionista pártok kellenek.

lüke 2010.08.03. 11:06:16

@szimba:
Svédo nem vállaja csak 45 évesig a idegen orvosokat, utána rausz mit unsz!
hogy a nyugdij terheket s a betegség terheit ne ök fizessék

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.03. 11:14:23

@Szimba: a jelen nyugat-európai helyzet mutatja, a bevándor(o)l(tat)ás nem megoldás. Akkor nem Abszurdisztán lesz itt, hanem Koránisztán. Semmi kedvem a burkás mókuskákat stírölni meg a müezzinre felkelni, azt se komálnám, ha tóra nélkül nem mehetnék ki pecázni a tóra. Szóval inkább fogyjunk el hősiesen, ha nem ád más sorsot a haza.

Szimba 2010.08.03. 11:15:27

@lüke:

Tényleg? Szegény keletnémetek duplán járták meg.

[nick] (törölt) 2010.08.03. 11:16:07

@porfelhő:
a szélbal, és a széljobb összetalálkozása az osztatlan közhatalom, és a totalitárius rendszerek velejárója. ez nem a népszavazás intézményéből következik, hanem a pártállami gondolkodásból.

nekem egyébként meggyőződésem, hogy a bankok túlhatalma, azaz a pénzügyi diktatúra is az államok totalitárius (pártállami) voltából következik. szóval ezek nem a liberális demokrácia velejárói, ahogy orbán és a birka szavazók képzelik.

liberális demokráciában a közhatalom eleve osztott az állam, a régiók, a városok, és az unió között. és a piacot eredendően a városok felügyelik. és az állam alapfeladata az, hogy a közintézmények között végezzen újraosztást. tehát a helyi adó egy részét kiegészítő normatívák formájában leszakadó térségekbe juttassa. ehhez az államnak a közintézményeket kell megadóztatnia, és a nem közvetlenül a piacot. a piacot a liberális közfelfogás szerint városok felügyelik, és az ágazati törvényeket az unió alkotja. tehát a legfőbb törvényalkotó az unió, a rendeletalkotók pedig a városok. jelenleg a törvény, és rendeletalkotás joga is az államé. és ennek megfelelően a népszavazások is mind az államhatalom megerősítésére, illetve azok megbuktatására irányulnak.

a liberális közfelfogás szerint a népszavazások jelentős része megfelelően városi, vagy regionális népszavazás. lehetne nészavazást kiírni mondjuk a velencei tó ügyében (e.g. king's city), vagy lehetne népszavazás budapesten a népszínházról, vagy akár a metróról. és uniós népszavazások is kellenek. szerintem az unió egységes alkotmányát, és az unió polgári, és büntetőjogi kódexét népszavazással kellene szentesíteni, de ugyanúgy lehetne népszavazni egy nemzetiségi preambulumról, vagy egy szociális alaptörvényről. például arról, hogy 55 év után nyugdíjba lehessen vonulni, de csökkentett összeggel.

a probléma, hogy a közéletben a nacionalisták harcolnak a globalistákkal, totális államhatalom harcol a pénzügyi diktatúrával. a politika a széljobb, a totális államban hívő nácik, és a szélbal, a társadalmi jólétet a bankokkal megfinanszírozni akaró szocik párharca.

schöpflin györgy előbbi szekértáborhoz csatlakozott, ő faji, vagy etnikai alapon akar alkotmányt írni, és ezt egy törzsi törvényhozással akarja elfogadtatni. ellenzi a népszavazást. ez nagyjából a náci közfelfogás. a civilizált világban az alapvető törvények nemzetiségek felett állnak. tehát a legfőbb jogalkotó nem az állam, hanem az unió. de úgy, hogy a városok, és a régiók viszonylagos önállóságot élveznek. így volt ez az angolszász világban, és így volt ez errefelé, akkor is, amikor a nemzetségfők (a nemesek) alkották törvényeket latinul. ez ugyan arisztokratikus volt, és nem demokratikus, de a jog nem törzsi alapú volt, hanem a nemzetiségek fölött állt. szóval schöpflin a fidesz vezető politikusaként nyilatkozik, és éppen az ő pártja követelte, hogy a nőknek 40 után lehessen a kedvezmények megtartásával nyugdíjba vonulni. szerintem a pártok minden korábbi igéretére lesz népszavazási kezdeményezés. például töröljék el azonnal az egészségbiztosítási járulékot, és vezessük be a 14. havi nyugdíjat. vagy minden egyetemistának járjon ingyen laptop.

lüke 2010.08.03. 11:19:17

@SZIMBA:

szerintem most duplán jól
az egyesítésnél a betétek 1-1be átírása, s most a nyugdijak
persze, ehhez ilyen volt,
ezt melegen ajánlom mindenkinek
konyves.blog.hu/2010/04/25/uwe_tellkamp_a_torony

Szimba 2010.08.03. 11:23:12

@Hepci:

Pedig már hányszor telepítettek be különböző népcsoportokat a királyaink!
Én nem ellenezném, csak éppen valóban nem arabokra, törökökre építeném elsősorban a bevándorlást.

Szorgalmas németek, kedves lengyelek, székelyek, és okos kínaiak jöhetnek!:)))

porfelhő 2010.08.03. 11:26:09

Kettős feltétele van a nyugdijba vonulásnak, a korhatár és a szolgálati idő. Ha előbbi kiesik és utóbbi számit teljesen új rendszerre lenne szükség. Teljesen felborítaná a mostani nyugdíjazási rendszert. Ma férfiak és nők között nincs különbség, a csak nőknek szánt kedvezmény szakmailag elfogadhatatlan.
irja a cikk hir24-ben.

Szimba 2010.08.03. 11:26:55

@lüke: Köszönöm a könyvajánlót!
Hasonló lehet a magyar helyzethez, csak talán rosszabb lehetett. Voltam Drezdában, és Berlinben is. A hangulata is rémes volt az országnak.

Szimba 2010.08.03. 11:37:41

@lüke:

Jól jártak, akkor először nem értettem a helyzetet!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.03. 11:38:02

@Szimba: a feltételek közül a király - egyesek szerint - már megvan, csak legfeljebb nem jó. Az általad felsoroltak közül legfeljebb a kínaiak vágynak ide. Normális-szorgalmas németek például utoljára a 80-as években voltak itt tömegesen, azóta csak a többünk által a Balaton partján "chemnitzi görények" - rasszista - összetétellel illetett, némileg (khmmm) alacsonyabb kulturális kitekintésű réteg tagjai teszik tiszteletüket.

Szimba 2010.08.03. 11:41:39

@Hepci:

Vallásos zsidók nem hiszem, hogy annyira tülekednének nálunk. Másrészt meg nagyon jó kereskedők, csak ügyes üzleteket hoznának.

Ráadásul okosak, műveltek, én bizonyos fokig elfogult vagyok velük (pozitív diszkrimináció!:))). Szerencsétlen cigány családokat szívesen elcserélném velük. Sőt, kettőt adnék egyért:))) (Bár Izrael nem hiszem, hogy nagyon boldog lenne az ajánlatomtól.)

[nick] (törölt) 2010.08.03. 11:41:50

@Szimba:
azért ez nem ilyen egyszerű. hogy vannak a jó családok, és akkor az ő támogatásukat növelni kell, meg a rossz családok az övékét meg csökkenteni. a népmesében van az, hogy vannak a jók, és a rosszak.

szóval itt a közintézmények működését kellene megerősíteni. az iskolarendszert elsősorban. a családi pótlékot az iskoláknak kellene megkapniuk. és ezért kosztot, és kvártéjt kellene biztosítani a rászuló gyerekeknek. hideg, melegélelmet, iskolai formaruhát, és ha kell, akkor szállást is. szóval a maslow piramis legalját. mert ezt nagyon sok gyerek számára nem nyújta a család. nem a szeretettel van a baj, hanem a gyerekek egy jelentős számára a fiziológiai szükségletek hiányoznak. és ezért agresszívek. mert a közétkezetés magyarországon for profit módon napi 1 euróból működik, holott napi 10 eurót kellene erre költeni, és non profittá tenni. szóval az iskolák fenntartóinak konyhát, varrodát, mosodát kellene üzemeltetni, és a gyereknek igény szerint kollégiumi szálláshelyet kellene biztosítani. ezért ahol sok a roma, ott nem falusi, hanem benntalkásos járási iskolák kellenek, és városi középiskolák. sportiskolák például, hogy azoknak a gyereknek is legyen jövőképe, akiknek a lakásban a tető szakadt a fejükre, és nem a polról a révai lexikon.

tehát új infrastruktúrát kellene építeni, minden járásban kellene egy 25 milliárdos közberuházás. szerintem az uniós források legnagyobb részéből új iskolákat kellene építeni, a régieket bezárni, másodlagos cél az közkórházak építése lehet, és harmadsorban igényelnek beruházásokat a felsorolt közüzemek. a konyhák, varrodák, mosodák, közért (közraktár) hálózat kell (szociális bolthálózat), és ezekben értelemszerűen hazai élelmiszer kerül, és hazai ruházat. de ezeket értelemszerűen közmunkával kell fenntartani. szóval itt az államnak kellene a szegények (az alsóközéposztály) mellett demokratikusan elköteleződnie, az uniónak kellene biztosítani a (a felsőközéposztály számra) gazdagságot. ahogyan ezt két liberális, ricardo és smith kitalálta. szóval ebben a konzervatív-liberális regionális-urbánus modellben majd minden adott, ellentétben a mai közélettal, ami szocik és a nácik harca. kié legyen a totális főhatalom. nyilván senkié se. mondhatnánk azt is: soli deo gloria. akár még komolyan is vehetnénk.

Szimba 2010.08.03. 11:43:06

@Hepci:

Tudom. Sajnos.

Nem kellett volna a svábokat kitelepíteni!

porfelhő 2010.08.03. 11:43:26

@[nick]:
Köszönöm szépen a válaszod, ahogy olvasok a soraitok között, leszüröm a dolgokat még tanulok is, ill. bővítem az ismeretemet.
Őszintén szólva magam részéről mint egyszerű állampolgár nem vagyok híve a népszavazásnak ilyen ügyekben mint pl, a nyugdij. Szakmailag megalapozott, társadalmi szervezetekkel egyeztetett törvényt kellene hozni a nyugdíjjal kapcsolatban is.
Ahogy Te is írod mindenről lehetne népszavazni.
Azért mégis furcsán jön le, hogy most a kormány tiltakozik legjobban a népszavazás ellen. Itt is látszik ahogy TG. mondta. "saját korábbi politikájuknak az ellensúlyuk".

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.08.03. 11:44:49

@Szimba: képzeld el, mi lenne, ha a felcsúti minidúcse hivatalos ajánlatot tenne az ötleted nyomán Izraelnek: ad hat Kolompárt egy Lévyért...

Szimba 2010.08.03. 11:49:37

@[nick]:

Megint a kommunizmus keveredek a légvárakkal nálad.

Anyagilag nem megy ez!
És nem az anyagiak hiányoznak csak ezeknél a családoknál, hanem az életmódjuk (13-14 évesen házasodnak), más mércével mérik azt, hogy mi számít bűnnek (a lopás inkább dicsőség, ügyesség, és már 3 éves kortól bevonják a gyerekeiket minden tevékenységükbe, így ebbe is), egyáltalán nem igaz az a sztereotípia, hogy szeretik a gyerekeiket (minden nevelőotthon 90%-ban cigány gyerekekkel van tele).

Tehát attól, hogy mindennel ellátja őket az állam egyáltalán nem húzóerő, hogy integrálódjanak. Ingyen kapni egyenlő a pazarlás, lustaság növelésével.

Kis lépésekben, de szigorúan rászorítani kell őket a változásra.

Szimba 2010.08.03. 11:51:12

@Hepci:

Szerintem azonnal lőnének!:)))))

Szimba 2010.08.03. 11:54:08

@porfelhő:

A népszavazás minden részletkérdésben veszélyes. Nyilván én is arra szavaznék, hogy minél hamarabb és több nyugdíjért mehessen mindenki nyugdíjba (már ha csak a fiamra gondolok, akkor is).

Viszont, ha üres a kassza, akkor hiába szavaztam meg a mézeskalácsházikót, egy nagy fityiszt kapok cserébe.

Szimba 2010.08.03. 11:57:58

Utolsó ötletem: Úniót Ausztriával!:)))

(Akkor most, mint aki jól végezte dolgát, megyek, mert a 3 dimenzióban is kellene valamit csinálnom.)

porfelhő 2010.08.03. 12:10:53

@Szimba:
Igy igaz. Persze mindenki arra szavazna, hogy minél előbb nyugdijba mehessen.
Viszont azt el nem tudom képzelni, hogy egy olyan polgár, aki végig dolgozta az életét és nem tuskált minden féle földi jóban, hogyan tud ebben az országban dolgozni 65 évesen. Mikor már a szabadságolások is nehezen megoldhatók, mert nincs aki a másik helyett dolgozzon még rövid időre sem.

porfelhő 2010.08.03. 12:30:58

Hahó!! van új anyag!

[nick] (törölt) 2010.08.03. 12:53:55

@Szimba:
nézd, arra van pénz, hogy minden járás 25 milliárdért építsen egy iskolát. tehát legyen ilyen kisvárdán, meg mátészalkán.

www.youtube.com/watch?v=eFeLKXbnxxg

más kérdés, hogy akkor ezeknek a városoknak nem nagyon lehet kórházuk, hanem csak rendelőintézetük sürgősségi ellátással, és a betegeket nyíregyházára kellene szállítani. más kérdés, hogy akkor ezeknek a városoknak nem lehetne gyógyfürdőjük. hanem egyetlen hatalmas közberuházás vinné az uniós források jelentős részét, mondjuk a felét. a másik feléből lehetne persze orvosi rendelő, és egy kis részéből korszerű hivatal. tehát egy ilyen posztmodern googleplex szerű létesítményt építeni, vagy akár egy stanford szerű premodern iskolát építeni lehetséges.

en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford_University_campus_from_above.jpg

ehhez koncentrálni kellene a forrásokat. és az uniós támogatás mellé helyi adóból szedett önrész kellene. és verseny. ki épít jobb iskolát. mátészalka, vagy kisvárda. de ezt nem az állam dönti el, hogy ki kap több pénzt, hanem a helyi emberek tehetsége, vagy szorgalma. én nem gondolom azt, hogy kisvárdán lenne az új standford, de éppenséggel lehetne. bringautat lehetne építeni a járásba:

en.wikipedia.org/wiki/File:Stanford-bikes.jpg

és mellette járhatna az iskolabusz. és egy ilyen campus fenntartása messze olcsóbb, mint a szétszeparált iskolarendszer. 1-es, 2-es, 3-as, 4-es, stb. városi iskola. plusz a falusi, tanyasi iskolarendszer. szóval építeni kell egy világi és egy egyházi kommunát, ami a reál, és a humán képzés fellegvára. és ezek mellé kell a közműveket megépíteni, de elsősorban konyha kellene, varroda, és mosoda.

tehát a gyerek ezt megkapja a közintézményben, a szülő pedig ha munkaképes, akkor dolgozik a konyhán, a varrodában, vagy a mosodában. vagy épp nyírja a campusban a füvet, vagy metszi a fákat. mert az a legjobb drogambulancia, vagy rehabilitációs központ. tehát ilyen komplex kommunákat kell építeni szerintem. de ez nem a kommunizmus igérete. hogy a munkásosztály magához ragadja a hatalmat, és egy forradalommal elsöpri burzsoáziát, és megszűnik a kizsákmányolás, ebből kommunák, azaz komplex regionális közművek mellett városias igazgatást, és egymással versengő piacokat eredményezne. szerintem itt nem pénzügyi, hanem szellemi gátak vannak. és a legfőbb probléma, hogy nincs térségi igazgatás, és kistérségi főpolgármesterek, akik ezeket a terveket, vagy elképzeléseket sikerre vinnék. persze éppenséggel lehet egy decentalizált iskolahálózat is minta, de az inkább egy óvodahálózat, szóval az 8 éves kor alatt működhetne. hogy minden faluban van egy óvóda, vagy egy iskolaelőkészítő, ahol a nagyobb gyerekek írni, olvasni, számolni tanulnak. a kisebbek meg rajzolni, táncolni, énekelni.

[nick] (törölt) 2010.08.03. 13:07:46

@Szimba:
a baj csak az, hogy az osztrákok nem akarnak velünk uniót alkotni, hanem inkább svájccal akarnak. szóval a labancoknak azért kellünk, hogy a bankfiókban a kurucoktól elnyerjék a pénzt. és a tótok se akarnak velünk uniót, mivel a felföldet a nácik piros fehér zöldre festik, és ki akarják a könyvekből radírozni a szlovák nép ezer éves történetét. szóval a magyar nácik nem értik, hogy nagy hunország egy unió volt, nem nemzetállam. uhorszko és madjarsko között mi a különbség. a dalmátok, és a rácok uniót megint nem akarnak. és a ruszinok se. szóval unió itt legfeljebb romániával lehetne. ott is leginkább az cigányok akarnak uniót.

szóval amikor itt nemrég létrejött a nagy magyar református egyház, akkor a nagytemplom előtt az összes cigány lakodalmas törsz felvonult. azok akarnak uniót a magyarokkal. más se.

[nick] (törölt) 2010.08.03. 13:21:03

a székelyek autonómiát akarnak. szóval ők addig akartak uniót, amíg magyarország gyorsabban növekedett, mint románia. mióta ez nem áll fenn, azóta a népszavazásra szeretnek hivatkozni, hogy nekik magyaroszág nem kell, szóval kétszínű ez ügyben a székely. inkább regionalista, mint unionista. csak még nem döntötték el, hogy területi autonómiát akarnak-é, vagy kulturálist. az előbbit sose fogják kivívni, az utóbbi viszont már rég megkapták volna. szóval régen lehetnének székely nemzetiségű uniós állampolgárok, de a többség nem akar az lenni. hanem egy jelentős része magyar akar lenni, az át is települt, a másik része meg román, az már be is házasodott a többségi nemzetbe, és a székelyeknek is csak egy része akar székely maradni. a nemzettudatot póbálja összekeverni a vallással, és a piaccal, és ebből lesz ez a búcsújárás, amit az iskolákban kötelezővé próbál tenni a magyar kormány úgy, mint a szocik a gyárlátogatást. ezzel együtt szerintem nemzetiségi parlament kellene. a kárpát medencében minden magyar képviselője évenként legalább egyszer gyűljön össze pesten. hogy ezt magyar állandó értekezletnek hívjuk, vagy sem, az persze kérdés. magyar országgyűlésnek kellene hívni énszerintem.

tölgyes 2010.08.03. 20:48:37

@[nick]: Már megint hülyeségeket írogat... az autonómia is kemény harc lesz, a Magyarországgal való unió -1848 követelése volt - egyértelműen felrúgna egy sor nemzetközi szerződést.. A székelyek tehát realisták.. Az meg hogy az érdekeiket követik NORMÁLIS!!! Egyedül ez a normális... A politika az érdekekről szól.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2010.08.16. 11:48:00

Nem, nem, soha!
Támogassuk mi is a Kétfarkú Kutyákat Budapesten és Szegeden!
-add tovább az ottani ismerőseidnek is!:)

A részletekért (ajánlás módja!) KATT: ide-oda.hu !

(-mert azon át linkelve láthatom a küldéseim statisztikáját is;))
süti beállítások módosítása