Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
2011
feb 10
00:01

„Ha a Fidesz-KDNP-n kívül más párt nem szavaz igennel az új alkotmányra és népszavazásra sem bocsátják az új alaptörvényt, akkor a húsz poszt-kommunista ország alkotmánya közül a magyar alkotmány mögött állhat arányaiban a legkisebb társadalmi/politikai támogatottság” – írja elemzésében egy kutatóintézet. Az alkotmányozással már többször foglalkoztam: született bejegyzés a nyilvánosságra hozott tervezetről, a hosszabb távú veszélyekről és a lehetséges percepciókról is. Egy dologról azonban nem írtam még, arról, amiről fő szabály szerint nem is szoktam: hogy szerintem mi lenne a helyes.

(Fotó: Múlt-kor)

Most is csak azért teszek kivételt, mert egy új alkotmány elfogadása lényegesen többet jelent, mint bármely más politikai esemény. A napi politikai verseny egy adott, ismert, tudott politikai keretben zajlik, ahol az elemző dolga szerintem annak ellenére sem a támogatás vagy az elítélés, ha amúgy természetesen ő is gondol valamit ezekről a kérdésekről. Amikor azonban a játékszabályok megfogalmazásáról, újraírásáról, azaz a politikai verseny kereteinek a kijelöléséről és egyben a politikai rendszer egészét érintő átalakításról van szó, megengedhetőnek, sőt, talán kívánatosnak is érzem a személyes véleményt.

Bár gyakran úgy tűnik, hogy az alkotmányozás kapcsán megfogalmazott álláspont is kizárólag pártpolitikai jellegű és ihletettségű lehet (mint látható, még a közvélemény-kutatók is homlokegyenest ellentétes adatokkal tájékoztatnak és befolyásolnak: a Medián szerint a többség nem akarja, a Századvég szerint viszont igen), valójában érdemes sokkal messzebbre tekinteni. Természetesen nagyjából tudható, hogy mi lenne jó a Fidesznek vagy az MSZP-nek, így ezeket az érdekeket ismerve az is világos, hogy milyen megszólalás, vélemény tetszik az egyik vagy a másik oldalnak. Ennek tudatában, de ezzel nem foglalkozva engem elsősorban az érdekel, hogy az alkotmányozás milyen hatással lesz a magyar politikai rendszerre – s itt érdemes a mostani pártokon és aktuális vezérkarukon is távolabb tekinteni. Számomra a kérdés tehát ebben a megközelítésben nem Orbán Viktor hatalmi törekvéseiről vagy az ellenzék lehetőségeiről szól (bár egy klasszikus politikai elemzésben ezek fontos vizsgálati irányok), hanem sokkal inkább arról, hogy egy politikai rendszerben miként tudja az alkotmány betölteni a szerepét.

Egyetértek azokkal, akik szerint az 1989-es alaptörvény alapvetően kiállta az idő próbáját, azaz működőképesnek és viszonylag stabilnak bizonyult, a válsághelyzetek szinte mindegyikére volt megoldása, a politikai folyamatokat mindvégig képes volt alkotmányos mederben tartani. Ugyanakkor azok igazságát sem vitatom, akik szerint az alkotmány elfogadásának körülményei és egyéb más tényezők miatt egyszerűen nem vált a politikai közösség összetartó erejévé, s minden pozitív teljesítménye ellenére mindvégig alapvetően legitimációs problémákkal küzdött. Ebből a két látszólag ellentétes állításból – amely ebben az esetben bizony egyszerre igaz – számomra egyértelmű a következtetés: a politikai rendszer stabilitásának, működőképességének szempontjából (tehát nem a pártok önérdekét és sajátos világlátását figyelve) csak akkor érdemes alkotmányozni, ha komoly esély van arra, hogy az új alkotmány lényegesen elfogadottabb, szerethetőbb, azonosulást teremteni képesebb lesz, mint elődje volt. Erősebben fogalmazva: ha ilyen helyzet áll elő, akkor kifejezetten ajánlatos, helyes a vállalkozás, mert segíthet egy régi probléma orvoslásában.

De mi következik ebből? Tudnunk kell, hogy az első szakaszban sok minden eldőlhet. Az alkotmány elfogadásának körülményei ugyan később akár a feledés homályába is merülhetnek, és attól teljesen független véleményklíma is körülveheti a dokumentumot, a tapasztalatok szerint általában mégis jelentősen befolyásolják a hozzá való viszonyt. Kétszáz év múlva a szakembereket leszámítva általában már senkit sem érdekel, hogy miképpen is jött létre egy alkotmány, ahhoz azonban, hogy ehhez közelítő kort érhessen meg, igenis szükség van az első nemzedékek támogatására. Ha az alkotmány tisztelt, elfogadott, a többség számára kedves, akkor hosszú életre számíthat, ellenkező esetben viszont folyamatosan ki van téve a módosítás vagy a felülírás veszélyének – erről az 1989-es magyar alaptörvény már akár doktori dolgozatot is írhatna.

A politikai rendszer szempontjából tehát az a jó, ha az alkotmányt olyan módon fogadják el, hogy nem jön létre vele szemben jelentős ellenállás, s még jobb, ha legalább passzív, de még inkább aktív tömegtámogatást élvez. De hogy érhető ez el? A modern politikai rendszerekben általában két módja van annak, hogy a választók elsöprő többsége egyetértsen valamivel: egyrészt az, ha látják és tapasztalják, hogy választott pártjaik, képviselőik mind felsorakoznak az adott ügy mögött, másrészt pedig, ha a választóknak lehetőségük van arra, hogy a folyamatban maguk is részt vegyenek, kinyílvánítsák a véleményüket, és kételymentesen meggyőződhessenek arról, hogy jelentős többség áll az adott javaslat mögött.

Akkor hát mi lenne a helyes? Ismerve a magyar választók pártellenességét, politikai szkepszisét, kérdéses, hogy egy akár teljes parlamenti, azaz ötpárti támogatással elfogadott alkotmány biztosan megoldaná-e a legitimációs problémát. Nem vitás, a mostanihoz képest feltehetően előbbre vinné a dolgot, de ne feledjük, hogy az 1989-es alkotmányozás mögött is szinte minden politikai erő felsorakozott. A rendszerváltó alaptörvény választói támogatása nem azért hiányzott vagy  csökkent, mert a pártok egyike vagy másika aktívan ellenezte volna – bár az kétségtelenül rontott a helyzeten, hogy később az önös érdekeik alapján gyakran céltáblának használták, kreatívan és instrumentálisan viszonyultak hozzá. Az igazi gondot azonban nem a politikai megállapodás hiánya okozta, az ugyanis minden ellenkező híresztelés ellenére megvolt, azok részéről is, akik ma lesújtó véleménnyel vannak az akkori végeredményről. Az alkotmány gyengeségét az okozta, hogy a választók jobb esetben közömbösnek, rosszabb esetben kirekesztettnek érezték magukat - a köztársaság kikiáltását leszámítva egyszerűen még arra sem volt igazán lehetőségük, hogy lelkes statiszták legyenek a folyamatban (a négyigenes népszavazás, bár jelentősen befolyásolta a rendszerváltás forgatókönyvét, nem az alkotmányozás része volt).

Mindezek alapján számomra nem kérdéses: igazán csak olyan új alkotmány teheti erősebbé a magyar politikai rendszert, amelynek elfogadása során valamilyen megoldással radikálisan csökkenthető a választói közöny és kizártság. Ha erre a kétharmados fülkeforradalomra hivatkozás vagy a már zajló konzultáció elegendő, komolyan és őszintén mondom: nagyszerű. Ha – mint sejtem – messze nem elég, akkor feltehetően nincs jobb eszköz, mint a népszavazás. Minden jogos pártpolitikai félelmet és kockázatot értve is azt mondom: megéri, az országnak biztosan, de hosszabb távban gondolkodva talán még a kormánynak is. Ráadásul a referendumhoz kapcsolt negatív politikusi várakozások nem törvényszerűek: okos, tudatos, tervezett politikával a népszavazás hangolható, értelmezhető és megnyerhető.

Minden más megoldás – különösen egy éles pártpolitikai vitákban megszülető, kizárólag a kormánypárti szavazatokkal elfogadott törvény - csak újratermeli, sőt, akár fel is erősítheti a hatályos alkotmány valóban létező legitimációs problémáját.

x x x

Ajánlott irodalom: Jakab András: Mire jó egy alkotmány. Avagy az újonnan készülő alkotmány legitimitásának kérdése.

("Indián törzseknél a szárazságért a törzsfőnököt okolták, és dühükben rituálisan feláldozták, pedig szegény nyilván nem tehetett erről. Nálunk pedig az elmúlt húsz év erkölcsi és gazdasági kudarcáért az Alkotmányt okoljuk, és rituálisan feláldozzuk, pedig az sem tehetett a problémáinkról (vagy legalábbis csak igen-igen áttételesen). Ezt a feláldozást most már megakadályozni nem lehet, de nem is érdemes: a szimbolikus összetartó funkció ugyanis valóban csak akkor működik, ha hiszünk ebben. Vagyis a legitimációban való kétely egy önbeteljesítő kétely, mára pedig annyian kételkednek az Alkotmány legitimitásában, hogy tényleg legitimitási problémákkal küzd.")

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr362650551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Alkeszok 2011.02.14. 16:55:13

"Az új alaptörvény vállaljon-e kötelezettséget a jövő nemzedékek után?" – A kérdés nyelvi és közjogi értelmezhetőségéből arra következtetek, hogy Schmitt Pál irodájából szivároghatott ki ez a munkaanyag.A műkedvelő alkotmányjogásza...

Trackback: Termékenységi cenzus 2011.02.11. 22:21:15

Időről időre fölbukkan a neten a cenzusos választójog igénye. Tréfás kedvű és kevésbé frappáns cybervagányok hol a vagyoni (illetve mostanában az adózási) választójog-arányítást, hol a műveltségi cenzus bevezetését vetik föl. Míg az elsőről elég könnye...

Trackback: Azért is alkotmányoznak 2011.02.11. 06:28:57

Forradalom van. Kétharmados, fülke- és ellenforradalom. Már csak az Alkotmány – kétharmados többséggel szemben gyönge – korlátai gátolják a tobzódó többség kiteljesülését.A társadalompolitikai tendenciák egyértelműek. És katasztrofálisak. A...

Trackback: Az új alkotmány egy tervezete (első rész) 2011.02.10. 11:37:23

Az Országgyűlés néhány héten belül alkotmányozni kezd. Az eredmény aligha lesz új alkotmány abban az értelemben, hogy megváltoztassa a közösség együttélésének alapvető normáit. Az alkotmányozás nem is a rendszerváltás lezárása: a hatalommegosztásra és ...

Trackback: Az új alkotmány egy tervezete (első rész) 2011.02.10. 11:37:19

Az Országgyűlés néhány héten belül alkotmányozni kezd. Az eredmény aligha lesz új alkotmány abban az értelemben, hogy megváltoztassa a közösség együttélésének alapvető normáit. Az alkotmányozás nem is a rendszerváltás lezárása: a hatalommegosztásra és ...

Trackback: Miniszterelnök szerepálma 2011.02.10. 10:28:04

Egy évértékelő beszéd után szokványos színjáték, hogy az ellenzék képviselői elmondják, hogy miért volt borzasztó a beszéd (meg itt), míg a kormánypárti politikusok azt magyarázzák, hogy miért volt ugyanaz telitalálat és tökéletes leírása az orszá...

Trackback: A nép szava 2011.02.10. 09:19:02

Olyan új alkotmány teheti erősebbé a politikai rendszert, amelynek elfogadása során radikálisan csökkenthető a választói közöny.

Trackback: Alkotmánymódosítás LIVE 2011.02.10. 01:18:14

A fényképet 23 óra 46 perckor töltötte fel Facebook-ra Harangozó Gábor parlamenti képviselő a telefonjáról, az alábbi kommentárral: "Ha hiszik, ha nem, ez az idei 9. alkotmánymódosítás "vitája". Mi ez, ha nem cinizmus..."Ehhez többe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porfelhő 2011.02.11. 12:35:33

@a-kis-herceg:

Úgy bizony, nem csináltak ...neked mint adózónak. "Csináltak a fülkeforradalmárok" kétharmadot! ez a lényeg, sajnos.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.11. 12:38:52

@a-kis-herceg: Bocs, de nem igénylem az egyetértést.

Közpénzből él - az közpénzből él.

Politikus,
tisztviselő,
rendőr, katona, tűzoltó, orvos, nővér, tanár, egyéb közalk.,
pap és egyházi alkalmazott,
sportoló és sportállásos,
jobboldali kultúrgyökér és
megélhetési civilszervezett,
nyugdíjas,
egyéb járadékos,
segélyes,
csókos kis- , közép- és
nagyvállalkozó a fideszes érdekkörből,

mindezek családja, nagycsaládja...

A közpénzből élőknek nem fáj a magántulajdon államosítása.
Nekik fontos,
hogy legyen sok közpénz.

pad78 2011.02.11. 12:39:23

@pad78:
Azt a megoldást hanyagoljuk most, hogy a politikai párt nagyobb népszavazási siker esetére nagyobb arányú ÁFA-csökkentést ígér - az ilyen jellegű politikai szemfényvesztések eleve összeegyeztethetetlenek a hosszútávú érdekekkel, és a valós legitimitást sem segítik.

hoplita 2011.02.11. 12:40:18

@CSENDES:
Erre fel kinevezik a rend és törvényesség őrének, nyögdíjvédelmi baszomfaszomnak.
Mekkora ziccerek.....!!!!
Komolyan mondom, szánalmas....hasonló fletó villafelújítási, csillárlízingelő megoldásaihoz.
Eben guba lett cserélve.
Leszögezem, ez engem nem lepett meg...sőt..:)))

porfelhő 2011.02.11. 12:42:49

A védelem időszaka következik."

A kormánypárti képviselők a védelem időszakának fogják tekinteni a következő hat hónapot – jelentette ki Lázár János Siófokon, a Fidesz–KDNP kihelyezett tanácskozása után, pénteken. A kormánytöbbség azt javasolja, hogy április 18-án, ne pedig április 25-én, húsvéthétfőn döntsön az Országgyűlés az új alkotmányról – mondta Lázár"

www.mno.hu/portal/765235

a-kis-herceg 2011.02.11. 12:49:07

@simonmondja.: ha nem igényled az egyetértést, akkor vitatkozom...

értem a felosztásod. köz be befizetők és abból ki szedegetők...

csak ez itthon nem osztható ilyen egyértelműen.

az általad felsorolt kb 1 millió ember +családtagok sem egyértelműen fides eszek. sőt nem is eszesek... a borítékon túl nem látnak. és az ígé retek nek vagy hisznek vagy nem...

ami bizonyos. az egész országban nagyon kevés aki önálló életre képes ember. sőt. ezek többnyire már nincsenek is itthon.

de itthon a hivatalok és a jogszabályok gondoskodnak róla, hogy csak "jogsértő" és "kiszolgáltatott" (függő) emberek, azaz rabszolgák legyenek.

de ez nem újdonság. ebből a bázisból ment 2 706 292 iksz a fidesre egy éve.

porfelhő 2011.02.11. 12:49:57

Na. ne is! Mert olvastam az Lmp. nyilatkozatát, hogy húsvéthétfőn ők locsolkodni fognak, nem alkotmányozni.

Hm. milyen jó, hogy "maghallotta" a kormány.:)))))))))

a-kis-herceg 2011.02.11. 12:52:41

@porfelhő:

szerintem a kormány idén húsvét előtt korábban jóval elkezdi a LOCSOLKODÁSt...

...vízágyúkkal...

szerénységem 2011.02.11. 12:53:48

@porfelhő: Teljesen felesleges addig is várni. Fogadják el a jövő héten. Nem mindegy?

porfelhő 2011.02.11. 12:54:32

@Hepci:

Honnan tudjam? hm. biztosan az "össztűz" ellen harcolnak az eu-ban.védik Mo-ot. ... vagy mit tudom én.:)

szerénységem 2011.02.11. 12:55:36

@Hepci: Gondolom úgy védik majd, mint a nyugdíjakat, bármi is legyen az. :-)

szerénységem 2011.02.11. 12:56:27

Megvan:
"A Fidesz frakcióvezetője közölte: képviselőtársai számára az jelenti majd a fő kihívást a következő fél évben, hogyan tudnak a közszolgáltatókkal, a bankokkal szemben védelmet biztosítani az emberek számára. Meg kell védeni az állampolgárokat az áram- és gázdíjak emelkedésétől, valamint a banki szolgáltatási díjak növekedésétől - tette hozzá.

Ennek érdekében három monitoring bizottságot hoz létre a frakció: az egyik az emberek jövedelememelkedését vizsgálja majd, a másik kettő pedig a közszolgáltató cégek politikáját, valamint a banki szolgáltatások díjainak emelkedését."

porfelhő 2011.02.11. 12:57:26

@szerénységem:

Hm. elfogadhatják. ők a többség.

a-kis-herceg 2011.02.11. 12:58:04

@porfelhő:

ez még a JOBBIK verzió, vagyis a jobbik verzió a rosszabbik...

szóval lehetne vízfürdő helyett vérfürdő is... sajnos lesz is...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 12:59:06

Nagyívű reformok elnapolva, előbb alapot kell köpülni valamiből.
Kósa beszólt Orbánnak.
Pokorni ledöfte H. Rózsát.

www.origo.hu/itthon/20110211-pokornihoffmann-vita-volt-a-fidesz-frakcioulesen.html

a-kis-herceg 2011.02.11. 12:59:06

@szerénységem: szegény bankok... vagy szegény emberek?

lüke 2011.02.11. 12:59:43

@Ventura Blvd:
na ja
Nagy Laci csak annyit mondott :nem
kitálalhatta,amit te
a vezetök AMG mercin járnak,s a játékosnak 1o euró a napidija, (a franciáé 700),nincs biztosítás, s a cipöt is maga veszi

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:00:33

@szerénységem: lehet, ki kell nevezni egy általános védelmi megbízottat (a kiflis hölgy nem játszik, mert médiabajba keveredett).

porfelhő 2011.02.11. 13:00:45

@a-kis-herceg:

hm. ne "fesd az ördögöt a falra". mert még megjelenik...

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:01:15

@Hepci: ez baromi jooooo:

"Orbán egy "ellentmondást nem tűrő kompromisszummal" állt elő."

ez olyan lehet, mint a választás nélküli demokrácia, vagy a sajt nélküli sajtos kifli...

szerénységem 2011.02.11. 13:02:26

@a-kis-herceg: @Hepci:
Két érdekes emellé:
Hello President című heti rádióműsorában Hugo Chavez venezuelai elnök felszólította a lakosságot: figyeljék a boltok árszínvonalát, és jelentsék fel azokat a kereskedőket, akik indokolatlanul emelik áraikat.

És:
filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=6272
"A dolgozók kenyere, ruhája és cipője függ attól, hogy megvédjük a láncolók és árdrágítók ellen a forintot."

lüke 2011.02.11. 13:02:45

@lüke:
+ az önkéntesek napidija
a szövetségeknek (az ISU, EHF, nemz. szervezetek etc) napi 30 eurót fizetnek, ennyit kell adni
az önkénteseknek, MO ebböl csak 10 eurót fizetnek ki

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:03:42

@szerénységem: tegnap már foglalkoztak a híradóban (M1) a Folkszbank néprontó üzletmenetével. Hamarosan bekapcsolódik a Magyar Nemzet is.
A Vörös Csepel felel Csapajevnek: egy a célunk, a védelem.
Kimszesek vágtak hajdan e tájnak - majd a pápai táncos ellopta a pártüdülőt.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:05:01

@a-kis-herceg: csak nem állítod, valaki kilopta a sajtot a kifliből? Ahhoz ész kellene...

CSENDES 2011.02.11. 13:05:08

@a-kis-herceg: szabad választás nélküli demokrácia:-))

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:11:22

az előbbi V. keres Városüzemeltető főmufti meg is kapta...

mandiner.blog.hu/2011/02/10/elkiralyutcasodastalanithatatlansagosodast/fullcommentlist/1#c12530607

én sem tartottam reális vádnak, hogy a szökőkúton parkolnának és "rövidítenének" az autósok... egyet sem láttam soha... de elég feltűnő jelenség is lenne a járdaszegélytől 50 méterre. de értelmetlen is... hacsaknem direkt alvázmosást akar valaki...

viszont az önkormányzati karbantartókat, na őket látták arra kocsival... :)

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:12:41

@Hepci: nem nem azt állítom.

hanem, hogy BELE SEM TETTÉK a sajtot... csak a nevében hagyták benne...

porfelhő 2011.02.11. 13:13:10

A magyar felsővezetők egyharmada korrupt".

A megszerzett üzlet értékének tíz százaléka kerül a zsebbe."

"A 300 céget átfogó vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezett felsővezetők szóbeli tájékoztatása szerint az úgynevezett korrupciós együttható 10 százalék, azaz a megszerzett üzlet értékének tíz százaléka kerül zsebbe - mondta Bíró Ferenc, az Ernst&Young visszaélés-kockázatkezelés üzletág vezetője."

www.hir24.hu/gazdasag/214439/a-magyar-felsovezetok-egyharmada-korrupt.html

Egy feltételezett korrupciós helyzetben a magyarországi cégek felsővezetőinek 30 százaléka nem utasítaná vissza a korrupciós ajánlatot."

Hm. döbbenetes. " hatalmas a siker"!

Milyen jó!, hogy ezt nem "tyúklopásnak" nevezik.:)

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:15:57

most veled, vagy a linkeddel sem értek egyet...

"A magyar felsővezetők egyharmada korrupt. A megszerzett üzlet értékének tíz százaléka kerül a zsebbe."

szerintem 100%. az egyharmad azt jelentené, hogy van olyan, aki nem... EGYET MUTASSANAK...

"visszaélés-kockázatkezelés üzletág"

gondolom a nyugat európai cégeiknél ilyen "üzletág" nem nagyon van:) ez inkább a balkánon...

lüke 2011.02.11. 13:17:30

@Hepci:
helyes
ne a volt mszmps frencs ticsör dumáljon a felsöfokú képzésröl

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:17:38

@porfelhő: jaaa ez csak a magáncégek... mert az ÁLLAMI szféra az 100%-os. de ott is keveslem, mert "van az a pénz..." azaz, ott is lehet 100%

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:20:37

@a-kis-herceg: annyi mindennek csak a neve az eredeti. Pl. tejszínhab [az kéne a habostortához (vö. élet), de csak hulala van].

porfelhő 2011.02.11. 13:20:38

@porfelhő:

Hm. sajnálom, ki mondta, kérte, hogy velem, vagy a cikkel egyet kell érteni. ezt ide belinkeltem, éppen gondolhatok mást is.:)

CSENDES 2011.02.11. 13:20:48

Schiffer bentragadt a KE-né. A hírek szerint fél egyre ment, lassan fél kettő lesz.

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:22:33

@Hepci: akkor a demokrácián és az "ellentmondást nem tűrő kompromisszum" on ne csodálkozzak, ugye?

lázárnak van alibije? ennek semmi sem elég...

totalcar.hu/kozosseg/lopottautok/2011/02/11/elloptak_a_700_loeros_versenyautot/

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:23:29

@CSENDES: a közös nyilatkozat helyesírásán/nyelvtani részén vitáznak...

CSENDES 2011.02.11. 13:23:33

@lüke: "A vita végén Hoffmann kikérte magának az állítást és megkérdezte Pokornit, hogy honnan vette ezeket a szerinte "nem létező" számokat. Erre a fideszes politikus felállt, elővett egy papírt, és felolvasott egy, a koncepcióhoz készült, valóban 50-60 ezer tanár munkába állását sürgető háttérszámítást, a végén az aláírással: Hoffmann Rózsa. "

Ez volt a durva hátbaszúrás?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:23:44

@porfelhő: ez a mérték még viszonylag európai. Idézek egy áruházvezetőt, akinek egyszer el akartam adni valami: "Gábor, ide egy szög se kerülhet be anélkül, hogy kapnék utána valamit"
Baj akkor szokott lenni, amikor beortályoskodik a politika (kasszatöltögetés) is a bizniszbe. Akkor lesz a tízből 30-50 (%).

nyünyüge 2011.02.11. 13:23:46

GYORSHÍR:

Az embereket meg kell védeni a közszolgáltatóktól és a bankoktól - mondta a Fidesz és a Kdnp frakció ülése után Lázár János fideszes frakcióvezető /origo

Tessék mondani, az önkormányzati és állami tulajdonú közszolgáltatók is az emberek kiszipolyozására szakosodtak? Ezeket ki fogja lerendezni? És mi a helyzet a legnagyobb lakossági pénzintézettel?

porfelhő 2011.02.11. 13:23:46

@a-kis-herceg:
Jaj! de "aranyos" vagy. mondtam, ill. írtam hogy nem lehet?:)

László56 2011.02.11. 13:24:28

@László56: @Hepci:

Egy nagyon szép és munkás délutánt kívánok Mindenkinek

Az hogy ki miképpen ítél meg egy politikust, az csak nézőpont kérdése. Lázár János a FIDESZ frakcióvezetője ahhoz a fiatal politikus generációhoz tartozik, amely felismerte úgy a kommunistáinktól mint a fasisztáinktól származó veszélyt az ország demokratikus átalakításhoz. Ugyanakkor akceptálja a demokratikus normákat és egészen addig amíg ezek választhatók a választóktól, tehát nem alkotmányellenesek, demokratikus úton küzd meg velük. Ebben semmiben sem különbözik a modern nyugati politikusoktól. Én azt mondanám: végre felnőtt egy politikus generáció amely túljutott a fekete, fehér, sémán és meg van a magához való eszük hogy miképpen is kell a vörös gonoszt mellékvágányra tenni. Az meg csak nagyon is érthető, hogy az ország kirablóit nem lehet kesztyűs kézzel megregulázni. Ehhez sokkal több kell, mint csak jó indulat. Neki meg van hozzá a tehetsége és utálják is érte nagyon. Én azért amit csinál, az ölembe hordozva szaladgálnák vele Hódmezővásárhely és Budapest között. De abban is biztos vagyok, hogy ő az Audit választaná. Hiszen nálam nincs rám szerelve semmiféle radarmérő készülék.

Ami az erkölcsöt illeti miért kellene arra gondolni hogy egy és más párt vagy annak a tagja erkölcsösebb mint a másik. Miért is lenne az ? Hiszen mindegyikünk ugyanabban a kommunista mocsárban nőtt fel. Senki nem tudta kihúzni magát ezeknek az istentelen hatása alól. Ugyanez vonatkozik a korrupcióra is. Ha nem csináltad, gürizhettél ahogy akartál, belehaltál. Most akkor maradjon minden a régiben ? Hiszen egy tőről származunk.

Vannak emberek, még a politikusok között is, kik azonban továbbfejlődtek. Belátták hogy hibás úton jár az ország. Sokáig tartott, de belátták. A kommunistáink is belátták már, mondhatná egy és másik polgártársunk. Igen, talán ez igaz is lehet. De ezek a proletár politikusok már számolhatatlanul belátták a hibáikat és számolhatatlanul sokszor újra kezdtek. A gondolkodásmódjukat azonban nem változtatták és ezáltal nem csak mindig megbuktak, hanem teljesen szavahihetetlenek is lettek. Ki egy kommunistának még egyszer valaha, valamit is elhisz, saját maga a hibás.

Csak össze nől az, ami össze tartozik. Mi sem mutatja jobban, mint az LMP közeledése a kommunista frakcióhoz. A liberálisok, vagy legalábbis, kik azoknak nevezik magukat, már elfoglalták a helyüket az LMP -ben. Megint tönkretesznek egy jól induló pártot. Megtehetik ? Meg. Éppen az erkölcs hiánya miatt. Pedig erkölcs nélkül, egy társadalom sem tud létezni.

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:27:16

@nyünyüge: így hogy minden az övék, már nagyon nehéz ellenséget találni... a 2/3 nak a hátrányai...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:30:35

@László56: no okés, de Lázár egy kommunista (módszerek, arrogancia, kivagyiság), nemdebár?
Egyszer egy barátom mondta: aki úgy viselkedik, mint egy féreg; úgy beszél, mint egy féreg; úgy mozog, mint egy féreg; ott nem kell tovább töprengeni: az illető egy féreg. :)

török gábor 2011.02.11. 13:34:13

nagyon érdekes volt Lázár János siófoki sajtótájékoztatója. szokatlan dolgokat mondott a végén, mielőtt bejelentette, hogy leadja az S8-ast, és a jövőben saját autóval fog járni. például ezt (nem szó szerint idézem): a Fidesz csak azt kapja most, amit korábban a szocialistáknak adott...

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:36:41

@török gábor: :) bicajjal fog járni? vagy lemond?

vagy ezután CSAK csendben és nem látványosan LOP?

helyes...

török gábor 2011.02.11. 13:38:32

@Hepci: nem. az origó közvetítette az egészet. meglepően nyílt volt LJ, arról is beszélt, hogy a politikusnak anyagi értelemben is kell a függetlenség, eszközökben és fizetésben is, de szerencsére a 15 éves munkája és a családi háttere miatt őt nem kell félteni. majd vesz vagy bérel egy kocsit.

a-kis-herceg 2011.02.11. 13:39:51

@Hepci: nem viccol...

lézerjani kegyet gyakorolt... picit gondolkodott hogy sajtószabadság vagy audi S8...

megnézte a pénztárcáját. az első egymilliárd meg van. és szerényen az audi S8 ról lemondott

porfelhő 2011.02.11. 13:45:39

@porfelhő:

Hűha! a Lázár J. nagyon szimpatikus a @Lászlónak! szaladgálna vele, nem semmi!:)))))))))

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 13:48:55

@török gábor: hát, nem is féltem őt. Bár lehet, rájött, illetve felkeltették benne a belátást, hogy előbb-utóbb minden mocsárlecsapolót elcsap(ol)nak. A békák.

porfelhő 2011.02.11. 13:52:36

Elnézést! Nem kell mindig a "vett vagy bérelt" kocsival járnia a Lázár Jánosnak! Nem tudom olvassa-e a Török Gábor blogját. Itt van egy vállalkozó szellemű kommentelő:

Lázár J. "munkássága".
"Én azért amit csinál, az ölembe hordozva szaladgálnák vele Hódmezővásárhely és Budapest között."

:))))))))))

porfelhő 2011.02.11. 13:59:30

@László56:

Kedves László!

Nem bánta meg, hogy ezt írta? Mert még a végén "szavánfogja" a Lázár J.?!:))

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:00:21

@porfelhő: hm... ha ezt írtad az tényleg vicces...

akár mehetne gyaloghintón. vagy 6ökör húzta szekéren...

Hódmezővásárhely ebben a "kultúrában" erős. a FEUDÁLIS ban

porfelhő 2011.02.11. 14:01:48

@László56:

"oppá" lemaradt. Elnézést! a világért sem bántanám meg, "csak" leírtam. mert tetszik. nagyon.:)

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:03:38

@Hepci: ezt így sem fogja megúszni. egy részt a veszteséget MÁR "beseperték"... másrészt a LÉZERBLOKKOLÓ ról még nem mondott le...

engem pl jobban IRRITÁL a jogszabályok -napi rutinnal- sárbatiprása...

nem úszta meg. rajta tartom a szemem továbbra is... ja és a matolcsin is:)

porfelhő 2011.02.11. 14:04:11

@a-kis-herceg:
szövegértelmezés! a @László írta! vicces igen.

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:05:03

@porfelhő: nem olvasom laci56-ot. elhiszem neked hogy ezt írta...

porfelhő 2011.02.11. 14:08:08

@a-kis-herceg:
Miért nem olvasod?

Nem gondolhatod, hogy én írtam.?!:)

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:10:41

@porfelhő:

mert bár karakteres stílusa van, ha 3at elolvasol az szórakoztató, de utána már unalmas.

elképesztő számomra. szerintem nem szabad rajta nevetni. neki ez az élete és teljesen komolyan írja, amit ír.

sírni lehet és sajnálkozni. de attól megkímélem őt is és magam is.

porfelhő 2011.02.11. 14:11:57

@a-kis-herceg:

Nem olvasod. nem is irod.......:? hm. ugye....:)))))))

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:12:52

@Hepci:

gondolom ha belátta, hogy pofátlan volt az S8. akkor mint pofátlan juttatást VISSZAMENŐLEGESEN is saját pénzből befizeti a közkasszába...

nem hiszem hogy gond lenne kb 6 éve monopóliuma van (l*pásban is) vásárhelyen. szerintem a szép magánvagyonából nyugodtan tehet vissza...

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:15:57

@porfelhő: vérfürdő lesz... nem akar menni meggyes, vagy mi. mubarak

www.fn.hu/kulfold/20110211/robbanas_elott_egyiptom/

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:17:09

@porfelhő: annyira azért nem jo.... szerintem szomorú.

porfelhő 2011.02.11. 14:17:22

@a-kis-herceg:
"komolyan irja amit ír". ez még jobb.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.02.11. 14:18:13

@a-kis-herceg: ne kívánj erőn felüli erkölcsi vállalásokat, hercegem. A VV blogon reggel leírták, netán leadja az S-8-at. S lőn...
Bár minden - joggal közutálatnak örvendő - politikus legalább ennyit megtenne. Ezt most kivételesen komolyan mondom.

nyünyüge 2011.02.11. 14:20:00

@a-kis-herceg:
alapvetően el vannak tévedve - a gazdaság szereplőit szabályozhatja az állam, de alapvetően megegyezésre kellene törekedni, nem a legyőzés ill. kézből etetés váltogatására.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2011.02.11. 14:20:48

@a-kis-herceg: Milyen érdekes, hogy a Lázár veszi magára a FIDESZ összes országos és öki képviselőjének "keresztjét". Közben a többiek a Lázár által felhúzott "jótékony média függöny" mögött semmiről sem mondanak le.

porfelhő 2011.02.11. 14:20:53

@a-kis-herceg:

szomorú? én sokszor az vagyok, az biztos.

elnézést. el kell mennem.:)

porfelhő 2011.02.11. 14:23:24

@a-kis-herceg:

meggyes és Esztergom érdekel a legkevésbé.....

ami Egyiptomban történik. az nagyon szomorú, hogy ez egyáltalán megtörténhetett.

ssi 2011.02.11. 14:24:15

Lázár J. ... kár, hogy nem magától lett "bölcs"

@lüke:
igen, nullákban, meg kerekítésekben is jók vagyunk
nicknév helyett nickszámot választhatna magának tölgyes
................................................................................

linkeket az első "h" betűvel megcsonkítottam, mert a blogmotor nem továbbít ilyen sokat

jelképeink:
- csak a múltból érkezhetnek, vagy a jelenben is kialakulhatnak?
zászló, himnusz, művészet, hagyományok, ünnepek, tudományos sikerek .... természeti és műemléki szépségek, fürdőink, Sziget ......?????
- és igen fontosak, de a gazdasági-társadalmi-politikai viszonyok stabilitása, ill. fejlődési lehetőségei is

"MIÉP, amikor 98-ban bekerült a parlamentbe, képviselői és értelmiségi holdudvara a régi magyar öltözetben, a bocskaiban sétált be az országgyűlésbe"
ttp://magyarhon.gportal.hu/gindex.php?pg=7484695&nid=1504825

"2002 óta nem tettem ki a kokárdát (mióta Orbán Viktor a kokárda viselésében aposztrofálta a magyarságot"
ttp://mkg75.blogter.hu/tag/kokarda_2

"2005. március 15-én már bocskaiba öltözve nemzetárulózta a Gyurcsány-kormányt."
ttp://mandiner.hu/cikk/20100701_schmitt_a_megfelelo_ember

"nemzetiszínű vagy narancssárga műanyag karkötő lesz a Fidesz táborában a választási divat 2006-ban"
ttp://index.hu/belfold/szilikon11/

"árpádsávos zászló ... mit gondoljunk róla?"
m-mk.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=512207

"Turul madár szobra .. kit érdekel az engedély, ha egy nemzeti szimbólumról van szó?"
ttp://barikad.hu/node/15979

"Gárda-mellényben tette le Vona az esküt"
ttp://kuruc.info/r/2/59562/

"Jobbik a Székely Himnuszt énekelte a parlament alakuló ülésén"
ttp://www.youtube.com/watch?v=5x0xL5MwrB4

"Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló törvény .. június 4-ét, a trianoni döntés évfordulójának napját emléknappá nyilvánította"
ttp://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/cikk/321605

"parlament elfogadta a kettős állampolgárság könnyítéséről szóló törvényjavaslatot."
ttp://index.hu/belfold/2010/05/26/elfogadtak_a_kettos_allampolgarsagot/

"Osztálykirándulások a határon túlra, kormány 2 milliárd forinttal támogatja"
ttp://www.dunatv.hu/kultura/kirandulasok.html

"Schmitt kérésére bocskaiban a szingapúri olimpikonok"
ttp://hvg.hu/panorama/20101111_Hampel_Katalin_Takacs_Zsuzsa_divat_jobb

"Himnusz Vastag Csaba előadásában"
ttp://www.rtlklub.hu/musorok/fokusz/videok/114115

"Nagy-Magyarország szőnyeg Brüsszelben "
ttp://ujszo.com/napilap/cimlapcikk/2011/01/15/nagy-magyarorszag-szonyeg-brusszelben

" új Alkotmány preambuluma utaljon az ország ezeréves történelmére, nemzeti értékeire, a kereszténységre, a Szent Koronára, tehát mindenre, "amire büszke lehet a magyar ember". A koncepció kiemeli a család, a házasság, az emberi jogok védelmét és a nemzeti összetartozást"
ttp://bekesmegye.hir6.hu/cikk/50968/110209_fidesz_tomor_meltosagteljes_alkotmany_keszul

O.V. beszédeinél EU zászló nincs (igaz, a parlamenti dolgozó szobájában sincs, de a fővárosi közgyűléseken sincs már), de "reflektorokkal a magyar zászló színeit vetítették ki, a pulpitus mögé pedig nemzeti lobogókat állítottak fel."
ttp://welemeny.transindex.ro/?cikk=13583

"fideszes javaslatot, hogy a Himnusszal nyissák a parlament üléseit."
ttp://zalaihirlap.hu/kormany_parlament/20110210_himnusz_parlament

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:24:41

@vinczej: szerintem ez volt a legdurvább és kirívóbb. sok ok miatt.

lesznek még ilyen ügyei a fides nek... ha más nem a "sokba kerülő" közpénzes beruházások állandó kudarca (csak mai: V.ker, M6... stb)

vagy azt hiszed ez a meakulpa teljes TISZTESSÉGre és SZERÉNYSÉGre váltást jelent? még ha ugy is lenne... a "hozzáértésük" marad...

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:28:40

@vinczej: lényeg a kiegyensúlyozott olajozott GAZDASÁG

"Az év utolsó három hónapjában sokat, 24,6 milliárd forintot buktak részvényeiken a hazai háztartások, míg a külföldiek 312,5 milliárdot. Ennél tetemesebb veszteséget csak a Kósa-Szíjjártó-nyilatkozatot követő összeomlásban, a második negyedévben szenvedtek el a szereplők. Igaz, akkor számottevően nagyobbat, a háztartások 73,5, míg a külföldiek 684 milliárdosat."

www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=473586&place=hirstart&rnd=7431

cambridge.on 2011.02.11. 14:31:32

@a-kis-herceg: Időközben rájött, milyen rosszul járt az Audival.
Főleg anyagilag.
Nem lehet költségtérítést kérni, ha még a benzin is ingyenes.
A saját gk-ra jár.
Lázár meg nem szégyenlős típus.

@porfelhő: Dobjuk össze neki az autópálya díjat!
Az utasa majd elintézi az engedélyt, hogy közlekedhessenek rajta.

cambridge.on 2011.02.11. 14:34:17

@török gábor: Felismerte az igazságot, amit az ánglusok már népi bölcseletként régen megfogalmaztak:what goes around comes around

Vanek B. Eduard 2011.02.11. 14:35:54

@török gábor: ...és azt is megígérte, hogy ezentúl nem a műugró deszkáról brunyál a medencébe? (csak szépen, csendesen, mint más "rendes" ember?)

És nagyon várnám a bíróságra a fidesz cuslágjait is - nekem nem mondja senki, hogy nekik olyanjuk nincs (itt van egyből LJ).

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:36:00

@cambridge.on: azért még megér egy mondatot... TG is érzi, hogy ez kommunikációs fordulat...

(szerénység elvtársak, szerénység...)

„Fontos, hogy nőjön a közéleti szereplők iránti bizalom” – indokolta döntését. Hozzátette azonban: van olyan politikus is, aki NEM CSAK lop, csal és hazudik, hanem dolgozik IS. „A társadalom számára elfogadhatóvá kellene tenni a politikus munkájának ellentételezését, és hogy normális munkaeszközöket biztosítanak számukra. A Fidesz ugyanazt kapja, amit ő adott a szocialistáknak” – fogalmazott Lázár János.

a NEM CSAK ... IS -on van a hangsúly. a lézerjani mondatán mindenkit gondolkozzon el...

bár teszem hozzá, hogy a hozzánemértés akadályozza még a munkában...

a-kis-herceg 2011.02.11. 14:37:36

igazat mond lézerjani...

ssi 2011.02.11. 14:53:17

2011.02.14-én a parlamentben: miről fog beszélni O.V.?????
2011.02.14-e után az országban: mi fog történni????
mert
2011.02.11. L.J.-Sz.P. sajtótájékoztatójából
"kormány gazdasági terveivel kapcsolatban .. miniszterelnök .. több intézkedést is terveznek az ország megújítására, ezek közül vannak olyan ügyek, amelyekben két héten belül döntést kell hoznia a frakcióknak." - aztán meg csak alkotmányozás?

biztos, hogy jó a sorrend?
2011. 01.01-től 1-kulcsos SZJA, rezsi, élelmiszer stb. drágulás
2011. 02.11. bejelentés: 3 monitoring bizottság lesz majd, mely vizsgálja
1. hogyan alakul az emberek jövedelememelkedése (szép beszéd, sokaknak csökkenés)
2. közszolgáltató cégek politikáját
3. banki szolgáltatások díjainak emelkedését

www.origo.hu/itthon/20110211-a-haromnapos-frakcioulesen-tortentekrol-tart-sajtottajekoztatot-lazar-janos-es-szijjarto.html

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.11. 15:02:34

@Vanek B. Eduard:
A cuslágjaikat a cuslág ügyben is megtalálták volna, ha akarják.
.
Nagyon nem akarták.
www.es.hu/?view=doc;21953
A fideszes kábé annyira törvényen felüli lény, mint a focista.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.11. 15:07:07

@cambridge.on:
Vonatjegy.
Az kell Lázárnak.
Vonatra magyar.
A Fidesz megvédi a vasutat.

a-kis-herceg 2011.02.11. 15:09:11

@simonmondja.: nem kell jegy. a képviselői igazolvánnyal INGYEN UTAZIK...

aszekelyek 2011.02.11. 15:24:42

@a-kis-herceg: Csak egyet mondjál a szocik közül, aki ezt meglépte. Lehet szadeszes is vagy mdf-es is. Most köszörülhetitek a nyelveteket valami máson. ÁÁm ahogy látom, neked semmi nem jó, ha Lázár kormánypártban van....

2011.02.11. 15:25:33

A 700-át, de a jó a következő poszt!:DD

2011.02.11. 15:27:37

@Hepci: azért ez ciki akkor is...szeretei a lóvét, az biztos, mert Szili és ő volt az, aki a legtöbb költségtérítést eddig lenyúlta...18 és 12 millákat...

No, de a világ kerekedik...de jó lesz, de szép világ lesz itt.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.11. 15:29:14

@a-kis-herceg:
Akkor végképp nem értem, minek kocsi.
Mit összeharcoltak, hogy maradjon a kurva vonatjuk,
most meg audiznak a gyurcsány autópályáin ?

És azt sem értem, hogyha két állása van, akkor minek a költségtérítés...

Ha nem képes a milliós összfizetésből és az ingyenvonatozásból kigazdálkodni az utazást,

az egyik állásáról mondjon le.

Az állam nem Róbertbácsi ingyenkonyhája, ugye.
Ami nem megy, nem kell erőltetni.

lüke 2011.02.11. 16:20:23

@cambridge.on:
azért azt te is tudod, hogy minden szarházi, bocs
gyógyszer képviselö- nem kell hozzá egyetem-
Bukaresttöl Helsinkig legalább egy Passatttal jár, s mi fizetjük a patikában az üzemanyagot

lüke 2011.02.11. 16:21:26

@simonmondja.:
sokáig az volt, és sokan visszavágynak oda

hoplita 2011.02.11. 19:06:00

@László56:
Ha te lázárjaniból ezt nézed ki, vele kapcsolatban ilyen gondolataid támadnak, akkor azt kell mongyam, kibaszott rossz emberismerő vagy.
Pedig értelmes dolgokat szoktál írni.....de ez a patkány (KIZ) ahogy harcol a kizek, patkányok ellen....?
Ez a hétvége muhahája, öregem.
Tényleg, most nagyon eltévedtél..:))))

hoplita 2011.02.11. 19:10:42

@a-kis-herceg:
Ölég frajdi elkottyintás sült ki belőle....:))
Árulkodó tud lenni a magyar nyelv....

tibapó 2011.02.12. 00:09:44

@Akitlosz: "A nép nem lett megkérdezve. Amelyik részkérdésben, például az elnökválasztás módja meg meg lett kérdezve a nép az sem lett figyelembe véve, sokkal fontosabb volt ugye az mdf-szdsz paktum mint a népakarat."

Ha a négyigenes népszavazásra gondolsz, annak arra a pontjára, amelyik az elnökválasztás mikéntjéről szólt, akkor mire érted pontosan amit mondasz? Általában azt szokták mondani-hinni, hogy a nép a népszavazáskor lemondott arról a jogáról, hogy közvetlenül válasszon köztársasági elnököt. Holott nem erről szavazott akkor a nép, nem! De jelen kontextusban amit írsz, az inkább azt sugallja, hogy az SZDSZ-MDF paktum szabotálta a népszavazás erről szóló döntését, holott ez sem igaz.

A négyigenes népszavazáson arról szavaztunk, hogy a köztársasági elnök megválasztását előzze meg a a parlamenti választás, mégpedig azért, mert Pozsgaynak esélye lett volna rá, és ezzel akaratlanul is növelte volna az MSZP esélyeit, ezt akartuk elkerülni. Tehát nem arról szavaztunk, hogy ne legyen közvetlen elnökválasztás, hanem csak arról, hogy bármi módon lesz is, később legyen, mint a parlamenti választás. Így is lett, Pozsgayból nem lett elnök a parlamenti választás előtt, ergó az MSZP gyengébben szerepelt.

És hát nem mondom, hogy helyes volt az MDF-SZDSZ paktum Göncz Árpádról, de végül is az nem mondott ellent a népszavazás eredményének.

Ismétlem, a népakarat teljesült, de akkor kellett volna egy másik népszavazás a közvetlen elnökválasztásról is, de olyan nem volt.

Legalábbis én így emlékszem.

tibapó 2011.02.12. 00:15:30

@tibapó:
Az ominózus kérdés ( a négyigenes népszavazás első pontja) egészen pontosan így szólt:
"1. Csak az országgyűlési választások után kerüljön-e sor a köztársasági elnök megválasztására?"

Vagyis nem szólt az elnökválasztás mikéntjéről, csak az időpontjáról.

tibapó 2011.02.12. 00:23:15

@tibapó:
Annyiban igazad van zsoltikA, hogy a négyigenes népszavazás idején hatályos szabályok szerint tán közvetlen elnökválasztás lett volna, és ezt írta felül utóbb az Antall-paktum. De nem a népakaratot, hanem az akkor hatályos szabályt.

Mondjuk, mivel akkor a közvetlen elnökválasztás volt az alapszabály, (de az sem a népakarat volt, hanem az EKA-paktum része), szóval így a nép joggal hihette, hogy úgy is lesz, ezért akkor nem volt napirenden egy erről szóló népszavazás. Of course.

Kocsor Blokk 2011.03.06. 12:00:27

Kedves olvasók! Legyen szabad megosztanom saját kis eszmefuttatásomat az alkotmányozásról. Ha Gábort esetleg feszélyezi, legfeljebb majd lepattintja, mint Matolcsy a potyautasokat.

kocsor.blog.hu/2011/03/06/pocsolyas_avagy_az_alkotmanyozas_margojara
süti beállítások módosítása