Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
jún 01
20:01

Fegyelmezettség vagy véleménydiktatúra. Lojalitás vagy szolgalelkűség. Önállóság vagy szétbeszélés.  Látszólag ellentétes jelentésű szavak, gyakran mégis nagyon szűk a mezsgye a fogalmak – és használatuk - között. Talán már kiderült, hogy nem tartozom azok közé, akik diktatúrát vizionálnak, ha egy politikai erő irányított és összezárt, elismerem ezen működésmód kétségtelenül létező előnyeit. Mégis, jobban szeretem, ha a politikusok – az adott politikai közösséghez való csatlakozással önként vállalt keretek figyelembevétele mellett - mernek szabadon gondolkozni és beszélni, az értelmes nyílt vita ugyanis sokkal jobb példát mutat a közvéleménynek, mint a bólogató jánosok lehangoló világa.

(Fotó: Facebook)

A magyar politikában – nem teljesen alaptalanul – a Fidesz és az MSZP közötti különbségek között szokás emlegetni a két párt eltérő belső viszonyait. A Fideszt egy központból irányított, kifelé fegyelmezetten, azonos hangon megszólaló pártnak, míg az MSZP-t erősen tagolt, időnként a nyilvánosság előtt is vitatkozó pártnak látjuk már évek óta – a 2010-es parlamenti választás utáni aszimmetrikus helyzet csak ráerősített erre a képre. A sematikus leírás persze nem mindenben igaz: aki már beszélt életében fideszes politikussal, tudja, hogy a párt legalább annyira tagolt és megosztott belülről, mint riválisa, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fegyelmezetlennek tartott szocialisták a nyolc év kormányzás alatt minden válság, súlyos konfliktus ellenére egységesek, intakt cselekvők tudtak maradni.

A politikában fontosak az eltérő szerepfelfogások, a tanult viselkedések, a belső szervezeti kultúrák, a leglényegesebbek azonban mégis csak az érdekek. Így aztán szabad gondolkozást, bátor fellépést, meglepő véleményeket is elsősorban azoktól várhatunk, akik vagy valamilyen ok miatt megtehetik ezt, és/vagy valamilyen ok miatt érdekük megtenni ezt. Miután a jelentősebb pártok belső kiválasztási mechanizmusai alapvetően – bár eltérő mértékben – centralizáltak és hierarchizáltak, ilyen viselkedésre igazán csak azok képesek, akik legalább részben függetlenek a pártvezetéstől, akiknek van valamilyen hátországuk, amely egyrészt valamennyire védi őket, másrészt sajátos érdekeket ad számukra.

Ma ilyen státusz mindössze egy akad: a nagyvárosi polgármesterség. Ők azok, akiknek látható méretű a birodalmuk, akik – ha ügyesek és népszerűek – nem teljesen csereszabatosak, s ha nem is mindig annyira fontosak pártjuknak, mint amennyire nekik fontos a pártjuk támogatása, azért önállóan is van erejük és jelentőségük. Nem véletlen, hogy az MSZP erős emberei között is sok ilyen vezető akadt (2010-ben ez a mezőny szinte teljesen elfogyott), s ami különösen feltűnő, hogy a Fideszben is ők rendelkeztek a legnagyobb autonómiával. S talán az sem véletlen, hogy most is ők azok, akik először szólnak más hangon.

Tarlós István különutas politikájával, sajátos kitörési kísérleteivel már sokat foglalkozott a magyar sajtó (lásd a Figyelő Kié a főváros? című májusi cikkét), idén januárban én is írtam róla. Várható volt, hogy érdeksérelmek esetén, a helyben fontos önálló arcél megtartása miatt jönnek majd mások is, akikre felfigyel a sajtó, mert a hangjuk egyéni, a mondataik érdekesek. Így járt Borkai Zsolt, Győr polgármestere, aki  igazán karakán interjút adott az fn.hu-nak, s most így került a képbe Cser-Palkovics András, Székesfehérvár vezetője, aki Tarlós Istvánnak írt kétségtelenül szórakoztató és ügyesen érvelő nyílt levelet.

S miközben az egyenbeszéd és a megtört gerinc világában szépen szól a hangjuk, azt is látnunk kell, hogy ezek a polgármesterek nem öngyilkosjelöltek, kamikaze harcosok, hanem okos politikusok, akik hosszú távra terveznek, és akik tudják, hogy nekik – a párton belüli lojalitási határokat lehetőleg nem szem elől tévesztve - elsősorban a saját településükre és az ott élő választók érdekeire kell figyelniük.  Ők feltehetően tudják azt, amin talán mások még csak most gondolkoznak: azért még senkit sem választottak újra, mert mindenben támogatta az aktuális kormányt. Lesznek még követőik.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr982949754

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Trackback-politikusok 2011.06.09. 17:07:39

A héten újabb alkotmánymódosítás történt, a korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatos javaslat beterjesztője Balsai István és Lázár János mellett Talabér Márta volt. Ha alkotmány, akkor az első kettő, na de e legutóbbi miért? Nem ilyen nevek szoktak alkot...

Trackback: Lóránt Károly:Többet vesz el tőlünk az EU 2011.06.03. 20:47:11

      Mintegy 6 milliárd eurót von el tőlünk az EU, és csak 1 milliárdot oszt vissza - állította dr. Lóránt Károly közgazdász 2008. március 17-én.   Magyarország eladósodásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók   Lóránt Ká...

Trackback: Hátország 2011.06.02. 12:01:09

A nagyvárosi polgármesterek feltehetően tudják: azért még senkit sem választottak újra, mert mindenben támogatta az aktuális kormányt.

Trackback: Vadászati múzeumot gründol a KDNP fővadásza 2011.06.02. 09:29:51

Semjén Zsolt házinyúlra nem, de védett madarakra lövöldözne....

Trackback: Vadászati múzeumot gründol a KDNP fővadásza 2011.06.02. 09:26:32

Semjén Zsolt házinyúlra nem, de védett madarakra lövöldözne....

Trackback: Alakul... 2011.06.02. 09:24:29

Tavaly novemberben összeállítottam egy listát azokról az intézkedésekről, amelyek valóban kétharmados döntést igényelnek, fontosak lennének, mégse hallani semmit róluk.  A lista utolsó pontja a képviselői költségtérítés jelenlegi állapotáról szólt...

Trackback: Tanácsrendszer 2.0 - Az önkormányzati autonómia vége 2011.06.01. 23:54:32

Az önkormányzati reformcsomag a konvergencia programban foglaltakkal összhangban az önkormányzati rendszer gyökeres átalakítására tesz javaslatot. A koncepció intézkedésein…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2011.06.04. 09:54:48

@aszekelyek:
a bankok egymillióig garantáltak régen
ma mennyi? 10 e euro ? 2, 7 M ?
na, mennyit teszel be Pistike?

aszekelyek 2011.06.04. 09:57:22

@vinczej: ha ők írják, akkor biztos is.... :DDDD Még megvárom, mit ír a jereváni rádió.

porfelhő 2011.06.04. 09:58:38

@aszekelyek:
Vicces vagy.

Látom újra egymásra találtatok.
Ezért csak írogassatok. Jó szórakozást.

aszekelyek 2011.06.04. 10:00:26

@lüke: legutóbbi hír erről 13 millió volt.A bankok nem a kormány !!! HA jól tudom. :) A bankok így persze bedönthetnek mindent... A mocskoktól meg ki is telik.

porfelhő 2011.06.04. 10:00:34

@jjulie:

Nagyon szeretném, és el tudnám viselni, ha nem szórakoznál nap, mint nap velem.
Érted ugye?

aszekelyek 2011.06.04. 10:04:21

@jjulie: Az meg igaz volt. A nagyon felültervezett bevételek miatt a hiány tényleg véres verejtékkel lehetett csak ott tartani, ahová ígérték a kedves elődök. Hagytak számos ilyen medvecsapdát jó előre a következő kormánynak. Nem volt az sem rémhír.

porfelhő 2011.06.04. 10:06:57

@jjulie:

A szórakozásodhoz ott van neked a lükéd meg a többi.
vagy keressél még egy-két tucatot.

jaegtoer 2011.06.04. 10:07:39

@porfelhő:

eredetileg ezt írtad:

""_Én nem állok háborúban.
A kormány háborúzik az államadóssággal....._"
ezt válaszoltam:

"_Ja, neked nem is kell, ha az államadósságból élsz, vagy annak hasznait húzod. Így könnyebb is a kormányra hárítani a tennivalókat, egy a lényeg a zsé minden hónapban megérkezzen hozzád. Ez ellen harcolni? Ki az a botor lélek, aki ez ellen hadakozna? _"

Erre meg affektálsz, hogy izé dominó, majd személyeskedsz.

Akkor azt kell írni Aranyanyám, hogy nem te lapátoltad össze az államadósságot, fizesse ki az aki élvezte a hasznait, persze ez valamiért nem ment, csak amikor szembesítettelek fenemód fennkölt, kívülállót imitáló kijelentésed tarthatatlan voltával.

Nyóc évig minden fain vót, most jött meg érdekes módon az öntudatod, mintegy Csipkerózsika álomból ébredve öntudatra.

Ezután megkérdezed:

"_Egyébként teljesen jól vagy? _"

Jelentem, kiválóan, mind mentális, mind fizikai állapotomat tekintve. Akkor most jöhet az örvendezés, vagy a szokásos lesajnálós attitűd?

Szövegértés. Ja! Bagoly mondja verébnek. kezd a kéccerketőnél, ha nem megterhelő. Szövegértés, háttudod....?

aszekelyek 2011.06.04. 10:08:04

@vinczej: A rémhír nem a lehetetlent meríti ki. Már a büntetőjogi kategóriája. Hanem az alaptalan híresztelést. Azt meg te is elismered.

lüke 2011.06.04. 10:10:44

@jjulie:
a kényszerképzetes gondolkodik fóbiában
nem a teniszezö, akit minden nap megverhetnek

jjulie 2011.06.04. 10:14:00

@aszekelyek:

hazudsz fideszalakosz, vagy a főbűnös orbán hazudott másnap: stabil a költségvetés

hazudsz, együtt lesztek a hűvösön a főbűnössel, főhazugok, de az is lehet, hogy nem hazudsz, csak ennyicske eszed van

aszekelyek 2011.06.04. 10:14:42

@lüke: Úgy tudom, hogy ott nem is dolgozhat ha valaki eü okból nyugdíjas. Azt nem kéne harmonizálni:) hornék alatt már volt adóköteles az összes nyugdíj, ha valaki még dolgozott mellette. Apukám:) Összevonták a jövedelmet és azután adózott. Az eltartottak számától függetlenül. Ami szintén nem így van az EU-ban. Mondta Viktor, hogy úgy lesznek a dolgok, mint az EU-ban:)

porfelhő 2011.06.04. 10:14:45

@jaegtoer:
Nyóc évig minden fain vót,"
Neked lehet, hogy az volt.
Engem biztosan összetévesztettél valakivel, és nem is nekem akartál irni.
Nem személyeskedés, a véleményem irtam. és nem is fogom megváltoztatni. Sosem voltam azon tagja a társadalomnak, akik mások "hátán" kapaszkodtak felfelé és élősködtek. Vagy éppen mások befizetéseiből húzták a hasznot.

Aranyanyám" az nem én vagyok.
Tévedsz.

porfelhő 2011.06.04. 10:19:44

@jaegtoer:

Az a te "Aranyanyád" akinek anno a barlangban védted a körömcipő sarkát.
Vele szórakozzál, ha kérhetlek.
fain vót," neked biztos.

lüke 2011.06.04. 10:20:44

@aszekelyek:
nem hát,
ha elmegy dolgozni elveszti a nyugdiját
invalidus nem TUD dolgozni
aki elönyugdijba megy - mert megvan a 40 éve- ö se! a nyugdijkorhatár betöltéséig

jjulie 2011.06.04. 10:20:58

@lüke:

és ennek az eredményhirdetésére is emlékszel? amikor a sírástól nem tudott megszólalni?

www.youtube.com/watch?v=jj-QmmNO2dM

meg arra a jelenetre, amikor már bent volt a hálónál, és zavarodottan visszament az alapvonalra, amihez hasonlót soha senki ellen nem produkált?

fóbiáról szó sincs, az csak a fóbia fán lóg, és ha megérik, lepottyan

nem nem, a federernek soha nem volt gondja a démonokkal, egy pillanatig sem

aszekelyek 2011.06.04. 10:21:14

@jjulie: sorold inkább te, mi nem volt igaz:) Minden nap fenn kell tartani a stabilitást. Aznap még pld nem volt döntés az ingatlanadó ügyben. Lesz bevétel, amit beterveztek, vagy egy luk lesz a helyén. :) Aznap igaz volt. Később lett ingatag, nem sokkal.

@lüke: elég tudatlanok biza a népök... mind de jure, mind psichologica:)

aszekelyek 2011.06.04. 10:25:18

@jjulie: Azt megengedte nekünk kuncze, hogy ostobák lehetünk, minden magyarok. ... de jó! Az, meg a 20 ezerig lopás , az volt az összes szabadságjog.

jaegtoer 2011.06.04. 10:27:33

@porfelhő:

A hsz-eidből nem ez jött le.

Az Aranyanyámmal mindössze kedveskedni akartam, ha ez sértés lett mégis, akkor örülök, bár sekély e kéj.

aszekelyek 2011.06.04. 10:29:46

@jjulie: Ez jelenben fennállóról szól és zavart kelt, nyugtalanságot és minden alapot nélkülöz. A rosszabbul élünk, mint négy éve kontra nagy a jólét -ről kiderült másnapra a választás után, hogy az is igaz volt. Nagyon komoly alapja volt. Olyan komoly, hogy konvergencia terv lett belőle, hipp- hopp. Te jössz. Csak ásszal tudsz ütni:)

jaegtoer 2011.06.04. 10:33:27

@porfelhő:

Kedves Naccsád, nekem is lehet és szabad szórakozni, különösen ha kegyed is szórakozhat itt körömcipőileg szövegértésről értekezve, valamint állapotomról érdeklődve.

Kézcsókkal

J.

aszekelyek 2011.06.04. 10:35:00

Majd este jövök, most el.

cambridge.on 2011.06.04. 10:35:26

@jjulie: örülök, hogy az utolsó mondatoddal megerősítetted amit írtam.

cambridge.on 2011.06.04. 10:37:41

@a-kis-herceg: Az IS rémhír volt, hogy elveszik az emberek nyugdíját. Aztán csak hír lett belőle.

jjulie 2011.06.04. 10:39:09

@aszekelyek:

inkább azt írom le neked is, amitől észrevettem, hogy a te bűnöző orbánod a világon van:

első országlása idején 2001-2002 fordulóján pénz adott az ágfalvi önkormányzatnak, hogy a magyarországhoz való tartozásukat eredményező, emiatt sikeresnek nevezett soproni népszavazás címén emlegett aktus évfordulójára állítsanak emlékművet, azok meg visszaküldték a pénz, mondván a nagyszüleik, szüleik az ausztriához való tartozásra szavaztak, és forognának a sírjukban

ez a te istened fideszalekosz, röviden: banyekosz

jjulie 2011.06.04. 10:46:12

@lüke:

akkor nem is szóltál bele a fóbiájába, csak valaki ellopta egy pillanatra a nickedet, esetleg a klaviatúrád önállósodhatott

veszíteni a federer is csak sírva tudott, és évekbe került mire felnőtt férfi módjára is el tudta viselni, te mikor is leszel felnőtt férfi?

jaegtoer 2011.06.04. 10:50:07

@jjulie:

ez paklin kívüli lap volt

lüke 2011.06.04. 10:54:52

@jjulie:
jól látod,csak így tovább, sok belemagyarázást

lüke 2011.06.04. 10:57:35

@jaegtoer:
utólag mindenki okos, s a legjobb orvos a patológus

jjulie 2011.06.04. 11:00:25

@jaegtoer:

ez orbániában biztosan közismert mondás arra a helyzetre, de lefordítanád nekem, nem orbániainak?

jaegtoer 2011.06.04. 11:22:00

@jjulie:
nem nyelvtudás kell hozzá, csak értelem

jjulie 2011.06.04. 11:31:28

@cambridge.on:

nem tudom, mivel engem eléggé hidegen hagy a federer és a nadal is, a federer egy sikeres, jól kitalált unalmas koravén műanyag

ami feldob, az inkább az olyan, mint a tsonga menetelése ausztráliában 2008-ban. ahogy senkiként leütötte a pályáról úgy a nadalt, hogy az csak tehetetlenül tárta szát a karját

meg bohóc haverja amit néha csinált évekkel ezelőtt, az jó, eredeti

jjulie 2011.06.04. 11:40:23

@jaegtoer:

namost ez hogy is van, nézzükcsak, a nyelvtudásnak a részhalmaza az értelem orbániában? vagyis az orbániaiak nyelvtudása minőségileg és mennyiségileg is meghaladja az értelmüket, hovatovább a nyelv a fontos nem a haj

köszi, magamtól nem jöttem volna rá, nyilván ez a magyarázata az orbán- és szijjártóhablatyoknak, az egyszermondokvalamitmajdazellenkezőjét hajtűkanyaroknak, úgysem veszik észre orbániában az ellentmondást, igazad van jagi

jaegtoer 2011.06.04. 11:50:26

@jjulie:

Hiába hablatyolsz, ha értelmes vagy érted, ha nem érted, akkor hiába magyaráz bárki, bármit, bárhogyan.

Egyébként meg mellébeszélsz, csak az orbánfóbiád már elvette a józan eszedet.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 11:58:09

""Bábnak használtak": csalódott az Orbán-kormány tapasztalati szakértője...
„Demokratikus diktatúra”, havi 35 ezer forintért"

hirszerzo.hu/belfold/20110603_balog_hajlektalan_tapasztalati

„A túlélő pontok kialakításának terve vitte ki nálunk, az AVM-nél a biztosítékot, amire írtunk egy petíciót Soltész Miklósnak. Erre azt a reakciót kaptam, hogy még egy ilyen, és repülök. Az NCSSZI (Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet) főigazgatója azt kérte rajtam számon, hogy miért nem a minisztérium érdekeit védem az AVM-ben. Ezt nem értettem. Én, mint a minisztérium tapasztalati szakértője, akinek az lenne a feladata, hogy a hajléktalanok érdekeit képviseljem a minisztériumban, pont fordítva üzemeljek, csak azért, mert kapok tőlük havi 35 ezer forintot?”

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 12:05:19

@aszekelyek: Na, én azért e helyedben nem gyanusítgatnám Orbánt azzal, hogy erre hivatkozva akarja bedarálni az internetet. :-)

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 12:11:43

@aszekelyek: Ha elolvastad, akkor nem a rémhírterjesztés bűncselekmény jellegét vitattam, hanem a rémhír "Orbánnál elvileg NEM LEHETETLEN" állapotát.

És teljesen igazad: A (bűncselekmény szerinti) rémhír az, ami NEM IGAZ. De, hogy idézzelek: "A rémhír NEM a LEHETETLENt meríti ki." És ez a riasztó. :-|

jjulie 2011.06.04. 12:12:17

@jaegtoer:

igen, aki nem szereti az orbán, annak elment az esze, igen jagi, igen

tudod hány egykori magyar miniszterelnököt lőttek le, végeztek ki és halt meg ilyen-olyen számüzetésben?

mit tippelsz milyen véget ér az orbánbűnöző földi pélyafutása, sikerül megúsznia, hogy bottal verjék agyon, mint egy rühes kutyát?

cambridge.on 2011.06.04. 12:31:43

Személyes tapasztalat társul egy kis gondolkozással.

index.hu/belfold/2011/06/04/gyurcsany_ne_legyen_tuntetes_orban_hazanal/

@aszekelyek: Kíváncsi vagyok, most is azt mondod: Gyurcsány hülyeséget beszél?

@jaegtoer: Irigyellek, burokban születtél és elefántcsont toronyban éltél eddig.
Neked nincs szükséged autópályára, örömmel mondtál le a manyup jövedékéről.
Addig azért nem mennél el ugye, hogy visszakérd a pénzt a nővérektől, tanároktól?
Főleg nem visszamenőlegesen.

nyünyüge 2011.06.04. 13:49:10

Hosszú és meglehetősen rosszindulatú elemzés Tétényi Éváról a Méltányosság Központtól:

hvg.hu/itthon/20110603_tetenyi_eva_nagy_attila_tibor

Gomezke 2011.06.04. 14:05:01

@cambridge.on: Nem értek egyet azzal hogy a renvédelmi dolgozók nagyobb mentális vagy fizikai igénybevételnek vannak kitéve (kivételek persze vannak) mint a versenyszférában dolgozók közül sokan. Ennek ellenére, örülök annak hogy végre van egy (szak)szervezet vagy csoport, akik egységesen fel tudnak lépni érdekeik védelmében. Minden szimpátiám az övék.
Hogy mennyire etikus magánemberként "támadni" Orbán Viktort?
Hagytak nekik más választást? Hosszú időn át igyekeztek betartani a játékszabályokat. De egy diktátorral nem könnyű. A vadnyugati pókrpartikat sem az nyerte meg akinél négy ász volt, hanem akinél a pisztoly. Már Gyurcsány bebizonyította, hogy a miniszterelnök magyarországon immunis a tüntetésekre. Hogy a gyerekek kérdéseket fognak feltenni, hogy ez a sok dühös ember itt mit, miért, és hogy tényleg? Több milló embenek kell ebben az országban válaszolnia olyan a gyermekei által feltett kérdésekre hogy közben vagy a szíve szakad meg, vagy le tudná köpni magát utána.
Magánember vagy miniszterelnök? A fő bevételi forrásától megfosztott exrendőr családapa akkor mi? Remélem tényleg sikerül érzékeny pontot találniuk ezzel, és nem csak Elqrtuk úr igyekszik a hírt meglovagolva kedvezőbb képet festeni magáról.
Furcsa egyébként hogy a hírt olvasva némi hasonlóságot véltem felfedezni a politikai elit, és egy az országban nagy számban előforduló etnikai csoport viselkedése között. Folyamatos vita, veszekedés, szidalmazás addig a pontig amíg egy kívülálló be nem száll a játékba. Onnantól közösen lének fel érdekeik védelmében...

nyünyüge 2011.06.04. 14:10:07

@cambridge.on:
Személyes tapasztalat társul egy kis népszerűséghajhászással - mert hiába van tökéletesen igaza, tudnia kellene már, hogy az ő szava most nemigen használ -sőt -

Nemigen valószínű, hogy a rendvédelmi szakszervezetek - különösen a Tettrekész - éppenséggel őrá hallgatnának.

nyünyüge 2011.06.04. 14:50:24

Óh egek :(((!

"Most, hogy az önzés, a hatalomvágy, a kapzsiság és a nemzetárulás bandériumait nyolc év tarolás és pusztítás után (...) jobb elvek által kiszorítottuk, jobb jövőt remélve ünnepelhetjük a nemzeti összetartozást (...), hiszen ígéretünkhöz híven a 2010-ben alakult új Országgyűlés első döntéseivel biztosította a magyar állampolgárságot minden magyarnak, aki nem Magyarországon él, s őseinek földjét nem kívánja elhagyni"

www.fidesz.hu/index.php?Cikk=163691

porfelhő 2011.06.04. 15:18:35

@jaegtoer:

Nagyon sajnálom. Aranyanyámmal" nekem olyan emberek "kedveskedhetnek" - de még talán azok sem- akiket személyesen , sok-sok éve ismerek.
Ismerjük egymás annyira, hogy /el/ értjük a viccet.
Össze tetszett téveszteni valakivel. azt hiszem.
hm?

porfelhő 2011.06.04. 15:24:59

@jaegtoer:
Nemán!! Naccsád," tévedsz. már megint.

"itt körömcipőileg " tessék visszakeresni. Elárulom, unalmas volt a fél estét betöltő "műsor" itt a poszton. Én személy szerint nem voltam rá kíváncsi.
Egyébként van valami probléma.??
Bocs. De egészen jól elszórakoztatod magad.

:)

nyünyüge 2011.06.04. 16:28:49

Hátország:

Kónya Péter nyílt levele az Orbán féle Bohócügyi Allamtitkárságnak:

www.frdesz.org.hu/cikk/5458/afrdeszbohoc.html

a-kis-herceg 2011.06.04. 18:17:57

@jjulie: tanulságok
- akkor kellett volna agyoncsapni míg pici volt...
- szépen örexik... mégis öltöny+nagyautó és semmi humor...
- jól elhitette hogy "jót akar", aztán mostmár tudjuk, hogy ő is csak a kasszát akarta...

aszekelyek 2011.06.04. 18:23:33

@jjulie: Azok a derék ágfalvai hazafiak :) Igazán nagyon szépen viselkedtek. Csak nem tudom, mi a francot keresnek Magyarországon akkor. Mentek volna szépen át már régen Ausztriába. Sztem más kormányok pénzét elfogadták.
@Gomezke: Egy nagy kékerest igyekeztek betartani a játékszabályokat.

@nyünyüge: Azt mikor linkelitek be, hogy Vámos Györgyöt megtámadták csupán politikai nézetei miatt egy bizonyos helyen? Szemtanútól van az info. Egy horda, nem a fradi tábor verte üvöltve az autóját ...Minimum garázdaság volt...Nekem nem tetszik... Nem verünk senkit, mert nem azt a követ fújja, amit elvárnak tőle a hatalomból kipateroltak. Nem is ijesztgetünk, fenyegetünk... Sose fognak ezek a régi BM-esek már leszokni erről?

nyünyüge 2011.06.04. 18:29:05

@a-kis-herceg:
meg aztán így is lehet járni :))!

"Három önként vállalkozó maradt hipnózisban Angliában egy színpadi showműsorban, amikor a hipnotizőr David Days elesett és elájult."

index.hu/bulvar/2011/06/04/eloadas_kozben_ajult_el_a_hipnotizor/

aszekelyek 2011.06.04. 18:33:37

@vinczej: Csak ti rémiszgettek azzal is, hogy lehetséges. Nagyon körmönfont. Mondhatnám fletoi aljasság. Meg a néne, aki előadja rendőrszakszervezetisként, hogy semmire nincs garancia. Míg ők a rendőrök vezetői, meg érdekvédelme, én meg azt mondom, arra nincs garancia, hogy ők nem csinálnak teljesen törvénytelen dolgot és a fenyegetőzést ez a kónya nevű szájhős már el is sütötte. Azt írja a tökéletesen idióta levelében, hogy a hivatásuk védelmében. Akkor először viselkedjenek úgy, mint akinek a hivatása a rendőr lét. Nem a megélhetési forrása. Mert semmi mást nem védenek, csak a pénzüket. Aminek a védelme rájuk lenne bízva azt magasról lexarják. Teljesen jogos, hogy ő nem kívánatos személy, ahol komoly emberek, komoly dolgokról tárgyalnak. Ez a levél, amit belinkeltek ide, az alkalmatlanságát és a totális primitívségét bizonyítja. Mást nem.

aszekelyek 2011.06.04. 18:37:31

@jjulie: Szóval nincs semmid, nem hogy ászod nincs.

@nyünyüge: Óh, egek, egy fia ..va ország sincs benne ! Se 23 millió román!

aszekelyek 2011.06.04. 18:39:49

@jjulie: HA fóbiája lenne, kerülné.

jjulie 2011.06.04. 18:43:14

@aszekelyek:

nemár banyekosz, kétszer is elolvastad a szövegem? itt vagy te nekem sajnos

aszekelyek 2011.06.04. 18:43:41

@vinczej: A jelenben, ez nem igaz. Csak ez számít. A múltban sem volt az. A huhogásotok meg rémhír. Pont. Terjesztitek. A lebegtetése annak, hogy nem lehetetlen csak a szokásos eufémizmusotok. A gusztustalan . Mint az igazságbeszéd. Amit nem kell elmondani értelemszerűen, ha előtte nem volt hazugság a beszéd.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 18:52:51

@aszekelyek: Ha te a visszamenőleges törvénykezést, szerzett jogok utólagos visszavételét nem sorolod az "EDDIG LEHETETLEN VOLT" kategóriába, akkor nincs értelme erről a témáról vitatkoznunk. (A többi "eddig lehetetlen volt" törvényről már nem beszélek.)

aszekelyek 2011.06.04. 18:53:04

@vinczej: ezzel is csak ti gyanúsítjátok. Ez a plusz rémhírterjesztésetek. Semmit nem darálnak be. Eddig is, sok-sok éve figyelték az illetékes szervek... Tudod, úgy vittétek be az ebédből a kis tojásbombást is, hogy figyeltétek a netet....:) Seperc alatt le volt tartóztatva. Akit vád nélkül több hónapig tartottatok fogva. Valami halandzsával, hogy volt otthon higítója meg lisztje, vagy festéke és ecetje, meg Hypója. Szóval ami minden lakásban fellelhető. Amiért bevittétek, az konkrét netes buli volt.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 18:57:52

@aszekelyek: És akkora baromságokról már ne is beszéljünk, hogy a jelenlegi 16%-os adót "betontörvénybe" öntenék. Ami azt jelenti, hogy egy eleve a gazdasági változások követésére hivatott törvényt rögzítenek.

Különben Orbán lépései felvetik számomra a riasztó sejtelmet, hogy "poli-mentálisan problémássá" vált. Ugye, finom voltam?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 19:01:00

"Kónya: "Szima Judit letartóztatása üzenet""

hirszerzo.hu/belfold/20110604_konya_szima_letartoztatas

"A FRDÉSZ elnöke szerint nincs kétség afelöl, hogy Szima Judit pénteki őrizetbe vételével a szakszervezetp vezetőknek akartak üzenni."

aszekelyek 2011.06.04. 19:06:57

@cambridge.on: Nem, nem hülyeség. Ez jól kitervelt PR- fogás. Nagyon szimpi akar lenni. Ő a jóságos fleto. Mindig ezt csinálta. Ő a sprtszerű. HA nem mondta volna a minap, hogy az ördöggel cimborál Orbán, :) Nem, sosem hinnék neki. Bármilyen behízelgő és cukrosember is tűnik fel ezekben a sorokban. feri nem ilyen. Ez "persona" - az, amit képmutatásnak nevez a népnyelv. HAszna van ebből és csakis ezért teszi. Személyes haszna. Attól eltekintve, hogy horn gyula házánál is volt tüntetés:) és attól is, hogy nem támogatom gyerekek rémisztgetését. A háza előtti tüntetést részemről hülyeségnek is tartottam. Az ő környékét is lezárták akkor, jó nagy körben. Nemtom igaz-e ez a golyóálló a gyerekeknek, sztem az már pannon puma...De nem voltam ott, nem tudom, az In-kál nem amtaár csapat, nem hiszem hogy azon bárki átjutott volna, ha csak ők le nem lövik feriéket. Mert hogy nem a kormányőrség védte ferit. Nem is a TEK. Ergo sose tudjuk meg:) azt ír ferink, amit csak akar. Így drámaibb. Ő meg hatásvadász.
@vinczej: volt visszamenőleges törvénykezés előbb is.Nekem nem 3 nap a memóriám.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 19:08:45

@aszekelyek: "volt visszamenőleges törvénykezés előbb is.Nekem nem 3 nap a memóriám."

Példa?

aszekelyek 2011.06.04. 19:15:23

@vinczej: NAgy változtatásra kaptak felhatalmazást. Nagyon nagyra. Ami eddig lehetetlen volt, arra is. Pld. Új alaptörvényre. nem tudtok belenyugodni. Oké. 2006 októberéig mi is azt hittük, lehetetlen, hogy a hatalom olyan súlyos jogsértést elken, azzal, elégedett és veri a mellét, hogy állítólag védett valakit, aki jelen se volt, azzal, hogy békés demonstrálókat veretett és lövetet és bekerített. NA arról is kiderült, hogy nem lehetetlen. Miféle jogbiztonságról dumáltok? Nem volt az. Éppen, hogy a legabszurdabb dolgok voltak lehetségesek, amiket el is utasított a nagyon nagy többség. Nem a választók adták azokat a jogokat a rendvédelemnek, hogy rájuk támadhatnak, azonosító nélkül. Azt sem, hogy szerzett jogokra hivatkozva botrányos kiváltságokat követeljenek. Minden hatalom pedig a népé. NA kit vitt el a sün? Aki gyurcsánytakaroggyozott, vagy aki Orbántakaroggyozott? Ki volt meztelenül guggoltatva és testüregmotozva? Ezek is talán szerzett jogai voltak a rendvédelemnek?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 19:21:42

@vinczej: "Ne mellé beszélj!"

Bocs, KÉRLEK! :-)

De továbbra is: Példa?

aszekelyek 2011.06.04. 19:21:59

@vinczej: Kb két éve. Szoci kormány. Bíróság jóváhagyta de megjegyezte, reméli ebből nem lesz gyakorlat. :) Nem én vagyok a törvénytár. Ordi majd biztos tudja neked a számot is...

aszekelyek 2011.06.04. 19:23:24

@nyünyüge: A hölgy nagyon jóindulatú. Ahaaaa. Mikorra várják az ócsón megkaparintását a nagy értékeknek a megbízói?

aszekelyek 2011.06.04. 19:30:06

@vinczej: Sejtelemid a magánügyed. Az viszont biztos, hogy a népszaporulat egyensúlyát is fenn kell tartani. Lehetőleg olyan családok vállaljanak több gyereket és kapjanak ehhez támogatást, ahol el is tudják őket tartani és olyan életvitelt szívnak magukba tudattalanul, ahol a munka és a tanulás olyan természetes, mint a levegővétel. Kiegyensúlyozottan kell ezt is kezelni. Szociálisan túlsúlyossá válna a dolog, ha csak azok lennének adóinkból dotálva, akik sem maguk nem teremtenek semmit tanulással , munkával és utódaik sem tanulhatják ezt emiatt meg tőlük. Eddig ugyanis teljesen figyelmen kívül hagyták, ki mit tesz az ország asztalára és a jövőjéért. Mekkora saját terhet visznek és még fizetik azokat is, akik semmit sem tesznek. Az úgy nem volt korrekt.

jjulie 2011.06.04. 19:33:19

@vinczej:

a banyesz kimeríthetetlen, nagy teljesítményű fideszhandabandagenerátort épített bele a párt

aszekelyek 2011.06.04. 19:37:48

@vinczej: A gazdasági változások a többgyerekes és iskolázottaknak is azok. Akiknek van akkora jövedelmük, hogy nem az állam emlőin tengődve, hanem adózva neveljenek gyereket. Mondj egy olyan gazdasági változást, ami miatt nem kell díjazni, ha a gyerekvállalás hosszú távon dolgozó és tanuló , majdani munkavállalókat jelent?

aszekelyek 2011.06.04. 19:39:03

@jjulie: Még egy fejből törvénytárt sem:) Csak egy elég jó memóriát.

aszekelyek 2011.06.04. 19:42:14

@jjulie: Most pá, örülhecc zsülikém, most dógom van :DDD

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 19:42:23

@aszekelyek: Nagyon ügyes vagy! A Beugróban tökéletesen megfelelnél, hiszen BÁRMIRE tudsz improvizálni. És nem érdekes, hogy értelmes-e, de mindenképpen szellemes. :-)

aszekelyek 2011.06.04. 19:43:42

@vinczej: Holnap majd körülnézek mno-n, ott írtam róla:) Szicsasz, tovaris vinczej:)

jjulie 2011.06.04. 19:46:00

@aszekelyek:

szelektív az a memória banyesz, nem akarsz emlékezni, hogy vakart ki a kádár a cselédsorból, hogy mára nehézsúlyú fűbehugyos dumát ismételgető fideszfröcsögő legyen belőled

aszekelyek 2011.06.04. 19:49:27

@vinczej: Másként bele se fognék. Szóval nem tudsz olyan gazdasági változást mondani:) Értelmesnek találom ezt a dolgot, amit fent leírtam. Másként nem lesz aki eltartsa a többieket. Előrelátás nem árt. :) Ennél hízelgőbb dolgok sem terelnek el a lényegről. Gondolhatod, nagy gyakorlatom van már:) Nem ma kezdtem. Zsülikém jobb napjain nehéztüzérségnek becéz :) Most el. Pá.

aszekelyek 2011.06.04. 19:54:40

@jjulie: Nem, nem szelektív. Tényleg, téged a kádár honnét is vakart ki ? Olvastam, hogy 3 évvel vagy csak több nálam , minap. Írtad, mikor lettél nagykorú. Ez a lepkesúlyú szöveged hol fejlődött ki ilyen csököttre zsenge ifjú korodtól? Holnap elolvasom:) Pá.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 19:55:15

@aszekelyek: Nyertél! Megszólalni sem tudok! Ez ellen már nincs érvem...Mert már azt sem tudom, mi ellen érveljek. :-)

aszekelyek 2011.06.04. 19:58:25

@vinczej: Szted miért mentem a reklámszakmába? Mert egy hét múlva se ötlök ki semmit? Bármire?:DDD

jjulie 2011.06.04. 20:06:53

@aszekelyek:

múltat is találtál ki magadnak, kádárvakarék?

jjulie 2011.06.04. 20:09:37

@aszekelyek:

melyik aluljáróban szórólapozol a reklámszakmában, banyesz?

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.06.04. 20:11:32

@aszekelyek: Jó éjszakát! Erre pihennem kell! :-)

6.Lenin 2011.06.04. 22:17:27

Hú, mekkora ballib nap volt a mai, itt.

jjulie 2011.06.04. 23:12:28

@6.Lenin:

mit vártál orbániai, orbánia máshol van

tölgyes 2011.06.05. 00:11:12

@jjulie: Ezzel szemben a Nagycenk 100%-ban magyar akart maradni...:) Az pedig külön is érdekes, hogy Sopronnak ekkor még a többsége német ajkú volt és németnek vallotta magát.. mégis 72%-ban Magyarország mellett szavaztak.

Azt sem árt figyelembe venni, hogy az ágfalvai csata nélkül nem valószínű, hogy lett volna szavazás.. Az pedig mégis csak megtörtént.. szinte egyedül állóana az országban.

jjulie 2011.06.05. 07:24:11

@tölgyes:

ezzel szemben a fradi feljutott az nb1-be, az mtk meg most esett ki éppen, a kiskutya meg levizelte a virágokat, a tehén meg szereti a füvet, és tejet ad, a mátrix nyomtató pedig tíz éve kiment a divatból végleg, ma pedig erős lesz az uv sugárzás, és délután lesz a federer nadal döntő párizsban, a kisebbik gyerekem pedig krakkóba utazik nemsokára, a feleségem lecsó alapanyagot vásárolt.....

a-kis-herceg 2011.06.05. 08:41:40

@nyünyüge: "Ne lopj! A kormány rühelli a konkurenciát!" (Vavyan FableÍ)

adom 2011.06.09. 00:14:24

Kicsit keveset tudtunk meg a hatter nelkul probalkozokrol, mint amilyen pl. Mádi volt...
Az is egy erdekes kerdes lehetne, hogy egy, az MSZP-hez hasonloan ujra szervezodo partnak nem lenne e jobb ezeken a helyi eros embereken felmaszni! Pl ha valaki le akarja gyozni Rogant, Kosat, Borkayt, nem lenne e erdemes megtamadni az orszagos politikaban. Vagyis a gyors torvenyhozasban egyenileg benyujtott torvenyjavaslataik miatt, hiszen ha a megitelesuk orszagosan romlik, nyilvan a helyi tamogatottsag is csokken...
süti beállítások módosítása