Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) heti válasz (1) Heti Válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) MSZP (1) mszp (104) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szíjjártó péter (1) szijjártó péter (6) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) veszprém (1) Veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:46

Többször megírtam már itt a blogon is, hogy mennyire értelmetlennek gondolom a politikusi beszédek megszokott értelmezését. Unalomig ismételt kérdések (kiket szólított meg? sikeresen tematizált? tudott-e mobilizálni?), amelyekre tapasztalataim szerint csak azok tudnak magabiztosan válaszolni, akiknek akkor is ugyanez lenne a véleményük, ha a szónok amúgy el sem mondta volna a beszédét. Valahogy soha nincs meglepetés: az egyik oldal véleményvezéreinek mindig tetszik, a másik oldal mindig fanyalog.

506ov-beszel.jpg

Sajnos nincs igazán jó elemzői módszerünk a politikusi beszédek értelmezéséhez. Ami van, az vagy nem elemzői, vagy szinte teljesen érdektelen. Nehezen tarthatjuk elemzésnek azt, ha magukat elemzőknek nevező beszélő fejek az adott párt politikai érdekeinek megfelelően próbálják meg keretezni a szónoklatot – ez nem elemzés, hanem politika, még akkor is, ha az elemzés nyelvét használja. Más a probléma a tisztán értékmentes megközelítésekkel: magam is próbálkoztam korábban ilyenekkel, mondjuk a szóhasználat vizsgálatával, de be kellett látnom, hogy ennek nagyon csekély az értelme és még kevesebb a haszna.

De akkor mi marad? Talán meglepő lesz, hogy ezt mondom, de az egyik lehetséges út a szubjektív értelmezés. Mindazok, akik nincsenek rajta – sem közvetlenül, sem közvetetten – egyik vagy másik párt fizetési listáján, vagy ha rajta is vannak, képesek önállóan gondolkodni és nyilvánosan megszólalni, számomra hitelesen nyilatkozhatnak arról, hogy nekik tetszett vagy nem tetszett a szónoklat. Ilyenkor akár az is érdekes lehet, hogy az adott szereplő korábbi beszédeivel összehasonlítva mit gondolnak arról, amit hallottak. Még olyasmit is lehet mondani, amit az elkötelezett elemzők - akik számára az egyik oldalon csak jó és jobb, a másikon csak rossz és rosszabb létezik - szinte soha nem szoktak: ez volt a politikus legjobb/legrosszabb/legérdekesebb/legunalmasabb beszéde.

A másik út közelebb áll már ahhoz, amit az elemzésről gondolok, de sajnos ez is elég rögös. Miután egy beszédtől nehezen várható direkt hatás (megszólította, mobilizált), az ilyen típusú íróasztal melletti okoskodás – kutatás nélkül – nem csupán ködszurkálás, hanem egyenesen kontárság. Jobb ötlet a beszélő feltételezett szándékának a vizsgálata, mert bár sajnos hasonlít a kremlinológiára, ebben lehet némi reveláció: arról szólni, hogy mi lehetett a szónok elképzelése, s vajon ez illeszkedik-e a párt stratégiájába.

Bocsánat, hogy ilyen hosszan vezettem be azt a rövid értékelést, amelyet Orbán Viktor mai évértékelő beszédéről írok, de talán így valamivel érthetőbb lesz annak, aki szeretné megérteni a mondandómat. A szubjektív véleményem ugyanis az, hogy Orbán Viktor mai beszéde a korábbi évértékelői közül a leggyengébb volt. Kiüresedett, gondolatszegény, meglepően rövid felolvasás volt, amelyben az erőtlen politikai tartalom szinte csak összekötő elemet jelentett a feltűnően sok anekdota és közmondás között. S bár az évértékelők nem mindegyike volt remekmű korábban sem – néhány viszont kifejezetten az volt -, de azt bizton állíthatom, hogy minden korábbi előadása érdekesebb, meggyőzőbb, tartalmasabb és leginkább emlékezetesebb, idézhetőbb volt.

A lényeg azonban nem a beszéd minősége, hanem a politikai haszna. Botcsinálta kremlinológusként nem tartom lehetetlennek, hogy abban a helyzetben, amelyben a Fidesz van, ez egy kifejezetten adekvát szónoklat volt. Mi is a kormánypárt első számú érdeke 50 nappal a választás előtt, ha valóban olyan jelentős előnnyel vezet, ahogy a közvélemény-kutatások ezt mutatják? Egyrészt a saját szavazóinak mobilizálása, másrészt a kampányhangulat hűtése, minimalizálása. A mobilizáció alapvetően nem egy beszéd feladata, sokkal inkább szervezés és erőforrás kérdése. Orbán Viktor persze mondhatott volna sokkal ütősebb, nagyobb figyelmet keltő beszédet, de – miként ez látható – ez a mai performance is meglehetősen tetszett azoknak, akik eleve szimpatizálnak a kormányfővel: ha nem is járult hozzá a saját szavazói mobilizációjához, azt biztosan nem veszélyeztette. Ugyanakkor egy igazán emlékezetes, sok vitát kiváltó, napokig a címlapokon szereplő, sokakat bevonó, megérintő (akár így, akár úgy) beszéd egyértelműen segíthette volna a kampányhangulat erősödését, esetleg lehetőséget adott volna az ellenzéknek arra, hogy belekapaszkodjon, érdemben támadja, széles körben vitassa. Ahogy a Fidesz számára az egyes lépéseiből kirajzolódó kampánystratégia alapján az lenne a legjobb, ha szinte észrevétlenül múlna el a kampány, könnyen lehet, hogy ugyanezt gondolták a szöveg írói a mai szónoklatról is.

Természetesen fogalmam sincs, hogy Orbán Viktor miért mondott ma ilyen beszédet. Lehet, hogy nem jutott elég idő az előkészítésre, lehet, hogy csak így sikerült, de az is lehet, hogy szándékosan akart - a kormánypárt kampánystratégiájába illeszkedően – biztonsági játékot játszani. Azt sem tudom, hogy helyes-e ez a stratégia, ez majd április 6-án kiderül, de amit ma tudunk a politikai helyzetről és a Fidesz által eddig követett stratégiáról, azok alapján egy alapvetően rossz beszéd nem tűnik annyira rossz választásnak.

x x x

Utóirat: Nagy szeretettel várom azokat a hozzászólásokat, amelyekben úgy fordítják le ezt a bejegyzést, hogy szerintem Orbán Viktor még akkor is jó, amikor rossz... Ajánlom figyelmükbe a 2006-os miniszterelnök-jelölti vitát, ahol a mostani kormányfő – akár stratégiai megfontolásból, akár más okból – puhán, gyengén, konfliktuskerülően lépett fel. A vita utáni kutatások és később maga a választás is azt bizonyították, hogy rosszul szerepelt. Vagy azért, mert alapvetően tévedés volt a stratégia, amihez amúgy jól alkalmazkodott, vagy azért, mert egyszerűen hibázott. A politika bonyolult játék, de persze ezt nem kell tudniuk azoknak, akik csak ítélkezni és címkézni szeretnének.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr565817522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új rend 2014.02.16. 21:50:10

Új rendszer épül. Köszönjük, Schmitt Pál! A Miniszterelnök Úr évértékelője egy negyed évszázadot értékelő szózattá jegecesedett. Elmondta, mennyi tétova és ostoba lépés vezetett el a rendszeréig – és itt-ott akadt megalapozott szava is. Ahogy a más...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balt 2014.03.04. 17:26:31

@livengood: Valaki írt egy remek fiktív levelet - amolyan "6. Lenin dialógusai" stílusban. Kicsit átírtam, de a lényeg maradt:

Kevésbé tisztelt Putyin!

Ezt a mérhetetlen agressziót (amiben még fel se pofoztak senkit) határozottan visszautasítjuk! Azonnal állítsák le a civil lakosság fosztogatását (a megfélemlített helyi lakosság már az összes vörös szegfűjét átadta) és a nők szexuális inzultálását (mely szerint csókkal köszöntik a katonákat)! Normális esetben, ahogy civilizált államok teszik ha fegyverrel mennek másik országba, akkor azt használja is, ezért elfogadhatatlan az áldozatok eddigi száma! Európa nem figyelheti tétlenül, amint Oroszország virágok és csókok árnyékában veszélyezteti egész európa békéjét azzal, hogy a történelmileg, befolyásilag és etnikailag is mindig hozzá tartozó területre úgy vonul be, hogy onnan soha ki sem vonult.
Felszólítjuk önt, hogy azonnal vonuljon vissza az Ob és az Irtisz közé, különben szörnyű haragunk lesújt és elzárjuk a gáz és olajvezetékeket és EU-s ország se fűtőelemet, se atomerőművet nem vesz önöktől! Se szén, se vas, se semmi nem kell majd.
Ha nem enyhítik a feszültséget, örök sötétségbe és fagyba kényszerítjük fél Európát!

vanrompuy (vagy nincs?)

teevee 2014.03.04. 17:54:33

@Akitlosz: Íííígy van. Gerő elvtárs sem mondta szebben ötvenhatban.

szoja122 2014.03.04. 18:41:32

@hoplita: Igazad van!

Az nem elütés, az a tudás hiánya!

szoja122 2014.03.04. 18:50:38

@hoplita: Kedves izomagyú barátom!

Bocs, ez így túlzás. Helyesen: Kedves vákuumagyú barátom!

Bocs, már megint tévedtem a vákuumban legalább virtuális részecskék vannak...

Már megint okosnak akarsz látszani, de mint mindig hülyeségeket firkálsz.

Nem az erősebb, hanem az okosabb és a ravaszabb.

Khal Drogo 2014.03.04. 19:19:18

@livengood: Szerintem sincs vége semminek sem. Most annyi változás van, hogy a legradikálisabb forgatókönyv, mely szerint a Donyeck medencét lerohanja az orosz hadsereg, lekerült az asztalról. Minden más nyitott kérdés válaszra vár.

Orbán "taktikus" hallgatása arra volt jó, hogy a lengyel nacionalisták leírták Viktort. Gondolhatod, hogy ha a Heti Válasz lengyel publicistája kiírja a Facebookra, hogy Orbán maszatolása szégyen, akkor mit gondolnak most.
Érdekes párhuzam lehet, hogy a csehek bejelentették hogy a Roszatom nem kell nekik ezek után.

Egyébként amíg Orbán hallgat és vidéken felavat telephelyeket meg kolbászt tölt addig a külügyminiszter kármentésbe fogott.

livengood 2014.03.04. 19:23:37

Mi a baj a demokráciával? – kérdezi az Economist az ukrajnai fejleményeket értékelő esszéjében.

"A szerzők szerint az első jele annak, hogy egy fiatal demokrácia rossz irányba tart az, hogy a megválasztott vezetők elkezdik lebontani a saját hatalmukat korlátozó mechanizmusokat, és elkezdenek gátlástalanul a többségi elv szerint kormányozni, figyelmen kívül hagyva a kisebbségek érdekeinek védelmét."

"Hiába él ma a világ népességének körülbelül 40 százaléka demokratikus országokban, a kétezres években a demokrácia globális előretörése megállt, sőt, bizonyos értelemben vissza is fordult. Erre utal legalábbis a Freedom House 2013-as jelentése, miszerint a tavalyi volt sorozatban a nyolcadik olyan év, amiben a „globális szabadság” mértéke csökkent."

index.hu/kulfold/2014/03/04/bajban_van_a_demokracia/

Khal Drogo 2014.03.04. 19:23:50

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján a visszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok vagyonából 2013 végére 0,2 milliárd forint maradt meg. Ez azt jelenti, hogy két és fél év alatt közel 3000 milliárd forintot éltek fel, írja a Portfolio.

A 3000 milliárd forintos összegből 2130 milliárd forint ment el adósságcsökkentésre és IMF-hitel visszafizetésre. Ehhez képest a központi költségvetés adóssága mostanra összegszerűen soha nem látott szintre nőtt, és GDP-arányosan is 80 százalék fölött van, vagyis lényegében ott, ahol 2010 tavaszán volt.

További 460 milliárd forint nyugdíjak kifizetésére, és 233 milliárd forint a visszalépő magánnyugdíjpénztár tagok reálhozamára. Ezen kívül még átutaltak 200 milliárd forintot az MNV Zrt.-nek.

---

Ez a puszta számokon kívül azért nagyon érdekes, mert a következő ciklusban nem lesz 2300 milliárd bónusz bevétele a költségvetésnek. Nagyon kíváncsi leszek hogy a költségvetés hogy fogja kibírni idén. Ma épp a MÁV csoportban dobtak be 30 ezer választási fejpénzt és 2.4%-os bérfejlesztést.

A lejárt számlatartozás az állami hivatalok és intézmenyekben újra 100 milliárdot verdesi.

A költségvetés 296-ra lett ha jól emlékszem megtervezve, hetek óta 310 körül van ehhez képest az árfolyam.

Van nyomás a költségvetésen, ne legyen igazam, de itt kiigazítás lesz, vagy elszáll a hiány.

livengood 2014.03.04. 20:04:06

@Khal Drogo: A megnyert választás után még nagyobb rezsiharcra, még populistább Fideszre, még több adófajtára számíthatunk. Véleményem szerint hasonló ügyességgel végig lehet vinni még egy ciklust.

Khal Drogo 2014.03.04. 20:18:15

@livengood: Szerintem nagyon szűkül a terület a Fidesz előtt. Így is egyre komolyabb a morgolódás a társadalomban, kevesen nyernek sokat a kormányzattal, a többség bizonyos területeken nyer, amit el is veszít rögtön a másik területen és egy milliós tábor meg csak veszít.

Ez a politika egyre nehezebben lesz fenntartható. A klientúrapolitika és a mindent átszövő korrupció elleni látványos impotencia alapjaiban folytja meg a költségvetést.

Kivéve persze ha a világgazdaság a 90-es évek konjunktúrájába kerül, amit kötve hiszek.

Balt 2014.03.04. 20:22:02

@Khal Drogo: A csehek a teljes gázfogyasztásukat Oroszországból fedezik. Fentebb amúgy írtam, Temelint nem most halasztották el, hanem januárban, a dotoho egyenesen ennek kapcsán találgatja, hogy az előző kormányt vajon a CIA vagy az oroszok buktatták meg. (Pedig Necaséknak finoman szólva nem volt barátja.)

Gizinskinek meg ideje bocsánatot kérni.

Tárgyilagos cikk ukrán és orosz véleményekkel:
index.hu/kulfold/2014/03/04/krim

Balt 2014.03.04. 20:24:45

@livengood: Nem olvastam az eredeti cikket, de ez remek illusztráció:
kep.index.hu/1/0/562/5628/56284/5628458_8932d9ea220b5d3fbf5fb30f701ab9b6_wm.jpg

Ami meg érdekes adat az egészből:
"A kínai közvélemény médiaszabályozáson és egyéb eszközökön keresztül történő ellenőrzését az Economist szerint jogosan éri kritika, de ez még nem biztos, hogy önmagában magyarázza, hogy a Pew Research Center felmérésében míg 2013-ban az amerikaiak 31, addig a kínaiak 85 százaléka volt nagyon elégedett azzal, amilyen irányba ment az országa."

No, hát ez van, így sikerül mostanában a "demokráciaexport"...

Khal Drogo 2014.03.04. 20:39:26

@Balt: A kínai 85%-ot azért remélem maradéktalanul nem hiszed el.

Khal Drogo 2014.03.04. 20:53:01

@Balt: Az oroszok akkor is fognak eladni gázt a cseheknek, ha nem a Roszatom építi meg az erőművet. Ezt mindketten tudjuk. Még csak azt sem gondolom, hogy ha a Roszatom épít erőművet, olcsóbban adnák a gázt az oroszok. Magyarországon is reménykednek ebben, de ez szerintem illúzió. Pusztán az atomerő építés miatt nem fognak adni kedvezményt. Ahhoz sokkal de sokkal többet kéne adni Magyarországnak mint egy atomerőmű, még ha 10 milliárd euró értékű projekt is.

A lengyel fickó pedig nem fog bocsánatot kérni. legalábbis valami ezt súgja nekem. És jól is van ez így. Nem kell mindenkinek a Fidesz mellett a végsőkig, sőt azon is túl kitartania. Nem ő lenne az első aki kiszáll és nem lesz az utolsó, sokan lemorzsolódnak még idővel. Egyszer majd lehet hogy te is. Értelmesebb vagy annál mint hogy ez a pártot támogasd a szavazatoddal. És itt nem a másik, vállalhatatlan pártra gondolok, a Gyűrű Szövetségére.

Remélhetőleg idővel lesznek új politikai pártok vagy már létező, kormányon eddig nem korrumpálódott erők fognak a jövőben megerősödni.

Balt 2014.03.04. 21:07:13

@Khal Drogo: "Pew Research Center felmérése". Lehet, hogy elírták, és (Panda)Paw, de lusta vagyok utánanézni...

Balt 2014.03.04. 21:18:36

@Khal Drogo: A lengyelek az oroszokra érzékenyek, ezt tudomásul kell venni. A magam részéről közömbös vagyok irántuk, de azt a szembeötlő ellenszenvet csodálkozva figyelem, amellyel egy konkrét tőről metszett liberális kollégám viseltetik oroszokkal (és németekkel) szemben. Személyesen is, pedig személyes kontaktusban azért elég mély előítélettel kell bírnia az embernek, hogy ilyenkor is ezek alapján ítéljen... Ugyanakkor ő utasít rendre, ha bármi rosszallót mondok bármi franciára. :) Na mindegy.

Persze, készséggel elismerem, hogy az a nagyvonalú, "polgári" szemlélet nekem is jobban tetszett I. Orbán alatt, mint a mostani, célszerűen átvett populista, de még mindig ez áll a legközelebb az ízlésemhez, sry. Sajnos az LMP felült a paksi vonatra, bár ők egyedül hitelesen képviselhetik, most nem is érint egzisztenciálisan, de ez a méregzöldség még Illéstől is sok lenne. :)

6.Lenin 2014.03.04. 21:23:59

"Remélhetőleg idővel lesznek új politikai pártok vagy már létező, kormányon eddig nem korrumpálódott erők fognak a jövőben megerősödni."

Az ilyen álmodozókat kedvelem a legjobban.

A korrupció alatt mást értenek az ellenzékben lévők, és mást hatalmon.

A hatalmon lévők a legkorruptabbak, mondják az ellenzékben lévők, hatalomra kerülve, nem korruptak, hanem mivel sokat tesznek a hazáért/demokráciáért/világszabadságért, és minden lópisztolyért, megérdemlik azt kis többlet juttatást, ami tulajdonképpen alamizsna azért, amit tettek/tesznek.

A korrupcióban nem az a legnagyobb baj, hogy van (lesz is mindig, amíg emberek csinálják a politikát), hanem mennyi morzsát hullatnak lefelé.
Hullik, nyugalom van, nem hullik, biztos, hogy rövid időn belül valakik lövöldözni fognak.
Néhány ezer éve ez már csak így működik, de mindig jönnek álmodozók is.
Sajnos, vagy nem, de ez így lesz még 1 jó darabig, sőt...
(esetleg néhol már finomodtak a módszerek, többet hullajtanak lefelé, vagy lent nem veszik észre, elnézik a saját isteneiknek, hosszú a sor...)

Persze az álmodozó is elfogad néha ezt-azt, de az nem....á, dehogy....az nem annyi....én, soha....stb

aszekelyek 2014.03.04. 21:33:10

@ubul2000: @Khal Drogo: AMI MÉG NINCS , AZ A RÖVID LEJÁRATÚ IMF-EU KÉSZENLÉTI HITEL . ERGO NEM IS KELL ERŐN FELÜL FIZETNI AZT VISSZA ÉS KÖZBEN ELPRIVATIZÁLNI MINDENT, AMI BEVÉTELT HOZ. Varga Mihály tud számolni. Vannak, akik huhogni tudnak. Meg van osztva a munka. :)
Átmeneti árfolyamingadozások minden évben voltak. Ilyen euro árak is. A növekedést nem is a magyar kormány becsüli 2 % -ra, hanem az UNCSiék és a hiánycélt is Tarthatónak mondják.
Mindez nem lenne lehetséges , és nem engedtek volna ki minket a túlzott deficit eljárás alól végül , ha nem tudna kellően tervezni Varga Mihály és nem tudna jól együttműködni a jegybankkal a kormány. Az pl nagyon sokba került , kösz , nem kérjük mégegyszer. Valóban ne legyen igazad. Nem érdeke MAgyarországnak. persze vannak, akiknek érdeke lenne... de azért még se.
Momentán ahhoz hasonlót sem mondott senki a magyar vezetésről , hogy részeg matrózként dobálná szét a pénzét.

aszekelyek 2014.03.04. 21:36:08

@Khal Drogo: nem tudom eljutott-e hozzád, hogy ez a kormányzat gondoskodik az adóbevételek megfelelőségéről.

6.Lenin 2014.03.04. 21:44:09

@Balt:

Nemrég láttam a Versusban (talán) valamelyik LMP-s tényezőt.
Nem akarnak senkivel koalíciót kötni (egyedül nem nyernek).
Tehát tulajdonképpen nem is szeretnének kormányon lenni (annak komoly felelőssége lenne).

-Mit szeretnének tulajdonképpen?- jön a kérdés
-Azt szeretnénk, ha kormányon lévők néhány milliárddal többet költenének zöld programokra( vagyis több pénzzel szórakozhatnánk mi, mert mi vagyunk a legzöldebbek.)

Ugyan ez zajlik a művészetben is, vannak néhányan akiknek rendkívül modern/haladó/univerzumi szintet meghaladó/sőt ennél magasabb rendű elképzeléseik vannak,amik tulajdonképpen rajtuk kívül a kutyát nem érdeklik, vagy a sok bunkó képtelen megérteni, de, ha nem adnak rá lóvét a kormányon lévők, lehetőleg minél többet, akkor azok ..........

Szóval valahogy így működik/működne a korrupciómentes rendkívül haladó .......magyarázat mindig volt/van/lesz....és lesznek akik el is hiszik, hogy ennek így kell lennie..., mert...

aszekelyek 2014.03.04. 21:44:22

@Khal Drogo: rém egyszerű. nem vagyunk lengyel földön. :) A magyarok jól felfogott piszkos anyagi érdektől vezetve váélasztják az orosz atomreaktor építőket. Jobb minden pénzügyi kondíciójuk, mint a drágalátos NYugati barátaink piaci hitelei. Ahhoz mi csórók vagyunk, hogy lengyel bőszkeséggel mutassunk segget az oroszoknak. Köszönjük szdsz!
Tudnak is építeni ilyet. Jobb minőségű munka és finanszírozás kedvezőbb nincs . Érdkelne, hogy ki tudna olyan megvalósítást ajánlani, ami nem kerülne nekünk pénztbe, nem növelne államadósságot. .. hogy a nagyonokos népszavazási kezdeményezést is megemlítsem... Mellesleg jogásznak illene tudni, hogy nemzetközi szerződésről nem lehet népszavazást tartani.

Khal Drogo 2014.03.04. 21:46:13

@aszekelyek: Varga Mihály nyilván tud számolni, ezért lesz kiigazítás. Eddig minden évben volt 1989 óta kiigazítás, most is lesz. A mértéke a kérdéses, nem az hogy lesz-e illetve hogy ki fogja megfizetni.

A húzd meg - eresz meg gazdaságpolitika folytatódni fog. Ami 2013-2014-ben volt, az az ereszd meg. Most ha valaki nem tudná, most van amikor habzsi-dőzsi van. Aki nem érez ebből semmit, az szomorkodhat, mert csak rosszabb lesz, jobb nem.

Az olyan fantazmák, mint a 9%.os SZJA kulcs, a mesekönyvek lapjaira kívánkoznak.

Khal Drogo 2014.03.04. 21:52:47

@aszekelyek: Ha bemegyek a boltba és kifizetem a világrekord ÁFA-t akkor érzékelem hogy próbálkozik az állam.

Khal Drogo 2014.03.04. 21:55:28

@6.Lenin: Az LMP építkező fázisban van. Sokan azt mondták hogy a jelölés sem lesz meg, mert nem tudják összeszedni az aláírásokat. Összeszedték. Szerintem be fognak jutni, megszerzik az 5%-ot, a Gyűrű Szövetségének legnagyobb bánatára.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.04. 22:00:51

@Khal Drogo:
Reméljük, Aszekelyek éppen habzsidőzsit érez. :)
Szegény bérkommentelők, a választás után mindig csökken a karakterpénz...

6.Lenin 2014.03.04. 22:05:50

@Khal Drogo:

Magyarázat mindig van, ebben soha nem kételkedtem.

Én 1et nagyon megtanultam az életben (szerencsére elég korán), nem arra kell figyelni, hogy mit mond a másik, mire gondolhat közben, miért mondja azt, amit, mi lehet vele a szándéka?
Nagyon hasznos ezt megtanulni. Jóval kevesebb csalódást lesz kénytelen elviselni.

Politikában pedig még hasznosabb.

Minél többet magyarázkodik valaki, annál több rejtegetni valója van.
Nem vagyok drukker, de értékelem, ha valaki ért is ahhoz, amit csinál.

Khal Drogo 2014.03.04. 22:10:15

@6.Lenin: A Fidesz 1994 csaknem kizuhant a Parlamentből. Az LMP éppúgy lehet majd kormánypárt mint később a Fidesz. Ami ma van, nem feltétlenül az lesz évek múlva. Schiffer és a párt még fiatal, van idejük erősödni. A legfontosabb első lépést megtették affelé hogy valaha tényezők legyenek, nem álltak be Gordon majd nem álltak be az MSZP-Gyurcsány tandem mögé.
Igaz, a párt majdnem kettészakadt de legalább a felvásárolható érdekember távoztak a pártjukból.

6.Lenin 2014.03.04. 22:24:23

@Khal Drogo:

Teljesen másként látom a két pacákot (Orbánt, Schiffert). Nekem nem olyan érdekes kérdés az LMP bejutása, vagy kiesése. Teljesem más jellegű párt az LMP. Nem érzékelem a "nagy hazamentő" célokat.
Kis párt, kis célokkal. Az is marad.
Szerintem

Nem álltak be Bajnaiék mögé, ezt nagyon jól tették /vagy érezték. Én se csatlakoznék olyanokhoz, akik bukásra vannak ítélve (főleg, ha győznek 6.-án).
Ez az Összefogás nem a jövő, az LMP sem az.

A világ teljesen más irányba rendeződik. Igaz, az elején tartunk.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.03.05. 03:17:17

@livengood:

Putyin ebből megerősödve jön ki, ugyan nem bukik bele.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.03.05. 03:20:15

@teevee:

Te már csak tudod aggastyán úr.

S mit mondott még az elvtársad?
Mesélj!

szoja122 2014.03.05. 06:12:16

"Putyin: ha törvénytelenséget látnak Kelet-Európában, támadhatnak is"

"Nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján.

Oroszország fenntartja magának az összes lehetőséget, ha törvénytelenséget tapasztal a kelet-európai térségben - közölte."

www.vg.hu/kozelet/politika/putyin-ha-torvenytelenseget-latnak-kelet-europaban-tamadhatnak-is-422794

Persze nekik ehhez joguk van, hisz Amerika is csinál hasonlókat és az egyik hülyesége az rendkívül jó indok a másik hülyeségére. Rejtő után tudjuk: Egy bolond 100-at csinál. :(((

Különösen annak örülnénk, ha megszabadítanának bennünket az Unió gyarmati státuszától. :(((

Hát az ilyenekért kellett volna még időben rendkívül keményen a legmagasabb szinten fellépni Magyarországnak az oroszok ténykedése ellen!

szoja122 2014.03.05. 06:18:11

"A Krím az első falat, és csak reménykedhetünk, hogy nem követik újabb harapások"

www.vg.hu/velemeny/jegyzet/a-krim-az-elso-falat-es-csak-remenykedhetunk-hogy-nem-kovetik-ujabb-harapasok-422768

Az előbbi folytatása...

hoplita 2014.03.05. 06:55:35

@Khal Drogo:

Még mindig jobb, ha kolbászt tölt, vagy pálinkázik, mintha felelőtlenül, ostobán csahol, mint 2008-ban a grúz-oszét-orosz buli idején.
Az kurva sokba került, még a paksi projekt is annak a folyománya, bizonyos mértékig.

Ja, és a besúgó martonyit is vihetné magával töltögetni, vagy legalább belehúzhatná a faszát.

hoplita 2014.03.05. 07:19:18

@livengood:
"...Véleményem szerint hasonló ügyességgel végig lehet vinni még egy ciklust..."

Hát kábé ahogy elkúróék végigvitték a második ciklust. Ügyesen..:)

hoplita 2014.03.05. 07:23:31

@Khal Drogo:
Hogyne hinné, elég ostoba hozzá.:)

béla a görög (törölt) 2014.03.05. 07:31:47

Itt egy szép hidegháborús/háborús helyzet 1 hónappal a választások előtt - Budapesti egyezmény, Paks2, keleti nyitás - a független politikai elemző, - aki még csak kicsit sem a hatalom szemszögéből nézi a dolgokat - meg csak hallgat...

Kéne kiabálni, hogy szívás, szívás...

Nem csak a stadionepites az oroszokkal való parosodas is.

Na de sebaj! Vannak dolgok amik nem fontosak, igaz-e?

hoplita 2014.03.05. 07:39:22

@Hepci:
Na meg ha ez a habzsidőzsi, akkor meneküljön ki merre lát....mert mijafasz lesz itt ha rántanak egyet a gatyamadzagon...?:)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.05. 08:52:48

@hoplita:
Sok mindent lehet csinálni választás után.
Pl. nem lesz szükség politológusokra és közvéleménymatatókra 1 darabig, ezért kivégeztetik őket és szétosztják a vagyonukat a NÉP között. :)

concret 2014.03.05. 12:50:28

@Balt: Fején találtad a szöget.

Pusztán a tény, hogy az amik csak 31%-ban elégedettek, azt mutatja: közülük sokan kritikusan gondolkodnak, van véleményük, és ki is merik mondani. Csupa demokratikus jelenség.

Hogy mennyi a birkák aránya Kínában? Hát mint egy posztkommunista diktatúrában. Én pl nem szeretnék kínai módra elégedett lenni, te hogy vagy ezzel?

concret 2014.03.05. 12:52:29

@Hepci: Persze, csak az a NÉP, aki megérdemli. Hogy ne kelljen nagyon elaprózni a dolgot.

concret 2014.03.05. 12:57:14

@szoja122: Ha rajtam múlna, a Krím ügyét a független Tatársztán követné (egy Volga-menti, meg egy krími is), hiszen már az oroszok szerint is az számít, hogy hol milyen ajkú népek élnek, meg hogy kié egy föld ősi jogon, nem pedig a közelmúltban kialakult államhatárok :)

Balt 2014.03.05. 13:12:15

@concret: Kínában vagy egy évtizede van kétszámjegyű növekedés. Naná, hogy igaz a marxista alapvetés: a lé határozza meg a tudatot...

concret 2014.03.05. 13:14:20

@livengood: Igen, az oroszok több, mint 2 évtizedet vacilláltak a Krím ügyében, és nem véletlenül.
Egyetlen ország számára sem annyira fontos a határok sérthetetlensége, mint az oroszoknak, és egyetlen államban sem annyira veszélyes a kisebbségi kérdés, mint náluk, hiszen Oroszország ("Orosz Föderáció") maga a nemzetek-népek puzzle-ja.
Ma még van erejük egyben tartani, de a szláv lakosság fogy, öregszik és szó szerint degenerálódik (alkoholizmus!). A muzulmán népesség pedig növekszik. Én persze nem vagyok nagy muzulmán barát, de semmi sem múlik azon, én kinek drukkolok.
Sok érdekes keresztérdek mutatkozik meg: sokan szólalnak meg most az oroszok mellett, akik egyébként törökbarátok - nem könnyű érdekeket és eszményeket összehangolni ilyen bonyolult szituban.

concret 2014.03.05. 13:17:17

@Balt: Nem, már nincs két számjegyű.
És akkor még a statisztika megbízhatóságát (vagy inkább a megbízhatatlanságok arányát) nem is vettük figyelembe.

Én emlékszem (sztem Te is): a hetvenes években mindenki azt számolgatta, mikor éri utol Japán az USA-t. Emlékeztetésként.

livengood 2014.03.05. 13:42:34

@concret: Másként viszont nem lehetünk elégedettek, csak kínai módra. Szarban vagyunk. Mennyivel jobb lenne rezsicsökevényesíteni az agyunkat! Milyen jó is nekik! Minden nap derűsen ébrednek, aztán egy kis borzongás az ellenzéktől: Mi? Még vannak!? Nem szégyenlik magukat? Majd délután egy kis MLM hangulatú "fokozzuk a multik és azok kiszolgálóik elleni harcot" társadalmi élet a blogokban, faszbukon. Itt összerendeznék nekünk a Kommunizmus emléknapján a Gulág emlékműnél szónokló Rogánt és a KGB-s Putyintól az atomot. Néhány havonta meg egy békemenet parti.

Lassan az ember megkívánja a szemellenzőt. Át kéne adnunk magunkat egy kis rezsicsöki mantrának (bárhol megkapod percen belül) és ellazulnánk. Mi a fenének gyötrődünk? :)

ubul2000 2014.03.05. 15:22:35

""Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból." – mondta Catherine Ashtonnak az észt külügyminszter annak a telefonbeszélgetésnek a során, amelyet a még Janukovicshoz hű erők hallgattak le. Urmas Paet szerint különösen aggasztó, hogy az akkor már hatalomra készülő ellenzék jelezte, hogy ebben az ügyben nem kívánnak vizsgálódni. "Érdekes, folytassa" – mondta az EU kül és biztonságpolitikai főbiztosa. Paet arról is beszámolt, hogy a tüntetésen nagy elismerést szerzett Olga Bogomolec főorvos olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek igazolták, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanolyan fegyverekkel lőtték le, vélhetően ugyanazok az emberek."

Ez kicsit más megvilágításba helyezi az eseményeket..

Különösen ha ezt is figyelembe vesszük:

"Ukrajna csak akkor kapja meg a 11 milliárd eurós segélycsomagot, ha megállapodást ír alá az IMF-fel – közölte Jose Manuel Barroso."

Balt 2014.03.05. 15:22:50

Még szerencse, hogy a többség jóoldali... :)
(Emlékeztetőül: a magam részéről nem állok senkién, max. a kárpátaljai magyarságén.)

A lehallgatott beszélgetés nagy bomba lehet
Nyilas Gergely márc. 5. 14:40

"Egyre inkább nyilvánvaló, hogy az orvlövészek mögött nem Janukovics állt, hanem valaki az új koalícióból" – mondta Catherine Ashtonnak az észt külügyminiszter annak a telefonbeszélgetésnek a során, amelyet a még Janukovicshoz hű erők hallgattak le. Urmas Paet szerint különösen aggasztó, hogy az akkor már hatalomra készülő ellenzék jelezte, hogy ebben az ügyben nem kívánnak vizsgálódni. "Érdekes, folytassa" – mondta az EU kül- és biztonságpolitikai főbiztosa. Paet arról is beszámolt, hogy a tüntetésen nagy elismerést szerzett Olga Bogomolec főorvos olyan bizonyítékokat mutatott be, amelyek igazolták, hogy a rendőröket és a tüntetőket ugyanolyan fegyverekkel lőtték le, vélhetően ugyanazok az emberek.

Paet szerint a nyomozás hiánya azonnal diszkreditálja az új vezetést.

A beszélgetés nagy része Paet benyomásáról szólt, arról, hogyan viszonyulnak az emberek az új koalícióhoz, amelyre sokan bizalmatlanul tekintenek. Ashton pedig elmondta, hogy az emberek valóban változást akarnak Ukrajnában és az új vezetés nem teheti kizárólag a Majdan tüntetőire építve. "Ha csak barikádokat építenek, akkor nem tudunk pénzügyi segítséget nyújtani, hiszen nekünk partnerekre van szükségünk" – mesélte Ashton Paetnek, hogy mit mondott az ellenzék vezetőinek.

nyünyüge 2014.03.05. 16:36:38

@Balt:
Akkor Gyurcsány mondjon le !

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.03.05. 17:42:45

@szoja122:

Reménykedjünk, hogy lesz folytatás!

Ha Ukrajna összeomlik, abból Magyarország, Románia és Lengyelország is jól járhat.

S ne feledjünk, hogy az ukrajnai eseményekhez az EU és a CIA aknamunkája vezetett, s az ellenzéki puccsisták provokátorai lőttek a tömegbe, véletlenül sem Janukovics emberei!

Az oroszok nyeregben vannak, nyugat-Európának mindenképpen kell az oroszok gáza, olaja, így nem fognak Oroszországgal túlságosan szívózni.

Amerika még csak csak meglenne Oroszország nélkül, de az EU semmiképpen.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.03.05. 17:45:11

@ubul2000:

Ezt már régesrégóta lehetett tudni, de legalábbis sejteni.
Semmi meglepő nincsen benne, csak most már bizonyíték is van rá.

Khal Drogo 2014.03.05. 18:03:25

@Balt: Érdemes lenne az 1956-os híreket is végigböngészni. Akkoriban is voltak híradások és jelentések fasiszta provokátorokról meg arról hogy a lakosság tömegesen fosztogat és akasztja az elvtársakat az utcán.

Simán lehet hogy igaz, amit állítólag egy orvos mondott a téren. Mint ahogy az is hogy az egész mögött az oroszok állnak hogy maguk mellé állítsák a közvéleményt.

A politikai küzdelem a benne részt nem vevők véleményéért is folyik. Minden eszközzel.

Mindenki rögtön elhiszi azt amit el akar hinni, mert az illeszkedik az elképzeléseibe.

Khal Drogo 2014.03.05. 18:06:21

„Az egysoros beírásom után nagyon udvarias levelet kaptam Kumin Ferenctől. Többek közt azt írta: »Sajnálattal olvastuk Facebook-bejegyzésed, amelyben Orbán Viktor ukrajnai eseményekről kifejtett véleményét hiányolod. Szeretnélek biztosítani arról, hogy a magyar kormány képviselői minden vonatkozó egyeztetésen részt vettek, és a lehető leghatározottabban elítélték az erőszakos eseményeket.«
Válaszolnom kellett, nehogy valami féreértés keletkezzen. Itt a válaszom

Kedves Ferenc,
igazán meglepett az a kis vihar, amely a tegnapi FB-bejegyzésem után kerekedett (őszintén szólva csak privát üzenetnek szántam néhány ismerősömnek, de úgy néz ki, hogy az Interneten semmi sem maradhat elég privát). Egy nap alatt sok beírást és levelet kaptam, amelyekből megtudhattam, hogy »komcsi bérenc« vagyok, akitől egyetlen betűt ne közöljön többé a Heti Válasz, vagy pontosan fordítva: »te békemenetes Orbán-seggnyaló«. Ez marhaság - nézeteimért nem fizet senki, azt írom, amit gondolok. Egyszer dicsérek, máskor kritizálok - aki olvassa írásaim, ezt tudja. De hagyjuk, nem ez a lényeg, megszoktam.

Először is - be kell vallanom, hogy a beirásomban tévedtem. Magyarország valóban nem az egyetlen ország a régiónkban, amelynek válasza az orosz erőszakra elmarad az elvárásoktól. Szlovákia válasza a kijevi eseményekre még óvatosabb és erőtlenebb volt. Csakhogy Robert Fico és Orbán Viktor között van némi különbség, ebben talán egyetértünk. Fico nem kezdte pályafutását »ruszkik haza« felkiáltással és a grúz háború idején nem állt Lech Kaczynski mellett elítélve az akkori orosz agressziót. Orbán Viktornak pedig ezek az események olyan szintet jelöltek ki, amely egy életre morális kötelességet jelent. Ahogy a rómaiak mondták: noblesse oblige.

Figyelem a magyar híreket, tudok mindenről, amit írsz. Csak az én fülemben Martonyi miniszter szavai túlzottan óvatosak, a miniszterelnök parlamenti fellépése pedig jó pár nappal késett és még így sem mondható erélyesnek. Én egyenes, merész beszédre vártam, rövid katonás szavakkal megfogalmazva, már a vérontás napján. Úgy mint 1989-ben vagy 2008-ban. Nem pedig arra, hogy Orbán Viktor saját történelmi szavait egy volt sportminiszter (!) ismételje most.
Csalódtam és Varsóban nem vagyok ezzel egyedül. »Mi a fene van a te magyarjaiddal?« - hallottam már párszor az utóbbi napokban olyan emberektől, akik igazán csak jót kívánnak Magyarországnak.

Hát ezért lettem kissé frusztrált.
Baráti üdvözlettel
Jaroslaw Gizinski”

Khal Drogo 2014.03.05. 18:21:53

Azért nagyon vicces és egyben szánalmas is, hogy a magyar radikális jobboldal mennyire meg van győződve arról hogy a modern Oroszország, amelyik lerohanta Csecsenföldet ( amelyik ki akart lépni úgy mint ma állítólag a Krími-félsziget, erre bevonult az orosz vezetés és halomra ölte ott az embereket ) amelyik 2008-ban se szó se beszéd több hadosztállyal lerohanta Grúziát, az biztosan nem sáros, bezzeg a rohadék köcsög nyugat.

Amit az oroszok a Kaukázusban művelnek, az maga a birodalmi politika. Tömeggyilkos diktátorok, a másként gondolkodókat bebörtönzik, de inkább agyonlövik. Azoknak a radikális nacionalistáknak, akik ezekben az országokban laknak, golyót kapnak a fejükbe, hogy mernek az oroszok ellen fellépni a saját hazájukban.

A magyar radikális jobboldal, a magyar nacionalisták azokat éltetik, akik őket küldenék elsőként a vágóhídra. Ők biztos tudják maguk felé hogyan áll össze ez az egész.

Aki Putyinra szót emel, az lecsukják vagy géppisztollyal agyonlövik. Ez az ember a hiteles személy a magyar radikális kommentelőknek. Lelkük rajta.

6.Lenin 2014.03.05. 18:54:38

@Khal Drogo:

Afganisztánban még le is vizelik a saját hazájukért harcoló, és lelőtt "terroristákat".

Líbiában, Gázában simán lebombáznak gyerekeket és nőket is.
Szíriában a művelt nyugat támogat olyanokat, akik simán elkövetnek naponta háborús bűncselekményeket,fegyvert adva a kezükbe. Természetesen mindezt a demokrácia védelmében, szerintük.

Soroljam?

Ezzel nem az oroszokat védem, de a birodalmi törekvések égtájfüggetlenül rendkívül mocskosak.
Ezért nem kell elhamarkodottan ítélkezni/követelni kiállást/támogatást követelni
Nem árt néha várni 1 picit, és azok háta mögé nézni, akik a leghangosabban ordibálnak.

Khal Drogo 2014.03.05. 19:11:03

@6.Lenin: Szíriában a másik felet az oroszok tolják fegyverekkel. Gázában a lakosságot sem a Hamasz olvasztóműhelyeiben készült fegyverekkel látják el, ahogyan Líbiában sem a libíaiak által gyártott fegyverekkel harcol Kadhafi. Valakitől vette őket, valaki eladta nekik, valamilyen céllal.

A birodalmi politika mindenhol tetten érhető, ezért szánalmas számomra ahogy valaki az IMF-el jön elő, mintha a másik fél a becsület lovagja lenne.

De mondok valamit, szerintem "jobb" az IMF diktatúrája alatt élni és véleményt nyilvánítani, mint olyan országban ahol ha nem vagy talpnyaló és kinyitod a szádat, fejbelőnek. De mindenki maga eldöntheti mi a szörnyűbb.

A Putyinről és az orosz csecsenföldi vérengzésekről tényfeltáró riportot író újságírónőt fejbelőtték. Nyugaton a Nixont leleplező újságíró ma is él. Ez a különbség. Ez szerintem nagy különbség.

6.Lenin 2014.03.05. 19:28:18

@Khal Drogo:

Tipikus válasz...

Hazudunk? Igen, de ők is
Lopunk? Igen, de ők is
Gyilkolunk? Igen, de ők is, mi csak néha, ha nagyon muszáj, de mi is letagadjuk.

Nem mentegetni kell 1ik oldalt sem, hanem elmondani, hogy mit, miért tesznek.

Balt 2014.03.05. 19:40:33

@Khal Drogo: "Én egyenes, merész beszédre vártam, rövid katonás szavakkal megfogalmazva, már a vérontás napján."

Most nem azért, mert nyilván tiszteletre méltó a pasas, de mi a fészkes fenéről beszél?! Vérontás? Lol. Egy pofon nem csattant el (eddig) a Krímben, virággal és csókokkal üdvözlik az oroszokat. (Nyilván nem mindenki, de "vérontás"... +áll az észt.) :))

Balt 2014.03.05. 19:48:51

@Khal Drogo: Kennedyt meg lepuffantották. Ma sem tudjuk ki. Igaz, Lenint is - eddig stimmt -, noha nem halt bele (rögtön), de tudjuk ki. :) Azóta az utóbbi Unió megszűnt, előbbi él a virul. Mondjuk. :) Ez pedig a különbség.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2014.03.05. 19:49:55

Amúgy csalódtam Török Gáborban.

Azt reméltem, hogy a választási kampányban felpereg kicsit, hisze ez nem csak a politikusok,d e a politológusok szezonja is. Ilyenkor aztán bőven van mit elemezni, magyarázni, értelmezni.
De úgy tűnik nagyon nem hatja meg a kampány.
Biztos az olimpiát nézi felvételről.

Balt 2014.03.05. 19:55:52

@Khal Drogo: Szó sincs róla, hogy Putyint imádni kellene. Viszont az oroszok (gázmezői) számunka (is) hosszú távon megkerülhetetlenek (egyelőre az ukránok is, legalábbis gázvezetékileg), tehát egy Európára kényszerített embargó nekünk fáj(na) leginkább. Mondjuk ez elég röhejes lenne, miközben a németek (osztrákok, csehek stb.) kétpofára szíjják a gázt az Ukrajnát (pont időre...) elkerülő Északi Áramlaton.

Balt 2014.03.05. 19:57:52

@Akitlosz: Ahogy Hepci mondja: a blogot már leszarja. Nem csodálom.

Néha a Fb-n tol vmit, de az sem túl érdekfeszítő. Belefásult. De jön hamarosan a gereblye meg metszőolló szezon, hátha... :)))

6.Lenin 2014.03.05. 20:01:01

@Akitlosz:

Miért hiányzik?

Nincs kinek elmagyaráznod, hogy téved?

Balt 2014.03.05. 20:03:15

@Khal Drogo: A csecsenekkel mondjuk nem hiszem, hogy bárkit meg lehetne hatni, a grúzokkal esetleg. De ez messze van, Beregszász meg itt a szomszédban...

Torkához szegezett szuronnyal énekeltették az ukrán himnuszt a beregszászi presbiterrel
2014. február 28. 17:57

livengood 2014.03.05. 22:34:18

@Balt: Lenin műve a többség terrorja, a Gulág. Kenedi a maffiának tett keresztbe, meg a kubai rakétatámaszpontnak. A Borzalom megsemmisült, a jó virul. Fordítva szeretnéd?

Őszintén mondom, nem hiszem hogy érted amit írtál. Vagy nagyon félreértettelek.

livengood 2014.03.05. 22:37:28

@6.Lenin: Pont azzal vádolsz amit te szoktál tenni. Csak erre nem válaszoltál:

"A Putyinról és az orosz csecsenföldi vérengzésekről tényfeltáró riportot író újságírónőt fejbelőtték. Nyugaton a Nixont leleplező újságíró ma is él. Ez a különbség."

Khal Drogo 2014.03.05. 22:38:29

@Balt: Más dolog az oroszokkal üzletelni és más dolog oroszbarát politikát folytatni. A magyar kormány pl. nagyon ügyesen szorította ki a MOL-ból az oroszokat.
Én lehet hogy rémeket látok, de mintha az oroszokkal üzletelünk álláspontból kezdenénk átcsúszni az oroszbarát politikába, miközben ennek a gazdasági haszna gyakorlatilag egy nulla lesz nekünk.

A Fidesz a kettő közötti különbséget látta még ellenzékben, mára kezd megvakulni.

Az oroszok ugyanis fognak eladni gázt akkor is ha, nem az oroszokhoz fogunk húzni, a gázukat ugyanis nem tudják megenni vagy másnak eladni. Épp úgy rá vannak szorulva a pénzünkre mint mi ők a gázukra.

Olcsóbban pedig csak nagyon komoly szervilis oroszbarát politika árán kapnánk, át kéne nekik engedni a gazdaságunk irányítását, orosz bankok kezére játszani a magyarországi lakossági hitelezést, a MOL-t és más stratégiai ágazatokat. Akkor biztos adnának olcsóbban gázt.

Arról már nem is beszélek, hogy a magyarság nem a Kelet-ukrán területeken lakik hanem a Nyugat-ukrán területeken, márpedig nagyon úgy néz ki, hogy a Nyugat-ukrán területeken legkevésbé az oroszok álláspontja fog érvényre jutni egyelőre.
Nekünk keresni kell a kapcsolatot a nyugat-ukrán politikával, náluk kell elérni hogy a magyar kisebbség helyzete ne lehetetlenüljön el.

Khal Drogo 2014.03.05. 22:49:18

@Balt: Kennedy-t lelőtték. Ez igaz. A modern Oroszországban, a poszt-szovjet érában politikusokat börtönöznek be, ellenzéki vezetőket vernek félholtra vagy ölnek meg. Livinyenko-t megmérgezték, másokat lelőttek, Hodorovszikjt a börtönben szúrták le, de túlélte. Az USA-ban, az IMF szörnyű hazájában senkit sem csuknak le csak azért mert nem szereti Obamát vagy Bush-t. Oroszországban igen.
Az USA-ban szabadon lehet bírálni a mindenkori hatalmat, Oroszországban nem.

Én nem tudok egyenlőségjelet tenni a kétféle hatalomgyakorlás közé. Óriásiak a különbségek.

6.Lenin 2014.03.05. 23:02:04

@livengood:

Szerintem félreérted amit írtam (nem csodálkozom ezen).

Nem védek védhetetlent.
Ellenőrizhetetlen egyedi esetekről sem szoktam véleményt mondani. minden oldal általában torzítva adja elő a maga igazának véltet.
Nem szoktam számokkal sem dobálódzni, ha eddig nem vetted észre.
A háttér érdekel, az irányok, célok, a hozzá vezető utak.

"Nyugaton a Nixont leleplező újságíró ma is él. Ez a különbség."

viszont elég sokan nem élnek már, akik amerikai segítséggel/kiképzéssel kerültek kezdetben hatalomra, csak később döbbentek esetleg rá, hogy talán a rossz oldalra .kerültek. Vagy komolyabb érdeket sértettek, mint "leleplező" újságíró, akinek lehet, a következő hatalomra kerülő adta a "leleplező" anyagot (azért van életben).

Nem védem a ruszkikat/másokat sem, de ne a mai Amerikát hasonlítsd hozzájuk, hanem ahol most tartanak ők (a kommunizmus után). az akkori Amerikában sem ért sokat az élet, ha a "fejlődésnek" (zsákmányszerzés) útjába került valaki. A "demokrácia" alapjainak a lerakásánál.

Lehetne sorolni közeli eseményeket is minden oldalról.
09.11, iraki vegyi fegyverek, Afganisztán, Szíria, arab tavasz

Kína se megy a szomszédba tippekért, Afrikában sem most találják ki a módszereket.

Nem kellene elájulni mindjárt az első pillanatokban. Mély lélegzet, és várni, míg több infó kerül nyilvánosságra.

livengood 2014.03.05. 23:26:58

@Balt: "egy Európára kényszerített embargó nekünk fáj(na) leginkább. Mondjuk ez elég röhejes lenne, miközben a németek (osztrákok, csehek stb.) kétpofára szíjják a gázt az Ukrajnát (pont időre...) elkerülő Északi Áramlaton."

Ha embargóval sújtaná Európát, akkor senki nem kapna gázt. Ez viszont lehetetlen.

Oroszországnak még Európánál is fontosabb, hogy Európa megveszi e a gázukat, olajukat. Csak erről kevesen beszélnek. Az orosz gáz kiesése komoly veszteséget okozna, de csak ideig-óráig. Ha a gáztározóink fel lennének töltve, még jó üzletet is köthetnénk közben. Az új egyensúly, hamar előállna. Putyinék feszülten figyelik Európa alternatív energia és palagáz programját. Egy energia krízis felgyorsítaná a folyamatot, amiből egy átmeneti válság után Európa kijönne. Takarékosabb technológiával, az energia szektor tovább fejlesztésével, új energia forrásokkal. Oroszország meg benne ragadna a krízisben. A méreg drága sarkvidéki lelőhelyeikről, méregdrágán építhetnének csővezetéket Kínába, akik viszont a megnövekedett kínálattól (Közép-Ázsia, arab világ, Délkelet-Ázsia, Dél-Amerika) erősebb alkupozícióba kerülnek. Ráadásul ott is beindult egy takarékosabb technológiára váltás, már nem nő olyan ütemben a villanyszámlájuk mint néhány éve (nem csak a lassulás miatt). Vagy, az orosz gáz az arab világon, vagy más útvonalon jutna ki a világpiacra, ahol kissé drágábban ugyan, de ugyan úgy beszerezhetnénk az Adriáról. Ez a Világ össze-vissza van csövezve.

Oroszország a nyersanyag és szénhidrogén exportjából él, alig jobb a helyzete, mint a legtöbb arab államnak. Szükségük van a Világ 3. legnagyobb gazdaságának energia beszállítói státuszára. Ez meg is marad amíg Európának megéri, de egyre kevésbé éri meg, mert az oroszok már így is drágák. Minél drágábbak, annál inkább megéri az európaiaknak átállni más energiára, leváltani a pazarló technikát.

Én nem aggódom az orosz embargó miatt. Nem tudják megtenni, csak politikai handabanda ameddig eljuthatnak. Ez ellen kellenek nekünk a feltöltött gáztározók.

livengood 2014.03.05. 23:57:59

@6.Lenin: Ha elítélem az agressziót egyik oldalon, akkor miért mentegetem a másik oldal agresszióját. Én képtelen vagyok mentegetni Amerikát Irak ügyében. Kifejezetten fáj az ami történt, mert hiszek a demokráciában. Szaddám Huszein tömeggyilkos volt, megérdemelte a sorsát, de Irak népei többet érdemeltek volna, és a nyugati demokraták is többet érdemeltek volna mint az a gyalázat ami ott történt a demokrácia nevében. Ahogy Nixon vietnami háborúja is gyalázatos volt a hidegháborúban a kommunizmussal vívott harc igazságának ellenére.

Mond meg, hogyan lehet mentegetni a saját népét elnyomó, KGB múltú Putyint Grúzia, Ukrajna ügyében?

Nem értem sem a baloldali, sem a jobboldali gondolkodást ezekben az ügyekben. Egy mérce lehetséges: Egy független, szuverén államot ENSZ felhatalmazás nélkül katonai erővel senki nem rohanhat le. Oroszország kérhette volna a Biztonsági Tanács sürgős összehívását és kétségem nincs, hogy ellenőrzött módon rendfentartó alakulatokat küldhetett volna oda, ahol valóban veszélyben voltak az oroszajkú ukránok. Nem jelzés nélküli csapatokat, akikről most folyik egy álságos vita, hogy vajon az orosz hadsereg katonái voltak e.

Meg sem próbált törvényes keretek között maradni!

hoplita 2014.03.06. 06:52:50

@Hepci:
Puha vagy.:)
Én sokkalta brutálisabb megoldást javaslok, lehet menni kapálni, tengerit címerezni.:DD

hoplita 2014.03.06. 07:11:02

@Khal Drogo:
Te is elég vicces vagy, ahogy minimális ismeretek hiányában is magabiztosan állítasz orbitális baromságokat.
Példának okáért a Kaukázusról, amit talán meg tudsz mutatni a térképen, de igencsak wikizned kell, hogy bármit is tudj róla mondani, főleg az igencsak patinás történelmük tükrében.
Hogy segítsek...egy nagyobb Balkán, csak több néppel és bonyolultabb viszonyokkal.:)

hoplita 2014.03.06. 07:26:15

@Khal Drogo:
Hú, bazmeg...te tényleg ennyire komolytalan vagy???

A hodorkovszkij, litvinyenko dolgokat érvként akarod használni?

Legalább alaposan néznél utána....azt nem mondom, hogy emlékezz, mert szerintem a lebegy-hodorkovszkíj buli idején még a macit lested, hogy mikor köp hosszút.

szoja122 2014.03.06. 07:39:12

@Akitlosz: A válasz egyszerű, ha lenne kampány biztosan elemezne.

A Fidesz altat, mert ez az érdeke. Minél kevesebben mennek el annál jobb neki, mert neki van a legnagyobb biztos szavazótábora.

Az ellenzéket elnyomja a Fidesz negatív kampánya, amit nem tudnak kezelni (Simon, Gyurcsány), és amit csinálnak az a vicc kategóriájába tartozik, rendkívül erőtlen, és a legbiztosabb labdákat nemhogy nem tudják leütni, még sokszor meg sem próbálják. Gyakorlatilag feltartott kézzel önként és dalolva hajtják tagló alá a fejüket.

szoja122 2014.03.06. 07:47:11

@6.Lenin: Na, na Leninkém!

Tipikusan ez az Fidesz érvelésének az alapja. Ha valami negatívumot mondanak rájuk akkor azonnal az elmúlt nyolcévvel jönnek elő, hogy ők is csinálták, csak nagyobb mértékben.

Kezdjél el Cavintont szedni, de lehet hogy nem használna, mert az utasítások alapján érvelsz, a papagájkommandó részeként.

ssi 2014.03.06. 07:56:53

Kedves TG! Hová lesz - s nemzedékekre - a tudás, szakértelem tekintélye (még az egyszerű hétköznapokban is - pl. ügyfélkapu, nyugdíj előtakarékosság stb.), ha
- fontos szaktémákban is a politikai szempontok a döntőek
- olyan szakmunkástömeg a cél, akik kevesebb iskolai éveikben kevesebb általános műveltséget és korigényű tananyagot (informatika, nyelv) kapnának
- ennyien elhiszik, sőt bátran megteszik, hogy az ország irányítói közé jelentkeznek felelős felnőttként ....

szoja122 2014.03.06. 07:57:44

@Balt: "oroszok (gázmezői) számunka (is) hosszú távon megkerülhetetlenek"

Itt a blogon hozzád hasonlóan szinte mindenki huszadik századi módon gondolkodik energetikai (tudomány, technikai) kérdésekben.

Nézzél utána, a tudomány, technika exponenciális sebességgel fejlődik és egyre rövidebb az idő amikor megduplázódik az ismeretanyag.

Csak egyet mondok: a huszadik században több ismeretre tettünk szert, mint az azt megelőzőekben összesen! Kb.: 2000 - 2017 között pedig ismét elmondhatjuk, hogy több ismeretre tettünk szert mint az addigi történelmünk alatt. A 100 év 17 évre csökkent!

Erre, ha a Google-ban ha utánanézel rendkívül sok statisztikai adatokat találsz. (Ezek sokkal pontosabb statisztikai adatok, mint amit a politikában megszoktunk!)

szoja122 2014.03.06. 08:04:39

@Khal Drogo: "A Fidesz a kettő közötti különbséget látta még ellenzékben, mára kezd megvakulni."

Kétlem, hogy ez motiválta volna, inkább az hogy itt jó lehetőségeket látott az akkori kormány támadására.

A Fidesz egy szélsőségesen pragmatikus párt, ahol nem az ország érdeke számít, hanem a minél nagyobb hatalom elérése, mert az a lehető legtöbb pénzzel jár.

A képlet szerintem ennyire egyszerű.
Nem tagadom, hogy vannak a Fideszben ez alól kivételek, de a fő irányvonal ez.

szoja122 2014.03.06. 08:15:20

@manyike: TG ilyen típusú megközelítésekkel nem foglalkozik.

Ő a politikát szinte csak a haszon-kár alapján vizsgálja. Mennyi, mekkora haszna vagy kára van egy adott lépésnek, döntésnek, nyilatkozatnak stb. az adott politikusnak pártnak, kormánynak.

Azzal nem foglalkozik, hogy ez milyen kihatással van az országra és a benne élő emberekre.

szoja122 2014.03.06. 08:41:31

"Bejött Orbán rafkós trükkje"

"Sok jelölt, sok lista: kisebb támogatottsággal is győzni lehet."

valasztas2014.hir24.hu/jeloltek/2014/03/05/bejott-orban-rafkos-trukkje/

"Gyengül a Fidesz, stagnál az Összefogás, erősödik a Jobbik"

A Medián kutatása alapján.

Lehet hogy Fidesz Jobbik koalíció lesz? Mindenesetre az esélye ezzel megnőtt.

nol.hu/belfold/gyengul_a_fidesz__stagnal_az_osszefogas__erosodik_a_jobbik_

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.03.06. 08:57:23

@manyike:
Nézz rá Németh Szilárdra!
Az ember bármit elérhet, csak erős akarat kell hozzá s erős nyelv.
Tiszta Amerika.

Balt 2014.03.06. 09:44:17

@livengood: Tegnap(előtt?) volt a Mokkában egy GKI-s néni, ő mondta, hogy üzemanyagból és gázból megfelelő tartalékunk van (az EU-s norma 90 nap). Ennyit mondjuk kibírunk, még ilyen hűvös nyárelőben is. (Bezzeg tavaly...)

@szoja122: OK. Hányra mehetek leszerelni a gázórádat?

Balt 2014.03.06. 09:46:57

@livengood: "miért mentegetem a másik oldal agresszióját"

Milyen agresszió? Vörös szegfűvel és csókokkal várja az oroszokat a helyi lakosság. A nemzetközi szerződés amúgy 25 ezer fős kontingenst biztosít nekik a Krímen, ezt még most se haladták meg. (Jó, talán az "átálló" ukránokkal igen.) :))

ssi 2014.03.06. 09:58:21

jövő: hiányzó Fidesz-programot a körülmények is erősen alakítják majd
2014.márc. - erősödik a Jobbik
2013. szept. 30. parlamenti ülés: A Fidesz lenyúlta a Jobbik programját - nagyjából így foglalható össze Vona Gábor pártelnök felszólalása
2010.06.16. Már nemcsak mi látjuk: A Fidesz sorra lenyúlja a Jobbik témáit (az írás rövid és előrelátó)
www.esztergom.jobbik.hu/content/m%C3%A1r-nemcsak-mi-l%C3%A1tjuk-fidesz-sorra-leny%C3%BAlja-jobbik-t%C3%A9m%C3%A1it

@szoja122: @Hepci:
"Azzal nem foglalkozik..." - a sorok között talán mégis :)
"Az ember bármit elérhet" - az az egyik baj, hogy nem bármit akar(nak) elérni

livengood 2014.03.06. 11:40:32

@Balt: Mint a Szudéta németek Hitler katonáit: Csókokkal, virágokkal köszöntötték, a csehek meg abban az Európában le voltak tojva ugyan ennek a gondolkodásnak a jegyében. Aki nem örül, az a kettős mérce jegyében le van szarva. Tatárok, ukránok, Ukrajna párti oroszok. Nemzetközi szerződések szerint a mai napig a Krím Ukrajnához tartozik. Putyin pont úgy, ugyan arra hivatkozva próbálja annektálni, mint Hitler a Szudéta-vidéket. Puskalövés nélkül. Akkor mi jött utána?

Az a gondolkodás amit te képviselsz, csak autoriter hatalmaknak, vagy kőkemény diktatúráknak tűnhet kifizetődőnek, nem egy hosszútávra demokratizálódni kívánó Európának.

Sorolom: A Szudéta-vidék ma Csehország része. Székelyföld Románia része. A Vajdaság Szerbia része.

Ugyanakkor: Dél-Tirol különleges státuszt kapott, autonómiát élvez. Elzász-Lotaringia kapcsán megállapodás született. Lehetséges cél a Székely autonómia.

Miért szavaztok a rossz útra?

Balt 2014.03.06. 12:07:31

@livengood: "Mint a Szudéta németek Hitler katonáit"

Hmm: "Jó alkut kötöttünk Hitler úrral" - mondta Chamberlain. De végül ki is lettek telepítve, a mai uniós demokráciafelfogás legnagyobb örömére. (Ld.: Máig hatályos Beneš-dekrétumok.)

A fenti példák pont azt bizonyítják, mennyire nem lehet jó és rossz oldalról beszélni. Beleértve persze a jelen ukrán válságot...

Balt 2014.03.06. 12:12:36

@szoja122: valasztas2014.hir24.hu/valasztasi-hirek/2014/03/06/orbanban-biznak-mert-ugyes%282%29

A kutató szerint az mindenesetre beigazolódott, hogy a Fidesz is relatíve nagyobb erővel rendelkezik az amorf rejtőzködő tömegben. Őket nem lepte meg az eredmény, mert régóta mondják, hogy az emberek nem csak félelemből nem válaszoltak. Azt viszont ők sem tudták, hogy az Összefogásnak ennyire nem jött be a közös platform.

Sík Endre szerint az ellenzéki szövetségnek nincs esélye nyerni, hacsak nem következik be elementáris változás. „Nem lehet mást mondani, mint azt, hogy a Fidesz nyer, ráadásul a mandátumelosztás is neki kedvez.” Az emberek leváltanák ugyan a kormányt, de nincs kivel.

„A válaszok abba az irányba mutatnak, hogy a megkérdezetteknek úgy általában nem tetszik a világ. Miért is tetszene? De Orbánban akkor is bíznak, mert ügyes.”

livengood 2014.03.06. 12:24:42

Van aki nem váltogatja az elveit. Elüldözte Magyarországról a családját az a hadsereg ami most foglalja el a Krímet. Elképesztő, hogy azok után amit átéltek a szüleink, nagyszüleink, vannak magyarok, akik ezt helyeslik.

"Élő adásban mondott fel az orosz vezetés által finanszírozott Amerikában sugárzó tévé-csatornájának MAGYAR származású műsorvezetője.

Liz Wahl közölte, hogy nem tud része lenni egy olyan televíziós hálózatnak, amelyet az orosz kormány finanszíroz és amely tisztára mossa Vlagyimir Putyin cselekedeteit. Az újságírónál azután telt be a pohár, hogy egy amerikai szenátorral általa készített interjúból kivágták a krími inváziót bíráló részt, emellett Viktor Janukovics bukott ukrán elnök volt ellenzékének egészét fasisztaként kellett bemutatni. Az adásban azt is elmondta, hogy OLYAN CSALÁDBÓL SZÁRMAZIK, AMELY AZ 1956-OS MAGYAR FORRADALOM IDEJÉN A SZOVJET CSAPATOK ELŐL MENEKÜLT AMERIKABA. Később a cnn –nek hozzátette, büszke arra, hogy amerikai és hinni akar az igazság közvetítésében."

www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=170424

6.Lenin 2014.03.06. 12:45:16

@livengood:

"Mond meg, hogyan lehet mentegetni a saját népét elnyomó, KGB múltú Putyint Grúzia, Ukrajna ügyében?"

Sehogy, de nem is erről van szó.

Maradjunk annyiban, hogy Putyin se hülye, ismeri a nyugati módszereket a saját hatalmuk kiterjesztésére.
Nyilván több információval rendelkezik, mint a sok szájtépő minden oldalon.

A népek követelni szokták, hogy a kedvenc hatalma harcoljon a ........... ellen/érdekében, aztán követelik, hogy fejezzék be a ...........t. A népek már csak ilyenek.

Az ukránok (?) követelik, hogy lépjenek be az Unióba/NATO-ba, aztán majd néhány év múlva követelni fogják, hogy lépjenek ki.

Soroljak rá példákat?

A politika mér csak ilyen volt/van/lesz, mert ilyenek az emberek, akik ezt kajálják.
Minden generációnak meg kell vívnia a maga harcát.

szoja122 2014.03.06. 16:33:03

@Balt: Látom nehéz volt az amit írtam, annyira, hogy cáfolni sem tudod.

tölgyes 2014.03.11. 10:45:10

@szoja122: Az un. információrobbanás nem új jelenség. Ennek volt egyik következménye a Római Klub jelentése is. Ez volt az, amelyik az energiaforrások vészes csökkenésére és annak beláthatatlan következményeire hívták fel a figyelmet. Ebben lényegi változás azóta sem történt.

A "tiszta" energia se tiszta. A Nap és szél hasznosítása - ma már látják - egyre nagyobb zavarokat idéz elő az élővilágban, pedig ma még csak a folyamat legelején vagyunk.

graycivil 2014.03.21. 13:16:39

"Borítani akart Welsz, de nem a szocikról?

El akarta árulni a március 20-án életét vesztett Welsz Tamás, kik rendelkeznek bissau-guineai útlevéllel, de nem a hatóságok, hanem a nyilvánosság előtt szeretett volna kipakolni – értesült a hvg.hu. "

hvg.hu/itthon/20140321_Simon_nyomozas_Welsz_boritani_akart

Ki férhetett Weiszhez, és kinek lehetett érdeke?

graycivil 2014.03.21. 13:26:20

Érdekes tények:

- Weisz 2013 novemberében a mostani ügyről jelentést tett a hatóságoknak
- Weisz azóta szabadlábon, elvileg szabadon élt
- "Tizenhat útlevél volt Welsz Tamás, a Simon-ügy érintettje birtokában – tudta meg a hvg.hu. Olyan emberek okmányai, akiknek a személyén mindenki meg fog lepődni "
- A férfi elmondta, ezeket az információkat a napokban akarja a nyilvánosság elé tárni.
- Weiszt gyorsan letartóztatták
- Weisz rosszul lett, majd meghalt

???
süti beállítások módosítása