Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
17:40

Állítás 1: „A kormányzás óta a Fidesztől elpártolt szavazók – akiknek a számát a Nézőpont kétszázezernek mondja, minden más kutatás azonban közel másfél millióra teszi” (Török Gábor)

Állítás 2: „Török Gábor minimum téved, amikor nem először azt állítja, hogy a Nézőpont Intézet eredményei egyértelműen szembeállíthatóak lennének a többi intézet kutatásaival.” (Mráz Ágoston Sámuel)

Összehasonlításra alkalmas adatok: Nézőpont: 51-34, Median: 50-26, Századvég, 45-26, Tárki 45-18, Ipsos 42-16 százalék - a Fidesz támogatottsága a teljes népességben 2010 májusában és 2012 januárjában (adatok itt)

Interpretáció: „2010 áprilisa óta 146 ezer fővel csökkent a kormánypártokra, 465 ezer fővel pedig a parlamenti ellenzékre szavazók tábora. Így a Fidesz 2010. áprilisi 2,7 milliós szavazótábora ma is mintegy 2,5 milliós, nem igazak tehát a milliós csökkenésről szóló legendák, amik valójában a bevallott szimpatizánsok szavazói aktivitásának és rejtőzködésének mértékét fedhetik” (Nézőpont)

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr664072423

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A miniszterelnök működés közben 2012.02.06. 17:48:51

A miniszterelnök bejelentés nélkül tett látogatást vasárnap egy nemrég elkészült hajléktalanszállón: a kormányfő arra volt kíváncsi, hogy mennek a dolgok – ismertette az egyik hétfői napilap....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wowerman 2012.02.06. 17:57:57

@Maurice74: kár hogy nem politikus volt aki beszólt TG-nek :D

stoppard · http://forint.blog.hu 2012.02.06. 18:21:16

sokféle rejtőzködésről hallani, olyanról "viszonylag keveset", hogy a kétharmados győzelmű kormányzó párt szimpatizánsai szégyelljék a kedvenc pártjukat a választások utáni időszakban.

stargate 2012.02.06. 18:24:23

Kedves Gábor!

Kérem segítsen értelmezni a válaszát.

Most arra válaszolt, hogy igenis szembe lehet állítani a nézőpont elemzéseit a többi intézettel vagy, hogy az összehasonlításra kész adatok mégis nagyarányú csökkenést támasztanak alá vagy nem nem akar több szót fecsérelni Sámuel állításaira?

liberaliskonzervativ 2012.02.06. 18:26:14

a nézőpont egy ideje már olyan, mintha a mintáit a fidesz székházból/minisztériumokból/a miniszterelnökségről szedné, nem baj, annál nagyobb lesz a puffanás 2014-ben.

xsasha 2012.02.06. 18:31:35

Ezen a válaszon lenne mit csiszolni...
Én nem szeretném ekézni kedvenc politikai elemzőmet, de ez elég harmatos.

Link Elek 2012.02.06. 18:34:51

alternativ valosagot probalnak meg krealni.
nem fog sikerulni.
a tények azok tények :)

manócska 2012.02.06. 18:35:56

Sajnos többek között pontosan az ilyen Nézőpont-féle számmisztika miatt is van kevés hitele ma Magyarországon a politikai közvélemény-kutatásnak. :(

bariga 2012.02.06. 18:46:44

Ez a 3 nevű úr folyamnatosan hazudik, elég nehéz őt kikerülni, mert sokszor, sok helyre meghívják. Érdekes figyelni, hogy melyik adón mit mond, mert van, amikor kissé moderálja magát, de máshol , az övéi között, pirulás nélkül beszél hülyeségeket. Van aki nem vitatkozni akar, csak hallani szeretné a TV-ből, hogy mi is az ő saját véleménye. Nem kell csalatkozniuk, ha Sámuel beszél, megtudják. Kérdés, hogy kell-e több időt vesztegetni erre a témára.

PR-küszöb 2012.02.06. 18:50:00

Ilyen helyzet, mondjuk a történelem során - és nem most, épp itt, ebben a közvélemény-kutatói műfajban - akkor szokott előállni, amikor
a Fejedelem személyes biztonságát fenyegető törekvéseket beazonosítani hivatott szervezet ('intelligence')
és a testőrség parancsnoka
egyazon személy.
:)

Balt 2012.02.06. 19:10:33

@liberaliskonzervativ: "Az ellenzéki oldalon egyre többen látják úgy, hogy – különösen az új, a kormánypártoknak kedvező választási törvény mellett – csak egy szélesebb ellenzéki szövetségnek lehet esélye a jelenlegi koalíció leváltására. A sokak által messiásként várt Bajnai Gordont a jelek szerint egyebek mellett épp e felismerés következményei – az MSZP helyi szervezeteinek támogatása nélkül nincs értelme indulni, viszont az MSZP részvétele elriasztja a legalább egymilliónyi csalódott Fidesz-szavazót – taglózzák le és teszik döntésképtelenné." (a mai "szolidaritás-kiáltvány" Index "elemzésből")

liberaliskonzervativ 2012.02.06. 19:25:57

@Balt: a puffanást nem feltétlenül a választások elvesztésére értettem, az is lehet puffanás, ha tisztán kiviláglik, h hány választót vesztettek 4 év alatt.

ssi 2012.02.06. 19:36:53

akkor T.G. feladta a leckét: gondolkodjunk - számoljuk - gondolkodjunk

Nézőpont saját mérései: 51-34

akkor számoljunk kizárólag a Nézőpont adataiból:

- összes választásra jogosult állampolgár: 8 millió fő
- ennek 51%-a 4 mill fő = Fidesz-szimpatizáns 2010 májusában
- ill. 34%-a 2.7 mill fő = Fidesz-szimpatizáns 2012 januárjában
- külömbség: 1.3 mill fő = ennyivel kevesebb a Fidesz-szimpatizáns

igaz
- szavazni nem szokott mindenki elmenni,
- de a fideszesek szavazó hajlandósága nagy

- 2010-ben össz Fidesz-szimpatizáns 4 mill fő, szavazni elment 2.7 mill fő (67.5%)
- ha most lenne a választás az össz Fidesz-szimpatizáns 2.7 mill fő s ennek 67.5%-a 1.8 mill fő
- különbség: 900 ezer fő

kb. azonos számok:
- 2012-ben ténylegesen a Fideszre voksolók (2.7 mill fő)
- meg a Nézőpont szerint a mostani Fidesz-szimpatizánsok (2.7 mill fő)

melyik a rosszabb?
- ha az embereket meg akarják vezetni
- vagy ha szakmailag amellett érvelnek, hogy a mostani Fidesz-tábor 100%-osan részt venne egy mostani szavazásonszavazáson

ssi 2012.02.06. 19:41:19

folytatás:

melyik a rosszabb?
- ha az embereket meg akarják vezetni
- vagy ha szakmailag amellett érvelnek, hogy a mostani Fidesz-tábor 100%-osan részt venne egy mostani szavazáson

s ha nem ezzel érvelnek, a bizonytalan szavazók bizonytalan pártszimpátiáját hogyan lehet mérni?

aszekelyek 2012.02.06. 19:56:23

@Balt: óh, szegény..., letaglózzák ezek őt... Kit érdekel? Nem őt kell talpra állítani. Hanem Magyarországot. remélem majd Fábrik úr megsiratja és neki is kezdeményez egy gyűjtést.... Az a benyomásom , hogy most már azt sem tudják előadni, amit megyó nehézkes megtalálása idején. Akkor sem volt egy szál épkézláb jelöltjük. Többen nem is vállalták. Pedig akkor még volt egy jól behergelt tábor is. 2002-ben. Majd két millió. Akik bőszen cigányoztak. Pardon cigányorbánoztak. Ennyit a jobbikról.

jjulie 2012.02.06. 20:19:21

samunak igaza van

ha ezt kajálják a birkák, ha ettől híznak ezt kell lökni eléjük

és különben is ha többet keres azzal, mint a gábor a ezzel akkor meg föleg neki van igaza

ésha magússza szívlapátot, a lázárlézer audi sem megy át rajta, és természetes halála lesz, akkor meg legfőképpen neki van igaza, és lesz helye az orbániai magasságos menyországban

különbenis a samu munkája tudományosan megalapozott: annyi esze van a potenciális fideszszavazónak, hogy lehet hozzá így beszélni

a törökgábor meg okoskodhat

mókáné 2012.02.06. 20:20:00

@manyike:

"akkor T.G. feladta a leckét: gondolkodjunk - számoljuk - gondolkodjunk"

Ez most egyértelműen a Te asztalod, a számok világa.

A becsület világa egy másik dimenzió. Az, hogy ki csúsztat és ki nem. Továbbá egy közvélemény-kutatás mennyire tükrözi a valóságot.

Orbán Viktor híres mondtát szeretném idézni:
"Mi nem közvéleménykutatást, hanem választásokat szeretnénk nyerni!"

Vajon Mráz Ágoston Sámuel milyen díjra pályázik?

jjulie 2012.02.06. 20:22:23

@knausz:

te tudod kijafasz ez a samu?

hány éves, honnan jött?

bóra77 2012.02.06. 20:24:48

sztem teljesen feleslegesen foglalkozik TG Mráz Ágoston Sámuellel. egész egyszerűen nincsenek egy kategóriában. (én válaszra sem méltatnám...)

mókáné 2012.02.06. 20:26:59

@jjulie:

"te tudod kijafasz ez a samu?

hány éves, honnan jött? "

Ezen gondolkodtam éppen, már egymás fejébe is látunk, hovatovább.

Tegnap @Leninnel a zsenik és vallás tárgykörben matattunk és akkor jött egy nick és közbeszólt, hogy Gabi ! és linkelt.

Rákattintottam, és ahogyan emlékszem, a Magyar Nemzet Online-ra vitt. Ott a kulcs. Másik bejegyzés alatt a linkje.

aszekelyek 2012.02.06. 20:39:48

@knausz: Van véleményem díjra:) Az bizony lehetséges, hogy nagyon nem egyforma kérdésekre és kérdezési módszerekre alapozva születtek az eredmények. Nem tudom, talán azt hiszik a laikusok, hogy minden kutatóintézet egy sablon kérdéssorral dolgozik? Mert nem így van. Ebből aztán adódnak durva eltérések. Le is írja Mráz, hogy attitűdvizsgáló segédkérdésekkel is dolgoznak, azoknál, akik nem mondják meg... vagy azt mondják, bizonytalanok. Mindenki előítéletes. Előfordulhat, hogy egyik-másik kutatóintézetnek nem mondják meg, vagy válaszolják , hogy nem tudják... Ha én jól emlékszem, Gábor is a nem állásfoglalók tömegéből dolgozott, az előzményben. Onnan meríthetőnek gondolja azt a középjobbot , amit körülírt. Szondához volt szerencsém. Jó alaposan körbekérdeztek. Két választás között. 2006 őszén.......

jjulie 2012.02.06. 20:41:46

@aszekelyek:

banya, mosd ki a samu szennyesét, he hablatyolj

aszekelyek 2012.02.06. 20:44:04

@knausz: Kollégák. Ismerik egymást. ÍgY aztán Gabizza. Zsülink és te nem néztek Civil kaszinót , jó rég óta... . Minap a köztévében láttam. A választási műsorokban is jelen van. TAlán volt az atv-ben is..., mintha Gíró Szász helyén....

jjulie 2012.02.06. 20:44:41

@aszekelyek:

te azért jól bekajáltál a samu féle birkaeleségból, nem okoztál csalódást banya

járjon a seggszád, rajta

etwas kultur muss sein 2012.02.06. 20:47:17

Lehet M.Á.S. a számmisztika.

mókáné 2012.02.06. 20:47:30

@jjulie:

Kolléga lehet, szakmabéli:

Ugyanakkor el kell ismerni, hogy mi, közvélemény-kutató cégek sem könnyítjük meg az adatok összehasonlíthatóságát az ez iránt érdeklődők számára.

A tévedések és csúsztatások elleni legjobb eszköz az lenne, ha egyetértenénk a fogalomhasználatban, hatékonyabban segítenénk az újságírókat a tájékozódásban, s jobban elkülönítenénk – ebben a Nézőpont Intézet sem mindig ideális példakép – a kutatási eredményt, s az abból levonható következtetéseket, feltételezéseket.

mno.hu/nezopontok/torok-gabor-minimum-teved-1048927

jjulie 2012.02.06. 20:48:28

@aszekelyek:

büszke lehetsz, a samu háromszoros köztársasági ösztöndíjas, joggal lehetsz rá büszke

aszekelyek 2012.02.06. 20:51:11

@manócska: Amennyire eltúloznak mindent manapság az ellenzékben , úgy ezt is . Valahol a kettő között van a realitás.

jjulie 2012.02.06. 20:52:52

@aszekelyek:

mossad banya, egy alomból valók vagytok, ő eb, te meg banya

Poors&Worse 2012.02.06. 20:56:00

Török Gábor hazudik, mint annyiszor máskor korábban is. Évek óta ez a vesszőparipája, hogy a Fidesz támogatottsága mennyire hatalmas mértékben csökkent. Ha az mind igaz lenne amit Török hajtogatott az évek során mostanra -10 000 000 szavazója lenne a Fidesznek, ugyanis annyiszor hirdette meg török az "iszonyatos méretű" csökkenést a támogatottságban.

jjulie 2012.02.06. 21:09:54

hahaha

nézőpont alias Mráz és Társa Végrehajtói Iroda

www.cegtalalo.hu/Cegdokumentum/Ceg/0118000012

Ordnassac 2012.02.06. 21:23:17

@jjulie: az ELTE ÁJK politológia szakán volt többször évfolyamelső, tehát nem a hülye kategóriája. Csak beletolták a pénzt a Nézőpontba, most épp hálálkodik (ha minden igaz, akkor Navra felfedezettje, de ezt TG talán jobban tudja). Viszont a saját hitelességével játszik...

mókáné 2012.02.06. 21:32:32

@Ordnassac:

"Viszont a saját hitelességével játszik... "

Nem volt az divatban, hogy szakmabeliek egymásnak fussanak a nyilvánosság előtt, kifejezetten szakmai kérdésekben, azzal a céllal, hogy lejárassák a másikat.

Ez valami igen rossz tendencia.

mókáné 2012.02.06. 21:41:06

Tóta W. blogjában volt egy nagyon hasonló eset.

Szépen beszélgettünk, mi, mezei kommentelők és akkor a Heti Válasz egy munkatársa ,Dévényi Tibor, beleszólt a vitánkba, de úgy, hogy előbb Tóta W. Árpádot oktatta ki, aztán gondolta engem is és tényleg sok volt!

Most nem tudom, jön-e Mráz Ágoston Sámuel egy magyarázattal, erre rá, ha így nyilvánosság elé vitte az ügyet, de talán illene, vagy magánlevélben. Már nem tudom.

jjulie 2012.02.06. 21:45:18

@Ordnassac:

nem emlékszem hogy lehülyéztem volna

az orbánt is legszivesebben az lázár audija utánkötve látnám de nem gondolom hogy hülye

Ordnassac 2012.02.06. 21:48:12

@jjulie: nem is állítottam, hogy annak nevezted. :-)

ubul2000 2012.02.06. 21:53:19

@knausz: Hogy téged kioktatott, az valóban sok(k) lehetett, de totya kioktatása természetes

jjulie 2012.02.06. 21:56:16

@Ordnassac:

azért kiváncsi lennék mennyi pénzért hajlandó erre egy háromszoros eszes

abból meg tudnám saccolni, mennyire eszes

mókáné 2012.02.06. 22:01:01

@ubul2000:

"Hogy téged kioktatott, az valóban sok(k) lehetett, de totya kioktatása természetes "

Nem így gondolom. Ha kollégának kollégával van gondja vagy javítana, fejlesztene a módszeren, akkor nyilván tud egy telefonszámot hozzá, hogy ezt megtegye.

Politológus a politológusét és újságíró az újságíróét.

Talán egy kicsit más volt az, amikor Török Gábor odament Kumin Ferenc blogjába, de árnyalat csak a különbség.

mókáné 2012.02.06. 22:09:24

"Talán egy kicsit más volt az, amikor Török Gábor odament Kumin Ferenc blogjába, de árnyalat csak a különbség. "

Amikor Török Gábor ment Kumin Ferenc blogjába, akkor egyértelműen azt éreztem, hogy a tanár megy a volt tanítványhoz és nem kolléga a kollégához.

Ezek a különbségek egy idő után talán eltűnnek, hiszen végül kollégák lettek ők is, de az, hogy adott esetben "az én tanítványom", ez a büszkeség és öröm és az állandó segítőkészség - hiszem, hogy nem.

Továbbá ami biztos: Török Gábor jóindulattal fordult eddig mindenki felé. Nem védőügyvédjeként mondom, csak megfontolásra kínálom, küldöm az éterbe.

ubul2000 2012.02.06. 22:10:37

@knausz: Hát Tota W-t elég nehéz újságírószámba venni, bár kétségkívül rendszeresen publikál. (Akárcsak Seres) Tisztességes sajtó közelébe se engednék...

ulrike (törölt) 2012.02.06. 22:12:29

noahpinionblog.blogspot.com/2012/01/seven-principles-for-arguing-with.html
A fentiekből vett minta alapján ezt is lehetne mondani MÁS-nak: OK, Ágoston, azt mondod, TG 'minimum téved', amikor azt mondja [...]. Ugyanez a 'minimum téved' MÁS-féle ellenérv vonatkozik a Mediánra, Ipsosra, Tárkira, Századvégre (röviden: a Nézőpontot kivéve a teljes iparágra) midőn ugyanezt állítja?

mókáné 2012.02.06. 22:21:09

@ubul2000:

"Hát Tota W-t elég nehéz újságírószámba venni, bár kétségkívül rendszeresen publikál."

A hvg.hu - ahol dolgozik egy média. Neki újságíró igazolványa van, azért ő tett, hogy ez legyen beírva szakmájaként.

Ebből a szempontból teljesen mindegy, Te minek tartod. Tóta W. Árpád újságíró.

ubul2000 2012.02.06. 22:24:45

@knausz: szakmájaként vagy foglalkozásként?

Szerintem csak a foglalkozása ez.

mókáné 2012.02.06. 22:28:52

@ubul2000:

"szakmájaként vagy foglalkozásként?"

Bölcsészként végzett az Eltén, szerzett egy angoltanári diplomát - ez a szakmája.

Ahhoz, hogy kiadják az újságíró igazolványt, szintén tanult és ez, ha úgy tetszik a hivatása, hiszen ezt gyakorolja, teszem hozzá: sokak örömére!

ubul2000 2012.02.06. 22:42:18

@knausz:
"teszem hozzá: sokak örömére!"

Nekik legyen mondva....

Ugyan a hvg-ben még nem olvastam, de a hírszerzőn, indexen igen.
A stílus maga az ember.... ennél nem is kell mondani róla.

6.Lenin 2012.02.06. 22:51:56

Állítás 1.
„A kormányzás óta a Fidesztől elpártolt szavazók – akiknek a számát a Nézőpont kétszázezernek mondja, minden más kutatás azonban közel másfél millióra teszi”

Állítás 2.

"Mivel a legtöbb kutatóintézet nem hozza nyilvánosságra a részvételi hajlandóságról mért adatait, ez esetben – a fentieken túl – különösen nehéz az összehasonlítás. A Nézőpont Intézet legutóbbi kutatása szerint „most vasárnap" a választásra jogosultak 54 százaléka járulna az urnákhoz (a 2010 áprilisi első fordulón 64,38 százalékuk jelent meg), s 56 százalékuk szavazna biztosan vagy valószínűleg a kormánypártra. Ez nagyjából 2,5 millió ember."

2.7-2.5=200 000

"Először is a közvélemény-kutatások csak korlátokkal hasonlíthatóak össze."

"Szintén az összehasonlítást és ezért a sarkos kijelentések megfogalmazását nehezíti az elfogulatlan szemlélő számára, hogy a publikált eredmények bázisa, illetve csoportosításai eltérőek. "

mókáné 2012.02.06. 22:56:36

@ubul2000:

"A stílus maga az ember.... ennél nem is kell mondani róla. "

A stílus mindig az embert minősíti. Az, ahogyan megnyilvánul, abban a jószándék vagy valami egészen más munkál-e?

Ezt a kérdést, a tények tükrében, most Mráz Ágoston Sámuelnek illene megválaszolni és a magam részéről erre, hagyok neki teret. Illetve, ha gondolja, kérdezek, úgy veszem, mintha vendégként érkezne.

Mráz Ágostonnak:

- Ön hol és miben látja a közvélemény-kutatás buktatóit?

- Gondol-e arra, hogy magának a rendszernek kellene változni ahhoz, hogy a pártok állásáról hitelesebb képet kapjunk?

- Ha van javaslata az hol ás miben tér el a Török Gábor által alkalmazottól, illetve az eddig bevált kutatási módszerektől?

6.Lenin 2012.02.06. 23:05:07

@knausz:

"Mráz Ágostonnak:

- Ön hol és miben látja a közvélemény-kutatás buktatóit?"

Elolvastad a cikket, amit írt?
Ott a válasz.

panelburzsuj 2012.02.06. 23:09:03

@ubul2000:

"A stílus maga az ember.... ennél nem is kell mondani róla."

Azért csak jó lenne, ha mondanál bővebbet. Többet.

Érdekelne például, hogy jjulie és hoplita blogtársunk stílusából mit vonnál le - te magad.

2012.02.06. 23:18:37

A bakelitpolitológusok egymás között...

A vak zongorista kérdi a süket dobostól:
- Táncolnak már?
Mire a süket:
- Miért, már játszunk?

ubul2000 2012.02.06. 23:19:32

@knausz: Bocsi, én most worlukról beszéltem, nem Mrázról

panelburzsuj 2012.02.06. 23:29:20

@6.Lenin:

Tiszta sor.

Bevallott szimpatizánsot egyedül a briliáns Nézőpont képes mérni, a többi fafejű csak támogatókat meg szavazókat tud.

Ehhez képest TG pont a Nézőpontot hanyagolja táblázatilag. Ami már önmagában, mindenféle arabs számok meg belőlük képzett görbék egymáshoz viszonyítgatása nélkül is bőven elég bizonyíték a minimum tévedési hajlamaira.

ubul2000 2012.02.06. 23:31:00

@panelburzsuj:

Nem gondolom, hogy hoplita vagy jjulie blogtársunk újságíróként tevékenykedne.
Ami el nem fogadható, de műveltsége okán érthető egy szívlapáttal vigéckedő személytől, az a stílus elfogadhatatlan egy magát újságírónak tartó személytől. Pesze sajtója válogatja. Ahogy mondani szokás: minden zsák ...

6.Lenin 2012.02.06. 23:45:24

@panelburzsuj:

A tények nem szimpátia kérdése.

A nézőpont 200 000 -el kevesebb szavazót mért. Ott van feketén -fehéren.

A többiek, más módszerekkel, más eredményt hoznak ki.

TG állított valamit, minden magyarázat nélkül. Nem tett említést a mért eredmények esetleges hamis következtetések levonásának lehetőségéről.
Ezeket az olvasóira bízza, átruházva a felelősséget is.
Alapjában nem állít, nem csúsztat.
Felkínálja, hogy a szimpátiádnak megfelelő következtetéseket vonhass le.

Nyilván megvan mindennek az oka/magyarázata. Ez nem érdekel, magán ügy.
Csak nem tartom megfelelőnek a körtét a dinnyével összehasonlítani.

panelburzsuj 2012.02.06. 23:47:49

@ubul2000:

Értem.

Hazudni, vádaskodni, kiforgatni csúsztatni, ferdíteni, elhallgatni - ezek teljesen korrekt, sőt dicsérendő sajtóeszközök Népszavától Barikádig. Meg ami közbe, meg netán kívül még akadhat.

F*szt írni viszont megbocsáthatatlan bunkóság.

Elmondanád, hogy egy ilyen esztétikának/etikának mi a funkciója?

panelburzsuj 2012.02.06. 23:55:46

@6.Lenin:

És mennyi szavazót mér a másik négy?

Mert a "kimondott kifogás" nem az, hogy TG sandán magyarázza a Nézőpont számait, hanem hogy egyáltalán különbséget vél látni az egyes intézetek eredményei között.

(Ha már Nézőpont szerinted is szavazót mér. És akkor halleluja, mert szavazót mérünk szavazóhoz, almát almához.)

ubul2000 2012.02.06. 23:57:26

@panelburzsuj: Nem érted a lényeget.

"Hazudni, vádaskodni, kiforgatni csúsztatni, ferdíteni, elhallgatni "

Nem, ezeket nem lehet - pont ezt kifogásolom worluknál, aki mindezeket még alpári hangnemben is adja elő.

Hogy jjulie csúsztat? Vagy te vádaskodsz? Hát ki érdekel.

panelburzsuj 2012.02.07. 00:05:10

@ubul2000:

Na most értettem meg.

Worluk csinálja ezeket e disznóságokat - más nem csinálja.

Persze újságba.

ubul2000 2012.02.07. 00:07:53

@panelburzsuj: De más is csinálja, (bár w. a csúcsközelben van) de knausz róla beszélt. Nem én hozakodtam elő vele.

panelburzsuj 2012.02.07. 00:12:08

@Ordnassac:

"Viszont a saját hitelességével játszik..."

Húzd, ki tudja, meddig jácchatod,

Mikor lesz a nyűtt vonóbul bot.

Mráz egy racionális hazafi.

panelburzsuj 2012.02.07. 00:17:47

@ubul2000:

Akkor már csak egy kérdésem van - honnan tudod, hogy pont tótawé van csúcsközelben? Amikor sokan mások is maszatolnak - szerinted is.

Vagy zöld szemed kék, ilyen természeted - én meg igazán húzhatnék már vérbe?

(Jelentem: pi.csába is indexen van!)

6.Lenin 2012.02.07. 00:18:22

@panelburzsuj:

Tényleg nem érted, vagy nem akarod érteni?

Van 8 millió választásra jogosult szavazó.
Vannak, akik élni szándékoznak ezzel a joggal.

Itt van a csúsztatás lehetősége.

Most vasárnap elmenne szavazni kérdésre nyilván más és más eredmény jön ki az 1es intézeteknél.

Itt lép be a szándék, milyen célból és kinek, minek készítem a felmérést.

Közlöm a szavazni szándékozó %-át, vagy nem.

TG nem írt a módszerek közti eltérésről. Leírt 2 különböző eredményt. Minden különösebb magyarázat nélkül. Az okát nyilván ő tudja.
A következtetés levonását az olvasóira bízza. Nyilván ennek is megvan a magyarázata.
Amennyiben elolvasod a kommenteket, mindenki a szimpátiájának megfelelően le is vonta a következtetéseit.

A körte, dinnye.
Nem mindegy, hogy 56% hajlandóságot mérek és ebből számítom ki az egyes pártokra adott szavazatok %-át, vagy ettől esetleg teljesen más %-ból, de elfelejtem közölni az alap %-ot. Vagy eleve hamis adatot, közöl bármelyik intézet. Ez akár a Nézőpont esetében sem kizárható.
Nyilván rendkívül sok a lehetőség a célzott torzításra.

Mi a toszért akarsz mást belemagyarázni, amiről nem is írtam?

ubul2000 2012.02.07. 00:26:00

@6.Lenin: ma éjjel kötözködős hangulatban van :))))

ubul2000 2012.02.07. 00:29:03

@panelburzsuj: sokan vannak akik csúsztatnak, vagy egyenesen hazudnak, és vannak akik ordenáré, alpári módon nyílvánulnak meg (pl. Boros, Bochkor). A kettő együtt minősített eset, ezért gondolom, hogy ebben a "műfajban" w. eléggé a lista elején van.

panelburzsuj 2012.02.07. 00:31:27

@6.Lenin:

Öt eredményt vetett össze. (De minumum hármat, mert a Nézőponton túl "minden más"-t említett. Ami logikailag legalább kettő, de a mindennapi használatban annál is több.)

Az ötből négy egy bokorban szorng - legalábbis a tőlük távoli Nézőponthoz képest. (A négyből egy a Századvég, a hírhedett balliba adathamisító, félremagyarázó szarkeverő ... )

Oké, nem gyötörlek statisztikával. De érdemes azért eltenni a történetet, mert dr. Pál ugyan nagyobb port ver fel, de a "magyar tudományosság" reputációjára ez Nézőpont-mérés se lesz teljesen hatástalan - pláne a helyes teológiai olvasat utólagos cifrázásával megpúpozva.

6.Lenin 2012.02.07. 00:32:22

@6.Lenin:

Amennyiben a kettőjük közti, valamilyen okot keresel, ne tőlem várj választ. Kérdezd az érintetteket.
Válámi van.... mondta 1 komikus régebben.
Ez nem érdekel.
Mindkettőjüket meghallgatom/elolvasom. Van véleményem is,de ez nem tartozik másra.

Jo8!
Mindenkinek.

6.Lenin 2012.02.07. 00:37:04

@ubul2000:

öreg bolsi, ragaszkodó. Ordít a lóláb, azt hiszi nem venni észre.
Legyen.
Azért baráttya a jjulie is. 1 tábor.

ubul2000 2012.02.07. 00:38:04

@panelburzsuj: Sajnos holnap halnap, úgy hogy máeg kell fosztanom magamat kellemes társaságodtól.
További kellemes kötözködést és
minden maradónak jó éjt.

panelburzsuj 2012.02.07. 00:42:36

@ubul2000:

nanemá kötözködés!

épp 6. iljicsünktől tanultam, hogy muzsikaszó mellet vallatni valami mennyei szórakozás

most ízlelgetem

Poors&Worse 2012.02.07. 02:47:01

Nem tudom valaki észrevette-e Török Gábor hazugságának a lényegét pedig nagyon egyszerű.

A Fidesznek volt 2.7 millió szavazója a választáson. Ez akkor a teljes népesség 33 százalékát tette ki. Ha ebből elvesztett volna 1.5 millió szavazazót, akkor kevesebb mint a fele 1.2 millió marad ami teljes képtelenség. Hisz magának a Jobbiknak volt a választáson közel egymillió szavazója, azóta a Jobbik jelentősen erősödött, vagyis közel kellene lenniük egymáshoz ebben az esetben.

Ezért abszurd baromság amit Török állít, arról nem beszélve, hogy a többi közv kutató egymáshoz képest simán megenged magának 11 vagy még több százaléknyi eltérést még a teljes népességes adatok között is (11 százalék 900 embernek felel meg...) Na ennyit török másfél milliójáról...

ssi 2012.02.07. 07:44:21

@Poors&Worse:

2012-ben ténylegesen a Fideszre voksolók száma 2.7 mill fő

Nézőpont szerint a mostani Fidesz-szimpatizánsok száma is 2.7 mill fő - ez mind elmenne szavazni, ha most lennének a választások?

T.G. nem végez számításokat, csak átveszi a kki-ét, melyeket évek óta össze lehet hasonlítani a tényleges szavazási eredményekkel, s azok alapján kb. jól is jelzik az arányokat, trendeket.

nézd meg magad is a korábbi választások idején mért kki-adatokat

dzsaszper 2012.02.07. 09:19:51

@knausz: a két világ -- mivel számokkal való csúsztatásról van szó, vagy egyik, vagy másik oldalon -- összeér...

amúgy TG-nél a pont, ha nem szavazókról, hanem mondjuk szimpatizánsokról beszélne a Nézőpont, akik aztán vagy elmennek szavazni, vagy nem, akkor még úgy ahogy tudnák védeni magukat a csalódott szimpatizánsokkal.

dzsaszper 2012.02.07. 09:20:57

@bóra77: nem csak Mrázról van szó... hanem az ő törzs-olvasótáboráról is :)

dzsaszper 2012.02.07. 09:26:20

@Poors&Worse: ez így elég viccesen hangzik...
1. tudsz hivatkozást adni a sok meghirdetésre?
2. TG hozott anyagból dolgozik, és azokat értelmezi. Legyél szíves nyilatkozz, hogy hitelesnek tartod-e mondjuk a Századvég vagy a Medián közvéleménykutatásait -- gáláns vagyok, az Ipsost nem is kérdezem :) Ha már őket is hiteltelennek tartod, akkor
2/a TG szerinted megbízhatatlan adatokon dolgozik, érdemes futni egy kört, hogy miért tartod hiteltelennek
2/b talán inkább ezekkel a közvéleménykutatókat kellene kritizálnod...

mókáné 2012.02.07. 10:07:55

@dzsaszper:

"amúgy TG-nél a pont,"

Valójában nem számít, mert nem ez az, ami számít. Arra szerettem volna utalni, hogy ez az egymásnak innen-onnan való üzengetés belevihet bennünket a hiteltelenség állapotába.

Van-e szükség arra, hogy politológusok, tudósok vagy újságírók egymást az online világon át járassák le? Része-e ez a demokráciának?

Mert ha senkinek, sehol eztán nem lehet más szava, mint az erősebb kormányoldalnak és egyre nyomást gyakorol, akkor ez az egész ország tragédiája lesz.

dzsaszper 2012.02.07. 10:12:30

@knausz:

nincs szükség arra, hogy politológuysok, tudósok vagy újságírók az online világon át járassák le egymást.

de ez kétségkívül része a demokráciának -- a pártok politikai érdeke miatt sok ilyen történik, nyugaton is.

ami a záró kommentedet illeti, egyetértek... idevág TG kérdése is: lehet-e más a skorpió?

Balt 2012.02.07. 14:32:53

@manyike: Szerintem pont nem az össz választókorúra vetítve számol a Nézőpont.

Balt 2012.02.07. 14:34:02

@knausz: "Orbán Viktor híres mondtát szeretném idézni:
"Mi nem közvéleménykutatást, hanem választásokat szeretnénk nyerni!""

Csak az a baj, hogy ezt H. Kovács mondta...

dzsaszper 2012.02.08. 14:42:44

@Balt: amennyire értem, ők valami más alapból vissza akarnak korrigálni a teljes népességre... hogy kezdjenek valamit a bizonytalanokkal. Csak nem tudom, miért beszélnek akkor szavazókról...

dzsaszper 2012.02.09. 08:44:10

Van egy potenciális magyarázat a Nézőpont elemzésére: kellett egy kis segítség a frakciótagok lenyugtatásához?

www.origo.hu/itthon/20120209-a-fidesz-es-a-kdnp-frakciolese-egerben.html

Idézem:
>>> Az átalakítások mérlegét a miniszterelnök összességében annak ellenére is pozitívnak értékelte, hogy nagyjából 15 százaléknyi választó az elmúlt másfél évben elpártolt a kormánytól a döntések miatt. Ez a megfogalmazása szerint "az átalakítás vesztesége", ami szerinte nem rossz arány, figyelembe véve, hogy a 15 százalékból az általa hivatkozott kutatások szerint csak 5 százaléknyian vannak, akik különböző érdeksérelmeik miatt végleg elfordultak a kormánypártoktól, 10 százalék azonban csak pesszimistává vált vagy elbizonytalanodott, vagyis "még visszahozható" - érvelt Orbán. <<<

visszakettopadlogaz (törölt) 2012.02.11. 20:54:56

Sokan nem merik bevallani a kerdezonek hogy kire szavaznak. A szavazo fulke maganya mas megvilagitasba helyezi a dolgokat sokszor

debreceni.blog 2012.02.12. 11:09:10

Orbán Viktor óriási öngólja a balfelsőbe

Bihari Ernő2012. február 10. 11:52

Erre is csak a legnagyobbak képesek: csinált magának ellenzéket. Tarkóján fogja érezni Brüsszel „hideg leheletét” a ciklus végéig. Ha már itthon elszívta a levegőt a többiektől.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1653_orban_viktor_oriasi_ongolja_a_balfelsobe

dzsaszper 2012.02.14. 12:41:03

update: inforadio.hu/hir/belfold/hir-482059

állítólag a Fidesz szavazói inaktivizálódtak a legkevésbé...
látva a kutatási eredményeket, én ezt a Jobbikra mondanám, mert ők mintha még szufficitesek is lennének...
Az lmp-nek meg nagyságrendileg akkora volt az egész szavazótábora, mint amennyit a Fidesz elveszthetett, szóval ha ez igaz, akkor az lmp-nek ma alig lenne aktív szavazója...

amúgy meg az inaktív szavazó fogalma számomra önellentmondásos...
süti beállítások módosítása