Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) bajnai gordon (15) Bajnai Gordon (2) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) Fidesz (2) fidesz (130) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) Habony Árpád (1) habony árpád (2) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) jávor benedek (3) Jávor Benedek (1) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) jobbik (76) Jobbik (1) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) median (1) medián (9) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) Mesterházy Attila (3) mesterházy attila (34) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) Schiffer András (1) schiffer andrás (9) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) simicska lajos (3) Simicska Lajos (2) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
20:49

A mai hódmezővásárhelyi időközi polgármester választást nem csupán helyben követték izgatottan, de a végeredményére az egész ország figyelt. Nem azért, mintha egy megyei jogú város választási eredményéből automatikusan következtetni lehetne arra, mi történik majd április 8-án. Sokan és sokszor elmondták már, egy lokális választás alapvetően nem az országos erőviszonyokról szól, azzal kapcsolatban csak óvatos megállapításokra alkalmas, hanem arról, hogy helyben milyen változások történtek a politikai erőviszonyokban. A választás országosan más miatt fontos: az eredmény értelmezése és az értelmezések hatása miatt. A hatás ezúttal - a parlamenti választás közelsége miatt - különösen fontos: a Fidesz a fölényük, legyőzhetetlenségük visszaigazolását szerette volna kiolvasni az eredményekből, az ellenzék pedig arra volt kíváncsi, hogy egy teljes együttműködéssel képes lehet-e megszorítani a Fideszt egy jobboldalinak nevezhető városban. A választásból összességében csak fenntartásokkal lehet országos következtetéseket levonni, de a lényeg az, hogy szavazók és politikusok is le fognak vonni ilyen következtetéseket. 

hod1.jpeg

Az eredmények ismeretében az alábbi tanulságokat lehet megfogalmazni:

  1. A mai eredmény azt mutatja, hogy Hódmezővásárhelyen a kormányváltást kívánó szavazók vevők voltak a független jelölt mögé összeterelt ellenzéki együttműködésre: Márki-Zay Péter minden várakozásnál jobban szerepelt. Nem fideszes jelölt az elmúlt másfél évtizedben ennyi szavazatot nem kapott a városban. Hódmezővásárhely valóban a Fidesz egyik legerősebb vidéki bázisa volt eddig, ahol az ellenzéki jelöltek 2002 után – amikor az akkori kormányoldal támogatója, a mai választáson is induló és egy százaléknál kevesebb voksot gyűjtött Hernádi Gyula alig maradt el Lázár János eredményétől - megközelíteni sem voltak képesek Orbán Viktor pártjának jelöltjeit. Négy egymást követő polgármester-választáson, 2006-ban, 2010-ben, 2012-ben és 2014-ben az összes nem fideszes szavazat száma együttesen sem haladta meg a hatezret egy olyan városban, ahol 36-38 ezer szavazópolgárt regisztráltak. 
  2. A Fidesz veszített, de a bázisa Hódmezővásárhelyen többé-kevésbé intakt maradt: a párt jelöltje által kapott szavazatok száma a két legutóbbi eredménynél magasabb, arányaiban viszont, a magas részvétel miatt, lényegesen alacsonyabb. A mozgósítás tehát nem volt teljesen sikertelen a kormányoldalon, a meglepetést nem a Fidesz jelöltjére leadott szavazatok száma jelenti, hanem a magas részvételhez vezető ellenzéki előretörés. Márki-Zay olyan szavazókat tudott behozni, akik egy más felállásban bizonyára otthon maradtak volna, vagy esetleg a Fideszre szavaznak.
  3. Bár Lázár János neve majd csak április 8-án szerepel a szavazólapokon, mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy róla is szól ez a választás. A miniszter két nagy versenyelőnnyel bírt eddig a magyar politikában: egyrészt munkabírásával és kormányzati kompetenciájával emelkedett ki a Fideszből, másrészt megkérdőjelezhetetlennek, megingathatatlannak látszott a helyi támogatottsága, ereje. 2002 óta minden választást megnyert a körzetében, akár közvetlenül indult rajta, akár közvetetten. Ez az erő most meggyengült, bár azt nehéz megmondani, hogy ebben a vereségben személyesen mekkora a szerepe. Lehet úgy érvelni, hogy az országos problémák (korrupció és társai) ártottak neki, de lehet azt is mondani, hogy ellene állt össze az ellenzéki választói koalíció, illetve az általa irányított kampány sikertelennek bizonyult. További kérdés, hogy miként érinti ez a kudarc a politikus további karrierjét. Ha április 8-án az egyéni választókerületben – amire most is jó esélye van - ismét magabiztosan nyer, kevésbé lesz már érdekes a mostani eredmény.
  4. Bár nyilvános közvélemény-kutatásokat nem láthattunk, magam két olyan belső kutatási eredményről is tudok, amelyek egyaránt 60 százalék feletti fideszes győzelmet jeleztek. Fontos tanulság lehet, hogy a szavazók egy részének – elsősorban az anti-fideszes szavazóknak – a véleménye nem vagy nehezen mérhető. Ennek is lehet országos következménye, hatása arra nézve, hogy mennyire lehet hitelesnek tekinteni a méréseket. Elsősorban a pártok előrejelzéseit, kalkulációit módosíthatja, ha azt látják, hogy nem megbízhatóak a kutatások.
  5. S ami a legfontosabb: az eredmények komoly hatással lehetnek az ellenzéki vezetők gondolkozására, az egyéni választókerületi taktikájukra. Az előző bejegyzésben ezt írtam: „ha Márki-Zay Péter a várakozásoknál jobban szerepel, megszorítja vagy akár óriási meglepetésre le is győzi a fideszes riválisát, akkor biztosan beindul majd a Fidesz végéről és az ellenzék esélyeiről szóló diskurzus, ami feltehetően hatással lesz az együttműködéssel kapcsolatos ellenzéki döntésekre is. Egy ilyen esetben nagy lesz a belső csábítás és a külső nyomás arra, hogy elinduljanak a vélt vagy valós mandátummaximalizálás felé.” Nagyon meg lennék lepve, ha a következő napok nem erről szólnának. Hódmezővásárhely ebből a szempontból módosíthatja a 2018-as parlamenti választás peremfeltételeit: mostantól az ellenzék elhiheti – akár így van, akár nem -, hogy nem a régi mérkőzésen játszik, ahol nincs esélye győzni, hanem egy olyan új meccs kezdődik, ahol, ha okos taktikával lép pályára, nem reménytelen a helyzete. 

tge-kep2018.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr6013698078

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Török Gábor: Hódmezővásárhely üzenete 2018.02.25. 22:39:01

Márki-Zay Péter minden várakozásnál jobban szerepelt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.03.01. 13:26:08

@6.Lenin:
"Nekem semmi se fáj(na). Megvagyok egyedül is (a családommal, soha nem mástól vártuk a boldogulást)"
És miért feltételezed, hogy a többi kommentelő máshonnan várja a boldogulását, nem magától? Miért gondolod, hogy te annyira kiváltságos helyzetben vagy, hogy neked semmi sem fájna, hogy neked minden mindegy?

6.Lenin 2018.03.01. 13:37:35

@Attilajukkaja:

Mert nagyjából elég sok embert ismerek, már a foglalkozásom okán is (minden rétegből)
Voltam önkormányzati képviselő is.
És képes vagyok a saját érdekeim figyelmen kívül hagyásával is átgondolni bizonyos jelenségeket.
Olyasmivel foglalkoztam, ami kizárta az álmodozást, óhajokat, és megkövetelte, hogy mindig a lényegre figyeljek, mert másként nem lehetett megoldani a problémát.

Ennyi lenne a lényeg, amit neked válaszolni szándékoztam. Továbbiakban nem sok értelmét látom, hogy ismét kiforgasd a szavaimat. Részemről ennyi volt.

Sehol nem írtam, hogy nekem minden mindegy. Nem fáj (na), mert nyilván megkeresném a megoldást, mint eddig mindig, és az nem mindegy, hogy ez könnyebb, vagy nehezebb lesz, de bármelyik esetben sem fájna.

nyünyüge 2018.03.01. 13:40:07

@inreallife: abban szerintem nincs igazad, hogy az ellenzéknek nem volt tudomása az Elios-os ügyekről. Hadházy feljelentést tett 2015-ben, de az ügyészség szerint nem volt semmi látnivaló. index.hu/belfold/2015/03/02/rendorseg_tiborcz_istvan_elios_vizsgalat/
Az EP -ben dolgozó ugyancsak LMP-s Jávor jelezte ugyancsak 2015-ben, hogy az OLAF nyomoz.
(Az viszont jogos kérdés, hogy a helyi képviselőtestületekben dolgozó mszp-s, jobbik-os képviselők miért nem aktivizálták magukat a témában).
A mostani balhét okozó jelentéseket és kérdéseket tavaly október közepén kapták meg az önkormányzatok és nyilván az illetékes kormányszervek. Ezeket próbálta ezerrel elhallgatni a kormány és az önkormányzatok, most pedig a választási kampányba való beavatkozással vádolja az OLAF-ot.
A kastély meg csak messziről nézve lehet újdonság, egy ekkora építmény felépítésében rengetegen dolgoznak, szokatlan forgalommal jár, nem készülhet titokban.
Lázár tudva, hogy folynak az OLAF vizsgálatok nem zsarolásból akart háttérbe vonulni, hanem mert ha terveik szerint egy győztes választás után válik nyilvánossá az ügy, addigra ő nincsen hivatalban a kormányban, és talán kisebbet szól.
Amúgy Lázár bűnbaknak talán kíváló politikai szempontból (meg is érdemli), de hogy nem ő a főbűnös, az nyilvánvaló.

Attilajukkaja 2018.03.01. 13:47:32

@6.Lenin:
"képes vagyok a saját érdekeim figyelmen kívül hagyásával is átgondolni bizonyos jelenségeket."
Mint például?

"Olyasmivel foglalkoztam, ami kizárta az álmodozást, óhajokat, és megkövetelte, hogy mindig a lényegre figyeljek, mert másként nem lehetett megoldani a problémát."
Ez mindenkivel így van, ... néhány kivétellel.

"nem sok értelmét látom, hogy ismét kiforgasd a szavaimat."
Eddig még nem történt ilyen.

"Nem fáj (na), mert nyilván megkeresném a megoldást, mint eddig mindig, és az nem mindegy, hogy ez könnyebb, vagy nehezebb lesz, de bármelyik esetben sem fájna."
Nem tudom, nálad mit jelent a fájdalom kifejezés. Nekem fáj, ami Magyarországgal történik, ettől függetlenül én is megtalálom a megélhetésemhez szükséges megoldásokat. És ez nem a szavak kiforgatása.

6.Lenin 2018.03.01. 14:03:30

@Attilajukkaja:

Például a jelenlegi választási őrület. Nekem teljesen másak lennének az érdekeim, de tudom kívülről szemlélni.

Tévedsz, mert nagyon sok mindennel nem vagy tisztában.

"nem sok értelmét látom, hogy ismét kiforgasd a szavaimat."
Eddig még nem történt ilyen."

Most is ezt teszed, vagy nem érted azt, amit írtam.

Nekem Mo nem a Fidesz, DK, MSZP, Jobbik, Momentum, egyik sem.
Én ezzel veled lezártam ezt a diskurzust.

Attilajukkaja 2018.03.01. 14:29:04

@6.Lenin:
"Például a jelenlegi választási őrület. Nekem teljesen másak lennének az érdekeim, de tudom kívülről szemlélni."
Ez például érdekelne.

"Tévedsz, mert nagyon sok mindennel nem vagy tisztában."
Ahogy te sem. Na és miben tévedek?

"Most is ezt teszed, vagy nem érted azt, amit írtam."
Felesleges ilyesmikkel vagdalkoznod. Egyszerűen csak válaszolj a kérdésekre. Én azzal bőven beérem.

"Nekem Mo nem a Fidesz, DK, MSZP, Jobbik, Momentum, egyik sem."
Hanem mi?
Amúgy nekem sem az.

"Én ezzel veled lezártam ezt a diskurzust."
Vagyis nem tudsz válaszolni. ..... Megesik.

inreallife 2018.03.01. 15:05:29

@Manyike:
nem valaszolt senki, de en szivesen elmondom. a parlamentbe nem fuggetlenek fognak bekerulni, hanem a partszinekben indultak. ugyanis a jelolesek megtortentek, gyujtik a cedulakat, tehat olyan mar nem lesz, hogy talalunk egy fuggetlen jeloltet es sorakozzunk fel moge. ezzel mar elkestek, ezt aszem 60 nappal a valasztasok elott kellett volna megtenni.

most az a lepes marad, hogy x mszp-s, y dk-s, z fideszes, stb jelolt van, mindet part jelolte. az ellenzeknek ebbol kell kivalasztania a legjovialisabbat az adott korzetben. hogy mit nyernek rajta? cirka 60 korzetben a fideszt le lehet valtani egy masik jeloltre. kb ezt lehet elosztani az ellenzek kozott. hogy ez 20 jobbikos, 20 mszp-5 dk-s, 5 lmp-s egyeni kepviselot jelent, vagy kitalalnak valami mas aranyt, az mindegy.

ha nem allapodnak meg, akkor a fidesz viszi azt a 60 korzetet is. ha reszben megallapodnak, akkor reszben abbol a 60 helybol meg tudnak szerezni parat. ha kurvara osszefesulik a dolgokat, akkor akar elvben mindegyik korzetben nyerhetnek. a lenyeg, hogy itt nem egymas elol veszik el a korzeteket, hanem a fidesztol el. a valasztoik az eddigiek alapjan maximalisan tamogatjak a megegyezest. szoval mar "csak" matekozni kell...

inreallife 2018.03.01. 15:08:32

@EU zászlót mindenhova!:
kodszurkalas, vagy dezinformacio. esetleg te vagy a vona, de en ennel ertelmesebbnek gondolom, szoval az utolso lehetoseget kizarnam...

inreallife 2018.03.01. 15:37:48

@Manyike:
ugy latszik megint nekem kell valaszolnom. ha a fidesz 40%-kal megnyeri a valasztasokat, akkor a koztarsasagi elnoknel pattog a labda. neki merlegelnie kene, hogy kit kerjen fel kormanyalakitasra, ugyanis annak kene adnia a lehetoseget, aki mukodokepes kormanyt tud alakitani. errol lehetne sokat moralizalni, de nem szoktak, maradjunk annyiban, hogy a legtobb orszagban csont nelkukl a legobb szavazatot szerzett partot kerik fel. szerintem ezzel nincs gond.

ekkor elkezdodik a koalicios targyalas, aminek a vegen vagy megegyeznek es megszavazzak az uj kormanyt, vagy felallnak megegyezes nelkul. a megegyezes ket fajta lehet, koaliciot alkotnak a kormanyzati tobbseghez, vagy pedig kivulrol, alkalmankent kisebbsegi kormanyt alakitanak. itt fontos a tamogatas, mert az elso szavazas a kormany felallitasarol szol, es ha nincsenek az igenek tobbsegben, akkor nincs uj kormany sem. tehat a kisebbsegi kormanyhoz is kell egy masik part, vagy egy halom nem partbeli kepviselo segitsege.

ha nem sikerult megegyezni, akkor vagy uj koalicios targyalast kezdemenyeznek mas partokkal, vagy visszaadjak a lasztit a koztarsasagi elnoknek, aki megkeresi altalaban a masodik partot. aztan ha nagyon nem sikerul senkinek sem kormanyt alakitani, akkor ujravalasztas.

a trukk ott lehet, ha a sok ellenzeki part megis kormanyt csinal, es elinditja az elszamoltatast. az azert lenne neki jo, mert akkor a fidesz eredmenye a kovetkezo rendkivuli (legyen mondjuk 1 ev mulva) valasztason legalabb lefelezodik, tehat ott mar lesz lehetoseg relativ tobbsegre is akar, vagy egy ketparti koaliciora, ami stabilabb, mint a mindeki a fidesz ellen.

realisan ez lehet egy mukodo opcio a fidesz levaltasra, mast en nemnagyon tudok elkepzelni tudva, hogy van egy 2 millios birkahaduk...

inreallife 2018.03.01. 15:43:23

@6.Lenin:
en nem is varok el mast, csak amit felsoroltam korabban. kvazi par napon belul az egesz elintezheto, es az ossznepi tamogatas is megvan hozza...

az a te almod, hogy 4 evig kormanyozni kell annak, akit megvalasztanak. nem kell. en megelegszem, ha azzal is, ha az atvilagitasi projektet elintezik es utana uj valasztasokat irnak ki. az altalad stabilnak minositett kormanyokban a legmagasabb korrupcios tevekenyseg. inkabb billegjen az a tobbseg, akkor kenytelenek a valsztokra is odafigyelni, pl nem ellopni a manyup megtakaritasaikat, nem rombadonteni az oktatast es az egeszsegugyet...

inreallife 2018.03.01. 15:54:56

@6.Lenin:
tipikus menekulo duma, ezt egy word fileban taroljatok?
ilyenekkel leptek el a forumokat a fideszes szavazok:
- nem mindegy ki kormanyoz
- en mindig lmp-re szavaztam, de ha osszeallnak az mszpvel, akkor aztan vigyazzatok, mert fidesz x lesz belole
- sose voltam fidesz szavazo
- ok meg megszedtek magukat, minek lecserelni
- a masik sem jobb naluk, es ok is loptak
- ugyse fognak tudni megegyezni
- csak egy korzet volt

esatobbi, esatobbi, esatobbi. komolyan, a forumokat olvasva, mara mar csak mutatoba lehet talalni olyat, aki buszken vallaja, hogy fideszre fog szavazni 2018-ban. sajat trolljaik is kamulmp-s mezbe bujnak, es dezinformalnak, vagy nicket cserelve probalnak hangulatot kelteni.

a helyzet az, hogy megerett az ido a valtasra. lehet, hogy nincs kire, de valtani kell, az biztos. a fidesz mar igy is joval tobbet toltott kormanyon, mint kellett volna. ahhoz kepest, hogy a rendszervaltas es visszavaltas kozotti ido cirka feleben o volt a kormanyon, a magyarorszag meg mar a balkannal versenyez, nem a v3-akkal. a jelenlegi allapotok feleert o a felelos. szemetdombra vele...

Manyike 2018.03.01. 16:01:18

@inreallife: köszi, köszi :) kérdezhetek még? butaságokat is?

1. miért olyan nehéz az egyezkedés az ellenzéki oldalon: vannak a politikai elvek (pl. régi pártokkal nem), ill. az állami támogatás (pl. MSZP 62 képviselőnél kevesebbet pont ezért nem akarna)?

2. a Jobbik nélküli ellenzéki győzelemnek van egy icipici realitása is jelenleg, mert fura, hogy ennyit hangoztatják, s pl. hogyan: az MSZP-PM 30% körülivel az első, az összes többi párt ez alatt lesz? Mi kellene ehhez, pl. hogy Mészáros Lőrincet is boncolgathassák, mint az Eliost, vagy valóban előkerüljön O.V.-nek svájci titkos bankszámlája, vagy közismertebb fideszesek nyíltan kiálljanak, hogy ez már nekik is sok? Ha pl. a kamu kis pártok miatt is lesz kavarodás, pláne fontos lenne az alternatívák tisztább látása.

6.Lenin 2018.03.01. 16:12:53

@inreallife:

Milyen menekülő duma?

Már régen kellene lennie egy erős valaminek (1 párt, akit mindegyik támogat, pártszövetség, vagy a tököm tudja minek)
1 vezető alatt, 106 hiteles képviselő jelöltnek, 1 listának, 1 víziónak.

Ez miért jelent menekülést? Ehelyett van mindenféle lázálom, tökölés.
Miattam?

Te itt mindenféle részletkérdéseken pöcsölsz. Szerintem egyik sem jelent hosszútávú megoldást. Kit érdekelnek ezek az 1-2 %-os pártocskák?

Lesznek még dögivel, meg eltűnnek a vezetőikkel együtt. Minek foglalkoznék vele?

A te irigységed, frusztráltságod miért lenne nekem érdekes?

Én leírtam az egyetlen lehetséges ellenzéki felállást,aminek értelmét látnám, a többit értelmetlennek tartom, mert nem jelentenek hosszútávú megoldást az ország számára.

Mit nem értesz ezen? A te lázálmaid nem érdekelnek.

inreallife 2018.03.01. 16:56:17

@Manyike:
1. en ugy gondolom, hogy a maguk a politikusoknak olyan a beallitottsaga, ami miatt nem akarnak egyezkedni. pl a jobbik a buzifelvonulas ellen van, szel bernadett pedig kamoinsoffor is szivesen lenne. nem egymast utaljak, hanem amit kepviselnek. a szavazok ennyire nem finnyasak, vagy mondhatnam, hogy a fentiek ezt igen fontos kerdesnek tekintik, nagyon magas prioritassal, mig a szavazoknak ez csak a 15835. a fontossagi sorrendben, hogy buzik vonulhatnak-e vagy sem. boven vannak ennel fontosabb problemak, lasd paks, euro bevezetes stb.

2. en nem igy latom. a baloldali partok szinte visszaszorultak a nagyvarosokba. bar orszagos tamogatottsagrol beszelunk, de pl az lmp meg a dk merhetetlen videken, talan egyket nagyvarosban utik meg a mercet. a jobbik pont forditva. ha mandatumszamot nezunk, szerintem a jobbik lesz megint a masodik ero a valsztasok utan.

meszaros lorincet nem fogjak elkapni. az igazsagszolgaltatas ritkan szolgaltat igazsagot. ha mondjuk a nepre biznak a dontest, valszeg lincseles lenne a vege, de a torvenyek szerint nem lehet elitelni, mert olyan torvenyeket hoztak meg, olyan kozbeszerzeseket irtak ki, amivel torvenyesen nyert es tett zsebre dupla penzt. az a penz konkretan elveszett. 400 milliardrol beszelunk.

a simicska volt az esz, nala volt orban penze, de lelepett vele. most azert kell a meszaros familyt tolni 1000-rel. szerinted korunk geniusza ha 0 ft-bol 400 milliardot csinalt 4 ev alatt, akkor mennyi penze lesz 400 milliardbol egy kovetkezo 4 eves ciklus utan? gyakorlatilag ekkora osszegbol duplazni lehetett volna az apolok beret az egeszsegugyben, ez csak az az osszeg, ami az allamkasszabol az o zsebebe vandorolt. az, hogy mar a fiai is milliardosok, arrol ne is beszeljunk...

inreallife 2018.03.01. 17:02:01

@6.Lenin:
lazalmok? nem en kaptam ki hodmezovasarhelyen. miert lennenek lazalmaim?

amugy nincs is igazad, nem egy 106 listas "kivalasztottakbol" allo partlista kell, egyaltalan nem kene partlista. sokkal jobb lenne, ha a kepviselok nem a partjuktol fuggenenek, hanem a valasztoiktol. a valsztasi matek sem azt mutatja, hogy neked van igazad. pontosan annyi torteni, hogy bekerul 199 kepviselo a parlamentbe, es onnantol szavazgatnak. ami eleri a 100 igent, abbol torveny lesz.

az egyaltalan nem termeszetes, hogy a geci kivalaszt 120 gombnyomogatot, ok meg a valasztok akaratat figyelmen kivul hagyva mindent megszavaznak. te ilyet akarsz latni, en nem. gondoloko kepviseloket, merlegelo kepviseloket, az oktatast es az egeszsegugye javito kepviseloket. nem pedig a lorinc penzelo kepviseloket. remelem az osszeset levaltjak...

nyünyüge 2018.03.01. 17:12:06

@inreallife:
Honnan veszed, hogy Simicska lelépett OV pénzével? Nem hülye, hogy ezt tegye. Egy csomó céget eladott a szakítás után, nyilván megfelelő helyekre, és a hatalomnak minden eszköze meg volt arra, hogy ne Simicska járjon jól. Amúgy Simicska nemcsak OV pénzét, vagyonát kezelte (feltehetően), hanem gondoskodott arról, hogy a kormánybarát cégháló anyagilag támogassa a kormánypártokat.

inreallife 2018.03.01. 17:26:41

@nyünyüge:
azert adta el a reszesedeseit, mert azok voltak a legserulkenyebbek, legkonnyebben tamadhatoak. ha mar eladta oket, akkor azon keresztul akarmit is csinalnak, mar nem tudjak tamadni. nem hulye gyerek ez a simicska, pontosan tudja, hol utheti meg a bokajat. pl az m4-es autout miatt meg fizettek is neki, amikor leallitottak az epitkezest. a masik miatt meg nyomoznak, mert jogosulatlanul zartak ki. abbol is penze lesz. lelepett a penzzel, ezert kellett orbannak a semmibol felepitenie egy uj stromant, aki nem eleg okos ahhoz, hogy megpattanjon a loveval...

simicskanak igazabol mar van annyi penze, hogy ne kelljen az allami penzeken eloskodnie, siman megel a piaci kornyezetben, megvannak a cegei, eszkozei, szakemberei, knowhow. azert tud arban alamenni a meszaros fele cegeknek 20-50%-kal, mert piaci alapon annyi lenne az ar. helyette a palyazatokbol kizarnak mindenkit, amig meszarose nem lesz a "legolcsobb". annak a 400 milliardnak valahonnan jonnie kellett. majd az eu visszakeri a penzt, tippelj, ki allja a szamlat? igy duplan elveszik a penzt, 400 millird meszarosnak, majd utana bunteteskent ugyanannyit visszafizetni az eu-nak...

nyünyüge 2018.03.01. 17:35:40

@inreallife: Hát te tudod, nyilván nincsenek közvetlen ismereteim.

Manyike 2018.03.01. 17:54:11

@inreallife: S még mindig köszi :) Nem szakmám, csak a lehetséges variációk részben s kb.

Pl.
51%-os eredmény még/már jó:
- Fidesznek
- Jobbiknak
- MSZP-PM + DK

LMP senkivel nem állna össze.
Együttnek s a Momentumnak nem lenne frakciója.

Olaf-jelentés: szabálytalanságok nem a szabályok megkerülésével, hanem kimondottan ezért írt szabályokkal.

Mi lett a bűn, s ki a bűnös? Mennyi ilyen esett, s a szocikhoz képest mennyivel több nulla a számok végén? S az elszámoltatás mennyi idő lenne? Mit s mennyit lehet külföldre menekíteni, ill. külföldre menni?

"büntető törvénykönyv nem jutott az alkotmány sorsára, azt nem írták át a kurzus szájíze szerint. Annak alapján a legkirívóbb visszaélések döntő többsége büntethető lesz.... manapság tanúi lehetünk annak is, amit fordított koncepciós eljárásnak nevezhetünk. Amikor nem eljárásokat indítanak politikai okokból, hanem éppen fordítva, eljárásokat akadályoznak meg olyan személyek esetében, akik súlyos büntetést érdemelnének. "

168ora.hu/itthon/meszaros-lorinc-is-hibazik-barandy-peter-eleg-volt-az-uldoztetesi-biztosokbol-4771

6.Lenin 2018.03.01. 18:14:58

@inreallife:

Már megint össze-vissza beszélsz.

Fidesz egy nagy pártszövetség, elég nagy szavazó táborral.
Csak egy hasonló támogatottságú valami lenne képes legyőzni.

Ezzel próbálkozik a jelenlegi ellenzék is, eddig eredménytelenül.

Hódmezővásárhelyen vesztett a Fidesz, Kiskunhalason meg nyert 70 %-al. Mi köze ennek az áprilisi választáshoz?
Jövőre lesznek ismét önkormányzati választások.

Én azt írtam, egyetlen lehetséges módszer lenne- ami hosszútávon is értelmes lenne-, hogy 1 vezető hiteles személy vezette valami (1 párt, amelyiket minden más párt támogat) 106 hiteles képviselő jelölt, akiket az összes párt támogat, 1 lista, amelyiken az összes pártból jelölnek ki hiteles embereket. Olyan vízióval, amit a választók is elfogadnak
Aztán ez a nyertes valami kormányoz a következő választásokig. A jelenlegi vt erre adna lehetőséget.

Nincs már lehetőség új választási rendszer elfogadásáig. Utána írnak másikat, az egy más kérdés.

Mi a fene olyan bonyolult neked ebben?

A jelenlegi ellenzék ezt képtelen megoldani, pedig görcsölnek vele, nem megy. Miért? Ezen lehet agyalni, kitalálni mindenféle faszságot, de ettől még nem fognak nyerni.

Melyik párt, milyen módon venne rész abban a valamiben az csak technikai kérdés, közös megegyezéssel megoldható lenne, de pont ez nem megy nekik.

Ha ezt képtelenek megoldani, miként oldanák meg a többi problémát?
Érdekli őket az ország, vagy csak az egyéni boldogulásuk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.01. 23:15:20

@inreallife:

Szerintem is jól látod, hogy nagyon sok nem a Fideszre leadott szavazat protestszavazat lesz. Az öcséd példája nem egyedüli, az biztos.

Amiért Hmvhely nem fordítható le csak úgy április 8-ra, az az, hogy sok kisebb párt a bejutásért küzd, ezek nagyon meggondolnak egy-egy visszalépést még akkor is, ha m ásutt a javukra lépnek vissza. Másfelől úgy tudom, ha az egyéni jelöltjeik száma harmincvalahány alá csökken, akkor kiesnek az országos listáról. Szóval a visszalépéseknek gyakran komoly akadálya lehet.

Na meg többen eleve nem is a bejutásra, hanem az 1%-ra hajtanak, mert akkor jön az állami támogatás.

Az is lényeges szempont, hogy a mai ellenzék az elmúlt 8 évben lényegében osztódással szaporodott, és most, 6 héttel a választások előtt sincs még sem egységes stratégiájuk, sem reális, gazdasági-pénzügyi számításokkal is alátámasztott programjuk azon kívül, hogy kormányváltást akarnak. (A Momentum prezentált valami hasonlót, de az viccnek is rossz volt.) Többször leírtam, hogy ha valamiképpen győzne az ellenzék, akkor olyan marakodás kezdődne a hatalomért, amihez képest a mostani összefogásosdi-komédia kismiska lesz.

6. Lenin is írta fentebb, és nagyon igaza van, hogy:

"Már régen állnia kéne egy erős szövetségnek, 1 hiteles vezetővel, 106 hiteles jelölttel, 1 listával, 1 vízióval. Nincs. Miért? Nincs valós kormányváltó közhangulat. A jelenlegi ellenzéki pártok képtelenek túllépni az egyéni érdekeik felett. Nincs hiteles vezető, hiteles jelöltek, elfogadható vízió."

Ezen kellett volna dolgozni az elémúlt 8 év alatt, nem rég lejárt szavatosságú káderek továbbéltetésén, újabb hasadványpártok alapítását. Ahogy az sem volt kimondottan konstruktív, hogy bármit mondott is a Fidesz, ők azonnal az ellenkező oldalra álltak, lásd pl. migránsválság, ahol csak az ország 90+%-ával mentek/mennek szembe.

Pedig ennek nem kellene így lennie. A Fidesznek is jobb lenne egy erős ellenzék, még akkor is, ha ők ezt nem hajlandók belátni és centrális erőtérről hadoválnak. Az országnak meg egyértelműen a javára vált volna ill. válna, ha a Fidesz egyerős ellenzéki kontroll alatt kormányzott volna ill. kormányozna a jövőben. Azonban nem lehet nem látni, hogy az elmúlt 8 évben az ellenzék annyira el volt foglalva a belső harcaival és a Fidesszel való szembenállása folytonos demonstrálásával, hogy épp arra nem maradt ideje/ereje/akarata, ami az ellenzék dolga lenne: a kormánypárt kontroll alatt tartására.

inreallife 2018.03.02. 08:59:31

@Manyike:
erre mondtam, hogy egy meszaros kb erinthetetlen, ha nem hibazott. de egy polt peter, lazar, vagy pinter mar siman megbukhat, hutlen kezeles, hatalommal visszaeles stb miatt. a penz az nem fog visszakerulni, a migrans kaya imrahimok, eltuntetik, de az operativ torzsbol par embert el lehet es el is kell meszelni. ok azok, akik megfizetik az arat orban gazdagodasanak.

hacsak meg nem allapodnak valamiben a hatterben. en igazabol ettol tartok a leginkabb. mert onnantol terhelo bizonyitekok lesznek az ellenzek fele, amivel zsarolhatoak lesznek. es igy nem fog kiderulni semmi, elkerik a reszuket es hat nincs mit tenni, nem lehet elitelni oket, majd szettarjak a kezuket. ezert nem bizok az mszpben sem, meg a fideszben sem. a tobbi friss hus, az inkabb erdekelt az asztal boritasaban...

inreallife 2018.03.02. 09:04:04

@6.Lenin:
kamu, nem errol szol a valasztasi torveny. a tobbseg dont, egyaltalan nem kell egy partban, vagy partszovetsegben lenni. a parlamentalizmus alapjaival nem vagy tisztaban. sem a stabilitas nem szamit, lasd kisebbsegi kormanyzas is lehetseges, sem a hosszutav nem erdekes. az adott pillanatban kell tobbseget szerezni egy torveny megalkotasahoz. se elotte, se utana nem szukseges.

a fenti sarkitasokkal igazabol azt akarod sugallni, hogy ennek csak a fidesz tud megfelelni. persze, de ha belevesszuk, hogy nem lehet jaffaszinu a partlogo, akkor ok sem. hulye felteteleket barki tud kitalalni. ami fontos pl, hogy az ugynokaktak keruljenek megismeresre. ehhez nem kell partszovetseg, eleg 100 kepviselo igenje. a cel, hogy a fidesznek ne legyen 100 kepviseloje, hogy ezt meg tudja akadalyozni...

inreallife 2018.03.02. 09:33:46

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
par dolog.

1. hodmezovasarhely pont arra pelda, hogy verfideszes korzetben em elerhetetlen a mandatum. az a 16%-os gyozelem pont a kispartoknak figyelmeztetes, hogyha a nagyok megallapodnak, rajuk nincs szukseg.

2. az 1%-os kuszobot listan kell elerni. ezt kell kommunikalni a kis partoknak, hogy aki minket szeretne tamogatni, az listan tegye meg, egyeniben meg xy-ra kerjuk, hogy voksoljon. a kispartok szavazoi a legtudatosabb valasztok, javareszt diplomas emberek, meg fogjak tudni oldani szerintem.

3. nem ertem, ezeket az oldalakat vezreket meg ilyen felveteseiteket. en elhiszem, hogy a fideszben ezek meghtarozo dolgok, de meg ott sem biztos, hogy a viktor lesz a kov miniszterelnok, soxor felmerul, hogy nem, de mindig sunnyognak rola rendesen.

nekem igazabol tokmindegy ki a miniszterelnok, sokkal jobban szamit a program. nem attol szavazok egy adott kepviselo mellett, vagy ellen, hogy ki legyen gore. abban is biztos vagyok, hogy mivel most ugy all a helyzet, hogy egyik partnak sem lesz tobbsege, ezert a programok is legfeljebb egy "ezt szeretnenk csinalni lista", amit majd egy koalicio vegigrag, es kicsemegezi azokat, amik a tobbieknek is megfelelnek.

de a legfontosabb szamomra a korrupcio elleni kuzdes. mert ha belegondolsz a penzt barhova is ontik a partok, oktatas, egeszsegugy, honvedelem, gazdasagelinkites, mindenhova elfer, es mindig lesz meg egy olyan terulet, ahova nem jut.

barhova is megy, annak lesz haszna, azon lehet vitatkozni, hogy melyik fontosabb, de ez csak aranyokat valtoztat. de az biztos, hogyha a torta nagyobb, mert kevesebbet lopnak belole, azzal jar a legjobban a valasztopolgar. tehat a legfontosabb, hogy a fidesz le legyen valtva, minden tovabbi csak utana jon.

en azt gondolom, hogy a fidesz regnalasnak is megvolt a maga haszna. pl legalabb 50 evre le van tudva a stadionepites. a csaladtamogatasi rendszer is eleg jo lett. gazdasagfeheritesben is jol szerepeltek, sose gondoltam volna elozetesen. ezek olyan dolgok, amik jol sikerultek, es vissza sem fogjak csinalni oket, legfeljebb minimalisan atalakitjak, de a lenyege megmarad.

ellenben 8 evig semmit nem kazdtek az egeszseguggyel, az oktatasra meg kvazi atombombat dobtak, sulyos iranytevesztesben vannak, es azota sem sikerult korrigalni, hogy felsultek hoffman rozsika nenivel. ez egeszen biztos nem mehet igy tovabb, de lathatoan ok nem akarnak valtoztatni rajta, csakazert is biorobotkepzest akarjak lenyomni az emberek torkan.

en lattam anno, milyen keshegyre meno harc van egy kettannyelvu iskolaba valo bekerulesert, mar 6 eves korban. kibaszott nagy az igeny ra, soxoros tuljelentkezesekkel, idiota tesztekkel, egymast taposo szulokkel, korrupciora valo felszolitasokkal. miert nem ketnyelvu rendszerben tanit az osszes iskola? a valasztok azt szeretnek. 8.-ban alapfok, 12. kozepfok. nem ez a kormany celja? meg a fidesznek is az...

6.Lenin 2018.03.02. 10:05:42

@inreallife:

Nem lehetsz ilyen szerencsétlen. A Fidesz miért nyert 2x kétharmaddal?
Mert volt vízió, 1 vezető, 106 jó jelölt, 1 lista.
Pedig voltak köztük KDNP-s, kisgazdák, volt MDF-esek, stb.
Egy szövetség. És nagyon is sok mindent a helyére tettek.
Nem tökéletesen? Ekkora ellenszélben még ez is óriási eredmény.
Az egészségügyet, meg az oktatást soha senki, sehol a világon nem fogja rendbe tenni. már az is nagy eredmény, ha követni tudja valaki a változó követelményeket, igényeket, lehetőségeket.
Az egészségmegelőzés pl sportolási lehetőség miért nem az egészségügyre fordított összeg?
Ma már minden falusi iskolában is van idegennyelvű oktatás.

A te egész mondandódat átitatja a irigység, és a butaság (vagy a szándékos rosszindulat)
Mindenkit irigyelsz, aki tehetségesebb nálad. Itthon is egy senki voltál, kint pedig még annyi sem (ha igaz , amit magadról eddig írtál). Még a pakik is lenéznek, valószínűleg. A helyiek meg nyilván, egy koszos bevándorló leszel mindig is.
Ugyanezt eljátszottad 2014 környékén, aztán szépen eltűntél, most megint jön a választás, előbújtál ismét a rosszindulatú butaságaiddal.

Majd néhány hónap múlva Hódmezővásárhelyen is kiderül ki is nyert, és mit . Láttam én már egekbe emelt polgármestereket, akik 1-2 év alatt hazavágták a településüket. Minden oldalról.
Vagy a győztes baloldali/liberális ünnepelt vezéreket, akik végig se vitték a ciklusukat, az országot meg bedöntötték.
(94,2002,2006)
Én is örülnék már, hogy valódi választási lehetősége lenne a polgároknak, de ez a irigységre, emberi butaságra alapozó ellenzéki ocsmány játék , nem az, amit az ember várna. Ennek megint az lesz a vége, hogy néhány év múlva ismét rendbe kéne tenni a lezüllesztett országot, ha még lehetséges lesz egyáltalán.

inreallife 2018.03.02. 11:30:05

@6.Lenin:
te valamit kurvara nem ertesz. en nem akarok senkinek 2/3-adot. azt sem akarom, hogy valaki egyedul tobbsegbe keruljon. mar egy koalicional is olyan fekek lennenek a rendszerben, ahol a korrupciot nem egyszemelyi dontesek hatarozzak meg.

az eltunes dumadat sem ertem. amig voltak tg-nek posztjai, nemigen fogsz talalni olyat, amelyiknel nem volt hozzaszolasom. az, hogy nyomott egy shutdown-t, most pedig egy restartot, az nem az en saram, o tunt el, nem en.

az eleg vicces, hogy egy zsakfalubol iteled meg, hogy egy elbaszott sorsu kepzetlen pakisztani felsobbrendu egy magyar szakembernel. kijohetnel mar egyszer korbenezni, mert eleg sok hulyeseget beszelsz. talan rajonnel, hogy nem mindenki mosogat, mint ahogy a kormanypropaganda allitja...

egyebkent rajtad is latszik, hogy nem erted miert bukik a kormany. nem azert, mert soros. nem azert mert libsik. nem azert, mert migransok. hanem azert, mert nem ugy kormanyoz, ahogy az emberek elvarjak. 4 evente el kell szamolni azzal, hogy mit csinaltak a rajuk bizott orszaggal. az emberek azt gondoljak, hogy nem safarkodtak megfeleloen az eroforrasokkal. ennyi mar eleg a bukashoz. hogy jobb jon-e helyette? azt senki nem tudja, de ezt folytatni, amit a fidesz csinalt, az egeszen biztos zsakutca.

ki a faszt erdekel a jeloltek, meg a listak, meg a viziok? ha az oroszokban nem bizik az atlagpolgar, akkor hogy a feneben mernek rajukbizni egy atomeromuvet? ki kerte meg ra oket? ki kerte meg oket arra, hogy olimpiat rendezzenek? senki.

6.Lenin 2018.03.02. 11:59:03

@inreallife:

Te tényleg egy szerencsétlen rosszindulatú pacák vagy.
miért nem gondolod át a 94, 2002,2006-os bukásokat?

Miért buknak más országokban is 4-8 évente a kormányok?
Mit zsákfaluzól te szerencsétlen. Ugyanazon a neten beszélgetünk. Ugyanazt, vagy még többet látok a világból, mint te.
Hányan kívánták Orbán bukását? Hol vannak most?
Hányan őrjöngtek a boldogságtól Hollande megválasztásakor?
Hol van a pacák? Jobbat választottak? Már most veszít a népszerűsége.
Te tényleg azt hiszed, hogy bárhol is a világon az emberek a valódi következtetéseik mentén döntenek? Ne bassz.

Gondold át a 3 dátumot, és annak következményeit. Vagy egy mostani ellenzéki győzelem következményeit. ezzel nem azt mondom, mondtam 1x sem, hogy a Fideszt nem szabadna leváltani, le lehetne, le is írtam a megoldást.
A mi lenne ha, az a te idióta játékod. Vannak valós példák, miért nem azzal foglalkozol?

Nem tudsz válaszolni a 3 dátum következményeire, tanulságaira, inkább zsákfaluzol, igazolva ezzel a rosszindulatú hozzáállásodat az egész kérdéskörhöz.

Az emberek meg elzavartak már jó polgármestereket, és választottak helyette olyat, aki sok pénz ígért , munka nélkül. A csőcselék ezt szereti, sok pénz, kevés munkával, nagy tudás, kevesebb tanulással. Buli, pia, jó lét. munka, nuku. láttunk már ilyet is, a következményeit is.

Erről szól az emberiség története. Nézted a sorozatot, amit ajánlottam? Nagyon tanulságos az olyan szerencsétleneknek, mint te is vagy.

"ki a faszt erdekel a jeloltek, meg a listak, meg a viziok? ha az oroszokban nem bizik az atlagpolgar, akkor hogy a feneben mernek rajukbizni egy atomeromuvet? ki kerte meg ra oket? ki kerte meg oket arra, hogy olimpiat rendezzenek? senki. "

Persze, hogy egy átlagpolgár képes ezekben a kérdésekben tudományos alapossággal dönteni, és nem az ellenérdekeltek sunyi propagandáját veszi esetleg figyelembe, mert az irigység, rosszindulat motiválja tulajdonképpen. Te ezt beveszed? Vagy másokkal szeretnéd elhitetni? Nagyon gyengén próbálkozol.
Mind1, majd 8-án minden eldől. Aztán megint, és megint eldől valami.

inreallife 2018.03.02. 12:08:58

ehh, most latom egy masik cikknel:
"Az Origo birtokába került - és eltitkolt - Závecz-kutatás szerint:
a Fidesz-KDNP-re 62,5 százalék, az MSZP-Párbeszédre 12 százalék, a Jobbikra 11,7 százalék, az LMP-re 7,1 százalék, a DK-ra 4,8 százalék, az Együttre 0,9 százalék, míg a Momentumra 0,7 százalék szavazna. "

ez volt vasarhely elott. most vagy fidesz kurvara nepszeru (kb ezt a 60% koruli gyozelmet varta kb mindenki), es csak a lazar ennyire nepszerutlen a sajat falujaban, ahol akcios erzsebetutalvanyokat osztogattak a nyuggereknek, vagy a kozvelemenykutatok egy parhuzamos univerzumot mernek, esetleg az emberek annyira titkoljak, hogy kire szavaznanak, hogy behazudjak a fideszt, majd nagy kuncogva a masikra szavaznak.

barmelyik is az igazsag, nem a fidesz hete van eppen...

6.Lenin 2018.03.02. 12:58:02

@inreallife:

És ez a felmérés Vásárhelyre vonatkozott, vagy országos?
Mert Kikunhalason 70%-al nyert a fideszes jelölt.
A kis öröm is öröm, pláne ha káröröm.

inreallife 2018.03.02. 13:15:00

@6.Lenin:
orszagos.

az kulon szep, hogy 400 millio ertekben erzsebet utalvanyt osztogattak, aztan kiderult, hogy 5 milliardos hianya van hodmezovasarhelynek. erzesed szerint, nem kene ilyenkor valakinek bortonbe mennie?

mindenesetre en nem gondolom, hogy a fidesznek le kell allnia a hazugsagaival. akkor meg ennyit sem erne el. tolnia kell, ahogy a csovon kifer. ez egy tisztes vereseghez lesz eleg, mert azert igencsak aktivizalo ereje van, az ellenzek terfelen. erzsi utalvany nelkul meg a 30% sem lett volna meg...

inreallife 2018.03.02. 13:22:30

@inreallife:

...le kene allnia..
..viszont akkor meg ennyit sem erne el...

kicsit korrekturazok, hamar editalni nem lehet...

6.Lenin 2018.03.02. 14:03:20

@inreallife:

Majd akkor most ez a pacák mindent rendbe tesz, vagy nem.
Így üres vagdalkozás az egész.
Te próbálsz helyi eseményekből országos következtetéseket levonni, figyelmen kívül hagyva természetesen azokat az adatokat, amik nem illenének a rosszindulattól vezérelt elképzeléseidbe. Lejátszottad már ugyan ezeket 14- ben is, akkor se jött össze. Remélem most sem. Próbálj kint beilleszkedni, neked az sokkal fontosabb lenne, hogy ne kezeljenek koszos bevándorlóként még a pakik se.

inreallife 2018.03.02. 14:20:34

@6.Lenin:
"egy diktatúrában nem lehet hitelesen mérni a közvélekedést, ugyanis nagyon sok ember rejtőzködik, azaz fél a véleményét kinyilvánítani, hiszen retteg azoktól a következményektől, amiket – úgy gondolja – a véleménye kinyilvánítása vonhat maga után. Hogy az ilyen érzéseknek van-e alapja vagy nincs, arról lehetne vitatkozni, bár sok esetben az embereknek minden alapjuk megvan, hogy a legsötétebb dolgokat feltételezzék a hatalmon lévőkről.

Ebből az következik, hogy a közvélekedést jelen pillanatban hitelesen mérni nem lehetséges. Értesüléseim szerint a polgármester-választás előtt született olyan közvélemény-kutatási eredmény is Hódmezővásárhely tekintetében, ami 65:35 arányban a fideszes jelöltet hozta ki esélyesként a független indulóval szemben, majd három napra rá ennek épp az ellenkezője történt. Így életveszélyes lenne, ha Magyarország sorsa egy-két közvélemény-kutató cég eredményei alapján dőlne el. A rejtőzködők száma jelenleg olyan nagy, hogy akár az utolsó napon is minden a feje tetejére állhat."

inreallife 2018.03.02. 15:07:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
ja, van meg valami a visszaleptetesekkel kapcsolatban. 27 egyeni jeloltnek kell indulnia, abbol legalabb egy budapesten. ez siman megoldhato.

pl a 12. kerben, gazdag, burzsuj, orbanpicsi korzet ott elindulhat az osszes kicsi part es meg is van a pesti hely. ahogy nezem az osszefogast, lesz dk-lmp-mszp jelolt is pesten, tehat nekik erre nincs szukseguk. a tobbi 26 hely pedig konnyen abszolvalhato, pl az lmp miskolcon valszeg egy kezemen meg tudom szamolni hany "hasznos" szavazatot tudna elvenni az ellenzeki jelolttol. az a par szavazat meg akkor sem lenne meg valszeg, ha nem indult volna.

a komoly aggodalom a fidesznek, hogy 2014-ben "csak" 20 korzetben volt 50% felett. tehat ha a fidesz meg is tudna ismetelni az akkori eredmenyet (ezt is igen erosen ketlem), akkor csak az ellenzek benazasan mulik, hogy a maradek 86 korzetbol mennyit szerez meg.

az usaban erre kulon pollok vannak, mondjuk ott 1-1 allam atlagban magyarorszag lakossagu, de eleg pontosan fel tudjak merni, hogy melyik allam merre huz. ez a 106 magyar korzetre is igaz. a fenti 20 korzet az inkabb fidesz, a 2014-ben megnyert 12 korzet az inkabb az ellenzeke. volt meg 15 korzet, ahol 3%-n belul voltak, (ezek a centralis eroter ellenere is majdnem elbuktak) azt most easy ellenzekhez csapnam. tehat 27-20-rol indul a jatszma, ha a 2014-es eredmenyek ismetlodnenek.

tehat van 59 korzetnyi csatater, ahol a centralis eroter "hozta" a mandatumot, mert szanaszet mentek a voksok, azokra kell koncentralni. pl orban dunaujvarosban igergetett, de az ellenzek is el fog latogatni oda, ketseg ne legyen. ezt az 59 korzetet kell optimalizalni akar visszaleptetesekkel, akar a szavazz az eselyesebb jeloltre kampannyal. nem olyan lehetetlen ez, egy rosszabbfajta kampanyguru is kb negyed ora alatt megcsinalja. ha mindent kioptimalizalnak, akkor a teljes siker 59 korzetet jelent, hiszen ha a fidesz jeloltje nem megy 50% fole, akkor az ellenzeke lesz a 50% +1 szavazat.

amennyiben a partok nem vegzik el a munkat, akkor a valasztoknak kell. itt az orbanutalat foka fogja meghatarozni, hogy mekkora lesz a nem megfelelo ellenzeki erore adott szavazatveszteseg. egy 48%-os eredmennyel is lehet nyerni, a fidesz sok helyen negyvenegyket % eredmennyel nyert. volt olyan korzet 2014-ben, ahol 35% is mandatumot eredmenyezett. ha tul sok lesz a szetmutato voks, ott a fideszes szervezettseg el fogja mosni az ellenjelolteket.

az minden ellenzeki partnak rossz lenne, tehat megvan a kesztetes a koordinalasra, hiszen 2 fideszes korzetbol siman lehet egy jobbikos es egy mszp-s korzet mondjuk miskolc es pest viszonylatban, elegge win-win szituacio. legalabbis egyik osszefogo part sem lenne csalodott, mert a legfobb cel a tobb mandatum, a masodik legfobb a fidesz levaltasa, es a 3. helyre szorult, hogy egymas ellen kakaskodjanak. a valasztok ezt varjak toluk, ennek kell megfelelniuk...

6.Lenin 2018.03.02. 15:26:45

@inreallife:

A közvélemény kutatók tudnak mérni csalást is? Mondjuk egy láncszavazást?
Nem azt mondom, hogy most történt volna ilyesmi. Nem tudom, és nem is érdekel.
Egy helyi és egy országos választás nem összemérhető.
Agyalni lehet rajta, jó szórakozás, politológusok ilyenkor bizonyíthatják, hogy talán szükség van rájuk is.
A választás után meg majd jön a csend, valamelyik nyer, ő jól látott mindent, aki veszít, lapít majd egy darabig.

Ma a választók meg mindent bevesznek. Mindenkinek az az igazság, amit hallani, olvasni szeretne. Az ettől eltérő a hazugság. Mi a fene ezekben az újdonság?

Én leírtam, miként is nyerhetne az ellenzék. Az hosszútávú biztos győzelmet is jelenthetne. A többi mi lenne ha kategória, vagy bejön, vagy nem, ha bejön, akkor is lehet bukás a vége. Ezt nem cáfoltad eddig. a többi felesleges spekuláció.

inreallife 2018.03.02. 15:45:46

@6.Lenin:
azert abban kiegyezhetunk, hogy a fidesz mindossze 20 korzetben eselyes a 50% feletti eredmenyre, nem?

a tobbi 86 korzet mar nem a fideszen mulik. azokat megnyerni nem tudjak, azt mar csak az ellenzek vesztheti el, ok engedik at neki. nem mintha kineznem a fideszbol, de egy koszonom jarna erte, ha kulturlenyek lennenek...

ha neked mindehhez politologus kell, akkor gratulalok...

GyMasa 2018.03.02. 15:57:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
...A Momentum prezentált valami hasonlót, de az viccnek is rossz volt...
Jajj, meg ma is faj a "2050-re zero CO2 kibocsatasu orszagot akarunk megujulokkal, meg gazeromuvekkel"...

6.Lenin 2018.03.02. 16:01:24

@inreallife:

Ez a része engem nem érdekel, hogy ki, mennyit, miért, kinek.
A következmények érdekelnek, mert azok lesznek a fontosak.
Ezeket a pöcsöléseket néhány nap alatt mindenki elfelejti.
Az utána jövő szürke hétköznapok lesznek az érdekesek.
Csak olyankor a csőcselék lapít, sajnos, pedig akkor kéne az orrukat beleverni a saját szarukba, mint a macskákat volt szokás leszoktatni a szobába kakilásról.
Volt két ciklus eldönteni ennek a kormánynak a tevékenységét. Volt 3 ciklus megtapasztalni, hogy mi fog történni, ha a jelenlegi ellenzék kerül hatalomra.

A választók meg majd döntenek.

Aztán kezdődik minden elölről.

Mellesleg mindig a háttérben meghúzódó érdekek döntenek, vagy szeretnének dönteni. A kisember meg marad eszköznek, akit felhasználnak valamilyen mesével.

inreallife 2018.03.02. 16:15:08

@6.Lenin:
"Ez a része engem nem érdekel, hogy ki, mennyit, miért, kinek."
ja, ez remek ervelesi technika.
vegulis, ha figyelmen kivul hagyjuk, hogy mara mar az mszp is forgatna az ugynokaktakat, mert a fideszben tobb besugo ul, mint naluk, hogy amikor a tao penzekrol lemondunk, mert minek a magyar allamnak ado, amikor a meszaros vagyonosodasat nem nezzuk, mert miert neznenk, az manyup rendszer beszantasarol a MOST nyugdijba menok mar nyilatkozni tudnak, hogy mennyivel kevesebbet kapnak, es meg par ilyen dolog felett, ha szemet hunyunk, akkor vegulis nekem is kijohet, hogy a fidesznel nincs jobb.

igazabol tenyleg nem is kell foglalkozni az oktatassal, majd felno a gyerek, hiszen latszik, hogy nagyobb lesz. a varolistak is arrol tanuskodnak, hogy minden rendben, es 4 evig rad se nez az orvos. tekintsunk el ettol is. hat persze. kicsit olyan feeling, mint a "mit adtak nekunk a romaiak?"

csak ehhez a fejemet a seggembe kene dugni, hogy hasonlitsak rad...

6.Lenin 2018.03.02. 16:28:39

@inreallife:

Kezdem unni a hülyeségeidet.

Én értem, hogy szeretsz más szarában turkálni, mert azt hiszed, hogy ez kompenzál valamit a nyomorult kis életedben.
Ezt a részét nem kell túllihegned.

Az, hogy mit tudsz, főleg azon múlik, aki tudni is akar. Az, hogy mikor megyek orvoshoz, nagy részben szintén tőlem is függ. Egy 2q-ás alkoholistán egyik egészségügy se fog segíteni, csak a te gyermeteg agyadban esetleg.
Ne próbálj hülyeségekkel etetni. Nem a Jobbikkal fog kezdődni a világ, sőt.
Kifogytak az érveid? Lementél a valódi szintedre?

n_dy 2018.03.02. 17:45:57

Soros szembesül az áprilisi választások eredményével: youtu.be/0ks_pH9aJ1w

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.03. 19:40:32

@inreallife:

"a legfontosabb szamomra a korrupcio elleni kuzdes."

Ez esetben nem létezik olyan párt, amelyikre szavazhatnál. A mai balliberális pártok (maszop-hasadványok) 8 kemény éve ki vannak éheztetve, alig várják, hogy nem is könyékig, hanem hónaljig belenyúlhassanak a húsosfazékba.

Hidd el, hogy az első pár "tisztességes" (értsd: állapotfelmérő) hónap után gátlástalanul fognak lopni, esetleg nem olyan nyilvánvaló módon, mint ma a Fidesz. Összegszerűleg nem nagy ügy, de legyen intő példa a sukorói telekcsere és az a szemérmetlen mód, ahogy csinálták, ahogy egészen a Vagyonkezelőig, sőt Gyurcsányig elértek a szálak - még ha Gyurcsányt nem ítélték is el, sőt meg sem vádolták.

Ez utóbbi tény, vagyis az, hogy Gyurcsány megúszta, egyben arra is bizonyíték, hogy bizony léteznek háttérmegállapodások, akár kimondatlanul is.

"ellenben 8 evig semmit nem kazdtek az egeszseguggyel"

Ahogy az előttük regnáló kormányok sem, beleértve a cocizmus évtizedeit is, ill. a szoclib kormányokat. Ez nem mentség a Fidesznek, de nem is róható fel nekik, amikor 8 éve olyan állapotban vették át az országot, amilyenben.

Megjegyzem, az eü. alapvető baja a forráshiány, vagyis az, hogy kelet-európai bérekből származó adóbevételekből kellene legalább a nyugat-európait közelítő szintű egészségügyet létrehozni. Ez pedig egyszerűen lehetetlen, be kell látni. Lehet toldozni-foldozni a rendszert, de a forráshiány még sokáig fenn fog állni, bármilyen kormány kerüljön is hatalomra.

6.Lenin 2018.03.03. 20:16:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Megjegyzem, az eü. alapvető baja a forráshiány,"

Ebben vitáznék. Az eü alapvető baja, az ember.

1 2q-ás alkoholista, elhízott, mozgáshiányos gyerekek, vagy eleve beteg -egészségtelen életmódot folytató szülők gyerekei -mennyi forrást igényelnének?
Bemegy a kórházba, és nem körülötte ugrál rögtön az összes orvos nővér, az milyen eü, mit gondolsz, mi lesz a véleménye?

Minden orvos hülye, sok beteg szerint. Mikor lehet ilyen eü-t rendbe tenni?
Nézd meg mennyi minden szart összevásárolnak, mindenféle csodabogyót drágán, aztán ha a doki nem tudja 1 nap alatt 20 évesre hozni, akkor a doki lesz a hülye.

ezek miatt-szerintem-az eü-t soha nem lehet rendbe hozni. Mindig másak lesznek a lehetőségek, igények, elvárások.

Aki rendbetételt ígér, az hazudik.

A fűtésért miért a eü a felelős? Miért van gazdasági vezető?
Miért engedik, hogy sok kórházban végeznek magán gyógyításnak nevezett valamit állami eszközökkel? Nyilván elcsalt költségelszámolással.

Mit szólnak a gyógyszergyártók? Miért van, hogy ugyanarra minden doki mást ír? De mindig ugyan attól a gyártótól.

Nem csalnak a kórházakban?

Az eü egy feneketlen zsák. Először sok minden mást kéne rendbe tenni, de lehet? Engedik a lobbik?

Természetesen jó hivatkozási alap, ha a másikat szidni kell, aztán hatalmon ugyanúgy nem tudnak tenni semmit.
Szerintem.

graycivil 2018.03.03. 22:40:38

A hódmezővásárhelyi eredménynek két fontos üzenete van. Ám egyik sem jó hír a fideszeseknek:

- Két belső mérés szerint a FIDESZ-es simán nyerte volna a választást, 60%-kal. Ehelyett az ellenzék nyert majdnem 60%-kal.
Konklúzió: Vagy ennyire félnek az emberek nyíltan kimondani a valódi véleményüket egy olyan rendszerben, ahol az állami adatbázis egy telefonszámhoz bármikor képes hozzákötni bármit, (akár azt is, hogy túrjuk az orrunkat) amit bármikor ellenünk fordíthat. Vagy a lakáj közvéleménygyártók annyira félnek a Vezér haragjától a "rossz hír hozójaként", hogy inkább "meghamisítják" (no nem papíron, hanem kérdésfeltevéssel, statisztikai módszertannal) a valódi választói hangulatot.

- Gyakran hangoztatott szlogen, hogy "60% feletti részvétel" esetén van esélye nyerni az ellenzéki jelöltnek.
Figyelemtre méltó: Ha a részvétel alig lett volna több, mint az 50%, akkor is Márki-Zay nyert volna.

graycivil 2018.03.03. 23:02:08

Az nyilvánvalóan látszik, hogy a FIDESZ hatalmi belső köre óriási pánikba esett. Az ENSZ-es kampány szerintem a politikai PR legalja. Ehhez képest Kim Dzsong Un kommunikációs Nobel-díjat érdemelne. Azért a FIDESZ-esek fejében is megfordulhatna, hogy vajon a "keleti nyitás csókolgatott lábú államai" (Oroszország, Kína) ellen is fellép a Vezér ezzel kampánnyal?

Kedves FIDESZ-elvtársak és szavazók! Keblünkre ölelve üdvözlünk Benneteket! Aláírás: Hülyék Társasága

Kedves FIDESZ-szavazók! Nem érzitek úgy, hogy ez a kampány olyan mélyen megalázza Orbán támogatóit, hogy csak totális arcvesztéssel lehet felvállalni ezt a tömény agylágyulást? Orbán már csak két emberfajtát ismer: Az Ellenzékiek, akiket gyűlölni kell, és a Támogatók, akiknek az szellemi színvonalát a béka segge alá saccolja.

Az különösebben nem érdekel, hogy emberek mennyire képesek mások előtt felvállalni az idiotizmust a Vezér kedvéért. De az már inkább, hogy mindezt az én pénzemből (is) teszik, miközben az Orbán család az ország leggazdagabb milliárdosai közé küzdötte fel magát ennek révén.

graycivil 2018.03.03. 23:43:05

Eddig lehetett riogatni a baloldali és közép ellenzéki szavazókat, hogy a Jobbik hatalomra kerülése esetén a rasszizmus kerülne hatalomra. A kormány bebizonyította, hogy az ő egyeduralomra épülő gazdasági-politikai rasszizmusa sokkal veszélyesebb, mint a Jobbik verbális rasszizmusa. Orbán miskolci elszólásával pedig az az illúzió is megdőlt, hogy a mostani FIDESZ legalább verbálisan kevésbé rasszista, mint a korábbi Jobbik.

Én, mint a Jobbiktól egyébként irtózó szavazópolgár simán bevállalom, hogy amennyiben a jobbikos jelölt lesz a választókerületemben a legesélyesebb, én simán rá szavazok. Hogy a FIDESZ-es önáltatást idézzem: Számomra a Jobbik a kisebbik rossz. Az ő rasszizmusuk féken tartható párton kívülről és belülről. A FIDESZ hatalmi rasszizmusa semmiképpen nem kontrollálható.

Manyike 2018.03.04. 09:59:39

@graycivil:

Kár, hogy eszköz lehet a célért: a legelesettebbek könnyű célpontnak (bűnbak, hergelés, figyelemelterelés), s az őket képviselők megvásárolhatósága (tudatosan, előre, lejáratón).

Korrupció: sajnos nincs ismeretem, hogy van-e olyan külföldi ország, ahol kicsiben sincs meg, még a gondolkodásokban sem (pl. a lakosság körében is minden korrekt összegű számlás s elfogadható mértékben adóköteles is), s mindennek következménye van, a nagy ügyeknek főleg (főleg önkéntes lemondások).

@6.Lenin:

Mindig szimpatizáltam a prevencióval, mint a gyógyítással egyenrangú céllal. Szerintem is alap, hogy ennek kellő súlya kimondottan hiányzik a magyar oktatásból s a hétköznapi gondolkodásból, életvitelből. Pont ezért én még mindig nem értem, hogy miért a nagy stadionok a központi retorika s tettek fő hangsúlya, s miért cél a csak üldögélő, a heti stresszt drukkolással levezető, főleg focit néző sok néző, hogy miért nem a kisebb, s mindenféle hasznos közösségeket támogatják inkább agitálással s lehetőségek biztosításával (pl. beszélgetős vagy alkotó vagy mozgásos).

6.Lenin 2018.03.04. 10:53:41

@Manyike:

A stadionokkal kapcsolatban nem foci nézésre gondoltam, hanem a stadion körüli sportolási lehetőségről.
annak természetesen nem sok értelme, hogy ott ülök és kólát, csipszet zabálva meresztem a szemem.

Olvastam a hozzászólásaidat.

Most kampány van, élet-halál harc a hatalomért (pénzért), a valóság most egy teljesen más kategória.

Érdekek állnak egymással szemben. Semmi köze a kis emberek problémáihoz. ez egy átverő műsor.

Az elmúlt 30 év hétköznapjait kell figyelembe venni, ki, mit csinált. Kb ugyan az várható majd a következő hétköznapokban is.
Szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 11:26:21

@6.Lenin:

"1 2q-ás alkoholista, elhízott, mozgáshiányos gyerekek, vagy eleve beteg -egészségtelen életmódot folytató szülők gyerekei -mennyi forrást igényelnének?"

Ez jogos észrevétel, de vedd észre, hogy ugyanezek megvannak a legtöbb fejlett országban is. Tehát az összehasonlításnál őket mint mindkét oldalon meglévő tényezőt ki lehet húzni (úgy, mint egy egyenlet egyszerűsítésénél).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 11:35:08

@graycivil:

"Vagy ennyire félnek az emberek nyíltan kimondani a valódi véleményüket egy olyan rendszerben, ahol az állami adatbázis egy telefonszámhoz bármikor képes hozzákötni bármit"

Érdekes az érvelésed.

Eddig az volt a balliba mantra, hogy azért győz a Fidesz, mert az emberek félnek. Most meg te azt mondod, azért veszített a Fidesz, mert az emberek félnek.

Nem érzed, mennyire gázos az érvelésed?

6.Lenin 2018.03.04. 11:39:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Természetesen, de ezek a "kihúzható" tényezők szidják, fogják szidni leghangosabban a napi, aktuális rendszert.

Voltam önkoris képviselő, a foglalkozásommal összefüggésben több ezer családban megfordultam, szinte minden rétegben.
tudom, kik a leghangosabbak mindenben.43 (munkában ltöltött és, és nem csak Mo-on) évi tapasztalat. Az emberek szinte mindenhol 1formán gondolkodnak, minden rétegben.

az egészségükkel nem törődők, a lusta potyalesők. Nagy %-os pontossággal, a körülményei alapján meg tudom mondani hová tartoznak (ideológiailag).

És ezt nem csak én látom így.
index.hu/tudomany/2013/02/20/politikai_nezetekkel_szuletunk/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 11:47:13

@graycivil:

"
Kedves FIDESZ-elvtársak és szavazók! Keblünkre ölelve üdvözlünk Benneteket! Aláírás: Hülyék Társasága"

Mindig is bírtam azt a balliba módszert, amely úgy próbál fideszes szavazókat meggyőzni, hogy lehülyázi-idiótázza őket.

Te szavaznál arra, aki leidiótáz téged?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 11:49:58

@6.Lenin:

"Természetesen, de ezek a "kihúzható" tényezők szidják, fogják szidni leghangosabban a napi, aktuális rendszert."

Ez igaz.

graycivil 2018.03.04. 13:58:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Egyáltalán nem gázas az érvelés.
Először is, a félelemmel kapcsolatban én a közvéleménykutatások megbízhatatlanságát magyaráztam, nem a választások erdményét.
Másodszor: Az még kevés, hogy az egyes emberek véleménye teljesen ellentmond a választások (remélhetőleg csak eddigi) eredményeinek. Ugyanis a hamis kutatási eredmények, megfejelve a hazug kormánymédiával és a települések egzisztenciális megfélemlítési potenciáljával, mindenkiben azt az érzetet kelthetik, hogy "egyedül" maradtak véleményükkel.

A potenciális ellenzéki szavazókat három dolog billentheti ki az apátiából.
- Ha a valós információk eljuthatnak hozzájuk, és ezzel valós képet kaphatnak arról, mennyire "magányosak" gondolkodásukban. Ha érzik, hogy nem egyedül vannak, akkor messze nyíltabban vállalnák véleményüket.
- Ha a "kormány által kontrollált sajtószabadság" (Médiahatóság, intézményi és financiális reguláris eszközök) alól felszabaduló sajtószabadság révén a média a mai magyar komor valóságot mutatja be az Orbán-Habony-Matolcsy-féle Tündérvilág helyett
- Ha a hatalom csúcsáig hatoló magánvagyon-korrupció tényei nyilvánosságra kerülhetnek, és ezzel kiviláglik, hogy az Ügyészség által "nem történt bűncselekmény"-féle korrupciós ügyek a helyükre kerülhetnek.
(A negyedik, hogy az ellenzék végre nem a tüzijáték szikráit próbálja elkapdosni szertefutva a politikai térben, hanem egységesen a kilövőállványt blokkolja le.)

És végül addig, amíg ilyen ENSZ-ellenes gumicsontokat beszopnak a FIDESZ-választók, addig nehéz konszolidált véleménnyel lenni róluk.

graycivil 2018.03.04. 14:14:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Kéri László egy kicsit szofisztikáltabban fogalmazott a FIDESZ-szavazókról:

"A kormányzati kommunikáció sokéves főiránya a saját választóközönségét is olyan bábnak, kommunikációs cérnaszálon szabadon rángatható és önálló gondolkodásra alkalmatlan masszának véli, amellyel bármikor bármit, szabadon el lehet hitetni"

zsurpubi.hu/cikk/4247-keri-laszlo-a-fidesz-a-sajat-valasztoit-is-gondolkodasra-keptelen-babnak-tekinti/

graycivil 2018.03.04. 14:19:30

Itt pedig egy kis mintapélda arról, amit a hazugság-médiáról írtam:

"A Fidesznek már semmi nem maradt, csak a „kamumigránsok”"

Előbb olvasd el, utána mondj véleményt!

zsurpubi.hu/cikk/4245-a-fidesznek-mar-semmi-nem-maradt-csak-a-kamumigransok/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 14:34:57

@graycivil:

Semmi olyat nem tudsz írni, ami megváltoztatná a migrációról alkotott véleményemet. Nem azért, mert annyira makacs vagy szűklátókörű lennék, hanem azért, mert már elolvastam minden migrációpárti érvet, és egyik sem győzött meg arról, hogy Európának hasznára válna az iszlám/arab/néger bevándorlás.

Innentől nem érdekel, hogyan tálalja a Fidesz a migrációt ellenző politikáját, mert a lényeg az, hogy ezt a politikát helyesnek tartom. A lényeg érdekel, nem a körítés.

Az előző két kommentedre inkább nem reagálnék, szeretném megőrizni a jó modoromat.

graycivil 2018.03.04. 16:31:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Szerinted ki akar itt bevándorlókat látni? Ez az agyament hülyeség jóformán az egyetlen érvetek.

Én azt mondom, (és Orbán is pont ezt csinálja Brüsszelben), hogy a migrációts Európának közösen kell kezelnie, és az országoknak nem egymásra áttolva a problémát.

Valahogy nem látom, hogy egyrészt özönlenének hozzánk a migránsok. Másrészt azon országok, amelyeket nem "véd" kerítés (Horvátország, Szerbia, Románia) semmilyen módon nincs kevésbé védve a kerítés nélkül is, mint mi. De cserébe fejlődésük a kevesebb EU-s pénz ellenére is erősebb, mint a mienk a legnagyobb egy főre jutó pénzekkel.

Senki nem akarja lebontani a kerítést (súlyos milliárdokért), ha már egyszer ott van (több, mint 300 milliárdért). Tökéletesen látszik, hogy ez a kerítés csak egy "politikai termék", aminek célja eredetileg sem a határvédelem, hanem "rettegés határon belül tartása" volt.

Amúgy meg nem is akarlak meggyőzni. Egy ENSZ-ellenes "érvzuhataggal" szemben szerintem esélyem sincs feltörni a FIDESZ-tábor agyát. :)

Manyike 2018.03.04. 16:35:07

@graycivil: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nagy aggódással figyeljük a menekültek helyzetét. Sajnáljuk őket s féltjük hazánkat is. Nehéz ügynek tartjuk, aminek jelenleg nem látjuk a legjobb megoldását, pedig a probléma nemzetközileg is, s a jövő szempontjából is jelentős.

Mikor idén Elon Musk a Falcon Heavy rakétával elliptikus Nap körüli pályára állított Tesla Roadsterét, arra gondoltunk, hogy a világ sok milliárdosa s tenni akaró bárki, képes lenne-e valami csodára (pl. Afrikát modernizálni s átmeneti vagy új otthont teremteni a bármilyen okból menekülteknek).

Tenni az emberiségért és/de embernek maradni (a szó nemes értelmében).

Értjük, ha az érvek közé erős nemzeti szempontokat kell hangsúlyozni, de nem gondoljuk, hogy sajnálni, együttérezni, megérteni, szeretni csak önmagunkat lehet.

"Ilyet mond egy keresztény ember? - kérdez vissza Török Gábor", Orbán V. megjegyzésére Őcsény kapcsán
hvg.hu/itthon/20171005_torok_mraz_orban_mszp_botka

"„A köztelevízió vezetőinek, a propaganda irányítóinak felelősségük van, amivel szembe kellene nézniük” – mondja a migránsellenes kampány gyűlöletkövetkezményeiről Török Gábor "
valasz.hu/itthon/torok-gabor-merfoldko-hogy-orban-nem-itelte-el-az-ocsenyi-eroszakot-125747

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 20:04:15

@graycivil:

Olvass vissza mondjuk 2015 nyaráig, oszt megtudod. Persze értem én, hogy ma már kínos felvállalni ezeket a megnyilvánulásokat, és azon sem lennék meglepődve, ha ezeket a bloggerek és a pártok már rég eltávolították volna.

@Manyike:

Bocsáss meg, de elolvastam a kommentedet és úgy látom, annyira távol állunk egymástól, hogy beszélgetésnek, vitának közöttünk semmi értelme. Azt sem tudom, kinek a nevében használod a többes szám első személyt, de őszintén szólva nem is érdekel.

Még egyszer bocsánatot kérek.

Manyike 2018.03.04. 20:33:29

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Semmi gond, amúgy sem terveztem nagy belebonyolódást.

A "mi" = családom, barátaink, ismerőseink, kollégáim, sporttársaink, a szomszédaink ... ilyesmi.

A "mi" nem vagyunk egészen egy véleményen, de kb. működik, hogy érdekeljen mi lehet a másik fejében, lelkében s miért.

graycivil 2018.03.04. 21:21:13

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Pontosan emlékszem, hogy akkor valóban "helyzet" volt.

Ám az akkori egész "kormányzati kavarás" nagyon emlékeztet egy olyan helyzetre, mint amikor egy futballstadionban váratlanul a vártnál jóval nagyobb közönség jelenik meg. Erre a biztonságiak nem azt csinálják, hogy a tömeget minél rendezettebben elhelyezik vagy átvezetik a stadionon, hanem összevissza utasításokat adnak a tömegnek, kergetik őket össze-vissza, és minél nagyobb káoszt Ateremtenek. Majd beszólnak a többieknek, hogy a 4-es kapun fogják a tömeget kiküldeni, majd az ellenkező oldali 2-es kapun át tolják őket. Majd hagyják, hogy mindenki arra meneküljön a zűrzavarból, amerre akar.

2015-ben Orbán az amúgy valóban nehéz helyzetet direkt "vadította" meg, az EU felé félrevezető (hazug) információadásaival hozta létre azt a káoszt, amelyet aztán a kerítéssel "oldott meg". Aztán mire a kerítés kiépült, a migránsáradat is lecsillapodott. (A Keleti-pályaudvarnál történt szándékos kavarás pedig gyönyörűen bizonyította Orbán káoszteremtő képességét)

Összességében elmondható, hogy ha akkor kormányfőhöz méltóan kezeli a helyzetet, és nem egy politikai kalandorként, akkor a kerítés nélkül is, tizedannyiból megoldható lett volna a probléma. Ráadásul akkor az EU is mindent fizetett volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.04. 22:16:04

@graycivil:

Homlokegyenest ellentétesen ítéljük meg mind az akkori helyzetet, mind a migráció veszélyességét, mind pedig Orbán akkori és későbbi migrációs politikáját.

Szerintem kibékíthetetlen az ellentét a véleményünk között. Amúgy is, erről a témáról tízezerszer folytattak már le vitákat a neten, százezerszer élőszóban, és kétlem, hogy bárki is valaha meggyőzte volna a vitapartnerét. :)

graycivil 2018.03.05. 08:50:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"2015 őszén a magyar miniszterelnök a menekültválság kezelésére világkvótákat hozott volna létre az ENSZ bevonásával.
...
„A nemzetközi politika minden fontosabb szereplőjének be kell fogadnia a migránsok egy részét egy világkvótarendszer részeként” – hangsúlyozta Orbán Viktor New Yorkban."

inreallife 2018.03.05. 08:54:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
a valtas piont azert szuksdeges, hogy legyen elszamoltatas. ha sosincs elszamoltatas, akkor a korrupcio csak magasabb szintre fog emelkedni. en azt sem bannam, ha jobbik lmp kormany lenne, eleg volt a korrupt rendszervalto/rendszervisszcsinalo partokbol...

inreallife 2018.03.05. 09:00:07

@graycivil:
en sosem ertettem, egyaltalan hogyan lehetseges hatarorseget kerites nelkul fenntartani. nincs olyan letszamu hatarorseg, ami a csempeszetet akar csak meg tudna fekezni, nem tudod olyan surunen lerakni oket. az egy dolog, hogy napi 200 fore csokkent a migransok szama, ugyanis a 0 az idealis allapot, de ettol fuggetlenul egy csomo UNIOS hataron lebonyolodo illegalis tevekenyseg is blokkolva lett. a kerites multifunkcios. az eu teljes hatarat igy kene vedeni, legalabbis en elvarnam romaniatol is, hogy ne ott csempesszek be a drogot, cigit, hamisitott cuccokat stb...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.05. 09:28:20

@inreallife:

Nagyon naiv vagy, ha azt hiszed, hogy egy LMP-Jobbik-kormány elszámoltatna. Persze lenne pár parasztáldozat a látszat kedvéért, de nem több.

Ma egyetlen párt sem életképes a nagytőke támogatása nélkül. Ezért a támogatásért azonban fizetni kell: vagy zsíros megbízásokkal, vagy az érdekelteknek tetsző törvényekkel. A Jobbik már Simicska zsebében van, de ahogy olvastam, az LMP is dörgölődzik hozzá. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy Schiffer szedte a sátorfáját - mert bár a politikája nem tetszett, a becsületességét soha nem vontam kétségbe.

Aki elég gazdag - vagy nincsenek elvei -, az aztán mindenkit támogat. Szép példa erre Csányi Sándor, aki minden szóba jöhető pártot bőkezűen pénzel(t). Neki aztán tökmindegy, ki kerül hatalomra, neki (is) el lesz kötelezve.

Hatalomra kerülve aztán mások is megkörnyékeznék őket, így fél ciklus alatt vagy még hamarabb korrumpálódik a legtisztábbnak indult párt is.

6.Lenin 2018.03.05. 09:28:34

@inreallife:

Minek az antikorrupciós ügyészség, ha nyugaton nem létezik korrupció?

Az LMP-i, Jobbikot is pénzelik valakik, nem szeretnék azt a befektetett pénz valamilyen formában visszakapni?
pl állami megrendelések.
Te vagy ennyire naiv, vagy másokat szeretnél annak nézni?

Miért, miről tartanak előadásokat leváltott nyugati vezetők nagy egyetemeken Több százezer dollárért, vagy bankoknál 1-2 évre jól fizető, de semmitmondó pozíciókat?

Csaknem utólag vannak kifizetve?
Rosszabb esetbe a bukásuk után az első vád ellenük, hogy korruptak voltak.
Rájuk lehet bizonyítani? Ék hoznak olyan törvényeket, hogy ne is lehessen ezeket bizonyítani.

Ha Gyurcsányékat visszavárják a hatalomba, akkor mit ér bármilyen korrupcióellenes harc? Mert megígérte, hogy most már nem fog lopni?

Vagy tényleg elhiszed, hogy egy spekuláns nem szeretné visszakapni a befektetett millióit? Valóban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.05. 09:32:41

@6.Lenin:

Basszus, hát te is ugyanazt a brossúrát kaptad, mint én? :DDD

6.Lenin 2018.03.05. 09:44:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Olvastál te valamit arról, hogy na, most végre fejlődni fog Hódmezővásárhely, mert....? Nem. Mit érdekli őket a város, vagy az ország, le kell győzni azokat, akiket utálnak, kis öröm is öröm, a káröröm meg elég nekik.
Mi volt a vezérelv? Végre legyőztük a Fideszt.
A pacák is benyújtotta a fideszes javaslatot (kicsit beleírva valami).Természetes, hogy le is szavazták.
Ózdon is mi történt,befejezték az elkezdett fideszes kezdeményezéseket, azóta semmi saját. Ugyanúgy lezsírozott pályázatot szerettek volna nyertesnek kihozni.

Ez a pacák ( inreallife) minden választás előtt eljátssza ezt.
Megpróbál másokat hülyének nézni.
Szerintem.

6.Lenin 2018.03.05. 09:51:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Ez tényleg jó!

Vagy nekünk valahol, valamikor ugyanabból a rugókészletből lett összeállítva a gondolkodásra is alkalmazható részegységünk.

graycivil 2018.03.05. 09:58:10

@inreallife: A kerítés 2015-ös felállításának szükségességéről különbözik a véleményünk, a jelenlegi helyzetben a kerítés megtartásáról (bár különböző indokok alapján) egyezik a véleményünk.

inreallife 2018.03.05. 12:35:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
en siman levaltom az osszes korrupt partot. az mszp mar volt, a fidesz is. mind a ketto 12 evet regnalt, 1 evvel sem erdemel tobbet egyik sem. elkurtak a rendszervaltast, ok ketten alakitottak ki a jelenlegi magyarorszagot. egy nagy szar az egesz. mindenkit levaltani 40 ev felett, az lenne a megoldas, ebben pedig az uj partok eleg jol allnak...

es van egy nagy kulonbseg a mar meglevo es biztos, meg a lehetseges korrupco kozott. egeszen biztos evek kellenek hozza, mire ugy kiepul egy haveri rendszer, mint a meszaros birodalom 400 milliarddal. a fidesz 8 ev rutinnal kezdett bele a lopasba, a simicska knowhow alapjan. a vezerelvuseg a gombnyomogatok felol automatizalta a korrupcios torvenyhozast. ugy gondolom a jobbikban es az lmp-ben is lazadas torne ki egy hasonlo lattan, ami sem a fideszben sem az mszpben nem verte ki a biztositekot...

inreallife 2018.03.05. 12:38:19

@6.Lenin:
sorold fel pls, hogy melyik fideszes "pacakoknal" lett gazdagabb janiczak, amiota o lett a polgarmester. nekem nincs kifogasom ellene, ha a polgarmester korrupcio mentes, es megkoveteli az alatta levoktol is ezt a hozzaallast. most egy orban, lazar, rogan trio vajon mit tud megkovetelni?

6.Lenin 2018.03.05. 13:05:24

@inreallife:

Egy polgármester feladata, hogy az a település fejlődjön, amelynek a vezetésére megválasztották.

Egy vezetőnek nem megkövetelni kell, vagy kényszeríteni, hanem megteremteni a lehetőséget arra, hogy szabadon tegye a polgár, amit szeretne.

Aki szeret dolgozni, tanulni, annak az 1%-os adóval teremtik meg azt, hogy tegye.

Aki valamiért nem képes, annak adnak közmunkát.

A Lázár család gazdálkodik is. Nem is kicsiben, tudtommal.
Miért ne építhetne kastélyt. Vagy Rogán felesége miért ne vehetne helikoptert, és a férje miért ne használhatná?

Azért, mert téged megöl az irigység, miért a Fidesz a felelős? Vagy mert nem vitted semmire.

Szerinted irigy, tehetségtelen emberekre lehet fejlődő országot építeni?
Itt téved óriásit a ballib oldal. Az irigy embereket nem nehéz felhergelni, de mi lesz utána?
Ez a probléma 8-ával kapcsolatban. Fel lehet hergelni sok buta, irigy embert, de mi lesz 9-után? Mi lesz, ha követelni fogják a beígért Kánaánt? Aztán kiderül, hogy inkább megszorítás lesz helyette, mint eddig mindig.

Ezek az igazi kérdések.
Szerintem.

inreallife 2018.03.05. 14:53:32

@6.Lenin:
orbanvalto hangulat van. kanaant senki nem igert, az orban-rogan-lazar mentesitest igen. ez a legtobb embernek eleg. a tobbsegnek eleg. mielott nekiallsz kopkodni, ugyanezek az emberek szavaztak meg a fulkeforradalmat, akiket szerinted "hergelnek"...

a legtobb embert elkapja a hanyiger, amikor meglatja orban kepet. utana ez fokozodik egy lazar foto lattan. rogan a csucs. de meszaros sem kutya. szijjarto...
ennyi visszataszito allatot meg a rusnyasag allatkertjeben sem latsz...

6.Lenin 2018.03.05. 15:20:04

@inreallife:

Akkor jól tippeltem. Magadból indulsz ki, és csak annyi érdekel az egészből, hogy az általad (és a hozzád hasonlók)utált személyek bukjanak. A többi téged hidegen hagy.

Kánaánt nem ígért senki? Olvastad az ellenzék ígéreteit?
Megvalósítottak belőle valaha is valamit, amit ígértek?
Ja, a Jobbik csupa Nobel díjas közgazdász, akik szabad idejükben benzin kutak mellett pisiltetik a kedvesüket ( vagy szopatják) (Volner)

Szerintem hagyjuk, most már tisztázódott minden.

inreallife 2018.03.05. 15:43:02

@6.Lenin:
te most azon erolkodsz, hogy 3 millio ember a fidesz bukasat akarja, amibol cirka 1 millio a baloldale, fel millio a szateliteke, es olyan masfel a jobbike. a fideszbirkak egymagukban kevesebben vannak, de ugyanugy begetnek. mennek is a vagohidra...

erzsebet utalvanyt mindenkinek!

6.Lenin 2018.03.05. 15:59:54

@inreallife:

Majd 8-án eldől. A többi is 9-e után. ha nyernének a bal birkák, 1 év múlva meg buknak ismét, a saját birkái küldik őket a fenébe, mint eddig.
A Jobbik meg nem sok vizet zavar már, pláne külön. Ha szocik most beveszik, utána úgy kidobják őket a hatalomból, mint a macskát sz....ni. Vona már nem tényező, igaz, nem is volt soha.

inreallife 2018.03.05. 16:31:02

@6.Lenin:
a lenyeg, hogy az ugynokaktakat tegyek nyilvanossa, akadalyozzak meg, hogy a kovetkezo parlamenti valasztasokon az mszmp, a titkosszolgalatok es a kiszben szerepet kapo embereket eltiltsak a kozugyektol eletuk vegeig. utana megnezzuk, hany fideszes indulhat 1 ev mulva ujra lopni...

ezt hivnak rendszervaltasnak, elkestek vele cirka 30 evet...

6.Lenin 2018.03.05. 16:44:15

@inreallife:

Ennyire kíváncsi vagy , hogy a nagyi tényleg bemószerolta a plébános urat?
Hallottál a duna gate -ről? Vagy, hogy egy SZDSZ-es volt a belügyér közben? Vagy Csintalan azt mondta, hogy dokumentumai vannak? Meg. hogy eltűntek Horn Gyuszi papírjai?
Mit akarsz kezdeni az aktákkal? most is belenézhetsz a hiányos , hamisított aktákba.

Az üzemeltetőkkel, haszonélvezőkkel, a most is hivatalban lévő hívőkkel mit kezdenél, vagy ők miért nem érdekesek?

Te tényleg azt hiszed, hogy egy jobbik típusú párt valaha is képes lenne egyedül kormányozni? Vagy együtt a volt kommunistákkal? Hol van a világon hasonló párt hatalomban?

inreallife 2018.03.05. 17:11:28

@6.Lenin:
veled ellentetben en ugy gondolom, hogy nem csak troger gecik vannak a masik oldalrol nezve. a fideszben is talalni kevesbe aljas jelolteket, vagy olyanokat, akik idoben szedtek a satorfajukat. ha trogereket eltiltjak a kozugyektol, tokmindegy hol es mit csinalnak, attol mar sokat javulna az orszag politikai kulturaja. latod lezerjanit is elkluldtek a pic.saba. irritalo seggfejekre nincs szukseg a parlamentben.

na ezek utan meg lehet majd nezni, hogy mikor esik ki az mszp es a fidesz a parlamentbol. tippem 1 az elsore, 2 valasztas a masodikra. csak be kene mar fejezni a rendszervaltast, te is budos besugo voltal, emlexem meg mit hadovaltal itt ossze vissza, nem ket napig tart az emlekezetem. vajon te emlexel ra, vagy vissza kene olvasnod?
ja igen, a szavazati jogod is buknad, ket legyet egy csapasra, nem kar erted, ugyis csak egy komcsi nyugger vagy...

6.Lenin 2018.03.05. 17:20:26

@inreallife:

Bocs, véletlenül elment.

"latod lezerjanit is elkluldtek a pic.saba. "

Lázár polgármester jelölt volt?
De...
36 ezer választásra jogosult közül 13 ezren szavaztak egy szélhámosra. Jövőre bukik a pacák. 23 ezren nem szavaztak az ellenzék által támogatott jelöltre, vagyis a többség.

A többi akkora marhaság, hogy nem érdemes rá még válaszolni sem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.05. 19:34:38

@6.Lenin:

Marquis Zay meglehetősen béna kacsa lesz egy fideszes többségű önkormányzatban. Nekem Esztergom jut eszembe. Más kérdés, hogy Esztergomban a fideszes képviselők kimondottan gerinctelenül és tisztességtelenül jártak el.

Ám ha valóban jobboldali beállítottságú a pasas, akkor még az is lehet, hogy nem úgy fog táncolni, ahogy a mostani támogatói fütyülnek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.05. 19:41:17

@inreallife:

"van egy nagy kulonbseg a mar meglevo es biztos, meg a lehetseges korrupco kozott."

Nem tudom, én nem sok különbséget látok aközött, hogy egy tényleges vagy egy jovőbeli gyilkost fogadok be a házamba.

"egeszen biztos evek kellenek hozza, mire ugy kiepul egy haveri rendszer, mint a meszaros birodalom 400 milliarddal."

Nem kell kiépülnie, mert Simicskának már megvan. A Fidesszel történt szakítása után kissé megtépázva ugyan, de megvan a hálózata, megvannak a kapcsolatai, csak egy kormányon lévő párt kell neki, hogy újra full üzemmódba váltson. Na meg el tudod képzelni, APEH-fővezérként hány embert kötelezett le, hány emberről gyűjtött be terhelő infókat?

Bizonyára van neki Orbánról is, de ha azokat kijéátszaná, bizony igencsak pürrhoszi győzelmet aratna.

6.Lenin 2018.03.05. 19:56:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Na, azért T Évát se kellett félteni. abban az időben ezt eléggé kitárgyaltuk itt a TG blogján egy fanatikus hívőjével.

De a spiné is nagyobbra tartotta magát egy kisváros polgármesterénél. Nagyratörő ambíciói voltak, mint ennek a Zay gyereknek. Láttam a győzelem estéjén mondottak egy részét. mintha az USA elnökii tisztét nyerte volna el.
aztán, állítólag a jobbik embere, aztán elmegy Botkához, szocialista alpolgármestert választ, átír fideszes javaslatokat, benyújtva, mint saját ígéretet.
Szerintem lesz zűr körülötte, mint Tétényi Éva körül. Ő is belebukott hazavágva Esztergomot.
Szerintem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.05. 20:56:05

@6.Lenin:

Nem nagyon követtem az esztergomi történéseket, csak az maradt meg bennem, hogy az egész ciklusa alatt béna kacsa volt, mert a fideszes többség ott tett be neki, ahol csak tudott. Annyira már nem érdekelt a dolog, hogy belemélyedjek, kinek mennyire volt vélt vagy valódi igaza. Arra azért emlékszem, hogy az elején pár alkalommal - később már nem követtem a történéseket - arcpirító módon cinikus volt a fideszes többség. De nem kétlem, hogy T. Éva sem volt könnyű eset. :)

Inkább a felállás tanulsága miatt említettem.

6.Lenin 2018.03.05. 22:15:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nagyon is jó a példa. Tétényi Évára gondoltam én is.
Tök ugyanaz, csak nőben, mint ez a pacák.
A spinének se jött be, a palinak se fog. Ez a lényeg.

Szerintem, ha nyer a Fidesz logikus lépés lenne, ha feloszlatná magát a testület, és előrehozott választás lenne, mondjuk az év vége felé. És ez nem szemétkedés, hanem önvédelem, ahogy Esztergomban is az volt.
Mind1, az már a múlté.

graycivil 2018.03.07. 09:00:59

A FIDESZ és a Valóság:

"Lázár János attól retteg, hogy a bevándorlók miatt 20 év múlva Budapest is olyan lehet, mint Bécs"

"Bécs a legélhetőbb város, Irak a legrosszabb hely, Budapest kissé visszaesett"

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.07. 11:14:04

@graycivil:

Meg Köln is a legélhetőbb város.

Mondjuk a gázolásos merényletek ellen betontömbökkel védett utcákban tényleg jól lehet élni, ahogy a nőknek fenntartott zárt, védett helyeken szilveszterezni is jól lehet. HA betartod a jópár német, köztük a kölni önkormányzat által kiadott öltözködési és viselkedési ajánlásokat, talán megúszhatod, hogy fényes nappal megerőszakoljanak a béke vallását hirdető "menekültek".

Na meg mint tudjuk, Németországban sincsenek no-go zónák. Oppardon, a minap már a Merkelschlampe is elismerte, hogy bizony vannak. Napközben, de főleg esténként az Alexanderplatz a világ legbiztonságosabb köztere. (20 éve még tényleg az volt.)

Lehet a fejeket a homokba dugni, míg aztán egy szír menekült jól s e g g b e dug, ahogy épp Bécsben egy uszodában megerőszakolt egy kisfiút (sz e x u á l i s vészhelyzetben volt, mint elmondta), hogy aztán dolga végeztével lazán lubickoljon tovább a vízben. Hogy aztán a független osztrák bíróság először azzal üsse el a dolgot, hogy a halálra rémült kisfiú nem tiltakozott elég hangosan.

Üzenetedben olyan kifejezést vagy linket használtál, ami tiltott. Fogalmazd át és küldd el újra!

inreallife 2018.03.07. 15:31:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
azok az elkovetok altalaban nem szirek, hanem afganok, de gondolom neked mindegy, mert mast akarsz az ervelesbol kihozni.

a nagy nemet menekult invazioban 1 millio bevandorlo ment oda, az elbiralas meg tart (kurvara nem segit magyarorszag nekik, pedig 1300-at meg a magyar burokracia is elbirna, plane, hogy fu alatt meg is csinalta), es 500.000 esetben nem kaptak meg a menekult statust.

szoval a helyzet a kitoloncolasok fuggvenyeben fog javulni elso korben, masodik korben, amikor a menekultkerelmeket par evente elbiraljak, es sziriba is lassan mehetnek majd haza. a jugobol elmenekulo emberek 95%-a visszatert a haboru utan par evvel.

ez egy olyan riogatas, amit az ember nemigazan tud komolyan venni, meg nemetorszagban sem, ahol problemak is vannak, magyarorszagon meg plane.

a masik, hogy a magyar kivandorlok eppen azokban a nagyvarosokba koltoznek ki folyamatosan, amiktol te annyira rettegsz. most valaki hulye, az biztos. te csak fantazialsz a kinti eletrol, masok meg abban elnek. szerintem azok tudjak legjobban megitelni a kockazatokat, akik abban a kornyezetben elnek, en nekik hiszek. tobb rokonom es ismerosom lakik hamburgban, kolnben, berlinben.

a mesemondok kora lejart. magyaroszagon a migransveszely pont annyira nem erdekel senkit, mint amennyire veszelyt jelent az emberekre. "az evszazad valasztasa" sokkal inkabb fugg az oktastol, meg az egeszssegugytol, mint egy huszadrangu kerdestol...

mielott visszakerdezel, ertem en a fobiadat, csak ugy vagyok vele, ha teged zavar, az a te bajod, engem nem zavar, meg akkor se, ha te nagyod akarod, hogy zavarjon. az emberek nagy tobbsege igy van ezzel. sokkal nagyobb a baj az oktatasi es egeszsegugyi szinten, mint a migranskerdes velt vagy valos veszelyei...

graycivil 2018.03.07. 15:35:24

Feladom mára.

Bár úgy vélem, jelentősen növelné a biztonságot Kölnben, ha a betontömböket olyan "kemény hitű emberek meggyőződésére" cserélnék, mint Orbán hívei. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.07. 18:18:04

@inreallife:

"azok az elkovetok altalaban nem szirek, hanem afganok"

Bocsika, tévedtem, A kisfiút megerőszakoló menekült nem szír, hanem iraki volt, pár héttel az eset előtt utazott be Ausztriába. A feleségét és a gyerekeit hátrahagyta Irakban.

www.faz.net/aktuell/politik/ausland/europa/fall-in-oesterreich-fluechtling-vergewaltigt-zehnjaehrigen-in-hallenbad-14061059.html

"Bár úgy vélem, jelentősen növelné a biztonságot Kölnben, ha a betontömböket olyan "kemény hitű emberek meggyőződésére" cserélnék, mint Orbán hívei. :)"

Remélem, időközben neked is leesett, hogy a fent idézett mondatod olyan mérhetetlenül cinikus, hogy az már hányingerkeltő.

inreallife 2018.03.08. 09:48:58

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
na peldaul az irakiak mehetnek vissza a kovetkezo menekultkerelem elbiralaskor, hiszen mar hivatalosan sincs haboru irakban. nem mondom, hogy a hatralevo idoben nem fognak problemat okozni, de hamarosan kukazva lesznek ezek.

igazabol azt nem ertem, hogy te magyarorszag kozepen mi a fenetol rettegsz? az 1 millio menekult mar most is barmikor odakoltozhetne a szomszedodba, megse teszik. ahogy a "menekulo" nemetek sem. becsbol sem ozonlenek az arja magyarorszagra. szerintem nagyon tultolod ezt a temat, magyarorszagon legalabb 500 ennel joval fontosabb problema van, amit meg kene oldani, utana johet ez valahol a kamionos buzifelvonulassal egy prioritasban. az embereket ezek a hulyesegek ugyanis nem erdeklik...

a valasz masik fele meg aszem nem nekem szolt...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.08. 13:39:26

@inreallife:

"na peldaul az irakiak mehetnek vissza a kovetkezo menekultkerelem elbiralaskor"

Ugye viccelsz? Németországban kb. félmillió "menekült" él illegalitásban, eltűnve a hatóságok szeme elől. A német hatóságok képtelenek kitoloncolni őket. Még a pilóták sem vállalják az ilyen gépek vezetését.

"igazabol azt nem ertem, hogy te magyarorszag kozepen mi a fenetol rettegsz?..."

Ez tízezer helyen százezerszer ki lett tárgyalva, nem állok neki ismét. Ha eddig nem fogadtad el a migrációt elutasítók érveit, akkor most sem fogod. Ha téged nem győz meg, hogy már a Merkelschlampe is elismeri a no-go zónák létét, akkor semmi nem fog meggyőzni.

"magyarorszagon legalabb 500 ennel joval fontosabb problema van, amit meg kene oldani, utana johet ez valahol a kamionos buzifelvonulassal egy prioritasban."

Hála a kerítésnek és Orbán kemény ellenállásának, nálunk jelenleg tényleg nem probléma. Persze tudom, szerinted nem Orbánnak köszönhetjük ezt, de erről sem kívánok vitatkozni, mert nincs értelme, meggyőzni úgysem fogjuk egymást.

"az embereket ezek a hulyesegek ugyanis nem erdeklik..."

Nagyon érdekes, amit írsz. A ballibák ui. 2015 óta mantrázzák, hogy Orbán és a Fidesz a migránsok rémével fenyegetve őrzi meg a többségét. Na de hogyan lenne ez lehetséges, ha a téma nem érdekli az embereket, ahogy most állítod? Nem látod itt (is) a kognitív disszonanciát?

inreallife 2018.03.08. 15:18:11

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
orbaneknak nincs tobbsege. ha az emberek 80%-a rettegne, akkor a fidesz siman nyerne. valojaban pont azok rettegnek a magyarorszagon nem letazo migransoktol, akik eppen a fideszre voksolnak. a tobbi megelegszik azzal, hogy "ne jojjon ide migrans, orban meg kapja be."

amugy markizay szepen kiragasztotta, hany migrans jott be magyarorszagra soros miatt es mennyi jott orban miatt. sorosnal eddig 0 van, orban vastagon vezet...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.08. 16:39:19

@inreallife:

"orbaneknak nincs tobbsege"

Ez esetben nektek még annyira sincs. Persze tudom, aki nem megy el szavazni, az tirátok szavaz(na), csak retteg.

"hany migrans jott be magyarorszagra soros miatt"

És ezt honnan a búbánatos lófaszból véli tudni?

lüke 2018.03.10. 22:22:12

@Manyike:
Figyelő- álom.....
partok listája:
10 %LMP BP- n
10 % DK
22% Jobbik- vidéken
18% MSZP- Párbeszéd- városokban
Maradék 40% a Fideszé
április. 8 - ra borítékokat...
akkor megbeszéljük

az egyéni bonyolultabb.....
40 ellenzéki mandátum útan..... la chute
süti beállítások módosítása