Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) Gyurcsány Ferenc (1) gyurcsány ferenc (49) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
22:13

Miután a parlament elfogadta a trianoni békediktátumról szóló törvényt, amelyet Kövér László és Semjén Zsolt fogalmaztak meg, keresgélni kezdtem a parlamenti naplókban a mai főszereplők korábbi álláspontjára vonatkozó felszólalásokat. Sokan emlegetik, hogy a Fidesz frakciója 1990. június 4-én még kivonult a parlamentből, amikor Szabad György házelnök váratlanul egyperces néma felállásra kérte a képviselőket. Most azonban nem ez az eset és nem is a hitelességi kérdés érdekelt, annál is inkább, mert ennyi év alatt az akkor még fiatal emberek véleményének változása számomra elfogadható fordulat. Tudnunk kell róla, hiszen hozzá tartozik politikai pályájukhoz, de nem hiszem, hogy emiatt 2010-ben ne lenne joguk mást gondolni, mást képviselni. Ezért inkább érveket és nyomokat kerestem, amelyek magyarázzák, hogy miért csak most jutott el egy ilyen törvény elfogadásáig a parlament. Így akadtam rá egy érdekes vitára, amely Torgyán József és Kövér László között zajlott 1991. szeptember 23-án. Szerintem érdemes elolvasni.

(Fotó: Hetek)

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Képviselőtársaim! Az ügy, amiért szót kértem, rendkívüli. Valóban rendkívüli azért, mert nem fordult elő a magyar Parlament történetében, hogy az egyik parlamenti párt képviselője úgy is, mint a nemzetbiztonsági bizottság elnöke egy másik párt parlamenti képviselőjének az ország tragikus történelmére vonatkozó kijelentéseit olyan módon kommentálja, mint tette azt Kövér László úr, a FIDESZ parlamenti képviselője, aki a Népszabadság szeptember 19-i számának tanúbizonysága szerint Bonnban olyan kijelentést tett – amint ő kifejezte magát – hivatalos beszélgető partnerei előtt.

Hadd ne szóljak arról, hogy ez a fogalom létezik-e vagy sem, de én úgy gondolom, hogy vagy beszélget Kövér úr, vagy tárgyal, és ha tárgyal, akkor lehet hivatalos tárgyaló partnere, de beszélgetés közben ő ne hivatkozzék hivatalos beszélgető partnerre, mert ez nincsen. Nem kívánok foglalkozni azzal sem, hogy vajon Kövér László úr kapott-e felhatalmazást a nemzetbiztonsági bizottságtól arra nézve, hogy ő az én trianoni kijelentéseimmel kapcsolatos értékelő nyilatkozatot tegyen Bonnban, de ez a nemzetbiztonsági bizottságnak és elnökének az ügye. Remélem, hogy ennek a megvitatására sort fognak keríteni, de én a magam részéről a nemzet érdekeivel összeegyeztethetetlennek tartom azokat a kijelentéseket, amelyeket Kövér László úr Bonnban tett.

Nevezetesen azt mondotta az én kijelentéseimmel kapcsolatban, hogy azok rendkívül súlyos kárt okoznak Magyarország nemzetközi hírnevének, és a magyar diplomáciának rendkívül nagy munkájába fog kerülni, hogy Torgyán József egy-egy ilyen megnyilatkozását korrigálja. (Közbeszólás ellenzéki sorokból: "Igaz.")

Nos, milyen kijelentést tett Torgyán József Trianonnal kapcsolatban? Elmondottam, hogy a második világháborút követően megálmodott és létrehozott békerend összeomlott. Ez tény, teljesen független attól, hogy vajon mi mit gondolunk erről a békerendről, és vajon ezt a békerendet mennyire tekintjük a szívünkhöz közelállónak, vagy azt szörnyűséges módon megterhelőnek tekintjük-e, amint azt többek között én is kijelentettem, hiszen mondottam, hogy én a trianoni békeszerződést és a második világháborút követő Párizs környéki békeszerződéseket igazságtalannak, a magyar népre nézve rendkívül méltánytalannak tartom, mellyel kapcsolatban kijelentettem azonban rögtön, hogy természetesen senki nem gondol annak a revíziójára, hanem mi Trianont olyan értelemben tekintjük nemzeti tragédiának, mint ahogy egy gyermek tragédiának tekinti édesanyja elvesztését; és ahogy a gyermeknek joga van édesanyja koporsójára leborulva kisírni a bánatát, éppúgy a magyar népnek joga van a nemzet tragédiáját jelentő trianoni siratófalra ráborulva kizokogni bánatát.

És mondottam, hogy akkor, amikor ez a megálmodott békerend összedőlt, és a déli határaink mentén fegyverek dörögnek, akkor nekünk gondolkodnunk kell azon, hogy vajon az összeomlott békerend helyébe milyen tartósabb új békerendet lehet teremteni, megfelelő két- és többoldalú tárgyalásokkal.

Hogy Kövér úr ebben mit talált kivetnivalónak, én nem tudom, de ha Kövér úr ezt az értékelést a magyar szempontból elfogadhatatlannak tartja, akkor én elfogadhatatlannak tartom azt az értékelést, amelyet ő gondol a mi nemzeti tragédiánk vonatkozásában.

De nemcsak azért kellett szólnom, mert Kövér László ilyen módon elragadtatta magát, hanem azért, mert ehhez a véleményhez csatlakozott néhány olyan további vélemény is, mint például a nagy magyar publicista, Iván Andrassew úrnak a közelmúltban megjelent nyilatkozata. Elnézést, ha nevét nem jól idézném, ugyanis a cirill betűk olvasása tekintetében nem vagyok elég jártas. (Derültség.) Nos, ő a szeptember 18-i megjelent nyilatkozata értelmében azt mondotta ugyanezzel a nyilatkozattal kapcsolatban – elnézést, de kénytelen vagyok szó szerint idézni, éppen azért, hogy felhívjam előre igen tisztelt képviselőtársaim figyelmét arra, hogy vajon mi, magyarok megengedhetjük-e az ilyen módon való nyilatkozást rólunk –, tehát Iván Andrassew úr ugye azt mondotta, hogy "jobb lett volna, ha én mindezt nem a magyar nép szívéből mondom, hanem a magyar nép seggéből".

Nos, én úgy gondolom, nyilvánvaló az, hogy Iván Andrassew úr nincs eléggé kiművelődve a magyar nyelv szabályait illetően, hogy ő ilyen kijelentéseket tett, de én azt hiszem, lehet, hogy Ivánék között ez megengedett stílus, (derültség a jobb oldalon) de mi, magyarok utasítsuk ezt vissza! (Moraj.)

Ugyanakkor rá kell mutatnom arra is, igen tisztelt Ház, hogy a mai napon megjelent a Kurírban egy további olyan nyilatkozat, amely megint csak hamis színben próbálja feltüntetni mindazt, amit mi Trianonnal, a második világháborút követő békerend összeomlásával kapcsolatban mondottunk, kifejezetten gyalázkodó, valótlan, a magyar nemzet érdekeit lejárató megnyilatkozások ezek.

Én azért kértem szót az igen tisztelt Ház előtt, mert hiszen, ha egyszer mint képviselő szólíttattam meg egy országgyűlési képviselői és bizottsági elnök által, akkor én természetesen nem tudok az újság hasábjain reagálni arra, hanem csak mint országgyűlési képviselő reagálhatok a tisztelt Ház előtt. De én tisztelettel kérem a Házat, utasítsa vissza az ilyen nemzetellenes megnyilatkozásokat, a magyar hazát ilyen rossz színben feltüntető nyilatkozatokat, amelyek különösen összeegyeztethetetlenek a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tevékenységével.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Kis taps az FKgP soraiban.)

ELNÖK: (Szabad György) Köszönöm. Reflexióra kért lehetőséget Kövér László, a Fiatal Demokraták Szövetsége részéről.

Napirend előtti felszólaló: Dr. Kövér László (FIDESZ)

KÖVÉR LÁSZLÓ, DR. (FIDESZ) Köszönöm, elnök úr. Elöljáróban szeretném felhívni a figyelmét egy dologra, és szeretnék javaslatot tenni: hogyha így hétfőnként megkapnánk az elmúlt hét sajtószemléjét, akkor valószínűleg megspórolható lenne az, hogy Torgyán József sajtószemlét tartson a Háznak, és ezzel rabolja az időnket. Másfelől pedig nem szeretnék reagálni arra, amit mondott, ellenben tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat és így elnök urat is arról, hogy Torgyán József körülbelül miről beszélt.

Az elmúlt héten nem tartózkodtam Magyarországon, hanem – mint ahogy azt az elnök úr is tudja, hiszen találkoztunk Bonnban az ő delegációjával – több mint egy hetet Németországban töltöttem, Berlinben és Bonnban is. Ennek az utazásnak a célja elsősorban a FIDESZ pártkapcsolatainak a bővítése volt, valamint, hogy mint nemzetbiztonsági bizottsági tag és elnök tapasztalatokat szerezzek azokról a törvényalkotási kísérletekről, amelyek ott a Stasi-ügyet próbálják majd rendezni, hiszen mi is hasonló feladatok előtt állunk, valamint hogy tanulmányozzam azt a rendszert, jogi és politikai rendszert, amely az ottani titkosszolgálatok irányításával és parlamenti felügyeletével kapcsolatos.

Tehát az utam elsősorban ezzel volt kapcsolatban, de sajnálatos módon az aktuális eseményekről kénytelen voltam minden olyan tárgyalópartnerrel eszmét cserélni, akivel erről egyáltalán érdemes volt szót ejteni a kompetenciája miatt – és ez az aktuális esemény a szerb-horvát konfliktus és annak Magyarországra származó következményei, illetve veszélyei voltak.

Az út során több mint húsz emberrel találkoztunk, most nem akarom őket felsorolni, csak megemlíteném Lampsdorf urat, az FDP elnökét, Sohns urat, a frakcióelnököt, Stavenhagen urat, a tárca nélküli minisztert, aki ott az információs hivatalt felügyeli, valamint Schäfer államtitkár urat, aki a külügyminisztériumban tölt be fontos pozíciót.

A kinti ilyen eszmecseréken azt tapasztaltam, hogy a német politikusok meglehetősen értik és átérzik azt, ami Közép-Európában történik, részben azért, mert van egy Kelet-Németországuk, ami hasonló problémákkal küszködik, mint amelyekkel például Magyarország is vagy Lengyelország, részben pedig hagyományos történelmi kapcsolataink miatt, és nem utolsó sorban meg kell említenem, hogy minden alkalommal nagy szimpátiával nyilatkoztak Magyarországról, amelynek nyilvánvalóan egyik fontos oka a kelet-német menekültekkel kapcsolatban a múltban történt magyar elbánás.

Ugyanakkor másik oldalról azt is meg kell jegyezni, hogy minden egyes találkozón figyelmeztettek arra, hogy Európában másfajta megítélés is létezik: nem tapsol mindenki olyan lelkesen a mi európai közösségbe való integrálódási szándékunknak, és nem mindenkinek érdeke az, hogy ez minél gyorsabban lezajoljék, akár önös érdekből, akár pedig egyszerűen azért, mert kevésbé értik azt, hogy Közép-Európában mi történik, és ezeknek a politikusoknak egy jelentős része úgy fél a közép-európai nemzeti konfliktusoktól a területi viták között, mint ördög a tömjénfüsttől, ha másért nem, azért, mert említhetnék néhány országot Nyugat-Európából is, ahol ez ügyben szintén nincsen minden rendben.

Ezeknek a politikusoknak az az érdekük, vagy legalábbis egy olyan véleményt képviselnek – szemben a német megítéléssel, amely differenciáltan nyúl a közép-európai konfliktusban szembenálló felekhez, egy differenciáltabb megítélést szeretne a nyugat-európai közvélemény elé tárni, amelynek a lényege körülbelül az, hogy ez az egész térség egy kaotikus, kezelhetetlen, veszélyes térség, amelybe nem is szabad belenyúlni, nem szabad állást foglalni, és igazándiból a legcélszerűbb megoldás az ettől való távolságtartás, elszigetelődés lenne –, hogy foglalkozzanak ők is a maguk kis belügyeivel, amelyet Európa már, úgymond száz éve meghaladott arrafelé, és a nyugat-európai közösség is igyekezzen minél inkább elmélyíteni a saját integrációját. És miközben ezek a német politikusok erre figyelmeztettek, számtalanszor, nagyon udvarias formában, de rákérdeztek arra, hogy vajon Magyarország hogyan viszonyul saját határaihoz, hogyan viszonyul a szomszédaihoz, hogyan illeszkedik bele ebbe a viszonyulásba Torgyán Józsefnek, mint a második legnagyobb kormányzópárt elnökének a nyilatkozata, egyik és másik nyilatkozata, és mi a véleményünk azokról a prágai, pozsonyi vagy bukaresti véleményekről, amelyek – csak hogy világosan lássunk – a mi véleményünk mellett szintén eljutnak Bonnba, Párizsba és Londonba. És akkor szemben azzal, amit Torgyán József itt sugallni próbált, én a hivatalos vagy nemhivatalos tárgyalópartnereim előtt igyekeztem Torgyán Józsefet megvédeni, igyekeztem ezeket a kijelentéseket a maguk helyére tenni, és igyekeztem meggyőzni arról ezeket az embereket, hogy lehetőleg a magyar külpolitika hivatalos megnyilatkozásaira figyeljenek oda.

Továbbá ezeken a tárgyalásokon, az én érzésem szerint, igyekeztem a szerb-horvát konfliktusból származó veszélyekre felhívni a figyelmet, valamint abban a magyar külpolitika hivatalos álláspontjával összhangban cselekvésre késztetni a német politikát.

Ami pedig a nyilatkozatot illeti, azt sem hivatalos, sem nemhivatalos tárgyalópartnerek előtt, hanem nemzetközi jogi értelemben is Magyarország területén, a magyar nagykövetség épületében tettem, kizárólag magyar újságírók előtt – és tettem mindezt azért, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ami talán itthon már megszokott jelenségnek tűnik, azt Nyugat-Európában elég nehezen szokják meg.

Mindannyian ismerjük Torgyán József képviselőtársunk széles körű tehetségét, nem különben párját ritkító – hál 'Istennek párját ritkító – (derültség az ellenzék soraiból) szónoki képességeit, és tudjuk nagyon jól, hogy nehezen tud ellenállni néhány száz tenyér összecsattanó hangjának, és ezért adott pillanatban bármire képes. Ezt mi itt Magyarországon a helyén tudjuk kezelni, azonban ne várjuk el a nyugat-európai politikusoktól, hogy ugyanazzal a helyismerettel nyúljanak a magyarországi politikához, a magyarországi megnyilatkozásokhoz, mint ahogy ezt mi tesszük.

Én ezt a nyilatkozatot nem is Torgyán Józsefnek tettem igazándiból, nem neki akartam üzenni, hiszen én a magam részéről reményvesztett ember vagyok a tekintetben, hogy bármiféle módon befolyást tudjak gyakorolni az ő magatartására és gondolkodására (derültség) de miután tisztelt kormánypárti képviselőtársaimat próbáltam ezzel mintegy rávenni arra, hogy közelebb állván hozzá, próbáljanak rámutatni arra a különbségre, amely két dolog között van: mint egy kormánypárt vezetőjének, elnökének felelősségteljes állampolgári és államférfiúi megnyilatkozása egyfelől, másfelől pedig egy kocsmában egy üveg Durbints-sógor mögül nagyokat mondani.

Köszönöm. (Nagy taps balról, derültség.)

ELNÖK: (Szabad György) Torgyán József képviselőtársunk két perces viszonválaszt kért.

TORGYÁN JÓZSEF, DR. (FKgP) Igen Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tényleg csak két percet veszek igénybe, sőt talán annyit sem, mert én úgy gondolom, hogy Kövér László úr véleményét mi már ismerjük, nem most hallottuk először. A magyar nép tragédiáját jelentő trianoni kérdésben olyan nyilatkozatokat, mint amiket Kövér László úr tett, mi már hallottunk nem egyszer, nem kétszer az MSZMP részéről a pártállami időkben. De hogy ne legyen többet gondja Kövér képviselő úrnak, hogyha Torgyán Józsefet meg akarja védeni külföldön, ezért ajánlom neki, hogy jegyezze fel a következőket, és legközelebb Torgyán József szavaiként hitelesen tolmácsolhatja Bonnban a magyar követség épületében vagy ahol gondolja.

Tehát Torgyán József mindazoktól mélységes szomorúsággal a szívében bocsánatot kér, akiket megsértett a magyar nép azzal, hogy kénytelenek voltak a magyar területek kétharmad részét magukhoz venni, és ha netántán ezzel megbántottunk volna bárkit, akkor Torgyán József ezennel bocsánatot kér. Ezt szíveskedjék tolmácsolni. (Közbeszólás – Orbán Viktor: Nagyon helyes! – Taps.)

x x x

A mostani általános vita jegyzőkönyve itt olvasható. Ez is nagyon tanulságos anyag, még az is kiderül belőle, hogy Kövér László szerint "szerelmeslevelet sem szoktunk SMS-ben küldeni".

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr482046297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idet 2010.06.01. 19:03:04

@Ordnassac: Jajj, 50 smiley!! A füligszájú!

Hát, szombatra tippelek, majd röptess galambot!

panelburzsuj 2010.06.01. 19:05:06

@panelburzsuj:

(Elnézést: Magyar-szlovák vérközösség a pontos cím.)

Idet 2010.06.01. 19:05:47

@lüke: Szvatopluk, a hun? Jesszusom!

panelburzsuj 2010.06.01. 19:08:18

@Ordnassac:

Kászonyi Ferenc. Ha jól rémlik, fősispán volt (talán Abaújban?), és a visszatért területek gondozás is valahogy afeladatkörébe tartozott.

(Pácini vonatkozások? ... :)

lüke 2010.06.01. 19:13:33

éledezik az ANTANT:
A kettős állampolgárságról szóló magyar törvény miatt Angliában 450 ezer szerbiai és ukrajnai magyar bevándorló jelenhet meg - figyelmeztet cikkében két brit bulvárlap is. Egy euroszkeptikus brit képviselő szerint az új törvénnyel Magyarország arra adott jogot, hogy magyar nemzetiségűek tízezrei Angliába költözzenek. Az új brit koalíciós kormánynak üzenve azt mondta, a brit bevándorláspolitikába még Magyarországnak is több beleszólása van, mint a briteknek.

ilne 2010.06.01. 19:16:28

Csak pozícióváltás történt. Eljutott a liberalizmustól a konzervatív-populizmusig.
Miért ne lenne joga erre? Mi magyar választók adtuk a hatalmat a kezébe. Ő már csak azt teszi, ami a nép akarata.
Ez a politikai célszerűség győzelme. Vagy hogy máshoz nevezhetném a párt útját a hatalomba?
Üdvözöljük együtt egy nagy hurrával a határainkon kívül rekedt, de most már újra a magyar politikai nemzet testébe emelt sok-sok ezer elkötelezett Fidesz szimpatizánst.

Ordnassac 2010.06.01. 19:16:33

@panelburzsuj: ha minden igaz, abaújszántói szolgabíró volt. Pácin meg Zemplén vármegyéhez tartozott, a bodrogközi járásban. :-)

Idet 2010.06.01. 19:16:42

@lüke: Tudatlan, ez vagyon én...

panelburzsuj 2010.06.01. 19:18:30

@eötvös_csöpi:

1. Nem lustaságból nem írok, hanem mert nem érzem magam eléggé felkészültnek és jártasnak.

2. Ha rászorítanának, valószínűleg a történetiség és a finkció fonalán igyekeznék tájékozódni, azaz: mikor mit jelentett, és mire használták?

panelburzsuj 2010.06.01. 19:20:08

finkció = funkció (és nem kitalálás, bár az is játszik néhol a sztoriban ... :)

panelburzsuj 2010.06.01. 19:21:44

@Ordnassac:

Hát valami sujtásos magyar úr a mindennapos esők övezetében, na ... :)

lüke 2010.06.01. 19:22:17

@Idet:
sok ilyen kellene:)

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 19:24:58

@panelburzsuj: ez a történetiségre építkezés klassz, nekem is tetszik, csak egy kicsit bonyolult, már a "Ki a magyarban" is ezt ajánlotta Szekfű, ha jól emlékszem (már nem negyvenre, hanem az írására).

panelburzsuj 2010.06.01. 19:45:02

@eötvös_csöpi:

A fölkészületlenségem abból származik, hogy eredendően agrárius szakmám van, az egybeket csak olvasgatom. Így "magyarságból" sem rendzsrezettek az ismerteim, inkább úgy egyik húzza a másikat alapon jönnek a szerzők-művek, hosszú kihagyásokkal.

Karácsony Sándor, Németh László, Illyés, Keresztury, Szekfű, Bibó - úgy hirtelen ők jutnak eszenbe, akiket szívesen olvastam, mert érződött belőlük, hogy nem napi megrendelésre mondják, amit mondanak.

Balt 2010.06.01. 19:46:59

Marha jó (intelligens és udvarias) szópárbaj, inkluzíve Ivan Andrassew. :)) Hát ezen tényleg jót derültem. Tény, hogy rettegett Ivánunk sziklaszilárd kommunista, a körülményektől független hivatkozási pont. :))

Idet 2010.06.01. 19:58:50

@panelburzsuj:
No hát, ez igazán jó alap! Rendezett, az mit jelent? Valamilyen értékrend alapján fölállított rendszert. Ki állítja föl a rendszert? Annak, azoknak a személyeknek, annak az eszmerendszernek az értékítéletei alapján áll fel, akik a hatalom birtokában vannak. Így vagy úgy.
Szóval, nem rossz módszer a tied, és szilárd alapokra építkezel.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 20:01:50

@panelburzsuj: jó kis szerzőlista, őket sem volna rossz száz év után lefordítani újmagyarra. Ebben KL expozéja és TJ szép emléké kevés lehet.

Ordnassac 2010.06.01. 20:09:29

@panelburzsuj: Bibót én is el akarom kezdeni olvasni. Még gimiben kaptam egyik osztálytársamtól egy Bibó-válogatást (Osiris), végre el akarom kezdeni, csak sosincs időm rá. (Igen, már akkor is én számítottam az osztály egyik főértelmiségijének, pedig ez a versenyistálló/táltosképző/"elitgimi" Apáczai volt... Most nem tudom, hogy ez égő-e vagy sem, de ez van.)

hoplita 2010.06.01. 20:21:14

@Balt:
Hogy a poszthoz is hozzászóljak mán..

Amúgy én konkrétan emlékszem erre a kis csörtére, meg az andrassew névvel való viccelődésre....élőben láttam ezt a közvetítést.
Én is jót röhögtem rajta, azért ragadt meg ez a kis epizód.
Utána még volt is folytatása, mert jó ivánunk zokon vette ezt a kis humort és magánháborút folytatott torgyán papa ellen pár hétig..:))
Na jó, hát be is segítettek neki a bibsilibsibolsi médiapatkány cimborái.

panelburzsuj 2010.06.01. 20:21:57

@Ordnassac:

Egy öregkori, picit talán önmagát is összefoglaló műv:

mek.niif.hu/02000/02043/html/430.html

hoplita 2010.06.01. 20:26:56

@Ordnassac:
Dehogy égő...
De jobb inkább vezérhímnek lenni...:)))
Főleg még gimiben, de főiskolán sem rossz, ha benne vagy a pontszerzők közt...
A kocsmázáson, meg a csajok becserkészésén kívül más nem is nagyon fogott meg azokban az időkben..:DD

panelburzsuj 2010.06.01. 20:29:05

@eötvös_csöpi:

Ómagyarul is meg lehet tanulni. Heltai vagy Bornemissza sokkal olvashatóbb, és pláne élvezhetőbb, mint sok "kortárs" makogó.

panelburzsuj 2010.06.01. 20:32:39

@Ordnassac: @hoplita:

Másnak is feltűnt már ez a választási helyzet:

A kentaur dilemmája

Elővette fiát Kentaurné asszony,
itt az ideje már, hogy pályát válasszon.
Szólt a kamasz hibrid:

- Rég rágódom ezen.

Ha kissé éhezem,
nagy Kutató lennék, Jeles Ember, Észlény,
ha jól bezabálok, akkor meg tenyészmén.

www.szepi.hu/irodalom/vers/romhanyi.html#050

Idet 2010.06.01. 20:33:52

@Ordnassac: Égő a frászt. Égő, ha valaki annak találja. Nagy divat ma a tudást, különösen a humán tudást lebescsülni.

Tudod, a klasszikus vicc: Megy, megy a szocializmus (vagy bármi más) hajója. Lekiált a kapitány a gépházba : mennyi? Harminc, jön a válasz azonnal. Mi harminc? Mi mennyi?
Valakinek csak meg kell határozni, mi mennyi, és ez nem a gépházból látható a legtöbbször...

panelburzsuj 2010.06.01. 20:45:24

@Ordnassac:

(Fölnött életem egyik nagy pofáresése az Eötvös József Collegium. Szülőként még nehezebb beletörődni, hogy honnan hova tudnak zülleni intézmények ... Szóval: fenét égő, csak egyre ritkább a (még) meg nem rontott mérce.)

Idet 2010.06.01. 20:52:02

@panelburzsuj: Ezt letöltöm, engedelmeddel. A holland himnusz elemzése tökéletes hermeneutikai iskola, a modern bíróságokról szóló részt meg jól megszívlelhetnénk...

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 20:53:26

@panelburzsuj: persze az ómagyar jó, csak én most azt keresem, hogy mi van Trianonnal ma. Egy évtizedes tanulmány lehetne az egyik kapocs ó és új között: Granasztói, Gy. (2000) Erkölcs és politika európai csatlakozásunk küszöbén. Magyar Szemle. (nem találok rá linket) A NATO tagságunk után és az EU tagságunk előtt írja, hogy kegyelmi pillanatban formálhatja a politika a nemzeti karaktert, akkor éppen a koszovói háború alatt meghozott értékválasztással és áldozattal. (kábé)

panelburzsuj 2010.06.01. 20:55:50

@Idet:

(Nem rendelkezek felette, csak bökdösök rá ... :)

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.06.01. 21:01:34

Ez érdekes olvasmány volt, és dr. Torgyán mennyivel élvezhetőbb így olvasva, mint látva és hallva.

panelburzsuj 2010.06.01. 21:11:07

@eötvös_csöpi:

Triannonnal mostanában kétféle dolog van: a magyarországi politikusok és fizettett ideológiacsinálóik igyekeznek belőle napi betevő hasznot húzni hol így, hol úgy - a "kívülrekedtek" pedig egyre döbbentebben figyelik ezeket a mutatványokat, és megpróbálnak saját (szellemi) erőből túlélésre berendezkedni.

Így látom én. Persze: annak alapján, amennyit látok belőle.

Ordnassac 2010.06.01. 21:15:26

@panelburzsuj: a Collegium az ELTE BTK szakkolija. Arra gondoltál? (Létezik Eötvös gimi is, arról Letícia tudna mesélni.)

Ordnassac 2010.06.01. 21:17:26

@Idet: a holland himnusz első strófáját hollandul is tudom (egy kis szerénytelenség). ;-)

(Persze a magyarét és a második vh. utáni németét is.)

kgaba 2010.06.01. 21:18:37

Nem értem miért és kinek jó ez a Trianon-emléknap.
Mi szükség van folyton arra emlékezni, hogy milyen nyomorultak vagyunk, és hogy mennyire közömbös ügyünk iránt a világ. Ideje lenne észrevenni végre, hogy pl. a palesztin téma, a kurd kérdés, vagy a tibetiek helyzete ugyanúgy csak ideig óráig érdekli a mai közvéleményt. Pedig azok mai ügyek. Mások számára szánalmasnak tűnhet, hogy mi még 90 évvel ezelőtti dolgokon merengünk. A ki tartja magát a legtöbbet szenvedő népnek versenyben jó pár erős ellenfelet kaphatnánk (pl. szerbek). A szlovákia, romániai magyarok pedig közel sncsenek olyan rossz helyzetben mint egy átlag európán kívüli államban lennének kisebbségiként. Ja, hogy Európától többet lehetne várni. Miért pl. a bretonok többet kapnak a franciáktól. Katalónia, vagy Dél-Tirol autonómiája inkább kivétel, mint szabály.

panelburzsuj 2010.06.01. 21:20:12

@Ordnassac:

Arra gondoltam, amit írtam.

(Ez nem mindig jön elsőre össze - mint azt voltál szíves az orrom alá dugni ... :) - de most kétszer is elolvastam, sőt a gugliba is benyomtam a firkálmányomat, hogy azt hozza-e elő, amire gondoltam.)

panelburzsuj 2010.06.01. 21:32:38

@Ordnassac:

Állj! Mi az hogy a BTK szakkolija? Te a dögészt már emberszámba se veszed? :)

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.01. 21:33:03

@panelburzsuj: igazad lehet, hogy a túl nagy buzgólkodás megárthat a régi, megszokott neurózisunknak, de hogyan értsünk szót a szlovákokkal, románokkal, ha mindenki a T betűs szóra gondol, miközben mondjuk az időjárásról cseveg :)

Idet 2010.06.01. 21:38:51

@panelburzsuj: Hát, bökdösni is tudni kell!

@Ordnassac: És olyan szép torokbajos kiejtéssel?

Idet 2010.06.01. 21:39:45

Mindenkinek további jó kommentelést, én még megyek gályázni!

Ordnassac 2010.06.01. 21:41:05

@panelburzsuj: visz már komolyabban természettudósokat is? Az EJC inkább bölcsészettudósok képzéséről hírös.

Dögész? Ez most a mit takar? Zoológust?

panelburzsuj 2010.06.01. 21:41:24

@eötvös_csöpi:

Ha a "határon túliakkal" szót tudnánk érteni, már az is nagy lépés lenne. Itt van tanúmnak ez az Ordnassac nevű: a Wikipédián újra meg újra felmerülő bibi, hogy a "nálunk", meg "mifelénk" és a hasonló dumák helyett tessék pontos helyet mondani, mert ez nem magyarországi, hanem magyar nyelvű buli, és az "anyaországiak" értetlenkedése eléggé lehangoló tud lenni ...

Ordnassac 2010.06.01. 21:43:31

@Idet: egy hollandul beszélő ismerősömmel megtaníttattam magam rá, Persze ez nem jelenti azt, hogy jól is menne. :-)

panelburzsuj 2010.06.01. 21:45:09

@Ordnassac:

Dögész mindaz, ami nem filosz.

(Ne ijedj meg, ez egy wiki, és a "Műhelyek" nevű ún. "szakasz"-t érdemes nézni ... )

wiki.eotvos.elte.hu/wiki/index.php?title=Szakmai_munka

Ordnassac 2010.06.01. 21:56:18

@panelburzsuj: megérkezett. Vólosz is mene.

török gábor 2010.06.01. 22:06:13

@ó jaj: nekem az ilyenek tetszenek :)

6.Lenin 2010.06.01. 22:20:22

Már csak ezt az 1 rejtélyt nem sikerült megfejtenem a blogok világában.
Általában kb 200 hsz körül néhányan bemutatva kultúrfölényüket,elkezdenek csetelni, független a témától.
Tök,mint a TWá-án.
Minden segítséget szívesen fogadok,e rejtvény megoldását segítendő.
Természetesen semmi kifogásom a jelenséget illetően,nem az én blogom.Kimondottam az ok érdekelne.
Előre is kösz.

Ordnassac 2010.06.01. 22:31:34

@6.Lenin: az offolás egyáltalán nem kultúrfölényeskedésből fakad. Ezt részben inkább az emberi kíváncsiságnak tudnám be, mert egy idő után elkezdi érdekelni az gyakrabban kommentelő embereket a másik gyakrabban kommentelő ember. Más okok is lehetnek: néha elég egy apró megjegyzés, amiről másnak eszébe jut valami és arról megy a beszélgetés. Megint ok lehet az, hogy valaki egy feszültebb helyzetet kíván egy offpoénnal lehűteni.

Sokrétű a netes offolás kialakulásának háttere. :-)

Egy sokat offoló

Ordnassac 2010.06.01. 22:33:52

@Ordnassac: persze ez csak a saját véleményem és tapasztalatom. Aztán lehet, hogy más okai is lehetnek ennek.

6.Lenin 2010.06.01. 22:59:32

@Ordnassac:

Néhány éve figyelem ennek az új "közösségi" világnak az alakulását.

1-2 esetben elfogadhtó,amit írsz,nem is ez a problémám és nem erről a blogról van szó.

Nyilván a blog gazdája szempontjából is elfogadható,nagyobb komment szám,ötletet adhat újabb témákhoz,valóban előjöhetnek érdekes témák.Ezzel sincs is semmi gondom.

Ellenben a csetelés kialakulása szinte mindig ugyanazon séma szerint alakul.
3-4 kommentelő.rosszabb esetben elkezdi fikázni a többieket,közben kiemelve a saját fölényét(sok esetben vélt ,és nem valós)belekezd teljesen személyes csetelésbe,nem 1-2 off,hanem folyamatosan.Általában ilyenkor csúnya szóval behal a blog.

Nyilván 1 ok lehet,önmaga számára nem találja érdekesnek,vagy már kitárgyaltnak tekinti a témát.
Ilyenkor követelik általában az új posztot.Ezeket nagyjából érteném is.Nem tisztelik a blogot,a poszt íróját,talán ezt is meg tudom érteni.A lényeg a szereplés,minden áron,azt is
Vagy minden esetben más-más okok,de ennek ellent mond az a kialakulás szinte mindig ugyan úgy alakul.
Tulajadonképpen én off-oltam most 1 jók nagyot,de láttam "kihalt" a blog előmerészkedtem vele.
Bocsi,de ez tényleg érdekes számomra.
Vagy csak annyi,amit felsoroltam?

Alszom rá egyet.
Jó éjt.
Mindenkinek.

bariga 2010.06.02. 00:12:37

valóban tanulságos volt ez a múlt-jelen idéző.. nagy bohócok ha találkoznak!!!

jjulie 2010.06.02. 07:07:54

@lüke:

"a magyarság befogadó nemzet volt" ez egy jól ismert, közszájon forgó mondat

- a "volt" mikortól érvényes, tehát mely korszakkal ért véget?

- mikortól lehet magyar nemzetről beszélni?

- mikor mit értettek azon hogy magyar nemzet?

- mely rétege volt befogadó és milyen értelemben?

-mikor mit értünk a befogadáson?

- a magyar nemesség milyen viszonyban volt a magyarul beszélő néppel?

- a befogadó nemzet vajon azt jelenti e, hogy a magát nemzetfenntartónak nevező nemesség jobbágyává tett bármilyen anyanyelvű családot?

- egy olyan államban a mi ely földrajzi fogalom volt, amelynek lakói a császár alattvalói, és alig lehetett előnyökhöz és hátrányokhoz jutni tisztán nemzetiségi alapokon, mit is jelentett a befogadó nemzet, miben is állt a befogadás: a semmi megosztásában?

- mivel magyarországon a vörös hadsereg megérkezése után és annak ereje törte meg a nemzetfenntertó nemesség politikai hatalmát (a gazdaságit a zsidók előtte megtették, bár nem volt nehéz, mert a nemzetfenntertó nemesség rangon alulilag tartotta a gazdasági ügyekkel való bibelődést, annak egyetlen eleméhez értett, és gyakorolta szivesen, és az a: pénz elköltése, illetve volt még egy két másik is amit művelt, de azt már nem szivesen, az a: csődbemenetel, és a kölcsönkérés volt)

- befogadó magyar nemzet kifejezés érvényes valamilyen értelemben, de a disszimilációt végrehajtó magyar nemzet kifejezés konrét dokumentált, szó szerinti történelmi tény, csupán az a kérdés, hogy ez befejezett mult idő e, vagy sem

szóval, hányan hányfélét gondolnak ha egyáltalán gondolnak valamit amikor az a kifejezést látják, hogy "a magyarság befogadó nemzet volt"?

- egyáltalán volt olyan hogy magyar nemzet, vagy legalábbis egységes, elfogadott elvi és gyakorlati formája, és ha igen mikor?

- ez egy mítosz, amben egyszerűen hinni lehet, vagy esetleg lehet róla beszélni is?

ssi 2010.06.02. 08:31:43

az elmúlt 20 év jelentős történelmi korszakunk
2010 - érdekes lenne olyanokról T.G. poszt, akik nem változtak ekkorát
2030 - érdekes lesz majd Vonáékról egy T.G. poszt

Szimba 2010.06.02. 09:00:31

@6.Lenin:

A fórumokon, kommentekben elsősorban azok jelentkeznek, akik önérvényesítő típusú emberek. Győzni akarnak a vitában, és nem csak részt venni.
Amikor már úgy érzik, hogy győztek, akkor leengednek, és elkezdenek csevegni, ez a levezető szakasz.

Erről egyébként már készült néhány komoly tanulmány is.
Érdekes, de nem sok jelentősége van.
Az egyetlen hozadéka a dolognak, hogy a blog írójának adhat ötletet, médiamunkásoknak ugyancsak.

radala 2010.06.02. 10:12:38

Totális off.
Néztem a kijelölt államtitkárokat. Ahhoz képest, hogy a cum laudés Fazekas rém antipatikus, azért Ángyán meg Illés az biztató.

Idet 2010.06.02. 10:19:49

@6.Lenin: Tudod, a végére ez a sava-borsa az egésznek! Semmi kultúrfölény, ahogyan Ordnassac írta is, különben is, honnan tudná az ember, hogy nem a másik van inkább műveltségi, szakmai, mittudom én, milyen fölényben?
Addigra belefáradunk a politikai szőrszálhasogatásba, annak elemezgetésébe, hány anygyal fér el egy tű hegyén, vagy, hogy egy jó kis talmudista dolgot idézzek: elég szürke-e már a fehér fonal, hogy megállapítsuk, beállt a sabbath, vagy sem...
A témákat rendszerint úgy kivesézzük akkorra, hogy nem marad semmi érdemleges belőle. Eddig még a bloggazda nem emelt kifogást, bár néha egy páran tényleg elmértük az orrunkat OFFolás-ügyben. Szerintem te is élvezed, nem?
Szerintem nem mindenki a győzni akarás céljából kommentel. Az élvezet kedvéért tesszük, hogy értelmes, szellemes, jó esetben kellemes emberekkel cserélhetünk véleményt, akikkel különben nem találkoznánk, legalábbis nem ilyen "felhozatalban". Lehet, hogy ámítom magamat, de én ezért szállok be. Meg azért is, mert - főként az OFFokból - sokat tanulok, és sokszor a saját önismeretemet is nagyban elősegíti, legalábbis néha igen érdekes dolgokra jövök rá...

Egy előszeretettel OFFoló

Idet 2010.06.02. 10:27:44

@jjulie: Csak egyet mondanék: Magyarország volt az egyetlen a környező országok közül, ahol sohasem volt pogrom. (A '45 utáni, hajánál fogva előrángatott eseteket nem számítom, mert az az egy, Tiszanentudomhol így hirtelen, éppolyan szervezett volt, mint a koncepciós perek.)
Ez nem érv, csak egy adalék.

Evehid 2010.06.02. 10:41:18

@radala: jogos az off. Ángyánból amennyit én láttam, az korrektnek tűnt. Illést meg a férjem több évtizede ismeri, ő az, akinek a Fideszben nagyjából egyedüliként érdemi köze van a környezetvédelemhez. Eddig nem is nagyon hagyták szóhoz jutni, meggyőződésem, hogy nem véletlenül.

radala 2010.06.02. 10:53:10

@Evehid: Én konkrétan nem csípem Illést egy kicsit sem, de az tuti, hogy a környezetvédők csípik, ez meg talán elég is nekem.
Simicskó a HM-nél is jó választásnak tűnik, meg Szőcs Géza is. A többieket nagyjából nem ismerem.

lüke 2010.06.02. 11:05:18

@jjulie-kém vak béláig menj vissza:) azt ki tudom venni!

befogadó volt, ahogy te is irod :
nem volt pogrom
nem volt hugenotta üldözés/Szt. Bertalan éjszkája
meg hosszú kések éjszakája
1945 után sehova nem fogadtak be senkit- keleten- , legfeljebb a börtönökbe

Idet 2010.06.02. 11:23:55

@Evehid: Csakhogy az nem pogrom volt, ahogy a linkből is kiderül.
A pogrom véres, erőszakos, gyilkossággal és rablással egybekötött szervezett zsidóüldözés, a spontaneitás álcájába öltöztetve. Elsősorban Ukrajnában volt "honos", onnan terjedt el máshová is. A középkori Nyugaton is folytak ilyenek, csak nem ez volt a nevük.

Idet 2010.06.02. 11:25:59

@Evehid: André Schwarz-Bartnak van egy nagyon jó könyve erről, ami ugyan regény, de tényhű.

Kave 2010.06.02. 12:01:01

@jjulie:
Amikor valaki ilyeneket ir, mint Te, akkor értem meg miért is akar a Fidesz egy új-régi nemzeti (jobboldali?) kultúrát kialakítani. Mert a hozzászólásodból látszik, hogy az elmúlt 60 év népbe belevert (helytelen és hazug) frázisait mondod vissza. A komcsi, ma bal-liberális (bukott) rendszer sztereotípiái köszönnek vissza kérdésedben.

Hogy miért voltunk befogadók?
Nyugat-európában a középkorban nagyon nehezen kapott nemességet, földet, pláne hatalmat egy idegen nép fia. Nálunk ösztönözték a szaktudást, új kultúrát behozó nyugati keresztények letelepedését. Kiváltságozva tagozódtak be a magyar rendszerbe, őket hívjuk hospeseknek.

A befogadót (a közhiedelemmel ellentétben) nem az itt élő maroknyi idegenre értették, sőt északi -szlávok, vlachok, csak a középkor végén kezdtek nagy számban érkezni. Szerbek pedig csak a török kor végén a „Habsburg kor” elején. (Ezek a néprétegek a rossz életkörülményektől menekülve, háborús övezetből vagy kizsigerelő uraik elől érkeztek és nálunk menedéket, földet, munkát kaptak UGYAN OLYAN FELTÉTELEKKEL, mint amilyenek a magyar jobbágyoknak voltak, ez is ritka volt nyugaton!!!) Tehát az Árpád-korban maroknyi kisebbségünk volt.

Nálunk a befogadottak igen jól éltek és semmilyen megkülönböztetést nem szenvedtek. Ezért is alakult ki a HUNGARUS tudat. Jól jellemzi ezt, hogy a 19. század végén a Felvidéken élő északi szlávoknak (ma szlováknak hívjuk őket) nem volt nemzeti öntudatuk. Pontosabban: valamilyen szláv nyelvet beszélő magyarnak vallották magukat, a szlovák szót még csak nem is ismerték!!!! . És ez jellemző volt az egész Nagy-magyarországra! Ha Felvidéken, 1920 környékén népszavazás lett volna, hát bizony ma nem létezne Szlovákia….

Ha érdekel, pontosan leírom a befogadás nagyobb hullámait, mikor, milyen népcsoportok érkeztek a Kárpát-medencébe és milyen jogállást kaptak. (Bár szerintem ettől kiakadnának fórúm társaink).

És milyenek voltak a nem befogadók?
Francia Királyságban, a Német Római Birodalom északi tartományaiban folyamatosan (kb 10 -20 évente) kiirtották a zsidó kereskedőket és bankárokat. Nálunk ilyen nem volt. Bár (a közhiedelemmel ellentétben) nálunk a középkorban főként nem zsidók foglalkoztak a pénzügyi/gazdasági tranzakciókkal, hanem izmaeliták, ezek főként muzulmán népek fiai voltak. Egyébként a „fejlett” nyugaton is általában a pénzügyeket idegenek kezelték, mert MINDENHOL derogált a nemességnek pénzel foglalkozni!

Na, egyelőre nem írok többet, ez is sok lett. Mindenesetre a kérdéseidből látszik, hogy milyen erős volt az elmúlt 60 évben a baloldali kulturális letámadás. Tényleg ideje lenne kicsit rendet tenni, és kihajítani a félrevezető, propagandisztikus sokszor magyarellenes történelemkönyveket.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 12:36:44

@Idet: A kultúrfölény szavatossága szerintem is lejárt. Újraélesztéskor ment el, rögtön Trianon után. Engem az utolsó hozzászólásoktól (ld. pogrom-kérdés) eltérően a jelen izgat inkább. Hogyan lehet konstruktívan nemzetstratégiát megfogalmazni és nemzeti érdekeket érvényesíteni? Szerintem ehhez adalék a húszévesKövér-Torgyán csörte, meg a maiak is. Figyelembe kellene venni főként az európai, de általában is a világproblémákat, érzékenységeket-érzéketlenségeket, és tudni, hogy mi mit akarunk elérni. A nemzetstratégiát nagy szavakból építő politika persze hiteltelen, de teljes némaságban meg nem lehet építkezni.

OFF: Szerintem egy kicsit visszatért a beszélgetés a témához a végén, ami ha jól értem a politikusok változó véleményei és tettei, meg ezt a trianon-emléktörvény.

lüke 2010.06.02. 12:55:05

off itt az új angol pol szakértö:)
1991-ben született. Jelenleg az Edinburgh-i Egyetem földrajz-orosz szakos hallgatója

konzervatorium.blog.hu/2010/06/02/egy_olyan_igazi_brit_forradalom#comment-form

lüke 2010.06.02. 12:57:21

merci kave:)
cave canem:)

panelburzsuj 2010.06.02. 12:59:41

@eötvös_csöpi:

Gonosz, de rávezető célú kérdések:

Hányféle arab vagy kínai nemzeti érdek lehet?

Megegyezik-e a német, osztrák, svájci, luxemburgi, liechtensteini nemzeti érdek?

lüke 2010.06.02. 13:05:30

@eötvös csöpi:
mindenkit a jövö izgat
szerintem:)
de a jelen s a múlt nélkül ,erröl nem beszélhetünk

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 13:49:03

@lüke: szerintem sem lehet a múltat kiiktatni, amnéziásnak lenni nem jó (nem tudjuk hol hagytuk el a lakáskulcsot, aki szembe jön az az édesanyánk-e), ennek az emléktörvénynek a trianoni szerződés kapcsán is két vége van: az egyik a húszig nyúlik vissza, de a másik?

@panelburzsuj: nemzeti érdekhez jól definiálható nemzeti közösség kellene? Engem az nyűgöz le a nemzetben, hogy annak ellenére láthatóan (a történelemben és a politikában) létezik, hogy világosan meg lehetne határozni, ki van benne, hogyan formálódik. Paradox, de kirekeszteni ennek ellenére ki lehet belőle.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 14:06:11

Kövér a túlélésre büszke a nemzeti összetartozási törvény kapcsán, itt: www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-356970
(ez azért egy elég szerény büszkeség)

panelburzsuj 2010.06.02. 14:30:24

@eötvös_csöpi:

Az egyénit meghaladó érdeket csak úgy tudod definiálni, ha meghatározod azt közösséget is, amelyet osztozik ebben az érdekben.

Viszonylag egyszerű példák: nemzeti vagyon, nemzeti jövedelem. Ezek kifejezetten érdekközpontú fogalmak. És képtelenség lenne őket kiszámolni, ha nem lenne világos, hogy mi tartozik bele, mi nem.

Sok szó esik mostanában a természeti erőforrásokrá: vizekben gazdag nemzet (vagy ország?) vagyunk. Ehhez képest a folyóink vízhozamának 95 %-a az országhatárokon túlról érkezik. Lehetne jönni persze a Kárpát.medencével, de azzal is, hogy ennek a határon túlról jövő víznek is a zöme a Dunán és a Dráván érkezik, azaz nem "trianoni" területekről.

Teljesen más kérdéskör, hogy egy etnikumnak vannak-e olyan sajátos érdekei, amelyeket érvényesíteni kíván. Az első jó kérdés megint az, hogy meghatározható-e az a közösség, amely "birtokolja" ezeket az etnikai érdekeket? A második jó kérdés, hogy milyen más, az adott etnikumon kívüli érdekekkel versenyben kívánnak ezek az érdekek érvényesülni? Sokszor hallom a "pannon klíma" című szöveget, és mindig eszembe jutnak a csallóközi fóliázó magyar falvak. Nemzeti érdek-e, hogy a Kis-Duna mellett termelt zöldség eljusson a budapesti háztartásokba - miközben vannak pl. szép számmal szentesi meg vajszlói zöldségtermelők is ...

Nem kötözködésből mondom ám ezeket, hanem annak érzékeltetésére, hogy a virtuális ködben könnyebb eljátszadozni a "nemzeti érdek" névre keresztelt mozgósító jelszóval, mint a napi gyakorlattá formálni a nemzeti érdekérvényesítést.

Szóval egyáltalán nem tartom haszontalannak mindezen elgondolkodni, és pont azért, mert nem igazán látszanak még összeérni a "föntről kibocsátott" és az "alulról induló" szálak.

panelburzsuj 2010.06.02. 14:51:57

@panelburzsuj:

De mondhatnám a "magyar bor" című rémtörténetet is, ahol egyik oldalról teljesen világos, hogy mi lenne a "nemzeti érdek", másik oldalról viszont olyan kisebb-nagyobb érdekek szaggatják apró cafatokra ezt "nemzeti" érdeket, amik külön-külön szintén érthetőek és indokolhatóak, ha nem is mindig méltánylandóak.

És mondhatnám a "modern tudományok" szinte minden területén dúló kultúrcsörtéket is: mit kezdjünk az özönlő "nemzetközi" (jobbára angolféle) eredetű szakkifejezésekkel? "Hígítsuk", "rontsuk" velük a magyar nyelvet - vagy "törjük kerékbe" az értelmüket "erőltetett" magyarítással?

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 14:58:02

@panelburzsuj: ha akarod, etnikumnak nevezem a nemzetet, nem hangzik olyan jól, de kedvedért mindent.

Akkor nézzünk mondjuk egy olyan jól definiálható szervezetet, mint a McDonalds, mindenkinek egy az érdeke, ki határozza meg a közös érdeket? Én még itt is látok különbséget két üzlet között, de lehet, hogy ez színtiszta érzékcsalódás a részemről.

A nemzeti érdekre és azzal kapcsolatos aktuális vitára: nol.hu/archivum/orban_nem_akar_vezerszerepet_kelet-europaban

Tegyük fel, hogy fával fűtök és főzök, érdekemben áll-e, hogy Közép-Európában észak-déli gázvezetékek is legyenek? Támogassam-e az engem ebben képviselő politikust vizsgáljam-e közösségi alapon a dolgot? (Picit csaltam, mert itt a nemzeti érdek egyben regionális és egyáltalán nem nemzetállami, de példa mutatja, hogy nemzet-nemzetnek nem feltétlenül farkasa. Már bizonyos nemzet, bizonyos más nemzetnek :))

panelburzsuj 2010.06.02. 15:26:21

@eötvös_csöpi:

Nem picit csaltál, hanem jó nagyot ... :)

Az etnikum önmagában, politikai érdekérvényesítő keretek nélkül ugyanis semmiképp nem nemzet, legalábbis a "tudomány mai állása" szerint:

www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/gango/20030317gango.html

(Hogy ez a politikai keret mennyire passzentos és mennyire önálló, az egy másik kérdés. Illetve - pont ez a nemzet-kérdés veleje.)

A céges és fűtős példád arra példa, hogy nem minden érdek szorítható nemzeti keretek közé. A Meki érdekét legalább annyira meghatározza a Burger King érdekfelfogása és érdekérvénysítése, mint a nemzeteké, a fával fűtés és gázvezeték összevetése pedig így értelmezhetetlen. (Pl azért, mert nem csak otthonod, hanem iskolád, munkahelyed is van, és ott sem akarsz pufajkában kitelelni.)

ssi 2010.06.02. 15:53:53

Újra elolvasva: de lehet, hogy még mindig nem értem
Torgyán: önön tragédiája miatt állt ki Trianon mellett (igazságtalan területi veszteség és a nemzet szétválasztás), s a megemlékezésen túl nem akart menni

Fidesz:
- ha többet tudunk valamiről, változhat a véleményünk
- ha korosodunk, a több élettapasztalat birtokában átértékelhetünk sok mindent
- 90 év kerek évforduló-e, de ok a megemlékezésre, s a hozzá kapcsolódó gesztusra, a jelképes határon túli nemzetegyesítésére, de hogy ennek pont így a kettős állampolgárság megadásával kell azonosnak lennie? - még nem tudom
- a politika bizalmatlanná is tett:
* 2 legyet egy csapásra - ügyes: kezelni kell a Jobbikot + hatásos, gyors, "hazafias" törvények már a prekormányzás idején
* kezelni kell az ország bajait - alapozni kell a hangulatot, a lelkeket: de nem lesz szerencsés, ha az itthoni csalódott embereket a hálás határon túliakkal állítanák szembe

Idet 2010.06.02. 17:42:11

@eötvös_csöpi: És egyáltalán, a kultúra fogalma sem maradt változatlan, be kellene emelni akár húsz éve is még ismeretlen, vagy csírájukban meglévő fogalmakat.
Érzékenységek, igen. A "kutúrfölény" olyan felsőbbrendűséget hirdet, amely sosem volt meg, vagy ha igen, inkább alázatot követelt volna meg, mint effajta pöffeszkedést, ami a fölényt eleve aláássa... Ez olyan bizonyítási kényszerbe hozza azokat az országokat, akiket érint (pl. Szlovákia most), ami tulajdonképpen indokolatlan, de nagyon is érthető. Ahogy mondod, "némaságban meg nem lehet építkezni", ezekre az országokra (és pl. a volt gyarmatokra, stb.) éppúgy vonatkozik, mint ránk.

eötvös_csöpi · http://hu.wikiquote.org/wiki/A_Pog%C3%A1ny_Madonna 2010.06.02. 22:07:57

Ha még valaki nézi ezt a levetett ruhánkat, akkor egy friss link: index.hu/belfold/2010/06/02/bekes_visszakebelezestol_a_sebgyogyulasig/

A végéből idézet: ""Június 4-ének a nemzeti összetartozás napjává nyilvánításáról 2007-ben is beterjesztett törvényjavaslatot a Fidesz és a KDNP. A Németh Zsolt és Simicskó István jegyezte javaslat preambulumában akkor még nem szerepelt Isten, a történelem ura [1]. Az viszont igen, hogy a törvényt azzal a céllal alkotnák, hogy "a június 4-i megemlékezések középpontjában a békeszerződés keltette csalódottság kifejezése helyett az új határok fölött is létező közös magyar nemzeti identitás fenntartásának értéke kerüljön".""

jjulie 2010.06.02. 22:58:39

@Kave:

nekem kérdéseim voltak, vannak

neked nincsenek?

jjulie 2010.06.02. 23:01:37

@lüke:

tudsz te szöveget is írni, mégpedíg összefüggő, bővített összetett mondatokból faragottat

panelburzsuj 2010.06.02. 23:14:28

@jjulie:

Mert Kave tudósított, és nem interjúvolt. Az azért kár, hogy ebből a tudósításból Hoplita ősei kimaradtak. Pedig az látványosabb entrée volt, mint mondjuk a vallon hospesek ...

jjulie 2010.06.03. 07:05:16

@Kave:

"Ha érdekel, pontosan leírom a befogadás nagyobb hullámait, mikor, milyen népcsoportok érkeztek a Kárpát-medencébe és milyen jogállást kaptak. (Bár szerintem ettől kiakadnának fórúm társaink). "

érdekel (ezért kérdeztem feljebb)

ssi 2010.06.03. 09:59:22

Nagyon tetszik a téma és a tálalása is:
1991.
T.J. ..."senki nem gondol annak a revíziójára, hanem mi Trianont olyan értelemben tekintjük nemzeti tragédiának, mint ahogy egy gyermek tragédiának tekinti édesanyja elvesztését; és ahogy a gyermeknek joga van édesanyja koporsójára leborulva kisírni a bánatát, éppúgy a magyar népnek joga van a nemzet tragédiáját jelentő trianoni siratófalra ráborulva kizokogni bánatát..."
K.L. "....rákérdeztek arra, hogy vajon Magyarország hogyan viszonyul saját határaihoz, hogyan viszonyul a szomszédaihoz...magyar nagykövetség épületében tettem, kizárólag magyar újságírók előtt...igyekeztem a szerb-horvát konfliktusból származó veszélyekre felhívni a figyelmet....Ezt mi itt Magyarországon a helyén tudjuk kezelni, azonban ne várjuk el a nyugat-európai politikusoktól, hogy ugyanazzal a helyismerettel nyúljanak a magyarországi politikához...egy kormánypárt vezetőjének, elnökének felelősségteljes állampolgári és államférfiúi megnyilatkozása..."

Nem a tartalomról szólt a vita, de jó, hogy megismertük ezt is, mert pl. mind a kettő elfogadható. T.J. történelmi gyász, mint belügy, K.L. korrekt, józan, reális, mértéktartó, de fontos a téma konfliktus kerülő kezelése.

2010. miért a változás?
O.V. személyisége és hogy kire hallgat a fő mozgató, s amíg ez sikeres, "némám" el is fogadják, sőt alkalmazkodnak?
Előre menekülés a kettős állampolgárság és a Trianon-nap?
- Jobbik kezelésére ez még a kisebbik rossz
- az ország fejlődése érdekében kellenek a kellemetlen intézkedések is, de az embereket nem erre hangolták, s a valóságban parlamenti és választói ellenzékük is van.
- Kell -e a többségnek a virtuális Nagy-Magyarország és a valóságos 15millió magyar?
- vagy csak a lázadni is tudók leszerelésére jó?
- most jön a feketeleves, s kellenek a szimpatikusabb eredmények, a lelki kapaszkodók?
- vagy nincs kiforrt gazdasági terv és húzni kell az időt?
- vagy O.V. személyisége óhajtja mindezt a hatalmi nagyságot?
Ugyan ezek a kérdések a vallás, Isten egyértelmű előtérbe helyezésével is.
- vagy minden ártatlan és őszinte és természetes és szükséges?

Éhesló 2010.06.03. 19:07:05

Nagyjából ennyire hiteles a nemzeti buktor és kövér, mint amit itt fennen olvashattunk.
A szavuk semmit sem ér, becsületüket rég elhagyták valahol az szdsz és az mdf között, még a torgyán féle koalíciós bérgyilkosságot megelőzően. Ez utóbbi már csak ráadás volt az 1998-as hatalomra jutásukat követő jobboldali koaliciós társukra mért csapások örömeire 8nemhiába antalltól tanulták a hazai jobboldal szalámizását).
Eközben egyetlen ügyet sem vertek rá az 1984 óta a az állami vagyon háromnegyedét üveggyöngyökért "elprivatizátolókra".
Nemhiába martonyi is velük kezdett, mint ügynök és privatizátor.....

ssi 2010.06.03. 21:58:32

1991
T.J. csak belügy, egy szomorú történelmi eseményről a megemlékezés
K.L: óvatos külpolitika, hogy hogyan kezeljük a történelmi múltunkat
2010
Fidesz: belügyünk, bár külügyet is érint, de olyan fontos belügy, hogy nem igazán fontos, hogy hogyan érinti a külügyet.
Később fogjuk megtapasztalni, hogy érdemes volt-e kockáztatni, vagy nem is volt kockázatos meglépni

TH 2010.06.04. 16:12:03

@chabbix1: "hogy ha a Torgyán és Csurka féle vonalat nem rombolja le a .Tudjuk kik által működtetett média és pénzügyi oligarchia, (melynek a mai fideszesek abszolút haszonélvezői voltak), mára nem rabolják ki az országot, nem kerül félhalott állapotba a nemzet. "
Idáig jutottam, de ez annyira vicces volt, hogy azóta is ezen röhögök...a Torgyán féle FKgP bizonyított 98 és 2002 között, azt hiszem, ha valakinek előtte jobb véleménye lett volna róluk...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 10:56:37

köszönjük ezt az írást

Torgyán rendkívül jól beszél, fiatalabb éveimben nem szimpatizáltam vele, de most hogy odafigyelek a tartalomra, eléggé hiteles magyar ember.

ami a kövérféle kommunista idegenszívűekről nem mondható el

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 11:58:56

@clownfish: úgyvan

nyomokban internacionalista kommunizmust tartalmazhat a nemzeti fidesz, vagy fordítva?:

nyomokban nemzeti az idegenszívű?

az biztos, hogy a sajátos liberalizmusuk át van ghatva, származtatva van a régi korból. sajnos nem a Horthy a régi kor, hanem a kádáré.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 12:01:15

@Ordnassac: nem.

Gaudí nem mondana ilyet:

"kijelentettem azonban rögtön, hogy természetesen senki nem gondol annak a revíziójára "

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 13:06:11

@stratez: érdekes nézni a fideszfanokat

nem okoznak meglepetést
kicsit egy ügyűnek tűnnek

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 13:19:04

@tuggya: a himnusz alatt is kivonultak volna?

ugye-ugye, hogy ez milyen gyenge

kics olyan mint mikor a liberálisok nemzetet gyaláznak, és ráfogják irónia.

de valójában úgy is gondolják

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.06.05. 16:11:11

@Taiki: maradjon is ott, ahonnan jönne
süti beállítások módosítása