Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) Orbán Viktor (9) orbán viktor (114) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:07

Régi és fontos témája a politikai és politikatudományi vitáknak a kormányzati teljesítmény értékelése. Most, hogy ezen a héten pár hétre felfüggeszti munkáját a törvénygyár, bizonyára a politikai szereplők, az újságírók és az elemzők is erős késztetést éreznek majd az első mérleg megvonására. De vajon létezik-e olyan módszer, olyan elemzési keret, amely minden kormányt azonos eljárás alapján vizsgálhat meg?

(Fotó: Facebook)

Pesti Sándor tanulságos írásában meggyőzően mutatja be, hogy mennyire nehéz (lehetetlen?) objektív módon, igazolhatóan értékelést adni, hiszen már az adatok kiválasztásában is jelentős szerepe lehet az értékelő preferenciájának. Nem is beszélve arról, hogy a kapott adatokat hogyan elemezzük, miként tálaljuk. Pesti idézi munkájában a Századvégnek a Medgyessy-kormány első évéről készített összegzését, amelyben a szerzők így fogalmaznak: „a kormányprogramhoz képest aránytalanul nagy mértéket öltött a kormányváltást követő személycsere, a meghirdetettel szemben durva politikai tisztogatás történt.” Vajon leírhatnák most újra ezt a mondatot a Századvég kutatói? S vajon nem lenne-e ugyanannyira igaz ez a mondat a mostani helyzet jellemzésére, mint az, ha így fogalmaznának: „a szükségeshez képest arányos mértéket öltött a kormányváltást követő személycsere, mindössze a várakozásoknak megfelelő politikai tisztogatás történt.”

Nem azt állítom, hogy ne lennének egy értékelésnek egzakt alapjai, de azt igen, hogy a legtisztességesebb szándék esetén is hiú ábránd olyan eljárásra vágynunk, amely a kormányzati teljesítmény teljességét képes lenne vitathatatlan módon „bemérni”. A legproblematikusabb pont rendre az, hogy mi alapján vizsgálódunk: a korábbi teljesítményeket (jobb/rosszabb), a választói várakozásokat (támogatják/nem támogatják), a politikai siker feltételeit (eredményes/eredménytelen) vagy saját elvárásainkat (tetszik/nem tetszik) használjuk-e zsinórmértékként.

Ennek ellenére kétségtelenül vannak olyan szempontok, amelyek egy ilyen elemzésből nem hiányozhatnak. A mérhető, statisztikai adatokkal leírható változásokon túl – többek között - feltétlenül ide tartozhat az elfogadott döntések irányának és a döntéshozatali eljárásnak a tanulmányozása, a személyzeti politika jellemzése, a választói vélemények alakulásának elemzése, valamint a koherencia (egyrészt a korábbi ígéretekhez, másrészt a többi cselekvéshez viszonyított) vizsgálata. Terveim szerint a hét második felében ezek alapján magam is kísérletet teszek majd a választások óta eltelt három hónap összegzésére, addig pedig érdeklődéssel várom a szempontokra, a módszerekre és az értékelésekre tett javaslatokat, ötleteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr202165663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSENDES 2010.07.21. 13:19:58

@radala: "A 29 pontról nem tudunk semmit igazából." www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20100721-mkkt-kisebb-lesz-200-milliardnal-a-bankadobol-szarmazo-bevetel.html

Szerintem olvasd el a cikket, s akkor már fogsz tudni valamit a hatásokról. A költségvetési bizottság éppen azt számolgatja, hogy a 29 pontból milyen hatások várhatók. Nem éppen rózsás a helyzet, mert egymás kioltó intézkedések vannak, és a vége, hogy a költségvetési lyuk növekszik.

radala 2010.07.21. 13:20:40

@CSENDES: Borzasztó érdekes, hogy az origo mindent belinkel, csak épp azt a cikket, amiről ír (az olvasói levél) azt nem, pedig engem érdekelt volna. Schmitt Pált lenacionalistázni elég jelentős tudatlanságra vall. Ez a WP ez egy tipikus weyerbélázás. Ennek szerintem kis hazánkban már csak az egészen sötétek és az egészen elfogultak dőlnek be, őket például Kubatov név szerint ismeri;-) Én csak a nickjüket:-)

radala 2010.07.21. 13:25:17

@CSENDES: Nem hiszem, hogy az origoról kellene tájékozódnom a linkelési technik´ßajukat elnézve.
Arról nem is beszélve, hogy mivel engem a konkrét intézkedések napi szinten nem érintenek, ezért nem is érdekelnek. Nekem van idöm 1/2-1 év után értékelni a kormány teljesítményét. Mert ugye hisztizhetnék a lex-járain 3 hetet, mint sokan teszik, de a vége az, hogy nincs is lex-járai. Lehetne hisztizni a forint zuhanáson, de a helyzet az, hogy nem zuhan a forint. Lehet azt mondani, hogy Orbán egy köcsög, de pl Csaba László (aki nem a Fidesz) szerint meg az IMF a köcsög.
Bonyolultak ezek a dolgok, majd meglátjuk.

CSENDES 2010.07.21. 13:27:01

@radala: Nyilván nem odaadta az olvasói levelet, Kovács Z. kormányzati kommunikációért felelős, hanem közleményt adott ki, vagy nyilatkozott, erre utal ugyanis az a fordulat, hogy Kovács Z. közölte.

radala 2010.07.21. 13:30:46

@CSENDES: No, akkor ezt elolvasom:-)

De, amúgy nekem tökéletesen mindegy a bankadó. A 3,8-as hiány is tök mindegy.
A valóságban szerintem egy komoly baj van a kormánnyal, az hogy még nem ül az összes szoci:-)
Igazából az egyetlen dolog, aminek jelentős gazdasági hatása lehetne a jövőre nézvést az az, ha lenne megtorlás és az emberek láthatnák, hogy nem lehet következmények nélkül lopni, csalni hazudni. Nyilván le kéne csukni pár Fideszest is ahhoz, hogy a hatás tökéletes legyen. Mindenesetre szerintem ez lenne az, ami valóban változtathatna az ország állapotán.

CSENDES 2010.07.21. 13:31:27

@radala: A lex Járait még nem vették ki, csak lehet, hogy kiveszik. S pl Csaba László éppen ma reggel mondta, hogy már folynia kellene a műhelymunkának, már ha csinálni is akarnak valamit az elmúlt 15 évben elmaradt dolgokkal. És most nem a jövő évi költségvetésről, hanem az oktatáspolitika, környezetvédelem, stb. terén. Ő mégiscsak közelebb áll hozzájuk, hát csak tudja, hogy csinálnak-e valamit, vagy csak kapkodnak.

AkarkiJ 2010.07.21. 13:36:35

@radala:

OFF

"de pl Csaba László (aki nem a Fidesz) szerint meg az IMF a köcsög."

Elsőre jól hangzik amit írt, de figyelembe véve, hogy elvileg volt egy olyan kapcsolódó dolog az imf hitel felvételénél, hogy emiatt maradnak a bankok az országban (ami tetszik, nem tetszik az ország érdeke is), picit más a dolog, mert innentől már nem kétoldalú a dolog és elvileg lehet szava a bankoknak is valamilyen mértékben... Kérdés, hogy az önként felajánlott 50mrd, illetve az imf-eu által javasolt 100mrd a 200 helyett az megfelel-e a "valamilyen mértékben"-nek.

.

És hogy kapcsolódó legyen azért a poszthoz, hogyan lehet mérni a bátorságot mint teljesítményt, illetve a megalkuvást a következmények elkerülésének érdekében?

radala 2010.07.21. 13:43:01

@CSENDES: Érdekes adatot találtam a KT munkájában, a Házi pálinkafőzés 7,4 milliárd forinttal rontja az elsődleges egyenleget.
Nos ezután helyén fogom tudni kezelni, amikor az index azzal jön, hogy 1 milliárdot buktak a valutahitelesek (már persze, ha minden úgy marad, ahogy éppen van).
Szerintem kb milliószor fontosabb, hogy az emberek pálinkát főzhessenek (ahogy pl az osztrákok is tehetik, meg a vajdaságiak). Mint, hogy néhány bunkó ki tudja fizetni a plazmatévéjét, amit eszetlenül megvett 140-es svájcifrankál...
No, mindegy egy szó, mint száz most sem lettem semmivel sem okosabb. De ezt már kezdem megszokni.
A baj az Mo-n, hogy nem lehet tudni, hogy kinek lehet hinni. Kár, hogy nincs SL már mert neki legalább mindig hittem:-)

AkarkiJ 2010.07.21. 13:43:59

@radala:

"Igazából az egyetlen dolog, aminek jelentős gazdasági hatása lehetne a jövőre nézvést az az, ha lenne megtorlás és az emberek láthatnák, hogy nem lehet következmények nélkül lopni, csalni hazudni. Nyilván le kéne csukni pár Fideszest is ahhoz, hogy a hatás tökéletes legyen."

Párat? :)

panelburzsuj 2010.07.21. 13:51:22

@radala:

Te valami megkésett Szentlászló-inkarnáció vagy ezzel az örökös kézlevágással, aki most nem kunok, hanem a komcsik ellen kelsz ki időről időre a sírboltból?

radala 2010.07.21. 13:52:39

@AkarkiJ: Kb világos ez az egész, vagy nem világos ha jobban meggondolom. A lényeg, hogy a legnagyobb jó szándékkal sem lehet 2 hónap kormányzás után egy csőd közepén álló ország kormányát értékelni. Sem bátorság sem teljesítmény szempontjából.
Nekem fogalmam sincs erről az egészről, de azért azt túlzásnak érzem, hogy az IMF megmondja, hogy mennyi legyen a hiány, amit akkor is tartanod kell, ha minden körülmény megváltozott és még azt is meg akarja mondani, hogy hogyan tedd.
Igazából nekem még az sem tiszta, hogy mi a demokrácia. Például nem kutya kötelessége-e Orbánnak atomot dobnia Washingtonra, ha az IMF mondjuk a kutatást oktatást akarja még jobban ellehetetleníteni vagy az egészségügyet?
Egy szó mint száz szerintem lehetetlen napi bontásban elemezni egy pártot, kormányt. Várjuk ki mi lesz a vége.
Szerintem a hazautazó IMF tűnik épp most egy hisztis kurvának.
Szóval várjuk ki a végét.
Ki emlékszik már Kósára, oszt tg is kielemezte, hogy valami megbicsaklott...

panelburzsuj 2010.07.21. 13:58:06

@radala:

"Ki emlékszik már Kósára"

Doublethink. TE nem emlékszel, mert nem akarsz emlékezni.

vic 2010.07.21. 13:59:33

érdekes, hogy az emberek az "értékelés" szó kapcsán a "minősítés" és "vélemény" formálás jut eszükbe

Én azokat az értékeléseket szeretem amik tényeken alapulnak és azok bizonyos logikai láncolatára hívják fel a figyelmet - minősítés nélkül

Az érdekes az, hogy ez utóbbi sem objektív, mert a ténye(ző)k kiválasztása is szubjektív, azaz ha valami tény kimarad, rögtön fel lehet vetni, hogy szándékosan, elfogultsággal történt

ez az elméleti rész...

AkarkiJ 2010.07.21. 14:02:16

@radala: Kósa épp az előbb nyilatkozott az IMF-el kapcsolatban :) Bár nem tudom, hogy ez most keménykedés vagy enyhülés akar lenni, vagy szimpla puhatolódzás...

Szerintem is túl rövid az idő ahhoz, hogy nemhogy mérni, de értékelni lehessen érdemben a kormányt (bár a betonozás mértékét az mondjuk lehet, mert az tényleg villámgyorsan megy).

A beleugatás pedig szerintem elfogadható egy olyan országgal szemben ami az olaszok mentalitását ötvözi a görögök technikájával a trükközés szempontjából, akár gyf, akár ov kormányait nézzük, akár a vállalkozók sokaságát, akár a hétköznapi embereket. Itt a trükközés ha nem is hobby, de a kultúra része. Hisz az országalapítás is egy ingatlan-panamával indult :) Lóért egy egész országot, na ez a tuti üzlet :)

Totálisan hiteltelenek a kormányaink és az egész ország a véleményem szerint. Pont emiatt szeretnének tisztán látni IMF-EU, mert nem véletlenül (és nem csak gyf munkássága) okán vagyunk ott, ahol vagyunk.

vic 2010.07.21. 14:02:25

gyakorlatilag engem az érdekel, hogy ugyanazon témáról szó szerint hogy változott a Fidesz kommunikációja... mondjuk ellenzéki szempontból mit nyilatkozott, mit választás előtt, mit most... sok érdekes téma van...
a fő elemzendő terület, hogy a közvélemény ezt meddig, hogyan, miért tolerálja...
ugyanezt el lehet játszani a többi pártra is, mert az MSZP kommunikációja is kezd érdekes lenni, és az új tényezőknél is lehetne biztos jó témákat találni, parlamenten kivül vs. parlamentből mit mondtak

devadel 2010.07.21. 14:03:54

Kedves Török Gábor!

A felvetésre nagyon egyszerű a válasz, ha valaki kicsit is ért a teljesítmény méréshez és értékeléshez. Az ilyesmit ugyanis úgy mérjük, hogy kitűzünk egy célt, és azután az eredményt összehasonlítjuk azzal (persze ez a lényegre fókuszáló leegyszerűsítés).

A fentiek alapján a "politika" teljesítményét abban az esetben lehetne mérni, ha a politika által deklarált célok nem eleve hazugságok lennének, vagy egyáltalán lennének deklarált célok.

A fenti szempontból kérdésfelvetése ma Magyarországon nem releváns.

(Megjegyzem, ha az Orbán-Kormány valódi, elég nyilvánvaló célját tekintjük, miszerint a hatalmat önmagáért a hatalomért megszerezni, ellenőrizhetetlenné tenni, az országot következmények nélkül lenyúlni, a teljesítmény máris éltékelhetővé válik, és hát idáig csillagos ötös)

P.mester 2010.07.21. 14:07:07

Sok értelme nem volt ezt a posztot megírni.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.21. 14:12:48

Orbán állítólag nem volt jó házigazda, egyszerűen nagyképű bunkó!
Több szlovák lap is arról írt, hogy Orbán Viktor a visegrádi négyek találkozóján nem volt jó vendéglátó, például habozott kezet fogni Iveta Radicova szlovák kormányfővel, nem húzta ki neki a széket, miközben Radicova volt a találkozón az egyetlen nő. Emellett nem biztosítottak számára helyiséget, hogy sajtótájékoztatót tartson, a folyosón beszélgetett az újságírókkal, akik közül a magyarokat nem is tájékoztatták előre a találkozóról.
A szlovák sajtó szerint Orbán Viktor nem a legjobb házigazdaként mutatkozott be a visegrádi négyek kormányfőinek budapesti találkozóján. "A magyar sajtó is észrevette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden nem a legjobb teljesítményt nyújtotta. Már a visegrádi négyek kormányfőinek fogadásakor komolyan megsértette a diplomáciai protokoll és az udvariasság szabályait. Személyesen csak a lengyel kormányfőt fogadta, akivel a legjobbak a kapcsolatai. Iveta Radicovát, a miniszterelnökök között az egyetlen nőt, a külügyminisztérium államtitkára, Németh Zsolt fogadta" - írja a Sme című liberális napilap szerdán.
"Orbán szintén habozott, amikor az újságírók felszólították, hogy fogjon kezet Radicovával, és a leülésnél a széket a miniszterelnök asszonynak (Petr) Necas húzta ki az asztal alól" - jegyzi meg a lap.
A szervezőknek felrója, hogy az Orbán-Radicová találkozó után a szlovák kormányfőnek nem biztosítottak helyiséget az újságírókkal való beszélgetésre, Radicovának a folyosón állva kellett nyilatkoznia. A magyar újságírók sem kaptak tájékoztatást, és a szlovák kollégáktól tudták csak meg, mikor és hol lesz a kétoldalú találkozó.

legoneni 2010.07.21. 14:16:47

Úgy gondolom nem kéne állandóan hisztizni meg túllihegni a mindennapi parlamenti és kormányzati eseményeket. Ha az ellenzék teszi ezt, akkor még hagyján, érthető. De a civilek várhatnának néha pár napot mielőtt mindenféle tupírozást meg habverést kezdenek. Olyan már a net is, mint a pletykaéhes öregasszonyok a gangon: a legapróbb hírmorzsára vetődnek, kombinálnak, csócsálnak, jósolnak. Én mindig örömmel olvasom T.G. elemzéseit, de most éppen nem tartom még időszerűnek a „mérést”.Persze, ha így látja jónak, akkor elemezze a pár hetet is akár.

golb 2010.07.21. 14:23:29

@Birtalan Balazs: és ezt az adatot hogyan, milyen módszerekkel vennéd fel? Közvéleménykutatás? Népszavazás? Kérdezőbiztos a határállomáson?

Az összehasonlításoknak eleve nincs tényleges, konkrét alapja, elvileg is lehetetlen az objektív összevetés. Csak akkor lehetnének összehasonlíthatóak, ha __pontosan__ ugyanolyan bemenő paraméterekre, ugyanolyan körülmények között adott válaszaikat, és az abból kihozott eredményeket lehetne vizsgálni, de ez eleve képtelenség. Más a nemzetközi helyzet, mások a pénzügyi lehetőségek, nem is kell gondolom sorolni. Ennél sokkal egyszerűbb élethelyzeteket se lehet összevetni.

Lehet pl. egy úszószámban a rekord 1:12 amit annó megúszott Gipsz Jakab 1978-ban. Lehet egy fizikailag fele olyan erős ember is megdönti 2010-ben ugyanazt a távot, mert neki nem +5C-os vízben kell úsznia, és nem télikabátban. :) Ugyanígy nem mindegy az sem pl. hogy milyen körülmények között növeli pl. a kormányzat 1%-al a GDP-t... Az élethelyzetek legfeljebb csak hasonlóak lehetnek, egyformák azonban sohasem.

Az is eleve szubjektív, hogy kinek mi a jó? Egy döntéssel mindig van aki jól jár, és mindig van aki rosszul. Az egyik szerint ez lesz a jobb, a másik szerint meg az ellenkezője. Ezt jól megvilágítja TG századvéges példája... :)

panelburzsuj 2010.07.21. 14:24:50

Mihez kell két év?

Az időszerűség alanyiságárul:

"Célozni tanulnak a katonák. Nem valami fényesen megy a dolog. A káplár káromkodik, szidja a katonákat. Végre kikapja az egyiknek a kezéből a puskát. - Nem tudtok ti semmit! Ide nézzetek! Céloz, lő - nem talál. Egy pillanatra zavarba jön, aztán feltalálja magát. Az egyik újonchoz fordul. - Így lősz te! Megint céloz, megint elhibázza. - Így lősz te! - mondja a másiknak. Végre, kilencedszer talál. - És így lövök én!"

tölgyes 2010.07.21. 14:25:18

@Rokkanthelyen állt Orbán kisbusza,mert agyirokkant: Más szlovák lapok szerint viszont zsebre tette a szlovák delegációt..

Ami pedig a fogadást illeti: bizony a diplomácia már csak ilyen. A szlovákok maffiáztak a csehekkel, mert mind a ketten érdekeltek a benesi dekrétumok fenntartásában.. a magyarok és lengyelek pedig nem érdekeltek.. Tehát akkor a lengyelt személyesen fogadja.. értésére adva, hogy ha kétoldalú külön-alkukkal akarnak nyomást gyakorolni, az nekünk nem tetszik.. nekünk is vannak lehetőségeink...hátrébb lépünk, nem leszünk a szlovák ügy szószólói..Nem ám mint Bajnai, aki még azt is eltűrte, hogy a szlovákot saját fegyveres kísérő hozzák át a határon...:::(( mielőtt Sólyom Lászlót még gyalog se engedték be...mert az is a diplomácia része... és előzménye.

panelburzsuj 2010.07.21. 14:26:48

@panelburzsuj:

Ja, és régi ízes kifejezés a "káplártempó".

ssi 2010.07.21. 14:30:31

@radala: Mi lenne, ha csak kérdeznél, pl. amihez nem értesz?
"Szerintem a hazautazó IMF tűnik épp most egy hisztis kurvának. "
ott olyanok dolgoznak, akik még annyit se értenek a pénzügyekhez, mint Te, de mégis nagy tekintélyük van a többi ország előtt?

"túlzásnak érzem, hogy az IMF megmondja, hogy mennyi legyen a hiány, amit akkor is tartanod kell, ha minden körülmény megváltozott és még azt is meg akarja mondani, hogy hogyan tedd."
Mo-on, ha egy vállalat jelentős hitelt kér egy banktól, milyen biztosítékokat kell adnia cserébe?- pl. különböző pénzügyi-, gazdasági terveket, alapos számításokat stb.?

ha Te sokak szemében meghízható vagy, s így Te is tudod, hogy baj esetén van kihez fordulnod - ez nem függés!!!! - így működik a hitelkeret

hitel céljai pl.
1. napi váratlan gondok (pl. késik valamelyik bevételed) - rövid likviditási hitel
2. nagy beruházáshoz, ami később megtérül, de most nincs rá pénz- a hitelezőt meg kell győzni: valóban a beruházás kitermeli a kölcsönt is
3. hitel egy ország működéséhez - még több pénz, még több érv, számítás, adatok - IMF-nek vannak tapasztalatai, s nemzetközi szakemberei

ha a mostani kormány nemcsak itthon, de külföld felé is sok eddigi szabályban változtatni akar, tisztelje meg partnereit: jelezze előre, egyeztessen . Lehet, hogy részigazsága van O.V.-nek, de erőből nem lehet mindent elérni. IMF-EU nem valószínű, hogy a többi tagországot is hasonló magatartásra akarná ösztönözni. Amúgy a tárgyalások anyaga titkos

Gy.F. hitelfelvétele
- feltétel: költségvetés kiadás csökkentése és bevétel növelése
- nem nőtt a gazdasági termelés(bevét), viszont nőtt szocpol-államikiadás
- tehát nem sikerült: kormány hiba + ellenzéki fennhangok + válság miatt

panelburzsuj 2010.07.21. 14:34:24

Poszthoz:

Ha a törvénygyárat is értkelni kívánja a t. elemző, praktikus lenne a "kormányzati teljesítmény" helyett inkább a "kormánypárti tejesítmény" használata. Legalábbis ha tényleg úgy van, hogy az eddig elfogadott jogszabályokat/módosításokat jellemzően nem a kormány mint testület, hanem kormánypárti képviselők nyújtották be, egyénileg.

radala 2010.07.21. 14:40:42

@AkarkiJ: mondjuk 1/10-hez arányban. Nem azért mert ez a valós arány. Az tök mindegy, hogy mi a valós arány (egyébként a sors kegye folytán, hogy 8 évig nem voltak hatalmon) lehet, hogy ez az arány. A lényeg az, hogy "válogatás nélkül" legyen következménye a tetteknek. Ez dupla haszon lenne a jövőre nézve. Egyrészt tovább gyengítené az "ellent" másrészt javítaná a morált. Már persze, ha nem derülne ki, hogy az egésznek csak ennyi a célja. Kb ezerszer meséltem már itt a tintagyilkolóval trükköző parkolójegy csaló tanárok meghurcolását. Szerintem az ilyen hasznos lehet.
De persze azt is el tudom fogadni, hogy ne történjen semmi. Ha inkább erre van igény. Hosszú (50-100 év) távlatában úgyis javulni fog a morál meg a bizalom, vagy elgyarmatosulunk, akkor meg úgyis mindegy.

thad 2010.07.21. 14:42:00

2 hónap után, ha lehet egyáltalán, akkor is nehéz értékelni. Szempontok? Ha a médiában megjelenteket nézem, akkor nagyon rossz osztályzatot kapnának Orbánék. Ha a közvélemény kutatások változását nézem, akkor teljesen más a kép.
Egy-egy esemény megítéléséhez azonban idő kell. pl. a szombati imf kivonulásról ma már másképp beszél mindenki, mint hétfőn, pedig csak 2 nap telt el azóta.
Szóval én még nem ítélném meg egyelőre azt, hogy jól csinálják-e, jó irányba haladunk-e. Majd idén év végén, mikor az új költségvetést és annak prioritásait is láthatjuk, meg az imf-es vitát is másként látjuk, majd akkor.

A személycserékkel kapcsolatban pedig azt gondolom, minden kormányváltás ezzel járt eddig is, most is, és ezután is.

ssi 2010.07.21. 14:42:17

214. Lehet-e mérni a teljesítményt? - bizonyos konkrét adatok alapján igen

"első mérleg megvonására" - mert néhány hetes szünet van, s több idő rá

"Terveim szerint a hét második felében ezek alapján magam is kísérletet teszek majd a választások óta eltelt három hónap összegzésére, addig pedig érdeklődéssel várom a szempontokra, a módszerekre és az értékelésekre tett javaslatokat, ötleteket."

nekem tetszik az ötlet, mert
tudatosan alakítunk ki szempontokat, melyek bármely elemzéshez jók lesznek

a 3 hónap a múltról szól, változtatni nem lehet rajta, s hogy a jövő szempontjából meghatározó-e, csak később derül ki, s még érdekes is lehet

tölgyes 2010.07.21. 14:49:39

@manyike: Amennyire én ismerem az IMF-et.. ők szoktak erőből tárgyalni.. néhány ország már meg is sínylette az IMF nyegleségét és erőszakosságát. Erről Stiglitznél olvashat ezt-azt.. vagyis nem kell tőlük eldőlni.

Ha igaz ami Orbán állít: a szerződésben csak a hiánycél szerepel, akkor az IMF-nek nincs joga beleszólni a döntésekbe.

Jerome Morrow 2010.07.21. 14:49:53

Milyen érdekes: az üzleti életben (saját példa)már réges régen kitalálták a menedzserek munkájának is a mérési lehetőségét, különféle KPI-ok formájában. Aki azt állítja, hogy a politikusi-törvényalkotási-közigazgatási munkára lehetetlen ugyanezt megtenni - az jobban tenné, ha nyíltan kimondaná, hogy ezt csak nagyon nem szeretné.
Még adminisztratív tevékenységekre is meg lehet tenni. Világosan, egyértelműen.
Még nem számszerűsíthető esetekben is.

radala 2010.07.21. 14:51:31

@panelburzsuj: Én emlékszem mert akarok emlékezni, de azért nem gondolnám egy jelentős ügynek így egy hónapos távolságból.
@manyike: Szerintem, ha mindenki ahhoz szólna csak, amihez ért, akkor csönd lenne a világban.
Amúgy klassz a magyarázatod, el is fogadom. Illetve nagyjából fogadnám, ha nem hallottam volna ma nem csak OV-tól, hogy az egyetlen, ami a szerződés része az a 3,8 %. Minden más szempont irreleváns.
Lehet persze izmozni Simor fizetésén, de ha Mo-n állami fizetés nem lehet több, mint 2 milla, akkor ennek semmi köze az MNB függetlenségéhez. Lehet, hogy ez nem tetszik ennek-annak, de ezt akarja a "nép".
De nem győzöm hangsúlyozni, hogy fogalmam sincs, mindenesetre pont olyan logikus olvasata az ügynek, hogy a kormány neveletlen, mint az, hogy az IMF hisztis.
Nem tudunk semmit. Az sem kizárt, hogy a kormány direkt nem bánkódik az olcsó forint miatt. Én pl nem bánkódom kicsit sem:-)

radala 2010.07.21. 14:53:02

@tölgyes: Mondjuk azt tán mondhatja az IMF, hogy ezzel nem teljesíthető a hiánycél. Ez igaz is lehet.

tölgyes 2010.07.21. 14:58:04

@Jerome Morrow: Önnek sok igazsága van. Ráadásul legkönnyebb az adminisztratív elemek értékelése. A dolog mindig ott válik bonyolulttá, amikor a minőségi ugrásokat, érték elemeket kell értelmezni..
Én azt látom, hogy a kormány helyfoglalása, az új keretek kialakítása nagy intenzitással folyt-folyik.. és a korábbiakhoz képest rövidebb idő alatt... ami indokolt és sok hiba forrása lesz, amiket korrigálni kell, ami nem jó.. ennél csak a szütyörgés lenne rosszabb.

golb 2010.07.21. 14:59:58

@thad: "Ha a médiában megjelenteket nézem,"
Nem hinném, hogy ez jó fokmérő lenne. Nagyon kevés az elfogulatlan média, sőt megkockáztatom ilyen nincs is. Még a nem véleménynyilvánító műfajokban is van mód arra, hogy tényeket úgy tálalj, hogy hol hideget hol meleget állítson. :(
Az IMF sztorit is tálalták huszan húszféleképpen. Az sem segít ha mindent elolvasol, mert akkor is az ember az egyedi szubjektív szempontjai alapján dönt az egyes sajtóorgánumok szűrőjén átment infóról. Valamivel tisztább lenne a kép, ha ott lettünk volna a tárgyaláson személyesen. Abban teljesen igazad van, hogy ráadásképp időben elnyúló hatású dolgokról nehéz azonnal dönteni.

@manyike: "Lehet-e mérni a teljesítményt? - bizonyos konkrét adatok alapján igen"
Mégpedig? :) Milyen konkrét adatokra gondolsz?

Egyébként rövid távon lehet valami negatív neked, ami hosszabb távon pozitív, de rövid távon jó dolog is lehet később rossz és még sokféle verzióban elő lehetne ezt adni. Sántítós példa: ha most a fekete jövedelmeket kifehérítik akkor jajj ebből adózni kell, így kevesebb lesz. Cserébe azonban elvileg várhatnál pl. nyugdíjalapot. Igaz, ha most többed marad feketén, lehet később éhenhalásra sem lesz elég a nyögdíjad.

Leginkább a saját vállalásaikhoz lehet mérni a kormányokat, nem pedig a másikhoz, különben az értékelés az értékelő személyek értékrendjéről szól nem pedig vizsgáltakéról... Nincs abszolút jó és abszolút rossz sem.

tölgyes 2010.07.21. 15:01:06

@radala: Amint arra Stiglitz rámutatott a könyvében: az IMF ilyen tanácsaival az a a baj, hogy a szemléletük doktréner.. nem a valós helyzetből, hanem ideológiából indul ki.

radala 2010.07.21. 15:04:11

284 az euro egy hónapja is ennyi volt...

török gábor 2010.07.21. 15:05:51

ugye, nézi valaki rajtam kívül is a parlamenti közvetítést??? Lendvai Ildikó önvallomása rettentően érdekes.

MAti 2010.07.21. 15:10:55

Szvsz az egyik legfontosabb kérdés az, hogy (4 év elteltével) amit vállalt valaki, azt meglépte-e.
Idealisztikusan nézve arról szavazunk, amit egy program ígér. A programot meg lehet mindenféle módon méricskélni, jórészt nyilván szubjektív lesz a méricskélés, a demokrácia erről szól.

panelburzsuj 2010.07.21. 15:14:26

@golb:

"Leginkább a saját vállalásaikhoz lehet mérni a kormányokat"

Hát akkor elő azokkal a vállalásokkal ...

(Egyre határozottan emlékszem: Csak a Fidesz! Ez elég szépen teljesült is. (TG szóhasználatában: a "politikai teljesítmény" megvan.) A neheze innentől jön: hogyan "konvertálódik" ez a kétségkívül imponáló politikai erőforrás sok-sok kicsike erőforrássá, amely a társadalom mindenféle rendű-rangú csatornáin és rétegein végigkaszkádolva másféle mutatókban mérhető "nemzeti telesítménnyé" áll össze?

A kiértékeléshez bizony jól jönne az a "problématérkép", amelyet választási programnak is szoktak híni. Legalább azt tudnánk, hogy formálisan honnan hova terelget bennünket az együttműködés gépezete. De jó térkép nélkül kicsit olyan érzése támadhat a polgárnak, hogy köd előttem - köd utánam ... )

Tuvalu 2010.07.21. 15:18:50

Érdekes, hogy még nem hangzott el a teljesítmény mérésének az a módja, hogy a választásokat vajon megnyeri-e 4 év múlva az adott kormányzó erő vagy se.
Pontosan azért van probléma a teljesítmény mérésének objektivitásával, mert vannak akiknek a közbiztonság javulásának ÉRZETE fontos, van akinek az anyagi gyarapodás ÉRZETE stb. Az, hogy kinek mi a fontos, illetve a társadalomnak úgy egészében mi a fontos, arról pontosan az ilyen választásokkor kapunk információt.

Bármilyen más értékelési rendszert állítunk fel, avval véleményem szerint fals képet kapunk. Legalábbis összevetve az előzővel. Abból pedig már rengeteg példát szolgáltatott a történelem, hogy a kormányzó párt pedig mindent jól csinált, mégsem választotta újra a hálátlan nép. Ilyenkor pontosan arról van szó, hogy a teljesítmény értékelésének kormányzati módja eltért a választópolgárok értékelésétől.

Egyébként az aktuális közvéleménykutatások feltételekkel megfelelnek (tehát lehet pillanatnyi adatokat is kapni), sőt az elsődleges és másodlagos preferenciák feltárásával talán még jobb is mint egy valódi választás. Viszont az is igaz, hogy ekkor mintegy RELATÍV teljesítményértékelést kapunk, azaz az ellenzék igéretei, kormányzó párt ígéretei, kormányzó párt teljesítményének relatív értékelését.

Evvel együtt amit az elején írtam, hogy senki nem attól boldog a kormányzati munkával, hogy a KSH 7%os GDP bővülést ír, illetve 5000 rendőrrel több van az utcán, hanem mindennek az ÉRZETE. És ebben bármilyen furcsán hangzik, de a PR, az önreklámozás, a "virtuális" teljesítmények jelentős szerepet kapnak.

golb 2010.07.21. 15:23:19

@panelburzsuj: Hát akkor elő azokkal a vállalásokkal ...

Gondolom nem véletlenül tartózkodtak a konkrétumoktól a kampány során (is). Minden másokhoz viszonyított számszerű kérdést, mérést könnyen lehet szavakkal relativizálni...

Jerome Morrow 2010.07.21. 15:29:56

A legszarabb értékelési rendszer is jobb, mint a semmilyen.
Négy éven keresztül gyakorlatilag semmilyen számonkérés nincs. Nincs képviselői visszahívhatóság. Négy év múlva meg érzelmi alapon döntünk, mert aki el akarná olvasni a választási programot, az nem tudja, mert olyan nincs.
Marad a cirkusz alapján való döntés.

Megismétlem: KPI rendszert létrehozni lehet, és kellene. Mert még a legszarabb is jobb, mint a semmi.

Persze, ahhoz dolgozni kéne vele és kifejleszteni a poilitikai életnek saját magára nézve teljesítménymérő mutatókat. Persze, hogy nem fog...

panelburzsuj 2010.07.21. 15:30:33

@golb:

Talán már emlegettem, hogy egy világnézetileg meglehetpősen tarka haveri körben arra a közmegegyezésre jutottunk, hogy fülkeforradalom ide vagy oda, egyelőre a régi pakliból húztunk tizenkilencre még egy lapot.

Most kiegészíteném azzal, hogy a régiségen túl másik bibi is van: képtelenek vagyunk megállapítani, hogy végül mit is húztunk! ... :)

Vagy inkább :(( ?

panelburzsuj 2010.07.21. 15:32:41

@panelburzsuj:

(Ha valaki arra gondolna, hogy úgy agyon van cinkelve az a lap, hogy akármi is lehet, kizárólag csak nézőpont kérdése, az a saját huncutságának és rosszmájúságának esik áldozatul ... )

panelburzsuj 2010.07.21. 15:34:44

@Jerome Morrow:

Talán a politológia (tudománya) ... ? ...

Jerome Morrow 2010.07.21. 15:38:36

Én egy kisvárosban lakom, ahol a polgármesteri hivatal által küldött levelek fejlécében benne van, hogy ISO 9002-szerint működnek. Ezt általában mindenki szépen meg szokta mosolyogni, újabb papiros, ami jól mutat bekeretezve a hivatal falán EU-s logóval. DE!

Istenbiz, itt komolyan veszik. Adó-, népességügyi-, tökmindegy, milyen kérdésben soha nem álltam sorba! Nem azért, mert nem intéznek ügyeket, hanem pont azért, mert igen! 10 percnél tovább nem tartott az ügyintézés! És azért, mert teljes megelégedésemre elintézték 10 perc alatt.

A hivatal felé küldött levelekre a 30 napos válaszadási határidő előtt megérkeznek a válaszok.

Nohát. ezeken is lehet mérni, pl.

Tudok egyszerűen elektronikusan ügyet intézni ?Ha a bankomnál igen, évek óta, akkor közigazgatásilag miért nem?

Az adóhivatal honlapján könnyen eligazodom? Könnyedén kitöltöm az adóbevallást? Hogy néznek ki a posták? Ügyfélbarátok? Miért kell szabadságot kivennem, ha az autómat át akarom íratni? Ha az ügyintéző elcseszi, miért kell kivennem újra szabit? Hol reklamálhatok? Van e foganatja?
Stb.

ssi 2010.07.21. 15:39:45

@golb:
a poszt címében nincs benne, hogy 3 hónap után, ezért bizonyos értelemben igen,
de a következő sorokban már erre is gondolok

golb 2010.07.21. 15:42:03

@panelburzsuj:

a lap értéke majd csak akkor derül ki, ha a nálunk levő többivel összevetjük. Mi jön ki belőle ha összeadjuk?

Volt számos jó lépés is, meg számos teljesen dilettáns -- mintha nem ugyanazok az emberek hoznák a döntéseket. (Mindez a személyes véleményem persze.) A fő baj az, hogy nem tűnik koherensnek a dolog, mintha egyszerre szaladt volna ki 5-6 útkertesési céllal megbízott előörs, és a vezetőség még nem döntött volna a "merre is kéne menni?" kérdésben. Néhány jó hírrel tért vissza, néhány a szakadékba zuhant... Reméljük nem utánunk indulunk meg végül.

Én ezt a forradalmi szöveget is inkább mozgósító maszlagnak érzem, mert valamivel ki kell húzni őszig a tábor szavazókedvének fenntartása mellett...

Jerome Morrow 2010.07.21. 15:42:24

És a bónusz: a TB kártyám miért még mindig egy laminált papírlap? Miért nem egy chipkártya,ami befér a többi mellé a bankkártyatartóba, a főbb adataimmal, állandó betegségem információival, a fizetett/nem fizetett járulékaimmal, stb?

Piszlicsáré dolognak tűnnek ezek, de nem azok...

ssi 2010.07.21. 15:48:46

@radala: szia :-)
már sokat "dumcsiztunk" itt a blogon
Tőled tanultam: "tiszta helyzet"
egyik kommentedben azt írod, hogy-hogy 3.8%,
a következőben meg, hogy ez van a szerződésben

sok mindent tudsz, ennél is nagyobb az érdeklődésed,
csak azt szerettem volna ismét jelezni,
ha egy témánál pl. különböző híroldalakról stb. hozzáolvasnál,
az itteni kommentjeid ütősebbek lennének,
egyértelműbbek :-)

Átverés! 2010.07.21. 15:50:18

@manyike
szeretem olvasni kommentjeit, érveléseit.Logikusak és szereti az emberek hiányzó ismereteit jó szándékkal pótolni.
A pontokba szedett észrevételeivel kapcsolatos megjegyzések.
- Sok volt Gyurcsány atyáskodó stilusa, ez igaz is lehet, de mitől van OV-nak ilyen határtalan magabiztossága, nagyképűsége,Hol van az alázat amivel az országot szolgálja.
Lépten, nyomon bízonyitja, hogy a tehetsége nincs arányban azzal amit magáról elképzel, mert akkor nem kapna ennyi birálatot mértékadó helyekről.

Biztosan sokan látták a napokban amikor az ujságírók körülvetté k, hogy mi a véleménye a forint gy,engülésről válra akasztott zakóval szokásos modorban kijelentett ne engem kérdezzenek, Matolcsy az illetékes.Most halljuk a V.4-ek illedelmes és udvarias fellépését is.

-Merkellel szemben sincs nagy képű fellépésre oka, az a 2/3 nem tette őt automatikusan a világ legjobb miniszterelnökévé.
Ha szerényebb lenne jobban viszonyulna hozzá a külföldi sajtó.
A "Merjünk nagyok lenni" ideje még nem jött el.

- Csaba László aki annyira tudta kritizálni az előző kormányok intézkedéseit, hogy nem kapott valami jelentős beosztást, hogy ne a kerítésen kelljen bekiabálnia.

ssi 2010.07.21. 15:54:14

@tölgyes:
erőből tárgyalás, meg egyéb

O.V.-től nem ezt vártam

bennem az a kép élt, hogy
ő eddig a külsőségekre, szokásokra jobban odafigyelt,
s jó taktikusként pont az erőből látszatot tudta piszok jól udvariasabbá varázsolni

változott belföldön,
meg külföld felé is,
és én ezt nagyon sajnálom

Medvegyev 2010.07.21. 15:56:08

@golb: Ez a "ki kell húzni őszig", ez mindig meglep.
Ha megegyezik valakivel normál hangnemben, akkor elbukja Tatabányát és Salgótarjánt, mert ellene fordul a népharag?

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.07.21. 15:56:10

engem inkább az érdekelne, hogy miért jár a mi MINISZTERELNÖKÜNK egy gagyi vw kisbusszal, mögötte pedig az üres Q7 audival?
egy Me-től elvárható, hogy a rendelkezésre álló kormányzati páncél limuzinnal közlekedjen, ne pedig egy népautóval.

panelburzsuj 2010.07.21. 15:58:44

@golb:

Oké, csakhogy a magyar kártyában nincs Jolly Joker.

Ha mégis azt találunk benne, akkor csak légy esett levesbe, nem?

(A futáros metaforád eléggé pontosnak tűnik: "hadd látom - úgy mond - mennyit ér a velszi tartomány?")

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.07.21. 15:59:54

mellesleg még egy gondolat: ugye 1-2 napja lefotózták, amint a "fehér" ház előtt a kisbusz roki helyen parkolt. a második fotó a lényeg. ott a testőrökön látszik, hogy észre sem vették, hogy valaki egy telefont fejmagasságba emel, és fotóz vele. a telefon lehetett volna egy pisztoly is. ráadásul ott parkolt egy robogó, ahol pont szált be a Viktor a kocsiba. a robogót simán táviránnyal fellelhet robbantani, a fél épületet lebonthatja. hogy lehet ennyire felelőtlen Viktor stábja, testőrsége?

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.07.21. 16:01:22

@golb: Amiket írsz, azok jogos metodológiai szempontok, de az adatszerző eljárások közül inkább egy ellenőrzött kísérletre vonatkoznak, mint a megfigyelésre. Megfigyelni _bármit_ lehet -- az általam fölvetett témát is. És egy közvéleménykutatás erre akár alkalmas is lehetne, jól megválasztott kérdéssel. Persze nem gondolom, hogy valóban ez volna a legobjektívebb fokmérője annak, hogy egy kormány mit művel vgy mit nem. De ha már a Zemberek kormányának mondja magát, akkor azért fontos szempont, hogy a nevezett Zemberek hogy érzik magukat a bőrükben. Teszem azt, jobb-e vagy rosszabb a kedvük, mint négy éve.

ssi 2010.07.21. 16:11:51

@Átverés!: Önnek/Neked sincs miért szerénykedni(e) :-)))
- nem gondoltam eddig arra, hogy Csaba László sértett lenne
- s nem is tudom eldönteni
- a cikkben az is benne volt, hogy ezzel a teóriával nincs egyedül

@golb: sőt, egyet is értünk :-)

@radala: egy trükk: :-)
- a "fogalmam sincs" meg egy konkrét vélemény rossz párosítás
- viszont az "arra gondoltam", "feltételezem", "esetleg" stb. - szerencsésebb

Avatar 2010.07.21. 16:18:22

@Birtalan Balazs: @Tomeczek:
A lét határozza meg a tudatot, vagy a tudat a létet? ;)

Eddig jó volt nekünk, de most Diktátorbán Viktátor eltapos minket, vagy ez csak a baloldali média hisztije?
Eddig rossz volt minden a Kúrcsány miatt, vagy ez csak a jobboldali média hisztije volt?
michaelknight.blog.hu/2010/07/15/placebohatas

golb 2010.07.21. 16:19:39

@Medvegyev: gondolom minden politikai párt arra törekszik, mint a gázok: maximálisan ki akarja tölteni a rendelkezésére álló teret. Elég hülyén jönne ki, ha azt mondaná, hogy köszi, nekem ennyi elég is lenne, hiszen azzal a bizonytalan szavazókat esetleg elállítja maga mellől, és így végül lehet a kitűzött cél sem valósul meg. Másrészt etetni kell majd a 8 év alatt hátul levő sleppet, harmadrészt ha nem akarják hogy ismét megerősödjön az ellenzék akkor el kell előlük szívni a forrásokat. Nem mondom, hogy ez jó, de biológiailag értelmezhető.

@panelburzsuj: nagyobb baj az, hogy vannak a pakliban mínuszos értékű kártyák is. :)

@Birtalan Balazs: nincsen olyan, hogy a "Zemberek" ezt kellene egyszer megérteni a politikának. Egyedi példányok halmaza vagyunk, és mindenkinek mások az érdekeik. Vannak bizonyos közös érdekek, és ezek sem mindenkinek fontosak... Szerencsére nem egy sablonra készültünk, de sokszor próbálnak beszuszakolni egy közös mintába.
Egyenlőre (remélem) még nem jött el az alfa, béta, delta és a szép új világ...

AkarkiJ 2010.07.21. 16:20:45

@török gábor:

"ugye, nézi valaki rajtam kívül is a parlamenti közvetítést??? Lendvai Ildikó önvallomása rettentően érdekes. "

Sajna nem láttam, volt valami érdekes, esetleg elemezni való, vagy ez már külön poszt lesz? :)

peace

golb 2010.07.21. 16:21:42

@török gábor: látom a teljes pályás posztolás híve lettél. :) Na lássuk mit írsz a Csokiosztogató Néne parlamenti kalandjairól...

ssi 2010.07.21. 16:22:10

milyen jót tenne nekünk, választóknak a hitelesség és a következetesség?

újabb korrupció-gyanú a múltból?
atv.hu/belfold/20100721_orizetbe_vehetik_delutan_a_fotav_vezerigazgatojat

újabb szabálytalanság-gyanú a jelenben? (pl. új alkotmánybírák)
atv.hu/nyito_kiemelesek/20100720_eb_4_halmai_gabor

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 16:25:40

@radala: A Simor fizetését egészítse ki az EKB :D Ha már ők diktálnak neki, beszállhatnak a költségekbe is... Ezt OV nem dobta fel kérdésnek? (vagy tán ezen sértődött be a küldöttség :D)

ssi 2010.07.21. 16:32:04

@JR69:
2001 Járai óta EU-normák vonatkoznak a már független MNB-elnökre

ez tartalmazza, hogy változtatási szándék esetén min. 1 hónappal előtte jelezzék, majd közös tárgyalással, egyeztetéssel oldják meg

ha nem lenne ez a szabály, de vannak a nemzetközi normák, akkor is másként illik, vagy egyszerűen önmagunk miatt

panelburzsuj 2010.07.21. 16:36:17

@radala:

Te nem gondolod jelentősnek, Mesterházy meg beárazta 150 milliárd forint veszteségnek.

Te euróban kapod a fizetésed, az általad szapult plamatévések (meg a nem szapult, de nem is említett lakásvásárlók ... ) meg forintban. De devizában törlesztenek.

Szép példája ez annak, hogy milyen skálákon mettül meddig terjed a nemzeti érdek azonos értelmezése.

panelburzsuj 2010.07.21. 16:39:07

@panelburzsuj:

(Persze szigorúan objektív erkölcsi mércék mentén ... )

sztd 2010.07.21. 16:43:36

Sokadiknak, és részben lopva én is bedobnék némi értékelési alapot. A táblázatos módszer nekem is tetszik (bár kissé nagy lenne a táblázat).
Sorok:
- mit vártam az új kormánytól (Azért az egyes szám első személy, mert én nem látok bele más fejébe. Ha TG-nek ez megy, akkor átragozható.)
- milyen elvárás volt reális így utólag nézve
- mit ígért (pl. nem tudom, ki emlékszik arra, hogy megígérte, hogy az első két év nagyon nehéz lesz, mert...)

Reálisnak tűnő és nem reálisnak tűnő elvárásra is kölön megnézve:
- milyen elvárásnak felelt meg a kormány a vártnál jobban
- milyen elvárásnak felelt meg kevésbé
- miben hozta az elvárásokat

Oszlopok oldalára a témákat tenném (mert nekem úgy tűnik, hogy a Zembereket ezek már a kampányban is érdekelték):
- Gazdaság-Pénzügy
- Közjog
- Egészségügy
- Oktatás
- ... és azokat a témákat, amiket a kampányban megígért

Az tény, hogy az elemzés szinte minden szempontból értékalapú nem kell, hogy probléma legyen. A fizikai méréseket is úgy csinálják, hogy meghatároznak valamilyen dimenziót, és egy egységet, mégis elfogadjuk tudománynak. :)

A Századvég jellegű értékelés pedig 1 év múlva esedékes. Ha még akkor is csak a személycserékre emlékszünk, akkor az már jelez valamit a kormány teljesítményéből.

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 16:49:32

@panelburzsuj: Amikor felvették a deviza hitelt, akkor tájékoztatták őket erre a veszélyre, most akkor ne legyen sírás. Még így is jobban járnak, mintha akkor forintban vették volna fel.
A tegnapihoz meg: www.youtube.com/watch?v=LB39EWU-A-M
Én erről írom a hülyeségeimet, és ez nem az egyetemen tanult közgazdaságtanról szól. Ha már Amerikában is beismerik, hogy így csinálják (nem a tankönyvben szereplő okosságok szerint), akkor te is beláthatnád, hogy nem biztos, hogy nincs igazam (még ha nem is diplomáztam belőle).

@manyike: nem érdekel Simor fizetése, csak vicc volt (tudod a smile...) De ha nagyon erőltetik a dolgot, tényleg kipótolhatják a fizuját :) (ne sírjon a szája).

panelburzsuj 2010.07.21. 16:51:05

@sztd:

(Az fizikai egységgekkel azért az a trükk, hogy eléggé pontosan reprodukálhatóak, de legalábbis alapos receptek szólnak arról, hogy hogyan kell (ene) egy elveszett etalont pótolni. "Az egy TG fejbólintás" viszont még elég messze áll a a standardizálhatóságtól ...)

panelburzsuj 2010.07.21. 16:56:34

@JR69:

Most nem az volt a kérdés, hogy mekkora faszok a devizhitelesek, hanem hogy meddig vannak a szarban.

Mondhatnám: a Kósa:Síijjártó produkció abszolút értéke az első kérdés, az előjele csak a második.

radala 2010.07.21. 16:59:43

@manyike: Nem beszélni, pláne nem írni magyar.
"de azért azt túlzásnak érzem, hogy az IMF megmondja, hogy mennyi legyen a hiány, amit akkor is tartanod kell, ha minden körülmény megváltozott és még azt is meg akarja mondani, hogy hogyan tedd."

Szóval azt akarná ez a mondat jelenteni, csak nem tudom, hogyan kell súlypontozni, hogy azt tartom túlzásnak, hogy még a hogyant is meg akarja mondani. De amúgy, mint tölgyesnek írtam, azt bevenné a gyomrom, ha azt mondaná, hogy az alkalmazott mód nem megfelelő. Ha szerinte a 200 mdr nem folyik be, azt belátnám.

A trükkhöz annyit, hogy mint sokszor kiderült mar rajongója vagyok az erős kifejezéseknek, ezért nem használom a szerintemet a fogalmam sincs helyett:-)
Arról nem is beszélve, hogy én egy rettentő igazmondó csávó vagyok és tényleg nincs fogalmam ezekről. Söt szerintem még ezt azt el is lehet magyarázni nekem, hogy legyen fogalmam, szóval nekem ez így jó. Hogy is mondjam az Úr kiköpi a langyosokat, igyekszem nem langyos lenni soha:-) Inkább forró meg jéghideg. A másik dolog meg az, hogy mivel én nehezen tudok az érzelmeimtől függetlenítve politikáról beszélni és hosszú évek tapasztalata nálam az, hogy ezt más sem tudja megtenni (azt elismerem, hogy nálam sokkal ügyesebben leplezik sokan), szóval én "feladatomnak" látom az érzelmi politizálás népszerűsítését, vagy legalább annak a bemutatását, hogy a politizálás az többnyire ilyen.

@panelburzsuj:A lakáshitelt direkt kerültem azt egy beruházásnak hiszem, vagy befektetésnek, vagy minek is kell az ilyesmit hívni. A plazmatévét új autót, amibe nem futja benzinre meg egy pöcsségnek. Direkt kihangsúlyoztam, hogy természetesen az én szavam a kérdésben nem mérvadó. De emlékszem arra, amikor MP mondta, népszerűsége csúcsán, hogy ócsított forint a fasza. Csak jelezni akartam, hogy sok érdekes szempont lehet. A devizások kárát meg lehet árazgatni, pláne, ha a korábbi hasznukhoz képest számolunk. Most 283 az euró. A lényeg csak az, hogy totálisan hisztik ezek az euróingadozások. Illetve nem jó szó a hiszti, de ezekből a rövidtávú hülyeségekből kár bármit most megbeszélni.
Amúgy pl a Balatonnak tuti jó az olcsó forint. Az tuti, hogy valami módon meg kéne védeni a lakásvásárlókat, de az is igaz talán, hogy nem lehet elég keményen megbüntetni a plazmatévés új autóvásárlókat.

radala 2010.07.21. 17:03:51

@JR69: zseniális gondolat:-)

golb 2010.07.21. 17:07:03

@panelburzsuj: azért én az előjelet mégiscsak elöre venném: nagyon nem mindegy hogy kevesebbet vagy többet fizetek, hiszen jobban örülök a "kevéssel kevesebb"nek mint a "többel többet"nek. :) Aztán jöhet az abszolút érték, és a legvégén a K-Sz páros :)

radala 2010.07.21. 17:09:24

@panelburzsuj: Például panelburzsuj az, aki bár szereti szintén az erős kifejezéseket, de nálam sokkal jobban leplezi az érzelmi viszonyát a dolgokhoz, nem hiszem pedig, hogy kevésbé lenne elfogult, mint én, egyszerűen csak értelmesebb:-)

panelburzsuj 2010.07.21. 17:13:17

@radala:

Az látod egy jó kérdés, hogy az új lakás minőségileg másféle jószág-e, mint egy új autó, vagy ugyanolyan fogyasztási "jav", csak éppen lassabban amortizálódik, mint egy terepjáró (vagy mint egy vödör fagyi ...). (Magyarul: a termékélet-ciklus hossza különböző).

Szóval tényleg sok érdekes szempont lehet, és pont az új, érdekes, netán előrevivő szempontoknak az észrevevését gátolhatja a vörösködös politizálás. Szóval mi ketten keményen antagonisták vagyunk továbbra is, de legalább mindketten tudjuk, hogy miért! ... :)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 17:15:32

@panelburzsuj: Ok, hogy beszélnek össze-vissza, meg elhajtják a nagy delegációt, de te honnan tudod, hogy ez nem direkt van? Lehet ezt beszélték meg a zárt ajtók mögött... A devizahitelesek meg fizetik a bankok "kieső" hasznát ;)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2010.07.21. 17:18:29

@radala: Nemcsak az, hanem normál körülmények közt, ha két helyre is melózik vki, akkor annak közösen fizetik a bérét...
Én is melóztam már így: kölcsönadtak részidőben, és a másik vállalkozó is beszállt a bérköltségembe. Tán ez lenne a normális.

panelburzsuj 2010.07.21. 17:19:58

@golb:

(Radala azzal jött, hogy az olyan piszlicsáré ügy, amire nem érdemes szót pazarolni. Szóval én mégis azt mondanám, hogy a súlyozás első paraktikus lépése a terjedelem fölbecslése, és utána jöjjön a többi - ha van rá elég szuflánk, és nem találunk közben még nyomatékosabb témát.

Nagy szerencsénkre azért föltalálták már az "általános egyenértékest", úgyhogy ha nagy hívei is vagyunk a "fölbecsülhetelen erkölcsi értékeknek" körüli végeláthatalan purparléknak, a pénzt azért parktikusan mérhetjük - pénzzel is.)

radala 2010.07.21. 17:21:28

@panelburzsuj: Szerintem a lakásvásárlás bonyolult megítélésében is egyetértünk. Nem gondolom, hogy a lakásvásárlás valóban az emberek életcélja kell, hogy legyen, de ha már így alakult nekik könnyebben "megbocsájtok".
Azt akartam elmondani, hogy lehet a hiteleseket szem előtt tartani, kizárólag, de akkor nem lesz semmivel sem jobb, mint a klasszikus szoci fölállás esetén, ahol az egyetlen szempont a nyugdíjas.
Arról nem is beszélve, hogy nem ettől a 10-20 Ft ingadozástól de még csak az 50-töl sem dől be senki hitele, hanem attól, hogy elveszti a munkáját. Szóval a kérdés roppant bonyolult.

radala 2010.07.21. 17:23:52

@JR69: Még zseniálisabb:-)
Tán ezért nem egészítik ki a fizetését, hogy ki ne lógjon jobban a lóláb.

panelburzsuj 2010.07.21. 17:28:06

@JR69:

A Fideszből én sokmindent kinézek, a fantáziámat se tartom mindig féken - de hát ez a blog mióta fiction-fanok gyűlhelye?

Avatar 2010.07.21. 17:38:24

@JR69: Simor fizetése épp annyi, amennyit az 1. Orbán kormány jegybankelnöki fizetésként elfogadott. Csak akkor még a Járai ült abban a székben, tehát szerintük akkor erkölcsös volt ez a fizetési szint. Most se csípné az összeg a szemüket, ha Simor helyett újra a cimborájukat ültethetnék oda, de úgy tűnik, ehhez még a 2/3 is kevés.
Szegények csak úgy tudják szegény Járait pénzelni, hogy felmentést kap a bankadó fizetése alól, mert az ő esetében az is erkölcsös.

panelburzsuj 2010.07.21. 17:43:27

@radala:

(A gond még ennél is rondább: a forint messze nem ér annyit, mint amennyit a piacon elkérnek érte, ezért aztán könyen lehet, hogy a fedezetül szolgáló lakás forintban kifejezett értéke (ma már) nem fedezi le a tartozást. Tehát hiába forintosítunk, hiába csinálunk állami eszközkezelőt, a forint értékromlásából és az ingatlanok elértéktelenedéséből származó kárt képtelenség kivédeni. (Ha sok lakás kerül dobra, az tovább veri lefelé az árat - ha csak nem áll ott a jóságos felvásárló állambácsi végtelen méretű mikulás-zsákkal minden aukción ... ) Innetől viszont már kutyakeményen politikai kérdés is, hogy a nagymértékű vagyonvesztésben mennyiben hunyók a bankok, az adósok, és az állam - és legfőképp meddig terjeszkedjen a politikailag kikényszeríthető szolidaritás.)

neofin 2010.07.21. 17:50:29

Javasolnám megnézésre a GNH - mérőszámot és dimenzióit is.

vagyis: Bruttó nemzeti boldogság -(GNH)
-Economic Wellness:
-Environmental Wellness:
-Physical Wellness:
-Mental Wellness:
-Workplace Wellness:
-Social Wellness:
-Political Wellness:

en.wikipedia.org/wiki/Gross_national_happiness

Mária néni 2010.07.21. 17:58:36

Nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Vannak KPI-ok szerte a világban, ki kell választani néhányat és alkalmazni. MOST. nem dumálni róla, hanem csinálni. MOST!

panelburzsuj 2010.07.21. 17:58:43

@neofin:

(Helyes, hordjunk TG-nek tippeket is, ne csak mindig a magánbalhéinkat ... )

www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kc_110.html

panelburzsuj 2010.07.21. 18:08:37

@radala:

(Panelburzsuj elolvasta a TG által kirótt házifeladatot ... :)

"Mannheim egyébként a politikatudomány számára maximális célként azt tûzi ki, hogy törekedjék a szétszórtan létezõ „partikuláris látásmódok”, „léthez és állásponthoz kötött tudások” állandóan megújítandó együttlátására, és ez által dinamikusan létezõ, relatív szintézisek létrehozására."

(És Panelburzsuj rendes diák, igyekszik néha szintetizálni is, nem mindig csak a saját partikuláit szidolozni ... )

ssi 2010.07.21. 18:29:58

@radala:
mint korábban Panel, én is megpróbáltam, - de föladom

"rajongója vagyok az erős kifejezéseknek
rettentő igazmondó csávó vagyok
tényleg nincs fogalmam ezekről
szóval nekem ez így jó
igyekszem ... Inkább forró meg jéghideg
én "feladatomnak" látom az érzelmi politizálás népszerűsítését, vagy legalább annak a bemutatását, hogy a politizálás az többnyire ilyen"

Kedves Radala: mélységesen lesújtottál
itt, a TG-fórumon továbbra is azt hajtogatod, hogy fogalmad sincs a dolgokról, de olyan jó odamondogatni, s szerinted a többség is ezt teszi?

ismered? ha valaki minél több tud, annál jobban látja, hogy még mit nem

tölgyes 2010.07.21. 19:01:46

@manyike: Mint kiderült: minden miniszterelnököt maga fogadott... az IMF-nek pedig még volt alelnöke a Nobel-díjas Stiglitz szerint is erőből ideológia vezérelten tárgyal.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2010.07.21. 19:05:26

@golb: Szerintem sincs olyan, hogy "a zemberek" -- éppen ezért utálom, amikor ilyen demagóg marhasággal akarnak hasba akasztani. Az individualitás tisztelete azonban soha nem tartozott a jobboldal vezető ágazatai közé. (Ugyanez persze elmondható a baloldalról is...)

Én is akarok kommentelni 2010.07.21. 19:30:22

Török Gábor:
Szerintem az elég jó mérce, ha az őt követő kormányfő, aki ráadásul addig ellenzékben volt elismerően beszél egy külföldi sajtótájékoztatón, mint OV tette ma Bajnai Gordonról. Eleddig ilyenre nem nagyon volt példa szerintem.

www.hir24.hu/belfold/102478/orban-a-kovetkezo-koltsegvetest-az-unioval-alkotjuk.html

tölgyes 2010.07.21. 20:55:57

@Birtalan Balazs: Igaza van!! Mindenkit néven kell nevezni. Önt természetesen külön ki kell emelni!..:)

AkarkiJ 2010.07.21. 21:42:41

Na, egy ilyen kijelentés milyen teljesítménynek számít?

"Az elmúlt időszak intézkedéseivel az új kormány megteremtette a morális alapját az újabb strukturális reformoknak, amelyek „részben igen, részben pedig nem találkoznak az emberek elképzeléseivel” - jelentette ki szerdán Orbán Viktor miniszterelnök Berlinben.....

.... Hangsúlyozta: csak az a helyes sorrend, ha a politika előbb magán kezdi a változtatásokat, majd a közigazgatáson, a közszférában dolgozókon, a cégeken és a bankokon és csak legvégül az embereken."

.

Ez akkor most teljesítmény, vagy a kényszerpálya hatása (lehetősége), amihez a fél világnak kellett felhívnia ov figyelmét?

radala 2010.07.21. 22:44:25

@manyike: Teljesen félreértesz.
Nem jól esik odamondogatni. Egyszerűen nem hiszem el, hogy bárki képes elvonatkoztatni politikai kérdésekben az érzelmektől. Soha életemben nem láttam még embert, aki ésszel beszélt volna politikáról.Olyat láttam már, aki ezt elő tudta adni, de az ő véleménye is mindig 100 %-os biztonsággal előre látható volt.
De nem veszekedni járok ide a látszat ellenére sem:-)
Egyszerűen elbeszélünk egymás mellett. Valamiért neked soha nem az jön le, amit írni akarok.

porfelhő 2010.07.21. 22:54:51

Óvatosan kell bánni a kétharmaddal, mondta OV. Berlinben tartott előadásátn., szerda este.

LAKSZ 2010.07.21. 23:01:40

Tisztelt Török Gábor!

Álláspontunk szerint – ha vannak is hasonló módszerek - nem lehet azonos módon értékelni egy-egy Kormány tevékenységét, mivel a kormányzási helyzetek sem azonosak, de még a hatalomra kerülés útja, a választási eredmények mértéke sem azonosak.
Persze lehet vizsgálni a régi Kormány hatalmi pozícióba ültetett embereinek lecserélési eljárásait, az új bizalmi emberek kinevezését, a költségvetési számok változásait, az azonnali intézkedéseket, az elfogadottságot és még sok más fontos területet, azonban akkor is csak egy-egy részvizsgálatot tekintve lehet azt kijelenteni, hogy az új Kormány abban a körben hatékonyabb, eredményesebb vagy kevésbé az.
Ezért – pártpolitikától független civil szervezeti csoportosulásként - a legfontosabbnak azt tartjuk, hogy a jogalkotásban, a törvénymódosításokban a társadalmi egyeztetések kellő módon, elégséges mértékben megtörténtek-e (megtörténnek-e), illetve mit tervez a Kormány a jogalkotási egyeztetési folyamatok változtatásában?
Persze ez is egy szubjektív megítélés, de talán a demokrácia egyik fokmérőjeként használható akkor, amikor az elmúlt húsz év eltúlzott párthatalmi rendszere csak névleg és négyévente biztosította az állampolgároknak a demokratikus döntési mechanizmusokban való részvételt.

Ignéczi Tibor
Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége

porfelhő 2010.07.21. 23:28:34

Miért ne lenne mérhető a kormány eddigi munkája.Többek között: holnap dönt a parlament a bankadó bevezetéséről, közalkalmazotti bérek korlátozásáról, 2 mill.feletti végkielégités 98 % adóztatásáról, mely OV. 29 pontos csomagjának része. Ugye SP. még házelnök, ha kivárja a 15 napos törvényes határidőt, valószinü hogy már ő fog róla dönteni mint köztársasági elnök.

tölgyes 2010.07.22. 10:10:53

@LAKSZ: Helyes. Legyenek választások hetente..:::))

Félre a tréfával. Az egyeztetés egy fontos szempont.. a törvényhozás hatékonyásga is egy fontos szempont..A kettőt nem lehet mindig összehangolni.

Nekem volt olyan tapasztalatom, hogy civilek akikkel leültem tárgyalni nem akarták a megegyezést. Volt a tárgyalás során két olyan szervezet, amelyik kijelentett az 5 órás tárgyalás végén, hogy Ők nem azért jöttek, hogy megállapodjanak, hanem azért, hogy tájékozódjanak...Mint utóbb kiderült: ezeknek a civileknek határozott pártpreferenciájuk volt.. és nem volt érdekük a tárgyalások sikere.

Tehát nincsenek abszolút szabályok.. Arról is meg vagyok győződve, hogy ma a közönség inkább várja a gyors és határozott lépéseket, mint ez elnyúló szőrszálhasogató tárgyalássorozatokat..

Ez meg egy csak hite szerint önmagától vezérelt civil véleménye.
süti beállítások módosítása